Taitaja Sähköasennus laji 406, semifinaali. Kuvaus työtehtävästä. Kilpailutehtävän arviointi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Taitaja 2013. Sähköasennus laji 406, semifinaali. Kuvaus työtehtävästä. Kilpailutehtävän arviointi"

Transkriptio

1 Taitaja 2013 Sähköasennus laji 406, semifinaali Kuvaus työtehtävästä Tehtävänäsi on asentaa oheisten asiakirjojen mukaiset laitteet siten, että ne ovat käyttökunnossa. Laitteistot on asennettava sähköturvallisuusmääräyksiä noudattaen sellaiseen toiminnalliseen kuntoon, että ne käytettävissä olevan ajan puitteissa voidaan mitata ja käyttöönottaa. Semifinaalitehtävän asiakirjakokonaisuus sisältää seuraavat asiakirjat: - työselostus joka sisältää laitteiden toimintakuvauksen - tasokuva - keskuskaavio - piirikaavio Aikaa varsinaiseen asennustehtävään on varattu 7h. Kilpailutehtävän arviointi Kilpailutehtävä arvioidaan asteikolla 0 100p Työ- ja sähkötyöturvallisuus, 14p Käyttöönotto, testaus ja toiminta, 20p Mitat ja ulkonäkö, 20p Laitteiden ja johtoteiden asennus, 12p Johdotus ja liitokset, 12p Asiakaspalvelu ja dokumentointi, 14p Kestävä kehitys, yrittäjyys ja asenne, 8p

2 Arvioinnissa kaikki tuomarit arvioivat seuraavia kohteita työ- ja sähköturvallisuus, kestävä kehitys, yrittäjyys ja asenne. Muut arviointikohteet jaetaan siten, että samat tuomarit arvioivat samat arviointikohteet kaikilta kilpailijoilta. (Ts. kaikki tuomarit eivät arvioi mm. asennusmittoja) Jos työssäsi tulee esille ongelmia, käänny tuomarien puoleen jotta pääset eteenpäin tehtävän suorittamisessa. Järjestelyjä, tarvikepuutteita tai rikkoutuneita laitteita koskevat kysymykset eivät vaikuta arviointiin. Varsinaista asennustyötä koskevat kysymykset ja pyydetyt neuvot voivat vaikuttaa arviointiin. Tuomari huomauttaa yhden kerran sähkö- ja työturvallisuuden vaarantamisesta. Jos vaarannat toistamiseen sähkö- tai työturvallisuuden, tuomari keskeyttää välittömästi työskentelysi ja suorituksesi hylätään. Kilpailijan on oltava pukeutuneena henkilökohtaisiin suojavälineisiin koko kilpailutehtävän ajan. Kilpailijalla pitää olla käytössään henkilökohtainen jännitteettömyyden toteamiseen soveltuva mittalaite, jolla kilpailun aikana voidaan varmistaa sähkötyöturvallisuus kaikissa tilanteissa. Lisäksi kilpailijalla on oltava käytössään omat henkilökohtaiset käsityökalut, jotka ovat ennakko tiedoissa mainittu. Käyttöönotto mittauksissa on käytettävä tähän tarkoitukseen hyväksyttyä mittalaitetta. Kilpailuaikataulu 08:15 08:30 Yleinen ohjeistus kilpailijoille ja huoltajille 08:30 11:30 Kilpailujen osio 1 11:30 12:00 Lounas 12:00 16:00 Kilpailujen osio 2 16:00 16:30 Palautekeskustelu kilpailuista päätuomarin johdolla

3 Onnea työtehtävän suorittamiseen! Työselostus Työ on jaettu kahteen osaan. Ensiksi suoritetaan sähkömoottorin ja ohjauslaitteiden asennus. 2 osioon kuuluu valaistuksen ja pistorasian asentaminen. 2 osion saa aloittaa vasta, kun tuomari on hyväksynyt 1 osan asennuksen valmiiksi. Osio 1 sähkömoottorin ja ohjauslaitteiden asennus Osio 2 Valaistus ja pistorasia asennus. Ryhmäkeskus RK Keskus on asennettu työtilaan valmiiksi ja se on kalustettu keskuskaavion mukaisin laittein. Puuttuvat laitteet lisättävä keskuskaavion mukaisesti. Asennustilan ryhmäkeskuksesta syötetään tasokuvaan merkittyjä valaisin-, pistorasia- ja moottorikäyttöasennuksia. Kaapelit saavat tulla keskuksen sisälle Max. 30mm. Laitteistot on asennettava sähköturvallisuusmääräyksiä noudattaen sellaiseen toiminnalliseen kuntoon, että ne käytettävissä olevan ajan puitteissa voidaan mitata ja käyttöönottaa. Asennustyön etenemissuunta tulee olla syöttöjännitettä kohden.

4 Ohjauskeskus OK Sähkömoottoria ohjataan liitteenä olevan piirikaavion mukaisilla laitteilla, jotka asennetaan tai kaapelilla liitetään erilliseen moottorinohjauskoteloon. Sähkömoottorille on asennettava turvakytkin ja moottorin on oltava varustettu mekaanisella akselisuojalla. Kaapelit on tuotava kohtisuoraan turvakytkimen läpivienteihin. Ohjauskeskukseen on kiinnitetty piirikaavion mukaiset ohjauskeskuksen sisäiset laitteet DIN-kiskoon kiinnitettynä valmiiksi. Turvakytkimelle ohjauskeskukselta tuleva kaapeli on 5x1,5S ja turvakytkimeltä moottorille kytkettävä kaapeli on MMJ 4x1,5S Moottorikäytön päävirtapiiri suojataan ohjauskeskukseen sijoitettavilla C6 3-vaiheisella johdonsuojakatkaisijalla ja ohjausvirtapiiri C2 johdonsuojakatkaisijalla. Kaapelit ja johtimet Kaapelit ja johtimet kiinnitetään sekä niputetaan hyvän asennustavan mukaisesti. Kaapelit kiinnitetään naula- tai ruuvikiinnikkeillä myös kaapelihyllyä voidaan käyttää. Asennukset tehdään pinta-asennuksena ja moottorin syöttökaapeli on suojattava teollisen asennustilan vaatimusten mukaisesti suojaputkella. Ryhmäkeskukselta lähtevät kaapelit on asennettava keskuskaavion ja ryhmän oikosulkusuojauksen vaatimalla tavalla ryhmän viimeisille laitteille saakka. Moottorikäyttö Ohjauskotelon ulkopuolelle asennetaan pinta-asennuksena yksi painonappikotelo, jossa on 1-seis painike (0) ja 1 kpl start painikkeita. Moottorin on käynnistyttävä ylemmästä start (I) painikkeesta. Ohjauspiiriin liitetään lukittuva hätä-seis painike (HS1), jonka tulee katkaista jännite moottorin ohjaus- ja päävirtapiiristä. Moottorin kunto on mitattava ennen asennusta ja tulokset on kirjattava erilliselle paperille tai tähän työselostukseen. Turvakytkin asennetaan mittojen mukaan. Moottorin pyörimissuunta on oltava akselipäädystä katsottuna myötäpäivään. Moottorin käyttöakseli on asennettava osoittamaan vasemmalle seinän kanssa samansuuntaisesti. Moottori voidaan asentaa myös lattiapintaan, mikäli moottoria ei voida asentaa asennuspukille.

5 Pistorasia Pistorasia on suojattava asennuksessa 30mA vikavirtasuojakytkimellä ja 10A nimellisvirtaisella johdonsuojakatkaisijalla. Asennukset tulee tehdä keskuskaavion mukaisesti. Valaistus Valaistusasennukseen kuuluu yksi Ensto AVR 4 valaisin, jota ohjataan seinälle asennettavalla hämäräkytkimellä, sekä erilliseen koteloon asennettavalla valintakytkimellä. Valintakytkimen asennossa 1 valaisin palaa jatkuvasti (käsikäyttö-pakko-ohjaus), 0-asennossa valaisin on jännitteetön ja 2-asennossa valaisinta ohjataan hämäräkytkimen avulla. Kaapeli on kytkettävä valaisimeen siistin pinta-asennustyö vaatimusten mukaan ja valaisimen kotelointiluokan tulee säilyä asennusohjeeseen merkittynä. Keskusten sisäiset johdotukset Keskusten ja ohjauslaitteiden sisäisinä johtimina käytetään poikkipinnaltaan (mm 2 ) oikean vahvuisia ML-johtimia tai asennustavan vaatiessa MKEM johtimia. 230VAC Vaihejohtimet 1,5mm 2 musta 230VAC nollajohdin sininen 230VAC suojamaadoitusjohdin keltavihreä Merkinnät Asennustyössä on tehtävä keskukseen ryhmämerkinnät, asennuskomponentit on merkittävä piiri- ja keskuskaavion mukaisilla tunnuksilla. Ohjauslaitteisiin on merkittävä laitetunnukset. Tunnuksien ja merkintöjen on riittävän yksityiskohtaisesti yksilöitävä laitteet niiden käytön kannalta. Asiakirjat Asennustyötä koskevat asiakirjat, kuten piirustukset, piirikaaviot, asennusohjeet ja mittauspöytäkirjat pitää luovuttaa työn vastaanottajalle täydennettynä sekä muutokset merkittynä.

