Valotekniikka EUROPART-tuoteosaamista

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Valotekniikka EUROPART-tuoteosaamista"

Transkriptio

1 Valotekniikka EUROPART-tuoteosaamista Etuvalot Sivuvalaistus Takavalot Lisävalaistus EUROPART Euroopan no kuorma-autojen, perävaunujen, pakettiautojen ja linja-autojen varaosissa!

2 2 Valotekniikkaosaamista Etuvalot Ajovalot enint. 400 mm väh. 600 mm väh. 500 mm enint..200 mm Lähivalo ECE-R48 6.2, ECE-R98 ja ECE-R2 (ECE-R23 sisältää lisää erityisehtoja) Asennus ECE-R Pakollinen kaikkien ajoneuvoluokkien osalta. Lukumäärä ECE-R kpl Väri ECE-R Valkoinen Sijainti leveyssuunnassa ECE-R enintään 400 mm ajoneuvon uloimmaisimmasta ulkoreunasta, lähivalojen välinen etäisyys vähintään 600 mm, tai vähintään 400 mm, jos ajoneuvon kokonaisleveys < on 300 mm (ei koske luokkien M ja N ajoneuvoja) Sijainti korkeussuunnassa ECE-R vähintään 500 mm, enintään 200 mm, enintään 500 mm luokan N3G ajoneuvoilla Geometrinen näkyvyys ECE-R Vaakakulma 0 sisäänpäin ja 45 ulospäin. Pystykulma 5 vaakatason yläpuolella ja 0 sen alapuolella. Sähköliitännät ECE-R Kun kaukovalo kytketään päälle, lähivalo saa pysyä aktivoituna. Merkkivalo ECE-R valinnainen Muut vaatimukset ECE-R LED-ajovalojen yhteydessä on oltava asennettuna automaattinen ajovalojen korkeudensäätö. Jos ajovalojen valonlähteiden valovirta > luumenia (yleensä ksenonvalot), järjestelmässä on oltava asennettuna automaattinen ajovalojen korkeudensäätö ja ajovalojen pesulaite. Kaksi ylimääräistä kääntyvää ajovaloa sallitaan. Ajoneuvoluokat M Kokonaismassaltaan enintään 3,5 tonnin ajoneuvot, kuljetuskapasiteetti enintään 9 henkilöä M2 Kokonaismassaltaan alle 5 tonnin ajoneuvot, kuljetuskapasiteetti yli 9 henkilöä M3 Kokonaismassaltaan yli 5 tonnin ajoneuvot, kuljetuskapasiteetti yli 9 henkilöä N Tavaran kuljetukseen suunnitellut ajoneuvot, kokonaismassa enintään 3,5 tonnia N2 Tavaran kuljetukseen suunnitellut ajoneuvot, kokonaismassa 3,5 2 tonnia N3 Tavaran kuljetukseen suunnitellut ajoneuvot, kokonaismassa yli 2 tonnia N3G Maastoautot Seuraavilla sivuilla esittelemme etu-, sivu- ja takavalaistuksen asennusta koskevat ECE-säännön nro 48 mukaiset lakimääräykset. Mainitsemme tarkasti, mitkä valaisimet ovat lainsäätäjän vaatimia ja mitkä valinnaisia. Yksittäisten valojen asennusvaatimukset selostetaan tarkasti. EUROPART ei ota vastuuta mahdollisista poikkeamista tässä dokumentoiduissa laitteistovaatimuksissa, sillä kokemus on osoittanut, että lakimääräykset muuttuvat epäsäännöllisin väliajoin. Aika: Vuoden 203 loppu (ECE-R48, sarja 06, versio 9, täyd. 3) GGVSEB (aiemmin GGVS) tarkoittaa Saksassa voimassa olevaa asetusta vaarallisten aineiden kuljetuksesta. Asetus perustuu 24. syyskuuta 2008 annettuun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviin 2008/68/EY, joka koskee vaarallisten aineiden kuljetusta sisämaassa. Tällä tavoin merkityt tuotteet on hyväksytty asennettavaksi kuljetusneuvoihin, joiden on täytettävä GGVSEB/ADR:n mukaiset vaatimukset. Perävaunuluokat O O2 O3 O4 Perävaunut, joiden kokonaismassa on alle 0,75 tonnia Perävaunut, joiden kokonaismassa on 0,75 3,5 tonnia Perävaunut, joiden kokonaismassa on 3,5 0 tonnia Perävaunut, joiden kokonaismassa on yli 0 tonnia EUROPART Hyvä tietää EUROPART Euroopan no kuorma-autojen, perävaunujen, pakettiautojen ja linja-autojen varaosissa!

3 Etuvalot Valotekniikkaosaamista 3 H7/H-ajovalo lähi-, vilkku-, kauko- ja parkkivalolla H7/H/P2W/W5W polttimot Sopivuus Asennuspuoli Käyttöalue DAF XF05, XF95, CF85, CF75 vasen autoille, joissa ei ole ajovalojen korkeudensäätöä HELLA EJ DAF XF05, XF95, CF85, CF75 oikea autoille, joissa ei ole ajovalojen korkeudensäätöä HELLA EJ DAF CF75/85, XF95/ vasen autoille, joissa ajovalojen korkeudensäätö (sähköinen) HELLA EJ DAF CF75/85, XF95/ oikea autoille, joissa ajovalojen korkeudensäätö (sähköinen) HELLA EJ H7/H-ajovalo lähi-, vilkku-, kauko-, parkki- ja LED-päiväajovalolla H7/H/P2W Käyttöalue ajoneuvoille, joissa ei ole ajovalojen korkeudensäätöä polttimot Sopivuus Asennuspuoli DAF CF, XF vasen HELLA ED DAF CF, XF oikea HELLA ED H7-ajovalo lähi-, vilkku-, kauko- ja parkkivalolla H7/P2W/W5W Käyttöalue autoille, joissa ei ole ajovalojen korkeudensäätöä polttimot Sopivuus Asennuspuoli MAN F2000, M2000M, 09/95-2/05 vasen HELLA D MAN F2000, M2000M, 09/95-2/05 oikea HELLA D H7/H7-ajovalo vilkku-, lähi-, kauko-, parkki- ja päiväajovalolla H7/H7/PY2W Käyttöalue ajoneuvoille, joissa ei ole ajovalojen korkeudensäätöä polttimot Sopivuus Asennuspuoli MAN TGX, TGS vasen HELLA EH MAN TGX, TGS oikea HELLA EH MAN TGX (203-), TGX (2007-), TGS vasen ² HELLA EH MAN TGX (203-), TGX (2007-), TGS oikea ² HELLA EH ilman päiväajovaloa ²päiväajovalolla (H2W)

4 4 Valotekniikkaosaamista Etuvalot H7/H-ajovalo polttimot lähi-, vilkku-, kauko- ja parkkivalolla H7/H/PY2W/W5W Sopivuus Asennuspuoli Mercedes-Benz Actros MP2/MP3 vasen HELLA EH / /2008, Mercedes-Benz Actros MP2/MP3 oikea HELLA EH / /2008, Mercedes-Benz Actros MP2/MP3 vasen ² HELLA EH / /2008, Mercedes-Benz Actros MP2/MP3 0/ /2008, oikea ² HELLA EH autoille, joissa ei ole ajovalojen korkeudensäätöä ²autoille, joissa ajovalojen korkeudensäätö (sähköinen) H7/H-ajovalo kauko- ja seisontavalolla H7/H/W5W Käyttöalue autoille, joissa ei ole ajovalojen korkeudensäätöä eikä ajovalojen pesulaitetta polttimot Sopivuus Asennuspuoli Mercedes- vasen HELLA DB Benz Axor II/III Mercedes- Benz Axor II/III oikea HELLA DB H7-ajovalo lähi-, vilkku-, kauko-, sumu- ja parkkivalolla H7/H/H3/PY2W/W5W Käyttöalue ajoneuvoille, joissa ei ole ajovalojen korkeudensäätöä polttimot Sopivuus Asennuspuoli H7-ajovalo lähi-, vilkku-, kauko-, sumu- ja parkkivalolla H7/H/H3/PY2W/W5W tumma Käyttöalue autoille, joissa ei ole ajovalojen korkeudensäätöä polttimot Sopivuus Asennuspuoli Renault Premium II vasen HELLA EL Renault Premium II, 0/2006- vasen HELLA EL Renault Premium II oikea HELLA EL Renault Premium II, 0/2006- oikea HELLA EL H7/H7-ajovalo lähi-, vilkku-, kauko- ja parkkivalolla H7/H7/PY2W polttimot Sopivuus Asennuspuoli Volvo FH II (2008-) vasen HELLA EL Volvo FH II (2008-) oikea HELLA EL Volvo FH, FM vasen ² HELLA EL Volvo FH, FM oikea ² HELLA EL ajoneuvoille, joissa ei ole ajovalojen korkeudensäätöä ja joissa on tasonsäätö/ilmajousitus ²ajoneuvoille, joissa on ajovalojen korkeudensäätö, ilman tasonsäätöä/ilmajousitusta EUROPART Euroopan no kuorma-autojen, perävaunujen, pakettiautojen ja linja-autojen varaosissa!

5 Etuvalot Valotekniikkaosaamista 5 H7-ajovalo lähi-, vilkku-, kauko- ja parkkivalolla H7/H/PY2W/W5W Käyttöalue ajoneuvoille, joissa ei ole ajovalojen korkeudensäätöä ja joissa on ilmajousitettu ohjaamo ja tasonsäätö polttimo Sopivuus Asennuspuoli H4-ajovalo lähi-, vilkku-, kauko- ja parkkivalolla H4/P2W/R5W Käyttöalue autoille, joissa ajovalojen korkeudensäätö (sähköinen) Sopivuus Asennuspuoli Renault Magnum II/III vasen HELLA ER Scania P94-T64 (09/95-09/04) vasen HELLA EG Renault Magnum II/III oikea HELLA ER Scania P94-T64 (09/95-09/04) oikea HELLA EG H/H-ajovalo lähi-, kauko- ja parkkivaloilla H/H/T4W polttimot Sopivuus Asennuspuoli Mercedes-Benz Citaro I (O 530) Mercedes-Benz Citaro I (O 530) Mercedes-Benz Citaro II (O 530) Mercedes-Benz Citaro II (O 530) vasen HELLA DL oikea HELLA DL vasen HELLA DL oikea HELLA DL Tässä luettelossa on vain osa laajasta valaistustuotevalikoimastamme. Lisää tuotteita löytyy EWOS-järjestelmästä osoitteessa tai lähimmästä EUROPART-liikkeestä.

6 6 Valotekniikkaosaamista Etuvalot Vastauksia teknisiin kysymyksiin Mitä tarkoittavat watti, kelvin, luumen ja luksi? Watti (W): valon tehontarpeen mittayksikkö Kelvin (K): värilämpötilan yksikkö. Mitä suurempi arvo, sitä "valkoisempi", enemmän päivänvaloa muistuttava valo. Tärkeää: yli kelvinin valo on ihmissilmälle liian kirkas ja aiheuttaa häikäisyä. Luumen (lm): valonlähteen kaikkiin suuntiin säteilemän valon määrä. Tärkeää: mitatun ja teoreettisen luumenarvon erottaminen. Tässä kampanjassa ilmoitetaan ainoastaan todellisia mitattuja valoarvoja. Luksi (lx): tämä arvo on työskentelyalueen valaisun kannalta ratkaiseva. Valojen kehityksessä on tavoitteena saada mahdollisimman paljon valoa maahan. Apuna käytetään tietokoneella laskettuja heijastinpintoja, jotka kokoavat valon ja tuottavat siten tasaisen valaisun. Valaisuja voidaan vertailla ns. Isolux-kaavioilla. Valaistusvoimakkuutta mitataan luksimittarilla, jotta saadaan tietää, onko työskentelyalue valaistu riittävästi. HELLA-laatu lyhyesti Vahvaa innovointia Merkkiyhteistyökumppanimme HELLA on kehittänyt työvaloja jo vuosia yhteistyössä L-LABin kanssa. L-LAB on Paderbornin yliopistoon kuuluva valotekniikan ja mekatroniikan tutkimuslaitos. Yhteistyön tuloksena on kehitetty HELIOS-ohjelmisto, joka simuloi suunniteltujen valaisimien valon jakautumista. Tällä tavalla asiakkaat saavat suoraa hyötyä tutkimustuloksista. Esimerkki kehitystyön hedelmistä ovat innovatiiviset LED-työvalot, jotka tuottavat kirkkaampaa, miellyttävämpää valoa, kuluttavat vähemmän sähköä ja ovat entistä pitkäikäisempiä. Pitkäikäisyys LED-työvalot kestävät jopa tuntia. Pitkäikäisyys ei ole vain laadukkaiden materiaalien ja komponenttien ansiota, vaan siihen vaikuttaa myös tarkkaan harkittu valmistusprosessi, joka ehkäisee virheitä luotettavasti. Lisäksi tuotannossa panostetaan ensiluokkaiseen varusteluun ja tuotteiden erinomaiseen luotettavuuteen. Vaatimustaso Esitellyt tuotteet täyttävät luonnollisesti kaikki lakisääteiset normit, samoin kuin vaatimukset, joita kunnallisten ajoneuvojen valmistajat asettavat alkuperäisosille. Laatutestit Lämpö-, kosteus- ja kylmyystesti Roiskevesitesti Painepesutesti Tärinätesti Upotus- ja tiiviystarkastus Pölytesti EUROPART Hyvä tietää EUROPART Euroopan no kuorma-autojen, perävaunujen, pakettiautojen ja linja-autojen varaosissa!

