PÄIVÄKOTIMME AVOINNA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PÄIVÄKOTIMME AVOINNA 6.30-16.30"

Transkriptio

1 Täällä Raahessa, Saloisten kylässä on meillä paljon ihania metsikköjä. Ulkona siis paljon reippailemme ja luontoa yhdessä tutkailemme. Metsämörrikin välillä vilahtaa ja meille luonnosta opettaa. Meillä Saloisten päiväkodissa ollaan aikuisten hellässä huomassa. Meillä tärkeää on rakkaus ja syli, mutta menokaan ei saa mennä aivan yli. Rajat tuo meille turvallisuutta ja syli taas tunnetta ihanuutta. Meillä on reilu ja rehellinen meininki, ja perhe meidän kasvatuskumppani. Perhe lapsensa asiantuntija on, siksi yhteistyö on ehdoton. Ehdottaa ja kysyä aina saa, niin opitaan toisemme tuntemaan. Poristaan siis usein yhdessä, ja isommasti keväällä ja syksyllä. Tuetaan siis lasta yhdessä ja nautitaan arjen hedelmistä!

2 PÄIVÄKOTIMME AVOINNA Ovet auki napataan, kun kello 6.30 kilahtaa. Hetki yhdessä salissa palloillaan ja ollaan yhtä porukkaa Kahdeksalta osastoille valutaan ja puurot suuhun siemaistaan. Sitten tuokiot, leikit ja ulkoilu, eikä päivälepokaan (12.00) meiltä unohdu. Välipalatankkaus (14.00) ennen ulkoilua niin saadaan ovet sitten suljettua (16.30). Jos lapsella äiti tai isä on kotona, hoitopäivä välille tulisi sijoittua.

3 KASVUNKANSIO Kun lapset koko ajan kasvaa ja kehittyy, niin kasvunkansio meillä mukana pysyy. Siihen kuvia ja aarteita talletetaan ja sen voi ottaa käymään myös kotonaan. Vanhemmatkin voi sitä täytellä, ja lapset muillekin näytellä.

4 KASVATUSKESKUSTELU/VASU Tiedonkulkua halutaan parantaa ja turvallisuudentunnetta vahvistaa. Siksi lapsella on omahoitaja, joka huolehtii lapsen asioista. Hän siis kanssanne keskustelee ja ajatuksianne kuuntelee. Keskustellessa VASU laaditaan eli kaikista asioista sovitaan. Lapsen kehitystä yhdessä mietitään ja tavoitteita paperille pistetään. Kaikki lapseen liittyvä kirjataan ja niitä sitten tavoitellaan.

5 VANHEMPAINPOPPOO Tämä ihana poppoo on linkkinä kodin ja päiväkodin välillä. Siihen vanhempia tarvitaan, jotta voidaan asioita toteuttaa. Tämä porukka aina tempaisee ja lapsille kivaa järjestelee. On ollut retkiä ja tapahtumia, joihin tarvitaan kaikkien ajatuksia. Halukkaat vanhemmat siis kokoontuu ja 2 työntekijääkin siihen osallistuu. Tule siis mukaan pohtimaan, miten pantaisiin me tuulemaan.

6 YLEISTÄ ASIAA Unilelun meille mukaan voi ottaa, eikä sitä saakaan sitten kadottaa. Muiden lelujen tuonnista, sovitaan erikseen tuvissa. Kuukausitiedotteen aina saatte, kunhan sähköpostin katsotte! Myös tuvan ovista ja ilmoitustauluilta, löydätte aina tärkeitä asioita. Muista meille aina ilmoittaa jos kotona yhteystietoja muutetaan. Kun meille aamulla lapsen tuot niin tule myöskin aikuisen luo. Meillä täytyy olla tiedossa, ketkä lapset ovat jo talossa. Kotiin lähtiessäkin Heippa käy sanomassa, niin me ei mennä sekaisin laskuissa. Muistathan meille myös aina ilmoittaa, jos joku muu tulee lasta hakemaan! Vain vanhemmille lapsi annetaan, jos et muista asiasta ilmoittaa!

