Oppiminen ja osaaminen tulevaisuuden verkostoissa. Olli Hietanen Ennakointiseminaari 2010 Naantalin kylpylä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Oppiminen ja osaaminen tulevaisuuden verkostoissa. Olli Hietanen Ennakointiseminaari 2010 Naantalin kylpylä 8.6.2010"

Transkriptio

1 Oppiminen ja osaaminen tulevaisuuden verkostoissa Olli Hietanen Ennakointiseminaari 2010 Naantalin kylpylä

2 Johdatus tulevaisuusajatteluun

3 Todennäköinen tulevaisuus Kasvaa vähän Business as usual Laskee vähän Toteutunut historia Nykyhetki Tulevaisuuskuvat

4 Luova ja visionäärinen tulevaisuus Toteutunut historia Nykyhetki Tulevaisuuskuvat

5 Systeemiajattelu Sidosryhmät Koulu Visionäärinen verkostojohtaminen: ennakointi on yhteistyötä - ja innovaatiojärjestelmä on kommunikaatiojärjestelmä

6 Jos luovuus ja innovaatiot ovat ratkaisu, niin mikä on ongelma?

7 Perhostalous haastaa kilpailukyvyn Vuonna 1851 perustetun Ahlstromin ydinosaamisalue on muuttunut vuosien varrella ruukeista ja puutavarasta selluun, erikoispaperiin ja lopulta nykyisiin kuitukomposiitteihin.yhtiön valmistamia kuitukankaita ja erikoispapereita käytetään mm. suodattimissa, pyyhkimistuotteissa, lattiamateriaaleissa, etiketeissä ja teipeissä. Vuonna 1985 Ahlstromissa työskenteli n työntekijää ja heistä 83% Suomessa luvun taitteessa työntekijöitä oli n ja heistä n. 27% Suomessa. Vuonna 2006 työntekijöitä oli enää 5800 samaan aikaan kun tuotantolaitoksia ja myyntikonttoreita on yli 20 maassa, kuudessa maanosassa. Ikuinen ja jatkuva muutos ekstensiivisestä (työllistävästä) kasvusta intensiiviseen (tehokkuuden) kasvuun. Uutta on vain vauhti: maa ja metsätalous työllisti suomessa enemmän ja enemmän 2500 vuotta, savupiipputeollisuus 250 vuotta ja tietoyhteiskunta vain 25 vuotta. Jos trendi jatkuu, niin seuraava menestysklusteri työllistää 2,5 vuotta - ja siitä seuraavat vain kuukausia tai päiviä. Tuloksena perhostalous: yhden kesän klusterit?

8 Metsäteollisuuden tulevaisuus Tulevaisuus paketissa ( Ahvenainen, Hietanen ja Huhtanen 2009) Rakentaminen Energia Life Science Metsäklusterin BAU strategia (lisää tuottavuutta, kustannukset alas) on johtanut huonosti kannattaville kommodimarkkinoille. Matkailu Elintarvikkeet luku Kehittymässä on bioraaka-aineklusteri, jossa puuta yms. bioraakaaineita (kaikkea mikä kasvaa) myydään nesteenä, kaasuna, kuituina, massoina jne. Vuonna 2040 elämme bioaikaa, jolloin kaikki mahdollinen tehdään bioraaka-aineista. Painettava elektroniikka ja kompostoituvat kännykät

9 Näkökulmia, osaamisen ja oppimisen kehittämiseen

10 Oppimisen tulevaisuus Talous kiristyy, ikäluokat pienenevät, kouluja suljetaan, luokkakokoja kasvatetaan, yliopistoja yhdistetään, taideaineita vähennetään Pisan tuoma kansainvälinen maine tuotteistetaan vientituotteeksi: koko suomi oppimisympäristöksi, hyvät käytänteet koko opetusjärjestelmään, koulujen ja opetuksen vienti globaaleille markkinoille, poikkisektoraaliset opetuskokonaisuudet

11 Me kestämme sen, jos Nokia ja metsäteollisuus lähtevät - mutta emme sitä, jos hyvinvointiyhteiskuntamme romahtaa: Suomi ei ole rakentanut metsäteollisuutta ja Nokiaa sillä vahvuudella, että täällä olisi ollut minimaalinen koulutus ja vain välttämättömimmät hyvinvointipalvelut. Päinvastoin menestyksemme taustalla on sosiaalisesti tasa-arvoinen yhteiskunta - sekä vahva panostus koulutukseen ja lasten/perheiden hyvinvointiin. Jokaisen torpan jokaisella tytöllä ja pojalla oli ja on tie johtajaksi, eduskuntaan jne. Neuvolat, peruskoulu, kouluruoka, kirjastot sekä ilmaiset yliopistot + sotepalvelut ovat todellinen Suomibrändi. Social Hi Tech Kansallisen tietoyhteiskuntastrategian viesti: peruskoululla on suuri merkitys suomalaisen yhteiskunnan kivijalkana ja yhteisen sivistyksen perustana. Siksi Suomen tulisi ajaa aktiivisesti Eurooppalaisen peruskoulun kehittämistä. Hyvästä hallinnosta, koulutusjärjestelmästä ja hyvinvointipalveluista vientituotteita PISA 2.0: Koko Suomesta oppimisympäristö (elinikäinen ja elämän laajuinen oppiminen). Koko koulutusjärjestelmän läpäisevät ja kattavat innovaatiot ja laatujärjestelmät (mm. korkealaatuinen pedagogiikka, virtuaaliset oppimisympäristöt ja teknologiat)

12 Viestejä vuodelta 2004

13 Virtuaalikulttuuri Ihmiskunnan tuotantorakenteita ja muita sosiaalisia käytäntöjä on historiallisesti hallinnut ensin taistelu luontoa vastaan ja myöhemmin luonnon hallinta. Virtuaalikulttuurissa toiminta ja tuotantorakenteet ovat kohdistumassa informaatioverkkojen hallintaan.

14 Informaatioyhteiskunta (Manuel Castells) Informaatio on korvannut energian aseman ratkaisevana tuotantotekijänä. Menestymisen avaintekijä on informaation prosessoinnin määrä ja tehokkuus (energiatehokkuudesta informaatiotehokkuuteen). Informaatioverkoista on kehittynyt uusi sosiaalinen ympäristö, jossa sosiaalisten agenttien on toimittava ja johon niiden on sopeuduttava. Tarvitaan kykyä tehdä verkossa online yhteistyötä fyysisistä välimatkoista riippumatta. Kilpailukykytekijäksi on nousemassa ystävyystehokkuus.

15 Verkostot sosiaalisena pääomana Tietoyhteiskunta ei ole synnyttänyt verkostoja vaan pikemminkin korostanut niiden merkitystä ja nostanut niiden toiminnallista ja taloudellista arvoa. Myös verkostoitumisen tapa, nopeus ja volyymi ovat muuttuneet teknologian kehityksen myötä. Verkostoista on tullut sosiaalista pääomaa: tärkeä voimavara, menestystekijä ja innovaation lähde taloudellisessa ja sosiaalisessa toiminnassa. Freelancer-yhteiskunta: työn ja vapaaajan sekä työsuhteen ja työttömyyden rajat hämärtyvät; liikkuva työ, etätyö, pätkätyöt, itsetyöllistyminen.

16 Uusia taitoja, uusia vahvuuksia, uusia tuotteita Uusi toimintakulttuuri: Osallistaminen, mahdollistaminen, yhteistyö, verkostot, poikkisektoriaalisuus, horisontaalisuus, rajapinnat, luova pörinä, synergia. Verkostojohtaminen: hierarkkisista organisaatioista strategiseen yhteistyöhön, käskemisestä motivointiin ja sitouttamiseen. Immateriaaliset pääomat: osaaminen, tieto, laatu, sosiaaliset suhteet, imago, arvot, luottamus, tahto Uudet tuotteet: social (aineeton) high tech. Koulutus-, innovaatio-, terveys-, turvallisuus ja hallintojärjestelmät ja palvelut voivat olla Suomen tulevia menestysklustereita.

17 Ja miten sitten kävikään?

18 Blogalisaatio Blogalisaatio: internetin yms. uuden teknologian varaan rakentuva uusi yhteisöllisyys. Arvoja, sitoutumista ja yhteisöllisyyttä määrittelevät uudet blogaalit rakenteet ja verkostot - minkä seurauksena kansallisvaltiot joutuvat yhä useammin ristiriitaan omien kansalaistensa/kansalaisryhmien kanssa - anarkia lisääntyy. Sotaa eivät käy kansallisvaltiot vaan esimerkiksi Al-Qaida vastaan Nato Epäsovinnaiset liittoutumat: Uudet blogaalit rajapinnat yhdistävät yllättäviä asioita (pohjanmaalainen turkistarhaus ja nepalilainen buddhalaisuus) Kolmas sektori ja uudet osallistumisen muodot: instant solidarity and one day institutions. TV-keräyksistä, rokkikonserteista ja katastrofien jälkeisistä keräyksistä tulee vastuullisuuden valtavirtaa Kaupungintalo, poliisi, sanomalehdet ja kauppahuoneistot siirtyvät Second lifeen, Habbo Hotelliin yms. virtuaalimaailmoihin, jossa ihmisetkin ovat.

