Suomen Tuuliatlas Väliraportti 3

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Suomen Tuuliatlas Väliraportti 3"

Transkriptio

1 11 Suomen Tuuliatlas Väliraportti

2 22 Työn edistyminen Raportissa on käyty läpi työn edistyminen kuva 1 mukaisin otsikoin. Aikataulun osalta voidaan todeta yleisesti: - numeerisen säämallin (AROME) ajot (72 kk) ovat aikataulussaan, - tuulimittaukset (muut kuin IL:n sääasemat) ovat käynnissä, joskin Helsinki Tesbedin mittaukset (WXT-anturi) näyttävät sisältävän ajoittaisia virheitä, - aerodynaamisen rosoisuuden määrittelyyn liittyvää tutkimusta on tehty pääosin vasta vuoden 2009 aikana, - WAsPin käyttöön mesoskaalamallin jatkona on jouduttu käyttämään ennakoitua enemmän aikaa ja kehitystyö jatkuu edelleen, - WAsPin käytön automatisoinnin kehittämien Risössä (DK) on kesken, - operatiiivisessa käytössä olevan mesoskaalamallin verifiointi on työsuunnitelman mukaisesti jatkuvaa, - AROMEn ja WAsP:n yhteiskäytön optimointi. Huomiota tulee kiinnittää mesoskaalamallilla (AROME) tuotettujen tulosten (tuulienergia resurssikartta) merkityksen ja käytettävyyden, sekä resurssikartan tietojen käytön pienen mittakaavan (tuulivoimalakohtaisten) tuulisuusarvojen tuottamisen selvittämiseen Atlaksen käyttäjille. Esimerkiksi Ruotsin uusi tuuliatlas on ensisijaisesti resurssikartta, jota ei suoraan voida käyttää esim. paikkakohtaiseen WAsP laskentaan. kick-off workshop workshop ABL in the models - arrangement of existing data - field experiments - radar winds - modelling of the ABL - offshore ABL - "Lapland" ABL - coastal ABL WAsP modification to Finnish climate Long time wind climate - temporal variation over Finland - 50 year return periods - temperature vs power production Repsentative period Definition of surface roughness Vector maps of roughness & orog. Mesoscale model preparation Model runs: HARMONIE WAsP optomation/calibration Model runs: WAsP Verification of the model results Wind Atlas Maps Impact of Climate Change Internet based Wind Atlas Final Report Expansion of the wind atlas Kuva 1. Työsuunnitelman yhteydessä esitetty tehtävien aikataulutus.

3 33 Rajakerros (ABL) Havaintoaineistoa, jota käytetään paikkakohtaisen (z 0, stabiilius, esteet,..) vertikaalisen tuuliprofiilin, puuskaisuuden ym. tutkimiseen sekä WAsP:n ja päivittäisen AROMEn verifiointiin on kertynyt edellisen raportin ( ) mukaisesti. Lisäksi on saatu käyttöön Helsingin Yliopiston operoiman Hyytiälän tutkimusaseman (pääasiassa hiilitasapainotutkimusta) 74 metrisen tutkimusmaston tuuli- ja lämpötilahavainnot. Merkittävänä puutteena mittauksissa on Vaisalan Profilerin (Hki Malmi) puuttuminen edelleen rikkoontumisensa jälkeen. Ko laitteella olisi saatu erittäin merkittävää tietoa erityisesti suihkuvirtauksista. Tuulen puuskaisuus Tender: Annual 10 min average for wind speed maximum and wind speed maximum for 3 s gust wind at required altitudes. Tämän osalta on ehkä syytä tarkentaa ja varmentaa mitä lopputuloksiin per hilaruutu halutaan. Tuulen puuska-arvo ja turbulenttisuus tulee antaa kussakin hilaruudussa. Numeerisissa malleissa turbulenttinen kineettinen energia (TKE) on ennustettava suure. Se ei kuitenkaan suoraan kerro tuulen maksimiarvoa, joten kirjallisuudessa on runsaasti erilaisia tutkimuksia maksimituulen ja puuskaisuuden määrittämiseksi numeeristen mallien antamasta TKEstä (Brassaur, 2001; Wischers Schreur, B. & G. Geertsema, 2008.), Monin-Obukhov vertikaalisesta tuuliprofiilista (Woetmann Nielsen, N. and C. Petersen, 2001), tai sääasemien tuulimittauksista maaston rosoisuuden ja korkeuden funktiona (Wieringa, 1972). IL:n tuulimittauksissa mitataan (taltioidaan) 3 sekunnin puuskanopeus 10 minuutin ajalta. Turbulenssia ei mitata. Tuulen puuskaisuuden määrittäminen ja siihen liittyvä tutkimus/kehitystyö on ollut käynnissä alkuvuoden ja jatkuu edelleen. Puuskaisuutta tuulivoiman kannalta oleellisilla korkeuksilla on arvioitu AROMEn tuuliarvojen, vertikaalisen tuuliprofiilin, stabiiliuden ja TKE:n avulla. Teoriapohjaisia arvoja on verrattu Loviisan maston (140m) mittaustuloksiin, ja tämän pohjalta muokattu arviointiin tarvittavaa parametrisointia. Vastaava työ on meneillään Hangon (WPD), Isosaaren ja Pyhätunturin osalta. Tämän työn tuloksena voidaan esittää puuskaisuuden ja turbulenttisuuden tyypillinen vaihtelu vuodenajan, stabiiliuden, tuulen nopeuden ja suunnan sekä korkeuden funktiona erilaisissa maastoissa edustavilla paikoilla (edustavat mastomittaukset). Tavoitteena on myös määrittää menetelmä jolla puuskaisuuden arvo eri korkeuksilla ja eri tuulennopeuksilla saadaan AROMEn tuloksista.

4 44 Kuva 2. Esimerkki tuulen puuskakertoimen riippuvuus korkeudesta ja tuulen suunnasta Loviisassa. Lämmin meri. Merijää Merijään vaikutusta rannikon tuuliolosuhteisiin tutkitaan Arome-mallia hyväksi käyttäen. Ajojen reunaehtoina käytetään Atlas-projektin Hirlam-kenttiä, ja tuuliolosuhteet mallinnetaan koko Suomen alueelle. Tätä tapaustutkimus tyyppistä tutkimusta varten on valittu Märketin mittausaseman havaintojen perusteella kahdeksan eri vuorokautta talvikaudelta. Kriteerit päivien valintaan olivat tuulen suunta jokaisesta väliilmansuunnasta (koillinen-kaakko-lounas-luode), sellaisissa tapauksissa joissa tuulen nopeus on ollut kohtalaista ja lämpötila on ollut mahdollisisimman lämmin tai kylmä. Jokaista näitä kahdeksaa vuorokautta kohti on tehty malliajoja, joissa koko pohjoisen Itämeren pintalämpötila on pakotettu joko +3 C tai -3 C lämpötilaan, eli yhteensä 16 tapausta. Nämä malliajot ovat valmistuneet huhtikuun lopulla ja tulosten analysointi on alkamassa. Kuva 2 on esimerkki lämpimän tapauksen tuloksista, joissa tuuli on Märketin havaintojen mukaan ollut kaakosta.

5 55 Kuva 3. Vasemmalla puolella on esitettynä tuulen nopeus 10m korkeudelta lämpimällä pinnalla, oikeassa kuvassa vastaavasti kylmällä pinnalla. Tuulinuolet kertovat tuulen suunnasta, ja tuulen nopeudet on kuvattu väriskaalalla. Lappi Lapin tuuliolojen tarkastelu ja kuvaaminen on erikseen mainittu tarjouspyynnössä. Tässä projektissa tunturialueen tuulisuuden mallintamisen verifiointiin käytetään pääasiassa Sodankylä (18m + 50 m) - Luosto-Pyhätunturi alueen tuulimittauksia, joista Pyhätunturin mittauksia on laajennettu (4 mittauspistettä laella ja rinteissä) tätä projektia varten. On huomattava, että mesoskaalamallin 2,5x2,5 km 2 hilaruudussa pinta-alaltaan pienet tunturit eivät näy oikeassa korkeudessaan, sillä hilaruudussa käytetty maaston korkeus vastaa hilaruudun keskimääräistä korkeutta. AROMEssa mallin käyttämä (laskenta)korkeus on korkeus (m) mallin käyttämästä keskimääräisestä maanpinnasta.

6 66 WAsPin modifointi Suomen ilmastoon WAsP:n paramerisointitarkasteluja on jatkettu käyttäen pääasiassa Helsinki Testbedin havaintoaineistoa. Tanskassa DTU (Risö) on jatkanut WAsP:n modifiointia paremmin Suomen oloihin sopivaksi, samoin kuin maaston rosoisuuden määrittämisen ja WAsP-ajojen automatisointia projektissa määriteltyjen erikoisalueiden käsittelyä varten. Maaston rosoisuus z 0 Työ, joka työsuunnitelmassa oli kaavailtu tehtäväksi projektin alkuvaiheessa, on saatu valmiiksi. Työ maaston rosoisuuden määrittämiseksi maankäytönkartoista siirtyi myöhäisempään vaiheeseen priorisointisyistä, koska maankäytönkarttoja ja niistä määritettyä rosoisuutta z 0 ei voitu hyödyntää AROME-ajoissa, vaan sen käyttö liittyy ensisijaisesti WAsP:iin. Aerodyynaamisen rosoisuuden määrittämistä maankäytön kartoista (25 m resoluutio) on tutkittu käyttämällä erityisesti Sodankylän ja Hyytiälän mastomittauksia, sekä eri maastotyypeille tehtyjä kansainvälisiä tutkimuksia. Erityistä huomiota on kiinnitetty metsän tiheyden ja eri metsätyyppien vaikutukseen aerodynaamisen rosoisuuden arvoon. Kullekin maankäytön kartan maastotyypille/luokalle on määritetty z 0. Toistuvuus Tender: Maximum 10 min average wind speed over a 50 year period and a wind speed maximum for 3 s gusts of wind at requested altitudes. Tässä vaiheessa tuulen 50-vuoden toistuvuus on laskettu 10 m tuulelle.