6 Käytönopastus Asiakkaalle annetaan laitteistoa koskeva käytönopastus, jonka perusteella asiakkaan tulee selviytyä laitteiston peruskäytöstä ja yleisimmistä vikatilanteista sekä hätätapauksissa jännitteen katkaisemisesta. Asiakasta on myös muistutettava laitteiston tarvitsemista ylläpitotoimista. Kestävä kehitys, yrittäjyys ja asenne Asennustyön suorittamisessa tulee huomioida kestävän kehityksen periaatteet niiltä osin kuin ne tätä työtä koskettavat materiaalien, jätteiden ja työkykyä ylläpitävän sekä fyysistä liiallista työkuormitusta ehkäisevän toiminnan osalta. Yrittäjyys ja yrittäjämäinen asenne näkyvät työn laadussa ja omatoimisessa sekä omaaloitteisessa työskentelyssä, ongelmanratkaisussa ja oman työn arviointikyvyssä. Varaudu esittämään tuomarille oma arviosi siitä olisiko työsi asiakkaalle luovutettavassa kunnossa. Mitoitukset Pistorasia asennetaan asennuskopin takaseinälle, korkeus kopin lattiasta 1700mm ja etäisyys asennuskopin vasemmasta seinästä 250mm. Valaisin asennetaan kopin kattoon, etäisyys kopin takaseinästä 360mm valaisimen keskelle mitattuna ja etäisyys kopin vasemmasta seinästä mitattuna 600mm. Hätä-seis painikekotelo asennetaan vasemmalle seinälle, kopin vasemmasta etureunasta mitattuna painikekotelon vasempaan reunaan 5mm, korkeus kopin lattiasta mitattuna 1500mm painikekotelon alareunaan mitattuna. Painikekotelo PK1 asennetaan kopin vasemmalle seinälle, etäisyys kopin etureunasta mitattuna painikekotelo PK1 vasempaan reunaan mitattuna 200mm, korkeus kopin lattiasta mitattuna 1500mm painikekotelon alareunaan. Ohjauskeskus asennetaan kopin vasemmalle seinälle, etäisyys kopin etureunasta mitattuna 350mm keskuksen vasempaan reunaan mitattuna, korkeus asennuskopin lattiasta mitattuna 1500mm keskuksen alareunaan mitattuna.

7 Turvakytkin asennetaan moottoripukin keskilinjaan, korkeus kopin lattiasta mitattuna 1010mm turvakytkimen alareunaan. Hämäräkytkin asennetaan kopin takaseinälle, asennuskopin oikeasta reunasta mitattu etäisyys 250mm, korkeus kopin katosta mitattuna 100mm rasian keskelle mitattuna. Jakorasia asennetaan kopin takaseinälle, etäisyys kopin vasemmasta seinästä mitattuna 590mm, korkeus asennuskopin katosta mitattuna 100mm jakorasian keskelle mitattuna. Valintakytkin 0,1,2 asennetaan kopin takaseinälle, etäisyys vasemmasta seinästä 390mm mitattuna, korkeus asennuskopin lattiasta mitattuna 1500mm kalusteen pohjaan mitattuna.

8 Dokumentointi

9 Dokumentointi

10 Lajiohjausryhmä Teuvo Jääskeläinen, Merger Oy (Päätuomari) Matti Tossavainen, Enerke Oy Jorma Kärkkäinen, Ylä-Savon ammattiopisto Osmo Heikkinen, Savon ammatti- ja aikuisopisto Sami Karjalainen, Kainuun ammattiopisto Seppo Kuusikko, WSC-ekspertti, Oulun seudun ammattiopisto Jari Peura, Jyväskylän ammattiopisto Marko Kangas, Koulutuskeskus Salpaus Kalle Pärssinen, Koulutuskeskus Salpaus Lauri Penttinen, Pohjois-Karjalan ammattiopisto Joensuu tekniikka ja kulttuuri Juha Liiten, Pohjois-Karjalan ammattiopisto Lieksa

Työhön kuuluu sähköistää kuvien mukainen asennus täyteen käyttökuntoon. Työssä ei saa tehdä jännitetyötä eikä lähialueella työskentelyä.

Työhön kuuluu sähköistää kuvien mukainen asennus täyteen käyttökuntoon. Työssä ei saa tehdä jännitetyötä eikä lähialueella työskentelyä. TYÖSELOSTUS Kohde Taitaja 2015 sähköasennus, semifinaali. Laajuus ja työskentelytavat Työhön kuuluu sähköistää kuvien mukainen asennus täyteen käyttökuntoon. Työssä ei saa tehdä jännitetyötä eikä lähialueella

Lisätiedot

Iisalmi 30.10.2014. Osmo Heikkinen Savon ammatti ja aikuisopisto

Iisalmi 30.10.2014. Osmo Heikkinen Savon ammatti ja aikuisopisto Iisalmi 30.10.2014 Osmo Heikkinen Savon ammatti ja aikuisopisto Iisalmi 30.10.2014 Taitaja semifinaaleista Päätuomarin ja lajituomarin roolit Arvioinnin haasteet Objektiivinen ja subjektiivinen arviointi

Lisätiedot

KILPAILUTEHTÄVÄN ARVIOINTI

KILPAILUTEHTÄVÄN ARVIOINTI Taitaja2012 406 Sähköasennus Finaali, TEHTÄVÄ 2 KUVAUS TYÖTEHTÄVÄSTÄ Asennuskohteena on pumppaamo kiinteistö. Kiinteistöön asennetaan kiinteistön ohjaus- ja valvontajärjestelmä sekä sähkölämmittimet oheisten

Lisätiedot

Mark Summary Form. Tulospalvelu. Competitor No Competitor Name Member

Mark Summary Form. Tulospalvelu. Competitor No Competitor Name Member Summary Form Skill Number 406 Skill Sähköasennus Criterion Criterion Description s Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 Total Award A B C D E F Työ- ja sähkötyöturvallisuus Käyttöönotto, testaus ja toiminta Mitat ja

Lisätiedot

Mark Summary Form. Taitaja 2012. Skill Number 406 Skill Sähköasennus. Competitor Name

Mark Summary Form. Taitaja 2012. Skill Number 406 Skill Sähköasennus. Competitor Name Summary Form Skill Number 406 Skill Sähköasennus ing Scheme Lock 24-04-2012 08:38:54 Final Lock 26-04-2012 14:01:55 Criterion Criterion Description s Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 Total Award A B C D E F Työ-

Lisätiedot

406 Sähköasennus. Rakentaminen. 406 Sähköasennus. Kuva: Skills Finland / Jaakko Manninen. Lajivastaavat. Marko Kangas.

406 Sähköasennus. Rakentaminen. 406 Sähköasennus. Kuva: Skills Finland / Jaakko Manninen. Lajivastaavat. Marko Kangas. Rakentaminen 406 Sähköasennus Kuva: Skills Finland / Jaakko Manninen Lajivastaavat Marko Kangas 1 / 11 Koulutuskeskus Salpaus marko.kangas(at)salpaus.fi puh. 044 708 1377 Kalle Pärssinen Koulutuskeskus

Lisätiedot

Turva-ala. Näytöslajit. Turva-ala. Lajivastaavat. Matti Kymäläinen Hyria koulutus matti.kymalainen(at)hyria.fi puh. 050 375 7209.

