Käytännön vinkkejä yhdistystiedottamiseen. Oivaltava-päivät Tiina Kokko

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Käytännön vinkkejä yhdistystiedottamiseen. Oivaltava-päivät 3.-4.6.2015 Tiina Kokko"

Transkriptio

1 Käytännön vinkkejä yhdistystiedottamiseen Oivaltava-päivät

2 Viestintä pitää yhdistyksen pinnalla

3 Käsitteitä Viestintä on kaksisuuntaista Viestintä on tietojen vaihdantaa ihmisten kesken. Viestintä on käyttäytymistä: ihmisen toimintaa. (Osmo A Wiio: Johdatus viestintään, 1994). Viestintä on sanomien vaihdantaa ihmisten kesken erilaisten merkkijärjestelmien avulla. (Kaarle Nordenstreng: Tiedotusoppi, 1975) Ulkoinen viestintä suuntautuu oman organisaation ulkopuolelle. Sisäinen viestintä on tiedonvaihtoa oman organisaation sisällä, sisältää myös yhteydenpidon jäseniin.

4 Tiedottaminen on yksisuuntaista Tiedottaminen on yksisuuntaista tiedon jakamista tai välittämistä. Osa ulkoista viestintää.

5 Markkinointi tähtää kaupantekoon Markkinoinnilla pyritään tuotteiden ja palveluiden myyntiin esim. mainonnan ja suoramarkkinoinnin avulla. Markkinointiviestintä yhdistää mainonnan ja tiedotuksen keinoja. Yhdistyksissä voi olla joskus vaikea määritellä markkinoinnin ja tiedottamisen eroa. Voidaan ajatella, että yhdistys myy esim. jäsenyyksiä.

6 Viestintä tukee yhdistyksen toimintaa Viestintä edistää yhdistyksen tavoitteiden saavuttamista. Pitkäjänteisellä ja suunnitelmallisella viestinnällä voi vaikuttaa järjestön tunnettuuteen, mielikuvaan ja haluttavuuteen. Viestinnällä yhdistyksen toimintaa tehdään näkyväksi.

7 Tyyli muokkaa mielikuvia Mielikuvalla on merkitystä. Se vaikuttaa mm. millaisena jäsenet, potentiaaliset jäsenet, yhteistyökumppanit, median edustajat jne. näkevät yhdistyksen. Miltä yhdistys näyttää? Niinkö on tarkoitus? Harkittu ja yhdenmukainen visuaalinen ilme yksilöi yhdistyksen luo ja vahvistaa mielikuvaa yhdistyksestä ja lisää sen tunnistettavuutta.

8

9

10

11 Millainen on sinun yhdistyksesi? Muiden mielikuvaa omasta yhdistyksestä voi selvittää kysymällä yhteistyökumppaneilta ja jäseniltä. Tulokset voivat yllättää, mutta vääriä mielikuvia ei ole. Jokaisen mielikuva on totta hänelle. Imagoon voi vaikuttaa toiminnalla ja viestinnällä, mutta sen pitää tukea valittua mielikuvaa johdonmukaisesti.

12 Miltä yhdistyksesi haluaa näyttää?

13 Mitkä adjektiivit kuvaavat yhdistystäsi? Sanojen avulla määritellään tavoiteltu tyyli ja tunnelma sekä rajataan, millainen mielikuva yhdistyksestä halutaan antaa. Rehellinen ilme on linjassa toiminnan ja tavoitteiden kanssa. Kielenkäyttö muokkaa mielikuvaa. Kielenhuollettu teksti antaa asiantuntevan ja luotettavan vaikutelman sekä kertoo viestin vastaanottajan arvostamisesta. Tyylistä päätetään yhdessä. Perinteinen? Moderni? Räväkkä? Dynaaminen? Luotettava? Vaatimaton? Nuorekas? Rento? Nykyaikainen? Asiantunteva? Ihmisläheinen?

