Asiantuntijalausunto. Maakunta- ja soteuudistuksen edellyttämät ICT-ratkaisut, uudistusta varten tarvittava valmistelu ja sen aikataulu

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Asiantuntijalausunto. Maakunta- ja soteuudistuksen edellyttämät ICT-ratkaisut, uudistusta varten tarvittava valmistelu ja sen aikataulu"

Transkriptio

1 Kela 46/010/2018 Sosiaali- ja terveysvaliokunta LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSESTÄ EDUSKUNNALLE MAAKUNTIEN PERUSTAMISTA JA SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON JÄRJESTÄMISEN UUDISTUSTA KOSKEVAKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI SEKÄ EUROOPAN PAIKALLISEN ITSEHALLINNON PERUSKIRJAN 12 JA 13 ARTIKLAN MUKAISEN ILMOITUKSEN ANTAMISEKSI ANNETUN HALLITUKSEN ESITYKSEN (HE 15/2017 VP) Teema: HE 15/2017 edellyttämien ICT-ratkaisujen, tiedolla johtamisen, laaturekistereiden sekä SoteDigi Oy:n nykytilanne sekä uudistusta varten tarvittava valmistelu ja sen aikataulu Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on pyytänyt Kansaneläkelaitokselta asiantuntijalausuntoa HE 15/2017 edellyttämien ICT-ratkaisujen, tiedolla johtamisen, laaturekistereiden sekä SoteDigi Oy:n nykytilanteesta sekä arviota uudistusta varten tarvittavasta valmistelusta ja sen aikataulusta. Lausumme kunnioittaen seuraavaa. Maakunta- ja soteuudistuksen edellyttämät ICT-ratkaisut, uudistusta varten tarvittava valmistelu ja sen aikataulu Kansaneläkelaitoksella on kattava kokemus valtakunnallisten sosiaali- ja terveydenhuollon ICT-palveluiden tuottamisesta. Kelan tehtävät sosiaali- ja terveydenhuollon sähköisten palveluiden kehittäjänä ja toimintakriittisten ICTpalveluiden rakentajana ja ylläpitäjänä on määritelty asiakastietolaissa (159/2007) ja laissa sähköisestä lääkemääräyksestä (61/2007). Lisäksi hallituksen esityksessä 15/2017 Kelan tehtäviksi on määritelty kehittää ja tuottaa valinnanvapauden ja maksatuksen valtakunnalliset tiedonhallintapalvelut ja kehittää edelleen em. Kanta-palveluita mahdollistamaan uudistuksen toimeenpano erityisesti potilas- ja asiakastietojen käytön ja rekisterien ylläpidon osalta. Maakunta- ja sote-uudistuksen ja sen osana valinnanvapauden ICT-ratkaisut edellyttävät huomattavan panostuksen uusiin tietojärjestelmiin ja niiden väliseen integraatioon. Erityisen haasteen ICT-kehittämiselle aiheuttaa sen, että samanaikaisesti tulee kehittää uutta toimintaa ja turvata toimintojen jatkuvuus ja asiakkaiden saamien palvelujen häiriöttömyys. Jo tällä hetkellä on selvästi näkyvissä, että pullonkaulaksi ICT-ratkaisujen kehittämisessä tulee muodostumaan osaavan, kokonaisuuden hallitsevan ja sote-substanssin tuntevan ICT-henkilöstön puute. Maakunta- ja soteuudistuksen edellyttämien ICT-ratkaisujen toteutus on jo nyt ns. kriittisellä polulla. Kansaneläkelaitos on käynnistänyt sosiaali- ja terveysministeriön kanssa tehdyn sopimuksen perusteella sille osoitettavien KANSANELÄKELAITOS FOLKPENSIONSANSTALTEN 1 (6)

2 valtakunnallisten palveluiden kehittämistyön jo vuonna Erittäin tiukka aikataulu on edellyttänyt Kansaeläkelaitokselta myös sisäistä resurssien uudelleenkohdentamista. Kansaneläkelaitos on osallistunut sosiaali- ja terveysministeriön ja muiden valtakunnallisten toimijoiden yhteiseen valmisteluun, jossa pyritään priorisoimaan uudistuksen edellyttämät toimenpiteet ja niiden järjestys. Kansaneläkelaitoksen arvion mukaan merkittävä haaste maakunta- ja soteuudistuksen ICT-järjestelmien toimeenpanossa on eri toimijoiden vastuiden, tehtävien ja rakennettavien ICT-palveluiden yhteensovittaminen. Tätä kokonaisuutta ja toimijoiden rooleja sekä ohjauksessa että toimeenpanossa tulisi nopeasti selkeyttää. Maakunta- ja soteuudistuksen ICT-ratkaisujen toteutus tulee väistämättä etenemään vaiheittain ja siirtymäaika tulee olemaan pitkä. Kansaneläkelaitos arvioi, että myös valtakunnallisten palveluiden aikatauluja jouduttaneen tarkistamaan. Erityisen haasteelliseksi Kansaneläkelaitos arvioi tulevien maakuntien asiakas- ja potilastietojärjestelmien maakunnallisen rekisterinpidon ja valinnanvapauden edellyttämien muutosten toteuttamisen tavoiteaikataulussa. Maakunta- ja sote-uudistuksen riskeistä suurin liittyy nimenomaan toimeenpanon edellyttämien ICT-muutosten ja niiden kokonaiskäyttöönoton aikatauluun sekä valtakunnallisten ja maakunnissa tapahtuvien muutosten synkronointiin. Myös Kansaneläkelaitoksen vastuulle esitettyjen tehtävien ja toiminnan muutosten kannalta uudistuksen voimaantulo on liian tiukka. Aikatauluja tulisi siirtää vähintään vuodella eteenpäin. Tietojärjestelmien tavoitetila kokonaisuudessaan valmistunee aikaisintaan vuonna Voimaantulo- ja siirtymäsäännökset tulisi muuttaa tämän mukaan etenemään vaiheittain. Muutokseen riskienhallintaa tulisi vahvistaa ja arvioida ja dokumentoida tarvittavat riskien minimoimisen toimenpiteet. Pilotointeja koskevaa aikataulua tulisi vaiheistaa valinnanvapautta koskevaa lainsäädäntöä ja sen voimaantuloa vastaavaksi. Maakuntien liikelaitosten aloitusajankohta sekä sote-keskusten käynnistyminen tulisi synkronoida samaan ajankohtaan. Suun terveydenhuollon yksiköiden osalta tulee tavoitetilaa ja siirtymävaiheen ratkaisua vielä yhteensovittaa, koska siirtymäkaudelle esitetyt ratkaisut poikkeavat vahvasti tavoitetilan ratkaisusta. Kansaneläkelaitos pitää tärkeänä, että maakunta- ja soteuudistuksen ICTratkaisujen kehittämiselle varmistetaan riittävä rahoitus lainsäädännöllä. Uudistuksen tavoitteiden ja erityisesti kustannussäästöjen toteutumisen on esitetty perustuvan huomattavassa määrin digitalisaation toimeenpanoon. Kansaneläkelaitos korostaa, että jo vuoden 2019 budjetin valmistelussa on pystyttävä kohdentamaan lisärahoitusta ICT-ratkaisujen kehittämiseen sekä valtakunnallisella tasolla että tuleville maakunnille. Uudistuksen toimeenpanon KANSANELÄKELAITOS FOLKPENSIONSANSTALTEN 2 (6)

