Blueprint for a New Fiscal Incentive for Finland

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Blueprint for a New Fiscal Incentive for Finland"

Transkriptio

1 Tiivistelmä Olsberg SPI:n tutkimusraportista ( ): Blueprint for a New Fiscal Incentive for Finland - Malli Suomelle soveltuvasta AV-alan tuotantokannustinjärjestelmästä Sisältö 1. Lyhyesti 2 2. Strategiset lähtökohdat 3 3. Suositus: Cash Rebate -järjestelmä (palautus-/hyvitysmalli) 4 4. Kannustimeen oikeutetut tuotannot 5 5. Kannustimen arvo 5 6. Kannustimeen oikeutetut tuotantoyhtiöt 7 7. Hakemusprosessi 7 8. Suomessa hyväksyttäviksi luettavat tuotantokulut 8 9. Tuottajia koskevat velvollisuudet Kannustinjärjestelmän ylläpito ja hallinta Muita huomioita Eteneminen ja aikataulu kannustinjärjestelmän käyttöönotossa Lisätietoa 11

2 2 1. Lyhyesti Viime vuosina useissa maissa ovat yleistyneet audiovisuaalisen alan tuotantokannustinjärjestelmät. Eri maat ovat heränneet selkeiden, läpinäkyvien, ennustettavien ja tehokkaiden järjestelmien tuottamiin hyötyihin, erityisesti Euroopassa. Keskustelu oman kannustinjärjestelmän käyttöönotosta myös Suomessa ja sen tuottamista hyödyistä on edennyt pisteeseen, jossa on välttämätöntä ymmärtää, miten tällainen kannustinjärjestelmä suunniteltaisiin, toteutettaisiin ja toimisi Suomessa. Siitä syystä Audiovisual Finland (ent. FAVEX - Finnish Film & Audiovisual Export) on tilannut tämän yksityiskohtaisen tutkimusraportin kansainväliseltä strategiakonsultointiin erikoistuneelta yritykseltä, Olsberg SPI:ltä. Olsberg SPI:n raportti tarjoaa yksityiskohtaisen suunnitelman kannustimen luomiseksi ja kattaa kaikki käytännön osa-alueet, jotka tulee huomioida suunnittelutyössä. Raportti auttaa myös kannustinjärjestelmää koskevan lainsäädäntötyön toteuttamisessa. Tiiviisti ilmaistuna tutkimusraportin ydin muodostuu seuraavista seikoista (Suomelle sopivassa mallissa): järjestelmä olisi ns. cash rebate -pohjainen (ei verotukseen perustuva) oikeus kannustimeen syntyisi kansallisille tuotannoille tai virallisille yhteistuotannoille, jotka läpäisevät kulttuuritestin kannustimeen oikeutettuja tuotantolajeja olisivat pitkät feature -elokuvat ja - dokumenttielokuvat sekä TV-draamat vaatimuksena olisi aina myös takuu tuotannon kansallisesta levityksestä palautusmäärä olisi 20 % todennetusta tuotantokulutuksesta Suomessa järjestelmässä ei olisi kattoa sille, kuinka paljon palautuksia vuositasolla tehdään tuotantoyhtiöiden on oltava Suomeen rekisteröityjä ja yhteisveronsa Suomeen maksavia kannustinpalautus olisi sekä kotimaisten että kansainvälisten tuotantojen saavutettavissa kannustinhakemuksille ei olisi mitään ennalta asetettuja määräaikoja hakuprosessin vaiheita olisivat: alustava hakemus -> ehdollinen vahvistus -> tuotannonaikaisten kulujen auditointi -> lopullinen vahvistus -> kannustinpalautuksen maksaminen laaja listaus kuluista, jotka hyväksytään tai ei hyväksytä kannustinpalautuksen perusteiksi tuotantoprojektikohtaiset minimisummat hyväksyttävälle kulutukselle kannustinpalautuskelpoisten tuotantoyhtiöiden velvollisuudet tuottaa harjoittelupaikkoja ja tietoa tuotannoista.

3 3 2. Strategiset lähtökohdat Euroopassa kansallisten tuotantosektorien edistämiseen rakennetut kannustinjärjestelmät ovat pääsääntöisesti tarkoitettu sekä kansallisille että kansainvälisille tuotannoille. Tämän tutkimuksen tehneen SPI:n näkemyksen mukaan terve tasapaino kansallisten ja kansainvälisten tuotantojen välillä on strategisesti järkevää, koska sektorit vaikuttavat toistensa kasvuedellytyksiin. Myös eurooppalainen lainsäädäntö korostaa kotimaisten tuotantojen kulttuuristen hyötyjen merkitystä. Kansainvälisille tuotannoille on tyypillistä, että ne hakeutuvat eri maihin paitsi sijaintiin liittyvistä syistä myös nettokustannushyötyjen ohjaamina. Jotta paikallinen tuotantosektori voisi olla houkutteleva kansainvälisille tuottajille, sen on kyettävä tarjoamaan vaadituntasoista osaamista. Toisaalta, työskentely kansainvälisten tuotantojen kanssa tarjoaa mahdollisuuden kyvykkyyksien ja kokemusten kasvuun kaikkia osapuolia hyödyttävällä tavalla. SPI:n tekemistä muista selvityksistä, kuten selvityksestä European Audiovisual Observatorylle (osittain Suomen opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama), ilmenee, miten sektoreiden välinen tasapaino tuottaa kansallisille tuotantoyhtiöille uusia ja taloudellisesti kestävämpiä liiketoimintamahdollisuuksia. Tuotantosektori ei saa toisaalta tulla liian riippuvaiseksi kansainvälisistä tuotannoista. Huolimatta niiden houkuttelevuudesta niihin voi vaikuttaa myös Suomen kilpailijamaiden toimenpiteet. Edellä mainitut näkökohdat huomioiden tämän raportin esittelemä malli on suunniteltu siten, että se tarjoaa mahdollisimman suuret hyödyt sekä kansallisille että kansainvälisille tuotannoille. Tämän selvitystyön myötä on tullut ilmeiseksi, että Suomen tuotantohenkilöstö ja - infrastruktuuri ovat erittäin alihyödynnettyjä. Arvioiden mukaan tässä raportissa esitetyn kannustinjärjestelmän käyttöönotto tarkoittaisi tuotantovolyymien kaksinkertaistumista kahdessa kolmessa vuodessa. SPI:n tekemien eri selvitysten perusteella on suositeltavaa, että kannustinjärjestelmän käyttöönoton rinnalla investoidaan myös infrastruktuurin ja osaajaresurssien kehittämiseen. Nämä investoinnit edesauttavat ulkomaisten tuotantojen houkuttelemisessa sekä ehkäisevät kotimaisten tuotantojen kohtaamia tuotantokulujen potentiaalisia nousupaineita.

4 4 Erikseen on syytä kiinnittää huomiota kannustinjärjestelmän uskottavuuteen ja houkuttelevuuteen tilanteessa, jossa kannustinjärjestelmää suunnitellaan kokeiltavan pilottiprojektina tai jos kannustimena jaettaville varoille määritellään vuotuinen maksimisumma ( cap ). Suurten kansainvälisten tuotantojen toteutuksen vaatima aikajänne on pitkä. Suunnitelmien, paikanvalintapäätösten ja varsinaisten kuvausten toteutumiseen menee kuukausia, välillä vuosia. Siksi tuotannosta vastaavien on voitava luottaa siihen, että kannustinjärjestelmä on voimassa ja osittaispalautuksia on saatavissa vielä silloin, kun oman tuotannon palautushakemukset ja -tilitykset ovat ajankohtaisia riippumatta siitä, mikä on tuotantobudjetin suuruus tai kannustinpalautusten ajoittumisajankohta. Ajallisesti tai määrällisesti rajallisten kannustimien ongelmana on myös se, että ne vähentävät yksityisten sijoittajien investointihalukkuutta tuotantoinfrastruktuuriin. Siksi SPI vahvasti suosittelee välttämään ajallisia tai määrällisiä rajoituksia. 3. Suositus: Cash Rebate -järjestelmä (palautus-/hyvitysmalli) Vaihtoehtoisia kannustinjärjestelmiä ovat verotukseen perustuvat Tax Shelter ja Tax Credit - mallit sekä paikalliseen kulutukseen perustuva palutusmalli / Cash Rebate malli. Eri malleista viime vuosina Euroopassa suosiotaan on kasvattanut erityisesti Cash rebate -palautusmalli. Vuosien välillä lanseeratuista seitsemästä kannustinjärjestelmästä kuusi oli Case Rebate -mallisia hyvitysjärjestelmiä. Cash rebat -mallissa tuotannolle palautetaan tietty prosenttiosuus sen tuotantokuluista selkeiden periaatteiden mukaan. Osittaispalautukset maksetaan valtion budjetista, jonka tulopuolelle ovat kertyneet myös tuotantojen synnyttämät ja ennen osittaispalautusten maksamista valtiolle tulevat verotuotot. Kannustinpalautukset maksetaan vasta, kun tuotanto on jo kuluttanut omaa budjettiaan ja syntyneet kulut ovat todettu palautuskelpoisiksi. (Jotkut kannustinjärjestelmät mahdollistavat osittaispalautusten maksamisen aiemminkin.) Cash rebate -mallin etuina on erityisesti sen helppous ja selkeys sekä tuottajille että valtiolle ja sen läpinäkyvyys. Malli on myös kansainvälisten tuottajien hyvin tuntema. Lisäksi, kun kannustimen myötä tuotannon volyymi kasvaa, valtiolle on todettu tuloutuvan vero- ja muina maksuina enemmän kuin mitä hyvityksenä myönnetään tuotannoille, eli se ikään kuin rahoittaa itsensä. Näistä syistä Cash Rebate on tehokkain malli myös Suomelle. Muista Euroopan maista Norja on ilmoittanut olevansa seuraava maa, joka ottaa kyseisen kannustinmallin käyttöön vuonna 2016.

