Toimintasuunnitelma 2015

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Toimintasuunnitelma 2015"

Transkriptio

1 Autismi- ja Aspergerliitto ry Päivitetty liittohallituksessa Toimintasuunnitelma 2015 T O I M I N T A - A J A T U S Liiton tarkoituksena on edistää ja valvoa V I S I O Autismi- ja Aspergerliitto ry on autismin kirjon henkilöiden ja heidän aktiivisesti toimiva kansalaisjärjestö. Liiton läheistensä etujen ja tasa-arvon toiminta edistää esteettömyyden toteutumista yhteiskunnassa. toteutumista, lisää saavutettavuutta ja mahdollistaa yksilöllistä osallisuutta. ARVOT: Yhdenvertaisuus, Moniarvoisuus, Yhteisöllisyys, Asiantuntijuus Liiton jäseniä ovat eri puolilla Suomea toimivat paikalliset yhdistykset, joita on 26 ja niissä on noin 3500 jäsentä. Raha-automaattiyhdistys tukee liiton toimintaa. Autismi- ja Aspergerliitto ry jatkaa vuonna 2015 toimintaansa aktiivisena edunvalvontaa tekevänä kansalaisjärjestönä. Edellisen vuoden teema Esteetön osallisuus tarkentuu teemaksi Esteetön arki, jolla liitto haluaa kiinnittää huomiota erilaisiin osallisuuden esteisiin, jotka vaikeuttavat tavallisen arjen sujumista. Vuonna 2014 laadittua Esteettömyysohjelmaa kehitetään ja sen avulla tehdään näkyviksi arjen esteitä ja edistetään esteiden poistamista muun muassa aistikuormituksessa, kommunikoinnissa ja tilaratkaisuissa. Esteettömyystyökalun kehittämistä jatketaan yhdessä Satakunnan ammattikorkeakoulun kanssa. Päätavoite Esteetön arki Osatavoitteet Keinot Vaikutus Esteettömyys osaksi arkipäivää. Esteettömyystietoisuus tulee samankaltaiseksi normiksi kuin ympäristötietoisuus. Esteiden tunnistaminen poistaminen ennaltaehkäisy vaihtoehtojen tarjoaminen Tiedon avulla asenteisiin ja ennakkoluuloihin vaikuttaminen. Fyysiset, sosiaaliset ja psyykkiset esteet vähenevät. Tietoisuus esteettömyyden merkityksestä lisääntyy. Asenteet lientyvät Ennakkoluulot erilaisuutta kohtaan vähenevät Arki sujuu. Liitto nostaa esille autismin kirjon henkilöiden elämänvaiheiden sisältämiä haasteita ja kehittää projekteillaan uusia toimintatapoja ja yhteistyötä haasteisiin vastaamiseksi. Vuonna 2015 liitto kiinnittää erityistä huomiota nuoruuden nivelvaiheisiin (koulu, opiskelu ja työhön sijoittuminen). Liitto selvittää oppimisen haasteita ja yhteiskuntaan sijoittumisen edellytyksiä opintojen jälkeen. Selvityksen perusteella liitto suunnittelee RAY-hanketta kentän tarpeisiin. Empowerment-toimintaa suunnitellaan ja kehitetään vuonna Liitolle ei myönnetty RAY:lta rahoitusta vuodelle 2015 haettuihin hankkeisiin:

2 Autismin kirjon diagnoosi tutuksi -projektia, jossa tiedotetaan kansainvälisestä diagnoosimuutoksesta. Paikka auki - nuoret työelämään -avustusohjelmasta Ak-avustusta Järjestöavustajan palkkaamiseen. Hankehakemukset päivitetään alkuvuodesta 2015 ja niihin haetaan uudelleen rahoitusta vuodelle EDUNVALVONTA 2015 Liiton edunvalvonnan päätavoite on tasavertainen kansalaisuus autismin kirjon henkilöille. Se sisältää kansallisen vammaispolitiikan tavoitekärjet: Päätavoite edunvalvonnassa Tasavertainen kansalaisuus Osatavoitteet Keinot Vaikutus YK:n vammaisten oikeuksien yleissopimuksen ratifiointi. Ratifioinnin etenemisen valvonta aktiivisella yhteydenpidolla lainlaatijoihin yhteistyössä muiden edunvalvontajärjestöjen kanssa (Valtakunnallinen vammaisneuvosto ja Vammaisfoorumi). Suomen lainsäädäntö saatetaan YK:n vammaisten oikeuksien yleissopimuksen tasolle samoin kuin naapurimaissa (Ruotsi, Norja, Tanska, Viro ja Venäjä). Yhteiskunnan esteettömyyden laajaalainen lisääminen Panostetaan Esteetön arki -teemaan ja Esteettömyysohjelmaan. Esteettömyys on osa arkipäivää. Erityispalvelujen ja tukitoimien saatavuuden ja laadun parantaminen eri puolilla maata Projektit kehittävät tukitoimia ja palveluiden laatua valtakunnallisesti. Liitto vaikuttaa lainsäädäntöön. Kansallinen tasavertaisuus. Tietopohjan ja vammaistutkimuksen aseman parantaminen Liitto tekee yhteistyötä tutkimustahojen kanssa ja tuo esille tutkimusten tuloksia (Autismin talvipäivät, koulutukset, Autismi-lehti, Puoltaja verkkolehti, Aktiivinen ikääntyminen hankkeen ja Kårkullan yhteistyössä järjestämä kongressi sekä muu tiedottaminen). Tiedon lisääntyminen Monialainen asiantuntijuus ja yhteistyö lisääntyy. Esteetön ja esteettömän (mm. selkokielinen) tiedon saatavuus, palvelujen laatu- ja kilpailutekijänä sekä perus- ja erityisterveydenhoidon saatavuus myös autismin kirjon henkilöille ovat liiton edunvalvonnantavoitteita. Eri hallinnonalojen yhteistyö on erityisen tärkeää saumattomien palvelujen aikaansaamiseksi; esimerkiksi sosiaalialan, terveysalan ja sivistystoimen yhteistyö ja Sote-uudistus. Vuonna 2015 liitto jatkaa Kehitysvammaisten asumisen ohjelman valtakunnallisen toimeenpanon seurantaryhmän jäsenenä. Liitto osallistuu sosiaali- ja terveysjärjestöjen yhteiseen edunvalvontaan. Autismi- ja Aspergerliiton jäsenyhdistyksen edustaja Jan-Mikael Fredriksson toimii Valtakunnallisen vammaisneuvoston puheenjohtajana Liittohallituksen puheenjohtaja Merja Hyytiäinen on Kehitysvammaliiton valtuuston jäsen. Edunvalvontaan Euroopan Unionissa liitto vaikuttaa Autism Europe -järjestön kautta. Puheenjohtaja Hyytiäinen jatkaa järjestön valtuuston jäsenenä.

3 Jäsenlähtöistä edunvalvontaa tekee liiton Empowerment-toimikunta toiminnassaan ja jakamalla tietoa yhteiskunnallisista epäkohdista ja vaikuttamistavoista. Jäsenyhdistysten omaa edunvalvontaa tukee liiton Paikallisen vaikuttamisen strategia (Katriina Siiskosen valmisteilla oleva opinnäytetyö). JÄSENYHDISTYSTEN TUKEMINEN 2015 Liiton tavoitteena on vahva jäsenyhdistystoiminta. Jäsenyhdistysten omaa toimijuutta liiton kumppanina vahvistetaan. Järjestösuunnittelijat pitävät yhteyttä aktiivisesti ja suunnitelmallisesti jäsenyhdistyksiin tarjoten käytännön apua yhdistyskysymyksissä, toimintaideoita ja edunvalvontaopastusta sekä neuvoa varainhankintaan sekä taloudenhoitoon. Vuorovaikutusta liiton ja yhdistysten välillä lisätään vuonna 2015 erityisesti jatkamalla projektikumppanuutta Aktiivinen ikääntyminen autismin kirjolla ja Arjessa alkuun -projekteissa toimijoina ja asiantuntijoina. Liitto jakaa yhdistysten toimintaan RAY-avustusta (Jäsenjärjestöille kohdistettavat avustukset Ak7 ja Ak2). Liitto järjestää jäsenyhdistysten kokoontumisen kerran vuodessa. Vertaisryhmien vetäjille järjestetään työnohjauksellinen viikonlopputapaaminen kolmikantayhteistyönä (Autismi- ja Aspergerliitto, ADHD-liitto ja Aivoliitto). Liitto jatkaa yhteistyötä Kokemuskouluttajaverkoston kanssa ja pyrkii saamaan lisää koulutuspaikkoja uusille koulutettaville. Jäsenyhdistysten jäsenet saavat jäsenetuna Autismi-lehden. Liitto varaa Autismi-lehteen jäsenyhdistyksille tilaa omia tapahtumailmoituksia varten. Päätavoite Jäsenyhdistysten tukemisessa Luja kumppanuus Osatavoitteet Keinot Vaikutus Järjestöosaamisen vahvistaminen Ohjaus Koulutus (Autismin kirjo tutuksi - koulutus, NV-verkkokoulutukset, kolmikantayhteistyö) Omavoimaisuus Vuorovaikutuksen lisääminen o yhdistysten välillä o liiton ja yhdistysten välillä o hankkeiden ja yhdistysten välillä Yhteistyön lisääminen Projektikumppanuus Tiedonvälitys Voimaantuminen Moderni yhdistystoiminta Yhdistystoiminnan muutokset ja uudet toimintatavat (Tavernamäärärahalla osittain toteutettavat Pop up tapahtumat jne., pätkäosallisuuden mahdollistaminen, SoMe ja muut uuden teknologian sovellukset) Osallisuus kaikille AUTISMITIEDON JAKO Liiton tavoitteena on autismiosaamisen ja tiedon lisääntyminen niin yksilöillä kuin yhteiskunnassa yleensäkin. Liitto kerää autismitietoa ja kehittää projektien avulla autismiosaamista. Tietoa jaetaan palveluneuvonnan kautta, koulutuksissa, messuilla, Autismi-lehdessä, tiedotteissa, painetuissa ja sähköisissä esitteissä ja julkaisuissa sekä kirjaston lainatoiminnassa. Tietoa jaetaan kaikissa kontakteissa ja tapaamisissa.

