Luku 12 Nopean sovelluskehityksen hallinta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Luku 12 Nopean sovelluskehityksen hallinta"

Transkriptio

1 Luku 12 Nopean sovelluskehityksen hallinta Johdanto Joustavuudesta, nopeudesta ja muutoksesta on tulossa menestyvien organisaatioiden tavallisia ominaisuuksia uudella vuosituhannella. Joustavuuden ja muutoksen tarve ulottuu kaikkiin organisaatioihin, sekä paikallisiin että globaaleihin, ja niiden tietohallinto-osastoihin, ja edellyttää niiltä lyhyempiä kehitysaikoja, pienempiä projektitiimejä ja kehityskustannusten valvontaa. Nopea sovelluskehitys (RAD, rapid application development) on lähestymistapa, joka tarjoaa edellä mainittuihin vaatimuksiin vastaavan ja toistettavan prosessin. Nopea sovelluskehitys yhdistää projektinhallintamenetelmien parhaat käytännöt, kehitystekniikat, käyttäjät ja työkalut rakentamaan laadukkaita sovellusjärjestelmiä etukäteen sovitun aikataulun mukaisesti tuottaakseen liikearvoa. Nopea sovelluskehitys yhdistää myös tiimit työskentelemään erittäin järjestelmällisessä ja motivoituneessa ympäristössä. RAD-tiimi koostuu 3-7 henkilöstä, jotka keskittyvät luomaan tietyn sovelluksen priorisoitujen ja ennalta sovittujen vaatimusten pohjalta.

2 Nopean sovelluskehityksen hallinta Nopeus on uuden vuosituhannen tunnussana. Yritysjohto ja loppukäyttäjät haluavat tietää vain sen, miten nopeasti asiat edistyvät: Milloin seuraava julkistus tapahtuu? Milloin pyytämäni muutokset ovat valmiit? Milloin saan uudet raportit? Hitaasti reagoivat yritykset jäävät kilpailijoidensa jalkoihin. Eräs tietohallintojohtaja on todennut, että vauhti tappaa kilpailun. Tätä taustaa vasten on helppo ymmärtää, miksi RAD-menetelmä on kehitetty. Nopean sovelluskehityksen kuvaus Nopea sovelluskehitys eli RAD on erittäin tiivistahtinen prosessi tai metodologia, jossa projektien vaatimukset syötetään nopean kehityksen prosessiin ja kehityksessä käytetään iteroivaa menetelmää. Sovellus kehitetään ennalta sovitussa ajassa, yleensä 30, 60 tai korkeintaan 90 päivässä. Yli 90 päivää kestävää projekti ei enää täytä nopean kehityksen kriteerejä. Iteroivan kehityksen tuloksena syntyy järjestelmä, joka voidaan heti ottaa tuotantokäyttöön ja julkistaa loppukäyttäjille. Aivan kaikkiin projekteihin RAD ei sovellu, joten projektipäälliköiden on harkittava huolellisesti, missä projekteissa sitä käytetään. RAD-projektien valintaa käsitellään tarkemmin jäljempänä tässä luvussa. Nopea sovelluskehitys on verrattain uusi menetelmä, joka on kehittynyt kymmenen viime vuoden aikana. Sen alkuperää ei tarkkaan tunneta, mutta yleensä sen keksijäksi mainitaan amerikkalainen kemian alan yritys DuPont. James Martin kirjoitti vuonna 1990 merkittävän, McGraw Hill -kustantamon julkaiseman teoksensa Rapid Application Development. Monet it-ammattilaiset väittävät nopean sovelluskehityksen olevan vain nopeampi versio osallistuvasta sovelluskehityksestä (JAD, joint application development), joka on ollut yleisesti käytössä jo vuosien ajan. Väitteessä voi hyvinkin olla perää.

3 12. Nopean sovelluskehityksen hallinta 149 Nopean sovelluskehityksen tavoitteet ja hyödyt Tavoitteet Nopean sovelluskehityksen tavoitteet ovat seuraavat: Kehitetään laadukkaita sovelluksia tarkkaan rajatun ja nopean aikataulun mukaan: kehitys kestää päiviä tai viikkoja, kun se tavanomaisia tekniikoita käyttämällä vie yleensä kuukausia tai vuosia. Luodaan ympäristö, jossa loppukäyttäjien osallistuminen on ensisijaisen tärkeää. RAD ei toimi, jos loppukäyttäjät eivät ole mukana kehityksessä täydellä teholla. Käytetään sovelluskehityksessä korkeasti koulutettua ja motivoitunutta henkilökuntaa, joka tekee järjestelmällistä tiimityötä. Hyödyt Nopean sovelluskehityksen omaksuneet it-organisaatiot ja sillä luotujen järjestelmien loppukäyttäjät hyötyvät siitä merkittävästi. Hyötyjen tuottamiseksi RAD hyödyntää olemassaolevaa tekniikkaa, asennettuja ja käytössä olevia arkkitehtuureja, integroitua kehitysympäristöä ja käyttäjien intensiivistä osallistumista kehitysprosessiin. RAD-tekniikan käyttö tarjoaa seuraavia etuja: Sovelluskehityksen elinkaari lyhenee huomattavasti, kuten edellä mainittiin: on täysin realistista odottaa projektin kestävän vain päiviä tai viikkoja. Sovelluskehityksen kustannukset laskevat merkittävästi. Ohjelmistojen laatu paranee: nopeus ei merkitse huonoja tuloksia. Henkilöstön tuottavuus kasvaa: it-henkilöstö saa enemmän aikaan lyhyemmässä ajassa. Sovelluksia on helpompi ylläpitää.

4 Nopean sovelluskehityksen hallinta Nopean sovelluskehityksen elinkaari Yleensä nopean sovelluskehityksen elinkaari koostuu neljästä perusvaiheesta: 1. Projektinhallinta on jatkuva prosessi. Vaatimusten tai laajuuden hallitseminen on tärkeä tekijä RAD-projektin hallinnassa, sovelluskehityksessä ja toteuttamisessa. Siihen sisältyy ongelmien ratkaisua, päätöksentekoa ja yhteistyötä loppukäyttäjien kanssa. RAD on ainoastaan projektitekniikka, ja sitä täytyy hallita tässä kirjassa kuvailtuja menetelmiä käyttäen. 2. Vaatimukset: järjestelmä määritellään ja sen toteuttamisesta sovitaan ennen kehitystä. Jotkut projektipäälliköt käyttävät nopeaksi vaatimusmäärittelyksi (RRD, rapid requirements definition) kutsuttua tekniikkaa vaatimuskehityksen ja suostumuksen saamisen nopeuttamiseksi. Toiset käyttävät mieluummin perinteisiä osallistuvan sovelluskehityksen menetelmiä. 3. Sovelluskehitys: tuote rakennetaan useiden iteraatioiden kautta tai toimitetaan osissa. Voidaan myös rakentaa prototyyppejä, joiden avulla kehittäjät voivat esittää jotain konkreettista asiakkaalle. Tähän vaiheeseen yhdistetään testaaminen, joka on prosessin elintärkeä osa. 4. Toteutus ja käyttöönotto: valmis järjestelmä otetaan käyttöön ja luovutetaan loppukäyttäjille. Tähän vaiheeseen sisältyy myös koulutuksen ja tukitoimintojen toteutus, jolla varmistetaan toimitetun järjestelmän laadukkuus. Jos vaatimuksena on jatkuva sovelluskehitys, niin joskus RAD-elinkaareen lisätään viidenneksi vaiheeksi ylläpito.yleensä ylläpito kuitenkin toteutetaan sovitun aikataulun ulkopuolella, joten siihen ei sovelleta samoja aikarajoituksia kuin itse sovelluskehitykseen. Kuva 12-1 havainnollistaa RAD-projektin kulkua. Nopea sovelluskehitys ja projektinhallinta Projektipäälliköiden täytyy projektisuunnitteluvaiheessa perehtyä tarkasti eri tekijöihin harkitessaan, pitäisikö sovellus kehittää RAD-tekniikan avulla. Seuraavaksi tarkastellaan näitä päätökseen vaikuttavia tekijöitä ja etuja.

5 12. Nopean sovelluskehityksen hallinta 151 Project Projektinhallinta Management Requirements Vaatimukset Application Sovelluskehitys Development Kayttöönotto Rollout Kuva 12-1 Nopean sovelluskehityksen elinkaari Lyhyempi kesto RAD-menetelmän pääasiallinen tavoite on kehittää sovelluksia huomattavasti lyhyemmässä ajassa kuin perinteiset sovelluskehityksen menetelmät. Yleensä RAD-projektien kesto määritellään projektisuunnitteluvaiheessa. Projektipäälliköt sopivat ylimmän johdon, projektin tukijan ja loppukäyttäjien kanssa, että projektin on valmistuttava 30, 60 tai 90 päivässä. Aikataulun valinta määrää projektin luonteen ja luo kiireyden tunnun projektitiimille. Päättämättömyyteen tai erimielisyyksiin ei ole varaa. Projektipäälliköitä vaaditaan usein tekemään nopeita päätöksiä. Valtuutetut loppukäyttäjät RAD on erittäin suosittu menetelmä loppukäyttäjien keskuudessa. Kun RADprojekti toteutetaan hyvin, loppukäyttäjät näkevät tulokset nopeammin kuin perinteisissä projekteissa ja ovat paljon tyytyväisempiä. Osa RAD-tekniikan menestyksestä on kuitenkin riippuvainen loppukäyttäjien täydellisestä sitoutumisesta projektiin. Loppukäyttäjät määrittelevät projektin vaatimukset. He ohjaavat myös sovelluksen suunnittelua ja ratkaisevat sovelluksen käyttöönoton toteutettavuuden. Loppukäyttäjien rooli projektissa saattaa muuttua projektin aikana: sovelluksen suunnittelun ja kehittämisen lisäksi heidät voidaan ottaa mukaan myös sen testaamiseen ja toteuttamiseen. RAD-projekti tarvitsee tukijan, joka puolustaa projektia ja valtuuttaa loppukäyttäjät asettamaan prioriteetteja ja ratkaisemaan suunnitteluun liittyviä pulmia omassa keskuudessaan, parantamaan viestintää ja tekemään päätöksiä.

