johon sisältyy pro gradu tutkielma 40 op ja sitä tukevat opinnot 20 op Yhteensä 120 op Yhteensä 120 ov

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "johon sisältyy pro gradu tutkielma 40 op ja sitä tukevat opinnot 20 op Yhteensä 120 op Yhteensä 120 ov"

Transkriptio

1 28 SOSIAALIPOLITIIKKA Sosiaalipolitiikka on yhteiskuntatiede ja oppiaine, joka tarjoaa kiinnostavia näkökulmia yhteiskunnan muutoksen ja hyvinvoinnin peruskysymyksiin, hyvinvoinnin ja toimeentulon turvaamiseen, tuottamiseen ja jakautumiseen. Sosiaalipolitiikassa käsitellään yhteiskunnallisia arvoja, sosiaalisia oikeuksia, sosiaalista oikeudenmukaisuutta, tasa-arvoa, eriarvoisuutta, syrjäytymistä ja huono-osaisuutta eri elämänalueilla. Kiinnostuksen kohteena on, miten yhteiskunnan muutokset vaikuttavat hyvinvoinnin edellytyksiin ja millä tavalla poliittiset ideologiat ja taloudelliset rakenteet vaikuttavat sosiaalisten ongelmien muotoutumiseen ja sosiaalipolitiikan tarpeeseen. Sosiaalipolitiikka pohtii viime kädessä ihmisarvoisen elämän ja hyvän yhteiskunnan kysymyksiä. Sosiaalipolitiikka on myös käytännön toimintaa yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemiseksi. Sosiaalipolitiikan ala ei rajoitu vain kansallisiin sosiaalisiin kysymyksiin vaan se on kiinnostunut lisääntyvästi kansainvälisen sosiaalipolitiikan ilmiöistä. Sosiaalipolitiikan haasteena on tutkia ja arvioida, miten kansalaisten hyvinvointi pystytään takaamaan yhteiskunnan jäsenille kansainvälistyvässä ja globalisoituvassa maailmassa ja uusien sosiaalisten ongelmien asettamien haasteiden edessä. Sosiaalipolitiikan opetuksessa ja tutkimuksessa kysytään, miten näihin ongelmiin vastaa yhtäältä lainsäädäntöön perustuva sosiaalipoliittinen järjestelmä (hyvinvointivaltio) ja toisaalta vapaaehtoistoimintaan perustuva kansalaisyhteiskunta. Tampereen yliopiston Porin yksikössä sosiaalipolitiikan oppiaineessa suuntaudutaan työelämän ja hyvinvointipalvelujen kysymyksiin. Julkisen sektorin, yhteisöjen ja yksityisten tuottamia hyvinvointipalveluja käsitellään laajasta näkökulmasta siten, että opiskelijoiden kiinnostus voi suuntautua sosiaali- ja työvoimapalveluiden lisäksi myös muihin yhteiskunnallisen toiminnan lohkoihin. Palveluita tarkastellaan niiden tuottamisen, käytön ja kehittämisen näkökulmien lisäksi myös alueellisesti, mitä voidaan toteuttaa erityisesti harjoittelussa ja itsenäisen tutkimustyön vaiheissa. Monipuolisen metodiopetuksen lisäksi tutkimuksellista näkökulmaa sosiaalipolitiikkaan pidetään yllä opetuksen kaikissa vaiheissa. Lukuvuosittain vaihdellen yksikkö tarjoaa erilaista pakollisia kirjallisuuskuulusteluja korvaavaa opetusta, josta tiedotetaan opetusohjelmassa ja yksikön www-sivuilla. Kaikki opiskelijat laativat myös henkilökohtaisen opintosuunnitelman (HOPS) sekä kandidaatin että maisterin tutkintoa varten. Sosiaalipolitiikan opinnot antavat valmiudet toimia asiantuntijana julkisella ja yksityisellä sektorilla, järjestöissä, kansallisissa ja kansainvälisissä tehtävissä. Yhteyksiä työelämään luodaan jo opintoihin sisältyvän harjoittelujakson aikana (3 kk). Sosiaalipolitiikasta valmistuneet ovat viime vuosina sijoittuneet suhteellisen vaivattomasti työelämään valtion tai kuntien hallintoon, järjestöihin sekä opetus- ja tutkimustehtäviin.

2 29 Tutkinnon rakenne syksyllä 2005 aloittaneet Yhteiskuntatieteen kandidaatin tutkinto Yhteiset opinnot 25 op Kieli- ja viestintäopinnot 14 op Pääaine, aineopinnot 70 op johon sisältyy tutkielma ja sitä tukevat opinnot 10 op Sivuaineet ja muut opinnot 71 op josta yhtä oppiainetta vähintään 35 op Yhteensä 180 op Yhteiskuntatieteen maisterin tutkinto Pääaineen syventävät opinnot 120 op johon sisältyy pro gradu tutkielma 40 op ja sitä tukevat opinnot 20 op Yhteensä 120 op Tutkinnon rakenne syksyllä 2004 tai aiemmin aloittaneet Yhteiskuntatieteen kandidaatin tutkinto Yleisopinnot tai yhteiset opinnot* Kieli- ja viestintäopinnot Pääaine, aineopinnot johon sisältyy tutkielma ja kypsyysnäyte Sivuaineet ja muut opinnot josta yhtä oppiainetta vähintään 25 ov 10 ov 9 ov 45 ov 56 ov Yhteensä 120 ov * syksyllä 2004 aloittaneet suorittavat tiedekunnan yhteiset opinnot Yhteiskuntatieteen maisterin tutkinto Kandidaatin tutkinnon (tai vastaavat opinnot ilman tutkielmaa) lisäksi: Pääaine, syventävät opinnot johon sisältyy pro gradu tutkielma 20 ov 120 ov 40 ov Yhteensä 160 ov Tiedekunnan yhteiset opinnot Syksyllä 2004 ja sitä myöhemmin aloittaneet opiskelijat suorittavat pääaineopintojen yhteydessä tiedekunnan yhteiset opinnot (ks. kuvaukset alkaen sivulta 20). Sosiaalipolitiikan opiskelijat suorittavat yhteiset opinnot yhdessä sosiaalityön ja sosiologian opiskelijoiden kanssa. Sosiaalipolitiikan opintojaksojen yhteydessä opinto-oppaassa on selvitetty, mitä yhteisiä opintoja edellytetään ja/tai suositellaan suoritetuksi ennen ko. opintojaksojen suoritusta. Tampereen yliopiston Porin yksikön yhteisten opintojen kunkin opintojakson vastuuopettajat, jotka ottavat suoritukset vastaan ja päättävät mahdolliset korvaavuudet ja antavat opintojaksoihin liittyviä lisätietoja, selviävät opetusohjelmasta.

3 Yleisopinnot Ennen vuotta 2004 aloittaneilta opiskelijoita vaaditaan tiedekunnan yleisopinnot (ks. tiedekunnan kotisivu). Sivuaineiden valinta Sosiaalipolitiikassa yhteiskuntatieteen kandidaatin tutkintoon sisältyy sivuaine- ja muita opintoja 71 op, joista yhtä oppiainetta on suoritettava vähintään 35 op. Tampereen yliopiston opiskelijoilla on vapaa sivuaineoikeus. Henkilökohtaisen opintosuunnitelmansa mukaisesti Porin yksikön sosiaalipolitiikan opiskelijat voivat opiskella oman laitoksen aineita (sosiologiaa ja sosiaalityötä), Porin yliopistokeskuksen muiden yksiköiden oppiaineita ja yksiköiden yhteisesti järjestämiä opintoja, esimerkiksi Akateeminen yrittäjyys opintokokonaisuutta, sekä Tampereen yliopiston avoimen yliopiston Porissa tarjoamia oppiaineita. Lisäksi opiskelija voi suorittaa Tampereen yliopiston kaikkien muiden oppiaineiden opintoja Tampereella. Sivuaineita on mahdollista suorittaa myös verkko-opintoina. Sosiaalipolitiikan opiskelu sivuaineena Sosiaalipolitiikka sopii sivuaineeksi kaikille yhteiskunnallisista kysymyksistä ja niihin vaikuttamisesta kiinnostuneille. Opinto-oppaassa on erikseen mainittu, jos opintojen sisältö poikkeaa pää- ja sivuaineopiskelijoiden kesken. Merkittävin muutos on, että sivuaineopiskelijat eivät suorita aineopintojen tutkimusmenetelmäopintoja, harjoittelua eivätkä kandidaatin tutkielmaa. Yhteiskuntatieteiden kandidaatin tutkintoon sisältyvässä 35 op:n sosiaalipolitiikan sivuaineessa perusopintojen (25 op) lisäksi suoritetaan 10 op kohdista A1 - A3. Sosiaalipolitiikan aineopintojen kokonaismerkinnän sivuaineopiskelija saa suoritettuaan perusopintojen (25 op) lisäksi aineopintoja yhteensä 45 op, joissa kohtien A1 A3 (18 op) lisäksi suoritetaan yhteensä 27 op tentaattorien kanssa sovituista kohdista S1c1-10 tai muutoin sovittavalla tavalla. (Ks. opinto-oppaan kohta A7.) Lisätietoja sosiaalipolitiikan opiskelusta, katso 30

4 31 KANDIDAATIN TUTKINNON PÄÄAINEOPINNOT SOSIAALIPOLITIIKASSA Sosiaalipolitiikan perusopinnot 25 op/15 ov Sosiaalipolitiikan perusopinnot johdattavat opiskelijat sosiaalipolitiikkaoppiaineeseen ja sen opiskelemiseen. Perusopinnot suoritettuaan opiskelijalla on perustiedot myös sosiaalipolitiikasta käytäntönä ja järjestelminä sekä sen alaan kuuluvista yhteiskunnallisista kysymyksistä. Opiskelija ymmärtää pääpiirteissään, miten sosiaalipolitiikka on muotoutunut historiallisesti sekä osaa tunnistaa hyvinvointi- ja työpoliittisia kysymyksiä ja etsiä niihin vastauksia. Lisäksi opiskelija tutustuu sosiaalipolitiikan kansainväliseen ulottuvuuteen. P1 Sosiaalipolitiikan perusteet 8 op/5 ov Sosiaalipolitiikan perusteet suoritettuaan opiskelija tuntee oppiaineen peruskäsitteet ja lähtökohdat. P1 a Sosiaalipolitiikan peruskurssi 2 op/1 ov Peruskurssi johdattaa opiskelijan tuntemaan sosiaalipolitiikan historiallisen kehityksen ja sosiaalipolitiikkaa muovaavat ideologiat, hyvinvointipolitiikan ja työpolitiikan perusteet sekä sosiaalipolitiikan haasteet muuttuvassa maailmassa. Työtavat: luennot (24 t), joista laaditaan opiskelijan valinnan mukaan joko oppimispäiväkirja tai suoritetaan luentosarjan loppukuulustelu. Pääaineopiskelijat suorittavat samanaikaisesti tiedekunnan yhteisistä opinnoista jakson Yhteiskuntatieteiden ajankohtaisia kysymyksiä 3 op. P1 b Sosiaalipolitiikan arvot, tavoitteet ja käytännöt 6 op/4 ov Opiskelija tutustuu kirjallisuuden avulla sosiaalipolitiikan arvo- ja tavoitelähtökohtiin sekä oppii jäsentämään vaihtoehtoisia tapoja järjestää sosiaalipolitiikka hyvinvointipalveluiden ja työelämän näkökulmasta. Työtavat: Kirjallisuuskuulustelu yleisenä tenttipäivänä. Kirjallisuus: Valitaan neljä seuraavista kohdista: 1. Raunio, Sosiaalipolitiikan lähtökohdat. Gaudeamus George & Wilding, Welfare and Ideology. Harvester Wheatsheaf Jaakkola, Pulma, Satka & Urponen, Armeliaisuus, yhteisöapu, sosiaaliturva. Sosiaaliturvan keskusliitto Anttonen, Henriksson & Nätkin (toim.), Naisten hyvinvointivaltio. Vastapaino 1994 tai Anttonen & Sipilä, Suomalaista sosiaalipolitiikkaa. Vastapaino 2000 tai Ranta-Tyrkkö & Ropo (2003) Turvallista hyvinvointia. Tampere University Press Waris, Työläisyhteiskunnan syntyminen Helsingin Pitkänsillan pohjoispuolelle. Weilin & Göös 1973 tai Eräsaari & Rahkonen (toim.) Työväen kysymyksestä sosiaalipolitiikkaan: Yrjö-Koskisesta Heikki Warikseen. Gaudeamus P2 Suomalaisen yhteiskunnan sosiaalipolitiikka 7 op/4ov Opiskelija oppii tuntemaan monipuolisesti suomalaisen sosiaalipolitiikan tavoitteita, toimintamuotoja ja vaikutuksia.

