KOVASSA PRÄSSISSÄ DORTMUNDISSA

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KOVASSA PRÄSSISSÄ DORTMUNDISSA"

Transkriptio

1 SUOMEN PALLOLIITON JÄSENLEHTI 2/2014 VOITTOJA JOKA PÄIVÄ KOVASSA PRÄSSISSÄ DORTMUNDISSA HELMARIT JULIETTE KEMPPI HUUHKAJAT KARI ARKIVUO PIKKUHUUHKAJAT TOMMI KAUTONEN YKSI MEISTÄ TONI KALLIO

2 Kotimaiset jalkapallosarjat ovat täydessä käynnissä, ja Futsal-Liigassa mestariksi on kruunattu Ilves FS Ylen televisioimassa kolmannessa finaalissa. Touko kesäkuu on pullollaan maaotteluita. Huuhkajat kohtaa Tšekin Olympiastadionilla 21.5., minkä jälkeen ryhmä suuntaa Baltic-cupiin Latviaan. Alle 21-vuotiaiden maajoukkue jatkaa EMkarsintaa Myllykoskella ottelulla Moldovaa vastaan nuorennetulla joukkueella. Helmarit kohtaa MM-karsinnassa Itävallan vieraissa ja neljä päivää myöhemmin Bulgarian Helsingissä. Näistä voit lukea lisää sekä Futarista että osoitteessa Nautinnollisia lukuhetkiä! FUTARI 2/2014 Sami Terävä Viestintäpäällikkö Palloliitto

3 AVAUS 11 Huuhkajalegenda Sami Hyypiä esittelee MM-kisajoukkueiden tähdet, joista monet hän on kohdannut pelaajana tai valmentajana. KANSIJUTTU Loppuvuodesta kuulin, että Dortmundissa ollaan kiinnostuneita. Kävin täällä ennen joulua, ja kaikki vaikutti mielenkiintoiselta, Tim Väyrynen kertoo. HELMARIT Juliette Kempin kiireiseen kesään kuuluu Helmarien MM-karsintapelejä ja alle 20-vuotiaiden naisten MM-lopputurnaus Kanadassa. HUUHKAJAT Kari Arkivuo kertoo, miten laitahyökkääjästä on tullut hyökkäävä puolustaja Allsvenskanin Häckenille ja A- maajoukkueelle. PIKKUHUUHKAJAT Tommi Kautonen tekee läheistä yhteistyötä Mixu Paatelaisen kanssa, jotta Pikkuhuuhkajista kasvaisi A- maajoukkuemiehiä. YKSI MEISTÄ Toni Kallio on jättänyt ammattilaiskentät ja ohjaa nuoria lahjakkuuksia Ilveksen talenttivalmentajana Tampereella.

4 JULKAISIJA SUOMEN PALLOLIITTO RY VASTAAVA PÄÄTOIMITTAJA SAMI TERÄVÄ, PUH. (09) (VAIHDE), POSTIOSOITE: PL 191, HELSINKI KUSTANTAJA A-LEHDET DIALOGI OY TOIMITUSPÄÄLLIKKÖ JOUKO VUORELA ULKOASU MIKKO HIRVONEN, DIALOGI.FI, PUH. (09) (VAIHDE), POSTIOSOITE: PL 410, HELSINKI ILMOITUSMYYNTI A-LEHDET OY, MYYNTIPÄÄLLIKÖT, MEDIAOPAS.A-LEHDET.FI, PUH. (09) (VAIHDE) ISSN AIKAKAUSLEHTIEN LIITON JÄSEN

5

6 SAMI HYYPIÄ ALL OVER PRESS MM-kisat potkaistaan käyntiin torstaina klo 23:00 isäntämaa-brasilian ja Kroatian välisellä ottelulla. Loppuottelu pelataan noin kuukautta myöhemmin sunnuntaina klo 22:00 legendaarisella Maracanã-stadionilla. Huuhkajalegenda Sami Hyypiä esittelee MM-kisajoukkueiden kuumimmat pelaajat pelipaikoittain.

7 MANUEL NEUER SAKSA SYNTYNYT PELIPAIKKA Maalivahti A-MAAOTTELUT/MAALIT 45/0 SEURA FC Bayern München Olen kohdannut hänet sekä pelaajana että valmentajana. Todennäköisesti tämän hetken paras maalivahti koko maailmassa. Heikkoja osa-alueita ei ole. Ihailen hänen kykyään reagoida irtopalloihin ja tulla katkoihin pitkällekin omasta maalista. Jos ottelut menevät rankkareihin, Yogi Löwin ei tarvitse olla huolissaan. Neuer on isokokoisena ja ulottuvana maalivahtina erittäin vahva torjuja. Reaktiot ovat myös huippuluokkaa, joten Saksa pystyy jälleen kerran tukeutumaan huippumaalivahtiin MM-kisoissa.

8 PHILIPP LAHM SAKSA SYNTYNYT PELIPAIKKA Laitapuolustaja A-MAAOTTELUT/MAALIT 105/5 SEURA FC Bayern München Äärettömän hankalasti puolustettava puolustaja. Todennäköisesti hän pelaa laitapakkina kisoissa, koska Saksalla on niin paljon vaihtoehtoja keskikentälle. Osoitti alkukaudella keskikentän keskellä, miten monipuolinen pelaaja hän on. Vastustajajoukkueen valmentajan täytyy ottaa Lahmin nousut pois, muuten käy heikosti. Lahmin ajoitukset ja pelinlukutaito ovat loistavia. Hän osaa lukea tilanteen, ja vain aniharvoin hän pelaa itsensä ulos nousuillaan. Syöttötarkkuus on myös huippuluokkaa hallitsee pitkät ja lyhyet syötöt tilanteiden mukaan.

9 VINCENT KOMPANY BELGIA SYNTYNYT PELIPAIKKA Keskuspuolustaja A-MAAOTTELUT/MAALIT 56/4 SEURA Manchester City Hannu Tihisen oppipoika on kasvanut Anderlechtista Cityn kapteeniksi ja Belgian nuoren joukkueen selkärangaksi. Erittäin urheilullinen kaveri, tosin tänä vuonna on tehnyt virheitä enemmän kuin parina viime vuonna yhteensä. Jos jostain syystä ei kulje, Belgialla on topparivarastossaan aika paljon vaihtoehtoja. Uskon kuitenkin, että Kompany pelaa korkealla tasolla kisoissa. Erikoistilanteissa ase hyökkäyspäässä, sillä hän on ulottuva pelaaja ja vahva ilmassa. Tyypillinen Belgian nykyjoukkueen vahvalla itseluottamuksella varustettu tähti.

10 THIAGO SILVA BRASILIA SYNTYNYT PELIPAIKKA Keskuspuolustaja A-MAAOTTELUT/MAALIT 45/2 SEURA Paris Saint-Germain Kehittyy koko ajan ja alkaa olla yksi maailman parhaista pelipaikallaan. Moderni liikkuva toppari, joka on erittäin vaarallinen myös erikoistilanteissa. Hänellä on loistavasti ajoitetut liukutaklaukset, joita hän myös käyttää paljon. Tosin hyvin ennakoiva hyökkääjä voi saada näiden ansiosta myös erikoistilanteita, sillä ainakin jotkut taklauksista ovat hyvin riskialttiita. Pelin rakentajana erinomainen, nousee hyvällä pelisilmällään myös tukemaan hyökkäyksiä. Harvemmin kuitenkaan pelaa itseään täysin ulos.

11 MARCELO BRASILIA SYNTYNYT PELIPAIKKA Laitapuolustaja A-MAAOTTELUT/MAALIT 29/4 SEURA Real Madrid Todella ikävä pelaaja vastustajan kannalta. Pelaa kovaa, on nopea ja taitava. Hänen nousujensa ottaminen vaatii paljon ennakkotyötä ja vastapelaajalta reaktiokykyä. Moderni nouseva pakki, joka varmaan joskus oman urani alkuaikoina olisi ollut laitahyökkääjä. Hän on melkoinen ase, sillä vahvan puolustamisen lisäksi hän pystyy alustamaan ja jopa tekemään maaleja. Brasilian palapelissä Marcelo on tärkeässä roolissa, molempiin suuntiin. Ainoa ongelma saattaa tulla korttien määrässä ja siinä, ettei ole kuulunut Realin avauksen vakiomiehiin koko ajan.

12 BASTIAN SCHWEINSTEIGER SAKSA SYNTYNYT PELIPAIKKA Keskikenttä A-MAAOTTELUT/MAALIT 101/23 SEURA FC Bayern München Saksan joukkueen sielu ja esimerkkipelaaja. Nämä kisat saattavat olla Scwheinille viimeiset, joissa hän voi voittaa näin isossa roolissa, joten on varmaa, että mies on todella motivoitunut. Kivikova kilpailu tuo joukkueeseen vaihtuvuutta, mutta vielä nyt hän on Löwin kulmapelaaja, pallonriistäjä ja tarvittaessa maalintekijä. Monella tavalla henkinen johtaja joukkueessa, jossa vastuunkantajia on paljon. Monipuolisuudessaan yksi maailman parhaista keskikenttäpelaajista. Schweini ei ole ehkä näyttävin pelaaja, mutta yksi tehokkaimmista hän on.

13 ANDREA PIRLO ITALIA SYNTYNYT PELIPAIKKA Keskikenttä A-MAAOTTELUT/MAALIT 108/13 SEURA Juventus Italian konkari jaksaa vain jalostua pelaajana. Syöttötarkkuus on huippuluokkaa ja pelin rytmittäjänä yksi parhaista. Jos Pirlon saa pois pelistä, Italian peli voi tyrehtyä. Mielenkiintoista nähdä, miten Thiago Mottan ja Pirlon työnjako kisoissa toimii. Todennäköisesti hyvin ja tätä kautta Italialla on hyvin vahva keskikentän keskusta. Erikoistilanteiden antajana Pirlo on ollut jo vuosia yksi Euroopan parhaista. Suorien vapareiden paikkoja ei juuri kannata antaa, sillä Pirlo harvemmin osuu muuriin. Hänen tapauksessaan tarkkuus voittaa laukauksen lujuuden.

14 LIONEL MESSI ARGENTIINA SYNTYNYT PELIPAIKKA Laitahyökkääjä A-MAAOTTELUT/MAALIT 83/37 SEURA FC Barcelona Argentiina on ottanut lusikan kauniiseen käteen ja rakentanut joukkueensa Messin ympärille ei useamman tähden, kuten viime kisoissa. Messiä on arvosteltu viime aikoina, mutta heikoimmillaankin hän on hyvä, keskinkertaisimmillaan erinomainen. Messi tulee tällä kertaa olemaan yksi MM-kisojen parhaista pelaajista, veikkaan. Yleensä valtavia ottelumääriä pelanneen Messin pakkolepo on vain hyvä asia Argentiinan maajoukkueelle. Messi pääsee MM-kisoihin suhteellisen tuoreena ja varmasti tosi nälkäisenä.

15 CRISTIANO RONALDO PORTUGALI SYNTYNYT PELIPAIKKA Hyökkääjä A-MAAOTTELUT/MAALIT 110/49 SEURA Real Madrid Tämän vuoden maailman paras eikä syyttä. Muuten suhteellisen keskinkertainen Portugali voi edetä pitkälle Ronaldon yksilösuorituksilla. Voitti Zlatania vastaan käydyn kaksintaistelun karsinnoissa maalilla. Portugali on Ronaldon joukkue ja se hyväksytään. Ronaldo päättää kentällä, mitä hän haluaa tehdä ja missä hän liikkuu. Myös kaikki vapaapotkut, jotka hän haluaa vetää, ovat automaattisesti hänen heiniään. Nopea, taitava, hyvä laukaus, hyvä ilmassa ja häntä vastaan monta kertaa pelanneena yllättävän fyysinen pelaaja, kun siihen on tarvis.

16 EDEN HAZARD BELGIA SYNTYNYT PELIPAIKKA Laitahyökkääjä A-MAAOTTELUT/MAALIT 52/5 SEURA Chelsea Yksi yhtä vastaan tilanteissa jo nyt yksi maailman parhaista pelaajista. Hazard kehittyy koko ajan ja hänestä tulee Mourinhon seuraavan Chelsean keskeisin hyökkäyspään pelaaja ellei hän jo ole sitä. Hazard on vielä nuori mies, mutta pääsarjakokemusta alkaa olla paljon. Hänen repertuaarinsa on laaja, ja harhautukset ovat tehokkaita. Yleensä hän myös vaihtelee paljon paikkaa pelin aikana, joten Hazardin vartiointi on vaikeaa. Tarkat alanurkkalaukaukset rytminvaihdon ja puolustajan ohituksen jälkeen ovat miehen tavaramerkki.

17 LUIS SUÁREZ URUGUAY SYNTYNYT PELIPAIKKA Keskushyökkääjä A-MAAOTTELUT/MAALIT 77/38 SEURA Liverpool Aivan huikea pelaaja ja loistava kausi takana. Tyhmyydet ovat jääneet ja keskittyy nyt pelaamiseen. Vaarallinen läheltä, kaukaa, syöttäjänä ja pallon riistäjänä. Noussut siihen joukkoon, josta valitaan maailman parhaat pelaajat. Suárezin maalimäärät Liverpoolissa puhuvat puolestaan, mutta joskus unohdetaan, miten paljon maaleja hän alustaa. Neljä vuotta sitten Etelä-Afrikassa Suárez löi itsensä läpi, nyt hän on yksi kisojen seuratuimmista pelaajista. Ja syystä lisätään vielä, että hänen työmääränsä ja moraalinsa ovat huimaa katsottavaa.

