KOVASSA PRÄSSISSÄ DORTMUNDISSA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KOVASSA PRÄSSISSÄ DORTMUNDISSA"

Transkriptio

1 SUOMEN PALLOLIITON JÄSENLEHTI 2/2014 VOITTOJA JOKA PÄIVÄ KOVASSA PRÄSSISSÄ DORTMUNDISSA HELMARIT JULIETTE KEMPPI HUUHKAJAT KARI ARKIVUO PIKKUHUUHKAJAT TOMMI KAUTONEN YKSI MEISTÄ TONI KALLIO

2 Kotimaiset jalkapallosarjat ovat täydessä käynnissä, ja Futsal-Liigassa mestariksi on kruunattu Ilves FS Ylen televisioimassa kolmannessa finaalissa. Touko kesäkuu on pullollaan maaotteluita. Huuhkajat kohtaa Tšekin Olympiastadionilla 21.5., minkä jälkeen ryhmä suuntaa Baltic-cupiin Latviaan. Alle 21-vuotiaiden maajoukkue jatkaa EMkarsintaa Myllykoskella ottelulla Moldovaa vastaan nuorennetulla joukkueella. Helmarit kohtaa MM-karsinnassa Itävallan vieraissa ja neljä päivää myöhemmin Bulgarian Helsingissä. Näistä voit lukea lisää sekä Futarista että osoitteessa Nautinnollisia lukuhetkiä! FUTARI 2/2014 Sami Terävä Viestintäpäällikkö Palloliitto

3 AVAUS 11 Huuhkajalegenda Sami Hyypiä esittelee MM-kisajoukkueiden tähdet, joista monet hän on kohdannut pelaajana tai valmentajana. KANSIJUTTU Loppuvuodesta kuulin, että Dortmundissa ollaan kiinnostuneita. Kävin täällä ennen joulua, ja kaikki vaikutti mielenkiintoiselta, Tim Väyrynen kertoo. HELMARIT Juliette Kempin kiireiseen kesään kuuluu Helmarien MM-karsintapelejä ja alle 20-vuotiaiden naisten MM-lopputurnaus Kanadassa. HUUHKAJAT Kari Arkivuo kertoo, miten laitahyökkääjästä on tullut hyökkäävä puolustaja Allsvenskanin Häckenille ja A- maajoukkueelle. PIKKUHUUHKAJAT Tommi Kautonen tekee läheistä yhteistyötä Mixu Paatelaisen kanssa, jotta Pikkuhuuhkajista kasvaisi A- maajoukkuemiehiä. YKSI MEISTÄ Toni Kallio on jättänyt ammattilaiskentät ja ohjaa nuoria lahjakkuuksia Ilveksen talenttivalmentajana Tampereella.

4 JULKAISIJA SUOMEN PALLOLIITTO RY VASTAAVA PÄÄTOIMITTAJA SAMI TERÄVÄ, PUH. (09) (VAIHDE), POSTIOSOITE: PL 191, HELSINKI KUSTANTAJA A-LEHDET DIALOGI OY TOIMITUSPÄÄLLIKKÖ JOUKO VUORELA ULKOASU MIKKO HIRVONEN, DIALOGI.FI, PUH. (09) (VAIHDE), POSTIOSOITE: PL 410, HELSINKI ILMOITUSMYYNTI A-LEHDET OY, MYYNTIPÄÄLLIKÖT, MEDIAOPAS.A-LEHDET.FI, PUH. (09) (VAIHDE) ISSN AIKAKAUSLEHTIEN LIITON JÄSEN

5

6 SAMI HYYPIÄ ALL OVER PRESS MM-kisat potkaistaan käyntiin torstaina klo 23:00 isäntämaa-brasilian ja Kroatian välisellä ottelulla. Loppuottelu pelataan noin kuukautta myöhemmin sunnuntaina klo 22:00 legendaarisella Maracanã-stadionilla. Huuhkajalegenda Sami Hyypiä esittelee MM-kisajoukkueiden kuumimmat pelaajat pelipaikoittain.

7 MANUEL NEUER SAKSA SYNTYNYT PELIPAIKKA Maalivahti A-MAAOTTELUT/MAALIT 45/0 SEURA FC Bayern München Olen kohdannut hänet sekä pelaajana että valmentajana. Todennäköisesti tämän hetken paras maalivahti koko maailmassa. Heikkoja osa-alueita ei ole. Ihailen hänen kykyään reagoida irtopalloihin ja tulla katkoihin pitkällekin omasta maalista. Jos ottelut menevät rankkareihin, Yogi Löwin ei tarvitse olla huolissaan. Neuer on isokokoisena ja ulottuvana maalivahtina erittäin vahva torjuja. Reaktiot ovat myös huippuluokkaa, joten Saksa pystyy jälleen kerran tukeutumaan huippumaalivahtiin MM-kisoissa.

8 PHILIPP LAHM SAKSA SYNTYNYT PELIPAIKKA Laitapuolustaja A-MAAOTTELUT/MAALIT 105/5 SEURA FC Bayern München Äärettömän hankalasti puolustettava puolustaja. Todennäköisesti hän pelaa laitapakkina kisoissa, koska Saksalla on niin paljon vaihtoehtoja keskikentälle. Osoitti alkukaudella keskikentän keskellä, miten monipuolinen pelaaja hän on. Vastustajajoukkueen valmentajan täytyy ottaa Lahmin nousut pois, muuten käy heikosti. Lahmin ajoitukset ja pelinlukutaito ovat loistavia. Hän osaa lukea tilanteen, ja vain aniharvoin hän pelaa itsensä ulos nousuillaan. Syöttötarkkuus on myös huippuluokkaa hallitsee pitkät ja lyhyet syötöt tilanteiden mukaan.

9 VINCENT KOMPANY BELGIA SYNTYNYT PELIPAIKKA Keskuspuolustaja A-MAAOTTELUT/MAALIT 56/4 SEURA Manchester City Hannu Tihisen oppipoika on kasvanut Anderlechtista Cityn kapteeniksi ja Belgian nuoren joukkueen selkärangaksi. Erittäin urheilullinen kaveri, tosin tänä vuonna on tehnyt virheitä enemmän kuin parina viime vuonna yhteensä. Jos jostain syystä ei kulje, Belgialla on topparivarastossaan aika paljon vaihtoehtoja. Uskon kuitenkin, että Kompany pelaa korkealla tasolla kisoissa. Erikoistilanteissa ase hyökkäyspäässä, sillä hän on ulottuva pelaaja ja vahva ilmassa. Tyypillinen Belgian nykyjoukkueen vahvalla itseluottamuksella varustettu tähti.

10 THIAGO SILVA BRASILIA SYNTYNYT PELIPAIKKA Keskuspuolustaja A-MAAOTTELUT/MAALIT 45/2 SEURA Paris Saint-Germain Kehittyy koko ajan ja alkaa olla yksi maailman parhaista pelipaikallaan. Moderni liikkuva toppari, joka on erittäin vaarallinen myös erikoistilanteissa. Hänellä on loistavasti ajoitetut liukutaklaukset, joita hän myös käyttää paljon. Tosin hyvin ennakoiva hyökkääjä voi saada näiden ansiosta myös erikoistilanteita, sillä ainakin jotkut taklauksista ovat hyvin riskialttiita. Pelin rakentajana erinomainen, nousee hyvällä pelisilmällään myös tukemaan hyökkäyksiä. Harvemmin kuitenkaan pelaa itseään täysin ulos.

11 MARCELO BRASILIA SYNTYNYT PELIPAIKKA Laitapuolustaja A-MAAOTTELUT/MAALIT 29/4 SEURA Real Madrid Todella ikävä pelaaja vastustajan kannalta. Pelaa kovaa, on nopea ja taitava. Hänen nousujensa ottaminen vaatii paljon ennakkotyötä ja vastapelaajalta reaktiokykyä. Moderni nouseva pakki, joka varmaan joskus oman urani alkuaikoina olisi ollut laitahyökkääjä. Hän on melkoinen ase, sillä vahvan puolustamisen lisäksi hän pystyy alustamaan ja jopa tekemään maaleja. Brasilian palapelissä Marcelo on tärkeässä roolissa, molempiin suuntiin. Ainoa ongelma saattaa tulla korttien määrässä ja siinä, ettei ole kuulunut Realin avauksen vakiomiehiin koko ajan.

12 BASTIAN SCHWEINSTEIGER SAKSA SYNTYNYT PELIPAIKKA Keskikenttä A-MAAOTTELUT/MAALIT 101/23 SEURA FC Bayern München Saksan joukkueen sielu ja esimerkkipelaaja. Nämä kisat saattavat olla Scwheinille viimeiset, joissa hän voi voittaa näin isossa roolissa, joten on varmaa, että mies on todella motivoitunut. Kivikova kilpailu tuo joukkueeseen vaihtuvuutta, mutta vielä nyt hän on Löwin kulmapelaaja, pallonriistäjä ja tarvittaessa maalintekijä. Monella tavalla henkinen johtaja joukkueessa, jossa vastuunkantajia on paljon. Monipuolisuudessaan yksi maailman parhaista keskikenttäpelaajista. Schweini ei ole ehkä näyttävin pelaaja, mutta yksi tehokkaimmista hän on.

13 ANDREA PIRLO ITALIA SYNTYNYT PELIPAIKKA Keskikenttä A-MAAOTTELUT/MAALIT 108/13 SEURA Juventus Italian konkari jaksaa vain jalostua pelaajana. Syöttötarkkuus on huippuluokkaa ja pelin rytmittäjänä yksi parhaista. Jos Pirlon saa pois pelistä, Italian peli voi tyrehtyä. Mielenkiintoista nähdä, miten Thiago Mottan ja Pirlon työnjako kisoissa toimii. Todennäköisesti hyvin ja tätä kautta Italialla on hyvin vahva keskikentän keskusta. Erikoistilanteiden antajana Pirlo on ollut jo vuosia yksi Euroopan parhaista. Suorien vapareiden paikkoja ei juuri kannata antaa, sillä Pirlo harvemmin osuu muuriin. Hänen tapauksessaan tarkkuus voittaa laukauksen lujuuden.