7 77 Kuva vuoden toistuvuustasot 10 m tuulelle. Arvot on laskettu ERA-40 aineistosta. ERA:n hilaruutuarvot on interpoloitu 1km*1 km hilaruudukkoon. Malliajot: AROME ja WAsP AROME-ajot ovat aikataulussa, vaikka talven aikana priorisointia supertietokoneella hieman laskettiinkin erityisesti IL:n ilmastonmuutosmallinnusten edistämiseksi. AROME January February Valmiit March Ajossa April May June July August September October November December Taulukko 1. AROME-ajojen edistyminen

8 88 AROMEn käyttämä maaston aerodynaaminen rosoisuus z 0 ja sen vaikutus vertikaaliseen tuuliprofiiliin on ollut jakson aikana varsin tarkan analysoinnin kohteena. Rosoisuus (m) voidaan laskea yhtälöstä (Charnock): z 0 = 0.015*sqrt(Uflux2 + Vflux2)/tiheys/painovoiman kiihtyvyys Kuten oheisesta kuvasta voidaan havaita AROMEssa kussakin tilanteessa/mallinnuksessa käytetty rosoisuus vastaa erittäin hyvin em. yhtälöllä ko tilanteeseen laskettua rosoisuutta. Kuva 5. Charnockin yhtälöllä lasketun ja AROMEn käyttämän rosoisuuden z0 (m) vastaavuus merellä. Hilaruudulle lasketun rosoisuuden z 0 arvo riippuu mm meren ja maan osuuksista ko ruudussa. Seuraavassa kuvassa on esitetty maan suhteellinen osuus kussakin hilaruudussa AROME-mallissa.

9 99 Kuva 6. Maan osuus kussakin AROMEn hilaruudussa. Rannikko- ja saaristoalueella epähomogeenisessa maastossa (pienet saaret) AROMEn käyttämä maaston rosoisuus johtaa tuulen nopeuden yliarviointiin lähellä pintaa. Mallivertailut osoittavat, että tulos tuulisuuden kannalta paranee huomattavasti, kun AROMEN tuloksesta puhdistetaan mallissa tällaiselle 2,5x2,5 km 2 hilaruudulle käytetty z 0 puhdistetaan pois (WAsP) ja näin saatua tuulijakaumaa (Weibull) käytetään syöttötietona 250x250 m 2 hilaruudukkoon WAsPilla laskettavaan tuulisuuteen, kun rosoisuus z 0 määritetään maankäytön karttojen perusteella. AROMEn tuottamaa ASCII-aineistoa Tuuliatlasta varten on suurkoneella jo yli 70 % koko määrästä ja sitä on kopioitu mm. siirrettävälle kovalevylle PC:llä tapahtuvaa jatkokäsittelyä varten. Ensimmäinen kokonainen kuukausisetti (joulukuu) koko maan aineistolla on annettu karttaserverille vietäväksi. Useiden muidenkin kuukausien laskentaan esimerkiksi keskiarvojen osalta on täysi valmius. AROMEn joulukuun aineistosta (4 valittua joulukuuta) on tehty testialueelle Saaristomerellä kuhunkin AROMEn ruutuun tuuliaineiston aikasarjat, testiluonteisesti kaikkiin ruutuihin aluksi 50 m tasolta. Aikasarjoista tehtiin WAsPilla sen oman formaatin mukaiset tuuliklimatologiatiedostot eli. lib-tiedostot, käyttäen AROME-mallin omaa karkeampaa rosoisuustietoa. Testialueelle tehtiin AROME-ruutujen kokoisia laskenta-alueita (WAsPin Resource grids ), joissa kunkin pienen ruudun koko oli 250 m. Tällöin karttana oli tarkin rosoisuus- ja korkeustieto testialueelta, sen sijaan testialueen ulkopuolella, reuna-alueilla, oli käytössä epätarkempaa korkeus- ja

10 10 rosoisuusaineistoa. Koko testialueen laskenta ruutukohtaisilla lib-tiedostoilla sujuu nopeasti, sen sijaan laskenta-alueiden määrittäminen ja sitä edeltävien lib-tiedostojen luonti vie enemmän aikaa, koska toimiin liittyy runsaasti koordinaattien syöttämistä sekä tiedostonimien antamista. Pikkuruuduista (250 m ) tiedot (esimerkiksi tuulen nopeus, A, k) voidaan tallentaa matriisimuodossa. Kyseiset tiedostot voidaan yhdistää yhdeksi tiedoksi esimerkiksi karttaserveriä varten. AROMEn tuottaman tuulennopeuskarttaaineiston perusteella tehty seuraava kuva. antaa yleiskuvan tuulen nopeuden muutoksesta 50 metrin korkeudella siirryttäessä avomereltä kohti rannikkoa (Saaristomerellä). Kuva 7. AROMEn ruutukohtaisista tuulen nopeuden 50 m tason joulukuun keskiarvoista piirretty karttakuva Saaristomeren alueella WAsPilla laskettu aineisto (alla oleva kuva) on tehty 250 m resoluutiolla ja siinä näkyy orografian ja rosoisuuden paikallinen vaikutus tuuliklimatologiaan.

11 11 Tämä testialueen laskentatyö oli tyyppillisesti ikäänkuin yksi projekti WAsPin käyttäjän kannalta, sillä erolla, että kukin laskentaruutu käytti omaa lib-tiedostoaan. Kooltaan alue vastasi n 1/100 koko rannikkokaistaleesta, joka ulottuu Virolahdelta Tornioon. Jotta työmäärästä selviäisi 100 päivässä, täytyy työvaiheet olla automatisoitavissa hyvin pitkälle. WAsPin käyttämisestä lib-tiedostojen sarjatuotantoon sekä laskentaruutujen koordinaatien sekä muun datan lukemisesta yhtenä massana tullaan pitämään työryhmäkokous Risössä 13. toukokuuta Samalla saamme kuulla uusimman WAsP-version lib-tiedostojen ja resurssikarttojen sarjatuotantoa helpottavista ominaisuuksista. Kuva 8. AROMEn tuloksista lasketuista ruutukohtaisista lib-tiedostoista WAsPin tuottama tuulen nopeuden jakauma 250 m resoluutiolla 50 m korkeudella. Aineistona oli joulukuun tuuliatlasajot, kartta Saaristomeren alueelta. Tähänastisten tulosten perusteella olisi perusteltua, että lopputuotteessa tulokset esitetään yleensä 2,5x2,5km 2 hilassa, mutta epähomogeenisessa maastossa (rannikko, saaristo, tunturit) suoraan 250x250m 2 hilassa (eli näille alueille ei lainkaan 2,5x2,5 km 2 esitystä). Low level jet (LLJ) Alemman ilmakehän suihkuvirtaukset (LLJ) on vaadittu otettavaksi huomioon tuuliatlaksessa. LLJ:tä ja sen vaikutusta ei voida saada esille tavallisten säähavaintojen ja WAsP:in käyttöön perustuvassa tuulitarkastelussa (vrt. Tuuliatlas vm 1991).

12 12 Suihkuvirtaus määritellään usein tuuleksi jonka nopeus on vähintään 2 m/s suurempi kuin sen yläpuolella oleva vapaan ilmakehän tuuli (geostrofinen tuuli). LLJ tulee AROME mallinnuksessa mukaan osana laskentaa, joten sitä ei käsitellä erillisenä ilmiönä. Tähänastisen mallitulokset osoittavat, että LLJ:n vaikutus näkyy keskimääräisissä vertikaalisissa tuuliprofiileissa. Eräät Helsinki Testbedin mittaukset osoittavat mahdollisesti, että LLJ saattaa lyhytaikaisesti esiintyä huomattavasti alempanakin kuin mitä AROME:n mukaan olisi tilanne. Kaikkiaan kuitenkin LLJ:n verifiointi on tämän projektin yhteydessä vaikeata edustavien mittausten puuttuessa. Kuva 9. AROMElla laskettu tuulen nopeuden vertikaalinen profiili länsirannikolla neljässä hilapisteessä (alempi punainen ruudukkorivi). Joulukuu 200. LLJ:n esiintyminen alhaalla vaikeuttaa mm WAsP:n käyttöä laskettaessa tuulisuusjakaumaa AROMEN 2,5 km hilasta 250 m hilaan.

13 13 Verifiointi Verifioinnin tarkoituksena on arvioida ennustetun tuulikentän laatua ja luotettavuutta verrattuna havaittuihin tuuliin. Myös havainnot sisältävät virheitä ja siksi myös havaintojen virhettä pyritään arvioimaan. Arome mallin ennusteiden verifiointi/validointi etenee suunnitelman mukaisesti. Havaintodata on saatu verifiointiin Helsinki Testbed alueen havaintomastoilta ja muutamilta muilta mastopaikoilta, kuten Hangon Koverharista.. Aineiston muokkausohjelmistot verifiointia varten ja havaintojen laaduntarkistusmenetelmät on saatu valmiiksi. Tämä ei poista mahdollisuutta, että jotain lisätarkasteluja/analyysejä joudutaan vielä jatkossa tekemään. Testbed-havainnot on laatuvarmistettu tilastollisella aikasarja-menetelmällä, mutta ristiintarkastelua eri asemien tai eri antureiden välillä ei ole tehty. Muiden mastojen havaintoja käytetään myös verifioinnissa. Niiden instrumentointi on kuitenkin erilainen ja niissä on myös enemmän mastoista ja muista esteistä johtuvia havaintovirheitä kuin Testbed-havainnoissa. Tesbed-havainnoissa näyttäisi olevan jonkin verran lyhytaikaisia satunnaispiikkejä, joiden tunnistamiseksi on kehitetty edellä mainittu tilastolliseen aikasarja-analyysiin perustuva menetelmä. Tarkasteltu havaintomastojoukko sisältää tällä hetkellä 41 asemaa, joista kaikki eivät ehkä sovellu lopulliseen verifiointiin. Suurin osa asemista sijaitsee Helsinki Testbed alueella ja osa on perinteisiä radiomastoissa olevia antureita ja varsinaisia tuulienergian mittaamiseen tarkoitettuja mastoja kuten Hangon Koverharissa oleva 100 metriä korkea masto. Muuten mastojen korkeus vaihtele 51 metristä 120 metriin ja tyypillisen maston mittauskorkeus on n. 80 metriä. Muutamat mastot ovat vieläkin korkeampia (Kivenlahti, Kuopio, Rovaniemi,..). Arome-mallin rutiiniversion tulokset on verifioitu jaksolta Verifioinnin/validoinnin tuloksia Käytössä oleva asemalista on seuraava: boxby_80m, harmaja_50m, makiluoto_83m, hanko_73m, hanko_100m, bagaskar_83m, ahjo_80m, juhanila_100m, isosaari_83m, suvisaaristo_61m, luhtaanmaki_61m, stromso_81m, pirttisaari_64m, degero_81m, essvik_86m, grevbole_86m, monninkyla_80m, orrengrund_83m, oulunkyla_92m, padva_79m, viirila_81m, tirmo_81m ja roihuvuori_100m Kaikista asemista ei ole täydellistä 6 kuukauden datajaksoa ja siksi asemien keskinäinen vertailu ei ole aina helppoa. Tavallisesti havainnot on tehty 10 minuutin välein ja ne edustavat tuulen nopeuden 10 minuutin keskiarvoa. Toistaiseksi on valittu lähinnä mallin ennustusaikaa oleva yksittäinen havaintoarvo. Kaikille havainnoille on tehty laaduntarkistus. Laaduntarkistus on kaksiosainen. Aluksi havaitun tuulen nopeuden perusteella annetaan virheluokkaestimaatteja asteikolla 0-3.

