JUUPEDA- JotainUuttaUrheiluopistoPEDAgogiikassa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "JUUPEDA- JotainUuttaUrheiluopistoPEDAgogiikassa"

Transkriptio

1 - Jotta liikkuisimme enemmän - JUUPEDA- JotainUuttaUrheiluopistoPEDAgogiikassa Dno:23/565/2017: Hankeyhteenveto

2 Suomalainen urheiluopistoverkosto osaksi suomalaista liikunta- ja urheilukulttuuria jo vuodesta 1909 Suomalaisen liikunnan ja urheilun palvelu-, valmennus-, kehittämis-, olosuhde ja koulutus kokonaisuuksia, joiden yhtenä merkittävänä toimintasektorina on ammatillinen koulutus. Liikuntatieteellisen osaamisen ja asiantuntijuuden valtakunnallinen verkosto, joka työllistää n. 300 liikunta-alan korkeakoulutettua asiantuntijaa sekä noin 1000 tukipalveluiden osaajaa. JUUPEDA JotainUuttaUrheiluopistoPEDAgogiikassa Tunnistetaan urheiluopistopedagogiikan työelämässä järjestettävän koulutuksen työprosesseja Käydään työelämäyhteistyö pelisääntö- ja kehityskeskustelu yhdessä työelämän, opettajien ja opiskelijoiden kanssa Arvioidaan työelämäyhteistyön tavoitteiden toteutumista ja alueellista vaikuttavuutta Tehdään urheiluopistopedagogiikan työelämässä järjestettävästä koulutuksesta näkyvä osa urheiluopistopedagogiikan arkea ja näyttäydytään verkostona aktiivisena työelämän ja koulutuksenjärjestäjien kumppanina Tehdään yhdessä enemmän ja vaikuttavammin!

3 Hankeidea pähkinän kuoressa mitä tavoitellaan, mitä tehdään, miten tehdään ja ketkä hyödynsaajia Hankkeen tavoitteena on verkostona: 1. Lisätä urheiluopistoverkoston amm. koulutuksen työelämässä tapahtuvan oppimisen määrää/mahdollisuuksia vahvistamalla yhteistyötä ja työelämäyhteistyön näkyvyyttä kaupunkien, kuntien ja maakuntien alueella. 2. Tunnistaa, dokumentoida ja tasalaatuistaa urheiluopistojen amm. koulutuksen työelämässä järjestettävään koulutukseen liittyviä ydin- ja tukiprosesseja. 3. Arvioida ja kehittää urheiluopistojen amm. koulutuksen olemassa olevia/uusien työelämässä tapahtuvien oppimisprosessien laatua ja vaikuttavuutta. 4. Jalkauttaa laadun- ja vaikuttavuuden arvioinnin työvälineet osaksi urheiluopistojen opetushenkilöstön ja työelämässä järjestettävän oppimisen arkea. Hankkeessa 10 (lisäksi yksi osallistuu hankeseurantaan tiivisti) urheiluopistossa toteutetaan yhteisten tavoitteiden ohjaamana: työelämän, opiskelijoiden ja opettajien työelämäyhteistyön koordinoinnin luomiseksi yhteiskehittelyn työpaja, rakennetaan opistokohtaiset työelämässä järjestettävän koulutuksen tuotekortit alueellisiksi hyviksi käytänteiksi sekä edistämäänn työelämäyhteistyön määrän lisääntymistä ja edelleen kehittämistä, laaditaan työelämässä tapahtuvan oppimisen laadunhallinnan varmistamiseksi prosessikohtaiset arviointisuunnitelmat ja toteutetaan arviointi, arvioidaan työelämässä tapahtuvan oppimisen alueellista vaikuttavuutta liikunnan edistämiseksi sekä rakennetaan JUUPEDA- verkkosivusto verkoston työelämäyhteistyön yhtenäiseksi viestinnän välineeksi. Kohteet: työelämän kumppanit, maakunnat, opiskelijat, opettajat.

4 Silta aiempiin hankkeisiin Miten aiempien hankkeiden hyviä käytänteitä hyödynnetään hankkeessa? Latua!- hanke Latua2- hanke Latua3!- hanke Urheiluopistopedagogiikka: 24/7 Organisaatiotaso Organisaatiotaso Verkostotaso Oppilaitos ja verkostotaso Verkoston yhteinen laadunhallinnan viitekehys Työelämälähtöisyys ja kumppanuudet Auditointi laadunhallinnan työvälineenä Auditointiosaaminen organisaatiossa Laaduntarkastus auditoimalla Työelämäfoorumit työelämälähtöisyyden varmistus Opistokohtaisen pedagogiikan sanoitus Urheiluopistopedagogiikan käsitteellistäminen Systemaattinen laadunarviointi toimivat prosessit Suunnittelu Auditoinnin koordinointi verkostossa Liikunta-alan ammatillisen koulutuksen vaikuttavuusmittaristojen tunnistaminen Yhteinen ymmärrys ja viestintä urheiluopistojen pedagogisesta erotyislaatuisuudesta Tarkastus Toteutus Tavoitteena jatkuvan laadunhallinnan syklin toteutuminen Arviointi Laadunhallinnan jalkauttaminen osaksi työelämälähtöisen pedagogiikan varmistusta Työelämäyhteistyön toimijoiden yhteisesti luomat pelisäännöt onnistuneen työelämäyhteistyön laadun varmistajana - koordinointi Toimivat prosessit työelämässä järjestettävän koulutuksen menestystekijänä Laadunhallinnan ja vaikuttavuuden arvioinnin työvälineet osaksi pedagogiikan kehittämistä Työelämäyhteistyön näkyväksi tekeminen, yhtenäinen viestintä sekä aktiivinen työelämäyhteistyönkumppanuus Oppivaverkosto = hankkeiden tuloksien ja toimintamallien jalkauttaminen osaksi työelämälähtöisen pedagogiikan kehittämistä ja laadunhallintaa

5 Silta aiempiin hankkeisiin Miten aiempien hankkeiden hyvä käytäntöjä hyödynnetään hankkeessa? Urheiluopistoverkosto on Latua!1-3-hankkeissa tavoitteellisesti jalkauttanut laadunhallintaa osaksi oppilaitoksien/organisaatioiden arkea siten, että laadunhallinnan jatkuvan arvioinnin syklin osa-alueet: suunnittelu, toteutus, arviointi ja tarkastus ovat jalkautuneet osaksi oppilaitoksien laadunhallintajärjestelmiä sekä verkostotason laadunhallinnan viitekehyksen osa-alueet päätettiin. JUUPEDA - hanke keskittyy yhteisen viitekehyksen osa-alueen: työelämäyhteistyö ja kumppanuudet tasalaatuistamiseen verkostotasolla siten, että verkoston työelämässä järjestettävän koulutuksen pedagogiset käytänteet mallinnetaan toimiviksi, tunnistetuiksi ja jalkautetuiksi prosesseiksi. Toimivien / opistokohtaisten prosessien tunnistamisen myötä edellisissä hankkeissa jalkautettu jatkuvan arvioinnin syklin osaalueet mallinnetaan kohdennutusti työelämässä järjestettävän koulutuksen laadunhallinnan käyttöön siten, että niistä tulee opettajien pedagogisen työn ja kehittämisen arkisia välineitä. Latua3!:n ja urheiluopistopedagogiikka:24/7- hankkeiden kautta syntyvät hyvät käytänteet tulevat koskemaan verkostotason vaikuttavuuden ja toimivien prosessien yhteistä käsitteellistämistä ja sanoittamista. JUUPEDA- hankkeessa laadunhallinnan kehittäminen tehdään siirtämällä edellisten toimivien prosessien tunnistaminen ja kuvaaminen, vaikuttavuuden arviointi sekä toimintamallien yhtenäinen sanoittaminen pedagogisten asiantuntijoiden työvälineiksi sekä työelämässä järjestettävän koulutuksen vahvistamiseksi.

6 Sidos verkostostrategiaan - Miten hanke tukee hankkeessa mukana olevien koulutuksen järjestäjien strategisten tavoitteiden saavuttamista? Urheiluopistoverkostolla on voimassa oleva verkostostrategia Sen yksi keskeinen päämäärä on yhteiskunnallisesti vaikuttava ja yhdessä enemmän vaikutuksia aikaansaava verkosto, jonka eri sektoreiden toiminnoilla on suoria vaikutuksia sekä alueelliseen että valtakunnalliseen liikunnan- ja hyvinvoinnin edistämiseen. Päämäärän saavuttamisen kulkuvälineenä on laaja-alainen yhteistyömahdollisuuksien hyödyntäminen ja verkoston toimijoiden välinen aktiivisuus. Urheiluopistoverkoston suunnitelmallisen yhteystyön toimiminen vahvempana osana suomalaista yhteiskuntaa voidaan turvata strategiaa sivuten:luomalla yhtenäisiä ja lisäarvoa tuottavia prosesseja ja rakenteita, joiden kautta verkoston yhteiskunnallisesti vaikuttava toiminta voi vahvistua ja tulla näkyväksi. JUUPEDA-hankkeen avulla urheiluopistoverkoston ammatillisen koulutuksen alueellisia yhteistyömalleja ja prosesseja määritellään ja mahdollisuuksia vahvistetaan sekä todennetaan urheiluopistojen ammatillisen koulutuksen alueellista vaikuttavuutta.

