POHJOIS-ESPOON ALUEURAKKA /20

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "POHJOIS-ESPOON ALUEURAKKA 2013-2018/20"

Transkriptio

1 Asianumero 834/ /2013 ESPOON KAUPUNKI POHJOIS-ESPOON ALUEURAKKA /20 PIHOJEN HOIDON TYÖKORTIT (tarjouslomake 4a)

2 Pihojen hoidon työkortit (16) YLEISTÄ HUOMIOITAVAA LUMITYÖT, LIUKKAUDENTORJUNTA JA PUHTAANAPITO EI KUULU PIHOISSA URAKKAAN. KOHTEISSA VÄLITÖNTÄ VAARAA AIHEUTTAVISSA TILANTEISSA TAI VIOISSA URAKOITSIJA ON VELVOLLINEN RYHTYMÄÄN VÄLITTÖMIIN TOIMENPITEISIIN VAARAN POISTAMISEKSI RIIPPUMATTA SIITÄ ONKO TYÖ URAKKAAN KUULUVA TAI KUULUMATON. VAARAA AIHEUTTAVAT PUUT KÄYTTÖPIHALLA JA NIIDEN LÄHEISYYDESSÄ ON KAADETTAVA VIIPYMÄTTÄ KAIKISSA HOITOLUOKISSA(MYÖS C1 LUOKISSA, JOTKA EIVÄT MUUTOIN KUULU URAKKAAN). URAKKAAN SISÄLTYY KO PUIDEN KAATAMISIA 20 KPL / VUOSI. AVOIMIEN ALUEIDEN HOIDOSSA, B-LUOKITUS, NOUDATETAAN VIHERALUEIDEN HOITOLUOKITUS OHJEITA VIHERYMPÄRISTÖLIITON JULKAISU NO 36 A 2 ALUEILLA SALLITAAN KEMIALLINEN RIKKAKASVIEN TORJUNTA TOIMITILOJEN KÄYTTÄJÄTURVALLISUUS HUOMIOIDEN. KASVILLISUUS EI HAITTAA VALAISIMIEN TOIMIVUUTTA EIKÄ OPASTEIDEN LIIKENNEMERKKIEN JA VASTAAVIEN HAVAITTAVUUTTA VAURIOT PIHA-ALUEILLA INVENTOIDAAN MENNESSÄ URAKOITSIJAN TOIMESTA. DOKUMENTTI TOIMITETAAN TILAAJALLE. KORJAUKSET TEHDÄÄN ERIKSEEN SOVITUSTI LUKUUN OTTAMATTA KOLMANNEN OSAPUOLEN AIHEUTTAMIA PIENIÄ VAURIOITA *. ANNETTU HANKEKOHTAINEN KOKONAISHINTA SISÄLTÄÄ NÄISSÄ TYÖKORTEISSA MAINITUT TEHTÄVÄT, JOISTA ALLA LUETELLUT TEHTÄVÄT ON SIDOTTU SUORITEMÄÄRIIN o *KOLMANNEN OSAPUOLEN KASVILLISUUDELLE AIHEUTTAMAT PIENET YKSITTÄISET ERI TONTEILLA SIJAITSEVAT VAURIOT - MIKÄLI TEKIJÄ EI OLE TIEDOSSA - KORJATAAN URAKKAAN KUULUVANA TYÖNÄ, SISÄLTÄEN MATERIAALIT JA TYÖN. PENSASALUEITA 30M2 NURMIALUEITA 80M2 o TURVASORASTUS URAKKAAN KUULUVANA TYÖNÄ 10M3/VUOSI. o KUMIVALUALUSTAPAIKKAUKSIA 5 M2 / VUOSI o PIHOISSA KUORIKATELISÄYKSIÄ URAKKAAN KUULUVANA 40M3 / VUOSI. o PIHOISSA URAKKAAN KUULUVANA TYÖNÄ PENSAIDEN ALASLEIKKAUKSIA SISÄLTYY 200M2/ VUOSI. o PIHAVÄLINEIDEN PAIKALLA TEHTÄVIÄ HUOLTOMAALAUKSIA URAKKAAN SISÄLTYVÄNÄ, MONITOIMITELINEET 5 KPL/VUOSI JA KEINUTELINEET 5 KPL / VUOSI. o PIHOJEN VARUSTEISIIN LIITTYVÄT VARAOSAHANKINNAT JA KORJAUKSET TEHDÄÄN VÄLINEKOHTAISESTI JA KERTALUONTOISESTI 150 SAAKKA (VARAOSAN HINTA) SISÄLTÄEN TYÖVOIMAKUSTANNUKSET. ILKIVALTAKORJAUKSET SUORITETAAN LISÄTYÖNÄ.

3 Pihojen hoidon työkortit (16) 1.2 NURMIKKO A2 Nurmikko tulee hoitaa siten, että se säilyy elinvoimaisena voimakkaasta kulutuksesta huolimatta. Toimenpiteitä tehdään, kun ulkonäköhaittoja alkaa esiintyä. Nurmikko on yleisilmeeltään aina siisti Vuosittaisten hoitotöiden laatuvaatimukset Laatuvaatimukset (nurmikko A2) Kevätkunnostus Talvituhosienten ja jääpoltteen aiheuttamat vauriot on korjattu Paikkaus Paikkausalat liittyvät luontevasti ympäröivään nurmikkoon Kasvualusta on paikkaan sopivaa, Viherympäristöliiton suositusten mukaista (LIITE 4), ja asianmukaisesti tiivistetty Siemenseoksen käyttöluokka 1 Kasvuun lähdöstä on huolehdittu ja yleisilme on paikkaukset huomioiden siisti Lannoitus Lannoite on tasaisesti levitetty Nurmikko on aina tasavärinen Kevätlannoitukset tulee olla tehty toukokuun loppuun mennessä Syyslannoitukset tulee olla tehty elokuun loppuun mennessä Leikkuu Nurmikoiden leikkaus ei kuulu urakkaan Kastelu ja kastelujärjestelmän huolto Ei kuulu urakkaan Syyskunnostus Ei kuulu urakkaan Rajaus Nurmikko rajataan joka vuosi kertaalleen, nurmikon leviäminen istutuksiin estetään katteiden avulla, mekaanisesti tai kemiallisella torjunnalla Käytävät rajataan mekaanisesti

4 Pihojen hoidon työkortit (16) Rajaus noudattaa suunnitelmassa määriteltyjä muotoja Irrotetut kasvijätteet on kerätty pois ja reunat on siistitty Erikseen sovittavien hoitotöiden laatuvaatimukset / erikseen laskutettavat työt Laatuvaatimukset (nurmikko A2) Kastelu Erikseen määritellyillä nurmikoilla kastelu on aloitettu, kun nurmikko alkaa kulottua Kalkitus Kalkitus on tehty pakkauksen ohjeen mukaan Kalkki on levitetty tasaisesti kokoa alueelle Pystyleikkuu Ilmastointi ja kattaminen Pystyleikkuu on tehty koko nurmikkoalueelle. Irronnut kasvijäte on kerätty pois. Kastelulaitteistoa ei ole vaurioitettu Ilmastoinnista ei ole jäänyt nurmikolle havaittavia maalieriöitä, hiekka on levitetty tasaisesti Maa-analyysi Maa-analyysi on tehty Rikkakasvien torjunta Rikkakasvien poistosta ei ole jäänyt havaittavaa jätettä Määrämittausperusteet Mittayksikkö Mittaustapa m2 Työkohdeluettelossa ilmoitettu pinta-ala m2 td Käsitellyn alueen pinta-ala m Työkohdeluettelossa ilmoitettu metrimäärä mtd Käsitelty metrimäärä Työhön kuuluu kohdan 1.2 mukaiset hoitotoimenpiteet laatuvaatimukset kohdassa kyseiseen hoitotoimenpiteeseen kuuluvine tehtävineen, materiaaleineen ja kaikkine kuluineen.

5 Pihojen hoidon työkortit (16) 2. KUKKAKASVIT 2.3 PERENNAT A2 Perennojen hoidon tavoitteena on pitää kasvit hyvässä kasvukunnossa ja lajille tyypillisinä. Kasvit peittävät kasvualustan pian istutuksen jälkeen. A2 alue on siisti Vuosittaisten hoitotöiden laatuvaatimukset Laatuvaatimukset (perennat A2) Kevätkunnostus A2 alueella leikatut versot voidaan murskata siististi kasvustoon. Roudan ylösnostamien taimien ympäriltä multa on tiivistetty sekä kasvualusta on siistitty ja muotoiltu. Paikkausistutukset on tehty ja kuolleet kasvit on poistettu Paikkaus Kahden vuoden sisällä istutuksesta ei esiinny lainkaan aukkoja. A2 alueella kahden vuoden jälkeen istutuksesta sallitaan taimen kokoisia aukkoja. Lannoitus Kevätlannoitukset tulee olla tehty toukokuun loppuun mennessä Syyslannoitukset tulee olla tehty elokuun loppuun mennessä Kasvuston siistiminen ja siistimisleikkaus Kasvusto on siistitty, siistimisleikkaukset tehty ja tuennat tarkastettu A2 alueilla kolme kertaa kasvukaudessa. Rikkakasvien torjunta Kasvualustojen tulee olla rikkakasvittomia Kuolleet kasvit ja siistiä yleisilmettä selvästi häiritsevät kuolleet kasvinosat on poistettu rikkakasvintorjunnan yhteydessä. Rikkakasvitorjunnasta ei ole jäänyt havaittavaa kasvijätettä. Rajaus Rajaukset on alueilla aina siistit. Rajauksen reuna on cm:n päässä penkin uloimman kasvin tyvestä kasvin koko huomioiden. Irrotettu aines on kerätty välittömästi pois Erikseen sovittavien hoitotöiden laatuvaatimukset / Erikseen laskutettavat työt Laatuvaatimukset (perennat A2) Talvi/kevätsuojaus Talvi/kevätsuojaus on tehty A2 alueilla jo syksyllä siten, että ne kestävät sääoloista riippumatta paikallaan niiden poistamiseen saakka. Suojaukset poistetaan keväällä roudan sulettua. Kalkitus Kalkki on tasaisesti levitetty.

6 Pihojen hoidon työkortit (16) Suuremmat paikkaukset kaksi vuotta istutuksen jälkeen Paikkauksen jälkeen istutus on aukoton. Kasvitautien ja -tuholaisten torjunta Kasvitaudit- ja tuholaiset on torjuttu käyttäjäturvallisuus huomioiden Jakaminen Jakaminen on tehty ko kasvilajin vaatimukset huomioiden Määrämittausperusteet Mittayksikkö Mittaustapa m2 Työkohdeluettelossa ilmoitettu pinta-ala m2td Käsitellyn alueen pinta-ala m Työkohdeluettelossa ilmoitettu metrimäärä mtd Käsitelty metrimäärä kpl Työkohdeluettelossa ilmoitettu kasvimäärä Käsiteltyjen kasvien määrä Työhön kuuluu kohdan 2.3 mukaiset hoitotoimenpiteet laatuvaatimukset kohdassa kyseiseen hoitotoimenpiteeseen kuuluvine tehtävineen, materiaaleineen ja kaikkine kuluineen. 3 PENSAAT Pensasryhmien ja yksittäispensaiden hoidon tavoitteena on pitää ne hoitoluokka huomioiden siisteinä, elinvoimaisina ja näyttävinä lajeille tyypillistä kasvutapaa suosien ja istutusryhmän koko ja muoto huomioiden. 3.1 Vuosittaisten hoitotöiden laatuvaatimukset A2 alueilla Laatuvaatimukset (pensaat) Kevätkunnostus Pensasalueelle kuulumattomat ainekset on poistettu. Alueilta myös eloperäinen kasvijäte on poistettu.

