Kansainvälisyysopas. Ohjeita ja vinkkejä ulkomaille lähtijälle. Oulun seudun ammattiopisto

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kansainvälisyysopas. Ohjeita ja vinkkejä ulkomaille lähtijälle. Oulun seudun ammattiopisto www.osao.fi"

Transkriptio

1 Kansainvälisyysopas Ohjeita ja vinkkejä ulkomaille lähtijälle Oulun seudun ammattiopisto

2 2 Opiskelijan opas / Oulun seudun ammattiopisto Julkaisija: Oulu seudun ammattiopisto OSAO Ulkoasu: Mainonnan Työmaa Taitto ja tekstit: OSAO Kuvat: OSAOn kuvapankki

3 OULUN SEUDUN AMMATTIOPISTO Kansainvälisyysopas Ohjeita ja vinkkejä ulkomaille lähtijälle

4 4 Kansainvälisyysopas / Oulun seudun ammattiopisto

5 Kansainvälisyysopas / Oulun seudun ammattiopisto 5 Hei! OSAOsta suuntaa ulkomaille vuosittain n. 300 opiskelijaa. Heistä yli 100 suorittaa kansainvälisen työssäoppimisjakson. Suosituimpia työskentelymaita ovat Espanja ja Ruotsi. Myös Viroon, Tanskaan, Saksaan ja Iso-Britanniaan on lähtijöitä. Opiskelijat osallistuvat aktiivisesti myös lyhyemmille projekti- ja opintomatkoille. Tämä opas on kirjoitettu sinulle, joka olet innostunut lähtemään matkaan. Painopiste on työssäoppimisessa, mutta apua ja vinkkejä saat myös muiden opiskeluun liittyvien ulkomaanjaksojen suunnitteluun. Käytä opasta ohjenuorana ja ota se myös mukaan reissuun. Haluamme kannustaa sinua kansainvälisyyteen niin ulkomailla kuin kotimaassakin!

6 6 Kansainvälisyysopas / Oulun seudun ammattiopisto Huoltajalle Tämä opas on koottu antamaan Oulun seudun ammattiopiston opiskelijalle tietoa kansainvälisistä mahdollisuuksista OSAOssa ja ohjeita matkaan. Tärkeää on, että keskustelette myös kotona nuoren kanssa ulkomaanjaksosta. Voitte ottaa yhteyttä opiskelijan yksikön kansainvälisyysvastaavan ja kysyä häneltä mieltänne askarruttavista asioista. Tarinaansa tämän oppaan sivuilla kertovat OSAOn matkailu-, ravitsemus- ja talousalan opiskelijat, jotka ovat käyneet kansainvälisellä työssäoppimisjaksolla Siofokissa, Unkarissa. Yksiköiden kv-vastaavat sekä lisätietoa OSA- On kv-toiminnasta löytyy kotisivuiltamme osoitteesta Yhteistyöterveisin, Oulun seudun ammattiopiston väki

7 Kansainvälisyysopas / Oulun seudun ammattiopisto 7 Sisältö HUOLTAJALLE 6 1. KANSAINVÄLISYYS OSAOSSA 8 2. NEUVONTA JA OHJAUS VALINTA JA EDELLYTYKSET VAIHDOLLE VELVOLLISUUKSISTA JA OIKEUKSISTA RAHOITUS JA MATKAKUSTANNUKSET OHJEITA ULKOMAILLE LÄHTIJÄLLE 16 Ennen lähtöä 16 Matkajärjestelyt 16 Kohteessa 20 Matkan jälkeen ULKOMAILLE LÄHTIJÄN MUISTILISTA 23

8 8 Kansainvälisyysopas / Oulun seudun ammattiopisto 1. Kansainvälisyys OSAOssa Kansainvälisyys osana tutkintoasi on hyvä tapa oppia työelämän nykypäivänä edellyttämiä taitoja: vieraita kieliä, monikulttuurisuutta ja erilaisia toimintatapoja. Ammattiopisto tarjoaa opiskelijoille monia mahdollisuuksia osallistua kansainväliseen toimintaan, niin ulkomailla kuin kotimaassa. OSAOn kansainvälinen toiminta keskittyy Euroopan alueelle. Työssäoppiminen Kansainväliselle työssäoppimisjaksolle voit lähteä 2. tai 3. opiskeluvuotena, kun ammatilliset perustaitosi ovat tarpeeksi kehittyneet. Jakso on yleensä pituudeltaan 4 6 viikkoa. Tämä sovitaan tarkemmin työssäoppimisen ohjaavan opettajan kanssa. Kansainvälinen työssäoppiminen on hyvä tapa kokeilla, millaista ulkomailla työskentely on. Työkokemuksesi karttuu, opit uusia työskentelytapoja ja saat ideoita työskentelyyn kotimaassa. Asuminen ulkomailla on aina kokemus, näet uusia paikkoja ja tutustut uusiin ihmisiin. Samalla pääset kokeilemaan itsenäisen elämän taitoja ja itseluottamuksesi kasvaa. Lähde rohkeasti matkaan, ethän nää pelekää toripolliisiakkaa! Opiskelu ulkomailla Sinulla voi olla myös mahdollisuus lähteä opiskelemaan johonkin OSAOn ulkomaalaiseen yhteistyöoppilaitokseen. Kysy mahdollisuuksista yksikkösi kansainvälisyysvastaavalta. Muut mahdollisuudet Kansainvälisen työssäoppimisjakson ja ulkomailla opiskelun lisäksi OSAOssa on paljon muuta kansainvälistä toimintaa. Kansainvälistä kokemusta voit saada myös projekteissa, opintomatkoilla ja kotikansainvälistymisen myötä. Projektit ja muu yhteistyö Yksikölläsi voi olla kansainvälinen projekti ulkomaisen oppilaitoksen tai yrityksen kanssa, minkä kautta sinulla voi olla mahdollisuus lähteä ulkomaille, esimerkiksi viikon pituiselle projektimatkalle. Ulkomaisten oppilaitosten kanssa tehdään myös muuta yhteistyötä, jossa yleensä tehdään ryhmässä lyhyitä ulkomaanmatkoja, joissa opettaja on mukana.