5 P2 a Toimeentuloturvan ja hyvinvointipalveluiden pääpiirteet 4 op/2 ov Opiskelija perehtyy suomalaisen yhteiskunnan tapoihin toteuttaa sosiaali- ja työpolitiikkaa toimeentuloturvana ja hyvinvointipalveluina sekä ohjelma- ja projektiperustaisena toimintana. Työtavat: Luennot (8 t), joista tehdään oppimispäiväkirja ja kirjallisuuskuulustelu I yleisenä tenttipäivänä. Kirjallisuus I : 1. Lehto ym., Sosiaali- ja terveydenhuolto. WSOY Kari & Pakaslahti, EU ja Suomen sosiaaliturvajärjestelmä. Suomen vakuutusalan koulutus ja kustannus Koistinen, Työpolitiikan perusteet. WSOY P2 b Toimentuloturvan ja hyvinvointipalveluiden erityiskysymykset 3 op/2 ov Opiskelija oppii tuntemaan toimeentuloturvan ja hyvinvointipalvelujen järjestämisen tavoitteita, toimintamuotoja ja vaikutuksia yksityiskohtaisesti. Työtavat: Pääaineopiskelijat osallistuvat aktiivisesti seminaariin (16 t), jonka kuluessa esitetään joko itsenäisesti tai pienryhmissä työstettyjä selvityksiä opiskelijoita kiinnostavista sosiaali- tai työpolitiikan alaan kuuluvista järjestelmistä ja toimintamuodoista tavoitteineen ja vaikutuksineen. Sivuaineopiskelijat suorittavat kirjallisuuskuulustelu II:n yleisenä tenttipäivänä. Kirjallisuus II: Valitaan kaksi seuraavista kohdista: 1. Myllymäki ym., Muuttumaton muuttuva Kansaneläkelaitos. Tampereen yliopisto. 1997, s , Kantola & Kautto, Hyvinvoinnin valinnat. Edita 2002 ja Kiander, Laman opetukset, Valtion taloudellinen tutkimuskeskus. 3. Suomen asuntorahoitusjärjestelmän ja asumisen tukijärjestelmän arviointi. Ympäristöministeriö 2002, s ja Koskiaho, Lehtinen & Inkinen, Asuntopoliittinen tutkimus 1990-luvun Suomessa: esitutkimus. Valtiovarainministeriö Koskiaho, Kaupungista ekokaupungiksi. Gaudeamus Heikkilä & Roos (toim.) Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelukatsaus Stakes Julkunen & Nätti & Anttila, Aikanyrjähdys keskiluokka työn puristuksessa. Vastapaino Rintala, Vanhuskuvat ja vanhushuollon muotoutuminen 1850 luvulta 1990 luvulle. Stakesin tutkimuksia 132, Sosiaaliturvan suunta 2004, Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2004: Forsberg & Nätkin (toim.), Perhe murroksessa. Gaudeamus Vähätalo, Työttömyys ja suomalainen yhteiskunta. Gaudeamus P3 Näkijänä, kokijana, tulkkina 6 op/4 ov Opiskelija saa perusvalmiudet sosiaalitieteelliseen tiedonmuodostukseen: itsenäiseen tiedon hankintaan ja sen analyysiin sekä tieteellisen tekstin tuottamiseen. Tässä yhteydessä opiskelija oppii metodologian perusteita ja harjoittelee niiden soveltamista käytäntöön. Opiskelija tutustuu tieteellisiin puhe- ja kirjoitustapoihin ja saa välineitä opiskeluunsa. Tieteellinen kirjoittaminen, esittäminen ja argumentointi ovat kurssin keskeisiä painopisteitä.

6 Työtavat: Pääaineopiskelijat osallistuvat aktiivisesti seminaariin (48 t), hakevat itsenäisesti tietoa ja laativat harjoitustöitä oheiskirjallisuuden tuella, esittävät harjoitustyönsä ja toimivat toisilleen opponentteina. Jakso toteutetaan yhdessä sosiologian, sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön oppiaineiden kanssa. Mikäli opiskelija suorittaa perusopinnot vähintään kahdessa em. oppiaineessa, hänen edellytetään lisäksi suorittavan 6 op muita vastaavantasoisia sivuaineen professorin kanssa erikseen sovittavia opintoja. Sivuaineopiskelijat suorittavat tämän jakson kirjallisuuskuulustelulla. Oheiskirjallisuus/sivuaineopiskelijoiden korvaava kirjallisuus, josta sivuaineopiskeijat valitsevat neljä kohtaa seuraavista: 1. Alasuutari, Johdatus yhteiskuntatutkimukseen. Gaudeamus Aro, Sosiologia ja kielenkäyttö. Acta Universitatis Tamperensis Granfelt, Kertomuksia naisten kodittomuudesta. SKS Kinnunen & Löytty (toim.), Tieteellinen kirjoittaminen. Vastapaino s. 7-28, , ja Lehto, Työolot tutkimuskohteena. Tutkimuksia 222. Tilastokeskus Lehtonen, Merkitysten maailma. Vastapaino Piirainen & Saari, Yhteiskunnalliset jaot luvun perintö. Gaudeamus Ylijoki, Akateemiset heimokulttuurit. Vastapaino Pääaineopiskelijoilta edellytetään, että tiedekunnan yhteisten opintojen jakso Yhteiskuntatieteiden ajankohtaisia kysymyksiä (3 op) on suoritettu ennen jakson alkua ja että jaksot Johdatus tieteelliseen ajatteluun ja tutkimukseen (2 op) ja Yhteiskuntatieteiden teoriat (5 op) suoritetaan rinnan jakson kanssa. Lisäksi suositellaan, että jaksot Tiedonhankinnan perusteet (2 op) sekä Tietotekniikka (3 op) on suoritettu. 33 P4 Sosiaalipolitiikka eri maissa 4 op/2 ov Opiskelija oppii tuntemaan sosiaalipolitiikan kansainvälisen toimintaympäristön ja erityisesti Euroopan unionin laajentumisen, yleisen kansainvälistymisen sekä talouden, politiikan ja kulttuurin globalisaation vaikutukset ja sosiaalipolitiikan uudet haasteet. Lisäksi tavoitteena on, että opiskelijat 1) saavat perustiedot Euroopan unionin sosiaalipolitiikasta, 2) oppivat tunnistamaan sosiaalisia ongelmia globaalissa kehyksessä, 3) oppivat vertaamaan erilaisia sosiaalipoliittisia malleja ja 4) oppivat sosiaalipolitiikan peruskäsitteet englannin kielellä. Työtavat: Kirjallisuuskuulustelu yleisenä tenttipäivänä tai korvaava opetus. Kirjallisuus: 1. Kleinman, A European Welfare State? European Union Social Policy in Context. Palgrave, Basingstoke Bonoli & George & Taylor-Gooby, European Welfare Futures. Towards a Theory of Retrenchment. Polity Press, Cambridge ja valitaan yksi kohta seuraavista: 1. George & Wilding, Globalization and Human Welfare. Palgrave, Basingstoke Ehrenreich, Nickel and Dimed. On (Not) Getting By in America. Henry Holt and Company. New York 2002 (suom. Nälkäpalkalla, WSOY, Helsinki 2003) tai Toynbee, Hard Work. Life in Low-Pay Britain. Bloomsbury. London Meriläinen (toim.) Mikä on Attac, WSOY ja Held & McGrew, Globalisaatio puolesta ja vastaan. Vastapaino 2005.

7 34 Sosiaalipolitiikan aineopinnot 45 op/30 ov Sosiaalipolitiikan aineopinnoissa opiskelija tutustuu sosiaalipolitiikan ajankohtaisiin teemoihin, ajattelutapoihin ja paikallisesti vaihteleviin ilmenemismuotoihin. Pääaineopiskelijoille aineopintoihin sisältyy myös harjoittelujakso, jonka aikana opiskelija oppii tuntemaan sosiaalipolitiikkaa käytännön toimintana. Lisäksi opiskelija hankkii empiirisen sosiaalitutkimuksen perusvalmiudet, joita käytetään kandidaatintutkielman laatimisessa. A1 Sosiaalipolitiikan teoria ja toimintaympäristöt 8 op/5 ov Opintojaksossa tutustutaan sosiaalipolitiikan teoreettisiin jäsennyksiin ja sen taloudellisiin, poliittisiin ja oikeudellisiin toimintaympäristöihin sekä sosiaalipolitiikan teoriaa ja muutossuuntia koskevaan nykykeskusteluun. Opiskelija oppii ymmärtämään 1) miten sosiaalipolitiikassa on jäsennetty yhteiskunnallista todellisuutta, 2) mitkä ovat sosiaalipolitiikan taloudelliset ja poliittiset toimintaedellytykset, 3) mitä ovat sosiaaliset oikeudet ja miten ne vaikuttavat talouteen ja sosiaalipolitiikkaan ja 4) miten sosiaalipolitiikkaa harjoitetaan eri toimintaympäristöissä, kuten kansalaisliikkeissä, järjestöissä, edustuksellisissa elimissä ja virkamiestyönä. Työtavat: Kaksi kirjallisuuskuulustelua yleisinä tenttipäivinä tai korvaava opetus. A1 a Kirjallisuus I 5 op/3 ov 1. Pierson, Christopher, Beyond the Welfare State. The 2nd edition. Polity Press Pierson, Paul, Dismantling the Welfare State. Reagan, Thatcher and the Politics of Retrenchment. Cambridge University Press Kiander & Lönnqvist, Hyvinvointivaltio ja talouskasvu. WSOY 2002 tai Lehtonen, Sosiaalipolitiikka moraalitaloutena. Gaudeamus A1 b Kirjallisuus II 3 op/2 ov Valitaan kaksi seuraavista kohdista: 1. Newman, Modernising Governance. New Labour, Policy and Society. Sage Kantola, Markkinakuri ja managerivalta: poliittinen hallinta Suomen 1990-luvun talouskriisissä. Loki-kirjat 2002 tai Nätkin, Kamppailu suomalaisesta äitiydestä. Maternalismi, väestöpolitiikka ja naisten kertomukset. Gaudeamus McKinnon (ed.), The Demands of Citizenship. Continuum A2 Sosiaalipolitiikan tutkimus 6 op/5 ov Opintojakson aikana opiskelija tutustuu sosiaalipoliittisia järjestelmiä ja toimijoita koskevaan tutkimukseen ja oppii arvioimaan, miten sosiaalipolitiikka vaikuttaa yksilöiden, eri ryhmien ja koko yhteiskunnan hyvinvointiin. Lisäksi opiskelija saa perusvalmiudet vertailevan tutkimuksen lukemiseen ja arviointiin. Työtavat: Kirjallisuuskuulustelu yleisenä tenttipäivänä tai korvaava opetus Kirjallisuus: 1. Castles, F. The Future of Welfare States Crisis Myths and Crisis Realities. Oxford University Press Julkunen R., Suunnanmuutos: 1990-luvun sosiaalipoliittinen reformi Suomessa. Vastapaino Alapuro, R. & Arminen, I, Vertailevan tutkimuksen ulottuvuuksia. WSOY ja valitaan yksi seuraavista kohdista:

8 1. Hjerppe R & Räisänen H. (toim.) Hyvinvointi ja työmarkkinoiden eriytyminen. Valtion taloudellinen tutkimuskeskus 2004 ja Hinrichs & K. Kangas, O. (2003) When Is a Change Big Enough to Be a System Shift? Small System-shifting Changes in German and Finnish Pension Policies. Journal of Social Policy and Administration Leira, Working Parents and the Welfare State. Family Change and Policy Reform in Scandinavia. Cambridge University Press, Cambridge Koistinen & Sengenberger, Labour Flexibility the Economic and Social Performance of the Labour Markets of Finland in the 1990s. Tampere University Press Henriksson & Wrede, Hyvinvointityön ammatit. Gaudeamus 2004 ja Kirsi, T. Rakasta, kärsi ja kirjoita. Tampere University Press 2004, (s ) 5. Anttonen & Baldock & Sipilä (eds), The Young, the Old and the State: Social caresystems in five industrial nations. Edwar Elgar May, V., Lone Motherhood in Finnish Women s Life Stories. Åbo Akademi Juntto, Asuntokysymys Suomessa. Topeliuksesta tulopolitiikkaan. Valtion painatuskeskus A 3 Evaluaatiotutkimus 4 op/3 ov Opiskelija omaksuu evaluaatiotutkimuksen eli arviointitutkimuksen perusteet ja osaa soveltaa niitä erityisesti sosiaalipolitiikan, hyvinvointipalvelujen ja työpolitiikan kysymyksiin. Opintojakson tavoitteena on myös tukea opiskelijan työelämävalmiuksia ja kehittymistä yhteiskunnalliseksi osallistujaksi. Lisäksi pääaineopiskelijat saavat opintojaksosta tukea harjoitteluunsa. Työtavat: luennot (20 t), harjoitukset (4 t/ryhmä) ja luento-opetukseen perustuva essee (2 op/1 ov) sekä kirjallisuuskuulustelu (2 op/1 ov) yleisenä tenttipäivänä. Kirjallisuus 2 op: Valitaan kaksi seuraavista kohdista: 1. Rossi & Berk, Thinking about Program evaluation 2., Sage Sefton ym., Taloudellinen arviointi sosiaalialalla. FinSoc arviointiraportteja 6/2004. Stakes Nocon & Quareshi, Outcomes of Community Care for Users and Cares. Open University Press A4 Sosiaalipolitiikan käytännöt 9 op/7 ov Opiskelija saa kokemusta käytännössä toteutetusta sosiaalipolitiikasta ja oppii soveltamaan oppiaineen tietoja työelämässä. Opiskelija oppii niveltämään yhteen opiskelun antamia valmiuksia ja työelämän haasteita. Työtavat: Opiskelija osallistuu käytännön opetusjakson eli harjoittelun valmennusseminaariin, suorittaa harjoittelun (3 kk) valitsemassaan työorganisaatiossa ja laatii harjoitteluraportin, joka käsitellään palauteseminaarissa. Harjoittelupaikka nimeää opiskelijalle ohjaajan. Opiskelija laatii harjoittelupaikan ohjaajan kanssa neuvotellen harjoittelusuunnitelman, jossa sovitaan harjoittelun- aikaisista tehtävistä ja opiskelijan harjoittelulle asettamista henkilökohtaisista tavoitteista. Opiskelijaa sitovat harjoittelun aikana työsopimuksessa määritellyt oikeudet ja velvollisuudet. Harjoitteluraportissa opiskelija arvioi harjoitteluaan suhteessa asetettuihin tavoitteisiin sekä harjoittelupaikkana olleen organisaation sosiaalipoliittisen tehtävän toteutumista oheiskirjallisuuden avulla. Harjoitteluraportin tulee täyttää tieteellisen kirjoittamisen kriteerit. Oheiskirjallisuus: 1. Eteläpelto, A. & Tynjälä, P., Oppiminen ja asiantuntijuus. Työelämän ja koulutuksen näkökulmia. WSOY 1999.

9 2. Kinnunen, M. & Korvajärvi, P., Työelämän sukupuolistavat käytännöt. Vastapaino Oulasvirta ym., Kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon ohjaus. Tasapainoista ratkaisua etsimässä. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2002: Rossi ym., Evaluation. A Systematic Approach. Thousand Oaks, 6th Edition Ruohotie, P. (2000) Oppiminen ja ammatillinen kasvu. WSOY Vartiainen, M., Työn muutoksen työvälineet. Muutoksen hallinnan sosiotekniset menetelmät. Otatieto Virtanen, P. (2000) Projektityö. WSOY Harjoittelu on tarkoitettu vain pääaineopiskelijoille, joilta ennen sen aloittamista edellytetään suoritetuksi kohta A3 Evaluaatiotutkimus. 36 A5 Tutkimusmenetelmäopinnot I 8 op/4 ov Opiskelija oppii tuntemaan erilaisten empiirisen sosiaalitutkimuksen menetelmien lähestymistavat ja käytön perusteet. Opiskelija oppii sekä kvalitatiivisen että kvantitatiivisen tutkimusotteen perustiedot ja -taidot. Lisäksi opiskelija harjaantuu itsenäiseen tutkimusmenetelmien käyttöön ja oppii empiirisen tutkimuksen menetelmällistä lukutaitoa. A5 a Sosiaalitutkimuksen kvalitatiiviset tutkimusmenetelmät 4 op/2 ov Työtavat: luennot (24 t) ja harjoitukset (12 t). A5 b Sosiaalitutkimuksen kvantitatiiviset tutkimusmenetelmät 4 op/2 ov Työtavat: luennot (24 t) ja harjoitukset (12 t). Tutkimusmenetelmäopinnot on tarkoitettu vain pääaineopiskelijoille, joille suositellaan tiedekunnan yhteisiin opintoihin kuuluvien kurssien Empiirisen tutkimuksen menetelmät (3 op) ja Tilastotieteen ja SPSS:n perusteet (5 op) suorittamista ennen tutkimusmenetelmäopintojen aloittamista. A6 Kandidaatin tutkielma 10 op/6 ov Kandidaatin tutkielma, laajuudeltaan tekstisivua tai tätä suppeampi tieteellinen artikkeli, tuotetaan kandidaatin seminaarissa. Seminaarissa opiskelija harjaantuu seminaarityöskentelyn käytäntöihin. Opiskelija osaa asettaa tutkimusongelman sekä valita sen ratkaisemiseen sopivat teoreettiset keskustelut ja tutkimusmenetelmät. Opiskelija osaa rakentaa tieteellisen tekstikokonaisuuden ja perustella väitteensä tieteellisesti. Opiskelija valitsee kandidaatintutkielmansa aiheen sosiaalipolitiikan sisältöalueisiin, käytäntöihin tai toimintaympäristöön liittyen. Työtavat: Aktiivinen osallistuminen seminaariin ja tutkimustyön yksilöllinen ohjaus (48 t) sekä kandidaatin tutkielman kirjoittaminen. Opintojakso on tarkoitettu vain pääaineopiskelijoille, joilta edellytetään ennen seminaarin tuloa suoritetuiksi tiedekunnan yhteisiin opintoihin kuuluvat jaksot Empiirisen tutkimuksen menetelmät (3 op) ja Tilastotieteen ja SPSS:n perusteet (5 op). Jakson A5 opinnot suositellaan suoritettavaksi viimeistään tämän jakson rinnalla.

10 Opintojakson yhteydessä suoritetaan 2 op kieli- ja viestintäopintoihin kuuluvista opinnoista sekä tiedekunnan yhteisten opintojen jakso Tiedonhankinta aineopinnoissa (1 op). 37 A7 Sosiaalipolitiikan täydentävät aineopinnot sivuaineopiskelijoille Sivuaineopiskelija valitsee tarvittavan määrän opintoja A1-A3 kohtien lisäksi kohdista S1c1-10 tai sopii muun kirjallisuuden suorittamisesta aineopinnoista vastaavan opettajan kanssa.

11 38 MAISTERIN TUTKINTO SOSIAALIPOLITIIKASSA Sosiaalipolitiikan syventävät opinnot 120 op/40 ov Sosiaalipolitiikan syventävissä opinnoissa opiskelija vahvistaa tietämystään sosiaalipolitiikan teoriasta ja tutkimuksesta ja saa kuvan sosiaalipolitiikan nykykeskustelusta. Muutoin pääpaino syventävissä opinnoissa on pro gradu -tutkielman tekemisessä ja sitä tukevissa tutkimusmenetelmäja muissa opinnoissa. Syventävissä opinnoissa järjestetään myös kirjallisuuskuulusteluja korvaavia luentoja, kursseja ja seminaareja ja laitoksen oman tutkimustoiminnan esittelyjä. Lisäksi tentaattorin kanssa voi sopia kirjallisuuden suorittamisesta esseinä. S1 Sosiaalipolitiikan teoria ja tutkimus 30 op/10 ov Opiskelija syventää tietämystään sosiaalipolitiikan kansainvälisestä ulottuvuudesta sekä sosiaalipolitiikan instituutioiden tehtävistä ja muutoshaasteista. Lisäksi opiskelija tutustuu erilaisiin sosiaalipolitiikan teoreettisiin jäsennyksiin ja empiirisiin tutkimuksiin. S1 a Yhteiskuntatieteen nykykeskustelu 16 op/5 ov Opintojakso perehdyttää opiskelijan sosiaalipolitiikan teoreettisiin kysymyksiin ja nykykeskusteluun. Työtavat: Kaksi kirjallisuuskuulustelua yleisinä tenttipäivinä tai korvaava opetus. S1a1 Kirjallisuus I 9 op/3 ov 1. Rahkonen (toim.) Sosiologisia nykykeskusteluja. Gaudeamus Kauppinen (toim.) Moraalitalous. Vastapaino Sennett, Kunnioitus eriarvoisuuden maailmassa. Vastapaino Gough, Global Capital, New Needs and Social Policies. Palgrave Publishers S1a2 Kirjallisuus II 7 op/2 ov 1. Swank, Global Capital, Political Institutions, and Policy Change in Developed Welfare States. Cambridge University Press Pierson, (ed.) New politics of the Welfare State. Oxford University Press Field, Social Capital. Routledge S1 b Sosiaalipolitiikan empiirinen tutkimus 2 op/1ov Opiskelija tutustuu sosiaalipolitiikan empiriisiin tutkimuksiin ja niiden teoreettisiin, käsitteellisiin ja metodologisiin valintoihin. Työtavat: Kirjallisuuskuulustelu yleisenä tenttipäivänä tai korvaava opetus. Kirjallisuus: Laitokselta on saatavissa luettelo sosiaalipolitiikan alan väitöskirjoista ja muista soveltuvista empiirisistä tutkimuksista, joista opiskelija valitsee tentaattorin kanssa sopien 2 op:n/1 ov:n suorituksen. S1 c Sosiaalipolitiikan erityisalueet 12 op/4 ov Opiskelija perehtyy häntä kiinnostaviin sosiaalipolitiikan osa-alueisiin ja erityiskysymyksiin. Työtavat: Kirjallisuuskuulustelut yleisinä tenttipäivinä tai korvaava opetus.