5 5 4. Kannustimeen oikeutetut tuotannot Yleinen vaatimus on, että kannustinkelpoisen tuotannon pitää olla suomalainen, läpäistä kulttuuritesti tai olla viralliset kriteerit täyttävä yhteistuotanto. Tuotanto voi olla myös animaatio, muttei EU-säännösten vuoksi (televisio)mainostuotanto. Kannustimet tulisi suunnata erityisesti pitkiin elokuviin ja dokumentteihin (feature films and documentaries) sekä TV-draamoihin, joissa Suomen vahvuudet ovat suurimmat. Korkealuokkaisten tuotantojen varmistamiseksi sekä hallinnollisen työn vähentämiseksi järjestelmässä tulisi olla määriteltynä raja minimikulutukselle. Huomioiden suomalaisten tuotantojen tyypilliset budjetit sekä Suomen kilpailijamaiden asettamat minimivaatimukset pitkien elokuvien minimikulutus tulisi olla vähintään euroa, pitkien dokumenttien vähintään euroa ja TV-draaman vähintään euroa jokaista tuntia kohden. Lisäksi tuotannoilta vaadittaisiin, että niiden levittämisestä Suomessa on sopimukset valmiina (elokuvilla ja dokumenteilla teatterijakelusta, TV-draamoilla jonkin kanavan kanssa). Ainoana poikkeuksena edellä mainittuun olisi osittaispalautusten saaminen Suomesta ostetuista jälkituotantopalveluista. Tällä varmistetaan sellaisten arvokkaiden kansainvälisten tuotantojen houkuttelu, joiden kuvaamiseen Suomi ei sovellu, mutta joiden jälkituotannot eivät ole maariippuvaisia vaan hyvin helposti liikuteltavia. Jälkituotantoprojekteissa vaadittu minimikulutus Suomessa olisi vähintään euroa. 5. Kannustimen arvo Tehdessään päätöksiä tuotantopaikoista kansainväliset tuottajat vertailevat useita maita. Tässä päätöksenteossa jonkin maan kannustimen suuruus voi olla ratkaiseva tekijä. Kannustimet vaikuttavat myös siihen, mihin kotimaiset tuotannot suuntaavat. Suomeen on ehdotettu 20 %:n suuruista osittaispalautusta. Vaikka luku on hieman joidenkin kilpailijamaiden tarjoamaa palautusprosenttia matalampi, se on arvioitu Suomelle riittävän suureksi ja tehokkaaksi. 20 %:n suuruisen kannustinpalautuksen arvioidaan tuottavan valtiolle tuloja melko nopeasti ja kääntyvän kansantaloudelle voitolliseksi jo toisen käyttövuotensa alussa.

6 6 Arvio taloudellisista vaikutuksista vuosina 1-3 Arvioiden taustalla ovat seuraavat olettamukset, jotka perustuvat Suomen tilanteeseen: - SESin arvion mukaan vuoden 2015 Suomessa toteutuvien tuotantojen kokonaiskulutus on 42 miljoonaa euroa - Kannustin lisäisi tuotantotoimintaa vuosittain kolmanneksella ensimmäisen kolmen vuoden aikana - Arviolta 5 % kulutuksesta ei ole hyvityskelpoista - Tuotantotoiminnan kokonaiskulutuksesta arvioidaan 30 % olevan erilaisia verotuloja - Välillisten taloudellisten hyötyjen laskelmassa kertoimena on käytetty 2; muiden maiden kannustimissa kerroin vaihtelee 2-4 välillä

7 7 6. Kannustimeen oikeutetut tuotantoyhtiöt Koska elokuva- ja TV-tuotannoissa on usein osallisina useampia tuotantoyhtiöitä, on suositeltavaa, että osittaispalautuksen hakeminen sallitaan vain yhdelle yhtiölle tuotantoa kohden. Kotimaisissa tuotannoissa hakijan tulisi omistaa enemmistö tuotannon oikeuksista ja vastata vähintään 50 %:sta tuotantokustannuksia. Kansainvälisissä tuotannoissa hakijana ja osittaispalautusten saajana pitäisi olla Suomeen rekisteröity tuotanto- tai tuotantopalveluyhtiö. Suomalainen hakijayritys voisi olla kansainvälisesti omistettu, kunhan sillä on Suomessa pysyvä toimisto ja verovelvollisuus Suomeen. 7. Hakemusprosessi Varsinaisten osittaispalautushakemusten jättäminen tulisi onnistua vapaasti tuotantoaikataulujen kannalta soveltuvimpaan aikaan. Suomen kannustinjärjestelmään ei siis tulisi sisällyttää sellaisia määräaikoja, jotka estäisivät tuotantojen ajallisen hajauttamisen. Ajallinen joustavuus edesauttaa siinä, että Suomen tuotantoinfrastruktuuria hyödynnetään mahdollisimman tasaisesti ja tehokkaasti. Alustava hakemus tulisi tuotantoyhtiön kuitenkin jättää viimeistään 30 päivää ennen varsinaisten kuvausten alkamista. Tästä dokumentaatiosta tulisi käydä ilmi, miten tuotanto tulee täyttämään kulttuuritestin vaatimukset ajantasainen kuvauskäsikirjoitus tuotannon synopsis tai sisältösuunnitelma kuvausaikataulu tuotannon budjetti rahoitussuunnitelma ja selvitys oikeuksien omistussuhteista ( chain of title for production ). Poikkeuksena ovat yhteistuotannot, jotka voivat liittää alustavaan hakemukseensa valtiollisiin sopimuksiin perustuvan virallisen yhteistuotantosertifikaatin (virallinen todistus siitä, että tuotanto täyttää yhteistuotannon kriteerit).

8 8 Ehdollinen vahvistus siitä, täyttääkö hakemuksen jättänyt tuotanto vaaditut kriteerit, tulisi saada hakijalle tietyssä ajassa, mieluusti neljässä viikossa. Ehdollinen vahvistus auttaisi vastaavaa viranomaista budjetoinnissa ja tuottajaa rahoituksen kokoamisessa. Lopullisen osittaispalautuksen hakeminen olisi mahdollista vasta, kun tuotanto on päättynyt ja lopulliset, osittaispalautukseen oikeuttavat kulut ovat arvioitu riippumattoman tahon toimesta. Arviointiraportin laatisi sertifioitu suomalainen tilintarkastaja, ja raportti sisältäisi selvityksen kaikista kuluista. Lopullinen hakemus sisältäisi myös selvityksen muiden vaatimusten täyttymisestä, kuten harjoittelumahdollisuuksien tarjoamisesta alan osaajille. Lopullisen vahvistuksen saaminen tuotannon osittaispalautuskelpoisuudesta pitäisi tapahtua perusteellisen, mutta melko ripeän prosessin myötä. Osittaispalautuksista vastaavalla viranomaisella tulisi olla kyky ja valtuudet päätöksentekoon 6-8 viikon kuluessa. Tällä määrämuotoisuudella sekä hyvällä viestinnällä varmistettaisiin luottamuksen syntyminen kannustinjärjestelmää ja sitä hallinnoivaa tahoa kohtaan. Osittaispalautuksen tilitys sitä hakeneelle tuotantoyhtiölle tulisi myös tapahtua ripeästi lopullisen vahvistuksen jälkeen. 8. Suomessa hyväksyttäviksi luettavat tuotantokulut Osittaispalautuksiin hyväksyttäväksi luettavia kuluja olisivat tuotantoihin liittyvät nettohintaiset (ALV 0 %) tavara- ja palveluostot Suomessa sekä Suomen tai Euroopan talousalueen asukkaille maksetut palkat työstä, joka on suoritettu Suomessa. Pienimpien tuotantojen rajaamiseksi ja hallinnollisen työn vähentämiseksi tuotannonaikaiselle kulutukselle tulisi määritellä minimivaatimukset ennen kuin kelpoisuus osittaispalautuksiin syntyy. SPI:n suositukset esiteltiin luvussa 4 (pitkät elokuvat ja dokumentit , TVdraama /h sekä jälkituotantotyöt ). Joissakin kannustinjärjestelmissä on määritelty myös maksimisummat, joita yksittäinen tuotanto voi osittaispalautuksina saada. Etenkin, jos järjestelmään on määritelty vuositason kattobudjetti tai maalla on pienet resurssit suurten tuotantojen palvelemiseen. Suomelle suositellussa, itsensä rahoittavassa mallissa maksimisummien määrittäminen on tarpeetonta ja rajoittaisi toimialan kasvua. Koska Suomessa on paljon alihyödynnettyä kapasiteettia, tuotantomarkkinat ovat suhteellisen kypsät ja talous on eurooppalaisittain avoin, kyky suoriutua kannustinjärjestelmän tuomasta kysynnästä on hyvä.

