Lapin yliopisto Taiteiden tiedekunta Tekstiili- ja vaatetusalan koulutusohjelman valintakoetehtävät 2010

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lapin yliopisto Taiteiden tiedekunta Tekstiili- ja vaatetusalan koulutusohjelman valintakoetehtävät 2010"

Transkriptio

1 Lapin yliopisto Taiteiden tiedekunta Tekstiili- ja vaatetusalan koulutusohjelman valintakoetehtävät 2010 Tehtävä 1a / Tekstiili Maanantai klo Design-hotelli: Sisustus Design-hotellin sisustuksessa yhdistetään kansainvälistä huippudesignia ja suomalaista kulttuuriperinnettä tavalla, joka stimuloi kaikkia aisteja ja tekee lähtemättömän vaikutuksen vieraaseen. Kaikki huoneet on varustettu ainutlaatuisen monipuolisesti; ylelliset vuoteet ja verhot, muhkeat kylpytakit ja pyyhkeet, yllättävät seinä- ja lattiamateriaalit sekä kirja- ja lehtivalikoima... Suunnittele design-hotellihuoneen sisustus. Luo tilaan teeman mukainen tunnelma materiaalien, kuvioiden, värien, valaistuksen ym. rekvisiitan avulla. Piirrä ja maalaa vesi- ja / tai peitevärein designhotellihuoneen sisätila A3- kokoiselle piirustuspaperille. Ilmaisun persoonallisuus ja ideointikyky, tilan hahmottaminen ja kolmiulotteisuuden kuvaaminen, tilan tunnelma, kuviomaailma ja väritys. Kirjoita työn (1 kpl) taakse tehtävän numero 1a, oma nimesi ja syntymäaikasi (vain sos. tunnuksen alkuosa) sekä suuntautumisalasi TE. Palauta työ 1b tehtävän kanssa samaan aikaan. Tehtävä 1A / Vaatetus Maanantai klo Mitä havaitsit matkalla pääsykokeisiin? Piirrä tekemiäsi havaintoja matkatarinoiden mielikuvatauluksi. Ilmaise väreillä matkalla kokemaasi tunnelmaa ja anna tarinallesi kuvaava nimi, jonka kirjoitat piirustusarkin vasempaan alalaitaan. A2 arkille värillisenä, värienkäyttö vapaa. Havainnointikyky, sommittelutaito, värienkäyttö, tunnelman ilmaisu

2 Kirjoita työn taakse tehtävän numero 1A, oma nimesi ja syntymäaikasi (vain sos. tunnuksen alkuosa) sekä suuntautumisalasi VA. Jätä työ pöydällesi odottamaan iltapäivän tehtävää, joka liittyy tehtävään 1A. Tehtävä 1b / Tekstiili Maanantai klo Design-hotelli: Kuviopinnat Yksilöllisten ja korkeatasoisten huoneiden ohella design-hotelli tarjoaa kaksi erilaista ravintolamaailmaa ja klubin. Valitse yksityiskohta design-hotellihuoneeseen suunnittelemastasi kuviomaailmasta (tehtävä 1a). Suurenna yksityiskohta ja muodosta siitä jatkuvaa kuviopintaa yhdelle A3-kokoiselle piirustuspaperille. Lisäksi suunnittele joko ravintolaan tai klubiin sopiva kokolattiamatto. Kuvaa suunnitelmasi kolmiulotteisesti joko ravintola- tai klubitilassa A3-kokoiselle piirustuspaperille. Esitystekniikka on vapaa. Kuvio- ja värisommittelu. Pintarakenteen soveltuvuus teemaan ja tilaan. Tilan hahmottaminen ja kolmiulotteisuuden kuvaaminen. Tehtävien palautusohje: Liitä mukaan myös alkuluonnoksesi ja ideoiden kehittelyt. Perustele valintojasi lyhyesti A4-kokoiselle ideointipaperille. Kirjoita töiden (2kpl) ja ideapapereiden taakse tehtävän numero 1b, oma nimesi ja syntymäaikasi (vain sos. tunnuksen alkuosa) sekä suuntautumisalasi TE. Palauta tehtävät 1a ja 1b samanaikaisesti. Tehtävä 1B / Vaatetus Maanantai klo Käytä tehtävän 1A matkatarinapiirrostasi kauluksen ideoinnin lähtökohtana. Suunnittele ja muotoile saamastasi materiaalista kaulus, johon liittyy myös musiikin kuuntelu. Piirrä A3 arkille suunnitelmasi ihmisen päälle puettuna suuressa koossa. Voit kokeilla kaulusmuotoilua luokassa olevilla sovitusnukeilla työskentelyn yhteydessä ja käyttää kokoamiseen annettuja materiaaleja. Kauluksen kokoaminen annetusta materiaalista ja käytettävissä olevia tarvikkeita hyödyntäen. Piirros A3 arkille värillisenä. Esitystekniikka on vapaa. Liitä tekemäsi kaulus klemmarilla piirustusarkkiin.

3 Muodon hallinta, ideointikyky, kuvallinen esitys, toiminnallisuus, viimeistys Kirjoita työn taakse tehtävän numero 1B, oma nimesi ja syntymäaikasi (vain sos.tunnuksen alkuosa) sekä suuntautumisalasi VA. Palauta kaulus klemmarilla piirustusarkkiin liitettynä. Palauta tehtävät 1A ja 1B samanaikaisesti. Tehtävä 2/ Tekstiili Tiistai klo Tehtävän tausta Tekstiilisuunnittelijalla on mahdollisuus olla vaikuttamassa eri tilojen, kuten kotien, koulujen, hoitolaitosten ja eri julkisten tilojen ilmeeseen suunnittelemiensa tekstiilien välityksellä. Entistä useammin tekstiilisuunnittelija on myös mukana eri alojen osaajien ja muotoilijoiden kanssa yhdessä vaikuttamassa ympäristön ja tilan kokonaisvaltaiseen ilmeeseen. Ympäristömme viestii ja vaikuttaa meihin. Lapin yliopiston tekstiilisuunnittelun koulutuksessa perehdytään tilan ja ihmisen väliseen vuorovaikutukseen ja annetaan valmiuksia vaikuttaa esimerkiksi asumiseen liittyviin tiloihin erilaisin keinoin. Näiden opintojen myötä tuleva tekstiilisuunnittelun muotoilija oppii pohtimaan tekstiilien merkitystä syvemmin. Toteutustapa Pohdi ja kirjoita oheisten tekstien innostamana tai provosoimana näkemyksiäsi tiloista ja tekstiileistä. Kerro omista kokemuksistasi ja tekstiilien merkityksistä eri ympäristöissä. Minkä näet tarpeellisena, minkä turhana, minkä suunnittelijan kannalta tärkeänä ja mitä haluaisit pohtia yleisemmin, tehdä tai jopa muuttaa. Arviointiperusteet Tehtävässä arvioidaan kykyäsi löytää tekstien olennainen sisältö/viesti ja taitoasi jäsentää se yhdessä mielipiteittesi kanssa mielekkääksi ja ymmärrettäväksi, kirjalliseen muotoon laadituksi puheenvuoroksi. Tekstit Jokela, Sanna Elvyttävä mielipaikka. Visuaalisen maiseman hyvän olon elementit. S Kestilä, Sini Viihtyisyyden elementit. Potilashuonekonsepti Lapin keskussairaalana neurologian osastolle. S Liikanen, Hanna-Liisa (toim.) Hyvän asumisen ja elämisen elementit. S

