Oy Carlson ennen ja nyt

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Oy Carlson ennen ja nyt"

Transkriptio

1 Oy Carlson ennen ja nyt

2 Sisältö Kerromme seuraavassa välähdyksiä Carlson Oy:n yrityshistoriasta 150- vuoden ajalta Toisaalta kuvailemme esimerkkien kautta Calsonin Siihtalan rautatavaratalon osastojen valikoimia ja tavaramerkkejä Olemme tutustuneet Nina Pellin Valuraudasta korkokenkiin Oy Carlson 150 vuotta kirjaan ja yrityksen kotisivuihin

3 Carlson Oy:n historiaa 1800-luvulta 1920-luvun loppuun Janita ja Salla 7E

4 Aika ennen vuotta 1859 Kuopion Pitäjässä sijaitsi maamme ensimmäinen rautaruukki, Juantehdas. Ruukin perustamisoikeuden sai Brynolf Brunou vuorikollegion myöntämällä luvalla vuonna luvulla tehtaan toiminta pääsi laajenemaan. Vuonna 1829 Patruuna Tigerstedt sai luvan harjoittaa liiketoimintaa Kuopiossa.

5 Juantehtaan Rautakauppa v Juantehdas perusti tehtaanmyymälän Kuopioon ja samalla rautaalan erikoisliikkeen v.1859 Siellä myytiin silloin mm. erilaisia pannuja, uuneja ja niiden luukkuja, kaminoita, kynttilänjalkoja, hevosenkenkiä, vedenkuumennuslaitteita, kirveitä ja sahanteriä. Kauppa siirrettiin v.1876 Kuninkaankadun ja Etelä-Vuorikadun kulmaan syrjäisen sijaintipaikan vuoksi.

6 Omistaja vaihtuu Vuonna 1889 John Carlson lopetti yksityisen liiketoimintansa ja keskitti kaiken voiman rautakaupan pitoon. Kun Juantehtaan omistaja kuoli, niin rautakauppa siirtyi John Carlsonin omistukseen. Osakekirjat uudistettiin v Se merkitsi vanhan rautakaupan loppua, mutta tilalle tuli uusi osakeyhtiö. John Carlson kuoli v. 1906,ja johtajan tehtäviin tuli väliaikaisesti hänen ystävänsä J.F. Dahlström. Uudeksi omistajaksi löytyi Justus Luukkonen.

7 Uuteen nousuun Talouselämässä alkoi uusi nousu, ja rautakauppa- alan hinnat nousivat Luukkosen tehtyä osakekaupat. Ensimmäisen maailmansodan aikana rautakaupan suuretkin varastot ehtyivät, ja sodan jälkeen täydentäminen oli edelleen vaikeaa. Oy Carlsonille autot tulivat myyntiin1920-luvulla. Luukkonen päätti, että Oy Carsonille oli rakennettava oma toimitalo, joka kokonaisuudessaan valmistui vuonna 1930.

8 Talouspulasta toiseen maailmansotaan Jonna ja Janita 7E

9 Toisen maailmansodan uhka luvun loppupuolella yritykset alkoivat kerätä varastojaan Sota syttyi 1939 => rahoitustilanne kiristyy, ylimääräiset verot ja hintasäännöstely aiheuttivat vaikeuksia Rautakaupat joutuivat turvautumaan korviketuotantoon ja valikoima pienentyi Valikoimaa 1930-luvun lopulla Rautaosastolla: Maalit, jotka tehtiin itse. Käytettiin pikeä, joka oli pakattu sadan litran tynnyreihin. Sodan edetessä Tavarapula lisääntyi myös Carsonilla ja myytävää tavaraa oli hankala saada. Tavarantoimituksia asiakkaille häiritsi myös Puolustuslaitoksen tarpeet. v.1933 perustettiin yhteistoimikunta, joka pyrki keskittämään kaupungin ostoja. Oy Carlsonin vakavarainen liiketoiminta auttoi yritystä selviytymään sota-ajan vaikeista olosuhteista.

10 Sodan jälkeen Tavarapula ei hellittänyt vuosiin toisen maailmansodan jälkeen Rakennusmateriaalit ja tarvikkeet olivat kysyttyjä, mutta niistä kärsittiin silti pulaa. Kauppiaiden piti turvautua onneensa. Ihmiset kävivät usein keskenään vaihtokauppaa. Harvinaisia rakennusmateriaaleja olivat keskuslämmityspatterit ja korkkimatot, joita oli luonnollisesti vaikeaa saada. Johtokunta Justus Luukkonen joutui vetäytymään tehtävistään ja v.1952 toimitusjohtajaksi valittiin Katri Heiskanen. Tammikuussa 1953 yhtiön johtokunta kutsui toimitusjohtajaksi Mies Hellevuon. Keväällä 1952 pahimmasta talouspulasta alettiin päästä. Talouden nousu jatkui.