Turva-ala. Näytöslajit. Turva-ala. Lajivastaavat. Matti Kymäläinen Hyria koulutus matti.kymalainen(at)hyria.fi puh. 050 375 7209. Näytöslajit Turva-ala Lajivastaavat Matti Kymäläinen Hyria koulutus matti.kymalainen(at)hyria.fi puh. 050 375 7209 1 / 11 Koulutuskeskus Salpaus tommi.jaatinen(at)salpaus.fi puh. 044 708 0183 Tommi Jaatinen

Lisätiedot

Turva-ala. Yleiskuvaus kilpailulajista. Kilpailun luonne. Osaamisvaatimukset. Finaalin kilpailutehtävät ja käytettävissä oleva kilpailuaika

Turva-ala. Yleiskuvaus kilpailulajista. Kilpailun luonne. Osaamisvaatimukset. Finaalin kilpailutehtävät ja käytettävissä oleva kilpailuaika Turva-ala Yleiskuvaus kilpailulajista Yleiskuvaus kilpailulajista Turvallisuusala koostuu yhteiskunnan perusturvallisuuden ylläpitämiseksi toteutettavista viranomaistoiminnoista, yritysten, julkisyhteisöjen

Lisätiedot

INFRASAUNAN ASENNUSOHJE. Lisätiedot: HL-Heat Oy Vesijärvenkatu 4 M 3 15100 Lahti 0400 871 611 03-734 5830 www.hl-heat.fi e-mail: info@hl-heat.

INFRASAUNAN ASENNUSOHJE. Lisätiedot: HL-Heat Oy Vesijärvenkatu 4 M 3 15100 Lahti 0400 871 611 03-734 5830 www.hl-heat.fi e-mail: info@hl-heat. INFRASAUNAN ASENNUSOHJE Lisätiedot: HL-Heat Oy Vesijärvenkatu 4 M 3 15100 Lahti 0400 871 611 03-734 5830 www.hl-heat.fi e-mail: info@hl-heat.fi INFRASAUNA + YHDISTELMÄSAUNA INFRASAUNAN ASENNUS JA KÄYTTÖOHJEET

Lisätiedot

SÄHKÖNMITTAUS PIENJÄNNITTEELLÄ

SÄHKÖNMITTAUS PIENJÄNNITTEELLÄ OHJE 1 (5) SÄHKÖNMITTAUS PIENJÄNNITTEELLÄ Yleistä Ohjeeseen on koottu Kymenlaakson Sähköverkko Oy:n uusien ja saneerattavien pysyvien pienjännitteisten suora- ja virtamuuntaja liitäntäisten mittausten

Lisätiedot

OHJE 1 24.1.2013 SÄHKÖNMITTAUS PIENJÄNNITTEELLÄ. Yleistä

OHJE 1 24.1.2013 SÄHKÖNMITTAUS PIENJÄNNITTEELLÄ. Yleistä OHJE 1 SÄHKÖNMITTAUS PIENJÄNNITTEELLÄ Yleistä Ohjeeseen on koottu Kymenlaakson Sähköverkko Oy:n uusien ja saneerattavien pysyvien pienjännitteisten suora- ja virtamuuntaja liitäntäisten mittausten toteutusvaatimukset.

Lisätiedot

Objective Marking. Taitaja 2014 Lahti. Skill Number 406 Skill Sähköasennus Competition Day 1. Competitor Name

Objective Marking. Taitaja 2014 Lahti. Skill Number 406 Skill Sähköasennus Competition Day 1. Competitor Name Objective ing Skill Number 406 Skill Sähköasennus Competition Day 1 Sub Criterion Työ- ja sähkötyöturvallisuus 1 Sub Criterion A1 ing Scheme Lock 08-04-2014 14:43:15 Entry Lock 08-04-2014 19:14:08 O1 1.00

Lisätiedot

Joka päivän alussa, asentaja saa ohjeistuksen päivän töille.

Joka päivän alussa, asentaja saa ohjeistuksen päivän töille. Taitaja 2011 kilpailutehtävän kuvaus. 26.4.2011 Viitetarina Prosessilaitokseen tulee uusi pullotusjärjestelmä tuotteen näytteistykseen. Pullotusyksikkö tulee ottamaan näytteitä prosessin säiliön 1 nesteestä.

Lisätiedot

Asunto Oy Iidesranta 1 Iidesranta 11 33100 TAMPERE SÄHKÖJÄRJESTELMÄKUVAUS

Asunto Oy Iidesranta 1 Iidesranta 11 33100 TAMPERE SÄHKÖJÄRJESTELMÄKUVAUS Asunto Oy Iidesranta 1 Iidesranta 11 33100 TAMPERE SÄHKÖJÄRJESTELMÄKUVAUS Tampere 27.08.2012 GRANLUND TAMPERE OY Arto Lehmus Työ 01762.P000 SISÄLLYSLUETTELO 0 SÄHKÖJÄRJESTELMÄT... 1 01 Yleistä... 1 02

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, TUPALANKULMA VALAISTUKSEN RAKENTAMISEN TYÖSELITYS 4.5.2015. Järvenpään kaupunki työ 5667 Eltel Networks Oy työ JK-U416

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, TUPALANKULMA VALAISTUKSEN RAKENTAMISEN TYÖSELITYS 4.5.2015. Järvenpään kaupunki työ 5667 Eltel Networks Oy työ JK-U416 JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, TUPALANKULMA VALAISTUKSEN RAKENTAMISEN TYÖSELITYS 4.5.2015 Järvenpään kaupunki työ 5667 Eltel Networks Oy työ JK-U416 SISÄLTÖ 1 VALAISTUS 1.1 Yleistä 1.2 Työselityksen käyttöalue 1.3

Lisätiedot

Taitaja2015 Vaatteenvalmistus 307 FI

Taitaja2015 Vaatteenvalmistus 307 FI Semifinaalitehtävän tehtävä Taitaja2015 Vaatteenvalmistus 307 FI Tekijät: Virpi Lahti ja Sisko Latva-Karjanmaa Nimi: Esiliina Oppilaitos: Koulutuskeskus Sedu Päiväys: 2.12.2014 1 Sisällysluettelo 1 Tehtävään

Lisätiedot

Rakentaminen. 402 Ilmastointiasennus. Lajivastaavat. Kuva: Skills Finland / Markku Heikkilä

Rakentaminen. 402 Ilmastointiasennus. Lajivastaavat. Kuva: Skills Finland / Markku Heikkilä Rakentaminen 402 Ilmastointiasennus Kuva: Skills Finland / Markku Heikkilä Lajivastaavat Esko Hakala Koulutuskeskus Salpaus esko.hakala(at)salpaus.fi 1 / 9 puh. 050 526 5943 Pasi Kaislavuo Koulutuskeskus

Lisätiedot

Teollisuus. 602 Elektroniikka. Lajivastaavat. Erkki Kontiainen Koulutuskeskus Salpaus erkki.kontiainen(at)salpaus.fi.

Teollisuus. 602 Elektroniikka. Lajivastaavat. Erkki Kontiainen Koulutuskeskus Salpaus erkki.kontiainen(at)salpaus.fi. Teollisuus 602 Elektroniikka Lajivastaavat Erkki Kontiainen Koulutuskeskus Salpaus erkki.kontiainen(at)salpaus.fi 1 / 10 puh. 050 526 5847 Jarmo Salo Koulutuskeskus Salpaus jarmo.salo(at)salpaus.fi puh.

Lisätiedot

Virtuaali-amk TEHTÄVÄT JOHDON MITOITUS Sähköpätevyys RATKAISUT

Virtuaali-amk TEHTÄVÄT JOHDON MITOITUS Sähköpätevyys RATKAISUT 1. (1998.15) Ryhmäkeskukseen liitetään MMJ 5x2,5 johdolla uusi pistorasiaryhmä. Oikosulkuvirta ryhmäkeskuksessa on 146 A. Kuinka pitkä saa ryhmäjohto kosketusjännitesuojauksen kannalta (automaattisen poiskytkennän)

Lisätiedot

Keskusesimerkki: LOMAKIINTEISTÖN KESKUKSET JA PÄÄJOHTOVERKKO

Keskusesimerkki: LOMAKIINTEISTÖN KESKUKSET JA PÄÄJOHTOVERKKO Keskusesimerkki: LOMAKIINTEISTÖN KESKUKSET JA PÄÄJOHTOVERKKO Esimerkkinä on loma-asuntokiinteistö, jossa on erillinen uusi asuinrakennus sekä vanha, peruskorjattu saunarakennus. Kohteessa uudistetaan kaikki

Lisätiedot

HEINÄVEDEN KUNTA Kenttätien perusparannus HEINÄVESI

HEINÄVEDEN KUNTA Kenttätien perusparannus HEINÄVESI HEINÄVEDEN KUNTA Kenttätien perusparannus HEINÄVESI KATUVALAISTUS b 12.5.2015 / HM a 7.4.2015 / HM Muutos Pvm/Tarkastanut Pvm/Hyväksynyt Pvm/Julkaissut Huomautukset 03.12.2013 / HM 1 Katuvalaistus 2 Piirustukset

Lisätiedot

Teollisuus. 603 Koneistus. Lajivastaavat. Kuva: Skills Finland / Jaakko Manninen. Tero Kuusisto Koulutuskeskus Salpaus tero.kuusisto(at)salpaus.

