ELINTARVIKEVALVONNAN VALVONTAPROJEKTIT VUONNA 2005

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ELINTARVIKEVALVONNAN VALVONTAPROJEKTIT VUONNA 2005"

Transkriptio

1 ELINTARVIKEVALVONNAN VALVONTAPROJEKTIT VUONNA 2005

2 2 SISÄLLYSLUETTELO MAAKUNNALLINEN LAITOSKEITTIÖIDEN PINTAPUHTAUSPROJEKTI...3 Yhteenveto ja pintapuhtauden parantaminen...6 MYYMÄLÖIDEN PINTAPUHTAUSNÄYTTEIDEN YHTEENVETO Yhteenveto...8 GROGIJÄÄPALAPROJEKTI Analysointi ja tulosten tulkinta...9 Tutkimustulokset...9 Yhteenveto tuloksista...10 Toimintaohjeita...11

3 3 MAAKUNNALLINEN LAITOSKEITTIÖIDEN PINTAPUH- TAUSPROJEKTI Vuonna 2005 selvitettiin maakunnallisesti laitoskeittiöiden pintojen puhtautta. Pintapuhtausprojektiin osallistuivat seuraavat kunnat: Imatra, Joutseno, Lappeenranta, Lemi, Luumäki, Parikkala, Taipalsaari ja Ruokolahti. Projektin tavoitteena oli selvittää, kuinka hyvin laitoskeittiöiden erilaisten pintojen puhdistus onnistuu. Pääsääntöisesti valvontakohteita ei informoitu näytteenotosta etukäteen. Projektin kohteena olivat koulujen, päiväkotien, julkisten ja yksityisten toimijoiden laitosmaiset keittiöt. Näytteet otettiin kosketusmaljamenetelmällä sellaista pinnoilta, jotka olivat puhdistuksen jäljiltä. Maljoilta tutkittiin kokonaispesäkelukumäärät alueen elintarvike- ja ympäristölaboratorioissa. Näytteet arvosteltiin laboratorioissa siten, että näyte sai arvosanan hyvä, jos kokonaispesäkemäärä koko maljalla oli alle 50. Tulos oli tyydyttävä jos pesäkkeitä oli ja huono jos 250 pesäkettä ylittyi. Näytteitä otettiin kaiken kaikkiaan 440 kappaletta 119 eri valvontakohteesta. Kuvassa 1 on esitetty, miten näytetulokset jakaantuivat pintapuhtaustason mukaisesti. tyydyttävä 13 % huono 12 % hyvä 75 % KUVA 1 Pintapuhtausnäytteiden tulokset (näytteitä yhteensä 440 kpl). Näytteitä pyrittiin ottamaan sellaisilta pinnoilta, jotka ovat suorassa kosketuksessa elintarvikkeiden kanssa tai pinnoilta, jotka saattavat toimia mikrobien välittäjinä. Eniten näytteitä otettiin leikkuulaudoista, tasoista joilla käsitellään elintarvikkeita, astioista, ruokailuvälineistä sekä erilaisista sekoitusvälineistä ja koneiden osista. Yhteenvetoa laadittaessa pinnat on jaoteltu neljään eri kategoriaan: tasot, leikkuulaudat, ruokailuvälineet ja muut pinnat. Eri pinnoilta otetut näytteet jakaantuivat kuvassa 2 esitetyllä tavalla.

4 Leikkuulaudat Tasot Ruokailuvälineet Muut pinnat KUVA 2 Pintapuhtausnäytteiden lukumääräinen jakautuminen eri pintojen kesken. Tuloksia analysoitaessa laitoskeittiöt jaettiin kolmeen eri kohdetyyppiin, jotka näkyvät alla olevasta kuvasta 3. Muut laitoskeittiöt olivat mm. vanhainkotien, asumispalveluyksiköiden, kurssikeskusten ja työpaikkaruokaloiden keittiöitä Koulut Päiväkodit Muut laitoskeittiöt KUVA 3 Pintapuhtausnäytteiden lukumääräinen jakautuminen eri kohdetyyppien kesken. Erilaisten pintojen puhtaudessa oli huomattavia eroja. Tasojen puhtaanapito oli onnistunut kaikkein huonoimmin, sillä vain 38 % näytteistä oli moitteettomia. Erot hahmottuvat parhaiten kuvasta 4.

5 5 100 % 90 % 80 % 70 % 85 % 89 % 78 % 60 % 50 % 40 % 30 % 20 % 10 % 0 % 38 % 35 % 27 % 10 % 12 % 7 % 8 % 10 % 1 % Leikkuulaudat Tasot Ruokailuvälineet Muut pinnat Hyvä Tyydyttävä Huono KUVA 4 Pintapuhtausnäytetuloksien jakautuminen prosentuaalisesti eri pinnoilla. Myös kohdetyyppien välillä oli havaittavissa eroja puhdistuksen onnistumisessa. Tämän otannan perusteella pintojen puhdistaminen onnistuu parhaiten kouluilla ja eniten parannettavaa on päiväkodeissa. Kuvassa 5 on esitetty tutkittujen näytteiden laatu prosentuaalisesti eri kohdetyypeissä. 90 % 80 % 70 % 60 % 50 % 40 % 30 % 20 % 10 % 0 % 80 % 74 % 66 % 18 % 16 % 14 % 11 % 12 % 9 % Koulut Päiväkodit Muut laitoskeittiöt hyvä tyydyttävä huono KUVA 5 Pintapuhtausnäytteiden laatu prosentuaalisesti eri kohdetyypeissä.

6 6 YHTEENVETO JA PINTAPUHTAUDEN PARANTAMINEN Projektin puitteissa otetuista näytteistä 75 % oli hyviä, 13 % tyydyttäviä ja 12 % huonoja. Tätä tulosta voidaan pitää verrattain hyvänä. Tarkemman tarkastelun jälkeen on kuitenkin todettava, että tulos on joiltain osin hieman harhaanjohtava: Pöytätasoista otetuista näytteistä vain 38 % luokiteltiin hyviksi. Tasopintojen osuus kaikista näytteistä oli kuitenkin vain 19 %, joten niiden huonot tulokset eivät vielä vaikuttaneet kovin ratkaisevasti yhteistulokseen. Tasopintojen puhtautta on syytä kartoittaa viranomaisen toimesta jatkossakin. Sen sijaan koneellisesti pestävien pintojen (mm. astiat, ruokailuvälineet, sekoitustyökalut, koneenosat) puhtaus voidaan yleisesti ottaen katsoa niin hyväksi, että laajamittainen viranomaisnäytteenotto lienee perusteltua vain erityistapauksissa. Valvontakohteiden tulee itsenäisesti, osana omavalvontaa tarkkailla tasopintojen puhtautta ja tarttua aktiivisesti toimeen, jos puhtaustarkkailun tuloksissa havaitaan poikkeamia. Keittiötyyppi-kohtaisia eroja oli havaittavissa jonkin verran. Puhtaanapito oli parhaiten hallussa koulujen keittiöissä ja huonoiten päiväkotien keittiöissä. Syy päiväkotien huonompiin tuloksiin saattaa olla siinä, että ne ovat kaikkein vähiten laitosmaisia ja ruoan valmistukseen sekä siivoukseen saattaa osallistua myös sellaisia henkilöitä, joilla ei ole riittävää tietämystä puhtaanapidosta ja elintarvikehygieniasta. Hyvä puhtaustaso on yksi tärkeimmistä keittiöiden elintarviketurvallisuuteen vaikuttavista seikoista. Pintapuhtauden ylläpitäminen ja seuranta onkin kuvattava omavalvontasuunnitelmassa. Omavalvontasuunnitelmaan tulee sisältyä myös siivoussuunnitelma, jossa kerrotaan tilojen, pintojen ja laitteiden puhtaanapidosta. Toimijan on huolehdittava siitä, että työntekijöillä on riittävä asiantuntemus elintarvikehygieniaan liittyvissä asioissa. Pintojen puhtautta on seurattava aistinvaraisesti ja pintapuhtausnäytteitä tulee ottaa säännöllisesti. Pintapuhtauden seurantaan on viime vuosina kehitetty helppokäyttöisiä ja edullisia menetelmiä, joten toiminnanharjoittajat voivat ottaa näytteet itsenäisesti. Mikäli pintojen puhtaudessa ilmenee ongelmia, tulee tarkistaa, että käytetään oikeita puhdistusaineita, noudatetaan käyttöohjeita ja että puhdistus suoritetaan huolellisesti. Siivousvälineet on pidettävä puhtaana ja siivousvälineiden puhdistus on myös kuvattava siivoussuunnitelmassa. Terveystarkastajien valvontakohteissa tekemien tarkastusten yhteydessä keskustellaan näytetuloksista, tarkkaillaan keittiön pintojen kuntoa ja tarvittaessa annetaan ohjeita puhtaanapitoon. Mikäli huonot tulokset johtuvat pintojen huonosta kunnosta, annetaan kehotus pintojen uusimiseksi tai kunnostamiseksi.

