PERHEHOITOTYÖN MALLIN KEHITTÄMINEN TUKIASUMISPROJEKTIN MIELENTERVEYSKUNTOUTUJILLE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PERHEHOITOTYÖN MALLIN KEHITTÄMINEN TUKIASUMISPROJEKTIN MIELENTERVEYSKUNTOUTUJILLE"

Transkriptio

1 PERHEHOITOTYÖN MALLIN KEHITTÄMINEN TUKIASUMISPROJEKTIN MIELENTERVEYSKUNTOUTUJILLE Lilli Snellman Opinnäytetyö, syksy 2008 Diakonia-ammattikorkeakoulu, Diak, Etelä Helsinki Terveyden edistämisen koulutusohjelma Sairaanhoitaja (YAMK)

2 TIIVISTELMÄ Snellman Lilli. Perhehoitotyön mallin kehittäminen tukiasumisprojektin mielenterveyskuntoutujille. Helsinki syksy 2009, 70 sivua, 7 liitettä. Diakonia-ammattikorkeakoulu. DIAK etelä, Helsinki. Sosiaali- ja terveysalan ylempi ammattikorkeakoulututkinto. Terveyden edistämisen koulutusohjelma. Sairaanhoitaja (YAMK). Mielenterveysyhdistys Kaippari ry:n ja Karjaan kaupungin tukiasumisprojektin mielenterveyskuntoutujien kuntoutussuunnitelman rinnalle kehitettiin perhehoitotyön malli. Perehtymällä yhdessä ASPA-ohjaajien kanssa psykoedukatiivisen hoidon malliin löysimme sieltä käytännön työtä tukevia työkaluja. Valituissa työkaluissa mahdollistuu myös omaisen osallisuus kuntoutujan tukemiseen. Omainen itse tulee myös huomioiduksi ja tietoiseksi kuntoutujan sairaudesta ja tukiasumiseen liittyvistä tukitoimista. Prosessin aikana valittiin tukiasumisprojektin asumispalveluohjaajille (ASPA-ohjaajille) psykoedukatiivisesta perhehoitotyöstä työkaluja perhetyönmallin toteutuksen tueksi. Osatavoitteeksi muotoutui prosessin aikana ohjaajien itseohjautuvuus. Opinnäytetyö toteutettiin toimintatutkimuksena. Teoreettisena taustana oli psykoedukatiivinen perhehoitotyö. Menetelmänä käytettiin teemahaastattelua ja osallistuvaa havainnointia. Välineinä olivat kehittämiskokoukset, tutkimuspäiväkirja ja psykoedukaation työkirja. Prosessin aikana määriteltiin psykoedukatiivinen perhehoitotyö ja sen menetelmistä avattiin tutustumisvaihe ja asiakkaan varhaiset varomerkit. Analyysissa kiteytettiin toimintatutkimusprosessin ja perhehoitotyönmallin kehittyminen opinnäytetyön aikana. Prosessin konkreettinen tulos oli perhehoitotyön malli. Perhehoitotyön mallia ei kokeiltu käytännössä prosessin aikana. Keskeisin tulos oli perhekeskeisen ajattelutavan juurtuminen tukiasumisprojektista vastaavan henkilökunnan hoitoideologiaan; tapaan puhua, suunnitella ja toteuttaa työtä. Perhehoitotyönmallin työkaluiksi valittiin verkostokartta, kysymykset sairastuneelle ja omaisille sekä varhaiset varomerkit-liite. Jatkosuunnitelmana on perhehoitotyönmallin toteutus, seuranta, arviointi ja kehittäminen kokemusten perusteella. Asiasanat: tukiasuminen, psykoedukatiivinen perhehoitotyö.

3 ABSTRACT Snellman, Lilli: Development of family nursing model for patients in mental health rehabilitation in the supported dwelling project. Helsinki, autumn pages,7 appendices. Diaconia University of Applied Sciences. DIAK South, Helsinki unit. Higher Polytechnic Degree in Master of Health Care. Health Promotion Education Program. Nurse. Master of Health Care. In addition to the rehabilitation plan of patients in mental health rehabilitation in the supported dwelling project of the Mental Health Association Kaippari ry. and the city of Karjaa was developed a model for family nursing. During the process were selected tools from psycho-educative family nursing for support of implementation of family nursing model for dwelling service instructors (ASPA instructors) of the supported dwelling project. During the project as a contributory objective was formed the self-controllability of instructors. Thesis was carried out as an action research. As theoretical background was psychoeducative family nursing. Methods used were thematic interview and participating observation. Tools were development meetings, research diary and psycho-educative workbook. During the process was defined psycho-educative family nursing and from its methods were opened familiarization stage and client's early warning signs. In the analysis was crystallized development of the action research process and family nursing model during the work on the thesis. The concrete result of the process was a model for family nursing. The model for family nursing was not experimented in practice during the process. The most essential result was that the family-centred way of thinking became rooted in the nursing ideology of the personnel responsible for supported dwelling project: in the way of talking, planning and carrying out the work. Network map, questions to the patient and family members and appendix of early warning signs were selected as tools for the family nursing model. Further plan is implementation, follow-up, assessment and development of family nursing model on the basis of experiences. Keywords: supported dwelling, psycho-educative family nursing

4 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO OPINNÄYTETTYÖN TAVOITTEET JA TARKOITUS OPINNÄYTETYÖN TOIMIJAT JA YHTEISTYÖRYHMÄT TUKIASUMINEN Tukiasuminen Tukiasuminen mielenterveysyhdistys Kaippari ry:n tukiasumisprojektissa PSYKOEDUKATIIVINEN PERHEHOITOTYÖ Psykoedukatiivisen perhetyön pääperiaatteet Psykoedukatiivisen hoidon malli Tutustumisvaihe ja valitut työkalut METODOLOGISET VALINNAT Toimintatutkimus Toimija-tutkija Toimintatutkimussykliin kerätty tutkimusaineisto Teemahaastattelu Havainnointi eli observointi Tutkimuspäiväkirja, kehittämiskokoukset ja psykoedukaation päiväkirja TOIMINTATUTKIMUSSYKLIN ETENEMINEN PERHEHOITOTYÖNMALLIN KEHITTÄMISESSÄ TUTKIMUSETIIKKA POHDINTA JATKOSUUNNITELMA...54 LÄHTEET...55 LIITE 1 TUKIASUMISPROJEKTI-ESITE...60 LIITE 2 TUKIASUMISPROJEKTIN KUNTOUTUSSUUNNITELMA...61 LIITE 3 TUKIASUMISPALVELUN ASIAKKAAN KUNTOUSSUUNNITELMAN ARVIOINTILOMAKE...64 LIITE 4 VERKOSTOKARTTA...67 LIITE 5 SAIRAUDEN VARHAISET VAROMERKIT...68 LIITE 6 KYSYMYKSET KUNTOTUTETTAVAN HENKILÖKOHTAISEEN HAASTATTELUUN...69 LIITE 7 KYSYMYSEHDOTUKSIA KUNTOUTUJAN LÄHEISEN HENKILÖ- KOHTAISEEN HAASTATTELUUN...70

5 1 JOHDANTO Viimeisen 20 vuoden aikana psykiatrisessa hoitojärjestelmässä on tapahtunut suuria muutoksia. Psykiatrisia sairaalapaikkoja vähennettiin 1980-luvulla ja siirryttiin yhä enemmän avohoitoon. Vuonna 1980 Suomessa oli noin psykiatrista sairaalapaikkaa ja vuonna 1992 niistä oli jäljellä noin Nyt aikuisille tarkoitettuja psykiatrisia sairaalapaikkoja on noin Hoitoaikojen lyhentymisestä sairaaloissa on seurannut se, että potilaat palaavat takaisin omaistensa ja läheistensä pariin entistä nopeammin. Omaisten vastuu läheisensä hyvinvoinnista ja arjen sujumisesta on lisääntynyt, kun avohoidon resursseja ei ole kyetty lisäämään samassa tahdissa sairaalapaikkojen vähenemisen kanssa. Useimmat omaiset ovat joutuneet uuteen tilanteeseen ilman tarvittavia tietoja, taitoja ja tukea. Lähes 60 prosenttia mielenterveyskuntoutujien omaisista kokee kuormittuneisuutta. Noin prosenttia omaisista on niin kuormittuneita, että heidän hyvinvointinsa on vaarantunut. (Eija Stengård 2005). Omaiset ja läheiset tarvitsevat tietoa sairaudesta, oireista ja hoidosta sekä tukea ja apua voidakseen omalta osaltaan tukea ja auttaa kuntoutujaa. Esimerkkinä tällaisesta toiminnasta on perheille annettava psykoedukaatio eli psykokoulutuksellinen työ. (STM, 2007) Psykoedukatiivinen perhehoitotyö sopii toteutettavaksi työskenneltäessä psykoosiasiakkaiden ja mielialahäiriöistä kärsivien ja heidän perheidensä kanssa. Se on vuorovaikutuksellinen prosessi, mikä sisältää kognitiivista työskentelyä, sosiaalisten taitojen harjoittelua ja tunteiden käsittelyä. Psykoedukaatio on hyvä työväline, jonka avulla voidaan lisätä tietoa ja ymmärrystä sairastumisesta sekä vahvistaa potilaan selviytymiskeinoja yhdessä perheen kanssa (Kuipers, Lef & Lam 1998, ; Koskisuu& Kulola, 2005, 5-7).

6 6 Tämän opinnäytetyön kontekstina on mielenterveysyhdistys Kaippari ry:n ja Karjaan kaupungin yhteinen tukiasumisprojekti mielenterveyskuntoutujille. Tarpeena opinnäytetyölle oli Mielenterveysyhdistys Kaippari ry:n halu kehittää tukiasumisprojektin perhehoitotyötä Tavoitteena oli kehittää omaiset huomioiva perhehoitotyön malli tukiasumisprojektin kuntoutussuunnitelman rinnalle ja löytää asumispalveluohjaajille (ASPA-ohjaajille) työkaluja psykoedukatiivisesta perhehoitotyöstä. Mielenterveysyhdistys Kaippari ry:n tukiasumisprojektissa oli 12 mielenterveyskuntoutujaa, iältään vuotiaita. Joukossa oli kahdeksan miestä ja neljä naista. Tukiasuminen tapahtuu omassa tai vuokra-asunnossa ja siihen sisältyy ASPAohjaajien päivittäinen tuki ja yksilöllinen kuntoutussuunnitelma. Opinnäytetyö oli toimintatutkimuksellinen prosessi. Menetelmänä käytin teemahaastattelua ja osallistuvaa havainnointia. Mallin kehittäminen tapahtui kehittämiskokouksissa tukiasumisprojektin työntekijöiden kanssa. Välineinä käytin tutkimuspäiväkirjaa ja psykoedukaation työkirjaa. Kehittämisprosessi alkoi joulukuussa 2008 ja loppuarviointi tapahtui suullisesti syksyllä 2008.

7 7 2 OPINNÄYTETYÖN TAVOITTEET JA TARKOITUS Opinäytetyön tavoitteena oli: Kehittää perhehoitotyön malli Mielenterveysyhdistys Kaippari ry:n ja Karjaan kaupungin tukiasumisprojektin mielenterveyskuntoutujille Osatavoitteeksi muotoutui asumispalveluohjaajien (ASPA-ohjaajien) itseohjautuvuus kehittämiskokouksissa Opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää yhdistyksen tukiasumistoimintaan perhetyön malli, mistä ASPA-ohjaajat saavat tietoa, tukea ja käytännön työkaluja toimintaansa mielenterveyskuntoutujan ja heidän omaisten kanssa. Tarkoituksena on, että harjoittelemalla ja käyttämällä yhdessä valittuja työkaluja ASPA-ohjaajat oppivat huomioimaan omaisen osana kuntoutusta ja omaisten tieto kuntoutujan hoidosta lisääntyy ja kuormittavuus vähenee. Toivon, että yhdessä kehitetty malli tulisi vakiintuneeksi työkaluksi kuntoutujan kuntoutussuunnitelmaan ja perhehoitotyö miellettäisiin voimavarana työssä, missä omainen ei ole automaattisesti osallistunut yksilön hoitoprosessiin.

8 8 3 OPINNÄYTETYÖN TOIMIJAT JA YHTEISTYÖRYHMÄT Opinnäytetyön teema alkoi kehittyä yhteisessä moniammatillisessa verkostokokouksessa syyskuussa 2007, missä tiedotin olevani käytettävissä perhehoitotyöhön liittyvissä kehittämis- tai arviointitoiminnoissa. Mielenterveysyhdistys Kaippari ry:n tukiasumisprojektin projektivastaava ilmoitti yhdistyksen olevan kiinnostuneen ja sovimme tapaamisen. Suunnittelukokouksessa projektivastaava ja minä verkostotyöntekijänä (seurakunnan diakoniatyöntekijä) päätimme aloittaa kehittämään perhehoitotyön mallia yhdessä tukiasumisprojektin ASPA-ohjaajien kanssa. Kohderyhmänä mallille oli tukiasumisprojektin mielenterveyskuntoutujat ja heidän omaisensa. Tukiasumisprojekti mielenterveyskuntoutujille oli aloittanut toimintansa 2006 kaupungin tarpeesta ostaa ostopalveluna tukiasumistoimintaa yhdistykseltä. Yhdistys oli käynnistänyt toiminnan aluksi yhdellä ASPA-ohjaajalla. Toiminnan laajetessa oli palkattu toinen ASPAohjaaja. Mielenterveyskuntoutujia oli projektissa kehittämiskokousten alkaessa syksyllä 2007 kaksitoista, joista kahdeksan miehiä ja neljä naisia Osalla kuntoutujilla oli kaksoisdiagnoosi. Kaksoisdiagnoosikuntoutujalla tarkoitetaan skitsofreniaa sairastavaa henkilöä, joka käyttää alkoholia tai muita psykostimulantteja, kärsii voimakkaista harhoista, on usein itsemurha-ajatuksia tai tekoja, aggressiivisuutta ja asumiseen liittyviä ongelmia (Sosiaali-ja terveysministeriö 2002). Kuntoutujat olivat aikuisia, iältään vuotiaita. Mielenterveyskuntoutujat tulivat tukiasumisprojektin piiriin laitoshoidosta tai hoitokodista. Kaupungin sosiaaliviraston johtava sosiaalityöntekijä valitsi kuntoutujat tukiasumisprojektiin. Kuntoutettavan kanssa tehtiin ennen tukiasumisprojektiin siirtymistä kuntoutussuunnitelma sosiaalivirastossa. Läsnä olivat kuntoutuja, johtava sosiaalityöntekijä, ASPA-ohjaajat ja mahdollisesti omainen. Kuntoutussuunnitelma tuli käytäntöön tukiasumisprojektiin vuoden 2008 alussa. ASPA-ohjaajia on kaksi ja he tekevät pääosin työtä yksin kuntoutujan kanssa. Parityönä he