7 VAATETUS Meillä kyllä ulkoillaan, ei kuraa pelätä ollenkaan. Sisähousuilla ei ulos mennä, ettei myös sisällä kura lennä. Varavaatteita on oltava tarpeeksi ja pukeudumme säätilan mukaisesti. Välillähän roiskuu kun rapataan, mut ei me olla sokerista ollenkaan. Sadevaatteet kannattaa tänne tuoda, ja kotona omat nimet niihin luoda. Vaippapaketitkin kaapissa säilytämme ja loppumisesta ilmoittelemme.

8 LAPSI SAIRAANA Jos lapsi kovasti sairastaa, ei toisia saa silloin tartuttaa. Kotona silloin levähdetään ja odotetaan että tervehdytään. Yksi kuumeeton päivä täytyy olla ennen kuin voi telmiä permannolla. Mieti, jaksaako lapsi täällä puuhailla vai pitäisikö lepäillä kotosalla. Muista myös tarpeeksi käsiä pestä, niin pöpöjen siirtymistä sä estät. Mitään lääkkeitä me emme saa antaa, vastuuta siitä emme voi kantaa. Jos jokin lääke pakosti annettava on, lääkehoitosopimus siitä aina tehtävä on!!!

9 SALOISTEN PÄIVÄKODIN TUVAT TIITIÄISET Tiitiäisten tuvassa hyörii 1-3- vuotiaita lapsia. Tässä pienten ryhmässä jokaisen lapsen yksilöllinen huomioiminen on tärkeää. Syli ja aikuisen lähellä olo luovat turvallisuuden tunnetta. Perushoitotilanteet( kuten pukeminen, riisuminen, vaipanvaihto ym.) käytetään hyväksi lapsen kanssa jutteluun, loruiluun, lauleluun ja sylissä pitämiseen. Myös päivälevon tärkeys korostuu. Jo pienillä aloitetaan hyvien tapojen opettelua ja toisten huomioon ottamista. Ruoka-aikaan maistellaan monia uusia makuja, jotta totuttaisiin erilaisiin ruokiin. Pienet ohjatut tuokiot koostuvat musiikista, askartelusta, maalaamisesta, jumpasta ym. mukavasta puuhasta. Tiitiäisillä leikitään ja ulkoillaan paljon ja tehdään myös pieniä Metsämörri-retkiä lähiympäristöön. Vanhemmilta saatu tieto on hyvin tärkeää ihan pienten lasten hoidossa, joten kasvatuskeskustelut pidetään syksyisin ja keväisin ja poristaan paljon myös ihan päivittäin.

10 PÖÖPÖTIT Kun pienet Tiitiäiset kasvavat vähän isommiksi, niin he siirtyvät temmeltämään Pööpöttien tupaan. Pööpöteillä puuhastelee 4-5- vuotiaita lapsia. Täällä alkaa jo näkyä enemmän sosiaalisten taitojen tarve, kuten toisen huomioon ottaminen ja yhdessä leikkimisen taidot. Myös vuoron odottaminen on tärkeää. Kaikissa päivän tapahtumissa harjoitellaan ohjeiden kuulemista ja ymmärtämistä. Pööpöteillä panostetaan turvalliseen ja lapset yksilöinä huomioivaan hoitoon ja kasvatukseen. Toisten lasten ja aikuisten kunnioittaminen on tärkeää. Kukin meistä on oma persoonansa ja kunnioitamme sitä ja hyväksymme kaikenlaiset ihmiset. Opetellaan myös muistamaan hyvät käytöstavat. (esim. kiitos ja ole hyvä, anteeksi ja hyvää ruokahalua). Pööpöteillä tuetaan omatoimisuutta kaikissa päivän askareissa. Opettelemme mm. ruokailussa hyviä tapoja. Kaikkia ruokia opetellaan maistamaan ainakin vähän. Leivän voiteleminenkin sujuu jo hyvin, ja maitoa harjoitellaan kaatamaan itse. Oma ruokapaikka katetaan itse ja ruokailun jälkeen lapset vievät itse ruokailuvälineet pois pöydästä. Pööpötit opettelevat jo itse pukemaan ja riisumaan, sekä huolehtimaan omista vaatteista omalle lokeropaikalle. 5-vuotiaat selviytyvät jo lähes omatoimisesti perushoitotilanteissa (esim. pukeminen, riisuminen, ruokailu, wc-käynnit...) Pööpöttien tuvassa pyritään antamaan lapsille myös aikaa leikkiin. Leikeissä lasten sosiaaliset taidot kehittyvät, ja lapset opettelevat ottamaan toiset huomioon ja vuorottelemaan esim. lelujen käytössä tms. Leikeissä lasten kielelliset taidot kehittyvät. Leikit antavat myös tilaa lasten luovuudelle.