Teollisuus. 603 Koneistus. Lajivastaavat. Kuva: Skills Finland / Jaakko Manninen. Tero Kuusisto Koulutuskeskus Salpaus tero.kuusisto(at)salpaus. Teollisuus 603 Koneistus Kuva: Skills Finland / Jaakko Manninen Lajivastaavat Tero Kuusisto Koulutuskeskus Salpaus tero.kuusisto(at)salpaus.fi 1 / 9 puh. 044 708 0637 Tommi Ratia Koulutuskeskus Salpaus

Lisätiedot

6.5 VALAISTUSASENNUKSET

6.5 VALAISTUSASENNUKSET 6.5 VAAISTUSASEUKSET imitys numero piirrosmerkki Periaate Valaistuskytkimet ja valaistuskytkennät Seuraavassa taulukossa etetään tavallimpien valaistuskytkimien nimitykset, piirrosmerkit ja johdotuskaaviot.

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, RESERVIKOMPPANIAN ASEMAKAAVA-ALUE

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, RESERVIKOMPPANIAN ASEMAKAAVA-ALUE JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, RESERVIKOMPPANIAN ASEMAKAAVA-ALUE VALAISTUKSEN RAKENTAMISEN TYÖSELITYS 20.5.2013 Järvenpään kaupunki työ nro 5582 Eltel Networks Oy työ nro JK-U382 SISÄLTÖ 1 VALAISTUS 1.1 Yleistä

Lisätiedot

Turvavalaistuksen kaapelointi

Turvavalaistuksen kaapelointi Turvavalaistuksen kaapelointi Pasi Hongisto Teknoware Oy Copyright 2017 1 Pasi Hongisto Poistumisvalaistuksen kaapelointi SFS 6000-5-56:2017 Tässä esityksessä käsitellään vaatimuksia turvavalojärjestelmien

Lisätiedot

Taitaja2015-semifinaalitehtävä

Taitaja2015-semifinaalitehtävä 1 Taitaja2015-semifinaalitehtävä Lajin nimi 605 Levy ja hitsaus Semifinaalin aikataulu ja paikka Tiistaina 20.1.2015 klo 9.00-17.30 Koulutuskeskus SEDU/Törnäväntien opetuspiste Törnäväntie 24, Levyhalli,

Lisätiedot

Esimerkki Ryhmien suunnittelu ja vikavirtasuojakytkimen käyttö. 14.10.2008 Ensto Pro

Esimerkki Ryhmien suunnittelu ja vikavirtasuojakytkimen käyttö. 14.10.2008 Ensto Pro Esimerkki Ryhmien suunnittelu ja vikavirtasuojakytkimen käyttö 1 Esimerkki Sähköpisteet Asuinrakennus 1 krs 2 Esimerkki Sähköpisteet Asuinrakennus 2.krs 3 Ryhmien määrän arviointi Teho/kW B10 B16 C10 C16

Lisätiedot

Monet polut työelämään -hanke Maahanmuuttajan aiemmin hankitun ammatillisen osaamisen tunnistamisen toiminnallinen ja käytännön testi.

Monet polut työelämään -hanke Maahanmuuttajan aiemmin hankitun ammatillisen osaamisen tunnistamisen toiminnallinen ja käytännön testi. Sähköalan osaamisen testimallit Arvioinnissa noudatetaan valtakunnallisten tutkinnon perusteiden arviointikriteereitä, työhön soveltuvin osin. 1. vaihe Alkuhaastattelu lomake. Sähköalan perustutkinto Haastateltavan

Lisätiedot

Semifinaalitehtävä Taitaja2015_Putkisennus 405_FI (suomi/ruotsi)

Semifinaalitehtävä Taitaja2015_Putkisennus 405_FI (suomi/ruotsi) Semifinaalitehtävä Taitaja2015_Putkisennus 405_FI (suomi/ruotsi) Tekijät: Nimi: Samppa, Hannu Väätäinen ja Juha Kaukola-Risku Oppilaitos: Sedu, Kurikka Päiväys: 2.12.2014 1 Sisällysluettelo Putkiasennus

Lisätiedot

HEINÄVEDEN KUNTA Katuvalaistuksen uusiminen 2016 HEINÄVESI

HEINÄVEDEN KUNTA Katuvalaistuksen uusiminen 2016 HEINÄVESI HEINÄVEDEN KUNTA Katuvalaistuksen uusiminen 2016 HEINÄVESI Muutos Pvm/Tarkastanut Pvm/Hyväksynyt Pvm/Julkaissut Huomautukset 10.02.2016 / HM 1 Katuvalot 2 Piirustukset Heinäveden kunta uusii nykyisiä elohopeahöyrylampuilla

Lisätiedot

Erityistilojen sähköasennuksia SFS ja

Erityistilojen sähköasennuksia SFS ja Erityistilojen sähköasennuksia SFS 6000-7 ja 6000-8 Tapio Kallasjoki Erityistiloja Kylpy- ja suihkutilat Uima-altaat ja vastaavat Saunat Rakennustyömaat Maa- ja puutarhatalouden tilat Ahtaat johtavat tilat

Lisätiedot

Poistoilmahuuva JLI-UV-Turbo Asennus-, säätö- ja huolto-ohjeet

Poistoilmahuuva JLI-UV-Turbo Asennus-, säätö- ja huolto-ohjeet Asennus-, säätö- ja huolto-ohjeet SIVU JEVEN Keittiöilmanvaihtolaitteet Sisällysluettelo Kiinnityskoukkujen asennus Kierretankojen kiinnityskohdat ja yhteenliittäminen Lasien asennus Valaisimen kytkentä

Lisätiedot

Lumination LED-valaisimet

Lumination LED-valaisimet GE Lighting Solutions Asennusohje Lumination LED-valaisimet LED-riippuvalaisin (EP14-sarja) Ominaisuudet Pitkä käyttöikä (50 000 tuntia) 5 vuoden takuu IP30 Kuivien tilojen luokitus ENNEN KUIN ALOITAT

Lisätiedot

Teollisuus. 607 Koneenasennus ja kunnossapito. Lajivastaavat. Kuva: Skills Finland / Markku Heikkilä. 607 Koneenasennus ja kunnossapito

Teollisuus. 607 Koneenasennus ja kunnossapito. Lajivastaavat. Kuva: Skills Finland / Markku Heikkilä. 607 Koneenasennus ja kunnossapito Teollisuus 607 Koneenasennus ja kunnossapito Kuva: Skills Finland / Markku Heikkilä Lajivastaavat 1 / 13 Anssi Mikkola Koulutuskeskus Salpaus anssi.mikkola(at)salpaus.fi puh. 050 305 1019 Tommi Backman

Lisätiedot

Kodin sähköjärjestelmän asennusohje

Kodin sähköjärjestelmän asennusohje Kodin sähköjärjestelmän asennusohje SISÄLLYSLUETTELO 1. TALOMAT-TALOAUTOMAATIOJÄRJESTELMÄ 3 2. TALOMAT-OHJAUSKESKUS 4 3. TALOMAT-JÄRJESTELMÄKAAVIO 5 4. TALOMAT-JÄRJESTELMÄN KOMPONENTIT 6 5.1 M95-JAKOKESKUS

Lisätiedot

Kiinteistön sähköverkko. Pekka Rantala Syksy 2016

Kiinteistön sähköverkko. Pekka Rantala Syksy 2016 Kiinteistön sähköverkko Pekka Rantala Syksy 2016 Suomen sähköverkon rakenne Suomen Kantaverkko Jakeluverkko Jakeluverkko Fingrid Jakeluverkko Voimalaitos Voimalaitos kiinteistöjen sähköverkot Sähkön tuotanto

Lisätiedot

Valaisimet. Ateljé- Lyktan Ateljé- Lyktan

Valaisimet. Ateljé- Lyktan Ateljé- Lyktan 35 30 30 32 33 k 33 35 T6 35 45 at 40 30 sä 35.tie 40 Pp 40 40 10 allas 20kV 45 30 40 -tie Pp 45 41 20 25 40 50 www.sweco.fi Kohde: LIEDON KUNTA Sisältö: PYLVÄSLUETTELO Suunn: 21.3.2014 / JJUS Tark: VANHALINNAN

