PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen"

Transkriptio

1 PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Paikka/Plats Vaasa Ympäristölupayksikkö Miljötillståndsenheten Päiväys/Datum Dnro/Dnr LSU 2006 Y 409 (111) ASIA HAKIJA LAITOS Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta, joka koskee ongelmajätteiden käsittelyä ja hyödyntämistä. Kyseessä on olemassa oleva toiminta ja sitä koskeva olennainen muutos. Ympäristölupapäätös sisältää myös ympäristönsuojelulain 101 :ssä tarkoitetun ratkaisun päätöksen noudattamisesta muutoksenhausta huolimatta. Lassila & Tikanoja Oyj Sepelitie Jyväskylä Lassila & Tikanoja Oyj Ongelmajätteiden varastointi ja käsittelylaitos Rantatie Maalahti LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA Toiminta on ympäristölupavelvollista ympäristönsuojelulain 28 :n toisen momentin kohdan 4 mukaan, koska kyseessä on ammattimainen jätteiden hyödyntäminen ja käsittely. Lisäksi ympäristönsuojelulain 28 :n kolmannen momentin mukaan ympäristölupaa on haettava, koska toimintaa muutetaan oleellisesti. Alueellinen ympäristökeskus on toimivaltainen lupaviranomainen käsittelemään laitoksen ympäristölupahakemuksen, koska kyseessä on laitos, jossa hyödynneteään muualla kuin siinä syntyneitä ongelmajätteitä ympäristönsuojeluasetuksen 6 12 c kohdan mukaisesti. HAKEMUKSEN VIREILLETULO JA TÄYDENNYKSET Ympäristölupahakemus on jätetty Länsi Suomen ympäristökeskukselle Hakemuksella aikaisempi lupa toiminnalle päivitetään ympäristönsuojelulain mukaiseksi. Hakemusta on täydennetty , , ja Ympäristötalo (Kirjaamo) Kokkolan toimipaikka Seinäjoen toimipaikka Miljöhuset (Registratorskontoret) Kontoret i Karleby Kontoret i Seinäjoki Asiakaspalvelu/Kundservice kirjaamo.lsu@ymparisto.fi PL/PB 77, KOKKOLA/KARLEBY PL/PB 156, SEINÄJOKI PL/PB 262, VAASA/VASA Torikatu/Torggatan 40 Torikatu 16 Koulukatu/Skolhusgatan 19

2 2 LAITOKSEN MUU LUPATILANNE JA ALUEEN KAAVOITUS Länsi Suomen ympäristökeskus on myöntänyt ympäristölupamenettelylain mukaisen ympäristöluvan (jätelupa) Säiliö Cistern Ab Oy:lle ( ) sekä tarkistetun luvan ( ). Länsi Suomen ympäristökeskus on ympäristönsuojelulainsäädännön voimaanpanolain mukaisesti suorittanut lupaharkintatarkastuksen Säiliö Cistern Puts Ab Oy:lla, ja siinä todennut, että toiminnanharjoittajan tulee jättää uusi lupahakemus mennessä. Lassila ja Tikanoja Oyj on ilmoittanut omistajan vaihtumisesta, ja että Säiliö Cistern Ab Oy:n nimissä oleva ympäristölupa merkitään Lassila & Tikanoja Oyj:n nimiin. TOIMINNAN SIJAINTI JA ALUEEN KAAVOITUS Lassila & Tikanoja Oyj:n ongelmajätteiden hyödyntämis ja käsittelylaitos sijaitsee Maalahden kunnan Yttermalaxin kylässä noin 1 km:n päässä kylän taajamasta teollisuusalueella (yleiskaavassa alueen kaavamerkintä on T). Kiinteistöllä on aikaisemmin toiminut Säiliö Cistern Puts Ab Oy, jonka ongelmajätehuoltotoiminnan Lassila & Tikanoja Oyj osti Laitos toimii vuokratuissa tiloissa ja vuokratontilla. Kiinteistön pinta ala on noin 0,65 ha. Piha alue on suurelta osin asfalttipäällysteinen. Alueen maaperä on moreenia sekä silttiä/savea. Kiinteistö rajoittuu kaakossa Rantatiehen ja muilta osiltaan metsä alueeseen. Lähin asuinalue (Klockarbacken) sijaitsee noin 200 metrin etäisyydellä etelään. Paloasema ja kunnan teollisuusalue sijaitsevat noin 300 metrin etäisyydellä etelään. Kiinteistöä lähimpänä sijaitseva palvelukeskus on päiväkoti noin 600 metriä etelään. Kiinteistön pintavedet johdetaan tien puoleiselta, itäiseltä piha alueelta sadevesikaivojen välityksellä kiinteistön koilliskulmaan ja sieltä Rantatien maantieojaa pitkiin koilliseen. Teollisuusrakennuksen etelä, länsi, ja pohjoispuolilta sadevedet johdetaan rakennusta kiertävää viemärilinjaa pitkin samaan suuntaan. Maantieojasta pintavedet kulkeutuvat tien itäpuolella sijaitsevaan suohon (Furumossen) kaivettuihin kuivatusojiin, josta ne virtaavat ojaa (Töcknobäck) pitkin etelään. Oja purkautuu noin 5 kilometrin päässä Maalahdenjokeen keskellä Maalahden kirkonkylää. Pintavesien virtaussuunnassa ei ole tiedossa vedenottamoita tai kaivoja lähimmän parin kilometrin matkalla. Toimipaikka ei sijaitse luokitellulla pohjavesialueella eikä sellaisen läheisyydessä. LAITOKSEN TOIMINTA Yleiskuvaus toiminnasta Laitoksella vastaanotetaan, välivarastoidaan ja lajitellaan Länsi Suomen (entisen Vaasan läänin) alueella muodostuvia ongelmajätteitä. Lajittelun ja varastoinnin jälkeen ongelmajätteet toimitetaan suurempina erinä edelleen käsiteltäviksi Lassila & Tikanojan muihin käsittelylaitoksiin tai muihin ongelmajätteiden käsittelyluvan omaaviin laitoksiin.

3 3 Voimassa olevan luvan mukaan laitoksella otetaan vastaan noin tonnia ongelmajätettä vuodessa. Hakemuksen mukaan jätteiden varastointi ja käsittelykapasiteetti on kasvanut aikaisemman ympäristöluvan mukaisista määristä olennaisesti. Lassila & Tikanoja hakee lupaa vastaanottaa, lajitella ja varastoida yhteensä tonnia ongelmajätettä vuodessa. Erityisesti öljyisille vesille haetaan lupaa suuremmille varastomäärille kuin laitoksessa on aikaisemmin vastaanotettu. Teollisuusrakennuksen pinta ala on noin 1700 m 2. Rakennus on kivirakenteinen. Kiinteistön pohjoispuolella on erillinen kylmä varastohalli, jossa säilytetään tyhjiä astioita ja kontteja, ja jonka pinta ala on n. 250 m 2. Kiinteistöllä sijaitsee lisäksi autohallirakennus. Laitoksen toimistotila sijaitsee rakennuksen toisessa kerroksessa. Laitoksella on kuusi erilaista ongelmajätteiden lajittelu ja varastointihallia (hallit A F). Tämän lisäksi on erillinen tila sähkö ja elektroniikkaromun lajittelua ja varastointia varten. Kiinteistöllä on öljylämmitys. Kattilan polttoteho on 0,26 MW. Kiinteistöllä on käytössä 10 m 3 maanpäällinen kaksoisvaipallinen lämmitysöljysäiliö. Kattilassa poltetaan kevyttä polttoöljyä, öljyn vuosikulutus on noin litraa. Lassila & Tikanoja Oyj Maalahden laitos on ympäristön pilaantumisen ehkäisemisen ja vähentämisen yhtenäistämiseksi annetun direktiivin 96/61/EY (IPPC direktiivi) mukainen vaarallisia jätteitä hävittävä ja uudelleenkäyttävä laitos, jonka kapasiteetti ylittää 10 tonnia päivässä. L&T:llä on ISO standardin mukainen ympäristöhallintajärjestelmä. Toimipisteessä suoritetaan säännöllisesti yhtiön sisäinen ympäristö ja työturvallisuusauditointi. Tiedot toiminnasta ja laitoksen kapasiteetista Toimintaa harjoitetaan pääsääntöisesti klo Maalahden yksikössä on noin 7 henkilöä palveluksessa. Laitoksella käydään viikonloppuisin ja öisin tarvittaessa. Kaikki toiminta tapahtuu sisätiloissa. Asiaton pääsy laitosalueelle estetään kalteriaitauksella ja kameravalvonnalla. Öljyisten vesien lisäksi laitoksella otetaan vastaan suuria määriä erilaisia jäteöljyjä, akkuja, maaleja, liuottimia, happojätteitä, SER romua sekä pieneriä erilaisia kiinteitä jätteitä ja nestemäisiä jätteitä. Lassila & Tikanoja Oyj kerää kunnostuskohteista öljypitoisia maamassoja, jotka kuljetetaan suoraan määräpaikkaan ilman välivarastointia. Vuoden 2006 aikana annettujen vuositietojen mukaan käsiteltiin laitoksella t öljyisiä jätteitä sekä t muita kiinteitä ja nestemäisiä jätteitä, yhteensä t ongelmajätteitä. Vuoden 2005 vuositietojen mukaan laitoksella vastaanotettujen ja lajiteltujen ongelmajätteiden määrät olivat pienemmät eli t. Laitoksen varastointikapasiteetti on maksimissaan noin 500 t vuodessa. Keskimääräinen varasto on kuiteinkin paljon pienempi. Laitoksen säiliöiden kokonaiskapasiteetti on puskurivarastotilaa, jota käytetään lähinnä poikkeustilanteissa. Jätteet toimitetaan eteenpäin aina sen mukaan, kun kuorma saadaan täyteen ja pyrkimys on pitää varastot mahdollisimman pieninä.

4 4 Laitokselle tulevien ja varastoitavien jätejakeiden suurimmat määrät sekä suurin kerrallaan varastossa oleva määrä ilmenee alla olevasta taulukosta: Jätejae Jätetunnus* Max.varasto Varastointi Käsittelypaikka t t/v Jäteöljy L&T, Lahden yksikkö Öljyiset vedet L&T, Lahden yksikkö Kiinteä öljyinen jäte Öljynsuodattimet L&T, Tuusulan yksikkö Jäähdytinnesteet L&T, Lahden yksikkö Akut EcoMetal AS, Viro Maali ja painovärijäte L&T, Tuusulan yksikkö Liuotinjäte L&T, Lahden yksikkö Happo/emäsjäte / L&T, Lahden yksikkö Loisteputket Ekokem Paristot AkkuSer Oy Raskasmetallilietteet Salvor Riskijäte Ekokem Muut kemikaalijätteet, / Ekokem lääkejätteet SER Stena Technoworld Oy, Pori Kestopuu** Demolite Oy, Tuulos Yhteensä *Ympäristöministeriön asetuksen (1129/2001) yleisimpien jätteiden ja ongelmajätteiden luettelon mukainen jäteluokan osoittava tunnusnumero. ** Kestopuuta ei enää vastaanoteta laitoksella. Tiedot toiminnoista Keräys ja kuljetuskalusto Ongelmajätteet tuodaan kiinteistölle säiliö ja kuorma autoilla. Kiinteistöllä niitä siirrellään työkoneilla. Asiakasnoudot tapahtuvat ADR katsastetulla kalustolla. Olemassa olevat laitteet ovat rakenteellisesti monipuolisia, koska vetoauto ja kärry voidaan varustaa alipaineimusäiliöllä, bulklavalla tai kappaletavaran noutoon soveltuvalla kaapilla noudatettavasta jätelaadusta riippuen.