7 7 MYYMÄLÖIDEN PINTAPUHTAUSNÄYTTEIDEN YHTEENVETO 2005 Vuonna 2005 selvitettiin Etelä-Karjalan pohjoisten kuntien yhteistoimintaalueella elintarvikemyymälöiden pintojen ja välinen puhtautta. Pintapuhtausprojektiin osallistuivat seuraavat kunnat: Imatra, Joutseno, Parikkala, ja Ruokolahti. Projektin tavoitteena oli selvittää, kuinka hyvin erilaisten pintojen ja välineiden puhdistus onnistuu. Pääsääntöisesti valvontakohteita ei informoitu näytteenotosta etukäteen. Näytteet otettiin kosketusmaljamenetelmällä sellaisilta pinnoilta, jotka olivat puhdistuksen jäljiltä. Maljoilta tutkittiin kokonaispesäkelukumäärät alueen elintarvike- ja ympäristölaboratorioissa. Näytteet arvosteltiin laboratorioissa siten, että näyte sai arvosanan hyvä, jos kokonaispesäkemäärä koko maljalla oli alle 50. Tulos oli tyydyttävä jos pesäkkeitä oli ja huono jos 250 pesäkettä ylittyi. Näytteitä otettiin 45 kappaletta 11 eri valvontakohteesta, joissa on palvelutiski ja omaa helposti pilaantuvien elintarvikkeiden käsittelyä. Kuvassa 1 on esitetty, miten näytetulokset jakaantuivat pintapuhtaustason mukaisesti. Huono 24 % Tyydyttävä 9 % Hyvä 67 % KUVA 1 Pintapuhtausnäytteiden tulokset (näytteitä yhteensä 45 kpl). Näytteitä pyrittiin ottamaan sellaisilta pinnoilta, jotka ovat suorassa kosketuksessa elintarvikkeiden kanssa tai pinnoilta, jotka saattavat toimia mikrobien välittäjinä. Näytteitä otettiin ensisijaisesti leikkuulaudoista, työtasoista ja - välineistä sekä myyntiastioista ja koneiden osista.

8 8 Eri pinnoilta otetut näytteet jakaantuivat kuvassa 2 esitetyllä tavalla LeikkuulautaTaso Tasot Välineet Muut pinnat KUVA 2 Pintapuhtausnäytteiden lukumääräinen jakautuminen eri pintojen kesken. YHTEENVETO Kohteita oli 11 elintarvikemyymälää. Näytteitä yhteensä 45 kappaletta, joista hyviä 30 kpl (67 %), tyydyttäviä 4 kpl (9 %) ja huonoja 11 kpl (24 %). Tuloksia analysoitaessa voidaan todeta, että huonoja puhtaustuloksia oli saatu ensisijaisesti vaikeasti puhdistettavista välineistä ja työtasoista. Valvontakohteiden on syytä tarkkailla pintapuhtaustasoa osana omavalvontaansa. Mikäli huonoja tuloksia esiintyy, on tilanteeseen puututtava mahdollisimman pian ja syyt selvitettävä. Esimerkiksi: - Siivous- ja puhdistustasoa on nostettava työtasojen ja välineiden osalta. - Huonokuntoisten leikkuulautojen ja työtasojen uusiminen helposti puhdistettaviksi. - Tarkistetaan, että käytetään kohteeseen sopivia pesuaineita, jotka annostellaan ohjeiden mukaisesti. - Siivous- ja puhdistusvälineet ovat ehjiä,hyväkuntoisia ja puhtaita. Lopuksi vanha viisaus on edelleen ajankohtainen : Puhtaus on puoli ruokaa

9 9 GROGIJÄÄPALAPROJEKTI 2005 Etelä-Karjalan pohjoisten kuntien alueella toteutettiin heinäkuussa 2005 pääasiassa pubeihin ja yökerhoihin kohdistuva näytteenottoprojekti. Ravintoloiden käyttämistä grogijäistä otettiin yhteensä 17 näytettä Parikkalasta, Imatralta ja Joutsenosta. Näytteet tutkittiin Imatran kaupungin elintarvike- ja ympäristölaboratoriossa. ANALYSOINTI JA TULOSTEN TULKINTA Näytteistä analysoitiin seuraavat ominaisuudet: Escherichia Coli Enterokokit (37 C, 2 vrk) Heterotrofinen pesäkeluku (22 C, 68 h) Koska juomissa käytettäville jääpaloille ei ole asetettu omia laatuvaatimuksia tai - suosituksia, jouduttiin tulosten tulkinnassa soveltamaan eri lähteistä saatuja rajaarvoja. Koliformisille bakteereille (E.Coli ja enterokokit) sovellettiin talousvedelle asetettuja laatuvaatimuksia, jolloin raja-arvo on 0 kpl/100ml. Kokonaispesäkeluvun raja-arvo on pullotetulle talousvedelle ja mm. hygienialain mukaisten laitosten käyttämälle jäälle 100 kpl/ml. Tämä raja-arvo tuntuu kuitenkin liian tiukalta jääpaloille, joita valmistetaan ns. avoimessa järjestelmässä (jääpalakoneissa), missä kokonaismikrobialtistus on luonnollisesti korkeampi kuin suljetussa järjestelmässä. Toleranssirajaksi päädyttiin nyt ottamaan realistisempi 3000 kpl/ml, mikä on käytössä myös Sveitsissä elintarvikkeiden hygieenistä laatua arvioitaessa. TUTKIMUSTULOKSET Näytteitä otettiin yhteensä 17 kappaletta, joista 12 (71 %) katsottiin olevan laadultaan moitteettomia. Loput 5 (29 %) eivät täyttäneet hygieenisiä laatusuosituksia. Jääpalojen hygieninen laatu v Ei täytä suosituksia 29 % Moitteeton 71 %

10 10 Jääpalojen laatua heikensi kahdessa tapauksessa (12%) koliformiset bakteerit ja kolmessa tapauksessa (18%) runsas mikrobien kokonaismäärä. E.Colia ei löydetty kuitenkaan yhdestäkään näytteestä. Koliformiset bakteerit 12 % Laatua huonontava tekijä Pesäkkeiden lukumäärä 18 % Moitteeton 70 % Pesäkkeiden lukumäärän osalta tässä projektissa käytetyn toleranssirajan 3000 kpl/ml ylitti kolme näytettä. Talousveden laatusuosituksissa annettu rajaarvo 100 kpl/ml alittui vain neljässä tapauksessa. Pesäkkeiden lukumäärä, kpl/ml YHTEENVETO TULOKSISTA Pääsääntöisesti projektissa tutkitut jääpalat olivat hygieeniseltä laadultaan moitteettomia. 17:stä näytteestä viisi ei täyttänyt annettuja laatusuosituksia ja niistä kohteista otetaan uusintanäytteet myöhemmin. Vain neljä näytettä alitti kokonaisbakteerimäärän osalta raja-arvon 100 kpl/ml, mikä on käytössä arvosteltaessa mm. pullotettua talousvettä ja hygienialain mukaisten laitosten käyttämiä jäitä. Tutkimustuloksista voisikin näin ollen pää-

11 11 tellä, että kyseinen raja-arvo on liian tiukka analysoitaessa avoimessa järjestelmässä valmistettuja jäitä, joita käytetään vähäisessä määrin alkoholi- ja virvoitusjuomissa. Liian tiukka raja-arvo ei palvele toiminnanharjoittajia, kuluttajia eikä viranomaisia. Arvioitaessa jääpalakoneiden puhdistustiheyttä voidaan tulosten perusteella vetää karkea johtopäätös, että mitä useammin koneet puhdistetaan, sitä parempi on jäiden hygieeninen laatu. Tosin ravintolan yleinen hygienia ja siisteystaso näyttäisi vaikuttavan asiaan myös hyvin paljon kahden vuoden välein Mikrobien määrä suhteessa jääpalakoneiden puhdistustiheyteen kerran vuodessa 2 x vuodessa 6 x vuodessa 12 x vuodessa useammin kpl/ml ei tietoa Puhdistustiheys Pesäkkeiden kokonaismäärä Suurimmassa osassa ravintoloita jääpalakoneet puhdistetaan ulkopuolisen tahon toimesta kaksi kertaa vuodessa ja se vaikuttaa riittävältä puhdistusväliltä. Ravintoloissa, joissa kone puhdistetaan useammin kuin puolen vuoden välein, henkilökunta hoitaa koneen puhdistuksen itse. TOIMINTAOHJEITA Jääpalakone on puhdistettava huolellisesti vähintään kerran vuodessa, mieluummin useammin. Puhdistuksessa tulee noudattaa laitevalmistajan ohjeita. Mikäli erityisiä ohjeita ei ole saatu, puhdistusaineena voidaan käyttää jotain mietoa pesuainetta. Tällöin on kuitenkin varmistuttava ettei laitteeseen jää pesuainejäämiä. Niissäkin ravintoloissa, missä koneen huoltaa ulkopuolinen yritys, voitaisiin harkita omatoimista puhdistamista kerran tai kaksi varsinaisten huoltojen välillä. Jääpalakauhaa tulisi säilyttää puhtaalla alustalla. Kauha tulee pestä säännöllisesti, samoin alusta. Kauhan säilyttämistä jääpalakoneen sisällä ei suositella, koska riski mikrobisaastutuksesta lisääntyy. Samasta syystä jäiden ottamista suoraan lasiin ei suositella. Riittävästä käsihygieniasta tulee huolehtia aina.