18

19 TIMO WALDEN, TARU NYHOLM JUSSI ESKOLA Huuhkajien päävalmentaja Mixu Paatelainen odottaa Tšekin kohtaamista 21. toukokuuta Olympiastadionilla. Edellisen pelin Suomi voitti syyskuussa 2012 Teemu Pukin maalilla Teplicessä. Se oli kova päänahka ja varsinkin sillä stadionilla. Tšekki oli pelannut siellä 20 ottelua tappioitta ennen tuota peliä. Ensimmäinen jakso oli meiltä loistava, toisella jouduimme puolustamaan, Mixu muistelee.

20 Nytkin meidän puolustuspelimme täytyy olla tiivistä. Myös hyökkäyspeliä on Huuhkajilta luvassa. Jos syöttöpelimme on yhtä hyvässä mallissa kuin edellisessä ottelussamme Unkarissa, on vastustaja kuin vastustaja helisemässä, Mixu sanoo.» facebook.com/huuhkajat

21 Helmarien Sanna Talonen on nykymaajoukkueen tehokkain maalintekijä 32 maaotteluosumallaan. Maajoukkueen uusi kahden kärjen ryhmitys istuu omaan pelityylini. Toisen kärjen kanssa on nyt useita kombinaatioita, ja puolustuksen hassuttamiseen löytyy vaihtoehtoja aivan uudella tavalla, viisi maalia huhtikuun Unkari-otteluissa viimeistellyt Sanna Talonen analysoi. Huippuvirettä tarvitaan taas, kun Suomi kohtaa MM-karsinnassa kesäkuussa Itävallan ja Bulgarian. Seuraavasta Talosen pelaamasta maaottelusta tulee myös Ilves-kasva-

22 tin juhlaottelu, sillä hän rikkoo siinä sadan maaottelun maagisen rajapyykin. Vahvaksi tiedetyn Itävallan heikkous löytyy puolustuslinjasta. Maaotteluissa pyrimme murtautumaan puolustuksen läpi keskeltä. Paikkoja kovissa peleissä tulee harvoin, joten silloin on oltava hereillä. Myös terävä prässipeli voi avata meille mahdollisuuksia. Tuleville maajoukkueen maalintekijöille Talonen suosittelee pelipaikkakohtaista harjoittelua. Niin pelaat kuin harjoittelet pätee edelleen. Maalit tehdään usein läheltä, minkä pitää näkyä myös harjoittelussa. Teen mieluummin kymmenen hyvää kuin viisikymmentä huolimatonta suoritusta, Sanna sanoo. Vaikka pelaajilla olisi samat taidot, voi toiselta puuttua vaisto aistia maalipaikkoja. Maalinteko on mielentila.» facebook.com/helmarit

23 Piirijoukkue-cupit pelataan kaudella 2014 Eerikkilässä (pojat) ja (tytöt). Piirijoukkue-cup on mukana oleville C14- ja C15-ikäluokille (pojissa vain C14) valtakunnallinen pelaajatarkkailu- ja koulutustilaisuus sekä tärkeä kilpailutapahtuma yksilöille ja piirijoukkueille. Pelaajatarkkailijoina toimivat Palloliiton maajoukkue-, liitto- ja aluevalmentajat. Turnauksen aikana järjestetään koulutusta pelaajille, valmentajille ja erotuomareille.» palloliitto.fi/node/178/piirijoukkue-cup-2014

24 Erityisryhmien SM-sarja pelataan kaudella 2014 kahtena osaturnauksena: Stadi Cup, Helsinki, sunnuntai (n. 15 joukkuetta) sekä avoin pelikaveritsarja (10 12 joukkuetta) ja Masto Cup, Lahti, lauantai 2.8. (n. 15 joukkuetta) sekä avoin pelikaveritsarja (10 12 joukkuetta). Pelit käydään 7v7- (6+1) muotoisina.» palloliitto.fi/erityisryhmien-sm-sarja

25 Kuin taivasta koskettaisi on MM-kisoja käsittelevä kirja, jonka on kirjoittanut Jari Ekberg. Teos kertoo tarinoiden ja tilastojen kautta MM-lopputurnauksista aivan ensimmäisistä kisoista tähän päivään saakka. Pääosassa ovat peli ja ikimuistoisimmat ottelut: jännitysnäytelmät, murskatappiot, yllätysvoitot, joukkueet, valmentajat ja pelaajat.

26 KALENTERI HUUHKAJAT Ke klo 19:00, Olympiastadion, Helsinki, Suomi Tšekki, A-maaottelu To klo 17:00, Ventspils, Latvia, Suomi Liettua, Baltic-cup La 31.5., Liepaja/Ventspils, Latvia, sijoitusottelu, Baltic-cup HELMARIT La 14.6., Wiener Neustadt, Itävalta Suomi, MM-karsinta Ke 18.6., Sonera Stadium, Helsinki, Suomi Bulgaria, MM-karsinta PIKKU HUUHKAJAT Su 1.6. klo 18:30, Kymenlaakson Sähkö Stadion, Myllykoski, Suomi Moldova, EM-karsinta

27

28 PIKKUHUUHKAJAT TIM VÄYRYNEN JUSSI ESKOLA KOVASSA PRÄSSISSÄ Harva saksalaisseura treenaa yhtä kovaa kuin prässipelistään tunnettu Dortmund. Seuran kakkosjoukkue treenaa jopa enemmän kuin ykkönen. Se sopii Tim Väyryselle.

29 Se oli inhottavaa aikaa. Ensin oli loukkaantuminen, ja sen jälkeen oli kuukauden ajan lämpöä sellainen 37,2 koko ajan, mutta kukaan ei tiennyt syytä. Välillä tuntui, ettei millään tule kuntoon. Kun lopulta paranin, tuli nivusvamma, ja se vei taas pari kuukautta. Toukokuun lopussa pääsin pelaamaan, ja vaikka en ollut hyvässä kunnossa, pelit menivät hyvin. Ajattelin vain, että nyt nautin fudiksesta ja teen parhaani. En olisi mitenkään voinut uskoa, että kausi menisi lopulta noin hienosti sekä itseltä että joukkueelta. Kaikki oli ikään kuin bonusta alusta lähtien. Viime kausi näytti, että kaikki on mahdollista niin täälläkin, kun tekee kaiken mahdollisimman hyvin. Miten siirto tänne toteutui? Loppuvuodesta kuulin, että Dortmundissa ollaan kiinnostuneita. Kävin täällä ennen joulua, ja kaikki vaikutti mielenkiintoiselta. Meni muutama viikko, koska asioita piti sopia, ja tammikuun alkupuolella homma oli plakkarissa. Millaisia asioita mietit siirtoa pohtiessasi? Urheilullisesti tämä vaikutti tosi hyvältä

30 mahdollisuudelta, vaikka tiesin, että kilpailu on kakkosjengissäkin ihan älyttömän kovaa. Meillä on viisi kärkeä ja yksi pelaa. Muistakin seuroista oli yhteydenottoja, mutta pidin tätä kiinnostavimpana ja fiksuimpana vaihtoehtona. Eihän sitä tiedä, miten muut seurat olisivat sopineet, mutta tämä oli sillä hetkellä paras valinta. Ja vieläkin olen sitä mieltä. Tuntuuko, että valintasi on osunut oikeaan myös pelitavan osalta? Sen pitäisi sopia minulle aika hyvin. Hallitsemme palloa, ja jos se menetetään, prässäämme välittömästi. Kärjillä on iso rooli pelitavassamme, saamme paljon palloa. Ja vastahyökkäyksiä tulee. Myös ykkösjengin pelaaminen perustuu paljon juoksemiseen, tempopelaamiseen ja prässiin. Joku sanoi juuri, että Saksassa ei kovin monessa paikassa treenata kovempaa ja enempää kuin täällä. Se on tämän seuran tyyli. Millainen on tyypillinen treenipäiväsi Dortmundissa? Ne ovat aika samanlaisia aina. Kahden treenin päivinä herään kahdeksalta ja syön aamiaisen kotona. Yleensä kymmeneltä on

31 ekat treenit, ja harjoittelemme noin puolitoista tuntia. Sitten suihkuun ja safka. Treenaamme uudestaan noin kahdesta neljään tai vähän ylikin. Sen jälkeen on ehkä vielä joku kevyt fyysinen treeni. Koko päivä menee yleensä treenikeskuksessa. Kotona olen vasta kuuden aikaan. Iltaisin on vielä pakko vähän jumpata, venytellä ja tehdä lihashuoltoa, jotta seuraavana päivänä on valmis treenaamaan kaksi kertaa. Yleensä harjoittelemme 8 9 kertaa viikossa. Lisäksi on yksi peli ja ja yksi vapaapäivä. Miten harjoittelu eroaa siitä, mihin olet tottunut Suomessa? Täällä treenaaminen ei ole niin taktista kuin Banalla (Mika Lehkosuo) oli Hongassa. Treenit olivat sielläkin tosi hyviä, mutta vertaaminen on vaikeaa, koska tyylit ovat niin erilaiset. Hongassa oli paljon taktista harjoittelua, videoiden katsomista ja syöttöjen hiomista. Täällä ei hirveästi tehdä syöttödrillejä, vaan treenaaminen perustuu enemmän vauhtiin ja prässäämiseen. Pelaamme paljon pienpelejä tosi kovalla tempolla. Oliko alussa vaikeuksia tottua kovaan vauhtiin?

32 Ei, vaan suurin haaste oli saada kondis riittämään. Kausi oli päättynyt, ja muilla se oli kesken. Jos pelattiin vaikka pienpelejä, jaksoin alussa tosi hyvin, mutta kun hyydyin, sitten oli vaikeaa. Nyt on tuntunut koko ajan paremmalta, ja sitä kautta treenitkin ovat menneet hyvin. Se luo uskoa, kun muut jätkät puuskuttavat ennen minua. Tuntuu, että jotain on tarttunut kovasta treenaamisesta. Sekin on lahjakkuutta, että kestää kovaa harjoittelua henkisesti ja fyysisesti. Ehdottomasti. Jos pää tai kroppa ei kestä sitä, ei hommasta tule mitään. Täällä halutaan kehittää jätkiä kakkosjengistä ykköseen. On selvää, että katsotaan, kuka kestää treenaamista ja kuka kehittyy siinä treenaamisessa eniten. Millaista fysiikkaharjoittelua teillä on? Täällä ei nosteta painoja ollenkaan. Ei myöskään ykkösjengissä. Voimatreeni tehdään juoksemalla, vaikka sitten spurteilla, se on se idea. Salilla keskitytään huoltavaan treeniin, pieneen perusvoimaan ja vatsalihaksiin. Isoilla painoilla tai edes normipainoilla ei tehdä voimaharjoittelua yhtään.

33 Entä juoksutreeni? Aika paljon tehdään sitä lajinomaisesti, erilaisten pienpelien ja ison kentän pelin kautta. Kun on spurtteja, ne ovat usein suunnanmuutosspurtteja. Kerran viikossa teemme askelluksia. Miten paljon hyödynnätte teknologiaa ja urheilutiedettä? Ei täällä sellaista ole niin paljoa. Eikä ilmeisesti ykkösjengilläkään sellainen tieteellisyys ole niin isossa roolissa kuin varmaan jossain muualla. Pieni erikoisuus teillä on Footbonaut, sisähallin maalintekoalue. Joo, se on hieno paikka. Siinä pelaaja on keskellä pientä kenttää, ja kaikilla neljällä sivulla on pallotykit sekä ylhäällä että alhaalla. Valmentaja ohjelmoi tietokoneella, miten tykit ampuvat palloja: millä vauhdilla, kierteellä vai suoraan, pomppaako pallo metrin ennen laukojaa vai tuleeko se vaikka rinnalle. Jokaisessa seinässä on rajattu maalit metrin kokoisiin ikkunoihin. Valon ja äänen perusteella tietää, mihin ikkunaan pitää laukoa. Jos selän takaa kuuluu piip, sitten pitää kääntyä, vilkaista missä maali on ja

34 laukoa sinne. Tärkein kriteeri on tarkkuus, mutta myös ajalla on merkitystä. Ei ole mitään hyötyä siitä, että tekee sataprosenttisesti maaleja, mutta käyttää aina 1 2 sekuntia enemmän laukaukseen kuin muut. Pitää löytää se oikea rytmi ettei hätäile, muttei myöskään hidastele. Tuntuiko laite aluksi jotenkin luonnottomalta kenttätreeniin verrattuna? Yllätyin, että se meni heti alusta lähtien tosi hyvin, ja tulokseni olivat verrattavissa muihin. Ja tulokset ovat myös koko ajan parantuneet. Voisi kuvitella, että tuollainen on helppo treeni, mutta se on yllättävän raskasta. Sieltä voi tulla peräkkäin vaikka sata

35 palloa. Ja jatkuvasti pitää olla tosi tarkkana, koska koko ajan on uusi pallo tulossa. Tykkään siitä laitteesta. Sen kanssa treenaaminen on kehittänyt tosi paljon ekaa kosketustani ja havainnointia. Teetkö mielikuvaharjoitteita? Teen sitä usein, ei pelkästään ennen pelejä, vaan muutenkin. Joskus kun on vapaa hetki, otan pienen keskittymisen ja mietin hyviä juttuja. Pelit katson jälkeenpäin ja käyn niitä läpi. Treeneistä saatan miettiä, mitä voisi tehdä paremmin. Tai hyvästä suorituksesta mietin, miten teen sen ensi kerralla samalla lailla. Miten ahkera harjoittelija olit junnuiässä? Treenasimme aika määrätietoisesti pienestä saakka Tommi Lingmanin valmentamassa Honka Starsissa. Meillä oli tapana harjoitella omatoimisesti ennen treenejä, ja vielä niiden jälkeenkin jäimme usein treenaamaan. Se oli logistisesti aika fiksua. Jos mentiin kentälle, yleensä harjoiteltiin kunnolla eikä vain makailtu vaikka niitäkin päiviä oli, kun oli lämmin sää. Se oli hauskaa aikaa. Mitä vinkkejä antaisit tällä tietämyksellä-