9 9 kohtaavat kuntoutujan kotikäynnillä silloin, jos uhkana on kuntoutujan arvaamaton käytös. ASPA-ohjaajien toimenkuvaan kuuluu kuntoutettavan ohjaus, seuranta ja tukeminen niin, että kotona asuminen mahdollistuu. Käytännössä ASPA-ohjaajat käyvät yhdessä kuntoutettavan kanssa esim. kaupassa ja eri virastoissa ASPA- ohjaaja ja kuntoutettava rakentavat yhdessä mielekkään päiväohjelman ja sosiaalisen verkoston. ASPA-ohjaajat ovat yhteydessä hoitaviin tahoihin, kuten lääkäriin ja terapeutteihin. ASPA-ohjaajat ovat tavanneet kuntoutettavien omaisia kuntoutussuunnitelmaa laadittaessa sosiaalivirastossa tai kotikäynnillä. Varsinaista perhehoitotyötä ei oltu yhdistyksen tukiasumistoiminnassa toteutettu aikaisemmin, sillä toiminta oli uutta ja kaikki voimavarat oli keskitetty itse toiminnan suorittamiseen eli käytännön työhön. Toiminnan nyt ollessa vakiintuneempaa oli aikaa ja tilaa pohtia sen kehittämistä. ASPA-ohjaajat olivat huomioineet omaisten voimavarojen vähyyden tukea kuntoutujaa ja myös ristiriitoja mitä omaisen käytös herätti kuntoutujassa. Opinnäytetyön tavoitteena oli myös huomioida perhehoitotyön mallin kehittämisessä mielenterveyskuntoutujan omaiset. Omaisella tarkoitetaan yleensä oman perheen jäsentä tai lähisukulaista. Omaiskäsite kattaa oman perheen jäsenet: vanhemmat, lapset ja isovanhemmat, lasten puolisot, lastenlapset ja muut ihmiset jotka asuvat pysyvästi heidän kanssaan. Samoin käsitteen piiriin kuuluvat sukulaiset, jotka polveutuvat yhteisistä esivanhemmista sekä heidän puolisonsa. Myös hyvin läheiset ystävät voidaan katsoa kuuluvaksi laajan omaiskäsitteen piiriin. Perheen ja suvun muodostamat verkostot ovat yhä kattavia Suomessa. (Gothóni, 1991, 14.) Tukiasumisprojektin mielenterveyskuntoutujien omaisista osa asui toisella paikkakunnalla tai toisessa maassa tai suhteet omaisiin olivat katkenneet. Omat lapset, jos niitä oli, olivat jo aikuisia. Niille kuntoutujille joilla perheen ja suvun verkostoa ei ollut, oli tavoitteena luoda lähiverkostoa esim. SPR:n ja seurakunnan ystäväpalvelutoiminnan kautta saadun tukihenkilön avulla. Tukiasumisprojektin projektivastaava vastaa tukiasumisen toiminnasta yhdistyksessä, sen

10 10 kehittämisestä, raportoinnista ja markkinoinnista. Projektivastaava toimii myös työnohjaajana ASPA ohjaajille. Seurakunnan diakoniatyöntekijänä olin verkostotyöntekijä yhdistykselle, ASPA -ohjaajille ja kuntoutettaville. Diakoniatyöntekijänä kohtasin kuntoutujat käytännössä kotikäynneillä, seurakunnan ryhmä- ja leiritoiminnassa, avoimien ovien kohtaamispaikoissa ja diakoniavastaanotolla. Tämän opinnäytetyön prosessin aikana tapasimme projektivastaavan ja ASPA-ohjaajien kanssa säännöllisesti yhdistyksen tiloissa kehittämiskokouksissa Billnäsissä, Pohjan kunnassa.

11 11 4 TUKIASUMINEN 4.1 Tukiasuminen Tukiasumisen mallien ja tukiasumistyön tietynlainen epämääräisyys ja niiden selkiyttämisen tai kehittämisen tarve on ollut toistuva, aika ajoin uudelleen esiin noussut teema viimeisten 20 vuoden ajan. Juha Kaakinen (1988, 93) näki jo 1980-luvulla toiminnan ongelmiksi toisaalta vaikeudet jatkoasumisen järjestämisessä eli normaalin vuokra-asunnon saamisessa sekä toisaalta sen, että tukiasuminen nähtiin liiaksi asuttamistoimintana eikä tuen antamiseen ollut riittävästi resursseja. Viimeisten parinkymmenen vuoden aikana asumispalvelujen (myös tukiasumisen) kehitykseen on asunnottomuuskysymyksen ohella vaikuttanut hoitoideologian muutos. Laitoskeskeisen sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän purkaminen edellytti asumispalvelujen ja erilaisten tukipalvelujen järjestämistä. Näitä tarvitsivat niin huonokuntoiset vanhukset kuin laitoksista kotiutettavat mielenterveysongelmista kärsivät ja kehitysvammaiset henkilötkin. (Haapola 2005, 18) Stakesin mielenterveysryhmä toteutti vuosina kolmivuotisen MERTTUtutkimushankkeen työikäisen väestön mielenterveyspalveluiden vaikuttavuudesta. Tutkimushanke kartoitti kuntien mielenterveyspalveluita ja analysoi alueellista mielenterveyspalveluiden tarjontaa. Hanke arvioi eri palvelurakenteiden vaikutusta kuntalaisten mielenterveyteen. (emt.) Hanke osoitti, että psykiatrisen sairaalahoidon korvaaminen avohoidolla Suomessa on suurelta osin ollut onnistunutta. Psykiatrisen sairaalahoitojakson jälkeiset itsemurhat ovat vähentyneet sairaalahoitojaksojen lyhentymisestä huolimatta. Hanke osoitti myös, että

12 12 mielenterveyspalveluiden rakennemuutos on edelleen kesken. Monissa kunnissa palvelutarjonta rajoittuu psykiatriseen sairaalahoitoon ja ajanvarausvastaanottoon (Stakes, 2007). Ala-arvoiset asumisolot ovat kytköksissä mielenterveyden ongelmiin. Thomsonin analyysissä, joka tehtiin 18:sta eri tutkimuksesta, todettiin asumisoloja parantavilla toimenpiteillä olleen vaikutusta myös mielenterveyteen. (Thomson ym. 2001) Tehtyjen parannusten jälkeen asukkaat raportoivat mielenterveyden kohentuneen sekä osallistumisen lisääntyneen. Yksi tutkimuksista osoitti mielen hyvinvoinnin lisääntyvän sitä enemmän, mitä suurempia parannuksia asumisoloihin tehtiin (Haapola 2005, 20) Mielenterveyslain (1116/1990) mukaan tuki- ja palveluasuminen kuuluvat osaksi mielenterveyshäiriöitä sairastavien henkilöiden lääkinnälliseen ja sosiaaliseen kuntoutukseen. Lain mukaan tuki- ja palveluasuminen järjestetään kunnan terveyskeskuksen ja sosiaalitoimen yhteistyönä. Sosiaalihuoltolain (710/1982) mukaan asumispalveluilla tarkoitetaan tuki- ja palveluasumisen järjestämistä henkilöille, jotka erityisestä syystä tarvitsevat apua tai tukea asunnon tai asumisensa järjestämisessä. (Salo & Kallinen 2007, 25 26) Riitta Poteri (1997, 8 10) on todennut osuvasti, että tukiasuminen on yhtä aikaa asuntopolitiikkaa ja sosiaalihuoltoa. Siinä on kyse asunnon järjestämisestä henkilölle, jonka pääongelma ei ole asunnottomuus vaan esimerkiksi mielenterveydenhäiriö, päihteiden käyttö tai muu poikkeavuus tai asosiaalisuus, joka aiheuttaa asunnottomuuden tai asunnon tarpeen. Asumispalvelusäätiö ASPA:n asumispalvelupäällikkö Raija Mansikkamäen (2003) mukaan tukiasumisen keskeisiä elementtejä ovat sujuva arki, turvattu toimeentulo ja mielekäs tekeminen. Siihen kuuluvat päivittäiset toimet, liikkuminen ja asiointi, aktiviteetit päivällä sekä sosiaaliset suhteet, vapaa-aika ja harrasteet. Asumisen onnistumiseen vaikuttavat hänen mielestään tuen joustavuus, asukkaan oikeus yksityisyyteen, vuorovaikutuksen aitous niin, että asukas kokee tulevansa kuulluksi, asukkaan voimaantuminen eli tietoisuus omasta tilasta ja mahdollisuus vaikuttaa siihen sekä asunnon ja tuen pysyvyys. Työntekijää

13 13 tarvitaan Mansikkamäen mukaan välittäjäksi, ei terapeutiksi. (Haapola, 2005, ) Pitkäsen, Rissasen ja Mattilan (2004) mukaan tukiasuminen on omatoimista suoriutumista tukeva ja kuntoutumista edistävä asumismuoto, joka perustuu päävuokralaissuhteeseen. Tukiasunnot ovat sosiaalitoimen tai yksityisen palveluntarjoajan tuottamia asuntoja henkilöille, jotka tarvitsevat tilapäistä tai pitkäaikaista tukea siirtyäkseen myöhemmin itsenäiseen asumiseen. Tukiasunnossa asuvalla on ammatillinen tai vapaaehtoinen tukihenkilö, joka tapaa tukiasunnossa asuvaa toistuvasti pitemmän ajanjakson. (Pitkänen ym. 2004, 12.) Riitta Granfelt kuvaa tukiasumisen kirjoa tai ääripäitä seuraavasti: Rakenteellisesti tukiasumisessa on kyse joko tavallisesta vuokra-asumisesta, johon on liitetty, enemmän tai vähemmän, suunniteltu tukiohjelma tai erityisestä asumismuodosta, joka on perustettu, rakennettu ja suunniteltu tarjoamaan tuen ja asumisenkokonaisuus, usein tietylle asiakasryhmälle... Ensimmäisessä vaihtoehdossa asuminen on mahdollistamassa kuntoutumista, jota yksilöllisesti rakennettu sosiaalinen verkosto toteuttaa, jälkimmäisessä asuminen itsessään on rakennettu kuntouttavaksi. (Granfelt 2003b, 30.) Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirastojen Mielenterveyspalveluprojektin (2004) laatimissa laatukriteereissä asumispalvelut jaetaan kuntouttavaan asumiseen, tukiasumiseen ja palveluasumiseen. Niiden sisällöt määritellään seuraavasti: Kuntouttavilla asumispalveluilla tarkoitetaan eriasteisesti tuetuista asumisyksiköistä ja niiden tukipalveluista muodostuvaa kokonaisuutta. Kuntouttavien asumispalvelujen tavoitteena on asiakkaiden suunnitelmallinen valmentaminen selviytymään avohoidossa mahdollisimman itsenäisesti. Kuntoutuksen päämäärä on asiakkaan asuminen yksilöllisistä edellytyksistä riippuen joko kotihoidossa tai eriasteisesti tuetussa tuki tai palveluasumisessa. Kuntouttava asumispalvelu voi sisältää mm. arkielämän taitojen harjoittelemista, sairauden ja sen oireiden hallitsemista, vuorovaikutustaitojen harjoittelemista, erilaisiin toiminnallisiin ryhmiin ja päivä- tai työtoimintoihin osallistumista. Kuntouttava asuminen sisältää myös psykiatrista hoidollista tukea.

14 14 Tukiasuminen on omatoimista suoriutumista tukeva asumismuoto henkilöille, jotka tarvitsevat kuntouttavaa tai muuta tukea itsenäisen asumisen mahdollistamiseksi. Asiakkaita tuetaan ja ohjataan kotikäynneillä arkitoiminnoissa ja elämänhallinnassa. Tuki voi olla päivittäistä tai harvemmin tapahtuvaa tukea. Asiakkaat asuvat itsenäisessä asunnossa tai soluasunnossa. Tukiasumisen piirissä olevat asiakkaat voivat kuulua myös kotihoidon palvelujen piiriin. Palveluasuminen on asumismuoto, jossa asiakkaat saavat päivittäistä tai ympärivuorokautista tukea, apua ja palveluja omatoimisen suoriutumisen mahdollistamiseksi. Palveluasumisen piirissä olevat asiakkaat asuvat palvelutaloissa tai asumisyksiköissä sijaitsevissa joko omissa tai ryhmäasunnoissa. Palvelun antamisesta vastaa asumisyksikön henkilökunta. Palveluasuminen sisältää kaksi tasoa: tuettu palveluasuminen ja tehostetusti tuettu palveluasuminen. Stakesin valmistelemassa esityksessä Mielenterveyskuntoutujien asumispalvelujen laatusuositukseksi (luonnos 15 / ) asumispalvelut jaetaan pääosin Helsingin kaupungin työryhmän jäsennystä noudattaen kolmeen tasoon, joita ovat tuettu asuminen, kuntouttava palveluasuminen ja tehostettu palveluasuminen ( Haapola, 2005, 19-20). Tuetulla asumisella tarkoitetaan asiakirjassa säännöllistä, yhteistyösopimukseen perustuvaa kuntoutujan kotona tai tukiasunnossa toteutettavaa mielenterveyskuntoutusta yhteistyössä kuntoutujan omaisten ja läheisten kanssa. Käsite kattaa siten sekä varsinaisen tukiasumisen että kotikuntoutuksen. Stakesin esityksen vahvuutena on asian toiminnallisen puolen korostaminen. Sen pulmana taas on se, että tuetun asumisen ja sen yläkäsitteen, asumispalvelujen, piiri laajenee määritelmässä huomattavasti ohi sen, mitä sosiaalihuoltolaissa alun perin tarkoitettiin. Asumispalveluihin luettaisiin sen mukaisesti varsinaisen erityisasumisen järjestämisen ohella myös avohoidossa toteutettava mielenterveyskuntoutus silloin, kun sitä ei toteuteta toimistossa vaan viedään asiakkaan kotiin. Asumispalvelujen käsite hämärtyy näin entisestään (emt.) Kotikuntoutus tarkoittaa henkilön omaan kotiin tuotua asumiskuntoutusta. Tämän tarkoituksena on auttaa henkilöä selviytymään omassa kodissaan; usein kotikuntoutuksen aloittamisen lähtökohtana on ollut pärjäämättömyyden ja turvattomuuden laukaisema

