Ensisaapumistoiminnan ohjeet toimijoille. (Eviran ohje 18401/1) Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ensisaapumistoiminnan ohjeet toimijoille. (Eviran ohje 18401/1) Elintarviketurvallisuusvirasto Evira"

Transkriptio

1 Ensisaapumistoiminnan ohjeet toimijoille (Eviran ohje 18401/1) Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

2 Vastuuhenkilö Britta Wiander Sivu/sivut 1 / 18 ENSISAAPUMISTOIMINNAN OHJEET TOIMIJOILLE

3 Vastuuhenkilö Britta Wiander Sivu/sivut 2 / 18 SISÄLLYSLUETTELO sivu 1 Ensisaapumisvalvonta Yleistä Lainsäädäntö Määritelmät Rekisteri ensisaapumistoimijoista ja -paikoista Ensisaapumistoimijoiden tekemät ilmoitukset Ensisaapumistoiminnan aloittamis-, olennainen muuttaminen- ja lopettamis-ilmoitus Kuukausi-ilmoitus vastaanotetuista lähetyksistä Eviran luettelo vastaanotetuista lähetyksistä Eläimistä saatavat elintarvikkeet Eläimistä saatavien elintarvikkeiden luokittelu Toimijan omavalvontasuunnitelma ensisaapumistoiminnan osalta Yleistä Eläimistä saatavia elintarvikkeita vastaanottavan toimijan omavalvontasuunnitelma ensisaapumistoiminnan osalta Kuukausi-ilmoitukset vastaanotetuista lähetyksistä Kuvaus vastaanotettavien lähetysten tarkastamisesta Toimenpiteet havaittaessa epäkohtia Näytteenotto- ja tutkimussuunnitelma Kuvaus kirjanpidosta Eläimistä saatavia elintarvikkeita välittävän toimijan omavalvontasuunnitelma ensisaapumistoiminnan osalta Kuvaus ilmoitusten tekemisestä Kirjanpito Salmonellaa koskevat erityistakuut Lainsäädäntö Erityistakuuasetuksen 1688/2005 vaatimukset Tulkintoja liittyen asetuksen 1688/2005 kaupalliseen asiakirjaan ja salmonellatutkimuksiin 14 8 Omavalvontasuunnitelman hyväksyminen ensisaapumistoiminnan osalta Lähetyksen palauttaminen lähtömaahan Kaupallinen palautus Viranomaisen hylkäämä lähetys Ohjeen päivittäminen Internet - linkkejä Eviran yhteystiedot ensisaapumistoimintaan liittyviä yhteydenottoja varten LIITTEET TIEDOKSI... 18

4 Vastuuhenkilö Britta Wiander Sivu/sivut 3 / 18 1 Ensisaapumisvalvonta 1.1 Yleistä Elintarvikelaissa (23/2006) sekä maa- ja metsätalousministeriön ensisaapumistoiminnasta antamassa asetuksessa (118/2006) säädetty eläimistä saatavien elintarvikkeiden ensisaapumisvalvonta perustuu toisesta jäsenvaltiosta Suomeen toimitettavien elintarvikkeiden mahdollisesti aiheuttamien terveysvaarojen arviointiin. Paikallinen ensisaapumisvalvontaviranomainen suorittaa valvonta-alueellaan ensisaapumisvalvontaa Eviran kanssa tekemänsä sopimuksen ja Eviran ensisaapumisvalvontasuunnitelman mukaisesti (EtL 42 ). Ensisaapumisvalvonta toteutetaan riskiperusteisesti ja tasapuolisesti muista Euroopan unionin jäsenvaltioista Suomeen suuntautuvaan tavaravirtaan ja toimijoiden ensisaapumistoimintaan kohdistuvilla tarkastuksilla. Ensisaapumisvalvonnassa kiinnitetään erityistä huomiota komission asetuksen EY 1688/2005 mukaisten salmonellaerityistakuiden täyttymiseen (sian-, naudan- ja siipikarjanliha sekä kananmunat) sekä muihin ns. riskielintarvikkeisiin (kypsentämätön liha, raakalihavalmisteet, lihavalmisteet, elävät simpukat ja äyriäiset). Lisäksi valvontaa kohdennetaan ottaen huomioon vastaanotettujen tuotteiden määrä ja laatu. 1.2 Lainsäädäntö Ensisaapumistoimintaan ja sen valvontaan liittyvää lainsäädäntöä: elintarvikelaki (EtL) 23/2006 maa- ja metsätalousministeriön ensisaapumistoiminnasta antama asetus (ESA) 118/2006 EY:n eläimistä saatavien elintarvikkeiden hygienia-asetus (853/2004) EY:n salmonellaa koskeva erityistakuuasetus (1688/2005) (erityistakuuasetus). 1.3 Määritelmät Eläimistä saatava elintarvike Eläimistä saatavalla elintarvikkeella tarkoitetaan EtL:n 6 :n ja EY asetuksen 853/ artiklasta johtuen sellaista elintarviketta, jonka valmistusaineet ovat yksinomaan eläin-peräisiä tai sellaista elintarviketta, jossa kasviperäinen aines on yhdistetty prosessoimattoman eläinperäisen aineksen kanssa. Myös hunaja ja veri kuuluvat eläimistä saataviin elintarvikkeisiin.

5 Vastuuhenkilö Britta Wiander Sivu/sivut 4 / 18 Elintarvikkeiden terveys- ja tunnistusmerkinnöistä säädetään asetuksen 853/ ja 6 artiklassa ja liitteen II jaksossa I. Terveysmerkki Ruhon osiin on leimattu soikea terveysmerkki, joka sisältää valmistusmaan nimen tai lyhenteen, laitoksen hyväksymisnumeron ja EY-lyhenteen. Tunnistusmerkki Eläimistä saataviin elintarvikkeisiin, niiden kääreisiin tai pakkauksiin on liitetty soikea valmistusmaan nimen tai lyhenteen, laitoksen hyväksymisnumeron ja EY-lyhenteen sisältävä tunnistusmerkki. Tätä merkkiä kutsuttiin aiemmin myös terveysmerkiksi. Jos pakkaus sisältää paloiteltua lihaa tai muita eläimen osia, täytyy merkin olla kiinnitettynä niin, että se tuhoutuu pakkausta avattaessa. Jos lihan pakkaus sisältää useampia erillisissä kääreissä olevia tuotteita, on tunnistus-merkintä pääsääntöisesti oltava sekä pakkauksessa että kääreissä. Teollisuuden raaka-aineeksi tarkoitettujen lihojen osalta riittää kuitenkin merkintä vain pakkauksessa. Jos lihapakkaus sisältää useampia erillisiä kääreitä, joissa ei ole tunnistusmerkintää, ei pakkauksen sisältöä saa jakaa lähetettäväksi useampaan eri elintarvikehuoneistoon, vaan pakkauksen sisältö voidaan purkaa vasta lopullisessa määränpäässä. Tunnistusmerkki saadaan liittää myös sellaiseen yhdistelmäelintarvikkeeseen (EY asetus 853/ artikla, 2-kohta), joka on valmistettu kyseisen asetuksen mukaisessa laitoksessa (EY asetus 853/2004, liite II, I jakso kohta B7). Näin ollen pelkästään tunnistusmerkin perusteella ei elintarvikkeesta voi päätellä, onko se eläimistä saatava elintarvike vai yhdistelmäelintarvike. Pakkausmerkinnöistä ei aina saa riittäviä tietoja, jotta voisi päätellä, kumpaan ryhmään elintarvike kuuluu. Hunajapakkauksissa ei tarvitse olla tunnistusmerkkiä. Komission laatiman EY asetuksen 853/2004 soveltamisohjeen kohdassa 3.3. käsitellään eläimistä saatavia elintarvikkeita ja kohdassa 3.4 käsitellään yhdistelmäelintarvikkeita. Kyseinen komission soveltamisohje, Guidance Document, löytyy internetosoitteesta: Ensisaapumispaikka Ensisaapumispaikalla tarkoitetaan Suomessa sijaitsevaa elintarvikehuoneistoa, jossa ensimmäisenä otetaan vastaan Euroopan unionin toisesta jäsenvaltiosta Suomeen toimitettavia eläimistä saatavia elintarvikkeita, sekä elintarvikehuoneistoa, jossa otetaan välivarastosta vastaan näitä elintarvikkeita jakamattomina tuontierinä alle 48 tunnin säilytyksen jälkeen (EtL 6, ESA 4 ). Ensisaapumispaikka voi olla esimerkiksi teurastamo, lihan leikkaamo, varasto ja valmistuspaikka tai se voi olla myös elintarvikemyymälä, ravintola tai muu suurkeittiö.

6 Vastuuhenkilö Britta Wiander Sivu/sivut 5 / 18 Ensisaapumistoimija Ensisaapumistoimijalla tarkoitetaan luonnollista tai oikeushenkilöä, joka tuo (= ottaa vastaan, tuottaa toisella) tai välittää eläimistä saatavia elintarvikkeita Euroopan unionin toisesta jäsenvaltiosta Suomeen (EtL 6, ESA 4 ). Termi on melko uusi. Aiemman lainsäädännön mukainen pelkän ensisaapumispaikan määritelmä osoittautui riittämättömäksi ja aiheutti epäselvyyttä eri toimijoiden vastuunjaossa. Lainsäädäntö koskee nyt selkeästi myös Suomessa toimivia toimijoita, jotka vain välittävät elintarvikkeita ilman, että he ottaisivat niitä vastaan tai että heillä olisi elintarvikehuoneistoa. Elintarvikehuoneiston fyysisestä tilasta vastaa ensisaapumispaikasta vastaava toimija ja elintarvikkeiden tuonnista vastaa aina ensisaapumistoimija. On huomioitava, että ensisaapumistoimija voi samanaikaisesti toimia kahdessa roolissa: vastaanottaa eläimistä saatavia elintarvikkeita ja/tai välittää niitä toisille ensisaapumistoimijoille. Toimijan on huomioitava erilaiset roolit ensisaapumistoiminnassaan ja ensisaapumistoimintaa koskevassa omavalvonnassaan sekä pidettävä kumpikin toiminto selkeästi erillään toisistaan. Tämä tarkoittaa käytännössä esimerkiksi sitä, että toimijalla on oltava erilliset kirjanpidot vastaanotetuista ja välitetyistä elintarvikelähetyksistä. Paikallisen ensisaapumisvalvontaviranomaisen on myös otettava toimijan erilaiset roolit ensisaapumisvalvonnassa huomioon. Lähetys Lähetyksellä tarkoitetaan joukkoa samaa elintarvikelajia olevia myyntiyksiköitä, jotka on tuotettu, valmistettu tai pakattu samassa laitoksessa ja lähetetty Suomeen samanaikaisesti (ESA 4 ). Erä Erällä tarkoitetaan tunnistettavaa tuoteryhmää tai -joukkoa, joka saadaan tietystä prosessista käytännöllisesti katsoen samanlaisissa oloissa ja tuotetaan tietyssä paikassa määrätyn tuotantoajan kuluessa (ESA 4 ). 2 Rekisteri ensisaapumistoimijoista ja -paikoista Evira ylläpitää valtakunnallista rekisteriä ensisaapumistoimijoista ja -paikoista sekä antaa rekisterin tietoja valvontaa varten paikallisten ensisaapumisvalvontaviranomaisten käyttöön (EtL 83 ).

7 Vastuuhenkilö Britta Wiander Sivu/sivut 6 / 18 3 Ensisaapumistoimijoiden tekemät ilmoitukset 3.1 Ensisaapumistoiminnan aloittamis-, olennainen muuttaminen- ja lopettamis-ilmoitus Ensisaapumistoimijan on tehtävä kirjallinen ilmoitus Eviraan vähintään 14 vuorokautta ennen ensisaapumistoiminnan aloittamista, toiminnan olennaista muuttamista sekä ennen toiminnan lopettamista (EtL 23 ). Evira vastaanottaa toimijoiden EtL 23 mukaiset ilmoitukset ensisaapumistoiminnan aloittamisesta, toiminnan olennaisesta muuttamisesta ja toiminnan lopettamisesta. Evira toimittaa aloittamisilmoituksen sekä ensisaapumistoimintaa koskevan, EtL 20 mukaisen omavalvontasuunnitelman hyväksymistä varten sille paikalliselle ensisaapumisvalvontaviranomaiselle, jonka valvonta-alueella on toimijan kotipaikka tai jonka valvonta-alueella sijaitsevasta toimipisteestä toimintaa harjoitetaan (EtL 15 ). Mikäli ensisaapumistoimija toimii useamman kuin yhden paikallisen ensisaapumisvalvontaviranomaisen valvonta-alueella, Evira toimittaa toimijan aloittamisilmoituksen tiedoksi kaikille paikallisille ensisaapumisvalvontaviranomaisille, joiden valvontaalueella toimijalla on ilmoituksensa mukaan ensisaapumistoimintaa. Eläimistä saatavia elintarvikkeita vastaanottavan toimijan aloittamisilmoitukseen on sisällytettävä ESA:n 8 :n 1 momentin mukaiset tiedot: ensisaapumistoimijan nimi, osoite, puhelinnumero, telefaxnumero, Y-tunnus sekä vastuuhenkilö tiedot ensisaapumistoimijan käyttämistä ensisaapumispaikoista ja näiden yhteystiedot vastaanotettavaksi tarkoitettujen eläimistä saatavien elintarvikkeiden laji kuvaus toiminnan laajuudesta ja lähetystiheydestä milloin elintarvikkeiden vastaanottaminen on tarkoitus aloittaa. Toimijan, joka ei itse vastaanota eläimistä saatavia elintarvikkeita (välittäjät), on aloittamisilmoituksessaan ilmoitettava seuraavat tiedot (ESA 8 2 mom.): ensisaapumistoimijan nimi, osoite, puhelinnumero, telefaxnumero, Y-tunnus sekä vastuuhenkilö tiedot niistä ensisaapumistoimijoista, joille se välittää näitä elintarvikkeita välitettäväksi tarkoitettujen eläimistä saatavien elintarvikkeiden laji kuvaus toiminnan laajuudesta ja lähetystiheydestä milloin elintarvikkeiden välitys on tarkoitus aloittaa. Mikäli toimija sekä välittää että ottaa vastaan eläimistä saatavia elintarvikkeita, on toimijan tehtävä ilmoitus kummastakin toiminnasta.

