Kouvolan ARVOKIRJA 2010 Strategisesta ajattelusta käytännön tekoihin - Miten teemme yhteisestä visiosta totta?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kouvolan ARVOKIRJA 2010 Strategisesta ajattelusta käytännön tekoihin - Miten teemme yhteisestä visiosta totta?"

Transkriptio

1 Kouvolan ARVOKIRJA 2010 Strategisesta ajattelusta käytännön tekoihin - Miten teemme yhteisestä visiosta totta? Vuonna 2020 Kouvola on elinvoimainen ja kestävällä tavalla uudistuva luontokaupunki, jossa on hyvä elää, asua ja tehdä työtä.

2 2 Sisällysluettelo Kohti yhteistä Kouvolaa 3 Miten kaupunkistrategia luotiin 4 Toiminta-ajatus 6 Visio 8 Strategiset päämäärät 10 Palveleva Kouvola 12 Yhteisöllinen ja hyvinvoiva Kouvola 13 Moni-ilmeisen elinympäristön Kouvola 14 Ympäristöystävällinen Kouvola 15 Positiivinen ja kansainvälinen Kouvola 16 Elinvoimainen ja tekevä Kouvola 17 Mitä arvot ovat 18 Kouvolan kaupunkiorganisaation arvot 19 Tärkeys ja toteutuminen 20 Kaupunkilaisen paras 21 Vastuullinen yhteistyö 22 Tavoitteellisuus ja tehokkuus 23 Rohkea uudistuminen 24 Luotettavuus ja turvallisuus 25 Miten strategiaa johdetaan 26 Arvokirjatyön raportointi 27 Kuva 1. Strategia on matkantekoa.

3 Kohti yhteistä Kouvolaa Kouvolan kaupunki tuottaa asukkailleen, alueen yrityksille ja yhteisöille hyödyllisiä ja tärkeitä palveluita sekä parantaa alueen elinvoimaisuutta. Tämän toteuttamiseksi kaupunkilaisten valitsemat luottamushenkilöt ja kaupungin virkamiesjohto ovat laatineet kaupunkistrategian. Tämä työkirja esittelee strategian ajatukset. Todeksi strategia muuttuu, kun alamme toimia sen mukaan. Toteutus käynnistetään työkirjan avulla. Strategia tulee ymmärrettäväksi, kun sitä ajatellaan matkantekona (Kuva 1). Toiminta-ajatus on kuin maaperä, jolla matkaa taitetaan. Kun toiminta-ajatus on kunnossa, on etenemisellä vankka perusta ja matka taittuu sujuvasti. Epämääräinen toimintaajatus on kuin hetteikkö, johon matka pysähtyy heti. Toiminta-ajatus kannattaa siis pitää kirkkaana: teemme työtä asiakkaille. Visio on kuin horisontissa häämöttävä vuorenhuippu, jota kohti olemme menossa. Strategiaan perustuva toiminta vie kohti visiota, eli elinvoimaista ja kestävästi uudistuvaa luontokaupunkia. Yhteisen Kouvolan visio on viritetty vuoteen 2020, jolloin sen tulisi olla saavutettu. Aikaa on runsaasti, mutta myös tekemistä on paljon. Kouvola on elinvoimainen ja kestävällä tavalla uudistuva luontokaupunki, jossa on hyvä elää, asua ja tehdä työtä. Strategia on kuin polku. Kun pysyy strategisella polulla, pääsee perille! Strategia suunnitellaan muutamiksi vuosiksi kerrallaan ja sitä on päivitettävä säännöllisesti. Ilman päivityksiä voi joutua harhapoluille. Arvot ovat matkalla kuin tähdet taivaalla. Muutosten myrskyissä ne ovat kiintopisteitä, jotka ohjaavat kulkuamme. Ne auttavat meitä pysymään valitulla polulla. Yhteiset arvot auttavat meitä saavuttamaan vision. Tutkimusten mukaan Kouvolan kaupunkiorganisaation arvoja pidettiin tärkeinä, mutta arvojen ei nähty vaikuttaneen tekoihin kovinkaan paljon. Tutkimuskysymyksiin vastasivat henkilöstö, alueen asukkaat ja yrittäjät. Tämän työkirjan avulla käytävät keskustelut auttavat meitä toimimaan arvojen mukaisesti. Tällaisella evästyksellä on tarkoitus lähteä matkaan kohti yhteistä Kouvolaa. Jokaisen työpanos on matkalla tarpeen. Perillepääsy vision toteutuminen - varmistuu, kun jokainen meistä tekee hänelle uskotut tehtävät mahdollisimman hyvin. Yhteisellä matkalla myös arvot tulevat tutuiksi ja alkavat ohjata tekemistä entistä paremmin. Tervetuloa mukaan matkalle kohti yhteistä Kouvolaa! Lauri Lamminmäki 3

4 4 Miten kaupunkistrategia luotiin? Sisäistetään, miten strategia on syntynyt. Ymmärretään, kuinka laaja ihmisjoukko sitä on valmistellut. Tutustutaan strategian valmisteluun. Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Heinäkuuelokuu Asukkaat ja yrittäjät Tarve toimia kaupungissa, jolla on selkeät arvot ja tulevaisuudenkuva Kyselyt tunnistetuista arvoista Viestintä Kaupunginvaltuusto Toimintaympäristömuutosten arviointi Kouvolan kannalta Arvokeskustelu Ryhmäkeskustelut Tulevaisuusanalyysin arviointi ja valinnat Tunnistettujen arvojen arviointi Vision ja päämäärien muotoilu Jalkautuksen esittely Hyväksyntä Organisaation johto ja kehittäjät Nykytilan arviointi Joryn ryhmäkeskustelut Teema-alueiden kokoaminen mahdollisuuksien hyödyntämiseksi ja uhkien torjumiseksi Päämäärien koonti sekä jalkautuksen suunnittelu Viimeistely Organisaation henkilöstö Vuoden 2009 suunnitelmat Ryhmäkeskustelut toimialoittain Kysely tunnistetuista arvoista Kuva 2. Uuden kaupunkistrategian muodostaminen 2010.

5 Valmisteluvaiheet Uuden Kouvolan ensimmäinen kaupunkistrategia oli siirtymäkauden strategia. Se pohjautui muun muassa yhdistymissopimukseen ja ohjasi kuuden kunnan yhteen liittymistä. Keväällä 2010 laadittiin uusi kaupunkistrategia. Ryhmäkeskustelut olivat yksi keskeinen tapa hakea yhteistä säveltä. Monenlaista tietoa koottiin ja analysoitiin. Kaupunkistrategiaa luotaessa tunnistettiin yhteiset arvot ja työstettiin yhteistä tulevaisuudenkuvaa. Yhteisten arvojen tunnistaminen Helmikuussa 2010 käynnistettiin ar vokeskustelut. Keskusteluihin osallistuivat kaupungin johto ja henkilöstö. Tavoitteena oli selvittää, millaisten arvojen haluamme ohjaavan työtämme. Valtuusto osallistui arvotyöskentelyyn pienryhmäkeskusteluissaan. Maaliskuussa keskustelut analysoitiin. Kyselytutkimuksen avulla mitattiin, kuinka tärkeinä tunnistettuja arvoja pidettiin, ja kuinka hyvin ne olivat ohjanneet toimintaa. Vastaajina olivat kuntalaiset, kaupungin henkilöstö ja alueen yritykset. Huhtikuussa valtuusto keskusteli tunnistetuista arvoista. Yhteisen tulevaisuudenkuvan määrittäminen Tammikuussa 2010 johtoryhmät arvioivat organisaation sen hetkistä tilaa, sekä sen vahvuuksia että toimintatavoissa havaittuja heikkouksia. Helmikuussa valtuusto tarkasteli toimintaympäristössä meneillään olevia muutoksia ja ennakoi Kouvolan mahdollisuuksia ja uhkia muutosten keskellä. Maaliskuussa työstettiin teema-alueita mahdollisuuksien hyödyntämiseksi ja uhkien torjumiseksi. Työhön osallistui johtoa ja kehittäjiä. Huhtikuussa valtuusto tarkensi analyysin tuloksia sekä asetti valintoja tärkeysjärjestykseen. Toukokuussa aineisto jäsennettiin ja esitettiin päämäärinä. Valtuusto muokkasi päämääriä sekä päivitti toiminta-ajatuksen ja vision. Jalkautus Toukokuussa 2010 valtuustolle esiteltiin arvojen ja strategian jalkautustapa. Heinä- ja elokuussa 2010 kaupunkistrategia viimeisteltiin valtuuston hyväksyttäväksi. Valtuusto hyväksyi kaupunkistrategian Jalkautus käynnistyy syksyllä Se sitouttaa kaikki Kouvolan kaupunkiorganisaation työntekijät ja luottamushenkilöt toimimaan tunnistettujen arvojen ja yhteisen tahtotilan mukaan. Tämä arvokirja on jalkautustyön keskeinen väline. 5

6 6 Kouvolan kaupungin toiminta-ajatus Ymmärretään, että työtä tehdään kaupunkilaisia varten. 1. Tutustutaan toiminta-ajatukseen. 2. Osallistujat kirjoittavat alasivulle niitä ajatuksia ja tuntemuksia, joita toiminta-ajatus herättää. Toteutuuko toiminta-ajatus meidän työssämme? 3. Muistiinpanot avataan keskustelukierroksella. Käsitykset muokkautuvat keskustelun kuluessa kohti ryhmän yhteistä käsitystä. Kouvolan kaupungin toiminta-ajatus Kouvola turvaa edellytykset asukkaiden, yritysten ja yhteisöjen taloudelliselle, henkiselle ja sosiaaliselle hyvinvoinnille sekä yhteisöllisyyden vahvistumiselle. Toiminta-ajatus kertoo, että palvelemme kaupungin asiakkaita: asukkaita, vierailijoita, yrittäjiä ja yhteisöjä. Kuva 3: Toiminta-ajatus on maaperä, jolla matkaa taitetaan.

7 Mitä toiminta-ajatus tarkoittaa työssämme? Miten työmme palvelee kaupungin asiakkaita? Omat muistiinpanoni Yhteinen näkemys 7

8 8 Kouvolan kaupungin visio Ymmärretään, miten tärkeää työtä teemme vision saavuttamiseksi. 1. Tutustutaan visioon. 2. Osallistujat kirjoittavat ajatuksensa ja tuntemuksensa siitä, miten kokevat merkityksensä vision toteuttamisessa. 3. Muistiinpanot avataan keskustelukierroksella. Käsitykset muokkautuvat keskustelun kuluessa kohti ryhmän yhteistä käsitystä. Kouvolan kaupungin visio 2020 Kouvola on elinvoimainen ja kestävällä tavalla uudistuva luontokaupunki, jossa on hyvä elää, asua ja tehdä työtä. Visio on vastaus kysymykseen, millaisen kaupungin haluamme Kouvolasta tehdä. Kuva 4: Visio on kuin vuorenhuippu, jota kohti olemme menossa.

