ANTENNITEKNIIKKAA. TV lähetteen siirtämiseen on kolme siirtotietä: DVB-S ( Satelliitti ) DVB-T ( Maanpäällinen ) DVB-C ( kaapelijakelu )

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ANTENNITEKNIIKKAA. TV lähetteen siirtämiseen on kolme siirtotietä: DVB-S ( Satelliitti ) DVB-T ( Maanpäällinen ) DVB-C ( kaapelijakelu )"

Transkriptio

1 ANTENNITEKNIIKKAA H. Honkanen TV lähetteen siirtämiseen on kolme siirtotietä: DVB-S ( Satelliitti ) DVB-T ( Maanpäällinen ) DVB-C ( kaapelijakelu ) Kuva 1: TV lähetteen siirtotiet DVB = Digital Video Broadcasting Eri DVB järjestelmät ( S = satellite, T = terrestial, C = cable ) eroavat toisistaan moduliontitekniikoiden osalta. Data on samanlaista, MPEG2 koodattua. MPEG2 koodausta käytetään myös DVD levyissä DVB-T2 lähete on koodattu tehokkaammalla MPEG-4 koodekilla, joka mahdollistaa teräväpiirtolähetysten siirron myös maanpäällisessä antennivastaanotossa Kaapeliverkkoon liitetyissä talouksissa osa satelliittilähetteistä on saatavissa kaapeli_tv lähetteen mukana. Maanpäällistä verkkoa käytettäessä ( = oma antenni ) satelliittilähetteet vaativat oman satelliittiantennin. Satelliittilähete voidaan siirtää samassa kaapelissa, kuin maanpälliset kanavat. Tämä kuitenkin vaaatii antenniverkon, jonka siirtokaista ulotttuu 2 GHz:iin ( -> Tähti 2000 )

2 Kuvaresoluutiot: SDTV ( Standard definision television ) 768*576p HDTV ( High definision television ) 1280*768p 1440*1080i 1920*1080p [ = Full HD ] Kanavaniput Yhdelle kanavanipulle on varattu taajuuskaistaa 7 tai 8 MHz, riippuen käytettävästä taajuusalueesta. Kehittyneen moduloinnin ansiosta tällä taajuuskaistalla saavutetaan noin 35 megabitin sekuntinopeus. DVB standardissa useita ohjelmia lähetetään yhtäaikaisesti samassa lähetteessä. Tätä lähetettä kutsutaan kanavanipuksi. Nimi on kuvaava, koska tässä lähetteessä on nippu kanavia, yleensä 5 8 TV kanavaa ja muutamia radiokanavia. Tehokkaampi MPEG-4 koodaus ( DVB-T2 ) mahdollistaa myös useamman teräväpiirtolähetyksen lähettämisen samassa kanavanipussa. DVB-T2:ssa käytetyllä MPEG4 pakkauksella HD kuva saadaan pakattua noin seitsemään megabittiin sekunnissa ja SD kuva noin puoleentoista megabittiin sekunnissa.vanhemmissa DVB standardeissa käytetyllä MPEG-2 koodauksella HD lähetteitä olisi voinut olla vain 1 tai 2. Maanpäällisiin TV- ja radiolahetteisiin varatut taajuusalueet: TV:lle varatut VHF alueet ( VHF I ja VHF III ) olivat pitkään käyttämättöminä Digi-TV:hen siirtymisen jälkeen. HD lähetysten alkamisen myötä taajuusalueet otetaan uudestaan käyttöön

3 Digi-TV:n DVB-T lähetteet ovat kaikki UHF alueella, mutta DVB-T2:n käyttöönoton myötä myös VHF kanavat tulevat uudelleen käyttöön Satelliittilähetteet ovat taajuusalueella 10,70 GHZ 12,75 GHZ, jonka satelliittilautasen mikroaaltopää siirtää siirtoa varten taajuusalueelle 950 MHz 2,15 GHz ( Satelliittivälitaajuusjakelu ). Mitä suurempi taajuus, sitä enemmän se vaimenee siirtokaapelissa.

4 TÄHTIVERKKO KETJUVERKKO Kuva 2 UHF lähetteiden vaatima taajuuskaista voidaan tasalaatuisena toteuttaa vain tähtiverkolla. Tähtiverkko mahdollistaa myös huoneistokohtaisen modifioinnin esimerkiksi satelliittiantennitapauksissa. Ketjuverkkoja käytettiin yleisesti vielä 80 luvulla. Vanhemmissa taloyhtiöissä ( -70 luku tai vanhempi ) UHF alueen kavavat siirrettiin konverttereilla VHF alueelle. 80 luvun ketjuverkoilla on toiveita toimia myös Digi-TV:n aikana ilman suurempia muutoksia, joitakin verkon passiiviosia jouduttanee uusimaan. Vanhimmilla ketjuverkoilla ei ole mahdollisuutta siirtää Digi_TV:n vaatimaa taajuuskaistaa. Kaikki verkon rakenneosat kaapelointeja myöten ovat siirtokapasiteetiltaan liian vaatimattomia. VASTAANOTTOON TARVITTAVA KENTÄNVOIMAKKUUS Antennirasiassa tulee olla seuraavat antennisignaalin tasot: DVB-C ( 64QAM ) dbµv DVB-C ( 256QAM ) dbµv DVB-T dbµv

5 Kuva 3, Eri lähetteiden vaatimat antenniverkot ANTENNIEN ASENTAMINEN Kuva 3: Antennien sijoittelu ( DVB-T lähetysten vastaanottoon hyvässä kentässä riittää yksi laajakaistainen UHF alueen TV antenni ), DVB-T2 lähetysten vastaanotto vaatii lisäksi vielä VHF alueen antennin.

6 PIENTALO Kuva 4: Pientalon antennijärjestelmän periaatekuva Kaapelina antennijärjestelmässä käytetään koaksiaalikaapelia, joka on tarkoitettu nimenomaan TV ja radiosignaaliin siirtoon. Kaapelit asennetaan muovisiin asennusputkiin, joiden halkaisijat vaihtelevat käyttökohteen mukaan välillä mm. Antenneilta tähtipisteeseen ja tähtipisteestä antennirasioille menevät kaapelit asennetaan asennusputkiin, jotka sijaitsevat talon rakenteissa. On tärkeää, että kaapeleiden vaatima putkitus suunnitellaan ajoissa ja huolella. Hyvin suunniteltu ja toteutettu putkitus palvelee pitkään tulevaisuudessa katselu- ja kuuntelutarpeiden lisääntyessä tai muuttuessa. Putkien riittävä mitoitus ja oikea reititys ovat avainasemassa. Hyvä ja tulevaisuusvarma putkitus voidaan toteuttaa seuraavia ohjeita noudattaen: - Välikatolta tähtipisteeseen asennetaan vähintään yksi 40 mm putki tai viisi 20 mm putkea. - Lisäksi asennetaan erillinen 16 mm putki antennimaston maadoitusjohdinta varten välikatolta maadoituspisteeseen. Myös satelliittiantennin maadoittamista varten asennetaan 16 mm putki. - Tähtipisteestä jokaiseen huoneeseen asennetaan vähintään yksi 20 mm putki ja kojerasia. - Yleisimpiin katselutiloihin (esim. olohuone ja takkahuone) asennetaan vähintään kaksi 20 mm putkea ja kaksi kojerasiaa. - Maan pinnalle asennettua satelliittiantennia ja mahdollista kaapeli-tv-liittymää varten asennetaan 50 mm putki tähtipisteeseen. - Tähtipiste on antennijärjestelmän keskipiste, josta jakelu antennirasioille tapahtuu. Eri antenneista tulevat signaalit tulevat tähtipisteeseen, jossa niitä käsitellään, vahvistetaan ja haaroitetaan antennirasioille meneviin kaapeleihin. Tähtipisteen sijaintipaikka on syytä päättää riittävän ajoissa, koska se vaikuttaa myös putkituksen reitteihin. Tähtipisteessä on oltava myös sähkö saatavilla. Yksi kaksiosainen suojakoskettimella varustettu pistorasia on perusvaatimuksena. Suositeltava paikka tähtipisteelle on talon sähköpääkeskuksen yhteydessä.

7 Viimeisenä ketjun lenkkinä antennijärjestelmässä on antennirasia. Antennirasiassa on yleensä vähintään kaksi liitintä TV ja radio jotka on merkitty vastaavasti kirjaimin TV ja R. Antennirasiassa voi olla myös kolmas liitin satelliittivastaanotinta varten. Tämä on varustettu merkinnällä SAT. Vastaanotin liitetään antennirasiaan liitäntäjohdolla. Kun antennirasioita sijoitetaan riittävän tiheään ja oikeisiin paikkoihin, on katselu ja kuuntelu aina mahdollista halutuissa paikoissa taloa. TALOYHTIÖT Vastaanottopaikan sijainti ja kentänvoimakkuus määräävät antennien ominaisuudet ja niiden lukumäärän. Hyvissä vastaanottopaikoissa on mahdollista vastaanottaa useita kanavia laajakaistaisella antennilla. Radioantennit: Ularadion antennit asennetaan Ylen kanavilla vaakasuoraan (vaakapolarisaatio) ja kaupallisilla radioilla pystysuoraan (pystypolarisaatio). Kuva 5, Taloyhtiöiden antenniratkaisut. Kuvassa eri kanavapaketeille on omat antenninsa. SMATV järjestelmässä myös mikroaaltopää ( = satelliitti ) voidaan valita huoneistokohtaisesti Taloyhtiöissä on jouduttu tekemään paljon antenniverkon saneerauksia DigiTV:n myötä. Yksi esimerkki alla:

8 Kuva 6, Antenniverkon saneeraus Kunnostettu taloverkko (Ketju 800). Ketjuverkon haarat lyhennetty ja ullakolla olevat kaapelit uusittu. Passiiviset rakenneosat kuten antennirasiat, jaottimet sekä jatko- ja vaihtoliittimet uusittu. Vahvistinlaitteisto uusittu. Maadoitukset ja potentiaalintasaukset tarkistettu ja kunnostettu. ANTENNIVERKON SANEERAUS PÄÄTÖKSENTEKO ASUNTO-OSAKEYHTIÖSSÄ Asunto-osakeyhtiössä ylin päättävä elin on yhtiökokous. Sille on asunto- osakeyhtiölaissa säädetty niin sanottu yleistoimivalta. Osakkeenomistajat käyttävät yhtiökokouksessa päätösvaltaansa yhtiön asioissa, jollei päätösvaltaa laissa tai yhtiöjärjestyksessä ole uskottu yhtiön hallitukselle. Hallituksen tehtävänä on yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä huolehtiminen. Hallitus ei saa ilman yhtiökokouksen suostumusta ryhtyä toimiin, jotka ovat yhtiön koko ja toiminta huomioon ottaen epätavallisia tai laajakantoisia tai jotka vaikuttavat olennaisesti asumiseen tai asumiskustannuksiin. Hallitus suunnittelee hankkeen, kartoittaa eri toteutusvaihtoehdot kustannuksineen, käyttäen tarvittaessa asiantuntijaa apuna. Käyttäjien tarpeet nyt sekä lähitulevaisuudessa, tulisi selvittää jo suunnitteluvaiheessa riittävän laajasti.