14 Säilytä sovittu linja Ilmeen määrittely helpottaa työskentelyä. Perusasioita ei tarvitse miettiä aina uudelleen. Sovittua tyyliä on helppo toistaa painotuotteissa, tiedotteissa, nettisivuilla jne. Kun ohjeistus on kaikkien viestijöiden tiedossa, ilme säilyy tekijöistä riippumatta. Kannattaa päättää vähintään logo kirjasintyyppi eli fontti Huom. fontin tyyli: kaunokirjoitus, moderni, perinteinen Liiton fontti Calibri, näissäkin dioissa. värimaailma toistuvat elementit esim. yhdistyksen nimen ja yhteystietojen kirjoitustapa

15 Viestinnän suunnittelu Yhdistyksen viestintäsuunnitelma tehdään toimintasuunnitelman pohjalta. Suunnitelmassa määritellään viestinnäntekijät, vastuut, toimenpiteet ja seuranta. => Ei tempoilua. Tekijät tietävät roolinsa. Asiat on hyvä kirjata muistiin. Suunnitelma täydentyy ja joustaa tarvittaessa. Vanhaa suunnitelmaa voi käyttää pohjana, mutta ajoittain sitä kannattaa tarkastella kriittisesti, jopa aloittaa puhtaalta pöydältä.

16 Mieti ennen kuin viestit Mitä viestitään? Tapahtumat, toiminta, päätökset, kannanotot Miksi? Toiminnasta tiedottaminen, osallistumisen lisääminen, yhdistyksen tunnettuuden kasvattaminen, jäsenhankinta, tiedon jakaminen Kenelle? Jäsenet, hallitus, potentiaaliset jäsenet, suuri yleisö, yhteistyökumppanit, media, rahoittaja Miten? Viestintäkanavat ja välineet tarpeen mukaan. Nettisivut, jäsenkirje, esite, lehdistötiedote, tekstiviesti, sosiaalinen media Milloin? Ennakoitavat tapahtumat vuosisuunnitelmaan. Esim. kevättempaus, vuosikokous, yhteistyösopimuksen julkistaminen Tiedotus hyvissä ajoin, muistutus vähän ennen h-hetkeä. Yllättävät tilanteet: Nopeus ja ajantasaisuus. Kuka? Työnjako. Kuka viestii kenelle ja mitä. Pelisääntöihin vastuut ja marssijärjestys. Esim. juttuvinkit medialle puheenjohtajan tai viestintävastaavan kanssa.

17 Tiedottamiseen panostaminen kannattaa Avoin ja selkeä tiedottaminen lisää luottamusta yhdistyksen sisällä ja ulkopuolella lisää toimintaa ja motivoi jäseniä osallistumaan varmistaa, että kaikki tietävät, mihin ollaan menossa ja millaista polkua sinne kuljetaan haastaa vuoropuheluun ja saa aikaan vuorovaikutusta houkuttelee uusia jäseniä ja luo yhteistyösuhteita vaikuttaa halutun mielikuvan syntymiseen yhdistyksestä varmistaa avoimuuden ja läpinäkyvyyden yhdistyksessä Lähde: Yhdistystoiminnan avaimet, Pirjo Rosengren ja Anneliina Törrönen

18 Selkeät nettisivut palvelevat kävijöitä Tärkeintä: Kohderyhmät ja helppokäyttöisyys Hyvät kotisivut yhdistyksen visuaalisen ilmeen näköiset (logo, kirjasintyyppi, värimaailma) selkeät ja helppokäyttöiset ajan tasalla, päivitysvastuu sovittava miten ja missä yhdistys toimii mitä tarjolla jäsenille miten voi tulla mukaan toimintaan, liittyä jäseneksi täydelliset yhteystiedot esitteet ja mediatiedotteet sivuille pdf-muodossa

19 Hyödynnä linkit Linkit yhteistyökumppaneiden sivuille Ohjaavat kävijöitä tiedon pariin Tietojen päivitysvastuu yhteistyökumppanilla Linkkien toimivuus tarkistettava ajoittain. Ulkopuoliset sivut avautumaan uuteen ikkunaan, ei omien sivujen sisään. Juridinen kysymys! Mainostilan eli bannerien myynti tuo tuloja yhdistykselle ja asiakkaita yritykselle. Toimii, kun molemmat hyötyvät. Linkit yhteistyökumppaneiden sivuilta yhdistyksen sivuille tieto yhdistyksestä leviää ulkopuolelta tulevat linkit nostavat nettisivuja Googlen hakutuloksissa