7 Etuvalot Valotekniikkaosaamista 7 Päiväajovalot Päiväajovalot ECE-R ja ECE-R87 Asennus ECE-R Pakollinen kaikkien ajoneuvoluokkien osalta. Lukumäärä ECE-R kpl Väri ECE-R Valkoinen Sijainti leveyssuunnassa ECE-R Päiväajovalojen välisen etäisyyden on oltava vähintään 600 mm, kuitenkin vähintään 400 mm ajoneuvon leveydellä< 300 mm Sijainti korkeussuunnassa ECE-R vähint. 250 mm, enint..500 mm Geometrinen näkyvyys ECE-R Vaakakulma ± 20. Pystykulma ± 0. Sähköliitännät väh. 600 mm ECE-R Automaattinen kytkeytyminen päälle moottorin käynnistyksen yhteydessä. Päiväajovalojen on kytkeydyttävä pois päältä automaattisesti, kun ajovalot tai sumuvalot kytketään päälle. väh. 250 mm enint..500 mm Merkkivalo ECE-R valinnainen Päiväajovalo Turvallinen myös päiväsaikaan. EUROPART tiedottaa: lakimääräyksiä kuorma-autoille. Päiväajovalo parantaa turvallisuutta. Tämä on todistettu virallisissa tutkimuksissa. Elokuusta 202 lähtien päiväajovalot ovat pakollinen varuste myös uusissa hyötyajoneuvoissa ECE-säännösten voimassaoloalueella. Laki sallii erilaisia asennusvaihtoehtoja. Tiettyjä asennusmittoja ja suuntakulmia on kuitenkin noudatettava: Parkkivalona käytettäessä asennuskorkeuden on oltava vähintään 250 mm ja etäisyyden ulkoreunaan enintään 400 mm. Ajoneuvoissa, joiden leveys on < 300 mm, etäisyyden on oltava vähintään 400 mm. Kun päiväajovaloa käytetään parkkivalona, vakioasennettu parkkivalo on poistettava pysyvästi käytöstä ECE-R-48:n mukaisesti. Lähivalo: ajoradan hyvä valaisu Päiväajovalo: parempi näkyminen (havaittavuus vastaantulevalle liikenteelle) hyväksyntä Laki määrää, että päiväajovalojen on saatava tietty tyyppihyväksyntä, ennen kuin niiden asennus kuorma-autoon on sallittua. HELLApäiväajovalot ovat suorittaneet kaikki vaadittavat tyyppihyväksynnät. Tämä näkyy seuraavista merkinnöistä: hyväksyntämerkintä RL tarkoittaa päiväajovaloa ECE-merkintä, esim. E maatunnus tarkoittaa esimerkiksi Saksaa hyväksyntänumero, esim kaksi ensimmäistä numeroa erittelevät määräyksen (esimerkissä 2000), loput numerot ovat kunkin valon yksilöity tunnus. LED-päiväajovalosarja LEDayFlex Asennuspuoli Väri Muoto oikea/vasen 2/ 30 mm kirkas pyöreä Kuvaus 2 x 5 LEDin valomoduuli HELLA 2PT x 6 LEDin valomoduuli HELLA 2PT

8 8 Valotekniikkaosaamista Etuvalot Vilkkuvalot, eteen Etusuuntavilkku (vilkkuvalot) ECE-R ja ECE-R6 Asennus ECE-R Pakollinen kaikkien ajoneuvoluokkien osalta. Luokka, a tai b. Lukumäärä ECE-R kpl Väri ECE-R Keltainen Sijainti leveyssuunnassa ECE-R enintään 400 mm ajoneuvon uloimmasta ulkoreunasta, vilkkuvalojen välinen etäisyys vähintään 600 mm, kuitenkin vähintään 400 mm ajoneuvon kokonaisleveydellä < 300 mm Sijainti korkeussuunnassa ECE-R vähintään 350 mm, enintään 500 mm (poikkeus: 2 00 mm). Poikkeus on mahdollinen vain, jos ajoneuvon rakenne estää tavallisen asennuksen Geometrinen näkyvyys ECE-R Vaakakulma: 45 sisäänpäin ja 80 ulospäin. Pystykulma: ± 5, kuitenkin jos asennuskorkeus < 750 mm, myös 5 alaspäin (ja 20 sisäänpäin luokan M ja N ajoneuvojen osalta). Sähköliitännät ECE-R enint. 400 mm väh. 350 mm väh. 600 mm enint..500 mm Merkkivalo ECE-R Muut vaatimukset ECE-R Valojen on kytkeydyttävä päälle muista valoista riippumatta (muita vilkkuvaloja lukuun ottamatta). Kaikkien ajoneuvon samalla puolella sijaitsevien vilkkuvalojen on kytkeydyttävä päälle ja pois päältä yhden hallintalaitteen avulla. Niiden on vilkuttava samassa tahdissa. pakollinen Suuntavilkun vioittuminen on ilmaistava ajoneuvossa esim. merkkivalolla. ECE-R6 6. Luokka = etäisyys lähi-/sumuvaloon > 40 mm, valon vähimmäisvoimakkuus 75 cd, yhtenä valaisimena käytettäessä enint. 000 cd, tyypin D valaisimena käytettäessä enint. 500 cd Luokka a = etäisyys lähi-/sumuvaloon > 20 mm, 40 mm, valon vähimmäisvoimakkuus 250 cd, yhtenä valaisimena käytettäessä enint. 200 cd, tyypin D valaisimena käytettäessä enint. 600 cd Luokka b = etäisyys lähi-/sumuvaloon 20 mm, valon vähimmäisvoimakkuus 400 cd, yhtenä valaisimena käytettäessä enint. 200 cd, tyypin D valaisimena käytettäessä enint. 600 cd LED-valojen valvontatoiminto Vaatimus kaikissa ECE-maissa Yleiseen tieliikenteeseen hyväksytyillä ajoneuvoilla on oltava vilkkuvalojen valvontatoiminto: Vilkkuvalon vikaantuessa ajoneuvon on ilmoitettava siitä visuaalisella varoituksella tai äänimerkillä. Tämä koskee kaikkia ECE-maita. Ajoneuvon on siis valvottava vilkkuvalon toimintaa vikaantumisen varalta. Valmistajat käyttävät valvontaan erilaisia tekniikoita. Nykyisin käytössä olevat valvontatoiminnot eivät tunnista yksinkertaisia LED-valoja ja ilmoittavat virheestä. LED-valon käyttö vaihtojännitteellä tai pulssileveysmoduloidulla tasajännitteellä ei ole sallittua. Valon yksittäisten toimintojen käyttö on sallittua vain ajoneuvon puolelle asennetun korkeintaan 3 A:n sulakkeen kautta. Koska LED-valojen wattiteho on paljon pienempi kuin polttimovaloilla, valojen valvontatoiminnossa voi ilmetä ongelmia erilaisia vetoautoja käytettäessä. Koska vilkkuvalojen valvontatoiminto on lakisääteinen vaatimus, suosittelemme käyttämään LED-valoa vain vilkkuvalojen ohjainlaitteen kanssa. Jotkin vetoautot tunnistavat lisäksi myös muita valotoimintoja. Kyseessä on ajoneuvon mukavuutta lisäävä ominaisuus, joka ei ole lakisääteinen vaatimus ja joka ei poista kuljettajan vastuuta valvoa valojen toimintaa visuaalisesti. Pienet wattitehot voivat aiheuttaa myös näiden toimintojen kohdalla virheellisiä diagnooseja (ohjaamon kojetaulu ilmoittaa vikaantuneesta valosta, vaikka toiminto on kunnossa). Jos edellä kuvattuja valotoimintojen virheellisiä diagnooseja ilmenee käyttämässäsi vetoautossa, ota yhteyttä vetoauton valmistajaan. EUROPART Hyvä tietää EUROPART Euroopan no kuorma-autojen, perävaunujen, pakettiautojen ja linja-autojen varaosissa!

9 Etuvalot Valotekniikkaosaamista 9 Vilkku PY2W kirkas upotusasennus Vilkku polttimonkannattimella PY2W kirkas upotusasennus Sopivuus Asennuspuoli Mercedes-Benz oikea HELLA 2BA Atego II/III Mercedes-Benz Atego II/III vasen HELLA 2BA Sopivuus Asennuspuoli Mercedes-Benz oikea HELLA 2BA Axor II/III Mercedes-Benz Axor II/III vasen HELLA 2BA Vilkku Asennuspuoli vasen/oikea PY2W 2/ 55 mm 87,5 mm kirkas pinta-/upotusasennus Sopivuus Heuliez GX 27 (Euro 2, 3), 327 Irisbus Citelis, Citelis CNG, Evadys H, Magelys HD/Pro Mercedes- Benz Intouro II Neoplan Centroliner (N 45XX), Cityliner (N 2XX), Skyliner (N 22), Starliner (N 52XX), Tourliner (N 226), Trendliner (N 356) Solaris Urbino III Temsa Safari (Euro 3, 4), Tourmalin (Euro 4) Van Hool CL, T9, TL (Euro 2, HELLA 2BA ) Volvo B5LH, B7R, B9L, B9R, B0L, B2B, B2R, 7500, 7700, 8500, 9700, 9900 Vilkku parkkivalolla P2W keltainen/kirkas upotusasennus ilman lampunkannatinta Sopivuus Asennuspuoli Scania oikea HELLA 9EL R, G, P Scania R, G, P vasen HELLA 9EL Vilkku Asennuspuoli oikea/vasen P2W 254 mm 22 mm keltainen upotusasennus, vaakasuoraan Vilkku Asennuspuoli vasen/oikea P2W 264 mm 33 mm keltainen upotusasennus polttimonkannattimella Sopii MAN NÜ (A20) -esituotantoautoihin. Sopivuus Mercedes-Benz HELLA 2BA O 405 N, O 407, O 408 Sopivuus MAN Lion's Coach, Lion's Comfort, Lion's Star, HELLA 2BA ND 202, NÜ (A20), ÜL

10 0 Valotekniikkaosaamista Etuvalot Vilkku Asennuspuoli parkkivalolla oikea/vasen P2W/W5W 92 mm 33 mm kirkas Asennettava Sopivuus Neoplan Centroliner (N 44XX/ 45XX), Euroliner (N 336), Starliner (N 56) Volvo B7L HELLA 2BE LED-vilkku Linja-auto Asennuspuoli Väri oikea/vasen 92 mm 33 mm keltainen lasinkirkas upotusasennus HELLA 2BA Vilkku Vilkku Asennuspuoli vasen/oikea P2W 2/ keltainen Asennus Asennuspuoli vasen/oikea P2W 2/ keltainen HELLA 2BA HELLA 2BA Vilkku parkkivalolla Vilkku Asennuspuoli vasen/oikea Asennuspuoli vasen/oikea P2W/C5W P2W 2/ 2/ keltainen/kirkas keltainen HELLA 2BE HELLA 2BA Tässä luettelossa on vain osa laajasta valaistustuotevalikoimastamme. Lisää tuotteita löytyy EWOS-järjestelmästä osoitteessa tai lähimmästä EUROPART-liikkeestä. EUROPART Euroopan no kuorma-autojen, perävaunujen, pakettiautojen ja linja-autojen varaosissa!

11 Etuvalot Valotekniikkaosaamista Sumuvalot Sumuvalo ECE-R ja ECE-R9 Asennus ECE-R Valinnainen kaikissa ajoneuvoluokissa. Lukumäärä ECE-R kpl Väri ECE-R Valkoinen tai vaaleankeltainen Sijainti leveyssuunnassa ECE-R enintään 400 mm ajoneuvon uloimmasta ulkoreunasta Sijainti korkeussuunnassa ECE-R ei korkeammalla kuin lähiajovalo, vähintään 250 mm maanpinnan yläpuolella, luokkien M ja N ajoneuvojen osalta enintään 800 mm maanpinnan yläpuolella, muissa ajoneuvoluokissa enintään 200 mm, vain ajoneuvoluokan N3G osalta sallittu enimmäiskorkeus 500 mm Geometrinen näkyvyys ECE-R Vaakakulma 0 sisäänpäin ja 45 ulospäin. Pystykulma ± 5. Sähköliitännät enint. 400 mm ECE-R Merkkivalo Ne on oltava mahdollista kytkeä päälle ja pois päältä kauko- ja lähivaloista riippumatta. väh. 250 mm enint. 800 mm ECE-R Muut vaatimukset Pakollinen. Erillinen, vilkkumaton varoitusvalo. ECE-R Erikoissäädökset R23 (AFS) -ajovalojen yhteydessä. H3-sumuvalo kaukovalolla H3/H3 polttimot Sopivuus Asennuspuoli DAF CF 65, CF 75, CF 85, LF 45, LF 55 vasen HELLA PE DAF CF 65, CF 75, CF 85, LF 45, LF 55 oikea HELLA PE DAF XF05 (0/05-) vasen HELLA PE DAF XF05 (0/05-) oikea HELLA PE

12 2 Valotekniikkaosaamista Etuvalot H3-sumuvalo Comet 550 Asennuspuoli vasen/oikea H3 2/ 95 mm 9 mm 82,5 mm Sopivuus DAF Iveco Mercedes-Benz Renault HELLA ND MAN EL (A2), NG (A), NL (A0, A5) HELLA ND karkaistulla valonlasilla H-sumuvalo Rakenne H FF/halogeeni upotusasennus Käyttöalue ajoneuvoihin, joissa on kääntyvät ajovalot polttimo Sopivuus Asennuspuoli DAF XF Euro 6 (202-), vasen HELLA ND CF Euro 6 (203-), LF Euro 6 (203-) DAF XF Euro 6 (202-), CF Euro 6 (203-), LF Euro 6 (203-) oikea HELLA ND H7-sumuvalo Asennuspuoli Rakenne polttimolla oikea/vasen H7 90 mm 79 mm FF/halogeeni Asennettava Sopivuus Mercedes-Benz Intouro II Neoplan Centroliner (N 45XX), Skyliner (N 22), Tourliner (N 226), Trendliner (N 356) Van Hool T series Volvo B2B, 9700, HELLA N H3-sumuvalo Asennuspuoli vasen/oikea H3 suojuksella, suojalla, johdolla ja polttimolla 90 mm 50 mm upotusasennus Sopivuus Neoplan Centroliner VDL Bova Futura Volvo B5LH, B7L, B7R, B9L, B9R, B2B, B2R, B3R, 7500, 7700, 8500, 9700, HELLA NL H3-sumuvalo Micro DE Premium Asennuspuoli Ulko- ilman telinettä muotoiltu alumiininen suojus vasen/oikea H3 73, mm 40 mm upotusasennus Sopivuus Neoplan Cityliner (N 2XX), Skyliner (20-) HELLA NL EUROPART Euroopan no kuorma-autojen, perävaunujen, pakettiautojen ja linja-autojen varaosissa!