9 Selvitystyö voi vaatia myös kuntotutkimuksen teettämistä, jotta saadaan paremmin selville, kuinka laajoja muutoksia tarvitaan. Tällöin pystytään paremmin arvioimaan myös kustannusten suuruus. Tehtyjen selvitysten pohjalta hallitus laatii ehdotuksen yhtiökokoukselle. Mikäli valmisteluvaiheessa huomataan, että esimerkiksi verkon kunnostaminen digikuntoon ei vaadi kuin vähäisiä toimenpiteitä ja kustannukset ovat pieniä, hallitus voi itsekin päättää tarvittavien hankintojen tekemisestä. Hallituksen omalla päätöksellä voidaan kuitenkin toteuttaa vain hyvin pieniä kustannuksia aiheuttavat työt, jotka voidaan toteuttaa talousarvion puitteissa. Mikäli hallitus yhtään epäilee omaa toimivaltaansa, asia kannattaa viedä yhtiökokouksen päätettäväksi. Pääsääntönä voidaan pitää, että antennijärjestelmän perusparannukset ja uudisuudistukset kuuluvat yhtiökokouksen päätettäviksi. Yhtiökokouksen koollekutsujana on aina hallitus. Yhtiökokouskutsussa on mainittava kaikki kokouksessa käsiteltävät asiat. Pienet rutiiniluontoiset korjaustyöt on normaalisti sisällytetty talousarvioon ja niitä ei ole välttämätöntä eritellä varsinaisen yhtiökokouksen kokouskutsussa. Maininta talousarvion vahvistamisesta riittää. Suuremmat korjaus- ja perusparannushankkeet on kuitenkin aina mainittava. Kokouskutsun pitäisi olla niin selkeä, että osakkeenomistajat ymmärtävät, mitä ollaan päättämässä. Kutsussa on ilmoitettava ainakin minkälaisesta hankkeesta on kysymys, kuinka laajasti hanke aiotaan toteuttaa ja mitkä ovat arvioidut kustannukset. Mikäli hankkeen vuoksi on korotettava vastikkeita, otettava lainaa, luovutettava yhtiön hallinnassa olevia panttikirjoja lainojen vakuudeksi tai perustettava rahasto, on näistä mainittava yhtiökokouskutsussa. Suositeltavaa olisi mainita hankkeen suuruudesta ja liittää kutsuun hallituksen ehdotus kokouksen päätökseksi. Perusparannukset ja uudistukset Perusparannuksella tai uudistuksella voidaan nostaa kiinteistön ja sen rakennuksen varustetasoa siitä, mitä se on alunperin ollut. Taloyhtiön rakennus on rakentamisvaiheessa täyttänyt asumiselle asetetut vaatimukset, mutta asumistottumusten ja nykyisin myös tekniikan nopean kehittymisen myötä, rakennus ei välttämättä enää vastaa tämän ajankohdan mukaisia vaatimuksia. Asunto-osakeyhtiölain 5 :ssä on lueteltu ne menot, joihin yhtiövastiketta voidaan periä. Vuoden 2001 asunto-osakeyhtiölain muutoksen jälkeen yhtiövastiketta on voitu periä myös huoneistojen asumistasoa kohottaviin perusparannuksiin ja uudistuksiin. Edellytyksenä on, että kiinteistö ja rakennus saatetaan vastaamaan kunkin ajankohdan mukaisia vaatimuksia. Osakkeenomistajan maksurasitus ei myöskään saa nousta kohtuuttoman ankaraksi. Se, voidaanko jotakin hanketta pitää perusparannuksena, täytyy arvioida tapauskohtaisesti. Hankkeen täytyy jollakin tavoin liittyä yhtiön tarkoitukseen eli kiinteistön ylläpitoon ja osakkeenomistajien asumistarpeen ylläpitämiseen. Mitä tarpeellisempi hanke on yhtiön ja osakkeenomistajien kannalta, sitä selkeämmin sitä voidaan pitää perusparannuksena. Ajankohdan tavanmukainen vaatimustaso Perusparannushankkeen tulee vastata kulloisenkin ajankohdan tavanmukaista vaatimustasoa. Tätä tavanmukaista tasoa voidaan arvioida mm. valtakunnallisesti uudisrakennuskohteiden yleisen tason ja viranomaismääräysten mukaan. Vastaavasti paikkakunnan alueen tasolla voi olla vaikutusta tavanmukaisuuden arvioinnissa. Jos ympäristössä olevissa asunto-osakeyhtiöissä on tyypillisesti tietty varustetaso, sitä voidaan pitää kyseisen alueen ja kyseisen ajankohdan tavanmukaisena vaatimustasona. Kiinteistön sisäverkon perusparannus tai uusiminen, kaapelitelevisioliittymät, satelliittiantennihankinnat ja internet-yhteyksien hankkiminen ovat lähtökohtaisesti olleet jo jonkin aikaa tavanmukaista tasoa asuntoosakeyhtiöissä. Erityisesti tietotekniikan kehitys on niin nopeaa, että tavanmukaisuuden määrittely muuttuu jatkuvasti. Yhdenvertaisuus Perusparannusten yhteydessä edellytetään, että osakkeenomistajia kohdellaan yhdenvertaisesti.

10 Yhdenvertainen kohtelu ei kuitenkaan vaarannu sillä perusteella, että joku osakkeenomistaja ei halua käyttää uudistusta hyväkseen, kunhan kaikilla on mahdollisuus hyötyä hankkeesta. Korkeimman oikeuden kaapelitelevisioliityntää koskevassa päätöksessä (KKO1989:36) todettiin, että kun kaikilla osakkeenomistajilla oli mahdollisuus hyötyä kaapelitelevisioliittymästä, ei hanke loukannut osakkeenomistajien yhdenvertaisuutta. Päätöksessä todettiin jopa, että hankkeella ei loukattu myöskään autotalliosakkaiden yhdenvertaisuutta. Antenniverkon parannukset ja uudistukset korottavat yleensä kaikkien huoneistojen arvoa, minkä vuoksi hankkeita voidaan pitää lähtökohtaisesti yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisina. Maksullisista erillispalveluista päättäminen Yhtiökokouksen enemmistöpäätös koskee varsinaisesti rakennuksen teknistä uudistamista ja rakennuksen korjaamista tai parantamista sellaiselle tasolle, että uusien palvelujen hankkiminen on mahdollista. Palvelujen hankinnasta sen sijaan ei voida päättää enemmistöllä, jos ne ovat maksullisia. Satelliittiantennien ja kaapelitelevision kautta tulevat ns. maksuttomat ohjelmat eivät muodostu ongelmaksi. Kyseessä on tällöin tekniseen järjestelmään liittyvä oheispalvelu, josta ei muodostu erillisiä kustannuksia. Mikäli yhtiössä päätetään enemmistöpäätöksellä koko kiinteistöä koskevista maksullisista ohjelmapalveluista (muodostuvat maksut sitten tekijänoikeuskorvauksista tai ohjelmamaksuista) on vaarana se, että ne osakkeenomistajat, jotka kieltäytyvät maksamasta vastikkeessaan osuutta maksullisista suoritteista, eivät sitä joudukaan maksamaan. Kaapelitelevisiosta ja satelliittiantennista päättäminen Vuodesta 1992 vuoteen 2001 kaapelitelevisioiden ja satelliittiantennien hankinta oli ns. yksinomaan huoneistojen asumistasoa kohottavaa perusparantamista, jolloin kustannuksia ei saanut aiheutua niille osakkeenomistajille, jotka eivät omalta osaltaan halunneet hanketta toteuttaa. Asunto-osakeyhtiölain mukaan nykyisin myös satelliittiantennin hankintaa tai kaapelitelevisioon liittymistä arvioidaan yleisten perusparannussäännösten perustella. Ainakin näihin järjestelmiin liittyminen samoin kuin kiinteistön verkon kunnostaminen nykyaikaiselle tasolle ovat sellaisia perusparannushankkeita ja uudistuksia, joista voidaan päättää yhtiökokouksessa enemmistöpäätöksellä ja kattaa kustannukset yhtiöjärjestyksessä määrätyn vastikeperusteen mukaisella vastikkeella.

11

12 Kuka takaa tekijän Viestintämarkkinalaki (393/2003) edellyttää, että antenniurakointia elinkeinona harjoittavan tulee tehdä toiminnastaan valvontaa varten ilmoitus Viestintävirastolle. Tiedot ilmoituksen tehneistä yrityksistä löytyvät Viestintäviraston kotisivulta, osoitteesta Asennuksen dokumentointi Viestintäviraston määräys (21 D/2003 M) määrittelee teleurakointityön dokumentoinnin ja kiinteistön antenniverkon ja -järjestelmän asiakirjat. Valmistuttuaan antennijärjestelmä on tarkastettava ja tarkastuksesta on laadittava pöytäkirja, jonka teleurakoitsija tai teleurakoinnista vastaavaksi henkilöksi nimetty allekirjoituksellaan vahvistaa. Tarkastukseen soveltuu Sähkötieto ry:n ja Sähköinfo Oy:n julkaisema sähkötieto29 kortti ST Tarkastuspöytäkirja, Kiinteistön sisäinen yhteisantennijärjestelmä. Oikeus valita antenniurakoisija Viestintämarkkinalain mukaan kiinteistön tai rakennuksen omistajalla on oikeus valita haluamansa teleurakoitsija, eikä teleyrityksellä ole oikeutta sopimusehdoissa rajoittaa tätä oikeutta. Kaapelioperaattori ei saa edellyttää, että kiinteistön antenniverkon ja kaapeliverkon yhteenliittämisen saa tehdä ainoastaan kaapelioperaattorin valitsema henkilö tai urakoitsija. Myös kaapeliverkkoon liittyneiden taloyhtiöiden antennijärjestelmiin kohdistuvat työt ovat vapaan kilpailun alaisia, joten taloyhtiö voi vapaasti valita haluamansa antenniurakoitsijan. Antenniverkon omistusoikeuden rajapintojen määrittäminen Antenniverkkojen omistusoikeuden rajapintojen määrittäminen on tärkeää, jotta voidaan tietää, kenellä on oikeus päättää muutoksista ja lisäyksistä verkkoon tai sen osiin. Verkkojen rajat ovat perinteisesti vaihdelleet palvelun tarjoajista ja kaapelioperaattoreista riippuen, mutta uusi viestintämarkkinalaki tukee kuvassa 7. esitettyjä antennijärjestelmän rajapintoja. Kuva 7, Antenniverkon omistusoikeuden jakautuminen