36 si 10-vuotiaalle Tim Väyryselle? Jos saisin päättää, olisin ihan pienestä asti harrastanut fudiksen ohessa vaikka telinevoimistelua tai jotain lajia, mikä kehittää keskivartaloa, liikkuvuutta ja kehonhallintaa. Fudis on aina ollut minulle ykkösjuttu, mutta pelasin junnuna myös koripalloa. Sain siitä hyviä juttuja fudikseenkin. Varsinkin nuorena on älyttömän tärkeää treenata monipuolisesti. Ja sellainen leikkiminen on tärkeää myös. On tärkeää nauttia siitä tekemisestä, koska on selvää, että pelkät joukkuetreenit eivät riitä, jos haluaa menestyä. Kovin työ on sinulla nyt edessä, koska kilpailu Dortmundin ykkösjengiin pääsemisestä on varmasti äärimmäiseen kovaa. Seura tietää, ettei kaikista voi tulla pelaajia ykkösjengiin se on niin kovatasoinen. Meillä on kakkosjengissä tosi paljon lahjakkaita pelaajia. Dortmund on niin iso seura, että he voivat hankkia sellaisia jätkiä kuin itse haluavat. Meillä on vähän alle puolet omia kasvatteja, ja loput ovat tulleet eri puolilta Saksaa. Vain pari pelaajaa on ulkomailta: australialainen, amerikkalainen, unkarilainen ja minä. Nuori, mutta hyvä jengi. Uskon vahvasti, että saan näyttömahdollisuuk-

37 sia ja aikani tulee vielä. Millainen vaatimustaso täällä on? Jos täällä tekee virheen, se ei ole ongelma, kun reagoi siihen välittömästi, prässää ja tekee duunia. Se on tärkeä asia sekä ykkösettä kakkosjengissä. Sitä ei suvaita, että jää voivottelemaan, jos tekee virheen. Siitä tulee välitöntä palautetta valmentajilta ja pelikavereilta. Näin oppii sen välittömän reagoinnin väkisinkin. Kaikki tietävät, että fudiksessa tulee virheitä, mutta tärkeää on se, miten niihin reagoi. Peliaikasi Dortmundin kakkosjoukkueessa on jäänyt vähäiseksi. Mitä liikkuu päässä, kun lämmittelee 90 minuuttia eikä peliaikaa tule minuuttiakaan? Jokainen joka on pelannut tietää, miltä sellainen tuntuu. Mutta se kuuluu lajiin. Kaikki eivät voi pelata. Pitää vain olla parempi ja ansaita oma paikkansa. Ihan hyvää palautetta olen saanut valmentajalta, mutta sitten en ole kuitenkaan päässyt pelaamaan. Kun se paikka tulee, se vain pitää käyttää. Entä millaisia ajatuksia ja tuntemuksia sinulla sitten on onnistuneen ottelun jäl-

38 keen? Ei siinä oikein pyöri mitään päässä. Ei pelatessa ehdi miettiä mitään. Tai jos miettii, on aina myöhässä. Kun peli päättyy ja on voitettu, on tosi hyvä fiilis, sellainen iloinen hyvä olo. Ja varsinkin, jos itselle on tullut onnistumisia. Muillakin on samanlainen hyvä olo. Se vain ruokkii lisää sitä iloisuutta ja halua saada samanlaisia fiiliksiä uudelleen. Se on sellaista joukkueen voimaa. On hienoa, että jalkapallo on joukkuelaji. Jengin kanssa voi jakaa voittamisen fiiliksen. On huikea tunne, kun tulee voitetun pelin jälkeen koppiin. Ei olisi yhtään sama asia, jos tulisi yksin koppiin matsin jälkeen ja miettisi: Olipa hyvä voitto. Onko joukkueesta apua, kun tulee vaikea loukkaantuminen? Vai onko jalkapalloilija niissä tilanteissa pikemminkin yksin? Loukkaantumisen hetkellä on aika yksin. Lääkärit ja fysiot auttavat ja antavat kuntoutusohjeita, mutta on selvää, etteivät he voi koko aikaa valvoa kuntoutusta. Pelaaja itse menee uimahalliin vesijuoksemaan. Pelikavereilta saa tsemppausta, mutta aika yksin niissä tilanteissa kuitenkin on. Olen alkanut oppia, että loukkaantumiset kuuluvat tähän

39 lajiin varsinkin jos antaa kaikkensa kentällä. Jos ei ikinä saa iskuja ja kovaa kontaktia, silloin ei mene kunnolla tilanteisiin. Kun loukkaantuu tai tulee paha tappio, tunteet ovat aluksi hirveitä, mutta jälkikäteen ne haalistuvat. Ja lopulta sitä miettii, että kaikki vahvistaa. Ja kyllä ne upeat fiilikset ovat kuitenkin jääneet paljon vahvemmin mieleen kuin loukkaantumiset ja pahat tappiot. Koetko nyt ammattilaisena, että jalkapallo on enemmän työtä kuin huvia? Alussa jalkapallo oli vain hauskanpitoa ja hyvähenkistä yhdessäoloa. Ainahan jalkapallo on minulle harrastus, mutta samalla se on nyt myös työtä, ihan niin kuin joku toinen duuni jollekin muulle. Aikaa tämä vie. Olen usein kahdeksasta kuuteen töissä tai harrastuksessa. Yritän pitää aina hauskuuden mukana. Ei voi olla parhaimmillaan, jos tekee työtä, mistä ei nauti. Luin jostain, että tuo on ihan tutkittukin asia. Kun nauttii työstään, siihen pystyy antamaan paljon enemmän. Nautin tästä, ja olen tyytyväinen, että olen saanut tällaisen mahdollisuuden kehittää itseäni pelaajana.

40 INFO NIMI Tim Väyrynen SYNTYMÄAIKA JA -PAIKKA , Espoo PELIPAIKKA Hyökkääjä MAAOTTELUT 1 B, 14 N, 54 P SEURAT FC Honka ( ), Borussia Dortmund II (2014 )

41

42 HELMARIT JULIETTE KEMPPI TARU NYHOLM JUSSI ESKOLA Juliette Kemppi teki avausmaalinsa Helmareissa MM-karsintaottelussa Unkaria vastaan. VOITTAVA ASENNE Helmarien hyökkääjä Juliette Kemppi tietää, että ahkera työ tuo unelmat päivä päivältä entistä lähemmäksi. Juliette Kemppi siirtää Susanna Lehtisen lähettämän korkean pystypallon pehmeästi vasemmalle sivulleen rangaistusalueen kaaren kohdalla selkä kohti Unkarin maalia. Hän kääntyy terävästi, tekee lyhyen

43 siirron, nostaa ja laskee katseensa ja sijoittaa oikeallaan pallon ohi maalivahdin vasempaan alanurkkaan. Näin syntyi Julietten uran ensimmäinen A- maaottelumaali MM-karsintaottelussa Unkaria vastaan Sonera Stadiumilla. Tilanne tuntui oudolta. Ehdin ajatella olevani paitsiossa. Kun pilli ei soinut, käännyin ja hämmästyin, miten paljon tilaa minulla oli edessäni. Sitten keskityin osumaan huolellisesti palloon, Juliette kertaa historiallista hetkeä. Juniorivuosina Kaarinan Poikien kasvatilla piti kiirettä, koska vapaa-aika jakautui tasan jalkapallon ja salibandyn kesken. Lapsuuteni harjoittelu oli pitkälti pelipainotteista, koska talvella pyöri salibandyn kilpailukausi ja keväällä pelit siirtyivät futiskentille sarjakauden avauksen myötä, Juliette kertoo. Maajoukkuevalmentaja Marko Salorannan mukaan pelipainotteinen palloilutausta ilmenee Julietten otteissa kentällä.

44 Juken vahvuus on pelin ymmärtäminen. Hän aistii ja ratkoo poikkeuksellisen hyvin tilanteita, joissa on valittava, juostako pystyyn vai tullako vastaan. Uskon, että junioriaikojen isot pelimäärät ja monipuolinen lajitausta selittävät hänen hyvää pelikäsitystään. Julietten kyvyt havaittiin jo varhain. Hän debytoi Naisten Liigassa TPS-paidassa vain viidentoista ikäisenä. Tuossa iässä hän edusti Suomea ensi kertaa myös nuorten maajoukkueessa. Lahjakkuuden lisäksi Juliette on ollut ahkera ja tavoitteellinen harjoittelija jo nuorena, ja perhe on tukenut häntä vahvasti. Julietten vanhemmat voikin edelleen bongata katsomosta, missä päin maailmaa tahansa tytär pelaakin. Kausi 2012 oli Juliette Kempille käännekohta jalkapalloilijana. Tuon vuoden keväällä hän voitti nuorten salibandyn maailmanmestaruuden. Samalla hän päätti lopettaa salibandyuransa huipulta. Yhden oven sulkeutuessa toinen avautui.

45 Kauden päätteeksi Juliette allekirjoitti sopimuksen Åland Unitedin kanssa. Päätöksen seuraukset ovat olleet merkittävät. Viimeiset kaksi talvea olen pystynyt keskittymään talvikaudella fyysisen pohjakuntoni rakentamiseen ja ominaisuuksieni kehittämiseen. Peruskuntokaudella olen voinut tehdä kaikki harjoitukset loppuun asti, hän kertoo. Iso muutos on tapahtunut myös voimaharjoittelussani. Oikeanlainen ja tehostunut voiman hankinta on vaikuttanut merkittävästi nopeuteeni. Fyysisten ominaisuuksieni kehittyminen on vahvistanut samalla itseluottamustani. Viime syksynä debyyttinsä A-maajoukkueessa tehnyt hyökkääjä antaa ison kiitoksen kehitysloikastaan seurajoukkuevalmentajalleen Gary Williamsille. Gary vaatii treeneissä sataprosenttista keskittymistä jokaiselta pelaajalta. Hän on eriyttänyt harjoittelun pelipaikkakohtaiseksi ja tuntee yksilöiden ominaisuudet tarkasti. Jokaisessa harjoituksessa jokaisen pelaajan on

46 mentävä oman osaamisensa ylärajoilla. Itseään ei saa päästää helpolla, Juliette analysoi kypsästi. Juliette Kemppi tunnistaa myös vahvuutensa. Olen voimakas ja pystyn suojaamaan palloa vaikeissakin tilanteissa. Haen palloa jalkaan selkä kohti vastustajan maalia ja rakennan hyökkäyspeliä. Vahvuutta on myös tunnistaa heikkou tensa. Juliette tietää, mihin hän seuraavaksi harjoittelussaan keskittyy. Minun on kehitettävä päättäväisyyttäni viimeistelytilanteissa. Joskus tulee vielä siirrettyä pallo kaverille rangaistusalueen sisällä, vaikka kannattaisi toimia suoraviivaisemmin. Maajoukkuevalmentaja Saloranta on samoilla linjoilla. Juke on ihmisenä joukkueessa todella pidetty ja tulee kaikkien kanssa toimeen. Hän on erittäin huomaavainen kanssaihmisiään

47 kohtaan, mutta boksissa näistä ominaisuuksista tulisi päästä eroon. A-maajoukkueessa hänen seuraava askeleensa edellyttää lisää röyhkeyttä. Kentällä saa ja pitää olla inhottava vastustaja. Myös pääpelaamiseen kannattaa vielä satsata lisää. Ulkomaille ammattilaiseksi tähtäävä Juliette oli viime elokuussa mukana alle 19-vuotiaiden EM-kisoissa lunastamassa MM-lopputurnauspaikkaa Suomelle. Hänet valittiin kisojen tähdistökokoonpanoon. Otteluissa kylmänrauhallisesti taituroivan Julietten pää on pysynyt viileänä. Kentällä en keskity vastustajaan, vaan omaan tekemiseeni. Maajoukkueessa meillä on käytössä termi winning mentality. Uskon vahvasti voittavaan ja positiiviseen ajatteluun. Nyt Juliettella on käynnissä elämänsä kausi. Seurajoukkueensa kanssa hän puolustaa Suomen mestaruutta ja pelaa Mestarien liigaa. Elokuussa tavoitteena on liidellä Pikkuhelmarien kanssa Kanadaan pelaamaan alle

48 20-vuotiaiden naisten maailmanmestaruudesta. Pelipaikka on tarkoitus vakiinnuttaa myös A-maajoukkueessa. Seuraava mahdollisuus siihen aukeaa kesäkuussa, kun MM-karsinta jatkuu otteluilla Itävaltaa ja Bulgariaa vastaan. Keskityn elämiseen ja harjoitteluun täällä Ahvenanmaalla päivä kerrallaan, Juliette Kemppi sanoo. Tavoitteet on aseteltu etukäteen ja nyt kohdistan huomioni itse suoritukseen. Unelmat ja tavoitteet lähenevät päivä päivältä, kun teen oman työni joka päivä aina parhaalla mahdollisella tavalla, Juliette uskoo.