9 Kansainvälisyysopas / Oulun seudun ammattiopisto 9 Kielitaitoni koheni enemmän kuin ikinä ennen ja nyt olen rohkeampi puhumaan englantia. Opintomatkat Voitte ryhmänne kanssa lähteä opintomatkalle, johon keräätte itse rahaa. Opintomatkalla käydään tutustumassa ulkomaalaisiin oppilaitoksiin tai oman alan yrityksiin. Opintomatka tehdään yleensä kolmantena vuotena, ja opettaja osallistuu matkaan. Kotikansainvälisyys Kansainväliseen toimintaan voit osallistua myös monin tavoin omassa yksikössäsi. Kotikansainvälisyydellä tarkoitetaan esimerkiksi ammattiopiston erilaisia kansainvälisyystapahtumia ja ulkomaalaisia vierailijoita. KVkummitoiminnassa pääset emännöimään tai isännöimmään ulkomaalaisia vieraita ja työssäoppijoita. Toiminnasta saat lisätietoa yksikkösi kv-vastaavalta sekä liittymällä International OSAO Facebook -sivulle.

10 10 Kansainvälisyysopas / Oulun seudun ammattiopisto 2. Neuvonta ja ohjaus OSAOn jokaisessa yksikössä on oma kansainvälisyysvastaava, jonka puoleen voit kääntyä, kun harkitset kansainvälistä työssäoppimista. Puhu aikeistasi myös ryhmänohjaajasi ja työssäoppimisen ohjaavan opettajan kanssa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Näin voitte yhdessä miettiä opintoihisi sopivan ajankohdan. Yksikölläsi on jo valmiina erilaisia kansainvälisiä työssäoppimispaikkoja, jotka voivat soveltua sinulle. Kohde voi olla myös sinun itsesi hankkima, jolloin on tärkeää varmistaa paikan soveltuvuus työssäoppimisjaksolle sekä huolehtia tarvittavat sopimukset kuntoon ajoissa. Yksikkösi kansainvälisyysinfoissa kerrotaan kansainvälisistä mahdollisuuksista ja jo ulkomailla olleet opiskelijat voivat kertoa sinulle kokemuksistaan. Yksikössäsi on myös kansainvälisyysilmoitustaulu, josta saat tarkempaa tietoa. Lähtiessämme tiedossa oli kolme työpaikkaa. Etsin niistä kaikista tietoa netistä.

11 Kansainvälisyysopas / Oulun seudun ammattiopisto Valinta ja edellytykset vaihdolle OSAOlla on yhteiset pelisäännöt ulkomaanjaksoille, jotka toimivat ohjenuorana miettiessäsi onko sinulla valmiuksia lähteä ulkomaille. Voit keskustella alla olevista kohdista tarkemmin yksikkösi kansainvälisyysvastaavan kanssa. 1. Opintosi ovat edenneet normaalisti opetussuunnitelman mukaisesti ja sinulla on riittävä ammatillinen osaaminen työssäoppimisjaksolle. Päätös ulkomaille lähdöstä kannattaa tehdä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Ulkomaille lähdetään 2. tai 3. opiskeluvuotena, kun ammatilliset perustaidot on saavutettu. Mahdolliset rästissä olevat opinnot on suoritettava alta pois ennen ulkomaille lähtöä. 2. Sitoutumisesi kansainväliseen jaksoon ja raportointiin. Sitoutuminen ja motivaatio ulkomaanjaksoon ja sen suorittamiseen ovat ensiarvoisen tärkeitä. Sinun kannattaa miettiä tavoitteitasi ja toiveitasi tarkasti. 3. Ryhmänohjaajasi suositus. Matkaan lähdön edellytyksenä on ryhmänohjaajan suositus, koska hän tietää ja tuntee kykysi ja taitosi. Keskustele hänen kanssaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. 4. Sinulla on riittävä kielitaito ja valmiudet kommunikoida kohdemaassa, kielitaito varmennetaan. Tärkeintä on rohkeus kommunikoida ja halu tulla toimeen vieraalla kielellä. Suurimmassa osassa kohteita selviää englannilla. Pohjoismaihin suunnatessasi kielivaatimuksena voi olla myös ruotsin taito. Sinun on hyvä osata myös kohdemaan kielen alkeet. Selvitä tarvittava kielitaito ajoissa. 5. Sinulla on terveydelliset edellytykset lähteä ja pystyt huolehtimaan itsestäsi. Lähtiessäsi ulkomaille olet vastuussa itsestäsi. Jos sinulla on esimerkiksi krooninen sairaus, sinun on pystyttävä huolehtimaan lääkityksestäsi ja mahdollisesti ruokavaliosta reissun päällä. Keskustele ennen lähtöä terveydenhoitajan tai omalääkärisi kanssa. Muista, että henkilökohtaistenkin asioiden tulisi olla kunnossa ennen ulkomaanjaksoa. 6. Alaikäisellä lupa huoltajilta. Jos olet alle 18-vuotias, tarvitset kirjallisen luvan kummaltakin huoltajaltasi. 7. Sinulla on riittävät tieto- ja viestintätekniset taidot, jotta yhteydenpito sinun ja oppilaitoksen kesken sujuu ulkomaanjakson aikana.

12 12 Kansainvälisyysopas / Oulun seudun ammattiopisto Ennen lähtöäsi olette sopineet koulussa, kuinka pidät yhteyttä työssäoppimisen ohjaavaan opettajaan ja kansainvälisyysvastaavaan. 8. Olet suorittanut Kansainväliseen vaihtoon valmentavan verkkokurssin tai vastaavat opinnot. Hyväksyttävästi suoritettu kurssi on edellytys kansainväliselle työssäoppimisjaksolle ja yksikön myöntämälle apurahalle ulkomaille. Kansainväliseen vaihtoon valmentavan verkkokurssin tavoitteena on kehittää valmiuksia ja valmistautua työssäoppimiseen ja asumiseen ulkomailla. Ilmoittaudu kurssille ajoissa ne ovat todella suosittuja! Vastaavina opintoina käy ainoastaan Limingan turvallisuusalan opiskelijoiden suorittama 10 ov:n Kansainvälinen toiminta -jakso. 9. Ala/yksikkökohtaiset edellytykset sekä työssäoppimispaikka ja tehtävät tukevat opintojesi etenemistä. Alakohtaiset edellytykset vaihtelevat, kysy tarkempia tietoja yksikkösi kansainvälisyysvastaavalta ja ryhmänohjaajaltasi. Työssäoppimisjakson tavoitteena oli oppia Unkarin paikallisten elämää ja ruokakulttuuria. Työpaikan lisäksi vierailimme paikallisella ammattikoululla sekä asiakkaina että kulissien takana.

