ELISA TOIMISTO - PÄÄKÄYTTÄJÄOHJE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ELISA TOIMISTO - PÄÄKÄYTTÄJÄOHJE"

Transkriptio

1 ELISA TOIMISTO - PÄÄKÄYTTÄJÄOHJE

2 Sisällys 1 Toimisto Lokaali palvelun hallinta Toimisto Lokaali -palvelun hallintakeskukseen kirjautuminen Toimisto Lokaali organisaatiovalikko Käyttäjienhallinta Käyttäjän lisääminen Palvelun lisääminen käyttäjälle Toimisto Paketin lisääminen käyttäjälle Palveluiden poistaminen käyttäjiltä Käyttäjän muokkaaminen Käyttäjän poistaminen Käyttäjän siirtäminen eri osastojen välillä Monen käyttäjän lisääminen Excel-tiedoston avulla Importing Services Exchange-ylläpitokeskus Jaettulaatikko Jakelulista Resurssilaatikko Ulkoinen kontakti Sharepoint SharePoint-sivuston luominen Sivuston asetukset Käyttäjät ja käyttöoikeudet Verkkosuunnittelijan valikoimat Sivustonhallinta Haku Ulkoasu Sivuston toiminnot Sivustokokoelman hallinta Lync-hallintakeskus Lync Federation... 44

3 Elisa Ohje 1 (44) 1 Toimisto Lokaali palvelun hallinta 1.1 Toimisto Lokaali -palvelun hallintakeskukseen kirjautuminen Navigoi selaimella osoitteeseen https://hallinta.toimisto.elisa.fi/ Kirjaudu palveluun syöttämällä oma käyttäjänimi ja salasana ja paina Sign in. Tunnus on yleensä sähköpostiosoitteesi. Löydät tunnuksen ja salasanan toimitusvahvistuksesta. Jos olet unohtanut salasanasi paina Forgot password. HUOM! Käyttäjätunnuksella pitää olla Secondary määriteltynä, jotta salasanan voi palauttaa.

4 Elisa Ohje 2 (44) 1.2 Toimisto Lokaali organisaatiovalikko Kun olet kirjautunut palveluun, vasemmassa reunassa on sivuston organisaationäkymän päätaso. Kun organisaatiovalikon palveluita tai käyttäjiä on viisi tai yli, ne voidaan avata tai sulkea nuolinapista näkymän selkeyttämistä varten. 1. Organisaatiovalikon ylin taso on yrityksesi, jonka alapuolelle kaikki palvelut ovat kasattu. 2. Yrityksesi alapuolella on tilatut palvelut. Tässä tapauksessa Exchange, Lync ja SharePoint. 3. Tilattuihin palveluihin liitetyt lisäpalvelut. 4. Yritykselle tehty erillinen osasto, johon voi lisätä käyttäjiä. 5. Käyttäjät listataan Users-kohdan alle. 6. Käyttäjille lisätyt palvelut. HUOM! Käyttäjän alta tulee löytyä palvelut, jotta niitä voidaan käyttää. Tarkemmin kohdassa Palvelun lisääminen käyttäjälle.

5 Elisa Ohje 3 (44) Painamalla organisaatiovalikosta palvelua tai käyttäjää, joista avautuu lisätietoja oikealle. HUOM! Aina kun sivustolle tehdään muutoksia, tarvitsee käyttäjän painaa päivitä painiketta organisaatiovalikon oikeasta yläreunasta, niin hallintapaneeli päivittyy. Oikeassa yläreunassa näet oman tunnuksesi roolin, siirtämällä hiiren tunnuksen päälle tulee valikko, josta voi kirjautua ulos palvelusta. Painamalla suurennuslasia, tulee näkymään hakukenttä, jolla voit hakea sivustolta.

6 Elisa Ohje 4 (44) Kirjoittamalla hakukenttään, sivusto näyttää tulokset heti alapuolelle ilmestyvässä laatikossa. Klikkaamalla tulosta, sivusto siirtyy valittuun kohtaan. 1.3 Käyttäjienhallinta Käyttäjän lisääminen Lisätäksesi uuden käyttäjän valitse ensin NEW sivun vasemmasta alakulmasta ja sen jälkeen User. Valitse organisaatio, johon lisäät käyttäjän ja paina Next.

7 Elisa Ohje 5 (44) Seuraavassa ikkunassa lisätään käyttäjän nimi, sähköpostiosoite, AD synkronointi ja salasanan vanhenemiskäytäntö. Rastin poistaminen IsEnabled kohdasta ottaa käyttäjätunnuksen pois käytöstä ja estää palveluiden käyttämisen ko. käyttäjältä.

8 Elisa Ohje 6 (44) Contact details kohdassa lisätään käyttäjän yhteystiedot. Valinnainen Secondary kenttä, käyttäjän toissijaiselle sähköpostiosoitteelle, mahdollistaa käyttäjän omatoimisen salasanan vaihdon oma.toimisto.elisa.fi osoitteen kautta. Kielivalinta määrittää käyttäjän suosituskielen, mutta palveluiden käyttöliittymäkieli määritetään palvelun lisäämisvaiheessa. Advanced technical details asetukset eivät toistaiseksi ole käytössä.