8 Vastuuhenkilö Britta Wiander Sivu/sivut 7 / Kuukausi-ilmoitus vastaanotetuista lähetyksistä Ensisaapumistoimijan tulee toimittaa Eviraan kuukausittainen yhteenvetoilmoitus kaikista vastaanottamistaan eläimistä saatavien elintarvikkeiden lähetyksistä ilmoituskuukautta seuraavan kuukauden 15 päivään mennessä (ESA 10 2 ja 3 mom.). Esimerkiksi tammikuuta koskevat tiedot annetaan viimeistään 15. helmikuuta. Lähetysten saapumisilmoitukseen on sisällytettävä seuraavat tiedot (ESA:n 10 :n 2): lähetyksen elintarvikelaji lähetyksen määrä (kg) erien lukumäärä lähtömaa lähettävä laitos alkuperämaa alkuperälaitos. Elintarvikkeiden lähetyspaikan on pääsääntöisesti oltava asetuksen 853/2004 mukaisesti hyväksytty laitos. Hyväksyntää ei kuitenkaan vaadita, jos sekä lähettäjä että vastaanottaja ovat vähittäismyyntiliikkeitä, ja elintarvikkeiden toimittaminen on vähäistä ja paikallista (esimerkiksi Haaparannan ja Tornion vähittäismyymälöiden välinen pienimuotoinen kauppa). Hyväksyntää ei myöskään vaadita, jos lähettäjä on tukkuliike, jonka toimintaan kuuluu ainoastaan välivarastointi ja kuljetus (853/2004 artikla 1 kohta 5. ja 4 artikla kohta 2). 4 Eviran luettelo vastaanotetuista lähetyksistä Evira pitää luetteloa vastaanotetuista lähetyksistä ensisaapumistoimijoilta saamiensa kuukausi-ilmoitusten perusteella ja antaa luettelon tietoja valvontaa varten paikallisten ensisaapumisvalvontaviranomaisten käyttöön (ESA 10 ). 5 Eläimistä saatavat elintarvikkeet 5.1 Eläimistä saatavien elintarvikkeiden luokittelu Eläimistä saatavat elintarvikkeet luokitellaan ensisaapumisvalvonnassa pääluokkiin Liitteessä 2 taulukon 1 mukaisesti. Siipikarjanliha (pääluokka 3) ja muun eläimen liha (pääluokka 4) jaetaan lisäksi alaluokkiin eläinlajin mukaan taulukoiden 2 ja 3 mukaisesti. Muut eläimistä saatavat elintarvikkeet jaetaan ainoastaan pääluokkiin.

9 Vastuuhenkilö Britta Wiander Sivu/sivut 8 / 18 Riskielintarvikkeina pidetään taulukon 1 (Liite 1) kohdissa 1-6 mainittuja eläimistä saatavia elintarvikkeita, jotka ovat: naudan, sian ja kaiken siipikarjan liha kaikkien eläinlajien lihasta valmistetut jauheliha, raakalihavalmisteet tai mekaanisesti erotettu liha (luulihaa, MSM), kypsennettyinä syötäviksi tarkoitetut lihavalmisteet (raa at suolatut joulukinkut) muiden eläinlajien liha elävät simpukat, piikkinahkaiset, vaippaeläimet ja merikotilot elävät ravut ja muut elävät äyriäiset kananmunat. 5.2 Yhdistelmäelintarvikkeet Yhdistelmäelintarvikkeet eivät kuulu ensisaapumisvalvonnan piiriin. Komission laatimien asetuksen 853/2004 soveltamisohjeiden kohdassa 3.3. käsitellään eläimistä saatavia elintarvikkeita ja kohdassa 3.4 käsitellään yhdistelmäelintarvikkeita. Komission laatima ohje, Guidance Document, on saatavilla internetosoitteesta: Tunnistusmerkki saadaan liittää myös sellaiseen yhdistelmäelintarvikkeeseen (853/ artikla, 2-kohta), joka on valmistettu kyseisen asetuksen mukaisessa laitoksessa (853/2004, liite II, I jakso kohta B7). Näin ollen pelkästään tunnistusmerkin perusteella ei elintarvikkeesta voi päätellä, onko se eläimistä saatava elintarvike vai yhdistelmäelintarvike. Pakkausmerkinnöistä ei aina saa riittäviä tietoja, jotta voisi päätellä, kumpaan ryhmään elintarvike kuuluu. 6 Toimijan omavalvontasuunnitelma ensisaapumistoiminnan osalta 6.1 Yleistä Elintarvikealan toimijan on noudatettava kaikessa toiminnassaan riittävää huolellisuutta, jotta elintarvike, elintarvikehuoneisto ja alkutuotantopaikka sekä elintarvikkeen säilytys-, kuljetus- ja käsittelyolosuhteet täyttävät elintarvikelain vaatimukset (EtL16 ). Elintarvikealan toimijan on laadittava kirjallinen suunnitelma omavalvonnasta, noudatettava sitä ja pidettävä sen toteutumisesta kirjaa (EtL 20 ). Ensisaapumistoimijan on toimitettava omavalvontasuunnitelman ensisaapumistoimintaa käsittävä osio Eviraan toiminnan aloittamisilmoituksen yhteydessä. Omavalvontasuunnitelmaan on liitettävä vastaanotettavia elintarvikkeita koskeva näytteenotto- ja tutkimussuunnitelma. Evira toimittaa omavalvontasuunnitelman paikalliselle ensisaapumisvalvontaviranomaiselle käsiteltäväksi ja hyväksymistä varten.

10 Vastuuhenkilö Britta Wiander Sivu/sivut 9 / Eläimistä saatavia elintarvikkeita vastaanottavan toimijan omavalvontasuunnitelma ensisaapumistoiminnan osalta Toiminnan aloittamis- tai olennainen muuttamisilmoitus Ensisaapumistoimijan on tehtävä kirjallinen ilmoitus Eviraan vähintään 14 vrk ennen toiminnan aloittamista, olennaista muuttamista ja lopettamisesta (EtL 23 ). Eläimistä saatavia elintarvikkeita vastaanottavan toimijan aloittamisilmoitukseen on sisällytettävä ESA:n 8 :n 1 momentin mukaiset tiedot: ensisaapumistoimijan nimi, osoite, puhelinnumero, telefaxnumero, Y-tunnus sekä vastuuhenkilö tiedot ensisaapumistoimijan käyttämistä ensisaapumispaikoista ja näiden yhteystiedot vastaanotettavaksi tarkoitettujen eläimistä saatavien elintarvikkeiden laji kuvaus toiminnan laajuudesta ja lähetystiheydestä milloin elintarvikkeiden vastaanottaminen on tarkoitus aloittaa Kuukausi-ilmoitukset vastaanotetuista lähetyksistä Toimijan tulee toimittaa Eviraan viimeistään kunkin kuukauden 15. päivänä yhteenvetoilmoitus edellisenä kuukautena vastaanottamistaan lähetyksistä. Yhteenvetoilmoitukseen on sisällytettävä ensisaapumispaikkakohtaiset tiedot lähetysten elintarvikelajista, erien lukumäärästä, koosta (kg), lähtömaasta, lähettävästä laitoksesta, alkuperämaasta ja alkuperälaitoksesta. Toimijan on ilmoitettava valvontaviranomaiselle lähetysten saapumisesta ensisaapumispaikkaan välittömästi niiden saavuttua, jos paikallinen ensisaapumisvalvontaviranomainen on katsonut sen välttämättömäksi valvonnan kannalta (ESA 10 1 mom) Kuvaus vastaanotettavien lähetysten tarkastamisesta Vastaanotetut lähetyserät on tarkastettava välittömästi niiden saavuttua ja varmistettava, että asiakirjat ja elintarvikkeet vastaavat toisiaan sekä mitattava lämpötila (ESA 11 ). Tarkastettava, että lähetyksiä on seurannut riittävät ja hyväksyttävät asiakirjat (ESA 11 ). Säädösten perusteella (853/2004 ja 1688/2005) edellytetään kaupallinen asiakirja ja siihen jäljitettävissä oleva analyysitodistus lihalähetyksiltä seuraavasti ESA 7 :

11 Vastuuhenkilö Britta Wiander Sivu/sivut 10 / 18 naudan, sian ja siipikarjan (kana, kalkkuna, helmikana, ankka tai hanhi) lihan sekä näistä lihalajeista valmistetun jauhelihan lähetykset Asiakirjan liitteeksi ei vaadita analyysitodistusta sellaisilta naudan ja sian lihan lähetyksiltä, jotka tulevat kuumennettavien elintarvikkeiden valmistusaineksiksi. Vastaavaa helpotusta ei ole siipikarjan lihalla. Kaupallisia (salmonella)asiakirjoja ei vaadita Ruotsista ja Norjasta Suomeen tuotavilta lähetyksiltä. Kanamunalähetysten mukana on oltava TRACES - mallin mukainen terveystodistus. Vaatimus koskee myös kananmunia, jotka on tarkoitettu kuumennettavien tuotteiden valmistukseen Tarkastettava, että elintarvikkeissa, niiden kääreissä, pakkauksissa tai niitä seuraavissa asiakirjoissa on lainsäädännön mukaiset merkinnät ja muut pakkausmerkintämääräysten mukaiset merkinnät, ESA 11 : eläimistä saatavissa elintarvikkeissa, niiden kääreissä tai pakkauksissa on oltava terveysmerkki (puoli- ja neljännesruhot) ja tunnistusmerkki (pakatut tuotteet) kts. sivu 1. Tarkastettava, että naudanlihalähetyksissä, niiden kääreissä tai pakkauksissa on naudanlihan merkintäjärjestelmän mukaiset merkinnät ja että naudanlihaerät ovat yhdistettävissä lähetysasiakirjaan jäljitettävyyskoodin (esimerkiksi eränumero) avulla. Jauhetun naudanlihan lähetyksiltä ei toistaiseksi vaadita naudanlihan merkintäjärjestelmän tietoja. Ensisaapumistoimijan on siirrettävä naudanlihan jäljitettävyyttä koskevat merkinnät sekä naudanlihan merkintäjärjestelmän mukaiset merkinnät käärittyihin naudanlihaeriin, jos toimija jakaa käärittyjä naudanlihaeriä eteenpäin eikä niissä ole ko. merkintöjä Tarkistettava, että elävien simpukoiden ja ostereiden lähetyksissä on oltava EY-asetuksen 853/2004 art. 7 ja liitteen III VII - jakson mukaiset pakkausmerkinnät ja rekisteröintiasiakirja Tarkistettava, että EU:n ulkopuolisesta maasta peräisin olevat elintarvikkeet ovat peräisin sellaisesta maasta ja laitoksesta, josta eläinlääkinnällisestä rajatarkastuksesta annetun lain nojalla saadaan tuoda Suomeen eläimistä saatavia elintarvikkeita (EtL 23 ). Tieto EU:n hyväksymistä maista ja laitoksista löytyy Eviran internet-sivuilla olevasta linkistä, j t/ensisaapumis valvonta/ Varmistettava, että elintarvike täyttää EY:n komission antamien suojapäätösten vaatimukset, jotka on saatavilla maa- ja metsätalousministeriön internetsivuilta osoitteesta ESA 11 Kun ensisaapumispaikasta toimitetaan kuumennustarkoituksella elintarvikkeita (naudan ja sian lihaa sekä näistä valmistettua jauhelihaa tai kananmunia) toiseen elintarvikehuoneistoon, on käyttötarkoitus merkittävä sekä asiakirjoihin että elintarvikkeiden pakkauksiin. Kaupallisessa asiakirjassa on oltava lihan, jauhelihan ja raakalihavalmisteiden osalta merkittynä myös tuotteiden alkuperämaat (ESA 13 ). Naudan ja sian lihaa voidaan kuumennustarkoitukseen toimittaa vain lihavalmistelaitokseen (ESA 5 3 mom) ja kanamunia vastaavasti vain munatuotteita valmistavaan laitokseen (ESA 6 3 mom).