7 Tavoite 1 tiivistetty hakulomakkeen tavoite Urheiluopistojen ammatillisen koulutuksen ja työelämän yhteistyömallin kehittäminen, alueellisen oppilaitoksen, työelämän ja opiskelijoiden välisen vuoropuhelun vahvistamiseksi. Tavoitteena on uusien työelämässä järjestettävien oppimisprosessien ja- ympäristöjen kehittäminen sekä yhteistyön vahvistaminen. Toiminta: Järjestetään työelämäyhteistyön alueellinen / oppilaitoskohtainen yhteiskehittelyn työpaja, missä rakennetaan molemminpuolisesti tunnistetut ydin ja tukiprosessit työelämässä järjestettävän oppimisen toteuttamiseksi ja koordinoinnin selkeyttämiseksi-. Tulos: Urheiluopistopedagogiikan alueellinen/valtakunnallisen työelämäkoordinaation,yhteistyön kehittämisen ja viestinnän yhteinen toimintamalli,jonka avulla työelämässä järjestettävän koulutuksen työelämän tarveperustaisuuden huomioiminen ja yksilöllisten opintopolkujen tavoitteiden asettaminen yhdessä työelämän, oppilaitoksen ja opiskelijan kanssa on vahvistuu

8 Tavoite 2 tiivistetty hakulomakkeen tavoite Tunnistetaan ja dokumentoidaan verkoston olemassa olevat alueelliset työelämässä järjestettävän oppimisen yhteistyöprosessit ja niihin liittyvät oppilaitoksen ja työelämän ohjaamiseen ja tukitoimiin (sopimukset, vastuut) liittyvät toimenpiteet sekä vahvistetaan mallien skaalautuvuutta. Toiminta: Rakennetaan oppilaitoskohtaisesti tunnistetut ja dokumentoidut työelämässä järjestettävän oppimisen prosessien työkirja, jossa on kuvattuna työelämäyhteistyön suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin liittyvät ydin ja tukiprosessit eri toimijat huomioiden. Tulos: Urheiluopistopedagogiikan työelämässä järjestettävän koulutuksen yhteistyöprosseihin liittyvät osa-alueet ja prosessit on tunnistettu ja dokumentoitu. Alueellisten hyvien työelämä yhteistyökäytänteiden jakaminen on vahvistunut ja toimintamallien valtakunnallisen skaalautuvuudun arviointi on jalkautunut osaksi verkoston yhteistyötä.

9 Tavoite 3 tiivistetty hakulomakkeen tavoite Vahvistetaan urheiluopistojen työelämässä järjestettävän ammatillisen koulutuksen laadunarviointia sekä jalkautetaan alueellinen liikunnan edistämisen vaikuttavuuden arviointi osaksi urheiluopistojen työelämässä järjestettävän oppimisen suunnittelua ja toteutusta. Toiminta: Liitetään jatkuvan arvioinnin viitekehys osaksi opettajien pedagogista työprosessia työelämässä järjestettävän oppimisen suunnittelussa ja toteutuksessa sekä kokeillaan vaikuttavuusketjua alueellisen vaikuttavuuden arvioinnin välineenä. Tulos: Jatkuvan arvioinnin viitekehys on jalkautunut osaksi urheiluopistojen alueellisten työelämässä järjestettävän ammatillisen koulutuksen yhteistyöprosessien suunnittelua, toteutusta ja arviointia. Opettajien vaikuttavuuden arviointiosaaminen ja kehittävä työnote on vahvistunut.

10 Tavoite 4 tiivistetty hakulomakkeen tavoite Luodaan urheiluopistoverkoston sisäinen ja ulkoinen viestintäprosessi ja kanava, jolla varmistetaan oppilaitoksien välille, työelämälle ja opiskelijoille tapahtuvan viestinnän yhtenäisyys urheiluopistopedagogiikan työelämässä järjestettävän oppimisen toteutusmalleista ja käsitteistä. Toiminta: Rakennetaan verkoston yhteiskehittelynä yhteinen JUUPEDA- verkkosivusto, jossa on sekä verkoston työelämässä järjestettävän oppimisen toimintamallisivu sekä ja opistokohtaisesti reaaliajassa päivittyvät Työelämäyhteistyössä tapahtuu sivustot Tulos: Urheiluopistoverkoston yhteinen JUUPEDA- työelämäyhteistyössä tapahtuu www-sivu, jonka avulla urheiluopistoverkoston työelämässä järjestettävän oppimiseen liittyvien prosessien käsitteet että verkoston yhteinen viestintä on yhtenäistynyt. Verkoston jäsenet ovat sitoutuneet tulostiedon ja mallien jakamiseen.

11 Hankkeen tavoitteiden toteutumisen arviointi - Tavoitteiden toteutumisen arviointisuunnitelma 1. Urheiluopistojen amm. koulutuksen ja työelämän yhteistyömallin kehittäminen, alueellisen oppilaitoksen, työelämän ja opiskelijoiden välisen vuoropuhelun vahvistamiseksi. Tavoitteena on uusien työelämässä järjestettävien oppimisprosessien ja- ympäristöjen kehittäminen sekä yhteistyön vahvistaminen. ARVIOINNIN TYÖVÄLINEET: Osallistujien palautedokumentti Vahvistuiko alueellisen työelämän ja urheiluopistojen ammatillisen koulutuksen yhteistyö, jos vahvistui miten? Lisääntyikö työelämän ja oppilaitoksen välinen vuoropuhelu yhteiskehittelyn toimintapaa käytettäessä, jos lisääntyi, mikä mahdollisti sen? Selkeyttikö alueellinen työelämä yhteistyön koordinointimalli yhteistyön tekemistä alueellisen työelämän toimijoiden ja urheiluopistpojen välillä, jos selkeytti, miten? Lisääntyikö alueellinen työelämässä tapahtuvan oppimisen määrä työelämäyhteistyön koordinointimallin luomisen seurauksena, jos lisääntyi, mikä vaikutti lisääntymiseen eniten? Syntyikö uusia yhteistyömalleja, jos syntyi, millaisia? Ketkä osallistuivat yhteiskehittelyyn? Lisääntyikö osallistujien tietoisuus urheilupistojen ammatilliseen koulutukseen liittyvästä työelämässä tapahtuvasta oppimisesta, jos lisääntyi miten ja mikä tuki tietoisuuden lisääntymistä?

12 Hankkeen tavoitteiden toteutumisen arviointi - Tavoitteiden toteutumisen arviointisuunnitelma 2. Tunnistetaan ja dokumentoidaan verkoston olemassa olevat alueelliset työelämässä järjestettävän oppimisen yhteistyöprosessit ja niihin liittyvät oppilaitoksen ja työelämän ohjaamiseen ja tukitoimiin (sopimukset, vastuut) liittyvät toimenpiteet. ARVIOINNIN TYÖVÄLINEET: Hanke - / työprosessikortit ja verkoston jäsenten väliset arviointikeskustelut Ydin - ja tukiprosessien kuvaaminen työelämässä järjestettävän oppimisen vastuuopettajien toimesta Työprosessikorttien arviointi verkoston vastuuhenkilöiden toimesta: Lisääkö tehty prosessikuvaus yhteisön ymmärrystä oppimisprosessin toteutuksesta ja siihen liittyvistä vastuista ja velvoitteista, jos lisää miten? Tuottavatko tehdyt prosessikuvaukset lisäarvoa verkoston eri jäsenille mallien skaalatuvuuden varmistamiseksi, jos tuottavat miten? Vahvistavatko tehdyt prosessikuvaukset alueellisen työelämäyhteistyön mahdollisuuksia, jos vahvistaa miten? Miten työprosessikortteja voidaan hyödyntää jatkossa vahvemmin alueellisen työelämäyhteistyön lisäämiseksi?

13 Hankkeen tavoitteiden toteutumisen arviointi - Tavoitteiden toteutumisen arviointisuunnitelma 3. Vahvistetaan urheiluopistojen työelämässä järjestettävän ammatillisen koulutuksen laadunarviointia sekä jalkautetaan alueellinen liikunnan edistämisen vaikuttavuuden arviointi osaksi urheiluopistojen työelämässä järjestettävän oppimisen suunnittelua ja toteutusta. ARVIOINNIN TYÖVÄLINEET: vaikutuksien raporttikooste opistokohtaisesti => koostetaan verkostotason yhteenveto + palautekysely toimintaan osallistuneet Opistokohtaisesti laaditaan yhteenvetoraportti verkoston yhteiselle raporttipohjalle laadunhallinnan kohteena olleista oppimisprosesseista: koostetaan tieto laadunhallintasuunnitelman toteutuksesta sekä tarkastus ja kehitystoimenpiteistä joita oppimisprosesseissa on havaittu. Opistokohtaisesti laaditaan yhteenvetoraportti verkoston yhteiselle raporttipohjalle työelämässä tapahtuvien oppimisprosessien alueellisesta liikunnan edistämisen laajemmasta, toiminnan eri kohderyhmät huomioivista vaikutuksista. Raportti sisältää vaikuttavuuden arviointisuunnitelman sekä vaikuttavuustulokset Kehittyikö opettajien kehittävä työnote ja laadunhallinta osaaminen osana pedagogista kehittämistä, jos kehittyi miten? Lisääntyikö laadunhallinnan ja vaikuttavuuden arviointiin liittyvä osaaminen pedagogisten asiantuntijoiden yhteisössä, jos lisääntyi miten ja mitä se oli? Tuottiko laadunhallinnan ja vaikuttavuuden arviointi lisäarvoa eri toimijoille, jos tuotti, mitä ja miksi? Tukiko jatkuvan arvioinnin viitekehyksen käyttäminen oppilaitoksen työelämässä järjestettävän oppimisen pedagogista kehittämistä, jos tuki miten? Kehittyikö työelämässä järjestettävän oppimisen toimintamallin laadunhallinnan ja vaikuttavuudenarvioinnin seurauksena, jos kehittyi miten? Jalkautuivatko laadun ja vaikuttavuudenarvioinnin työvälineet osaksi opettajien pedagogista arkea, jos jalkautuivat, mikä oli edisti jalkautumista, jos ei jalkautunut, mikä esti jalkautumista?