5 5 Auto voidaan varustaa myös kaatolaitteella, jolloin esim. kiinteä maali ja öljyjäte tyhjennetään asiakaskohteessa suurempiin teräskontteihin. Näin vältytään turhalta astioiden kuljettamiselta. Jatkokuljetuksissa käytetään mahdollisimman tilavia kuljetusvälineitä sekä nestemäisten että kiinteiden jätteiden kuljetuksissa. Nestemäiset aineet kuljetetaan 40 tonnin erissä ja kappaletavarat täysinä kuormina. Ongelmajätteiden vastaanotto ja lajittelu Kappaletavarat: Vastaanotettu kuorma tarkastetaan aina silmämääräisesti ennen purkua. Tarvittaessa kuormasta otetaan näyte. Varmistetaan, että jäte vastaa tilausta tai annettuja ennakkotietoja. Kuljetusyksikkö punnitaan ennen purkua ja purun jälkeen. Mikäli kuorma puretaan suoraan noudon jälkeen jatkokäsittelylaitokseen, määritetään lopullinen jäteluokitus purkuvaiheessa tapahtuvan analyysin jälkeen. Tiedot merkitään kuljetusasiakirjoihin ja punnitustositteeseen. Poikkeavan kuorman purku ohjeistetaan työnjohdon tai bunkkerista vastaavan toimesta ennen purkua. Kappaletavaroiden vastaanottotila on varustettu öljynerotuskaivolla. Varastoinnissa huolehditaan riittävästä valvonnasta. Mikäli jäte erä voi sisältää keskenään reaktiivisia aineosia, erityistä tarkkaavaisuutta on noudatettava mahdollisen lämpenemisen ja itsesyttymisen ennaltaehkäisemiseksi. Eri vaarallisuusryhmiin kuuluvat ja keskenään reagoivat aineet sijoitetaan vähintään 5 metrin etäisyydelle toisistaan. Nestemäiset, irtokuormina tulevat: Tarvittaessa kuormasta otetaan näyte. Vastaanotettavasta nestemäisestä jätteestä todetaan aina seuraavat asiat: ph, rautapitoisuus sekä tuotteen normaaleista ominaisuuksista poikkeava haju (esim. liuotin, ammoniakki jne.) Tiedot merkitään punnitustositteeseen. Merkintä tehdään, vaikka pitoisuuksia ei todettaisi. Poikkeavan kuorman purku ohjeistetaan työnjohdon tai säiliöstä/bunkkerista vastaavan toimesta ennen purkua. Kaikki kuormat puretaan suodattimen kautta säiliöön tai sihdin kautta bunkkeriin. Kiintoaine punnitaan erikseen ja eroteltavan kiintoaineosan paino merkitään punnitustositteeseen. Punnitustositteeseen merkitään vastaanottajan nimi ja paikka mihin kuorma purettu. Kappaletavarat ja tynnyrit vastaanotetaan teollisuusrakennuksen sisäänrakennetulla vastanottolaiturilla, josta ne siirretään lajitteluhalliin. Hallin lattia on pinnoitettu haponkestävällä pinnoitteella. Hallitilassa palavat nesteet, riskijätteet ja lääkkeet, hapot ja emäkset sekä ongelmajätteiden pienerät varastoidaan erillään omissa tiloissa. Hallissa olevien varastojen käyttötarkoitukset ja koot käyvät ilmi seuraavasta taulukosta: Varasto Pinta ala m 2 Käyttötarkoitus A 500 Lajitteluhalli, öljyseosten varastointi B 300 Tynnyrivarasto, akut, paristot, loisteputket C 39 Hapettavat aineet D 25 Riskijätteiden ja lääkkeiden varastointi E 13 Happojen varastointi F 39 Pienerät, nestemäisten aineiden kontit SER 240 Sähkö ja elektroniikkaromun varastointi

6 6 A halliin on sijoitettu öljyisille vesille ja öljyemulsiolle kahdeksan säiliötä, tilavuudeltaan yhteensä 125 m 3 (2 x 14 m 3, 2 x 10 m 3, 2 x 18 m 3, 1 x 14 m 3, 1 x 27 m 3 ). Kaikki säiliöt on sijoitettu varoaltaaseen. Lisäksi A hallissa toimii veden separointi laivaöljystä 40 m 3 :n säiliössä. Separointi tapahtuu kuumentamalla öljyn asteeseen, jolloin raskaampi vesi saadaan erotettua öljystä. Vedet toimitetaan sen jälkeen ensisijaisesti L&T:n toimipaikkaan Kelloon, jossa ne ultrasuodatuksella käsitellään viemärikelpoisiksi. Vastaanotetut tynnyrit siirretään halliin B. Hallissa varastoidaan myös tyhjiä kontteja. Hapettavat aineet varastoidaan C hallissa, riskijätteitä ja lääkkeitä D hallissa. E hallissa varastoidaan happoja. F hallissa on kontteja nestemäisille ongelmajätteille ja siinä on myös asennettu lajittelupisteisiin kohdepoistot. SER hallista luovutaan todennäköisesti ja SER jätteiden varastointi järjestetään kuten tähän saakka yhdessä akkujen, paristojen ja loisteputkien kanssa B hallissa. SER jätteitä ei lajitella. Ulkona katoksen alla sijaitsee kaksi bulklavaa. Toiseen tyhjennetään kiinteitä maalijätteitä ja toiseen öljysuodattimia ja muita kiinteitä öljyjätteitä. Molempien lavojen alla on umpikaivo. Pesuhalli Teollisuusrakennuksen yhteydessä sijaitsee pesuhalli. Säiliöautot purkavat ja lastaavat A halliin pesuhallissa sijaitsevan pumppaamon välityksellä. Hallissa pestään ajoneuvoja ulkopuolelta. Lisäksi pestään varastohallin lattia kerran viikossa. Toiminnanharjoittajan mukaan lattianpesuvedessä ei ole muita epäpuhtauksia kuin mitä tulee trukkien mukaan sisään. Mikäli laitoksella pestään säiliöitä tai vastaavaa, pesuvedet otetaan erikseen ja toimitetaan muualle käsiteltäväksi. Laitoksella ei ole muita kemikaaleja käytössä kuin Solmaster pesuaineet. Öljysäiliöasema Teollisuusrakennuksen länsipuolella sijaitsee öljysäiliöasema, jossa on betoniseen valumaaltaaseen sijoitettuna kolme öljysäiliötä. Öljysäiliöaseman aikaisemmat vaakasäiliöt on kaikki korvattu pystysäiliöillä. Säiliöiden volyymit ovat 2 x 50 m 3 ja 150 m 3. Lisäksi pesuhallin edustalla sijaitsee yksi 40 m 3 öljysäiliö varoaltaassa. Säiliötilavuutta on öljysäiliöasemalla yhteensä noin 290 m 3. Veden hankinta ja viemäröinti Kiinteistö on liitetty yleiseen vesi ja viemäriverkkoon. Sosiaalitilojen jätevedet johdetaan viemäriin. Pesuhallista vedet johdetaan 4 m 3 hiekanerottimen ja 12 m 3 öljynerottimen kautta (PEK D110) umpinaiseen tarkkailusäiliöön ennekuin ne päästetään viemäriverkkoon. Erottimen öljynerotuskapasiteetti on 2,4 m 3. Lastauslaiturilla on käytössä PEK1400S öljynerotin, joka on varustettu PEK 3001 öljytilan täyttymisestä varoittavalla hälyttimellä. Öljynerotuskaivot tyhjennetään säännöllisesti monta kertaa vuodessa.

7 7 Paras käyttökelpoinen tekniikka (BAT) ja energiatehokkuus Käytettävät laitteet edustavat hakijan mukaan parasta käyttökelpoista tekniikkaa. Ongelmajätteiden kuljetukset tapahtuvat ADR katsastetulla kalustolla. Jätteiden jatkokuljetuksissa käytetään ajoneuvoja, joissa on matalapäästömoottorit. Kuljetuksissa käytetään tilavuudeltaan mahdollisimman suuria kuljetusvälineitä. Tällä tavalla minimoidaan päästöjä suhteessa kuljetettuun tonnimäärään. Mahdollisuuksien mukaan hyödynnetään meno paluu kuljetuksia. YMPÄRISTÖKUORMITUS JA ARVIO TOIMINNAN VAIKUTUKSESTA YMPÄRISTÖÖN Jätevesien käsittely Toiminnassa syntyy jätevesiä saniteettivesien lisäksi pesuhallissa tapahtuvasta ajoneuvojen pesusta. Pesuvedet johdetaan hiekanerotuksen ja öljynerotussäiliön kautta edelleen tarkkailukaivoon ja kunnan jätevesiviemäriin. Viemäriin johdettavan veden määrä on arviolta noin 250 m 3 vuodessa. Maalahden kunta ja kiinteistöyhtiö, jolta Lassila & Tikanoja Oyj vuokraa kiinteistön, ovat tehneet sopimuksen jätevesien johtamisesta kunnan viemäriverkostoon Sopimus on kaksivuotinen. Sopimuksen mukaan viemäriin saa laskea jätevettä, jossa puhdistetun jäteveden eri aineiden pitoisuudet ovat enintään seuraavat: Eporgaaniset aineet: mg/l mg/l elohopea 0,01 nikkeli 0,5 hopea 0,1 sinkki 2,0 kadmium 0,01 syanidi 0,5 kok.kromi 0,5 tina 2,0 kromi (6 + ) 0,1 arseeni 0,1 kupari 0,5 seleeni 1,0 lyijy 0,5 Muut haitalliset aineet: sulfidi 5,0 magnesium 300,0 ammoniakki, ammonium 40,0 rasva 150,0 sulfaatin, tiosulfaatin ja mineraaliöljyt/ sulfiitin summa arvo 400,0 kok.hiilivetypit. 200,0 Tämän lisäksi jäteveden ph:n on oltava 6,0 11,0 välillä ja lämpötilan alle +40 o C. Mikäli jätevesien käsittelyn raja arvoja ei saavuteta, liittyjän on ryhdyttävä tarvittaviin toimenpiteisiin asiantilan korjaamiseksi. Sopimuksen mukaan ylityksistä on ilmoitettava vesilaitokselle välittömästi. Yllä mainitut pitoisuusarvot on ympäristöministeriön suositus viemäröitävän jäteveden pitoisuusraja arvoiksi (Asumisjätevesistä poikkeavien jätevesien johtaminen viemäriin, työryhmän mietintö 71, Helsinki 1992).

8 8 Muut päästöt Hakemuksen mukaan laitoksen toiminnasta ei aiheudu päästöjä vesiin eikä ilmaan. Normaalista toiminnasta aiheutuva ympäristökuormitus koostuu haihtuvista öljy ja liuotinpäästöistä sekä liikenteen päästöistä. Liikenteen aiheuttamat pakokaasupäästöt ovat hakemuksen mukaan vähäisiä. Liikennettä on enintään 20 kuorma autoa päivässä. Tavaran purku ja lastaus tapahtuu sisätiloissa. Melua saattaa aiheutua kuormien purkuvaiheessa käytettävistä pumpuista. Kuormien purku tapahtuu pääasiallisesti päiväsaikaan. Maaperän pilaantuneisuuden selvitys WSP Environmental Oy on tehnyt maaperän pilaantuneisuudesta selvityksen, jonka kenttätutkimukset suoritettiin Tutkimusalueella tehtiin kaivinkoneella tai lapiokaivuna 7 koekuoppaa ja alueelta otettiin yhteensä 21 maaperänäytettä. Tutkitulla alueella todettiin hallin lastauslaiturin alapuolisessa maaperässä yksi lievästi metalleilla (sinkkiä 260 mg/kg ja elohopeaa 0,35 mg/kg) sekä öljy yhdisteillä (THC 1400 mg/kg) pilaantunut tutkimuspiste. Lisäksi kahdessa tutkimuspisteessä todettiin XRF kenttäanalysaattorilla lievästi kohonnut kuparipitoisuus (129 mg/kg ja 140 mg/kg), joka oli SA MASE ohjearvon ylittävä pitoisuus. Saatujen tutkimustulosten perusteella tehtiin ympäristötekninen jatkoselvitys Tutkittavalta alueelta otettiin porakonekairalla maaperänäytteitä kolmesta tutkimuspisteestä ja alueelta otettiin yhteensä 11 näytettä. Metalleja, haihtuvia orgaanisia yhdisteitä sekä öljy yhdisteiden kokonaispitoisuutta analysoitiin erilaisilla kenttätesteillä. Yhdestä kenttänäytteestä havaittiin lievästi kohonnut öljypitoisuus (389 mg/kg). Laboratorioon analysoitavaksi toimitetuista näytteistä ei todettu kuitenkaan SAMASE ohjearvon ylittäviä öljy, metalli eikä VOC pitoisuuksia. Tehtyjen tutkimusten mukaan alueella ei katsottu näin olevan kunnostustarvetta. LAITOKSEN TOIMINNAN TARKKAILU Käyttötarkkailu Kappaletavarat punnitaan erillisellä vaa alla. Siirtoasiakirjat tulostetaan etukäteen tilausten mukaan asiakaskohtaisesti. Kiinteistölle käsiteltäväksi tulevista, lähtevistä ja varastoitavista jätteistä pidetään kirjaa. Kuukausittain tehdään varastoinventaario. Yhteenveto jätekirjanpidosta toimitetaan vuosittain ympäristöviranomaisille. Öljynerotuskaivon pinta tarkastetaan päivittäin ja kaivon tyhjennyksistä pidetään kirjaa. Päästötarkkailu Pesuhallin lähtevästä jätevedestä otetaan näytteet, josta viemärisopimuksen mukaan määritetään lämpötila, ph, kokonaishiilivedyt, kloridi, kromi ja nikkelipitoisuudet. Näytteet otetaan jätevesisopimuksen mukaan kerran kuukaudessa ensimmäisen vuoden aikana ja kahdeksan kertaa vuodessa toisen vuoden aikana.

