LASTENKIRJOJA CATHARINA RAKASTAA. täyttää 150 vuotta ensi vuonna. Maarianhamina sai nimensä keisarinna Maria Alexandrovnan mukaan.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LASTENKIRJOJA CATHARINA RAKASTAA. www.posten.ax. täyttää 150 vuotta ensi vuonna. Maarianhamina sai nimensä keisarinna Maria Alexandrovnan mukaan."

Transkriptio

1 NRO SUOMI 18 Maarianhaminan kaupunki täyttää 150 vuotta ensi vuonna. Maarianhamina sai nimensä keisarinna Maria Alexandrovnan mukaan. 20 Matkustajalautta-aiheisen sarjan kaksi seuraavaa alusta m/s Alandia ja m/s Apollo. CATHARINA RAKASTAA LASTENKIRJOJA 28 Vuonna 2011 tulee kuluneeksi 200 vuotta Ahvenanmaalla syntyneen itämaiden tutkijan Georg August Wallinin syntymästä.

2 Ahvenanmaalaisia maailmankansalaisia se on yhteinen nimitys ahvenanmaalaisten jälkeläisille, jotka ovat tekojensa kautta tehneet pienen saarivaltakunnan tunnetuksi maailmalla. Olemme aikaisemmin julkaisseet Haddon Sundblomin ja Warner Sallmanin postimerkit. Tässä lehdessä kerromme Sundissa syntyneen Georg August Wallinin seikkailuista Arabian niemimaalla. Seuraavassa lehdessä kerromme ahvenanmaalaisesta Paul Gustafssonista, joka mielikuvituksellaan ja terävällä kynällään oli mukana luomassa tämän päivän supersankareitten edeltäjiä. Nämä neljä herraa kuuluvat aikaisten ahvenanmaalaisten kosmopoliittien joukkoon. Mitä suurtekoja tämän päivän ahvenanmaalaiset tekevät maailmalla, sen saavat tulevaisuuden ahvenanmaalaiset postimerkit osoittaa. Anita Häggblom TOIMIALAJOHTAJA POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN TYÖNTEKIJÖITÄ Johdan päivittäistä työtä MONITA LÖFROTH Yksikön päällikkö, Tuotanto Johdan päivittäistä tuotantoosaston työtä. Koordinoin postimerkit tuotteisiin ja toimituksiin. Lisäksi olen jonkin verran yhteydessä asiakkaisiimme lähinnä puhelimitse ja eri postimerkkimessuilla. Parasta työssäni on sen vaihtelevaisuus ja että ympärillä tapahtuu paljon koko ajan. GERD JANSON Tuotanto Työskentelen tuotantoosastolla ahvenanmaalaisten postimerkkien parissa. Pääasiallisiin työtehtäviini kuuluu saksankielisten asiakkaittemme lisätilausten käsittely. Pakkaan myös kestotilaustoimituksia ja valmistan erilaisia pakkauksia. Olemme iloinen porukka, ja toveruus työpaikalla on hyvä. Palvelen saksankielisiä asiakkaitamme

3 POSTEN ÅLAND AB FRIMÄRKEN PB MARIEHAMN PUHELIN Tilaukset Suomesta: Puhelinaika: ma pe FAKSI INTERNET Pohjola-postimerkit: SÄHKÖPOSTI KÄYNTIOSOITE Flygfältsvägen 10, Sviby, Jomala TOIMITUS Anita Häggblom Katja Rikberg Heidemarie Eriksson Björn Wennström Cecilia Mattsson TEKSTI Katja Rikberg KÄÄNNÖS Virpi Isaksson LAYOUT Cecilia Mattsson TUOTANTO Posten Åland Ab Waasa Graphics KANSIKUVA Andreas Dienert Pidätämme oikeuden muutoksiin Sisältö Ahvenanmaalaisia maailmankansalaisia 2 Työntekijöitä 2 Ahvenanmaa voitti hopeaa postimerkkikilpailussa 4 Korjaus: s/s Viking 4 Kerää kerhopisteitä myös messuilla 5 Taidelautanen nro 13 5 Kronikka: Kiki Alberius-Forsman 5 Keskustele keräilyfoorumissa 6 Uutuus: joululeima 6 Sydänkaulakoru 6 Kirkkoikkuna Jomalasta 7 Lastenkirjat ovat suuri rakkauteni 9 Reimarisarjan kolmas osa 16 Maarianhamina 150 vuotta 19 m/s Alandia ja m/s Apollo 21 Ingen mummot 23 Abd-al-Wali Ahvenanmaalta 28 Ensipäivänkuoret Näyttelykortit Erikoisleimat Vierailulla Minna Rundbergin luona 33 Venäjä ja Ahvenanmaa tekevät ainutlaatuista yhteistyötä 34 Kalenteri Maarianhaminan kaupunki täyttää 150 vuotta ensi vuonna. Maarianhamina sai nimensä keisarinna Maria Alexandrovnan mukaan. 20 Matkustajalautta-aiheisen sarjan kaksi seuraavaa alusta m/s Alandia ja m/s Apollo. 28 Vuonna 2011 tulee kuluneeksi 200 vuotta Ahvenanmaalla syntyneen itämaiden tutkijan Georg August Wallinin syntymästä.

4 4 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN UUTISIA Posten Åland sijouttui toiseksi pienoisarkillaan Drottningkleven. Taiteilija Juha Pykäläinen sai tänä kesänä vastaanottaa palkinnon. Ahvenanmaa voitti hopeaa postimerkkikilpailussa Saksalainen postimerkkilehti Deutsche Briefmarken-Revue järjesti kolmannentoista kerran Euroopan kaunein postimerkki -äänestyskilpailun. Posten Åland sijoittui kunnioitettavasti toiseksi. Vuoden 2008 kauneimman postimerkin äänestykseen osallistui 20 postilaitosta. Posten Åland valitsi ehdokkaakseen Drottningkleven-pienoisarkin, joka ilmestyi 27. maaliskuuta Äänestys kesti koko vuoden Äänestykseen osallistui kaikkiaan noin henkilöä. Saksa voitti saaden 39,59 % annetuista äänistä. Ahvenanmaa sai 16,69 % sijoittuen toiseksi, kun taas Norja sai 13,99 % äänistä. Posten Åland on ojentanut kunniakirjan ja palkinnon taiteilija Juha Pykäläiselle, joka suunnitteli palkitun pienoisarkin. Korjauksia: Viking ja Skandia Keräilylehdillä on virheellisesti ilmoitettu, että s/s Viking romutettiin Tukholmassa. Alus romutettiin Helsingissä vuonna M/s Skandiaa koskeva tieto on myös ollut harhauttava. Alus liikennöi reitillä Turku Maarianhamina Norrtälje.

5 Kerää kerhopisteitä myös messuilla Postin asiakaskerhon eri tasot perustuvat kalenteri vuoden aikana tehtyjen ostosten summaan. Monet tekevät postimerkki- ja tuoteostoksia messuilla ja julkaisutapahtumissa. Nyt voit laskea eduksesi myös ne ostokset. Kun teet ostoksia, ilmoita asiakasnumerosi. Tämä koskee vain niitä messuja ja julkaisutapahtumia, missä Posten Åland Frimärkenin henkilökuntaa on paikalla. Taidelautanen numero 13 tulossa joulukuussa Tämän vuoden taidelautasten numerot ovat 13 ja 14. Niiden aiheet ovat Sundista ja Eckeröstä. Tavalliseen tapaan lautaset toimitetaan omina erillisinä lähetyksinään. Mutta tällä kertaa numero 14 (Sund) ilmestyi jo kesällä ja numero 13 (Eckerö) ilmestyy joulukuussa. ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 5 KRONIKKA Lemland Granboda Ahvenanmaa Eurooppa Universumi 28. heinäkuuta 2010 KIKI ALBERIUS-FORSMAN Journalisti ja kirjoittaja RAKAS POSTITIE! Kuinka kurvikas oletkaan! Niin ailahtelevasti arvoituksellinen ja kaunis! On mahdotonta tietää, mitä olet kätkenyt seuraavan mutkan taakse. Mieli hilpenee alamäessä, kun tuuli tarttuu puseroon ja hiuksiin. Rakkauskirjeitä kirjoitetaan aivan liian vähän lukuun ottamatta kruununprinsessa Victorian 30 kirjettä Danielille. Tässä on yksi rakkauskirje, kirje rakkaudella Sinulle Postitie. JOHDATAT AHVENANMAAN POIKKI, Eckerön Signilskäristä Brändön Norrstrandiin. Manner- Ahvenanmaalla olet vajaat 60 km pitkä sopiva päivän etappi pyöräillen neljän minuutin lauttamatka Töftön lautalla. Huolimatta korkeasta iästäsi, Sinuthan siirrettiin eläkkeelle todellakin jo sata vuotta sitten, Sinä kukoistat kuin koskaan ennen. Koiranputket seuraavat kulkuasi kilometrien pituisena pitsinauhana kuin morsiushuntu, kissankellot nyökyttelevät, keltamaitteet hohtavat keltaisuuttaan, puna-apilat tuoksuvat makealta, kuin myös valkoapilat. YLLÄSI LENTELEE KIURUJA JA PÄÄSKYSIÄ. Laulurastaat seuraavat Sinua ja pitävät melodista konserttiaan, keltasirkut laskevat 1,2,3,4,5,6 tsiii, metsäkauriit loikkivat, kurjet soittavat trumpettiaan, kissat kehräävät keittiöiden ikkunalaudoilla. Kaikkein paras olet luonnollisena ja aitona. Kuten mutkaisena Eckerön Marbyssä tai Vårdön Hullvikissä, missä voi aavistaa vuosisatojen kulun tummanvihreiden kuusien varjossa. Sinua pitkin postirengit ovat juosseet huohottaen ja hiljaisina. Tosiaankin heitä koski puhekielto, kun he olivat palveluksessa. Sinua pitkin kuriirit ovat laukanneet, ja 200 talonpoikaa sai uhrata henkensä, kun reittisi kulki heikkojen jäitten yli. LIIKENNE KULKI kerran viikossa kumpaankin suuntaan. Sinulla oli yksi tehtävä, ja se oli sanoman välittäminen ihmiseltä toiselle. Sinä johdatit myös rakkauskirjeiden kulkua. Kunnioittavasti ja halauksin! Kiki Alberius-Forsman

6 6 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN UUTISIA Keskustele keräilyfoorumissa Posten Åland voi nyt esitellä kaikille postimerkeistä kiinnostuneille suuren internetuutuuden! Postin kotisivuilla osoitteessa on nimittäin käynnistynyt keskustelufoorumi. Siellä voit käydä keskusteluja postimerkeistä, keräily tuotteista ja muista filateliaan liittyvistä asioista. Lisäksi voit myydä ja vaihtaa postimerkkejä samasta asiasta kiinnostuneiden kanssa. Keräilyfoorumi toimii ruotsiksi, suomeksi, englanniksi ja saksaksi, ja voit vapaasti osallistua keskusteluihin osaamillasi kielillä. Kuka tahansa voi lukea viestejä, mutta jos haluat kommentoida, sinun on kirjauduttava sisään. Keskusteluihin osallistuminen on helppoa. Voit myös lähettää henkilökohtaisia tiedotteita muille keräilyfoorumin jäsenille, jos haluatte jatkaa keskusteluja sitä kautta. Uutuus: joululeima Tänä vuonna voit lähettää joulutervehdyksesi ja muita lähetyksiäsi Ahvenanmaan kautta ja saada niihin erityisen joululeiman. Joululeima on käytössä Leima toimii kuten tavallinen päivämääräleima, mutta siinä on jouluinen aihe. Jos haluat leimauttaa lähetyksiäsi joululeimalla, lähetä ne osoitteeseen: Posten Åland Frimärken, PB 1100, MARIEHAMN. Merkitse kuoreen Joululeimaus. Muistathan, että Ahvenanmaalta postitettaessa postitusmaksuksi kelpaavat ainoastaan ahvenanmaalaiset postimerkit. Sydänkaulakoru Juuri sopivasti ennen joulua sekä ennen helmikuussa vietettävää ystävänpäivää Posten Åland saa myyntiin hopeisen sydän kaulakorun. Sydämen keskellä on pieni graniittikuula. Korun nimi on Valentina, ja sen on valmistanut ahvenanmaalainen yritys Ele & Kele. Kaulakoru toimitetaan lahjarasiassa, jossa on myös mukana 45 cm pituinen hopeinen ketju. Voit tilata korun Postin verkkokaupasta tai tilausesitteellä. Korun hinta on 24,50.