11 Talouden suotuisa kehityksen myötä lupaavasti alkanut aika päättyi maaliskuun 1956 yleislakkoon. Ulkomaisten tavaroiden valikoima supistui. Rakennusliikkeet pystyivät kuitenkin myymään tavaroita rakennusyrityksille joita oli kohtuullisesti. Justus Luukkonen kuoli ja hänen omaisuutensa jako vaikeutti Oy Carlsonin toimintaa. Aika oli talouselämän kannalta epäsuotuisaa ja toiminnan jatkaminen epävarmaa. Huoltokorjaamo lopetettiin v Luukkosen perikunta myi v.1959 Oy Carlsonin osakekannan Väinö Soinille, Mauno Honkavaaralle ja toimitusjohtaja Seppo Ahoselle. Mauno Nieminen suunnitteli uuden myymälän, jonka avajaisia vietettiin marraskuussa Avajaispäivänä oli kulunut 101 vuotta Carlsonin ensimmäisen myymälän avaamisesta.

12 Carlsonin uusi aikakausi Kauppakäytäntöä ja henkilökuntaa1960-luvulla Kauppa laajentui vilkkaasti. Kauppakuolemat yleistyivät maaseudun ja maalaiskuntien kyläkaupoissa. Automarkettien rakentaminen aloitettiin 1970-luvulla, automarketteja oli Suomessa muutama kymmenen. Öljyn hinta nousi maailmanlaajuisen öljykriisin vaikutuksesta 1970-luvulla. Yrityksellä oli niukasti varoja 1960-luvun alkupuolella. Vuonna 1963 konttorissa työskenteli 15 henkilöä. HENKILÖKUNTAA KUOPIOSSA: Auto- osasto: Eila Taskinen Pääkirjanpitäjä: Sylvi Huovinen Aputyttöjä, joiden tehtäviin kuului aakkostamista ja lajittelua. Konttoripäällikkö: Tapio Tukkimies 1963 Myyntijohtaja: Eemil Sovinen Tukkumyyjät, jotka matkustivat maaseudulle kauppiaiden luokse: mm. Pauli Miettinen ja Unto Saarelainen

13 Carlson Halosten omistukseen Kotkalainen kauppias Kalle Halonen sai tiedon Kuopiossa myynnissä olevasta yrityksestä vuonna Carlsonin osakkeet siirtyivät kaupassa Halosen suvulle joulukuussa Kalle Halosen johtama yritys laajensi toimialaa 1960-luvun lopulla: tukku- ja vähittäiskauppaa kaikenlaisilla vaatetus-, elintarvike-, rautakauppa-, auto-, radio, ja televisio- sekä kemikaalialan tarvikkeilla ja tuotteilla ja harjoittaa auto- ja muuta korjaamo- ja kahvibaaritoimintaa ja kuljetusliikettä sekä omistaa ja hallita kiinteistöjä sekä kiinteistöosakkeita. Määrätietoisella työllä rautakaupasta muotoutui moderni tavaratalo. Kalle Halonen aloitti Carlsonin laajentamisen Kuopion ulkopuolelle, aluksi Varkauteen ja Mikkeliin 1970-luvun lopulla.

14 Nousukaudesta uudelle vuosituhannelle Emma, Hanna ja Sara 7E

15 Nousukaudesta lamaan Luvulla 1980 suomessa vallitsi voimakas nousukausi. Öljykriisin jälkeen Suomen bruttokansantuote (BKT) kasvoi vauhdikkaammin kuin muiden Euroopan maiden talous, rakennustoiminta elpyi hitaasti. Sen vuosikymmenen aikana rakennustoimintakin kiihtyi ja huippuvuotena 1989 uudisrakentaminen oli ennätyslukemissa. Talouskasvun myötä kuntakeskukset kasvoivat voimakkaasti, maakuntien kaupallinen tarjonta monipuolistui ja vähittäiskauppojen määrä lisääntyi. Kaupan kehityksessä näkyi merkittävä vähentyminen. Niin ikää Carlsonilla 1980-luku oli kasvun aikaa. Myynti kasvoi melko tasaisesti vuodesta 1980 vuoteen Carlsonin liikkeitä tuli lisää ympäri Suomea. Seuraavalla vuosikymmenellä koettiin voimakas taantuma, se oli lama aikaa. Syyt nousukauden jälkeiseen lamaan olivat monitahoiset ja niitä haettiin edellisen vuosikymmenen talouspolitiikasta. Moni yritys joutui vaikeaan asemaan ja toisia kohtasi toiminnan lopettaminen. Laman seurauksena kulutus sekä investoinnit supistuivat ja Suomea kohtasi vaikea työttömyys.

16 Kalle Halonen ja Veljekset Halonen Oy Kalle Halonen syntyi vuonna 1914 Karjalan kannaksella. Vuonna 1964 Kalle Halonen hankki kuopiolaisen Oy Carlsonin omistukseensa ja hänestä tuli yhtiö toimitusjohtaja. Myös 1990-luvulla Halonen laajensi yritystään avaamalla uusia myymälöitä. Kalle Halonen kuului Suomen Rauta- ja Koneliikkeiden Yhdistyksen hallitukseen ja keskusliikkeen Rautakonttorin hallintoneuvostoon. Veljekset Halonen Oy oli koko yritys hommineen päivineen ja siihen kuuluivat kuten nimestä voi jo päätellä, Halosen veljekset.