7 Pihojen hoidon työkortit (16) Lannoitus Lannoitus pakkauksen ohjeen mukaisesti Kevätlannoitukset on tehty toukokuun loppuun mennessä Syyslannoitukset on tehty elokuun loppuun mennessä Rikkakasvitorjunta, kasvuston siistiminen ja kattaminen Pensaiden kasvualustojen tulee olla rikkakasvittomia Tuore havupuun kuorikate (0-1v) on tasaisesti levitetty Rajaus Rajauksen reuna on kasvilaji ja kasvutapa huomioiden cm päässä ryhmän uloimman pensaan tyvestä. Yksittäispensaan ympärillä on halkaisijaltaan cm mullos tai katettu alue. Pensasalueet on rajataan kerran vuodessa. Irrotettu aines on poistettu. Hoitoleikkaus Leikkaukset on tehty kasvilajien ja hoitoluokan edellyttämällä tavalla. Näkemäalueet ja kulkuväylien esteettömyys on kunnossa. Kasvillisuus ei haittaa valaisimien toimivuutta eikä opasteiden liikennemerkkien ja vastaavien havaittavuutta Hoitoleikkaukset on suoritettu VHT:n liitteiden 5 ja 10 mukaisesti Muotoon leikkaus Leikkaustapa on valittu kasvilajikohtaisesti. Muotoleikkaukset on tehty huolellisesti ja niissä on leikattu vain viimeisiä vuosikasvaimia (huom. poikkeukset). A2 ja A3 alueilla leikkausjäte voidaan hakettaa paikalleen (kasvualustapinta huomioiden), mikäli leikkausjätteessä ei ole kasvitauteja tai -tuholaisia. Kastelu Kastelun jälkeen kasvuston ulkopuoliset alueet ovat siistejä. 3.2 Määrävuosin tehtävien hoitotöiden laatuvaatimukset Laatuvaatimukset (pensaat) Alasleikkaus Alasleikkauksen korkeus on koko pensasryhmässä sama. Leikkauspinnat ovat hoitoluokka ja kasvatustapa huomioiden siistit. A2 ja A3 alueilla leikkausjäte voidaan hakettaa paikalleen (kasvualustapinta huomioiden), mikäli leikkausjätteessä ei ole kasvitauteja tai -tuholaisia. Hake on tasaisesti levitetty ja alue yleisilmeeltään siisti Alasleikkauksen yhteydessä lisätty katetta, poikkeuksena maatumattomat katteet.

8 Pihojen hoidon työkortit (16) 3.3 Erikseen sovittavien hoitotöiden laatuvaatimukset / Erikseen laskutettavat työt Laatuvaatimukset (pensaat) Talvi/kevätsuojaus Talvi/kevätsuojaus on tehty jo syksyllä siten, että ne kestävät sääoloista riippumatta paikallaan niiden poistamiseen saakka suojaukset on poistettu roudan sulettua. Kattaminen Maatumattomien katteiden lisäys Lannoitus A3 Lannoitus ja kalkitus Kalkitus A3 Kalkki on tasaisesti levitetty. Suojaukset myyriä ja jyrsijöitä vastaan Suojaustapa on valittu kasvilajikohtaisesti. Kasvitautien ja -tuholaisten torjunta alueilla ei esiinny havaittavia kasvitautien ja -tuholaisten vioitusjälkiä. Maa-analyysi maa-analyysit on tehty Paikkaus Istutusalueilla ei esiinny aukkoja. 3.4 Määrämittausperusteet Mittayksikkö Mittaustapa m2 Työkohdeluettelossa ilmoitettu pinta-ala m2td Käsitellyn alueen pinta-ala m Työkohdeluettelossa ilmoitettu metrimäärä mtd Käsitelty metrimäärä Työhön kuuluu kohdan 3 mukaiset hoitotoimenpiteet laatuvaatimukset kohdassa kyseiseen hoitotoimenpiteeseen kuuluvine tehtävineen,

9 Pihojen hoidon työkortit (16) materiaaleineen ja kaikkine kuluineen. 4 KÖYNNÖKSET Köynnökset pidetään elinvoimaisina ja näyttävinä lajeille tyypillistä kasvutapaa suosien. Köynnöksillä tarkoitetaan tässä yhteydessä vain monivuotisia köynnöksiä. 4.1 Vuosittaisten hoitotöiden laatuvaatimukset Laatuvaatimukset (köynnökset) Kevätkunnostus Köynnösalueelle kuulumattomat ainekset on poistettu. Paikkausistutukset on tehty. Lannoitus ja kalkitus Lannoitus pakkauksen ohjeen mukaisesti. Kevätlannoitus on tehty toukokuun loppuun mennessä Syyslannoitus on tehty elokuun loppuun mennessä Paikkaus Köynnökset on istutettu tukeen päin vinoon noin 30 cm päähän tuesta. Juuripaakku on kokonaan peitetty. Kärhöjen ja köynnösruusujen juurenniska ja jalonnuskohta ovat tarpeeksi syvällä. Paikkausistutusten istutusleikkauksista on huolehdittu lajin mukaisesti. Kevät- ja kesäistutukset on kasteltu, istutusleikkauksen leikkuujätteet kerätty pois ja kasvualusta siistitty. Rikkakasvitorjunta ja kasvuston siistiminen Kasvualustojen tulee olla rikkakasvittomia Kemiallinen rikkakasvintorjunta tulee suorittaa siten, että siitä ei koidu vaaraa tai haittaa toimitilan/pihan käyttäjille Kattaminen Kasvualustasta on poistettu rikkakasvit ennen kattamista. Rajaus Rajauksen reuna on kasvilaji ja kasvutapa huomioiden cm päässä ryhmän uloimman pensaan tyvestä. Yksittäispensaan ympärillä on halkaisijaltaan cm mullos tai katettu alue. Istutusalueet rajataan kerran vuodessa. Irrotettu aines on poistettu. Hoitoleikkaus Leikkaukset on suoritettu lajikohtaisesti ja oikeaan aikaan. Tukeminen Tuennat ovat aina kunnossa. Kastelu Kesä- ja syysistutuksia on kasteltu vähintään istutuskasvukausi sekä seuraava täysi kasvukausi. Kevätistutuksille riittää istutusvuoden kastelu.

10 Pihojen hoidon työkortit (16) Kastelun aiheuttamat kasvualustan, katteiden ja roskien valumat on siistitty. 4.3 Erikseen sovittavien hoitotöiden laatuvaatimukset / Erikseen laskutettavat työt Laatuvaatimukset (köynnökset) Talvi/kevätsuojaus Talvi/kevätsuojaus on tehty jo syksyllä siten, että ne kestävät sääoloista riippumatta paikallaan niiden poistamiseen saakka. Suojaukset poistetaan keväällä roudan sulettua. Kasvitautien ja -tuholaisten torjunta Alueilla ei esiinny havaittavia kasvitautien ja -tuholaisten vioitusjälkiä. 4.4 Määrämittausperusteet Mittayksikkö Mittaustapa m2 Työkohdeluettelossa ilmoitettu pinta-ala m2td Käsitellyn alueen pinta-ala m Työkohdeluettelossa ilmoitettu metrimäärä mtd Käsitelty metrimäärä Työhön kuuluu kohdan 4 mukaiset hoitotoimenpiteet laatuvaatimukset kohdassa kyseiseen hoitotoimenpiteeseen kuuluvine tehtävineen, materiaaleineen ja kaikkine kuluineen. 5 PUUT Elinvoimainen, turvallinen, kaunis, pitkäikäinen, rakenteellisesti kestävä ja lajilleen tyypillinen puu, joka sopii hyvin kasvuympäristöönsä. 5.1 Vuosittaisten hoitotöiden laatuvaatimukset A2 ja A3 hoitoluokissa Laatuvaatimukset (Puut)

11 Pihojen hoidon työkortit (16) Puiden poistaminen Vaaraa aiheuttavat puut on poistettu kaikissa hoitoluokissa Hoito- ja muotoleikkaukset Puiden leikkaukset tehdään puiden kunnon perusteella Leikkaukset on tehty hoidon tavoitteiden ja liitteen 10 mukaisesti ja kasvilajikohtaiset poikkeukset huomioiden. Leikkauspinnat ovat siistejä eikä tappeja tai liian rungonmyötäisiä leikkauksia esiinny. Leikkaushaavojen läpimitta ei huonosti kylestyvillä lajeilla ylitä 5 cm:ä ja paremmin kylestyvillä 10 cm:ä. Muotoon leikattavien puiden ensimmäinen leikkaus ei ole aiheuttanut puulle 4 cm:ä suurempia haavoja. Puita ei ole leikattu kun pakkasta on enemmän kuin -15 C. Pihateiden yläpuolella oleva vapaa tila ajoradalta reunakiven vierestä yläpuolella olevaan esteeseen on oltava vähintään 3,5 metriä. Näkemäalueet ja kulkuväylien esteettömyys pidetään kunnossa. Rakennekehitys-leikkaus Leikkaukset on suoritettu lajikohtaisesti ja oikeaan aikaan. Runko- ja juurivesojen poisto puukohtaisesti Runko- ja juurivesat on poistettu vuosittain. Rikkakasvien torjunta Puiden tyvet pidetään rikkakasveista puhtaana kemiallisesti tai mekaanisesti. Rikkakasvitorjunnasta ei ole jäänyt havaittavaa kasvijätettä. Tuentojen tarkastus ja korjaus Tuennat ja sidokset ovat aina kunnossa. Tuennat on poistettu, kun puu on juurtunut. Yleinen kasvukunnon silmämääräinen seuranta ja raportointi Yleistä kasvukuntoa on seurattu vuosittain täyslehtisyyden aikana. Tarkastuksissa vaaralliseksi osoittautuneet puut ja puun osat on poistettu. Lannoitus Lannoitus pakkauksen ohjeen mukaisesti. Kevätlannoitus on tehty toukokuun loppuun mennessä Syyslannoitus on tehty elokuun loppuun mennessä 6 AVOIMET VIHERALUEET, B- HOITOLUOKAT B luokkien kunnossapidossa ei noudateta VHT -05, vaan työohjeena toimivat Viheralueiden hoitoluokat, Vyl julkaisu 36, B avoimet viheralueet. B 3 Maisemaniitty ja laidunalue Hoidetaan maataloudessa käytetyin menetelmin niittämällä ja murskaamalla kerran vuodessa. B3 puu ja pensasryhmien hoito on erikseen sovittavaa/laskutettavaa työtä. B4 Avoin alue ja näkymä Vesakoituminen estetään raivaamalla tai murskaamalla 2 vuoden välein.