3 rahoituksen ja sen kohdentamisen tulisi olla nykyistä suunnitelmallisempaa ja pitkäjänteisempää, jolloin toiminnan suunnittelulla olisi paremmat edellytykset. Kansaneläkelaitos ei pidä tarkoituksenmukaisena budjettileikkauksia erityisesti niiden toimijoiden osalta, joille hallituksen esityksessä esitetään merkittäviä uusia tehtäviä. SoteDigi oy:n nykytilanne Kansaneläkelaitos pitää tärkeänä sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallisen toimijan perustamista digitaalisten palveluiden ja yhteentoimivuuden kehittämiseksi. SoteDigi oy:lle kohdennettu merkittävä rahoitus voi tarkoituksenmukaisella ja suunnitelmallisella tavalla käytettynä nopeuttaa sosiaali- ja terveydenhuollon digitalisaatiota ja yhtenäisten toimintatapojen ja asiakkaiden sähköisten palveluiden käyttöönottoa. SoteDigi oy:n perustamista ja sen tehtäviä on perusteltu kustannustehokkuudella ja ICT-säästöillä. Yhtiölle on myös esitetty merkittävä tuottovaatimus, joka käytännössä syntyisi asiakkailta so. maakunnilta perittävistä käyttömaksuista. Kansaneläkelaitoksen kokemuksen mukaan valtakunnallisten sosiaali- ja terveydenhuollon ICT-palveluiden ja digitalisaation kehittämisessä erityistä huomiota tulee kiinnittää realistisiin aikatauluihin, kustannuslaskelmiin ja asiakkaiden sitoutumiseen. Digitalisaation toimeenpano maakunta- ja soteuudistuksessa edellyttää erityisesti toimeenpanon alkuvaiheessa merkittäviä ja usein pitkäaikaisiakin investointeja. Varsinaiset säästöt syntyvät vasta myöhemmin sosiaali- ja terveydenhuollon toiminnan muutoksen, paremman yhteentoimivuuden ja sähköisten asiakaspalvelujen sekä uusien palvelumallien kautta. SoteDigin ensimmäiseksi tehtäväksi on määritelty ns. integraatioalustan tuottaminen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilastietojen ajantasaisen käytön mahdollistamiseksi. Integraatioalustan toiminnallisuuden tarkennus on menossa ja Kansaneläkelaitos osallistuu yhteistyössä SoteDigi oy:n kanssa tähän työhön. Kansaneläkelaitos korostaa, että integraatioalustan tulisi perustua Kanta-palveluiden valtakunnallisiin tietovarantoihin, jos sillä pyritään kustannustehokkuuteen ja jo tehtyjen investointien hyödyntämiseen. SoteDigin tehtäviksi on lisäksi esitetty sähköisten asiointi- ja muiden kansalaispalveluiden kehittäminen. Yhtiöön on tarkoitus siirtää valtiovarainministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön osittain rahoittamat Virtuaalisairaala- ja ODA (Omaolo) hankkeet. Ao. hankkeiden hyvinvointitietojen valtakunnallisena tietovarantona tulee toimimaan Kelan rakentama Kanta-palveluihin kuuluva Omatietovaranto. SoteDigi oy:n palveluiden kehittämisessä ja niiden käytössä tulee varmistaa EUn tietosuojaasetuksen mukainen toiminta. Tämä voi mahdollisesti edellyttää ehdotettua kattavampaa säädöspohjaa SoteDigi oyn tuottamille palveluille. KANSANELÄKELAITOS FOLKPENSIONSANSTALTEN 3 (6)

4 Maakunta- ja soteuudistuksen ICT-palveluita kehittävät useat toimijat sekä valtakunnallisesti että tulevissa maakunnissa. Toimeenpanon tulisikin pohjautua yhtenäiseen kokonaisarkkitehtuuriin ja eri toimijoiden muodostamaan ekosysteemiin. Toimintaansa vasta käynnistävän palveluntuottajan mahdollisuus kehittää palveluitaan sille ehdotetulla aikataululla on varsin rajallinen. SoteDigin toiminnan kannalta onkin erittäin tärkeää sen verkostoituminen ja toiminnan kehittäminen yhteistyössä muiden toimijoiden ml. Kansaneläkelaitos kanssa. Vaikka SoteDigi oy on jo perustettu, sen toimintaa, palveluita maakunnille ja mahdollista käyttövelvoitetta koskevan lainsäädännön valmistelu on vielä kesken. Yhtiön toiminnan kehittämisen ja asiakkaiden sitoutumisen kannalta on erittäin tärkeää, että sitä koskeva lainsäädäntö valmistellaan ja se tulee voimaan mahdollisimman nopeasti. Kansaneläkelaitos kannattaa SoteDigi oy:tä koskevassa lakiluonnoksessa ehdotettua SoteDigin velvollisuutta noudattaa asiakastietolaissa (159/2007) säädettyjen viranomaisten määräyksiä ja ohjeita sekä tehdä näiden viranomaisten kanssa tiivistä yhteistyötä. Tiedolla johtaminen Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen kannalta tiedolla johtamisessa korostuu maakuntien talouden, toiminnan ja väestöpohjaisen hyvinvoinnin mahdollisimman ajantasainen raportointi ja johtaminen sekä tarvittavien kehittämis- ja uudistustoimenpiteiden ennakointi sekä palvelunantaja-, järjestäjäettä ohjaavien ministeriöiden tasolla. Tietojohtamiseen liittyy myös yksilötasoisen palvelun toteuttaminen yli organisaatio- ja hallinnonalarajojen. Olennaista kaikissa edellä kuvatuissa tietojohtamisen näkökulmissa on yhteinen, integroitu, eheä ja luotettava tieto. Samalla on huomioitava sosiaali- ja terveydenhuollon sensitiivisten henkilötietojen erityiset tietosuoja- ja tietoturvavaatimukset. Erityisesti maakuntien kannalta painopiste tiedolla johtamisessa on jatkuva, osana omaa toimintaa tapahtuva reaaliaikainen tietojen hyödyntäminen. Tiedolla johtaminen on oleellinen osa myös valtion maakuntien talouden ja toiminnan ohjausta. Kansaneläkelaitos on osallistunut aktiivisesti tiedolla johtamisen arkkitehtuurityöhön. Tiedolla johtaminen on edellytys maakunta- ja sote-uudistuksen onnistumiselle. Kansaneläkelaitos korostaa, että lainsäädännön valmistelun yhteydessä tulee tarkastella myös tavoitetilan kokonaisarkkitehtuuria kaikkien toimijoiden osalta sekä teknisiä ja yhteentoimivuuteen liittyviä ratkaisuja. Teknologia mahdollistaa myös sen, että tietojen hyödyntämistä ja tarvittavaa yhdistelyä voidaan tehdä ilman, että tietoja kerätään, siirrellään ja talletetaan tarpeettomasti paikasta toiseen. KANSANELÄKELAITOS FOLKPENSIONSANSTALTEN 4 (6)

5 Kansaneläkelaitoksen rooli tulee olemaan tietojohtamisessa erityisesti tietovarantojen ja siihen liittyvien palveluiden osalta merkittävä. Kansaneläkelaitos vastaa jo nyt Kanta-palveluiden toteuttamisesta ja jatkossa suuresta osasta valinnanvapauden tietojärjestelmäpalveluita. Myös sosiaalihuollon tietojohtamisen ja seurannan tietopohjan tulee perustua Kantapalveluihin. Tiedolla johtamisen edellyttämien tietovarantojen ja tietojärjestelmien kehittäminen tavoiteaikataulussa maakunnille erityisesti järjestäjän tehtäviä varten on sekä sisällöllisesti että aikataulujen osalta erittäin haasteellinen tehtävä. Valtakunnallista ohjausta ja eri toimijoiden työnjakoa tehtäviä tulisi tältä osin tarkentaa ja muodostaa realistinen vaiheistettu aikataulu palveluiden rakentamiselle. Sekä tietojohtaminen että laaturekistereiden kehittäminen ilman erillistä tiedonkeruuta edellyttävät, että sote-palvelujen valikoima, sisältö, laatu sekä hinnat tulisi määritellä ja tuotteistaa riittävän tarkalla tasolla valtakunnallisesti. Myös valinnanvapauden valtakunnallisuuden edellytys on, että palvelut ovat vertailukelpoisia koko valtakunnan tasolla. Valtakunnallinen määrittely on edellytys ja välttämätöntä myös asiakkaan tarvitseman palvelujen vertailun mahdollistajana. Ilman valtakunnallista määrittelyä ja toteutusta palveluntuottajat joutuisivat ylläpitämään omia maakuntakohtaisia tuotteistuksiaan. Valinnanvapautta koskevan hallituksen esityksen mukaan maakunnat voivat halutessaan järjestää palvelut itse, mikäli palvelujen tuottaminen tulee näin järjestettynä kokonaistaloudellisesti kustannustehokkaammiksi. Myös tästä syystä maakunta tarvitsee selkeää vertailutietoa palveluista ja niiden hinnoista. Laaturekisterit Maakunta- ja sote-uudistuksen toteutus sekä sote-järjestelmän ohjaaminen ja tuottajien palvelujen ja työnjaon kehittäminen edellyttävät toiminta- ja kustannustietojen lisäksi myös palveluiden laatua kuvaavan luotettavan ja ajantasaisen tiedon keräämistä ja käyttöä. Laaturekisterillä ymmärretään yleensä asiakasryhmä- tai erikoisalakohtaista tiedon keruuta, jossa kohteena on rajattu sektori tai potilasryhmä Suomessa laaturekistereiden ylläpito ja osin myös lainsäädäntöpohja on ollut hyvin eritasoinen. Kansaneläkelaitos pitää erittäin kannatettavana, että hallituksen esityksen 159/2017 mukaisesti laaturekistereille ja niiden ohjaukselle ja toimeenpanolle muodostuu selkeä lainsäädäntö. Heterogeenisen nykytilanteen laaturekisterien jatkovalmistelussa on syytä erityisesti kiinnittää huomiota siihen, että vaikka laaturekisterit olisivat ensisijaisesti palveluntuottajien työvälineitä laadun seurantaan ja vertailuun, KANSANELÄKELAITOS FOLKPENSIONSANSTALTEN 5 (6)

