Tietoiskuja nautaterveydenhuollosta lypsykarjatiloille

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tietoiskuja nautaterveydenhuollosta lypsykarjatiloille"

Transkriptio

1 Tietoiskuja nautaterveydenhuollosta lypsykarjatiloille Leppävirta 2.5. ja Varkaus Eläinterveyden tekijät hanke Leppävirran kunnaneläinlääkäri Vesa Rainio

2 Luennoitsija Vesa Rainio, ELT, lisääntymistieteen erikoiseläinlääkäri, European Veterinary Specialist in Bovine Health Management (eli suorittanut eurooppalaisen eläinlääkärierikoistumisen nautojen terveydenhuoltoon) Yli 30 v eläinlääkärinä hyvin lypsykarjapainotteisissa tehtävissä. Käynyt parillatuhannella nautatilalla viidessä maanosassa vajaassa 20 maassa. Kymmenkunta vuotta kenttäeläinlääkintää, toistakymmentä vuotta alkionsiirron ja lisääntymisen tutkimusta, kymmenkunta vuotta terveydenhuollon kehittämistä. Leppävirran kunnaneläinlääkäri, päätehtävänä nautojen terveydenhuolto Keski Savon alueella.

3 Tämä tilaisuus on terveydenhuoltoa Lypsykarjan terveydenhuollon perusolemus on eläinlääkärin antama neuvonta. Tämä tilaisuus pyrkii terveydenhuollon tehostamiseen. Samoja asioita, joita puhutaan terveydenhuoltokäynneillä, puhutaan tässä tilaisuudessa saman tien usealle tilalle. Tarkoitus on kerrata jo puhuttua, valmistella tulevien terveydenhuoltokäyntien annin vastaanottamiseen ja paikata aukkoja terveydenhuoltokäynnin annissa.

4 Aikataulu on ankara Tilaisuus etenee aikataulussa, koska kaikista aiheista on luvattu puhua. Jos aikaa on, voidaan keskustella, mutta seuraavaan aiheeseen mennään aikataulussa. Myös tauolla ja klo 14 jälkeen saa kysyä. Useimmat aiheet ovat sellaisia, että niistä voisi puhua koko päivän. Aiheita on 14. Nämä ovat tietoiskuja. Jotain tärkeää kustakin aiheesta.

5 Kiitän Eläinterveydentekijät hanketta taustatahoineen tilaisuuden rahoittamisesta ja järjestelyistä. Paikalle saapunutta yleisöä, jota ilman hanke ei olisi tilaisuutta järjestänyt. Tilaisuudesta viestineitä yksilöitä, jotka mahdollistivat järjestelyt näin nopealla aikataululla.

6 Eläinterveydenhuolto Eläinten terveydenhuollon perusolemus on eläinlääkärin (ja ylipäänsä eläinlääketieteellisen tietämyksen) käyttö neuvontaan ja ennaltaehkäisyyn. Nautaterveydenhuollolle Suomessa on ETT:n (Eläintautien torjuntayhdistys) keskusohjaama Naseva tietojärjestelmä.

7 Vapaaehtoista Terveydenhuolto on vapaaehtoista. Samoin Nasevan käyttö siihen. Viljelijä voi tehdä sopimuksia, joihin liittyy terveydenhuolto (hyvinvointituki) tai jopa Naseva (osa teurastamojen tuotantosopimuksista)

8 Nasevakäynti ei ole hyvinvointituen tarkastuskäynti Hyvinvointituen tarkastukset tekee tukiviranomainen. Tarkastuksia tehdään tilakäynnein, kuten muitakin tukivalvontakäyntejä. Lisäksi viranomaiset valvovat toimistossa, että viljelijä toimittaa terveydenhuoltosopimuksen ja terveydenhuoltokäynnin raportin määräaikana. Hyvinvointituki määrää joitain asioita, jotka eläinlääkärin tulee terveydenhuoltokäynnillä katsoa (esim. vedensaanti). Mutta terveydenhuoltokäynnin perusolemus on tilalla olevien eläinten hyvinvoinnin, terveyden ja tuottavuuden parantaminen.

9 Utaretulehdus Utaretulehdus on utareen bakteerisairaus (tai hiivatartunta) Tartunta saadaan lähes aina vedinkanavan kautta (joskus rikkoutuneen ihon läpi; mycoplasma bovis myös hengitysteitse) Yleisimpiä aiheuttajia: streptokokit dysgalactiae, uberis, agalactiae; stafylokokit aureus ja monta eri koagulaasinegatiivissta lajia; Escherichia coli; klebsiellat; Corynobacterium bovis; Archanobacterium pyogenes

10 Utaretulehdus, tartunnallinen Utaretulehdus jaetaan tartunnallisiin ja ympäristöperäisiin. Tartunnalliset lehmä saa toisen lehmän utaretulehduksesta yleensä lypsykoneen tai lypsäjän käsien tai muiden lypsyvälineiden välityksellä. Ympäristöperäinen utaretulehdus tulee kuivikkeiden, ulosteiden ja lehmän ihon bakteerien tulehduttaessa utareen. Raja on liukuva. Lähes kaikkien bakteerien aiheuttamat tulehdukset voivat tarttua molemmilla tavoilla, mutta useimmille toinen tarttumistapa on toista tärkeämpi. (Streptococcus dysgalactiae tulehdus käyttää molempia tapoja sangen yleisesti)

11 Tartunnallinen utaretulehdus Yleisin tartunnallinen utaretulehdus Suomessa on Staf. aureus utaretulehdus. Harvinaisempi (n. 4%), mutta vielä tarttuvampi, on Streptococcus agalactiae utaretulehdus. Streptococcus dysgalactiae ja klebsiella luetaan yleensä ympäristöperäisiin utaretulehdusbakteereihin, mutta asetuttuaan karjan jonkin lehmän utareeseen nämä lajit usein leviävät lehmästä toiseen. Suomessa tavattu Mycoplasma bovis kanta aiheuttaa utaretulehdusta, mutta näyttäisi leviävän enemmän hengitysteiden kuin lypsyn välityksellä.

12 S. aureus utaretulehdus S. aureus on hyvin sopeutunut utareeseen. Pysyy usein lehmällä loppuiän. Valtaosa nuorista lehmistä paranee, jos onnistutaan hoitamaan ajoissa (ja bakteeri on penisilliiniherkkä). Leviää erityisesti lypsyvälineiden kautta Maito on tartuntavaarallista pyri siihen, ettei S. aureus maitoa tarvitse käsitellä: hoida tai umpeuta vedin; tai teurasta lehmä. Jos vedintä on pakko lypsää, pese kädet ja välineet lypsyn jälkeen ja aina käsiteltyäsi S. aureus maitoa. Tutki nopeasti soluttavien lehmien bakteerit, että tunnistat S. aureus lehmät heti.

13 Steptococcus agalactiae Vain muutamalla (4%?) prosentilla tiloista. Tarttuu herkästi lypsykoneen, välineiden ja lypsäjän käsien kautta. Saadaan lähes aina karjaan ostamalla sairas eläin. (Jotkut kannat tätä bakteeria ovat ihmiskantoja ja voivat aiheuttaa satunnaisia tapauksia.) Varhaisvaiheessa paranee hyvin penisilliinillä.

14 Viiden kohdan utaretulehdustorjuntaohjelma Ohjelma on kehitetty jo 1070 luvulla erityisesti tartunnallisten utaretulehdusten vastustukseen, mutta auttaa osin ympäristöperäistenkin bakteerien vastustuksessa. (Tartunnallisia bakteereita siis olivat: Staphylococcus aureus, Sreptococcus agalactiae, Corynobacterium bovis ja joidenkin mielestä vielä Sreptococcusdysgalactiae)

15 5 kohtaa 1. Puhdas utare ja lypsy (+vedinkasto) 2. Ripeä uusien utaretulehdustapausten hoito 3. Umpeenpanohoito (kaikille lehmille) 4. Kroonisten utaretulehdusten teurastus 5. Hyvä lypsy ja toimiva lypsykone

16 Kohta 1: puhdas utare ja lypsy Hoida lehmät niin, etteivät ne likaa utareitaan Pyyhi joka lehmä omalla lypsyliinallaan LYPSYJÄRJESTYS: LYPSÄ ALUKSI TERVEET, SITTEN PARANTUNEIKSI OLETETUT, SITTEN SAIRAAT. VIIMEISENÄ S.AUREUS LEHMÄT Käytä lypsykäsineitä ja pidä ne puhtaana (pese niitä lehmien välissä) Käytä vedinkastoa

17 Kohta 2: hoida sairaat ripeästi Tämä koskee erityisesti S. aureus lehmiä. Jottei tulehdus leviä muihin lehmiin, hoida uudet tapaukset ripeästi. Jo 3 kk muhinut tulehdus paranee paljon huonommin.

18 2 hoida sairaat ripeästi Jotta osaisit hoitaa ripeästi, on utareterveyttä seurattava (erityisesti terveillä lehmillä): Alkusuihkeiden tarkistus Solumittaus joka koelypsystä tai koko karjan lettupannutus kuukausittain Näyte bakteeritutkimukseen, kun uusi tapaus havaitaan (vaikkei aiottaisi heti hoitaa) Tankkisolujen seuranta (hälytykset)

19 2 hoida sairaat ripeästi Jos utare on ihan terve, niin lypsykaudella solut ovat alle Ternimaitokaudella ja alle 10 kg tuotoksissa umpeenmennessä on luonnostaan korkeampia solumääriä.

20 Kohta 3: Umpeenpanohoito Ummessaoloaikana voidaan käyttää pitkää antibioottikuuria, kun maitotappioita ei tule. Lisäksi utareen olosuhteet muuttuvat ummessaoloaikana hyvin erilaisiksi ja siksi moni tulehdus paranee jopa hoidotta. Umpeenpanohoidon paranemistulokset ovat paremmat kuin lypsykutisen hoidon. Toisaalta ummessaoloaikana lehmä saa herkästi uusia utaretulehduksia. Siksi umpeenpanohoidolla on myös ennaltaehkäisevä tehtävä tässä antibiootiton Orbeseal parantaa hoitotulosta merkittävästi ja toimii hyvin myös ilman antibioottilisää.

21 3 umpeenpanohoito Alkuperäisen ohjeen mukaan umpenpanohoito antibiootein tehdään kaikille lehmille. Näin on syytä nykyisinkin menetellä, ainakin, jos karjassa on paljon S. aureusta tai muu utaretulehdusongelma. Nykyohjeen mukaan kaikki sairaat ja epäilyttävät antibioottihoidetaan. Jos lehmällä on lypsykaudella olut yli solua kerran tai yli solua kolmasti, hoito on paikallaan. Orbeseal sopii käytettäväksi ennaltaehkäisyyn selaisenaan. Annosteltava puhtaasti ( ). Estä meno vetimestä ylös maitorauhasen puolelle.

22 Kohta 4: kroonikoiden teurastus Tarttuva utaretulehdus (S.aureus, Str.agalactiae, Mycoplasma bovis) on karjasairaus. Sairaat neljännekset tuottavat maitoa, jossa on bakteereita. Maito saastuttaa lypsäjän kädet ja lypsykoneen ja näistä edelleen toiset lehmät Siksi tulehdusneljännes, joka ei parane hoidolla, on poistettava tuotannosta. Umpeuttamalla tai teurastamalla. (Kolmivetimisenä lehmä tuottaa 28,5 kg, jos se nelivetimisenä tuottaa 30 kg)

23 Kohta 5: Hyvä lypsy ja lypsykone Esikäsittele ja ota alkusuihkeet Kiinnitä kone 1 1½ min esikäsittelyn alusta Älä päästä ilmaa koneeseen Älä tyhjälypsä. Irrota kone ajoissa (taso n. 600ml/min, robotilla vedinkohtainen 400ml/min) Älä lypsä liikaa lehmiä kerralla (ei maitoputken täydeltä, maidon pitää tulla maitohuoneeseen virtaamalla eikä pyrskähdyksinä) Pysy rutiinissa: lypsä aina (sama lehmä) samalla tavalla Pidä kone kunnossa (huolto vuosittain) ja maitoputken kallistukset riittävinä molemmista päistä.

24 Ympäristöperäinen utaretulehdus Määritelmä: Tartunta saadaan muualta kuin toisesta lehmästä. Nykyään yleisin utaretulehdustyyppi Suomessa ja länsimaissa Tyypillisiä aiheuttajia (järjestyksessä): E. coli, Streptococcus uberis, KNS, Klebsiella, hiiva, A. pyogenes, (Str. dysgalactiae). Nämäkin bakteerit voivat tarttua toisesta lehmästä, mutta yleensä tulevat parresta, lannasta ja lehmän iholta. Voivat silti tarttua lypsyn yhteydessä (huono utareen puhtaus) ja erityisesti lypsyn jälkeen (varsinkin, jos lehmä käy pian makuulle).

