NYKYTILANNE, KAUPAN JA PALVELUJEN SELVITYS SEKÄ YHDYSKUNTARAKENTEEN ANALYYSI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "NYKYTILANNE, KAUPAN JA PALVELUJEN SELVITYS SEKÄ YHDYSKUNTARAKENTEEN ANALYYSI"

Transkriptio

1 NYKYTILANNE, KAUPAN JA PALVELUJEN SELVITYS SEKÄ TYÖNUMERO: E26992 ROVANIEMEN KAUPUNKI VANTTAUSKOSKEN OSAYLEISKAAVA SWECO YMPÄRISTÖ OY, OULU

2

3 Sisältö 1 JOHDANTO EMÄTILASELVITYS RAKENTAMISEN NYKYTILANNE PALVELUJEN JA KAUPAN VERKOSTOTARKASTELU Kaupan sijainninohjaus Maankäyttö- ja rakennuslaki Palveluverkon nykytilanne Kaupan palvelut Kunnalliset palvelut Palveluverkon kehitysnäkymät Väestökehitys Loma-asutus Kaupan palveluverkko Kunnalliset palvelut Johtopäätökset Lähteet Väestön ja asuminen sijoittuminen Loma-asutuksen sijoittuminen Työpaikkojen ja tuotantotoiminnan sijoittuminen Vapaa-ajanalueiden sijoittuminen Yhdistävien liikenneväylien ja teknisen huollon sijoittuminen Johtopäätökset Lähteet S w e co Y m p ä r is t ö O y PL 88, Helsinki Mäkelininkatu 17 A, Oulu PL 453, Tampere PL 669, Turku w ww. s we c o. fi etunimi.sukunimi@sweco.fi puh Y-tunnus

4

5 1 JOHDANTO Tämä selvitysraportti kokoaa yhteen Rovaniemen Vanttauskosken osayleiskaavoitusta varten tehdyt emätilaselvityksen, nykytilanteen analyysin, palvelujen ja kaupan verkostotarkastelun sekä yhdyskuntarakenteen analyysin. Nämä selvitykset on koottu samoihin kansiin, koska niiden sisällöt liittyvät kiinteästi toisiinsa. Selvitys on tehty Rovaniemen kaupungin tilaamana Sweco Ympäristö Oy:n Oulun ja Helsingin toimistoissa. Palvelujen ja kaupan verkostotarkastelun on tehnyt FM Kimmo Koski ja yhdyskuntarakenteen analyysin FM Susanna Harvio ja FM Johanna Lehto. Rakentamisen nykytilanteen on kartoittanut arkkitehti Riitta Yrjänheikki ja emätilaselvityksen taulukot ja kartan, Lapin Maanmittauslaitoksen aineiston pohjalta, kartoittaja Markku Nikula. 2 EMÄTILASELVITYS Alueelle on tehty emätilaselvitys Lapin maanmittaustoimistossa. Siinä on esitetty alueen emätilat vuonna 1969 sekä sen jälkeen lohkotut tilat palstoineen. Kaavoittaja on laskenut jokaiselle tilalle ja palstalle rantaviivan pituuden ja pinta-alan. Lisäksi on esitetty olevat rakennukset, joita on yhteensä 93 vakituisen asunnon ja 23 loma-asunnon rakennuspaikkaa. Selvityksen tulokset on esitetty exel-taulukossa ja kartalla. 1 (25)

6 3 RAKENTAMISEN NYKYTILANNE Suunnittelualueen nykytilanne on koottu kartalle, jossa on esitetty asumisen ja loma-asumisen alueet, maatalousalueet, palvelujen ja teollisuuden alueet sekä yhdyskuntateknisen huollon ja energiahuollon alueet (voimalaitos). Vanttauskoskelta löytyy myös kappelit ja hautausmaa. Kemijokiyhtiön omistamat ranta-alueet on merkitty suojaviheralueiksi, minkä lisäksi voimalaitoksen läheltä löytyy kalankasvatuslaitoksia. Kalankasvatusta Kemijoella voimalaitoksen eteläpuolella. Suunnittelualueella on kattava virkistysreitistö, johon kuuluvat valaistu kuntorata, ulkoilureitti/latu, moottorikelkkaurat sekä kevyenliikenteen väylä. Kemijoen rannassa on myös laavu, venevalkama ja uimapaikka. Uimapaikka löytyy myös Ison Kolulammen itäpäästä. 2 (25) Iso Kolulammen uimapaikka.

7 Alueella on vesijohtoverkosto sekä keskeisimmillä alueilla jätevesiverkosto. Lähipalvelut eli kauppa ja koulu sijoittuvat risteyksen tuntumaan. Ne (palvelut, työpaikat, virkistys) on käsitelty tarkemmin kohdassa 10 (Yhdyskuntarakenteen analyysi). 3 (25)

8 4 PALVELUJEN JA KAUPAN VERKOSTOTARKASTELU 4.1 Kaupan sijainninohjaus Maankäyttö- ja rakennuslaki Eduskunta hyväksyi esityksen maankäyttö- ja rakennuslain vähittäiskauppaa koskevien säännösten muuttamisesta (HE 309/2010). Lakimuutos tuli voimaan huhtikuussa Lakimuutoksen keskeisenä tavoitteena on selkeyttää vähittäiskaupan suuryksiköiden sijainnin ohjauksen tavoitteita ja periaatteita, vahvistaa seudullista näkökulmaa ja kokonaisvaltaista otetta kaupan palveluverkon kehittämisessä ja muutosten hallinnassa sekä yhdenmukaistaa kaupan ohjausta koskevat säännökset koskemaan kaikkia kaupan toimialoja. Vähittäiskaupan sijainnin ohjausta koskevien säännösten keskeisenä tavoitteena on kaupallisten palvelujen saatavuuden ja saavutettavuuden turvaaminen. Maankäytön suunnittelulla tulee luoda edellytykset asuinalueiden kaupallisten palvelujen tarjonnalle ja pyrkiä vaikuttamaan olemassa olevien palvelujen säilymiseen. Kaupallisten palvelujen tulee olla mahdollisuuksien mukaan saavutettavissa eri kulkumuodoilla. Tavoitteena on asiointiliikenteestä aiheutuvien haitallisten vaikutusten vähentäminen. Toinen vähittäiskaupan sijainnin ohjauksen keskeinen tavoite on keskusta-alueiden aseman tukeminen kaupan sijaintipaikkana. Keskusta-alueilla on tyypillisesti monipuolinen palvelutarjonta, asutusta ja hyvät liikenneyhteydet ympäröiviltä asuinalueilta eri liikennemuodoilla. Maankäytön suunnittelulla tulee luoda edellytykset kaupallisten palvelujen tarjonnalle keskusta-alueilla ja toisaalta edistää keskusta-alueiden olemassa olevan palvelutarjonnan säilyttämistä ja kehitysmahdollisuuksia. Rovaniemen maakuntakaava Alueella on voimassa vuonna 2001 vahvistettu Rovaniemen maakuntakaava. Maakuntakaavassa Vanttauskoski on osoitettu keskuskyläksi merkinnällä AT. Keskuskylien alueidenkäytöllä edistetään kaupunkien ja maaseudun vuorovaikutusta, toimintakykyistä kyläverkostoa sekä maaseutualueiden elinkeinotoiminnan ja muun toimintapohjan monipuolistamista. Asutusta, lomaasutusta sekä matkailu- ja muita vapaa-ajan toimintoja suunnataan tukemaan maaseudun taajamia ja kyläverkostoa. Maakuntakaavassa ei käsitellä erikseen kaupan sijainninohjausta. Alueelle laaditaan parhaillaan Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaavaa, joka valmistuessaan kumoaa Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaavat sekä Rovaniemen vaihemaakuntakaavan. Tavoiteaikatauluna on, että maakuntakaava olisi marraskuussa 2015 Lapin liiton valtuustossa hyväksyttävänä ( 4.2 Palveluverkon nykytilanne Kaupan palvelut Rovaniemen haja-asutusalueen päivittäistavarakaupan myymäläverkosto vuonna 2005 oli suhteellisen tiheä ja myymälät sijoittuivat pääasiassa isojen teiden varsiin kyläkeskuksiin (kuva 1). Suunnittelualueella toimi tuolloin kaksi päivittäistavarakaupan myymälää, jotka sijoittuivat Vanttauskoskelle ja Pirttikoskelle. Myös vuonna 2010 Rovaniemen kylillä oli päivittäistavarakauppoja kattavasti (kuva 2): kyliä, joissa toimi päivittäistavarakauppa olivat Lohiniva, Meltaus, Patokoski ja 4 (25)

9 Sinettä Ounasjoen suunnalla, Rautiosaari, Muurola ja Jaatila Alakemijoen suunnalla, Vanttauskoski ja Pirttikoski Yläkemijoen suunnalla sekä Vikajärvi, Misi ja Käyrämö Sodankylän suunnalla (Airix Ympäristö Oy 2011). Vanttauskosken ja Pirttikosken päivittäistavarakaupat ovat toiminnassa edelleen. Kuva 1. Rovaniemen haja-asutusalueen päivittäistavarakaupan myymäläverkosto 2005 (Entrecon Oy 2007). Lohiniva Meltaus Patokoski Käyrämö Sinettä Vikajärvi Misi Muurola Rautiosaari Vanttauskoski Pirttikoski Jaatila Kuva 2. Rovaniemen ydinkeskustan ulkopuolisen alueen päivittäistavarakaupan verkko 2010 (Airix Ympäristö Oy 2011). 5 (25)

10 4.2.2 Kunnalliset palvelut Vanttauskoski on nykyisin Yläkemijoen alueen palvelukylä (Airix Ympäristö Oy 2006 ja 2013). Vanttauskoskelta löytyvät koulupalvelut perusasteelta (luokat 1-9), päiväkoti, neuvola sekä muu terveyspalvelu eli hoiva-/palvelukoti. Lisäksi kylällä on kauppa, postipalvelu ja lääkekaappi sekä huoltoasema ja ravintola/kahvila ja käsityömyymälä. Myös Pirttikoskella on kauppa ja postipalvelu, Auttissa on postin palvelut (matkailupalvelun ohessa) sekä neuvola. Alueella on kansalaisopiston järjestämää toimintaa Vanttauskosken lisäksi Pekkalassa ja Auttissa. Vanttauskoskella on myös kirjasto, nuorisotila sekä liikuntapalvelu ja kerhotoimintaa. Lisäksi Vanttauskoskella on infoja palvelupiste (Siula) sekä ekopiste. Kirjastoauto kiertää alueen kylillä, ja Juotasniemessä on lisäksi kerhotoimintaa, Auttissa liikuntapalveluja. Pirttikoskelta löytyy ekopiste. Kuva 3. Suunnittelualueen palvelut (Airix Ympäristö Oy 2013). 4.3 Palveluverkon kehitysnäkymät Väestökehitys 6 (25) Vuoden 2013 lopussa suunnittelualueella asui noin asukasta (Vanttauskosken tilastoalueella 722 ja Auttin tilastoalueella 274 asukasta) ( Väestön alueellinen sijoittuminen esitetään kuvassa 4. Vuoden 2009 ikäjakauman (Airix Ympäristö Oy 2013) mukaan laskettuna suunnittelualueen väestö jakautui eri ikäryhmiin seuraavasti: alle 6-vuotiaat 4 % vuotiaat 7 % vuotiaat 58 % yli 65 -vuotiaat 30 %