9 9 Hyväksyttäväksi luettavat kulut, eli luettelo hyväksyttävistä tuote- ja palveluhankinnoista, tulisi määritellä ja viestiä hyvin selkeästi, mahdollisimman yksityiskohtaisesti epäselvyyksien ja epävarmuuden ehkäisemiseksi. Suomeen ehdotetussa mallissa kannustinjärjestelmä kattaisi vain tuotantojen ydintarpeet sen varmistamiseksi, että kannustimen hyödyt kertyisivät suoraan suomalaiselle AV-toimialalle. Samasta syystä hyväksyttäviksi ei katsottaisi hankintoja, jotka kohdistuisivat sellaisiin oheiskuluihin, kuten kehityskulut, juridiset palvelumaksut, rahoituskulut tai jakelu- ja markkinointikulut. 9. Tuottajia koskevat velvollisuudet Jokaiselle tuotantoprojektille tulisi määritellä minimimäärä harjoittelijoita, joita tuotannon olisi työllistettävä. Lukumäärä ja millaisia osaajia vaatimus koskee, voisi vaihdella tuotantojen tarpeiden sekä kansallisten tarpeiden mukaan, millaista osaamista Suomessa kulloinkin tarvitsisi kehittää. SPI suosittelee, että tuotantokohtainen minimi olisi ainakin viiden palkatun harjoittelijan verran. Toimiva kannustinjärjestelmä on erittäin käyttökelpoinen väline tuotantodatan keräämiseen. Siksi osittaispalautuksen arviointiprosessiin tulisi sisällyttää vaatimus tuotantodatan toimittamiseen, mikä mahdollistaisi kannustinjärjestelmän toiminnan kvantitatiivisen arvioinnin tulevaisuudessa. Perustason vaatimuksena olisi myös logon ja krediittimainintojen sijoittaminen lopputuloksiin kertomaan siitä, että tuotanto on hyödyntänyt Suomen kannustinjärjestelmää. 10. Kannustinjärjestelmän ylläpito ja hallinta Riippumatta siitä, luodaanko kannustimen hallinnointiin uusi organisaatio vai sisällytetäänkö työ jollekin nykyisistä organisaatioista, hallinnoijan vastuulla on järjestelmän rakentaminen ja kehittäminen, hakemusten vastaanottaminen ja käsitteleminen, päätöksistä viestiminen, sitovien vahvistusten antaminen sekä tilitysten suorittaminen tuotantoyhtiöille. Siksi kannustimesta käytännössä vastaavalla taholla tulee olla tarvittavat valtuudet kannustintilityksiin ja sopimussuhteet valtion rahoituslähteisiin. Kyseisen organisaation tulee kyetä tehokkaaseen yhteistyöhön niin julkishallinnon kuin toimialan kanssa.

10 10 Henkilöstölle toiminnan luonne asettaa vaatimuksen korkeatasoisesta AVtuotantoalan käytännön osaamisesta, joka kattaa budjetoinnin, aikataulutuksen ja kirjanpidon. Edellytyksiä olisivat myös Suomen verojärjestelmän tuntemus sekä vahvat viestintätaidot. Hyvä ymmärrys elokuvateollisuutta koskevasta lainsäädännöstä ja erilaisista tukijärjestelmistä olisi myös tarpeen. 11. Muita huomioita EU on luonut joukon sääntöjä koskien erilaisia kansallisia tukijärjestelmiä. Suomeen suunnitellun mallin luonteesta johtuen kannustinjärjestelmä tulee notifioida Euroopan komissiolle ennen käyttöönottoaan. Notifikaatiossa tulee todistaa, etteivät markkinat tältä osin toimi, sekä suunnitellun järjestelyn välttämättömyys, oikeutus ja yhteensopivuus EU-säännösten kanssa. Prosessi lähtee liikkeelle esinotifikaatiovaiheesta, jossa Suomen ja komission edustajat tapaavat keskustellakseen suunnitellusta järjestelystä. Säännösten mukaan kannustimien myöntäminen on mahdollista, jos tuotanto täyttää ennaltamääritellyt kulttuuriset kriteerit, eli läpäisee niin sanotun kulttuuritestin. Lisäksi on määritelty, että alueellisen kulutuksen vaatimus saa olla korkeintaan 160 % jäsenvaltion tuotannolle myöntämästä tuesta ja korkeintaan 80 % tuotannon kokonaisbudjetista, jos alueellisen kulutuksen vaatimus on käytössä. Yleisesti, joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta tukien osuus ei saa ylittää 50 %:ia hyväksyttävistä kustannuksista. On myös syytä huomioida, että kannustinta ei voi rajata vain Suomen kansalaisiin, vaan sen hakemiseen on yhtäläinen oikeus kaikilla ETA-maiden asukkailla. Kuitenkin on hyväksyttävää vaatia, että osittaispalautusta hakeva yritys on Suomeen rekisteröity ja maksaa veronsa Suomeen, kuten SPI on ehdottanut tässä selvityksessä. Tutkittuaan erilaisia kannustinjärjestelmiä ja niiden tehokkuutta SPI suosittelee ja on perustanut Suomeen ehdottamansa kulttuuritestin Iso-Britannian testiin. Kyse on testistä, jossa tuotannon on saavutettava tietty vähimmäispistemäärä seuraavissa kategorioissa: kulttuurinen sisältö (esim. tehdäänkö tuotanto Suomessa tai miten se tuo esiin suomalaisuutta), kulttuuris-taloudelliset hyödyt (esim. kuinka suuri osuus budjetista on kulutettu Suomessa) sekä henkilöstön koostumus (miten paljon suomalaisia tai eurooppalaisia on tuotannnossa mukana ja millaisissa tehtävissä). Jotta järjestelmän taloudelliset ja työllistävyysvaikutukset voidaan käyttöönoton jälkeen arvioida, tulee alusta alkaen kiinnittää huomiota datan keräämiseen järjestelmän toiminnasta.

11 Eteneminen ja aikataulu kannustinjärjestelmän käyttöönotossa Kannustinjärjestelmän käyttöönotto pitäisi onnistua 5-6 kuukaudessa seuraavasti edeten: 1. Valtion periaatepäätös kannustinjärjestelmän luomiseksi 2. Toimialatyöryhmä viimeistelee tarpeelliset yksityiskohdat 3. Työryhmän ja julkishallinnon keskustelut yksityiskohtien viimeistelemiseksi 4. Päätös kannustimesta vastaavasta organisaatiosta/tahosta ja sen sijainnista 5. Pienen ohjausryhmän nimittäminen ohjaamaan prosessia 6. Suomalaisten kirjanpito-/veroasiantuntijoiden nimittäminen luomaan tarvittavat säädökset 7. Lainsäädäntöasiantuntijat luomaan ehdotettu lainsäädäntö 8. Notifikaatioprosessin käynnistämiskeskustelut EU-viranomaisten kanssa 9. Juridisten ja lainsäädännöllisten hyväksyntöjen saaminen 10. Asiantunteva henkilöstön nimittäminen tehtäviinsä 11. Kannustinjärjestelmän julkaisu ja markkinointi. 13. Lisätietoa Norjan hallitus on äskettäin ilmoittanut lanseeraavansa uuden käteispalautusmallisen (Cash Rebate) kannustinjärjestelmän. Olsberg SPI on ollut yksi kutsutuista asiantuntijoista konsultoimassa valmistelutyötä. Olsberg SPI on koonnut varsinaiseen tutkimusraporttiinsa, jonka pohjalta tämä tiivistelmä on tehty tutkimuksen tilanneen Audiovisual Finlandin toimesta, liitetietoa mm. Norjaan ja Suomeen ehdotettujen kannustinjärjestelmien eroista ja yhtäläisyyksistä yksityiskohtaista tietoa kannustinjärjestelmistä, jotka ovat käytössä Australiassa, Kroatiassa, Saksassa, Islannissa, Liettuassa sekä Iso-Britanniassa (nämä maat ovat nostettu mukaan raporttiin niiden sisältämien hyvien käytäntöjen tai muun Suomen kannalta relevantin tiedon takia) tutkimuksen metodologiasta ja toteuttajasta. Nämä liitetiedot ovat luettavissa varsinaisesta tutkimusraportista ja saatavissa Audiovisual Finlandista. Johanna Karppinen toiminnanjohtaja, Audiovisual Finland

Elokuva- ja TV -ala kansainvälisessä kilpailussa: TUOTANTOKANNUSTIN ja sen vaikutukset

Elokuva- ja TV -ala kansainvälisessä kilpailussa: TUOTANTOKANNUSTIN ja sen vaikutukset Elokuva- ja TV -ala kansainvälisessä kilpailussa: TUOTANTOKANNUSTIN ja sen vaikutukset Johanna Karppinen, toiminnanjohtaja Favex Finnish Film & Audiovisual Export FAVEX missio Favex edistää suomalaisen

Lisätiedot

Elokuva- ja TV -ala kansainvälisessä kilpailussa: TUOTANTOKANNUSTIN ja sen vaikutukset

Elokuva- ja TV -ala kansainvälisessä kilpailussa: TUOTANTOKANNUSTIN ja sen vaikutukset Elokuva- ja TV -ala kansainvälisessä kilpailussa: TUOTANTOKANNUSTIN ja sen vaikutukset Johanna Karppinen, toiminnanjohtaja Favex Finnish Film & Audiovisual Export Kannustinaloitteen takana koko av-ala,

Lisätiedot

Impact Brief. AV-tuotantokannustimen väliarviointi. Brief No. /2018. AVtuotantokannustimen. ensiaskeleet ovat lupaavia

Impact Brief. AV-tuotantokannustimen väliarviointi. Brief No. /2018. AVtuotantokannustimen. ensiaskeleet ovat lupaavia Impact Brief Brief No. /2018 AV-tuotantokannustimen väliarviointi Katri Haila ja Heikki Rannikko, Ramboll Management Consulting Oy Mikko Valtakari ja Juho Nyman, MDI Oy N Business Finlandin AV-alan tuotantokannustin