9 Millainen merkitys työllämme on vision saavuttamisen kannalta? Omat muistiinpanoni Yhteinen näkemys 9

10 Uuden Kouvolan strategiset päämäärät 10 Selvitetään, mitkä kuudesta päämäärästä ovat meidän työssämme tärkeimmät. 1. Tutustutaan päämääriin. 2. Osallistujat arvioivat päämäärien tärkeyden työnsä kannalta. Merkitse tärkeimmän päämäärän eteen 1, toiseksi tärkeimmän eteen 2. jne. 3. Aiheesta käydään keskustelukierros. a. Osallistujat perustelevat, miksi kokevat valitsemansa päämäärät tärkeiksi. b. Tehdään keskustelun jälkeen johtopäätös, mihin päämääriin ryhmä keskittyy. Kouvolan kaupungin päämäärät Päämäärät vievät kohti elinvoimaista, kestävästi uudistuvaa luontokaupunkia. Toimielimet, kaupungin virkamiesjohto ja henkilöstö tekevät matkaa yhdessä. Henkilöstön osaaminen ja kokemus ovat ratkaisevan tärkeitä yhteisten toimenpiteiden suunnittelussa. Kuva 5. Vuoren rinnettä noustaan päämäärästä päämäärään.

11 Mihin tärkeysjärjestykseen asetat päämäärät työmme kannalta? Positiivinen ja kansainvälinen Kouvola - on dynaaminen ja itseensä luottava uuden ajan kaupunki - rakentaa yhteistä, monimuotoisuuteen perustuvaa identiteettiä - perustaa imagonsa oman historiansa tuntemukseen ja arvostukseen, turvallisuuteen, hyviin liikenneyhteyksiin ja urheilu- sekä kulttuurimyönteisyyteen - on aktiivinen toimija virtuaalisissa verkostoissa ja kansainvälisissä yhteyksissä - on yhteistyössään välitön ja avoin Yhteisöllinen ja hyvinvoiva Kouvola - on vastuullinen palveluiden järjestäjä - kasvattaa kumppanuutta aidolla yhteistyöllä - tukee omaehtoista hyvinvoinnista huolehtimista - torjuu syrjäytymistä - tukee kuntalaisia tasa-arvoisesti eri elämänvaiheissa - tunnistaa ennaltaehkäisevien toimintojen vaikutukset hyvinvointiin ja talouteen - edistää kaikissa toiminnoissa terveyttä - aktivoi eri toimijoita edistämään hyvinvointia yhdessä Elinvoimainen ja tekevä Kouvola - on vetovoimainen koulutuksen, työn ja yrittämisen kaupunki - arvostaa johdonmukaisesti työntekoa ja yrittäjyyttä - tunnistaa markkinoiden mahdollisuudet ja kertoo selkeästi omista linjauksistaan - on kumppanuuteen ja yhteistyöhön perustuva verkostotoimija ja hanketoiminnan kehittäjä - etsii aktiivisesti uusia ratkaisuja yritysten toimintaedellytysten parantamiseksi VISIO YHTEINEN KOUVOLA 2020 Kouvola on elinvoimainen ja kestävällä tavalla uudistuva luontokaupunki, jossa on hyvä elää, asua ja tehdä työtä. Moni-ilmeisen elinympäristön Kouvola - on keskustan, taajamien ja maaseudun muodostama kaupunki, jonka yhdyskuntarakenne edistää hyvinvointia - tarjoaa asumisen ja liikkumisen vaihtoehtoja, sekä alueellisesti oikein sijoitetut palvelut - tukee turvallisuutta ja esteettömyyttä arjessa - on muuttovoittokaupunki ja kehittyvä vapaa-ajan asumisen alue Palveleva Kouvola - on toimintakulttuuriltaan määrätietoinen ja asiakaslähtöinen - tunnistaa asiakas- ja palvelutarpeet - tarjoaa oikein mitoitetut ja kohdennetut sekä hyvin saavutettavat palvelut - on johtamiskulttuuriltaan henkilöstön osaamista arvostava ja luovuuteen kannustava - on työilmapiiriltään myönteinen ja tuottavuutta edistävä - osaa yhteistyön luottamushenkilöiden, henkilöstön ja sidosryhmien välillä Ympäristöystävällinen Kouvola - yhteensovittaa maankäytön, rakentamisen ja liikenteen ratkaisuja energiatehokkaasti - seuraa ympäristön tilaa ja toimii ympäristöystävällisesti sekä edistää ympäristötietoisuutta - pienentää hiilijalanjälkeään omassa toiminnassaan - tunnistaa ekologisuuden taloudelliset hyödyt - ulottaa ympäristövastuun koko konserniin ja yhteisöihin 11

12 12 Palveleva Kouvola - on toimintakulttuuriltaan määrätietoinen ja asiakaslähtöinen - tunnistaa asiakas- ja palvelutarpeet - tarjoaa oikein mitoitetut ja kohdennetut sekä hyvin saavutettavat palvelut - on johtamiskulttuuriltaan henkilöstön osaamista arvostava ja luovuuteen kannustava - on työilmapiiriltään myönteinen ja tuottavuutta edistävä - osaa yhteistyön luottamushenkilöiden, henkilöstön ja sidosryhmien välillä Mitä meidän tulisi tehdä, jotta tämä päämäärä toteutuisi? Ymmärretään miten tämä päämäärä toteutuu työssämme. 1. Päämäärät puretaan käytännön toimenpiteiksi kirjoittamalla omia ehdotuksia. Mitä toimenpiteitä tarvitaan meidän osaltamme? 2. Muistiinpanot avataan keskustelukierroksella. Käsitykset muokkautuvat keskustelun kuluessa kohti ryhmän yhteistä käsitystä. Omat toimenpideideat Yhteiset toimenpiteet

13 Yhteisöllinen ja hyvinvoiva Kouvola - on vastuullinen palveluiden järjestäjä - kasvattaa kumppanuutta aidolla yhteistyöllä - tukee omaehtoista hyvinvoinnista huolehtimista - torjuu syrjäytymistä - tukee kuntalaisia tasa-arvoisesti eri elämänvaiheissa - tunnistaa ennaltaehkäisevien toimintojen vaikutukset hyvinvointiin ja talouteen - edistää kaikissa toiminnoissa terveyttä - aktivoi eri toimijoita edistämään hyvinvointia yhdessä Mitä meidän tulisi tehdä, jotta tämä päämäärä toteutuisi? Ymmärretään miten tämä päämäärä toteutuu työssämme. 1. Päämäärät puretaan käytännön toimenpiteiksi kirjoittamalla omia ehdotuksia. Mitä toimenpiteitä tarvitaan meidän osaltamme? 2. Muistiinpanot avataan keskustelukierroksella. Käsitykset muokkautuvat keskustelun kuluessa kohti ryhmän yhteistä käsitystä. Omat toimenpideideat Yhteiset toimenpiteet 13

14 14 Moni-ilmeisen elinympäristön Kouvola - on keskustan, taajamien ja maaseudun muodostama kaupunki, jonka yhdyskuntarakenne edistää hyvinvointia - tarjoaa asumisen ja liikkumisen vaihtoehtoja sekä alueellisesti oikein sijoitetut palvelut - tukee arjen turvallisuutta ja esteettömyyttä - on muuttovoittokaupunki ja kehittyvä vapaa-ajan asumisen alue Mitä meidän tulisi tehdä, jotta tämä päämäärä toteutuisi? Ymmärretään miten tämä päämäärä toteutuu työssämme. 1. Päämäärät puretaan käytännön toimenpiteiksi kirjoittamalla omia ehdotuksia. Mitä toimenpiteitä tarvitaan meidän osaltamme? 2. Muistiinpanot avataan keskustelukierroksella. Käsitykset muokkautuvat keskustelun kuluessa kohti ryhmän yhteistä käsitystä. Omat toimenpideideat Yhteiset toimenpiteet

15 Ympäristöystävällinen Kouvola - sovittaa yhteen maankäytön, rakentamisen ja liikenteen ratkaisuja energiatehokkaasti - seuraa ympäristön tilaa ja toimii ympäristöystävällisesti sekä edistää ympäristötietoisuutta - pienentää hiilijalanjäkeä omassa toiminnassaan - tunnistaa ekologisuuden taloudelliset hyödyt - ulottaa ympäristövastuun koko konserniin ja yhteisöihin Mitä meidän tulisi tehdä, jotta tämä päämäärä toteutuisi? Ymmärretään miten tämä päämäärä toteutuu työssämme. 1. Päämäärät puretaan käytännön toimenpiteiksi kirjoittamalla omia ehdotuksia. Mitä toimenpiteitä tarvitaan meidän osaltamme? 2. Muistiinpanot avataan keskustelukierroksella. Käsitykset muokkautuvat keskustelun kuluessa kohti ryhmän yhteistä käsitystä. Omat toimenpideideat Yhteiset toimenpiteet 15

16 16 Positiivinen ja kansainvälinen Kouvola - on dynaaminen ja itseensä luottava uuden ajan kaupunki - rakentaa yhteistä, monimuotoisuuteen perustuvaa identiteettiä - perustaa imagonsa oman historiansa tuntemukseen ja arvostukseen, turvallisuuteen, hyviin liikenneyhteyksiin sekä urheilu- ja kulttuurimyönteisyyteen - on aktiivinen toimija virtuaalisissa verkostoissa ja kansainvälisissä yhteyksissä - on yhteistyössään välitön ja avoin Mitä meidän tulisi tehdä, jotta tämä päämäärä toteutuisi? Ymmärretään miten tämä päämäärä toteutuu työssämme. 1. Päämäärät puretaan käytännön toimenpiteiksi kirjoittamalla omia ehdotuksia. Mitä toimenpiteitä tarvitaan meidän osaltamme? 2. Muistiinpanot avataan keskustelukierroksella. Käsitykset muokkautuvat keskustelun kuluessa kohti ryhmän yhteistä käsitystä. Omat toimenpideideat Yhteiset toimenpiteet

17 Elinvoimainen ja tekevä Kouvola - on koulutuksen, työn ja yrittämisen vetovoimainen kaupunki - arvostaa johdonmukaisesti työntekoa ja yrittäjyyttä - tunnistaa markkinoiden mahdollisuudet ja kertoo selkeästi omista linjauksistaan - on kumppanuuteen ja yhteystyöhön perustuva verkostotoimija ja hanketoiminnan kehittäjä - etsii aktiivisesti uusia ratkaisuja yritysten toimintaedellytysten parantamiseksi Mitä meidän tulisi tehdä, jotta tämä päämäärä toteutuisi? Ymmärretään miten tämä päämäärä toteutuu työssämme. 1. Päämäärät puretaan käytännön toimenpiteiksi kirjoittamalla omia ehdotuksia. Mitä toimenpiteitä tarvitaan meidän osaltamme? 2. Muistiinpanot avataan keskustelukierroksella. Käsitykset muokkautuvat keskustelun kuluessa kohti ryhmän yhteistä käsitystä. Omat toimenpideideat Yhteiset toimenpiteet 17