17 Kauppaneuvos Kalle Halonen Satavuotisen taipaleensa jälkeen osakeyhtiö Carlson oli ajautunut vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen, jolloin omistajat olivat ilmeisesti nähneet yhtiön myynnin ainoaksi mahdollisuudeksi. Kun Halonen osti Carlsonin, tämä merkitsi liiketilojen ja valikoimien laajentamista. Carlsonin hyvän myynnin takasi hyvä asiakaspalvelu. Hänellä oli hyvä myyntitaito ja hän saavutti henkilöstönsä keskuudessa luottamuksen ja arvostuksen.

18 Uusi vuosituhat, Palveleva tavaratalo Yhtiön hallitus on säilyttänyt positiivisen kehityksen 2000-luvun alkupuolella. Uudella vuosituhannellakin Carlson jatkoi laajentumistaan. Oy Carlson otti ensimmäiset askeleet kohti tietotekniikkaa jo ja lukujen vaihteessa. Oy Carlson on aina panostanut asiakaslähtöiseen palveluun. Asiakkuus on säilynyt vuosikymmeniä hyvän ja laajan tavaravalikoiman ja varsinkin erinomaisen palvelun ansiosta Vuoden 1995 lokakuussa Kuopion keskustan liikkeissä asioineet asiakkaat valitsivat Oy Carlsonin parhaaksi palvelevaksi yritykseksi Isä Halosen syvin toive toteutuu siinä, kun omat lapset Liisa ja Pekka Halonen jatkavat vanhempiensa elämäntyötä uskollisesti ja ansiokkaasti, Carlsonin perinteitä ja arvoja kunnioittaen. Näin Carlson voi tulevaisuudessakin vastata uuden aikakauden mukanaan tuomiin haasteisiin ja asiakkaiden odotuksiin.

19 Kehittyvä Carlson Roosa ja Pihla 7E

20 Kehittyvä Carlson -Carlson kehittyi rautakaupasta monitoimikaupaksi, sillä myyntiin otettiin kenkiä, vaatteita ja muita käyttöesineitä. -Carlsonin laajentuminen alkoi v ja on jatkunut aina tähän päivään saakka. Myös päivittäistavaroiden myynti- ja liiketiloja laajennettiin. - Vuonna 1974 Carlson osti tukkuliike M. Paavola Oy:n ja perusti Kuopioon Kodin Carlsonin. Kodin Carlson, Kuopio: Oy Carlson osti 1968 Kauppakadulta sijaitsevan talon ja tontin. Talo oli vanha hirsirakenteinen liiketila, jossa oli enimmäkseen myymälähuoneistoja. Pari vuotta myöhemmin Carlson päätti purkaa vanhan rakennuksen ja rakentaa tontille uuden rakennuksen, josta tuli suurtavaratalo, Kodin Carlson. Kodin Carlson oli yhdistetty jalankulkutunnelilla Torin Carlsoniin. Mutta nykyään on kolme erillistä Carlsonia, jotka ovat yhdistettyinä toisiinsa.

21 Carlson Kuopion ulkopuolella Nykyään Carlson on Varkaudessa, Mikkelissä, Savonlinnassa, Joensuussa ja Kuopiossa, mistä se onkin lähtöisin Varkauden Carlson: Ensimmäinen Carlsonin rautakauppa avattiin vuonna Varkauden myymälän perustamisesta alkoi Carlsonin Kuopion ulkopuolelle suuntautuva liiketoiminta. Relanderinkadulle suunniteltiin uutta myymälää, mutta tontti oli liian pieni, joten Myymälä perustettiinkin Käsityökadulle. Uuteen myymälään suunniteltiin laajempaa ja monipuolisempaa tuotevalikoimaa. Carlsonin entisestä rautakaupasta tuli moderni Carlsonin tavaratalo. Tämän jälkeen myös Carlsonin tavarataloja ilmestyi myös Mikkeliin, Savonlinnaan ja Joensuuhun.

22 Joensuun Carlsonit: Avattiin lokakuussa 1987 Oli aluksi rautakauppa. Laajennus valmistui 1995, jolloin Carlsonista tuli rautatavaratalo. Vuonna 2005 Carlson päätti perustaa uuden Carlsonin tavaratalon Joensuun ydinkeskustaan. Siellä myydään polkupyöristä hajuvesiin kaikkea siltä väliltä.

23 Toimitusjohtajat ja hallituksen jäsenet Pitkäaikaiset jäsenet: - Kalle Halonen - Ester Halonen - Ida Koistinen (Kalle Halosen sisar) - Pekka Halonen - Liisa Halonen - Reijo Kormu - Ossi Saksman Toimitusjohtajat 150 vuoden ajalta - August Harald - C. J. Hultenberg - Olli Korhonen - John Carlson - J.F Dahlström - Justus Luukkonen - Katri Heiskanen - Mies Hellevuo - Seppo Ahonen Johtoryhmä Pekka Halonen - Mika Heiskanen - Kyösti Karhunen - Keijo Kosunen - Pertti Manner - Carita Tuunala