12 Pihojen hoidon työkortit (16) 9 SIDOTUT PÄÄLLYSTEET Kaikissa hoitoluokissa sidottujen päällysteiden tulee olla turvallisia, siistejä ja suunnitelmien mukaisia. Sidottuja päällysteitä ovat betonikiveykset ja laatoitukset, nupu- ja noppakiveykset, kenttäkiveykset, liuskekiveykset, asfaltti ja puupäällysteet. 9.1 Vuosittaisten hoitotöiden laatuvaatimukset Laatuvaatimukset (Sidotut päällysteet) Rikkakasvien torjunta Rikkakasvit on torjuttu: o A2, A3, B, C kerran kasvukaudessa Rikkakasvitorjunnasta ei ole jäänyt havaittavaa kasvijätettä 9.2 Määrävuosin tehtävien hoitotöiden laatuvaatimukset 9.3 Erikseen sovittavien hoitotöiden laatuvaatimukset / Erikseen laskutettavat työt Laatuvaatimukset (Sidotut päällysteet) Suurempien rakenteellisten vikojen korjaus Työ on tehty erillisen suunnitelman mukaan. Päällysteen paikkaukset Toimintaa oleellisesti haittaavat vauriot on merkitty liikennemerkein ja suojalaittein ja vaurio on korjattu mahdollisimman pian. Paikkaustyö on tehty samalla materiaalilla, vastaavalla pintarakenteella ja kallistuksilla. Päällysteiden tasaisuus on alueen hoitoluokan edellyttämällä tasolla. Määrämittausperusteet Mittayksikkö Mittaustapa m2 Työkohdeluettelossa ilmoitettu pinta-ala m2td Käsitellyn alueen pinta-ala m Työkohdeluettelossa ilmoitettu metrimäärä mtd Käsitelty metrimäärä h Työhön kulunut aika (talvikunnossapito) t Käytetyn kulutuskerrosmateriaalin määrä

13 Pihojen hoidon työkortit (16) Työhön kuuluu kohdan 9 mukaiset hoitotoimenpiteet laatuvaatimukset kohdassa kyseiseen hoitotoimenpiteeseen kuuluvine tehtävineen, materiaaleineen ja kaikkine kuluineen. 10 SITOMATTOMAT PÄÄLLYSTEET Kaikissa hoitoluokissa sitomattomien päällysteiden tulee olla turvallisia, siistejä ja suunnitelmien mukaisia. Sitomattomia päällysteitä ovat erilaiset murskelajitteet ja sorapäällysteet Vuosittaisten hoitotöiden laatuvaatimukset Laatuvaatimukset Kevätkunnostus Käytävät on lanattu niiden leveys ja pintarakenne huomioiden toukokuun 15.pv mennessä. Epätasaisuuksien korjaus Turvallisuutta vaarantavat ja toimintaa oleellisesti haittaavat vauriot on merkitty liikennemerkein ja/tai suojalaittein välittömästi. Päällysteet ja niiden reunat ovat aina turvalliset. Päällysteiden tasaisuus on alueen hoitoluokan edellyttämällä tasolla. Epätasaisuuksien poistot on tehty niin, että käytävien linjaukset, päällysteiden paksuudet ja materiaalit sekä pinnan muodot säilyvät suunnitelman mukaisina. Käyttöä havaittavat epätasaisuudet on poistettu kun ne on havaittu. Paikkaustyö on tehty samalla materiaalilla, vastaavalla pintarakenteella ja kallistuksilla. Paikkaustyön jälkeen pinnan tulee olla tasainen ja tiivis. Päällysteiden tasaisuus on alueen hoitoluokan edellyttämällä tasolla. Rajaus ja rikkakasvien torjunta Päällysteiden reunat on rajattu kerran kasvukaudessa ja noudattavat suunnitelmassa määriteltyjä muotoja. Rikkakasvit on torjuttu kerran kasvukaudessa. Rikkakasvitorjunnasta ei ole jäänyt havaittavaa kasvijätettä Erikseen sovittavien hoitotöiden laatuvaatimukset Laatuvaatimukset (Sitomattomat päällysteet) Päällysteen lisäys Kivituhkapintaisille alueille on lisätty kerros kivituhkaa, pinta on tasattu ja tiivistetty Soramurskepintaisille alueille on lisätty kerros soramursketta, pinta on tasattu ja tiivistetty. Suurempien rakenteellisten vikojen korjaus Työ on tehty erillisen suunnitelman mukaan Pölynsidonta Häiritsevä pölyäminen on estetty.

14 Pihojen hoidon työkortit (16) 10.4 Määrämittausperusteet Mittayksikkö Mittaustapa m2 Työkohdeluettelossa ilmoitettu pinta-ala m2td Käsitellyn alueen pinta-ala m Työkohdeluettelossa ilmoitettu metrimäärä mtd Käsitelty metrimäärä h Työhön kulunut aika (talvikunnossapito) t Käytetyn kulutuskerrosmateriaalin määrä Työhön kuuluu kohdan 10 mukaiset hoitotoimenpiteet laatuvaatimukset kohdassa kyseiseen hoitotoimenpiteeseen kuuluvine tehtävineen, materiaaleineen ja kaikkine kuluineen. RAKENTEET JA KALUSTEET 13 KALUSTEET JA VARUSTEET Kalusteet ja varusteet ovat aina turvallisia sekä hoitoluokan mukaisesti käyttökunnossa ja siistejä. Kalusteita ja varusteita ovat penkit, pöydät, aidat, portit ja kasvillisuuden suoja-aidat Vuosittaisten hoitotöiden laatuvaatimukset Laatuvaatimukset (Kalusteet ja varusteet) Puhdistus Penkit pestään kerran kesässä Kalusteiden tarkastus Kunto ja toimivuus on tarkastettu muiden hoitotöiden yhteydessä. Kunnostettavat/korjattavat penkit ja pöydät on toimitettu kunnostettavaksi Espoon Kaupunginpuutarhalle Kauklahteen. Vuotuinen määrä 10 penkkiä tai pöytää Määrämittausperusteet Mittayksikkö Mittaustapa kpl Työkohdeluettelossa ilmoitettu kalusteiden ja varusteiden lukumäärä Työhön kuuluu kohdan 13 mukaiset hoitotoimenpiteet laatuvaatimukset kohdassa kyseiseen hoitotoimenpiteeseen kuuluvine

15 Pihojen hoidon työkortit (16) tehtävineen, materiaaleineen ja kaikkine kuluineen. 14 LEIKKIIN JA LIIKUNTAAN TARKOITETUT VÄLINEET JA RAKENTEET Leikkiin ja liikuntaan tarkoitettujen kalusteiden, varusteiden ja rakenteiden sekä putoamisalustojen ja leikkipaikalla olevien muiden rakenteiden ja varusteiden on oltava aina turvallisia, käyttökunnossa ja siistejä. Leikkiin ja liikuntaan tarkoitettuja välineitä ja rakenteita ovat keinut, liukumäet, köysiradat, karusellit, keinumisvälineet, hiekkaleikkivälineet ja muut leikki- ja liikuntavälineet Vuosittaisten hoitotöiden laatuvaatimukset Laatuvaatimukset Leikki- ja liikuntavälineiden ja niiden rakenteiden sekä alustojen tarkastus ja huolto Leikkivälineiden ja -rakenteiden sekä niiden turva-alustojen tarkastuksissa, huollossa ja ylläpidossa on noudatettu valmistajan ohjeita tai niiden puuttuessa Suomen standardisoimisliiton vahvistamia standardeja SFS-EN sekä standardia 1177 tai muita ohjeistoja siten, että hoidon tavoite täyttyy ja ettei leikkiin tarkoitetuista välineistä ja rakenteista tai muista leikkipaikalla olevista rakenteista ja varusteista aiheudu vaaraa kuluttajan terveydelle tai omaisuudelle. Kaikista turvallisuuden ylläpitoon liittyvistä toimenpiteistä on pidetty päiväkirjaa. Leikkivälineiden tarkastuspöytäkirja on laadittu varustekohtaisesti seuraavasti: toiminnallinen tarkastus on suoritettu mennessä, vuositarkastus suoritettu mennessä ja toiminnallinen tarkastus mennessä. Kaikista välineisiin liittyvistä tarkastuksista urakoitsija on toimittanut tilaajalle allekirjoittamansa pdf. tiedostot kahden viikon kuluessa tarkastuksen pitämisestä Urakoitsija säilyttää tehdyt tarkastuspöytäkirjat koko urakan ajan Silmämääräiset tarkastukset on tehty jokaisen käynnin yhteydessä. Turva-alueilla ei saa olla irtokalusteita. Leikkihiekat vaihdetaan vuosittain mennessä tai useammin terveystarkastuksen perusteella. Hiekan tulee olla leikkiin sopivaa. Hiekkatekonurmien ja kumivalualustojen puhdistus on tehty 2 kertaa vuodessa. Keväällä huhtikuun loppuun mennessä ja syksyllä lokakuun loppuun mennessä Kumivalualustat on paikattu 14.2 Määrävuosin tehtävien hoitotöiden laatuvaatimukset 14.3 Erikseen sovittavien hoitotöiden laatuvaatimukset / Erikseen laskutettavat työt Laatuvaatimukset (Leikkiin ja liikuntaan tarkoitetut välineet ja rakenteet) Rekisterit ja raportointi Rekisterien ylläpito Leikkivälineiden ja - rakenteiden huolto Kaikki ilkivallasta johtuva korjaus tai muutostyö 14.4 Määrämittausperusteet Mittayksikkö Mittaustapa kpl Työkohdeluettelossa ilmoitettu kalusteiden, varusteiden ja rakenteiden lukumäärä

16 Pihojen hoidon työkortit (16) m2 Työkohdeluettelossa ilmoitettu pinta-ala m2td Käsitellyn alueen pinta-ala Työhön kuuluu kohdan 14 mukaiset toimenpiteet laatuvaatimukset kohdassa kyseiseen hoitotoimenpiteeseen kuuluvine tehtävineen, materiaaleineen ja kaikkine kuluineen.

TAPIOLAN AU 2012-2017/19

TAPIOLAN AU 2012-2017/19 1 Asianumero 1411/02.08.00/2012 ESPOON KAUPUNKI TAPIOLAN AU 2012-2017/19 PIHOJEN HOIDON TYÖKORTIT 2012 2 YLEISTÄ HUOMIOITAVAA LUMITYÖT, LIUKKAUDENTORJUNTA JA PUHTAANAPITO EI KUULU PIHOISSA URAKKAAN. KOHTEISSA

Lisätiedot

TYÖSELITYS TUUSULAN VIHERALUEIDEN KUNNOSSAPITOURAKKA ALUEELLA C TUUSULAN KESKUS JA NUMMENHARJU KAUDELLE 1.4.2016-31.3.2018

TYÖSELITYS TUUSULAN VIHERALUEIDEN KUNNOSSAPITOURAKKA ALUEELLA C TUUSULAN KESKUS JA NUMMENHARJU KAUDELLE 1.4.2016-31.3.2018 Sivu 1/6 Tilaaja: Tuusulan kunta, KETEK/ Kunnossapito ja viheralueet PL 60 04301 Tuusula TYÖSELITYS TUUSULAN VIHERALUEIDEN KUNNOSSAPITOURAKKA ALUEELLA C TUUSULAN KESKUS JA NUMMENHARJU KAUDELLE 1.4.2016-31.3.2018

Lisätiedot

ESPOON ASEMA-ALUEIDEN LÄHIYMPÄRISTÖJEN LIIKENNE- JA VIHERALUEIDEN HOITO

ESPOON ASEMA-ALUEIDEN LÄHIYMPÄRISTÖJEN LIIKENNE- JA VIHERALUEIDEN HOITO 1 ESPOON ASEMA-ALUEIDEN LÄHIYMPÄRISTÖJEN LIIKENNE- JA VIHERALUEIDEN HOITO 2014 2015 VIHERHOIDON TYÖKORTIT 2014 2 SISÄLLYSLUETTELO 2 Yleistä huomioitavaa 4 1.1. Nurmikko A1 5 1.1.1 Vuosittaisten hoitotöiden