9 Elisa Ohje 7 (44) Käyttäjä on nyt luotu ja ikkunassa näkyvät käyttäjänimi ja salasana. HUOM! Jotta käyttäjä voi käyttää palveluita, tulee hänelle lisätä ensin halutut palvelut käyttöön. Ensimmäinen palvelu voidaan lisätä heti käyttäjän luomisen jälkeen Add Service -painikkeella Palvelun lisääminen käyttäjälle Aloita Exchange- tai Lync-paketin lisääminen käyttäjälle valitsemalla haluttu käyttäjä organisaatiovalikosta ja paina NEW SERVICE. Tai jos aloitit palvelun lisäämisen käyttäjän luonnin jälkeen, siirrytään suoraan seuraavaan kohtaan HUOM! Käyttäjän Sharepoint-paketti lisätään Sharepoint-päätuotteen Members-listan kautta.

10 Elisa Ohje 8 (44) Valitse palvelu listalta ja paina next. Lisätiedot eri palveluista löytyvät Palvelukuvauksista.

11 Elisa Ohje 9 (44) Varmista että tiedot ovat oikein ja paina finish. Nyt käyttäjälle on luotu Exchange Sähköposti Toimisto Paketin lisääminen käyttäjälle Toimisto Pakettien sisältö on ennalta määritelty. Toimisto Paketti 1 sisältää Exchange Perus 5G, Lync Teho ja Sharepoint WEB -käyttäjäpalvelut. Voit tarvittaessa määrittää käyttäjälle Toimisto Paketin sijasta yksittäiset palvelut, jolloin hinnoittelu menee palvelukohtaisesti. Valitse hallintapaneelista käyttäjä, jolle lisäät Toimisto Paketin. Kun käyttäjä on valittu aktiiviseksi, paina NEW SERVICE alapalkista.

12 Elisa Ohje 10 (44) Valitse listalta Toimisto Paketti 1 ja paina next. Varmista että käyttäjän sähköpostiosoite on kirjoitettu oikein Exchange kohdassa.

13 Elisa Ohje 11 (44) Lync kohdassa varmista, että sähköpostiosoite on oikeinkirjoitettu. Voit myös lisätä toisen osoitteen kenttään painamalla + -painiketta. Location- ja Voice Policyt eivät ole toistaiseksi käytössä Nyt Toimisto Paketti on luotu käyttäjälle.

14 Elisa Ohje 12 (44) Palveluiden poistaminen käyttäjiltä Jos haluat poistaa käyttäjältä jonkun palvelun, mutta et koko käyttäjää, toimi seuraavasti. Huomioi, että sähköpostipalvelun poistaminen poistaa käyttäjän sähköpostilaatikon sisällön. Valitse organisaatiovalikosta käyttäjä, jolta paketti halutaan poistaa ja paina käyttäjänimen vasemmalla puolella olevaa nuoli painiketta. Tämän jälkeen käyttäjän alapuolelle tulee näkyviin käyttäjän palvelut joista valitaan poistettava palvelu sitä painamalla. Kun tämä on tehty, painetaan sivun alareunassa olevaa TERMINATE painiketta.

15 Elisa Ohje 13 (44) Kun tämä on tehty, avautuu Account Termination ikkuna josta voidaan valita palvelun poisto päivä valitsemalla päivämäärä Set account termination date (UTC) kohdassa ja sitten painetaan terminate now. Jos jätät päivämäärän valitsematta, poistuu palvelu hetken kuluttua terminate now painiketta painamalla. Jos haluat poistaa käyttäjältä palveluita joita ei löydy käyttäjänimen alta, tulee mennä palvelun asetuksiin painamalla haluttua palvelua vasemman laidan hallintapaneelista jonka jälkeen palvelun käyttäjät löytyvät kohdasta Members.

16 Elisa Ohje 14 (44) Kun viet hiiren käyttäjänimien päälle Members kohdassa, tulee näkyviin kynä merkki, jota painamalla aukeaa käyttäjienhallintaikkuna Members, josta voit siirtää kohdasta Current items käyttäjän pois palvelun käyttäjistä. Tämä onnistuu valitsemalla ensin käyttäjä joka halutaan poistaa ja sitten painetaan sinistä nuoli painiketta ja sitten OK Käyttäjän muokkaaminen Muokataksesi käyttäjän tietoja valitse ensin käyttäjä aktiiviseksi organisaatiovalikosta, jonka jälkeen vie hiiri muokattavan kohdan päälle ja klikkaa kynän kuvaa.

17 Elisa Ohje 15 (44) Lisää tiedot kenttään ja kuittaa muutokset tehdyksi. Muokatut kentät näkyvät korostettuina käyttäjän tiedoissa. Muutokset tallentuvat järjestelmään lopullisesti painamalla SAVE alapalkista tai painamalla CANCEL muutokset peruutetaan.

18 Elisa Ohje 16 (44) Vaihtaaksesi käyttäjän salasanan, paina alapalkista RESET PASSWORD. Syötä käyttäjän uusi salasana ruutuun tai luo satunnainen salasana painamalla Generate. Voit myös asettaa salasanan vaihdettavaksi uudelleen seuraavan kerran kun käyttäjä kirjautuu palveluun sisään. Pääkäyttäjä voi toimittaa salasanan käyttäjälle haluamallaan tavalla. Vaihtaaksesi käyttäjän käyttäjänimen valitse alapalkista RENAME. HUOM! Käyttäjä nimi tulee muuttaa myös palveluun (Exchange tai Lync), johon käyttäjä on lisätty.