13 Kansainvälisyysopas / Oulun seudun ammattiopisto Velvollisuuksista ja oikeuksista Opiskelijana sinulla on sekä velvollisuuksia että oikeuksia. Sinun tulee huolehtia sovituista asioista ja osallistua aktiivisesti ulkomaanjakson järjestelyihin. Kansainvälinen työssäoppimisjakso tai opiskelu ulkomailla ei eroa Suomen vastaavasta opintojaksosta. Palattuasi kansainvälisen työssäoppimisen raportointi ja raportin palauttaminen ovat tärkeä osa jakson suoritusta. Sinulla on oikeus saada apua matkajärjestelyihin sekä tukea ulkomailla ollessasi. Työssäoppimisen ohjaava opettaja ja kansainvälisyysvastaava varmistavat, että kohde täyttää työssäoppimispaikalle asetetut vaatimukset. Sopimus sitoo työssäoppimispaikkaa noudattamaan esimerkiksi sovittuja työaikoja ja -tehtäviä. Ongelmatilanteissa ole yhteydessä työssäoppimisen ohjaavaan opettajaan tai kansainvälisyysvastaavaan. Minulla kului rahaa yhteensä vähän päälle 200 euroa, joka on minun elämiseen nähden aika vähän kolmen viikon aikana.

14 14 Kansainvälisyysopas / Oulun seudun ammattiopisto 5. Rahoitus ja matkakustannukset Kansainvälisen työssäoppimisen tai opiskelun rahoitus koostuu useasta osasta. Opiskelijan oma rahoitus Suunnitellessasi ulkomaanjaksoa sinun on varauduttava siihen, että jakso vaatii omarahoitusta. Matkat ja muut kustannukset tulevat maksettavaksi hyvissä ajoin ennen matkaa. Järkevää on budjetoida matka- ja asumiskulujen jälkeen joka päivälle tietty rahasumma, esim. 15 euroa per päivä. Ulkomailla rahaa kuluu yllättäviin asioihin. OSAOn apuraha OSAO tukee kansainvälistä työssäoppimista. Apurahaa haetaan Apuraha ulkomaille -lomakkeella ennen kansainvälistä työssäoppimisjaksoa matka-, majoitus ja mahdollisten rokotekulujen kattamiseksi. Apurahalla pyritään kattamaan ainakin lennot ja majoituskulut. Ennen matkaa opiskelijalle maksetaan voimassa oleva ateriakorvaus työpäiviltä. Luonnonvara-alan opiskelijoille ateriakorvaus maksetaan korotettuna. Ateriakorvausta ei makseta mikäli vastaanottava organisaatio tarjoaa ateriat. Muista säilyttää kaikki matkaan ja majoitukseen liittyvät kuitit esim. vuokrakuitit, lentoliput, sähkölasku. Palauta kuluerittely kuitteineen yksikön kv-vastaavalle. Ammattiopiston tuki ei kata kuitittomia menoja. OSAOn apurahasta maksetaan 80 % ennen liikkuvuusjaksoa ja 20 % liikkuvuusjakson jälkeen. Apurahan maksaminen edellyttää tarvittavien asiakirjojen palauttamista kv-vastaavalta saadun ohjeistuksen mukaisesti. Kelan rahoitus Asumis- ja opintotuki toimivat normaalisti ulkomaanjakson aikana. Korotettua kansainvälistä opinto- ja asumistukea saat yli kaksi kuukautta kestävään opiskeluun ja asumiseen. Palkka Jos sinulle maksetaan palkkaa työssäoppimispaikassasi, sinun tulee huomioida, että palkka vaikuttaa saamaasi opintotukeen. Opintotuki ja palkka-asioissa kysy asiaa lähimmästä Kelan toimistosta. Jokainen tapaus on yksilökohtainen ja ajantasaisimmat vastaukset saat kääntymällä Kelan puoleen. Kelan työntekijät auttavat sinua mielellään henkilökohtaisesti. Muista ottaa mukaasi yksikkösi opintosihteeriltä tuore opiskelijatodistus. Muu tuki Voit tiedustella myöntääkö esim. kotipaikkakuntasi jokin yhdistys tai kohdemaan suurlähetystö stipendiä tai muuta rahallista tukea ulkomaanjaksolle.

15 Kansainvälisyysopas / Oulun seudun ammattiopisto 15 Matkakustannukset Kustannuksia ulkomaanjaksoa suunnitellessa voivat olla esimerkiksi: lennot matkustus kotimaassa ja ulkomaan kohteessa asuminen (ennakkomaksut ja vuokrakulut, vesi ja sähkö) passi ja mahdollinen viisumi uokailu rokotukset matkapuhelinlaskut nettikulut oma matkavakuutus vapaa-aika ostokset ja tuliaiset

16 16 Kansainvälisyysopas / Oulun seudun ammattiopisto 6. Ohjeita ulkomaille lähtijälle Mitä paremmin valmistaudut matkaan, sitä paremmin reissu onnistuu. Valmistautuminen saattaa kuullostaa vaivalloiselta ja hankalaltakin matkakuumeen noustessa. Ulkomaille lähtiessä tulee kuitenkin ottaa huomioon monta seikkaa, jotka tekevät oleskelustasi kohteessa helpompaa. Ennen lähtöä Työssäoppimispaikan hankintatavat poikkeavat yksiköittäin. Yksiköllä voi olla olemassa jo valmiita työssäoppimispaikkoja. Voit hankkia työssäoppimispaikan myös itsenäisesti. Puhu asiasta kansainvälisyysvastaavan ja työssäoppimisen ohjaavan opettajan kanssa. Hanki suostumus ryhmänohjaajaltasi, ja jos olet alaikäinen, lupa huoltajiltasi. Ilmoittaudu hyvissä ajoin Kansainväliseen vaihtoon valmentavalle verkkokurssille. Teet kurssilla itsellesi englanninkielisen Europass CV:n. Tämän lisäksi sinun pitää kirjoittaa itsestäsi motivaatiokirje työssäoppimispaikkaa varten. Tutustu tarvittaviin lomakkeisiin, sopimuksiin ja ohjeisiin, esimerkiksi tähän oppaaseen. Kysy kansainvälisyysvastaavalta, onko kohteessa käynyt jo joku toinen opiskelija. Voit tutustua hänen kirjoittamaansa raporttiin tai jutella hänen itsensä kanssa. Parasta tietoa saat jo paikalla olleilta. Kansainvälistä työssäoppimisjaksoa varten tarvitset työssäoppimissopimuksen ja opiskelijan suunnitelman, johon määritellään työssäoppimisjakson tavoitteet. Työssäoppimisen ohjaava opettaja tai yksikön kansainvälisyysvastaava tekee sopimukset työssäoppimispaikan kanssa. Kun tarvittavat sopimukset on solmittu, täytä yhdessä kansainvälisyysvastaavan kanssa Apuraha ulkomaille -lomake. Lomakkeen täyttämistä varten sinun pitää selvittää matkareitti ja arvioida matka- ja majoituskulut. Näiden valmistelujen jälkeen voit aloittaa varsinaiset matkajärjestelyt. Matkajärjestelyt Passi ja matkaliput Jos sinulla ei ole passia, hanki se ajoissa. Passin saaminen kestää yleensä kuukauden. Varmista jo sinulla olevan passin voimassaoloaika ja tarkista pitääkö kohdemaahan matkustettaessa passin olla voimassa vielä tietyn aikaa matkasi jälkeen. Euroopan alueella työskennellessäsi ja matkustaessasi et yleensä tarvitse viisumia ja