13 Vastuu tilojen lukituksesta, kulkuoikeuksista ja avauspalvelusta Kiinteistön omistaja vastaa rakennuksen teletilojen lukituksesta. Tilat lukitaan omistajan valitsemalla tavalla. Kiinteistön omistajan on huolehdittava myös avauspalvelun järjestämisestä. Avauspalvelua hoitavan tulee aina varmistaa, että teletiloihin päästettävät ovat kiinteistöön viestintäpalvelua toimittavan teleyrityksen henkilökuntaa tai omistajan luvalla kiinteistön sisäiseen viestintäverkkoon (antennijärjestelmään) kohdistuvia töitä tekevän teleurakoitsijan henkilökuntaa. Viestintävirasto on antanut määräyksiin perustuvan, lukitusta koskevan suosituksen (Viestintäviraston suositus 306/2003 S Kiinteistön teletilojen lukitus). Lähteet: SANT ry Yleisimpiä käsitteitä Antennirasia Taloverkkoon kuuluva liitäntärasia, johon liitetään vastaanottimet ja muut päätelaitteet. Conax Digi-tv Digitaalisessa jakelussa käytettävä salausjärjestelmä. Digitaalisista tv-palveluista käytettävä lyhenne, joka käsittää mm. ohjelmien digitaalisen tuotannon, siirron, lähettämisen ja vastaanottamisen. Digi-tv-palvelut Digi-tv:n palvelut, jotka käsittävät peruspalvelujen, tv-ohjelmien, lisäksi lukuisia lisäpalveluja. Digisovitin ( digiboksi ) Digitaalinen lisälaite (vastaanotin), joka kytketään SCART-johdolla televisiovastaanottimeen. HFC-verkko HFC (hybrid-fibre-coaxial-network) kaapelitelevisioverkko, jossa solut on valokaapeleilla yhdistetty päävahvistimeen; solun sisällä verkko rakennetaan koaksiaalikaapelilla. Käytetään myös nimityksiä: hybridiverkko ja soluverkko. Huoneistoverkko Taloverkon osa, joka koostuu huoneistojakamosta (tähtipisteestä), kaapeloinnista ja antennirasioista. Interaktiivinen palvelu Vuorovaikutteinen toiminto, jossa käyttäjä voi antaa palvelun kulkuun vaikuttavia komentoja ja ohjeita. Jakoverkko Kiinteistöön kuuluva tai taloyhtiön omistama verkko, jota syötetään omasta päävahvistimesta tai kaapeli-tv-verkosta. Kaapelioperaattori Alueellisen kaapelitelevisioverkon rakentamisesta, ylläpidosta ja palveluista vastaava organisaatio. Kaapelointi Antennijärjestelmän passiivinen osa, joka koostuu kaapeleista, kaapeloinnin osat toisiinsa liittävistä jakamoista liittämistarvikkeineen sekä liitäntärasioista, joihin käyttäjien päätelaitteet liitetään. Kaapeli-tv:n antennipalvelu Palvelu, joka muodostuu yleensä maanpäällisen jakelun valtakunnallisista ja paikallisista tv- ja radiolähetyksistä. Kaapelitelevisioverkko Alueellinen yksi- tai kaksisuuntainen laajakaistainen verkko, jolla tarjotaan kaapelitelevisiopalveluja. Kaapelitelevisioverkko muodostuu päävahvistimesta ja alueellisesta jakeluverkosta.

14 Kanavanippu (multipleksi) Digitaalisessa televisiolähetyksessä yhden taajuuskanavan ohjelmien nippu. Yhdessä nipussa lähetetään useita palveluja koottuna eli multipleksoituna yhteen lähetteeseen. Multipleksi koostuu tyypillisesti viidestä ohjelmakanavasta sekä oheispalveluihin käytettävistä tietopaketeista. Kanavanvaihdin Taajuusselektiivinen laite, joka muuttaa kanavan (kantoaallon) taajuuden toiseksi. Kanavanvaihdinta käytetään vastaanotettavien uhf-kanavien muuttamiseksi alemmalle taajuusalueelle taloverkoissa, joiden taajuusalue ei ole uhf-kelpoinen. Ketju 800 Ketjuverkko, jonka taajuusalue on MHz ja vaimennus enintään 50 db. Mahdollistaa maanpäällisen jakelun analogisten ja digitaalisten palvelujen välittämisen. Huom. Verkon passiivisen osuuden taajuusalue on MHz. Kun paluusuunta ei ole käytössä, vahvistimen taajuusalueeksi riittää MHz. Ketjuverkko Taloverkko, jonka haaroihin on liitetty useita antennirasioita (huoneistoja peräkkäin, ketjuun. Liitäntäjohto (tai vastaanottimen liitäntäjohto) Johto, jolla vastaanotin tai muu päätelaite voidaan liittää antennirasiaan. Maanpäällinen (terrestrinen) jakelu Maanpäällisiin lähettimiin perustuva jakelujärjestelmä. Multipleksi (Ks. kanavanippu) Yhdessä multipleksissä lähetetään useita palveluja koottuna eli multipleksoituna yhteen lähetteeseen. Nousukaapelointi Talojakamon ja huoneistojakamon välinen kaapeloinnin osa. Paluusuunta Kaksisuuntaisessa verkossa jakelusuunnalle vastakkainen signaalin siirtosuunta. Passiivinen rakenneosa Rakenneosa, jossa signaalia ei käsitellä eikä muokata sähköisesti. Jakoverkoissa passiivisia rakenneosia ovat esimerkiksi jaottimet, haaroittimet, liittimet ja antennirasiat. Päävahvistin Kaapelitelevisioverkon tai jakoverkon osa, jossa jaettavat signaalit muokataan siirtoa varten ja jossa muuten laajakaistaisen järjestelmän signaaleja käsitellään myös kanavakohtaisesti. Satelliittivälitaajuus Satelliittiantennin yhteydessä olevalta taajuusmuuntimelta saatava taajuusalue, yleensä MHz. SCART-liitin Eurooppalaiseen liitinstandardiin perustuva 21-napainen liitin, joka on tarkoitettu television ja sen oheislaitteiden, esimerkiksi digisovittimen, satelliittivastaanottimen tai nauhurin, kytkemiseksi toisiinsa. Suorajakelu Jakelutyyppi, jossa esimerkiksi yhteisellä satelliittiantennilla vastaanotetut palvelut välitetään huoneistoihin modulaatiota muuttamatta taajuusalueella MHz. Katsojatalouksilla on kullakin oma huoneistokohtainen satelliittivastaanotin, jolla voidaan huoneistokohtaisesti valita palveluja kaikista satelliitin kanavista. Taloverkko Yhden talon tai rakennuksen yhteisantenniverkko, joka muodostuu yleensä jakovahvistimesta, tähtipisteestä, nousukaapeloinnista ja huoneistoverkoista. Tähti 800 Taloverkko, jossa huoneistoverkot on liitetty erillisillä kaapeleilla samaan tähtipisteeseen. Taajuusalue on MHz ja vaimennus enintään 40 db / 862 MHz. Huom. Verkon passiivisen osuuden taajuusalue on MHz. Kun paluusuunta ei ole käytössä, vahvistimen taajuusalueeksi riittää MHz. Tähti 2000 Tähtiverkko, joka kykenee välittämään kaikki omista antenneista saatavat palvelut (myös satelliittipalvelujen suorajakelun).

15 Tähtipiste Tähtiverkon kohta, jossa verkko haaroitetaan (meneväksi useaan huoneistoon tai useaan antennirasiaan). Tähtiverkko Taloverkko, jossa huoneistot on liitetty erillisillä kaapeleilla yhteiseen jakamoon, tähtipisteeseen. Viaccess Digitaalisessa jakelussa käytettävä salausjärjestelmä. Välitaajuusjakelu Yleisemmin suorajakelu; satelliittilähetysten vastaanotto niin, että yhteisellä satelliittiantennilla vastaanotetut signaalit jaetaan satelliittivälitaajuisina ja modulaatiota muuttamatta. Yhteisantennijärjestelmä Televisio- ja radio-ohjelmien vastaanottoon ja jakeluun tarkoitettu järjestelmä, joka on vähintään kahden talouden käytössä ja jossa käytetään yhteisiä antenneja. Älykortti Salattujen kanavien avaamiseen käytettävä magneettinauhalla tai muistipiirillä varustettu kortti. Yleisimpiä antennijärjestelmien ja digi-tv:n lyhenteitä ADSL (asymmetric digital subscriber line) siirtotekniikka, joka on epäsymmetrinen eli laajakaistainen asiakkaalle ja kapeakaistainen paluusuuntaan AZ (azimuth) atsimuutti, sivukulma BER (bit error rate) bittivirhesuhde CATV (cable television, community antenna television) kaapelitelevisio, yhteisantennijärjestelmä DAB (digital audio broadcasting) maanpäällisen jakelun digitaalinen radiojärjestelmä, digiradio db desibeli(ä) db(μv) (desibelimikrovoltti) jännite ilmaistuna desibeliarvona, kun vertailuarvona on 1 mikrovoltti (1 μv) DiSEqC (digital satellite equipment control) järjestelmä, jolla voidaan välittää erilaisia komentoja satelliittivastaanottimen ja antennilaitteiden välillä DTH (direct to home) yksittäisvastaanotto, taloudet vastaanottavat satelliittipalvelut omalla lautasantennilla DVB (digital video broadcasting) digitaalisen television jakelujärjestelmä DVB-C (digital video broadcasting - cable) kaapelijakelun digitaalisen siirron standardi DVB-S (digital video broadcasting - satellite) satelliittijakelun digitaalisen siirron standardi DVB-T (digital video broadcasting - terrestrial) maanpäällisen jakelun digitaalisen siirron standardi, käyttää MPEG2 koodausta DVB-T2 maanpäällisen jakelun digitaalisen siirron standardi, käyttää MPEG4 koodausta DVD (digital versatile disk) digitaalinen tallenneformaatti

16 EL (elevation)elevaatio, korotuskulma EPG (electronic program guide) sähköinen ohjelmaopas FM (frequency modulation) taajuusmodulaatio HFC (hybrid-fibre-coaxial-network) kaapelitelevisioverkko, jossa solut on valokaapeleilla yhdistetty päävahvistimeen; solun sisällä verkko rakennetaan koaksiaalikaapelilla IDTV (integrated digital television) digitaalinen televisiovastaanotin, joka ei vaadi erillistä digisovitinta IEC-liitin koaksiaalikaapelille tarkoitettu pikaliitin ilman lukitusta. Liitintä käytetään tv- ja radiovastaanottimissa sekä antennirasioissa. LNB (low noise block (converter)) satelliittiantennin taajuusmuunnin MATV (master antenna television) yhteisantennijärjestelmä MHP (Multimedia home platform) Suomeenkin valittu digi-tv:n palvelujen standardi MPEG-2 tiedon koodaus-, pakkaus- ja siirtomekanismi MUX (multiplex(er) multipleksi, kanavanippu RF (radio frequency) radiotaajuus RGB (red, green blue) punainen, vihreä, sieninen. Digisovittimet kytketään television RGB- tuloon scart-liittimellä. SCART 21-nastainen standardisoitu liitin, jota kutsutaan myös Euro-liittimeksi SI (service information) palvelutieto, jonka avulla nähdään kaikissa kanavanipuissa käytössä olevat palvelut ja ohjelmatiedot SMATV (satellite master antenna television) yhteisantennijärjestelmä, jossa keskitetysti vastaanotetut satelliittiohjelmat välitetään huoneistoihin antenniverkon kautta SOHO (small office, home office) pienten yritysten ja kotitoimistojen lyhenne; standardiehdotuksen ISO/IEC mukainen asuinkiinteistön kaapelointi UHF (ultra high frequency) taajuusalue MHz VCR (video cassette recorder) videonauhuri VHF (very high frequency) taajuusalue MHz.

