ANTENNITEKNIIKKAA. TV lähetteen siirtämiseen on kolme siirtotietä: DVB-S ( Satelliitti ) DVB-T ( Maanpäällinen ) DVB-C ( kaapelijakelu )

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ANTENNITEKNIIKKAA. TV lähetteen siirtämiseen on kolme siirtotietä: DVB-S ( Satelliitti ) DVB-T ( Maanpäällinen ) DVB-C ( kaapelijakelu )"

Transkriptio

1 ANTENNITEKNIIKKAA H. Honkanen TV lähetteen siirtämiseen on kolme siirtotietä: DVB-S ( Satelliitti ) DVB-T ( Maanpäällinen ) DVB-C ( kaapelijakelu ) Kuva 1: TV lähetteen siirtotiet DVB = Digital Video Broadcasting Eri DVB järjestelmät ( S = satellite, T = terrestial, C = cable ) eroavat toisistaan moduliontitekniikoiden osalta. Data on samanlaista, MPEG2 koodattua. MPEG2 koodausta käytetään myös DVD levyissä DVB-T2 lähete on koodattu tehokkaammalla MPEG-4 koodekilla, joka mahdollistaa teräväpiirtolähetysten siirron myös maanpäällisessä antennivastaanotossa Kaapeliverkkoon liitetyissä talouksissa osa satelliittilähetteistä on saatavissa kaapeli_tv lähetteen mukana. Maanpäällistä verkkoa käytettäessä ( = oma antenni ) satelliittilähetteet vaativat oman satelliittiantennin. Satelliittilähete voidaan siirtää samassa kaapelissa, kuin maanpälliset kanavat. Tämä kuitenkin vaaatii antenniverkon, jonka siirtokaista ulotttuu 2 GHz:iin ( -> Tähti 2000 )

2 Kuvaresoluutiot: SDTV ( Standard definision television ) 768*576p HDTV ( High definision television ) 1280*768p 1440*1080i 1920*1080p [ = Full HD ] Kanavaniput Yhdelle kanavanipulle on varattu taajuuskaistaa 7 tai 8 MHz, riippuen käytettävästä taajuusalueesta. Kehittyneen moduloinnin ansiosta tällä taajuuskaistalla saavutetaan noin 35 megabitin sekuntinopeus. DVB standardissa useita ohjelmia lähetetään yhtäaikaisesti samassa lähetteessä. Tätä lähetettä kutsutaan kanavanipuksi. Nimi on kuvaava, koska tässä lähetteessä on nippu kanavia, yleensä 5 8 TV kanavaa ja muutamia radiokanavia. Tehokkaampi MPEG-4 koodaus ( DVB-T2 ) mahdollistaa myös useamman teräväpiirtolähetyksen lähettämisen samassa kanavanipussa. DVB-T2:ssa käytetyllä MPEG4 pakkauksella HD kuva saadaan pakattua noin seitsemään megabittiin sekunnissa ja SD kuva noin puoleentoista megabittiin sekunnissa.vanhemmissa DVB standardeissa käytetyllä MPEG-2 koodauksella HD lähetteitä olisi voinut olla vain 1 tai 2. Maanpäällisiin TV- ja radiolahetteisiin varatut taajuusalueet: TV:lle varatut VHF alueet ( VHF I ja VHF III ) olivat pitkään käyttämättöminä Digi-TV:hen siirtymisen jälkeen. HD lähetysten alkamisen myötä taajuusalueet otetaan uudestaan käyttöön

3 Digi-TV:n DVB-T lähetteet ovat kaikki UHF alueella, mutta DVB-T2:n käyttöönoton myötä myös VHF kanavat tulevat uudelleen käyttöön Satelliittilähetteet ovat taajuusalueella 10,70 GHZ 12,75 GHZ, jonka satelliittilautasen mikroaaltopää siirtää siirtoa varten taajuusalueelle 950 MHz 2,15 GHz ( Satelliittivälitaajuusjakelu ). Mitä suurempi taajuus, sitä enemmän se vaimenee siirtokaapelissa.

4 TÄHTIVERKKO KETJUVERKKO Kuva 2 UHF lähetteiden vaatima taajuuskaista voidaan tasalaatuisena toteuttaa vain tähtiverkolla. Tähtiverkko mahdollistaa myös huoneistokohtaisen modifioinnin esimerkiksi satelliittiantennitapauksissa. Ketjuverkkoja käytettiin yleisesti vielä 80 luvulla. Vanhemmissa taloyhtiöissä ( -70 luku tai vanhempi ) UHF alueen kavavat siirrettiin konverttereilla VHF alueelle. 80 luvun ketjuverkoilla on toiveita toimia myös Digi-TV:n aikana ilman suurempia muutoksia, joitakin verkon passiiviosia jouduttanee uusimaan. Vanhimmilla ketjuverkoilla ei ole mahdollisuutta siirtää Digi_TV:n vaatimaa taajuuskaistaa. Kaikki verkon rakenneosat kaapelointeja myöten ovat siirtokapasiteetiltaan liian vaatimattomia. VASTAANOTTOON TARVITTAVA KENTÄNVOIMAKKUUS Antennirasiassa tulee olla seuraavat antennisignaalin tasot: DVB-C ( 64QAM ) dbµv DVB-C ( 256QAM ) dbµv DVB-T dbµv

5 Kuva 3, Eri lähetteiden vaatimat antenniverkot ANTENNIEN ASENTAMINEN Kuva 3: Antennien sijoittelu ( DVB-T lähetysten vastaanottoon hyvässä kentässä riittää yksi laajakaistainen UHF alueen TV antenni ), DVB-T2 lähetysten vastaanotto vaatii lisäksi vielä VHF alueen antennin.

6 PIENTALO Kuva 4: Pientalon antennijärjestelmän periaatekuva Kaapelina antennijärjestelmässä käytetään koaksiaalikaapelia, joka on tarkoitettu nimenomaan TV ja radiosignaaliin siirtoon. Kaapelit asennetaan muovisiin asennusputkiin, joiden halkaisijat vaihtelevat käyttökohteen mukaan välillä mm. Antenneilta tähtipisteeseen ja tähtipisteestä antennirasioille menevät kaapelit asennetaan asennusputkiin, jotka sijaitsevat talon rakenteissa. On tärkeää, että kaapeleiden vaatima putkitus suunnitellaan ajoissa ja huolella. Hyvin suunniteltu ja toteutettu putkitus palvelee pitkään tulevaisuudessa katselu- ja kuuntelutarpeiden lisääntyessä tai muuttuessa. Putkien riittävä mitoitus ja oikea reititys ovat avainasemassa. Hyvä ja tulevaisuusvarma putkitus voidaan toteuttaa seuraavia ohjeita noudattaen: - Välikatolta tähtipisteeseen asennetaan vähintään yksi 40 mm putki tai viisi 20 mm putkea. - Lisäksi asennetaan erillinen 16 mm putki antennimaston maadoitusjohdinta varten välikatolta maadoituspisteeseen. Myös satelliittiantennin maadoittamista varten asennetaan 16 mm putki. - Tähtipisteestä jokaiseen huoneeseen asennetaan vähintään yksi 20 mm putki ja kojerasia. - Yleisimpiin katselutiloihin (esim. olohuone ja takkahuone) asennetaan vähintään kaksi 20 mm putkea ja kaksi kojerasiaa. - Maan pinnalle asennettua satelliittiantennia ja mahdollista kaapeli-tv-liittymää varten asennetaan 50 mm putki tähtipisteeseen. - Tähtipiste on antennijärjestelmän keskipiste, josta jakelu antennirasioille tapahtuu. Eri antenneista tulevat signaalit tulevat tähtipisteeseen, jossa niitä käsitellään, vahvistetaan ja haaroitetaan antennirasioille meneviin kaapeleihin. Tähtipisteen sijaintipaikka on syytä päättää riittävän ajoissa, koska se vaikuttaa myös putkituksen reitteihin. Tähtipisteessä on oltava myös sähkö saatavilla. Yksi kaksiosainen suojakoskettimella varustettu pistorasia on perusvaatimuksena. Suositeltava paikka tähtipisteelle on talon sähköpääkeskuksen yhteydessä.

7 Viimeisenä ketjun lenkkinä antennijärjestelmässä on antennirasia. Antennirasiassa on yleensä vähintään kaksi liitintä TV ja radio jotka on merkitty vastaavasti kirjaimin TV ja R. Antennirasiassa voi olla myös kolmas liitin satelliittivastaanotinta varten. Tämä on varustettu merkinnällä SAT. Vastaanotin liitetään antennirasiaan liitäntäjohdolla. Kun antennirasioita sijoitetaan riittävän tiheään ja oikeisiin paikkoihin, on katselu ja kuuntelu aina mahdollista halutuissa paikoissa taloa. TALOYHTIÖT Vastaanottopaikan sijainti ja kentänvoimakkuus määräävät antennien ominaisuudet ja niiden lukumäärän. Hyvissä vastaanottopaikoissa on mahdollista vastaanottaa useita kanavia laajakaistaisella antennilla. Radioantennit: Ularadion antennit asennetaan Ylen kanavilla vaakasuoraan (vaakapolarisaatio) ja kaupallisilla radioilla pystysuoraan (pystypolarisaatio). Kuva 5, Taloyhtiöiden antenniratkaisut. Kuvassa eri kanavapaketeille on omat antenninsa. SMATV järjestelmässä myös mikroaaltopää ( = satelliitti ) voidaan valita huoneistokohtaisesti Taloyhtiöissä on jouduttu tekemään paljon antenniverkon saneerauksia DigiTV:n myötä. Yksi esimerkki alla:

8 Kuva 6, Antenniverkon saneeraus Kunnostettu taloverkko (Ketju 800). Ketjuverkon haarat lyhennetty ja ullakolla olevat kaapelit uusittu. Passiiviset rakenneosat kuten antennirasiat, jaottimet sekä jatko- ja vaihtoliittimet uusittu. Vahvistinlaitteisto uusittu. Maadoitukset ja potentiaalintasaukset tarkistettu ja kunnostettu. ANTENNIVERKON SANEERAUS PÄÄTÖKSENTEKO ASUNTO-OSAKEYHTIÖSSÄ Asunto-osakeyhtiössä ylin päättävä elin on yhtiökokous. Sille on asunto- osakeyhtiölaissa säädetty niin sanottu yleistoimivalta. Osakkeenomistajat käyttävät yhtiökokouksessa päätösvaltaansa yhtiön asioissa, jollei päätösvaltaa laissa tai yhtiöjärjestyksessä ole uskottu yhtiön hallitukselle. Hallituksen tehtävänä on yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä huolehtiminen. Hallitus ei saa ilman yhtiökokouksen suostumusta ryhtyä toimiin, jotka ovat yhtiön koko ja toiminta huomioon ottaen epätavallisia tai laajakantoisia tai jotka vaikuttavat olennaisesti asumiseen tai asumiskustannuksiin. Hallitus suunnittelee hankkeen, kartoittaa eri toteutusvaihtoehdot kustannuksineen, käyttäen tarvittaessa asiantuntijaa apuna. Käyttäjien tarpeet nyt sekä lähitulevaisuudessa, tulisi selvittää jo suunnitteluvaiheessa riittävän laajasti.

