Opas Suomesta vaihtoon lähteville. Jörn Severidt 2014

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Opas Suomesta vaihtoon lähteville. Jörn Severidt 2014"

Transkriptio

1 Opas Suomesta vaihtoon lähteville Jörn Severidt 2014

2 1 MISTÄ KULTTUURISSA ON KYSE? Kulttuuri on Mielen kollektiivinen ohjelmointi (Geert Hofstede) Ryhmän opitut yhteiset arvot, uskomukset ja käytösmallit. (Milton Bennett) Toisin sanoen: Kun vartumme aikuisiksi, alistumme jatkuvasti vanhempiemme, ystäviemme, opettajiemme, yhteiskuntamme, valtiomme käsityksille siitä mikä on oikein ja väärin, hyvä ja paha, toivottava ja pelottava ja miten toimia eri tilanteissa. Tätä prosessia sanotaan sosiaalisoinniksi. Sen lopputuloksena olemme omassa ympäristössämme hyväksyttävällä tavalla eläviä yksilöitä koska jaamme sen kanssa samaa kulttuuria. Kulttuuri on siis opittua, mutta emme opi sitä tietoisesti, vaan omaksumme sen huomaamatta. Juuri tämän vuoksi kulttuuri on ikään kuin sisäänrakennettu, ja siitä luopuminen tai poikkeaminen tuntuu vaikealta ja väärältä. Jokainen kulttuuri toimii siis omassa ympäristössään ja on sillä tavalla normaali ja paras mahdollinen sen jäsenten silmissä. Jokaisessa kulttuurissa paheksutaan ulkopuolista joka uskoo voivansa parantaa paikallista kulttuuria oman kulttuurinsa antimilla. 2 SINÄ UUDESSA YMPÄRISTÖSSÄSI Matkustaminen ei ole maassa asumista Vaihtoon lähtevillä on tavallisesti ulkomaankokemusta, yleensä pääasiassa matkailijana. Matkailijan asema poikkeaa kuitenkin olennaisesti maasta asuvan asemasta: matkailijaa palvellaan, hänen olosta tehdään mahdollisimman mieluisaa ja hänen eroavaisuutensa suvaitaan jotta hän tulisi uudelleen. Maassa asuvan ulkomaalaisen asema on täysin erilainen. Mieti hetki, kuinka erilaiset asenteet kohdistuvat Suomessakin matkailijoihin ja maahanmuuttajiin! Vaihto opiskelijaa tuskin nähdään tyypillisenä maahanmuuttajana. Mutta hänelle ei myöskään myönnetä samaa asennebonusta kuin turistille. Kun tulee maahan asumaan, vaikka lyhytaikaisesti, sopeutumista paikalliseen kulttuuriin odotetaan. 3 KULTTUURISOKKI Elämäni paras vuosi

3 Useimmille vaihtoon lähteville aika ulkomailla on ihana kokemus. Elämäni paras (puolikas) vuosi on useasti kuultu palaute vaihdosta palaneilta. vai kulttuurisokki? Toisaalta vieraan kulttuurin kohtaaminen voi myös olla haasteellista. Alkuihanteen jälkeen jonkinlaiset pettymykset ja vaikeudet kuuluvat miltei aina sopeutumisprosessiin ja mitä selvemmin uuden elinympäristön kulttuuri poikkeaa tutusta, sitä haasteellisempaa sopeutuminen luonnollisesti on. Pahimmassa tapauksessa uhkaa kulttuurisokki, jonka oireisiin kuuluvat seuraavat: masennus, avuttomuuden tunne, ahdistus, koti ikävä, sekavuus, ärsyttyneisyys, suvaitsemattomuus, koettu tarve puolustautua jatkuvasti, vetäytyminen ja eristäytyminen. Valmistautuminen on tärkeää Ulkomailla elämisen kokemus voi siis yltää ihanasta ja rikastuttavasta elämyksestä vakavaan psykologiseen sokkitilaan. Miten asiaan voi vaikuttaa etukäteen? On tärkeää ymmärtää jo lähtiessä, että sopeutuminen ei ole koskaan täysin vaivatonta, mutta se on aina mahdollista, suomalaisella kulttuurilla on piirteitä, joita enemmistössä maailman kulttuureista ei jaeta, kohdemaan kulttuuriin tulee tutustua oma aloitteisesti jo ennen lähtöä. Näistä aiheista puhutaan seuraavassa. Sopeutumisen u käyrä Tutkimukset osoittavat sopeutumisprosessin monessa tapauksessa seuraavan u kirjaimen kulkua: alku on ylhäällä, sitten alkaa yhtäkkiä lasku. Sitä seuraa aika pohjalla ennen kuin uusi nousu tapahtuu. Toisin sanoen: Alussa kaikki tuntuu olevan jännää, mielenkiintoista ja jopa paremmin kuin kotona. Aikaa myöten kuitenkin havaitaan pikku hiljaa outoja ja epämiellyttäviksi koettuja seikkoja uudessa ympäristössä. (Miten voimakkaampi alkuinnostus oli, sitä voimakkaampi pettymys voi olla, kun huomaa ettei kaikki olekaan niin ihanaa, tai että todellinen integrointi uuteen ympäristöön osoittautuu vaikeaksi!) Tätä seuraa pettymyksen vaihe, jolloin päätös lähteä kotoa kyseenalaistetaan tai koetaan jopa virheenä. Toisaalta juuri nämä epämiellyttävät kokemukset avaavat silmät kohdekulttuurin todellisuudelle ja käynnistävät siten sopeutumisprosessin. Lopuksi, kulttuurisesti pätevämpänä, pystyy integroitumaan ja nauttimaan elämästä uudessa ympäristössä.

4 Vinkki: Älä odota liikoja. Hyväksy alusta asti, että ennen pitkää tulet kolaroimaan uuden elinympäristösi kanssa. Hyväksy kolarit kun ne tapahtuvat ja yritä oppia niistä: mitkä ovat ne asiat (arvot, uskot, käytöstavat), joissa sukset tuntuvat menneen ristiin? u käyrästä w käyrään Joissakin tapauksissa u käyrä muuttuu w käyräksi paluun jälkeen, kun sama sopeutumisprosessi on käytävä läpi uudelleen kotimaassa. Kotiin palataan uusina ihmisinä, jotka ovat oppineet näkemään maailman ja myös Suomen uusin silmin. Todennäköisesti on palava tarve puhua uusista näkemyksistä vanhempien tai kavereiden kanssa. Paluun jälkeen koti ei kuitenkaan enää näytä samalta kuin ennen lähtöä. Se mikä oli ennen mukavan tuttu ja turvallinen, tuntuu nyt tylsältä. Eivätkä keskustelutkaan suju odotusten mukaan. Vanhemmat ja kaverit eivät ymmärrä meidän uutta näkökulmaamme ja tarinat ulkomaan kokemuksista vaikuttavat heistä vieraannuttavilta. Ehkä heistä tuntuu, että isotellaan kokemuksilla joita heillä ei ole. Tilanne voi olla yhtä epämiellyttävä kuin kulttuurisokki ulkomailla oli aikanaan.

5 Vinkki: Älä nytkään odota liikoja. Saavutit uudet näkemyksesi vuoden (tai puolen vuoden) aikana. Miten toiset pääsisivät samalle tasolle yhden iltapäivän keskusteluilla? Uusi kulttuurinen kompetenssisi on erikoisosaaminen, jonka olet ansainnut kovalla työllä. Hyvä kun kaikki ei osaa samaa! Äläkä pelkää: olethan käynyt läpi saman sopeutumisprosessin onnistuneesti jo kerran aiemmin! Loppujen lopuksi et joudu valitsemaan, vaan tästä lähtien voit elää kahdessa kulttuurissa oman tahtosi mukaan. 4 KOHTI KULTTUURIOSAAMISTA Emme ole samanlaisia. Vaan samanarvoisia. Kansainvälisesti tunnetun kulttuurienvälisen kanssakäymisen tutkijan Milton Bennettin mukaan, ihmisen henkilökohtainen kehitys kohti monikulttuurista pätevyyttä kulkee etnosentrismistä etnorelativismiin:

