Vankiterveydenhuolto RTHY Päihdelääketieteen yhdistys

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vankiterveydenhuolto RTHY Päihdelääketieteen yhdistys 4.2.2010"

Transkriptio

1 RIKOSSEURAAMUSLAITOS PROTTSPÅFÖLJDMYDIGHETEN CRIMINAL SANCTIONS AGENCY TERVEYDENHUOLTOYKSIKKÖ PRISON HEALTH CARE SERVICES Vankiterveydenhuolto RTHY Päihdelääketieteen yhdistys Jorma Aarnio Alueylilääkäri RIKOSSEURAAMUSLAITOS TERVEYDENHUOLTOYKSIKKÖ (RTHY) ETELÄ-SUOMEN ALUETERVEYDENHUOLTOYKSIKKÖ

2 Organisaatiorakenne Viimeisen 10 vuoden aikana rikosseuraamusalalla on ollut kolme suurta organisaatiouudistusta, joista edellinen tuli voimaan ja uusin Edellisen uudistuksen yhteydessä muutettiin vankeuslakia ja sen kaikkia uudistuksia ei ole kyetty täysimääräisesti toteuttamaan. Viimeisimmässä uudistuksessa yhdistettiin Rikosseuraamusvirasto, Vankeinhoitolaitos ja Kriminaalihuoltolaitos Rikosseuraamuslaitokseksi. Terveydenhuoltoyksikkö jatkaa itsenäisenä yksikkönä.

3 Organisaatiorakenne Terveydenhuolto oli vankiloiden alaista toimintaa viime organisaatiouudistukseen saakka Aikaisemminkin johtava ylilääkäri linjasi toimintaa, mutta poliklinikoiden johto oli vankiloiden johtajilla. Vankisairaalan ja Psykiatrisen vankisairaalan johto on ollut aina ylilääkäreiden hallussa, mutta tilojen käytöstä on Vankisairaalan osalta päättänyt vankilan johtaja ja näin on tilanne edelleen muodostettiin polikliinisen toiminnan selkeyttämiseksi 5 alueellista terveydenhuoltoaluetta

4 Kriminaalipoliittinen osasto KPO Sosiaali- ja terveysministeriö Valvira RIKOSSEURAAMUSLAITOS Pääjohtaja RIKOSSEURAAMUSALUEET ja keskukset Yhdyskuntaseuraamukset ITÄ- JA POHJOIS-SUOMEN RIKOSSEURAAMUSALUE Arviointikeskus 6 rikosseuraamuskeskusta 1100 vankia LÄNSI-SUOMEN RIKOSSEURAAMUSALUE Arviointikeskus 5 rikosseuraamuskeskusta 1100 vankia ETELÄ-SUOMEN RIKOSSEURAAMUSALUE Arviointikeskus 3 rikosseuraamuskeskusta 1100 vankia Terveydenhuollontarkastaja Hallintopäällikkö Sihteeri Pohjois-Suomen alueterveydenhuoltoyksikkö Kaakkois-Suomen alueterveydenhuoltoyksikkö Itä-Suomen alueterveydenhuoltoyksikkö Länsi-Suomen alueterveydenhuoltoyksikkö Etelä-Suomen alueterveydenhuoltoyksikkö Ulkoistetut palvelut Yhteistyö kuntiin Terveydenhuoltoyksikkö Johtava ylilääkäri Johtoryhmä Lääkekeskus Hammashoitoyksikkö Sairaalat Psykiatrinen vankisairaala Turku / Vantaa Vankisairaala Hämeenlinna Ulkoistetut palvelut Yhteistyö kuntiin

5 Uusi aluejako

6 Terveydenhuoltohenkilöstö Työntekijöitä on noin 195, joista noin puolet on vankiloiden poliklinikoilla, joita on 28 (85 henkilöä ja hammashuolto 9). Psykiatrisessa vankisairaalassa 62 työntekijää, ja hoitajilla on myös vartiointitehtävä. Vankisairaalassa on 35 työntekijää, vartioinnista huolehtii Hämeenlinnan vankila. Toiminnanohjausyksikössä on 4 työntekijää. Lääkekeskuksessa on 1 proviisori ja 1 lääketyöntekijä.

7 Terveydenhuoltohenkilöstö Lääkäreitä on noin 30 (päätoimisia virkalääkäreitä on 14, joista 7 työskentelee Psykiatrisessa vankisairaalassa ja 3 Vankisairaalassa, yksi virka täyttämättä). Lisäksi on osapäiväisiä virkalääkäreitä ja ostopalvelulääkäreitä. Potilaspaikkoja on Psykiatrisessa vankisairaalassa 40 ss, joista 6 naispaikkaa. Vantaan psykiatrisessa yksikössä on 14 ss + 1 pkl ss miehelle.

8 Terveydenhuoltohenkilöstö Vankisairaalassa on 3 osastoa ja 36 ss, joista naisten psykiatrisella osastolla on 8 ss. Vankisairaala on yleislääkärijohtoinen, viikonloppuisin ei ole lääkäriä. Eri alojen konsultaatiopoliklinikkatoimintaa: mm. - sisätaudit, - keuhkosairaudet, - kirurgia, - neurologia, - gynekologia, - ihotaudit

9 Toimintakulut Koko Terveydenhuoltoyksikön budjetti on n. 15 milj. Vankia kohden noin 4300 vuodessa. Ulkopuolinen somaattinen erikoissairaanhoito n. 1 milj. (n. 270 vankia kohden) Lääkekustannukset ovat n. 1,8 milj. vuodessa (vankia kohden n. 520, kun väestössä n. 400 ) Vankien keski-ikä on n. 37 v. Lääkkeitä käyttää n % vangeista.

10 Toimintakulut Psykiatrinen vankisairaala: hoitopäiviä n Hoitopäiväkustannus n Vankisairaala: hoitopäiviä n Hoitopäiväkustannus n Poliklinikoilla käyntejä n Ulkopuolisia käyntejä n

11 Psykososiaalinen kuntoutus Vankisairaalassa oli aikanaan päihdekuntoutusosasto, mutta se lopetettiin, kun katsottiin, että päihdeongelmia on lähes jokaisella ja ei kyetä hoitamaan kun murto-osan tarpeesta. Päihdekuntoutus on lähes pelkästään vankiloiden omaa toimintaa. Päihdeohjaajia on vankiloissa n. 40. Psykologeja n. 20

12 Ongelmia Rekrytointivaikeus oli aiemmin vain lääkäreiden kohdalla, nyttemmin myös hoitajien osalta. Joissakin toimipisteissä on liian vähän henkilökuntaa. Riippuvuus ulkopuolisista toimijoista on liian suuri. Lainsäädännössä on unohtunut vankiterveydenhuolto, mm. valvonta ei toteudu lainsäädännön tavoitteiden mukaisesti. Toivotaankin siirtoa oikeusministeriön hallintoalasta sos- ja terv. ministeriön alaisuuteen. Asia on selvittelyvaiheessa.

13 Vahvuuksia Oma terveydenhuoltoyksikkö on erikoistunut vankien ongelmiin ja vankiväestö poikkeaa huomattavasti muusta väestöstä. Työ on mielenkiintoista ja tarjoaa paljon haasteita. Jokaisella on mahdollisuus muovata työtä omien mieltymysten suuntaisesti. Koulutukseen ja työnohjaukseen kiinnitetään huomiota ja nämä ovat aika hyvin järjestetty. Yhtenäiset linjaukset helpottavat hoitoa ja lisäävät laitosturvallisuutta.

14 Vankiluku

15 Vankiluku

16 Vankien karkaamiset

17 Vankien rikokset

18 Vankilatuomioiden pituudet

19 Vankilassa ei voi ottaa huumevirtsanäytettä ilman vangin lupaa tai painavaa epäilyä käytöstä, poikkeuksena korvaushoito ja sitoumusosastot eli ns. päihteettömät osastot, joissa vanki antaa suostumuksen valvontatoimiin. tarkistaa kirjelähetyksiä ilman painavaa syytä. tarkistaa lomalta palaavaa vankia ilman painavia perusteita. Näistä syistä vankiloissa on huumeita ja laittomia lääkkeitä. Käytäntö poikkeaa muista Euroopan maista, eikä ole järkevä.