14 14 Luokka 0 edustaa luotettavaa havaintoa ja luokka 3 sellaisia havaintoja, joissa tuulen nopeus on yli 33 m/s tai sen on virhejakautumassa äärireunalla 99.9 % / 0.1% todennäköisyydellä. Luokkaan 2 tulevat tuulen nopeudet m/s ja virhejakautuman todennäköisyydet % ja %. Luokkaan 1 tulevat tuulen arvot m/s ja virhejakautuman todennäköisyydet <99.0 % ja >1.0 %. Laaduntarkistuksessa ennustetaan Kalman suotimella (2 tilamuuttujaa) aikasarjassa uutta havaintoa ja ennustetun havainnon virhettä verrataan todennettuun virheen jakautumaan edellä kuvattujen jakautuman todennäköisyyksien avulla. Arome-mallin tuuliennusteet on valittu lähimmän hilapisteen ennuste kaikille valituille mallitasoille 30 m, 33 m, 38 m, 40 m, 50 m, 60 m, 65 m, 75 m, 77 m, 80 m, 93 m, 100 m, 125 m, 150 m ja 175 m. Ennusteista on laskettu virhe keskivirhe (Mean error, ME), virheen hajonta (Standard deviation of error, STDE) ja neliöllinen keskivirhe (Root mean square error, RMSE), virheen luokiteltu jakautuma. Näistä verifiointisuureista on tehty erilaisia graafisia tulosteita. Näitä ovat mm. hajonta-jakautumat, ennuste-havainto-aikasarjat jne. Yhteenvetoja kaikista tuloksista ei ole vielä tehty mutta yksittäisistä asemista ja ennustepituuksista (vuorokaudenajoista) on laskelmat tehty. Yleisenä piirteenä tuloksista voidaan todeta, että useimmilla asemilla mallin tuottama keskituuli mittarikorkeudella on suurempi kuin havaittu (negatiivinen bias). Tulokset ehkä vielä hieman muuttuvat kuin aineiston koko kasvaa. Myös havaintovirheiden eliminointi saattaa muuttaa vielä tuloksia.

15 15 Esimerkkejä tuloksista Oheisessa esimerkkejä Helsinki Testbedin alueen mastojen käytöstä AROME-mallin tulosten verifioinnissa. Kuva 10. Ennusteiden (punainen) ja havaintojen (vihreä) aikasarjakuva. Asema 27. Kuva 11. Ennusteiden ja havaintojen yhteisjakaumakuva.

16 16 Kuva 12. Ennusteiden keskivirheen (ME) jakauma eri ajanhetkillä (huom. UTC aika). Eri värit vastaavat eri korkeuksia. Ennusteiden keskimääräinen pystyprofiili ja keskimääräinen havaintoarvo. Kuva 13. Ennusteiden keskimääräinen vertikaalinen nopeusprofiili (vihreä) sekä mastossa mitattu keskinopeus (punainen).

17 17 Lappi IL:n Sodankylän observatorion mastohavaintoja hyödyntävään rutiiniverifiointiin on lisätty alkuvuodesta kaksi AROME-versiota. Kuva 14. Esimerkki mallitulosten verifioinnista Sodankylän mittauksiin. Ennustettu (FC) tuuli 10 m ja mitattu (OBS) tuuli 18 m korkeudella maanpinnasta. 24 h ennusteet eri väreillä.. Ylempi kuva HIRLAM 7,5 km ja alempi AROME 2,5 km.

18 18 Lappi (tunturit) Tunturialueiden osalta AROME-verifiointiin ja koko mallisystemmin AROME+WAsP vertailuun voidaan käyttää vain tätä alkaen tehtyjä tuulimittauksia: AROMEa on ajettu tälle alueelle vasta Tuuliatlasprojektin Tuntureiden osalta mallivertailua tehdään Sodankylän observatorion sekä Luostotunturin ja Pyhätunturin tuulimittausten avulla. Kuva 15. Tuulimittareiden sijainti Pyhätunturilla. Laella mittauskorkeus on + 60 m, eli 540 m merenpinnasta.

19 19 Kuva 16. AROME-mallin korkeuskartta (2,5 km hila) Pyhätunturin ja Luoston alueella. Kuva 17. AROMElla Pyhätunturin alueelle laskettu keskimääräinen tuulen nopeus (oranssi) sekä Pyhätunturin laella tele-mastossa ( m a.s.l) AROME korkeuksilla keskimääräisestä maanpinnasta Joulukuussa 2008.

20 20 Edellisessä kuvassa on esimerkki mallin antamasta keskituulennopeudesta Pyhätunturin alueella sekä Pyhätunturin laella mitatusta tuulennopeudesta. Joulukuussa tilanne on keskimäärin hyvin stabiili lähellä maanpintaa (inversiokerros) ja inversion yläpuolelle syntyy suihkuvirtauksia, jotka näkyvät myös keskimääräisessä nopeuden vertikaaliprofiilissa. Kuvan tulos poikkeaa aikaisemmista tutkimustuloksistamme siltä osin, että tunturin laella mitattu tuulen nopeus on tässä selvästi suurempi kuin geostrofisen tuulen nopeus (+ low level jet). Speed up?? Alustavat tulokset Lapin tuntureiden osalta ovat vielä hieman epävarmoja, joten toukokesäkuussa on panostettava ennakoitua enemmän AROMEn tulosten analysointiin. Ilmastonmuutoksen vaikutus Tuulen muuttumista on tarkasteltu edustavien säähavaintoasemien, ilmastomallien avulla sekä merijään vaihtelun avulla. Sääasemat Tuulioloissa tapahtuneet pitkän aikavälin muutokset ovat hyvin hankalasti todennettavissa tehtyjen tuulihavaintojen perusteella, koska pitkiä ja homogeenisia tuulen nopeuden havaintoaikasarjoja on käytettävissä hyvin rajoitetusti. Vaikka tuulen nopeutta mitataan Ilmatieteen laitoksella nykyäänkin lähes 160:llä sääasemalla, niin tähän tutkimukseenkin valikoitui ainoastaan 13:a sääaseman tuulihavainnot. Mutta kuten edellä kävi ilmi, niin vielä näiltäkin tiukkojen kriteerien avulla valituilta sääasemilta löytyi runsaasti ongelmia. Havaintoaikasarjoissa esiin tulleet trendit olivatkin kaikissa tapauksissa selitettävissä joko teknisten ongelmien tai ns. ympäristötekijöiden aiheuttamiksi. Tämän suhteen ongelmattomia maasääasemia löytyi ainoastaan yksi, eli Jokioisten Observatorio. Tutkimukseen valikoitujen osalta tutkimuksen tulokset olivat yhtä poikkeusta lukuun ottamatta ongelmattomia. Rannikko- ja merisääasemat sijaitsevat avoimilla ja esteettömillä paikoilla ja tämän lisäksi näiden asemien tuulianturit sijaitsevat yleensä korkeammalla kuin maa-asemilla olevat tuulianturit. Jos tuulioloissa siis olisi tapahtunut todellisia muutoksia, niin se olisi parhaiten nähtävissä juuri näiden tutkimukseen valittujen suhteellisen harhattomien ja homogeenisten rannikko- ja merisääasemien havainnoista. Koska tällaisia trendejä ei tutkimuksessa kuitenkaan havaittu, niin voidaan todeta, että tämän tutkimuksen valossa ei siis ainakaan nyt käytettävissä olevien kolmen tunnin välein tehtyjen synoptisten tuulihavaintojen (= 10 minuutin keskituuli) perusteella löydy evidenssiä siitä, että Suomen tuuli-ilmastossa olisi edellisten vajaan viidenkymmenen vuoden aikana tapahtunut mitään laaja-alaisempia muutoksia. (Laajempi tutkimusraportti liitteenä).

21 21 Kuva 18. Tutkimukseen valitut sääasemat. Ilmastomallit Ilmastonmuutoksen vaikutusten arvioinnin osalta on tutkimussuunnitelman mukaisesti tukeuduttu käynnissä olevaan pohjoismaiseen projektiin.

22 22 Kuva vuoden maksimituulen prosentuaalinen muutos eri hilaruuduissa jaksosta jaksoon Käytetty malli on ruotsalainen RCAO ja globaalimalli, joko ECHAM4 tai HadAM3. Päästöskenaario on A2. Internet Ilmatieteen laitoksen internet-sivut on uusittu Tuuliatlaksen osalta. Esimerkiksi Googlehaku vie sivulle, jolla yhteenveto vuoden 1991 tuuliatlaksesta ja linkki uuden atlaksen sivuille. Hakusanat Ilmatieteen laitos, IL, FMI vie IL:n kotisivulle, josta Tuuliatlas haun kautta valikkoon joista yksi on

23 Kuva 20. Tuuliatlas-sivut 23

Suomen Tuuliatlas. Väliraportti 2. Raportin koonnut: Bengt Tammelin

Suomen Tuuliatlas. Väliraportti 2. Raportin koonnut: Bengt Tammelin 1 Suomen Tuuliatlas Väliraportti 2 10.2.2009 Raportin koonnut: Bengt Tammelin 2 Työn edistyminen Raportissa on käyty läpi työn edistyminen oheisen kuvan mukaisin otsikoin. Projektin työläin osa eli numeerisen

Lisätiedot

Tuulisuuden kartoitus Suomessa

Tuulisuuden kartoitus Suomessa Tuulisuuden kartoitus Suomessa Tuuliatlas on tärkeä tietolähde Tuuliatlas-hanke Nykyinen tuuliatlas on vuodelta 1991 Kuvaa tuulioloja 30 40 metrin korkeudelta Puutteellinen ja epätarkka Vanhasen II hallituksen

Lisätiedot

TUULIATLASPROJEKTI. Motiva Oy. Ensimmäinen väliraportti 29.9.2008

TUULIATLASPROJEKTI. Motiva Oy. Ensimmäinen väliraportti 29.9.2008 Motiva Oy TUULIATLASPROJEKTI Ensimmäinen väliraportti 29.9.28 Projekti on pääpiirteissään edennyt tutkimustarjouksessa ja sopimuksessa esitetyn aikataulutuksen mukaisesti. Projektiorganisaatio on esitetty

Lisätiedot

AurinkoATLAS - miksi mittaustietoa auringosta tarvitaan?