4 Palveluneuvonta Palveluneuvontatiimi vastaa neuvonnasta. Palveluneuvonnan puhelinpäivystys 3 4 kertaa viikossa. Vertaistoimintaan ohjaavaa vertaisneuvontaa pyritään jatkamaan. Ulkopuolisen juristin antamaa lakineuvontapalvelua jatketaan. Viestintä Viestinnässä jatketaan sähköisen viestinnän tehostettua käyttöä. Nopeaan reagointiin mediassa liitto käyttää mediajakelupalvelua 10 x vuodessa, jonka avulla tärkeä ja ajankohtainen viesti leviää tehokkaasti. Liiton kotisivut, Facebook-sivu ja Twitter-tili ovat yhä aktiivisemmassa käytössä. Liiton Youtube-tilille lisätään omatuotanteisia videoklippejä Tapahtumista ja tilaisuuksista lähetetään joko suoraa videota tai videopätkiä mahdollisuuksien mukaan (Bambuserin ja Ustreamin kautta). Arjessa alkuun -projektin blogi jatkaa tiedonvälitystä. Autismi-lehti ilmestyy neljä kertaa. Liiton kirjastopalvelua ajanmukaistetaan. Esitteitä uudistetaan ja muita julkaisuja tuotetaan yhteistyössä projektien ja sidosryhmien kanssa. Tiedottavat tapahtumat: Autismin talvipäivät Lahdessa Aivoviikko vko 11(eri tapahtumia NV-järjestöyhteistyössä) Maailman autismitietoisuuspäivä 2.4. (WAAD) kiirastorstaina 2015 Jäsenyhdistyspäivä ja liittokokous Autistic Pride Day (APD) kesäkuussa AAC-päivä (Puhetta tukevat ja korvaavat kommunikointimenetelmät) Euroopan autismiviikko Empowerment-päivät marraskuussa Avoimet ovet -tapahtumat joulukuussa Näkymätön näkyväksi -kampanja kolmikantayhteistyönä Medianäkyvyys keskitetään näihin tapahtumiin. Messut ja muut tapahtumaosallistumiset Autismi- ja Aspergerliitto osallistuu vuonna 2015 useampaan messutapahtumaan. Mahdollisia messutapahtumia: Educa-messut Helsingissä Lapsimessut Oulussa maalis-huhtikuu Lapsimessut Helsingissä toukokuussa Suomi Areena heinäkuussa 2015 Apuvälinemessut Tampereella Mielenterveys-messut Ikä-messut Neuvolapäivät tai koulupäivät Koulutus Liitto jakaa perustietoa autismin kirjosta koulutusyhteistyönä ja järjestää pienimuotoisia koulutuksia jäsenistölle ja sidosryhmille. Liitto julkaisee autismialan koulutuskalenteria verkkosivuilla ja tarvittaessa Autismi-lehdessä. Autismin kirjo tutuksi -koulutussarjaa jatketaan vuonna 2015 kolmella paikkakunnalla. Tärkein koulutustapahtuma on Autismin talvipäivät Lahdessa. Lisäksi järjestetään autismin kirjon henkilöiden omavoimaiset Empowerment-päivät marraskuussa Kolmikantayhteistyönä toteutetaan vertaisohjaajatapaaminen. Projektit järjestävät omia koulutuksiaan ja avoimia koulutustilaisuuksia sekä keskusteluiltoja jäsenistölle projektin sisällöistä ja tuloksista eri puolilla Suomea. Projektit Projektien avulla liitto lisää autismiosaamista keräämällä tietoa ja menetelmiä sekä kehittämällä toimintatapoja, joilla voidaan edistää autismin kirjon henkilöiden ja heidän omaistensa hyvinvointia. Aktiivinen ikääntyminen autismin kirjolla -projektissa ( ) kehitetään toimintatapoja, joilla edistetään hyvää autismityötä huomioiden ikääntymisen tuomat

5 erityisvaatimukset. Projektissa edistetään sekä ikääntyvien autismin kirjon henkilöiden että omaisten hyvinvointia myös järjestölähtöisin toimin eli yhteistyössä jäsenyhdistysten kanssa. Arjessa alkuun -projektissa ( ) kehitetään yhdessä jäsenyhdistysten ja ammattilaisten kanssa vertaistukea arkeen siihen elämänvaiheen, jossa diagnoosi on tuore ja ensitieto on saatu. Vapaaehtoiset saavat tukea vertaisena toimimiseen ja pääsevät jo jakamaan osaamistaan tukea tarvitseville siinä vaiheessa, kun arki on monella tapaa haastavaa. Liitto osallistuu vammaisjärjestöjen yhteiseen Ensitieto-verkostoon, jonka toimesta on käännetty suomeksi Irlannissa julkaistu ensitiedon antaminen opas, joka julkaistaan helmikuussa Ulkoasiainministeriön kehitysyhteistyöprojekti Prerona päättyi Kehitysyhteistyötä jatketaan projektiyhteistyönä Keskuspuiston ammattiopiston kanssa. Keskuspuiston ammattiopisto on Preronan jatkohankkeessa projektivastuussa ja liitto toimii asiantuntijakumppanina. Vahva liitto Tavoitteena on turvata toimintaedellytykset autismin kirjon henkiöiden etujen ajamiselle. Liittohallitus ohjaa liiton toimintaa tavoitteellisesti. Hyvin hoidettu talous, osaava henkilökunta, toiminnan jatkuva kehittäminen ja aktiivinen yhteistyö ovat toimivan liiton perusta. Liittokokoukselle viedään päätettäväksi sääntöuudistus, joka velvoitettiin tehtäväksi vuoden 2013 liittokokouksessa. Talous Liiton talous perustuu RAY:n yleisavustukselle. Lisäksi liiton työtä rahoitetaan RAY:n projekti- ja kohdeavustuksilla sekä omarahoituksella (myyntitulot ja koulutustulot). Liitto järjestää keräyksiä ja ottaa vastaan lahjoituksia. Liiton tulee lisätä omarahoitusta esimerkiksi käyttäen haastekeräyksiä, internet-pohjaisia lahjoituskanavia ja tuotemyynnillä. Varainhankinta on liitolle haaste. Liitto lisää rahoituksen suunnittelua. Osaava henkilökunta Liiton tavoitteena on olla luotettava, osaamista arvostava ja kehittymistä edistävä työnantaja. Rekrytoinneissa pyritään täydentämään liiton kokonaisosaamista. Liitto kannustaa työntekijöitä työtä tukevaan opiskeluun sovituin ehdoin. Vuonna 2015 liitossa aloittaa uusi toiminnanjohtaja ja lisäksi varaudutaan osaamisen siirtämiseen myös muissa henkilöstövaihdoksissa. Työhyvinvointikartoitus tehdään keväällä Järjestöyhteistyö Liiton jäsenten tehokas ja tuloksellinen edunvalvonta vaatii yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa. Yhteiset lausunnot ja julkilausumat tulevat paremmin kuulluiksi, kun takana on laaja kannatus. Liitolla on kaikkiaan kymmenen kolmikantayhdistystä eli yhdistystä, jotka ovat jäseniä myös muissa (Aivoliitto ja /tai ADHD-liitto) kuin Autismi- ja Aspergerliitossa. Tärkeimmät järjestökumppanit: SOSTE:n kautta laaja järjestökenttä Valtakunnallinen vammaisneuvosto Vammaisfoorumi Neurologisten vammaisjärjestöjen NV-yhteistyö ADHD-liiton ja Aivoliiton kanssa tehtävä kolmikantayhteistyö Suomen Tourette ja OCD -yhdistys ry Kehitysvammaliitto Kehitysvammaisten tukiliitto Projektien yhteistyökumppanit Sidosryhmäyhteistyö Autismin kirjon vaikutus yksilön elämään ulottuu laajalle alalle ja tuo monenlaisia haasteita kaikille osapuolille. Useimmissa toimissa tarvitaan monien tahojen yhteistyötä. Tärkeitä sidosryhmiä autismialalla ovat terveydenhoito-, sosiaali- ja sivistystoimen toimijat sekä työllistymiseen, asumiseen ja vapaa-aikaan liittyvät toimijat. Liitto tarvitsee sidosryhmiä myös projektityön kumppaneina. Niissä sidosryhmien osaaminen tuodaan yhteiseen käyttöön ja jäsenistön avuksi. Sidosryhmäkumppanuudet ovat pitkäikäisiä ja ulottuvat moniin yhteisiin toimiin. Vuonna 2015 tehdään sidosryhmäkartoitus ja tyytyväisyyskysely ja sidosryhmärekisteri ajantasaistetaan. Sidosryhmiä täydentämään etsitään kuntatason, liikemaailman ja median toimijoita. Vuotuiset Autismin talvipäivät ovat sidosryhmäyhteistyön voimannäyte. Vuoden 2015 Talvipäivien teemana on Esteetön arki.