Lisätiedot

VALAISINKYTKENNÄT, ERILAISET KYTKIMET

VALAISINKYTKENNÄT, ERILAISET KYTKIMET VALAISINKYTKENNÄT, ERILAISET KYTKIMET Keskitalo Anne Länkinen Pekka 5.11.2013 Suuren osan rakennusten sähköasennuksista muodostavat valaisinryhmien asennukset Valaistusryhmien kaapeleita voidaan asentaa

Lisätiedot

Asennusohje. Devicell Dry

Asennusohje. Devicell Dry Asennusohje Devicell Dry 1 Asennusohje SF Tekniset tiedot Rakenne: Alumiinilla päällystetty polystyreeni U-arvo: 3 W/m2K Koko: 50 x 100 cm (0,5 m2) Paksuus: 13 mm Alumiinin paksuus: 1 mm Eriste: 12 mm

Lisätiedot

PIENJÄNNITELASKUTUSMITTARIN MITTAROINTIOHJEET

PIENJÄNNITELASKUTUSMITTARIN MITTAROINTIOHJEET Ohje SUM6 1 (9) PIENJÄNNITELASKUTUSMITTARIN MITTAROINTIOHJEET Ohje SUM6 2 (9) Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 2 Vastuut... 3 2.1 Liittyjän vastuut... 3 2.2 Vantaan Energian vastuut... 3 3 Tekniset ohjeet...

Lisätiedot

TUOMAREIDEN PEREHDYTYSSUUNNITELMA

TUOMAREIDEN PEREHDYTYSSUUNNITELMA ETÄTEHTÄVÄ 5 TUOMAREIDEN PEREHDYTYSSUUNNITELMA 1) Kilpailun eettiset säännöt ja arvot Matkailulajiin osallistuminen on vapaaehtoista ja opiskelijan oma halu kilpailuun on otettu huomioon kilpailijoita

Lisätiedot

Hensel sähkönjakelujärjestelmät ja PaloTurva tuotteet

Hensel sähkönjakelujärjestelmät ja PaloTurva tuotteet Hensel sähkönjakelujärjestelmät ja PaloTurva tuotteet Meillä on hyvä Itä-Eurooppalainen paloturvallisuustaso Turvajärjestelmät joiden tulee toimia palon aikana määritellään esim. rakennusluvassa 11.1.4

Lisätiedot

AUTOMAATIOASENTAJAN AT 2013 AINEISTOLUETTELO

AUTOMAATIOASENTAJAN AT 2013 AINEISTOLUETTELO AUTOMAATIOASENTAJAN AT 2013 AINEISTOLUETTELO Aineistokoodi Aineistotyyppi Tavoiteaika /tuntia Kuvaus työtehtävästä PAKOLLISET TUTKINNON OSAT 3.2 Automaation perusteet AutomAsAt 0114 1 16 tuntia Logiikkaohjatun

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, PÄIVÄPOLUN LEIKKIPUISTO VALAISTUKSEN RAKENTAMISEN TYÖSELITYS, TYÖ

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, PÄIVÄPOLUN LEIKKIPUISTO VALAISTUKSEN RAKENTAMISEN TYÖSELITYS, TYÖ JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, PÄIVÄPOLUN LEIKKIPUISTO VALAISTUKSEN RAKENTAMISEN TYÖSELITYS, TYÖ 5731-360-3 24.3.2016 SISÄLTÖ 1 VALAISTUS 1.1 Yleistä 1.2 Työselityksen käyttöalue ja turvallisuus 1.3 Muut ohjeet

Lisätiedot

402 Ilmastointiasennus, Semifinaali

402 Ilmastointiasennus, Semifinaali 402 Ilmastointiasennus, Semifinaali Semifinaalikilpailujen aikataulu ja paikka Tiistaina 22.1.2012. Oulun seudun ammattiopisto, Kaukovainion yksikkö, tekniikka, Kotkantie 2A, 90250 OULU. PÄIVÄN OHJELMA

Lisätiedot

Taitaja 2013, Mekatroniikka Turvalaitteet

Taitaja 2013, Mekatroniikka Turvalaitteet Taitaja 2013, Mekatroniikka Turvalaitteet Versio Tekijä Tarkastaja 1.0 PR 30.01.2013 1.1 AK 4.2.2013 1.2 PR 28.2.2013 1.3 AK 1.3.2013 Tulostettu: 2.5.2013 22:28 1(7) SÄLLYSLUETTELO 1. Perustiedot 3 1.1.

Lisätiedot

Teollisuus. 601 Automaatioasennus. Lajivastaavat. Harri Wallenius Koulutuskeskus Salpaus harri.wallenius(at)salpaus.fi puh.

Teollisuus. 601 Automaatioasennus. Lajivastaavat. Harri Wallenius Koulutuskeskus Salpaus harri.wallenius(at)salpaus.fi puh. Teollisuus 601 Automaatioasennus Lajivastaavat Harri Wallenius Koulutuskeskus Salpaus harri.wallenius(at)salpaus.fi puh. 044 708 0025 Hannu Aaltonen Koulutuskeskus Salpaus hannu.aaltonen(at)salpaus.fi

Lisätiedot

TEHOYKSIKKÖ. Innova Ohjauskeskusten Esittely. Onnittelut uudesta Innova-ohjauskeskuksestasi

TEHOYKSIKKÖ. Innova Ohjauskeskusten Esittely. Onnittelut uudesta Innova-ohjauskeskuksestasi TEHOYKSIKKÖ Innova Ohjauskeskusten Esittely Onnittelut uudesta Innova-ohjauskeskuksestasi Innova-ohjauskeskus on kehitetty tekemään saunomisesta mahdollisimman nautinnollista. Voit säätää saunasi lämpötilaa,

Lisätiedot

Näytöslajit. Muoviala. Lajivastaava. Finalistit. Asko Hänninen Koulutuskeskus Salpaus asko.hanninen(at)salpaus.fi puh. 044 708 0148.

Näytöslajit. Muoviala. Lajivastaava. Finalistit. Asko Hänninen Koulutuskeskus Salpaus asko.hanninen(at)salpaus.fi puh. 044 708 0148. Näytöslajit Muoviala Lajivastaava Asko Hänninen Koulutuskeskus Salpaus asko.hanninen(at)salpaus.fi puh. 044 708 0148 Finalistit 1 / 8 Aatu Hiltunen Savon ammattija aikuisopisto Joona Reittu Savon ammattija

Lisätiedot

Semifinaalin aikataulu ja paikka. Semifinaalikoordinaattori. Kilpailijamäärä. Elektroniikkalajin semifinaalitehtävien kuvaukset

Semifinaalin aikataulu ja paikka. Semifinaalikoordinaattori. Kilpailijamäärä. Elektroniikkalajin semifinaalitehtävien kuvaukset Semifinaalin aikataulu ja paikka 15.1.2014 (varapäivä 16.1.2014) Salon seudun ammattiopisto Venemestarinkatu 35 24240 SALO Semifinaalikoordinaattori Raimo Mäkelä Salon seudun ammattiopisto raimo.makela

Lisätiedot

Kotimaiset Näpsä SMART kuivan tilan vakiokeskukset Ryhmä- ja data-ryhmäkeskukset, mittauskeskukset, KNX-kotelot sekä data-asennuskotelot

Kotimaiset Näpsä SMART kuivan tilan vakiokeskukset Ryhmä- ja data-ryhmäkeskukset, mittauskeskukset, KNX-kotelot sekä data-asennuskotelot Pienjännitetuotteet, NäpsäSmart 2FI 15-01 Kotimaiset Näpsä SMART kuivan tilan vakiokeskukset Ryhmä- ja data-ryhmäkeskukset, mittauskeskukset, KNX-kotelot sekä data-asennuskotelot Näpsä SMART -sisäkeskusten

Lisätiedot

EV011 EV012 EV002 EV004 EV100 EV102 1 mod. 1 mod. 4 mod. 4 mod. 5 mod. 5 mod. 230 V AC (+10%/-15%), 50 HZ 6 W 6 W 6 W 6 W 15 W 15 W

EV011 EV012 EV002 EV004 EV100 EV102 1 mod. 1 mod. 4 mod. 4 mod. 5 mod. 5 mod. 230 V AC (+10%/-15%), 50 HZ 6 W 6 W 6 W 6 W 15 W 15 W himmentimet Mitta moduleina imellisjännite Tehohäviö nimelliskuormalla Himmennysperiaate Kuorman tyyppi hehkulamput 3 V halogeenilamput pienj. halog.lamput muuntajalla pienj. halog.lamput el. muuntajalla

Lisätiedot

Liittymiskaapelin suojaus- ja maadoituselektrodi

Liittymiskaapelin suojaus- ja maadoituselektrodi Ohje 1 (3) 23.4.2014 Liittymiskaapelin suojaus- ja maadoituselektrodi Yleistä Liittymiskaapelityyppinä käytetään omakotitalojohdoissa AMCMK 3 x 25 + 16 ja suuremmissa poikkipinnoissa AXMK -maakaapeleita.