12 39 Valitaan kaksi sosiaalipolitiikan osa-aluetta seuraavista kohdista S1c1-S1c10: S1c1 Eurooppa ja vertaileva hyvinvointivaltiotutkimus 6 op/2 ov 1. Kautto ym. (eds.), Nordic Welfare States in the European Context. Routledge Mosesdottir, The Interplay between Gender, Markets and the State in Sweden, Germany and United States. Ashgate S1c2 Työ ja työllisyys 6 op/2ov Valitaan kolme seuraavista kohdista: 1. Ilmakunnas & Koskela, Towards Higher Employment, The Role of Labour Market Institutions. VATT Blotevogel & Fielding (eds.), People, Jobs and Mobility in the New Europe. Wiley & Sons Muntigl & Weiss & Wodak, European Union Discourses on Un/employment: An Interdisciplinary Approach to Employment Policy-making and Organizational Change. John Benjamins Parrenas, Servants of Globalization. Stanford University Press S1c3 Sosiaaliturva 6 op/2 ov Valitaan neljä seuraavista kohdista: 1. Heikkilä & Karjalainen, Köyhyys ja hyvinvointivaltion tutkimus. 2. Hämäläinen, Nuorten tulojen ja toimeentulon palapeli. EKL/PTL Salminen, Pension Schemes in the Making. A Comparative Study of the Scandinavian Countries. Tutkimuksia, Eläketurvakeskus 1993, Saurama, Experience of Early Exit - A Comparative Study of the Reasons for and Consequences of Early Retirement in Finland and Denmark in EKL Niemelä & Salminen, Suomalainen sosiaaliturva. Kansaneläkelaitos Tuominen & Lahtinen-Kuikka, Pension Policy Responses to Changing Division of Labour within the Family. Finnish Centre for Pensions (2004) S1c4 Hyvinvointipalvelut 6 op/2 ov 1. Kröger & Sipilä (ed.) Over-Stretched: European Families up against the Demands of Work and Care. Blackwell Twigg, Bathing, The Body and Community Care. Routledge Blackman & Broadhurst, Social Care and Social Exclusion. A Comparative Study of Older People s Care in Europe. Palgrave S1c5 Perhe ja väestökysymys 6 op/2 ov 1. Oinonen, Finnish and Spanish Families in Converging Europe. Tampere University Press Hobson (ed.), Gender and Citizenship in Transition. MacMillan Press Hiilamo, The Rise and Fall of Nordic Family Policy? Historical Development and Changes During the 1990s in Sweden and Finland. Stakes, Research Report 125. Gummerus S1c6 Asuminen 6 op/2 ov Valitaan kolme seuraavista kohdista: 1. Kleinman, Housing, Welfare and the State in Europe. Edward Elgar Peace & Holland (eds.), Inclusive Housing in an Ageing Society. Innovative Approaches.The Policy Press Lujanen (ed.), Housing and Housing Policy in The Nordic Countries, Nord 2004:7. Nordic Council of Ministers tai yksi edellisistä ja

13 Harloe, The People s Home? Social Rented Housing in Europe and America. Blackwell S1c7 Julkisten palveluorganisaatioiden muutos 6 op/2 ov 1. Naschold, F. & von Otter, Frieder, Public Sector Transformation. Rethinking markets and hierachies in government. John Benjamins Kalliola & Nakari (eds.), Resources for Renewal. A participatory approach to the modernization of municipal organizations in Finland. John Benjamins Pollitt & Bouckaert, Public management reform: a comparative analysis. Oxford University Press S1c8 Osallisuus ja sosiaaliset liikkeet 6 op/2 ov 1. Waddington, J. & Hoffmann, R., Trade Unions in Europe. Facing Challenges and Searching for Solutions. European Trade Union Institute Ilmonen (toim.) Sosiaalinen pääoma ja luottamus. SoPhi. Jyväskylän yliopisto Bäcklund ym. (toim.) Osalliset ja osaajat. Kansalaiset kaupungin suunnittelussa. Gaudeamus S1c9 Hallinto ja suunnittelu 6 op/2 ov 1. Healey, Collaborative Planning. Shaping Places in Fragmented Societies. Macmillan Pierre (ed.) Debating Governance. Authority, Steering and Democracy. Oxford University Press 2000 tai Holden (ed.), Global Democracy. Key Debates. Routledge S1c10 Vapaavalintainen sosiaalipolitiikan erityisalue 6 op/2 ov Tentaattorin kanssa sopimalla opiskelija voi koota häntä kiinnostavaa tai pro gradun aiheeseen liittyvää kirjallisuutta esimerkiksi yhteiskunnan polarisoitumisesta, eri väestöryhmien marginalisoitumisesta, aluepolitiikasta ja aluekehityksestä, ympäristökysymyksestä, yhteisöllisyydestä tai suomalaisen työelämän tutkimuksen perinteestä. S1 d Valinnaiset opinnot enintään 9 op/3 ov Opiskelija voi professorin kanssa erikseen sovittavalla tavalla suorittaa pääaineopintojen jaksojen S1 a S1c9 tilalla valinnaisia opintoja enintään 9 op/3 ov. Valinnaiset opinnot voivat koostua esimerkiksi kansainvälisen vaihdon aikana tai muutoin ulkomailla suoritetuista opinnoista tai muiden oppiaineiden opinnoista. 40 S2 Tutkimusmenetelmäopinnot II 10 op/4 ov S2 a Syventävät tutkimusmenetelmäopinnot 7 op/3 ov Opiskelija syventää empiirisen sosiaalitutkimuksen tutkimusmenetelmien hallintaa ja käyttötaitoa sekä ymmärtää erilaisten tutkimusorientaatioiden teoreettis-metodologisia taustasitoumuksia. Opiskelija valitsee syventäviä tutkimusmenetelmäopintoja ensisijassa oman pro gradu tutkielmansa tueksi, mutta myös yleisen menetelmäosaamisen vahvistamiseksi. Työtavat: Erilaisiin tutkimusorientaatioihin soveltuvan kirjallisuuslistan saa tutkimusmenetelmälehtorilta tai pro gradu -tutkielman ohjaajalta. Kirjallisuutta suoritetaan kirjallisuuskuulusteluina yleisinä tenttipäivinä tai esseinä. Myös tarjolla olevat erilliskurssit tai verkko-opiskelu soveltuvat suorituksiksi. Kohdan suorituksesta sovitaan etukäteen tutkielman ohjaajan kanssa. Huom! Tutkimusmenetelmäopinnot suoritetaan pääosin yhdessä sosiaalityön ja sosiologian opiskelijoiden kanssa. S2 b Syventävä kvantitatiivisten menetelmien kurssi 3 op/1 ov

14 Opiskelija oppii kvantitatiivisen aineiston muokkaamisen ja analyysin käyttötaidot tilastoohjelmistolla (SPSS) ja osaa soveltaa sitä itsenäisesti tutkimustyössä. Lisäksi opiskelija hallitsee tilastollisen tutkimuksen lukutaidon. 41 S3 Työtavat: luennot ja harjoitukset yhteensä 24 h. Pro gradu -tutkielmaseminaari 20 op/6 ov Opiskelija oppii laatimaan perustellun ja toteuttamiskelpoisen tutkimussuunnitelman ja käynnistämään tutkimustyön. Työtavat: Aktiivinen osallistuminen seminaariin (48 h), jossa opiskelija työstää edelleen alustavaa tutkimussuunnitelmaansa, esittää siitä toteuttamiskelpoisen version, käynnistää tutkimuksensa ja raportoi sen edistymisestä. Opiskelija esittää tutkimussuunnitelmansa myös suullisesti ja kommentoi kriittisesti seminaarin muiden osallistujien töitä. Seminaari niveltyy tutkielmapajan tutkimusmenetelmäopintoihin sekä tieteellistä kirjoittamista tukevaan opetukseen ja palautteeseen. (Tutkielmaseminaarin tuloa edeltää tutkielmapajassa hyväksytty alustava tutkimussuunnitelma, josta selviävät tutkielman aihe- ja tutkimusmenetelmävalinnat; ks. kohta S4b1). S4 Pro gradu tutkielma ja sitä tukevat opinnot 60 op/20 ov S4 a Pro gradu tutkielma 40 op/20 ov Pro gradu tutkielma osoittaa perehtyneisyyttä valittuun aihepiiriin, tarvittavien tutkimusmenetelmien hallintaa sekä valmiutta tieteelliseen esitystapaan ja hyvään kirjalliseen ilmaisuun. Lisäksi opiskelija kirjoittaa tutkielmaan liittyvän kypsyysnäytteen, mikäli hän ei ole kirjoittanut sitä kandidaatin tutkielman yhteydessä. Pro gradu tutkielmaopintojen kuluessa opiskelija tutustuu tutkielmansa aihepiiriin, siitä käytyyn teoreettiseen keskusteluun ja aikaisempiin tutkimuksiin. Opiskelija oppii valitsemaan soveltuvat tutkimusmenetelmät ja käyttämään niitä. Opiskelija oppii raportoimaan tutkimuksen tieteellistä esitystapaa noudattaen hyvällä suomen kielellä. Tutkielmaopintojensa edistymisen myötä opiskelija toteuttaa aihe- ja menetelmävalintojensa mukaisen tutkimusprosessin, jonka hän raportoi pro gradu tutkielmaksi hänelle nimetyn ohjaajan ja tutkielmaopinnoissa muutoin saadun saadun ohjauksen tuella. Varsinaisten tutkimusmenetelmä- ja tutkielmaseminaarityöskentelyn lisäksi tutkielman tekoa tuetaan seuraavin tavoittein ja opetusmuodoin: S4 b Tutkielman tekemistä tukevat opinnot 20 op/- S4b1 Tutkielmapaja 4 op Jo heti syventävien opintojen alussa opiskelija harjoittelee rajaamaan ja muotoilemaan sosiaalipolitiikan alalta tutkimusongelmia sekä valitsemaan ja soveltamaan niihin sopivia tutkimusmenetelmiä. Oman tutkimustyönsä käynnistämiseksi opiskelija osallistuu tutkielmapajaan (24 h yksilö- ja/tai ryhmäohjausta/4 op), jossa työstetään pro gradu tutkielman aihevalintaa ja etenemistä tutkimusmenetelmävalintojen näkökulmasta. Tutkielmapajassa opiskelija esittää myös omaa tutkielmaansa koskevia idea- ja työpapereita ja osallistuu muiden opiskelijoiden tutkimusmenetelmäkysymyksiä koskevaan työskentelyyn. Esitettyään tutkielmapajassa alustavan pro gradu tutkimussuunnitelman opiskelija voi aloittaa pro gradu seminaarin, jonka rinnalla hän edelleen saa metodologista tukea tutkielmapajasta. S4b2 Tieteellinen kirjoittaminen 2 op

15 Opiskelijaa ohjataan tieteellisen kirjoittamisen taidoissa ja tutkimusprosessin raportoinnissa (2 op). Vaihtoehtoisia työmuotoja ovat Kielikeskuksen Kohti gradua kirjoituskurssi tai kirjoittamiseen harjaantuminen tukeutumalla teokseen Hirsjärvi & Remes & Sajavaara, Tutki ja kirjoita. 6. uudistettu laitos. Tammi

16 S4b3-4 Aiemman tutkimuksen ja teorian hyväksikäyttö op Tutkimuksensa taustoittamiseksi opiskelija perehtyy omasta aiheestaan tehtyihin aiempiin tutkimuksiin (S4b3, 4 op) ja syventää tietojaan siihen liittyvistä teoreettisista jäsennyksistä viimeistellen samalla tutkielmansa lähdekirjallisuuden käyttöä. Samalla opiskelija työstää valmiuksiaan raportoida tutkimuksellisia valintojaan hyvällä suomen kielellä. Valitsemansa kirjallisuuden pohjalta opiskelija kirjoittaa esseen (S4b4, 10 op), joka voidaan tarkistaa/tarkistetaan harjoitusaineena sekä sisällön että suomen kielen kannalta. Myös opintonsa syksyllä 2004 tai aiemmin aloittaneille (ns. vanhan tutkintomallin mukaan opiskeleville) suositellaan osallistumista tähän pro gradu tutkielman tekoa edistävään opetukseen (S4b1-4), vaikka se ei ole heille pakollista. He saavat pro gradu tutkielmasta kokonaismerkinnän 20 ov, kun tutkielma on tarkastuksen jälkeen hyväksytty. 43

josta yhtä oppiainetta vähintään 25 ov Yhteensä 120 ov * syksyllä 2004 aloittaneet suorittavat tiedekunnan yhteiset opinnot

josta yhtä oppiainetta vähintään 25 ov Yhteensä 120 ov * syksyllä 2004 aloittaneet suorittavat tiedekunnan yhteiset opinnot SOSIAALIPOLITIIKKA Sosiaalipolitiikka on yhteiskuntatiede ja oppiaine, joka tarjoaa kiinnostavia näkökulmia yhteiskunnan muutoksen ja hyvinvoinnin peruskysymyksiin, hyvinvoinnin ja toimeentulon turvaamiseen,

Lisätiedot

Kandidaatin tutkinnon ohjeellinen suorittamisjärjestys sosiaalipolitiikassa

Kandidaatin tutkinnon ohjeellinen suorittamisjärjestys sosiaalipolitiikassa Kandidaatin tutkinnon ohjeellinen suorittamisjärjestys sosiaalipolitiikassa 1. vuosi 60 op P1a Sosiaalipolitiikan P1a Sosiaalipolitiikan P4 Sosiaalipolitiikka eri peruskurssi (alkaa) 2 op peruskurssi maissa

Lisätiedot

1. periodi 2. periodi 3. periodi 4. periodi P1a Sosiaalipolitiikan. P4 Sosiaalipolitiikka eri peruskurssi (alkaa) 2 op

1. periodi 2. periodi 3. periodi 4. periodi P1a Sosiaalipolitiikan. P4 Sosiaalipolitiikka eri peruskurssi (alkaa) 2 op LIITTEET Kandidaatin tutkinnon ohjeellinen suorittamisjärjestys sosiaalipolitiikassa 1. vuosi 60 op P1a Sosiaalipolitiikan P4 Sosiaalipolitiikka eri peruskurssi 2 op maissa 4 op P2a Toimeentuloturvan ja

Lisätiedot

Yhteensä 180 op. Pääaine, syventävät opinnot. Yhteensä 120 op. Kieli- ja viestintäopinnot

Yhteensä 180 op. Pääaine, syventävät opinnot. Yhteensä 120 op. Kieli- ja viestintäopinnot 68 SOSIOLOGIA Sosiologia kuuluu valtio-opin ja taloustieteen ohella perusyhteiskuntatieteisiin. Sen perusteiden hallinta antaa hyvän pohjan myös soveltavien yhteiskuntatieteiden opiskeluun. Sosiologian

Lisätiedot

Sosiaalipolitiikka. Lisätietoja sosiaalipolitiikan laitoksesta ks.