20 Muista tekijänoikeudet! Netissä julkaistua materiaalia ja kuvia ei pääsääntöisesti voi julkaista ilman lupaa. Kuvaa rohkeasti tilaisuuksissa. Kysy kuvissa näkyviltä henkilöiltä lupa kuvien julkaisemiseen. Jos käytät toisten ottamia kuvia, pyydä kuvaajalta ja tarvittaessa kuvissa näkyviltä henkilöiltä lupa julkaisemiseen. Pyydä kuvaluvat mieluiten kirjallisina. Kertajulkaisu / jatkuva käyttö, missä kuvan voi julkaista (lehti, netti, juliste ), mitä kuvan yhteydessä pitää mainita (kuvaajan nimi ). Kaupallisesta käytöstä (esim. myytävä postikortti) sovittava aina erikseen.

21 Esite on yhdistyksen käyntikortti Ykköskysymys: Mikä on esitteen tarkoitus? Mitä viestitään ja kenelle? Hyvä esite yhdistyksen visuaalisen ilmeen mukainen (logo, kirjasintyyppi, värimaailma) noudattaa valittua linjaa myös kieleltään selkeä ja helppolukuinen kielenhuollettu kustannustehokas, yhteistyökumppaneiden mainoksilla voi kattaa tuotantokustannuksia

22 Miksi nettikuva ei riitä painotyöhön? Resoluutio tarkoittaa kuvan muodostavien väripisteiden eli pikseleiden määrää tuumaa kohti. Nettiin riittää 72 pikseliä / tuuma Painotöihin tarvitaan 300 pikseliä / tuuma Esim. kuvan leveys 1920 kuvapistettä, korkeus 1572 kuvapistettä Resoluutiolla 72 (nettiin) kuvan koko on 67 cm x 55 cm Resoluutiolla 300 (painotyöhön) kuvan koko on 16 x 13 cm Hires (high resolution) painotöihin, lowres (low resolution) nettiin

23 Painotöihin isot kuvatiedostot Kuvan pikselimäärää ei voi päätellä kuvan megakoosta. Esim. jpg ja png ovat pakkaavia tiedostomuotoja. Niitä kannattaa suosia, kun kuvia siirretään sähköpostissa. Kuvan koon ja riittävyyden painotyöhön voi tarkistaa kuvankäsittelyohjelmalla. Painotöihin kuvattaessa kameran tai puhelimen suurimmat kuvatiedostot käyttöön! Kuvaa voi pienentää, mutta kuvan pikselimäärää ei voi kasvattaa. Netistä löytyy ilmaisia ja maksullisia kuvapankkeja. Tarkista ehdot huolellisesti ennen kuin lataat kuvia.

24 Paljon kuvia enemmän vaihtoehtoja Ota paljon kuvia, huippuotosten todennäköisyys kasvaa! Erilaisia tilanteita, ilmeitä ja tunnelmia. Varsinkin läheltä, mutta myös kaukaa. Kokeile eri sommitteluja ja kuvakulmia. Mieti, mitä kuvaat ja tarkenna siihen. Tausta voi olla epätarkka. Varo, ettei kuva tärähdä. Tue tarvittaessa kameraa. Riittäähän valo? Mieti myös, mistä valo tulee. Vastavalossa kuvattava voi jäädä mustaksi. Asetu kuvattavan tasolle.

25 Mene kuvattavan kohteen tasolle ja lähelle

26 Taittaja luo esitteen ilmeen Taittajalle toimitetaan oikoluettu, valmis käsikirjoitus Word-tiedostona, ilman muotoiluja. Mukana koko teksti, myös yhteystiedot yms. Huom. Käsikirjoitus voi sisältää myös ohjeita taittajalle erottuvalla tekstityypillä, vaikkapa kursiivilla. painokelpoiset kuvat erillisinä tiedostoina, esim. jpg-muodossa. Luvat kuvaajalta ja kuvatuilta. painokelpoiset logot erillisinä tiedostoina, esim. jpg- tai eps-muodossa yhdistyksen graafiset ohjeet tai muu selvitys visuaalisesta ilmeestä Suunnittelija hyväksyttää vedoksen asiakkaalla ja toimittaa sitten painoaineiston (painokelpoinen pdf) kirjapainoon. Ammattimainen taitto takaa laadukkaan painotyön. Taittopalveluita tarjoavat mm. mainostoimistot ja monet kirjapainot. Wordilla tai Power Pointilla tehty tiedosto ei ole painokelpoinen.

