Käytännön vinkkejä yhdistystiedottamiseen. Oivaltava-päivät Tiina Kokko

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Käytännön vinkkejä yhdistystiedottamiseen. Oivaltava-päivät 3.-4.6.2015 Tiina Kokko"

Transkriptio

1 Käytännön vinkkejä yhdistystiedottamiseen Oivaltava-päivät

2 Viestintä pitää yhdistyksen pinnalla

3 Käsitteitä Viestintä on kaksisuuntaista Viestintä on tietojen vaihdantaa ihmisten kesken. Viestintä on käyttäytymistä: ihmisen toimintaa. (Osmo A Wiio: Johdatus viestintään, 1994). Viestintä on sanomien vaihdantaa ihmisten kesken erilaisten merkkijärjestelmien avulla. (Kaarle Nordenstreng: Tiedotusoppi, 1975) Ulkoinen viestintä suuntautuu oman organisaation ulkopuolelle. Sisäinen viestintä on tiedonvaihtoa oman organisaation sisällä, sisältää myös yhteydenpidon jäseniin.

4 Tiedottaminen on yksisuuntaista Tiedottaminen on yksisuuntaista tiedon jakamista tai välittämistä. Osa ulkoista viestintää.

5 Markkinointi tähtää kaupantekoon Markkinoinnilla pyritään tuotteiden ja palveluiden myyntiin esim. mainonnan ja suoramarkkinoinnin avulla. Markkinointiviestintä yhdistää mainonnan ja tiedotuksen keinoja. Yhdistyksissä voi olla joskus vaikea määritellä markkinoinnin ja tiedottamisen eroa. Voidaan ajatella, että yhdistys myy esim. jäsenyyksiä.

6 Viestintä tukee yhdistyksen toimintaa Viestintä edistää yhdistyksen tavoitteiden saavuttamista. Pitkäjänteisellä ja suunnitelmallisella viestinnällä voi vaikuttaa järjestön tunnettuuteen, mielikuvaan ja haluttavuuteen. Viestinnällä yhdistyksen toimintaa tehdään näkyväksi.

7 Tyyli muokkaa mielikuvia Mielikuvalla on merkitystä. Se vaikuttaa mm. millaisena jäsenet, potentiaaliset jäsenet, yhteistyökumppanit, median edustajat jne. näkevät yhdistyksen. Miltä yhdistys näyttää? Niinkö on tarkoitus? Harkittu ja yhdenmukainen visuaalinen ilme yksilöi yhdistyksen luo ja vahvistaa mielikuvaa yhdistyksestä ja lisää sen tunnistettavuutta.

8

9

10

11 Millainen on sinun yhdistyksesi? Muiden mielikuvaa omasta yhdistyksestä voi selvittää kysymällä yhteistyökumppaneilta ja jäseniltä. Tulokset voivat yllättää, mutta vääriä mielikuvia ei ole. Jokaisen mielikuva on totta hänelle. Imagoon voi vaikuttaa toiminnalla ja viestinnällä, mutta sen pitää tukea valittua mielikuvaa johdonmukaisesti.

12 Miltä yhdistyksesi haluaa näyttää?

13 Mitkä adjektiivit kuvaavat yhdistystäsi? Sanojen avulla määritellään tavoiteltu tyyli ja tunnelma sekä rajataan, millainen mielikuva yhdistyksestä halutaan antaa. Rehellinen ilme on linjassa toiminnan ja tavoitteiden kanssa. Kielenkäyttö muokkaa mielikuvaa. Kielenhuollettu teksti antaa asiantuntevan ja luotettavan vaikutelman sekä kertoo viestin vastaanottajan arvostamisesta. Tyylistä päätetään yhdessä. Perinteinen? Moderni? Räväkkä? Dynaaminen? Luotettava? Vaatimaton? Nuorekas? Rento? Nykyaikainen? Asiantunteva? Ihmisläheinen?

14 Säilytä sovittu linja Ilmeen määrittely helpottaa työskentelyä. Perusasioita ei tarvitse miettiä aina uudelleen. Sovittua tyyliä on helppo toistaa painotuotteissa, tiedotteissa, nettisivuilla jne. Kun ohjeistus on kaikkien viestijöiden tiedossa, ilme säilyy tekijöistä riippumatta. Kannattaa päättää vähintään logo kirjasintyyppi eli fontti Huom. fontin tyyli: kaunokirjoitus, moderni, perinteinen Liiton fontti Calibri, näissäkin dioissa. värimaailma toistuvat elementit esim. yhdistyksen nimen ja yhteystietojen kirjoitustapa

15 Viestinnän suunnittelu Yhdistyksen viestintäsuunnitelma tehdään toimintasuunnitelman pohjalta. Suunnitelmassa määritellään viestinnäntekijät, vastuut, toimenpiteet ja seuranta. => Ei tempoilua. Tekijät tietävät roolinsa. Asiat on hyvä kirjata muistiin. Suunnitelma täydentyy ja joustaa tarvittaessa. Vanhaa suunnitelmaa voi käyttää pohjana, mutta ajoittain sitä kannattaa tarkastella kriittisesti, jopa aloittaa puhtaalta pöydältä.

16 Mieti ennen kuin viestit Mitä viestitään? Tapahtumat, toiminta, päätökset, kannanotot Miksi? Toiminnasta tiedottaminen, osallistumisen lisääminen, yhdistyksen tunnettuuden kasvattaminen, jäsenhankinta, tiedon jakaminen Kenelle? Jäsenet, hallitus, potentiaaliset jäsenet, suuri yleisö, yhteistyökumppanit, media, rahoittaja Miten? Viestintäkanavat ja välineet tarpeen mukaan. Nettisivut, jäsenkirje, esite, lehdistötiedote, tekstiviesti, sosiaalinen media Milloin? Ennakoitavat tapahtumat vuosisuunnitelmaan. Esim. kevättempaus, vuosikokous, yhteistyösopimuksen julkistaminen Tiedotus hyvissä ajoin, muistutus vähän ennen h-hetkeä. Yllättävät tilanteet: Nopeus ja ajantasaisuus. Kuka? Työnjako. Kuka viestii kenelle ja mitä. Pelisääntöihin vastuut ja marssijärjestys. Esim. juttuvinkit medialle puheenjohtajan tai viestintävastaavan kanssa.

17 Tiedottamiseen panostaminen kannattaa Avoin ja selkeä tiedottaminen lisää luottamusta yhdistyksen sisällä ja ulkopuolella lisää toimintaa ja motivoi jäseniä osallistumaan varmistaa, että kaikki tietävät, mihin ollaan menossa ja millaista polkua sinne kuljetaan haastaa vuoropuheluun ja saa aikaan vuorovaikutusta houkuttelee uusia jäseniä ja luo yhteistyösuhteita vaikuttaa halutun mielikuvan syntymiseen yhdistyksestä varmistaa avoimuuden ja läpinäkyvyyden yhdistyksessä Lähde: Yhdistystoiminnan avaimet, Pirjo Rosengren ja Anneliina Törrönen

18 Selkeät nettisivut palvelevat kävijöitä Tärkeintä: Kohderyhmät ja helppokäyttöisyys Hyvät kotisivut yhdistyksen visuaalisen ilmeen näköiset (logo, kirjasintyyppi, värimaailma) selkeät ja helppokäyttöiset ajan tasalla, päivitysvastuu sovittava miten ja missä yhdistys toimii mitä tarjolla jäsenille miten voi tulla mukaan toimintaan, liittyä jäseneksi täydelliset yhteystiedot esitteet ja mediatiedotteet sivuille pdf-muodossa

19 Hyödynnä linkit Linkit yhteistyökumppaneiden sivuille Ohjaavat kävijöitä tiedon pariin Tietojen päivitysvastuu yhteistyökumppanilla Linkkien toimivuus tarkistettava ajoittain. Ulkopuoliset sivut avautumaan uuteen ikkunaan, ei omien sivujen sisään. Juridinen kysymys! Mainostilan eli bannerien myynti tuo tuloja yhdistykselle ja asiakkaita yritykselle. Toimii, kun molemmat hyötyvät. Linkit yhteistyökumppaneiden sivuilta yhdistyksen sivuille tieto yhdistyksestä leviää ulkopuolelta tulevat linkit nostavat nettisivuja Googlen hakutuloksissa

20 Muista tekijänoikeudet! Netissä julkaistua materiaalia ja kuvia ei pääsääntöisesti voi julkaista ilman lupaa. Kuvaa rohkeasti tilaisuuksissa. Kysy kuvissa näkyviltä henkilöiltä lupa kuvien julkaisemiseen. Jos käytät toisten ottamia kuvia, pyydä kuvaajalta ja tarvittaessa kuvissa näkyviltä henkilöiltä lupa julkaisemiseen. Pyydä kuvaluvat mieluiten kirjallisina. Kertajulkaisu / jatkuva käyttö, missä kuvan voi julkaista (lehti, netti, juliste ), mitä kuvan yhteydessä pitää mainita (kuvaajan nimi ). Kaupallisesta käytöstä (esim. myytävä postikortti) sovittava aina erikseen.