6 Nopean sovelluskehityksen hallinta Itsevarmat ja aggressiiviset loppukäyttäjät menestyvät usein RAD-ympäristössä. Nopea sovelluskehitys ei sovi aroille ihmisille tai ihmisille, jotka eivät pysty tekemään nopeita päätöksiä. Loppukäyttäjien täytyy osallistua kehitykseen täysipäiväisesti (40 tuntia viikossa) koko projektin ajan, muuten projektin onnistuminen on vaarassa. Olemassaolevien arkkitehtuurien ja tekniikoiden käyttö RAD ei sovellu projekteihin, jotka edellyttävät uutta tai nousevaa tekniikkaa, kuten uusia ohjelmointikieliä, uusia arkkitehtuureja tai muuta innovatiivista tekniikkaa. Tekninen innovaatio määritellään sellaisten uusien alustojen, kuten laitteistojen, varusohjelmistojen, tietokantojen hallintajärjestelmien tai verkkojen, käyttöönottamiseksi, jotka ovat alalla uusia tai joiden ei ole vielä osoitettu toimivan kyseisessä yrityksessä. Projektipäälliköt ovat tietoisia tämän lähestymistavan riskeistä. RAD hyödyntääkin sellaisia olemassaolevia alustoja, jotka ovat käytännössä osoittautuneet toimiviksi, vakaiksi ja luotettaviksi. Nopeassa sovelluskehityksessä käytetään siis jo käytössä olevia laitteistoja sekä toimiviksi todettuja ohjelmistoja ja tietokantojen hallintajärjestelmiä. Nopea sovelluskehitys ei salli kokeilua, siihen ei yksinkertaisesti ole aikaa. Kannattaa myös käyttää uudelleen koodia, malleja ja suunnittelumalleja aina sopivan tilaisuuden tullen. Nopeus on kaikki kaikessa - laadukkaita tuloksia on saatava aikaan nopeasti. Toimiva metodologia Metodologia on erittäin hyödyllinen työkalu nopeassa sovelluskehityksessä, koska se määrittää ne prosessit ja toimenpiteet, joita tiimi noudattaa sovellusjärjestelmän luomisessa. Kehitysympäristö sisältää metodologian sen varmistamiseksi, että kehitysympäristö integroituu RAD-ympäristön muihin komponentteihin. Metodologiatuotteita ovat esimerkiksi Platinumin Process Engineer, Andersen Consultingin (nykyisin Accenture) METHOD/1, Ernst & Youngin Navigator, tai PriceWaterhouseCoopersin SUMMIT-tuotteet. Metodologian valinnassa on tärkeää varmistaa, että tuotteessa on RAD-polku tai -malli. Metodologioiden etuja käsiteltiin luvussa 11.

7 12. Nopean sovelluskehityksen hallinta 153 Äärimmäisen motivoitunut tiimi Nopea sovelluskehitys vaatii äärimmäisen motivoituneen ja energisen projektitiimin taitoja. Projektipäälliköiden tulee valita tiimin jäsenet erittäin huolellisesti. Projektin aikataulussa ei ole tilaa ylisuurille egoille, teoreettisille pohdiskelijoille tai laiskureille. Tiimin jäsenten täytyy pystyä kestämään painetta ja aikarajoja sekä saamaan aikaan tuloksia. Kokeneet ja loppukäyttäjien kunnioittamat projektitiimin jäsenet ovat parhaita valintoja myös RAD-projekteihin. Niissä ei ole aikaa opiskella, sillä tiimin jäsenten täytyy ryhtyä välittömästi toteuttamaan sovittua projektisuunnitelmaa. Projektipäälliköiden pitäisi maksaa kannustepalkkioita tai bonuksia projektin laadukkaasta toteuttamisesta. Projektiin tulisi luoda sopiva kannustepalkkiojärjestelmä, joka sisältää esimerkiksi bonuksia, palkintoja, päivällisiä tai muita tunnustuksia onnistuneesta työstä. RAD-projektin onnistuminen on riippuvainen ihmisistä. Menestyksekkään RAD-tiimin jäsenten ominaisuuksia ja henkilökohtaisia taitoja käsitellään yksityiskohtaisesti jäljempänä tässä luvussa. Sovelluksen monimutkaisuus RAD ei sovi sellaisten sovellusten kehittämiseen, jotka ovat toiminnallisesti erittäin monimutkaisia tai jotka käsittelevät suuria tapahtumamääriä. Tällaisten järjestelmien kehittäminen vaatii paljon enemmän aikaa, joten niitä tulisi välttää. Nopean sovelluskehityksen mahdollisuudet käsitellä suorituskykyä ovat minimaaliset. Vakiintuneiden ja luotettavien arkkitehtuurien pitäisi kyllä tarjota riittävästi suorituskykyä. Suorituskykyä edellyttävien järjestelmien kehittämisessä kannattaa käyttää perinteisiä kehitysmetodologioita. Myös eräajojärjestelmiä on syytä välttää, koska RAD ei ole sopiva tekniikka niiden kehittämiseen. RAD-projektin tiukat aikarajoitukset eivät salli monimutkaisten teknisten ongelmien ratkaisemista. Internet Internet on tuonut uuden ulottuvuuden nopeaan sovelluskehitykseen. Eri paikoissa työskentelevät tiimit voivat kommunikoida keskenään fyysisestä välimatkasta huolimatta, ja loppukäyttäjät voivat hakea sieltä tietoa, määrittelyjä, tutkimustuloksia, malleja, käyttöstandardeja ja paljon muuta.

8 Nopean sovelluskehityksen hallinta Internetin välityksellä asiointi on nopeaa, ja siellä on runsaasti tietoa hyödynnettäväksi. RAD-tiimin jäsenten roolit RAD-tiimi on koko RAD-prosessin ydin, joten sen jäsenten valinta vaikuttaa ratkaisevasti RAD-projektin onnistumiseen. Tiimi sisältää monenlaisia taitoja, ja siihen kuuluu RAD-tiimin vetäjä projektin tukija tietoasiantuntijoita loppukäyttäjiä kirjuri erikoisasiantuntijoita tarkkailijoita. RAD-tiimin vetäjä RAD-tiimin vetäjä on tiimin tärkein jäsen ja vastuussa projektin suunnittelusta, toteutuksesta ja hallinnasta. Tiiminvetäjän valinta on prosessin ensimmäinen tärkeä vaihe: hänen tulisi olla arvostettu ja taitava johtaja, jolla on hyvä maine organisaatiossa. RAD-tiimin vetäjän taidot eivät synny sattumalta, ja niitä täytyy ehkä opetella. Myös kokemus nopeasta sovelluskehityksestä on välttämätöntä. Tiiminvetäjää ei valita köykäisin perustein, eikä asema sovi arkajaloille. Vääränlaisen tiiminvetäjän valinta saattaa johtaa projektin epäonnistumiseen. Tiiminvetäjälle on ehdottomasti annettava riittävästi valtuuksia ja vastuuta tiimin johtamisessa. Hän tekee tiivistä yhteistyötä projektin tukijan kanssa RADprojektin tavoitteiden saavuttamiseksi. Tiiminvetäjä osaa toimia alaistensa kanssa niin, että jokainen tuottaa omien kykyjensä mukaisia tuloksia. Seuraavaksi tehdään yhteenveto tiiminvetäjän profiilista.

9 12. Nopean sovelluskehityksen hallinta 155 RAD-ROOLIN PROFIILI ASEMA: ROOLI: OMINAISUUDET: RAD-TIIMIN VETÄJÄ RAD-projektin hallinta ja ohjaus Johtajuus Johtamistaidot Arvostettu johtaja organisaatiossa Hyvät ihmissuhdetaidot Neuvokkuus Kyky saada tuloksia aikaan MÄÄRÄ: 1 ESIMERKKEJÄ: Projektipäällikkö Atk-johtaja Loppukäyttäjiä edustava johtaja Projektin tukija Kaikki tietotekniikkaprojektit tarvitsevat onnistuakseen yritysjohdon tukea. On erittäin tärkeää, että RAD-tiimillä on tukija yrityksen johtoportaassa. Tukija voi kuulua RAD-projektissa käsiteltävän liiketoiminta-alan ylempään tai alempaan johtoon. Tukijan ei tarvitse osallistua jokaiseen RAD-istuntoon. On kuitenkin suositeltavaa, että tukija osallistuu ainakin ensimmäiseen ja ehkä viimeiseen kokoukseen, jotta hän voi tarkastaa tulokset ja kommentoida niitä. Tukijan tulisi olla käytettävissä koko projektin ajan mahdollisten vakavien ongelmien tai muiden kysymysten ratkaisemista varten. RAD-tiimin vetäjä työskentelee tiiviisti projektin tukijan kanssa ja pitää tämän ajan tasalla projektin edistymisen suhteen. Tukija voi kuulua loppukäyttäjäorganisaation johtoon, mutta todennäköisesti hän on kehittäjäorganisaation atk-päällikkö. Seuraavaksi tehdään yhteenveto projektin tukija -roolista.