9 Selvitystyö voi vaatia myös kuntotutkimuksen teettämistä, jotta saadaan paremmin selville, kuinka laajoja muutoksia tarvitaan. Tällöin pystytään paremmin arvioimaan myös kustannusten suuruus. Tehtyjen selvitysten pohjalta hallitus laatii ehdotuksen yhtiökokoukselle. Mikäli valmisteluvaiheessa huomataan, että esimerkiksi verkon kunnostaminen digikuntoon ei vaadi kuin vähäisiä toimenpiteitä ja kustannukset ovat pieniä, hallitus voi itsekin päättää tarvittavien hankintojen tekemisestä. Hallituksen omalla päätöksellä voidaan kuitenkin toteuttaa vain hyvin pieniä kustannuksia aiheuttavat työt, jotka voidaan toteuttaa talousarvion puitteissa. Mikäli hallitus yhtään epäilee omaa toimivaltaansa, asia kannattaa viedä yhtiökokouksen päätettäväksi. Pääsääntönä voidaan pitää, että antennijärjestelmän perusparannukset ja uudisuudistukset kuuluvat yhtiökokouksen päätettäviksi. Yhtiökokouksen koollekutsujana on aina hallitus. Yhtiökokouskutsussa on mainittava kaikki kokouksessa käsiteltävät asiat. Pienet rutiiniluontoiset korjaustyöt on normaalisti sisällytetty talousarvioon ja niitä ei ole välttämätöntä eritellä varsinaisen yhtiökokouksen kokouskutsussa. Maininta talousarvion vahvistamisesta riittää. Suuremmat korjaus- ja perusparannushankkeet on kuitenkin aina mainittava. Kokouskutsun pitäisi olla niin selkeä, että osakkeenomistajat ymmärtävät, mitä ollaan päättämässä. Kutsussa on ilmoitettava ainakin minkälaisesta hankkeesta on kysymys, kuinka laajasti hanke aiotaan toteuttaa ja mitkä ovat arvioidut kustannukset. Mikäli hankkeen vuoksi on korotettava vastikkeita, otettava lainaa, luovutettava yhtiön hallinnassa olevia panttikirjoja lainojen vakuudeksi tai perustettava rahasto, on näistä mainittava yhtiökokouskutsussa. Suositeltavaa olisi mainita hankkeen suuruudesta ja liittää kutsuun hallituksen ehdotus kokouksen päätökseksi. Perusparannukset ja uudistukset Perusparannuksella tai uudistuksella voidaan nostaa kiinteistön ja sen rakennuksen varustetasoa siitä, mitä se on alunperin ollut. Taloyhtiön rakennus on rakentamisvaiheessa täyttänyt asumiselle asetetut vaatimukset, mutta asumistottumusten ja nykyisin myös tekniikan nopean kehittymisen myötä, rakennus ei välttämättä enää vastaa tämän ajankohdan mukaisia vaatimuksia. Asunto-osakeyhtiölain 5 :ssä on lueteltu ne menot, joihin yhtiövastiketta voidaan periä. Vuoden 2001 asunto-osakeyhtiölain muutoksen jälkeen yhtiövastiketta on voitu periä myös huoneistojen asumistasoa kohottaviin perusparannuksiin ja uudistuksiin. Edellytyksenä on, että kiinteistö ja rakennus saatetaan vastaamaan kunkin ajankohdan mukaisia vaatimuksia. Osakkeenomistajan maksurasitus ei myöskään saa nousta kohtuuttoman ankaraksi. Se, voidaanko jotakin hanketta pitää perusparannuksena, täytyy arvioida tapauskohtaisesti. Hankkeen täytyy jollakin tavoin liittyä yhtiön tarkoitukseen eli kiinteistön ylläpitoon ja osakkeenomistajien asumistarpeen ylläpitämiseen. Mitä tarpeellisempi hanke on yhtiön ja osakkeenomistajien kannalta, sitä selkeämmin sitä voidaan pitää perusparannuksena. Ajankohdan tavanmukainen vaatimustaso Perusparannushankkeen tulee vastata kulloisenkin ajankohdan tavanmukaista vaatimustasoa. Tätä tavanmukaista tasoa voidaan arvioida mm. valtakunnallisesti uudisrakennuskohteiden yleisen tason ja viranomaismääräysten mukaan. Vastaavasti paikkakunnan alueen tasolla voi olla vaikutusta tavanmukaisuuden arvioinnissa. Jos ympäristössä olevissa asunto-osakeyhtiöissä on tyypillisesti tietty varustetaso, sitä voidaan pitää kyseisen alueen ja kyseisen ajankohdan tavanmukaisena vaatimustasona. Kiinteistön sisäverkon perusparannus tai uusiminen, kaapelitelevisioliittymät, satelliittiantennihankinnat ja internet-yhteyksien hankkiminen ovat lähtökohtaisesti olleet jo jonkin aikaa tavanmukaista tasoa asuntoosakeyhtiöissä. Erityisesti tietotekniikan kehitys on niin nopeaa, että tavanmukaisuuden määrittely muuttuu jatkuvasti. Yhdenvertaisuus Perusparannusten yhteydessä edellytetään, että osakkeenomistajia kohdellaan yhdenvertaisesti.

10 Yhdenvertainen kohtelu ei kuitenkaan vaarannu sillä perusteella, että joku osakkeenomistaja ei halua käyttää uudistusta hyväkseen, kunhan kaikilla on mahdollisuus hyötyä hankkeesta. Korkeimman oikeuden kaapelitelevisioliityntää koskevassa päätöksessä (KKO1989:36) todettiin, että kun kaikilla osakkeenomistajilla oli mahdollisuus hyötyä kaapelitelevisioliittymästä, ei hanke loukannut osakkeenomistajien yhdenvertaisuutta. Päätöksessä todettiin jopa, että hankkeella ei loukattu myöskään autotalliosakkaiden yhdenvertaisuutta. Antenniverkon parannukset ja uudistukset korottavat yleensä kaikkien huoneistojen arvoa, minkä vuoksi hankkeita voidaan pitää lähtökohtaisesti yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisina. Maksullisista erillispalveluista päättäminen Yhtiökokouksen enemmistöpäätös koskee varsinaisesti rakennuksen teknistä uudistamista ja rakennuksen korjaamista tai parantamista sellaiselle tasolle, että uusien palvelujen hankkiminen on mahdollista. Palvelujen hankinnasta sen sijaan ei voida päättää enemmistöllä, jos ne ovat maksullisia. Satelliittiantennien ja kaapelitelevision kautta tulevat ns. maksuttomat ohjelmat eivät muodostu ongelmaksi. Kyseessä on tällöin tekniseen järjestelmään liittyvä oheispalvelu, josta ei muodostu erillisiä kustannuksia. Mikäli yhtiössä päätetään enemmistöpäätöksellä koko kiinteistöä koskevista maksullisista ohjelmapalveluista (muodostuvat maksut sitten tekijänoikeuskorvauksista tai ohjelmamaksuista) on vaarana se, että ne osakkeenomistajat, jotka kieltäytyvät maksamasta vastikkeessaan osuutta maksullisista suoritteista, eivät sitä joudukaan maksamaan. Kaapelitelevisiosta ja satelliittiantennista päättäminen Vuodesta 1992 vuoteen 2001 kaapelitelevisioiden ja satelliittiantennien hankinta oli ns. yksinomaan huoneistojen asumistasoa kohottavaa perusparantamista, jolloin kustannuksia ei saanut aiheutua niille osakkeenomistajille, jotka eivät omalta osaltaan halunneet hanketta toteuttaa. Asunto-osakeyhtiölain mukaan nykyisin myös satelliittiantennin hankintaa tai kaapelitelevisioon liittymistä arvioidaan yleisten perusparannussäännösten perustella. Ainakin näihin järjestelmiin liittyminen samoin kuin kiinteistön verkon kunnostaminen nykyaikaiselle tasolle ovat sellaisia perusparannushankkeita ja uudistuksia, joista voidaan päättää yhtiökokouksessa enemmistöpäätöksellä ja kattaa kustannukset yhtiöjärjestyksessä määrätyn vastikeperusteen mukaisella vastikkeella.

11

12 Kuka takaa tekijän Viestintämarkkinalaki (393/2003) edellyttää, että antenniurakointia elinkeinona harjoittavan tulee tehdä toiminnastaan valvontaa varten ilmoitus Viestintävirastolle. Tiedot ilmoituksen tehneistä yrityksistä löytyvät Viestintäviraston kotisivulta, osoitteesta Asennuksen dokumentointi Viestintäviraston määräys (21 D/2003 M) määrittelee teleurakointityön dokumentoinnin ja kiinteistön antenniverkon ja -järjestelmän asiakirjat. Valmistuttuaan antennijärjestelmä on tarkastettava ja tarkastuksesta on laadittava pöytäkirja, jonka teleurakoitsija tai teleurakoinnista vastaavaksi henkilöksi nimetty allekirjoituksellaan vahvistaa. Tarkastukseen soveltuu Sähkötieto ry:n ja Sähköinfo Oy:n julkaisema sähkötieto29 kortti ST Tarkastuspöytäkirja, Kiinteistön sisäinen yhteisantennijärjestelmä. Oikeus valita antenniurakoisija Viestintämarkkinalain mukaan kiinteistön tai rakennuksen omistajalla on oikeus valita haluamansa teleurakoitsija, eikä teleyrityksellä ole oikeutta sopimusehdoissa rajoittaa tätä oikeutta. Kaapelioperaattori ei saa edellyttää, että kiinteistön antenniverkon ja kaapeliverkon yhteenliittämisen saa tehdä ainoastaan kaapelioperaattorin valitsema henkilö tai urakoitsija. Myös kaapeliverkkoon liittyneiden taloyhtiöiden antennijärjestelmiin kohdistuvat työt ovat vapaan kilpailun alaisia, joten taloyhtiö voi vapaasti valita haluamansa antenniurakoitsijan. Antenniverkon omistusoikeuden rajapintojen määrittäminen Antenniverkkojen omistusoikeuden rajapintojen määrittäminen on tärkeää, jotta voidaan tietää, kenellä on oikeus päättää muutoksista ja lisäyksistä verkkoon tai sen osiin. Verkkojen rajat ovat perinteisesti vaihdelleet palvelun tarjoajista ja kaapelioperaattoreista riippuen, mutta uusi viestintämarkkinalaki tukee kuvassa 7. esitettyjä antennijärjestelmän rajapintoja. Kuva 7, Antenniverkon omistusoikeuden jakautuminen