13 Etuvalot Valotekniikkaosaamista 3 Lisävalot Kaukovalo ECE-R48 6., ECE-R98 ja ECE-R2 (ECE-R23 sisältää lisää erityisehtoja) Asennus ECE-R Pakollinen kaikkien ajoneuvoluokkien osalta. Lukumäärä ECE-R tai 4 kpl, luokan N3 ajoneuvoissa enint. 6 kpl Väri ECE-R Valkoinen Sijainti leveyssuunnassa ECE-R ei erityisiä vaatimuksia, mutta kiinnitys on tehtävä niin, että heijastus ei häiritse kuljettajaa Sijainti korkeussuunnassa ECE-R ei erityisiä vaatimuksia Geometrinen näkyvyys ECE-R kaikkiin suuntiin. Sähköliitännät ECE-R Kaukovalojen päällekytkennän on tapahduttava joko kaikkien osalta samanaikaisesti tai pareittain. Jos asennettuna on kaksi lisäkaukovaloa, korkeintaan kaksi valoparia saa palaa samanaikaisesti. Kun siirrytään lähivaloista kaukovaloihin, vähintään yhden kaukovaloparin on sytyttävä. Kun vaihdetaan lähivaloille, kaikkien kaukovalojen on sammuttava samanaikaisesti. Merkkivalo ECE-R pakollinen Muut vaatimukset ECE-R Kaikkien päällekytkettävien kaukovalojen valovoima yhteensä ei saa olla yli cd. Viitelukujen summa ei saa olla yli 00. Valotekniikka Mitä viiteluku osoittaa mitä Isolux-kaavio kuvaa? Viiteluku (viite) osoittaa valon enimmäisvoimakkuuden. Viiteluvusta näkee nopeasti ja helposti, kuinka tehokas valaisin on. Viiteluku on muunnettu enimmäisvalovoimasta (kandela). Se on mitaton arvo, eli sillä ei ole mittayksikköä. Kunkin kaukovalon kohdalla ilmoitetaan ECE-tyyppihyväksyntämerkin ohella kaukovalon viiteluku. Kaksi kaukovaloa, joiden viiteluku on 7,5, tuottavat ajoneuvossa yhdessä viiteluvun 35. Pieni tai suuri viiteluku kumpi on parempi? Pienen viiteluvun kaukovalo valaisee leveän alueen mutta lyhyemmän matkan kuin korkean viiteluvun kaukovalo. Pitkillä ja suorilla osuuksilla korkean viiteluvun kaukovalo on siis ihanteellinen pienen viiteluvun valo puolestaan valaisee paremmin mutkikkaat osuudet, esimerkiksi vuoristossa. Noudata paikallisia lakimääräyksiä ja tarkista, koskeeko vuodesta 2009 lähtien voimassa ollut ECE-säännöstö maatasi. Joissakin maissa kaukovalojen kokonaisarvo, eli kaikkien ajoneuvoon kytkettyjen kaukovalojen summa, saa olla korkeintaan 00 (viiteluku). Isolux-kaavio kuvaa valon jakautumista. Valaisin valaisee lähelle tehokkaammin kuin kauas. Valaisu heikkenee niin pituus- kuin leveyssuunnassa. Isolux-kaavio havainnollistaa kaukovalon neljää tärkeää ominaisuutta:. Minkä muotoinen valokeila on? 2. Kuinka pitkälle se valaisee? 3. Kuinka leveä valaisualue on? 4. Kuinka suuri valovoima on milläkin alueella? Esimerkki Isolux-kaaviosta. Kaikki etäisyydet on ilmoitettu metreinä. Isolux-kaavion eri värit kuvaavat valovoimaa. [m] Punainen/oranssi: Suuri valaisuteho. Valaistusvoimakkuus pienenee etäisyyden myötä keltaisesta vihreään ja edelleen siniseen. Huomautus sumuvalosta: Se valaisee leveän alueen mutta ei kauas. Tämän toteutustavan tarkoituksena on estää valon heijastuminen sumupisaroista, jotta kuljettaja ei häikäistyisi. Pieni viiteluku Suuri viiteluku EUROPART Hyvä tietää

14 4 Valotekniikkaosaamista Etuvalot Järjestelmien vertailu: lisäkaukovalot Vakioasennetut valot ilman lisävaloja Vakioasennetut valot ja halogeenilisävalot Vakioasennetut valot ja ksenonlisävalot Vakioasennetut valot ja LED-lisävalot Testi : Raskaan kuorma-autoluokan vakioasennettujen halogeeniajovalojen valo. Valot sijaitsevat alhaalla. Kuljettaja istuu korkealla. Testi 2: H-halogeenilisävalot kattosangassa. : HELLA Luminator Compact Chromium CELIS. Testi 3: Ksenonlisävalot kattosangassa. : HELLA Luminator Xenon. Testi 4: LED-lisävalot kattosangassa. : HELLA Luminator LED. Lampun istukka H7-kaukovalo parkkivalolla Viiteluku ECE Ref. 2,5 Asennuspuoli vasen/oikea H7/T4W polttimolla Rakenne 90 mm 20 mm FF/halogeeni upotusasennus Sopivuus Fast Scoler IV Heuliez GX 27 (Euro 2, 3), HELLA K Irisbus Citelis, Citelis CNG Mercedes-Benz Conecto I (O 345) (200-), Intouro II Neoplan Centroliner (N 45XX), Trendliner (N 356) Van Hool CL, T9, TL (Euro 2, 3) VDL Bova Futura FHD (Euro 3) Volvo B5LH, B7R, B9L, B9R, B2B, B2R, 7700, 9700, 9900 H-kaukovalo sovitusosilla Viiteluku ECE Ref. 27,5 H 2/ 90 mm 42 mm 40 mm upotusasennus Sopivuus Asennuspuoli MAN Lion's Comfort, oikea HELLA FE Lion's Star (R02/R03), ND 202, NÜ (A20), ÜL MAN Lion's Comfort, Lion's Star (R02/R03), ND 202, NÜ (A20), ÜL vasen HELLA FE EUROPART Euroopan no kuorma-autojen, perävaunujen, pakettiautojen ja linja-autojen varaosissa!

15 Etuvalot Valotekniikkaosaamista 5 LED-lisäkaukovalo Driving Light Bar 350 Asennuspuoli Asennussyvyys Johdon pituus 2 kirkasta ja tehokasta LED-valoa, matala asennuskorkeus, erittäin kevyt vasen/oikea 2/ 350 mm 40 mm 53 mm 8 mm 2500 mm vaakasuoraan 2 kiinnikettä ja ruuvit Riippuva asennus on mahdollinen kääntämällä asentoa 80 ja suuntaamalla molemmat kiinnikkeet ylöspäin. Viiteluku ECE Ref HELLA FJ LED-lisäkaukovalo Luminator LED LED-parkkivalolla Viiteluku ECE Ref. 40 2/ 222 mm 30,5 mm ECE Ref HELLA FJ HELLA F H-lisäkaukovalo Asennuspuoli vasen/oikea 2/ Viiteluku Mitat Kuva Rallye 3003 Celis ECE Ref. 7,5 LED-parkkivalolla 222 x 24 mm HELLA F Luminator-Chromium-Celis ECE Ref. 7,5 LED-parkkivalolla 224,5 x 29,5 mm HELLA F Luminator Chromium ECE Ref. 37,5 parkkivalolla 224,5 x 29,5 mm HELLA F FF-tekniikka Tässä luettelossa on vain osa laajasta valaistustuotevalikoimastamme. Lisää tuotteita löytyy EWOS-järjestelmästä osoitteessa tai lähimmästä EUROPART-liikkeestä.

16 6 Valotekniikkaosaamista Sivuvalaistus Vilkkuvalot, sivulle Sivusuuntavilkku (vilkkuvalo) ECE-R ja ECE-R6 Asennus ECE-R Luokka 5: pakollinen luokkien M, N, M2 ja M3 ajoneuvoille 6 m pituudella. Luokka 6: pakollinen luokkien N2 ja N3 ja luokkien N, M2 ja M3 ajoneuvoille > pituudella 6 m. Lukumäärä ECE-R Yksi ajoneuvon kummallakin sivulla Väri ECE-R Keltainen Sijainti korkeussuunnassa ECE-R väh. 350 mm luokan M ja N ajoneuvoissa, kaikissa muissa ajoneuvoluokissa väh. 500 mm, enint. 500 mm (poikkeus: mm), poikkeus on mahdollinen vain, jos ajoneuvon rakenne estää tavallisen asennuksen Sijainti pituussuunnassa ECE-R Enintään 800 mm edestä, uloimmasta kohdasta mitattuna mm kaikkien luokan M ja N ajoneuvojen osalta ja aina, jos ajoneuvon rakenne estää asennuksen < 800 mm. Geometrinen näkyvyys ECE-R Vaakakulma 5 60 taaksepäin. Luokassa 5 pystykulma ±5, kuitenkin jos asennuskorkeus < 750 mm, myös 5 alaspäin. Luokan 6 osalta kuitenkin 30 vaakatason yläpuolella ja 5 sen alapuolella. enint..800 mm enint..500 mm väh. 350/500 mm Sähköliitännät ECE-R Merkkivalo ECE-R Muut vaatimukset Pakollinen. Valojen on kytkeydyttävä päälle yhdessä ajoneuvon samalla puolella olevien vilkkuvalojen kanssa ja riippumatta muista valoista. Ajoneuvon samalla puolella sijaitsevien vilkkuvalojen on kytkeydyttävä päälle ja pois päältä yhden hallintalaitteen avulla. Niiden on vilkuttava samassa tahdissa. ei mitään ECE-R Luokan 5 sivusuuntavilkut saa joka tapauksessa korvata luokan 6 suuntavilkuilla. Luokkien M2, M3, N2 ja N3 ajoneuvot > pituudella 9 m = mahdollista asentaa enintään kolme luokan 5 lisävalaisinta tai yksi luokan 6 lisävalaisin. ECE-R6 6. Luokka 5 = valon vähimmäisvoimakkuus 0,6 cd, yhtenä valaisimena käytettäessä enint. 280 cd, tyypin D valaisimena käytettäessä enint. 40 cd Luokka 6 = valon vähimmäisvoimakkuus 50 cd, yhtenä valaisimena käytettäessä enint. 280 cd, tyypin D valaisimena käytettäessä enint. 40 cd Lisävilkkuvalo LED-vilkku 24 LEDillä 2/ 77 mm 00 mm 3 mm Johdon pituus 2500 mm Valonväri keltainen lasinkirkas Kiinnitys vaakasuoraan HELLA 2BA pystysuoraan HELLA 2BA P2W 40 mm 78 mm 52 mm keltainen voidaan käyttää roiskevesisuojatulla alueella Sopivuus Mercedes-Benz Travego II Neoplan Skyliner (N 22), Tourliner (N 226) Setra S 45 HD, S 47 HDH, S 43 DT, S 46/47 GT-HD Solaris Urbino III Volvo B5LH, B7L, B7R, B9L, B9R, B2B, B2R, B3R, 7700, 8700, 9700, HELLA 2BM EUROPART Euroopan no kuorma-autojen, perävaunujen, pakettiautojen ja linja-autojen varaosissa!

17 Sivuvalaistus Valotekniikkaosaamista 7 Vilkku P2W keltainen Lisävilkkuvalo 2/ 40 mm Pinta-asennus PY2W lasinkirkas 5 mm 47,5 mm 40 mm 78 mm polttimonkannattimella 52 mm Ajoneuvon valmistaja Asennuspuoli Sopivuus Neoplan Cityliner (N 2XX), Skyliner (20-), Starliner (N 52XX), Tourliner (N 226) HELLA 2BM MAN, Mercedes-Benz, Neoplan, Solaris, Volvo MAN, Mercedes-Benz, Neoplan, Solaris, Volvo oikea HELLA 2BM vasen HELLA 2BM Vilkku Vilkku Lisävilkkuvalo R0W P2W 2/ 6 mm P2W 9 mm 30 mm 77,5 mm 65 mm 60 mm keltainen 73 mm 40 mm keltainen upotusasennus, vaakasuoraan keltainen polttimonkannattimella HELLA 2BA HELLA 2BM HELLA 2BM Lisävilkkuvalo P2W 2/ 40 mm 50 mm 36 mm keltainen upotusasennus Asennuspuoli vasen HELLA 2BM oikea HELLA 2BM Vilkku polttimonkannattimella P2W 52,5 mm 87,5 mm keltainen upotusasennus Asennuspuoli vasen HELLA 2BM oikea HELLA 2BM Toimitamme mielellämme lisää valaistustuotteita bussiisi. Tule käymään EWOS-järjestelmässämme osoitteessa tai käänny EUROPART-myyjäsi puoleen.

18 8 Valotekniikkaosaamista Sivuvalaistus Sivuvalot Sivuvalot ECE-R ja ECE-R9 Asennus ECE-R Pakollinen kaikille ajoneuvoille > 6 m, lukuun ottamatta alustaohjaamoja. Valinnainen kaikkien muiden ajoneuvojen osalta. Pakollinen luokkien M ja N ajoneuvojen osalta, joiden pituus 6 m, jos etu- ja takavalaisimien geometristä näkyvyyttä on täydennettävä. Lukumäärä ECE-R katso sijainti pituussuunnassa Väri ECE-R Keltainen (voi olla takavalaisimeen yhdistettynä myös punainen). Sijainti korkeussuunnassa ECE-R vähintään 250 mm, enintään 500 mm (poikkeus: 2 00 mm), poikkeus on mahdollinen vain, jos ajoneuvon rakenne estää tavallisen asennuksen Sijainti pituussuunnassa enint mm enint..500 mm enint mm väh mm enint..000 mm ECE-R Etumaisin enint. 3 m ajoneuvon edestä, takimmainen enintään m ajoneuvon perästä, yksittäisten sivuvalojen välinen etäisyys saa olla enintään 3 m (poikkeus: 4 m). Ainakin yksi ajoneuvon ensimmäiseen ja/tai viimeiseen kolmannekseen. Tai jos ajoneuvon pituus 6 m, vähintään yksi keskikolmannekseen. Luokan M ajoneuvot > 6 m mutta < 7 m, yksi sivuvalo enintään 3 m ajoneuvon edestä ja yksi ajoneuvon pituuden viimeiseen kolmannekseen. Geometrinen näkyvyys ECE-R Vaakakulma ± 45. Kuitenkin sellaisten ajoneuvojen osalta, joihin asennus on valinnaista, ± 30. Pystykulma: ± 0, kuitenkin jos asennuskorkeus < 750 mm, 5 alaspäin. Sähköliitännät ECE-R Luokan M ja N ajoneuvoissa, joiden pituus < 6m, sivuvalot saavat olla myös vilkkuvia. Niiden tulee vilkkua samalla taajuudella ajoneuvon samalla puolella sijaitsevien suuntavilkkujen kanssa. Merkkivalo ECE-R Valinnainen. Jos sellainen on, sen toiminta on toteutettava etu- ja takavaloille vaaditulla merkkivalolla. Muut vaatimukset ECE-R Heijastimen valaiseva pinta saa olla integroitu sivuvaloon. Tällöin on noudatettava heijastimen enimmäisasennuskorkeutta. Takasivuvalon on oltava keltainen, jos se vilkkuu yhdessä takasuuntavilkun kanssa. ECE-R9 7. Luokka SM (käyttö kaikissa ajoneuvoluokissa) = valon voimakkuus vähint. 4 cd, enint. 25 cd Luokka SM2 (käyttö van luokassa M) = valon voimakkuus vähint. 0,6 cd, enint. 25 cd EUROPART Euroopan no kuorma-autojen, perävaunujen, pakettiautojen ja linja-autojen varaosissa!