19 Pirkanmaan palvelustrategia Palvelusektorin kehittäminen 2. Kaikkien toimialojen palveluvaltaistumisen edistäminen 3. Horisontaalisten yhteistyöfoorumien kehittäminen pksektorille (esim. ruoka, terveys ja elämyspalvelut yhteen). 4. Vertikaalisten yhteistyöfoorumien kehittäminen tilaajien ja tuottajien välille (esim. ruokaketjut pellolta pöytään). 5. Julkisten metapalveluiden (mahdollistavien, ylläpitävien ja yhteen saattavien yritys- ja osaamispalvelujen) kehittäminen.

20 Sosiaali- ja terveysalan sekä turvallisuusalan tulevaisuuskuvia Vuonna 2020 sote-palveluita suunnittelevat ja tuottavat hyvinvointiarkkitehtitiimit, joissa on monipuolista osaamista: mm. kaupunkisuunnittelusta, arkkitehtuurista, hyvinvointipalveluista, kulttuuriosaajista ja sosiaalisesta verkottumisesta. Vuonna 2020 on myös sosiaalilääkäreitä ja geenilääkäreitä: kohteena ihmistä/yksilöä suuremmat kokonaisuudet (ryhmät, kylät, työpaikat, kaupungit) ja yksilöä pienemmät kokonaisuudet (geenit) Mikäli kaikki orallaan olevat tulevaisuuskuvat toteutuvat, niin poliisi on tulevaisuudessa nykyistä monialaisempi, monikulttuurisempi ja erikoistuneempi ja tekee aktiivista (ennalta ehkäisevää) (moniviranomais)yhteistyötä sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Polamk:n tulevaisuusverstas 2009: Vuoteen 2030 mennessä on Suomessa tehty merkittäviä sisäisen turvallisuuden rajapintojen uudelleenjärjestelyjä. Muun muassa Rajavartiolaitos on integroitu poliisiin. Samalla on yhdistetty myös turvallisuusalan oppilaitoksia. Yhdistymisten lisäksi vuonna 2030 järjestetään myös runsaasti yhteiskoulutusta muiden oppilaitoksien kanssa, jolloin asioita käsitellään syvemmin ja konkreettisemmin. Varsin suosittuja ovat erilaiset case käsittelyt.

21 SKOL-verstaan perusviesti Tulevaisuusverstaassa korostui yksilön näkökulma yksilöllisyys ja yksilön vapaus ja kyky valita. Yritysten hierarkiat ovat vuoteen 2050 mennessä muuttuneet monialaisiksi osaamisverkostoiksi. Toimintamallina ovat projektiorganisaatiot ja tehtävää varten muodostetut, hyvin johdetut tiimit. Tulevaisuuden Pöyry on asiantuntijan oppiva verkosto. Tulevaisuudessa suunnittelu ja konsulttialan sisältönä ovat entistä suuremmat projektit ja kokonaisuuden hallinta - esimerkiksi kansainvälisinä yhteistyö-projekteina rakennetut Ecocityt, Hoivacityt, vesihuoltojärjestelmät jne. Toimintaympäristönä on sosiaalinen media. Prosessit ovat avoimia. Ratkaisumalleja haetaan open innovation menetelmillä ja työkaluilla. Haasteena on virtuaalimaailmojen hallinta ja johtaminen sekä tiedon hallinta ja seulominen.

22 Mietintämyssyyn

23 Tulevaisuuden organisaatiomalli? What do you teach? We're always looking for great teachers. Share your specialist subject - start advertising with us for free and find new students. School of Everything is here so you can organise your education however you please. Locations: Learn anywhere. It doesn't matter where you are, you can find a teacher near you. See what you can learn on your doorstep. Here are our top cities. Lessons: There are loads of one-to-one lessons up for grabs and many first lessons have a sweet 50% off, just look out for the juicy green apple. Subjects: Learn everything. From Political Science to Paper Hat Making with more subjects added every day. What will you learn next?

24 Paikallisraha, itse tekeminen ja lähipalvelut Euroja vaihtamassa paikallisrahaan, Creditoon Italialaisessa Damanhur yhteisössä 2005 LETS (Local Employment and Traiding Systems): Verkostossa mukana olevat tarjoavat palveluita, tavaroita ja osaamista toisilleen ja maksut hoidetaan paikallisvaluutalla. Oikean rahan sijasta käytetään virtuaalirahaa, jonka arvo vastaa yhtä euroa. Uudet rinnakkaiset rahajärjestelmät voivat irrottaa alueet (esimerkiksi kunnat) maailmantalouden heilahteluista. Tervetuloa Wikikkoon - vapaaseen taitojen ja tietojen jakoon kansan kesken. Palvelus vaihtuu palvelukseen Helsingin Kumpulaan syntyi Suomen ensimmäinen verkossa toimiva työtuntien vaihtopiiri. Palveluita hankitaan virtuaalivaluutta kumpenneillä ( ) Mikrolainat ja yhteisöllisyys yrittäjyyteen

25 Taustatiedoksi hybriditaloudesta Tässä malliksi markkina-alusta, johon voi lähettää tarjouksena omia design probleemeja ja niihin vastaavat ne, jotka tuhansista innostuvat: Ja suomalainen esimerkki, jolla voi tehdä elokuvia tai muuta 3-D liikkuvaa kuvaa: Tai eurooppalainen esimerkki (pääpaikka Hollannissa) yhteisöstä, joka rakentuu Blender nimisen softan ympärille (ostivat porukalla lähdekoodin vapaaksi ja kaikille avoimeksi kaupallisesta konkurssiperästä): Lisää ajatuksia hybrid organisatiosta esimerkiksi Mozillan vetäjän blogista: Lähde: professori Saara Taalas, Turun kauppakorkeakoulu (Media Future Network)

26 Älykäs koti Smart Future Home, (Ahvenainen, Hietanen ja Huhtanen 2009) Älykäs koti on palvelualusta, joka mukautuu yksilön elämänvaiheiden ja tarpeiden mukaan. Tilat ovat muunneltavissa esimerkiksi perheen koon mukaan ja olohuoneesta tai keittiöstä voi tehdä isomman jos tulee vieraita. Ylimääräisiä tiloja voi myydä asuntopankissa. Huonekalut, lattia, jääkaappi, pakkaukset ja vaatteet kommunikoivat keskenään ja sisältävät palvelujärjestelmiä, kuten esimerkiksi jääkaapin ovessa olevan palveluvalikon, jonka avulla voi hoitaa ostokset tai seinässä olevan sormen mentävän reiän, joka korvaa terveyskeskuksen (diagnosoi, kirjoittaa reseptit tai/ja kirjoittaa lähetteet eteenpäin). Design voi olla virtuaalinen: esimerkit tapettien värit, valaistus, äänet ja tuoksut ovat säädeltävissä. Älykäs koti voi olla myös hajautettu: kun perheen jäsenet asuvat eri puolilla maailmaa, niin huoneet saadaan virtuaalisesti yhteen niin, että perhe voi viettää yhteistä aikaa (esimerkiksi ruokailuhuoneisiin sijoitetuilla seinän kokoisilla näytöillä, joiden avulla perhe voi syödä yhteisen illallisen riippumatta siitä, missä perheenjäsenet fyysisesti asuvat). Asunnon intranetissa on online Lifebook (vrt. facebook) elämänhallinnan kalenterina ja henkilökohtainen virtuaalikonsultti Erik selaimena. Virtuaaliyhteisöissä voi nauttia keskusteluista, teatterista tai vaikkapa osallistua lasten lapsien koulutehtäviin/-tunteihin. Älykkäässä kodissa on myös keittiö- ja parvekepuutarhoja ja asuntoalueella hyvinvointipuistoja ja lähipalveluja. Senioriparatiiseissa yms. asuntoalueilla kaikki palvelut ja tuotteet saa palvelusopimuksilla henkilökohtaisesti profiloituna tai moduuliyhteisön yms. palapeliperheen jäsenenä (yhteisöllinen käyttö). Asunnon energiajärjestelmä voi hyödyntää pakkaukset käytön jälkeen. Asunnot ovat joko plustaloja (jotka tuottavat oman energiansa) tai käyttävät ympäristöystävällistä lähienergiaa.