13 Vastuu tilojen lukituksesta, kulkuoikeuksista ja avauspalvelusta Kiinteistön omistaja vastaa rakennuksen teletilojen lukituksesta. Tilat lukitaan omistajan valitsemalla tavalla. Kiinteistön omistajan on huolehdittava myös avauspalvelun järjestämisestä. Avauspalvelua hoitavan tulee aina varmistaa, että teletiloihin päästettävät ovat kiinteistöön viestintäpalvelua toimittavan teleyrityksen henkilökuntaa tai omistajan luvalla kiinteistön sisäiseen viestintäverkkoon (antennijärjestelmään) kohdistuvia töitä tekevän teleurakoitsijan henkilökuntaa. Viestintävirasto on antanut määräyksiin perustuvan, lukitusta koskevan suosituksen (Viestintäviraston suositus 306/2003 S Kiinteistön teletilojen lukitus). Lähteet: SANT ry Yleisimpiä käsitteitä Antennirasia Taloverkkoon kuuluva liitäntärasia, johon liitetään vastaanottimet ja muut päätelaitteet. Conax Digi-tv Digitaalisessa jakelussa käytettävä salausjärjestelmä. Digitaalisista tv-palveluista käytettävä lyhenne, joka käsittää mm. ohjelmien digitaalisen tuotannon, siirron, lähettämisen ja vastaanottamisen. Digi-tv-palvelut Digi-tv:n palvelut, jotka käsittävät peruspalvelujen, tv-ohjelmien, lisäksi lukuisia lisäpalveluja. Digisovitin ( digiboksi ) Digitaalinen lisälaite (vastaanotin), joka kytketään SCART-johdolla televisiovastaanottimeen. HFC-verkko HFC (hybrid-fibre-coaxial-network) kaapelitelevisioverkko, jossa solut on valokaapeleilla yhdistetty päävahvistimeen; solun sisällä verkko rakennetaan koaksiaalikaapelilla. Käytetään myös nimityksiä: hybridiverkko ja soluverkko. Huoneistoverkko Taloverkon osa, joka koostuu huoneistojakamosta (tähtipisteestä), kaapeloinnista ja antennirasioista. Interaktiivinen palvelu Vuorovaikutteinen toiminto, jossa käyttäjä voi antaa palvelun kulkuun vaikuttavia komentoja ja ohjeita. Jakoverkko Kiinteistöön kuuluva tai taloyhtiön omistama verkko, jota syötetään omasta päävahvistimesta tai kaapeli-tv-verkosta. Kaapelioperaattori Alueellisen kaapelitelevisioverkon rakentamisesta, ylläpidosta ja palveluista vastaava organisaatio. Kaapelointi Antennijärjestelmän passiivinen osa, joka koostuu kaapeleista, kaapeloinnin osat toisiinsa liittävistä jakamoista liittämistarvikkeineen sekä liitäntärasioista, joihin käyttäjien päätelaitteet liitetään. Kaapeli-tv:n antennipalvelu Palvelu, joka muodostuu yleensä maanpäällisen jakelun valtakunnallisista ja paikallisista tv- ja radiolähetyksistä. Kaapelitelevisioverkko Alueellinen yksi- tai kaksisuuntainen laajakaistainen verkko, jolla tarjotaan kaapelitelevisiopalveluja. Kaapelitelevisioverkko muodostuu päävahvistimesta ja alueellisesta jakeluverkosta.

14 Kanavanippu (multipleksi) Digitaalisessa televisiolähetyksessä yhden taajuuskanavan ohjelmien nippu. Yhdessä nipussa lähetetään useita palveluja koottuna eli multipleksoituna yhteen lähetteeseen. Multipleksi koostuu tyypillisesti viidestä ohjelmakanavasta sekä oheispalveluihin käytettävistä tietopaketeista. Kanavanvaihdin Taajuusselektiivinen laite, joka muuttaa kanavan (kantoaallon) taajuuden toiseksi. Kanavanvaihdinta käytetään vastaanotettavien uhf-kanavien muuttamiseksi alemmalle taajuusalueelle taloverkoissa, joiden taajuusalue ei ole uhf-kelpoinen. Ketju 800 Ketjuverkko, jonka taajuusalue on MHz ja vaimennus enintään 50 db. Mahdollistaa maanpäällisen jakelun analogisten ja digitaalisten palvelujen välittämisen. Huom. Verkon passiivisen osuuden taajuusalue on MHz. Kun paluusuunta ei ole käytössä, vahvistimen taajuusalueeksi riittää MHz. Ketjuverkko Taloverkko, jonka haaroihin on liitetty useita antennirasioita (huoneistoja peräkkäin, ketjuun. Liitäntäjohto (tai vastaanottimen liitäntäjohto) Johto, jolla vastaanotin tai muu päätelaite voidaan liittää antennirasiaan. Maanpäällinen (terrestrinen) jakelu Maanpäällisiin lähettimiin perustuva jakelujärjestelmä. Multipleksi (Ks. kanavanippu) Yhdessä multipleksissä lähetetään useita palveluja koottuna eli multipleksoituna yhteen lähetteeseen. Nousukaapelointi Talojakamon ja huoneistojakamon välinen kaapeloinnin osa. Paluusuunta Kaksisuuntaisessa verkossa jakelusuunnalle vastakkainen signaalin siirtosuunta. Passiivinen rakenneosa Rakenneosa, jossa signaalia ei käsitellä eikä muokata sähköisesti. Jakoverkoissa passiivisia rakenneosia ovat esimerkiksi jaottimet, haaroittimet, liittimet ja antennirasiat. Päävahvistin Kaapelitelevisioverkon tai jakoverkon osa, jossa jaettavat signaalit muokataan siirtoa varten ja jossa muuten laajakaistaisen järjestelmän signaaleja käsitellään myös kanavakohtaisesti. Satelliittivälitaajuus Satelliittiantennin yhteydessä olevalta taajuusmuuntimelta saatava taajuusalue, yleensä MHz. SCART-liitin Eurooppalaiseen liitinstandardiin perustuva 21-napainen liitin, joka on tarkoitettu television ja sen oheislaitteiden, esimerkiksi digisovittimen, satelliittivastaanottimen tai nauhurin, kytkemiseksi toisiinsa. Suorajakelu Jakelutyyppi, jossa esimerkiksi yhteisellä satelliittiantennilla vastaanotetut palvelut välitetään huoneistoihin modulaatiota muuttamatta taajuusalueella MHz. Katsojatalouksilla on kullakin oma huoneistokohtainen satelliittivastaanotin, jolla voidaan huoneistokohtaisesti valita palveluja kaikista satelliitin kanavista. Taloverkko Yhden talon tai rakennuksen yhteisantenniverkko, joka muodostuu yleensä jakovahvistimesta, tähtipisteestä, nousukaapeloinnista ja huoneistoverkoista. Tähti 800 Taloverkko, jossa huoneistoverkot on liitetty erillisillä kaapeleilla samaan tähtipisteeseen. Taajuusalue on MHz ja vaimennus enintään 40 db / 862 MHz. Huom. Verkon passiivisen osuuden taajuusalue on MHz. Kun paluusuunta ei ole käytössä, vahvistimen taajuusalueeksi riittää MHz. Tähti 2000 Tähtiverkko, joka kykenee välittämään kaikki omista antenneista saatavat palvelut (myös satelliittipalvelujen suorajakelun).

15 Tähtipiste Tähtiverkon kohta, jossa verkko haaroitetaan (meneväksi useaan huoneistoon tai useaan antennirasiaan). Tähtiverkko Taloverkko, jossa huoneistot on liitetty erillisillä kaapeleilla yhteiseen jakamoon, tähtipisteeseen. Viaccess Digitaalisessa jakelussa käytettävä salausjärjestelmä. Välitaajuusjakelu Yleisemmin suorajakelu; satelliittilähetysten vastaanotto niin, että yhteisellä satelliittiantennilla vastaanotetut signaalit jaetaan satelliittivälitaajuisina ja modulaatiota muuttamatta. Yhteisantennijärjestelmä Televisio- ja radio-ohjelmien vastaanottoon ja jakeluun tarkoitettu järjestelmä, joka on vähintään kahden talouden käytössä ja jossa käytetään yhteisiä antenneja. Älykortti Salattujen kanavien avaamiseen käytettävä magneettinauhalla tai muistipiirillä varustettu kortti. Yleisimpiä antennijärjestelmien ja digi-tv:n lyhenteitä ADSL (asymmetric digital subscriber line) siirtotekniikka, joka on epäsymmetrinen eli laajakaistainen asiakkaalle ja kapeakaistainen paluusuuntaan AZ (azimuth) atsimuutti, sivukulma BER (bit error rate) bittivirhesuhde CATV (cable television, community antenna television) kaapelitelevisio, yhteisantennijärjestelmä DAB (digital audio broadcasting) maanpäällisen jakelun digitaalinen radiojärjestelmä, digiradio db desibeli(ä) db(μv) (desibelimikrovoltti) jännite ilmaistuna desibeliarvona, kun vertailuarvona on 1 mikrovoltti (1 μv) DiSEqC (digital satellite equipment control) järjestelmä, jolla voidaan välittää erilaisia komentoja satelliittivastaanottimen ja antennilaitteiden välillä DTH (direct to home) yksittäisvastaanotto, taloudet vastaanottavat satelliittipalvelut omalla lautasantennilla DVB (digital video broadcasting) digitaalisen television jakelujärjestelmä DVB-C (digital video broadcasting - cable) kaapelijakelun digitaalisen siirron standardi DVB-S (digital video broadcasting - satellite) satelliittijakelun digitaalisen siirron standardi DVB-T (digital video broadcasting - terrestrial) maanpäällisen jakelun digitaalisen siirron standardi, käyttää MPEG2 koodausta DVB-T2 maanpäällisen jakelun digitaalisen siirron standardi, käyttää MPEG4 koodausta DVD (digital versatile disk) digitaalinen tallenneformaatti

16 EL (elevation)elevaatio, korotuskulma EPG (electronic program guide) sähköinen ohjelmaopas FM (frequency modulation) taajuusmodulaatio HFC (hybrid-fibre-coaxial-network) kaapelitelevisioverkko, jossa solut on valokaapeleilla yhdistetty päävahvistimeen; solun sisällä verkko rakennetaan koaksiaalikaapelilla IDTV (integrated digital television) digitaalinen televisiovastaanotin, joka ei vaadi erillistä digisovitinta IEC-liitin koaksiaalikaapelille tarkoitettu pikaliitin ilman lukitusta. Liitintä käytetään tv- ja radiovastaanottimissa sekä antennirasioissa. LNB (low noise block (converter)) satelliittiantennin taajuusmuunnin MATV (master antenna television) yhteisantennijärjestelmä MHP (Multimedia home platform) Suomeenkin valittu digi-tv:n palvelujen standardi MPEG-2 tiedon koodaus-, pakkaus- ja siirtomekanismi MUX (multiplex(er) multipleksi, kanavanippu RF (radio frequency) radiotaajuus RGB (red, green blue) punainen, vihreä, sieninen. Digisovittimet kytketään television RGB- tuloon scart-liittimellä. SCART 21-nastainen standardisoitu liitin, jota kutsutaan myös Euro-liittimeksi SI (service information) palvelutieto, jonka avulla nähdään kaikissa kanavanipuissa käytössä olevat palvelut ja ohjelmatiedot SMATV (satellite master antenna television) yhteisantennijärjestelmä, jossa keskitetysti vastaanotetut satelliittiohjelmat välitetään huoneistoihin antenniverkon kautta SOHO (small office, home office) pienten yritysten ja kotitoimistojen lyhenne; standardiehdotuksen ISO/IEC mukainen asuinkiinteistön kaapelointi UHF (ultra high frequency) taajuusalue MHz VCR (video cassette recorder) videonauhuri VHF (very high frequency) taajuusalue MHz.