19 Sivuvalaistus Valotekniikkaosaamista 9 Sivuvalo (SM) ECE-R ja ECE-R9 Asennus ECE-R Pakollinen perävaunuille > pituudella 6 m. Valinnainen perävaunuille < pituudella 6 m. Lukumäärä ECE-R katso sijainti pituussuunnassa Väri ECE-R Edessä keltainen, takana keltainen (voi olla takavaloon yhdistettynä myös punainen). Sijainti korkeussuunnassa ECE-R vähintään 250 mm, enintään 500 mm (poikkeus: 2 00 mm), poikkeus on mahdollinen vain, jos ajoneuvon rakenne estää tavallisen asennuksen Sijainti pituussuunnassa enint mm enint. 500 mm enint mm väh. 250 mm enint..000 mm ECE-R Etumaisin sivuvalo enint. 3 m ajoneuvon edestä, takimmainen sivuvalo enintään m ajoneuvon perästä, yksittäisten sivuvalojen välinen etäisyys saa olla enintään 3 m (poikkeus: 4 m). Ainakin yksi ajoneuvon ensimmäiseen ja/ tai viimeiseen kolmannekseen. Jos ajoneuvon pituus 6 m, vaihtoehtoisesti vähintään yksi keskikolmannekseen. Geometrinen näkyvyys ECE-R Vaakakulma ± 45, valinnaisten sivuvalojen osalta ± 30. Pystykulma: ± 0, kuitenkin jos asennuskorkeus < 750 mm, 5 alaspäin. Sähköliitännät ECE-R Ei vaatimuksia. Merkkivalo ECE-R Valinnainen. Jos sellainen on, sen toiminta on toteutettava etu- ja takavaloille vaaditulla merkkivalolla. Muut vaatimukset ECE-R Heijastimen valaiseva pinta saa olla integroitu sivuvaloon. Tällöin on noudatettava heijastimen enimmäisasennuskorkeutta. Takasivuvalon on oltava keltainen, jos se vilkkuu yhdessä takasuuntavilkun kanssa. ECE-R9 (7.) Luokka SM (käyttö kaikissa ajoneuvoluokissa) = valon voimakkuus vähint. 4 cd, enint. 25 cd LED-sivuvalo Asennuspuoli Reikäväli heijastimella vasen/oikea 6 mm 30 mm 32 mm keltainen 2 3 sopii ADR/GGVS-hyväksytyille ajoneuvoille Liitäntä Johdon pituus Kuva, vaakasuora/pystysuora 2-napainen EasyConn-pistokekotelo johdolla 300 mm HELLA 2PS , vaakasuora/pystysuora 2-napainen EasyConn-pistokekotelo johdolla 300 mm HELLA 2PS , vaakasuora/pystysuora 2-napainen EasyConn-pistokekotelo johdolla 2000 mm HELLA 2PS vaakasuoraan Quick-Link liitinkappaleella ja johdolla 50 mm HELLA 2PS , vaakasuora/pystysuora Quick-Link liitinkappaleella ja johdolla 300 mm HELLA 2PS , vaakasuora/pystysuora Quick-Link liitinkappaleella ja johdolla 300 mm HELLA 2PS , pystysuoraan avoimella johdonpäällä 500 mm HELLA 2PS vaakasuoraan avoimella johdonpäällä 500 mm HELLA 2PS

20 20 Valotekniikkaosaamista Sivuvalaistus LED-sivuvalo,3 mm 5,2 mm 20,9 mm keltainen vaakasuoraan sopii ADR/GGVS-hyväksytyille ajoneuvoille Johdon pituus heijastimella ja johdolla 2 V 500 mm HELLA 2PS heijastimella, johdolla ja pidikkeellä 2 V 500 mm HELLA 2PS heijastimella 500 mm HELLA 2PS heijastin, johto ja pidike 500 mm HELLA 2PS heijastimella ja johdolla, jossa järjestelmäpistoke 4500 mm HELLA 2PS heijastimella ja kaksoisjohdolla 2000/500 mm HELLA 2PS heijastimella, kaksoisjohdolla ja pidikkeellä 2000/500 mm HELLA 2PS heijastimella ja kaksoisjohdolla, jossa järjestelmäpistoke 4000/500 mm HELLA 2PS heijastimella, kaksoisjohdolla, jossa järjestelmäpistoke, ja pidikkeellä 4000/500 mm HELLA 2PS heijastimella, kaksoisjohdolla, jossa lattapistoke (6,3 mm), ja pidikkeellä 5500/500 mm HELLA 2PS LED-sivuvalo heijastimella 2/ 00 mm 32/54,5 mm 30 mm keltainen lisäasennus 2 3 Kiinnitys Kuva kulmapidikkeellä HELLA 2PS kulmapidikkeellä HELLA 2PS yleispidikkeellä HELLA 2PS LED-sivuvalo heijastimella, itseliimautuva 2/ 35 mm 23,5 mm 9,5 mm keltainen Johdon pituus Kiinnitys 95 mm vaakasuoraan HELLA 2PS mm pystysuoraan HELLA 2PS mm vaakasuoraan HELLA 2PS AMP-pistoke LED-sivuvalo heijastimella 2/ Johdon pituus 500 mm Reikäväli 85 mm 0,6 mm 45 mm 40 mm keltainen HELLA 2PS EUROPART Euroopan no kuorma-autojen, perävaunujen, pakettiautojen ja linja-autojen varaosissa!

21 Trailers now get what they deserve. Sivuvalaistus Valotekniikkaosaamista 2 The customized HELLA products for trailers, offer not only the usual high quality but also a maximum of flexibility and function: So, for example, the modular hybrid trailer rear light works according the building block principle. Besides the LED tail-stop light, the other functions can optionally be realized with light bulbs or LED technology and later simply replaced. The patented lens is also interchangeable. Also the new LED reversing light Repulse Pro has been specifically designed for use on trailers with its additional reversing function. Thanks to an extremely compact design and its connectivity with various mounting options, maximum flexibility is achieved when installing. A special feature is the extremely wide light dispersion. Thereby dark areas can be effectively avoided behind and beside the vehicle. Even in dark and difficult lighting conditions the LED license plate light when mounted ensures ideal visibility of the trailer plate. Available with all major plug connections therefore simple connection is made possible to the vehicles system. It also has a multi-voltage design for use in both 2 V and systems. HELLA KGaA Hueck & Co. Rixbecker Straße Lippstadt/Germany Trailer Tool:

22 22 Valotekniikkaosaamista Takavalot Takavalot väh. 600 mm enint. 400 mm väh. 600 mm* väh. 350 mm enint..500 mm *pakollisten vilkkuvalojen yläpuolella Takavalot ECE-R ja ECE-R7 Asennus ECE-R Pakollinen kaikkien ajoneuvoluokkien osalta. Luokka R, R tai R2. Lukumäärä ECE-R kpl, kaksi lisävalaisinta voidaan asentaa luokkien M2, M3, N2 ja N3 ajoneuvoissa (ei silloin, kun äärivalot on asennettu) Väri ECE-R Punainen Sijainti leveyssuunnassa ECE-R enintään 400 mm ajoneuvon ulommaisimmasta ulkoreunasta, tämä ei koske valinnaisia takavaloja, luokan M ja N ajoneuvojen osalta ei erityisiä vaatimuksia, kaikkien muiden ajoneuvoluokkien osalta takavalojen välisen etäisyyden on oltava vähintään 600 mm, kuitenkin vähintään 400 mm ajoneuvon leveydellä < 300 mm Sijainti korkeussuunnassa ECE-R vähintään 350 mm, enintään 500 mm (poikkeus: 2 00 mm, jos ajoneuvon rakenne estää 500 mm:n noudattamisen ja jos valinnaisia takavaloja ei ole asennettu), valinnaiset valaisimet on sijoitettava vähintään 600 mm pakollisten takavalojen yläpuolelle Geometrinen näkyvyys ECE-R Vaakakulma: 45 sisäänpäin ja 80 ulospäin. Luokan M ja N ajoneuvoilla 45, jos ajoneuvoon on asennettu sivuvalo. Pystykulma: ± 5, kuitenkin jos asennuskorkeus< 750 mm, myös 5 alaspäin. Kulma voi olla myös 5 ylöspäin sellaisten valinnaisten takavalaisimien osalta, joiden asennuskorkeus on enintään 2 00 mm. Sähköliitännät ECE-R Liitäntöjen on oltava sellaiset, että etuvalot, takavalot, sivuvalot ja rekisterikilven valot voidaan kytkeä päälle ja pois päältä ainoastaan samanaikaisesti. Merkkivalo ECE-R Pakollinen. Sen on oltava yhdistetty etuvalojen merkkivaloon. ECE-R7 6. Luokka R, R (vakio) = valon vähimmäisvoimakkuus 4 cd, yhtenä valaisimena käytettäessä enint. 7 cd, tyypin D valaisimena käytettäessä enint. 8,5 cd Luokka R2 (vaihtuva) = valon vähimmäisvoimakkuus 4 cd, yhtenä valaisimena käytettäessä enint. 42 cd, tyypin D valaisimena käytettäessä enint. 2 cd Takavalot ECE-R ja ECE-R7 enint. 400 mm väh. 350 mm väh. 600 mm enint..500 mm Asennus ECE-R Pakollinen kaikkien perävaunujen osalta. Luokka R, R tai R2. Lukumäärä ECE-R Kaksi, kaksi lisävalaisinta mahdollista asentaa luokkien 0₂, 0₃ ja 0₄ ajoneuvoihin, jos äärivaloja ei ole asennettu. Väri ECE-R Punainen Sijainti leveyssuunnassa ECE-R Enintään 400 mm ajoneuvon uloimmasta ulkoreunasta. Tämä ei koske lisätakavaloja. Takavalojen välisen etäisyyden on oltava vähintään 600 mm, mutta vähintään 400 mm ajoneuvon leveydellä < 300 mm. Sijainti korkeussuunnassa ECE-R vähintään 350 mm, enintään 500 mm (poikkeus: 2 00 mm, jos ajoneuvon rakenne estää 500 mm:n noudattamisen ja jos kahta valinnaista takavaloa ei ole asennettu), valinnaiset takavalot on sijoitettava vähintään 600 mm pakollisten takavalojen yläpuolelle. Geometrinen näkyvyys ECE-R Vaakakulma: 45 sisäänpäin ja 80 ulospäin. Pystykulma: ± 5, kuitenkin jos asennuskorkeus < 750 mm, myös 5 alaspäin. Valinnaiset valaisimet, joiden asennuskorkeus on 2 00 mm, myös 5 ylöspäin. Sähköliitännät ECE-R Liitäntöjen on oltava sellaiset, että etuvalot, takavalot, sivuvalot ja rekisterikilven valot voidaan kytkeä päälle ja pois päältä ainoastaan samanaikaisesti. Merkkivalo ECE-R Pakollinen. Sen on oltava yhdistetty etuvalojen merkkivaloon. Muut vaatimukset ECE-R Jos äärivaloja ei ole asennettu, kaikkiin luokan O₂, O₃, ja O₄ perävaunuihin voidaan asentaa kaksi lisäetu- ja takavaloa. ECE-R7 6. Luokka R, R (vakio) = valon vähimmäisvoimakkuus 4 cd, yhtenä valaisimena käytettäessä enint. 7 cd, tyypin D valaisimena käytettäessä enint. 8,5 cd Luokka R2 (vaihtuva) = valon vähimmäisvoimakkuus 4 cd, yhtenä valaisimena käytettäessä enint. 42 cd, tyypin D valaisimena käytettäessä enint. 2 cd EUROPART Euroopan no kuorma-autojen, perävaunujen, pakettiautojen ja linja-autojen varaosissa!

23 Takavalot Valotekniikkaosaamista 23 Esimerkki: modulaarinen perävaunuvalo Modulaariset, hybdriditekniikalla toteutetut 24 voltin perävaunuvalot tarjoavat monia etuja. Yksiköistä koostuvan rakenteen ja siihen liittyvän lamppujen ja kotelo-osien modulaarisuuden ansiosta perävaunuvalo voidaan mukauttaa joustavasti erilaisiin tarpeisiin. Taka- ja peruutusvalo on toteutettu LED-moduuleilla, kun taas kaikki muut toiminnot voidaan toteuttaa joko LED-tekniikalla tai perinteisellä polttimotekniikalla Mahdollisia yhdistelmiä on näin ollen lähes rajattomasti. Polttimoiden korvaaminen erittäin energiatehokkaalla ja luotettavalla LED-tekniikalla onnistuu koska tahansa ilman erikoistyökaluja eli muutoksia on mahdollista tehdä myöhemminkin. Samoin valolasi on vaihdettavissa erikseen, lampuista riippumatta Käytön joustavuutta lisäävät myös kotelon takasivulla olevat lisäliitännät. Niiden avulla voidaan helposti kytkeä lisää valotoimintoja, kuten esimerkiksi sivuvalo tai äärivalo. Modulaarisen hybriditakavalon rakenne ) Kotelo 2) LED-moduuli, takajarruvalo 3) Polttimomoduuli, vilkkuvalo 4) Polttimomoduuli, peruutusvalo 5) Polttimomoduuli, takasumuvalo 6) LED-moduuli, vilkkuvalo 7) LED-moduuli, peruutusvalo 8) LED-moduuli, takasumuvalo 9) Tukikehys, musta 0) Valolasi LEDin edut ajoneuvoissa: pienemmät kustannukset erittäin pitkän käyttöiän ansiosta 60 % pienempi virrantarve samalla valoteholla vakaa, luonnollinen valo lähes olematon kuluminen ja huoltotarve ja siten vähemmän seisokkeja ja asennusaikaa LED-tekniikka lyhentää reaktioaikaa (jarrutusmatkaa) ja parantaa turvallisuutta Takavalo hehkulampulla 90 km/h:n nopeudessa LED-takavalo 90 km/h:n nopeudessa EUROPART Hyvä tietää LED-takavalo täys-led-tekniikka, vilkkuvalon toiminnan valvontapulssilla vilkku-, jarru-, takasumu-, peruutus- ja takavalo, kolmioheijastin ja kumivarsi punainen/kirkas 450 mm 38 mm 93,5 mm sopii ADR/GGVS-hyväksytyille ajoneuvoille Asennuspuoli Liitäntä vasen EasyConn-pistoke, 7-napainen HELLA 2VP oikea EasyConn-pistoke, 7-napainen HELLA 2VP