19 Elisa Ohje 17 (44) Käyttäjän poistaminen Valitse organisaatiovalikosta aktiiviseksi käyttäjä, jonka haluat poistaa. HUOM! Käyttäjän poistaminen poistaa käyttäjän kaikki palvelut, mm. sähköpostilaatikon sisältöineen. Kun käyttäjä on valittu aktiiviseksi, valitse sivuston alaosasta TERMINATE. Näkyviin tulee ikkuna, josta näkyy poistettavan käyttäjän nimi. Voit poistaa käyttäjän heti painamalla terminate now. Tai voit valita ajankohdan tilin poistamiseen vieressä olevasta kalenterista.

20 Elisa Ohje 18 (44) Tämän jälkeen sinun tulee varmistaa poistaminen vielä painamalla Yes Käyttäjän siirtäminen eri osastojen välillä Valitse käyttäjien alta käyttäjä, jonka haluat siirtää ja paina alariviltä löytyvästä valikosta Move.

21 Elisa Ohje 19 (44) Valitse seuraavasta valikosta osasto, johon haluat siirtää valitun käyttäjän ja paina Move account. Vahvista käyttäjän siirto painamalla Yes. Nyt käyttäjä on siirretty uuteen osastoon.

22 Elisa Ohje 20 (44) Monen käyttäjän lisääminen Excel-tiedoston avulla Valitse NEW alapalkista. Valitse sitten Import Users. Valitse organisaatiosi listalta ja paina Next.

23 Elisa Ohje 21 (44) Valitse käyttäjien määrä valikosta ja lataa Excel pohja Download template. Avaa Excel-pohja ja lisää käyttäjien tiedot oikeisiin kohtiin. Punaisella tähdellä merkityt kohdat ovat pakollisia. Älä muuta alussa olevia sinisellä pohjalla olevia kenttiä. Jos kentästä löytyy alasvetovalikko, käytä sitä, älä kirjoita kenttään tietoa itse. HUOM! Voit joutua ottamaan makrot käyttöön Excelistä pohjaa muokatessa. Ohje makrojen käyttöönotosta Excelissä. Tämän jälkeen tallenna Excel-pohja tietokoneellesi ja valitse Upload templatekohdasta Browse. Sitten valitset tallennetun Excel-pohjan tietokoneeltasi ja lataat sen Lokaali-palveluun. Kun olet ladannut Excel-pohjan palveluun paina Upload users.

24 Elisa Ohje 22 (44) Näkymään tulee yhteenveto lisäämistäsi käyttäjistä. Tarkista tiedot ja paina import users. Käyttäjät ovat nyt lisätty palveluun. Painamalla import users, voit lisätä lisää käyttäjiä.

25 Elisa Ohje 23 (44) Importing Services Voit tuoda käyttäjille valmiita yhteystietolistoja valitsemalla sivun vasemmasta alalaidasta + NEW ja Import Services.

26 Elisa Ohje 24 (44) Klikkaa oikealta palstalta käyttäjäryhmä, jonka käyttäjät haluat tuoda ja paina Next. Seuraavasta näkymästä valitaan ne käyttäjät, joiden tiedot halutaan tuoda. Rastittamalla Select All voit valita kaikki käyttäjät kerralla. Tuo käyttäjälista klikkaamalla Download template. Käyttäjälista latautuu tietokoneelle xlsm-formaatissa (Excel worksheet). Voit muokata kyseistä tiedostoa ja ladata sen päivitettynä seuraavasta näkymästä painamalla Browse ja selaamalla haluamaasi xlsm-tiedostoon ja klikkaamalla Upload services.

27 Elisa Ohje 25 (44) Seuraavaksi avautuvassa Preview-ikkunassa voit tarkistaa tuotavan listan tiedot. Viimeistele tuonti painamalla Import services.

28 Elisa Ohje 26 (44) 2 Exchange-ylläpitokeskus Exchange-ylläpitokeskuksesta pääset muokkaamaan yrityksen sähköpostipalvelun asetuksia ja lisäämään yhteisiä laatikoita sekä jakelulistoja. Exchange paketti löytyy hallintakeskuksesta oman organisaatiosi alta (Kuva alla). Kun valitset organisaatiovalikosta Exchange paketin, sivulle avautuu organisaatiosi tiedot palvelusta. HUOM! Domain type ei ole suositeltavaa muuttaa, jollei ole erillistä tarvetta.

29 Elisa Ohje 27 (44) 2.1 Jaettulaatikko Jaettujen postilaatikoiden avulla määrätyn henkilöryhmän on helppo valvoa ja lähettää sähköposteja yhteiseltä tililtä, kuten tai Kun ryhmän henkilö vastaa jaettuun postilaatikkoon lähetettyyn viestiin, sähköpostin lähettäjäksi tulee jaettu postilaatikko eikä yksittäinen käyttäjä. Aloita jaetun sähköpostilaatikon luonti valitsemalla Exchange-palvelu hallintapaneelista ja painamalla NEW SERVICE.

30 Elisa Ohje 28 (44) Valitse Jaettulaatikko palveluiden listalta ja paina next. Syötä jaetulle laatikolle haluamasi tiedot, postilaatikon koko, hallinnoivat käyttäjät sekä postilaatikon omistaja. Paina finish kun olet muokannut jaetun laatikon valmiiksi.