11 Ulkoilu sekä luonto ja luonnon kunnioittaminen ovat myös tärkeitä Pööpöteille. Päivittäin ulkoillaan lähes säällä kuin säällä, ja silloin tällöin tehdään Metsämörri-retkiä lähiympäristöön. Toimintatuokiot ovat monipuolisia: kädentaitojen harjoittelua; piirretään, maalataan, väritetään, leikataan ja liimataan, liikuntatuokioilla harjoitetaan jo erilaisia taitoja leikinomaisesti; mm. hyppelyitä, heittämistä, tasapainoilua. Musiikki on mukana jumpassa, monissa leikeissä sekä tietenkin lauluhetkillä. Lisäksi loruttelemme, taputtelemme rytmiä sekä kehosoittimin että soitinten avulla. Vaikka Pööpöteillä ollaan jo vähän isompia, kuin Tiitiäisillä, niin edelleen syli ja lohdun saaminen on tärkeää. Yhteistyö vanhempien kanssa toimii päivittäisten keskustelujen, sähköpostin ja vuosittaisten kasvatuskeskustelujen kautta.

12 NAAVASET JA METSÄLÄISET Saloisten päiväkodissa toimii kaksi esiopetusryhmää, Naavaset ja Metsäläiset. Naavasten ryhmä on kokopäiväinen esikouluryhmä, joka toimii erillisessä rakennuksessa Saloisten päiväkodin pihassa. Metsäläiset on puolipäiväinen esiopetusryhmä niille lapsille, joilla ei ole päivähoidon tarvetta. Ryhmän toiminta-aika on 19 tuntia viikossa vaihdellen klo välillä. Metsäläiset ulkoilevat päiväkodin pihalla ja osallistuvat kaikkiin päiväkodin yhteisiin lauluhetkiin, retkiin ja muihin tapahtumiin. Yhteistyötä tehdään Naavasten esiopetusryhmän kanssa. Esiopetuksessa noudatetaan esiopetussuunnitelmaa. Emme ole vielä koululaisia, mutta opettelemme ja vahvistamme koulussa tarvittavia taitoja ja tietoja. Jokaiselle lapselle tehdään esikouluvuodelle oma esiopetussuunnitelma, johon merkitään lapsen omat vahvuudet, kehittämisen kohteet ja tavoitteet. Toiminnassa huomioidaan ryhmäkohtaisten tavoitteiden lisäksi jokaisen lapsen omat haasteet ja tavoitteet. Esikoulun tavoitteena on lapsi, jolla on hyvä itsetunto ja myönteinen minäkuva; lapsi joka on itsenäinen ja omatoiminen, ottaa vastuun itsestään ja toisista, tietää mikä on oikein ja mikä väärin ja osaa ottaa vastuuta myös lähiympäristöstä. Jokainen lapsi on oma persoonansa, joten annetaan kaikkien kukkien kukkia.