24 24 Valotekniikkaosaamista Takavalot 2 LED-takavalo hybriditekniikka, vilkkuvalon toiminnan valvontapulssilla P2W/PY2W 450 mm 38 mm punainen/kirkas 93,6 mm sopii ADR/GGVS-hyväksytyille ajoneuvoille Asennuspuoli Liitäntä Kuva vasen EasyConn-pistoke, 7-napainen vilkku-, LED-jarru-, takasumu- ja peruutusvalo, LED-takavalo, kolmioheijastin oikea EasyConn-pistoke, 7-napainen vilkku-, LED-jarru-, takasumu- ja peruutusvalo, LED-takavalo, kolmioheijastin vasen EasyConn-pistoke, 7-napainen vilkku-, LED-jarru-, takasumu- ja peruutusvalo, LED-takavalo, kolmioheijastin ja kumivarrellinen LED-valo oikea EasyConn-pistoke, 7-napainen vilkku-, LED-jarru-, takasumu- ja peruutusvalo, LED-takavalo, kolmioheijastin ja kumivarrellinen LED-valo HELLA 2VP HELLA 2VP HELLA 2VP HELLA 2VP Takavalo EasyConn I kaksoispolttimovarustuksella P2W/R0W punainen/kirkas/keltainen 370 mm 30 mm 85 mm Asennuspuoli Liitäntä vasen EasyConn-pistoke, 7-napainen vilkku-, jarru-, takasumu-, peruutus- ja takavalo, heijastin HELLA 2VP oikea EasyConn-pistoke, 7-napainen vilkku-, jarru-, takasumu-, peruutus- ja takavalo, heijastin HELLA 2VP vasen EasyConn-pistoke, 7-napainen vilkku-, jarru-, takasumu-, peruutus-, taka- ja sivuvalo, heijastin HELLA 2VP oikea EasyConn-pistoke, 7-napainen vilkku-, jarru-, takasumu-, peruutus-, taka- ja sivuvalo, heijastin HELLA 2VP LED-takavalo EasyConn I ja LED-takavalo, hybriditekniikka P2W/R0W 370 mm 30 mm punainen/kirkas/keltainen 85 mm Kiinnitys 2 x M8-kierretappi sopii ADR/GGVS-hyväksytyille ajoneuvoille Asennuspuoli Liitäntä Kuva vasen EasyConn-pistoke, 7-napainen vilkku-, jarru-, takasumu-, LED-taka- ja peruutusvalo, kolmioheijastin HELLA 2VP oikea EasyConn-pistoke, 7-napainen vilkku-, jarru-, takasumu-, LED-taka- ja peruutusvalo, kolmioheijastin HELLA 2VP vasen EasyConn-pistoke, 7-napainen vilkku-, jarru-, takasumu-, peruutus- ja LED-takavalo, kolmioheijastin ja kumivarrellinen LED-valo oikea EasyConn-pistoke, 7-napainen vilkku-, jarru-, takasumu-, peruutus- ja LED-takavalo, kolmioheijastin ja kumivarrellinen LED-valo HELLA 2VP HELLA 2VP EUROPART Euroopan no kuorma-autojen, perävaunujen, pakettiautojen ja linja-autojen varaosissa!

25 Takavalot Valotekniikkaosaamista 25 LED-varustelusarja EasyConn I Muuntaa takavalotoiminnon polttimotekniikasta LED-tekniikkaan. Kiinnitys kiinnitetty pidikkeellä HELLA 9XX LED-takavalo EasyConn II ja LED-takavalo ja kumivarrellinen LED-valo, hybriditekniikka vilkku-, jarru-, takasumu-, peruutus- ja LED-takavalo, kolmioheijastin ja kumivarrellinen LED-valo P2W/PY2W/T4W kirkas Kiinnitys 2 x M8-kierretappi 370 mm 30 mm 88 mm sopii ADR/GGVS-hyväksytyille ajoneuvoille Asennuspuoli Liitäntä oikea EasyConn-pistoke, 7-napainen HELLA 2VP vasen EasyConn-pistoke, 7-napainen HELLA 2VP LED-takavalo EasyConn II ja LED-takavalo, hybriditekniikka 2 P2W/PY2W 370 mm 30 mm kirkas 88 mm Kiinnitys 2 x M8-kierretappi sopii ADR/GGVS-hyväksytyille ajoneuvoille Asennuspuoli Liitäntä Kuva vasen EasyConn-pistoke, 7-napainen vilkku-, jarru-, takasumu-, peruutus- ja LED-takavalo, kolmioheijastin HELLA 2VP oikea EasyConn-pistoke, 7-napainen vilkku-, jarru-, takasumu-, peruutus- ja LED-takavalo, kolmioheijastin HELLA 2VP vasen EasyConn-pistoke, 7-napainen vilkku-, jarru-, takasumu-, peruutus- ja LED-takavalo, kolmioheijastin HELLA 2VP ja kumivarrellinen valo polttimotekniikalla oikea EasyConn-pistoke, 7-napainen vilkku-, jarru-, takasumu-, peruutus- ja LED-takavalo, kolmioheijastin ja kumivarrellinen valo polttimotekniikalla HELLA 2VP LED-takavalo täys-led-tekniikka, vilkkuvalon toiminnan valvontapulssilla Väri Johdon pituus vilkku-, jarru-, peruutus- ja takavalo, kolmioheijastin punainen/kirkas 500 mm 403 mm 45 mm 33,5 mm sopii ADR/GGVS-hyväksytyille ajoneuvoille Asennuspuoli Liitäntä Johdon pituus vasen EasyConn-pistoke 500 mm HELLA 2VP oikea EasyConn-pistoke 500 mm HELLA 2VP vasen johdolla (5-säikeinen) ja lattaliitinholkilla (6,3 mm) 500 mm HELLA 2VP oikea johdolla (5-säikeinen) ja lattaliitinholkilla (6,3 mm) 2500 mm HELLA 2VP

26 26 Valotekniikkaosaamista Takavalot LED-takavalo vilkkuvalon toiminnan valvontapulssilla Johdon pituus Käyttöalue Vetoauto vilkku-, jarru-, takasumu-, peruutus- ja takavalo, X-heijastin punainen/kirkas 500 mm 403 mm 45 mm 5 mm sopii ADR/GGVS-hyväksytyille ajoneuvoille HELLA 2VP LED-takavalo COLUNA, täys-led-tekniikka, vilkkuvalon toiminnan valvontapulssilla Pituus vilkku-, jarru-, takasumu-, peruutus- ja takavalo, heijastin punainen/kirkas 300 mm 30 mm 40 mm sopii ADR/GGVS-hyväksytyille ajoneuvoille Asennuspuoli Liitäntä Johdon pituus vasen EasyConn-pistoke, 7-napainen 000 mm HELLA 2VP oikea EasyConn-pistoke, 7-napainen 000 mm HELLA 2VP vasen AMP-bajonetti (DIN), 7-napainen 000 mm HELLA 2VP oikea AMP-bajonetti (DIN), 7-napainen 000 mm HELLA 2VP vasen 6,3 mm:n lattaliitinholkeilla 3000 mm HELLA 2VP oikea 6,3 mm:n lattaliitinholkeilla 3000 mm HELLA 2VP LED-takavalo 2/ Johdon pituus 500 mm 22,4 mm pinta-/upotusasennus sopii ADR/GGVS-hyväksytyille ajoneuvoille Kuvaus LED-takasumuvalot 6 LEDillä 46,5 mm lasinkirkas HELLA 2NE LED-takavalo jarru- ja takavalolla, 24 LEDillä 46,5 mm punainen HELLA 2SB LED-takavalo vilkku-, jarru- ja takavalolla, 24 LEDillä 52,5 mm lasinkirkas HELLA 2SD LED-peruutusvalo 24 LEDillä 46,5 mm lasinkirkas HELLA 2ZR LED-takavalo vilkkuvalon toiminnan valvontapulssilla 6 LEDillä Johdon pituus vilkku-, jarru- ja takavalolla keltainen/punainen 2500 mm 83 mm 40 mm upotusasennus sopii ADR/GGVS-hyväksytyille ajoneuvoille HELLA 2SD LED-takavalo 24 LEDillä Johdon pituus vilkku-, jarru- ja takavalolla 2/ punainen/kirkas 500 mm 22,5 mm 52,5 mm pinta-/upotusasennus sopii ADR/GGVS-hyväksytyille ajoneuvoille HELLA 2SD LED-takavalo DuraLED 24 LEDillä vilkku- ja takavalolla 2/ Valonväri punainen lasinkirkas Johdon pituus 2500 mm 77 mm 00 mm 3 mm sopii ADR/GGVS-hyväksytyille ajoneuvoille HELLA 2SB vaakasuoraan, pystysuoraan HELLA 2SB Toimitamme mielellämme lisää valaistustuotteita bussiisi. Tule käymään EWOS-järjestelmässämme osoitteessa tai käänny EUROPART-myyjäsi puoleen. EUROPART Euroopan no kuorma-autojen, perävaunujen, pakettiautojen ja linja-autojen varaosissa!

TAKAVALOT, SIVUVALOT, VILKUT

TAKAVALOT, SIVUVALOT, VILKUT , SIVUVALOT, VILKUT Volvo Scania Mercedes Man Renault Iveco Ym. Keskuojankatu 18, 33900 TAMPERE puh. (03) 3140 3140 www.tavo.fi SISÄLLYSLUETTELO Volvo...2-7 Scania...8-10 Mercedes...11-14 Man, Renault,

Lisätiedot

36-37 421 000 vas. rek.valolla - MB 2a, Iveco Magirus 330 337 x 138 mm. 36-37 526 000 oik. 36-37 527 000 vas. 36-37 529 000 vas. rek.

36-37 421 000 vas. rek.valolla - MB 2a, Iveco Magirus 330 337 x 138 mm. 36-37 526 000 oik. 36-37 527 000 vas. 36-37 529 000 vas. rek. sisällysluettelo takavalot Mercedes Benz... 3-4 Scania... 4-5 Volvo... 6 Yleismallit... 6-12 Valaisinsarjat... 13 Monitoimivalaisimet... 13-14 Äärivalot... 14-23 -äärivalot... 23-26 -jarruvalot... 26 Takavalot

Lisätiedot

JAHN-2000 JAHN-12516 JAHN-12961. - 35 W - P32d-2 (D2S) JAHN-1000... 116,- 67. 7. xenon-polttimo - 35 W - P32d-3 (D2R) JAHN-2000...

JAHN-2000 JAHN-12516 JAHN-12961. - 35 W - P32d-2 (D2S) JAHN-1000... 116,- 67. 7. xenon-polttimo - 35 W - P32d-3 (D2R) JAHN-2000... hinnat sis. alv. % polttimot JAHN- JAHN- JAHN- JAHN-0 JAHN-. H-ajovalopolttimo JAHN-000 - V - W - Pt JAHN-...,0 - V - 0 W - Pt JAHN-...,. H-ajovalopolttimo - V - W - PXd JAHN-...,. tavallinen ajovalopolttimo

Lisätiedot

EUROPART Europas Nr. 1 für Truck-, Trailer- und Bus-Ersatzteile!

EUROPART Europas Nr. 1 für Truck-, Trailer- und Bus-Ersatzteile! Versio 04 06 2016 Uudet linja-autojen tarjoukset Kytkinsarja LuK SmarTAC alkaen 713, 00 Kytkinsarja LuK SmarTAC, vaihto-osa automaattisella jälkisäädöllä 430 mm K-levy, automaatti, irrotinlaakeri Sopivuus

Lisätiedot

mototruck Sähköosat 02.2009 Valuraudankuja 1, 00700 Helsinki Puh. (09) 37541, fax (09) 375 4320 www.motoral.fi 60 Sähköosat Tilausnumero 9222306

mototruck Sähköosat 02.2009 Valuraudankuja 1, 00700 Helsinki Puh. (09) 37541, fax (09) 375 4320 www.motoral.fi 60 Sähköosat Tilausnumero 9222306 Sähköosat 02.2009 60 Sähköosat Tilausnumero 9222306 Valuraudankuja 1, 00700 Helsinki Puh. (09) 37541, fax (09) 375 4320 www.motoral.fi SISÄLLYSLUETTELO Etu-, sivu- ja takavalot... 4-12 Äärivalot...13

Lisätiedot

TAKAVALOT SIVUVALOT VILKUT

TAKAVALOT SIVUVALOT VILKUT RASKAAN KALUSTON VARAOSAT Volvo Scania Mercedes Man Renault Iveco Ym. SIVUVALOT VILKUT SISÄLLYSLUETTELO Volvo...2-7 Scania...8-10 Mercedes...11-14 Man, Renault, Iveco, Linja-auto, Perävaunu, ym...15-24

Lisätiedot

Jarrut EUROPART-tuoteosaamista

Jarrut EUROPART-tuoteosaamista www.europart.net Jarrut EUROPART-tuoteosaamista Jarrusatula Jarrusatula Jarrupalasarja Jarrulevy Varoituskontakti Jarrukenkä Jarruräikkä Jarruhihnasarja Korjaussarja Jarrurumpu Korjaamotarvikkeet Työkalutekniikka

Lisätiedot

MPK Oy Finland OVH SIS.ALV. 24% SISÄLLYSLUETTELO

MPK Oy Finland OVH SIS.ALV. 24% SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO 2 3 6 3 4 7 10 11 12 13 13 15 16 18 19 21 22 ÄÄRIVALON KANNAKKEET ÄÄRIVALOT JATKOKAAPELIT JA HAAROITTIMET KUMIVARSIVALOT REKISTERI JA LISÄJARRUVALOT PYÖREÄT TAKAVALOT HAMPURILAIS TAKAVALOT

Lisätiedot

PIKA-INFO 90 MM:N LED-MODUULI L4060 TUOTEOMINAISUUDET

PIKA-INFO 90 MM:N LED-MODUULI L4060 TUOTEOMINAISUUDET PIKA-INFO 90 MM:N LED-MODUULI L4060 Erilaisiin käyttötilanteisiin ja tiukkoihin vaatimuksiin 90 mm:n moduulivalikoimaa laajennetaan jatkuvasti Moduulijärjestelmä antaa vapauden valita muoto ja tekniikka

Lisätiedot

Takavalot. Suorittaminen. Ajoneuvon tilauserittelystä riippuen ajoneuvossa on toimitettaessa jokin näistä takavaloista:

Takavalot. Suorittaminen. Ajoneuvon tilauserittelystä riippuen ajoneuvossa on toimitettaessa jokin näistä takavaloista: Ajoneuvon tilauserittelystä riippuen ajoneuvossa on toimitettaessa jokin näistä takavaloista: Lisätietoja saat Scanian jälleenmyyjältä. Kompakti 7 polttimon valoyksikkö LED-valo Vakiomallinen 7 polttimon

Lisätiedot

MPK Oy Finland OVH SIS.ALV. 24% SISÄLLYSLUETTELO LED LISÄVALOT HALOGEN LISÄVALOT HALOGEN TYÖVALOT LED TYÖVALOT HEIJASTIMET

MPK Oy Finland OVH SIS.ALV. 24% SISÄLLYSLUETTELO LED LISÄVALOT HALOGEN LISÄVALOT HALOGEN TYÖVALOT LED TYÖVALOT HEIJASTIMET SISÄLLYSLUETTELO 2 4 5 6 7 10 10 11 12 16 16 17 18 20 21 22 28 HID LISÄVALOT HALOGEN LISÄVALOT LED LISÄVALOT HALOGEN TYÖVALOT LED TYÖVALOT HID TYÖVALOT LED TYÖVALOT HEIJASTIMET POLTTIMOT 1 LISÄVALOSSA

Lisätiedot

Tuotekoodi 1103-3C-2-375. Helsinki 0915. Valaisimet FAHRZEUGBELEUCHTUNG

Tuotekoodi 1103-3C-2-375. Helsinki 0915. Valaisimet FAHRZEUGBELEUCHTUNG Tuotekoodi 1103-3C-2-375 Helsinki 0915 Valaisimet FAHRZUGBLUCHTUNG Sisältö Sivu Heijastimet... 64-67 Jännitteentunnistimet...40 Kaukovalot... 3-9 Kiinnitystelineet, säätötuet ja as. sarjat... 108-112 Peruutusvalot...