11 Kuva 4. Väestön sijoittuminen Vanttauskosken ja Auttin alueella vuonna Suunnittelualueen väestönkasvu vuoteen 2025 arvioitiin alueen nykyisten rakennuspaikkojen (94), Rovaniemen 2000-luvun asemakaavojen kasvutoteutumaan (44 %) ja Rovaniemen vuoden 2012 asuntokuntien keskikokoon (2,08 henkilöä/asunto) perustuen. Näillä lähtöoletuksilla laskien Vanttauskosken kylälle tulee suuruusluokkatasolla 50 rakennuspaikkaa ja 100 uutta asukasta vuoteen 2025 mennessä. Suunnittelualueen nykyisen ikäjakauman mukaan laskettuna väestöä on eri ikäryhmissä seuraavasti: alle 6-vuotiaat vuotiaat vuotiaat yli 65 -vuotiaat 50 henkilöä 80 henkilöä 640 henkilöä 330 henkilöä Yli 65-vuotiaiden osuus vuonna 2025 tulee todennäköisesti olemaan edellä esitettyä suurempi, mutta kaupunginosatasolla nykytilanteesta poikkeavan arvion tekemiseksi ei ollut riittäviä lähtötietoja. Arviota ei voida perustaa koko Rovaniemen kehitykseen, sillä vuonna 2010 yli 65 vuotiaiden osuus kaupungin koko väestöstä oli 15 % ja ennuste vuodelle 2025 on 22 % (Rovaniemen kaupunki 2014). Suunnittelualueella yli 65 -vuotiaiden osuus oli 30 % jo vuonna Koko Rovaniemellä suurimman väestöllisen muutoksen ennustetaan tapahtuvan iäkkäämmän väestömäärän kasvaessa ja työikäisen väestön määrän pysyessä lähes samana. Tällöin väestöllinen huoltosuhde kasvaa ja työikäistä kohden on nykyistä enemmän huolehdittavia eli alle 15vuotiaita ja yli 65-vuotiaita (Rovaniemen kaupunki 2014). Yläkemijoen alueella alle 15-vuotiaat ja 7 (25)

12 yli 65-vuotiaat asukkaat ovat nykyisin sijoittuneet pääosin Vanttauskoskelle ja muille kyläalueille sekä pääteiden varsille, mikä helpottaa palvelujen järjestämistä (koulukuljetukset, ikäihmisten kotihoidon palvelut ja kuljetuspalvelut jne.). Kuva 5. Väestön sijoittuminen ja ikärakenne sekä kaupan alan ja sosiaali- ja terveyspalvelujen sijoittuminen vuonna (25)

13 4.3.2 Loma-asutus Yläkemijoen alueen nykyinen loma-asutus on sijoittunut pääasiassa päävesistöjen varsille nauhamaisesti vakituisen asutuksen sekaan (kuva 6). Vanttauskosken kylän keskeisillä alueilla palvelujen läheisyydessä loma-asutusta ei ole, mutta viiden kilometrin säteellä kylästä sijaitsee noin 35 mökkiä Kaupan palveluverkko Kuva 6. Kesämökit Vanttauskoskella ja lähialueilla vuonna Ostovoima ja liiketilan laskennallinen lisätarve Asukkaiden ostovoima arvioitiin vuoden 2013 alun väestömäärän ja asukaskohtaisten kulutuslukujen perusteella. Kulutuslukuina käytettiin Vähittäiskauppa Suomessa 2008-selvityksen (Santasalo ja Koskela 2008) vuodelle 2013 päivitettyjä Lapin keskimääräisiä lukuja ( Ostovoiman kehitys arvioitiin väestöennusteen ja yksityisen kulutuksen kasvuarvioiden mukaan. Yksityisen kulutuksen kasvuarviona käytettiin päivittäistavarakaupassa 1 %/vuosi ja erikoiskaupassa 2 %/vuosi. Eri tahojen tekemät arviot yksityisen kulutuksen kasvusta voivat poiketa merkittävästi toisistaan. Kasvuarviot vaihtelevat myös toimialoittain. Tässä selvityksessä käytetyt kasvuarviot kuvaavat maltillisesti ja realistisesti kulutuksen kehitystä, minkä vuoksi niitä käytetään yleisesti kaupan selvityksissä. Suunnittelualueen päivittäistavarakaupan ja erikoiskaupan ostovoima oli vuonna 2013 noin seitsemän miljoonaa euroa. Päivittäistavarakaupan osuus ostovoimasta oli noin kolme miljoonaa 9 (25)

14 euroa ja erikoiskaupan osuus noin neljä miljoonaa euroa. Vuonna 2025 suunnittelualueen vähittäiskaupan ostovoima on noin yhdeksän miljoonaa euroa eli noin kaksi miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna Ostovoiman kasvu jakautuu suhteellisen tasan päivittäistavarakaupan ja erikoiskaupan kesken. Kaupan liiketilan lisätarve arvioitiin ostovoiman kasvun ja kaupan tunnuslukujen perusteella. Tilantarve kuvaa liiketilan lisätarpeen suuruusluokkaa tilanteessa, jossa kaikki ostovoiman kasvu kohdistuu uusperustantaan eli uusiin myymälöihin. Käytännössä osa ostovoiman kasvusta kohdistuu nykyisten yritysten myynnin kasvuun ja vain osa vaatii uutta liiketilaa. Liiketilan laskennallinen lisätarve perustuu seuraaviin tunnuslukuihin: myyntialan muunto kerrosalaksi kertoimella 1,25 myyntitehokkuus päivittäistavara-kaupassa /my-m 2 myyntitehokkuus erikoiskaupassa /my-m 2 liiketilan poistuma 0 k-m 2 kokonaan uusperustantaa kaavallinen ylimitoitus kertoimella 1,3 Vähittäiskaupan laskennallinen liiketilan lisätarve suunnittelualueella vuoteen 2025 on ostovoiman kasvun ja edellä esitettyjen tunnuslukujen mukaan arvioituna suuruusluokaltaan k-m 2. Tämä vastaa yhden isoksi supermarketiksi luokiteltavan päivittäistavarakaupan minimipinta-alaa. Laskennallisesti liiketilan lisätarve jakautuu päivittäistavarakauppaan 200 k-m 2 ja erikoiskauppaan 800 k-m 2, mutta käytännössä tällä jaolla ei kyläkeskusta kehitettäessä ole merkitystä. Oleellisempaa on se, että väestönkasvu tukee nykyisten kauppojen toimintaa ja mahdollistaa myös kaupan kehittymisen. Kaupan kehitystrendit Päivittäistavarakaupassa hypermarketit ja isot supermarketit ovat olleet vahvoja tekijöitä ja ne säilyttävät asemansa myös lähitulevaisuudessa. Päivittäistavarakaupassa viime vuosien kehityspiirteisiin on kuulunut myös se, että on alettu perustaa uusia pienmyymälöitä. Laadukkaiden pienmyymälöiden merkitys on ollut kasvussa ja kasvaa edelleen tulevaisuudessa. Kuluttajarakenteen muutosten (ikääntyminen, pienet kotitaloudet, auton käyttö jne.) myötä asuinalueiden lähikauppojen tarve lisääntyy. Myös myymälöiden erikoistumisen ja profiloitumisen merkitys kasvaa ja liikenneasemamyymälöiden, Deli-tyyppisten myymälöiden ja 24/7-kauppaketjujen kysyntä kasvaa. Viime aikoina myös lähellä tuotetun ruoan kysyntä on ollut kasvussa ja kasvun voidaan olettaa jatkuvan edelleen. Erikoiskaupassa myymälöiden valikoimat monipuolistuvat ja kasvavat. Tämä merkitsee mm. sitä, että myymäläkoko kasvaa ja kauppakeskukset vahvistuvat. Samalla erikoistuminen, niin yksittäisten myymälöiden kuin pienten kauppakeskustenkin, lisääntyy. Koko maassa kaupan yleisenä kehitystrendinä on ollut kaupan keskittyminen ja palveluyksiköiden koon kasvu. Lisäksi pääteiden varsiin on syntynyt ja syntymässä tilaa vaativaa erikoiskauppaa. Kaupallisten keskittymien merkitys koko maassa on kasvanut ja kasvaa edelleen samalla kun irrallaan olevien myymälöiden asema heikkenee. Etenkin kaupunkirakenteeseen liittyvät kauppakeskukset ja kaupan keskittymät menestyvät. Päivittäistavarakauppojen ja vetovoimaisten erikoiskaupan ketjujen sijoittuminen keskusten yhteyteen parantaa niiden toimintaedellytyksiä. 10 (25)

15 Tilaa vaativa erikoiskauppa ml. laajan tavaravalikoiman myymälät (halpahintamyymälät) on tällä hetkellä ja tulevaisuudessakin voimakkaasti kasvava erikoiskaupan toimiala. Tilaa vaativan kaupan alalle tulee jatkuvasti uutta tarjontaa ja uusia toimialakeskittymiä rakennetaan Kunnalliset palvelut Suunnittelualueen väestönkasvun vaikutukset kohdistuvat pääasiassa lasten/nuorten ja ikäihmisten palvelutarpeissa tapahtuvaan muutokseen. Neuvola-, päivähoito- ja koulupalveluissa suunnittelualueen väestönkasvu (0-15-vuotiaita noin 10) ei aiheuta oleellista palvelutarpeen kasvua Yläkemijoen koululle (nykyisin 97 oppilasta), Viiriäisen päiväkodille eikä Vanttauskosken neuvolalle. Ikäihmisten palveluille (kotihoito, palveluasuminen ja terveyskeskussairaala) suunnittelualueen yli 65 -vuotiaiden määrän lisääntyminen noin kolmellakymmenellä henkilöllä aiheuttaa lisäpaineita, lähinnä kotona asumista tukevien palvelujen osalta. Rovaniemen ikäpoliittisen strategian (Rovaniemen kaupunki 2008) mukaan kaupungin tavoitteena on edistää kaupungin kaikilla toiminnoilla ja palveluilla ikäihmisten mahdollisuutta asua kotona eri elämänvaiheissa. Yksi keskeinen ikäihmisten kotona asumista edistävä tekijä on päivittäistavarakaupan palveluiden saatavuus. Lähikaupat antavat mahdollisuuden omatoimiseen kaupassakäyntiin. Kun tämä käy ylivoimaiseksi tai myymälä lopettaa toimintansa, tarvitaan ostosten tekoa korvaavia palveluja. Näillä kaupunki järjestää itsenäiseen kaupassakäyntiin kykenemättömien henkilöiden päivittäistavarahuollon. Tämä voi tapahtua monin tavoin kuten kotihoidon henkilöstön kaupassakäynnein sekä ikäihmisten ja aterioiden kuljetuspalvelujen avulla. 4.4 Johtopäätökset Suunnittelualueen (Vanttauskosken ja Auttin tilastoalueet) lähipalvelujen nykyistä tarjontaa voidaan pitää suhteellisen hyvänä: alueelta löytyy päivittäistavarakaupan ja postin palveluja sekä neuvola-, päiväkoti- ja koulupalvelut. Vanttauskosken määrittäminen keskuskyläksi ja alueen kehittäminen vakituisen asumisen alueena on palvelutarjonnan säilymisen kannalta hyvä ratkaisu. Muiden kylien palveluvarustus antaa mahdollisuuksia yhtäältä vakituiselle asumiselle ja toisaalta loma-asumisen ja matkailun kehittämiselle. Suunnittelualueen palvelujen säilymiseen ja kehittämistarpeeseen vaikuttaa väestömäärän ja ikärakenteen kehittymisen ohella myös asukkaiden asiointikäyttäytyminen: haetaanko palvelut lähialueelta vai Rovaniemen keskustasta. Tämä koskee etenkin kaupan palveluja, mutta myös julkisia palveluja. Kyläkauppojen kehittämismahdollisuuksia on heikentänyt ja heikentää niin koko Suomessa kuin Rovaniemelläkin merkittävimmin väestökehitys, mutta myös muut tekijät kuten autoistuminen, kyläkauppojen kilpailukyvyn heikkeneminen, kuluttajien vaatimustason nousu ja ostokäyttäytymisen muutos. Vähimmäisväestömäärä uudelle päivittäistavarakaupalle on nykyisin keskimäärin asukasta (ympäristöministeriö 2012). Tapauskohtaisesti ja markkinatilanteesta riippuen väestömääräkynnys voi kuitenkin olla alempikin, etenkin itsenäisille yrittäjille. Aktiivisten kauppiaiden myötä kyläkaupat ovat mahdollisia, kuten Rovaniemen kylissä nykyisin toimivat myymälät osoittavat. Suunnittelualueella mahdollisuudet uuden/uusien päivittäistavaramyymälöiden perustamiseen ovat väestömäärän, ostovoiman ja liiketilatarpeen kasvusta huolimatta rajalliset. Oleellisempaa on se, että väestönkasvu tukee nykyisten kauppojen toimintaa ja mahdollistaa myös niiden kehittymisen. Kaavoituksessa olisi tärkeää tutkia mahdollisuudet sijoittaa uudet rakennuspaikat mahdollisimman lähelle olemassa olevia palveluja tukemaan niiden toimintaa. Kyläkauppojen toimintaedellytysten kannalta on hyvä pitää mielessä myös, että niiden toiminta ei perustu vain kylä- 11 (25)

