Battlegrounds Kampanja säännöt

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Battlegrounds Kampanja säännöt"

Transkriptio

1 Battlegrounds Kampanja säännöt

2 Kartta BG peliä pelataan kartalla, joka voi olla satelliittikuva, maantie-, suunnistus-, taktinen-kartta tai jokin muu selkeä ja tarkoituksenmukainen kuvaus taistelualueesta. Karttapohja ei sinällään ole välttämätön pelin kulun kannalta vaan peliä voidaan myös tarvittaessa pelata valkoisella kartalla, jossa ei ole selkeitä merkkejä kyseisen alueen maanmuodoista. Käytettävän kartan päälle sijoitetaan kuusikulmioista muodostuva kehikko, joka toimii pelin ruutuina. Kun ruudukon alle sijoitetaan käytettävä kartta, saadaan käytettäviin selkeä kartta, josta löytyvät taistelukenttien maastonmuodot. Peli kartalle merkitään kaikki pelissä tapahtuvat siirrot, armeijat ja rakennetut huoltoyhteydet sekä puolustukset. Jokainen pelaaja merkitään karttaan erillisillä väreillä, jotka kuitenkin erottuvat sävyltään merkittävästi käytetystä kartasta. Tällöin ei tule sekaannuksia. Samoin mustaa väriä ei tulisi käyttää, koska se sekoittuisi käytettyyn ruudukkoon eikä valkoista väriä, jolla merkitään pelikentällä pelin alussa olevat rakenteet. Pelissä esiintyy kolmea eri tyyppistä rakennetta armeijoiden lisäksi. Nämä eivät liiku kartalla ja ne kuvataan kartalla erinäisin kartta merkein. Huoltoyhteydet eli tiet merkitään karttaan viivoin. Jos pelaaja rakentaa pelissä omia teitä, ne merkitään karttaan kyseisen pelaajan omalla värillä. Kartalla olevat erikoisruudut merkitään tähdillä. Pelin aikana pelinjohtaja voi halutessaan lisätä erikoisruutuja, mutta muuten niiden määrä ja väri pysyy vakiona. Näiden ruutujen hallitseminen antaa omistajalle mahdollisuuden poiketa normaaleista pelin säännöistä. Jokainen ruutu antaa erilaisia etuja, jotka kerrotaan erikseen. Viimeinen rakenne pelissä on tukikohta ja puolustusrakenteet. Näitä merkitään kartalla neliöllä, jonka yläpuolella on sahahampaistoa. Piikkien määrä ilmoittaa puolustuksen koon ja ne vaihtelevat nollasta kolmeen. Lisää puolustuksista passiivisissa toiminnoissa. Kartalla olevien rakenteiden lisäksi kartalle merkitään jokaisen pelaajan omat armeijat ja hallitsemat alueet pelaajien omilla väreillä. Jos pelaaja ottaa haltuunsa ruudun, jossa on valkoisia rakenteita, rakenteiden väri pysyy samana. Ruudun vaihtaessa omistajaa kaikki muut kuin valkoiset rakenteet poistetaan kartalta.

3 Armeijat BG on karttapohjainen kampanja säännöstö, jota voidaan soveltaa lähes kaikkiin olemassa oleviin sotapeleihin. Nämä kyseiset säännöt on tehty yhteensopivaksi Games Workshopin valmistaman Warhammer 40,000 pelin kanssa. Armeijoina pelissä voidaan käyttää kaikkia kyseisen pelin armeijoita. Pelinjohtajasta riippuen kaikki turnauslailliset armeijat ovat sallittuja, mutta poikkeuksena pelaajat voivat myös pelata epävirallisilla armeijoilla. Armeijoiden luonnissa kaikki Warhammer 40,000 sääntökirjan ja codexin rajoitukset pätevät ellei toisin mainita. Pelin alussa jokainen pelaaja valitsee yhden codexin, jolla kyseinen pelaaja pelaa koko kampanjan läpi. Kyseistä codexia käyttäen luodaan neljä eri armeijalistaa seuraavin rajoituksin. Tyyppi Nimi Patrol Attack Force Army Main Force Pts Max HQ Max EFH EFH Pts Käyttää combat patrol rajoituksia Pts = Kyseisen armeijalistan pisteiden yläraja Max HQ = Enimmäismäärä HQ valintoja mitä kyseisessä armeijalistassa saa olla Max EFH = Enimmäismäärä elite, fast ja heavy valintoja yhteensä EFH Pts = Enimmäismäärä pisteitä, mitä saa yhteensä käyttää EFH valintoihin Armeijat esiintyvät kartalla pelaajan omavärisinä pisteinä. Tyypin yksi armeija on yksi piste ja tyypin kaksi armeija on kaksi pistettä. Tyypin neljä armeijoita voi olla vain yksi kappale kerrallaan. Yhdessä ruudussa voi esiintyä kerrallaan vain yksi armeija. Jos ruutuun liikkuu toinen saman pelaajan armeija, yhdistyvät armeijat yhdeksi suuremmaksi silti ylittämättä rajoitusta yhdelle neljännen tyypin armeijalle. Ei ole mahdollista luoda suurempia armeijoita kuin tyypin neljä ja näitä saa kerrallaan olla vain yksi. Yhdistynyt armeija lasketaan liikkuneeksi. Armeijan voi hajottaa myös pienempiin armeijoihin siirtämällä osa armeijasta viereiseen ruutuun. Tällöin irrottautunut armeija lasketaan liikkuneeksi. Esimerkki (kts. kuva ylhäällä): Ruudussa B4 oleva tyypin yksi oleva armeija voi liikkua ruutuun C4 luoden suuremman armeijan. Siirtyessä ruutuun C4 syntyy tyypin kolme armeija (1+2=3). Ruudusta B4 ei voida siirtyä ruutuun C5 koska tällöin syntyisi tyypin neljä armeija, joita saa olla vain yksi, mikä löytyy jo ruudusta D5. Samoin ruudun C4 armeija ei voi liikkua ruutuun C5 koska syntyvän armeijan koko olisi 5 (2+3=5). Ruudusta C4 voi liikkua yksi piste ruutuun B4, jättäen ruutuun C4 tyypin yksi armeijan ja ruutuun B4 tyypin kaksi armeijan.

4 Vuoro BG peli jakaantuu pelivuoroihin, joiden aikana pelaajat tekevät toimintoja kartalla. Pelivuoro voi pelinjohtajan päätöksen mukaan kestää aina tunneista viikkoihin reaaliajassa. Vuoron alussa jokainen pelaaja kertoo pelinjohtajalle kirjallisena mitä tekevät tulevalla vuorolla. Pelinjohtaja valitsee sattumanvaraisen pelaaja järjestyksen. Tätä järjestystä hyväksi käyttäen pelinjohtaja valitsee yhden toiminnon vuorotellen jokaiselta pelaajalta, kunnes kaikki toiminnot on toteutettu. Pelinjohtaja ilmoittaa tämän jälkeen mitä taisteluita keidenkin pelaajien on käytävä ja millä armeijoilla. Vuoron aikana pelaajilla on käytettävissään 6AP (action points), ellei toisin määritetä. Näitä voi käyttää kolmella tavalla, aktiivisiin ja passiivisiin toimintoihin sekä liikkumisiin. Jos toimintoa ei ole mahdollista toteuttaa, koska ruutu on vaihtanut omistajaa tai toimintoa tekevä armeija on tuhottu, toiminto menetetään eikä siihen kulutettuja AP pisteitä voi käyttää uudelleen. Jokainen armeija voi tehdä vuoron aikana vain yhden toiminnon ja ainoastaan armeijat voivat tehdä toimintoja, eivät tyhjät pelaajan omistuksessa olevat ruudut. Jos pelaaja hajottaa armeijansa kahdeksi pienemmäksi armeijaksi, vain ruudusta poistunut armeija lasketaan liikkuneeksi ja ruutuun jäävä armeija voi tehdä oman toimintonsa. Liikkuminen Armeijan liikuttamiseen vaativa aika ja suunnittelu riippuu maastosta sekä armeijan koosta. Jos lähtö ja kohde ruudun välillä ei ole huoltoreittiä on liikkumiseen tarvittava AP-hinta yhtä suurempi kuin alla esitetyssä taulukossa. Armeijan tyyppi AP 1 2 3