10 Nopean sovelluskehityksen hallinta RAD-ROOLIN PROFIILI ASEMA: ROOLI: OMINAISUUDET: PROJEKTIN TUKIJA Projektin tukeminen yritysjohdossa Arvostettu johtaja organisaatiossa MÄÄRÄ: 1 ESIMERKKEJÄ: Divisioonan johtaja Varatoimitusjohtaja Atk-päällikkö Liiketoiminta-alan johtaja Tietoasiantuntijat Tietoasiantuntijat auttavat loppukäyttäjiä ja suunnittelevat sovellusta loppukäyttäjien tarpeiden mukaan. Keskusteltuaan vaatimuksista loppukäyttäjien kanssa tietoasiantuntijat luovat RAD-tiimin vetäjän valvonnassa prototyyppejä, joten heiltä edellytetään prototyyppien rakentamiseen tarkoitettujen ohjelmistojen tuntemusta. Tietoasiantuntijat voivat myös neuvoa loppukäyttäjiä sellaisten uusien tekniikoiden tai laitteiden valinnassa, joista voi olla apua sovelluksen teknisessä toteutuksessa. Tietoasiantuntijoiden täytyy tuntea hyvin asiakasorganisaatio ja kyseessäoleva liiketoiminta-ala. Heidän pitää olla hyviä kuuntelijoita ja eläytyä loppukäyttäjien asemaan. Kokeneet ja ohjelmistot hallitsevat järjestelmäsuunnittelijat ovat onnistuneet erinomaisesti tässä roolissa. Seuraavaksi tehdään yhteenveto tietoasiantuntija-roolista. RAD-ROOLIN PROFIILI ASEMA: ROOLI: TIETOASIANTUNTIJA Sovelluksen suunnittelu loppuasiakkaiden tarpeiden mukaan

11 12. Nopean sovelluskehityksen hallinta 157 OMINAISUUDET: Hyvät tekniset taidot Kyky rakentaa prototyyppejä Kyky työskennellä loppukäyttäjien kanssa Empatia ja kärsivällisyys MÄÄRÄ: Vähintään 2, enintään 4 ESIMERKKEJÄ: Järjestelmäsuunnittelijat Suunnittelija-ohjelmoijat Kirjuri Kirjurilla on erityisen tärkeä rooli RAD-tiimissä. Hän vastaa RAD-kokousten dokumentoinnista. Kokousten dokumentointi on vuorovaikutteista toimintaa, ja kirjurin täytyy tehdä tiivistä yhteistyötä RAD-tiimin vetäjän kanssa. Kokousten aikana käsitellään monia ideoita ja ehdotuksia. Kirjurin täytyy oppia poimimaan keskusteluista tärkeät päätökset, kuka ne teki ja miksi ne tehtiin. Lisäksi kirjurin täytyy dokumentoida myös muut kokouksen aikana käsitellyt asiat. Kannettavat tietokoneet ovat siirreltävyytensä ansiosta erityisen käteviä kokouksista kertyvän aineiston käsittelyssä. On tärkeää, että loppukäyttäjiä kannustetaan RAD-kokousten aikana pyytämään kirjuria dokumentoimaan heidän mielestään tärkeät asiat. Kirjurin ei tarvitse olla it-alan ihminen, mutta häneltä vaaditaan loogista otetta dokumentointiin. Kirjurin tehtäviin kuuluu myös RAD-kokouksen aikana dokumentoidun materiaalin jako osallistujille kokouksen päätteeksi. Kirjurin tehtävä on vaikea, eikä sitä pidä aliarvioida. Seuraavaksi tehdään yhteenveto kirjuri-roolista. RAD-ROOLIN PROFIILI ASEMA: ROOLI: KIRJURI RAD-kokousten dokumentointi

12 Nopean sovelluskehityksen hallinta OMINAISUUDET: Looginen ajattelutapa Tekstinkäsittelyohjelmien tuntemus Hyvä organisointikyky Hyvät hallinnolliset taidot MÄÄRÄ: 1 ESIMERKKEJÄ: Osastosihteeri Järjestelmäsuunnittelija Erikoisasiantuntijat RAD-tiimin täytyy lähes poikkeuksetta, RAD-kokouksen tyypin mukaan, pyytää erikoisasiantuntijoilta neuvoja jonkin ongelman ratkaisemiseksi. Erikoisasiantuntijoiden ei tarvitse yleensä osallistua jokaiseen kokoukseen, koska heitä tarvitaan ehkä vain hetken aikaa tai osan päivästä. Erikoisasiantuntijoiden työtä helpottaa, jos RAD-tiimin vetäjä pystyy jo ennen kokousta kertomaan, mitä heiltä odotetaan. Näin varmistetaan, että asiantuntija-avusta saadaan maksimaalinen hyöty eikä kenenkään aikaa tuhlata. Erikoisasiantuntijoita voivat olla esimerkiksi tietokantasuunnittelijat, -arkkitehdit, -valvojat tai -mallintajat verkkoasiantuntijat ja -suunnittelijat järjestelmäohjelmoijat, -valvojat tai -asiantuntijat loppukäyttäjien erikoisasiantuntijat, asiantuntijat tai liiketoimintaprosessien suunnittelijat. Erikoisalojen tietämyksellä on usein tärkeä asema RAD-ympäristössä, joten erikoisasiantuntijoiden lyhytaikainenkin panos projektissa tuottaa hyödyllisiä ratkaisuja. Tarkkailijat Kun nopea sovelluskehitys on otettu onnistuneesti käyttöön organisaatiossa, sana siitä leviää nopeasti ja herättää muiden projektien ja tiimien kiinnostuksen. Tarkkailijat pyytävät RAD-tiimin vetäjältä lupaa osallistua kokouksiin nähdäk

13 12. Nopean sovelluskehityksen hallinta 159 seen itse, miten ne toimivat, ja päättääkseen, olisiko nopeasta sovelluskehityksestä hyötyä heidän toiminnassaan. Yleisesti ottaen RAD-tiimin vetäjän ja koko tiimin tulisi suosia tällaista toimintaa. On kuitenkin huolehdittava siitä, että tarkkailijat eivät vaikeuta tai estä RADkokousten kulkua. Usein tarkkailijat osallistuvat keskusteluun tai tarjoavat neuvojaan eri kysymyksiin, koska he pääsevät nopeasti sisälle ryhmän toimintatapoihin. RAD-tiimin vetäjän tulee kokouksen aluksi esitellä kaikki tarkkailijat tiimille. Johtopäätökset Nopealla sovelluskehityksellä on selvästikin monia houkuttelevia ominaisuuksia, joiden ansiosta monet erityyppiset yritykset voivat hyödyntää sitä. Internetin tarjoaman nopeuden ja kilpailuetujen aikakaudella nopea sovelluskehitys tuo monille tietohallinto-osastoille niiden kipeästi kaipaamaa menestystä. Nopean sovelluskehityksen menetelmien onnistuneen omaksumisen ja käyttöönoton tiellä on kuitenkin monia vaaroja ja esteitä. Nopea sovelluskehitys ei ole aluksi helppoa, mutta se voi osoittautua menestykseksi, jos sitä johtamaan saadaan kokeneita projektipäälliköitä, jotka omaksuvat tässä luvussa kuvaillut menetelmät. Kun projektipäällikön ansioluetteloon alkaa kertyä onnistuneita RAD-projekteja, niin sovelluskehityksen tuottavuus ja nopeus paranee merkittävästi esimerkiksi seuraavilla alueilla: Menestys: Projektin onnistuminen on kyvykkään ja kokeneen RAD-tiimin vetäjän/projektipäällikön ansiota, joka osaa ratkaista ongelmia, pysyy aikatauluissa, saa ihmiset tekemään tulosta ja kommunikoi. Tiimityö: Koko tiimin täytyy puhaltaa yhteen hiileen, ja kaikkien jäsenten täytyy tuoda merkittävä työpanos projektiin ja ratkaisuun. Työkalut: Työkalujen huolellinen valinta on menestyksen kannalta olennaista. Kaikkien ohjelmistoa käyttävien RAD-tiimin jäsenten täytyy olla kokeneita ja kyvykkäitä sekä halukkaita saamaan tuloksia aikaan nopeasti. Viestintä: Koska nopea sovelluskehitys tuo mukanaan myös ongelmia, RAD-tiimin vetäjän on ehdottomasti oltava hyvä viestijä,

14 Nopean sovelluskehityksen hallinta joka suhtautuu ongelmiin realistisesti ja joka on luonteeltaan suora ja avoin. Hänen on osattava kommunikoida sekä toimitusjohtajien että ohjelmoijien kanssa. Laajuus: Kuten aiemmin tässä luvussa todettiin, sovelluksen laajuus täytyy lyödä lukkoon etukäteen,eikä sovitusta laajuudesta ole varaa lipsua edes loppukäyttäjien pyynnöstä. Toimivan sovelluksen aikaansaaminen 30, 60 tai 90 päivässä vaatii kurinalaisuutta, taitoa ja kovaa työtä. Ihmiset: Ihmiset tekevät nopeasta sovelluskehityksestä menestyksen. Kirjallisuutta Gane, Chris. Rapid System Development: Using Structured Techniques and Relational Technology. Prentice Hall, Martin, James. Rapid Application Development. McGraw Hill, McConnell, Steve C. Rapid Development: Taming Wild Software Schedules. Microsoft Press, 1996.

Luku 10 Käyttöönoton suunnitteluja toteutusvaihe

Luku 10 Käyttöönoton suunnitteluja toteutusvaihe Luku 10 Käyttöönoton suunnitteluja toteutusvaihe Käyttöönoton Roll-Out Planning suunnittelu- & Preparation ja valmistelu Design Tiedon- Data Conversion muunnos- prosessien Processes suunnittelu Toimipisteiden

Lisätiedot

Tutkittua tietoa. Tutkittua tietoa 1

Tutkittua tietoa. Tutkittua tietoa 1 Tutkittua tietoa T. Dybå, T. Dingsøyr: Empirical Studies of Agile Software Development : A Systematic Review. Information and Software Technology 50, 2008, 833-859. J.E. Hannay, T. Dybå, E. Arisholm, D.I.K.