4 Tehtävän palautusohjeet Kirjoita jokaiseen paperiin oikeaan yläkulmaan tehtävän numero 2, oma nimesi ja syntymäaikasi sekä suuntautumisvaihtoehtosi (TE). Tehtävä 2/ Vaatetus Tiistai klo Tehtävän tausta: Iittala Groupin tutkimuspäällikkö Raija Siikamäki lausuu Arttu-lehdessä: On aika huomata, että meillä on juuret jossakin ja että olemme jostain kotoisin. Siksi kaikkea osaamista ei pitäisi siirtää pois Suomesta. Siikamäki uskoo myös, että PAIKALLISUUS on pian oleva Seuraava Iso Juttu designin ja tuottamisen alalla tietenkin kestävän kehityksen hengessä. Suomalaisuuden lisäksi jokainen suunnittelija tarvitsee aimo annoksen luovuutta, joka on johdattanut sellaisia design -nimiä kuin Aki Choklat, Ivana Helsinki, Leena Sipilä, Tiia Vanhatapio, Marja Rak. Joonas ja Marja Rakin perustaman Noolan Oy:n tavoitteena on kehittää kokonainen tuotemerkki, joka rakentuu hyvälle laadulle. Noolan Oy on saanut vuoden 2010 taito-palkinnon. Vaatetusala kuten muutkin toimialat joutuu määrittelemään uudelleen toimintatapansa ja huomioimaan ilmastonmuutoksen, jätevuoret, kertakäyttökulutuksen ja kestävän kehityksen haasteet. Aalto-yliopiston Taideteollisessa Korkeakoulussa toivotaan, että Creative Sustainability Luova kestävä kehitys edistää ja kehittää kestävään kehitykseen liittyvää osaamista ja tietoa kaikilla muotoilun aloilla. Vaatetussuunnittelijan vastuu kestävästä kehityksestä on nyt ja tulevaisuudessa paljon suurempi kuin menneinä vuosikymmeninä. Kestäviä, hyvin suunniteltuja ja valmistettuja laadukkaita vaatteita tarvitaan tulevaisuudessakin, eikö? Toteutustapa: Pohdi ja esitä oma mielipiteesi yllä olevista ajatuksista sekä kerro minkälaisen vision itse näet suomalaisen vaatetussuunnittelijan työstä, luovuudesta ja tuotteen laadusta sekä kestävästä kehityksestä tulevaisuudessa. Käytä oheisia tekstejä kirjoituksesi pohjana. Otsikoi kirjoituksesi. Kirjoita kauno- tai tekstauskirjaimin, siis ei suuraakkosin. Laajuus yksi konseptipaperi. Kirjoita jokaiseen paperiin oikeaan yläkulmaan tehtävän nro 2, nimesi, syntymäaika, ja suuntautuminen (VA). Tehtävässä arvioidaan kykyäsi löytää tekstien ydinsanoma ja taitoasi jäsentää ja soveltaa tätä asiatietoa kirjalliseen muotoon puoltavien tai vastustavien mielipiteittesi tueksi omaa pohdintaa ja lähdeaineistoa käyttäen. Tekstit: Tekstiili 3/ 2008 Sonja Aitto-oja. Aki Choklat luovuuden välttämättömyys, s. 11. Tekstiili 3/ 2010 Uutisia:Vuoden 2010 taito-palkinto. Leena Sipilästä vuoden huovuttaja Arttu 2/ 2009 John Thackara. Luodaan merkityksiä, ei roinaa, s. 17. Arttu 2/ 2009 Tommi Laitio. Kaunis teko. Liisa Riski, s. 19.

5 Arttu 1/ 2009 Kestävää kehitystä ja ekotehokkuutta. s. 6, 7. Tehtävä 3 / Tekstiili Tiistai klo Pinnat, tekstuurit ja tunnelmat Jaa A2-kokoinen piirustuspaperi kahdeksaan yhtä suureen osaan. Kuvaa neljään ensimmäiseen osaan tunnelman mukainen pinta lyijykynillä piirtäen: - ryppyinen - räiskyvä - pörröinen - sateinen Esitä lopuissa neljässä osassa piirtämäsi pinnat kolmiulotteisina paperista leikaten ja liimaten. Piirrä lyijykynillä. Leikkaa ja liimaa piirustuspapereista. Pinnan- ja tunnelman kuvaaminen, piirustustaito, sommittelutaito. Kirjoita työn (1 kpl) taakse tehtävän numero 3, oma nimesi ja syntymäaikasi (vain sos. tunnuksen alkuosa) sekä suuntautumisalasi TE. Tehtävä 3 / Vaatetus Tiistai klo Olet aloittamassa suunnittelijana vaatetusalan yrityksessä, jonka asiakkaat ovat kansainvälisiä, rohkeasti pukeutuvia ja eri-ikäisiä naisia. Mallistosi esitellään kansainvälisillä messuilla ja siellä ovat esillä 20-, 40- ja 60- vuotiaiden naisten uudet pukeutumisideat. Suunnittele messuosaston kolmelle mallinukelle eri-ikäisten naisten vaatekokonaisuudet. Käytä annettuja materiaaleja ja värejä ja anna mallistollesi nimi. Esitä mallinuket suuressa koossa yhdellä A3 arkilla ja merkitse kunkin mallinuken viereen asiakkaiden ikäryhmä. Piirrä vaatteet värillisenä mallinukkien päällä kuvattuna A3 koossa. Esitystekniikka on vapaa.

6 Asiakkaiden huomioiminen, ideointikyky, visuaalinen ilme, värien käyttö ja kokonaisuuksien sommittelu Kirjoita työn taakse tehtävän numero 3, oma nimesi ja syntymäaikasi (vain sos.tunnuksen alkuosa) sekä suuntautumisalasi VA. Haastattelu Valintakokeisiin osallistuvien haastattelu toteutetaan molemmissa suuntautumisvaihtoehdoissa pohjautuen aiemmin lähetettyihin portfolioihin tehtävien 1-3 suorittamisen aikana erillisen haastatteluaikataulun mukaisesti.

Suoritustapa: Piirrä ja/tai maalaa vesi- ja/tai peitevärein A3-kokoiselle piirustuspaperille.

Suoritustapa: Piirrä ja/tai maalaa vesi- ja/tai peitevärein A3-kokoiselle piirustuspaperille. LAPIN YLIOPISTO TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN KOULUTUSOHJELMA VALINTAKOETEHTÄVÄT 2011 Sisustus- ja tekstiilimuotoilu Tehtävä 1a / Sisustus- ja tekstiilimuotoilu 13.6.2011 klo 9.30 12.00 Sisustusvalaisin Valaisimet

Lisätiedot

LAPIN YLIOPISTO TEKSTIILI JA VAATETUSALAN KOULUTUSOHJELMA VALINTAKOETEHTÄVÄT 2009

LAPIN YLIOPISTO TEKSTIILI JA VAATETUSALAN KOULUTUSOHJELMA VALINTAKOETEHTÄVÄT 2009 Tehtävä 1 / Tekstiiliala Maanantai 8.6.2009 klo 9.30 16.30 Olet tätä tehtävää lukiessasi taiteiden tiedekunnan tekstiili ja vaatetusalan koulutusohjelman eräässä luokkatilassa. Tehtävänäsi on suunnitella

Lisätiedot

Suunnittele ravintolatilan sisustus. Luo tilaan teeman mukainen tunnelma kuvioiden, banderollien, värien, valaistuksen ym. rekvisiitan avulla.

Suunnittele ravintolatilan sisustus. Luo tilaan teeman mukainen tunnelma kuvioiden, banderollien, värien, valaistuksen ym. rekvisiitan avulla. LAPIN YLIOPISTO TEKSTIILI JA VAATETUSALAN LAITOS VALINTAKOETEHTÄVÄT / KEVÄT 2006 Tehtävät 1A ja 1B / Tekstiiliala Ti 6.6.2006 klo 9.00 16.00 Tehtävä 1 Rantafestarit Rovaniemellä vietetään talven kylmimpään

Lisätiedot

Vaatetusmuotoilu. Teollinen muotoilu. Koru- ja jalometallimuotoilu

Vaatetusmuotoilu. Teollinen muotoilu. Koru- ja jalometallimuotoilu Teollinen muotoilu Koru- ja jalometallimuotoilu Sisustusarkkitehtuuri ja kalustemuotoilu Aika Maanantai 29.5. klo 11.00-12.45 Tehtävä 1 TILASTA TASOKSI Käytä lähtökohtana/ mallina ennakkotehtäväksi suunnittelemaasi

Lisätiedot

Arviointiperusteet: Otsikointi, kuvauksen selkeys, argumentoinnin ja perustelujen havainnollisuus ja johdonmukaisuus, oikeakielisyys.