25 Ympäristöperäinen utaretulehdus Ympäristöperäinen utaretulehdus voi olla peräisin ummessaolokaudelta ja puhjeta parin kuukauden sisällä poikimisesta. (Umpeenpanohoito suojaa, Orbeseal vielä enemmän kuin antibiootti) Lehmän vastustuskyvyllä on suuri merkitys siihen, kuinka vakavaksi ja pitkäaikaiseksi tauti kehittyy. Osa tapauksista lieviä, jopa huomaamattomia, osa tappavan vakavia (erityisesti E. coli ja klebsiella pian poikimisen jälkeen)

26 Ympäristöperäiselle utaretulehdukselle altistaa Likainen utare, likaiset jalat Huono sisäilma ja kosteat pinnat (kuuma ja kostea suosii taudinaiheuttajabakteereja ja huonontaa lehmän vastustuskykyä) Vedinten vauriot * (tyhjälypsy, polkemat) Painevaihtelut lypsimessä * Makuullepano heti lypsyn jälkeen Heikko vastustuskyky

27 Vastustuskyky riippuu monesta asiasta. Ja niin utareterveyskin Ravitsemus Ilmanvaihto (kuumuus, kosteus, haitalliset kaasut) Stressi (kipu esim. sorkissa, kavereiden kiusaaminen ja sosiaalinen asema, ahtaus, levon puute, jonotus) Muut sairaudet (virukset ja muut tulehdukset, kalsiumvajaustilat) Rakenne (sulkijalihaksen toiminta, maavara, kömpelyys) Synnynnäinen immuunipuolustuksen vaihtelu

28 Lääkekirjanpito Lääkekirjanpito on pakollinen. Kaikki lehmille ja nuorkarjalle tehdyt lääkitykset pitää kirjata. Lääke on aine, jota saa vain apteekista (ja eläinlääkäriltä). Ketovet on lääke, kalsiumpasta ei ole (se on rehu ja kuuluu rehukirjanpitoon) Kirjanpito on tilan vastuulla. Se saa olla paperilla tai elektroninen (Nasevassa). Nasevassa (ja paperillakin) tilan pitäisi korjata virheet, joita esim. eläinlääkäri on tehnyt. Säilytettävä 6 vuotta (jos lehmäkortilla, älä heitä korttia pois, kun lehmä lähtee teuraaksi ja ota kopio kotiin, jos lehmä myydään ja kortti lähtee mukaan).

29 Kirjanpidosta on käytävä ilmi seuraavat tiedot 1. eläimen tai eläinryhmän tunnistustiedot 2. lääkityksen antopäivämäärä 3. lääkkeen nimi 4. lääkkeen määrä 5. lääkkeelle määrätty varoaika; sekä 6. lääkkeen myyjän nimi (tai eläinlääkärinumero)

30 Yleisiä lääkekirjanpitovirheitä Vasikoiden kirjanpito puuttuu (esim. nupoutuslääkkeet) Ketovet jää kirjaamatta Umpeenpanohoidot eivät kirjaudu (joskus näissä myös väärä päivämäärä, jolloin lääke on saatu eikä annettu)

31 Lääkityskirjanpito Nasevassa Nasevassa tieto säilyy ainakin 6 v Ainoa kaikkien käytössä oleva ohjelma lääkityskirjanpitoon Lääkelista, joka auttaa arvaamaan, mitä eläinlääkäri on lappuihin kirjoittanut Lääkitykset valmiina teurastusta varten (ketjuinformaatio) Hoidot siirtyvät myös Laskentakeskukseen ja sieltä tuotosseurannan raportteihin Eläinlääkärin tekemät lääkitykset voivat siirtyä Nasevaan, jos eläinlääkärillä on sopiva eläinlääkintäohjelma ja (tästä kohta paljon lisätietoa ) Nasevan kautta tallennettu hoito kannattaa merkitä siemennyskortille rekisteröidyksi. Säästetään siementäjän työtä ja vältytään pienten erojen aiheuttamilta kaksoiskirjauksilta

32 Lääkitykset eläinlääkäriltä suoraan Nasevaan, vaatii, että Tila valtuuttaa Nasevassa eläinlääkärin tilan tietoihin Eläinlääkärillä on ohjelma, joka osaa siirtää tiedot Nasevaan (ainakin molemmilla Rainioilla ja Maiju Hännisellä on) Tila on merkitty eläinlääkärin tietokoneelle Nasevatilaksi (muistuta eläinlääkäriä tästä) Eläinlääkärin ohjelmassa on hänen voimassa oleva Naseva salasanansa tallennettuna (siis korjattu tietomurron jälkeen salasanaa vaihdettaessa) Eläin on hoitopäivänä tilalle rekisteröitynä

33 Mitä laki ja hyvinvointituki vaativat vasikoista. LAKIVAATIMUKSET Lantakouru on katettava ennen poikimista Ternimaito on annettava 6 h kuluessa syntymästä Vasikalla pitää olla vettä saatavilla. Juottovasikalla vettä pitää olla, jos se on sairas, sää on helteinen tai jos tilalla on hyvinvointituki (hyvinvointitukitilalla on kaikkien eläinten saatavilla oltava vettä jatkuvasti)

34 Vasikan yksilökarsina. LAKI Vasikkaa (=alle 6 kk ikäistä) ei saa pitää kytkettynä. Alle 2 viikkoisella vasikalla pitää olla kuivikealusta makuupaikalla. Yksilökarsinassa vasikkaa saa pitää vain 2 kk ikäiseksi. Viimeistään sitten se on pantava ryhmäkarsinaan. Yksilökarsinan tulee olla 1,1 kertaa vasikan pituinen (nenästä hännäntyveen) ja vasikan korkeuden levyinen. Metri yleensä riittää leveydeksi, mutta monella vasikalla pituutta tarvitaan cm.

35 Vasikoiden ryhmäkarsina, LAKI 2 4 kk iässä vasikkaa on pidettävä ryhmäkarsinassa. Ryhmäkarsina on siis oltava tiloilla, joilla on tämänikäisiä vasikoita. Jos on vain yksi ikäryhmän vasikka, sen on oltava ryhmäkarsinassa. (Käsittääkseni siis karsinassa, johon sopii 2 vasikkaa eli tilaa on vähintään 3 neliötä). Karsinassa on vasikkaa kohden oltava vähintään 1,5 neliötä tilaa (yli 150 kiloisella 1,7 ja yli 220 kiloisella 1,8) Jos rehua ei ole jatkuvasti tarjolla, on kaikkien eläinten mahduttava yhtä aikaa ruokintapöytään

36 Yleisimmät terveydenhuoltokäynnillä havaittavat vasikanpitovirheet Yksilökarsinassa ei ole vettä Yksilökarsina on liian pieni (lyhyt) Alle 2 viikkoinen on ritiläpohjalla ja kuivike puuttuu Yli kaksikuinen on yksilökarsinassa Kaksi vasikkaa on samassa yksilökarsinassa (jossa siis ei ole vaadittavaa kolmea neliötä) Alle puolivuotias on kytketty parteen Tilalla ei ole ollenkaan ryhmäkarsinaa Ryhmäkarsinan pinta ala ei riitä

37 TAUKO Eläinterveydentekijät hanke tarjoaa kahvia ja voileipää ilmoittautuneille Ohjelma jatkuu klo 12.00

38 Ostatko tauteja Eläinkauppa on tehokkain tapa hankkia tilalle uusi tauti. Tässä esityksessä keskitytään siihen. Jalostuseläinainesta saa edullisimmin keinosiemennyksellä. Jos tarvitaan täysin erisukuinen eläin (ehkä jopa erirotuinen) esimerkiksi siitossonniksi, turvallisin tapa hankkia se on alkionsiirto. Maailmalla rehujen osto on usein myös tehokas tapa saada tilalle mm. salmonellaa. Suomessa tätä torjumaan on positiivilista.

39 Ostatko tauteja? Periaatteessa on turvallista ostaa eläimiä tilalta, jolla on vain samoja taudinaiheuttajia kuin omalla tilalla. Tästä ei vaan koskaan voi olla varma. Mitä useamman tilan kanssa joutuu kontaktiin eläinostossa, sitä suurempi riski. Kontaktit ulkomaille ovat erityisen suuri riski (esim. Mycoplasma bovis, paratuberkuloosi, pälvisilsa )

40 Jos sinun on ostettava eläimiä Pyri ostamaan ne yhdeltä tai kahdelta tilalta, jotka eivät itse ole ostaneet eläimiä vuosiin. Mitä useampi tila, sitä enemmän tauteja. Osta tilalta, joka tutkii sairaudet ja pitää niistä kirjaa. Vaadi terveystodistus ja salmonellatodistus. Kuljeta eläimet puhtaalla autolla erillään muiden tilojen eläimistä. Karta erityisesti välitysvasikoiden kanssa tekemisiin joutuneita karjoja (niillä on yhteyksiä valtavaan määrään huonosti tunnettuja karjoja). Älä osta utaretulehduseläimiä vaadi solutiedot nähtäväksi.

41 Salmonella Hyvinvointituki vaatii, että tilalle ostettavat pitoeläimet on tutkittu salmonellan varalta ennen tilalle tuontia. Tähän käy joko koko myyjäkarjan tutkimus yhteisnäytteistä tai myytävän eläimen tutkimus.

42 Terveystodistus Naseva käynnillä kysytään, onko ostoeläimillä ollut terveystodistus. Todistus on hyvä olemassa, mutta siitä on hyötyä vain, jos se luetaan. Kiinnitä huomiota siihen, että allekirjoittaneella eläinlääkärillä on tosiaan tietoa tilasta ja että tilalla on tutkittu asioita. Nasevaan kuuluminen on eduksi jo pälvisilsaturvan vuoksi.

43 Onko tutkittu? Jos tila ei tutki mitään, sen terveystodistus voi näyttää valheellisen hyvältä. Parempi on, että tutkimuksia on tehty. Jos ostetaan lehmä, olisi ainakin syytä katsoa sen koelypsytiedoista soluluvut ja kysyä, mikä bakteeri mahdolliset korkeat arvot on aiheuttanut. Jos tilalla on Streptococcus agalactiaea, lehmien ostaminen on hyvin kyseenalaista.

44 Koskaan ei tiedä varmasti Eläinostoissa varovaisestikin toimittaessa siirtyy toisinaan tauteja. Lähes vuosittain löytyy uusi tauti, jonka olemassaoloa ei tiedetty miten sellaisen varalta tutkit? Osaa taudeista ei voi tutkimalla luotettavasti löytää (esim. paratuberkuloosi itää salassa n. 2 vuotta).

45 Tarttuvia tauteja Mycoplasma bovis Schmallenberg virus Sinikielitauti (bluetongue) Paratuberkuloosi EHEC

46 Mycoplasma bovis Soluseinätön bakteeri, joka aiheuttaa moniviikkoisen hengitystietulehduksen. Bakteeri ei kestä kuivumista. Kosteassa ja viileässä voi säilyä kuukausia (esim. lannassa). Aiheuttaa myös niveltulehdusta, korvatulehdusta ja utaretulehdusta. Tarttuu hengitysteitse (myös utaretulehdus). Tullut Suomeen ilmeisesti Ruotsista eläinoston mukana vuosi pari sitten. Ei oikein parane antibiooteilla ja aiheuttaa merkittäviä vasikkatappioita Löydetään helpoimmin raadonavauksessa tai erityisestä hengitystienäytteestä.

47 Schmallenberg virus Virus leviää polttiaisten (pienoishyttysiä) mukana, siis sulan maan aikaan. Tullut ulkomailta. Löytynyt Suomessa jo lampailta sikiöistä. Vasta aineita myös Etelä Suomen naudoissa. Aiheuttaa sikiön epämuodostumaa. Toukokuun loppuun asti Evira tutkii luodut sikiöt ja kuolleena syntyneet vasikat ilmaiseksi. Ei ilmeisesti haittaa aikuisille eläimille.?

48 Sinikielitauti Tätäkin tautia levittävät polttiaiset. Tauti levisi Etelä Norjaan ja Ruotsiin pari vuotta sitten, mutta onnistuttiin pysäyttämään rokotuksin. Saattaa tulla meille Viron tai Venäjän kautta vaikkapa hevoskuljetuksen mukana. Virustauti, joka tarttuu märehtijöihin

49 Sinikielitauti, oireet sierainvuoto turvotus kaulan ja pään alueella, erityisesti silmien ja turvan ympärillä punoittavat ja vuotavat silmät haavaumat suussa kuolaaminen, maiskuttelu ja hampaiden narskuttelu turvotus tai punoitus vetimissä ja häpyalueella ontuminen ja sorkkarajan turvotus kuume ja huonokuntoisuus

50 Paratuberkuloosi (Johne s disease) Hitaasti etenevä suolenseinän kasvainmainen bakteeritulehdus (aiheuttaja lintutuberkuloosibakteerin alalaji) Tartunta usein jo vasikkana, mutta oirehtii vasta parin vuoden iässä ja vanhempana. Paheneva ripuli, joka kestää kuukausia ja tappaa lopulta eläimen nälkään (ravinto imeytyy paksuuntuvan suolenseinän läpi päivä päivältä huonommin). Ulkomailla sangen yleinen. Suomessa tavattu muutaman kerran lihanautaroduilla.