AurinkoATLAS - miksi mittaustietoa auringosta tarvitaan? AurinkoATLAS - miksi mittaustietoa auringosta tarvitaan? Aurinkoatlas-seminaari 20.11.2013 Jussi Kaurola Tulosalueen johtaja, Ilmatieteen laitos Anders Lindfors, Aku Riihelä, Jenni Latikka, Pentti Pirinen,

Lisätiedot

Järvenpään Perhelän korttelin tuulisuudesta

Järvenpään Perhelän korttelin tuulisuudesta Järvenpään Perhelän korttelin tuulisuudesta Reijo Hyvönen, Tutkija, Ilmatieteen laitos, Tutkimus ja kehitys, Meteorologinen tutkimus/ Meteorologiset sovellutukset 1 Menetelmän kuvaus... 2 2 Tuulisuus Järvenpään

Lisätiedot

Tuulipuisto Multian Vehkoolle Esimerkki tuulivoima-alueen analyysistä

Tuulipuisto Multian Vehkoolle Esimerkki tuulivoima-alueen analyysistä Tuulipuisto Multian Vehkoolle Esimerkki tuulivoima-alueen analyysistä Sisä-Suomen tuulivoima-alueiden arviointi Esimerkki Tuuliatlaksen ja WASP-laskennan tuloksista Erkki Haapanen Mikkeli 3.11.2010 Erkki.Haapanen(at)tuulitaito.fi

Lisätiedot

Johtuuko tämä ilmastonmuutoksesta? - kasvihuoneilmiön voimistuminen vaikutus sääolojen vaihteluun

Johtuuko tämä ilmastonmuutoksesta? - kasvihuoneilmiön voimistuminen vaikutus sääolojen vaihteluun Johtuuko tämä ilmastonmuutoksesta? - kasvihuoneilmiön voimistuminen vaikutus sääolojen vaihteluun Jouni Räisänen Helsingin yliopiston fysiikan laitos 15.1.2010 Vuorokauden keskilämpötila Talvi 2007-2008

Lisätiedot

Tuulivoima. Energiaomavaraisuusiltapäivä 20.9.2014. Katja Hynynen

Tuulivoima. Energiaomavaraisuusiltapäivä 20.9.2014. Katja Hynynen Tuulivoima Energiaomavaraisuusiltapäivä 20.9.2014 Katja Hynynen Mitä on tuulivoima? Tuulen liike-energia muutetaan toiseen muotoon, esim. sähköksi. Kuva: http://commons.wikimedia.org/wiki/file: Windmill_in_Retz.jpg

Lisätiedot

Esipuhe. Helsingissä 28.6.2010. Työ- ja elinkeinoministeriö Ilmatieteen laitos Motiva Oy

Esipuhe. Helsingissä 28.6.2010. Työ- ja elinkeinoministeriö Ilmatieteen laitos Motiva Oy Yhteenvetoraportti Esipuhe Hallitusohjelman mukaisesti on valmisteltu uusi Suomen tuuliolosuhteita kuvaava tuuliatlas. Sen tarkoituksena on edistää tuulivoimarakentamisen suuntaamista tuuliolosuhteiltaan

Lisätiedot

Tuulioloista Suomen länsirannikolla

Tuulioloista Suomen länsirannikolla Tuulioloista uomen länsirannikolla Achim Drebs 1. Johdanto Tämä selvityksen tarkoitus on antaa lyhyt kuvaus tuulioloista uomen länsirannikolla Hangosta Hailuotoon. Mittauspaikkoja on valittu niin, että

Lisätiedot

Uutta tutkimustietoa ilmastonmuutoksen vaikutuksesta Suomen myrskytuuliin ja -tuhoihin

Uutta tutkimustietoa ilmastonmuutoksen vaikutuksesta Suomen myrskytuuliin ja -tuhoihin Uutta tutkimustietoa ilmastonmuutoksen vaikutuksesta Suomen myrskytuuliin ja -tuhoihin Hilppa Gregow 25.5.212 Kiitokset: Pauli Jokinen, Natalia Pimenoff, Matti Lahtinen, Marko Laine, Kirsti Jylhä, Kimmo

Lisätiedot

Gammaspektrometristen mittausten yhdistäminen testbed-dataan inversiotutkimuksessa

Gammaspektrometristen mittausten yhdistäminen testbed-dataan inversiotutkimuksessa Gammaspektrometristen mittausten yhdistäminen testbed-dataan inversiotutkimuksessa Satu Kuukankorpi, Markku Pentikäinen ja Harri Toivonen STUK - Säteilyturvakeskus Testbed workshop, 6.4.2006, Ilmatieteen

Lisätiedot

IL Dnro 46/400/2016 1(5) Majutveden aallokko- ja virtaustarkastelu Antti Kangas, Jan-Victor Björkqvist ja Pauli Jokinen

IL Dnro 46/400/2016 1(5) Majutveden aallokko- ja virtaustarkastelu Antti Kangas, Jan-Victor Björkqvist ja Pauli Jokinen IL Dnro 46/400/2016 1(5) Majutveden aallokko- ja virtaustarkastelu Antti Kangas, Jan-Victor Björkqvist ja Pauli Jokinen Ilmatieteen laitos 22.9.2016 IL Dnro 46/400/2016 2(5) Terminologiaa Keskituuli Tuulen

Lisätiedot

Erkki Haapanen Tuulitaito

Erkki Haapanen Tuulitaito SISÄ-SUOMEN POTENTIAALISET TUULIVOIMA-ALUEET Varkaus Erkki Haapanen Laskettu 1 MW voimalalle tuotot, kun voimalat on sijoitettu 21 km pitkälle linjalle, joka alkaa avomereltä ja päättyy 10 km rannasta

Lisätiedot

Käyttöohjeet. Päivitetty: 25.3.2010

Käyttöohjeet. Päivitetty: 25.3.2010 Päivitetty: 25.3.2010 Käyttöohjeet Sisällysluettelo Karttaliittymän sijainti... 2 Alkumäärittely... 2 Hakutoiminnot... 3 Tulokset... 4 Taulukoiden tulkinta... 5 Hilaruutu... 6 Korkeus... 7 Frekvenssi...

Lisätiedot

LAPIN ETELÄISTEN OSIEN TUULIVOIMASELVITYS Liite 9 Paikkatietoanalyysit ja kriteerit. Lapin eteläosien tuulivoimaselvitys 2.2.2012 Pöyry Finland Oy

LAPIN ETELÄISTEN OSIEN TUULIVOIMASELVITYS Liite 9 Paikkatietoanalyysit ja kriteerit. Lapin eteläosien tuulivoimaselvitys 2.2.2012 Pöyry Finland Oy LAPIN ETELÄISTEN OSIEN TUULIVOIMASELVITYS Liite 9 Paikkatietoanalyysit ja kriteerit Lapin eteläosien tuulivoimaselvitys 2.2.2012 Pöyry Finland Oy Paikkatietoanalyysit Analyysit tehty rasterimuodossa 50

Lisätiedot

Ilmastonmuutos ja ilmastomallit

Ilmastonmuutos ja ilmastomallit Ilmastonmuutos ja ilmastomallit Jouni Räisänen, Helsingin yliopiston Fysikaalisten tieteiden laitos FORS-iltapäiväseminaari 2.6.2005 Esityksen sisältö Peruskäsitteitä: luonnollinen kasvihuoneilmiö kasvihuoneilmiön

Lisätiedot

Sektoritutkimusohjelman ilmastoskenaariot SETUKLIM

Sektoritutkimusohjelman ilmastoskenaariot SETUKLIM Sektoritutkimusohjelman ilmastoskenaariot SETUKLIM 2011-12 Climate scenarios for Sectorial Research Ilmatieteen laitos Heikki Tuomenvirta, Kirsti Jylhä, Kimmo Ruosteenoja, Milla Johansson Helsingin Yliopisto,

Lisätiedot

PIISPANKALLIO, ESPOO KAUPUNKIYMPÄRISTÖN TUULISUUSLAUSUNTO

PIISPANKALLIO, ESPOO KAUPUNKIYMPÄRISTÖN TUULISUUSLAUSUNTO Vastaanottaja SRV Yhtiöt Oyj Asiakirjatyyppi Lausunto Päivämäärä 22.08.2016 PIISPANKALLIO, ESPOO KAUPUNKIYMPÄRISTÖN TUULISUUSLAUSUNTO Kaupunkiympäristön Tuulisuuslausunto 1 Päivämäärä 22/8/2016 Laatija

Lisätiedot

TUULENSILMÄ 1/2002 TUOTTAVATKO TUULIVOIMALAT PAKKASELLA? Bengt Tammelin ja Reijo Hyvönen Ilmatieteen laitos

TUULENSILMÄ 1/2002 TUOTTAVATKO TUULIVOIMALAT PAKKASELLA? Bengt Tammelin ja Reijo Hyvönen Ilmatieteen laitos TUULENSILMÄ 1/22 TUOTTAVATKO TUULIVOIMALAT PAKKASELLA? Bengt Tammelin ja Reijo Hyvönen Ilmatieteen laitos Osana laajaa julkisuudessa käytyä ydinvoimakeskustelua on jostakin syystä ollut tuulivoiman toimimattomuus

Lisätiedot

Järvenpään Perhelän korttelin kutsukilpailu ehdotusten vertailu

Järvenpään Perhelän korttelin kutsukilpailu ehdotusten vertailu Järvenpään Perhelän korttelin kutsukilpailu ehdotusten vertailu KERROSALAT K-ALA HUONEISTOALAT BRUTTO-A HYÖTYALA ASUNNOT LIIKETILAT YHTEENSÄ as. lkm ap lkm asunnot as aputilat YHT. liiketilat aulatilat,

Lisätiedot

Käyttöohjeet. Päivitetty: 14.3.2012

Käyttöohjeet. Päivitetty: 14.3.2012 Päivitetty: 14.3.2012 Käyttöohjeet Sisällysluettelo Karttaliittymän sijainti...2 Alkumäärittely...2 Hakutoiminnot...3 Tulokset...4 Taulukoiden tulkinta...5 Hilaruutu...7 Korkeus...8 Frekvenssi...8 Tuulen

Lisätiedot

Paloriskin ennustaminen metsäpaloindeksin avulla

Paloriskin ennustaminen metsäpaloindeksin avulla Paloriskin ennustaminen metsäpaloindeksin avulla Ari Venäläinen, Ilari Lehtonen, Hanna Mäkelä, Andrea Understanding Vajda, Päivi Junila the ja Hilppa climate Gregow variation and change Ilmatieteen and