20 Vankien taustaa Suurin osa vangeista on naimattomia tai eronneita Mies- ja naisvangeista on viettänyt koko lapsuuden kotona molempien vanhempien kanssa vain runsas kolmannes. Viidennes on ollut sijoitettuna asumaan kodin ulkopuolelle lapsuudessaan. Lähes yhtä yleistä on ollut avioton syntyperä Lähes puolella on ollut vanhempien avioero lapsuudessa. Isän kuolema on ollut naisvangeilla yleisintä. Seuraavat tiedot perustuvat prof. M. Joukamaan Wattu-tutkimukseen ja 2010 valmistuvaan monografiaan

21 Vankien taustaa Fyysisen ja psyykkinen pahoinpitely tai seksuaalisen hyväksikäyttö on yleistä lapsuudessa. Ylioppilastutkinnon on saavuttanut vajaa 10 %. Valtaosa on ollut työttömänä ennen vankilaa. Viidennes on ollut pitkäaikaisissa työsuhteissa. Asunnottomuus on yleistä.

22 Terveydentila Valtaosalla on ollut tapaturmia ja vammoja ennen vankilaa. Yli puolella on lääkärin määräämää lääkehoitoa ennen vankilaa ja yleisimmin mielenterveydenhäiriöihin sekä unettomuuteen. Valtaosa on ollut sairaalahoidossa ja kolmannes psykiatrisessa sairaalahoidossa. Suurin osa kokee terveydentilansa silti kohtalaisesta hyväksi.

23 Terveydentila Vajaalla puolella on C-hepatiitti Valtaosalla on jokin päihdehäiriö. Valtaosalla on myös mielenterveydenhäiriö, joista epäsosiaalinen persoonallisuushäiriö on yleisin. Mielialahäiriöt ja ahdistuneisuushäiriöt ovat huomattavasti yleisempiä kuin väestössä keskimäärin. Kaikki keskeiset mielenterveyshäiriöt ovat vangeilla yleisempiä kuin ns. tavallisessa väestössä, lukuun ottamatta skitsofreniaryhmää.

24 Terveydentila Vankilassa työkyky paranee kaikilla vangeilla. Päihdehäiriöt ovat suurin työkyvyttömyyden syy. Suurimmalla osalla vangeista on pitkäaikaista hoidontarvetta. Somaattiset sairaudet ovat yleisiä.

25 Itsemurhat ja itsensä vahingoittaminen Vankien itsemurhat ovat puolittuneet. (Nykyisin on noin 4 itsemurhaa vuodessa, aiemmin 1990-luvun puoliväliin asti oli noin 8 itsemurhaa vuosittain, joskin vuosittaista vaihtelua esiintyi). Vankilukukin on pienentynyt, joten lukujen vertailu ei anna luotettavaa kuvaa asiasta. Venttien veto ja romun syönti on vähentynyt dramaattisesti. (Itsensä viiltely ja terävien esineiden syönti)

26 Korvaushoitopotilaat vankilassa Vankiloissa on kerrallaan keskimäärin korvaushoitopotilasta. Nykyisin voi olla korvaushoitolääkityksellä myös avovankiloissa. Korvaushoidon saaminen vankilassa edellyttää aina hoitosopimuksen tekemistä.

27 Korvaushoitopotilaat vankilassa Bentsodiatsepiinit eivät kuulu korvaushoitoon ja ne ovat hengenvaarallinen yhdistelmä, vrt lääkekuolemat. Vankilassa kaikki vangit vieroitetaan bentsodiatsepiineistä. Hampaiden lisääntyneen reikiintymisalttiuden vähentämiseksi korvaushoitolääkkeen annon jälkeen suussa purskutellaan 0.05% NaF-liuosta 2 minuutin ajan, jonka jälkeen liuos syljetään pois.

28 Korvaushoitopotilaat vankilassa Lääkettä ei anneta aggressiivisesti käyttäytyvälle, sekavalle, päihtyneelle, tai epäiltäessä päihtymystilaa. Huumeiden oheiskäyttö tai lääkityksen vilpillinen käyttö, esim. luovuttaminen toiselle vangille, johtavat aina arvioon hoidon lopettamisesta. Väkivallalla uhkailu ja väkivaltainen käyttäytyminen sekä huumeiden hallussapito, myynti ja ostaminen johtavat yleensä hoidon lopettamiseen.

29 Korvaushoitopotilaat vankilassa Valtaosa selviää hyvin korvaushoidon kanssa vankilassa. Lähes kaikki joutuvat kuitenkin painostuksen kohteeksi, jakamaan muillekin lääkitystään, jopa oksennus on kauppatavaraa. Jotkut toivovatkin Suboxonen muuttamista metadoniksi. Muutosta harkitaan myös pitkillä vankilatuomioilla. Vaihdot toteutetaan Psykiatrisessa vankisairaalassa.

30 Korvaushoitopotilaat vankilassa Metadonin hyväksyttävä pitoisuus on vankilassa mg/l. yleisimmin mg/l. Suboxone annostelua ei hyväksytä yli 24 mg/vrk, käytännössä 16 mg/vrk on maksimi. Suboxone murskataan ennen annostelua, nopeuttaa imeskelyä ja vaikeuttaa lääkkeen jemmaamista. Suu tarkistetaan aina annostelua ennen ja jälkeen.

31 Vankilaterveydenhuolto Vankilaterveydenhuollon erityispiirteisiin kuuluu, että se on tarkassa viranomaisseurannassa. Vankien valituksia tulee jonkun verran ja yleensä valitus menee heti Eduskunnan oikeusasiamiehelle tai aluehallintovirastoon (ent. lääninhallitus). Vuosittain valitusten määrä lisääntyy (n. 300). Monista asioista on jo etukäteen keskusteltu mm. Valviran kanssa. Terveydenhuoltoyksiköllä on omia linjauksia, mitkä noudattavat yleisiä hoitosuosituksia.

32 Vankilaterveydenhuolto Tarjoaa hyvin monipuolista ja mielenkiintoista työtä. Hyvät mahdollisuudet tutkimustoimintaan. Toiminta ja organisaatio kehittyvät koko ajan. Yhteistyö kuntien ja järjestöjen kanssa tulee yhä tärkeämmäksi. Terveydenhuollon ja sosiaalityön integraatiossa on vangit usein unohdettu. Pyrimme ottamaan yhteyttä, mutta olemme iloisia jos meihinkin päin otetaan yhteyttä.

33 Kiitoksia mielenkiinnosta!

Ajankohtaista vankilaterveydenhuollosta ja korvaushoidon suuntaviivat

Ajankohtaista vankilaterveydenhuollosta ja korvaushoidon suuntaviivat R I K O S S E U R A A M U S LAITOS TERVEYDENHUOLTOYKSIKKÖ C R I M I N A L S A N C T I O N S A G E N C Y H E A LTH C A R E S E R V I C E S Ajankohtaista vankilaterveydenhuollosta ja korvaushoidon suuntaviivat

Lisätiedot

Kommentit riseasiakkaiden terveydenhuollosta

Kommentit riseasiakkaiden terveydenhuollosta Kommentit riseasiakkaiden terveydenhuollosta Heikki Vartiainen johtava ylilää ääkäri LKT, dosentti Rikosseuraamuslaitoksen terveydenhuoltoyksikkö (RTHY) Eduskunnassa 18.10.2012 RTHY Tuottaa vankiloiden

Lisätiedot

Rikostaustainen palvelun käyttäjä. Antti-Jussi Ämmälä

Rikostaustainen palvelun käyttäjä. Antti-Jussi Ämmälä Rikostaustainen palvelun käyttäjä Antti-Jussi Ämmälä Sisältöä Millaisia palveluita rikostaustainen henkilö tarvitsee Mitä vankeusaikana tapahtuu Mitkä tekijät tulee huomioida palveluita suunniteltaessa

Lisätiedot

Rikosseuraamuslaitoksen tilaajavirastojen ostolaskujen laskutusosoitteet. Etelä-Suomen rikosseuraamusalue. Päivitetty 26.11.2014

Rikosseuraamuslaitoksen tilaajavirastojen ostolaskujen laskutusosoitteet. Etelä-Suomen rikosseuraamusalue. Päivitetty 26.11.2014 1 Rikosseuraamuslaitoksen tilaajavirastojen ostolaskujen laskutusosoitteet Keskushallintoyksikkö PL 7252 01051 LASKUT Päivitetty 26.11.2014 Verkkolaskuosoite: 003703120817 Välittäjän tunnus: 003710948874