18 Mitä arvot ovat? 18 Ymmärretään, mitä arvot ovat ja miten ne löydettiin. Mietitään, mitä arvo tarkoittaa, miten kaupunkiorganisaation arvot tunnistettiin ja mitkä ne ovat. Kaupunkiorganisaation arvot tunnistettiin arvotutkimuksessa keväällä Tutkimuksen aikana käytiin arvokeskusteluja pienryhmissä johdon, henkilöstön ja valtuutettujen kanssa. Tutkimuksessa tunnistettiin näitä ryhmiä yhdistävät arvot: Seitsemän asiaa arvoista 1. Arvot opitaan elämän varrella: kotona, koulussa, työssä ja harrastuksissa. 2. Arvot ohjaavat ihmistä kaikkialla, missä hän toimii, niin työssä kuin vapaa-ajallakin. 3. Arvot liittyvät toisiinsa. Jos oma etu on kaikki kaikessa, ei yhteistä etua pidetä tärkeänä. 4. Arvoissa yhdistyy tieto ja tunne. Uudistajan on tiedettävä, miten uudistus toteutetaan ja haluttava toteuttaa uudistus. 5. Arvot ohjaavat myös yritysten ja yhteisöjen toimintaa, koska ihmiset niissä toimivat. 6. Jokaisella työyhteisöllä on oma arvomaailmansa. Mitä paremmin työntekijät sen ymmärtävät, sitä paremmin se ohjaa työssä tehtäviä valintoja. 7. Jos yhteistä arvomaailmaa ei vahvisteta, jokainen toimii omien henkilökohtaisten arvojensa ohjaamana. Kuva 6. Arvot ovat kuin tähtiä taivaalla.

19 Kouvolan kaupunkiorganisaation arvot Ymmärretään, miten kaupungin arvot toimivat. Tutkitaan Kouvolan arvokarttaa ja keskustellaan, miten arvot toimivat. Kaupunkiorganisaation arvot Kouvolan arvomaailma jäsentyy viiden arvon varaan. Kuvassa keskellä on Kouvolan kaupungin tärkein arvo, eli Kaupunkilaisen paras. Tähän pääseminen edellyttää tasapainoilua kahdella jännitteellä: 1. On tehtävä vastuullista yhteistyötä sekä toimittava tavoitteellisesti ja tehokkaasti. Jos tavoitteellisuus ja tehokkuus hallitsevat, ei vastuullinen yhteistyö välttämättä onnistu. Jos taas keskitytään liikaa vastuullisen yhteistyön hiomiseen, saattaa tehokkuus kärsiä. Erilaiset tiimit ja tekijät löytävät tasapainon, kun asioista keskustellaan ja sovitaan. Silloin yhteistyö sujuu tehokkaasti ja kaikki kantavat mielellään vastuunsa. 2. Rohkea uudistuminen muodostaa jännitteen luotettavuuden ja turvallisuuden kanssa. Jos uudistetaan asioita liian rohkeasti, kärsii toiminnan luotettavuus ja turvallisuus. Jos asetetaan luotettavuus ja turvallisuus aina etusijalle, ei uskalleta uudistua. Myös tässä on löydettävä tasapaino. Tasapaino löydetään asioista keskustellen ja sopien. Rohkea uudistuminen ROHKEA UUDISTUMINEN Avarakatseisuus Vastuullinen yhteistyö VASTUULLINEN YHTEISTYÖ Vastuullisuus Avoimuus Työn ilo Rehellisyys Luottamus Inhimillisyys Johtajuus Oikeudenmukaisuus Suvaitsevaisuus Kestävä kehitys Työssä viihtyminen Historia Johdonmukaisuus Innostavuus Innovatiivisuus Objektiivisuus Itseluottamus Työllisyys Jatkuvuus Kehityshakuisuus Täsmällisyys Luovuus Joustavuus Auttaminen Sitoutuminen Monimuotoisuus KAUPUNKILAISEN PARAS Luotettavuus Oppiminen Tarpeellisuus Harrastaminen Perinteet Rohkeus Suunnitelmallisuus Usko tulevaisuuteen Palveluhenkisyys Turvallisuus Uudistumishakuisuus Osaaminen Maaseutu Yksilöllisyys Taloudellisuus Tuottavuus Tavoitteellisuus Tehokkuus Työpaikkojen luonti Toimivuus Haluttu työ- ja kotikaupunki Toiminnan vaivattomuus Tuloksellisuus Yritysmyönteisyys TAVOITTEELLISUUS Tavoitteellisuus JA ja TEHOKKUUS tehokkuus Kuva 7: Kouvolan arvokartta LUOTETTAVUUS JA TURVALLISUUS Luotettavuus ja turvallisuus 19

20 Kouvolan kaupunkiorganisaation arvojen tärkeys ja toteutuminen 20 Saadaan tietoa Kouvolan kaupunkiorganisaation arvojen toteutumisesta. 1. Tutustutaan, miten tärkeiksi Kouvolan arvot koetaan ja miten niiden koetaan toteutuvan. 2. Keskustellaan, miten Kouvolan arvoista tehdään totta. 100 % 80 % 60 % 40 % 20 % 0 % 90 % 11 % Asukkaat (259) 95 % 93 % Henkilöstö (431) 17 % 14 % Yrittäjät (170) Kuva 8. Arvojen tärkeys ja toteutuminen Kaupunkiorganisaation arvot ovat tärkeitä Kouvolalle Kaupunkiorganisaation arvot toteutuvat tällä hetkellä Arvot koetaan tärkeiksi, mutta heikosti toteutuviksi Keväällä 2010 tehtiin nettikyselyitä, joissa mitattiin, kuinka tärkeänä arvoja pidettiin ja kuinka hyvin ne olivat ohjanneet toimintaa. Vastaajina olivat alueen asukkaat, kaupungin henkilöstö ja yrittäjät. Kaikissa kolmessa ryhmässä arvoja pidettiin tärkeinä, mutta nähtiin niiden ohjaavan toimintaa huonosti (Kuva 8). Miten Kouvolan arvoista tehdään totta? 1. Tutkimuksen mukaan henkilöstön käsitys siitä, millaisin periaattein omaa työtä halutaan tehdä, on yhdenmukainen koko organisaatiossa. 2. Uuden, yhteisen Kouvolan kaupunkiorganisaation arvomaailma on vasta rakentumassa. 3. Yhteiset työskentelytavat eivät ole vielä hioutuneet, sillä tärkeinä pidettyjen arvojen toteutuminen näkyy vielä melko huonosti kaupunkiorganisaation teoissa ja toiminnan tuloksissa. 4. Jokainen kaupunkiorganisaatiossa työskentelevä vaikuttaa omalta osaltaan siihen, millaisena alueen asukkaat ja yrittäjät kaupunkiorganisaation arvomaailman näkevät. 5. Siksi on tärkeää, että työt tehdään yhteiseksi koettujen arvojen mukaisella tavalla. 6. Kun toimitaan yhteisten arvojen ohjaamana, huomaavat tämän myös ulkopuoliset. 7. Seuraavilla sivuilla käynnistetään keskustelu siitä, miten yhteisten arvojen tulisi vaikuttaa tämän tiimin työskentelytapoihin.

21 Kaupunkilaisen paras Haluamme toimia kaupunkilaisen parhaaksi ja tehdä Kouvolasta kaupungin, jossa asukkaat voivat hyvin ja viihtyvät. Tämä näkyy siinä, että kuuntelemme palveluidemme tarvitsijoita aktiivisesti, kohtelemme heitä oikeudenmukaisesti ja kehitämme jatkuvasti toimintojamme. Tunnistetaan arvon merkitys työssämme ja löydetään ideoita, joilla arvon toteutumista voidaan edistää. 1. Jokainen osallistuja miettii tämän arvon merkitystä ja toteutumista, sekä kirjoittaa vastaukset kysymyksiin. 2. Aiheesta käydään keskustelukierros. 3. Keskustelun tuloksena kirjataan muistiin kolme yhteisesti tärkeintä asiaa raportointia varten. 3. Mistä kaupunkilaiset ja asiakkaat (asukkaat, yrittäjät, jne.) huomaavat, että tämä arvo on meille tärkeä? 5. Mikä estää meitä toimimasta arvon mukaisesti? Mitä Kaupunkilaisen paras merkitsee tämän ryhmän kannalta? 1. Kuinka tärkeältä tämä arvo tuntuu työssämme? ei tärkeä tärkeä 2. Kuinka hyvin koet arvon toteutuvan työssämme? 4. Miten voisimme edistää tämän arvon toteutumista työssämme? 6.Yhteisesti tärkeiksi koetut asiat: ei toteudu toteutuu 3. 21

22 Vastuullinen yhteistyö 22 Haluamme tehdä Kouvolan kaupungista työyhteisön, jossa ihmiset luottavat toisiinsa. Tämä näkyy keskinäisenä arvostuksena, avoimena tiedon kulkuna ja tekemisen sujuvuutena sekä palveluhenkisyytenä ja ympäristöstä huolehtimisena niin yhteisön sisäisessä kuin ulkoisessa toiminnassa. Tunnistetaan arvon merkitys työssämme ja löydetään ideoita, joilla arvon toteutumista voidaan edistää. 1. Jokainen osallistuja miettii tämän arvon merkitystä ja toteutumista, sekä kirjoittaa vastaukset kysymyksiin. 2. Aiheesta käydään keskustelukierros. 3. Keskustelun tuloksena kirjataan muistiin kolme yhteisesti tärkeintä asiaa raportointia varten. 3. Mistä kaupunkilaiset ja asiakkaat (asukkaat, yrittäjät, jne) huomaavat, että tämä arvo on meille tärkeä? 5. Mikä estää meitä toimimasta arvon mukaisesti? Mitä Vastuullinen yhteistyö merkitsee tämän ryhmän kannalta? 1. Kuinka tärkeältä tämä arvo tuntuu työssämme? ei tärkeä tärkeä 2. Kuinka hyvin koet arvon toteutuvan työssämme? ei toteudu toteutuu 4. Miten voisimme edistää tämän arvon toteutumista työssämme? 6.Yhteisesti tärkeiksi koetut asiat:

23 Tavoitteellisuus ja tehokkuus Haluamme toimia tavoitteellisesti ja tehokkaasti. Tämä edellyttää yhteistä näkemystä tavoitteistamme, nopeaa päätöksentekoa, vastuullista ja valtuuttavaa johtamistapaa sekä asiantuntevaa ja aloitteellista työskentelyä. Tämä näkyy siinä, että asiat sujuvat halutulla tavalla, talous on tasapainossa ja kaupungilla on hyvä maine. Tunnistetaan arvon merkitys työssämme ja löydetään ideoita, joilla arvon toteutumista voidaan edistää. 3. Mistä kaupunkilaiset ja asiakkaat (asukkaat, yrittäjät, jne) huomaavat, että tämä arvo on meille tärkeä? 5. Mikä estää meitä toimimasta arvon mukaisesti? 1. Jokainen osallistuja miettii tämän arvon merkitystä ja toteutumista, sekä kirjoittaa vastaukset kysymyksiin. 2. Aiheesta käydään keskustelukierros. 3. Keskustelun tuloksena kirjataan muistiin kolme yhteisesti tärkeintä asiaa raportointia varten. Mitä Tavoitteellisuus ja tehokkuus merkitsee tämän ryhmän kannalta? 1. Kuinka tärkeältä tämä arvo tuntuu työssämme? ei tärkeä tärkeä 2. Kuinka hyvin koet arvon toteutuvan työssämme? 4. Miten voisimme edistää tämän arvon toteutumista työssämme? 6.Yhteisesti tärkeiksi koetut asiat: ei toteudu toteutuu 3. 23

24 Rohkea uudistuminen 24 Haluamme Kouvolassa tarttua rohkeasti uusiin mahdollisuuksiin, jotta kaupunkimme pysyy kiinnostavana, kehittyvänä ja elinvoimaisena asuin- ja toimintaympäristönä. Rohkea uudistuminen näkyy työskentelytavoissamme, halussamme kehittää palveluita sekä hyödyntää asiakkailtamme saatavaa palautetta ja kehitysideoita. Tunnistetaan arvon merkitys työssämme ja löydetään ideoita, joilla arvon toteutumista voidaan edistää. 1. Jokainen osallistuja miettii tämän arvon merkitystä ja toteutumista, sekä kirjoittaa vastaukset kysymyksiin. 2. Aiheesta käydään keskustelukierros. 3. Keskustelun tuloksena kirjataan muistiin kolme yhteisesti tärkeintä asiaa raportointia varten. Mitä Rohkea uudistuminen merkitsee tämän ryhmän kannalta? 1. Kuinka tärkeältä tämä arvo tuntuu työssämme? ei tärkeä tärkeä 2.Kuinka hyvin koet arvon toteutuvan työssämme? ei toteudu toteutuu 3. Mistä kaupunkilaiset ja asiakkaat (asukkaat, yrittäjät, jne) huomaavat, että tämä arvo on meille tärkeä? 4. Miten voisimme edistää tämän arvon toteutumista työssämme? 5. Mikä estää meitä toimimasta arvon mukaisesti? 6.Yhteisesti tärkeiksi koetut asiat:

25 Luotettavuus ja turvallisuus Haluamme olla luotettava ja turvallinen palveluiden tarjoaja sekä yhteistyökumppani. Tämä edellyttää johdonmukaisia, täsmällisiä ja ennustettavia toimintatapoja. Näiden arvojen toteutuminen näkyy siinä, että palveluihimme luotetaan kaikissa tilanteissa ja ihmiset kokevat elämänsä turvalliseksi Kouvolassa asuessaan ja liikkuessaan. Tunnistetaan arvon merkitys työssämme ja löydetään ideoita, joilla arvon toteutumista voidaan edistää. 1. Jokainen osallistuja miettii tämän arvon merkitystä ja toteutumista, sekä kirjoittaa vastaukset kysymyksiin. 2. Aiheesta käydään keskustelukierros. 3. Keskustelun tuloksena kirjataan muistiin kolme yhteisesti tärkeintä asiaa raportointia varten. 3. Mistä kaupunkilaiset ja asiakkaat (asukkaat, yrittäjät, jne) huomaavat, että tämä arvo on meille tärkeä? 5. Mikä estää meitä toimimasta arvon mukaisesti? Mitä Luotettavuus ja turvallisuus merkitsee tämän ryhmän kannalta? 1. Kuinka tärkeältä tämä arvo tuntuu työssämme? ei tärkeä tärkeä 2. Kuinka hyvin koet arvon toteutuvan työssämme? 4. Miten voisimme edistää tämän arvon toteutumista työssämme? 1. 6.Yhteisesti tärkeiksi koetut asiat: ei toteudu toteutuu 3. 25

26 26 Miten strategiaa johdetaan? Ymmärretään, miten osallistujien työ liittyy strategiaan ja miten arvokirjakeskustelun tuloksia käsitellään. Keskustellaan siitä, a. miten tunnistetut toimenpiteet liittyvät kokonaisuuteen, b. miten kootut toimenpiteet käsitellään ja c. miten tuloksia ja etenemistä voi seurata. Strategiakokonaisuus Toimenpiteet ovat kuin askelia polullamme. Arvokirjakeskusteluissa tunnistetut toimenpiteet kirjataan ja raportoidaan. Tulokset kootaan yhteen ja ryhmitellään. Näistä syntyy kuvan 9 mukainen strategiakokonaisuus, joka vie meitä kohti visiota ja päämääriä. Kuva 9. Toimenpiteet ovat kuin askeleita polullamme.

27 Arvokirjatyön raportointi ja vaikutus johtamiseen Menestystekijät koostuvat keskenään yhteensopivista toimenpiteistä. Menestystekijät ovat asioita, joissa on pakko onnistua, jotta päästään vuoren huipulle. Palveluiden sähköistäminen on esimerkki menestystekijästä, jonka eteen useat toimijat tekevät työtä. Menestystekijät ovat johtamisen työkaluja. Mittarit ovat seuranta-arvoja, esimerkiksi sähköisten palveluiden osuus kaikista palveluista. Mittarit kertovat etenemisen vauhdista. Mittareita ja johdon raportointia kehitetään jatkuvasti. Toimenpiteiden ja arvokeskustelujen raportointi Nämä keskustelut toimivat henkilökohtaisten kehityskeskustelujen pohjana. Yhteiset toimenpiteet ja tärkeiksi koetut asiat kootaan sähköisesti. Strategiatyön eteneminen 1. Kokonaisuutta tarkastellaan ryhmittelemällä toimenpiteet menestystekijöihin. 2. Toimenpiteitä voidaan myös aikatauluttaa, ja asettaa tärkeysjärjestykseen. 3. Valtuustolle raportoidaan mittareiden avulla. 4. Etenemisestä ja suurista linjoista vastaa johto. Strategiatyön seuraaminen Henkilökohtaiset tavoitteet ja kehityssuunnitelmat sidotaan strategiaan. Strategian ajankohtaiset asiat julkaistaan Kontissa. 27

28 Kouvolan kaupunki Torikatu 10 (PL 85) Kouvola vaihde: Tekijät Kouvolan kaupungin strategiayksikkö ja Martti Puohiniemi, A3 Interaction Oy Kansikuva ja kuvat 1,3,4,5,6,9 Elina Puohiniemi Taitto Katri Järvenpää

Kouvolan ARVOKIRJA 2020

Kouvolan ARVOKIRJA 2020 Kouvolan ARVOKIRJA 2020 Strategisesta ajattelusta käytännön tekoihin Miten teemme yhteisestä visiosta totta? Vuonna 2020 Kouvola on elinvoimainen ja luonnollinen kasvukeskus, jossaon hyvä elää, yrittää

Lisätiedot

Vaalan kuntastrategia 2030

Vaalan kuntastrategia 2030 Vaalan kuntastrategia 2030 Mikä on kuntastrategia? Kuntastrategiassa kunnanvaltuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista. Strategisen suunnittelun tarkoituksena on etsiä

Lisätiedot

MIKKELIN STRATEGIA Yhdessä teemme Saimaan kauniin Mikkelin

MIKKELIN STRATEGIA Yhdessä teemme Saimaan kauniin Mikkelin Kaupunginhallitus 8.1.2018 Liite 1 7 MIKKELIN STRATEGIA 2018-2021 Yhdessä teemme Saimaan kauniin Mikkelin Strategisesta ajattelusta käytännön tekoihin Miten teemme yhteisestä visiosta totta? Arvokirjan

Lisätiedot

KOKKOLAN KAUPUNGIN HENKILÖSTÖOHJELMA

KOKKOLAN KAUPUNGIN HENKILÖSTÖOHJELMA KOKKOLAN KAUPUNGIN HENKILÖSTÖOHJELMA Hyväksytty kaupunginhallituksessa 18.5. 1 JOHDANTO Henkilöstöohjelmalla tuetaan Kokkolan kaupunkistrategian toteuttamista. Henkilöstöohjelmalla tuodaan näkyväksi kaupunkistrategian

Lisätiedot

Oulu 2020 kaupunkistrategialuonnos Kommentoitavaksi 28.5.2013

Oulu 2020 kaupunkistrategialuonnos Kommentoitavaksi 28.5.2013 Oulu 2020 kaupunkistrategialuonnos Kommentoitavaksi 28.5.2013 Kaupunkistrategian lähtökohtia 1. Kaupunkistrategia = Oulun kaupungin strategia (ei vain kaupunkiorganisaation strategia) Kuntalaiset aktiivisina

Lisätiedot

Pieksämäen kaupungin Strategia 2020

Pieksämäen kaupungin Strategia 2020 Liitenro1 Kh250 Kv79 Pieksämäen kaupungin Strategia 2020 2 Pieksämäen kaupungin strategia 2020 Johdanto Pieksämäen strategia vuoteen 2020 on kaupungin toiminnan punainen lanka. Strategia on työväline,

Lisätiedot

Kunnan toiminta-ajatus. Laadukkaat peruspalvelut. Yhteistyö ja yhteisöllisyys. Hyvä ja turvallinen elinympäristö

Kunnan toiminta-ajatus. Laadukkaat peruspalvelut. Yhteistyö ja yhteisöllisyys. Hyvä ja turvallinen elinympäristö Visio vuodelle 2025 Marttila on elinvoimainen ja yhteisöllinen, maltillisesti kasvava kunta, joka järjestää asukkailleen laadukkaat ja edulliset palvelut sekä turvaa yrittämisen perusedellytykset. Kunnan

Lisätiedot

Sote-liikelaitoksen visio ja arvot

Sote-liikelaitoksen visio ja arvot Sote-liikelaitoksen visio ja arvot Hankejohtaja Mira Uunimäki ja projektipäällikkö Tiina Karppinen Sote-virkamieskoordinaatioryhmä 24.1.2019 Ohjeet Projektin eteneminen ja työvaiheet Työskentely alkanut

Lisätiedot

Strategiatyö johtamisen välineenä case Porin kaupunki

Strategiatyö johtamisen välineenä case Porin kaupunki Strategiatyö johtamisen välineenä case Porin kaupunki Kirjastonjohtajat 23.9.2010 Ydinkysymykset Mitä varten organisaatio on olemassa? (missio) Millaista tulevaisuutta tavoittelemme? (visio) Kuinka saavutamme