Lisätiedot

Luku 6 Projektisuunnitteluvaihe

Luku 6 Projektisuunnitteluvaihe Luku 6 Projektisuunnitteluvaihe Projektisuunnittelu Project Planning Projektin Project Definition määrittely and ja Planning suunnittelu Projektin Initiate käynnistäminen andja organisointi Project Organize

Lisätiedot

Luku 8 Rakennusvaihe. Detailed Design. Programming. Moduulisuunnittelu. Ohjelmointi

Luku 8 Rakennusvaihe. Detailed Design. Programming. Moduulisuunnittelu. Ohjelmointi Luku 8 Rakennusvaihe Moduulisuunnittelu Detailed Design Programming Ohjelmointi Teknisen Complete suunnittelun Technical viimeistely Design Suunnittelukatselmuksen Design Perform suorittaminen Review Yhteisen

Lisätiedot

Projektinhallinta. Richard Murch. Sisällysluettelo

Projektinhallinta. Richard Murch. Sisällysluettelo Sisällysluettelo i IT Projektinhallinta Richard Murch ii Sisällysluettelo IT-projektinhallinta Richard Murch Edita Publishing Oy IT Press PL 760 00043 EDITA palvelu@itpress.fi Lue lisää IT Press -kirjoista

Lisätiedot

SOA & Ajax Sanahelinää vai toimivaa käytäntöä sähköisessä asioinnissa? Fenix hankejohtaja Harri Juuti Projektipäällikkö Teemu Karvonen

SOA & Ajax Sanahelinää vai toimivaa käytäntöä sähköisessä asioinnissa? Fenix hankejohtaja Harri Juuti Projektipäällikkö Teemu Karvonen SOA & Ajax Sanahelinää vai toimivaa käytäntöä sähköisessä asioinnissa? Fenix hankejohtaja Harri Juuti Projektipäällikkö Teemu Karvonen Agenda Fenix-hankkeen esittely Arkkitehtuuri lyhyesti Kuntalaistili

Lisätiedot

yksilökeskeisen suunnittelun työvälineitä

yksilökeskeisen suunnittelun työvälineitä yksilökeskeisen suunnittelun työvälineitä Tämä kirjanen yksilökeskeisen ajattelun työvälineistä tarjoaa lukijalle tilaisuuden tukea ihmisiä tavoilla, joilla on heille todellista merkitystä. Opas tarjoaa

Lisätiedot

Suomi nousuun. Aineeton tuotanto

Suomi nousuun. Aineeton tuotanto Suomi nousuun Aineeton tuotanto Maailman talous on muutoksessa. Digitalisoituminen vie suomalaiset yritykset globaalin kilpailun piiriin. Suomen on pärjättävä tässä kilpailussa, jotta hyvinvointimme on

Lisätiedot

Automaatio mahdollistaa Software as a Service - arkkitehtuurin

Automaatio mahdollistaa Software as a Service - arkkitehtuurin Automaatio mahdollistaa Software as a Service - arkkitehtuurin Softatyön trendit 11.6.2015 käytännön kokemuksia kehittämistyöstä Jussi Haaja Senior Systems Specialist Twitter @jussihaaja Esityksen sisältö

Lisätiedot

Testataanko huomenna?

Testataanko huomenna? Testataanko huomenna? Qentinel Group 2014 Esko Hannula 03.06.2014 Ohjelmistokriisistä testauskriisiin 1985: Ohjelmistot ovat huonolaatuisia ja aina myöhässä Jonkun pitäisi testata, ehkäpä noiden huonoimpien

Lisätiedot

Työn mielekkyys. 19.11.2015 Metsäalan ajankohtaistapahtuma Motivaatio ja osaaminen menestymisen avaimet

Työn mielekkyys. 19.11.2015 Metsäalan ajankohtaistapahtuma Motivaatio ja osaaminen menestymisen avaimet Työn mielekkyys 19.11.2015 Metsäalan ajankohtaistapahtuma Motivaatio ja osaaminen menestymisen avaimet Kati Järvinen Johtava konsultti - Hyvinvointi ja tuottavuus Kokenut henkilöstön ja johtamisen kehittäjä

Lisätiedot

IT-OSAAJA, TIETOJENKÄSITTELYN ERIKOISTUMISOPINNOT

IT-OSAAJA, TIETOJENKÄSITTELYN ERIKOISTUMISOPINNOT IT-OSAAJA, TIETOJENKÄSITTELYN ERIKOISTUMISOPINNOT KOULUTUKSEN KOHDERYHMÄ SISÄLTÖ Koulutuksen tavoitteena on antaa opiskelijalle valmiudet uusien tietoteknisten menetelmien ja välineiden hyödyntämiseen.

Lisätiedot

Älykäs johtaminen muuttuvassa toimintaympäristössä: pk yrityksen johtamisen kehittäminen

Älykäs johtaminen muuttuvassa toimintaympäristössä: pk yrityksen johtamisen kehittäminen Älykäs muuttuvassa toimintaympäristössä: pk yrityksen johtamisen kehittäminen Pohjois-Savon liitto 11.3.2015 Pentti Sydänmaanlakka - Johtamisen suurimmat haasteet - Älykäs vai älytön organisaatio? - Älykäs

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Suomen kirjainpalikat art. 1105

KÄYTTÖOHJE. Suomen kirjainpalikat art. 1105 KÄYTTÖOHJE Suomen kirjainpalikat art. 1105 LAATU Käsityö Taitavat mestarit valmistavat tuotteemme käsityönä. Käytämme nykyaikaisia ja innovatiivisia työkaluja. Valitsemme materiaalit huolellisesti ja valvomme

Lisätiedot

Menolippu tulevaisuuteen. Mika Huhtaniemi, Varatoimitusjohtaja Suomen Tilaajavastuu

Menolippu tulevaisuuteen. Mika Huhtaniemi, Varatoimitusjohtaja Suomen Tilaajavastuu Menolippu tulevaisuuteen. Mika Huhtaniemi, Varatoimitusjohtaja Suomen Tilaajavastuu Tulevaisuuden rakentajat, tervetuloa! Yhteistyöllä syntyy tuloksia! Keväällä 2015 uusi hallitus nosti digitalisaation

Lisätiedot

Ohjelmistotekniikka - Luento 2 Jouni Lappalainen

Ohjelmistotekniikka - Luento 2 Jouni Lappalainen Ohjelmistotekniikka - Luento 2 Jouni Lappalainen Luku 2: Prosessimallit - miten spiraalimalliin päädyttiin - spiraalimallista (R)UP malliin - oman ammattitaidon kehittäminen; PSP ja TSP mallit 1 Luento

Lisätiedot

Projektinhallinta SFS-ISO mukaan

Projektinhallinta SFS-ISO mukaan Projektinhallinta SFS-ISO 21500 mukaan (Ohjeita projektinhallinnasta, 2012) 13.4.2017 Panu Kiviluoma Osaamistavoitteet Luennon jälkeen osaat selittää, mitä tarkoitetaan Projektilla Projektinhallinnalla

Lisätiedot

Avoimen lähdekoodin kehitysmallit

Avoimen lähdekoodin kehitysmallit Avoimen lähdekoodin kehitysmallit Arto Teräs Avoimen lähdekoodin ohjelmistot teknisessä laskennassa -työpaja CSC, 25.5.2009 Avoimen lähdekoodin kehitysmallit / Arto Teräs 2009-05-25

Lisätiedot

Tietoturvakonsulttina työskentely KPMG:llä

Tietoturvakonsulttina työskentely KPMG:llä Tietoturvakonsulttina työskentely KPMG:llä Helsingin Yliopisto 28 Helmikuuta 2014 Agenda Agenda Työtehtävistä yleisesti Esimerkkejä Osaamisen/toiminnan kehittäminen 1 Turvallisuuden arviointi / auditointi

Lisätiedot

Microsoft, 2005. Johtaja näyttää työhyvinvoinnin suunnan Uudista ja uudistu 2005 Martti Mehtälä Microsoft Oy

Microsoft, 2005. Johtaja näyttää työhyvinvoinnin suunnan Uudista ja uudistu 2005 Martti Mehtälä Microsoft Oy Microsoft, 2005 Johtaja näyttää työhyvinvoinnin suunnan Uudista ja uudistu 2005 Martti Mehtälä Microsoft Oy Microsoft Globaalisti Maailman johtava ohjelmistovalmistaja 107 000 työntekijää Liikevaihto 40

Lisätiedot

AVOIMEN TUOTTEEN HALLINTAMALLIT. Kunnassa toteutettujen tietojärjestelmien uudelleenkäyttö. Yhteentoimivuutta avoimesti 2.12.2011

AVOIMEN TUOTTEEN HALLINTAMALLIT. Kunnassa toteutettujen tietojärjestelmien uudelleenkäyttö. Yhteentoimivuutta avoimesti 2.12.2011 AVOIMEN TUOTTEEN HALLINTAMALLIT Kunnassa toteutettujen tietojärjestelmien uudelleenkäyttö Yhteentoimivuutta avoimesti 2.12.2011 Erikoistutkija, MSc. Tapio Matinmikko, Teknologian tutkimuskeskus VTT 2 Esittäjästä

Lisätiedot

Venäjän kaupan matkustajan muistilista. Elä matkusta Venäjälle!