21 Esite on yhdistyksen käyntikortti Ykköskysymys: Mikä on esitteen tarkoitus? Mitä viestitään ja kenelle? Hyvä esite yhdistyksen visuaalisen ilmeen mukainen (logo, kirjasintyyppi, värimaailma) noudattaa valittua linjaa myös kieleltään selkeä ja helppolukuinen kielenhuollettu kustannustehokas, yhteistyökumppaneiden mainoksilla voi kattaa tuotantokustannuksia

22 Miksi nettikuva ei riitä painotyöhön? Resoluutio tarkoittaa kuvan muodostavien väripisteiden eli pikseleiden määrää tuumaa kohti. Nettiin riittää 72 pikseliä / tuuma Painotöihin tarvitaan 300 pikseliä / tuuma Esim. kuvan leveys 1920 kuvapistettä, korkeus 1572 kuvapistettä Resoluutiolla 72 (nettiin) kuvan koko on 67 cm x 55 cm Resoluutiolla 300 (painotyöhön) kuvan koko on 16 x 13 cm Hires (high resolution) painotöihin, lowres (low resolution) nettiin

23 Painotöihin isot kuvatiedostot Kuvan pikselimäärää ei voi päätellä kuvan megakoosta. Esim. jpg ja png ovat pakkaavia tiedostomuotoja. Niitä kannattaa suosia, kun kuvia siirretään sähköpostissa. Kuvan koon ja riittävyyden painotyöhön voi tarkistaa kuvankäsittelyohjelmalla. Painotöihin kuvattaessa kameran tai puhelimen suurimmat kuvatiedostot käyttöön! Kuvaa voi pienentää, mutta kuvan pikselimäärää ei voi kasvattaa. Netistä löytyy ilmaisia ja maksullisia kuvapankkeja. Tarkista ehdot huolellisesti ennen kuin lataat kuvia.

24 Paljon kuvia enemmän vaihtoehtoja Ota paljon kuvia, huippuotosten todennäköisyys kasvaa! Erilaisia tilanteita, ilmeitä ja tunnelmia. Varsinkin läheltä, mutta myös kaukaa. Kokeile eri sommitteluja ja kuvakulmia. Mieti, mitä kuvaat ja tarkenna siihen. Tausta voi olla epätarkka. Varo, ettei kuva tärähdä. Tue tarvittaessa kameraa. Riittäähän valo? Mieti myös, mistä valo tulee. Vastavalossa kuvattava voi jäädä mustaksi. Asetu kuvattavan tasolle.

25 Mene kuvattavan kohteen tasolle ja lähelle

26 Taittaja luo esitteen ilmeen Taittajalle toimitetaan oikoluettu, valmis käsikirjoitus Word-tiedostona, ilman muotoiluja. Mukana koko teksti, myös yhteystiedot yms. Huom. Käsikirjoitus voi sisältää myös ohjeita taittajalle erottuvalla tekstityypillä, vaikkapa kursiivilla. painokelpoiset kuvat erillisinä tiedostoina, esim. jpg-muodossa. Luvat kuvaajalta ja kuvatuilta. painokelpoiset logot erillisinä tiedostoina, esim. jpg- tai eps-muodossa yhdistyksen graafiset ohjeet tai muu selvitys visuaalisesta ilmeestä Suunnittelija hyväksyttää vedoksen asiakkaalla ja toimittaa sitten painoaineiston (painokelpoinen pdf) kirjapainoon. Ammattimainen taitto takaa laadukkaan painotyön. Taittopalveluita tarjoavat mm. mainostoimistot ja monet kirjapainot. Wordilla tai Power Pointilla tehty tiedosto ei ole painokelpoinen.

27 Painotarjouspyyntö Painotyön koko (mm x mm) Laajuus (montako sivua, sisus ja kannet) Värillisyys (4/4 = nelivärinen paperin molemmin puolin, 4/0 = toiselta puolelta nelivärinen, toinen puoli tyhjä). Painovärejä on neljä (cyan, magenta, yellow, black) ja niillä saadaan kaikki värit. Paperi. Vinkkejä kannattaa kysyä painosta. Vahvuus ilmoitetaan g/m 2, esim. kopiopaperi 80 g/m 2, liiton esitteet 130 g/m 2. Jälkikäsittely, esim. stiftaus (vihoksi nitominen), taitto (esim. haitariksi) Aineiston toimitustapa, yleensä taittajan tai kirjapainon tekemä painovalmis pdf. Wordilla pdf:ksi tallennettu tiedosto ei ole painokelpoinen. Painosmäärä Pakkaustapa, esim. laatikoihin Toimitusosoite Aikataulu Kirjapainot neuvovat mielellään. Kysy rohkeasti apua! Muista kirjapainojen kilpailutus: sama tarjouspyyntö esim. kolmelle painolle.

28 Miksi tiedottaa medialle? Yleisö pitää toimituksellista näkyvyyttä neutraalimpana kuin ostettuja mainoksia. Tiedottamalla yhdistys voi pienellä budjetilla vaikuttaa yhdistyskuvaansa, maineeseensa, tunnettuuteensa ja kiinnostavuuteensa sekä mm. uusien jäsenten ja yhteistyökumppanien saantiin.

29 Tiedote lähtee uutisesta Hyvä tiedote sisältää uutisen on paikallinen kertoo ydinasian otsikossa on selkeä ja lyhyt, mahtuu A4-paperille on kielenhuollettu kertoo keneltä saa lisätietoja sisältää viimeisimpänä parin lauseen kuvauksen yhdistyksestä ja www-osoitteen lähetetään toimituksiin ajoissa, esim. pari päivää ennen tapahtumaa

30 Yle: Uutisen tunnusmerkit 1) Kiinnostavuus Mitä ihmiset haluavat tietää, uusi tieto, herättää tunteita Uutinen vastaa kysymyksiin: mitä, missä, milloin, miksi, miten? 2) Läheisyys, missä jutun aihe sijaitsee? Ihmisiä kiinnostavat lähellä tapahtuvat uutiset tai uutiset, jotka koskettavat heitä 3) Tunnettuus Keitä/mitä juttu käsittelee? Tunnetut sekä erikoiset ihmiset kiinnostavat, mutta myös tavalliset ihmiset ja arjen asiat voivat olla kiinnostavia uutisaiheita

31 Yle: Uutisen tunnusmerkit 4) Ajankohtaisuus Milloin uutinen tapahtuu? Miksi se on ajankohtainen juuri nyt? Esim. koulujen päättäjäiset, Pisa-tulokset tai myrsky 5) Vaikuttavuus, seuraukset Minkälainen vaikutus uutisella on? Esim. myrskyn aiheuttamat sähkökatkot 6) Ainutlaatuisuus, erikoisuus Jos koira puree miestä, se ei ole uutinen. Jos mies puree koiraa, se on. 7) Koskettavuus, ihmisläheisyys Tunteita herättävät uutiset Esim. selviytymistarinat sairaudesta, koulukiusaamisesta jne. Lähde:

32 Tiedote sisältää uutisen. Tärkein asia kerrotaan ensin. Esimerkkejä lehdistötiedotteista mm. Tiedote tehokkaasti - oppaassa s. 11 ja 14.