Lisätiedot

JUURET LAAJALLA METROPOLIALUEELLA...YHDESSÄ TEEMME TULEVAISUUDELLE SIIVET. Siivet ja juuret LAAJAN METROPOLIALUEEN TULEVAISUUSTARKASTELU

JUURET LAAJALLA METROPOLIALUEELLA...YHDESSÄ TEEMME TULEVAISUUDELLE SIIVET. Siivet ja juuret LAAJAN METROPOLIALUEEN TULEVAISUUSTARKASTELU JUURET LAAJALLA METROPOLIALUEELLA....YHDESSÄ TEEMME TULEVAISUUDELLE SIIVET. Siivet ja juuret LAAJAN METROPOLIALUEEN TULEVAISUUSTARKASTELU TEKSTI: Lauri Kuukasjärvi, Ilona Mansikka, Maija Toukola, Tarja

Lisätiedot

Kuntastrategia Kh Liite 8 ( 105) Kv Liite 1 ( 23)

Kuntastrategia Kh Liite 8 ( 105) Kv Liite 1 ( 23) Kuntastrategia 2019-2025 Kh 20.5.2019 Liite 8 ( 105) Kv 10.6.2019 Liite 1 ( 23) Ihmisen kokoinen Marttila 2000 Asukasta 100 Työntekijää 11 Esimiestä 220 Yritystä 530 Työpaikkaa 41 Yhdistystä Kuntastrategia

Lisätiedot

Taivassalo 2020 Paremppa arkki!

Taivassalo 2020 Paremppa arkki! Taivassalo 2020 Paremppa arkki! Taivassalon kunnan arvot, visio ja strategia Taivassalon kunta Kv strategiaseminaarit 6.5.2013, 24.9.2013 Kh 4.11.2013 Kv 11.11.2013 - Mut sellaista piti varsinaisesti sanoa,

Lisätiedot

Kaupunginvaltuusto

Kaupunginvaltuusto Kaupunginvaltuusto 13.11.2014 108 1 Kemijärvi 2020 Vedenvälkettä ja vihreää kultaa Kemijärven kaupunki on vuonna 2020 Itä-Lapin elinvoimainen palvelu- ja seutukuntakeskus, joka hyödyntää maantieteellistä

Lisätiedot

LOVIISAN KAUPUNKISTRATEGIA 2020 (luonnos )

LOVIISAN KAUPUNKISTRATEGIA 2020 (luonnos ) 1 LOVIISAN KAUPUNKISTRATEGIA 2020 (luonnos 27.10.2011) 1. LOVIISAN KAUPUNGIN VISIO 2020 Loviisa on kehityskäytävää E18 hyödyntävä merenranta- ja maaseutukaupunki, jossa korostuu hyvä elämänlaatu ja oma

Lisätiedot

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 5:

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 5: Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 5: Henkilöstöohjelma 2010-2013 16.11.2009 123 Kaupunginvaltuusto HENKILÖSTÖOHJELMA 1 Henkilöstöohjelman lähtökohdat Johtamisvisio Linjakas johtajuus ja yhteinen sävel.

Lisätiedot

Jyväskylän strategiapäivitys. Kaupunginvaltuuston seminaari Kehitysjohtaja Harri Hyvönen

Jyväskylän strategiapäivitys. Kaupunginvaltuuston seminaari Kehitysjohtaja Harri Hyvönen Jyväskylän strategiapäivitys Kaupunginvaltuuston seminaari 13.3.2017 Kehitysjohtaja Harri Hyvönen Lähtökohtana nykyinen strategia 8.3.2017 2 Kaupunkistrategian taustaa ja tavoitteet TAUSTAA; Rohkeasti

Lisätiedot

LOVIISAN KAUPUNKISTRATEGIA 2020 (ehdotus )

LOVIISAN KAUPUNKISTRATEGIA 2020 (ehdotus ) 1 LOVIISAN KAUPUNKISTRATEGIA 2020 (ehdotus 1.12.2011) 1. LOVIISAN KAUPUNGIN VISIO 2020 Loviisa pieni kaupunki, suuria elämyksiä Loviisa on kehityskäytävää E18 hyödyntävä merenranta- ja maaseutukaupunki,

Lisätiedot

Asiantuntijanäkemys Lappeenranta 2028 -strategiaan

Asiantuntijanäkemys Lappeenranta 2028 -strategiaan Asiantuntijanäkemys Lappeenranta 2028 -strategiaan Strategian laadintaa varten on tunnistettu neljä näkökulmaa, joiden kautta kaupungin toiminnalle asetetaan tavoitteita. Näkökulmat ovat: kuntalaisen hyvinvointi

Lisätiedot

TARKENTAMINEN UUDISTUVA HÄMEENLINNA 2015 STRATEGIA

TARKENTAMINEN UUDISTUVA HÄMEENLINNA 2015 STRATEGIA KAUPUNKISTRATEGIAN TARKENTAMINEN UUDISTUVA HMEENLINNA 2015 STRATEGIA STRATEGIA OHJAA UUDISTUNEEN KAUPUNGIN TOIMINTAA Strategia ohjaa kaupungin kokonaissuunnittelua sekä lautakuntien suunnittelua ja toimintaa

Lisätiedot

Jyväskylän strategiapäivitys

Jyväskylän strategiapäivitys Jyväskylän strategiapäivitys Valtuustoseminaari Laukaa 23.05.2017 Harri Hyvönen Kehitysjohtaja Sisältö Aktiivinen ja hyvinvoiva kuntalainen Taustaa strategialle Muutoksen ajurit Nykyinen strategia Sidosryhmät

Lisätiedot

Osaava henkilöstö asiakaslähtöinen, tuloksekas toiminta ja vaikuttava palvelu. Henkilöstöstrategia vuosille

Osaava henkilöstö asiakaslähtöinen, tuloksekas toiminta ja vaikuttava palvelu. Henkilöstöstrategia vuosille Osaava henkilöstö asiakaslähtöinen, tuloksekas toiminta ja vaikuttava palvelu Henkilöstöstrategia vuosille 2016 2018 1 2 Sisältö 1. Henkilöstöstrategiamme tarkoitus... 4 2. Henkilöstöstrategiamme päämäärä,

Lisätiedot

Helsingin strategiaohjelmasta 2013-2016 tukea kestävälle liikennepolitiikalle. Leena Silfverberg 17.4.2013

Helsingin strategiaohjelmasta 2013-2016 tukea kestävälle liikennepolitiikalle. Leena Silfverberg 17.4.2013 Helsingin strategiaohjelmasta 2013-2016 tukea kestävälle liikennepolitiikalle Leena Silfverberg 17.4.2013 Hyvinvoiva helsinkiläinen Nuorille tilaa kuulua ja loistaa Ikääntyvistä huolehditaan Maahanmuuttajat

Lisätiedot

kuntastrategia Ilomantsi idässä - turvallinen ja yritteliäs hyvien yhteyksien paikka, jossa on ilo elää ja tehdä työtä

kuntastrategia Ilomantsi idässä - turvallinen ja yritteliäs hyvien yhteyksien paikka, jossa on ilo elää ja tehdä työtä Ilomantsi idässä - turvallinen ja yritteliäs hyvien yhteyksien paikka, jossa on ilo elää ja tehdä työtä Yritteliäisyyttä Yhteyksiä Turvaa Työtä Ilomantsi vuonna 2030 Ilolla idästä VISIO 2 Painopisteet

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä Työterveyslaitos www.ttl.fi Ihmisten innostava johtaminen Jalmari Heikkonen, johtava asiantuntija 3.6.2014 Jalmari Heikkonen Työterveyslaitos www.ttl.fi Oikeudenmukaisuus Jaon oikeudenmukaisuus

Lisätiedot

Yritysten menestys, Tulevaisuuden tekeminen, Vahva osaaminen, Hyvä työyhteisö.

Yritysten menestys, Tulevaisuuden tekeminen, Vahva osaaminen, Hyvä työyhteisö. Arvokirja EK:n neljä arvoa EK:lla on pitkä historia, vahva kulttuuri ja aikojen kuluessa nykymuotoonsa kehittynyt arvomaailma. Vaikka arvot muuttuvat hitaasti, nykyinen murrosaika nosti ne puheenaiheiksi

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOTEEN

LAPUAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOTEEN LAPUAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOTEEN ARVOT Lapuan kaupunkikonsernin noudattamat arvot, joihin jokainen konsernissa työskentelevä henkilö sitoutuu. Oikeudenmukaisuus ja Tasapuolisuus Ihmisarvo on korvaamaton.

Lisätiedot

Valovoimainen Oulu Kaupunkistrategia 2026

Valovoimainen Oulu Kaupunkistrategia 2026 Valovoimainen Oulu Kaupunkistrategia 2026 Visio 2026 Valovoimainen Oulu #oulu #oulu2026 Oulun valovoimaisuus on kasvua, oululaista asennetta ja tapa toimia. Yhdessä tekemisen kulttuuri ja korkea osaaminen

Lisätiedot

Iisalmen kaupunkistrategia Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto

Iisalmen kaupunkistrategia Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto Iisalmen kaupunkistrategia 2030 Kaupunginhallitus 27.11.2017 Kaupunginvaltuusto 4.12.2017 Visio 2030 Suomen houkuttelevin seutukaupunki VETOVOIMA JA KASVU TOIMIVA KAUPUNKIYMPÄRISTÖ JA RAKENTAMINEN Strategiset

Lisätiedot

Keski-Suomen Sote 2020 Peurunka 2 -seminaari

Keski-Suomen Sote 2020 Peurunka 2 -seminaari Keski-Suomen Sote 2020 Peurunka 2 -seminaari Minä muutoksessa ja muutos minussa Pirkko-Liisa Vesterinen KT, dosentti Kunnanjohtaja 15.4.2015 Pirkko-Liisa Vesterinen 15.4.2015 1 1. Minä muutoksessa Mikä

Lisätiedot

Selkeästi vaikuttava. STM-konsernin viestinnän linjaukset

Selkeästi vaikuttava. STM-konsernin viestinnän linjaukset Selkeästi vaikuttava STM-konsernin viestinnän linjaukset 1 1. Viestintä tukee konsernin strategian tavoitteita STM-konsernin viestinnän linjaukset Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja koko STM-konsernin

Lisätiedot

Oriveden kaupunkistrategia Aktiivisten ihmisten kiinnostava kaupunki luonnon keskellä.