16 asukkaiden asiointiin, vaan loma-asukkaillakin on oma merkityksensä. Vanttauskosken ja koko Yläkemijoen alueen nykyinen loma-asutus on sijoittunut vesistöjen läheisyyteen nauhamaisena rakenteena. Vanttauskosken kylän keskeisillä alueilla palvelujen välittömässä läheisyydessä lomaasutusta ei ole. Vanttauskosken kaavoituksessa olisi hyvä ottaa huomioon myös mahdollisuudet sijoittaa uudet loma-asunnot olemassa olevien palvelujen läheisyyteen. Edelleen on hyvä pitää mielessä, että kyläasukkaat asioivat nykyisin ja myös jatkossa eniten Rovaniemen keskustan myymälöissä. Tämä koskee sekä päivittäistavarakauppaa että etenkin erikoiskauppaa. Päivittäistavarakaupan ohella suunnittelualueella olisikin ymmärrettävästi tarvetta myös erikoiskaupan palveluille. Erikoiskauppa sijoittuu kuitenkin toiminnallisen luonteensa puolesta parhaiten keskustaan, jossa myymälöiden toimintaedellytyksiä tukevat mm. monipuoliset muut palvelut, tapahtumat ja hyvä saavutettavuus. Erikoiskaupassa myös valikoimien ja vertailumahdollisuuksien merkitys ostopäätöksissä korostuu päivittäistavarakauppaa enemmän, jolloin parhaat mahdollisuudet erikoiskaupan monipuoliseen tarjontaan ovat Rovaniemen keskustassa. Suunnittelualueella mahdollisuudet erikoiskaupan palvelujen kehittämiseen ovat hyvin rajalliset. Erikoiskaupan ja kaupallisten palvelujen kuten kioskien, kahviloiden ja kampaamoiden osalta kaavoituksen vaikutuksia uuden liiketoiminnan perustamiseen ja nykyisten palvelujen toimintaedellytyksiin on päivittäistavarakauppaa vaikeampi arvioida, koska yritysten sijoittumisperiaatteet ja kannattavan liiketoiminnan edellyttämät väestöpohjat ovat hyvin erilaisia. Kannattavan liiketoiminnan kannalta on kuitenkin selvää, että suuri asukasmäärä palvelutoimipisteen lähiympäristössä mahdollistaa pientä asukasmäärää paremmat toimintaedellytykset. Neuvola-, päivähoito- ja koulupalveluissa suunnittelualueen väestönkasvu ei aiheuta oleellista palvelutarpeen kasvua. Alle 15-vuotiaiden lukumäärän lisäys on niin pientä, ettei uusien palvelutoimipaikkojen perustamisille/nykyisten laajentamisille ole edellytyksiä eikä tarvetta. Mikäli tällaista tarvetta tulisi, palvelujen olisi hyvä sijoittua toistensa läheisyyteen, koska päivähoito, esiopetus ja koulu muodostavat lapsen kehityksen ja kasvatuksen kannalta yhtenäisen jatkumon, jossa tiivis yhteistyö on tarpeen. Palvelutarpeen kasvaessa voidaan pohtia myös palvelurakenteellisia muutoksia kuten kevyempien päivähoitomuotojen mahdollisuuksia ja palveluohjauksen (koko- vai osapäivähoidon tarve, avoin päiväkoti, leikkipuisto ym.) mahdollisuuksia. Asuinalueiden väestömäärä ja väestön ikärakenne muuttuu ajan kuluessa. Kaavoitusvaiheen jälkeen väestömäärä saattaa kasvaa nopeasti, mutta kääntyä myöhemmin hitaaseen laskuun. Samalla lasten määrä vähenee ja väestö ikääntyy. Sukupolven vaihtuessa muutokset alkavat uudelleen. Tämä merkitsee sitä, että myös alueen palvelutarve muuttuu ajan kuluessa. Mahdolliset uudet tilat tulisi tämän vuoksi sijoittaa toisiaan tukien, monikäyttöisiksi ja/tai tiloiltaan helposti eri käyttötarkoituksiin muunneltaviksi. Viime aikoina kaupallisten ja julkisten palvelujen kehittämisessä ovat nousseet yhä enemmän esiin palvelujen sijoittaminen lähelle toisiaan ja osin samoihin tiloihin. Tämä tukee myymälöiden toimintaedellytyksiä ja toisaalta vastaa hyvin myös asukkaiden tarpeisiin antamalla mahdollisuuden hoitaa useampia asioita yhdellä kerralla. Lisäksi on alettu hyödyntää eri toimijoiden välisen konkreettisen yhteistyön tarjoamia mahdollisuuksia. Kaupan ja julkisten palvelujen kokonaisvaltaiseksi kehittämiseksi on muodostettu eri toimijoista koostuvia kumppanuusverkostoja, joiden tavoitteena on kehittää ja tuottaa toisiaan tukevia lähipalveluja. Kumppanuusverkostossa voivat olla toimijoina esimerkiksi kunta, alueellinen kehittämisyhtiö, asukasyhdistys, kauppa, rakennusliike, kolmannen sektorin toimija jne. 12 (25)

17 4.5 Lähteet Airix Ympäristö Oy (2013). Rovaniemen alueidenkäytön strategia, strategian päivitys. Airix Ympäristö Oy ja Rovaniemen kaupunki. Airix Ympäristö Oy (2011). Rovaniemen alueiden käytön strategian päivitys, Selvitys kaupallisista palveluista. Airix Ympäristö Oy ja Rovaniemen kaupunki. Airix Ympäristö Oy (2006). Rovaniemen alueidenkäytön strategia. Airix Ympäristö Oy ja Rovaniemen kaupunki. Entrecon Oy (2007). Rovaniemen kaupan palveluverkkoselvitys, päivitys. Entrecon Oy ja Rovaniemen kaupunki. Rovaniemen kaupunki (2014). Toimintaympäristön tilastot. Rovaniemen kaupunki (2008). Rovaniemen ikäohjelma vuoteen ikäpoliittinen strategia. Santasalo, Tuomas ja Katja Koskela (2008). Vähittäiskauppa Suomessa Tuomas Santasalo Ky. Ympäristöministeriö (2013). Vähittäiskaupan suuryksiköiden kaavoitus. Ympäristöhallinnon ohjeita 3/ (25)

18 5 Yhdyskuntarakenteella tarkoitetaan työssäkäyntialueen, kaupunkiseudun, kaupungin, kaupunginosan tai muun taajaman sisäistä rakennetta. Se sisältää väestön ja asumisen, työpaikkojen ja tuotantotoiminnan, palvelujen ja vapaa-ajan alueiden sekä näitä yhdistävien liikenneväylien ja teknisen huollon verkostojen sijoittumisen ja niiden keskinäisen suhteen. Yhdyskuntarakenteen kehitystä ohjataan kaavoituksella ja rakennuslupakäytännöllä. (Ympäristöministeriö 2013) 5.1 Väestön ja asuminen sijoittuminen Vanttauskoski lasketaan YKR-kyläksi (asukkaita yli 40). Tiivein kyläalue sijoittuu nauhamaisesti Kemijoen varteen. Muita YKR-kyliä Yläkemijoen alueella ovat Viirinkylä, Pekkala ja Autti. Pienkyliä (asukkaita 20-39) ovat Tennilä ja Pirttikoski. Asuttua kyläaluetta, Kemijoen vartta ja keskeisimpiä väyliä kehystää haja-asutusalue (asukkaita alle 20). Taajamaksi laskettavia alueita Yläkemijoelta ei löydy. Tarkasteltaessa vuoteen 2005 Vanttauskosken kyläalue on säilynyt. Auttin lähialueiden luokitus on muuttunut pienkylästä kyläksi, eli alueen asutus on ilmeisesti lisääntynyt. Hajaasutusalueiden määrä Kemijokivarressa on säilynyt lähes ennallaan. Sen sijaan muualla Yläkemijoella osa vuonna 2005 asutetuista alueista on poistunut asuinkäytöstä (Karjalanjärven- Venejärven alue, Pikku-Kulusen ranta-alueet, Juotasjärven ja Auttikönkään lähialueet). Hajaasutus on lisääntynyt Viirinkylän ja Kaihuanvaaran lähialueilla. Kuva 1. Yhdyskuntarakenne Vanttauskoskella ja lähiympäristössä v (25)

19 Kuva 2. YKR-aluejaon mukainen kaupunkirakenne vuosina 2005 ja 2009 (Rovaniemen alueidenkäytön suunnitelman päivitys). Kuvan lähde: Rovaniemen kaupunki. Toimintaympäristön tilastot (25)

20 Yläkemijoen alue, joka tukeutuu Vanttauskoskeen keskuskylänä, koostuu tilastoissa Vanttauskosken ja Auttin tilastoalueista. Näillä alueilla oli väestöä yhteensä 1009 henkeä vuonna 2012, mikä on noin 1,7 % koko Rovaniemen väestöstä ( vuonna 2012). Yläkemijoen alueen väestömäärä on vähentynyt muutamalla henkilöllä vuoden takaisesta. Eniten väestöä Yläkemijoen alueella asuu tällä hetkellä Vanttauskoskella. Alueen väestörakenteesta tarkempaa analyysiä on palvelujen ja kaupan verkostotarkastelun osuudessa. Kuva 3. Väestö ruuduittain Vanttauskoskella. 16 (25)

21 Kuva 4. Väestömuutos Kuva 5. Väestömuutos tilastoalueittain. 17 (25)

22 5.1.1 Loma-asutuksen sijoittuminen Vanttauskosken sekä koko Yläkemijoen alueen loma-asutus on sijoittunut vesistöjen läheisyyteen nauhamaisena. Loma-asutusta löytyy kauttaaltaan päävesistöjen varsilta, eli alueella loma-asutus on sijoittunut vakituisen asutuksen sekaan. Vanttauskosken kylän keskeisillä alueilla palvelujen ympäristössä loma-asutusta ei ole, mutta heti näiden alueiden lähettyvillä ainakin yksittäisinä. Viiden kilometrin säteellä Vanttauskosken kyläalueelta sijaitsee noin 35 mökkiä, näistä suurin osa joen varrella. Tämä on luontevaa tämäntyyppiselle keskuskaupungin läheiselle alueelle, josta löytyy runsaasti vetovoimatekijöitä maisemien ja luonnonympäristöjen puolesta. Loma-asutus kokonaisuudessaan on lisääntynyt alueella, mutta alueelta löytyy myös kohtia, joissa loma-asutus on vähentynyt. Tämä voi johtua monesta seikasta, esim. loma-asunnon ottamisesta vakituiseen asuinkäyttöön. Vähenemistä on tapahtunut Viirinkylällä, Pekkalassa, Juotasniemessä ja Auttissa, joissa kyseessä voi olla mm. loma-asutuksen vaihtuminen vakituiseksi. Sen sijaan Vanttausjärvellä, Viipuan rannoilla tai Auttijärven rannalla kyseessä voidaan epäillä ensisijaisesti muuta syytä, esim. lomarakennuksen hävittäminen. Kuva 6. Kesämökit Vanttauskoskella ja lähialueilla vuonna (25)