9 9 Lisäksi kerran vuodessa otetaan näyte, josta analysoidaan seuraavien aineiden pitoisuudet: elohopea, hopea, kadmium, kok.kromi, kromi (6 + ), kupari, lyijy, nikkeli, sinkki, syanidi, tina, arseeni ja seleeni. Pohjaveden tarkkailu Kiinteistölle asennetaan pohjaveden tarkkailuputki. Putkesta otetaan pohjavesinäyte kerran vuodessa, toukokuussa. Näytteestä analysoidaan sameus, ph, sähkönjohtavuus, hiilivetyjen kokonaispitoisuus, mangaani, lyijy, kadmium, kromi, kupari, elohopea, nikkeli ja sinkki. POIKKEUKSELLISET TILANTEET JA NIIHIN VARAUTUMINEN Toiminnalle on laadittu ympäristöriskianalyysi ja riski analyysin laatimisen työohjeet. Onnettomuustilanteisiin varautuminen hoidetaan ennalta ehkäisevällä toiminnalla ja suunnittelulla. Tulipalojen ja muiden poikkeustilanteiden varalta on laadittu pelastussuunnitelma. Henkilökuntaa koulutetaan säännöllisesti toimimaan hätätilanteissa. Rakennus varustetaan automaattisella paloilmoitinjärjestelmällä. Keskeiselle prosessilaitteille, kuten pystysäiliöille, niihin liittyville putkille ja venttiileille, öljynerottimelle sekä kiinteistön lämmityssäiliölle laaditaan kunnossapito ja määräaikaistarkastusohjelma. Kaikki säiliöt alueella on varustettu hälyttimellä, joka varoittaa säiliön täyttymisestä. Säiliövarastojen vuotoihin on varauduttu omatoimisesti vaahtosammutuslaitteistolla. HAKIJAN ESITYS VAKUUDEN JÄRJESTÄMISEKSI Toiminnanharjoittaja on esittänyt euron pankkitakauksen. Vakuus riittää varmentamaan ongelmajätteiden asianmukaisen jätehuollon toiminnan lopettamisen yhteydessä. LUPAHAKEMUKSEN KÄSITTELY Lupahakemuksesta tiedottaminen Lupahakemuksen vireilläolosta on kuulutettu Maalahden kunnan ja Länsi Suomen ympäristökeskuksen virallisilla ilmoitustauluilla välisenä aikana. Hakemusta koskevat asiakirjat ovat olleet nähtävillä kuulutusajan Maalahden kunnantalolla. Naapuritilojen omistajille ja haltijoille on tiedotettu asian vireilläolosta kirjeitse. Muistutukset ja mielipiteet Muistutuksia tai mielipiteitä ei ole esitetty. Tarkastukset ja neuvottelut Laitoksella suoritettiin tarkastuskäynti , jolloin ympäristölupahakemusta käytiin läpi sekä kierrettiin laitosta. Tarkastuksesta laadittu muistio on liitetty hakemusasiakirjoihin.

10 10 Lausunnot Ympäristökeskus on pyytänyt hakemuksesta lausunnot Maalahden kunnanhallitukselta ja Maalahden ympäristölautakunnalta. Lisäksi ympäristökeskus on pyytänyt lausunnon Pohjanmaan pelastuslaitokselta. Maalahden kunnan viemärilaitosta on kuultu suullisesti. Maalahden ympäristölautakunta toteaa lausunnossaan, että ongelmajätteiden varastointi ja käsittelylaitos ei aiheuta ympäristölle lisääntynyttä riskiä, mikäli toimintaa harjoitetaan hakemuksen ja tulevan ympäristölupapäätöksen määräysten mukaisesti. Lautakunta toteaa, että vastaanotettavat jätemäärät ovat nousseet paljon uuden yrittäjän ostettua toiminnan. Tämän takia tilat ja kalusto on sovittava lisääntyvien ongelmajätemäärien käsittelyyn. Laitosalueella on aina oltava saatavilla riittävä määrä imeytysmateriaalia. Maalahden kunnanhallitus on pyytänyt lausuntoa tekniseltä lautakunnalta. Tekninen lautakunta viittaa lausunnossaan kiinteistönhaltijan ja kunnan vesilaitoksen tekemään sopimukseen ja ehtoihin viemäriin johdettavista vesistä. Lautakunnalla ei ole tähän huomauttamista, vaan laitoksen tulee noudattaa tehtyä sopimusta. Kunnanhallitus puoltaa ympäristöluvan myöntämistä toiminnalle teknisen lautakunnan ja ympäristölautakunnan lausuntojen mukaisesti. Pohjanmaan pelastuslaitoksen lausunnossa on kiinnitetty erityisesti huomiota laitoksen palo ja kemikaaliturvallisuusseikkoihin. Lausunnon mukaan hakemuksesta ei selviä onko toiminta asetuksen 59/1999 mukaista vaarallisten kemikaalien teollista käsittelyä ja varastointia. Kemikaalien käsittelyn laajuus tulee arvioida ja tarvittaessa tehdä kemikaali ilmoitus pelastuslaitokselle. Voiteluöljyt eivät ole ko. asetuksen tarkoittamia vaarallisiksi luokiteltuja kemikaaleja, mutta muiden ongelmajätteiden osalta ei ole yksilöity niiden vaarallisuutta. Pohjanmaan pelastuslaitos kiinnittää erityistä huomiota myös siihen, mitä on todettu hakemuksen liitteen 1. kohdassa 2.2. jossa todetaan että palavat nesteet ja hapettavat aineet siirretään C halliin. Palavia nesteitä ja hapettavia aineita ei saa koskaan varastoida samassa tilassa, ellei aukottomasti kyetä osoittamaan, että nämä aineet eivät voi sekoittua keskenään. Pelastuslaitos toteaa, että säiliövarastojen vuotoihin on varauduttu omatoimisesti vaahtosammutuslaitteistolla. Vaahto soveltuu erinomaisesti öljypalojen sammuttamiseen. Kiinteistö varustetaan paloilmoitinlaitteistolla, mikä auttaa palon nopeassa havaitsemisessa ja edelleen auttaa palon nopeaa sammuttamista. Riittävästä ilmanvaihdosta on huolehdittava. Toiminnanharjoittajan tulee myös selvittää mahdolliset räjähdysvaaralliset tilat ja toimet räjähdysten estämiseksi. Lisäksi pelastusviranomainen näkee tärkeänä turvallisuutta lisäävänä seikkana kunnossapito ja tarkastusjärjestelmän laatimista ja sen noudattamista. Kunnossapitotyöt ja tarkastukset tulee dokumentoida. Laitoksen paloturvallisuutta seurataan myös palotarkastuksilla.

11 11 Hakijan kuuleminen ja vastine Hakijaa on kuultu annettujen lausuntojen johdosta. Hakija toteaa vastineessaan seuraavan: Vaarallisten kemikaalien käsittelyä ja varastointia ei voida pitää teollisena toimintana, koska niiden määrät ovat pieniä. Tosin kuin hakemuksessa sanotaan, palavia nesteitä ja hapettavia aineita ei säilytetä samassa hallissa. Palavat nesteet säilytetään A hallissa ja hapettavat aineet C hallissa. Omatoimisen sammutustyön parantamiseksi tullaan laitokselle laittamaan suora vesiputki, joka asennetaan kunnan vesiverkostoon paremman paineen saamiseksi. Laitoksen ilmanvaihtoa on parannettu hakemuksen tekemisen jälkeen. Lisäksi tullaan vuoden 2008 alussa asentamaan vielä tehokkaampi kohdeilmanpoistolaitteisto F ja A halliin. Laitoksen räjähdysvaaralliset tilat ja toimet räjähdysten estämiseksi kartoitetaan vuoden 2008 alussa. Laitoksella on kaluston ja katsastettavien astioiden kunnossapito ja huoltotietokanta. Sinne kirjataan tulevat katsastus ja huoltopäivät sekä tehdyt huollot ja tarkastukset. YMPÄRISTÖKESKUKSEN RATKAISU Länsi Suomen ympäristökeskus on tarkastanut ympäristölupahakemuksen ja tutkinut asiasta annetut lausunnot ja luvan myöntämisen edellytykset. Ratkaisussa ympäristökeskus on muutoinkin ottanut huomioon mitä yleisen ja yksityisen edun turvaamiseksi säädetään. Ympäristökeskus myöntää Lassila ja Tikanoja Oyj:lle ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisen ympäristöluvan jäljempänä olevin lupamääräyksin. Laitos sijaitsee Maalahden kunnassa Yttermalaxin kylässä kiinteistöllä RN:o 19:55, 19:89 ja 19:101 tähän päätökseen liitetyn kartan osoittamalla paikalla. (YsL 6, 41, 42, YsA 19 ) Vastaus yksilöityihin vaatimuksiin ja lausuntoihin Maalahden ympäristölautakunnan antama lausunto sekä Pohjanmaan pelastuslaitoksen lausunto on otettu huomioon lupamääräyksistä ilmenevällä tavalla (lupamääräykset 4, 7, 13, 14, 17, 18). Pyydettyään lausunnon tekniseltä lautakunnalta Maalahden kunnanhallitus yhtyy teknisen lautakunnan vaatimukseen viemärisopimuksen noudattamisesta. Ympäristökeskus ei ole vaatinut kuitenkaan päätöksessään jätevesien tarkkailua sopimusehtojen mukaisesti. Ympäristökeskuksen käsityksen mukaan autojen ulkopintojen pesusta muodostuvat jätevedet eivät ole niin likaantuneita, että ympäristölupapäätöksessä olisi tarpeen määrätä veden laadun tarkkailusta niin usein kuin sopimuksessa on vaadittu eli 12 kertaa vuodessa ensimmäisen vuoden aikana ja 8 kertaa vuodessa toisen vuoden aikana. Ympäristökeskus on vaatinut, että jätevesiä tarkkaillaan 4 kertaa vuodessa. (Lupamääräys 17) LUPAMÄÄRÄYKSET Jätehuoltoa koskevat määräykset 1. Lassila & Tikanoja Oyj, Maalahden varastointi ja käsittelylaitos saa ottaa vastaan ja käsitellä ympäristölupahakemuksen mukaisia ongelmajätteitä yhteensä noin t/v. Ongelmajätteet koostuvat suurelta osin jäteöljyistä ja öljyisistä vesistä yhteensä noin t/v, sähkö ja elektroniikkaromusta noin 500 t/v, kiinteästä öljyisestä jätteestä noin 500 t/v sekä jäähdytinnesteistä

12 12 noin 300 t/v. Loput noin 2000 t/v koostuu kappaletavaroista, muusta nestemäisestä jätteestä ja ongelmajätteiden pieneristä. (YsL 43, 45, YsA 19 ) 2. Laitosalueella voidaan varastoida enintään 500 tonnia ongelmajätteitä kerrallaan. Varastoitavien ongelmajätteiden määrä on pidettävä mahdollisimman vähäisenä. (YsL 45, YsA 19 ) 3. Toimintaa voidaan harjoittaa pääsääntöisesti arkisin (maanantai perjantai) klo välisenä aikana. Laitoksen aukioloaikoina on alueella oltava valvoja, joka tarkastaa kuormat ja niitä koskevat asiakirjat. (YsL 43, 45, YsA 19 ) 4. Ongelmajätteiden vastaanotto, kuormien purkaminen, varastointi ja lajittelutoiminta on järjestettävä tiiviillä alustalla siten, ettei siitä aiheudu maaperän, pohja tai pintaveden pilaantumisvaaraa, roskaantumista eikä muuta haittaa tai vaaraa terveydelle tai ympäristölle. (YsL 7, 8, 43, 45, JL 6, JA 8 ) 5. Kerättävät ja laitoksella käsiteltävät ongelmajätteet tulee toimittaa laitokseen, jolla on voimassa oleva ympäristölupa tällaisten jätteiden hyödyntämiseen tai käsittelyyn. Uudistamiskelpoiset jäteöljyt ja muut hyödyntämiskelpoiset ongelmajätteet tulee toimittaa ensisijaisesti hyödynnettäväksi, jos se on teknisesti ja taloudellisesti mahdollista. (YsL 43, 45, JL 6, JL 15, VNp 101/1997) Varastointi ja kuljetukset 6. Kaikki ongelmajätteet tulee varastoida hallirakennuksen sisätiloissa. Jäteöljyt voidaan kuitenkin varastoida piha alueella varoaltaaseen sijoitetuissa varastosäiliöissä. Erilaiset ongelmajätteet on pidettävä erillään toisistaan ja ryhmiteltävä ja merkittävä ominaisuuksiensa mukaan. (YsL 43, 45, JL 6 ) 7. Ongelmajätteet on varastoitava niille varatussa paikassa asianmukaisesti merkityissä astioissa siten, ettei niistä aiheudu vaaraa tai haittaa ympäristölle. Nestemäiset ongelmajätteet tulee varastoida tiiviissä ja suljetuissa astioissa siten, etteivät ne pääse sekoittumaan keskenään ja siten, että ne mahdollisissa vuototapauksissa saadaan talteen. (YsL 43, 45, JL 6, JA 6, JA 8 ) 8. Laitokseen tulevat ja sieltä lähtevät jätteet on kuljettava asianmukaisesti. Jätteiden kuormaus ja kuljetukset on järjestettävä siten, että niistä aiheutuva melu tai muu häiriö ympäristölle jäävät mahdollisimman vähäisiksi. (JA 7 ) 9. Ongelmajätteiden kuljetuksista ja siirroista on laadittava siirtoasiakirja, josta ilmenee valtioneuvoston päätöksen 659/1996 mukaiset tiedot. Siirtoasiakirja on oltava mukana jätteiden siirron aikana, ja se luovutetaan jätteiden vastaanottajalle. (YsL 45, JA 9, VNp 659/1996) 10. Laitosalue tulee pitää siistinä ja puhtaana. Sadevedet on johdettava niin, ettei niistä aiheudu pinta tai pohjavesien pilaantumisvaaraa. (YsL 43, YsA 19, JA 8 ) Päästöt viemäriin 11. Jätevedet on esikäsiteltävä asianmukaisessa hiekan ja öljynerottimessa ennen viemäriin johtamista. Viemäriin saa johtaa vain sellaisia pesuvesiä, jotka syntyvät autojen ulkopintojen pesusta ja varastohallin lattian pesusta. Viemäriin ja sitä kautta kunnalliseen viemäriverkostoon ei saa laskea sellaisia jätevesiä, joista voi olla haittaa viemärin rakenteelle, puhdistamon toi