31 Elisa Ohje 29 (44) Jaettu laatikko näkyy nyt Exchange-paketin alapuolella organisaatiovalikosssa, jossa voit muokata tietoja niitä klikkaamalla. Laatikon käyttäjiksi määritellyt käyttäjät voivat nyt lisätä laatikon Outlookiin ja Outlook Web Appiin.

32 Elisa Ohje 30 (44) 2.2 Jakelulista Jakelulista on vähintään kahdesta henkilöstä koostuva kokoelma, joka näkyy jaetussa osoitekirjassa. Kun sähköpostiviesti lähetetään jakelulistalle, se menee kaikille ryhmän jäsenille. Aloita jakelulistan luonti valitsemalla Exchange-palvelu hallintapaneelista ja painamalla NEW SERVICE. Valitse Jakelulista palveluiden listalta ja paina next.

33 Elisa Ohje 31 (44) Syötä uudelle jakelulistalle sähköpostiosoite, käyttäjänimi sekä henkilöt, jotka kuuluvat listalle. DisplayName kenttään määritetään jakelulistan nimi mikä näkyy osoitekirjassa. Listat kannattaa nimetä jollain samalla käytännöllä, jotta käyttäjät tunnistavat jakelulistan sen nimen perusteella. Esim. Myynti Esimiehet. Paina finish kun olet muokannut jakelulistan valmiiksi. Jakelulista näkyy nyt Exchange-paketin alapuolella organisaatiovalikossa, jossa voit muokata tietoja niitä klikkaamalla.

34 Elisa Ohje 32 (44) 2.3 Resurssilaatikko Resurssilaatikoita voidaan käyttää varauskalentereina erilaisten resurssien varaamiseen: Huoneen laatikko (Room) on liitetty fyysisiin paikkoihin, esimerkiksi kokoustiloihin, auditorioihin ja koulutustiloihin. Laitteiston laatikko (Equipment) on liitetty resursseihin, joilla ei ole sijaintia, esimerkiksi kannettaviin tietokoneisiin, av-laitteisiin tai ajoneuvoihin. Aloita resurssilaatikon luonti valitsemalla Exchange-palvelu hallintapaneelista ja painamalla NEW SERVICE.

35 Elisa Ohje 33 (44) Valitse Resurssilaatikko palveluiden listalta ja paina next. Syötä uudelle resurssilaatikolle nimi, sähköpostiosoite, resurssin tyyppi sekä kapasiteetti. Nimi määritellään DisplayName kenttään ja se kannattaa nimetä jollain samalla käytännöllä, jotta käyttäjät tunnistavat resurssin sen nimen perusteella. Esim. Kokoustila Huone123. Paina finish kun olet muokannut resurssilaatikon valmiiksi.

36 Elisa Ohje 34 (44) Resurssilaatikko näkyy nyt Exchange-paketin alapuolella organisaatiovalikossa, jossa voit muokata tietoja niitä klikkaamalla. 2.4 Ulkoinen kontakti Ulkoiset kontaktit ovat organisaation ulkopuolisia henkilöitä, joiden tiedot voivat näkyä organisaation osoiteluettelossa ja muissa osoiteluetteloissa. Ulkoisilla kontakteilla ei ole organisaation sähköpostilaatikkoa, vaan he käyttävät ulkoista sähköpostiosoitetta, eivätkä he voi kirjautua sisään organisaation toimialueeseen. Aloita ulkoisen kontaktin luonti valitsemalla Exchange-palvelu hallintapaneelista ja painamalla NEW SERVICE.

37 Elisa Ohje 35 (44) Valitse Ulkoinen kontakti palveluiden listalta ja paina next. Syötä ulkoisen kontaktin sisäinen ja ulkoinen sähköpostiosoite sekä käyttäjänimi. Paina finish kun olet muokannut ulkoisen kontaktin valmiiksi.

38 Elisa Ohje 36 (44) Ulkoinen kontakti näkyy nyt Exchange-paketin alapuolella organisaatiovalikossa, jossa voit muokata tietoja niitä klikkaamalla. 3 Sharepoint 3.1 SharePoint-sivuston luominen Varmista, että Company Structure lista ylin taso on valittuna ja paina sivun alaosassa olevaa New Service linkkiä.

39 Elisa Ohje 37 (44) Valitse listalta Sharepoint WEB linkki ja paina next-linkkiä. Configure-listalta löytyy seuraavat asetukset: URL: Haluttu hostname SharePoint-sivustolle. Site Name: Uuden sivuston nimi. Storage Size: Sivuston tallennustilan koko. Language: Kieli.

40 Elisa Ohje 38 (44) Owner: Sivuston omistaja. Owner Sivuston omistaja sähköposti. Members: Sivuston käyttäjät. Finish-painikkeesta luodaan uusi sivusto.

41 Elisa Ohje 39 (44) 3.2 Sivuston asetukset Sivuston asetukset linkki löytyy sivun oikeasta yläkulmasta hammasratas painikkeen alta Käyttäjät ja käyttöoikeudet Sivuston asetuksista löytyvä Käyttäjät ja käyttöoikeudet osion alta löytyy tarvittavat asetukset käyttäjien ja käyttöoikeuksien hallintaan Henkilöt ja ryhmät linkkiä painamalla pääset tarkastelemaan sivuston käyttäjiä ja ryhmiä sekä poistamaan käyttäjiä sivustokokoelmasta. Lisätäksesi uusia käyttäjiä sivustokokoelmaan tulee käyttäjät lisätä lokaalin hallintapanelin kautta SharePoint käyttäjäksi. Sivuston-oikeudet osiossa voit hallinnoida käyttäjien käyttöoikeuksia ja luoda ryhmiä. Voit esimerkiksi myöntää käyttöoikeuksia uusille käyttäjille painamalla Myönnä käyttöoikeuksia painiketta. Sivustokokoelman järjestelmänvalvojat avulla voit lisätä tai poistaa sivustokokoelman järjestelmänvalvojia. Sivuston sovelluksen käyttöoikeudet antaa sinulle mahdollisuuden tarkastella ja hallita sovelluksien käyttöoikeuksia.