17 MÄÄRÄYKSIÄ, STANDARDEJA JA OHJEITA Viestintämarkkinalaki (393/2003) annettu Viestintävirasto 21 D/2003 M Määräys kiinteistön sisäisestä yhteisantenniverkosta ja -järjestelmästä. Tässä määräyksessä määrätään kiinteistön sisäisten yhteisantennijärjestelmien ja -verkkojen ja niiden tarvitsemien tilojen suunnittelun, rakentamisen ja ylläpidon teknisistä vaatimuksista ja niitä koskevien asiakirjojen vaatimuksista. Määräys tuli voimaan Sähkötietokortti ST Antennijärjestelmän kuntotutkimusohje. Tämän ST-kortin tarkoitus on antaa yleiset perustiedot antennijärjestelmän kuntotutkimuksesta. Kortti on luettavissa osoitteessa Sähkötietokortti ST98.30 Antennijärjestelmän taloverkon kunnostus. Tämän ST-kortin tarkoitus on antaa yleiset perustiedot ja ohjeet taloverkon kunnostuksesta. Kortti on luettavissa osoitteessa Sähkötietokortti ST Asuinkiinteistön tietoverkko. Tarjouspyynnön lähtötietolomake. Tähän STkorttiin sisältyvällä lomakkeella voidaan esittää lähtötiedot asuinkiinteistön tietoverkon rakenteen ja suorituskyvyn tarpeista pyydettäessä tarjous. Kortti on luettavissa osoitteessa Sähkötietokortti ST Yhteisantennijärjestelmät. Tarkastus- ja mittauspöytäkirja. Tätä pöytäkirjaa käytetään määräyksen Viestintävirasto 21 D/2003 M vaatimana tarkastusasiakirjana. Muita Sähkötieto ry:n ja Sähköinfo Oy:n julkaisemia antennijärjestelmiä käsitteleviä ST-kortteja: ST Yhteisantennijärjestelmät. Suunnitteluohje ST Yhteisantennijärjestelmät. Tekniikka ST Yhteisantennijärjestelmät. Asennusohje ST Yhteisantennijärjestelmät. Maadoitus ja potentiaalintasaus ST Yhteisantennijärjestelmät. Käyttö, ylläpito ja huolto.

Antennijärjestelmät, ST-käsikirja 12

Antennijärjestelmät, ST-käsikirja 12 Antennijärjestelmät, ST-käsikirja 12 Tuotenumero: 412107 59,00 (+ alv 10%) normaalihinta 44,25 (+ alv 10%) jäsenhinta Tähän Tietotekniset järjestelmät -kirjasarjaan kuuluvaan ST-käsikirjaan on koottu käytännön

Lisätiedot

YHTEISANTENNIOPAS TÄHTI 2000 JA 800 KETJU 800. Kiinteistöjen antenniverkkojen valmius digi-tv-aikakauteen

YHTEISANTENNIOPAS TÄHTI 2000 JA 800 KETJU 800. Kiinteistöjen antenniverkkojen valmius digi-tv-aikakauteen YHTEISANTENNIOPAS TÄHTI 2000 JA 800 KETJU 800 Kiinteistöjen antenniverkkojen valmius digi-tv-aikakauteen Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry Suomen Kiinteistöliitto ry OPPAAN TARKOITUS Tämän oppaan tarkoituksena

Lisätiedot

Julkaisija: Sähkötieto ry Kustantaja: Sähköinfo Oy Harakantie 18, PL 55, 02601 Espoo Puhelin (09) 547 610

Julkaisija: Sähkötieto ry Kustantaja: Sähköinfo Oy Harakantie 18, PL 55, 02601 Espoo Puhelin (09) 547 610 Julkaisija: Sähkötieto ry Kustantaja: Sähköinfo Oy Harakantie 18, PL 55, 02601 Espoo Puhelin (09) 547 610 Copyright: Sähkötieto ry Kopioiminen sallittu omaan käyttöön. ST ANTENNIJÄRJESTELMÄN TALOVERKON

Lisätiedot

Suomen Kiinteistöliitto ry Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry

Suomen Kiinteistöliitto ry Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry Suomen Kiinteistöliitto ry Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry 1 !"#$$!"%$$$& % '#$$& ( )*+,!!"- )*+./ 0+-12& 3-""'1552'-25 6+--'2!7 2',222&!!323"!2""7'2,2!!!3!!2

Lisätiedot

Määräys KIINTEISTÖN SISÄISESTÄ YHTEISANTENNIVERKOSTA JA -JÄRJESTELMÄSTÄ. Annettu Helsingissä 29 päivänä kesäkuuta 2007

Määräys KIINTEISTÖN SISÄISESTÄ YHTEISANTENNIVERKOSTA JA -JÄRJESTELMÄSTÄ. Annettu Helsingissä 29 päivänä kesäkuuta 2007 1 (8) Määräys KIINTEISTÖN SISÄISESTÄ YHTEISANTENNIVERKOSTA JA -JÄRJESTELMÄSTÄ Annettu Helsingissä 29 päivänä kesäkuuta 2007 Viestintävirasto on määrännyt 23 päivänä toukokuuta 2003 annetun viestintämarkkinalain

Lisätiedot

Antenniverkon rakenne ja mittausvaatimuksiin tarkennuksia Viestintäviraston määräys 65 kiinteistön sisäverkoista ja teleurakoinnista täsmentyy

Antenniverkon rakenne ja mittausvaatimuksiin tarkennuksia Viestintäviraston määräys 65 kiinteistön sisäverkoista ja teleurakoinnista täsmentyy Antenniverkon rakenne ja mittausvaatimuksiin tarkennuksia Viestintäviraston määräys 65 kiinteistön sisäverkoista ja teleurakoinnista täsmentyy Toiminnanjohtaja Tauno Hovatta Satelliitti ja antenniliitto

Lisätiedot

SISÄVERKKOMÄÄRÄYS 65 A/2014 M ASETTAA VAATIMUKSIA ANTENNIURAKOINNILLE

SISÄVERKKOMÄÄRÄYS 65 A/2014 M ASETTAA VAATIMUKSIA ANTENNIURAKOINNILLE SISÄVERKKOMÄÄRÄYS 65 A/2014 M ASETTAA VAATIMUKSIA ANTENNIURAKOINNILLE Toiminnanjohtaja Tauno Hovatta www.sant.fi Antenniasennukset kiinteistössä Sisältö: Määräys 65 A asettaa vaatimuksia antennien ja verkkojen

Lisätiedot

Verkkopalvelua kaapelitelevisioverkossa tarjoava teleyritys on velvollinen siirtämään verkossa ilman korvausta:

Verkkopalvelua kaapelitelevisioverkossa tarjoava teleyritys on velvollinen siirtämään verkossa ilman korvausta: Verkkopalvelua kaapelitelevisioverkossa tarjoava teleyritys on velvollinen siirtämään verkossa ilman korvausta: 1) Yleisradio Oy:stä annetun lain (1380/1993) 7 :n 1 momentissa tarkoitetut, verkon sijaintikunnassa

Lisätiedot

Teknisiä käsitteitä, lyhenteitä ja määritelmiä

Teknisiä käsitteitä, lyhenteitä ja määritelmiä Teknisiä käsitteitä, lyhenteitä ja määritelmiä Yleistä Asuinkiinteistön monipalveluverkko Asuinkiinteistön viestintäverkko, joka välittää suuren joukon palveluja, on avoin palveluille ja teleyritysten

Lisätiedot

Katsaus tv-jakelun ajankohtaisiin asioihin

Katsaus tv-jakelun ajankohtaisiin asioihin Katsaus tv-jakelun ajankohtaisiin asioihin 28.4.2010 Tauno Hovatta 1 Maanpäällisen tv-jakelun verkkotoimiluvat Valtakunnallisen F-kanavanipun ja alueellisen HD3-kanavanipun toimiluvat Anvia Oyj:lle (8.4.2010/LVM)

Lisätiedot

Määräys 65 TVantennivastaanoton. vaatimukset. Antennialan tekniikkapäivä Yrjö Hämäläinen

Määräys 65 TVantennivastaanoton. vaatimukset. Antennialan tekniikkapäivä Yrjö Hämäläinen Määräys 65 TVantennivastaanoton vaatimukset Antennialan tekniikkapäivä 31.10.2013 Yrjö Hämäläinen Miksi uudet vaatimukset on annettu? Aiemmin ei ole ollut vähimmäisvaatimuksia» Ongelmatilanteissa asiakkaita

Lisätiedot

Antenniurakoinnin tilannekatsaus

Antenniurakoinnin tilannekatsaus Antenniurakoinnin tilannekatsaus Toiminnanjohtaja Tauno Hovatta Satelliitti ja antenniliitto SANT ry www.sant.fi Sisältö Kuka on antenniurakoitsija? Antenniurakoitsijalta vaadittava pätevyys Määräys 65

Lisätiedot

DigiTV Lehdistömateriaali

DigiTV Lehdistömateriaali DigiTV Lehdistömateriaali Antennilla edullisesti ja vaivattomasti digiaikaan Antennivastaanotto on erinomainen vaihtoehto television digiaikaan siirtymisessä. Antenni on nykyaikainen vastaanottoratkaisu,

Lisätiedot

Sisäverkkojen saneeraus ja viranomaismääräysten huomioiminen taloyhtiöissä

Sisäverkkojen saneeraus ja viranomaismääräysten huomioiminen taloyhtiöissä Sisäverkkojen saneeraus ja viranomaismääräysten huomioiminen taloyhtiöissä Ravintola Nallikari, Oulu 22.9.2015 / Ari Kurkela Julkinen 1 Esityksen sisältö Vanhat sisäverkkomallit Sisäverkot 1.1.2015 alkaen

Lisätiedot

Digitaalinen Televisio

Digitaalinen Televisio Digitaalinen Televisio Digitaalinen Televisio 1. Lähetystekniikka ja standardit 2. MHP 3. Interaktiivinen Televisio 4. Vastaanottimet 5. Tulevaisuuden trendit Lähetystekniikka ja standardit DVB = Digital

Lisätiedot

Mikä muuttuu antennien asennuksessa ja verkkojen rakentamisessa käytännössä?