51 Jalkavaivat Terveydenhuoltokäynnillä: 1) tarkastellaan jalkojen karvattomia alueita, ihovaurioita ja tulehdusten turvottamia nivelseutuja 2) arvioidaan ontuvien eläinten määrää ja sorkkahoidon onnistuneisuutta 3) kysellään, onko tilalla ollut tartunnallisia sorkkasairauksia (sorkkavälin ajotulehdus, sorkkaalueen ihotulehdus, sorkkavälin ihotulehdus)

52 1) tarkastellaan jalkojen karvattomia alueita, ihovaurioita ja tulehdusten turvottamia nivelseutuja Sisäruokintakaudella sekä pihatoissa että parsinavetoissa nivelseudun karva ja iho hankautuvat. Ihon särkyessä nahan alle pääsee bakteereja ja tulehdus voi olla pahakin. Kuume kannattaisi mitata. (Kuka keksii lehmien kinnersuojat?!) Tulehduksen hoidossa voidaan tarvita antibioottia ja kipulääkettä. Hyvin usein hoito on myöhässä ja tulehdus kroonistuu. Toisinaan turvotus (yleensä etujalassa) on bakteeriton: rasitus tai kolhaisuperäinen. Tällöin on syytä pohtia, voisiko eläimen ulottumista rehuun parantaa. (Ja ummessaolija pitäisi saada niin kauas lypsävien rehusta, että ulottuminen on täysin mahdotonta).

53 2) arvioidaan ontuvien eläinten määrää ja sorkkahoidon onnistuneisuutta Jalkojaan aristavia (=ontuvia) lehmiä on karjassa yleensä moninkertainen määrä verrattuna siihen, mitkä omistaja on havainnut ontuviksi. Ontuva lehmä kulkee selkä kaarella, toisen puolen jalka ottaa yleensä lyhempää askelta. Parressa ontuva lehmä voi seistä selkä kaarella. Yleensä takajalka on kipeä ja sille ei panna täyttä painoa. Kipeä jalka etsii sopivaa paikkaa: lehmä siirtelee jalkaa ja seisoo siis levottomasti. Usein kipeä sorkka asetetaan paikkaan, jossa osa sorkanpohjasta jää tyhjän päälle (esim. lantakourun tai parsimaton reuna). Etujalkojen pohja saadaan kevyemmin kuormitetuksi seisomalla jalat ristissä. Liian pitkä sorkka rasittaa jänteitä ja niveliä. Kumimatolla asuvan lehmän sorkat tulisi hoitaa kahdesti vuodessa.

54 3) kysellään, onko tilalla ollut tartunnallisia sorkkasairauksia Tartunnallisiksi sorkkasairauksiksi luetaan sorkkavälin ajotulehdus, sorkka alueen ihotulehdus ja sorkkavälin ihotulehdus (ja toisinaan myös kantasyöpymä). Nämä näyttävät siirtyvän tilalta toiselle eläinostojen mukana. Joskus puhkeavat myös tilan olosuhteiden muuttuessa (esim. uusi navetta) Etenkin sorkkavälin ajotulehdus voi aiheuttaa hurjia joukkosairastumisia, joissa iso osa karjasta sairastuu muutaman päivän sisällä. Ja antibioottia kuluu litroittain.

55 Jalkavaivat, ehkäisy Sorkkahoito on yleensä tarpeen kahdesti vuodessa Jos parsi on puhdas ja kuiva, nivelseudun tulehduksia on vähemmän Laidun on eduksi sorkille, jalan iholle ja lihaskunnolle Helppo ylösnousu ja makuullekäynti vähentävät vammoja ja lyhentävät sekä seisomis että makuujaksoja. Seisomisjakson lyheneminen on eduksi sorkille, makuujakson lyheneminen iholle. (makuullekäynnin pitäisi onnistua alle 7 sekunnissa)

56 Poikimahalvauksen ehkäisy ja muuta pientä ruokinnasta Valitettavasti eläinlääkäri harvoin on ruokinnan erityisosaaja eikä hän yleensä osaa suunnitella koko ruokintaa. Useimmat eläinlääkärit tietävät melko paljon joidenkin sairauksien synnystä ruokintavirheiden (tai harkittujen ruokintariskien) seurauksena.

57 Asetonitauti muuttui harvinaiseksi 1990 luvulla asetonitauti muuttui eräästä yleisimmistä eläinlääkärihoidon syistä nostalgiseksi harvinaisuudeksi. Osittain siksi, että lypsykarjanpitäjien asiantuntemus nousi huomattavasti, mutta ehkä kuitenkin pääosin siksi, että EUjäsenyys romahdutti viljan hinnan ja viljaa alettiin työntää ruokintasuunnitelmiin minkä vain lehmän terveys sietää. (Ja vähän siksi, että kortisonille määrättiin merkittävät varoajat.) Luultavasti kukaan eläinlääkäri ei, ja tuskin moni viljelijäkään, osannut 1990 luvun alussa ennustaa, että asetonitauti melkein häviää hoitolistalta. Periaatteessa eläinlääkärit kyllä tiesivät kaikki ne konstit, joita käyttämällä tauti sitten jokseenkin hävisi.

58 Miten siis asetonitautia ehkäistään? Hapan ympäristö suosii bakteereja, jotka hajottavat tärkkelystä propionihapoksi (eikä etikka tai voihapoksi). Runsas tärkkelys ruokinnassa tarjoaa propionihapon tuotantoon sekä paljon raaka ainetta että sopivan ph:n. (Pötsin happamuus voi mennä liiallisuuksiin ja aiheuttaa muita ongelmia!!) Propionihappo muuttuu maksassa verensokeriksi, jonka puute on yksi perussyy asetonitautiin. Toinen perussyy on rasvan hajoamistuotteiden ylimäärä elimistössä.

59 Asetonitautia ehkäistään siis: Huolehtimalla riittävästä energiansaannista, niin että lehmä ei laihdu niin nopeasti, ettei aineenvaihdunta pysty käyttämään kaikkea vapautuvaa rasvaa. Poi ittamalla lehmä sopivan solakkana, ettei rasvaa ole aineenvaihdunnalle ylimäärin tyrkyllä. Ylläpitämällä veren sokeritasoa tärkkelyspitoisen ruokinnan avulla. Lisäapua saadaan rehulisistä, joita elimistö muuntaa verensokeriksi (propyleeniglykolista, propionaateista ja propionihaposta, glyserolista) (lisäämällä rasvan hajoamistuotteiden kulutusta liikunnan avulla)

60 Koska poikimahalvaus häviää? Poikimahalvaus on myös sairaus, joka periaatteessa on mahdollista ruokinnallisin keinoin melkein hävittää. Mutta me elämme yhä epäuskon aikaa. Viljelijät ja eläinlääkärit eivät usko, että on ihan mahdollista käytännössä estää suurin osa poikimahalvauksista. (Osittain ongelma on siinä, että emme oikeastaan perimmältään tiedä, miksi poikimahalvaus tulee. Ja silloin on vaikea ymmärtää, että jokin ruokinta sen tuloa ehkäisee. Vaikka tämä on todeksi nähty monessa kokeessa ja navetassa.) Luultavasti poikimahalvaus häviää sitten, kun aika on kypsä. Saattaa olla, että sen käy kuin asetonitaudin: sairaus muuttuu harvinaiseksi sitten, kun otamme käyttöön ne keinot, jotka on tunnettu jo pitkään.

61 Miten poikimahalvausta ehkäistään? Ruoki lehmä niin, että elimistön täytyy viimeisenä kuukautena ennen poikimista ponnistella saadakseen tarkasti talteen ravinnon kalsiumin. Huolehdi, että poikimisaikaan kalsiumia on riittävästi saatavilla (rehussa).

62 Jotta elimistö ponnistelisi kerätäkseen kalsiumia, voidaan Ruokkia rehulla jossa on hyvin vähän kalsiumia (kokoviljasäilörehu) Antaa ravintolisää, joka sitoo ravinnon kalsiumin imeytymättömään muotoon (zeoliitti) Ruokkia rehuilla, jotka happamoittavat elimistön ja aiheuttavat siksi kalsiumin runsasta eritystä (anionisuolat). Puuttua ruokinnalla kalsiumaineenvaihdunnan säätelyyn (esim. D vitamiinin yliannostus)

63 Jotta elimistö saisi runsaasti kalsiumia poikimisseudulla, anna alkaen päivä pari ennen poikimista Maittavaa kalsiumkivennäistä runsaasti Kalsiumliuosta tai pastaa tai boluksia Poikimisen yhteydessä lämpimässä vedessä runsaasti kalsiumia.

64 Muuta ruokinnallista Seleeni, E vitamiini Magnesium Kalium haittakivennäisenä Kasvi ja homemyrkyt Ruokinta ja hedelmällisyys Vasikan juotto (ja ternimaito) ja siirtoruokinta

65 Hedelmällisyyden tarkastelu ProTerveys tietojen pohjalta Nasevasta saa tulostettua ProTerveys lomakkeen, jossa on paljon tietoja tilasta. Eläinlääkäri voi käyttää ProTerveyttä laajemman terveydenhuoltosuunnitelman lomakkeena, tai pelkkänä tietolähteenä (tähän käyttöön se sopii myös neuvojalle tai viljelijälle itselleen). Erityisen tarkkaa tietoa lomakkeessa on utaretulehduksesta ja karjan hedelmällisyydestä.

66

67 Lomakkeessa on valmiina karjan perinteiset hedelmällisyysluvut

68 ProTerveyden siemennysvälitaulukko antaa tietoa useaan kertaan siemennetyistä lehmistä. Siemennysvälien jakaumasta voidaan arvioida, kuinka hyvin karjassa kiimat 1) havaitaan (b/d, b, e) ja 2) tunnistetaan (b, d, ja tietysti lisäksi tiinehtyvyys)

69 ProTerveyden hedelmällisyyssivu ei kerro Tehdäänkö siemennykset 1 2 päivää liian aikaisin tai myöhään (voi tätä toki epäillä yhtenä vaihtoehtona, jos kiimat tunnistetaan hyvin ja silti tiinehtyy huonosti) Siemennetäänkö epämääräisin välein siksi, että lehmät eivät ole kiimassa (esim. rakkulat) vai siksi, että kiimoja ei havaita (tai havaitaan silloinkin, kun eläin ei ole kiimassa) Miksi siemennyksiä ei aloiteta ajoissa

70 Kiimatarkkailu Kiimoja tarkkaillaan: Käyttäytymisoireista Häpyseudun valutusoireista Progesteroninäytteistä (Ja erikoistapauksissa monesta muusta kuten: estrogeeni tai LH hormonien seurannasta, hajusta, emättimen sähkönjohtokyvystä tai irtosolunäytteistä, munasarjojen seurannasta ultraäänellä tai käsin, ruumiinlämmön vaihtelusta, maitomäärän ja koostumuksen vaihtelusta, kohdun turvotusastetta tunnustelemalla )

71 Kiimatarkkailua ei aloiteta vasta sinä päivänä, jona eläimen aikaisintaan haluttaisiin tiinehtyvän.

72 Kiimatarkkailulla pyritään Hiehon tai poikineen lehmän kiimakierron alkamisen havaitsemiseen, jotta voidaan rauhallisin mielin uskoa kaiken olevan kunnossa sitten, kun on aika siementää. Kiimattomuuden ja kohtutulehdusten havaitsemiseen. Tiineytyksen epäonnistumisen tai tiineyden keskeytymisen (uusintakiiman) havaitsemiseen. Oikean siemennysajankohdan löytämiseen (ajoissa). Kolmeen ensimmäiseen riittää epätarkempi tieto kiiman ajankohdasta. Paras siemennysajankohta vaatii, että kiiman aika tiedetään noin puolen vuorokauden tarkkuudella. Kohtalaisiin tiineystuloksiin päästään, jos tieto on noin vuorokauden tarkkaa (tosin systemaattinen siemennyksen myöhästyminen yli puoli vuorokautta kiiman lopusta antaa sangen heikon tiinehtyvyyden).