15 15 sairaalakierre. Kotikuntoutus, kuntoutuskodit ja palveluasunnot ovat toisiaan täydentäviä palveluja.(stakes 2002) Tehostettu palveluasuminen tapahtuu esim. palvelutaloissa, joissa on henkilökunta paikalla ympäri vuorokauden. Palvelutalossa asiakkailla on käytössään huoneistot. (emt.) 4.2 Tukiasuminen mielenterveysyhdistys Kaippari ry:n tukiasumisprojektissa Karjaalla ja sen lähikunnissa ei ole toiminut erikoissairaanhoidon alaisia kuntoutuskoteja laitoksista kotiutuville mielenterveyskuntoutujille. Usein jo laitoshoidosta kotiutuneet mielenterveystyön asiakkaat ovat joutuneet psyykkisen kunnon heiketessä takaisin osastohoitoon. Mielenterveystoimiston tarjoama palvelu ei ole ollut riittävä tukitoimi. Kuntoutujan verkostoista ja omasta aktiivisuudesta riippuen esim. kuntouttava työtoiminta Mielenterveysyhdistys Kaippari ry:llä tai käynnit avoimen kohtaamisen paikassa ovat toimineet ennaltaehkäisijänä laitoshoitoon. Paluu osastohoitoon on ollut laitostavaa, paranemisprosessia hidastavaa ja ennen kaikkea omanarvontunnetta alentavaa. Lisäksi laitoshoito on kallis hoitomuoto. Karjaan kaupungin ja mielenterveysyhdistys Kaippari ry:n tukiasumisprojekti mielenterveyskuntoutujille käynnistettiin (2006) todelliseen tarpeeseen. Kaupunki ostaa ostopalveluna tukiasumistoimintaa yhdistykseltä. Tukiasumisprojektin aikana yksityisiä hoitokoteja on perustettu Karjaalle kolme ja niiden palveluja on hyödynnetty myös tukiasumisprojektissa esim. ohjaajien kesälomien aikana. (projektivastaava Anne Huolmanin haastattelu) Mielenterveysyhdistys Kaippari ry:n tukiasumisprojektin asumispalvelu on tuettua asumista, mikä pitää sisällään tukiasumisen ja kotikuntoutuksen käsitteet. Mielenterveysyhdistys Kaippari ry:n tukiasumisprojektin tuettu asuminen on omatoimista suoriutumista tukeva ja kuntoutumista edistävä asumismuoto. Tukiasuminen tapahtuu päävuokralaissuhteessa kaupungilta vuokratussa asunnossa tai omistusasunnossa.

16 16 Kaupungilla ei ole erikseen tukiasumiskiintiötä, vaan asunnot vuokrataan normaalista vuokrakannasta eri vuokra-asuntoalueilta. Palvelu, mihin liittyy ammatillinen tukihenkilö ja yksilöllinen kuntoutussuunnitelma on tuotu kuntoutujan kotiin. Tarpeena palvelulle on ollut kuntoutujan pärjäämättömyyden ja turvattomuuden laukaisema sairaalakierre. Ammatillinen tukihenkilö, ASPA-ohjaaja tapaa kuntoutujaa säännöllisesti. Yksilöllisesti laadittu kuntoutussuunnitelma ja sen ympärille rakennettu sosiaalinen verkosto kuuluvat myös yhdistyksen tukiasumispalvelun sisältöön. ASPA-ohjaajilla on läheinen ja tiivis hoitosuhde kuntoutettaviin. ASPA-ohjaajien toimenkuvana on valvoa, ohjata ja tukea tukiasukkaita, niin, että kuntoutujan kotona asuminen on mahdollista. ASPA-ohjaajat käyvät kuntoutujan kotona säännöllisesti ja ovat myös puhelimitse tavoitettavissa työaikana. Viikonloppuisin ASPA-ohjaajan palvelut eivät ole käytössä. Tukiasumisprojektin aikana ( ) on todettu mielenterveyskuntoutujien ja kaksoisdiagnoosikuntoutujien hyötyneen palvelusta. Sairaalapäivät ovat vähentyneet ja ohjaajat ovat havainneet kuntoutujien elämänlaadun parantuneen. Mielekäs päivärytmi on tuonut elämään uusia sosiaalisia suhteita ja omassa kodissa asuminen on lisännyt itsenäistymistä (Projektivastaava Anne Huolmanin haastattelu). Ilkka Haapola on tutkinut Päijät-Hämeen sosiaalipsykiatrisen säätiön tuettua asumista (2005) ja tutkimuksessa 34 % vastaajista nimesi tärkeimmäksi tahoksi, jolta hän saa apua ja tukea elämässä, oman äitinsä ja jonkun muun lähiomaisen. 14 %:lle vastaajista tärkein taho oli avopuoliso tai seurustelukumppani, ja 21 %:lle vastaajalle ystävä (tai ystävät). 17 % vastaajista listasi tärkeimpien avun lähteidensä joukkoon sosiaalipsykiatrisen säätiön (useimmin asukasohjaajan), 10 % vastaajista mainitsi puolestaan mielenterveystoimiston (eli nykyiseltä nimeltään psykiatrian aluepoliklinikan). Haapolan tutkimuksen perusteella lähiomaisen, ystävän, yhteisön ja ASPA-ohjaajan merkitys tuetussa asumisessa on merkittävä ja tukee psykoedukatiivisen perhehoitotyön toteutumista. (Haapola, 2005, 36.) Psykoedukaation tutkimukset tukevat Mielenterveysyhdistys Kaippari ry:n tukiasumispro-

17 17 jektin tavoitteita vähentää mielenterveyskuntoutujan sairaalahoidon tarvetta ja mahdollistaa kotona asuminen. Psykoedukaatiossa on runsaasti ASPA-ohjaajien työnkuvaa (liite 1) ja omaisia tukevia työskentelymetodeja. Huomioimalla omainen tukiasumisprojektin perhehoitotyössä autetaan kokonaisvaltaisesti kuntoutujaa ja samalla vähennetään omaisten kuormittuvuutta.

18 18 5 PSYKOEDUKATIIVINEN PERHEHOITOTYÖ Tässä kappaleessa avaan psykoedukatiivista perhehoitotyötä ja niitä työkaluja, jotka valikoituivat yhteisen reflektoinnin jälkeen kehittämiskokouksissa tukiasumisprojektin perhehoitotyön mallin työkaluiksi. Esitän myös psykoedukatiivisen perhehoitotyön tutkimustaustaa valinnan ja toimivuuden tueksi. Psyykkinen sairastuminen vaikuttaa omaisiin monilla tasoilla. Läheisen sairastuminen herättää monenlaisia tunteita omaisessa, ja voi aiheuttaa stressioireita. Mielenterveysongelmista kärsivien omaiset jäävät usein yksin ongelmiensa kanssa, vaikka he usein tarvitsisivat tukea jopa enemmän kuin somaattisesti sairaiden omaiset. Syyllisyyden tunne ja sosiaalisen leimautumisen pelko, josta on usein seurauksena sosiaalinen eristäytyminen, lisäävät tuen tarvetta. Lisäksi se, että mielenterveysongelmista kärsivä ei usein pysty itse huolehtimaan asioistaan lisää omaisen kuormittumista. Sairastuminen vaikuttaa paitsi potilaan ja omaisen väliseen suhteeseen myös perheeseen kokonaisuutena, muun muassa työnjakoon perheenjäsenten kesken. (Helasti, 1999, 25; Salokangas, Stengård & Perälä, 1991, 4.) Perhekeskeisen hoitamisen ydin on perheen terveyden edistäminen. Perhekeskeiseen hoitamiseen kuuluu perheiden arvokas ja kunnioitettava kohtelu, oikean tiedon välittäminen sekä kommunikointi ja yhteistyö hoitohenkilökunnan kanssa. Perheitä tulee tukea osallistumaan hoitoon. Vaikeissakin tilanteissa jokaisella perheellä on voimavaroja, joiden selvittäminen ja tukeminen edistävät perheen selviytymistä ja hyvinvointia. (Lehto 2004, 30) Perheen terveyden edistäminen ymmärretään Hopian (2006) mukaan perheenjäsenten subjektiivisena kokemuksena siitä, että heidän tarpeisiinsa ja odotuksiinsa on vastattu (Hopia 2006, 16). Psykoedukatiivisia malleja on tutkittu ja luotu vuosikymmenien varrella erityisesti toteutettavaksi skitsofreniaa sairastavien ja heidän perheiden kanssa (Kuipers ym. 1988,

19 19 Falloon, Fadden, Borell, Kärräng, Ivarsson, Malm 1997, Falloon & Grahan-Hole 1995, Hogarty ym. 1991, Tarier ym. 1989, Anderson, Hogarty & Reiss 1986, Leff ym. 1985, Falloon, Boyd& McGill 1984, Goldstein ym. 1978). Omaiset mielenterveystyön tukena, Uudenmaan yhdistys ry on eri projektien ja julkisen sektorin kanssa tehdyn yhteistyön kautta kehittänyt psykoedukatiivisia perheohjausmalleja. Kotiosoite 3-projektissa ( ) toteutettiin psykoedukatiivista perheohjausta yksittäisen perheen kanssa. Loppuraportin keskeisemmissä tuloksissa asiakasperheen kokemuksista psykoedukatiivisen perheohjauksen vaikuttavuudesta palaute oli positiivista ja toiveet jatkuvuudesta esitettiin usein. Kriittistä palautetta tuli siitä, ettei perheelle oltu tarjottu koko perhettä huomioivaa, jatkuvampaa tukea aiemmin (Johansson, 2007, 72). Työntekijän mahdollisuutena toteuttaa yksikössään psykoedukatiivista perhehoitotyötä avokuntoutustiimien vastaajista kaikki (5) vastasivat mahdollisuuksien psykoedukatiivisen perheohjauksen toteutukseen olevan hyvät tai erittäin hyvät. Perheohjauksen todettiin olevan mahdollista osana kuntoutusta. (Johansson 2007, 72). Kustannusyhtiö Profami oy on yhdessä yhdistyksen kanssa julkaissut Psykoedukaation työkirjan (Berg & Johansson, 2003, 15 ). Psykoedukaation tutkimukset tukevat Mielenterveysyhdistys Kaippari ry:n tukiasumisprojektin tavoitteita vähentää mielenterveyskuntoutujan sairaalahoidon tarvetta ja mahdollistaa kotona asuminen. Psykoedukaatiossa on runsaasti ASPA-ohjaajien työnkuvaa (liite 1) ja omaisia tukevia työskentelymetodeja. Huomioimalla omainen tukiasumisprojektin perhehoitotyössä autetaan kokonaisvaltaisesti kuntoutujaa, ja samalla vähennetään omaisten kuormittuvuutta. Psykoedukaatiolla eli koulutuksellisella perhetyöllä tarkoitetaan tiedon, tuen ja ohjauksen antamista sairastuneelle ja hänen läheisilleen yksilöllisesti ja tarpeen mukaisesti perhetapaamisissa ja/tai ryhmämuotoisissa tapaamissa. Psykoedukatiivisen eli koulutuksellisen perhetyön hoidon kulku on moniulotteista tutkimusta, jossa tarkastellaan

20 20 useita kertoja potilaan ja perheen fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä sekä voimavaroja. (Piirainen & Ärjä 2004, 1.) Berg ja Suominen määrittävät termin psykoedukaatio: Termi psykoedukaatio viittaa psykoosipotilaiden hoidon yhteydessä sairastuneen ja hänen perheensä kliiniseen opetustekniikkaan, jonka tarkoituksena on antaa opetusta psykoottisen sairauden luonteesta ja mahdollisesta kulusta, tarjolla olevista hoitovaihtoehdoista sekä terveydenhuollon ja kunnallisten palveluiden tarjoamista mahdollisuuksista. Tavoite työskentelyssä on kaksijakoinen: ensinnäkin parantaa heidän ymmärrystä sairaudesta ja toiseksi muokata heidän käyttäytymistään ja asenteitaan.(johansson, 2007, 18) Psykoedukaatio voidaan myös ymmärtää osaksi yleistä terveyskasvatusta, jonka tavoitteena on joko somaattisesti tai psyykkisesti sairaiden potilaiden terveyskäyttäytymiseen vaikuttaminen (Bernier 1992, ). Psykoedukatiivista perhehoitoa käytetään nykyään kaikissa mielenterveydenongelmien (esim. mieliala-, syömis- ja persoonallisuushäiriöissä) ja useiden somaattisten sairauksien hoidossa, esimerkiksi diabeteksen ja Alzheimerin taudin hoidossa (Piirainen & Ärjä, 2004). Tuloksellisuutensa vuoksi psykoedukaatio sisältyykin psykoosien hoitosuosituksiin. Psykoedukatiivisessa perhehoitotyössä sairastuneen perheenjäsenillä tai läheisillä on merkitystä erityisesti sairauden kulun kannalta. Jaettu ymmärrys auttaa perhettä sopeutumaan uuteen tilanteeseen, ja vähentää traumatisoitumista. Perheenjäsenten oikeanlainen suhtautuminen (kriittisyyden ja huolenpidon tasapaino) sairastuneeseen ja tuki edesauttaa toipumisessa. Työskentelyn painopiste on nykyhetkessä ja tulevaisuudessa. (Sautter & McDermott 1990, ) Psykoedukatiivisessa perhetyössä kiinnitetään huomioita voimaantumiseen (=empowerment). Voimaantunut ihminen on löytänyt omat voimavaransa. Potilaan voimaantumisen kannalta on merkittävää, että hän voi vapaasti asettaa itselleen tulevaisuuden unelmia, ja toimia olosuhteissa, joissa hän voi kokea voimavarojensa vapauden tunnetta. Voimaantuminen vaatii molemminpuolista luottamusta ja kunnioitusta