Lisätiedot

Audiovisuaalisen alan tuotantokannustimen hakuohje

Audiovisuaalisen alan tuotantokannustimen hakuohje Hakuohje 1 (5) Sähköisen hakemuksen voi täyttää vain Suomeen rekisteröity yritys. Audiovisuaalisen alan tuotantokannustimen hakuohje 1. Kenelle? Audiovisuaalisen alan tuotantokannustinta voivat saada suomalaiset

Lisätiedot

Audiovisuaalisen alan tuotantokannustimen hakuohje

Audiovisuaalisen alan tuotantokannustimen hakuohje Hakuohje 1 (5) Audiovisuaalisen alan tuotantokannustimen hakuohje 1. Kenelle? Audiovisuaalisen alan tuotantokannustinta voivat saada suomalaiset ja ulkomaiset tuotantoyhtiöt, tuotantopalveluyhtiöt tai

Lisätiedot

Energiamarkkinavirasto. Maksatusohje. Uusiutuvilla energialähteillä tuotettavan sähkön tuotantotuen maksatuksen hakeminen ohje sähkön tuottajalle

Energiamarkkinavirasto. Maksatusohje. Uusiutuvilla energialähteillä tuotettavan sähkön tuotantotuen maksatuksen hakeminen ohje sähkön tuottajalle Energiamarkkinavirasto Maksatusohje Uusiutuvilla energialähteillä tuotettavan sähkön tuotantotuen maksatuksen hakeminen ohje sähkön tuottajalle 1.2.2013 2 Sisällysluettelo 1 Määräajat... 3 2 Syöttötariffin

Lisätiedot

Maksatusohje. Uusiutuvilla energialähteillä tuotettavan sähkön tuotantotuen maksatuksen hakeminen ohje sähkön tuottajalle

Maksatusohje. Uusiutuvilla energialähteillä tuotettavan sähkön tuotantotuen maksatuksen hakeminen ohje sähkön tuottajalle Maksatusohje Uusiutuvilla energialähteillä tuotettavan sähkön tuotantotuen maksatuksen hakeminen ohje sähkön tuottajalle 947/702/2013 1.1.2014 Versiohistoria Version Pvm numero 1 1.1.2014 Keskeisimmät

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON LAUSUNTO. SLOVENIAn talouskumppanuusohjelmasta

Ehdotus NEUVOSTON LAUSUNTO. SLOVENIAn talouskumppanuusohjelmasta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.11.2013 COM(2013) 911 final 2013/0396 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON LAUSUNTO SLOVENIAn talouskumppanuusohjelmasta FI FI 2013/0396 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON LAUSUNTO SLOVENIAn talouskumppanuusohjelmasta

Lisätiedot

9146/16 team/eho/si 1 DG E - 1C

9146/16 team/eho/si 1 DG E - 1C Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 19. toukokuuta 2016 (OR. en) 9146/16 AUDIO 64 CULT 44 DIGIT 53 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Neuvosto Ed. asiak. nro: 8668/16 AUDIO 53 CULT

Lisätiedot

Tuotantokannustin ja sen vaikutukset

Tuotantokannustin ja sen vaikutukset Elokuva- ja TV-ala kansainvälisessä kilpailussa: Tuotantokannustin ja sen vaikutukset 1/25/16 Johanna Karppinen / Audiovisual Finland 1 Audiovisual Finland ry (ent. FAVEX ry) Edistää suomalaisen audiovisuaalisen

Lisätiedot

Osta Suomalaista Luo työtä

Osta Suomalaista Luo työtä Osta Suomalaista Luo työtä Panos-tuotos-laskelma: kotimaisen tuotteen tai palvelun kuluttamisen vaikutus työllisyyteen sekä julkisen sektorin tuloihin 21.12.201 7 Pasi Holm 6.6.2016 Taloustutkimus Oy 1

Lisätiedot

Lausunto koskien Verohallinnon ohjetta Hallintoelimen jäsenen ja toimitusjohtajan palkkion verotus

Lausunto koskien Verohallinnon ohjetta Hallintoelimen jäsenen ja toimitusjohtajan palkkion verotus 1/5 Verohallinto Ylitarkastaja Janne Myllymäki PL 325 0052 VERO janne.myllymaki@vero.fi Lausunto koskien Verohallinnon ohjetta Hallintoelimen jäsenen ja toimitusjohtajan palkkion verotus Lausunnonantajasta

Lisätiedot

University Admissions Finland. KV-kevätpäivät, Levi 21.5.2013 Outi Tasala UAF

University Admissions Finland. KV-kevätpäivät, Levi 21.5.2013 Outi Tasala UAF University Admissions Finland KV-kevätpäivät, Levi 21.5.2013 Outi Tasala UAF University Admissions Finland Liitekäsittelyn palvelukeskus, jota ohjaa kymmenen yliopiston konsortio Palvelukeskus syntynyt

Lisätiedot

Componenta Oyj:n optio oikeudet 2016

Componenta Oyj:n optio oikeudet 2016 Sivu 1 / 5 Componenta Oyj:n optio oikeudet 2016 Componenta Oyj:n hallitus (hallitus) on päättänyt esittää 15.4.2016 kokoontuvalle Componenta Oyj:n (yhtiö) ylimääräiselle yhtiökokoukselle optio oikeuksien

Lisätiedot

Tekes on innovaatiorahoittaja, joka kannustaa yrityksiä haasteelliseen tutkimus- ja kehitystoimintaan

Tekes on innovaatiorahoittaja, joka kannustaa yrityksiä haasteelliseen tutkimus- ja kehitystoimintaan Tekes lyhyesti Mitä Tekes tekee? Tekes on innovaatiorahoittaja, joka kannustaa yrityksiä haasteelliseen tutkimus- ja kehitystoimintaan Tekes hyväksyy korkeampia riskejä kuin yksityiset rahoittajat rahoittaa

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus rautatiejärjestelmän turvallisuudesta ja yhteentoimivuudesta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti muutetaan rautatiejärjestelmän turvallisuudesta

Lisätiedot

Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet

Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet Opintoasiain päällikön päätös 1 (1) Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet Aalto-yliopisto tukee perustutkinto-opiskelijoiden kansainvälistä opiskelijavaihtoa

Lisätiedot

YRITYSTEN TOIMINTAYMPÄRISTÖN KEHITTÄMIS- AVUSTUKSEN MAKSATUKSEN HAKEMISTA KOSKEVIA OHJEITA

YRITYSTEN TOIMINTAYMPÄRISTÖN KEHITTÄMIS- AVUSTUKSEN MAKSATUKSEN HAKEMISTA KOSKEVIA OHJEITA 1 YRITYSTEN TOIMINTAYMPÄRISTÖN KEHITTÄMIS- AVUSTUKSEN MAKSATUKSEN HAKEMISTA KOSKEVIA OHJEITA Maksatuksen yleisiä edellytyksiä... 1 Hakemuksen täyttöohjeita... 2 Hakijan perustiedot... 3 Maksatuksen tiedot...

Lisätiedot

Töihin ja työnhakuun ulkomaille

Töihin ja työnhakuun ulkomaille Töihin ja työnhakuun ulkomaille Leena Ikonen 31.8.2010 Sisältö Yleiset edellytykset Töihin ulkomaille Hakemuksesta Suomeen sosiaaliturvaan kuuluminen edellytykset Hakemuksetta Suomen sosiaaliturvaan kuluminen

Lisätiedot

VALTIONAVUSTUSHAKEMUS

VALTIONAVUSTUSHAKEMUS Hakija Hankkeen hallinnoinnista vastaava kunta, kuntayhtymä tai muu toimija Hakijan postiosoite Vastuuhenkilön Yhteyshenkilön Talouden vastuuhenkilön Hankkeen nimi ja siitä käytettävä lyhenne sekä hankkeen

Lisätiedot

Viitostie. Matkailualueiden ja yritysten yhteismarkkinointikanavaksi. Kari Turunen 1 27.5.2014

Viitostie. Matkailualueiden ja yritysten yhteismarkkinointikanavaksi. Kari Turunen 1 27.5.2014 Viitostie Matkailualueiden ja yritysten yhteismarkkinointikanavaksi 1 VIITOSTIE Kehittyvin ja monipuolisin elämysreitti niin kotimaisille kuin ulkomailta saapuville automatkailijoille Suomessa 2 Viitostie

Lisätiedot

www.helsinki.fi/bio/ Fresh Experts -ohjelma yksityiskohtaisesti

www.helsinki.fi/bio/ Fresh Experts -ohjelma yksityiskohtaisesti Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan Fresh Experts -ohjelma maistereille 2010 2011 Opiskelija - Olet meille tärkeä. Valmistu ja hyppää mukaan Fresh Experts -ohjelmaan! Herätys

Lisätiedot

HE 180/2002 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

HE 180/2002 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työntekijäin eläkelain 9 a :n kumoamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työntekijäin eläkelakia siten, että jatkossa Suomessa

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2015:6. Tekijänoikeus kolmiulotteiseen tietokoneanimaatioon

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2015:6. Tekijänoikeus kolmiulotteiseen tietokoneanimaatioon TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2015:6 Asia Hakija Tekijänoikeus kolmiulotteiseen tietokoneanimaatioon B Annettu 21.4.2015 Tiivistelmä Kolmiulotteiset tietokoneanimaatiokuvat voivat itsenäisenä ja omaperäisinä