27 Pakkaukset mediana Tulevaisuuden pakkaukset helpottavat ihmisten elämää. Pakkaus kertoo ja hoitaa asiat ihmisten puolesta. Rutiiniasiat hoidetaan automaattisesti. Pakkaus tunnistaa kuka sitä käyttää ja valmistaa käyttäjälleen henkilökohtaista sisältöä - esimerkiksi käyttöohjeita. Tulevaisuuden pakkaukset ovat käyttöliittymä laajempaan informaatioverkkoon, joka tehostaa erilaisten arkisten palvelujen tehokkuutta. Pakkaukset kommunikoivat mm. jääkaapin ja kierrätysjärjestelmän kanssa. Jääkaappi tekee inventaarion ja tarjoaa päivän tarjoukset jne. Käytön jälkeen pakkaus antaa kierrätykseen liittyviä ohjeita. Tällä tavalla pakkauksilla (tai jääkaapin, kierrätysjärjestelmän ja pakkausten muodostamalla informaatioverkolla) on paikallisen median funktio. Mediana pakkaukset voivat korvata mm. sanomalehdet. Vuonna 2050 päivittäistavarapakkaukset ovat ehkä ainoa kanava, jolla pystytään tavoittamaan kattavasti kansalaiset. Käyttäjän suhde mediapakkaukseen on kaksisuuntainen: 1. Pakkauksissa on henkilökohtaisesti toimitettua sisältöä: esimerkiksi asiakkaalle profiloitu naistenlehti muropaketissa. Infonapin kautta voi saada lisää tietoa lääkkeen vaikutuksista ja annostuksesta ja/tai neuvoa hätätilanteessa. Pakkaus voi myös analysoida ihon ja antaa annostus- ja/tai hoito-ohjeita. Lounaspakkaukset lämmittävät ruoan itsestään ja kirjaavat annoksen ravintoarvot (terveys)blogiin. Perunapaketti opastaa perunoiden keittämisessä ja jauhelihakastikkeen resepti löytyy pakkauksen infonapin alta. Käytön jälkeen lounaspakkaus kertoo kierrätysjärjestelmälle miten se lajitellaan. Isän ostama golfmailapaketti ehdottaa myös GoreTex -kenkien ostoa, koska sääennusteen mukaan ensi viikon espanjanmatkalla sataa vettä.

28 Vuonna 2004: Oppiminen ja opetus murroksessa? Elinikäinen oppiminen Painopiste on siirtymässä tänne - nykyisten koulujen ulkopuolelle. Koulu käsite pitäisi keksiä uudelleen Elämänlaajuinen oppiminen

29 Vuodelta 2004: Koulutuksen haasteet Poikkisektoriaalisuus ja kynnyksettömyys: pörinä Verkosto-osaaminen, ryhmätyö Osallistuminen ja itse tekeminen: käsien ja aivojen tulisi olla yhtä suuret: taitotietoyhteiskunta Informaation etsiminen ja tiedoksi jalostaminen: tiedon opettamisesta taitojen oppimiseen Innovatiivisuus: vanhan tiedon opettelusta uuden keksimiseen Uusi teknologia, älykkäät ympäristöt, materiaalit ja prosessit Pedagogiikka: virtuaaliopetus, tutkiva oppiminen Nopeasti muuttuvat sisällöt vastaan yleissivistys Monikulttuurisuus: miten se muutetaan voimavaraksi? Muuttuvat ikäluokat: ovatko resurssit oikeassa paikassa? Työn murros: uusia toimialoja ja vanhat toimialat uudella tavalla Kulttuuria vai/ja tekniikkaa?

30 Tiivistelmä Kestävä tulevaisuus on kiinni pikemminkin mielikuvituksesta ja uskalluksesta kuin historiasta, nykyhetkestä, osaamisesta, rahasta, teknologiasta, työvoimasta jne. Ennakointi- ja innovaatiojärjestelmä on kommunikaatiojärjestelmä. Visionäärinen verkosto- ja muutosjohtaminen edellyttää alhaalta ylös prosessien johtamista eli osallistamista. Luovuuden ja uuden kehittämisen osalta tarvitaan myös poikkisektoraalisuutta yhteistyötä yli toimirajojen (hassunkurisia perheitä) Peruskoulu (ja laajemmin ajateltuna koko koulutusjärjestelmä) on suomalaisen tietoyhteiskunnan ja innovaatiojärjestelmän ydin Haasteena ovat vertikaaliset ja horisontaaliset yhteistyöverkostot sekä niihin liittyvä yhteistoimintakulttuuri. Näihin verkostoihin ja rakenteisiin liittyvä osaaminen voisi olla Suomelle jopa merkittävä vientituote. Blogalisaation myötä syntyy virtuaaliyhteisöjä ja virtuaalikulttuureja. Netti/virtuaalisuus on astumassa ulos tietokoneista ihmisten arkeen Elämme mediayhteiskunnassa, jonka seuraavassa vaiheessa myös yritysten hierarkkiset rakenteet sulavat sosiaaliseksi mediaksi ja kansainvälisiksi osaamisverkostoiksi. Itetaide, itemedia, itekoulutus yms. yleistyvät. Erilaisten lähituotteiden, itse tehdyn ja vertaisverkostojen merkitys kasvaa (globalisaatio 3.0. pirstaloi yksilöön asti). Globalisaatio arkipäiväistyy Osallistaminen, moniammatilliset tiimit, kehittämis- ja ennakointifoorumit, poikkisektoraalisuus, rajapintojen hyödyntäminen, virtuaaliyhteisöt, kansainvälisyys jne. ovat kaikki käsitteitä, jotka kertovat verkostomaisesta yhteistyön kulttuurista. Muutos: määrästä laatuun ja sisältöön. Myös kansainvälisyys on koko ajan tärkeämpää (global = local + local) Suomi ei ole enää kansainvälinen edelläkävijä näissä teemoissa.

Hyppy tulevaisuuteen millaista osaamista tarvitaan?

Hyppy tulevaisuuteen millaista osaamista tarvitaan? Hyppy tulevaisuuteen millaista osaamista tarvitaan? Menestyjäksi elinikäisellä oppimisella webinaari 12.12.2011 Johanna Ollila, Tulevaisuuden tutkimuskeskus Turun yliopisto MILTÄ TULEVAISUUS NÄYTTÄÄ? MITEN

Lisätiedot

Visionäärisellä johtamisella kohti tulevaa trendit ja heikot signaalit päätöksenteon tukena

Visionäärisellä johtamisella kohti tulevaa trendit ja heikot signaalit päätöksenteon tukena Visionäärisellä johtamisella kohti tulevaa trendit ja heikot signaalit päätöksenteon tukena Olli Hietanen KymiBusiness 2009 Kuusankoskitalo 28.10.2009 Johdatus tulevaisuusajatteluun Murrosajattelu uutta

Lisätiedot

PERHOSTALOUTTA, BLOGALISAATIOTA JA GLOBAALEJA INNOVAATIOEKOSYSTEEMEJÄ TULEVAISUUS HAASTAA OSAAMISEN

PERHOSTALOUTTA, BLOGALISAATIOTA JA GLOBAALEJA INNOVAATIOEKOSYSTEEMEJÄ TULEVAISUUS HAASTAA OSAAMISEN PERHOSTALOUTTA, BLOGALISAATIOTA JA GLOBAALEJA INNOVAATIOEKOSYSTEEMEJÄ TULEVAISUUS HAASTAA OSAAMISEN Osaamisen ennakointi kuntapalveluissa hankkeen pilottien tapaaminen 16.11.2011 Kuntatalo Olli Hietanen

Lisätiedot

Tulevaisuutta ei voi tietää siksi se pitää tehdä. Olli Hietanen Kanta-Hämeen ennakointifoorumi Hämeen ammattikorkeakoulu 25.10.