Venäjän kaupan matkustajan muistilista. Elä matkusta Venäjälle! Venäjän kaupan matkustajan muistilista Elä matkusta Venäjälle! Elä lähde Venäjälle! Miksi? On helpompaa ja järkevämpää kutsua potentiaalinen asiakas ja tai/ammattimedia kotikentälle, jossa kaikki elementit

Lisätiedot

Ohjelmistotekniikka - Luento 2

Ohjelmistotekniikka - Luento 2 Ohjelmistotekniikka - Luento 2 Luku 2: Prosessimallit - miten spiraalimalliin päädyttiin - spiraalimallista (R)UP malliin - oman ammattitaidon kehittäminen; PSP ja TSP mallit 1 Luento 2: Prosessimallit

Lisätiedot

Korkeakouluyhteistyö muutakin kuin gradu

Korkeakouluyhteistyö muutakin kuin gradu Korkeakouluyhteistyö muutakin kuin gradu Tero Keva TY/Brahea keskus 08.12.2015 SparkUp Portti - SUP (EAKR 2015-2016) Keskeinen sisältö ja tavoitteet Tarve: Edistää varsinaissuomalaisten pk-yritysten kilpailukykyä,

Lisätiedot

Advisory Board palveluopas

Advisory Board palveluopas Advisory Board palveluopas Advisory Board palveluopas MIKÄ ON ADVISORY BOARD? Advisory Board (AB) tarjoaa kolme kansainvälisen kaupan asiantuntijaa yritysjohdon tueksi tärkeisiin kansainvälisen kasvun

Lisätiedot

1.1 3.1.2014 Westin Lisätty luku 6, käyttötapauskuvaukset.

1.1 3.1.2014 Westin Lisätty luku 6, käyttötapauskuvaukset. Käyttäjävaatimukset Versio Päivämäärä Henkilö 1.0 XX.XX.2013 Kaikki PI-versio. 1.1 3.1.2014 Westin Lisätty luku 6, käyttötapauskuvaukset. 1. Liiketoiminnalliset tavoitteet 2. Käsitteet 3. Yleiskuva järjestelmästä

Lisätiedot

Osa 3 Projektinhallinnan elinkaari

Osa 3 Projektinhallinnan elinkaari Osa 3 Projektinhallinnan elinkaari Luku 5 Projektin elinkaari Johdanto Kaikilla it-organisaatioilla täytyy olla tarkkaan suunniteltu kehys, johon ne voivat sijoittaa prosesseja, toimintaperiaatteita ja

Lisätiedot

Tehosta valaistustoimintaasi

Tehosta valaistustoimintaasi Tehosta valaistustoimintaasi CityTouch LightPoint Valaistusinfrastruktuurin hallinta CityTouch LightPoint / OMAISUUDENHOITO 3 Tervetuloa valaistuksen hallinnan uuteen, älykkääseen maailmaan. Kaupungin

Lisätiedot

Esimiehen koutsaus ja valmennus

Esimiehen koutsaus ja valmennus Esimiehen koutsaus ja valmennus Tallinna 20.5.2016 YTM, työnohjaaja, coach Liisa Kallio Esityksen sisältö 1. Oma taustani 2. Mitä Coaching on 3. ICF ydintaidot A. Coaching työskentelyn perusta B. Suhteen

Lisätiedot

RAKENNUSTEN. Käyttö ja ylläpito

RAKENNUSTEN. Käyttö ja ylläpito RAKENNUSTEN ENERGIATEHOKKUUS Käyttö ja ylläpito Mikko Peltokorpi Toimitusjohtaja, kiinteistöneuvos Matinkylän Huolto Oy Käyttäjän ja ylläpitäjän näkökulma matalaenergiarakentamiseen Hyvän asumisen perusedellytyksistä

Lisätiedot

TIETOTEKNIIKAN HYÖDYNTÄMINEN OSANA LIIKETOIMINTAPROSESSEJA: Toiminnan raportointi ja seuranta, tapahtuneisiin poikkeamiin nopea reagointi.

TIETOTEKNIIKAN HYÖDYNTÄMINEN OSANA LIIKETOIMINTAPROSESSEJA: Toiminnan raportointi ja seuranta, tapahtuneisiin poikkeamiin nopea reagointi. TIETOTEKNIIKAN HYÖDYNTÄMINEN OSANA LIIKETOIMINTAPROSESSEJA: Sähköisen liiketoiminnan mahdollisuudet: Sisäiset ja ulkoiset prosessit Toiminnan tehostaminen, reaaliaikaisuus Toiminnan raportointi ja seuranta,

Lisätiedot

Perheystävällinen työpaikka. Anna Kokko, Erityisasiantuntija Väestöliitto 18.9.2015

Perheystävällinen työpaikka. Anna Kokko, Erityisasiantuntija Väestöliitto 18.9.2015 Perheystävällinen työpaikka Anna Kokko, Erityisasiantuntija Väestöliitto 18.9.2015 Miksi perheystävällisyys kannattaa? Top 3 1.Perheystävällinen työpaikka houkuttelee parhaita osaajia ja sitouttaa heidät

Lisätiedot

1. Ohjaustyylit. Esimerkkejä tyylin käyttötilanteista. Tavoite. Työpaikkaohjaajan toiminta. Tulokset

1. Ohjaustyylit. Esimerkkejä tyylin käyttötilanteista. Tavoite. Työpaikkaohjaajan toiminta. Tulokset 1. Ohjaustyylit on hyvä tunnistaa itselleen ominaiset tavat ohjata opiskelijoita. on hyvä osata joustavasti muuttaa ohjaustyyliään erilaisiin tilanteisiin ja erilaisille opiskelijoille sopivaksi. Seuraavaksi

Lisätiedot

Työnantajakuva heijastaa yrityksen arvoja ja johtamiskulttuuria. Suunta 2012, Pörssitalo 29.11.2011 Marcus Herold

Työnantajakuva heijastaa yrityksen arvoja ja johtamiskulttuuria. Suunta 2012, Pörssitalo 29.11.2011 Marcus Herold Työnantajakuva heijastaa yrityksen arvoja ja johtamiskulttuuria Suunta 2012, Pörssitalo 29.11.2011 Marcus Herold Työnantajakuvan haasteet muutoksessa Tilanne Asiakkaat Uusi suunta, Vanhasta luopuminen

Lisätiedot

Projekti, projektinhallinta ja projektiliiketoiminta. Projektin ympäristö, päämäärä, tavoitteet, elinkaari, laajuus ja työn ositus

Projekti, projektinhallinta ja projektiliiketoiminta. Projektin ympäristö, päämäärä, tavoitteet, elinkaari, laajuus ja työn ositus Projekti, projektinhallinta ja projektiliiketoiminta. Projektin ympäristö, päämäärä, tavoitteet, elinkaari, laajuus ja työn ositus 25.1.2013 Karlos Artto TU-22.1120 Projektien suunnittelu ja ohjaus, kevät

Lisätiedot

Tulevaisuuden johtajan osaamisprofiili Pohdintaa erityisesti strategisen johtamisen näkökulmasta

Tulevaisuuden johtajan osaamisprofiili Pohdintaa erityisesti strategisen johtamisen näkökulmasta Tulevaisuuden johtajan osaamisprofiili Pohdintaa erityisesti strategisen johtamisen näkökulmasta Suomalaista sotea rakentamassa Lapin sairaanhoitopiiri Rovaniemi KTT, dos. Mikko Luoma 19.5.2016 Kuka? Mikko

Lisätiedot

Tiimivalmennus 6h. Tiimienergian pikaviritys

Tiimivalmennus 6h. Tiimienergian pikaviritys Tiimivalmennus 6h Tiimienergian pikaviritys Hienoa kuinka hyvin valmennus pysyi kasassa ja sai kaikki mukaan. Kukaan ei ollut passiivisena tässä koulutuksessa. TeliaSonera Oyj 1 / 9 Miksi investoisit tiimityöhön?

Lisätiedot

Integrated Management System. www.ims.fi, Ossi Ritola

Integrated Management System. www.ims.fi, Ossi Ritola Integrated Management System www.ims.fi, Ossi Ritola Mitä prosessien tunnistaminen on? Löydämme ja ryhmittelemme organisaation toistettavat työnkulut optimaalisimmalla tavalla organisaation tulevaisuuden

Lisätiedot

AMKEn luovat verkostot -seminaari 15.5.2012, Aulanko. Ennakointitiedon lähteitä henkilöstösuunnitteluun. Lena Siikaniemi henkilöstöjohtaja

AMKEn luovat verkostot -seminaari 15.5.2012, Aulanko. Ennakointitiedon lähteitä henkilöstösuunnitteluun. Lena Siikaniemi henkilöstöjohtaja AMKEn luovat verkostot -seminaari 15.5.2012, Aulanko Ennakointitiedon lähteitä henkilöstösuunnitteluun Lena Siikaniemi henkilöstöjohtaja PHKKn visio 2017 Olemme oppimisen ja kestävän uudistamisen kansainvälinen

Lisätiedot

Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1)

Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1) Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1) Mitä on oppimaan oppiminen? Kirjoita 3-5 sanaa, jotka sinulle tulevat mieleen käsitteestä. Vertailkaa sanoja ryhmässä. Montako samaa sanaa esiintyy? 1 Oppimaan oppiminen

Lisätiedot

Sisäänrakennettu tietosuoja ja ohjelmistokehitys

Sisäänrakennettu tietosuoja ja ohjelmistokehitys Sisäänrakennettu tietosuoja ja ohjelmistokehitys Petri Strandén 14. kesäkuuta, 2018 Petri Strandén Manager Cyber Security Services Application Technologies Petri.stranden@kpmg.fi Petri vastaa KPMG:n Technology

Lisätiedot

Aino Kääriäinen Aino Kääriäinen yliopistonlehtori Helsingin yliopisto

Aino Kääriäinen Aino Kääriäinen yliopistonlehtori Helsingin yliopisto 30.9.2011 Aino Kääriäinen yliopistonlehtori Helsingin yliopisto 1 2 1 Asiakirjojen kirjoittamisesta? Asiakkaiden tekemisten kirjoittamisesta? Työntekijöiden näkemysten kirjoittamisesta? Työskentelyn dokumentoinnista?