6 Kansainvälinen yhteistyö Autismi- ja Aspergerliitto osallistuu pohjoismaisten autismijärjestöjen yhteistyöhön, jossa ovat mukana myös Viro ja Latvia. Nordic Meeting 2015 järjestetään Islannissa. Liitto osallistuu myös Autism Europe -järjestön toimintaan ja on jäsenenä World Autism -järjestössä. Päätavoite Autismitiedon jakamisessa Autismitiedon lisääntyminen yksilöillä ja yhteiskunnassa Osatavoite Keinot Vaikutus Yksilö saa tarvitsemansa tiedon palveluista Palveluneuvonta Palveluiden löytyminen Autismi tutuksi Viestintä Ymmärrys ja asennemuutos Autismin erityiskysymykset tutuiksi Koulutus ja muu tiedon välitys Osaamisen lisääntyminen Työtavat ja palvelut tutuiksi Projektit keräävät ja kehittävät Erityisosaaminen lisääntyy Vahva asiantuntijuus liitossa Osaava henkilökunta ja hallitus Autismin kirjon henkilöiden hyvinvointi kasvaa Riittävät taloudelliset resurssit Varainhankinta, hyvä taloudenpito Liitto on luotettava toimija Monialainen yhteistyö Alueellinen, valtakunnallinen ja kansainvälinen yhteistyö yli sektorirajojen Yksilö huomioidaan kokonaisuutena Toimivat palvelut TAVOITTEIDEN SEURANTA 2015 Toiminan arviointi ja seuranta on osa jokapäiväistä työtä ja sen avulla kehitetään liiton toimintaa.toiminnasta tehdään Tuloksellisuus- ja vaikutusselvitys (TVS). Liiton strategia ohjaa toimintaa. Lisäksi Paikallisen vaikuttamisen strategia tukee jäsenyhdistysten toimintaa. Jäsenyhdistysten valitsema liittohallitus ohjaa, seuraa ja arvioi liiton toimintaa. Jäsenet antavat palautetta toiminnasta kyselyissä ja esimerkiksi jäsenyhdistyspäivässä. Sidosryhmä- ja jäsenpalautetta saadaan sähköisesti kotisivujen, Facebookin ja sähköpostin kautta. Kotisivujen, facebookin, Youtube-palvelun ja muiden palveluiden seurantajärjestelmien avulla tarkastellaan muun muassa viestinnän vaikuttavuutta; kävijämääriä ja käyntiajankohtia. Palveluneuvonnan määrällistä ja sisällöllistä seurantaa tehdään seurantajaksoittain. Palveluneuvontatiimi käsittelee palautteet ja sopii kehittämistoimenpiteistä. Toimintasuunnitelmaan asetettuja tavoitteita seurataan hallituksen toimesta puolivuosittain. Vuosikertomuksessa seurataan vuositasolla toimintasuunnitelman mukaisten tavoitteiden toteutumista. Arviointia toiminnan tavoitteiden laadullisesta ja määrällisestä toteutumisesta tehdään arviointimentorin (Katariina Mäkelä) opastamana.

7 PUITESUUNNITELMA Autismi- ja Aspergerliitto jatkaa työtään autismin kirjon henkilöiden hyvän elämän edistämiseksi. Liitto toimii aktiivisesti autismin kirjon henkilöiden kansallisena ja kansainvälisenä edunvalvojana muuttuvassa yhteiskunnassa. Yleismaailmalliset ilmiöt vaikuttavat Suomen yhteiskuntakehitykseen ja näkyvät arkielämässä. Liitto osallistuu yhteiskunnalliseen keskusteluun ja seuraa aktiivisesti järjestömaailmassa tapahtuvia muutoksia. Liiton on huolehdittava oman ryhmänsä erityistarpeista yhteiskunnassa. Liitto aktivoi keskustelua jäsenkuntansa kanssa. Liitto osallistuu aktiivisesti kansainvälisten autismijärjestöjen toimintaan ja seuraa vammaisasioiden kehityslinjoja Euroopan Unionissa. TAVOITTEITA TOIMINTAA Jäsenyhdistystoiminnan lujittaminen ja liiton toiminnan vahvistaminen Jäsenyhdistysten jäsenmäärän kasvattaminen (Lisäys Liittokokous) Itsemääräämisoikeuden toteutuminen Autismin kirjon henkilöiden perusoikeudet kansalaisina toteutuvat koko elämän ajan. Mahdollisuus vaikuttaa omaan elämään ja saada oma ääni kuuluville. Tasavertainen asiantuntijuuden tunnistaminen Autismin kirjon henkilöiden ja heidän läheistensä kokemusosaajuuden sekä ammattilaisten tietotaidon molemminpuolinen tunnistaminen ja hyödyntäminen. Liiton strategian ja keväällä 2015 valmistuvan Paikallisen vaikuttamisen strategian jalkauttaminen. Jäsenyhdistysten ja niiden jäsenten omatoimijuus ja kumppanuus toiminnan kärjeksi. Liitto vaikuttaa lainsäädäntöön: Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaan Itsemääräämisoikeus ja muihin lainvalmisteluihin. Projekteilla liitto kehittää uusia toimintatapoja, jotka tukevat autismin kirjon henkilöiden selviytymistä mahdollisimman itsenäisesti. Liitto jatkaa ammattilais- ja vertaisverkostojen yhteistyön kehittämistä sekä tiedon ja hyvien käytänteiden jakamista. Kokemuskouluttajia koulutetaan ja heidän asiantuntemustaan viedään jäsenyhdistyksiin ja muualle yhteiskuntaan. Esteetön arki Mahdollisuus hyvään elämään autismin kirjon haasteista huolimatta. Arjen sujuvuuden tukeminen ja toimintakyvyn aktivoiminen läpi elämän. Liitto jatkaa järjestölähtöisen auttamisen kehittämistä jäsenyhdistyksissä. Liitto edistää toimintaympäristöjen kehittämistä siten, että osallistuminen on mahdollista. Esimerkiksi Aktiivinen ikääntyminen autismin kirjolla -hanke ja Arjessa alkuun -hanke ja Esteettömyysohjelma käytössä. Arviointimenetelmien yhtenäistäminen Alueesta ja arvioijatahosta riippumattomien arviointimenetelmien saatavuus ja käyttöönotto. Tiedonsaannin esteettömyys Toimintakyvyn saumaton ylläpito vaatii verrattavissa olevia, yhteismitallisia arviointeja. Vaikutetaan siihen, että autismin kirjon kuntoutukseen soveltuvat toimintakyvyn arviointimittarit ja -menetelmät kansalliseen Toimija-tietokantaan. Edistetään tiedonjakamisen eri välineiden käyttöönottoa ja saatavuutta (tulkkauspalvelut, kommunikaatiovälineet, AAC-menetelmät, selkokielinen materiaali ja muut välineet). Haetaan yhteistyötahoja tämän tavoitteen edistämiseen.

8 Autismi- ja Aspergerliitto tekee entistä enemmän yhteistyötä samankaltaisia asioita edistävien toimijoiden kanssa. Yhteistyössä vältytään päällekkäisiltä toiminnoilta ja saavutetaan laaja-alainen tuki jäsenistölle. Autismi- ja Aspergerliitto ry

Toimintasuunnitelma 2015

Toimintasuunnitelma 2015 Autismi- ja Aspergerliitto ry Toimintasuunnitelma 2015 TOIMINTA-AJATUS Liiton tarkoituksena on edistää ja valvoa autismin kirjon henkilöiden ja heidän läheistensä etujen ja tasa-arvon toteutumista yhteiskunnassa.