14 LIONEL MESSI ARGENTIINA SYNTYNYT PELIPAIKKA Laitahyökkääjä A-MAAOTTELUT/MAALIT 83/37 SEURA FC Barcelona Argentiina on ottanut lusikan kauniiseen käteen ja rakentanut joukkueensa Messin ympärille ei useamman tähden, kuten viime kisoissa. Messiä on arvosteltu viime aikoina, mutta heikoimmillaankin hän on hyvä, keskinkertaisimmillaan erinomainen. Messi tulee tällä kertaa olemaan yksi MM-kisojen parhaista pelaajista, veikkaan. Yleensä valtavia ottelumääriä pelanneen Messin pakkolepo on vain hyvä asia Argentiinan maajoukkueelle. Messi pääsee MM-kisoihin suhteellisen tuoreena ja varmasti tosi nälkäisenä.

15 CRISTIANO RONALDO PORTUGALI SYNTYNYT PELIPAIKKA Hyökkääjä A-MAAOTTELUT/MAALIT 110/49 SEURA Real Madrid Tämän vuoden maailman paras eikä syyttä. Muuten suhteellisen keskinkertainen Portugali voi edetä pitkälle Ronaldon yksilösuorituksilla. Voitti Zlatania vastaan käydyn kaksintaistelun karsinnoissa maalilla. Portugali on Ronaldon joukkue ja se hyväksytään. Ronaldo päättää kentällä, mitä hän haluaa tehdä ja missä hän liikkuu. Myös kaikki vapaapotkut, jotka hän haluaa vetää, ovat automaattisesti hänen heiniään. Nopea, taitava, hyvä laukaus, hyvä ilmassa ja häntä vastaan monta kertaa pelanneena yllättävän fyysinen pelaaja, kun siihen on tarvis.

16 EDEN HAZARD BELGIA SYNTYNYT PELIPAIKKA Laitahyökkääjä A-MAAOTTELUT/MAALIT 52/5 SEURA Chelsea Yksi yhtä vastaan tilanteissa jo nyt yksi maailman parhaista pelaajista. Hazard kehittyy koko ajan ja hänestä tulee Mourinhon seuraavan Chelsean keskeisin hyökkäyspään pelaaja ellei hän jo ole sitä. Hazard on vielä nuori mies, mutta pääsarjakokemusta alkaa olla paljon. Hänen repertuaarinsa on laaja, ja harhautukset ovat tehokkaita. Yleensä hän myös vaihtelee paljon paikkaa pelin aikana, joten Hazardin vartiointi on vaikeaa. Tarkat alanurkkalaukaukset rytminvaihdon ja puolustajan ohituksen jälkeen ovat miehen tavaramerkki.

17 LUIS SUÁREZ URUGUAY SYNTYNYT PELIPAIKKA Keskushyökkääjä A-MAAOTTELUT/MAALIT 77/38 SEURA Liverpool Aivan huikea pelaaja ja loistava kausi takana. Tyhmyydet ovat jääneet ja keskittyy nyt pelaamiseen. Vaarallinen läheltä, kaukaa, syöttäjänä ja pallon riistäjänä. Noussut siihen joukkoon, josta valitaan maailman parhaat pelaajat. Suárezin maalimäärät Liverpoolissa puhuvat puolestaan, mutta joskus unohdetaan, miten paljon maaleja hän alustaa. Neljä vuotta sitten Etelä-Afrikassa Suárez löi itsensä läpi, nyt hän on yksi kisojen seuratuimmista pelaajista. Ja syystä lisätään vielä, että hänen työmääränsä ja moraalinsa ovat huimaa katsottavaa.

18

19 TIMO WALDEN, TARU NYHOLM JUSSI ESKOLA Huuhkajien päävalmentaja Mixu Paatelainen odottaa Tšekin kohtaamista 21. toukokuuta Olympiastadionilla. Edellisen pelin Suomi voitti syyskuussa 2012 Teemu Pukin maalilla Teplicessä. Se oli kova päänahka ja varsinkin sillä stadionilla. Tšekki oli pelannut siellä 20 ottelua tappioitta ennen tuota peliä. Ensimmäinen jakso oli meiltä loistava, toisella jouduimme puolustamaan, Mixu muistelee.

20 Nytkin meidän puolustuspelimme täytyy olla tiivistä. Myös hyökkäyspeliä on Huuhkajilta luvassa. Jos syöttöpelimme on yhtä hyvässä mallissa kuin edellisessä ottelussamme Unkarissa, on vastustaja kuin vastustaja helisemässä, Mixu sanoo.» facebook.com/huuhkajat

21 Helmarien Sanna Talonen on nykymaajoukkueen tehokkain maalintekijä 32 maaotteluosumallaan. Maajoukkueen uusi kahden kärjen ryhmitys istuu omaan pelityylini. Toisen kärjen kanssa on nyt useita kombinaatioita, ja puolustuksen hassuttamiseen löytyy vaihtoehtoja aivan uudella tavalla, viisi maalia huhtikuun Unkari-otteluissa viimeistellyt Sanna Talonen analysoi. Huippuvirettä tarvitaan taas, kun Suomi kohtaa MM-karsinnassa kesäkuussa Itävallan ja Bulgarian. Seuraavasta Talosen pelaamasta maaottelusta tulee myös Ilves-kasva-

22 tin juhlaottelu, sillä hän rikkoo siinä sadan maaottelun maagisen rajapyykin. Vahvaksi tiedetyn Itävallan heikkous löytyy puolustuslinjasta. Maaotteluissa pyrimme murtautumaan puolustuksen läpi keskeltä. Paikkoja kovissa peleissä tulee harvoin, joten silloin on oltava hereillä. Myös terävä prässipeli voi avata meille mahdollisuuksia. Tuleville maajoukkueen maalintekijöille Talonen suosittelee pelipaikkakohtaista harjoittelua. Niin pelaat kuin harjoittelet pätee edelleen. Maalit tehdään usein läheltä, minkä pitää näkyä myös harjoittelussa. Teen mieluummin kymmenen hyvää kuin viisikymmentä huolimatonta suoritusta, Sanna sanoo. Vaikka pelaajilla olisi samat taidot, voi toiselta puuttua vaisto aistia maalipaikkoja. Maalinteko on mielentila.» facebook.com/helmarit

23 Piirijoukkue-cupit pelataan kaudella 2014 Eerikkilässä (pojat) ja (tytöt). Piirijoukkue-cup on mukana oleville C14- ja C15-ikäluokille (pojissa vain C14) valtakunnallinen pelaajatarkkailu- ja koulutustilaisuus sekä tärkeä kilpailutapahtuma yksilöille ja piirijoukkueille. Pelaajatarkkailijoina toimivat Palloliiton maajoukkue-, liitto- ja aluevalmentajat. Turnauksen aikana järjestetään koulutusta pelaajille, valmentajille ja erotuomareille.» palloliitto.fi/node/178/piirijoukkue-cup-2014

24 Erityisryhmien SM-sarja pelataan kaudella 2014 kahtena osaturnauksena: Stadi Cup, Helsinki, sunnuntai (n. 15 joukkuetta) sekä avoin pelikaveritsarja (10 12 joukkuetta) ja Masto Cup, Lahti, lauantai 2.8. (n. 15 joukkuetta) sekä avoin pelikaveritsarja (10 12 joukkuetta). Pelit käydään 7v7- (6+1) muotoisina.» palloliitto.fi/erityisryhmien-sm-sarja

25 Kuin taivasta koskettaisi on MM-kisoja käsittelevä kirja, jonka on kirjoittanut Jari Ekberg. Teos kertoo tarinoiden ja tilastojen kautta MM-lopputurnauksista aivan ensimmäisistä kisoista tähän päivään saakka. Pääosassa ovat peli ja ikimuistoisimmat ottelut: jännitysnäytelmät, murskatappiot, yllätysvoitot, joukkueet, valmentajat ja pelaajat.

26 KALENTERI HUUHKAJAT Ke klo 19:00, Olympiastadion, Helsinki, Suomi Tšekki, A-maaottelu To klo 17:00, Ventspils, Latvia, Suomi Liettua, Baltic-cup La 31.5., Liepaja/Ventspils, Latvia, sijoitusottelu, Baltic-cup HELMARIT La 14.6., Wiener Neustadt, Itävalta Suomi, MM-karsinta Ke 18.6., Sonera Stadium, Helsinki, Suomi Bulgaria, MM-karsinta PIKKU HUUHKAJAT Su 1.6. klo 18:30, Kymenlaakson Sähkö Stadion, Myllykoski, Suomi Moldova, EM-karsinta

27

28 PIKKUHUUHKAJAT TIM VÄYRYNEN JUSSI ESKOLA KOVASSA PRÄSSISSÄ Harva saksalaisseura treenaa yhtä kovaa kuin prässipelistään tunnettu Dortmund. Seuran kakkosjoukkue treenaa jopa enemmän kuin ykkönen. Se sopii Tim Väyryselle.