Lisätiedot

Opiskelijoiden TVT:n käyttö sähköistyvässä lukiossa. Tarja-Riitta Hurme, Minna Nummenmaa & Erno Lehtinen, Oppimistutkimuksen keskus, OKL

Opiskelijoiden TVT:n käyttö sähköistyvässä lukiossa. Tarja-Riitta Hurme, Minna Nummenmaa & Erno Lehtinen, Oppimistutkimuksen keskus, OKL Opiskelijoiden TVT:n käyttö sähköistyvässä lukiossa Tarja-Riitta Hurme, Minna Nummenmaa & Erno Lehtinen, Oppimistutkimuksen keskus, OKL Tutkimuksen kohteena Opiskelijoiden tvt:n käyttö Laitteet ja ohjelmistot

Lisätiedot

Onnistunut ohjelmistoprojekti

Onnistunut ohjelmistoprojekti Onnistunut ohjelmistoprojekti 2.12.2008 Hermanni Hyytiälä Reaktor Innovations Oy Agenda Yritysesittely Keinoja onnistuneeseen ohjelmistoprojektiin Ihmiset Menetelmät Käytännöt ja työkalut Tulevaisuuden

Lisätiedot

BIM Suunnittelun ja rakentamisen uusiutuvat toimintatavat Teppo Rauhala

BIM Suunnittelun ja rakentamisen uusiutuvat toimintatavat Teppo Rauhala BIM Suunnittelun ja rakentamisen uusiutuvat toimintatavat Teppo Rauhala Proxion 19.10.2015 Proxion BIM historiikkia Kehitystyö lähtenyt rakentamisen tarpeista Työkoneautomaatio alkoi yleistymään 2000 luvulla

Lisätiedot

Portfolio maahanmuuttajanuorten ohjauksen työvälineenä. Emma Nylund

Portfolio maahanmuuttajanuorten ohjauksen työvälineenä. Emma Nylund Portfolio maahanmuuttajanuorten ohjauksen työvälineenä Emma Nylund Ratkaiseva lähtökohta portfoliota tehtäessä: onko kyseessä TUOTOS vai VÄLINE? Portfolion käyttö on alkuaan lähtöisin taiteen, arkkitehtuurin

Lisätiedot

Lukio ja sähköiset ylioppilaskirjoitukset Tieto- ja viestintätekniikka selvitys 2014

Lukio ja sähköiset ylioppilaskirjoitukset Tieto- ja viestintätekniikka selvitys 2014 Lukio ja sähköiset ylioppilaskirjoitukset Tieto- ja viestintätekniikka selvitys 2014 Kurt Torsell Kartoituksen toteutus Suomen Kuntaliitto toteutti syksyllä 2013 ensimmäistä kertaa kouluille suunnatun

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Lähtökohta. Integroinnin tavoitteet

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Lähtökohta. Integroinnin tavoitteet Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Integraation tavoitteita Lähtökohta Web-palvelut Asiakasrekisteri ERP, Tuotannon ohjaus Tuotanto Myynti Intranet Extranet? CRM Johdon tuki Henkilöstö Kirjanpito Palkanlaskenta

Lisätiedot

THEME osaamismatriisi - elektroniikka/sähkötekniikka osakompetenssien/oppimistulosten kanssa

THEME osaamismatriisi - elektroniikka/sähkötekniikka osakompetenssien/oppimistulosten kanssa OSAAMISALUEET OSAAMISEN KEHITYSVAIHEET 1. Sähköisten ja/tai elektronisten järjestelmien asennus rakennuksiin ja teollisuuslaitoksiin. Hän osaa valmistella ja suorittaa yksinkertaisia sähköisiä ja elektronisia

Lisätiedot

Prosessiajattelu. Organisaation prosessikuvaus - CMMI. Prosessikuvaukset ja elinkaarimallit. Organisaation prosessien määritys CMMI käytänteet

Prosessiajattelu. Organisaation prosessikuvaus - CMMI. Prosessikuvaukset ja elinkaarimallit. Organisaation prosessien määritys CMMI käytänteet Organisaation prosessikuvaus - CMMI Prosessikuvaukset ja elinkaarimallit Sami Kollanus TJTA330 Ohjelmistotuotanto 7.2.2007 Level5 Level4 Level3 Requirements Development Technical Solution Product Integration

Lisätiedot

Julkisista hankinnoista innovatiivisiin hankintoihin STM /

Julkisista hankinnoista innovatiivisiin hankintoihin STM / Julkisista hankinnoista innovatiivisiin hankintoihin STM / 7.4.2014 mikko.martikainen@tem.fi Mikko Martikainen 1 Haasteet samanaikaisia Eläköityminen ja väestön vanheneminen Työvoimapula ja samaan aikaan

Lisätiedot

Testauksen tuki nopealle tuotekehitykselle. Antti Jääskeläinen Matti Vuori

Testauksen tuki nopealle tuotekehitykselle. Antti Jääskeläinen Matti Vuori Testauksen tuki nopealle tuotekehitykselle Antti Jääskeläinen Matti Vuori Mitä on nopeus? 11.11.2014 2 Jatkuva nopeus Läpäisyaste, throughput Saadaan valmiiksi tasaiseen, nopeaan tahtiin uusia tuotteita

Lisätiedot

Berlitzin taitotaso 1 CEF-taso A 1

Berlitzin taitotaso 1 CEF-taso A 1 t Berlitzin taitotaso 1 CEF-taso A 1 Ymmärtää ja osaa käyttää tuttuja, jokapäiväisiä ilmauksia ja yksinkertaisia lauseita. Osaa esitellä itsensä ja kysyä muilta perustietoja kuten asuinpaikkaa, vointia

Lisätiedot

Miten löydän Sen Oikean? 22.11.2012 Senaattoritilaisuus Liisa Paasiala, Senior Consultant

Miten löydän Sen Oikean? 22.11.2012 Senaattoritilaisuus Liisa Paasiala, Senior Consultant Miten löydän Sen Oikean? 22.11.2012 Senaattoritilaisuus Liisa Paasiala, Senior Consultant On mahdollista löytää Se Oikea! Luotanko sattumaan? Onnistuminen on aloitettava heti Onnistumisen kaava on 4 x

Lisätiedot

Asiakkaan infopaketti PAINETTU &VALMIS PAINETTU &VALMIS. Työvaateprofilointi Painettu & Valmis

Asiakkaan infopaketti PAINETTU &VALMIS PAINETTU &VALMIS. Työvaateprofilointi Painettu & Valmis Asiakkaan infopaketti PAINETTU &VALMIS PAINETTU &VALMIS Työvaateprofilointi Painettu & Valmis PAINETTU &VALMIS PAINETTU &VALMIS Nykyään yhä useampi yritys haluaa työvaatteisiin yrityksen logon. Ahlsell

Lisätiedot

20 SYYTÄ, MIKSI JOKAISEN SEURAAVAN TIETOKONEEN TULISI OLLA THINKPAD TAI THINKCENTRE

20 SYYTÄ, MIKSI JOKAISEN SEURAAVAN TIETOKONEEN TULISI OLLA THINKPAD TAI THINKCENTRE 20 SYYTÄ, MIKSI JOKAISEN SEURAAVAN TIETOKONEEN TULISI OLLA THINKPAD TAI THINKCENTRE THINKVANTAGE TECHNOLOGY AND DESIGN Napsauta tästä ThinkVantage Technology and Design -ominaisuudet ovat ThinkPad -kannettaviin

Lisätiedot

ZA4884 Flash Eurobarometer 248 (Towards a safer use of the Internet for children in the EU a parents' perspective)

ZA4884 Flash Eurobarometer 248 (Towards a safer use of the Internet for children in the EU a parents' perspective) ZA4884 Flash Eurobarometer 248 (Towards a safer use of the Internet for children in the EU a parents' perspective) Country Specific Questionnaire Finland PARENTS OF CHILDREN BETWEEN 6 17 Q0. Onko taloudessanne

Lisätiedot

S11-09 Control System for an. Autonomous Household Robot Platform

S11-09 Control System for an. Autonomous Household Robot Platform S11-09 Control System for an Autonomous Household Robot Platform Projektisuunnitelma AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt Quang Doan Lauri T. Mäkelä 1 Kuvaus Projektin tavoitteena on

Lisätiedot

J2EE vs..net Olli Sakari

J2EE vs..net Olli Sakari TEEMA-ARTIKKELI J2EE vs..net Olli Sakari J2EE ja.net ovat tietojärjestelmäteknologioita, joiden varaan suuri osa tulevaisuuden tietojärjestelmistä tulee rakentumaan. Molemmat teknologioista tarjoavat välineitä

Lisätiedot

Markkinavuoropuhelun jalkauttaminen käytäntöön

Markkinavuoropuhelun jalkauttaminen käytäntöön Markkinavuoropuhelun jalkauttaminen käytäntöön Isa-Maria Bergman, Motiva Oy, 3.12.2015 Innovatiivisia hankintoja verkostoitumalla ja yhteiskehittämisellä loppuseminaari Yhteinen kieli ympäristö- ja energiaratkaisujen

Lisätiedot

4.2 Yhteensopivuus roolimalleihin perustuvassa palvelussa

4.2 Yhteensopivuus roolimalleihin perustuvassa palvelussa 4. Roolimallipalvelu 4.1 Tiedot palvelusta Palvelun nimi: Palvelun versio 01.01.00 Toteuttaa palvelun yksilöllistä palvelua (kts. M14.4.42) Roolimallipalvelu (Model role service) MYJ:lle, jotka toteuttavat

Lisätiedot

työryhmien SharePoint-yhteistyötä helpottava ratkaisu

työryhmien SharePoint-yhteistyötä helpottava ratkaisu työryhmien SharePoint-yhteistyötä helpottava ratkaisu LIIKKEENJOHDON SUURIN HAASTE Modernin yrityksen on muutoksen kyydissä pysyäkseen suunniteltava tehokas strategia ja seurattava sitä. Siinä piilee kuitenkin

Lisätiedot

Yhdistyksen nimi on Apteekkien Työnantajaliitto ry. Yhdistystä kutsutaan näissä säännöissä liitoksi. Liiton kotipaikka on Helsingin kaupunki.