Myymälässä pakattujen juustojen mikrobiologinen laatu ja käsittelyhygienia

Myymälässä pakattujen juustojen mikrobiologinen laatu ja käsittelyhygienia Myymälässä pakattujen juustojen mikrobiologinen laatu ja käsittelyhygienia Projektiyhteenveto 2014 Pääkaupunkiseudun kunnissa toteutettiin touko-lokakuussa 2014 yhteinen projekti, jonka tarkoituksena oli

Lisätiedot

Oulun seudun ympäristötoimi. Raportti 2/2012

Oulun seudun ympäristötoimi. Raportti 2/2012 Oulun seudun ympäristötoimi Raportti 2/2012 Ravintolakeittiön puhtausprojekti 2011 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 1 2. PROJEKTIN TOTEUTUS... 1 3. KEITTIÖN PUHTAANAPIDON ARVIOINTI... 2 3.1. Lattia- ja

Lisätiedot

RAVINTOLAHANKE 2005. Yhteenveto: Fredrik Ollus, terveystarkastaja

RAVINTOLAHANKE 2005. Yhteenveto: Fredrik Ollus, terveystarkastaja RAVINTOLAHANKE 2005 Yhteenveto: Fredrik Ollus, terveystarkastaja 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto... 3 2. Tarkastukset ja näytteenotot... 3 3. Elintarvikehuoneiston vaatimukset...4 4.1 Tarkastuksien tulosten

Lisätiedot

Ravintoloiden jääpalojen hygieeninen laatu

Ravintoloiden jääpalojen hygieeninen laatu OULU OULUN SEUDUN YMPÄRISTÖTOIMI RAPORTTI 6/2009 Ravintoloiden jääpalojen hygieeninen laatu SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO... 2 PROJEKTIN TOTEUTUS... 2 POHJATIETOA... 3 TUTKIMUSMENETELMÄT JA RAJA-ARVOT... 3

Lisätiedot

PINTAPUHTAUSPROJEKTI

PINTAPUHTAUSPROJEKTI Raportti 1.2.2019 PINTAPUHTAUSPROJEKTI 2017 2018 Ravintoloiden ja suurtalouksien pintapuhtaus pääkaupunkiseudulla 2017 2018 Raportin tekijä: Tuula Ylönen Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen julkaisu 1/2019

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/ (5) Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristöja lupajaosto Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/ (5) Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristöja lupajaosto Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/2019 1 (5) 56 Uima-allastilojen pintahygienia -projekti vuonna 2018 HEL 2019-000687 T 11 02 02 02 Päätös Projektin tausta Projektin tavoite Projektin toteutus Kaupunkiympäristölautakunnan

Lisätiedot

OHJE ELINTARVIKKEITA ULKOTILOISSA (SÄÄNNÖLLISESTI) MYYVILLE OMAVALVON- TASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI

OHJE ELINTARVIKKEITA ULKOTILOISSA (SÄÄNNÖLLISESTI) MYYVILLE OMAVALVON- TASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI KOKKOLAN KAUPUNKI 1(5) OHJE ELINTARVIKKEITA ULKOTILOISSA (SÄÄNNÖLLISESTI) MYYVILLE OMAVALVON- TASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI Omavalvonta on yrityksen omaa toimintaa, jolla se pyrkii säilyttämään käsittelemiensä

Lisätiedot

OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMINEN TARJOILUPAIKOILLE Elintarvikelaki 2006/23 20 Omavalvontasuunnitelmavelvollisuus

OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMINEN TARJOILUPAIKOILLE Elintarvikelaki 2006/23 20 Omavalvontasuunnitelmavelvollisuus 1 OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMINEN TARJOILUPAIKOILLE Elintarvikelaki 2006/23 20 Omavalvontasuunnitelmavelvollisuus Omavalvontasuunnitelmassa pyritään kuvailemaan elintarvikehuoneiston toimintaa mahdollisimman

Lisätiedot

Perhepäivähoidon hygieniaohjeet

Perhepäivähoidon hygieniaohjeet Perhepäivähoidon hygieniaohjeet Hygienia ja puhtaus Hygienia on aikuisen ja lasten henkilökohtaista hygieniaa sekä työympäristön-, lelujen ja elintarvikkeiden puhtautta. Hygienian tehostaminen päivähoidossa

Lisätiedot

Toimipaikan osoite Rysätie 11, PL 2415, 02070 Espoon Kaupunki

Toimipaikan osoite Rysätie 11, PL 2415, 02070 Espoon Kaupunki ESPOON KAUPUNKI TARKASTUSKERTOMUS 1(5) 1. TOIMIJAN JA TOIMIPAIKAN TIEDOT Toimijan nimi (Yrityksen nimi) Espoon kaupunki/sotet Toimijan osoite PL 2415, 02260 Espoo Laskutusosoite Y-tunnus 0101263-6 Puhelin

Lisätiedot

Kasvisten kasteluvesien turvallisuus

Kasvisten kasteluvesien turvallisuus Kasvisten kasteluvesien turvallisuus Tuorekasvisten turvallisuuden parantaminen TuoPro Sisältö Kasteluveden laatuvaatimukset Kasteluvesilähteet, -menetelmät ja -laitteistot TuoPro-hankkeen analyysituloksia

Lisätiedot

MÄÄRÄYS KORJATA ELINTARVIKEHUONEISTOSSA TODETUT PUUTTEET ELINTARVIKELAIN 55 :N NOJALLA, RAVINTOLA CHAO YANG, LOVIISA

MÄÄRÄYS KORJATA ELINTARVIKEHUONEISTOSSA TODETUT PUUTTEET ELINTARVIKELAIN 55 :N NOJALLA, RAVINTOLA CHAO YANG, LOVIISA Terveydensuojelujaosto 43 16.06.2015 MÄÄRÄYS KORJATA ELINTARVIKEHUONEISTOSSA TODETUT PUUTTEET ELINTARVIKELAIN 55 :N NOJALLA, RAVINTOLA CHAO YANG, LOVIISA TERVSJST 16.06.2015 43 Valmistelu ja lisätiedot:

Lisätiedot

Uimahallien ja kylpylöiden puhtaus 2011

Uimahallien ja kylpylöiden puhtaus 2011 Sivu 1(5) Uimahallien ja kylpylöiden puhtaus 2011 Vantaan ja Keski-Uudenmaan ympäristökeskukset kartoittivat vuonna 2011 uimahallien ja kylpylöiden puku-, pesu- ja allastilojen pintojen hygieenisyyttä.