7 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 7 UUTISIA Kirkkoikkuna Jomalasta Pakkaus (kuva yllä) sisältää mm. yhteisen ensipäivänkuoren. Ahvenanmaan pienoisarkin ja postimerkin ensipäivänkuoret ja -leimat (kuva alla) ovat samanlaiset. Väliöparikeskilössä Kirkkoikkuna II (kuva alla keskellä) on koristeena kirkkoikkunan eri kohtia ja värillisiä lasinpalasia. Pienoisarkissa (kuva alinpana) on tekstitystä kiinaksi, portugaliksi ja ruotsiksi. Posten Åland julkaisi 30. elokuuta yhdessä Macaon kanssa pienoisarkin ja postimerkin, joiden aiheena olivat kirkkoikkunat. Pienoisarkkien aihe on sama, mutta Avenanmaalla julkaistussa pienoisarkissa on hammastettu Ahvenanmaan postimerkki, kun taas Macaon pienoisarkissa on hammastettu Macaon merkki. Pienoisarkissa Ahvenanmaan osa (Kirkkoikkuna I) esittää Jomalan kirkon ikkunamaalausta, joka on taiteilija Ture Bengtzin tekemä. Pienoisarkin lisäksi Posten Åland julkaisi myös samanaiheisen postimerkin (Kirkkoikkuna II), jossa kuvataan saman kirkkoikkunan toista kohtaa kuin pienoisarkissa. Elokuun 30. päivänä ilmestyi kaksi ensipäivänkuorta, joissa kummassakin on samanlaiset ensipäivänleimat. Lisäksi myynnissä on ainutlaatuinen pakkaus, joka sisältää sekä Macaon että Ahvenanmaan pienoisarkit sekä yhteisen FDC:n, jossa on Ahvenanmaan Kirkkoikkuna II -merkki ja Macaon yksittäinen samanaiheinen postimerkki.

8 8 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN ANDREAS DIENERT Catharina Nygård Holgersson syntyi ja varttui Pietarsaaressa, mutta nyt hän asuu Tukholmassa Ruotsissa.

9 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 9 NÄYTTELYKORTIT LASTENKIRJAT OVAT SUURI RAKKAUTENI Taiteilija Catharina Nygård Holgersson alkoi ihan sattumalta tehdä kuvituksia lapsille. Aloin 19-vuotiaana tehdä töitä suomenruotsalaiselle lasten ja nuorten lehdelle Eosille ja sillä tiellä ollaan. Catharina varttui Pietarsaaressa. Hän keskeytti lukion ja kävi sen sijaan kaksivuotisen taidekoulun Uudessakaarlepyyssä. Sen jälkeen hän opiskeli Turussa piirustuskoulussa maalauslinjalla. Muutaman välivuoden jälkeen muutin Tukholmaan ja opiskelin valokuvausta. Tänä aikana Catharina ei voinut elättää itseään maalaamisella, muuta siitä huolimatta maalaaminen oli aina hänen mielessään.

10 10 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Ei vielä kaavamaista Iltaisin ja pyhinä työskentelin kotihoidon palveluksessa ja päivisin maalasin. VAIHTELEVIA TEHTÄVIÄ Mutta kun Catharina sai lapsia, perhe ja työelämän haasteet vaativat toisenlaista suunnittelua. Perustin oman yrityksen ja hain kuvitustöitä, mihin panostin täysillä. Tämä tapahtui vuonna 1999, ja edelleenkin Catharina voi työskennellä kokopäiväisenä kuvittajana. Tänään hänen työtehtävänsä vaihtelevat suuresti. Hän kuvittaa lastenkirjoja ja opetusmateriaaleja. Hän tekee säännöllisesti töitä Eos-lehdelle Suomeen ja Kamratposten-lehdelle Ruotsissa. Lähinnä työskentelen Ruotsissa, mutta teen myös tiettyjä tehtäviä Suomeen, kertoo Catharina, joka edelleenkin asuu Tukholmassa. LUONNOLLINEN VALINTA Catharinan mielestä oli luonnollista, että niin monet työtehtävistä kohdistuvat lapsiin. Kun aloin hakea töitä, näytin lähinnä Eosille tekemiäni kuvituksia, ja siksi teinkin automaattisesti paljon kuvituksia lapsille. Mutta nykyään työtehtäviä tulee myös aikuistenlehdiltä, muun muassa Journalisten- ja Familjedaghem-lehdiltä. Pidän vaihtelevista työtehtävistä. Mielestäni on hauskaa saada tehdä jotain aivan muuta välillä. Kuvitustehtävät vaihtelevat, ja Catharina tekee töitä muun muassa Journalistenlehdelle. Mutta hän kuvittaa myös paljon lastenlehtiä. HUUMORIA LAPSILLE Catharinan mielestä lapsille ja aikuisille tarkoitettujen kuvitusten ero on suuri. Lapsille yritän saada enemmän huumoria mukaan kuviin. Aikuisille en halua tehdä hullunkurisia kuvituksia, joten kuvitan mieluummin vakavampia aiheita. Minulle on haaste, että pystyn kertomaan kokonaisen kertomuksen vain yhdellä kuvalla. Juuri nyt Catharinan suurin haaste on kuvitukset Journalistenlehdelle. Se on ammattialan lehti, missä journalistit kirjoittavat toisilleen.

11 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 11 ANDREAS DIENERT Olin melkein peloissani, kun aloin tehdä töitä heille. Kuinka ymmärtäisin raskaita tekstejä ja tietäisin, että tulkitsen ne oikein? Catharinan työnantajat ovat sekä Suomessa että Ruotsissa ja tästä vuodesta alkaen myös Ahvenanmaalla. Catharina on suunnitellut tämän vuoden näyttelykortit. TÄYDENTÄVÄT TOISIAAN Mutta kun Catharina on lukenut tekstit muutaman kerran, hänelle selviää asian ydin, ja kuvaideat kiteytyvät. Arvostan, ettei kuvien tekemisestä Journalisten-lehdelle vielä ole tullut kaavamaista.

12 12 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN ANDREAS DIENERT ANDREAS DIENERT Kuvittaja Catharina Nygård Holgersson syntyi vuonna 1966 ja varttui Pietarsaaressa. Hän kävi kaksi vuotta taidekoulua Uudessakaupungissa ( ) ja sen jälkeen piirustuskoulua Turussa ( ). Tukholmaan muuton jälkeen hän opiskeli valokuvausta. Nykyään Catharina työskentelee kokopäiväisenä kuvittajana eri lehdille kuten lastenlehdille Eos ja Kamratposten ja aikuistenlehdille Journalisten, Kosmetik ja Familjedaghem. Hän tekee töitä myös eri kustantamoille ja kuvittaa oppi- ja lastenkirjoja. Catharina on julkaissut lastenkirjoja muun muassa yhdessä kirjailija Solja Krapun kanssa. Lisäksi hän on tehnyt kuvituksia 9 11-vuotiaille tarkoitettuun kirjasarjaan, joka kertoo Lundeby IK:n jalkapallokerhosta. Nämä kirjat ovat usein Ruotsissa bestseller-listalla. Catharina piirsi Postin näyttelykortit ja -postimerkit vuodelle Vuonna 2011 hän on Rantal entopalloilu-postimerkin taiteilija.

13 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 13 Catharina on tehnyt kuvituksia 9 11-vuotiaille tarkoitettuun kirjasarjaan, joka kertoo Lundeby IK:n jalkapallokerhosta. Kuvakirjakäsikirjoitusten parissa työskentely on valtavan meditoivaa Täysin erilaiset työtehtävät auttavatkin Catharinaa eteenpäin luomisprosessissa. Jos työskentelen samanaikaisesti kahden eri työtehtävän parissa, ne saattavat usein täydentää toisiaan. Löydän niistä inspiraatiota ja ratkaisuja toisiinsa, vaikkakin kysymyksessä on uskomattoman erilaiset työtehtävät. ERILAISIA TEKNIIKOITA Catharina vaihtelee myös tekniikkaa riippuen siitä, kuvittaako hän lapsille vai aikuisille. Aikuisille tehdyissä kuvituksissani käytän usein tussia, mutta myös vaihtoehtoisia tekniikoita. Lapsille maalaan miltei aina akvarelleja. MEDITOIVAA Catharina työskentelee kuitenkin mieluiten kuvakirjojen käsikirjoitusten parissa. Silloin saan yksin työskennellä materiaalin parissa, eikä minun tarvitse sopeutua mihinkään. Silloin teen suuria kuvia, mikä on valtavan meditoivaa. Tosin kirjakustantamoihin pääsy kuvakirjaideoiden kanssa on vaikeaa. Mutta yhdessä Solja Krapun kanssa hän on julkaissut kaksi lastenkirjaa, ja heillä onkin jo ideoita uusista kirjoista tulevaisuudessa. LUKEE PALJON Catharina löytää inspiraatiota muista lastenkirjoista. Koska minulla on lapsia, luen automaattisesti paljon lastenkirjoja, mutta olen aina ollut kiinnostunut lukemisesta. Impulssit tulevat myös toisten tekemisistä ja eri tiedotusvälineiden kautta. PALJON TAUSTATUTKIMUSTA Catharina on tämän vuoden näyttelykorttien taiteilija. Korttien aiheena on paikalliset nähtävyydet. Posten Ålandin antama tehtävä

14 14 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Näyttelykorttien 2010 aiheena on nähtävyydet, ja kuvituksen teko vaati paljon tutkimustyötä. näyttelykorttien toteuttamisesta vaatii usein erittäin paljon tutkimustyötä, koska korttien aiheilla tulee olla yhteys näyttelypaikkakuntiin. Tein monta hakua netissä. Mutta se oli minulle tuttua, koska muutoinkin luen paljon kuvittamistani aiheista. SUUNNITTELEE MYÖS POSTIMERKIN Catharina omisti paljon aikaa harkintaan, ajatteluun ja kokeiluun ennen kuin hän jätti luonnoksensa Postin postimerkkiryhmälle, joka piti näkemästään. Postimerkkiryhmä arvosti Catharinan työtä niin paljon, että vuonna 2011 Catharina saa suunnitella rantalentopalloilua kuvaavan postimerkin.