23 5.2 Työpaikkojen ja tuotantotoiminnan sijoittuminen Yläkemijoen alueella työpaikat ovat sijoittuneet pääosin Kemijoen varsille keskittyen kyliin (Vanttauskoski ja Pirttikoski). Vanttauskoskella elinkeinot painottuvat jalostukseen ja palveluihin: kylällä on useita elinvoimaisia ja työllistäviä yrityksiä (Yläkemijoen internet-sivut Vanttauskoskella on myös terveyspalvelujen, koulutuspalvelujen, kaupan sekä matkailun (majoitus- ja ravitsemuspalveluiden) työpaikkoja. Voimalaitoksen länsipuolella Kemijoen pohjoisrannalla sekä itäpuolella etelärannalla on kalankasvatuslaitokset. Alueen itärajalla on hautausmaa. Muualla Yläkemijoen alueella Pekkalassa ja Pirttikoskella on myös terveyspalvelujen, koulutuspalvelujen, kaupan sekä matkailun (majoitus- ja ravitsemuspalveluiden) työpaikkoja, mutta vähemmän kuin Vanttauskoskella. Pajulammella on suuria maitotiloja, joiden yrittäjät ovat nuoria lapsiperheitä. Myös muualla alueella on maataloutta tai muuta elinkeinotoimintaa. Tennilässä on mansikka- ja viinitila. (Yläkemijoen internet-sivut Kuva 7. Työpaikkojen sijoittuminen Kemijoen varrella. 19 (25)

24 Kuva 8. Alkutuotannon ja palvelualojen työpaikkojen sijoittuminen Kemijoen varrella. 5.3 Vapaa-ajanalueiden sijoittuminen Suunnittelualueelta eli Vanttauskoskelta löytyy kattavasti vapaa-ajan ja virkistyksen alueita ja palveluja. Koulun yhteydessä on urheilukenttä (pallokenttä ja kaukalo) sekä liikuntasali. Kylällä on koululta lähtevä valaistu kuntorata/latu. Myös muita ulkoilureittejä/latuja on runsas verkosto sekä pohjoiseen lampien suuntaan ja siitä eteenpäin että Kemijoen yli ja siitä länteen. Reitit kulkevat kylän vaaramaisemissa. Vanttauskoski on myös moottorikelkkareittien risteyspaikka. Vanttauskoskella on Kemijokivarressa kaksi laavua, joista Puurokarin alueen laavun yhteydessä on venevalkama, Vanttausjoen suulla myös uimaranta. Kemijoen rannat ovat kauttaaltaan voimalaitosyhtiön omistuksessa ja suojaviheralueita, joita on mahdollisuus käyttää virkistäytymiseen ja rantautumiseen mikäli niiden korkeusasema ja kasvillisuus tämän mahdollistavat. Yläkemijoen muilla kylillä on urheilukenttä Pekkalassa, punttisali Auttissa sekä pallokenttä ja liikuntasali Pirttikoskella. Pekkalassa on myös ampumarata. Yläkemijoen merkittävin matkailukohde ja virkistysalue on Auttiköngäs. Toinen keskeinen kohde on Kaihuanvaaran monikäyttöalue. Matkailupalveluja löytyy Tennilästä, Viirinkylältä, Vanttausjärveltä, Pekkalasta, Pirttikoskelta ja Auttista. Alueella on kattava moottorikelkkareitistö. Ulkoilureitti kulkee Auttikönkäältä Kemijoen pohjoispuolella kohti Rovaniemen keskustan reitistöjä sekä toiseen suuntaan Kuusamoa kohti. Autissa on hiihtolatu. 20 (25)

25 Kemijoki on sopiva sekä kalastukseen että veneilyyn, joki on veneily- ja vesiretkeilyreittiä. 21 (25)

26 5.4 Yhdistävien liikenneväylien ja teknisen huollon sijoittuminen Vanttauskoskella on kattava vesijohtoverkosto. Alueella on kaksi vedenottamoa. Jätevesiverkosto löytyy keskeisimmältä kyläalueelta kaupan ja koulun läheisyydestä. Alueen läpi kulkee kantatie 81 (Kuusamontie), joka tulee Rovaniemeltä Vanttauskoskelle Kemijoen pohjoispuolta ja Vanttauskoskelta eteenpäin Kemijoen eteläpuolta. Tie kulkee autoliikenteen kannalta hyvin, Vanttauskoskella on myös kevyenliikenteen väylä keskeisellä kyläalueella. (Rovaniemen liikennejärjestelmäsuunnitelman 2030 mukaan). Alueella on kattava julkisen liikenteen verkosto Kemijokivarressa Vanttauskosken kylän kautta. Kemijoki on ennen ollut tärkein kulkureitti. Joella on ollut myös säännöllistä vesiliikennettä. Tämä mahdollisuus on kuitenkin poistunut voimalaitosrakentamisen myötä. 22 (25)

27 23 (25)

28 5.5 Johtopäätökset Vanttauskosken alue on viime vuosina ollut Rovaniemen eniten väestöltään väheneviä alueita. Tästä huolimatta Yläkemijoen joillain kylillä väestö on lisääntynyt (Pirttikoski, Juotasniemi). Kaupungin väestöennusteen mukaan Vanttauskosken alueen väestö tulee vähenemään noin kymmenellä hengellä, Auttin pysyvän lähes ennallaan vuoteen Rovaniemen kaupungissa keskustaajama eli Rovaniemen kaupunkialue on väestöltään kasvava, mutta muut alueet eli kylät ja haja-asutusalueet kampailevat pitkälti vähenevän ja vanhenevan väestönkehityksen kanssa. Vanttauskoskella asuu kuitenkin runsaasti väestöä, joka on valinnut asuinpaikakseen kaupungin läheisen maaseudun. Alueella on myös merkittävää yritystoimintaa. Alueen kehittäminen olevien vahvuuksien pohjalta on tärkeää tältä pohjalta. Vanttauskosken kehittäminen Yläkemijoen alueen keskuskylänä on merkittävä koko alueen elinvoimaisuuden kannalta. Vanttauskoskella on hyvä palveluvarustus, mitä täydentää muut alueen kylien palvelut sekä runsas virkistyspalvelujen verkko. Vanttauskoski on alueen suurin kylä myös YKR-aineiston mukaan. Vanttauskosken kehittäminen vakituisen asumisen kylänä tulee huomioida kaavatyössä. Toisaalta alueelle soveltuu myös loma-asuminen keskeisintä kyläaluetta lukuun ottamatta. Yläkemijoen muiden kylien palveluvarustus antaa mahdollisuuksia toisaalta vakituiselle asumiselle, toisaalta loma-asumisen ja matkailun kehittämiselle. Väestön ikärakenne vaikuttaa alueella tarjottavien palvelujen laatuun. Alueen palvelujen säilymiseen vaikuttaa kuitenkin myös asukkaiden käyttäytyminen: haetaanko palvelut lähialueelta vai isommasta keskuksesta (lähimpänä Rovaniemi). Työpaikkojen osalta kylien voidaan katsoa olevan erikoistuneita: Vanttauskoskella ei ole alkutuotantoa vaan muuta yritystoimintaa, alkutuotantoa löytyy muilta kyliltä. Myös tämän tekijän kannalta Vanttauskosken kehittäminen asumisen alueena on perusteltua, koska alueelle voi keskittää vakituista asutusta ja mahdollisia palveluja. Alueen virkistyspalvelumahdollisuuksien määrä on merkittävä, ja antaa hyvät mahdollisuudet kehittää aluetta vakituiselle asumiselle. Toisaalta reitistöjen ja palvelujen kattavuus antaa mahdollisuuksia kehittää myös loma-asumista ja matkailua. Alueen luontomatkailun kärkenä Auttiköngäs luo vetovoimaa, jollaista ei pystytä luomaan ihmisen toimilla. Alue soveltuukin parhaiten juuri luontoon perustuville matkailupalveluille. Alueen liikenneverkko on kattava, ja Vanttauskoski sijaitsee tieverkon kannalta solmukohdassa. Alueella on myös julkisen liikenteen palveluja. Yläkemijoen alueella nuorimmat (alle 15-vuotiaat) sekä vanhimmat (yli 65-vuotiaat) asukkaat ovat sijoittuneet pääosin Vanttauskoskelle tai muille kyläalueille sekä pääteiden varsille, kuten muukin asutus. Myös työpaikat ovat pitkälti Kemijokivarressa, samoin kuin loma-asutus. Nauhamainen rakenne parantaa mm. palvelujen saavutettavuutta sekä helpottaa kuljetettavien palveluiden tai kuljetuspalveluiden järjestämistä. 24 (25)

29 5.6 Lähteet Toimintaympäristön tilastot Rovaniemen kaupunki Ympäristöministeriö (2013). Kaavan vaikutukset yhdyskuntarakenteeseen. Opas arviointiin Sweco Ympäristö Oy, Oulu ja Helsinki Susanna Harvio Kimmo Koski Johanna Lehto FM, KTM FM FM 25 (25)

Lausunto Rajamäen kaupan mitoituksesta

Lausunto Rajamäen kaupan mitoituksesta Asemakaavan muutos Rajamäki, Kylänpää Lausunto Rajamäen kaupan mitoituksesta 29.9.2015 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1. Johdanto... 3 2. Kaupan nykytilanne Rajamäellä... 4 3. Kaupan liiketilatarve

Lisätiedot

LUOLALAN TEOLLISUUSTONTIN KAUPPAPAIKKASELVITYS

LUOLALAN TEOLLISUUSTONTIN KAUPPAPAIKKASELVITYS LUOLALAN TEOLLISUUSTONTIN KAUPPAPAIKKASELVITYS Naantalissa Luolalan kaupunginosassa on korttelissa 7 tontit 4, 5 ja 6 osoitettu liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi kaavamerkinnällä (K-1). Korttelialueelle

Lisätiedot

Jyväskylän kaupallinen palveluverkko 2030

Jyväskylän kaupallinen palveluverkko 2030 Jyväskylän kaupunki Kaupallinen palveluverkkoselvitys Jyväskylän kaupallinen palveluverkko 2030 Tiivistelmä, kesäkuu 2010 Selvityksen sisältö 1. Kaupan sijainnin ohjaus 2. Kaavoitustilanne ja yhdyskuntarakenne

Lisätiedot

HELSINGIN YLEISKAAVA - Seminaari 22.4.2013 Vähittäiskaupan suuryksiköiden kaavoitus

HELSINGIN YLEISKAAVA - Seminaari 22.4.2013 Vähittäiskaupan suuryksiköiden kaavoitus HELSINGIN YLEISKAAVA - Seminaari 22.4.2013 Vähittäiskaupan suuryksiköiden kaavoitus 22.4.2013, Helsinki, Laituri Pekka Normo, Ympäristöministeriö VÄHITTÄISKAUPAN PALVELUT - KESKUSTA-ALUEET, LÄHIKAUPAT,

Lisätiedot

Kainuun kaupan palveluverkkoselvitys Page 1

Kainuun kaupan palveluverkkoselvitys Page 1 Kainuun kaupan palveluverkkoselvitys 31.3.2014 Page 1 Kaupan palveluverkkoselvityksessä: Selvitettiin Kainuun kaupan palvelurakenteen ja yhdyskuntarakenteen kehitys, nykytilanne ja kehitysnäkymät Laadittiin

Lisätiedot

Pikku Huopalahti. Kaupallinen mitoitus

Pikku Huopalahti. Kaupallinen mitoitus Pikku Huopalahti Kaupallinen mitoitus 24.9.2014 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1. Pikku Huopalahden kaupallinen rakenne 2014... 3 2. Pikku Huopalahden kehittäminen... 7 3. Pikku Huopalahden markkinoiden

Lisätiedot

Muuttuva vähittäiskauppa yhdyskuntarakenteessa. Antti Rehunen Urban Zone 2 -loppuseminaari 13.6.2014