73 Kiimaoiremuistiinpanoilla pyritään Löytämään joka eläimen kiimarytmi (3 viikkoiskierto), jotta siemennysaikaan oireita osattaisiin vahdata oikeina päivinä tosi tarkkaan. Ja uskoa sitten eläin kiimaiseksi niukoistakin oireista. Löytämään kiimattomat eläimet (esim. rakkula) ajoissa tutkimuksiin ja hoitoon. Arvioimaan oikea siemennysaika aiempien kiimaoireiden, eläimen kiimavälipituuden ja nykyisen kiiman toistaiseksi nähtyjen oireiden avulla. Tarkat muistiinpanot vaativat taulukon, jossa lehmällä on oma tila joka päivälle. Oikeastaan vielä erikseen aamu ja iltapäivälle ja mielellään vielä illallekin. Tällöin tavalliseen kiimakalenteriin mahtuu enintään 10 lehmää.

74 Oikea siemennysaika Paras siemennysaika (keskimäärin) on seisovan kiiman loppupuolisko ja muutama tunti sen jälkeen. Tällöin kiimalima on kirkasta ja venytettävissä seitinohueksi säikeeksi (jollaista lima voi olla useita päiviä) Osuu keskimäärin 1½ vrk ennen verivuodon alkua Progesteroniarvo on alhainen (jota se on myös 2 3 päivää ennen ja 3 4 päivää jälkeen siemennysajan)

75 Käyttäytymisoireet. (Tilan säästämiseksi muistiinpanoihin numerot) 1 seisoo selvästi alla 2 luultavasti seisoo alla (vähän kävelee, tai paikassa jossa ei voi väistää) 3 toiset yrittävät hyppiä päälle, mutta väistää 4 hyppii toisia (tai ihmisiä) 5 hakeutuu kiimaisten joukkoon 6 huutaa 7 levoton 8 netkistelee 9näyttää silmistään tai muuten olemuksestaan kiimaiselta 0 ei millään lailla käyttäydy kiimaisen oloisesti tai ole kiimaisen oloinen vaikea sanoa (esim. makaa uuvuksissa tai helteessä)

76 Häpyseutu ja valutukset (Muistiinpanoihin esim. kirjaimet) Kirkas, venyvä kiimalima (K) Kirkas, muttei ohueksi venyvä lima (k) Harmaa lima (H) Seassa vaaleita kokkareita, mutta kirkas (S) Verensekainen tai verinen vuoto, jollaista tyypillisesti kiiman jälkeen (V) Verensekainen tai muuten tyypillinen poikimisen tai luomisen jälkeinen vuoto (J) Pahanhajuinen vuoto (P) Majoneesimainen vuoto (M) Turvonnut, sileä häpyseutu (T) Ryppyinen ja vuodoton häpyseutu (R)

77 Progesteroninäytteet Ovat edullisia ja viisaita Tietävät eläinlääkäriä paremmin, onko eläimellä keltarauhanen.

78 Korkea progesteroni Koko tiineysajan Kiimakierron päivät noin 5 17 (keltarauhasvaihe) Mätäkohtulehmällä

79 Matala progesteroni Ennen kiimakierron käynnistymistä (poikimisen jälkeiset viikot) Rakkulalehmillä Kiimakierron pysähtyessä (esim. voimakkaasti laihtuvat) Kiimapäivänä ja muutamana päivänä ennen ja jälkeen

80 Vasikkasairaudet Vasikkasairauksista ja vasikoiden hoidosta on laaja tietopaketti Nasevassa. Löytyy etusivulta, kohdasta Katse vasikkaan. Siellä erityisen antoisa osio löytyy otsikon Maitotilat, luennot alta.

81 Vasikkasairaudet

82 Vasikkasairaudet yleisimpiä Ripuli Hengitystiesairaudet (yskä ja keuhkokuume) Napatulehdus ja verenmyrkytys (septikemia) (Juoksutus)mahaongelmat Näistäkin kaikista on tietoa Nasevan Katse Vasikkaan osiossa.

83 Ternimaito Ternimaito on rokotus, joka siirtää emän vastaaineet vasikkaan. Tämä on hyvin tärkeää vasikan terveydelle ensimmäisinä elinkuukausina. Jotta rokotus onnistuisi, ternimaidossa tulee olla paljon vasta aineita ja sitä on annettava ajoissa (viimeistään 4 h poikimisesta, lakikin vaatii 6 h) ja riittävästi (2 3 l). Oleellista on, että ternimaito on hyvää (voidaan mitata ominaispainosta). Ei se, että se on omasta emästä. Pakastettu ternimaitovarasto on suurta viisautta.

84 Ripuli Enintään puolet vasikoiden ripuleista on tarttuvia. Niissä muissa ruoansulatuskanavassa normaalisti elävien bakteerien keskinäinen tasapaino vaan menee sekaisin. Molemmissa ripulityypeissä vasikan henkeä uhkaa ensisijassa elimistön kuivuminen. Siksi tärkein hoito on nestetasapainosta huolehtiminen. Imukyvyttömän saati sitten ylösnousukyvyttömän vasikan nestetasapainon palauttaminen vaatii yleensä suonensisäisen nestehoidon.

85 Tarttuvat ripulit Tarttuvaa ripulia on syytä epäillä: Jos vasikoita sairastuu yhtä aikaa Jos vasikoita sairastuu peräkkäin Jos tilan eri aikaan syntyneet vasikat menevät ripulille suunnilleen samassa iässä Tarttuvan ripulin aiheuttaja selviää yleensä ulostenäytetutkimuksella (Evira, Kuopio). Paras näyte saadaan ripulin alkaessa tai vähän ennen. Näytteitä tutkitaan 5 samaan hintaan ja useamman vasikan näyte antaa varmemman tuloksen.

86 Tarttuvat ripulit Eri ikäisillä vasikoilla on eri taudinaiheuttajat. Ihan nuorilla virukset (rotavirus), kuukauden kieppeillä alkueläimet (kokkidioosi), myöhemmin myös loismadot (ostertagia). Salmonella on mahdollinen kaiken ikäisillä, mutta onneksi Suomessa perin harvinainen. Koska ripuli voi olla tarttuvaa, ripulivasikan tulisi olla muista erillään. Kaikkien tartuntatautien ehkäisyn kannalta olisi eduksi, että kasvavat eläimet eläisivät pienissä kertatäyttöisissä ryhmäkarsinoissa. Ja ryhmät eivät pääsisi kosketukseen toistensa kanssa.

87 Hengitystiesairaudet vasikoilla Hengitystiesairaudet ovat tarttuvia (paitsi henkeen vedetyn aineen aiheuttamat). Yleensä alkaa virustautina (tai mykoplasmatartuntana. Hyväkuntoinen eläin hyvissä olosuhteissa kestää nämä yleensä hyvin. Jos taudinaiheuttaja on karjassa uusi, ternimaidon antama suoja puuttuu ja tauti on vakavampi.

88 Keuhkojen bakteeritulehdus (keuhkokuume) on yleensä jälkitauti. Se on oireiltaan voimakkaampi ja aiheuttaa lääkitsemättömänä kuolemia. Jälkitautivaaraa vähentää sairaiden eristäminen, pieni ryhmäkoko ja raitis ilma. Lääkitys: antibiootti ja särkylääke. Kumpikin suunnilleen yhtä tärkeä.

89 Napatulehdus Navan tulehtuminen tapahtuu ensimmäisten elinpäivien aikana. Jos sitä esiintyy karjassa ongelmana, poikima ja karsinaolojen siisteyttä on syytä parantaa ja napoja desinfioida useaan kertaan päivässä. Napatulehdus voi johtaa verenmyrkytykseen, suuriin paiseisiin maksassa ja vatsaontelossa ja moniniveltulehduksiin. Lievissä tapauksissa havaitaan navan alueella paise, johon voi liittyä napatyrä. Ongelmat ternimaidon saannissa altistavat myös tälle sairaudelle.

90 Napatyrä Jos tyrän sisältö on painettavissa vatsaonteloon, tyrä paranee toisinaan itsestään. Älä sekoita navan paiseeseen, johon on syytä hankkia antibioottikuuri (vasikalla voi olla molemmat). Iso tyrä ja tärkeä vasikka on syytä leikata 1 2 kk iässä.

91 Kuolleet eläimet Kuolleen naudan tutkimus Evirassa maksaa kappaleelta ilman arvonlisäveron osuutta raadonhävityksineen: 260 yli 2 vuotiaista kk vanhoista 70 alle 6 kk vanhoista Toimitus Kuopioon omistajan kustannuksella (perille tai alle 55 kg Matkahuoltoon)

92 Kuollut eläin on hyödyllinen Jos eläin kuolee, se johtuu jostain asiasta, joka voi uhata muita eläimiä samoissa oloissa (tartunta, ruokintavirhe tai muu yhteisen vaaratekijän vaikutus). Eviran raadonavaus on perusteellinen ja ammattitaitoinen tutkimus, joka tehdään asianmukaisissa oloissa monipuolisin välinein. Hinta on murto osa kustannuksista. Eläimessä on toisinaan muitakin vikoja kuin mitä päältä älytään. Osa ripulivasikoista onkin pääongelmaltaan keuhkokuumevasikoita tai napatulehduksesta johtuvaan verenmyrkytykseen kuolleita.

93 Kokonaiskuvaan tarvitaan useita näytteitä Älä lannistu, jos ensimmäisestä kuolleesta vasikasta löytyy jokin yksilöllinen kuolinsyy (esim. synnynnäinen sydänvika). Jos vasikoita kuolee muita, niistä luultavasti löytyy joukkokuoleman aiheuttaja, jolle voidaan sitten tehdä jotain ennaltaehkäisevää. Eviran ripulinäyte ja hengitystietulehdusnäytepaketeissa useamman eläimen (5 kpl) näytepaketti tutkitaan yhden hinnalla. Näin juuri siksi, että monta näytettä kuvaa tilanteen paremmin kuin yksi. Näytepaketit maksavat ALV.

94 Näytteitä tutkitaan aivan liian vähän Suomessa tutkitaan kiitettävästi utaretulehdusnäytteitä, mutta muihin tutkimuksiin tilat lähettävät näytteitä aivan liian vähän. Esimerkiksi vasikoiden ripuliin on moninaisia syitä ja näihin täysin eri hoidot. Ripulinaiheuttajan tutkiminen auttaisi paitsi hoitamaan sairastuneita oikein myös ehkäisemään juuri sitä ripulin lajia, joka tilalla aiheuttaa ongelmia. Osaan ripuleista on rokote, osaan ennaltaehkäisevä lääkitys jne.

Mycoplasma bovis hiljainen ja tappava. Eläinlääkäri Taina Haarahiltunen Yksityispraktikko, Nurmijärvi

Mycoplasma bovis hiljainen ja tappava. Eläinlääkäri Taina Haarahiltunen Yksityispraktikko, Nurmijärvi Mycoplasma bovis hiljainen ja tappava Eläinlääkäri Taina Haarahiltunen Yksityispraktikko, Nurmijärvi Mycoplasma bovis Soluseinätön bakteeri Beetalaktaamiantibiootit (mm. penisilliini) eivät tehoa Herkkiä

Lisätiedot

Tehotippi Soft. Utareterveys ja vedinkastot

Tehotippi Soft. Utareterveys ja vedinkastot Tehotippi Soft Utareterveys ja vedinkastot HIVEN OY Utaretulehdus valitettavan yleinen sairaus Heikentää merkittävästi eläinten hyvinvointia Utaretulehdus on eläinlääkärihoitojen ja poistojen yleisin syy.

Lisätiedot

8. Ympäristöperäisten utaretulehdusbakteerien aiheuttamien ongelmien hallinta. Laura Kulkas Valio Oy

8. Ympäristöperäisten utaretulehdusbakteerien aiheuttamien ongelmien hallinta. Laura Kulkas Valio Oy 8. Ympäristöperäisten utaretulehdusbakteerien aiheuttamien ongelmien hallinta Laura Kulkas Valio Oy Ympäristöperäiset utaretulehdusbakteerit Streptococcus uberis (Streptococcus dysgalactiae) Escherichia

Lisätiedot

Särkyä sorkissa. Tarttuvat sorkkatulehdukset lihanaudoilla

Särkyä sorkissa. Tarttuvat sorkkatulehdukset lihanaudoilla Särkyä sorkissa Tarttuvat sorkkatulehdukset lihanaudoilla Sorkkavälin ajotulehdus Kantasyöpymä Sorkkavälin ihotulehdus Sorkka-alueen ihotulehdus Ennaltaehkäisy Tarttuvat sorkkasairaudet ternikasvattamossa

Lisätiedot

Varmennettu poikiminen - 20x 45 opintotunnin synnytysapukurssi osa 1.