15 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 15 ANDREAS DIENERT Catharinan tekniikat vaihtelevat kohderyhmästa riippuen. Lapsille hän maalaa mieluiten akvarelleja. Tällä hetkellä postimerkki on vielä luonnosvaiheessa, mutta jatkan samaan tapaan kuin näyttelykorttien kanssa, Catharina kertoo. EI USKALTANUT UNEKSIA Monille taiteilijoille oman postimerkin teko on toivomuslistalla korkealla. Mutta Catharinan suhteen asianlaita ei ollut aivan niin. En ole edes ajatellut mahdollisuutta saada tehdä postimerkkejä. En ole edes uskaltanut uneksia siitä! Sen sijaan hän uneksii useampien lastenkirjojen teosta. Lastenkirjat ovat suuri rakkauteni. Toivon saavani tehdä useita omia kirjoja. Haluan tehdä todellisia, mahtavia, maalattuja lastenkirjoja! Haluan tehdä todellisia, mahtavia, maalattuja lastenkirjoja

16 16 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Reimariaiheisen sarjan kolmas osa Helmikuussa ilmestyy kolmas ja viimeinen reimareita kuvaavan sarjan postimaksulipuke. Sarjan ensimmäinen lipuke kuvasi vanhan venäläisen järjestelmän mukaista reimaria. Tänä vuonna sarjan lipuke kuvasi A-viitoitusjärjestelmän mukaista reimaria. Nyt vuorossa ovat poijut, ts. kookkaammat reimarit. Poijut ovat kelluvia merimerkkejä, jotka on tarkoitettu navigointiin. Niiden värit ja muodot vastaavat reimareitten värejä ja muotoja. Poijuja on usein suurilla laivaväylillä. YHDEKSÄN JÄÄNMURTAJAA SUOMESSA Sekä postimaksulipukkeessa että ensipäivänkuoressa taiteilija Allan Palmer on kuvannut poijut talvimaisemassa. Jäätilanne Ahvenanmaan ympärillä vaihtelee sääolosuhteiden vuoksi vuodesta toiseen. Suomessa on yhdeksän jäänmurtajaa, jotka huolehtivat matkustajaja rahtiliikenteen kulusta myös ankarina jäätalvina. ITÄMEREN MAAT AUTTAVAT TOISIAAN Suomen pohjoisilla ja itäisillä rannikkoseuduilla meri jäätyy lähes joka talvi. Jos talvista tulee epätavallisen kylmiä, Itämerta ympäröivät maat ovat vuonna 1961 solmitun jäänmurtosopimuksen mukaisesti tarvittaessa avustaneet toisiaan. pakkanen vaikeutti pahasti alusten kulkua. Maaliskuun alussa muun muassa Viking linen alukset m/s Isabella ja m/s Amorella juuttuivat jäihin Tukholman saaristossa. Ahvenanmaalaiset, jotka ovat tottuneet useisiin päivittäisiin laivayhteyksiin Ruotsiin ja Manner-Suomeen, saivat nyt kokea päiviä, jolloin tuskin yksikään laiva liikennöi jäätilanteen vuoksi. SELVIYTYVÄT VAIKEISSA JÄÄOLOSUHTEISSA Tuulen kuljettamat suuret jäämassat aiheuttavat lautoille usein vaikeuksia. Kaikilta Suomen tai Ruotsin satamiin talvikuukausina liikennöiviltä aluksilta vaaditaan nk. jääluokitus, joka kertoo aluksen jäissäliikkumiskyvyn. Esimerkiksi Viking linen kaikki alukset kuuluvat jääluokkaan 1A. Tämä tarkoittaa, että alukset selviytyvät vaikeissakin jääolosuhteissa jään ollessa jopa yli 50 cm paksuista. PALJON JÄÄTÄ TALVELLA 2010 Ahvenanmaan ympärillä ei ole ollut paksua jääpeitettä pitkään aikaan. Mutta viime talven ankara Lähde: ja

17 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 17 Ensipäivänleimassa näemme poijun. REIMAREITA, POIJUJA JULKAISUPÄIVÄ TAITEILIJA Allan Palmer SARJAN MAKSUARVOT 0,75; 0,80; 0,85; 0,90 (Maksuarvot saattavat muuttua. Siitä ilmoitetaan lehden seuraavassa numerossa.) FDC:N HINTA 3,85 KOKO 40,00 x 30,34 mm PAPERI Fluorescens, 105 g/m² PAINOMENETELMÄ 5-värioffset PAINO Post Danmark ALLAN PALMER Ahvenanmaalainen taiteilija Allan Palmer (s. 1955) on aikaisemmin tehnyt 19 postimerkkiä ja 5 postimaksulipuketta Posten Ålandille. Allan työskentelee laivurina ja kuvakäsityöntaitajana. Hän johtaa myös omaa yritystään A. Palmer Sailing Ab. Hän toimii ruotsalaisen Tre Kronor-prikin päällikkönä. Hän järjestää myös tilauspurjehduksia omalla Nordboen-kuunarillaan. Merenkulun lisäksi hän omistautuu kuvitus-, layout-, piirustus-, maalaus- ja kuvanveistotöille. Ensipäivänkuorta koristaa erilaiset poijut talvimaisemassa.

18 18 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 279 MAARIANHAMINA 150 VUOTTA JULKAISUPÄIVÄ TAITEILIJA, MUOTOKUVA Franz Xaver Winterhalter TAITEILIJA, KAUPUNKI- SUUNNITELMA Georg Theodor von Chiewitz Ensipäivänleima kuvaa Maarianhaminan ensimmäistä vaakunaa, jonka tsaari vahvisti 14. maaliskuuta 1881 ja jota käytettiin yli 75 vuotta. SUUNNITTELU Cecilia Mattsson PAINOSMÄÄRÄ MAKSUARVO 1,00 FDC:N HINTA 1,55 POSTIMERKIN KOKO 41 x 53,5 mm PIENOISARKIN KOKO 105 x 70 mm PAPERI 110 g/m² HAMMASTE 13 per 2 cm PAINOMENETELMÄ 5-värioffset PAINO Cartor Security Printing Pienoisarkissa on kuvattuna keisarinna Maria Alexandrovna, jonka mukaan Maarianhamina on saanut nimensä. Taustalla näkyy lääninarkkitehti Georg Theodor von Chiewitzin tekemä Maarianhaminan ensimmäinen asemakaava. Maarianhaminan lisäksi hän on piirtänyt Loviisan, Porin ja Uudenkaupungin ruutuasemakaavat. FRANZ XAVER WINTERHALTER Franz Xaver Winterhalter ( ) oli saksalainen maalari, joka oli tunnettu kuninkaallisten muotokuvistaan. Hänen tunnetuimmat muotokuvansa esittävät Ranskan keisarinna Eugéniea ja Itävällan keisarinna Elisabethia. Eläessään Winterhalter ei saanut juurikaan kiitosta maalauksistaan, ja häntä syytettiin usein pinnallisuudesta. Kuitenkin hän oli suosittu Englannin, Ranskan, Espanjan, Venäjän, Portugalin, Meksikon ja Belgian kuningashuoneissa. Vielä hänen kuolemansa jälkeenkin kesti kauan, ennen kuin hänen maalauksiaan alettiin arvostaa. Vasta 1980-luvulla hänen teoksiaan oli näytteillä The National Portrait Gallery-taidemuseossa Englannissa ja Petit Palaismuseossa Ranskassa. Nykyään useita hänen maalauksiaan on esillä Euroopan ja Yhdysvaltojen suosituissa museoissa. Ensipäivänkuorta koristavat pienoisarkissa olevan muotokuvan kehyksen yksityiskohdat.

19 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 19 Maarianhamina 150 vuotta Vuonna 2011 tulee kuluneeksi 150 vuotta Maarianhaminan kaupungin perustamisesta. Aluksi Maarianhamina oli pieni kylä, jossa asui 33 henkilöä. Nykyään se on kasvava kaupunki, jossa vanha kohtaa uutta. Jo kauan oli ollut suunnitelmissa perustaa kaupunki Ahvenanmaalle, ja myös sen sijainnista oli käyty keskusteluja. Ensimmäinen kaupunkimainen asutus muodostui Bomarsundin linnoituksen rakentamisen yhteydessä. Skarpansin kylästä kasvoi pieni yhteiskunta, mutta vuonna 1854 Bomarsundin tuhoutumisen yhteydessä luovuttiin myös Skarpansista. SAI NIMEN KEISARINNALTA Venäjän keisari Aleksanteri II suositteli vuonna 1859 kaupungin perustamista Svibyvikenin tuntumaan Ahvenanmaalla. Kaksi vuotta myöhemmin julkaistiin Hans Kejserliga Majestäts Nådiga Fundationsbref -kirje (Hänen Keisarillisen Majesteetin Armollinen Perustuskirje), ja kaupunki sai nimensä keisarinna Maria Alexandrovnan mukaan. MARIA ELI 56 VUOTIAAKSI Maria Alexandrovna syntyi 1824 Darmstadtissa Saksassa. Hän oli naimisissa Venäjän Aleksanteri II:n kanssa, ja vuosina hän oli Venäjän keisarinna. Marian terveys oli hyvin heikko, ja hän oleskeli suuren osan ajastaan keisarinnana ulkomailla eri parantoloissa. Hän menehtyi keuhkotuberkuloosiin vuonna 1880 vain 56 vuoden ikäisenä. Maarianhaminan lisäksi Mariinski -teatteri Pietarissa on nimetty hänen mukaansa. RUUTUKAAVAN MUKAINEN KAUPUNKISUUNNITELMA Maarianhamina perustettiin Jomalan pitäjään kuuluneen Övernäsin kylän tuntumaan. Kylässä oli silloin neljä maatilaa ja kaksi torppaa. Kylä sijaitsi lähellä paikkaa, missä Maarianhaminan kaupungintalo on nykyään. Lääninarkkitehti Georg Theodor von Chiewitz teki pikaisesti neliosaisen ruutuasemakaavan. Tarkoituksena oli, että uuteen kaupunkiin muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta rakennettaisiin monikerroksisia kivitaloja. Mutta kaupungin ensimmäiset asukkaat olivat niin köyhiä, että muutaman vuoden kuluttua heille annettiin erivapaus saada rakentaa puutaloja kivitalojen sijaan. YKSI RAKENNUS JÄLJELLÄ Vuonna 1861 vain 33 henkilöä asui kylässä, josta silloin oli tullut Maarianhaminan kaupunki. Vähitellen useimmat alkuperäiset rakennukset purettiin Övernäsissä, mutta yksi niistä on yhä jäljellä, Övernässtugan. Lue lisää sivulta 34. Lähteet: ja Georg_Theodor_von_Chiewitz ja Franz_Xaver_Winterhalter.

20 20 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 277 JA 278 MATKUSTAJALAUTTOJA, M/S APOLL0 JA M/S ALANDIA Ensipäivänleimassa näemme m/s Apollon. JULKAISUPÄIVÄ TAITEILIJA Håkan Sjöström PAINOSMÄÄRÄ 2 x MAKSUARVOT 1,50 ja 0,80 FDC:N HINTA 2,85 POSTIMERKKIEN KOKO 35,4 x 26 mm ARKKIKOKO 2 x 20 postimerkkiä PAPERI 110 g/m² HAMMASTE 13 per 2 cm PAINOMENETELMÄ 4-värioffset PAINO Cartor Security Printing Postimerkeissä kuvatut alukset kuvataan myös väliöparikeskilöissä. HÅKAN SJÖSTRÖM Taiteilija Håkan Sjöströmin (s. 1933) katsotaan tänä päivänä olevan yksi Skandinavian etevimpiä merimaalareita. Maalaaminen on aina ollut tärkeää Håkanille. Suoritettuaan ekonomitutkinnon hän pääsi töihin turkulaiselle telakalle ja työskenteli siellä eläkkeelle siirtymiseen saakka. Työn ohella hän maalasi telakan uudisrakennuksia. Håkan on maalannut alusten kuvia myös muille varustamoille mm. Viking linelle. Tämän lisäksi hän on tehnyt kuvituksia aikakauslehtiin ja kirjoihin. Hänellä on jäljellä vielä tiettyjä merimaalaustoimeksiantoja. Nyt Håkan on tehnyt viidennen ja kuudennen postimerkin Posten Ålandille. Ensipäivänkuoressa näemme aluksen Per Brahe, joka rakennettiin Kööpenhaminassa Tanskassa vuonna Vuonna 1936 Ångfartygs Aktiebolaget Mariehamn osti aluksen. Se liikennöi vuosina linjalla Turku Maarianhamina Tukholma. Per Brahe romutettiin vuonna 1955.