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI 26.8.2003 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 201 A/1 III (Tiedotteita) EUROOPAN PARLAMENTTI PALVELUKSEEN OTTAMISTA KOSKEVA ILMOITUS NRO PE/77/S SISÄISISTÄ TOIMISTA VASTAAVIEN VALIOKUNTIEN PÄÄOSASTON

Lisätiedot

Neste ALV-palautuspalvelu

Neste ALV-palautuspalvelu Neste ALV-palautuspalvelu Puolestasi hoidettu kuukausittainen sähköpostilaskutus sekä ALV-palautuspalvelu Aiheuttavatko arvonlisäveron käsittely aikaavievää ja ylimääräistä työtä? Oletko laskenut, paljonko

Lisätiedot

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Finnish)

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Finnish) ZA8 Flash Eurobarometer (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Finnish) FL - Companies engaged in online activities FIF A Myykö yrityksenne verkon kautta ja/tai käyttääkö

Lisätiedot

SÄHKÖISTEN KULKUVÄLINEIDEN KÄYTTÖÖNOTON EDISTÄMINEN EUROOPPALAISIA LÄHESTYMISTAPOJA. TransECO 2011, Jukka Räsänen

SÄHKÖISTEN KULKUVÄLINEIDEN KÄYTTÖÖNOTON EDISTÄMINEN EUROOPPALAISIA LÄHESTYMISTAPOJA. TransECO 2011, Jukka Räsänen SÄHKÖISTEN KULKUVÄLINEIDEN KÄYTTÖÖNOTON EDISTÄMINEN EUROOPPALAISIA LÄHESTYMISTAPOJA ESITYKSEN SISÄLTÖ Tausta ja tavoitteet Tarjonta ja kysyntä Erilaisia lähestymistapoja Suosituksia TAUSTA JA TAVOITTEET

Lisätiedot

Työharjoittelu ulkomailla. www.jyu.fi/tep

Työharjoittelu ulkomailla. www.jyu.fi/tep Työharjoittelu ulkomailla www.jyu.fi/tep Ohjelmassa tänään Rhodesnow harjoittelupaikat Työharjoitteluohjelmat ja harjoittelupaikan haku Annamari Rovamo & Muru Linjala Työelämäpalveluista Aiesec-harjoittelu

Lisätiedot

Aasia-ohjelma koulutusyhteistyö

Aasia-ohjelma koulutusyhteistyö Aasia-ohjelma koulutusyhteistyö Hakukuulutus 2016: Kiina ja Intia 1. Yleistä CIMOn Aasia-toimintojen koulutusyhteistyötä koskeva ohjelma rahoittaa korkeakoulujen koulutusyhteistyöhankkeita Suomelle erityisen

Lisätiedot

Talenom Oyj:n optio-oikeudet 2016 TALENOM OYJ:N OPTIO-OIKEUDET 2016

Talenom Oyj:n optio-oikeudet 2016 TALENOM OYJ:N OPTIO-OIKEUDET 2016 Sivu 1 / 5 TALENOM OYJ:N OPTIO-OIKEUDET 2016 Talenom Oyj:n (yhtiö) varsinainen yhtiökokous on 17.3.2016 päättänyt optio-oikeuksien antamisesta yhtiön hallituksen (hallitus) ehdotuksen 17.2.2016 mukaisesti

Lisätiedot

Timo Jetsu, Komission huumekoordinaatioyksikkö. (Virkavapaalla marraskuun alkuun asti)

Timo Jetsu, Komission huumekoordinaatioyksikkö. (Virkavapaalla marraskuun alkuun asti) Timo Jetsu, Komission huumekoordinaatioyksikkö (Virkavapaalla marraskuun alkuun asti) Bad Ems Päihdetiedotusseminaari, Saksa, 7-10 Sep 2006 EU, Päihteet & Väkivalta Päihdetietodusseminaari Saksa, 9.9.2006

Lisätiedot

Osaavaa työvoimaa. RekryKoulutus

Osaavaa työvoimaa. RekryKoulutus Osaavaa työvoimaa RekryKoulutus Töitä on kun vain joku tekisi! Harvassa ovat ne työnantajat, jotka löytävät juuri heidän alansa hallitsevat ammatti-ihmiset valmiina. Fiksuinta on tunnustaa tosiasiat ja

Lisätiedot

Vaihtoehtoja leikkauslistoille. Olli Savela, Hyvinkään kaupunginvaltuutettu Paikallispolitiikan seminaari, Nokia 19.1.2013

Vaihtoehtoja leikkauslistoille. Olli Savela, Hyvinkään kaupunginvaltuutettu Paikallispolitiikan seminaari, Nokia 19.1.2013 Vaihtoehtoja leikkauslistoille Olli Savela, Hyvinkään kaupunginvaltuutettu Paikallispolitiikan seminaari, Nokia 19.1.2013 1 Mistä ratkaisu kuntien rahoituskriisiin? Pääomatulot kunnallisverolle: Vuoden

Lisätiedot

METSÄHAKKEEN KILPAILUASEMA LAUHDESÄHKÖN TUOTANNOSSA ESITYS 1.10.2013

METSÄHAKKEEN KILPAILUASEMA LAUHDESÄHKÖN TUOTANNOSSA ESITYS 1.10.2013 METSÄHAKKEEN KILPAILUASEMA LAUHDESÄHKÖN TUOTANNOSSA ESITYS LAUHDESÄHKÖN MERKITYS SÄHKÖMARKKINOILLA Lauhdesähkö on sähkön erillissähköntuotantoa (vrt. sähkön ja lämmön yhteistuotanto) Polttoaineilla (puu,

Lisätiedot

Korvausten hakeminen Suomessa syntyneistä sairaanhoitokustannuksista. Hakemusten käsittely Kelassa Muutoksenhaku

Korvausten hakeminen Suomessa syntyneistä sairaanhoitokustannuksista. Hakemusten käsittely Kelassa Muutoksenhaku Korvausten hakeminen Suomessa syntyneistä sairaanhoitokustannuksista Hakemusten käsittely Kelassa Muutoksenhaku Takaisinperintä Regressi Mari Haavisto 4.4.20 Korvauksen hakeminen Suomessa syntyneistä sairaanhoitokustannuksista

Lisätiedot

OHJE NUORISOLAUTAKUNNAN AVUSTUKSISTA. Nuorisopalvelut Vanha Suurtori 7, 20500 Turku Puh. (02) 2623 112 PL1000, 20501 Turku www.turku.

OHJE NUORISOLAUTAKUNNAN AVUSTUKSISTA. Nuorisopalvelut Vanha Suurtori 7, 20500 Turku Puh. (02) 2623 112 PL1000, 20501 Turku www.turku. 1 OHJE NUORISOLAUTAKUNNAN AVUSTUKSISTA Nuorisopalvelut Vanha Suurtori 7, 20500 Turku Puh. (02) 2623 112 PL1000, 20501 Turku www.turku.fi/nuoriso 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä avustuksista 2. Mihin tarkoituksiin

Lisätiedot

Työpaikan hakeminen laajentuneessa Euroopassa

Työpaikan hakeminen laajentuneessa Euroopassa Työpaikan hakeminen laajentuneessa Euroopassa Työllisyys & Euroopan sosiaalirahasto Työllisyys sosiaaliasiat CMI/Digital Vision Euroopan komissio 1 Mistä työtä voi hakea? Henkilöiden vapaa liikkuvuus on

Lisätiedot

Hanke- ja yritystukien maksaminen, sekä maksuhakemuksen vastaanottaminen paikallisessa toimintaryhmässä

Hanke- ja yritystukien maksaminen, sekä maksuhakemuksen vastaanottaminen paikallisessa toimintaryhmässä Hanke- ja yritystukien maksaminen, sekä maksuhakemuksen vastaanottaminen paikallisessa toimintaryhmässä Tilaisuus: Toimintaryhmien neuvottelupäivät 1.4.2009, Dipoli, Espoo Kirsi Murtomäki, ylitarkastaja,

Lisätiedot

Team Finland 4Exporters - vientirengasavustuksen hakeminen

Team Finland 4Exporters - vientirengasavustuksen hakeminen Team Finland 4Exporters - vientirengasavustuksen hakeminen Avustushakemuksen täyttäminen Kirjaudu palveluun http://www.tekes.fi/asiointi/ Uudet asiakkaat rekisteröityvät palvelun käyttäjiksi myös Kirjaudu

Lisätiedot

Kuusamon kaupunki tukee työllisyyttä käyttämällä työmarkkinatuen kuntaosuuteen varattua määrärahaa uusien työpaikkojen luomiseen alueelle

Kuusamon kaupunki tukee työllisyyttä käyttämällä työmarkkinatuen kuntaosuuteen varattua määrärahaa uusien työpaikkojen luomiseen alueelle Uusi työ Kuusamossa Kuusamon kaupunki tukee työllisyyttä käyttämällä työmarkkinatuen kuntaosuuteen varattua määrärahaa uusien työpaikkojen luomiseen alueelle Kuusamon kaupunki haluaa tukea osaltaan alueen

Lisätiedot

Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa

Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa 1. Mitkä ovat kasvun tyylilajit yleensä? 2. Globalisaatio haastaa rikkaat maat; olemme siis hyvässä seurassa 3. Kasvu tulee tuottavuudesta; mistä tuottavuus

Lisätiedot

Vanhempainvapaan voi pitää myös osittaisena jolloin molemmat vanhemmat ovat samaan aikaan osa-aikatöissä ja saavat osittaista vanhempainrahaa.