13 Saloisten päiväkodin henkilökunta Tiitiäiset: Lastentarhanopettaja Lastenhoitaja Lastenhoitaja Marja Korhonen Riitta Rytky Leena Vanhala Pööpötit: Lastentarhanopettaja Lastentarhanopettaja Lastenhoitaja Lastenhoitaja Ryhmäavustaja Ulla Pikkarainen Sari Luttinen-Nikola Leila Riihijärvi Outi Jokela Merja Kujala Naavaset: Lastentarhanopettaja Lastenhoitaja Lastenhoitaja Ryhmäavustaja Metsäläiset: Lastentarhanopettaja Lastenhoitaja Sanna Ilmakangas (varajohtaja) Eine Välijärvi Tarja Alamattila Anja Haapaniemi Eija Saarela (johtaja) Pirjo Kestilä

14 Saloisten päiväkoti Oravanpolku Saloinen Päiväkodinjohtaja Eija Saarela Tiitiäiset Pööpötit Naavaset Metsäläiset Keittiö Kiertävä erityislastentarhanopettaja Kaisu Aulakoski puh ,

Varhaiskasvatussuunnitelma. Kuitinmäen päiväkoti Kuunsäde 6D 02210 Espoo puh. 09-8030150

Varhaiskasvatussuunnitelma. Kuitinmäen päiväkoti Kuunsäde 6D 02210 Espoo puh. 09-8030150 Varhaiskasvatussuunnitelma Kuitinmäen päiväkoti Kuunsäde 6D 02210 Espoo puh. 09-8030150 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 VARHAISKASVATUS KUITINMÄEN PÄIVÄKODISSA... 4 2.1 TOIMINTA-AJATUS... 5 2.2 ARVOT... 5 2.3

Lisätiedot

PÄIVÄKOTI MAININGIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA SYKSY 2010

PÄIVÄKOTI MAININGIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA SYKSY 2010 PÄIVÄKOTI MAININGIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA SYKSY 2010 SISÄLTÖ 1. JOHDANTO... 3 1. 1 PÄIVÄKOTI MAININGIN KUVAUS... 3 1.2 TOIMINTA-AJATUS... 3 1.3 ARVOT PÄIVÄKOTI MAININGISSA... 4 1.2 KASVATUSTAVOITTEET...

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA SISÄLLYS... 1 1 PÄIVÄKODIN ESITTELY... 1 1.1 Johdanto... 1 1.2 Toiminta-ajatus ja kasvatustavoitteet... 2 1.3 Lapsiryhmät... 3 1.3.1 Valloittajat 1-2v... 3 1.3.2 Seikkailijat

Lisätiedot

1. Johdanto. 2. Alkun historia ja nykyisyys

1. Johdanto. 2. Alkun historia ja nykyisyys 2008 SISÄLLYSLUETTELO: 1. Johdanto 2. Alkun historia ja nykyisyys 3. Mitä pidämme tärkeänä? toimintamme arvoperusta 3.1. Lasten, vanhempien ja henkilökunnan arvot 4. Kasvatuskumppanuus 5. Oppiminen ja

Lisätiedot

TERVETULOA PÄIVÄKOTIIN

TERVETULOA PÄIVÄKOTIIN TERVETULOA PÄIVÄKOTIIN 1 PÄIVÄHOIDON ALOITUS Lapsesi on aloittamassa päivähoidon päiväkodissa ja tulee näin varhaiskasvatuksen piiriin. Muutos on iso lapselle ja koko perheelle. Haluamme olla tukemassa

Lisätiedot

SATEENKAARI KOTO OY:n VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Päiväkoti Tiitiäinen

SATEENKAARI KOTO OY:n VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Päiväkoti Tiitiäinen SATEENKAARI KOTO OY:n VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Päiväkoti Tiitiäinen 27.8.2014 Sisällysluettelo 1 Saatteeksi... 3 1.1 Muu toiminta... 3 1.2 Tukimuodot... 4 2 Varhaiskasvatus Sateenkaari Koto Oy:ssä...