Lisätiedot

Korvaushoidon käytännöt vankiterveydenhuollossa. Jukka Voutilainen, osastonylilääkäri Psykiatrinen vankisairaala Turku

Korvaushoidon käytännöt vankiterveydenhuollossa. Jukka Voutilainen, osastonylilääkäri Psykiatrinen vankisairaala Turku Korvaushoidon käytännöt vankiterveydenhuollossa Jukka Voutilainen, osastonylilääkäri Psykiatrinen vankisairaala Turku 4.6.2019 Korvaushoitopotilaiden määrä vankiloissa 1.3.17 86 potilasta, joista metadonilla

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Asetusluonnos Valtioneuvoston asetus rangaistusten täytäntöönpanon hallinnosta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta Annettu Helsingissä päivänä kuuta 200 Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti,

Lisätiedot

Opiaattikorvaushoito

Opiaattikorvaushoito Opiaattikorvaushoito Lainsäädäntö Hoito perustuu Sosiaali- ja terveysministeriön asetukseen (33/2008) Korvaushoidolla tarkoitetaan opioidiriippuvaisen hoitoa, jossa käytetään apuna buprenorfiinia tai metadonia

Lisätiedot

Rikosseuraamusasiakkaiden terveys ja työkyky. Mitä tulee ottaa huomioon? Terhi Wuolijoki Erikoislääkäri Vankilalääkäri 22.3.2012

Rikosseuraamusasiakkaiden terveys ja työkyky. Mitä tulee ottaa huomioon? Terhi Wuolijoki Erikoislääkäri Vankilalääkäri 22.3.2012 Rikosseuraamusasiakkaiden terveys ja työkyky. Mitä tulee ottaa huomioon? Terhi Wuolijoki Erikoislääkäri Vankilalääkäri 22.3.2012 Vankien terveystutkimuksen tavoitteet Tutkia rikosseuraamusasiakkaiden terveyttä,

Lisätiedot

Kiltistä koululaisesta vankilan asiakkaaksi Mitä olisi tehtävissä nuorten pitämiseksi kaidalla tiellä matkalla aikuisuuteen?

Kiltistä koululaisesta vankilan asiakkaaksi Mitä olisi tehtävissä nuorten pitämiseksi kaidalla tiellä matkalla aikuisuuteen? Kiltistä koululaisesta vankilan asiakkaaksi Mitä olisi tehtävissä nuorten pitämiseksi kaidalla tiellä matkalla aikuisuuteen? Jukka Kärkkäinen LT, psykiatrian erikoislääkäri johtava ylilääkäri V-S opettajien

Lisätiedot

Opioidiriippuvuuden lääkkeellinen vieroitus- ja korvaushoito 30.11.2011

Opioidiriippuvuuden lääkkeellinen vieroitus- ja korvaushoito 30.11.2011 Opioidiriippuvuuden lääkkeellinen vieroitus- ja korvaushoito 30.11.2011 Kehittämispäällikkö Airi Partanen 27.11.2012 Esityksen nimi / Tekijä 1 STM:n selvitys 30.11.2011 Valmistelu syksyllä 2011: STM, THL,

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle vankiterveydenhuollon ja sen valvonnan järjestämisestä sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalalla

Hallituksen esitys eduskunnalle vankiterveydenhuollon ja sen valvonnan järjestämisestä sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalalla 1 Luonnos 18.6.2015 Hallituksen esitys eduskunnalle vankiterveydenhuollon ja sen valvonnan järjestämisestä sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalalla ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan,

Lisätiedot

Opioidiriippuvuuden vieroitus- ja korvaushoidon haasteet ja ongelmat

Opioidiriippuvuuden vieroitus- ja korvaushoidon haasteet ja ongelmat Opioidiriippuvuuden vieroitus- ja korvaushoidon haasteet ja ongelmat Syksyllä 2011 tehdyn STM:n selvityksen tuloksia korkeakouluharjoittelija Laura Sohlberg, THL VTT Anna Leppo 28.11.2012 Opioidiriippuvuuden

Lisätiedot

3.6.2011. Lääkityksen ja huumeseulojen seuranta, ajokorttiarviot. Opiaattikorvaushoitopotilaiden valvottu lääkitys (huhtikuu -11: 31 potilasta)

3.6.2011. Lääkityksen ja huumeseulojen seuranta, ajokorttiarviot. Opiaattikorvaushoitopotilaiden valvottu lääkitys (huhtikuu -11: 31 potilasta) Perustason palvelut vastaavat ensisijaisesti päihderiippuvuuksien varhaisesta toteamisesta, hoidosta ja kuntoutuksesta Sosiaali- ja terveyskeskuksen lääkärien ja hoitajien vastaanotoilla hoidetaan välittömiä

Lisätiedot

Henkilöstötilinpäätökseen liittyviä vertailutietoja

Henkilöstötilinpäätökseen liittyviä vertailutietoja Sivu 1 (10) Henkilöstötilinpäätökseen liittyviä vertailutietoja Taulukkoluettelo Taulukko 1. Virkojen lukumäärä 31.12 vuosina 2003-... 2 Taulukko 2. Henkilöstön lukumäärät virastoryhmittäin vuosina 2003-...

Lisätiedot

Monitoimijaisuus ja arviointi Rikosseuraamuslaitoksessa. yhtymäkohtia LAPEEn

Monitoimijaisuus ja arviointi Rikosseuraamuslaitoksessa. yhtymäkohtia LAPEEn Monitoimijaisuus ja arviointi Rikosseuraamuslaitoksessa yhtymäkohtia LAPEEn Tiina Vogt-Airaksinen Erityisasiantuntija Rikosseuraamuslaitoksen keskushallintoyksikök Rikosseuraamuslaitos muodostuu keskushallinnosta,

Lisätiedot

Psykiatrinen hoitotahto. Tarja Tammentie-Sarén ylihoitaja, Tays, akuuttipsykiatria

Psykiatrinen hoitotahto. Tarja Tammentie-Sarén ylihoitaja, Tays, akuuttipsykiatria Psykiatrinen hoitotahto Tarja Tammentie-Sarén ylihoitaja, Tays, akuuttipsykiatria Taustaa Välittäjä 2013 Pirkanmaan osahanke Asiakkaiden osallisuuden lisääminen Tervein mielin Pohjois-Suomessa Lapin osahanke

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Muistio Liite Hallitusneuvos Anne Koskela VALTIONEUVOSTON ASETUS VANKITERVEYDENHUOLLON YKSIKÖSTÄ

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Muistio Liite Hallitusneuvos Anne Koskela VALTIONEUVOSTON ASETUS VANKITERVEYDENHUOLLON YKSIKÖSTÄ SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Muistio Liite Hallitusneuvos Anne Koskela 16.12.2015 VALTIONEUVOSTON ASETUS VANKITERVEYDENHUOLLON YKSIKÖSTÄ 1 Johdanto Vankien terveydenhuollon järjestämisvastuu on siirretty

Lisätiedot

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla!

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla! Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus on osa hyvää hoitoa kattaa tutkimuksen, hoidon ja laitteiden turvallisuuden tarkoittaa myös sitä, ettei hoidosta aiheutuisi potilaalle haittaa

Lisätiedot

Vankien tupakointi vankeuslain muutoksessa

Vankien tupakointi vankeuslain muutoksessa Vankien tupakointi vankeuslain muutoksessa Erityisasiantuntija, VTT Ulla Knuuti, Rikosseuraamuslaitos, Keskushallintoyksikkö VI Valtakunnalliset Tupakka ja terveys -päivät 3.12.2014 Tupakointi vankien

Lisätiedot

Mielenterveyden ja päihdehäiriöiden saumaton hoito vankiterveydenhuollossa

Mielenterveyden ja päihdehäiriöiden saumaton hoito vankiterveydenhuollossa Mielenterveyden ja päihdehäiriöiden saumaton hoito vankiterveydenhuollossa 4.6.2019 Vankien mielenterveys- ja päihdepalvelut / Mika Rautanen, oikeuspsykiatrian erikoislääkäri, vs. ylilääkäri 1 PSYKIATRINEN

Lisätiedot

Päihteiden käyttö ja mielenterveys (kaksoisdiagnoosit) Psyk. sh Katriina Paavilainen

Päihteiden käyttö ja mielenterveys (kaksoisdiagnoosit) Psyk. sh Katriina Paavilainen Päihteiden käyttö ja mielenterveys (kaksoisdiagnoosit) Psyk. sh Katriina Paavilainen Päihderiippuvuuden synty Psyykkinen riippuvuus johtaa siihen ettei nuori koe tulevansa toimeen ilman ainetta. Sosiaalinen

Lisätiedot

Rikosseuraamukset ja päihdekuntoutus Rikosseuraamusalan neuvottelukunta 18.10.2012. Olavi Kaukonen A-klinikkasäätiö

Rikosseuraamukset ja päihdekuntoutus Rikosseuraamusalan neuvottelukunta 18.10.2012. Olavi Kaukonen A-klinikkasäätiö Rikosseuraamukset ja päihdekuntoutus Rikosseuraamusalan neuvottelukunta 18.10.2012 Olavi Kaukonen A-klinikkasäätiö Järjestöjen rooli päihdehuollon tuottamisessa Kasvanut 90-luvun puolivälistä alkaen nyt

Lisätiedot

Nuoruusikäisen mielentilatutkimus, milloin ja miten?