Lisätiedot

VIHERALUEIDEN HOITOLUOKITUS ELI ABC-LUOKITUS ÄÄNEKOSKEN KAUPUNGISSA. Tähän tarvittaessa otsikko

VIHERALUEIDEN HOITOLUOKITUS ELI ABC-LUOKITUS ÄÄNEKOSKEN KAUPUNGISSA. Tähän tarvittaessa otsikko VIHERALUEIDEN HOITOLUOKITUS ELI ABC-LUOKITUS ÄÄNEKOSKEN KAUPUNGISSA Tähän tarvittaessa otsikko PUISTOYKSIKKÖ HENKILÖSTÖRESURSSIT PUISTOTYÖNTEKIJÄT 2,5 HENKILÖÄ PUISTOTYÖNJOHTAJA 1 HLÖ KAUPUNGINPUUTARHURI

Lisätiedot

TAPIOLAN ALUEURAKKA /19 VIHERYLLÄPIDON TYÖKORTIT 2012

TAPIOLAN ALUEURAKKA /19 VIHERYLLÄPIDON TYÖKORTIT 2012 1 Asianumero 1411/02.08.00/2012 TAPIOLAN ALUEURAKKA 2012-2017/19 VIHERYLLÄPIDON TYÖKORTIT 2012 2 YLEISTÄ HUOMIOITAVAA URAKASSA NOUDATETAAN ENSISIJAISESTI TÄMÄN TEHTÄVÄKORTIN LAATUTASON MÄÄRÄÄVIÄ OHJEITA.

Lisätiedot

URAKKA-ALUEIDEN KESÄHOIDON TEHTÄVÄKORTIT

URAKKA-ALUEIDEN KESÄHOIDON TEHTÄVÄKORTIT URAKKA-ALUEIDEN KESÄHOIDON TEHTÄVÄKORTIT Pvm. Suorite Piha-alueiden ja jalkakäytävien puhtaanapito Nurmikoiden hoito Pensaiden hoito PIHA-ALUEIDEN JA JALKAKÄYTÄVIEN PUHTAANAPITO Puhtaanapitotyöhön kuuluu

Lisätiedot

Sivu 1 / 5. Kuntatekniikka Kommunteknik 13.5.2015 VIHERALUEIDEN TAKUUAJAN HOIDON TYÖSELOSTUS 1. YLEISTÄ

Sivu 1 / 5. Kuntatekniikka Kommunteknik 13.5.2015 VIHERALUEIDEN TAKUUAJAN HOIDON TYÖSELOSTUS 1. YLEISTÄ Sivu 1 / 5 VIHERALUEIDEN TAKUUAJAN HOIDON TYÖSELOSTUS 1. YLEISTÄ Tämän työselostuksen mukaiset takuuajan hoitotyöt käsittävät rakennusurakkaan kuuluvien viheralueiden hoitotyöt. Takuuajan hoito alkaa vastaanottokatselmuksessa

Lisätiedot

Heka-Maunula Oy:n isännöimien kiinteistöjen piha-alueiden hoitourakka HOITOTYÖSELOSTUS

Heka-Maunula Oy:n isännöimien kiinteistöjen piha-alueiden hoitourakka HOITOTYÖSELOSTUS :n isännöimien kiinteistöjen piha-alueiden hoitourakka HOITOTYÖSELOSTUS TÄSSÄ URAKASSA NOUDATETAAN KIINTEISTÖRYL 09 Tässä työselostuksessa mainituin poikkeuksin 18.11.2014 Laatinut: Piha- ja puistosuunnittelu

Lisätiedot

Kiinteistö Oy Auroranlinnan isännöimien kiinteistöjen viheralueiden hoitourakka HOITOTYÖSELOSTUS

Kiinteistö Oy Auroranlinnan isännöimien kiinteistöjen viheralueiden hoitourakka HOITOTYÖSELOSTUS n isännöimien kiinteistöjen viheralueiden hoitourakka HOITOTYÖSELOSTUS TÄSSÄ URAKASSA NOUDATETAAN KIINTEISTÖRYL 09 Tässä työselostuksessa mainituin poikkeuksin 27.12.2012 Laatinut: Piha- ja puistosuunnittelu

Lisätiedot

URAKKA-ALUEIDEN KESÄHOIDON TEHTÄVÄKORTIT

URAKKA-ALUEIDEN KESÄHOIDON TEHTÄVÄKORTIT URAKKA-ALUEIDEN KESÄHOIDON TEHTÄVÄKORTIT Pvm. Suorite 9.3.2016 Viheralueiden puhtaanapito 9.3.2016 Nurmikoiden hoito 9.3.2016 Pensaiden ja puiden hoito 9.3.2016 Perennojen ja kevätkukkasipulien hoito 9.3.2016

Lisätiedot

TUOTANTOSOPIMUS PUISTOJEN JA YLEISTEN ALUEIDEN KUNNOSSAPIDOSTA 1/3. Asikkalan kunnan ylläpitämien puistojen ja yleisten alueiden kunnossapito

TUOTANTOSOPIMUS PUISTOJEN JA YLEISTEN ALUEIDEN KUNNOSSAPIDOSTA 1/3. Asikkalan kunnan ylläpitämien puistojen ja yleisten alueiden kunnossapito TUOTANTOSOPIMUS PUISTOJEN JA YLEISTEN ALUEIDEN KUNNOSSAPIDOSTA 1/3 Sopimuksen kohde Tilaaja Tuottaja Asikkalan kunnan ylläpitämien puistojen ja yleisten alueiden kunnossapito Asikkalan kunta, tekninen

Lisätiedot

Liite 6 KIINTEISTÖJEN VIHERALUEIDEN HOITOSOPIMUKSEN HOITOTYÖSELOSTUS

Liite 6 KIINTEISTÖJEN VIHERALUEIDEN HOITOSOPIMUKSEN HOITOTYÖSELOSTUS Liite 6 KIINTEISTÖJEN VIHERALUEIDEN HOITOSOPIMUKSEN HOITOTYÖSELOSTUS 24.2.2015 Sivu 2/11 Sisällysluettelo sivu no Käsitteistä.. 3 Yleistä.. 4 4.1 Yleiset tehtävät.. 4 4.2 Viherrakenteet.. 4 4.2.1 Nurmikot

Lisätiedot

TUOTANTOSOPIMUS PUISTOJEN JA YLEISTEN ALUEIDEN KUNNOSSAPIDOSTA 1/3. Asikkalan kunnan ylläpitämien puistojen ja yleisten alueiden kunnossapito

TUOTANTOSOPIMUS PUISTOJEN JA YLEISTEN ALUEIDEN KUNNOSSAPIDOSTA 1/3. Asikkalan kunnan ylläpitämien puistojen ja yleisten alueiden kunnossapito TUOTANTOSOPIMUS PUISTOJEN JA YLEISTEN ALUEIDEN KUNNOSSAPIDOSTA 1/3 Sopimuksen kohde Tilaaja Tuottaja Asikkalan kunnan ylläpitämien puistojen ja yleisten alueiden kunnossapito Asikkalan kunta, tekninen

Lisätiedot

1000 TALVIHOITO: KADUT, TORIT, AUKIOT, KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄT, LINJA- AUTOPYSÄKIT, PYSÄKÖINTIALUEET Valmistelevat työt

1000 TALVIHOITO: KADUT, TORIT, AUKIOT, KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄT, LINJA- AUTOPYSÄKIT, PYSÄKÖINTIALUEET Valmistelevat työt Sivu 1 JOKELAN ALUEURAKKA 2O13 2O17 Tuusulan Jokelan alueurakkaa 2013 2017 koskevaan urakkatarjouspyyntöönne viitaten tarjoudumme suorittamaan urakassa esiin tulevia kokonaishintaan kuuluvia tehtäviä hinnoin

Lisätiedot

Ylläpito. Talvihoito. Viheralueiden hoito. Liikennealueiden hoito. Perusomaisuus. Puhtaanapito. Kalusteiden ja varusteiden hoito.

Ylläpito. Talvihoito. Viheralueiden hoito. Liikennealueiden hoito. Perusomaisuus. Puhtaanapito. Kalusteiden ja varusteiden hoito. Talvihoito Viheralueiden hoito Liikennealueiden hoito Perusomaisuus Puhtaanapito Kalusteiden ja varusteiden hoito Rakenteiden hoito Kunnossapito Talvihoidon erillistuote Ylläpito Erillistuotteet Kunnossa-

Lisätiedot

T Y Ö S E L O S T U S

T Y Ö S E L O S T U S 1(7) Espoon kaupunki Espoo Kaupunkitekniikkaliikelaitos Ylläpito TYÖSELOSTUS, YLEISET VIHERALUEET 24.3.2014 1232/10.03.01/2014 ASEMA-ALUEIDEN LÄHIYMPÄRISTÖJEN LIIKENNE- JA VIHERALUEIDENHOITO 2014 2015

Lisätiedot

KOSKEN TL KESKUSTAN HOITO- JA KEHITTÄMISSUUNNITELMAN MÄÄRÄLUETTELO JA KUSTANNUSARVIO, sisältää alv 24%

KOSKEN TL KESKUSTAN HOITO- JA KEHITTÄMISSUUNNITELMAN MÄÄRÄLUETTELO JA KUSTANNUSARVIO, sisältää alv 24% KOSKEN TL KESKUSTAN HOITO- JA KEHITTÄMISSUUNNITELMAN MÄÄRÄLUETTELO JA KUSTANNUSARVIO, sisältää alv 24% Alue Kustannuslaji kuvaus määrä yksikkö hinta/yks kokonaishin ta Kunnanvirasto Puiden/pensaiden hoitoleikkaus

Lisätiedot

KH 85-00420 PIHA-ALUEIDEN KASVILLISUUDEN HOITO SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ 2 KÄSITTEITÄ

KH 85-00420 PIHA-ALUEIDEN KASVILLISUUDEN HOITO SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ 2 KÄSITTEITÄ KH 85-00420 OHJEET maaliskuu 2009 1 (22) korvaa KH 85-00271 PIHA-ALUEIDEN KASVILLISUUDEN HOITO Tässä ohjekortissa esitettyjä ohjeita käytetään kiinteistöjen piha-alueiden kasvillisuuden hoidossa viherrakentamisen

Lisätiedot

JOKELAN ALUEURAKKA 2013 2017

JOKELAN ALUEURAKKA 2013 2017 Sivu 1 JOKELAN ALUEURAKKA 2013 2017 TEHTÄVÄLUETTELO JA TEHTÄVÄKOHTAISET TÄYDENNYKSET Sivu 2 Alueurakointi Yleinen tehtäväluettelo 2003 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 2. TEHTÄVÄLUETTELO 2.1 KOKONAISHINTAAN

Lisätiedot

ULKOALUEIDEN HOIDON TYÖSELOSTUS

ULKOALUEIDEN HOIDON TYÖSELOSTUS AS. OY TINAKARTANO Parivaljakonkuja 2, 00410 Helsinki ULKOALUEIDEN HOIDON TYÖSELOSTUS 19.6.2014 Laatinut: Piha- ja puistosuunnittelu Pirttijärvi Heta Seppälä Sivu 2/11 SISÄLLYSLUETTELO Käsitteistä... 3