Lisätiedot

Takavalot. Til.nro. T-1179941

Takavalot. Til.nro. T-1179941 Takavalot Til.nro. 40-1153 vasen Til.nro. 40-1154 oikea Led-takavalo 12/24V Taka-, jarru- ja vilkkuvalo, heijastin. Kiinnitys kahdella pultilla M6, ruuviväli 64 mm, johto 145 cm, sivun pit. 165 mm, kork.

Lisätiedot

Ryhmä 3C-02 Tuotekoodi: 1103-3C-2-375. Helsinki 0513. Valaisimet FAHRZEUGBELEUCHTUNG

Ryhmä 3C-02 Tuotekoodi: 1103-3C-2-375. Helsinki 0513. Valaisimet FAHRZEUGBELEUCHTUNG Ryhmä 3C-02 Tuotekoodi: 1103-3C-2-375 Helsinki 0513 Valaisimet FAHRZUGBLUCHTUNG Sisältö Heijastimet...61-64 Kaukovalot...3-7 Kiinnitystelineet, säätötuet ja as. sarjat...103-107 Peruutusvalot...37-39 Perävaunuvalosarjat...

Lisätiedot

AJOVALOT L3233 AJOVALO MB ACTROS 96 VASEN, KORKEUSSÄÄDÖLLÄ JA VILKULLA 0301081321

AJOVALOT L3233 AJOVALO MB ACTROS 96 VASEN, KORKEUSSÄÄDÖLLÄ JA VILKULLA 0301081321 AJOVALOT L3233 AJOVALO MB ACTROS 96 VASEN, KORKEUSSÄÄDÖLLÄ JA VILKULLA 0301081321 L3234 AJOVALO MB ACTROS 96 OIKEA, KORKEUSSÄÄDÖLLÄ JA VILKULLA 0301081322 L3231 AJOVALO MB ACTROS 96 VASEN, EI KORKEUS SÄÄTÖÄ

Lisätiedot

Paineilma. EUROPART-tuoteosaamista. EUROPART Euroopan no 1 kuorma-autojen, perävaunujen, pakettiautojen ja linja-autojen varaosissa! www.europart.

Paineilma. EUROPART-tuoteosaamista. EUROPART Euroopan no 1 kuorma-autojen, perävaunujen, pakettiautojen ja linja-autojen varaosissa! www.europart. www.europart.net Paineilma EUROPART-tuoteosaamista Kompressorit Ilmankuivaimet/ tarvikkeet Monikiertovaroventtiilit Moottoriajoneuvot, EBS-osat Jarrusylinterit Moottoriajoneuvot, ECAS-osat Moottoriajoneuvot,

Lisätiedot

DON T BE AFRAID OF THE DARK.

DON T BE AFRAID OF THE DARK. DON T BE AFRAID OF THE DARK. AMMATTILAISTASON VALAISTUSTA AJONEUVOIHIN 2 2 STRANDS LIGHTNING LIGHTING DIVISION ÄLÄ PELKÄÄ PIMEÄÄ. AMMATTIMAISTA AJONEUVOVALAISTUSTA SLD, Strand Lighting Division tarjoaa

Lisätiedot

Säädettävät parametrit Signaalit ja näkyvyysjärjestelmät

Säädettävät parametrit Signaalit ja näkyvyysjärjestelmät Johdanto Johdanto Säädettävien parametrien luettelon rajaamiseksi tässä kuvataan vain sellaiset parametrit, joista on todennäköisesti hyötyä päällirakentajille. Jos haluat lisätietoja tietyn ajoneuvomallin

Lisätiedot

7" YLEISMALLISET UMPIOT

7 YLEISMALLISET UMPIOT ROSSI AJOVALOJA Rossi-kehyksissä on parkkivalo kehyksen alareunassa, mutta sitä voidaan myös muuttaa vilkkuvaloksi. Jos aiot maalata kehykset auton väriseksi, niin suosittelemme muovisia, sillä kromi voidaan

Lisätiedot

BSI2010 Luku :merkkivalot

BSI2010 Luku :merkkivalot 1 of 2 8.7.2014 10:03 Käyttäjä: Ajoneuvo : 508 /508 VIN: VF38E5FVADL059364 Tulostuspäivämäärä : 8. heinäkuuta 2014 10:03:24 Auton istunnon alku : 08/07/2014-09:57 Työkalun versio : 07.44 BSI2010 Luku :merkkivalot

Lisätiedot

PÄIVÄAJOVALOT. Turvallisuutta ja tyyliä. Maahantuonti, tukkumyynti:

PÄIVÄAJOVALOT. Turvallisuutta ja tyyliä. Maahantuonti, tukkumyynti: Maahantuonti, tukkumyynti: Läntinen teollisuuskatu 2, PL 14, 02921 ESPOO Puh. myynti 0105694455, telefax 0105694555 Internet: www.orum.fi PÄIVÄAJOVALOT HELLA KGaA Hueck & Co., Lippstadt 9Z2 999 632-501

Lisätiedot

Ylös asennetut ajovalot. Yleistietoa ylös asennettavista ajovaloista. Kytkentävaihtoehdot

Ylös asennetut ajovalot. Yleistietoa ylös asennettavista ajovaloista. Kytkentävaihtoehdot Yleistietoa ylös asennettavista ajovaloista Yleistietoa ylös asennettavista ajovaloista Ylös asennettavat ajovalot korvaavat tavalliset ajovalot ja suuntavilkkuvalot esimerkiksi silloin, kun eteen on asennettu

Lisätiedot

Toimistovalaisimet FI

Toimistovalaisimet FI Toimistovalaisimet FI PRANA+sarja LED LATTIA JA RIPUSTUSVALAISIMET PRANA+sarjan ylävalo liikuteltava VALAISINPÄÄ SUORA VALO HIGHTECHTUNNISTIN KIRKKAUS TILANNEOHJAUS TUNABLE WHITE TOIMINTO VALON VÄRIN mukautukseen

Lisätiedot

Ajovalojen suuntauksen tarkastus, tarvittaessa

Ajovalojen suuntauksen tarkastus, tarvittaessa - - Sivu 1/5 Ajovalojen suuntauksen tarkastus, tarvittaessa säätö Valonheittimet on säädettävä asetusten mukaisesti. Suomessa asetukset määräävät säädön suoritettavaksi seuraavasti. Tarkastus- ja säätöedellytykset

Lisätiedot

RL020 kaukovalosarja H3 12 V / 55 W ref. 17,5 ø 155 x 64 mm sis. kaksi valoa + polttimot

RL020 kaukovalosarja H3 12 V / 55 W ref. 17,5 ø 155 x 64 mm sis. kaksi valoa + polttimot RL020 kaukovalosarja H3 12 V / 55 W ref. 17,5 ø 155 x 64 mm sis. kaksi valoa + polttimot RL021 sumuvalosarja H3 12 V / 55 W ø 155 x 64 mm sis. kaksi valoa + polttimot RL022 kaukovalosarja H3 12 V / 55

Lisätiedot

varoitusvalot LED LED LED

varoitusvalot LED LED LED majakat varoitusvalot LED LED LED CE, EMC95/54 CE, emc95/54 CE, emc95/54 497022 led 10-30 V - oranssi - pystyasennus, seinäkiinnitys - jalalla tai ilman - 36 kpl kirkkaita ledejä; valovoima > 80 cd - matala

Lisätiedot

Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS, annettu [ ],

Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS, annettu [ ], FI FI FI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.6.2010 KOM(2010)310 lopullinen 2010/0169 (NLE) Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS, annettu [ ], Yhdistyneiden Kansakuntien Euroopan talouskomission sääntöjen nro 1, 3, 4, 6,

Lisätiedot

TANEO NIVELVARTINEN JA JÄRJESTELMÄVALAISIN

TANEO NIVELVARTINEN JA JÄRJESTELMÄVALAISIN FIN TANEO NIVELVARTINEN JA JÄRJESTELMÄVALAISIN 2 TANEO MONIPUOLINEN VALAISIN IHANTEELLISEEN VALAISTUKSEEN. Tinkimätön valaistusratkaisu on välttämätön aina kun silmäsi ovat koetuksella. Oli työtehtävänä

Lisätiedot

ilmastointi Linja-auton ilmastointilaitteiden varaosat

ilmastointi Linja-auton ilmastointilaitteiden varaosat www.europart.net ilmastointi Linja-auton ilmastointilaitteiden varaosat Kompressorit/yksittäisosat Magneettikytkin Kuivain Puhallin/Tuuletin Ohjausosat ilmastointihuoltolaiteet, Kylmäaine Starter-Set,

Lisätiedot

Valaistuksen esivalmiudet. Yleisiä tietoja valaistuksen esivalmiuksista. Tunnistusvalo, esivalmius. Tilausvaihtoehdot

Valaistuksen esivalmiudet. Yleisiä tietoja valaistuksen esivalmiuksista. Tunnistusvalo, esivalmius. Tilausvaihtoehdot Yleisiä tietoja valaistuksen esivalmiuksista Yleisiä tietoja valaistuksen esivalmiuksista Valaistukselle on saatavana useita tehtaalta tilattavia esivalmiuksia. Valaistus voidaan mukauttaa kunkin markkinan

Lisätiedot

mototruck Ilmajousipalkeet 03.2010 www.motoral.fi www.motoral.fi 68 Jousisto-osat 68 Jousisto-osat Tilausnumero 9222307 Tilausnumero 9222307

mototruck Ilmajousipalkeet 03.2010 www.motoral.fi www.motoral.fi 68 Jousisto-osat 68 Jousisto-osat Tilausnumero 9222307 Tilausnumero 9222307 Ilmajousipalkeet 03.2010 68 Jousisto-osat 68 Jousisto-osat Tilausnumero 9222307 Tilausnumero 9222307 Valuraudankuja Valuraudankuja 1, 00700 1, 00700 Helsinki Helsinki Puh. Puh. (09) (09) 37541, 37541,

Lisätiedot

Ohjeita Volvo -kuorma-autojen jarrutarkastuksen suorittamiseen

Ohjeita Volvo -kuorma-autojen jarrutarkastuksen suorittamiseen Ohjeita Volvo -kuorma-autojen jarrutarkastuksen suorittamiseen Mittauspisteiden sijainti ALB-kilven sijainti Laskentapaineet Yleisesti jarruhidastuvuusmittauksissa käytettävät laskentapaineet ovat VOLVO

Lisätiedot

DAF IVECO MAN MERCEDES RVI SETRA

DAF IVECO MAN MERCEDES RVI SETRA DAF IVECO MAN RVI SETRA www.vantaanjaahdytin.fi VJ - 2009 RASKAANKALUSTON JÄÄHDYTINLUETTELO 2012 Tilaus D M/A +/- Vuosi- Alkuperäis No Kenno- & Kuva SUOSITUSHINTA mallit Mitat No Sis. ALV 22% MALLITIETOIHIN

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti muutetaan ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun valtioneuvoston asetuksen (1257/1992)

Lisätiedot

Vetokoukun johdinkimppu, 7 napainen

Vetokoukun johdinkimppu, 7 napainen Ohje nro Versio Osa nro 9172640 1.2 9499587, 9499589, 9499590, 9441161 Vetokoukun johdinkimppu, 7 napainen M3702107 Sivu 1 / 11 Varuste A0000162 M3702108 Sivu 2 / 11 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen

Lisätiedot

Varaosanumero Nimike Soveltuvuus Enimmäishinta (Alv 0%)

Varaosanumero Nimike Soveltuvuus Enimmäishinta (Alv 0%) MN51958006137 Hihnan kiristyssarja D08: Centroliner, Lion's City, Lion's Classic, Lion's Coach, TGL, TGM 162,58 MN51958007485 Kiristysrulla D28 90,96 D20/26 ilman ilmastointia: Lion's City, Lion's Regio,

Lisätiedot

Vetokaapit laboratorioihin

Vetokaapit laboratorioihin Vetokaapit laboratorioihin O U R E X O Y M ä k i r i n t e e n t i e 3 3 6 2 2 0 K a n g a s a l a P u h. ( 0 3 ) 2 1 2 8 0 0 0 F a k s i ( 0 3 ) 2 1 2 8 1 5 8 w w w. o u r e x. f i o u r e x @ o u r e

Lisätiedot

Mikael Vilpponen Innojok Oy 8.11.2012

Mikael Vilpponen Innojok Oy 8.11.2012 Mikael Vilpponen Innojok Oy 8.11.2012 Aiheita Valaistukseen liittyviä peruskäsitteitä Eri lampputyyppien ominaisuuksia Led-lampuissa huomioitavaa Valaistuksen mitoittaminen ja led valaistuksen mahdollisuudet

Lisätiedot

Tuotekoodi 1103-3C-2-375. Helsinki 1115. Valaisimet FAHRZEUGBELEUCHTUNG

Tuotekoodi 1103-3C-2-375. Helsinki 1115. Valaisimet FAHRZEUGBELEUCHTUNG Tuotekoodi 1103-3C-2-375 Helsinki 1115 Valaisimet FAHRZUGBLUCHTUNG Sisältö Sivu Heijastimet... 68-71 Jännitteentunnistimet...43 Kaukovalot... 3-11 Kiinnitystelineet, säätötuet ja as. sarjat... 112-116

Lisätiedot

TYÖVALOT. ABL 500 LED SL Yksinkertainen mutta luotettava laatuvalo, 400 lumen. DT-liitin. 12/24V. IP68-IP69K. 101x57x97mm.