Lisätiedot

1(4) SAKKY, SAVONIA, RAVINTOLA- JA AULATILOJEN MUUTOS, VAIHE 3 SÄHKÖTÖIDEN HANKINTAOHJE

1(4) SAKKY, SAVONIA, RAVINTOLA- JA AULATILOJEN MUUTOS, VAIHE 3 SÄHKÖTÖIDEN HANKINTAOHJE 1(4) SAKKY, SAVONIA, RAVINTOLA- JA AULATILOJEN MUUTOS, VAIHE 3 SÄHKÖTÖIDEN HANKINTAOHJE 1. RAKENNUSKOHDE JA YLEISOHJEET Rakennuskohde on Kuopiossa, Sammakkolammentie 2:ssa olevassa Hotelli Savonian ravintolassa.

Lisätiedot

Itserajoittuvan lämmityskaapelin LIGO 20 W/m asennusohje

Itserajoittuvan lämmityskaapelin LIGO 20 W/m asennusohje Itserajoittuvan lämmityskaapelin LIGO 20 W/m asennusohje Ligo-lämmityskaapelin asennusohje Tuotetiedot: Itserajoittuva lämpökaapeli, sis. kylmäpään: MMJ 3 x 1,5 S 2 m. Teho 20 W/m +10 C, 230 V AC. Itserajoittuva

Lisätiedot

Lue huolella koko käyttöohje ennen tuotteen käyttöönottoa. Muista säästää käyttöohje tulevaisuuden varalle TURVALLISUUSTIETOJA

Lue huolella koko käyttöohje ennen tuotteen käyttöönottoa. Muista säästää käyttöohje tulevaisuuden varalle TURVALLISUUSTIETOJA Lue huolella koko käyttöohje ennen tuotteen käyttöönottoa. Muista säästää käyttöohje tulevaisuuden varalle Pidätämme kaikki oikeudet teknisten tietojen muutoksiin, emme myöskään vastaa mahdollisista teksti

Lisätiedot

Etman-monipakkaukset ammattilaisille!

Etman-monipakkaukset ammattilaisille! Kytkimet 22000, sähkönumero 2041500 Kytkin 1/6, 16A 250V~, jousiliittimet, pinta-asennus, mitat 84x75x26,5 mm. Liittimiin voi kytkeä max 2 johdinta ja ne on hyväksytty ML ja MK johtimille. 22000 10 Kytkin

Lisätiedot

Rakentaminen. 408 Talonrakennus, muuraus ja laatoitus. Lajivastaavat

Rakentaminen. 408 Talonrakennus, muuraus ja laatoitus. Lajivastaavat Rakentaminen 408 Talonrakennus, muuraus ja laatoitus Lajivastaavat Juha Heinlahti Koulutuskeskus Salpaus juha.heinlahti(at)salpaus.fi puh. 044 708 0394 1 / 10 Paavo Harju Koulutuskeskus Salpaus paavo.harju(at)salpaus.fi

Lisätiedot

Talomat-järjestelmän sähkösuunnittelu

Talomat-järjestelmän sähkösuunnittelu Talomat-järjestelmän sähkösuunnittelu Sähkösuunnittelun vaiheet Tarjouksen laskenta pistekuvien perusteella. Pistekuvat ja niiden hyväksyttäminen Johdotuskuvat I/O-listan ja ohjelman teko johdotuskuvien

Lisätiedot

Talomat järjestelmän ASENNUSOHJE

Talomat järjestelmän ASENNUSOHJE Talomat järjestelmän ASENNUSOHJE TALOMAT 1 Ohjauskeskus 2 Kaavio 3 Komponentit 4 KAAPELOINTI 7 12V valaistus 8 230V valaistus 10 Kytkimet 10 Laitteet 11 Havainnekuvat 12 KYTKENTÄ 13 Kytkentäkaaviot 17

Lisätiedot

Porrastietoa suunnittelijoille

Porrastietoa suunnittelijoille Porrastietoa suunnittelijoille Ohjelma: Porrasvalmistajat ry:n esittely - puheenjohtaja Anne Juopperi, Lappiporras Oy Portaan aukon mitoitus - Anne Juopperi, Lappiporras Oy Portaiden ja kaiteiden mitoitus

Lisätiedot

Ylivirtasuojaus ja johdon mitoitus

Ylivirtasuojaus ja johdon mitoitus Ylivirtasuojaus ja johdon mitoitus Kaikki vaihejohtimet on varustettava ylivirtasuojalla Kun vaaditaan nollajohtimen poiskytkentää, se ei saa kytkeytyä pois ennen vaihejohtimia ja sen on kytkeydyttävä

Lisätiedot

TaitajaPLUS - artesaani

TaitajaPLUS - artesaani TaitajaPLUS - artesaani Kuva: Skills Finland / Jaakko Manninen Finalistit Elina Rinta-Harri Invalidiliiton Järvenpään Koulutuskeskus 1 / 6 Timo Siponen Invalidiliiton Järvenpään Koulutuskeskus Maria Tormonen

Lisätiedot

Talomat järjestelmän ASENNUSOHJE

Talomat järjestelmän ASENNUSOHJE Talomat järjestelmän ASENNUSOHJE TALOMAT TM 3 KAAPELOINTI 9 12V valaistus 10 230V valaistus 12 Kytkimet 12 Laitteet 13 Havainnekuvat 14 KYTKENTÄ 16 Kytkentäkaaviot 16 Kytkentäkartta 24 Versio 28.12.2016

Lisätiedot

TAITAJA 2006, Elektroniikka (19.1-06/OL) Hakkurivirtalähteen kokoaminen ja testaaminen, Nokia

TAITAJA 2006, Elektroniikka (19.1-06/OL) Hakkurivirtalähteen kokoaminen ja testaaminen, Nokia TAITAJA 2006, Elektroniikka (19.1-06/OL) Hakkurivirtalähteen kokoaminen ja testaaminen, Nokia Tehtävän tarkoituksena on koota Nokian tuotannossa käytetyn testiyksikön virtalähdeyksikkö. Kokonainen yksikkö

Lisätiedot

bulldog Ryhmäkeskukset IP30 pinta- ja uppo-asennukseen

bulldog Ryhmäkeskukset IP30 pinta- ja uppo-asennukseen bulldog Ryhmäkeskukset IP30 pinta- ja uppo-asennukseen Ominaisuuksia Uppoasennuksessa keskus kiinnitetään suoraan seinärakenteisiin jolloin upotussyvyys on 100 mm. Pinta-asennuksessa keskus kiinnitetään

Lisätiedot

ASENNUSOHJE. Ulkoalueiden sulanapitomatto SILEKA

ASENNUSOHJE. Ulkoalueiden sulanapitomatto SILEKA ASENNUSOHJE Ulkoalueiden sulanapitomatto SILEKA KÄYTTÖKOHTEET JA TUOTETIEDOT Käyttökohteet Ulkoalueiden lumen ja jään sulatukseen ajoväylillä, kävelyteillä, käytävillä, ajorampelilla ja vastaavissa kohteissa.

Lisätiedot

Pienjännitetuotteet, Huoneisto 1FI10_11. Saneeraus- ja huoneistokeskukset Kerros- ja rivitalot

Pienjännitetuotteet, Huoneisto 1FI10_11. Saneeraus- ja huoneistokeskukset Kerros- ja rivitalot Pienjännitetuotteet, Huoneisto 1FI10_11 Saneeraus- ja huoneistokeskukset Kerros- ja rivitalot 2 ABB Pienjännitetuotteet, Huoneistokeskukset Sisällysluettelo Yleistä... 4 Lajimerkkiavain... 5 Saneerauskeskukset...