Lisätiedot

Riisin ja lihan laatu 2011

Riisin ja lihan laatu 2011 Sivu 1(5) Riisin ja lihan laatu 2011 Riisin ja lihan laatu 2011 -projekti toteutettiin vuonna 2011. Projektin kohteena olivat ensisijaisesti etniset, mutta myös muut ruokaravintolat. Tutkittavaksi otettiin

Lisätiedot

JÄÄPALAPROJEKTI 2017

JÄÄPALAPROJEKTI 2017 Ympäristötoimiala Ympäristöterveydenhuolto Elintarvike- ja terveydensuojeluvalvonta Raportti 8/2017 JÄÄPALAPROJEKTI 2017 ravintoloiden ja kahviloiden jääpalojen mikrobiologinen laatu Reetta Haapasalo Elokuu

Lisätiedot

VÄLINEHUOLTAJAN AMMATTITUTKINTO TUTKINTOSUORITUKSEN ARVIOINTI

VÄLINEHUOLTAJAN AMMATTITUTKINTO TUTKINTOSUORITUKSEN ARVIOINTI PAKOLLISET OSAT: 2 PUHDISTAMINEN JA DESINFEKTIO NÄYTTÖYMPÄRISTÖ/ YMPÄRISTÖT Aseptisesti työskenteleminen noudattaa hyviä sairaalahygieniatapoja sekä aseptista työjärjestystä edeten puhtaasta likaiseen

Lisätiedot

ELINTARVIKEVALVONTASUUNNITELMAN

ELINTARVIKEVALVONTASUUNNITELMAN Liite nro: 3 KAINUUN MAAKUNTA KUNTAYHTYMÄ Ympäristöterveydenhuolto ELINTARVIKEVALVONTASUUNNITELMAN 2006 TOTEUTUMINEN 2 Hyväksytty sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21. 3 2007 69 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä

Lisätiedot

ROVANIEMEN KAUPUNKI. Hyvinvoiva lapsi. Hygienia ja infektioiden torjunta perhepäivähoidossa

ROVANIEMEN KAUPUNKI. Hyvinvoiva lapsi. Hygienia ja infektioiden torjunta perhepäivähoidossa ROVANIEMEN KAUPUNKI Hyvinvoiva lapsi Hygienia ja infektioiden torjunta perhepäivähoidossa Varhaiskasvatuspalvelut 2015 Työryhmä: Ahlsved Matias, tartuntataudeista vastaava hoitaja, Rovaniemen kaupunki

Lisätiedot

Elintarvikekioskien omavalvonnan tason arviointi ja tupakan myynnin omavalvonta

Elintarvikekioskien omavalvonnan tason arviointi ja tupakan myynnin omavalvonta RAPORTTI 3/2006 OULUN SEUDUN YMPÄRISTÖVIRASTO Elintarvikekioskien omavalvonnan tason arviointi ja tupakan myynnin omavalvonta SISÄLLYSLUETTELO Sivu 1. Johdanto... 1 2. Elintarvikekioskien omavalvontasuunnitelma...

Lisätiedot

OHJE ELINTARVIKEVARASTOILLE / -TUKUILLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAA- TIMISEKSI

OHJE ELINTARVIKEVARASTOILLE / -TUKUILLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAA- TIMISEKSI KOKKOLAN KAUPUNKI 1(5) OHJE ELINTARVIKEVARASTOILLE / -TUKUILLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAA- TIMISEKSI Omavalvonta on yrityksen omaa toimintaa, jolla se pyrkii säilyttämään käsittelemiensä elintarvikkeiden

Lisätiedot

Ruokahuolto ja omavalvonta hoitolaitoksissa. Kati Kankare VSSHP Ravintopalvelut

Ruokahuolto ja omavalvonta hoitolaitoksissa. Kati Kankare VSSHP Ravintopalvelut Ruokahuolto ja omavalvonta hoitolaitoksissa Kati Kankare VSSHP Ravintopalvelut Kuka valvoo ruokaa? Elintarvikelaki ohjaa ruokahuoltoa. Kunnan terveystarkastajat valvovat elintarvikehygieniaa. (iva tarkastus)

Lisätiedot

Salaattibaarien hygienia ja tuotteiden mikrobiologinen laatu

Salaattibaarien hygienia ja tuotteiden mikrobiologinen laatu Salaattibaarien hygienia ja tuotteiden mikrobiologinen laatu Projektiyhteenveto 2015 Projektin tavoitteena oli tutkia myymälöiden yhteydessä olevien salaattibaarien hygieniaa ja tuotteiden mikrobiologista

Lisätiedot

Uimahallien puhtausnäyteprojekti 2002

Uimahallien puhtausnäyteprojekti 2002 Uimahallien puhtausnäyteprojekti 2002 II Oulun kaupunki F. Ympanstovlrasto ~ Raportti 4/2002 .. SISALLYSLUETTELO 1. Johdanto 1 Sivu 2. Yleistä 1 3. Projektin toteutus 2 4. Tutkimustulokset 2 5. Tulosten

Lisätiedot

Ympäristölautakunnan hyväksymä tammikuun 10 p:nä 1995. (Ympäristölautakunta hyväksynyt muutokset 18.4.2006)

Ympäristölautakunnan hyväksymä tammikuun 10 p:nä 1995. (Ympäristölautakunta hyväksynyt muutokset 18.4.2006) Helsingin kaupungin terveydensuojelujärjestys Ympäristölautakunnan hyväksymä tammikuun 10 p:nä 1995. (Ympäristölautakunta hyväksynyt muutokset 18.4.2006) 1 Ympäristölautakunta kumonnut 1.1.2005 2 Lintujen

Lisätiedot

Henkilökunnan määrä ja heidän mahdolliset vastuualueensa. Lisäksi kuvataan rakennus/huoneisto, sen sijainti ja ympäristö

Henkilökunnan määrä ja heidän mahdolliset vastuualueensa. Lisäksi kuvataan rakennus/huoneisto, sen sijainti ja ympäristö Myymälän omavalvontasuunnitelma Päiväys: Laatija: YMPÄRISTÖPALVELUT Toiminta-alue: Akaa, Urjala, Valkeakoski Elintarvikelain (23/2006) mukaan jokaisessa elintarvikealan yrityksessä tulee olla omavalvontasuunnitelma.

Lisätiedot

ERITYISRUOKAVALIOPROJEKTI 2012

ERITYISRUOKAVALIOPROJEKTI 2012 3.5.2013 ERITYISRUOKAVALIOPROJEKTI 2012 Gluteenittomuusväitteiden valvonnan projektiyhteenveto Hämeenlinnan ympäristöterveydenhuolto Sanna Tuomi terveystarkastaja Viranomaispalvelut Wetterhoffinkatu 2

Lisätiedot

Tarkastuskertomus. Havainnot ja toimijalta edellytetyt toimenpiteet. Valvontasuunnitelmaan sisältyvä tarkastus. Toimija Vuoristo-yhtiöt Oy, 0115993-7

Tarkastuskertomus. Havainnot ja toimijalta edellytetyt toimenpiteet. Valvontasuunnitelmaan sisältyvä tarkastus. Toimija Vuoristo-yhtiöt Oy, 0115993-7 LÄHETTÄJÄ Porvoon kaupunki Tekniikankaari 1 A 06100 PORVOO Tarkastuskertomus Elintarvikevalvonta VASTAANOTTAJA Kartanoravintola Haikon kartanon pääkeittiö Vuoristo-yhtiöt Oy Haikkoontie 114 06400 PORVOO

Lisätiedot

FORSFOOD OY. Kasvisten käsittely ja käsittelylaitteet

FORSFOOD OY. Kasvisten käsittely ja käsittelylaitteet Kasvisten käsittely ja käsittelylaitteet Hyvän käytännön ohjeet tuorekasviksia pilkkoville yrityksille Seinäjoki 2016 FORSFOOD OY Perustettu 1991 Elintarviketeollisuuden koneiden ja laitteiden valmistaja

Lisätiedot

OHJE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI (KALASTUSTUOTTEET)

OHJE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI (KALASTUSTUOTTEET) KOKKOLAN KAUPUNKI 1(5) OHJE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI (KALASTUSTUOTTEET) Tämä ohje koskee kalastajia, jotka toimittavat kalastustuotteita alle 5000 kg vuodessa suoraan kuluttajille tai paikalliseen

Lisätiedot

Maija-Liisa Välimäki Eeva-Liisa Laakso. Ruokaa hygieenisesti

Maija-Liisa Välimäki Eeva-Liisa Laakso. Ruokaa hygieenisesti Maija-Liisa Välimäki Eeva-Liisa Laakso Ruokaa hygieenisesti o p e t u s h a l l i t u s Sisältö Käyttäjälle... 6 Näin käytät kirjaa... 7 Hygienian perusteita... 8 Mitä on hygieniaosaaminen?... 10 Säilytä

Lisätiedot

Elintarvikealan pk-yritysten neuvontaa koskeva selvitys ja koulutusohjelma- projekti PK-Yrittäjien koulutus ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNNÖSTÄ

Elintarvikealan pk-yritysten neuvontaa koskeva selvitys ja koulutusohjelma- projekti PK-Yrittäjien koulutus ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNNÖSTÄ Elintarvikealan pk-yritysten neuvontaa koskeva selvitys ja koulutusohjelma- projekti PK-Yrittäjien koulutus ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNNÖSTÄ 2.11 Seinäjoki, 9.11 Kuopio, 17.11 Hämeenlinna, 19.1. 2012 Rovaniemi