17 MÄÄRÄYKSIÄ, STANDARDEJA JA OHJEITA Viestintämarkkinalaki (393/2003) annettu Viestintävirasto 21 D/2003 M Määräys kiinteistön sisäisestä yhteisantenniverkosta ja -järjestelmästä. Tässä määräyksessä määrätään kiinteistön sisäisten yhteisantennijärjestelmien ja -verkkojen ja niiden tarvitsemien tilojen suunnittelun, rakentamisen ja ylläpidon teknisistä vaatimuksista ja niitä koskevien asiakirjojen vaatimuksista. Määräys tuli voimaan Sähkötietokortti ST Antennijärjestelmän kuntotutkimusohje. Tämän ST-kortin tarkoitus on antaa yleiset perustiedot antennijärjestelmän kuntotutkimuksesta. Kortti on luettavissa osoitteessa Sähkötietokortti ST98.30 Antennijärjestelmän taloverkon kunnostus. Tämän ST-kortin tarkoitus on antaa yleiset perustiedot ja ohjeet taloverkon kunnostuksesta. Kortti on luettavissa osoitteessa Sähkötietokortti ST Asuinkiinteistön tietoverkko. Tarjouspyynnön lähtötietolomake. Tähän STkorttiin sisältyvällä lomakkeella voidaan esittää lähtötiedot asuinkiinteistön tietoverkon rakenteen ja suorituskyvyn tarpeista pyydettäessä tarjous. Kortti on luettavissa osoitteessa Sähkötietokortti ST Yhteisantennijärjestelmät. Tarkastus- ja mittauspöytäkirja. Tätä pöytäkirjaa käytetään määräyksen Viestintävirasto 21 D/2003 M vaatimana tarkastusasiakirjana. Muita Sähkötieto ry:n ja Sähköinfo Oy:n julkaisemia antennijärjestelmiä käsitteleviä ST-kortteja: ST Yhteisantennijärjestelmät. Suunnitteluohje ST Yhteisantennijärjestelmät. Tekniikka ST Yhteisantennijärjestelmät. Asennusohje ST Yhteisantennijärjestelmät. Maadoitus ja potentiaalintasaus ST Yhteisantennijärjestelmät. Käyttö, ylläpito ja huolto.

Antennijärjestelmät, ST-käsikirja 12

Antennijärjestelmät, ST-käsikirja 12 Antennijärjestelmät, ST-käsikirja 12 Tuotenumero: 412107 59,00 (+ alv 10%) normaalihinta 44,25 (+ alv 10%) jäsenhinta Tähän Tietotekniset järjestelmät -kirjasarjaan kuuluvaan ST-käsikirjaan on koottu käytännön

Lisätiedot

SISÄVERKKOMÄÄRÄYS 65 A/2014 M ASETTAA VAATIMUKSIA ANTENNIURAKOINNILLE

SISÄVERKKOMÄÄRÄYS 65 A/2014 M ASETTAA VAATIMUKSIA ANTENNIURAKOINNILLE SISÄVERKKOMÄÄRÄYS 65 A/2014 M ASETTAA VAATIMUKSIA ANTENNIURAKOINNILLE Toiminnanjohtaja Tauno Hovatta www.sant.fi Antenniasennukset kiinteistössä Sisältö: Määräys 65 A asettaa vaatimuksia antennien ja verkkojen

Lisätiedot

Määräys KIINTEISTÖN SISÄISESTÄ YHTEISANTENNIVERKOSTA JA -JÄRJESTELMÄSTÄ. Annettu Helsingissä 29 päivänä kesäkuuta 2007

Määräys KIINTEISTÖN SISÄISESTÄ YHTEISANTENNIVERKOSTA JA -JÄRJESTELMÄSTÄ. Annettu Helsingissä 29 päivänä kesäkuuta 2007 1 (8) Määräys KIINTEISTÖN SISÄISESTÄ YHTEISANTENNIVERKOSTA JA -JÄRJESTELMÄSTÄ Annettu Helsingissä 29 päivänä kesäkuuta 2007 Viestintävirasto on määrännyt 23 päivänä toukokuuta 2003 annetun viestintämarkkinalain

Lisätiedot

Teknisiä käsitteitä, lyhenteitä ja määritelmiä

Teknisiä käsitteitä, lyhenteitä ja määritelmiä Teknisiä käsitteitä, lyhenteitä ja määritelmiä Yleistä Asuinkiinteistön monipalveluverkko Asuinkiinteistön viestintäverkko, joka välittää suuren joukon palveluja, on avoin palveluille ja teleyritysten

Lisätiedot

Sisäverkkojen saneeraus ja viranomaismääräysten huomioiminen taloyhtiöissä

Sisäverkkojen saneeraus ja viranomaismääräysten huomioiminen taloyhtiöissä Sisäverkkojen saneeraus ja viranomaismääräysten huomioiminen taloyhtiöissä Ravintola Nallikari, Oulu 22.9.2015 / Ari Kurkela Julkinen 1 Esityksen sisältö Vanhat sisäverkkomallit Sisäverkot 1.1.2015 alkaen

Lisätiedot

DigiTV Lehdistömateriaali

DigiTV Lehdistömateriaali DigiTV Lehdistömateriaali Antennilla edullisesti ja vaivattomasti digiaikaan Antennivastaanotto on erinomainen vaihtoehto television digiaikaan siirtymisessä. Antenni on nykyaikainen vastaanottoratkaisu,

Lisätiedot

Korjausrakentamisen tupailta Kai Haarma Toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Uusimaa

Korjausrakentamisen tupailta Kai Haarma Toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Uusimaa Korjausrakentamisen tupailta 18.1.2012 Kai Haarma Toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Uusimaa Kiinteistöliitto Uusimaa (Uudenmaan Asuntokiinteistöyhdistys) Suomen Kiinteistöliiton suurin alueyhdistys 9300

Lisätiedot

Antenniurakoinnin tilannekatsaus

Antenniurakoinnin tilannekatsaus Antenniurakoinnin tilannekatsaus Toiminnanjohtaja Tauno Hovatta Satelliitti ja antenniliitto SANT ry www.sant.fi Sisältö Kuka on antenniurakoitsija? Antenniurakoitsijalta vaadittava pätevyys Määräys 65

Lisätiedot

Digitaalinen Televisio

Digitaalinen Televisio Digitaalinen Televisio Digitaalinen Televisio 1. Lähetystekniikka ja standardit 2. MHP 3. Interaktiivinen Televisio 4. Vastaanottimet 5. Tulevaisuuden trendit Lähetystekniikka ja standardit DVB = Digital

Lisätiedot

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ Kuva 1 Ville Ranta ville.p.j@student.jyu.fi TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ 20.4.2016 Sisällysluettelo 1. Digitaalitelevisio... 1 1.1. Maanpäällisten digitaalilähetysten standardit eri maissa...

Lisätiedot

Laajakaistayhteyden hankinta ja rahoittaminen asunto-osakeyhtiössä

Laajakaistayhteyden hankinta ja rahoittaminen asunto-osakeyhtiössä Laajakaistayhteyden hankinta ja rahoittaminen asunto-osakeyhtiössä Oulu 22.9.2015 Historiaa Päätöksenteko Laajakaistalle asettavat rajoitukset Hankinnan ja käytön rahoitus Laajakaistavastike Kiinteistöliitto

Lisätiedot

JULKISHALLINNON LAITOSTEN SIIRTYMINEN DIGI-TV - AIKAAN

JULKISHALLINNON LAITOSTEN SIIRTYMINEN DIGI-TV - AIKAAN NSS ry 9.12.2005, tark. 2.1.2006 1(23) JULKISHALLINNON LAITOSTEN SIIRTYMINEN DIGI-TV - AIKAAN 2.1.2006 Suomen Kuntaliitto Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit Suomen sairaalatekniikan yhdistys

Lisätiedot

Kiinteistön sisäverkon suojaaminen ja

Kiinteistön sisäverkon suojaaminen ja Kiinteistön sisäverkon suojaaminen ja maadoitukset Viestintäverkkojen sähköinen suojaaminen ja maadoitukset Antenniverkon potentiaalintasaus ja maston maadoitus Yleiskaapelointijärjestelmän ylijännitesuojaus

Lisätiedot

Antennitelevisiopalveluiden käyttöönotto

Antennitelevisiopalveluiden käyttöönotto Antennitelevisiopalveluiden käyttöönotto Antennitelevisiolla tarkoitetaan televisiokuvan lähettämistä ilmateitse radiotaajuuksia hyödyntäen. Televisiokuva välitetään vastaanottajille lähetysmastojen kautta

Lisätiedot

Antennitelevision muutokset taloyhtiöissä. pekka.viitanen@dna.fi suunnittelupäällikkö +358 44 721 2340

Antennitelevision muutokset taloyhtiöissä. pekka.viitanen@dna.fi suunnittelupäällikkö +358 44 721 2340 Antennitelevision muutokset taloyhtiöissä pekka.viitanen@dna.fi suunnittelupäällikkö +358 44 721 2340 1 SISÄLTÖ DNA lyhyesti Taajuusmuutos ja T2-siirtymä Yle HD:n siirtovelvoite Yhteenveto 2 DNA LYHYESTI

Lisätiedot

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV6222/12 FI Käyttöopas Sisällysluettelo 1 Tärkeää 4 Turvallisuus 4 Kierrätys 4 2 SDV6222 -laite 5 Yleiskuvaus 5 3 Aloitus 5 Asentaminen

Lisätiedot

KORJAUSHANKKEEN PÄÄTÖKSENTEKOMENETTELY JA HALLITUKSEN VASTUU ASUNTO-OSAKEYHTIÖSSÄ. Mia Pujals Johtava lakimies, varatuomari

KORJAUSHANKKEEN PÄÄTÖKSENTEKOMENETTELY JA HALLITUKSEN VASTUU ASUNTO-OSAKEYHTIÖSSÄ. Mia Pujals Johtava lakimies, varatuomari KORJAUSHANKKEEN PÄÄTÖKSENTEKOMENETTELY JA HALLITUKSEN VASTUU ASUNTO-OSAKEYHTIÖSSÄ Mia Pujals Johtava lakimies, varatuomari SISÄLTÖ Kokouskutsu ja yhtiökokouspäätökset Päätöksentekomenettely Yhdenvertaisuus

Lisätiedot

Vastikkeet taloyhtiössä

Vastikkeet taloyhtiössä Vastikkeet taloyhtiössä Kristel Pynnönen Apulaispäälakimies Suomen Kiinteistöliitto OSAKKEENOMISTAJAN VASTIKKEENMAKSUVELVOLLISUUS Asunto-osakeyhtiön erityispiirre Asoy:ssä pääasiallinen tulolähde Keskeinen

Lisätiedot

PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS Kaupparekisteri

PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS Kaupparekisteri YHTIÖRJESTYS: Fastighets Ab Commerce Kristinestad - Kiinteistö Oy Commerce 05.03.2014 11:58:45 1(5) PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS Kaupparekisteri Yhtiöjärjestys päivältä 05.03.2014 Toiminimi: Fastighets

Lisätiedot

Määräyksen 65/2013 M, sisältö, vaatimukset ja soveltaminen. Antennialan tekniikkapäivä

Määräyksen 65/2013 M, sisältö, vaatimukset ja soveltaminen. Antennialan tekniikkapäivä Määräyksen 65/2013 M, sisältö, vaatimukset ja soveltaminen Antennialan tekniikkapäivä 31.10.2013 Esityksen sisältö Uuden määräyksen tarkoitus Soveltamisala ja siirtymäsäännökset uudis- ja korjausrakennushankkeissa

Lisätiedot

Tuotesivu Lisäyspaketti HD #302

Tuotesivu Lisäyspaketti HD #302 Tuotesivu Lisäyspaketti HD #302 Ammattiliikkeen suunnittelema TV-antennipaketti, jolla lisäät HD-teräväpiirtokanavat omakotitalon tai kesämökin antennijärjestelmään. Tuotepakkauksen sisältö: 1 kpl VHF

Lisätiedot

Televisiotaajuudet. HD-palveluja maanpäälliseen verkkoon - koelähetykset käyntiin 2010. alue: 47-68 MHz (yht. 21 MHz) - ei televisiokäytt.