6 Etnosentrismi on näkemys, jonka mukaan oman kulttuurin arvojärjestelmä, uskomukset ja tavat ovat hyvät ja oikeat. Etnosentrismi näyttää olevan sisäänrakennettu yleinen inhimillinen ominaisuus. Etnorelativismi on kyky ymmärtää että arvot ja näkemykset ovat kulttuurisidonnaisia. Eli syy, miksi meillä on omat arvomme, uskomuksemme ja käytöstapamme on yksinkertaisesti se, että meidän sosialisointiprosessimme tapahtui missä se tapahtuikin. Bennettin mukaan ensimmäisessä vaiheessa ( Denial ) ajattelee, että olemme kaikki samanlaisia, haluamme loppujen lopuksi samoja asioita. Aluksi siis kiistää kulttuurierojen olemassaolon. Toisessa vaiheessa ( Defense ) huomaa, että eroja toki on, ja niihin reagoi puolustamalla omia arvojaan, uskomuksiaan tai tapojaan. Etnosentrismin viimeisessä vaiheessa ( Minimalization ) yritetään ylläpitää samankaltaisuuden illuusiota väittämällä havaittuja eroja pieniksi tai pinnallisiksi. Tavallaan yritetään palata alkuvaiheen tietämättömyyteen. Etnorelativismi käynnistyy vasta kun hyväksyy, että suuria, syvälle juurtuvia erojakin on olemassa ( Acceptance ). Seuraavassa vaiheessa ( Adaption ) muokataan omaa käytöstä ympäristöön sopivaksi tarpeen tullen. Täysin etnorelativistinen ihminen menettää preferenssin omalle kulttuurilleen, koska ymmärtää sen olevan satunnainen. Hän asettaa erilaisia kulttuureja vierekkäin ja liikkuu niissä luonnollisesti, suosimatta yhtään niistä ( Integration ). Huomaathan, että usko, että olemme sisäisesti periaatteessa samanlaisia ja että tavoitteemme elämässä muistuttavat toisiaan voi olla avoimuuden ja hyvän tahdon ilmaisu. Mutta se on yksinkertaisesti väärin ja kulttuurisokin perusedellytys. Acceptance vaihe on ratkaiseva. Siitä pääsee Adaption vaiheeseen opiskelemalla uutta kulttuuria (akateemisesti ja/tai käytännössä) ja soveltamalla oppimaansa. Integration, eli kulttuurisen sensitiivisyyden korkein aste, on se, että pystyy jättämään oman kulttuurin sinne minne se kuuluukin: kotiin. 5 KULTTUURIN KATEGORISOINTI Ylhäältä näkee paremmin Kun kulttuurit kolaroivat, syntyy melkein väistämättä me vastaan ne ajattelu: kumman näkemys on oikea? Täytyy muistaa, että kulttuuri on kuitenkin opittu. Se on sosiaalisointiprosessin tulos, eli jokaisen ihmisen kulttuuri on muokattu toimivaksi nimenomaan sen omassa ympäristössä.

7 Oikeasta tai väärästä ei yksinkertaisesti ole kyse. Paras tapa lähestyä kulttuurisia eroja on erottaa, missä asiassa (paradigmassa) ero esiintyy. Kun sen ymmärtää, voi nousta tilanteen yläpuolelle ja analysoida kulttuurierot erilaisina vastauksina samoihin inhimillisiin kysymyksiin. Seuraavaksi katsomme sellaisia seikkoja joissa kulttuurit voivat eroa toisistaan, sillä ihmiset ovat löytäneet poikkeavia vastauksia samoihin elämän esittämiin kysymyksiin. Kulttuurierojen paradigmoja 1. Individualismi ja kollektivismi Kukaan ei elä elämäänsä täysin yksin. Haluamme itsellemme mielenkiintoista ja hyvää elämää, mutta emme myöskään halua pettää sosiaalista ympäristöämme (perhe, suku, ystävät, yhteiskunta). Priorisoinko omassa elämänsuunnittelussani omia päämääriäni, vai ympäristön päämääriä? Suomessa priorisoidaan omia päämääriä, mitä sanotaan individualismiksi. Useimmissa kulttuureissa maapallon päällä prioriteetti on pikemmin ympäristön päämäärillä, mitä sanotaan kollektivismiksi. Individualismi voi näyttää kylmältä, vastuuttomalta itsekkyydeltä kollektivismin näkökulmasta. 2. Valtaetäisyys Kaikissa yhteiskunnissa joillakin henkilöillä on enemmän valtaa kuin muilla. Kuinka suuri valtaetäisyys koetaan normaaliksi, ja kuinka suuri on kynnys pyrkiä vaikuttamaan vallassa oleviin? Suomessa valtaetäisyys on melko pieni, mikä näkyy esim. opiskelijoiden ja opettajien välisessä vapaamuotoisessa viestinnässä. Tuttavallinen puhuttelu ja valta asemassa olevien henkilöiden oma aloitteinen lähestyminen voi vaikuttaa epäkunnioittavalta. 3. Saavutettu status ja kohdistettu status Suomessa kohennettu status yhteiskunnassa on aina saavutettu työn tai muun ansion kautta (esim. sotaveteraanit). Useimmissa kulttuureissa status kohdistetaan, eli se on synnynnäinen. Näin esim. kasti, perhetausta, sukupuoli tai ikä voivat olla tekijöitä, jotka myöntävät toisille korkeamman yhteiskunnallisen aseman kuin toisille. Ota selvää, mitä hierarkkisia suhteita kulttuurissa on olemassa. Ketä tulisi kohdella erityisen kunnioittavasti?

8 4. Spesifinen vai diffuusi asema Ihmisillä on erilaisia rooleja. Ovatko tietyt roolit aina voimassa (diffuusi asema) vai ovatko ne tilannekohtaisia (spesifinen asema)? Suomessa esimerkiksi professori on professori vain opetuksen aikana. Iltapäivän kauppareissulla kohdataan häntä vain kaupan asiakkaana. Monessa kulttuurissa professorin asema on kuitenkin diffuusi, ja häntä tulisi puhutella ja kohdella aina ja kaikkialla samalla kunnioittavalla tavalla. Monessa kulttuurissa valta asema ei ole tilannekohtainen, vaan se on huomioitava yhteiskunnallisena asemana kaikissa kohtaamisissa. 5. Maskuliinisuus ja feminiinisyys Miehet ja naiset ovat biologisesti erilaisia. Mutta eroaako heidän kulttuurinsakin (arvot, näkemykset, tavat)? Suomalaisessa kulttuurissa naisten ja miesten roolit ovat hyvin lähellä toisiaan. Tällaista kulttuuria sanotaan feminiiniseksi. Monessa muussa kulttuurissa pidetään normaalina, että naisten ja miesten arvot, näkemykset, tavat, harrastukset, roolit jne. poikkeavat selvästi toisistaan (maskuliinisuus). Ota selvää, millä tavalla naisten ja miesten kulttuurit poikkeavat toisistaan. Onko olemassa tabuja? 6. Epävarmuuden sietäminen Kaikki ihmiset kärsivät epävarmuudesta, eli siitä ettemme voi tietää mitä tulevaisuus tuo. Eri kulttuureilla on kuitenkin erilaisia tapoja lieventää tätä epävarmuutta. Siinä missä pohjoismaissa sekä englannin ja saksankielisissä maissa pyritään suunnittelemaan ja eletään aikataulujen mukaan, toisessa kulttuurissa sytytetään kynttilöitä pyhimykselle tai luotetaan amuletteihin. Taustalla on sama inhimillinen tarve vaikuttaa tulevaan. Aikataulunsa vanki voi näyttää toisen silmissä yhtä naivilta kuin amulettiin tai rituaaliin luottava henkilö näyttää meidän silmissämme. Myös aikatauluihin tulee jatkuvasti muutoksia 7. Universalismi ja partikularismi Arvot voivat olla vastakkain, kun joutuu priorisoimaan. Kuten rehellisyys ja ystävyys kuuluisassa dilemmassa: valehtelisitko poliisille suojataksesi ystävää, joka on ajanut ihmisen päälle? Suomessa priorisoidaan lainkuuliaisuutta. Laki on sama aina ja kaikille. Tätä sanotaan universalismiksi. Useimmat maailman kulttuureista ovat kuitenkin pikemmin partikularistisia. Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen tilanne on arvioittava erikseen, sillä ihmissuhteet ovat tärkeämpiä kuin lait ja säännöt.