Varmennettu poikiminen - 20x 45 opintotunnin synnytysapukurssi osa 1. Varmennettu poikiminen - 20x 45 opintotunnin synnytysapukurssi osa 1. Vesa Rainio, ELT, Dip.ECBHM Lisääntymistieteen erikoiseläinlääkäri Opettaja, Savonia amk, VAAVI-hanke Tällä kurssilla Emän hoidosta

Lisätiedot

Tissit kuntoon! Tissit ovat kunnossa, kun: Solut utareessa. Tulkitse bakteeritulos oikein: Ota näyte puhtaasti! Tutkijat sanovat: soluluku nousee jos

Tissit kuntoon! Tissit ovat kunnossa, kun: Solut utareessa. Tulkitse bakteeritulos oikein: Ota näyte puhtaasti! Tutkijat sanovat: soluluku nousee jos Tissit kuntoon! Ell Kirsi Vartia Jalostuskurssi Vuokatti 2015 Tissit ovat kunnossa, kun: Utarerakenne: lypsy sujuvaa ja nopeaa Ei vuoda maitoa Maitomäärä riittävä Utarekudos on terve sähkönjohtokyky Solut

Lisätiedot

Lisääntymiskauden sairaudet, niiden ennaltaehkäisy ja hoito. ELÄINLÄÄKÄRI HELI NORDGREN Kortesjärvi 9.5.2016

Lisääntymiskauden sairaudet, niiden ennaltaehkäisy ja hoito. ELÄINLÄÄKÄRI HELI NORDGREN Kortesjärvi 9.5.2016 Lisääntymiskauden sairaudet, niiden ennaltaehkäisy ja hoito ELÄINLÄÄKÄRI HELI NORDGREN Kortesjärvi 9.5.2016 Minkki verinen kohtutulehdus Minkeillä kohtutulehdukset ovat harvinaisia. Parituksessa infektioriski

Lisätiedot

OLLI RUOHO TERVEYDENHUOLTOELÄINLÄÄKÄRI. www.ett.fi. ETT ry

OLLI RUOHO TERVEYDENHUOLTOELÄINLÄÄKÄRI. www.ett.fi. ETT ry OLLI RUOHO TERVEYDENHUOLTOELÄINLÄÄKÄRI www.ett.fi ETT ry VIRUSRIPULIT, HENGITYSTIETULEHDUKSET Ajoittain esiintyviä, erittäin helposti leviäviä V. 2012 tarttuvaa, voimakasoireista koronavirusripulia (?)

Lisätiedot

Tilastot kertovat emotilojen vasikoista

Tilastot kertovat emotilojen vasikoista Tilastot kertovat emotilojen vasikoista Vasikkakuolleisuus Vasikoiden sairaudet Tilaongelman selvittäminen Näytteenotto ja lähetys Yhteistyö terveydenhuoltoeläinlääkärin kanssa Emolehmien vasikoiden kuolleisuus

Lisätiedot

S.aureus - ongelman saneeraus. Laura Kulkas Valio Oy

S.aureus - ongelman saneeraus. Laura Kulkas Valio Oy S.aureus - ongelman saneeraus Laura Kulkas Valio Oy Staphylococcus aureus Nykytiedon avulla S.aureusutaretulehdukset ovat pääosin estettävissä tai pois saneerattavissa Keinot saattavat vaatia uusia ajatusmalleja/toimintamalleja

Lisätiedot

Kuva 1. Utaretulehdustilanteen kehitys 1975-2001.

Kuva 1. Utaretulehdustilanteen kehitys 1975-2001. Utareterveyskampanja 2009-2010 Laura Kulkas Utaretulehdusten synty- ja paranemismekanismit Utaretulehdus on tavallisin ja kallein tarttuva tauti lypsykarjoissamme Tavallisimmat utaretulehdusbakteerit ovat

Lisätiedot

Tartu sorkkaan Ajotulehduksen hoito ELT Heli Simojoki Kliinisen tuotantoeläinlääketieteen osasto, HY

Tartu sorkkaan Ajotulehduksen hoito ELT Heli Simojoki Kliinisen tuotantoeläinlääketieteen osasto, HY Tartu sorkkaan Ajotulehduksen hoito ELT Heli Simojoki Kliinisen tuotantoeläinlääketieteen osasto, HY Kun ajotulehdus iskee Pysähdytään rauhassa suunnittelemaan Sovitaan yhdessä mitä tehdään Eläinlääkäriltä

Lisätiedot

Poikiminen. Emolehmien kevät-seminaari 26.01.2011 Laukaa. Eläinlääkäri Teppo Heinola

Poikiminen. Emolehmien kevät-seminaari 26.01.2011 Laukaa. Eläinlääkäri Teppo Heinola Poikiminen Emolehmien kevät-seminaari 26.01.2011 Laukaa Eläinlääkäri Teppo Heinola Poikiminen Naudan synnytysteiden anatomiaa Normaali synnytys Vaikeutunut synnytys Synnytysapu Vastasyntyneen ja emän hoito

Lisätiedot

9. Utareterveysongelmat isoilla tiloilla Laura Kulkas Valio Oy Ongelmien luonne Ison karjan hallinta vaatii hyvin suunnitellun ja toimivan systematiikan! Pienemmissä karjoissa voi selvitä vähäläisellä

Lisätiedot

Vasikkakuolleisuuden hallinta. Tuomas Herva ja Pirjo Aho AtriaNauta

Vasikkakuolleisuuden hallinta. Tuomas Herva ja Pirjo Aho AtriaNauta Vasikkakuolleisuuden hallinta Tuomas Herva ja Pirjo Aho AtriaNauta Vasikan merkitys Kotimaisen naudanlihantuotannon pullonkaula: vasikka ratkaisuina - emolehmätuotannon lisääminen - teuraspainon nosto

Lisätiedot

Napa- ja niveltulehdukset. ELT Vesa Rainio, Dip.ECBHM Opettaja Savonia-amk, VAAVI-hanke

Napa- ja niveltulehdukset. ELT Vesa Rainio, Dip.ECBHM Opettaja Savonia-amk, VAAVI-hanke Napa- ja niveltulehdukset ELT Vesa Rainio, Dip.ECBHM Opettaja Savonia-amk, VAAVI-hanke Napanuora ja napa Napanuora kulkee lehmän istukasta (oikeastaan kymmenistä pikkuistukoista ) sikiökalvoja myöten kulkeviin

Lisätiedot

Utaretulehdus on ongelma muuallakin

Utaretulehdus on ongelma muuallakin Utaretulehdus on ongelma muuallakin Prof. Päivi Rajala-Schultz Kliinisen tuotantoeläinlääketieteen osasto Eläinlääketieteellinen tiedekunta Helsingin yliopisto ProAgrian Maitovalmennus 6.9.2018 ProAgrian

Lisätiedot

Tuotosseurannan raporttien avulla karjan terveys hallintaan!! Virpi Kurkela Terveydenhuoltoeläinlääkäri ProAgria Oulu Iisalmi 28.3.

Tuotosseurannan raporttien avulla karjan terveys hallintaan!! Virpi Kurkela Terveydenhuoltoeläinlääkäri ProAgria Oulu Iisalmi 28.3. Tuotosseurannan raporttien avulla karjan terveys hallintaan!! Virpi Kurkela Terveydenhuoltoeläinlääkäri ProAgria Oulu Iisalmi 28.3.2012 1 Onko minulla tavoite karjani utareterveydelle? Onko nykyinen utareterveystilanne

Lisätiedot

Älä päästä tilalle uusia tauteja. ELT Vesa Rainio, Dip.ECBHM Opettaja Savonia-amk, VAAVI-hanke

Älä päästä tilalle uusia tauteja. ELT Vesa Rainio, Dip.ECBHM Opettaja Savonia-amk, VAAVI-hanke Älä päästä tilalle uusia tauteja ELT Vesa Rainio, Dip.ECBHM Opettaja Savonia-amk, VAAVI-hanke Miten taudinaiheuttaja tulee tilalle? Taudinaiheuttaja voi tulla tilalle montaa reittiä. Yleensä kyse on jonkinlaisesta

Lisätiedot

Vasikkakasvatuksen tautiongelmat ja tautihallinta. Heidi Härtel, nautaterveydenhuoltoeläinlääkäri Vasikkapäivät Tampere ja Iisalmi 5.10.

Vasikkakasvatuksen tautiongelmat ja tautihallinta. Heidi Härtel, nautaterveydenhuoltoeläinlääkäri Vasikkapäivät Tampere ja Iisalmi 5.10. Vasikkakasvatuksen tautiongelmat ja tautihallinta Heidi Härtel, nautaterveydenhuoltoeläinlääkäri Vasikkapäivät Tampere 26.9. ja Iisalmi 5.10.2017 2 Vasikkakasvatuksen tautiongelmat 1) Ripulit (Rota, Corona,

Lisätiedot

Kokemuksia luomutuotannosta Muuruveden koulutilalla. Pentikäinen Marjo Karjanhoitaja Savon ammatti- ja aikuisopisto, Muuruvesi 10082010

Kokemuksia luomutuotannosta Muuruveden koulutilalla. Pentikäinen Marjo Karjanhoitaja Savon ammatti- ja aikuisopisto, Muuruvesi 10082010 Kokemuksia luomutuotannosta Muuruveden koulutilalla Pentikäinen Marjo Karjanhoitaja Savon ammatti- ja aikuisopisto, Muuruvesi 10082010 Luomumaitoa Muuruvedeltä 2 10.8.2010 M.Pentikäinen Luomumaitoa Muuruvedeltä

Lisätiedot

Pysytään terveinä! Sairauksien ennaltaehkäisy ja terveydenhuolto emolehmätiloilla

Pysytään terveinä! Sairauksien ennaltaehkäisy ja terveydenhuolto emolehmätiloilla Pysytään terveinä! Sairauksien ennaltaehkäisy ja terveydenhuolto emolehmätiloilla Sairauksien ennaltaehkäisy Vastustuskyky Olosuhteiden merkitys Terveyden seuranta Sairaan vasikan eristäminen Lääkitseminen

Lisätiedot

TARKASTUSOSA VASIKAT (NAUTA ALLE 6 KK)

TARKASTUSOSA VASIKAT (NAUTA ALLE 6 KK) Laiminlyönnit kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. ELÄINSUOJELUTARKASTUS VASIKAT JA NAUDAT YLI 6 KK Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n tarkoittama selvitys vasikoiden suojelua

Lisätiedot

Hevosen hengitystiesairaudet klinikkaeläinlääkärin näkökulmasta. Antti Helminen Jokilaaksojen eläinklinikka Ylivieska

Hevosen hengitystiesairaudet klinikkaeläinlääkärin näkökulmasta. Antti Helminen Jokilaaksojen eläinklinikka Ylivieska Hevosen hengitystiesairaudet klinikkaeläinlääkärin näkökulmasta Antti Helminen Jokilaaksojen eläinklinikka Ylivieska Hevosen hengitysteiden anatomiaa Hengitystietautien merkitys hevostaloudelle jalkavaivojen

Lisätiedot

Terveillä vasikoilla on terveet mahat

Terveillä vasikoilla on terveet mahat Terveillä vasikoilla on terveet mahat Benfital Plus koska maitojuotto on tärkeää Vetmedica Etusijalla eläinten hyvinvointi Miksi vasikoille tulee ripuli? Miksi on tärkeää ennaltaehkäistä vasikoiden ripulia?