5 Passiiviset toiminnot Passiivisien toimintojen aikana toiminnon tekevä armeija pysyy paikallaan. Passiivisen toiminnon aikana luodut tukikohdat, puolustusrakenteet sekä huoltoreitit kuvataan kyseisen pelaajan omalla värillä. Kaikki nämä rakenteet tuhoutuvat kun ruutu vaihtaa omistajaa. Valkoisella merkityt rakenteet säilyvät ruudun vaihtaessa omistajaa. Nimi A P Tukikohta 1 Puolustus 2 Kuvaus Alueelle rakennetaan tukikohta, joka tuhoutuu jos alue vallataan. Alueen antamat erikoisedut voi saada käyttöön vain jos ruudussa on tukikohta. Samoin ruudussa ei saa tehdä mitään passiivista toimintaa ellei ruudussa ole tukikohtaa. Tukikohta näkyy kartalla pelaajan oman värisenä suorakulmiona. Lisää ruutuun yhden bunkkerin/talon/miinakentän/terrain kappaleen, jonka puolustava pelaaja saa vapaasti sijoittaa seuraavan ruudussa käytävän pelin aikana. Tämä hyöty katoaa jos kaikki kyseisen pelaajan joukot siirtyvät pois ruudusta tai tuhoutuvat. Puolustuksia saa olla ruudussa kerrallaan maksimissaan kolme ja jokainen tuo +10% todennäköisyyttä voittaa puolustusottelu. Puolustukset näkyvät kartalla torneina tukikohdan päällä. Kts. kuva Purppura pelaaja voi tuottaa joukkojaan vasemmalta lukien vain kolmanteen ruutuun. Ensimmäisessä ruudussa ei ole armeijaa joka vastaan ottaisi laajennuksia. Toiseen ruutuun ei ole huoltoreittiä ja neljännessä ruudussa on tyypin 4 armeija, jota ei voi laajentaa. Jotta pelaaja voisi tuottaa joukkoja toiseen ruutuun, on hänen ensin siirrettävä armeija kyseiseen ruutuun (esim. Ruudusta kolme 2AP) ja seuraavalla vuorolla hänen on rakennettava huoltoreitti kyseiseen ruutuun (1AP). Vasta kolmannella vuorolla hänen on mahdollista lisätä joukkoja tähän ruutuun. Joukkojen tuotto ruutuihin 2,3 ja 4 vie yhden vuoron eli joukot ovat käytettävissä jo seuraavalla vuorolla. Ruutuun 1 vietävät joukot joutuvat liikkumaan 4 ruutua joten kyseiset joukot ovat käytettävissä vasta kahden vuoron kuluttua. Nimi Joukkojen tuotto Huoltoreitti Salakuuntelu AP Kuvaus 2 Lisää ruudussa olevan armeijan kokoa yhdellä. Toteutettavissa vain jos ruudussa on huoltoyhteys päämajaan (aloitusruutuun). Joukkojen saapuminen vie aikaa yhtä paljon kun ruudun etäisyys päämajasta jaettuna kolmella. Pyöristetään ylöspäin. 1 Luo uuden huoltoreitin kyseiseen ruutuun yhdestä viereisestä ruudusta. Huolto reitti tuhoutuu jos ruutu valloitetaan. 2+ AP Salakuuntelulla on 50% mahdollisuus onnistua. Pelaaja päättää vihollisen jota salakuunnella. Jos hän onnistuu hänellä ilmoitetaan kaikki toiminnat mitä kyseinen vastustaja tekee tällä vuorolla. Tämän jälkeen hän saa käyttää AP:tä niin monta kun hän maksoi toisen jälkeen, mutta ainoastaan aktiivisiin toimintoihin, jotka kohdistuvat vihollisen omistamiin ruutuihin. Jos salakuuntelu epäonnistuu pelaaja menettää kaikki käyttämänsä AP:t.

6 Aktiiviset toiminnot Aktiiviset toiminnot kohdistuvat aina vihollisruutuun. Tällöin omat joukot siirtyvät vihollisen maaperällä ja suorittavat sille asetetut tavoitteet. Jokaiseen aktiivisen toiminnon AP-hintaan tulee lisätä kyseiseen liikkeeseen tarvittavat AP pisteet. Aktiiviset toiminnot tulisi aina simuloida taisteluin, mutta koska tämä ei aina ole mahdollista on taisteluiden lopputulokset mahdollista arpoa. Arpomisen suorittaa aina pelinjohtaja käyttäen seuraavissa taulukoissa ilmoitettuja arvoja. Arvot ovat onnistumismahdollisuuksia, joten arvottu luku tulee olla pienempi kuin annettu arvo. Nimi AP % Käytetty skenaario Kuvaus Tiedustelu 1 50% Recon Taistelu hyökkääjän 1 tyypin armeija vastaan puolustajan 1. tyypin armeija. Jos hyökkääjä voittaa, hän saa valita seuraavassa ruutuun kohdistuvassa hyökkäyksessä pöydänkulman. Jos hyökkääjä häviää, ei kyseiseen ruutuun saa kohdistaa valloitusta kahteen vuoroon. Sabotaasi 2 30% Sabotage Taistelu hyökkääjän 1 tyypin armeija vastaan puolustajan 2 tyypin armeija. Jos hyökkääjä voittaa, tuhoutuu kaikki puolustajan puolustus bonukset ja rakenteet. Jos hyökkääjä häviää, ei kyseiseen ruutuun saa kohdistaa valloitusta kahteen vuoroon. Nimi AP % Käytetty skenaari o Kuvaus Valloitus 2 *% cleanse Normaali taistelu hyökkääjän ja puolustajan armeijoiden välillä. Jos hyökkääjä voittaa hän saa ruudun hallintaan ja ei saa liikkua kyseisellä armeijalla yhteen vuoroon. Jos hyökkääjä häviää ei hän saa liikkua kyseisellä armeijalla kahteen vuoroon. Puolustajan armeija perääntyy sattuman varaiseen ruutuun. Huoltoreitin tuhoaminen 1 *% secure and control Taistelu hyökkääjän joukot vastaan puolustajan 1. tyypin armeija. Jos hyökkääjä voittaa niin ruudun kaikki huoltoreitit tuhoutuvat, kunnes se valloitetaan. Jos hyökkääjä häviää, ei kyseiseen ruutuun saa kohdistaa valloitusta yhteen vuoroon. *Todennäköisyystaulukko Todennäköisyystaulukkoa käytetään ainoastaan valloitus ja huoltoreitin tuhoaminen toiminnoissa. Hyökkääjän armeijan koko on vaakarivillä ja puolustajan armeijan koko pystyrivillä. Todennäköisyys on hyökkäämisen onnistumiselle % 70% 80% 95% 2 30% 50% 60% 70% 3 20% 40% 50% 60% 4 5% 30% 40% 50%

7 Taistelussa syntyneet tappiot vaikuttavat aina armeijan kokoon ja sen tehokkuuteen. Armeijasta tuhoutunut osa Armeijan koon muutos Huom. < 25% -0 25%-49% -1 50%-74% -2 Tyypin 2 armeija pienenee vain yhdellä 75%-85% -3 Tyypin 3 armeija pienenee vain kahdella > 85% Täydellinen tuhoutuminen

MAA10 HARJOITUSTEHTÄVIÄ

MAA10 HARJOITUSTEHTÄVIÄ MAA0 Määritä se funktion f: f() = + integraalifunktio, jolle F() = Määritä se funktion f : f() = integraalifunktio, jonka kuvaaja sivuaa suoraa y = d Integroi: a) d b) c) d d) Määritä ( + + 8 + a) d 5

Lisätiedot

Sähköpostiohjeet. Tehokas ja huoleton sähköposti

Sähköpostiohjeet. Tehokas ja huoleton sähköposti Sähköpostiohjeet 1 Uuden PST tiedoston luominen sähköposteille... 3 Tärkeää!... 3 Tiedoston luominen... 3 Kansioiden luominen datatiedostoon... 5 Pikatoimintojen luominen... 8 Odottaa vastausta allekirjoitus...