29 Se oli inhottavaa aikaa. Ensin oli loukkaantuminen, ja sen jälkeen oli kuukauden ajan lämpöä sellainen 37,2 koko ajan, mutta kukaan ei tiennyt syytä. Välillä tuntui, ettei millään tule kuntoon. Kun lopulta paranin, tuli nivusvamma, ja se vei taas pari kuukautta. Toukokuun lopussa pääsin pelaamaan, ja vaikka en ollut hyvässä kunnossa, pelit menivät hyvin. Ajattelin vain, että nyt nautin fudiksesta ja teen parhaani. En olisi mitenkään voinut uskoa, että kausi menisi lopulta noin hienosti sekä itseltä että joukkueelta. Kaikki oli ikään kuin bonusta alusta lähtien. Viime kausi näytti, että kaikki on mahdollista niin täälläkin, kun tekee kaiken mahdollisimman hyvin. Miten siirto tänne toteutui? Loppuvuodesta kuulin, että Dortmundissa ollaan kiinnostuneita. Kävin täällä ennen joulua, ja kaikki vaikutti mielenkiintoiselta. Meni muutama viikko, koska asioita piti sopia, ja tammikuun alkupuolella homma oli plakkarissa. Millaisia asioita mietit siirtoa pohtiessasi? Urheilullisesti tämä vaikutti tosi hyvältä

30 mahdollisuudelta, vaikka tiesin, että kilpailu on kakkosjengissäkin ihan älyttömän kovaa. Meillä on viisi kärkeä ja yksi pelaa. Muistakin seuroista oli yhteydenottoja, mutta pidin tätä kiinnostavimpana ja fiksuimpana vaihtoehtona. Eihän sitä tiedä, miten muut seurat olisivat sopineet, mutta tämä oli sillä hetkellä paras valinta. Ja vieläkin olen sitä mieltä. Tuntuuko, että valintasi on osunut oikeaan myös pelitavan osalta? Sen pitäisi sopia minulle aika hyvin. Hallitsemme palloa, ja jos se menetetään, prässäämme välittömästi. Kärjillä on iso rooli pelitavassamme, saamme paljon palloa. Ja vastahyökkäyksiä tulee. Myös ykkösjengin pelaaminen perustuu paljon juoksemiseen, tempopelaamiseen ja prässiin. Joku sanoi juuri, että Saksassa ei kovin monessa paikassa treenata kovempaa ja enempää kuin täällä. Se on tämän seuran tyyli. Millainen on tyypillinen treenipäiväsi Dortmundissa? Ne ovat aika samanlaisia aina. Kahden treenin päivinä herään kahdeksalta ja syön aamiaisen kotona. Yleensä kymmeneltä on

31 ekat treenit, ja harjoittelemme noin puolitoista tuntia. Sitten suihkuun ja safka. Treenaamme uudestaan noin kahdesta neljään tai vähän ylikin. Sen jälkeen on ehkä vielä joku kevyt fyysinen treeni. Koko päivä menee yleensä treenikeskuksessa. Kotona olen vasta kuuden aikaan. Iltaisin on vielä pakko vähän jumpata, venytellä ja tehdä lihashuoltoa, jotta seuraavana päivänä on valmis treenaamaan kaksi kertaa. Yleensä harjoittelemme 8 9 kertaa viikossa. Lisäksi on yksi peli ja ja yksi vapaapäivä. Miten harjoittelu eroaa siitä, mihin olet tottunut Suomessa? Täällä treenaaminen ei ole niin taktista kuin Banalla (Mika Lehkosuo) oli Hongassa. Treenit olivat sielläkin tosi hyviä, mutta vertaaminen on vaikeaa, koska tyylit ovat niin erilaiset. Hongassa oli paljon taktista harjoittelua, videoiden katsomista ja syöttöjen hiomista. Täällä ei hirveästi tehdä syöttödrillejä, vaan treenaaminen perustuu enemmän vauhtiin ja prässäämiseen. Pelaamme paljon pienpelejä tosi kovalla tempolla. Oliko alussa vaikeuksia tottua kovaan vauhtiin?

32 Ei, vaan suurin haaste oli saada kondis riittämään. Kausi oli päättynyt, ja muilla se oli kesken. Jos pelattiin vaikka pienpelejä, jaksoin alussa tosi hyvin, mutta kun hyydyin, sitten oli vaikeaa. Nyt on tuntunut koko ajan paremmalta, ja sitä kautta treenitkin ovat menneet hyvin. Se luo uskoa, kun muut jätkät puuskuttavat ennen minua. Tuntuu, että jotain on tarttunut kovasta treenaamisesta. Sekin on lahjakkuutta, että kestää kovaa harjoittelua henkisesti ja fyysisesti. Ehdottomasti. Jos pää tai kroppa ei kestä sitä, ei hommasta tule mitään. Täällä halutaan kehittää jätkiä kakkosjengistä ykköseen. On selvää, että katsotaan, kuka kestää treenaamista ja kuka kehittyy siinä treenaamisessa eniten. Millaista fysiikkaharjoittelua teillä on? Täällä ei nosteta painoja ollenkaan. Ei myöskään ykkösjengissä. Voimatreeni tehdään juoksemalla, vaikka sitten spurteilla, se on se idea. Salilla keskitytään huoltavaan treeniin, pieneen perusvoimaan ja vatsalihaksiin. Isoilla painoilla tai edes normipainoilla ei tehdä voimaharjoittelua yhtään.

33 Entä juoksutreeni? Aika paljon tehdään sitä lajinomaisesti, erilaisten pienpelien ja ison kentän pelin kautta. Kun on spurtteja, ne ovat usein suunnanmuutosspurtteja. Kerran viikossa teemme askelluksia. Miten paljon hyödynnätte teknologiaa ja urheilutiedettä? Ei täällä sellaista ole niin paljoa. Eikä ilmeisesti ykkösjengilläkään sellainen tieteellisyys ole niin isossa roolissa kuin varmaan jossain muualla. Pieni erikoisuus teillä on Footbonaut, sisähallin maalintekoalue. Joo, se on hieno paikka. Siinä pelaaja on keskellä pientä kenttää, ja kaikilla neljällä sivulla on pallotykit sekä ylhäällä että alhaalla. Valmentaja ohjelmoi tietokoneella, miten tykit ampuvat palloja: millä vauhdilla, kierteellä vai suoraan, pomppaako pallo metrin ennen laukojaa vai tuleeko se vaikka rinnalle. Jokaisessa seinässä on rajattu maalit metrin kokoisiin ikkunoihin. Valon ja äänen perusteella tietää, mihin ikkunaan pitää laukoa. Jos selän takaa kuuluu piip, sitten pitää kääntyä, vilkaista missä maali on ja

34 laukoa sinne. Tärkein kriteeri on tarkkuus, mutta myös ajalla on merkitystä. Ei ole mitään hyötyä siitä, että tekee sataprosenttisesti maaleja, mutta käyttää aina 1 2 sekuntia enemmän laukaukseen kuin muut. Pitää löytää se oikea rytmi ettei hätäile, muttei myöskään hidastele. Tuntuiko laite aluksi jotenkin luonnottomalta kenttätreeniin verrattuna? Yllätyin, että se meni heti alusta lähtien tosi hyvin, ja tulokseni olivat verrattavissa muihin. Ja tulokset ovat myös koko ajan parantuneet. Voisi kuvitella, että tuollainen on helppo treeni, mutta se on yllättävän raskasta. Sieltä voi tulla peräkkäin vaikka sata

35 palloa. Ja jatkuvasti pitää olla tosi tarkkana, koska koko ajan on uusi pallo tulossa. Tykkään siitä laitteesta. Sen kanssa treenaaminen on kehittänyt tosi paljon ekaa kosketustani ja havainnointia. Teetkö mielikuvaharjoitteita? Teen sitä usein, ei pelkästään ennen pelejä, vaan muutenkin. Joskus kun on vapaa hetki, otan pienen keskittymisen ja mietin hyviä juttuja. Pelit katson jälkeenpäin ja käyn niitä läpi. Treeneistä saatan miettiä, mitä voisi tehdä paremmin. Tai hyvästä suorituksesta mietin, miten teen sen ensi kerralla samalla lailla. Miten ahkera harjoittelija olit junnuiässä? Treenasimme aika määrätietoisesti pienestä saakka Tommi Lingmanin valmentamassa Honka Starsissa. Meillä oli tapana harjoitella omatoimisesti ennen treenejä, ja vielä niiden jälkeenkin jäimme usein treenaamaan. Se oli logistisesti aika fiksua. Jos mentiin kentälle, yleensä harjoiteltiin kunnolla eikä vain makailtu vaikka niitäkin päiviä oli, kun oli lämmin sää. Se oli hauskaa aikaa. Mitä vinkkejä antaisit tällä tietämyksellä-

36 si 10-vuotiaalle Tim Väyryselle? Jos saisin päättää, olisin ihan pienestä asti harrastanut fudiksen ohessa vaikka telinevoimistelua tai jotain lajia, mikä kehittää keskivartaloa, liikkuvuutta ja kehonhallintaa. Fudis on aina ollut minulle ykkösjuttu, mutta pelasin junnuna myös koripalloa. Sain siitä hyviä juttuja fudikseenkin. Varsinkin nuorena on älyttömän tärkeää treenata monipuolisesti. Ja sellainen leikkiminen on tärkeää myös. On tärkeää nauttia siitä tekemisestä, koska on selvää, että pelkät joukkuetreenit eivät riitä, jos haluaa menestyä. Kovin työ on sinulla nyt edessä, koska kilpailu Dortmundin ykkösjengiin pääsemisestä on varmasti äärimmäiseen kovaa. Seura tietää, ettei kaikista voi tulla pelaajia ykkösjengiin se on niin kovatasoinen. Meillä on kakkosjengissä tosi paljon lahjakkaita pelaajia. Dortmund on niin iso seura, että he voivat hankkia sellaisia jätkiä kuin itse haluavat. Meillä on vähän alle puolet omia kasvatteja, ja loput ovat tulleet eri puolilta Saksaa. Vain pari pelaajaa on ulkomailta: australialainen, amerikkalainen, unkarilainen ja minä. Nuori, mutta hyvä jengi. Uskon vahvasti, että saan näyttömahdollisuuk-