Mikä muuttuu antennien asennuksessa ja verkkojen rakentamisessa käytännössä? Mikä muuttuu antennien asennuksessa ja verkkojen rakentamisessa käytännössä? Pauli Suikkanen Elisa Oyj 1 Määräys velvoittaa Määräystä sovelletaan vakinaiseen asuinkäyttöön tarkoitetun asuinkiinteistön,

Lisätiedot

Pientalon tv-vastaanottoantennin on täytettävä uudet vaatimukset (Viestintävirasto M65)

Pientalon tv-vastaanottoantennin on täytettävä uudet vaatimukset (Viestintävirasto M65) Pientalon tv-vastaanottoantennin on täytettävä uudet vaatimukset (Viestintävirasto M65) Viestintäviraston määräys 65 "kiinteistön sisäverkoista ja teleurakoinnista" tuli voimaan 1.1.2014. Siinä on myös

Lisätiedot

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ Kuva 1 Ville Ranta ville.p.j@student.jyu.fi TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ 20.4.2016 Sisällysluettelo 1. Digitaalitelevisio... 1 1.1. Maanpäällisten digitaalilähetysten standardit eri maissa...

Lisätiedot

JULKISHALLINNON LAITOSTEN SIIRTYMINEN DIGI-TV - AIKAAN

JULKISHALLINNON LAITOSTEN SIIRTYMINEN DIGI-TV - AIKAAN NSS ry 9.12.2005, tark. 2.1.2006 1(23) JULKISHALLINNON LAITOSTEN SIIRTYMINEN DIGI-TV - AIKAAN 2.1.2006 Suomen Kuntaliitto Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit Suomen sairaalatekniikan yhdistys

Lisätiedot

Korjausrakentamisen tupailta Kai Haarma Toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Uusimaa

Korjausrakentamisen tupailta Kai Haarma Toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Uusimaa Korjausrakentamisen tupailta 18.1.2012 Kai Haarma Toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Uusimaa Kiinteistöliitto Uusimaa (Uudenmaan Asuntokiinteistöyhdistys) Suomen Kiinteistöliiton suurin alueyhdistys 9300

Lisätiedot

PIENTALON ANTENNIOPAS

PIENTALON ANTENNIOPAS PIENTALON ANTENNIOPAS Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry PIENTALON ANTENNIOPAS SISÄLTÖ TAVOITE....................... 3 1 ANTENNIJÄRJESTELMILLÄ SAATAVAT PALVELUT.......... 3 2 PIENTALON ANTENNIJÄRJESTELMÄ..............

Lisätiedot

Laajakaistayhteyden hankinta ja rahoittaminen asunto-osakeyhtiössä

Laajakaistayhteyden hankinta ja rahoittaminen asunto-osakeyhtiössä Laajakaistayhteyden hankinta ja rahoittaminen asunto-osakeyhtiössä Oulu 22.9.2015 Historiaa Päätöksenteko Laajakaistalle asettavat rajoitukset Hankinnan ja käytön rahoitus Laajakaistavastike Kiinteistöliitto

Lisätiedot

DIGITAALISTEN TELEVISIOLÄHETYSTEN VÄLITTÄMINEN KIINTEISTÖN SISÄISISSÄ YHTEISANTENNIJÄRJESTELMISSÄ

DIGITAALISTEN TELEVISIOLÄHETYSTEN VÄLITTÄMINEN KIINTEISTÖN SISÄISISSÄ YHTEISANTENNIJÄRJESTELMISSÄ Päivämäärä / Datum /Date Nro / Nr / No. 27.6.2005 30/9223/2005 Jakelussa mainituille Viite Ref. Ref. Asia Ärende Subject DIGITAALISTEN TELEVISIOLÄHETYSTEN VÄLITTÄMINEN KIINTEISTÖN SISÄISISSÄ YHTEISANTENNIJÄRJESTELMISSÄ

Lisätiedot

Viestintäviraston määräys 65, kiinteistön sisäverkosta ja teleurakoinnista tekeillä

Viestintäviraston määräys 65, kiinteistön sisäverkosta ja teleurakoinnista tekeillä Viestintäviraston määräys 65, kiinteistön sisäverkosta ja teleurakoinnista tekeillä Tauno Hovatta, toiminnanjohtaja Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry www.sant.fi (Lähde: Viestintäviraston infokalvot,

Lisätiedot

DIGI-TV-SANASTO (Koonnut Sari Walldén)

DIGI-TV-SANASTO (Koonnut Sari Walldén) DIGI-TV-SANASTO (Koonnut Sari Walldén) Ajansiirto Tallentava digisovitin (tai integroitu digitv) voi tallentaa lähetystä sillä aikaa, kun et voi seurata sitä. Tauon jälkeen voit jatkaa ohjelman seuraamista

Lisätiedot

KIINTEISTÖN TELETILOJEN LUKITUS

KIINTEISTÖN TELETILOJEN LUKITUS 16.6.2005 KIINTEISTÖN TELETILOJEN LUKITUS Viestintäviraston suosituksia Viestintävirasto 306/2005 S SUOSITUS Viestintävirasto 306/2005 S 1 (8) ESIPUHE Tämä suositus on tarkoitettu ensisijaisesti kiinteistön

Lisätiedot

Asennustoiminnan kehitysnäkymät

Asennustoiminnan kehitysnäkymät Asennustoiminnan kehitysnäkymät Toiminnanjohtaja Tauno Hovatta Satelliitti ja antenniliitto SANT ry www.sant.fi Sisältö Teleasennussektorit Asennustoiminnan eri osa alueet Uudisrakentaminen Korjausrakentaminen

Lisätiedot

Asennusohje Viritettävä terrestiaalipäävahvistin HMB 6. SSTL n:o 75 631 26 ULA-VHF I, VHF III, 6 x UHF ja AUX

Asennusohje Viritettävä terrestiaalipäävahvistin HMB 6. SSTL n:o 75 631 26 ULA-VHF I, VHF III, 6 x UHF ja AUX Asennusohje Viritettävä terrestiaalipäävahvistin SSTL n:o 75 631 26 ULA-VHF I, VHF III, 6 x UHF ja AUX I. Käyttötarkoitus Päävahvistin on valmistettu kansainvälisten laatustandardien mukaisesti ja se täyttää

Lisätiedot

Asuinkiinteistön sisäverkon uudistus SANT ry:n kevätinfo 16.4.2014

Asuinkiinteistön sisäverkon uudistus SANT ry:n kevätinfo 16.4.2014 Asuinkiinteistön sisäverkon uudistus SANT ry:n kevätinfo 16.4.2014 Toiminnanjohtaja Tauno Hovatta Satelliitti ja antenniliitto SANT ry www.sant.fi Sisältö Vanhan antenni ja sisäjohtoverkon uudistus määräyksen

Lisätiedot

Antenniverkon selvitys ja mittaus

Antenniverkon selvitys ja mittaus Antenniverkon selvitys ja mittaus Juho Pirttinen Opinnäytetyö.. Ammattikorkeakoulututkinto SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU OPINNÄYTETYÖ Tiivistelmä Koulutusala Tekniikan ja liikenteen ala Koulutusohjelma Sähkötekniikan

Lisätiedot

Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry www.sant.fi

Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry www.sant.fi www.sant.fi 1 Jäseninä: Satelliitti- ja antenniliitto SANT toimii n. 100 antennialan yrityksen edunvalvojana ja yhteenliittymänä Antenniurakointiliikkeitä Antennialan laitevalmistajia ja maahantuojia Antennitarvikkeiden

Lisätiedot

Näytesivut. päätöksentekot. asunto-osakeyhtiössä. 2.1 Korjaamista, kunnossapitoa ja uudistamista koskeva päätös. 2.1.1 Kunnossapitopäätös

Näytesivut. päätöksentekot. asunto-osakeyhtiössä. 2.1 Korjaamista, kunnossapitoa ja uudistamista koskeva päätös. 2.1.1 Kunnossapitopäätös 2 Tava llisia päätöksentekot ila n tei ta asunto-osakeyhtiössä 2.1 Korjaamista, kunnossapitoa ja uudistamista koskeva päätös Kiinteistön ja rakennusten korjaamista, kunnossapitoa ja uudistamista koskevat

Lisätiedot

Kiinteistön sisäverkon suojaaminen ja

Kiinteistön sisäverkon suojaaminen ja Kiinteistön sisäverkon suojaaminen ja maadoitukset Viestintäverkkojen sähköinen suojaaminen ja maadoitukset Antenniverkon potentiaalintasaus ja maston maadoitus Yleiskaapelointijärjestelmän ylijännitesuojaus

Lisätiedot

PIENTALON ANTENNIOPAS

PIENTALON ANTENNIOPAS PIENTALON ANTENNIOPAS Uusi toimilupakausi 2017 2027 Kuva: Martti Kemppi Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry 6/2017 2 SISÄLTÖ OPPAAN TARKOITUS ----------------------------------------------------------------------------------------3

Lisätiedot

Television antenniverkon muutokset Mitä isännöitsijöiltä ja taloyhtiöiltä edellytetään?

Television antenniverkon muutokset Mitä isännöitsijöiltä ja taloyhtiöiltä edellytetään? Television antenniverkon muutokset Mitä isännöitsijöiltä ja taloyhtiöiltä edellytetään? Radioverkkojen erityisasiantuntija Kari Kangas, Viestintävirasto TV muuttuu Television käytettävissä oleva taajuusalue

Lisätiedot

Antennitelevisiopalveluiden käyttöönotto

Antennitelevisiopalveluiden käyttöönotto Antennitelevisiopalveluiden käyttöönotto Antennitelevisiolla tarkoitetaan televisiokuvan lähettämistä ilmateitse radiotaajuuksia hyödyntäen. Televisiokuva välitetään vastaanottajille lähetysmastojen kautta

Lisätiedot

Ohjelmoitava yhteisantennijärjestelmien antennivahvistin WWK-9NG. AnviaTV Oy Yrittäjäntie 15, 6010 Seinäjoki,

Ohjelmoitava yhteisantennijärjestelmien antennivahvistin WWK-9NG. AnviaTV Oy Yrittäjäntie 15, 6010 Seinäjoki, Ohjelmoitava yhteisantennijärjestelmien antennivahvistin WWK-9NG KÄYTTÖ -JA ASENNUSOHJE Sisällysluettelo 1. Tärkeää tietoa... 2 1.1. Käytöstä poistettujen sähkö- ja elektroniikkalaiteiden hävittäminen

Lisätiedot

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV6122/10 FI Käyttöopas Sisällysluettelo 1 Tärkeää 4 Turvallisuus 4 Kierrätys 4 2 SDV6122 -laite 5 Yleiskuvaus 5 3 Aloitus 6 Asentaminen