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2016

Toimintasuunnitelma 2016 Autismi- ja Aspergerliitto ry Toimintasuunnitelma 2016 TOIMINTA-AJATUS Liiton tarkoituksena on edistää ja valvoa autismin kirjon henkilöiden ja heidän läheistensä etujen ja tasa-arvon toteutumista yhteiskunnassa.

Lisätiedot

Autismi- ja Aspergerliitto ry Toimintasuunnitelma 2014

Autismi- ja Aspergerliitto ry Toimintasuunnitelma 2014 Autismi- ja Aspergerliitto ry Toimintasuunnitelma 2014 TOIMINTA-AJATUS Liiton tarkoituksena on edistää ja valvoa autismin kirjon henkilöiden ja heidän läheistensä etujen ja tasa-arvon toteutumista yhteiskunnassa.

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2017

Toimintasuunnitelma 2017 Autismi- ja Aspergerliitto ry Toimintasuunnitelma 2017 M I S S I O Liiton tarkoituksena on edistää ja valvoa autismin kirjon henkilöiden ja heidän läheistensä etujen ja tasa-arvon toteutumista yhteiskunnassa.

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2018

Toimintasuunnitelma 2018 Autismi- ja Aspergerliitto ry Toimintasuunnitelma 2018 MISSIO Autismi- ja Aspergerliitto edistää ja valvoo autismikirjon henkilöiden ja heidän läheistensä etujen ja yhdenvertaisuuden toteutumista yhteiskunnassa.

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma vuosi 2019 Liittokokous

Toimintasuunnitelma vuosi 2019 Liittokokous Toimintasuunnitelma vuosi 2019 Liittokokous 19.5.2018 Autismi- ja Aspergerliiton tavoitteena on edistää ja valvoa autismikirjon henkilöiden ja heidän läheistensä etujen, osallisuuden ja ihmisoikeuksien

Lisätiedot

Maailma muuttuu - millaista tulevaisuutta Tukiliitto haluaa olla luomassa? Tukipiirien syyskokoukset 2015

Maailma muuttuu - millaista tulevaisuutta Tukiliitto haluaa olla luomassa? Tukipiirien syyskokoukset 2015 Maailma muuttuu - millaista tulevaisuutta Tukiliitto haluaa olla luomassa? Tukipiirien syyskokoukset 2015 Tukiliiton toimintaan vaikuttavia muutoksia 1. Valtion ja kuntien talous kiristyy. Taloudellisuus

Lisätiedot

Salon Reumayhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015

Salon Reumayhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Salon Reumayhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Salon Reumayhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Perusta Toimintasuunnitelman perustana ovat yhdistyksen säännöt ja Suomen Reumaliiton vuoden toimintateema: Liikkeestä

Lisätiedot

Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry:n strategia ja pitkän tähtäimen suunnitelma 2011-2015 (PTS päivitetty 4.6.2013)

Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry:n strategia ja pitkän tähtäimen suunnitelma 2011-2015 (PTS päivitetty 4.6.2013) :n strategia ja pitkän tähtäimen suunnitelma 2011-2015 (PTS päivitetty 4.6.2013) Sisällysluettelo Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry 2 Strategiatyö Omaishoitajat ja Läheiset liitossa Toiminta-ajatus Toimintaa

Lisätiedot

Suomen CP-liitto ry. www.cp-liitto.fi

Suomen CP-liitto ry. www.cp-liitto.fi Suomen CP-liitto ry Suomen CP-liitto ry on CP-, MMC- ja hydrokefaliavammaisten lasten, nuorten ja aikuisten sekä heidän omaistensa valtakunnallinen keskusjärjestö, jonka päätehtävät ovat oikeuksien valvonta

Lisätiedot

Lounais-Suomen Lihastautiyhdistys ry Sirke Salmela toiminnanjohtaja

Lounais-Suomen Lihastautiyhdistys ry Sirke Salmela toiminnanjohtaja Lounais-Suomen Lihastautiyhdistys ry Sirke Salmela toiminnanjohtaja Toiminta-ajatus Lihastautiliitto (ja sen yhdistykset) on valtakunnallinen vammaisjärjestö, joka tukee ja palvelee jäsenyhdistystensä

Lisätiedot

Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka

Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka on kuuden lapsi- ja perhejärjestön (Ensi- ja turvakotien liitto, Lastensuojelun Keskusliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto,

Lisätiedot

Yhteiset Lapsemme ry Yhteiset Lapsemme rakentaa monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytyksiä.

Yhteiset Lapsemme ry Yhteiset Lapsemme rakentaa monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytyksiä. Yhteiset Lapsemme ry 19.10.2017 Strategia 2017-2020 Strateginen tavoite Monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytykset toteutuvat Suomessa. Kansainvälisesti tuemme haavoittuvassa asemassa olevien lasten

Lisätiedot

VISIO. Suomi, jossa jokainen nuori saa, osaa ja haluaa olla mukana, toimia ja vaikuttaa valitsemallaan tavalla.

VISIO. Suomi, jossa jokainen nuori saa, osaa ja haluaa olla mukana, toimia ja vaikuttaa valitsemallaan tavalla. VISIO Suomi, jossa jokainen nuori saa, osaa ja haluaa olla mukana, toimia ja vaikuttaa valitsemallaan tavalla. MISSIO (TOIMINTA-AJATUS) Nuorten Suomi on palvelujärjestö, joka edistää nuorten toimijuutta

Lisätiedot

Vammaistyön uusimmat kuulumiset

Vammaistyön uusimmat kuulumiset Vammaistyön uusimmat kuulumiset VS avy 15.9.2015 Vammaisuuden määritelmä Vammaisuus ei ole vain terveysongelma. Se on monimutkainen ilmiö, joka syntyy vuorovaikutuksessa henkilön ja yhteiskunnan piirteiden

Lisätiedot

Arjessa alkuun. järjestölähtöinen varhainen tuki. Elina Vienonen. Arjessa alkuun/ev

Arjessa alkuun. järjestölähtöinen varhainen tuki. Elina Vienonen. Arjessa alkuun/ev Arjessa alkuun järjestölähtöinen varhainen tuki Elina Vienonen Arjessa alkuun -projekti Projektissa kehitetään jäsenyhdistysten kanssa yhteistyössä varhaisen tuen tapoja ja tuodaan vertaisosaamista avuksi

Lisätiedot

Kotouttamisrahasto. Vuosiohjelma 2009

Kotouttamisrahasto. Vuosiohjelma 2009 Kotouttamisrahasto Vuosiohjelma 2009 TOIMILINJA A1. Haavoittuvassa asemassa olevien kolmansien maiden kansalaisten tukeminen TOIMILINJA A2. Innovatiiviset neuvonnan ja kotoutumisen mallit TOIMILINJA B3

Lisätiedot

NEUROLOGISTEN VAMMAISJÄRJESTÖJEN JA EDUSKUNNAN VAMMAISASIOIDEN YHTEISTYÖRYHMÄN KESKUSTELUTILAISUUS KANSALAISINFO 11.3.2015

NEUROLOGISTEN VAMMAISJÄRJESTÖJEN JA EDUSKUNNAN VAMMAISASIOIDEN YHTEISTYÖRYHMÄN KESKUSTELUTILAISUUS KANSALAISINFO 11.3.2015 NEUROLOGISTEN VAMMAISJÄRJESTÖJEN JA EDUSKUNNAN VAMMAISASIOIDEN YHTEISTYÖRYHMÄN KESKUSTELUTILAISUUS KANSALAISINFO 11.3.2015 Toiminnanjohtaja Tomi Kaasinen Suomen CP-liitto ry tomi.kaasinen@cp-liitto.fi

Lisätiedot

Yhteistyökokous 12.12.2011. Pirjo Poikonen Kehittämiskonsultti Helsingin kaupunki Sosiaalivirasto

Yhteistyökokous 12.12.2011. Pirjo Poikonen Kehittämiskonsultti Helsingin kaupunki Sosiaalivirasto Yhteistyökokous 12.12.2011 Pirjo Poikonen Kehittämiskonsultti Helsingin kaupunki Sosiaalivirasto Kuntatoimijan mahdollisuudet edistää yksilöllisen asumisen kehittämistä ja laitosten purkua Helsingin kaupunki

Lisätiedot

Kehitysvammaisten asumisen ohjelman toimeenpano

Kehitysvammaisten asumisen ohjelman toimeenpano Kehitysvammaisten asumisen ohjelman toimeenpano Asumisen lähipalvelujen kehittämisen teemapäivä Yhteistyöseminaari, Kongressihotelli Linnasmäki Turku 16.11.2012 Jaana Huhta, STM Näkökulmia palvelujen kehittämiseen

Lisätiedot

Yhteiset Lapsemme ry Yhteiset Lapsemme rakentaa monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytyksiä.