Lisätiedot

ÄÄNTÄ VAHVISTAVAT OLOSUHDETEKIJÄT. Erkki Björk. Kuopion yliopisto PL 1627, 70211 Kuopion erkki.bjork@uku.fi 1 JOHDANTO

ÄÄNTÄ VAHVISTAVAT OLOSUHDETEKIJÄT. Erkki Björk. Kuopion yliopisto PL 1627, 70211 Kuopion erkki.bjork@uku.fi 1 JOHDANTO ÄÄNTÄ VAHVISTAVAT OLOSUHDETEKIJÄT Erkki Björk Kuopion yliopisto PL 1627, 7211 Kuopion erkki.bjork@uku.fi 1 JOHDANTO Melun vaimeneminen ulkoympäristössä riippuu sää- ja ympäristöolosuhteista. Tärkein ääntä

Lisätiedot

MATEK822 Pro Gradu seminaari Johannes Tiusanen 12.11.2002

MATEK822 Pro Gradu seminaari Johannes Tiusanen 12.11.2002 MATEK / MAATALOUSTEKNOLOGIA SEMINAARIMONISTE MATEK822 Pro Gradu seminaari Johannes Tiusanen 12.11.2002 $,,4,,890 : 9:: ;4 2,, Helsingin yliopisto Maa- ja kotitalousteknologian laitos Tuulen teho ja tuulisuus

Lisätiedot

Opetusmateriaali. Tutkimustehtävien tekeminen

Opetusmateriaali. Tutkimustehtävien tekeminen Opetusmateriaali Tämän opetusmateriaalin tarkoituksena on opettaa kiihtyvyyttä mallintamisen avulla. Toisena tarkoituksena on hyödyntää pikkuautoa ja lego-ukkoa fysiikkaan liittyvän ahdistuksen vähentämiseksi.

Lisätiedot

ROUDAN PAKSUUS LUMETTOMILLA ALUEILLA ILMASTON LÄMMETESSÄ

ROUDAN PAKSUUS LUMETTOMILLA ALUEILLA ILMASTON LÄMMETESSÄ ROUDAN PAKSUUS LUMETTOMILLA ALUEILLA ILMASTON LÄMMETESSÄ ACCLIM-hankkeen 2. osahankkeessa (T2) on arvioitu maaperän routakerroksen paksuuden muuttumista maailmanlaajuisten ilmastomallien lämpötilatietojen

Lisätiedot

Humppilan Urjalan Tuulivoimapuisto. Voimamylly Oy Humppila - Urjala 30.8.2012

Humppilan Urjalan Tuulivoimapuisto. Voimamylly Oy Humppila - Urjala 30.8.2012 Humppilan Urjalan Tuulivoimapuisto Voimamylly Oy Humppila - Urjala 30.8.2012 Suomen tavoitteet vuoteen 2020 mennessä Suomi on sitoutunut nostamaan uusiutuvan energian käytön osuuden noin 20 %:iin Tämän

Lisätiedot

Finnish climate scenarios for current CC impact studies

Finnish climate scenarios for current CC impact studies Finnish climate scenarios for current CC impact studies Kirsti Jylhä Finnish Meteorological Institute Thanks to J. Räisänen (HY), A. Venäläinen, K. Ruosteenoja, H. Tuomenvirta, T. Kilpeläinen, A. Vajda,

Lisätiedot

SMG-4500 Tuulivoima. Kuudennen luennon aihepiirit. Tuulivoimalan energiantuotanto-odotukset AIHEESEEN LIITTYVÄ TERMISTÖ (1/2)

SMG-4500 Tuulivoima. Kuudennen luennon aihepiirit. Tuulivoimalan energiantuotanto-odotukset AIHEESEEN LIITTYVÄ TERMISTÖ (1/2) SMG-4500 Tuulivoima Kuudennen luennon aihepiirit Tuulivoimalan energiantuotanto-odotukset Aiheeseen liittyvä termistö Pinta-alamenetelmä Tehokäyrämenetelmä Suomen tuulivoimatuotanto 1 AIHEESEEN LIITTYVÄ

Lisätiedot

Vinkkejä sään ennakointiin ja sään muutosten havainnointiin

Vinkkejä sään ennakointiin ja sään muutosten havainnointiin LASKUREISSUN SÄÄ Vinkkejä sään ennakointiin ja sään muutosten havainnointiin Mikko Routala Ex -meteorologi, nykyinen harrastaja Vapaalaskuiltamat 2018 You don't need a weatherman to know which way the

Lisätiedot

Tuulivoiman teknistaloudelliset edellytykset

Tuulivoiman teknistaloudelliset edellytykset Tuulivoiman teknistaloudelliset edellytykset Erkki Haapanen, DI erkki.haapanen@tuulitaito.fi +358505170731 puh. www.tuulitaito.fi 25.2.2011 Tuulitaito Karttojen, kuvien ja tekstien tekijänoikeuksista Pohjakartta-aineisto:

Lisätiedot

ILMASTOMALLEIHIN PERUSTUVIA ARVIOITA TUULEN KESKIMÄÄRÄISEN NOPEUDEN MUUTTUMISESTA EI SELVÄÄ MUUTOSSIGNAALIA SUOMEN LÄHIALUEILLA

ILMASTOMALLEIHIN PERUSTUVIA ARVIOITA TUULEN KESKIMÄÄRÄISEN NOPEUDEN MUUTTUMISESTA EI SELVÄÄ MUUTOSSIGNAALIA SUOMEN LÄHIALUEILLA ILMASTOMALLEIHIN PERUSTUVIA ARVIOITA TUULEN KESKIMÄÄRÄISEN NOPEUDEN MUUTTUMISESTA EI SELVÄÄ MUUTOSSIGNAALIA SUOMEN LÄHIALUEILLA Tuulen voimakkuuden muutosarviot perustuivat periaatteessa samoihin maailmanlaajuisiin

Lisätiedot

Aerosolimittauksia ceilometrillä.

Aerosolimittauksia ceilometrillä. Aerosolimittauksia ceilometrillä. Timo Nousiainen HTB workshop 6.4. 2006. Fysikaalisten tieteiden laitos, ilmakehätieteiden osasto Projektin kuvaus Esitellyt tulokset HY:n, IL:n ja Vaisala Oyj:n yhteisestä,

Lisätiedot

Testbed-havaintojen hyödyntäminen ilmanlaadun ennustamisessa. Minna Rantamäki TUR/Viranomaisyhteistyö ILA/Ilmanlaadun mallimenetelmät

Testbed-havaintojen hyödyntäminen ilmanlaadun ennustamisessa. Minna Rantamäki TUR/Viranomaisyhteistyö ILA/Ilmanlaadun mallimenetelmät Testbed-havaintojen hyödyntäminen ilmanlaadun ennustamisessa Minna Rantamäki TUR/Viranomaisyhteistyö ILA/Ilmanlaadun mallimenetelmät Tiheän mittausverkon hyödyt ilmanlaadun ennustamisessa Merkittävästi

Lisätiedot

KASVIATLAS 2015: TILASTOKARTTOJA (Raino Lampinen )

KASVIATLAS 2015: TILASTOKARTTOJA (Raino Lampinen ) KASVIATLAS 2015: TILASTOKARTTOJA (Raino Lampinen 4.5.2016) 100 (4 0.2%) 90-99 (3 0.1%) 50-89 (23 1.1%) 30-49 (22 1.1%) 20-29 (30 1.5%) 15-19 (30 1.5%) 10-14 (119 5.9%) 5-9 (93 4.6%) 3-4 (153 7.6%) 2 (435

Lisätiedot

Tuulimittausten merkitys ja mahdollisuudet tuulipuiston suunnittelussa ja käytössä

Tuulimittausten merkitys ja mahdollisuudet tuulipuiston suunnittelussa ja käytössä Tuulimittausten merkitys ja mahdollisuudet tuulipuiston suunnittelussa ja käytössä Energiamessut 2010 Tampere Erkki Haapanen, DI erkki.haapanen(at)tuulitaito.fi Miksi tämä esitys Suomessa yleisin tuulivoimalan

Lisätiedot

Geologian tutkimuskeskus Q 19/2041/2006/1 20.11.2006 Espoo JÄTEKASOJEN PAINUMAHAVAINTOJA ÄMMÄSSUON JÄTTEENKÄSITTELYKESKUKSESSA 1999-2006.

Geologian tutkimuskeskus Q 19/2041/2006/1 20.11.2006 Espoo JÄTEKASOJEN PAINUMAHAVAINTOJA ÄMMÄSSUON JÄTTEENKÄSITTELYKESKUKSESSA 1999-2006. Geologian tutkimuskeskus Q 19/2041/2006/1 20.11.2006 Espoo JÄTEKASOJEN PAINUMAHAVAINTOJA ÄMMÄSSUON JÄTTEENKÄSITTELYKESKUKSESSA 1999-2006 Seppo Elo - 2 - GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Tekijät Seppo Elo KUVAILULEHTI

Lisätiedot

KASVIATLAS 2017: TILASTOKARTTOJA (Raino Lampinen )

KASVIATLAS 2017: TILASTOKARTTOJA (Raino Lampinen ) KASVIATLAS 2017: TILASTOKARTTOJA (Raino Lampinen 13.6.2018) 100 (4 0.2%) 90-99 (3 0.1%) 50-89 (23 1.1%) 30-49 (22 1.1%) 20-29 (32 1.5%) 15-19 (29 1.4%) 10-14 (118 5.6%) 5-9 (102 4.8%) 3-4 (160 7.6%) 2

Lisätiedot

KASVIATLAS 2018: TILASTOKARTTOJA (Raino Lampinen )

KASVIATLAS 2018: TILASTOKARTTOJA (Raino Lampinen ) KASVIATLAS 2018: TILASTOKARTTOJA (Raino Lampinen 14.6.2019) 100 (4 0.2%) 90-99 (3 0.1%) 50-89 (24 1.1%) 30-49 (23 1.1%) 20-29 (30 1.4%) 15-19 (30 1.4%) 10-14 (118 5.6%) 5-9 (102 4.8%) 3-4 (172 8.1%) 2

Lisätiedot

LOKINRINNE 1, ESPOO KAUPUNKIYMPÄRISTÖN TUULISUUSLAUSUNTO

LOKINRINNE 1, ESPOO KAUPUNKIYMPÄRISTÖN TUULISUUSLAUSUNTO Vastaanottaja Espoon asunnot Oy Asiakirjatyyppi Lausunto Päivämäärä 12.06.2016 LOKINRINNE 1, ESPOO KAUPUNKIYMPÄRISTÖN TUULISUUSLAUSUNTO LOKINRINNE 1, ESPOO KAUPUNKIYMPÄRISTÖN TUULISUUSLAUSUNTO Päivämäärä

Lisätiedot

Pakkaset ja helteet muuttuvassa ilmastossa lämpötilan muutokset ja vaihtelu eri aikaskaaloissa

Pakkaset ja helteet muuttuvassa ilmastossa lämpötilan muutokset ja vaihtelu eri aikaskaaloissa Pakkaset ja helteet muuttuvassa ilmastossa lämpötilan muutokset ja vaihtelu eri aikaskaaloissa Jouni Räisänen Helsingin yliopiston fysiikan laitos Kimmo Ruosteenoja Ilmatieteen laitos Sisältöä ACCLIM-skenaariot

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus Eurocode-standardien soveltamisesta talonrakentamisessa annetun asetuksen muuttamisesta

Ympäristöministeriön asetus Eurocode-standardien soveltamisesta talonrakentamisessa annetun asetuksen muuttamisesta Ympäristöministeriön asetus Eurocode-standardien soveltamisesta talonrakentamisessa annetun asetuksen muuttamisesta Annettu Helsingissä 5 päivänä marraskuuta 2010 Ympäristöministeriön päätöksen mukaisesti

Lisätiedot

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä. Rev01 02.12.2014 CGr TBo Hankilannevan tuulivoimapuiston välkeselvitys.