Lisätiedot

Chaosboyz Grand Tournament. skenaariopaketti

Chaosboyz Grand Tournament. skenaariopaketti Chaosboyz Grand Tournament skenaariopaketti Skenaarioiden pelijärjestys: kierros skenaario 1 Ensi-isku 2 Varmistakaa sillanpää! 3 Lihamylly 4 Vihollisen linjojen takana 5 Kukkula 621 6 Ei pakotietä Sääntöjä:

Lisätiedot

Kenguru 2006 sivu 1 Benjamin 6. ja 7. luokka ratkaisut

Kenguru 2006 sivu 1 Benjamin 6. ja 7. luokka ratkaisut Kenguru 2006 sivu 1 3:n pisteen tehtävät 1. 3 2006 = 2005 + 2007 +?. Valitse sopiva luku?-merkin paikalle. A) 2005 B) 2006 C) 2007 D) 2008 E) 2009 2. Viereisiin kortteihin on kirjoitettu kuusi lukua. Mikä

Lisätiedot

Merkintöjen tekeminen pohjakuvaan Libre Officella v.1.2

Merkintöjen tekeminen pohjakuvaan Libre Officella v.1.2 v.1.2 Tämän ohjeen avulla voit piirtää omia merkintöjäsi olemassa olevan pohjakuvan päälle. Ohje on tehty käyttäen LibreOfficen versiota 5.0, mutta se toimii melko hyvin myös vanhempien versioiden kanssa.

Lisätiedot

Kuntosaliharjoittelun kesto tunteina Kokonaishyöty Rajahyöty 0 0 5 1 5 10 2 15 8 3 23 6 4 29 4 5 33 -

Kuntosaliharjoittelun kesto tunteina Kokonaishyöty Rajahyöty 0 0 5 1 5 10 2 15 8 3 23 6 4 29 4 5 33 - Harjoitukset 1 Taloustieteen perusteet Ratkaisuehdotukset Kesäyliopisto 2014 1. Oheisessa taulukossa on esitettynä kuluttajan saama hyöty kuntosaliharjoittelun kestosta riippuen. a) Laske taulukon tyhjään

Lisätiedot

Pelivaihtoehtoja. Enemmän vaihtelua peliin saa käyttämällä erikoislaattoja. Jännittävimmillään Alfapet on, kun miinusruudut ovat mukana pelissä!

Pelivaihtoehtoja. Enemmän vaihtelua peliin saa käyttämällä erikoislaattoja. Jännittävimmillään Alfapet on, kun miinusruudut ovat mukana pelissä! Pelivaihtoehtoja Yksinkertaisin vaihtoehto: lfapetia voi pelata monella eri tavalla. Yksinkertaisimmassa vaihtoehdossa käytetään ainoastaan kirjainlaattoja. Pelilaudan miinusruudut ovat tavallisia ruutuja,

Lisätiedot

Luento 6. June 1, 2015. Luento 6

Luento 6. June 1, 2015. Luento 6 June 1, 2015 Normaalimuodon pelissä on luontevaa ajatella, että pelaajat tekevät valintansa samanaikaisesti. Ekstensiivisen muodon peleissä pelin jonottaisella rakenteella on keskeinen merkitys. Aluksi

Lisätiedot

oppimispeli esi- ja alkuopetusikäisten lasten matemaattisten taitojen tukemiseen

oppimispeli esi- ja alkuopetusikäisten lasten matemaattisten taitojen tukemiseen oppimispeli esi- ja alkuopetusikäisten lasten matemaattisten taitojen tukemiseen ILMAINEN Lukimat-verkkopalvelun (www.lukimat.fi) kautta saatava tietokonepeli NUMERORATA saatavilla suomen- ja ruotsinkieliset

Lisätiedot

MS-A0004 - Matriisilaskenta Laskuharjoitus 3

MS-A0004 - Matriisilaskenta Laskuharjoitus 3 MS-A0004 - Matriisilaskenta Laskuharjoitus 3 atkaisut Tehtävä Merkitään matriisin rivejä, 2 ja 3. Gaussin eliminoinnilla saadaan 3 5 4 7 3 5 4 7 3 2 4 2+ 0 3 0 6 6 8 4 3+2 2 0 3 0 6 3 5 4 7 0 3 0 6 3+

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 8 1 Derivaatta Tarkastellaan funktion f keskimääräistä muutosta tietyllä välillä ( 0, ). Funktio f muuttuu tällä välillä määrän. Kun tämä määrä jaetaan välin pituudella,

Lisätiedot

Koululentistä ikäluokittain

Koululentistä ikäluokittain Koululentistä ikäluokittain AT OK U L. 4 MALLIOPPITUNNIT Välineet: vat lyhyempiä. PALLOT EMPUT noin 15 min. Heitot tehdään omalla pallolla tai vuorotellen parin kanssa: pomppua). Tehdään noin 1015 kertaa.

Lisätiedot

KASVOTON VIHOLLINEN - SÄÄNNÖT

KASVOTON VIHOLLINEN - SÄÄNNÖT KASTN IHLLINEN - SÄÄNNÖT A. LÄHTÖKHTA Kaksi armeijaa valmistautuu taisteluun. Torvet soivat, hevoset korskuvat malttamattomina. Sadat jalat marssivat tasatahtia ottaakseen paikkansa kentällä - paikan,

Lisätiedot

Warhammer turnaus Puolenkuun Peleissä SÄÄNTÖPAKETTI

Warhammer turnaus Puolenkuun Peleissä SÄÄNTÖPAKETTI Warhammer 40.000 turnaus Puolenkuun Peleissä 18.5.2003 SÄÄNTÖPAKETTI Warhammer 40 000-turnaus: Eye of Terror II Turnaus järjestetään sunnuntaina 3.8.2003 Puolenkuun Pelien yläkerran pelitilassa. Turnauksen

Lisätiedot

Turku Fanatic 2009 Warhammer 40.000

Turku Fanatic 2009 Warhammer 40.000 Turku Fanatic 2009 Warhammer 40.000 17. 18.10. TTalo www.ordoaboensis.net .. Yleista Ordo Aboensis Ry järjestää 17. 18.10.2009 Warhammer 40.000 turnauksen. Turnaus pelataan 5. laitoksen säännöillä, 1800

Lisätiedot

KOKO PERHEEN HAUSKA STRATEGIAPELI OHJEET

KOKO PERHEEN HAUSKA STRATEGIAPELI OHJEET KOKO PERHEEN HAUSKA STRATEGIAPELI OHJEET ROBOGEM_Ohjevihko_148x210mm.indd 1 PELIN TAVOITE Robotit laskeutuvat kaukaiselle planeetalle etsimään timantteja, joista saavat lisää virtaa aluksiinsa. Ohjelmoi

Lisätiedot

1 2 2/1 3/1 4/1 4/2 5/2 5/2/1 5/3/1 6/3/1 6/4/1 6/4/2 6/4/2/1 6/5/2/1 6/5/ 6/5/ 6/5/ 6/5/ 6/5/ 6/5/ d6 3/1 3/2 3/2/1 4/2/1 4/3/1 4/3/2

1 2 2/1 3/1 4/1 4/2 5/2 5/2/1 5/3/1 6/3/1 6/4/1 6/4/2 6/4/2/1 6/5/2/1 6/5/ 6/5/ 6/5/ 6/5/ 6/5/ 6/5/ d6 3/1 3/2 3/2/1 4/2/1 4/3/1 4/3/2 0.1 Johdanto Atlantis on 2-6 pelaajan melko nopea ja yksinkertainen seurapeli, jossa tarkoituksena on rakentaa Atlantiksen katoavan mantereen lopunajan voimakkain kulttuuri. 0.1.1 Varusteluettelo Arpakuutio.