Lisätiedot

Haapahuhdan ja Kirjauksen päiväkotien varhaiskasvatussuunnitelma

Haapahuhdan ja Kirjauksen päiväkotien varhaiskasvatussuunnitelma Haapahuhdan ja Kirjauksen päiväkotien varhaiskasvatussuunnitelma Sisällysluettelo Johdanto... 2 1 Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet... 2 2 Varhaiskasvatus... 2 2.1 Mitä varhaiskasvatus on?... 2 2.2

Lisätiedot

Rauhalan päiväkoti Rymysten vasu sisällysluettelo

Rauhalan päiväkoti Rymysten vasu sisällysluettelo 1 Rauhalan päiväkoti Rymysten vasu sisällysluettelo 1. Rymysten ryhmän kuvailu 2 Perushoito 2 2. Rymysten arvot ja tavoitteet 3 3. Rymysten varhaiskasvatusympäristö 4 4. Kielellinen kehitys ja kielen merkitys

Lisätiedot

PÄIVÄKOTI PEHTOORIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

PÄIVÄKOTI PEHTOORIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PÄIVÄKOTI PEHTOORIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Sisältö Alkusanat s. 3 Johdanto s. 4 Päiväkoti Pehtoorin ja lasten vanhempien yhteiset arvot s. 5 Toiminta-ajatuksemme s. 5 Yhteistyö s. 6 Arki Pehtoorissa

Lisätiedot

NAHKALINNAN PÄIVÄKOTI

NAHKALINNAN PÄIVÄKOTI LASTEN PÄIVÄHOITO PÄIVÄHOITOALUE 3 NAHKALINNAN PÄIVÄKOTI Hilmankuja 4, Viiala Akaan päivähoidon visio Hymyilevä aikuinen hymyilevä lapsi Lapsi tarvitsee välittävän huolenpidon eli rakkautta. Ilman sitä

Lisätiedot

HELAPUISTON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

HELAPUISTON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA HELAPUISTON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Helapuiston päiväkoti on avattu 4.1.1988. Päivähoitoyksikkö kuuluu Tampereen kaupungin Keskisen palvelualueen Hervannan tulostiimiin. Päiväkodissa on noin

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma. Ravurin toimintayksikkö. Opetuslautakunta 25.11.2013

Varhaiskasvatussuunnitelma. Ravurin toimintayksikkö. Opetuslautakunta 25.11.2013 V Varhaiskasvatussuunnitelma Ravurin toimintayksikkö Opetuslautakunta 25.11.2013 Sisällys 1 Johdanto... 1 2 Opetussuunnitelman lähtökohdat... 2 2.1 Arvot lähtökohtana... 2 2.2 Lapsen hyvä päivä Ravurin

Lisätiedot

Nahkialan päiväkodin Varhaiskasvatussuunnitelma. Nahkialan päiväkoti

Nahkialan päiväkodin Varhaiskasvatussuunnitelma. Nahkialan päiväkoti LASTEN PÄIVÄHOITO PÄIVÄHOITOALUE 1 Nahkialan päiväkodin Varhaiskasvatussuunnitelma Nahkialan päiväkoti AKAANTIE 2B 37800 AKAA nahkialan.paivakoti@akaa.fi Aukioloaika: 6.30 17.00 2 AKAAN PÄIVÄHOIDON VISIO

Lisätiedot

Tuuliviirin Päiväkoti. Varhaiskasvatus- suunnitelma

Tuuliviirin Päiväkoti. Varhaiskasvatus- suunnitelma Tuuliviirin Päiväkoti Varhaiskasvatus- suunnitelma Nurmijärvi 22.6.2010 SISÄLLYSLUETTELO 1. TUULIVIIRIN PÄIVÄKOTI 2. VARHAISKASVATUKSEN MÄÄRITTELYÄ 2.1. TOIMINTAKULTTUURI: ARVOT ja TOIMINTA-AJATUS 2.1.1.