12 Vastuuhenkilö Britta Wiander Sivu/sivut 11 / 18 Ensisaapumistoimijan on varmistettava, että ensisaapumispaikasta toiseen elin-tarvikehuoneistoon luovutettavissa elintarvikkeissa on yleisten pakkausmerkintä-vaatimusten mukaiset merkinnät Toimenpiteet havaittaessa epäkohtia Omavalvontasuunnitelmassa on oltava kuvaus siitä, miten toimitaan havaittaessa epäkohtia (ESA 9 ) Toimijan on ilmoitettava valvontaviranomaiselle, jos se havaitsee omavalvonnassa terveysvaaroja (EtL 24 ). Ensisaapumistoimija ei saa ottaa lähetystä käyttöön tai luovuttaa sitä edelleen ennen kuin se on tarkastuksessa todennut lähetyksen ja sitä seuraavien asiakirjojen täyttävän lainsäädännön vaatimukset (ESA 11 ). Elintarvikkeita vastaanottavan toimijan on ilmoitettava merkittävistä omavalvonnassa tai muuten esille tulleista terveysvaaroista sekä toimenpiteistä, joihin kyseisten epäkohtien korjaamiseksi on ryhdytty (EtL 24 ). Elintarvikkeita vastaanottavan toimijan on ilmoitettava valvontaviranomaiselle omavalvontatutkimuksessa todetusta salmonellasta ja erän palauttamisesta Elintarvikkeita vastaanottavan toimijan on ilmoitettava valvontaviranomaiselle omavalvontatarkastuksen perusteella EtLn 18 :n mukaisesta alkuperää, asiakirjoja tai todistuksia koskevien puutteiden johdosta tekemästään omavalvontapalautuksesta Elintarvikkeita vastaanottavan toimijan on ilmoitettava valvontaviranomaiselle omavalvontapalautuksesta, jonka se on tehnyt sen johdosta, että elintarvike ei ole täyttänyt sille asetettuja lämpötilamääräyksiä Havaitessaan omavalvontatutkimuksessa salmonellaa erityistakuuasetuksen tarkoittamassa lihassa toimijan on palautettava tai hävitettävä elintarvike (EtL 23 ) Näytteenotto- ja tutkimussuunnitelma Omavalvontasuunnitelmaan on sisällytettävä näytteenotto- ja tutkimussuunnitelma (EtL 23 ). Näytteitä on otettava ja tehtävä tarpeelliset tutkimukset riskinarvioinnin periaatteita noudattaen. Naudan, sian ja siipikarjan lihasta ja näiden eläinlajien lihasta valmistetusta jauhelihasta sekä raakalihavalmisteista on tutkittava salmonella (ESA 12 ). Kuumennukseen -tarkoituksella lähetettävistä naudan ja sian lihan lähetyksistä tulee ottaa näytteet salmonellatutkimuksia varten kerran vuodessa Kuvaus kirjanpidosta Toimijan on pidettävä omavalvontakirjanpitoa vastaanotettujen eläimistä saatavien elintarvikkeiden lajista ja määrästä, saapumispäivästä, lähtömaasta, lähettävästä laitoksesta sekä alkuperämaasta ja alkuperälaitoksesta (ESA 14 ).

13 Vastuuhenkilö Britta Wiander Sivu/sivut 12 / 18 Omavalvontakirjanpidosta on myös käytävä ilmi elintarvikkeista tehdyt tutkimukset ja niiden tulokset sekä lähetyksissä havaitut puutteet ja niiden johdosta tehdyt toimenpiteet (ESA 14 ). Ensisaapumispaikoista eteenpäin toimitettavien lähetysten osalta omavalvontakirjanpidosta on käytävä ilmi elintarvikkeiden laji ja määrä (kg), lähtöpäivä sekä vastaanottaja. Lähetysten mukana on seurattava kaupallinen asiakirja, josta edellä mainitut tiedot käyvät esille (ESA 13 ). Ensisaapumispaikkoihin saapuneet lähetykset on kirjanpidossa kyettävä yhdistämään ensisaapumispaikoista eteenpäin toimitettaviin lähetyksiin (ESA 14 ). Lähetyksiä koskeva kirjanpito ja lähetyksiä seuranneet asiakirjat on säilytettävä vähintään kahden vuoden ajan (ESA 14 ). Ensisaapumistoimijan on pyydettäessä toimitettava elintarvikkeiden mukana kopiot lähetystä seuranneista erityistakuuasiakirjoista (salmonella-asiakirja), ESA Eläimistä saatavia elintarvikkeita välittävän toimijan omavalvontasuunnitelma ensisaapumistoiminnan osalta Elintarvikealan toimijan on laadittava kirjallinen suunnitelma omavalvonnasta, noudatettava sitä ja pidettävä sen toteutumisesta kirjaa (EtL 20 ). Ensisaapumistoimijan on toimitettava omavalvontasuunnitelma Eviraan toiminnan aloittamisilmoituksen yhteydessä (EtL 20 ). Evira toimittaa omavalvontasuunnitelman paikalliselle ensisaapumisvalvontaviranomaiselle käsiteltäväksi ja hyväksymistä varten. Ensisaapumistoimijan, joka ei itse vastaanota eläimistä saatavia elintarvikkeita, omavalvontasuunnitelman on kuitenkin sisällettävä ainoastaan kirjanpito välitettävistä lähetyksistä (ESA 9 ) Kuvaus ilmoitusten tekemisestä Ensisaapumistoimijan on tehtävä kirjallinen ilmoitus Eviraan vähintään 14 vrk ennen toiminnan aloittamista, olennaista muuttamista ja lopettamisesta (EtL 23 ). Toimijan, joka ei itse vastaanota eläimistä saatavia elintarvikkeita (välittäjät), on aloittamisilmoituksessaan ilmoitettava seuraavat tiedot (ESA 8 2 mom.): Ensisaapumistoimijan nimi, osoite, puhelinnumero, telefaxnumero, Y-tunnus sekä vastuuhenkilö Tiedot niistä ensisaapumistoimijoista, joille toimija välittää näitä elintarvikkeita Välitettäväksi tarkoitettujen eläimistä saatavien elintarvikkeiden laji Kuvaus toiminnan laajuudesta ja lähetystiheydestä Milloin elintarvikkeiden vastaanottaminen on tarkoitus aloittaa.

14 Vastuuhenkilö Britta Wiander Sivu/sivut 13 / Kirjanpito Ensisaapumistoimijan, joka ei itse vastaanota eläimistä saatavia elintarvikkeita, omavalvontasuunnitelman on sisällettävä ainoastaan kirjanpito välitettävistä elintarvikkeista (ESA 9 ). Lähetyksiä koskeva kirjanpito on säilytettävä vähintään kahden vuoden ajan lähetysten välittämisen jälkeen (ESA 14 ). 7 Salmonellaa koskevat erityistakuut 7.1 Lainsäädäntö EY:n asetus 853/2004 EY:n asetus 1688/ Erityistakuuasetuksen 1688/2005 vaatimukset Suomeen toimitettavista naudan, sian ja siipikarjan (kana, kalkkuna, helmikana, ankka ja hanhi) lihaa sekä näistä valmistettua jauhelihaa sisältävistä lähetyksistä on otettava näytteet lähettävässä laitoksessa ja tutkittava salmonellan varalta. Tulos on oltava negatiivinen. Lähetyksen mukaan on liitettävä erityistakuuasetuksen liitteen IV mukainen kaupallinen asiakirja ja laboratorion tutkimustulos, jotka ovat yhdistettävissä lähetysasiakirjoihin ja lähetettyihin elintarvikkeisiin. Kaupalliseen asiakirjaan on merkittävä lihan, jauhelihan ja raakalihavalmisteiden alkuperämaa ja -laitostiedot silloin, kun liha on peräisin muualta kuin lähtömaasta ja -paikasta (esimerkiksi kohtaan 5 EY asetuksen 1688/2005 kaupallisen asiakirjan mallissa). Suomessa voidaan hyväksyä jollain yleisellä maailmankaupan kielellä (esimerkiksi englanti) laaditut asiakirjat. Tutkimusta ei ole tarvinnut tehdä, jos lähetyksen toimittaneessa jäsenvaltiossa toteutetaan vastaavanlaista komission hyväksymää salmonellavalvontaohjelmaa kuin Suomessa. Tällaisia valtioita ja laitoksia ovat vain Ruotsi ja Norja ja niiden kaikki laitokset (ESA liite 1). Naudan ja sianlihan lähetystä ei myöskään ole tarvinnut tutkia, jos se on tarkoitettu lihavalmistelaitokseen kuumennettavien tuotteiden valmistukseen (ESA 5 3.mom). Näytteet pitää ottaa lähettävässä laitoksessa ja näytteenotto on kohdistettava kuhunkin Suomeen toimitettavaan lähetykseen, millä tarkoitetaan samalla lähetysasiakirjalla lähetettyjen elintarvikkeiden joukkoa. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että Brasiliasta Eurooppaan tulleesta asetuksen 1688/2005 tarkoittamasta lihasta edelleen Suomeen toimitettavat lähetykset on tutkittava salmonellojen varalta eurooppalaisessa lähettävässä laitoksessa. Jos ensimmäinen vastaanottava laitos rajatarkastuksen jälkeen kuitenkin on Suomessa (CVED - asiakirjan mukaan) riippumatta

15 Vastuuhenkilö Britta Wiander Sivu/sivut 14 / 18 rajatarkastusmaasta, niin erää ei lueta sisämarkkinakaupan eräksi, vaan kolmasmaatuonniksi. Esimerkki: Brasiliasta lähetetään lihalähetys Suomeen. Lähetykselle tehdään eläinlääkinnällinen rajatarkastus matkan varrella Rotterdamissa, mutta ensimmäinen vastaanottava yritys rajatarkastuksen jälkeen on Suomessa. Tällainen tuonti ei ole sisämarkkina-kauppaa. Jos lähetys sen sijaan jaetaan Rotterdamissa, tulee toimituksista sisämarkkinakauppaa ja jokaiselle osalähetykselle on oltava omat kaupalliset asiakirjat. Erityistakuuasetus sisältää myös munien alkuperäparvien salmonellatutkimuksia koskevat vaatimukset toimitettaessa kananmunia Suomeen. Lähetyksen mukana on oltava asetuksen liitteen V mukainen terveystodistus. Myöskään nämä vaatimukset eivät koske Ruotsista ja Norjasta tulevia lähetyksiä. Ruotsin, Norjan ja Suomen yhteisen tulkinnan mukaan ei näiden maiden välisessä lihan, jauhelihan ja kanamunien kaupassa vaadita erityistakuuasetuksen 1688/2005 mukaisia salmonellatutkimuksia eikä asiakirjoja tai terveystodistuksia. Erityistakuuasetus ei koske seuraavia elintarvikkeita: muiden eläinlajien kuin naudan, sian ja em. siipikarjan liha sekä niistä valmistettu jauheliha mekaanisesti irrotettu liha (luuliha, MSM) minkään eläinlajin lihasta tehdyt raakalihavalmisteet, lihavalmisteet munatuotteet muut linnunmunat kuin kananmunat 7.3 Tulkintoja liittyen asetuksen 1688/2005 kaupalliseen asiakirjaan ja salmonellatutkimuksiin Salmonellaa koskeva kaupallinen asiakirja analyysitodistuksineen liitetään lähetystä koskevan kansainvälisen kaupan rahtikirjan liitteeksi. Kutakin lähetystä varten on oltava oma salmonellaa koskeva kaupallinen asiakirjansa ja siihen liitetty analyysitodistus tarvittaessa. Muunkin muotoinen kaupallinen asiakirja voidaan hyväksyä, edellyttäen, että se sisältää lomakemallin mukaiset olennaiset tiedot. Kaupallinen asiakirja on laadittava vastaanottajamaan virallisella kielellä. Myös englanninkieliset asiakirjat hyväksytään Suomessa Kaupallinen asiakirja on laadittava kolmena kappaleena (alkuperäinen ja kaksi jäljennöstä). Alkuperäinen kappale lähetetään ensisaapumispaikkaan, jonka on säilytettävä se kaksi vuotta. Kaupallisen asiakirjan 1-kohdan tiedoissa on pääsääntöisesti oltava mainittuna lähettävän laitoksen hyväksymisnumero. Jos tuote on peräisin muusta hyväksytystä elintarvikehuoneistosta kuin laitos-statuksen elintarvikehuoneistosta, ei numeroa voida vaatia. Asiakirjan viitenumero on allekirjoittaneen vastuuhenkilön antama viitenumero, jonka avulla salmonellatutkimusten analyysitodistus ja tavaraerä ovat yh-

16 Vastuuhenkilö Britta Wiander Sivu/sivut 15 / 18 distettävissä toisiinsa. Ensisaapumistoimijan on tarvittaessa osoitettava jäljitettävyys valvontaviranomaiselle. Asiakirjan sivumäärään lasketaan kuuluvaksi myös analyysitodistuksen sivut Kaupallisen asiakirjan 2-kohdassa on oltava selkeästi vastaanottajan tiedot, määränpäälaitoksen hyväksyntänumero ei ole välttämätön. Kaupallisen asiakirjan 5-kohdassa on esitettävä tuotteen alkuperämaa- ja alkuperälaitostiedot, jos tuote on peräisin muualta kuin lähetyspaikasta ja maasta. Kaupallisen asiakirjan 6-kohdassa on tarpeettomat vaihtoehdot on yliviivattava. Ensimmäinen vaihtoehto edellyttää, että analyysitodistus on oltava asiakirjan liitteenä. Naudan, sian ja siipikarjan lihaan ja jauhelihaan liittyvät näytteenoton säännöt on esitetty asetuksen liitteissä I ja II. Näytteenoton määrä on riippuvainen lähetyksen sisältämien pakkausyksiköiden määrästä ja niiden koosta. 8 Omavalvontasuunnitelman hyväksyminen ensisaapumistoiminnan osalta Toimijoiden ensisaapumistoimintaa koskevat omavalvontasuunnitelmat tulee saattaa ajan tasalle ja hyväksyä vastaamaan lainsäädännön vaatimuksia vuoden 2008 loppuun mennessä. Evira toimittaa aloittamisilmoituksen sekä ensisaapumistoimintaa koskevan, EtL 20 mukaisen omavalvontasuunnitelman hyväksymistä varten sille paikalliselle ensisaapumisvalvontaviranomaiselle, jonka valvonta-alueella on toimijan kotipaikka tai jonka valvonta-alueella sijaitsevasta toimipisteestä toimintaa harjoitetaan (EtL 15 ). Mikäli ensisaapumistoimija toimii useamman kuin yhden paikallisen ensisaapumisvalvontaviranomaisen valvonta-alueella, Evira toimittaa toimijan aloittamisilmoituksen tiedoksi kaikille paikallisille ensisaapumisvalvontaviranomaisille, joiden valvontaalueella toimijalla on ilmoituksensa mukaan ensisaapumistoimintaa.