Tulevaisuutta ei voi tietää siksi se pitää tehdä. Olli Hietanen Kanta-Hämeen ennakointifoorumi Hämeen ammattikorkeakoulu 25.10. Tulevaisuutta ei voi tietää siksi se pitää tehdä Olli Hietanen Kanta-Hämeen ennakointifoorumi Hämeen ammattikorkeakoulu 25.10.2010 Johdatus tulevaisuusajatteluun Todennäköinen tulevaisuus Kasvaa vähän

Lisätiedot

VESI JA TULEVAISUUDEN TRENDIT

VESI JA TULEVAISUUDEN TRENDIT VESI JA TULEVAISUUDEN TRENDIT Metsäklusteri Oy:n teknologiatrendiseminaari Vesi 2020 Otaniemi Innopoli 2, Edison-sali. Olli Hietanen Turun yliopisto, Tulevaisuuden tutkimuskeskus Metsäteollisuudesta biotalouteen

Lisätiedot

Niukentuvia resursseja ja palveluja vai innovatiivisen palveluviennin veturi? Näkökulmia sosiaali- ja terveysalan tulevaisuuteen

Niukentuvia resursseja ja palveluja vai innovatiivisen palveluviennin veturi? Näkökulmia sosiaali- ja terveysalan tulevaisuuteen Niukentuvia resursseja ja palveluja vai innovatiivisen palveluviennin veturi? Näkökulmia sosiaali- ja terveysalan tulevaisuuteen Olli Hietanen Metropolia Meets Business Tulevaisuuden kohtaavat sosiaali-

Lisätiedot

USKALLUSTA JA LUOVUUTTA JOHDETAAN UNOHTAMALLA JA HULLUNKURISILLA PERHEILLÄ

USKALLUSTA JA LUOVUUTTA JOHDETAAN UNOHTAMALLA JA HULLUNKURISILLA PERHEILLÄ USKALLUSTA JA LUOVUUTTA JOHDETAAN UNOHTAMALLA JA HULLUNKURISILLA PERHEILLÄ XV kansallinen Kaupunkifoorumi Salo, Astrum-keskus 21.5.2013 Olli Hietanen Turun yliopisto, Tulevaisuuden tutkimuskeskus Jos luovuus

Lisätiedot

kestävä tulevaisuus Olli Hietanen Pietarsaari 3.11.2009

kestävä tulevaisuus Olli Hietanen Pietarsaari 3.11.2009 Tietoyhteiskunnan ja infrastruktuurin ekologisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävä tulevaisuus Olli Hietanen SAAVUTETTAVUUS JA INFRASTRUKTUURI KOHTI HUOMISEN VAATIMUKSIA SAAVUTETTAVUUS JA INFRASTRUKTUURI

Lisätiedot

Visionäärinen tulevaisuus ja osaaminen

Visionäärinen tulevaisuus ja osaaminen Visionäärinen tulevaisuus ja osaaminen Olli Hietanen SOTE-ENNAKOINTI - Tulevaisuuden erityisosaaminen erikoissairaanhoidossa 28.4.2011 Turun ammattikorkeakoulu, Terveysala-tulosalue, Ruiskatu 8 Johdatus

Lisätiedot

Unelma tulevaisuuden peruskoulusta

Unelma tulevaisuuden peruskoulusta Unelma tulevaisuuden peruskoulusta Olli Hietanen Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto/turun kauppakorkeakoulu Tulevaisuuden peruskoulu Kehittämiskouluverkoston Kick Off -seminaari 12.9.2014 klo

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

KOULUTUS TULEVAISUUDESSA

KOULUTUS TULEVAISUUDESSA KOULUTUS TULEVAISUUDESSA Lukio Suomessa - Tulevaisuusseminaari 3.4.2014 Johanna Ollila, projektipäällikkö Tulevaisuuden tutkimuskeskus Turun yliopisto TULEVAISUUDENTUTKIMUS Havainnointia mm. tilastot,

Lisätiedot

Tulevaisuus haastaa johtamisen?

Tulevaisuus haastaa johtamisen? Tulevaisuus haastaa johtamisen? -makupaloja tulevaisuusajattelusta TSE een ohjelmissa Olli Hietanen Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto/turun kauppakorkeakoulu Uudista ja Uudistu 25.9. - 26.9.2013

Lisätiedot

Twitter #vvop2012. Suurimpana esteenä tietotekniikan käytölle suomalaiset opettajat pitävät

Twitter #vvop2012. Suurimpana esteenä tietotekniikan käytölle suomalaiset opettajat pitävät Messukeskuksen langaton verkko " Congress" Osallistu tekstiviestillä tai www.viestiseina.fi/ oph Twitter #vvop2012 AVAUS Aulis Pitkälä, pääjohtaja OPH Euroopan laajuinen ESSIE-tutkimus, 27 Euroopan maata

Lisätiedot

TULEVAISUUSVALIOKUNNAN HANKKEET 2011-2015. VTV 23.3.2012 Olli Hietanen Turun yliopisto, Tulevaisuuden tutkimuskeskus

TULEVAISUUSVALIOKUNNAN HANKKEET 2011-2015. VTV 23.3.2012 Olli Hietanen Turun yliopisto, Tulevaisuuden tutkimuskeskus TULEVAISUUSVALIOKUNNAN HANKKEET 2011-2015 VTV 23.3.2012 Olli Hietanen Turun yliopisto, Tulevaisuuden tutkimuskeskus TULEVAISUUSVALIOKUNNAN TOIMINTA- SUUNNITELMA VUOSILLE 2011-2015 Syksyllä 2011 kuultiin

Lisätiedot

Verkostoista voimaa ergonomiaosaamiseen

Verkostoista voimaa ergonomiaosaamiseen Verkostoista voimaa ergonomiaosaamiseen Eija Mämmelä, Oulun Ammattikorkeakoulu Fysioterapian tutkintovastaava, Potilassiirtojen ergonomiakorttikouluttaja Hyvät ergonomiset käytänteet vanhusten hoitotyön

Lisätiedot

Terveisiä tulevaisuudesta - onko se Järkivihreä?

Terveisiä tulevaisuudesta - onko se Järkivihreä? Terveisiä tulevaisuudesta - onko se Järkivihreä? Olli Hietanen JÄRKIVIHREÄ FORSSAN SEUTU TURBONOUSUUN Jokioisten Tietotalo 19.4.2011 Johdatus tulevaisuusajatteluun Murrosajattelu uutta (nousevia trendejä

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

Kohti tulevaisuutta - opettaja uudistumisen ytimessä

Kohti tulevaisuutta - opettaja uudistumisen ytimessä Kohti tulevaisuutta - opettaja uudistumisen ytimessä Taito 2016 - Oppimisen ydintä etsimässä Tampere 11.5.2016 Pirjo Ståhle Tietojohtamisen professori Aalto-yliopisto Elintaso 16 kertaa korkeampi Elinaika

Lisätiedot

Työelämän vaatimukset tulevaisuudessa

Työelämän vaatimukset tulevaisuudessa Työelämän vaatimukset tulevaisuudessa Olli Hietanen Vaikuta ja vaikutu osaamisen suurseminaari Osio: Elinkaarioppiminen osaamisen päivittäminen työelämässä 9.10.2008 Turku 1 Jos luovuus on vastaus niin

Lisätiedot

Green Growth Sessio - Millaisilla kansainvälistymismalleilla kasvumarkkinoille?

Green Growth Sessio - Millaisilla kansainvälistymismalleilla kasvumarkkinoille? Green Growth Sessio - Millaisilla kansainvälistymismalleilla kasvumarkkinoille? 10.10.01 Tuomo Suortti Ohjelman päällikkö Riina Antikainen Ohjelman koordinaattori 10/11/01 Tilaisuuden teema Kansainvälistymiseen

Lisätiedot

Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition)

Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition) Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition) Esko Jalkanen Click here if your download doesn"t start automatically Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition) Esko Jalkanen

Lisätiedot

Inka-ohjelman Tulevaisuuden terveys -osion strategiakokous, Oulu 23.5.2014. Antti Kivelä Johtaja, Sitra

Inka-ohjelman Tulevaisuuden terveys -osion strategiakokous, Oulu 23.5.2014. Antti Kivelä Johtaja, Sitra Inka-ohjelman Tulevaisuuden terveys -osion strategiakokous, Oulu 23.5.2014 Antti Kivelä Johtaja, Sitra Hyvinvointi ja talous Länsimaat ovat historiallisessa murroksessa: Teollisen ajan yhteiskuntamalli

Lisätiedot

Suomi nousuun. Aineeton tuotanto

Suomi nousuun. Aineeton tuotanto Suomi nousuun Aineeton tuotanto Maailman talous on muutoksessa. Digitalisoituminen vie suomalaiset yritykset globaalin kilpailun piiriin. Suomen on pärjättävä tässä kilpailussa, jotta hyvinvointimme on

Lisätiedot

Digitaalinen talous ja kilpailukyky

Digitaalinen talous ja kilpailukyky Digitaalinen talous ja kilpailukyky Matti Pohjola Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Industrialismi + nationalismi => Suomen vaurastuminen 64"000" Bkt$asukasta$kohden$(euroa$vuoden$2010$hinnoin)$ 32"000"

Lisätiedot

Miten toimintaympäristömme muuttuu? Digitalisaatio ja globalisaatio talouden uusina muutosvoimina

Miten toimintaympäristömme muuttuu? Digitalisaatio ja globalisaatio talouden uusina muutosvoimina Miten toimintaympäristömme muuttuu? Digitalisaatio ja globalisaatio talouden uusina muutosvoimina Matti Pohjola Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Industrialismi + nationalismi => Suomen vaurastuminen

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

MEETING PEOPLE COMMUNICATIVE QUESTIONS

MEETING PEOPLE COMMUNICATIVE QUESTIONS Tiistilän koulu English Grades 7-9 Heikki Raevaara MEETING PEOPLE COMMUNICATIVE QUESTIONS Meeting People Hello! Hi! Good morning! Good afternoon! How do you do? Nice to meet you. / Pleased to meet you.