14 Hankkeen tavoitteiden toteutumisen arviointi - Tavoitteiden toteutumisen arviointisuunnitelma 4. Luodaan urheiluopistoverkoston sisäinen ja ulkoinen viestintäprosessi ja kanava, jolla varmistetaan oppilaitoksien välille, työelämälle ja opiskelijoille tapahtuvan viestinnän yhtenäisyys urheiluopistopedagogiikan työelämässä järjestettävän oppimisen toteutusmalleista. ARVIOINNIN TYÖVÄLINEET: palautekysely osallistujille Onko työelämässä tapahtuvan oppimisen käsitteet ja toimintamallit selkeyteen eri toimijoiden näkökulmasta, jos on miten / jos ei, miten tulisin selkeuttää? Kannustaako JUUPEDA-sivusto toimimaan aloitteellisesti uusien työelämäyhteistyömallien kehittelyyn, jos kannustaa miten / jos ei, miksi? Selviääkö JUUPEDA- sivustoilta, millaisia toimintamalleja urheiluopistojen työelämässä tapahtuvassa oppimisessa käytettään, jos selviää mikä edesauttaa mallien ymmärtämistä sivustoilla? Vahvistaako JUUPEDA- sivusto eri toimijoiden välistä yhteistyötä, jos vahvistaa, miten / jos ei vahvista, miksi ei? Kannustaako JUUPEDA- sivusto osallistumaan sivuston reaaliaikaiseen sisällöntuottamiseen sekä sivujen että somekanavien käytön osalta, jos kannustaa, mikä erityisesti sivuilla kannustaa / jos ei kannusta, mikä erityisesti estää?

15 Mikä muuttuu hankkeen myötä? Hankkeen vaikuttavuus.. Yksilö: Opettajat, opiskelijat, työelämän yhteyshlöt Urheiluopistojen opettajien laadunarviointi ja hallintaosaaminen sekä sitoutuminen toimia osana organisaation laatujärjestelmää on vahvistunut. Opettajien valmius edistää alueellista työelämässä järjestettävää koulutusta on lisääntynyt siten, että työelämässä tapahtuva oppiminen on luonnollinen osa oppilaitoksien pedagogista prosessia ja toteutusta. Opettajat ymmärtävät toimivien prosessien merkityksen sekä jatkuvana arvioinnin toteuttamisen osana pedagogisesti laadukasta koulutuksen järjestämistä. Opiskelijoiden mahdollisuus hankkia osaamista oppien ja saaden koulutusta työelämä ympäristössä on lisääntynyt ja opiskelijat ovat oman osaamisen kehittämisen suunnittelun aktiivisia ja aloitteellisia toimijoita, jotka tunnistavat itsenäisesti ja opettajan ohjaamana työelämäyhteistyössä tapahtuvan oppimisen mahdollisuuksia osana oman osaamisen hankkimisen henkilökohtaistamisprosessia. Opiskelijoiden mahdollisuudet monipuolisiin yksilöllisiin ja motiivoiviin koulutuspolkuihin ovat kasvaneet. Työelämän yhteyshenkilöiden tietoisuus ja ymmärrys urheiluopistojen ammatillisen koulutuksen työelämäyhteistyön tavoitteista, toimintamalleista ja mahdollisuuksista on lisääntynyt. Työelämän toimijat osaavat toimia luonnollisena osana työelämässä järjestettävän koulutuksen suunnittelua, toimintaa, arviointia ja kehittämistä. Organisaatio: opistot, työelämä Urheiluopistojen laadunhallinta järjestelmä on jalkautunut osaksi pedagogista kehittämistä ja arkitoimintaa. Urheiluopistojen ammatillisen koulutuksen työelämäyhteistyön prosessit on tunnistettu sekä opistojen sisällä että työelämän yhteistyökumppaneiden toimesta. Urheiluopistojen työelämässä järjestettävän koulutuksen suunnittelu, toteutus, arviointi ja kehitys tunnetaan yhteistyötä edistävänä, johdonmukaisena toimintana. Urheiluopistot tunnistetaan alueellisesti merkittävänä ja potentiaalisena työelämän yhteistyökumppanina siten, että urheiluopistojen ammatillisen koulutuksen yhteistyön avulla voidaan kehittää ja tuottaa lisäarvoa työnantajien toimintaan vastaamalla työnantajan tarpeista nouseviin tavoitteisiin erilaisin työelämälähtöisin koulutusprosessein. Urheiluopistojen ammatillisen koulutuksen työelämälähtöisyys, työelämän osaamisperustaisuus ja joustavat toimintatavat ovat vahvistuneet ammatillisen koulutuksen uuden lainsäädännön suunnassa. Alue: opistojen alueet / maakunnat Urheiluopistojen ammatillisen koulutuksen työelämässä järjestettävän koulutuksen merkitys ja vaikutus tunnistetaan alueittain entistä vahvemmin liikunnan ja hyvinvoinnin edistämisen välineenä. Urheiluopistojen ammatillisen koulutuksen kanssa tehtävä alueellinen, eri sektoreittain toteutettu yhteistyö nähdään mahdollisuutena vaikuttaa alueen erilaisiin liikunnan edistämisen tarpeisiin. Urheiluopistojen ammatillisen koulutuksen työelämässä järjestettävä koulutus perustuu systemaattiseen tavoitelähtöiseen suunnitteluun toteutukseen ja arviointiin yhdessä alueen eri toimijoiden kanssa. Verkosto Urheiluopistoverkoston työelämässä järjestettävän koulutuksen tasalaatuisuus on vahvistunut, Työelämäyhteistyön toimintamallit sekä työelämässä järjestettävän koulutuksen käsitteellistäminen on yhdenmukaistunut. Urheiluopistopedagogiikan laadunhallinta on vahvistunut toimivien prosessien, laadun arvioinnin ja vaikuttavuuden määrittelyn osalta. Urheiluopistopedagogiikan työelämässä järjestettävä oppiminen tunnistetaan valtakunnallisesti erityislaatuisena ja yhteiskunnallisesti vaikuttavana toimintamallina, jonka yhtenäinen ja reaaliaikainen viestintä on rakennettu yhteisen www-sivun muotoon urheiluopistojen yhdistyksen ylläpitämälle verkkosivustolle. Lisäksi jokaiseen opistoon on syntynyt JUUPEDA-koutsin toimintamalli, jonka avulla varmistetaan verkoston yhteistyön edelleen kehittyminen työelämässä järjestettävän koulutuksen laadunhallinnan osalta.

16 Hankkeen tulosten levittämissuunnitelma JUUPEDA- hankkeelle perustetaan hankkeen alussa jo yhteinen JUUPEDA-verkkosivu, johon koordinaattorin toimesta päivitetään hankeblogina hankkeen tapahtumia. Tämän lisäksi hankkeen somekanavaksi samalle sivustolle linkitetään julkinen facebook- ryhmä: JUUPEDA, jonka avulla vahvistetaan hankkeen tapahtumien realiaikaista tiedottamista, hankkeen toiminnan päivittämistä sekä tulostiedon viestintää. Lisäksi hankkeen hastagina toimii koko hankkeen ajan ja hankkeen jälkeeen: #jotainuuttaurheiluopistopedagogiikassa #urheiluopistoissaopitaantyöelämässä #urheiluopistottyöelämänlivinglab Hankkeen opistokohtainen levitys: Jokaiselle opistolle valitaan hankkeen aikana JUUPEDA-verkosto lähettiläs, joka vastaa hankekauden ajan sekä hankkeen vetämisestä että urheiluopistopedagogiikan verkostoyhteistyön jalkauttamisesta oman oppilaitoksen arkeen. Lähettiläs vastaa myös oman opistonsa JUUPEDA- www opistokohtaisenverkkosivuston päivittämisestä, sisäisestä ja ulkoisesta tiedottamisesta sekä sosiaalisen median päivittämisestä. Verkostolähettiläs myös jalkauttaa hankkeen tulostiedon JUUPEDA sivuston kautta jokaisen opiston alueellisille työelämätoimijoille. Hankkeen verkostokohtainen levitys: Urheiluopistojen yhdistys ry:n verkkosivuston yhteydessä oleva JUUPEDAverkkosivusto toimii hankkeen tavoitteiden, toiminnan ja tulostiedon koostepaikkana sekä sosiaalisen mediaan jaettavien tietojen, toimintamallien ja käytänteiden olohuoneena. Yhteisen verkkosivujen ohessa jokaisella opistolla on oma hallintasivu, jonka alueellisesta jakamisesta jokainen opisto vastaa. JUUPEDA sivusto jalkautuu osaksi jokaisen opiston alueellista työelämäyhteistyötä ja verkoston valtakunnallista viestintää- Asiakkaat Työelämä: Alueellisille työelämän toimijoille tuotetaan hankkeen tuloksista oma infoesite, missä hankkeen tulokset, raportit sekä työelämäyhteistyön JUUPEDA-sivustojen hyödyntäminen esitellään. Asiakkaat opiskelijat: Opiskelijoille tuotetaan infoesite, jonka tavoitteena on osallistaa heidät osaksi JUUPEDAverkkosivun / somekanavien opistokohtaista ylläpitoa. Osallistamisen tavoitteena on kannustaa verkoston opiskelijoilta yhteisölliseen kokemuksien jakamiseen ja hyvien käytänteiden opiskelijanäkökulman esille tuomiseen. Lisäksi urheiluopistoverkosto osallistuu studia messuille, missä messuvieraat pääsevät tutustumaan urheiluopistojen työelämässä järjestettävään koulutukseen tuunaamaalla: Unelmien liikunta-alan ammatillinen koulutus urheiluopistoissa!