33 Kertaus: Tiedotteen ydinasiat Kalle 12 v. 5M ja K: Mitä, missä, milloin, miksi, miten ja kuka

34 Mediatiedottaminen on pitkäjänteistä Jotta yhdistyksen toiminnasta syntyisi juttuja, mediasuhteisiin on panostettava. Toimittajien kiinnostus herätetään tarjoamalla juttuvinkkejä, faktoja, taustatietoja, tapahtumatietoja, haasteltavia ja kuvattavia. Vaikka liikkeellä oltaisiin uutinen edellä, juttua ei aina synny, sillä media valitsee aiheensa omilla kriteereillään. Silti tiedottamista pitää jatkaa ja asettaa tavoitteet riittävän kauas. Toimittajan työtä helpottaa yksi yhteyshenkilö yhdistyksessä.

35 Tiedottamisen tavoitteet asetetaan kauas

36 Mitä liitto tarjoaa yhdistyksille Sydänsiipi yhdistää Liitto suosittelee yhdistyksille liiton logon sydänsiipitunnuksen käyttöä yhdistyksen nimen yhteydessä. Liiton logoa yhdistys voi käyttää jäsenhankintamateriaalissa ja esim. yhteisten tapahtumien markkinoinnissa. Logo-ohjeet helmikuun 2014 yhdistyskirjeessä ja

37 Materiaalia, johon yhdistys voi painattaa logonsa tai yhteystietonsa Liiton esite, sis. jäseneksi liittymiskupongin Liiton roll up OmaisOiva-esite, tila yhdistyksen yhteystiedoille OmaisOiva-roll up Ovet-esite, tila yhdistyksen yhteystiedoille Kannatusjäsenesite, sis. yhdistyksen kannatusjäseneksi liittymislomakkeen Postikortti ja juliste Omaishoitajakortti. Huom. Korteista ei saa periä maksua.

38 Lähteitä Tiedota tehokkaasti, käytännön neuvoja yhdistystiedottamiseen, Sari Kuvaja (2007 Sivistysliitto Kansalaisfoorumi) Yhdistystoiminnan avaimet, Pirjo Rosengren ja Anneliina Törrönen (2008 KSL) RAYn työkalupakki järjestöjen viestintään Yhdistysten pieni viestintäopas Yhdistystoimijat > Viestintä Lehdistötiedotepohja Tekijänoikeudet Maksuton yhdistystiedottajakoulutus yhdistysten viestinnästä oman työn osana tai vapaaehtoisena vastaaville ihmisille.

Vinkkejä hankeviestintään

Vinkkejä hankeviestintään Vinkkejä hankeviestintään Viestintä vs. tiedottaminen Tiedon siirto ja vaihdanta kokonaisuutena Kanavina esim. nettisivut, intrat, uutiskirjeet, esitteet ja logot, kokoukset ja tilaisuudet, sosiaalinen

Lisätiedot

Vinkkejä viestintään yhdistystoimijoille VIESTI HUKASSA? (TIIVISTELMÄ) SILMU-KYLÄT / SILMU-BYAR LI-MARIE SANTALA 2016 1

Vinkkejä viestintään yhdistystoimijoille VIESTI HUKASSA? (TIIVISTELMÄ) SILMU-KYLÄT / SILMU-BYAR LI-MARIE SANTALA 2016 1 VIESTI HUKASSA? (TIIVISTELMÄ) Vinkkejä viestintään yhdistystoimijoille SILMU-KYLÄT / SILMU-BYAR LI-MARIE SANTALA 2016 1 VIESTINTÄ Sanomien lähettämistä ja vastaanottamista Yhteisöjen välistä monimuotoista

Lisätiedot

MAA- JA KOTITALOUSNAISET Juuret maalla

MAA- JA KOTITALOUSNAISET Juuret maalla MAA- JA KOTITALOUSNAISET Juuret maalla Muutama sana markkinnoinnista Markkinoinnissa tärkeimmät tehtävät: Määritä tavoiteltava myynti jokaiselle tuotteelle/ palvelulle kohderyhmittäin. Määritä mitä markkinoinnilta

Lisätiedot

Haloo - Kuuleeko kukaan? Innostu viestinnästä!

Haloo - Kuuleeko kukaan? Innostu viestinnästä! Haloo - Kuuleeko kukaan? Innostu viestinnästä! Innostu ja innosta viestintä on kivaa! Viestintä ei ole pakollinen paha, vaan huikea mahdollisuus. Pienillä askelilla eteenpäin, hyvä viestintä sujuvoittaa

Lisätiedot

YHDISTYKSEN VIESTINTÄ

YHDISTYKSEN VIESTINTÄ YHDISTYKSEN VIESTINTÄ Sisäinen viestintä - eri yhdistyksissä eri apuvälineitä, kuitenkin yleensä: Henkilökohtainen vuorovaikutus: puhelin, yhteiset kokoontumispaikat Jäsenkirje, sähköinen tai fyysinen

Lisätiedot

TYÖKALUJA & VINKKEJÄ YHDISTYSTEN VIESTINTÄÄN. 23.9.2014 Eija Eloranta

TYÖKALUJA & VINKKEJÄ YHDISTYSTEN VIESTINTÄÄN. 23.9.2014 Eija Eloranta TYÖKALUJA & VINKKEJÄ YHDISTYSTEN VIESTINTÄÄN 23.9.2014 Eija Eloranta Yhdistyksen viestinnän tehtävänä: persoonallisuuden esilletuominen, erottautuminen, omaleimaisuus = mielenkiinnon herättäminen! Olipa

Lisätiedot

Urheiluseuran viestintä 18.2.2015

Urheiluseuran viestintä 18.2.2015 Urheiluseuran viestintä 18.2.2015 Sisältö Seuraviestintä (sisäinen viestintä) Mediaviestintä Kriisiviestintä Seuraviestintä sisäinen viestintä Seuraviestintä (sisäinen viestintä) Hyvä sisäinen viestintä

Lisätiedot

Viestintä on mahdollisuus. Auvo Mäkinen,

Viestintä on mahdollisuus. Auvo Mäkinen, Viestintä on mahdollisuus Auvo Mäkinen, 3.2.2018 Sisäinen viestintä, visio Jäsenistö tietää toimintamme tavoitteet Jäsenistö saa aktiivisesti tietoa yhteisistä hankkeista Jäsenistö pystyy vaikuttamaan

Lisätiedot

Viestintä on mahdollisuus. Auvo Mäkinen

Viestintä on mahdollisuus. Auvo Mäkinen Viestintä on mahdollisuus Auvo Mäkinen Sisäinen viestintä, visio Jäsenistö tietää toimintamme tavoitteet Jäsenistö saa aktiivisesti tietoa yhteisistä hankkeista Jäsenistö pystyy vaikuttamaan asioihin Syntyy

Lisätiedot

Miten teidän yhdistyksessänne viestitään?

Miten teidän yhdistyksessänne viestitään? Viestintä Pohditaan hetki Jos ihmisille ei kerrota yhdistyksestä, miten he voivat liittyä jäseniksi Jos jäsenet eivät tiedä, mitä yhdistys milloinkin tekee, miten he voisivat tulla toimintaan mukaan? Miten

Lisätiedot

KUVA OLIS KIVA. kuva viestinnässä ja markkinoinnissa / Sanna Henttonen, graafinen suunnittelija, sanna.henttonen@phkk.fi

KUVA OLIS KIVA. kuva viestinnässä ja markkinoinnissa / Sanna Henttonen, graafinen suunnittelija, sanna.henttonen@phkk.fi KUVA OLIS KIVA kuva viestinnässä ja markkinoinnissa / Sanna Henttonen, graafinen suunnittelija, sanna.henttonen@phkk.fi Kuva on AINA tekijänoikeuden alaista materiaalia Kuvaajan nimi on mainittava Oltava

Lisätiedot

Hankeviestintää - miksi ja miten? Ilmari Nokkonen Viestinnän asiantuntija

Hankeviestintää - miksi ja miten? Ilmari Nokkonen Viestinnän asiantuntija Hankeviestintää - miksi ja miten? Ilmari Nokkonen Viestinnän asiantuntija Ilmari.nokkonen@oph.fi Aiheita Euroopan unionin ja Erasmus+ -ohjelman näkyvyys Miksi viestintä on tärkeää? Viestintäsuunnitelma