Sosiaalipolitiikka. Lisätietoja sosiaalipolitiikan laitoksesta ks. Sosiaalipolitiikka Sosiaalipolitiikka on yhteiskuntatiede ja oppiaine, joka tarjoaa näkökulmia yhteiskunnan muutoksen ja hyvinvoinnin peruskysymyksiin, hyvinvoinnin ja toimeentulon turvaamiseen, tuottamiseen

Lisätiedot

* syksyllä 2004 aloittaneet suorittavat tiedekunnan yhteiset opinnot

* syksyllä 2004 aloittaneet suorittavat tiedekunnan yhteiset opinnot SOSIOLOGIA Sosiologia kuuluu valtio-opin ja taloustieteen ohella perusyhteiskuntatieteisiin. Sen perusteiden hallinta antaa hyvän pohjan myös soveltavien yhteiskuntatieteiden opiskeluun. Sosiologian tutkimuskohteet

Lisätiedot

MITEN SOSIAAALITYÖN PERUSOPINNOT SUORITETAAN VANHOJEN TUTKINTOVAATIMUSTEN MUKAISESTI UUDESSA OPETUSOHJELMASSA?

MITEN SOSIAAALITYÖN PERUSOPINNOT SUORITETAAN VANHOJEN TUTKINTOVAATIMUSTEN MUKAISESTI UUDESSA OPETUSOHJELMASSA? SUORITUSKAAVIOT VANHOILLE OPISKELIJOILLE päivitetty 28.8.13 (ennen vuotta 2012 opintonsa aloittaneet) MITEN SOSIAAALITYÖN PERUSOPINNOT SUORITETAAN VANHOJEN PERUSOPINNOT VANHAT VAATIMUKSET 2010 12 STYPP1A

Lisätiedot

YHTEISKUNTATIETEIDEN JA FILOSOFIAN AINEOPINNOT, YHTEISKUNTAPOLITIIKAN OPINTOSUUNTA. 60 op. 15 op

YHTEISKUNTATIETEIDEN JA FILOSOFIAN AINEOPINNOT, YHTEISKUNTAPOLITIIKAN OPINTOSUUNTA. 60 op. 15 op 1 VASTAAVUUSTAULUKOT YHTEISKUNTAPOLITIIKKA AINEOPINNOT UUTEEN OPSIIN SIIRTYVILLE OPISKELIJOILLE YHTEISKUNTATIETEIDEN JA FILOSOFIAN AINEOPINNOT, YHTEISKUNTAPOLITIIKAN OPINTOSUUNTA OPS 2017-2020 OPS 2014-2017

Lisätiedot

Sosiaalipolitiikka. Lisätietoja sosiaalipolitiikan laitoksesta ks.

Sosiaalipolitiikka. Lisätietoja sosiaalipolitiikan laitoksesta ks. Sosiaalipolitiikka Sosiaalipolitiikka on yhteiskuntatieteellinen oppiaine, joka tarjoaa näkökulmia yhteiskunnan muutoksen ja hyvinvoinnin peruskysymyksiin, hyvinvoinnin ja toimeentulon turvaamiseen, tuottamiseen

Lisätiedot

Korvataan uuden ohjelman opintojaksolla. Suorittamatta jäänyt YPATperuskurssi. tutkinto-ohjelman peruskurssilla, á 5 op

Korvataan uuden ohjelman opintojaksolla. Suorittamatta jäänyt YPATperuskurssi. tutkinto-ohjelman peruskurssilla, á 5 op Siirtymäsäännökset 2010 YPAT KOULUTUSOHJELMASSA JATKAVILLE (YPATohjelman uusilla YAP-opintosuunnan opintojaksoilla suorittaville) Ohje siitä miten uuden ohjelman opintojaksot korvaavat vanhan koulutusohjelman

Lisätiedot

ALUE- JA KULTTUURINTUTKIMUS / POHJOIS-AMERIKAN TUTKIMUS

ALUE- JA KULTTUURINTUTKIMUS / POHJOIS-AMERIKAN TUTKIMUS ALUE- JA KULTTUURINTUTKIMUS / POHJOIS-AMERIKAN TUTKIMUS TUTKINTOVAATIMUKSET PERUSOPINNOT PÄÄAINEOPISKELIJALLE (XAK100), 25 op Pakolliset yhteiset opinnot (10 op) Johdatus alue- ja kulttuurintutkimukseen

Lisätiedot

HYVINVOINTIPALVELUJEN JÄRJESTÄMISEN OHJELMA 120 op

HYVINVOINTIPALVELUJEN JÄRJESTÄMISEN OHJELMA 120 op HYVINVOINTIPALVELUJEN JÄRJESTÄMISEN OHJELMA 120 op Syventävät opinnot 120 op Hyvinvointipalvelujen järjestämisen ohjelma on monitieteinen koulutusohjelma, jossa opiskelija suorittaa maisteriopintonsa kandidaattiopintojen

Lisätiedot

UUTEEN OPSIIN SIIRTYVILLE OPISKELIJOILLE YHTEISKUNTATIETEIDEN JA FILOSOFIAN AINEOPINNOT, SOSIOLOGIAN OPINTOSUUNTA. 60 op. 15 op

UUTEEN OPSIIN SIIRTYVILLE OPISKELIJOILLE YHTEISKUNTATIETEIDEN JA FILOSOFIAN AINEOPINNOT, SOSIOLOGIAN OPINTOSUUNTA. 60 op. 15 op 1 VASTAAVUUSTAULUKOT SOSIOLOGIA AINEOPINNOT UUTEEN OPSIIN SIIRTYVILLE OPISKELIJOILLE YHTEISKUNTATIETEIDEN JA FILOSOFIAN AINEOPINNOT, SOSIOLOGIAN OPINTOSUUNTA OPS 217-22 OPS 214-217 Yhteiskuntatieteiden

Lisätiedot

Yhteiskuntapolitiikan vastaavuustaulukko ( ) asti)

Yhteiskuntapolitiikan vastaavuustaulukko ( ) asti) Yhteiskuntapolitiikan vastaavuustaulukko 1.8.2014 (14..2014) 2011-2014 (voimassa op 2014-2017 (voimassa op Huom. 31.7.2014 asti) 1.8.2014 alkaen) Perusopinnot (73018) 2 Perusopinnot 2 Mikäli kokonaisuuden

Lisätiedot

60 op. STOA2001 Sosiaaliset ongelmat ja eriarvoisuus 5 STOA094 Sosiaalisten ongelmien teoreettisia jäsennyksiä

60 op. STOA2001 Sosiaaliset ongelmat ja eriarvoisuus 5 STOA094 Sosiaalisten ongelmien teoreettisia jäsennyksiä 1 VASTAAVUUSTAULUKOT SOSIAALITYÖN AINEOPINNOT UUTEEN OPSIIN SIIRTYVILLE OPISKELIJOILLE SOSIAALITYÖN AINEOPINNOT OPS 2017-2020 OPS 2014-2017 Sosiaalityön aineopinnot 60 op Sosiaalityön toimintaympäristö

Lisätiedot

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Esimerkkejä opintopoluista aineopinnot syksyllä 2015 tai keväällä 2016 aloittaville. Aineopinnot 35 op koostuvat: A 1. Yhteiset sisältöopinnot

Lisätiedot

VALTIO-OPPI PERUSOPINNOT 25 OP

VALTIO-OPPI PERUSOPINNOT 25 OP 1 (5) VALTIO-OPPI PERUSOPINNOT 25 OP Oletko kiinnostunut politiikan ja vallan tutkimuksesta, poliittisista järjestelmistä ja poliittisen ajattelun kehityksestä? Valtio-opin opinnot tarjoavat perustietoja

Lisätiedot

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Esimerkkejä opintopoluista aineopinnot syksyllä 2014 tai keväällä 2015 aloittaneille. Aineopinnot 35 op koostuvat: A 1. Yhteiset sisältöopinnot

Lisätiedot

KIELI-, KÄÄNNÖS- JA KIRJALLISUUSTIETEIDEN YKSIKKÖ Orientoivat opinnot, syksy 2011. Tampereen yliopiston organisaatio

KIELI-, KÄÄNNÖS- JA KIRJALLISUUSTIETEIDEN YKSIKKÖ Orientoivat opinnot, syksy 2011. Tampereen yliopiston organisaatio 1 Tampereen yliopiston organisaatio 2 Tieteenalayksiköt (9 kpl) Biolääketieteellisen teknologian yksikkö Informaatiotieteiden yksikkö Johtamiskorkeakoulu Kasvatustieteiden yksikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden

Lisätiedot

Korvaavuustaulukot Valtio-oppi

Korvaavuustaulukot Valtio-oppi Korvaavuustaulukot Valtio-oppi Uuteen tutkintorakenteeseen vaihtava opiskelija Perusopinnot POLPOP00 Politiikan tutkimuksen perusopinnot POLPOP01 Kansainvälisen politiikan johdantokurssi * POLPOP02 Valtio-opin

Lisätiedot

VERO-OIKEUS Tax Law. Ammatillisten ja tieteellisten tavoitteiden saavuttamiseksi opinnoissa tulevat esille erityisesti seuraavat asiat:

VERO-OIKEUS Tax Law. Ammatillisten ja tieteellisten tavoitteiden saavuttamiseksi opinnoissa tulevat esille erityisesti seuraavat asiat: VERO-OIKEUS Tax Law Hallintotieteiden kandidaatin ja maisterin tutkintojen tavoitteet Vero-oikeus pääaineena suoritettavan hallintotieteiden kandidaatin tutkinnon (120 ov) ja maisterin tutkinnon (160 ov)

Lisätiedot

Yleisen valtio-opin tutkintovaatimusten korvaavuustaulukko

Yleisen valtio-opin tutkintovaatimusten korvaavuustaulukko POLITIIKAN JA TALOUDEN TUTKIMUKSEN LAITOS 2.5.2014/PS Yleisen valtio-opin tutkintovaatimusten 2014-17 korvaavuustaulukko SIVUAINEOPISKELIJOILLE 31.8.2014 mennessä suoritetut yleisen valtio-opin opinnot

Lisätiedot

KASVATUSTIETEIDEN KANDIDAATIN TUTKINTO

KASVATUSTIETEIDEN KANDIDAATIN TUTKINTO ERITYISKASVATUKSEN ASIANTUNTIJAKOULUTUS (EA) (Opetussuunnitelma 2009-2010) OPINTONSA 2008 ALOITTANEIDEN VASTAAVUUDET 2009-2010 OPETUSSUUNNITELMAAN. Opetussuunnitelman 2009-2010 muutokset näkyvät vahvennetulla

Lisätiedot

Oulun yliopisto VALTIO-OPPI 2012-2015

Oulun yliopisto VALTIO-OPPI 2012-2015 1 Oulun yliopisto VALTIO-OPPI 2012-2015 HUOM! Tutkintovaatimukset 2012-2015 on otettu käyttöön 1.9.2012 alkaen. Teoksia, jotka ovat poistuneet vaatimuksista ei voi tämän jälkeen enää tenttiä. Vanhojen

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP

KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP VARHAISERITYISOPETUKSEN KOULUTUS (VEO) (Opintonsa 2009-2010 aloittaneet opiskelijat, opetussuunnitelma 2009-2010) 1 KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP I KIELI- JA VIESTINTÄOPINNOT SEKÄ ORIENTOIVAT

Lisätiedot

Hallintotieteiden perusopinnot (25 op)