17 Kansainvälisyysopas / Oulun seudun ammattiopisto 17 Matkajärjestelyissä ei sinänsä tullut mitään suuria yllättäviä asioita, vain pieni hoppu pakkaamisen kanssa. Oli vaikeaa tarkalleen tietää, kuinka lämmin perillä oli, joten tuli vähän liian talvisia vaatteita mukaan. oleskelu- tai työlupaa. Varmista asia kuitenkin etukäteen. Lentoliput voit varata, kun työssäoppimispaikkasi on varma, ja sopimukset on tehty. Sinun kannattaa tutustua erilaisiin vaihtoehtoihin, sillä hinnoissa voi olla suuriakin eroja. Netistä löydät erilaisia tarjouksia. Neuvottele myös kansainvälisyysvastaavan kanssa matkajärjestelyistä. Asuminen Asumisasioissa sinun kannattaa olla yhteydessä yksikön kansainvälisyysvastaavaan. Ulkomaalaisella yhteistyöoppilaitoksella voi olla opiskelija-asuntolapaikkoja. Perhemajoituis, halvat hotellit ja Bed and breakfast -paikat kannattaa myös kartoittaa. Useilla paikkakunnilla on myös mahdollista vuokrata asunto kuukaudeksi tai kahdeksi. Majoituksesta pitää tehdä sopimus ennen ulkomaille lähtöä. Asumiskustannukset voivat nousta yllättävän korkeiksi, minkä vuoksi todelliset kulut kannattaa selvittää etukäteen. Pitääkö sinun maksaa takuu- tai ennakkovuokra? Sisältyykö majoituksen hintaan sähkö ja vesi? Tarvitsetko mukaan lakanat ja pyyhkeen vai tulevatko ne talon puolesta? Kansainväliset opiskelijakortit Kansainvälinen opiskelijakortti (ISIC, International Student Identity Card) kannattaa ottaa matkaan mukaan. Kortilla saa etuisuuksia ja alennuksia esim. sisäänpääsymaksuista ja matkoista. Kortti on maksullinen, lisätietoa osoitteesta: Muita kansainvä-

18 18 Kansainvälisyysopas / Oulun seudun ammattiopisto lisiä kortteja ovat HERKULES JA GO 25. Hyödynnä myös kotimaiset opiskelijakortit! Sosiaaliturva Sosiaaliturva tulee tarkistaa ennen ulkomaille lähtöä. Sosiaaliturvassa on eroja riippuen mm. ulkomaanjakson pituudesta. Lisätietoa löytyy osoitteesta: Ulkomailla opiskeleva ei automaattisesti kuulu Suomen sosiaaliturvan piiriin. Sosiaaliturvan piiriin kuulumisesta riippuu esimerkiksi oikeus saada sosiaaliturvaetuuksia. Alle vuoden opinnot ulkomailla: Kela hoitaa asian opintotukihakemuksen perusteella. Yli vuoden opinnot ulkomailla: kun olet hakenut opintotukea, saat Kelalta erillisen hakemuksen. Muissa tilanteissa (ei opintotukea / hakemusta ei ole tullut): kysy neuvoa Kelan toimistosta. Jos saat ulkomaanjakson aikana palkkaa, ota yhteyttä Kelaan. Opintotuki (= opintoraha ja/tai/asumislisä ja/tai lainatakaus) Voit hakea Kelalta opintorahaa ja asumislisää kansainväliseen työssäoppimisjaksoon tai opiskeluun, kun ulkomaanjakso kestää vähintään yhden kuukauden, olet yli 17v. ja asut pääsääntöisesti kotona. Alle 20-vuotiaalla vanhempien tulot vaikuttavat opintorahaan, mutta yli 18-vuotiaalla ne eivät vaikuta asumislisään. Jos et asu vanhempiesi luona, voit hakea Kelalta korotettua opintorahaa sekä ulkomaan asumislisää. Liitä hakemukseesi OSAOn todistus työssäoppimisesta ulkomailla. Todistuksessa tulee näkyä työssäoppimisjakson kuuluminen tutkintoon sekä sen tarkka ajoittuminen. Liitä hakemukseen myös selvitys palkallisuudesta (vuonna 2011 alle 660 e/kk ei vaikuta tukeen) sekä mahdollisesti saamastasi apurahasta. Jos ulkomaanjakso sijoittuu kesäajalle, opintotukea on haettava erikseen. Opintotukiasioissa sinun kannattaa ottaa yhteyttä Kelaan henkilökohtaisesti. He auttavat mielellään. Vakuutukset Olet vakuutettu OSAOn puolesta lakisääteisellä sekä vapaaehtoisella tapaturmavakuutuksella kansainvälisessä työssäoppimisessa tai opiskellessasi ulkomaisessa oppilaitoksessa. Ammattiopiston vakuutus kattaa koko ulkomaanjakson matkoineen kohdemaahan ja takaisin sekä vapaa-ajan (viikonloput, illat). Matkavakuutuskortin saat yksikkösi opintotoimistosta. Jos liität ulkomaanjaksoon oman lomajakson ennen tai jälkeen työssäoppimisen, ammattiopiston vakuutus ei kata tätä, vaan sinun kannattaa ottaa normaali matkavakuutus. Ammattiopiston vakuutus ei kata myöskään autolla ajoa ulkomailla eikä liikkuvuusjakson aikana tapahtuvia matkoja kohdemaan rajojen ulkopuolelle. Matkatavarasi ovat vakuutettuja OSAOn puolesta 1500 euroon asti. Jos haluat vakuuttaa matkatavaroitasi yli 1500 euron arvosta, käänny oman vakuutusyhtiösi puoleen.tarkemmat vakuutustiedot saat yksiköstäsi. Rokotukset ja muu terveydenhuolto Tarkista yksikkösi terveydenhoitajalta, mitä rokotuksia tarvitset lähtiessäsi ulkomaanjaksolle. Euroopassa riittää yleensä voimassaoleva jäykkäkouristusrokotus. Joihinkin Euroopan maihin matkustettaessa voi olla syytä ottaa myös hepatiittirokotukset.