Lisätiedot

Metsäalan menestysstrategia Suomessa. Anssi Niskanen. Johtaja Metsäalan tulevaisuusfoorumi

Metsäalan menestysstrategia Suomessa. Anssi Niskanen. Johtaja Metsäalan tulevaisuusfoorumi Metsäalan menestysstrategia Suomessa Anssi Niskanen Johtaja Metsäalan tulevaisuusfoorumi Sisältö: 1. Perusmetsäsektori ja uudet mahdollisuudet 2. Menestysstrategian elementtejä 3. Osaamisen kehittäminen

Lisätiedot

Tampereen korkeakouluyhteisön koulutusstrategia

Tampereen korkeakouluyhteisön koulutusstrategia Tampereen n koulutusstrategia Tampereen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu muodostavat kansainvälisen ja Suomen monipuolisimman, yli 30 000 opiskelijan n. Monitieteisen mme koulutuksen ja tutkimuksen

Lisätiedot

Esikaupallisesti ratkaisu ongelmaan. Timo Valli 58. ebusiness Forum 21.5.2013

Esikaupallisesti ratkaisu ongelmaan. Timo Valli 58. ebusiness Forum 21.5.2013 Esikaupallisesti ratkaisu ongelmaan Timo Valli 58. ebusiness Forum 21.5.2013 Today we're still just scratching the surface of what's possible Technology should do the hard work so that people can get on

Lisätiedot

OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN STRATEGIA 2020. Hallinnonalan rakennerahastopäivät 9.9.2010. Iiris Patosalmi Neuvotteleva virkamies

OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN STRATEGIA 2020. Hallinnonalan rakennerahastopäivät 9.9.2010. Iiris Patosalmi Neuvotteleva virkamies OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN STRATEGIA 2020 Hallinnonalan rakennerahastopäivät 9.9.2010 Iiris Patosalmi Neuvotteleva virkamies Strategian tausta laajat muutostrendit haastavat toiminnan kehittämiseen

Lisätiedot

KESTÄVÄ KEHITYKSEN YHTEISKUNTASITOUMUS

KESTÄVÄ KEHITYKSEN YHTEISKUNTASITOUMUS KESTÄVÄ KEHITYKSEN YHTEISKUNTASITOUMUS Keskustelutilaisuus kestävän kehityksen edistämisestä korkeakouluissa 4.11.2013 Ilkka Turunen Neuvotteleva virkamies Kestävä kehitys valtioneuvoston strategioissa

Lisätiedot

Slow Life ja etäisyyksien hallinta

Slow Life ja etäisyyksien hallinta Slow Life ja etäisyyksien hallinta Prof. Sirkka Heinonen Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto/helsingin toimisto Top Ten Futures IX - Etäisyyksien hallinta 2030 Teesejä tavaran liikuttamisen ja

Lisätiedot

Avoimen ja jaetun tiedon hyödyntäminen. Juha Ala-Mursula BusinessOulu

Avoimen ja jaetun tiedon hyödyntäminen. Juha Ala-Mursula BusinessOulu Avoimen ja jaetun tiedon hyödyntäminen Juha Ala-Mursula BusinessOulu Agenda Internetin kehityskaari Määritelmiä: Jaettu data Avoimet rajapinnat Avoin arkkitehtuuri Esimerkki sovelluskohteesta: OuluHealth

Lisätiedot

Automaatio ja älykkäät ratkaisut tulevat rakennuksiin

Automaatio ja älykkäät ratkaisut tulevat rakennuksiin Automaatio ja älykkäät ratkaisut tulevat rakennuksiin Hyvinvointia älysähköllä Erkki Aalto, kehitysjohtaja, RAKLI ry KNX Partnerpäivä, 6.11.2014, Tampere Automaatio ja alykkäät ratkaisut, Erkki Aalto,

Lisätiedot

Hyria. Strategia määrittelee, mitkä tavoitteet ovat Hyriassa tärkeitä ja mikä on se tapa, jolla niitä halutaan toteuttaa.

Hyria. Strategia määrittelee, mitkä tavoitteet ovat Hyriassa tärkeitä ja mikä on se tapa, jolla niitä halutaan toteuttaa. Hyria 2018 Strategia määrittelee, mitkä tavoitteet ovat Hyriassa tärkeitä ja mikä on se tapa, jolla niitä halutaan toteuttaa. Strategian avulla toteutamme visiomme. Hyria 2018 Strategia ei anna suoraa

Lisätiedot

Miksi Suomi on Suomi (Finnish Edition)

Miksi Suomi on Suomi (Finnish Edition) Miksi Suomi on Suomi (Finnish Edition) Tommi Uschanov Click here if your download doesn"t start automatically Miksi Suomi on Suomi (Finnish Edition) Tommi Uschanov Miksi Suomi on Suomi (Finnish Edition)

Lisätiedot

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

Choose Finland-Helsinki Valitse Finland-Helsinki

Choose Finland-Helsinki Valitse Finland-Helsinki Write down the Temporary Application ID. If you do not manage to complete the form you can continue where you stopped with this ID no. Muista Temporary Application ID. Jos et onnistu täyttää lomake loppuun

Lisätiedot

Korkeakoulujen IT muutoksessa. Trendejä ja vaikutuksia maailmalta ja meiltä

Korkeakoulujen IT muutoksessa. Trendejä ja vaikutuksia maailmalta ja meiltä Korkeakoulujen IT muutoksessa Trendejä ja vaikutuksia maailmalta ja meiltä Miksi me välitämme Trendeistä? Globaalit macro trendit Toimialakohtaiset trendit Teknologia trendit Oma synteesi ja tutkimus Lisää

Lisätiedot

1. Liikkuvat määreet

1. Liikkuvat määreet 1. Liikkuvat määreet Väitelauseen perussanajärjestys: SPOTPA (subj. + pred. + obj. + tapa + paikka + aika) Suora sanajärjestys = subjekti on ennen predikaattia tekijä tekeminen Alasääntö 1: Liikkuvat määreet

Lisätiedot

Kiinnostaako koodaus ja robotiikka?

Kiinnostaako koodaus ja robotiikka? Kiinnostaako koodaus ja robotiikka? Innokas-verkosto Innovatiivisen koulun toiminnan kehittäminen ja levittäminen Suomi Yli 200 koulua Kouluja, kirjastoja, päiväkoteja, nuorisotyö, yliopistoja, yrityksiä

Lisätiedot

Terveisiä ops-työhön. Heljä Järnefelt 18.4.2015

Terveisiä ops-työhön. Heljä Järnefelt 18.4.2015 Terveisiä ops-työhön Heljä Järnefelt 18.4.2015 Irmeli Halinen, Opetushallitus Opetussuunnitelman perusteet uusittu Miksi? Mitä? Miten? Koulua ympäröivä maailma muuttuu, muutoksia lainsäädännössä ja koulutuksen

Lisätiedot

Johtamalla muutokseen Opetusalan johtamisen foorumi 5.6.2014. Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus

Johtamalla muutokseen Opetusalan johtamisen foorumi 5.6.2014. Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Johtamalla muutokseen Opetusalan johtamisen foorumi 5.6.2014 Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Johtamisen haasteita Oppimistulosten heikkeneminen Valtion talouden tasapainottaminen, julkisten menojen

Lisätiedot

Verkostomaisen toiminnan pääperiaatteet, edellytykset ja parhaat käytännöt. Timo Järvensivu, KTT Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu

Verkostomaisen toiminnan pääperiaatteet, edellytykset ja parhaat käytännöt. Timo Järvensivu, KTT Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Verkostomaisen toiminnan pääperiaatteet, edellytykset ja parhaat käytännöt Timo Järvensivu, KTT Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Kaksi näkökulmaa verkoston määrittelyyn 1. Abstrakti määritelmä: verkosto

Lisätiedot

http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=8&ag=94&t=4&a=3957

http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=8&ag=94&t=4&a=3957 http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=8&ag=94&t=4&a=3957 Oppimisyhteiskunta? tietoyhteiskunta ja oppiminen Teemu Leinonen Median laitos, Medialaboratorio Taideteollinen korkeakoulu Luennon rakenne 1. Oppiminen

Lisätiedot

A: What s wrong? A aloittaa. Kuuntele ja auta tarvittaessa. Parisi auttaa tarvittaessa. Sinä aloitat. Sano vuorosanasi englanniksi.