Lisätiedot

Tiedotetta tekemään. Tarja Chydenius Anna Perttilä

Tiedotetta tekemään. Tarja Chydenius Anna Perttilä Tiedotetta tekemään Tarja Chydenius Anna Perttilä Tiedotetta tekemään 1 Tavoite 2 Kohderyhmä 3 Uutiskriteerejä 4 Sisältö 4.1 Asia 4.2 Sisällönrakenne 4.3 Otsikko 4.4 Sisällön kieli 7 Tiedotteen muoto 7

Lisätiedot

TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO

TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO Katja Reinikainen Kansalaisareena 2016 Taustaa Tiedotteen kirjoittaminen lähtee tarpeesta tiedottaa yhteisöä/organisaatiota koskevasta asiasta. Tiedotteen tarkoitus

Lisätiedot

Inspiraatiota hankeviestintään! Helsinki Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO

Inspiraatiota hankeviestintään! Helsinki Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Inspiraatiota hankeviestintään! Helsinki 15.9.2016 Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Miksi tiedottaa? Tulosten levittäminen on osa hanketta Hankkeen tulokset saadaan nopeasti ja tasapuolisesti

Lisätiedot

TYÖKALUJA YHDISTYSTEN VIESTINTÄÄN. 22.9.2015 Eija Eloranta Turun yliopiston Brahea-keskus

TYÖKALUJA YHDISTYSTEN VIESTINTÄÄN. 22.9.2015 Eija Eloranta Turun yliopiston Brahea-keskus TYÖKALUJA YHDISTYSTEN VIESTINTÄÄN 22.9.2015 Eija Eloranta Turun yliopiston Brahea-keskus Olipa yhdistyksen asia, kohderyhmä tai kanava mikä tahansa, viestinnässä keskeistä on yhdenmukaisuus: - yhtenäisyys

Lisätiedot

TYÖKALUJA YHDISTYSTEN VIESTINTÄÄN Eija Eloranta Turun yliopiston Brahea-keskus

TYÖKALUJA YHDISTYSTEN VIESTINTÄÄN Eija Eloranta Turun yliopiston Brahea-keskus TYÖKALUJA YHDISTYSTEN VIESTINTÄÄN 14.4.2016 Eija Eloranta Turun yliopiston Brahea-keskus Viestintämme vaikuttaa suoraan siihen miten toimintamme nähdään, miten se kiinnostaa, herättää halun tulla mukaan!

Lisätiedot

Vinkkejä hankeviestintään. Sykettä-hanke Jenni Tiainen

Vinkkejä hankeviestintään. Sykettä-hanke Jenni Tiainen Vinkkejä hankeviestintään Sykettä-hanke Jenni Tiainen Sivu 1 8.3.2016 Tiedottaminen Hankerahoituksen pelisääntöihin kuuluu, että hankkeista tiedotetaan avoimesti. Hankkeet ovat julkisia sen jälkeen, kun

Lisätiedot

LIITE 1. Graafinen ohjeisto 1(12) GRAAFINEN OHJEISTO. SammutinHuolto Nevanperä Ky 2011

LIITE 1. Graafinen ohjeisto 1(12) GRAAFINEN OHJEISTO. SammutinHuolto Nevanperä Ky 2011 LIITE 1. Graafinen ohjeisto 1(12) GRAAFINEN OHJEISTO SammutinHuolto Nevanperä Ky 2011 2(12) Sisältö 1. Johdanto 3 2. Tunnus 4 - Tunnuksen koko 5 - Tunnuksen suoja-alue 6 - Tunnuksen käyttö 7 3. Värimääritykset

Lisätiedot

VEIKKAUKSEN VERKKOKUMPPANUUS

VEIKKAUKSEN VERKKOKUMPPANUUS VEIKKAUKSEN VERKKOKUMPPANUUS Verkkokumppanuus on Veikkauksen ja Valon kehittämä yhteistyömuoto seuroille. Pelaamalla Veikkauksen pelejä netissä tai mobiilissa seuran omalla nettisivulla olevien linkkien

Lisätiedot

Eväitä hankkeesta tiedottamiselle. Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015

Eväitä hankkeesta tiedottamiselle. Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015 Eväitä hankkeesta tiedottamiselle Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015 Miksi tiedottaa (median kautta)? Tulosten levittäminen on osa hanketta Hankkeen tulokset saadaan nopeasti ja tasapuolisesti

Lisätiedot

Viestintä. C-piirin SuurPNAT, Loppi, 24.8.2010. Esa Ojapalo 2010

Viestintä. C-piirin SuurPNAT, Loppi, 24.8.2010. Esa Ojapalo 2010 Viestintä C-piirin SuurPNAT, Loppi, 24.8.2010 Esa Ojapalo 2010 Viestintä Denuntiatio Solum Translata Valet Viesti vain perille vietynä ratkaisee oikeat viestintäkanavat ja välineet ymmärrettävyys, kiinnostavuus

Lisätiedot

Inspiraatiota hankeviestintään! Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO

Inspiraatiota hankeviestintään! Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Inspiraatiota hankeviestintään! Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Sopimukselliset velvoitteet velvoite tiedottaa hankkeesta ja sen saamasta rahoituksesta tarkoituksenmukaisesti, avoimesti ja

Lisätiedot

Viestintäsuunnitelma 2015

Viestintäsuunnitelma 2015 Viestintäsuunnitelma 2015 OAJ Varsinais-Suomen viestintää toteutetaan vuosittaisen viestintäsuunnitelman mukaisesti. Se noudattaa aina voimassa olevaa OAJ V-S:n viestintästrategian linjauksia. Viestintäsuunnitelma

Lisätiedot

1. Yleistä tutkimuksesta 2. Tutkimuksen tulokset 3. Yhteenveto. Sisällys

1. Yleistä tutkimuksesta 2. Tutkimuksen tulokset 3. Yhteenveto. Sisällys 1. Yleistä tutkimuksesta 2. Tutkimuksen tulokset 3. Yhteenveto Sisällys 1 1. Yleistä tutkimuksesta 2. Tutkimuksen tulokset 3. Yhteenveto Yleistä tutkimuksesta 2 YLEISTÄ TUTKIMUKSESTA Tutkimuksen tavoitteena

Lisätiedot

VIESTINTÄOPAS. Ai niin, tästähän pitää tiedottaa!

VIESTINTÄOPAS. Ai niin, tästähän pitää tiedottaa! VIESTINTÄOPAS Ai niin, tästähän pitää tiedottaa! Sisältö: Yhdistysten pieni viestintäopas 1 Saate: Ai niin, tästähän pitää tiedottaa! 3 2 Termit tutuksi 4 3 Yhdistysten viestintä - mitä ja miksi viestimme?

Lisätiedot

Facebook koulutus. Kalle Rapi Etelä-Karjalan kylät ry http://kylat.ekarjala.fi

Facebook koulutus. Kalle Rapi Etelä-Karjalan kylät ry http://kylat.ekarjala.fi Facebook koulutus Kalle Rapi Etelä-Karjalan kylät ry http://kylat.ekarjala.fi Facebook, mikä se on? Facebook on Internetissä toimiva mainosrahoitteinen yhteisöpalvelu Sivusto tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden

Lisätiedot

Aivovammaliitto ry Sosiaalinen media Pia Warvas ja Asta Hietanen Lokakuu 2015

Aivovammaliitto ry Sosiaalinen media Pia Warvas ja Asta Hietanen Lokakuu 2015 Aivovammaliitto ry Sosiaalinen media Pia Warvas ja Asta Hietanen Lokakuu 2015 Sisältö Sosiaalinen media järjestöissä Twitter Blogit Instagram Lähteet: Sosiaalinen media koulutus Oulussa 2.9.2015 sekä oma

Lisätiedot

Yleisötapahtuman markkinointi ja viestintä. Johdatus kulttuurituotannon suunnitteluun 2009 Petri Katajarinne

Yleisötapahtuman markkinointi ja viestintä. Johdatus kulttuurituotannon suunnitteluun 2009 Petri Katajarinne Yleisötapahtuman markkinointi ja viestintä Johdatus kulttuurituotannon suunnitteluun 2009 Petri Katajarinne 1 Tapahtuman markkinointi Kohderyhmä Tapahtuman imago ja sisältö Myyntikanava Pääsylipun hinta

Lisätiedot

Eevaleena Isoviita. Vinkkejä viestintään

Eevaleena Isoviita. Vinkkejä viestintään 24.2.2018 Eevaleena Isoviita Vinkkejä viestintään Nykytila: miten yhdistys viestii tällä hetkellä Työpajaosallistujat kertoivat oman yhdistyksen viestinnästä tällä hetkellä Yhdistyksen viestinnästä vastaa

Lisätiedot

Monilla aloilla myös pukeutuminen ja käyttäytyminen ovat yrityksen visuaalisen linjan mukaista.