Lisätiedot

ARKI RAISION KAUPUNGIN PÄIVÄHOIDON ARKITOIMINTAPEDAGOGIIKKA

ARKI RAISION KAUPUNGIN PÄIVÄHOIDON ARKITOIMINTAPEDAGOGIIKKA ARKI RAISION KAUPUNGIN PÄIVÄHOIDON ARKITOIMINTAPEDAGOGIIKKA Raision Kaupunki 1/2008 JOHDANTO... 3 ARKITOIMINTAPEDAGOGIIKKA PIENTEN RYHMISSÄ... 4 JOHDANTO... 5 VARHAINEN VUOROVAIKUTUS... 6 KIELEN KEHITYS...

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAMME SISÄLTÖ:

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAMME SISÄLTÖ: VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAMME SISÄLTÖ: -Arviointi -Havainnointi/dokumentointi -Uskonto ja etiikka -Luonto ja ympäristö -Liikunta ja terveys -Taide ja kulttuuri -Kieli ja vuorovaikutus -Matemaattinen ajattelu

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO SIIKAISTEN PÄIVÄKOT I PIKKU-SANTRA

SISÄLLYSLUETTELO SIIKAISTEN PÄIVÄKOT I PIKKU-SANTRA SISÄLLYSLUETTELO SIIKAISTEN PÄIVÄKOT I PIKKU-SANTRA 1. PÄIVÄHOIDON TOIMINTA-AJATUS 2. HENKILÖKUNNAN ARVOTAUSTA 3. VARHAISKASVAT UKSEN T OTEUTTAMINEN. LAPSEN T APA TOIMIA JA OPPIA 3.1 Oppiminen 3.2 Leikkiminen

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma. Raunistulan yksikkö

Varhaiskasvatussuunnitelma. Raunistulan yksikkö Varhaiskasvatussuunnitelma Raunistulan yksikkö 2014 1 PÄIVÄKOTI PEPPIINAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA SISÄLTÖ Johdanto 1 Päiväkoti Peppiinan erityispiirteet 2 Toiminta-ajatus ja arvot 3 Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

LAPINNIEMEN JA AKONPUISTON PÄIVÄKOTIEN SEKÄ OSMON JA RAITIN RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTIEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPINNIEMEN JA AKONPUISTON PÄIVÄKOTIEN SEKÄ OSMON JA RAITIN RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTIEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LAPINNIEMEN JA AKONPUISTON PÄIVÄKOTIEN SEKÄ OSMON JA RAITIN RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTIEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Arvot ja strategiaperusta Vanhempien osallisuus lasten varhaiskasvatuksessa Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Sinapin Siemen. Porin Kristillinen Koulu päiväkoti Ankkuri 1/2009

Sinapin Siemen. Porin Kristillinen Koulu päiväkoti Ankkuri 1/2009 Sinapin Siemen 1/2009 Porin Kristillinen Koulu päiväkoti Ankkuri Kyläkoulu keskellä kaupunkia Samassa pihapiirissä päiväkodista peruskoulun loppuun asti Laadukasta perusopetusta pienissä opetusryhmissä

Lisätiedot

KUUSISTON PÄIVÄKOTI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

KUUSISTON PÄIVÄKOTI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA KUUSISTON PÄIVÄKOTI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2014 1. Varhaiskasvatus ja toiminta-ajatus Kuusiston päiväkodissa Kuusiston saari on kaunis ja luonnonläheinen toimintaympäristö. Haluamme luoda turvallisen,

Lisätiedot

HYVINVOIVA LAPSI että sillä on hyvä olla

HYVINVOIVA LAPSI että sillä on hyvä olla HYVINVOIVA LAPSI että sillä on hyvä olla - miten toimimme arjen käytännöissä PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ KALLION VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAAN LIITTYVÄ Työryhmä: Kristiina Korpi Helena Laitila Kati Mäki Sari