24 Yritys ja rakentajapalvelu Juuso ja Teemu 7E

25 Carlsonin rakentajapalvelu Henkilöstö Ismo Varis myymälänjohtaja Jukka Kuittinen Janne Utriainen Timo Laasonen

26 Abloy Langaton kaukoavain ABLOY EC501 - Digitaalisesti salattu avaus - Toimintasäde vähintään 4 m - Kaukoavaimet voi nimetä käyttäjän mukaan - Kulutusta kestävät muovikuoret, valettu rakenne, roiskevesisuojattu - Merkkivalo ilmoittaa toiminnoista, häiriöistä ja pariston vaihdon lähestymisestä

27 Tilolino-linoleumivalmislattia on valmistettu hyödyntäen puhtaita luonnon raaka-aineita. Karitma

28 Fintex Fintex Maalikaupat tarjoavat laadukkaita ja kotimaisia tuotteita niin ammattikäyttöön kuin satunnaiselle remontoijallekin. TETRAKEM PALOTURVALLINEN LIIMAMASSA 1027 Vesiohenteinen, liuotinvapaa saumausmassa. Tuote on testattu laivanrakennusteollisuuden paloturvallisuusvaatimusdirektiivin mukaisesti ja se täyttää ns. huonosti liekkiä levittävän materiaalin ominaisuudet. Tulipalotilanteessa tuote syttyy vaikeasti palamaan ja sammuu nopeasti.

29 Casco Cascon kotisivu auttaa niin ammattilaisia kuin tee-se-itse kuluttajia valitsemaan kuhunkin kohteeseen parhaiten soveltuvat tuotteet. Oikeat tuotteet, hyvät materiaalit ja ammattitaitoiset työmenetelmät varmistavat sen, että lopputulos on laadukas ja kohteet säilyttävät arvonsa vuosienkin kuluessa.

30 Kiilto Kiilto on mukana rakentamiseen, remontointiin ja sisustamiseen liittyvän kiinnittämisen kaikissa eri vaiheissa. Kiilto tarjoaa erikoisosaamista eri teollisuudenalojen kiinnitysratkaisuiksi. KiiltoClean toimittaa pintojen puhdistus- ja hoitoaineet, siivouskoneet ja -välineet ammattikäyttöön ja teollisuuteen sekä Kiilto Kodinhoitotuotteet kodin puhdistamiseen ja lattianhoitoon.

31 Rauta ja Työkalut Osastovastaava Petri Palviainen Tomi ja Jere 7E

32 Työkalut Sähkö työkalut: Black & Decker Litium Ion teknologialla yhtä paljon suoritusta kuin NiCad akulla mutta paljon kevyempi ja pienempi porakone.

33 Käsityökalut Rakentajan kirves X10 Ominaisuudet Monikäyttöinen työkalu puusepälle, nikkaroijalle ja omakotitalossa asuvalle Muovinen teräsuoja, joka toimii myös kantokahvana Terän paino: 760 g Paino: 980 g Pituus: 440 mm

34 Paineilmatyökalut Senco Malli Senco PC2225 Ammattikäyttäjän peruskompressori. Soveltuu yhdelle runkonaulauskoneelle. Suojatut mittarit, 2 ilmanulosottoa, isot ilmakumipyörät ja kokoontaittuva kahva

35 Puutarhatyökoneet Stiga Itsevetävä Turbo kerää, silppuaa tai puhaltaa taakse. B&S 625 XVS -moottori. Leikkuuleveys 46 cm. Keruusäiliön tilavuus 60 litraa. Isot kuulalaakeroidut 200/280 mm Dryflex-pyörät. Galvanoitu teräsrunko. Leikkuukorkeuden keskussäätö ja aisan pikasäätö.

36 LVI Sähkö kiukaat: Harvia Kiukaan ulkovaippa on grafiitinharmaa, ja kivitilaa verhoava ristikko ruostumatonta terästä. Figaro-mallit FG70 ja FG90 on varustettu kiinteällä ohjauskeskuksella.

37 Kaukora Oy:n sivustolta voi saada tietoa mm. erilaisista ilmalämpöpumppuvaihtoehdoista LVI

38 LVI Kylpyhuone ja WC Kylpyhuoneen ja WC:n hanat ovat yleensä muodokkaimpia ja esimerkiksi joissain malleissa on liikkeen tunnistin Keittiö hanat Keittiö hanoissa korostui usein käytännöllisyys

39 Maalit ja sisustus Osastovastaava Kimmo Päivänurmi Essi ja Minja 7E

40 Maalit Tikkurila: -Tikkurila tarjoaa kuluttajille, ammattilaisille ja teollisuudelle käyttäjäystävällisiä ja ympäristön kannalta kestäviä ratkaisuja pintojen suojaamiseen ja kaunistamiseen. Teknos: -Teknos on Euroopan johtavia teollisuusmaalien valmistajia, jolla on vahva asema kauppa- ja rakennusmaalimarkkinoilla.