Lisätiedot

Sähköasennukset 2. Kenelle. Sisältö. Tuotenumero: 411163. 68,00 (+ alv 10%) normaalihinta 51,00 (+ alv 10%) jäsenhinta

Sähköasennukset 2. Kenelle. Sisältö. Tuotenumero: 411163. 68,00 (+ alv 10%) normaalihinta 51,00 (+ alv 10%) jäsenhinta Sähköasennukset 2 Tuotenumero: 411163 68,00 (+ alv 10%) normaalihinta 51,00 (+ alv 10%) jäsenhinta Sähköasennukset-kirjasarja käsittelee rakennusten sähköasennuksia koskevia määräyksiä, ohjeita ja käytännön

Lisätiedot

Sensor-Leuchten Typ 400 FIN Käyttöohje

Sensor-Leuchten Typ 400 FIN Käyttöohje 110010759 03/2011 Technische Änderungen vorbehalten. Sensor-Leuchten Typ 400 Käyttöohje normal/ not dimmable dimmable (all dimmers) Tipp! Halogen 15 sec. 30 min. Watt-o-matic 0 50% min. 5 min. Watt-o-matic

Lisätiedot

SÄHKÖKALUSTESARJA LAATUA, TYYLIÄ, KOHTUULLINEN HINTA JA HELPPO ASENNUS

SÄHKÖKALUSTESARJA LAATUA, TYYLIÄ, KOHTUULLINEN HINTA JA HELPPO ASENNUS SÄHKÖKALUSTESARJA LAATUA, TYYLIÄ, KOHTUULLINEN HINTA JA HELPPO ASENNUS Etman Sähkökalustesarjan tyylikäs muotoilu antaa loppukuluttajalle käsityksen myös tuotteiden korkeasta laadusta. Tuoteperhe käsittää

Lisätiedot

HÄMEEN TIEPIIRI MT252 PARANTAMINEN, HYRKIN ETELÄINEN KIERTOLIITTYMÄ SASTAMALA TIEVALAISTUS R11-SE100 TYÖKOHTAINEN TYÖSELITYS

HÄMEEN TIEPIIRI MT252 PARANTAMINEN, HYRKIN ETELÄINEN KIERTOLIITTYMÄ SASTAMALA TIEVALAISTUS R11-SE100 TYÖKOHTAINEN TYÖSELITYS HÄMEEN TIEPIIRI MT252 PARANTAMINEN, HYRKIN ETELÄINEN KIERTOLIITTYMÄ SASTAMALA TIEVALAISTUS R11-SE100 TYÖKOHTAINEN TYÖSELITYS Muutos A Korjattu 18.4.2011 R5291 SISÄLLYSLUETTELO I 7511 1 7512 1 7513 2 7513

Lisätiedot

IT ja viestintäteknologia

IT ja viestintäteknologia IT ja viestintäteknologia 204 Tietojenkäsittely Kuva: Skills Finland / Minna Koponen Lajivastaavat 1 / 10 Ilpo Nikander Koulutuskeskus Salpaus ilpo.nikander(at)salpaus.fi puh. 044 708 0616 Mika Lammassaari

Lisätiedot

bulldog -tuoteperhe Ryhmäkeskukset IP30 pinta- ja uppo-asennukseen

bulldog -tuoteperhe Ryhmäkeskukset IP30 pinta- ja uppo-asennukseen bulldog -tuoteperhe Ryhmäkeskukset IP30 pinta- ja uppo-asennukseen Ominaisuuksia Uppoasennuksessa keskus kiinnitetään suoraan seinärakenteisiin jolloin upotussyvyys on 100 mm. Pinta-asennuksessa keskus

Lisätiedot

Elektroniikkalajin semifinaalitehtävien kuvaukset

Elektroniikkalajin semifinaalitehtävien kuvaukset Elektroniikkalajin semifinaalitehtävien kuvaukset Kilpailija rakentaa ja testaa mikrokontrollerilla ohjattavaa jännitereferenssiä hyödyntävän sovelluksen. Toteutus koostuu useasta elektroniikkamoduulista.

Lisätiedot

SÄHKÖ- SUUNNITTELIJALLE

SÄHKÖ- SUUNNITTELIJALLE SÄHKÖ- SUUNNITTELIJALLE PILASTER-JÄRJESTELMÄN YHTEYDESSÄ SÄHKÖSUUNNITTELUSSA HUOMIOITAVAA Pilaster AIR Pilaster taloautomaatioverkko Kaapelointi- ja kytkentäohjeita Pilaster -hormien potentiaalintasaus

Lisätiedot

Putketon uppoasennus

Putketon uppoasennus Putketon uppoasennus Asennus rakenteeseen: perusasiat Kaapelia asennettaessa suoraan rakenteeseen ilman asennusputkea jätetään kaapelille liikkumavaraa. Vältetään risteämiä muiden kaapeleiden kanssa. Asennustilaa

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa: työskentely

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa: työskentely Hyväksymismerkinnät 1 (5) Näytön kuvaus Tutkinnonosan suorittaja osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä tekemällä tutkinnon osan ammattitaitovaatimusten mukaisia työtehtäviä työkohteissa. Työtä

Lisätiedot

Teollisuus. 606 Mekatroniikka. Lajivastaava. Timo Tommiska Koulutuskeskus Salpaus timo.tommiska(at)salpaus.fi puh. 044 708 0639.

Teollisuus. 606 Mekatroniikka. Lajivastaava. Timo Tommiska Koulutuskeskus Salpaus timo.tommiska(at)salpaus.fi puh. 044 708 0639. Teollisuus 606 Mekatroniikka Lajivastaava Timo Tommiska Koulutuskeskus Salpaus timo.tommiska(at)salpaus.fi puh. 044 708 0639 1 / 11 Jarmo Eloranta Koulutuskeskus Salpaus jarmo.eloranta(at)salpaus.fi puh.

Lisätiedot

EC-Huippuimurit. Vallox. Asennus-, huolto- ja käyttöohjeet. Mallit. Vallox F Voimassa alkaen

EC-Huippuimurit. Vallox. Asennus-, huolto- ja käyttöohjeet. Mallit. Vallox F Voimassa alkaen Mallit 15P-EC 20P-EC 25P-EC 31P-EC 40P-EC 50P-EC 56P-EC Vallox 1.09.606 F Voimassa alkaen 16.6.2014 Asennus-, huolto- ja käyttöohjeet Vallox- huippuimurit on tarkoitettu poistoilmajärjestelmien puhaltimiksi,

Lisätiedot

bulldog Ryhmäkeskukset IP30 pinta- ja uppo-asennukseen Ominaisuuksia Teknisiä etoja

bulldog Ryhmäkeskukset IP30 pinta- ja uppo-asennukseen Ominaisuuksia Teknisiä etoja bulldog Ryhmäkeskukset IP30 pinta- ja uppo-asennukseen Ominaisuuksia Uppoasennuksessa keskus kiinnitetään suoraan seinärakenteisiin jolloin upotussyvyys on 100 mm. Pinta-asennuksessa keskus kiinnitetään

Lisätiedot

Teollisuusinfralämmitin IR

Teollisuusinfralämmitin IR Sähkölämmitys 3000 6000 W Teollisuusinfralämmitin IR INFRALÄMMITIN YLI 4,5 METRIÄ KORKEISIIN TILOIHIN 3 mallia Teollisuusinfralämmitintä IR käytetään kohde- tai kokonaislämmitykseen, tiloissa joiden korkeus

Lisätiedot

Ilmanlämmitin, sähkö. Yleistä Sähköllä lämmitettävässä ilmanlämmittimessä on putkimaiset. Konekoko (aa) 01 09. Toimintovaihtoehto (bb)

Ilmanlämmitin, sähkö. Yleistä Sähköllä lämmitettävässä ilmanlämmittimessä on putkimaiset. Konekoko (aa) 01 09. Toimintovaihtoehto (bb) Yleistä Sähköllä lämmitettävässä ilmanlämmittimessä on putkimaiset lämpöelementit. Ilmanlämmitin, sähkö Konekoko (aa) 01 0 Toimintovaihtoehto (bb) Tehovaihtoehto (c) 1, 2, 3, 4, 5, 6 (0 = tilavaraus tehov.