37 sia ja aikani tulee vielä. Millainen vaatimustaso täällä on? Jos täällä tekee virheen, se ei ole ongelma, kun reagoi siihen välittömästi, prässää ja tekee duunia. Se on tärkeä asia sekä ykkösettä kakkosjengissä. Sitä ei suvaita, että jää voivottelemaan, jos tekee virheen. Siitä tulee välitöntä palautetta valmentajilta ja pelikavereilta. Näin oppii sen välittömän reagoinnin väkisinkin. Kaikki tietävät, että fudiksessa tulee virheitä, mutta tärkeää on se, miten niihin reagoi. Peliaikasi Dortmundin kakkosjoukkueessa on jäänyt vähäiseksi. Mitä liikkuu päässä, kun lämmittelee 90 minuuttia eikä peliaikaa tule minuuttiakaan? Jokainen joka on pelannut tietää, miltä sellainen tuntuu. Mutta se kuuluu lajiin. Kaikki eivät voi pelata. Pitää vain olla parempi ja ansaita oma paikkansa. Ihan hyvää palautetta olen saanut valmentajalta, mutta sitten en ole kuitenkaan päässyt pelaamaan. Kun se paikka tulee, se vain pitää käyttää. Entä millaisia ajatuksia ja tuntemuksia sinulla sitten on onnistuneen ottelun jäl-

38 keen? Ei siinä oikein pyöri mitään päässä. Ei pelatessa ehdi miettiä mitään. Tai jos miettii, on aina myöhässä. Kun peli päättyy ja on voitettu, on tosi hyvä fiilis, sellainen iloinen hyvä olo. Ja varsinkin, jos itselle on tullut onnistumisia. Muillakin on samanlainen hyvä olo. Se vain ruokkii lisää sitä iloisuutta ja halua saada samanlaisia fiiliksiä uudelleen. Se on sellaista joukkueen voimaa. On hienoa, että jalkapallo on joukkuelaji. Jengin kanssa voi jakaa voittamisen fiiliksen. On huikea tunne, kun tulee voitetun pelin jälkeen koppiin. Ei olisi yhtään sama asia, jos tulisi yksin koppiin matsin jälkeen ja miettisi: Olipa hyvä voitto. Onko joukkueesta apua, kun tulee vaikea loukkaantuminen? Vai onko jalkapalloilija niissä tilanteissa pikemminkin yksin? Loukkaantumisen hetkellä on aika yksin. Lääkärit ja fysiot auttavat ja antavat kuntoutusohjeita, mutta on selvää, etteivät he voi koko aikaa valvoa kuntoutusta. Pelaaja itse menee uimahalliin vesijuoksemaan. Pelikavereilta saa tsemppausta, mutta aika yksin niissä tilanteissa kuitenkin on. Olen alkanut oppia, että loukkaantumiset kuuluvat tähän

39 lajiin varsinkin jos antaa kaikkensa kentällä. Jos ei ikinä saa iskuja ja kovaa kontaktia, silloin ei mene kunnolla tilanteisiin. Kun loukkaantuu tai tulee paha tappio, tunteet ovat aluksi hirveitä, mutta jälkikäteen ne haalistuvat. Ja lopulta sitä miettii, että kaikki vahvistaa. Ja kyllä ne upeat fiilikset ovat kuitenkin jääneet paljon vahvemmin mieleen kuin loukkaantumiset ja pahat tappiot. Koetko nyt ammattilaisena, että jalkapallo on enemmän työtä kuin huvia? Alussa jalkapallo oli vain hauskanpitoa ja hyvähenkistä yhdessäoloa. Ainahan jalkapallo on minulle harrastus, mutta samalla se on nyt myös työtä, ihan niin kuin joku toinen duuni jollekin muulle. Aikaa tämä vie. Olen usein kahdeksasta kuuteen töissä tai harrastuksessa. Yritän pitää aina hauskuuden mukana. Ei voi olla parhaimmillaan, jos tekee työtä, mistä ei nauti. Luin jostain, että tuo on ihan tutkittukin asia. Kun nauttii työstään, siihen pystyy antamaan paljon enemmän. Nautin tästä, ja olen tyytyväinen, että olen saanut tällaisen mahdollisuuden kehittää itseäni pelaajana.

40 INFO NIMI Tim Väyrynen SYNTYMÄAIKA JA -PAIKKA , Espoo PELIPAIKKA Hyökkääjä MAAOTTELUT 1 B, 14 N, 54 P SEURAT FC Honka ( ), Borussia Dortmund II (2014 )

41

42 HELMARIT JULIETTE KEMPPI TARU NYHOLM JUSSI ESKOLA Juliette Kemppi teki avausmaalinsa Helmareissa MM-karsintaottelussa Unkaria vastaan. VOITTAVA ASENNE Helmarien hyökkääjä Juliette Kemppi tietää, että ahkera työ tuo unelmat päivä päivältä entistä lähemmäksi. Juliette Kemppi siirtää Susanna Lehtisen lähettämän korkean pystypallon pehmeästi vasemmalle sivulleen rangaistusalueen kaaren kohdalla selkä kohti Unkarin maalia. Hän kääntyy terävästi, tekee lyhyen

43 siirron, nostaa ja laskee katseensa ja sijoittaa oikeallaan pallon ohi maalivahdin vasempaan alanurkkaan. Näin syntyi Julietten uran ensimmäinen A- maaottelumaali MM-karsintaottelussa Unkaria vastaan Sonera Stadiumilla. Tilanne tuntui oudolta. Ehdin ajatella olevani paitsiossa. Kun pilli ei soinut, käännyin ja hämmästyin, miten paljon tilaa minulla oli edessäni. Sitten keskityin osumaan huolellisesti palloon, Juliette kertaa historiallista hetkeä. Juniorivuosina Kaarinan Poikien kasvatilla piti kiirettä, koska vapaa-aika jakautui tasan jalkapallon ja salibandyn kesken. Lapsuuteni harjoittelu oli pitkälti pelipainotteista, koska talvella pyöri salibandyn kilpailukausi ja keväällä pelit siirtyivät futiskentille sarjakauden avauksen myötä, Juliette kertoo. Maajoukkuevalmentaja Marko Salorannan mukaan pelipainotteinen palloilutausta ilmenee Julietten otteissa kentällä.

44 Juken vahvuus on pelin ymmärtäminen. Hän aistii ja ratkoo poikkeuksellisen hyvin tilanteita, joissa on valittava, juostako pystyyn vai tullako vastaan. Uskon, että junioriaikojen isot pelimäärät ja monipuolinen lajitausta selittävät hänen hyvää pelikäsitystään. Julietten kyvyt havaittiin jo varhain. Hän debytoi Naisten Liigassa TPS-paidassa vain viidentoista ikäisenä. Tuossa iässä hän edusti Suomea ensi kertaa myös nuorten maajoukkueessa. Lahjakkuuden lisäksi Juliette on ollut ahkera ja tavoitteellinen harjoittelija jo nuorena, ja perhe on tukenut häntä vahvasti. Julietten vanhemmat voikin edelleen bongata katsomosta, missä päin maailmaa tahansa tytär pelaakin. Kausi 2012 oli Juliette Kempille käännekohta jalkapalloilijana. Tuon vuoden keväällä hän voitti nuorten salibandyn maailmanmestaruuden. Samalla hän päätti lopettaa salibandyuransa huipulta. Yhden oven sulkeutuessa toinen avautui.

45 Kauden päätteeksi Juliette allekirjoitti sopimuksen Åland Unitedin kanssa. Päätöksen seuraukset ovat olleet merkittävät. Viimeiset kaksi talvea olen pystynyt keskittymään talvikaudella fyysisen pohjakuntoni rakentamiseen ja ominaisuuksieni kehittämiseen. Peruskuntokaudella olen voinut tehdä kaikki harjoitukset loppuun asti, hän kertoo. Iso muutos on tapahtunut myös voimaharjoittelussani. Oikeanlainen ja tehostunut voiman hankinta on vaikuttanut merkittävästi nopeuteeni. Fyysisten ominaisuuksieni kehittyminen on vahvistanut samalla itseluottamustani. Viime syksynä debyyttinsä A-maajoukkueessa tehnyt hyökkääjä antaa ison kiitoksen kehitysloikastaan seurajoukkuevalmentajalleen Gary Williamsille. Gary vaatii treeneissä sataprosenttista keskittymistä jokaiselta pelaajalta. Hän on eriyttänyt harjoittelun pelipaikkakohtaiseksi ja tuntee yksilöiden ominaisuudet tarkasti. Jokaisessa harjoituksessa jokaisen pelaajan on

46 mentävä oman osaamisensa ylärajoilla. Itseään ei saa päästää helpolla, Juliette analysoi kypsästi. Juliette Kemppi tunnistaa myös vahvuutensa. Olen voimakas ja pystyn suojaamaan palloa vaikeissakin tilanteissa. Haen palloa jalkaan selkä kohti vastustajan maalia ja rakennan hyökkäyspeliä. Vahvuutta on myös tunnistaa heikkou tensa. Juliette tietää, mihin hän seuraavaksi harjoittelussaan keskittyy. Minun on kehitettävä päättäväisyyttäni viimeistelytilanteissa. Joskus tulee vielä siirrettyä pallo kaverille rangaistusalueen sisällä, vaikka kannattaisi toimia suoraviivaisemmin. Maajoukkuevalmentaja Saloranta on samoilla linjoilla. Juke on ihmisenä joukkueessa todella pidetty ja tulee kaikkien kanssa toimeen. Hän on erittäin huomaavainen kanssaihmisiään