Hallintotieteiden perusopinnot (25 op) Hallintotieteiden perusopinnot (25 op) ALUE1007 Aluetieteen perusteet 5 op HALL1010 Julkinen johtaminen 5 op JOIK1012 Oikeus yhteiskunnassa 5 op SOTE1006 Hyvinvointipalvelujen hallinto 5 op FIHA1001 Julkisen

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA HOPS SAKSAN KIELI JA KULTTUURI

HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA HOPS SAKSAN KIELI JA KULTTUURI HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA HOPS SAKSAN KIELI JA KULTTUURI Nimi: Opiskelijanumero: Sähköpostiosoite: Pääaine: Puh: Yo-tutkinnon suoritusvuosi: Sivuaine(et): Ylioppilastutkinnon jälkeen / ennen saksan

Lisätiedot

VALTIO-OPPI 2015-2017

VALTIO-OPPI 2015-2017 VALTIO-OPPI 2015-2017 1 HUOM! Tutkintovaatimukset 2015-2017 otetaan käyttöön 1.9.2015 alkaen. Kesätentissä 8.8.2015 ovat vielä voimassa 2012-2015 vaatimukset. Vanhojen vaatimusten mukaisia esseitä voi

Lisätiedot

ALUE- JA KULTTUURINTUTKIMUS / VENÄJÄN JA ITÄ-EUROOPAN TUTKIMUS

ALUE- JA KULTTUURINTUTKIMUS / VENÄJÄN JA ITÄ-EUROOPAN TUTKIMUS ALUE- JA KULTTUURINTUTKIMUS / VENÄJÄN JA ITÄ-EUROOPAN TUTKIMUS TUTKINTOVAATIMUKSET PERUSOPINNOT PÄÄAINE- JA SIVUAINEOPISKELIJALLE (XAK100), 25 op Pakolliset yhteiset opinnot (10 op) Johdatus alue- ja kulttuurintutkimukseen

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP

KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP 1 ERITYISOPETUKSEN KOULUTUS (EO) (Opetussuunnitelma 2007-2009) KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP I KIELI- JA VIESTINTÄOPINNOT SEKÄ ORIENTOIVAT OPINNOT (20 op) KTKO101 Johdatus yliopisto-opiskeluun

Lisätiedot

Muutoksia yleisissä tenteissä. Muutoksia opetussuunnitelmissa. Yhteiskuntatieteet, kandidaatti

Muutoksia yleisissä tenteissä. Muutoksia opetussuunnitelmissa. Yhteiskuntatieteet, kandidaatti 1 Tarkista opetussuunnitelmien sisällöt sekä opintojaksokuvaukset WebOodista. Muutoksia yleisissä tenteissä Yhteiskuntatieteiden laitoksen ja historia- ja maantieteiden laitoksen yleiset tentit yhdistyvät

Lisätiedot

Oletko aloittanut kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) opinnot ennen 1.8.2012 ja haluat jatkaa opintojasi?

Oletko aloittanut kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) opinnot ennen 1.8.2012 ja haluat jatkaa opintojasi? Oletko aloittanut kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) opinnot ennen 1.8.2012 ja haluat jatkaa opintojasi? Uudet tutkintovaatimukset tulevat voimaan 1.8.12. Lue, miten jatkat opintojasi.

Lisätiedot

OIKEUSTIETEEN MAISTERIN TUTKINTO

OIKEUSTIETEEN MAISTERIN TUTKINTO OIKEUSTIETEEN MAISTERIN TUTKINTO Osaamistavoitteet Oikeustieteen maisterin tutkinnon (120 op) suorittanut henkilö: - on syventänyt ja laajentanut oikeusnotaarin tutkinnossa hankkimaansa oikeudellista osaamista

Lisätiedot

OPINTONSA ALOITTANEIDEN VASTAAVUUDET OPETUSSUUNNITELMAAN. Opetussuunnitelman muutokset näkyvät vahvennetulla fontilla.

OPINTONSA ALOITTANEIDEN VASTAAVUUDET OPETUSSUUNNITELMAAN. Opetussuunnitelman muutokset näkyvät vahvennetulla fontilla. 1 VARHAISERITYISOPETUKSEN KOULUTUS (VEO) (Opetussuunnitelma 2009-2010) OPINTONSA 2005-2008 ALOITTANEIDEN VASTAAVUUDET 2009-2010 OPETUSSUUNNITELMAAN. Opetussuunnitelman 2009-2010 muutokset näkyvät vahvennetulla

Lisätiedot

Tiedekunnan opinnot. Yhteiset opinnot. Kieliopinnot

Tiedekunnan opinnot. Yhteiset opinnot. Kieliopinnot Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Tiedekunnan opinnot Kieliopinnot 1. Kirjallinen viestintä 3 op/2 ov 2. Puheviestinnän perusteet 2 op/1 ov 3. Ruotsin kielen kirjallinen ja suullinen taito 3 op/2 ov 4.

Lisätiedot

Tervetuloa opiskelemaan suomen kieltä

Tervetuloa opiskelemaan suomen kieltä Tervetuloa opiskelemaan suomen kieltä Henkilökunnan esittely Perus- ja aineopintojen rakenne Yleisen kielitieteen ja Fonetiikan peruskurssit ja Suomen kielen rakenne Luokanopettajien korvaavuudet Opettajan

Lisätiedot

Vastaavuustaulukot aiemmin aloittaneille eli siirtymäsäännöt

Vastaavuustaulukot aiemmin aloittaneille eli siirtymäsäännöt Vastaavuustaulukot aiemmin aloittaneille eli siirtymäsäännöt 2017-20 Poliittinen historia & talous- ja sosiaalihistoria Ohjeet siitä, miten aiemmin aloittaneet opiskelijat suorittavat tutkintoaan, jos

Lisätiedot

Siirtymäsäännökset pääaineopiskelijoille Lukuvuosien tutkintovaatimukset

Siirtymäsäännökset pääaineopiskelijoille Lukuvuosien tutkintovaatimukset Helsingin yliopisto / Käyttäytymistieteiden laitos Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) koulutus Siirtymäsäännökset pääaineopiskelijoille Lukuvuosien 2012-2013 - 2014-2015 tutkintovaatimukset

Lisätiedot

Politiikka ja viestintä, perusopinnot 25 op (PVK-100)

Politiikka ja viestintä, perusopinnot 25 op (PVK-100) Politiikka ja viestintä, perusopinnot 25 op (PVK-100) Opintokokonaisuuden osaamistavoitteet Politiikan ja viestinnän perusopintokokonaisuuden suoritettuaan opiskelija ymmärtää niin politiikan, organisaatioiden,

Lisätiedot

Opintokokonaisuudet: Hallinto-osaaminen Eurooppahallinto Ympäristöala. Hallinto-osaamisen opinnot. Opintojaksokuvaukset

Opintokokonaisuudet: Hallinto-osaaminen Eurooppahallinto Ympäristöala. Hallinto-osaamisen opinnot. Opintojaksokuvaukset Opintokokonaisuudet: Hallinto-osaaminen Eurooppahallinto Ympäristöala Hallinto-osaamisen opinnot Hallinto-osaamisen opintojaksot: ALUE1001 Yhteiskunnan alueellinen organisoituminen (5 op) FILO1001 Filosofian

Lisätiedot

Perusopetus, käytännön opetus ja korvaavuudet/ UEF/ Sosiaalityö

Perusopetus, käytännön opetus ja korvaavuudet/ UEF/ Sosiaalityö Perusopetus, käytännön opetus ja korvaavuudet/ UEF/ Sosiaalityö Sosiaalityön koulutusyksiköiden kevätseminaari 16.-17.5.2016 Itä-Suomen yliopisto, Yhteiskuntatieteiden laitos, Sosiaalityö Kuvallinen aloitussivu,

Lisätiedot

Kasvatustieteen kandidaatin tutkinto 180 op

Kasvatustieteen kandidaatin tutkinto 180 op Kasvatustieteen kandidaatin tutkinto 180 op Tavoite Kasvatustieteen kandidaatin tutkinnon tavoitteena käsityönopettajan koulutuksessa on antaa opiskelijalle perustiedot käsityön kentästä, materiaaleista

Lisätiedot

Infoa voimaan astuneesta uudesta opetussuunnitelmasta, uudistetuista säädöksistä ja opintoja koskevista ohjeista

Infoa voimaan astuneesta uudesta opetussuunnitelmasta, uudistetuista säädöksistä ja opintoja koskevista ohjeista Infoa 1.8.2015 voimaan astuneesta uudesta opetussuunnitelmasta, uudistetuista säädöksistä ja opintoja koskevista ohjeista Kasvatustieteiden yksikkö 10.9.2015 Arja Tahvola PÄÄAINEPOHJAISTEN KOULUTUSTEN

Lisätiedot

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Esimerkkejä opintopoluista aineopinnot syksyllä 2013 tai keväällä 2014 aloittaneille. Aineopinnot 35 op koostuvat: A 1. Yhteiset sisältöopinnot

Lisätiedot

PERUSTUTKINTOJA KOSKEVAT OHJEET KULTTUURITUOTANNON JA MAISEMANTUTKIMUKSEN KOULUTUSOHJELMASSA

PERUSTUTKINTOJA KOSKEVAT OHJEET KULTTUURITUOTANNON JA MAISEMANTUTKIMUKSEN KOULUTUSOHJELMASSA PERUSTUTKINTOJA KOSKEVAT OHJEET KULTTUURITUOTANNON JA MAISEMANTUTKIMUKSEN KOULUTUSOHJELMASSA LV 2013 2014 1 Sisällysluettelo OPISKELU KULTTUURITUOTANNON JA MAISEMANTUTKIMUKSEN KOULUTUSOHJELMASSA... 3 KOULUTUSOHJELMAN

Lisätiedot

Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset

Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset Aalto-yliopiston akateemisten asiain komitea 30.8.2011 Alkaneen lukuvuoden aikana suunnitellaan yliopiston perustutkintojen opetussuunnitelmat ja tutkintovaatimukset

Lisätiedot

Kandidaatin tutkinnon rakenne

Kandidaatin tutkinnon rakenne Kandidaatin tutkinnon rakenne ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS 2016 2020 KANDIDAATIN TUTKINNON RAKENNE 180 op op Kieli-, viestintä ja orientoivat opinnot 20 Kvo Orientoituminen opintoihin (HOPS) ja opiskelutaitojen

Lisätiedot

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Esimerkkejä opintopoluista aineopinnot syksyllä 2013 tai keväällä 2014 aloittaneille. Aineopinnot 35 op koostuvat: A 1. Yhteiset sisältöopinnot

Lisätiedot

Kauppatieteiden maisteri KTM. 31.8.2015 Vaasan yliopisto Teknillinen tiedekunta. Kaisu Säilä

Kauppatieteiden maisteri KTM. 31.8.2015 Vaasan yliopisto Teknillinen tiedekunta. Kaisu Säilä Kauppatieteiden maisteri KTM Vaasan yliopisto Teknillinen tiedekunta Kaisu Säilä Luennon sisältö Kauppatieteiden maisterin (KTM) tutkinto tutkinnon rakenne Tutkinto-ohjelman osaamistavoitteet Täydentävät

Lisätiedot

Asiakas, potilas, asukas toimija-asemien erilaisuus

Asiakas, potilas, asukas toimija-asemien erilaisuus Asiakas, potilas, asukas toimija-asemien erilaisuus Liisa Häikiö Kansalaisuus on monitahoinen käsite Yhteiskunnallinen taso Sosiaalinen taso Yksilötaso Tarkastelunäkökulma Rakenteet, kulttuuri, instituutiot

Lisätiedot

SOSIAALITYÖKOULUTUKSEN VALTAKUNNALLISET OSAAMISTAVOITTEET

SOSIAALITYÖKOULUTUKSEN VALTAKUNNALLISET OSAAMISTAVOITTEET SOSIAALITYÖKOULUTUKSEN VALTAKUNNALLISET OSAAMISTAVOITTEET Jyväskylän kommentit Kevätseminaari 15-16.5.2017 Mikä yliopistomme koulutuksessa on kuvauksen mukaista? Sosiaalityön ops 2017-2020 hyväksytty huhtikuussa

Lisätiedot

Miten suunnittelen opintoni?