13 13 Melu minnalle tai puhdistamolietteen asianmukaiselle käsittelylle. Viemäriverkkoon johdettavan jäteveden kokonaishiilivetypitoisuus saa olla enintään 200 mg/l. Poikkeuksellisesta jätevesipäästöstä tulee ilmoittaa välittömästi Maalahden kunnan jätevedenpuhdistamolle. Kun uusi sopimus jätevesien johtamisesta viemäriin on hyväksytty, se tulee toimittaa tiedoksi Länsi Suomen ympäristökeskukselle. (YSL 43, 47, YSA 19, YSA 36 ) 12. Laitoksen toiminta tulee järjestää siten, että viereisellä asuntoalueella melutaso ei ulkona ylitä A painotetun ekvivalenttitason päiväohjearvoa (klo 7 22) 55 db eikä yöohjearvoa (klo 22 07) 50 db. Ympäristökeskus voi tarvittaessa määrätä toiminnanharjoittajan selvittämään toiminnan aiheuttaman melutason laitoksen ympäristössä laskentamallin tai mittausten avulla. Mikäli laskennallisten tai mittaamalla saatujen tulosten perusteella todetaan annettujen meluohjearvojen ylittyvän, tulee toiminnanharjoittajan ryhtyä toimenpiteisiin melupäästöjen vähentämiseksi. (YsL 43, VNp 993/1992) Poikkeuksellisiin tilanteisiin varautuminen 13. Laitoksen toiminta tulee järjestää siten, että poikkeukselliset tilanteet pyritään suunnitelmallisesti ehkäisemään. Varastosäiliöiden, putkistojen ja venttiilien tiiveyttä ja kuntoa tulee tarkkailla säännöllisesti ja havaitut viat tulee korjata välittömästi. Kunnossapitotyöt ja tarkastukset tulee dokumentoida. (YsL 43, YsA 19 ) 14. Vahinko ja onnettomuustilanteiden varalle on laitosalueella oltava riittävä määrä imeytysmateriaalia aina saatavilla. Vahingoista ja onnettomuuksista, joissa öljyä tai muita kemikaaleja pääsee vuotamaan maaperään, pinta tai pohjavesiin tai viemäriin tai muista poikkeuksellisista tilanteista, joista saattaa aiheutua päästöjä ympäristöön, on viipymättä ilmoitettava Maalahden kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle, Pohjanmaan pelastuslaitokselle sekä Länsi Suomen ympäristökeskukselle. Vuotoina ympäristöön päässeet aineet on kerättävä välittömästi talteen ja toimitettava asianmukaiseen käsittelyyn.(ysl 43, 62, YsA 19 ) Tarkkailu ja raportointimääräykset 15. Laitokselle tulee nimetä vastuuhenkilö, jonka tehtäviin kuuluu varmistaa laitoksen asianmukaiseen hoitoon, käyttöön ja käytöstä poistamiseen liittyvän toiminnan tarkkailu. Vastuuhenkilön yhteystiedot tulee ilmoittaa Länsi Suomen ympäristökeskukselle sekä Maalahden kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. (YsL 43, 45, JA 10 ) 16. Hiekan ja öljynerotuskaivojen toimintaa, täyttymistä ja tehoa tulee seurata säännöllisesti. Erottimien riittävästä mitoituksesta ja säännöllisistä tarkastus ja tyhjennysväleistä on pidettävä huolta. Tarkastuksista on pidettävä kirjaa. (YsL 43, 46, YsA 19 ) 17. Toiminnanharjoittajan tulee tarkkailla viemärivesien määrää ja laatua ulkopuolisen laboratorion toimesta. Näytteet tulee ottaa tarkkailukaivosta neljä kertaa vuodessa. Näytteenottajan tulee olla sertifioitu tai tarkoitukseen koulutettu henkilö. Näytteestä tehdään seuraavat määritykset: ph, sähkönjohtokyky, kokonaishiilivetypitoisuus sekä kloridi, kromi ja nikkelipitoisuus.

14 14 Kerran vuodessa tehdään jätevedestä laajempi määritys, jolloin tutkitaan seuraavien aineiden pitoisuuksia: elohopea, hopea, kadmium, kokonaiskromi, kromi 6 +, kupari, lyijy, nikkeli, sinkki, syanidi, tina, arseeni ja seleeni. Kukin tarkkailukerta raportoidaan erikseen Maalahden kunnan jätevesilaitokselle, Maalahden kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle ja Länsi Suomen ympäristökeskukselle. Tarkkailua voidaan tarvittaessa muuttaa Länsi Suomen ympäristökeskuksen hyväksymällä tavalla. Näytteenotto ja analysointi on tehtävä CEN tai siitä vastaavan kansallisen standardin mukaisesti. Tulosten yhteydessä on ilmoitettava käytettävä standardi ja arvioitava menetelmän kokonaisepävarmuus. (YsA 43, 46, YsA 19 ) 18. Toiminnanharjoittajan tulee lisäksi tarkkailla toiminnan vaikutusta pohjaveteen. Pohjavedestä määritetään sameus, ph, sähkönjohtavuus, hiilivetyjen kokonaispitoisuus, mangaani, lyijy, kadmium, kromi, kupari, elohopea, nikkeli ja sinkki. Näyte otetaan kerran vuodessa putkesta, jonka paikasta sovitaan Länsi Suomen ympäristökeskuksen kanssa. (YsA 43, 46, YsA 19 ) 19. Ongelmajätteiden määrästä, laadusta, alkuperästä sekä edelleen toimittamisesta on pidettävä kirjaa. Myös viemäröidyn veden määrästä tulee pitää kirjaa. Kirjanpito ja käyttöpäiväkirja tulee olla viranomaisten saatavilla. (YsL 43, 46, YsA 19 ) 20. Toiminnanharjoittajan tulee toimittaa Länsi Suomen ympäristökeskukselle ja Maalahden kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle vuosittain helmikuun loppuun mennessä edellistä kalenterivuotta koskeva raportti toiminnasta. Raportista tulee käydä ilmi vähintään seuraavat tiedot: yhteenveto laitoksella vastaanotetuista, käsitellyistä ja varastoiduista ongelmajätteistä (määrä, laatu, alkuperä, edelleen toimittaminen). yhteenveto mahdollisista häiriö tai vuototilanteista vuoden aikana toteutetut ja suunnitteilla olevat muutokset toiminnassa tiedot laitoksella muodostuvista jätteistä. Ilmoitettavat jätteet tulee luokitella ympäristöministeriön asetuksen 1129/2001 mukaisesti. Tämän lisäksi toiminnanharjoittajan on raportoitava Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa 166/2006/EY edellytetyt päästötiedot E PRTR rekisteriin (Euroopan päästö ja siirtorekisteri). (YsL 43, 46, YsA 19, JL 51, 52 ) Muut lupamääräykset 21. Toiminnanharjoittajan tulee asettaa euron vakuus, jolla varmistetaan jätteiden käsittelyä koskevien vaatimusten täyttyminen toiminnan lopettamisen yhteydessä. Vakuus tulee luovuttaa Länsi Suomen ympäristökeskukselle viimeistään kahden kuukauden kuluessa tämän päätöksen voimaantulosta. Länsi Suomen ympäristökeskus voi tarvittaessa tarkistaa vakuuden määrää. (YsL 42, 45 ) 22. Toiminnanharjoittajan on oltava riittävästi selvillä toimialansa parhaan taloudellisen käyttökelpoisen tekniikan kehittymisestä ja varauduttava tarvittaessa sen käyttöönottoon. (YsL 5, 43, YsA 37, JL 6 )

15 Laitoksen toiminnassa tapahtuvista olennaisista muutoksista tai toiminnanharjoittajan vaihtumisesta tulee riittävän ajoissa ennen toimenpiteisiin ryhtymistä ilmoittaa Länsi Suomen ympäristökeskukselle. Toiminnan lopettamisesta on ilmoitettava ympäristökeskukselle viimeistään kolme kuukautta ennen toimenpiteisiin ryhtymistä. Ilmoituksessa on esitettävä jätehuoltoon ja maaperän suojeluun liittyvät jälkitoimet ja tarvittaessa selvitys maaperän puhtaudesta. (YsL 28, 43, JL 6 ) PERUSTELUT Lupaharkinnan perusteet Länsi Suomen ympäristökeskus myöntää ympäristöluvan, koska laitoksen toiminta voidaan järjestää ympäristönsuojelulain ja jätelain sekä niiden nojalla annettujen vaatimusten mukaisesti, kun otetaan huomioon annetut lupamääräykset. Luvan myöntämisen edellytykset Luvan myöntäminen edellyttää, ettei toiminnasta asetetuista lupamääräyksistä ja toiminnan sijoituspaikasta aiheudu yksinään tai yhdessä muiden toimintojen kanssa terveyshaittaa, muuta merkittävää ympäristön pilaantumista tai ympäristön pilaantumisen vaaraa, maaperän tai pohjaveden pilaantumista, erityisten luonnonolojen huonontumista taikka vedenhankinnan tai yleiseltä kannalta tärkeän muun käyttömahdollisuuksien vaarantumista toiminnan vaikutusalueella tai eräistä naapuruussuhteista annetun lain 17 :n 1 momentissa tarkoitettua kohtuutonta rasitusta. Länsi Suomen ympäristökeskus katsoo, että ongelmajätteiden vastaanotto ja käsittelylaitoksen toiminta kyseisellä paikalla täyttää luvan myöntämisen edellytykset, mikäli annettuja lupamääräyksiä noudatetaan. Toiminta on myös osayleiskaavan mukaista. Ympäristökeskus katsoo, että toiminnan harjoittajalla on käytettävissä sellainen asiantuntemus, jota ko. jätteiden käsittely edellyttää. Toiminnan harjoittaja on harjoittanut kyseistä toimintaa pitkään, joten voidaan katsoa, että asiantuntemus käsiteltävistä ongelmajätteistä ja käsittelymenetelmistä on riittävä. Lupamääräysten perustelut Laitoksella hyödynnettäväksi ja käsiteltäväksi hyväksytyt jätteet ovat hakemuksen mukaiset. Laitoksen toiminta edistää ongelmajätteiden kierrätysmahdollisuuksia. Länsi Suomen ympäristökeskus on päätöksellään rajoittanut suurimman kertavaraston alueella. Määräyksellä varmistetaan, että varastoidut ongelmajätteet siirretään jatkokäsittelyyn mahdollisimman nopeasti. (Lupamääräykset 1 ja 2) Jätteiden vastaanoton ja laitosalueen on oltava valvottuja. Varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella käydään laitoksella tarvittaessa öisin ja viikonloppuisin, mikäli esimerkiksi on ollut tarpeen hakea laivaöljyä satamasta ennen laivan lähtöä. (Lupamääräys 3) Jäteasetuksen 8 :n mukaan ongelmajätteen vastaanottopaikan on oltava sellainen ja sitä on käytettävä siten, ettei siitä aiheudu vaaraa tai haittaa ympäristön asutukselle, vastaanottopaikan käyttäjälle tai yleiselle turvallisuudelle eikä maaperän saastumista tai ympäristön roskaantumista. (Lupamääräys 4)