17 Vastuuhenkilö Britta Wiander Sivu/sivut 16 / 18 9 Lähetyksen palauttaminen lähtömaahan 9.1 Kaupallinen palautus Silloin kun toimijalla on oikeus oma-aloitteisesti palauttaa toisesta jäsenvaltiosta toimitettu eläimistä saatava elintarvike lähtömaahan (kaupallinen palautus). Toimijalla on EtL:n 60 :n 1 momentin mukaan mahdollisuus palauttaa elintarvike, jos Elintarvike ei täytä EtL:n 18 :ssä tarkoitettuja merkitsemistä, alkuperää, asiakirjoja tai todistuksia koskevia vaatimuksia (kaupallisen asiakirjan 5-kohta) Omavalvontatutkimuksessa todetaan salmonellaa elintarvikkeessa, joka kuuluu erityistakuuasetuksen piiriin (kaupallisen asiakirjan 2-kohta) Elintarvikkeen lämpötila on kuljetuksen tai välivarastoinnin aikana muuttunut niin, ettei se täytä elintarvikemääräysten vaatimuksia (kaupallisen asiakirjan 4-kohta). Jos lämpötilan kohoamisesta johtuen todetaan, että kyseinen tuote on elintarvikkeeksi kelpaamaton, palauttaminen ei ole mahdollista. 9.2 Viranomaisen hylkäämä lähetys Jos paikallinen ensisaapumisvalvontaviranomainen hylkää elintarvikelähetyksen ja antaa toimijalle mahdollisuuden palauttaa elintarvikkeen lähtömaahan, sitä ei saa palauttaa ennen kun Evira on varmistanut lähtömaan viranomaisilta, että elintarvikkeen saa palauttaa kyseiseen maahan (EtL 60, ESA 17 ). Paikallisen ensisaapumisvalvontaviranomaisen tulee ilmoittaa Eviraan ensisaapumistoimijan aikomuksesta palauttaa hylätty elintarvike lähtömaahan. Evira lähettää palautuslupakyselyn lähtömaan valvontaviranomaisille ja palautusluvan saatuaan Evira ilmoittaa asiasta kyseiselle paikalliselle ensisaapumisvalvontaviranomaiselle. 10 Ohjeen päivittäminen Evira päivittää tämän ohjeen tarpeen mukaan. Päivitetty versio lähetetään aina kaikille ensisaapumistoimijoille ja se löytyy myös Eviran internet-sivuilta osoitteesta

18 Vastuuhenkilö Britta Wiander Sivu/sivut 17 / Internet - linkkejä Elintarviketurvallisuusvirasto Evira/Ensisaapumisvalvonta: j t/ensisaapumisvalvont a/ Luettelot hyväksytyistä eläimistä saatavia elintarvikkeita tuottavista EU-laitoksista: Luettelot hyväksytyistä eläimistä saatavia elintarvikkeita tuottavista laitoksista kolmansissa maissa: Maa- ja metsätalousministeriön ylläpitämä luettelo komission suojapäätöksistä: 12 Eviran yhteystiedot ensisaapumistoimintaan liittyviä yhteydenottoja varten Postiosoite: Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Ensisaapumisvalvonta Mustialankatu Helsinki Sähköposti: ensisaapumisvalvonta@evira.fi Yhteyshenkilöt: Ylitarkastaja Britta Wiander puh gsm faksi Ylitarkastaja Joni Haapanen puh gsm faksi

19 Vastuuhenkilö Britta Wiander Sivu/sivut 18 / 18 LIITTEET Eläimistä saatavien elintarvikelajien luokittelu ensisaapumistoiminnassa (Liite 1) Luettelo kansainvälisistä maatunnuksista (Liite 2) Ilmoitus ensisaapumistoiminnan aloittamisesta-, olennaisesta muuttamisesta ja lopettamisesta (lomake) Ensisaapumistoimijan kuukausittainen yhteenvetoilmoitus vastaanotetuista eläimistä saatavista elintarvikkeista (lomake) TIEDOKSI MMM/ELO KTM/MOS Elintarviketeollisuusliitto ry Päivittäistavarakauppa ry Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry Tullilaitos

20 Ensisaapumistoiminnan ohjeet LIITE 1 1(3) Päivitys Eläimistä saatavien elintarvikelajien luokittelu ensisaapumistoiminnassa Eläimistä saatavat elintarvikkeet luokitellaan ensisaapumisvalvonnassa pääluokkiin taulukon 1 mukaisesti. Siipikarjanliha (pääluokka 3) ja muun eläimen liha (pääluokka 4) jaetaan lisäksi alaluokkiin eläinlajin mukaan taulukoiden 2 ja 3 mukaisesti. Muut eläimistä saatavat elintarvikkeet jaetaan ainoastaan pääluokkiin. TAULUKKO 1, Eläimistä saatavien elintarvikelajien pääluokat 1a naudanliha ja -jauheliha, tuore 1b naudanliha ja -jauheliha, pakaste 1c naudanliha MSM, tuore (MSM = mekaanisesti erotettu liha) 1d naudanliha MSM, pakaste (MSM = mekaanisesti erotettu liha) 1e naudanliha, raakalihavalmiste 1 1f naudanliha, lihavalmiste 1g nauta, muut teuraseläimistä saadut tuotteet 2 2a sianliha ja -jauheliha, tuore 2b sianliha ja -jauheliha, pakaste 2c sianliha MSM, tuore (MSM = mekaanisesti erotettu liha) 2d sianliha MSM, pakaste (MSM = mekaanisesti erotettu liha) 2e sianliha, raakalihavalmiste 1 2f sianliha, lihavalmiste (mm. suolattu joulukinkku) 2g sika, muut teuraseläimistä saadut tuotteet 2 Siipikarja: tarkennetaan ilmoittamalla myös alaluokka 3a siipikarjanliha ja -jauheliha, tuore 3b siipikarjanliha ja -jauheliha, pakaste 3c siipikarjanliha MSM, tuore (MSM = mekaanisesti erotettu liha) 3d siipikarjanliha MSM, pakaste (MSM = mekaanisesti erotettu liha) 3e siipikarjanliha, raakalihavalmiste 1 3f siipikarjanliha, lihavalmiste 3g siipikarja, muut teuraseläimistä saadut tuotteet 2 Muun eläimen liha: tarkennetaan ilmoittamalla myös alaluokka 4a muun eläimen liha ja -jauheliha, tuore 4b muun eläimen liha ja -jauheliha, pakaste 4c muun eläimen liha MSM, tuore (MSM = mekaanisesti erotettu liha) 4d muun eläimen liha MSM, pakaste (MSM = mekaanisesti erotettu liha) 4e muun eläimen liha, raakalihavalmiste 1 4f muun eläimen liha, lihavalmiste 4g muut eläimet, muut teuraseläimistä saadut tuotteet 2 5 elävät: simpukat, ravut, muut äyriäiset, piikkinahkaiset, vaippaeläimet, merikotilot 6 kananmunat 7 munat, muut kuin kananmunat

21 Ensisaapumistoiminnan ohjeet LIITE 1 2(3) 8 munatuotteet 9a 9b 10a 10b 11a 11b kalastustuotteet, tuoreet ja pakastetut kalastustuotteet, jalostetut (myös mätitahna) juusto lämpökäsittelemättömästä maidosta (myös raejuusto) juusto lämpökäsitellystä maidosta (myös raejuusto) nestemäiset maitovalmisteet (mm. maito, piimä, rahka ja jogurtti) muut maitovalmisteet (jauheet, sulatejuustot sekä rasvat eli voi ja maitorasvalevitteet) 12 hunaja TAULUKKO 2, Pääluokan 3 (siipikarjanliha) alaluokat 1 kana (mm. broileri) 2 kalkkuna 3 helmikana 4 ankka 5 hanhi TAULUKKO 3, Pääluokan 4 (muun eläimen liha) alaluokat 1 onttosarviset, lammas 2 onttosarviset, vuohi 3 onttosarviset, biisoni 4 onttosarviset, muut (mm. antiloopit) 11 a sikaeläimet, villisika, tarhattu 11 b sikaeläimet, villisika, luonnonvarainen 21 a kanalinnut, fasaani, tarhattu 21 b kanalinnut, fasaani, luonnonvarainen 22 a kanalinnut, viiriäinen, tarhattu 22 b kanalinnut, viiriäinen, luonnonvarainen 23 a kanalinnut, muut, tarhattu 23 b kanalinnut, muut, luonnonvarainen 31 a strutsilinnut, kaikki, tarhattu 31 b strutsilinnut, kaikki, luonnonvarainen 32 a sorsalinnut, kaikki, tarhattu 32 b sorsalinnut, kaikki, luonnonvarainen 41 a jäniseläimet, kaikki, tarhattu 41 b jäniseläimet, kaikki, luonnonvarainen 51 a hirvieläimet, hirvet, tarhattu 51 b hirvieläimet, hirvet, luonnonvarainen 52 a hirvieläimet, peurat, tarhattu 52 b hirvieläimet, peurat, luonnonvarainen 53 a hirvieläimet, kauriit, tarhattu 53 b hirvieläimet, kauriit, luonnonvarainen 54 hirvieläimet, poro

22 Ensisaapumistoiminnan ohjeet LIITE 1 3(3) 61 a kamelieläimet, kaikki, tarhattu 61 b kamelieläimet, kaikki, luonnonvarainen 71 hevoseläimet, hevonen 72 hevoseläimet, muut 81 matelijat, krokotiilieläimet 82 matelijat, liskot 83 matelijat, käärmeet 84 matelijat, kilpikonnat 91 sammakot 101 kotilot (etanat) 111 pussieläimet, kenguru 121 petoeläimet, karhut 122 petoeläimet, muut 1 Raakalihavalmiste on elintarvike, johon on lisätty elintarvikkeita, mausteita tai lisäaineita tai jota on jalostettu, mutta ei niin paljon että lihan sisäinen lihassyyrakenne olisi muuttunut ja tuoreen lihan ominaisuudet olisivat hävinneet (Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus 853/2004, liite 1). 2 Muita teuraseläimistä saatavia tuotteita ovat mm. sisäelimet ja jauhemainen lihaproteiinivalmiste

23 LIITE 2 LUETTELO KANSAINVÄLISISTÄ MAATUNNUKSISTA Maa Tunnus Maa Tunnus Alankomaat NL Latvia LV Albania AL Libanon LB Algeria DZ Liettua LT Arabiemiirikunnat AE Luxemburg LU Argentiina AR Madagaskar MG Australia AU Malesia MY Bangladesh BD Malta MT Belgia BE Marokko MA Brasilia BR Monaco MC Britannia GB Norja NO Bulgaria BG Pakistan PK Chile CL Panama PA Ecuador EC Paraguay PY Egypti EG Peru PE El Salvador SV Portugali PT Espanja ES Puola PL Etelä-Afrikka ZA Ranska FR Filippiinit PH Romania RO Guatemala GT Ruotsi SE Honduras HN Saksa DE Hongkong HK Slovakia SK Indonesia ID Slovenia SI Intia IN Suomi FI Irak IQ Sveitsi CH Iran IR Taiwan TW Irlanti IE Tanska DK Islanti IS Thaimaa TH Israel IL Tšekki CZ Italia IT Tunisia TN Itävalta AT Turkki TR Japani JP Unkari HU Jemen YE Uruguay UY Jordania JO Uusi-Seelanti NZ Jugoslavia YU Venezuela VE Kanada CA Vietnam VN Kiina CN Viro EE Kolumbia CO Yemen YE Korea (Pohjois-Korea) KP Yhdysvallat US Korea (Etelä-Korea) KR Kreikka GR Kroatia HR Kuwait KW Kypros CY

24 ENSISAAPUMISTOIMIJAN KUUKAUSITTAINEN YHTEENVETOILMOITUS VASTAANOTETUISTA ELÄIMISTÄ SAATAVISTA ELINTARVIKKEISTA / Ensisaapumisvalvonta Mustialankatu 3, Helsinki Puh. keskus Fax (Ensisaapumisvalvonta) Ensisaapumisvalvonta@evira.fi Lomake päivitetty (3) Lomake toimitetaan Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan 1. Kuukausi ja vuosi, jota ilmoitus koskee 2. Ei eläimistä saatavien elintarvikkeiden vastaanottoa Toimija ei ole vastaanottanut eläimistä saatavia elintarvikkeita ko. kuukauden aikana 3. Ensisaapumistoimija 4. Ensisaapumispaikka 5. Vastuuhenkilö 6. Puhelinnumero 7. Sähköposti 8. Päiväys 9. Nimenselvennys ja allekirjoitus Elintarvikelaji 10. Pääluokka 11. Alaluokka Alkuperälaitoksen tiedot 12. Alkuperämaan tunnus 13. Alkuperä - laitoksen numero Keskenään samanlaisten lähetysten määrät lasketaan yhteen ja tiedot yhdistetään samalle riville: jos sama elintarvikelaji, lähettävä laitos, alkuperälaitos ja sama merkintä (joko K tai E) kohdassa kuumennustarkoitus Lähettävän laitoksen Lähetysten tiedot Omavalvonta - vastaanottotarkastusten tiedot tiedot 14. Lähtömaan tunnus 15. Lähettävän laitoksen numero 16. Kokonaismäärä (kg) 17. Lähetysten määrä (kpl) 18. Erien määrä (kpl) 19. Kuumennustarkoitus** (K/E) / 2005 asiakirja*(k/e) 21. Tunnistus- tai terveysmerkki (K/E) 22. Tutkittujen erien määrä (kpl) Otettujen näytteiden määrä 23. Yhteensä (kpl) 24. Salmonella (kpl) *Sianlihaa, naudanlihaa, siipikarjanlihaa tai kananmunia sisältävien lähetysten mukana tulee olla komission salmonellaerityistakuita koskevan asetuksen 1688/2005 liitteen IV mukainen kaupallinen asiakirja joka osoittaa, että lähetys on lähettävässä laitoksessa tutkittu ja todettu vapaaksi salmonellasta. Lähetyksen tutkimista koskeva vaatimus ei kuitenkaan koske Ruotsista tai Norjasta toimitettavia lähetyksiä eikä kananmunia, sianlihaa ja naudanlihaa, jotka toimitetaan laitokseen kuumennustarkoitusta varten. Niidenkin mukana tulee kuitenkin olla asetuksen 1688/2005 mukainen kaupallinen asiakirja. Kananmunalähetysten mukana tulee lisäksi olla asetuksen 1688/2005 liitteen V mukainen sisäisen kaupan todistus. ** kananmunat, sianliha ja naudanliha, jotka toimitetaan laitokseen kuumennustarkoitusta varten