42 Elisa Ohje 40 (44) Verkkosuunnittelijan valikoimat Sivustosarakkeet linkistä voit hallinnoida kaikkien pääsivustojen sarakkeita. Sivuston sisältötyypit linkkiä painamalla pääset näkemään sivuston sisältötyyppejä ja luoda sekä hallita sisältötyyppejä. Verkko-osat linkki näyttää sivuston verkko-osien valikoiman jossa voit tallentaa ja noutaa tallennettuja osia. Luettelomallit sisältää luettelomallien valikoiman ja voit määrittää malleja käytettäväksi luettelon luomisessa lisäämällä sen valikoimaan. Perustyylisivut sivulle voit tallettaa perustyylisivuja. Teemat linkistä voit tallettaa itse luotuja teemoja sivustoilla käytettäväksi. Ratkaisut linkkiä painamalla pääset sivulle johon voit ladata uusia ratkaisuja, poistaa niitä, ottaa ja poistaa niitä käytöstä sekä päivittää ratkaisuja. Muodostetut ulkoasut linkillä voit tallettaa luetteloon muodostettuja ulkoasuja Sivustonhallinta Maakohtaiset asetukset linkistä pääset käsiksi maakohtaisiin asetuksiin jossa voit määrittää esimerkiksi aikavyöhykkeen ja alue asetuksia. Kieliasetukset linkin avulla voit vaihtaa sivuston kieliasetuksia. Sivuston kirjastot ja luettelot avaa näkymän josta näet sivuston kirjastot ja luettelot ja voit joko muokata jo olemassa olevia kirjastoja ja luetteloita tai luoda uusia. Käyttäjien ilmoitukset linkkiä painamalla voit muokata käyttäjien ilmoituksia. RSS linkistä pääset ottamaan RSS-syötteet käyttöön tai poistaa ne käytöstä. Sivustot ja työtilat linkin takaa avautuu näkymä josta näet kaikki sivustosi ja työtilat, voit joko muokata niitä tai luoda uusia. Työnkulun asetukset antaa sinulle mahdollisuuden tarkastella ja muokata sivuston työnkulkuasetuksia.

43 Elisa Ohje 41 (44) Haku Tuloslähteet linkistä voit muokata ja luoda uusia tai poistaa vanhoja hakutuloksien rajauksia. Tulostyypit linkillä voit muokata tulostyyppien ulkoasua luomalla näyttömallin ja määrittämällä sääntöjä. Kyselyn säännöt linkki mahdollistaa kyselysääntöjen luomisen joiden avulla voit muokata ja hienosäätää hakutuloksia. Rakenne sivulla voit luoda tai muokata hallittuja ominaisuuksia, indeksoituja ominaisuuksia ja luokkia. Haun asetukset linkistä pääset määrittämään haun toimintaa määrittämällä hakukeskuksen URL-osoitteen ja hakutulossivun jolle kyselyt lähetetään. Näkyvyys hauissa ja offline-tilassa sivulla määritetään haun näkyvyyden asetuksia. Tuo määritykset linkin avulla voit tuoda tietokoneeltasi jo olemassa olevia hakumäärityksiä. Vie määritykset linkkiä painamalla saat ladattua käytössä olevat hakumääritykset tietokoneellesi Ulkoasu Otsikko, kuvaus ja Logo linkkiä painamalla pääsee muokkaamaan sivuston otsikko, kuvausta ja logoa.

44 Elisa Ohje 42 (44) Pikakäynnistys-linkistä voi lisätä uusia siirtymislinkkejä ja muokata niiden järjestystä. Ylälinkkipalkki-linkistä voi lisätä uusia siirtymislinkkejä ja muokata niiden järjestystä. Puunäkymä-linkistä pääsee valitsemaan otetaanko pikakäynnistys ja puunäkymä käyttöön. Muuta ulkoasua linkistä pääsee valitsemaan teeman sivuston ulkoasulle Sivuston toiminnot Sivuston ominaisuuksien hallinta linkkiä painamalla avautuu näkymä jossa voit tarkastella sivuston ominaisuuksia sekä aktivoida ominaisuuksia ja poistaa aktivointeja ominaisuuksista. Tallenna sivusto malliksi linkin avulla voit tallentaa sivuston sivustomalliksi, jonka avulla käyttäjät voivat luoda uusia verkkosivustoja. Ota käyttöön hakumääritysten vienti linkillä voit ottaa hakumääritysten viennin käyttöön. Sivustokokoelman Web Analytics raportit linkki vie sinut näkymään josta voit tarkastella sivustokokoelman käyttöä käsitteleviä tietoja. Sivuston Web Analytics raportit sivulla näet päivittäiset sivun tarkastelukertojen määrät määritettynä ajankohtana. Palauta sivustomäärityksesi linkkiä painamalla voit palauttaa sivustomäärityksesi. Poista tämä sivusto linkillä voit poistaa käyttämäsi sivuston.