A: What s wrong? A aloittaa. Kuuntele ja auta tarvittaessa. Parisi auttaa tarvittaessa. Sinä aloitat. Sano vuorosanasi englanniksi. High five! 4 Chapter 4 Down by the river LIITE 6a Työpistetyöskentely Piste 1 1 Valitse parisi kanssa kappaleiden 1 3 teksteistä yksi ja lukekaa se ääneen englanniksi 2 Tee alla oleva tehtävä parisi kanssa

Lisätiedot

Työn mielekkyys. 19.11.2015 Metsäalan ajankohtaistapahtuma Motivaatio ja osaaminen menestymisen avaimet

Työn mielekkyys. 19.11.2015 Metsäalan ajankohtaistapahtuma Motivaatio ja osaaminen menestymisen avaimet Työn mielekkyys 19.11.2015 Metsäalan ajankohtaistapahtuma Motivaatio ja osaaminen menestymisen avaimet Kati Järvinen Johtava konsultti - Hyvinvointi ja tuottavuus Kokenut henkilöstön ja johtamisen kehittäjä

Lisätiedot

Osuustoiminnallinen yhteisyrittäminen aikamme ilmiönä. Vanhempi tutkija, KTT Eliisa Troberg

Osuustoiminnallinen yhteisyrittäminen aikamme ilmiönä. Vanhempi tutkija, KTT Eliisa Troberg Osuustoiminnallinen yhteisyrittäminen aikamme ilmiönä Vanhempi tutkija, KTT Eliisa Troberg Esityksen sisältö Mistä lähdettiin liikkeelle? Uudet tuulet alkavat puhaltaa... Missä mennään nyt? Osuuskuntatrendejä

Lisätiedot

numeroina TAMK Koulutusvastuu 7 koulutusalalla lähes 50 tutkinto-ohjelmaa meneillään/haussa

numeroina TAMK Koulutusvastuu 7 koulutusalalla lähes 50 tutkinto-ohjelmaa meneillään/haussa 2015 www.tamk.fi TAMK numeroina Koulutusvastuu 7 koulutusalalla Kulttuuriala Liiketalous Tekniikka Luonnonvara-ala Sosiaali- ja terveysala Matkailu- ja ravitsemisala Ammatillinen opettajankoulutus lähes

Lisätiedot

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

Vapaan sivistystyön päivät , Jyväskylä Jan-Markus Holm

Vapaan sivistystyön päivät , Jyväskylä Jan-Markus Holm Vapaan sivistystyön päivät 30.-31.8.2018, Jyväskylä Jan-Markus Holm www.eduexcellence.fi 1 Finland - the home of world-class education Source: Youtube: Education Export Personal background in a nutshell

Lisätiedot

Asumisen tulevaisuus Tekesin näkökulma ja kehitysprojektien rahoitusperiaatteita

Asumisen tulevaisuus Tekesin näkökulma ja kehitysprojektien rahoitusperiaatteita Asumisen tulevaisuus Tekesin näkökulma ja kehitysprojektien rahoitusperiaatteita 19.1.2010 Johanna Kosonen-Karvo Tekes Miltä näyttää asuminen tulevaisuudessa? Käyttäjälähtöisyys ohjaa kaikkea tekemistä

Lisätiedot

ForeMassi2025 Tiedotustilaisuus 3.5.2011. Teemu Santonen, KTT Laurea-ammattikorkeakoulu

ForeMassi2025 Tiedotustilaisuus 3.5.2011. Teemu Santonen, KTT Laurea-ammattikorkeakoulu ForeMassi2025 Tiedotustilaisuus 3.5.2011 Teemu Santonen, KTT Laurea-ammattikorkeakoulu Hankkeen tavoitteet Pitkän aikavälin laadullisen ennakoinnin verkostohanke Teemallisesti hanke kohdistuu hyvinvointi-

Lisätiedot

Avoimet oppimisympäristöt osallistavat teknologia tuo tasa-arvoa. Leena Vainio, Omnia Sajos, INARI

Avoimet oppimisympäristöt osallistavat teknologia tuo tasa-arvoa. Leena Vainio, Omnia Sajos, INARI Avoimet oppimisympäristöt osallistavat teknologia tuo tasa-arvoa Leena Vainio, Omnia Sajos, INARI 24.11.2014 Esimerkkejä oppimisympäristöistä Avara museo - kehitettiin museoammattilaisten aikuispedagogista

Lisätiedot

Botniastrategia. Arvostettu aikuiskoulutus. Korkea teknologia. Nuorekas. Vahva pedagoginen osaaminen. Mikro- ja pk-yrittäjyys. Tutkimus ja innovaatiot

Botniastrategia. Arvostettu aikuiskoulutus. Korkea teknologia. Nuorekas. Vahva pedagoginen osaaminen. Mikro- ja pk-yrittäjyys. Tutkimus ja innovaatiot 2015 Botniastrategia Kansainvälinen Nuorekas Vahva pedagoginen osaaminen Korkea teknologia Toiminnallinen yhteistyö Mikro- ja pk-yrittäjyys Vaikuttavuus Arvostettu aikuiskoulutus Tutkimus ja innovaatiot

Lisätiedot

Monitoimijaisen asiakastyön johtaminen perhekeskus- ja erityispalveluiden tasolla

Monitoimijaisen asiakastyön johtaminen perhekeskus- ja erityispalveluiden tasolla Monitoimijaisen asiakastyön johtaminen perhekeskus- ja erityispalveluiden tasolla 29.5.2018 Projektikoordinaattorit Sari Miettinen, Maria Antikainen ja Nanna Miettunen Johtajuuden ja rakenteiden ydintehtävä

Lisätiedot

Helsingin urbaani luovuus käyttöön: Open311 kaupunkilaisten palautekanavana. Hanna Niemi-Hugaerts

Helsingin urbaani luovuus käyttöön: Open311 kaupunkilaisten palautekanavana. Hanna Niemi-Hugaerts Helsingin urbaani luovuus käyttöön: Open311 kaupunkilaisten palautekanavana Hanna Niemi-Hugaerts 1 SUORA KAKSISUUNTAINEN KANAVA Aita vääntynyt Steissillä. Kaupunkilainen raportoi ongelmasta Vääntynyt aita!

Lisätiedot

Miksi ja millaisella muutoksella tulevaisuuteen? Sivistystoimen ja oppilaitosjohtamisen päivät Maarit Rossi

Miksi ja millaisella muutoksella tulevaisuuteen? Sivistystoimen ja oppilaitosjohtamisen päivät Maarit Rossi Miksi ja millaisella muutoksella tulevaisuuteen? Sivistystoimen ja oppilaitosjohtamisen päivät 13.9.2017 Maarit Rossi Maarit Rossi, maarit.rossi@pathstomath.com Osa 1: Voiko tulevaisuuteen mennä vanhoilla

Lisätiedot

Matkailu- ja ravitsemisalan (MARATA) erikoistumiskoulutus HUOMISEN MATKAILUKOHDE 30 op

Matkailu- ja ravitsemisalan (MARATA) erikoistumiskoulutus HUOMISEN MATKAILUKOHDE 30 op 0 Matkailu- ja ravitsemisalan (MARATA) erikoistumiskoulutus HUOMISEN MATKAILUKOHDE 30 op LAUREA-AMMATTIKORKEAKOULU Ammattikorkeakoulujen erikoistumiskoulutus 1 Erikoistumiskoulutus on uusi koulutusmuoto

Lisätiedot

Opetussuunnitelmauudistus Suomessa Tiina Tähkä, Opetushallitus

Opetussuunnitelmauudistus Suomessa Tiina Tähkä, Opetushallitus Opetussuunnitelmauudistus Suomessa 2.6.2015 Tiina Tähkä, Opetushallitus MAHDOLLINEN KOULUKOHTAINEN OPS ja sen varaan rakentuva vuosisuunnitelma PAIKALLINEN OPETUSSUUNNITELMA Paikalliset tarpeet ja linjaukset

Lisätiedot

Vihreämmän ajan kuntaseminaari. Päättäjien Aamu

Vihreämmän ajan kuntaseminaari. Päättäjien Aamu Vihreämmän ajan kuntaseminaari Päättäjien Aamu Agenda - 9:00-11:00 Kuntakentän haasteet ja niihin vastaaminen tietotekniikan keinoin IT:n ekologinen jalanjälki Virran- ja kustannusten säästö nykyaikaisin