16 16 Jätelain 15 :n mukaan ongelmajätteiden asianmukainen hyödyntäminen tai käsittely edellyttää käsittelyä laitoksessa, jolla on lupa käsitellä ongelmajätteitä. Valtioneuvoston päätöksen öljyjätehuollosta (101/1997) ja jätelain 6 :n mukaan öljyjäte, kuten muukin jäte on kuitenkin hyödynnettävä, jos se on teknisesti mahdollista ja jos siitä ei aiheudu kohtuuttomia lisäkustannuksia verrattuna muulla tavoin järjestettyyn jätehuoltoon. Ongelmajätteiden säännöllisellä toimittamisella jatkokäsittelyyn käsittelyluvan saaneelle laitokselle varmistetaan asianmukainen jätehuolto. (Lupamääräys 5) Ongelmajätteet on kerättävä ja varastoitava asianmukaisesti. Ongelmajätteet on pakattava, varastoitava ja merkittävä siten, ettei niistä aiheudu haittaa terveydelle tai ympäristölle. Ongelmajätteiden sekoittaminen muihin aineisiin tai jätteisiin on kielletty, samoin kuin jätteiden hylkääminen tai hallitsematon käsittely. (Lupamääräykset 6 ja 7) Jätelain nojalla ongelmajätteen tuottaja ja kuljettaja ovat vastuussa siitä, että ongelmajätteet kuljetetaan lain mukaiseen paikkaan. Siirtoasiakirjamenettelyllä voidaan seurata ongelmajätteiden kulkua tuottajalta asianmukaiseen hyödyntämis ja käsittelypaikkaan. Siirtoasiakirja on tosite siitä, että ongelmajäte on asianmukaisesti luovutettu kuljetettavaksi ja edelleen käsiteltäväksi. Ongelmajätteen haltijan ja vastaanottajan on säilytettävä siirtoasiakirja kolme vuotta sen allekirjoittamisesta. (Lupamääräykset 8 ja 9) Laitosaluetta ympäröiviin ojiin kulkevat sadevedet eivät saa sisältää epäpuhtauksia. (Lupamääräys 10) Viemäriin ja sitä kautta kunnalliseen viemäriverkostoon ei saa laskea sellaisia jätevesiä, joista voi olla haittaa viemärin rakenteelle, puhdistamon toiminnalle tai puhdistamolietteen asianmukaiselle käsittelylle. Toiminnanharjoittajan on oltava selvillä käyttämiensä pesuaineiden haittavaikutuksista. (Lupamääräys 11) Laitoksen toiminnasta aiheutuva melu ei saa ylittää ohjearvoja lähimmällä asuntoalueella. Tarvittaessa laitoksen toiminnasta aiheutuvat melutasot voidaan määrätä mitattaviksi ulkopuolisen asiantuntijan toimesta. (Lupamääräys 12) Päästöjä aiheuttavista häiriötilanteista sekä onnettomuuksista annettu määräys on tarpeen valvonnan toteuttamiseksi. Toiminnan harjoittajan tulee hallita toimintaan liittyvien riskien ja onnettomuusvaarojen ennaltaehkäisy sekä onnettomuuksien seurausten ehkäiseminen. (Lupamääräykset 13 ja 14) Vastuuhenkilön nimeämisellä varmistetaan laitoksen toimintaan liittyvä asianmukainen tarkkailu (Lupamääräys 15) Öljynerotuskaivojen tarkkailu on tarpeen öljyn pääsyn estämiseksi ympäristöön. Erityisesti tulee huolehtia siitä, että samaan aikaan käytettävät pesukemikaalit eivät keskenään muodosta emulsiota, koska siinä tapauksessa öljynerottimien toimintaa saattaa vaikeutua ja hiilivetyjä päästä viemäriin. (Lupamääräys 16) Ympäristönsuojelulain 46 :n nojalla ympäristöluvassa on annettava tarpeelliset määräykset toiminnan tarkkailusta. Toiminnanharjoittajan tulee olla selvillä viemäriverkostoon johdetun jäteveden määrästä ja jäteveden mukana johdettujen haitta aineiden määrästä.

17 17 Tarkoituksenmukainen tarkkailutapa ja tarkkailun laajuus määräytyy muun muassa yrityksen toiminnasta. Ympäristökeskus poikkeaa tarkkailuvaatimuksessaan liittymissopimuksessa sovituista ehdoista, koska laitoksen viemärivedet koostuvat ainoastaan rekkapesulan toiminnan vesistä ja lattianpesuvesistä. Vuodessa syntyvä vesimäärä on vain 250 m 3, eikä laitoksen toiminnassa ole sellaisia prosesseja, joista pesuvesien mukaan voisi tulla muita haitta aineita kuin hiilivetyjä. Tästä syystä ympäristökeskus katsoo riittäväksi tarkkailla vesiä neljä kertaa vuodessa. Kerran vuodessa tehdään sopimuksen mukaisesti laajempi selvitys laitoksen viemärivedessä esiintyvien haitta aineiden pitoisuuksista. Myös laitosalueen pohjavettä tarkkaillaan kerran vuodessa. (Lupamääräykset 17 ja 18) Ympäristönsuojelulain 46 :n nojalla ympäristöluvassa on annettava tarpeelliset määräykset toiminnan käyttötarkkailusta, päästöjen, jätteiden ja jätehuollon sekä toiminnan vaikutusten tilan tarkkailusta. Kirjanpitoa ja raportointia koskevat määräykset ovat tarpeen valvonnan ja tarkkailun toteuttamiseksi. Vuosiraportissa on esitettävä päästölähteittäin valvonnan kannalta olennaiset päästötiedot ja päästöt, joista laitoksen on voimassa olevan käytännön mukaisesti raportoitava esimerkiksi PRTR ja VAHTI rekistereihin. (Lupamääräykset 19 20) Asianmukaisen jätehuollon varmistamiseksi on annettu määräys vakuudesta tai muusta vastaavasta järjestelystä. Vakuuden suuruudessa on otettu huomioon toiminnan laajuus, luonne ja lupamääräykset. Vakuuden suuruuden laskemisessa on arvioitu keskimääräisen ongelmajätteen kertavaraston jätteenkäsittelyn kustannukset muualla mukaan lukien kuljetuskustannukset. (Lupamääräys 21) Luvan haltijalla on yleinen velvollisuus seurata toimintansa parhaan käyttökelpoisen tekniikan kehittymistä. (Lupamääräys 22) Toiminnassa tapahtuvista olennaisista muutoksista, toiminnan lopettamisesta tai toiminnanharjoittajan vaihtumisesta tulee ilmoittaa Länsi Suomen ympäristökeskukselle riittävän ajoissa ennen toimenpiteisiin ryhtymistä. (Lupamääräys 23) Maininta lupaa ankaramman asetuksen noudattamisesta Jos asetuksella annetaan ympäristönsuojelulain tai jätelain nojalla jo myönnetyn luvan määräystä ankarampia säännöksiä tai luvasta poikkeavia säännöksiä luvan voimassaolosta tai tarkistamisesta, on asetusta luvan estämättä noudatettava. (Ympäristönsuojelulaki 56 ) RAUKEAVAT PÄÄTÖKSET Lainvoimaiseksi tultuaan tämä päätös korvaa annetun Länsi Suomen ympäristökeskuksen ympäristönsuojelulain mukaisen ympäristölupapäätöksen (0896Y ). LUVAN VOIMASSAOLO JA LUPAMÄÄRÄYSTEN TARKISTAMINEN Päätöksen voimassaolo Tämä päätös on voimassa toistaiseksi. Mikäli toiminnassa tapahtuu päästöjä tai niiden vaikutuksia lisäävä tai muu olennainen muutos, on toiminnalle haettava uusi ympäristölupa. Tämä päätös on voimassa, kunnes uudesta lupahakemuksesta tehty päätös on saanut lainvoiman.

18 18 Lupamääräysten tarkistaminen Hakemus lupamääräysten tarkistamiseksi on tehtävä viimeistään Hakemukseen tulee liittää selvitykset toiminnan mahdollisista vaikutuksista ympäristöön ja mahdolliset suunnitelmat ympäristönsuojelutoimista. (Ympäristönsuojelulaki 55 ) PÄÄTÖKSEN TÄYTÄNTÖÖNPANO Toiminnan aloittaminen muutoksenhausta huolimatta Lassila & Tikanoja Oyj saa aloittaa hakemuksen mukaisen toiminnan lupapäätöksen mukaisesti mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, mikäli asettaa 4000 euron suuruisen vakuuden ympäristön saattamiseksi ennalleen tai mahdollisten vahinkojen korvaamiseksi lupapäätöksen kumoamisen tai lupamääräysten muuttamisen varalta. Ympäristökeskus katsoo, että toiminnan laatu huomioiden, alue voidaan saattaa ennalleen mikäli päätös ei saa lainvoimaa. Muutoksentuomioistuin voi kieltää päätöksen täytäntöönpanon (101 ). SOVELLETUT SÄÄNNÖKSET Ympäristönsuojelulaki (YsL 86/2000) 5 8, 28, 35 38, 41 43, 45 46, 52 56, 58, 62, 96 98, 105 Ympäristönsuojeluasetus (YsA 169/2000) 1, 6, 8 10, 19, 29, 36, 37 Jätelaki (JL 1072/1993) 4, 6, 15, 51, 52 Jäteasetus (JA 1390/1993) 6 10 Valtioneuvoston päätös ongelmajätteistä annettavista tiedoista sekä ongelmajätteiden pakkaamisesta ja merkitsemisestä (VNp 659/1996) Valtioneuvoston päätös öljyjätehuollosta (101/1997) Ympäristöministeriön asetus yleisimpien jätteiden ja ongelmajätteiden luettelosta (YMA 1129/2001) KÄSITTELYMAKSU JA SEN MÄÄRÄYTYMINEN euroa Käsittelymaksu määräytyy maksuperustelain (150/1992) ja ympäristöministeriön alueellisten ympäristökeskusten maksullisista suoritteista antaman asetuksen (1237/2003) nojalla. Asetuksen mukaan laitoksen tai paikan, jossa hyödynnetään tai käsitellään muualla kuin siinä syntyneitä ongelmajätteitä, käsittelymaksu on euroa. LUPAPÄÄTÖKSESTÄ TIEDOTTAMINEN Päätös Hakijalle

19 19 Jäljennös päätöksestä Maalahden kunnanhallitus Maalahden ympäristölautakunta Pohjanmaan pelastuslaitos Suomen ympäristökeskus Ilmoitus päätöksestä Ostberg Ann Louise Gunilla, Mariavägen 3, MALAX Ostberg Mari Sofi Annika, Eriksvägen 26, MALAX Höstman Anna Lisa, Klockarbackvägen 30, MALAX Halgas Anita, Solfvägen 245, SOLF Vasa Vägdistrikt, PB 93, VASA Ilmoittaminen kunnan ilmoitustaululla ja lehdissä Tieto päätöksestä julkaistaan Länsi Suomen ympäristökeskuksen ilmoitustaululla ja Maalahden kunnan ilmoitustaululla. MUUTOKSENHAKU Tähän päätökseen tyytymätön saa hakea muutosta valittamalla Vaasan hallinto oikeuteen. Muutosta saavat hakea kirjallisella valituksella: luvan hakija; ne, joiden oikeutta tai etua asia saattaa koskea; rekisteröity yhdistys tai säätiö, jonka tarkoituksena on ympäristö, terveyden tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toiminta alueella kysymyksessä olevat ympäristövaikutukset ilmenevät; laitoksen sijaintikunta ja muu kunta, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät; alueellinen ympäristökeskus sekä laitoksen sijaintikunnan ja vaikutusalueen kunnan ympäristönsuojeluviranomainen; muu asiassa yleistä etua valvova viranomainen. Valitusosoitus on liitteenä. Vanhempi insinööri Matti Seppälä Ylitarkastaja Maria Lövdahl Liitteet Valitusosoitus Yleiskartta Asemapiirros

20 20

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 23.8.2004 Kokouspvm 19.8.2004 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa:

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/PAPERINKERÄYS OY Paperinkeräys Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevaa keräyspaperin ja pahvin lajittelua ja varastointia Porin

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

YMAJAOSTD ao.3.14 33, J,llTE 40

YMAJAOSTD ao.3.14 33, J,llTE 40 "s» Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus YMAJAOSTD ao.3.14 33, J,llTE 40 Päätös jätehuoltorekisteriin hyväksymisestä LAPE LY/217/07.00/2013 Lappi 19.2.2014 ASIA Päätös jätelain 94 :n mukaisesta hakemuksesta,

Lisätiedot

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA 1 (5) Lohjan kaupungin ympäristölautakunta ASIA PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPA- MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.5.2002 Kokouspvm 16.5.2002 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 1/2015 1 (8) Ympäristölautakunta Ysp/13 13.01.2015

Helsingin kaupunki Esityslista 1/2015 1 (8) Ympäristölautakunta Ysp/13 13.01.2015 Helsingin kaupunki Esityslista 1/2015 1 (8) 13 Kuusakoski Oy:n ympäristölupa-asia HEL 2014-012351 T 11 01 00 00 Päätösehdotus Hakija päättää Kuusakoski Oy:n ympäristölupahakemuksen johdosta seuraavaa.