Lisätiedot

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Tilalla Vasikoita (<6kk) Lypsylehmiä Emolehmiä Muita yht. kpl. nautoja

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Tilalla Vasikoita (<6kk) Lypsylehmiä Emolehmiä Muita yht. kpl. nautoja Laiminlyönnit kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. ELÄINSUOJELUTARKASTUS VASIKKA JA NAUTA YLI 6 KK Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n tarkoittama selvitys vasikoiden suojelua

Lisätiedot

Lely Caring. - huomio vedinkastoon. innovators in agriculture. www.lely.com

Lely Caring. - huomio vedinkastoon. innovators in agriculture. www.lely.com Lely Caring - huomio vedinkastoon www.lely.com innovators in agriculture LELY CARING UTARETERVEYS Terve utare on parhaan mahdollisen maitotuotoksen perusta. Vuosittain keskimäärin joka kolmas lehmä sairastaa

Lisätiedot

Lääkityskäytäntösuosituksia

Lääkityskäytäntösuosituksia Lääkityskäytäntösuosituksia ELT Heli Simojoki, Eläinlääketieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto 4.10.2017 1 Lääkityssuunnitelmaan ohjeistus lääkityksistä Terveydenhuoltokäynnillä käydään läpi tilalla

Lisätiedot

ETT:n Eläintautivakuutusseminaari 16.3.2016. Yli-tervalan Maatila Tuomo Anttila

ETT:n Eläintautivakuutusseminaari 16.3.2016. Yli-tervalan Maatila Tuomo Anttila ETT:n Eläintautivakuutusseminaari 16.3.2016 Yli-tervalan Maatila Tuomo Anttila Taustatietoa Hiehohotellitoimintaa vuodesta 2011 Asiakkaana 10 tilaa Tällä hetkellä 450 hiehoa Vasikat tulevat 3kk:n iässä

Lisätiedot

Maha löysällä. Vasikkaripuli ternikasvattamoissa

Maha löysällä. Vasikkaripuli ternikasvattamoissa Maha löysällä Vasikkaripuli ternikasvattamoissa Ripulivasikan hoito Ripulin syyt Ripulin ennaltaehkäisy Näytteenotto Kuinka huomaat ripulivasikan Ei nouse ylös Ei tule syömään, kun muut tulevat Likainen

Lisätiedot

TAUTIRISKIEN HALLINTA ELÄINKAUPASSA

TAUTIRISKIEN HALLINTA ELÄINKAUPASSA TAUTIRISKIEN HALLINTA ELÄINKAUPASSA UUDEN ELÄINAINEKSEN HANKINTA LAAJENTAVILLE TILOILLE Etukäteissuunnittelu ja strategian valinta; UUDEN ELÄINAINEKSEN HANKINTA LAAJENTAVILLE TILOILLE 2. Uudistus rahtikasvatuksena

Lisätiedot

OLLI RUOHO TERVEYDENHUOLTOELÄINLÄÄKÄRI. www.ett.fi. ETT ry

OLLI RUOHO TERVEYDENHUOLTOELÄINLÄÄKÄRI. www.ett.fi. ETT ry OLLI RUOHO TERVEYDENHUOLTOELÄINLÄÄKÄRI www.ett.fi ETT ry Eläintautien torjuntayhdistys ETT ry 18 vuotta toimintaa Tilatason tautisuojaus Tuotantoeläinten terveydenhuolto Koordinaatio Seurantajärjestelmät

Lisätiedot

Asiantuntijaeläinlääkäri Olli Ruoho ETT ry

Asiantuntijaeläinlääkäri Olli Ruoho ETT ry Asiantuntijaeläinlääkäri Olli Ruoho ETT ry Vähän tarttuvia tauteja Nautojen terveystilanne on Suomessa hyvä Vähän tarttuvia tauteja Uusia tauteja ei ole juurikaan tullut Säännöllisiä rokotuksia ei tarvita

Lisätiedot

Kansallinen rokotusohjelma tutuksi

Kansallinen rokotusohjelma tutuksi Kansallinen rokotusohjelma tutuksi Tämä selkokielinen esite on tehty osana opinnäytetyötä Kansallinen rokotusohjelma tutuksi selkokielinen esite maahanmuuttajille. Opinnäytetyön toimeksiantaja on MARJAT-hanke.

Lisätiedot

Tarttuvista taudeista

Tarttuvista taudeista OHJELMA Hippos kiittää tuesta seuraavia yhteistyökumppaneita: Intervet Oy Pharmaxim AB Scanvet Eläinlääkkeet Oy Vermon Ravirata Vetcare Oy 18.00 18.30 Tarttuvien tautien ennaltaehkäisy / ell. Katja Hautala

Lisätiedot

Hengitystiesairaudet ja niiden torjunta

Hengitystiesairaudet ja niiden torjunta Hengitystiesairaudet ja niiden torjunta Rakennetaan hyvinvointia navetassa, Laukaa 20.1.2011 Maitoa ja naudanlihaa Keski-Suomesta Terveydenhuoltoeläinlääkäri Heidi Härtel HK Agri Oy Vasikan ja nuorten

Lisätiedot

Terveyden hoitaminen palkitsee, motivoi ja tuottaa Iris Kaimio. Tuotantoeläinten terveyden- ja sairaudenhoidon erikoiseläinlääkäri

Terveyden hoitaminen palkitsee, motivoi ja tuottaa Iris Kaimio. Tuotantoeläinten terveyden- ja sairaudenhoidon erikoiseläinlääkäri Terveyden hoitaminen palkitsee, motivoi ja tuottaa Iris Kaimio Tuotantoeläinten terveyden- ja sairaudenhoidon erikoiseläinlääkäri Mitä terveydenhuolto on? Lehmien työterveyshuoltoa Sairauksien ennaltaehkäisyä

Lisätiedot

Pysytään terveinä! Sairauksien ennaltaehkäisy ja terveydenhuolto lypsykarjan vasikoilla

Pysytään terveinä! Sairauksien ennaltaehkäisy ja terveydenhuolto lypsykarjan vasikoilla Pysytään terveinä! Sairauksien ennaltaehkäisy ja terveydenhuolto lypsykarjan vasikoilla Sairauksien ennaltaehkäisy Vastustuskyky Olosuhteiden merkitys Terveyden seuranta Sairaan vasikan eristäminen Lääkitseminen

Lisätiedot

Kuinka pidämme vasikat terveinä?

Kuinka pidämme vasikat terveinä? Kuinka pidämme vasikat terveinä? Laatupäällikkö, eläinlääkäri, ELT Tuomas Herva, AtriaNauta 2016-04-07 1 Järkevä poikimakierto Oma sonni tuntematon poikimisaika ei ummessa: ternimaidon laatu kärsii puutteellinen

Lisätiedot

Utareterveyden hallinta tilatasolla. Virpi Kurkela Terveydenhuoltoeläinlääkäri ProAgria Oulu

Utareterveyden hallinta tilatasolla. Virpi Kurkela Terveydenhuoltoeläinlääkäri ProAgria Oulu Utareterveyden hallinta tilatasolla Virpi Kurkela Terveydenhuoltoeläinlääkäri ProAgria Oulu Utaretulehdus Eniten tappioita aiheuttava sairaus maidontuotannossa Suurin uhka tavoitteelle tuottaa laadukasta

Lisätiedot

Elämän ensi hetket. Eläinlääkäri Sanni Värränkivi Emovet Oy

Elämän ensi hetket. Eläinlääkäri Sanni Värränkivi Emovet Oy Elämän ensi hetket Eläinlääkäri Sanni Värränkivi Emovet Oy 1.Vasikan alkuhoito ja elvytys 2. Heikko vastasyntynyt 3.Vastasyntyneen olosuhteet 4.Ternimaito 5.Kevään 2013 poikimiset luomisia tai kuolleita

Lisätiedot

NAUDAN ENSIAPU RUOKINTAHÄIRIÖT, UTARESAIRAUDET JA SORKAT. Naudan ensiapu: Ruokintahäiriöt, utaresairaudet ja sorkat, Ann-Janette Ukkonen 31.3.

NAUDAN ENSIAPU RUOKINTAHÄIRIÖT, UTARESAIRAUDET JA SORKAT. Naudan ensiapu: Ruokintahäiriöt, utaresairaudet ja sorkat, Ann-Janette Ukkonen 31.3. NAUDAN ENSIAPU RUOKINTAHÄIRIÖT, UTARESAIRAUDET JA SORKAT 31.3.2011 1 SISÄLLYS ASETONITAUTI 3 PUHALTUMINEN 4-6 TERÄVÄ ESINE 7 YLENSYÖNTI 8 SORKKAKUUME 9 VEDINPOLKEMAT 10-12 VEDIN LUOKITUS 13-14 UTARETULEHDUS

Lisätiedot

Mycoplasma bovis hiljainen ja tappava? Tarja Pohjanvirta, Eläintautibakteriologia, Kuopio

Mycoplasma bovis hiljainen ja tappava? Tarja Pohjanvirta, Eläintautibakteriologia, Kuopio Mycoplasma bovis hiljainen ja tappava? Tarja Pohjanvirta, Eläintautibakteriologia, Kuopio Mycoplasma bovis kuuluu luokkaan Mollicutes ( pehmeäihoiset ) mollikuuteilta puuttuu soluseinä, tilalla kolmikerroksinen

Lisätiedot

Lypsykarjan terveyden ja hyvinvoinnin haasteet investointivaiheessa, Eläinlääkäri Tuomas Herva, Atria

Lypsykarjan terveyden ja hyvinvoinnin haasteet investointivaiheessa, Eläinlääkäri Tuomas Herva, Atria Lypsykarjan terveyden ja hyvinvoinnin haasteet investointivaiheessa, Eläinlääkäri Tuomas Herva, Atria Sisältö Turvallinen toimintatapa Eläinten hankinta Terveystodistukset Terveysriskit ja niiden hallinta

Lisätiedot

b) Valtakunnallisen terveydenhuolto-ohjelman mukainen eläinlajikohtainen selvitys

b) Valtakunnallisen terveydenhuolto-ohjelman mukainen eläinlajikohtainen selvitys LÄÄKITYSSUUNNITELMA / Aholan Maito / Tarmo ja Suvi Väisänen Päivitetty viimeksi: 18.06.2018 Riitta Syrjä ELL 879 a) eläinten pitopaikka Aholan Maito FI 000002462382 Otermantie 7 91600 Utajärvi b) Valtakunnallisen

Lisätiedot

LIHAKARJAN RUOKINTAOPAS

LIHAKARJAN RUOKINTAOPAS V a s i k a s t a p i h v i k s i LIHAKARJAN RUOKINTAOPAS TEHOKKAAT REHUT, TERVEET ELÄIMET. Rehuraisio Tehokas ruokinta parantaa kannattavuutta Tehokas ruokinta lyhentää lihanaudan kasvatusaikaa ja eläimet

Lisätiedot

Emojen kiimantarkkailu ja naudan kiimakierto. Eläinlääkäri Iris Kaimio Emovet Oy

Emojen kiimantarkkailu ja naudan kiimakierto. Eläinlääkäri Iris Kaimio Emovet Oy Emojen kiimantarkkailu ja naudan kiimakierto Eläinlääkäri Iris Kaimio Emovet Oy Kiimakierto Kiiman vaiheet ja oireet Kiimantarkkailu Siemennyksen ajoittaminen Kiimantarkkailun apuvälineet Naudan kiimakierto

Lisätiedot

Bentsyylipenisilliiniprokaiinia sisältävien injektiovalmisteiden käyttötarkoitukset - Eviran väliaikainen käyttösuositus

Bentsyylipenisilliiniprokaiinia sisältävien injektiovalmisteiden käyttötarkoitukset - Eviran väliaikainen käyttösuositus LIITE 1/(5) Valvontaosasto Pvm/Datum/Date Eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikkö kesäkuu 2015 Bentsyylipenisilliiniprokaiinia sisältävien injektiovalmisteiden käyttötarkoitukset - Eviran väliaikainen

Lisätiedot

Käytännön sovelluksia Suomessa Iris Kaimio. Tuotantoeläinten terveyden- ja sairaudenhoidon erikoiseläinlääkäri

Käytännön sovelluksia Suomessa Iris Kaimio. Tuotantoeläinten terveyden- ja sairaudenhoidon erikoiseläinlääkäri Käytännön sovelluksia Suomessa Iris Kaimio Tuotantoeläinten terveyden- ja sairaudenhoidon erikoiseläinlääkäri Kustannusten alentaminen Eläinten uudistus Hedelmällisyys Ruokinnan tehokkuus Ennaltaehkäisevä

Lisätiedot

Vasikoiden hyvinvointi Keski-Suomessa eläinsuojelusta ja vasikan elosta ja kuolosta

Vasikoiden hyvinvointi Keski-Suomessa eläinsuojelusta ja vasikan elosta ja kuolosta Vasikoiden hyvinvointi Keski-Suomessa eläinsuojelusta ja vasikan elosta ja kuolosta Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto Läänineläinlääkäri Taina Kingelin Jyväskylä 29.11.2011 Lihavasikka teemapäivä

Lisätiedot

b) Valtakunnallisen terveydenhuolto-ohjelman mukainen eläinlajikohtainen selvitys

b) Valtakunnallisen terveydenhuolto-ohjelman mukainen eläinlajikohtainen selvitys LÄÄKITYSSUUNNITELMA / Aholan Maito / Tarmo ja Suvi Väisänen Päivitetty viimeksi: 25.10.2018 Riitta Syrjä ELL 879 a) eläinten pitopaikka Aholan Maito FI 000002462382 Otermantie 7 91600 Utajärvi b) Valtakunnallisen

Lisätiedot

Ternimaito ja rokotukset - vastustuskykyyn vaikuttamien. ELT Vesa Rainio, Dip.ECBHM Opettaja, Savonia AMK VAAVI-hanke vaavi.savonia.