Monilla aloilla myös pukeutuminen ja käyttäytyminen ovat yrityksen visuaalisen linjan mukaista. PROFILOINNIN TYÖKALUT Yrityksen kaikilla merkeillä täytyy olla yhtenäinen linja. Visuaalinen kokonaisuus: symbolit, merkit, tunnukset, tunnusvärit, typografia muodostavat yhden eheän erottuvan linjan,

Lisätiedot

Hei me tiedotetaan! Vinkkejä hankeviestintään. Tuettujen hankkeiden koulutus

Hei me tiedotetaan! Vinkkejä hankeviestintään. Tuettujen hankkeiden koulutus Hei me tiedotetaan! Vinkkejä hankeviestintään Tuettujen hankkeiden koulutus 12.1.2015 Tiedottaminen vs. viestintä Tiedottaminen on tiedon tuottamista lähettäjän näkökulmasta ja viestin yksisuuntaista tuuttaamista

Lisätiedot

Viestintä- ja tiedotuskoulutus 2014. Taimo Halme Viestintävastaava Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta

Viestintä- ja tiedotuskoulutus 2014. Taimo Halme Viestintävastaava Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Viestintä- ja tiedotuskoulutus 2014 Taimo Halme Viestintävastaava Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Viestintä on valtaa Ainejärjestö on antanut tiedottajalleen mandaatin kontrolloida tiedon liikkumista

Lisätiedot

Näy ja kuulu! Pikaopas viestintään teemaviikoille. #OurHeroIsZero

Näy ja kuulu! Pikaopas viestintään teemaviikoille. #OurHeroIsZero Näy ja kuulu! Pikaopas viestintään teemaviikoille Viikon tavoitteet Kansainvälisellä World Green Building Weekillä haluamme kiinnittää huomion kestävään, tuottoisaan ja viihtyisään rakennettuun ympäristöön

Lisätiedot

JOKKY OSK. Logo ja graafinen ohjeistus. Jaana Salo. JEDU / Piippola, Media 15A

JOKKY OSK. Logo ja graafinen ohjeistus. Jaana Salo. JEDU / Piippola, Media 15A JOKKY OSK Logo ja graafinen ohjeistus Jaana Salo JEDU / Piippola, Media 15A 12.2.2016 JOKKY osuuskunnan logo TAUSTAA -Värit samat, kuin JEDU:n logossa -Osuuskunnan logo kuvastaa verkostoa ja osuuskunnan

Lisätiedot

Tuhat tarinaa hengittäjistä. Hengitysliiton graafinen ohje yhdistyksille

Tuhat tarinaa hengittäjistä. Hengitysliiton graafinen ohje yhdistyksille Tuhat tarinaa hengittäjistä Hengitysliiton graafinen ohje yhdistyksille Tuhat tarinaa Graafiset ohjeet yhdistyksille Tästä paketista löydät graafisia ohjeita ja neuvoja materiaalien tuottamiseen oman yhdistyksesi

Lisätiedot

Viestinnän apu paikallisyhdistyksille. Jaana Paulanne-Sahrio vs. viestintäkoordinaattori

Viestinnän apu paikallisyhdistyksille. Jaana Paulanne-Sahrio vs. viestintäkoordinaattori Viestinnän apu paikallisyhdistyksille Jaana Paulanne-Sahrio vs. viestintäkoordinaattori 1 Tiedottaminen Vaikuttaa halutun Lisää luottamusta mielikuvan syntymiseen yhdistyksen y sisällä ja yhdistyksestä

Lisätiedot

Hankeviestintää - miksi ja miten? Ilmari Nokkonen Viestinnän asiantuntija

Hankeviestintää - miksi ja miten? Ilmari Nokkonen Viestinnän asiantuntija Hankeviestintää - miksi ja miten? Ilmari Nokkonen Viestinnän asiantuntija Ilmari.nokkonen@oph.fi Aiheita Sopimukselliset velvoitteet, Euroopan unionin ja Erasmus+ -ohjelman näkyvyys Miksi viestintä on

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

Viestintävastaavien koulutus 1.2.2014

Viestintävastaavien koulutus 1.2.2014 Viestintävastaavien koulutus 1.2.2014 Ainejärjestöjen tiedotus ja viestintä Ainejärjestö yhdistää opiskelijoita ja välittää tietoa eri suuntiin. Sen kautta opiskelijat saavat tärkeää tietoa ja ainejärjestö

Lisätiedot

Tiedottaminen. Yritystoiminta Pauliina Stranius

Tiedottaminen. Yritystoiminta Pauliina Stranius Tiedottaminen Tiedottaminen sisäinen tiedottaminen tehtävät informointi henkilöstölle keskustelu henkilöstön/yksittäisen henkilön kanssa perehdyttäminen sisäinen markkinointi vuorovaikutus keinot henk.kohtaiset

Lisätiedot

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry.

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Tiedotussuunnitelma Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. 1 1. Lähtökohdat... 2 2. Tiedottamisen tarpeet... 2 3. Tiedottamisen tavoitteet... 2 4. Sisäinen tiedotus... 3 5. Ulkoinen

Lisätiedot

Kuvaviestintä. yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Tiedottaja Jenni Tiainen Kimpsu-koulutus

Kuvaviestintä. yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Tiedottaja Jenni Tiainen Kimpsu-koulutus Kuvaviestintä yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa Tiedottaja Jenni Tiainen Kimpsu-koulutus 7.4.2016 Tuensaajan viestintäohjeet Hankerahoitukseen kuuluu, että hankkeista tiedotetaan avoimesti. Hankkeet

Lisätiedot

SISÄLLYS 1. YLEISTÄ VAAKUNA TUNNUKSET Puolangan logo Slogan TYPOGRAFIA VÄRIT

SISÄLLYS 1. YLEISTÄ VAAKUNA TUNNUKSET Puolangan logo Slogan TYPOGRAFIA VÄRIT Graafinen ohjeistus 28.10.2016 SISÄLLYS 1. YLEISTÄ... 3 2. VAAKUNA... 4 3. TUNNUKSET... 5 3.1. Puolangan logo... 5 3.2. Slogan... 6 4. TYPOGRAFIA... 7 5. VÄRIT... 8 6. GRAAFINEN ELEMENTTI... 9 7. SÄHKÖPOSTIN

Lisätiedot

Viesti kulkee! Aikku Eskelinen, Anne Sorko, Jyväskylän Yliopisto. Kuva:

Viesti kulkee! Aikku Eskelinen, Anne Sorko, Jyväskylän Yliopisto. Kuva: Viesti kulkee! Viestinnällä luodaan vetovoimaa, yhteisöllisyyttä ja vuorovaikutusta, rekrytoidaan, motivoidaan, palkitaan, markkinoidaan ja hoidetaan yhteisöä sisäisesti. - Anne Sorko, Jyväskylän Yliopisto

Lisätiedot

ABMcomposite Graafinen ohjeisto 1.0

ABMcomposite Graafinen ohjeisto 1.0 Esipuhe Tämä kevyt graafinen ohjeisto antaa perusohjeet ABMcompositen visuaalisten elementtien käytöstä markkinointiviestinnässä. Eri viestintätilanteissa harkitusti ja johdonmukaisesti käytetty visuaalinen

Lisätiedot

OHJEISTUS. GRAAFINEN YHTEISTYÖKUMPPANEILLE.