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojelulain 58 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 6 b

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojelulain 58 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 6 b 1(6) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 35 YLO LOS-2003-Y-1335-111 Annettu julkipanon jälkeen 4.4.2008 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Wipro Infrastructure Engineering Oy:n ympäristönsuojelulain 58 :n mukaisesta muutoshakemuksesta,

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 586 05.09.2006 3 Ymp 10193-2006 (235) Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy Ympkaalk 586 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto 25.8.2006/Fredrik

Lisätiedot

Lupahakemus on jätetty ympäristökeskukselle 23.12.2008.

Lupahakemus on jätetty ympäristökeskukselle 23.12.2008. PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 28.4.2009 Dnro PPO 2003 Y 391 111 ASIA LUVAN HAKI JA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Haapaveden Ympäristöpalvelut Oy:n jätevesilietteen

Lisätiedot

Keurusselän ympäristönsuojelujaosto Annettu 25.6.2014. Multiantie 1 Dnro 97/11.01.00/2014

Keurusselän ympäristönsuojelujaosto Annettu 25.6.2014. Multiantie 1 Dnro 97/11.01.00/2014 KEURUUN KAUPUNKI PÄÄTÖS Keurusselän ympäristönsuojelujaosto Annettu 25.6.2014 Multiantie 1 Dnro 97/11.01.00/2014 42700 KEURUU ASIA Autopurkaamon ympäristölupa, Mänttä-Vilppula HAKIJA Martikainen S & V

Lisätiedot

Kalsiumoksidin varaston perustaminen Haminan satamaan

Kalsiumoksidin varaston perustaminen Haminan satamaan PÄÄTÖS 1 (5) Baltic Bulk Oy Ulkosatamantie 15 64260 KASKINEN Baltic Bulk Oy:n Haminan varaston perustamislupahakemus Asia Päätös Kalsiumoksidin varaston perustaminen Haminan satamaan Turvallisuus- ja kemikaalivirasto

Lisätiedot

Orion Oyj:n Turun tehtaan kemikaalien käsittelyn ja varastoinnin merkittävä

Orion Oyj:n Turun tehtaan kemikaalien käsittelyn ja varastoinnin merkittävä PÄÄTÖS 1 (4) Orion Oyj Hanna Nurmi PL 425 20101 TURKU Orion Oyj:n hakemus 10.1.2013 Asia Kohde ja sen sijainti Päätös Orion Oyj:n Turun tehtaan kemikaalien käsittelyn ja varastoinnin merkittävä muutos

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET

SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET 1 LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Tavoite Ympäristönsuojelumääräysten tavoitteena on paikalliset olosuhteet huomioon

Lisätiedot

Vestia Oy esittää, että vakuuden määrä olisi 312 000 euroa.

Vestia Oy esittää, että vakuuden määrä olisi 312 000 euroa. PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 28.8.2008 Dnro PPO 2005 Y 294 111 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee kaatopaikkatoimintaa. Vestia Oy PL 66, 84101

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN LINJA OY:N HAKEMUS TOISTAISEKSI VOIMASSA OLEVAN YMPÄRISTÖLUVAN TARKISTAMISEKSI

NURMIJÄRVEN LINJA OY:N HAKEMUS TOISTAISEKSI VOIMASSA OLEVAN YMPÄRISTÖLUVAN TARKISTAMISEKSI NURMIJÄRVEN LINJA OY:N HAKEMUS TOISTAISEKSI VOIMASSA OLEVAN YMPÄRISTÖLUVAN TARKISTAMISEKSI KU-YK 69/12.5.2015 Päätös annetaan julkipanon jälkeen 18.5.2015 ASIA. Päätös ympäristönsuojelulain 71 :n mukaisesta

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 18/2015 1 (12) Ympäristölautakunta Ysp/10 15.12.2015

Helsingin kaupunki Esityslista 18/2015 1 (12) Ympäristölautakunta Ysp/10 15.12.2015 Helsingin kaupunki Esityslista 18/2015 1 (12) 10 Arkista Oy:n ympäristölupa-asia HEL 2015-010200 T 11 01 00 00 Päätösehdotus Hakija päättää Arkista Oy:n ympäristölupahakemuksen johdosta seuraavaa. Arkista

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Finnsteve Oy, ahtausliike, Huolintakatu 5

Ympäristölupahakemus / Finnsteve Oy, ahtausliike, Huolintakatu 5 TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 264 20.04.2004 1 Ymp 8416-2002 (235) Ympäristölupahakemus / Finnsteve Oy, ahtausliike, Huolintakatu 5 Ympkaalk 264 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Oy Teboil AB:n ympäristölupahakemus

Oy Teboil AB:n ympäristölupahakemus TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 368 28.05.2002 1 Ymp 3118-2002 (235) Oy Teboil AB:n ympäristölupahakemus Ympkaalk 368 Ympäristönsuojelutoimisto 16.5.2002/EP 1. ASIA Oy

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Turun kaupungin kiinteistölaitos

Ympäristölupahakemus / Turun kaupungin kiinteistölaitos TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 241 19.04.2005 1 Ymp 1451-2005 (235, 662) Ympäristölupahakemus / Turun kaupungin kiinteistölaitos Ympkaalk 241 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta Ympäristölupa tarvitaan: Kun tuotantokapasiteetti on vähintään 5 tonnia ruhoja päivässä. Toimintaan, josta

Lisätiedot

Nro 18/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/40/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 23.2.2012

Nro 18/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/40/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 23.2.2012 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 18/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/40/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 23.2.2012 ASIA Purku & Piikkaus Oy:n purkujätteen käsittelytoimintaa koskevan ympäristöluvan

Lisätiedot

YMPA 13.05.2008, 130, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOKSOINTI OY. LUVAN HAKIJA Eloksointi Oy Vanha Raumantie 292 28600 Pori

YMPA 13.05.2008, 130, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOKSOINTI OY. LUVAN HAKIJA Eloksointi Oy Vanha Raumantie 292 28600 Pori YMPA 13.05.2008, 130, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOKSOINTI OY (RJ) ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta, joka koskee Eloksointi Oy:n toimintaa. Kyseessä on olemassa oleva

Lisätiedot

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS. PL 297 Päivämäärä Diaarinumero 33101 TAMPERE 28.8.2008 PIR 2002 Y 426 119

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS. PL 297 Päivämäärä Diaarinumero 33101 TAMPERE 28.8.2008 PIR 2002 Y 426 119 Ympäristölupaosasto Annettu julkipanon jälkeen PL 297 Päivämäärä Diaarinumero 33101 TAMPERE 28.8.2008 PIR 2002 Y 426 119 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Puolustusvoimien

Lisätiedot

Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus 211-462-7-61 osoitteessa Tykkitie, 36240 KANGASALA

Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus 211-462-7-61 osoitteessa Tykkitie, 36240 KANGASALA HAKIJA Rakennusliike Lapti Mannerheimintie 107 00280 HELSINKI KIINTEISTÖ Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus 211-462-7-61 osoitteessa Tykkitie, 36240 KANGASALA VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Kiinteistöliikelaitos, puhtaan betonijätteen pulverointi (Kuparikatu 7-15) (Ymp)

Ympäristölupahakemus / Kiinteistöliikelaitos, puhtaan betonijätteen pulverointi (Kuparikatu 7-15) (Ymp) Turun kaupunki Kokouspvm Asia 1 11934-2012 (235) Ympäristölupahakemus / Kiinteistöliikelaitos, puhtaan betonijätteen pulverointi (Kuparikatu 7-15) (Ymp) Tiivistelmä: - Ympkaalk 23 Ympäristönsuojelu 3.1.2013/

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 16.12.2002 Kokouspvm 12.12.

Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 16.12.2002 Kokouspvm 12.12. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 16.12.2002 Kokouspvm 12.12.2002 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 93/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/44/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 20.5.2014

PÄÄTÖS. Nro 93/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/44/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 20.5.2014 PÄÄTÖS Nro 93/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/44/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 20.5.2014 ASIA HAKIJA Veljekset Brandt Nahkatehdas Oy:n ympäristöluvan raukeaminen, Kokkola Etelä-Pohjanmaan

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 23/2007/2 Dnro LSY 2007 Y 75

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 23/2007/2 Dnro LSY 2007 Y 75 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 23/2007/2 Dnro LSY 2007 Y 75 Annettu julkipanon jälkeen 30.5.2007 ASIA Helsingin Sataman ympäristönsuojelulain mukainen ympäristölupahakemus, joka

Lisätiedot

Hakemus lupamääräysten tarkistamiseksi on toimitettu Äänekosken kaupungin ympäristölautakunnalle 23.11.2009, jolloin se on tullut vireille.

Hakemus lupamääräysten tarkistamiseksi on toimitettu Äänekosken kaupungin ympäristölautakunnalle 23.11.2009, jolloin se on tullut vireille. Ymp.ltk 16.3.2010 Liite nro 1 ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI PÄÄTÖS Ympäristölautakunta Ympäristölupamääräysten PL 6 tarkistamisesta 44201 Suolahti Annettu julkipanon jälkeen Puh. 020 632 3318 Pvm 23.3.2010 Dnro

Lisätiedot

55 12.05.2015. Lausunto: Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunta/taipalsaaren harjoitus- ja ampuma-alueen ampumaratojen ympäristölupahakemus

55 12.05.2015. Lausunto: Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunta/taipalsaaren harjoitus- ja ampuma-alueen ampumaratojen ympäristölupahakemus Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta 55 12.05.2015 Lausunto: Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunta/taipalsaaren harjoitus- ja ampuma-alueen ampumaratojen ympäristölupahakemus 154/11.01.00.01/2015

Lisätiedot

Suonsaaren Auto-osat autopurkamon lopettaminen ja ympäristöluvan raukeaminen,

Suonsaaren Auto-osat autopurkamon lopettaminen ja ympäristöluvan raukeaminen, PÄÄTÖS Nro 93/2013/1 Dnro ISAVI/69/04.08/2013 Itä-Suomi Annettu julkipanon jälkeen 24.10.2013 ASIA Suonsaaren Auto-osat autopurkamon lopettaminen ja ympäristöluvan raukeaminen, Mikkeli HAKIJA Etelä-Savon

Lisätiedot

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus hanna.lonngren@ymparisto.fi Pk-mallilupahanke Opas pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten

Lisätiedot

Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 90 :n mukaisesta suunnitelmasta, joka koskee höyryvoimalaitoksen toiminnan lopettamisen jälkeisiä toimia,

Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 90 :n mukaisesta suunnitelmasta, joka koskee höyryvoimalaitoksen toiminnan lopettamisen jälkeisiä toimia, Etelä-Suomi Päätös Nro 9/2011/1 Dnro ESAVI/647/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 4.2.2011 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 90 :n mukaisesta suunnitelmasta, joka koskee höyryvoimalaitoksen

Lisätiedot

Päätös. Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011

Päätös. Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011 Päätös Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 13.12.2011 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 115 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Etelä-Suomen aluehallintoviraston

Lisätiedot

Mänttä-Vilppulan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 508-405-9-472 osoitteessa Uittosalmentie Mänttä-Vilppula

Mänttä-Vilppulan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 508-405-9-472 osoitteessa Uittosalmentie Mänttä-Vilppula HAKIJA Metsä Board Oyj PL 20 02020 METSÄ KIINTEISTÖ Mänttä-Vilppulan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 508-405-9-472 osoitteessa Uittosalmentie Mänttä-Vilppula VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki

Lisätiedot

Sastamalan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 790-1-27-12 osoitteessa Lapinmäenkatu 38200 SASTAMALA

Sastamalan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 790-1-27-12 osoitteessa Lapinmäenkatu 38200 SASTAMALA HAKIJA Sastamalan kaupunki PL 23 38201 SASTAMALA KIINTEISTÖ Sastamalan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 790-1-27-12 osoitteessa Lapinmäenkatu 38200 SASTAMALA Kiinteistön omistaa Kiinteistö Oy Pohjolan

Lisätiedot

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1.