27 Painotarjouspyyntö Painotyön koko (mm x mm) Laajuus (montako sivua, sisus ja kannet) Värillisyys (4/4 = nelivärinen paperin molemmin puolin, 4/0 = toiselta puolelta nelivärinen, toinen puoli tyhjä). Painovärejä on neljä (cyan, magenta, yellow, black) ja niillä saadaan kaikki värit. Paperi. Vinkkejä kannattaa kysyä painosta. Vahvuus ilmoitetaan g/m 2, esim. kopiopaperi 80 g/m 2, liiton esitteet 130 g/m 2. Jälkikäsittely, esim. stiftaus (vihoksi nitominen), taitto (esim. haitariksi) Aineiston toimitustapa, yleensä taittajan tai kirjapainon tekemä painovalmis pdf. Wordilla pdf:ksi tallennettu tiedosto ei ole painokelpoinen. Painosmäärä Pakkaustapa, esim. laatikoihin Toimitusosoite Aikataulu Kirjapainot neuvovat mielellään. Kysy rohkeasti apua! Muista kirjapainojen kilpailutus: sama tarjouspyyntö esim. kolmelle painolle.

28 Miksi tiedottaa medialle? Yleisö pitää toimituksellista näkyvyyttä neutraalimpana kuin ostettuja mainoksia. Tiedottamalla yhdistys voi pienellä budjetilla vaikuttaa yhdistyskuvaansa, maineeseensa, tunnettuuteensa ja kiinnostavuuteensa sekä mm. uusien jäsenten ja yhteistyökumppanien saantiin.

29 Tiedote lähtee uutisesta Hyvä tiedote sisältää uutisen on paikallinen kertoo ydinasian otsikossa on selkeä ja lyhyt, mahtuu A4-paperille on kielenhuollettu kertoo keneltä saa lisätietoja sisältää viimeisimpänä parin lauseen kuvauksen yhdistyksestä ja www-osoitteen lähetetään toimituksiin ajoissa, esim. pari päivää ennen tapahtumaa

30 Yle: Uutisen tunnusmerkit 1) Kiinnostavuus Mitä ihmiset haluavat tietää, uusi tieto, herättää tunteita Uutinen vastaa kysymyksiin: mitä, missä, milloin, miksi, miten? 2) Läheisyys, missä jutun aihe sijaitsee? Ihmisiä kiinnostavat lähellä tapahtuvat uutiset tai uutiset, jotka koskettavat heitä 3) Tunnettuus Keitä/mitä juttu käsittelee? Tunnetut sekä erikoiset ihmiset kiinnostavat, mutta myös tavalliset ihmiset ja arjen asiat voivat olla kiinnostavia uutisaiheita

31 Yle: Uutisen tunnusmerkit 4) Ajankohtaisuus Milloin uutinen tapahtuu? Miksi se on ajankohtainen juuri nyt? Esim. koulujen päättäjäiset, Pisa-tulokset tai myrsky 5) Vaikuttavuus, seuraukset Minkälainen vaikutus uutisella on? Esim. myrskyn aiheuttamat sähkökatkot 6) Ainutlaatuisuus, erikoisuus Jos koira puree miestä, se ei ole uutinen. Jos mies puree koiraa, se on. 7) Koskettavuus, ihmisläheisyys Tunteita herättävät uutiset Esim. selviytymistarinat sairaudesta, koulukiusaamisesta jne. Lähde:

32 Tiedote sisältää uutisen. Tärkein asia kerrotaan ensin. Esimerkkejä lehdistötiedotteista mm. Tiedote tehokkaasti - oppaassa s. 11 ja 14.