Miten suunnittelen opintoni? Humanistinen tiedekunta Jyväskylän yliopisto Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos Miten suunnittelen opintoni? PL 35, 40014 Jyväskylän yliopisto 2 SISÄLLYSLUETTELO Opintojen suunnittelu... 3 Tärkeitä

Lisätiedot

ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS (EP) (Opintonsa syksyllä 2012 aloittaneet opiskelijat, opetussuunnitelma 2010-2013)

ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS (EP) (Opintonsa syksyllä 2012 aloittaneet opiskelijat, opetussuunnitelma 2010-2013) ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS (EP) (Opintonsa syksyllä 2012 aloittaneet opiskelijat, opetussuunnitelma 2010-2013) 1 KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP I KIELI- JA VIESTINTÄOPINNOT SEKÄ ORIENTOIVAT

Lisätiedot

SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET OPINTO-OPPAIDEN 2012 2015 ja 2008 2012 VÄLILLÄ

SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET OPINTO-OPPAIDEN 2012 2015 ja 2008 2012 VÄLILLÄ 1 (9) JOHTAMISKORKEAKOULU Huom.! Päivitetty 19.12.2013 SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET OPINTO-OPPAIDEN 2012 2015 ja 2008 2012 VÄLILLÄ talousjohtamisen opintosuunta (oppiaineet finanssihallinto ja julkisyhteisöjen laskentatoimi

Lisätiedot

Matematiikka. Orientoivat opinnot /

Matematiikka. Orientoivat opinnot / Matematiikka Orientoivat opinnot / 30.8.2011 Tutkinnot Kaksi erillistä ja peräkkäistä tutkintoa: LuK + FM Laajuudet 180 op + 120 op = 300 op Ohjeellinen suoritusaika 3 v + 2 v = 5 v Tutkinnot erillisiä

Lisätiedot

Matematiikka ja tilastotiede. Orientoivat opinnot /

Matematiikka ja tilastotiede. Orientoivat opinnot / Matematiikka ja tilastotiede Orientoivat opinnot / 27.8.2013 Tutkinnot Kaksi erillistä ja peräkkäistä tutkintoa: LuK + FM Laajuudet 180 op + 120 op = 300 op Ohjeellinen suoritusaika 3 v + 2 v = 5 v Tutkinnot

Lisätiedot

Antropologian vaatimukset vanhoissa ja uusissa koulutusohjelmissa: mikä eroaa?

Antropologian vaatimukset vanhoissa ja uusissa koulutusohjelmissa: mikä eroaa? Antropologian vaatimukset vanhoissa ja uusissa koulutusohjelmissa: mikä eroaa? Uusi maisteriohjelma Maisteritutkielma 30 op, vanhassa ohjelmassa 40 op Antropologian kurssimuotoisten opintojen laajuus 50-75

Lisätiedot

Ohjeita FM-opintojen loppukiemuroihin ja FM-tutkinnon hakemiseen

Ohjeita FM-opintojen loppukiemuroihin ja FM-tutkinnon hakemiseen 1(5) Maantieteen yksikkö Oulun yliopisto 22.4.2014 / Äikkään pohjalta Suorsa Ohjeita FM-opintojen loppukiemuroihin ja FM-tutkinnon hakemiseen Maantieteen opinnot, ja FM-opinnot, huipentuvat pro gradu -seminaariin

Lisätiedot

1 Hyväksytty kauppatieteen akateemisen komitean kokouksessa 31.5.2013

1 Hyväksytty kauppatieteen akateemisen komitean kokouksessa 31.5.2013 1 SIIRTYMÄSÄÄNNÖT AALTO-YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULUN KTK- JA KTM-TUTKINTOJA SUORITTAVILLE Nämä siirtymäsäännöt sisältävät periaatteet, joita sovelletaan, kun ennen 1.8.2013 opintooikeuden saanut opiskelija

Lisätiedot

KANSANTERVEYSTIETEEN KOULUTUS

KANSANTERVEYSTIETEEN KOULUTUS KANSANTERVEYSTIETEEN KOULUTUS KANSANTERVEYSTIETEEN TUTKINTOJEN TAVOITTEET Koulutus tähtää terveystieteiden kandidaatin (TtK, alempi korkeakoulututkinto) ja terveystieteiden maisterin (TtM, ylempi korkeakoulututkinto)

Lisätiedot

ALUE- JA KULTTUURINTUTKIMUS / POHJOISMAIDEN TUTKIMUS (NORDEN)

ALUE- JA KULTTUURINTUTKIMUS / POHJOISMAIDEN TUTKIMUS (NORDEN) ALUE- JA KULTTUURINTUTKIMUS / POHJOISMAIDEN TUTKIMUS (NORDEN) TUTKINTOVAATIMUKSET PERUSOPINNOT PÄÄAINE- JA SIVUAINEOPISKELIJALLE (XAK100), 25 op Pakolliset yhteiset opinnot (10 op) Suorita seuraavat opintojaksot

Lisätiedot

Vapaavalintaisiin opintoihin tai sivuaineisiin on löydettävissä opintoja etäsuoritusmahdollisuudella Avoimen yliopiston kautta.

Vapaavalintaisiin opintoihin tai sivuaineisiin on löydettävissä opintoja etäsuoritusmahdollisuudella Avoimen yliopiston kautta. Teologian tutkinnon rakenne ja ohjeellinen suoritusjärjestys suuntautumisvaihtoehdoittain Avoimen yliopiston kautta tutkintotavoitteisesti opiskeleville Turkoosilla värillä merkityt opintojaksot on mahdollista

Lisätiedot

Yritysjuridiikan harjoitteluinfo. 1.12.2015 yliopisto-opettaja Enni Ala-Mikkula

Yritysjuridiikan harjoitteluinfo. 1.12.2015 yliopisto-opettaja Enni Ala-Mikkula Yritysjuridiikan harjoitteluinfo 1.12.2015 yliopisto-opettaja Enni Ala-Mikkula Harjoittelu kontakti ja tie työelämään Yritysjuridiikkaan erikoistuvan opiskelijan tulee sisällyttää kandidaatin tutkintoonsa

Lisätiedot

Suomen kielen ja kulttuurin uudet tutkintovaatimukset SIVUAINEOPISKELIJOILLE

Suomen kielen ja kulttuurin uudet tutkintovaatimukset SIVUAINEOPISKELIJOILLE Suomen kielen ja kulttuurin uudet tutkintovaatimukset SIVUAINEOPISKELIJOILLE Suomen kielen ja kulttuurin tutkintovaatimukset uudistuvat 1.8.2012. Siirtymäaika uusiin tutkintovaatimuksiin päättyy 31.7.2014,

Lisätiedot

694661P Lukutaidot erilaisissa informaatioympäristöissä 5 op, periodi 2

694661P Lukutaidot erilaisissa informaatioympäristöissä 5 op, periodi 2 1 TIETOJA AIEMPIEN VUOSIEN OPINTOJAKSOISTA Informaatiotutkimuksen opintojaksot 2015-2016 Opintosuunnitelman uudistuksen myötä erityisesti perus- ja aineopinnot ovat muuttuneet (opintojaksojen nimet ja

Lisätiedot

TUTUSTU HOPS- LOMAKKEEN ERI LEHTIIN ENNEN LOMAKKEEN TÄYTTÖÄ!!!

TUTUSTU HOPS- LOMAKKEEN ERI LEHTIIN ENNEN LOMAKKEEN TÄYTTÖÄ!!! Sosiaalityön HOPS-lomake 2014, ohjeet, sivu 1 TURUN YLIOPISTO Sosiaalitieteiden laitos, sosiaalityö OHJEITA HOPS KESKUSTELUUN TULEVALLE Henkilökohtaisen opintosuunnitelman (HOPS) tavoitteena on tukea pääaineopiskelijaa

Lisätiedot

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Esimerkkejä opintopoluista aineopinnot syksyllä 2014 tai keväällä 2015 aloittaneille. Aineopinnot 35 op koostuvat: A 1. Yhteiset sisältöopinnot

Lisätiedot

PERUSTUTKINTOJA KOSKEVAT OHJEET KULTTUURITUOTANNON JA MAISEMANTUTKIMUKSEN KOULUTUSOHJELMASSA

PERUSTUTKINTOJA KOSKEVAT OHJEET KULTTUURITUOTANNON JA MAISEMANTUTKIMUKSEN KOULUTUSOHJELMASSA PERUSTUTKINTOJA KOSKEVAT OHJEET KULTTUURITUOTANNON JA MAISEMANTUTKIMUKSEN KOULUTUSOHJELMASSA LV 2013 2014 1 Sisällysluettelo OPISKELU KULTTUURITUOTANNON JA MAISEMANTUTKIMUKSEN KOULUTUSOHJELMASSA... 3 KOULUTUSOHJELMAN

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP

KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP 1 ERITYISOPETUKSEN KOULUTUS (EO) (Opetussuunnitelma 2009-2010) OPINTONSA 2005-2008 ALOITTANEIDEN VASTAAVUUDET 2009-2010 OPETUSSUUNNITELMAAN. Opetussuunnitelma 2009-2010 muutokset näkyvät vahvennetulla

Lisätiedot

Ulla Laakkonen. KTK- ja KTM-tutkinnot Pääaineen ja ohjelman valinta Teknillinen tiedekunta

Ulla Laakkonen. KTK- ja KTM-tutkinnot Pääaineen ja ohjelman valinta Teknillinen tiedekunta Ulla Laakkonen KTK- ja KTM-tutkinnot Pääaineen ja ohjelman valinta 5.4.2017 Teknillinen tiedekunta Pääaineinfon ohjelma Pääaineen valintamenettely Ohjelman esittely Tuotantotalouden esittely Tietotekniikkan/tietojärjestelmätieteen

Lisätiedot

MONITIETEISET YMPÄRISTÖOPINNOT 2012 2013

MONITIETEISET YMPÄRISTÖOPINNOT 2012 2013 MONITIETEISET YMPÄRISTÖOPINNOT 2012 2013 Yhteystiedot Monitieteisten ympäristöopintojen järjestelyistä ja suunnittelusta vastaa Luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunnan biologian laitos, sekä monitieteisten

Lisätiedot

Suomen kielen ja kulttuurin uudet tutkintovaatimukset PÄÄAINEOPISKELIJOILLE

Suomen kielen ja kulttuurin uudet tutkintovaatimukset PÄÄAINEOPISKELIJOILLE Suomen kielen ja kulttuurin uudet tutkintovaatimukset PÄÄAINEOPISKELIJOILLE Suomen kielen ja kulttuurin tutkintovaatimukset uudistuvat 1.8.2012. Siirtymäaika uusiin tutkintovaatimuksiin päättyy 31.7.2014,

Lisätiedot

Tutkimusperusteinen käytännönopetus Lapissa

Tutkimusperusteinen käytännönopetus Lapissa Tutkimusperusteinen käytännönopetus Lapissa Sosnetin kevätseminaari, Jyväskylä 2014 Marjo Romakkaniemi, yliopistonlehtori Sanna Väyrynen, professori (ma.) Alustuksen rakenne Tarkastelemme tutkimusperusteista

Lisätiedot

Vokke päätösseminaari

Vokke päätösseminaari Vokke päätösseminaari Kasvatustieteen asiantuntijuus Ritva Jakku Sihvonen 7.11.2006 Ritva Jakku Sihvonen 7.11. 2006 1 Maisterin tutkinto 2005 alkaen uuden asetuksen mukaan 1) pääaineen tai siihen rinnastettavan

Lisätiedot

AIKAISEMPIEN OPINTOJEN KORVAAVUUDET JA TULEVIEN OPINTOJEN SUUNNITTELU

AIKAISEMPIEN OPINTOJEN KORVAAVUUDET JA TULEVIEN OPINTOJEN SUUNNITTELU AIKAISEMPIEN OPINTOJEN KORVAAVUUDET JA TULEVIEN OPINTOJEN SUUNNITTELU Nimi Opiskelijanumero KANDIDAATIN TUTKINTO (180 ) Terveystieteiden yhteiset innot 35 Yleiset valmiudet 10 TERY1 Orientoivat innot,

Lisätiedot

HOPS Henkilökohtainen opintosuunnitelma LuK -tutkintoon

HOPS Henkilökohtainen opintosuunnitelma LuK -tutkintoon JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Matematiikan ja tilastotieteen laitos Tilastotiede HOPS - Tilastotiede HOPS Henkilökohtainen opintosuunnitelma LuK -tutkintoon Nimi: Syntymäaika: Ammatti ja urasuunnitelmat: Muuta:

Lisätiedot

* syksyllä 2004 aloittaneet suorittavat tiedekunnan yhteiset opinnot

* syksyllä 2004 aloittaneet suorittavat tiedekunnan yhteiset opinnot 44 SOSIAALITYÖ Sosiaalityö -oppiaineessa tutkitaan ihmisten moninaisia elämänolosuhteita ja ongelmia, niiden syntyprosesseja sekä yhteiskunnalliseen eriarvoisuuteen ja osallisuuteen liittyviä kysymyksiä.