Arviointiperusteet: Otsikointi, kuvauksen selkeys, argumentoinnin ja perustelujen havainnollisuus ja johdonmukaisuus, oikeakielisyys. ENNAKKOTEHTÄVÄT AUDIOVISUAALISEN MEDIAKULTTUURIN KOULUTUSOHJELMAN ENNAKKOTEHTÄVÄT 2010 Tehtävä 1. Tehtävän määrittely: MINUN SUHTEENI SOSIAALISEEN MEDIAAN. Määrittele ja perustele henkilökohtainen suhteesi

Lisätiedot

Vaatetusmuotoilu. Teollinen muotoilu. Koru- ja jalometallimuotoilu

Vaatetusmuotoilu. Teollinen muotoilu. Koru- ja jalometallimuotoilu Vaatetusmuotoilu Teollinen muotoilu Sisustusarkkitehtuuri ja kalustemuotoilu Aika Maanantai 29.5. klo 11.00-12.45 Tehtävä 1 TILASTA TASOKSI Käytä lähtökohtana/ mallina ennakkotehtäväksi suunnittelemaasi

Lisätiedot

Vaatetusmuotoilu. Teollinen muotoilu. Koru- ja jalometallimuotoilu

Vaatetusmuotoilu. Teollinen muotoilu. Koru- ja jalometallimuotoilu Vaatetusmuotoilu Koru- ja jalometallimuotoilu Sisustusarkkitehtuuri ja kalustemuotoilu Aika Maanantai 29.5. klo 11.00-12.45 Tehtävä 1 TILASTA TASOKSI Käytä lähtökohtana/ mallina ennakkotehtäväksi suunnittelemaasi

Lisätiedot

Vaatetusmuotoilu. Teollinen muotoilu. Koru- ja jalometallimuotoilu

Vaatetusmuotoilu. Teollinen muotoilu. Koru- ja jalometallimuotoilu Vaatetusmuotoilu Teollinen muotoilu Koru- ja jalometallimuotoilu Aika Maanantai 29.5. klo 11.00-12.45 Tehtävä 1 TILASTA TASOKSI Käytä lähtökohtana/ mallina ennakkotehtäväksi suunnittelemaasi kolmiulotteista

Lisätiedot

Maanantai 13.6.2016 klo 9.00 13.00 (F2066 ja F2063) Tehtävä 1 - Audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelma

Maanantai 13.6.2016 klo 9.00 13.00 (F2066 ja F2063) Tehtävä 1 - Audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelma AUDIOVISUAALISEN MEDIAKULTTUURIN KOULUTUSOHJELMA 2016 Maanantai 13.6.2016 klo 9.00 13.00 (F2066 ja F2063) Tehtävä 1 - Audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelma Tehtävän materiaalit Lyhytelokuva

Lisätiedot

Tehtävä 1 Maanantai

Tehtävä 1 Maanantai Tehtävä 1 Maanantai 9.30 12.30 Typografia tekee kirjoitetusta tekstistä näkyvää ja muotoilee sen ulkoasun. Millä tavalla typografia vaikuttaa kulttuurissamme ja elämässämme? Poimi esimerkkejä omien kokemustesi

Lisätiedot

Liitteet. Kohderyhmän ikä ja elämäntyyli. Liite I. Kyselylomake

Liitteet. Kohderyhmän ikä ja elämäntyyli. Liite I. Kyselylomake Liitteet Liite I. Kyselylomake Kohderyhmän ikä ja elämäntyyli 1. Onko yritys määritellyt kohderyhmän iän mallistolle, jota olet viimeksi suunnitellut tai jota suunnittelet parhaillaan? a. on, kohderyhmän

Lisätiedot

Kuvaa tilanne, tunnelma, yksityiskohdat ja tila.

Kuvaa tilanne, tunnelma, yksityiskohdat ja tila. LAPIN YLIOPISTO TEKSTIILI JA VAATETUSALAN KOULUTUSOHJELMA VALINTAKOETEHTÄVÄT / KEVÄT 2008 Tehtävä 1 / Tekstiili Maanantai 9.6.2008 Klo 9.30 16.30 Kodin tunnelmaa, henkäyksen ohuet verhot, pörröinen karvamatto,

Lisätiedot

Visuaalisen suunnittelun suuntautumisvaihtoehto. Visuaalisen suunnittelun valintakoe 2018, Vaihe 1 TEHTÄVÄ 1. Tehtävä: Pakopiste

Visuaalisen suunnittelun suuntautumisvaihtoehto. Visuaalisen suunnittelun valintakoe 2018, Vaihe 1 TEHTÄVÄ 1. Tehtävä: Pakopiste Visuaalisen suunnittelun valintakoe 2018, Vaihe 1 TEHTÄVÄ 1 Tehtävä: Pakopiste Tehtävänäsi on piirtää pakopiste. Paperin koko A3, toteutusvälineenä lyijykynä. Kirjoita paperin kääntöpuolelle: Maksimissaan

Lisätiedot

Tehtävä 1. Valintakoe 2014 Graafisen suunnittelun koulutusohjelma, Lapin yliopisto, TTK Maanantai 9.6.2014, klo 9.00-12.00

Tehtävä 1. Valintakoe 2014 Graafisen suunnittelun koulutusohjelma, Lapin yliopisto, TTK Maanantai 9.6.2014, klo 9.00-12.00 Tehtävä 1. Maanantai 9.6.2014, klo 9.00-12.00 Kirjallinen tehtävä Ennakkoon luettava materiaali: Typografia Kieltä vai visuaalisuutta (sivut 81 156). Kirjoita essee, jossa pohdit kysymystä siitä, millaisia

Lisätiedot

tekstiilisuunnittelu II alkaa 25.8. Mallisto II alkaa 26.8. omat infot 13-17 Miestenvaatekaava

tekstiilisuunnittelu II alkaa 25.8. Mallisto II alkaa 26.8. omat infot 13-17 Miestenvaatekaava 1 / 9 Muodin pääaine TaK 2015-2016 / Syksy päivitetty: 18.6.2015 Muutokset aikataulussa ovat mahdollisia ja niistä tiedotetaan erikseen. Yksityiskohtaisen aikataulun ilmoittaa kurssin opettaja kurssin

Lisätiedot

ELOKUVAN JA TELEVISION ENNAKKOTEHTÄVÄT KEVÄÄLLÄ 2016

ELOKUVAN JA TELEVISION ENNAKKOTEHTÄVÄT KEVÄÄLLÄ 2016 1 / 5 Korkeakoulujen yhteishaku kevät 2016 ELOKUVAN JA TELEVISION ENNAKKOTEHTÄVÄT KEVÄÄLLÄ 2016 Äänisuunnittelu Päivätoteutus Tutustu huolellisesti Elokuvan ja television hakuohjeisiin ja valintaperusteisiin.

Lisätiedot

TAIDETEOKSEN SISÄLLÄ. Kuvittele itsesi teoksen sisään noin 5 cm:n pituisena ja piirrä eteesi aukeava näkymä. Pystysuuntaiselle A3-arkille piirtämällä.

TAIDETEOKSEN SISÄLLÄ. Kuvittele itsesi teoksen sisään noin 5 cm:n pituisena ja piirrä eteesi aukeava näkymä. Pystysuuntaiselle A3-arkille piirtämällä. PIIRUSTUS- JA SUUNNITTELUKOE ARKKITEHTUURIN JA MAISEMA-ARKKITEHTUURIN HAKUKOHTEET MAANANTAI 7.6.2010 KLO 10.00-12.00 1 TAIDETEOKSEN SISÄLLÄ Oheinen kuva esittää Richard Longin veistosta A Line in Scotland

Lisätiedot

Tästä alkaa suomalainen laatutyö.

Tästä alkaa suomalainen laatutyö. Tästä alkaa suomalainen laatutyö. Perinteet ohjaavat osaamista inspiraatiot synnyttävät kauneutta. Aito suomalainen osaaminen synnyttää laadukkaita pellavatekstiilejä kylpyyn, saunaan ja kodin sisustukseen.