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä. Rev01 02.12.2014 CGr TBo Hankilannevan tuulivoimapuiston välkeselvitys. Page 1 of 11 Hankilanneva_Valkeselvitys- CGYK150219- Etha Wind Oy Frilundintie 2 65170 Vaasa Finland TUULIVOIMAPUISTO HANKILANNEVA Välkeselvitys Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Rev01 02.12.2014

Lisätiedot

Tuulivoimaa sisämaasta

Tuulivoimaa sisämaasta Tuulivoimaa sisämaasta SISÄ-SUOMEN SUOMEN POTENTIAALISET TUULIVOIMA-ALUEET ALUEET Saarijärvi 25.1.2011 Erkki Haapanen www.tuulitaito.fi Tekijänoikeuksista Huom. Mikäli tässä esityksessä olevia karttoja

Lisätiedot

KASVIATLAS 2012: TILASTOKARTTOJA (Raino Lampinen )

KASVIATLAS 2012: TILASTOKARTTOJA (Raino Lampinen ) KASVIATLAS 2012: TILASTOKARTTOJA (Raino Lampinen 15.5.2013) 775 100 (2 0.1%) 90-99 (4 0.2%) 50-89 (24 1.3%) 30-50 (20 1.1%) 20-29 (31 1.7%) 15-19 (29 1.6%) 10-14 (118 6.4%) 5-9 (87 4.7%) 3-4 (119 6.4%)

Lisätiedot

Alustan heterogeenisyys

Alustan heterogeenisyys Alustan heterogeenisyys pinnan rosoisuuden (tms) muuttuessa syntyy sisäinen rajakerros (InnerBoundaryLayer) (Katso Stull p.596) KATSO KUVA Fig 14.8 Stull p.596 (näkee google booksissa) IBL:n korkeus kasvaa

Lisätiedot

Ensimmäisiä tuloksia SETUKLIM-hankkeesta (Sektoritutkimusohjelman ilmastoskenaariot)

Ensimmäisiä tuloksia SETUKLIM-hankkeesta (Sektoritutkimusohjelman ilmastoskenaariot) Ensimmäisiä tuloksia SETUKLIM-hankkeesta (Sektoritutkimusohjelman ilmastoskenaariot) Jouni Räisänen, Helsingin yliopisto Milla Johansson, Ilmatieteen laitos 5.3.2012 Osa 1: Kylmien ja lämpimien kuukausien

Lisätiedot

Säätiedon hyödyntäminen WSP:ssä

Säätiedon hyödyntäminen WSP:ssä Säätiedon hyödyntäminen WSP:ssä Vesihuollon riskien hallinta ja monitorointi 24.-25.4.2013 Kuopio Reija Ruuhela, Henriikka Simola Ilmastokeskus 30.4.2013 Sää- ja ilmastotiedot WSP:ssä - yhteenvetona 1.

Lisätiedot

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä. Rev01 03.02.2015 CGr TBo Ketunperän tuulivoimapuiston välkeselvitys.

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä. Rev01 03.02.2015 CGr TBo Ketunperän tuulivoimapuiston välkeselvitys. Page 1 of 11 Ketunperä-Välkeselvitys- CG150203-1- Etha Wind Oy Frilundintie 2 65170 Vaasa Finland TUULIPUISTO Ketunperä Välkeselvitys Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Rev01 03.02.2015 CGr

Lisätiedot

Tiesäämallin asemaja hilaversion validointi. UbiCasting Workshop Marjo Hippi / Met. tutkimus

Tiesäämallin asemaja hilaversion validointi. UbiCasting Workshop Marjo Hippi / Met. tutkimus Tiesäämallin asemaja hilaversion validointi UbiCasting Workshop 10-09-2008 Marjo Hippi / Met. tutkimus Tiesäämallin asema- ja hilaversion validointi - Työn sisältö Tiesäämallia ajetaan kahdella eri lähtödatalla,

Lisätiedot

SMG-4500 Tuulivoima. Kolmannen luennon aihepiirit ILMAVIRTAUKSEN ENERGIA JA TEHO. Ilmavirtauksen energia on ilmamolekyylien liike-energiaa.

SMG-4500 Tuulivoima. Kolmannen luennon aihepiirit ILMAVIRTAUKSEN ENERGIA JA TEHO. Ilmavirtauksen energia on ilmamolekyylien liike-energiaa. SMG-4500 Tuulivoima Kolmannen luennon aihepiirit Tuulen teho: Betzin lain johtaminen Tuulen mittaaminen Tuulisuuden mallintaminen Weibull-jakauman hyödyntäminen ILMAVIRTAUKSEN ENERGIA JA TEHO Ilmavirtauksen

Lisätiedot

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Page 1 of 9 Portin_tuulipuisto_Valkeselvit ys- Etha Wind Oy Frilundintie 2 65170 Vaasa Finland TUULIVOIMAPUISTO Portti Välkeselvitys Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Rev01 28.09.2015 YKo

Lisätiedot

Seurantalaskimen simulointi- ja suorituskykymallien vertailu (valmiin työn esittely) Joona Karjalainen

Seurantalaskimen simulointi- ja suorituskykymallien vertailu (valmiin työn esittely) Joona Karjalainen Seurantalaskimen simulointi- ja suorituskykymallien vertailu (valmiin työn esittely) Joona Karjalainen 08.09.2014 Ohjaaja: DI Mikko Harju Valvoja: Prof. Kai Virtanen Työn saa tallentaa ja julkistaa Aalto-yliopiston

Lisätiedot

Datanhaku www-käyttöliittymästä Mikko Parviainen, Ilmatieteen laitos / tietojärjestelmät mikko.parviainen@fmi.fi

Datanhaku www-käyttöliittymästä Mikko Parviainen, Ilmatieteen laitos / tietojärjestelmät mikko.parviainen@fmi.fi Helsinki Testbed tutkijankäyttöliittymä Datanhaku www-käyttöliittymästä Mikko Parviainen, Ilmatieteen laitos / tietojärjestelmät mikko.parviainen@fmi.fi 7.4.2006 Taustaa Helsinki Testbed on Ilmatieteen

Lisätiedot

SMG-4500 Tuulivoima. Kahdeksannen luennon aihepiirit. Tuulivoiman energiantuotanto-odotukset

SMG-4500 Tuulivoima. Kahdeksannen luennon aihepiirit. Tuulivoiman energiantuotanto-odotukset SMG-4500 Tuulivoima Kahdeksannen luennon aihepiirit Tuulivoiman energiantuotanto-odotukset Tuulen nopeuden mallintaminen Weibull-jakaumalla Pinta-alamenetelmä Tehokäyrämenetelmä 1 TUULEN VUOSITTAISEN KESKIARVOTEHON

Lisätiedot

Sään ja ilmaston vaihteluiden vaikutus metsäpaloihin Suomessa ja Euroopassa Understanding the climate variation and change and assessing the risks

Sään ja ilmaston vaihteluiden vaikutus metsäpaloihin Suomessa ja Euroopassa Understanding the climate variation and change and assessing the risks Sään ja ilmaston vaihteluiden vaikutus metsäpaloihin Suomessa ja Euroopassa Understanding the climate variation and change and assessing the risks Ari Venäläinen, Ilari Lehtonen, Hanna Mäkelä, Andrea Vajda,

Lisätiedot

ILMANLAADUN SEURANTA RAUMAN SINISAARESSA

ILMANLAADUN SEURANTA RAUMAN SINISAARESSA METSÄ FIBRE OY RAUMAN TEHTAAT RAUMAN BIOVOIMA OY JA FORCHEM OY ILMANLAADUN SEURANTA RAUMAN SINISAARESSA Kuva: U P M Rikkidioksidin ja haisevien rikkiyhdisteiden pitoisuudet tammi-kesäkuussa ASIANTUNTIJAPALVELUT

Lisätiedot

KANSALLINEN LIITE STANDARDIIN. SFS-EN 1991-1-4 EUROKOODI 1: RAKENTEIDEN KUORMAT Osa 1-4: Yleiset kuormat. Tuulikuormat

KANSALLINEN LIITE STANDARDIIN. SFS-EN 1991-1-4 EUROKOODI 1: RAKENTEIDEN KUORMAT Osa 1-4: Yleiset kuormat. Tuulikuormat 1 LIITE 5 KANSALLINEN LIITE STANDARDIIN SFS-EN 1991-1-4 EUROKOODI 1: RAKENTEIDEN KUORMAT Osa 1-4: Yleiset kuormat. Tuulikuormat Esipuhe Tätä kansallista liitettä käytetään yhdessä standardin SFS-EN 1991-1-4

Lisätiedot

KASVIATLAS 2011: TILASTOKARTTOJA, Raino Lampinen

KASVIATLAS 2011: TILASTOKARTTOJA, Raino Lampinen KASVIATLAS 2011: TILASTOKARTTOJA, Raino Lampinen 23.5.2012 775 100 (2 0.1%) 90-99 (4 0.2%) 50-89 (22 1.2%) 30-50 (22 1.2%) 20-29 (29 1.6%) 15-19 (29 1.6%) 10-14 (117 6.5%) 5-9 (89 5.0%) 3-4 (106 5.9%)