41 Muokkaa haluamasi koti

42 Tikkurilan värikartta Värikarttoja

43 Nerostep Oy Sisustus Finlayson: -Suomalainen tekstiiliteollisuusyhtiö -Finlaysonin tehdasalue sijaitsee Tammerkosken rannalla Tampereen keskustassa. Nerostep: -Nerostep Oy perustettiin vuonna Smedbo: -koristehelojen ja sisustustavaroiden Pohjoismaiden markkinajohtaja. Kirsch: -Kirsch Scandinavia markkinoi, valmistaa ja tekee tuotekehittelyä ikkunan sisustus tuotteissa.

44 Talous- ja lahjatavara Osastovastaava Päivi Silfsten Elmo, Joni ja Ville 7E

45 Lasitavarat Iittala on vanha tunnettu suomalainen tavaramerkki. Yritys on keskittynyt lasitavaroihin niin ruuanlaittoon kuin ruokailuun ja sisustamiseen liittyviin lasituotteisiin.

46 Keraamisia tauluja Kermansavi-tuotteista löytyy korkealaatuisia koriste-esineitä, kuten Suomalaisia kuvia -seinätaulusarjaa.

47 Victorinoxin taskutyökalut Sveitsiläinen Victorinox on maailman suurin ja arvostetuin taskuveitsien ja taskutyökalujen valmistaja. Victorinox-veitsillä on elinikäinen takuu materiaalija valmistusvirheiden varalta.

48 Laatu, toimivuus ja muotoilu ovat Röslen tärkeät ominaisuudet. Tuotteet on valmistettu parhaasta ruostumattomasta teräksestä. Ne ovat turvallisia käyttää ja konepesun kestäviä. Kuluville osille varaosapalvelu. Tuotetakuu. Tuotevalikoimaan kuuluvat esimerkiksi keittiön työvälineet, kulhot ja leikkurit. Rösle

49 Muovituotteita Orthex - suomalaiset kodin muovit Oy Orthex Ab on suomalainen, kodin muovituotteita valmistava ja markkinoiva yritys. Orthexin tuotteet ovat monikäyttöisiä ja edullisia joka kodin arkipäivän esineitä. Perheyritys on perustettu vuonna 1956 nykyiselle toimipaikalleen Lohjalla. Vuosien varrella se on kasvanut yhden miehen pajasta Suomen suurimmaksi kotitalousmuovien valmistajaksi.

50 Osastovastaava Pekka Mikkonen Saara ja Isabell 7E

51 Tuotemerkit Adidas Adidas on tunnettu urheiluvaatemerkki joka tunnetaan hyvistä ja tyylikkäistä kengistään, laukuistaan ja vaatteistaan.

52 Nike Nikeltä löytyy tyylikkäitä urheilun kuin vapaa-ajankin vaatteita ja jalkineita. Se on suosittu maailmanlaajuisesti.

53 Haglöfs Tunnettu ulkoiluvaatemerkki joka valmistaa sateen- ja tuulen kestäviä ulkoilupukuja, reppuja ja kenkiä. Valmistanut suosittuja vaatteita mm. vaeltamiseen.

54 Speedo Valmistaa varusteita uimisen harrastelijoille ja maailman huipuille. Hyvät uimapuvut ovat tyylikkäitä ja virtaviivaisia.

55 Tekniset Carlson Osastopäällikkö Pekka Laakkonen Timo ja Erkka 7E

56 Historiaa Tekniset -ketju on liittynyt osaksi verkostoltaan Euroopan suurinta kodinkoneketjua Euronicsia, joka takaa koko ketjulle edullisen hintatason. Tekniset -ketjulle viime syksynä myönnetty Avainlippu on merkki suomalaisen palvelun arvostuksesta. Tekniset on vuonna 1978 perustettu kodintekniikan vähittäiskauppaketju. Ketjuun kuuluu yli 80 myymälää. Tekniset -ketjussa asiakkaita palvelee noin 500 asiantuntevaa myyjää ja 70 kauppiasta.

57 kaksitoiminen Shiatsuhierontatyyny, joka hieroo kahdella eri tyylillä; syvälle vaikuttavaa painelevaa hierontaa pyörivin liikkein sekä rentouttavaa rullaavaa hierontaa.

58 Nokian E5-00 Tuo viestisi kuuluviin Yksilöi laitteesi aloitusvalikko Pidä verkkoyhteys aina mukanasi Kartat -sovellus

59 UltraOne Uusi UltraOne on testatusti huipputehokas ja erittäin hiljainen. Lisäksi sen liikuttelu on helppoa

60 PowerShot D10 Kestää vettä, iskuja, pölyä ja kylmyyttä* 12,1 megapikseliä 3,0x zoom 2,5 tuuman PureColor-LCD II -näyttö Liikkeentunnistustekniikka

61 Mitä historiikista ja Oy Carlsonin kotisivuilta opittiin? -Oy Carlsonilla on pitkä ja maineikas historia -omistaja vaihdoksia on tapahtunut useita -yritys on selvinnyt useasta talouslamasta -laajat ja monipuoliset tuotevalikoimat -edustettuina niin kotimaisia kuin kansainvälisiä tavaramerkkejä -kokonaisuutena jäi positiivinen ja nykyaikainen kuva kaupan toiminnoista

Autosalpa 50-vuotta, ole hyvä.