Lisätiedot

tiistai Kaksiosainen: Suoritetaan ensin kohta a, aikaa 15 min. Sen jälkeen paperit kootaan ja aloitetaan kohta b.

tiistai Kaksiosainen: Suoritetaan ensin kohta a, aikaa 15 min. Sen jälkeen paperit kootaan ja aloitetaan kohta b. tehtävä 2: tiistai 13 17 Kaksiosainen: Suoritetaan ensin kohta a, aikaa 15 min. Sen jälkeen paperit kootaan ja aloitetaan kohta b. tehtävä 2 a OMENA ESINEENÄ Omenan voi syödä, mutta miten muuten sitä voisi

Lisätiedot

Asumisen suunnitelmani. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa

Asumisen suunnitelmani. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa Asumisen suunnitelmani Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa Asumisen suunnitelmani Jos suunnittelet muuttoa, on hyödyllistä pohtia etukäteen, millaiset asiat ovat sinulle tärkeitä

Lisätiedot

Akavan. graafinen ohjeistus 3.12.2015

Akavan. graafinen ohjeistus 3.12.2015 Akavan 3.12.2015 graafinen ohjeistus Esipuhe Tunnus Opiskelijoiden tunnus Akavalainen-tunnus Tunnuksen suoja-alue Tunnuksen käyttö Väripaletti Typografia Kuvat, muodot ja värit Akavan slogan ja strategiset

Lisätiedot

Sulkakansa-kokonaisuus 2012 6. luokat Opettajan oheismateriaali

Sulkakansa-kokonaisuus 2012 6. luokat Opettajan oheismateriaali Sulkakansa-kokonaisuus 2012 6. luokat Opettajan oheismateriaali Kullervo ja Korppi Kuvataide: 2x45 minuuttia Kuvat osoitteesta: http://www.ateneum.fi/kalevalataidettakouluille/index.html Tarvikkeet: Kalevala

Lisätiedot

Pohjoisen puolesta maailmaa varten. l apin yliopisto Taiteiden tiedekunta

Pohjoisen puolesta maailmaa varten. l apin yliopisto Taiteiden tiedekunta Pohjoisen puolesta maailmaa varten l apin yliopisto Taiteiden tiedekunta Tiedekunnasta valmistuneet yrittäjät Erja Tuhkala, Katariina Imporanta ja Marjo Remes luovat pohjoista vaihtoehtoa vaatealalle hauskoilla

Lisätiedot

Metropolia Ammattikorkeakoulu. Kulttuuriala hakukohteena

Metropolia Ammattikorkeakoulu. Kulttuuriala hakukohteena Metropolia Ammattikorkeakoulu Kulttuuriala hakukohteena Kulttuuriala Tutkinto-ohjelma AMK-tutkinnot Elokuva ja televisio Medianomi (AMK) Esitys- ja teatteritekniikka Medianomi (AMK) Esittävä taide* Teatteri-ilmaisun

Lisätiedot

VIESTINNÄN KOULUTUSOHJELMA

VIESTINNÄN KOULUTUSOHJELMA Lahden ammattikorkeakoulu / Muotoilu- ja taideinstituutti ESIVALINTATEHTÄVÄT 0 VIESTINNÄN KOULUTUSOHJELMA GRAAFINEN SUUNNITTELU Minä ja ystäväni Kuvaa itsesi ja ystäväsi (yksi tai useampi) tilaan, jossa

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA LAPIN MUOTOILUOHJELMAN VALMISTELUHANKE 2009-2010

VIESTINTÄSUUNNITELMA LAPIN MUOTOILUOHJELMAN VALMISTELUHANKE 2009-2010 LAPIN MUOTOILUOHJELMAN VALMISTELUHANKE 2009-2010 Lapin muotoiluohjelman valmistelu Viestinnän tavoite INNOVATIIVISTA MUOTOILUA LAPPILAISILLE HYVINVOINTIA - varmistaa Lapin muotoiluohjelman tunnettuus -

Lisätiedot

TIEDOTUSOPIN VALINTAKOE

TIEDOTUSOPIN VALINTAKOE TAMPEREEN YLIOPISTO TIEDOTUSOPIN VALINTAKOE 12.6.2006 Tiedotusopin valintakoe koostuu neljästä tehtäväkokonaisuudesta. Valintakokeesta voi saada yhteensä 60 pistettä. Kokeen eri osat tuottavat pisteitä

Lisätiedot

POROA VAI BURGERIA. Mitä (ruokaa) tulisi tarjota ulkolaisille vieraille? Milloin suomalainen ruokaperinne tunnustetaan salonkikelpoiseksi?

POROA VAI BURGERIA. Mitä (ruokaa) tulisi tarjota ulkolaisille vieraille? Milloin suomalainen ruokaperinne tunnustetaan salonkikelpoiseksi? POROA VAI BURGERIA Mitä (ruokaa) tulisi tarjota ulkolaisille vieraille? Milloin suomalainen ruokaperinne tunnustetaan salonkikelpoiseksi? Suomalainen ruokaperinne Kropsua, hapanleipää, karjalanpaistia

Lisätiedot

Taiteoven uudet avaukset. Tutustu koko mallistoomme! diana TURVALLISUUTTA.

Taiteoven uudet avaukset. Tutustu koko mallistoomme! diana TURVALLISUUTTA. Taiteoven uudet avaukset Tutustu koko mallistoomme! Diplomat on nyt uusi Diana!! Uusi upea Kartano. T I L A A. T Y Y L I Ä. TURVALLISUUTTA. diana Uusia ideoita tilanjakamiseen ja sisustukseen Ohessa FP-Tuotteet

Lisätiedot

ARKKI. Sävyt. beige. Kokoa Arkki -sisustusvanereja. kirkas lakka. ruskea

ARKKI. Sävyt. beige. Kokoa Arkki -sisustusvanereja. kirkas lakka. ruskea ARKKI Arkki on asennusvalmis sisustusvaneri, jolla toteutat vaativatkin ideasi. Vanereista on helppo rakentaa suuria pintoja peittäviä kokonaisuuksia tai taulumaisia sisustuselementtejä. Tyyliltään Arkki

Lisätiedot

opiskelijat A=ensisijaisesti vaatetuksen/muodin kolmoset B=ensisijaisesti vaatetuksen/muodin kakkoset

opiskelijat A=ensisijaisesti vaatetuksen/muodin kolmoset B=ensisijaisesti vaatetuksen/muodin kakkoset 1 / 11 Muodin pääaine TaK 2014-2015 / Syksy päivitetty: 26.8.2014 Muutokset aikataulussa ovat mahdollisia ja niistä tiedotetaan erikseen. Yksityiskohtaisen aikataulun ilmoittaa kurssin opettaja kurssin

Lisätiedot

Esitystapa: Piirrä suunnitelma lyijykynällä, kuulakärkikynällä ja/tai puuväreillä yhdelle vaakasuuntaiselle A3-paperille.

Esitystapa: Piirrä suunnitelma lyijykynällä, kuulakärkikynällä ja/tai puuväreillä yhdelle vaakasuuntaiselle A3-paperille. tehtävä 1. ideointi Suomen kesä tarjoaa useita festivaalitapahtumia moneen makuun. Tällä kertaa vaihtoehtoinasi ovat metallimusiikkiin keskittyvä Tuska, musiikki- ja kaupunkikulttuurifestivaali Flow tai

Lisätiedot

TV-sarja jäi vain muutaman jakson mittaiseksi katsojapulan vuoksi. Nykyisin keskustelu Mikkosten maailmankatsomuksesta jatkuu netissä.

TV-sarja jäi vain muutaman jakson mittaiseksi katsojapulan vuoksi. Nykyisin keskustelu Mikkosten maailmankatsomuksesta jatkuu netissä. Tehtävä 1 Aika: Maanantai 8.6.2009 klo 9.00-13.00 MIKKOSTEN MAAILMASTA PUOLESTA JA VASTAAN Mikkosten Maailma oli Nelosella suurella kohulla pyörinyt TV-sarja, jossa pitkän linjan toimittaja Timo T.A. Mikkonen

Lisätiedot

ARKKITEHTIHAKUKOHTEIDEN ENNAKKOTEHTÄVÄT 2015

ARKKITEHTIHAKUKOHTEIDEN ENNAKKOTEHTÄVÄT 2015 Tehtävä 1: Lumirakennelma Arkkitehtiylioppilaat toteuttivat hiihtokilpailua varten tasaiselle peltoaukealle kolmeen lumesta rakennettuun tilaan perustuvan kilparadan. Apunaan heillä oli noin 1,4m x 1,4m

Lisätiedot

Lapin korkeakoulukonsernin graafisen ohjeiston sovellusohje

Lapin korkeakoulukonsernin graafisen ohjeiston sovellusohje Lapin korkeakoulukonsernin graafisen ohjeiston sovellusohje Lapin korkeakoulukonsernin (LUC) tunnusten/visuaalisen ilmeen käyttöperiaatteet korkeakoulujen viestintämateriaaleissa ja korkeakoulujen tunnusten/visuaalisen

Lisätiedot

NUKKETEATTERIN KÄYTTÖOHJEET

NUKKETEATTERIN KÄYTTÖOHJEET RUDOLF KOIVU NÄYTTELYYN LIITTYVÄ NUKKETEATTERI NUKKETEATTERIN KÄYTTÖOHJEET Itsekseen tekeville Nukketeatterissa voi leikkiä teatteriesitystä kokeilemalla nukeilla näyttelemistä erilaisissa lavasteissa.