Ternimaito ja rokotukset - vastustuskykyyn vaikuttamien. ELT Vesa Rainio, Dip.ECBHM Opettaja, Savonia AMK VAAVI-hanke vaavi.savonia. Ternimaito ja rokotukset - vastustuskykyyn vaikuttamien ELT Vesa Rainio, Dip.ECBHM Opettaja, Savonia AMK VAAVI-hanke vaavi.savonia.fi Tällä luennolla Vastustuskyky on muutakin kuin vasta-aineita: rakenne,

Lisätiedot

ELÄINTERVEYDEN HALLINTA HIEHOJEN RAHTIKASVATUKSESSA HELSINKI 14.01.2014 OLLI RUOHO, ETT RY www.ett.fi

ELÄINTERVEYDEN HALLINTA HIEHOJEN RAHTIKASVATUKSESSA HELSINKI 14.01.2014 OLLI RUOHO, ETT RY www.ett.fi ELÄINTERVEYDEN HALLINTA HIEHOJEN RAHTIKASVATUKSESSA HELSINKI 14.01.2014 OLLI RUOHO, ETT RY www.ett.fi HIEHONKASVATUKSEN TERVEYSRISKIT Eläinsairaudet - Tarttuvat eläintaudit, muut sairaudet, ruokinnalliset/ravitsemukselliset

Lisätiedot

Bentsyylipenisilliiniprokaiinia sisältävien injektiovalmisteiden käyttötarkoitukset - Eviran väliaikainen käyttösuositus

Bentsyylipenisilliiniprokaiinia sisältävien injektiovalmisteiden käyttötarkoitukset - Eviran väliaikainen käyttösuositus LIITE 1/(5) Valvontaosasto Pvm/Datum/Date Eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikkö Tammikuu 2016 Bentsyylipenisilliiniprokaiinia sisältävien injektiovalmisteiden käyttötarkoitukset - Eviran väliaikainen

Lisätiedot

Perustaa Hyvälle Hedelmällisyydelle. Virpi Kurkela Terveydenhuoltoeläinlääkäri ProAgria Oulu Iisalmi

Perustaa Hyvälle Hedelmällisyydelle. Virpi Kurkela Terveydenhuoltoeläinlääkäri ProAgria Oulu Iisalmi Perustaa Hyvälle Hedelmällisyydelle Virpi Kurkela Terveydenhuoltoeläinlääkäri ProAgria Oulu Iisalmi 28.3.2012 ProAgriassa ovat mukana ProAgria keskukset 20 kpl Faba ProAgria Maatalouden Laskentakeskus

Lisätiedot

Carepen vet 600 mg intramammaarisuspensio lypsävälle lehmälle.

Carepen vet 600 mg intramammaarisuspensio lypsävälle lehmälle. VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI Carepen vet 600 mg intramammaarisuspensio lypsävälle lehmälle. 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS 1 ruiskullinen (= 10 g) valmistetta sisältää: Vaikuttava

Lisätiedot

KIVENNÄISET, TÄYDENNYSREHUT JA BOLUKSET NAUTATILOJEN MELLI-OPAS TAVOITTEENA HYVÄ TERVEYS JA KESTÄVYYS

KIVENNÄISET, TÄYDENNYSREHUT JA BOLUKSET NAUTATILOJEN MELLI-OPAS TAVOITTEENA HYVÄ TERVEYS JA KESTÄVYYS 2012 KIVENNÄISET, TÄYDENNYSREHUT JA BOLUKSET NAUTATILOJEN MELLI-OPAS TAVOITTEENA HYVÄ TERVEYS JA KESTÄVYYS RUOKINNAN RAISIOSTA AMMAT TITAITOA Melli-opas 2012 RUOKINNAN TEHOKKAAT TÄYDENTÄJÄT Elinikäistuotoksen

Lisätiedot

HAVAINTOJA KARITSOIDEN NIVELONGELMISTA. Oireet ja ennaltaehkäisy

HAVAINTOJA KARITSOIDEN NIVELONGELMISTA. Oireet ja ennaltaehkäisy HAVAINTOJA KARITSOIDEN NIVELONGELMISTA Oireet ja ennaltaehkäisy Teimme selvitystä karitsoiden nivelongelmista Oulun ammattikorkeakoulun agrologiopintoihin liittyen. Olemme selvittäneet mitkä asiat vaikuttavat

Lisätiedot

Teabepäeva korraldamist toetab Euroopa Liit Eesti riikliku mesindusprogrammi 2013 2016 raames

Teabepäeva korraldamist toetab Euroopa Liit Eesti riikliku mesindusprogrammi 2013 2016 raames Teabepäeva korraldamist toetab Euroopa Liit Eesti riikliku mesindusprogrammi 2013 2016 raames Eesti mesinike suvine teabepäev Koht ja aeg: Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli ruumides, 11.07.2015.a.

Lisätiedot

Tarttuvat sorkkasairaudet. Ennaltaehkäisy ja saneeraus ELT, Minna Kujala

Tarttuvat sorkkasairaudet. Ennaltaehkäisy ja saneeraus ELT, Minna Kujala Tarttuvat sorkkasairaudet Ennaltaehkäisy ja saneeraus ELT, Minna Kujala .. Yleisiä Altistavia tekijöitä: likaisuus, kosteus, korkea ammoniakkipitoisuus, palkkien tai lattian märkyys, Huono ilmanvaihto

Lisätiedot

HIEHON KASVATUS JUOTOLTAVIEROITUKSELTA POIKIMISEEN - ruokinta, hoito, kasvun seuranta ja valmentautuminen lehmäksi

HIEHON KASVATUS JUOTOLTAVIEROITUKSELTA POIKIMISEEN - ruokinta, hoito, kasvun seuranta ja valmentautuminen lehmäksi HIEHON KASVATUS JUOTOLTAVIEROITUKSELTA POIKIMISEEN - ruokinta, hoito, kasvun seuranta ja valmentautuminen lehmäksi Vasikka alle 3 kk Kolmena ensimmäisenä kuukautena lehmävasikkaa voidaan ruokkia täysin

Lisätiedot

Kuka puolustaa utaretta? Hoitaja ja Lehmä! Eläinlääkäri Virpi Kurkela

Kuka puolustaa utaretta? Hoitaja ja Lehmä! Eläinlääkäri Virpi Kurkela Kuka puolustaa utaretta? Hoitaja ja Lehmä! Eläinlääkäri Virpi Kurkela Poistot Poiston Syy Osuus poistoista, % Eläinlääkärin hoidot (terveystarkkailu 2005) Yleisimmät sairaudet sataa lehmää kohden Utaresairaudet

Lisätiedot

LANTAKOLA MAKUUPARSIEN PUHDISTAMISEEN

LANTAKOLA MAKUUPARSIEN PUHDISTAMISEEN LANTAKOLA MAKUUPARSIEN PUHDISTAMISEEN Aution maatila Tilavierailu 02/2012 Anne-Mari Malvisto ja Mika Turunen 16.5.2012 Oikeudet muutoksiin pidätetään. Kilpailukykyä maidontuotantoon Hyvien käytänteiden

Lisätiedot

6d.Utareterveys ja ruokinta Laura Kulkas Valio Oy Ruokinta vaikuttaa lehmän vastustuskykyyn Ruokinta vaikuttaa vastustuskykyyn mikrobeja vastaan ravinnon eri osatekijöiden kautta Monien ravintoaineiden

Lisätiedot

Täydentävät ehdot naudoilla. Tiina Soisalo ProAgria Etelä-Pohjanmaa Huhtikuu 2018

Täydentävät ehdot naudoilla. Tiina Soisalo ProAgria Etelä-Pohjanmaa Huhtikuu 2018 Täydentävät ehdot naudoilla Tiina Soisalo ProAgria Etelä-Pohjanmaa Huhtikuu 2018 www.mavi.fi -> oppaat ja lomakkeet Rehukirjanpito Evira: Rehualan alkutuotannon toimijaksi rekisteröityminen (T=tuottaja,

Lisätiedot

Maha löysällä. Vasikkaripuli lypsykarjatiloilla

Maha löysällä. Vasikkaripuli lypsykarjatiloilla Maha löysällä Vasikkaripuli lypsykarjatiloilla Ripulivasikan hoito Ripulin syyt Ripulin ennaltaehkäisy Näytteenotto Kuinka huomaat ripulivasikan Ei nouse ylös Ei tule syömään, kun muut tulevat Likainen

Lisätiedot

Kiimakierron vaiheet. Esikiima 21.03.2007

Kiimakierron vaiheet. Esikiima 21.03.2007 Kiimakierron vaiheet KIIMANTARKKAILU kiimakierron säätelyn keskus on hypotalamus tuottaa vapauttajahormonia, joka ohjaa aivolisäketta aivolisäkkeen tuottamat hormonit ohjaavat munasarjojen toimintaa kiimakierto

Lisätiedot

COOPERSECT Spot on TEHOKAS SUOJA ULKOLOISIA JA KÄRPÄSIÄ VASTAAN LAIDUNTAVILLE NAUDOILLE JA LAMPAILLE

COOPERSECT Spot on TEHOKAS SUOJA ULKOLOISIA JA KÄRPÄSIÄ VASTAAN LAIDUNTAVILLE NAUDOILLE JA LAMPAILLE COOPERSECT Spot on TEHOKAS SUOJA ULKOLOISIA JA KÄRPÄSIÄ VASTAAN LAIDUNTAVILLE NAUDOILLE JA LAMPAILLE Ulkoloisten tehokas torjunta Parantaa eläinten kasvua Parantaa eläinten hyvinvointia Poistaa stressiä

Lisätiedot

Osa II. Hyvinvointi- ja hoitotilat. Kuinka suunnitella ja käyttää niitä? Mitä voi saavuttaa?

Osa II. Hyvinvointi- ja hoitotilat. Kuinka suunnitella ja käyttää niitä? Mitä voi saavuttaa? Osa II Hyvinvointi- ja hoitotilat Kuinka suunnitella ja käyttää niitä? Mitä voi saavuttaa? Hyvinvointi- ja hoitotilat Ennen poikimista Poikimisen aikana Poikimisen jälkeen Hyvinvointi Hyvinvointi- ja hoitotilat

Lisätiedot

Lypsylehmien ontuminen

Lypsylehmien ontuminen Lypsylehmien ontuminen Lilli Frondelius 1 EuroMaito/OmaNauta Sisältö 1. Miksi ontuminen kiinnostaa? 2. Ontumisen havainnointi 3. Ontumisen vaikutus lehmän käyttäytymiseen 4. Mitä hyötyä ontumisen varhaisesta

Lisätiedot

Eläinlääkärin todistus pitopaikan eläinten terveydentilasta

Eläinlääkärin todistus pitopaikan eläinten terveydentilasta Eläinten terveys ETT ry Naseva PL 52, 41401 LIEVESTUORE naseva@ett.fi Pvm... Eläinlääkärin todistus pitopaikan eläinten terveydentilasta Tilatunnus: Tilan yhteyshenkilö: Pitopaikkatunnus: Pitopaikan eläinten

Lisätiedot

Utareterveys suurissa karjoissa. Mervi Yli-Hynnilä terveydenhuoltoeläinlääkäri 2009

Utareterveys suurissa karjoissa. Mervi Yli-Hynnilä terveydenhuoltoeläinlääkäri 2009 Utareterveys suurissa karjoissa Mervi Yli-Hynnilä terveydenhuoltoeläinlääkäri 2009 Hyvän terveyden perusteet Säännölliset toimenpiteet soluseuranta ut-bakteerien seuranta toimenpiteet soluttaville Tavoitteena

Lisätiedot

VILOLIX -NUOLUKIVET TERVE PÖTSI - TEHOKAS TUOTANTO. Helppo ja yksilöllinen annostelu

VILOLIX -NUOLUKIVET TERVE PÖTSI - TEHOKAS TUOTANTO. Helppo ja yksilöllinen annostelu VILOLIX-NUOLUKIVET TERVE PÖTSI - TEHOKAS TUOTANTO Helppo ja yksilöllinen annostelu AINUTLAATUISET VILOLIX-NUOLUKIVET Vilolix-nuolukivien valmistusmenetelmä on ainutlaatuinen, patentoitu ja sertifioitu.

Lisätiedot

Rakennusinvestointi: -tuottavat lehmät vai susi jo syntyissään?

Rakennusinvestointi: -tuottavat lehmät vai susi jo syntyissään? Rakennusinvestointi: -tuottavat lehmät vai susi jo syntyissään? Terveydenhuoltoeläinlääkäri Virpi Kurkela ProAgria Oulu Navettainvestoinnin Tavoite Toimiva, tuottava tila Vähemmän työtä/eläin Enemmän laadukasta

Lisätiedot

DairyPilot FlavoVital. Pakkaus koko maidontuotantokaudelle

DairyPilot FlavoVital. Pakkaus koko maidontuotantokaudelle DairyPilot FlavoVital Pakkaus koko maidontuotantokaudelle ESIPUHE: PANSEN-PILOTIN MENESTYSTARINA Tyytyväisyys Pansen-Pilotiin on vahvistunut useiden tilatulosten perusteella vuosien saatossa. Pansen-Pilot

Lisätiedot

Utareen rakenne. Utare ulkoapäin. Utare sisältä

Utareen rakenne. Utare ulkoapäin. Utare sisältä Utareen rakenne Utare ulkoapäin Naudan utareessa on neljä matorauhasta eli neljä neljännestä. Jokainen neljännes on oma yksikkönsä, joka ei ole missään yhteydessä muihin neljänneksiin vaan niitä erottaa

Lisätiedot

Vasikkaripulit ja näytteenotto

Vasikkaripulit ja näytteenotto Vasikkaripulit ja näytteenotto Valvontaeläinlääkäri Päivi Pyykönen, Peruspalvelukuntayhtymä Kallio, ympäristöterveydenhuolto - Vasikkaripuli on pikkuvasikoiden yleisimpiä sairauksia - NÄYTTEENOTTO TÄRKEÄÄ!