17

- Jotta liikkuisimme enemmän - Latua3!- info. Laadunhallinnan toimeenpano urheiluopistojen arkeen

- Jotta liikkuisimme enemmän - Latua3!- info. Laadunhallinnan toimeenpano urheiluopistojen arkeen - Jotta liikkuisimme enemmän - Latua3!- info Laadunhallinnan toimeenpano urheiluopistojen arkeen 20.1.2017 Latua 3! pähkinän kuoressa Tiivistetyn hankekuvauksen pohjalta Tavoite1. Auditointiosaamisen jalkautus

Lisätiedot

SAKU ry ammatillisen koulutuksen hyvinvoinnin edistämisen KUMPPANINA. Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry

SAKU ry ammatillisen koulutuksen hyvinvoinnin edistämisen KUMPPANINA. Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry SAKU ry ammatillisen koulutuksen hyvinvoinnin edistämisen KUMPPANINA Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry Hyvä hetki ajattelutavan muutokselle ESR-tuen avulla päästiin kehittämään

Lisätiedot

Opetussuunnitelma 2019 / Ammatillinen opettajankoulutus. Esipuhe 3. Johdanto 4

Opetussuunnitelma 2019 / Ammatillinen opettajankoulutus. Esipuhe 3. Johdanto 4 Sisällys Opetussuunnitelma 2019 / Ammatillinen opettajankoulutus Esipuhe 3 Johdanto 4 1 Opettajankoulutuksen rakenne 5 1.1 Ammatillisen opettajan ydinosaaminen 5 1.2 Opettajankoulutuksen tavoitteet ja

Lisätiedot

SAKU-strategia

SAKU-strategia 1 (6) SAKU-strategia 2012 2016 Sisältö: 1. TOIMINTA-AJATUS 2. TOIMINTAPERIAATTEET 3. VISIO 3.1 Visio 2016 3.2 Vision mukaiset päämäärät 3.3 Tavoitteet ja menestystekijät 1. TOIMINTA-AJATUS SAKU ry edistää

Lisätiedot

Ennakointityö ja verkostoitumisen mahdollisuudet KJY ry:n koulutuksen järjestäjän alueellisen ennakoinnin menetelmät -hanke

Ennakointityö ja verkostoitumisen mahdollisuudet KJY ry:n koulutuksen järjestäjän alueellisen ennakoinnin menetelmät -hanke Ennakointityö ja verkostoitumisen mahdollisuudet KJY ry:n koulutuksen järjestäjän alueellisen ennakoinnin menetelmät -hanke 18.6.2010 Hannu Simi, Kalajokilaakson koulutuskuntayhtymä Valtakunnallinen Koulutuksen

Lisätiedot

Tavoitteena hyvinvoinnin edistämisen kumppanuus SAKU RY:N STRATEGIA

Tavoitteena hyvinvoinnin edistämisen kumppanuus SAKU RY:N STRATEGIA Tavoitteena hyvinvoinnin edistämisen kumppanuus SAKU RY:N STRATEGIA 2012 2016 Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry Lähtökohdat ennen: liikunnan kilpailutoimintaa ja kulttuurikisat

Lisätiedot

Tavoitteet 1 (6) Versio Ammattikoulutus Y-tunnus:

Tavoitteet 1 (6) Versio Ammattikoulutus Y-tunnus: Tavoitteet 1 (6) LAMPPU2015-hanke Rovaniemen koulutuskuntayhtymän osahankkeen tavoitteet Koulutuksen järjestäjän tiedot Rovaniemen koulutuskuntayhtymä LAMPPU2015-hankkeen koordinaattoritehtävien lisäksi

Lisätiedot

Työelämäpedagogi. Mitä työelämäpedagogiikka on?

Työelämäpedagogi. Mitä työelämäpedagogiikka on? Työelämäpedagogi Mitä työelämäpedagogiikka on? millaisilla menetelmillä ja ratkaisuilla päästään siihen tavoitteeseen joka on asetettu ja tai olemassa toimitaan yhteistyössä koulutuksen järjestäjän ja

Lisätiedot

ENNAKOIVAA JA VAIKUTTAVAA ARVIOINTIA 2020 KANSALLISEN KOULUTUKSEN ARVIOINTIKESKUKSEN STRATEGIA

ENNAKOIVAA JA VAIKUTTAVAA ARVIOINTIA 2020 KANSALLISEN KOULUTUKSEN ARVIOINTIKESKUKSEN STRATEGIA ENNAKOIVAA JA VAIKUTTAVAA ARVIOINTIA 2020 KANSALLISEN KOULUTUKSEN ARVIOINTIKESKUKSEN STRATEGIA 02 04 05 06 08 09 12 Visio, tehtävä ja toiminta-ajatus Palvelulupaukset Strategiset tavoitteet Karvin tuloskortti

Lisätiedot

Tiivistetty hankekuvaus osahanke. Partnerin laadunhallinnan hyvät käytänteet. Osahankkeen kehittämistavoite ja tulokset 1 (8)

Tiivistetty hankekuvaus osahanke. Partnerin laadunhallinnan hyvät käytänteet. Osahankkeen kehittämistavoite ja tulokset 1 (8) 1 (8) Raision seudun koulutuskuntayhtymä Raision aikuiskoulutuskeskus Timali Juhaninkuja 1 21200 Raisio Raision aikuiskoulutuskeskus Timali aloittaa laadunhallintajärjestelmän systemaattista rakentamista

Lisätiedot

POLIISIAMMATTIKORKEAKOULUN PEDAGOGISET LINJAUKSET 2017

POLIISIAMMATTIKORKEAKOULUN PEDAGOGISET LINJAUKSET 2017 POLIISIAMMATTIKORKEAKOULUN PEDAGOGISET LINJAUKSET 07 Poliisiammattikorkeakoulun (Polamk) pedagogisten linjausten tavoitteena on varmistaa yhteinen käsitys opetuksesta ja oppimisesta, laadukas opetustoiminta

Lisätiedot

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017 Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017 1. Johdanto Seuran ensimmäinen strategia on laadittu viisivuotiskaudelle 2013-2017. Sen laatimiseen ovat osallistuneet seuran hallitus sekä

Lisätiedot

Tutkintojen suorittamiseen ja suunnitteluun, osaamisen arviointiin ja tutkintotodistusten antamiseen liittyvä laadunvarmistus

Tutkintojen suorittamiseen ja suunnitteluun, osaamisen arviointiin ja tutkintotodistusten antamiseen liittyvä laadunvarmistus Tutkintojen suorittamiseen ja suunnitteluun, osaamisen arviointiin ja tutkintotodistusten antamiseen liittyvä laadunvarmistus PROJECT NUMBER 574310-EPP-1-2016-1-FI-EPPKA3-EQAVET NRP Henkilö- kohtaista-

Lisätiedot

LARK alkutilannekartoitus

LARK alkutilannekartoitus 1 LARK alkutilannekartoitus 1 Toimintojen tarkastelu kokonaisuutena Suunnittelu Koulutuksen järjestäjällä on dokumentoitu toimintajärjestelmä, jonka avulla se suunnittelee ja ohjaa toimintaansa kokonaisvaltaisesti

Lisätiedot

KORKEAKOULUJEN LAATUJÄRJESTELMIEN SEURANTA- JA KEHITTÄMISSEMINAARI

KORKEAKOULUJEN LAATUJÄRJESTELMIEN SEURANTA- JA KEHITTÄMISSEMINAARI KORKEAKOULUJEN LAATUJÄRJESTELMIEN SEURANTA- JA KEHITTÄMISSEMINAARI 31.10.2018 Tampereen ammattikorkeakoulu Päivi Karttunen, vararehtori Susanna Saarinen, kehittämispäällikkö TAMK numeroina yhteensä noin

Lisätiedot

Hanketoiminnan vaikuttavuus ja ohjaus 11.9.2013 klo 11.45-12.15

Hanketoiminnan vaikuttavuus ja ohjaus 11.9.2013 klo 11.45-12.15 Ammatillisen peruskoulutuksen valtionavustushankkeiden aloitustilaisuus Hanketoiminnan vaikuttavuus ja ohjaus 11.9.2013 klo 11.45-12.15 Opetusneuvos Leena.Koski@oph.fi www.oph.fi Hankkeen vaikuttavuuden

Lisätiedot

Koulutuksen järjestäjän kehittämissuunnitelma. Aija Rinkinen Opetushallitus

Koulutuksen järjestäjän kehittämissuunnitelma. Aija Rinkinen Opetushallitus Koulutuksen järjestäjän kehittämissuunnitelma Aija Rinkinen Opetushallitus For Osaamisen learning ja and sivistyksen competence parhaaksi Suomi maailman osaavimmaksi kansaksi 2020 Koulutukseen on panostettava

Lisätiedot

Miten koulutuksen järjestäjä ohjaa ja tukee työpaikalla tapahtuvaa osaamisen kehittämistä?

Miten koulutuksen järjestäjä ohjaa ja tukee työpaikalla tapahtuvaa osaamisen kehittämistä? Miten koulutuksen järjestäjä ohjaa ja tukee työpaikalla tapahtuvaa osaamisen kehittämistä? Laatua laineilla ammatillisen koulutuksen laatuseminaari 2016 Jonna Kokkonen Laatu- ja kehityspäällikkö Itä-Savon

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry.

Toimintasuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. 1 Toimintasuunnitelma 2012 Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. 1 Yleistä Yhdistyksen tehtävänä on lisätä työpajatoiminnan tunnettavuutta Keski- Suomessa ja edistää työpajojen välistä yhteistyötä. Yhdistyksen

Lisätiedot

Joustavia polkuja osaamisen tunnistamisella

Joustavia polkuja osaamisen tunnistamisella Joustavia polkuja osaamisen tunnistamisella Synergiaseminaari TPY 10.10.2017, Hämeenlinna Anni Karttunen, vastaava asiantuntija Opetushallitus Kansainvälistymispalvelut Visio osaamisperustaisuudesta Viestintää:

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin kriteerit

Ammatillisen koulutuksen laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin kriteerit 1. LAATUKULTTUURI JA LAADUNHALLINNAN KOKONAISUUS Laadunhallinta osana koulutuksen järjestäjän johtamisjärjestelmää toiminnan ohjausta ja toimintaa 1.1 Laadunhallinta ei kytkeydy johtamisjärjestelmään.

Lisätiedot

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry.

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Tiedotussuunnitelma Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. 1 1. Lähtökohdat... 2 2. Tiedottamisen tarpeet... 2 3. Tiedottamisen tavoitteet... 2 4. Sisäinen tiedotus... 3 5. Ulkoinen

Lisätiedot

Laatutyö nousuun Pirkanmaalla ja Kanta-Hämeessä. Valkeakosken seudun koulutuskuntayhtymä. PL 119 37601 Valkeakoski

Laatutyö nousuun Pirkanmaalla ja Kanta-Hämeessä. Valkeakosken seudun koulutuskuntayhtymä. PL 119 37601 Valkeakoski 1 (7) Valkeakosken seudun koulutuskuntayhtymä n yhteystiedot Juuso Hyvärinen juuso.hyvarinen@vsky.fi puh. 044 906 0320 PL 119 37601 Valkeakoski Toiminnan vakiintuneisuus, esim. vuosikello. Laadunhallinnan

Lisätiedot

AMEO-strategia

AMEO-strategia AMEO-strategia 2022 9.10.2018 AMEOn missio ja visio AMEO-missio Ammatillisen erityisopetuksen tulevaisuuden rakentaja AMEO-visio Kaikille yhdenvertainen, saavutettava ja osallistava ammatillinen koulutus

Lisätiedot

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

Laatusampo 2 - hankkeen käytänteitä. Laatuseminaari 7.12.2015

Laatusampo 2 - hankkeen käytänteitä. Laatuseminaari 7.12.2015 Laatusampo 2 - hankkeen käytänteitä Laatuseminaari 7.12.2015 Hankeverkosto Sammosta ammennetaan Hankkeen tavoitteet Kehittää toimintamalleja ja tietovarastoja, joilla vahvistetaan johdon roolia ja osallistumista

Lisätiedot

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

Miten kehittämishankkeiden hyvät käytännöt siirtyvät arjen toimintaan? Sirkka Hulkkonen

Miten kehittämishankkeiden hyvät käytännöt siirtyvät arjen toimintaan? Sirkka Hulkkonen Miten kehittämishankkeiden hyvät käytännöt siirtyvät arjen toimintaan? 25.3.2010 Sirkka Hulkkonen Vaikuttavuus alkaa ideasta Mihin hanke perustuu? Onko taustalla Teknologian kehittyminen Rakenteiden muuttuminen

Lisätiedot

Sosiaalisen ja yhteisöllisen median hyödyntäminen ja käyttäminen marata-alan koulutuksessa

Sosiaalisen ja yhteisöllisen median hyödyntäminen ja käyttäminen marata-alan koulutuksessa Sosiaalisen ja yhteisöllisen median hyödyntäminen ja käyttäminen marata-alan koulutuksessa Myötätuulessa toimintaa ja tuloksia ammatilliseen koulutukseen 19-21.3.2012 OPH seminaari Riitta Karusaari Koulutuspäällikkö

Lisätiedot

LAADUKAS verkostohanke 2015, Sari Heinikoski. LAADUKAS osallistava kehittäminen osaksi ammattiopiston arkea

LAADUKAS verkostohanke 2015, Sari Heinikoski. LAADUKAS osallistava kehittäminen osaksi ammattiopiston arkea LAADUKAS verkostohanke 2015, Sari Heinikoski LAADUKAS osallistava kehittäminen osaksi ammattiopiston arkea LAADUKAS 2015 Hankkeen yhteiset toimenpiteet 1. Vakiinnuttaa oppilaitoksiin jatkuva laadunhallintajärjestelmä

Lisätiedot

Yhteisiä tekoja. www.tyohyvinvointifoorumi.fi

Yhteisiä tekoja. www.tyohyvinvointifoorumi.fi Yhteisiä tekoja www.tyohyvinvointifoorumi.fi www.tyohyvinvointifoorumi.fi 1 Työhyvinvointifoorumi on Verkostotapaamisia ja yhteistyön vahvistamista Hyvien käytäntöjen jakamista ja niistä oppimista Valtakunnallista,

Lisätiedot

TOIMIVAN LAADUNHALLINTAA JA LAADUN JATKUVAA PARANTAMISTA TUKEVAN JÄRJESTELMÄN KRITEERISTÖ

TOIMIVAN LAADUNHALLINTAA JA LAADUN JATKUVAA PARANTAMISTA TUKEVAN JÄRJESTELMÄN KRITEERISTÖ TOIMIVAN LAADUNHALLINTAA JA LAADUN JATKUVAA PARANTAMISTA TUKEVAN JÄRJESTELMÄN KRITEERISTÖ Paasitorni 17.12.2013 Opetusneuvos Anu Räisänen AMMATILLISEN KOULUTUKSEN LAATUTYÖRYHMÄ 2012 (1) 1 Koulutuksen järjestäjien

Lisätiedot

Ohjaava opettaja -osaajamerkki

Ohjaava opettaja -osaajamerkki Ohjaava opettaja -osaajamerkki Osaajamerkkikuvake Kriteerit Ohjaava opettaja -osaamismerkki koostuu seitsemästä osaamismerkistä. Saavutettuasi osaamismerkkien taitotasot saat Ohjaava opettaja -osaajamerkin.

Lisätiedot

Osaava-verkostossa opittua mikä toimii opettajien osaamisen kehittämisessä. Tarja Tuomainen, Jyväskylän kaupunki, projektipäällikkö

Osaava-verkostossa opittua mikä toimii opettajien osaamisen kehittämisessä. Tarja Tuomainen, Jyväskylän kaupunki, projektipäällikkö Osaava-verkostossa opittua mikä toimii opettajien osaamisen kehittämisessä Tarja Tuomainen, Jyväskylän kaupunki, projektipäällikkö Osaava-ohjelma 2010-2017 lyhyt tausta Kolmas osa opettajista ilmoitti

Lisätiedot

PARASTA KEHITTÄMISTÄ YHTEISTYÖLLÄ!

PARASTA KEHITTÄMISTÄ YHTEISTYÖLLÄ! PARASTA KEHITTÄMISTÄ YHTEISTYÖLLÄ! 2 PARASTA KOKONAISUUDESSA kehitetään koulutuksen järjestäjän ydinprosesseja vahvistetaan koulutuksen järjestäjien henkilöstön osaamista ohjataan uudenlaiseen toimintaan

Lisätiedot

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig n taustaa Hallitusohjelman tavoite "Opettajan työn houkuttelevuutta parannetaan kehittämällä työolosuhteita. Koulutuksen järjestäjille säädetään velvoite huolehtia siitä, että henkilöstö saa säännöllisesti

Lisätiedot

Vaivaako vasu? Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja laadun kehittäminen EDUCA Elisa Helin Opetushallitus

Vaivaako vasu? Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja laadun kehittäminen EDUCA Elisa Helin Opetushallitus Vaivaako vasu? Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja laadun kehittäminen EDUCA 27.1.2017 Elisa Helin Opetushallitus Matkaa voi jatkaa vain sieltä, missä ollaan nyt. Ei sieltä, missä ei olla enää. Vain

Lisätiedot

Sujuvuutta siirtymiin työpajojen ja koulutuksen järjestäjien välisellä yhteistyöllä

Sujuvuutta siirtymiin työpajojen ja koulutuksen järjestäjien välisellä yhteistyöllä Sujuvuutta siirtymiin työpajojen ja koulutuksen järjestäjien välisellä yhteistyöllä Valtakunnalliset työpajapäivät 19.4.2018 Rinnakkaisseminaari 2: Osaamisen tunnistaminen ja yhteistyö koulutuksen järjestäjien

Lisätiedot

Toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa kehittämistä tukevan järjestelmän kriteerit ja arviointi

Toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa kehittämistä tukevan järjestelmän kriteerit ja arviointi Ajankohtaista laadunhallinnasta Toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa kehittämistä tukevan järjestelmän kriteerit ja arviointi Johtaja Mika Tammilehto Lähtökohtia Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma

Lisätiedot

PARASTA PERHEEN VIDEOTERVEHDYKSET CE

PARASTA PERHEEN VIDEOTERVEHDYKSET   CE Parasta konkretiaa PARASTA PERHEEN VIDEOTERVEHDYKSET https://youtu.be/po4eb4wzk CE PARASTA PALVELUA -kehittämisohjelma TAVOITE: Asiakkaat saavat yhdenmukaisen kaikille koulutuksen järjestäjille yhteisen

Lisätiedot

Valtionavustuksilla tukea kehittämiseen Hankeryhmäkohtaiset aloitustilaisuudet klo