Lisätiedot

VIHERTYÖOHJE. JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI Tekninen toimi. Liitetään kaivulupaan NURMIKOT. Rakennustyöaikainen suojaus

VIHERTYÖOHJE. JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI Tekninen toimi. Liitetään kaivulupaan NURMIKOT. Rakennustyöaikainen suojaus 1 JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI Tekninen toimi Liitetään kaivulupaan VIHERTYÖOHJE NURMIKOT Rakennustyöaikainen suojaus Säilytettävä nurmikko suojataan rakentamalla tukeva aita (korkeus 1,5 m) nurmikkoalueen ympärille,

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA TEKNINEN PALVELUKESKUS. Saviahon päiväkodin pihatyöt TYÖSELOSTUS

MÄNTSÄLÄN KUNTA TEKNINEN PALVELUKESKUS. Saviahon päiväkodin pihatyöt TYÖSELOSTUS MÄNTSÄLÄN KUNTA TEKNINEN PALVELUKESKUS Saviahon päiväkodin pihatyöt TYÖSELOSTUS 10.02.2009 MÄNTSÄLÄN KUNTA Työselostus Sivu 2 Sisältö 10000 MAARAKENTEET... 3 11113 SUOJATTAVA KASVILLISUUS... 3 20000 PÄÄLLYS-

Lisätiedot

POHJOIS-ESPOON ALUEURAKKA /20

POHJOIS-ESPOON ALUEURAKKA /20 1(5) POHJOIS-ESPOON ALUEURAKKA 2013-2018/20 KIINTEISTÖJEN PIHA-ALUEET 1. YLEISTÄ 2. TALVIHOITO Asianumero 834/02.08.00/2013 Tässä asiakirjassa esitetyt suoritusvelvollisuuteen liittyvät asiat koskevat

Lisätiedot

23330 Pensaat ja köynnökset

23330 Pensaat ja köynnökset InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 1 23330 Pensaat ja köynnökset Infra 2015 Määrämittausohje 2333. 23330.1 Pensas- ja köynnösistutusten materiaalit Taimien toimittaja kuuluu Elintarviketurvallisuusviraston

Lisätiedot

VIHERALUEIDEN HOITO-OHJEET

VIHERALUEIDEN HOITO-OHJEET 1 (7) VIHERALUEIDEN HOITO-OHJEET KEVÄT HOITO Lannoita puut ja pensaat kevätlannoitteella (Kemiran puutarhan yleislannos 1 dl / pensas (5-10 kg / aari) tai Biolanin lannoiteaineet 20 30 l/ aari) annosteluohjeet

Lisätiedot

PALVELUSOPIMUS / Palveluosa Kouvolan kaupungin viheralueiden hoidosta, kunnossa- ja puhtaanapidosta sekä muista erikseen sovittavista töistä

PALVELUSOPIMUS / Palveluosa Kouvolan kaupungin viheralueiden hoidosta, kunnossa- ja puhtaanapidosta sekä muista erikseen sovittavista töistä Dnro 927/00.06.00/2013 1(4) PALVELUSOPIMUS / Palveluosa Kouvolan kaupungin viheralueiden hoidosta, kunnossa- ja puhtaanapidosta sekä muista erikseen sovittavista töistä 1. Palveluosan voimassaoloaika:

Lisätiedot

Kaikki 17 punavaahteraa tutkittiin silmämääräisesti tyviltä latvoihin saakka. Apuna käytettiin kiikaria ja 120 cm:n terässondia.

Kaikki 17 punavaahteraa tutkittiin silmämääräisesti tyviltä latvoihin saakka. Apuna käytettiin kiikaria ja 120 cm:n terässondia. Acer rubrum / Punavaahterat Kaikki 17 punavaahteraa tutkittiin silmämääräisesti tyviltä latvoihin saakka. Apuna käytettiin kiikaria ja 120 cm:n terässondia. Tällaisilta leikkausten tulisi näyttää Havainnot

Lisätiedot

TUOTANTOSOPIMUS PUISTOJEN JA YLEISTEN ALUEIDEN KUNNOSSAPIDOSTA 1/3. Asikkalan kunnan ylläpitämien puistojen ja yleisten alueiden kunnossapito

TUOTANTOSOPIMUS PUISTOJEN JA YLEISTEN ALUEIDEN KUNNOSSAPIDOSTA 1/3. Asikkalan kunnan ylläpitämien puistojen ja yleisten alueiden kunnossapito TUOTANTOSOPIMUS PUISTOJEN JA YLEISTEN ALUEIDEN KUNNOSSAPIDOSTA 1/3 Sopimuksen kohde Tilaaja Tuottaja Asikkalan kunnan ylläpitämien puistojen ja yleisten alueiden kunnossapito Asikkalan kunta, tekninen

Lisätiedot

ALUEURAKOINTI, yleinen tehtäväluettelo 2003 / Lahden alueurakat 2010

ALUEURAKOINTI, yleinen tehtäväluettelo 2003 / Lahden alueurakat 2010 1540 LIUKKAUDEN TORJUNTA, PORTAAT, RAMPIT, LUISKAT Työhön on ryhdyttävä kun säätilassa tapahtunut muutos aiheuttaa liukkauden tuntuvan lisääntymisen. Tällaisia tilanteita ovat sään lauh- tuminen, alijäähtynyt

Lisätiedot

3541 Puuistutusten tekeminen

3541 Puuistutusten tekeminen 1 3541 Puuistutusten tekeminen 3541.1 Puuistutusten materiaalit 3541.1.1 Puut Taimien toimittaja kuuluu Elintarviketurvallisuusviraston (Evira) ylläpitämään taimiaineistorekisteriin. Taimet täyttävät taimiaineistosta

Lisätiedot

Nurmikko- ja niittyalueen ylläpitoprosessi

Nurmikko- ja niittyalueen ylläpitoprosessi Nurmikko- ja niittyalueen ylläpitoprosessi Luennon sisältö Yleistä Hoitoluokitus Kevätkunnostus Paikkaus Lannoitus ja kalkitus Leikkaus ja niitto Rajaus Rikkakasvitorjunta Kastelu ja kastelujärjestelmien

Lisätiedot

H O I T O T Y Ö S E L O S T U S

H O I T O T Y Ö S E L O S T U S Tarjouspyyntö: Viheralueiden hoitosopimus 2016 Viheralueiden hoitosopimus 2016 H O I T O T Y Ö S E L O S T U S 23.2.2016 Sisällys 1. YLEISTÄ... 2 1.1 Käsitteitä... 2 1.2 Viheralueiden hoitoluokitus...

Lisätiedot

ALKUSANAT...4 1. NURMIKON HOITO...4 HOIDON TAVOITE...4 NURMIKON HOITOTYÖOHJEISTUS...4 A. Käyttönurmikon hoito...4 1.1. Kevätkunnostus...4 1.2.

ALKUSANAT...4 1. NURMIKON HOITO...4 HOIDON TAVOITE...4 NURMIKON HOITOTYÖOHJEISTUS...4 A. Käyttönurmikon hoito...4 1.1. Kevätkunnostus...4 1.2. ALKUSANAT...4 1. NURMIKON HOITO...4 HOIDON TAVOITE...4 NURMIKON HOITOTYÖOHJEISTUS...4 A. Käyttönurmikon hoito...4 1.1. Kevätkunnostus...4 1.2. Leikkuu...4 1.3. Syyskunnostus...5 1.4. Rajaus...5 1.5. Lannoitus

Lisätiedot

HOITOSUUNNITELMAN LAATIMINEN JA OMAVALVONTASUUNNITELMAN KEHITTÄMINEN

HOITOSUUNNITELMAN LAATIMINEN JA OMAVALVONTASUUNNITELMAN KEHITTÄMINEN HOITOSUUNNITELMAN LAATIMINEN JA OMAVALVONTASUUNNITELMAN KEHITTÄMINEN Ammattikorkeakoulun opinnäytetyö Maisemasuunnittelun koulutusohjelma Lepaa, kevät 2014 Maiju Tynjälä TIIVISTELMÄ LEPAA Maisemasuunnittelun

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI KAUPUNKIRAKENNEPALVELUT 13.11.2012. A.1 LAMPPUJEN YKSITTÄISVAIHTO (TYÖ JA MATERIAALI) ja A5 VA- LAISIMIEN PUHDISTAMINEN

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI KAUPUNKIRAKENNEPALVELUT 13.11.2012. A.1 LAMPPUJEN YKSITTÄISVAIHTO (TYÖ JA MATERIAALI) ja A5 VA- LAISIMIEN PUHDISTAMINEN JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI KAUPUNKIRAKENNEPALVELUT 13.11.2012 Yhdyskuntatekniikka Ulkovalaistusverkon itäinen ja läntinen hoitoalue Tuotekuvaukset A.1 LAMPPUJEN YKSITTÄISVAIHTO (TYÖ JA MATERIAALI) ja A5 VA- LAISIMIEN

Lisätiedot

Kasvualusta joka hoitaa lannoituksen puolestasi

Kasvualusta joka hoitaa lannoituksen puolestasi Kasvualusta joka hoitaa lannoituksen puolestasi Kompostit ja viheralueiden koristekasvien ravinnehuolto Tom Niemi Pensaat, perennat ja puut nurmikko on peruspintaa, muut koristekasvit tekevät parhaimmillaan

Lisätiedot

Viherhoitosuunnitelmat ja kohdekortti

Viherhoitosuunnitelmat ja kohdekortti Maija Elo, Aino-Kaisa Nuotio Viherhoitosuunnitelmat ja kohdekortti Toteuttamisvaiheen ohjaus Tiehallinto Helsinki 2003 Kannen kuva: Aino-Kaisa Nuotio, Turun moottoritie ISBN 951-803-016-2 TIEH 2200018-03

Lisätiedot

KUNTOMÄÄRITYKSEN PERIAATTEET

KUNTOMÄÄRITYKSEN PERIAATTEET KUNTOMÄÄRITYKSEN PERIAATTEET 3. painos ISBN 951-47-9082-0 TIEL 2230010 Oy Edita Ab Helsinki 1999 Julkaisua myy Tiehallinto, julkaisumyynti Telefax 0204 22 2652 Tielaitos TIEHALLINTO Tie- ja liikennetekniikka

Lisätiedot

Jyväskylän asuntomessut 2014 Mallipiha, tontti 213 / 3

Jyväskylän asuntomessut 2014 Mallipiha, tontti 213 / 3 Jyväskylän asuntomessut Mallipiha, tontti / - Vihertehokkuus, - Piharakentamisen kustannusarvio - P- +,, +, (+.) +, (+.9) +, (+,) Korotetut istutusaltaat +, (+,), +, TI +,9 (+,) Grillikatos Kivituhka Tomutus-

Lisätiedot

Avointen viheralueiden (B) uudet laatuvaatimukset ja työselitys

Avointen viheralueiden (B) uudet laatuvaatimukset ja työselitys Avointen viheralueiden (B) uudet laatuvaatimukset ja työselitys Metsä- ja Viherpäivät 2012 Hannele Partanen Maa- ja kotitalousnaisten Keskus /ProAgria Keskukset B hoitoluokat Uudet hoidon laatuvaatimukset

Lisätiedot

JÄRVI-SAIMAAN PALVELUT OY:N JA RANTASALMEN KUNNAN VÄLINEN SOPIMUS KUNTATEKNIIKAN YLLÄPITOPALVELUISTA VUONNA 2015

JÄRVI-SAIMAAN PALVELUT OY:N JA RANTASALMEN KUNNAN VÄLINEN SOPIMUS KUNTATEKNIIKAN YLLÄPITOPALVELUISTA VUONNA 2015 JÄRVI-SAIMAAN PALVELUT OY:N JA RANTASALMEN KUNNAN VÄLINEN SOPIMUS KUNTATEKNIIKAN YLLÄPITOPALVELUISTA VUONNA 2015 1. SOPIJAOSAPUOLET: Tilaaja: Rantasalmen kunta / kunnanhallitus Y-tunnus 0166507-1 Poikkitie

Lisätiedot

YLEISTEN ALUEIDEN VUOKRAUS- JA KAIVUTYÖT

YLEISTEN ALUEIDEN VUOKRAUS- JA KAIVUTYÖT 1 YLEISTEN ALUEIDEN VUOKRAUS- JA KAIVUTYÖT Yhdyskuntatekniikka OHJEET VUOKRAUS- JA KAIVUTÖIDEN SUORITTAMISESTA... 2 1. YLEISTÄ... 2 2. KAIVULUVAN HAKEMINEN... 2 3. ENNAKKOTOIMENPITEET... 2 5. JÄLKITYÖT...