9 Joustamattomuus oikeudenmukaisuuden tai rehellisyyden nimessä vaikuttaa robottimaisen epäinhimilliseltä kulttuurissa, jossa tärkeintä on suojella omiaan. 8. Neutraali ja affektiivinen viestintä Näytetäänkö tunteita avoimesti vai hillitysti, ei ole vain viestinnällinen tyylikysymys. Taustalla on kysymys siitä, tuleeko päätöksenteon perustua järjellisiin syihin, vai tuleeko sen huomioida osapuolten tunteita. Pohjoismaalaista, myös englannin ja saksankielisille maille tyypillistä, rationalisointia ei ihannoida muualla. Se vaikuttaa muiden silmissä epäinhimilliseltä. (Kauko Aasian kulttuureissa tunteita ei näytetä avoimesti, mutta yhteisen harmonian säilyttäminen on aina etusijalla ja voittaa järkisyyt.) 9. Sekulaaris rationaalinen vai perinteinen Uskonto voidaan pyrkiä pitämään erillään poliittisesta päätöksenteosta ja kasvatuksesta (sekularismi), tai se voidaan nähdä kummankin tärkeimpänä perustana. Suomessa on totuttu sekularismiin. Huomaathan, että muutama vuosisata sitten sekularismia ei ollut olemassa. Myös nykypäivänä sekularistinen ajattelu ei toteudu täysin yhdessäkään kulttuurissa, sillä arvot ovat aina kytköksissä hallitsevaan uskontoon. Ota selvää, mitkä uskonnot tai maailmankatsaukset ovat vallitsevat ja tutustu niihin. Millä tavalla ne vaikuttavat arjessa? 6 UUDEN IDENTITEETIN KEHITTÄMINEN Pitääkö minun muka muuttua kokonaan? Ihmisen identiteetti ei ole kiveen hakattu ja muuttumaton. Jokainen meistä käyttäytyy eri tavalla eri tilanteissa, esim. isovanhempiemme seurassa ja kavereiden kesken, kotona ja työ/opiskelupaikalla. Sopeutuminen ei ole itsepetos, vaan älykkään ihmisen keino tulla toimeen ympäristönsä kanssa. Toisaalta kaikkien sopeutumiskyvyllä on rajansa. Yllä mainittu Milton Bennett tiivistää oppinsa yhteen timanttisääntöön : Anna ympäristöllesi sitä, mitä se odottaa sinulta. Tai yritä ainakin ottaa selvää mikä se on. Huomaathan, että asiantuntijan näkemys on vastakohta ole oma itsesi neuvosta, jota kuulee ikävä kyllä monesti tietämättömiltä. Et voi odottaa uuden ympäristösi hyväksyvän sinut, jos et ensin

10 hyväksy sitä. Osoitat hyväksyväsi sen käyttäytymällä sen arvojen ja käytöstapojen mukaan. Siinä missä et ole halukas tai kykenevä toimimaan näin, on ainakin pidettävä mielessä, että se olet sinä, joka poikkeaa normeista. Ulkopuolisen yrityksiä muuttaa toisten kulttuuria paheksutaan aina. Toisaalta ulkopuoliselle yleensä myönnetään oikeus poiketa kulttuurista niin kauan kun hän osoittaa olevansa tietoinen siitä, että hän poikkeaa, ja niin kauan, kun hän voi perustella poikkeamisensa omalla kulttuuritaustalla. 7 JOHTOPÄÄTÖKSET Mitä tästä oppii? Lähdet ulkomaille koska olet kiinnostunut vieraasta kulttuurista joten jätä oma kulttuurisi kotiin, niin pitkälle kun voit. Siellä se on kehittynyt, siellä se toimii, sinne se kuuluu. Tutustuu uuteen kulttuuriin mahdollisimman perusteellisesti jo ennen lähtöä. Valmistaudu jonkinlaisiin kulttuurikolareihin. Ne kuuluvat asiaan ja niistä voi oppia paljon. Halukkuus oppia uuden kulttuurin tavoille on kaikkein tärkein ja se on sinun asenteestasi kiinni! Onnistunutta, rikastuttavaa kulttuurikokemusta toivottavat: kv yksikkö Jörn Severidt (tekijä, kulttuurisen viestinnän opettaja) 8 SUOSITELTAVAA KIRJALLISUUTTA: 1. Kohdemaa: Kirjallisuutta kohdemaastasi ja sen kulttuurista. Matkaoppaat käsittelevät kulttuuria aivan liian pinnallisella tasolla. Hanki kirjallisuutta kulttuuritutkimuksen tai kulttuurienvälisen viestinnän piiristä! Mikäli kohdemaan kieltä opetetaan Lapin yliopistossa, pyydä lukulistaa kohdemaan kielen opettajalta kielikeskuksessa. Richard D. Lewis: When Cultures Collide (oman kappaleen saavat: Arabimaat; Australia, Uusi Seelanti ja Etelä Afrikka; Espanja; Intia ja Kaakkois Aasia; Iso Britannia; Italia; Japani; Kiina; Portugali; Ranska; Ruotsi; Saksa; Suomi; USA; Venäjä) 2. Suomi: Mitä paremmin ymmärrät, miltä suomalainen kulttuuri näyttää muiden kulttuurien silmissä, sitä paremmin pystyt välttämään kulttuurikolareita. Tässä suositeltavia lähteitä: Richard D. Lewis: Finland, Cultural Lone Wolf (ainoa ainoastaan suomalaisia käsittelevä kirja jonka tiedän) Richard D. Lewis: When Cultures Collide (kappale suomen kulttuurista on mielenkiintoinen) 3. Kulttuurien vertailu:

11 Nämä kirjat ja internetsivut vertaavat maailman kulttuureita keskenään ja sisältävät suomalaisen kulttuurin): John Mole: Mind Your Manners Fons Trompenaars & Charles Hampden Turner: Riding the Waves of Culture Geert Hofstede: Cultures and Organizations & (The Lewis Model mahdollistaa varsinkin viestinnällisten ja asenteellisten erojen hahmottamisen. Blogista kannattaa hakea esseitä kohdemaasi kulttuurista.) hofstede.com (klikkaa National Cultures ja vertaa suomen kulttuuria kohdemaasi kulttuuriin!) 4. Kulttuurienvälinen viestintä Lapin yliopistossa voi käydä englanninkielisiä kulttuurienvälisen viestinnän kursseja. Kurssit auttavat ymmärtämään ja käsittelemään kulttuurieroja. Tutustu tarjontaan kielikeskuksen sivuilla! Suositeltavia kirjoja aiheesta ovat mm.: Shuang Liu; Zala Volčič & Cindy Gallois: Introducing Intercultural Communication Helen Spencer Oatey & Peter Franklin: Intercultural Interaction Donal Carbaugh: Cultures in Conversation (interesting chapter of Finnish conversational habits) 9 TEHTÄVÄ: Käytä ylhäällä mainittuja lähteitä löytämään kulttuurieroja Suomen ja kohdemaasi väliltä. Mitkä seikat voisivat aiheuttaa närästystä? Millä tavalla voisit mokata paikallisten silmissä? Tee oma miinakentän kartta ennen lähtöäsi!

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Globaali Suomi ja arvot olemmeko vaarassa?

Globaali Suomi ja arvot olemmeko vaarassa? Globaali Suomi ja arvot olemmeko vaarassa? VTT Anneli Portman, Helsingin Yliopisto 3.6.2016 1 Mistä vaarat tulevat? Koemme itsemme uhatuksi joko henkilökohtaisesti tai ryhmätasolla Uhatuksi tulemisen kokemus

Lisätiedot

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS Miten kohtelet muita? Ihmiset ovat samanarvoisia Vastuu ja omatunto Missä Jumala on? Opettajalle TAVOITE Oppilas saa keskustelujen ja tekstien kautta mahdollisuuden muodostaa ja syventää käsityksiään ihmisyydestä

Lisätiedot

ADHD-HÄIRIÖN LAPSEEN AIHEUTTAMIEN VAIKUTUSTEN YMMÄRTÄMINEN

ADHD-HÄIRIÖN LAPSEEN AIHEUTTAMIEN VAIKUTUSTEN YMMÄRTÄMINEN ADHD-HÄIRIÖN LAPSEEN AIHEUTTAMIEN VAIKUTUSTEN YMMÄRTÄMINEN Tämä luku käsittelee perheensisäisiä ongelmia perheissä, joissa on ADHD-lapsi. Mukana on kappaleita, joissa käsitellään häiriön ymmärtämistä lapsen

Lisätiedot

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 15.1.2015 Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Annalan päiväkoti on perustettu vuonna 1982 ja se sijaitsee omalla isolla tontillaan keskellä matalaa kerrostaloaluetta. Lähellä on avara luonto

Lisätiedot

Kuka tekee arjen valinnat? Hyvää ikää kaikille seminaari Seinäjoki 18.9.2014 autismikuntoutusohjaaja Sanna Laitamaa