Yhteiset Lapsemme ry Yhteiset Lapsemme rakentaa monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytyksiä. Yhteiset Lapsemme ry 25.10.2016 Strategia 2017-2020 Strateginen tavoite Monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytykset toteutuvat Suomessa. Kansainvälisesti tuemme haavoittuvassa asemassa olevien lasten

Lisätiedot

Kehitysvammaisten lasten puheen ja kielen kuntoutus

Kehitysvammaisten lasten puheen ja kielen kuntoutus Kehitysvammaisten lasten puheen ja kielen kuntoutus Jaana Salminen, johtava puheterapeu3 Helsingin kaupunki, Kehitysvammapoliklinikka jaana.salminen@hel.fi 1 Kehitysvammaisten lasten puheen ja kielen kuntoutus

Lisätiedot

1 OAJ Pääkaupunkiseutu

1 OAJ Pääkaupunkiseutu 1 OAJ Pääkaupunkiseutu TOIMINTASUUNNITELMAESITYS Johdanto OAJ:n Pääkaupunkiseudun alueyhdistys edustaa pääkaupunkiseudun kaikkia niin suomenkuin ruotsinkielisiä opettajaryhmiä eli lastentarhanopettajia

Lisätiedot

Liite 1. Nuorisotoimi 2015

Liite 1. Nuorisotoimi 2015 Nuorisolain tarkoituksena on tukea nuorten kasvua ja itsenäistymistä, edistää nuorten aktiivista kansalaisuutta ja nuorten sosiaalista vahvistamista sekä parantaa nuorten kasvu- ja elinoloja. Näiden tavoitteiden

Lisätiedot

Me Itse ry - Meikäläisissä on voimaa!

Me Itse ry - Meikäläisissä on voimaa! Me Itse ry - Meikäläisissä on voimaa! Me Itse ry on kehitysvammaisten ihmisten oma kansalaisjärjestö. Rahoittajamme on STEA = Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus Me Itse ry on valtakunnallinen

Lisätiedot

Vuosikokous 18.4.2015

Vuosikokous 18.4.2015 TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Vuosikokous 18.4.2015 MARTOISSA ON ARJEN MAHDOLLISUUS TEEMA 2016 Teemakausi 2014-2016 Martoissa on arjen mahdollisuus jatkuu viimeisen vuoden. Tarjoamme tietoja ja taitoja sujuvaan

Lisätiedot

Päivän ohjelma. 13.30-14.00 Kahvitauko

Päivän ohjelma. 13.30-14.00 Kahvitauko Kello 12.15 Päivän ohjelma Tervetuloa! 13.30-14.00 Kahvitauko Tilaisuuden avaus Hanna Laakso, Autismi- ja Aspergerliitto ry Arjessa alkuun ensitiedosta järjestölähtöiseen tukeen Elina Vienonen, Autismi-

Lisätiedot

Keliakialiiton strategia

Keliakialiiton strategia Keliakialiiton strategia 2016 2020 Keliakialiitto ry Kuvat ja taitto: Sonja Tuomi Painopaikka: Waasa Graphics Oy, 2015 Keliakialiiton strategia 2016 2020 Visio 2020... 4 Toiminta-ajatus... 6 Toimintaympäristön

Lisätiedot

SAAVUTETTAVUUSOHJELMA 2014 2016

SAAVUTETTAVUUSOHJELMA 2014 2016 SAAVUTETTAVUUSOHJELMA 2014 2016 Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä, Yhteinen kirkkoneuvosto 28.11.2013 1 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.2 1. SAAVUTETTAVA SEURAKUNTA.2 2. FYYSINEN SAAVUTETTAVUUS ELI ESTEETÖN

Lisätiedot

ARVIOINTISUUNNITELMA

ARVIOINTISUUNNITELMA 1 VERKOTTAJA 2013 2016 -projekti - Päihde- ja mielenterveystyön kokemusta, vertaisuutta ja ammattiapua ARVIOINTISUUNNITELMA 2 SISÄLLYS 1 Johdanto 3 2 Hankkeen kuvaus ja päämäärä 3 3 Hankkeen tavoitteet

Lisätiedot

Romaniasiain hoito ja lähtökohdat Lounais-Suomessa ja Länsi- ja Sisä-Suomessa

Romaniasiain hoito ja lähtökohdat Lounais-Suomessa ja Länsi- ja Sisä-Suomessa LSAVI/ 2012 Lounais-Suomi 1.1.2012 Lounais-Suomen alueellinen romaniasiain neuvottelukunta TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2012 Romaniasiain hoito ja lähtökohdat Lounais-Suomessa ja Länsi- ja Sisä-Suomessa

Lisätiedot

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea?

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Maarit Mykkänen, Savon Vammaisasuntosäätiö Kehitysvammaliiton opintopäivät 2015 Tuetusti päätöksentekoon -projekti Projektin toiminta-aika: 2011-31.7.2015

Lisätiedot

Kokemustoimintaverkosto 2016 Lauri Honkala, suunnittelija, Kokemustoimintaverkosto Kokemustoimintaverkostossa mukana 36 valtakunnallista sosiaali- ja terveysalan järjestöä 17 alueellista ohjausryhmää eri

Lisätiedot

ORIMATTILAN KOKOOMUS TOIMINTASUUNNITELMA 2016

ORIMATTILAN KOKOOMUS TOIMINTASUUNNITELMA 2016 ORIMATTILAN KOKOOMUS TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Tavoite Orimattilan Kokoomus on mukana kehittämässä Orimattilan kaupunkia ja Päijät- Hämeen maakuntaa jäsenistönsä ja luottamushenkilöidensä välityksellä Kansallisen

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2012

Toimintasuunnitelma 2012 Toimintasuunnitelma 2012 YLEISTÄ Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Socom Oy toimii Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa. Socomin osakkaina on 15 Kaakkois-Suomen kuntaa ja alueen ammattikorkeakoulut

Lisätiedot

2016 TOIMINTASUUNNITELMA

2016 TOIMINTASUUNNITELMA 2016 TOIMINTASUUNNITELMA 1 1. Etelä-Savon sosiaali- ja terveysalan järjestöjen tuki ry:n toiminnan tarkoitus ja visio vuodelle 2016 Etelä-Savon sosiaali- ja terveysalan järjestöjen tuki ry, ESTERY, on

Lisätiedot

KOULUTUKSEN ARVIOINTI ALUEEN NÄKÖKULMASTA

KOULUTUKSEN ARVIOINTI ALUEEN NÄKÖKULMASTA KOULUTUKSEN ARVIOINTI ALUEEN NÄKÖKULMASTA Helena Rasku-Puttonen Karvin kuulemiskierros KARVIn laatutunnus myönnetty Jyväskylän yliopistolle Mistä kertoo? Jyväskylän yliopistossa on vahva jatkuvan kehittämisen

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2015

TOIMINTASUUNNITELMA 2015 TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Me Itse ry Toimintasuunnitelma 2015 Me Itse ry edistää jäsentensä yhdenvertaisuutta yhteiskunnassa. Teemme toimintaamme tunnetuksi, jotta kehitysvammaiset henkilöt tunnistettaisiin

Lisätiedot

Parempi työelämä uudelle sukupolvelle

Parempi työelämä uudelle sukupolvelle Parempi työelämä uudelle sukupolvelle strategia 2013 2016 1 Kannen kuva: Samuli Siirala ISBN 978-952-5628-61-6 2 Visio: Parempi työelämä uudelle sukupolvelle Akavan opiskelijat ovat olemassa jotta uusi

Lisätiedot

A. YHDISTYKSEN NIMI, KOTIPAIKKA, KIELET, TARKOITUS JA TOIMINTAMUOTO

A. YHDISTYKSEN NIMI, KOTIPAIKKA, KIELET, TARKOITUS JA TOIMINTAMUOTO POHJOLA-NORDENIN NUORISOLIITTO RY:N SÄÄNNÖT hyväksytty 1.4.1995 kevätkokouksessa Lappeenrannassa muutettu 31.10.1998 syyskokouksessa Helsingissä muutettu 3.4.2009 kevätkokouksessa Helsingissä muutettu

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2013

Toimintasuunnitelma 2013 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat Toimintasuunnitelma 2013 Carita Bardakci 22.11.2012 1.1.1.1.1.1.1.1.1 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 1 TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2013 1. JOHDANTO JA

Lisätiedot

PoPSTer Viestintäsuunnitelma

PoPSTer Viestintäsuunnitelma PoPSTer Viestintäsuunnitelma PoPSTer POHJOIS-POHJANMAAN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLTO OSANA TULEVAISUUDEN MAAKUNTAA Viestintäsuunnitelma 1. Viestinnän lähtökohdat ja periaatteet Sosiaali ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Tehdään yhdessä hyvä maailma!