21 21 sekä tarvittavaa tukea. Ihmisen kasvu mahdollistuu turvallisessa, rakentavassa ja dialogia mahdollistavassa ympäristössä. Voimaantumiselle on luonteenomaista rakentava kuuntelu, yhteisöllisyys, oman elämän hallinta ja täydellinen kunnioitus ryhmän jokaista jäsentä kohtaan. (Piirainen & Ärjä, 2004, 1-2.) Psykoedukatiivisen perheohjauksen lähtökohtana on haavoittuvuus-stressimalli, joka on käytännöllinen malli ymmärtää psyykkisiä sairauksia. Tämän teorian mukaan sairauden puhkeaminen selittyy henkilön alttiuden ja ympäristön aiheuttaman stressin vuorovaikutuksena. Haavoittuvuus viittaa tekijöihin, jotka altistavat ihmistä kehittämään tietyn oireyhtymän. Psyykkistä oireilua pidetään sairautena, ei vääristyneen perhevuorovaikutuksen tuloksena. Uskotaan, että mikään yksi tekijä ei selitä sairastumista, vaan sairastumisen syyt perustuvat henkilön biologisiin ja henkilökohtaisiin ominaisuuksiin sekä elämänkokemuksiinsa ja ympäristöllisiin vaikuttimiin. Joillain ihmisillä on siis alttius, erityinen haavoittuvuus reagoida voimakkaaseen tai pitkittyneeseen stressiin sairastumalla psyykkisesti. Laukaisevista stressitekijöistä osa liittyy ihmisen normaaliin kehitykseen, osa on poikkeuksellisia tai traumaattisia stressitekijöitä (Johansson 2007, 22). Haavoittuvuus stressimalli on käyttökelpoinen lähestymistapa useimpien psyykkisten häiriöiden hoidossa. Haavoittuvuus-stressimallin mukaan mielenterveyden häiriöiden oireet puhkeavat silloin, kun yksilöllisen haavoittuvuuden ja stressitekijöiden yhteisvaikutus ylittää kunkin yksilön biopsykososiaalisen sopeutumiskyvyn. Tämä yhteisvaikutus laukaisee vaihtelevalla viiveellä kunkin yksilön kohdalla sellaisen käyttäytymisvasteen, joka on luonteenomaista juuri sille mielenterveyden häiriölle, johon henkilöllä on olemassa alttius. Haavoittuvuudella tarkoitetaan niitä tekijöitä, jotka saavat henkilön alttiiksi mielenterveyden häiriölle. Nämä tekijät voivat olla perinnöllisiä tai muutoin biologisia. Stressitekijät voivat olla hetkellisiin elämäntapahtumiin kytkeytyviä tai jatkuvia työhön, sosiaaliseen verkostoon tai perheen vuorovaikutukseen liittyviä. (Piirainen & Ärjä, 2004, 3.)

22 Psykoedukatiivisen perhetyön pääperiaatteet Psykoedukatiivisen perheohjauksen tavoitteena on lisätä sairastuneen ja hänen läheistensä ymmärrystä psyykkisestä sairaudesta ja lieventää traumaattista kokemusta. Pyrkimyksenä on vaikuttaa kodin ilmapiiriin sairastuneen kuntoutumista ja läheisten hyvinvointia edistävästi. Käsite tunneilmapiiri (Expressed Emotion) liittyy perheen emotionaaliseen ilmapiiriin. Se tarkoittaa tunteita, asenteita ja käyttäytymisen muotoja, joita potilaan omaiset kohdistavat potilaaseen yhden perheenjäsenen sairastuessa skitsofreniaan. Perheen tukemisen avulla ja antamalla tietoa sairaudesta perheen taakkaa helpotetaan. Tämä vaikuttaa siihen, että perheen ilmapiiri sairastunutta kohtaan muuttuu positiivisemmaksi ja potilaan riski sairastua uudelleen vähenee. Perheen tukeminen on entistä merkittävämpää tilanteessa, jossa omaiset ja läheiset yhä enenevässä määrin vastaavat potilaan avohoidosta. (emt.) Psykoedukatiivisen mallin ideana on viedä työskentely sinne missä ongelmat ilmenevät, kuten kotiin tai työpaikalle. Tavoitteena on pitkään kestävä hoitosuhde perheen kanssa. Hoidossa kiinnitetään huomiota arjen rutiineihin, läheisverkoston omat keinot otetaan käyttöön ja erotellaan voimavarat ja heikkoudet. Psykoedukatiiviseen malliin kuuluvat joustavuus, jatkuvuus ja yhteistyön tekeminen potilaiden ja omaisten ehdoilla. Alussa tehdään tarkka ja moniulotteinen peruskartoitus. Diagnooseista edetään potilaan ongelmiin, eikä jätetä epätietoisuutta vaan kaikki tehdään ymmärrettäväksi. Läheisverkostosta muodostetaan työryhmä, jossa ammattiauttajat ottavat valmentajan roolin. Työryhmä huolehtii itse ongelmien ratkaisusta ja tavoitteiden saavuttamisesta. Heille annetaan tietoa ja opetetaan tilanteeseen sopivia erilaisia taitoja. (Kuipers, Lef,. & Lam, 1992, ) Psykoedukatiivisen perhetyön oikea ajoitus on tärkeää. Hoidon jatkuvuus olisi huomioitava kutsumalla esimerkiksi jo kriisiosastolla työpariksi avohoidon tai sosiaalitoimiston työntekijä, joka todennäköisesti tulee jatkamaan työskentelyä asiakkaan ja hänen

23 23 läheistensä kanssa kun hän siirtyy avohoitoon. (Piirainen & Ärjä, 2004, 3.) Psykoedukatiivinen perheohjaus sopii toteutettavaksi perheissä, joissa perheenjäsen on vasta sairastunut psyykkisesti tai sairaus on ollut pitkäaikainen. Preventiivinen (ennaltaehkäisevä) näkökulma näyttäytyy työskenneltäessä sekä aikuis- että lapsiperheissä. Samoin ennaltaehkäisyn näkökulma on olemassa työskentelyssä, kun kyseessä on asiakas, jolla on prodromaalivaiheen (sairauden ennakko-oire) oireita tai korkea sairauden uusiutumisriski. (Johansson, 2007, 26) Psykoedukatiivisen hoidon malli Tutustumisvaihe: potilaan ja perheen toimintatapojen ja voimavarojen selvitys KOULUTUKSELLISEN HOIDON MALLI Kriisihallinnan opettaminen potilaalle ja perheelle Ammattiauttajana tiedon ja tuen antaminen sekä opettaminen potilaalle ja perheelle Ongelmaratkaisukyvyn opettelu POTILAAN ITSEHALLINTA JA YMMÄRRYS Kommunikaatiotaitojen opettaminen potilaalle ja perheelle Kotikokousten pito Potilaan ja perheen tavoitteiden saavuttaminen Potilaan varhaisten varomerkkien tunnistaminen KUVA 1 Psykoedukatiiven hoidon malli (Piirainen& Ärjä,2004) Psykoedukatiivisen hoidon mallia avasimme ASPA-ohjaajien ja projektivastaavan kanssa

24 24 kahdessa eri kehittämiskokouksessa. Työkalujen lopullinen valinta hahmottui yhteisessä reflektoinnissa. Reflektoinnissa huomioimme myös omaisen näkökulman. Työkaluista tuli olla myös hyötyä kuntoutujan omaisen kohtaamiseen. Käsitteiden avaamisen ja reflektion jälkeen päätimme keskittyä psykoedukatiivisen hoidon mallista (kuva 1) vaiheet Tutustumisvaihe ja Potilaan varhaisten varomerkkien tunnistaminen. Valituilla menetelmillä ASPA-ohjaajat saisivat käytännön työtä tukevia työkaluja. Tavoitteena oli myös kuntoutujan itsetuntemuksen lisääntyminen. Valitut työkalut tukisivat myös omaisen huomioimista kuntoutujan kuntoutussuunnitelman rinnalla. Omainen saisi niiden avulla myös tietoa kuntoutujan sairauteen vaikuttavista tekijöistä (esim. sairauden varhaiset varomerkit-liite 5). Työkalujen valintakriteerinä oli myös niiden helppo omaksuminen ja toteuttaminen käytännössä. Aloitimme tutustumisvaiheesta; kuntoutujan ja perheen toimintatapojen ja voimavarojen selvitys. Työkaluina harjoittelimme verkostokarttaa (liite 4), kysymysehdotuksia sairastuneen henkilökohtaiseen haastatteluun (Berg, Johansson, 2003, 62 63) ja kysymysehdotuksia sairastuneen läheisen henkilökohtaiseen haastatteluun. (Berg & Johansson, 2003, 65). Kysymysehdotuksista ASPA-ohjaajat valitsivat heidän mielestään toimivimmat ja koostin ne kahdeksi eri liitteeksi (liite 6 ja 7) Tutustumisvaihe ja valitut työkalut Psykoedukatiivisen perhehoitotyön tutustumisvaihe sisältää potilaan, omaisten ja tukihenkilöiden (esim.tässä ASPA-ohjaajien, sosiaalityöntekijän) yhteisen tapaamisen ennen hoitosuunnitelman laatimista. Tavoitteena on kartoittaa kuntoutujan ja omaisen kykyä ratkaista ongelmia ja saavuttaa tavoitteita.(piirainen & Ärjä 2004, 7. ) Psykoedukatiiivisessä mallissa huomioidaan kuntoutujan ja hänen läheistensä turvallisuuden tunne valittaessa paikkaa haastattelulle. Kuntoutujan koti on usein paras vaihtoehto. Tapaamisessa kerrotaan haastattelujen päämääristä. Psykoedukatiivisessa mallissa kuntoutujan haastattelussa määritellään hänen oireensa ja ymmärryksensä sairaudesta, hänen sosiaalinen tilanteensa ja taitonsa, elämänlaatunsa ja tarpeensa,

25 25 voimavaransa ja heikkoutensa sekä tavoitteensa. Läheisten haastattelussa tulisi selvittää, kuinka he ymmärtävät kuntoutujan sairauden ja kuinka he kokevat sen kuormittavuuden. Myös heidän voimavaransa ja heikkoutensa aelvitetään ja asetetaan tavoitteet. (emt.) Tukiasumisprojektissa kuntoutujan kanssa täytetään yhdessä kuntoutussuunnitelma (liite 2). Kuntoutussuunnitelman rakenne on sosiaaliviraston johtavan sosiaalityöntekijän laatima vuoden 2008 alussa. Projektivastaava oli saanut kuntoutussuunnitelman mallin ja tutustuimme siihen yhdessä ASPA-ohjaajien kanssa kehittämiskokouksessa. Esitimme korjaavia kysymyksiä suunnitelmaan ja halusimme lisätä siihen omaisen yhteystiedot. Kuntoutussuunnitelman kirjaamisessa tavoite on, että se täytetty ennen ASPA-ohjaajien käytännön työn aloittamista kuntoutujan kanssa. Käytännössä tukiasuminen voi alkaa heti, ja kuntoutussuunnitelman laatiminen tapahtuu vasta kahden viikon kuluttua projektiin siirtymisestä. Kuntoutussuunnitelma on kirjattu sosiaalivirastossa tai asiakkaan kotona. Kotikäynnillä ASPA-ohjaajalla on mahdollisuus käydä kuntoutussuunnitelma kohta kohdalta lävitse uudelleen kuntoutujan kanssa. Omaisella on myös mahdollisuus olla mukana. Kaikilla on mahdollisuus kysyä epäselviä asioita ohjaajalta. Päivittäiset tapaamiset ja yhteiset arjen toiminnat (kaupassa ja virastossa käynnit) tutustumisvaiheessa lähentävät ASPA-ohjaajan ja kuntoutettavan suhdetta. ASPA-ohjaajien mielestä hoitosuhteen edetessä on ASPAohjaajan luontevampi ottaa käyttöön tutustumisvaiheeseen valitut työkalut, kuten verkostokartta, sairauden varhaiset varomerkit-liite ja tukikysymykset. Kuntoutussuunnitelman sisältö on verrattavissa psykoedukaation tutustumisvaiheeseen. ASPA-ohjaajat eivät nähneet tarpeellisena tehdä toista vastaavaa lomaketta, vaan päätimme keskittyä työkalujen avaamiseen ja harjoittamiseen. Psykoedukaation tutustumisvaiheessa on tärkeä selvittää millaisen paineen alla potilas ja hänen läheisensä elävät. Psyykkinen sairaus vaikuttaa aina perheen toimintaan ja on luonnollista, että perhe reagoi perheenjäsenensä sairastumiseen. On tärkeä selvittää, mitkä ovat olleet vaikeimmat ongelmat sairauden puhjettua niin potilaalle kuin läheisille ja mitä paineita heillä on tällä hetkellä. Usein sairastunut ajattelee, että kukaan ei ymmärrä hänen

26 26 tilannettaan, ja siksi selvitetään millainen käsitys hänellä on siitä, miten läheiset, hoitoon osallistuvat ja muut tuttavat ymmärtävät hänen tilannettaan.( Piirainen & Ärjä 2004, 9.) Käytännössä ASPA-ohjaajat arvioivat kuntoutujan toimivuutta kuntoutussuunnitelmaa kirjatessa ja arvioitaessa. ASPA-ohjaajan tutustumisvaihe kuntoutujaan tapahtuu kuntoutussuunnitelman kirjaamisen jälkeen asteittain arjen tuomien mahdollisuuksien mukaan. Tutustumisvaihe etenee yksilöllisesti jokaisen kuntoutujan kanssa. Kuntoutussuunnitelmassa omaisen arviota kuntoutujan tilanteesta ei ole huomioitu erikseen. Yhteisessä reflektiossa tutustutaan perhehoitotyön malliin valituilla työkaluilla (verkostokartta, sairauden varhaiset varomerkit, kysymykset kuntoutujalle ja omaiselle) ASPA-ohjaajilla on mahdollisuus kuulla omaista, antaa tukea ja jakaa tietoa kuntoutujan tavoitteista tukiasumisessa. Perhehoitotyön mallin työkaluilla tuetaan myös kuntoutussuunnitelman tavoitteiden saavuttamista tukemalla kuntoutujan itsetuntemusta. Lisääntynyt kuntoutujan itsetuntemus realisoi tavoitteiden asettamista ja niiden saavuttamista. Verkostokartta Tukiasumisprojektin tavoitteisiin kuuluu sosiaalisen turvaverkon luominen kuntoutujalle ja psykoedukatiivisen perhehoitotyön mukaan myös omaisille. Kuntoutujan olemassa oleva verkosto tulee selvittää varhaisessa vaiheessa. Verkostokartta (liite 4) tehdään pääasiallisesti kuntoutujan kanssa. Sosiaaliseen verkostoon kuuluvat potilaan perhe, suku, työ/koulu- tai muut päivittäiset suhteet sekä muut ihmissuhteet, kuten ystävät, naapurit ja ammattiauttajat. Karttaan kirjataan myös henkilöiden nimet ja tarvittaessa puhelinnumerot, mikä helpottaa kuvion tulkintaa ja yhteydenpitoa vastaisuudessa henkilöihin. Käytännössä yhteystiedot on selkeämpi kirjata erilliseen liitteeseen. Kun kaikki on kirjattu verkostokarttaan, esitetään jatkokysymyksiä, joissa selvitetään ketkä ihmiset ovat tärkeitä, tukena tai haitaksi sekä ketä ihmisiä hän haluaisi tavata useammin tai harvemmin (Berg & Johansson, 2003, 19). Asiakkaan kärsiessä vakavista kognitiivisista häiriöistä hänen voi