Autosalpa 50-vuotta, ole hyvä. Autosalpa 50-vuotta, ole hyvä. Tarina puoli vuosisadan takaa. ESIPUHE Tervetuloa aikamatkalle Autosalpa Oy:n viiteenkymmeneen vuoteen 1957-2007. Aikamatka on kirjoitettu tarkoituksellisesti tarinan muotoon,

Lisätiedot

Stockmann lyhyesti. Sisältö

Stockmann lyhyesti. Sisältö Vuosikertomus 21 Sisältö Stockmann lyhyesti Stockmann vuonna 21 1 Stockmann lyhyesti 2 Stockmann-konsernin perusarvot 3 Tietoja osakkeenomistajille 4 Stockmann vuonna 21 5 Pitkän aikavälin taloudelliset

Lisätiedot

11. 14. VIRO 1 tavaratalo. 2 Seppälän myymälää. 1 outlet-myymälä. LATVIA 1 tavaratalo. 11 Seppälän myymälää

11. 14. VIRO 1 tavaratalo. 2 Seppälän myymälää. 1 outlet-myymälä. LATVIA 1 tavaratalo. 11 Seppälän myymälää Stockmann-konserni lyhyesti Stockmann on suomalainen vähittäiskauppaa harjoittava pörssiyhtiö. Sen kolme liiketoimintayksikköä ovat tavarataloryhmä sekä muotikaupan myymäläketjut Lindex ja Seppälä. Stockmann

Lisätiedot

Insinööritoimisto Olof Granlund Oy

Insinööritoimisto Olof Granlund Oy Teksti on otettu syksyllä 2010 julkaistusta Granlundin 50-vuotishistoriikista Insinööritoimisto Olof Granlund Oy suomalaista talotekniikan suunnittelua ja konsultointia vuodesta 1960 Osa 5: Vuosituhat

Lisätiedot

V UOSIKERTOMUS 137. TOIMINTAVUODELTA

V UOSIKERTOMUS 137. TOIMINTAVUODELTA VUOSIKERTOMUS 1998 V UOSIKERTOMUS 137. TOIMINTAVUODELTA Sisältö Stockmann Stockmannin perusarvot 1 Stockmann vuonna 1998 2 Kaupallisten yksiköiden esittely 3 Vuoden 1998 merkittäviä tapahtumia 4 Tietoja

Lisätiedot

TALO. ryhmä TAVARA STOCKMANN LYHYESTI SISÄLTÖ SIVU. Pietarissa

TALO. ryhmä TAVARA STOCKMANN LYHYESTI SISÄLTÖ SIVU. Pietarissa vuosikertomus 212 STOCKMANN LYHYESTI Stockmann on suomalainen vähittäiskauppaa harjoittava pörssiyhtiö. Konsernin liiketoimintayksiköt ovat tavarataloryhmä ja muotiketjut. Stockmann perustettiin vuonna

Lisätiedot

360 vuotta innovaatioita

360 vuotta innovaatioita Vuosikertomus 2008 2 Vuosikertomus 2008 360 vuotta innovaatioita Fiskars tarjoaa kotiin, puutarhaan ja ulkoiluun kuluttajatuotteita, jotka ovat tunnettuja toiminnalli - suudestaan ja huippumuotoilustaan.

Lisätiedot

RAKENNUS-EXTRA. Koulukatu kt 46,5 m². 2h, kk, peruskuntoinen 1. asuinkerroksen. Harjupolku rt 37,0 m². Järjestä liikuttava NYT SE ON TÄÄLLÄ

RAKENNUS-EXTRA. Koulukatu kt 46,5 m². 2h, kk, peruskuntoinen 1. asuinkerroksen. Harjupolku rt 37,0 m². Järjestä liikuttava NYT SE ON TÄÄLLÄ Pohjois-Karjalan Yritys- maailma Huhtikuu 1/2014 RAKENNUS-EXTRA Kokemusta ja ammattitaitoa Joensuusta Torikatu 15, 80100 Joensuu puh. 0500 188 605, fax 013 318 013 toimisto@tiimi-perinta.fi www.tiimi-perinta.fi

Lisätiedot

Stockmann-konsernin perusarvot

Stockmann-konsernin perusarvot Vuosikertomus 29 Stockmann-konsernin perusarvot Tuloshakuisuus Harjoitamme liiketoimintaa rahan ansaitsemiseksi; kaiken toiminnan tulee tukea tätä päämäärää. Menestyminen tuloksenteossa merkitsee osakkeenomistajille

Lisätiedot

Värikkäitä visioita vuodesta 1862

Värikkäitä visioita vuodesta 1862 Värikkäitä visioita vuodesta 1862 Vuosikertomus 2011 Tikkurila lyhyesti Tikkurila vuonna 2011 Tuotteet Tuotteita ja palveluja kuluttajille ja ammattilaisille Tikkurila tarjoaa kattavan valikoiman kauppa-

Lisätiedot

ELÄMÄNLAATUA VIREÄSSÄ MANSIKKAKAUPUNGISSA

ELÄMÄNLAATUA VIREÄSSÄ MANSIKKAKAUPUNGISSA RAKENNUSMAAILMA KODIN KAIKKI KALUSTEET - keittiöt - kodinhoito- huoneet - komerot - wc-kalusteet - maksuton suunnittelu ja kotikäynti (mallikuvan tasoiset suunnitelmat maksutta) 1 Savon Seudun 1/2010 Messujakelu:

Lisätiedot

JUUKA. Kaikki pankkija. katon alta! Varaa aika numerosta 010 256 4201* UUDISTUVA. 7d31 KUNTA ASUMISEEN, YRITTÄMISEEN JA VAPAA-AIKAAN

JUUKA. Kaikki pankkija. katon alta! Varaa aika numerosta 010 256 4201* UUDISTUVA. 7d31 KUNTA ASUMISEEN, YRITTÄMISEEN JA VAPAA-AIKAAN Yritys- maailma Pohjois-Karjala Syyskuu 3/2011 Kokemusta ja ammattitaitoa Joensuusta Torikatu 15, 80100 Joensuu puh. 0500 188 605, fax 013 318 013 toimisto@tiimi-perinta.fi www.tiimi-perinta.fi -maalit

Lisätiedot

Fiskars 1649. 365 vuotta Suomen teollisuuden historiaa

Fiskars 1649. 365 vuotta Suomen teollisuuden historiaa Fiskars 1649 365 vuotta Suomen teollisuuden historiaa Sisällysluettelo Rauta ja Eurooppa......................................... 5 Fiskarsin ruukin perustaja oli hollantilainen.........................

Lisätiedot

vain parasta Vuosikatsaus 2010

vain parasta Vuosikatsaus 2010 vain parasta Vuosikatsaus 2010 Yritysesittely Liiketoiminta-alueet Yritysvastuu 03 Berner Kuluttajatuotteet Oma tuotanto ja logistiikka 29 Henkilöstö 04 Liiketoiminta-alueet 31 Talous 05 Hallitus ja johtoryhmä

Lisätiedot

Verkkoversio, osa 2 2. lisätty painos 2012, julkaistaan verkossa. Kannen kuva : Rudolf Koivu. Alkuperäinen teos julkaistiin painettuna v.

Verkkoversio, osa 2 2. lisätty painos 2012, julkaistaan verkossa. Kannen kuva : Rudolf Koivu. Alkuperäinen teos julkaistiin painettuna v. Verkkoversio, osa 2 2. lisätty painos 2012, julkaistaan verkossa. Kannen kuva : Rudolf Koivu. Alkuperäinen teos julkaistiin painettuna v. 1997 NIKINMÄEN HISTORIIKKI SISÄLLYSLUETTELO Osa 1 1. Historiikin

Lisätiedot

Tuhdit talvitarjoukset. tarjoukset Erikoisruokavaliot puhuttavat Työergonomiaa OUTLET. ja laiteteknologiaa. Kierroksella keittiöissä

Tuhdit talvitarjoukset. tarjoukset Erikoisruokavaliot puhuttavat Työergonomiaa OUTLET. ja laiteteknologiaa. Kierroksella keittiöissä Metos Oy Ab www.metos.com Ahjonkaarre 04220 Kerava U U T I S E T Puhelin 0204 3913 ISSN 1238-9056 2/2012 Metos since 1922 Kierroksella keittiöissä Ravintola Savoy, Helsinki Opiskelijaravintola Napostella,

Lisätiedot

ILOSEN PUUTYÖ KY:N TARINA VUODESTA 1954

ILOSEN PUUTYÖ KY:N TARINA VUODESTA 1954 HISTORIA 1 Jaakko Ilosen alkuaskeleet puusepän uralla Puusepän opissa Hauholla Puusepäntuotteita kotiin ja naapureille ILOSEN PUUTYÖ KY:N TARINA VUODESTA 1954 Jaakko Ilonen valmisti ensimmäisen tilauspuutyönsä,

Lisätiedot

Kaisa-talossa. Tyylikästä teknologiaa. Sisältö. Nro: 38 Marraskuu 2012. Suoraa postia Hedengreniltä. Pääkirjoitus s. 2

Kaisa-talossa. Tyylikästä teknologiaa. Sisältö. Nro: 38 Marraskuu 2012. Suoraa postia Hedengreniltä. Pääkirjoitus s. 2 Nro: 38 Marraskuu 2012 1918 90 2008 Suoraa postia Hedengreniltä Sisältö Pääkirjoitus s. 2 Tyylikästä teknologiaa Kaisa-talossa Oppimisen iloa Prometheankosketustauluilla s. 2 Euronics avattiin Vantaalla

Lisätiedot

MIKÄ BERNER ON? Lupauksemme: Vain Parasta

MIKÄ BERNER ON? Lupauksemme: Vain Parasta VUOSIKATSAUS 20 14 2 MIKÄ BERNER ON? Berner Oy on vuonna 1883 perustettu suomalainen perheyritys, jonka laadukkaat kotimaiset ja kansainväliset tuotemerkit ovat kiinteä osa suomalaista arkea. Kehitämme

Lisätiedot

Luomme kasvuyrityksiä

Luomme kasvuyrityksiä Luomme kasvuyrityksiä Panostaja Oyj vuosikertomus 2010 Viisi johtotähteämme Missio Panostaja tukee aktiivisesti omistamiensa liiketoiminta-alueiden yrittäjiä kehittämään yhdessä omistettuja liiketoiminta-alueita