Tehdään yhdessä hyvä maailma! Tehdään yhdessä hyvä maailma! Kehitysvammaisten Tukiliitto ry wwwtukiliittofi Tehdään yhdessä Jäsenenä saat tietoa ja vertaist Tavoitteemme ovat kehitysvammaisten ihmisten osallisuuden sekä perus- ja ihmisoikeuksien

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Sivu 1/5 TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Yleistä MLL Meilahden yhdistys ry () on keskoslasten ja heidän vanhempiensa ja muiden läheistensä sekä keskosten kanssa työskentelevien oma yhdistys. Yhdistyksen tavoitteena

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2011

TOIMINTASUUNNITELMA 2011 TOIMINTASUUNNITELMA 2011 Kepan voimassaolevan strategian ja ohjelman mukainen Tavoitteena poliittinen muutos, köyhdyttävien rakenteiden purkaminen ja köyhdyttämisen lopettaminen 29,3 % rahoituksesta käytetään

Lisätiedot

Mitä nuorten tieto- ja neuvontatyö on? Kehittämispäivät 2.10.2014 Tampere koordinaattori Jaana Fedotoff

Mitä nuorten tieto- ja neuvontatyö on? Kehittämispäivät 2.10.2014 Tampere koordinaattori Jaana Fedotoff Mitä nuorten tieto- ja neuvontatyö on? Kehittämispäivät 2.10.2014 Tampere koordinaattori Jaana Fedotoff Koordinaatin toimintaa rahoitetaan opetus- ja kulttuuriministeriön tuella veikkausvoittomäärärahoista.

Lisätiedot

1.TOIMINTASUUNNITELMA... 2

1.TOIMINTASUUNNITELMA... 2 TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO 1.1 31.12.2016 Sisällysluettelo 1.TOIMINTASUUNNITELMA... 2 1.1 Yhdistyksen oma toiminta... 2 1.2. LEADER hanketoiminta... 3 1.3. LEADER hallinto ja viestintä... 3 1.4.

Lisätiedot

Suomen Potilasliiton toimintasuunnitelma 2009

Suomen Potilasliiton toimintasuunnitelma 2009 Suomen Potilasliiton toimintasuunnitelma 2009 1. Tavoitteet Suomen Potilasliitto ry, Finlands Patientförbund rf, on vuonna 1970 potilaiden perustama valtakunnallinen potilaiden etujen ja oikeuksien ajaja.

Lisätiedot

Sosiaalitoimeen kuuluu neljä sitovuustasoa; sosiaalitoimen hallinto, sosiaalityö, vanhustyö/kotipalvelu sekä vammaispalvelut.

Sosiaalitoimeen kuuluu neljä sitovuustasoa; sosiaalitoimen hallinto, sosiaalityö, vanhustyö/kotipalvelu sekä vammaispalvelut. Sosiaalilautakunta 18.2.2016 1 liite 1 Toimintakertomus 2015 Sosiaalitoimeen kuuluu neljä sitovuustasoa; sosiaalitoimen hallinto, sosiaalityö, vanhustyö/kotipalvelu sekä vammais. Talousarviota ja toimintasuunnitelmaa

Lisätiedot

Valtioneuvoston periaatepäätös. asumisen ohjelmasta 2010-2015

Valtioneuvoston periaatepäätös. asumisen ohjelmasta 2010-2015 Valtioneuvoston periaatepäätös kehitysvammaisten asumisen ohjelmasta 2010-2015 Raija Hynynen Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ymparisto.fi Tarvitaanko kehitysvammalaitoksia?

Lisätiedot

Välittävä vaikuttaja jo 27 vuotta. Toiminnanjohtaja Eila Okkonen, FT Muistiliitto ry

Välittävä vaikuttaja jo 27 vuotta. Toiminnanjohtaja Eila Okkonen, FT Muistiliitto ry Välittävä vaikuttaja jo 27 vuotta Toiminnanjohtaja Eila Okkonen, FT Muistiliitto ry Muistisairaiden ihmisten ja heidän läheistensä edunvalvontajärjestö Edistää heidän elämänlaadun ja hyvinvoinnin edellytyksiä

Lisätiedot

Mistä saa tietoa, tukea ja palveluja?

Mistä saa tietoa, tukea ja palveluja? Mistä saa tietoa, tukea ja palveluja? Kunnan muistihoitajat ja -koordinaattorit Muistihoitajat ja -koordinaattorit ovat muistisairaan ja hänen perheensä tukemiseen koulutettuja terveydenhuollon ammattilaisia.

Lisätiedot

RAISION KAUPUNGIN VAMMAISNEUVOSTON TOIMINTASUUNNITELMA

RAISION KAUPUNGIN VAMMAISNEUVOSTON TOIMINTASUUNNITELMA RAISION KAUPUNGIN VAMMAISNEUVOSTON TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2018-2020 Raision vammaisneuvosto 26.9.2018 VAMMAISNEUVOSTON TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2018-2020 Sisällys VUOSILLE 2018-2020... 0 YLEISTÄ...

Lisätiedot

JÄRJESTÖT JA KASTE. Järjestöjen liittymäpintoja Sosiaali- ja terveydenhuollon kansalliseen kehittämisohjelmaan

JÄRJESTÖT JA KASTE. Järjestöjen liittymäpintoja Sosiaali- ja terveydenhuollon kansalliseen kehittämisohjelmaan JÄRJESTÖT JA KASTE Järjestöjen liittymäpintoja Sosiaali- ja terveydenhuollon kansalliseen kehittämisohjelmaan MIKÄ ON KASTE? Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma (Kaste 2012 2015)

Lisätiedot

Autismi- ja Aspergerliitto ry edistää ja valvoo autismikirjon henkilöiden ja heidän perheidensä yleisiä yhteiskunnallisia

Autismi- ja Aspergerliitto ry edistää ja valvoo autismikirjon henkilöiden ja heidän perheidensä yleisiä yhteiskunnallisia edistää ja valvoo autismikirjon henkilöiden ja heidän perheidensä yleisiä yhteiskunnallisia oikeuksia ja tasa-arvoa. Autismi- ja Aspergerliitto perustettiin vuonna 1997. Keskeisenä tavoitteena on edistää

Lisätiedot

Valterilla on kuusi toimipistettä, joiden yhteydessä toimii Valteri-koulu. Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri toimii Opetushallituksen alaisuudessa.

Valterilla on kuusi toimipistettä, joiden yhteydessä toimii Valteri-koulu. Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri toimii Opetushallituksen alaisuudessa. Valtakunnallinen Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri tukee lähikouluperiaatteen toteutumista tarjoamalla monipuolisia palveluja yleisen, tehostetun ja erityisen tuen tarpeisiin. Valterin palvelut täydentävät

Lisätiedot

Tavoitteena on luoda mahdollisimman hyvät yhteiskunnalliset edellytykset ja olosuhteet vapaaehtoistoiminnalle.

Tavoitteena on luoda mahdollisimman hyvät yhteiskunnalliset edellytykset ja olosuhteet vapaaehtoistoiminnalle. ntästrategia Vuosikokous 25.11.2014 Kansalaisareenan viestintästrategia tukee järjestöstrategiaa. Toiminnan osa-alueet on käsitelty viestintästrategiassa erikseen. Osa-alueisiin panostetaan toimintasuunnitelman

Lisätiedot

Suomen MS liitto ry STRATEGIAN TOIMEENPANO OHJELMA VUOSILLE 2012 2014

Suomen MS liitto ry STRATEGIAN TOIMEENPANO OHJELMA VUOSILLE 2012 2014 Suomen MS liitto ry STRATEGIAN TOIMEENPANO OHJELMA VUOSILLE 2012 2014 2 Suomen MS liitto ry:n strategian toimeenpano ohjelma vuosille 2012 2014 Strategiakauden 2009 2014 tärkeimmät päämäärät: Vahvat jäsenyhdistykset

Lisätiedot

Selkeästi vaikuttava. STM-konsernin viestinnän linjaukset

Selkeästi vaikuttava. STM-konsernin viestinnän linjaukset Selkeästi vaikuttava STM-konsernin viestinnän linjaukset 1 1. Viestintä tukee konsernin strategian tavoitteita STM-konsernin viestinnän linjaukset Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja koko STM-konsernin

Lisätiedot

Allianssin. strategia

Allianssin. strategia Allianssin strategia 2021 ALLIANSSI EDISTÄÄ NUORTEN HYVINVOINTIA Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry on valtakunnallinen nuorisotyön vaikuttaja- ja palvelujärjestö, joka yhdistää nuorisoalan. Olemme poliittisesti

Lisätiedot

Allianssin. strategia

Allianssin. strategia Allianssin strategia 2021 VISIO 2021 ALLIANSSI EDISTÄÄ NUORTEN HYVINVOINTIA Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry on valtakunnallinen nuorisotyön vaikuttaja- ja palvelujärjestö, joka yhdistää nuorisoalan.

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy. Socom

Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy. Socom Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy Socom TOIMINTASUUNNITELMA 2008 2 1 YLEISTÄ Socomin toimintaa säätelee laki sosiaalialan osaamiskeskustoiminnasta (1230/2001). Sen mukaan osaamiskeskusten tehtävänä

Lisätiedot

Kuntien kulttuuritoiminnasta annettu laki (166/2019)/ Kehittämistehtävä

Kuntien kulttuuritoiminnasta annettu laki (166/2019)/ Kehittämistehtävä Kuntien kulttuuritoiminnasta annettu laki (166/2019)/ Kehittämistehtävä Kuntien kulttuuritoimintalain infotilaisuudet Maaliskuu 2019 Kulttuuriasiainneuvos Kirsi Kaunisharju 6 Kehittämistehtävä Opetus-

Lisätiedot

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry.