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1. Oulunkaaren ympäristölautakunta 11 20.03.2015 Maa-aineslupahakemus Pudasjärven kaupunki, Livon kylä, Tervatöyräs, Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1, Metsähallitus, MT, Pohjanmaa-Kainuu OULYMP 11 ASIA

Lisätiedot

Lehtisen Linja Oy:n ympäristölupahakemus (Paattistentie 1041)

Lehtisen Linja Oy:n ympäristölupahakemus (Paattistentie 1041) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 264 15.04.2003 3 Ymp 8420-2002 (235, 222) Lehtisen Linja Oy:n ympäristölupahakemus (Paattistentie 1041) Ympkaalk 264 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

PÄÄTÖS 23.4.2015 6641/31/2014. Metarno Oy. Ahteentie 1 C 35300 ORIVESI. Hakemuksenne 12.9.2014 ja lisäselvitykset 15.2.2015

PÄÄTÖS 23.4.2015 6641/31/2014. Metarno Oy. Ahteentie 1 C 35300 ORIVESI. Hakemuksenne 12.9.2014 ja lisäselvitykset 15.2.2015 Metarno Oy Ahteentie 1 C 35300 ORIVESI Hakemuksenne 12.9.2014 ja lisäselvitykset 15.2.2015 Asia Kohde ja sen sijainti Päätös Päätöstä koskeva toiminta Räjähteiden pysyvä varasto, Hämeenlinna Kannila Metarno

Lisätiedot

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-119-832-7 osoitteessa Sammonkatu 44 33530 Tampere

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-119-832-7 osoitteessa Sammonkatu 44 33530 Tampere HAKIJA Asunto Oy Tampereen Kalevan Elias Aleksis Kivenkatu 26 33200 Tampere KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-119-832-7 osoitteessa Sammonkatu 44 33530 Tampere Kiinteistön

Lisätiedot

Autopurkamon ympäristöluvan (PSA-2003-Y-26-111) peruuttaminen, Kiuruvesi. Hakemus on tullut vireille Itä-Suomen aluehallintovirastossa 9.12.2011.

Autopurkamon ympäristöluvan (PSA-2003-Y-26-111) peruuttaminen, Kiuruvesi. Hakemus on tullut vireille Itä-Suomen aluehallintovirastossa 9.12.2011. Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 46/2012/1 Dnro ISAVI/106/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2012 ASIA HAKIJA Autopurkamon ympäristöluvan (PSA-2003-Y-26-111) peruuttaminen, Kiuruvesi. Pohjois-Savon elinkeino-,

Lisätiedot

Itä-Uudenmaan m Jätehuolto Oy:n Domargårdin jätteenkäsittelyalueen ympäristölupapäätöksessä i. tarkistamisajan pidentäminen, Porvoo.

Itä-Uudenmaan m Jätehuolto Oy:n Domargårdin jätteenkäsittelyalueen ympäristölupapäätöksessä i. tarkistamisajan pidentäminen, Porvoo. ASIA Etelä-Suomi t e l ä - S u o Päätös Nro 107/2014/1 Dnro ESAVI/124/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 2.6.2014 Itä-Uudenmaan m Jätehuolto Oy:n Domargårdin jätteenkäsittelyalueen ympäristölupapäätöksessä

Lisätiedot

Helsinki 5.10.2006. No YS 1416

Helsinki 5.10.2006. No YS 1416 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1 (15) Helsinki 5.10.2006 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2006 Y 131 111 No YS 1416 ASIA Päätös Työ & Toiminta ry:n ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta koskien uutta

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 2/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/190/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 29.1.2013

PÄÄTÖS. Nro 2/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/190/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 29.1.2013 PÄÄTÖS Nro 2/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/190/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 29.1.2013 ASIA Boliden Kokkola Oy:n sinkkitehtaan ympäristöluvan (LSY-2003-Y-410) lupamääräyksen 33 mukaiselle

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.1.2003 Kokouspvm 16.1.2003 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Meri-Porin voimalaitoksen turvallisuustiedote

Meri-Porin voimalaitoksen turvallisuustiedote Meri-Porin voimalaitoksen turvallisuustiedote MERI-PORIN VOIMALAITOKSEN TURVALLISUUSTIEDOTE Tässä turvallisuustiedotteessa kuvataan Meri-Porin voimalaitoksen toimintaa ja toiminnasta aiheutuvia vaaratekijöitä.

Lisätiedot

Päätös. Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus PL 36 00521 Helsinki

Päätös. Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus PL 36 00521 Helsinki Päätös Etelä-Suomi Nro 27/2012/1 Dnro ESAVI/321/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 13.2.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 57 :n mukainen hakemus, joka koskee Altia Oyj:n Rajamäen tehtaiden vanhan

Lisätiedot

Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen Lemminkäinen Infra Oy:n Bastukärrin louheen murskaamon toiminnan muuttamista koskevan lupahakemuksen

Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen Lemminkäinen Infra Oy:n Bastukärrin louheen murskaamon toiminnan muuttamista koskevan lupahakemuksen Etelä-Suomi Päätös Nro 44/2010/1 Dnro ESAVI/613/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 5.11.2010 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen Lemminkäinen Infra Oy:n Bastukärrin louheen murskaamon toiminnan

Lisätiedot

Ikaalisten kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 143-1-13-4 osoitteessa Pärkonkatu,

Ikaalisten kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 143-1-13-4 osoitteessa Pärkonkatu, HAKIJA Ikaalisten kaupunki, Tekniset palvelut Kolmen Airon katu 3 39500 IKAALINEN KIINTEISTÖ Ikaalisten kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 143-1-13-4 osoitteessa Pärkonkatu, Ikaalinen VIREILLETULOPERUSTE

Lisätiedot

Määräys varautumisesta kemikaalionnettomuuksiin

Määräys varautumisesta kemikaalionnettomuuksiin Sivu 1/5 Sisäasiainministeriö pelastusosasto Dnro SM-1999-00636/Tu-311 Annettu 13.10.1999 Voimassa 15.9.1999 alkaen toistaiseksi Säädösperusta Pelastustoimilaki (561/1999 31 ja 88 Kumoaa Sisäasiainministeriön

Lisätiedot

lausuntoa Energia- ja Kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta

lausuntoa Energia- ja Kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 256/11.01.00.00/2016 13 Lausunto Energia- ja kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Terveystarkastaja Kirsi Puola 8.3.2016: Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Lisätiedot

Rakennus- ja ympäristölautakunta Annettu julkipanon jälkeen 25.8.2015. Nro N73/2015 Rak.- ja ymp. ltk. 18.8.2015 77 LIITE 7

Rakennus- ja ympäristölautakunta Annettu julkipanon jälkeen 25.8.2015. Nro N73/2015 Rak.- ja ymp. ltk. 18.8.2015 77 LIITE 7 LIEKSAN JA NURMEKSEN KAUPUNGIT Rakennus- ja ympäristölautakunta YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 25.8.2015 Nro N73/2015 Rak.- ja ymp. ltk. 18.8.2015 77 LIITE 7 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Jätteen keräystoiminnan merkitseminen jätehuoltorekisteriin

Jätteen keräystoiminnan merkitseminen jätehuoltorekisteriin Ympäristöministeriö MUISTIO Ympäristönsuojeluosasto 5.4.2013 Jätteen keräystoiminnan merkitseminen jätehuoltorekisteriin jätelaki (646/2011) 6 1 mom. 10 kohta, 100 valtioneuvoston asetus jätteistä (179/2012),

Lisätiedot

Akaan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 20-444-1-90 osoitteessa Kirkkokatu

Akaan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 20-444-1-90 osoitteessa Kirkkokatu HAKIJA Akaan kaupunki PL 34 37801 AKAA KIINTEISTÖ Akaan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 20-444-1-90 osoitteessa Kirkkokatu 14, 37830 AKAA Kiinteistön omistaa Viialan VPK VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki

Lisätiedot

Johtava ympäristötarkastaja 30.01.2012 1

Johtava ympäristötarkastaja 30.01.2012 1 576/67/675/2011 YMPÄRISTÖNSUOJELULAIN (86/2000) 60 :N MUKAINEN ILMOITUS MELUA JA TÄRINÄÄ AIHEUTTAVASTA TILAPÄISESTÄ TOIMINNASTA; Lujatalo Oy, Kiveläntie 4, Lohja. Ilmoitus erityisen häiritsevää melua aiheuttavasta

Lisätiedot

Maa-aineslupahakemus, Timo Villman Oy

Maa-aineslupahakemus, Timo Villman Oy Maa-aineslupahakemus, Timo Villman Oy Timo Villman Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta maa-aineslupaa, joka koskee hiekan ottamista Porin kaupungin Kuuminaisissa sijaitsevalta tilalta Timonmaa

Lisätiedot

PÄÄTÖS 4.3.2013 13740/31/2011. A-Louhinta Oy. Rinnetie 70 21840 KARINAINEN. Hakemuksenne 23.12.2011

PÄÄTÖS 4.3.2013 13740/31/2011. A-Louhinta Oy. Rinnetie 70 21840 KARINAINEN. Hakemuksenne 23.12.2011 A-Louhinta Oy Rinnetie 70 21840 KARINAINEN Hakemuksenne 23.12.2011 Asia Kohde ja sen sijainti Päätös Päätöstä koskeva toiminta Räjähteiden pysyvä varastointi, laajennuslupa A-Louhinta Oy Kyrö (Pöytyä),

Lisätiedot

Maatilan jätehuolto ja vaaralliset aineet

Maatilan jätehuolto ja vaaralliset aineet Maatilan jätehuolto ja vaaralliset aineet 1 Jätehuollon ajurit kohti kierrätysyhteiskuntaa Vahvimmat muutosajurit Uusi jätelaki ja siihen liittyvät asetukset Biohajoavan jätteen kaatopaikkaamiskielto Markkinatalouden

Lisätiedot

Sikalan laajentamista koskevan ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Marttila. Ympäristönsuojelulain 101

Sikalan laajentamista koskevan ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Marttila. Ympäristönsuojelulain 101 Etelä-Suomi Päätös Nro 163/2012/1 Dnro ESAVI/125/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 11.10.2012 ASIA Sikalan laajentamista koskevan ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Marttila.

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 46/10/1 Dnro PSAVI/163/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 7.6.2010

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 46/10/1 Dnro PSAVI/163/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 7.6.2010 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 46/10/1 Dnro PSAVI/163/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 7.6.2010 ASIA LUVAN HAKIJA Toppilan sataman toiminnan lopettamista koskevan määräajan jatkaminen, Oulu Oulun kaupunki / Oulun

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 348 21.05.2002 3 Ymp 2731-2002 (235) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1) Ympkaalk 348 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 134/12/1 Dnro PSAVI/68/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 17.12.2012

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 134/12/1 Dnro PSAVI/68/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 17.12.2012 1 PÄÄTÖS Nro 134/12/1 Dnro PSAVI/68/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 17.12.2012 ASIA HAKIJA Lassila & Tikanoja Oyj, jätteiden käsittelykeskuksen ympäristölupa, KHO:n palauttama asia, Haukipudas, Punaisenladonkangas

Lisätiedot

10 <2006 01156> Ympäristölupapäätös Pasimetalli Ky:n ympäristölupahakemuksesta romumetallin

10 <2006 01156> Ympäristölupapäätös Pasimetalli Ky:n ympäristölupahakemuksesta romumetallin Lahden kaupunki Asia Ympäristölupapäätös Pasimetalli Ky:n ympäristölupahakemuksesta romumetallin kierrätystoiminnalle Päättäjä Lahden seudun ympäristölautakunta Päätöspäivä 08.08.2006 Pykälä

Lisätiedot

Ammattimaista jätteenkäsittelyä koskevan ympäristöluvan tarkistaminen, Juankoski.