Televisiotaajuudet. HD-palveluja maanpäälliseen verkkoon - koelähetykset käyntiin 2010. alue: 47-68 MHz (yht. 21 MHz) - ei televisiokäytt. HD-palveluja maanpäälliseen verkkoon - koelähetykset käyntiin 2010 Antti Kohtala Liikenne- ja viestintäministeriö antti.kohtala@lvm.fi Antennialan tekniikkapäivä 12.11.2009, Hyvinkää, Rantasipi Televisiotaajuudet

Lisätiedot

Laadukas sisäverkko monipuolisten viestintäpalvelujen perusta. Viestintämarkkinapäivä Ohjaus-ryhmän päällikkö Jukka-Pekka Juutinen

Laadukas sisäverkko monipuolisten viestintäpalvelujen perusta. Viestintämarkkinapäivä Ohjaus-ryhmän päällikkö Jukka-Pekka Juutinen Laadukas sisäverkko monipuolisten viestintäpalvelujen perusta Viestintämarkkinapäivä 8.10.2013 Ohjaus-ryhmän päällikkö Jukka-Pekka Juutinen Laadukas sisäverkko monipuolisten viestintäpalvelujen perusta

Lisätiedot

Sisäverkkomääräys 65 A/2014 M. Antennialan tekniikkapäivä

Sisäverkkomääräys 65 A/2014 M. Antennialan tekniikkapäivä Sisäverkkomääräys 65 A/2014 M Antennialan tekniikkapäivä 30.10.2014 Esityksen sisältö Määräykseen ehdotetut keskeiset muutokset Määräyksen lausuntokierros ja voimaantulo Mistä saa lisätietoja määräyksestä?

Lisätiedot

Sähköisen median viestintäpoliittinen ohjelma. Kuulemistilaisuus

Sähköisen median viestintäpoliittinen ohjelma. Kuulemistilaisuus Sähköisen median viestintäpoliittinen ohjelma Kuulemistilaisuus 23.5.2012 Taustaa Hallitusohjelman mukaan hallitus laatii sähköisen median viestintäpoliittisen ohjelman. Suomi on pitkään ollut edelläkävijä

Lisätiedot

Oulun läänin Kiinteistöyhdistys Yhtiön johto

Oulun läänin Kiinteistöyhdistys Yhtiön johto Yhtiön johto Yhtiön johto käsittää hallituksen sekä isännöitsijän Johdon tehtävä Yhtiön hallituksen ja isännöitsijän on huolellisesti toimien edistettävä yhtiön etua (1 luku 1 ) Johdon toimittava: huolellisesti

Lisätiedot

Tuotesivu TV-Antennipaketti 12V 1S #201/ 1P #204

Tuotesivu TV-Antennipaketti 12V 1S #201/ 1P #204 Tuotesivu TV-Antennipaketti 12V 1S #201/ 1P #204 Ammattiliikkeen suunnittelema 12 V akulla toimiva TV-antennipaketti. Soveltuu uudiskohteisiin 2-10 katselupisteelle. Tuotepakkauksen sisältö: 1 kpl VHF-

Lisätiedot

PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS Kaupparekisteri

PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS Kaupparekisteri YHTIÖJÄRJESTYS: Asunto Oy Mäkikyläntornit, Kuusankoski 05.10.2015 09:39:26 1(5) PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS Kaupparekisteri Yhtiöjärjestys päivältä 05.10.2015 Toiminimi: Asunto Oy Mäkikyläntornit, Kuusankoski

Lisätiedot

Mike Antila ANTENNIJÄRJESTELMÄN TOIMINNAN PARANTAMINEN

Mike Antila ANTENNIJÄRJESTELMÄN TOIMINNAN PARANTAMINEN Mike Antila ANTENNIJÄRJESTELMÄN TOIMINNAN PARANTAMINEN Sähkötekniikan koulutusohjelma 2014 ANTENNIJÄRJESTELMÄN TOIMINNAN PARANTAMINEN Antila, Mike Satakunnan ammattikorkeakoulu Sähkötekniikan koulutusohjelma

Lisätiedot

LAADUKKAAN ANTENNIASENNUKSEN PERUSTEET

LAADUKKAAN ANTENNIASENNUKSEN PERUSTEET 9.8.2006 1(12) LAADUKKAAN ANTENNIASENNUKSEN PERUSTEET Sisältö 1. Miten antenniurakoitsija voi varmistua, että asiakas on tyytyväinen antennijärjestelmän toimitukseen ja toteutus täyttää määräykset?...2

Lisätiedot

Sähköremontti. Kenelle. Sisältö. Tuotenumero: ,00 (+ alv 10%) normaalihinta 55,50 (+ alv 10%) jäsenhinta

Sähköremontti. Kenelle. Sisältö. Tuotenumero: ,00 (+ alv 10%) normaalihinta 55,50 (+ alv 10%) jäsenhinta Sähköremontti Tuotenumero: 411319 74,00 (+ alv 10%) normaalihinta 55,50 (+ alv 10%) jäsenhinta Kirja käsittelee määräyksiä, ohjeita ja käytännön toteutustapoja, jotka on syytä tuntea rakennusten sähköasennuksia

Lisätiedot

DVB-T2 -siirtymä ja UHFalueen taajuusmuutokset. Kari Kangas Erityisasiantuntija, kiinteät radioverkot, taajuushallinto Viestintävirasto

DVB-T2 -siirtymä ja UHFalueen taajuusmuutokset. Kari Kangas Erityisasiantuntija, kiinteät radioverkot, taajuushallinto Viestintävirasto DVB-T2 -siirtymä ja UHFalueen taajuusmuutokset Kari Kangas Erityisasiantuntija, kiinteät radioverkot, taajuushallinto Viestintävirasto TV muuttuu Teknologiasiirtymä: DVB-T => DVB-T2 - antenniverkossa MEPG-2

Lisätiedot

MyTheatre asennus ja kanavien haku

MyTheatre asennus ja kanavien haku 25.10.2006 MyTheatre asennus ja kanavien haku Talletettuasi asennusohjelman koneellesi, käynnistä asennus kaksoisklikkaamalla tiedostoa Artec Driverpack by Toptronics.exe Valitse Seuraava Varmista, että

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Digi-TV-toistin DVB-T ja DVB-H signaaleille

KÄYTTÖOHJE. Digi-TV-toistin DVB-T ja DVB-H signaaleille SMART progap-6 Digi-TV-toistin DVB-T ja DVB-H signaaleille KÄYTTÖOHJE RF-Tuote Oy, Telakkatie 25 25570 Teijo FINLAND puh. 02-7366360, fax. 02-7366355 e-mail. info@rf-tuote.fi www.rf-tuote.fi I. Käyttötarkoitus

Lisätiedot

Maanpäällisen verkon toimilupajärjestelyt ja teknologiasiirtymä vuosina 2014-2017

Maanpäällisen verkon toimilupajärjestelyt ja teknologiasiirtymä vuosina 2014-2017 Maanpäällisen verkon toimilupajärjestelyt ja teknologiasiirtymä vuosina 2014-2017 Maaret Suomi, viestintämarkkinat-yksikkö, viestintäpolitiikan osasto Taustaa maanpäällisen televisiotoiminnan toimilupamallista

Lisätiedot

PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS Kaupparekisteri

PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS Kaupparekisteri YHTIÖJÄRJESTYS: Asunto Oy Pornaisten Pähkinälaakso 03.12.2016 14:55:13 1(5) PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS Kaupparekisteri Yhtiöjärjestys päivältä 03.12.2016 Toiminimi: Asunto Oy Pornaisten Pähkinälaakso

Lisätiedot

PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS Kaupparekisteri

PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS Kaupparekisteri YHTIÖJÄRJESTYS: Asunto Oy Porvoon Vesitorninmäki 06.08.2016 14:35:02 1(5) PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS Kaupparekisteri Yhtiöjärjestys päivältä 06.08.2016 Toiminimi: Asunto Oy Porvoon Vesitorninmäki Yritys-

Lisätiedot

ASUNTO-OSAKEYHTIÖ AHTOLA YHTIÖJÄRJESTYS. ASUNTO-OY AHTOLA 1 (6) Kaupparekisterin rekisteröimä Toiminimi

ASUNTO-OSAKEYHTIÖ AHTOLA YHTIÖJÄRJESTYS. ASUNTO-OY AHTOLA 1 (6) Kaupparekisterin rekisteröimä Toiminimi ASUNTO-OY AHTOLA 1 (6) ASUNTO-OSAKEYHTIÖ AHTOLA YHTIÖJÄRJESTYS 1 Toiminimi Yhtiön toiminimi on Asunto-Oy Ahtola ja kotipaikka Helsingin kaupunki. 2 Toimiala Yhtiön toimialana on omistaa ja hallita tonttia

Lisätiedot

PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS Kaupparekisteri

PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS Kaupparekisteri YHTIÖJÄRJESTYS: Asunto-Oy Säästöpurje 19.03.2015 16:26:25 1(14) PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS Kaupparekisteri Yhtiöjärjestys päivältä 19.03.2015 Toiminimi: Asunto-Oy Säästöpurje Yritys- ja yhteisötunnus:

Lisätiedot

Yhtiöjärjestys on hyväksytty varsinaisessa yhtiökokouksessa ja merkitty kaupparekisteriin

Yhtiöjärjestys on hyväksytty varsinaisessa yhtiökokouksessa ja merkitty kaupparekisteriin 1 Yhtiöjärjestys on hyväksytty varsinaisessa yhtiökokouksessa 9.5.2016 ja merkitty kaupparekisteriin 20.5.2016. 1 KÖYLIÖN-SÄKYLÄN SÄHKÖ OY YHTIÖJÄRJESTYS 1 Yhtiön toiminimi on Köyliön-Säkylän Sähkö Oy

Lisätiedot

Patentti- ja rekisterihallitus Kaupparekisterijärjestelmä :37:34 Y-tunnus: YHTEISÖSÄÄNNÖT

Patentti- ja rekisterihallitus Kaupparekisterijärjestelmä :37:34 Y-tunnus: YHTEISÖSÄÄNNÖT Patentti- ja rekisterihallitus Kaupparekisterijärjestelmä 09.11.2016 15:37:34 Y-tunnus: 0160494-9 YHTEISÖSÄÄNNÖT Yritys- ja yhteisötunnus: 0160494-9 Nimi: Asunto Oy Kotkan Lemminkäisenkatu 11 Sisältö:

Lisätiedot

Viestintäviraston puheenvuoro tv-palvelujen valvonnan ajankohtaisista asioista. Kehityspäällikkö Harri Rasilainen, Viestintävirasto