Lisätiedot

TW- EAV510: WDS- TOIMINTO KAHDEN TW- EAV510 LAITTEEN VÄLILLÄ

TW- EAV510: WDS- TOIMINTO KAHDEN TW- EAV510 LAITTEEN VÄLILLÄ TWEAV510: WDSTOIMINTO KAHDEN TWEAV510 LAITTEEN VÄLILLÄ Alla kaksi vaihtoehtoista ohjetta WDSverkon luomiseksi Ohje 1: WDSyhteys käyttää WPAsalausta. Tässä ohjeessa WDSyhteys toimii vain, kun tukiasema

Lisätiedot

Luonnollisten lukujen laskutoimitusten määrittely Peanon aksioomien pohjalta

Luonnollisten lukujen laskutoimitusten määrittely Peanon aksioomien pohjalta Simo K. Kivelä, 15.4.2003 Luonnollisten lukujen laskutoimitusten määrittely Peanon aksioomien pohjalta Aksioomat Luonnolliset luvut voidaan määritellä Peanon aksioomien avulla. Tarkastelun kohteena on

Lisätiedot

Marjan makuisia koruja rautalangasta ja helmistä -Portfolio

Marjan makuisia koruja rautalangasta ja helmistä -Portfolio Marjan makuisia koruja rautalangasta ja helmistä -Portfolio Saara Lohi 2007 Suunnittelu ja tavoitteet Suunnittelun lähtökohtana oli kuva pihlajanmarjoista pajumatolla. Tavoitteena on suunnitella ja toteuttaa

Lisätiedot

Uppopallon sarjakutsu 2013-2014

Uppopallon sarjakutsu 2013-2014 Uppopallon sarjakutsu 2013-2014 Sukeltajaliiton järjestämät uppopallosarjat 2013-2014 Palauta osallistumisvahvistus Liiton toimistoon ilmoittautumisaikaan mennessä. Myöhässä tulleita ilmoittautumisia ei

Lisätiedot

Huomaathan, että ohjeessa olevat näytöistä otetut kuvat voivat poiketa sinun koulutuksesi vastaavien sivujen kuvista.

Huomaathan, että ohjeessa olevat näytöistä otetut kuvat voivat poiketa sinun koulutuksesi vastaavien sivujen kuvista. OHJE OPISKELIJALLE MOODLEN KÄYTTÖÖN 1/5 2011/2012 MOODLE KOULUTUKSESSA Työterveyslaitoksella käytetään Moodle -verkko-oppimisalustaa. Potilassiirtojen Ergonomia - koulutus on monimuotokoulutusta, johon

Lisätiedot

Muinaiset kreikkalaiset uskoivat kaiken maanpäällisen koostuvan neljästä elementistä: maasta, ilmasta, vedestä ja tulesta.

Muinaiset kreikkalaiset uskoivat kaiken maanpäällisen koostuvan neljästä elementistä: maasta, ilmasta, vedestä ja tulesta. Johdanto Muinaiset kreikkalaiset uskoivat kaiken maanpäällisen koostuvan neljästä elementistä: maasta, ilmasta, vedestä ja tulesta. Jumalten maailma, kaikki ihmisten maailman yläpuolinen, koostui viidennestä

Lisätiedot

Hae Opiskelija käyttöohje

Hae Opiskelija käyttöohje Hae Opiskelija käyttöohje Yleistä Hae Opiskelija hakuikkunan toiminto on uudistettu tavoitteena saada selkeämpi ja helppokäyttöisempi rakenne. Käyttäjä valitsee ensin, kumpaa hakua haluaa käyttää, Perushaku

Lisätiedot

Lisää segmenttipuusta

Lisää segmenttipuusta Luku 24 Lisää segmenttipuusta Segmenttipuu on monipuolinen tietorakenne, joka mahdollistaa monenlaisten kyselyiden toteuttamisen tehokkaasti. Tähän mennessä olemme käyttäneet kuitenkin segmenttipuuta melko

Lisätiedot

Outlook 2007. Microsoft Outlook 2007 PIKAOHJE: SÄHKÖPOSTIN UUSI ILME. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 16.12.

Outlook 2007. Microsoft Outlook 2007 PIKAOHJE: SÄHKÖPOSTIN UUSI ILME. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 16.12. Outlook 2007 PIKAOHJE: SÄHKÖPOSTIN UUSI ILME Microsoft Outlook 2007 Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 16.12.2008 materiaalimyynti@piuha.fi Tämän materiaalin kopioiminen ilman tekijän lupaa

Lisätiedot

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä.

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. 1 Väliaikaisen tallennuskansion käyttö Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. Kun skannaat kuvia, dioja, asiakirjoja jne. sekä digitoit LP-levyjä tai C-kasetteja, sinulla on mahdollisuus tallentaa

Lisätiedot

- Kommentoi koodisi. Koodin kommentointiin kuuluu kuvata metodien toiminta ja pääohjelmassa tapahtuvat tärkeimmät toiminnat. Esim.

- Kommentoi koodisi. Koodin kommentointiin kuuluu kuvata metodien toiminta ja pääohjelmassa tapahtuvat tärkeimmät toiminnat. Esim. Projektityö olioista. Projektityön ohjeistus: - Jokainen valitsee vain yhden aiheen projektityökseen. Projektityön tarkoitus on opetella tekemään hieman isompi, toimiva ohjelma olioita käyttäen. Ohjelmakoodi

Lisätiedot

Tutustu merkintöihin! Tärkeää tietoa siitä, miten varmistat pesu- ja puhdistusaineiden käytön turvallisuuden kotona

Tutustu merkintöihin! Tärkeää tietoa siitä, miten varmistat pesu- ja puhdistusaineiden käytön turvallisuuden kotona Tutustu merkintöihin! Tärkeää tietoa siitä, miten varmistat pesu- ja puhdistusaineiden käytön turvallisuuden kotona Kodin puhdistusaineisiin on lähiaikoina tulossa uudet varoitusmerkinnät. Osa symboleista

Lisätiedot

L2TP LAN to LAN - yhteys kahden laitteen välille

L2TP LAN to LAN - yhteys kahden laitteen välille TW- LTE- REITITIN: L2TP LAN to LAN - yhteys kahden laitteen välille Esimerkissä on käytetty kahta TW- LTE reititintä L2TP LAN to LAN - yhteydellä voidaan luoda VPN- verkko, jossa liikenne on sallittu molempiin

Lisätiedot

Lauri Tarkkonen: Kappa kerroin ja rinnakkaisten arvioitsijoiden yhdenmukaisuus

Lauri Tarkkonen: Kappa kerroin ja rinnakkaisten arvioitsijoiden yhdenmukaisuus Lauri Tarkkonen: Kappa kerroin ja rinnakkaisten arvioitsijoiden yhdenmukaisuus Tässä rajoitutaan tarkastelemaan kahden arvioitsijan tapausta, Olettakaamme, että n havaintoa on arvioitu kahden arvioitsijan

Lisätiedot

30 + x. 15 + 0,5x = 2,5 + x 0,5x = 12,5 x = 25. 27,5a + 27,5b = 1,00 55 = 55. 2,5a + (30 2,5)b (27,5a + 27,5b) = 45 55.