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan tuulivoimaselvitys lisa alueet, pa ivitetty

Pohjois-Karjalan tuulivoimaselvitys lisa alueet, pa ivitetty Merja Paakkari 21.12.2012 1(17) Pohjois-Karjalan tuulivoimaselvitys lisa alueet, pa ivitetty 21.12.2012 Kunta Alue Tuulisuus/ tuuliatlas [m/s] Nurmes Juuka Lieksa Lieksa/ Nurmes Lieksa Kontiolahti Panjavaara

Lisätiedot

Rikkidioksidin ja haisevien rikkiyhdisteiden pitoisuudet tammi-kesäkuussa 2017

Rikkidioksidin ja haisevien rikkiyhdisteiden pitoisuudet tammi-kesäkuussa 2017 Asiantuntijapalvelut, Ilmanlaatu ja energia ILMANLAADUN SEURANTA RAUMAN SINISAARESSA Rikkidioksidin ja haisevien rikkiyhdisteiden pitoisuudet tammi-kesäkuussa METSÄ FIBRE OY RAUMAN TEHTAAT RAUMAN BIOVOIMA

Lisätiedot

Rikkidioksidin ja haisevien rikkiyhdisteiden pitoisuudet tammi-kesäkuussa 2016

Rikkidioksidin ja haisevien rikkiyhdisteiden pitoisuudet tammi-kesäkuussa 2016 Asiantuntijapalvelut, Ilmanlaatu ja energia 216 ILMANLAADUN SEURANTA RAUMAN SINISAARESSA Rikkidioksidin ja haisevien rikkiyhdisteiden pitoisuudet tammi-kesäkuussa 216 METSÄ FIBRE OY RAUMAN TEHTAAT RAUMAN

Lisätiedot

ACCLIM II Ilmastonmuutosarviot ja asiantuntijapalvelu sopeutumistutkimuksia varten Kirsti Jylhä, Ilmatieteen laitos ISTO-loppuseminaari 26.1.

ACCLIM II Ilmastonmuutosarviot ja asiantuntijapalvelu sopeutumistutkimuksia varten Kirsti Jylhä, Ilmatieteen laitos ISTO-loppuseminaari 26.1. http://www.fmi.fi/acclim II Ilmastonmuutosarviot ja asiantuntijapalvelu sopeutumistutkimuksia varten Kirsti Jylhä, Ilmatieteen laitos ISTO-loppuseminaari 26.1.211 TEHTÄVÄ: tuottaa ilmaston vaihteluihin

Lisätiedot

Ulkoilun tulevaisuuden kuvat ja ennusteet Suomessa

Ulkoilun tulevaisuuden kuvat ja ennusteet Suomessa Ulkoilun tulevaisuuden kuvat ja ennusteet Suomessa Osa 2: Ennusteet Eija Pouta, Marjo Neuvonen, Tuija Sievänen Petteri Järvinen (1996): Ennustamisesta Sanotaan, että ennustaminen varsinkin tulevaisuuden

Lisätiedot

Sodar tuulimittaustekniikka

Sodar tuulimittaustekniikka Sodar tuulimittaustekniikka Energiamessut Tampereella 26.10.2010 Erkki Haapanen, DI erkki.haapanen(at)tuulitaito.fi Sodar - äänitutka Sodar sonic radar Sodar mittaa äänipulssin avulla tuulen nopeutta ja

Lisätiedot

Kalajoen Keskuskarin aallokkoselvitys

Kalajoen Keskuskarin aallokkoselvitys Dno 7/420/2015 Kalajoen Keskuskarin aallokkoselvitys Heidi Pettersson, Kimmo Kahma ja Ulpu Leijala 2015 Ilmatieteen laitos (Erik Palménin aukio 1, 00560 Helsinki) PL 503, 00101 Helsinki puh: +358 29 5391000

Lisätiedot

Helsinki Testbedin säätuotteet tänään ja tulevaisuudessa

Helsinki Testbedin säätuotteet tänään ja tulevaisuudessa Helsinki Testbedin säätuotteet tänään ja tulevaisuudessa Helsinki Testbed Workshop 6.4.2006 Pekka Keränen 06.04.06 Johdanto Projektin www-sivusto http://testbed.fmi.fi Säätuotteet julkisiksi MM-kisoihin,

Lisätiedot

Satakuntaliitto Mannertuulialueet Satakunnassa Projektisuunnittelija Aki Hassinen. 6.4.2011 Projektisuunnittelija Aki Hassinen 1

Satakuntaliitto Mannertuulialueet Satakunnassa Projektisuunnittelija Aki Hassinen. 6.4.2011 Projektisuunnittelija Aki Hassinen 1 Mannertuulialueet Satakunnassa Projektisuunnittelija Aki Hassinen 6.4.2011 Projektisuunnittelija Aki Hassinen 1 Hanke-esittely Perustiedot: Hanke keskittyy Satakunnan manneralueelle, tavoitteena selvittää

Lisätiedot

KEHITYSTRENDIT. Suomen Matkailuasiantuntijat Oy Travel Industry Experts Finland Ltd. Heikki Artman Art-Travel Oy

KEHITYSTRENDIT. Suomen Matkailuasiantuntijat Oy Travel Industry Experts Finland Ltd. Heikki Artman Art-Travel Oy SATAKUNNAN MATKAILUN TUOREIMMAT KEHITYSTRENDIT 22.9.21 21 Suomen Matkailuasiantuntijat Oy Travel Industry Experts Finland Ltd. Heikki Artman Art-Travel Oy lähdeaineistona Tilastokeskuksen majoitustilastot

Lisätiedot

5.11.2010 Projektisuunnittelija Aki Hassinen 1

5.11.2010 Projektisuunnittelija Aki Hassinen 1 5.11.2010 Projektisuunnittelija Aki Hassinen 1 Mannertuulihanke Satakuntaliitto Perustiedot: Hanke keskittyy Satakunnan manneralueelle, tavoitteena selvittää tuulivoimalle parhaiten soveltuvat alueet.

Lisätiedot

Kaavoitukseen ja suunnitteluun liittyvät Ilmanlaatuselvitykset. Katja Lovén Katja.loven@fmi.fi

Kaavoitukseen ja suunnitteluun liittyvät Ilmanlaatuselvitykset. Katja Lovén Katja.loven@fmi.fi Kaavoitukseen ja suunnitteluun liittyvät Ilmanlaatuselvitykset Katja Lovén Katja.loven@fmi.fi 21.3.2013 Ilmanlaadun asiantuntijapalvelut Ilmanlaadun arvioinnit; Leviämismallinnukset Ilmanlaadun mittaukset

Lisätiedot

KIINTOPISTEREKISTERI N2000-LASKENTATILANNE Matti Musto / Etelä-Suomen maanmittaustoimisto

KIINTOPISTEREKISTERI N2000-LASKENTATILANNE Matti Musto / Etelä-Suomen maanmittaustoimisto KIINTOPISTEREKISTERI N2000-LASKENTATILANNE 1.1.2010 Matti Musto / Etelä-Suomen maanmittaustoimisto KORKEUSKIINTOPISTELUOKITUS Ensimmäisen luokan vaaitussilmukat, sekä niiden sisäpuolella sijaitsevat, Maanmittauslaitoksen

Lisätiedot

Hernesataman kaavoitus, tuulisuus

Hernesataman kaavoitus, tuulisuus Hernesataman kaavoitus, tuulisuus tulokset WSP Finland Oy TkT Risto Kiviluoma 31.10.2011 Johdanto Hernesaareen osayleiskaavan viitesuunnitelmalle on tehty tuulisuuskartoitus tuulitunnelikokeen ja tuulitilaston

Lisätiedot

Latamäen Tuulivoimahanke, Luhanka

Latamäen Tuulivoimahanke, Luhanka Latamäen Tuulivoimahanke, Luhanka Melumallinnus Erkki Heikkola Raportin otsikko ja kirjoittajat Latamäen Tuulivoimahanke, Luhanka - Melumallinnus Erkki Heikkola Numerola Oy Asiakas Ilmatar Luhanka Oy Tiivistelmä

Lisätiedot

KAICELL FIBERS OY Paltamon biojalostamo

KAICELL FIBERS OY Paltamon biojalostamo LUPAHAKEMUKSEN TÄYDENNYS, LIITE 5 1111188-2 16.3.217 Draft 2. KAICELL FIBERS OY Paltamon biojalostamo Lupahakemuksen täydennys, kohta 48 Täydennys mallinnusraporttiin 1 Korkeimmat pitoisuudet 216 kesällä

Lisätiedot

Synoptinen analyysi. Meteorologi Vesa Nietosvaara Ilmatieteen laitos. HydMet, 1.-2.4.2005 1/20

Synoptinen analyysi. Meteorologi Vesa Nietosvaara Ilmatieteen laitos. HydMet, 1.-2.4.2005 1/20 Synoptinen analyysi Meteorologi Vesa Nietosvaara Ilmatieteen laitos HydMet, 1.-2.4.2005 1/20 Synoptinen meteorologia = synoptiikka "synopsis : juoniseloste, synopsis, synteesi, tiivistelmä. Synoptinen

Lisätiedot

ASUINKERROSTALON ÄÄNITEKNISEN LAADUN ARVIOINTI. Mikko Kylliäinen

ASUINKERROSTALON ÄÄNITEKNISEN LAADUN ARVIOINTI. Mikko Kylliäinen ASUINKERROSTALON ÄÄNITEKNISEN LAADUN ARVIOINTI Mikko Kylliäinen Insinööritoimisto Heikki Helimäki Oy Dagmarinkatu 8 B 18, 00100 Helsinki kylliainen@kotiposti.net 1 JOHDANTO Suomen rakentamismääräyskokoelman

Lisätiedot

MAINOSTILA MAINOSTILA MAINOSTILA. Maisema 2011. Luonto 2011 MAINOSTILA. Koko: 300 x 400 mm. + mainostila

MAINOSTILA MAINOSTILA MAINOSTILA. Maisema 2011. Luonto 2011 MAINOSTILA. Koko: 300 x 400 mm. + mainostila Kalenterit 2011 Maisema 2011 Koko: 300 x 400 mm 12 lehteä, kansi + pohjapahvi vaikuttavat maisemakuvat tilaa omille merkinnöille 1022 Luonto 2011 Koko: 232 x 330 mm 12 lehteä, kansi + pohjapahvi raikkaat