Lisätiedot

anna minun kertoa let me tell you

anna minun kertoa let me tell you anna minun kertoa let me tell you anna minun kertoa I OSA 1. Anna minun kertoa sinulle mitä oli. Tiedän että osaan. Kykenen siihen. Teen nyt niin. Minulla on oikeus. Sanani voivat olla puutteellisia mutta

Lisätiedot

Strategia Päivitetty

Strategia Päivitetty Strategia 2020 Päivitetty 25.8.16 Visio Matkailun identiteettimme rakentuu luontaisista elementeistä, joita alueesta viestitään muutenkin Luonto, Aurinko, Onnellisuus, Energia, Kansainvälisyys Visio muodostuu

Lisätiedot

Lahden ammattikorkeakoulun strategia 2020

Lahden ammattikorkeakoulun strategia 2020 Lahden ammattikorkeakoulun strategia 2020 Sisällys 4 LAMKin visio 2020 6 Arvomme ovat ilo, oivallus ja arvostus 8 Teot, jotka ratkaisevat LAMKin ja lamkilaisten tulevaisuuden 9 Profiloituminen 12 Strategiset

Lisätiedot

Digitalisoituminen, verkottuminen ja koulutuksen tulevaisuus. Teemu Leinonen teemu.leinonen@taik.fi Medialaboratorio Taideteollinen korkeakoulu

Digitalisoituminen, verkottuminen ja koulutuksen tulevaisuus. Teemu Leinonen teemu.leinonen@taik.fi Medialaboratorio Taideteollinen korkeakoulu Digitalisoituminen, verkottuminen ja koulutuksen tulevaisuus Teemu Leinonen teemu.leinonen@taik.fi Medialaboratorio Taideteollinen korkeakoulu The future is already here - it is just unevenly distributed.

Lisätiedot

ZA4880. Flash Eurobarometer 239 (Young people and science) Country Specific Questionnaire Finland

ZA4880. Flash Eurobarometer 239 (Young people and science) Country Specific Questionnaire Finland ZA4880 Flash Eurobarometer 239 (Young people and science) Country Specific Questionnaire Finland FLASH 239 YOUNG PEOPLE AND SCIENCE D1. Sukupuoli [ÄLÄ KYSY - MERKITSE SOPIVIN] Mies...1 Nainen...2 D2. Minkä

Lisätiedot

KONE-, LAITE- JA ELEKTRONIIKKATEOLLISUUDEN ASIANTUNTIJASEMINAARI LAHTI 19.11.2009 Pekka Savolainen Hämeen TE-keskus

KONE-, LAITE- JA ELEKTRONIIKKATEOLLISUUDEN ASIANTUNTIJASEMINAARI LAHTI 19.11.2009 Pekka Savolainen Hämeen TE-keskus KONE-, LAITE- JA ELEKTRONIIKKATEOLLISUUDEN ASIANTUNTIJASEMINAARI LAHTI 19.11.2009 Pekka Savolainen Hämeen TE-keskus ELYjen toimipaikat ja aluejako Asetusluonnoksen 1.9. mukaan JOHTAJA LUONNOS 14.10.2009

Lisätiedot

CALL TO ACTION! Jos aamiaistilaisuudessa esillä olleet aiheet kiinnostavat syvemminkin niin klikkaa alta lisää ja pyydä käymään!

CALL TO ACTION! Jos aamiaistilaisuudessa esillä olleet aiheet kiinnostavat syvemminkin niin klikkaa alta lisää ja pyydä käymään! CALL TO ACTION! Jos aamiaistilaisuudessa esillä olleet aiheet kiinnostavat syvemminkin niin klikkaa alta lisää ja pyydä käymään! Monikanavaisen viestinnän mittaaminen: https://www.vapamedia.fi/mittaaminen/

Lisätiedot

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020. YMPÄRISTÖKASVATUS http://maakunta.kainuu.fi/ilmastostrategia

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020. YMPÄRISTÖKASVATUS http://maakunta.kainuu.fi/ilmastostrategia KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020 YMPÄRISTÖKASVATUS http://maakunta.kainuu.fi/ilmastostrategia Kainuun ilmastostrategia 2020-projekti valmistellaan maakunnallinen strategia ilmastomuutoksen hillitsemiseksi

Lisätiedot

Työpaja Osaamisen kehittäminen vertaisverkostossa

Työpaja Osaamisen kehittäminen vertaisverkostossa Työpaja Osaamisen kehittäminen vertaisverkostossa Technopolis Tampere 20.11.2012 Työpajan tuotokset sivuilla 4-9 Osaamisen kehittäminen vertaisverkostossa Miten yritys parhaiten rakentaa ja kehittää: Markkinaketteryyttä

Lisätiedot

Välityömarkkinat työnantajan näkökulmasta

Välityömarkkinat työnantajan näkökulmasta Välityömarkkinat työnantajan näkökulmasta Kaikkien työpanosta tarvitaan yhteistyötä ja vastuullisuutta rakennetyöttömyyden nujertamiseksi, Rovaniemi 27.3.2012 Kaija Pulkkinen Elinkeinoelämän keskusliitto

Lisätiedot

WORLD IDEAS. Otsikko. SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUT, MASSADATA ja AI HANKINNOISSA

WORLD IDEAS. Otsikko. SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUT, MASSADATA ja AI HANKINNOISSA WORLD IDEAS Otsikko SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUT, MASSADATA ja AI HANKINNOISSA 22.5.2018 AGENDA 8:30 Ilmoittautuminen ja kahvi 9:00 Tervetuloa ja esittelykierros Piia Moilanen, Business Finland & Antti

Lisätiedot

Avaussanat. IkäOTe-hankkeen avajaisseminaari Eija Kärnä Itä-Suomen yliopisto

Avaussanat. IkäOTe-hankkeen avajaisseminaari Eija Kärnä Itä-Suomen yliopisto Avaussanat IkäOTe-hankkeen avajaisseminaari 30.9.2015 Eija Kärnä Itä-Suomen yliopisto IkäOTe-hanke Ikä Ote - Ikääntyvien oppiminen ja hyvinvointiteknologiat -hankkeessa tutkitaan ja kokeillaan teknologisia

Lisätiedot

Suomi nousuun. Aineeton tuotanto

Suomi nousuun. Aineeton tuotanto Suomi nousuun Aineeton tuotanto TEM/EIO nostaa keskusteluun yrityksille tärkeitä pullonkauloja ja luo edellytyksiä toimivalle toimintaympäristölle jossa yritykset voivat uudistua ja kasvaa. Tunnistamme

Lisätiedot

Ammattirakenteen ennakointi osana koulutustarpeen ennakointia

Ammattirakenteen ennakointi osana koulutustarpeen ennakointia Ilpo Hanhijoki 30.3.2012 Ammattirakenteen ennakointi osana koulutustarpeen ennakointia Alueiden ennakointiseminaari Porissa 29. - 30.3.2012 Ammattirakenne Työllisten määrä ammattiryhmittäin tai ammattiryhmien

Lisätiedot

Esityksen tiivistelmä Elina Hiltunen

Esityksen tiivistelmä Elina Hiltunen Esityksen tiivistelmä Elina Hiltunen Tulevaisuutta ei voi ennustaa. Siksi on tärkeää, että valmistaudumme (ainakin henkisesti) erilaisiin tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Tulevaisuusajattelua voi käyttää

Lisätiedot

Innostavaa vuorovaikutusta vai jäätävää puhetta?

Innostavaa vuorovaikutusta vai jäätävää puhetta? Innostavaa vuorovaikutusta vai jäätävää puhetta? Yhdessä seminaari 3.6.2013 Susanna Niinistö Sivuranta Pohdintaa seminaarin päätteeksi Viestinnän muutos miksi meidän kaikkien pitäisi välittää viestintäosaamisestamme

Lisätiedot

NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016

NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016 NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016 Nuori Yrittäjyys Yrittäjyyttä, työelämätaitoja, taloudenhallintaa 7-25- vuotiaille nuorille tekemällä oppien 55 000 oppijaa 2013-14 YES verkosto (17:lla alueella)

Lisätiedot

Silent Gliss 9020/21, 9040/41 ja 5091 moottorit. Uusi moottorisukupolvi

Silent Gliss 9020/21, 9040/41 ja 5091 moottorit. Uusi moottorisukupolvi Silent Gliss 9020/21, 9040/41 ja 5091 moottorit Uusi moottorisukupolvi Elämää helpottavia innovaatioita Silent Glissillä on yli 40 vuoden kokemus sähkötoimisista verhokiskoista. Toimme ensimmäisenä markkinoille