Yhdistyksen nimi on Apteekkien Työnantajaliitto ry. Yhdistystä kutsutaan näissä säännöissä liitoksi. Liiton kotipaikka on Helsingin kaupunki. APTEEKKIEN TYÖNANTAJALIITON SÄÄNNÖT 1 Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Apteekkien Työnantajaliitto ry. Yhdistystä kutsutaan näissä säännöissä liitoksi. Liiton kotipaikka on Helsingin kaupunki. 2

Lisätiedot

! LAATUKÄSIKIRJA 2015

! LAATUKÄSIKIRJA 2015 LAATUKÄSIKIRJA Sisällys 1. Yritys 2 1.1. Organisaatio ja vastuualueet 3 1.2. Laatupolitiikka 4 2. Laadunhallintajärjestelmä 5 2.1. Laadunhallintajärjestelmän rakenne 5 2.2. Laadunhallintajärjestelmän käyttö

Lisätiedot

Kilpailutusprosessiin tehoa

Kilpailutusprosessiin tehoa A Basware Presentation Kilpailutusprosessiin tehoa käytännön kokemuksia ja vinkkejä RFx ohjelmiston käytöstä Basware Käyttäjäpäivät 20.-21.9.2011 Rohkeus liiketoiminnan kehittämiseen Lahti Tietoiskun ohjelma

Lisätiedot

Testauksen hallinta Testaustyökalut Luento 7 Antti-Pekka Tuovinen

Testauksen hallinta Testaustyökalut Luento 7 Antti-Pekka Tuovinen Testauksen hallinta Testaustyökalut Luento 7 Antti-Pekka Tuovinen 23 April 2018 1 Tavoitteet Yleiskuva seuraavista aiheista Testauksen organisointi Testaussuunnittelma Testauksen kustannukset Testausstrategia

Lisätiedot

Nimettömien tietojen lähettäminen Lenovolle

Nimettömien tietojen lähettäminen Lenovolle Nimettömien tietojen lähettäminen Lenovolle Sisältö Nimettömien tietojen lähettäminen Lenovolle... 1 Harmony... 1 Lenovo Companion 3.0... 2 Lenovo Customer Engagement Service... 3 Lenovo Experience Improvement

Lisätiedot

Ihmisten johtaminen, itsensä johtaminen ja organisaatiokulttuurin muutos

Ihmisten johtaminen, itsensä johtaminen ja organisaatiokulttuurin muutos Ihmisten johtaminen, itsensä johtaminen ja organisaatiokulttuurin muutos Johtamisen suurimpia haasteita Jatkuva uudistuminen ja nopea muutos Lisääntyvä monimutkaisuus Innovatiivisuuden ja luovuuden vaatimukset

Lisätiedot

Virtuoosi POS-järjestelmien joukossa

Virtuoosi POS-järjestelmien joukossa Virtuoosi POS-järjestelmien joukossa Menestyvä liiketoiminta muistuttaa monin osin huippuunsa viritettyä orkesteria jossa eri osien sopusuhtainen vuorovaikutus ja integrointi luovat sykähdyttävän esityksen.

Lisätiedot

PAVIRO Kuulutus- ja äänievakuointijärjestelmä ammattilaistason äänenlaadulla Joustavuutta alusta alkaen PAVIRO 1

PAVIRO Kuulutus- ja äänievakuointijärjestelmä ammattilaistason äänenlaadulla Joustavuutta alusta alkaen PAVIRO 1 PAVIRO Kuulutus- ja äänievakuointijärjestelmä ammattilaistason äänenlaadulla Joustavuutta alusta alkaen PAVIRO 1 2 PAVIRO PAVIRO 3 Pitää ihmiset turvassa, tietoisena, ja viihdyttää Boschilla on yli 100

Lisätiedot

Miten tehdä onnistunut projektisuunnitelma 10 vinkkiä

Miten tehdä onnistunut projektisuunnitelma 10 vinkkiä Miten tehdä onnistunut projektisuunnitelma 10 vinkkiä Consultor Finland Oy Aluksi Suunnitelmien tekeminen on meille jokaiselle arkipäivää. Suunnitelmiin voi kuulua ostoksille menoa, illallista ja television

Lisätiedot

Yhteisöllinen tapa työskennellä

Yhteisöllinen tapa työskennellä Yhteisöllinen tapa työskennellä Pilvipalvelu mahdollistaa uudenlaisten työtapojen täysipainoisen hyödyntämisen yrityksissä Digitalisoituminen ei ainoastaan muuta tapaamme työskennellä. Se muuttaa meitä

Lisätiedot

Varma olo omasta voinnista ja terveydestä, tietää minne hakeutua ja mitä tehdä jos ongelmia ilmenee

Varma olo omasta voinnista ja terveydestä, tietää minne hakeutua ja mitä tehdä jos ongelmia ilmenee DIGILOIKKA-YÖRUKKASN HDOUS DIGILOIKKA-RYHMÄN YÖOHJLMAKSI 29.1.2016 yörukkanen on kokoontunut 4 kertaa. yöskentelyyn ovat osallistuneet: Kari Nuuttila (kokoonkutsuja), Paula Luoma, Maria-Liisa Nurmi ja

Lisätiedot

Muutoksessa elämisen taidot

Muutoksessa elämisen taidot Muutoksessa elämisen taidot Päivi Rauramo, asiantuntija TtM Työturvallisuuskeskus TTK paivi.rauramo@ttk.fi Työelämän muutosvirtoja Teknologian kehitys Tietotekniikan ja siihen liittyvien sovellusten kehitys

Lisätiedot

Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus COSS ry

Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus COSS ry Viisaat hankinnat: Avoimuudet uusissa JIT 2015 -ehdoissa JulkICTLab-seminaari 20.11.2015 Martin von Willebrand, puheenjohtaja Avoin arkkitehtuuri Luo jäsenien menestystarinoita avoimilla ratkaisuilla Avoimet

Lisätiedot

MIKÄ ON TIIMI? Tiimi on pieni ryhmä ihmisiä, joilla on: Lisäksi tiimin jäsenet pitävät itseään yhteisvastuussa suorituksistaan.

MIKÄ ON TIIMI? Tiimi on pieni ryhmä ihmisiä, joilla on: Lisäksi tiimin jäsenet pitävät itseään yhteisvastuussa suorituksistaan. MIKÄ ON TIIMI? Tiimi on pieni ryhmä ihmisiä, joilla on: - Toisiaan täydentäviä taitoja - Jotka ovat sitoutuneet yhteiseen päämäärään - Yhteisiin suoritustavoitteisiin ja - Yhteiseen toimintamalliin Lisäksi

Lisätiedot

Miten yhteisö toimii verkossa?

Miten yhteisö toimii verkossa? Tiedosta hyvinvointia Sosiaalihuollon ekonsultaatiohanke 1 Miten yhteisö toimii verkossa? Erja Saarinen Pohjois- ja Itä-Lapin vertaiskonsultaatioseminaari, Posio 16.-17.12.2002 Tiedosta hyvinvointia Sosiaalihuollon

Lisätiedot

NextMakers-kasvuyritysbarometri. Julkaistu Microsoft Fluxissa

NextMakers-kasvuyritysbarometri. Julkaistu Microsoft Fluxissa NextMakers-kasvuyritysbarometri Julkaistu 9.2.2017 Microsoft Fluxissa NextMakers-kasvuyritysbarometri 1/2017 NextMakers-barometri käsittelee kasvuyrityksille kiinnostavia, ajankohtaisia aiheita. Ensimmäisen

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Web Services. Web Services

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Web Services. Web Services Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Standardoidutu tapa integroida sovelluksia Internetin kautta avointen protokollien ja rajapintojen avulla. tekniikka mahdollista ITjärjestelmien liittämiseen yrityskumppaneiden

Lisätiedot

Korkeakouluyhteistyö muutakin kuin gradu

Korkeakouluyhteistyö muutakin kuin gradu Korkeakouluyhteistyö muutakin kuin gradu Tero Keva TY/Brahea keskus 31.3.2016 NOPEAA IDEOINTIA TOIMINNAN KEHITTÄMISEEN Kaipaako yrityksesi nopeita ja ehkä villejäkin ideoita liiketoiminnan uudistamiseen,

Lisätiedot

Millaista vanhustenhoidon tulisi sinun mielestäsi olla tulevaisuudessa?