Lisätiedot

Saarijärvi i 25.1.2011 Merja Paakkari, Hafmex Wind Oy

Saarijärvi i 25.1.2011 Merja Paakkari, Hafmex Wind Oy Saarijärvi i 25.1.2011 Merja Paakkari, Hafmex Wind Oy Esityksen sisältö Hafmex Wind Oy Sli Selvityksen sisältö iälö Alueiden läpikäynti Verkkokysymykset Ehdotetut alueet jatkotarkasteluihin Hafmex Wind

Lisätiedot

Teema 3: Tilastollisia kuvia ja tunnuslukuja

Teema 3: Tilastollisia kuvia ja tunnuslukuja Teema 3: Tilastollisia kuvia ja tunnuslukuja Tilastoaineiston peruselementit: havainnot ja muuttujat havainto: yhtä havaintoyksikköä koskevat tiedot esim. henkilön vastaukset kyselylomakkeen kysymyksiin

Lisätiedot

TTY Mittausten koekenttä. Käyttö. Sijainti

TTY Mittausten koekenttä. Käyttö. Sijainti TTY Mittausten koekenttä Käyttö Tampereen teknillisen yliopiston mittausten koekenttä sijaitsee Tampereen teknillisen yliopiston välittömässä läheisyydessä. Koekenttä koostuu kuudesta pilaripisteestä (

Lisätiedot

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Page 1 of 10 Parhalahti_Valkeselvitys_JR15 1211- Etha Wind Oy Frilundintie 2 65170 Vaasa Finland TUULIVOIMAPUISTO Parhalahti Välkeselvitys Versio Päivä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Rev01 7.12.2015 YKo

Lisätiedot

Pohjoismaisen geenipankin informaatiojärjestelmä on nimeltään SESTO (=Seed store) ja se sisältää tietoja lähes kaikista geenipankin omista

Pohjoismaisen geenipankin informaatiojärjestelmä on nimeltään SESTO (=Seed store) ja se sisältää tietoja lähes kaikista geenipankin omista Pohjoismaisen geenipankin informaatiojärjestelmä on nimeltään SESTO (=Seed store) ja se sisältää tietoja lähes kaikista geenipankin omista siemennäytteistä ja jossain tapauksissa myös suvullisesti lisättävien

Lisätiedot

Kemometriasta. Matti Hotokka Fysikaalisen kemian laitos Åbo Akademi Http://www.abo.fi/~mhotokka

Kemometriasta. Matti Hotokka Fysikaalisen kemian laitos Åbo Akademi Http://www.abo.fi/~mhotokka Kemometriasta Matti Hotokka Fysikaalisen kemian laitos Åbo Akademi Http://www.abo.fi/~mhotokka Mistä puhutaan? Määritelmiä Määritys, rinnakkaismääritys Mittaustuloksen luotettavuus Kalibrointi Mittausten

Lisätiedot

Mistä on kyse? Pilvien luokittelu satelliittikuvissa. Sisältö. Satelliittikartoitus. Rami Rautkorpi 25.1.2006. Satelliittikartoitus

Mistä on kyse? Pilvien luokittelu satelliittikuvissa. Sisältö. Satelliittikartoitus. Rami Rautkorpi 25.1.2006. Satelliittikartoitus Pilvien luokittelu satelliittikuvissa Mistä on kyse? Rami Rautkorpi 25.1.2006 25.1.2006 Pilvien luokittelu satelliittikuvissa 2 Sisältö Satelliittikartoitus Satelliittikartoitus Pilvien luokittelu Ensimmäinen

Lisätiedot

Aaltomittaukset ja aaltomallilaskelmat Helsingin rannikkovesillä

Aaltomittaukset ja aaltomallilaskelmat Helsingin rannikkovesillä Aaltomittaukset ja aaltomallilaskelmat Helsingin rannikkovesillä Tilannekatsaus 18.9.2012/Päivitetty 20.11.2012 Sopimus Aaltomittaukset ja aaltomallilaskelmat Helsingin rannikkovesillä -nimisen tutkimushankkeen

Lisätiedot

Sää- ja kelitiedot älyliikenteeseen. Rengasfoorumi 2013 1.10.2013. Älyliikenne (ITS) :

Sää- ja kelitiedot älyliikenteeseen. Rengasfoorumi 2013 1.10.2013. Älyliikenne (ITS) : Sää- ja kelitiedot älyliikenteeseen Rengasfoorumi 2013 1.10.2013 Timo Sukuvaara ( Arktinen tutkimus ) Pertti Nurmi Ilkka Juga Älyliikenne (ITS) : Liikenteen sujuvuuden ja/tai turvallisuuden parantamista

Lisätiedot

Miten Suomen ilmasto muuttuu tulevaisuudessa?

Miten Suomen ilmasto muuttuu tulevaisuudessa? 28.1.2019 Miten Suomen ilmasto muuttuu tulevaisuudessa? Ari Venäläinen, Ilari Lehtonen, Kimmo Ruosteenoja, Mikko Laapas, Pentti Pirinen Ilmatieteen laitos, Sään ja ilmastonmuutoksen vaikutustutkimus Ilmastonmuutosta

Lisätiedot

Virhearviointi. Fysiikassa on tärkeää tietää tulosten tarkkuus.

Virhearviointi. Fysiikassa on tärkeää tietää tulosten tarkkuus. Virhearviointi Fysiikassa on tärkeää tietää tulosten tarkkuus. Virhelajit A. Tilastolliset virheet= satunnaisvirheet, joita voi arvioida tilastollisin menetelmin B. Systemaattiset virheet = virheet, joita

Lisätiedot

JHS 163 Suomen korkeusjärjestelmä N2000 Liite 3. Geoidimallit

JHS 163 Suomen korkeusjärjestelmä N2000 Liite 3. Geoidimallit JHS 163 Suomen korkeusjärjestelmä N2000 Liite 3. Geoidimallit Versio: 1.0 Julkaistu: 6.9.2019 Voimassaoloaika: toistaiseksi 1 FIN2005N00 1.1 Mallin luonti ja tarkkuus FIN2005N00 on korkeusmuunnospinta,

Lisätiedot

Kojemeteorologia. Sami Haapanala syksy 2013. Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto

Kojemeteorologia. Sami Haapanala syksy 2013. Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto Kojemeteorologia Sami Haapanala syksy 2013 Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto Mittalaitteiden staattiset ominaisuudet Mittalaitteita kuvaavat tunnusluvut voidaan jakaa kahteen luokkaan Staattisiin

Lisätiedot

Kojemeteorologia. Sami Haapanala syksy Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto

Kojemeteorologia. Sami Haapanala syksy Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto Kojemeteorologia Sami Haapanala syksy 2013 Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto Yläilmakehän luotaukset Synoptiset säähavainnot antavat tietoa meteorologisista parametrestä vain maan pinnalla Ilmakehän

Lisätiedot

TIEMERKINTÖJEN PALUUHEIJASTAVUUSMITTAUKSET. MITTALAITTEIDEN VALIDOINTI JA VUODEN 2013 VERTAILULENKKI Tiemerkintäpäivät 6.2.2014 Jaakko Dietrich

TIEMERKINTÖJEN PALUUHEIJASTAVUUSMITTAUKSET. MITTALAITTEIDEN VALIDOINTI JA VUODEN 2013 VERTAILULENKKI Tiemerkintäpäivät 6.2.2014 Jaakko Dietrich TIEMERKINTÖJEN PALUUHEIJASTAVUUSMITTAUKSET MITTALAITTEIDEN VALIDOINTI JA VUODEN 2013 VERTAILULENKKI Tiemerkintäpäivät 6.2.2014 Jaakko Dietrich PALUUHEIJASTAVUUSMITTAREIDEN VALIDOINTI JA VERTAILUMITTAUKSET

Lisätiedot

Pohjois-Savon tuulivoimaselvitys lisa alueet 2

Pohjois-Savon tuulivoimaselvitys lisa alueet 2 Merja Paakkari 20.11.2011 1(7) Pohjois-Savon tuulivoimaselvitys lisa alueet 2 Kunta Alue Tuulisuus/ tuuliatlas [m/s] Tuulisuus/ WAsP [m/s] Vuosituotanto/ WAsP [GWh] maksimikoko [MW] [M / MW] Etäisyys 110kV

Lisätiedot

Kaupunkiluonto ja ekosysteemipalvelut

Kaupunkiluonto ja ekosysteemipalvelut METROPOLITUTKIMUSSEMINAARI Hyvinvointi ja ympäristö, talous, kilpailukyky Kaupunkiluonto ja ekosysteemipalvelut Heikki Setälä HY, Ympäristötieteiden laitos Lahden Kampus TILAISUUDEN MUUT AIHEET: Eriytyminen

Lisätiedot

Merja Paakkari, Hafmex Wind Oy Erkki Haapanen, Tuulitaito 10/2011

Merja Paakkari, Hafmex Wind Oy Erkki Haapanen, Tuulitaito 10/2011 Merja Paakkari, Hafmex Wind Oy Erkki Haapanen, Tuulitaito 10/2011 Jämsäniemi Alueen pituus ~ 10 km Voidaan jakaa kolmeen osaan Alueen täyttää pienet metsä ja peltotilkut, joidenvälissä pieniä järviä ja

Lisätiedot

Sektoritutkimusohjelman ilmastoskenaariot SETUKLIM. 12 Climate scenarios for Sectoral Research. Tavoitteet

Sektoritutkimusohjelman ilmastoskenaariot SETUKLIM. 12 Climate scenarios for Sectoral Research. Tavoitteet Sektoritutkimusohjelman ilmastoskenaariot SETUKLIM 2011-12 12 Climate scenarios for Sectoral Research Ilmatieteen laitos Heikki Tuomenvirta, Kirsti Jylhä,, Kimmo Ruosteenoja, Milla Johansson Helsingin

Lisätiedot

METEORIEN HAVAINNOINTI III VISUAALIHAVAINNOT 3.1 YLEISTÄ

METEORIEN HAVAINNOINTI III VISUAALIHAVAINNOT 3.1 YLEISTÄ 23 METEORIEN HAVAINNOINTI III VISUAALIHAVAINNOT 3.1 YLEISTÄ Tässä metodissa on kyse perinteisestä. luettelomaisesta listaustyylistä, jossa meteorit kirjataan ylös. Tietoina meteorista riittää, kuuluuko

Lisätiedot

SMG 4500 Tuulivoima. Luentotiivistelmät

SMG 4500 Tuulivoima. Luentotiivistelmät SMG 4500 Tuulivoima Luentotiivistelmät Kurssi ei valitettavasti seuraa yksittäistä oppikirjaa. Prujua ei ole. Rikkaat voivat hankkia kirjan Mukund R. Patel: Wind and Solar Power Systems Tentti perustuu

Lisätiedot