Oriveden kaupunkistrategia Aktiivisten ihmisten kiinnostava kaupunki luonnon keskellä. Oriveden kaupunkistrategia 2030 Aktiivisten ihmisten kiinnostava kaupunki luonnon keskellä. LUONNOS 12.10.2017 Strategia on toiminnan tärkein ohjausväline Oriveden kaupunkistrategia on toimintasuunnitelma,

Lisätiedot

IHMEEN HYVÄ HAAPAVESI. Strategia 2020

IHMEEN HYVÄ HAAPAVESI. Strategia 2020 IHMEEN HYVÄ HAAPAVESI Strategia 2020 SWOT-ANALYYSI Vahvuudet Luonto, maisema, ympäristö Vahva koulutustarjonta Monipuolinen elinkeinorakenne Väestön ikärakenne Harrastusmahdollisuudet Heikkoudet Sijainti

Lisätiedot

Perusopetuksen laatukriteerityö Jyväskylässä. Perusopetuksen laatukriteerityö-seminaari Jyväskylä 9.5.2011 Tarja Tuomainen

Perusopetuksen laatukriteerityö Jyväskylässä. Perusopetuksen laatukriteerityö-seminaari Jyväskylä 9.5.2011 Tarja Tuomainen Perusopetuksen laatukriteerityö Jyväskylässä Perusopetuksen laatukriteerityö-seminaari Jyväskylä 9.5.2011 Tarja Tuomainen Perusopetuksen tulosalueen taustatietoja Perustehtävä: perusopetuslain mukaisen

Lisätiedot

SKI-kyvykkyysanalyysi. Kyvykäs Oy Ab

SKI-kyvykkyysanalyysi. Kyvykäs Oy Ab SKI-kyvykkyysanalyysi Kyvykäs Oy Ab Sisällysluettelo STRATEGISEN KYVYKKYYDEN INDEKSI... STRATEGISET TAVOITTEET JA PÄÄAKSELIEN STRATEGISET PAINOARVOT... 5 PÄÄAKSELIT... 6 1. HENKILÖSTÖKYVYKKYYS... 7 1.1

Lisätiedot

Hollolan kunta. Viestintäpolitiikka 2025

Hollolan kunta. Viestintäpolitiikka 2025 n kunta Viestintäpolitiikka 2025 Kunnanhallitus 25.6.2012 Viestinnän tavoitteet Viestinnän tavoitteena on omalta osaltaan tukea kuntastrategiassa 2025 määritellyn tahtotilamme saavuttamista ja arvojemme

Lisätiedot

Ihmisten johtaminen, itsensä johtaminen ja organisaatiokulttuurin muutos

Ihmisten johtaminen, itsensä johtaminen ja organisaatiokulttuurin muutos Ihmisten johtaminen, itsensä johtaminen ja organisaatiokulttuurin muutos Johtamisen suurimpia haasteita Jatkuva uudistuminen ja nopea muutos Lisääntyvä monimutkaisuus Innovatiivisuuden ja luovuuden vaatimukset

Lisätiedot

Vesannon kuntastrategia Hyväksytty kunnanvaltuustossa

Vesannon kuntastrategia Hyväksytty kunnanvaltuustossa Vesannon kuntastrategia Hyväksytty kunnanvaltuustossa 18.6.2018 Strategia sisältää: Brändityyppisen vision (vakiinnuttamisaika 10-20 vuotta) Kunnan toimintatapoja koskevat linjaukset 2018-2021 Kuntatason

Lisätiedot

SAVONLINNAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOSILLE Kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä

SAVONLINNAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOSILLE Kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä SAVONLINNAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOSILLE 2018 2021 Kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä SISÄLLYS S. 2-3 S. 4-5 S. 6-7 S. 8-9 S. 10-11 S. 12-13 Yleinen strateginen päämäärä Visio

Lisätiedot

KAUPUNGIN STRATEGIATYÖ JA OPPIMISYMPÄRISTÖUUDISTUS

KAUPUNGIN STRATEGIATYÖ JA OPPIMISYMPÄRISTÖUUDISTUS KAUPUNGIN STRATEGIATYÖ JA OPPIMISYMPÄRISTÖUUDISTUS Jari Niemelä 5.3.2018 www.sijoitusaloon.fi SALO JOKA PÄIVÄ PAREMPI Asiakaslähtöisyys Rohkeus Vastuullisuus Oikeudenmukaisuus Salon kaupunki kehittää alueensa

Lisätiedot

Martti Puohiniemi A3 Interaction Oy 7.4.2010

Martti Puohiniemi A3 Interaction Oy 7.4.2010 Kouvolan kaupungin arvojen Raportti sisäisestä arvotutkimuksesta, ehdotus arvomalliksi sekä henkilöstön, asukkaiden ja yrittäjien näkemys ehdotettujen arvojen tärkeydestä ja toteutumisesta Martti Puohiniemi

Lisätiedot

Forssan kaupunkistrategia

Forssan kaupunkistrategia Forssan kaupunkistrategia Forssan visio 2025 Juuriltaan vahva Forssa tunnetaan omaleimaisena ja mukavana asumisen, osaamisen, palvelujen ja työpaikkojen yhteistyökykyisenä kasvukeskuksena, jonka vahvuuksia

Lisätiedot

TYYN STRATEGIA PERUSTEHTÄVÄ

TYYN STRATEGIA PERUSTEHTÄVÄ TYYN STRATEGIA PERUSTEHTÄVÄ TYY tekee Turun yliopistosta parhaan mahdollisen paikan opiskella, opiskelijoista hyvinvoivia ja opiskeluajasta ikimuistoisen. VISIO Ihanteiden TYY on opiskelijoiden avoin ja

Lisätiedot

1 Teknisen ja ympäristötoimen mittareiden laatiminen

1 Teknisen ja ympäristötoimen mittareiden laatiminen Teknisen ja ympäristötoimen mittareiden laatiminen Liikenneväyliä ja yleisiä alueita koskeva mittariprojekti Päijät-Hämeen kunnissa PÄIJÄT-HÄMEEN LIITTO PAKETTI Kuntien palvelurakenteiden kehittämisprojekti

Lisätiedot

joensuun kaupunkistrategia

joensuun kaupunkistrategia Kantavat Siivet joensuun kaupunkistrategia Kantavat Siivet Joensuu on rohkeasti muutoksia hyödyntävä osaamisen ja elämysten kaupunki, jossa on hyvä elää. VISIO 2015 muutoksia hyödyntävä kaupunki Rakennemuutos,

Lisätiedot

LARK alkutilannekartoitus

LARK alkutilannekartoitus 1 LARK alkutilannekartoitus 1 Toimintojen tarkastelu kokonaisuutena Suunnittelu Koulutuksen järjestäjällä on dokumentoitu toimintajärjestelmä, jonka avulla se suunnittelee ja ohjaa toimintaansa kokonaisvaltaisesti

Lisätiedot

RAISION KAUPUNGIN HENKILÖSTÖSTRATEGIA 2014 2017. Raisio KASVUN PAIKKA

RAISION KAUPUNGIN HENKILÖSTÖSTRATEGIA 2014 2017. Raisio KASVUN PAIKKA RAISION KAUPUNGIN HENKILÖSTÖSTRATEGIA 2014 2017 Raisio KASVUN PAIKKA TULEVIEN VUOSIEN HENKILÖSTÖHALLINNOLLISIA HAASTEITA Niukat taloudelliset resurssit Henkilöstön eläköityminen Henkilöstön saatavuus ja

Lisätiedot

Kuntayhtymä Kaksineuvoinen. Strategia

Kuntayhtymä Kaksineuvoinen. Strategia Liite 2 Kuntayhtymä Kaksineuvoinen Strategia 2010-2015 MISSIO / TOIMINTA-AJATUS Hyvinvoiva ja toimintakykyinen kuntalainen Missio = organisaation toiminta-ajatus, sen olemassaolon syy. Kuvaa sitä, mitä

Lisätiedot

Oriveden kaupunkistrategia 2030 Aktiivisten ihmisten kiinnostava kaupunki luonnon keskellä.

Oriveden kaupunkistrategia 2030 Aktiivisten ihmisten kiinnostava kaupunki luonnon keskellä. Oriveden kaupunkistrategia 2030 Aktiivisten ihmisten kiinnostava kaupunki luonnon keskellä. Kvalt 27.11.2017 Strategia on toiminnan tärkein ohjausväline Oriveden kaupunkistrategia on toimintasuunnitelma,

Lisätiedot

Asikkala Valtuustoseminaari

Asikkala Valtuustoseminaari Asikkala Valtuustoseminaari 25.9.2017 Valtuustoseminaarin ohjelma Maanantai 25.9.2017 klo 16.30 Valtuustoseminaarin avaus Valtuuston puheenjohtaja Hilkka Kemppi Uuden strategian valmistelu ja kunnan oma

Lisätiedot

ROHKEASTI UUDISTUVA KOKKOLA KOKKOLAN KAUPUNGIN STRATEGIA

ROHKEASTI UUDISTUVA KOKKOLA KOKKOLAN KAUPUNGIN STRATEGIA ROHKEASTI UUDISTUVA KOKKOLA KOKKOLAN KAUPUNGIN STRATEGIA 2018 2021 1 SOPIVASTI LÄHELLÄ Asukaslähtöisyys > Kaupungin palvelut sopivasti asukkaiden lähellä Kehitämme palveluita vastaamaan asukkaiden tarpeita,

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN STRATEGIA

UUDENKAUPUNGIN STRATEGIA UUDENKAUPUNGIN STRATEGIA #UKI2O3OO Tavoitteena 20300 asukasta vuonna 2030 Oikeenlaista kemiaa korostaa uusikaupunkilaista asukasnäkökulmaa ja yhteisöllisyyttä. Autotehtaan ja muiden yritysten työpaikkojen

Lisätiedot

Asumispalveluiden visio. Asumispalveluiden johtoryhmä

Asumispalveluiden visio. Asumispalveluiden johtoryhmä Asumispalveluiden visio Asumispalveluiden johtoryhmä Vantaan kaupungin strategia 2018-2021 VISIO PAINOPISTEET ROHKEA JA RENTO Vantaa on edelläkävijä ja vastuullinen kasvun keskus. 1 2 3 4 5 6 Turvaamme

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin kasvun ja oppimisen toimintaperiaatteet ja kehittämisen tavoitteet vuosille

Jyväskylän kaupungin kasvun ja oppimisen toimintaperiaatteet ja kehittämisen tavoitteet vuosille Jyväskylän kaupungin kasvun ja oppimisen toimintaperiaatteet ja kehittämisen tavoitteet vuosille 2016-2020 Minusta ja meistä tulee jotain. KuntaKesu on kehittämisprosessi, joka on ohjaava johtamisen työkalu

Lisätiedot

Muutoksessa elämisen taidot

Muutoksessa elämisen taidot Muutoksessa elämisen taidot Päivi Rauramo, asiantuntija TtM Työturvallisuuskeskus TTK paivi.rauramo@ttk.fi Työelämän muutosvirtoja Teknologian kehitys Tietotekniikan ja siihen liittyvien sovellusten kehitys