6 niistä saatavaa tietoa olisi myös sekä maakunnan mahdollista käyttää tuottajien että sosiaali- ja terveysministeriön maakuntien ohjauksessa. Lisäksi on varmistettava laatutiedon avoimuus myös kansalaisille osana valinnanvapauden toimeenpanoa. Laaturekistereiden pohjalta luotavien indikaattoreiden tulee olla käytännössä hyödynnettävissä toiminnan seurannassa, ohjauksessa ja laadun kehittämisessä kaikilla em. tasoilla. Kansaneläkelaitos korostaa, että teknologian, tietovarantojen ja tiedolla johtamisen periaatteiden kehittyessä tulee erityisesti arvioida, miten laatutiedon kerääminen ja sen integraatio muuhun tietojohtamiseen voidaan toteuttaa ilman erillisiä rekistereitä ja erillistä muusta toiminnasta irrallista tiedonkeruuta. Tältä osin Kansaneläkelaitos haluaa erityisesti nostaa esille Kanta-palveluiden ja jatkossa valinnanvapauden tietojärjestelmäpalveluiden merkityksen. Kansaneläkelaitos viittaa tiedolla johtamisen ja laaturekistereiden osalta lisäksi lausuntoonsa sosiaali- ja terveysvaliokunnalle 3.4. koskien hallituksen esitystä sosiaali- ja terveystietojen toissijaisesta käytöstä ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi sekä sosiaali- ja terveysministeriön muistiosta koskien perustuslakivaliokunnan lausuntoa erityisesti tulevien maakuntien tietojohtamisen ja tulevaa sotejärjestelmää varten tarvittavan laatutiedon käytön näkökulmasta. Marjukka Turunen Sote-muutosjohtaja Maritta Korhonen Erikoisasiantuntija KANSANELÄKELAITOS FOLKPENSIONSANSTALTEN 6 (6)

Asiantuntijalausunto

Asiantuntijalausunto Sosiaali- ja terveysvaliokunta: HE 15/2017 edellyttämien ICT-ratkaisujen, tiedolla johtamisen, laaturekistereiden sekä SoteDigi Oy:n nykytilanne sekä uudistusta varten tarvittava valmistelu ja sen aikataulu

Lisätiedot

Kelan rooli maakunta- ja soteuudistuksessa

Kelan rooli maakunta- ja soteuudistuksessa Kelan rooli maakunta- ja soteuudistuksessa Marjukka Turunen ja Maritta Korhonen Kela Kelan rooli maakunta- ja sote-uudistuksessa - lainsäädäntöpohja Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä

Lisätiedot

tiedonhallinnan lainsäädännön muutokset osana maakunta- ja soteuudistusta

tiedonhallinnan lainsäädännön muutokset osana maakunta- ja soteuudistusta Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan lainsäädännön muutokset osana maakunta- ja soteuudistusta Erityisasiantuntija Sosiaali- ja terveydenhuollon atk-päivät 2018 1 2 3 Tiedonhallinnan säädökset

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysvaliokunta Muutosjohtaja Marjukka Turunen Erikoisasiantuntija Maritta Korhonen

Sosiaali- ja terveysvaliokunta Muutosjohtaja Marjukka Turunen Erikoisasiantuntija Maritta Korhonen HE 16/2018 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Sosiaali- ja terveysvaliokunta 4.6.2018 Muutosjohtaja

Lisätiedot

Rekisterinpito ja valvonta uusitussa SOTE-lainsäädännössä

Rekisterinpito ja valvonta uusitussa SOTE-lainsäädännössä Rekisterinpito ja valvonta uusitussa SOTElainsäädännössä Kuntamarkkinat Helsinki 13.9.2017 Maritta Korhonen, STM 1 14.9.2017 Etunimi Sukunimi Valinnanvapauden jatkovalmistelu (VN tiedote 331/2017) 2 14.9.2017

Lisätiedot

Vaiheistusasetuksen sisältö ja aikataulu

Vaiheistusasetuksen sisältö ja aikataulu Vaiheistusasetuksen sisältö ja aikataulu Muuta ajankohtaista sosiaali- ja terveydenhuollon tietohallinnosta ja digitalisaatiosta 26.8.2015 Maritta Korhonen Sisältö Vaiheistusasetus, luonnoksen esittely

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA KOKONAISARKKITEHTUURISTA

AJANKOHTAISTA KOKONAISARKKITEHTUURISTA AJANKOHTAISTA KOKONAISARKKITEHTUURISTA Mikko Huovila STM OHO DITI SOTE digitalisaation ja tiedonhallinnan kehittämispolut vuosille 2019-2023 SOTE kokonaisarkkitehtuurityön organisoituminen SOTE kokonaisarkkitehtuurityön

Lisätiedot

Sote:n digimuutoksen toteutus

Sote:n digimuutoksen toteutus Sote:n digimuutoksen toteutus Valtiovarainvaliokunta 1 Sote:n digimuutoksen periaatteet ja tavoitteet asiakkaiden palvelut kyetään toteuttamaan mahdollisimman vähin häiriöin koko muutoksen ajan asiakkaiden

Lisätiedot

VALTAKUNNALLINEN TIEDOLLA JOHTAMISEN KEHITTÄMISEN TILANNE. Erityisasiantuntija Mikko Huovila STM

VALTAKUNNALLINEN TIEDOLLA JOHTAMISEN KEHITTÄMISEN TILANNE. Erityisasiantuntija Mikko Huovila STM VALTAKUNNALLINEN TIEDOLLA JOHTAMISEN KEHITTÄMISEN TILANNE Erityisasiantuntija Mikko Huovila STM TIEDON TARPEET ERI TASOILLA Valtion ohjaus Alueiden vertailu ja arviointi Palveluiden järjestäminen Palveluiden

Lisätiedot

Sote-uudistus ja Kanta-palvelut

Sote-uudistus ja Kanta-palvelut Sote-uudistus ja Kanta-palvelut 3.5.2018 Maritta Korhonen Kela Kelan rooli maakunta- ja sote-uudistuksessa - lainsäädäntöpohja Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä

Lisätiedot

Apteekkisopimus Päihdelääketieteen torstaikoulutus Maritta Korhonen, Kela Kanta-palvelut

Apteekkisopimus Päihdelääketieteen torstaikoulutus Maritta Korhonen, Kela Kanta-palvelut Apteekkisopimus Päihdelääketieteen torstaikoulutus 4.10.2018 Maritta Korhonen, Kela Kanta-palvelut 1 Kanta-palvelut Kaikille kansalaisille Apteekeille (~810) Julkiselle terveydenhuollolle ( > 1000 palveluyksikköä)

Lisätiedot

MITÄ SEURAAVAKSI? Mikko Huovila

MITÄ SEURAAVAKSI? Mikko Huovila MITÄ SEURAAVAKSI? Mikko Huovila SOTE-uudistus (hallinnolliset rakenteet) Kärkihankkeet (tulevaisuuden toimintamallit) ICT (tavoitteiden mahdollistaja) TOIMINNAN TARPEISTA ICT-TOTEUTUKSIIN Strategia ja