Kuka tekee arjen valinnat? Hyvää ikää kaikille seminaari Seinäjoki 18.9.2014 autismikuntoutusohjaaja Sanna Laitamaa Kuka tekee arjen valinnat? Hyvää ikää kaikille seminaari Seinäjoki 18.9.2014 autismikuntoutusohjaaja Sanna Laitamaa Erityistarpeita vai ihan vaan perusjuttuja? Usein puhutaan autismin kirjon ihmisten kohdalla,

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

Kuraattorityön helmet ja helvetit

Kuraattorityön helmet ja helvetit Kuraattorityön helmet ja helvetit Vuokatti 8.10.2010 Katariina Ylä-Rautio-Vaittinen katariina.yla-rautio@sci.fi Nykyajan nuoret rakastavat ylellisyyttä. Heillä on huonot tavat, he pilkkaavat auktoriteetteja

Lisätiedot

Yhdessä oleminen ja kohtaaminen turvallisuutta luovana tekijänä turvallisuutta luovana Marttaliitto tekijänä ry

Yhdessä oleminen ja kohtaaminen turvallisuutta luovana tekijänä turvallisuutta luovana Marttaliitto tekijänä ry Yhdessä oleminen ja kohtaaminen turvallisuutta luovana tekijänä Yhdessä oleminen Pirkko Elomaa-Vahteristo ja kohtaaminen 21.10.2010 turvallisuutta luovana Marttaliitto tekijänä ry Pirkko Elomaa-Vahteristo

Lisätiedot

KANSAINVÄLISTEN HENKILÖSTÖRESURSSIEN OHJAUS. Timo Malin

KANSAINVÄLISTEN HENKILÖSTÖRESURSSIEN OHJAUS. Timo Malin KANSAINVÄLISTEN HENKILÖSTÖRESURSSIEN OHJAUS Timo Malin Mitä on Kulttuuri? Mielen sivistämistä erityisesti kasvatuksen, taiteen tai kirjallisuuden kautta Elämän tavalliset asiat, kuten tervehtiminen, syöminen,

Lisätiedot

Turva Minulla on turvallinen olo. Saanko olla tarvitseva? Onko minulla huolehtiva aikuinen? Suojellaanko minua pahoilta asioilta? Perusturvallisuus on edellytys lapsen hyvän itsetunnon ja luottamuksellisten

Lisätiedot

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja Esittäytyminen Helpottaa tulevan päivän kulkua. Oppilaat saavat lyhyesti tietoa päivästä. Ohjaajat ja oppilaat näkevät jatkossa toistensa nimet nimilapuista, ja voivat kutsua toisiaan nimillä. Maalarinteippi,

Lisätiedot

Opiskelukyky, stressinhallinta ja ajanhallinta

Opiskelukyky, stressinhallinta ja ajanhallinta Opiskelukyky, stressinhallinta ja ajanhallinta 7.9. ja 7.10. 2015 Timo Tapola Opintopsykologi Aalto-yliopisto LES Student services Yhteystieto: timo.tapola@aalto.fi Opiskelukyky http://www.opiskelukyky.fi/video-opiskelukyvysta/

Lisätiedot

Ajankohtaista kunta- ja aluetiedoista

Ajankohtaista kunta- ja aluetiedoista Ajankohtaista kunta- ja aluetiedoista Ulkomaalaiset Suomessa Yliaktuaari, Tilastokeskus Esityksessäni Hieman historiallista näkökulmaa ulkomaalaisuuteen Ulkomaalaiset Suomessa Ulkomaalaisten hedelmällisyys

Lisätiedot

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu 2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu Jokaisella lapsella tulisi olla itsestään kuva yksilönä joka ei tarvitse ulkopuolista hyväksyntää ympäristöstään. Heillä

Lisätiedot

Ajatuksia kulttuurisensitiivisyydestä

Ajatuksia kulttuurisensitiivisyydestä Ajatuksia kulttuurisensitiivisyydestä Mitä kulttuurisensitiivisyys on? Kulttuurisensitiivisyydellä tarkoitetaan halua, kykyä ja herkkyyttä ymmärtää eri taustoista tulevaa ihmistä (THL) Positiivinen, toista

Lisätiedot

Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito 30.9.2009. Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN

Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito 30.9.2009. Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN Onnistuneen kasvatuskumppanuuden aloittamisen kannalta on tärkeää, että päivähoitoa koskevaa tietoa on saatavilla kun tarve lapsen päivähoidolle syntyy.

Lisätiedot

Haastattelututkimus: (2009) Miten lastentarhanopettaja ja koulunopettaja kohtaavat muslimilapsen ja hänen perheensä päiväkoti- ja kouluympäristössä?

Haastattelututkimus: (2009) Miten lastentarhanopettaja ja koulunopettaja kohtaavat muslimilapsen ja hänen perheensä päiväkoti- ja kouluympäristössä? Haastattelututkimus: (2009) Miten lastentarhanopettaja ja koulunopettaja kohtaavat muslimilapsen ja hänen perheensä päiväkoti- ja kouluympäristössä? Hannele Karikoski, KT, yliopistonlehtori Oulun yliopisto

Lisätiedot

Uusparisuhteen vaiheet tietoa ja työkaluja uusparisuhteen vahvistamiseksi LIITTO RY

Uusparisuhteen vaiheet tietoa ja työkaluja uusparisuhteen vahvistamiseksi LIITTO RY Uusparisuhteen vaiheet tietoa ja työkaluja uusparisuhteen vahvistamiseksi FM, UUSPERHENEUVOJA KIRSI BROSTRÖM, SUOMEN UUSPERHEIDEN LIITTO RY Uusperheen määrittelyä uusperheellä tarkoitetaan perhettä, jossa

Lisätiedot

Elämäni parhaimpia kokemuksia opiskelijan vaihtoraportista

Elämäni parhaimpia kokemuksia opiskelijan vaihtoraportista Uudet opiskelijat/ Johdatus akateemisiin opintoihin 1op to 1.9.2011 Elämäni parhaimpia kokemuksia opiskelijan vaihtoraportista Uudet opiskelijat/ Johdatus akateemisiin opintoihin 1op To 1.9.2011 Kansainvälistymismahdollisuudet

Lisätiedot

Elämänkumppani voi löytyä mistä vain ja miten vain

Elämänkumppani voi löytyä mistä vain ja miten vain Elämänkumppani voi löytyä mistä vain ja miten vain Monikulttuuriset parisuhteet entistä arkipäiväisempiä Tilastojen valossa lisääntyvät jatkuvasti Parin haku kansainvälistyy Globalisaatiokehityksen vaikuttaa

Lisätiedot

Monikulttuurisen työyhteisön haasteet. Organisaatioiden kulttuuriälyä ja taitoa kohdata moninaisuutta voidaan kehittää.

Monikulttuurisen työyhteisön haasteet. Organisaatioiden kulttuuriälyä ja taitoa kohdata moninaisuutta voidaan kehittää. Monikulttuurisen työyhteisön haasteet Organisaatioiden kulttuuriälyä ja taitoa kohdata moninaisuutta voidaan kehittää. 1 Perehdytysoppaiden utopia Monikulttuurisuus esitetään ideaalina olotilana * jotain

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla 2015 Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015 Tutkimus ja Analysointikeskus TAK Oy 2 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa 2015

Lisätiedot

KASVATUS, OPETUS JA KUNTOUTUS ELÄMÄNLAADUN KEHITTÄJINÄ

KASVATUS, OPETUS JA KUNTOUTUS ELÄMÄNLAADUN KEHITTÄJINÄ KASVATUS, OPETUS JA KUNTOUTUS ELÄMÄNLAADUN KEHITTÄJINÄ Kukka-Maaria Vänskä (@riihimaki.fi) OPETUKSEN TAVOITTEENA UUDEN ASIAN TAI TAIDON OPPIMINEN TERAPIAN TAVOITTEENA KEHITYKSEN TUKEMINEN UUSIEN TAITOJEN

Lisätiedot

PERHEEN MERKITYS KOTOUTUMISESSA

PERHEEN MERKITYS KOTOUTUMISESSA PERHEEN MERKITYS KOTOUTUMISESSA MONIKULTTUURISET PERHEET - 50.000 perhettä, joissa vähintään toinen puolisoista tai ainoa vanhempi puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea, ruotsia tai saamea (v.2005) -