33 Kertaus: Tiedotteen ydinasiat Kalle 12 v. 5M ja K: Mitä, missä, milloin, miksi, miten ja kuka

34 Mediatiedottaminen on pitkäjänteistä Jotta yhdistyksen toiminnasta syntyisi juttuja, mediasuhteisiin on panostettava. Toimittajien kiinnostus herätetään tarjoamalla juttuvinkkejä, faktoja, taustatietoja, tapahtumatietoja, haasteltavia ja kuvattavia. Vaikka liikkeellä oltaisiin uutinen edellä, juttua ei aina synny, sillä media valitsee aiheensa omilla kriteereillään. Silti tiedottamista pitää jatkaa ja asettaa tavoitteet riittävän kauas. Toimittajan työtä helpottaa yksi yhteyshenkilö yhdistyksessä.

35 Tiedottamisen tavoitteet asetetaan kauas

36 Mitä liitto tarjoaa yhdistyksille Sydänsiipi yhdistää Liitto suosittelee yhdistyksille liiton logon sydänsiipitunnuksen käyttöä yhdistyksen nimen yhteydessä. Liiton logoa yhdistys voi käyttää jäsenhankintamateriaalissa ja esim. yhteisten tapahtumien markkinoinnissa. Logo-ohjeet helmikuun 2014 yhdistyskirjeessä ja

37 Materiaalia, johon yhdistys voi painattaa logonsa tai yhteystietonsa Liiton esite, sis. jäseneksi liittymiskupongin Liiton roll up OmaisOiva-esite, tila yhdistyksen yhteystiedoille OmaisOiva-roll up Ovet-esite, tila yhdistyksen yhteystiedoille Kannatusjäsenesite, sis. yhdistyksen kannatusjäseneksi liittymislomakkeen Postikortti ja juliste Omaishoitajakortti. Huom. Korteista ei saa periä maksua.

38 Lähteitä Tiedota tehokkaasti, käytännön neuvoja yhdistystiedottamiseen, Sari Kuvaja (2007 Sivistysliitto Kansalaisfoorumi) Yhdistystoiminnan avaimet, Pirjo Rosengren ja Anneliina Törrönen (2008 KSL) RAYn työkalupakki järjestöjen viestintään Yhdistysten pieni viestintäopas Yhdistystoimijat > Viestintä Lehdistötiedotepohja Tekijänoikeudet Maksuton yhdistystiedottajakoulutus yhdistysten viestinnästä oman työn osana tai vapaaehtoisena vastaaville ihmisille.

VIESTINTÄOPAS. Ai niin, tästähän pitää tiedottaa!

VIESTINTÄOPAS. Ai niin, tästähän pitää tiedottaa! VIESTINTÄOPAS Ai niin, tästähän pitää tiedottaa! Sisältö: Yhdistysten pieni viestintäopas 1 Saate: Ai niin, tästähän pitää tiedottaa! 3 2 Termit tutuksi 4 3 Yhdistysten viestintä - mitä ja miksi viestimme?

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Johdanto 4. 1. Omaisyhdistysten toiminnasta 5. 2. Markkinointiviestintä 6. 2.1 Markkinointiviestinnän merkityksestä yhdistyksille 7

Sisällysluettelo. Johdanto 4. 1. Omaisyhdistysten toiminnasta 5. 2. Markkinointiviestintä 6. 2.1 Markkinointiviestinnän merkityksestä yhdistyksille 7 Sisällysluettelo sivu Johdanto 4 1. Omaisyhdistysten toiminnasta 5 2. Markkinointiviestintä 6 2.1 Markkinointiviestinnän merkityksestä yhdistyksille 7 2.2 Markkinointiviestinnän suunnittelu 8 2.3 Markkinointiviestinnän

Lisätiedot

URHEILUSEURAN VIESTINTÄOPAS. Syyskuu 2014

URHEILUSEURAN VIESTINTÄOPAS. Syyskuu 2014 URHEILUSEURAN VIESTINTÄOPAS Syyskuu 2014 SISÄLLYS Sisältö Esipuhe Osa 1: Seuraviestintä 1. Seuraviestintä kert urheiluseuran vireestä 2. Seuran oman viestin jäljillä 3. Sisäinen viestintä kokoaa joukon