21 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 21 m/s Alandia ja m/s Apollo Helmikuussa ilmestyy ahvenanmaalaisen matkustajalautta-aiheisen sarjan kaksi uutta postimerkkiä. Tällä kertaa saamme nähdä m/s Alandian ja m/s Apollon taiteilija Håkan Sjöströmin kuvaamina. Alandia rakennettiin Mossissa Norjassa vuonna 1939, jolloin sen nimi oli m/s Bastö. Liikennöityään monta vuotta Norjassa ja vuonna 1944 saksalaisjoukkojen käytettyä sitä kuljetuksiin se tuli vastaperustetun varustamon Rederiaktiebolag Eckerön omistukseen vuonna Jo vuodesta 1938 lähtien suunnitteilla oli ollut matkustajaliikenteen käynnistäminen Grisslehamnin ja Eckerön välillä. Mutta sota tuli väliin ja suunnitelmat otettiin uudestaan esille 20 vuotta myöhemmin. autolautta, joka toimi roll-on-roll-off periaatteella. Siinä oli sekä keula- että peräportti. Useita eri linjoja kokeiltiin, ja Alpha liikennöi muun muassa reitillä Uusikaupunki Grisslehamn poiketen myös joskus Maarianhaminaan. Myös liikennettä Öregrundiin Ruotsiin kokeiltiin sekä reittejä Maarianhamnina Tukholma ja Maarianhamina Kapellskär. Lopulta päädyttiin kuitenkin nykyiseen lyhyeeseen reittiin Grisslehamn Eckerö. ENSIN ROSPIGGEN Rederiaktiebolag Eckerön edeltäkävijä, liikenneyhtiö Grisslehamn Åland, teki ensimatkan vuonna 1960 erikoisalus Rospiggenillä. Tosin aluksessa oli tiettyjä rakennevikoja, ja se myytiin jo vuonna 1962 Italiaan. KOKEILI USEITA REITTEJÄ Alandian nimi oli ensimmäisen vuoden aikana Alpha. Se oli ensimmäinen ahvenanmaalainen TÄYTTYI VEDELLÄ Marraskuun 4. päivänä 1961 Alpha, joka vielä silloin oli aluksen nimi, joutui onnettomuuteen. Lautalle oli Uudessakaupungissa ajettu liian raskaasti lastattuja rekkoja miehistön saamatta tietää asiasta. Tullessaan Grisslehamniin alus kaatui ja täyttyi ve dellä. Mutta päällikön ja muun miehistön neuvokkaiden toimenpiteiden ansiosta kaikki aluksella olleet voitiin pelastaa.

22 22 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Matkustajalautta-aiheinen keräilylehtien sarja jatkuu vuonna Uudet lehdet sijoitetaan kansioon, jonka sait ensimmäisen toimituksen mukana. Jos et vielä ole hankkinut kansiota, voit edelleenkin ostaa sen ja tähän mennessä julkaistut lehdet. Alandia kaatui ja sai pian haukkumanimen Åland runt MUKAVUUTTA KOROSTETTIIN Vuotta 1970 pidetään yhtenä Viking linen merkkivuotena. Ensinnäkin liikenteeseen saatiin kolme uutta alusta, jotka perustuivat täysin uuteen ajatteluun. Ne kaikki rakennettiin korkealuokkaisiksi, ja erityisesti huomiota kiinnitettiin matkustajien mukavuuteen ja palveluiden saatavuuteen. Toiseksi Ruotsin puolella lauttarantaan johtavasta Kapellskärin tiestä tuli Eurooppa-tie. Sen johdosta tien jatkeena olevat autolautat saivat myös Eurooppa-tien statuksen. AHVENANMAAN YMPÄRI Alphan kaatuminen oli vaikea taloudellinen takaisku vastaperustetulle varustamolle. Lisäksi alus sai pian haukkumanimen Åland runt. Alandia oli kuitenkin se alus, joka loi taloudellisen perustan uusille sijoituksille. Alus pysyi varustamon omistuksessa aina vuoteen 1976 saakka. RAKENNETTIIN PAPENBURGISSA Jos. L. Meyer Schiffswerft Papenburgissa Länsi-Saksassa rakensi vuonna 1970 Apollon. Samana vuonna Viking linelle toimitettiin kaksi muuta alusta, nimittäin Viking I ja Marella. LIIKENNÖI RUOTSIN JA SUOMEN VÄLILLÄ Aluksi Apollo liikennöi linjalla Kapellskär Maarianhamina Naantali. Vuonna 1975 reitti muutettiin välille Tukholma Maarianhamina Turku ja lopulta Tukholma Maarianhamina. EDELLEENKIN NIMENÄ APOLLO Apollo oli Viking linen liikenteessä toukokuusta 1970 maaliskuuhun 1976, ja sen jälkeen se myytiin tanskalaiselle varustamolle ja sai nimen Olau Kent. Aluksen niminä on sen jälkeen ollut Gelting Nord, Benodet ja Corbiére. Apollo oli Eckerölinjenin omistuksessa vuosina Sen jälkeen se myytiin Kanadaan ja vielä tänäkin päivänä alus liikennöi Apollo-nimisenä Woodward Groupille. Lähteet: Per-Henrik Sjöströmin Vägen över havet, sv.wikipedia.org/wiki/ Eckerö linjen, Historien om ett rederi, Eckerö Linjen , julkaistu Eckerö linjenin 25-vuotisjuhlan yhteydessä, ja

23 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 23 Ingen mummot EIVÄT VÄLITÄ MITÄ MUUT AJATTELEVAT Sekä tämän vuoden joulupostimerkissä että joulumerkeissä saamme nauraa taiteilija Inge Löökin leikkisille ja humoristisille mummoille. Mummojen luominen perustuu hänen omaan elämänfilosofiaansa: Mummot eivät välitä koskaan näyttää kelpoisuuttaan muille. He eivät välitä, mitä muut heistä ajattelevat. Heille on tärkeintä saada olla oma itsensä ja että heillä on hauskaa!

24 24 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN INKKU PAJUNEN Inge Löök on kouluttautunut puutarhuri ja työskentelikin puutarhurina ennen kuin hän alkoi piirtää kokopäiväisesti. Jotkut taiteilijat löytävät luomisen ilon myöhemmin elämässään kokeiltuaan ensin monia muita ammatteja. Jotkut löytävät oikein heti, ja niin kävi myös suomenruotsalaiselle taiteilija Inge Löökille, joka on suunnitellut tämän vuoden jouluposti merkin ja joulumerkit. Aloin viisivuotiaana lähettää piirustuksiani ruotsalaiselle Allersperhelehdelle. Yhdessä sisarustensa kanssa hän lähetti jatkuvasti piirustuksia lehden järjestämään nuorten kilpailuun Unga tecknare. Ja yhteen aikaan saimme palkintoja melkein joka viikko. Ne olivat hienoja leikkikaluja. Inge ja hänen sisaruksensa eivät olleet leikkikaluilla hemmoteltuja sodanjälkeisessä Suomessa. PUUTARHURI Koko kouluajan Inge piirsi paljon. Olin aika huono koulussa, enkä halunnut istua sisällä läksyjä lukemassa. Sen sijaan olin joko ulkona tai piirsin. Piirtäminen johti vähitellen opintoihin Helsingissä Taideteollisessa korkeakoulussa, mistä hän valmistui graafiseksi suunnittelijaksi. Hän valmistui myös puutarhuriksi ja ehti työskennellä puutarhurina viisi vuotta ennen kuin hän alkoi piirtää kokopäiväisesti 1970-luvun loppupuolella. OLLA USKOLLINEN YSTÄVÄLLEEN Suurelle yleisölle Inge on tullut tutuksi iloisten ja hassujen mummojense kautta, jotka keksivät kaikenlaisia kepposia. Ensimmäiset mummokortit ilmestyivät vuonna Sain Punaiselta Ristiltä tehtäväksi tehdä neljä ystävänpäiväkorttia. Aloin mietiskellä, mitä ystävyys merkitsee minulle. Koska olen nainen, halusin kuvata naisen. Tulin siihen tulokseen, että ystävyys merkitsee uskollisuutta ystävälleen ja että ikäännytään yhdessä. Punainen Risti ei kuitenkaan pitänyt Ingen mummokorttiajatuksesta. Ystävyyden kuvittaminen kahden vanhan tädin avulla oli niin toisenlaista.

25 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 25 JOULUMERKIT 2010 JULKAISUPÄIVÄ Joulumerkeissä mummot laskettelevat suksilla mäkeä alas. TAITEILIJA Inge Löök PAINOSMÄÄRÄ arkkia, joissa 20 tarramerkkiä HINTA 3,70 MERKKIEN KOKO 23 x 26 mm ARKKIKOKO 146 x 210 mm PAPERI 110 g/m² PAINOMENETELMÄ 4-värioffset PAINO Waasa Graphics INKKU PAJUNEN INGE LÖÖK Taiteilija Inge Löök syntyi Helsingissä vuonna 1951 ja asuu nyt Pernajassa. Hän alkoi piirtää jo viisivuotiaana ja voitti useita Allers-lehden järjestämiä kilpailuja. Aloitettuaan opinnot Ateneumissa hän vaihtoi alaa ja alkoi opiskella puutarhurikoulussa. Viiden vuoden puutarhuriuran jälkeen piirtäminen voitti jälleen, ja hän on siitä lähtien piirtänyt kokopäiväisesti. Suositut mummot syntyivät vuonna 2003, kun Inge piirsi ystävänpäiväkortteja. Tämän vuoden joulupostimerkki ja joulumerkit ovat Ingen ensimmäiset työt Posten Ålandille. Tämän vuoden joulumerkeissä saamme tavata samat mummot kuin joulupostimerkissä. Toisin sanoen sekä jolumerkit että joupupostimerkki sopivat täydellisesti joulukorttiin.

26 26 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Nyt sinäkin voit ostaa kalenterin, jossa on Ingen hauskoja mummoja. Yksi kuukauden kuva on sama kuin joulupostimerkin kuva. Vuoden 2011 kalenterin voit tilata Postin verkkokaupasta tai tilauskupongilla. Kalenterin hinta on 15. JOKA VUOSI Postin joulumerkkimyynnistä saatava tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Tänä vuonna lahjoituksen saavat Ålands räddningshundsklubb (Ahvenanmaan pelastuskoiraklubi) ja Ålands Bruks- och Sällskapshundklubbs sektion Rescue Dog (Ahvenanmaan käyttöja seurakoiraklubin osasto Rescue Dog). ÅLANDS RÄDDNINGSHUNDSKLUBB JA ÅBSK RESCUE DOG ovat kaksi Ahvenanmaalla toimivaa vapaaehtoisyhdistystä, jotka kouluttavat koiria pelastustehtäviin. Voidakseen työskennellä pelastustehtävissä koirien on täytynyt selviytyä raunio- ja maastoetsintäkokeista tai raunio- ja henkilöetsintäkokeista. Ohjaajat saavat ensiapu-, suunnistus-, radiokommunikaatio- ja suuretsintäkoulutuksen. Yhdistykset tekevät yhteistyötä poliisin, vapaaehtoisen meripelastuksen, merivartioston ja palokunnan kanssa. KUMPIKIN YHDISTYS käyttää joulumerkkimyynnistä saamansa avustuksen koulutuksiin ja apuvälineisiin. Mutta jonkun ajan päästä korttiyritys Paletin eräs edustaja huomasi mummot, ja menestys oli pian suuri! TEKI HEISTÄ YSTÄVÄLLISIÄ Mummojen esikuvat Inge sai lapsuudestaan kahdesta valkohiuksisesta tädistä, jotka asuivat samalla asutusalueella Helsingissä. Tädit eivät pitäneet lapsista. Heidän mielestään olimme kovaäänisiä, ja he hätyyttivät meitä pihalla. Tästä huolimatta näistä naisista tuli pidettyjen mummojen esikuvia. Säilytin heidän ulkokuorensa, mutta muutin heidän sisäistä maailmaansa niin, että heistä tuli ystävällisiä. Miksi mummoista on tullut niin suosittuja, sitä ei Inge tiedä. Minusta on vaikea ymmärtää sitä, ja olen vieläkin ihmeissäni. Ehkä korteista kuvastuu jotain ajankohtaista, ja monet ajattelevat samalla tavalla kuin minä.