Lisätiedot

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV6120/10 FI Käyttöopas Sisällysluettelo 1 Tärkeää 4 Turvallisuus 4 Kierrätys 4 2 SDV6120 -laite 5 Yleiskuvaus 5 3 Aloitus 6 Asentaminen

Lisätiedot

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV5121/10 FI Käyttöopas Sisällysluettelo 1 Tärkeää 4 Turvallisuus 4 Kierrätys 4 2 SDV5121 -laite 5 Yleiskuvaus 5 3 Aloitus 6 Asentaminen

Lisätiedot

Register your product and get support at SDV5118/12. Käyttöopas

Register your product and get support at  SDV5118/12. Käyttöopas Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV5118/12 Käyttöopas Sisällysluettelo 1 Tärkeää 4 Turvallisuus 4 Kierrätys 4 2 SDV5118 -laite 5 Yleiskuvaus 5 3 Aloitus 6 Asentaminen

Lisätiedot

KORJAUSHANKKEEN PÄÄTÖKSENTEKO JA KUSTANNUSTEN JAKAMINEN ASUNTO-OSAKEYHTIÖSSÄ. Mia Pujals Johtava lakimies, varatuomari

KORJAUSHANKKEEN PÄÄTÖKSENTEKO JA KUSTANNUSTEN JAKAMINEN ASUNTO-OSAKEYHTIÖSSÄ. Mia Pujals Johtava lakimies, varatuomari KORJAUSHANKKEEN PÄÄTÖKSENTEKO JA KUSTANNUSTEN JAKAMINEN ASUNTO-OSAKEYHTIÖSSÄ Mia Pujals Johtava lakimies, varatuomari SISÄLTÖ Pätevä päätös Kunnossapitovastuunjako, osakasmuutokset Vastikeperuste Osakkeenomistajan

Lisätiedot

Television ja radion tulevaisuus. Suvi Juurakko

Television ja radion tulevaisuus. Suvi Juurakko Television ja radion tulevaisuus Suvi Juurakko Television ja radion tulevaisuus - uudet teknologiat Joukkoviestinnän linjaukset ja suunnat» Sähköisen median viestintäpoliittinen ohjelma (VNS 4/2012 vp

Lisätiedot

Antennitelevision muutokset taloyhtiöissä. pekka.viitanen@dna.fi suunnittelupäällikkö +358 44 721 2340

Antennitelevision muutokset taloyhtiöissä. pekka.viitanen@dna.fi suunnittelupäällikkö +358 44 721 2340 Antennitelevision muutokset taloyhtiöissä pekka.viitanen@dna.fi suunnittelupäällikkö +358 44 721 2340 1 SISÄLTÖ DNA lyhyesti Taajuusmuutos ja T2-siirtymä Yle HD:n siirtovelvoite Yhteenveto 2 DNA LYHYESTI

Lisätiedot

Antennijakelu UHF-alueella 2017

Antennijakelu UHF-alueella 2017 Antennijakelu UHF-alueella 2017 Antennialan tekniikkapäivä 31.10.2013 Teppo Ahonen Agenda Esityksen sisältö Viestintäpoliittinen ohjelma, pääkohdat TV-jakelun näkökulmasta Toimialan T2-siirtymää suunnitteleva

Lisätiedot

DNA Welho 7.3.2012 / Hki

DNA Welho 7.3.2012 / Hki DNA Welho 7.3.2012 / Hki Tiitus Ranta Myyntijohtaja, Kiinteistötuotemyynti tiitus.ranta@dna.fi GSM 044 044 5045 Agenda: Sisäverkot, niiden saneeraus ja huomioitavat seikat Taloyhtiölaajakaista mikä se

Lisätiedot

Televisiotaajuudet. HD-palveluja maanpäälliseen verkkoon - koelähetykset käyntiin 2010. alue: 47-68 MHz (yht. 21 MHz) - ei televisiokäytt.

Televisiotaajuudet. HD-palveluja maanpäälliseen verkkoon - koelähetykset käyntiin 2010. alue: 47-68 MHz (yht. 21 MHz) - ei televisiokäytt. HD-palveluja maanpäälliseen verkkoon - koelähetykset käyntiin 2010 Antti Kohtala Liikenne- ja viestintäministeriö antti.kohtala@lvm.fi Antennialan tekniikkapäivä 12.11.2009, Hyvinkää, Rantasipi Televisiotaajuudet

Lisätiedot

17. Viestintä TV/radio-liitin kulma valkoinen 1 uros- ja 1 naarasliitin. 720571 IP-pakkaus 5 120 mm 80 mm 20 mm 0,027 Kg

17. Viestintä TV/radio-liitin kulma valkoinen 1 uros- ja 1 naarasliitin. 720571 IP-pakkaus 5 120 mm 80 mm 20 mm 0,027 Kg 17. Viestintä TV/radio-liitin kulma valkoinen 1 uros- ja 1 naarasliitin 17.1 TV/radio-liitin kulma valkoinen 1 uros- ja 1 naarasliitin Asennetaan antennijohtoon 75 Ohm 720571 IP-pakkaus 5 120 mm 80 mm

Lisätiedot

LAADUKKAAN ANTENNIASENNUKSEN PERUSTEET

LAADUKKAAN ANTENNIASENNUKSEN PERUSTEET 9.8.2006 1(12) LAADUKKAAN ANTENNIASENNUKSEN PERUSTEET Sisältö 1. Miten antenniurakoitsija voi varmistua, että asiakas on tyytyväinen antennijärjestelmän toimitukseen ja toteutus täyttää määräykset?...2

Lisätiedot

Kiinteistöjen tietoverkkoinfrastruktuurin modernit ratkaisut ja kehitysnäkymät

Kiinteistöjen tietoverkkoinfrastruktuurin modernit ratkaisut ja kehitysnäkymät Kiinteistöjen tietoverkkoinfrastruktuurin modernit ratkaisut ja kehitysnäkymät Veijo Happonen DAXTUM OY Gsm: 040-5254232, e-mail: veijo.happonen@daxtum.com BAFF / Automaatio Talotekniikassa LUENNON SISÄLTÖ

Lisätiedot

Sisäverkkomääräys 65 A/2014 M. Antennialan tekniikkapäivä

Sisäverkkomääräys 65 A/2014 M. Antennialan tekniikkapäivä Sisäverkkomääräys 65 A/2014 M Antennialan tekniikkapäivä 30.10.2014 Esityksen sisältö Määräykseen ehdotetut keskeiset muutokset Määräyksen lausuntokierros ja voimaantulo Mistä saa lisätietoja määräyksestä?

Lisätiedot

PÄÄTÖKSENTEKO KORJAUSHANKKEESSA

PÄÄTÖKSENTEKO KORJAUSHANKKEESSA PÄÄTÖKSENTEKO KORJAUSHANKKEESSA SÄÄNNÖKSET TAUSTALLA KUNNOSSAPITOVASTUU Yhtiöjärjestys määräykset Yhtiöllä aina oikeus suorittaa välttämätön korjaustyö Ellei yhtiöjärjestyksessä määrätty asuntoosakeyhtiölain

Lisätiedot

Tuotesivu Lisäyspaketti HD #302

Tuotesivu Lisäyspaketti HD #302 Tuotesivu Lisäyspaketti HD #302 Ammattiliikkeen suunnittelema TV-antennipaketti, jolla lisäät HD-teräväpiirtokanavat omakotitalon tai kesämökin antennijärjestelmään. Tuotepakkauksen sisältö: 1 kpl VHF

Lisätiedot

Pikaopas ASUINKIINTEISTÖJEN MONIPALVELUVERKOT

Pikaopas ASUINKIINTEISTÖJEN MONIPALVELUVERKOT ASUINKIINTEISTÖJEN MONIPALVELUVERKOT Sisältö JOHDANTO...3 Saatavat palvelut...3 Määräykset ohjaavat rakentamista...3 KAAPELOINTI ON PALVELUJEN KIVIJALKA...4 MONIPALVELUVERKON RAKENNE...4 Talojakamo ja

Lisätiedot

Hallituksen tehtäviä ja toimivaltaa taloyhtiössä

Hallituksen tehtäviä ja toimivaltaa taloyhtiössä Hallituksen tehtäviä ja toimivaltaa taloyhtiössä Heidi Vitikainen Lakimies Kiinteistöliitto Uusimaa Asunto-osakeyhtiön toimielimet Yhtiökokous - osakkaat päättäjinä - yleistoimivalta - valitsee hallituksen

Lisätiedot

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV6222/12 FI Käyttöopas Sisällysluettelo 1 Tärkeää 4 Turvallisuus 4 Kierrätys 4 2 SDV6222 -laite 5 Yleiskuvaus 5 3 Aloitus 5 Asentaminen

Lisätiedot

ONNISTUNUT URAKKASOPIMUS. Korjauskohteen urakoitsijan valinta ja päätöksenteko. www.kiinteistoliitto.fi

ONNISTUNUT URAKKASOPIMUS. Korjauskohteen urakoitsijan valinta ja päätöksenteko. www.kiinteistoliitto.fi ONNISTUNUT URAKKASOPIMUS Korjauskohteen urakoitsijan valinta ja päätöksenteko KESKEISTÄ Päätöksenteko ja kustannusten jakautuminen Korjaukset Perusparannukset, uudistukset Tilaajan vastuu Tilaajavastuulaki

Lisätiedot

Register your product and get support at SDV5225/12. Käyttöopas

Register your product and get support at  SDV5225/12. Käyttöopas Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV5225/12 FI Käyttöopas Sisällysluettelo 1 Tärkeää 4 Turvallisuus 4 Kierrätys 4 2 SDV5225/12 -laite 5 Yleiskuvaus 5 3 Aloitus 6 Asentaminen

Lisätiedot

ASUINKIINTEISTÖJEN TIETOVERKKO-OPAS

ASUINKIINTEISTÖJEN TIETOVERKKO-OPAS ASUINKIINTEISTÖJEN TIETOVERKKO-OPAS Suomen Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto ry Suomen Kiinteistöliitto ry Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry KUSTANTAJA Sähköinfo Oy Harakantie 18 02600 Espoo JULKAISIJAT

Lisätiedot

Määräyksen 65/2013 M, sisältö, vaatimukset ja soveltaminen. Antennialan tekniikkapäivä

Määräyksen 65/2013 M, sisältö, vaatimukset ja soveltaminen. Antennialan tekniikkapäivä Määräyksen 65/2013 M, sisältö, vaatimukset ja soveltaminen Antennialan tekniikkapäivä 31.10.2013 Esityksen sisältö Uuden määräyksen tarkoitus Soveltamisala ja siirtymäsäännökset uudis- ja korjausrakennushankkeissa

Lisätiedot

Mike Antila ANTENNIJÄRJESTELMÄN TOIMINNAN PARANTAMINEN

Mike Antila ANTENNIJÄRJESTELMÄN TOIMINNAN PARANTAMINEN Mike Antila ANTENNIJÄRJESTELMÄN TOIMINNAN PARANTAMINEN Sähkötekniikan koulutusohjelma 2014 ANTENNIJÄRJESTELMÄN TOIMINNAN PARANTAMINEN Antila, Mike Satakunnan ammattikorkeakoulu Sähkötekniikan koulutusohjelma