Lisätiedot

3521.1 Nurmikoiden materiaalit Vaatimukset Kukin siemenseos täyttää siemenseosluokkansa itävyys-, puhtaus- ja muut laatuvaatimukset.

3521.1 Nurmikoiden materiaalit Vaatimukset Kukin siemenseos täyttää siemenseosluokkansa itävyys-, puhtaus- ja muut laatuvaatimukset. 1 35 Viherrakentaminen 3521 Kylvönurmikon tekeminen 3521.1 Nurmikoiden materiaalit Kukin siemenseos täyttää siemenseosluokkansa itävyys-, puhtaus- ja muut laatuvaatimukset. Siemenkauppiaiden liiton siemenseosluokituksen

Lisätiedot

OTTO KARHIN PUISTON PERUSPARANNUS, VAIHE II

OTTO KARHIN PUISTON PERUSPARANNUS, VAIHE II OTTO KARHIN PUISTON PERUSPARANNUS, VAIHE II Työkohtainen työselostus 11.3.2014 Versio1.0 päiväys: 11.4.2013 Yhdyskunta ja ympäristöpalvelut YLEIS TÄ RAKENNUSKOHTEESTA JA TYÖN SUORITUKSESTA... 3 Rakennuskohde

Lisätiedot

TARJOUSHINTA (alv 0 %) TARJOUSHINTA (alv 23 %) URAKKAHINTA YHTEENSÄ (sis. alv 23%) JYVÄSKYLÄN ETELÄINEN ALUEURAKKA HINTATARJOUSLOMAKE, YHTEENVETO

TARJOUSHINTA (alv 0 %) TARJOUSHINTA (alv 23 %) URAKKAHINTA YHTEENSÄ (sis. alv 23%) JYVÄSKYLÄN ETELÄINEN ALUEURAKKA HINTATARJOUSLOMAKE, YHTEENVETO JYVÄSKYLÄN ETELÄINEN ALUEURAKKA HINTATARJOUSLOMAKE, YHTEENVETO LIIKENNEVÄYLIEN JA -ALUEIDEN SEKÄ VIHERALUEIDEN HOITO JA KUNNOSSAPITO Urakkatarjouspyyntöönne 22.03.2012 viitaten tarjoudumme suorittamaan

Lisätiedot

TILAAJA TUOTTAJA päivä Takuuajan hoito kuinka varmistamme kaikkia osapuolia tyydyttävän lopputuloksen

TILAAJA TUOTTAJA päivä Takuuajan hoito kuinka varmistamme kaikkia osapuolia tyydyttävän lopputuloksen TILAAJA TUOTTAJA päivä 11.12.2012 Takuuajan hoito kuinka varmistamme kaikkia osapuolia tyydyttävän lopputuloksen Ritva Keko / Rakennusvirasto Helsingin kaupunki LUENNON SISÄLTÖ: Takuuajan hoito kuinka

Lisätiedot

Hautausmaiden kasvit -puut -pensaat -perennat -köynnökset -kesäkukat VIHERALUEIDEN HOITO JA HAUTAUSMAAN KASVIT SUNTION ON:

Hautausmaiden kasvit -puut -pensaat -perennat -köynnökset -kesäkukat VIHERALUEIDEN HOITO JA HAUTAUSMAAN KASVIT SUNTION ON: VIHERALUEIDEN HOITO JA HAUTAUSMAAN KASVIT SUNTION ON: osattava valita hautausmaille soveltuvat kasvit hallittava kasvien istutus ja hoito osattava tavallisimpien kasvinsuojelumenetelmien käyttö tunnettava

Lisätiedot

Oleellisimmat muutokset urakkaohjelmassa. HaKoYki

Oleellisimmat muutokset urakkaohjelmassa. HaKoYki Oleellisimmat muutokset urakkaohjelmassa HaKoYki 2014-2017 Kadut Yleistä Yksityistiekäytännöt muuttuvat 30.4.2015 jälkeen, jolloin kaupunki avustaa yksityisteitä enää vain rahallisesti. Urakkaan voi jäädä

Lisätiedot

23.9.2015. Sipoon kunta, Tekniikka- ja ympäristöosasto, Toimitilat. PL 7, 04131 Sipoo. Sibbo sjärgådsförening r.f.

23.9.2015. Sipoon kunta, Tekniikka- ja ympäristöosasto, Toimitilat. PL 7, 04131 Sipoo. Sibbo sjärgådsförening r.f. 1 (5) Vuokranantaja: Vuokralainen: Vuokrakohde: Sipoon kunta, Tekniikka- ja ympäristöosasto, Toimitilat. PL 7, 04131 Sipoo Sibbo sjärgådsförening r.f. Simsalö fd skola, Simsalö, 01150 Söderkulla. Vuokrakohteen

Lisätiedot

OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri

OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS 2016 Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri 2 OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE

Lisätiedot

Sorapintaiset ajoradat (km) laji tyyppi rekisteri I II III Kaikki yht. Ajoradat kesähoito katu 0,1 2,4 7,0 9,5

Sorapintaiset ajoradat (km) laji tyyppi rekisteri I II III Kaikki yht. Ajoradat kesähoito katu 0,1 2,4 7,0 9,5 Jkl:n eteläinen urakka-alue Yhteenveto väylät, pysäköinti 14.3.2012 yhtveto_katu Ajoradat (km) Ajoradat kesähoito katu 10,5 28,4 55,0 93,9 Ajoradat kesähoito yhteensä 10,5 28,4 55,0 93,9 Ajoradat talvihoito

Lisätiedot

KOTIPIHAN PERENNAOHJE

KOTIPIHAN PERENNAOHJE KOTIPIHAN PERENNAOHJE Miten rakennetaan perennaryhmiä erilaisille kasvupaikoille: auringosta varjoon, kuivasta kosteaan? Tässä työohjeessa on monivuotisten kukkien istutusohjeita ja hoitoa helpottavia

Lisätiedot

KAIVUTYÖOHJEET JA LIIKENNEJÄRJESTELYT YLEISILLÄ ALUEILLA

KAIVUTYÖOHJEET JA LIIKENNEJÄRJESTELYT YLEISILLÄ ALUEILLA Liite Yt 4 / 25.11.2010 KAIVUTYÖOHJEET JA LIIKENNEJÄRJESTELYT YLEISILLÄ ALUEILLA (Katu, puisto, tms.) Hyväksytty yhdyskuntatekniikan lautakunnassa 25.11.2010 97 1 1. Kaivutöissä noudatettavat ohjeet Tämä

Lisätiedot

KÄRHÖJEN JA KÖYNNÖSTEN ISTUTUS JA HOITO

KÄRHÖJEN JA KÖYNNÖSTEN ISTUTUS JA HOITO Isokukkaiset kärhöt ovat monien mielestä kauneimpia meillä kasvatetuista köynnöksistä. Pelkäämme turhaan kärhöjen talvehtimista, sillä oikein istutettuina ja hoidettuina ne talvehtivat suojaisessa paikassa

Lisätiedot

Marjaomenapensas kasvaa noin kaksi metriä korkeaksi ja saman verran leveäksi.

Marjaomenapensas kasvaa noin kaksi metriä korkeaksi ja saman verran leveäksi. Marjaomenapensas Marjaomenapensas kasvaa noin kaksi metriä korkeaksi ja saman verran leveäksi. Marjaomenapensasta leikataan ainoastaan harventamalla, jotta se saadaan kukkimaan täydessä loistossaan. Vanhoista

Lisätiedot

Paakkukoon ja kylvöajan vaikutus kuusen taimien rakenteeseen ja istutusmenestykseen. Jouni Partanen

Paakkukoon ja kylvöajan vaikutus kuusen taimien rakenteeseen ja istutusmenestykseen. Jouni Partanen Paakkukoon ja kylvöajan vaikutus kuusen taimien rakenteeseen ja istutusmenestykseen Jouni Partanen Tausta Paakkutaimien 1980-luvulla laaditut keskipituussuositukset perustuvat taimien kasvatustiheyteen

Lisätiedot

MÄÄRÄMITTAUSPERUSTEET HANKEKOHTAISET TÄYDENNYKSET

MÄÄRÄMITTAUSPERUSTEET HANKEKOHTAISET TÄYDENNYKSET HANKEKOHTAISET TÄYDENNYKSET Asfaltointi- ja tiemerkintätyöt (MALLIASIAKIRJA) 2(9) YLEISTÄ Nämä määrämittausperusteet noudattavat Infra 2015 Rakennusosa- ja hankenimikkeistöä ja Infraryl 2010 Osa 1 Väylät

Lisätiedot

ASIKKALAN KUNTA LIIKUNTAPAIKKOJEN KUNNOSSAPIDON TEHTÄVÄKORTIT MÄÄRITELMIÄ 2 LIIKUNTAPAIKKOJEN PUHTAANAPITO 3

ASIKKALAN KUNTA LIIKUNTAPAIKKOJEN KUNNOSSAPIDON TEHTÄVÄKORTIT MÄÄRITELMIÄ 2 LIIKUNTAPAIKKOJEN PUHTAANAPITO 3 1 ( 19 ) ASKKALAN KUNTA LKUNTAPAKKOJEN SSÄLLYSLUETTELO MÄÄRTELMÄ 2 LKUNTAPAKKOJEN PUHTAANAPTO 3 KVTUHKAPNTASTEN PALLOKENTTEN KUNNOSSAPTO 5 LENTOPALLOKENTTEN KUNNOSSAPTO 8 BEACH VOLLEY KENTTEN KUNNOSSAPTO

Lisätiedot

Viherympäristöliiton hyväksymät

Viherympäristöliiton hyväksymät Viherympäristöliiton hyväksymät Taimitarhakasvien lajitteluohjeet viherrakentamiseen Nämä ovat Viherympäristöliitto ry:n suositus taimitarhakasvien lajittelu- ja niputusohjeiksi. Jos näitä ohjeita sovelletaan

Lisätiedot

Taimet täyttävät taimiaineistolain (1205/94 ja laki sen muuttamisesta 727/00) ja sen perusteella annetuissa säädöksissä määrätyt vaatimukset.