Nuoruusikäisen mielentilatutkimus, milloin ja miten? Nuoruusikäisen mielentilatutkimus, milloin ja miten? Riittakerttu Kaltiala-Heino Professori, vastuualuejohtaja TaY lääketieteen laitos TAYS nuorisopsykiatrian vastuualue Mielentilatutkimus Tuomioistuimen

Lisätiedot

Palkkiohoidot käytännössä Salon Terveyskeskuksen Päihdeyksikkö PÄLÄ-päivät

Palkkiohoidot käytännössä Salon Terveyskeskuksen Päihdeyksikkö PÄLÄ-päivät Palkkiohoidot käytännössä Salon Terveyskeskuksen Päihdeyksikkö PÄLÄ-päivät 8.3.2019 JARNO HEINO, PSYNAPSI OY PSYKIATRIAN ERIKOISLÄÄKÄRI, PÄIHDELÄÄKETIETEEN ERITYISPÄTEVYYS Sidonnaisuudet Psynapsi Oy: Salon

Lisätiedot

LAKIVALIOKUNNAN MIETINTÖ 35/2010 vp. Hallituksen esitys rikosseuraamusalan organisaatiouudistukseen JOHDANTO. Vireilletulo.

LAKIVALIOKUNNAN MIETINTÖ 35/2010 vp. Hallituksen esitys rikosseuraamusalan organisaatiouudistukseen JOHDANTO. Vireilletulo. LAKIVALIOKUNNAN MIETINTÖ 35/2010 vp Hallituksen esitys rikosseuraamusalan organisaatiouudistukseen liittyvien lakien muuttamiseksi JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 7 päivänä joulukuuta 2010 lähettänyt

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 15 päivänä huhtikuuta /2015 Laki. valvotusta koevapaudesta annetun lain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 15 päivänä huhtikuuta /2015 Laki. valvotusta koevapaudesta annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 15 päivänä huhtikuuta 2015 404/2015 Laki valvotusta koevapaudesta annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 10 päivänä huhtikuuta 2015 Eduskunnan päätöksen

Lisätiedot

Hoitotakuu lastenpsykiatriassa

Hoitotakuu lastenpsykiatriassa Hoitotakuu lastenpsykiatriassa Lastenpsykiatrian professoreiden, ylilääkäreiden ja ylihoitajien kokous Turussa Lääninlääkäri, LT, psykiatrian erikoislääkäri Jukka Kärkkäinen TYKS, T-sairaalan auditorio,

Lisätiedot

LAUSUNTO HE 49/2015 vp Kriminaalipoliittinen osasto Arto Kujala 20.10.2015 Leena Kuusama

LAUSUNTO HE 49/2015 vp Kriminaalipoliittinen osasto Arto Kujala 20.10.2015 Leena Kuusama LAUSUNTO HE 49/2015 vp Kriminaalipoliittinen osasto Arto Kujala 20.10.2015 Leena Kuusama OIKEUSMINISTERIÖN LAUSUNTO LAKIVALIOKUNNALLE HALLITUKSEN ESITYK- SESTÄ EDUSKUNNALLE LAIKSI VANKITERVEYDENHUOLLON

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus rangaistusten täytäntöönpanon hallinnosta

Valtioneuvoston asetus rangaistusten täytäntöönpanon hallinnosta Liite 1 Alustava luonnos Valtioneuvoston asetus rangaistusten täytäntöönpanon hallinnosta 1 luku. Yleiset säännökset 1. Soveltamisala. Sen lisäksi, mitä rangaistusten täytäntöönpanon hallinnosta annetussa

Lisätiedot

Kriminaalipoliittinen osasto Anja Heikkinen 16.09.2010 OM 3/61/2010 Neuvotteleva virkamies

Kriminaalipoliittinen osasto Anja Heikkinen 16.09.2010 OM 3/61/2010 Neuvotteleva virkamies MUISTIO Kriminaalipoliittinen osasto Anja Heikkinen 16.09.2010 OM 3/61/2010 Neuvotteleva virkamies VAPAUTUVAT VANGIT JA VAKAVAN VÄKIVALTARIKOKSEN UUSIMISRISKIN ARVIOINNIN KEHITTÄMINEN Oikeusministeriössä

Lisätiedot

Dnro 199/2/13. Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja. Esittelijä: Oikeusasiamiehensihteeri Iisa Suhonen

Dnro 199/2/13. Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja. Esittelijä: Oikeusasiamiehensihteeri Iisa Suhonen 27.11.2014 Dnro 199/2/13 Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja Esittelijä: Oikeusasiamiehensihteeri Iisa Suhonen VANKIEN SUUN TERVEYDENHUOLLON JÄRJESTÄMINEN RIKOSSEURAAMUSLAITOKSESSA 1 KANTELU

Lisätiedot

Seinäjoen Päihdeklinikan opiaattikorvaushoito. Jani Rinta-Nikkola Opiaattikorvaushoidon vastaava ohjaaja

Seinäjoen Päihdeklinikan opiaattikorvaushoito. Jani Rinta-Nikkola Opiaattikorvaushoidon vastaava ohjaaja Seinäjoen Päihdeklinikan opiaattikorvaushoito Jani Rinta-Nikkola Opiaattikorvaushoidon vastaava ohjaaja Historia Toiminta aloitettiin vuonna 2010 TAYS ketjulähetti koulutus Arviot TAYS:n Päihdepsykiatrian

Lisätiedot

Rikosseuraamuslaitoksen päivitetty toimitilavisio

Rikosseuraamuslaitoksen päivitetty toimitilavisio Rikosseuraamuslaitoksen päivitetty toimitilavisio Toimenpiteet 2015-2018 30.10.2014 1 Suunnitelman lähtökohtia Rikosseuraamuslaitos pystyy suunnitelman avulla toteuttamaan kevään 2014 kehyspäätöksen mukaiset

Lisätiedot

Merja Karjalainen Miia Tiihonen Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymä, Suonenjoki

Merja Karjalainen Miia Tiihonen Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymä, Suonenjoki Merja Karjalainen Miia Tiihonen Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymä, Suonenjoki Valmistelut: Alueen omahoitaja: Terveyskeskuksen lääkelista, tekstit, laboratoriotulokset Hoivakodin hoitaja: Talon lääkelista,

Lisätiedot

Kohti avoimempaa täytäntöönpanoa Yhdyskuntaseuraamukset ja vaiheittainen vapauttaminen yhteiskunnan turvallisuuden edistäjinä

Kohti avoimempaa täytäntöönpanoa Yhdyskuntaseuraamukset ja vaiheittainen vapauttaminen yhteiskunnan turvallisuuden edistäjinä Kohti avoimempaa täytäntöönpanoa Yhdyskuntaseuraamukset ja vaiheittainen vapauttaminen yhteiskunnan turvallisuuden edistäjinä Naisjohtajat Risessä 13.6.2016 Ylijohtaja Tuula Asikainen ORGANISAATIO Rikosseuraamuslaitos

Lisätiedot

Mielenterveystyö osana Vantaan kaupungin terveydenhuoltoa

Mielenterveystyö osana Vantaan kaupungin terveydenhuoltoa Mielenterveystyö osana Vantaan kaupungin terveydenhuoltoa Timo Aronkytö Terveyspalvelujen johtaja 1 Mielenterveystyö osana Vantaan kaupungin terveydenhuoltoa Mikä Vantaata vaivaa? Vantaalaisen hyvä mieli