49 INFO NIMI Juliette Kemppi SYNTYMÄAIKA JA -PAIKKA , Kaarina PELIPAIKKA Hyökkääjä MAAOTTELUT 8 A, 15 N, 22 T SEURAT KaaPo ( ), TuPy ( ), TPS ( ), ÅU (2012 )

50

51 HUUHKAJAT KARI ARKIVUO PANU MARKKANEN LEHTIKUVA JA JUSSI ESKOLA Kari Arkivuo pelaa ammattilaisena Ruotsin Allsvenskanin Häckenissä. LAHEN JÄTKÄ Nyt suunvuoron saa Huuhkajien hiljaisin pelimies Kari Arkivuo, joka tavallisesti antaa vain tekojen puhua puolestaan. Roolisi ja vastuusi Häckenin alakerrassa ovat suuret. Miten kuvailet Allsvenskanin alkukierroksia omalta osaltasi? Omat pelit ovat menneet hyvin. Kunto on ollut hyvä, ja olen pysynyt terveenä. Ei ole

52 ollut muuta harmia kuin talvella Omanissa tullut polvivamma, josta siitäkin toivuin nopeasti. Millaiseksi kuvailet omaa rooliasi Häckenissä? Se on samantyylinen kuin maajoukkueessa. Saan nousta suhteellisen vapaasti. Millainen Häckenin pelityyli on? Se perustuu pallonhallintaan, ja hyökkäämme monipuolisesti laitojen kautta. Laitapakkimme ovat hyökkääviä ja vastuullamme on pelin leveällä pitäminen. Sopiiko se sinulle joukkueen alakerrassa? Sopii oikein hyvin. Miten siirtyminen laitahyökkääjästä laitapakiksi on tapahtunut? Se alkoi Norjassa toisena vuotenani Sandefjordissa. Meillä oli loukkaantumisia, ja silloinen valmentaja Tor Thodesen laittoi minut laitapakiksi. Pelasin vain muutaman pelin, enkä tykännyt yhtään. Mutta siitä se lähti. Kun putosimme divariin, tuli viimeisenä Norjan vuonna pelejä sillä paikalla enemmän. Ne menivät oikeastaan aika hyvin.

53 Ajattelin kuitenkin, ettei se ole minun juttuni. Halusin Hollantiin ja takaisin hyökkäävämpään roolin. Siellä pelasinkin keskikentän keskellä hyökkäävässä roolissa. Kun tulin Ruotsiin, Häckeniltä oli puuttunut vasen pakki pitkään, ja minulta kysyttiin, haluanko pelata siellä. Muita hyviä vaihtoehtoja ei ollut, ja sanoin, että se on ok. Aluksi tein puolen vuoden sopimuksen, ja sitten kolme vuotta jatkosopimusta, ja siitä se lähti. Nousin maajoukkueeseenkin laitapakin rooliin. Pelasin Turkkia ja Portugalia vastaan kevättalvella Turkki-peli meni hyvin, ja pääsin Portugalia vastaan kentälle. Siinäkin pelasin täydet minuutit. Onko sinulle väliä, kummalla laidalla pelaat? Olen pelannut Häckenissä pari peliä oikealla ja pari vasemmalla. Ei sillä ole väliä. Toivoisin, että voisin pelata koko ajan samalla laidalla. Hommassa on aina omat jujunsa. Ainakin Häckenissä hyökätään eri tavalla eri puolilta. Enemmänkin tulee mietittyä, ketkä pelikaverit ovat lähellä. Koska olet oppinut pitämään tuosta pelipaikasta?

54 Häckenin aikana. Pelityyli sopii minulle täällä tosi hyvin. Saan hyökätä periaatteessa niin paljon kuin haluan. Se riippuu tietysti pelin tilanteistakin. Saan olla usein ihan ylimmässä linjassa melkein laitahyökkääjänä. Se on sopinut hyvin. Mitä tällainen pelipaikan vaihto on vaatinut? Puolustamiseni ei ollut Suomessa pelatessani kovin hyvää, vaikka olen ollut aina kova tekemään töitä. Puolustaminen ja fyysiset ominaisuuteni paranivat Norjassa. Sandefjord oli vähän heikompi jengi, ja jouduimme puolustamaan paljon. Puolustaminen kehittyi siellä. Millainen paikka laitapakille ovat olleet kansainvälisen tason ottelut? Ovathan ne vaativia, mutta mukavaahan maailmanhuippuja on kohdata. Millainen vastustaja oli Franck Ribéry? Pahin, joka minulla on ollut. Varsinkin Pariisissa hän haastoi koko ajan, etenkin pelin alussa. Se oli aika paha paikka. Miten tuollaista vastustajaa vastaan asen-

55 noidutaan? Varaudutaanko yksilöihin, vai ovatko tähdet vain yksi pelaaja muiden joukossa? Joka pelaajalla on oma tyylinsä, ja ehkä joku menee enemmän laidan kautta. Ribéry meni joka puolelta. Paras tilanne olisi, että vastustaja ei ehtisi kääntyä. Niin niitä vastaan pitäisi pelata. Millaisia Espanja-pelit olivat nimenomaan laitapakin kannalta? Helpompia, sillä heillä ei ollut pelaajia, jotka olisivat yrittäneet haastaa. He yrittivät syötellä ja pelata seiniä ja syöttää pystyyn. He eivät haastaneet yksi vastaan yksi -tilanteissa, joten se oli helpompaa. Maajoukkueessa saa nousta, mutta sehän vaatii sitä, että pallo on paljon omilla? On tärkeää, että pallonhallinta on hyvää. En nouse, jos näyttää siltä, että menetämme jatkuvasti pallon. Tuohan vaatii tilanteen tiukkaa tarkkailua. Kuinka hyvin osaat tunnistaa tilanteet, joissa voit nousta? Se taito on parantunut. Keskikentän kolmen linjan laitimmainen pelaaja paikkaa minun

56 nousujani. Tasapaino on tärkeä. Pelipaikan nimessäkin on sana puolustaja, eli alaskin pitää tulla. Sehän taitaa vaatia aika kovaa kuntopohjaa? Kyllä siinä saa juosta, ja kovaa kuntoa se vaatii. Juoksukuntoni on aika hyvä, ja sen eteen on tehty töitä. Eräs maajoukkuekaverisi on todennut, että kaikki eivät aina tule alas, mutta Kallu tulee. Kiva kuulla. Olen tunnollinen, ja tulen vauhdilla alas. Millainen laitapakkien kilpailutilanne on maajoukkueessa? On meillä hyviä pelimiehiä, mutta toivottavasti niitä tulisi lisää. Oletko ykkösvaihtoehto avaukseen, kun EM-karsinta alkaa? Uskon niin. Ketkä voisivat haastaa sinut taistelussa pelipaikasta? Lammen Veka ja (Sebastian) Sorsa.

57 Petri Pasanen piti oikean pakin paikkaa maajoukkueessa pitkään ja nyt sinä, niin onko se Lahen jätkien paikka? No, en tiedä tuosta. Onko sinulla vielä halua palata hyökkääjäksi tai laitalinkiksi? Ei oikeastaan enää. Joissain peleissä minut on laitettu keskikentän laidalle, eivätkä ne ole menneet niin hyvin. Pakin paikka sopii paremmin. Hiivin sieltä salaa hyökkäyksiin. Monesti minun nousuni unohdetaan. Parempi näin. Pureudutaanpa tuohon unohtamisasiaan. Onko siitä apua esimerkiksi maaotteluissa, ettet ole niitä kaikkein nimekkäimpiä pelaajia? Ruotsissa monet vastustajat kyllä tietävät, että nousen, ja he ovat varautuneet siihen, että nousuja saattaa tulla. Mutta maajoukkueessa eivät ehkä niinkään. Kyllähän maajoukkuevastustajatkin katsovat pelejä ja tietävät, että nousen jonkin verran, mutta eivät ehkä niin hyvin kuin Allsvenskanissa. Millainen olisi Kari Arkivuon näköisen laitapakin unelmapeli?

58 Puolustuspäässä nollat ja pari keskitystä, joista tulee maalit. Mixu tosin haluaa, että laitapakitkin tekevät maaleja, eli ehkä sitten maajoukkueessa syöttö ja maali.

59 Ranskan Franck Ribéry on tähän mennessä ollut kovin vastustaja Kari Arkivuolle maaotteluissa. INFO NIMI Kari Arkivuo SYNTYMÄAIKA JA -PAIKKA , Lahti PELIPAIKKA Laitapuolustaja MAAOTTELUT 30 A, 3 B, 15 N, 3 P SEURAT FC Kuusysi ( ), FC Lahti ( ), Pallo-Lahti (2001), Sandefjord ( ), Go Ahead Eagles ( ), BK Häcken (2010 )

60

61 PIKKUHUUHKAJAT TOMMI KAUTONEN FELIX SIIVONEN JUSSI SÄRKILAHTI JA JUSSI ESKOLA Tommi Kautonen tarkkaili maajoukkue-ehdokkaita huhtikuussa Veikkausliigan ottelussa HJK FC Honka. SILLAN RAKENTAJA Pikkuhuuhkajien päävalmentaja Tommi Kautonen luotsaa suojattejaan kohti isompia pelejä A-maajoukkueessa. Vuoden alusta Pikkuhuuhkajien päävalmentajana aloittaneen Tommi Kautosen päätehtävä on selvä: viedä nuoria talentteja eteenpäin Huuhkajien siipien alle. Ensim-

62 mäinen askel on ollut joukkue iden toiminnan yhtenäistäminen, ja sen eteen Tommi ja A-maajoukkuevalmentaja Mixu Paatelainen ovat tehneet laajasti töitä jo tammikuusta lähtien. Yksi näkyvimmistä yksittäisistä muutoksista löytyy taktiikasta. Pikkuhuuhkajat ovat siirtyneet A-maajoukkueen pelitapaan ja -ryhmitykseen. Mixun A-maajoukkueessa käyttämä joulukuusi ( ) oli ensimmäisen kerran nuorilla käytössä jo Seinäjoen Komia-turnauksessa helmikuussa. Pelipaikat, roolit ja pelipaikkakohtaiset tehtävät eri tilanteissa ovat nyt täysin yksi yhteen, Tommi Kautonen kertoo. Mutta pelilliset asiat ovat kuitenkin vain yksi osa maajoukkueiden toiminnasta. Vähintään yhtä olennaista on maajoukkueiden toiminta otteluita ennen ja heti niiden jälkeen. Nyt Pikkuhuuhkajat paitsi valmistautuvat maaotteluihin mahdollisimman samalla tavalla kuin A-maajoukkue myös saavat Tommi Kautoselta pelaajakohtaista palautetta

63 otteluiden jälkeen samoin periaattein ja työkaluin. Ideana on, että valmistautuminen olisi sama jopa päivärytmiltään. Tähän kuuluu harjoitusten alustaminen pelaajille, niiden teoreettisen pohjan ja myös tiettyjen yksittäisten harjoitteiden tavoitteiden selventäminen, Tommi sanoo. Palautteen osalta käytämme Mixun kanssa samaa nettityökalua, jolla voimme lähettää videopätkiä pelaajille ympäri maailmaa ja käydä niitä myöhemmin puhelimitse läpi myös heidän kanssaan. Tosin meillä on luonnollisesti erilaiset tavat antaa palautetta. Pelivuosiltaan Tommi ja Mixu ovat vanhoja A-maajoukkuetuttuja. Viime vuosina he ovat valmentajinakin vaihtaneet ajatuksia useamman kerran, mutta nyt yhteydenpito on säännöllistä. Ei ihan päivittäin, mutta vähintään kerran viikossa, riippuen maaotteluaikatauluista. Käytännössä me keskustelemme puhelimessa tai kasvotusten, Tommi kertoo.

64 Kaavaa ei keskusteluille ole. Kaksikko juttelee jalkapallon ympärillä kaikesta maan ja taivaan välillä, vaikkapa jonkin yksittäisen ottelun tapahtumasta, nähdyistä pelaajista tai jonkin joukkueen mielenkiintoisesta vastahyökkäystaktiikasta tai mistä tahansa, mitä mieleen juolahtaa. Taannoin he istuivat yhdessä alas ja tutkivat Pikkuhuuhkajien maaliskuisen San Marino -tasapelin tallenteen läpi lähes tilanne kerrallaan kelaillen. Huhtikuun alussa Tommi ja Mixu käväisivät Ruotsissa seuraamassa suomalaispelaajien otteita Allsvenskanin avauskierroksilla. Muistiinpanoihin tuli tarkat merkinnät Simon Skrabbin, Kari Arkivuon ja Jere Urosen otteista. Näiden lisäksi valmentajat ovat vierailleet toistensa joukkueiden maajoukkuetapahtumissa, Mixu Pikkuhuuhkajien Komia-turnauksessa Seinäjoella ja Tommi Huuhkajien matkassa Omanissa. Omanin reissu oli todella hyvä kokemus. Oli mahtavaa nähdä, miten systemaattisesti ja tarkasti Mixu rakentaa pelaamisen eri osaalueita kohti tulevaa ottelua. Vaikka kysees-

65 sä oli vain harjoitusottelu, oli Oman tarkkailtu läpikotaisin. Pelaajat tiesivät tarkalleen, mitä odottaa ja miten toimia. Seurajoukkuetasolla pitkään valmentaneelle Tommi Kautoselle uudenlainen lähestyminen valmentamiseen on ollut antoisaa. Mixun lisäksi Tommi keskustelee aktiivisesti nuorempien ikäluokkien maajoukkuevalmentajien kanssa. Jos seurajoukkueissa muut valmentajat ovat tietyllä tavalla vastustajia, niin nyt tietojen vaihtaminen ja yhteistyö toisten valmentajien kanssa on jopa olennaisinta. Olen nauttinut myös siitä, että voin auttaa nuorten pelaajien kehittymisessä informoimalla seurajoukkuevalmentajia heidän suojattiensa otteista maajoukkueessa, Tommi sanoo. Luonnollisesti joukkueet toimivat eri resurssein, ja uuden strategian toteuttaminen on vasta aluillaan, mutta ensituntuma on myönteinen sekä päävalmentajalla että pelaajilla. He ovat ymmärtäneet ajatuksen ja pitävät sitä luonnollisena muutoksena. Toisaalta en

66 usko, että tämä näkyisi pelaajalle mitenkään radikaalisti. Käytännössä kaikki Pikkuhuuhkajat ovat jo ammattilaisia. He osaavat keskittyä täysillä pelaamiseen, päävalmentaja pohtii. Mitä muutoksella sitten tavoitellaan? Yksinkertaisesti haluamme madaltaa vielä entisestään kynnystä murtautua A-maajoukkueeseen, poistaa pienetkin erot ja tehdä siirtymisen pelaajalle niin helpoksi kuin mahdollista. Eikä tämä ole mikään uusi juttu. Maailmalla monet suurien seurojen akatemiat toimivat samoin, Tommi sanoo. Jalkapallossa ei ole olemassa oikeaa tai väärää. On vain johdonmukaisia toimintatapoja. Tärkeää tässäkin on mielestäni pyrkimys systemaattisuuteen. Yhtenäistämisen myötä Tommilla on myös toinen tehtävä Pikkuhuuhkajissa: nuorennusleikkaus. Se alkaa jo seuraavasta EM-karsintaottelusta, jossa Pikkuhuuhkajat kohtaa kesäkuun alussa Myllykoskella Moldovan. Meillä ei ole mahdollisuuksia EM-kisoihin,

67 joten haluan käyttää loppukarsinnan uuden ikäluokan sisäänajamiseen. Toisena tavoitteena on nostaa Pikkuhuuhkajiin entistä selkeämmin sellaisia talentteja, joilla on juuri nyt eniten potentaalia nousta parin vuoden sisällä A-maajoukkueeseen. Eli tuoda ponnahduslaudalle niitä, joilla on eniten potentiaalia ponnistaa riippumatta iästä. Eikä A-maajoukkueen ovia suljeta muiltakaan, mutta heidän on noustava sinne seurajoukkueiden kautta, Tommi toteaa.