Viestintäviraston puheenvuoro tv-palvelujen valvonnan ajankohtaisista asioista. Kehityspäällikkö Harri Rasilainen, Viestintävirasto Viestintäviraston puheenvuoro tv-palvelujen valvonnan ajankohtaisista asioista Kehityspäällikkö Harri Rasilainen, Viestintävirasto Viestintäviraston puheenvuoro tv palvelujen valvonnan ajankohtaisista

Lisätiedot

Seti Oy:n vapaaehtoiset sertifiointipalvelut - tele- ja turvapätevyydet. Henkilö- ja yritysarviointi Seti Oy www.seti.fi

Seti Oy:n vapaaehtoiset sertifiointipalvelut - tele- ja turvapätevyydet. Henkilö- ja yritysarviointi Seti Oy www.seti.fi Seti Oy:n vapaaehtoiset sertifiointipalvelut - tele- ja turvapätevyydet Henkilö- ja yritysarviointi Seti Oy www.seti.fi Seti Oy:n tele- ja turva-alan sertifiointipalvelut ammattilaisille Teleurakointialan

Lisätiedot

TRUST WIRELESS VIDEO & DVD VIEWER

TRUST WIRELESS VIDEO & DVD VIEWER TRUST WIRELESS VIDEO & DVD VIEWER Pika-asennusohje Versio 1.0 1 1. Pakkauksen sisältö Tarkista pakkauksen sisältö ennen kuin luet käyttöohjeet. Sinun tulisi löytää pakkauksesta seuraavat osat: 1. Lähetin

Lisätiedot

Teräväpiirtosisältöä antenniverkkoon. 3.11.2011 Jari Laiho, TDF Entertainment Oy

Teräväpiirtosisältöä antenniverkkoon. 3.11.2011 Jari Laiho, TDF Entertainment Oy Teräväpiirtosisältöä antenniverkkoon 3.11.2011 Jari Laiho, TDF Entertainment Oy TDF Entertainment on osa kansainvälistä TDF-konsernia Liikevaihto: 1,63 mrd eur (FY 2009) Työntekijöitä: 5050 Omistus: Texas

Lisätiedot

ASUNTO-OSAKEHUONEISTOSSA TEHTÄVÄSTÄ KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖSTÄ ILMOITUS

ASUNTO-OSAKEHUONEISTOSSA TEHTÄVÄSTÄ KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖSTÄ ILMOITUS ASUNTO-OSAKEHUONEISTOSSA TEHTÄVÄSTÄ KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖSTÄ ILMOITUS Sivu 1/2 TALOYHTIÖ Asunto-osakeyhtiön nimi ja osoite Huoneiston numero OSAKAS Huoneiston osakkeenomistajan nimi ja puhelinnumero

Lisätiedot

Antennitarvikkeet. Antennit haaroittimet jaottimet kaapelit liittimet vahvistimet

Antennitarvikkeet. Antennit haaroittimet jaottimet kaapelit liittimet vahvistimet Antennitarvikkeet Antennit haaroittimet jaottimet kaapelit liittimet vahvistimet Antennit ULA-antenni Tilausnro: A100193/SSTL-koodi 75 001 02 ULA- radioantenni vaaka- ja pystypolarisaatio vastaanotolla

Lisätiedot

PÄÄTÖKSENTEKO RYHMÄKORJAUSHANKKEISSA. Marina Furuhjelm, Lakimies OTM gsm ,

PÄÄTÖKSENTEKO RYHMÄKORJAUSHANKKEISSA. Marina Furuhjelm, Lakimies OTM gsm , PÄÄTÖKSENTEKO RYHMÄKORJAUSHANKKEISSA Marina Furuhjelm, Lakimies OTM gsm +358 50 597 5976, Twitter: @FuruhjelmMarina Yhtiökokous Yhtiökokous yleistoimivaltainen elin Yhtiökokous päättää laajemmista remonteista

Lisätiedot

Asukastilaisuus puhelimen kuuluvuus ja tv:n näkyvyysasioista Karigasniemen kylätalo 13.2.2014

Asukastilaisuus puhelimen kuuluvuus ja tv:n näkyvyysasioista Karigasniemen kylätalo 13.2.2014 Asukastilaisuus puhelimen kuuluvuus ja tv:n näkyvyysasioista Karigasniemen kylätalo 13.2.2014 19.2.2014 1 Tilaisuuden ohjelma 1. Tilaisuuden avaus 2. Kunnanjohtajan puheenvuoro 3. Puhelinpalvelujen toimivuuden

Lisätiedot

ROCLA OYJ PÖRSSI-ILMOITUS klo ROCLA HAKEE VUODEN 1998 OPTIO-OIKEUKSIEN LISTAAMISTA HELSINGIN PÖRSSIN PÄÄLISTALLE

ROCLA OYJ PÖRSSI-ILMOITUS klo ROCLA HAKEE VUODEN 1998 OPTIO-OIKEUKSIEN LISTAAMISTA HELSINGIN PÖRSSIN PÄÄLISTALLE ROCLA OYJ PÖRSSI-ILMOITUS 23.5.2002 klo 12.00 ROCLA HAKEE VUODEN 1998 OPTIO-OIKEUKSIEN LISTAAMISTA HELSINGIN PÖRSSIN PÄÄLISTALLE Rocla Oyj:n hallitus on päättänyt hakea vuoden 1998 optiolainaan liittyvien

Lisätiedot

Antenna Ready hyväksytty HD-vastaanotin Henri Viljasjärvi Month Year

Antenna Ready hyväksytty HD-vastaanotin Henri Viljasjärvi Month Year Antenna Ready hyväksytty HD-vastaanotin Henri Viljasjärvi 18.11.2010 Month Year Taustaa Digitv:n alkuaikoina Suomessa valittiin nk. Horisontaalisen vastaanotin markkinan malli, jossa kukaan ei kontrolloi

Lisätiedot

Hallituksen Kunnossapitotarveselvitys Pekka Luoto

Hallituksen Kunnossapitotarveselvitys Pekka Luoto OULUN LÄÄNIN KIINTEISTÖYHDISTYS Hyvän asumisen puolesta Hallituksen Kunnossapitotarveselvitys 3.3. 2011 Pekka Luoto Uusi asunto-osakeyhtiölaki tuli voimaan 1.7 2010 Muun muassa: Kunnossapitotarveselvitys

Lisätiedot

Määräys kiinteistön sisäverkoista ja teleurakoinnista

Määräys kiinteistön sisäverkoista ja teleurakoinnista 1 (18) Määräys kiinteistön sisäverkoista ja teleurakoinnista Annettu Helsingissä 29 päivänä kesäkuuta 2016 Viestintävirasto on määrännyt 7 päivänä marraskuuta 2014 annetun tietoyhteiskuntakaaren (917/2014)

Lisätiedot

Näytesivut. 4.1 Yhtiökokous. Kokoustapa. Päätöksentekoa yhtiökokouksessa koskevat säännökset vastaavat pääosin vanhan lain säännöksiä.

Näytesivut. 4.1 Yhtiökokous. Kokoustapa. Päätöksentekoa yhtiökokouksessa koskevat säännökset vastaavat pääosin vanhan lain säännöksiä. 4 4.1 Yhtiökokous HALLINTO Päätöksentekoa yhtiökokouksessa koskevat säännökset vastaavat pääosin vanhan lain säännöksiä. Kokoustapa Osakkaat käyttävät päätösvaltaansa yhtiökokouksessa, jossa päätökset

Lisätiedot

Tv-jakeluverkot mitä säädellään ja miksi

Tv-jakeluverkot mitä säädellään ja miksi Tv-jakeluverkot mitä säädellään ja miksi Antennialan tekniikkapäivä 18.11.2010 Kari Kangas, radioverkkojen erityisasiantuntija Viestintävirasto Sisältöä Eri viranomaisten roolit valtioneuvosto liikenne-

Lisätiedot

1 Toiminimi Yhtiön toiminimi on Asunto Oy Kaarenhaltia ja kotipaikka Vantaa.

1 Toiminimi Yhtiön toiminimi on Asunto Oy Kaarenhaltia ja kotipaikka Vantaa. ASUNTO OY KAARENHALTIA Sivu 1 (11) YHTIÖJÄRJESTYS 1 Toiminimi Yhtiön toiminimi on Asunto Oy Kaarenhaltia ja kotipaikka Vantaa. 2 Toimiala Yhtiön toimialana on omistaa ja hallita Vantaan kaupungin Pohjois-Kaarelan

Lisätiedot

SDR-Ohjelmistoradio. Esitelmä ohjelmistoradiosta (SDR-Tikku) Esitetty 3.5.2015 OH7AA kerhoillassa Tehnyt OH7NW

SDR-Ohjelmistoradio. Esitelmä ohjelmistoradiosta (SDR-Tikku) Esitetty 3.5.2015 OH7AA kerhoillassa Tehnyt OH7NW SDR-Ohjelmistoradio Esitelmä ohjelmistoradiosta (SDR-Tikku) Esitetty 3.5.2015 OH7AA kerhoillassa Tehnyt OH7NW SDR-vastaanotin Ohjelmistoradiolla tarkoitetaan yleensä ohjelmistolla määritettyä radiota,

Lisätiedot

Määräys VIESTINTÄVERKKOJEN JA -PALVELUJEN LAADUSTA JA YLEISPALVELUSTA. Annettu Helsingissä 4 päivänä huhtikuuta 2012

Määräys VIESTINTÄVERKKOJEN JA -PALVELUJEN LAADUSTA JA YLEISPALVELUSTA. Annettu Helsingissä 4 päivänä huhtikuuta 2012 1 (8) Määräys VIESTINTÄVERKKOJEN JA -PALVELUJEN LAADUSTA JA YLEISPALVELUSTA Annettu Helsingissä 4 päivänä huhtikuuta 2012 Viestintävirasto on määrännyt 23 päivänä toukokuuta 2003 annetun viestintämarkkinalain

Lisätiedot

Pienkiinteistön valokuiturakentamisen ohje

Pienkiinteistön valokuiturakentamisen ohje Vrs 3.0 Pienkiinteistön valokuiturakentamisen ohje Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n valokuituliittymän toimitus kiinteistöön KSVV Oy toimittaa ja asentaa valokuituliittymän asiakkaalle käyttövalmiiksi.

Lisätiedot

Stereo TV. Käyttöohje. 83042130 MC2b

Stereo TV. Käyttöohje. 83042130 MC2b Stereo TV Käyttöohje 83042130 MC2b Valmistettu Dolby Laboratories Licensing Corporation:in luvalla. "Dolby" ja kaksois-d symboli ovat Dolby Laboratories Licensing Corporation:in rekisteröimiä tavaramerkkejä.