19 Kansainvälisyysopas / Oulun seudun ammattiopisto 19 Unkarissa keittiölle ei juuri mikään tule valmiina, vaan lähes kaikki piti tehdä itse. Eurooppalainen sairaanhoitokortti Eurooppalainen sairaanhoitokortti on must! Sillä saat välttämätöntä sairaanhoitoa oleskellessasi tilapäisesti EU- ja ETA-maissa tai Sveitsissä samoin maksuin ja menettelyin kuin maan kansalaiset. Kortin saavat kaikki Suomen sairausvakuutuksen piiriin kuuluvat henkilöt. Kansainvälisessä työssäoppimisessa tarvitset myös Kelalta todistuksen sosiaaliturvasopimuksesta kortin lisäksi. Tilaa kummatkin Kelasta: Matka-apteekki Ota mukaasi pieni matka-apteekki. Matkaan kannattaa varata ainakin kipulääkettä, aurinkorasvaa ja laastareita. Varaa ennen kaikkea mukaan riittävä määrä sinulle määrättyjä reseptilääkkeitä ja resepti. Tullia varten tarvitset englanninkielisen selvityksen sinulle määrätyistä reseptilääkkeistä. Turvallisuus Ennen lähtöäsi tutustu Suomen ulkoministeriön verkkosivuilla oleviin maakohtaisiin matkustustiedotteisiin. Ulkoministeriö ylläpitää ajantasaista maakohtaista tietoa mm. turvallisuudesta, liikenteestä, tervey-denhoidosta ja tärkeistä yhteystiedoista. Talleta itsellesi kännykkään ja paperille tärkeät yhteystiedot. Ennen lähtöäsi jätä asuntosi ja työssäoppimispaikkasi yhteystiedot ja puhelinnumero kansainvälisyysvastaavalle, ohjaajallesi ja lähiomaisille. Selvitä myös, missä on lähin sairaala ja poliisiasema. Ongelmatilanteissa saat aina apua Suomen suurlähetystöstä tai konsulaatista.

20 20 Kansainvälisyysopas / Oulun seudun ammattiopisto Yhteistyökoululla valmistimme unkarilaisten kanssa pullaa ja toisena päivänä unkarilaista ruokaa. Kohteessa Ilmoita työssäoppimista ohjaavalle opettajalle tai kansainvälisyysvastaavalle esim. sähköpostilla tai tekstiviestillä, että olet päässyt perille määränpäähän. Yhteydenpitoa varten muista varmistaa tarvittavat yhteystiedot. Vaihdon aikana pidät yhteyttä työssäoppimisen ohjaavaan opettajaan tai kansainvälisyysvastaavaan sopimuksen mukaan esim. viikoittain sekä muulloin tarvittaessa. Työssäoppimisen ohjaava opettaja tai kansainvälisyysvastaava on yhteydessä myös työssäoppimispaikkaasi vaihdon aikana ja varmistaa, että työssäoppimispaikassa annetaan sinulle tarvittavat turvallisuusohjeet ja että sinua ohjataan työssäoppimisen aikana. Aloita raportin tekeminen työssäoppimisesta jo paikan päällä ja pidä työssäoppimispäiväkirjaa päivittäin. Pyydä työnantajalta työssäoppimisen arviointi ennen Suomeen lähtöä. Pyydä myös halutessasi työtodistus. Tarkista, että kaikki sopimukset on allekirjoitettu ennen kuin palaat Suomeen. Käytös Käyttäydy kohteliaasti ja toisia kulttuureja kunnioittavasti työssäoppimispaikalla ja vapaa-ajalla. Varaudu siihen, että voit kohdata yllättäviä tilanteita ja törmätä väärinkäsityksiin, jotka johtuvat kulttuurieroista tai kieliongelmista. Tällaisena kulttuurikolarin hetkenä kohtelias käytös ja positiivinen asenne vievät sinua eteenpäin. Sorry-sanalla pääset pitkälle. Maltti on valttia! Ongelmatilanteissa Ulkomailla eteesi voi tulla myös yllättäviä tilanteita. Näistä todennäköisin on turistin

21 Kansainvälisyysopas / Oulun seudun ammattiopisto 21 mahatauti, mutta sinun kannattaa varautua muihinkin ongelmatilanteisiin. Helpointa on, että jätät arvokkaan omaisuuden kotiin Suomeen. Älä kuljeta kaikkia rahoja mukanasi. Jos omaisuuttasi (passi, rahat, kännykkä jne.) kuitenkin varastetaan, tee rikosilmoitus paikalliselle poliisille ja pyydä siitä kopio itsellesi. Rikosilmoitus on tarpeen uutta passia tai vakuutuskorvausta hakiessasi. Uutta kotimatkapassia voit hakea paikalliselta Suomen edustustolta. Alkoholin tai huumeiden käyttö ei ole sallittua. Mikäli olet vahingon sattuessa päihdyttävien tai huumaavien aineiden vaikutuksen alainen, vastaat itse vahingostasi. Vakuutus tulee harvoin apuun tällaisissa tapauksissa. Muista, että sinä olet aina ensisijaisesti vastuussa itsestäsi ja omaisuudestasi. Matkan jälkeen Kansainvälinen työssäoppimisjakso tai opiskelu luetaan osaksi opintojasi samoin periaattein kuin Suomessa. Tätä varten palauta työssoppimisen ohjaavalle opettajalle kaikki työssoppimiseen liittyvät asiakirjat (sopimukset, arviointi, matkapäiväkirja, raportti) tai todistus ulkomaisessa oppilaitoksessa suoritetuista opinnoista. mm.kansainvälisyysinfoissa. Raportit julkaistaan OSAOn kotisivuilla. Raporttia kirjoittaessasi muista, että se on osa jakson arviointia ja edellytys opintosuorituksen hyväksymiselle. Palauta alkuperäiset kuitit. Kokoa kuitit valmiiksi kulukohteiden mukaan (asuminen, matkat jne) ja palauta ne yksikön kv-vastaavalle. Jos opiskelet catering-alalla, sinun tulee käydä heti matkan jälkeen salmonellakokeessa ennen kuin voit palata ruoanvalmistustehtäviin. Sovi kokeesta jo ennen reissuun lähtöä! Kansainvälisyysinfoihin osallistuminen Palattuasi Suomeen sinulla on arvokkaita kokemuksia ulkomaan työssäoppimisesta, paikkakunnasta ja kulttuurista. Tarinasi voi innostaa myös muita kansainväliselle työssäoppimisjaksolle. Valmistaudu kertomaan kokemuksistasi. Kerää jo matkan aikana valokuvia paikkakunnasta, työpaikasta ja vapaa-ajan vietosta. Näin olet valmis kertomaan työssäoppimisesta tai muusta ulkomaankokemuksesta yksikkösi kansainvälisyysinfoissa. Matkaraportti ja kuittierittely Olennainen osa työssäoppimisjaksoa on kansainvälisen työssäoppimisraportin palautus. Valmistele raporttia jo ennen lähtöä ja kirjoita sitä kohteessa, jotta voit kerätä tarvittavaa materiaalia. Valmis raportti palautetaan työssäoppimisen ohjaavalle opettajalle ja kansainvälisyysvastaavalle. Palauta se myös sähköisesti word-tiedostona. Raporttia ja valokuvia voidaan käyttää