68 Pikkuhuuhkajat pelaa Tommi Kautosen johdolla samalla ryhmityksellä ja tavalla kuin Huuhkajat.

69 INFO NIMI Tommi Kautonen SYNTYMÄAIKA JA -PAIKKA , Lahti MAAOTTELUT 9 A, 9 N, 27 P SEURAT PELAAJANA Reipas ( ), Haka ( ), MYPA ( ), VPS ( ), FC Lahti ) SEURAT VALMENTAJANA Reipas, juniorit ( ), FC KooTeePee (2008), VIFK (2009), FF Jaro (2010), FC Lahti ( )

70

71 YKSI MEISTÄ TONI KALLIO JUHA TAMMINEN Huuhkajien ex-laitapakki Toni Kallio aamukahvilla ennen seitsemältä alkavia Ilveksen talenttiharjoituksia. JUNNUKOUTSI Toni Kallio on yksi 12 talenttivalmentajasta, jotka ovat aloittaneet futislahjakkuuksien koulimisen huhtikuun alussa. Motivaatio on varmasti kohdallaan, kun teini-ikäinen poika tulee aamuseitsemältä ennen koulua treenaamaan, ex- Huuhkaja, nykyinen Ilveksen talenttival-

72 mentaja Toni Kallio toteaa si len kahvia pahvimukista pukukopissa. Ulkona Tampereen Kaupin tekonurmella puhaltaa keväinen viima, kun aamuvirkut pelaajat saapuvat paikalle. Talenttitreeneihin osallistuu kaksi poikaa, Joakim Selkämaa ja Artturi Ruuth. Viime syksynä pelikenkänsä naulaan ripustanut Kallio on yksi huhtikuussa aloittaneista päätoimisista talenttivalmentajista, joiden palkkaamista Palloliitto tukee ensi vuoden loppuun saakka. Mukaan projektiin on päässyt 12 Palloliiton laatukriteerit täyttävää seuraa. Mistä talenttivalmennuksessa on kyse? Tämä on junioreiden yksilökeskeistä valmentamista. Olen poikien kanssa tekemisissä päivittäin. Hoidan heidän pelaajapolkuaan harjoittelusta koulujuttujen järjestämiseen. Tarkoituksena on saada talenteillemme tarpeeksi paljon tarpeeksi laadukasta harjoittelua. Teen hommia yhteistyössä aluevalmentajien ja maajoukkuevalmentajien kanssa. Ja raportoin Hannu Tihiselle,

73 joka on Palloliiton pelaajakehityspäällikkö. Talenttivalmentaja ei siis vedä joukkueharjoituksia? Ei, vaan keskityn yksilöiden kehittämiseen. Siksi harjoituksissa on mukana aina vain muutama pelaaja kerrallaan, eikä määrää ole tarkoitus kasvattaa. Kesän aikana pyrin saamaan talentteja välillä irti joukkueharjoituksista, jolloin voin tehdä heidän kanssaan henkilökohtaisia juttuja myös iltaisin. Miten pelaajat valitaan talenttivalmennukseen? Pelaajat ovat pääasiassa vuotiaita. Tutustun heihin koko ajan, sillä en ole vielä niin paljon ollut mukana, että tuntisin kaikki Ilveksen juniorit. Aika paljon olen kuunnellut muita ja sanonut myös omia mielipiteitäni. Useimpien pelaajien kohdalla olemme olleet seurassa aika yksimielisiä. Kuinka paljon pelaajia pääsee kaikkiaan talenttivalmennuksen piiriin Ilveksessä? Mitään lopullista määrää ei ole lyöty lukkoon, mutta ihannetilanteessa jokaiselle pelipaikalle olisi yksi pelaaja. Mutta ei se käytännössä ihan niin mene, määrää ei ole si-

74 dottu tarkasti. Mikä on motivaation merkitys valinta? Motivaatio on yksi tärkeimmistä valintakriteereistä. Jos kaveri on valmis tulemaan tänne aikaisin aamulla ja tekemään hommia, kyllä hän on äkkiä ryhmässä mukana. Oletko joutunut motivoimaan pelaajia? Teini-ikäiselle voi välillä olla vaikeaa lähteä aikaisin aamulla ylimääräisiin treeneihin. Se ei aina tule vain sillä, että pyydetään. Välillä sitä joutuu perustelemaan, että saa pojat liikkeelle. Näissä pelaajissa näen pitkällä aikavälillä tulevaisuutta, vähintään meidän edustusjoukkueeseen asti, toivottavasti pidemmällekin. Onko talenttivalmennuksella tavoitteita maamme rajojen ulkopuolelle? Talenttivalmennusta on suunniteltu ja kehitelty siten, että pystyisimme sen kautta myös avaamaan portteja muualle Eurooppaan. Ainakin muutamalle pelaajalle pyrimme tarjoamaan mahdollisuuden päästä johonkin hyvään seuraan edes viikoksi harjoittelemaan, jotta he itse näkevät, missä menevät henkilökohtaisella tasolla. Tämä

75 on vielä suunnitteluasteella. Ilveksellä on ollut talenttiakatemia jo pidempään. Minä tulin nyt valmentajaksi tähän ja pyrin tämän projektin puitteissa kehittämään toimintaa eteenpäin. Mitä teet pelaajien kanssa kentällä? Taitopuoli on koko ajan läsnä kentällä. Tosi paljon on pelipaikkakohtaista harjoittelua. Jaksot rakennetaan 6 8 viikon aikavälille, ja sitten pyrimme testaamaan pelaajat Varalan urheiluopistossa, jonka kanssa olemme yhteistyössä. Siellä katsomme, missä on menty eteenpäin ja missä on parannettavaa. Miten harjoitusohjelmat tehdään? Harjoitusohjelmat tehdään jokaiselle pelaajalle yksilökohtaisesti. Itse kentällä on paljon pelipaikkakohtaista harjoittelua. Mutta varsinkin vanhemmille pelaajille pyrimme saamaan oheen nopeus- ja voimaharjoittelua, joka tapahtuu salilla sekä kentällä ilman palloa. Saavatko pojat kotiläksyjä? Pyrimme siihen, että harjoitusjaksossa olisi ainakin kaksi omatoimista harjoitusta viikossa. Toinen on fysiikkaan liittyvä, lisäksi

76 tulee pelipaikkakohtainen pallollinen harjoitus. Minun tehtäväni on huolehtia, että pelaajille tulee riittävästi toistoja oikeista asioista viikossa. Miten on taktiikan kanssa? Taktisia harjoitteita on myös. Yritän päästä mahdollisimman paljon katsomaan valmennettavieni otteluita. Kun saan videoita, teen pelaajille niistä koosteita. Mikä on mennyt hyvin ja missä on parannettavaa. Harjoituksen päätteeksi toni panee pojat vielä kisailemaan keskenään. Kumpikin on kartioilla merkityssä neliössä noin 20 metrin päässä toisistaan. Palloa potkitaan vuoron perään toisen neliön sisään, jossa se pitää ottaa haltuun kolmella kosketuksella ja palauttaa toiseen neliöön. Häviäjälle on luvassa 40 punnerrusta. Kisan jälkeen Toni ottaa pojat palaveriin, jossa hän käy läpi kummankin suorituksia edellisillan ottelussa. Sitten hän patistaa pojat suihkun kautta kouluun.

77 Talenttivalmennuksessa on kyse junioreiden yksilökeskeisestä valmentamisesta.

78 INFO NIMI Toni Kallio SYNTYMÄAIKA JA -PAIKKA , Tampere PELIPAIKKA Puolustaja/hyökkääjä MAAOTTELUT 49 A, 1 B, 7 N, 6 P SEURAT TPV ( ), FC Jazz (1997), HJK ( ), Molde ( ), Young Boys ( ), Fulham ( ), Sheffield United (2009, 2010), Viking (2010), Muangthong United (2010), FC Inter (2011), Ilves ( )

79

80

81

82

83

84 TU-20-MAAJOUKKUE VALMISTAUTUU MM-KISOIHIN VERA VARIS MAALISSA PALJON VARTIJANA HUUHKAJIEN EM-KARSINNAN ALKU LÄHESTYY SEURAAVA FUTARI ILMESTYY 1.8.

85

Kysymys ka. 1 2 3 4 5

Kysymys ka. 1 2 3 4 5 Kausikyselyn tarkoituksena oli selvittää pelaajien kehitystarpeita ja tavoitteita. Lisäksi kysyttiin osallistumisinnkuutta turnauksiin ja Eerikkilän leirille. Vastausten pohjalta kehitetään joukkueen toimintaa

Lisätiedot

Peli-idea Hyökkäyspeli

Peli-idea Hyökkäyspeli Peli-idea Hyökkäyspeli Pelijärjestelmä 1-4-4-2 Niin paljon kuin mahdollista avataan peliä puolustuslinjasta-pelirohkeus! Nopealla pallonhallintapelillä yritetään löytää hyökkäyssuuntaan kääntynyt keskikenttäpelaaja

Lisätiedot

Peli-idea puolustuspeli. Hyökkäysalueella puolustaminen (muoto)

Peli-idea puolustuspeli. Hyökkäysalueella puolustaminen (muoto) Peli-idea puolustuspeli Hyökkäysalueella puolustaminen (muoto). - Jätä hieman vapaaksi vastustajan puolustuslinjan pelaajia, houkuttele syöttämään, prässää nopeasti ja samanaikaisesti! Peli-idea puolustuspeli.

Lisätiedot

PELAAMISEN PERIAATTEET

PELAAMISEN PERIAATTEET PELAAMISEN PERIAATTEET 1. Mielummin 5-4 voitto kuin 0-1 tappio 2. Pidämme palloa ja haastamme 1v1 tilanteissa jos olemme yli puolessa kentässä 3. 2v1 tilanteissa haastamme aina. 4. Alivoimalla syötämme

Lisätiedot

HJS E10 Sininen Kausi 2013-2014

HJS E10 Sininen Kausi 2013-2014 HJS E10 Sininen Kausi 2013-2014 HJS E10 TALVI 2013-2014 2. TALVEN HARJOITUS- JA PELIVUOROT Harjoitus- ja peliohjelma pojat E10 Päivämäärä Aika Paikka Toiminta ke 6.11. klo 17.00-18.00 Pullerin Säästöpankki

Lisätiedot

ACK 8v8 Pelikirja

ACK 8v8 Pelikirja 1 ACK 8v8 Pelikirja 10.10.2016 8v8 yleistä Pelipaikkojen ja niiden tehtävien tiedostaminen Pelipaikkojen täyttäminen Ylivoiman luominen Tyhjän tilan käyttö Kenttätasapaino Pääajatuksena minä, sinä ja pallo

Lisätiedot

Sininen Nopea Katse Vaihto Punainen Kesto

Sininen Nopea Katse Vaihto Punainen Kesto Maalintekoa Sininen oma kuljetus syötä itselle ennen merkkiä. Nopea käännös yksi kosketus katse kohteeseen hae tyhjätila, maalivahdinliike. Katse palloon lauo liike perään, irtopallot maaliin. Haetaan

Lisätiedot

Vinkkejä omatoimiseen harjoitteluun

Vinkkejä omatoimiseen harjoitteluun Vinkkejä omatoimiseen harjoitteluun PPJ 02 Kausi 2014-2015 Harjoitteet Alkulämmittely Juokse pallon kanssa vähintään 3 min. Tee erilaisia aktivoivia liikkeitä, joita teemme myös joukkueen alkulämmittelyssä.

Lisätiedot

Muista että ketään ei ole kielletty toteuttamasta itseään joukkueen hyväksi.