25 2(3) Elintarvikelaji Alkuperälaitoksen tiedot Lähettävän laitoksen tiedot Lähetysten tiedot Omavalvonta - vastaanottotarkastusten tiedot 10. Pääluokka 11. Alaluokka 12. Alkuperämaan tunnus 13. Alkuperälaitoksen numero 14. Lähtömaan tunnus 15. Lähettävän laitoksen numero 16. Kokonaismäärä (kg) 17. Lähetysten määrä (kpl) 18. Erien määrä (kpl) 19. Kuumennustarkoitus** (K/E) / 2005 asiakirja*(k/e) 21. Tunnistus- tai terveysmerkki (K/E) 22. Tutkittujen erien määrä (kpl) Otettujen näytteiden määrä 23. Yhteensä (kpl) 24. Salmonella (kpl) LomakeEvira 87319

26 Täyttöohje Eviran lomakkeelle Evira 87319: Ensisaapumistoimijan kuukausittainen yhteenvetoilmoitus vastaanotetuista, eläimistä saatavista elintarvikkeista 1. Kuukausi ja vuosi, jota ilmoitus koskee. Kuukausi-ilmoitus annetaan viimeistään ilmoituskuukautta seuraavan kuukauden 15. päivänä (esim. toukokuuta koskeva ilmoitus kesäkuun 15. päivänä). Kuukausi-ilmoitus annetaan niiltäkin kuukausilta, joiden aikana ei ole vastaanotettu eläimistä saatavia elintarvikkeita. Poikkeus: Jos ensisaapumistoimija vastaanottaa eläimistä saatavia elintarvikkeita vain harvoin tai vastaanotossa on pitkiä taukoja, voi toimija ottaa yhteyttä Eviraan. Tällöin voidaan tilanteesta riippuen sopia, että ilmoitukset annetaan harvemmin niiltä kuukausilta, jolloin eläimistä saatavia elintarvikkeita ei vastaanoteta. 2. Merkitään rastittamalla, jos ilmoituskuukauden aikana ei ole vastaanotettu eläimistä saatavia elintarvikkeita. 3. Ilmoituksen tekevän ensisaapumistoimijan nimi 4. Ensisaapumispaikka, jota ilmoitus koskee. Ensisaapumistoimijan käyttäessä useita ensisaapumispaikkoja, tulee joko jokaisesta ensisaapumispaikasta antaa erillinen ilmoitus tai merkitä ilmoitukseen selvästi, mitkä tuotteet on toimitettu mihinkin ensisaapumispaikkaan. 5. Ensisaapumistoiminnasta vastaavan henkilön nimi 6. Kohdassa 5 mainitun vastuuhenkilön puhelinnumero 7. Kohdassa 5 mainitun vastuuhenkilön sähköpostiosoite 8. Ilmoituksen antamispäivä 9. Ensisaapumistoimijan tai hänen edustajansa allekirjoitus (sähköpostilla lähetettäessä nimenselvennys riittää) 10. Elintarvikelajin pääluokka ensisaapumistoiminnassa käytettävän luokittelun mukaisesti 11. Elintarvikelajin alaluokka ensisaapumistoiminnassa käytettävän luokittelun mukaisesti, täytetään tarkentavana ainoastaan pääluokille 3 (siipikarjanliha) ja 4 (muun eläimen liha). 12. Alkuperämaan (maa, josta elintarvikkeet ovat lähtöisin) kansainvälinen maatunnus 13. Alkuperälaitoksen (laitos, josta elintarvikkeet ovat lähtöisin eli jossa ne on valmistettu) hyväksymisnumero 14. Lähtömaan (maa, josta elintarvikkeet on lähetetty Suomeen) kansainvälinen maatunnus 15. Lähettävän laitoksen (laitos, josta elintarvikkeet on lähetetty Suomeen ja jossa lähetyksen asiakirjat on tehty) hyväksymisnumero. Jos elintarvikkeet on lähetetty Suomeen suoraan alkuperälaitoksesta, alkuperälaitos on myös lähettävä laitos ja sen numero merkitään sekä kohtaan 13 että 15. Esimerkki: Brasiliassa sijaitsevassa laitoksessa valmistettu 100 tonnin elintarvikelähetys on tuotu Saksaan. Lähetys on jaettu viiteen 20 tonnin kokoiseen osaan Saksassa sijaitsevassa laitoksessa. Sen jälkeen yksi 20 tonnin osa on (määränpäänä Suomi) lähetetty Ruotsissa sijaitsevaan varastoon, josta koko lähetys on sittemmin lähetetty jakamattomana Suomeen. Tässä tapauksessa alkuperälaitos on Brasilian laitos ja lähettävä laitos on Saksan laitos (jossa 20 tonnin erälle on tehty asiakirjat). Ruotsissa sijaitsevaa varastoa ei merkitä kuukausi-ilmoitukseen. 16. Vastaanotettujen elintarvikkeiden kokonaismäärä (kg) 17. Vastaanotettujen lähetysten 1 kokonaismäärä (kpl) 18. Vastaanotettujen erien 2 kokonaismäärä (kpl) 19. Merkitään K, jos elintarvike on tarkoitettu kuumennustarkoitukseen (sianlihaa, naudanlihaa tai kananmunia). Tällöin elintarvikkeen kaupallisessa asiakirjassa ja pakkauksessa tulee olla maininta kuumennustarkoituksesta. Merkitään E, jos elintarviketta ei ole tarkoitettu kuumennustarkoitukseen edellä mainitulla tavalla 20. Merkitään K, jos elintarvikkeen mukana on komission salmonellaerityistakuita koskevan asetuksen 1688/2005 vaatimusten mukainen kaupallinen asiakirja. Merkitään E, jos elintarvikkeen mukana tulisi olla, mutta ei ole edellä mainittua, komission asetuksen 1688/2005 vaatimusten mukaista asiakirjaa. Tuotteet, joille ei vaadita asetuksen 1688/2005 mukaista kaupallista asiakirjaa, kohta jätetään tyhjäksi. 21. Merkitään K kun on tarkastettu, että vastaanotettujen elintarvikkeiden pakkauksessa on vaatimusten mukainen 3 tunnistus- tai terveysmerkki. Merkitään E, jos elintarvikkeen pakkauksessa ei ole vaatimusten mukaista 3 tunnistus- tai terveysmerkkiä 22. Niiden erien määrä (kpl), joista ensisaapumistoimija on ottanut omavalvontanäytteen tutkimusta varten 23. Kohdassa 22 mainituista eristä otettujen näytteiden määrä yhteensä (kpl) 24. Kohdassa 22 mainituista eristä otettujen salmonellanäytteiden määrä yhteensä (kpl) 1 Lähetyksellä tarkoitetaan joukkoa samaa elintarvikelajia olevia myyntiyksiköitä, jotka on tuotettu, valmistettu tai pakattu samassa laitoksessa ja lähetetty Suomeen samanaikaisesti. 2 Erällä tarkoitetaan tunnistettavaa tuoteryhmää tai -joukkoa, joka saadaan tietystä prosessista käytännöllisesti katsoen samanlaisissa oloissa ja tuotetaan tietyssä paikassa määrätyn tuotantoajan kuluessa. 3 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen 853/2004 art. 5 ja 6 sekä liitteen II jakson I mukainen merkki, joka sisältää valmistusmaan nimen tai lyhenteen, laitoksen hyväksymisnumeron ja EY-lyhenteen.

27 ILMOITUS ensisaapumistoiminnan aloittamisesta, olennaisesta muuttamisesta tai lopettamisesta 1 Lomake toimitetaan osoitteella: Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Ensisaapumisvalvonta, Mustialankatu 3, HELSINKI Faksi , sähköposti: ensisaapumisvalvonta@evira.fi Lomake päivitetty Saapumispvm Dnro 1. Ensisaapumistoimijan nimi 2. Y-tunnus 3. Postiosoite 4. Ilmoitus koskee ensisaapumistoiminnan Aloittamista Muuttamista Lopettamista 5. Vastuuhenkilön nimi 6. Puhelinnumero 7. Telefaksinumero 8. Sähköpostiosoite 9. Osoite, jossa ensisaapumistoiminnan asiakirjat ovat tarkastettavissa 10. Toiminnan laatu 11. Toiminnan aloitusajankohta Eläimistä saatavien elintarvikkeiden vastaanotto välittäminen 12. Käytettävän ensisaapumispaikan tai -paikkojen vastuuhenkilöiden tiedot Ensisaapumispaikan nimi Vastuuhenkilön nimi Puhelinnumero Sähköpostiosoite 13. Ensisaapumispaikan nimi ja osoite (jokaisen elintarvikelajin määrä / ensisaapumispaikka omalle rivilleen) Arvio eläimistä saatavien elintarvikkeiden vastaanotettavista määristä seuraavan 12 kk:n aikana Elintarvikelajit (ks. erillinen luettelo) 14. Pääluokka 15. Alaluokka 16. Arvioitu vastaanottomäärä kg/v 17. Arvioitu vastaanottotiheys krt/v 18. Päiväys 19. Allekirjoitus Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Mustialankatu 3, HELSINKI Puh.keskus Fax (Ensisaapumisvalvonta) etunimi.sukunimi@evira.fi, Evira Livsmedelssäkerhetsverket Evira Mustialagatan 3, HELSINGFORS Tel.central Fax (Första ankomstplatser) förnamn.efternamn@evira.fi, Finnish Food Safety Authority Evira Mustialankatu 3, FIN HELSINKI, Finland Tel.central Fax (Places of first arrivals) firstname.lastname@evira.fi,

Ensisaapumistoiminnan ohjeet toimijoille

Ensisaapumistoiminnan ohjeet toimijoille Eviran ohje 18401/2 Ensisaapumistoiminnan ohjeet toimijoille Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Vastuuhenkilö Britta Wiander Sivu/sivut 1 / 19 Eviran ohje 18401 Vastuuhenkilö Britta Wiander Sivu/sivut

Lisätiedot

Valvontaosasto Pvm/Datum/Date Dnro/Dnr/ DNo Tuonti- ja markkinavalvontayksikkö 6.5.2008 3451/923/2008

Valvontaosasto Pvm/Datum/Date Dnro/Dnr/ DNo Tuonti- ja markkinavalvontayksikkö 6.5.2008 3451/923/2008 AJANKOHTAISKIRJE 1(4) Valvontaosasto Pvm/Datum/Date Dnro/Dnr/ DNo Tuonti- ja markkinavalvontayksikkö 6.5.2008 3451/923/2008 Ensisaapumistoimijat VASTUU ENSISAAPUMISVALVONNASTA SIIRTYY EVIRALLE 1.5.2008

Lisätiedot

ELINTARVIKKEIDEN ENSISAAPUMISVALVONTA

ELINTARVIKKEIDEN ENSISAAPUMISVALVONTA KESKUSTELU- JA TIEDOTUSTILAISUUS ENSISAAPUMISESTA JA ELINTARVIKEKULJETUKSISTA 6.9.2007 Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Elintarvikehygieniayksikkö Ylitarkastaja Joni Haapanen SÄÄDÖKSET Elintarvikelaki

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus 118/2006. ensisaapumistoiminnasta. 1 luku Yleiset säännökset

Maa- ja metsätalousministeriön asetus 118/2006. ensisaapumistoiminnasta. 1 luku Yleiset säännökset sivu 1/5 Maa- ja metsätalousministeriön asetus 118/2006 ensisaapumistoiminnasta Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti säädetään 13 päivänä tammikuuta 2006 annetun elintarvikelain (23/2006)

Lisätiedot

Ohje paikallisille ensisaapumisvalvontaviranomaisille

Ohje paikallisille ensisaapumisvalvontaviranomaisille Ohje paikallisille ensisaapumisvalvontaviranomaisille ensisaapumisvalvonnan suorittamisesta (Eviran ohje 18400/1) Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Vastuuhenkilö Britta Wiander Sivu/sivut 1 / 26 Ohje

Lisätiedot

Koulutusta ensisaapumistoimijoille , klo 10-12

Koulutusta ensisaapumistoimijoille , klo 10-12 Koulutusta ensisaapumistoimijoille 21.11.2018, klo 10-12 Salmonellaerityistakuut EY asetus 1688/2005 Britta Wiander Ensisaapumisvalvonta ensisaapumisvalvonta@evira.fi EY 1688/2005 mukaiset salmonellatutkimukset