Vanhempainvapaan voi pitää myös osittaisena jolloin molemmat vanhemmat ovat samaan aikaan osa-aikatöissä ja saavat osittaista vanhempainrahaa. Perhevapaiden 1 (6) Perhevapaiden Suomen nykyinen perhevapaajärjestelmä on kipeästi uudistuksen tarpeessa. Järjestelmä on tarpeettoman jäykkä eikä tue joustavaa työn ja perheen yhteensovittamista. Pala-palalta

Lisätiedot

Maaseudun yritystuet (teknologia yritykset) Iisalmi

Maaseudun yritystuet (teknologia yritykset) Iisalmi Maaseudun yritystuet (teknologia yritykset) Iisalmi 22.11.2016 Yleistä maaseudun yritystuesta Pohjois-Savossa maaseutualuetta kaikki muu paitsi Kuopion ja Varkauden keskusta-alueet Tukea haetaan sähköisesti

Lisätiedot

YIT siirtyy seuraavaan kehitysvaiheeseen. Juhani Pitkäkoski 5.2.2013

YIT siirtyy seuraavaan kehitysvaiheeseen. Juhani Pitkäkoski 5.2.2013 YIT siirtyy seuraavaan kehitysvaiheeseen Juhani Pitkäkoski 5.2.2013 Sisältö Jakautumisen perustelut Jakautumisen hyödyt ja alustava suunnitelma osittaisjakautumiselle Kaksi itsenäistä yhtiötä, Caverion

Lisätiedot

Uusia toteutusmahdollisuuksia energia- ja vähähiilisyysinvestoinneille (EIB, ELENA) Janne Pesu, SYKE

Uusia toteutusmahdollisuuksia energia- ja vähähiilisyysinvestoinneille (EIB, ELENA) Janne Pesu, SYKE Uusia toteutusmahdollisuuksia energia- ja vähähiilisyysinvestoinneille (EIB, ELENA) Janne Pesu, SYKE Environmental Impact Bond (EIB) VAIKUTTAVUUSINVESTOINTI: Osta tuloksia, älä tekniikkaa jolla oletat

Lisätiedot

Eläkejärjestelmät ja globaali talous kansantaloudellisia näkökulmia

Eläkejärjestelmät ja globaali talous kansantaloudellisia näkökulmia Eläkejärjestelmät ja globaali talous kansantaloudellisia näkökulmia Seppo Honkapohja* *Esitetyt näkemykset ovat omiani eivätkä välttämättä vastaa SP:n kantaa. I. Eläkejärjestelmät: kansantaloudellisia

Lisätiedot

Metsät ja EU:n 2030 ilmasto- ja energiakehys

Metsät ja EU:n 2030 ilmasto- ja energiakehys VTT TECHNICAL RESEARCH CENTRE OF FINLAND LTD Metsät ja EU:n 2030 ilmasto- ja energiakehys ForestEnergy 2020 -seminaari 7.10.2015 Tommi Ekholm, VTT Hanke VNK:n rahoittama, toteuttajina VTT, VATT, Luke ja

Lisätiedot

Tampereen työllistämistuen myöntämisen edellytykset työnantajalle

Tampereen työllistämistuen myöntämisen edellytykset työnantajalle TAMPEREEN TYÖLLISTÄMISTUKI Tampereen työllistämistuen tavoitteena on edistää yksilöllisiä erityispalveluita tarvitsevien työnhakijoiden työllistymistä, parantaa tamperelaisten välityömarkkinoiden toimivuutta

Lisätiedot

Kiitos. Sanna Tarssanen / House of Lapland

Kiitos. Sanna Tarssanen / House of Lapland Kiitos Sanna Tarssanen / 2 Lapin Elokuvakomissio toimii osana viestintä-ja markkinointitalo ia. Edistää Lapin kilpailukykyä av-alalla ja tuo alueelle kotimaisten ja kansainvälisten tuotantojen kautta työtä,

Lisätiedot

Advisory Board palveluopas

Advisory Board palveluopas Advisory Board palveluopas Advisory Board palveluopas MIKÄ ON ADVISORY BOARD? Advisory Board (AB) tarjoaa kolme kansainvälisen kaupan asiantuntijaa yritysjohdon tueksi tärkeisiin kansainvälisen kasvun

Lisätiedot

Rahoitushaku prosessien automatisointiin - Tuottavuutta edistetään robotiikan, tekoälyn tai muiden nousevien teknologioiden avulla

Rahoitushaku prosessien automatisointiin - Tuottavuutta edistetään robotiikan, tekoälyn tai muiden nousevien teknologioiden avulla Rahoitushaku prosessien automatisointiin - Tuottavuutta edistetään robotiikan, tekoälyn tai muiden nousevien teknologioiden avulla 27.9.2018 infotilaisuus Robotisaatiohaun infotilaisuus 27.9. klo 9 10

Lisätiedot

Uusi rahoituslaki ja soveltaminen. Hallitusneuvos Tuula Manelius AKY/Aluestrategiaryhmä

Uusi rahoituslaki ja soveltaminen. Hallitusneuvos Tuula Manelius AKY/Aluestrategiaryhmä Uusi rahoituslaki ja soveltaminen Hallitusneuvos Tuula Manelius AKY/Aluestrategiaryhmä Rahoituslaki ja rahoitusasetus Laki eräiden työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalan ohjelmien ja hankkeiden rahoittamisesta

Lisätiedot

KAICELL FIBERS OY:N BIOJALOSTAMON ALUETALOUDELLISET VAIKUTUKSET A R V I O I N T I R A P O R T I N T I I V I S T E L M Ä

KAICELL FIBERS OY:N BIOJALOSTAMON ALUETALOUDELLISET VAIKUTUKSET A R V I O I N T I R A P O R T I N T I I V I S T E L M Ä KAICELL FIBERS OY:N BIOJALOSTAMON ALUETALOUDELLISET VAIKUTUKSET A R V I O I N T I R A P O R T I N T I I V I S T E L M Ä 1.4.2019 SISÄLLYS 1. TAUSTA 2. TOTEUTUSTAPA 3. TULOKSET HANKKEEN AVAINLUVUT RAKENTAMISEN

Lisätiedot

Yhtenäinen euromaksualue SEPA

Yhtenäinen euromaksualue SEPA Yhtenäinen euromaksualue SEPA Miten maksaminen muuttuu ja kehittyy 1 Euro on paras asia EU:ssa Ostovoima säilyy vaikka liikutaan rajojen yli. Hintoja on helppo verrata. Ei rahanvaihto- tai siirtelykuluja.

Lisätiedot

Yleisten apurahojen hakuohjeet

Yleisten apurahojen hakuohjeet Yleisten apurahojen hakuohjeet 1) Mihin tarkoitukseen rahasto jakaa yleisiä apurahoja? Erilaisia hankkeita tukemalla rahasto haluaa lisätä Suomen ja Norjan välisiä kontakteja sekä lisätä molempien maiden

Lisätiedot

Ryhmärakennuttamiseen varattujen tonttien hakeminen jatkuvan tonttihaun kautta / hakuehdot 10.6.2015

Ryhmärakennuttamiseen varattujen tonttien hakeminen jatkuvan tonttihaun kautta / hakuehdot 10.6.2015 1 Ryhmärakennuttamiseen varattujen tonttien hakeminen jatkuvan tonttihaun kautta / hakuehdot 10.6.2015 1 Hakukohteet Jatkuvaan tonttihakuun on siirretty neljä ryhmärakennuttamiseen tarkoitettua tonttia

Lisätiedot

FiDiPro -ohjelma Projektin valmistelu

FiDiPro -ohjelma Projektin valmistelu FiDiPro -ohjelma Projektin valmistelu FiDiPro -info aiehakemuksia valmisteleville 15.1. 2014 Hanna Rantala FiDiPro-ohjelma Tekesin ja Suomen Akatemian yhteinen rahoitusohjelma. Tavoitteena on kasvattaa

Lisätiedot

HE 35/2015 vp. Jäteveron tasoa korotettaisiin 55 eurosta 70 euroon tonnilta jätettä, joka toimitetaan kaatopaikalle.

HE 35/2015 vp. Jäteveron tasoa korotettaisiin 55 eurosta 70 euroon tonnilta jätettä, joka toimitetaan kaatopaikalle. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi jäteverolain 5 ja 6 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi jäteverolakia. Jäteveron tasoa korotettaisiin 55 eurosta

Lisätiedot

Ohjeita omaan lisävarallisuuteen liittyen

Ohjeita omaan lisävarallisuuteen liittyen EIOPABoS14/167 FI Ohjeita omaan lisävarallisuuteen liittyen EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1 60327 Frankfurt Germany Tel. + 49 6995111920; Fax. + 49 6995111919; email: info@eiopa.europa.eu site:

Lisätiedot

Luonnonmarjanpoimintaa koskevan aiesopimuksen noudattaminen

Luonnonmarjanpoimintaa koskevan aiesopimuksen noudattaminen KAUSITYÖ VIISUMIVELVOLLISISTA MAISTA 2016 Luonnonmarjojen poimintatyö Ulkoasiainministeriön ennalta määrittämistä viisumivelvollisista maista tulevien ulkomaalaisten henkilöiden on mahdollista suorittaa

Lisätiedot

Hakukierros Rahoituksen hakeminen KA116

Hakukierros Rahoituksen hakeminen KA116 Hakukierros 2017 Rahoituksen hakeminen KA116 Rahoitus KA116 KA1-budjetista varataan vuosittain tietty kiintiö (komission katto 70 %) Liikkuvuus (KA1), yhteensä noin 5,1 milj. euroa Opiskelijat ja vastavalmistuneet,

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 13.12.2006 KOM(2006) 796 lopullinen Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS päätöksen 2000/91/EY soveltamisalan laajentamisesta luvan antamiseksi Tanskan kuningaskunnalle ja Ruotsin

Lisätiedot

Työn kaari kuntoon. Palvelut työntekijälle työkyvyn heiketessä

Työn kaari kuntoon. Palvelut työntekijälle työkyvyn heiketessä Työn kaari kuntoon Palvelut työntekijälle työkyvyn heiketessä 2 Keva tukee työssä jatkamista työkyvyn heikentyessä Jos sinulla on sairaus, jonka vuoksi työkykysi on uhattuna, Kevan tukema ammatillinen

Lisätiedot

Voiko energiatehokkuudella käydä kauppaa? Valkoisten sertifikaattien soveltuvuus Suomeen. Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari 12.1.