Muista että ketään ei ole kielletty toteuttamasta itseään joukkueen hyväksi. 14 Tärkeitä on joka alueella: Aluepeli Näkökenttäpeli Kakkospallot Äänenkäyttö Liikkuminen ilman palloa Periksiantamattomuus Pallo liikkeelle yhdellä ja kahdella kosketuksella. Kavereiden auttaminen Taktiikan

Lisätiedot

Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet

Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet Henkinen valmennus -luento Annen Akatemia 27.7.2007 Eerikkilä Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet ITSE- TUNTEMUS ITSE- LUOTTAMUS INTOHIMO & PÄÄTTÄVÄISYYS KORKEAT TAVOITTEET KESKITTYMIS- KYKY SOPIVA

Lisätiedot

ACK 5v5 Pelikirja

ACK 5v5 Pelikirja 1 ACK 5v5 Pelikirja 10.10.2016 5v5 yleistä Innostaminen ja onnistuminen avainasiassa Oikeantasoista ja kannustavaa toimintaa Pelipaikkojen ja niiden tehtävien tiedostaminen Puolustussuuntaan pelipaikkojen

Lisätiedot

MAALIVAHDIN URAKEHITYS

MAALIVAHDIN URAKEHITYS MAALIVAHDIN URAKEHITYS Käytännössä kaikkien nuorten maalivahdinalkujen vakiovastaus tavoitteita kysyttäessä on SM-liigaan tai NHL:ään pääseminen. Olen työni puolesta joutunut työstämään ajatusta siitä,

Lisätiedot

Suomen Palloliitto. Miehet / pojat. Mika Laurikainen

Suomen Palloliitto. Miehet / pojat. Mika Laurikainen Suomen Palloliitto Pelaajakehitys 23.9.2011 2011 Miehet / pojat Mika Laurikainen Rakenne. Resurssit. Pelaajakehityksen rakenne Pelaajan urapolku SPL Valmennuslinja 1. Vaihe 2. Vaihe 3. Vaihe a. U15 U17

Lisätiedot

Palloilun pelianalyysit

Palloilun pelianalyysit Palloilun pelianalyysit Mikko Häyrinen ja Henri Lehto Joukkueurheilun asiantuntijat KIHU Huippu-urheilupäivät, Vierumäki 7.10.2014 Sisältö 1. Yleistä 2. Maalipallo 3. Jalkapallo 4. Lentopallo 5. Lajianalyysit

Lisätiedot

Pelirohkeus jalkapallossa yksilön ja joukkueen näkökulmasta. Mika Lehkosuo

Pelirohkeus jalkapallossa yksilön ja joukkueen näkökulmasta. Mika Lehkosuo Pelirohkeus jalkapallossa yksilön ja joukkueen näkökulmasta Mika Lehkosuo KIRJE PELAAJILLE Moi Pelaajat, Pelirohkeus on sana joka usein esiintyy, kun kuvataan meidän pelitapaamme ja ajatteluamme jalkapallon

Lisätiedot

SPL Tampere haavikatsastukset syys-lokakuu 2014 tytöt ja pojat 2002, 2003

SPL Tampere haavikatsastukset syys-lokakuu 2014 tytöt ja pojat 2002, 2003 SPL Tampere haavikatsastukset syys-lokakuu 2014 tytöt ja pojat 2002, 2003 SPL Tampere, haavitoiminta Painopistealueet Kaikilla Havainnointi (pää pyörii, löydä tila, ennakoi seuraava tilanne) Tilanteenvaihto

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

D1 YA-joukkue Palaute pelaajilta ja vanhemmilta

D1 YA-joukkue Palaute pelaajilta ja vanhemmilta D1 YA-joukkue Palaute pelaajilta ja vanhemmilta Tässä esityksessä on kaudella 2011-2012 Kiva HT D1 nimellä pelanneen seurayhteistyöjoukkueen palauteyhteenveto Joukkue pelasi kaudella 2011-2012 aluekarsinnan

Lisätiedot

Sami Hyypiä Akatemian kehittymisen seurantakonsepti. Hannele Forsman Sami Hyypiä Akatemia

Sami Hyypiä Akatemian kehittymisen seurantakonsepti. Hannele Forsman Sami Hyypiä Akatemia Sami Hyypiä Akatemian kehittymisen seurantakonsepti Hannele Forsman Sami Hyypiä Akatemia Miksi kokonaisvaltaisen kehittymisen seuranta konsepti I? Yksilön kehittämisnäkökulma Faktaa Oman osaamisen tasosta

Lisätiedot

KAUSIJULKAISU 2011-2012 Ylöjärven Pallo -00 Pojat salibandy

KAUSIJULKAISU 2011-2012 Ylöjärven Pallo -00 Pojat salibandy KAUSIJULKAISU 2011-2012 Ylöjärven Pallo -00 Pojat salibandy JOUKKUE 2011-2012 Ylöjärven Pallo -00Pojat salibandy YHTEISTYÖKUMPPANI Tutustu lisää klikkaamalla logoa! KAUSIKATSAUS 2011-2012 Uutta pelikautta

Lisätiedot

RYHMITYS FJK B PELITAPA, RYHMITYS 4 4 2

RYHMITYS FJK B PELITAPA, RYHMITYS 4 4 2 RYHMITYS 4 4-2 FJK B PELITAPA, RYHMITYS 4 4 2 KÄYNNISTÄMINEN (tarkoitetaan vaihetta, jossa peli käynnistetään maalivahdilta) Pyritään avaamaan peliä lyhyellä -> toppareille / AKK:lle, jos mahdollista (vastustajia

Lisätiedot

SPL Tampere Haaviharjoitukset Marraskuu 2015 Pojat D13, 2003

SPL Tampere Haaviharjoitukset Marraskuu 2015 Pojat D13, 2003 SPL Tampere Haaviharjoitukset Marraskuu 2015 Pojat D13, 2003 SPL Tampere, haavitoiminta Painopistealueet Kaikilla Havainnointi (pää pyörii, löydä tila, ennakoi seuraava tilanne) Tilanteenvaihto (pallo

Lisätiedot

Suomalaisen. Henri Lehto, LitM Projektitutkija. Kehitysprojektien raportointiseminaari 11.4.2012 www.kihu.fi

Suomalaisen. Henri Lehto, LitM Projektitutkija. Kehitysprojektien raportointiseminaari 11.4.2012 www.kihu.fi Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU Jyväskylä Suomalaisen jalkapallon ll teknistaktinen lajianalyysi Henri Lehto, LitM Projektitutkija Kehitysprojektien raportointiseminaari 11.4.2012 www.kihu.fi

Lisätiedot

Kesäkausi, täältätullaan. Me kehitämme - Me menestymme

Kesäkausi, täältätullaan. Me kehitämme - Me menestymme Kesäkausi, täältätullaan Joukkuejako, alkuehdot Poikia 50 kpl Pelaajamäärä kasvanut talvikauden lopussa huomattavasti Röllin suositus pelaajamääräksi otteluun: 10 poikaa Talvikauden kokemus: ilmoittautuneet

Lisätiedot

2. TALVEN HARJOITUS- JA PELIOHJELMA

2. TALVEN HARJOITUS- JA PELIOHJELMA HJS F9 SININEN TALVI 2013-2014 2. TALVEN HARJOITUS- JA PELIOHJELMA Päivämäärä Aika Paikka Toiminta ke 6.11. klo 18.00-19.00 Pullerin Säästöpankki Areena Harjoitus 1 su 10.11. klo 12.00-13.00 Pullerin Säästöpankki

Lisätiedot

A:n pelurit esittelyssä

A:n pelurit esittelyssä A:n pelurit esittelyssä Ville Karirinne Ville Karirinne nuoresta iästä huolimatta vakuuttanut A:ssa hyvillä torjunnoillaan ja varmoilla otteilla. Antton Asikainen Antton Asikainen hyvin peittävä ja sijoittuva

Lisätiedot

2. TALVEN HARJOITUS- JA PELIOHJELMA

2. TALVEN HARJOITUS- JA PELIOHJELMA HJS E10 Tytöt TALVI 2013-2014 2. TALVEN HARJOITUS- JA PELIOHJELMA Päivämäärä Aika Paikka Toiminta ke 6.11. klo 17.00-18.00 Pullerin Säästöpankki Areena Harjoitus 1 su 10.11. klo 11.00-12.00 Pullerin Säästöpankki

Lisätiedot

Palaute joukkueen toiminnasta

Palaute joukkueen toiminnasta Pelikirja Vanhemmille Toimintakausi 2017-2018 Vanhemmat: SÄÄNNÖT VANHEMMILLE - Huolehtivat, että pelaajat ilmoittautuvat tapahtumiin nimenhuudossa https://nimenhuuto.com/ - Huolehtivat, että pelaajilla

Lisätiedot

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti ONKS U N E L M I? I! Motivaatio Hyvinvointi Raha Pohdintakortti KÄDEN TAIDOT Käden taidot ovat nykyään tosi arvostettuja. Työssäoppimisjakso vakuutti, että tää on mun ala ja on siistii päästä tekee just

Lisätiedot

FC ESPOO. Pelitavan pääpiirteet 9v9

FC ESPOO. Pelitavan pääpiirteet 9v9 FC ESPOO Pelitavan pääpiirteet 9v9 ISO KUVA: - Rohkea: Pelaaja uskaltaa käyttää taitojaan joka osa-alueella - Liikkuva: Pelaajan liikkuminen on monipuolista ja nopeaa - Taitava: Pelaajalla on perustaidot

Lisätiedot

Menneentalvenlumia. Me kehitämme - Me menestymme

Menneentalvenlumia. Me kehitämme - Me menestymme Menneentalvenlumia Harjoittelumäärättalvikaudella Kuukausi Halli Sali Juoksu Taitokoulu Marraskuu Joulukuu Tammikuu Helmikuu Maaliskuu 5 kpl 8,0 h 5,0 h 6 kpl 8,5 h 2 kpl 3,0h 5 kpl 8,5 h 21 kpl 33,0 h

Lisätiedot

8. P97 seututaitokoulu (1h,45min)

8. P97 seututaitokoulu (1h,45min) 8. P97 seututaitokoulu 26.1 2008 (1h,45min) -Liivien jako/teemat /lohkojen teko, n.15 min -Nopeus ketteryys harjoituksen alussa, n.15 min -Rastiharjoittelu lohkoissa 1-5 max.15min/lohko (yht75min) 4+4pel.ryhmät/ohjaaja

Lisätiedot

Jakson tarkoituksena on opetella pallon käsittelyä ja harhautusta

Jakson tarkoituksena on opetella pallon käsittelyä ja harhautusta JAKSO 3 Jakson tarkoituksena on opetella pallon käsittelyä ja harhautusta Treenit on jaettu kolmeen n. 15min moduuliin Alkuverryttely, Treeniosio, Peliosio. Jokaiseen moduuliin on 45 eri vaihtoehtoa, joita

Lisätiedot

SPL Tampere Haavikatsastukset Marraskuu 2015 Pojat D12, 2004 Tytöt D12/13, 2004/2003

SPL Tampere Haavikatsastukset Marraskuu 2015 Pojat D12, 2004 Tytöt D12/13, 2004/2003 SPL Tampere Haavikatsastukset Marraskuu 2015 Pojat D12, 2004 Tytöt D12/13, 2004/2003 SPL Tampere, haavitoiminta Painopistealueet Kaikilla Havainnointi (pää pyörii, löydä tila, ennakoi seuraava tilanne)

Lisätiedot

Hyökkääminen Pelin alueet

Hyökkääminen Pelin alueet Hyökkääminen Pelin alueet Alue 1 Pelin avaaminen sekä rakenteluvaihe Alue käytännössä vastustajan keskikenttäpelaajien etupuolella oleva alue Alue 2 Murtautumisvaihe Alue käytännössä vastustajan alimpien

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

AC Kajaani valmennuslinja 2017

AC Kajaani valmennuslinja 2017 ACK pelitapa-oppaassa kerrotaan selkeästi millaista jalkapalloa ACK:ssa halutaan pelata! Pelitapa pyritään valitsemaan asetettujen tavoitteiden mukaan; junioreissa tavoitteet ovat pelaajakehityksessä ja

Lisätiedot

VANHEMMAT KESKUSTELU (VP + VALMENTAJAT) 1. SHA toiminta 2. SHA vuosikello 3. SHA kehittymisen seuranta 4. Omatoiminen harjoittelu

VANHEMMAT KESKUSTELU (VP + VALMENTAJAT) 1. SHA toiminta 2. SHA vuosikello 3. SHA kehittymisen seuranta 4. Omatoiminen harjoittelu VANHEMMAT KESKUSTELU (VP + VALMENTAJAT) 1. SHA toiminta 2. SHA vuosikello 3. SHA kehittymisen seuranta 4. Omatoiminen harjoittelu SHA TOIMINTA Sami Hyypiä Akatemia on perustettu Suomen Palloliiton toimintastrategian

Lisätiedot

Pelaaminen 4-4-2. SPL Uusimaa pojat Pohjola Cup. SPL Uusimaa Pohjola Cup 1

Pelaaminen 4-4-2. SPL Uusimaa pojat Pohjola Cup. SPL Uusimaa Pohjola Cup 1 Pelaaminen 4-4-2 SPL Uusimaa pojat Pohjola Cup SPL Uusimaa Pohjola Cup 1 Hyökkääminen Avaaminen on alhaalta alkavan hyökkäyksen ensimmäinen vaihe, eli se miten pelaamme vastustajan ensimmäisen linjan ohi.