Lisätiedot

Viestinnässä on voimaa

Viestinnässä on voimaa Viestinnässä on voimaa Viestinnässä on voimaa Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n viestintäopas 2010 www.jhl.fi JHL:n ydinviestit Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on hyvinvointialan suurin

Lisätiedot

Työkalupakki järjestöjen viestintään. Näin saat asiasi esille tiedotusvälineissä ja olet läsnä sosiaalisessa mediassa

Työkalupakki järjestöjen viestintään. Näin saat asiasi esille tiedotusvälineissä ja olet läsnä sosiaalisessa mediassa Työkalupakki järjestöjen viestintään Näin saat asiasi esille tiedotusvälineissä ja olet läsnä sosiaalisessa mediassa 2 Viestintätyökalupakin sisältö: 1. Miksi kertoa toiminnastanne tiedotusvälineille?

Lisätiedot

Urheiluseuran viestintäopas

Urheiluseuran viestintäopas Urheiluseuran viestintäopas Urheiluseuran viestintäopas 2011 1 Urheiluseuran viestintäopas Sisältö Osa 1: Opas sisäiseen viestintään Alkuperäinen opas: Sisäisellä viestinnällä vireäksi. (2006). Tekijät:

Lisätiedot

OPAS TAPAHTUMAN VIESTINTÄÄN & MARKKINOINTIIN TAMPEREELLA

OPAS TAPAHTUMAN VIESTINTÄÄN & MARKKINOINTIIN TAMPEREELLA OPAS TAPAHTUMAN VIESTINTÄÄN & MARKKINOINTIIN TAMPEREELLA Mitä ja miksi? Markkinointi on yksi tärkeimmistä avaimista onnistuneeseen tapahtumaan. Tämä markkinointiopas on tehty käyttöösi tapahtumajärjestämisen

Lisätiedot

Hankeviestinnän opas. Laatua EMOTR -hankkeisiin

Hankeviestinnän opas. Laatua EMOTR -hankkeisiin Hankeviestinnän opas Laatua EMOTR -hankkeisiin HANKE- VIESTINNÄN OPAS Laatua EMOTR -hankkeisiin Sisällysluettelo Johdanto 1. Mitä viestintä, yhteisöviestintä ja tiedotus ovat? 2. Miksi hankkeesta tiedotetaan

Lisätiedot

viesti museosi näkyväksi VIESTI MUSEOSI NÄKYVÄKSI - SUOMEN MUSEOLIITTO 2008 Suomen museoliitto 2008

viesti museosi näkyväksi VIESTI MUSEOSI NÄKYVÄKSI - SUOMEN MUSEOLIITTO 2008 Suomen museoliitto 2008 1 viesti museosi näkyväksi Jaana af Hällström 19.6.2008 Suomen museoliitto 2008 2 Viesti museo näkyväksi! SUUNNITTELE HYVIN JA OLE JOHDONMUKAINEN. Museokuva Museokuvaan vaikuttaa se, mitä museo tekee,

Lisätiedot

Kulttuuritoimijan tiedotusopas

Kulttuuritoimijan tiedotusopas Kulttuuritoimijan tiedotusopas C. 56 Kulttuuritoimijan tiedotusopas Julkaisija: Etelä-Pohjanmaan Liitto Julkaisu C:56 (päivitys joulukuussa 2010) ISBN 978-951-766-117-1 ISSN 1237-9948 Taitto: Mainostoimisto

Lisätiedot

Järjestön viestintä Johtaminen ja käytäntö. Sari Kuvaja

Järjestön viestintä Johtaminen ja käytäntö. Sari Kuvaja Järjestön viestintä Johtaminen ja käytäntö Sari Kuvaja Sisältö Viestinnän lähtökohtia järjestössä Järjestön brändi Viestinnän johtaminen ja organisointi Sisäinen viestintä Viestinnän suunnittelu Käytännön