Lisätiedot

1. Oppimisen ohjaamisen osaamisalue. o oppijaosaaminen o ohjausteoriaosaaminen o ohjausosaaminen. 2. Toimintaympäristöjen kehittämisen osaamisalue

1. Oppimisen ohjaamisen osaamisalue. o oppijaosaaminen o ohjausteoriaosaaminen o ohjausosaaminen. 2. Toimintaympäristöjen kehittämisen osaamisalue Sivu 1 / 5 Tässä raportissa kuvaan Opintojen ohjaajan koulutuksessa oppimaani suhteessa koulutukselle asetettuihin tavoitteisiin ja osaamisalueisiin. Jokaisen osaamisalueen kohdalla pohdin, miten saavutin

Lisätiedot

ELOKUVAN JA TELEVISION KOULUTUSOHJELMAN ENNAKKOTEHTÄVÄT KEVÄÄLLÄ 2012 Nuorten koulutus

ELOKUVAN JA TELEVISION KOULUTUSOHJELMAN ENNAKKOTEHTÄVÄT KEVÄÄLLÄ 2012 Nuorten koulutus ELOKUVAN JA TELEVISION KOULUTUSOHJELMAN ENNAKKOTEHTÄVÄT KEVÄÄLLÄ 2012 Nuorten koulutus Tutustu huolellisesti Elokuvan ja television koulutusohjelman hakuohjeisiin ja valintaperusteisiin. Kuva ja leikkaus

Lisätiedot

YRITYS-SUOMEN BRÄNDIKIRJA

YRITYS-SUOMEN BRÄNDIKIRJA YRITYS-SUOMEN BRÄNDIKIRJA Luomme Suomelle parempaa tulevaisuutta Toimeliaisuus ja rohkea yrittäjyys luovat hyvinvointia Suomelle. Kilpajuoksussa menestykseen julkisten yrityspalveluiden tehtävänä on toimia

Lisätiedot

18 Komponentit, ulkoasu ja visuaalisuus. Materiaalit CC-BY 4.0 Mikko Lampi

18 Komponentit, ulkoasu ja visuaalisuus. Materiaalit CC-BY 4.0 Mikko Lampi 18 Komponentit, ulkoasu ja visuaalisuus Materiaalit CC-BY 4.0 Mikko Lampi Sisältö Alustus 1. Pelikomponentit 2. Ulkoasu ja visuaalisuus 3. Esimerkkejä Työskentelyä Pelikomponenttien suunnittelu Visuaalisuuden

Lisätiedot

Taideyliopiston kirjaston toimintasuunnitelma 2015 2017

Taideyliopiston kirjaston toimintasuunnitelma 2015 2017 TOIMINTASUUNNITELMAN TAUSTAT Luova ja energinen taideorganisaatio edellyttää kirjastoa, joka elää innovatiivisesti ajassa mukana sekä huomioi kehysorganisaationsa ja sen edustamien taiteen alojen pitkän

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu 2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu Jokaisella lapsella tulisi olla itsestään kuva yksilönä joka ei tarvitse ulkopuolista hyväksyntää ympäristöstään. Heillä

Lisätiedot

Näin käytät GROW-kortteja

Näin käytät GROW-kortteja Mikä on GROW? GROW-korttipeli perustuu Graham Alexanderin, Alan Finen ja John Whitmoren kehittämään GROWmalliin, jossa erilaisia pulmatilanteita ja haasteita käsitellään valmentajan kysymysten avulla ratkaisukeskeisesti.

Lisätiedot

Työpajassa tutustutaan rouheaan ja hienostuneempaan katutaiteesseen, erilaisiin tekemisen tekniikoihin ja jalostetaan kokeilumielellä

Työpajassa tutustutaan rouheaan ja hienostuneempaan katutaiteesseen, erilaisiin tekemisen tekniikoihin ja jalostetaan kokeilumielellä TYÖPAJAT 2015-2016 Sinulla on käsissäsi lyhyt selostus niistä kaikista työpajoista, joita voit valita ensi lukuvuodeksi. Kokeile eri mahdollisuuksia ja valitse rohkeasti uusia työpajoja. KATUTAIDE KERAMIIKKA

Lisätiedot

TEHTÄVÄ 1 Ennakolta luettava pääsykoekirja: Charlie Gere: Digitaalinen kulttuuri, 2006.

TEHTÄVÄ 1 Ennakolta luettava pääsykoekirja: Charlie Gere: Digitaalinen kulttuuri, 2006. AUDIOVISUAALISEN MEDIAKULTTUURIN KOULUTUSOHJELMA 2007 V A L I N T A K O E T E H T Ä V Ä T TEHTÄVÄ 1 Ennakolta luettava pääsykoekirja: Charlie Gere: Digitaalinen kulttuuri, 2006. Digitaalisen kulttuurin

Lisätiedot

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen-

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Käydään läpi kotitehtävä Mieti lomakkeen avulla asioita jotka toimivat hyvin elämässäsi joihin toivoisit muutosta. Asioita, joita haluaisit muuttaa elämässäsi voidaan

Lisätiedot

Lapin yliopisto Taiteiden tiedekunta Kuvataidekasvatuksen koulutusohjelman opiskelijavalinta TEHTÄVÄ 1 Aika: maanantai klo

Lapin yliopisto Taiteiden tiedekunta Kuvataidekasvatuksen koulutusohjelman opiskelijavalinta TEHTÄVÄ 1 Aika: maanantai klo TEHTÄVÄ 1 Aika: maanantai 12.6.2017 klo 9.00-13.00 Maalaustehtävä Liikunta on terveellistä. Myös esteettinen ulottuvuus on olennainen seikka kaikessa liikkumisessa. Ympäristöt, tilat, liikkeet ja maisemat

Lisätiedot

JATKO-OPINTOJA KUVATAITEISTA KIINNOSTUNEILLE

JATKO-OPINTOJA KUVATAITEISTA KIINNOSTUNEILLE JATKO-OPINTOJA KUVATAITEISTA KIINNOSTUNEILLE Opiskeluvaihtoehtoja yliopistossa ja ammattikorkeakoulussa. Yliopistossa saa tutkinnonsuorittamisoikeuden alempaan ja ylempään korkeakoulututkintoon (noin 6

Lisätiedot

HELSINGIN YLIOPISTON KIRJASTON OPINTOPIIRIKORTIT

HELSINGIN YLIOPISTON KIRJASTON OPINTOPIIRIKORTIT HELSINGIN YLIOPISTON KIRJASTON OPINTOPIIRIKORTIT Tähän korttipakkaan on koottu apukeinoja opinto-piirityöskentelyä varten. Voitte noudattaa ohjeita järjestelmällisesti tai soveltaa niitä vapaasti haluamallanne

Lisätiedot

Muotoilijan aarrearkkuja esiopetusryhmiin syksyllä 2012

Muotoilijan aarrearkkuja esiopetusryhmiin syksyllä 2012 Muotoilijan aarrearkkuja esiopetusryhmiin syksyllä 2012 Vuoden 2012 World Design Capital kaupungit Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen ja Lahti toteuttavat yhdessä Muotoilijan aarrearkku -hankkeen, jossa

Lisätiedot

Nuorten tulevaisuusseminaari Kirkko 2020

Nuorten tulevaisuusseminaari Kirkko 2020 Nuorten tulevaisuusseminaari Kirkko 2020 Nuorteniltapaketti - Kirkon rakentajat Tämä ohjelmamateriaali on tarkoitettu toteutettavaksi nuortenillassa, nuorten leirillä tai isoskoulutuksessa. Ohjelman voi

Lisätiedot

KVARTAL S U O M I SUUNNITTELU: MITAT: HYVÄ TIETÄÄ: HOITO: IKEA of Sweden

KVARTAL S U O M I SUUNNITTELU: MITAT: HYVÄ TIETÄÄ: HOITO: IKEA of Sweden S U O M I KVARTAL SUUNNITTELU: IKEA of Sweden MITAT: 1-urainen verhokisko 140 cm, 3-urainen verhokisko 140 cm. Ylä- ja alatukilista 60 cm. HYVÄ TIETÄÄ: Valitse seinä-/kattomateriaaliin sopivat ruuvit/tulpat.