22 22 Kansainvälisyysopas / Oulun seudun ammattiopisto 7. Muistilista Tee Kansainväliseen vaihtoon valmentava verkkokurssi ennen lähtöä ja hanki tarvittavaa tietoa kohdemaasta ja työpaikasta. Opettele paikallisen kielen alkeet tai kertaa jo oppimaasi. Myös engantia on suositeltavaa kerrata. Hyviä harjoitteita löydät Yle Oppimisen sivuilta: Kysy kansainvälisyysvastaavalta, onko joku jo käynyt kohteessa ja saisitko häneltä tietoja. Huolehdi, että tarvittavat sopimukset on tehty ennen lähtöäsi. Selvitä ja varaa lentoliput ja majoitus ajoissa, kun sinulle on myönnetty apuraha. Hanki Eurooppalainen sairaanhoitokortti ja sosiaaliturvatodistus. Tarkista passisi voimassaoloaika ja viisumin tarve ja ota niistä kopiot. Skannaa ne myös sähköpostiisi! Tee matkabudjetti. Ota mukaasi ammattiopiston matkavakuutuskortti. Selvitä tarvitsetko omaa matkavakuutusta. Selvitä tarvittavat rokotukset terveydenhoitajalta. Jos sinulla on jatkuva lääkitys, ota tarpeeksi lääkkeitä mukaan sekä englanninkielinen resepti. Hanki kansainvälinen opiskelijakortti ja tarvittavat suomalaiset opiskelijaalennuskortit. Ota mukaasi käteistä ja selvitä, voitko maksaa esim. Visa Electronilla. Muista ottaa mukaan työvaatteet ja henkilökohtaiset työvälineet. Valmistaudu kertomaan kohdemaassa Suomesta ja vie mukanasi pieniä tuliaisia esim. isäntäperheeseen ja työpaikalle.

23 Kansainvälisyysopas / Oulun seudun ammattiopisto 23 Kirjoita raporttiasi ja työssäoppi-mispäiväkirjaa jo paikanpäällä. Et välttämättä muista asioita enää kotimaahan palattuasi. Reissu oli kaiken kaikkiaan antoisa ja ammatillisesti opettava. Oli upeaa päästä vieraan keittiökulttuurin lisäksi reissuun koulun kustantamana, Suomen pahimpaan loska-aikaan, Unkarissa kevään puhjetessa parhaaseen kukkaan! Kerää talteen apurahaan oikeuttavat maksukuitit. Pidä yhteyttä kotimaahan! Ennen paluuta tarkista, että mukaasi ottamat sopimukset on allekirjoitettu. Suomeen paluun jälkeen palauta raportit, kuitit ja tarvittavat asiakirjat, sekä keskustele ja keskustele työssäoppimisen ohjaavan opettajan kanssa.

24 24 Kansainvälisyysopas / Oulun seudun ammattiopisto

25 Oulun seudun ammattiopisto OSAO on moni alainen ammattiopisto, jossa opiskelee nuorta ja aikuista. OSAO kouluttaa kahdessatoista yksikössä Oulun seudulla ja Koillismaalla. OSAO kuuluu Oulun seudun koulutuskuntayhtymään (Osekk). Kansainvälisyysopas / Oulun seudun ammattiopisto 25

VAIHTOON LÄHTEVIEN OPAS

VAIHTOON LÄHTEVIEN OPAS VAIHTOON LÄHTEVIEN OPAS Vaihtoon lähtevän opas 2009 2010 1 Sisällys Lukijalle Kansainvälinen Metropolia 5 6 Miksi ulkomaille? 6 Opiskelijavaihto 7 Opiskelijavaihto - käytännöt ja ohjeet 7 Opiskelijavaihto-ohjelmat

Lisätiedot

Gard Tekrø. Opas opiskelijoille. Oppisopimuskoulutusta yli rajojen. Liikkuvuuden hallinta. The International Service Office of Oppland, Norja

Gard Tekrø. Opas opiskelijoille. Oppisopimuskoulutusta yli rajojen. Liikkuvuuden hallinta. The International Service Office of Oppland, Norja Gard Tekrø Opas opiskelijoille Oppisopimuskoulutusta yli rajojen Liikkuvuuden hallinta The International Service Office of Oppland, Norja 1 Sisällysluettelo Opassarjan esittely Esipuhe 1. Miksi lähteä

Lisätiedot

KANSAINVÄLISET ASIAT ERASMUS-HARJOITTELIJAN OPAS 2012-2013

KANSAINVÄLISET ASIAT ERASMUS-HARJOITTELIJAN OPAS 2012-2013 KANSAINVÄLISET ASIAT ERASMUS-HARJOITTELIJAN OPAS 2012-2013 Tampereen yliopisto Opintopalvelut/Kansainväliset asiat 33014 Tampereen yliopisto Puh 040 190 9737 tai 050 318 6006 Fax 03 219 1006 Internet:

Lisätiedot

KANSAINVÄLISET ASIAT ERASMUS-HARJOITTELIJAN OPAS 2013-2014

KANSAINVÄLISET ASIAT ERASMUS-HARJOITTELIJAN OPAS 2013-2014 KANSAINVÄLISET ASIAT ERASMUS-HARJOITTELIJAN OPAS 2013-2014 ERASMUS-HARJOITTELIJAN OPAS Tampereen yliopisto Opintopalvelut, Kansainväliset asiat 2013 Tampereen yliopisto Opintopalvelut/Kansainväliset asiat

Lisätiedot

Opiskelijan opas 2015 2016. Ammatillinen perustutkinto. Oulun seudun ammattiopisto www.osao.fi