Lisätiedot

Valinnanvapauden asettamat vaatimukset tiedonhallinnalle

Valinnanvapauden asettamat vaatimukset tiedonhallinnalle Valinnanvapauden asettamat vaatimukset tiedonhallinnalle Sosiaali- ja terveydenhuollon sähköisen tietohallinnon neuvottelukunta, 1 Valinnanvapaus on osa sote-uudistusta Tavoitteena on, että valinnanvapaus

Lisätiedot

Johtaminen ja tiedon toissijainen käyttö

Johtaminen ja tiedon toissijainen käyttö Johtaminen ja tiedon toissijainen käyttö Erityisasiantuntija STM Sosiaali- ja terveydenhuollon ATKpäivät 2018 Jyväskylä 1 21.5.2018 Henkilötietojen ensisijainen ja toissijainen käyttö Toissijainen käyttö

Lisätiedot

tavoitteet ja toteutus

tavoitteet ja toteutus Maakunta- ja soteuudistuksen digimuutoksen tavoitteet ja toteutus Sosiaali- ja terveydenhuollon atk-päivät 23.5.2018, Jyväskylä Sessio 8: Sote-tietojohtaminen ja muutokset tietohallintopalveluissa 1 23.5.2018

Lisätiedot

SOSIAALIHUOLTO SOTE- TIEDONHALLINNAN KOKONAISKUVASSA. Erityisasiantuntija Mikko Huovila STM OHO DITI

SOSIAALIHUOLTO SOTE- TIEDONHALLINNAN KOKONAISKUVASSA. Erityisasiantuntija Mikko Huovila STM OHO DITI SOSIAALIHUOLTO SOTE- TIEDONHALLINNAN KOKONAISKUVASSA Erityisasiantuntija Mikko Huovila STM OHO DITI SOTE TIEDONHALLINNAN KANSALLISET TOIMIJAT STM THL KELA SOTEDIGI Strateginen kokonaisvastuu Lainsäädäntö

Lisätiedot

Toivo-ohjelmaan liittyvä keskeinen lainsäädäntö. Hallituksen esitysten mukaisesti Mikko Huovila / STM OHO DITI

Toivo-ohjelmaan liittyvä keskeinen lainsäädäntö. Hallituksen esitysten mukaisesti Mikko Huovila / STM OHO DITI Toivo-ohjelmaan liittyvä keskeinen lainsäädäntö Hallituksen esitysten mukaisesti / STM OHO DITI Keskeisimmät tiedolla johtamiseen, ohjaukseen ja valvontaan liittyvät tehtävät ja velvoitteet hallitusten

Lisätiedot

HE asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa

HE asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa HE asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa Hallintovaliokunta 16.6.2017 Marjukka Turunen, muutosjohtaja Kela Lainsäädännön tavoitteet Asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistuksen. kansallissen toimeenpanon tilanne ja muutostuki

Sote- ja maakuntauudistuksen. kansallissen toimeenpanon tilanne ja muutostuki Sote ja maakuntauudistuksen kansallissen toimeenpanon tilanne ja muutostuki Digimuutosohjelman toimeenpano sosiaali ja terveydenhuollossa Syyskuu 2017 1 5.9.2017 Sotetiedonhallinnan hankesalkut Kanta (kansalliset

Lisätiedot

Maakuntauudistus ja sote sekä valinnanvapauden toteuttaminen

Maakuntauudistus ja sote sekä valinnanvapauden toteuttaminen Maakuntauudistus ja sote sekä valinnanvapauden toteuttaminen Digitalisaatio, ICT-palvelut ja tietohallinto Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta 21.4.2017 Mikael Forss/Johtaja Kela Maakuntauudistus ja sote

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistus. - kuulemistilaisuus valinnanvapauteen liittyen. Outi Antila

Sote- ja maakuntauudistus. - kuulemistilaisuus valinnanvapauteen liittyen. Outi Antila Sote- ja maakuntauudistus - kuulemistilaisuus valinnanvapauteen liittyen Outi Antila 2.11.2016 1 Miksi ja mitä tavoitellaan? Hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen Toimivammat palvelut Hallinnon sujuvoittaminen

Lisätiedot

Muutokset lakiin sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä (159/2007)

Muutokset lakiin sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä (159/2007) Muutokset lakiin sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä (159/2007) Sosiaali- ja terveysjohdon neuvottelupäivät, Kuntaliitto 6.2.2018, Marja Penttilä, erityisasiantuntija

Lisätiedot

Kansalliset strategiat ja linjaukset. Digitalisaatio sote-uudistuksessa

Kansalliset strategiat ja linjaukset. Digitalisaatio sote-uudistuksessa Kansalliset strategiat ja linjaukset Digitalisaatio sote-uudistuksessa 1 17.01.2017 - Vahala Mika Viesti 1. Digitalisaatio on suurempi murros kuin sote-uudistus 2 Suomidigi.fi Sairauksien ja ongelmien

Lisätiedot

Valtakunnalliset palvelut ja asiakastietojärjestelmien uudistaminen - Kansalliset linjaukset Anna Kärkkäinen, erityisasiantuntija STM

Valtakunnalliset palvelut ja asiakastietojärjestelmien uudistaminen - Kansalliset linjaukset Anna Kärkkäinen, erityisasiantuntija STM Valtakunnalliset palvelut ja asiakastietojärjestelmien uudistaminen - Kansalliset linjaukset 6.5.2019 Anna Kärkkäinen, erityisasiantuntija STM KANSALLISET LINJAUKSET Sote-tieto hyötykäyttöön strategia

Lisätiedot

Ajankohtaista. Pentti Itkonen ETELÄ-KARJALAN SOSIAALI- JA TERVEYSPIIRI

Ajankohtaista. Pentti Itkonen ETELÄ-KARJALAN SOSIAALI- JA TERVEYSPIIRI Ajankohtaista Pentti Itkonen Sote uudistus Useita keskeisiä toimintaan vaikuttavia asioita on vielä ratkaisematta. Vielä on myös vaikea hahmottaa minkälainen palvelukokonaisuus uudesta järjestelmästä muodostuu.

Lisätiedot

Asiantuntijalausunto. Veijo Romppainen, tietohallintojohtaja, PPSHP , Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta

Asiantuntijalausunto. Veijo Romppainen, tietohallintojohtaja, PPSHP , Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta Asiantuntijalausunto Veijo Romppainen, tietohallintojohtaja, PPSHP 3.5.2018, Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta Yleistä Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän kokonaisuudistus sekä maakuntauudistus

Lisätiedot

SoteDigi Oy tilannekatsaus , SOTE KA -kokous Marco Halén

SoteDigi Oy tilannekatsaus , SOTE KA -kokous Marco Halén SoteDigi Oy tilannekatsaus 1 23.4.2018, SOTE KA -kokous Marco Halén SoteDigi Oy, toiminta-ajatus Yhtiön toiminta-ajatuksena on kehittää ja hankkia sosiaali- ja terveydenhuollon digitaalisia ratkaisuja

Lisätiedot

HE asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa

HE asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa HE asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa Sosiaali- ja terveysvaliokunta 16.5.2017 Marjukka Turunen Kela Lainsäädännön tavoitteet Asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa

Lisätiedot

Kelan lausunto maakunta- ja soteuudistuksesta. liittyvistä lainsäädäntömuutoksista. Valtiovarainvaliokunta Kuuleminen

Kelan lausunto maakunta- ja soteuudistuksesta. liittyvistä lainsäädäntömuutoksista. Valtiovarainvaliokunta Kuuleminen Kelan lausunto maakunta- ja soteuudistuksesta sekä siihen liittyvistä lainsäädäntömuutoksista Valtiovarainvaliokunta Kuuleminen 20.4.2018 Teema: Taloudellisten vaikutusten ja rahoituksen näkökulma sekä

Lisätiedot

Uudistettu asiakastietolaki edistämään tiedonvaihtoa sosiaalija terveydenhuollossa

Uudistettu asiakastietolaki edistämään tiedonvaihtoa sosiaalija terveydenhuollossa Uudistettu asiakastietolaki edistämään tiedonvaihtoa sosiaalija terveydenhuollossa Marja Penttilä, erityisasiantuntija/stm YTM,VT Sosiaali- ja terveydenhuollon atk-päivät 23.-24.5.2017 Finlandia-talo 1