27 27 olla vaikea ymmärtää verkostokartassa kuvattavia kontaktiyhteyksiä. Tällöin on helpompi selvittää asiakkaan tekemiset ja kirjata hänen tapaamisensa parin päivän ajalta (Piirainen & Ärjä, 2004, 10.). Sairastumisen varhaiset varomerkit Psykoedukaation työkirjassa kuvataan sairauden ennakko-oireita ja korostetaan niiden tunnistamisen tärkeyttä. Tietyillä sairauksilla, esim. skitsofrenialla on selvät ns. prodromaalioireet (varsinaisia taudinoireita edeltävä oire). Tärkeintä on tunnistaa jokaisen henkilökohtaiset oireet, jotka ovat hyvinkin selvät tietyillä henkilöillä (Berg & Johansson 2007, 44). Ennakko-oireet voidaan jakaa psykoosin puhkeamista ja sen uusiutumista eli relapsia edeltäviin oireisiin. Psykoosin uusiutumisen ennakko-oireet kestävät päivistä yleensä muutamaan viikkoon. Vaikeat tapahtumat, kuten läheisen kuolema, suhteen loppuminen, onnettomuudet jne. lisäävät tietysti stressiä ja saattavat johtaa sairauden uusiutumiseen. Psykoosista kärsivä henkilö huomaa usein varhaisten "varomerkkien" aikana, mikä laukaisi oireet. Tämä mahdollistaa tiettyjen stressiä vähentävien toimenpiteiden käyttämistä Jos väliintulo ei tapahdu ajoissa, asiakas menettää taitonsa yhdistää tapahtumat ja usein myös yhteistyöhalunsa. (Berg & Johansson, 2003, 44) Varhaisia varomerkkejä voi olla jännittyneisyys, hermostuneisuus, syömisongelmat, keskittymis- ja nukkumisvaikeudet, vetäytyminen sosiaalisista tilanteista, masentuneisuus ja ärtyneisyys. (Piirainen & Ärjä 2004, 4.) ASPA-ohjaajien työkaluna sairauden varhaisten varomerkkien kirjaamiseksi kuntoutujan kanssa perhehoitotyön malliin otettiin avuksi varhaiset varomerkit -lomake (liite 5). Lomake on tarkoitus täyttää kuntoutujan kanssa yhdessä. Ensin kerrotaan kuntoutujalle mitä varhaisilla varomerkeillä tarkoitetaan, ja pyydetään kuntoutujaa kertomaan omia sairauden varomerkkejä Jatkossa jos mahdollista, ASPA-ohjaaja tapaa kuntoutujan ja omaisen yhdessä ja kertoo taas sairauden varomerkeistä, miksi ne on hyvä tunnistaa ja pyytää myös omaista miettimään kuntoutujan varomerkkejä. Lomakkeeseen kuvaillaan mahdollisimman tarkasti sairauden varomerkit ja miten ne ilmenevät päivittäisessä

28 28 elämässä. ASPA-ohjaaja antaa kuntoutujalle selvät ohjeet, miten tulisi toimia varomerkkien ilmetessä. Sairauden varhaiset varomerkit-lomake annetaan täytettynä kuntoutujalle, omaiselle ja ASPA-ohjaajalle itselle. Sairauteen liittyvistä varomerkeistä on hyvä muistuttaa riittävän usein kuntoutujaa ja omaista. Kuntoutujan varhaisista varomerkeistä ja niiden muutoksista on hyvä konsultoida myös muita hoitavia tahoja, esimerkiksi omalääkäriä. Kysymysehdotukset kuntoutujalle ja omaiselle Kysymyksillä kartoitetaan sekä kuntoutujan ja omaisen voimavaroja, tiedon tasoa ja toiveita sairaudesta ja kuntoutukseen liittyvistä asioista (liite 6.ja 7). Kysymysehdotukset sairastuneen ja sairastuneen läheisen haastatteluun avasimme yhdessä ASPA-ohjaajien ja projektivastaavan kanssa psykoedukaation työkirjasta. ASPA-ohjaajien mielestä tarvetta niiden rakenteelliseen muutoksen ei ollut. Muutoksia olisi mahdollista tehdä käytännön kokeilun tuoman tuntuman jälkeen. Kysymyksiin koottiin ohjaajien mielestä olennaisimmat kysymykset. ASPA-ohjaajat hylkäsivät kokonaan kysymysehdotuksia lapsen tapaamiseen (Berg & Johansson 2003, ) perhetyön malliin. Perusteena oli pienten lasten puuttuminen heidän kuntoutettavilta.

29 29 6 METODOLOGISET VALINNAT 6.1 Toimintatutkimus Toimintatutkimuksen tehtävänä on muuttaa todellisuutta sitä tutkimalla ja muuttaa todellisuutta sitä muuttamalla. Siinä tuotetaan tietoa käytäntöjen kehittämiseksi. (Heikkinen 2006). Kehittämishankkeen lähtökohdaksi on asetettu tavoite siitä, että tutkimusprosessista pitäisi olla mahdollisimman paljon käytännön hyötyä. Toimintatutkimus poikkeaakin perinteisestä tutkimuksesta siinä, että usein pyritään vaikuttamaan myös itse toimintaan. Tutkija voi pyrkiä yhdessä yhteisön jäsenten kanssa ratkaisemaan jonkun tietyn ongelmakohdan tai toimintatutkimuksella voidaan pyrkiä käynnistämään yhteisössä omaehtoinen kehittämistoiminta. (Eskola & Suoranta 2001, 127.) Heikkisen (2006, 16) mukaan toimintatutkimus on kiinnostunut tarkoituksellisesta, päämäärätietoisesta ja tavoitteellisesta toiminnasta. Erityisesti se kohdentuu toimintaan, joka pohjautuu vuorovaikutukseen, jossa toimijoita ohjaa yhteinen tulkinta, merkitys tai näkemys toiminnasta ja sen tarkoituksesta. Toiminta on yhteisesti sovittua ja sillä on yhteinen merkitys toimijoiden kesken. (Heikkinen 2006, 17.) Kuitenkin kaikessa toiminnassa, myös perhetyössä, on paljon hiljaista ja sanatonta tietoa, joka ilmenee siinä, että ei osata täsmällisesti kuvailla sitä, mitä tehdään. Muodollinen tieto (formal knowledge) omaksutaan esimerkiksi koulutuksessa lukemalla kirjoja, kun taas ammatillinen tieto (professional knowledge) on toimintakäytännöissä ja useimmiten piilevänä (Heikkinen 2006, 55). Opinnäytetyön kehittäminen syntyi Mielenterveytysyhdistys Kaippari ry:n yhdistyksen tarpeesta kehittää perhehoitotyötä tukiasumisprojektin mielenterveyskuntoutujille. Tavoitteena oli siis käytännön hyöty yhdistyksen toiminnalle, mielenterveyskuntoutujille ja heidän omaisille. Opinnäytetyön prosessissa osatavoitteeksi muotoutui ASPA-ohjaajien

Omaiset ja kuntoutumisprosessi

Omaiset ja kuntoutumisprosessi Omaiset ja kuntoutumisprosessi -omaiset tukena vai jarruna Merja Latva-Mäenpää Omaiset mielenterveystyön tukena E-P ry Lähdeaineistoa alustukseen Leif Berg ja Monica Johansson, Uudenmaan omaisyhdistys,

Lisätiedot

MIELENTERVEYS- JA PÄIHDEONGELMAISTEN ASUMISPALVELUISTA

MIELENTERVEYS- JA PÄIHDEONGELMAISTEN ASUMISPALVELUISTA MIELENTERVEYS- JA PÄIHDEONGELMAISTEN ASUMISPALVELUISTA Sosiaali- ja terveystoimen vastuu: -Sosiaalihuoltolain (1301/2014) 21 :n mukainen asumispalvelu tarkoittaa kokonaisuutta, jossa asunto ja asumista

Lisätiedot

KOTIA KOHTI. Mielenterveyskuntoutujien kuntouttava asuminen Vantaalla. Hanna Sallinen 17.2.2011

KOTIA KOHTI. Mielenterveyskuntoutujien kuntouttava asuminen Vantaalla. Hanna Sallinen 17.2.2011 KOTIA KOHTI Mielenterveyskuntoutujien kuntouttava asuminen Vantaalla Hanna Sallinen 17.2.2011 Asumispalvelut Vantaalla -Asumispalveluiden toimintayksikkö on osa aikuissosiaalityötä -Asumispalvelujen toimintayksikkö

Lisätiedot

Mielenterveys- ja päihdepalvelut Tuettua asumista Tupalassa Tupalantie 1 50170 Mikkeli. Mielen aske Kuntatoimijoiden seminaari 29.1.

Mielenterveys- ja päihdepalvelut Tuettua asumista Tupalassa Tupalantie 1 50170 Mikkeli. Mielen aske Kuntatoimijoiden seminaari 29.1. Mielenterveys- ja päihdepalvelut Tuettua asumista Tupalassa Tupalantie 1 50170 Mikkeli Mielen aske Kuntatoimijoiden seminaari 29.1.2015 Niina Helminen Anri Tanninen Yleistä Tupalasta Kiinteistöt omistaa

Lisätiedot

Ikäihmisten varhainen tuki ja palvelut

Ikäihmisten varhainen tuki ja palvelut Ikäihmisten varhainen tuki ja palvelut Ikääntyvien varhainen tuki Vanhuspalvelulaki: Hyvinvointia edistävät palvelut Ikääntyneen väestön hyvinvointia, terveyttä, toimintakykyä ja itsenäistä suoriutumista

Lisätiedot

Terveysasemien asiakasvastaava -toiminta

Terveysasemien asiakasvastaava -toiminta Terveysasemien asiakasvastaava -toiminta Palvelumuotoilulla parempia palveluita riskiryhmille II -hanke Halko-koulutus 12.11.2015 Tarve ja kohderyhmä Tarve kehittää terveysasemien työtä vastaamaan paremmin

Lisätiedot

JÄRVI-POHJANMAAN TERVEYSKESKUS / JÄRVISEUDUN SAIRAALAN TOIMIPISTE, VIMPELI

JÄRVI-POHJANMAAN TERVEYSKESKUS / JÄRVISEUDUN SAIRAALAN TOIMIPISTE, VIMPELI JÄRVI-POHJANMAAN TERVEYSKESKUS / JÄRVISEUDUN SAIRAALAN TOIMIPISTE, VIMPELI Vimpelin kunnan omistamassa, Järvi-Pohjanmaan terveyskeskuksen ylläpitämässä Järviseudun sairaalassa toimii 16-paikkainen psykiatrinen

Lisätiedot

Mielenterveyskuntoutujien asumispalvelut, Helsingin malli. Nimi ovessa- hankkeen Helsingin kehittämisverkoston tapaaminen 11.5.2011 Raili Hulkkonen

Mielenterveyskuntoutujien asumispalvelut, Helsingin malli. Nimi ovessa- hankkeen Helsingin kehittämisverkoston tapaaminen 11.5.2011 Raili Hulkkonen Mielenterveyskuntoutujien asumispalvelut, Helsingin malli Nimi ovessa- hankkeen Helsingin kehittämisverkoston tapaaminen 11.5.2011 Raili Hulkkonen SAS-toiminnat aikuisten vastuualueen sosiaalihuoltolain

Lisätiedot

Mielenterveyskuntoutujien asumisen kehittämishanke 2012 2015. Tuula Tiainen Ympäristöministeriö 2014

Mielenterveyskuntoutujien asumisen kehittämishanke 2012 2015. Tuula Tiainen Ympäristöministeriö 2014 Mielenterveyskuntoutujien asumisen kehittämishanke 2012 2015 Tuula Tiainen Ympäristöministeriö 2014 Mielenterveyskuntoutujat tarvitsevat arkeensa tukea Mielenterveyskuntoutujien asumisen kehittäminen,

Lisätiedot

Kuntoutusjaksot 375. Vaativa osastohoito 678

Kuntoutusjaksot 375. Vaativa osastohoito 678 1 Sosiaalipalvelut Kuntoutus, asuminen ja päivätoiminta Tuulikello Kuntoutusjaksot 375 Osastojakso, jonka aikana asiakkaalle tehdään moniammatillinen kokonaistilanteen arviointi, kuntoutuksen suunnittelu

Lisätiedot

Minun arkeni. - tehtäväkirja

Minun arkeni. - tehtäväkirja Minun arkeni - tehtäväkirja 1 Hyvä kotihoidon asiakas, Olet saanut täytettäväksesi Minun arkeni -tehtäväkirjan. ALUKSI Kirjanen tarjoaa sinulle mahdollisuuden pysähtyä tarkastelemaan arkeasi ja hyvinvointiisi

Lisätiedot

JÄRVI-POHJANMAAN TERVEYSKESKUS/ JÄRVISEUDUN SAIRAALAN TOIMIPISTE, VIMPELI

JÄRVI-POHJANMAAN TERVEYSKESKUS/ JÄRVISEUDUN SAIRAALAN TOIMIPISTE, VIMPELI JÄRVI-POHJANMAAN TERVEYSKESKUS/ JÄRVISEUDUN SAIRAALAN TOIMIPISTE, VIMPELI Vimpelin kunnan omistamassa, Järvi-Pohjanmaan terveyskeskuksen ylläpitämässä, Järviseudun sairaalan toimipisteessä on kaksi psykiatrista