Lisätiedot

Koulutus ensisaapumistoimijoille Eläinperäisten elintarvikkeiden tuonti EU:sta Kirsi Sarkkinen

Koulutus ensisaapumistoimijoille Eläinperäisten elintarvikkeiden tuonti EU:sta Kirsi Sarkkinen Koulutus ensisaapumistoimijoille 14.3.2019 Eläinperäisten elintarvikkeiden tuonti EU:sta Kirsi Sarkkinen tarkastaja ensisaapumisvalvonta Ensisaapumistoiminta ja -valvonta Eläinperäisten elintarvikkeiden

Lisätiedot

Eviran ohje 18400/2 Ohje paikalliselle ensisaapumisvalvontaviranomaiselle ensisaapumisvalvonnan suorittamisesta

Eviran ohje 18400/2 Ohje paikalliselle ensisaapumisvalvontaviranomaiselle ensisaapumisvalvonnan suorittamisesta Eviran ohje 18400/2 Ohje paikalliselle ensisaapumisvalvontaviranomaiselle ensisaapumisvalvonnan suorittamisesta Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Vastuuhenkilö Britta Wiander Sivu/sivut 1 / 23 Ohje

Lisätiedot

Suosituimmat kohdemaat

Suosituimmat kohdemaat Suosituimmat kohdemaat Maakuntanro Maakunta Kohdemaa Maakoodi sum_lah_opisk 21 Ahvenanmaa - Kreikka GR 3 Åland Italia IT 3 Turkki TR 2 Saksa DE 1 09 Etelä-Karjala Venäjä RU 328 Britannia GB 65 Ranska FR

Lisätiedot

Näytteenotto ensisaapumisvalvonnassa ja ensisaapumistoimijoiden omavalvonnassa

Näytteenotto ensisaapumisvalvonnassa ja ensisaapumistoimijoiden omavalvonnassa Eviran ohje 18402/2 Näytteenotto ensisaapumisvalvonnassa ja ensisaapumistoimijoiden omavalvonnassa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Vastuuhenkilö Britta Wiander Sivu/sivut 1 / 2 Laatijat Britta Wiander,

Lisätiedot

Ensisaapumistoiminnan ohje toimijoille. (Eviran ohje 18401/1) Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

Ensisaapumistoiminnan ohje toimijoille. (Eviran ohje 18401/1) Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Ensisaapumistoiminnan ohje toimijoille (Eviran ohje 18401/1) Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Vastuuhenkilö Britta Wiander Sivu/sivut 1 / 18 ENSISAAPUMISTOIMINNAN OHJEET TOIMIJOILLE Vastuuhenkilö Britta

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/ (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/ (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/2014 1 (5) 31 Päätös elintarvikelain 60 :n mukaisesta Euroopan unionin toisesta jäsenvaltiosta toimitetun elintarvike-erän hylkäämisestä ensisaapumispaikassa, Aseanic Trading

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 22/ (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 22/ (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 22/2015 1 (5) 26 Elintarvikelain 60 :n mukainen elintarvike-erän hylkäämistä koskeva päätös, FIN-Piano Oy HEL 2015-011088 T 11 02 00 Päätös Toimija Kohde Elintarviketurvallisuuspäällikön

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) 36 Elintarvikelain 60 :n mukainen Euroopan Unionin toisesta jäsenvaltiosta toimitetun elintarvike-erän hylkääminen ensisaapumispaikassa, Suomen Oriental Supermarket

Lisätiedot

Ensisaapumistoiminnan ohjeet toimijoille. Ohje 18401/3

Ensisaapumistoiminnan ohjeet toimijoille. Ohje 18401/3 Ensisaapumistoiminnan ohjeet toimijoille Sisällysluettelo 1 ENSISAAPUMISTOIMINNAN PIKAOHJE TOIMIJOILLE... 3 2 ENSISAAPUMISVALVONTA... 4 2.1 Yleistä... 4 2.2 Lainsäädäntö... 5 2.3 Määritelmät... 6 3 REKISTERI

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 4 Elintarvikelain 60 :n mukainen Euroopan Unionin toisesta jäsenvaltiosta toimitettujen elintarvike-erien hylkääminen ensisaapumispaikassa, Bonsep Oy HEL 2016-013923

Lisätiedot

Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä.

Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. 1994D0984 FI 01.09.2001 007.001 1 Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. B KOMISSION PÄÄTÖS, tehty 20 päivänä joulukuuta 1994, eläinten terveyttä

Lisätiedot

Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä.

Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. 1997D0222 FI 20.03.1998 002.001 1 Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. "B KOMISSION PÄÄTÖS, tehty 28 päivänä helmikuuta 1997, luettelosta kolmansista

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) 7 Elintarvikelain 60 :n mukainen Euroopan Unionin toisesta jäsenvaltiosta toimitettujen elintarvike-erien hylkääminen ensisaapumispaikassa, Koljon Family HEL 2017-000131

Lisätiedot

LIITE 6 Seuraavista kolmansista maista saadaan tuoda maahan

LIITE 6 Seuraavista kolmansista maista saadaan tuoda maahan N:o 318 983 LIITE 6 Seuraavista kolmansista maista saadaan tuoda maahan 1) lemmikkieläinrehua täyssäilykkeenä, jonka valmistukseen on voitu käyttää suuririskisestä eläinjätteestä peräisin olevaa eläinproteiinia,

Lisätiedot

N:o Liite 1. Seuraavien kolmansien maiden osalta komissio. ja jalosteita kuin kaksikuorisia simpukoita,

N:o Liite 1. Seuraavien kolmansien maiden osalta komissio. ja jalosteita kuin kaksikuorisia simpukoita, N:o 338 965 Liite 1 Kolmannet maat, joista saadaan tuoda maahan muita kalastustuotteita ja niistä saatuja raakavalmisteita ja jalosteita kuin kaksikuorisia simpukoita, piikkinahkaisia, vaippaeläimiä ja

Lisätiedot

Kolmannet maat, joista saadaan tuoda maahan muita kalastustuotteita ja niistä saatuja

Kolmannet maat, joista saadaan tuoda maahan muita kalastustuotteita ja niistä saatuja 20 N:o 10 Liite 1 Kolmannet maat, joista saadaan tuoda maahan muita kalastustuotteita ja niistä saatuja raakavalmisteita ja jalosteita kuin kaksikuorisia simpukoita, piikkinahkaisia, vaippaeläimiä ja merikotiloita

Lisätiedot

N:o PUNAINEN LIHA JA SIITÄ VALMISTETUT RAAKALIHAVALMISTEET SEKÄ JAUHELIHA

N:o PUNAINEN LIHA JA SIITÄ VALMISTETUT RAAKALIHAVALMISTEET SEKÄ JAUHELIHA N:o 375 2873 LIITE 1 PUNAINEN LIHA JA SIITÄ VALMISTETUT RAAKALIHAVALMISTEET SEKÄ JAUHELIHA Punaista lihaa siitä valmistettua uhelihaa raakalihavalmisteita saadaan tuoda alla olevan taulukon mukaisesti.

Lisätiedot

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018 01/18 02/18 03/18 04/18 määrän määrän määrän EU Ruotsi 141 968 4,1 139 575 2,8 158 746 2,8 170 449 Saksa 123 102-6,1 126 281-4,5 161 558 6,9 159 303 Espanja 104 817 10,5 103 791 16,2 126 347 21,1 114 954

Lisätiedot

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018 01/18 02/18 03/18 04/18 määrän määrän määrän EU Ruotsi 141 968 4,1 139 575 2,8 158 746 2,8 170 449 Saksa 123 102-6,1 126 281-4,5 161 558 6,9 159 303 Espanja 104 817 10,5 103 791 16,2 126 347 21,1 114 954

Lisätiedot

Maa Komission tuontipäätös Maahantuonti hyväksytty kansallisesti

Maa Komission tuontipäätös Maahantuonti hyväksytty kansallisesti N:o 1088 2965 Liite 1 Kolmannet maat, joista saadaan tuoda maahan muita kalastustuotteita ja niistä saatuja raakavalmisteita ja jalosteita kuin kaksikuorisia simpukoita, piikkinahkaisia, vaippaeläimiä

Lisätiedot

LIITE 2. Seuraavista kolmansista maista saadaan tuoda maahan

LIITE 2. Seuraavista kolmansista maista saadaan tuoda maahan 452 LIITE 2 Seuraavista kolmansista maista saadaan tuoda maahan 1) pastöroituja maitopohjaisia tuotteita, jotka pastöroinnin jälkeen antavat kielteisen tuloksen fosfataasikokeessa, joiden ph-arvo pastöroinnin

Lisätiedot

Maa Komission tuontipäätös Maahantuonti hyväksytty kansallisesti. Alankomaiden antillit. Albania 95/90/EY Algeria Angola

Maa Komission tuontipäätös Maahantuonti hyväksytty kansallisesti. Alankomaiden antillit. Albania 95/90/EY Algeria Angola 1884 Liite 1 Kolmannet maat, joista saadaan tuoda maahan muita kalastustuotteita ja niistä saatuja raakavalmisteita ja jalosteita kuin kaksikuorisia simpukoita, piikkinahkaisia, vaippaeläimiä ja merikotiloita

Lisätiedot

ALV-yhteenvetoilmoitus

ALV-yhteenvetoilmoitus OHJE 1(5) ALV-yhteenvetoilmoitus n versiossa 7.20 ohjelmaan on lisätty ALV-yhteenvetoilmoitus ja sen korjausilmoitus. Tässä dokumentissa ohjeistamme toiminnon käyttöönottoa. Asetukset Tiedot ALV-yhteenvetoilmoitukseen

Lisätiedot

Kansainvälisen tilausliikenteen matkustajat 2018

Kansainvälisen tilausliikenteen matkustajat 2018 01/18 02/18 03/18 04/18 määrän määrän määrän EU Espanja 50 236 1,6 44 468-1,6 50 271-1,7 30 500 Kreikka 17 306 Iso-Britannia 11 204-7,5 10 037 21,7 2 940 44,3 866 Alankomaat 9 736 23,3 11 472 30,4 7 444

Lisätiedot

Eräät maat julkaisevat korttinsa eri kieliversioina, josta johtuen mallikortteja on useita.

Eräät maat julkaisevat korttinsa eri kieliversioina, josta johtuen mallikortteja on useita. Eurooppalaisen sairaanhoitokortin mallikortit maittain Tässä liitteessä on tietoa eurooppalaisesta sairaanhoitokortista. Mallikortit on kopioitu Internetistä osoitteesta http://ec.europa.eu/employment_social/healthcard/index_en.htm,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) Ympäristökeskus 13/2014 Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) Ympäristökeskus 13/2014 Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) 18 Päätös elintarvikelain 60 :n mukaisesta Euroopan unionin toisesta jäsenvaltiosta toimitettujen elintarvike-erien hylkäämisestä ensisaapumispaikassa, Finnkebab Ltd

Lisätiedot

Vaihto-opiskelu kohde- ja lähtömaittain (Lähde: CIMO)

Vaihto-opiskelu kohde- ja lähtömaittain (Lähde: CIMO) 1 / 9 Vaihto-opiskelu kohde- ja lähtömaittain 2005 2015 (Lähde: CIMO) Suomesta Kaikki yhteensä 8487 8610 8232 8667 9388 10123 9931 10014 10189 10171 10139 Aasia 885 1019 1088 1256 1552 1790 1737 1727 1920

Lisätiedot

22.7.2010 Euroopan unionin virallinen lehti L 189/19

22.7.2010 Euroopan unionin virallinen lehti L 189/19 22.7.2010 Euroopan unionin virallinen lehti L 189/19 KOMISSION PÄÄTÖS, annettu 19 päivänä heinäkuuta 2010, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2004/49/EY 7 artiklassa tarkoitetuista yhteisistä

Lisätiedot

Erasmus-liikkuvuus Suomesta

Erasmus-liikkuvuus Suomesta Erasmus-liikkuvuus Suomesta 2007 2016 2 ERASMUS-opiskelijaliikkuvuus Suomesta maittain Kohdemaa 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 AT - Itävalta 239 242 230 264 294 271 278 279 305 2402 BE -

Lisätiedot

ELINTARVIKELAIN 55 JA 63 :N MUKAISEN KIIREELLISEN MÄÄRÄYKSEN ANTAMINEN, KIPPARIN KALA

ELINTARVIKELAIN 55 JA 63 :N MUKAISEN KIIREELLISEN MÄÄRÄYKSEN ANTAMINEN, KIPPARIN KALA Terveydensuojelujaosto 16 22.02.2018 ELINTARVIKELAIN 55 JA 63 :N MUKAISEN KIIREELLISEN MÄÄRÄYKSEN ANTAMINEN, KIPPARIN KALA TERVSJST 22.02.2018 16 Valmistelu ja lisätiedot: vs. II kaupungineläinlääkäri-hygieenikko

Lisätiedot

I. TIEDONSAANTIPYYNTÖ. joka koskee valtiosta toiseen tapahtuvaa työntekijöiden käyttöön asettamista palvelujen tarjoamisen yhteydessä

I. TIEDONSAANTIPYYNTÖ. joka koskee valtiosta toiseen tapahtuvaa työntekijöiden käyttöön asettamista palvelujen tarjoamisen yhteydessä PYYTÄVÄN VIRANOMAISEN KÄYTTÖÖN TARKOITETTU (VAPAAEHTOINEN) LOMAKE I. TIEDONSAANTIPYYNTÖ joka koskee valtiosta toiseen tapahtuvaa työntekijöiden käyttöön asettamista palvelujen tarjoamisen yhteydessä Palvelujen

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONI. Sitovaa tariffitietoa (STT) koskeva hakemus. Yleistä tietoa. Lukekaa huolellisesti seuraavat tiedot ennen STT-hakemuksen täyttämistä.