Lisätiedot

Oulun seudun ympäristötoimi. Raportti 3/2012

Oulun seudun ympäristötoimi. Raportti 3/2012 Oulun seudun ympäristötoimi Raportti 3/2012 Esivalmistettujen ruokien jäähdytys ja jäähdytetyn ruoan laatu tarjoilupaikoissa 2011 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Toimijan omavalvontavelvoite... 1

Lisätiedot

PIENMEIJERIPÄIVÄT Hämeenlinna 14.11.2014 Sanna Tuomi Terveystarkastaja. Hämeenlinnan kaupunki

PIENMEIJERIPÄIVÄT Hämeenlinna 14.11.2014 Sanna Tuomi Terveystarkastaja. Hämeenlinnan kaupunki PIENMEIJERIPÄIVÄT Hämeenlinna 14.11.2014 Sanna Tuomi Terveystarkastaja Hämeenlinnan kaupunki 13.11.2014 Mikä on Oiva? Oiva-järjestelmä on Eviran määräämä tapa julkaista valvontatiedot. Valvontatietojen

Lisätiedot

Kunnon välineillä siivous sujuu

Kunnon välineillä siivous sujuu Kunnon välineillä siivous sujuu Siivoaminen on tärkeää näkymätöntä työtä, jonka ansiosta pinnat pysyvät hyvinä, viihtyvyys lisääntyy, eivätkä mikrobit pääse lisääntymään. Jotta siivoustyö sujuisi mahdollisimman

Lisätiedot

Elintarvikelain (23/2006) mukaan jokaisessa elintarvikealan yrityksessä tulee olla omavalvontasuunnitelma.

Elintarvikelain (23/2006) mukaan jokaisessa elintarvikealan yrityksessä tulee olla omavalvontasuunnitelma. Elintarvikelain (23/2006) mukaan jokaisessa elintarvikealan yrityksessä tulee olla omavalvontasuunnitelma. Omavalvontasuunnitelma on yrityksen laatima kirjallinen kuvaus siitä, mitä kyseinen yritys tekee

Lisätiedot

OHJE Dnro 3565/41/02 TALOUSVEDEN JA JÄÄN OMAVALVONTA HYGIENIALAIN MUKAISESSA LAITOKSESSA (TALOUSVESIOHJE)

OHJE Dnro 3565/41/02 TALOUSVEDEN JA JÄÄN OMAVALVONTA HYGIENIALAIN MUKAISESSA LAITOKSESSA (TALOUSVESIOHJE) Liitettäväksi eläinlääkintölainsäädäntöön OHJE Dnro 3565/41/02 Päivämäärä 31.12.2002 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 1.3.2003 toistaiseksi Kumoaa EELAn suositus liha- ja kala-alan laitoksissa käytettävän

Lisätiedot

Omavalvontakäytäntöjen kehittämistarpeet

Omavalvontakäytäntöjen kehittämistarpeet Omavalvontakäytäntöjen kehittämistarpeet 29.3.2012 Minna Dammert Nykytilaanalyysejä Kehityshankkeita Apua tuotteistamiseen Keittiösuunnittelua COACHingverkosto Koulutusta valmennusta Esimiestyötä Apua

Lisätiedot

9.11.2015 GLUTEENITTOMIEN LEIVONNAISTEN VALVONTAPROJEKTI 2015

9.11.2015 GLUTEENITTOMIEN LEIVONNAISTEN VALVONTAPROJEKTI 2015 GLUTEENITTOMIEN LEIVONNAISTEN VALVONTAPROJEKTI 2015 Ravintoloiden ja kahviloiden sekä suurtalouksien ja leipomoiden itse valmistamien gluteenittomien leivonnaisten gluteenipitoisuudet olivat vaatimusten

Lisätiedot

OMAVALVONTASUUNNITELMA

OMAVALVONTASUUNNITELMA OMAVALVONTASUUNNITELMA Ulkona tapahtuva myynti 1. TOIMINNANHARJOITTAJAN TIEDOT... 2 2. TOIMINNAN KUVAUS... 2 3. ELINTARVIKKEIDEN HANKINTA... 4 4. PAKKAUSMERKINTÄVAATIMUKSET... 5 5. SIIVOUSSUUNNITELMA...

Lisätiedot

Salaattibaarit. Hanketiivistelmä. Kuva haettu Googlen kuvahaulla salaattibaari. Helmikuu 2016 Terveystarkastaja Annika Porthin

Salaattibaarit. Hanketiivistelmä. Kuva haettu Googlen kuvahaulla salaattibaari. Helmikuu 2016 Terveystarkastaja Annika Porthin Salaattibaarit Hanketiivistelmä Kuva haettu Googlen kuvahaulla salaattibaari Helmikuu 2016 Terveystarkastaja Annika Porthin Johdanto Vuoden 2015 valvontasuunnitelmaan sisältyi hanke nimeltä Ruokakauppojen

Lisätiedot

MÄÄRÄYS KORJATA ELINTARVIKEHUONEISTOSSA TODETUT PUUTTEET ELINTARVIKELAIN 55 :N NOJALLA, RAVINTOLA CHAO YANG, LOVIISA

MÄÄRÄYS KORJATA ELINTARVIKEHUONEISTOSSA TODETUT PUUTTEET ELINTARVIKELAIN 55 :N NOJALLA, RAVINTOLA CHAO YANG, LOVIISA Terveydensuojelujaosto 43 16.06.2015 Terveydensuojelujaosto 77 21.10.2015 MÄÄRÄYS KORJATA ELINTARVIKEHUONEISTOSSA TODETUT PUUTTEET ELINTARVIKELAIN 55 :N NOJALLA, RAVINTOLA CHAO YANG, LOVIISA TERVSJST 16.06.2015

Lisätiedot

Puhtauspalvelussa toimiminen 15 osp. Ammattiosaamisen näytön toteutuksen kuvaus

Puhtauspalvelussa toimiminen 15 osp. Ammattiosaamisen näytön toteutuksen kuvaus Puhtauspalvelussa toimiminen 15 osp Ammattiosaamisen näytön toteutuksen kuvaus Näytön tehtävät: suunnittelee työtään yhteistyössä työyhteisön kanssa asiakaskohteen toiminnan, palvelukuvauksen ja työohjeiden

Lisätiedot

Talousvettä toimittavan laitoksen kokoluokka (m 3 /d)

Talousvettä toimittavan laitoksen kokoluokka (m 3 /d) Liite 1. Yhteenveto keskisuurista laitoksista. Talousvettä toimittavan laitoksen kokoluokka (m 3 /d) 10 100 100 400 400 1 000 Yhteensä Laitokset ja yksiköt 407 177 113 697 Talousveden käyttäjät 85 800

Lisätiedot

VEDEN LAATU JA VALVONTA KALAA KÄSITTELEVISSÄ ELINTARVIKE- HUONEISTOISSA JA LAITOKSISSA

VEDEN LAATU JA VALVONTA KALAA KÄSITTELEVISSÄ ELINTARVIKE- HUONEISTOISSA JA LAITOKSISSA VEDEN LAATU JA VALVONTA KALAA KÄSITTELEVISSÄ ELINTARVIKE- HUONEISTOISSA JA LAITOKSISSA Tomi Kekki Tuoteturvallisuusyksikkö Evira Helsinki, 15.2.2012 Kala-alan valvonnan koulutuspäivä elintarvikevalvontaviranomaisille

Lisätiedot

Projektiraportti. Elintarvikehuoneistojen pintapuhtausnäytteet. Kalajoen kaupungin ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alue

Projektiraportti. Elintarvikehuoneistojen pintapuhtausnäytteet. Kalajoen kaupungin ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alue Projektiraportti Elintarvikehuoneistojen pintapuhtausnäytteet 1 Sisällysluettelo 1. Taustaa ja toteutus...2 1. Näytteidenottomäärät ja kohteet...3 2. Tulokset...4 3. Yhteenveto ja pohdinta...6 4. Lähteet...8

Lisätiedot

ELINTARVIKEHUONEISTOSSA TYÖSKENTELEVÄN HENKILÖN HYGIENIAOSAAMISVAATIMUKSET

ELINTARVIKEHUONEISTOSSA TYÖSKENTELEVÄN HENKILÖN HYGIENIAOSAAMISVAATIMUKSET 3172 Liite 1 ELINTARVIKEHUONEISTOSSA TYÖSKENTELEVÄN HENKILÖN HYGIENIAOSAAMISVAATIMUKSET 1. Perustiedot mikrobiologiasta ja elintarvikkeiden saastumisesta (kontaminaatiosta) Henkilö tietää mitä mikrobit

Lisätiedot

High-Tech sairaalafoorumin seminaari 14.9.2012 omavalvonta ja uudet hygieniaratkaisut