47 kohtaan, mutta boksissa näistä ominaisuuksista tulisi päästä eroon. A-maajoukkueessa hänen seuraava askeleensa edellyttää lisää röyhkeyttä. Kentällä saa ja pitää olla inhottava vastustaja. Myös pääpelaamiseen kannattaa vielä satsata lisää. Ulkomaille ammattilaiseksi tähtäävä Juliette oli viime elokuussa mukana alle 19-vuotiaiden EM-kisoissa lunastamassa MM-lopputurnauspaikkaa Suomelle. Hänet valittiin kisojen tähdistökokoonpanoon. Otteluissa kylmänrauhallisesti taituroivan Julietten pää on pysynyt viileänä. Kentällä en keskity vastustajaan, vaan omaan tekemiseeni. Maajoukkueessa meillä on käytössä termi winning mentality. Uskon vahvasti voittavaan ja positiiviseen ajatteluun. Nyt Juliettella on käynnissä elämänsä kausi. Seurajoukkueensa kanssa hän puolustaa Suomen mestaruutta ja pelaa Mestarien liigaa. Elokuussa tavoitteena on liidellä Pikkuhelmarien kanssa Kanadaan pelaamaan alle

48 20-vuotiaiden naisten maailmanmestaruudesta. Pelipaikka on tarkoitus vakiinnuttaa myös A-maajoukkueessa. Seuraava mahdollisuus siihen aukeaa kesäkuussa, kun MM-karsinta jatkuu otteluilla Itävaltaa ja Bulgariaa vastaan. Keskityn elämiseen ja harjoitteluun täällä Ahvenanmaalla päivä kerrallaan, Juliette Kemppi sanoo. Tavoitteet on aseteltu etukäteen ja nyt kohdistan huomioni itse suoritukseen. Unelmat ja tavoitteet lähenevät päivä päivältä, kun teen oman työni joka päivä aina parhaalla mahdollisella tavalla, Juliette uskoo.

49 INFO NIMI Juliette Kemppi SYNTYMÄAIKA JA -PAIKKA , Kaarina PELIPAIKKA Hyökkääjä MAAOTTELUT 8 A, 15 N, 22 T SEURAT KaaPo ( ), TuPy ( ), TPS ( ), ÅU (2012 )

50

51 HUUHKAJAT KARI ARKIVUO PANU MARKKANEN LEHTIKUVA JA JUSSI ESKOLA Kari Arkivuo pelaa ammattilaisena Ruotsin Allsvenskanin Häckenissä. LAHEN JÄTKÄ Nyt suunvuoron saa Huuhkajien hiljaisin pelimies Kari Arkivuo, joka tavallisesti antaa vain tekojen puhua puolestaan. Roolisi ja vastuusi Häckenin alakerrassa ovat suuret. Miten kuvailet Allsvenskanin alkukierroksia omalta osaltasi? Omat pelit ovat menneet hyvin. Kunto on ollut hyvä, ja olen pysynyt terveenä. Ei ole

52 ollut muuta harmia kuin talvella Omanissa tullut polvivamma, josta siitäkin toivuin nopeasti. Millaiseksi kuvailet omaa rooliasi Häckenissä? Se on samantyylinen kuin maajoukkueessa. Saan nousta suhteellisen vapaasti. Millainen Häckenin pelityyli on? Se perustuu pallonhallintaan, ja hyökkäämme monipuolisesti laitojen kautta. Laitapakkimme ovat hyökkääviä ja vastuullamme on pelin leveällä pitäminen. Sopiiko se sinulle joukkueen alakerrassa? Sopii oikein hyvin. Miten siirtyminen laitahyökkääjästä laitapakiksi on tapahtunut? Se alkoi Norjassa toisena vuotenani Sandefjordissa. Meillä oli loukkaantumisia, ja silloinen valmentaja Tor Thodesen laittoi minut laitapakiksi. Pelasin vain muutaman pelin, enkä tykännyt yhtään. Mutta siitä se lähti. Kun putosimme divariin, tuli viimeisenä Norjan vuonna pelejä sillä paikalla enemmän. Ne menivät oikeastaan aika hyvin.

53 Ajattelin kuitenkin, ettei se ole minun juttuni. Halusin Hollantiin ja takaisin hyökkäävämpään roolin. Siellä pelasinkin keskikentän keskellä hyökkäävässä roolissa. Kun tulin Ruotsiin, Häckeniltä oli puuttunut vasen pakki pitkään, ja minulta kysyttiin, haluanko pelata siellä. Muita hyviä vaihtoehtoja ei ollut, ja sanoin, että se on ok. Aluksi tein puolen vuoden sopimuksen, ja sitten kolme vuotta jatkosopimusta, ja siitä se lähti. Nousin maajoukkueeseenkin laitapakin rooliin. Pelasin Turkkia ja Portugalia vastaan kevättalvella Turkki-peli meni hyvin, ja pääsin Portugalia vastaan kentälle. Siinäkin pelasin täydet minuutit. Onko sinulle väliä, kummalla laidalla pelaat? Olen pelannut Häckenissä pari peliä oikealla ja pari vasemmalla. Ei sillä ole väliä. Toivoisin, että voisin pelata koko ajan samalla laidalla. Hommassa on aina omat jujunsa. Ainakin Häckenissä hyökätään eri tavalla eri puolilta. Enemmänkin tulee mietittyä, ketkä pelikaverit ovat lähellä. Koska olet oppinut pitämään tuosta pelipaikasta?

54 Häckenin aikana. Pelityyli sopii minulle täällä tosi hyvin. Saan hyökätä periaatteessa niin paljon kuin haluan. Se riippuu tietysti pelin tilanteistakin. Saan olla usein ihan ylimmässä linjassa melkein laitahyökkääjänä. Se on sopinut hyvin. Mitä tällainen pelipaikan vaihto on vaatinut? Puolustamiseni ei ollut Suomessa pelatessani kovin hyvää, vaikka olen ollut aina kova tekemään töitä. Puolustaminen ja fyysiset ominaisuuteni paranivat Norjassa. Sandefjord oli vähän heikompi jengi, ja jouduimme puolustamaan paljon. Puolustaminen kehittyi siellä. Millainen paikka laitapakille ovat olleet kansainvälisen tason ottelut? Ovathan ne vaativia, mutta mukavaahan maailmanhuippuja on kohdata. Millainen vastustaja oli Franck Ribéry? Pahin, joka minulla on ollut. Varsinkin Pariisissa hän haastoi koko ajan, etenkin pelin alussa. Se oli aika paha paikka. Miten tuollaista vastustajaa vastaan asen-

55 noidutaan? Varaudutaanko yksilöihin, vai ovatko tähdet vain yksi pelaaja muiden joukossa? Joka pelaajalla on oma tyylinsä, ja ehkä joku menee enemmän laidan kautta. Ribéry meni joka puolelta. Paras tilanne olisi, että vastustaja ei ehtisi kääntyä. Niin niitä vastaan pitäisi pelata. Millaisia Espanja-pelit olivat nimenomaan laitapakin kannalta? Helpompia, sillä heillä ei ollut pelaajia, jotka olisivat yrittäneet haastaa. He yrittivät syötellä ja pelata seiniä ja syöttää pystyyn. He eivät haastaneet yksi vastaan yksi -tilanteissa, joten se oli helpompaa. Maajoukkueessa saa nousta, mutta sehän vaatii sitä, että pallo on paljon omilla? On tärkeää, että pallonhallinta on hyvää. En nouse, jos näyttää siltä, että menetämme jatkuvasti pallon. Tuohan vaatii tilanteen tiukkaa tarkkailua. Kuinka hyvin osaat tunnistaa tilanteet, joissa voit nousta? Se taito on parantunut. Keskikentän kolmen linjan laitimmainen pelaaja paikkaa minun

56 nousujani. Tasapaino on tärkeä. Pelipaikan nimessäkin on sana puolustaja, eli alaskin pitää tulla. Sehän taitaa vaatia aika kovaa kuntopohjaa? Kyllä siinä saa juosta, ja kovaa kuntoa se vaatii. Juoksukuntoni on aika hyvä, ja sen eteen on tehty töitä. Eräs maajoukkuekaverisi on todennut, että kaikki eivät aina tule alas, mutta Kallu tulee. Kiva kuulla. Olen tunnollinen, ja tulen vauhdilla alas. Millainen laitapakkien kilpailutilanne on maajoukkueessa? On meillä hyviä pelimiehiä, mutta toivottavasti niitä tulisi lisää. Oletko ykkösvaihtoehto avaukseen, kun EM-karsinta alkaa? Uskon niin. Ketkä voisivat haastaa sinut taistelussa pelipaikasta? Lammen Veka ja (Sebastian) Sorsa.

57 Petri Pasanen piti oikean pakin paikkaa maajoukkueessa pitkään ja nyt sinä, niin onko se Lahen jätkien paikka? No, en tiedä tuosta. Onko sinulla vielä halua palata hyökkääjäksi tai laitalinkiksi? Ei oikeastaan enää. Joissain peleissä minut on laitettu keskikentän laidalle, eivätkä ne ole menneet niin hyvin. Pakin paikka sopii paremmin. Hiivin sieltä salaa hyökkäyksiin. Monesti minun nousuni unohdetaan. Parempi näin. Pureudutaanpa tuohon unohtamisasiaan. Onko siitä apua esimerkiksi maaotteluissa, ettet ole niitä kaikkein nimekkäimpiä pelaajia? Ruotsissa monet vastustajat kyllä tietävät, että nousen, ja he ovat varautuneet siihen, että nousuja saattaa tulla. Mutta maajoukkueessa eivät ehkä niinkään. Kyllähän maajoukkuevastustajatkin katsovat pelejä ja tietävät, että nousen jonkin verran, mutta eivät ehkä niin hyvin kuin Allsvenskanissa. Millainen olisi Kari Arkivuon näköisen laitapakin unelmapeli?