TYÖVALOT. ABL 500 LED SL Yksinkertainen mutta luotettava laatuvalo, 400 lumen. DT-liitin. 12/24V. IP68-IP69K. 101x57x97mm. TYÖVALOT UUSI ABL LED COMPACT TYÖVALO ABL LED Compact on premiumluokan työvalo huokeaan hintaan. Valo on OEM-laatua varustettu laadukkaalla hejastimella, karkaistulla lasilla jossa jäänpoistotoiminto ja

Lisätiedot

Lisätakavalot. Yleistietoa lisätakavalojen kytkemisestä. Takavalot PGRT

Lisätakavalot. Yleistietoa lisätakavalojen kytkemisestä. Takavalot PGRT 341 722 340 905 341 740 PGRT Yleistietoa lisätakavalojen kytkemisestä Yleistietoa lisätakavalojen kytkemisestä Takavalot Saatavana on 3 takavalotyyppiä: Kompakti 7 polttimon valoyksikkö LED-valo 7 polttimon

Lisätiedot

INOX-TUOTTEET SUV-, PAKETTI- JA KUORMA-AUTOIHIN VEPRO OY valmistaa ja maahantuo lisävarusteita kaikkiin suosittuihin hyötyajoneuvomalleihin. VEPRO on kansainväisesti tunnettu mallikohtaisesti suunnitelluista

Lisätiedot

Käyttöohje. Johdanto. Thermo Pro 90

Käyttöohje. Johdanto. Thermo Pro 90 Käyttöohje Thermo Pro 90 Johdanto Hyvä Webasto-asiakas, Kiitos, että valitsit Webaston Thermo Pro 90 vesilämmittimen. Toivomme, että siitä ja sen luotettavasta mukavuudesta on sinulle iloa useiden vuosien

Lisätiedot

MODUULIN PERUSTOIMINNOT Sähkövirran tulot Kytketyn perävaunun automaattinen tunnistus LED-valojen ja yksittäisten hehkulamppujen tuki

MODUULIN PERUSTOIMINNOT Sähkövirran tulot Kytketyn perävaunun automaattinen tunnistus LED-valojen ja yksittäisten hehkulamppujen tuki WH1 PRO Moduuli on suunniteltu ohjaamaan perävaunun valojärjestelmää, ja se sopii perävaunun vakiomalliseen 7-napaiseen kytkentään.. Ohjausmoduuli on taloudellisimman laitteen kehittynyt versio, jossa

Lisätiedot

Korimalli Väri Alkup. varaosanro Kohde Puoli Koko

Korimalli Väri Alkup. varaosanro Kohde Puoli Koko Ajokki Regal (lev. 2,55 m) Kirkas 12 210 800 Tuulilasi, 1-osainen 2552 x 1723 Ajokki Royal Kirkas Tuulilasi, 1-osainen 2435 x 1756 Ajokki Fifty/Victor Kirkas Tuulilasi, 1-osainen 2415 x 1554 Ajokki Regal

Lisätiedot

Fontaine-vetopöydät turvallinen ja kestävä valinta

Fontaine-vetopöydät turvallinen ja kestävä valinta Fontaine-vetopöydät turvallinen ja kestävä valinta Vetotapin tunnistin Kahvan tunnistin Lukitushaan tunnistin (LED-valo) TURVAJÄRJESTELMÄ, VOITELU & PAINEILMA Voiteluyksikkö Paineilmajärjestelmä Kiinnityksen

Lisätiedot

Valojen määrästä ja asennuksesta (kuorma- ja linja-autoissa)

Valojen määrästä ja asennuksesta (kuorma- ja linja-autoissa) Päivämäärä MÄÄRÄYS OHJE Nro 5.3.2004 559/208/2004 Sisältöalue Toimivallan säädösperusta LVMa autojen ja perävaunujen rakenteesta ja varusteista 19.12.2002/1248, liite 1 kohdat 20 ja 21 Kohderyhmät Voimassaoloaika

Lisätiedot

AUTOLAMPUT. Philips on kaikkien isoimpien autonvalmistajien valinta. Laaja valikoima 12 V:n ja 24 V:n polttimoita kaikkiin käyttötarkoituksiin

AUTOLAMPUT. Philips on kaikkien isoimpien autonvalmistajien valinta. Laaja valikoima 12 V:n ja 24 V:n polttimoita kaikkiin käyttötarkoituksiin Autovalojen edelläkävijä vuodesta 1914 Palkittu autolamppujen valmistaja! Philips on kaikkien isoimpien autonvalmistajien valinta Jo sadan vuoden ajan Philips on ollut ajoneuvovalaistuksen edelläkävijä.

Lisätiedot

TEKNISET TIEDOT. Volvo Trucks. Driving Progress. Vetopöytä ja asennus

TEKNISET TIEDOT. Volvo Trucks. Driving Progress. Vetopöytä ja asennus Volvo Trucks. Driving Progress TEKNISET TIEDOT Puoliperävaunu kytketään sitä vetävään kuorma-autoon vetopöydän avulla. Vetopöytä on tavallisesti kiinnitetty vetoauton alustaan asennuslevyn avulla. Saatavana

Lisätiedot

Kenguru 2016 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) Ratkaisut

Kenguru 2016 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) Ratkaisut sivu 1 / 11 TEHTÄVÄ 1 2 3 4 5 6 VASTAUS E B C D D A TEHTÄVÄ 7 8 9 10 11 12 VASTAUS E C D C E C TEHTÄVÄ 13 14 15 16 17 18 VASTAUS A B E E B A sivu 2 / 11 3 pistettä 1. Anni, Bert, Camilla, David ja Eemeli

Lisätiedot

PERUUTUSKAMERAJÄRJESTELMÄT

PERUUTUSKAMERAJÄRJESTELMÄT PERUUTUSKAMERAJÄRJESTELMÄT T U R V A L L I S U U T T A A J A T E L L E N TUOTELUETTELO 2010 TUOTTEITA, JOIHIN VOIT LUOTTAA Sisällysluettelo 3 Käyttökohteet 4 Järjestelmän komponentit 5 Kamerapaketit 6

Lisätiedot

Näkyvyys- ja valaistustoimintojen kaukoaktivointi

Näkyvyys- ja valaistustoimintojen kaukoaktivointi Toiminta Toiminta Seuraavat näkyvyys- ja valaistustoiminnot voidaan kaukoaktivoida: Lisätietoja valaistuksesta on annettu asiakirjoissa Ajovalojen passivointi ja Vaihteleva kaukovalovilkku. Varoitusvilkut

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 8 1 Derivaatta Tarkastellaan funktion f keskimääräistä muutosta tietyllä välillä ( 0, ). Funktio f muuttuu tällä välillä määrän. Kun tämä määrä jaetaan välin pituudella,

Lisätiedot

L2TP LAN to LAN - yhteys kahden laitteen välille

L2TP LAN to LAN - yhteys kahden laitteen välille TW- LTE- REITITIN: L2TP LAN to LAN - yhteys kahden laitteen välille Esimerkissä on käytetty kahta TW- LTE reititintä L2TP LAN to LAN - yhteydellä voidaan luoda VPN- verkko, jossa liikenne on sallittu molempiin

Lisätiedot

TEHOYKSIKKÖ. Innova Ohjauskeskusten Esittely. Onnittelut uudesta Innova-ohjauskeskuksestasi

TEHOYKSIKKÖ. Innova Ohjauskeskusten Esittely. Onnittelut uudesta Innova-ohjauskeskuksestasi TEHOYKSIKKÖ Innova Ohjauskeskusten Esittely Onnittelut uudesta Innova-ohjauskeskuksestasi Innova-ohjauskeskus on kehitetty tekemään saunomisesta mahdollisimman nautinnollista. Voit säätää saunasi lämpötilaa,

Lisätiedot

Bosch-valaistus laaja valikoima laatutuotteita

Bosch-valaistus laaja valikoima laatutuotteita 6 LIG 13X 061 SEN/CMS 06/2013 Pidätämme oikeuden tuotemuutoksiin. Bosch ei vastaa esitteen mahdollisista kirjoitusvirheistä. Bosch-valaistus laaja valikoima laatutuotteita Enemmän valoa: Bosch-lisävalot

Lisätiedot

Takaosan alleajosuoja. Yleistä

Takaosan alleajosuoja. Yleistä Yleistä Yleistä Standardin UN ECE R58 vaatimusten täyttämiseksi kuorma-autot on varustettava takaosan alleajosuojalla. Alleajosuoja voidaan toimittaa tehtaalta tai sen voi asentaa päällirakentaja. Tässä

Lisätiedot

Tehokasta työvaloa TYRI KLE työvalot on kehitetty ja testattu yhteistyössä suurten konevalmistajien kanssa tarjoten tehokasta ja turvallista valoa:

Tehokasta työvaloa TYRI KLE työvalot on kehitetty ja testattu yhteistyössä suurten konevalmistajien kanssa tarjoten tehokasta ja turvallista valoa: Tehokasta työvaloa TYRI KLE työvalot on kehitetty ja testattu yhteistyössä suurten konevalmistajien kanssa tarjoten tehokasta ja turvallista valoa: Kaikki tuotteemme on suunniteltu vastaamaan korkeita

Lisätiedot

HDENIQ Energiatehokas ja älykäs raskas ajoneuvo. Tilannekatsaus

HDENIQ Energiatehokas ja älykäs raskas ajoneuvo. Tilannekatsaus HDENIQ Energiatehokas ja älykäs raskas ajoneuvo Tilannekatsaus TransEco tutkijaseminaari 3.11.2011 Kimmo Erkkilä, VTT Petri Laine, VTT Hannu Kuutti, VTT Micke Bergman, VTT Paula Silvonen, VTT 2 Sisältö

Lisätiedot

LIITTEET. asiakirjaan KOMISSION DELEGOITU ASETUS

LIITTEET. asiakirjaan KOMISSION DELEGOITU ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.2.2018 C(2018) 863 final ANNEXES 1 to 2 LIITTEET asiakirjaan KOMISSION DELEGOITU ASETUS Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 167/2013 täydentämisestä maaja

Lisätiedot

Silent Gliss 9020/21, 9040/41 ja 5091 moottorit. Uusi moottorisukupolvi

Silent Gliss 9020/21, 9040/41 ja 5091 moottorit. Uusi moottorisukupolvi Silent Gliss 9020/21, 9040/41 ja 5091 moottorit Uusi moottorisukupolvi Elämää helpottavia innovaatioita Silent Glissillä on yli 40 vuoden kokemus sähkötoimisista verhokiskoista. Toimme ensimmäisenä markkinoille

Lisätiedot

Munkegaard LED. Design: Arne Jacobsen

Munkegaard LED. Design: Arne Jacobsen Munkegaard LED Design: Arne Jacobsen Munkegaard Munkegaard suunniteltiin ja kehitettiin vuonna 1955 kuuluisaa tanskalaista Munkegårdin koulua varten. Sen jälkeen se on levinnyt kaikkialle maailmaan niin

Lisätiedot

mototruck Vesipumput 12.2009 Valuraudankuja 1, 00700 Helsinki Puh. (09) 37541, fax (09) 375 4320 www.motoral.fi 61 Moottoriosat Tilausnumero 9222302

mototruck Vesipumput 12.2009 Valuraudankuja 1, 00700 Helsinki Puh. (09) 37541, fax (09) 375 4320 www.motoral.fi 61 Moottoriosat Tilausnumero 9222302 Vesipumput 12.2009 61 Moottoriosat Tilausnumero 9222302 Valuraudankuja 1, 00700 Helsinki Puh. (09) 37541, fax (09) 375 4320 www.motoral.fi SISÄLLYSLUETTELO vesipumput... 4-20 cummins... 4 iveco... 4 man...5-7

Lisätiedot

1/6 TEKNIIKKA JA LIIKENNE FYSIIKAN LABORATORIO V1.31 9.2011

1/6 TEKNIIKKA JA LIIKENNE FYSIIKAN LABORATORIO V1.31 9.2011 1/6 333. SÄDEOPTIIKKA JA FOTOMETRIA A. INSSIN POTTOVÄIN JA TAITTOKYVYN MÄÄRITTÄMINEN 1. Työn tavoite. Teoriaa 3. Työn suoritus Työssä perehdytään valon kulkuun väliaineissa ja niiden rajapinnoissa sädeoptiikan

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun asetuksen (1257/1992) muuttamisesta

Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun asetuksen (1257/1992) muuttamisesta LAKIEHDOTUKSIIN LIITTYVÄT VN-ASETUSLUONNOKSET Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun asetuksen (1257/1992) muuttamisesta 1 LUKU Soveltamisala ja määritelmät (6.6.2013/407) 3 Ajoneuvoluokkia

Lisätiedot

486, 00. Lyömättömän edullisesti. Uudet kuorma-autojen, perävaunujen ja pakettiautojen tarjoukset. www.europart.net. Versio 01 02 2016.

486, 00. Lyömättömän edullisesti. Uudet kuorma-autojen, perävaunujen ja pakettiautojen tarjoukset. www.europart.net. Versio 01 02 2016. Versio 01 02 2016 Uudet kuorma-autojen, perävaunujen ja pakettiautojen tarjoukset Tarjoussarja Lyömättömän edullisesti 486, 00 Tarjoussarja Paineilmakäyttöinen iskuruuvinväännin RC2377 + räikkäruuvinväännin

Lisätiedot

MODUULIKATKAISIJAT. Lisätietoja osoitteesta www.hella.com/switch

MODUULIKATKAISIJAT. Lisätietoja osoitteesta www.hella.com/switch MODUULIKATKAISIJAT Lisätietoja osoitteesta www.hella.com/switch JOHDANTO 2 3 HELLA-moduulikatkaisijasarjoihin täydennystä uudesta vesitiiviistä sarjasta 3100 UUTUUS Moduulikatkaisijoiden uusi sukupolvi

Lisätiedot

Valotelineet. MB Actros IV -sarjaan. Lisävalot valotelineisiin

Valotelineet. MB Actros IV -sarjaan. Lisävalot valotelineisiin Valotelineet MB Actros IV -sarjaan Lisävalot valotelineisiin Valotelineet ja lisävarusteet Korkeakiiltoiset, ruostumattomasta Ø 70 mm teräsputkesta valmistetut ja EU-hyväksytyt LightFix-valotelineet on

Lisätiedot

FLE/FLU - Lattiasäleikkö FLE/FLU. Lattiasäleikkö. Tuotemallit ja lisävarusteet

FLE/FLU - Lattiasäleikkö FLE/FLU. Lattiasäleikkö. Tuotemallit ja lisävarusteet FLE/FLU Lattiasäleikkö Pystysuuntainen ilmasuihku lattiasta, sopii myös poistoilmalle Kiinteät vaakasuuntaiset säleet muodostavat vakaan 15 virtauskuvion. Vankka alumiinirakenne Tuotemallit ja lisävarusteet

Lisätiedot

Ryhmä 3-06 Tuotekoodi: 1103-3-06-360-2 Helsinki 0412. Releet Releenkannat Häiriönilmaisimet Peruutussummerit

Ryhmä 3-06 Tuotekoodi: 1103-3-06-360-2 Helsinki 0412. Releet Releenkannat Häiriönilmaisimet Peruutussummerit Ryhmä 3-06 Tuotekoodi: 1103-3-06-360-2 Helsinki 0412 Releet Releenkannat Häiriönilmaisimet Peruutussummerit Sisältö Releet, releenkannat, häiriönilmaisimet, peruutussummerit Aikaviivereleet 12V, 24V...