Lisätiedot

Isän kohtaamisen periaatteita

Isän kohtaamisen periaatteita TOIMIVAT KÄYTÄNNÖT Isän kohtaamisen periaatteita Isä määrittelee itse avun tarpeensa Voimavarakeskeisyys Sukupuolisensitiivisyys Ennaltaehkäisevyys Matala kynnys Dialogisuus Nopeasti yhteys myös isään,

Lisätiedot

Kriisien ennaltaehkäisy ja kohtaaminen. Raisa Asikainen ja Minna Kaartinen-Koutaniemi 21.5.2013 1

Kriisien ennaltaehkäisy ja kohtaaminen. Raisa Asikainen ja Minna Kaartinen-Koutaniemi 21.5.2013 1 Kriisien ennaltaehkäisy ja kohtaaminen Raisa Asikainen ja Minna Kaartinen-Koutaniemi 21.5.2013 21.5.2013 1 Kriisien ennaltaehkäisy Arkipäivän hallinta, uudelleenrakentaminen uudessa kieli-, kulttuuri-

Lisätiedot

PRIDE-kotitehtävä VIIDES TAPAAMINEN. Lapsen oikeus perhesuhteisiin PRIDE-KOTITEHTÄVÄT. Kotitehtävä 5 / Sivu 1

PRIDE-kotitehtävä VIIDES TAPAAMINEN. Lapsen oikeus perhesuhteisiin PRIDE-KOTITEHTÄVÄT. Kotitehtävä 5 / Sivu 1 Kotitehtävä 5 / Sivu 1 Nimi: PRIDE-kotitehtävä VIIDES TAPAAMINEN Lapsen oikeus perhesuhteisiin Perhe ja perhesuhteiden ylläpitäminen ovat tärkeitä mm. lapsen itsetunnon, identiteetin ja kulttuurisen yhteenkuuluvuuden

Lisätiedot

Lastentarhanopettajien jaettuja muisteluja ja tarinoita sukupuolesta ja vallasta

Lastentarhanopettajien jaettuja muisteluja ja tarinoita sukupuolesta ja vallasta Lastentarhanopettajien jaettuja muisteluja ja tarinoita sukupuolesta ja vallasta Outi Ylitapio-Mäntylä Lapin yliopisto Varhaiskasvatustutkimusseminaari 15.11.2010 15/11/2010 OYM Lastentarhaopettajien tarinoita

Lisätiedot

No, miten voidaan yrittää varmistaa se, että saadaan aikaiseksi sopimus, joka toimii myös arjessa?

No, miten voidaan yrittää varmistaa se, että saadaan aikaiseksi sopimus, joka toimii myös arjessa? Väestöliiton järjestämä seminaari 6.6.2008 Vertaistoiminnan kehittäjä, psykologi Virpi Lahtiharju: Miten lapsi voisi näkyä perheasioiden sovittelussa? Lapsi on sovittelussa mukana puheen ja mielikuvien

Lisätiedot

Alakoulun opettajan ja vanhemman LAPSET PUHEEKSI LOKIKIRJA 16.12.2015

Alakoulun opettajan ja vanhemman LAPSET PUHEEKSI LOKIKIRJA 16.12.2015 Alakoulun opettajan ja vanhemman LAPSET PUHEEKSI LOKIKIRJA 16.12.2015 Tytti Solantaus 2014 1 LAPSET PUHEEKSI KESKUSTELU 1. Esittely, tutustuminen, menetelmän tarkoituksen ja keskustelun kulun selvittäminen

Lisätiedot

OSAAMISEN TULEVAISUUS

OSAAMISEN TULEVAISUUS OSAAMISEN TULEVAISUUS SKOL konsulttipäivä 10.4.2017 Markku Moilanen, SKOL ry hallituksen puheenjohtaja, Ramboll Finland Oy hallituksen puheenjohtaja 1 OSAAMINEN VANHENEE, ELLEI SITÄ UUDISTETA JATKUVASTI

Lisätiedot

Tasa-arvoista ja sukupuolisensitiivistä varhaiskasvatusta

Tasa-arvoista ja sukupuolisensitiivistä varhaiskasvatusta Tasa-arvoista ja sukupuolisensitiivistä varhaiskasvatusta Outi Ylitapio-Mäntylä Lapin yliopisto Seminaari 27.10.2011: Varhaiskasvatus ja perusopetus edistämään tyttöjen ja poikien tasa-arvoa Lastentarhaopettajien

Lisätiedot

KOLIN ARVOISESTI. Nyt ja tulevaisuudessa

KOLIN ARVOISESTI. Nyt ja tulevaisuudessa KOLIN ARVOISESTI Nyt ja tulevaisuudessa Kolin arvo-ohjeet 2014 1 HUOLEHDI PARHAASTA LAADUSTA Asetamme riman entistäkin korkeammalle! YRITTÄJÄ Ota omat arvosi näkyväksi osaksi toimintaasi. Kerro ne nettisivuillasi

Lisätiedot

VIERAAT KIELET PERUSOPETUKSESSA. Perusopetuksen yleisten tavoitteiden ja tuntijaon uudistustyöryhmä 20.1.2010 Anna-Kaisa Mustaparta

VIERAAT KIELET PERUSOPETUKSESSA. Perusopetuksen yleisten tavoitteiden ja tuntijaon uudistustyöryhmä 20.1.2010 Anna-Kaisa Mustaparta VIERAAT KIELET PERUSOPETUKSESSA Perusopetuksen yleisten tavoitteiden ja tuntijaon uudistustyöryhmä 20.1.2010 Anna-Kaisa Mustaparta Kieliympäristössä tapahtuneita muutoksia Englannin asema on vahvistunut,

Lisätiedot

Global Mindedness kysely. Muuttaako vaihto-opiskelu opiskelijan asenteita? Kv päivät Tampere May- 14

Global Mindedness kysely. Muuttaako vaihto-opiskelu opiskelijan asenteita? Kv päivät Tampere May- 14 Global Mindedness kysely Muuttaako vaihto-opiskelu opiskelijan asenteita? Kv päivät Tampere 13.5. May- 14 Mistä olikaan kyse? GM mittaa, kuinka vastaajat suhtautuvat erilaisen kohtaamiseen ja muuttuuko

Lisätiedot

Venäläis-suomalainen parisuhde

Venäläis-suomalainen parisuhde Venäläis-suomalainen parisuhde Kotipuu Maailma pienenee. Monikulttuuriset parisuhteet entistä arkipäiväisempiä Tilastojen valossa lisääntyvät jatkuvasti Parin haku kansainvälistyy Globalisaatiokehityksen

Lisätiedot

Aktiivisena eläkkeellä

Aktiivisena eläkkeellä Aktiivisena eläkkeellä Kaisa Kirves, erikoistutkija Labquality Days 2016 12.2.2016 12.2.2016 Työterveyslaitos Kaisa Kirves www.ttl.fi 1 Syntyvyys laskenut Ikääntyneiden osuus kasvanut 12.2.2016 Työterveyslaitos

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Kulttuuri. Yhteisiä ja eroavia piirteitä. 3. maaliskuuta 16

Kulttuuri. Yhteisiä ja eroavia piirteitä. 3. maaliskuuta 16 Kulttuuri Yhteisiä ja eroavia piirteitä Kulttuuri Tulee sanasta colere = viljeleminen Kulttuuri kahtena Kulttuuri on henkistä ja fyysistä toimintaa, sekä tämän toiminnan tulokset https://www.youtube.com/watch?

Lisätiedot

Miehen kohtaaminen asiakastyössä Miehen näkökulma asiakastyössä 2/2. 17.3.2016 Osa 5/5 Jari Harju & Petteri Huhtamella

Miehen kohtaaminen asiakastyössä Miehen näkökulma asiakastyössä 2/2. 17.3.2016 Osa 5/5 Jari Harju & Petteri Huhtamella Miehen kohtaaminen asiakastyössä Miehen näkökulma asiakastyössä 2/2 17.3.2016 Osa 5/5 Jari Harju & Petteri Huhtamella Miehen kohtaamiseen vaikuttavat tekijät työntekijä tiedot, taidot ammatillinen viitekehys/oma

Lisätiedot

Kognitiivisen psykoterapian lähestymistapa elämyspedagogiikassa. Kaisa Pietilä 28.1.2016

Kognitiivisen psykoterapian lähestymistapa elämyspedagogiikassa. Kaisa Pietilä 28.1.2016 K Kognitiivisen psykoterapian lähestymistapa elämyspedagogiikassa Kaisa Pietilä 28.1.2016 Työpajan lähtökohdat Jokaisella on mahdollisuus lisätä työhönsä terapeuttisia elementtejä kysyä ja kyseenalaistaa

Lisätiedot

SIJAISSISARUUS NYT! TEHTÄVÄKIRJA

SIJAISSISARUUS NYT! TEHTÄVÄKIRJA SIJAISSISARUUS NYT! TEHTÄVÄKIRJA KUN NÄET NÄITÄ KUVIA KIRJASSA, NIIN TIEDÄT MISTÄ ON KYSE: Pilviin voit kirjoittaa vastauksia kysymyksiin Huom! Tärkeää tietoa Onneksi olkoon uudesta sisaruksesta, jonka

Lisätiedot

Jukka Oksanen Päihde- ja mielenterveyspäivät 2011 VERTAISUUDEN HYÖDYNTÄMINEN HOITOVAIHTOEHTOJEN ETSIMISESSÄ VOIKO VERTAISUUTTA KEHITTÄÄ?