Muuttuva vähittäiskauppa yhdyskuntarakenteessa. Antti Rehunen Urban Zone 2 -loppuseminaari 13.6.2014 Muuttuva vähittäiskauppa yhdyskuntarakenteessa Antti Rehunen Urban Zone 2 -loppuseminaari 13.6.2014 Näkökulmia vähittäiskauppaan ja yhdyskuntarakenteen vyöhykkeisiin 1 Vähittäiskaupan toimipaikkojen sijoittuminen

Lisätiedot

POHJANMAAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄSUUNNITELMA 2040 SEMINAARI

POHJANMAAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄSUUNNITELMA 2040 SEMINAARI POHJANMAAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄSUUNNITELMA 2040 SEMINAARI VALTAKUNNALLISTEN ALUEDENKÄYTTÖTAVOITTEIDEN OHJAAVUUS JOUNI LAITINEN 23.1.2012 VALTAKUNNALLISET ALUEIDENKÄYTTÖTAVOITTEET (VAT) Valtioneuvosto päätti

Lisätiedot

Kauppa. Yleisötilaisuus Karviassa Susanna Roslöf, maakunta-arkkitehti

Kauppa. Yleisötilaisuus Karviassa Susanna Roslöf, maakunta-arkkitehti Kauppa Yleisötilaisuus Karviassa 8.2.2017 Susanna Roslöf, maakunta-arkkitehti Satakunnan kokonaismaakuntakaava - Hyväksyttiin 2009 - YM vahvistuspäätöksellä voimaan 30.11.2011 - KHO: 13.3.2013 -kaupan

Lisätiedot

Salon kaupallinen selvitys Maankäyttö- ja elinkeinorakenneseminaari

Salon kaupallinen selvitys Maankäyttö- ja elinkeinorakenneseminaari Salon kaupallinen selvitys 2011 Maankäyttö- ja elinkeinorakenneseminaari 3.3.2011 Salon kaupallisen selvityksen sisältö 1. Kaupan sijainnin ohjaus 2. Kaavoitustilanne ja yhdyskuntarakenne 3. Ostovoima

Lisätiedot

Kauppa. Alueiden käytön johtaja Päivi Liuska-Kankaanpää

Kauppa. Alueiden käytön johtaja Päivi Liuska-Kankaanpää Kauppa Alueiden käytön johtaja Päivi Liuska-Kankaanpää Satakunnan aluerakenne ja keskusverkko 2009, tarkistetun palvelurakennetilaston mukaan Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 kaupan ratkaisut perustuvat

Lisätiedot

Kysely alueen asukkaille ja maanomistajille sekä alueen elinkeinotoimijoille

Kysely alueen asukkaille ja maanomistajille sekä alueen elinkeinotoimijoille KAUHAVAN KAUPUNKI Alahärmän oikeusvaikutteinen osayleiskaava Kysely alueen asukkaille ja maanomistajille sekä alueen elinkeinotoimijoille Hyvä asukas, maanomistaja, elinkeinoelämän toimija! Kauhavan kaupunki

Lisätiedot

Saukkola Eteläinen alue Asemakaava ja asemakaavan muutos. Kaupallinen selvitys 19.4.2012

Saukkola Eteläinen alue Asemakaava ja asemakaavan muutos. Kaupallinen selvitys 19.4.2012 Saukkola Eteläinen alue Asemakaava ja asemakaavan muutos Kaupallinen selvitys 19.4.2012 Nummi-Pusulan kunta Kaupallinen selvitys 1 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO 2 2 KAUPAN NYKYTILAN ANALYYSI 3 2.1 Vähittäiskaupan

Lisätiedot

Vuoreksen kaupallisten palveluiden mitoituksen päivitys 2013

Vuoreksen kaupallisten palveluiden mitoituksen päivitys 2013 Mitoituksen päivitys 2013 1 Vuoreksen kaupallisten palveluiden mitoituksen päivitys 2013 Vuoreksen kaupunginosa on lähtenyt jo rakentumaan. Vuoreskeskus on ensimmäisiltä osiltaan rakentunut ja myös muita

Lisätiedot

Katsaus Pohjois-Karjalan yhdyskuntarakenteeseen

Katsaus Pohjois-Karjalan yhdyskuntarakenteeseen 10.11.201 5 Katsaus Pohjois-Karjalan yhdyskuntarakenteeseen Timo Korkalainen JOHDANTO ELY-keskus on laatinut vuoden 2015 aikana kuntakohtaiset yhdyskuntarakennekatsaukset Pohjois-Karjalan kunnista. Katsaukset

Lisätiedot

KAINUUN KAUPAN VAIHEMAA- KUNTAKAAVA

KAINUUN KAUPAN VAIHEMAA- KUNTAKAAVA KAINUUN KAUPAN VAIHEMAA- KUNTAKAAVA Kaavamerkinnät ja - määräykset, luonnos 24.3.2014 Julkaisija: Kainuun Liitto Kauppakatu 1 87100 Kajaani Puh. 08 6155 41 / vaihde Faksi: 08 6155 4260 kirjaamo@kainuu.fi

Lisätiedot

Kauppa. Alueiden käytön johtaja Päivi Liuska-Kankaanpää

Kauppa. Alueiden käytön johtaja Päivi Liuska-Kankaanpää Kauppa Alueiden käytön johtaja Päivi Liuska-Kankaanpää Satakunnan aluerakenne ja keskusverkko 2009, tarkistetun palvelurakennetilaston mukaan Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 tavoitteet - maakunnan tarkoituksenmukainen

Lisätiedot

OTSIKKO: LAUSUNTO RAASEPORIN KAUPUNGILLE KARJAAN LÄNTISEN TAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN LUONNOKSESTA

OTSIKKO: LAUSUNTO RAASEPORIN KAUPUNGILLE KARJAAN LÄNTISEN TAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN LUONNOKSESTA OTSIKKO: LAUSUNTO RAASEPORIN KAUPUNGILLE KARJAAN LÄNTISEN TAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN LUONNOKSESTA 1. Valmistelun tulokset Uudenmaan liiton mukaan Karjaan kaavaluonnoksen ei tule ylittää seudullisesti merkittävän

Lisätiedot

Keskustat ja kauppa yhdyskuntarakenteessa. Ville Helminen/Antti Rehunen/Arto Viinikka/Hanna Käyhkö SYKE/Rakennetun ympäristön yksikkö

Keskustat ja kauppa yhdyskuntarakenteessa. Ville Helminen/Antti Rehunen/Arto Viinikka/Hanna Käyhkö SYKE/Rakennetun ympäristön yksikkö Keskustat ja kauppa yhdyskuntarakenteessa Ville Helminen/Antti Rehunen/Arto Viinikka/Hanna Käyhkö SYKE/Rakennetun ympäristön yksikkö Näkökulmia kaupan yhdyskuntarakenteelliseen sijaintiin SYKEn hankkeissa

Lisätiedot

TYÖPAIKAT JA TYÖMATKAT

TYÖPAIKAT JA TYÖMATKAT TYÖPAIKAT TYÖPAIKKA-ALUEIDEN SAAVUTETTAVUUS ESPOON ELINKEINOKUDELMA 2050 (LUONNOS) POKE:N ELINKEINOJEN VISIO 2050 TYÖMATKAT 61 Työpaikat Visioalueella oli noin 17 000 työpaikkaa vuonna 2011, eli noin 14

Lisätiedot

Liikenteellinen arviointi

Liikenteellinen arviointi Uudenmaan kaupan palveluverkko Liikenteellinen arviointi Tiivistelmä 7.5.2012 Strafica Oy/Hannu Pesonen Liikennearvioinnin sisältö ja menetelmä Uudenmaan kaupan liikenteellinen arviointi on laadittu rinnan

Lisätiedot

MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA

MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA PYHÄJOEN STRATEGINEN MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA PARHALAHTI PYHÄJOEN KESKUSTA - hallinto ja palvelut (viheralueet ja väylät yhdistävät) - asuminen - ympäristöstä selkeästi erottuva kokonaisuus, joka osittain

Lisätiedot

Tiedotus- ja keskustelutilaisuus Karperön Singsbyn alueen osayleiskaavasta torstaina 10.3.2016 klo 18 20 Norra Korsholms skolassa

Tiedotus- ja keskustelutilaisuus Karperön Singsbyn alueen osayleiskaavasta torstaina 10.3.2016 klo 18 20 Norra Korsholms skolassa Tiedotus- ja keskustelutilaisuus Karperön Singsbyn alueen osayleiskaavasta torstaina 10.3.2016 klo 18 20 Norra Korsholms skolassa Kooste mielipiteistä: Virkistys Karperönjärvi on virkistyksen kannalta

Lisätiedot

Johdanto. Aineistojen analysoiminen perustuu paikkatietomenetelmiin.

Johdanto. Aineistojen analysoiminen perustuu paikkatietomenetelmiin. Johdanto Pirkanmaan 1. maakuntakaava on hyväksytty maakuntavaltuustossa 9.3.2005 ja se on vahvistettu valtioneuvostossa 29.3.2007. Maakuntakaavan seuranta perustuu maankäyttö ja rakennuslakiin (MRL). Lain

Lisätiedot

Kiskontien aluetoimikunta 29.9.2011

Kiskontien aluetoimikunta 29.9.2011 Kiskontien aluetoimikunta 29.9.2011 Kiskontien aluetoimikunnan lausunto selvitykseen Salon kaupungin palveluverkon kehittämiseen liittyvistä linjauksista Salon kaupunki on käsitellyt asiaa Palveluverkkoselvitys

Lisätiedot

Höljäkän kylän keskustan osayleiskaava

Höljäkän kylän keskustan osayleiskaava 1 NURMEKSEN KAUPUNKI Höljäkän kylän keskustan osayleiskaava YLEISKAAVAMERKINNÄT JA MÄÄRÄYKSET Kehittämistavoitemerkinnät ja niihin liittyvät määräykset: Alueen tiivistämis-/eheyttämistarve. Alueen lisärakentaminen

Lisätiedot

EKOLIITU - HÄMEENLINNAN SEUDUN KESTÄVÄN JA TURVALLISEN LIIKKUMISEN SUUNNITELMA VÄESTÖ JA YHDYSKUNTARAKENNE

EKOLIITU - HÄMEENLINNAN SEUDUN KESTÄVÄN JA TURVALLISEN LIIKKUMISEN SUUNNITELMA VÄESTÖ JA YHDYSKUNTARAKENNE EKOLIITU - HÄMEENLINNAN SEUDUN KESTÄVÄN JA TURVALLISEN LIIKKUMISEN SUUNNITELMA VÄESTÖ JA YHDYSKUNTARAKENNE Sisältö Väestökehitys ja -ennuste Väestön ikärakenteen muutoksia Asutuksen sijoittuminen Asukasmäärän

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS Kirkonkylä, k 2061 t 1

ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS Kirkonkylä, k 2061 t 1 Kaavatunnus 2-236 Asianumero 144/10.02.03/2014 ASRA.ltk: 8.4.2014 ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS Kirkonkylä, k 2061 t 1 Asemakaavan muutos koskee korttelin 2061 tonttia 1. Asemakaavan muutoksella muodostuvat

Lisätiedot

Kanta-Hämeen vähittäiskaupan palveluverkkoselvitys Tiivistelmä 2.7.2010

Kanta-Hämeen vähittäiskaupan palveluverkkoselvitys Tiivistelmä 2.7.2010 Kanta-Hämeen vähittäiskaupan palveluverkkoselvitys Tiivistelmä 2.7.2010 2 Palveluverkon kehittämisen lähtökohdat Kanta-Hämeen päivittäistavarakaupan myymäläverkko muodostui vuoden 2009 lopussa yhteensä

Lisätiedot

ESIMERKKEJÄ HAJARAKENTAMISEN HALLINNASTA MUUALTA SUOMESTA

ESIMERKKEJÄ HAJARAKENTAMISEN HALLINNASTA MUUALTA SUOMESTA ESIMERKKEJÄ HAJARAKENTAMISEN HALLINNASTA MUUALTA SUOMESTA HELJÄ AARNIKKO / JUHANA RAUTIAINEN 12.4.2012 2 HAJARAKENTAMISEN TYÖPAJA Yhdyskuntarakenteen seuranta (YKR) Taajama YKR-Taajama on vähintään 200