Millaista vanhustenhoidon tulisi sinun mielestäsi olla tulevaisuudessa? Millaista vanhustenhoidon tulisi sinun mielestäsi olla tulevaisuudessa? Vastaa sen pohjalta, millaista Ruotsin paras vanhustenhoito sinun mielestäsi olisi. Yritä pohtia, miten haluaisit asioiden olevan

Lisätiedot

TeliaSonera Identity and Access Management

TeliaSonera Identity and Access Management TeliaSonera Identity and Access Management 22.10.2009 EMC Forum Juha Arjoranta 1 TeliaSonera Identity and Access Management Alustus käyttövaltuushallintaan IAM kokonaisratkaisun elementit Nykytilaa ja

Lisätiedot

IT2015 EKT ERITYISEHTOJA OHJELMISTOJEN TOIMITUKSISTA KETTERIEN MENETELMIEN PROJEKTEILLA LUONNOS

IT2015 EKT ERITYISEHTOJA OHJELMISTOJEN TOIMITUKSISTA KETTERIEN MENETELMIEN PROJEKTEILLA LUONNOS 20.4.2015 IT2015 EKT ERITYISEHTOJA OHJELMISTOJEN TOIMITUKSISTA KETTERIEN MENETELMIEN PROJEKTEILLA 1 1.1 SOVELTAMINEN Näitä erityisehtoja sovelletaan ohjelmistojen tai niiden osien toimituksiin ketterien

Lisätiedot

PM Club Jyväskylä. IPMA C tason projektipäällikkövalmennus & IPMA Level C sertifiointi. 25.11.2016 PM Club Jyväskylä joxi.kaaja@pry.

PM Club Jyväskylä. IPMA C tason projektipäällikkövalmennus & IPMA Level C sertifiointi. 25.11.2016 PM Club Jyväskylä joxi.kaaja@pry. PM Club Jyväskylä IPMA C tason projektipäällikkövalmennus & IPMA Level C sertifiointi 25.11.2016 PM Club Jyväskylä joxi.kaaja@pry.fi 2015 Projektiyhdistys ry PM Club Jyväskylä / IPMA C erikoispaketti,

Lisätiedot

Big Room -toiminta tutkimuksen näkökulmasta. Sari Koskelo, Vison Oy

Big Room -toiminta tutkimuksen näkökulmasta. Sari Koskelo, Vison Oy ? Big Room -toiminta tutkimuksen näkökulmasta Sari Koskelo, Vison Oy 16.3.2018 Sisältö Big Room konseptin moniulotteisuus Tavoitteet Johtaminen Big Room toiminta kehitys- ja toteutusvaiheissa Big Room

Lisätiedot

MONIAMMATILLISUUS : VÄLKKY-PROSESSIN AVAUSPÄIVÄ Yhteiset tavoitteet & johtavat ajatukset 16.6.2009. 16. kesäkuuta 2009 Humap Oy, www.humap.

MONIAMMATILLISUUS : VÄLKKY-PROSESSIN AVAUSPÄIVÄ Yhteiset tavoitteet & johtavat ajatukset 16.6.2009. 16. kesäkuuta 2009 Humap Oy, www.humap. MONIAMMATILLISUUS : VÄLKKY-PROSESSIN AVAUSPÄIVÄ Yhteiset tavoitteet & johtavat ajatukset 16.6.2009 16. kesäkuuta 2009 Humap Oy, www.humap.com sivu 1 OHJELMA 16.6.2009 TYÖSKENTELYLLE TEEMA Keskeisten johtavien

Lisätiedot

Silent Gliss 9020/21, 9040/41 ja 5091 moottorit. Uusi moottorisukupolvi

Silent Gliss 9020/21, 9040/41 ja 5091 moottorit. Uusi moottorisukupolvi Silent Gliss 9020/21, 9040/41 ja 5091 moottorit Uusi moottorisukupolvi Elämää helpottavia innovaatioita Silent Glissillä on yli 40 vuoden kokemus sähkötoimisista verhokiskoista. Toimme ensimmäisenä markkinoille

Lisätiedot

- Jarjestelmaasiantuntija Markku Jaatinen

- Jarjestelmaasiantuntija Markku Jaatinen SUOMEN KUNTALIITTO Sairaalapalvelut Terveydenhuollon ATK-päivät 26. - 27.5.1 997 Lahti, Kauppahotelli Grand - Jarjestelmaasiantuntija Markku Jaatinen Telecom Finland Tietojenhallinta Intranetin ja Internetin

Lisätiedot

Sosiaalinen media Facebook, Twitter, Nimenhuuto

Sosiaalinen media Facebook, Twitter, Nimenhuuto Sosiaalinen media Facebook, Twitter, Nimenhuuto Jani Koivula, 21.11.2010 Kuka on se oikea? 23.11.2010 TULe urheiluseuraan liikkumaan 2 Ovatko sidosryhmänne sosiaalisessa mediassa? Oletteko te? Sosiaalisen

Lisätiedot

Koodaamme uutta todellisuutta FM Maarit Savolainen https://blog.edu.turku.fi/matikkaajakoodausta/

Koodaamme uutta todellisuutta FM Maarit Savolainen https://blog.edu.turku.fi/matikkaajakoodausta/ Koodaamme uutta todellisuutta FM Maarit Savolainen 19.1.2017 https://blog.edu.turku.fi/matikkaajakoodausta/ Mitä on koodaaminen? Koodaus on puhetta tietokoneille. Koodaus on käskyjen antamista tietokoneelle.

Lisätiedot

Kotona kuten ennenkin.

Kotona kuten ennenkin. Kotona kuten ennenkin. OMAseniori-palvelussa olen kokenut parhaimpana sen, että saan tarvitsemaani tietoa äitini päivän aktiivisuudesta ja unen rytmistä. Yksinasuvan 92 -vuotiaan äidin omainen OMAseniori-turvapalvelu

Lisätiedot

tsoft Tarkastusmenettelyt ja katselmukset Johdanto Vesa Tenhunen 4.2.2004

tsoft Tarkastusmenettelyt ja katselmukset Johdanto Vesa Tenhunen 4.2.2004 Tarkastusmenettelyt ja katselmukset tsoft Vesa Tenhunen 4.2.2004 http://cs.joensuu.fi/tsoft/ Johdanto Yksi tärkeimmistä tekijöistä laadukkaiden ohjelmistojen tuottamisessa on puutteiden aikainen havaitseminen

Lisätiedot

Kuinka hallita suuria muutoshankkeita? Onnistumisen ja epäonnistumisen elementit

Kuinka hallita suuria muutoshankkeita? Onnistumisen ja epäonnistumisen elementit Kuinka hallita suuria muutoshankkeita? Onnistumisen ja epäonnistumisen elementit Jarmo Nykänen, Director, EY Agenda: Tausta Ongelmankentän jäsentäminen Hankkeiden elinkaari ja näkökulmat Esimerkki onnistuneesta

Lisätiedot

JulkICT Lab ja Dataportaali Avoin data ja palvelukokeilut

JulkICT Lab ja Dataportaali Avoin data ja palvelukokeilut JulkICT Lab ja Dataportaali Avoin data ja palvelukokeilut Pelvelukehityksen ekosysteemi julkisessa hallinnossa 3.12.2013 Mikael Vakkari JulkICT/YRO Palvelukehittämisen ekosysteemi Uusien palveluinnovaatioiden

Lisätiedot

TYÖPAIKKAHAASTATTELUUN VALMISTAUTUMINEN, HAKEMUS JA CV

TYÖPAIKKAHAASTATTELUUN VALMISTAUTUMINEN, HAKEMUS JA CV TYÖPAIKKAHAASTATTELUUN VALMISTAUTUMINEN, HAKEMUS JA CV TAVOITTEET Annetaan tietoa ja valmiuksia työnhakuun liittyvistä taidoista ja menetelmistä, mukaan lukien simuloitu työhaastattelu. Työnhakuun liittyvien

Lisätiedot

ADE Oy Hämeen valtatie 144 20540 TURKU. Tuotekonfigurointi. ADE Oy Ly Tunnus: 1626957-3

ADE Oy Hämeen valtatie 144 20540 TURKU. Tuotekonfigurointi. ADE Oy Ly Tunnus: 1626957-3 Tuotekonfigurointi ADE Oy lyhyesti Asiakkaiden tarpeisiin suunnattua innovatiivista ja toimivaa ohjelmisto- ja 3d animaatiopalvelua. Ade Oy on toteuttanut vuodesta 2000 alkaen haastavaa interaktiivista

Lisätiedot

ONNISTUNEEN KORJAUSHANKKEEN AVAINASIAT. Kiinteistöpostin Juhlaseminaari 20 vuotta Finlandiatalo 10.4.2013 Mikko Tarri

ONNISTUNEEN KORJAUSHANKKEEN AVAINASIAT. Kiinteistöpostin Juhlaseminaari 20 vuotta Finlandiatalo 10.4.2013 Mikko Tarri ONNISTUNEEN KORJAUSHANKKEEN AVAINASIAT Kiinteistöpostin Juhlaseminaari 20 vuotta Finlandiatalo 10.4.2013 Mikko Tarri Lähes 400 A-Insinöörin ratkaiseva asiantuntemus odottaa haasteitasi Talonrakentaminen

Lisätiedot

PCKeeper. Human Inside

PCKeeper. Human Inside PCKeeper Human Inside on kaikenkattava sovellus, jossa on ainutlaatuisella tavalla yhdistetty ohjelmistotuotteen tarkkuus henkilökohtaiseen palveluun. Microsoftin sertifioimat PCKeeper-asiantuntijat tarkistavat

Lisätiedot

Esiintymisvalmennus, 6h

Esiintymisvalmennus, 6h Esiintymisvalmennus, 6h Vaikuttavuudella epäreilua kilpailuetua " Erilaisuus, avoimuus, aitous ja rohkeus huokui valmentajasta. Mari Seppänen 1 / 9 Oletko esiintyessäsi epämukavuusalueella? Kuunnellaanko

Lisätiedot

Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri

Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, 10.12.2013 Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri 1 Johtamisverkosto selvittää, kokoaa, kehittää ja jakaa johtamisen ja esimiestyön hyviä käytäntöjä

Lisätiedot