Opiskelijan opas 2015 2016. Ammatillinen perustutkinto. Oulun seudun ammattiopisto www.osao.fi Opiskelijan opas 2015 2016 Ammatillinen perustutkinto Oulun seudun ammattiopisto www.osao.fi 2 Opiskelijan opas 2013-2014 / Oulun seudun ammattiopisto Julkaisija: Oulun seudun ammattiopisto OSAO Taitto,

Lisätiedot

POLKUJA TYÖELÄMÄÄN OPAS MAAHANMUUTTAJILLE. POINTTI Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa - hanke

POLKUJA TYÖELÄMÄÄN OPAS MAAHANMUUTTAJILLE. POINTTI Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa - hanke POLKUJA TYÖELÄMÄÄN OPAS MAAHANMUUTTAJILLE POINTTI Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa - hanke Pointti Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa hanke 2008 2013 Pointin neuvonta- ja ohjauspalvelut

Lisätiedot

Sisällys. Johdanto. Case: Tiina Piipponen. Case: Anu Ojaranta Tehtävä: Paikoillaan! Valmiina? Nyt! Tutkintojen tunnustaminen

Sisällys. Johdanto. Case: Tiina Piipponen. Case: Anu Ojaranta Tehtävä: Paikoillaan! Valmiina? Nyt! Tutkintojen tunnustaminen Suuntana maailma Sisällys Johdanto Valmiina lähtöön? Millä eväin maailmalle? Ilmari lähtee vapaaehtoistyöhön Sofia lähtee harjoitteluun Tehtävä: Kansainvälisyys ja minä Kaisla lähtee opiskelemaan Marko

Lisätiedot

Arvoisa työnantaja, Palveluksessanne! Kansainvälisen henkilövaihdon keskus CIMO

Arvoisa työnantaja, Palveluksessanne! Kansainvälisen henkilövaihdon keskus CIMO Arvoisa työnantaja, Lämpimät kiitoksemme siitä, että olet tarjonnut harjoittelupaikan ulkomaiselle nuorelle! Samalla olet auttanut suomalaista opiskelijaa tai vasta tutkintonsa suorittanutta nuorta saamaan

Lisätiedot

VAIHDA MAISEMAA! Perustietoa vaihto-ohjelmista 2015 2016

VAIHDA MAISEMAA! Perustietoa vaihto-ohjelmista 2015 2016 VAIHDA MAISEMAA! Perustietoa vaihto-ohjelmista 2015 2016 Kansainväliset palvelut Kesäkuu 2015 Kuvat: Kansainväliset palvelut, Janne Harpela (Uusi-Seelanti), Sanna Heikkinen (Tanska, Islanti), Kristin Davies

Lisätiedot

SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU, KUOPION MUOTOILUAKATEMIA MUOTOILUN KOULUTUSOHJELMA

SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU, KUOPION MUOTOILUAKATEMIA MUOTOILUN KOULUTUSOHJELMA SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU, KUOPION MUOTOILUAKATEMIA MUOTOILUN KOULUTUSOHJELMA Tutkintoon kuuluva harjoittelu 2011 2012 TIEDOTE OPISKELIJOILLE 6.10.2011/PV Sisältö DHAR HARJOITTELU 30 op / YYTY HARJOITTELU

Lisätiedot

Partiomatka: partiolaisten partiolaisille järjestämä ulkomaanmatka, jonka aikana tutustutaan kohdemaan partiotoimintaan ja partiolaisiin.

Partiomatka: partiolaisten partiolaisille järjestämä ulkomaanmatka, jonka aikana tutustutaan kohdemaan partiotoimintaan ja partiolaisiin. PARTIOMATKAILIJAN OPAS Partiomatka: partiolaisten partiolaisille järjestämä ulkomaanmatka, jonka aikana tutustutaan kohdemaan partiotoimintaan ja partiolaisiin. Suomen Partiolaiset - Finlands Scouter ry

Lisätiedot

Opiskelijan Opas 2015 2016

Opiskelijan Opas 2015 2016 Opiskelijan opas 2015 2016 SALPAUKSEN KOULUTUSTARJONTA Onnittelut opiskelupaikan johdosta! HUMANISTINEN JA KASVATUSALA Nuoriso ja vapaa-aika KULTTUURIALA Kulta, hopea ja kaiverrus Musiikki Puuala Rakennusala

Lisätiedot

Kaikki irti harjoittelusta Osa 1 Käytännön opas harjoittelijalle 2015

Kaikki irti harjoittelusta Osa 1 Käytännön opas harjoittelijalle 2015 Kaikki irti harjoittelusta Osa 1 Käytännön opas harjoittelijalle 2015 Lampila Satu, Jurvakainen Anne, Pesonen Johanna ja Liimatainen Jaana O. Yliopisto-opintojen työelämäintegraatio hanke 2013 Sisällysluettelo

Lisätiedot

We are FiMSIC, who are you?

We are FiMSIC, who are you? ABROAD 1 2 We are FiMSIC, who are you? Takasivuilla esiteltävien vaihtopaikkojen myötä FiMSIC lähettää medisiinarit maailmalle 60. kertaa. Tavoitteenamme on tehdä ulkomaille suuntaaminen helpoksi. Kuukauden

Lisätiedot

MAST. selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä. Työhön! selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä

MAST. selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä. Työhön! selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä MAST selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä Työhön! selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä Työhön! Selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä Kirjoittajat: Piia Virtanen ja Hanna Stenroos

Lisätiedot

Hei, Toivomme, että tästä oppaasta on hyötyä, antaa vastauksia kysymyksiin ja näin ollen edesauttaa sinua itsenäistymisessä.

Hei, Toivomme, että tästä oppaasta on hyötyä, antaa vastauksia kysymyksiin ja näin ollen edesauttaa sinua itsenäistymisessä. Itsenäistyvän opas Hei, edessäsi avautuu itsenäistyvän opas. Tämän oppaan tarkoituksena on tarjota tietoa itsenäistymisestä ja omilleen asettumisesta selkeytetysti nuorten kielellä. Oppaan sisältö on koottu

Lisätiedot

Itsenäis opas ty vän

Itsenäis opas ty vän Itsenäistyvän opas Toimitus: Heidi Åkerblom, projektikoordinaattori, Vantaan nuorten tieto- ja neuvontapalveluiden kehittämishanke (2011-13), Vantaan nuorten tieto- ja neuvontapalvelu Jeesi Anniina Lehtoranta,

Lisätiedot

Hyvä opiskelija, Säilytä siis tämä opas koko opintojesi ajan!