Lisätiedot

17. Viestintä TV/radio-liitin kulma valkoinen 1 uros- ja 1 naarasliitin. 720571 IP-pakkaus 5 120 mm 80 mm 20 mm 0,027 Kg

17. Viestintä TV/radio-liitin kulma valkoinen 1 uros- ja 1 naarasliitin. 720571 IP-pakkaus 5 120 mm 80 mm 20 mm 0,027 Kg 17. Viestintä TV/radio-liitin kulma valkoinen 1 uros- ja 1 naarasliitin 17.1 TV/radio-liitin kulma valkoinen 1 uros- ja 1 naarasliitin Asennetaan antennijohtoon 75 Ohm 720571 IP-pakkaus 5 120 mm 80 mm

Lisätiedot

Vaatimusmäärittely Ohjelma-ajanvälitys komponentti

Vaatimusmäärittely Ohjelma-ajanvälitys komponentti Teknillinen korkeakoulu 51 Vaatimusmäärittely Ohjelma-ajanvälitys komponentti Versio Päiväys Tekijä Kuvaus 0.1 21.11.01 Oskari Pirttikoski Ensimmäinen versio 0.2 27.11.01 Oskari Pirttikoski Lisätty termit

Lisätiedot

SATELCOM OY DI Leif Saarela. Esiselvitys

SATELCOM OY DI Leif Saarela. Esiselvitys SATELCOM OY DI Leif Saarela Esiselvitys Tuulivoimapuiston televisiovastaanotolle mahdollisesti aiheutuvien häiriöiden minimointi Salo-Ylikoski-alueella 27.4.2017 Selvitystyö Ilmatar Kauhava Oy Tuuliveikot

Lisätiedot

Laadukas sisäverkko monipuolisten viestintäpalvelujen perusta. Viestintämarkkinapäivä Ohjaus-ryhmän päällikkö Jukka-Pekka Juutinen

Laadukas sisäverkko monipuolisten viestintäpalvelujen perusta. Viestintämarkkinapäivä Ohjaus-ryhmän päällikkö Jukka-Pekka Juutinen Laadukas sisäverkko monipuolisten viestintäpalvelujen perusta Viestintämarkkinapäivä 8.10.2013 Ohjaus-ryhmän päällikkö Jukka-Pekka Juutinen Laadukas sisäverkko monipuolisten viestintäpalvelujen perusta

Lisätiedot

nykyään käytetään esim. kaapelitelevisioverkoissa radio- ja TVohjelmien

nykyään käytetään esim. kaapelitelevisioverkoissa radio- ja TVohjelmien 2.1.8. TAAJUUSJAKOKANAVOINTI (FDM) kanavointi eli multipleksointi tarkoittaa usean signaalin siirtoa samalla siirtoyhteydellä käyttäjien kannalta samanaikaisesti analogisten verkkojen siirtojärjestelmät

Lisätiedot

Korjausrakentamisen juridiikka asunto-osakeyhtiössä. Samuli Koskela asianajaja, osakas

Korjausrakentamisen juridiikka asunto-osakeyhtiössä. Samuli Koskela asianajaja, osakas Korjausrakentamisen juridiikka asunto-osakeyhtiössä Samuli Koskela asianajaja, osakas Korjausrakentaminen Mitä tarkoitetaan? Yhtiö, osakas, insinöörit, juristit AOYL:nkäsitteet: kunnossapito muutostyö

Lisätiedot

ASUNTO-OY KRAAKUNVARPU. Yhtiöjärjestys. 1 Yhtiön toiminimi on Asunto-Oy Kraakunvarpu ja kotipaikka Turun kaupunki.

ASUNTO-OY KRAAKUNVARPU. Yhtiöjärjestys. 1 Yhtiön toiminimi on Asunto-Oy Kraakunvarpu ja kotipaikka Turun kaupunki. 1 ASUNTO-OY KRAAKUNVARPU Yhtiöjärjestys 1 Yhtiön toiminimi on Asunto-Oy Kraakunvarpu ja kotipaikka Turun kaupunki. 2 Yhtiön toimialana on Turun kaupungin Varissuon kaupunginosan 37. korttelin tontin n:o

Lisätiedot

KORJAUSHANKKEEN PÄÄTÖKSENTEKOMENETTELY JA HALLITUKSEN VASTUU ASUNTO-OSAKEYHTIÖSSÄ. Mia Pujals Johtava lakimies, varatuomari

KORJAUSHANKKEEN PÄÄTÖKSENTEKOMENETTELY JA HALLITUKSEN VASTUU ASUNTO-OSAKEYHTIÖSSÄ. Mia Pujals Johtava lakimies, varatuomari KORJAUSHANKKEEN PÄÄTÖKSENTEKOMENETTELY JA HALLITUKSEN VASTUU ASUNTO-OSAKEYHTIÖSSÄ Mia Pujals Johtava lakimies, varatuomari SISÄLTÖ Kokouskutsu ja yhtiökokouspäätökset Päätöksentekomenettely Yhdenvertaisuus

Lisätiedot

Tuotesivu TV-Antennipaketti 12V 1S #201/ 1P #204

Tuotesivu TV-Antennipaketti 12V 1S #201/ 1P #204 Tuotesivu TV-Antennipaketti 12V 1S #201/ 1P #204 Ammattiliikkeen suunnittelema 12 V akulla toimiva TV-antennipaketti. Soveltuu uudiskohteisiin 2-10 katselupisteelle. Tuotepakkauksen sisältö: 1 kpl VHF-

Lisätiedot

ÄHTÄRI LEHTIMÄKI SOINI

ÄHTÄRI LEHTIMÄKI SOINI ÄHTÄRI LEHTIMÄKI SOINI 30.5.2017 Digita lyhyesti Osaamisemme pohjautuu pitkään kokemukseen radiotaajuuksien, suurten tehojen ja korkeiden mastojen hyödyntämisestä. Palvelumme: Välitämme parhaat sisällöt

Lisätiedot

Kiinteistöjen laitetilojen lukitus. Viestintäviraston suosituksia

Kiinteistöjen laitetilojen lukitus. Viestintäviraston suosituksia Suositus 1 (8) Kiinteistöjen laitetilojen lukitus n suosituksia Suositus 2 (8) Sisältö 1 Esipuhe... 3 2 Johdanto... 3 3 Lukituksen suunnittelu... 4 4 Talojakamon lukituksen vaihtoehtoja... 5 5 Muiden yhteisten

Lisätiedot

MONIKANAVAISET OHJELMOITAVAT VAHVISTIMET

MONIKANAVAISET OHJELMOITAVAT VAHVISTIMET DIGITAALIAJAN RATKAISUT DVB-T - Tuotteet PROFILER-SARJA MONIKANAVAISET OHJELMOITAVAT VAHVISTIMET Selektiivisesti vahvistetut kanavaniput digitaalisille ja analogisille signaaleille. Helposti ohjelmointipyörällä

Lisätiedot

Uudet teknologiat ja perinteinen antennivastaanotto

Uudet teknologiat ja perinteinen antennivastaanotto Uudet teknologiat ja perinteinen antennivastaanotto Antennialan tekniikkapäivä 8.11.2012 Kari Kangas Taajuuksien käyttö tehostuu Radioympäristö muuttuu Taajuuksien käyttö tehostuu - tv vastaanotolle uusia

Lisätiedot

29.6.2007 MÄÄRÄYKSEN 21 PERUSTELUT JA SOVEL- TAMINEN MÄÄRÄYS KIINTEISTÖN SISÄISESTÄ YH- TEISANTENNIVERKOSTA JA - JÄRJESTELMÄSTÄ MPS 21

29.6.2007 MÄÄRÄYKSEN 21 PERUSTELUT JA SOVEL- TAMINEN MÄÄRÄYS KIINTEISTÖN SISÄISESTÄ YH- TEISANTENNIVERKOSTA JA - JÄRJESTELMÄSTÄ MPS 21 29.6.2007 MÄÄRÄYKSEN 21 PERUSTELUT JA SOVEL- TAMINEN MÄÄRÄYS KIINTEISTÖN SISÄISESTÄ YH- TEISANTENNIVERKOSTA JA - JÄRJESTELMÄSTÄ MPS 21 Viestintävirasto MPS 21 1 (9) SISÄLLYS SISÄLLYS... 1 1 LAINSÄÄDÄNTÖ...

Lisätiedot

Tervetuloa Pika-aloitusopas

Tervetuloa Pika-aloitusopas Langaton TV-Linkki FI SLV300 Tervetuloa Pika-aloitusopas Liitä lähetin Liitä vastaanotin 3 Nauti Wireless TV link SLV300 Wireless TV link EN EN NL NL FR FR EN EN NL NL FR FR SLV300 SLV5400 Pakkauksen sisältö

Lisätiedot

Määräys 25 E/2008 M kiinteistön sisäjohtoverkosta vaikuttaa myös antenniasennuksiin

Määräys 25 E/2008 M kiinteistön sisäjohtoverkosta vaikuttaa myös antenniasennuksiin Määräys 25 E/2008 M kiinteistön sisäjohtoverkosta vaikuttaa myös antenniasennuksiin Toiminnanjohtaja Tauno Hovatta Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry sant@sant.fi www.sant.fi 12.11.2009 Satelliitti-

Lisätiedot

DVB-T2 -siirtymä ja UHFalueen taajuusmuutokset. Kari Kangas Erityisasiantuntija, kiinteät radioverkot, taajuushallinto Viestintävirasto

DVB-T2 -siirtymä ja UHFalueen taajuusmuutokset. Kari Kangas Erityisasiantuntija, kiinteät radioverkot, taajuushallinto Viestintävirasto DVB-T2 -siirtymä ja UHFalueen taajuusmuutokset Kari Kangas Erityisasiantuntija, kiinteät radioverkot, taajuushallinto Viestintävirasto TV muuttuu Teknologiasiirtymä: DVB-T => DVB-T2 - antenniverkossa MEPG-2

Lisätiedot

Digisovittimien testaus ja laitteiden linkitys HDpalveluissa. Timo Santi DigiPhilos Oy

Digisovittimien testaus ja laitteiden linkitys HDpalveluissa. Timo Santi DigiPhilos Oy Digisovittimien testaus ja laitteiden linkitys HDpalveluissa Timo Santi DigiPhilos Oy CA-linkitysprojektin tavoitteet Saada korkealaatuista, kuluttajaa kiinnostavaa HD-sisältöä tarjolle Suomen kaapelitelevisioverkkoihin.