Lisätiedot

Taide ja kulttuuri, valinnainen. Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1)

Taide ja kulttuuri, valinnainen. Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1) Kuvaukset 1 (6) Taide ja kulttuuri, valinnainen Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1) Tavoitteet Opiskelija kehittää luovuuttaan, yhteistyökykyään ja viestintätaitojaan rohkaistuu ilmaisemaan itseään itseilmaisun

Lisätiedot

KOKKOLAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT

KOKKOLAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT TYÖPAJAT 2016-2017 KOKKOLAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT Työpajaopinnot ovat opetussuunnitelman mukaisia syventäviä opintoja. Työpajaopinnot on tarkoitettu ensisijaisesti perusopinnot

Lisätiedot

Koulupalvelut lukuvuosi 2012 2013

Koulupalvelut lukuvuosi 2012 2013 Koulupalvelut lukuvuosi 2012 2013 Vierailu Tekniikan museoon oli hauska. Toivottavasti näemme vielä! (tyttö, 3. lk) Tekniikan museo on kiinnostava, koska pidän keksinnöistä ja haluaisin itse keksijäksi.

Lisätiedot

PIIRUSTUS JA SUUNNITTELUKOE ARKKITEHTUURIN JA MAISEMA ARKKITEHTUURIN HAKUKOHTEET MAANANTAI 3.6.2013

PIIRUSTUS JA SUUNNITTELUKOE ARKKITEHTUURIN JA MAISEMA ARKKITEHTUURIN HAKUKOHTEET MAANANTAI 3.6.2013 PIIRUSTUS JA SUUNNITTELUKOE ARKKITEHTUURIN JA MAISEMA ARKKITEHTUURIN HAKUKOHTEET MAANANTAI 3.6.2013 1 TULEVAISUUDEN TONNIN SETELI Suunni ele neliön muotoinen 1000 euron seteli. Kuva-aiheena voit käy ää

Lisätiedot

4. Runo Kirjoita 20 50 sanaa pitkä runo, jonka kuvauksen kohteena olet sinä itse. Toteutus: Koko A4, kirjallinen. Arviointi: Kirjallinen ilmaisu.

4. Runo Kirjoita 20 50 sanaa pitkä runo, jonka kuvauksen kohteena olet sinä itse. Toteutus: Koko A4, kirjallinen. Arviointi: Kirjallinen ilmaisu. Lahden ammattikorkeakoulu Muotoiluinstituutti ENNAKKOTEHTÄVÄT 2006 VIESTINNÄN KOULUTUSOHJELMA ELOKUVA- JA TV-ILMAISU 1. Työsuoritus Tee 5 9 kuvan sarja työstä tai työsuorituksesta, jossa olet ollut mukana.

Lisätiedot

ARVIOININ TUKITAULUKKO VUOSILUOKILLE UE

ARVIOININ TUKITAULUKKO VUOSILUOKILLE UE ARVIOININ TUKITAULUKKO VUOSILUOKILLE 7.-9. UE ARVIOINTITAULUKKO 7.lk. UE 7. luokka arvioitavat Oman osaaminen T1, T2, T4, T5, T10 arvosanalle 5 ohuksen avulla. arvosanalle 6: osa tavoitteista toteutuu.

Lisätiedot

PORTFOLIO-OHJEET. 1. Periodi. Lukuvuosi 2006-07 FyKeMaTT -aineet

PORTFOLIO-OHJEET. 1. Periodi. Lukuvuosi 2006-07 FyKeMaTT -aineet PORTFOLIO-OHJEET Lukuvuosi 2006-07 FyKeMaTT -aineet 1. Periodi portfolioryhmä, keskustelu, kirjoitus (2-3 sivua) Palautuspäivä: ennen keskustelua tai viimeistään 20.10.2006 klo 16:00 Perusharjoittelun

Lisätiedot

Huoltaja: sähköposti: työ-/opiskelupaikka:

Huoltaja: sähköposti: työ-/opiskelupaikka: LAPSEN TIEDOT Huoltajat täyttävät: Lapsen nimi Syntymäaika (pp.kk.vv) Kotiosoite Lapsen äidinkieli Allergiat, sairaudet, lääkitykset yms. Postiosoite Perheen muu kieli/kielet Erityisruokavaliot tai muut

Lisätiedot

Käyttäjälähtöinen käyttäjälähtöinen suunnittelu Henri Andell Käytettävyyden perusteet 25.4.2007

Käyttäjälähtöinen käyttäjälähtöinen suunnittelu Henri Andell Käytettävyyden perusteet 25.4.2007 Käyttäjälähtöinen käyttäjälähtöinen suunnittelu Henri Andell Käytettävyyden perusteet 25.4.2007 Tänään Aiheita Tausta Oma näkemys käyttäjälähtöisestä suunnittelusta Käyttäjälähtöinen suunnittelu käytännössä

Lisätiedot

Aiheenvalinta ilmoitetaan MyCoursesin keskustelualueella (ei saman yrityksen tarkastelua lähes samasta näkökulmasta) viimeistään tiistaina 27.2.

Aiheenvalinta ilmoitetaan MyCoursesin keskustelualueella (ei saman yrityksen tarkastelua lähes samasta näkökulmasta) viimeistään tiistaina 27.2. 1 (5) Lopputyö Aiheenvalinta viimeistään ti 27.2. MyCoursesin kyseisellä keskustelualueella Suunnitelma 10 %, palautus viimeistään ma 5.3. Tiimiesitys 15 %, tiistaina 27.3. tai torstaina 29.3. Raportti

Lisätiedot

Tehtävä Kuvittele, että kävelet yöllä alimmalla tasolla kuvan esittämässä risteyksessä Los Angelesissa. Piirrä näkymä kun katsot yläviistoon.

Tehtävä Kuvittele, että kävelet yöllä alimmalla tasolla kuvan esittämässä risteyksessä Los Angelesissa. Piirrä näkymä kun katsot yläviistoon. Öinen Los Angeles 1 Kuvittele, että kävelet yöllä alimmalla tasolla kuvan esittämässä risteyksessä Los Angelesissa. Piirrä näkymä kun katsot yläviistoon. Värillinen piirustus ja/tai maalaus pystysuuntaiselle

Lisätiedot

Ideoita ja tehtäviä Museovierailuun

Ideoita ja tehtäviä Museovierailuun Ideoita ja tehtäviä Museovierailuun 1 / 13 2015 Etelä-Karjalan taidemuseo Sisällys 3 Johdanto tehtävät: 4 Museo ilmiönä 1 5 Museo ilmiönä 2 6 Henkilökohtainen taidekokemus 1 7 Henkilökohtainen taidekokemus

Lisätiedot

TARKISTA AIKATAULUT WEBOODISTA!