Lisätiedot

Yhteentoimivuutta kokonaisarkkitehtuurilla

Yhteentoimivuutta kokonaisarkkitehtuurilla Yhteentoimivuutta kokonaisarkkitehtuurilla Terveydenhuollon atk-päivät 20.5.2014 Juha Rannanheimo Ratkaisupäällikkö, sosiaali- ja terveydenhuollon ratkaisut Esityksen sisältö Kehittämisvaatimukset sosiaali-

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnan uusi ote. Kirsi Varhila Virpi Kölhi

Sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnan uusi ote. Kirsi Varhila Virpi Kölhi Sosiaali ja terveydenhuollon valvonnan uusi ote Kirsi Varhila Virpi Kölhi 1 26.5.2017 Mahdollisuuksien ikkuna on auki Toimintaympäristön muutos Digitalisaatio Virastouudistus 2 26.5.2017 Sotekeskustuottajat

Lisätiedot

ja tilanne Maakuntatieto-ohjelman syysseminaari Jani Heikkinen VM

ja tilanne Maakuntatieto-ohjelman syysseminaari Jani Heikkinen VM Maakuntatietoohjelman tavoitteet ja tilanne Maakuntatieto-ohjelman syysseminaari Jani Heikkinen VM 1 1. Maakuntatieto-ohjelman tavoitteet 2 Maakuntatieto-ohjelman kahdet kasvot Hyvinvoinnin 360 O -näkymä

Lisätiedot

Kanta-palveluiden rooli uudistusten tukena. Kehittämispäällikkö Anna Kärkkäinen Terveydenhuollon ATK-päivät

Kanta-palveluiden rooli uudistusten tukena. Kehittämispäällikkö Anna Kärkkäinen Terveydenhuollon ATK-päivät Kanta-palveluiden rooli uudistusten tukena Kehittämispäällikkö Anna Kärkkäinen Terveydenhuollon ATK-päivät 24.5.2016 Sisältö Soten toimintaympäristö muuttuu miten muuttuu tiedonhallinta Kanta-palveluiden

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveystietojen toissijainen käyttö

Sosiaali- ja terveystietojen toissijainen käyttö Sosiaali- ja terveystietojen toissijainen käyttö, erityisasiantuntija STM OHO / DITI 1 24.1.2018 Henkilötietojen ensisijainen ja toissijainen käyttö Toissijainen käyttö Ensisijainen käyttö Tiedon käyttö

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistuksen. toimeenpanon kansallinen tilanne. Jari Porrasmaa / STM, DITI Etunimi Sukunimi

Sote- ja maakuntauudistuksen. toimeenpanon kansallinen tilanne. Jari Porrasmaa / STM, DITI Etunimi Sukunimi Sote- ja maakuntauudistuksen toimeenpanon kansallinen tilanne Jari Porrasmaa / STM, DITI 1 Säädösvalmistelun tilanne Keskeiset sote-lait on nyt eduskuntakäsittelyssä Valiokuntakäsittely täydessä vauhdissa

Lisätiedot

Maakuntauudistuksen ICT valmistelun ajankohtaiset

Maakuntauudistuksen ICT valmistelun ajankohtaiset Maakuntauudistuksen ICT valmistelun ajankohtaiset 15.5.2017 Soteprojektiryhmä Tomi Hytönen Minna Saario 1 11.5.2017 ICT valmistelun alueita Valmisteltu ICTpalvelukeskuksen asetusluonnos (ML 119 ) Tehtävät

Lisätiedot

Tiedolla johtamisen kehittäminen. Mikko Huovila STM OHO DITI

Tiedolla johtamisen kehittäminen. Mikko Huovila STM OHO DITI Tiedolla johtamisen kehittäminen STM OHO DITI Tiedolla johtamisen SMART S Strategia ja strategiset tavoitteet M R A Mittaaminen ja data Analyysi ja analytiikka Raportointi ja visualisointi T Toiminnan

Lisätiedot

ASIANTUNTIJALAUSUNTO 1(5) STO/DITI/Korhonen

ASIANTUNTIJALAUSUNTO 1(5) STO/DITI/Korhonen ASIANTUNTIJALAUSUNTO 1(5) STO/DITI/Korhonen 18.4.2017 Asia: HE 15/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle maakuntien perustamista ja sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen uudistusta koskevaksi lainsäädännöksi

Lisätiedot

Tietoisku sähköisten palveluiden kehittämisestä

Tietoisku sähköisten palveluiden kehittämisestä Tietoisku sähköisten palveluiden kehittämisestä Valtakunnalliset LAPE-päivät 29.5.2017 1 31.5.2017 Mikko Huovila SOTE-uudistus (hallinnolliset rakenteet) Kärkihankkeet (tulevaisuuden toimintamallit) ICT

Lisätiedot

JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNNAN ASETTAMINEN

JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNNAN ASETTAMINEN VALTIOVARAINMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Neuvotteleva virkamies VM/2673/00.01.00.00/2018 Heikki Talkkari 10.1.2019 VM210:00/2018 LUONNOS JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNNAN ASETTAMINEN 1.

Lisätiedot

TAPAS - puheenvuoro - TAPAS-päätösseminaari Tommi Oikarinen, VM / JulkICT

TAPAS - puheenvuoro - TAPAS-päätösseminaari Tommi Oikarinen, VM / JulkICT TAPAS - puheenvuoro - TAPAS-päätösseminaari 28.10.2011 Tommi Oikarinen, VM / JulkICT Projektin ensisijaisena tavoitteena on yhteisesti suunnitella ja arvioida alueellisen ja paikallisen tason tietojärjestelmäarkkitehtuurin

Lisätiedot

Ajankohtaista soteuudistuksesta

Ajankohtaista soteuudistuksesta Ajankohtaista soteuudistuksesta 14.2.2019 Soste, Järjestöt muutoksessa Sinikka Salo, HLT, EHL, Sote-muutosjohtaja Sosiaali- ja terveysministeriö 14.2.2019 Sosiaali- ja terveysministeriö 14.2.2019 Sosiaali-

Lisätiedot

Digityökalujen valmistelu järjestämistehtävää varten

Digityökalujen valmistelu järjestämistehtävää varten Digityökalujen valmistelu järjestämistehtävää varten Kevään 2018 aikana toteutetaan maakuntien yhteiset järjestämistehtävän digipalveluiden ja sote-tiedolla johtamisen suunnitteluhankkeet Ne perustuvat

Lisätiedot

Kommenttipyyntö sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilastietojen kansallisesta kokonaisarkkitehtuurista

Kommenttipyyntö sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilastietojen kansallisesta kokonaisarkkitehtuurista Kommenttipyyntö sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilastietojen kansallisesta kokonaisarkkitehtuurista 1. Vastaaja * Jarno Talvitie asiantuntija, elinkeinoasiat jarno.talvitie@hyvinvointiala.fi

Lisätiedot

Sote-uudistuksen toimeenpano Kanta-palveluissa (Soutu-hanke) Erja Vornanen Kela

Sote-uudistuksen toimeenpano Kanta-palveluissa (Soutu-hanke) Erja Vornanen Kela Soteuudistuksen toimeenpano Kantapalveluissa (Soutuhanke) Erja Vornanen Kela 7.11.2017 Soutu hankkeen sisältö Sote ja maakuntauudistuksen aiheuttamien muutosten toimeenpano Kantapalveluissa Hankkeessa

Lisätiedot

Maakunnan tiedolla johtaminen ja tietoaltaan hyödyntäminen Jyrki Tirkkonen Liiketoimintapäällikkö, Tiedolla johtaminen ja informaation hallinta

Maakunnan tiedolla johtaminen ja tietoaltaan hyödyntäminen Jyrki Tirkkonen Liiketoimintapäällikkö, Tiedolla johtaminen ja informaation hallinta Maakunnan tiedolla johtaminen ja tietoaltaan hyödyntäminen Jyrki Tirkkonen Liiketoimintapäällikkö, Tiedolla johtaminen ja informaation hallinta Jari Uotila Johtava konsultti, Uudet liiketoiminnot Istekki

Lisätiedot

Laadun ja terveyshyödyn näkökulma soteuudistuksessa. Taina Mäntyranta

Laadun ja terveyshyödyn näkökulma soteuudistuksessa. Taina Mäntyranta Laadun ja terveyshyödyn näkökulma soteuudistuksessa Taina Mäntyranta 12.3.2015 Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet Päämääränä väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen.