Lisätiedot

Kouvolan kaupungin VIESTINTÄOHJE

Kouvolan kaupungin VIESTINTÄOHJE Kouvolan kaupungin VIESTINTÄOHJE SISÄLTÖ 1. 2. 2.1 2.2. 3. 3.1 3.2 3.3 3.4 3.5 3.6 4. 4.1 4.2 4.3 4.4 4.5 5. 5.1 5.2 5.3 5.4 5.5 5.6 5.7 Viestintäohjeen tavoitteet Strategiset lähtökohdat Kouvolan kaupunkistrategia

Lisätiedot

Tiedotusopas Sisältö:

Tiedotusopas Sisältö: Sisältö: 1. Miksi tiedottaa vastuullisesta yritystoiminnasta? 2. Mitä hyötyä tiedottamisesta voi olla yritystoiminnallesi 3. Mitä on tehokas tiedottaminen? 4. Kenelle tiedotat? 5. Mistä kerrot? 6. Kuka

Lisätiedot

Hyvinkään Setlementtiyhdistyksen tapahtumien suunnittelu ja toteutus

Hyvinkään Setlementtiyhdistyksen tapahtumien suunnittelu ja toteutus Hyvinkään Setlementtiyhdistyksen tapahtumien suunnittelu ja toteutus Elsilä, Jere Harjuoja, Selina Mattila, Karin Pelkonen, Sanna 2015 Hyvinkää Laurea-ammattikorkeakoulu Hyvinkää Hyvinkään Setlementtiyhdistyksen

Lisätiedot

Tienviitat toiminnan varrella. opas nuorisotoiminnan aloittamisesta yhdistyksissä

Tienviitat toiminnan varrella. opas nuorisotoiminnan aloittamisesta yhdistyksissä Tienviitat toiminnan varrella opas nuorisotoiminnan aloittamisesta yhdistyksissä SISÄLLYSLUETTELO TIENVIITAT TOIMINNAN VARRELLA... 0 SISÄLLYSLUETTELO... 1 ALKUSANAT... 1 KUINKA ALOITAN NUORTENTOIMINNAN

Lisätiedot

Päivitetty 25.3.2014 Uusin versio saatavilla kotisivuiltamme

Päivitetty 25.3.2014 Uusin versio saatavilla kotisivuiltamme Päivitetty 25.3.2014 Uusin versio saatavilla kotisivuiltamme SISÄLTÖ JOHDANTO VINKKI NUMERO 1: Pohjatyöt kuntoon ennen aloitusta! Kenelle markkinoit tuotteitasi ja palveluitasi? Miten haluat kohdata asiakkaasi?

Lisätiedot

BirdLifen paikallistoimintamalli

BirdLifen paikallistoimintamalli BirdLifen paikallistoimintamalli ohjeita paikalliseen lintuharrastustoimintaan alueellisen lintuyhdistyksen sisällä Käyttöohje: Jos dokumentti näyttää pitkältä, lue aluksi sisällysluettelo ja kappaleet

Lisätiedot

Animalian aktiivien toimintaopas

Animalian aktiivien toimintaopas Animalian aktiivien toimintaopas SISÄLLYSLUETTELO 1 Saatteeksi 4 2 Tietoa Animaliasta 4 2.1 Mikä on Animalia? 4 2.2 Animalian toimintaperiaatteet 4 2.3 Animalian päätöksentekorakenne 6 2.4 Miten Animalia

Lisätiedot

KYTT ILY VAI AVOIMUUTTA?

KYTT ILY VAI AVOIMUUTTA? KYTT ILY VAI AVOIMUUTTA? KylŠn tiedottamisvinkit PŠijŠt-HŠmeen kylien tiedottamishankkeessa koottuja kšytšnnšn vinkkejš kylien tiedottajille ja tiedotustiimeille SIS LT Halloota, kylien tiedottajat Miksi

Lisätiedot

T AMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU

T AMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU T AMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU L IIKETALOUS OPINNÄYTETYÖRAPORTTI SISÄINEN VIESTINTÄ TYÖYHTEISÖSSÄ - kohti parempaa viestintää Päivi Pitkämäki Liiketalouden koulutusohjelma Joulukuu 2007 Työn ohjaaja: Riitta-Liisa