OHJEISTUS. GRAAFINEN YHTEISTYÖKUMPPANEILLE. GRAAFINEN OHJEISTUS. YHTEISTYÖKUMPPANEILLE. 1.10.2013 Lue sivulta 1 kuluttajasuojalain vaatimukset lippujen hinnan ilmoittamisesta ja Lippupisteen logon käytöstä! LIPPUJEN HINNAN ILMOITTAMINEN ILMOITTELUSSA

Lisätiedot

GRAAFINEN OHJEISTO SUOMEN VAPAA-AJANKALASTAJIEN KES KUSJÄRJESTÖ

GRAAFINEN OHJEISTO SUOMEN VAPAA-AJANKALASTAJIEN KES KUSJÄRJESTÖ GRAAFINEN OHJEISTO SUOMEN VAPAA-AJANKALASTAJIEN KES KUSJÄRJESTÖ Päivitetty 16.5.2006 TAVO ITTEENA YH TENÄINEN JA TUNNISTETTAVA JÄRJES TÖ ILME Graafinen ohjeisto antaa ohjeet ja mallit siitä, miltä Suomen

Lisätiedot

Sanomalehti syntyy vuorovaikutuksesta

Sanomalehti syntyy vuorovaikutuksesta Sanomalehti syntyy vuorovaikutuksesta 1. Sähköpostilla 2. Puhelimella suoraan päätoimittajaan, toimitussihteeriin tai toimittajaan (numerot lehden viimeisellä aukeamalla) 3. Kirjeellä/kortilla 4. Facebookisssa,

Lisätiedot

Etikettien suunnittelu. Kuka ja millä välineillä? Tiina Myllymäki

Etikettien suunnittelu. Kuka ja millä välineillä? Tiina Myllymäki Etikettien suunnittelu Kuka ja millä välineillä? Tiina Myllymäki Myyvä etiketti syntyy tilaajan ja suunnittelijan yhteistyönä Toimeksiannon sisällön määrittelyä varten käydään keskustelu työn taustasta

Lisätiedot

Key to Freedom GRAAFINEN OHJEISTO

Key to Freedom GRAAFINEN OHJEISTO Key to Freedom GRAAFINEN OHJEISTO 1 SISÄLLYSLUETTELO Johdanto... 5 Logon eri versiot... 7 Kuinka logoa ei tule käyttää... 11 Logon suoja-alue... 13 Slogan... 15 Typografia... 17 Värimaailma... 19 Käyntikorttipohja...

Lisätiedot

Eväitä hankkeesta tiedottamiselle. Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015

Eväitä hankkeesta tiedottamiselle. Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015 Eväitä hankkeesta tiedottamiselle Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015 Kenelle, mitä, missä? Kenelle? Kenelle suuntaatte viestinne? Mitä? Määritelkää kolme tärkeintä asiaa, jotka haluatte

Lisätiedot

Piirin vuosikokous 25.4.2015 Porissa

Piirin vuosikokous 25.4.2015 Porissa Piirin vuosikokous 25.4.2015 Porissa Tiedotussihteerikoulutus Rauni-Eliisa Wasell, LC Huittinen/Gerda Yleistä tiedottamisesta Tiedotus on tiedon tuottamista ja välittämistä, myös julkikuvan luomista Vastaanottaja

Lisätiedot

TAMPEREEN SISU vuodesta d 1960 GRAAFINEN OHJEISTUS

TAMPEREEN SISU vuodesta d 1960 GRAAFINEN OHJEISTUS TAMPEREEN SISU vuodesta 1960 GRAAFINEN OHJEISTUS Sisällysluettelo LOGO Logo 3 Typografia. 5 Värit... 8 Lomakkeet 10 Kuvitus 12 - A KU UVITUS KEET LOMAKK TYPO GRAFI VÄRIT 2 LOGO TAMPEREEN SISU vuodesta

Lisätiedot

Strategia, toimintasuunnitelmat ja kehittäminen. Varpu Ylhäinen

Strategia, toimintasuunnitelmat ja kehittäminen. Varpu Ylhäinen Strategia, toimintasuunnitelmat ja kehittäminen Varpu Ylhäinen Kaiken viisauden alku on tosiasiain tunnustaminen J.K. Paasikiven lempilausahdus, joka on hänen patsaansa jalustassa Kampissa 7.3.2015 Copyright

Lisätiedot

Sosiaalinen media markkinointivälineenä

Sosiaalinen media markkinointivälineenä Sosiaalinen media markkinointivälineenä Sosiaalinen media on hyvä apuväline brändin kannatuksen kasvattamiseksi ja tietoisuuden levittämiseksi. B2B-yrityksessä, jossa sosiaalista mediaa edelleen vain ihmetellään

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

Sykleissä mennään tiedotuksessakin olet tarkkana

Sykleissä mennään tiedotuksessakin olet tarkkana Sykleissä mennään tiedotuksessakin olet tarkkana Keväällä tapahtuu paljon (touko-kesäkuu) Heinäkuussa hiljenee vaikka kv-kisoja ympäri maailmaa- nyt olisi tiedottamisen paikka Elokuussa jälleen tahti kiihtyy

Lisätiedot

Hämeenlinnan Offset-Kolmio Paino Oy:n aineisto-ohjeet

Hämeenlinnan Offset-Kolmio Paino Oy:n aineisto-ohjeet Hämeenlinnan Offset-Kolmio Paino Oy:n aineisto-ohjeet Sivun koko Painotuotteen sivun koon tulee olla taitto-ohjelmassa määritetty sivun lopulliseksi kooksi. Tarvittavat leikkuuvarat (Bleed), vähintään

Lisätiedot

Miten selviytyä graafikon kanssa? Lyhyt oppimäärä esitteen tekovaiheista.

Miten selviytyä graafikon kanssa? Lyhyt oppimäärä esitteen tekovaiheista. Miten selviytyä graafikon kanssa? Lyhyt oppimäärä esitteen tekovaiheista. graafisen suunnittelun toimisto PIGME TARJOUSPYYNTÖ GRAAFIKOLLE kohderyhmä materiaalit (tekstit + kuvat) tulostus- vai painotyö

Lisätiedot

VIESTINTÄ TAPAHTUMA SANOMA SANOMA PALAUTE. LÄHETTÄJÄ - ilmaisukyky - esitystapa - taustat (media/yksilö)

VIESTINTÄ TAPAHTUMA SANOMA SANOMA PALAUTE. LÄHETTÄJÄ - ilmaisukyky - esitystapa - taustat (media/yksilö) VIESTINTÄ TAPAHTUMA VUOROVAIKUTUS SANOMA YHTEINEN KOODISTO JA KIELI PALAUTE SANOMA LÄHETTÄJÄ - ilmaisukyky - esitystapa - taustat (media/yksilö) KANAVA - häiriöt - no-signal VASTAANOTTAJA - tulkinta -

Lisätiedot

Nonprofit-organisaation markkinointi. Dosentti Pirjo Vuokko

Nonprofit-organisaation markkinointi. Dosentti Pirjo Vuokko Nonprofit-organisaation markkinointi Dosentti Pirjo Vuokko Markkinoinnin lähtökohdat Markkinoinnin lähtökohdat Peruskysymys: Mitä me haluamme olla ja kenelle? Miten tämä saavutetaan? Tärkeää: Kohderyhmälähtöisyys

Lisätiedot

NÄYTTEILLEASETTAJAOPAS

NÄYTTEILLEASETTAJAOPAS NÄYTTEILLEASETTAJAOPAS Opas onnistuneeseen osallistumiseen Suunnittele! Toteuta! Seuraa! Arvioi! = Paras ikinä saatu tulos! easyfairs.com easyfairs työkalupakki Tervetuloa näytteilleasettajaksi easyfairs

Lisätiedot

Seuran mediaviestintä. Perusteita ja pelisääntöjä

Seuran mediaviestintä. Perusteita ja pelisääntöjä Seuran mediaviestintä Perusteita ja pelisääntöjä Miksi seura viestii? Jousiammunta, seura ja sen toiminta eivät näy lehtien palstoilla, jos seurat eivät tiedota Myös SM-kisojen osalta vastuu mediaviestinnästä

Lisätiedot

Yhdistyksen viestintä ja verkkoviestintä

Yhdistyksen viestintä ja verkkoviestintä Yhdistyksen viestintä ja verkkoviestintä Suomen Ladun koulutus Salo 25.4.2014 Piritta Seppälä Viestintä-Piritta www.viestintapiritta.fi keskiviikkona 2. huhtikuuta 2014 Kuka Viestintä-Piritta? keskiviikkona

Lisätiedot

Yrityskuvan hoito on johdon ja ammattilaisten tehtävä.