TARKISTA AIKATAULUT WEBOODISTA! 1 / 11 Muoti 2015 2016 / Kevät päivitetty: 24.11.2015 Huom. lukujärjestys on ohjeellinen; muistathan myös tarkistaa noudattamistasi tutkintovaatimuksista, mitkä kurssit ovat sinulle pakollisia ja mitkä

Lisätiedot

Tarvikkeet: A5-kokoisia papereita, valmiiksi piirrettyjä yksinkertaisia kuvioita, kyniä

Tarvikkeet: A5-kokoisia papereita, valmiiksi piirrettyjä yksinkertaisia kuvioita, kyniä LUMATE-tiedekerhokerta, suunnitelma AIHE: OHJELMOINTI 1. Alkupohdinta: Mitä ohjelmointi on? Keskustellaan siitä, mitä ohjelmointi on (käskyjen antamista tietokoneelle). Miten käskyjen antaminen tietokoneelle

Lisätiedot

YHTEISKEHITTÄMISPÄIVÄ ASIAKKAAN VAIKUTTAMINEN OMIIN PALVELUIHIN ASIAKASPROSESSISSA

YHTEISKEHITTÄMISPÄIVÄ ASIAKKAAN VAIKUTTAMINEN OMIIN PALVELUIHIN ASIAKASPROSESSISSA YHTEISKEHITTÄMISPÄIVÄ 26.03.2018 ASIAKKAAN VAIKUTTAMINEN OMIIN PALVELUIHIN ASIAKASPROSESSISSA KOKEMUKSIA ASIAKASSUUNNITELMAN TEOSTA POSITIIVISTA Hyviä kokemuksia, yksilöllinen kohtaaminen tärkeää. Pystyy

Lisätiedot

Tunnelmanlähde. Geberit Monolith

Tunnelmanlähde. Geberit Monolith Tunnelmanlähde. Geberit Monolith Ihmisille, joilla on luonnetta. Ja niille, jotka nauttivat hyvistä asioista. Haluatko vahvan, raikkaan tunteen uuteen kylpyhuoneeseesi. Geberit Monolith -saniteettimoduuleilla

Lisätiedot

Tutkinnonuudistus 2014 Kuvataidekasvatus KANDIT

Tutkinnonuudistus 2014 Kuvataidekasvatus KANDIT Tutkinnonuudistus 2014 Kuvataidekasvatus KANDIT Helena Kurkela 14.4.2014 Siirtymäsäännökset Siirtymäkausi: kandidaatin tutkintoon johtavilla ohjelmilla 1.8.2014-31.10.2016 maisterin tutkintoon johtavilla

Lisätiedot

SUUNTA TOIMINNAN JA ARVIOINNIN SUUNNITTELUN TYÖKALU

SUUNTA TOIMINNAN JA ARVIOINNIN SUUNNITTELUN TYÖKALU 1 SUUNTA TOIMINNAN JA ARVIOINNIN SUUNNITTELUN TYÖKALU Suunta on työkalu, jota käytetään suunnittelun ja arvioinnin apuna. Se on käyttökelpoinen kaikille, jotka ovat vastuussa jonkun projektin, toiminnon,

Lisätiedot

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio Meillä on mahdollista suorittaa seuraavat lukiodiplomit. Kuvataide Liikunta Musiikki Teatteri Lukiodiplomit suoritetaan yleensä 3. vuonna Niistä on hyötyä ko. alojen

Lisätiedot

Teoksen portfolion edellyttää osallistumista välipalavereihin ja päättötyönäyttelyyn sekä oman päättötyösi esittelyn

Teoksen portfolion edellyttää osallistumista välipalavereihin ja päättötyönäyttelyyn sekä oman päättötyösi esittelyn PÄÄTTÖTYÖOPAS SISÄLLYSLUETTELO Mikä on päättötyö... 1 Päättötyö ja päättötodistus... 2 Milloin päättötyön voi suorittaa... 3 Miten päättötyö suoritetaan... 4 Portfolio... 5 Näitä asioita voisit portfoliossasi

Lisätiedot

Arviointiperusteet Kyky hahmottaa ympäröivää todellisuutta luonnostelemalla; kuvittelukyvyn ja havainnon vuoropuhelu teoksen toteuttamisessa.

Arviointiperusteet Kyky hahmottaa ympäröivää todellisuutta luonnostelemalla; kuvittelukyvyn ja havainnon vuoropuhelu teoksen toteuttamisessa. Tehtävä 1 Aika: Maanantai 8.6.2015 klo 9 12.00 Johdanto Metamorfoosi on sanana peräisin kreikan kielestä. Se tarkoittaa yleisesti ottaen muodonmuutosta. Sillä on myös seuraavia erityisiä merkityksiä: Täydellinen

Lisätiedot

ELOKUVAN JA TELEVISION KOULUTUSOHJELMAN ENNAKKOTEHTÄVÄT KEVÄÄLLÄ 2010 Nuorten koulutus

ELOKUVAN JA TELEVISION KOULUTUSOHJELMAN ENNAKKOTEHTÄVÄT KEVÄÄLLÄ 2010 Nuorten koulutus 1 ELOKUVAN JA TELEVISION KOULUTUSOHJELMAN ENNAKKOTEHTÄVÄT KEVÄÄLLÄ 2010 Nuorten koulutus Tutustu huolellisesti Elokuvan ja television koulutusohjelman hakuohjeisiin ja valintaperusteisiin. Kuvaus ja leikkaus

Lisätiedot

JOUSTAVUUS JA OPINTOPOLUT

JOUSTAVUUS JA OPINTOPOLUT JOUSTAVUUS JA OPINTOPOLUT Tekstiili- ja vaatetusalan koulutuksen kehittämispäivä 16.2.2011 Erja Parviainen 10/2/11 Helsinki Metropolia University of Applied Sciences 1 Esityksen sisältö: Metropolia Ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Työnhaku 2.0. #viestikoulu. 11.2.2016 Sanna Saarikangas

Työnhaku 2.0. #viestikoulu. 11.2.2016 Sanna Saarikangas Työnhaku 2.0 A s i a n t u n t i j a b r ä n d i v e r k o s s a, t y ö n h a k u s o m e s s a j a v i s u a a l i n e n C V 11.2.2016 Sanna Saarikangas Mitä? Ohjelmassa Miten ja miksi työnhaku on muuttunut

Lisätiedot

Köyhien lapsiperheiden vanhempien kokema luottamus

Köyhien lapsiperheiden vanhempien kokema luottamus Köyhien lapsiperheiden vanhempien kokema luottamus Sosiaalityön väitöskirjatutkimuksen tutkimussuunnitelman työstämistä Sanna-Liisa Liikanen Pieksämäen seminaari 12.6.2018 Taustaa Sosiaalityön ammatillinen

Lisätiedot

Portfolio. Erja Puoskari Suursuontie 111 77700 Rautalampi

Portfolio. Erja Puoskari Suursuontie 111 77700 Rautalampi Portfolio Erja Puoskari Suursuontie 111 77700 Rautalampi 040 756 4340 Asiakastyönä toteutettu TOYBOXSI/ myymäläkonsepti Lelukaupan kalusteiden leikittelevät muodot ja värit, sekä leikkimiseen ja lelujen

Lisätiedot

A1. OPS-UUDISTUS JA TEKNOLOGIA Oppiaineiden näkökulmia Taide- ja taitoaineet

A1. OPS-UUDISTUS JA TEKNOLOGIA Oppiaineiden näkökulmia Taide- ja taitoaineet A1. OPS-UUDISTUS JA TEKNOLOGIA Oppiaineiden näkökulmia Taide- ja taitoaineet VALTAKUNNALLISET VIRTUAALIOPETUKSEN PÄIVÄT 8.-9.12.2014, Helsinki, Messukeskus Mikko Hartikainen Opetushallitus Kuvataiteen

Lisätiedot

TIKAPUU-PROJEKTIN OPETUSSUUNNITELMA

TIKAPUU-PROJEKTIN OPETUSSUUNNITELMA TIKAPUU-PROJEKTIN OPETUSSUUNNITELMA WinNovan Tikapuu-projekti toimii Porin Länsipuistossa ajalla 1.11.2009-30.6.2012 ja sen rahoitus tulee ESR-ohjelmasta ja Porin kaupungilta. Projektin tavoitteena on

Lisätiedot

VALINNAISKURSSIT 6.LK

VALINNAISKURSSIT 6.LK VALINNAISKURSSIT 6.LK Kursseja on tarjolla yhteensä kahdeksan. Design -kursseja neljä. Äly ja väläys -kursseja kaksi. Ilmaisu -kursseja kaksi. Jokainen oppilas valitsee lukuvuodelle kaksi kurssia, joita

Lisätiedot

Työkirja sisältää tyhjiä sivuja Unelmakartan tekoon

Työkirja sisältää tyhjiä sivuja Unelmakartan tekoon Työkirja sisältää tyhjiä sivuja Unelmakartan tekoon Unelmista Meillä kaikilla on unelmia; mielen aitoja ilmaisuja jostain paremmasta. Unelmat vievät meitä eteenpäin ja kehittävät meitä ihmisinä. Antamalla

Lisätiedot

Keskeiset toimijat ja kulttuuripoliittinen vaikuttaminen Sirpa Lahti & Hannu Tolvanen

Keskeiset toimijat ja kulttuuripoliittinen vaikuttaminen Sirpa Lahti & Hannu Tolvanen Keskeiset toimijat ja kulttuuripoliittinen vaikuttaminen Sirpa Lahti & Hannu Tolvanen Toimijat Kansanmusiikin ja - tanssin alan toimijat voidaan jakaa kolmeen suurempaan kategoriaan, yksityiset toimijat,