Lisätiedot

MYRSKYLÄN KUNNAN VISIO 2020

MYRSKYLÄN KUNNAN VISIO 2020 Kunnanhallitus 30.5.2011 91 LIITE 37 Valtuusto 13.6.2011 15 LIITE 18 MYRSKYLÄN KUNTA MYRSKYLÄN KUNNAN VISIO 2020 JA STRATEGIA VISION TOTEUTUMISEKSI Kunnan visio 2020 Myrskylä on viihtyisä asuinkunta kohtuullisten

Lisätiedot

Toimiva laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukeva järjestelmä

Toimiva laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukeva järjestelmä Toimiva laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukeva järjestelmä Pilotoinnin perehdyttämispäivä 17.12.2013 Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillisen koulutuksen vastuualue Koulutuspolitiikan

Lisätiedot

Elinkeinopoliittinen ohjelma luonnos kommenteille

Elinkeinopoliittinen ohjelma luonnos kommenteille Elinkeinopoliittinen ohjelma luonnos kommenteille Salon kaupunki Elokuu 2018 Salon kaupungin visio, perustehtävä ja arvot Salo joka päivä parempi Perustehtävä: Salon kaupunki kehittää alueensa elinvoimaa,

Lisätiedot

Lahden ammattikorkeakoulun strategia 2020

Lahden ammattikorkeakoulun strategia 2020 Lahden ammattikorkeakoulun strategia 2020 Sisällys 4 LAMKin visio 2020 6 Arvomme ovat ilo, oivallus ja arvostus 8 Teot, jotka ratkaisevat LAMKin ja lamkilaisten tulevaisuuden 9 Profiloituminen 12 Strategiset

Lisätiedot

Työn mielekkyys. 19.11.2015 Metsäalan ajankohtaistapahtuma Motivaatio ja osaaminen menestymisen avaimet

Työn mielekkyys. 19.11.2015 Metsäalan ajankohtaistapahtuma Motivaatio ja osaaminen menestymisen avaimet Työn mielekkyys 19.11.2015 Metsäalan ajankohtaistapahtuma Motivaatio ja osaaminen menestymisen avaimet Kati Järvinen Johtava konsultti - Hyvinvointi ja tuottavuus Kokenut henkilöstön ja johtamisen kehittäjä

Lisätiedot

Saimaan rannalla. Mikkelin valtuustostrategia Luonnos

Saimaan rannalla. Mikkelin valtuustostrategia Luonnos Saimaan rannalla. n valtuustostrategia 2018-2021 Luonnos 1.11.2017 Arvot n kaupungin strategiassa (1/2) n kaupunki kertoo omista arvoistaan ja strategiastaan arvokirjan avulla. Strategisen ajattelun tulee

Lisätiedot

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

Osallisuus matkalla Lapin maakuntaan & uudessa maakunnassa. Lapin maakuntauudistuksen esivalmistelun ajatelmia Huhtikuu 2017

Osallisuus matkalla Lapin maakuntaan & uudessa maakunnassa. Lapin maakuntauudistuksen esivalmistelun ajatelmia Huhtikuu 2017 Osallisuus matkalla Lapin maakuntaan & uudessa maakunnassa Lapin maakuntauudistuksen esivalmistelun ajatelmia Huhtikuu 2017 Maakuntauudistuksella luodaan maahamme nykyaikainen ja kustannustehokas, kaikkia

Lisätiedot

YHTEISTYÖLLÄ ENEMMÄN HYVINVOINTIA

YHTEISTYÖLLÄ ENEMMÄN HYVINVOINTIA YHTEISTYÖLLÄ ENEMMÄN HYVINVOINTIA - ikääntyvien hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Hattulassa ja Janakkalassa Minna Heikkilä, Kanta-Hämeen POLKKA -hanke 2009 2011 Oppaan kirjoittaja: Kuvittaja: Tekstintoimittaja:

Lisätiedot

ELINVOIMAOHJELMA Hämeen ripein ja elinvoimaisin kunta 2030

ELINVOIMAOHJELMA Hämeen ripein ja elinvoimaisin kunta 2030 ELINVOIMAOHJELMA 2018-2021 Hämeen ripein ja elinvoimaisin kunta 2030 Elinvoimaisen kunnan teesit Hausjärven elinvoimaohjelma on laadittu elinympäristön ja alueen elinvoiman kehittämiseksi yhdessä yrittäjien

Lisätiedot

Tampereen uuden strategian valmistelutilanne

Tampereen uuden strategian valmistelutilanne Tampereen uuden strategian valmistelutilanne Strategiajohtaja Reija Linnamaa Tampereen kaupunginvaltuuston strategiaseminaari 28.8.2017, Tampere-talo 1 Miksi Tampereen strategia? 2 Pormestariohjelma ja

Lisätiedot

YHDESSÄ TILLSAMMANS!- PÄÄTÖSSEMINAARI

YHDESSÄ TILLSAMMANS!- PÄÄTÖSSEMINAARI YHDESSÄ TILLSAMMANS!- PÄÄTÖSSEMINAARI Maakuntajohtaja Ossi Savolainen Uudenmaan liitto 24.11.2009 UUDENMAAN LIITTO: hyvinvointia ja kilpailukykyä alueelle Uudenmaan liitto on maakunnan kehittäjä luo edellytyksiä

Lisätiedot

Etelä-Kymenlaakson turvallisuussuunnitelman rakentuminen

Etelä-Kymenlaakson turvallisuussuunnitelman rakentuminen Hamina, Kotka, Miehikkälä, Pyhtää, Virolahti Valtuustokaudelle 2013 2016 Etelä-Kymenlaakson turvallisuussuunnitelman rakentuminen Hankkeen työ- ja ohjausryhmän työskentely Asukas- ja järjestötapaamiset

Lisätiedot

Me teemme yhdessä uutta! Kuntastrategia valtuustokaudelle

Me teemme yhdessä uutta! Kuntastrategia valtuustokaudelle Me teemme yhdessä uutta! Kuntastrategia valtuustokaudelle 2017-2021 Vuoden 2019 tavoitteiden ja toimenpiteiden määrittely Indikaattoreiden lähtö- ja tavoitetasojen määrittely Riskienhallinta Kehittämispäällikkö

Lisätiedot

Kokemuksia käyttäjälähtöisestä kuntakehittämisestä ja jatkoaskeleita Mikkelin malliin. Mikkelin kaupungin kehitysjohtaja, valt.tri.

Kokemuksia käyttäjälähtöisestä kuntakehittämisestä ja jatkoaskeleita Mikkelin malliin. Mikkelin kaupungin kehitysjohtaja, valt.tri. Kokemuksia käyttäjälähtöisestä kuntakehittämisestä ja jatkoaskeleita Mikkelin malliin Mikkelin kaupungin kehitysjohtaja, valt.tri., Soile Kuitunen 1 Visio 2020: Mikkeli modernin palvelun kasvukeskus Saimaan

Lisätiedot

Tavoitteena reilu yhdistys Ratsastajainliiton tarina

Tavoitteena reilu yhdistys Ratsastajainliiton tarina Tavoitteena reilu yhdistys Ratsastajainliiton tarina Yhtä jalkaa - Ratsastuksen Reilu Peli Mitä on Reilu Peli? Jokaisen oikeus harrastaa iästä, sukupuolesta, asuinpaikasta, yhteiskunnallisesta asemasta,

Lisätiedot

Kymenlaakson ilmasto- ja energiayhteistyö 18.9.2013

Kymenlaakson ilmasto- ja energiayhteistyö 18.9.2013 Kymenlaakson ilmasto- ja energiayhteistyö 18.9.2013 Taustaa Kansallinen ilmasto- ja energiastrategia Kymenlaakson maakuntaohjelma Kuntien tavoitteet, strategiat, alueellisen yhteistyön tarve ja kuntaliiton

Lisätiedot

Miten strategiatyö vaikuttaa Allianssin toimintaan? Strategiatyön kulku ja roolit sekä strategian menestyksellinen toteutus.

Miten strategiatyö vaikuttaa Allianssin toimintaan? Strategiatyön kulku ja roolit sekä strategian menestyksellinen toteutus. Miten strategiatyö vaikuttaa Allianssin toimintaan? Strategiatyön kulku ja roolit sekä strategian menestyksellinen toteutus. Mitä strategia tarkoittaa? Kuka tarvitsee strategiaa? Strategiatyön tavoitteet

Lisätiedot

Sosiaalilautakunta 4.2.2004 16

Sosiaalilautakunta 4.2.2004 16 1(7) Sosiaalilautakunta 4.2.2004 16 IISALMEN KAUPUNGIN SOSIAALIPALVELUKESKUS STRATEGIA Sosiaalipalvelukeskuksen ammattitaitoinen ja kehittämishaluinen henkilöstö tuottaa laadukkaita sosiaalipalveluja asukkaille.

Lisätiedot

Henkilöstökysely maakuntastrategiasta 2018 Tulokset

Henkilöstökysely maakuntastrategiasta 2018 Tulokset Henkilöstökysely maakuntastrategiasta 2018 Tulokset Henkilöstökysely lähtökohta ja tavoitteet Uudelle maakunnalle laaditaan strategia, jossa linjataan maakunnan yhteiset strategiset tavoitteet ja toiminnan

Lisätiedot

Mirja Antila, LAPE-akatemian fasilitaattori

Mirja Antila, LAPE-akatemian fasilitaattori Mirja Antila, LAPE-akatemian fasilitaattori Oppimisprosessi Kansallisesti sosiaali- ja terveys- ja opetus- ja kulttuuriministeriöstä johdettu Alueellisiin tarpeisiin räätälöity Lasten ja nuorten hyvinvoinnin

Lisätiedot

Tampereen uusi strategia: miksi, milloin ja miten?