Lisätiedot

Vuokrasi sisältää nettiyhteyden

Vuokrasi sisältää nettiyhteyden 1 Vuokrasi sisältää nettiyhteyden Meillä on sinulle hyviä uutisia! Lahden Talojen ja Elisan tekemän sopimuksen mukaan vuokraasi sisältyy nettiyhteys. Saat yhteyden käyttöösi tilaamalla Saunalahti Laajakaistan

Lisätiedot

remontin teko on mukavaa ja nopeaa

remontin teko on mukavaa ja nopeaa PINTA-ASENNUSKALUSTEET remontin teko on mukavaa ja nopeaa VALINTATAULUKKO OTEO KOJERUNGOILLE Toiminto Kivi Koottu Irrallinen Koottu Kytkimet 10 AX - 250 V~ Vaihtokytkin 860 01 (1) 861 01 (1) 862 01 Kaksinapainen

Lisätiedot

YHTIÖJÄRJESTYS. (ei muutosta) 2 Toimiala

YHTIÖJÄRJESTYS. (ei muutosta) 2 Toimiala Nykyinen OMNIA KOULUTUS OY:N YHTIÖJÄRJESTYS Muutosehdotukset OMNIA KOULUTUS OY:N YHTIÖJÄRJESTYS 1 Toiminimi ja kotipaikka Yhtiön toiminimi on Omnia koulutus Oy ja kotipaikka Espoo. 1 Toiminimi ja kotipaikka

Lisätiedot

1 (4) KCI KONECRANES OYJ:N OPTIO-OIKEUDET 2003 I OPTIO-OIKEUKSIEN EHDOT. 1. Optio-oikeuksien määrä

1 (4) KCI KONECRANES OYJ:N OPTIO-OIKEUDET 2003 I OPTIO-OIKEUKSIEN EHDOT. 1. Optio-oikeuksien määrä 1 (4) KCI Konecranes Oyj:n varsinainen yhtiökokous on hyväksynyt nämä ehdot 6. maaliskuuta 2003. KCI Konecranes Oyj:n varsinainen yhtiökokous on 8.3.2006 osakkeiden lukumäärän lisäyksen seurauksena muuttanut

Lisätiedot

Hissin jälkiasennuksesta päättäminen ja kustannusten jako huoneistojen kesken. Pekka Luoto Toiminnanjohtaja Pohjois Suomen Kiinteistöyhdistys

Hissin jälkiasennuksesta päättäminen ja kustannusten jako huoneistojen kesken. Pekka Luoto Toiminnanjohtaja Pohjois Suomen Kiinteistöyhdistys Hissin jälkiasennuksesta päättäminen ja kustannusten jako huoneistojen kesken Pekka Luoto Toiminnanjohtaja Pohjois Suomen Kiinteistöyhdistys Asunto osakeyhtiölain uudistus 1.7.2010 Ennen asunto osakeyhtiölainmuutosta

Lisätiedot

Antennitelevisioverkon muutokset. Radiotaajuuspäivä 18.2.2016 Markus Mettälä Päällikkö, Kiinteät radioverkot

Antennitelevisioverkon muutokset. Radiotaajuuspäivä 18.2.2016 Markus Mettälä Päällikkö, Kiinteät radioverkot Antennitelevisioverkon muutokset Radiotaajuuspäivä 18.2.2016 Markus Mettälä Päällikkö, Kiinteät radioverkot Antennitelevision muutokset 2015... 31.12.2016 2017...2026 UHF-alueen TV:n taajuusmuutokset 2015-2016

Lisätiedot

Koha-SuomiOy:n perustaminen

Koha-SuomiOy:n perustaminen Koha-SuomiOy:n perustaminen Tausta Koha on avoimeen lähdekoodiin perustuva kirjastojärjestelmä Kohaa on aloitettu kehittää Uudessa-Seelannissa vuonna 2000 Käytössä tuhansissa kirjastoissa ympäri maailmaa

Lisätiedot

KENET OY:N LIITTYMISMAKSUJEN HINNOITTELUMENETELMÄT 1.1.2013

KENET OY:N LIITTYMISMAKSUJEN HINNOITTELUMENETELMÄT 1.1.2013 1 / 6 KENET OY:N LIITTYMISMAKSUJEN HINNOITTELUMENETELMÄT 1.1.2013 1 Yleistä KENET Oy jakeluverkon haltijana noudattaa yleisiä liittymisehtoja (Sähkönkäyttöpaikkojen liittymisen ehdot LE 05, Alueverkon

Lisätiedot

Käyttöohje PHILIPS FB965 Käyttöohjeet PHILIPS FB965 Käyttäjän opas PHILIPS FB965 Omistajan käsikirja PHILIPS FB965 Käyttöopas PHILIPS FB965

Käyttöohje PHILIPS FB965 Käyttöohjeet PHILIPS FB965 Käyttäjän opas PHILIPS FB965 Omistajan käsikirja PHILIPS FB965 Käyttöopas PHILIPS FB965 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle PHILIPS FB965. Löydät kysymyksiisi vastaukset PHILIPS FB965 käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet,

Lisätiedot

8. VIDEO-LÄHTÖ 9. Toimintapainikkeet 10. POWER-merkkivalo 11. PAL-merkkivalo 12. Kanavavalitsimen kytkin 13. VIDEO-TULO

8. VIDEO-LÄHTÖ 9. Toimintapainikkeet 10. POWER-merkkivalo 11. PAL-merkkivalo 12. Kanavavalitsimen kytkin 13. VIDEO-TULO Tuotetiedot LÄHETIN (T) VASTAANOTIN (R). Antenni 2. VGA-LÄHTÖ 3. VGA-TULO 4. AUDIO-TULO 5. S-VIDEO 6. Virtalähde 7. Ohjauspainikkeet TOIMINTOPAINIKKEET 8. VIDEO-LÄHTÖ 9. Toimintapainikkeet 0. POWER-merkkivalo.

Lisätiedot

Hallituksen tehtävät ja vastuut

Hallituksen tehtävät ja vastuut Hallituksen tehtävät ja vastuut Taloyhtiötapahtuma 2016 Mia Pujals Johtava lakimies, varatuomari Kiinteistöliitto Uusimaa Sisältö Hallituksen rooli ja tehtävät taloyhtiössä Hallituksen päätöksenteko Hallituksen

Lisätiedot

Määräyksen 70 B perustelut ja soveltaminen. Määräys televisio- ja radiotoimintaan tarkoitettujen taajuuksien käytöstä

Määräyksen 70 B perustelut ja soveltaminen. Määräys televisio- ja radiotoimintaan tarkoitettujen taajuuksien käytöstä 1 (12) 30.6.2015 Määräyksen 70 B perustelut ja soveltaminen Määräys televisio- ja radiotoimintaan tarkoitettujen taajuuksien käytöstä MPS 70 B MPS 70 B 2 (12) SISÄLLYS A-OSA MÄÄRÄYKSEN TAUSTA... 3 1.1

Lisätiedot

Sähköisen median viestintäpoliittinen ohjelma. Valtioneuvoston selonteko eduskunnalle 26.9.2012

Sähköisen median viestintäpoliittinen ohjelma. Valtioneuvoston selonteko eduskunnalle 26.9.2012 Sähköisen median viestintäpoliittinen ohjelma Valtioneuvoston selonteko eduskunnalle 26.9.2012 Katseet tulevaisuuteen: Sähköisen median viestintäpoliittinen ohjelma Televisio on katsojilleen tärkeä osa

Lisätiedot

PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS Kaupparekisteri

PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS Kaupparekisteri YHTIÖJÄRJESTYS: Asunto Oy Rovaniemen Salmenperä 5 07.01.2015 18:43:52 1(5) PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS Kaupparekisteri Yhtiöjärjestys päivältä 07.01.2015 Toiminimi: Asunto Oy Rovaniemen Salmenperä 5

Lisätiedot

Componenta Oyj:n optio oikeudet 2016

Componenta Oyj:n optio oikeudet 2016 Sivu 1 / 5 Componenta Oyj:n optio oikeudet 2016 Componenta Oyj:n hallitus (hallitus) on päättänyt esittää 15.4.2016 kokoontuvalle Componenta Oyj:n (yhtiö) ylimääräiselle yhtiökokoukselle optio oikeuksien

Lisätiedot

Talenom Oyj:n optio-oikeudet 2016 TALENOM OYJ:N OPTIO-OIKEUDET 2016

Talenom Oyj:n optio-oikeudet 2016 TALENOM OYJ:N OPTIO-OIKEUDET 2016 Sivu 1 / 5 TALENOM OYJ:N OPTIO-OIKEUDET 2016 Talenom Oyj:n (yhtiö) varsinainen yhtiökokous on 17.3.2016 päättänyt optio-oikeuksien antamisesta yhtiön hallituksen (hallitus) ehdotuksen 17.2.2016 mukaisesti

Lisätiedot

Suhtautuminen digitaaliseen televisioon. Puhelinhaastattelu maaliskuussa 2005

Suhtautuminen digitaaliseen televisioon. Puhelinhaastattelu maaliskuussa 2005 Suhtautuminen digitaaliseen televisioon Puhelinhaastattelu maaliskuussa 2005 Tausta Tutkimuksella selvitettiin, mitä tiedetään digitaaliseen televisioon siirtymisestä sekä miten muutokseen suhtaudutaan

Lisätiedot

A2B transmodulaattorit AlkuSivu

A2B transmodulaattorit AlkuSivu A2B transmodulaattorit AlkuSivu Paul Kumlin Esityslista A2B esittely EXM sarjan esittely ESX-200 DVB-S/S2 transmodulator => QAM/COFDM/ASI/IPTV ETX-100 COFDM transmodulator => QAM/COFDM/ASI/IPTV Lisätarvikkeet

Lisätiedot

Kiinteistöstrategia. Suunnitelmallinen kiinteistönpito turvaa kiinteistön arvon säilymisen YLIVIESKA

Kiinteistöstrategia. Suunnitelmallinen kiinteistönpito turvaa kiinteistön arvon säilymisen YLIVIESKA Kiinteistöstrategia Suunnitelmallinen kiinteistönpito turvaa kiinteistön arvon säilymisen YLIVIESKA 19.3. 2013 Pekka Luoto Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi Pohjois-Suomen Kiinteistöyhdistys ry Neuvontapalvelut

Lisätiedot

Pientalorakentajan tietoliikenneopas 2011

Pientalorakentajan tietoliikenneopas 2011 Pientalorakentajan tietoliikenneopas 2011 Sisällysluettelo Yleiskaapelointi pientalon tiedonsiirtoon 4 Pientalon liittäminen tietoliikenneverkkoon 5 Talon sisääntuloputkitus 6 Paritalo Talojakamon laitekaappi

Lisätiedot

Huhtamäki Oyj:n varsinainen yhtiökokous

Huhtamäki Oyj:n varsinainen yhtiökokous Huhtamäki Oyj:n varsinainen yhtiökokous Aika: 24.4.2014 klo 13.00 Paikka: Läsnä: Finlandia-talon kongressisiipi, Mannerheimintie 13 e, Helsinki Kokouksessa olivat läsnä tai edustettuina kokouksessa vahvistetusta

Lisätiedot

1 VUOKRATTAVAT TUOTTEET... 2 2 TOIMITUSAIKA... 2 3 PALVELUKUVAUKSET... 3. 3.1 Analoginen 2- johdinyhteys, tavanomainen laatu (O)...