Lisätiedot

Tutkimuksen alkuasetelmat

Tutkimuksen alkuasetelmat Tutkimuksen alkuasetelmat Ihan alussa yleensä epämääräinen kiinnnostus laajaan aiheeseen ( muoti, kulutus, nuoriso, luovuus, värit, sukupuoli )... Kiinnostusta kohdennetaan (pilotit, kirjallisuuden haravointi)

Lisätiedot

design is the choices we make about the world we want to live in -Wilson Miner

design is the choices we make about the world we want to live in -Wilson Miner design is the choices we make about the world we want to live in -Wilson Miner MINÄ MUOTOILIJANA 3 TILASUUNNITTELU 4-15 TUOTEMUOTOILU 16-25 MUUT KOULUTYÖT 26-29 OLEN 24-VUOTIAS MUOTOILUALAA OPISKELEVA

Lisätiedot

KUVATAIDE VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet

KUVATAIDE VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet KUVATAIDE VL.7-9 7.LUOKKA Opetuksen tavoitteet Visuaalinen havaitseminen ja ajattelu T1 kannustaa oppilasta havainnoimaan, taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja käyttämään

Lisätiedot

Raahen koulutuskuntayhtymän ennakoinnista ja osaamiskartoituksesta. Kempele Jukka Pekka Ansamaa kuntayhtymän johtaja, rehtori

Raahen koulutuskuntayhtymän ennakoinnista ja osaamiskartoituksesta. Kempele Jukka Pekka Ansamaa kuntayhtymän johtaja, rehtori Raahen koulutuskuntayhtymän ennakoinnista ja osaamiskartoituksesta Kempele 11.9.2013 Jukka Pekka Ansamaa kuntayhtymän johtaja, rehtori RAAHEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Raahen ammattiopisto Ruukin maaseutuopisto

Lisätiedot

563351 Kaupunkikulttuuri ja uudet toimijat Kurssin tiedot ja ennakkotehtävän ohjeistus (2014)

563351 Kaupunkikulttuuri ja uudet toimijat Kurssin tiedot ja ennakkotehtävän ohjeistus (2014) 563351 Kaupunkikulttuuri ja uudet toimijat Kurssin tiedot ja ennakkotehtävän ohjeistus (2014) 1 KURSSIN TIEDOT Kurssin nimi: 563351, Kaupunkikulttuuri ja uudet toimijat (5 op) Kohderyhmä: Maantieteen pääaineopiskelijat,

Lisätiedot

Sovellusidea Nexus-kyselyn käyttöä varten

Sovellusidea Nexus-kyselyn käyttöä varten Sovellusidea Nexus-kyselyn käyttöä varten Tämän materiaalipaketin avulla voit käsitellä Nexus-kyselyn teemoja ja tuloksia esimerkiksi hopsryhmässä. Ohje: Tulosta tämä tiedosto yksipuoleisena joko A4-koossa

Lisätiedot

KUVATAIDE KOULUN OPPIAINEENA PIIRUSTUKSESTA VISUAALISEEN KULTTUURIKASVATUKSEEN

KUVATAIDE KOULUN OPPIAINEENA PIIRUSTUKSESTA VISUAALISEEN KULTTUURIKASVATUKSEEN KUVATAIDE KOULUN OPPIAINEENA PIIRUSTUKSESTA VISUAALISEEN KULTTUURIKASVATUKSEEN,,, Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ja perusopetuksen tuntijako -työryhmä 18.11.2009 Pirkko Pohjakallio

Lisätiedot

JOUTSEN INNOITTI ARKKITEHDIT UUSILLE TEILLE

JOUTSEN INNOITTI ARKKITEHDIT UUSILLE TEILLE YO ZEN JOUTSEN INNOITTI ARKKITEHDIT UUSILLE TEILLE YO ZEN on uusi kahden arkkitehdin perustama oululainen design-studio. Parhaillaan työn alla on korusuunnittelua, ja ensimmäinen mallisto "Origami" julkistetaan

Lisätiedot

Käsityönopettajan koulutuksen 2. - 4. opintovuoden opiskelijoiden lukuvuoden 2004-2005 aloitusinfo maanantaina 6.9.2004 klo 10.

Käsityönopettajan koulutuksen 2. - 4. opintovuoden opiskelijoiden lukuvuoden 2004-2005 aloitusinfo maanantaina 6.9.2004 klo 10. Käsityönopettajan koulutuksen 2. - 4. opintovuoden opiskelijoiden lukuvuoden 2004-2005 aloitusinfo maanantaina 6.9.2004 klo 10.00 11 Helena Laurila 6.9.2004 Käsityönopettajan koulutus Kotitalous- ja käsityötieteiden

Lisätiedot

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY 2007 Mary K. Rothbart, D. E. Evans. All Rights Reserved. Finnish translation: Professor Katri Räikkönen-Talvitie and the Developmental Psychology Research Group, University of Helsinki, Finland The Adult

Lisätiedot

Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen

Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen Ennen kuin aloitat: 1. Asenna tietokoneeseesi ilmainen Miso Regular fontti, jonka saat täältä: https://www.fontspring.com/fonts/marten- nettelbladt/miso

Lisätiedot

TARINALLISTAMINEN Jari Nieminen

TARINALLISTAMINEN Jari Nieminen TARINALLISTAMINEN 11.12.2018 Jari Nieminen Tarinallistaminen Brändi Tarinankerronta Yrityskulttuuri Identiteetti BRÄNDI Brändi on tuote tai tuotemerkki, yritys, henkilö tai muu vastaava, jolle on syntynyt

Lisätiedot

KAAMOS & VALO LYHTYKULKUE ONNEN SYMBOLIT LYHTYJÄ OMAKUVISTA VALOANIMAATIO

KAAMOS & VALO LYHTYKULKUE ONNEN SYMBOLIT LYHTYJÄ OMAKUVISTA VALOANIMAATIO KAAMOS & VALO VALOANIMAATIO LYHTYJÄ OMAKUVISTA LYHTYKULKUE ONNEN SYMBOLIT Kaamos & Valo -tehtäväosio käsittelee pohjoisen kaamosaikaa ja tuo valoa pimeään. Tehtävät käsittelevät pimeän aikaa niin juhlistamalla

Lisätiedot

UUDET TAKTIIKAT KAINU -HUONEKALUTEOLLISUUDEN KEHITTÄMISHANKE KAINUUN ETU OY 2009-2012

UUDET TAKTIIKAT KAINU -HUONEKALUTEOLLISUUDEN KEHITTÄMISHANKE KAINUUN ETU OY 2009-2012 UUDET TAKTIIKAT KAINU -HUONEKALUTEOLLISUUDEN KEHITTÄMISHANKE KAINUUN ETU OY 2009-2012 TAKTIIKAN SYNTY JANNE HEITTÄÄ PALLON, JARI OTTAA KOPIN, JATKAA KOHTI KOTIPESÄÄ MATILLE, JOLLA ON JOKERI TASKUSSA Idea

Lisätiedot

Mattopalvelut. Design -mallisto

Mattopalvelut. Design -mallisto Mattopalvelut Design -mallisto Lindström designmatot Valitse todelliset katseenvangitsijat. Lindström designmatot. Laadukas sisustus voi kaivata viimeistelyä. Pelkistetty tila herää henkiin yksilöllisten

Lisätiedot

91275 HEVOSKUVIOINEN PEITTO JA TYYNYNPÄÄLLINEN Peitto: LANGAT Raggi (70% villaa Superwash, 30% polyamidia. Kerässä noin 100 g = 150 m) NEULETIHEYS

91275 HEVOSKUVIOINEN PEITTO JA TYYNYNPÄÄLLINEN Peitto: LANGAT Raggi (70% villaa Superwash, 30% polyamidia. Kerässä noin 100 g = 150 m) NEULETIHEYS 91275 RAGGI Versio 4 91275 HEVOSKUVIOINEN PEITTO JA TYYNYNPÄÄLLINEN Peitto: LANGAT Raggi (% villaa Superwash, % polyamidia. Kerässä noin g = 1 m) NEULETIHEYS Noin 17 s x 23 krs sileääneuletta puikoilla

Lisätiedot