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS Kirkonkylä, kortteli 2061 tontti

ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS Kirkonkylä, kortteli 2061 tontti Kaavatunnus 2-236 Asianumero 144/10.02.03/2014 ASRA.ltk: 12.05.2015 06.10.2015 ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS Kirkonkylä, kortteli 2061 tontti t 1 Asemakaavan muutos koskee korttelin 2061 tonttia 1. makaavan

Lisätiedot

LÄNSIVÄYLÄN KAUPALLISTEN PALVELUJEN NYKYTILAN SELVITYS Liite 3 (tark )

LÄNSIVÄYLÄN KAUPALLISTEN PALVELUJEN NYKYTILAN SELVITYS Liite 3 (tark ) LÄNSIVÄYLÄN KAUPALLISTEN PALVELUJEN NYKYTILAN SELVITYS Liite 3 (tark. 7.12.2016) Lähtökohdat Pieksämäen merkittävin tilaa vaativan kaupan alue on kehittynyt Pieksämäen kantakaupungin ja Naarajärven taajamakeskusten

Lisätiedot

Lausunto 1 (4) Dnro 148/05.01/2017. Aluesuunnittelu/ Heli Vauhkonen. Raaseporin kaupunki/kaavoituslautakunta. Elina Kurjenkatu 11 B

Lausunto 1 (4) Dnro 148/05.01/2017. Aluesuunnittelu/ Heli Vauhkonen. Raaseporin kaupunki/kaavoituslautakunta. Elina Kurjenkatu 11 B Lausunto 1 (4) 8.3.2017 Dnro 148/05.01/2017 Aluesuunnittelu/ Heli Vauhkonen Raaseporin kaupunki/kaavoituslautakunta Elina Kurjenkatu 11 B 10300 Karjaa Lausuntopyyntö 7.2.2017 Lepin liikealue, itäisen osan

Lisätiedot

ALUEIDEN KÄYTTÖSUUNNITELMAN SISÄLTÖ

ALUEIDEN KÄYTTÖSUUNNITELMAN SISÄLTÖ ALUEIDEN KÄYTTÖSUUNNITELMAN SISÄLTÖ 1 Rakennemallin mitoitus Varsinainen tarkastelu kahden vaihtoehdon välillä, joissa kummassakin pohjana valittu yhdyskuntarakenne (VE 1 + VE 3) Alenevan kehityksen trendi

Lisätiedot

Kankaanpään kaupunki. Kulttuurikorttelin liikerakennushanke. Lausunto

Kankaanpään kaupunki. Kulttuurikorttelin liikerakennushanke. Lausunto Kankaanpään kaupunki Kulttuurikorttelin liikerakennushanke Lausunto 10.10.2014 Kankaanpään kulttuurikorttelin liikerakennushanke Kankaanpään ydinkeskustaan suunnitellaan Kulttuurikortteli 20:een liikerakennushanketta.

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN RAKENNEMALLI

KESKI-SUOMEN RAKENNEMALLI KESKI-SUOMEN LIITON STRATEGIASEMINAARI JA KUNTALIITON MAAKUNTAKIERROS KESKI-SUOMEN RAKENNEMALLI 6.9.2013 Kimmo Vähäjylkkä Aluejohtaja, AIRIX Ympäristö Strategista maankäytön suunnittelua / KEHITTÄMISVYÖHYKKEET

Lisätiedot

Keskusta-alueet ja vähittäiskauppa kaupunkiseuduilla sekä näkökulmia asutuksen ja palveluverkon muutoksiin. Antti Rehunen ja Ville Helminen SYKE

Keskusta-alueet ja vähittäiskauppa kaupunkiseuduilla sekä näkökulmia asutuksen ja palveluverkon muutoksiin. Antti Rehunen ja Ville Helminen SYKE Keskusta-alueet ja vähittäiskauppa kaupunkiseuduilla sekä näkökulmia asutuksen ja palveluverkon muutoksiin Antti Rehunen ja Ville Helminen SYKE TÄYDENNYSRAKENTAMISEN SEMINAARI 28.5.2014 Keskusta-alueiden

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN YLEISKAAVAN MITOITUSSELVITYS VUOTEEN 2040. Jyväskylän kaupunki Kaavoitus Lokakuu 2012

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN YLEISKAAVAN MITOITUSSELVITYS VUOTEEN 2040. Jyväskylän kaupunki Kaavoitus Lokakuu 2012 JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN YLEISKAAVAN MITOITUSSELVITYS VUOTEEN 2040 Jyväskylän kaupunki Kaavoitus Lokakuu 2012 Lähtökohdat Mitoitusselvityksessä tarkastellaan uusien asuntojen ja työpaikkaalueiden rakentamisen

Lisätiedot

KEITURIN-VIHRIÄLÄN ALUEEN ASEMAKAAVA JA MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA. 16.5.2012. Tark. 30.11.2012

KEITURIN-VIHRIÄLÄN ALUEEN ASEMAKAAVA JA MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA. 16.5.2012. Tark. 30.11.2012 V I R R A T KEITURIN-VIHRIÄLÄN ALUEEN ASEMAKAAVA JA MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 16.5.2012. Tark. 30.11.2012 SISÄLLYSLUETTELO 1. SUUNNITTELUALUE... 2 2. SUUNNITTELUTEHTÄVÄN MÄÄRITTELY.

Lisätiedot

Strategian toteutus

Strategian toteutus Strategian toteutus 2004-2006 PROSESSI Rovaniemen maalaiskunnan ja Rovaniemen kaupungin yhdistyessä toteutettu projekti Toteutus vuosina 2004 2006 Runsas vuorovaikutus mm. asukaskuulemisten kautta (kyläkierrokset)

Lisätiedot

NEULANIEMEN OSAYLEISKAAVA. Rakennemallivaihtoehtojen vertailu LUONNOS. Strateginen maankäytönsuunnittelu 3.2.2015 TK

NEULANIEMEN OSAYLEISKAAVA. Rakennemallivaihtoehtojen vertailu LUONNOS. Strateginen maankäytönsuunnittelu 3.2.2015 TK NEULANIEMEN OSAYLEISKAAVA Rakennemallivaihtoehtojen vertailu LUONNOS Neulaniemen rakennemallien kuvaus VE1 Vuoristotie Malli pohjautuu kahteen tieyhteyteen muuhun kaupunkirakenteeseen. Savilahdesta tieyhteys

Lisätiedot

Oulun seudun kaupallinen palveluverkko 2030

Oulun seudun kaupallinen palveluverkko 2030 Oulun seudun kaupallinen palveluverkko 2030 Haukipudas Kiiminki Anne Leskinen, 27.1.2011 Hailuoto Oulunsalo Oulu Kempele Lumijoki Liminka Tyrnävä Muhos Kaupalliset selvitykset seudun yleiskaavan taustalla

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 4/2015

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 4/2015 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 4/2015 TYÖNUMERO: E27370 SIIKAJOEN KUNTA RUUKIN ASEMANSEUDUN ASEMAKAAVAMUUTOS YH KORTTELIN 20 AJONEUVOLIITTYMÄÄ VARTEN SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU JOHDANTO Maankäyttö-

Lisätiedot

REIJOLAN ALUEEN OSAYLEISKAAVA

REIJOLAN ALUEEN OSAYLEISKAAVA Tekninen virasto Kaavoitus 19.05.2010 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA REIJOLAN ALUEEN OSAYLEISKAAVA Kuva 1. Suunnittelualue OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMAN TARKOITUS Uuden rakennus- ja maankäyttölain

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNKI. Kaupunkikeskustan ja sen ympäristön osayleiskaavat. Kysely kaava-alueen asukkaille ja muille kaupunkilaisille

LAPUAN KAUPUNKI. Kaupunkikeskustan ja sen ympäristön osayleiskaavat. Kysely kaava-alueen asukkaille ja muille kaupunkilaisille LAPUAN KAUPUNKI Kaupunkikeskustan ja sen ympäristön osayleiskaavat Kysely kaava-alueen asukkaille ja muille kaupunkilaisille Hyvä Lapuan keskustaajaman / kylien asukas! Lapuan kaupunki on käynnistänyt

Lisätiedot

Kauhavan kaupan palveluverkkoselvitys. Mäki-Hannuksen alue

Kauhavan kaupan palveluverkkoselvitys. Mäki-Hannuksen alue Kauhavan kaupunki Kauhavan kaupan palveluverkkoselvitys Mäki-Hannuksen alue Yleiskaavaselostuksen liite SUUNNITTELUTOIMISTO ALUETEKNIIKKA OY Sivu 1/20 Johdanto Seuraavassa on tarkasteltu kaupan palveluverkkoa

Lisätiedot

Maankäytön ja liikenteen suunnittelun integrointi Oulun seudulla

Maankäytön ja liikenteen suunnittelun integrointi Oulun seudulla Maankäytön ja liikenteen suunnittelun integrointi Oulun seudulla Haukipudas Kiiminki Hailuoto Oulunsalo Oulu seutusuunnittelija Anne Leskinen, 8.12.2010 Kempele Lumijoki Muhos Liminka Tyrnävä Uusi Oulu

Lisätiedot

SULAN OSAYLEISKAAVAEHDOTUS

SULAN OSAYLEISKAAVAEHDOTUS SULAN OSAYLEISKAAVAEHDOTUS Kuntakehityslautakunta 22.4.2015 KAAVALUONNOS KAAVAEHDOTUS 15.4.2014 PALAUTE OSAYLEISKAAVAEHDOTUKSESTA Nähtävillä 22.5. 27.6.2014 Lausuntoja 23 Muistutuksia 20 Pääasiat lausunnoissa

Lisätiedot

Vähittäiskaupan ohjaus

Vähittäiskaupan ohjaus Vähittäiskaupan ohjaus Kaavoituksen ja rakentamisen lupien sujuvoittaminen -työryhmä 25.11.2015 Pekka Normo Ympäristöministeriö Vähittäiskaupan ohjaus, nykytilanne MRL -muutos 2011, keskeinen sisältö Kauppaa

Lisätiedot

METTALANMÄEN KAUPPAKESKUKSEN ASEMAKAAVAN MUUTOS. Kaupallisten vaikutusten arviointi

METTALANMÄEN KAUPPAKESKUKSEN ASEMAKAAVAN MUUTOS. Kaupallisten vaikutusten arviointi FCG Planeko Oy 25.9.2009 RAAHEN KAUPUNKI METTALANMÄEN KAUPPAKESKUKSEN ASEMAKAAVAN MUUTOS Kaupallisten vaikutusten arviointi 147-D2758 FCG Planeko Oy 2 (17) RAAHEN KAUPUNKI METTALANMÄEN KAUPPAKESKUKSEN

Lisätiedot

Paikkatieto Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaavan kaupan ratkaisussa. HSY:n paikkatietoseminaari 14.3.2013 Sanna Jylhä

Paikkatieto Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaavan kaupan ratkaisussa. HSY:n paikkatietoseminaari 14.3.2013 Sanna Jylhä Paikkatieto Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaavan kaupan ratkaisussa HSY:n paikkatietoseminaari 14.3.2013 Sanna Jylhä Uudenmaan 2.vaihemaakuntakaava Valtuustoon 20.3, sitten vahvistettavaksi TEEMAT 1. Metropolialueen

Lisätiedot

Vähittäiskauppaa koskevien MRL:n muutosten arviointi SYKEn seurantatietojen, tutkimusten ja selvitysten perusteella

Vähittäiskauppaa koskevien MRL:n muutosten arviointi SYKEn seurantatietojen, tutkimusten ja selvitysten perusteella Vähittäiskauppaa koskevien MRL:n muutosten arviointi SYKEn seurantatietojen, tutkimusten ja selvitysten perusteella Antti Rehunen Suomen ympäristökeskus SYKE Eduskunnan ympäristövaliokunta 7.2.2017 Vähittäiskaupan