Lisätiedot

KAUSISUUNNITELMA 2012-2013

KAUSISUUNNITELMA 2012-2013 FCFJ T03-05 KAUSISUUNNITELMA 2012-2013 Yleiset Vastuuvalmentaja: Kriba Karlsson Joukkuejohtaja: Tiina Rahkonen Valmentajia: Tom Nyman Krisse Tanila-Pellikka (Janne, Petteri, Jouko, Pale) Rahastonhoitaja:

Lisätiedot

Rangers Ahmat pojat -04

Rangers Ahmat pojat -04 Rangers Ahmat pojat -04 Vanhempainkokous 17.5.2016 Agenda Joukkueen nopea tilanne katsaus ja suunnitelma kaudelle 2016-2017 Ensi kauden valmennuskuviot Kesävuorot ja harjoittelu Miten edetään? Ahmat kaudella

Lisätiedot

Yksilökeskeinen valmennusfilosofia. - Kokonaisvaltainen valmennus

Yksilökeskeinen valmennusfilosofia. - Kokonaisvaltainen valmennus Yksilökeskeinen valmennusfilosofia - Kokonaisvaltainen valmennus Kokonaisvaltainen valmennus Taktiikka / Pelikäsitys Havainnointi / Hahmottaminen Ratkaisuvaihtoehdot Päätöksenteko Ratkaisut Suorittaminen

Lisätiedot

Opas omatoimiseen harjoitteluun

Opas omatoimiseen harjoitteluun Opas omatoimiseen harjoitteluun Muista myös taitopassi ja kuperkeikkapassi Tämä on opas omatoimiseen jalkapallotaitojen harjoitteluun. Oppaasta saat vinkkejä eri tekniikoiden opetteluun. Katso ja opi videolta

Lisätiedot

SPL Tampere Haavikatsastukset Lokakuu 2015 Pojat D12, 2004 Tytöt D12/13, 2004/2003

SPL Tampere Haavikatsastukset Lokakuu 2015 Pojat D12, 2004 Tytöt D12/13, 2004/2003 SPL Tampere Haavikatsastukset Lokakuu 2015 Pojat D12, 2004 Tytöt D12/13, 2004/2003 SPL Tampere, haavitoiminta Painopistealueet Kaikilla Havainnointi (pää pyörii, löydä tila, ennakoi seuraava tilanne) Tilanteenvaihto

Lisätiedot

Märsky 29.10.2012. Heikki Pajunen Novetos Oy. Luomme menestystarinoita yhdessä

Märsky 29.10.2012. Heikki Pajunen Novetos Oy. Luomme menestystarinoita yhdessä Märsky 29.10.2012 Heikki Pajunen Novetos Oy Luomme menestystarinoita yhdessä Aamun ajatus By Positiivarit: Maanantai 29.10.2012 AAMUN AJATUS Elämä on 10-prosenttisesti sitä miten elää ja 90-prosenttisesti

Lisätiedot

LEIJONATIE, YKSILÖN KEHITTÄMINEN. 22.1.2010 Suomen Jääkiekkoliitto / Etunimi Sukunimi 1

LEIJONATIE, YKSILÖN KEHITTÄMINEN. 22.1.2010 Suomen Jääkiekkoliitto / Etunimi Sukunimi 1 LEIJONATIE, YKSILÖN KEHITTÄMINEN 22.1.2010 Suomen Jääkiekkoliitto / Etunimi Sukunimi 1 NUORTEN HARRASTAMISEN KULMAKIVET! Harrastamisen on oltava HAUSKAA ja HAASTEELLISTA Hauskuuden ja haasteisiin tarttumisen

Lisätiedot

VEIKKAUSLIIGA URHOTV NÄYTTÄÄ KAUDEN 2012 AIKANA JOPA 50 SUORAA VEIKKAUSLIIGAN OTTELUA. Veikkausliiga ottelut:

VEIKKAUSLIIGA URHOTV NÄYTTÄÄ KAUDEN 2012 AIKANA JOPA 50 SUORAA VEIKKAUSLIIGAN OTTELUA. Veikkausliiga ottelut: VEIKKAUSLIIGA Jalkapallon Veikkausliigassa on kuuma kausi menossa ja Suomen mestaruuden voi syksyllä pokata mikä joukkue tahansa. Alkukauden aikana on nähty huikeita suorituksia tulevaisuuden supertähdiltä,

Lisätiedot

NUORTEN VALMENTAJAPÄIVÄT

NUORTEN VALMENTAJAPÄIVÄT NUORTEN VALMENTAJAPÄIVÄT 13.3.093 VIERUMÄKI Markku Kanerva Pelaajan kehittämismalli Tekninen Taktinen Fyysinen Psyykkinen 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 Oppimisympäristö Elämäntapa Opettaminen Käytäntöön

Lisätiedot

Keskity jo harjoituksissa - keskity peleissäkin - panosta onnistumisiin. Porin Ässät C-1 22.10.2014. Markku Gardin

Keskity jo harjoituksissa - keskity peleissäkin - panosta onnistumisiin. Porin Ässät C-1 22.10.2014. Markku Gardin Keskity jo harjoituksissa - keskity peleissäkin - panosta onnistumisiin Porin Ässät C-1 22.10.2014 Markku Gardin Mentaaliharjoittelun perusta (hyvä tietää) Aivot ohjaavat - hermojärjestelmät, hormonit

Lisätiedot

Coerver harjoitus 1: Pallonhallinta

Coerver harjoitus 1: Pallonhallinta Coerver harjoitus 1: Pallonhallinta Pelaajamuodostelma 1) Paikallaan juoksu pallo jalkojen välissä. (polvet hieman koukussa) 2) Tikkaus pallon syöttely jalkojen välissä mahd. nopeasti (kisa: lasketaan

Lisätiedot

JäPS T04 Perussääntöjä pelaajalle

JäPS T04 Perussääntöjä pelaajalle JäPS T04 Perussääntöjä pelaajalle Kentän osia Maalivahdinalue Rangaistusalue Meillä tätä ei vielä erotella Maalipotku annetaan laatikon sisäpuolelta Kulmapotkut annetaan kulmista Keskipiste Peli alkaa

Lisätiedot

PuMu D-TYTÖT Ensimmäinen ja tärkein sääntö koko pesäpallossa, olit sitten ulkopelissä tai sisäpelissä, on: TIEDÄ AINA TILANNE.

PuMu D-TYTÖT Ensimmäinen ja tärkein sääntö koko pesäpallossa, olit sitten ulkopelissä tai sisäpelissä, on: TIEDÄ AINA TILANNE. PuMu D-TYTÖT 2013 Ensimmäinen ja tärkein sääntö koko pesäpallossa, olit sitten ulkopelissä tai sisäpelissä, on: TIEDÄ AINA TILANNE. Onko 1-tilanne, 2-tilanne, 3-tilanne, 1-3-tilanne, 2-3-tilanne, ajolähtö

Lisätiedot

OL = Oikea laita VL = Vasen laita 10 = Piilokärki K = Kärki. OL = xxx VL = xxx 10 = xxx K = xxx

OL = Oikea laita VL = Vasen laita 10 = Piilokärki K = Kärki. OL = xxx VL = xxx 10 = xxx K = xxx TERMIT: MV = Maalivahti OP = Oikea puolustaja VP = Vasen puolustaja KK = Keskikenttä OL = Oikea laita VL = Vasen laita 10 = Piilokärki K = Kärki AVAUSKOKOONPANO: MV = xxx OP = xxx VP = xxx KK = xxx Vaihtomiehet:

Lisätiedot

HS:n taitopolku. 1) Visio täydellisestä suorituksesta. 2) Suunnistustaito oma oivallus. 3) Rastiväli kerrallaan ja leuka ylös, HS:n taitokirja

HS:n taitopolku. 1) Visio täydellisestä suorituksesta. 2) Suunnistustaito oma oivallus. 3) Rastiväli kerrallaan ja leuka ylös, HS:n taitokirja HS:n taitopolku 1) Visio täydellisestä suorituksesta 2) Suunnistustaito oma oivallus 3) Rastiväli kerrallaan ja leuka ylös, HS:n taitokirja 4) Vinkkejä Visio täydellisestä suorituksesta Hyvä puhdas suunnistus

Lisätiedot

EeNet harjoituspäiväkirja ohje

EeNet harjoituspäiväkirja ohje EeNet harjoituspäiväkirja ohje Harjoituspäiväkirjassa pelaaja voi lisätä harjoitus-, peli ja loukkaantumistietoja. Valmentaja voi seurata pelaajan harjoittelua yhteenvetojen ja kalenterinäkymän kautta

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

D-tytöt Särkänniemi Cupissa

D-tytöt Särkänniemi Cupissa D-tytöt Särkänniemi Cupissa D-tytöt osallistuivat kolmen päivän Särkänniemi cupiin, pelit pelattiin Pirkkahallin nurmi kentillä! Ensimmäinen peli oli perjantai aamusella TPV:tä vastaan. Tytöt taistelivat

Lisätiedot

KÄSIPALLO. Olympialaji vuodesta 1972

KÄSIPALLO. Olympialaji vuodesta 1972 KÄSIPALLO Olympialaji vuodesta 1972 Tiesitkö, että Käsipallo on maailman 3. suurin sisäpallopeli (koris, lentis, käsis) Maailmassa on 20 miljoonaa käsipalloilijaa lähes 200 maassa Käsipalloa luonnehditaan

Lisätiedot

Toni Korkeakunnas. Gnistan, FC Hämeenlinna, Gnistan, FC Viikingit, Suomi U19, MYPA ja FC Lahti. copyright Toni Korkeakunnas

Toni Korkeakunnas. Gnistan, FC Hämeenlinna, Gnistan, FC Viikingit, Suomi U19, MYPA ja FC Lahti. copyright Toni Korkeakunnas Toni Korkeakunnas Yo-merkonomi, kasvatustieteen maisteri ja UEFA pro - valmentaja Luokanopettaja 1996-2002 SPL Uusimaan Valmennuspäällikkö 2004-2010 Valmentajana (14.v.) 1999-2004 ja 2007- Gnistan, FC

Lisätiedot

EeNet käyttöohje SHA pelaajille OSA 1

EeNet käyttöohje SHA pelaajille OSA 1 EeNet käyttöohje SHA pelaajille OSA 1 1. Kirjautuminen Seuran valmennuspäällikkö, joukkueen valmentaja tai joukkueenjohtaja luo pelaajalle tunnukset EeNettiin noin 1kk ennen ensimmäistä SHA tapahtumaa.

Lisätiedot

D VALMENTAJAKURSSI PROSESSINOMAISESTI

D VALMENTAJAKURSSI PROSESSINOMAISESTI Ohjelma D VALMENTAJAKURSSI PROSESSINOMAISESTI Sisältö: D-valmentajakurssilla perehdytään lapsen ja nuoren kokonaisvaltaiseen valmentamisen ja yksilöllisen valmennusfilosofian perusasioihin. Kurssin kuusi

Lisätiedot

EeNet käyttöohje SHA pelaajille harjoituspäiväkirjan täyttö

EeNet käyttöohje SHA pelaajille harjoituspäiväkirjan täyttö EeNet käyttöohje SHA pelaajille harjoituspäiväkirjan täyttö 1. Kirjautuminen Seuran valmennuspäällikkö, joukkueen valmentaja tai joukkueenjohtaja luo pelaajalle tunnukset EeNettiin noin 1kk ennen ensimmäistä

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Pelitaktiikka ja monipuolinen harjoittelu. HGK:n valmennus 2012

Pelitaktiikka ja monipuolinen harjoittelu. HGK:n valmennus 2012 Pelitaktiikka ja monipuolinen harjoittelu HGK:n valmennus 2012 Mitä pelitaktiikalla tarkoitetaan? Omien vahvuuksien hyödyntämistä maksimaalisesti. Omien heikkouksien välttämistä pelissä. Pelin, kentän

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

MAALIVAHTISEMINAARI 3-4.1-16

MAALIVAHTISEMINAARI 3-4.1-16 KARI TAKKO Dallasin Euroopan kykyjen etsinnän päällikkö Peliura Pelasin ensimmäisen liigaotteluni 16-vuotiaana Ässissä 12/78 Lukkoa vastaan ja sain NHL-varauksen Quebec Nordiquesiin 1980, mutta en tehnyt

Lisätiedot

E2-D2. 7.2.2013 Suomen Jääkiekkoliitto / Etunimi Sukunimi 1

E2-D2. 7.2.2013 Suomen Jääkiekkoliitto / Etunimi Sukunimi 1 E2-D2 7.2.2013 Suomen Jääkiekkoliitto / Etunimi Sukunimi 1 MIKÄ E2-D2 OHJELMAN TARKOITUS? Valtakunnallisten painopisteiden vientiä arkeen. Mitä E-D vaiheessa tulisi tehdä, jotta haasteet kansainvälisissä

Lisätiedot

Kuvaa ei voi näyttää. EBT C04-05 R1 OHEISHARJOITTELUSTA JA OHJEITA KAUDELLE

Kuvaa ei voi näyttää. EBT C04-05 R1 OHEISHARJOITTELUSTA JA OHJEITA KAUDELLE Kuvaa ei voi näyttää. EBT C04-05 R1 OHEISHARJOITTELUSTA JA OHJEITA KAUDELLE 2017-2018 OHEISHARJOITTELU NS FYSIIKKATREENIT OHEISHARJOITTELU PIDETÄÄN AINA SALITREENIEN OHESSA SE ON OLENNAINEN OSA TAVOITTEELLISTA

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Someron Esa

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Someron Esa Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Someron Esa Toiminnan arviointikysely toteutettiin 14.11. - 24.11.2013 välisenä aikana uintiharrastuksessa mukana olleiden lasten vanhemmille. Vastaajia oli

Lisätiedot

Taktiikan opettamisen tulee tukeutua pelaajien lajitaitoihin ja siihen, että valmentajalla on selvä kuva käyttämästään pelisysteemistä.