58 Puolustuspäässä nollat ja pari keskitystä, joista tulee maalit. Mixu tosin haluaa, että laitapakitkin tekevät maaleja, eli ehkä sitten maajoukkueessa syöttö ja maali.

59 Ranskan Franck Ribéry on tähän mennessä ollut kovin vastustaja Kari Arkivuolle maaotteluissa. INFO NIMI Kari Arkivuo SYNTYMÄAIKA JA -PAIKKA , Lahti PELIPAIKKA Laitapuolustaja MAAOTTELUT 30 A, 3 B, 15 N, 3 P SEURAT FC Kuusysi ( ), FC Lahti ( ), Pallo-Lahti (2001), Sandefjord ( ), Go Ahead Eagles ( ), BK Häcken (2010 )

60

61 PIKKUHUUHKAJAT TOMMI KAUTONEN FELIX SIIVONEN JUSSI SÄRKILAHTI JA JUSSI ESKOLA Tommi Kautonen tarkkaili maajoukkue-ehdokkaita huhtikuussa Veikkausliigan ottelussa HJK FC Honka. SILLAN RAKENTAJA Pikkuhuuhkajien päävalmentaja Tommi Kautonen luotsaa suojattejaan kohti isompia pelejä A-maajoukkueessa. Vuoden alusta Pikkuhuuhkajien päävalmentajana aloittaneen Tommi Kautosen päätehtävä on selvä: viedä nuoria talentteja eteenpäin Huuhkajien siipien alle. Ensim-

62 mäinen askel on ollut joukkue iden toiminnan yhtenäistäminen, ja sen eteen Tommi ja A-maajoukkuevalmentaja Mixu Paatelainen ovat tehneet laajasti töitä jo tammikuusta lähtien. Yksi näkyvimmistä yksittäisistä muutoksista löytyy taktiikasta. Pikkuhuuhkajat ovat siirtyneet A-maajoukkueen pelitapaan ja -ryhmitykseen. Mixun A-maajoukkueessa käyttämä joulukuusi ( ) oli ensimmäisen kerran nuorilla käytössä jo Seinäjoen Komia-turnauksessa helmikuussa. Pelipaikat, roolit ja pelipaikkakohtaiset tehtävät eri tilanteissa ovat nyt täysin yksi yhteen, Tommi Kautonen kertoo. Mutta pelilliset asiat ovat kuitenkin vain yksi osa maajoukkueiden toiminnasta. Vähintään yhtä olennaista on maajoukkueiden toiminta otteluita ennen ja heti niiden jälkeen. Nyt Pikkuhuuhkajat paitsi valmistautuvat maaotteluihin mahdollisimman samalla tavalla kuin A-maajoukkue myös saavat Tommi Kautoselta pelaajakohtaista palautetta

63 otteluiden jälkeen samoin periaattein ja työkaluin. Ideana on, että valmistautuminen olisi sama jopa päivärytmiltään. Tähän kuuluu harjoitusten alustaminen pelaajille, niiden teoreettisen pohjan ja myös tiettyjen yksittäisten harjoitteiden tavoitteiden selventäminen, Tommi sanoo. Palautteen osalta käytämme Mixun kanssa samaa nettityökalua, jolla voimme lähettää videopätkiä pelaajille ympäri maailmaa ja käydä niitä myöhemmin puhelimitse läpi myös heidän kanssaan. Tosin meillä on luonnollisesti erilaiset tavat antaa palautetta. Pelivuosiltaan Tommi ja Mixu ovat vanhoja A-maajoukkuetuttuja. Viime vuosina he ovat valmentajinakin vaihtaneet ajatuksia useamman kerran, mutta nyt yhteydenpito on säännöllistä. Ei ihan päivittäin, mutta vähintään kerran viikossa, riippuen maaotteluaikatauluista. Käytännössä me keskustelemme puhelimessa tai kasvotusten, Tommi kertoo.

64 Kaavaa ei keskusteluille ole. Kaksikko juttelee jalkapallon ympärillä kaikesta maan ja taivaan välillä, vaikkapa jonkin yksittäisen ottelun tapahtumasta, nähdyistä pelaajista tai jonkin joukkueen mielenkiintoisesta vastahyökkäystaktiikasta tai mistä tahansa, mitä mieleen juolahtaa. Taannoin he istuivat yhdessä alas ja tutkivat Pikkuhuuhkajien maaliskuisen San Marino -tasapelin tallenteen läpi lähes tilanne kerrallaan kelaillen. Huhtikuun alussa Tommi ja Mixu käväisivät Ruotsissa seuraamassa suomalaispelaajien otteita Allsvenskanin avauskierroksilla. Muistiinpanoihin tuli tarkat merkinnät Simon Skrabbin, Kari Arkivuon ja Jere Urosen otteista. Näiden lisäksi valmentajat ovat vierailleet toistensa joukkueiden maajoukkuetapahtumissa, Mixu Pikkuhuuhkajien Komia-turnauksessa Seinäjoella ja Tommi Huuhkajien matkassa Omanissa. Omanin reissu oli todella hyvä kokemus. Oli mahtavaa nähdä, miten systemaattisesti ja tarkasti Mixu rakentaa pelaamisen eri osaalueita kohti tulevaa ottelua. Vaikka kysees-

65 sä oli vain harjoitusottelu, oli Oman tarkkailtu läpikotaisin. Pelaajat tiesivät tarkalleen, mitä odottaa ja miten toimia. Seurajoukkuetasolla pitkään valmentaneelle Tommi Kautoselle uudenlainen lähestyminen valmentamiseen on ollut antoisaa. Mixun lisäksi Tommi keskustelee aktiivisesti nuorempien ikäluokkien maajoukkuevalmentajien kanssa. Jos seurajoukkueissa muut valmentajat ovat tietyllä tavalla vastustajia, niin nyt tietojen vaihtaminen ja yhteistyö toisten valmentajien kanssa on jopa olennaisinta. Olen nauttinut myös siitä, että voin auttaa nuorten pelaajien kehittymisessä informoimalla seurajoukkuevalmentajia heidän suojattiensa otteista maajoukkueessa, Tommi sanoo. Luonnollisesti joukkueet toimivat eri resurssein, ja uuden strategian toteuttaminen on vasta aluillaan, mutta ensituntuma on myönteinen sekä päävalmentajalla että pelaajilla. He ovat ymmärtäneet ajatuksen ja pitävät sitä luonnollisena muutoksena. Toisaalta en

66 usko, että tämä näkyisi pelaajalle mitenkään radikaalisti. Käytännössä kaikki Pikkuhuuhkajat ovat jo ammattilaisia. He osaavat keskittyä täysillä pelaamiseen, päävalmentaja pohtii. Mitä muutoksella sitten tavoitellaan? Yksinkertaisesti haluamme madaltaa vielä entisestään kynnystä murtautua A-maajoukkueeseen, poistaa pienetkin erot ja tehdä siirtymisen pelaajalle niin helpoksi kuin mahdollista. Eikä tämä ole mikään uusi juttu. Maailmalla monet suurien seurojen akatemiat toimivat samoin, Tommi sanoo. Jalkapallossa ei ole olemassa oikeaa tai väärää. On vain johdonmukaisia toimintatapoja. Tärkeää tässäkin on mielestäni pyrkimys systemaattisuuteen. Yhtenäistämisen myötä Tommilla on myös toinen tehtävä Pikkuhuuhkajissa: nuorennusleikkaus. Se alkaa jo seuraavasta EM-karsintaottelusta, jossa Pikkuhuuhkajat kohtaa kesäkuun alussa Myllykoskella Moldovan. Meillä ei ole mahdollisuuksia EM-kisoihin,

67 joten haluan käyttää loppukarsinnan uuden ikäluokan sisäänajamiseen. Toisena tavoitteena on nostaa Pikkuhuuhkajiin entistä selkeämmin sellaisia talentteja, joilla on juuri nyt eniten potentaalia nousta parin vuoden sisällä A-maajoukkueeseen. Eli tuoda ponnahduslaudalle niitä, joilla on eniten potentiaalia ponnistaa riippumatta iästä. Eikä A-maajoukkueen ovia suljeta muiltakaan, mutta heidän on noustava sinne seurajoukkueiden kautta, Tommi toteaa.

68 Pikkuhuuhkajat pelaa Tommi Kautosen johdolla samalla ryhmityksellä ja tavalla kuin Huuhkajat.

69 INFO NIMI Tommi Kautonen SYNTYMÄAIKA JA -PAIKKA , Lahti MAAOTTELUT 9 A, 9 N, 27 P SEURAT PELAAJANA Reipas ( ), Haka ( ), MYPA ( ), VPS ( ), FC Lahti ) SEURAT VALMENTAJANA Reipas, juniorit ( ), FC KooTeePee (2008), VIFK (2009), FF Jaro (2010), FC Lahti ( )

70

71 YKSI MEISTÄ TONI KALLIO JUHA TAMMINEN Huuhkajien ex-laitapakki Toni Kallio aamukahvilla ennen seitsemältä alkavia Ilveksen talenttiharjoituksia. JUNNUKOUTSI Toni Kallio on yksi 12 talenttivalmentajasta, jotka ovat aloittaneet futislahjakkuuksien koulimisen huhtikuun alussa. Motivaatio on varmasti kohdallaan, kun teini-ikäinen poika tulee aamuseitsemältä ennen koulua treenaamaan, ex- Huuhkaja, nykyinen Ilveksen talenttival-