Lisätiedot

Käytönvalvonnan yhtenäistäminen ja tehostaminen organisaation ja kansalaisen kannalta

Käytönvalvonnan yhtenäistäminen ja tehostaminen organisaation ja kansalaisen kannalta Käytönvalvonnan yhtenäistäminen ja tehostaminen organisaation ja kansalaisen kannalta Kehittämispäällikkö Anna Kärkkäinen, THL Sosiaali- ja terveydenhuollon tietosuojaseminaari, Lahti 16.11.2016 Esityksen

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajien määrä: 1 Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero

Lisätiedot

Yhteistyöllä yhteisiä yhdenvertaisia palveluja. Tammikuu 2019

Yhteistyöllä yhteisiä yhdenvertaisia palveluja. Tammikuu 2019 Yhteistyöllä yhteisiä yhdenvertaisia palveluja Tammikuu 2019 Toiminta-alueemme on koko Suomi Kehitämme sosiaali- ja terveydenhuollon uusia kansallisia digitaalisia palveluja. Asiakkaitamme ovat tulevat

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistuksen yhteydessä tehdyn ICT-valmistelun jatkuvuus

Sote- ja maakuntauudistuksen yhteydessä tehdyn ICT-valmistelun jatkuvuus Sote- ja maakuntauudistuksen yhteydessä tehdyn ICT-valmistelun jatkuvuus Yhteenveto maakuntadigivalmistelijoiden verkoston 13.3.2019 ja AKUSTI-foorumin johtoryhmän 15.3.2019 pohjalta 28.2.2019 Alueella

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojärjestelmät ja niiden uudistukset

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojärjestelmät ja niiden uudistukset Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojärjestelmät ja niiden uudistukset Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä 157/2009 Jussi Holmalahti, johtaja Lupaosasto Tietojärjestelmät

Lisätiedot

Yhteistyöllä yhteisiä yhdenvertaisia palveluja. Maaliskuu 2019

Yhteistyöllä yhteisiä yhdenvertaisia palveluja. Maaliskuu 2019 Yhteistyöllä yhteisiä yhdenvertaisia palveluja Maaliskuu 2019 Mistä on lähdetty? Kehitämme sosiaali- ja terveydenhuollon uusia kansallisia digitaalisia palveluja meille annetun pääomituksen turvin. Kantavia

Lisätiedot

Tavoitteena integraatio yhteiset asiakkuudet ja palveluiden yhteensovittaminen muutoksen ytimessä

Tavoitteena integraatio yhteiset asiakkuudet ja palveluiden yhteensovittaminen muutoksen ytimessä Tavoitteena integraatio yhteiset asiakkuudet ja palveluiden yhteensovittaminen muutoksen ytimessä FinDRG-verkostohankkeen kick-off-tilaisuus 7.9.2016 Johtaja, sosiaali ja terveys Sote- ja maakuntauudistus

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan alueellista kehittämistä ohjaava viitearkkitehtuuri Kuntajohtajakokous

Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan alueellista kehittämistä ohjaava viitearkkitehtuuri Kuntajohtajakokous Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan alueellista kehittämistä ohjaava viitearkkitehtuuri Kuntajohtajakokous 12.6.2015 Pasi Oksanen 1 Tavoite ja lähtökohdat Tavoitteena aikaansaada Varsinais-Suomen

Lisätiedot

Sote ja THL. Sairaaloiden hoitotoiminnan tuottavuus- ja vaikuttavuusseminaari Kehittämispäällikkö Nina Knape

Sote ja THL. Sairaaloiden hoitotoiminnan tuottavuus- ja vaikuttavuusseminaari Kehittämispäällikkö Nina Knape Sote ja THL Sairaaloiden hoitotoiminnan tuottavuus- ja vaikuttavuusseminaari 10.-11.11.2016 Kehittämispäällikkö Nina Knape 10.11.2016 Sote ja THL / Nina Knape 1 THL tukenut aktiivisesti sote-uudistuksen

Lisätiedot

Sote ja valinnanvapauden järjestäminen: Kelan valtakunnalliseen automaatioratkaisuun perustuva malli

Sote ja valinnanvapauden järjestäminen: Kelan valtakunnalliseen automaatioratkaisuun perustuva malli Sote ja valinnanvapauden järjestäminen: Kelan valtakunnalliseen automaatioratkaisuun perustuva malli Riitta Luoto Ylilääkäri Kela, Keskinen vakuutuspiiri KELAN vahvuudet SOTE- uudistuksessa 1. Valtakunnallinen

Lisätiedot

Asiointi ja omahoito KA nykytila

Asiointi ja omahoito KA nykytila 12.3.2019 Asiointi ja omahoito KA nykytila Timo Siira ASIOINTI JA OMAHOITO KA NYKYTILA Nykytilan kuvaus muodostetaan seuraavasti: 1. Aiemmin tehdyn työn kartoittaminen ja olemassa olevan materiaalin kerääminen

Lisätiedot

Digitalisaatio soteuudistuksessa. päivitetty

Digitalisaatio soteuudistuksessa. päivitetty Digitalisaatio soteuudistuksessa päivitetty 19.4.2017 1 17.01.2017 - Vahala Mika Viesti 1. Digitalisaatio on suurempi murros kuin sote-uudistus 2 Suomidigi.fi Sairauksien ja ongelmien hoidosta ennakointiin

Lisätiedot

Henkilökohtainen budjetti

Henkilökohtainen budjetti Sosiaali- ja terveysvaliokunta 16.5.2018 Riitta Hakoma Yleisesti valinnanvapauslakiesityksestä Hallituksen esitys eduskunnalle (HE 16/2018) laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa

Lisätiedot

Tieto hyvinvoinnin ja uudistuvien palveluiden tukena

Tieto hyvinvoinnin ja uudistuvien palveluiden tukena Sote-tieto hyötykäyttöön - strategia 2020 Tieto hyvinvoinnin ja uudistuvien palveluiden tukena anne.kallio@stm.fi Tähtäimessä aktiivinen kansalainen ja sote-palvelujen vaikuttavuus Aktiivinen kansalainen

Lisätiedot

SOTE-MAKU arkkitehtuuri Jari Porrasmaa, STM/OHO/DITI

SOTE-MAKU arkkitehtuuri Jari Porrasmaa, STM/OHO/DITI SOTE-MAKU arkkitehtuuri Jari Porrasmaa, STM/OHO/DITI 1 24.5.2018 Jari Porrasmaa Sisältö Arkkitehtuurin iso kuva Valinnanvapaus Kansalaispalvelut Täsmälääketiede Toisiokäyttö 2 24.5.2018 Etunimi Sukunimi

Lisätiedot

Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus

Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen Maakuntakierros, Pohjois-Karjala 18.9.2017 295 Hallitusohjelma: Yksinkertaistetaan aluehallinnon järjestämistä

Lisätiedot

Kelan rooli soteuudistuksessa

Kelan rooli soteuudistuksessa Kelan rooli soteuudistuksessa Sote-foorumi 3.5.2018 Marjukka Turunen Muutosjohtaja 1 Kela Kelan visio 2020 Palvelujen edelläkävijänä luomme hyvinvointia ja oman elämän hallintakykyä. 3 Yksikkö/Projekti/Esittäjä

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriö Kirjaamo PL VALTIONEUVOSTO. Sosiaali- ja terveysministeriön lausuntopyyntö STM015:00/2015

Sosiaali- ja terveysministeriö Kirjaamo PL VALTIONEUVOSTO. Sosiaali- ja terveysministeriön lausuntopyyntö STM015:00/2015 Lausunto 1 (5) Sosiaali- ja terveysministeriö Kirjaamo PL 33 00023 VALTIONEUVOSTO Sosiaali- ja terveysministeriön lausuntopyyntö STM015:00/2015 Eläketurvakeskuksen lausunto Eläketurvakeskuksen kanta asiakastietolakiin

Lisätiedot

Kuntien vastaukset sote-valinnanvapautta koskevan lakiesityksen lausuntopyyntöön.