Lisätiedot

KESKUSTAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN TARKISTUS RANTA- ALUEILLA JA ERÄILLÄ OSA-ALUEILLA

KESKUSTAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN TARKISTUS RANTA- ALUEILLA JA ERÄILLÄ OSA-ALUEILLA 1 LAPPAJÄRVI KESKUSTAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN TARKISTUS RANTA- ALUEILLA JA ERÄILLÄ OSA-ALUEILLA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Suunnitelman nimi ja suunnittelualue Suunnitelman nimi on LAPPAJÄRVEN

Lisätiedot

Rovaniemen kaupunki Norvajärven yleiskaavan muutos Tilan Rantakuja 45:18 alueella

Rovaniemen kaupunki Norvajärven yleiskaavan muutos Tilan Rantakuja 45:18 alueella Rovaniemen kaupunki Norvajärven yleiskaavan muutos Tilan Rantakuja 45:18 alueella OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Suunnittelupalvelut 2010 SUUNNITTELUALUE: SIJAINTIKARTTA Rovaniemen kaupunki, Norvajärven

Lisätiedot

KESKEISET PERIAATTEET

KESKEISET PERIAATTEET NUMMI-PUSULA IKKALA KAAVARUNKO Luonnos 9.3.2009 KESKEISET PERIAATTEET 1 Suunnittelualue ja nykyinen maankäyttö Suunnittelualue käsittää Ikkalan kylätaajaman keskeisen ydinalueen. Suunnittelualueella sijaitsee

Lisätiedot

Mänttä-Vilppulan kehityskuva. Rakennemallivaihtoehdot ja vertailu 28.4.2011

Mänttä-Vilppulan kehityskuva. Rakennemallivaihtoehdot ja vertailu 28.4.2011 Mänttä-Vilppulan kehityskuva Rakennemallivaihtoehdot ja vertailu 28.4.2011 RAKENNEMALLIVAIHTOEHDOT Rakennemallivaihtoehtojen kautta etsitään Mänttä-Vilppulalle paras mahdollinen tulevaisuuden aluerakenne

Lisätiedot

IISALMEN YLEISKAAVA strateginen

IISALMEN YLEISKAAVA strateginen IISALMEN YLEISKAAVA strateginen 3 MALLIA KAUPUNGIN KEHITTÄMISEKSI IISALMEN KAUPUNKI PL 10, 74101 Iisalmi Puh. (017) 272 31 WWW.IISALMI.FI Iisalmen yleiskaava tavoitteet Kaupunkistrategiasta väestötavoite

Lisätiedot

Hakemus Vehkataipaleen osayleiskaavan muuttamiseksi

Hakemus Vehkataipaleen osayleiskaavan muuttamiseksi KAAVAMUUTOSHAKEMUS 1 (6) 26.11.2014 Taipalsaaren kunta Hakemus Vehkataipaleen osayleiskaavan muuttamiseksi Hakija Yhteyshenkilöt Lappeenrannan kaupunki Tekninen toimi, Kiinteistö- ja mittaustoimi Villimiehenkatu

Lisätiedot

PÄLKÄNEEN KUNTA, TOMMOLAN ALUEEN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 20.8.2008

PÄLKÄNEEN KUNTA, TOMMOLAN ALUEEN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 20.8.2008 PÄLKÄNEEN KUNTA, TOMMOLAN ALUEEN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 20.8.2008 SISÄLLYSLUETTELO 1. SUUNNITTELUALUE... 2 2. SUUNNITTELUTEHTÄVÄN MÄÄRITTELY JA TAVOITTEET...3 3. LAADITUT

Lisätiedot

Aluerakenteen tasapainoinen kehittäminen hyödyntämällä olemassa olevia rakenteita ja alueiden omia vahvuuksia. Kyläverkoston kehittäminen sekä maaseudun elinkeinotoimintojen edistäminen ja muun toimintapohjan

Lisätiedot

TENGBOM ERIKSSON ARKKITEHDIT OY KITEEN KAUPUNKI

TENGBOM ERIKSSON ARKKITEHDIT OY KITEEN KAUPUNKI TENGBOM ERIKSSON ARKKITEHDIT OY KITEEN KAUPUNKI KITEEN KAUPUNKI Paloaseman asemakaava asemakaavan muutos YLEISTÄ Kiteen kaupunginhallitus on 5.10.2015 252 päättänyt käynnistää Paloaseman asemakaavan laatimisen

Lisätiedot

Keran kaavaehdotusvaiheen liikenneselvitys. Tiivistelmä 15.9.2015

Keran kaavaehdotusvaiheen liikenneselvitys. Tiivistelmä 15.9.2015 Keran kaavaehdotusvaiheen liikenneselvitys Tiivistelmä 15.9.2015 Liikenneselvityksen tavoitteet ja lähtökohdat Kaavaehdotusvaiheen liikenneselvityksen tavoitteena on tarkentaa alueen liikkumista ja liikennettä

Lisätiedot

Miten maakuntakaavoituksella vastataan kasvukäytävän haasteisiin

Miten maakuntakaavoituksella vastataan kasvukäytävän haasteisiin Miten maakuntakaavoituksella vastataan kasvukäytävän haasteisiin Harri Pitkäranta, ympäristöministeriö Kymenlaakso pohjoisella kasvukäytävällä Eduskunta 7.11.2013 Kaakkois Suomen markkina alueet ja niiden

Lisätiedot

FCG Planeko Oy Selostus 1 (8) Pihkainmäen yhteismetsä 17.4.2008 Rakennuspaikkaselvitys 5873-C9116

FCG Planeko Oy Selostus 1 (8) Pihkainmäen yhteismetsä 17.4.2008 Rakennuspaikkaselvitys 5873-C9116 FCG Planeko Oy Selostus 1 (8) ALUEEN MÄÄRITTELY:... 2 1. PERUSTIEDOT... 2 1.1. Suunnittelutilanne... 2 1.2. Maanomistus... 2 1.3. Rakennettu ympäristö... 2 1.4. Luonnonympäristö... 3 2. TAVOITTEET... 6

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIONTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIONTISUUNNITELMA INKOON KUNTA Solvik, Kälkö Ulkosaariston yleiskaavan muutos OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Tässä osallistumis ja arviointisuunnitelmassa (MRL 63 ja 64 ) esitetään mm. kaavoitushankkeen sijainti

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA SUUNNITELMAN NIMI JA SUUNNITTELUALUE NISKANSELÄN RANTA-ASEMAKAAVA KUHMON KAUPUNKI PYKÄLIKÖN 290-408-79-12 TILA, om. UPM-Kymmene Oyj SUUNNITTELUTEHTÄVÄN MÄÄRITTELY

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 16-KAUPUNGINOSA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA HANKE Nokian kaupunki, asemakaava Asemakaava koskee Nokian kaupungin 16. kaupunginosan kaavoittamatonta aluetta/ kiinteistöjä 536-407-24-3, 536-407-10-31,

Lisätiedot

Saimaanharjun asemakaavan muutos

Saimaanharjun asemakaavan muutos S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A TAIPALSAAREN KUNTA Saimaanharjun asemakaavan muutos FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P233-P23333 1 (7) Sisällysluettelo 1 n tarkoitus... 1 2 Suunnittelualueen sijainti...

Lisätiedot

Keskus- ja palveluverkko. UZ3 työpaja 1.6.2015 Ville Helminen

Keskus- ja palveluverkko. UZ3 työpaja 1.6.2015 Ville Helminen Keskus- ja palveluverkko UZ3 työpaja 1.6.2015 Ville Helminen Keskus- ja palveluverkko Keskusverkko muodostuu valtakunnantasolle sekä yhdyskuntarakennetasolle Valtakunnantasolla kyse on kaupunkiseutujen

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTI SUUNNITELMA (OAS)

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTI SUUNNITELMA (OAS) ISO- JA PIENI VATJUJÄRVI HAAPAVESI OSAYLEISKAAVA kaava-alueen sijainti OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTI SUUNNITELMA (OAS) 2.1.2013 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Maankäyttö- ja rakennuslain 63 :n mukaan

Lisätiedot

Janakkalan kunta Turenki 25.4.2014

Janakkalan kunta Turenki 25.4.2014 Janakkalan kunta Turenki 25.4.2014 1 Taimistotie Asemakaavan muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma ALUEEN SIJAINTI Alue sijaitsee Turengin keskustassa, Turengintien pohjoispuolella, rautatien molemmin

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MRL 63

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MRL 63 1 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MRL 63 KANKAANPÄÄN KAUPUNKI VENESJÄRVEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS 26.1.2016 OSAYLEISKAAVAN MUUTOS koskee Kankaanpään Venesjärven kylän tiloja 214-423-1-176 Hohkaranta,

Lisätiedot

ASIKKALAN KUNTA 29.5.2009. Kunnanhallitus VESIVEHMAAN OSAYLEISKAAVAN SUUNNITTELUN TAVOITTEITA

ASIKKALAN KUNTA 29.5.2009. Kunnanhallitus VESIVEHMAAN OSAYLEISKAAVAN SUUNNITTELUN TAVOITTEITA VESIVEHMAAN OSAYLEISKAAVAN SUUNNITTELUN TAVOITTEITA 1. Yleiset tavoitteet: Vesivehmaan kylään kohdistuvia yleisiä suunnittelun lähtökohtia ovat kulttuurimaiseman, rakennetun ympäristön sekä luonnonympäristön

Lisätiedot

TERVON KUNTA ALLAAN TILAN ASEMAKAAVA ( ) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA. 1 Hankekuvaus

TERVON KUNTA ALLAAN TILAN ASEMAKAAVA ( ) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA. 1 Hankekuvaus FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy Osallistumis- ja arviointisuunntelma 1 ( 6 ) TERVON KUNTA ALLAAN TILAN ASEMAKAAVA (844-411-7-1) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 Hankekuvaus Asemakaava koskee Tervon

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Alavuden kaupungin RITOLA 16. kaupunginosan kortteli 16005 ja siihen liittyvä suojaviheralue

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Alavuden kaupungin RITOLA 16. kaupunginosan kortteli 16005 ja siihen liittyvä suojaviheralue OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Alue Alavuden kaupungin RITOLA 16. kaupunginosan kortteli 16005 ja siihen liittyvä suojaviheralue / Ympäristöpalvelut 27.01.2015 2 1 n sisältö ja tarkoitus Maankäyttö-

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNKI 8. LIUHTARIN KAUPUNGINOSA ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS KORTTELI 849 OAS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 18.3.