Jukka Oksanen Päihde- ja mielenterveyspäivät 2011 VERTAISUUDEN HYÖDYNTÄMINEN HOITOVAIHTOEHTOJEN ETSIMISESSÄ VOIKO VERTAISUUTTA KEHITTÄÄ? Jukka Oksanen Päihde- ja mielenterveyspäivät 2011 VERTAISUUDEN HYÖDYNTÄMINEN HOITOVAIHTOEHTOJEN ETSIMISESSÄ VOIKO VERTAISUUTTA KEHITTÄÄ? Pienyhteisö jokaisen tukena ALAN VAUX (1988) Perheemme, ystävämme,

Lisätiedot

ETNIMU-projektin, aivoterveyttä edistävän kurssin 5.osa. Aistit.

ETNIMU-projektin, aivoterveyttä edistävän kurssin 5.osa. Aistit. ETNIMU-projektin, aivoterveyttä edistävän kurssin 5.osa Aistit. Aistien maailma Ympäristön havainnointi tapahtuu aistien välityksellä. Tarkkailemme aistien avulla jatkuvasti enemmän tai vähemmän tietoisesti

Lisätiedot

Jokainen haastattelija muotoilee pyynnön omaan suuhunsa sopivaksi sisällön pysyessä kuitenkin samana.

Jokainen haastattelija muotoilee pyynnön omaan suuhunsa sopivaksi sisällön pysyessä kuitenkin samana. Muistatko? hanke Kysymykset yksilöhaastatteluun Alkulämmittelynä toimivat jokaisen haastattelun alussa täytettävän perustietolomakkeen kysymykset (nimi, syntymäaika ja paikka, osoite jne.). Haastattelun

Lisätiedot

Maahanmuuttajat. Pohjolan Bioanalyytikkopäivä. laboratorion asiakkaana. Laboratorion erikoispiirteet

Maahanmuuttajat. Pohjolan Bioanalyytikkopäivä. laboratorion asiakkaana. Laboratorion erikoispiirteet Pohjolan Bioanalyytikkopäivä Maahanmuuttajat laboratorion asiakkaana 23.1.2016 Saynur Soramies www.monikulttuurinenhoito.fi Maahanmuuttajien moninaisuus Suomessa 1990 asti 13 000 maahanmuuttajaa vuodessa

Lisätiedot

Moniammatillisuus koulutuksessa onko dialogisuus ja moniammatillisuuden oppiminen projektien arjessa mahdollista?

Moniammatillisuus koulutuksessa onko dialogisuus ja moniammatillisuuden oppiminen projektien arjessa mahdollista? Moniammatillisuus koulutuksessa onko dialogisuus ja moniammatillisuuden oppiminen projektien arjessa mahdollista? Minna Haapasalo 27.9.2012 Voimaa taiteesta -seminaari Havainto Moniammatillista työskentelyä

Lisätiedot

Kielellinen selviytyminen

Kielellinen selviytyminen BILBAO Kulttuurit kohtaavat Bilbaossa ollessani havaitsin täysin erilaisen päivärytmin. Päivät ovat todella pitkiä, sillä ihmiset viihtyvät myöhään ulkona viettäen aikaa perheen ja ystäviensä kanssa. Myös

Lisätiedot

Miksipä Benchmarking?

Miksipä Benchmarking? Esityksen sisälmykset Miksipä Benchmarking? 1. yleistä (so. korkealentoista) benchmarkingista 2. kokemuksia yhdestä yritelmästä TieVie-asiantuntijakoulutus Turun lähiseminaari 18.3.2005 Markku Ihonen Benchmarking

Lisätiedot

Kuluttaminen ja kulttuuri

Kuluttaminen ja kulttuuri 23C580 Kuluttajan käyttäytyminen Kuluttaminen ja kulttuuri Ilona Mikkonen, KTT Aalto yliopiston kauppakorkeakoulu Markkinoinnin laitos Luennon aiheet Kulttuuri käsitteenä mitä se oikein tarkoittaa? Kulttuuri

Lisätiedot

DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely:

DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely: lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely: 10-vuotias Tefik on kotoisin Kosovosta mutta asuu tällä hetkellä perheensä kanssa

Lisätiedot

Autettavasta auttajaksi Punaisessa Ristissä

Autettavasta auttajaksi Punaisessa Ristissä Autettavasta auttajaksi Punaisessa Ristissä Turvapaikanhakijan kotoutuminen ja hyvinvointi vapaaehtoinen rinnalla kulkijana Milla Mäkilä Stressiä aiheuttavia tekijöitä vastaanottokeskuksessa Epätietoisuus

Lisätiedot

Toimistotyön uudet vaatimukset: asiakaspalvelua moniarvoisessa ympäristössä

Toimistotyön uudet vaatimukset: asiakaspalvelua moniarvoisessa ympäristössä Toimistotyön uudet vaatimukset: asiakaspalvelua moniarvoisessa ympäristössä Toimistotyön ajankohtaispäivät FCG 20.10.2016 Oulu IS! Marjut Nieminen www.internationalskills.net Ohjelma Tunne kulttuuri, toimi

Lisätiedot

LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA

LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA 1 LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA Oma kuvani Nimi: Lukuvuosi: Esiopetuspaikka: 2 LAPSEN TIEDOT Lapsen nimi Henkilötunnus Kotiosoite Kotipuhelinnumero Äiti/puoliso Isä/puoliso Puhelinnumero Puhelinnumero

Lisätiedot

MAAHANMUUTTOPOLITIIKKAA, LAINSÄÄDÄNTÖÄ JA PALVELUJA LYHYT HISTORIA

MAAHANMUUTTOPOLITIIKKAA, LAINSÄÄDÄNTÖÄ JA PALVELUJA LYHYT HISTORIA SUOMESTA TULI KOTINI Pakolaisina Suomeen 1990-luvulla tulleiden asumiskokemuksia suomalaisessa kerrostaloyhtiössä Y-säätiön asunnot Y-Päivä 2016 Circus Helsinki 21.1.2016 Tutkija, VTT Marja Katisko, DIAK-

Lisätiedot

Ostoskassit pullollaan miten kehittää

Ostoskassit pullollaan miten kehittää Ostoskassit pullollaan miten kehittää opettajan valmiuksia maahanmuuttajan kohtaamisessa? Monikulttuurisuustaitojen kehittäminen kouluyhteisöss ssä 22.-23.11.2007 23.11.2007 FL Heidi Vaarala Jyväskyl skylän

Lisätiedot

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet Oikeus (laki sanoo, että saa tehdä jotakin) Suomen uusi perustuslaki tuli voimaan 1.3.2000. Perustuslaki on tärkeä laki. Perustuslaki kertoo, mitä ihmiset saavat

Lisätiedot

Millaiseen kouluun mahtuvat kaikki? Opettajan kommunikaatiosuhde ja ymmärrys vuorovaikutuksen voimasta Kaikkien Koulun mahdollistajana

Millaiseen kouluun mahtuvat kaikki? Opettajan kommunikaatiosuhde ja ymmärrys vuorovaikutuksen voimasta Kaikkien Koulun mahdollistajana Millaiseen kouluun mahtuvat kaikki? Opettajan kommunikaatiosuhde ja ymmärrys vuorovaikutuksen voimasta Kaikkien Koulun mahdollistajana Dosentti Elina Kontu Helsingin yliopisto Opettajankoulutuslaitos,

Lisätiedot

Miikka Pyykkönen, Jyväskylän yliopisto (kulttuuripolitiikka), miipyyk@yfi.jyu.fi MAAHANMUUTTAJIEN YHDISTYKSET, KULTTUURI-IDENTITEETTI JA SUKUPUOLI

Miikka Pyykkönen, Jyväskylän yliopisto (kulttuuripolitiikka), miipyyk@yfi.jyu.fi MAAHANMUUTTAJIEN YHDISTYKSET, KULTTUURI-IDENTITEETTI JA SUKUPUOLI Miikka Pyykkönen, Jyväskylän yliopisto (kulttuuripolitiikka), miipyyk@yfi.jyu.fi MAAHANMUUTTAJIEN YHDISTYKSET, KULTTUURI-IDENTITEETTI JA SUKUPUOLI Esitelmä Mies Suomessa, Suomi miehessä - luentosarjassa.