45 Elisa Ohje 43 (44) Sivustokokoelman hallinta Roskakori linkkiä painamalla pääset tarkastelemaan roskakorin sisältöä. Voit palauttaa tai poistaa valittuja kohteita tai tyhjentää koko roskakorin. Roskakori poistaa automaattisesti kohteet jotka on siirretty roskakoriin yli 30 päivää sitten. Hakutuloksen lähteet katso Tuloslähteet. Hakutulostyypit katso Tulostyypit. Hakukyselyn säännöt katso Kyselyn säännöt. Hae rakenne katso Rakenne. Haun asetukset katso Haun asetukset. Hakumääritysten tuonti katso Tuo määritykset. Hakumääritysten vienti katso Vie määritykset. Sivustokokoelman ominaisuudet linkin avulla voit aktivoida ja poistaa aktivointeja sivustokokoelman ominaisuuksista. Sivustohierarkia linkki avaa sivun josta näet kaikki sivustoosi luodut sivustot. Tätä kautta voit nopeasti siirtyä tietylle sivustolle tai muokata sitä. Portaalisivuston yhteys linkin kautta voit muokata portaalisivuston yhteyden muodostus asetuksia. Sivustokokoelman sovelluksen käyttöoikeudet linkistä avautuvalla sivulla näet sovellukset joilla on sivustokokoelman sisällön käyttöoikeuksia. Tallennustilan arvot linkillä pääset tarkastelemaan sivuston tallennustilojen tietoja. HTML-kentän suojaus toiminnon avulla voit hallinnoida sivustokokoelmasi HTML-kentän suojausasetuksia. SharePoint Designer asetukset linkkiä painamalla pääset muokkaamaan SharePoint Designer asetuksia. Sivustokokoelman kuntotietojen tarkistus linkkiä painamalla pääset suorittamaan kuntotietojen tarkistuksen. Sivustokokoelman päivitys linkistä pääset tarkistamaan sivustokokoelman päivityksen tilan.

46 Elisa Ohje 44 (44) 4 Lync-hallintakeskus 4.1 Lync Federation Lync Federation -kohdasta voit hallita, kenellä on pääsy Lync-ympäristöön. Klikkaamalla kynän kuvaa ja rastittamalla valintalaatikon, annat oikeudet kyseisille käyttäjille päästä Lync-ympäristöön. Allow public users mahdollistaa kommunikoinnin yleisiä pikaviestipalveluja (kuten Skype) käyttävien kanssa. Allow federated users sallii kommunikoinnin muiden Lync-domainien kanssa. Allowed Domains kohtaan voit listata sallitut Lync-ympäristöt/domainit, joiden kanssa voidaan kommunikoida. Domainit erotetaan toisistaan pilkulla. * sallii kaikki domainit. Blocked Domains kohdassa voit nimetä ne domainit, joiden et halua sallia olevan yhteydessä. Mikäli Allowed Domains kohdassa on *, eli kaikki domainit sallitaan, nämä domainit poisluetaan ko. listalta. Jos Allowed Domains sisältää vain tiettyjä domaineja, Blocked Domains listaa ei käytetä, sillä muut domainit ovat automaattisesti blokattuja.

Hallintaportaalin pääkäyttäjän opas

Hallintaportaalin pääkäyttäjän opas Hallintaportaalin pääkäyttäjän opas Sonera Yrityssähköposti Sonera Työtila Sonera Toimistoviestintä 27.11.2012 Sisältö 1/39 Sonera Toimisto -palveluiden pääkäyttäjän opas 27.11.2012 1 Perusteet... 4 1.1

Lisätiedot

Tämän ohjeen avulla pääset alkuun Elisa Toimisto 365 palvelun käyttöönotossa. Lisää ohjeita käyttöösi saat: www.elisa.fi/toimisto365-ohjeet

Tämän ohjeen avulla pääset alkuun Elisa Toimisto 365 palvelun käyttöönotossa. Lisää ohjeita käyttöösi saat: www.elisa.fi/toimisto365-ohjeet Elisa Toimisto 365 Pääkäyttäjän pikaopas 02/2015 Tämän ohjeen avulla pääset alkuun Elisa Toimisto 365 palvelun käyttöönotossa. Lisää ohjeita käyttöösi saat: www.elisa.fi/toimisto365-ohjeet Kirjautumalla

Lisätiedot

Webforum Teamwork & Professional

Webforum Teamwork & Professional Webforum Teamwork & Professional Käyttö- ja hallinnointiopas versio 15.1 Viimeisin päivitys: 2015-03-31 Sisällysluettelo Johdanto... 4 Sisään kirjautuminen... 4 Kadotitko tai unohditko henkilökohtaiset

Lisätiedot

SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille

SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille SharePoint Foundation ylläpitäjän ohjeet Sivu 1/5 SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille SharePoint Foundationin avulla voit luoda nopeasti useita erilaisia sivustoja, joissa WWW-sivuja, tiedostoja,

Lisätiedot

Office 365-pääkäyttäjän opas

Office 365-pääkäyttäjän opas Office 365-pääkäyttäjän opas Palvelun käytön aloittaminen 2 (48) Office 365 -palvelun pääkäyttäjän opas. Pääkäyttäjän opas Office 365 -palvelun käytön aloittaminen Sisällysluettelo Johdanto... 4 Sovelluskauppa-tilin