30 + x. 15 + 0,5x = 2,5 + x 0,5x = 12,5 x = 25. 27,5a + 27,5b = 1,00 55 = 55. 2,5a + (30 2,5)b (27,5a + 27,5b) = 45 55. RATKAISUT, Insinöörimatematiikan koe 1.5.201 1. Kahdessa astiassa on bensiinin ja etanolin seosta. Ensimmäisessä astiassa on 10 litraa seosta, jonka tilavuudesta 5 % on etanolia. Toisessa astiassa on 20

Lisätiedot

VALTIOTIETEELLINEN TIEDEKUNTA TILASTOTIETEEN VALINTAKOE 7.6.2011 Ratkaisut ja arvostelu

VALTIOTIETEELLINEN TIEDEKUNTA TILASTOTIETEEN VALINTAKOE 7.6.2011 Ratkaisut ja arvostelu VALTIOTIETEELLINEN TIEDEKUNTA TILASTOTIETEEN VALINTAKOE 7.6.2011 Ratkaisut ja arvostelu 1.1 Noudattakoon satunnaismuuttuja X normaalijakaumaa a) b) c) d) N(5, 15). Tällöin P (1.4 < X 12.7) on likimain

Lisätiedot

SVOLI / MTV. Miesten telinevoimistelun tuomarikurssi. 2. taso, luokkapakollisten info

SVOLI / MTV. Miesten telinevoimistelun tuomarikurssi. 2. taso, luokkapakollisten info SVOLI / MTV Miesten telinevoimistelun tuomarikurssi 2. taso, luokkapakollisten info Jouni Suuronen / MTV Hyvässä seurassa on ilo liikkua POIKIEN JA MIESTEN LUOKKAJÄRJESTELMÄ Miesten telinevoimistelun kansallinen

Lisätiedot

Merkkijono on palindromi, jos se säilyy samana, vaikka sen kääntää väärinpäin.

Merkkijono on palindromi, jos se säilyy samana, vaikka sen kääntää väärinpäin. A Palindromi Sinulle annetaan merkkijono, ja tehtäväsi on poistaa siitä tarkalleen yksi merkki, minkä jälkeen merkkijonon tulisi olla palindromi. Onko tehtäväsi mahdollinen? Merkkijono on palindromi, jos

Lisätiedot

Teen koko ajan aktiivista mainontaa Googlessa. Tavoite on olla etusivulla, kun haetaan henkisiä tapahtumia, kursseja, yrittäjiä.

Teen koko ajan aktiivista mainontaa Googlessa. Tavoite on olla etusivulla, kun haetaan henkisiä tapahtumia, kursseja, yrittäjiä. 1 Palvelut ja Hinnasto 4.3.2016 Palvelut Ilmaisia sivuja ovat Tapahtumakalenteri, Yrityksiä ja Vuokrattavia tiloja. Näillä sivuilla on lomakkeet, joilla saat tapahtuman ja yrityksesi sivuille. Valokeilassa

Lisätiedot

Epäyhtälön molemmille puolille voidaan lisätä sama luku: kaikilla reaaliluvuilla a, b ja c on voimassa a < b a + c < b + c ja a b a + c b + c.

Epäyhtälön molemmille puolille voidaan lisätä sama luku: kaikilla reaaliluvuilla a, b ja c on voimassa a < b a + c < b + c ja a b a + c b + c. Epäyhtälö Kahden lausekkeen A ja B välisiä järjestysrelaatioita A < B, A B, A > B ja A B nimitetään epäyhtälöiksi. Esimerkiksi 2 < 6, 9 10, 5 > a + + 2 ja ( + 1) 2 2 + 2 ovat epäyhtälöitä. Epäyhtälössä

Lisätiedot

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat).

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat). Laske kymmeneen Tavoite: Oppilaat osaavat laskea yhdestä kymmeneen ja kymmenestä yhteen. Osallistujamäärä: Vähintään 10 oppilasta kartioita, joissa on numerot yhdestä kymmeneen. (Käytä 0-numeroidun kartion

Lisätiedot

Hajonnut Saattue. Armeijat ja skenaariot

Hajonnut Saattue. Armeijat ja skenaariot Hajonnut Saattue Armeijat ja skenaariot Armeijat Jokaisella pelaajalla tulee olla kaksi Pahan puolen armeijaa, Partio (150 pts) ja Valtausarmeija (400 pts). Näillä ei koskaan pelata yhtä aikaa, joten samoja

Lisätiedot

Aluksi. 2.1. Kahden muuttujan lineaarinen epäyhtälö

Aluksi. 2.1. Kahden muuttujan lineaarinen epäyhtälö Aluksi Matemaattisena käsitteenä lineaarinen optimointi sisältää juuri sen saman asian kuin mikä sen nimestä tulee mieleen. Lineaarisen optimoinnin avulla haetaan ihannearvoa eli optimia, joka on määritelty

Lisätiedot

VIRUSKAAPPARI-PELI - KURKISTUS OHJELMOINNILLISEEN AJATTELUUN

VIRUSKAAPPARI-PELI - KURKISTUS OHJELMOINNILLISEEN AJATTELUUN VIRUSKAAPPARI-PELI - KURKISTUS OHJELMOINNILLISEEN AJATTELUUN Tämä teos on lisensoitu Creative Commons CC BY 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla. Tarkastele käyttölupaa osoitteessa http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/.

Lisätiedot

Kenguru 2016 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) Ratkaisut

Kenguru 2016 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) Ratkaisut sivu 1 / 11 TEHTÄVÄ 1 2 3 4 5 6 VASTAUS E B C D D A TEHTÄVÄ 7 8 9 10 11 12 VASTAUS E C D C E C TEHTÄVÄ 13 14 15 16 17 18 VASTAUS A B E E B A sivu 2 / 11 3 pistettä 1. Anni, Bert, Camilla, David ja Eemeli

Lisätiedot

Taloustieteen perusteet 31A00110 2016 Mallivastaukset 3, viikko 4

Taloustieteen perusteet 31A00110 2016 Mallivastaukset 3, viikko 4 Taloustieteen perusteet 31A00110 2016 Mallivastaukset 3, viikko 4 1. Tarkastellaan pulloja valmistavaa yritystä, jonka päiväkohtainen tuotantofunktio on esitetty alla olevassa taulukossa. L on työntekijöiden

Lisätiedot

Kenguru Cadet (8. ja 9. luokka) ratkaisut sivu 1 / 6

Kenguru Cadet (8. ja 9. luokka) ratkaisut sivu 1 / 6 Kenguru Cadet (8. ja 9. luokka) ratkaisut sivu 1 / 6 3 pisteen tehtävät 1) Kuinka monta erillistä nauhaa kuvassa on? 3 avonaista ja yksi umpinainen A) 3 B) 4 C) 5 D) 6 E) 7 2) Luokassa on 9 poikaa ja 13

Lisätiedot

Tarjoajalla on oltava hankinnan kohteen laatu ja laajuus huomioon ottaen kokemusta seuraavilla alueilla:

Tarjoajalla on oltava hankinnan kohteen laatu ja laajuus huomioon ottaen kokemusta seuraavilla alueilla: Kysymykset ja vastaukset 1 (5) Avainkumppanin hankinta johtamisen kehittämisen projektiin Espoon kaupungin hankintapalveluun saapui kysymyksiä koskien Avainkumppanin hankinta johtamisen kehittämisen projektiin

Lisätiedot

ARVIOINTIPERIAATTEET

ARVIOINTIPERIAATTEET PSYKOLOGIAN YHTEISVALINNAN VALINTAKOE 2012 ARVIOINTIPERIAATTEET Copyright Helsingin yliopisto, käyttäytymistieteiden laitos, Materiaalin luvaton kopiointi kielletty. TEHTÄVÄ 1. (max. 34.5 pistettä) 1 a.i)

Lisätiedot

Kuvapankki Imagebank Independent

Kuvapankki Imagebank Independent SIVU 1/(8) Kuvapankki Imagebank Independent 1. Kirjautuminen palveluun 2. Kategoriat 2.1 Kategorian muokkaus 2.2 Uuden kategorian lisäys 2.3 Kategorioiden järjestely 3. Kuvat 3.1 Uuden kuvan lisääminen

Lisätiedot

P97 seututaitokoulu 12.1 2008 (1h,45min)

P97 seututaitokoulu 12.1 2008 (1h,45min) P97 seututaitokoulu 12.1 2008 (1h,45min) -Liivien jako/teemat /lohkojen teko, n.15 min -Nopeus ketteryyskisa harjoituksen alussa, n.15 min -Rastiharjoittelu lohkoissa 1-5 max.15min/lohko (yht75min) 4+4pel.ryhmät/ohjaaja