Kuntien vastaukset sote-valinnanvapautta koskevan lakiesityksen lausuntopyyntöön. Kuntien vastaukset sote-valinnanvapautta koskevan lakiesityksen lausuntopyyntöön. Vastaukset kuntakokoluokittain. Tiedoteliite 18.12.2017 Kuntien vastauksia hallituksen esitysluonnoksesta laiksi asiakkaan

Lisätiedot

Maakunnan järjestäjän rooli valinnanvapauspalveluissa. Kirsi Paasovaara Erityisasiantuntija, STM

Maakunnan järjestäjän rooli valinnanvapauspalveluissa. Kirsi Paasovaara Erityisasiantuntija, STM Maakunnan järjestäjän rooli valinnanvapauspalveluissa Erityisasiantuntija, STM Lähde: Maakuntakonsernin johtaminen kehittämisaloite, Kuntaliitto 2017 2 Maakunta järjestäjänä vastaa Palvelujen tuottaminen

Lisätiedot

SoteDigi Oy. Tilannekatsaus , IHE Finland Marco Halén

SoteDigi Oy. Tilannekatsaus , IHE Finland Marco Halén SoteDigi Oy Tilannekatsaus 12.6.2018, IHE Finland Marco Halén 1 SoteDigi Oy Rooli ja taustaa Kehitysyhtiö, perustettu lokakuussa 2017 Kehittää sosiaali- ja terveydenhuollon digitaalisia ratkaisuja yhtenäispolitiikan

Lisätiedot

Palvelut asiakaslähtöisiksi

Palvelut asiakaslähtöisiksi Palvelut asiakaslähtöisiksi 2 Sosiaali- ja terveysministeriön kärkihankkeet 01/2017 Budjetti vahvistetaan vuositasolla Uudistetaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaprosessit - asiakas keskiöön Valtio,

Lisätiedot

Valtakunnallisen tiedontuotannon uudistaminen Valtava-hankkeen esittely. Maria Ojaluoma, THL Tuuli Mäkiranta-Laitinen, Kela Petri Huovinen, Valvira

Valtakunnallisen tiedontuotannon uudistaminen Valtava-hankkeen esittely. Maria Ojaluoma, THL Tuuli Mäkiranta-Laitinen, Kela Petri Huovinen, Valvira Valtakunnallisen tiedontuotannon uudistaminen Valtava-hankkeen esittely Maria Ojaluoma, THL Tuuli Mäkiranta-Laitinen, Kela Petri Huovinen, Valvira 1 Toivo-ohjelman tavoite Mahdollistetaan sote-uudistusten

Lisätiedot

Ajankohtaista soteja maakuntauudistuksesta. Syyskuu 2017

Ajankohtaista soteja maakuntauudistuksesta. Syyskuu 2017 Ajankohtaista soteja maakuntauudistuksesta Syyskuu 2017 Perusasiat sote uudistuksessa ja monialainen maakunta modernina ja vaikuttavana järjestäjänä 22.9.2 017 2 Johtopäätöksiä eduskunnan perustuslakivaliokunnan

Lisätiedot

Kanta-palveluiden vaatimukset sote- ja maakuntauudistuksessa

Kanta-palveluiden vaatimukset sote- ja maakuntauudistuksessa Kanta-palveluiden vaatimukset sote- ja maakuntauudistuksessa 1 Kanta-palvelut käytettävissä ja käytössä Palvelut ovat käytettävissä valtakunnallisesti 24/7 ja yhteisiä toimintamalleja on rakennettu Sähköinen

Lisätiedot

SoteDigi Oy. SoteDigi Oy:n tehtävistä, tämänhetkisestä tilanteesta ja etenemisen stepeistä Tuija Kuusisto

SoteDigi Oy. SoteDigi Oy:n tehtävistä, tämänhetkisestä tilanteesta ja etenemisen stepeistä Tuija Kuusisto SoteDigi Oy SoteDigi Oy:n tehtävistä, tämänhetkisestä tilanteesta ja etenemisen stepeistä 17.11.2017 Tuija Kuusisto 1 20.11.2017 Tuija Kuusisto Miksi SoteDigi Oy? 2 20.11.2017 Tuija Kuusisto Kehittämistoiminta

Lisätiedot

Lakiesitykseen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaan valinnanvapauslainsäädännöksi sähköisellä kyselyllä annettujen lausuntojen kuvaajat

Lakiesitykseen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaan valinnanvapauslainsäädännöksi sähköisellä kyselyllä annettujen lausuntojen kuvaajat Lakiesitykseen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaan valinnanvapauslainsäädännöksi sähköisellä kyselyllä annettujen lausuntojen kuvaajat Kuvaajat sähköisestä kyselystä lausuntoajan päättymisen jälkeen

Lisätiedot

1. Voidaanko uudistuksella kaventaa väestön terveys- ja hyvinvointieroja sekä parantaa palvelujen yhdenvertaista saatavuutta?

1. Voidaanko uudistuksella kaventaa väestön terveys- ja hyvinvointieroja sekä parantaa palvelujen yhdenvertaista saatavuutta? Lausuntopyyntökysely 31.01.2017 TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry Kysymykset Kysymyksiä uudistuksen tavoitteista Sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus

Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen Maakuntakierros, Etelä-Savo 295 Hallitusohjelma: Yksinkertaistetaan aluehallinnon järjestämistä (valtio,

Lisätiedot

Tietojärjestelmät muutoksessa: Alueiden ja kuntien sote - kokonaisarkkitehtuurityö

Tietojärjestelmät muutoksessa: Alueiden ja kuntien sote - kokonaisarkkitehtuurityö Tietojärjestelmät muutoksessa: Alueiden ja kuntien sote - kokonaisarkkitehtuurityö Kuntamarkkinat 11.9.2014 Juha Rannanheimo Ratkaisupäällikkö, sosiaali- ja terveydenhuollon ratkaisut + Kuntaliiton toimeksiannosta

Lisätiedot

Kansallinen ASPAtietojärjestelmä

Kansallinen ASPAtietojärjestelmä Kansallinen ASPAtietojärjestelmä Taustoitus Järjestäjien tarve yhteiselle asiakaspalautteen keräämisen järjestelmälle nousi esiin kevään selvityksessä Asiakaspalautetieto on myös osa kansallista sote-tietopohjaa

Lisätiedot

Asiakassuunnitelman kokonaisuus ja määrittelytilanne

Asiakassuunnitelman kokonaisuus ja määrittelytilanne Asiakassuunnitelman kokonaisuus ja määrittelytilanne SOTE KA asiakas- ja potilastiedon ensisijaisen käytön ryhmän kokous 23.1.2019 Jaakko Penttinen THL/OPER Asiakassuunnitelman kokonaisuus ja määrittelytilanne

Lisätiedot

Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen järjestäminen ja tuottaminen lapsilähtöisesti muuttuvassa toimintaympäristössä

Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen järjestäminen ja tuottaminen lapsilähtöisesti muuttuvassa toimintaympäristössä Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen järjestäminen ja tuottaminen lapsilähtöisesti muuttuvassa toimintaympäristössä Sinikka Salo Sote-muutosjohtaja 1 2 Hyvinvoiva lapsi oppii ja kasvaa: varhaiskasvatus,

Lisätiedot

SOTE-integraatio, minka tiedon varassa? Hannu Hämäläinen 17.2.2016

SOTE-integraatio, minka tiedon varassa? Hannu Hämäläinen 17.2.2016 SOTE-integraatio, minka tiedon varassa? Hannu Hämäläinen 17.2.2016 Tietoon perustuvaa johtamista mahdollistetaan Sipilän hallitusohjelma: digitalisaatio, mahdollistava lainsäädäntö Lainsäädäntöä kehitetään

Lisätiedot

Yhteistyösopimuksen laadinta. Itä- ja Keski-Suomen maakunnat

Yhteistyösopimuksen laadinta. Itä- ja Keski-Suomen maakunnat Yhteistyösopimuksen laadinta Itä- ja Keski-Suomen maakunnat 10 Sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyöalue Maakuntien järjestämän sosiaali- ja terveydenhuollon alueellista yhteensovittamista, kehittämistä

Lisätiedot

SOTE KA Valinnanvapaus. Työseminaari - Kela Jari Porrasmaa. Taustakuva: Yle, noin viikon uutiset

SOTE KA Valinnanvapaus. Työseminaari - Kela Jari Porrasmaa. Taustakuva: Yle, noin viikon uutiset SOTE KA Valinnanvapaus Työseminaari Kela 7.11.2017 / STM 1 Taustakuva: Yle, noin viikon uutiset 7.11.2017 Agendalla tänään Tiedonhallintaa koskevien pykälien täsmentyminen Valinnanvapauden kokonaisarkkitehtuuri