Lisätiedot

Ikääntyneiden kuntoutus, selvitystyön näkökulmat

Ikääntyneiden kuntoutus, selvitystyön näkökulmat Ikääntyneiden kuntoutus, selvitystyön näkökulmat Ennaltaehkäisevä kuntoutus toimintakyvyn hiipuessa Akuuttiin sairastumiseen liittyvä kuntoutus OSAAMISEN KEHITTÄMINEN TIEDONKULKU RAKENTEET Riskitekijöiden

Lisätiedot

Kotikuntoutuksen rooli liikkuvissa palveluissa

Kotikuntoutuksen rooli liikkuvissa palveluissa Kotikuntoutuksen rooli liikkuvissa palveluissa Koulutuspäivä Liikkuvat työryhmät mielenterveystyössä 27.3.2007 Vaasa, Jarkko Pirttiperä (Pohjanmaa hanke) KUNTOUTUKSEN KÄSITE Kuntoutus = jonkun selkeästi

Lisätiedot

Mielenterveysongelmien vaikutus omaisten vointiin

Mielenterveysongelmien vaikutus omaisten vointiin Mielenterveysongelmien vaikutus omaisten vointiin EUFAMI (European Federation of Family Associations of People w ith Mental Illness) 2014 Tutkimukseen osallistui 1111 omaista ympäri Eurooppaa, joista 48

Lisätiedot

HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus

HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus Outi Ståhlberg outi.stahlberg@mtkl.fi 050 3759 199 Laura Barck laura.barck@mtkl.fi 050 4007 605 Mielenterveyden keskusliitto, kuntoutus ja sopeutumisvalmennus

Lisätiedot

Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus 1.1.2016 alkaen

Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus 1.1.2016 alkaen Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus 1.1.2016 alkaen Minna Rantanen, Kela Läntinen vakuutuspiiri TYKS 17.5.2016 Saajat Vaikeavammaisten lääkinnällisen kuntoutuksen / vaativan lääkinnällisen

Lisätiedot

Kotihoidon sisältö ja myöntämisperusteet. Johdanto

Kotihoidon sisältö ja myöntämisperusteet. Johdanto Kotihoidon sisältö ja myöntämisperusteet 1 (5) Kotihoidon sisältö ja myöntämisperusteet Johdanto n ja Imatran kaupungin kotihoidon toiminta perustuu lakiin sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista,

Lisätiedot

Muistisairaana kotona kauemmin

Muistisairaana kotona kauemmin Muistisairaana kotona kauemmin Merja Mäkisalo Ropponen Terveystieteiden tohtori, kansanedustaja Muistiliitto ry:n hallituksen puheenjohtaja Nykytilanne Suomessa sairastuu päivittäin 36 henkilöä muistisairauteen.

Lisätiedot

Auttava omainen hankkeen esittely Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset Finfami ry / Auttava omainen -hanke

Auttava omainen hankkeen esittely Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset Finfami ry / Auttava omainen -hanke Jussi Ranta Projektityöntekijä Markku Santavuori Vertaisneuvoja Auttava omainen hankkeen esittely Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset Finfami ry / Auttava omainen -hanke 12.11.2015 Varsinais-Suomen Mielenterveysomaiset

Lisätiedot

Omaisnäkökulma psyykkiseen sairastamiseen 25.3.2015. kokemusasiantuntija Hilkka Marttinen omaisten tuki- ja neuvontatyöntekijä Johanna Puranen

Omaisnäkökulma psyykkiseen sairastamiseen 25.3.2015. kokemusasiantuntija Hilkka Marttinen omaisten tuki- ja neuvontatyöntekijä Johanna Puranen Omaisnäkökulma psyykkiseen sairastamiseen 25.3.2015 kokemusasiantuntija Hilkka Marttinen omaisten tuki- ja neuvontatyöntekijä Johanna Puranen Jämsänkatu 2, Vallila FinFami Uusimaa ry Omaiset mielenterveyden

Lisätiedot

Esperi Care Anna meidän auttaa

Esperi Care Anna meidän auttaa Esperi Care Anna meidän auttaa Esperi palvelee, kasvaa ja kehittää. Valtakunnallinen Esperi Care -konserni tarjoaa kuntouttavia asumispalveluja ikääntyneille, mielenterveyskuntoutujille ja vammaispalvelun

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan Kotiosoiteprojekti Projektivastaava Anne Mäki Projektityöntekijä Tarja Kuhalampi

Etelä-Pohjanmaan Kotiosoiteprojekti Projektivastaava Anne Mäki Projektityöntekijä Tarja Kuhalampi Etelä-Pohjanmaan Kotiosoiteprojekti 2005-2008 Projektivastaava Anne Mäki Projektityöntekijä Tarja Kuhalampi Kokeilu- ja kehittämisprojekti Omaiset mielenterveystyön tukena Etelä- Pohjanmaa ry Etelä-Pohjanmaan

Lisätiedot

Ikäihmisten sosiaaliturva. Marja Palmgren, YTM, Vanhustyön lehtori Lapin AMK

Ikäihmisten sosiaaliturva. Marja Palmgren, YTM, Vanhustyön lehtori Lapin AMK Ikäihmisten sosiaaliturva Marja Palmgren, YTM, Vanhustyön lehtori Lapin AMK Yleistä Ikäihmisten sosiaaliturva koostuu sosiaali- ja terveyspalveluista ja toimeentuloturvasta Kunnat järjestävät ikäihmisten

Lisätiedot

Mielenterveyskuntoutujien asumisen kehittäminen. Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ymparisto.fi

Mielenterveyskuntoutujien asumisen kehittäminen. Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ymparisto.fi Mielenterveyskuntoutujien asumisen kehittäminen Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ymparisto.fi Mielenterveys ja asuminen - vuonna 2010 työkyvyttömyyseläkkeensaajista mielenterveyden

Lisätiedot

Terveyden ja hyvinvoinnin tähden

Terveyden ja hyvinvoinnin tähden Terveyden ja hyvinvoinnin tähden Sosiaalipalvelut Ympäristöpalvelut Terveyspalvelut Suupohjan peruspalvelu- liikelaitoskuntayhtymä Sosiaalipalvelut Tuotamme ja kehitämme lapsiperheiden sosiaalityötä, aikuissosiaalityötä

Lisätiedot

Ensitietotoiminnan ulkoisen arvioinnin tuloksia 14.11.2011

Ensitietotoiminnan ulkoisen arvioinnin tuloksia 14.11.2011 Ensitietotoiminnan ulkoisen arvioinnin tuloksia 14.11.2011 Arviointi- ja koulutusyksikkö 15.11.2011 1 Arvioinnin toteutus n arviointi- ja koulutusyksikkö toteuttanut arviointia vuosien 2009-2011 aikana.

Lisätiedot

Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa?

Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa? Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa? Materiaali hoitosuhdekeskusteluihin Selkomukautus Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa? Opas on tehty Arjen mieli -hankkeessa,

Lisätiedot

ELÄMÄÄ VUORISTORADALLA

ELÄMÄÄ VUORISTORADALLA ELÄMÄÄ VUORISTORADALLA Nuoren itsetuhoisuusomaisen kokemuksia Pirkko Haikola Omaiset mielenterveystyön tukena Tampere ry Kokemusasiantuntijuus Omaisena vuodesta 1998. Kaksi lasta sairastunut psyykkisesti

Lisätiedot

Kuntoutujien ryhmä-/ päivätoiminta kaupungin omana toimintana

Kuntoutujien ryhmä-/ päivätoiminta kaupungin omana toimintana UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI Selvitys 1 (5) Sosiaali- ja terveyskeskus Kuntoutujien ryhmä-/ päivätoiminta kaupungin omana toimintana Toiminnan taustaa ja käsitteen määrittelyä: Mielenterveyskuntoutuja tarkoittaa

Lisätiedot

SOPIMUSVUOREN PSYKIATRINEN KOTIKUNTOUTUS-PROJEKTI

SOPIMUSVUOREN PSYKIATRINEN KOTIKUNTOUTUS-PROJEKTI Association & Foundation SOPIMUSVUOREN PSYKIATRINEN KOTIKUNTOUTUS-PROJEKTI Katariina Ruuth, projektijohtaja Tampere 18.10.2011 Association & Foundation Ry/Oy Tarjoaa mielenterveyskuntoutus- ja dementiahoitokotipalveluita

Lisätiedot

Viidakkokujan tuetun asumisen

Viidakkokujan tuetun asumisen Viidakkokujan tuetun asumisen yksikkö 20.5.2011 Viidakkokujan tuetun asumisen yksikkö Vantaalaisille mielenterveyskuntoutujille - Huhtikuussa 2010 avattu ensimmäinen Vantaan oma asumisyksikkö mielenterveyskuntoutujille

Lisätiedot

TOIMIVA LAPSI & PERHE KOULUTUS LAPSET PUHEEKSI, VERKOSTOT SUOJAKSI

TOIMIVA LAPSI & PERHE KOULUTUS LAPSET PUHEEKSI, VERKOSTOT SUOJAKSI TOIMIVA LAPSI & PERHE KOULUTUS LAPSET PUHEEKSI, VERKOSTOT SUOJAKSI Ennaltaehkäisevän lapsikeskeisen työmenetelmän kehittäminen ja työskentelyn keskeiset periaatteet vanhemman sairastaessa 1.Riski- eli

Lisätiedot

Totontien palvelukoti ja Jaakopin tukikodit

Totontien palvelukoti ja Jaakopin tukikodit Totontien palvelukoti ja Jaakopin tukikodit Attendo yrityksenä Attendo Oy on suomalainen sosiaali- ja terveyspalvelualan yritys. Olemme edelläkävijä asumispalveluiden tuottamisessa ikäihmisille, vammaisille,

Lisätiedot

Mielenterveys voimavarana

Mielenterveys voimavarana Mielenterveys voimavarana Mielenterveydestä on esitetty aikojen kuluessa useita erilaisia näkemyksiä. Moderni määritelmä mielenterveydestä on terveyslähtöinen eli salutogeeninen. Mielenterveys nähdään

Lisätiedot

Mahdolliset linkit valtioneuvoston strategioihin ja muuhun selvitys- ja tutkimustoimintaan:

Mahdolliset linkit valtioneuvoston strategioihin ja muuhun selvitys- ja tutkimustoimintaan: 3.3.1 Miten eri maissa lasten ja nuorten terveyttä ja hyvinvointia edistävät palvelut tuotetaan eri hallintokuntien kuten sosiaali-, terveys- ja koulutoimen yhteistyöllä? Koko: 100 000 Aikajänne: 3/2016

Lisätiedot

Sopimusvuoren kotikuntoutus

Sopimusvuoren kotikuntoutus Association & Foundation Sopimusvuoren kotikuntoutus Tietokoneavusteinen kotikuntoutus on ry:n ja Tampereen kaupungin yhteinen kehittämishanke 15.8.2010-31.12.2011. Osa hankkeen rahoituksesta tulee välittäjä

Lisätiedot

Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemista sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista - pääkohtia

Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemista sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista - pääkohtia Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemista sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista - pääkohtia Satu Loippo 27.3.2013 Satu Loippo 1 Vanhuspalvelulain tarkoitus 1 Tuetaan ikääntyneen väestön

Lisätiedot

Kansanterveyshoitaja avainasiakkaan omahoidon tukijana. 22.3.2012 Seija Tuura, kansanterveyshoitaja/ kehittäjätyöntekijä, Kainuun Rampeosahanke

Kansanterveyshoitaja avainasiakkaan omahoidon tukijana. 22.3.2012 Seija Tuura, kansanterveyshoitaja/ kehittäjätyöntekijä, Kainuun Rampeosahanke Kansanterveyshoitaja avainasiakkaan omahoidon tukijana 22.3.2012 Seija Tuura, kansanterveyshoitaja/ kehittäjätyöntekijä, Kainuun Rampeosahanke asiakastapaaminen kestää ehkä 30-60 min x 2/ vuosi // miten

Lisätiedot

RIIPPUVUUDEN HOITO JA KUNTOUTUS RIIPPUVUUDESTA TOIPUMINEN JA HOITOON/KUNTOUTUKSEEN SITOUTUMINEN 10.9.2015 ARJA LIISA AHVENKOSKI

RIIPPUVUUDEN HOITO JA KUNTOUTUS RIIPPUVUUDESTA TOIPUMINEN JA HOITOON/KUNTOUTUKSEEN SITOUTUMINEN 10.9.2015 ARJA LIISA AHVENKOSKI RIIPPUVUUDEN HOITO JA KUNTOUTUS RIIPPUVUUDESTA TOIPUMINEN JA HOITOON/KUNTOUTUKSEEN SITOUTUMINEN 10.9.2015 ARJA LIISA AHVENKOSKI RIIPPUVUUDESTA TOIPUMISEN VAIHEET 1. ESIHARKINTA -> ONGELMAN KIELTÄMINEN,

Lisätiedot

Stressi ja mielenterveys

Stressi ja mielenterveys Stressi ja mielenterveys Jokainen ihminen sietää tietyn määrän stressiä. Kun sietokyvyn raja ylittyy, stressi alkaa haitata elämää. Se voi aiheuttaa esimerkiksi unettomuutta. Voit vaikuttaa omaan mielenterveyteesi,

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 11/ TERVEYSLAUTAKUNTA

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 11/ TERVEYSLAUTAKUNTA HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 11/2010 1 229 LAUSUNTO MIELENTERVEYSPOTILAIDEN PALVELUASUNTOJEN RAKENTAMISESTA Terke 2010-1094 Esityslistan asia TJA/11 TJA Terveyslautakunta päätti antaa aloitteesta seuraavan,

Lisätiedot

YHTEISTYÖLLÄ ENEMMÄN HYVINVOINTIA

YHTEISTYÖLLÄ ENEMMÄN HYVINVOINTIA YHTEISTYÖLLÄ ENEMMÄN HYVINVOINTIA - ikääntyvien hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Hattulassa ja Janakkalassa Minna Heikkilä, Kanta-Hämeen POLKKA -hanke 2009 2011 Oppaan kirjoittaja: Kuvittaja: Tekstintoimittaja:

Lisätiedot

Lastensuojelu Suomen Punaisen Ristin toiminnassa

Lastensuojelu Suomen Punaisen Ristin toiminnassa Lastensuojelu Suomen Punaisen Ristin toiminnassa Koulutusmateriaali vapaaehtoisille SPR/ Päihdetyö / Kati Laitila Koulutuksen tavoite Edistää lasten ja nuorten turvallisuuden, terveyden, oikeuksien ja

Lisätiedot

IKÄIHMISTEN PALVELUT JA NIIDEN KEHITTÄMINEN

IKÄIHMISTEN PALVELUT JA NIIDEN KEHITTÄMINEN IKÄIHMISTEN PALVELUT JA NIIDEN KEHITTÄMINEN YHTEENVETO IKÄIHMISTEN PALVELUT Lapissa ikäihmisten palveluiden peittävyys on korkea Kolaria, Pelloa ja Rovaniemeä lukuun ottamatta, ja erityisen korkea se on

Lisätiedot

Asuminen ja uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö. Palvelut yksilöllisen asumisen tukena THL, Helsinki Jaana Huhta, STM

Asuminen ja uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö. Palvelut yksilöllisen asumisen tukena THL, Helsinki Jaana Huhta, STM Asuminen ja uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö Palvelut yksilöllisen asumisen tukena THL, Helsinki 15.3. 2018 Jaana Huhta, STM Esityksen sisältö Uudistuksen lähtökohdat Keskeinen sisältö Asumisen tuen

Lisätiedot

Ikäasumisen valinnat ja mahdollisuudet Suomen Akatemia, Helsinki, 17.8.2015

Ikäasumisen valinnat ja mahdollisuudet Suomen Akatemia, Helsinki, 17.8.2015 Ikäasumisen valinnat ja mahdollisuudet Suomen Akatemia, Helsinki, 17.8.2015 Muuttamisvalinnat ja asumisen uudet vaihtoehdot Outi Jolanki, FT Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos, Jyväskylän yliopisto

Lisätiedot

Vanhustyö 2015. 10.2.2015 Finlandia-talo, Helsinki. Tuula Haatainen varatoimitusjohtaja

Vanhustyö 2015. 10.2.2015 Finlandia-talo, Helsinki. Tuula Haatainen varatoimitusjohtaja Vanhustyö 2015 10.2.2015 Finlandia-talo, Helsinki Tuula Haatainen varatoimitusjohtaja Lähde: Laatusuositus 2013 2 Tavoitteena ikäystävällinen Suomi Seitsemän teema-aluetta ikäystävällisen Suomen rakentamiseksi

Lisätiedot

4.12.2015 VAMOS VAIKUTTAVA SOSIAALISEN KUNTOUTUKSEN KONSEPTI

4.12.2015 VAMOS VAIKUTTAVA SOSIAALISEN KUNTOUTUKSEN KONSEPTI 4.12.2015 VAMOS VAIKUTTAVA SOSIAALISEN KUNTOUTUKSEN KONSEPTI Sosiaalinen kuntoutus pähkinänkuoressa Sosiaaliseen kuntoutukseen kuuluu: 1) sosiaalisen toimintakyvyn ja kuntoutustarpeen selvittäminen; 2)

Lisätiedot

VANHUSTEN PITKÄAIKAINEN YMPÄRIVUOROKAUTINEN HOITO JA HUOLENPITO JA SEN MYÖNTÄMISPERUSTEET 1.4.2015 ALKAEN

VANHUSTEN PITKÄAIKAINEN YMPÄRIVUOROKAUTINEN HOITO JA HUOLENPITO JA SEN MYÖNTÄMISPERUSTEET 1.4.2015 ALKAEN VANHUSTEN PITKÄAIKAINEN YMPÄRIVUOROKAUTINEN HOITO JA HUOLENPITO JA SEN MYÖNTÄMISPERUSTEET 1.4.2015 ALKAEN PITKÄAIKAINEN YMPÄRIVUOROKAUTINEN HOITO JA HUOLENPITO Lainsäädännöllinen perusta ja kaupungin vanhustyön

Lisätiedot

Asumisen uudet muodot

Asumisen uudet muodot Asumisen uudet muodot Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Riitta Hakoma 8.6. 2016 Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote-Imatra: työyksiköt kartalla 2015 = avopalvelut = toiminnalliset palvelut

Lisätiedot

Millaista vanhustenhoidon tulisi sinun mielestäsi olla tulevaisuudessa?

Millaista vanhustenhoidon tulisi sinun mielestäsi olla tulevaisuudessa? Millaista vanhustenhoidon tulisi sinun mielestäsi olla tulevaisuudessa? Vastaa sen pohjalta, millaista Ruotsin paras vanhustenhoito sinun mielestäsi olisi. Yritä pohtia, miten haluaisit asioiden olevan

Lisätiedot

PALVELUTARPEET TUTKIMUKSEN VALOSSA

PALVELUTARPEET TUTKIMUKSEN VALOSSA PALVELUTARPEET TUTKIMUKSEN VALOSSA Neurologisesti pitkäaikaissairaiden ja vammaisten ihmisten asumisen selvitys Alustavia tuloksia Sari Valjakka 2 Selvityksen kysymykset 1. Missä ja miten neurologisesti

Lisätiedot

Liikkuva Tuki. Miksi jotkut ihmiset asuvat tehostetussa palveluasumisessa ja samassa tilanteessa olevat toiset ihmiset asuvat ja pärjäävät kotonaan?

Liikkuva Tuki. Miksi jotkut ihmiset asuvat tehostetussa palveluasumisessa ja samassa tilanteessa olevat toiset ihmiset asuvat ja pärjäävät kotonaan? Liikkuva Tuki Miksi jotkut ihmiset asuvat tehostetussa palveluasumisessa ja samassa tilanteessa olevat toiset ihmiset asuvat ja pärjäävät kotonaan? Matti Järvinen Porin perusturva Psykososiaalisten palvelujen

Lisätiedot

Omaiset mielenterveystyön tukena Tampere ry Hämeenkatu 25 A 3 krs. 33200 Tampere omaisneuvonta@omaiset-tampere.fi

Omaiset mielenterveystyön tukena Tampere ry Hämeenkatu 25 A 3 krs. 33200 Tampere omaisneuvonta@omaiset-tampere.fi Kaksoisdiagnoosi Omaiset mielenterveystyön tukena Tampere ry Hämeenkatu 25 A 3 krs. 33200 Tampere omaisneuvonta@omaiset-tampere.fi 2 Kaksoisdiagnoosi Mikä on kaksoisdiagnoosi? 4 Kaksoisdiagnoosipotilaalle

Lisätiedot

Oma tupa, oma lupa Ikääntyneiden arjen hallinnan haasteet

Oma tupa, oma lupa Ikääntyneiden arjen hallinnan haasteet Oma tupa, oma lupa Ikääntyneiden arjen hallinnan haasteet 24.2.2015 Rovaniemi Lakimies Timo Mutalahti Sininauhaliitto Asuminen ja päihteet Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden

Lisätiedot

Reflektiivinen työryhmä ja kirje asiakkalle

Reflektiivinen työryhmä ja kirje asiakkalle Reflektiivinen työryhmä ja kirje asiakkalle Moniammatillisen ryhmän jäsenenä Perhepsykologia ja perheterapia toi perhekeskeisen hoitomallin mielenterveystyöhän 70-80 luvulla Psykoosien hoidossa ns. tarpeenmukaisen

Lisätiedot

KASVATUS, OPETUS JA KUNTOUTUS ELÄMÄNLAADUN KEHITTÄJINÄ

KASVATUS, OPETUS JA KUNTOUTUS ELÄMÄNLAADUN KEHITTÄJINÄ KASVATUS, OPETUS JA KUNTOUTUS ELÄMÄNLAADUN KEHITTÄJINÄ Kukka-Maaria Vänskä (@riihimaki.fi) OPETUKSEN TAVOITTEENA UUDEN ASIAN TAI TAIDON OPPIMINEN TERAPIAN TAVOITTEENA KEHITYKSEN TUKEMINEN UUSIEN TAITOJEN

Lisätiedot

Koti palvelutalossa vai palvelut kotiin? koti- ja erityisasumisen johtaja Johanna Sinkkonen

Koti palvelutalossa vai palvelut kotiin? koti- ja erityisasumisen johtaja Johanna Sinkkonen Koti palvelutalossa vai palvelut kotiin? koti- ja erityisasumisen johtaja Johanna Sinkkonen 2 Tarkoituksenmukaiset palvelut Toimiva asuminen Osallisuus yhteisön toimintaan Riittävä taloudellinen toimeentulo

Lisätiedot

Miten varmistetaan palveluiden laatu ja vaikuttavuus uudistuvassa mielenterveystyössä? Kristian Wahlbeck Suomen Mielenterveysseura

Miten varmistetaan palveluiden laatu ja vaikuttavuus uudistuvassa mielenterveystyössä? Kristian Wahlbeck Suomen Mielenterveysseura Miten varmistetaan palveluiden laatu ja vaikuttavuus uudistuvassa mielenterveystyössä? Kristian Wahlbeck Suomen Mielenterveysseura Turku, 09.05.2016 Mielenterveyspalvelut muutoksessa Psykiatrian sairaalahoidon

Lisätiedot

Mielenterveysbarometri 2015

Mielenterveysbarometri 2015 Sakari Nurmela TNS Gallup Oy Tutkimuksen tavoitteena: selvittää mielenterveyskuntoutujien arkipäivään liittyviä asioita ja ongelmia, tutkia käsityksiä mielenterveyskuntoutujista ja mielenterveysongelmista,

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Sivu 1/6Sivu 1/6 KOMMENTIT 1(6) Opetushallitus / Aira Rajamäki PL 380 00531 Helsinki aira.rajamaki@oph.fi Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Ohessa Kuuloliiton kommentit sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelurakenteen haasteet ja kehittämiskohteet väestöennusteiden ja nykyisen palvelurakenteen näkökulmasta 31.1.2013

Ikäihmisten palvelurakenteen haasteet ja kehittämiskohteet väestöennusteiden ja nykyisen palvelurakenteen näkökulmasta 31.1.2013 Ikäihmisten palvelurakenteen haasteet ja kehittämiskohteet väestöennusteiden ja nykyisen palvelurakenteen näkökulmasta 31.1.2013 Tuula Kärkkäinen sh yamk Sosiaali- ja terveydenhuollon kehittäminen ja johtaminen

Lisätiedot

Näkökulma tulevaisuuden erityisosaamiseen erikoissairaanhoidossa. Raija Nurminen Yliopettaja,Turun AMK

Näkökulma tulevaisuuden erityisosaamiseen erikoissairaanhoidossa. Raija Nurminen Yliopettaja,Turun AMK Näkökulma tulevaisuuden erityisosaamiseen erikoissairaanhoidossa Raija Nurminen Yliopettaja,Turun AMK Tulevaisuuden tarvittavaa osaamista, tässä ydinosaamis- ja erityiskompetensseja voidaan tarkastella

Lisätiedot

Hyvä läheisyhteistyö ja sen merkitys hyvä elämän mahdollistajana Askeleita aikuisuuteen seminaari 28.11.2014

Hyvä läheisyhteistyö ja sen merkitys hyvä elämän mahdollistajana Askeleita aikuisuuteen seminaari 28.11.2014 Hyvä läheisyhteistyö ja sen merkitys hyvä elämän mahdollistajana Askeleita aikuisuuteen seminaari 28.11.2014 Eija Stengård, johtava psykologi Mielenterveys- ja päihdepalvelut Tampereen kaupunki Omaisten

Lisätiedot

Erityisasumisen toimeenpano-ohjelma 2015-2018 PÄIVITYS 17.9.2014

Erityisasumisen toimeenpano-ohjelma 2015-2018 PÄIVITYS 17.9.2014 Erityisasumisen toimeenpano-ohjelma 2015-2018 PÄIVITYS 17.9.2014 Vanhusten tehostettu palveluasuminen Tarve ja perustelut: Pitkäaikaisen laitoshoidon purkaminen, niveltyy Siilaisen peruskorjaukseen, tarve

Lisätiedot

Sijoitetun lapsen ja hänen perheensä tukeminen ja jälleenyhdistäminen - SOS-Lapsikylä ry:n kehittämishanke

Sijoitetun lapsen ja hänen perheensä tukeminen ja jälleenyhdistäminen - SOS-Lapsikylä ry:n kehittämishanke Sijoitetun lapsen ja hänen perheensä tukeminen ja jälleenyhdistäminen - SOS-Lapsikylä ry:n kehittämishanke SOS-LAPSIKYLÄ RY Vuonna 1962 perustettu SOS-Lapsikylä ry on osa maailmanlaajuista SOS Children

Lisätiedot

Ikäihminen toimintakykynsä ylläpitäjänä HOITO- JA VANHUSTYÖ

Ikäihminen toimintakykynsä ylläpitäjänä HOITO- JA VANHUSTYÖ Ikäihminen toimintakykynsä ylläpitäjänä HOITO- JA VANHUSTYÖ Kotiin annettavat palvelut Kotiin annettavien palveluiden tavoitteena on tukea ikäihmisten selviytymistä omassa asuinympäristössään. Ikääntyvän

Lisätiedot

Sosiaalityö päivystyksessä - pilotin kokemukset

Sosiaalityö päivystyksessä - pilotin kokemukset Sosiaalityö päivystyksessä - pilotin kokemukset Päivystys ja muut 24/7 - palvelut - seminaari Laajavuori 11.5.2016 Hanketyöntekijä Päivi Koikkalainen Keski-Suomen SOTE 2020 hanke & Keski-Suomen shp/campus

Lisätiedot

ROVANIEMEN VAMMAISPALVELUT

ROVANIEMEN VAMMAISPALVELUT ROVANIEMEN VAMMAISPALVELUT HYVÄN ARJEN TUKENA Rovaniemen kaupungin vammaispalvelut edistää vammaisten ja pitkäaikaissairaiden kokonaisvaltaista hyvinvointia. Autamme asiakkaitamme ylläpitämään toimintakykyään

Lisätiedot

Kehittämishankkeet vuodelle 2015, Joensuu

Kehittämishankkeet vuodelle 2015, Joensuu Kehittämishankkeet vuodelle 2015, Joensuu Palveluohjelma: Työikäisten palvelut Avopalvelujen vahvistaminen Kehittämishanke: Avopalvelujen vahvistaminen mielenterveystyö ja vastaanottotoiminta Tuotantopuolen

Lisätiedot

Kuka hoitaa kaksoisdiagnoosipotilasta loppupeleissä?