1 VUOKRATTAVAT TUOTTEET... 2 2 TOIMITUSAIKA... 2 3 PALVELUKUVAUKSET... 3. 3.1 Analoginen 2- johdinyhteys, tavanomainen laatu (O)... Palvelukuvaus 1 Sisällysluettelo 1 VUOKRATTAVAT TUOTTEET... 2 2 TOIMITUSAIKA... 2 3 PALVELUKUVAUKSET... 3 3.1 Analoginen 2- johdinyhteys, tavanomainen laatu (O)... 3 3.2 Analoginen 2-johdinyhteys, erikoislaatu

Lisätiedot

ETELÄ-KARJALAN SÄÄSTÖPANKKISÄÄTIÖN SÄÄNNÖT. Säätiön nimi on Etelä-Karjalan Säästöpankkisäätiö ja sen kotipaikka on Lappeenranta.

ETELÄ-KARJALAN SÄÄSTÖPANKKISÄÄTIÖN SÄÄNNÖT. Säätiön nimi on Etelä-Karjalan Säästöpankkisäätiö ja sen kotipaikka on Lappeenranta. ETELÄ-KARJALAN SÄÄSTÖPANKKISÄÄTIÖN SÄÄNNÖT 1 Säätiön nimi ja kotipaikka Säätiön nimi on Etelä-Karjalan Säästöpankkisäätiö ja sen kotipaikka on Lappeenranta. 2 Säätiön tarkoitus Säätiön tarkoituksena on

Lisätiedot

NETIKKA TV KÄYTTÖOHJE

NETIKKA TV KÄYTTÖOHJE Netikka TV 1 Versio 2.1 NETIKKA TV KÄYTTÖOHJE Netikka TV 2(10) Tervetuloa Netikka TV:n käyttäjäksi! Tervetuloa käyttämään Anvian Netikka TV -palvelua. Onnittelemme sinua hyvästä valinnasta! Palvelu antaa

Lisätiedot

LIITTYMÄHINNASTO kotitalouksille, vapaa-ajan asunnoille ja yrityksille sekä paritaloihin

LIITTYMÄHINNASTO kotitalouksille, vapaa-ajan asunnoille ja yrityksille sekä paritaloihin HINNASTO Voimassa 1.9.2016 alkaen toistaiseksi. Hinnat koskevat Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n verkkoa ja palveluita. Oikeudet hinnan muutoksiin pidätetään. Hintamuutokset ilmoitetaan osoitteessa www.ksvv.fi.

Lisätiedot

MAANKÄYTTÖSOPIMUS JA ESISOPIMUS ALUEEN LUOVUTTAMISESTA KOKKOLA jäljempänä tässä sopimuksessa Kaupunki sekä

MAANKÄYTTÖSOPIMUS JA ESISOPIMUS ALUEEN LUOVUTTAMISESTA KOKKOLA jäljempänä tässä sopimuksessa Kaupunki sekä MAANKÄYTTÖSOPIMUS JA ESISOPIMUS ALUEEN LUOVUTTAMISESTA SOPIMUSOSAPUOLET Kokkolan kaupunki (Y-tunnus: 0179377-8) PL 43 67101 KOKKOLA jäljempänä tässä sopimuksessa Kaupunki sekä St-1 Oy (Y-tunnus: 0201124-8)

Lisätiedot

Yhtiön toiminimi on Nurmijärven Työterveys Oy ja ruotsiksi Arbetshälsan i Nurmijärvi Ab.

Yhtiön toiminimi on Nurmijärven Työterveys Oy ja ruotsiksi Arbetshälsan i Nurmijärvi Ab. YHTIÖJÄRJESTYS 1 Toiminimi Yhtiön toiminimi on Nurmijärven Työterveys Oy ja ruotsiksi Arbetshälsan i Nurmijärvi Ab. 2 Kotipaikka Yhtiön kotipaikka on Nurmijärven kunta. 3 Toimiala Yhtiön toimialana on

Lisätiedot

Yleiskaapelointi pientalon tiedonsiirtoon...4 Pientalon liittäminen tietoliikenneverkkoon...5 Talon sisääntuloputkitus...6 Paritalo Talojakamon

Yleiskaapelointi pientalon tiedonsiirtoon...4 Pientalon liittäminen tietoliikenneverkkoon...5 Talon sisääntuloputkitus...6 Paritalo Talojakamon Pientalorakentajan tietoliikenneopas 2009 Sisällys Yleiskaapelointi pientalon tiedonsiirtoon...4 Pientalon liittäminen tietoliikenneverkkoon...5 Talon sisääntuloputkitus...6 Paritalo Talojakamon laitekaappi...7

Lisätiedot

Määräyksen 65 perustelut ja soveltaminen. Kiinteistön sisäverkoista ja teleurakoinnista

Määräyksen 65 perustelut ja soveltaminen. Kiinteistön sisäverkoista ja teleurakoinnista 29.6.2016 Määräyksen 65 perustelut ja soveltaminen Kiinteistön sisäverkoista ja teleurakoinnista MPS 65 MPS 65 1 (119) SISÄLLYS A-OSA KESKEISET MUUTOKSET JA MUUTOSHISTORIA... 3 1 Keskeiset muutokset...

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON PÄÄTÖS DIGITAALISTA MAANPÄÄLLISTÄ JOUKKOVIESTIN- TÄVERKKOA KOSKEVIEN VERKKOTOIMILUPIEN MUUTTAMISESTA AHVENAN- MAAN MAAKUNNASSA

VALTIONEUVOSTON PÄÄTÖS DIGITAALISTA MAANPÄÄLLISTÄ JOUKKOVIESTIN- TÄVERKKOA KOSKEVIEN VERKKOTOIMILUPIEN MUUTTAMISESTA AHVENAN- MAAN MAAKUNNASSA VALTIONEUVOSTON PÄÄTÖS DIGITAALISTA MAANPÄÄLLISTÄ JOUKKOVIESTIN- TÄVERKKOA KOSKEVIEN VERKKOTOIMILUPIEN MUUTTAMISESTA AHVENAN- MAAN MAAKUNNASSA Päivämäärä 19.5.2016 Diaarinumero LVM/292/07/2016 VERKKOTOIMILUPIEN

Lisätiedot

PORIN LYSEON SENIORIT RY SÄÄNNÖT

PORIN LYSEON SENIORIT RY SÄÄNNÖT säännöt 1(5) PORIN LYSEON SENIORIT RY SÄÄNNÖT I Nimi, kotipaikka ja kieli Yhdistyksen nimi on Porin Lyseon Seniorit ry. Yhdistyksen kotipaikka on Porin kaupunki. Yhdistyksen kieli on suomi. II Yhdistyksen

Lisätiedot

Lausunnossa tuli kiinnittää erityistä huomiota yhdistyslainsäädäntöön, asuntoosakeyhtiölainsäädäntöön,

Lausunnossa tuli kiinnittää erityistä huomiota yhdistyslainsäädäntöön, asuntoosakeyhtiölainsäädäntöön, SUOSITUS 1 (3) 13.12.2010 Suomen Kiinteistöliitto ry:n jäsenyhdistyksille Edustautuminen jäsenyhdistyksen kokouksissa 1. Taustaa Suomen Kiinteistöliitto ry:n jäsenyhdistyksissä on omaksuttu erilaisia käytäntöjä

Lisätiedot

KÄPPÄRÄN KOULUN SENIORIT KÄPYSET RY SÄÄNNÖT

KÄPPÄRÄN KOULUN SENIORIT KÄPYSET RY SÄÄNNÖT KÄPPÄRÄN KOULUN SENIORIT KÄPYSET RY SÄÄNNÖT I Nimi, kotipaikka ja kieli 1 Yhdistyksen nimi on Käppärän koulun Seniorit - KäpySet ry. Yhdistyksen kotipaikka on Porin kaupunki. Yhdistyksen kieli on Suomi.

Lisätiedot

800 MHz LTE-verkkojen

800 MHz LTE-verkkojen 800 MHz LTE-verkkojen käyttöönotto ja tvvastaanoton varmistaminen Heidi Himmanen Päällikkö, Taajuusvalvonta Antennialan tekniikkapäivä 29.10.2015 Esityksen sisältö 800 MHz operaattoreiden velvoitteet ja

Lisätiedot

9 VASTUUVAPAUDESTA PÄÄTTÄMINEN HALLITUKSEN JÄSENILLE JA TOIMITUSJOHTAJALLE

9 VASTUUVAPAUDESTA PÄÄTTÄMINEN HALLITUKSEN JÄSENILLE JA TOIMITUSJOHTAJALLE AFFECTO OYJ PÖYTÄKIRJA 112011 3 (6) 7 TILINPÄÄTÖKSEN VAHVISTAMINEN Merkittiin, että yhtiön ja konsernin tilinpäätös, toimintakertomus ja tilintarkastuskertomus olivat lain ja yhtiöjäijestyksen mukaisesti

Lisätiedot

Taseen osoittaman voiton käyttäminen ja osingonmaksusta päättäminen

Taseen osoittaman voiton käyttäminen ja osingonmaksusta päättäminen Taseen osoittaman voiton käyttäminen ja osingonmaksusta päättäminen ehdottaa yhtiökokoukselle, että yhtiö jakaa tilikaudelta 1.1.2015 31.12.2015 osinkoa 0,14 euroa osakkeelta. Osinkoa jaetaan osakkeenomistajalle,

Lisätiedot

S-108.3020 Elektroniikan häiriökysymykset. Laboratoriotyö, kevät 2010

S-108.3020 Elektroniikan häiriökysymykset. Laboratoriotyö, kevät 2010 1/7 S-108.3020 Elektroniikan häiriökysymykset Laboratoriotyö, kevät 2010 Häiriöiden kytkeytyminen yhteisen impedanssin kautta lämpötilasäätimessä Viimeksi päivitetty 25.2.2010 / MO 2/7 Johdanto Sähköisiä

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON digitaalista maanpäällistä joukkoviestintäverkkoa koskeva TOIMILUPA- PÄÄTÖS

VALTIONEUVOSTON digitaalista maanpäällistä joukkoviestintäverkkoa koskeva TOIMILUPA- PÄÄTÖS Liite 3 VALTIONEUVOSTON digitaalista maanpäällistä joukkoviestintäverkkoa koskeva TOIMILUPA- PÄÄTÖS 12.11.2015 LVM 2138/07/2014 HAKIJA DNA Welho Oy (DNA) PÄÄTÖKSEN KOHTEENA OLEVA TOIMILUPA Toimilupa verkkopalvelun

Lisätiedot

1(5) MYLLYPURON YHTEISKERHOTILA OY:N YHTIÖJÄRJESTYS 1 YHTIÖN TOIMINIMI JA KOTIPAIKKA

1(5) MYLLYPURON YHTEISKERHOTILA OY:N YHTIÖJÄRJESTYS 1 YHTIÖN TOIMINIMI JA KOTIPAIKKA 1(5) MYLLYPURON YHTEISKERHOTILA OY:N YHTIÖJÄRJESTYS 1 YHTIÖN TOIMINIMI JA KOTIPAIKKA Yhtiön toiminimi on Kiinteistö Oy Myllypuron Yhteiskerhotila, ruotsiksi Fastighets AB Kvarnbäckens Klubbhus ja kotipaikka

Lisätiedot

HE 148/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi sähkö- ja maakaasuverkkomaksuista annetun lain muuttamisesta

HE 148/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi sähkö- ja maakaasuverkkomaksuista annetun lain muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi sähkö- ja maakaasuverkkomaksuista annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi lakia sähkö- ja maakaasuverkkomaksuista.

Lisätiedot