LAPUAN KAUPUNKI 8. LIUHTARIN KAUPUNGINOSA ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS KORTTELI 849 OAS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 18.3. LAPUAN KAUPUNKI 8. LIUHTARIN KAUPUNGINOSA ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS KORTTELI 849 OAS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 18.3.2014 18.3.2014 Lapuan kaupunki Maankäyttö- ja kiinteistöosasto Poutuntie

Lisätiedot

HELSINGIN YLEISKAAVALUONNOKSEN KAUPALLISTEN VAIKUTUSTEN ARVIOINTI

HELSINGIN YLEISKAAVALUONNOKSEN KAUPALLISTEN VAIKUTUSTEN ARVIOINTI HELSINGIN YLEISKAAVALUONNOKSEN KAUPALLISTEN VAIKUTUSTEN ARVIOINTI TYÖOHJELMA Työn tausta Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastossa on käynnissä Helsingin uuden yleiskaavan laatiminen. Työn suunnittelua ohjaava

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 24.1.2013 luonnos OKKOSENRANTA ASEMAKAAVAN LAAJENNUS

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 24.1.2013 luonnos OKKOSENRANTA ASEMAKAAVAN LAAJENNUS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 24.1.2013 luonnos OKKOSENRANTA ASEMAKAAVAN LAAJENNUS Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on maankäyttö- ja rakennuslain (MRL 63 ) mukainen asiakirja, jossa kuvataan

Lisätiedot

ALAVIESKAN KUNTA Keskusta-alueen osayleiskaava

ALAVIESKAN KUNTA Keskusta-alueen osayleiskaava ALAVIESKAN KUNTA Keskusta-alueen osayleiskaava Kysely alueen asukkaille ja maanomistajille Hyvä asukas tai maanomistaja! Alavieskaan ollaan tekemässä keskusta-alueen osayleiskaavaa. Alueen kaavoitustarve

Lisätiedot

POHJASLAHDEN KYLÄOSAYLEISKAAVA Kyläyleiskaavoituksen koulutustilaisuus Lieksa Vuonislahti 6.-7.9. 2012 Sirkka Sortti Mänttä-Vilppulan kaupunki

POHJASLAHDEN KYLÄOSAYLEISKAAVA Kyläyleiskaavoituksen koulutustilaisuus Lieksa Vuonislahti 6.-7.9. 2012 Sirkka Sortti Mänttä-Vilppulan kaupunki POHJASLAHDEN KYLÄOSAYLEISKAAVA Kyläyleiskaavoituksen koulutustilaisuus Lieksa Vuonislahti 6.-7.9. 2012 Sirkka Sortti Mänttä-Vilppulan kaupunki POHJASLAHTI sijaitsee Pirkanmaalla Tarjanneveden rannalla

Lisätiedot

FCG Planeko Oy. Lapin liitto TUNTURI-LAPIN MAAKUNTAKAAVA KAUPAN SELVITYS 2592-D1959

FCG Planeko Oy. Lapin liitto TUNTURI-LAPIN MAAKUNTAKAAVA KAUPAN SELVITYS 2592-D1959 FCG Planeko Oy Lapin liitto TUNTURI-LAPIN MAAKUNTAKAAVA KAUPAN SELVITYS 2592-D1959 Loppuraportti 17.2.2009 Lapin liitto, FCG Planeko Oy 1 ALKUSANAT Tehtävänä oli laatia Tunturi-Lapin maakuntakaavatyötä

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 164-RAK1503 2 (9) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma kuvaa ranta-asemakaavan tavoitteet sekä sen, miten laatimis- ja suunnittelumenettely etenee. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma sisältää myös

Lisätiedot

TIIVISTELMÄ KYLÄKYSELYSTÄ SEKÄ KYLÄPÄIVYSTYKSESTÄ KANGASLAHTI

TIIVISTELMÄ KYLÄKYSELYSTÄ SEKÄ KYLÄPÄIVYSTYKSESTÄ KANGASLAHTI Kehittämisyhdistys Kalakukko ry RAKE-hanke Juankoskentie 7A 73500 Juankoski TIIVISTELMÄ KYLÄKYSELYSTÄ SEKÄ KYLÄPÄIVYSTYKSESTÄ KANGASLAHTI Kyselylomake postitettiin 13.2.2009 Kangaslahden kylän maanomistajille,

Lisätiedot

RakennuskeskusCentra Hämeenlinna. Kaupallinen selvitys 11.9.2011

RakennuskeskusCentra Hämeenlinna. Kaupallinen selvitys 11.9.2011 RakennuskeskusCentra Hämeenlinna Kaupallinen selvitys 11.9.2011 Sijainti ja saavutettavuus Hämeenlinna on Etelä-Suomen läänin pääkaupunki, joka sijaitsee Kanta-Hämeessä, valtatie 3 :n (Helsinki - Tampere

Lisätiedot

KYSELY. Hyvä asukas tai maanomistaja!

KYSELY. Hyvä asukas tai maanomistaja! Hyvä asukas tai maanomistaja! Haapaveden Vattukylälle on aloitettu osayleiskaavan päivitystyö. Alueella on voimassa oleva osayleiskaava, joka on hyväksytty vuonna 1996, ja lisäksi alueelle ulottuu Haapaveden

Lisätiedot

Mäntsälän maankäytön visio 2040 23.3.2010 Seppo Laakso, Kaupunkitutkimus TA Oy Kilpailukyky ja yritystoiminnan muutos

Mäntsälän maankäytön visio 2040 23.3.2010 Seppo Laakso, Kaupunkitutkimus TA Oy Kilpailukyky ja yritystoiminnan muutos Mäntsälän maankäytön visio 2040 23.3.2010 Seppo Laakso, Kaupunkitutkimus TA Oy Kilpailukyky ja yritystoiminnan muutos Mäntsälän muutos maaseutupitäjästä osaksi Helsingin seutua Mäntsälän yritystoiminta

Lisätiedot

Palveluverkot alue- ja yhdyskuntarakenteessa

Palveluverkot alue- ja yhdyskuntarakenteessa Palveluverkot alue- ja yhdyskuntarakenteessa 1.6.2015 Antti Rehunen Suomen ympäristökeskus SYKE Keskus- ja palveluverkko Keskusverkko muodostuu valtakunnantasolle sekä yhdyskuntarakennetasolle Valtakunnantasolla

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNGIN 17. ALANURMON KAUPUNGINOSAN ASEMA- KAAVAN LAAJENNUS, VIERULANPELTO

LAPUAN KAUPUNGIN 17. ALANURMON KAUPUNGINOSAN ASEMA- KAAVAN LAAJENNUS, VIERULANPELTO 1 LAPUAN KAUPUNKI LAPUAN KAUPUNGIN 17. ALANURMON KAUPUNGINOSAN ASEMA- KAAVAN LAAJENNUS, VIERULANPELTO OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Suunnitelman nimi ja suunnittelualue Suunnitelman nimi on ALANURMON

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNKI 11. KOSKIKYLÄN KAUPUNGINOSA

LAPUAN KAUPUNKI 11. KOSKIKYLÄN KAUPUNGINOSA LAPUAN KAUPUNKI 11. KOSKIKYLÄN KAUPUNGINOSA ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS HUHTALANTIE VÄLI KOULUKATU-TILHENTIE OAS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 5.10.2015 5.10.2015 Lapuan kaupunki Maankäyttö-

Lisätiedot

Muutokset vähittäiskaupan sääntelyyn

Muutokset vähittäiskaupan sääntelyyn Muutokset vähittäiskaupan sääntelyyn Touko Linjama Alueidenkäytönasiantuntija Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus POPELY / Touko Linjama / 21.9.2017 MRL 1.5.2017 saakka MRL 9 a luku: Vähittäiskauppaa koskevat

Lisätiedot

Kaupunkiseutujen toimialojen kasautuminen, YKR analyysi. Paavo Moilanen

Kaupunkiseutujen toimialojen kasautuminen, YKR analyysi. Paavo Moilanen Kaupunkiseutujen toimialojen kasautuminen, YKR analyysi Paavo Moilanen Kaupunkiseutujen kasautumisanalyysi Ydinalue = pienin alue/tila (250 m ruudut) jolle sijoittuu 90 % työntekijöistä Kasautumisluku

Lisätiedot

Poikkeamislupa osayleiskaavan osoittamasta maankäytöstä/reijo Ukura (MRL 137 ja 171-173 )

Poikkeamislupa osayleiskaavan osoittamasta maankäytöstä/reijo Ukura (MRL 137 ja 171-173 ) Kunnanhallitus 78 10.03.2014 Poikkeamislupa osayleiskaavan osoittamasta maankäytöstä/reijo Ukura (MRL 137 ja 171-173 ) 3389/11.111/2014 KHALL 78 Hakija Nimi Reijo Ukura Osoite Martikkalantie 42, 92320

Lisätiedot

Etelä-Savon seutukaava, joka on vahvistettu ympäristöministeriössä 18.12.2001, koskee koko suunnittelualuetta.

Etelä-Savon seutukaava, joka on vahvistettu ympäristöministeriössä 18.12.2001, koskee koko suunnittelualuetta. SULKAVAN KUNTA PARTALANSAAREN RANTAOSAYLEISKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Suunnittelualue Oikeusvaikutteinen osayleiskaava on tarkoitus laatia Sulkavan kunnan Partalansaaren ranta-alueille.

Lisätiedot

LIIKUNTAHALLIN ASEMAKAAVA (Valtatie 12:n rinnakkaistien asemakaavan muutos) OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA

LIIKUNTAHALLIN ASEMAKAAVA (Valtatie 12:n rinnakkaistien asemakaavan muutos) OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA LIIKUNTAHALLIN ASEMAKAAVA (Valtatie 12:n rinnakkaistien asemakaavan muutos) OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA Pälkäneen kunta 3.6.2015 LIIKUNTAHALLIN ASEMAKAAVA (Valtatie 12:n rinnakkaistien asemakaavan

Lisätiedot

LEMIN KUNTA ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN REMUSENTIEN ALUEELLA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA

LEMIN KUNTA ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN REMUSENTIEN ALUEELLA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA LEMIN KUNTA ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN REMUSENTIEN ALUEELLA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA 4.4.2016 LEMIN KUNTA Osallistumis- ja arviointisuunnitelma I SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 1 2 SUUNNITTELUALUEEN

Lisätiedot

KESKEISEN ALUEEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS, KOLMOSTIEN JA KYLPYLÄKADUN LIITTYMÄALUE

KESKEISEN ALUEEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS, KOLMOSTIEN JA KYLPYLÄKADUN LIITTYMÄALUE Liite 17 / Ymp.ltk 18.2.2014 / 25 KESKEISEN ALUEEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS, KOLMOSTIEN JA KYLPYLÄKADUN LIITTYMÄALUE OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 18.2.2014 tark. 16.12.2014 IKAALISTEN KAUPUNKI Kaavoitus-

Lisätiedot

VARSINAIS-SUOMEN TAAJAMIEN MAANKÄYTÖN, PALVELUIDEN JA LIIKENTEEN VAIHEMAAKUNTAKAAVA. Kaavoituksen ajankohtaispäivä 5.6.2014 Heikki Saarento

VARSINAIS-SUOMEN TAAJAMIEN MAANKÄYTÖN, PALVELUIDEN JA LIIKENTEEN VAIHEMAAKUNTAKAAVA. Kaavoituksen ajankohtaispäivä 5.6.2014 Heikki Saarento VARSINAIS-SUOMEN TAAJAMIEN MAANKÄYTÖN, PALVELUIDEN JA LIIKENTEEN VAIHEMAAKUNTAKAAVA Kaavoituksen ajankohtaispäivä 5.6.2014 Heikki Saarento Maakuntakaavatilanne Varsinais-Suomessa on voimassa seutukunnittain

Lisätiedot

FCG Planeko Oy Kittilä kirkonkylän osayleiskaava 1 (5) Rakennemallit

FCG Planeko Oy Kittilä kirkonkylän osayleiskaava 1 (5) Rakennemallit FCG Planeko Oy Kittilä kirkonkylän osayleiskaava 1 (5) Rakennemallit 18.3.29 1 RAKENNEMALLIT 1.1 YLEISTÄ Rakennemalleilla tutkitaan aluerakenteen osien keskinäistä vuorovaikutusta, yhdistelmien toimintaa

Lisätiedot

Porvoo, Kuninkaanportin ja Eestinmäen kaavaalue, liikenteelliset tarkastelut

Porvoo, Kuninkaanportin ja Eestinmäen kaavaalue, liikenteelliset tarkastelut Matti Keränen Trafix Oy 22.8.2011 Porvoo, Kuninkaanportin ja Eestinmäen kaavaalue, liikenteelliset tarkastelut Tehtävän kuvaus Tässä muistiossa tarkastellaan Porvoon Kuninkaanportin ja Eestinmäen kaavaalueiden

Lisätiedot

Ongelmanratkaisu. Kaupan suuryksiköt. 3.12.2008 Kestävä yhdyskunta -seminaari

Ongelmanratkaisu. Kaupan suuryksiköt. 3.12.2008 Kestävä yhdyskunta -seminaari Ongelmanratkaisu Kaupan suuryksiköt Ryhmä Oulun luonnonsuojeluyhdistys On koonnut taustamateriaalin On laatinut ongelmanratkaisun kysymykset Ryhmä Oulun seudun kunnallispoliitikkoja On laatinut vastaukset

Lisätiedot