Kuka hoitaa kaksoisdiagnoosipotilasta loppupeleissä? Kuka hoitaa kaksoisdiagnoosipotilasta loppupeleissä? Pienet Pohjalaiset Päihdepäivät 17.11.2008 Merja Syrjämäki psykiatrian erikoislääkäri TAYS Pitkäniemi APS5 Kaksoisdiagnoosin ulottuvuudet Lievä psyykkinen

Lisätiedot

Lasten ja perheiden keskeiset erityisen tuen tilanteet ja tukeminen. Marke Hietanen-Peltola, ylilääkäri Valtakunnalliset Neuvolapäivät 2014

Lasten ja perheiden keskeiset erityisen tuen tilanteet ja tukeminen. Marke Hietanen-Peltola, ylilääkäri Valtakunnalliset Neuvolapäivät 2014 Lasten ja perheiden keskeiset erityisen tuen tilanteet ja tukeminen Marke Hietanen-Peltola, ylilääkäri Valtakunnalliset Neuvolapäivät 2014 Äitiys- ja lastenneuvolan sekä kouluterveydenhuollon valtakunnallinen

Lisätiedot

Turvallisuus osana hyvinvointia

Turvallisuus osana hyvinvointia Turvallisuus osana hyvinvointia Päijät-Hämeen sosiaalipoliittinen foorumi 12.5.2009 Marjaana Seppänen marjaana.seppanen@helsinki.fi Hyvinvointi ja turvallisuus Hyvinvointi ja turvallisuus Hyvinvointi =

Lisätiedot

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen, luonnos käsittelyssä työkokouksessa

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen, luonnos käsittelyssä työkokouksessa Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen, luonnos käsittelyssä 15.11.2017 työkokouksessa Kotikuntoutus Kotikuntoutus on moniammatillista, tavoitteellista ja määräaikaista kotona

Lisätiedot

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI KANSANELÄKELAITOS Terveysosasto Kuntoutusryhmä KELAN AVO JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI KUNTOUTUSTARVESELVITYKSEN PALVELULINJA Voimassa 1.1.2011 alkaen SISÄLLYS Sivu I YLEISET PERIAATTEET Kuntoutustarveselvitys...1

Lisätiedot

Nuorten aikuisten kuntoutusohjausprojekti v.2006-2008

Nuorten aikuisten kuntoutusohjausprojekti v.2006-2008 Nuorten aikuisten kuntoutusohjausprojekti v.2006-2008 EPSHP/aikuispsykiatria TUKE 1242 Projektityöntekijänä Tiina Leppinen Psyk. sh., NLP-Master, Kuntoutuksen ohjaaja amk Hankkeen taustaa Nuorten aikuisten

Lisätiedot

yksilökeskeisen suunnittelun työvälineitä

yksilökeskeisen suunnittelun työvälineitä yksilökeskeisen suunnittelun työvälineitä Tämä kirjanen yksilökeskeisen ajattelun työvälineistä tarjoaa lukijalle tilaisuuden tukea ihmisiä tavoilla, joilla on heille todellista merkitystä. Opas tarjoaa

Lisätiedot

Sosiaalinen isännöinti. Alvari Palmi, asumisohjaaja Sanna Salopaju, asumisohjaaja

Sosiaalinen isännöinti. Alvari Palmi, asumisohjaaja Sanna Salopaju, asumisohjaaja Sosiaalinen isännöinti Alvari Palmi, asumisohjaaja Sanna Salopaju, asumisohjaaja 28.9.2015 Historia Asu Ite pilottihanke toteutettiin 1.3. 31.12.2010 omalla rahoituksella, yksi asukasohjaaja Varsinainen

Lisätiedot

EP Ikä-sote 29.4.2016. Ikäihmisten hyvinvoinnin edistäminen

EP Ikä-sote 29.4.2016. Ikäihmisten hyvinvoinnin edistäminen EP Ikä-sote 29.4.2016 Ikäihmisten hyvinvoinnin edistäminen 2 -Onni asuu kotona VISIO Jokaisen vastuu omasta hyvinvoinnistaan, omaehtoinen toiminta ja omahoito, 3- sektori ja vapaaehtoistoiminta, sähköiset

Lisätiedot

Kotona asuvien iäkkäiden ihmisten voimavarat ja niiden tukeminen

Kotona asuvien iäkkäiden ihmisten voimavarat ja niiden tukeminen Kotona asuvien iäkkäiden ihmisten voimavarat ja niiden tukeminen TtM, esh, Helsingin ammattikorkeakoulu Stadia Voimavaralähtöinen lähestymistapa ongelmalähtöisen lähestymistavan rinnalle Terveyspotentiaali

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus hyvän työterveyshuoltokäytännön periaatteista, työterveyshuollon sisällöstä sekä ammattihenkilöiden ja asiantuntijoiden koulutuksesta Annettu Helsingissä 10 päivänä lokakuuta 2013

Lisätiedot

PALVELUOHJAUS POHJOIS-SATAKUNNAN HANKEKUNNAT HONKAJOKI, JÄMIJÄRVI, KANKAANPÄÄN, KARVIA

PALVELUOHJAUS POHJOIS-SATAKUNNAN HANKEKUNNAT HONKAJOKI, JÄMIJÄRVI, KANKAANPÄÄN, KARVIA POHJOIS-SATAKUNNAN HANKEKUNNAT HONKAJOKI, JÄMIJÄRVI, KANKAANPÄÄN, KARVIA 1 PALVELUOHJAUS - Asiakkaan etua korostava työmenetelmä, jolla kootaan palvelut asiakkaan tueksi ja lievennetään palvelujärjestelmän

Lisätiedot

VANHUSTEN PALVELUT JOUTSENOSSA

VANHUSTEN PALVELUT JOUTSENOSSA VANHUSTEN PALVELUT JOUTSENOSSA ASUKASFOORUMI 15.3.2011 Minna-Maria Behm, Teija Malinen, Erja Inkiläinen & Eeva-Liisa Saarinen Vanhusten palvelut Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksotessa Vanhusten

Lisätiedot

Kipupotilas psykiatrin vastaanotolla. Ulla Saxén Ylilääkäri Satshp, yleissairaalapsykiatrian yksikkö 26.05.2016

Kipupotilas psykiatrin vastaanotolla. Ulla Saxén Ylilääkäri Satshp, yleissairaalapsykiatrian yksikkö 26.05.2016 Kipupotilas psykiatrin vastaanotolla Ulla Saxén Ylilääkäri Satshp, yleissairaalapsykiatrian yksikkö 26.05.2016 ICD-10 tautiluokituksessa kipuoire esiintyy vain muutaman psykiatrisen diagnoosin kuvauksessa

Lisätiedot

Kelan järjestämä kuntoutus ja lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit

Kelan järjestämä kuntoutus ja lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit Kelan järjestämä kuntoutus ja lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit Asiantuntija- ja keskustelutilaisuus narkolepsialasten vanhemmille ja aikuispotilaille 4.2.2011 Kehittämispäällikkö Tuula Ahlgren,

Lisätiedot

Asunnottomuuden ehkäisy, vapautuvat vangit ja AE-periaate teemaryhmän tapaaminen

Asunnottomuuden ehkäisy, vapautuvat vangit ja AE-periaate teemaryhmän tapaaminen Asunnottomuuden ehkäisy, vapautuvat vangit ja AE-periaate teemaryhmän tapaaminen Asuminen, kuntouttava työote ja integraatio Jenni Mäki Sampo Järvelä 07.11.2011 Tampere AE-periaate ja lainrikkojat Asunnon

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelusuunnitelma

Ikäihmisten palvelusuunnitelma Kirjasto- ja kulttuuripalvelut Ikäihmisten palvelusuunnitelma 2016-2018 Kuva Sirkku Petäjä www.nurmijarvi.fi Palveluja ikäihmisille Kirjasto- ja kulttuuripalvelut laati ensimmäisen ikäihmisten palvelusuunnitelman

Lisätiedot

Omaisen hyvinvointi tutkimusten valossa

Omaisen hyvinvointi tutkimusten valossa Omaisen hyvinvointi tutkimusten valossa Valtakunnallinen omaisseminaari Seinäjoki 9.10.2008 Eija Stengård, PsT WHO:n mielenterveysalan yhteistyökeskus Stengård, E. (2005). Journey of Hope and Despair.

Lisätiedot

Raahen kaupunki 30.3.2015 LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE

Raahen kaupunki 30.3.2015 LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE Raahen kaupunki 30.3.2015 Varhaiskasvatuspalvelut LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE Lapsen nimi Syntymäaika / 20 Hoitopaikka Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (vasu) on huoltajien

Lisätiedot

Palliatiivinen palveluketju Etelä- Savossa. 19.02.2016 Jarmo Lappalainen Ylilääkäri PTH-yksikkö

Palliatiivinen palveluketju Etelä- Savossa. 19.02.2016 Jarmo Lappalainen Ylilääkäri PTH-yksikkö Palliatiivinen palveluketju Etelä- Savossa 19.02.2016 Jarmo Lappalainen Ylilääkäri PTH-yksikkö Käsitteet Palliatiivisella hoidolla tarkoitetaan potilaan kokonaisvaltaista hoitoa siinä vaiheessa kun etenevää

Lisätiedot

Miten huomioida asiakaskunnan lisääntyvä monikulttuurisuus työterveyshuollossa? Perjantai-meeting 5.9.2014 Kirsi Yli-Kaitala

Miten huomioida asiakaskunnan lisääntyvä monikulttuurisuus työterveyshuollossa? Perjantai-meeting 5.9.2014 Kirsi Yli-Kaitala Miten huomioida asiakaskunnan lisääntyvä monikulttuurisuus työterveyshuollossa? Perjantai-meeting 5.9.2014 Kirsi Yli-Kaitala Maahanmuuttajien määrä kasvaa 2 Maahanmuuttajien terveys ja työkyky tutkimustietoa

Lisätiedot

Lähellä perhettä Varhaiskasvatuksen perheohjaus Liperissä. Liperin kunta

Lähellä perhettä Varhaiskasvatuksen perheohjaus Liperissä. Liperin kunta Lähellä perhettä Varhaiskasvatuksen perheohjaus Liperissä Liperin kunta Asukasluku: asukkaita 12 286 (tammikuu 2012) Taajamat: Liperi, Viinijärvi, Ylämylly Lapsia päivähoidossa yht. n. 600 lasta Päiväkodit:

Lisätiedot

PERHEINTERVENTIO PÄIHDETYÖSSÄ. Toimiva lapsi & perhe menetelmät ammattilaisen arjen apuna 26.2.2008 Anne Ollonen

PERHEINTERVENTIO PÄIHDETYÖSSÄ. Toimiva lapsi & perhe menetelmät ammattilaisen arjen apuna 26.2.2008 Anne Ollonen PERHEINTERVENTIO PÄIHDETYÖSSÄ Toimiva lapsi & perhe menetelmät ammattilaisen arjen apuna 26.2.2008 Anne Ollonen - Toimiva lapsi&perhe menetelmäkoulutus syksy 06 kevät 07 Beardsleen perheinterventio, lapset

Lisätiedot

Sydämen vajaatoimintapotilaan ohjauksen kehittämistyö

Sydämen vajaatoimintapotilaan ohjauksen kehittämistyö Sydämen vajaatoimintapotilaan ohjauksen kehittämistyö Projektikoordinaattori Sydämen vajaatoimintapotilaan potilasohjauksen kehittämistyön taustaa Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella vajaatoimintaa

Lisätiedot

Ikääntyvän väestön kodinomainen ja toimintakykyä tukeva palvelu

Ikääntyvän väestön kodinomainen ja toimintakykyä tukeva palvelu PERHEHOITO Ikääntyvän väestön kodinomainen ja toimintakykyä tukeva palvelu PERHEHOITO PALVELUNA Perhehoidolla tarkoitetaan iäkkään henkilön hoidon ja huolenpidon järjestämistä hänen kotinsa ulkopuolella

Lisätiedot

Kuntouttavaa asumispalvelua

Kuntouttavaa asumispalvelua Kuntouttavaa asumispalvelua Attendo yrityksenä Attendo Oy on suomalainen sosiaali- ja terveyspalvelualan yritys. Olemme edelläkävijä asumispalveluiden tuottamisessa ikäihmisille, vammaisille, kehitysvammaisille

Lisätiedot

TOIMINTAMALLIT ASIAKKAAN KUNTOUTUMISEN TUKENA Riskimittari & tehostettu kotikuntoutus Sparrauspäivä 2 Kuusa

TOIMINTAMALLIT ASIAKKAAN KUNTOUTUMISEN TUKENA Riskimittari & tehostettu kotikuntoutus Sparrauspäivä 2 Kuusa TOIMINTAMALLIT ASIAKKAAN KUNTOUTUMISEN TUKENA Riskimittari & tehostettu kotikuntoutus Sparrauspäivä 2 Kuusa 19.9.2017 Anne-Mari Hakala & Eija Janhunen Mikä on riskimittari? Rai-pohjainen Excel-työkalu

Lisätiedot

Terveyshyötymalli (CCM) Minerva Krohn Perusterveydenhuollon kehittäjäylilääkäri 26.10.2011

Terveyshyötymalli (CCM) Minerva Krohn Perusterveydenhuollon kehittäjäylilääkäri 26.10.2011 Terveyshyötymalli (CCM) Minerva Krohn Perusterveydenhuollon kehittäjäylilääkäri 26.10.2011 1 Terveydenhuolto: rikkinäinen järjestelmä Potilas on usein sivuroolissa, palveluiden saatavuudessa on ongelmia

Lisätiedot

Kuntouttavan palveluasumisen valtakunnallisten kehittämissuositusten. Pohjanmaa-hankkeen toimintaalueella

Kuntouttavan palveluasumisen valtakunnallisten kehittämissuositusten. Pohjanmaa-hankkeen toimintaalueella Kuntouttavan palveluasumisen valtakunnallisten kehittämissuositusten toteutuminen Pohjanmaa-hankkeen toimintaalueella Esa Nordling PsT,kehittämisp mispäällikkö Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Sosiaali-

Lisätiedot