Tampereen uusi strategia: miksi, milloin ja miten? Tampereen uusi strategia: miksi, milloin ja miten? Tampereen kaupungin johdon yhteinen strategiastartti: Mitä olemme, miten erotumme, mitkä ovat keskeiset muutoshaasteemme? 25.4.2017, Tampere-talo, Maestro-auditorio

Lisätiedot

Kuntalaisten tarpeiden arviointi

Kuntalaisten tarpeiden arviointi Kuntalaisten tarpeiden arviointi Sähköinen hyvinvointikertomus tutuksi Anne Sormunen/ erityisasiantuntija 1 Se on tiedolla johtamisen tiimityöväline kuntalaisen hyvinvointi ja kokemus palveluiden toimivuus

Lisätiedot

Yhteenveto ryhmätyöskentelystä

Yhteenveto ryhmätyöskentelystä Yhteenveto ryhmätyöskentelystä Kaupungin johdon strategiaseminaari 15.8.2017 1 Seminaarin tavoitteet & tehtävänannot Seminaarin päätavoite oli ennen kaikkea strategian punaisen langan kirkastaminen. Lisäksi

Lisätiedot

RÄÄTÄLÖITY ILMAPIIRIMITTARI

RÄÄTÄLÖITY ILMAPIIRIMITTARI Karl-Magnus Spiik Ky Räätälöity ilmapiirimittari 1 RÄÄTÄLÖITY ILMAPIIRIMITTARI Ilmapiirimittarin vahvuus on kysymysten räätälöinti ko. ryhmän tilannetta ja tarpeita vastaavaksi. Mittaus voi olla yritys-,

Lisätiedot

Mahdollisuus epäonnistua -

Mahdollisuus epäonnistua - Mahdollisuus epäonnistua - Muuramen Hyvinvointi Oy:n perustaminen ja kuoppaaminen Sami Niemi Uskalla kokeilla - verkostofoorumi 16.11.2016 1 Tehtäväksi anto sotekokonaisuuden uudistamiselle Muuramen kunta

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNKISTRATEGIA. hyväksytty päivitetty 2013

KUOPION KAUPUNKISTRATEGIA. hyväksytty päivitetty 2013 KUOPION 2020 KAUPUNKISTRATEGIA hyväksytty 2010 - päivitetty 2013 Arvot/ toimintaperiaatteet toimivat organisaation toiminnan ohjenuorina ROHKEUS Rohkeutta on tehdä asioita toisin kuin muut erottua, olla

Lisätiedot

LOIMAAN JUTTU Strategian uudistaminen / päivitys Kh oheismateriaali Loimaan kaupunki Jari Rantala 1

LOIMAAN JUTTU Strategian uudistaminen / päivitys Kh oheismateriaali Loimaan kaupunki Jari Rantala 1 LOIMAAN JUTTU 2020 + Strategian uudistaminen / päivitys 2017- Kh 14.8.2017 oheismateriaali Loimaan kaupunki Jari Rantala 1 Strategia-uudistaminen/päivitys 2017- Uusi valtuustokausi 1.6.2017 2020 Sote-uudistus

Lisätiedot

KUOPIO 2030 Luonnos Versio 1.4

KUOPIO 2030 Luonnos Versio 1.4 2030 Luonnos 3.11.2017 Versio 1.4 Strategialuonnoksen muodostuminen Suunnitelman hyväksyminen kjjory 14.2. ja kh 27.2. Toimintaympäristöanalyysi ja muutosajurit Konsernipäivä 29.8. #Kuopio2040 seminaari

Lisätiedot

RAUMAN TARINA jatkuu!

RAUMAN TARINA jatkuu! RAUMAN TARINA jatkuu! Miksi strategia on tarinan muodossa? Rauman Tarinan punainen lanka Rauman Tarinan päähenkilöt Valtuustokauden keskeiset linjaukset Miten Rauman Tarina jatkuu? Rauman Tarina, luonnos

Lisätiedot

Keiturin Sote Oy. Strategia Asiakas, palvelut ja yhteistoiminta-alue 1

Keiturin Sote Oy. Strategia Asiakas, palvelut ja yhteistoiminta-alue 1 Keiturin Sote Oy Strategia 2018-2021 17.12.2017 Asiakas, palvelut ja yhteistoiminta-alue 1 Strategiatyön perusta Strategian perustana työ, joka on tehty yhdessä kuntalaisten, henkilöstön ja luottamushenkilöiden

Lisätiedot

Sähköinen hyvinvointikertomus. Erityisasiantuntija Anne Sormunen

Sähköinen hyvinvointikertomus. Erityisasiantuntija Anne Sormunen Sähköinen hyvinvointikertomus Erityisasiantuntija Anne Sormunen 1 = Tiedolla johtamisen tiimityöväline kuntalaisen hyvinvointi ja kokemus palveluiden toimivuus ja prosessit elinvoima, rakenne ja talous

Lisätiedot

KUNTASTRATEGIA HONKAJOKI / VALT.SEMINAARIT ,

KUNTASTRATEGIA HONKAJOKI / VALT.SEMINAARIT , KUNTASTRATEGIA HONKAJOKI 2017-2025 / VALT.SEMINAARIT 24.8.17, 5.9.17 MISSIO (MIKÄ ON KUNNAN TEHTÄVÄ? MIKSI OLEMME TÄÄLLÄ?) Kuntalaki 410/2015 Kuntalain mukaan kunta edistää asukkaidensa hyvinvointia ja

Lisätiedot

Strategiatyö: Case Allergia- ja astmaliitto Iholiiton Kevätpäivät Tampere

Strategiatyö: Case Allergia- ja astmaliitto Iholiiton Kevätpäivät Tampere Strategiatyö: Case Allergia- ja astmaliitto 2016-2020 Iholiiton Kevätpäivät 19.3.2016 Tampere Ajattelulle annettava aikaa - strategia ei synny sattumalta, vaan riittävän vuorovaikutuksen tuloksena Miten

Lisätiedot

ELÄKETURVAKESKUKSEN STRATEGIA

ELÄKETURVAKESKUKSEN STRATEGIA ELÄKETURVAKESKUKSEN STRATEGIA 2017-2021 Työeläke on keskeinen osa hyvinvointia ja siihen luotetaan. Se on rahoituksellisesti kestävä, edistää talouden vakautta ja on tehokkaasti järjestetty. on lakisääteinen

Lisätiedot

Valtuustokauden strategian valmistelutilanne. Taloussuunnittelu

Valtuustokauden strategian valmistelutilanne. Taloussuunnittelu Valtuustokauden strategian 2018-2021 valmistelutilanne Taloussuunnittelu Mikä on strategia? Kuntalain mukaan jokaisessa kunnassa on oltava kuntastrategia Strategia on suunnitelma, jonka mukaan edetään

Lisätiedot

ämsä 2025 Arvot I Visio ja toiminta-ajatus I Strategiset tavoitteet ja toimenpiteet

ämsä 2025 Arvot I Visio ja toiminta-ajatus I Strategiset tavoitteet ja toimenpiteet ämsä 2025 Arvot I Visio ja toiminta-ajatus I Strategiset tavoitteet ja toimenpiteet Visio, toiminta-ajatus ja arvot Talousarvio ja toimintasuunnitelma Kunkin strategisen kärkitavoitteen suunnitelmien laatimisesta

Lisätiedot

ARVOT. Kehityshakuisuus. Asukaslähtöisyys. Avoimuus. Luotettavuus. Perusteltu ja selkeä valmistelu ja päätöksenteko

ARVOT. Kehityshakuisuus. Asukaslähtöisyys. Avoimuus. Luotettavuus. Perusteltu ja selkeä valmistelu ja päätöksenteko TOIMINTA-AJATUS Siilinjärvi luo hyvinvointia asukkaille elämän eri vaiheissa laadukkailla peruspalveluilla ja viihtyisällä elinympäristöllä yhteistyössä yritysten, yhteisöjen ja ympäristökuntien kanssa

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN KUNTASTRATEGIA 2014 2020. Nurmijärvi elinvoimaa ja elämisen tilaa.

NURMIJÄRVEN KUNTASTRATEGIA 2014 2020. Nurmijärvi elinvoimaa ja elämisen tilaa. NURMIJÄRVEN KUNTASTRATEGIA 2014 2020 Nurmijärvi elinvoimaa ja elämisen tilaa. Vuonna 2020 Nurmijärvi on elinvoimainen ja kehittyvä kunta. Kunnan taloutta hoidetaan pitkäjänteisesti. Kunnalliset päättäjät

Lisätiedot

Perustehtävä ja arvot

Perustehtävä ja arvot Perustehtävä ja arvot Kajaani luo asukkaille, yrityksille ja yhteisöille hyvinvointia, turvallisuutta, sujuvaa arkea sekä menestymisen edellytyksiä. Arvojamme ovat oikeudenmukaisuus, suvaitsevaisuus, turvallisuus,

Lisätiedot

Ylöjärven Ilves ry. Jalkapalloseuran pidemmän aikavälin kehityssuunnitelma vuosille 2015-2018. 6.5.2015 Petri Puronaho

Ylöjärven Ilves ry. Jalkapalloseuran pidemmän aikavälin kehityssuunnitelma vuosille 2015-2018. 6.5.2015 Petri Puronaho Ylöjärven Ilves ry Jalkapalloseuran pidemmän aikavälin kehityssuunnitelma vuosille 2015-2018 6.5.2015 Petri Puronaho Kertaus menneestä Mitä on tehty? Elokuu 2014: kolme tapaamista / alustusta Sähköinen

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2012

Toimintasuunnitelma 2012 Toimintasuunnitelma 2012 YLEISTÄ Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Socom Oy toimii Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa. Socomin osakkaina on 15 Kaakkois-Suomen kuntaa ja alueen ammattikorkeakoulut

Lisätiedot

Kirkkonummen kuntastrategia

Kirkkonummen kuntastrategia Kirkkonummen kuntastrategia Tähän tarvittaessa otsikko 2018 2021 Kuntakehitysjaosto 14.11.2017 Ehdotus kunnanhallitus 27.11.2017 Kirkkonummen arvot Rohkeus tarkoittaa meille ennakkoluulottomuutta kokeilla

Lisätiedot

2014-2016. Henkilöstöstrategia. Kirkkonummen kunta henkilöstöpalvelut

2014-2016. Henkilöstöstrategia. Kirkkonummen kunta henkilöstöpalvelut Dnro:53/01.00.00/2014 t 2014-2016 Henkilöstöstrategia Kunnanvaltuuston hyväksymä 16.6.2014 Kirkkonummen kunta henkilöstöpalvelut 1 Henkilöstöstrategia 2014 2016 Kunnallisen työmarkkinalaitoksen mukaan

Lisätiedot

Osekk 2020 OULUN SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN STRATEGIA. Yhtymähallitus 19.5.2014 52 Yhtymäkokous 10.6.2014 6

Osekk 2020 OULUN SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN STRATEGIA. Yhtymähallitus 19.5.2014 52 Yhtymäkokous 10.6.2014 6 Osekk 2020 OULUN SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN STRATEGIA Yhtymähallitus 19.5.2014 52 Yhtymäkokous 10.6.2014 6 Yhteistyön strategia Oulun seudun koulutuskuntayhtymän (Osekk) strategia on päivitetty vastaamaan

Lisätiedot

KOTKA2025 -työsuunnitelma. Terhi Lindholm, kehitysjohtaja

KOTKA2025 -työsuunnitelma. Terhi Lindholm, kehitysjohtaja KOTKA2025 -työsuunnitelma Terhi Lindholm, kehitysjohtaja 13.2.2018 Kotkan kaupunkistrategian tavoitteet Hyväksytty kaupunginhallituksessa 110917 visio vuoteen 2025, varsinainen strategiakausi 2019-2022

Lisätiedot