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Tiedotussuunnitelma Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. 1 1. Lähtökohdat... 2 2. Tiedottamisen tarpeet... 2 3. Tiedottamisen tavoitteet... 2 4. Sisäinen tiedotus... 3 5. Ulkoinen

Lisätiedot

TYYN STRATEGIA PERUSTEHTÄVÄ

TYYN STRATEGIA PERUSTEHTÄVÄ TYYN STRATEGIA PERUSTEHTÄVÄ TYY tekee Turun yliopistosta parhaan mahdollisen paikan opiskella, opiskelijoista hyvinvoivia ja opiskeluajasta ikimuistoisen. VISIO Ihanteiden TYY on opiskelijoiden avoin ja

Lisätiedot

ARVIOINTISUUNNITELMA

ARVIOINTISUUNNITELMA VERKOTTAJA 2013 2016 -projekti - Päihde- ja mielenterveystyön kokemusta, vertaisuutta ja ammattiapua ARVIOINTISUUNNITELMA 1 SISÄLLYS 1 Johdanto 3 2 Hankkeen kuvaus ja päämäärä 3 3 Hankkeen tavoitteet 3

Lisätiedot

Teemallinen yhteistyötilaisuus - toteutusperiaatteet. KVTL Kevät 2011

Teemallinen yhteistyötilaisuus - toteutusperiaatteet. KVTL Kevät 2011 Teemallinen yhteistyötilaisuus - toteutusperiaatteet KVTL Kevät 2011 Lähtökohta 1/2 Tilaisuus voi olla ennakoiva Halutaan tietää ja keskustella asioista miten kehitysvammaisten / vammaisten ja heidän perheidensä

Lisätiedot

7.11.2014. Sosiaali- ja terveysministeriö

7.11.2014. Sosiaali- ja terveysministeriö 1 7.11.2014 Sosiaali- ja terveysministeriö SUOMEN GERONOMILIITON LAUSUNTO LUONNOKSESTA, JOKA KOSKEE HALLITUKSEN ESITYSTÄ LAIKSI SOSIAALIHUOLLON AMMATTIHENKI- LÖISTÄ JA ERÄIDEN SIIHEN LIITTYVIEN LAKIEN

Lisätiedot

Osallisuuden varmistaminen ja syrjäytymisen ehkäiseminen vammaissosiaalityön asiakasprosessissa (VamO) -hanke. Lappeenrannan vammaisneuvosto 11.4.

Osallisuuden varmistaminen ja syrjäytymisen ehkäiseminen vammaissosiaalityön asiakasprosessissa (VamO) -hanke. Lappeenrannan vammaisneuvosto 11.4. Osallisuuden varmistaminen ja syrjäytymisen ehkäiseminen vammaissosiaalityön asiakasprosessissa (VamO) -hanke Lappeenrannan vammaisneuvosto 11.4.17 Mikä VamO? ESR-hanke Toteutusaika 1.9.2016 31.8.2019

Lisätiedot

Suomen Urheilupsykologinen yhdistys ry

Suomen Urheilupsykologinen yhdistys ry Suomen Urheilupsykologinen yhdistys ry www.supy.sporttisaitti.com TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2016 1 SUOMEN URHEILUPSYKOLOGINEN YHDISTYS, SUPY RY Suomen urheilupsykologinen yhdistys pyrkii toiminnallaan

Lisätiedot

ITÄ-LAPIN KUNTAYHTYMÄN TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2016 2018

ITÄ-LAPIN KUNTAYHTYMÄN TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2016 2018 ITÄ-LAPIN KUNTAYHTYMÄN TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2016 2018 2 1. ITÄ-LAPIN KUNTAYHTYMÄN TOIMINTA-AJATUS Itä-Lapin kuntayhtymä on vuonna 1994 perustettu Itä-Lapin kuntien vapaaehtoinen yhteistyö- ja

Lisätiedot

OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN STRATEGIA 2020. Hallinnonalan rakennerahastopäivät 9.9.2010. Iiris Patosalmi Neuvotteleva virkamies

OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN STRATEGIA 2020. Hallinnonalan rakennerahastopäivät 9.9.2010. Iiris Patosalmi Neuvotteleva virkamies OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN STRATEGIA 2020 Hallinnonalan rakennerahastopäivät 9.9.2010 Iiris Patosalmi Neuvotteleva virkamies Strategian tausta laajat muutostrendit haastavat toiminnan kehittämiseen

Lisätiedot

Ammatilliset opettajat AO ry on tekemässä OAJ:n ja OAO:n linjauksia ja toteuttaa niitä / toteuttaa OAJ:n ja OAO:n päättämiä linjauksia.

Ammatilliset opettajat AO ry on tekemässä OAJ:n ja OAO:n linjauksia ja toteuttaa niitä / toteuttaa OAJ:n ja OAO:n päättämiä linjauksia. LIITE 4 TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2016 Ammatilliset opettajat Yrkeslärarna AO ry Ammatilliset opettajat Yrkeslärarna AO ry on OAJ:n Ammatilliset Opettajat OAO ry:n jäsenyhdistys ja Opetusalan Ammattijärjestö

Lisätiedot

Ajankohtaista RAY:n avustustoiminnassa

Ajankohtaista RAY:n avustustoiminnassa Ajankohtaista RAY:n avustustoiminnassa Omaistoiminnan neuvottelukuntien kehittämispäivät Vantaa, 30.10.2014 Sini Toikka 24.10.2014 1 MEIDÄN KAIKKIEN RAY Avustustoiminnan linjaukset vuosille 2016-2019 2

Lisätiedot

SIVISTYSLAUTAKUNNAN LAUSUNTO HALLITUKSEN LINJAUKSISTA ITSEHALLINTOALUEJAON PERUSTEIKSI JA SOTE-UUDISTUKSEN ASKELMERKEIKSI

SIVISTYSLAUTAKUNNAN LAUSUNTO HALLITUKSEN LINJAUKSISTA ITSEHALLINTOALUEJAON PERUSTEIKSI JA SOTE-UUDISTUKSEN ASKELMERKEIKSI Sivistyslautakunta 5 20.01.2016 SIVISTYSLAUTAKUNNAN LAUSUNTO HALLITUKSEN LINJAUKSISTA ITSEHALLINTOALUEJAON PERUSTEIKSI JA SOTE-UUDISTUKSEN ASKELMERKEIKSI SIVLK 20.01.2016 5 Valmistelu ja lisätiedot: koulutusjohtaja

Lisätiedot

Hyvinvoinnin edistämisen mahdollisuudet

Hyvinvoinnin edistämisen mahdollisuudet Hyvinvoinnin edistämisen mahdollisuudet Terveyden edistämisen kuntakokous Pelkosenniemi 15.2.2010 Ohjaajalääkäri Terveyden edistämisen suunnittelija Terveyden edistämisen suunnittelija Aimo Korpilähde

Lisätiedot

Kiteen hyvinvointikertomuksen tilannekatsaus ja yhdistysten osallisuus hyvinvointikertomuksen valmistelussa - vaikuttamisen paikat -

Kiteen hyvinvointikertomuksen tilannekatsaus ja yhdistysten osallisuus hyvinvointikertomuksen valmistelussa - vaikuttamisen paikat - Kiteen hyvinvointikertomuksen tilannekatsaus ja yhdistysten osallisuus hyvinvointikertomuksen valmistelussa - vaikuttamisen paikat - Arja Janhonen Kiteen kaupunki/perusturvakeskus Terveyden edistämisen

Lisätiedot

Tavoite 1: Ilo elää ihmisissä Kestävää ja uudistuvaa kansalaistoimintaa

Tavoite 1: Ilo elää ihmisissä Kestävää ja uudistuvaa kansalaistoimintaa Miun yhistys toimeenpanosuunnitelma 2015-2017 Pohjois-Karjalan Järjestöasiain neuvottelukunta JANE Käsitelty ja täydennetty JANEn kokouksessa 6.10.2015 (Aikaisemmat vaiheet: JANEn kokouksen 28.8.2015 Learning

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminta voimavarana Pohjois-Karjalan järjestöpäivät 14. 15.11.2014. Marjahelena Salonen, kehitysjohtaja Marttaliitto ry

Vapaaehtoistoiminta voimavarana Pohjois-Karjalan järjestöpäivät 14. 15.11.2014. Marjahelena Salonen, kehitysjohtaja Marttaliitto ry Vapaaehtoistoiminta voimavarana Pohjois-Karjalan järjestöpäivät 14. 15.11.2014 Marjahelena Salonen, kehitysjohtaja Marttaliitto ry Hyvinvoinnin, yhteisöllisyyden ja taloudellisen hyödyn lisäksi vapaaehtoistoiminnalla