Lisätiedot

SÄÄNNÖT. Language: English / Suomi

SÄÄNNÖT. Language: English / Suomi Rules of Coerceo by Coerceo Company Finnish translation by Janne Henriksson SÄÄNNÖT Language: English / Suomi Tekijänoikeus Mitään tämän dokumentin osaa ei saa jäljentää, kopioida tai välittää missään

Lisätiedot

Helmi-koulutus Tuen lomakkeet

Helmi-koulutus Tuen lomakkeet Helmi-koulutus Tuen lomakkeet Anna-Riikka Kivikoski Marika Korpinurmi 1 Tampere siirtyy sähköisiin lomakkeisiin syksyllä 2016 Helmi-toiminnanohjausjärjestelmässä avataan henkilökunnan käyttöön 31.8. sähköiset

Lisätiedot

Mitä lapsen tulisi varhaiskasvatuksesta saada? Leikki-ikäisen hyvän kasvun eväät MLL 25.10.2013 Helsinki Marjatta Kalliala

Mitä lapsen tulisi varhaiskasvatuksesta saada? Leikki-ikäisen hyvän kasvun eväät MLL 25.10.2013 Helsinki Marjatta Kalliala Mitä lapsen tulisi varhaiskasvatuksesta saada? Leikki-ikäisen hyvän kasvun eväät MLL 25.10.2013 Helsinki Marjatta Kalliala Lasta ei voida ohjelmoida kokemaan sitä mitä aikuiset toivovat hänen kokevan.

Lisätiedot

Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 7, 28.10.2015

Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 7, 28.10.2015 Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 7, 28.10.2015 1. Onko olemassa yhtenäistä verkkoa, jossa (a) jokaisen kärjen aste on 6, (b) jokaisen kärjen aste on 5, ja paperille piirrettynä sivut eivät

Lisätiedot

Asuinkerrostalon liikkumisesteettömyyden arviointityökalu. www.360optimi.com

Asuinkerrostalon liikkumisesteettömyyden arviointityökalu. www.360optimi.com Asuinkerrostalon liikkumisesteettömyyden arviointityökalu www.360optimi.com Tytti Bruce 18 Syyskuuta 2013 Arviointityökalun taustaa Arviointityökalu toteutettiin syksyn 2013 aikana Hissi esteetön Suomi

Lisätiedot

Punaisen Ristin valokuvaetsintä

Punaisen Ristin valokuvaetsintä Punaisen Ristin valokuvaetsintä Suomen Punainen Risti on mukana Punaisen Ristin kansainvälisen komitean aloittamassa Trace the Face -julistekampanjassa. Katastrofit ja kriisitilanteet saattavat erottaa

Lisätiedot

Matkahuolto lisäosa WooCommerce alustalle (c) Webbisivut.org

Matkahuolto lisäosa WooCommerce alustalle (c) Webbisivut.org Matkahuolto lisäosa WooCommerce alustalle (c) Webbisivut.org Sisällysluettelo Yleistä...3 Asennus... 4 Asetukset... 4 Toimitustavat... 5 Tilauksen käsittely...6 Huomioitavaa... 7 Lähipaketti toimitustapa...

Lisätiedot

ABT 2000kg Haarukkavaunun käyttöohje

ABT 2000kg Haarukkavaunun käyttöohje ABT 2000kg Haarukkavaunun käyttöohje HUOM! Käyttäjän tulee lukea käyttöohje ennen käytön aloittamista. 1. YLEISKUVAUS Kapasiteetti Max. haarukoiden korkeus Min. haarukoiden korkeus Haarukoiden pituus Vaunun

Lisätiedot

Käyttövaltuushallintaa kehitetään (SAP IDM -projekti), hyödyt virastoille

Käyttövaltuushallintaa kehitetään (SAP IDM -projekti), hyödyt virastoille Käyttövaltuushallintaa kehitetään (SAP IDM -projekti), hyödyt virastoille Kieku-info virastoille 9.6.2015 OPH:n monitoimitila, Helsinki Lari Nikoskelainen, ERP hankepäällikkö Esittäjän nimi 9.6.2015 kehitysprojekti

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi 3.4.

Matematiikan tukikurssi 3.4. Matematiikan tukikurssi 3.4. Neliömuodot, Hessen matriisi, deiniittisyys, konveksisuus siinä tämän dokumentin aiheet. Neliömuodot ovat unktioita, jotka ovat muotoa T ( x) = x Ax, missä x = (x 1,, x n )

Lisätiedot

VALTAKUNNALLINEN VALINTAPERUSTESUOSITUS 2015

VALTAKUNNALLINEN VALINTAPERUSTESUOSITUS 2015 VALTAKUNNALLINEN VALINTAPERUSTESUOSITUS 2015 1 / 7 Yleisosio Valtakunnallisen valintaperustesuosituksen yleisosio löytyy täältä (linkki). Alakohtainen suositus: tekniikan ammattikorkeakoulututkinnot (päivätoteutukset)

Lisätiedot

Sonera Hosted Mail -palvelun käyttöohje 12.05.2011

Sonera Hosted Mail -palvelun käyttöohje 12.05.2011 Sonera Hosted Mail -palvelun käyttöohje 12.05.2011 Sonera Hosted Mail -palvelun käyttöohje 1. Johdanto Hosted Mail on yrityskäyttöön suunniteltu sähköposti- ja ryhmätyösovelluspalvelu. Se perustuu Microsoft

Lisätiedot

Sähköpostiosoite: Postiosoite: PL 10 00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Sähköpostiosoite: Postiosoite: PL 10 00099 HELSINGIN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUOHJEET MUUTOKSENHAKU HANKINTAPÄÄTÖKSEEN Tähän päätökseen tyytymätön asianosainen voi hakea päätökseen muutosta vaatimalla hankintaoikaisua tai tekemällä valituksen markkinaoikeudelle taikka

Lisätiedot

Sarjatiedote 2016 Joukkueilla pitää olla yhtenäinen peliasu.

Sarjatiedote 2016 Joukkueilla pitää olla yhtenäinen peliasu. 1 Sarjatiedote 2016 Pelimuotona on trippeli. Trippeli-joukkueessa voi vaihtaa yhden pelaajan kesken pelin. Trippelijoukkueessa saa käyttää koko sarjan aikana korkeintaan kuutta eri pelaajaa. Kaikki joukkueessa

Lisätiedot

Kenguru 2011 Cadet RATKAISUT (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2011 Cadet RATKAISUT (8. ja 9. luokka) sivu / 2 IKET VSTUSVIHTEHDT N LLEVIIVTTU. 3 pistettä. Minkä laskun tulos on suurin? () 20 (B) 20 (C) 20 (D) + 20 (E) : 20 20 20, 20, 20 20 20 202 ( suurin ) ja : 20 0,0005 2. Hamsteri Fridolin suuntaa

Lisätiedot

String-vertailusta ja Scannerin käytöstä (1/2) String-vertailusta ja Scannerin käytöstä (2/2) Luentoesimerkki 4.1

String-vertailusta ja Scannerin käytöstä (1/2) String-vertailusta ja Scannerin käytöstä (2/2) Luentoesimerkki 4.1 String-vertailusta ja Scannerin käytöstä (1/2) Vertailuja tehdessä törmätään usein tilanteeseen, jossa merkkijonoa (esimerkiksi merkkijonomuuttujaa) pitää vertailla toiseen merkkijonoon. Tällöin tavanomainen

Lisätiedot

Äänekosken Juniorijalkapallo

Äänekosken Juniorijalkapallo Äänekosken Juniorijalkapallo Graafinen ohjeistus 1 graafinen ohjeistus Sisällysluettelo Äänekosken Juniorijalkapallo -vaakunalogo 3 Äänekosken Juniorijalkapallo -tekstilogo 4 Logojen et ja koot 5 Värielementit