High-Tech sairaalafoorumin seminaari 14.9.2012 omavalvonta ja uudet hygieniaratkaisut High-Tech sairaalafoorumin seminaari 14.9.2012 omavalvonta ja uudet hygieniaratkaisut Hygienian omavalvontajärjestelmän toteuttaminen elintarviketeollisuudessa ELT Marjatta Rahkio, Maitohygienialiitto

Lisätiedot

Tämä on alkuperäisen artikkelin rinnakkaistallenne. Viittaa alkuperäiseen artikkeliin:

Tämä on alkuperäisen artikkelin rinnakkaistallenne. Viittaa alkuperäiseen artikkeliin: Tämä on alkuperäisen artikkelin rinnakkaistallenne. Viittaa alkuperäiseen artikkeliin: Pasanen, L., Pasto, M-P. & Saranpää, T. 2018. Huomioita salaattibaarien hygieniasta ja toimintatavoista. Elintarvike

Lisätiedot

MYYMÄLÖIDEN PALVELUPISTEIDEN RUOAN LAATU V. 2005 2006

MYYMÄLÖIDEN PALVELUPISTEIDEN RUOAN LAATU V. 2005 2006 RAPORTTI 3/2007 OULUN SEUDUN YMPÄRISTÖVIRASTO MYYMÄLÖIDEN PALVELUPISTEIDEN RUOAN LAATU V. 2005 2006 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 1 2. PROJEKTIN TOTEUTUS... 1 3. TUTKIMUSMENETELMÄT... 1 3.1 Mikrobien

Lisätiedot

ELINTARVIKKEIDEN VASTAANOTTOTARKASTUKSET

ELINTARVIKKEIDEN VASTAANOTTOTARKASTUKSET OMAVALVONTASUUNNITELMA Tämän suunnitelman teossa on käytetty toimintakeskuksen ja sosiaalipalvelujen omavalvontasuunnitelmia. TOIMINNANKUVAUS Asuntola Aamurusko sijaitsee osoitteessa Koulutie 1, 69950

Lisätiedot

Konditoriatuotteiden mikrobiologinen laatu 2013-2014

Konditoriatuotteiden mikrobiologinen laatu 2013-2014 Konditoriatuotteiden mikrobiologinen laatu 2013-2014 Projektiyhteenveto 2014 Pääkaupunkiseudulla toteutetun yhteisen projektin tarkoituksena oli tutkia leipomoiden, leipomomyymälöiden, kahviloiden sekä

Lisätiedot

Luku 8 8 Lainsäädäntö

Luku 8 8 Lainsäädäntö Luku 8 Sisällysluettelo 8 Lainsäädäntö 8.1 Määritelmät 8.1.1 Valvontaa ja sen suorittamista koskevia käsitteitä 8.1.2 Elintarvikkeen turvallisuus 8.1.3 Valvottava toimija ja toiminnot 8.1.4 Valvottavat

Lisätiedot

MYYMA LA PROJEKTI 2013

MYYMA LA PROJEKTI 2013 MYYMA LA PROJEKTI 2013 Vähittäismyymälöissä käsitellyn kypsentämättömän lihan laatu ja säilytysolosuhteet -projektiyhteenveto Hämeenlinnan ympäristöterveydenhuolto Tiina Laurell terveystarkastaja Viranomaispalvelut

Lisätiedot

28.5.2014. Hankkeen taustaa. Viemäriverkoston vauriot pohjavesialueella VAURI-hanke. Janne Juvonen, SYKE Vesihuolto 2014 3.6.2014

28.5.2014. Hankkeen taustaa. Viemäriverkoston vauriot pohjavesialueella VAURI-hanke. Janne Juvonen, SYKE Vesihuolto 2014 3.6.2014 28.5.214 Hankkeen taustaa Viemäriverkoston vauriot pohjavesialueella VAURI-hanke Janne Juvonen, SYKE Vesihuolto 214 3.6.214 Vuonna 211 selvitettiin kyselytutkimuksella 2 vesihuoltolaitokselta pohjavesialueilla

Lisätiedot

KURSSISUUNNITELMAT. Puhtautta teoriassa ja käytännössä

KURSSISUUNNITELMAT. Puhtautta teoriassa ja käytännössä KURSSISUUNNITELMAT Puhtautta teoriassa ja käytännössä Laatua ylläpitosiivoukseen toimivilla menetelmä-, väline- ja ainevalinnoilla Tavoitteena on perehtyä teoriassa ja käytännössä puhdistusmenetelmien,

Lisätiedot

Taulukko 1. Riisinäytteiden mikrobiologisen laadun määrittämiseen käytetyt bakteerimäärien raja-arvot. Näytteen mikrobiologinen laatu.

Taulukko 1. Riisinäytteiden mikrobiologisen laadun määrittämiseen käytetyt bakteerimäärien raja-arvot. Näytteen mikrobiologinen laatu. PROJEKTIYHTEENVETO KEITETYN RIISIN MIKROBIOLOGINEN LAATU 2016-2017 JOHDANTO Vantaan ympäristökeskuksen ympäristöterveydenhuollon yksikkö toteutti projektin, jonka tavoitteena oli selvittää keitetyn riisin

Lisätiedot

OIVA Valvontatietojen julkistaminen

OIVA Valvontatietojen julkistaminen OIVA Valvontatietojen julkistaminen Mikä Oiva on? Valtakunnallista uutta elintarvikevalvonnan tietojen julkistamisjärjestelmää kutsutaan Oivaksi. Valvontatietojen julkistaminen perustuu elintarvikelakiin

Lisätiedot

Siivous ja desinfektio. Laitoshuoltopäällikkö Tanja Salomaa 16.11.2009

Siivous ja desinfektio. Laitoshuoltopäällikkö Tanja Salomaa 16.11.2009 Siivous ja desinfektio Laitoshuoltopäällikkö Tanja Salomaa 16.11.2009 Sairaalasiivous siivouksen tavoitteena on luoda edellytykset tilan varsinaiselle toiminnalle huomioiden: hygieenisyys viihtyisyys edustettavuus

Lisätiedot

Eviran ohje 16021/2. Kalakukon valmistuksen ja myynnin valvonta

Eviran ohje 16021/2. Kalakukon valmistuksen ja myynnin valvonta Eviran ohje 16021/2 Kalakukon valmistuksen ja myynnin valvonta Vastuuhenkilö Carmela Hellsten Sivu/sivut 1 / 9 SISÄLTÖ 1 Yleistä... 2 2 Lainsäädäntöä... 2 3 Aidon perinteisen tuotteen nimitys... 2 4 Tilojen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/ (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/ (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/2014 1 (5) 29 Elintarvikelain 55 :n mukaisen määräyksen antaminen Nimet Yildizaydin:lle HEL 2014-008718 T 11 02 00 Päätös Toimija Elintarvikehuoneisto Elintarviketurvallisuuspäällikön

Lisätiedot

PROJEKTIYHTEENVETO KAUNEUSHOITOLOIDEN HYGIENIATASO

PROJEKTIYHTEENVETO KAUNEUSHOITOLOIDEN HYGIENIATASO PROJEKTIYHTEENVETO KAUNEUSHOITOLOIDEN HYGIENIATASO 2017 JOHDANTO Kauneushoitolat ovat yksi terveydensuojeluvalvonnan painopistealueista. Projektin tavoitteena oli tutkia työvälineiden ja työskentelypintojen

Lisätiedot

HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO

HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO Sivu 1 HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO TUTKINNON OSA: LOUNASRUOKIEN VALMISTUS Sivu 2 LOUNASRUOKIEN VALMISTUS Tutkinnon suorittaja Tutkintotilaisuuden paikka Tutkintotilaisuuden aika

Lisätiedot

Mikrobiologiset tutkimukset ja raja-arvot -teollisuuden näkökulma

Mikrobiologiset tutkimukset ja raja-arvot -teollisuuden näkökulma Mikrobiologiset tutkimukset ja raja-arvot -teollisuuden näkökulma ELT, Ryhmäpäällikkö Marjatta Rahkio Lihateollisuuden tutkimuskeskus AJANKOHTAISTA LABORATORIORINTAMALTA 12-13.10.2010 Teollisuuden näkökulma

Lisätiedot

SALAATTIA ITSEPALVELUNA projektin tulokset

SALAATTIA ITSEPALVELUNA projektin tulokset SALAATTIA ITSEPALVELUNA projektin tulokset Elintarvikevalvonnan valvontasuunnitelmaan kuuluva projekti, 2015 PROJEKTIN TOTEUTUS o Projekti toteutettiin normaalien perustarkastusten eli Oiva-tarkastusten