72 mentaja Toni Kallio toteaa si len kahvia pahvimukista pukukopissa. Ulkona Tampereen Kaupin tekonurmella puhaltaa keväinen viima, kun aamuvirkut pelaajat saapuvat paikalle. Talenttitreeneihin osallistuu kaksi poikaa, Joakim Selkämaa ja Artturi Ruuth. Viime syksynä pelikenkänsä naulaan ripustanut Kallio on yksi huhtikuussa aloittaneista päätoimisista talenttivalmentajista, joiden palkkaamista Palloliitto tukee ensi vuoden loppuun saakka. Mukaan projektiin on päässyt 12 Palloliiton laatukriteerit täyttävää seuraa. Mistä talenttivalmennuksessa on kyse? Tämä on junioreiden yksilökeskeistä valmentamista. Olen poikien kanssa tekemisissä päivittäin. Hoidan heidän pelaajapolkuaan harjoittelusta koulujuttujen järjestämiseen. Tarkoituksena on saada talenteillemme tarpeeksi paljon tarpeeksi laadukasta harjoittelua. Teen hommia yhteistyössä aluevalmentajien ja maajoukkuevalmentajien kanssa. Ja raportoin Hannu Tihiselle,

73 joka on Palloliiton pelaajakehityspäällikkö. Talenttivalmentaja ei siis vedä joukkueharjoituksia? Ei, vaan keskityn yksilöiden kehittämiseen. Siksi harjoituksissa on mukana aina vain muutama pelaaja kerrallaan, eikä määrää ole tarkoitus kasvattaa. Kesän aikana pyrin saamaan talentteja välillä irti joukkueharjoituksista, jolloin voin tehdä heidän kanssaan henkilökohtaisia juttuja myös iltaisin. Miten pelaajat valitaan talenttivalmennukseen? Pelaajat ovat pääasiassa vuotiaita. Tutustun heihin koko ajan, sillä en ole vielä niin paljon ollut mukana, että tuntisin kaikki Ilveksen juniorit. Aika paljon olen kuunnellut muita ja sanonut myös omia mielipiteitäni. Useimpien pelaajien kohdalla olemme olleet seurassa aika yksimielisiä. Kuinka paljon pelaajia pääsee kaikkiaan talenttivalmennuksen piiriin Ilveksessä? Mitään lopullista määrää ei ole lyöty lukkoon, mutta ihannetilanteessa jokaiselle pelipaikalle olisi yksi pelaaja. Mutta ei se käytännössä ihan niin mene, määrää ei ole si-

74 dottu tarkasti. Mikä on motivaation merkitys valinta? Motivaatio on yksi tärkeimmistä valintakriteereistä. Jos kaveri on valmis tulemaan tänne aikaisin aamulla ja tekemään hommia, kyllä hän on äkkiä ryhmässä mukana. Oletko joutunut motivoimaan pelaajia? Teini-ikäiselle voi välillä olla vaikeaa lähteä aikaisin aamulla ylimääräisiin treeneihin. Se ei aina tule vain sillä, että pyydetään. Välillä sitä joutuu perustelemaan, että saa pojat liikkeelle. Näissä pelaajissa näen pitkällä aikavälillä tulevaisuutta, vähintään meidän edustusjoukkueeseen asti, toivottavasti pidemmällekin. Onko talenttivalmennuksella tavoitteita maamme rajojen ulkopuolelle? Talenttivalmennusta on suunniteltu ja kehitelty siten, että pystyisimme sen kautta myös avaamaan portteja muualle Eurooppaan. Ainakin muutamalle pelaajalle pyrimme tarjoamaan mahdollisuuden päästä johonkin hyvään seuraan edes viikoksi harjoittelemaan, jotta he itse näkevät, missä menevät henkilökohtaisella tasolla. Tämä

75 on vielä suunnitteluasteella. Ilveksellä on ollut talenttiakatemia jo pidempään. Minä tulin nyt valmentajaksi tähän ja pyrin tämän projektin puitteissa kehittämään toimintaa eteenpäin. Mitä teet pelaajien kanssa kentällä? Taitopuoli on koko ajan läsnä kentällä. Tosi paljon on pelipaikkakohtaista harjoittelua. Jaksot rakennetaan 6 8 viikon aikavälille, ja sitten pyrimme testaamaan pelaajat Varalan urheiluopistossa, jonka kanssa olemme yhteistyössä. Siellä katsomme, missä on menty eteenpäin ja missä on parannettavaa. Miten harjoitusohjelmat tehdään? Harjoitusohjelmat tehdään jokaiselle pelaajalle yksilökohtaisesti. Itse kentällä on paljon pelipaikkakohtaista harjoittelua. Mutta varsinkin vanhemmille pelaajille pyrimme saamaan oheen nopeus- ja voimaharjoittelua, joka tapahtuu salilla sekä kentällä ilman palloa. Saavatko pojat kotiläksyjä? Pyrimme siihen, että harjoitusjaksossa olisi ainakin kaksi omatoimista harjoitusta viikossa. Toinen on fysiikkaan liittyvä, lisäksi

76 tulee pelipaikkakohtainen pallollinen harjoitus. Minun tehtäväni on huolehtia, että pelaajille tulee riittävästi toistoja oikeista asioista viikossa. Miten on taktiikan kanssa? Taktisia harjoitteita on myös. Yritän päästä mahdollisimman paljon katsomaan valmennettavieni otteluita. Kun saan videoita, teen pelaajille niistä koosteita. Mikä on mennyt hyvin ja missä on parannettavaa. Harjoituksen päätteeksi toni panee pojat vielä kisailemaan keskenään. Kumpikin on kartioilla merkityssä neliössä noin 20 metrin päässä toisistaan. Palloa potkitaan vuoron perään toisen neliön sisään, jossa se pitää ottaa haltuun kolmella kosketuksella ja palauttaa toiseen neliöön. Häviäjälle on luvassa 40 punnerrusta. Kisan jälkeen Toni ottaa pojat palaveriin, jossa hän käy läpi kummankin suorituksia edellisillan ottelussa. Sitten hän patistaa pojat suihkun kautta kouluun.

77 Talenttivalmennuksessa on kyse junioreiden yksilökeskeisestä valmentamisesta.

78 INFO NIMI Toni Kallio SYNTYMÄAIKA JA -PAIKKA , Tampere PELIPAIKKA Puolustaja/hyökkääjä MAAOTTELUT 49 A, 1 B, 7 N, 6 P SEURAT TPV ( ), FC Jazz (1997), HJK ( ), Molde ( ), Young Boys ( ), Fulham ( ), Sheffield United (2009, 2010), Viking (2010), Muangthong United (2010), FC Inter (2011), Ilves ( )

79

80

81

82

83

84 TU-20-MAAJOUKKUE VALMISTAUTUU MM-KISOIHIN VERA VARIS MAALISSA PALJON VARTIJANA HUUHKAJIEN EM-KARSINNAN ALKU LÄHESTYY SEURAAVA FUTARI ILMESTYY 1.8.

85

05-06. maalivahdin opas

05-06. maalivahdin opas 05-06 maalivahdin opas maalivahdin opas suunnitteli ja toteutti jouni koponen aineisto jadberg laura tomatis kuvat laura tomatis: [p. 14-22] jadberg kansi jouni koponen Tämä opas on vain yksi näkemys maalivahtipelaamiseen.

Lisätiedot

VOIKKARI. Tampereen Voimistelijoiden ilmoitusliite 2014. s. 6. s. 16-17. s. 8. Rytminen voimistelu jatkaa nousuaan Tampereella

VOIKKARI. Tampereen Voimistelijoiden ilmoitusliite 2014. s. 6. s. 16-17. s. 8. Rytminen voimistelu jatkaa nousuaan Tampereella VOIKKARI Tampereen Voimistelijoiden ilmoitusliite 2014 Tervetuloa mukaan voimistelukouluihin tai esivalmennusryhmiin! s. 6 Rytminen voimistelu jatkaa nousuaan Tampereella s. 16-17 Voimistelu vaatii ahkeraa

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Toimittaneet Milja Laakso, Paula Marjomaa ja Kaisi Peltoniemi EDUNVALVOJA SE ON MINUA

Lisätiedot

Kainuun kasvupolku Yrittäjän haastava tie

Kainuun kasvupolku Yrittäjän haastava tie 1 Kimmo Nikkanen, Aki Savolainen Kajaanin ammattikorkeakoulu 2015 Kajaanin ammattikorkeakoulu Kimmo Nikkanen, Aki Savolainen Kainuun kasvupolku Yrittäjän haastava tie Kajaanin ammattikorkeakoulu PL 52,

Lisätiedot

Juuso Ilander & Matti Latvala. Miksi joku on parempi kuin toinen? Case - Toni Kohonen. Pesäpallon lajinkehittämistyö

Juuso Ilander & Matti Latvala. Miksi joku on parempi kuin toinen? Case - Toni Kohonen. Pesäpallon lajinkehittämistyö Juuso Ilander & Matti Latvala Miksi joku on parempi kuin toinen? Case - Toni Kohonen. Pesäpallon lajinkehittämistyö Huhtikuu 2015 2 SISÄLLYS 1 JOHDANTO 3 2 TEOREETTINEN KEHYS 4 2.1 Asiantuntijuus 4 2.2

Lisätiedot

Monikulttuurisuus on hyvä asia! Poika 9.lk

Monikulttuurisuus on hyvä asia! Poika 9.lk Erilaisuus on massateinien vastakohta. Ne uskaltavat sanoa mielipiteensä kuuluvasti ja ottavat kantaa asioihin. Erilaisuus voi näkyä myös pukeutumisessa ja vaikka musiikissa. Tyttö 9.lk Monikulttuurisuus

Lisätiedot

Fortum Tutor ennakko 8.3.2012 PELI-ILO. Jalkapallojuniorin vanhemman käsikirja

Fortum Tutor ennakko 8.3.2012 PELI-ILO. Jalkapallojuniorin vanhemman käsikirja PELI-ILO Jalkapallojuniorin vanhemman käsikirja 2 Fortum Tutor Miten jalkapalloileva lapsi kehittyy Lapsesi kehittyminen jalkapalloilijaksi perustuu iloon ja haluun pelata jalkapalloa. Fortum Tutor on

Lisätiedot

MIKSI. tähtiä ei tule?