Lisätiedot

Hallintotieteiden opinto-opas lkv 2014 15, Yleisopinnot ok 16.4.14. Yleisopinnot

Hallintotieteiden opinto-opas lkv 2014 15, Yleisopinnot ok 16.4.14. Yleisopinnot Yleisopinnot STAT1020 Tilastotieteen johdantokurssi 5 op TITE1022 Tietokone työvälineenä 3 op LIIK1200 Johdatus liiketoimintaosaamiseen 5 op Kansainvälistyminen 10 op OPIS0033 Harjoittelu 5 op Tilastotieteen

Lisätiedot

Vanhan ( ) ja uuden ( ) opetussuunnitelman vastaavuudet

Vanhan ( ) ja uuden ( ) opetussuunnitelman vastaavuudet Vanhan (2015-2019) ja uuden (2019-2021) opetussuunnitelman vastaavuudet Sosiaalityön perusopinnot 25 op Sosiaalityön perusopinnot 25 op < Sosiaalityön perusopinnot (25 op kokonaismerkintä) STYP1 Sosiaalityön

Lisätiedot

Taloustieteen opintosuunta JKK, Tampereen yliopisto

Taloustieteen opintosuunta JKK, Tampereen yliopisto Info uusille opiskelijoille 1.10.2012 korjattu versio Taloustieteen opintosuunta JKK, Tampereen yliopisto Lisätietoa: http://www.uta.fi/jkk/kat/opintosuunnat/tal.html Voit myös kysyä taloustieteen opinnoista

Lisätiedot

TERVEYSTIETEIDEN PERUSTUTKINTOJA KOSKEVAT YLEISET MÄÄRÄYKSET

TERVEYSTIETEIDEN PERUSTUTKINTOJA KOSKEVAT YLEISET MÄÄRÄYKSET TERVEYSTIETEIDEN PERUSTUTKINTOJA KOSKEVAT YLEISET MÄÄRÄYKSET 1. Terveystieteiden tutkinto-ohjelman yleisrakenne ja vaadittavat opintosuoritukset Terveystieteiden tutkinto-ohjelmassa kandidaatin tutkinto

Lisätiedot

ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS (EP), opetussuunnitelma

ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS (EP), opetussuunnitelma ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS (EP), opetussuunnitelma 2014-2017 Kasvatustieteen kandidaatin tutkinto 180 op I Kieli- ja viestintäopinnot sekä orientoivat opinnot, 20 op: KTKO101 Johdatus yliopisto-opiskeluun

Lisätiedot

Lähiopetus Monimuoto-opetus (=puhelinvälit-teisesti ja kirjeitse) Verkko-opetus EduWeb ympäristössä

Lähiopetus Monimuoto-opetus (=puhelinvälit-teisesti ja kirjeitse) Verkko-opetus EduWeb ympäristössä 1 HY/ Päivitetty 19.4.2017 Lehtori Pirkko Raudaskosken opetusura yliopistossa Opettajanurani käynnistyi yliopistossa toimiessani syyslukukausina 1992 ja 1995 Kasvatustieteen laitoksella aikuiskasvatustieteen

Lisätiedot

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Ohjeet opiskelijalle Opiskelija harjoittelee omassa opetustyössään ammatillisessa koulutuksessa. Opetusharjoittelussa keskeisenä tavoitteena

Lisätiedot

OPINTO-OPAS 2008 2009

OPINTO-OPAS 2008 2009 OPINTO-OPAS 2008 2009 Hoitotieteen tieteenalaohjelma Terveystieteiden opettajan koulutusohjelma Terveyshallintotieteen tieteenalaohjelma Radiografian tieteenalaohjelma Kliinisen laboratoriotieteen tieteenalaohjelma

Lisätiedot

Kieli-, viestintä- ja metodiopinnot

Kieli-, viestintä- ja metodiopinnot Kieli-, viestintä- ja metodiopinnot Lyhenteet P = pakollinen (obligatorisk) VV = vapaasti valittava (fritt valbar) Kieli-, viestintä- ja metodiopinnot pääaineittain Kandidaattiopinnot Pääaine englanti,

Lisätiedot

SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET OPINTO-OPPAIDEN 2012 2015 ja 2015 2018 VÄLILLÄ VAKUUTUKSEN JA RISKIENHALLINNAN OPINTOSUUNTA

SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET OPINTO-OPPAIDEN 2012 2015 ja 2015 2018 VÄLILLÄ VAKUUTUKSEN JA RISKIENHALLINNAN OPINTOSUUNTA SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET OPINTO-OPPAIDEN 2012 2015 2015 2018 VÄLILLÄ VAKUUTUKSEN JA RISKIENHALLINNAN OPINTOSUUNTA Siirtymäsäännökset on pääasiassa tarkoitettu vuonna 2012 2014 aloittaneille opiskelijoille. Tätä

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA HOPS RANSKAN KIELI

HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA HOPS RANSKAN KIELI HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA HOPS RANSKAN KIELI Nimi: Opiskelijanumero: Sähköpostiosoite: Puh: Pääaine: Yo-tutkinnon suoritusvuosi: Sivuaine(et): Minut valittiin ranskan kielen opiskelijaksi vuonna.

Lisätiedot

SUOMEN KIELI 1 Vuosiluokkien 5-10 saamelainen luokanopettajakoulutus

SUOMEN KIELI 1 Vuosiluokkien 5-10 saamelainen luokanopettajakoulutus OPETUSSUUNNITELMA SUOMEN KIELI 1 Vuosiluokkien 5-10 saamelainen luokanopettajakoulutus 30 opintopistettä Dutkan- ja oahppostivra dohkkehan 21.6.2013 áššis 72/13 1. OPPIAINEEN YLEISET TIEDOT... 3 1.1. OPPIAINEEN

Lisätiedot

Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere

Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere Opintojaksolla tutustutaan nykyaikaisen, joustavan, oppivana organisaationa toimivan työyhteisön tunnusmerkkeihin ja toimintaperiaatteisiin. Samalla opitaan

Lisätiedot

johon sisältyy pro gradu tutkielma 40 op ja sitä tukevat opinnot 20 op Yhteensä 120 op josta yhtä oppiainetta vähintään 25 ov Yhteensä 120 ov

johon sisältyy pro gradu tutkielma 40 op ja sitä tukevat opinnot 20 op Yhteensä 120 op josta yhtä oppiainetta vähintään 25 ov Yhteensä 120 ov SOSIAALITYÖ Sosiaalityö -oppiaineessa tutkitaan ihmisten moninaisia elämänolosuhteita ja ongelmia, niiden syntyprosesseja sekä yhteiskunnalliseen eriarvoisuuteen ja osallisuuteen liittyviä kysymyksiä.

Lisätiedot

2 Opintojen kesto ja laajuus

2 Opintojen kesto ja laajuus Wienin yliopisto Fennistiikan BA- opintojen tutkintovaatimukset (epävirallinen, lyhennetty suomennos) Alkuperäiset saksankieliset tutkintovaatimukset on julkaistu Wienin yliopiston ilmoituslehdessä (Mitteilungsblatt

Lisätiedot

OPINNÄYTE OJENNUKSEEN. Se on vaan gradu!

OPINNÄYTE OJENNUKSEEN. Se on vaan gradu! OPINNÄYTE OJENNUKSEEN Se on vaan gradu! 5.10.2011 Jaana O. Liimatainen Päivän ohjelma 15.15-17 Teemat: Opinnäytetyöprosessi Meininkiä tekemiseen esitys löytyy: valmistu.net http://teemailtapaivat.wikispaces.com

Lisätiedot

ENGLANNIN OPPIAINEEN INFO

ENGLANNIN OPPIAINEEN INFO ENGLANNIN OPPIAINEEN INFO kaikille englannin opiskelijoille to 21.4.2016 klo 16.00 Paikalla englannin oppiaineen pääedustaja professori Paula Kalaja, yliopistonopettaja Jaana Toomar ja amanuenssi Anna-Maria

Lisätiedot

KASVATUSTIETEIDEN TOHTORIOHJELMA HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA LUKUVUOSILLE 2014-2015 JA 2015-2016,

KASVATUSTIETEIDEN TOHTORIOHJELMA HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA LUKUVUOSILLE 2014-2015 JA 2015-2016, PASSIIVIREKISTERI Henkilökohtainen opintosuunnitelma palautetaan tutkimus- ja jatkokoulutussuunnittelijalle passiivirekisterilomakkeen kanssa viimeistään 31.3. Lisätietoa passiivirekisteristä www.utu.fi/opiskelu/opinnot/passiivirekisteri/

Lisätiedot

Tervetuloa opiskelemaan sosiaalityötä Tampereen yliopistossa. Tervetulotilaisuus uusille opiskelijoille 3.9.2014 ma. professori Arja Jokinen

Tervetuloa opiskelemaan sosiaalityötä Tampereen yliopistossa. Tervetulotilaisuus uusille opiskelijoille 3.9.2014 ma. professori Arja Jokinen Tervetuloa opiskelemaan sosiaalityötä Tampereen yliopistossa Tervetulotilaisuus uusille opiskelijoille 3.9.2014 ma. professori Arja Jokinen Onnittelut valinnoistasi Ensinnäkin siitä, että olet valinnut

Lisätiedot

Teologisia tutkintoja voidaan suorittaa Helsingin yliopistossa, Joensuun yliopistossa ja Åbo Akademissa.

Teologisia tutkintoja voidaan suorittaa Helsingin yliopistossa, Joensuun yliopistossa ja Åbo Akademissa. Asetus teologisista tutkinnoista 7.4.1995/517 1 LUKU Yleisiä säännöksiä 1 Koulutusvastuu Teologisia tutkintoja voidaan suorittaa Helsingin yliopistossa, Joensuun yliopistossa ja Åbo Akademissa. 2 Tutkinnot

Lisätiedot

LEADERSHIP IS NOT ABOUT COMPETITION. FOR US IT MEANS BEING OPEN AND SEIZING OPPORTUNITIES.

LEADERSHIP IS NOT ABOUT COMPETITION. FOR US IT MEANS BEING OPEN AND SEIZING OPPORTUNITIES. LEADERSHIP IS NOT ABOUT COMPETITION. FOR US IT MEANS BEING OPEN AND SEIZING OPPORTUNITIES. Tuotantotalouden ja tietojärjestelmätieteen ohjelma Pääaineinfo 17.4.2018 Tervetuloa! Omaohjaaja Ulla Laakkonen

Lisätiedot

Henkilökohtainen opintojen suunnittelu eli HOPS Urapalvelut opintojen alkuvaiheessa uraohjaaja Kirsi Vallius-Leinonen

Henkilökohtainen opintojen suunnittelu eli HOPS Urapalvelut opintojen alkuvaiheessa uraohjaaja Kirsi Vallius-Leinonen Johdatus akateemisiin opintoihin 1 op, kaikille yhteiset luennot Henkilökohtainen opintojen suunnittelu eli HOPS Urapalvelut opintojen alkuvaiheessa uraohjaaja Kirsi Vallius-Leinonen 4.9.2012 Yliopisto-opiskelun

Lisätiedot

694661P Lukutaidot erilaisissa informaatioympäristöissä 5 op, periodi 2

694661P Lukutaidot erilaisissa informaatioympäristöissä 5 op, periodi 2 1 TIETOJA AIEMPIEN VUOSIEN OPINTOJAKSOISTA Informaatiotutkimuksen opintojaksot 2016-2017 Opintosuunnitelman uudistuksen myötä erityisesti perus- ja aineopinnot ovat muuttuneet (opintojaksojen nimet ja

Lisätiedot