Lisätiedot

Tietoa tahdosta riippumattomasta psykiatrisesta hoidosta ja potilaan oikeuksista

Tietoa tahdosta riippumattomasta psykiatrisesta hoidosta ja potilaan oikeuksista Tietoa tahdosta riippumattomasta psykiatrisesta hoidosta ja potilaan oikeuksista Mitä tahdosta riippumaton psykiatrinen hoito on? Kun sinua hoidetaan psykiatrisessa sairaalassa, vaikka et itse haluaisi

Lisätiedot

GEROPSYKIATRIAN SUUNNITELMAT RISTO VATAJA GERO-NEURO-PÄIHDEPSYKIATRIAN LINJAJOHTAJA 30.10.2015 1

GEROPSYKIATRIAN SUUNNITELMAT RISTO VATAJA GERO-NEURO-PÄIHDEPSYKIATRIAN LINJAJOHTAJA 30.10.2015 1 GEROPSYKIATRIAN SUUNNITELMAT RISTO VATAJA GERO-NEURO-PÄIHDEPSYKIATRIAN LINJAJOHTAJA 30.10.2015 1 NEUROPSYKIATRIAN OSASTO 21 MUUTTO PSYKIATRIAKESKUKSEEN MARRASKUUSSA 2016 Neuropsykiatrisia potilasryhmiä:

Lisätiedot

RIKOSSEURAAMUSALAN KESKEISIÄ KÄSITTEITÄ Itä- ja Pohjois-Suomen rikosseuraamusalue 1

RIKOSSEURAAMUSALAN KESKEISIÄ KÄSITTEITÄ Itä- ja Pohjois-Suomen rikosseuraamusalue 1 RIKOSSEURAAMUSALAN KESKEISIÄ KÄSITTEITÄ 20.4.2017 Itä- ja Pohjois-Suomen rikosseuraamusalue 1 Rikosseuraamuslaitos (RISE) on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten

Lisätiedot

VANGILTA EI VOI EDELLYTTÄÄ VIRTSANÄYTETTÄ ILMAN LAKIIN PERUSTUVAA OIKEUTTA

VANGILTA EI VOI EDELLYTTÄÄ VIRTSANÄYTETTÄ ILMAN LAKIIN PERUSTUVAA OIKEUTTA 9.12.2014 Dnro 5360/4/13 Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja Esittelijä: Oikeusasiamiehensihteeri Iisa Suhonen VANGILTA EI VOI EDELLYTTÄÄ VIRTSANÄYTETTÄ ILMAN LAKIIN PERUSTUVAA OIKEUTTA 1 KANTELU

Lisätiedot

Rikostaustainen ja hänen perheensä tulevan maakunnan asukkaana!

Rikostaustainen ja hänen perheensä tulevan maakunnan asukkaana! Rikostaustainen ja hänen perheensä tulevan maakunnan asukkaana! 3 Miksi kannattaa tehdä yhteistyötä rikostaustaisten kuntouttamiseksi ja uusintarikollisuuden vähentämiseksi: Syrjäytymisen ehkäisyyn panostaminen

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) antoi asiassa lausunnon 27.2.2012 (liitteenä).

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) antoi asiassa lausunnon 27.2.2012 (liitteenä). 31.1.2013 Dnro 3426/2/09 Ratkaisija: Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen Esittelijä: Oikeusasiamiehensihteeri Iisa Suhonen VARTIJOIDEN OSALLISTUMINEN LÄÄKKEIDEN ANTAMISEEN VANKILOISSA 1 ASIA Erään vankien

Lisätiedot

Mikkelin vankilan johtaja antoi kantelun johdosta selvityksen. Sen liitteenä oli vankilan apulaisjohtajan

Mikkelin vankilan johtaja antoi kantelun johdosta selvityksen. Sen liitteenä oli vankilan apulaisjohtajan 4.9.2018 EOAK/311/2017 Ratkaisija: Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen Esittelijä: Vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Iisa Suhonen VANGIN LÄÄKKEIDEN HALLUSSAPIDOSTA PÄÄTTÄÄ LÄÄKÄRI 1 KANTELU Kantelija arvosteli

Lisätiedot

KOTIHOITO SATEENVARJO Liikkuva mielenterveystyö peruspalveluissa

KOTIHOITO SATEENVARJO Liikkuva mielenterveystyö peruspalveluissa KOTIHOITO SATEENVARJO Liikkuva mielenterveystyö peruspalveluissa Hannele Peräkoski, Taina Heikkinen Projektityöntekijä Sairaanhoitaja Tikkurilan sosiaali ja terveyskeskus 27.3.2007 TOIMINTA ALUEEN HENKILÖSTÖ

Lisätiedot

Päihdeavainindikaattorit

Päihdeavainindikaattorit Päihdeavainindikaattorit Pakka-työpaja 2.9.216 21.1.216 1 Taustaindikaattorit 21.1.216 2 Tupakoi päivittäin, % 8. ja 9. luokan oppilaista (Sotkanet id 288) 14 12 13,1 1,9 12,5 1 9,6 8 6 5,6 4 2 213 Koko

Lisätiedot

Lastensuojeluilmoitus ja tahdonvastainen hoito

Lastensuojeluilmoitus ja tahdonvastainen hoito Lastensuojeluilmoitus ja tahdonvastainen hoito Esityksen sisältö Taustaa lyhyesti Lastensuojelulaki ja ennakollinen lastensuojeluilmoitus Erityiskysymyksenä tahdonvastainen hoito 2 7.11.2013 Paula Hurttia

Lisätiedot

Autismikirjon ja ADHD:n esiintyvyys rikostaustaisissa

Autismikirjon ja ADHD:n esiintyvyys rikostaustaisissa Autismikirjon ja ADHD:n esiintyvyys rikostaustaisissa Kriminologian ja rikosseuraamusalan tutkimuspäivät 28.11.-29.11.2018 Sanna Kara projektipäällikkö toimintaterapeutti (YAMK) ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti

Lisätiedot

Suurten kaupunkien terveydenhuollon kustannukset vuonna 2009

Suurten kaupunkien terveydenhuollon kustannukset vuonna 2009 Suurten kaupunkien terveydenhuollon kustannukset vuonna 2009 Espoo, Helsinki, Jyväskylä, Kotka, Kuopio, Lahti, Oulu, Pori, Tampere, Turku, Vantaa ISBN 978-952-213-717-3 Lukijalle 3 4 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Paha, hullu vai normaali? Riittakerttu Kaltiala-Heino Professori, vastuualuejohtaja TaY lääketieteen laitos TAYS nuorisopsykiatrian vastuualue

Paha, hullu vai normaali? Riittakerttu Kaltiala-Heino Professori, vastuualuejohtaja TaY lääketieteen laitos TAYS nuorisopsykiatrian vastuualue Paha, hullu vai normaali? Riittakerttu Kaltiala-Heino Professori, vastuualuejohtaja TaY lääketieteen laitos TAYS nuorisopsykiatrian vastuualue 2 Raju väkivalta ja seksuaalinen hyväksikäyttö 3 Nuoruusikä

Lisätiedot

Uuden Kouvolan uudistettu terveydenhuolto ja sen vaikutukset koko Kymenlaakson erikoissairaanhoidon järjestämiseen

Uuden Kouvolan uudistettu terveydenhuolto ja sen vaikutukset koko Kymenlaakson erikoissairaanhoidon järjestämiseen Uuden Kouvolan uudistettu terveydenhuolto ja sen vaikutukset koko Kymenlaakson erikoissairaanhoidon järjestämiseen Kati Myllymäki Johtava ylilääkäri Kouvola Ermo Haavisto Johtajaylilääkäri Carea Kati Myllymäki

Lisätiedot

Valvottu koevapaus -- VKV. Anni Karnaranta Lakimies Länsi-Suomen rikosseuraamusalue

Valvottu koevapaus -- VKV. Anni Karnaranta Lakimies Länsi-Suomen rikosseuraamusalue -- VKV Anni Karnaranta Lakimies Länsi-Suomen rikosseuraamusalue Laki valvotusta koevapaudesta voimaan vuonna 2014 Lähtökohtana: 1) Koevapauteen sijoitettujen lisääminen vastuullisesti: ---) Valvontavastuun