Valtionavustuksilla tukea kehittämiseen Hankeryhmäkohtaiset aloitustilaisuudet klo Valtionavustuksilla tukea kehittämiseen Hankeryhmäkohtaiset aloitustilaisuudet 11.9.2014 klo 12.30-15.30 Osaamisperusteisten tutkinnon perusteiden toimeenpano Oppimisympäristöjen kehittäminen ja monipuolistaminen

Lisätiedot

Pedagoginen johtaminen ja osaamisperusteisuus

Pedagoginen johtaminen ja osaamisperusteisuus Pedagoginen johtaminen ja osaamisperusteisuus Strategiset tavoitteet laadukkaaksi toiminnaksi pedagogisen johtamisen kehittämishanke vuosina 2011 2012. Hellevi Lassila, koulutusjohtaja, vararehtori Koulutuskeskus

Lisätiedot

Suomalaisen liikunnan ja urheilun yhteinen MENESTYSSUUNNITELMA

Suomalaisen liikunnan ja urheilun yhteinen MENESTYSSUUNNITELMA Suomalaisen liikunnan ja urheilun yhteinen MENESTYSSUUNNITELMA Liikunta ja urheilu ovat Suomen merkittävin kansanliike. Jokaisen hyvinvointi rakentuu liikunnalliselle arjelle. Huippu-urheilijat inspiroivat

Lisätiedot

Järjestöjen toiminnan arviointi ja JÄRVI-hankkeen kehittämät välineet

Järjestöjen toiminnan arviointi ja JÄRVI-hankkeen kehittämät välineet Järjestöjen toiminnan arviointi ja JÄRVI-hankkeen kehittämät välineet Järjestöjohdon sosiaali- ja terveyspolitiikan kehittämisfoorumi 30.1.2009 Lahti www.jarvi-hanke.fi Sisältö ja toteutus 30.1. Klo 8.30

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun opetushenkilöstön ja oppilaitosjohdon osaamisen kehittämisohjelma Miksi?

Tampereen kaupunkiseudun opetushenkilöstön ja oppilaitosjohdon osaamisen kehittämisohjelma Miksi? Tampereen kaupunkiseudun opetushenkilöstön ja oppilaitosjohdon osaamisen kehittämisohjelma Miksi? Toimintaympäristön muutos Työ, oppiminen ja oppimisen tavat muuttuvat yhteiskunnan ja työelämän muutoksen

Lisätiedot

Pääteemat osaamisalueen pohjalta - Onko olemassa olevaa valmista aineistoa - Mikäli on, onko se hyödynnettävissä sellaisenaan

Pääteemat osaamisalueen pohjalta - Onko olemassa olevaa valmista aineistoa - Mikäli on, onko se hyödynnettävissä sellaisenaan Aineistokartoitustehtävä 1 - Työelämäpedagoginen osaamiskartta, osaava työelämäpedagogi ammatillisessa koulutuksessa, 6 op - Valmiina käytettävissä oleva aineistojen sekä puuttuvan aineiston valmistaminen

Lisätiedot

Eloisa ikä ohjelman koordinaatio Ohjelman käynnistysseminaari 23.3.2012 Ohjelmapäällikkö Reija Heinola Ohjelmakoordinaattori Katja Helo

Eloisa ikä ohjelman koordinaatio Ohjelman käynnistysseminaari 23.3.2012 Ohjelmapäällikkö Reija Heinola Ohjelmakoordinaattori Katja Helo Eloisa ikä ohjelman koordinaatio Ohjelman käynnistysseminaari 23.3.2012 Ohjelmapäällikkö Reija Heinola Ohjelmakoordinaattori Katja Helo etunimi.sukunimi@vtkl.fi Esityksen sisältö Koordinaatiossa tapahtunutta

Lisätiedot

Vaativa erityinen tuki - VIP-verkostotyö. Pirjo Koivula Opetushallitus Espoo

Vaativa erityinen tuki - VIP-verkostotyö. Pirjo Koivula Opetushallitus Espoo Vaativa erityinen tuki - VIP-verkostotyö Pirjo Koivula Opetushallitus Espoo 28.11.2018 Konsultaatiopalvelu Opetushallitus - Valteri Opetushallitus ja Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri ovat yhteistyössä

Lisätiedot

Ammatillinen erityisopetus ja sen toteutuminen yleisissä ammatillisissa oppilaitoksissa

Ammatillinen erityisopetus ja sen toteutuminen yleisissä ammatillisissa oppilaitoksissa Ammatillinen erityisopetus ja sen toteutuminen yleisissä ammatillisissa oppilaitoksissa Kaija Miettinen FT, johtaja Bovallius-ammattiopisto Opetushallitus 17.1.2012 Klo 10.20 11.30 16.1.2012 kaija.miettinen@bovallius.fi

Lisätiedot

Korkeakouluoppiminen muutoksessa Tule ja Parasta seminaari HAAGA-HELIA opetusneuvos Aija Töytäri

Korkeakouluoppiminen muutoksessa Tule ja Parasta seminaari HAAGA-HELIA opetusneuvos Aija Töytäri Korkeakouluoppiminen muutoksessa Tule ja Parasta seminaari HAAGA-HELIA 30.9.2019 opetusneuvos Aija Töytäri 1.10.2019 1 Edellisen hallituksen panostukset korkeakoulutuksen kehittämiseksi Nopeutetaan siirtymistä

Lisätiedot

Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen kehittämis- ja sopeuttamistarpeet. Ammatillisen koulutuksen seminaari Kuopio Mika Tammilehto

Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen kehittämis- ja sopeuttamistarpeet. Ammatillisen koulutuksen seminaari Kuopio Mika Tammilehto Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen kehittämis- ja sopeuttamistarpeet Ammatillisen koulutuksen seminaari Kuopio 12.11.2013 Mika Tammilehto Muutoksen ajureita Talouden epävarmuus ja rakenteiden muuttuminen

Lisätiedot

VAIKUTTAVUUTTA AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN. Ylijohtaja Mika Tammilehto

VAIKUTTAVUUTTA AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN. Ylijohtaja Mika Tammilehto VAIKUTTAVUUTTA AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN Ylijohtaja Mika Tammilehto 7.5.2019 TYÖN MURROS ON JO TODELLISUTTA Teknologinen kehitys muuttaa talouden toimintalogiikoita ja rakenteita, ammatti- ja tehtävärakenteita,

Lisätiedot

Mitä haluamme ammatillisen koulutuksen olevan 2025?

Mitä haluamme ammatillisen koulutuksen olevan 2025? Mitä haluamme ammatillisen koulutuksen olevan 2025? Toimitusjohtaja Petri Lempinen Tammikuu 2017 Täältä tulemme Ammattikorkeakoulujen irtaantuminen Ammattitutkintolaki 1994 > laki ammatillisesta aikuiskoulutuksesta

Lisätiedot

Urheiluopistopedagogiikka: 24/7 -hanke. Urheiluopistojen opettaja- ja kouluttajapäivät Rovaniemi

Urheiluopistopedagogiikka: 24/7 -hanke. Urheiluopistojen opettaja- ja kouluttajapäivät Rovaniemi Urheiluopistopedagogiikka: 24/7 -hanke Urheiluopistojen opettaja- ja kouluttajapäivät Rovaniemi Hankkeen teema: Osaamisperusteiset oppimisratkaisut ja -ympäristöt, koulutuksen ja tutkintojen järjestäminen

Lisätiedot

KuntaKesusta Kehittämiskouluverkostoon 12.9.2014. Aulis Pitkälä pääjohtaja Opetushallitus

KuntaKesusta Kehittämiskouluverkostoon 12.9.2014. Aulis Pitkälä pääjohtaja Opetushallitus KuntaKesusta Kehittämiskouluverkostoon 12.9.2014 Aulis Pitkälä pääjohtaja Opetushallitus Opettajuuden tulevaisuuden taitoja Sisältö- ja pedagoginen tietous: aineenhallinta, monipuoliset opetusmenetelmät

Lisätiedot

Kansainvälistyvä ammatillinen osaaminen

Kansainvälistyvä ammatillinen osaaminen Kansainvälistyvä ammatillinen osaaminen puheenjohtajana yksikön, päällikkö Mika Saarinen, CIMO alustajana ja havainnoijana, opetusneuvos Hanna Autere, OPH Hyvät käytännöt ja toimintamallit (1) Kansainvälistyminen

Lisätiedot

Parempaa työelämää Ulkoisen arvioinnin tuloksia. SoteNavi-hankkeen loppuseminaari

Parempaa työelämää Ulkoisen arvioinnin tuloksia. SoteNavi-hankkeen loppuseminaari Parempaa työelämää 2020. Ulkoisen arvioinnin tuloksia SoteNavi-hankkeen loppuseminaari 15.1.2019 Tuottava ja tuloksellinen työelämäkoordinaatiohanke 2014-2020 www.tuottavajatuloksellinentyoelama.blogspot.fi

Lisätiedot

Koulutuksen järjestäjän paikallinen kehittämissuunnitelma vuosille Hyväksytty sivistyslautakunnassa

Koulutuksen järjestäjän paikallinen kehittämissuunnitelma vuosille Hyväksytty sivistyslautakunnassa Koulutuksen järjestäjän paikallinen kehittämissuunnitelma vuosille 2015-2020 Hyväksytty sivistyslautakunnassa 23.9.2015 Kaarinan strategia Visio Maailma muuttuu Kaarina toimii! Toiminta-ajatus Järjestämme

Lisätiedot

Keskustelu ja kuulemistilaisuus:

Keskustelu ja kuulemistilaisuus: Keskustelu ja kuulemistilaisuus: Ammatillisen koulutuksen järjestäjien laadunhallintajärjestelmien kriteerit Johtaja Mika Tammilehto Lähtökohtia Ammatillisen koulutuksen tasalaatuisuuden varmistaminen