Lisätiedot

Johdatus go-peliin. 25. joulukuuta 2011

Johdatus go-peliin. 25. joulukuuta 2011 Johdatus go-peliin 25. joulukuuta 2011 Tämän dokumentin tarkoitus on toimia johdatuksena go-lautapeliin. Lähestymistapamme poikkeaa tavallisista go-johdatuksista, koska tässä dokumentissa neuvotaan ensin

Lisätiedot

Valintaperusteet, kevät 2013: Liiketalouden koulutusohjelma 210 op, Liiketalouden ammattikorkeakoulututkinto, Tradenomi

Valintaperusteet, kevät 2013: Liiketalouden koulutusohjelma 210 op, Liiketalouden ammattikorkeakoulututkinto, Tradenomi Valintaperusteet, kevät 2013: Liiketalouden koulutusohjelma 210 op, Liiketalouden ammattikorkeakoulututkinto, Tradenomi Valintakokeisiin kutsutaan kaikki hakukelpoiset hakijat. Lopulliseen opiskelijavalintaan

Lisätiedot

Pelaajat siirtävät nappuloitaan vastakkaisiin suuntiin pelilaudalla. Peli alkaa näin. Tuplauskuutio asetetaan yhtä kauas kummastakin pelaajasta.

Pelaajat siirtävät nappuloitaan vastakkaisiin suuntiin pelilaudalla. Peli alkaa näin. Tuplauskuutio asetetaan yhtä kauas kummastakin pelaajasta. DVD Backgammon Pelin tavoite Pelin tavoitteena on siirtää kaikki omat pelinappulat omalle sisäkentälle ja sieltä pois laudalta. Se pelaaja, joka ensimmäisenä on poistanut kaikki pelinappulansa pelilaudalta,

Lisätiedot

KUNTIEN ROOLI MUUTOKSESSA Vaikuttamisiltapäivä ja EK-foorumi 3.2.

KUNTIEN ROOLI MUUTOKSESSA Vaikuttamisiltapäivä ja EK-foorumi 3.2. Päijät-Hämeen liitto The Regional Council of Päijät-Häme KUNTIEN ROOLI MUUTOKSESSA Vaikuttamisiltapäivä ja EK-foorumi 3.2. @Jari_Parkkonen #PHliitto Lähde: Tilastokeskus Kartta ja analyysi: Timo Aro Lähde:

Lisätiedot

OUTI-verkkokirjaston opastus

OUTI-verkkokirjaston opastus OUTI-verkkokirjaston opastus OUTI-kirjastot käyttävät avoimen lähdekoodin Kohakirjastojärjestelmää. Kohaa kehitetään jatkuvasti. Aineiston haku Aineistohaun voi tehdä suoraan tältä sivulta. Verkkokirjastoon

Lisätiedot

ESTON LASKENTA VERKOSSA

ESTON LASKENTA VERKOSSA J. Virtamo 38.3141 Teleliikenneteoria / Esto verkossa 1 ESTON LASKENTA VERKOSSA Erlangin funktion E(C, a) avulla voidaan laskea esto yhdessä linkissä, jonka kapasiteetti on C (johtoa) ja johon tarjotun

Lisätiedot

Racket ohjelmointia II. Tiina Partanen 2015

Racket ohjelmointia II. Tiina Partanen 2015 Racket ohjelmointia II Tiina Partanen 2015 Sisältö Peruspeli 1 Yksinkertainen peli, jossa kerätään kohteita ja väistellään vaaroja Pitkälle viety koodi, johon täydennetään vain puuttuvat palat Ei tarvita

Lisätiedot

Kenguru 2015 Benjamin (6. ja 7. luokka)

Kenguru 2015 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 8 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

Dynaaminen optimointi

Dynaaminen optimointi Dynaaminen optimointi Tapa ratkaista optimointitehtävä Tehtävä ratkaistaan vaiheittain ja vaiheet yhdistetään rekursiivisesti Perustuu optimaalisuusperiaatteeseen: Optimaalisen ratkaisupolun loppuosa on

Lisätiedot

TW- EAV510 / TW- EAV510 AC: IPSeC- Ohjeistus

TW- EAV510 / TW- EAV510 AC: IPSeC- Ohjeistus TW- EAV510 / TW- EAV510 AC: IPSeC- Ohjeistus IPSec- yhteys kahden TW- EAV510/TW- EAV510AC laitteen välille HUOM! Jos yhteyttä käytetään 3G/4G/LTE- verkon yli, pitää käytössä olla operaattorilta julkiset

Lisätiedot

Suomen Oikeudellinen Perintä

Suomen Oikeudellinen Perintä Toimeksiantajan tiedot Nimi Lähiosoite Postinumero Postitoimipaikka Y-tunnus / syntymäaika (Henkilötunnuksen loppuosa tarvitaan viimeistään silloin, jos asia etenee ulosottoon) Puhelinnumero Sähköpostiosoite

Lisätiedot

Päätöksentekomenetelmät

Päätöksentekomenetelmät L u e n t o Päätösongelmia löytyy joka paikasta Hanna Virta / Liikkeenjohdon systeemit Päätöksentekomenetelmät Luennon sisältö Johdanto päätöksentekoon Päätöksenteko eri tilanteissa Päätöspuut Päästökauppa:

Lisätiedot

Warhammer 40.000 Hyväntekeväisyys-turnaus Turussa 21.-22.8.2010

Warhammer 40.000 Hyväntekeväisyys-turnaus Turussa 21.-22.8.2010 Warhammer 40.000 Hyväntekeväisyys-turnaus Turussa 21.-22.8.2010 Yleistä: Ordo Aboensis ry. järjestää Warhammer 40.000 turnauksen osana hyväntekeväisyysturnausta Turun T-talolla, osoitteessa Vanha Hämeentie

Lisätiedot

Asteri Kirjanpito Dos ALV% nousu 1 %-yksiköllä Vuosipäivitys 26.11.2012

Asteri Kirjanpito Dos ALV% nousu 1 %-yksiköllä Vuosipäivitys 26.11.2012 Asteri Kirjanpito Dos ALV% nousu 1 %-yksiköllä Vuosipäivitys 26.11.2012 Atsoft Oy Mäkinen www.atsoft.fi Puh. (09) 350 75 30 Päivystys: atsoft@atsoft.fi Fax (09) 351 55 32 0400 316 088 Viime hetken tiedot

Lisätiedot

Tietoturva langattomissa verkoissa. Anekdootti

Tietoturva langattomissa verkoissa. Anekdootti Tietoturva langattomissa verkoissa Anekdootti Tapio Väättänen 21.04.2005 Tiivistelmä Tässä tutkimuksessa on tutkittu kattavasti langattomien verkkojen tietoturvaa. Tutkimuksen välineinä on käytetty kannettavaa

Lisätiedot

SHINE. Erotu kirkkaasti kilpailijoista. Erottuvuuden rakentamisen pikaopas

SHINE. Erotu kirkkaasti kilpailijoista. Erottuvuuden rakentamisen pikaopas SHINE Erotu kirkkaasti kilpailijoista Erottuvuuden rakentamisen pikaopas TechVilla 2014 1. Erottuminen näkyy tuloksessa Erottuvuuden puute markkinoilla voi näkyä monella tavalla esimerkiksi seuraavasti:

Lisätiedot

HALLINTOTIETEIDEN MAISTERIN TUTKINTO Valintakoe 6.6.2014 Pisteet yhteensä (tarkastaja merkitsee)

HALLINTOTIETEIDEN MAISTERIN TUTKINTO Valintakoe 6.6.2014 Pisteet yhteensä (tarkastaja merkitsee) HALLINTOTIETEIDEN MAISTERIN TUTKINTO Valintakoe 6.6.2014 Pisteet yhteensä (tarkastaja merkitsee) VALINTAKOKEEN PISTEYTYS Valintakokeesta on mahdollisuus saada maksimissaan 60 pistettä. Tehtävät perustuvat