Lisätiedot

Universal Design Spot S100 / S102 / S104

Universal Design Spot S100 / S102 / S104 LED-SISÄVALAISIMET Universal Design Spot S100 / S102 / S104 2 Hyvinvointia valolla Harmaa alasvalo nelikulmaisella kehyksellä, S104 Valkoinen alasvalo, S100 / S102 Ulkoinen Ambient-rengas, S104 Yleis-/kohdevalaisimet

Lisätiedot

ASENNUSOHJE. SAFERA Siro IN-line -liesivahti. Virranhallintayksiköt PCU3 PCU5.1-U 20810 V4.5.0 FIN SIRO IN-LINE

ASENNUSOHJE. SAFERA Siro IN-line -liesivahti. Virranhallintayksiköt PCU3 PCU5.1-U 20810 V4.5.0 FIN SIRO IN-LINE ASENNUSOHJE SAFERA Siro IN-line -liesivahti Virranhallintayksiköt PCU PCU.-U 080 V..0 FIN SIRO IN-LINE SISÄLLYSLUETTELO VAROITUKSET. VALMISTELUT. Valmistelut. Asennus. Asennuksen vianmääritys. Lisävaruste:

Lisätiedot

AquaPro IP 54. Laser 635 nm. auto man man DE 02 GB 09 NL 16 DK 23 FR 30 ES 37 IT 44 PL 51 FI 58 PT 65 SE 72 NO 79 TR 86 RU 93 UA 100 CZ 107 EE 114

AquaPro IP 54. Laser 635 nm. auto man man DE 02 GB 09 NL 16 DK 23 FR 30 ES 37 IT 44 PL 51 FI 58 PT 65 SE 72 NO 79 TR 86 RU 93 UA 100 CZ 107 EE 114 Laser 635 nm IP 54 auto man man AquaPro DE 02 GB 09 NL 16 DK 23 FR 30 ES 37 IT 44 PL 51 58 PT 65 SE 72 NO 79 TR 86 RU 93 UA 100 CZ 107 EE 114 LV 121 LT 128 RO 135 BG 142 GR 149 58 Lue käyttöohje kokonaan.

Lisätiedot

Käyttöohjeen lisäosa. MOVITRAC LTP-B 575 V:n taajuusmuuttajat *21223114_0214* www.sew-eurodrive.com

Käyttöohjeen lisäosa. MOVITRAC LTP-B 575 V:n taajuusmuuttajat *21223114_0214* www.sew-eurodrive.com Käyttötekniikka \ Käyttölaiteautomatisointi \ Järjestelmäintegrointi \ Palvelut *21223114_214* Käyttöohjeen lisäosa SEW-EURODRIVE GmbH & Co. KG P.O. Box 323 76642 Bruchsal/Germany Phone +49 7251 75- Fax

Lisätiedot

LED-SISÄVALAISIMET. Universal Design Spot S100 / S102 / S104

LED-SISÄVALAISIMET. Universal Design Spot S100 / S102 / S104 LED-SISÄVALAISIMET Universal Design Spot S100 / S102 / S104 2 Hyvinvointia valolla Harmaa alasvalo nelikulmaisella kehyksellä, S104 Valkoinen alasvalo, S100 / S102 Ulkoinen Ambient-rengas, S104 Yleis-/kohdevalaisimet

Lisätiedot

Merkkilamput. www.klinkmann.com. Hehkulamput

Merkkilamput. www.klinkmann.com. Hehkulamput Merkkilamput A1 Hehkulamput LAMPUT LAMPUT OIKEAAN TARKOITUKSEEN HEHKULAMPUT PUHELINLAMPUT A1/1 PIENOIS-PUHELINLAMPUT T4,5 Ø 4 x 16 mm Tuotennumero Nimitys Jännite (V) ma Lumen ±25% Eilinkä Hehkulanka 015095

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Kattolaatikko. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Ohje nro Versio Osa nro 9491340 1.0.

Installation instructions, accessories. Kattolaatikko. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Ohje nro Versio Osa nro 9491340 1.0. Ohje nro Versio Osa nro 9491340 1.0 Kattolaatikko A8901430 Sivu 1 / 8 B8901445 Sivu 2 / 8 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen aloittamista. Huomautukset ja varoitustekstit ovat turvallisuuden

Lisätiedot

Vatajankosken Sähkö

Vatajankosken Sähkö Makkaramäki sähköposti: jaakko.jaaskelainen@greenled.fi puhelinnumero: 0505737841 Päivämäärä: Tekijä: Jaakko Jääskeläinen Sisällysluettelo Projektin etusivu 1 Sisällysluettelo 2 Jussilankatu Suunnittelutiedot

Lisätiedot

Aurinko-R10 asennus ja käyttöohje

Aurinko-R10 asennus ja käyttöohje EI NÄIN ESIM NÄIN Aurinko-R10 Aurinkopaneelin asennus ja kytkentä Asenna aurinkopaneeli avoimelle paikalle kohti etelää (välillä itä länsi) ja kallista kohti keskipäivän aurinkoa. Tuoton kannalta 25..

Lisätiedot

LED - KORVAUSPOLTTIMOT

LED - KORVAUSPOLTTIMOT LED - KORVAUSPOLTTIMOT KEVÄT 2008 Emme varastoi läheskään kaikia tuotteita. Osa tuotteistamme on ns. tehdastoimituksena. Toimitusaika tyypillisesti noin 1 viikko (varastotavara). Kaikki tuotteet täyttävät

Lisätiedot

Kätevin tapa korvata purkauslamput LED-lampuilla

Kätevin tapa korvata purkauslamput LED-lampuilla LED-lamput TrueForce LED HPL Kätevin tapa korvata purkauslamput LED-lampuilla UUSI! Kustannustehokas LED-lamppuvaihtoehto kaupunki- ja puistovalaistukseen Tärkeimmät ominaisuudet Pieni koko Kevyt vain

Lisätiedot

Sähkötoiminen moottorinlämmitin, 230 V, (R-design)

Sähkötoiminen moottorinlämmitin, 230 V, (R-design) Installation instructions, accessories Ohje nro 31414484 Versio 1.1 Osa nro 31373665 Sähkötoiminen moottorinlämmitin, 230 V, (R-design) IMG-386602 Volvo Car Corporation Sähkötoiminen moottorinlämmitin,

Lisätiedot

Vetokoukku, johdinkimppu, 13-napainen

Vetokoukku, johdinkimppu, 13-napainen Installation instructions, accessories Ohje nro 31324633 Versio 1.0 Osa nro 31414859, 31373184 Vetokoukku, johdinkimppu, 13-napainen IMG-264110 Volvo Car Corporation Vetokoukku, johdinkimppu, 13-napainen-

Lisätiedot

758 KH11 KH17 KH27 KR26 Move For The Better Life, KUMHO TYRE

758 KH11 KH17 KH27 KR26 Move For The Better Life, KUMHO TYRE KUMHO KUVASTO 2016 KESÄRENKAAT henkilöauto, SUV, maastoauto, pakettiauto 758 KH11 KH17 KH27 KR26 Move For The Better Life, KUMHO TYRE H E N K I L Ö A U T O 10-15 10 13 KOODI KOKO MALLI NL LI 1758004 145

Lisätiedot

cover 52 HALOGEENI ALASVALOT

cover 52 HALOGEENI ALASVALOT HALOGEENI ALASVALOT Halogeenivalonlähde voi monessa tapauksessa korvata hehkulampun ja samalla saat enemmän valoa ja pidemmän eliniän. Pidempi elinikä tarkoittaa myös alhaisempia huoltokustannuksia. Yksi

Lisätiedot

Valotelineet. Scania P-, G- ja R-sarjoihin. Lisävalot valotelineisiin

Valotelineet. Scania P-, G- ja R-sarjoihin. Lisävalot valotelineisiin Valotelineet Scania P-, G- ja R-sarjoihin Lisävalot valotelineisiin Valotelineet ja lisävarusteet Korkeakiiltoiset, ruostumattomasta Ø 70 mm teräsputkesta valmistetut ja EU-hyväksytyt LightFix-valotelineet

Lisätiedot

Ajoneuvon valomääräykset

Ajoneuvon valomääräykset Ajoneuvon valomääräykset Eetu Leino Tampereen ammattikorkeakoulu Opinnäytetyö Joulukuu 2012 Auto- ja kuljetustekniikka Auto- ja korjaamotekniikka TIIVISTELMÄ Tampereen ammattikorkeakoulu Auto- ja kuljetustekniikan

Lisätiedot

Led-lamput Vallankumouksellista valaistusta

Led-lamput Vallankumouksellista valaistusta OSTOAPU Led-lamput Vallankumouksellista valaistusta Led-lamppujen ansiosta on helpompaa, kauniimpaa ja edullisempaa elää kestävämmin. Led-lamput käyttävät merkittävästi vähemmän energiaa, ja niillä on

Lisätiedot

Liikenteen turvallisuusvirasto. Tieliikenneohje

Liikenteen turvallisuusvirasto. Tieliikenneohje Liikenteen turvallisuusvirasto TRAFI/384/03.04.03.03/2011 Tieliikenneohje Antopäivä: 3.5.2011 Voimassaoloaika: 3.5.2011 - Säädösperusta: Kumoaa: Kohderyhmät: Katsastustoimipaikat Liikenteen turvallisuusvirasto,

Lisätiedot

Ryhmä 3-06 Tuotekoodi: 1103-3-06-360-2 Helsinki 0412. Releet Releenkannat Häiriönilmaisimet Peruutussummerit

Ryhmä 3-06 Tuotekoodi: 1103-3-06-360-2 Helsinki 0412. Releet Releenkannat Häiriönilmaisimet Peruutussummerit Ryhmä 3-06 Tuotekoodi: 1103-3-06-360-2 Helsinki 0412 Releet Releenkannat Häiriönilmaisimet Peruutussummerit Sisältö Releet, releenkannat, häiriönilmaisimet, peruutussummerit Häiriönilmaisimet -vilkuille

Lisätiedot

(x 0 ) = lim. Derivoimissääntöjä. Oletetaan, että funktiot f ja g ovat derivoituvia ja c R on vakio. 1. Dc = 0 (vakiofunktion derivaatta) 2.

(x 0 ) = lim. Derivoimissääntöjä. Oletetaan, että funktiot f ja g ovat derivoituvia ja c R on vakio. 1. Dc = 0 (vakiofunktion derivaatta) 2. Derivaatta kuvaa funktion hetkellistä kasvunopeutta. Geometrisesti tulkittuna funktion derivaatta kohdassa x 0 on funktion kuvaajalle kohtaan x 0 piirretyn tangentin kulmakerroin. Funktio f on derivoituva

Lisätiedot

Ajovalojen deaktivointi. Toiminta. Aktivointi. Ajovalot (kaukovalot, lähivalot, lisäkaukovalot ja takasumuvalot) sammutetaan automaattisesti,

Ajovalojen deaktivointi. Toiminta. Aktivointi. Ajovalot (kaukovalot, lähivalot, lisäkaukovalot ja takasumuvalot) sammutetaan automaattisesti, Toiminta Toiminta Ajovalot (kaukovalot, lähivalot, lisäkaukovalot ja takasumuvalot) sammutetaan automaattisesti, kun ajoneuvo on paikallaan. Valot sytytetään uudelleen, kun toiminto deaktivoidaan tai ajoneuvo

Lisätiedot

Voimassa: Toistaiseksi

Voimassa: Toistaiseksi 1 (7) Antopäivä: 17.06.2015 Voimaantulopäivä: 01.07.2015 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 863/2009 Muutostiedot: Soveltamisala: O-luokan ajoneuvot Sisällysluettelo

Lisätiedot

Apurungon valinta ja kiinnitys. Kuvaus. Suositukset

Apurungon valinta ja kiinnitys. Kuvaus. Suositukset Kuvaus Kuvaus Runko, apurunko ja vahvistus käsittelevät yhdessä erilaisia kuormituksia, joita ajoneuvoon kohdistuu käytön aikana. Apurungon mitoitus ja rakenne, kiinnitys ja vahvistus määräytyvät useiden

Lisätiedot

225 litran kapasiteetilla polymeerisessä syöttölokerossa voi olla jopa 180 kg kuivaa #1 vuorisuolaa, kalsiumkloridia tai muuta jäänestoainetta.

225 litran kapasiteetilla polymeerisessä syöttölokerossa voi olla jopa 180 kg kuivaa #1 vuorisuolaa, kalsiumkloridia tai muuta jäänestoainetta. LP-8 Spreader Paranna liukkaudentorjunnan tehokkuutta Blizzard LP-8 Tailgate -levittimellä, joka on takanäkyvyyden parantamiseksi malliltaan matalaprofiilinen ja jonka kapasiteetti on 225 litraa, jotta

Lisätiedot

Sanup Raskas luettelo

Sanup Raskas luettelo Sanup Raskas luettelo Ajoneuvosuodattimet Scania Volvo Mercedes Sisu Iveco Man Renault Fleetguard tiedustelut ja myynti Ulf Lindstedt p. 050 9 350 Ari Ylén p. 040 509 004 Suodattimet Scania Ilman-, polttoaine-

Lisätiedot

SELVÄT NÄKYMÄT. joka säällä. Uudet linja-autojen tarjoukset

SELVÄT NÄKYMÄT. joka säällä. Uudet linja-autojen tarjoukset Versio 10 12 2016 Uudet linja-autojen tarjoukset SELVÄT NÄKYMÄT joka säällä alkaen 9, 00 (Kuvan kaltainen) Tuulilasinpyyhin Pituus Hinta Mercedes-Benz Travego (O 580) 550 mm 9790 000 548 SWF 132.551 9,00

Lisätiedot

Paristoja. polttimoita. tasku- ja käsilyhtyjä. polkupyörädynamoita ja-heijastimia.

Paristoja. polttimoita. tasku- ja käsilyhtyjä. polkupyörädynamoita ja-heijastimia. Paristoja polttimoita tasku- ja käsilyhtyjä polkupyörädynamoita ja-heijastimia. ... Daimon Daimon-polkupyörädynamoita N :o Hinta Rakenne 630 Kotelo suljettua rakennetta, kromioitu, j kuulalaakereilla,

Lisätiedot

TÄYDENTÄVÄÄ TIETOA Akkujen ja latureiden tehosuositukset

TÄYDENTÄVÄÄ TIETOA Akkujen ja latureiden tehosuositukset 1. Yleistä Näissä tiedoissa annetaan neuvoja oikean laturin ja akkujen valintaan. Yleisesti ottaen ajoneuvoissa sähkönkulutus kasvaa jatkuvasti. Silti auton luotettavuus ja käynnistyskyky täytyy varmistaa.

Lisätiedot

Souppaan kiertoliittymä

Souppaan kiertoliittymä SiCOMPACT A2 midi LED DIALux versio: 4.12: Päivämäärä: Tekijä: Niina Voutilainen Sisällysluettelo Souppaan kiertoliittymä Projektin etusivu 1 Sisällysluettelo 2 Ulkotilanne 1 GR-katsoja (yleiskuva tuloksista)

Lisätiedot