Lisätiedot

Kotkan Pelastakaa Lapset ry

Kotkan Pelastakaa Lapset ry Kotkan Pelastakaa Lapset ry Perustettu 1948 vuonna 2018 70-vuotisjuhlavuosi Pelastakaa Lapset järjestön paikallisyhdistys 68 paikallisyhdistystä Jäseniä on tällä hetkellä 147 Poliittisesti ja eri uskontokuntiin

Lisätiedot

Hyväksytty liittokokouksessa 17.10.2013. Vahva ja tehokas jäsenistön edunvalvoja

Hyväksytty liittokokouksessa 17.10.2013. Vahva ja tehokas jäsenistön edunvalvoja Hyväksytty liittokokouksessa 17.10.2013 Vahva ja tehokas jäsenistön edunvalvoja Suomen Poliisijärjestöjen Liitto ry:n toimintastrategia 2014 2017 Visio Vahva, itsenäinen ja osaava toimija Toiminta-ajatus

Lisätiedot

Valtakunnallinen teema: Osallisuus

Valtakunnallinen teema: Osallisuus 21. lokakuuta 2014 / 1 Valtakunnallinen teema: Osallisuus Toimintalinja 5: Sosiaalinen osallisuus ja köyhyyden torjunta Toimenpidekokonaisuudet: Heikoimmassa työmarkkina-asemassa olevien sosiaalisen osallisuuden

Lisätiedot

Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 0 JHL ry 240. Helsingin kaupungin toimistovirkailijat JHL ry 240. Toimintasuunnitelma 2011

Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 0 JHL ry 240. Helsingin kaupungin toimistovirkailijat JHL ry 240. Toimintasuunnitelma 2011 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 0 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat Toimintasuunnitelma 2011 Carita Bardakci 24.11.2010 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 1 TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE

Lisätiedot

4.2.2 Palvelujen tuottaminen ja kehittäminen seudullisesti. Sosiaalihuollon palvelujen ja kehittämistyön kokoaminen seudullisesti

4.2.2 Palvelujen tuottaminen ja kehittäminen seudullisesti. Sosiaalihuollon palvelujen ja kehittämistyön kokoaminen seudullisesti SOSIAALIALAN KEHITTÄMISHANKE 4.2.2 Palvelujen tuottaminen ja kehittäminen seudullisesti Sosiaalihuollon palvelujen ja kehittämistyön kokoaminen seudullisesti Tavoitteena on hallituskauden aikana luoda

Lisätiedot

Nuorten Ohjaamot. Kohtaamo-hanke 15.9.2015

Nuorten Ohjaamot. Kohtaamo-hanke 15.9.2015 Nuorten Ohjaamot Kohtaamo-hanke NUORISOTAKUU ESR-OHJELMAKAUDELLA 2014-2020 NUORTEN PALVELUJEN KEHITTÄMISKOKOKONAISUUS Ohjaamo-toiminta ja verkko-ohjaus (Kohtaamo) kehittää Ohjaamoja ja verkko-ohjausta

Lisätiedot

Valmisteluajan viestintä. POPmaakunta

Valmisteluajan viestintä. POPmaakunta Valmisteluajan viestintä Valtakunnalliset viestinnän periaatteet Maakuntahallinnosta tulee antaa selkeä kuvaus, mikä muuttuu ja miksi. Valmistelun ja toimeenpanon oltava mahdollisimman avointa Asioista

Lisätiedot

Laatutyö opinnäytetyön kehittämisessä Case Stadia

Laatutyö opinnäytetyön kehittämisessä Case Stadia Laatutyö opinnäytetyön kehittämisessä Case Stadia Työseminaari 24.11.2005 Taru Ruotsalainen Sosiaali- ja terveysala Hoitotyö ja ensihoito Kuntoutus Erityisalat Sosiaaliala Hoitotyö Apuvälinetekniikka Bioanalytiikka

Lisätiedot

Allianssin päivitetty strategia Esitys Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n kevätkokoukselle

Allianssin päivitetty strategia Esitys Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n kevätkokoukselle Allianssin päivitetty strategia Esitys Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n kevätkokoukselle 21.4.2016 Allianssin strategia 2021 Allianssi edistää nuorten hyvinvointia Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi

Lisätiedot

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Olemme valtakunnallinen kansalaisjärjestö, jonka perustehtävä on edistää kehitysvammaisen ihmisen ja hänen perheensä yhteiskunnallista tasa-arvoa ja elämänlaatua - hyvää

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2015

TOIMINTASUUNNITELMA 2015 TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Martoissa on arjen mahdollisuus Vuosikokous 26.4.2014 Tavoitteet 2015 Toiminnan tunnettuuden parantaminen sisältölähtöisesti Kestävän kehityksen edistäminen kotitalousneuvonnan

Lisätiedot

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma 2016 Toimintasuunnitelman pääkohdat Järjestötoiminta JHL 103 edustaa Jyväskylän kaupungilla ja osakeyhtiöissä työskenteleviä,

Lisätiedot

VAIKUTTAMINEN. Yleiskokoukset

VAIKUTTAMINEN. Yleiskokoukset ESPOON NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASUUNNITELMA KAUDELLE 2016 2017 VAIKUTTAMINEN Espoon nuorisovaltuusto on espoolaisnuorista koostuva edunvalvontaelin ja päätäntävaltaa nuorisovaltuustossa käyttävät valitut

Lisätiedot

Ajankohtaisia asioita meiltä ja maailmalta

Ajankohtaisia asioita meiltä ja maailmalta Ajankohtaisia asioita meiltä ja maailmalta Kirsi Konola Kehittämistoiminnan johtaja Tienviittoja tulevaisuuteen Turku 1.11.2013 Ajankohtaista meillä: Kehas ohjelma Valtioneuvoston periaatepäätös 8.11.2012

Lisätiedot

Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille

Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille 2016-2021 Tommi Yläkangas, Toiminnanjohtaja, Soveltava Liikunta SoveLi ry Esityksen rakenne 1. Soveltava Liikunta

Lisätiedot

Mediakasvatusseuran strategia

Mediakasvatusseuran strategia Mediakasvatusseuran strategia 2016-2020 Tausta Mediakasvatusseura ry, Sällskapet för Mediefostran rf, on vuonna 2005 perustettu valtakunnallinen, kaksikielinen mediakasvatuksen asiantuntijajärjestö. Seura

Lisätiedot

HOITOTYÖN STRATEGIA 2015-2019. Työryhmä

HOITOTYÖN STRATEGIA 2015-2019. Työryhmä ETELÄ-SAVON SAIRAANHOITOPIIRI HOITOTYÖN STRATEGIA 2015-2019 Työryhmä Eeva Häkkinen, Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimi, Kangasniemen pty Senja Kuiri, Etelä-Savon sairaanhoitopiiri Aino Mäkitalo,

Lisätiedot

Yhdistys osallistuu terveydenhoitajaliiton toimintaan: edustajisto-, hallitus- ja toimikuntaedustusten kautta.

Yhdistys osallistuu terveydenhoitajaliiton toimintaan: edustajisto-, hallitus- ja toimikuntaedustusten kautta. Toimintasuunnitelma vuodelle 2016 1. YLEISTÄ Kymen terveydenhoitajayhdistys ry on perustettu 29.11.1945 Kotkassa nimellä Suomen terveydenhoitajayhdistys ry:n Kymen osasto. Alkanut vuosi on yhdistyksen

Lisätiedot

OPS Turvallisuus opetussuunnitelmauudistuksessa

OPS Turvallisuus opetussuunnitelmauudistuksessa OPS 2016 Turvallisuus opetussuunnitelmauudistuksessa Helsingin kaupungin peruskoulujen opetussuunnitelma LUKU 3 PERUSOPETUKSEN TEHTÄVÄT JA TAVOITTEET 3.1. Perusopetuksen tehtävä 3.2 Koulun kasvatus- ja

Lisätiedot

Eloisa ikä. RAY:n avustusohjelma ikäihmisten hyvän arjen puolesta 2012 2017

Eloisa ikä. RAY:n avustusohjelma ikäihmisten hyvän arjen puolesta 2012 2017 Eloisa ikä RAY:n avustusohjelma ikäihmisten hyvän arjen puolesta 2012 2017 1 Eloisa ikä ikäihmisten avustusohjelma RAY:n avustusohjelmassa tuetaan yli 60-vuotiaita ikäihmisiä eri elämänvaiheissa ja elämän

Lisätiedot

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan toimintasuunnitelma vuodelle 2016

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan toimintasuunnitelma vuodelle 2016 Oulun yliopiston ylioppilaskunnan toimintasuunnitelma vuodelle 2016 1 Johdanto Tämän toimintasuunnitelman on valmistellut Oulun yliopiston ylioppilaskunnan hallitus yhdessä asiantuntijoiden kanssa. Valmistelussa

Lisätiedot