Lisätiedot

Humanpolis Rokua. Humanpolis Rokua. Humanpolis Rokua. Humanpolis Rokua. Palveluiden järjestämisen vaihtoehdot Oulu

Humanpolis Rokua. Humanpolis Rokua. Humanpolis Rokua. Humanpolis Rokua. Palveluiden järjestämisen vaihtoehdot Oulu Palveluiden järjestämisen vaihtoehdot Oulu 21.9.2006 Tuomas Alasalmi konsernijohtaja Lähde: KEVA Lähde: KEVA 1 2 Elinajanodote vuosina 1980 ja 2000 Naiset Miehet 2000 1980 2000 1980 Ruotsi 77,4 72,8 Ranska

Lisätiedot

Vangit vankiloittain ja vankeinhoitoalueittain

Vangit vankiloittain ja vankeinhoitoalueittain R I K O S S E U R A A M U S V I R A S T O Rikosseuraamusviraston monisteita 6/2004 Vangit vankiloittain ja vankeinhoitoalueittain 1.5.2004 Marja-Liisa Muiluvuori 27.5.2004 Sisällysluettelo OSA I. VANGIT

Lisätiedot

Lakivaliokunnalle. SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNNAN LAUSUNTO 17/2012 vp. hallituksen esityksen eduskunnalle henkilötietojen

Lakivaliokunnalle. SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNNAN LAUSUNTO 17/2012 vp. hallituksen esityksen eduskunnalle henkilötietojen SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNNAN LAUSUNTO 17/2012 vp Hallituksen esitys eduskunnalle henkilötietojen käsittelyä Rikosseuraamuslaitoksessa koskevaksi lainsäädännöksi Lakivaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo

Lisätiedot

Mielenterveys- ja päihdesuunnitelma

Mielenterveys- ja päihdesuunnitelma Valtakunnallinen mielenterveys- ja päihdetyön kehittämisseminaari -samanaikaiset mielenterveys- ja päihdeongelmat palvelujärjestelmän haasteena 28.8.2007 Suomen Kuntaliitto, Helsinki Apulaisosastopäällikkö

Lisätiedot

METADON KORVAUSHOITOLÄÄKKEENÄ

METADON KORVAUSHOITOLÄÄKKEENÄ Oulun kaupungin päihdeklinikka Kiviharjuntie 5 90230 Oulu METADON KORVAUSHOITOLÄÄKKEENÄ Oulun seudun ammattikorkeakoulu Hoitotyön koulutusohjelma Niskasaari Anne Näppä Marja Olet vapaa, jos elät niin kuin

Lisätiedot

Traumat ja traumatisoituminen

Traumat ja traumatisoituminen Traumat ja traumatisoituminen Elina Ahvenus, psykiatrian erikoislääkäri Kidutettujen Kuntoutuskeskus Luennon runko Trauman käsitteestä Traumatisoitumiseen vaikuttavista tekijöistä Lapsuuden traumojen vaikutuksista

Lisätiedot

Visiomme. Rikosseuraamuslaitos tekee vaikuttavaa, luotettavaa ja merkityksellistä työtä yhteiskunnan turvallisuuden hyväksi.

Visiomme. Rikosseuraamuslaitos tekee vaikuttavaa, luotettavaa ja merkityksellistä työtä yhteiskunnan turvallisuuden hyväksi. Visiomme Rikosseuraamuslaitos tekee vaikuttavaa, luotettavaa ja merkityksellistä työtä yhteiskunnan turvallisuuden hyväksi. Rikosseuraamuslaitos Rikosseuraamuslaitos (RISE) vastaa rangaistusten täytäntöönpanosta

Lisätiedot

HE 155/2008 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rangaistusten täytäntöönpanon hallinnosta annetun lain 4 :n muuttamisesta

HE 155/2008 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rangaistusten täytäntöönpanon hallinnosta annetun lain 4 :n muuttamisesta HE 155/2008 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rangaistusten täytäntöönpanon hallinnosta annetun lain 4 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi rangaistusten

Lisätiedot

Perusterveydenhuollon kehitys ja nykytila Etelä-Pohjanmaalla

Perusterveydenhuollon kehitys ja nykytila Etelä-Pohjanmaalla Perusterveydenhuollon kehitys ja nykytila Etelä-Pohjanmaalla Juhlaseminaari 30.3.2015 Matti Rekiaro Ylilääkäri Aksila Väestö 1.1.2013 Ihmisen terveyden tähden Yhteensä 198 747 Kuntayhtymä Kaksineuvoinen

Lisätiedot

Eduskunnan lakivaliokunnalle

Eduskunnan lakivaliokunnalle EDUSKUNNAN APULAISOIKEUSASIAMIES Helsinki 20.10.2015 Dnro 4522/5/15 Eduskunnan lakivaliokunnalle Viite: Psykiatrisen vankisairaalan Turun yksikön lausunto 15.10.2015 hallituksen esityksestä 49/2015 vp,

Lisätiedot

VANKITERVEYDENHUOLLOSTA

VANKITERVEYDENHUOLLOSTA Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja ja muistioita 2014:12 Matti Suistomaa Selvitys VANKITERVEYDENHUOLLOSTA Helsinki 2014 2 KUVAILULEHTI Julkaisija Sosiaali- ja terveysministeriö Tekijät LT Matti

Lisätiedot

Mielenterveyden ensiapu. Päihteet ja päihderiippuvuudet. Lasse Rantala 25.9.2007

Mielenterveyden ensiapu. Päihteet ja päihderiippuvuudet. Lasse Rantala 25.9.2007 Mielenterveyden ensiapu Päihteet ja päihderiippuvuudet Lasse Rantala 25.9.2007 Päihteet ja päihderiippuvuudet laiton huumekauppa n. 1 000 miljardia arvo suurempi kuin öljykaupan, mutta pienempi kuin asekaupan

Lisätiedot

Kelan lääkerekisterit ja niiden käyttö

Kelan lääkerekisterit ja niiden käyttö 40 vuotta Kelan lääkerekisterit ja niiden käyttö Tutkimuspäällikkö, Kela 14.10.2005 40 vuotta Sairausperusteisia etuuksia Oikeudet erityiskorvattaviin lääkkeisiin Reseptitiedosto Vammaisetuudet Kuntoutus

Lisätiedot

NUORTEN MIELIALAHÄIRIÖT JA AHDISTUNEISUUS

NUORTEN MIELIALAHÄIRIÖT JA AHDISTUNEISUUS NUORTEN MIELIALAHÄIRIÖT JA AHDISTUNEISUUS Lanu-koulutus 5.9., 11.9. ja 20.9.2018 Psykologi, psykoterapeutti Johanna Lukkarila Psykiatrinen sairaanhoitaja, pari- ja perheterapeutti Tarja Rossi Nuorisopsykiatrian

Lisätiedot

Tilastotietoja lääkäreistä ja terveydenhuollosta Statistics on physicians and the health care system 2

Tilastotietoja lääkäreistä ja terveydenhuollosta Statistics on physicians and the health care system 2 Tilastotietoja lääkäreistä ja terveydenhuollosta Statistics on physicians and the health care system 2 Tilastotietoja lääkäreistä ja terveydenhuollosta Statistics on physicians and the health care system

Lisätiedot

.I. OIKEUSMINISTERIÖ Kriminaalipoliittinen osasto OM 13/69/2008

.I. OIKEUSMINISTERIÖ Kriminaalipoliittinen osasto OM 13/69/2008 .I. OIKEUSMINISTERIÖ Kriminaalipoliittinen osasto OM 13/69/2008 30.3.2012 lakelussa mainitut Asia LAUSUNTOPYYNTÖ yhdyskuntaseuraarnuksia koskevan lainsäädännön kokonaisuudistusta valmistelleen toimikunnan

Lisätiedot

Vanajan vankila. > toiminta-ajatuksena vapauteen valmentaminen!

Vanajan vankila. > toiminta-ajatuksena vapauteen valmentaminen! Rikosseuraamuslaitoksen merkistä kuvastuu laitoksen toiminnan tarkoitus polku vapauteen. Symbolinen polku alkaa rikoksesta, jota kuvataan tummalla harmaalla. Sininen on rangaistuksen suorittamisen väri.