Hyvä opiskelija, Säilytä siis tämä opas koko opintojesi ajan! OPISKELIJAN OPAS Kevät 2015 2 Hyvä opiskelija, Tervetuloa Ammattiopisto Livian Sosiaali- ja terveysopistoon. Tähän opiskelijan oppaaseen on koottu tietoa, jota voit hyödyntää opintojen eri vaiheessa. Säilytä

Lisätiedot

TO-opas; Stadin Ammattiopisto, Palvelu ja viestintä, Muotoilijakadun toimipaikka AV-viestinnän osasto TYÖSSÄOPPIMISEN OHJAUSPAKETTI OPISKELIJALLE

TO-opas; Stadin Ammattiopisto, Palvelu ja viestintä, Muotoilijakadun toimipaikka AV-viestinnän osasto TYÖSSÄOPPIMISEN OHJAUSPAKETTI OPISKELIJALLE TO-opas; Stadin Ammattiopisto, Palvelu ja viestintä, Muotoilijakadun toimipaikka AV-viestinnän osasto TYÖSSÄOPPIMISEN OHJAUSPAKETTI OPISKELIJALLE Stadin Ammattiopisto, Palvelu ja viestintä, Muotoilijakadun

Lisätiedot

Tulevaisuutesi tukena Som stöd för din framtid

Tulevaisuutesi tukena Som stöd för din framtid Tulevaisuutesi tukena Som stöd för din framtid www.vao.fi www.vyi.fi OPISKELIJAN OPAS 2014-2015 Henkilötiedot Nimi: Osoite: Puhelin: Sähköposti: Ryhmä: Muistiinpanoja: Jaksot 1. jakso 11.8.2014-17.10.2014

Lisätiedot

TERVETULOA MIKKELIIN! OPAS MAAHANMUUTTAJILLE

TERVETULOA MIKKELIIN! OPAS MAAHANMUUTTAJILLE TERVETULOA MIKKELIIN! OPAS MAAHANMUUTTAJILLE POINTTI - Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa - hanke Tämä opas on tarkoitettu Mikkelissä asuville maahanmuuttajille. Oppaaseen on kerätty tietoja, joita

Lisätiedot

TERVETULOA MIKKELIIN! OPAS MAAHANMUUTTAJILLE

TERVETULOA MIKKELIIN! OPAS MAAHANMUUTTAJILLE TERVETULOA MIKKELIIN! OPAS MAAHANMUUTTAJILLE POINTTI - Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa - hanke Tämä opas on tarkoitettu Mikkelissä asuville maahanmuuttajille. Oppaaseen on kerätty tietoja, joita

Lisätiedot

Opiskelijan opas 2012-2013 LUONNONVARA- JA YMPÄRISTÖALA TOIVALA

Opiskelijan opas 2012-2013 LUONNONVARA- JA YMPÄRISTÖALA TOIVALA Opiskelijan opas 2012-2013 LUONNONVARA- JA YMPÄRISTÖALA TOIVALA 2 Arvoisa opiskelija Savon ammatti- ja aikuisopiston puolesta toivotan Sinut tervetulleeksi opiskelemaan oppilaitokseemme. Vaativana tehtävänäsi

Lisätiedot

Opiskelijalle. Opintoraha, asumislisä ja opintolaina sekä koulumatkatuki

Opiskelijalle. Opintoraha, asumislisä ja opintolaina sekä koulumatkatuki Opiskelijalle Opintoraha, asumislisä ja opintolaina sekä koulumatkatuki Sisällys Tärkeää tietää 1 Kun aloitat opinnot 2 Opintoraha 3 Asumislisä 4 Opintolainan valtiontakaus 7 Miten omat tulot vaikuttavat

Lisätiedot

Haluaisitko työskennellä toisessa EU/ETA-maassa?

Haluaisitko työskennellä toisessa EU/ETA-maassa? Haluaisitko työskennellä toisessa EU/ETA-maassa? 6. Asettuminen uuteen maahan 5. Muuttajan muistilista 4. Testit ja haastattelu 3. Hakemuksen tekeminen 2. Käytännön kysymyksiä 1. Tietoa työskentelystä

Lisätiedot

Oppaan kuvat: istockphoto, Lasse Kantola, Karoliina Kivistö, Pia Rautio, Sonja Siikanen, Petri Smura

Oppaan kuvat: istockphoto, Lasse Kantola, Karoliina Kivistö, Pia Rautio, Sonja Siikanen, Petri Smura Hyvän elämän puolesta OPISKELIJAN OPAS syksy 2014 - kevät 2015 Info lukujärjestyksistä Työjärjestykset ja luokkatilat ovat näkyvissä Wilmassa, internetosoitteessa https://dila.starsoft.fi Jokaisella opiskelijalla

Lisätiedot

MEIDÄN MAAILMA OPAS KANSAINVÄLISEEN NUORISOTOIMINTAAN

MEIDÄN MAAILMA OPAS KANSAINVÄLISEEN NUORISOTOIMINTAAN MEIDÄN MAAILMA OPAS KANSAINVÄLISEEN NUORISOTOIMINTAAN Innostu kansainvälisyydestä! Miten kansainvälisyys saadaan yhdistettyä järjestön toimintaan? Mitä tapoja on järjestää kansainvälistä toimintaa ja

Lisätiedot

TERVETULOA MIKKELIIN! OPAS MAAHANMUUTTAJILLE

TERVETULOA MIKKELIIN! OPAS MAAHANMUUTTAJILLE TERVETULOA MIKKELIIN! OPAS MAAHANMUUTTAJILLE POINTTI Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa - hanke Tämä opas on tarkoitettu Mikkelissä asuville maahanmuuttajille. Oppaaseen on kerätty tietoja, joita

Lisätiedot

HAE AMMATTIOPPILAITOKSEEN! Selkokielinen hakijan opas. Parempaan alkuun -hanke Marianne Aalto

HAE AMMATTIOPPILAITOKSEEN! Selkokielinen hakijan opas. Parempaan alkuun -hanke Marianne Aalto HAE AMMATTIOPPILAITOKSEEN! Selkokielinen hakijan opas Parempaan alkuun -hanke Marianne Aalto SISÄLLYS 1. Suomalainen koulutusjärjestelmä... 1 2. Ammatilliseen koulutukseen valmistavat koulutukset... 3

Lisätiedot

PERUSTIETOA SUOMESTA

PERUSTIETOA SUOMESTA PERUSTIETOA SUOMESTA 1. TERVETULOA SUOMEEN ESIPUHE 6 MITEN PÄÄSEN ALKUUN 6 1.Asunto 6 2. Maistraatti 6 3. Puhelin 6 4. Pankkitili 6 5. Selvitä oikeutesi sosiaaliturvaan 6 6. Verokortti 6 7. Työn hakeminen

Lisätiedot