Lisätiedot

Ajatuksia sateenkaariperheiden läheiselle

Ajatuksia sateenkaariperheiden läheiselle 15.4.2014 Ajatuksia sateenkaariperheiden läheiselle Tiia Aarnipuu, koulutussuunnittelija tiia.aarnipuu@sateenkaariperheet.fi Mitkä sateenkaariperheet? Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ihmisten

Lisätiedot

KANSAINVÄLISTYMINEN OSANA HOPS:IA

KANSAINVÄLISTYMINEN OSANA HOPS:IA KANSAINVÄLISTYMINEN OSANA HOPS:IA HOPS-ohjaajien koulutuspäivä 30.8.2018 opiskelu.jyu.fi/vaihtoon JY:n strategiassa kansainvälisyydestä Kansainvälinen kampus tukee opiskelijoiden opiskelumotivaatiota ja

Lisätiedot

Minun arkeni. - tehtäväkirja

Minun arkeni. - tehtäväkirja Minun arkeni - tehtäväkirja 1 Hyvä kotihoidon asiakas, Olet saanut täytettäväksesi Minun arkeni -tehtäväkirjan. ALUKSI Kirjanen tarjoaa sinulle mahdollisuuden pysähtyä tarkastelemaan arkeasi ja hyvinvointiisi

Lisätiedot

Kansainvälisen asiantuntijan viestintätaidot (25 op) Työelämässä tarvitaan monipuolisia viestintä- ja kulttuuritaitoja!

Kansainvälisen asiantuntijan viestintätaidot (25 op) Työelämässä tarvitaan monipuolisia viestintä- ja kulttuuritaitoja! Kansainvälisen asiantuntijan viestintätaidot (25 op) Työelämässä tarvitaan monipuolisia viestintä- ja kulttuuritaitoja! Akateemiselta asiantuntijalta edellytetään monipuolista viestintä-osaamista. Kansainvälinen

Lisätiedot

TÄYTYYKÖ MINUN AINA OLLA OIKEASSA

TÄYTYYKÖ MINUN AINA OLLA OIKEASSA TÄYTYYKÖ MINUN AINA OLLA OIKEASSA Ulla ja Eero Koskinen Alustus 4.4.2009 SISÄLTÖ Käytökseni lähtökohdat Parisuhteen ja avioliiton kehitysvaiheet Toimivan parisuhteen lähtökohtia Ongelmat avioliitossa Parisuhdesoppa

Lisätiedot

TOPSIDE. Opas taustatuelle. Koulutusta kehitysvammaisille vertaistukijoille Euroopassa. www.peer-training.eu. Inclusion Europe

TOPSIDE. Opas taustatuelle. Koulutusta kehitysvammaisille vertaistukijoille Euroopassa. www.peer-training.eu. Inclusion Europe TOPSIDE Koulutusta kehitysvammaisille vertaistukijoille Euroopassa Opas taustatuelle Inclusion Europe www.peer-training.eu Tekijät: TOPSIDE kumppanit Hugh Savage, ENABLE Skotlanti Petra Nováková, Inclusion

Lisätiedot

Kuva: Unelmien koulu, jonka on piirtänyt 12-vuotias Elish Nepalista. Lapsi on mukana Fidan kummiohjelmassa, ja koulu jota hän käy, on hyvin paljon

Kuva: Unelmien koulu, jonka on piirtänyt 12-vuotias Elish Nepalista. Lapsi on mukana Fidan kummiohjelmassa, ja koulu jota hän käy, on hyvin paljon 1 Suomen keskustelussa mainitaan usein OPPIMISVELVOLLISUUS, mutta kyseessä on lapsen oikeus käydä koulua YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen 28. artikla: Lapsilla on oikeus käydä koulua. Lapsityö (LOS 31.

Lisätiedot

Sinusta tulee isä! - Isäksi kasvamista tukemassa

Sinusta tulee isä! - Isäksi kasvamista tukemassa Sinusta tulee isä! - Isäksi kasvamista tukemassa Tieto isäksi tulemisesta voi olla iloinen, hämmentävä, odotettu tai pelottava. Ajatus itsestä isänä konkretisoituu miehelle hitaasti mutta varmasti, kun

Lisätiedot

Suomen kielen itseopiskelumateriaali

Suomen kielen itseopiskelumateriaali Selma Selkokielisyyttä maahanmuuttajille (OPH) Suomen kielen itseopiskelumateriaali Nimi: Ryhmätunnus: Tutkinto: Tämä opiskelumateriaali liittyy alakohtaiseen lähiopetuspäivään. Kun olet osallistunut lähiopetukseen

Lisätiedot

Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti lähdeviitteellä. Lisätiedot: http://www.fsd.uta.fi/

Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti lähdeviitteellä. Lisätiedot: http://www.fsd.uta.fi/ KYSELYLOMAKE Tämä kyselylomake on osa Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon arkistoitua tutkimusaineistoa FSD2521 Nuorisobarometri 1995 Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti

Lisätiedot

Schulcurriculum Ethik

Schulcurriculum Ethik Schulcurriculum Ethik Klassen 10 bis 12 (Achtung: Lehrplan ist in finnischer Sprache verfasst, da Ethik in Klasse 10 bis 12 auf Finnisch unterrichtet wird.) Deutsche Schule Helsinki Malminkatu 14 00100

Lisätiedot

Maailmankansalaisuuden filosofian haasteet

Maailmankansalaisuuden filosofian haasteet Maailmankansalaisuuden filosofian haasteet Luento Vieraasta Veljeksi Projektin ja Miessakit ry:n luentosarjassa Mies Suomessa, Suomi miehessä Juha Sihvola Professori, johtaja Tuktijakollegium, Helsingin

Lisätiedot

Myönteisen muistelun kortit. Suomen Mielenterveysseura

Myönteisen muistelun kortit. Suomen Mielenterveysseura Myönteisen muistelun kortit Muistelulla voidaan vahvistaa ja lisätä ikäihmisten mielen hyvinvointia. Myönteisen muistelun korteilla vahvistetaan hyvää oloa tarinoimalla mukavista muistoista, selviytymistaidoista,

Lisätiedot

Mitä olet aina halunnut tietää tupakoinnin lopettamisesta. mutta et ole uskaltanut kysyä

Mitä olet aina halunnut tietää tupakoinnin lopettamisesta. mutta et ole uskaltanut kysyä Mitä olet aina halunnut tietää tupakoinnin lopettamisesta mutta et ole uskaltanut kysyä 1 2 Tuumasta toimeen Mielessäsi on ehkä käynyt tupakoinnin lopettaminen. Lopettamisprosessiin ja omiin tupakointitapoihisi

Lisätiedot

Tehtävät. Elämänpolku opettaa. Selviytymistyylejä on monia. 114 ole oman elämäsi tähti

Tehtävät. Elämänpolku opettaa. Selviytymistyylejä on monia. 114 ole oman elämäsi tähti Tehtävät 1 Elämänpolku opettaa A. Miten olet selvinnyt vaikeista hetkistä elämässäsi? Voit palata tarkastelemaan ensimmäisessä luvussa piirtämääsi elämänjanaa ja pohtia tehtävää sen avulla. B. Kirjoita

Lisätiedot

O L A R I N K O U L U

O L A R I N K O U L U Tervetuloa! Olarin koulun matematiikka- ja luonnontiedeluokan tiedotustilaisuuteen Olarin koulu Olarin lukion ja Olarin matematiikkaja luonnontiede lukion yhteydessä luokat 7-9 yksi pienluokka 8lk:lla

Lisätiedot

parasta aikaa päiväkodissa

parasta aikaa päiväkodissa parasta aikaa päiväkodissa Lastentarhanopettajaliitto 2006 varhaiskasvatuksen laadun ydin on vuorovaikutuksessa lapsen kehitystä ja oppimista edistävät lapsen kiinnostus, uteliaisuus ja virittäytyneisyys

Lisätiedot

Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa?

Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa? Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa? Materiaali hoitosuhdekeskusteluihin Selkomukautus Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa? Opas on tehty Arjen mieli -hankkeessa,

Lisätiedot

Rekisteröidyt yöpymiset kasvoivat viisi prosenttia. Kasvua sekä työmatkalaisissa että vapaa-ajan matkustajissa. Majoitusmyynti 23 miljoonaa euroa

Rekisteröidyt yöpymiset kasvoivat viisi prosenttia. Kasvua sekä työmatkalaisissa että vapaa-ajan matkustajissa. Majoitusmyynti 23 miljoonaa euroa HELSINGIN MATKAILUTILASTOT MARRASKUU 2016 Rekisteröidyt yöpymiset kasvoivat viisi prosenttia Marraskuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 273 000 yöpymistä, joista suomalaisille 152 000 ja ulkomaalaisille

Lisätiedot

Maailmankansalaisen etiikka

Maailmankansalaisen etiikka Maailmankansalaisen etiikka Olli Hakala Maailmankansalaisena Suomessa -hankkeen avausseminaari Opetushallituksessa 4.2.2011 Maailmankansalaisen etiikka Peruskysymykset: Mitä on maailmankansalaisuus? Mitä

Lisätiedot

Pohjolassa. Vaihtareiden taustat

Pohjolassa. Vaihtareiden taustat Vieraiden Pohjolassa maiden ihmiset Järvenpään lukiossa opiskelevat vaihto-oppilaat ovat olleet Suomessa jo pari kuukautta. Saimme hyvän mahdollisuuden haastatella Sofia Zamoraa, Valérie Coutua, John Flahertyä

Lisätiedot

YHTEENVETO 1/3. Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma. Koulukyselyn tulokset 29.9.2014

YHTEENVETO 1/3. Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma. Koulukyselyn tulokset 29.9.2014 Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma Koulukyselyn tulokset 29.9.2014 YHTEENVETO 1/3 Koulukysely suoritettiin 1. 19.9.2014 ja kysely onnistui erinomaisesti. Vastausmäärä oli 1299 kpl, mikä

Lisätiedot

Kieliä Jyväskylän yliopistossa

Kieliä Jyväskylän yliopistossa ieliä Jyväskylässä Kieliä Jyväskylän yliopistossa Pääainevalikoimaamme kuuluvat seuraavat kielet: englanti ranska ( romaaninen filologia ) ruotsi saksa suomi suomalainen viittomakieli venäjä Sivuaineena

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

Nuoret ja turvallisuus , Eduskunta

Nuoret ja turvallisuus , Eduskunta Nuoret ja turvallisuus 12.10.2018, Eduskunta Jarno Limnéll Professori, kyberturvallisuus, Aalto-yliopisto Toimitusjohtaja, TOSIBOX OY Dosentti, kyberturvallisuuden johtaminen, Maanpuolustuskorkeakoulu

Lisätiedot

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus.

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. Ympäristö a. Tässä jaksossa ympäristö rakennetaan pedagogiikkaa tukevien periaatteiden mukaisesti ja

Lisätiedot

Isät turvallisuuden tekijänä

Isät turvallisuuden tekijänä Isät turvallisuuden tekijänä Mitä on väkivalta Väkivalta on fyysisen voiman tai vallan tahallista käyttöä tai sillä uhkaamista, joka kohdistuu ihmiseen itseensä, toiseen ihmiseen tai ihmisryhmään tai yhteisöön

Lisätiedot

PORTFOLIO-OHJEET. 1. Periodi. Lukuvuosi 2006-07 FyKeMaTT -aineet

PORTFOLIO-OHJEET. 1. Periodi. Lukuvuosi 2006-07 FyKeMaTT -aineet PORTFOLIO-OHJEET Lukuvuosi 2006-07 FyKeMaTT -aineet 1. Periodi portfolioryhmä, keskustelu, kirjoitus (2-3 sivua) Palautuspäivä: ennen keskustelua tai viimeistään 20.10.2006 klo 16:00 Perusharjoittelun

Lisätiedot

Kotoportfolio on suunnattu maahanmuuttajakoulutusten opettajille ja ohjaajille.

Kotoportfolio on suunnattu maahanmuuttajakoulutusten opettajille ja ohjaajille. KOTO PORTFOLIO Kotoportfolio on teemoitettu ohjauksen työväline opiskelijan kotoutumisprosessin ja oman osaamisen näkyväksi tekemiseen. Se tukee maahanmuuttajan kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan

Lisätiedot

AJANHALLINNASTA LISÄÄ VOIMAVAROJA

AJANHALLINNASTA LISÄÄ VOIMAVAROJA AJANHALLINNASTA LISÄÄ VOIMAVAROJA Iina Lempinen Voimavaravalmentaja, kirjailija, kouluttaja Valmiina Coaching 24.11.2015 Tehy Terveydenhoitajien opintopäivät 1 VALMENNUKSEN TAVOITTEET Tulet tietoisemmaksi

Lisätiedot

Lapsen kielen kehitys II. Kielen ja puheen kehityksen tukeminen. www.eksote.fi

Lapsen kielen kehitys II. Kielen ja puheen kehityksen tukeminen. www.eksote.fi Lapsen kielen kehitys II Kielen ja puheen kehityksen tukeminen www.eksote.fi Lapsi- ja nuorisovastaanotto Puheterapia 2010 PUHUMAAN OPPIMINEN Puhe on ihmisen tärkein ilmaisun väline. Pieni lapsi oppii

Lisätiedot

Alakoulun LAPSET PUHEEKSI LOKIKIRJA 21.4.2016

Alakoulun LAPSET PUHEEKSI LOKIKIRJA 21.4.2016 Alakoulun LAPSET PUHEEKSI LOKIKIRJA 21.4.2016 Tytti Solantaus 2016 1 I LAPSET PUHEEKSI KESKUSTELUUN VALMISTAUTUMINEN 1. Lapset puheeksi keskustelun tarkoitus Lapset puheeksi keskustelun pyrkimyksenä on

Lisätiedot

Lapsi tarvitsee ympärilleen luotettavia, sanansa pitäviä ja vastuunsa kantavia aikuisia. Silloin lapsi saa olla lapsi. Tämä vahvistaa lapsen uskoa

Lapsi tarvitsee ympärilleen luotettavia, sanansa pitäviä ja vastuunsa kantavia aikuisia. Silloin lapsi saa olla lapsi. Tämä vahvistaa lapsen uskoa Luottamus SISÄLTÖ Perusluottamus syntyy Vastavuoroinen kiintymyssuhde Pieni on suurta Lapsi luottaa luonnostaan Lapsen luottamuksen peruspilarit arjessa Lapsen itseluottamus vahvistuu Luottamuksen huoneentaulu

Lisätiedot

Millainen on mielestäsi hyvä parisuhde?

Millainen on mielestäsi hyvä parisuhde? tekstit parisuhde sidor_layout 1 2019-01-09 13:2 Sida 1 tekstit parisuhde sidor_layout 1 2019-01-09 13:2 Sida 2 tekstit parisuhde sidor_layout 1 2019-01-09 13:2 Sida 3 Millainen on mielestäsi hyvä parisuhde?

Lisätiedot

1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn?

1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? o 3 kertaa viikossa tai useammin o 1 3 kertaa viikossa o 1 3 kertaa kuukaudessa o Harvemmin

Lisätiedot

Osallisuutta yhteisöllisellä vertaistoiminnalla

Osallisuutta yhteisöllisellä vertaistoiminnalla Osallisuutta yhteisöllisellä vertaistoiminnalla Ikääntyneidenpäihde- ja mielenterveystyön verkoston yhteistyöseminaari 23.4.2015 Mona Särkelä-Kukko Marjo Karila 14.4.2015 1 Pohdittavaksi alkuun: Pohdi

Lisätiedot

Normaalikoulun kielivalintailta Welcome! Willkommen! Bienvenue!

Normaalikoulun kielivalintailta Welcome! Willkommen! Bienvenue! Normaalikoulun kielivalintailta 17.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Kielivalinta Tulevaisuuden valinta: pääomaa tulevaa varten. Kieli ei ole vain kieli. Oheistuotteena kulttuurien tuntemusta ja yleissivistystä.

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT JOULUKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT JOULUKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT JOULUKUU 2016 Rekisteröidyt yöpymiset lisääntyivät kaksi prosenttia Joulukuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 264 000 yöpymistä, joista suomalaisille 122 500 ja ulkomaalaisille

Lisätiedot