Lisätiedot

UIMAVESIPROFIILI HUUTJÄRVEN UIMARANTA

UIMAVESIPROFIILI HUUTJÄRVEN UIMARANTA Pyhtään kunta 20.4.2016 UIMAVESIPROFIILI HUUTJÄRVEN UIMARANTA 1. YHTEYSTIEDOT 1.1 Uimarannan omistaja ja Pyhtään kunta, Siltakyläntie 175, 49220 Siltakylä 1.2 Uimarannan päävastuullinen hoitaja ja 1.3

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE TALOUSVESI

TESTAUSSELOSTE TALOUSVESI Tilaaja Enontekiön Vesihuolto Oy Ounastie 165 99400 Enontekiö Ahma ympäristö Oy PL 96 96101 Rovaniemi TESTAUSSELOSTE TALOUSVESI Näytteenottopaikka Enontekiön Vesihuolto, verkosto, Hetta, Keskuskeittiö

Lisätiedot

Oivatarkastus. Ympäristöpalvelut Helmi Haapavesi Oulainen Siikalatva Pyhäntä Vihanti

Oivatarkastus. Ympäristöpalvelut Helmi Haapavesi Oulainen Siikalatva Pyhäntä Vihanti Oivatarkastus Ympäristöpalvelut Helmi Haapavesi Oulainen Siikalatva Pyhäntä Vihanti Aikataulu Ympäristöpalvelut Helmessä Ympäristöpalvelut Helmen alueella Oivatarkastukset aloitetaan vähittäismyynnistä

Lisätiedot

Miten parannan sisäilman laatua?

Miten parannan sisäilman laatua? Miten parannan sisäilman laatua? Tuula Syrjänen DI, rakennusterveysasiantuntija 17/05/2014 Mitä on hyvä sisäilma? Sisäilma on hyvää, jos suurin osa rakennuksen käyttäjistä on tyytyväisiä sisäilman laatuun

Lisätiedot

Kunnan puheenvuoro, näytteenottosuunnitelma

Kunnan puheenvuoro, näytteenottosuunnitelma http://www.kouvolansanomat.fi/online/2013/03/28/kouvolan+ uimahallit+ovat+puhtaita/2013215442754/4 http://www.co2-raportti.fi/?heading=kumpi-maistuu-paremmalta:-kasvisruoka-vaibussimatka?&page=ilmastouutisia&news_id=489

Lisätiedot

Eviran uusi opas elintarvikkeiden mikrobiologisista tutkimuksista Ylitarkastaja Taina Niskanen Hygieniayksikkö

Eviran uusi opas elintarvikkeiden mikrobiologisista tutkimuksista Ylitarkastaja Taina Niskanen Hygieniayksikkö Eviran uusi opas elintarvikkeiden mikrobiologisista tutkimuksista Ylitarkastaja Taina Niskanen Hygieniayksikkö Ajankohtaista laboratoriorintamalla, Helsinki 13.10.2010 Elintarvikkeiden mikrobiologiset

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus 1368/2011 elintarvikkeiden alkutuotannon elintarvikehygieniasta

Maa- ja metsätalousministeriön asetus 1368/2011 elintarvikkeiden alkutuotannon elintarvikehygieniasta Sivu 1/7 Maa- ja metsätalousministeriön asetus 1368/2011 elintarvikkeiden alkutuotannon elintarvikehygieniasta Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti säädetään elintarvikelain (23/2006) nojalla:

Lisätiedot

Cold Line -kylmäkalusteet

Cold Line -kylmäkalusteet Cold Line -kylmäkalusteet ENERGIATEHOKKUUS SÄÄSTÄÄ LUONTOA JA KUSTANNUKSIA Cold Line Elintarvikkeiden ja juo Cold Line -tuoteryhmä on eurooppalaisen kylmäkalustestandardin mukainen, erityisesti ravintoloiden

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikkeiden alkutuotannon elintarvikehygieniasta annetun asetuksen muuttamisesta

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikkeiden alkutuotannon elintarvikehygieniasta annetun asetuksen muuttamisesta MUISTIO 11.6.2013 Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikkeiden alkutuotannon elintarvikehygieniasta annetun asetuksen muuttamisesta TIIVISTELMÄ Elintarvikkeiden alkutuotannon elintarvikehygieniasta

Lisätiedot

1 OHJE TARJOILUPAIKOILLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI

1 OHJE TARJOILUPAIKOILLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI 1 OHJE TARJOILUPAIKOILLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI Omavalvonta on yrityksen omaa toimintaa, jolla se pyrkii säilyttämään käsittelemiensä elintarvikkeiden laadun hyvänä asiakkaalle saakka. Se

Lisätiedot

Lehtisaaren koulukeskus

Lehtisaaren koulukeskus Lehtisaaren koulukeskus Sisäilmatutkimukset Simo Kinnunen Tuomo Kollanen Sisäilmatutkimus Lehtisaaren koulukeskukseen kuuluu 1964 rakennettu yläkoulurakennus A ja 1949 rakennettu alakoulurakennus B. Lisäksi

Lisätiedot

Tämä esitys käsittelee siivouksen arviointia peruskouluissa Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen valossa

Tämä esitys käsittelee siivouksen arviointia peruskouluissa Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen valossa Tämä esitys käsittelee siivouksen arviointia peruskouluissa Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen valossa 1 Sisältö - Sisäympäristön laatu kouluissa - Tutkimuksen taustaa - Siivouksen arviointiin liittyvien

Lisätiedot

Raportti 2/2014 Elintarvikkeiden tarjoilu- ja myyntipaikkojen tarkastukset 2013

Raportti 2/2014 Elintarvikkeiden tarjoilu- ja myyntipaikkojen tarkastukset 2013 Raportti 2/2014 Elintarvikkeiden tarjoilu- ja myyntipaikkojen tarkastukset 2013 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO... 1 2. OIVA-RAPORTOINTIJÄRJESTELMÄ... 1 2.1 Arviointiasteikko... 1 2.2 Tarkastettavat asiat...

Lisätiedot

KitchenPro Puhtaampi Turvallisempi Terveellisempi

KitchenPro Puhtaampi Turvallisempi Terveellisempi Puhtaampi Turvallisempi Terveellisempi Ensimmäinen haaste on pitää keittiö puhtaana ja turvallisena. Suurimmat haasteet: elintarviketurvallisuuden ylläpitäminen, elintarvikehygienian työntekijöiden turvallisuuden

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 2/2012 1 (5) Sosiaalilautakunta Sosj/9 07.02.2012

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 2/2012 1 (5) Sosiaalilautakunta Sosj/9 07.02.2012 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 2/2012 1 (5) 28 Sosiaalilautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Essi Kuikan valtuustoaloitteesta koskien siirtymistä kuparisiin kosketuspintoihin HEL 2011-007800

Lisätiedot

- emännät - aputöissä myös asiakkaita (tiski ym)

- emännät - aputöissä myös asiakkaita (tiski ym) KYMEN A-KLINIKKATOIMI KARHULAN TOIMINTAYKSIKÖT TURVALANTIE 2 48700 KOTKA Y-tunnus: 0200924-4 A-KLINIKAN KEITTIÖN OMAVALVONTASUUNNITELMA, päivitetty 9.7.2013 Vastuuhenkilöt: Toiminta: Asiakkaat: Ateriamäärät:

Lisätiedot

Projektin yhteenveto. Jauhelihan valmistus ja laatu espoolaisissa myymälöissä

Projektin yhteenveto. Jauhelihan valmistus ja laatu espoolaisissa myymälöissä 1 Jauhelihan valmistus ja laatu espoolaisissa myymälöissä Vladimir Vanhanen, Espoon seudun ympäristöterveys Tuija Myllymäki, Espoon seudun ympäristöterveys Emma Laamanen, Espoon seudun ympäristöterveys

Lisätiedot

- -, jäätelökioskien veden ~ mikrobiologinen laatu

- -, jäätelökioskien veden ~ mikrobiologinen laatu o ~ft ~ Pehmytjäätelöiden sekä ~" - -, jäätelökioskien veden ~ mikrobiologinen laatu i, OULUN KAUPUNKI YMPÄRISTÖVIRASTO RAPORTTI 112000 SISÄLLYSLUETTELO Sivu Johdanto 1 Pehmytjäätelönäytteet.. 1 Pehmytjäätelönäytteiden

Lisätiedot

PUHTAANAPIDON HAASTEET. Uimahallit, kylpylät ja kosteat tilat 17.11.2015 TAMPERE TUULA SUONTAMO OY. Tutkittua puhtautta