Voiko energiatehokkuudella käydä kauppaa? Valkoisten sertifikaattien soveltuvuus Suomeen. Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari 12.1. Voiko energiatehokkuudella käydä kauppaa? Valkoisten sertifikaattien soveltuvuus Suomeen Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari ET:n ympäristötutkimusseminaari 1 VALKOISILLA SERTIFIKAATEILLA TEHDÄÄN

Lisätiedot

Maksaminen digitalisoituvassa taloudessa -hankkeet

Maksaminen digitalisoituvassa taloudessa -hankkeet Kari Kemppainen Suomen Pankki Maksaminen digitalisoituvassa taloudessa -hankkeet Maksuneuvoston kokous Julkinen 1 Maksaminen digitaalisessa taloudessa - raportti Selvittää ja tunnistaa meneillään olevien

Lisätiedot

KONE OYJ:N OPTIO-OIKEUKSIEN 2015 EHDOT

KONE OYJ:N OPTIO-OIKEUKSIEN 2015 EHDOT 1 KONE OYJ:N OPTIO-OIKEUKSIEN 2015 EHDOT KONE Oyj:n hallitus on yhtiökokoukselta 1.3.2010 saamansa valtuutuksen perusteella päättänyt 18.12.2014 optio-oikeuksien antamisesta KONE Oyj:n (yhtiö) ja sen tytäryhtiöiden

Lisätiedot

Kysymykset ja vastaukset Teollisuus Forum EAKR hankkeen kokonaistoteutus

Kysymykset ja vastaukset Teollisuus Forum EAKR hankkeen kokonaistoteutus Kysymykset ja vastaukset Teollisuus Forum EAKR hankkeen kokonaistoteutus 1. EAKR-projektihakemuksessa oli lueteltu ryhmä yrityksiä esimerkkeinä. Onko kyseisiltä yrityksiltä tai laajemmin suoritettu tarkempaa

Lisätiedot

KOUVOLAN KAUPUNGIN NUORISOTOIMIALAN AVUSTUSSÄÄNTÖ

KOUVOLAN KAUPUNGIN NUORISOTOIMIALAN AVUSTUSSÄÄNTÖ KOUVOLAN KAUPUNGIN NUORISOTOIMIALAN AVUSTUSSÄÄNTÖ 2 Sisällys Johdanto... 3 1. Toiminta-avustus... 3 1.1. Hakukelpoisuus avustukseen... 3 1.2. Toiminta-avustuksen hakeminen... 4 1.3. Toiminta-avustusten

Lisätiedot

Maaseutuvirasto pyytää tarvittaessa hakijaa täydentämään hakemustaan, ja tekee maksuhakemusta käsiteltyään päätöksen tuen maksamisesta.

Maaseutuvirasto pyytää tarvittaessa hakijaa täydentämään hakemustaan, ja tekee maksuhakemusta käsiteltyään päätöksen tuen maksamisesta. 1(5) LOMAKKEEN 3317 TOIMINTARYHMÄN TOIMINTARAHAN MAKSUHAKEMUKSEN TÄYTTÖOHJE Lnro 3316A EUROOPAN UNIONI Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin Manner-Suomen

Lisätiedot

Aineeton pääoma avain menestykseen

Aineeton pääoma avain menestykseen TEKES projekti: Aineeton pääoma kansainvälisessä vertailussa, jatkoa INNODRIVE EU 7. puiteohjelma projektille Hannu Piekkola Aineeton pääoma avain menestykseen 10.11.2011 Tekes Seminaari AINEETON PÄÄOMA

Lisätiedot

LUOVA EUROOPPA ( ) MEDIA-ALAOHJELMA EHDOTUSPYYNTÖ. EACEA 30/2018: Eurooppalaisten audiovisuaalisten teosten edistäminen verkossa

LUOVA EUROOPPA ( ) MEDIA-ALAOHJELMA EHDOTUSPYYNTÖ. EACEA 30/2018: Eurooppalaisten audiovisuaalisten teosten edistäminen verkossa LUOVA EUROOPPA (0-00) MEDIA-ALAOHJELMA EHDOTUSPYYNTÖ EACEA 0/08: Eurooppalaisten audiovisuaalisten teosten edistäminen verkossa. TAVOITTEET JA KUVAUS Tämä ehdotuspyyntöilmoitus perustuu kulttuurialan ja

Lisätiedot

20. Työttömyysturva. Työttömyysaste (%) 7,7 8,2 8,6 8,5

20. Työttömyysturva. Työttömyysaste (%) 7,7 8,2 8,6 8,5 20. Työttömyysturva S e l v i t y s o s a : Työttömäksi jääneen toimeentulon turvaavat työttömyysturvalain perusteella maksettava työttömyyspäiväraha sekä työmarkkinatuki. Työttömyyspäivärahaa maksetaan

Lisätiedot

(Valmistelija/lisätietoja: päivähoidon päällikkö Erja Sihlman puh. 040 314 5734)

(Valmistelija/lisätietoja: päivähoidon päällikkö Erja Sihlman puh. 040 314 5734) Perusturvalautakunta 53 21.05.2014 Perusturvalautakunta 5 28.01.2015 Kunnanhallitus 57 02.03.2015 Kunnanhallitus 68 09.03.2015 Lasten kotihoidon tuen kuntalisä / Kuntalaisaloite 52/02.05.01/2014 Perusturvalautakunta

Lisätiedot

Valtiovarainvaliokunta

Valtiovarainvaliokunta Valtiovarainvaliokunta Suomen näkökulmasta ajankohtaiskatsaus ESIR-rahoituksen tilanteesta sekä mahdollisista ongelmakohdista ja kehittämishaasteista Eduskunta 12.4.2016 Globaali talous- ja finanssikriisi

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 10.10.2014 COM(2014) 622 final 2014/0288 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS luvan antamisesta Viron tasavallalle ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus yleisen edun kanavien uutis- ja ajankohtaistoiminnan tukemisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään 27 päivänä heinäkuuta 2001 annetun valtionavustuslain (688/2001) 8

Lisätiedot

Palvelusetelijärjestelmän tavoitteena aktivoida yrityksiä kehittämiseen ja lisätä yksityisten palvelujen käyttöä.

Palvelusetelijärjestelmän tavoitteena aktivoida yrityksiä kehittämiseen ja lisätä yksityisten palvelujen käyttöä. PALVELUSETELI Tuen myöntämisen kriteerit Tavoite Kenelle Palvelusetelijärjestelmän tavoitteena aktivoida yrityksiä kehittämiseen ja lisätä yksityisten palvelujen käyttöä. Entisen Rovaniemen maalaiskunnan

Lisätiedot

VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ

VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ ERI VAIHTOEHDOT ALLE KOULUIKÄISEN LAPSEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ Kotihoidon tuki alle 3-vuotiaista

Lisätiedot

Innovaatioista. Vesa Taatila 17.1.2014

Innovaatioista. Vesa Taatila 17.1.2014 Innovaatioista Vesa Taatila 17.1.2014 Sisältöä Mikä innovaatio on? Miten innovaatiot syntyvät? Miksi USA tuottaa enemmän innovaatioita kuin EU? Mitkä asiat tappavat innovaatiot? Miksi innovaatioita? Muutos

Lisätiedot

TeamFinland Explorer-rahoitus Hyväksyttävät kustannukset ja projektiseuranta

TeamFinland Explorer-rahoitus Hyväksyttävät kustannukset ja projektiseuranta TeamFinland Explorer-rahoitus Hyväksyttävät kustannukset ja projektiseuranta Rahoitusehdot: Yritysten de minimis -avustus 30.8.2017 DM 1817112 v.2 Copyright Tekes Projektin vastuullinen johtaja: Lue rahoituspäätös

Lisätiedot

Valtionavustuksen asianmukainen käyttö

Valtionavustuksen asianmukainen käyttö Jaana Airaksinen, asiantuntija Valtionavustuksen asianmukainen käyttö Opetustoimen henkilöstökoulutus vuonna 2014 tiedotustilaisuus 1.11.2013, Opetushallitus Valtionavustuslaki (688/2001) Valtionavustuslaki

Lisätiedot

YLEISAVUSTUS ULKOMAANKAUPPAA JA YRITYSTEN KANSAINVÄLISTYMISTÄ EDISTÄVILLE JÄRJESTÖILLE JA YHTEISÖILLE: FINLAND CONVENTION BUREAU RY

YLEISAVUSTUS ULKOMAANKAUPPAA JA YRITYSTEN KANSAINVÄLISTYMISTÄ EDISTÄVILLE JÄRJESTÖILLE JA YHTEISÖILLE: FINLAND CONVENTION BUREAU RY PÄÄTÖS 19.3.2009 YLEISAVUSTUS ULKOMAANKAUPPAA JA YRITYSTEN KANSAINVÄLISTYMISTÄ EDISTÄVILLE JÄRJESTÖILLE JA YHTEISÖILLE: FINLAND CONVENTION BUREAU RY OHJEET YLEISAVUSTUKSEN HAKEMISESTA, KÄYTTÄMISESTÄ JA

Lisätiedot

Laajamittainen tuulivoima - haasteita kantaverkkoyhtiön näkökulmasta. Kaija Niskala Säteilevät naiset seminaari Säätytalo 17.3.