Taimet täyttävät taimiaineistolain (1205/94 ja laki sen muuttamisesta 727/00) ja sen perusteella annetuissa säädöksissä määrätyt vaatimukset. InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 1 23311 Puistopuut Puistopuulla tarkoitetaan puisto- tai muille viheralueille tai pihoille istutettavia puita, joiden rungonkorkeudelle ei aseteta erityisiä vaatimuksia.

Lisätiedot

Rintamamiestalon puutarhan kunnostus. Anu Tarkia Opinnäytetyö 20.10.2015 Puutarhatalouden perustutkinto Ammattiopisto Livia / Maaseutuopisto

Rintamamiestalon puutarhan kunnostus. Anu Tarkia Opinnäytetyö 20.10.2015 Puutarhatalouden perustutkinto Ammattiopisto Livia / Maaseutuopisto Rintamamiestalon puutarhan kunnostus Anu Tarkia Opinnäytetyö 20.10.2015 Puutarhatalouden perustutkinto Ammattiopisto Livia / Maaseutuopisto Kohde Vuonna 1947 rakennetun rintamamiestalon puutarhan kunnostustyöt

Lisätiedot

KUNTOMÄÄRITYKSEN PERIAATTEET

KUNTOMÄÄRITYKSEN PERIAATTEET KUNTOMÄÄRITYKSEN PERIAATTEET Tienvarsikalusteilla tarkoitetaan tässä yhteydessä tielaitoksen ja muiden ylläpitämiä levähdys- ja pysäköimisalueiden sekä lauttapaikkojen pöytiä, istuimia, katoksia, käymälöitä,

Lisätiedot

Hoitosuunnitelma As Oy Vantaan Seljankukka

Hoitosuunnitelma As Oy Vantaan Seljankukka 7.11.2016 Hoitosuunnitelma As Oy Vantaan Seljankukka Taloyhtiön pihan pensaat ovat osittain varsin hyväkuntoisia, mutta osa alueista on pahoin rikkaruohottuneita, jolloin pensaat kasvavat kituliaasti.

Lisätiedot

As Oy Mäkärä Hakamaankuja 1

As Oy Mäkärä Hakamaankuja 1 As Oy Mäkärä Hakamaankuja 1 Asunto-osakeyhtiö Mäkärän tontin puut kuntoarvioitiin marraskuussa 2014. Kuntoarvioinnissa puista tutkittiin silmämääräisesti puun tyven, rungon ja latvuksen kunto. Lisäksi

Lisätiedot

MÄÄRITELMIÄ LEIKKIPUISTOJEN KÄSILUMITYÖT PUISTOJEN PUHTAANAPITO NUR MIKOIDEN JA NIITTYJEN HOITO PERENNOJEN HOITO SIPULI- JA MUKULAKASVIEN HOITO

MÄÄRITELMIÄ LEIKKIPUISTOJEN KÄSILUMITYÖT PUISTOJEN PUHTAANAPITO NUR MIKOIDEN JA NIITTYJEN HOITO PERENNOJEN HOITO SIPULI- JA MUKULAKASVIEN HOITO 1 ( 31 ) JYVÄSKYLÄN ETELÄINEN ALUEURAKKA LIIKENNEVÄYLIEN SEKÄ PUISTOJEN HOIDON JA KUN- NOSSAPIDON TEHTÄVÄKORTIT SISÄLLYSLUETTELO B VIHERALUEET MÄÄRITELMIÄ LEIKKIPUISTOJEN KÄSILUMITYÖT PUISTOJEN PUHTAANAPITO

Lisätiedot

23312 Katupuut. InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 26.3.2015/KM 1 JULKAISTAAN

23312 Katupuut. InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 26.3.2015/KM 1 JULKAISTAAN InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 26.3.2015/KM 1 23312 Katupuut Katupuilla tarkoitetaan kadun- tai liikenneväylän keski- tai välikaistoille sekä lähelle kadunvartta istutettavia runkopuita, joiden rungonkorkeutta

Lisätiedot

Leikkikenttien ja lähiliikuntapaikkojen kuluttajaturvallisuuslain 920/2011 7 mukainen turvallisuusasiakirja

Leikkikenttien ja lähiliikuntapaikkojen kuluttajaturvallisuuslain 920/2011 7 mukainen turvallisuusasiakirja 1.10.2015 Leikkikenttien ja lähiliikuntapaikkojen kuluttajaturvallisuuslain 920/2011 7 mukainen turvallisuusasiakirja Tekninen Lautakunta 13.10.2015 Sivu 1 Sisällys 1. Johdanto... 3 1.1. Leikkipaikkojen

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI KORPILAHDEN SATAMAN LEIKKIPUISTO VIHERRAKENNUSSUUNNITELMA SUUNNITELMASELOSTUS 29.01.2010

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI KORPILAHDEN SATAMAN LEIKKIPUISTO VIHERRAKENNUSSUUNNITELMA SUUNNITELMASELOSTUS 29.01.2010 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI KORPILAHDEN SATAMAN LEIKKIPUISTO VIHERRAKENNUSSUUNNITELMA SUUNNITELMASELOSTUS 29.01.2010 YMPÄRISTÖSUUNNITTELU HARJU- SOINI KY Ympäristösuunnittelu Harju-Soini Ky Sivu 1/5 YLEISTÄ Sito

Lisätiedot

OPUS Ylläpidon tuotteistus Turun pilotti OPUS hanke = Kuntien teknisen toimen palveluiden optimointi ja hallinta

OPUS Ylläpidon tuotteistus Turun pilotti OPUS hanke = Kuntien teknisen toimen palveluiden optimointi ja hallinta OPUS Ylläpidon tuotteistus Turun pilotti OPUS hanke = Kuntien teknisen toimen palveluiden optimointi ja hallinta 9.5. kehto, tampere 1 Turun rinnakkaishanke Luoda käytännössä kuntien infraomaisuuden ylläpitoon

Lisätiedot

Valvojan päätäntävallan tarkka määrittely jo urakan alussa (tai ennen) Muutoksia tehtäessä on kysyttävä SUUNNITTELIJALTA, VALVOJALTA JA TILAAJALTA

Valvojan päätäntävallan tarkka määrittely jo urakan alussa (tai ennen) Muutoksia tehtäessä on kysyttävä SUUNNITTELIJALTA, VALVOJALTA JA TILAAJALTA Valvojan rooli ja valvontatyö käytännössä Työmaavalvonnan tarkoituksena on varmistaa rakentamisen laatu saavutetaan haluttu lopputulos sopimuksen mukaisuus hyvän rakennustavan noudattaminen, jos sopimuksia

Lisätiedot

Opas katualueiden hoidosta ja vastuurajoista Reisjärven kunnassa

Opas katualueiden hoidosta ja vastuurajoista Reisjärven kunnassa Opas katualueiden hoidosta ja vastuurajoista Reisjärven kunnassa päivitetty 12.11.2017 Katualueiden kunnossa- ja puhtaanapidon vastuunjako Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta

Lisätiedot

23.2.2016 Matti Antikainen. Hoidon ja ylläpidon alueurakka Kuopio 2016-2021

23.2.2016 Matti Antikainen. Hoidon ja ylläpidon alueurakka Kuopio 2016-2021 Hoidon ja ylläpidon alueurakka Kuopio 2016-2021 1 Hoidon ja ylläpidon alueurakka Kuopio 2016-2021 Hoidon ja ylläpidon alueurakka Kuopio 2016-2021 Pääasiallinen alue: Kuopio Leppävirta Varkaus Siilinjärvi

Lisätiedot

Taloyhtiön pihatalkoo opas

Taloyhtiön pihatalkoo opas Taloyhtiön pihatalkoo opas TALKOOT PAKKOPULLAA VAI MUKAVAA YHDESSÄ TEKEMISTÄ Jotta talkoot olisivat menestys, pitää osallistujien viihtyä! Parhaimmillaan talkoot on tilaisuus, jossa taloyhtiöin yhteishenki

Lisätiedot

Pihan perusparannushankkeen suunnittelu ja toteutus. Finnbuild 27.9.2008

Pihan perusparannushankkeen suunnittelu ja toteutus. Finnbuild 27.9.2008 Pihan perusparannushankkeen suunnittelu ja toteutus Finnbuild 27.9.2008 Syitä piharemonttiin Kiinteistöön kohdistuva remontti > pihat särkyvät remontissa > syntyy suuri kontrasti talon ja pihan välille

Lisätiedot

TAPIOLAN ALUEURAKKA /19 VESIAIHEIDEN HOITO 2012

TAPIOLAN ALUEURAKKA /19 VESIAIHEIDEN HOITO 2012 1(6) Asianumero 1411/02.08.00/2012 TAPIOLAN ALUEURAKKA 2012 2017/19 VESIAIHEIDEN HOITO 2012 2(6) ESPOON KAUPUNKI tekninen keskus TYÖSELOSTUS Katu ja viherpalvelut TAPIOLAN YLEISTEN VIHERALUEIDEN HOITO

Lisätiedot

ASEMA-ALUEIDEN VIHERYMPÄRISTÖN HOITOLUOKITUS

ASEMA-ALUEIDEN VIHERYMPÄRISTÖN HOITOLUOKITUS ASEMA-ALUEIDEN VIHERYMPÄRISTÖN HOITOLUOKITUS Postiosoite/Postadress Käyntiosoite/Besöksadress Puhelin/Telefon Fax Sähköposti/E-post Kotisivu/Hemsida PL 185, 00101 Helsinki Keskuskatu 8, 7 krs. (09) 5840

Lisätiedot

L E I K K I P A I K K O J E N TURVATARKASTUKSET

L E I K K I P A I K K O J E N TURVATARKASTUKSET L E I K K I P A I K K O J E N TURVATARKASTUKSET LEIKKIPAIKKOJEN TURVALLISUUS EI OLE LEIKIN ASIA Leikkipaikat ovat lasten ja koko perheen oppimiseen, leikkiin ja huolettomaan liikkumiseen tarkoitettuja

Lisätiedot

Muutoksia ja tarkennuksia päivättyyn tarjouspyyntöön ja Karttulan alueurakan julkiseen hankintakilpailuun

Muutoksia ja tarkennuksia päivättyyn tarjouspyyntöön ja Karttulan alueurakan julkiseen hankintakilpailuun KUOPION KAUPUNKI Kaupunkiympäristön palvelualue Rakentamisen ja kunnossapidon palvelut Karttulan alueurakka 2017 2022 5.4.2017 Lisäkirje 1 Muutoksia ja tarkennuksia 2.3.2017 päivättyyn tarjouspyyntöön

Lisätiedot

Vaalan kunta. Vaalantie 14 91700 VAALA

Vaalan kunta. Vaalantie 14 91700 VAALA Vaalan kunta Tekniset palvelut Vaalantie 14 91700 VAALA Tarjouspyyntö Vaalan Palvelutalosäätiön, Vaalan Vanhustentaloyhdistys ry:n, Kiinteistö Oy Vaalahakan, As Oy Vaalan Uitonkartanon ja Kiinteistö Oy

Lisätiedot

Tehdashistorian elementtejä

Tehdashistorian elementtejä Tehdashistorian elementtejä Vanhaa paperitehtaan esineistöä otetaan talteen ja säilytetään tulevaa käyttöä varten. Esineet voidaan käyttää osana ympäristörakentamista tai paperitehtaan uutta sisustusta.