Lisätiedot

HOITOSUUNNITELMA JA SOPIMUKSET, HOIDON TAVOITTEET

HOITOSUUNNITELMA JA SOPIMUKSET, HOIDON TAVOITTEET Korvaushoidon käytännöt, asiakasohje 5.3.2019 Taivalkosken terveyskeskuksen korvaushoitomalli pohjautuu Pohjois- Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ja Oulun kaupungin malliin korvaushoidosta. Malli edellyttää

Lisätiedot

Korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon lainsäädännön tilanne

Korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon lainsäädännön tilanne Korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon lainsäädännön tilanne 19.11.2018 Maire Kolimaa KORKEAKOULUOPISKELIJOIDEN OPISKELUTERVEYDENHUOLTO HE 145/2018 Aikataulu: Lakiluonnos eduskunnassa; sosiaali-

Lisätiedot

Kirjastosta juuret elämään projektit. Ulla-Maija Maunu Yleisten kirjastojen neuvoston kokous, Kokkola

Kirjastosta juuret elämään projektit. Ulla-Maija Maunu Yleisten kirjastojen neuvoston kokous, Kokkola Kirjastosta juuret elämään projektit Ulla-Maija Maunu 10.11.2016 Yleisten kirjastojen neuvoston kokous, Kokkola Kolme projektia 1. Kirjastosta juuret elämään - AVI:n rahoittama - Rahoitus 85.000-1.8.2012-31.1.2014

Lisätiedot

A. YLEISINDIKAATTORIT

A. YLEISINDIKAATTORIT A. YLEISINDIKAATTORIT Yksinhuoltajaperheet, % lapsiperheistä 12,2 12,9 18,9 20,6 21,4 22,2 20,1 20,6 21,6 Väestö 31.12. 3496 3356 3170 183748 182514 180207 5351427 5451270 5503297 75 vuotta täyttäneet,

Lisätiedot

Vangit vankiloittain ja vankeinhoitoalueittain

Vangit vankiloittain ja vankeinhoitoalueittain R I K O S S E U R A A M U S V I R A S T O Rikosseuraamusviraston monisteita 3/2005 Vangit vankiloittain ja vankeinhoitoalueittain 1.5.2005 Marja-Liisa Muiluvuori 3.6.2005 Sisällysluettelo OSA I. VANGIT

Lisätiedot

A. YLEISINDIKAATTORIT

A. YLEISINDIKAATTORIT A. YLEISINDIKAATTORIT Yksinhuoltajaperheet, % lapsiperheistä 16,7 16,3 17,6 20,6 21,4 22,2 20,1 20,6 21,6 Väestö 31.12. 4807 4482 4200 183748 182514 180207 5351427 5451270 5503297 75 vuotta täyttäneet,

Lisätiedot

Avainindikaattorit Mielenterveys Peruspalvelukeskus Aavan kunnat

Avainindikaattorit Mielenterveys Peruspalvelukeskus Aavan kunnat Avainindikaattorit Mielenterveys Peruspalvelukeskus Aavan kunnat Mielenterveyden häiriöihin sairaalahoitoa saaneet 0-17-vuotiaat / 1000 vastaavanikäistä Mielenterveyden häiriöihin sairaalahoitoa saaneet

Lisätiedot

Hoito-hoiva tietopaketin KUVAindikaattorit. Keski-Suomen kuntien vertailut Koonnut I&O muutosagentti Tuija Koivisto

Hoito-hoiva tietopaketin KUVAindikaattorit. Keski-Suomen kuntien vertailut Koonnut I&O muutosagentti Tuija Koivisto Hoito-hoiva tietopaketin KUVAindikaattorit Keski-Suomen kuntien vertailut Koonnut I&O muutosagentti Tuija Koivisto KUVA-indikaattorit KUVA indikaattorit Osana sote-uudistusta valmistellaan yhtenäistä mittaristoa

Lisätiedot

Tiivistelmä ostamisesta ja Suomalaisen Työn Liiton merkeistä. 27.3.2015 Jokke Eljala

Tiivistelmä ostamisesta ja Suomalaisen Työn Liiton merkeistä. 27.3.2015 Jokke Eljala Tiivistelmä ostamisesta ja Suomalaisen Työn Liiton merkeistä 27.3.2015 Jokke Eljala Esityksen sisältö 1. Tutkimuksen tausta ja keskeisimmät löydökset 2. Mitä tuotteissa ja palveluissa arvostetaan ja ollaanko

Lisätiedot

GEROPSYKIATRIAN SUUNNITELMAT RISTO VATAJA CAMILLA EKEGREN 30.4.2015 1

GEROPSYKIATRIAN SUUNNITELMAT RISTO VATAJA CAMILLA EKEGREN 30.4.2015 1 GEROPSYKIATRIAN SUUNNITELMAT RISTO VATAJA CAMILLA EKEGREN 30.4.2015 1 GERO-NEURO-PÄIHDEPSYKIATRIAN LINJA VASTAA Tertiäärisestä päihdepsykiatriasta mm kaksoisdiagnoosipotilaiden ja opioidikorvaushoitojen

Lisätiedot

Psykiatrinen pakkohoito. Tietoa sinulle, jota hoidetaan psykiatrista pakkohoitoa koskevan lain mukaisesti.

Psykiatrinen pakkohoito. Tietoa sinulle, jota hoidetaan psykiatrista pakkohoitoa koskevan lain mukaisesti. Psykiatrinen pakkohoito Tietoa sinulle, jota hoidetaan psykiatrista pakkohoitoa koskevan lain mukaisesti. TIETOA PAKKOHOIDOSTA Pakkohoidon tarkoituksena on saada sinut voimaan paremmin, jolloin pakkohoitoa

Lisätiedot

Doctagonin Porvoon etälääkäripalveluiden arviointi 12.2.2014

Doctagonin Porvoon etälääkäripalveluiden arviointi 12.2.2014 1 Doctagonin Porvoon etälääkäripalveluiden arviointi 12.2.2014 Johdanto Doctagon Oy on kehittänyt toimintamallin jonka tarkoituksena on tuottaa kattava lääketieteellinen tuki vanhusten kotihoidolle alueilla

Lisätiedot

Kuntayhtymän valtuusto. Kuntayhtymän hallitus. Kuntayhtymän johtaja. Sairaanhoidon. Diagnostiikkapalvelut. Hoidolliset.

Kuntayhtymän valtuusto. Kuntayhtymän hallitus. Kuntayhtymän johtaja. Sairaanhoidon. Diagnostiikkapalvelut. Hoidolliset. Kainuun sote 2019 Kuntayhtymän valtuusto Tarkastuslautakunta Tilintarkastaja Kuntayhtymän hallitus Johtokunta et NordLab -laboratorioliikelaitos Kuntayhtymän johtaja Sisäinen tarkastus Johtoryhmä Kainuun

Lisätiedot

Asunnottomana työelämässä. Miten asunnottomuus liittyy työ- ja toimintakykyyn? Mariitta vaara

Asunnottomana työelämässä. Miten asunnottomuus liittyy työ- ja toimintakykyyn? Mariitta vaara Asunnottomana työelämässä Miten asunnottomuus liittyy työ- ja toimintakykyyn? 15.12.2017 Mariitta Vaara 20.12.2017 Mariitta vaara 1 Vankeusaika mahdollisuutena! - Yhteisasiakkuus osallisuutta ja työllistymistä

Lisätiedot

Käyttötalousosa 2016 Määräraha Muutettu Toteutunut tot.% Tuloarvio Muutettu Toteutunut tot.%

Käyttötalousosa 2016 Määräraha Muutettu Toteutunut tot.% Tuloarvio Muutettu Toteutunut tot.% Dialyysi,ostopalv Hammas-ja suurair.- Ihotaudit-ostopalvelu Keuhkosairaudet- Kirurgia-ostopalvelu Korva-,Nenä-,kurkkus- Kuntoutus-ostopalvelut Lastenpsykiatria- Lastentaudit-ostopalvelu Naistentautien-ostopalvelu

Lisätiedot

Kuntayhtymän valtuusto. Kuntayhtymän hallitus. Kuntayhtymän johtaja. Sairaanhoidon. Diagnostiikkapalvelut. Hoidolliset.