Lisätiedot

Eläinten hyvinvointifoorumi 2014

Eläinten hyvinvointifoorumi 2014 Eläinten hyvinvointifoorumi 2014 Ontuva broileri Eija Kaukonen 10.12.2014 Broilerin jalkaviat - merkitys Heikentynyt hyvinvointi Kipu Huono ja epätasainen kasvu olosuhteiden ja laitteiden säätö vaikeaa

Lisätiedot

KUIVITTAMINEN ELÄINTEN TERVEYDEN JA HYVINVOINNIN NÄKÖKULMASTA. ELL Aino Wainio, Emovet Oy Kuivikepäivä to , Juva

KUIVITTAMINEN ELÄINTEN TERVEYDEN JA HYVINVOINNIN NÄKÖKULMASTA. ELL Aino Wainio, Emovet Oy Kuivikepäivä to , Juva KUIVITTAMINEN ELÄINTEN TERVEYDEN JA HYVINVOINNIN NÄKÖKULMASTA ELL Aino Wainio, Emovet Oy Kuivikepäivä to 1.11.2018, Juva Kuivittamisen tavoitteet: Vähentää eläinten likaisuutta Parantaa makuumukavuutta

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan keskussairaala Synnytysosasto 3 Mariankatu 16-20, Kokkola puh. 06 826 4355. Synnyttänyt

Keski-Pohjanmaan keskussairaala Synnytysosasto 3 Mariankatu 16-20, Kokkola puh. 06 826 4355. Synnyttänyt Keski-Pohjanmaan keskussairaala Synnytysosasto 3 Mariankatu 16-20, Kokkola puh. 06 826 4355 Synnyttänyt Synnyttänyt Sairaalasta kotiutuessasi ota itse yhteyttä oman neuvolan terveydenhoitajaan/ kätilöön

Lisätiedot

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Eläinten lukumäärä Eläimiä yhteensä

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Eläinten lukumäärä Eläimiä yhteensä Laiminlyönnit muissa kuin kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. Tarkastuspäivämäärä Asiakirjan numero ELÄINSUOJELUTARKASTUS NAUTA YLI 6 KK Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n

Lisätiedot

Nautojen tarttuvat taudit

Nautojen tarttuvat taudit Nautojen tarttuvat taudit Sanna Mustonen Kaisa Hartikainen Hilkka Kämäräinen Pirjo Suhonen 1 Savonia-ammattikorkeakoulu Julkaisutoiminta PL 6 (Microkatu 1 B) 70201 KUOPIO GSM 044 785 5023 faksi 017 255

Lisätiedot

Nautojen tarttuvat taudit

Nautojen tarttuvat taudit Nautojen tarttuvat taudit Oppimateriaalin tuottaminen Sanna Mustonen Opinnäytetyö Agrologi (AMK) SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU OPINNÄYTETYÖ Tiivistelmä Koulutusala Luonnonvara-ala Koulutusohjelma Maaseutuelinkeinojen

Lisätiedot

Onko poikimavälillä vaikutusta tuotantoon ja terveyteen? Terveydenhuoltoeläinlääkäri Virpi Kurkela ProAgria Oulu

Onko poikimavälillä vaikutusta tuotantoon ja terveyteen? Terveydenhuoltoeläinlääkäri Virpi Kurkela ProAgria Oulu Onko poikimavälillä vaikutusta tuotantoon ja terveyteen? Terveydenhuoltoeläinlääkäri Virpi Kurkela ProAgria Oulu Poikimavälin vaikutus terveyteen vai terveyden vaikutus poikimaväliin? Utaretulehdus PITKÄ

Lisätiedot

TARTTUVAT TAUDIT- TEEMAVUOSI KÄYNTIIN HELSINKI OLLI RUOHO TERVEYDENHUOLTOELÄINLÄÄKÄRI, ETT Ry

TARTTUVAT TAUDIT- TEEMAVUOSI KÄYNTIIN HELSINKI OLLI RUOHO TERVEYDENHUOLTOELÄINLÄÄKÄRI, ETT Ry TARTTUVAT TAUDIT- TEEMAVUOSI KÄYNTIIN HELSINKI 18.01.2012 OLLI RUOHO TERVEYDENHUOLTOELÄINLÄÄKÄRI, ETT Ry TAUDINAIHEUTTAJIEN KULKEUTUMINEN TUOTANTOYKSIKKÖÖN Ostoeläimet; välitys- ja jalostuseläimet Hoitaja,

Lisätiedot

Mukava parsi kutsuu levolle - maatessa maitoa tulee

Mukava parsi kutsuu levolle - maatessa maitoa tulee Mukava parsi kutsuu levolle - maatessa maitoa tulee Hyvät eläinten olosuhteet lisäävät terveyttä ja maitoa! Lehmän vuorokausi: Lypsyllä max 3-4 h/vrk Makuulla 14 h/vrk pari tuntia sikeää unta märehtii,

Lisätiedot

OLLI RUOHO TERVEYDENHUOLTOELÄINLÄÄKÄRI Dipl. ECBHM. www.ett.fi. ETT ry

OLLI RUOHO TERVEYDENHUOLTOELÄINLÄÄKÄRI Dipl. ECBHM. www.ett.fi. ETT ry OLLI RUOHO TERVEYDENHUOLTOELÄINLÄÄKÄRI Dipl. ECBHM www.ett.fi ETT ry NAUTOJEN TAUTEJA / TARTUNTOJA Bakteerit Salmonella EHEC Tarttuvat utaretulehdukset: Str. Agalactiae, Staph. Aureus Tartunnalliset sorkkasairaudet

Lisätiedot

Mukava olo. Lihanautakasvattamon rakenneratkaisut

Mukava olo. Lihanautakasvattamon rakenneratkaisut Mukava olo Lihanautakasvattamon rakenneratkaisut Tilavaatimukset Karsinaratkaisut lämmin- ja kylmäkasvattamoissa Ryhmittelyn merkitys Tautivastustus Eläinten siirrot Tilavaatimukset Ritiläpalkki Kiinteäpohjainen

Lisätiedot

VASIKASTA KESTÄVÄKSI LYPSYLEHMÄKSI HIEHOJEN RUOKINTAOPAS TAVOITTEENA KORKEA ELINIKÄIS- TUOTOS

VASIKASTA KESTÄVÄKSI LYPSYLEHMÄKSI HIEHOJEN RUOKINTAOPAS TAVOITTEENA KORKEA ELINIKÄIS- TUOTOS 2012 VASIKASTA KESTÄVÄKSI LYPSYLEHMÄKSI HIEHOJEN RUOKINTAOPAS TAVOITTEENA KORKEA ELINIKÄIS- TUOTOS 2 Hiehojen ruokintaopas 2012 Vasikan ruokinta tähtää KESTÄVYYTEEN JA HYVÄÄN TUOTOKSEEN Karjakoon kasvaessa

Lisätiedot

ELÄINTAUDIT JA NIIDEN ENNALTAEHKÄISY HIEHOHOTELLITOIMINNASSA SEINÄJOKI 29.03.2016 OLLI RUOHO, ETT RY www.ett.fi

ELÄINTAUDIT JA NIIDEN ENNALTAEHKÄISY HIEHOHOTELLITOIMINNASSA SEINÄJOKI 29.03.2016 OLLI RUOHO, ETT RY www.ett.fi ELÄINTAUDIT JA NIIDEN ENNALTAEHKÄISY HIEHOHOTELLITOIMINNASSA SEINÄJOKI 29.03.2016 OLLI RUOHO, ETT RY www.ett.fi HIEHONKASVATUKSEN TERVEYSRISKIT Eläinsairaudet - Tarttuvat eläintaudit, muut sairaudet, ruokinnalliset/ravitsemukselliset

Lisätiedot

Tarttuvien tautien vastustus

Tarttuvien tautien vastustus Tarttuvien tautien vastustus Eläinlääkäri Katja Hautala Tartuntatautien oireita Hengitystieoireet Kuume Silmävuoto Alentunut suorituskyky Ripuli Ihotulehdukset (sieni, syylät, rivi jne) Keskushermosto-oireet

Lisätiedot

4. Pikkuvasikan sairaudet

4. Pikkuvasikan sairaudet 4. Pikkuvasikan sairaudet Napatulehduksen oireet Tulehtunut napa on suurentunut kosketusarka valuttaa märkää / virtsaa Napatulehduksen oireet Vasikalla voi olla yleisoireita: Kuumeilu Apaattisuus, imee

Lisätiedot

Katsaus tukivalvontoihin 2017

Katsaus tukivalvontoihin 2017 Katsaus tukivalvontoihin 2017 Koulutuspäivä tuottajille Läänineläinlääkäri Tarja Lipponen, ESAVI 15.11.2017 1 Täydentävien ehtojen valvonta Ely-keskukset: mm rehuvalvonta, kasvinsuojeluaineiden käytön

Lisätiedot

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Eläinten lukumäärä Eläimiä yhteensä

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Eläinten lukumäärä Eläimiä yhteensä Laiminlyönnit muissa kuin kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. Tarkastuspäivämäärä Asiakirjan numero ELÄINSUOJELUTARKASTUS NAUTA YLI 6 KK Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n

Lisätiedot

2.3.5 Kudosten rappeuma 105 2.3.6 Kalkkeumat 106 2.3.7 Verenvuoto tai verenpurkauma 106 2.3.8 Nestepöhö, turvotus, ödeema 107 2.3.

2.3.5 Kudosten rappeuma 105 2.3.6 Kalkkeumat 106 2.3.7 Verenvuoto tai verenpurkauma 106 2.3.8 Nestepöhö, turvotus, ödeema 107 2.3. SISÄLTÖ JOHDANTO 13 1. RAKENNE JA ELINTOIMINNOT 17 1.1 SOLU 18 1.2 KUDOKSET 19 1.2.1. Peitin- eli epiteelikudos 19 1.2.2. Side- ja tukikudos 19 1.2.2.1. Luut 20 1.2.2.2 Luuliitokset 21 1.2.2.3 Hampaat

Lisätiedot

Erja Tuunainen. Asiantuntijaeläinlääkäri Eläintautien Torjuntayhdistys ry ETT / Naseva

Erja Tuunainen. Asiantuntijaeläinlääkäri Eläintautien Torjuntayhdistys ry ETT / Naseva Erja Tuunainen Asiantuntijaeläinlääkäri Eläintautien Torjuntayhdistys ry ETT / Naseva Eläintautien torjuntayhdistys ETT ry 2 vuotta Nautojen terveydenhuollon seurantajärjestelmä Naseva on perustettu 25

Lisätiedot

Lietteestä separoitu kuivajae kuivikkeena

Lietteestä separoitu kuivajae kuivikkeena Lietteestä separoitu kuivajae kuivikkeena Lilli Frondelius Pitkään käytetty, vähän tutkittu Pohjois-Amerikassa käytössä jo 70-luvulta asti. Nykyisin yleistä myös Keski- Euroopassa. Tästä huolimatta vain

Lisätiedot

HAAVAT JA HAAVAHOITO 13.2.2013 Jalostuspäivät. Heidi Kellokoski-Kiiskinen Laukaan Eläinsairaala

HAAVAT JA HAAVAHOITO 13.2.2013 Jalostuspäivät. Heidi Kellokoski-Kiiskinen Laukaan Eläinsairaala HAAVAT JA HAAVAHOITO 13.2.2013 Jalostuspäivät Heidi Kellokoski-Kiiskinen Laukaan Eläinsairaala ENSIHAVAINNOT Verenvuoto: valtimovuoto suihkuaa Kipu: tärinä, pinnallinen hengitys, hikoilu tuskainen ilme,

Lisätiedot

Maitoa mahan täydeltä. Vasikan ruokinta juottokaudella ja vieroituksen jälkeen

Maitoa mahan täydeltä. Vasikan ruokinta juottokaudella ja vieroituksen jälkeen Maitoa mahan täydeltä Vasikan ruokinta juottokaudella ja vieroituksen jälkeen Mahojen toiminta ja kehittyminen Juotto Juottomenetelmät Juottovirheet Imemisongelmat Juoksutusmahaongelmat juottokaudella

Lisätiedot

LIITE I VALMISTEYHTEENVETO

LIITE I VALMISTEYHTEENVETO [Version 7.2, 12/2008] LIITE I VALMISTEYHTEENVETO 1 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI Mastitar retard vet. intramammaarisuspensio 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS Yksi ruisku (8 g) sisältää vaikuttavina aineina:

Lisätiedot