Lisätiedot

LIITE 4 VASTAUSTEN JAKAANTUMINEN KRITEEREITTÄIN VERTAISARVIOINTI VERKKOVIRTA -HANKKEESSA OPINTOJEN AIKAISEN TYÖN OPINNOLLISTAMINEN

LIITE 4 VASTAUSTEN JAKAANTUMINEN KRITEEREITTÄIN VERTAISARVIOINTI VERKKOVIRTA -HANKKEESSA OPINTOJEN AIKAISEN TYÖN OPINNOLLISTAMINEN LIITE 4 VASTAUSTEN JAKAANTUMINEN KRITEEREITTÄIN VERTAISARVIOINTI VERKKOVIRTA -HANKKEESSA OPINTOJEN AIKAISEN TYÖN OPINNOLLISTAMINEN Vertaisarvioinnissa olivat mukana seuraavat koulutusorganisaatiot: - Centria

Lisätiedot

Hanketoiminnan ja hankkeiden vaikuttavuuden edistäminen

Hanketoiminnan ja hankkeiden vaikuttavuuden edistäminen Ammatillisen peruskoulutuksen syksyn 2013 valtionavustushankkeiden aloitustilaisuus 26.02.2014 Hanketoiminnan ja hankkeiden vaikuttavuuden edistäminen Opetusneuvos Leena.koski@oph.fi www.oph.fi Vaikuttavuus

Lisätiedot

ECVETin toimeenpano ammatillisessa peruskoulutuksessa Osaamisperusteisuus ja osaamispisteet tutkinnon perusteissa

ECVETin toimeenpano ammatillisessa peruskoulutuksessa Osaamisperusteisuus ja osaamispisteet tutkinnon perusteissa ECVETin toimeenpano ammatillisessa peruskoulutuksessa Osaamisperusteisuus ja osaamispisteet tutkinnon perusteissa Sirkka-Liisa Kärki Yksikön päällikkö, opetusneuvos Ammatillinen peruskoulutus -yksikkö

Lisätiedot

Viestintäsuunnitelma Osatyökykyisille tie työelämään (OTE) Etunimi Sukunimi

Viestintäsuunnitelma Osatyökykyisille tie työelämään (OTE) Etunimi Sukunimi Viestintäsuunnitelma Osatyökykyisille tie työelämään (OTE) 1 19.5.2017 Etunimi Sukunimi Sisältö Viestinnän tavoitteet Priorisoidut kohderyhmät Kanavat Pääviestit Visuaalinen viestintä Projektit / toimenpiteitä

Lisätiedot

Oppimisvalmiuksien ja kielitaidon merkitys ammatillisen koulutuksen reformin toteutuksessa

Oppimisvalmiuksien ja kielitaidon merkitys ammatillisen koulutuksen reformin toteutuksessa Oppimisvalmiuksien ja kielitaidon merkitys ammatillisen koulutuksen reformin toteutuksessa 23.11.2016 Neuvotteleva virkamies Ulla-Jill Karlsson Ammatillisen koulutuksen osasto Mitä reformissa tavoitellaan?

Lisätiedot

KA2 Yhteistyöhankkeet

KA2 Yhteistyöhankkeet KA2 Yhteistyöhankkeet Projekti-idean rajaus KA2 ammatilliselle koulutukselle Hanketyöpaja osa I Ryhmäkeskustelu hankeideoista 1. Muodostakaa pienet ryhmät (kolme hankeideaa/ryhmä) 2. Esitelkää projektinne

Lisätiedot

Hanketoiminnan ohjaus ja vaikuttavuus

Hanketoiminnan ohjaus ja vaikuttavuus AMMATILLISEN PERUS- JA LISÄKOULUTUKSEN VALTIONAVUSTUSHANKKEIDEN 2014 ALOITUSTILAISUUS 11.9.2014 Hanketoiminnan ohjaus ja vaikuttavuus Opetusneuvos Vaikuttavuus Ei ole vain yhtä määritelmää siitä, mitä

Lisätiedot

PARASTA KEHITTÄMISTÄ YHTEISTYÖLLÄ!

PARASTA KEHITTÄMISTÄ YHTEISTYÖLLÄ! PARASTA KEHITTÄMISTÄ YHTEISTYÖLLÄ! 2 PARASTA KOKONAISUUDESSA kehitetään koulutuksen järjestäjän ydinprosesseja vahvistetaan koulutuksen järjestäjien henkilöstön osaamista ohjataan uudenlaiseen toimintaan

Lisätiedot

Oma Hämeen LAPE -HANKKEEN VIESTINTÄSUUNNITELMA Hanke liittyy Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaan (LAPE)

Oma Hämeen LAPE -HANKKEEN VIESTINTÄSUUNNITELMA Hanke liittyy Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaan (LAPE) Organisaatio : Hämeen liitto Niittykatu 5 13100 Hämeenlinna Oma Hämeen LAPE -HANKKEEN VIESTINTÄSUUNNITELMA Hanke liittyy Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaan (LAPE) Hankkeen nimi ja tavoite Nimi:

Lisätiedot

Oppisopimuskoulutusta koskevien selvitysten tuloksia Opetusneuvos Mari Pastila-Eklund

Oppisopimuskoulutusta koskevien selvitysten tuloksia Opetusneuvos Mari Pastila-Eklund Oppisopimuskoulutusta koskevien selvitysten tuloksia 3.6.2015 Opetusneuvos Mari Pastila-Eklund Käsiteltävät selvitykset: Selvitys nuorten työssäoppimis- ja oppisopimusuudistuksen toimenpideohjelman tuloksellisuudesta

Lisätiedot

Kilpailu- ja valmennustoiminnan hyödyt ja hyödyntäminen. EuroSkills2016-koulutuspäivä Eija Alhojärvi

Kilpailu- ja valmennustoiminnan hyödyt ja hyödyntäminen. EuroSkills2016-koulutuspäivä Eija Alhojärvi Kilpailu- ja valmennustoiminnan hyödyt ja hyödyntäminen EuroSkills2016-koulutuspäivä 9.6.2016 Eija Alhojärvi 1. Skills-toiminnan haasteet - strategiset painopistealueet 2. Kilpailu- ja valmennustoiminnan

Lisätiedot

OMA POLKU OSAAMISEEN YKSILÖLLISET, JOUSTAVAT OPINTOPOLUT - SEMINAARI

OMA POLKU OSAAMISEEN YKSILÖLLISET, JOUSTAVAT OPINTOPOLUT - SEMINAARI Action Grant 2017 - Support to the European Quality Assurance in Vocational Education and Training National Reference Points (EQAVET NRP) Decision number - 2017-0842/001-001 Project Nr 586540-EPP-1-2017-1-FI-EPPKA3-EQAVET-NRP

Lisätiedot

PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY

PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY 10.12.2018 PEFC Suomen STRATEGIA 2019-2021 Johdanto PEFC Suomen strategiaan vuosille 2019-21 PEFC on kansainvälinen metsäsertifiointijärjestelmä, joka edistää ekologisesti,

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näytöt ammatillisen koulutuksen laadunvarmistajana

Ammattiosaamisen näytöt ammatillisen koulutuksen laadunvarmistajana Ammattiosaamisen näytöt ammatillisen koulutuksen laadunvarmistajana Koppihankkeen loppuseminaari Helsinki ma 21.4.2008 opetusneuvos Seija Rasku seija.rasku@minedu.fi Ammattiosaamisen näytöt osana ammatillisen

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan toisen asteen. yhteistyöstrategia 2015-2020

Keski-Pohjanmaan toisen asteen. yhteistyöstrategia 2015-2020 Keski-Pohjanmaan toisen asteen yhteistyöstrategia 2015-2020 Taustaa Toisen asteen koulutuksen järjestäjien välinen yhteistyö on saanut alkunsa jo 1990-luvulla toteutetun nuorisoasteen koulutuskokeilun

Lisätiedot

Työpaja B - Kuinka kokonaisarkkitehtuurin laadunhallinta voidaan integroida osaksi korkeakoulun laatujärjestelmää?

Työpaja B - Kuinka kokonaisarkkitehtuurin laadunhallinta voidaan integroida osaksi korkeakoulun laatujärjestelmää? Työpaja B - Kuinka kokonaisarkkitehtuurin laadunhallinta voidaan integroida osaksi korkeakoulun laatujärjestelmää? Työpisteessä pohdittiin, mitä on kokonaisarkkitehtuurin laadunhallinta ja miten se voidaan

Lisätiedot

Suomalaisen liikunnan ja urheilun yhteinen MENESTYSSUUNNITELMA. Luonnos

Suomalaisen liikunnan ja urheilun yhteinen MENESTYSSUUNNITELMA. Luonnos Suomalaisen liikunnan ja urheilun yhteinen MENESTYSSUUNNITELMA Luonnos 9.5.2016 3 Suomen elinvoimalle on ensiarvoisen tärkeää, että tämä kokonaisuus toimii vaikuttavasti, inspiroivasti ja tuloksellisesti.