Ammattimaista jätteenkäsittelyä koskevan ympäristöluvan tarkistaminen, Juankoski. Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 60/2012/1 Dnro ISAVI/114/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 21.8.2012 ASIA HAKIJA Ammattimaista jätteenkäsittelyä koskevan ympäristöluvan tarkistaminen, Juankoski. Eka-Palvelut

Lisätiedot

LEIKKUUNESTEEN JÄTELIUOSTEN KÄSITTELY. Pekka Hyvärinen aluejohtaja

LEIKKUUNESTEEN JÄTELIUOSTEN KÄSITTELY. Pekka Hyvärinen aluejohtaja LEIKKUUNESTEEN JÄTELIUOSTEN KÄSITTELY aluejohtaja Esityksen sisältö Ekokem Oy Ab Yleistä jätelainsäädännöstä Jätteiden toimittaminen käsittelyyn Käsittelytavat - projektin saostuskokeilu - muut käsittelytavat

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/2011 1 (5) Ympäristölautakunta Yvp/2 04.10.2011

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/2011 1 (5) Ympäristölautakunta Yvp/2 04.10.2011 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/2011 1 (5) 297 Lassila & Tikanoja Oyj:n ympäristöluvan rauetus HEL 2011-003854 T 11 01 00 00 Päätös päätti, että ympäristölautakunnan 20.6.2006 (223 ) Lassila & Tikanoja

Lisätiedot

Joensuun voimalaitoksen turvallisuustiedote

Joensuun voimalaitoksen turvallisuustiedote Joensuun voimalaitoksen turvallisuustiedote JOENSUUN VOIMALAITOKSEN TURVALLISUUSTIEDOTE Tässä turvallisuustiedotteessa kuvataan Joensuun voimalaitoksen toimintaa ja toiminnasta aiheutuvia vaaratekijöitä.

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 116. Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 116. Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1 4278/11.01.00/2014 116 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Fortum Power and Heat Oy:n Kivenlahden lämpökeskuksen toiminnan muutosta ja ympäristöluvan

Lisätiedot

ROMUNKÄSITTELYLAITOS. Raahen Romu Oy SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA

ROMUNKÄSITTELYLAITOS. Raahen Romu Oy SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA ROMUNKÄSITTELYLAITOS Raahen Romu Oy SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA 28.4.2015 Raahen Romu Oy / Seuranta ja tarkkailusuunnitelma 28.4.2014 1/4 1. Laitokselle käsiteltäviksi hyväksyttävät materiaalit Raahen

Lisätiedot

28.5.2013, ilmoitusta on täydennetty 17.6.2013

28.5.2013, ilmoitusta on täydennetty 17.6.2013 HAKIJA Elenia Oy PL 2 33901 TAMPERE KIINTEISTÖ Urjalan kunnassa kiinteistörekisteritunnukset 887-409-29-0 ja 887-409-2-71 osoitteessa Ratapihantie 18, 31700 Urjala As Kiinteistön 887-409-29-0 omistaa Elenia

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 7.1.2005. No YS 22

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 7.1.2005. No YS 22 PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 7.1.2005 Annettu julkipanon jälkeen Dnro 0197Y0014 111 No YS 22 ASIA Päätös toimintaa koskevien lupapäätösten rauettamisesta. LUVAN HALTIJA Altia Oyj Rajamäen tehtaat Valta akseli

Lisätiedot

TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE

TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE SEINÄJOEN KAUPUNKI TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE 15.2.2016 Tämä asiakirja koskee Seinäjoen Kaupungin Törnävänsaaren sillan rakennustöitä. 1 (5) TYÖTURVALLISUUSLIITE 0. YLEISTÄ 0.1 TURVALLISUUSLIITTEEN

Lisätiedot

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-102-11-6 osoitteessa Satakunnankatu 21, TAMPERE

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-102-11-6 osoitteessa Satakunnankatu 21, TAMPERE HAKIJA VVO Kodit Oy PL 40 00301 HELSINKI KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-102-11-6 osoitteessa Satakunnankatu 21, TAMPERE VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki 78 VIREILLETULOAIKA

Lisätiedot

14 KUISMA MIKKO, ELÄINSUOJA / PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPAMÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA. KU-YK 14/9.2.2010 Päätös annetaan julkipanon jälkeen 15.2.

14 KUISMA MIKKO, ELÄINSUOJA / PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPAMÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA. KU-YK 14/9.2.2010 Päätös annetaan julkipanon jälkeen 15.2. Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 9.2.2010 51 Dno KYK:497 /2009 14 KUISMA MIKKO, ELÄINSUOJA / PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPAMÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA KU-YK 14/9.2.2010 Päätös annetaan julkipanon jälkeen 15.2.2010

Lisätiedot

TOHOLAMMIN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOMAISEN TAKSA

TOHOLAMMIN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOMAISEN TAKSA TOHOLAMMIN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOMAISEN TAKSA 1 Soveltamisala 1.1 Ympäristönsuojelulain (86/2000) ja vesilain (264/1961) mukaisen luvan, ilmoituksen tai muun asian käsittelystä kunnan ympäristönsuojeluviranomaisessa

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta.

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta. PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 5.11.2007 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2007 Y 204 115 No YS 1444 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta.

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Julkipanopvm 8.6.2007 Kokouspvm 5.6.2007 Diaarinro 971/607

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Julkipanopvm 8.6.2007 Kokouspvm 5.6.2007 Diaarinro 971/607 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Rakennus- ja ympäristölautakunta PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 8.6.2007 Kokouspvm 5.6.2007 Diaarinro

Lisätiedot

PÄÄTÖS ILMOITUKSEN JOHDOSTA. Annettu julkipanon jälkeen 27.9.2012. Päätös ympäristönsuojelulain 60 :n mukaisesta meluilmoituksesta

PÄÄTÖS ILMOITUKSEN JOHDOSTA. Annettu julkipanon jälkeen 27.9.2012. Päätös ympäristönsuojelulain 60 :n mukaisesta meluilmoituksesta Lappi PÄÄTÖS ILMOITUKSEN JOHDOSTA Annettu julkipanon jälkeen 27.9.2012 LAPELY/152/07.00/2012 07.00.03 10/2012 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 60 :n mukaisesta meluilmoituksesta ILMOITUKSEN TEKIJÄ AA

Lisätiedot

SOPIMUS TEOLLISUUSJÄTEVESIEN JOHTAMISESTA NAANTALIN KAU- PUNGIN VESIHUOLTOLAITOKSEN VIEMÄRIVERKOSTOON.

SOPIMUS TEOLLISUUSJÄTEVESIEN JOHTAMISESTA NAANTALIN KAU- PUNGIN VESIHUOLTOLAITOKSEN VIEMÄRIVERKOSTOON. NAANTALIN KAUPUNKI Vesihuoltolaitos Käsityöläiskatu 2 21100 NAANTALI TEOLLISUUSJÄTEVESISOPIMUS xx.xx.xxxx SOPIMUS TEOLLISUUSJÄTEVESIEN JOHTAMISESTA NAANTALIN KAU- PUNGIN VESIHUOLTOLAITOKSEN VIEMÄRIVERKOSTOON.

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 28 :n 2 momentti kohta 4

Ympäristönsuojelulain 28 :n 2 momentti kohta 4 1(11) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 71 YLO LOS-2004-Y-971-111 Annettu julkipanon jälkeen 1.9.2005 ASIA Päätös Raision Seudun Työttömät ry:n ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee

Lisätiedot

FORSSAN KAUPUNKI Tekninen ja ympäristötoimi

FORSSAN KAUPUNKI Tekninen ja ympäristötoimi 18.1.2012 1(4) YMPÄRISTÖVALVONTASUUNNITELMA Valvontasuunnitelmassa kuvataan Ympäristönsuojelulain (86/2000) mukaiset valvonnan tarpeet, valvontaan käytettävät resurssit ja valvonnan tavoitteet sekä raportoidaan

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 92/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 203 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2007

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 92/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 203 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2007 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 92/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 203 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2007 ASIA HAKIJA Paineviemärin rakentaminen Raumanjuovan, Hevosluodonjuovan ja Luotsinmäenjuovan

Lisätiedot

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa.

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa. Rakennus- ja ympäristölautakunta 33 21.12.2016 Ympäristölupa/Tilausliikenne Ola Mäensivu Rakennus- ja ympäristölautakunta 33 Tilausliikenne Ola Mäensivu on 4.11.2016 toimittanut Pomarkun kunnan rakennus-

Lisätiedot

Päätös. Nro 26/2010/1 Dnro ESAVI/471/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen 5.7.2010

Päätös. Nro 26/2010/1 Dnro ESAVI/471/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen 5.7.2010 Etelä-Suomi Päätös Nro 26/2010/1 Dnro ESAVI/471/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 5.7.2010 ASIA Päätös Henkel Makroflex Oy:n Hausjärvellä sijaitsevan saumaeriste- ja eristelevytehtaan toimintaa koskevan

Lisätiedot

Toiminnan sijainti Alavieskan kunnan Alavieskan kylä, määräala tilasta Takamehtä RN:o 37:5

Toiminnan sijainti Alavieskan kunnan Alavieskan kylä, määräala tilasta Takamehtä RN:o 37:5 Tekninen lautakunta 4 28.01.2015 Ympäristöluvan myöntäminen Maatalousyhtymä Myntille Teknltk 4 ASIA Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee maa-aineksen ottamista. Hakija

Lisätiedot

Teknisten palveluiden lautakunta 2.12.2015 liite nro 1 1 (7) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 121 Annettu julkipanon jälkeen 8.12.2015

Teknisten palveluiden lautakunta 2.12.2015 liite nro 1 1 (7) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 121 Annettu julkipanon jälkeen 8.12.2015 Teknisten palveluiden lautakunta 2.12.2015 liite nro 1 1 (7) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 121 Annettu julkipanon jälkeen 8.12.2015 HAKIJA Haaja-Maito Oy Niemeläntie 338 69100 Kannus KIINTEISTÖ Alavainio 217-403-3-25

Lisätiedot

PÄÄTÖS Vaarallisten kemikaalien vähäinen käsittely ja varastointi myymälässä

PÄÄTÖS Vaarallisten kemikaalien vähäinen käsittely ja varastointi myymälässä sivu 1 / 5 Vastaanottaja Kimmo Tuominen Kärsämäentie 3 23 TURKU Tarkastuskohde Talouspörssi Paimio Jokipellontie 2 2153 PAIMIO Viite Ilmoituksenne 22.1.215 Asia Vaarallisten kemikaalien vähäinen käsittely

Lisätiedot

TOIMINTA JA SEN SIJAINTI Hakijan jätteenkäsittelykeskus sijaitsee Kotkan kaupungin Heinsuolla tiloilla 285-19-3-1 ja 285-19-9908-19.

TOIMINTA JA SEN SIJAINTI Hakijan jätteenkäsittelykeskus sijaitsee Kotkan kaupungin Heinsuolla tiloilla 285-19-3-1 ja 285-19-9908-19. Etelä-Suomi Päätös Nro 33/2010/2 Dnro ESAVI/536/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 6.7.2010 ASIA Päätös valtioneuvoston päätöksen kaatopaikoista mukaisesta pyynnöstä, joka koskee pilaantuneen maan sijoittamista

Lisätiedot

Päätös Nro 11/2012/2 Dnro ESAVI/80/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2012

Päätös Nro 11/2012/2 Dnro ESAVI/80/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2012 Etelä-Suomi Päätös Nro 11/2012/2 Dnro ESAVI/80/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2012 ASIA HAKIJA Vesijohto- ja viemäriverkoston rakentamista Pohjois-Kustavin saariston merialueelle koskevan Länsi-Suomen

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: LUVAN HAKIJA Ranjia Oy Tuorsniementie Pori

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: LUVAN HAKIJA Ranjia Oy Tuorsniementie Pori YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/RANJIA OY Ranjia Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee romuajoneuvojen vastaanottamista ja varastointia Porin Tuorsniemen kylässä osoitteessa

Lisätiedot

3 0, Etelä-Sucrnen aluehallintovirasto Hämeenlinna. Asiat:

3 0, Etelä-Sucrnen aluehallintovirasto Hämeenlinna. Asiat: Etelä-suomen aluehallintovirasto Yrnpaistölupavaskaiakie Yinpäistaililarkastaja Kai Ratilainen SigerJaarfn katu 15 13100 Hätneenfma Etelä-Sucrnen aluehallintovirasto Hämeenlinna 3 0, 05. 2013 DNRO ESAVI/

Lisätiedot

21 15.04.2014. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää

21 15.04.2014. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää Oulunkaaren ympäristölautakunta 21 15.04.2014 Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää OULYMP 21 HAKIJA Juha Järvenpää Kalliosuontie 517

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 57/2014/1 Dnro PSAVI/44/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 13.6.2014

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 57/2014/1 Dnro PSAVI/44/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 13.6.2014 PÄÄTÖS Nro 57/2014/1 Dnro PSAVI/44/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 13.6.2014 1 ASIA VR-Yhtymä Oy:n Oritkarin yhdistettyjen kuljetusten terminaalin ympäristölupapäätöksen PPO-2003-Y-20-111 rauettaminen,

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Dno 5522/11.01.00/2013 Annettu julkipanon jälkeen 24.6.2014

Ympäristölautakunta Dno 5522/11.01.00/2013 Annettu julkipanon jälkeen 24.6.2014 1 ESPOON KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta Dno 5522/11.01.00/2013 Annettu julkipanon jälkeen 24.6.2014 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 55 :n mukaisesta hakemuksesta ympäristöluvan

Lisätiedot