Taktiikan opettamisen tulee tukeutua pelaajien lajitaitoihin ja siihen, että valmentajalla on selvä kuva käyttämästään pelisysteemistä. Taktiikka yleisesti Sanalla taktiikka tarkoitetaan sitä, kuinka käytetään oman joukkueen vahvuuksia ja vastustajan heikkouksia hyväksi valmistauduttaessa otteluun sekä sen aikana valmentajan tekemiä muutoksia

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Merenkävijät

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Merenkävijät Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Merenkävijät 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana - EMK / zoom - EMK - EMK - Vihreät - Sininen - Punainen - EMK juniorit - ZOOM - zoom8 - EMK

Lisätiedot

ESPOOLAISEN JUNIORIJÄÄKIEKKOILUN ARVOT JA PERINTEET

ESPOOLAISEN JUNIORIJÄÄKIEKKOILUN ARVOT JA PERINTEET ESPOOLAISEN JUNIORIJÄÄKIEKKOILUN ARVOT JA PERINTEET URHEILULLISUUS YHTEISTYÖ TAVOITTEELLISUUS OLOSUHTEET HYVÄ JATKUMO VALMENNUS HALLINTO,kiekkoilun tuki / kaupunki PELAAJAMASSAT Blues seura Aaro Kivilinna

Lisätiedot

Valmentaminen. Minun näkökulma. Mikael Kotkaniemi 2014

Valmentaminen. Minun näkökulma. Mikael Kotkaniemi 2014 Valmentaminen Minun näkökulma Mikael Kotkaniemi 2014 Ura valmentajana 2006-2009: Ässät A-nuoret - apuvalmentaja 2009-2011: Ässät B-juniorit - päävalmentaja 2011-2013: Ässät SM-liiga - apuvalmentaja 2013-2014:

Lisätiedot

Pelin kautta oppiminen

Pelin kautta oppiminen Pelin kautta oppiminen Suunnittele PELI Suunnittele E11-ikäluokalle sopiva peli Valitse pelille AIHE, joka on ikäluokalle tärkeä Mieti ainakin seuraavat asiat Montako maalia ja miten sijoitettu Miten maali

Lisätiedot

SPL Kaakkois-Suomen piiri ry, Kimpisenkatu 17 B 29, 53100 Lappeenranta puh: 05-411 8481, fax: 05-411 8464, Internet: www.kaakkois-suomi.palloliitto.

SPL Kaakkois-Suomen piiri ry, Kimpisenkatu 17 B 29, 53100 Lappeenranta puh: 05-411 8481, fax: 05-411 8464, Internet: www.kaakkois-suomi.palloliitto. D12 Ikäluokan haavit D12 Haavin tarkoitus Antaa lahjakkaille ja motivoituneille pelaajille mahdollisuuden päästä vertailemaan omia taitojaan muiden saman ikäisten ja tasoisten pelaajien kanssa Saada muutama

Lisätiedot

Valmistaudu peliin, keskity omaan pelaamiseesi. Porin Narukerä Markku Gardin 6.2.2015

Valmistaudu peliin, keskity omaan pelaamiseesi. Porin Narukerä Markku Gardin 6.2.2015 Valmistaudu peliin, keskity omaan pelaamiseesi Porin Narukerä Markku Gardin 6.2.2015 Mentaaliharjoittelun perusta (hyvä tietää) Aivot ohjaavat - hermojärjestelmät, hormonit ja lihakset toimeenpanevat Omat

Lisätiedot

ACK Maalivahtivalmennuslinja

ACK Maalivahtivalmennuslinja ACK Maalivahtivalmennuslinja 10.10.2016 Joonas Salmimäki ACK Maalivahtivalmentaja PELISÄÄNNÖT 1. Asenne ja halu kehittyä hyväksi maalivahdiksi 2. Kunnioitus valmentajaa, muita pelaajia ja maalivahteja

Lisätiedot

SalPa jalkapallon tavoitteet ja toimintamalli

SalPa jalkapallon tavoitteet ja toimintamalli SalPa jalkapallon tavoitteet ja toimintamalli Kiireetön kasvattaja toimintamalli -> Kaikissa toimissa panostetaan yksilön kehittämiseen turvallisessa ja kiireettömässä toimintaympäristössä -> Menestymään

Lisätiedot

MuurY P07 Futis. Vanhempainkokous 8.4. 2015

MuurY P07 Futis. Vanhempainkokous 8.4. 2015 MuurY P07 Futis Vanhempainkokous 8.4. 2015 Agenda Urheilun säännöt Joukkueentoimihenkilöt Harjoitukset ja pelit Budjetti Urheilun Pelisäännöt kaudelle 2015 MuurY P07 Futis joukkueen säännöt Nämä säännöt

Lisätiedot

Taustaa. Vision taustana on selvittää seuran nykytilanne ja mikä on KemPa:n tulevaisuus ja päämäärät. Keminmaan Pallo ry

Taustaa. Vision taustana on selvittää seuran nykytilanne ja mikä on KemPa:n tulevaisuus ja päämäärät. Keminmaan Pallo ry KemPa Taustaa Vision taustana on selvittää seuran nykytilanne ja mikä on KemPa:n tulevaisuus ja päämäärät Pelaajamäärä Pelipassien määrä 2010-2012 180 160 140 120 100 80 Sarja1 60 40 20 0 2010 2011 toukukuu

Lisätiedot

Kisakoutsaus Liittoryhmien pitkäleiri 2015

Kisakoutsaus Liittoryhmien pitkäleiri 2015 Kisakoutsaus Liittoryhmien pitkäleiri 2015 24.7.2015 Luennon sisältö Esittäytyminen Vuorovaikutus Harjoitus 1. Kenttävalmennus Harjoitus 2. Taktiikan nyrkkisäännöt Mitä puhutaan kotimatkalla? Vuorovaikutus

Lisätiedot

KOULUTUSKIERTUE 2005. Äänekoski, Jyväskylä, Tampere, Turku, Salo ja Järvenpää MALLIHARJOITUS

KOULUTUSKIERTUE 2005. Äänekoski, Jyväskylä, Tampere, Turku, Salo ja Järvenpää MALLIHARJOITUS KOULUTUSKIERTUE 2005 Äänekoski, Jyväskylä, Tampere, Turku, Salo ja Järvenpää MALLIHARJOITUS Harjoitus 1: Alkulämpö (kuva 1) (noin 20min) Pallonkäsittelyharjoitus kahdella pallolla. Pareittain puolessa

Lisätiedot

Hakan hyvä vire jatkuu

Hakan hyvä vire jatkuu Hakan hyvä vire jatkuu Hakan A-pojat hakivat lauantaina SM-sarjan ensimmäiset reissupelipisteet Kontulan samettiselta nurmelta. Isäntäjoukkue KäPa joutui lähes samanlaiseen myllytykseen kuin 5 0 edellisessä

Lisätiedot

Maskun Palloseuran valmennuslinja

Maskun Palloseuran valmennuslinja Maskun Palloseuran valmennuslinja Maskun Palloseuran valmennuslinjaus on tarkoitettu kaikkien juniorijoukkueiden valmentajien avuksi ja tueksi. Seuran valmennusta yhtenäistetään. Tällä taataan jokaiselle

Lisätiedot

RANTALENTISSÄÄNNÖT 2016 Rantalentisturnaus 9.7.2016. 15.6.2016 Paukarlahden kyläyhdistys RY

RANTALENTISSÄÄNNÖT 2016 Rantalentisturnaus 9.7.2016. 15.6.2016 Paukarlahden kyläyhdistys RY RANTALENTISSÄÄNNÖT 2016 Rantalentisturnaus 9.7.2016 15.6.2016 Paukarlahden kyläyhdistys RY Sisällys 1. TURNAUKSEN TARKOITUS... 2 2. OTTELUJÄRJESTELMÄ... 2 3. JOUKKUEEN KOKOONPANO JA VAIHTOPELAAJIEN KÄYTTÖ...

Lisätiedot

PELINOMAISET MAALINTEKOHARJOITTEET

PELINOMAISET MAALINTEKOHARJOITTEET PELINOMAISET MAALINTEKOHARJOITTEET 1. Maalinteko 1v1 vastakkaisiin maaleihin Tilanne käynnistyy valmentajan merkistä molemmilta maaleilta yhtäaikaa. Puolustava pelaaja syöttää lyhyen kuljetuksen jälkeen

Lisätiedot

Taustaa GrIFK kyky- ja taitokoulutoiminnalle!

Taustaa GrIFK kyky- ja taitokoulutoiminnalle! Taustaa GrIFK kyky- ja taitokoulutoiminnalle! Tarve kyky- ja taitokoulutoiminnalle on suuri! Pelaajat haluavat oppia enemmän, kokea pätevyyttä, haasteita ja onnistumisia. Vanhemmat haluavat lapsensa oppivan

Lisätiedot

LAIHIAN LUJAN VALMENNUSLINJA

LAIHIAN LUJAN VALMENNUSLINJA Tämän oppaan tarkoituksena on antaa vanhemmille tietoa Laihian Lujan jalkapalloilevien junioreiden yhteisistä toimintatavoista ja säännöistä, sekä kertoa mihin nämä tavat ja säännöt perustuvat. LAIHIAN

Lisätiedot

Harjoite 9: Tavoitteenasettelu menestyksekkään kilpailemisen apuna

Harjoite 9: Tavoitteenasettelu menestyksekkään kilpailemisen apuna Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 2: Taitava kilpailija Harjoite 9: Tavoitteenasettelu menestyksekkään kilpailemisen apuna Harjoitteen tavoitteet ja hyödyt Oikein toteutettu ja urheilijalle

Lisätiedot

Mitä peli kertoo? Marko Viitanen, SPL

Mitä peli kertoo? Marko Viitanen, SPL Mitä peli kertoo? Marko Viitanen, SPL - Henkinen ja sosiaalinen Miten lapsi? heittäytyy peliin, säilyttää keskittymisensä ymmärtää jo rooliaan kokonaisuudessa / pelipaikalla reagoi esim. tappioasemaan

Lisätiedot

SAMI HYYPIÄ ACADEMY FOOTBALL CAMP 6.-8.6.2015, EERIKKILÄ LEIRIN HARJOITTEET YHTEENVETO: KIMMO KANTOLA

SAMI HYYPIÄ ACADEMY FOOTBALL CAMP 6.-8.6.2015, EERIKKILÄ LEIRIN HARJOITTEET YHTEENVETO: KIMMO KANTOLA SAMI HYYPIÄ ACADEMY FOOTBALL CAMP 6.-8.6.2015, EERIKKILÄ LEIRIN HARJOITTEET YHTEENVETO: KIMMO KANTOLA 1.HARJOITUS LA 6.6 13.30-13.45 (75 ) SISÄLTÖ JA TAVOITTEET: PALLOTTOMAN PELAAJAN SIJOITTUMINEN, LIIKKUMINEN

Lisätiedot

Maalivahtiharjoittelu PK-35. Juniorimaalivahdit: A-jun. B-jun

Maalivahtiharjoittelu PK-35. Juniorimaalivahdit: A-jun. B-jun Juniorimaalivahdit: A-jun. B-jun. 02-03 04-05 06-08 Kausisuunnitelma 2016-2017 Maalivahtiharjoittelu eri ikäluokissa Taktinen harjoittelu Tekninen harjoittelu Fyysiset ominaisuudet Psyykkiset valmiudet

Lisätiedot

Ultimaten taktiset perusteet vasta-alkajille

Ultimaten taktiset perusteet vasta-alkajille Ultimaten taktiset perusteet vasta-alkajille Jyväskylä Liitokiekkoilijat (JyLi) 3. toukokuuta 2013 0. Johdanto Tässä Jyväskylän Liitokiekkoilijoiden (JyLi) oppaassa selostetaan ultimaten pelitaktiikan

Lisätiedot

Jalkapallostadion. Jalkapallostadion

Jalkapallostadion. Jalkapallostadion Kai Pahlman (10) ja kuuluisa banaanipotku. Helsingin avajaisissa 12.6.1938 oli ohjelmassa voimistelunäytösten ja yleisurheilukilpailujen lisäksi jalkapallo-ottelu. Se käytiin Suomen Palloliiton ja Työväen

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

Nokian Palloseura - Valmennuslinjaus ja pelitapa F6-E11 2016

Nokian Palloseura - Valmennuslinjaus ja pelitapa F6-E11 2016 Nokian Palloseura - Valmennuslinjaus ja pelitapa F6-E11 2016 Tausta Valmennus on pitkäjänteistä työtä. Yhdessä vuodessa ehditään vähän mutta 10-vuodessa enemmän. Emme pysty kehittämään kaikkia asioita

Lisätiedot

B-Joukkue - Pelaajapalaveri

B-Joukkue - Pelaajapalaveri B-Joukkue - Pelaajapalaveri 12.5.2016 B-joukkueen pelaajat + toimihenkilöt Jääkiekkoliiton Arvot B-joukkueen Arvot B-joukkueen Tavoite Pelaajien toiveet Harjoittelu Pelaaminen Harjoittelu ja säännöt Pelaaminen

Lisätiedot

Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015

Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015 Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015 Eötvös-Cup 16.8.-22.8.2015 7.12.2015 7.12.2015 2 1 Jyväskylän ystävyyskaupunkijoukkue Korpilahden Pyrintö Korpilahden yhtenäiskoulu Korpilahden Pyrintö Joukkueen

Lisätiedot

Päättäjäiset ja palkitut. Kaikki kuvat päättäjäisistä! Kiitokset kuvista Kari Ketoselle!

Päättäjäiset ja palkitut. Kaikki kuvat päättäjäisistä! Kiitokset kuvista Kari Ketoselle! Päättäjäiset ja palkitut Kaikki kuvat päättäjäisistä! Kiitokset kuvista Kari Ketoselle! B-tytöt: syyskuun Subway pelaaja on Laura Lähdekorpi Valmentajat valitsivat B-tyttöjen syyskuun Subi-pelaajaksi

Lisätiedot