Lisätiedot

Kielikylpyä Turvallista päivähoitoa Yhteistyötä vanhempien kanssa

Kielikylpyä Turvallista päivähoitoa Yhteistyötä vanhempien kanssa Kielikylpyä Turvallista päivähoitoa Yhteistyötä vanhempien kanssa Arvoisat kausijulkaisun lukijat Olemme tehneet taas vuoden töitä kielikylpypäiväkodin säilyttämiseksi Asikkalan kunnassa ja kuten varmasti

Lisätiedot

ALHONNIITUN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

ALHONNIITUN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA ALHONNIITUN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Alhonniitun päiväkodin Varhaiskasvatussuunnitelma 1/9 ALHONNIITUN PÄIVÄKODIN TOIMINTA-AJATUS Tarjoamme hoitoa, kasvatusta ja opetusta myönteisessä ilmapiirissä,

Lisätiedot

RAIKUPOLUN TOIMINTAYKSIKÖN VARHAISKASVATUKSEN OPPIMIS- JA OPETUSSUUNNITELMA

RAIKUPOLUN TOIMINTAYKSIKÖN VARHAISKASVATUKSEN OPPIMIS- JA OPETUSSUUNNITELMA RAIKUPOLUN TOIMINTAYKSIKÖN VARHAISKASVATUKSEN OPPIMIS- JA OPETUSSUUNNITELMA RAIKUPOLUN TOIMINTAYKSIKÖN VARHAISKASVATUKSEN OPPIMIS- JA OPETUSSUUNNITELMA SISÄLLYSLUETTELO 1. KASVUNAJATUS...3 2. TOIMINTAYKSIKÖN

Lisätiedot

KaalimaanKakaroiden varhaiskasvatussuunnitelma

KaalimaanKakaroiden varhaiskasvatussuunnitelma KaalimaanKakaroiden varhaiskasvatussuunnitelma Ryhmäperhepäiväkoti KaalimaanKakarat akarat Tehdas-Mattilantie 13 as 2 Meri-Pori p.050-918 1115/Satu Hukka p.0400-618 847/Anne Niemi Onni on olla ihminen,

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen oppimis- ja opetussuunnitelma. Seutulan päivähoidon toimintayksikkö

Varhaiskasvatuksen oppimis- ja opetussuunnitelma. Seutulan päivähoidon toimintayksikkö Varhaiskasvatuksen oppimis- ja opetussuunnitelma Seutulan päivähoidon toimintayksikkö 2 Sisällys: 1 Lähtökohdat 3 1.1 Arvot 3 1.2 Lapsi ja oppimiskäsitys 3 1.3 Toimintayksikkö 4 2. Varhaiskasvatus- ja

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAN SISÄLLYSLUETTELO 1. TERVARÖLLIN PÄIVÄKOTI. 1.1. Fyysinen ympäristö 1.2. Henkilökunta 2. TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAN SISÄLLYSLUETTELO 1. TERVARÖLLIN PÄIVÄKOTI. 1.1. Fyysinen ympäristö 1.2. Henkilökunta 2. TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAN SISÄLLYSLUETTELO 1. TERVARÖLLIN PÄIVÄKOTI 1.1. Fyysinen ympäristö 1.2. Henkilökunta 2. TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT 2.1. Turvallisuus 2.2. Asiakaslähtöisyys 2.3. Lapsilähtöisyys

Lisätiedot

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN ILTAPÄIVÄTOIMINTA TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2014 2015 MÄNTYMÄEN KOULU

PERUSOPETUKSEN ILTAPÄIVÄTOIMINTA TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2014 2015 MÄNTYMÄEN KOULU PERUSOPETUKSEN ILTAPÄIVÄTOIMINTA TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2014 2015 MÄNTYMÄEN KOULU SISÄLLYS 1. Johdanto 2. Toiminta-ajatus ja visio 3. Toiminnan tavoitteet a. Tunne-elämän ja sosiaalisen kehityksen

Lisätiedot