Lisätiedot

Sähköposti ja Kalenteri. Nebula dokumentti 6.5. Asiakasohjeistus

Sähköposti ja Kalenteri. Nebula dokumentti 6.5. Asiakasohjeistus Nebula dokumentti Sivu 2/37 Sisällysluettelo 1. Yhteenveto... 4 2. Ympäristöt... 4 3. Tilityypit... 4 4. Hosted Exchange 2010... 5 4.1. Exchange-tilin käyttöönotto - Outlook 2010... 5 4.2. Exchange-tilin

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/37 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 7 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/36 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 4 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/37 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 4 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

OFFICE 365 KOULUKÄYTÖSSÄ. TIIVISTELMÄ Tästä oppaasta löydät ohjeita Office 365 palvelun peruskäyttöön koulutyössä. Office 365 for Education

OFFICE 365 KOULUKÄYTÖSSÄ. TIIVISTELMÄ Tästä oppaasta löydät ohjeita Office 365 palvelun peruskäyttöön koulutyössä. Office 365 for Education Olen saanut opettajalta ihan oman sähköpostiosoitteen, jonka loppu on @eduouka.fi. Voin kirjautua O365 palveluun omalla tunnuksella myös kotona. Tunnus on sama, jolla kirjaudun koulun tietokoneelle. Minulla

Lisätiedot

FACEBOOK-KURSSI. Edistyneille. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.

FACEBOOK-KURSSI. Edistyneille. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere. FACEBOOK-KURSSI Edistyneille HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi FACEBOOK-KURSSI 1 Sisältö Aluksi... 2 Asetukset... 3 Käyttäjätilin asetukset...

Lisätiedot

Sisällysluettelo. www.firstbeat.com

Sisällysluettelo. www.firstbeat.com Firstbeat Hyvinvointianalyysi Käyttäjän opas tammikuu 2015 1 Sisällysluettelo Johdanto... 3 1. Järjestelmävaatimukset... 4 2. Käytön aloittaminen... 5 2.1 Adobe Flash Player -ohjelmiston asentaminen...

Lisätiedot

Thunderbird. Asennus ja käyttöönotto. Oppaassa kuvataan kaikki vaiheet kuvakaappauksin yksinkertaisia esimerkkejä käyttämällä.

Thunderbird. Asennus ja käyttöönotto. Oppaassa kuvataan kaikki vaiheet kuvakaappauksin yksinkertaisia esimerkkejä käyttämällä. Y K S I K Ä Ä N A S I A K A S E I O L E M E I L L E LI I A N P I E NI TAI M I K Ä Ä N H A A S T E LI I A N S U U R I. Thunderbird Asennus ja käyttöönotto Tämä on käyttöopas Mozilla Thunderbird sähköpostiohjelman

Lisätiedot

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 Sisältö: Sisältö:... 2 Yleistä Moodlesta... 5 Navigointi ja liikkuminen... 5 Ympäristön aloitussivu... 5 Sisäänkirjautuminen... 6 Kurssit ja työtilat... 6 Kurssin aloitussivu...

Lisätiedot

www-sivuston ylläpitojärjestelmä OHJEET YLLÄPITÄJÄLLE

www-sivuston ylläpitojärjestelmä OHJEET YLLÄPITÄJÄLLE www-sivuston ylläpitojärjestelmä OHJEET YLLÄPITÄJÄLLE 2 Ohjeet ylläpitäjälle Esittely...3 1. Kirjautuminen...3 2. Aloitus...3 3. Sivut...4 3.1. Sivupaneeli...4 3.1.1. Sivuston kielen vaihto...4 3.1.2.

Lisätiedot

Elisa Ring Elisa Ring Välitys

Elisa Ring Elisa Ring Välitys Elisa Ring Elisa Ring Välitys Elisa Oyj Elisa Ring 2 (58) 1 Johdanto... 3 2 Elisa Ring salasanan hallinnointi... 3 2.1 Salasanan aktivointi (luonti)... 3 3 Elisa Ring Välitys... 4 3.1 Asenna Elisa Ring

Lisätiedot

Käyttöohje. Suomen johtava projektipankki! Kustannustehokkaaseen rakennusprojektien hallintaan

Käyttöohje. Suomen johtava projektipankki! Kustannustehokkaaseen rakennusprojektien hallintaan Käyttöohje Suomen johtava projektipankki! Kustannustehokkaaseen rakennusprojektien hallintaan SokoPro on Kopijyvän ratkaisu kustannustehokkaaseen rakennusprojektin hallintaan. Rakennusprojektiaineistojen

Lisätiedot

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset...

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset... Opas käyttäjälle 2 Optima Opas käyttäjälle Sisällysluettelo 1 1 Yleistä Optimasta... 7 1.1 Laitteistovaatimukset... 8 1.2 Sisäänkirjautuminen... 8 1.3 Optiman käyttöliittymä... 8 2 Optiman eri objektityypit...

Lisätiedot

Microsoft Outlook. Käyttöönotto

Microsoft Outlook. Käyttöönotto YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Microsoft Outlook Käyttöönotto Tämä on käyttöopas Microsoft Outlook sähköpostiohjelman käyttöönottoon ja tehokkaaseen hallintaan.