27 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 27 INKKU PAJUNEN Ingen mummot syntyivät, kun hän teki ystävänpäiväkortteja Punaiselle Ristille. Minusta on vaikea ymmärtää, miksi mummoni ovat niin suosittuja NÄIN INGE SAI NIMENSÄ: HALUAA OLLA OMA ITSENSÄ Joulupostimerkkiin Inge on piirtänyt mummot lucioiksi. Haluan tuoda esille lucianvieton, mikä ei ole kovinkaan levinnyt Manner-Suomen suomalaisalueilla. Joulumerkeissä mummot laskevat suksilla mäkeä alas täyttä vauhtia. Mummot eivät välitä koskaan näyttää kelpoisuuttaan muille. He eivät välitä, mitä muut heistä ajattelevat. Heille on tärkeintä saada olla oma itsensä ja että heillä on hauskaa, sanoo Inge ja kertoo, että juuri sillä tavalla myös hän näkee elämän. Inge Löökin oikea nimi on Ingeborg Lievonen. Jo kouluaikana hän piirsi paljon ja halusi hyvän nimen piirustustensa signeeraamiseen. Teini-ikäisenä hän ei pitänyt sipulista (ruots. lök), ja siksi hän valitsikin sen sukunimekseen. Osoittaakseen kuinka epämiellyttävää hänestä sipuli oli, hän lisäsi sukunimeen vielä yhden ö:n, ja niin nimeksi tuli Inge Löök. Sillä nimellä hän on jatkanut piirustustensa signeeraamista. MIETISKELYÄ JOULUNAIKAAN Joulunaikaan Inge arvostaa rauhallisuutta, pysähtymistä ja miettimistä. Aina ennen joulua on paljon kiireitä. Tuskin pää pysyy mukana, mitä ruumis tekee. On tärkeää rauhoittua ja muistaa kuka on.

28 28 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Abd-al-Wali Ahvenanmaalta Miksi Posten Åland kuvaa orientalistin ja tutkimusmatkailijan arabialaiselta nimeltään Abd-al-Walin postimerkissään? Siksi, että hän syntyi Ahvenanmaalla 200 vuotta sitten. Hänen oikea nimensä oli Georg August Wallin, ja hän syntyi Sundissa Ahvenanmaalla 24. lokakuuta Hänen vanhempansa olivat ylikamreeri Israel Wallin Kumlingesta ja Johanna Maria Ahrenberg Eckeröstä. Koko perhe muutti Turkuun vuonna 1817, jolloin isä nimitettiin Turun ja Porin läänin lääninkamreeriksi. INSPIROITUI Vuonna 1829 Georg August Wallin aloitti 18-vuotiaana itämaisten kielten opiskelun Helsingin yliopistossa. Hän suoritti maisterintutkinnon vuonna 1836, ja kolmen vuoden kuluttua hän lähti Pietariin. Siellä hän tapasi egyptiläisen sheikin Muhammad Sayyad al-tantawin, joka kertomuksillaan inspiroi Wallinia lähtemään ensimmäiselle tutkimusmatkalle Egyptiin. SANOI OLEVANSA MUSLIMI Wallin jäi sinne kuudeksi vuodeksi ja matkusteli ympäri arabiankielistä maailmaa. Jotta hänet hyväksyttäisiin ja jotta hän pääsisi lähemmin tutustumaan elämään siellä, hän esitteli itsensä venäläisenä alamaisena Keski-Aasiasta, muslimi Abd-al-Walina. Wallinin ulkonäkö ei ollut tyypillinen pohjoismainen. Hänellä oli tummat hiukset ja ruskeat silmät, mikä yhdessä hänen kielitaitonsa kanssa edesauttoi häntä. Arabimaailmassa oleskelunsa aikana Wallin kirjoitti päiväkirjoja ja kirjeitä, mutta hänen aikaisen kuolemansa johdosta ( ) vain murto-osa hänen tutkimusmatkansa materiaalista on julkaistu. Mutta tästä vuodesta lähtien Svenska litteratursällskapet i Finland (Suomen ruotsinkielinen kirjallisuusseura) on alkanut julkaista hänen tekstejään. Materiaali ja kirjat sisältävät arabian-, latinan-, saksan-, ranskan-, englannin- ja ruotsinkielisiä tekstejä. Wallin oli erittäin kielitaitoinen. MERKITTÄVIMPIEN JOUKOSSA Wallin on tähän mennessä saanut aivan liian vähän ansaitsemaansa tilaa historiankirjoituksissa. Hänenhän katsotaan olevan yhdessä 1800-luvun kahden muun Arabimaiden matkaajan Johann Ludwig Burckhardtin ja Charles Montague Doughtyn sekä 1900-luvun Wilfred Thesigerin kanssa merkittävimpiä kaikista Arabian niemimaan tutkimusmatkailijoista. Lähde: Kaj Öhrnbergin ja Patricia Bergin Georg August Wallin skrifter 1.

29 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 29 Ensipäivänleimassa näemme Georg August Wallinin arabialaisen nimen. 280 AHVENANMAALAISIA KOSMOPOLIITTEJA, G A WALLIN JULKAISUPÄIVÄ TAITEILIJA Robert Wilhelm Ekman SUUNNITTELU Cecilia Mattsson PAINOSMÄÄRÄ MAKSUARVO Världen (0,90 ) FDC:N HINTA 1,45 POSTIMERKKIEN KOKO 30 x 35,3 mm ARKKIKOKO 2 x 15 postimerkkiä HAMMASTE 13 per 2 cm PAPERI 102 g/m² PAINOMENETELMÄ 5-värioffset PAINO Southern Colour Print ROBERT WILHELM EKMAN FDC:n etupuolella näemme autiomaasta kuvan, johon on saatu inspiraatiota Georg August Wallinin tekemistä matkoista arabimaailmassa. Sekä postimerkissä että ensipäivänkuoressa on kultapainatusta. Väliöparikeskilöä koristavat itämaiset kuviot sekä ote Georg August Wallinin käsinkirjoittamista päiväkirjamuistiinpanoista hänen ensimmäiseltä Itämaan matkaltaan. Robert Wilhelm Ekman ( ) oli suomalainen, romanttinen muotokuvamaalari ja opettaja. Hän syntyi Uudessakaupungissa ja opiskeli Taidekorkeakoulussa Tukholmassa. Matkastipendien ansiosta hänellä oli mahdollisuus työskennellä mm. Hollannissa, Ranskassa ja Italiassa, ja hän vaikutti myös Tukholmassa. Vuonna 1845 Ekman palasi Turkuun ja työskenteli Turun piirustuskoulussa aina kuolemaansa saakka vuoteen Ekman maalasi Georg August Wallinin kuvan vuonna Mallina hän käytti Johanna Ramstedtin tekemää profiilipiirustusta, jonka Ramstedt oli tehnyt juuri Wallinin kuoltua. Postimerkkikuvan alkuperäiskappale on Helsingin yliopistomuseossa.

30 30 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Ensipäivänkuoret 2010 Ehiökortit, Signum, Pohjola Elämää rannikolla (pienoisarkki), Minun postimerkkini Nuorisopurjehdus (miniarkki), Joulu 2010, Head of Christ, Ahvenanmaalaisia maisemia, Eckerö, Reimareita, A-viitoitusjärjestelmä (postimaksulipuke), Leikkikaluja Ahvenanmaalta (vihko), Ahvenanmaalaisia maisemia, Sund, Matkustajalauttoja 2010, Europa Lastenkirjoja, Kirkkoikkuna II, Kirkkoikkuna I (pienoisarkki), Postitie, Victor Westerholm, Nyt voit ostaa tämän vuoden ahvenanmaalaisen ensipäivänkuoripakkauksen. Kaikkien ensipäivänkuorten lisäksi pakkaukseen sisältyy myös reimariaiheisen postimaksulipukesarjan ensipäivänkuori ja Minna Rundbergin suunnittelemat ehiöt. FDCpakkaus on ollut myynnissä 8. lokakuuta lähtien ja sen hinta on 34.

31 Näyttelykortit 2010 Frimærkeforum, Roskilde, ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 31 Antwerpia 2010, Antwerpen, Turun kevät 2010, Turku, Frimynt, Helsingborg, Int. Briefmarkenmesse, Essen, London 2010, Lontoo, Nordia 2010, Borås, Int. Briefmarken-Börse, Sindelfingen, Frimärkets dag, Tukholma, Lapoex 2010, Lahti, Stamps in Svedala, Svedala, SF 2010, Helsinki, e Salon philatelique d automne 2010, Pariisi, Näyttelykorttipakkaus 2010 on myynnissä 7. marraskuuta lähtien. Taiteilija Catharina Nygård Holgerssonin suunnittelemien korttien aiheena on paikalliset nähtävyydet. Näyttelykorttien kuvapuolella on erityinen näyttely postimerkki, joka on leimattu näyttelyleimalla. Tämän vuoden pakkauksen hinta on 24,05. Myynnissä on myös näyttelypostimerkkipakkaus, joka sisältää 7 vihkoa ja 6 miniarkkia. Pakkauksen hinta on 88,40.

32 32 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Erikoisleimat Ålands guider 40 år Ålands judoklubb 40 år Mariehamns gymnastik förening 80 år 7.5. Skolmusik Leksaker från Åland (maksimikortit) Postrodden Julen 2010 (maksimikortti) Frimärkets dag Joka vuosi tietyille Ahvenanmaalla järjestettäville tapahtumille myönnetään oma erikoisleimansa. Vuoden lopussa ilmestyy pakkaus, johon on koottu kaikki erikoisleimat. Pakkaus sisältää erikoisleimoilla leimatut ahvenan maalaisin postimerkein varustetut kuoret. Tämän vuoden pakkauksen hinta on 11 ja se on ollut myynnissä 8. lokakuuta lähtien.

33 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 33 Minna esittelee kokoelman, joka on osa niistä kuvioista, joita hän on suunnitellut vuosien kuluessa. Vierailulla Minna Rundbergin luona Toukokuun puolivälissa Posten Åland järjesti tapaamisen uskollisille asiakkailleen muotoilija Minna Rundbergin luona. Minna suunnitteli tämän vuoden ehiökortit. Minna esitteli ateljeensa, joka sijaitsee Kungsössä, Jomalassa. Hän kertoi muun muassa toiminnastaan ja ehiökorttien suunnittelutyöstä. Vieraat saivat myös tilaisuuden esittää kysymyksiään, ja Minna signeerasi korttejaan. Illan aikana järjestettiin myös signeeraus. Minna toivottaa vieraat tervetulleiksi ateljeeseensa. Ateljeessa Minna esittelee eri tuotteitaan.

34 34 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Venäjä ja Ahvenanmaa tekevät ainutlaatuista yhteistyötä Ahvenanmaan ja Venäjän välinen historiallinen yhteys on itsestään selvää koskien Maarianhaminan 150-vuotisjuhlaa. Pienoisarkki, joka ilmestyy helmikuussa, on Ahvenanmaan ja Venäjän ainutlaatuinen yhteisjulkaisu. Kun Maarianhaminan kaupunki perustettiin, Ahvenanmaa ja Suomi olivat osa Venäjää. Kaupunki sai nimensä venäläisen keisarinna Maria Alexandrovnan mukaan. Siitä voit lukea lisää sivuilta 18 ja 19. mutta niiden maksuarvot ja tekstit eroavat toisistaan. Julkaisun yhteydessä tehdään myös pakkaus, joka sisältää sekä Ahvenanmaan että Venäjän pienois arkit ja ensipäivänkuoret. YHTEISTYÖTÄ Jo aikaisemminkin Posten Åland ja Venäjän posti ovat tehneet hyvää yhteistyötä. Ahvenanmaan postimerkkejä myydään Venäjällä. Nyt kun tehdään myös yhteisjulkaisu, yhteistyö tiivistyy vielä entisestäänkin. SAMANLAINEN PIENOISARKKI, ERI TEKSTIT Ahvenanmaan ja Venäjän pienoisarkkien ulkonäkö on samanlainen, ja niissä kuvataan keisarinnaa, ARVOKAS ERIKOISPAINOS Tämän julkaisun erikoisuutena on, että Posten Ålandin pienoisarkista tehdään kappaleen ylimääräinen painos. Pienoisarkin reunoilla ja Maria Alexandrovnan kuvan kehyksessä on kultapainatusta. Lisäksi nämä pienoisarkkia numeroidaan. Pienoisarkin hinta on 15. Rajoitetun painosmäärän vuoksi tuote on hyvin arvokas ja ainutlaatuinen. Myös Venäjän pienoisarkista tehdään erityinen kultapainos.