EUROOPAN UNIONI. Sitovaa tariffitietoa (STT) koskeva hakemus. Yleistä tietoa. Lukekaa huolellisesti seuraavat tiedot ennen STT-hakemuksen täyttämistä. EUROOPAN UNIONI Sitovaa tariffitietoa (STT) koskeva hakemus Yleistä tietoa Lukekaa huolellisesti seuraavat tiedot ennen STT-hakemuksen täyttämistä. 1. Seuraavalla sivulla olevassa Yleistä tietoa -osiossa

Lisätiedot

Kolmannet maat, joista saadaan tuoda maahan kalastustuotteita ja niistä saatuja raakavalmisteita

Kolmannet maat, joista saadaan tuoda maahan kalastustuotteita ja niistä saatuja raakavalmisteita 4258 Liite 1 Kolmannet maat, joista saadaan tuoda maahan kalastustuotteita ja niistä saatuja raakavalmisteita ja jalosteita, kuitenkin lukuun ottamatta kaksikuorisia simpukoita, piikkinahkaisia, vaippa-eläimiä

Lisätiedot

Erasmus-liikkuvuus Suomesta

Erasmus-liikkuvuus Suomesta Erasmus-liikkuvuus Suomesta 2007 2016 2 ERASMUS-opiskelijaliikkuvuus Suomesta maittain Kohdemaa 2007/ / / / / / / / / 2016 AT - Itävalta 239 242 230 264 294 271 278 279 305 2402 BE - Belgia 88 102 109

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 216 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE 199-216 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 Kauppatase Tuonti Vienti 28.2.217

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta TULLI Tilastointi 1

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta TULLI Tilastointi 1 Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 215 29.2.216 TULLI Tilastointi 1 TUONTI, VIENTI JA KAUPPATASE 199-215 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 Kauppatase Tuonti

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elävien eläinten eläinlääkinnällisestä rajatarkastuksesta

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elävien eläinten eläinlääkinnällisestä rajatarkastuksesta Luonnos 1.12.2015 Maa- ja metsätalousministeriön asetus elävien eläinten eläinlääkinnällisestä rajatarkastuksesta Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti säädetään eläinlääkinnällisestä rajatarkastuksesta

Lisätiedot

Ulkomailla asuvan eläkkeensaajan sairaanhoito

Ulkomailla asuvan eläkkeensaajan sairaanhoito Ulkomailla asuvan eläkkeensaajan sairaanhoito Noora Heinonen 25.8.2009 EY-lainsäädäntöä soveltavat valtiot EU-maat: Alankomaat (NL), Belgia (BE), Bulgaria (BG), Espanja (ES), Irlanti (IE), Italia (IT),

Lisätiedot

Terveysosasto/nh. Sairaanhoito EU:ssa. Noora Heinonen 25.8.2009

Terveysosasto/nh. Sairaanhoito EU:ssa. Noora Heinonen 25.8.2009 Sairaanhoito EU:ssa Noora Heinonen 25.8.2009 EY-lainsäädäntöä soveltavat valtiot EU-maat maat: Alankomaat (NL), Belgia (BE), Bulgaria (BG), Espanja (ES), Irlanti (IE), Italia (IT), Itävalta (AT), Kreikka

Lisätiedot

Erasmus-liikkuvuus Suomesta

Erasmus-liikkuvuus Suomesta Erasmus-liikkuvuus Suomesta 2007 ERASMUS-opiskelijaliikkuvuus Suomesta maittain Kohdemaa / / 2(13) AT - Itävalta 239 242 230 264 294 271 278 279 2097 BE - Belgia 88 102 109 124 134 139 167 157 1020 BG

Lisätiedot

Erasmus+ eurooppalainen korkeakoululiikkuvuus Suomesta

Erasmus+ eurooppalainen korkeakoululiikkuvuus Suomesta Erasmus+ eurooppalainen korkeakoululiikkuvuus Suomesta 2014-2017 Erasmus+ lähtevän liikkuvuuden kehitys 2014-2017 2014-2015 2015-2016 2016-2017 4239 4580 4772 1360 1322 1442 1052 1027 985 925 977 970 Opiskelijaliikkuvuus

Lisätiedot

Ulkomaanjaksot kohde- ja lähtömaittain (Lähde: Vipunen ja CIMO)

Ulkomaanjaksot kohde- ja lähtömaittain (Lähde: Vipunen ja CIMO) Ulkomaanjaksot kohde- ja lähtömaittain 2008 2017 (Lähde: Vipunen ja CIMO) Suomesta Kaikki yhteensä 8667 9388 10123 9931 10014 10189 10171 10139 10444 9551 Aasia 1256 1552 1790 1737 1727 1920 1783 1762

Lisätiedot

N:o Kolmannet maat, joista saadaan tuoda maahan kalastustuotteita ja niistä saatuja raakavalmisteita

N:o Kolmannet maat, joista saadaan tuoda maahan kalastustuotteita ja niistä saatuja raakavalmisteita N:o 667 1863 Liite 1 Kolmannet maat, joista saadaan tuoda maahan kalastustuotteita ja niistä saatuja raakavalmisteita ja jalosteita, kuitenkin lukuun ottamatta kaksikuorisia simpukoita, piikkinahkaisia,

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta TULLI Tilastointi 1

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta TULLI Tilastointi 1 Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 215 8.2.216 TULLI Tilastointi 1 TUONTI, VIENTI JA KAUPPATASE 199-215 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 Kauppatase Tuonti

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 216 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE 199-216 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 Kauppatase Tuonti Vienti 7.2.217

Lisätiedot

Erasmus-liikkuvuus Suomesta

Erasmus-liikkuvuus Suomesta Erasmus-liikkuvuus Suomesta 2007 2(13) ERASMUS-opiskelijaliikkuvuus Suomesta maittain Kohdemaa / / / / AT - Itävalta 239 242 230 264 294 271 278 1818 BE - Belgia 88 102 109 124 134 139 167 863 BG - Bulgaria

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (8) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (8) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (8) 4 Elintarvikelain 60 :n mukainen Euroopan Unionin toisesta jäsenvaltiosta toimitettujen elintarvike-erien hylkääminen ensisaapumispaikassa, Bonsep Oy HEL 2016-013923

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 303. Maa- ja metsätalousministeriön päätös

SISÄLLYS. N:o 303. Maa- ja metsätalousministeriön päätös SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1997 Julkaistu Helsingissä 11 päivänä huhtikuuta 1997 N:o 303 305 SISÄLLYS N:o Sivu 303 Maa- ja metsätalousministeriön päätös kolmansista maista tuotavista kalastustuotteista ja niistä

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 218 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE 199-218 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 17 18 Kauppatase Tuonti Vienti

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 218 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE 199-218 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 17 18 Kauppatase Tuonti Vienti

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 217 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE 199-217 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 17 Kauppatase Tuonti Vienti

Lisätiedot

Vaihto-opiskelu Suomesta kohde- ja lähtömaittain (Lähde: CIMO)

Vaihto-opiskelu Suomesta kohde- ja lähtömaittain (Lähde: CIMO) 1 / 9 Vaihto-opiskelu Suomesta kohde- ja lähtömaittain 2000 2011 (Lähde: CIMO) Suomesta Kaikki yhteensä 6880 7475 7434 7555 8241 8487 8610 8232 8667 9388 10123 9931 Aasia 515 524 574 512 773 885 1019 1088

Lisätiedot

Suomesta 1 / 9. Kaikki yhteensä. 515 Afganistan. 3 Arabiemiirikunnat. 2 Armenia Azerbaidžan Bangladesh. 2 5 Georgia Hongkong.

Suomesta 1 / 9. Kaikki yhteensä. 515 Afganistan. 3 Arabiemiirikunnat. 2 Armenia Azerbaidžan Bangladesh. 2 5 Georgia Hongkong. / Vaihto opiskelu Suomesta kohde ja lähtömaittain 000 00 (Lähde: CIMO) Suomesta 000 00 000 00 00 00 00 00 00 00 00 Kaikki yhteensä 0 0 0 Aasia Afganistan Arabiemiirikunnat Armenia Azerbaidžan Bangladesh

Lisätiedot

EVIRAN OHJE KOSKIEN KOLMANNESTA MAASTA PALAUTETTAVIEN TUONTIERIEN ELÄINLÄÄKINNÄLLISTÄ RAJATARKASTUSTA JA MUITA VAATIMUKSIA - OSA A

EVIRAN OHJE KOSKIEN KOLMANNESTA MAASTA PALAUTETTAVIEN TUONTIERIEN ELÄINLÄÄKINNÄLLISTÄ RAJATARKASTUSTA JA MUITA VAATIMUKSIA - OSA A Vastuuhenkilö Sivu/sivut 1 / 5 Ohje löytyy: https://www.evira.fi/elintarvikkeet/tuonti-ja-vienti/tuonti-eun-ulkopuolelta/ohjeitatuonnista-kauttakulusta-ja-muonituksesta2/ohjeet-toimijoille-tullille-ja-rajaelainlaakareille/

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2014. 27.2.2015 TULLI Tilastointi 1

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2014. 27.2.2015 TULLI Tilastointi 1 Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 214 27.2.215 TULLI Tilastointi 1 TUONTI, VIENTI JA KAUPPATASE 199-214 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 Kauppatase Tuonti

Lisätiedot

PUNAINEN LIHA JA SIITÄ VALMISTETUT RAAKALIHAVALMISTEET SEKÄ JAUHELIHA

PUNAINEN LIHA JA SIITÄ VALMISTETUT RAAKALIHAVALMISTEET SEKÄ JAUHELIHA 2382 N:o 792 LIITE 1 PUNINEN LIH J SIITÄ VLMISTETUT RKLIHVLMISTEET SEKÄ JUHELIH Punaista lihaa ja siitä valmistettua jauhelihaa ja raakalihavalmisteita saadaan tuoda allaolevan taulukon mukaisesti. Merkkien

Lisätiedot

Eviran ohje 16024/1. Naudanlihan merkitseminen ja jäljitettävyys

Eviran ohje 16024/1. Naudanlihan merkitseminen ja jäljitettävyys Eviran ohje 16024/1 Naudanlihan merkitseminen ja jäljitettävyys Vastuuhenkilö Carmela Hellsten Sivu/sivut 1 / 17 SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 2 2 MÄÄRITELMÄT... 2 3 LAINSÄÄDÄNTÖ... 3 4 NAUDANLIHAN MERKITSEMINEN

Lisätiedot

Koulutus ensisaapumistoimijoille Kuukausi-ilmoitukset Kirsi Sarkkinen

Koulutus ensisaapumistoimijoille Kuukausi-ilmoitukset Kirsi Sarkkinen Koulutus ensisaapumistoimijoille 14.3.2019 Kuukausi-ilmoitukset Kirsi Sarkkinen tarkastaja ensisaapumisvalvonta Kuukausi-ilmoitus vastaanotetuista lähetyksistä Ensisaapumistoimijan tulee toimittaa Ruokavirastoon

Lisätiedot

Eviran ohje 16031/1. Kalastustuotteiden tunnistamismerkinnät ja kalastustuotteiden mukana lähetettävät asiakirjat

Eviran ohje 16031/1. Kalastustuotteiden tunnistamismerkinnät ja kalastustuotteiden mukana lähetettävät asiakirjat Eviran ohje 16031/1 Kalastustuotteiden tunnistamismerkinnät ja kalastustuotteiden mukana lähetettävät asiakirjat Sivu/sivut 1 / 6 Kalastustuotteiden tunnistamismerkinnät ja kalastustuotteiden mukana lähetettävät

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 12/2015 1 (5) Ympäristölautakunta Etp/2 25.08.2015

Helsingin kaupunki Esityslista 12/2015 1 (5) Ympäristölautakunta Etp/2 25.08.2015 Helsingin kaupunki Esityslista 12/2015 1 (5) 2 Elintarvikelain 13 :n mukainen hakemus Lihakauppa Roslund Ky:n liha-alan laitoksen toiminnan olennaisesta muutoksesta HEL 2015-007493 T 11 02 02 01 Päätösehdotus

Lisätiedot

Luonnos 1.12.2015. Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti

Luonnos 1.12.2015. Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti Luonnos 1.12.2015 Maa- ja metsätalousministeriön asetus eläimistä saatavien elintarvikkeiden ja muiden tuotteiden eläinlääkinnällisistä rajatarkastuksista annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen

Lisätiedot

Toimitus. Kuljetus Suomi:

Toimitus. Kuljetus Suomi: Toimitus Kuljetus Suomi: Toimitusmaksu alle 150,00 tilauksille on 9,95. Me tarjoamme ilmaisen toimituksen, jos tilauksen summa ylittää 150,00 (paitsi toimitus ulkomaille ja erityistapaukset ylimitoitettu

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. maaliskuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. maaliskuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. maaliskuuta 2017 (OR. en) 6936/17 ADD 4 JAI 189 ASIM 22 CO EUR-PREP 14 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 2. maaliskuuta 2017 Vastaanottaja: Euroopan komission pääsihteerin

Lisätiedot

Raakapuun ja metsäteollisuustuotteiden ulkomaankauppa maittain 1997

Raakapuun ja metsäteollisuustuotteiden ulkomaankauppa maittain 1997 Raakapuun ja metsäteollisuustuotteiden ulkomaankauppa maittain 1997 Toimittajat: Aarre Peltola Helena Herrala-Ylinen 8.9.1998 447 Tuontiraakapuusta viisi kuudesosaa tuli Venäjältä Saksaan ja Iso-Britanniaan