Lisätiedot

KÄYTTÖOPAS. www.webropol.fi

KÄYTTÖOPAS. www.webropol.fi KÄYTTÖOPAS Sisältö 1. PERUSSANASTO... 1 1.1 Kysymystyypit... 1 1.2 Palvelun termit... 2 2. KYSELYN LUONTI... 5 2.1 Pikaopas... 5 2.2 Eri kysymystyyppien luonti (Classic mode)... 7 2.2.1 Otsikko... 7 2.2.2

Lisätiedot

IBM SmartCloud for Social Business. IBMSmartCloudEngageja IBM SmartCloud Connections Pääkäyttäjän opas

IBM SmartCloud for Social Business. IBMSmartCloudEngageja IBM SmartCloud Connections Pääkäyttäjän opas IBM SmartCloud for Social Business IBMSmartCloudEngageja IBM SmartCloud Connections Pääkäyttäjän opas IBM SmartCloud for Social Business IBMSmartCloudEngageja IBM SmartCloud Connections Pääkäyttäjän opas

Lisätiedot

Toimistotyökalut pilveen - Office 365 käytännön tasolla. Sami Lavikko

Toimistotyökalut pilveen - Office 365 käytännön tasolla. Sami Lavikko Toimistotyökalut pilveen - Office 365 käytännön tasolla Sami Lavikko Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO... 1 MIKSI LUKISIT TÄMÄN OPPAAN?... 2 MIKÄ ON OFFICE 365?... 2 MITEN HYÖDYN OFFICE 365:STÄ?... 3 MINKÄ

Lisätiedot

20.8.2014. Projektiryhmä. Käyttöohjeet. Kuksa Jäsenrekisteri. sivu 1/96

20.8.2014. Projektiryhmä. Käyttöohjeet. Kuksa Jäsenrekisteri. sivu 1/96 Käyttöohjeet Kuksa Jäsenrekisteri sivu 1/96 Contents 1 Johdanto... 5 1.1 Käytön tuki... 5 2 Kirjautuminen Kuksa -jäsenrekisteriin... 5 2.1 Yleistä... 5 2.2 PartioID... 5 2.3 Virhetilanteet... 6 2.3.1 Rekisteröityminen

Lisätiedot

Pääkohdat PAINIKKEIDEN MUOKKAAMINEN AJOTILASSA JA MUOKKAUSTILASSA

Pääkohdat PAINIKKEIDEN MUOKKAAMINEN AJOTILASSA JA MUOKKAUSTILASSA PAINIKKEIDEN MUOKKAAMINEN AJOTILASSA JA MUOKKAUSTILASSA Pääkohdat Tobii Communicator 4 Ajotila Tämä on ohjelman käyttötila tai käyttäjän tila, jossa muokattuja ja tehtyjä sivuja voidaan käyttää. Kun painikkeita

Lisätiedot

LibNet 2.1 tilaustenhallintapalvelu

LibNet 2.1 tilaustenhallintapalvelu LibNet 2.1 tilaustenhallintapalvelu Käyttöohje Sisältö 1. Yleistä... 4 1.1. Tekniset vaatimukset... 4 2. Ylläpito... 5 2.1. Käyttäjäprofiilit... 6 2.1.1. Valmiin profiilin muokkaaminen... 7 2.1.2. Uuden

Lisätiedot

Julkaisujärjestelmän käyttöohje

Julkaisujärjestelmän käyttöohje Julkaisujärjestelmän käyttöohje Päivitetty 21.10.2010 Sisältö 1. Yleistä... 2 1.1. Käyttöoikeudet... 2 1.2. Kirjautuminen ja tunnukset... 2 1.3. Unohtuneen salasanan palautus... 2 1.4. Kirjautuminen ulos

Lisätiedot

Verkkosovelluksen käyttöopas

Verkkosovelluksen käyttöopas www.novell.com/documentation Verkkosovelluksen käyttöopas Filr 1.1 Heinäkuu 2014 Tekijänoikeustiedot Novell, Inc. ei takaa, että tämän oppaan tiedot ja ohjeet ovat virheettömiä, ja torjuu nimenomaiset

Lisätiedot

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö...

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö... M-Files 10 Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 3.1 Järjestelmävaatimukset...10 3.2 Automatisoitu asennus ja jakelu...11 3.3 Asennuksen läpivienti...11

Lisätiedot

Käyttöohje CSI LakiMies. Versio 2.7 Joulukuu 2012

Käyttöohje CSI LakiMies. Versio 2.7 Joulukuu 2012 Käyttöohje CSI LakiMies Versio 2.7 Joulukuu 2012 (1/118) Sisällysluettelo 1 Ohjelmiston yleiset toiminnot... 4 1.1 Ohjelmiston rakenne... 4 1.2 Perustoiminnot... 6 1.2.1 Listatoiminnot... 6 1.2.2 Ikkunatoiminnot...

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE Taloyhtiösivut Kiinteistöliiton jäsentaloille

KÄYTTÖOHJE Taloyhtiösivut Kiinteistöliiton jäsentaloille 1 (10) Yleistä Kiinteistöliiton tuottamat Taloyhtiösivut ovat Suomen Kiinteistöliiton 100-vuotislahja, jonka liitto jäsenyhdistyksineen tarjoaa jäsentaloyhtiöille. Taloyhtiösivut -palvelu sisältyy jäsenmaksuun.

Lisätiedot