Kuntayhtymän valtuusto. Kuntayhtymän hallitus. Kuntayhtymän johtaja. Sairaanhoidon. Diagnostiikkapalvelut. Hoidolliset. Kainuun sote 2019 Kuntayhtymän valtuusto Tarkastuslautakunta Tilintarkastaja Kuntayhtymän hallitus Hallitus et NordLab -laboratorioliikelaitos Kuntayhtymän johtaja Sisäinen tarkastus Johtoryhmä Kainuunmeren

Lisätiedot

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle EDUSKUNNAN APULAISOIKEUSASIAMIES Helsinki 16.11.2015 Dnro 4923/5/15 Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle Viite: Sosiaali- ja terveysvaliokunnan lausuntopyyntö hallituksen esityksestä 49/2015 vp,

Lisätiedot

Vankeinhoidon rajalliset resurssit haasteena terveydenhuollolle

Vankeinhoidon rajalliset resurssit haasteena terveydenhuollolle Iisa Suhonen Vankeinhoidon rajalliset resurssit haasteena terveydenhuollolle Terveystutkimuksen alustavat tulokset ovat synkkää luettavaa Rikosseuraamusasiakkaiden terveystutkimuksen alustavat tulokset

Lisätiedot

Indikaattorien osoittama hyvinvointi Punkalaidun. Verotulot, euroa / asukas Koko maa Punkalaidun

Indikaattorien osoittama hyvinvointi Punkalaidun. Verotulot, euroa / asukas Koko maa Punkalaidun Indikaattorien osoittama hyvinvointi Punkalaidun Verotulot, euroa / asukas Kunnan nettokustannukset yhteensä, euroa / asukas Erikoissairaanhoidon nettokustannukset, euroa / asukas Perusterveydenhuollon

Lisätiedot

Erikoislääkäriennuste 2030. Lähtökohta, ennustemalli ja keskeiset tulokset

Erikoislääkäriennuste 2030. Lähtökohta, ennustemalli ja keskeiset tulokset Erikoislääkäriennuste 2030 Lähtökohta, ennustemalli ja keskeiset tulokset Kasvatettujen sisäänottojen myötä lääkäreitä valmistuu enemmän 2 Tilastotietoja lääkäreistä ja terveydenhuollosta 2014 Statistics

Lisätiedot

Asiakaspalautteet

Asiakaspalautteet Asiakaspalautteet 1.1.2017 16.10.2017 Asiakaspalautteet 2017 1.1.2017-16.10.2017 8000 7000 6000 5000 4000 3000 2000 1000 0 1.1.2017 31.3.2017 30.4.2017 19.6.2017 18.9.2017 1.10.2017 16.10.2017 Seinäjoen

Lisätiedot

MITÄ NUORILLE KUULUU? NUORTEN HYVINVOINTI KOHORTTI TUTKIMUKSEN MUKAAN MIKA GISSLER, TUTKIMUSPROFESSORI, THL. 4.2.

MITÄ NUORILLE KUULUU? NUORTEN HYVINVOINTI KOHORTTI TUTKIMUKSEN MUKAAN MIKA GISSLER, TUTKIMUSPROFESSORI, THL. 4.2. MITÄ NUORILLE KUULUU? NUORTEN HYVINVOINTI KOHORTTI -97 - TUTKIMUKSEN MUKAAN MIKA GISSLER, TUTKIMUSPROFESSORI, THL 4.2.2019 Terveys 1 SEURANTA VUONNA 1987/97 SYNTYNEISTÄ Kaikki Suomessa vuonna 1987/97 syntyneet,

Lisätiedot

Lääkkeiden päihdekäyttö ja valvonta. Erikoissuunnittelija Elina Kotovirta, VTT III Lasten ja nuorten tapaturmien ehkäisyn foorumi

Lääkkeiden päihdekäyttö ja valvonta. Erikoissuunnittelija Elina Kotovirta, VTT III Lasten ja nuorten tapaturmien ehkäisyn foorumi Lääkkeiden päihdekäyttö ja valvonta Erikoissuunnittelija Elina Kotovirta, VTT III Lasten ja nuorten tapaturmien ehkäisyn foorumi Uusi vanha ongelma Nuorison kokeilut kodin lääkekaapista löytyvillä lääkkeillä.

Lisätiedot

Veijo Nevalainen Mielenterveystyön ylilääkäri Imatra. Väkivallaton mielenterveystyö

Veijo Nevalainen Mielenterveystyön ylilääkäri Imatra. Väkivallaton mielenterveystyö Veijo Nevalainen Mielenterveystyön ylilääkäri Imatra Väkivallaton mielenterveystyö Väkivallaton mielenterveystyö Potilaiden turvallisuus Väkivallaton mielenterveystyö Hoidon pakkokeinot Henkilökunnan turvallisuus

Lisätiedot

Psykiatristen sairaalapalvelujen käyttö Suomessa. vuosina

Psykiatristen sairaalapalvelujen käyttö Suomessa. vuosina Psykiatristen sairaalapalvelujen käyttö Suomessa vuosina 2002-2007 Hoitoilmoitusrekisterin pohjalta Osa 2: Psykiatristen sairaalapalvelujen käyttö alueittain Timo Tuori 2. Psykiatristen sairaalapalvelujen

Lisätiedot

1.8.2010-31.12.2013. www.kiipula.fi/tekemallaoppii

1.8.2010-31.12.2013. www.kiipula.fi/tekemallaoppii 1.8.2010-31.12.2013 www.kiipula.fi/tekemallaoppii Projektipäällikkö Kirsi Ek, Kiipulan ammattiopisto kirsi.ek@kiipula.fi 050 420 4209 Projektityöntekijä Sirpa Rintala, Ammattiopisto Tavastia sirpa.rintala@kktavastia.fi

Lisätiedot

HCV-hoidot ja opioidikorvaushoito Terveysneuvontapäivät LT, ylilääkäri Margareeta Häkkinen

HCV-hoidot ja opioidikorvaushoito Terveysneuvontapäivät LT, ylilääkäri Margareeta Häkkinen HCV-hoidot ja opioidikorvaushoito Terveysneuvontapäivät 12.11.2018 LT, ylilääkäri Margareeta Häkkinen Sidonnaisuudet A-klinikka Oy, laitoshoitopalveluiden ylilääkäri Päihdelääketieteen yhdistys ry Koulutusvaliokunnan

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI Liite 1 (5) SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMIALA Hallinto / Talous- ja suunnittelupalvelut Talouden tuki -yksikkö

HELSINGIN KAUPUNKI Liite 1 (5) SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMIALA Hallinto / Talous- ja suunnittelupalvelut Talouden tuki -yksikkö HELSINGIN KAUPUNKI Liite 1 (5) Liite 2. (HEL 2017-011196) Tiivistelmä Helsingin terveydenhuollon asukaskohtaisista kustannuksista vuonna 2016 Kuntaliiton vuosittain tekemässä vertailussa terveydenhuollon

Lisätiedot

Opioidikorvaushoito: lopettaa vai tehostaa sitä?

Opioidikorvaushoito: lopettaa vai tehostaa sitä? Opioidikorvaushoito: lopettaa vai tehostaa sitä? Saija Turtiainen Psykiatrian erikoislääkäri, HYKS Päihdepsykiatrian klinikka Asiantuntijalääkäri, Keva Asiantuntijalääkäri, Valvira 7.3.2014 Lopettaa vai

Lisätiedot

Valvonta-aikasuositus

Valvonta-aikasuositus 1(5) Valvonta-aikasuositus Tämä suositus korvaa 24.2.2015 annetun suosituksen. Mielenterveyslain 18 a :ssä on säädetty valvonta-ajasta: edellä 17 :n 3 ja 6 momentissa tarkoitettu henkilö, joka on määrätty

Lisätiedot

VANKIEN LÄÄKKEIDEN JAOSSA OMAKSUTTU KÄYTÄNTÖ VAARANTAA YKSITYISYYDEN SUOJAN

VANKIEN LÄÄKKEIDEN JAOSSA OMAKSUTTU KÄYTÄNTÖ VAARANTAA YKSITYISYYDEN SUOJAN 18.12.2008 Dnro 3998/4/07 Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Petri Jääskeläinen Esittelijä: Oikeusasiamiehensihteeri Iisa Suhonen VANKIEN LÄÄKKEIDEN JAOSSA OMAKSUTTU KÄYTÄNTÖ VAARANTAA YKSITYISYYDEN SUOJAN

Lisätiedot

HE 49/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Vankiterveydenhuollon yksiköstä ja eräiksi siihen liittyviksi

HE 49/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Vankiterveydenhuollon yksiköstä ja eräiksi siihen liittyviksi Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Vankiterveydenhuollon yksiköstä ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan, että vankien terveydenhuollon järjestäminen

Lisätiedot