MIKSI. tähtiä ei tule? MIKSI tähtiä ei tule? Suomen menestys nuorten ja poikien MM-kisoissa on romahtanut. Fiaskon syyt selviävät, kun vertaa juniorilupausten valmennusjärjestelmiä meillä ja muualla. Tekstit: Juho Pekka Mikola

Lisätiedot

Tampereen NMKY:n ja seurakuntayhtymän Messinpaja nuorten tukijana. Paja

Tampereen NMKY:n ja seurakuntayhtymän Messinpaja nuorten tukijana. Paja Tampereen NMKY:n ja seurakuntayhtymän Messinpaja nuorten tukijana Paja 1 Miksi kukaan ei ole koskaan puhunut mulle asioita, joita te puhutte?, kysyin. Parikymmentä vuotta elämää elettynä vail la aikuisen

Lisätiedot

Seurakunta voi nousta uudelle tasolle

Seurakunta voi nousta uudelle tasolle 27.11.2011 Anne-Mari Manninen Seurakunta voi nousta uudelle tasolle Ääni on tärkein Ja minä henkilökohtaisesti olen Isältä rukoillut sitä, että Herra, minua ei kiinnosta onko minun hiukset aina täydelliset,

Lisätiedot

Tällä kertaa vain kävi näin

Tällä kertaa vain kävi näin Tällä kertaa vain kävi näin Työtapaturmatarinoita Helsingin kaupungilta Julkaisija: Helsingin kaupungin henkilöstökeskus Osoite: PL 4500, 00099 Helsingin kaupunki (Ensi linja 1, 00530 Helsinki) Tilaukset:

Lisätiedot

MITÄ TAPAHTUU HUOMENNA?

MITÄ TAPAHTUU HUOMENNA? MITÄ TAPAHTUU HUOMENNA? [ TYÖNANTAJUUDELLE ] VÄITEKIRJA-SARJA mitä tapahtuu huomenna? [ TYÖNANTAJUUDELLE ] KIRJOITTAJAT Maria Vesanen & Emma Varis KUVITUS JA TAITTO Lea-Maija Laitinen KUSTANTAJA Strateginen

Lisätiedot

Se on ihan sama mitä sä oot nyt junnuna, mutta sillä on väliä mitä oot 5-7 vuoden kuluttua pelaajana. - Aatos Manneroos

Se on ihan sama mitä sä oot nyt junnuna, mutta sillä on väliä mitä oot 5-7 vuoden kuluttua pelaajana. - Aatos Manneroos 3 / 07 Se on ihan sama mitä sä oot nyt junnuna, mutta sillä on väliä mitä oot 5-7 vuoden kuluttua pelaajana. - Aatos Manneroos Päätoimittajalta Krister Koivula 3 / 07 Suomen Squashliitto ry:n jäsenjulkaisu,

Lisätiedot

REHELLISYYS PÄIHTEETTÖMYYS YHTEISVASTUULLISUUS TOVERUUS

REHELLISYYS PÄIHTEETTÖMYYS YHTEISVASTUULLISUUS TOVERUUS KRIS REHELLISYYS PÄIHTEETTÖMYYS YHTEISVASTUULLISUUS TOVERUUS Uusi vankeuslaki: Tupakointikielto ja haalarit käyttöön nro2 2015 Silta ryhmä: Mahdollisuus muutokseen YOUNGSTERSNuoret: Toiminnalla muutosta

Lisätiedot

Tajua Mut! -toimintamallin opit Mikkelistä

Tajua Mut! -toimintamallin opit Mikkelistä Sitran selvityksiä 88 Tajua Mut! -toimintamallin opit Mikkelistä Systeemi avaruudesta? Maaliskuu 2015 Sitra 2015 Sitran selvityksiä 88 ISBN 978-951-563-907-3 (nid.) ISBN 978-951-563-908-0 (PDF) www.sitra.fi

Lisätiedot

3 / 2014 Perhe ja parisuhde. Irtonumero 3

3 / 2014 Perhe ja parisuhde. Irtonumero 3 3 / 2014 Perhe ja parisuhde Irtonumero 3 DREAMWEAR CLUB R.Y. SISÄLTÖ 3/2014 Sisällys, yleisiä tiedotuksia 2 Pääkirjoitus 3 Erilainen parisuhde - hämmennyksestä näkemiseen 5 Transtukipisteelle voi tulla

Lisätiedot

LETKU & LAASTARI. 10 vuotta1. Tampereen aluepelastuslaitoksen henkilöstölehti 2/4 2010/kesä LETKU & LAASTARI

LETKU & LAASTARI. 10 vuotta1. Tampereen aluepelastuslaitoksen henkilöstölehti 2/4 2010/kesä LETKU & LAASTARI LETKU & LAASTARI Tampereen aluepelastuslaitoksen henkilöstölehti 2/4 2010/kesä LETKU & LAASTARI 10 vuotta1 LETKU & LAASTARI Sisällysluettelo Kansikuva: Kurisjärven VPK:n uusi paloaseman vihkiäistilaisuus

Lisätiedot

MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies

MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies hankkeen kanssa. Kilpailu tuotti noin 80 kiinnostavaa nuorten kirjoittajien

Lisätiedot

Edustusjoukkue futsal cupissa 3 kierrokselle. Mäntän Valo Ry Maanantai 12. joulukuuta 2011

Edustusjoukkue futsal cupissa 3 kierrokselle. Mäntän Valo Ry Maanantai 12. joulukuuta 2011 Edustusjoukkue futsal cupissa 3 kierrokselle Keväällä futsalin 4 divisioonaan noussut Valo jatkoi syksyllä hyviä otteita futsalin Suomen cupissa pudottamalla 2.divisioonassa pelaavat LeKin ja KaVon. Joukkue

Lisätiedot

Duo. www.rtkpalvelu.fi

Duo. www.rtkpalvelu.fi Duo 2 www.rtkpalvelu.fi 2009 RTK-PALVELU OY ja TECHNOPOLIS OYJ: Laatu tulee työn tuloksena s. 4 RTK-PALVELU MAAJOUKKUEEN yhteistyökumppaniksi s. 20 SADAN MILJOONAN metsästys s. 22 1 RTK-PALVELU 2 2009

Lisätiedot

Se on se avain! Tutkimuksia ja selvityksiä 46. Tampereen yliopiston opintotoimisto

Se on se avain! Tutkimuksia ja selvityksiä 46. Tampereen yliopiston opintotoimisto Tampereen yliopiston opintotoimisto Tutkimuksia ja selvityksiä 46 2004 Se on se avain! Kasvatustieteiden tieteenalaohjelmasta valmistuneiden tarinoita opiskelusta ja työhön sijoittumisesta Kirsti Jokihaara

Lisätiedot

Mitä on hyvä valmentaminen?

Mitä on hyvä valmentaminen? Mitä on hyvä valmentaminen? Valmentajan tulisi tarkastella toimintaansa suhteessa kysymykseen mitä on hyvä valmentaminen? mahdollisimman usein. Toinen mielenkiintoinen ja tärkeä asia pohdittavaksi on kysymys

Lisätiedot

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä!

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjoismainen hyvinvointikeskus Ideavihko Varhainen tuki perheille -projektin tulokset 1 Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Julkaisija: Pohjoismainen hyvinvointikeskus

Lisätiedot

Mitä se oikeesti on? Raportti. - Ajatuksia nuorista, työelämästä ja nuorisotakuun edistämisestä Porvoon seudulla

Mitä se oikeesti on? Raportti. - Ajatuksia nuorista, työelämästä ja nuorisotakuun edistämisestä Porvoon seudulla Raportti Mitä se oikeesti on? - Ajatuksia nuorista, työelämästä ja nuorisotakuun edistämisestä Porvoon seudulla Anu Sipilä Bestis Nuorisotakaajat Porvoossa Sisällys Mistä aloittaa?... 1 Peruskoulu... 2

Lisätiedot

Iloa isovanhemmuuteen Työkirja isovanhemmille ja vanhemmille. Leena Tiilikka Anna Suutarla Marjo Kankkonen

Iloa isovanhemmuuteen Työkirja isovanhemmille ja vanhemmille. Leena Tiilikka Anna Suutarla Marjo Kankkonen Iloa isovanhemmuuteen Työkirja isovanhemmille ja vanhemmille Leena Tiilikka Anna Suutarla Marjo Kankkonen Tämä työkirja on osa Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tukea vanhemmille -aineistoa. Työkirjan on

Lisätiedot

ry:n jäsenlehti 2/2014 Juniorityttöjen määrä kasvoi 63%! s.10

ry:n jäsenlehti 2/2014 Juniorityttöjen määrä kasvoi 63%! s.10 ry:n jäsenlehti 2/2014 Juniorityttöjen määrä kasvoi 63%! s.10 Puheenjohtajan palsta Tämän otsikon lanseerasin syksyllä 2012, kun olimme saaneet strategiatyön valmiiksi vuosille 2012-2017. Olemme toimineet

Lisätiedot

T UUL ET. Tawastin. Tawast Golf ry:n jäsenlehti 2/2008

T UUL ET. Tawastin. Tawast Golf ry:n jäsenlehti 2/2008 T UUL ET Tawastin Tawast Golf ry:n jäsenlehti 2/2008 Kausi 2008 Kauden kuuma aihe, fuusio Aulanko Golfin kanssa vai ei, on juuri saanut ratkaisunsa. Tawastin ylimääräinen yhtiökokous on hylännyt esityksen

Lisätiedot