Lisätiedot

Suur-Seudun Osuuskauppa SSO:n. toimintakatsaus 2011. www.ssovuosi.fi

Suur-Seudun Osuuskauppa SSO:n. toimintakatsaus 2011. www.ssovuosi.fi Suur-Seudun Osuuskauppa SSO:n toimintakatsaus 2011 www.ssovuosi.fi R SSO on asiakasomistajiensa oma kauppa, joka tarjoaa laadukkaita tuotteita, hyviä palveluja ja pysyvää edullisuutta Lohjan ja Salon seutukunnilla

Lisätiedot

KESKO VUOSIKERTOMUS 1998

KESKO VUOSIKERTOMUS 1998 KESKO VUOSIKERTOMUS 1998 Vuosikertomus 1998 Sisältö Kesko 1998... 1 Kesko lyhyesti... 1 Toimitusjohtajan katsaus... 2 Keskon tehtävät ja rooli... 4 Keskon tulevaisuudenkuva, strategia ja arvot... 6 Muutoksia

Lisätiedot

Rami Aarikka toimitusjohtaja Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy Valtakunnallisen Yrittäjäpalkinnon 2010 saaja

Rami Aarikka toimitusjohtaja Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy Valtakunnallisen Yrittäjäpalkinnon 2010 saaja Kun vakuutukset ovat Lähivakuutuksessa, ei pikku murheet paina. Arvostamme suuresti paikallisuutta sekä henkilökohtaista palvelua. Siksi me laitilalaisina lähijuoman tuottajina olemme vakuuttaneet tehtaamme

Lisätiedot

k e s k on v u o si 2004 Keskon vuosi 2004

k e s k on v u o si 2004 Keskon vuosi 2004 keskon vuosi 2004 Keskon vuosi 2004 Kesko lyhyesti Kesko on Suomen johtava kaupan alan palveluyritys, joka laajentaa toimintaansa myös Pohjoismaissa, Baltiassa ja Venäjällä. Toimialamme Ruokakesko: päivittäistavarakauppa

Lisätiedot

Venekauppa Kouvolassa Menokone

Venekauppa Kouvolassa Menokone 22009 Venekauppa Kouvolassa Menokone Kanootteja ja pienveneitä Bear & Water ja Termalin P E R Ä A A L L O T Suomalainen arvostaa kotimaista laatua Maailmanlaajuinen talouskriisi on osoittautunut vakavammaksi

Lisätiedot

2 0 0 9 VUOSIKERTOMUS

2 0 0 9 VUOSIKERTOMUS 2 0 0 9 VUOSIKERTOMUS Panostaja on suomalainen, vakavarainen, yrittäjyyteen perustuva monialakonserni, joka luo elinvoimaisia yrityksiä ja yrityskokonaisuuksia. Toteutamme sen yritysostoin ja kehitystyöllä.

Lisätiedot

ma-pe 10.30-15.00, la-su 12.00-18.00

ma-pe 10.30-15.00, la-su 12.00-18.00 Yritys- maailma Savo heinäkuu 2/2012 Savon Eristystekniikka Ky Isoharjantie 6 71800 Siilinjärvi puh. 0400 679 764 info@savoneristystekniikka.fi www.savoneristystekniikka.fi Painepesureiden huolto, korjaus

Lisätiedot

4 Osuuskauppa Ympäristö 6 Toimitusjohtajan katsaus 8 Katsaus vuoteen 2010 14 Palveluverkosto

4 Osuuskauppa Ympäristö 6 Toimitusjohtajan katsaus 8 Katsaus vuoteen 2010 14 Palveluverkosto Osuuskauppa Ympäristö Vuosikertomus 21 Sisältö 4 Osuuskauppa Ympäristö 6 Toimitusjohtajan katsaus 8 Katsaus vuoteen 21 14 Palveluverkosto 16 Päivittäis- ja käyttötavarakauppa 2 Liikennemyymälä- ja polttonestekauppa

Lisätiedot

Kokemusta ja ammattitaitoa Joensuusta

Kokemusta ja ammattitaitoa Joensuusta Yritys- maailma Pohjois-Karjala Joulukuu 5/2011 Kokemusta ja ammattitaitoa Joensuusta Torikatu 15, 80100 Joensuu puh. 0500 188 605, fax 013 318 013 toimisto@tiimi-perinta.fi www.tiimi-perinta.fi Meiltä

Lisätiedot

ETELÄ-SAVON KAUPPAKAMARI. -elinkeinoelämän vahva vaikuttaja, maakunnallinen asiantuntija

ETELÄ-SAVON KAUPPAKAMARI. -elinkeinoelämän vahva vaikuttaja, maakunnallinen asiantuntija J Ä R V I - S U O M E S T A EXPORT GUIDE www.southsavo.com ETELÄ-SAVON KAUPPAKAMARI -elinkeinoelämän vahva vaikuttaja, maakunnallinen asiantuntija Julkaisija: Tekstit: Käännökset: Ulkoasu ja taitto: Painatus:

Lisätiedot