Lisätiedot

LIITE 6 Seuraavista kolmansista maista saadaan tuoda maahan

LIITE 6 Seuraavista kolmansista maista saadaan tuoda maahan N:o 180 465 LIITE 6 Seuraavista kolmansista maista saadaan tuoda maahan 1) lemmikkieläinrehua täyssäilykkeenä, jonka valmistukseen on voitu käyttää suuririskisestä eläinjätteestä peräisin olevaa eläinproteiinia,

Lisätiedot

Tilastonäkymä: Yksityinen eurooppayhtiö

Tilastonäkymä: Yksityinen eurooppayhtiö Tilastonäkymä: Yksityinen eurooppayhtiö 09/10/2007-19/11/2007 Kriteereitä vastaavia vastauksia: 517/517 OSALLISTUMINEN Maa DE - Saksa 80 (15.5%) PL - Puola 51 (9.9%) DA - Tanska 48 (9.3%) NL - Alankomaat

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 25.1.2012 K(2012) 430 lopullinen KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu 25.1.2012, kansalaisaloitteesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 211/2011

Lisätiedot

SISÄLLYS. asetuksen muuttamisesta. N:o 375. Maa- ja metsätalousministeriön asetus

SISÄLLYS. asetuksen muuttamisesta. N:o 375. Maa- ja metsätalousministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2002 Julkaistu Helsingissä 24 päivänä toukokuuta 2002 N:o 375 377 SISÄLLYS N:o Sivu 375 Maa- ja metsätalousministeriön asetus kolmansista maista tuotavasta lihasta ja lihatuotteista

Lisätiedot

Vaihto-opiskelu Suomesta kohde- ja lähtömaittain (Lähde: CIMO)

Vaihto-opiskelu Suomesta kohde- ja lähtömaittain (Lähde: CIMO) 1 / 10 Vaihto-opiskelu Suomesta kohde- ja lähtömaittain 2004 2013 (Lähde: CIMO) Suomesta Kaikki yhteensä 8241 8487 8610 8232 8667 9388 10123 9931 10014 10189 Aasia 773 885 1019 1088 1256 1552 1790 1737

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 698. Maa- ja metsätalousministeriön asetus

SISÄLLYS. N:o 698. Maa- ja metsätalousministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2007 Julkaistu Helsingissä 21 päivänä kesäkuuta 2007 N:o 698 704 SISÄLLYS N:o Sivu 698 Maa- ja metsätalousministeriön asetus Euroopan yhteisön ulkopuolisista maista tuotavasta lihasta

Lisätiedot

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) 1.8.2015 FI L 206/69 KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) 2015/1338, annettu 30 päivänä heinäkuuta 2015, kolmansien maiden neuvoston direktiivin 96/23/EY 29 artiklan mukaisesti toimittamien suunnitelmien

Lisätiedot

Metsäteollisuuden ulkomaankauppa maittain 2012

Metsäteollisuuden ulkomaankauppa maittain 2012 Metsäntutkimuslaitos, Metsätilastollinen tietopalvelu METSÄTILASTOTIEDOTE 43/2013 Metsäteollisuuden ulkomaankauppa maittain 2012 8.11.2013 Aarre Peltola Puun tuonti 10 miljoonaa kuutiometriä ja metsäteollisuustuotteiden

Lisätiedot

Hakemus toimitetaan Oulunkaaren johtavalle eläinlääkärille vähintään 60 päivää ennen toiminnan suunniteltua aloittamisajankohtaa.

Hakemus toimitetaan Oulunkaaren johtavalle eläinlääkärille vähintään 60 päivää ennen toiminnan suunniteltua aloittamisajankohtaa. 1 (5) OULUNKAAREN YMPÄRISTÖPALVELUT PL 10 93101 Pudasjärvi ymparistopalvelut@pudasjarvi.fi Faksi: (08) 823 453 HAKEMUS Elintarvikelain (23/2006) 13 2mom.:n mukainen toimijan elintarvikehuoneiston hyväksymishakemus

Lisätiedot

Eurooppalainen ohjausjakso: yhdennetyt maakohtaiset suositukset Hyväksyminen ja toimittaminen Eurooppa-neuvostolle

Eurooppalainen ohjausjakso: yhdennetyt maakohtaiset suositukset Hyväksyminen ja toimittaminen Eurooppa-neuvostolle Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 19. kesäkuuta 2017 (OR. en) 10200/17 CO EUR-PREP 29 POLGEN 92 AG 21 ECON 528 UEM 198 SOC 477 COMPET 492 ENV 604 EDUC 293 RECH 231 ENER 284 JAI 596 EMPL 366 ILMOITUS Lähettäjä:

Lisätiedot

Kuvio 1 Lukutaidon kansalliset suorituspistemäärät

Kuvio 1 Lukutaidon kansalliset suorituspistemäärät Kuvio 1 Lukutaidon kansalliset suorituspistemäärät ( ) Keskihajonta Kansallinen keskiarvo Hongkong 571 (61) h Venäjä 568 (66) h Suomi 568 (64) h Singapore 567 (80) h Pohjois-Irlanti 558 (76) h Yhdysvallat

Lisätiedot

Osaamisen johtaminen monikansallisessa ympäristössä

Osaamisen johtaminen monikansallisessa ympäristössä Osaamisen johtaminen monikansallisessa ympäristössä 2 4/14/2016 [Presentation name / Author] Koulutuksen kehitys Strategisten kompetenssien kuvaaminen Osaamisen hallinta 3 14.4.2016 [Presentation name

Lisätiedot

3. Sian ja naudan lihaa koskevat muut käsittelyvaatimukset

3. Sian ja naudan lihaa koskevat muut käsittelyvaatimukset 3926 LIITE 1 LIHATUOTTEIDEN ERITYISET KÄSITTELYVAATIMUKSET Tämän liitteen vaatimukset koskevat sellaisia tuotteita, joiden valmistukseen käytettyä lihaa ei 6 10 :n mukaan saa toimittaa käsittelemättömänä

Lisätiedot

Metsäsektorin ulkomaankauppa maittain 1998

Metsäsektorin ulkomaankauppa maittain 1998 Metsäsektorin ulkomaankauppa maittain 1998 Toimittajat: Aarre Peltola Helena Herrala-Ylinen 19.7.1999 491 Tuontipuu virtasi Venäjältä Suomeen Saksaan ja Iso-Britanniaan 34 prosenttia metsäsektorimme viennistä

Lisätiedot

MDP in Information Security and CryptogIran 1 1

MDP in Information Security and CryptogIran 1 1 1 (6) B MDP in Futures Studies Australia 1 1 Iran 2 1 3 Itävalta 1 1 Latvia 1 1 Puola 1 1 Suomi 2 6 8 4 20 Tsekki 1 1 Valko-Venäjä 1 1 Venäjä 1 1 2 Viro 1 1 Z_tieto puuttuu 6 3 4 17 30 MDP in Futures Studies

Lisätiedot

Evira 5.5.2014 JÄLJITETTÄVYYS. Jussi Peusa, Tuoteturvallisuusyksikkö, Evira

Evira 5.5.2014 JÄLJITETTÄVYYS. Jussi Peusa, Tuoteturvallisuusyksikkö, Evira Evira 5.5.2014 JÄLJITETTÄVYYS Jussi Peusa, Tuoteturvallisuusyksikkö, Evira jäljitettävyys kyky/mahdollisuus seurata raaka-aineen/elintarvikkeen liikkumista läpi määriteltyjen/eriteltyjen toimitus-/tuotanto-

Lisätiedot

Turun yliopisto Kv-maisteriohjelmien uudet opiskelijat ohjelmittain aiemman tutkinnon maan mukaan

Turun yliopisto Kv-maisteriohjelmien uudet opiskelijat ohjelmittain aiemman tutkinnon maan mukaan 1 (6) International Master in Management of IT Alankomaat 1 5 5 5 6 Australia 1 1 Belgia 1 1 Intia 2 1 Japani 1 Kiina 2 2 2 2 1 1 3 Kolumbia 1 Libanon 1 Norja 1 Papua-Uusi-Guinea 1 Portugali 1 Puola 1

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2014 1 (5) 23 Reinin Liha Oy:n elintarvikelain 56 :n mukaisen väliaikaisen käyttökiellon purkua koskeva päätös HEL 2014-007565 T 11 02 00 Päätös Toimija Kohde Elintarviketurvallisuuspäällikön

Lisätiedot

PISA 2012 MITEN PERUSKOULUN KEHITYSSUUNTA TAKAISIN NOUSUUN?

PISA 2012 MITEN PERUSKOULUN KEHITYSSUUNTA TAKAISIN NOUSUUN? PISA 2012 MITEN PERUSKOULUN KEHITYSSUUNTA TAKAISIN NOUSUUN? Jouni Välijärvi, professori Koulutuksen tutkimuslaitos Jyväskylän yliopisto EDUCA 2014 Helsinki 25.1.2014 30.1.2014 Suomalaisnuorten osaaminen

Lisätiedot

Komissio toimitti 13. toukokuuta 2015 eurooppalaisen ohjausjakson puitteissa neuvostolle

Komissio toimitti 13. toukokuuta 2015 eurooppalaisen ohjausjakson puitteissa neuvostolle Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. toukokuuta 2015 (OR. en) 9224/15 ECON 376 UEM 171 SOC 339 EMPL 213 COMPET 250 ENV 332 EDUC 158 RECH 149 ENER 190 JAI 354 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia:

Lisätiedot

Eviran uusi opas elintarvikkeiden mikrobiologisista tutkimuksista Ylitarkastaja Taina Niskanen Hygieniayksikkö

Eviran uusi opas elintarvikkeiden mikrobiologisista tutkimuksista Ylitarkastaja Taina Niskanen Hygieniayksikkö Eviran uusi opas elintarvikkeiden mikrobiologisista tutkimuksista Ylitarkastaja Taina Niskanen Hygieniayksikkö Ajankohtaista laboratoriorintamalla, Helsinki 13.10.2010 Elintarvikkeiden mikrobiologiset

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. toukokuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. toukokuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. toukokuuta 2017 (OR. en) 9438/17 ADD 1 MAP 12 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 17. toukokuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: Asia: Euroopan komission pääsihteerin

Lisätiedot

Laukaan ympäristöterveydenhuolto

Laukaan ympäristöterveydenhuolto 1 (5) Laukaan ympäristöterveydenhuolto HAKEMUS Elintarvikelain (23/2006) 13 2mom.:n mukainen toimijan elintarvikehuoneiston hyväksymishakemus Eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevä

Lisätiedot

Maaseutuviraston ohjeet. Todistustaulukko Markkinatukiosasto Huhtikuu 2013

Maaseutuviraston ohjeet. Todistustaulukko Markkinatukiosasto Huhtikuu 2013 Maaseutuviraston ohjeet Todistustaulukko Markkinatukiosasto Huhtikuu 2013 Sisältö 1 Johdanto... 3 2 Oppaan rakenne... 3 3 Taulukko 1 vakiotuontitodistus... 4 4 Taulukko 2 vientitodistus... 4 5 Taulukko

Lisätiedot

Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä.

Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. 1994D0360 FI 31.01.1996 004.001 1 Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. "B KOMISSION PÄÄTÖS, tehty 20 päivänä toukokuuta 1994, tiettyjen kolmansista

Lisätiedot

0.3 Jos valintana on 5 B) tai 5 C): Käännös tavaroiden ja palveluiden luettelosta kieleen, jolla jälkikäteen tehtävä nimeäminen toimitetaan WIPOon

0.3 Jos valintana on 5 B) tai 5 C): Käännös tavaroiden ja palveluiden luettelosta kieleen, jolla jälkikäteen tehtävä nimeäminen toimitetaan WIPOon Sisämarkkinoiden harmonisointivirasto (SMHV) SMHV:n merkintöjä varten: Saapumispäivä Sivumäärä Jälkikäteen tehtävä nimeäminen Madridin pöytäkirjan mukaan SMHV:n lomake V. 3/04 EM 4 FI (vastaavuus: WIPOn

Lisätiedot

Päivämäärä. Valtuutussäännökset

Päivämäärä. Valtuutussäännökset MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 20/09 Päivämäärä Dnro 29.7.2009 1855/14/2009 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 5.8.2009 toistaiseksi Muuttaa MMa lannoitevalmisteita koskevan toiminnan harjoittamisesta

Lisätiedot

vähintään 80 C:n lämpötilan. D =kuumennuskäsittely, jonka aikana valmisteeseen käytetty liha kauttaaltaan saavuttaa

vähintään 80 C:n lämpötilan. D =kuumennuskäsittely, jonka aikana valmisteeseen käytetty liha kauttaaltaan saavuttaa N:o 198 863 LIITE 6 Merkkien selitykset: Käsittelyvaatimukset lueteltuina järjestyksessä tehokkaimmasta käsittelystä vähiten tehokkaaseen käsittelyyn: B = käsittely ilmatiiviissä säiliössä Fc-arvoon 3

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista

Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista 264/2012 Dokumentin versiot Viitetiedot På svenska Annettu Helsingissä 24 päivänä toukokuuta 2012 Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista Maa- ja metsätalousministeriön

Lisätiedot

Ajankohtaista kunta- ja aluetiedoista

Ajankohtaista kunta- ja aluetiedoista Ajankohtaista kunta- ja aluetiedoista Ulkomaalaiset Suomessa Yliaktuaari, Tilastokeskus Esityksessäni Hieman historiallista näkökulmaa ulkomaalaisuuteen Ulkomaalaiset Suomessa Ulkomaalaisten hedelmällisyys

Lisätiedot