Lisätiedot

Näytesivut HALLITUS. 4.1 Hallituksen tehtävät

Näytesivut HALLITUS. 4.1 Hallituksen tehtävät ut iv es yt Nä 4 HALLITUS 4.1 Hallituksen tehtävät Hallitus huolehtii yhtiön hallinnosta ja muun toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Hallinnon lisäksi yhtiön hallituksen tulee huolehtia yhtiön rakennusten

Lisätiedot

eportti - Yhtiöjärjestys

eportti - Yhtiöjärjestys Sivu 1/5 PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS Kaupparekisteri Yhtiöjärjestys päivältä 27.06.1997 Toiminimi: Asunto Oy Töölö-Hesperia Yritys- ja yhteisötunnus: 0200373-1 Kaupparekisterinumero: 75.920 Voimassaoloaika:

Lisätiedot

Tervetuloa Pika-aloitusopas

Tervetuloa Pika-aloitusopas Langaton TV-Linkki FI SLV30 Tervetuloa Pika-aloitusopas Liitä lähetin Liitä vastaanotin 3 Nauti Wireless TV link SLV300 Wireless TV link NL NL FR FR NL NL FR FR SLV30 Pakkauksen sisältö SLV30 WIRELESS

Lisätiedot

Määräyksen 70 perustelut ja soveltaminen. Määräys televisio- ja radiotoimintaan tarkoitettujen taajuuksien käytöstä

Määräyksen 70 perustelut ja soveltaminen. Määräys televisio- ja radiotoimintaan tarkoitettujen taajuuksien käytöstä 1 (8) 21.11.2014 Määräyksen 70 perustelut ja soveltaminen Määräys televisio- ja radiotoimintaan tarkoitettujen taajuuksien käytöstä MPS 70 MPS 70 2 (8) SISÄLLYS A-OSA MÄÄRÄYKSEN TAUSTA... 3 B-OSA PYKÄLÄKOHTAISET

Lisätiedot

Ohjelmoitava päävahvistin WWK-951. Anvia TV Oy Rengastie Seinäjoki

Ohjelmoitava päävahvistin WWK-951. Anvia TV Oy Rengastie Seinäjoki Ohjelmoitava päävahvistin WWK-951 Käyttöohje Anvia TV Oy Rengastie 10 60100 Seinäjoki 020 7420 100 Sisällysluettelo 1. Yleistä tietoa... 2 2. Liitännät ja toiminnat... 3 3. Painikkeet... 3 3. Painikkeet...

Lisätiedot

ANTENNIALAN TEKNIIKKAPÄIVÄ 700 MHz:n taajuusmuutosten tilannekatsaus

ANTENNIALAN TEKNIIKKAPÄIVÄ 700 MHz:n taajuusmuutosten tilannekatsaus ANTENNIALAN TEKNIIKKAPÄIVÄ 700 MHz:n taajuusmuutosten tilannekatsaus 29.10.2015, Hyvinkää Markus Mettälä Radioverkkoasiantuntija Viestintävirasto Antennitelevision muutokset 2015... 31.12.2016 9.1.2017...2020...2026

Lisätiedot

Hallituksen toiminta, tehtävät ja vastuut 1.4.2014. Mia Pujals Johtava lakimies, varatuomari Kiinteistöliitto Uusimaa

Hallituksen toiminta, tehtävät ja vastuut 1.4.2014. Mia Pujals Johtava lakimies, varatuomari Kiinteistöliitto Uusimaa Hallituksen toiminta, tehtävät ja vastuut 1.4.2014 Mia Pujals Johtava lakimies, varatuomari Kiinteistöliitto Uusimaa Sisältö Asunto-osakeyhtiön toimielimet Hallituksen toiminta Kokoontuminen ja päätöksenteko

Lisätiedot

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV7120/10 FI Käyttöopas Sisällysluettelo 1 Tärkeää 4 Turvallisuus 4 Kierrätys 4 2 SDV7120 -laite 5 Yleiskuvaus 5 3 Aloitus 6 Asentaminen

Lisätiedot

Sähköisen median viestintäpoliittinen ohjelma. Kuulemistilaisuus

Sähköisen median viestintäpoliittinen ohjelma. Kuulemistilaisuus Sähköisen median viestintäpoliittinen ohjelma Kuulemistilaisuus 23.5.2012 Taustaa Hallitusohjelman mukaan hallitus laatii sähköisen median viestintäpoliittisen ohjelman. Suomi on pitkään ollut edelläkävijä

Lisätiedot

16.6.2008 MÄÄRÄYKSEN 21 PERUSTELUT JA SOVEL- TAMINEN MÄÄRÄYS KIINTEISTÖN SISÄISESTÄ YH- TEISANTENNIVERKOSTA JA - JÄRJESTELMÄSTÄ MPS 21

16.6.2008 MÄÄRÄYKSEN 21 PERUSTELUT JA SOVEL- TAMINEN MÄÄRÄYS KIINTEISTÖN SISÄISESTÄ YH- TEISANTENNIVERKOSTA JA - JÄRJESTELMÄSTÄ MPS 21 16.6.2008 MÄÄRÄYKSEN 21 PERUSTELUT JA SOVEL- TAMINEN MÄÄRÄYS KIINTEISTÖN SISÄISESTÄ YH- TEISANTENNIVERKOSTA JA - JÄRJESTELMÄSTÄ MPS 21 Viestintävirasto MPS 21 1 (9) SISÄLLYS SISÄLLYS... 1 1 LAINSÄÄDÄNTÖ...

Lisätiedot

Vastikkeet taloyhtiössä

Vastikkeet taloyhtiössä Vastikkeet taloyhtiössä Kristel Pynnönen Apulaispäälakimies Suomen Kiinteistöliitto OSAKKEENOMISTAJAN VASTIKKEENMAKSUVELVOLLISUUS Asunto-osakeyhtiön erityispiirre Asoy:ssä pääasiallinen tulolähde Keskeinen

Lisätiedot

2.1 Yhtiön suorittamaa korjaamista, kunnossapitoa ja uudistamista koskeva päätös

2.1 Yhtiön suorittamaa korjaamista, kunnossapitoa ja uudistamista koskeva päätös 2 KUNNOSSAPIDOSTA JA UUDISTUKSISTA PäättäMINEN 2.1 Yhtiön suorittamaa korjaamista, kunnossapitoa ja uudistamista koskeva päätös Asunto-osakeyhtiölaissa kiinteistön ja rakennusten korjaamista koskevat päätökset

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 23 päivänä joulukuuta 2014. 1246/2014 Valtioneuvoston asetus. radiotaajuuksien käytöstä ja taajuussuunnitelmasta

Julkaistu Helsingissä 23 päivänä joulukuuta 2014. 1246/2014 Valtioneuvoston asetus. radiotaajuuksien käytöstä ja taajuussuunnitelmasta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 23 päivänä joulukuuta 2014 1246/2014 Valtioneuvoston asetus radiotaajuuksien käytöstä ja taajuussuunnitelmasta Annettu Helsingissä 18 päivänä joulukuuta 2014

Lisätiedot

UUSI ASUNTO-OSAKEYHTIÖLAKI MENETTELYT YHTIÖKOKOUKSESSA. SKH-Isännöinti Oy 13.10.2010

UUSI ASUNTO-OSAKEYHTIÖLAKI MENETTELYT YHTIÖKOKOUKSESSA. SKH-Isännöinti Oy 13.10.2010 UUSI ASUNTO-OSAKEYHTIÖLAKI MENETTELYT YHTIÖKOKOUKSESSA SKH-Isännöinti Oy 13.10.2010 Asunto-osakeyhtiölaki 22.12.2009 Asunto-osakeyhtiölain kokonaisuudistus Pääosin nykykäytäntö kirjattu lakiin Eriytetään

Lisätiedot

LexCom Home - joustava kodin kaapelointijärjestelmä

LexCom Home - joustava kodin kaapelointijärjestelmä LexCom Home - joustava kodin kaapelointijärjestelmä Uutta joustavuutta kodin toimintoihin LexCom Home on nykyaikainen kokonaisratkaisu kodin heikkovirtakaapelointien ja -asennusten toteuttamiseksi. Lex-

Lisätiedot

Varmaa ja vaivatonta viestintää kaikille Suomessa

Varmaa ja vaivatonta viestintää kaikille Suomessa Tv-kuvat kuntoon Vuorentaustassa Varmaa ja vaivatonta viestintää kaikille Suomessa Vuorentaustan omakotiyhdistyksen kokous 20.2.2014 Tähän joku aloituskuva, esim. ilmapallopoika Antenni-tv:n vastaanotto

Lisätiedot

Sähköremontti. Kenelle. Sisältö. Tuotenumero: ,00 (+ alv 10%) normaalihinta 55,50 (+ alv 10%) jäsenhinta

Sähköremontti. Kenelle. Sisältö. Tuotenumero: ,00 (+ alv 10%) normaalihinta 55,50 (+ alv 10%) jäsenhinta Sähköremontti Tuotenumero: 411319 74,00 (+ alv 10%) normaalihinta 55,50 (+ alv 10%) jäsenhinta Kirja käsittelee määräyksiä, ohjeita ja käytännön toteutustapoja, jotka on syytä tuntea rakennusten sähköasennuksia

Lisätiedot

PIENTALON ANTENNIOPAS

PIENTALON ANTENNIOPAS PIENTALON ANTENNIOPAS Värillinen Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry SISÄLTÖ OPPAAN TARKOITUS ----------------------------------------------------------------------------------------3 Antenniasennuksen

Lisätiedot

Pientalon antenniopas

Pientalon antenniopas Pientalon antenniopas Digita Oy Digita Oy on Suomen johtava langattomien viestintäverkkojen verkko-operaattori sekä merkittävä tietoliikenneverkkojen ja verkkoinfrastruktuurin kehittäjä. Digitan maan kattava

Lisätiedot

14.1.2008 MÄÄRÄYKSEN 25 PERUSTELUT JA SOVEL- TAMINEN KIINTEISTÖN SISÄJOHTOVERKOSTA MPS 25

14.1.2008 MÄÄRÄYKSEN 25 PERUSTELUT JA SOVEL- TAMINEN KIINTEISTÖN SISÄJOHTOVERKOSTA MPS 25 14.1.2008 MÄÄRÄYKSEN 25 PERUSTELUT JA SOVEL- TAMINEN KIINTEISTÖN SISÄJOHTOVERKOSTA MPS 25 Viestintävirasto MPS 25 1 (8) 1 LAINSÄÄDÄNTÖ... 2 1.1 MÄÄRÄYKSEN LAINSÄÄDÄNTÖPERUSTA... 2 1.2 MUUT ASIAAN LIITTYVÄT

Lisätiedot

AntenniTV kaikkialle, kaikkiin päätelaitteisiin

AntenniTV kaikkialle, kaikkiin päätelaitteisiin AntenniTV kaikkialle, kaikkiin päätelaitteisiin Cable Days 17.4.2012 Vesa Erkkilä vesa.erkkila(a)digita.fi MobiiliTV vai TV mobiililaitteissa? Erillisen broadcast-verkon (esim. DVB-H) kautta toteutettu

Lisätiedot