Lisätiedot

Rakentaminen. 404 Maalaus ja tapetointi. Lajivastaavat. Kuva: Skills Finland / Jaakko Manninen

Rakentaminen. 404 Maalaus ja tapetointi. Lajivastaavat. Kuva: Skills Finland / Jaakko Manninen Rakentaminen 404 Maalaus ja tapetointi Kuva: Skills Finland / Jaakko Manninen Lajivastaavat Petri Vannula Koulutuskeskus Salpaus petri.vannula(at)salpaus.fi 1 / 8 puh. 050 387 1920 Jukka Raami Koulutuskeskus

Lisätiedot

Kerabit Dual - asennusohjeet

Kerabit Dual - asennusohjeet Kerabit Dual - asennusohjeet Lue ohjeet huolellisesti ennen asennusta. Yleistä Alustaksi sopii raakaponttilaudoitus tai tarkoitukseen soveltuva rakennuslevy, esim. Kerabit OSB-kattolevy. Katon kaltevuus

Lisätiedot

Johtimien kuormitettavuus

Johtimien kuormitettavuus Johtimien kuormitettavuus Pekka Rantala Syksy 2013 29.10.2013 Kohteena ylikuormitustilanne Kuormitettavuus kytkeytyy kaapelin ylikuormitukseen, joka voi ajallisesti kestää pitkänkin aikaa (1 tunti) Ylikuormitussuojana

Lisätiedot

Auto- ja kuljetustekniikka

Auto- ja kuljetustekniikka Auto- ja kuljetustekniikka Lajivastaavat 1 / 10 Unto Tervo Koulutuskeskus Salpaus unto.tervo(at)salpaus.fi puh. 050 526 5955 Jani Heikka Koulutuskeskus Salpaus jani.heikka(at)salpaus.fi puh. 044 708 0599

Lisätiedot

ASENNUSOHJE. Tehovahti Effekt 103RX

ASENNUSOHJE. Tehovahti Effekt 103RX ASENNUSOHJE Tehovahti Effekt 103RX YLEISTÄ Toiminta: Tehovahti mittaa yksittäisten vaiheiden virrankulutusta virtamuuntimien avulla ja kytkee tarvittaessa päälle / pois päältä osan kuormasta, ettei säädetty

Lisätiedot

BRAVIDA SERVICE PROSESSITEOLLISUUS Työ 61311610591 Piir. n:o 01 SÄHKÖTYÖSELOSTUS AKAAN KAUPUNKI NAHKIALAN KOULU

BRAVIDA SERVICE PROSESSITEOLLISUUS Työ 61311610591 Piir. n:o 01 SÄHKÖTYÖSELOSTUS AKAAN KAUPUNKI NAHKIALAN KOULU 1(7) BRAVIDA SERVICE PROSESSITEOLLISUUS Työ 61311610591 Piir. n:o 01 Jouko Koskinen 21.6.2016 Hämeentie 64 37800 AKAA Puh. 0207571300 SÄHKÖTYÖSELOSTUS AKAAN KAUPUNKI NAHKIALAN KOULU KORJAUS JA MUUTOSTYÖ

Lisätiedot

Vedenalainen johto. yksiosainen. Johto kanavassa. Sulkulaitteella varustettu yksiosainen pistorasia ilman suojakosketinta, turvapistorasia

Vedenalainen johto. yksiosainen. Johto kanavassa. Sulkulaitteella varustettu yksiosainen pistorasia ilman suojakosketinta, turvapistorasia Seuraavassa on esitetty tavallisimpia sähkölaitteiden symboleja, joita käytetään sähkösuunnitelmissa. Näitä symboleja voit käyttää myös itse merkitessäsi sähköpisteiden paikkoja asuntosi pohjapiirustukseen.

Lisätiedot

Käyttöohje. Kytkentävahvistin N00..A N05..A 701692/01 06/03 SUOMI

Käyttöohje. Kytkentävahvistin N00..A N05..A 701692/01 06/03 SUOMI Käyttöohje SUOMI Kytkentävahvistin N00..A N0..A 7069/0 06/03 Ohjeet turvallista käyttöä varten räjähdysvaarallisilla alueilla Käyttö Luonnostaan vaarattomia virtapiirejä sisältäviä laitteita on tarkoitus

Lisätiedot

ASENNUS- JA HUOLTO-OHJE OPAS 10, TW802, TW844 JA TW850 TUOTEPERHEEN TURVAVALAISIMET

ASENNUS- JA HUOLTO-OHJE OPAS 10, TW802, TW844 JA TW850 TUOTEPERHEEN TURVAVALAISIMET VO80281/ S / H - 1 - ASENNUS- JA HUOLTO-OHJE OPAS 10, TW802, TW844 JA TW850 TUOTEPERHEEN TURVAVALAISIMET Tuotekuvaus Yleistä huomioitavaa Tekniset tiedot Valaisin on tarkoitettu jatkuvatoimiseksi turvavalaisimeksi,

Lisätiedot

LaPROTECT. Lyijylaminoitu kipsikartonkilevy. Suojaa röntgensäteilyltä

LaPROTECT. Lyijylaminoitu kipsikartonkilevy. Suojaa röntgensäteilyltä LaPROTECT Lyijylaminoitu kipsikartonkilevy Suojaa röntgensäteilyltä sivu 2 LAPROTECT -lyijylaminoitu kipsikartonkilevy LaProtect -Lyijylaminoitu kipsikartonkilevy LaProtect -lyijylaminoitu kipsikartonkilevy

Lisätiedot

ASENNUSOHJE. SAFERA Siro IN-line -liesivahti. Virranhallintayksiköt PCU3 PCU5.1-U 20810 V4.5.0 FIN SIRO IN-LINE

ASENNUSOHJE. SAFERA Siro IN-line -liesivahti. Virranhallintayksiköt PCU3 PCU5.1-U 20810 V4.5.0 FIN SIRO IN-LINE ASENNUSOHJE SAFERA Siro IN-line -liesivahti Virranhallintayksiköt PCU PCU.-U 080 V..0 FIN SIRO IN-LINE SISÄLLYSLUETTELO VAROITUKSET. VALMISTELUT. Valmistelut. Asennus. Asennuksen vianmääritys. Lisävaruste:

Lisätiedot

JSKI Asennus-, säätö- ja huolto-ohjeet

JSKI Asennus-, säätö- ja huolto-ohjeet JSKI Asennus-, säätö- ja huolto-ohjeet SIVU JEVEN Keittiöilmanvaihtolaitteet Sisällysluettelo Kiinnityskoukkujen asennus Kierretankojen kiinnityskohdat ja yhteenliittäminen 4 Valaisimen kytkentä ja vaihto

Lisätiedot

MODULIPOHJAINEN OHJAUSKOTELO HUONETILOIHIN

MODULIPOHJAINEN OHJAUSKOTELO HUONETILOIHIN MODULIPOHJAINEN OHJAUSKOTELO HUONETILOIHIN Busch-Installationsbus EIB Ensto Busch-Jaeger Oy 2 Modernia taloautomaatiota Busch-Installationsbus EIB-väylätekniikalla EIB European Installation Bus on väyläpohjainen

Lisätiedot

3.06.26 SAVUNPOISTOKESKUKSET EDULLISET KOTIMAISET HELPPO ASENTAA 03/05

3.06.26 SAVUNPOISTOKESKUKSET EDULLISET KOTIMAISET HELPPO ASENTAA 03/05 3.06.26 SAVUNPOISTOKESKUKSET EDULLISET KOTIMAISET HELPPO ASENTAA 03/05 YLEISTÄ Kotimaisilla, akkuvarmennetuilla 1S5-01 savunpoistokeskuksilla ja niiden lisälaitteilla ohjataan seinä- ja lasikateikkunoiden

Lisätiedot

EC-Huippuimurit. Vallox. Asennus-, huolto- ja käyttöohjeet. Mallit. Vallox. 1.09.606b F 4.3.2013

EC-Huippuimurit. Vallox. Asennus-, huolto- ja käyttöohjeet. Mallit. Vallox. 1.09.606b F 4.3.2013 Mallit 5P-EC 20P-EC 25P-EC 3P-EC 40P-EC 50P-EC 56P-EC Vallox.09.606b F 4.3.203 Asennus-, huolto- ja käyttöohjeet Vallox- huippuimurit on tarkoitettu poistoilmajärjestelmien puhaltimiksi, jotka asennetaan

Lisätiedot

Mark Summary. Taitaja2015. Skill Number 602 Skill Elektroniikka. Competitor Name

Mark Summary. Taitaja2015. Skill Number 602 Skill Elektroniikka. Competitor Name Summary Skill Number 602 Skill Elektroniikka ing Scheme Lock 04-05-2015 14:54:52 Final Lock 07-05-2015 12:11:00 Criterion Criterion Description s Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 Total Award A B C D E Piirilevysuunnittelu

Lisätiedot