Yrityskuvan hoito on johdon ja ammattilaisten tehtävä. MIELIKUVAT JA DESIGN MANAGEMENT Psykologisia perusteita Ihmiselle on ainoa totuus se, jonka hän uskoo todeksi eli siis mielikuva asiasta, eikä ole merkitystä pitääkö tämä asia paikkansa vai ei. Ostopäätöstilanteessa

Lisätiedot

Esityksen sisältö. Ideasta hankkeeksi. Kulttuurihankkeen suunnittelu 22.9.2015. Novgorod 2013 Marianne Möller 23.9.2013. Hankeidea

Esityksen sisältö. Ideasta hankkeeksi. Kulttuurihankkeen suunnittelu 22.9.2015. Novgorod 2013 Marianne Möller 23.9.2013. Hankeidea Ideasta hankkeeksi Kulttuurihankkeen suunnittelu Novgorod 2013 Marianne Möller 23.9.2013 Hankeidea Esityksen sisältö Hankesuunnitelma budjetti yhteistyösopimus Hankkeen toteuttaminen tavoitteet ja välitavoitteet

Lisätiedot

VERKKOKUMPPANUUS PÄHKINÄNKUORESSA VEIKKAUS

VERKKOKUMPPANUUS PÄHKINÄNKUORESSA VEIKKAUS VERKKOKUMPPANUUS PÄHKINÄNKUORESSA VEIKKAUS sivu MIKÄ VERKKOKUMPPANUUS? Seuranne nettisivuille asennetaan nettibanneri, josta on linkkaus Veikkauksen sivuille Aktivoimalla seuran jäsenet, kannattajat ja

Lisätiedot

SISÄLLYS SISÄLLYS TUNNUS SUOJA-ALUE JA PIENIN KOKO VÄRIMÄÄRITYKSET TYPOGRAFIA

SISÄLLYS SISÄLLYS TUNNUS SUOJA-ALUE JA PIENIN KOKO VÄRIMÄÄRITYKSET TYPOGRAFIA Suomen Lions-liitto ry:n GRAAFINEN OHJEISTO SISÄLLYS SISÄLLYS TUNNUS SUOJA-ALUE JA PIENIN KOKO VÄRIMÄÄRITYKSET TYPOGRAFIA 2 3 4 5 6 Suomen Lions-liitto ry:n graafinen ohjeisto on tehty yhtenäistämään järjestön

Lisätiedot

Sosiaalinen media kylätoimijoiden viestinnässä ja kylien markkinoinnissa

Sosiaalinen media kylätoimijoiden viestinnässä ja kylien markkinoinnissa Sosiaalinen media kylätoimijoiden viestinnässä ja kylien markkinoinnissa Auli Lepistö, 050 531 5093 Digiteekki Oy Säkylä Lännen kyläyhdistys 1 Sisältö Mitä on sosiaalinen media Sosiaalisen median työkaluja

Lisätiedot

Mistä kannattaa aloittaa?

Mistä kannattaa aloittaa? Olet saanut yritysidean ja päättänyt perustaa yrityksen. Yhtä aikaa muiden perustamistoimenpiteiden kanssa täytyy alkaa miettimään yrityksen markkinointia. Ilman markkinointia yrityksellä ei ole yhtään

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Vastaa kysymyksiin: Kuka teki / kenelle tapahtui? Mitä tapahtui? Missä tapahtui? Milloin tapahtui? Mahdollisesti myös: Miten? Miksi?

Vastaa kysymyksiin: Kuka teki / kenelle tapahtui? Mitä tapahtui? Missä tapahtui? Milloin tapahtui? Mahdollisesti myös: Miten? Miksi? Uutinen Vastaa kysymyksiin: Kuka teki / kenelle tapahtui? Mitä tapahtui? Missä tapahtui? Milloin tapahtui? Mahdollisesti myös: Miten? Miksi? 16.3.2013 Copyright Thorleif Johansson 2 Myyntimalli Kuva myy

Lisätiedot

Tarja Nordman 2013. HUS Savuton sairaala -viestintäsuunnitelma

Tarja Nordman 2013. HUS Savuton sairaala -viestintäsuunnitelma HUS Savuton sairaala -viestintäsuunnitelma. Viestintä Ohjausryhmän tiedottaja Tarja Nordman toimii viestinnän suunnittelun koordinaattorina toimii Savuton sairaala viestintätiimin puheenjohtajana tuottaa

Lisätiedot

Palveluverkkotyöryhmä. Viestintä

Palveluverkkotyöryhmä. Viestintä + Palveluverkkotyöryhmä Viestintä + Sisältö n Ymmärrämmekö sidosryhmiä? n Ymmärretäänkö meitä? n Mistä sidosryhmät saavat tietoa palveluverkkoasioista ja keneltä? n Mikä voi mennä pieleen jos viestintävastuu

Lisätiedot

Hankkeen viestintä ja tuloksista kertominen

Hankkeen viestintä ja tuloksista kertominen Hankkeen viestintä ja tuloksista kertominen Koonti Näkyy, kuuluu ja vaikuttaa! -tulosviestinnän koulutuksen (Tampere 8.12.2016) materiaaleista. Kaikki päivän materiaalit löydät: https://1drv.ms/f/s!anjvcgvt_x1ehddqn-tspw6v2x_ffg

Lisätiedot

Markkinointi sosiaalisessa mediassa

Markkinointi sosiaalisessa mediassa Markkinointi sosiaalisessa mediassa Digityöpaja, 30.11.2017 Outi Mertamo DigiReWork hanke Hamk.fi/digirework Minä Outi Mertamo Tuotantotalouden insinööri, 2010. Aloittanut HAMKissa markkinointisuunnittelijana

Lisätiedot

Tunnuksen käyttö 28.4. 2014

Tunnuksen käyttö 28.4. 2014 Tunnuksen käyttö 28.4. 2014 Sisältö Saatteeksi Tässä ohjeistossa määritellään Lähienergiatunnuksen käyttöä, linjataan ehdot sen käyttöoikeudelle ja kerrotaan valvonnasta. Ohjeiston tarkoituksena on selkeyttää

Lisätiedot

LUOVA ETELÄ-KARJALA LOGO

LUOVA ETELÄ-KARJALA LOGO LUOVA ETELÄ-KARJALA LOGO Luova Etelä-Karjala logon lähtökohtana on maantieteellisen alueen muoto liitettynä Saimaaseen ja eteläkarjalaisten kädentaitoihin ja luovuuteen, monipuoliseen taito-tieto-osaamiseen.

Lisätiedot

Tiedotejakelun trendit 2014!

Tiedotejakelun trendit 2014! Tiedotejakelun trendit 2014 Riina Vasala Toimitusjohtaja epressi.com epressi.com epressi.com on kotimainen yksityisesti omistettu yritys. Tarjoaa yritysviestinnän ammattilaisille työkalun mediajulkisuuden

Lisätiedot

Sisällys Yritystunnus...3 Tunnusvärit...4 Typografia...5 Lomakkeisto...6

Sisällys Yritystunnus...3 Tunnusvärit...4 Typografia...5 Lomakkeisto...6 Graafinen ohjeisto Sisällys Yritystunnus...3 Tunnusvärit...4 Typografia...5 Lomakkeisto...6 Yritystunnus Corpon yritystunnusta käytetään aina oheisessa muodossa. Logotekstiä ei saa latoa (kirjoittaa) eikä

Lisätiedot

MILLAISIA JUTTUVINKKEJÄ JA TIEDOTTEITA

MILLAISIA JUTTUVINKKEJÄ JA TIEDOTTEITA MILLAISIA JUTTUVINKKEJÄ JA TIEDOTTEITA Viestintä- ja markkinointiseminaari 2.-3.6.2015 Kari Ikonen twitter @IkonenKari 3.6.2015 Alma Aluemedia Maakuntalehdet Alma Aluemedia 4 maakuntalehteä 14 tilattavaa

Lisätiedot

Kunnanjohtajana somessa. Alustus kuntajohtajapäivillä Lappeenrannassa 27.8.2015

Kunnanjohtajana somessa. Alustus kuntajohtajapäivillä Lappeenrannassa 27.8.2015 Kunnanjohtajana somessa Alustus kuntajohtajapäivillä Lappeenrannassa 27.8.2015 Tausta Virkaura kunnallishallinnossa Kuntien keskushallinnon tehtävissä 80 luvulta saakka Jämsän hallintojohtajana 2001-2012