Lisätiedot

SoTe tietojen toissijaisen käytön KA - ennakkotehtävä työpaja 1

SoTe tietojen toissijaisen käytön KA - ennakkotehtävä työpaja 1 SoTe tietojen toissijaisen käytön KA - ennakkotehtävä työpaja 1 Marjaana Siirala / 11.4.2017 Erityisasiantuntija Turun kaupungin hyvinvointitoimiala Tekijän nimi / 20.5.2015 Kehityshankkeet Kuvaile yhdellä

Lisätiedot

Iäkkäiden palvelujen johtaminen tulevaisuudessa

Iäkkäiden palvelujen johtaminen tulevaisuudessa Iäkkäiden palvelujen johtaminen tulevaisuudessa Satu Karppanen TAVOITTEET Palvelut sovitetaan asukkaiden tarpeen mukaisiksi kokonaisuuksiksi Asukkaille sujuvia palveluja yhdenvertaisesti järkevin kustannuksin

Lisätiedot

Kanta-palvelun vaatimukset palveluntuottajalle

Kanta-palvelun vaatimukset palveluntuottajalle Kanta-palvelun vaatimukset palveluntuottajalle 17.1.2019 1 Kanta-palveluiden vaatimukset palveluntuottajille Liittyminen Kanta-palveluihin ja palveluiden käyttöönotto 2 Vaatimuksia palveluntuottajille

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelut mega-luokan muutoksessa avaimet onnistumiseen luodaan yhdessä

Sosiaali- ja terveyspalvelut mega-luokan muutoksessa avaimet onnistumiseen luodaan yhdessä Sosiaali- ja terveyspalvelut mega-luokan muutoksessa avaimet onnistumiseen luodaan yhdessä Sirkka-Liisa Olli, kehittämisjohtaja, hyvinvointipalvelut, Oulun kaupunki / Popsterhankkeen asiantuntija/ Pohjois-Pohjanmaan

Lisätiedot

SOTE-UUDISTUKSEN ETENEMINEN

SOTE-UUDISTUKSEN ETENEMINEN SOTE-UUDISTUKSEN ETENEMINEN Vaikutukset ICT-yhteistyön sisältöön ja organisointiin Maritta Korhonen 5.5.2015 Taustaa Sote-rakenneuudistuksen valmistelu käynnissä jo kahden edellisen vaalikauden aikana.

Lisätiedot

Sote-tieto hyötykäyttöön - strategia 2020

Sote-tieto hyötykäyttöön - strategia 2020 Sote-tieto hyötykäyttöön - strategia 2020 SOTE-tieto hyötykäyttöön käytännössä soteintegraatiossa Maritta Korhonen Anne Kallio 2 13.4.2015 Toimeenpano Strategiassa on 31 toimenpidettä, jotka on priorisoitu

Lisätiedot

TOISSIJAISEN KÄYTÖN ALARYHMÄ. Työsuunnitelma

TOISSIJAISEN KÄYTÖN ALARYHMÄ. Työsuunnitelma TOISSIJAISEN KÄYTÖN ALARYHMÄ Työsuunnitelma KÄSITELTÄVÄT ASIAT JA TYÖSUUNNITELMA Ryhmän vastuulla olevat tavoitetilakuvaukset ja kehittämispolku Kehittämistarpeiden tunnistaminen Konkreettiset kuvausprojektit

Lisätiedot

Valinnanvapauspilotit. Anne Kumpula Hallitusneuvos Sosiaali- ja terveysministeriö

Valinnanvapauspilotit. Anne Kumpula Hallitusneuvos Sosiaali- ja terveysministeriö Valinnanvapauspilotit Anne Kumpula Hallitusneuvos Sosiaali ja terveysministeriö 21.11.2017 1 Valinnanvapauspilottien aloitus Valinnanvapauspilotit toteutetaan uuden valinnanvapausmallin mukaisina ajalla

Lisätiedot

MAAKUNTAUUDISTUS Katsaus valmisteluun. Ympäristönsuojelun ajankohtaispäivä Kaisa Äijö

MAAKUNTAUUDISTUS Katsaus valmisteluun. Ympäristönsuojelun ajankohtaispäivä Kaisa Äijö MAAKUNTAUUDISTUS Katsaus valmisteluun Ympäristönsuojelun ajankohtaispäivä 22.11.2018 Kaisa Äijö ALY -palvelukokonaisuus Alueiden suunnittelu ja käyttö Liikenne Ympäristö Epävarmuudesta huolimatta muutosorganisaatiossa

Lisätiedot

Avoimuus ja julkisen hallinnon tietohallinto. Yhteentoimivuutta avoimesti -seminaari Tommi Oikarinen, VM / JulkICT

Avoimuus ja julkisen hallinnon tietohallinto. Yhteentoimivuutta avoimesti -seminaari Tommi Oikarinen, VM / JulkICT Avoimuus ja julkisen hallinnon tietohallinto Yhteentoimivuutta avoimesti -seminaari 2.12.2011 Tommi Oikarinen, VM / JulkICT Yhteentoimivuus ja avoimuus Seminaarin aihe pakottaa määrittämään termit yhteentoimivuus

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriön näkökulma sote-muutokseen ja tietohallintoyhteistyöhön

Sosiaali- ja terveysministeriön näkökulma sote-muutokseen ja tietohallintoyhteistyöhön Sosiaali- ja terveysministeriön näkökulma sote-muutokseen ja tietohallintoyhteistyöhön Terveydenhuollon atk-päivät 12.-13.5.2015 Maritta Korhonen Kehittämispäällikkö Esityksen sisältö Sote-uudistuksen

Lisätiedot

SOTE valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuuriryhmä

SOTE valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuuriryhmä SOTE valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuuriryhmä Mikko Huovila STM OHO DITI 1 15.3.2018 Mikko Huovila Ryhmän tehtävät Vastata sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallisen kokonaisarkkitehtuurin tavoitetilan

Lisätiedot

Kommenttipuheenvuoro Järjestämisen valmistelun esittely Päjät-Hämeessä Maakuntauudistuksen poliittisen ohjausryhmän kokous ma 7.1.

Kommenttipuheenvuoro Järjestämisen valmistelun esittely Päjät-Hämeessä Maakuntauudistuksen poliittisen ohjausryhmän kokous ma 7.1. Kommenttipuheenvuoro Järjestämisen valmistelun esittely Päjät-Hämeessä Maakuntauudistuksen poliittisen ohjausryhmän kokous ma 7.1.2019 Jarmo Paukku, Hämeen ELY-keskus Asiakaslähtöinen palveluintegraatio

Lisätiedot

UNA on valtakunnallinen julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteistyöhanke, jonka avulla sote-tietojärjestelmien ekosysteemiä uudistetaan

UNA on valtakunnallinen julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteistyöhanke, jonka avulla sote-tietojärjestelmien ekosysteemiä uudistetaan UNA on valtakunnallinen julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteistyöhanke, jonka avulla sote-tietojärjestelmien ekosysteemiä uudistetaan vaiheittain UNA 1. vaihe Apotti Oy Maakuntien hallinto- ja

Lisätiedot

Tiedolla johtamisen, ohjauksen ja valvonnan valtakunnallinen kehittäminen. Erityisasiantuntija Mikko Huovila STM OHO DITI

Tiedolla johtamisen, ohjauksen ja valvonnan valtakunnallinen kehittäminen. Erityisasiantuntija Mikko Huovila STM OHO DITI Tiedolla johtamisen, ohjauksen ja valvonnan valtakunnallinen kehittäminen Erityisasiantuntija Mikko Huovila STM OHO DITI Toiminnan tarpeet TOIVO:n lähtökohtana Mikä malli uudella hallituksella? TOIVO-ohjelma

Lisätiedot

Maakuntien digi-yhtenäis[ohjaus]politiikka ja sen toimeenpanosuunnitelma vuosille

Maakuntien digi-yhtenäis[ohjaus]politiikka ja sen toimeenpanosuunnitelma vuosille Liikenne- ja viestintäministeriö Lausunto 03.05.2018 LVM/686/02/2018 Asia: VM/674/00.01.00.01/2018 Maakuntien digi-yhtenäis[ohjaus]politiikka ja sen toimeenpanosuunnitelma vuosille 2018-2022 Lausunnonantajan

Lisätiedot