Lisätiedot

10 + MAAILMANVALLOITUSPELI 2-4. www.hasbro.fi

10 + MAAILMANVALLOITUSPELI 2-4. www.hasbro.fi MAAILMANVALLOITUSPELI 2006 Hasbro. Kaikki oikeudet pidätetään. Distributed in the Nordic region by Hasbro Nordic, Ejby Industrivej 40, DK-2600 Glostrup, Denmark. www.hasbro.fi Made in Ireland 120614575109

Lisätiedot

1. Lomakkeet löytyvät asiointiportaalista osoitteesta

1. Lomakkeet löytyvät asiointiportaalista osoitteesta TOIMINTA-AVUSTUKSEN SÄHKÖINEN HAKU 1. Lomakkeet löytyvät asiointiportaalista osoitteesta http://asiointi.hel.fi Etusivulta valitaan Yritys- ja yhdistyspalvelut -> avustukset. 1 Valikosta valitaan lomake

Lisätiedot

Syksyn aloituskampanjat lippukunnissa

Syksyn aloituskampanjat lippukunnissa Syksyn aloituskampanjat lippukunnissa Partiossa eletään nyt hyvää nousukautta. Jotta sama tilanne jatkuisi, olemme tehneet teille syksyn toiminnan aloittamisen tueksi tarkoitetun vihkon. Viime syksynä

Lisätiedot

monissa laskimissa luvun x käänteisluku saadaan näyttöön painamalla x - näppäintä.

monissa laskimissa luvun x käänteisluku saadaan näyttöön painamalla x - näppäintä. .. Käänteisunktio.. Käänteisunktio Mikäli unktio : A B on bijektio, niin joukkojen A ja B alkioiden välillä vallitsee kääntäen yksikäsitteinen vastaavuus eli A vastaa täsmälleen yksi y B, joten myös se

Lisätiedot

Hyvä vesihuoltohanke, suunnittelijan näkökulma

Hyvä vesihuoltohanke, suunnittelijan näkökulma Hyvä vesihuoltohanke, suunnittelijan näkökulma Hannu Pirinen Pohjois-Karjalan aikuisopisto 16.03.2012 Maveplan Oy March 14, 2012 2 PÄÄVAIHEET: Osuuskunnan perustaminen Liittymishalukkuuden selvittäminen

Lisätiedot

Kenguru 2011 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2011 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 7 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi, jos et halua

Lisätiedot

XXIII Keski-Suomen lukiolaisten matematiikkakilpailu 23.1.2014, tehtävien ratkaisut

XXIII Keski-Suomen lukiolaisten matematiikkakilpailu 23.1.2014, tehtävien ratkaisut XXIII Keski-Suomen lukiolaisten matematiikkakilpailu 23.1.2014, tehtävien ratkaisut 1. Avaruusalus sijaitsee tason origossa (0, 0) ja liikkuu siitä vakionopeudella johonkin suuntaan, joka ei muutu. Tykki

Lisätiedot

Tutkimusdatanhallinnan suunnittelu ja DMPTuuli-työkalu

Tutkimusdatanhallinnan suunnittelu ja DMPTuuli-työkalu Tutkimusdatanhallinnan suunnittelu ja DMPTuuli-työkalu KIRJASTON NEUVOTTELUKUNNAT MARI ELISA (MEK) KUUSNIEMI, TUULIN PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ, TUTKIMUKSEN PALVELUT, HELSINGIN YLIOPISTON KIRJASTO Tutkimusprojektin

Lisätiedot

Hallituksen esitys työeläkejärjestelmää koskevan lainsäädännön muuttamiseksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi HE 16/2015

Hallituksen esitys työeläkejärjestelmää koskevan lainsäädännön muuttamiseksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi HE 16/2015 Hallituksen esitys työeläkejärjestelmää koskevan lainsäädännön muuttamiseksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi HE 16/2015 Vuoden 2017 eläkeuudistus: Taustalla julkisen talouden kestävyysvaje ja keskimääräisen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Kiinteistövirasto 12/2015 Asunto-osasto 13.04.2015 Apulaisosastopäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Kiinteistövirasto 12/2015 Asunto-osasto 13.04.2015 Apulaisosastopäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 14 Asukasvalintaperusteista poikkeaminen; Hoas, Pohjoinen Rautatiekatu 29 HEL 2015-004257 T 10 07 01 Päätös Päätöksen perustelut päätti antaa Helsingin seudun opiskelijaasuntosäätiölle

Lisätiedot

SKYPE-RYHMÄN LUOMINEN

SKYPE-RYHMÄN LUOMINEN SKYPE-RYHMÄN LUOMINEN JA RYHMÄPUHELUN SOITTAMINEN Ryhmän perustaminen on helppoa. Tarvitset internet-yhteyden sekä tietokoneen, jossa on mikrofoni ja webbikamera. Useimmissa kannettavissa tietokoneissa

Lisätiedot

Muumion kirous. Pelisuunnitteludokumentti. Veikkauksen pelisuunnittelukilpailua (Peliskaba2015) varten

Muumion kirous. Pelisuunnitteludokumentti. Veikkauksen pelisuunnittelukilpailua (Peliskaba2015) varten Pelisuunnitteludokumentti Muumion kirous Veikkauksen pelisuunnittelukilpailua (Peliskaba2015) varten Tekijä: Esko Vankka Osoite: Yliopistonkatu 39 E 51, 33500 Tampere Puh: 0400 832 907 Email: esko.pj.vankka@gmail.com

Lisätiedot

2.2 Täydellinen yhtälö. Ratkaisukaava

2.2 Täydellinen yhtälö. Ratkaisukaava . Täydellinen yhtälö. Ratkaisukaava Tulon nollasäännöstä näkee silloin tällöin omituisia sovellutuksia. Jotkut näet ajattelevat, että on olemassa myöskin tulon -sääntö tai tulon "mikä-tahansa"- sääntö.

Lisätiedot

HE 226/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia

HE 226/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain 11 luvun :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia siten, että niitä perusteita, joilla soviteltua työttömyysetuutta

Lisätiedot

FORSSAN SEUDUN JOUKKOLIIKENTEEN PALVELUTASON MÄÄRITTELYTYÖ

FORSSAN SEUDUN JOUKKOLIIKENTEEN PALVELUTASON MÄÄRITTELYTYÖ FORSSAN SEUDUN JOUKKOLIIKENTEEN PALVELUTASON MÄÄRITTELYTYÖ ASUKASKYSELYN TULOKSET 4/2016 VASTANNEIDEN ASUINKUNTA Eniten vastauksia tuli Tammelasta ja Humppilasta Kokonaisvastausmäärä oli 220 IKÄ- JA SUKUPUOLIJAKAUMA

Lisätiedot

Katso-palvelun siirto VRK:lle

Katso-palvelun siirto VRK:lle Miten? Mikä muuttuu? Katson omistajan vaihdos pähkinän kuoressa: Katso-palvelun hallinta siirtyy vuoden 2017 alusta Verohallinnolta Väestörekisterikeskukselle. Siirto perustuu 1.7.2016 voimaan tulevaan

Lisätiedot

Asuinalue (ruskea tausta) Kalatori Viljatori

Asuinalue (ruskea tausta) Kalatori Viljatori Carcassonne Die Stadt Pelin osat: 70 muuria 2 lyhyttä muuria (käytetään portin vieressä silloin kun tavallinen muuri olisi liian pitkä) 12 tornia 1 portti 32 asukasta - 4 eri väriä 2 kangaspussia kaupunkilaattojen

Lisätiedot

Taulukkolaskenta II. Taulukkolaskennan edistyneempiä piirteitä

Taulukkolaskenta II. Taulukkolaskennan edistyneempiä piirteitä Taulukkolaskenta II Taulukkolaskennan edistyneempiä piirteitä Edistyneempää taulukkolaskentaa Tekstitiedoston tuonti taulukkolaskentaohjelmaan Lajittelu - taulukon lajittelu pyydettyjen sarakkeiden mukaan

Lisätiedot