Laajamittainen tuulivoima - haasteita kantaverkkoyhtiön näkökulmasta. Kaija Niskala Säteilevät naiset seminaari Säätytalo 17.3. Laajamittainen tuulivoima - haasteita kantaverkkoyhtiön näkökulmasta Kaija Niskala Säteilevät naiset seminaari Säätytalo 17.3.2009 2 Kantaverkkoyhtiölle tulevia haasteita tuulivoimalaitoksen liityntä tehotasapainon

Lisätiedot

Minäkö maailmalle? Quoi? Mihin? Comment? Qué? Miten? Cómo? Was? πώς;

Minäkö maailmalle? Quoi? Mihin? Comment? Qué? Miten? Cómo? Was? πώς; Minäkö maailmalle? Quoi? Mihin? Comment? Qué? Miten? Cómo? Was? πώς; Keski-Suomen TE-toimiston EURES-palvelut 2013 EURES European Employment Services 850 EURES-neuvojaa 32 EU/ETA-maassa, Suomessa 33. Keski-Suomen

Lisätiedot

EUROOPAN LENTOTURVALLISUUSVIRASTO

EUROOPAN LENTOTURVALLISUUSVIRASTO 7.5.2003 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 108 A/1 III (Tiedotteita) EUROOPAN LENTOTURVALLISUUSVIRASTO ILMOITUS EUROOPAN LENTOTURVALLISUUSVIRASTON PÄÄJOHTAJAN AVOIMESTA TOIMESTA (2003/C 108 A/01)

Lisätiedot

ENNAKKOTEHTÄVÄ 2016: Maisterivaiheen haku, tuotantotalous

ENNAKKOTEHTÄVÄ 2016: Maisterivaiheen haku, tuotantotalous Tampereen teknillinen yliopisto 1 (5) ENNAKKOTEHTÄVÄ 2016: Maisterivaiheen haku, tuotantotalous Yleiset valintaperusteet Tuotantotalouden hakukohteessa kaikkien hakijoiden tulee palauttaa ennakkotehtävä.

Lisätiedot

ALUSTAVA LUONNOS, EI LAUSUNNOLLA

ALUSTAVA LUONNOS, EI LAUSUNNOLLA Maa ja metsätalousministeriö Luonnonvaraosasto 6.4.2016 1 Taustamuistio suunnitellusta valtioneuvoston asetuksesta kaupallisen kalastuksen kiintiöjärjestelmästä (asetus tulee lausunnolle syksyllä 2016)

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ DIAARINUMERO. Helsinki, 17.2.2016 CIMO/1/03.30.10/2016

TARJOUSPYYNTÖ DIAARINUMERO. Helsinki, 17.2.2016 CIMO/1/03.30.10/2016 DIAARINUMERO CIMO/1/03.30.10/2016 Helsinki, 17.2.2016 TARJOUSPYYNTÖ Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO pyytää tarjoustanne tämän tarjouspyynnön mukaisesti. Hankintamenettely on avoin.

Lisätiedot

LUOVA EUROOPPA ( ) MEDIA-ALAOHJELMA EHDOTUSPYYNTÖ. EACEA 26/2016: Eurooppalaisten teosten edistäminen verkossa

LUOVA EUROOPPA ( ) MEDIA-ALAOHJELMA EHDOTUSPYYNTÖ. EACEA 26/2016: Eurooppalaisten teosten edistäminen verkossa LUOVA EUROOPPA (-) MEDIA-ALAOHJELMA EHDOTUSPYYNTÖ EACEA 6/6: Eurooppalaisten teosten edistäminen verkossa. TAVOITTEET JA KUVAUS Tämä ehdotuspyyntöilmoitus perustuu kulttuurialan ja luovien alojen tukiohjelman

Lisätiedot

Riippumattomat arviointilaitokset

Riippumattomat arviointilaitokset Riippumattomat arviointilaitokset CSM Riskienhallinta -asetuksen mukainen riippumaton arviointi Komission asetus (352/2009/EY) yhteisestä turvallisuusmenetelmästä, CSM riskienhallinta-asetus, vaatii rautatiejärjestelmässä

Lisätiedot

1(5) Julkisyhteisöjen rahoitusasema ja perusjäämä

1(5) Julkisyhteisöjen rahoitusasema ja perusjäämä 1(5) EU-lainsäädäntö asettaa julkisen talouden hoidolle erilaisia finanssipoliittisia sääntöjä, joista säädetään unionin perussopimuksessa ja vakaus- ja kasvusopimuksessa. Myös kansallinen laki asettaa

Lisätiedot

Tietoa merimiesten sosiaaliturvasta ja sairausvakuutuksesta

Tietoa merimiesten sosiaaliturvasta ja sairausvakuutuksesta Tietoa merimiesten sosiaaliturvasta ja sairausvakuutuksesta Sisällys Yleistä..........................................1 Lippusääntö..................................1 Merimiehiin sovellettava EU-lainsäädäntö.......1

Lisätiedot

SUOMEN SULKAPALLOLIITTO RY:N TALOUSSÄÄNTÖ Hyväksytty SSuL:n hallituksen kokouksessa 6.5.2015

SUOMEN SULKAPALLOLIITTO RY:N TALOUSSÄÄNTÖ Hyväksytty SSuL:n hallituksen kokouksessa 6.5.2015 SUOMEN SULKAPALLOLIITTO RY:N TALOUSSÄÄNTÖ Hyväksytty SSuL:n hallituksen kokouksessa 6.5.2015 1. YLEISTÄ SSuL:n hallinnossa, varojen hoidossa, kirjanpidossa ja tilinpäätöksen laatimisessa noudatetaan yhdistyslain,

Lisätiedot

LISÄTALOUSARVIOESITYS NRO 1 VUODEN 2016 YLEISEEN TALOUSARVIOON. Uusi väline hätätilanteen tuen antamiseksi unionin sisällä

LISÄTALOUSARVIOESITYS NRO 1 VUODEN 2016 YLEISEEN TALOUSARVIOON. Uusi väline hätätilanteen tuen antamiseksi unionin sisällä EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 9.3.2016 COM(2016) 152 final LISÄTALOUSARVIOESITYS NRO 1 VUODEN 2016 YLEISEEN TALOUSARVIOON Uusi väline hätätilanteen tuen antamiseksi unionin sisällä FI FI Euroopan komissio

Lisätiedot

Y-tunnus 0196833-9 Kotipaikka Helsinki Osoite Tammasaarenlaituri 3, 00180 Helsinki

Y-tunnus 0196833-9 Kotipaikka Helsinki Osoite Tammasaarenlaituri 3, 00180 Helsinki Epävirallinen käännös SULAUTUMISSUUNNITELMA 1. SULAUTUMISEEN OSALLISTUVAT YHTIÖT 2. SULAUTUMINEN Veritas keskinäinen vahinkovakuutusyhtiö (jäljempänä Veritas Vahinkovakuutus ) Y-tunnus 0196833-9 Kotipaikka

Lisätiedot

Kuntaesimerkkinä Oulu

Kuntaesimerkkinä Oulu Kuntaesimerkkinä Oulu 20.3.2012 Yritysyhteistyön koordinaattori, Tekijäpuu palvelu / Tuvilta Työelämään hanke / Konsernipalvelut Satu Kaattari-Manninen Sosiaaliset näkökulmat julkisissa hankinnoissa Vaikka

Lisätiedot

Mitä kulttuurimatkailu on?

Mitä kulttuurimatkailu on? Kulttuurimatkailun kehittämisstrategia kansainvälisille markkinoille 2014-2018 Mitä kulttuurimatkailu on? Kulttuurimatkailussa tuotetaan alueellisia ja paikallisia kulttuurin voimavaroja arvostaen matkailutuotteita

Lisätiedot

MIETINTÖLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2014/2210(INI) 18.3.2015. perheyrityksistä Euroopassa (2014/2210(INI))

MIETINTÖLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2014/2210(INI) 18.3.2015. perheyrityksistä Euroopassa (2014/2210(INI)) EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019 Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta 18.3.2015 2014/2210(INI) MIETINTÖLUONNOS perheyrityksistä Euroopassa (2014/2210(INI)) Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta

Lisätiedot

Omistajakuntien ja Räyskälä-Säätiön rahoitusosuudet olisivat seuraavat:

Omistajakuntien ja Räyskälä-Säätiön rahoitusosuudet olisivat seuraavat: 1LOP P I KESKELLÄ KASVU -SUOM EA 1 HALLINTO JA TALOUS 14.1.2015 FORSSnnJ KAUPUNKI Jakelun mukaan /oc / d y / 5 RÄYSKÄLÄN ILMAILUKESKUKSEN AIRPARK-HANKKEEN ESISELVITYSHANKE Lopen kunnantalolla 12.12.2014

Lisätiedot