Lisätiedot

Luonnonvarakeskus sektoritutkimuslaitosten tulevaisuus

Luonnonvarakeskus sektoritutkimuslaitosten tulevaisuus Luonnonvarakeskus sektoritutkimuslaitosten tulevaisuus Hannu Raitio Riistapäivät 2013 Lahti 23.1.2013 Tutkimuslaitosuudistuksen taustaa Tutkimus- ja kehittämistoiminnan yhteiskunnallinen merkitys on kaikkialla

Lisätiedot

Innovaatiokasvatusta kansainvälistäjille

Innovaatiokasvatusta kansainvälistäjille Innovaatiokasvatusta kansainvälistäjille Kansainvälisyyden dynaamiset tilat 3.9.2015 Global Innokas toimijat Innokas-verkosto Innovatiivisen koulun toiminnan kehittäminen ja levittäminen Suomi Yli 200

Lisätiedot

Kaikki ohjaavat tulevaisuutta - työelämän tulevaisuuskuvia ja valmiuksia

Kaikki ohjaavat tulevaisuutta - työelämän tulevaisuuskuvia ja valmiuksia Kaikki ohjaavat tulevaisuutta - työelämän tulevaisuuskuvia ja valmiuksia Keski-Suomen tulevaisuusfoorumi 25.10.2013 Leena Jokinen Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto Osaamisen kehittämisen menetelmiä

Lisätiedot

Verkostoituminen, näkyvyys ja markkinointi. Annukka Jyrämä 10.11.2014

Verkostoituminen, näkyvyys ja markkinointi. Annukka Jyrämä 10.11.2014 Verkostoituminen, näkyvyys ja markkinointi 10.11.2014 Verkostoituminen http://images.google.fi/images?q=aboriginal+art&hl=fi&um=1&ie=utf 8&sa=X&oi=images&ct=title Verkostoituminen Verkostoteoriat: markkinat

Lisätiedot

Mistä on kyse? Kehittämiskouluverkosto MAJAKKA. Tarvitsemme konkreettisia tekoja, innovaatioita ja kokeiluja koulussa ja koululta.

Mistä on kyse? Kehittämiskouluverkosto MAJAKKA. Tarvitsemme konkreettisia tekoja, innovaatioita ja kokeiluja koulussa ja koululta. Mistä on kyse? Opetuksen järjestämistä ohjataan erilaisilla normeilla ja asiakirjoilla, kuten lainsäädännöllä, opetussuunnitelmien perusteilla, suosituksilla, strategioilla ja suunnitelmilla. Jotta valtakunnalliset

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016 Raahe 3.3.2016 Laura Rahikkala liikunnanopettaja OPS 2016 HAASTE MAHDOLLISUUS HYPPY JOHONKIN UUTEEN OPS UUDISTUKSEN KESKEISIÄ LÄHTÖKOHTIA PEDAGOGINEN UUDISTUS -> Siirtyminen kysymyksestä MITÄ opitaan,

Lisätiedot

Matka tietoyhteiskuntaan kohti paratiisia vai kadotusta?

Matka tietoyhteiskuntaan kohti paratiisia vai kadotusta? TieVie-juhlaseminaari 20.3.2007 Matka tietoyhteiskuntaan kohti paratiisia vai kadotusta? Olli-Pekka Heinonen YLE Tietotekniikan 6. sukupolvea Tietotekniikka-ajan lyhyt historia 1. sukupolvi, suurkoneet

Lisätiedot

Tietoyhteiskunta muuttuu muuttuuko mikään?

Tietoyhteiskunta muuttuu muuttuuko mikään? Tietoyhteiskunta muuttuu muuttuuko mikään? Educa 27.1.2012 Hannu Laukkanen 1 Aiheitamme tänään Tieto ja viestintätekniikka - TVT- koulussa ja opetuksessa Sosiaalinen media mahdollisuuksien media Tekijänoikeudet

Lisätiedot

KAIKKIEN AIVOT KÄYTTÖÖN!

KAIKKIEN AIVOT KÄYTTÖÖN! KAIKKIEN AIVOT KÄYTTÖÖN! Yhteiskehittäminen on jatkuvaa oppimista yhdessä Keski-Suomen Tulevaisuusfoorumi 17.5.2018 Vilma Mutka Katso ympärillesi! 1. High five! 2. Mikä innostaa sua nyt? 2 Vilma Mutka

Lisätiedot

Matkalla kohti alustataloutta yrittäjän osaamistarpeet

Matkalla kohti alustataloutta yrittäjän osaamistarpeet VTT TECHNICAL RESEARCH CENTRE OF FINLAND LTD Matkalla kohti alustataloutta yrittäjän osaamistarpeet Tutkintotoimikuntaseminaari 16.2.2017 Mikko Dufva mikko.dufva@vtt.fi @mdufva Yrittäjä alustataloudessa?

Lisätiedot

Näkökulmia tietoyhteiskuntavalmiuksiin

Näkökulmia tietoyhteiskuntavalmiuksiin Näkökulmia tietoyhteiskuntavalmiuksiin Tietotekniikka oppiaineeksi peruskouluun Ralph-Johan Back Imped Åbo Akademi & Turun yliopisto 18. maaliskuuta 2010 Taustaa Tietojenkäsittelytieteen professori, Åbo

Lisätiedot

Suomen metsäbiotalouden tulevaisuus

Suomen metsäbiotalouden tulevaisuus Suomen metsäbiotalouden tulevaisuus Puumarkkinapäivät Reima Sutinen Työ- ja elinkeinoministeriö www.biotalous.fi Biotalous on talouden seuraava aalto BKT ja Hyvinvointi Fossiilitalous Luontaistalous Biotalous:

Lisätiedot

Tiviittori Tieto- ja viestintäteknisen osaamisen arviointi

Tiviittori Tieto- ja viestintäteknisen osaamisen arviointi Tiviittori Tieto- ja viestintäteknisen osaamisen arviointi Merja Sjöblom ja Hanna Vuohelainen Osaamispalvelut TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry palvelee koulutuksen järjestäjiä henkilöstön kehittäjiä

Lisätiedot

Miten tamperelaisia oppimisympäristöjä kehitetään?

Miten tamperelaisia oppimisympäristöjä kehitetään? Vain kiinnostus ja tieto reagoivat toisiinsa Herbart (1776-1841) Miten tamperelaisia oppimisympäristöjä kehitetään? Riitta Juusenaho projektijohtaja tilaajaryhmä 1 Koulutus on murrosvaiheessa, jossa on

Lisätiedot

L U PA TE HDÄ FIKS UM M IN

L U PA TE HDÄ FIKS UM M IN Joustavasti ja avoimesti uuteen toimintakulttuuriin L U PA TE HDÄ FIKS UM M IN Marika Tammeaid Kehityspäällikkö, Valtion henkilöstöjohtamisen tuki, Valtiokonttori #Työ2.0 Klassikot uudessa valossa Kohti

Lisätiedot

Horisontti 2020 mistä on kyse? Marja Nykänen 19.11.2014

Horisontti 2020 mistä on kyse? Marja Nykänen 19.11.2014 Horisontti 2020 mistä on kyse? Marja Nykänen 19.11.2014 Seuraavaksi aiheena: Mikä? Puiteohjelmien kunniakas historia Miksi? Kenelle Horisontti 2020 sopii? Mitä? Horisontin hankerahoituksen filosofia ja

Lisätiedot

Teknologia ja digiajan yhteisöt mahdollistajina

Teknologia ja digiajan yhteisöt mahdollistajina Teknologia ja digiajan yhteisöt mahdollistajina Mikko Lampi Tutkimuspäällikkö, Mamk + digiaktivisti twitter @jotudin Minä, digitalisti Tutkimuspäällikkö Data, tiedonhallinta, sähköinen arkistointi Käyttäjäkokemus,

Lisätiedot

Ennakoiva ja tiedolla johdettu kunta työpajan tulokset. USO 5 Uuden sukupolven organisaatiot

Ennakoiva ja tiedolla johdettu kunta työpajan tulokset. USO 5 Uuden sukupolven organisaatiot Ennakoiva ja tiedolla johdettu kunta 27.3.2019 - työpajan tulokset USO 5 Uuden sukupolven organisaatiot 2019-2020 Tuula Jäppinen, innovaatio-asiantuntija @Tujappi 27.3.2019 Viisi tärkeintä muutosajuria

Lisätiedot

Ruokakasvatus yhteisenä vastuunamme miten se onnistuu? professori Päivi Palojoki

Ruokakasvatus yhteisenä vastuunamme miten se onnistuu? professori Päivi Palojoki Ruokakasvatus yhteisenä vastuunamme miten se onnistuu? professori Päivi Palojoki Käyttäytymistieteellinen tiedekunta 30.1.2014 1 Hyvä kouluruokailu rakennetaan kestävällä tavalla eri toimijatahojen osaavassa,

Lisätiedot