Lisätiedot

Strategia, toimintasuunnitelmat ja kehittäminen. Varpu Ylhäinen

Strategia, toimintasuunnitelmat ja kehittäminen. Varpu Ylhäinen Strategia, toimintasuunnitelmat ja kehittäminen Varpu Ylhäinen Lyhyt katsaus strategiaan ja strategiajohtamiseen Klubin toimintasuunnitelma 2015-2016 29.10.2014 Copyright Varpu Ylhäinen 2 Lions Clubs International

Lisätiedot

Tietoisku: lehtijuttu, tiedote ja toimittajan juttusilla

Tietoisku: lehtijuttu, tiedote ja toimittajan juttusilla Tietoisku: lehtijuttu, tiedote ja toimittajan juttusilla Tietoisku median kohtaamisesta Tässä tietoiskussa esitellään lyhyesti: Lehtijutun rakenne ja vinkkejä hyvään lehtijuttuun:» Mitä pitää mielessä,

Lisätiedot

VIESTINTÄ TAPAHTUMA VUOROVAIKUTUS

VIESTINTÄ TAPAHTUMA VUOROVAIKUTUS VIESTINTÄ TAPAHTUMA VUOROVAIKUTUS SANOMA PALAUTE SANOMA LÄHETTÄJÄ - ilmaisukyky - esitystapa - taustat (media/yksilö) KANAVA - häiriöt - no-signal VASTAANOTTAJA - tulkinta - taustat (kohdennettu/yleisö)

Lisätiedot

GRAAFINEN OHJEISTUS. YHTEISTYÖKUMPPANEILLE.

GRAAFINEN OHJEISTUS. YHTEISTYÖKUMPPANEILLE. GRAAFINEN OHJEISTUS. YHTEISTYÖKUMPPANEILLE. HINTATIETOJEN ILMOITTAMINEN SUOMEN LAIN MUKAAN Tapahtumien markkinoinnissa ilmoitetaan tapahtuman hinta selkeällä ja helposti havaittavalla tavalla ja että tapahtuman

Lisätiedot

TEKSTIÄ YLEISÖLLE - tarina viestinnässä

TEKSTIÄ YLEISÖLLE - tarina viestinnässä TEKSTIÄ YLEISÖLLE - tarina viestinnässä Lionspiirin viestintäkoulutus Erkki Hujanen, Oulu 8.10.2015 WWW.KALEVA.FI KALEVA-KONSERNI Pohjois-Suomen suurin media-alan konserni, joka tarjoaa asiakkailleen tuoreita

Lisätiedot

1/2016 GRAAFINEN OHJEISTO

1/2016 GRAAFINEN OHJEISTO GRAAFINEN OHJEISTO 1.1.2016 1 Sisällys 1. Tunnus... 4 2. Värit... 5 3. Suoja-alue... 6 4. Typografia... 6 5. Käyntikortti... 7 6. Lomakkeisto... 8 7. Kirjekuoret... 9 8. PowerPoint... 10 9. Ilmoittelu...

Lisätiedot

Miksi tiedottaa (median kautta)?

Miksi tiedottaa (median kautta)? Eväitä hankkeesta tiedottamiselle Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015 Miksi tiedottaa (median kautta)? Tulosten levittäminen on osa hanketta Hankkeen tulokset saadaan nopeasti ja tasapuolisesti

Lisätiedot

Graafinen ohjeisto. Päivitetty tammikuussa 2015

Graafinen ohjeisto. Päivitetty tammikuussa 2015 Graafinen ohjeisto Päivitetty tammikuussa 2015 Sisällys Sisällys Esipuhe Liikemerkki ja logo Värit korteille ja kirjepohjalle Typografia Fontit korteille ja kirjepohjalle Kirje- ja esityspohja Käyntikorttipohjat

Lisätiedot

OHJEISTUS. GRAAFINEN YHTEISTYÖKUMPPANEILLE.

OHJEISTUS. GRAAFINEN YHTEISTYÖKUMPPANEILLE. GRAAFINEN OHJEISTUS. YHTEISTYÖKUMPPANEILLE. 1.3.2015 Lue sivulta 1 kuluttajasuojalain vaatimukset lippujen hinnan ilmoittamisesta ja Lippupisteen logon käytöstä! LIPPUJEN HINNAN ILMOITTAMINEN ILMOITTELUSSA

Lisätiedot

Graafiset ohjeet. Painotuote Helsingin Sanomat. Tiedosto-ohjeet. Graafiset palvelut. Aineiston toimittaminen

Graafiset ohjeet. Painotuote Helsingin Sanomat. Tiedosto-ohjeet. Graafiset palvelut. Aineiston toimittaminen Painotuote Helsingin Sanomat Tiedosto-ohjeet FORMAATTI Painovalmis PDF EPS (teksti vektoroitu) OHJEITA SUUNNITTELIJALLE Käytä CMYK värejä. BANNERI 253x50 1/3 SIVUA 253x119 1/2 SIVU 253x180 Ei RBG, LAB,

Lisätiedot

Eväitä hankkeesta tiedottamiselle. Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 6.10.2014

Eväitä hankkeesta tiedottamiselle. Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 6.10.2014 Eväitä hankkeesta tiedottamiselle Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 6.10.2014 Miksi tiedottaa median kautta? Hankkeen tulokset saadaan nopeasti ja tasapuolisesti laajan yleisön tietoisuuteen

Lisätiedot

GRAAFINEN OHJEISTO 2017

GRAAFINEN OHJEISTO 2017 GRAAFINEN OHJEISTO 2017 Graafinen ohjeisto ja sen käyttötarkoitus Sisällys Tullinkulman Työterveys Oy:n uusi aputoiminimi on Pirte ja se otetaan käyttöön vuoden 2018 alusta alkaen markkinoinnissa ja muussa

Lisätiedot

Laukaan ja Konneveden kuntien kuntaliitosselvityksen VIESTINTÄSUUNNITELMA

Laukaan ja Konneveden kuntien kuntaliitosselvityksen VIESTINTÄSUUNNITELMA Laukaan ja Konneveden kuntien kuntaliitosselvityksen VIESTINTÄSUUNNITELMA 2 SISÄLTÖ 1 VIESTINNÄN PERUSTA...4 2 VIESTINNÄN SÄÄNNÖT...4 2.1 Viestintäsuunnitelman muutoksenhallinta...5 3 SISÄINEN VIESTINTÄ...5

Lisätiedot

julkaiseminen verkossa

julkaiseminen verkossa julkaiseminen verkossa SuPerin webmastereiden koulutuspäivä Viestintä-Piritta Piritta Seppälä Vuosi 2015 www.viestintapiritta.fi viestintä-pirittan piritta @piritta Sosiaalisen median kouluttaja ja asiantuntija

Lisätiedot

Brändinäkyvyyselementtien aineisto-ohje

Brändinäkyvyyselementtien aineisto-ohje Brändinäkyvyyselementtien aineisto-ohje Hyödynnä brändinäkyvyyspakettimme kaikki mahdollisuudet ja rakenna brändiäsi pitkäjänteisesti: varmista yrityksesi ja kohteidesi erottuva ja laadukas näkyvyys kaikilla

Lisätiedot

Asiantuntijakirjoittaminen Tarja Chydenius 11/2010

Asiantuntijakirjoittaminen Tarja Chydenius 11/2010 Asiantuntijakirjoittaminen Tarja Chydenius 11/2010 13.11.10 1 Hyvä kirjoittaja? Kirjoittamisen taito Tekstilajien hallinta Kirjoitusprosessin hallinta Luovuus Ymmärrys ympäristön sosiaalisista rakenteista

Lisätiedot

Työntekijöiden kestävästä liikkumisesta imagotekijä. Virpi Salmi

Työntekijöiden kestävästä liikkumisesta imagotekijä. Virpi Salmi Työntekijöiden kestävästä liikkumisesta imagotekijä Virpi Salmi 11.5.2017 AHJO COMMUNICATIONS Itsenäinen, 20 hengen viestintätoimisto omistaja Sari-Liia Tonttila Weber Shandwickin kumppani vuodesta 1992

Lisätiedot