PUHTAANAPIDON HAASTEET. Uimahallit, kylpylät ja kosteat tilat 17.11.2015 TAMPERE TUULA SUONTAMO OY. Tutkittua puhtautta PUHTAANAPIDON HAASTEET Uimahallit, kylpylät ja kosteat tilat 17.11.2015 TAMPERE TUULA SUONTAMO OY Tutkittua puhtautta Koulutus Konsultointi Puhtausmittaukset Puhtausalan kehittämisprojektit www.suontamo.fi

Lisätiedot

Raha-automaattiyhdistyksen RAHA-AUTOMAATTIEN PUHDISTUSOHJEET

Raha-automaattiyhdistyksen RAHA-AUTOMAATTIEN PUHDISTUSOHJEET Raha-automaattiyhdistyksen RAHA-AUTOMAATTIEN PUHDISTUSOHJEET Siivouksen vuosikello Päivittäinen siivous roska-astioiden tyhjennys, roskapussin vaihto ja roska-astian ulkopintojen nihkeäpyyhintä kosketuspintojen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖTERVEYSPALVELUT 31.4.2013 OMAVALVONTASUUNNITELMAOHJE

YMPÄRISTÖTERVEYSPALVELUT 31.4.2013 OMAVALVONTASUUNNITELMAOHJE 1 OMAVALVONTASUUNNITELMAOHJE Elintarvikelain mukaan elintarvikealan toimijalla tulee olla kirjallinen omavalvontasuunnitelma. Pienissä 1-2 hengen yrityksissä suunnitelma voi olla osittain suullinen ja

Lisätiedot

TOIVAKAN KIRKONKYLÄN UIMARANNAN UIMAVESIPROFIILI

TOIVAKAN KIRKONKYLÄN UIMARANNAN UIMAVESIPROFIILI TOIVAKAN KIRKONKYLÄN UIMARANNAN UIMAVESIPROFIILI SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 2. UIMAVEDEN LAATUVAATIMUKSET JA VALVONTA 2.1 Laatuvaatimukset ja suositukset. 2.2 Laadun arviointi ja luokitus 2.3 Laadun

Lisätiedot

Oulun seudun ympäristötoimi Raportti 2/2013

Oulun seudun ympäristötoimi Raportti 2/2013 Oulun seudun ympäristötoimi Raportti 2/2013 Pizzaprojekti 2012 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 1 2. PROJEKTIN HISTORIAA... 1 2.1. Vuoden 1992 projekti... 1 2.2. Vuoden 1998 projekti... 2 2.3. Vuoden 2000

Lisätiedot

PROJEKTIYHTEENVETO KEBABIN HYGIEENINEN LAATU VUONNA

PROJEKTIYHTEENVETO KEBABIN HYGIEENINEN LAATU VUONNA PROJEKTIYHTEENVETO KEBABIN HYGIEENINEN LAATU VUONNA 2016 JOHDANTO Projektin tavoitteena oli selvittää kebabravintoloiden kebabin mikrobiologista laatua. Vantaan lisäksi projektiin osallistui Helsingin

Lisätiedot

KUOPION TALOUSKOULU. Ravitsemus ja puhtaus

KUOPION TALOUSKOULU. Ravitsemus ja puhtaus KUOPION TALOUSKOULU Ravitsemus ja puhtaus Ravitsemus ja puhtaus RAVITSEMUS Kurssitarjotin sisältö Hyvä ravitsemushoito eri ikäryhmissä ja tilanteissa Laadukas ruokalista ja ateriasuunnittelu hyvän ravitsemushoidon

Lisätiedot

Vuorelan vesiepidemia 2012. Sirpa Hakkarainen Terveystarkastaja Siilinjärven ympäristöterveyspalvelut

Vuorelan vesiepidemia 2012. Sirpa Hakkarainen Terveystarkastaja Siilinjärven ympäristöterveyspalvelut Vuorelan vesiepidemia 2012 Sirpa Hakkarainen Terveystarkastaja Siilinjärven ympäristöterveyspalvelut Epidemiaepäily Tavanomaista enemmän vatsatautiin sairastuneiden yhteydenottoja Vuorelan terveysasemalle

Lisätiedot

Tapas- ja Sushi lasikko

Tapas- ja Sushi lasikko Tapas- ja Sushi lasikko Metos VS4, VS6, VS8, VS10 4209540, 4209542, 4209544, 4209546 Asennus- ja käyttöohjeet Käännös valmistajan englanninkielisestä käyttöohjeesta 02.01.2012 02.01.2012 METOS Tapas- ja

Lisätiedot

OMAVALVONTASUUNNITELMA

OMAVALVONTASUUNNITELMA KOUVOLAN KAUPUNKI Terveysvalvonta OMAVALVONTASUUNNITELMA (Ravintolat, kahvilat, kioskit, pubit) 2015 Kouvolan kaupunki Terveysvalvonta Puhelin: Valtakatu 33 020 61 511 45700 KUUSANKOSKI Versio: 27.1.2015

Lisätiedot

SUSHIN HYGIEENINEN LAATU 2018

SUSHIN HYGIEENINEN LAATU 2018 SUSHIN HYGIEENINEN LAATU 2018 PROJEKTIYHTEENVETO SUSHI VALVONTAPROJEKTI 2018 Pääkaupunkiseudulla järjestettiin sushi-valvontaprojekti vuoden 2018 aikana yhteistyössä Helsingin, Espoon, Keski-Uusimaan ja

Lisätiedot

Elintarvikkeiden kuljetukset

Elintarvikkeiden kuljetukset Elintarvikkeiden kuljetukset Haapavesi 12.03.2015 Soila Hiltunen Oulun Maa- ja kotitalousnaiset/ ProAgria Oulu Kuljetustoiminnasta ilmoittaminen elintarvikevalvontaviranomaiselle Kuljetusalan toimijan

Lisätiedot

SALAMANTERI OS200. Asennus- ja käyttöohjeet

SALAMANTERI OS200. Asennus- ja käyttöohjeet SALAMANTERI OS200 Asennus- ja käyttöohjeet SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä... 3 2. Turvaohjeet... 3 3. Asennus... 3 4. Laitteen kuljetus ja siirto... 3 5. Käyttöpaneeli... 4 6. Käyttö... 4 7. Puhdistus ja

Lisätiedot

Sisäilmatutkimusraportti, Kaunialan Sairaala, Kylpyläntie 19, 02700 Kauniainen

Sisäilmatutkimusraportti, Kaunialan Sairaala, Kylpyläntie 19, 02700 Kauniainen Delete Tutkimus Oy 16.7.2012 p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti Kaunialan Sairaala Oy Markku Kiuru Talous- ja hallintopäällikkö Kylpyläntie 19 02700 Kauniainen puh: 09-505 922 29 mp: 0500 711

Lisätiedot

Valvontasuunnitelmaan sisältyvä seuranta-/jälkitarkastus. Hakasen kahvila Rautatienkatu, Rautatienkatu 12, TAMPERE

Valvontasuunnitelmaan sisältyvä seuranta-/jälkitarkastus. Hakasen kahvila Rautatienkatu, Rautatienkatu 12, TAMPERE LÄHEÄJÄ ampereen kaupunki, ympäristöterveys Frenckellinaukio 2 B 33100 AMPERE arkastuskertomus Elintarvikevalvonta VASAANOAJA Hakasen kahvila Rautatienkatu Hakasen Leipomo Oy Pvm 10.3.2017 apahtumatunnus

Lisätiedot

ZEN Hoitavat luonnonöljyt ja -vahat puulle

ZEN Hoitavat luonnonöljyt ja -vahat puulle ZEN Hoitavat luonnonöljyt ja -vahat puulle Säilytä puun ainutlaatuinen lämpö ja aito kosketus sisustuksesi puupinnoissa ja kodin käyttöesineissä. Puumateriaalissa yhdistyvät kauniisti luonnonläheinen ajattomuus

Lisätiedot

Hygieniavaatimukset kauneushoitoloissa ja ihon läpäisevissä toimenpiteissä

Hygieniavaatimukset kauneushoitoloissa ja ihon läpäisevissä toimenpiteissä Hygieniavaatimukset kauneushoitoloissa ja ihon läpäisevissä toimenpiteissä Ympäristöterveydenhuollon alueelliset koulutuspäivät 09.09.2014 Oulu Päivi Aalto Esityksen sisältö Taudinaiheuttajat ja tartuntariskit

Lisätiedot

OIVA valvontatietojen julkistaminen

OIVA valvontatietojen julkistaminen OIVA valvontatietojen julkistaminen Oivaasteikko 2 Veli-Matti Aittoniemi / MARA Oiva-prosessi 4 OIVA-ASIAKIRJAT Miten luet Oivaraporttia Tarkastettavat asiat koottu 18 ryhmään vähittäismyynti ja tarjoilu

Lisätiedot