Lisätiedot

Pedagogisen johtamisen selvittelyhanke KJY:ssä 2010

Pedagogisen johtamisen selvittelyhanke KJY:ssä 2010 Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry. Pedagogisen johtamisen selvittelyhanke KJY:ssä 2010 Selvittelyhankkeen tavoitteet vuodelle 2010 käynnistää pedagogisen johtamisen kehittäminen kollegiaalisena

Lisätiedot

Miten koulutuksen järjestäjä hallitsee laatua

Miten koulutuksen järjestäjä hallitsee laatua Miten koulutuksen järjestäjä hallitsee laatua Työelämätoimikunnat laadunvarmistajina -koulutustilaisuus 13.12.2018, Paasitorni Jonna Kokkonen Laatu- ja hankepäällikkö Itä-Savon Koulutuskuntayhtymä, Ammattiopisto

Lisätiedot

Laadukas - ammatillinen oppilaitos pedagogisella johtamisella - laatustrategia Toiminnaksi

Laadukas - ammatillinen oppilaitos pedagogisella johtamisella - laatustrategia Toiminnaksi Laadukas - ammatillinen oppilaitos pedagogisella johtamisella - laatustrategia Toiminnaksi Tuotokset 1 Hyvät käytänteet 2. Sidosryhmät ja laatu- ja strategiatyö TAVOITE: Kerätään hyvät käytänteet toimivaksi

Lisätiedot

KEVÄÄLLÄ 2016 HAUSSA!

KEVÄÄLLÄ 2016 HAUSSA! KEVÄÄLLÄ 2016 HAUSSA! SUJUVAT SIIRTYMÄT ALOITUSSEMINAARI 16.2.2016 Elise Virnes 1 Etunimi Sukunimi Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtakunnalliset toimenpidekokonaisuudet 2014-2020 Erityistavoite

Lisätiedot

Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen 2014

Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen 2014 Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen 2014 HANKKEIDEN SEURANTA, ARVIOINTI JA TUOTOKSET Tiedotustilaisuus 1.11.2013 Opetusneuvos Mari Räkköläinen OPETUSTOIMEN HENKILÖSTÖN OSAAMISEN KEHITTÄMISEN

Lisätiedot

ZOOMI sujuvien siirtymien kansallinen koordinointi. Sujuvat siirtymät aloitusseminaari Sanna Laiho

ZOOMI sujuvien siirtymien kansallinen koordinointi. Sujuvat siirtymät aloitusseminaari Sanna Laiho ZOOMI sujuvien siirtymien kansallinen koordinointi Sujuvat siirtymät aloitusseminaari 16.2.2016 Sanna Laiho Sujuvat siirtymät Keskeiset kehitettävät toimintamallit aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistamisen

Lisätiedot

Pedagogisen johtamisen katselmus

Pedagogisen johtamisen katselmus Pedagogisen johtamisen katselmus Pedagogisen johtamisen katselmuksen lomakkeen täyttöohje: Pedagogista katselmusta käytetään pedagogisen johtamisen arvioinnin ja kehittämisen työkaluna. Arviointi on hyvä

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen laatutyöryhmä työskentelee

Ammatillisen koulutuksen laatutyöryhmä työskentelee Ammatillisen koulutuksen laatutyöryhmä työskentelee Laatuverkoston tapaaminen 31.10.2013 Opetusneuvos Tarja Riihimäki Laatutyöryhmä työskentelee Ehdotus koulutuksen järjestäjien laadunhallintajärjestelmien

Lisätiedot

Henkilökohtaistamisen prosessi

Henkilökohtaistamisen prosessi Henkilökohtaistamisen prosessi Henkilökohtaistaminen, osaamisen osoittaminen ja osaamisen arviointi ammatillisen koulutuksen reformin mukaisesti Tampere 14-15.11.2017 Henkilökohtaistaminen ennen reformia

Lisätiedot

Yhteenveto ennakkotehtävästä. LARK6-hankkeen workshop

Yhteenveto ennakkotehtävästä. LARK6-hankkeen workshop Yhteenveto ennakkotehtävästä LARK6-hankkeen workshop 20.4.2017 Opiskelijoiden, henkilöstön tai sidosryhmien osallistamisen tapoja Opiskelijoiden osallistuminen palautekyselyn uudistamiseen (SLK) Strategiatyöpajat,

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO VERSIONHALLINTA

SISÄLLYSLUETTELO VERSIONHALLINTA 1 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto... 3 2. Kansainvälisen toiminnan arvot ja visio... 3 3. Kansainvälisen toiminnan Strategiset tavoitteet... 3 4. Kansainvälinen toiminta... 5 4.1 Kansainvälisen toiminnan

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti

Lisätiedot

MIKKELIN AMMATTIKORKEAKOULU Terveysalan laitos 15.5.2012 Katri Ryttyläinen-Korhonen, Arja Palovaara, Ansa Iivanainen

MIKKELIN AMMATTIKORKEAKOULU Terveysalan laitos 15.5.2012 Katri Ryttyläinen-Korhonen, Arja Palovaara, Ansa Iivanainen MIKKELIN AMMATTIKORKEAKOULU Terveysalan laitos 15.5.2012 Katri Ryttyläinen-Korhonen, Arja Palovaara, Ansa Iivanainen TERVEYSALAN LAITOKSEN LAATUTYÖN KUVAUS 2012 Laatutyön tavoitteet Terveysalan laitoksen

Lisätiedot

Laajennetun työssäoppimisen kokeiluhanke

Laajennetun työssäoppimisen kokeiluhanke Laajennetun työssäoppimisen kokeiluhanke Kokeilua kolme vuotta Tavoitteena tuottaa uusia testattuja toimintamalleja ja -tapoja laajamittaisen työssäoppimisen toteuttamiseen Lupa kokeilla ja todeta, mikä

Lisätiedot

Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla

Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla Lapin aikuiskoulutusstrategia 2020 TIIVISTELMÄ Suomen huipulla Lapissa on laadukkaat ja joustavat jatkuvan oppimisen pitkospuut, jotka takaavat tulevaisuuden osaamisen,

Lisätiedot

Selkeästi vaikuttava. STM-konsernin viestinnän linjaukset

Selkeästi vaikuttava. STM-konsernin viestinnän linjaukset Selkeästi vaikuttava STM-konsernin viestinnän linjaukset 1 1. Viestintä tukee konsernin strategian tavoitteita STM-konsernin viestinnän linjaukset Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja koko STM-konsernin

Lisätiedot

Pohjanmaan aluekokeilut hankkeessa

Pohjanmaan aluekokeilut hankkeessa Pohjanmaan aluekokeilut hankkeessa Hakemukseen kirjatut tavoitteet: 1. Lyhentää kokonaisopiskeluaikaa opintopolulla, joka koostuu ammatillisesta 2. asteen tutkinnosta ja ammattikorkeakoulututkinnosta 2.

Lisätiedot

Uraohjaus2020, hankkeen perustiedot

Uraohjaus2020, hankkeen perustiedot Uraohjaus2020 Uraohjaus2020, hankkeen perustiedot Euroopan sosiaalirahasto (ESR), Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma, Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Lisätiedot

Kainuun Liikunta ry STRATEGIA

Kainuun Liikunta ry STRATEGIA Kainuun Liikunta ry STRATEGIA 2018-2021 KAINUUN LIIKUNNAN VISIO Lapsena syntyvä liikunnallinen elämäntapa on terveyden ja hyvinvoinnin perustekijä sekä elämysten lähde, jota tuetaan mahdollistamalla liikunnan

Lisätiedot

KOULUTUKSEN LAATU JA OPINTOJAKSOMALLIT. Asiantuntija Mia Valanne, Opintokeskus Sivis

KOULUTUKSEN LAATU JA OPINTOJAKSOMALLIT. Asiantuntija Mia Valanne, Opintokeskus Sivis KOULUTUKSEN LAATU JA OPINTOJAKSOMALLIT Asiantuntija Mia Valanne, Opintokeskus Sivis MIKÄ ON OPINTOJAKSOMALLI? Kyse on järjestön koulutuksesta, jonka osaamistavoitteet, sisältö ja laajuus ovat samat toteuttajasta

Lisätiedot

Opsodiili, nuorten oppisopimuskoulutuksen toteutusedellytysten vahvistaminen

Opsodiili, nuorten oppisopimuskoulutuksen toteutusedellytysten vahvistaminen Opsodiili, nuorten oppisopimuskoulutuksen toteutusedellytysten vahvistaminen Pertti Karhunen, Esedu Hannu Fyhr, SAMIedu Juva 8.5.2015 Vedet virtaamaan - Etelä-Savon oppimisen, ohjauksen - Ja nuorisotakuun

Lisätiedot

RYHMÄTÖIDEN TUOTOKSET. Mitkä tekijät vaikuttavat hyvien käytänteiden käyttöönottoon yrityksissä ja organisaatioissa? SITOUTUMINEN

RYHMÄTÖIDEN TUOTOKSET. Mitkä tekijät vaikuttavat hyvien käytänteiden käyttöönottoon yrityksissä ja organisaatioissa? SITOUTUMINEN HYVÄT KÄYTÄNTEET TYÖPAIKOILLA - KOKEMUKSIA KEHITTÄMISTYÖSTÄ TYÖELÄMÄN KEHITTÄMISOHJELMISSA (TYKES) Keskiviikkona 26.11.2008 kello 12.00-18.00 Fellmannissa RYHMÄTÖIDEN TUOTOKSET ILMAPIIRI Hyvinvointi Sallivuus

Lisätiedot

Toimiva laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukeva järjestelmä

Toimiva laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukeva järjestelmä Toimiva laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukeva järjestelmä Pilotoinnin perehdyttämispäivä 17.12.2013 Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillisen koulutuksen vastuualue Koulutuspolitiikan

Lisätiedot

Taitaja 2016 Taitajat framilla - seminaari

Taitaja 2016 Taitajat framilla - seminaari Taitaja 2016 Taitajat framilla - seminaari Ammatillisen koulutuksen muutoksen johtaminen Muutoksesta mahdollisuus 1 19.2.2015 Reija Lepola Reija Lepola, Kuntayhtymän johtaja, rehtori Seinäjoen koulutuskuntayhtymä

Lisätiedot