Lisätiedot

Viheralueiden hoitoluokat. Akaan puistoalueiden tulevat hoitoluokat

Viheralueiden hoitoluokat. Akaan puistoalueiden tulevat hoitoluokat Viheralueiden hoitoluokat Akaan puistoalueiden tulevat hoitoluokat Mikä on viheralue? Taajaman viheralueita ovat virkistysalueet, puistot, ulkoiluun ja urheiluun liittyvät viheralueet, avoimet niityt,

Lisätiedot

Puunhoito kaupunkiympäristössä & töiden valvonta. Työnjohtaja, arboristi Sami Kiema Vihervalvojakurssi HAMK 01.12.2015

Puunhoito kaupunkiympäristössä & töiden valvonta. Työnjohtaja, arboristi Sami Kiema Vihervalvojakurssi HAMK 01.12.2015 Puunhoito kaupunkiympäristössä & töiden valvonta Työnjohtaja, arboristi Sami Kiema Miksi puita kannattaa hoitaa? Puut ovat merkityksellisiä niin maisemallisesti, kuin terveydellisesti. Puusto luonnottomassa

Lisätiedot

Katupuut, nurmikot, niityt

Katupuut, nurmikot, niityt Katupuut, nurmikot, niityt Alustus 23.1.2017 /mm Mäkelänkatu, Helsinki Puunrungon tulee sijaita vähintään 5,5, mutta paremmin 6 metrin etäisyydellä rakennuksen seinästä... Rivissä tulee puiden keskinäisten

Lisätiedot

ULKOALUEIDEN HOIDON PALVELUKUVAUS

ULKOALUEIDEN HOIDON PALVELUKUVAUS KOSKELANTALOT OY 1 PL 69 LIITE 1 35801 MÄNTTÄ LY 0529095-9 ULKOALUEIDEN HOIDON PALVELUKUVAUS 1 ULKOALUEIDEN HOITO 1.1 Yleistä Ulkoalueiden hoito on kiinteistönhoitoa, joka kohdistuu rakennuksen ulkopuolisiin

Lisätiedot

KAIVOLAN PIENTALOALUEEN 1. OSA-ALUE

KAIVOLAN PIENTALOALUEEN 1. OSA-ALUE RAKENTAMISOHJE KAIVOLAN PIENTALOALUEEN 1. OSA-ALUE Sisällysluettelo Sivu Sijaintikartta 1 Yleistä 2 Rakennusten sijainti tontilla 3 Rakennustyypit 3 Perustaminen 3 Aidat, istutukset, pihat 4 Suunnittelu

Lisätiedot

Opas katualueiden hoidosta ja vastuurajoista Pirkkalan kunnassa

Opas katualueiden hoidosta ja vastuurajoista Pirkkalan kunnassa Opas katualueiden hoidosta ja vastuurajoista Pirkkalan kunnassa päivitetty 10.3.2015 Katualueiden kunnossa- ja puhtaanapidon vastuunjako Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta

Lisätiedot

PEURANNIEMEN LEIKKIPAIKKA

PEURANNIEMEN LEIKKIPAIKKA TYRNÄVÄN KUNTA JUURTUMISEN PAIKKA PEURANNIEMEN LEIKKIPAIKKA SUUNNITELMASELOSTUS SISÄLLYS 1 SUUNNITTELUALUE s. 3 2 SUUNNITELMAN RATKAISUT s. 4 2.1 KALUSTEET JA VARUSTEET s. 4 2.2 PÄÄLLYS- JA PINTARAKENTEET

Lisätiedot

Kirjanpainajatuhojen torjuntaopas Onko metsässäsi kuolleita kuusia tai myrskytuhopuita?

Kirjanpainajatuhojen torjuntaopas Onko metsässäsi kuolleita kuusia tai myrskytuhopuita? Kirjanpainajatuhojen torjuntaopas Onko metsässäsi kuolleita kuusia tai myrskytuhopuita? Metsäkeskus 2014 { 2 } Mene metsään - tarkastele etenkin vanhoja kuusikoitasi! Löydätkö pystyyn kuolleita yksittäisiä

Lisätiedot

Työmaan siivous pintojen ja kalusteiden asennuksen aikana

Työmaan siivous pintojen ja kalusteiden asennuksen aikana KUOPION KAUPUNKI RAKENNUSSIIVOUSOHJE 1(5) Tilakeskus Siivoustoimi 8.2.2006 raksiivohj.doc RAKENTAMISEN AIKAINEN SIIVOUS - Urakoitsijoiden vastuut rakennussiivouksesta ja jätteiden lajittelusta määritellään

Lisätiedot

Kunnossapidon laatu. Tielaitos. Tienvarsikalusteiden kuntoluokitus 1'. Kunnossapidon ohjaus. Tuotannon palvelukeskus

Kunnossapidon laatu. Tielaitos. Tienvarsikalusteiden kuntoluokitus 1'. Kunnossapidon ohjaus. Tuotannon palvelukeskus Kunnossapidon laatu Tielaitos Tienvarsikalusteiden kuntoluokitus : 1'. Kunnossapidon ohjaus Helsinki 1994 Tuotannon palvelukeskus Kunnossapidon laatu Tienvarsikalusteiden kuntoluokitus Tielaitos Tuotannon

Lisätiedot

Väylät aurataan muiden väylien tultua auratuiksi. Ainoastaan arkipäivisin klo 7 ja 16 välillä, lukuun ottamatta erityisen vaikeita olosuhteita.

Väylät aurataan muiden väylien tultua auratuiksi. Ainoastaan arkipäivisin klo 7 ja 16 välillä, lukuun ottamatta erityisen vaikeita olosuhteita. 12.3.2015 HOITOTASON MÄÄRITTELY 2015 1/5 Lumen poisto Aloitetaan, kun lunta on Aloitetaan, kun lunta on kertynyt enintään 3 cm. kertynyt enintään 5 cm. Aurataan ennen asuntokatuja. Polanteen poisto Polanteet

Lisätiedot

Taimesta kirsikkapuuksi ohjeita kotipuutarhurille kirsikkapuun istuttamisesta, hoidosta ja lajikkeista

Taimesta kirsikkapuuksi ohjeita kotipuutarhurille kirsikkapuun istuttamisesta, hoidosta ja lajikkeista Taimesta kirsikkapuuksi ohjeita kotipuutarhurille kirsikkapuun istuttamisesta, hoidosta ja lajikkeista Kasvupaikan valinta Kirsikkapuulle valitaan pihasta valoisa, kostea ja aurinkoinen paikka. Parhaiten

Lisätiedot

OULUNSALON ALUEURAKAN LAATUSUUNNITELMAMALLI Laatusuunnitelmamalli 1(5) OUKA/1581/ /

OULUNSALON ALUEURAKAN LAATUSUUNNITELMAMALLI Laatusuunnitelmamalli 1(5) OUKA/1581/ / Laatusuunnitelmamalli 1(5) 17.3.2015 OUKA/1581/02.08.02/2015 OULUNSALON ALUEURAKAN LAATUSUUNNITELMAMALLI 17.03.2015 Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut, katu ja viherpalvelut Postiosoite: PL 32, 90015 Oulun

Lisätiedot

Runko: Halkeamia ja kuorettomia alueita ja runsaasti lahoa. Laho nousee myös onkalosta tyvellä. Poistettu iso oksa rungosta.

Runko: Halkeamia ja kuorettomia alueita ja runsaasti lahoa. Laho nousee myös onkalosta tyvellä. Poistettu iso oksa rungosta. 94. Quercus robur 94. Quercus robur 28 cm maasta (sensori 1, pohjoinen) Läpimitta 122,8 cm keskimäärin 70 % Poistettu iso oksa Paljon. Suuri laho-onkalo, joka on yksi metriä syvä sondilla mitattuna. Onkalo

Lisätiedot

ESKOLANPELTO VIHERALUEIDEN HOITOSUUNNITELMA. Tyrnävän kunta, Ympäristö- ja tekninen osasto Anne-Mari Kemppainen 2010

ESKOLANPELTO VIHERALUEIDEN HOITOSUUNNITELMA. Tyrnävän kunta, Ympäristö- ja tekninen osasto Anne-Mari Kemppainen 2010 ESKOLANPELTO VIHERALUEIDEN HOITOSUUNNITELMA Tyrnävän kunta, Ympäristö- ja tekninen osasto Anne-Mari Kemppainen 2010 SISÄLTÖ 1 VIHERALUEIDEN HOITOLUOKAT ESKOLANPELLON ALUEELLA s. 3 1.1 Hoitoluokkien väliset

Lisätiedot

Arkkuhautojen hoitohinnat

Arkkuhautojen hoitohinnat Arkkuhautojen hoitohinnat Ruohohoito Aika Ruoho ja kesäkukat Aika Haudan 1 kesä 5 kesää 10 kesää 25 kesää Haudan Kukkien 1 kesä 5 kesää 10 kesää leveys leveys lkm 1 56,85 295,55 649,10 2298,05 1 3 104,25

Lisätiedot

HAUTAINHOITORAHASTOJEN. HINNASTO 1.1.2016 alkaen

HAUTAINHOITORAHASTOJEN. HINNASTO 1.1.2016 alkaen HAUTAINHOITORAHASTOJEN HINNASTO 1.1.2016 alkaen Yhteystiedot Laskutukseen ja hoitosopimuksiin liittyvät asiat: Lahti 044 719 4659 Nastola 040 801 3624 Hoitoon liittyvät asiat: Levon hautausmaa 044 719

Lisätiedot

Kevytrakenteiselle polulle tulevan suodatinkankaan tilaaja on hankkinut

Kevytrakenteiselle polulle tulevan suodatinkankaan tilaaja on hankkinut TARJOUSPYYNTÖ Tarjousnimike Vireä Malisjoki II projekti Jyrkänrannan rakentaminen Tarjouksen sisältö Nivalan kaupungin tekninen toimi pyytää tarjousta Jyrkänrannan rakentamisesta. Rakentaminen syksyllä

Lisätiedot

HIILINIELUT JA MAANKÄYTTÖMUUTOSTEN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT MAANKÄYTÖN SUUNNITTELUSSA RIINA KÄNKÄNEN, RAMBOLL FINLAND OY

HIILINIELUT JA MAANKÄYTTÖMUUTOSTEN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT MAANKÄYTÖN SUUNNITTELUSSA RIINA KÄNKÄNEN, RAMBOLL FINLAND OY HIILINIELUT JA MAANKÄYTTÖMUUTOSTEN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT MAANKÄYTÖN SUUNNITTELUSSA RIINA KÄNKÄNEN, RAMBOLL FINLAND OY KUNTIEN HIILITASE -KARTOITUS JA MAANKÄYTTÖMUUTOSTEN HIILILASKURI Hankekokonaisuudessa:

Lisätiedot

Infratoimialan työturvallisuuskannustimet Viisaat kypärät yhteen seminaari 7.5.2014 Fur Center, Vantaa

Infratoimialan työturvallisuuskannustimet Viisaat kypärät yhteen seminaari 7.5.2014 Fur Center, Vantaa Infratoimialan työturvallisuuskannustimet Viisaat kypärät yhteen seminaari 7.5.2014 Fur Center, Vantaa Risto Lappalainen Liikennevirasto, työturvallisuusvastaava p. 0295 34 3966 Hanke kust.arvio valmis

Lisätiedot