35 Julkaisuohjelma 2011 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 35 KALENTERI 1.2. Reimareita, poijuja Postimaksulipuke 1.2. Matkustajalauttoja 2 postimerkkiä Maarianhamina 150 vuotta 1 pienoisarkki 1.4. Ahvenanmaalaisia kosmopoliitteja 1 postimerkki 9.5. Europa Metsiä 1 postimerkki 9.5. Metsiä 1 maksimikortti 9.5. Ahvenanmaalainen kesä 3 ehiökorttia 9.5. Supersankareita Vihko, 9 postimerkkiä, 3 eri aihetta 9.5. Supersankareita 3 maksimikorttia 7.6. Ahvenanmaalaisia omenoita 2 postimerkkiä 7.6. Perunalastu 1 postimerkki Minun postimerkkini, Rantalentopalloilu Miniarkki, jossa 8 merkkiä, 1 aihe Rantalentopalloilu 1 maksimikortti Ahvenanmaalaisia maisemia, Kökar ja Jomala 2 postimerkkiä Joulu postimerkki Joulumerkit Arkki, jossa 20 tarramerkkiä Toimitukset ja muutospäivät TOIMITUS- NUMERO VIIMEINEN MUUTOSPÄIVÄ TOIMITUSAIKA SISÄLTÖ huhtikuu Postimaksulipuke, Matkustajalauttoja, Maarianhamina 150 vuotta (pienoisarkki), Ahvenanmaalaisia kosmopoliitteja kesäkuu Europa-Metsiä, ehiökortit, Supersankareita (vihko), Ahvenanmaalaisia omenoita, Perunalastu, 4 maksimikorttia lokakuu Minun postimerkkini (miniarkki), Ahvenanmaalaisia maisemia Kökar ja Jomala, Joulu, 1 maksimikortti marraskuu Vuosilajitelma, joulumerkit, pakkaukset, joulukoristeet, vuosilehdet ym. Muut kestotilaustoimitukset (HUOM.! ALUSTAVAT TOIMITUSAJAT) TUOTE TOIMITUSAIKA TUOTE TOIMITUSAIKA Keräilylehdet, matkustajalauttoja helmikuu Ålands frimärken berättar marraskuu Eurokolikkopakkaus 2011 helmikuu Sepac-pakkaus marraskuu Keräilyauto nro 24 toukokuu Taidelautanen nro 16 joulukuu Postimerkkikello nro 9 kesäkuu Keräilyauto nro 25 joulukuu Taidelautanen nro 15 kesäkuu

36 36 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN KALENTERI Messuja 2011 Posten Åland osallistuu alustavien tietojen mukaan seuraaviin postimerkkitapahtumiin. Tiedot saattavat muuttua. Muutoksista ilmoitetaan osoitteessa www. posten.ax ja Ålandsposten Frimärkenlehden seuraavassa numerossa. TURUN KEVÄT INT. BRIEFMARKENMESSE JF 50 V. FRIMÆRKEFORUM Turku Essen, Saksa Järvenpää Tanska maaliskuussa NORDIA 2011 PHILANIPPON 2011 INT. BRIEFMARKENBÖRSE Jyväskylä Yokohama, Japani Sindelfingen, Saksa, Kaikille näille messuille valmistetaan näyttelykortti, -postimerkki ja -leima. Aiheena on leivonnaiset ja taiteilija on Alexander Lindén. Erikoisleimat 2011 Seuraaville tapahtumille on tähän mennessä myönnetty erikoisleima vuonna 2011: 9.5. SUPERSANKAREITA (MAKSIMIKORTIT) KESÄKUUSSA POSTRODDEN 9.5. METSIÄ (MAKSIMIKORTTI) FRIMÄRKETS DAG RANTALENTOPALLOILU (MAKSIMIKORTTI) Erikoisleimojen lisäyksistä ilmoitamme lehden seuraavassa numerossa ja Postin kotisivulla osoitteessa Kotisivulla on myös erikoisleimojen kuvat. Pyhien aukioloajat Posten Åland Frimärken on suljettu seuraavina pyhäpäivinä: ITSENÄISYYSPÄIVÄNÄ JOULUAATTONA LOPPIAISENA 6. joulukuuta 24. joulukuuta 6. tammikuuta Seuraava asiakaslehti Seuraava Ålandsposten Frimärken-asiakaslehti ilmestyy maalis-huhtikuussa, jolloin se lähetetään kulta- ja hopeatason asiakkaille.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

JOAKIM KUVITTAA TÄRKEÄN SANOMAN ÅLAND AUCTIONS S. 3 KAUPUNGINTEATTERI TÄYTTÄÄ 100 VUOTTA S. 14 ENKELIMÄISET JOULUMERKIT JA JOULUKORISTEET S.

JOAKIM KUVITTAA TÄRKEÄN SANOMAN ÅLAND AUCTIONS S. 3 KAUPUNGINTEATTERI TÄYTTÄÄ 100 VUOTTA S. 14 ENKELIMÄISET JOULUMERKIT JA JOULUKORISTEET S. posten.ax S U O M I N R O 2 2 0 1 3 JOAKIM KUVITTAA TÄRKEÄN SANOMAN ÅLAND AUCTIONS S. 3 KAUPUNGINTEATTERI TÄYTTÄÄ 100 VUOTTA S. 14 ENKELIMÄISET JOULUMERKIT JA JOULUKORISTEET S. 18 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

ESIRAKKAUTTA ESIRAKKAUTTA SURREALISMIIN SURREALISMIIN. posten.ax. 12 Ahvenanmaan taidemuseon 50-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistaan.

ESIRAKKAUTTA ESIRAKKAUTTA SURREALISMIIN SURREALISMIIN. posten.ax. 12 Ahvenanmaan taidemuseon 50-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistaan. NRO 2 2012 SUOMI 12 Ahvenanmaan taidemuseon 50-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistaan postimerkki, jossa on kuvattuna Guy Friskin taulu Längtan. 14 S/s Ålandsfärjan kuvataan helmikuussa ilmestyvän Matkustajalauttoja-sarjan

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

NRO 2 2009 SUOMI ALLAN YHDISTÄÄ KAKSI AMMATTIA. www.posten.ax

NRO 2 2009 SUOMI ALLAN YHDISTÄÄ KAKSI AMMATTIA. www.posten.ax NRO 2 2009 SUOMI ALLAN YHDISTÄÄ KAKSI AMMATTIA www.posten.ax Tavataan messuilla! Se, että on lähellä asiakasta ja voi palvella henkilökohtaisesti. Se, että asiakas on entuudestaan tuttu, ei vain ulkonäöltään

Lisätiedot

Autoliiton Matkailututkimus 2013 selvitykset taulukoina

Autoliiton Matkailututkimus 2013 selvitykset taulukoina Autoliiton Matkailututkimus 2013 selvitykset taulukoina Millä ajoneuvolla matkustitte % Henkilöauto, pakettiauto, maasturi 62 Matkailuauto 18 Moottoripyörä 10 Fly & Drive 5 Auton ja matkailuvaunun yhdistelmä

Lisätiedot

frimärken Uudet purjealukset lähtevät maailman vesille sivu 4 Loppuunmyynti alennusta ostoksistasi sivu 20 nro 4 2015 suomeksi

frimärken Uudet purjealukset lähtevät maailman vesille sivu 4 Loppuunmyynti alennusta ostoksistasi sivu 20 nro 4 2015 suomeksi frimärken Uudet purjealukset lähtevät maailman vesille sivu 4 nro 4 2015 suomeksi Loppuunmyynti alennusta ostoksistasi sivu 20 frimärken Puhelin 018 636 640 ulkomailta: +358 18 636 640 Puhelinaika: ma

Lisätiedot

NRO 1 2010 SUOMI ÅSA EI VOI KUVITELLA ELÄMÄÄ ILMAN KIRJOJA. www.posten.ax

NRO 1 2010 SUOMI ÅSA EI VOI KUVITELLA ELÄMÄÄ ILMAN KIRJOJA. www.posten.ax NRO 1 2010 SUOMI ÅSA EI VOI KUVITELLA ELÄMÄÄ ILMAN KIRJOJA www.posten.ax AHVENANMAA+MACAO=TOTTA Kaksi pientä, itsenäistä aluetta eri puolilla maapalloa on löytänyt toisensa. Juuri ennen vuodenvaihdetta

Lisätiedot

2015 Loviisalainen sterstjernan Pa P kettijahti Österstjerna www.osterstjernan.fi Ö2STERSTJERNAN V00 UOTTA 18 ÅR 14 2014

2015 Loviisalainen sterstjernan Pa P kettijahti Österstjerna www.osterstjernan.fi Ö2STERSTJERNAN V00 UOTTA 18 ÅR 14 2014 Loviisalainen 2015 Österstjernan Pakettijahti www.osterstjernan.fi 200 ÖSTERSTJERNAN VUOTTA ÅR 1814 2014 Purjehdukset 2015 TILAUSPURJEHDUKSET Tilauspurjehduksilla alus miehistöineen on tilaajan käytössä

Lisätiedot

LINJA-AUTOJA LEIVONNAISIA, JA ANIMAATIOITA. posten.ax. Vuonna 2012 alkaa uusi, kolmivuotinen postimaksulipukesarja, vanhoja, puisia houkutuslintuja.

LINJA-AUTOJA LEIVONNAISIA, JA ANIMAATIOITA. posten.ax. Vuonna 2012 alkaa uusi, kolmivuotinen postimaksulipukesarja, vanhoja, puisia houkutuslintuja. NRO 2 2011 SUOMI 7 Vuonna 2012 alkaa uusi, kolmivuotinen postimaksulipukesarja, jossa kuvataan merilintujen metsästyksessä käytettyjä vanhoja, puisia houkutuslintuja. 14 Matk Matkustaja- aja lautta-aiheisessa

Lisätiedot

posten.ax S U O M R O AHVENANMAAN JUUSTO S. 4 SUOSITTUJA MUSIIKKITAPAHTUMIA S. 10 MESSUJA 2013 S. 24 HÅKAN TARTTUU PÄIVÄÄN ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 1

posten.ax S U O M R O AHVENANMAAN JUUSTO S. 4 SUOSITTUJA MUSIIKKITAPAHTUMIA S. 10 MESSUJA 2013 S. 24 HÅKAN TARTTUU PÄIVÄÄN ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 1 posten.ax S U O M I N R O 1 2 0 1 3 AHVENANMAAN JUUSTO S. 4 SUOSITTUJA MUSIIKKITAPAHTUMIA S. 10 MESSUJA 2013 S. 24 HÅKAN TARTTUU PÄIVÄÄN ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 1 Anita Häggblom TOIMIALAJOHTAJA POSTEN ÅLAND

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

frimärken Joulumerkit yhdistävät hyödyn ja huvin, sivu 4 Inspiroidu syksyn keräilytuotteista nro 3 2015 suomeksi

frimärken Joulumerkit yhdistävät hyödyn ja huvin, sivu 4 Inspiroidu syksyn keräilytuotteista nro 3 2015 suomeksi frimärken Joulumerkit yhdistävät hyödyn ja huvin, sivu 4 nro 3 2015 suomeksi Inspiroidu syksyn keräilytuotteista frimärken nro 3 2015 Hopeakoruja tyylikkäässä pakkauksessa 3 Joulumerkit yhdistävät hyödyn

Lisätiedot

NRO 1 2009 SUOMI MERI INSPIROI ANETTEA. www.posten.ax

NRO 1 2009 SUOMI MERI INSPIROI ANETTEA. www.posten.ax NRO 1 2009 SUOMI MERI INSPIROI ANETTEA www.posten.ax Voita kultaa Ahvenanmaalla saat oman postimerkin! Posti on yksi tänä kesänä järjestettävän NatWest Island Games XIII -tapahtuman rahoittajista. Toivotamme

Lisätiedot

NRO 2 2008 SUOMI KOKENUT POSTIMERKKIALOITTELIJA. www.posten.ax

NRO 2 2008 SUOMI KOKENUT POSTIMERKKIALOITTELIJA. www.posten.ax NRO 2 2008 SUOMI KOKENUT POSTIMERKKIALOITTELIJA www.posten.ax Katse eteen- ja taaksepäin Tätä artikkelia kirjoitettaessa juhannukseen, kesän kohokohtaan, on aikaa yksi viikko. Ajattelen kuitenkin jo tulevaisuutta.