Lisätiedot

YRITYSTENKIN KANNATTAISI HYMYILLÄ! Yritysilmeopas

YRITYSTENKIN KANNATTAISI HYMYILLÄ! Yritysilmeopas YRITYSTENKIN KANNATTAISI HYMYILLÄ! Yritysilmeopas Sisällysluettelo ALKUSANAT YRITYSILME liikemerkki & logo värimaailma typografia slogan sommittelu graafiset tehosteet & taustagrafiikka grafiikkaohjelmat

Lisätiedot

Vaikuttavan sähköpostimarkkinoinnin. perusteet. White paper

Vaikuttavan sähköpostimarkkinoinnin. perusteet. White paper Vaikuttavan sähköpostimarkkinoinnin perusteet White paper Vaikuttavan sähköpostimarkkinoinnin perusteet Sähköpostimarkkinoinnin maailma pursuaa tärkeitä neuvoja niin toimitettavuudesta kuin mobiilioptimoinnistakin,

Lisätiedot

FORSSAN KAUPUNGIN VIESTINTÄOHJEET

FORSSAN KAUPUNGIN VIESTINTÄOHJEET FORSSAN KAUPUNGIN VIESTINTÄOHJEET Sisältö 1. Viestintäohjeen tavoitteet 2. Strategiset lähtökohdat 2.1 Viestinnän tavoitteet 2.2 Forssan visio 2025 2.3 Forssan viestinnän visio 2.4 Viestinnän strategiset

Lisätiedot

Karkkilan kaupungin viestintäsuunnitelma 2012 2013

Karkkilan kaupungin viestintäsuunnitelma 2012 2013 Karkkilan kaupungin viestintäsuunnitelma 2012 2013 Kh 07.11.2011 Kv 14.11.2011 Karkkilan kaupungin viestintäsuunnitelman sisällysluettelo 2 (26) 1. Karkkilan kaupunki viestijänä... 3 2. Karkkilan kaupungin

Lisätiedot

Kotisivujen abc. Kotisivujen abc s. 1 www.planeetta.net

Kotisivujen abc. Kotisivujen abc s. 1 www.planeetta.net Kotisivujen abc Sisällysluettelo: Kotisivujen abc... s. 1 1. Perusteet... s. 2 2. Suunnittelu... s. 5 3. Koosto... s. 9 4. Julkaisu... s. 12 5. Ylläpito ja päivitys... s. 14 6. Markkinointi... s. 15 Kotisivut

Lisätiedot

Viestintä- ja markkinointistrategia

Viestintä- ja markkinointistrategia Viestintä- ja markkinointistrategia Koska kunnallishallinto perustuu kunnan asukkaiden itsehallintoon, sananvapaus ja julkisuus on siinä erityisen tärkeää. Ne muodostavat kunnallisen demokratian merkittävimmän

Lisätiedot

Verkkomarkkinointiopas. Verkkomarkkinointiopas. Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille. Toni Haatainen Mika Heikura

Verkkomarkkinointiopas. Verkkomarkkinointiopas. Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille. Toni Haatainen Mika Heikura Verkkomarkkinointiopas Verkkomarkkinointiopas Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille Toni Haatainen Mika Heikura Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Liiketalouden koulutusohjelma Joulukuu 2011 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Blogiyhteistyön opas

Blogiyhteistyön opas Blogiyhteistyön opas Sosiaalisen median task force Joulukuu 2014 Esipuhe IAB Finlandin sosiaalisen median työryhmän muodostaa laaja joukko alan ammattilaisia niin medioiden, mainostajien kuin muiden toimijoiden

Lisätiedot

Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia. parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja.

Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia. parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja. Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia ja saavutat parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja Mukana myös sosiaalinen media ja mobiilioptimointi SISÄLTÖ 1.

Lisätiedot

KARELIA-AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalouden koulutusohjelma

KARELIA-AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalouden koulutusohjelma KARELIA-AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalouden koulutusohjelma Heli Eichelberger 1200796 SVEITSIN YSTÄVÄT SUOMESSA -YHDISTYKSEN TOIMINNAN SEKÄ TIEDOTUKSEN KEHITTÄMINEN Opinnäytetyö Toukokuu 2014 OPINNÄYTETYÖ

Lisätiedot