Lisätiedot

Tekninen ja ympäristötoimiala

Tekninen ja ympäristötoimiala Lahden seudun ympäristöpalvelut Tekninen ja ympäristötoimiala 6.11.2006 24.11. alkaa kaamos. Aurinko painuu alas Suomen pohjoisimmassa kolkassa, Nuorgamissa noustakseen seuraavan kerran taivaanrantaan

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

frimärken Ahvenamaan kuningas Julius Sundblom 150 vuotta sivu 4 Tarja Halonen valitsee vahvan naisen sivu 6 nro 1 2015 suomeksi

frimärken Ahvenamaan kuningas Julius Sundblom 150 vuotta sivu 4 Tarja Halonen valitsee vahvan naisen sivu 6 nro 1 2015 suomeksi frimärken Ahvenamaan kuningas Julius Sundblom 150 vuotta sivu 4 nro 1 2015 suomeksi Tarja Halonen valitsee vahvan naisen sivu 6 frimärken nro 1 2015 Ehiökorteissa kukkia lähikuvissa 3 Ahvenanmaan kuningas

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta Nettiraamattu lapsille Prinssi joesta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Hiljaisia vaikuttajia ja suuria ajattelijoita

Hiljaisia vaikuttajia ja suuria ajattelijoita Hiljaisia vaikuttajia ja suuria ajattelijoita Kahdentoista1800- ja 1900-luvun taitteessa eläneen ja vaikuttaneen suomalaisen naistaiteilijan ja heidän tuotantonsa esittelyä Helmi Biese 9.8.1867 18.10.1933

Lisätiedot

HYASINTTI KESKIPISTEENÄ

HYASINTTI KESKIPISTEENÄ NRO 1 2011 SUOMI 7 Joulupostimerkki 2011 on Helene Schmitzin valokuvaama. Hän on tunnettu erikoisista kukkavalokuvistaan. 14 Metsä on tämän vuoden Europapostimerkin aihe. Ahvenanmaan merkki on Anette Gustafssonin

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Tule opiskelemaan ruotsin kieltä ja kulttuuria Ruotsin Västeråsiin! Oletko kiinnostunut ruotsin kielen opiskelusta? Haluatko saada tietoa ruotsalaisesta yhteiskunnasta

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

Wanted. Kohti hyvää elämää Hyvään. Taiteen taito. Mysteeriloota. Tölön taidetta. Koulun kysytyin kysymys

Wanted. Kohti hyvää elämää Hyvään. Taiteen taito. Mysteeriloota. Tölön taidetta. Koulun kysytyin kysymys Koulun kysytyin kysymys "Miksi koulua käydään?". Otimme tehtäväksemme ottaa siitä selvää. Wanted Taiteen taito Tölön taidetta Kohti hyvää elämää Hyvään elämään on monta tietä ja neuvoa. Tässä muutama.

Lisätiedot

Jumalan lupaus Abrahamille

Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Pakettijahti Österstjernan purjehti vuosina 1815 1848 reitillä Loviisa - Tukholma kuljettaen sekä matkustajia että rahtia. Historiallisen esikuvansa

Pakettijahti Österstjernan purjehti vuosina 1815 1848 reitillä Loviisa - Tukholma kuljettaen sekä matkustajia että rahtia. Historiallisen esikuvansa 2016 Loviisalainen Pakettijahti Österstjernan www.osterstjernan.fi Pakettijahti Österstjernan purjehti vuosina 1815 1848 reitillä Loviisa - Tukholma kuljettaen sekä matkustajia että rahtia. Historiallisen

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Ksenia Pietarilainen -keppinuket

Ksenia Pietarilainen -keppinuket Ksenia Pietarilainen -keppinuket - Leikkaa hahmot ja lavasteet irti. - Liimaa hahmon peilikuvat yhteen pohjapaloistaan. - Taita hahmot pystyyn siten, että valkoinen pala jää pöytää vasten. - Liimaa hahmo

Lisätiedot

Automatkailututkimuksen tuloksia 2008

Automatkailututkimuksen tuloksia 2008 Automatkailututkimuksen tuloksia 2008 Matkustus kuukausi sekä matkan pituuden (km) jakautuma kuukausille kaikki alle 2000 2001-4000 4001-6000 6001-8000 yli 8000 toukokuu 16 17 29 28 20 6 kesäkuu 41 20

Lisätiedot

MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN

MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN Tämä tarina on kertomus kahdesta sisaresta. Sisarukset syntyivät Savossa, Pielaveden Heinämäellä. Heidän isänsä nimi oli Lars Katainen ja äitinsä etunimi oli Gretha.

Lisätiedot

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus Kenguru Benjamin, vastauslomake Nimi Luokka/Ryhmä Pisteet Kenguruloikka Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi,

Lisätiedot

Harvinaisten kielten osaamistarpeet Lapin alueella Ammattikielten ja viestinnän yhdistyksen kevätpäivät 18.5.2011 Kokkolassa

Harvinaisten kielten osaamistarpeet Lapin alueella Ammattikielten ja viestinnän yhdistyksen kevätpäivät 18.5.2011 Kokkolassa Harvinaisten kielten osaamistarpeet Lapin alueella Ammattikielten ja viestinnän yhdistyksen kevätpäivät 18.5.2011 Kokkolassa Ritva Ala-Louko Lapin korkeakoulukonsernin kielikeskus Rovaniemen ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Viisas kuningas Salomo

Viisas kuningas Salomo Nettiraamattu lapsille Viisas kuningas Salomo Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Kertomus 22/60 www.m1914.org Bible for Children, PO Box

Lisätiedot

lehtipajaan! Opettajan aineisto

lehtipajaan! Opettajan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Opettajan aineisto Opettajalle Ennen kuin ryhdyt lehtipajaan lue myös oppilaan aineisto Lehtipaja on tarkoitettu tt 3.-6.-luokkalaisille l ill Voit käyttää aineistoa myös 1.-2.-luokkalaisille,

Lisätiedot

Lingon & Blåbär. pähkinänkuoressa

Lingon & Blåbär. pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär (L&B) on tarjonnut ruotsalaista suunnittelua olevia laadukkaita vaatteita koko perheelle vuodesta 1996 lähtien. Tänä päivänä

Lisätiedot

Maanviljelijä ja kylvösiemen

Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Puumalan saaristoreitti Menestystarina 2017

Puumalan saaristoreitti Menestystarina 2017 Puumalan saaristoreitti Menestystarina 2017 Riitta Viialainen, Nestorinranta 15.11.2017 Puumalan saaristoreitti 300 km Helsingistä 260 km Pietarista Aikataulu, hinnat, kapasiteetti, matka-aika Klo 14

Lisätiedot

HELMIKUU 2015. Ateljé Margaretha - PL 6370-00002 Helsinki Puh. 09 3157 9210 www.margaretha.fi Sähköposti: asiakaspalvelu@margaretha.

HELMIKUU 2015. Ateljé Margaretha - PL 6370-00002 Helsinki Puh. 09 3157 9210 www.margaretha.fi Sähköposti: asiakaspalvelu@margaretha. HELMIKUU 2015 Ateljé Margaretha - PL 6370-00002 Helsinki Puh. 09 3157 9210 www.margaretha.fi Sähköposti: asiakaspalvelu@margaretha.fi Hyvä Kerhojäsen! Aivan ensimmäiseksi me täällä Ateljé Margarethalla

Lisätiedot

Liite 2: Opiskelijakysely

Liite 2: Opiskelijakysely Liite 2: Opiskelijakysely Sukupuoli ( ) Nainen ( ) Mies Ikä ( ) 18-24 ( ) 25-30 ( ) 31-44 ( ) 45-59 ( ) yli 60 Mistä maasta olet kotoisin? (pudotusvalikko, maat) Mikä on äidinkielesi? (pudotusvalikko,

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

S U O M I. Siirtolaisuus -postimerkissä on ahvenanmaalaisen emigrantin Ture Bengtzin tekemä litografia. SIVUT 6 7. www.posten.ax

S U O M I. Siirtolaisuus -postimerkissä on ahvenanmaalaisen emigrantin Ture Bengtzin tekemä litografia. SIVUT 6 7. www.posten.ax S U O M I Siirtolaisuus -postimerkissä on ahvenanmaalaisen emigrantin Ture Bengtzin tekemä litografia. www.posten.ax SIVUT 6 7 POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN PB 100 22101 MARIEHAMN PUHELIN 018 636 640 Tilaukset

Lisätiedot

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Getsemane-niminen puutarha, yrttitarha Öljymäellä. b) Ajallinen yhteys

Lisätiedot

Kulttuurimatka suomalaiseen kotiin

Kulttuurimatka suomalaiseen kotiin Kulttuurimatka suomalaiseen kotiin Case: Cosy Finland Hele Kaunismäki / Kulttuurin ketju -hanke, Turku Touring, 8.4.2011 Mistä kaikki alkoi? Kirsti Sergejeff pääsi Gambian matkallaan vuonna 2002 tutustumaan

Lisätiedot

Lucia-päivä 13.12.2013

Lucia-päivä 13.12.2013 Lucia-päivä 13.12.2013 Perjantai 13.12.2013 oli tapahtumarikas päivä: oli Lucia-päivä! Päivä alkoi klo 8.15 juhlasalissa, kun Luciat esiintyivät EKOn väen ja joulupuuroon kutsuttujen vieraiden edessä.

Lisätiedot

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri Simo Sivusaari Simo Yrjö Sivusaari syntyi 26.10.1927 Vaasassa. Hän kävi kolmivuotisen puutarhaopiston ja on elättänyt perheensä pienellä taimi- ja kukkatarhalla. Myynti tapahtui Vaasan torilla ja hautausmaan

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

A2- kielivalinta. 1 Perusopetuksen vieraiden kielten opetuksen kehittämishanke Kielitivoli

A2- kielivalinta. 1 Perusopetuksen vieraiden kielten opetuksen kehittämishanke Kielitivoli A2- kielivalinta 1 Perusopetuksen vieraiden kielten opetuksen kehittämishanke Kielitivoli Hyvät KOLMASLUOKKALAISTEN vanhemmat Lapsellanne on nyt mahdollisuus valita toinenkin vieras kieli englannin lisäksi.

Lisätiedot

Raportti Turun Seudun Luonnonvalokuvaajien toiminnasta Itämeri haasteessa:

Raportti Turun Seudun Luonnonvalokuvaajien toiminnasta Itämeri haasteessa: Turun Seudun Luonnonvalokuvaajat r.y. Raportti Turun Seudun Luonnonvalokuvaajien toiminnasta Itämeri haasteessa: Helsingin ja Turun kaupunkien esittämä haaste toimiin Itämeren tilan parantamiseksi: Tietoisuuden

Lisätiedot

CAROLINE ESITTELEE AHVENANMAANSA

CAROLINE ESITTELEE AHVENANMAANSA NRO 1 2012 SUOMI 4 Kesäkuussa ilmestyy Minun postimerkkinimerkkien uusi kehys. Caroline af Ugglas on suunnitellut ahvenaiheisen postimerkin. 8 Va Valokuvaaja aja Jacob Saurén on ottanut Europapostimerkkiin

Lisätiedot

Kenguru 2013 Ecolier sivu 1 / 8 (4. ja 5. luokka)

Kenguru 2013 Ecolier sivu 1 / 8 (4. ja 5. luokka) Kenguru 2013 Ecolier sivu 1 / 8 3 pistettä 1. Missä kuviossa mustia kenguruita on enemmän kuin valkoisia kenguruita? Kuvassa D on 5 mustaa kengurua ja 4 valkoista. 2. Nelli haluaa rakentaa samanlaisen

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Kenguru 2013 Ecolier sivu 1 / 6 (4. ja 5. luokka) yhteistyössä Pakilan ala-asteen kanssa

Kenguru 2013 Ecolier sivu 1 / 6 (4. ja 5. luokka) yhteistyössä Pakilan ala-asteen kanssa Kenguru 2013 Ecolier sivu 1 / 6 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta

Lisätiedot

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net Majakka-ilta 21.11.2015 antti.ronkainen@majakka.net Majakka-seurakunta Majakan missio: Majakka-seurakunta kutsuu, opettaa, palvelee, varustaa, lähtee ja lähettää! Majakan arvolauseke: Yhdessä olemme aivan

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies Nettiraamattu lapsille Jumalan lähettämä mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Loppuraportti OPET-projekti

Loppuraportti OPET-projekti Loppuraportti OPET-projekti HENKILÖTIEDOT Johanna Jussila Omnia, Lakelan toimipiste Tel: 046-8515142 email: johanna.jussila(a)omnia.fi TYÖYKSIKKÖ Hotelli Libyan Princess Main Street, Paleochora 73001,

Lisätiedot

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA KERROMME KULUNEEN VUODEN KUULUMISISTA JA VIIME VUODEN MIELEENPAINUVISTA TAPAHTUMISTA Talvella oli paljon pakkasta ja lunta. Paljon vaatteita päälle ja

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

Agricolan Monenlaista luettavaa 2

Agricolan Monenlaista luettavaa 2 Helikopteri Jo 500 vuotta sitten italialainen keksijä Leonardo da Vinci suunnitteli helikopterin. Silloin sellaista ei kuitenkaan osattu vielä valmistaa. Vasta 70 vuotta sitten tehtiin ensimmäinen toimiva

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

IKONIT, IHMISET JA SOTA

IKONIT, IHMISET JA SOTA OPETUSMATERIAALIA SUOMEN KANSALLISMUSEO IKONIT, IHMISET JA SOTA KUVATAITEEN OPETUKSEN TEHTÄVÄPAKETTI Tehtäväpaketin avulla käydään läpi ikoneihin liittyviä perustietoja ja tutustutaan ikonimaalarin käyttämään

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

S U O M I. www.posten.ax. Kaloja postimerkeissä! SIVUT 4 6

S U O M I. www.posten.ax. Kaloja postimerkeissä! SIVUT 4 6 S U O M I www.posten.ax Kaloja postimerkeissä! SIVUT 4 6 POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN PB 100 22101 MARIEHAMN Uutuuksia näyttelyvieraille Näyttelyvieraamme kysyvät useasti: "Onko teillä mitään uutta, erikoista

Lisätiedot

Joulukuun työllisyyskatsaus 2014

Joulukuun työllisyyskatsaus 2014 NÄKYMIÄ JOULUKUU 2014 POHJANMAAN ELY-KESKUS Joulukuun työllisyyskatsaus 2014 Julkaisuvapaa 20.1.2015 klo 9.00 Työttömyys korkeimmalla tasolla yli vuosikymmeneen. Pohjanmaan maakunta ainut alle kymmenen

Lisätiedot

Lapin Rovaniemen moduuli 2 verkko-opiskelijoiden kysymyksiä tetoimiston virkailijoiden tapaamiseen AC-huoneessa:

Lapin Rovaniemen moduuli 2 verkko-opiskelijoiden kysymyksiä tetoimiston virkailijoiden tapaamiseen AC-huoneessa: Lapin Rovaniemen moduuli 2 verkko-opiskelijoiden kysymyksiä tetoimiston virkailijoiden tapaamiseen AC-huoneessa: Koulutukseen ja Te-toimiston rooliin liittyviä kysymykset: 1. Olen yli 30-vuotias mutta

Lisätiedot

Pablo-vaari pääsee hoivakotiin

Pablo-vaari pääsee hoivakotiin Pablo-vaari pääsee hoivakotiin Tämä on tarina kunnan hoivakodin rakentamisesta. Päättävistä kunnan sedistä ja tädeistä, hoivakotipaikkaa tarvitsevista vanhuksista ja hoivakotien rakentajasta. Tämä tarina

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

PIKAOPAS 1. Kellotaulun kulma säädetään sijainnin leveys- asteen mukaiseksi.

PIKAOPAS 1. Kellotaulun kulma säädetään sijainnin leveys- asteen mukaiseksi. Käyttöohje PIKAOPAS 1. Kellotaulun kulma säädetään sijainnin leveysasteen mukaiseksi. Kellossa olevat kaupungit auttavat alkuun, tarkempi leveysasteluku löytyy sijaintisi koordinaateista. 2. Kello asetetaan

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset.

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset. MAI FRICK KOMPARAATIO ELI VERTAILU 1. Komparatiivi -mpi -mpa, -mma monikko: -mpi, -mmi - Kumpi on vanhempi, Joni vai Ville? - Joni on vanhempi kuin Ville. - Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on

Lisätiedot

Kappale 2. Tervetuloa!

Kappale 2. Tervetuloa! Kappale 2 Tervetuloa! 17 Virtaset muuttavat On maanantai. Virtaset muuttavat. Osoite on Koivutie 8. 18 Joonas Virtanen on pihalla. Pieni poika tulee ulos. Hei, kuka sinä olet? Minä olen Joonas Virtanen.

Lisätiedot

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi TEE OIKEIN Kumpi on (suuri) suurempi, Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) valoisampi kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) halvempi kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) helpompi

Lisätiedot

www.posten.ax Andreas Dienert on suunnitellut tämän vuoden humoristiset joulumerkit. Myös tänä vuonna voit osallistua joulumerkkiarvontaan!

www.posten.ax Andreas Dienert on suunnitellut tämän vuoden humoristiset joulumerkit. Myös tänä vuonna voit osallistua joulumerkkiarvontaan! S U O M I www.posten.ax Andreas Dienert on suunnitellut tämän vuoden humoristiset joulumerkit. Myös tänä vuonna voit osallistua joulumerkkiarvontaan! SIVUT 6 7 POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN PB 100 22101 MARIEHAMN

Lisätiedot

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU Toiminnallinen esiopetus on: Toiminnallinen esiopetus on tekemällä oppimista. Vahvistaa vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja, sekä

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

2/2010. Tässä numerossa: Elämys putki. Haastatteluja. Syksyisiä kuvia. Kamera esittely. Tulevia tapahtumia..

2/2010. Tässä numerossa: Elämys putki. Haastatteluja. Syksyisiä kuvia. Kamera esittely. Tulevia tapahtumia.. 2/2010. Tässä numerossa: Elämys putki. Haastatteluja. Syksyisiä kuvia. Kamera esittely. Tulevia tapahtumia.. Pääkirjoitus. Hei vaan kaikki lukijat, tässä olisi nyt toinen numero lehdestä jolla on nyt nimikin.

Lisätiedot

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) sivu 1/5

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) sivu 1/5 Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) sivu 1/5 3 pisteen tehtävät 1. Miettisen perhe syö 3 ateriaa päivässä. Kuinka monta ateriaa he syövät viikon aikana? A) 7 B) 18 C) 21 D) 28 E) 37 2. Aikuisten pääsylippu

Lisätiedot

Lapsilisä ja monilapsikorotus [Barnbidrag och flerbarnstillägg]

Lapsilisä ja monilapsikorotus [Barnbidrag och flerbarnstillägg] Lapsilisä ja monilapsikorotus [Barnbidrag och flerbarnstillägg] Klicka här, skriv ev. Undertitel Lapsilisää maksetaan, kunnes lapsi täyttää 16 vuotta. Sen jälkeen peruskoulua jatkavat lapset saavat jatkettua

Lisätiedot

Sinun ja kummilapsesi kirjeenvaihto

Sinun ja kummilapsesi kirjeenvaihto Sinun ja kummilapsesi kirjeenvaihto 1 Kirjeen saaminen on aina iloinen yllätys Kummilapsesi ilahtuu varmasti, jos toisinaan muistat häntä postikortilla tai lyhyellä kirjeellä. Postikortit ovat suositeltavia,

Lisätiedot

NÄKÖISLEHTI. Esittelemme tekemiämme LEHTIÄ JA KIRJOJA KUVASARJA NÄKÖISLEHDESSÄ VIDEO NÄKÖISLEHDESSÄ. Mielenkiintoiset SUORALINKIT

NÄKÖISLEHTI. Esittelemme tekemiämme LEHTIÄ JA KIRJOJA KUVASARJA NÄKÖISLEHDESSÄ VIDEO NÄKÖISLEHDESSÄ. Mielenkiintoiset SUORALINKIT NÄKÖISLEHTI Esittelemme tekemiämme LEHTIÄ JA KIRJOJA KUVASARJA NÄKÖISLEHDESSÄ VIDEO NÄKÖISLEHDESSÄ Mielenkiintoiset SUORALINKIT MATKAKOHDE: BURG ELZ Kerpenin lähellä MUISTOJEN SPA VALMIS PAINETTAVAKSI!

Lisätiedot

Asiakirja Toimijat Päiväys Paikallissanomat 20.7.1933 N:o 29 paikallissanomat. Kankaanpää 5.1.1939 N:o 1 Kankaanpää

Asiakirja Toimijat Päiväys Paikallissanomat 20.7.1933 N:o 29 paikallissanomat. Kankaanpää 5.1.1939 N:o 1 Kankaanpää Kotiseutukokoelma Kansio: SEKALAISTA Otsikonmukaisesti sekalaisia asiakirjoja ym. Myöhemmin kenties löytävät ne uuden leposijan. Kansio oli pääosin valmiiksi kerätty. Lisätty on joitakin orpoja asiakirjoja.

Lisätiedot

Hyvä johtaja? Jossain vaiheessa hyvä johtaja osaa väistyä. kalle.isokallio@kalkhas.fi 2. Hyvä johtaminen?

Hyvä johtaja? Jossain vaiheessa hyvä johtaja osaa väistyä. kalle.isokallio@kalkhas.fi 2. Hyvä johtaminen? Hyvä johtaja? Aleksanteri Suuri Napoleon Hitler Jossain vaiheessa hyvä johtaja osaa väistyä. kalle.isokallio@kalkhas.fi 1 Hyvä johtaminen? Riippuu siitä, minkälaisia yksilöitä johtaa. Pitää vain saada

Lisätiedot

Näin syntyy Ulkopolitiikka. Yhteistyötä, hiljaisia signaaleja ja sinnikästä editointia

Näin syntyy Ulkopolitiikka. Yhteistyötä, hiljaisia signaaleja ja sinnikästä editointia Näin syntyy Ulkopolitiikka Yhteistyötä, hiljaisia signaaleja ja sinnikästä editointia Joonas Pörsti / UP / 17.9.2014 Ulkopolitiikka on sitoutumaton kansainvälisiin suhteisiin erikoistunut aikakauslehti.

Lisätiedot

Kannuksen Kotiseutupäivät Kotiseutupäivillä yhdistystä edustivat Ritva Niemikorpi, Martti Määttä ja Leila Keski-Korpi.

Kannuksen Kotiseutupäivät Kotiseutupäivillä yhdistystä edustivat Ritva Niemikorpi, Martti Määttä ja Leila Keski-Korpi. Jäsentiedote 11.10.2010 Iloiset syksyn toivotukset jäsenistöllemme! Vaikka viimeiset lehdet putoilevatkin jo puista, ei yhdistyksemme siirry talviunille. Porhallamme iloisesti kohti joulua ja syksyn ja

Lisätiedot

S U O M I. www.posten.ax. Toukokuussa ilmestyy taidekäsityöaiheinen postimerkkivihko. SIVUT 9 11

S U O M I. www.posten.ax. Toukokuussa ilmestyy taidekäsityöaiheinen postimerkkivihko. SIVUT 9 11 S U O M I www.posten.ax Toukokuussa ilmestyy taidekäsityöaiheinen postimerkkivihko. SIVUT 9 11 POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN PB 100 22101 MARIEHAMN Ahvenanmaa taidekäsityöläisten paratiisi Luonnonläheiset raaka-aineet,

Lisätiedot

Prinssistä paimeneksi

Prinssistä paimeneksi Nettiraamattu lapsille Prinssistä paimeneksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

8-99- vuotiaille taikuri + yleisö

8-99- vuotiaille taikuri + yleisö 8-99- vuotiaille taikuri + yleisö Pelin tavoite: Tulla taikuriksi FI Sisältö: 61 korttia (48 kortin pakka + 6 tuplatausta korttia + 1 lyhyt kortti + 6 temppukorttia 4 perhettä (punainen, sininen, vihreä,

Lisätiedot