Vuosi 2014 on kohta loppusuoralla. Millaisena tämä vuosi jäi mieleen?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vuosi 2014 on kohta loppusuoralla. Millaisena tämä vuosi jäi mieleen?"

Transkriptio

1 Vuosi 2014 on kohta loppusuoralla. Millaisena tämä vuosi jäi mieleen? Puumediläiset kertovat mielipiteensä tämän, vuoden viimeisen Puumedi-lehden viimeisessä artikkelissa. Vastanneet kuvailivat pian päättyvää vuotta kaikkein useimmin sanoilla haastava, haasteellinen ja jännittävä. On ollut paljon muutoksia, uusia ja vaikeitakin tilanteita. Mutta myös iloa ja menestystä on ollut. Nyt on aika rahoittua ja pitää ansaittu tauko kaikesta kiireestä. Seuratkaamme siis erään puumediläisen neuvoa: Toivoisin, että kaikki ottaisivat jouluna vähän rennommin. Ei haittaa jos matossa olisikin hillotahroja, lapsilla pipot vinosti päässä tai lahjat kuusenneulasten seassa. Jouluna täytyy nauttia läheisten seurasta ja unohtaa herätyskello.

2 Puumedi-lehti (5) Vuoden suurin hammashoitoalan tapahtuma Helsingissä marraskuuta pidettiin Helsingin Messukeskuksessa jokavuotiseen tapaan Suomen Hammaslääkäriseura Apollonian järjestämät hammaslääkäripäivät. Puumedistä paikan päällä kävivät Puumedin Helsingin hammashoitolassa marraskuussa työnsä aloittanut hammaslääkäri Algirdas Venckus sekä henkilöstöpäällikkö Aire Allpere ja hammaslääkäreiden toimialajohtaja Marina Meleško.

3 Hammaslääkäripäivät on Suomen suurin hammaslääketieteen koulutustapahtuma, jonka kanssa samaan aikaan järjestettiin myös Suun Terveys Oral Health koulutustapahtuma ja hammasteknikkojen koulutuspäivä. Päiville osallistuneet pääsivät tutustumaan uusiin hammashoitovälineisiin ja tekniikkoihin, ostamaan tuotteita ystävällisin hinnoin sekä osallistumaan luennoille. Luennot alkoivat jo torstai-aamulla ja jatkuivat aina lauantai-iltapäivään asti. Aiheiden tarjonta oli hyvin runsasta, mutta minua eniten kiinnostaneet luennot täyttyivät valitettavasti liiankin nopeasti, Puumedin hammaslääkäri Algirdas Venckus kertoo. Käsiteltävinä olivat muun muassa seuraavat aihealueet: iän lisääntyminen ja hampaiden terveys, oikomishoidon tarvekartoitus ja menetelmät, sydän- ja verisuonitautien vaikutus hampaiden terveyteen, suun limakalvosairauksien tunnistaminen ja hoito sekä potilaiden tietämys hampaiden hoidosta yleisemmin. Luennoille osallistuneet saivat käyttöönsä erilliset tunnukset, joiden avulla pääsee lataamaan luentomateriaalit omalle tietokoneelleen. Lupia voi pyytää osoitteesta Näytteilleasettajia messuilla oli yli sata. Tutustuin erilaisiin välineisiin ja sain tietoa hyvistä välineistä joiden käyttöönotto varmasti helpottaisi jokapäiväistä työtä. Erityisesti pidin Isolite Systemsin tarjoamasta hampaiden eristysjärjestelmistä, kertoo Algirdas Venckus. Päätavoitteenani oli kuitenkin löytää materiaaleja joita käytetään myös kotimaassani Liettuassa, mutta joilla on täällä erilaiset nimet. Tuoteesittelijät auttoivat minua siinä. Hammaslääkäripäivät on vuoden suurin hammaslääketieteen tapahtuma, jossa tutustutaan alan uusimpiin trendeihin. Päivistä ei puutu myös hauskanpitoa, sillä siellä päästään tapaamaan tapaamaan kollegoita, osallistumaan erilaisiin arpajaisiin sekä nauttimaan elävästä musiikista. On kiva että pääsin osallistumaan Hammaslääkäripäiville. Varmasti haluan tulla uudelleen ensi vuonna, Algirdas Venckus sanoo.

4 Hammaslääkäripäivillä pidetään myös hauskaa Suomen terveimmät ihmiset asuvat Espoossa Yle.fi vertaili Suomen suurien, yli asukkaan kaupungeissa asuvien suomalaisten terveydentilaa. Tutkimuksesta kävi ilmi, että Suomen hyväkuntoisimmat ihmiset asuvat pääkaupunkiseudulla Espoossa. Huonoimman sijan vei satama- ja teollisuuskaupunki Kotka, jossa ihmisten terveydentila on Espooseen verrattuna lähes puolitoista kertaa heikompi. Vertailun huonommassa päässä tulivat Kotkan jäljessä Kuopio, Oulu, Turku ja Joensuu. Alueelliset erot kuntien välillä ovat melko suuria. Jokaisessa kaupungissa on oma kipupisteensä: Kotkassa yleisin sairaus on dementia, Turussa riittää mielenterveyspotilaita ja Lappeenrannassa hoitoon hakeudutaan useimmiten aivo verisuonitaudin takia. Vähiten dementiapotilaita on Salossa ja mielenterveysongelmapotilaita Espoossa. Vaasalaiset sekä rovaniemeläiset kärsivät aivoverisuonitaudeista muihin verrattuna harvemmin.

5 On kaksi syytä miksi Kotka on Suomen epäterveellisempien kaupunkien huipulla. Ensimmäinen on vanheneva väestö mitä enemmän vanhuksia, sitä enemmän myös sairauksia. Toinen asiaan vaikuttava tekijä on korkea työttömyysaste, jonka nähdään olevan sidoksissa erityisesti mielenterveysongelmiin. Samassa tutkimuksessa osoitettiin myös, että Espoon kaltaisissa kunnissa, jossa ihmisten koulutus- ja tulorajat ovat korkeita, on myös vähemmän terveysongelmia. Korkeammin koulutetut ihmiset ovat tietoisempia sekä tekeävät viisaampia valintoja. He liikkuvat enemmän, tupakoivat vähemmän ja syövät paremmin.

6 Suomessa yksityiset terveysasemat yleistymässä Suomessa kunnallisten terveyskeskusten pitkät jonot ovat olleet ongelmana jo pitkään. Kunnallisissa terveyskeskuksissa on tällä hetkellä arvion mukaan noin tuhannen lääkärin vaje. Kun hätä on suuri, potilas ei useinkaan pysty odottamaan vaan joutuu hakemaan apua yksityseltä terveysasemalta, jossa lääkärin puheille pääsee huomattavasti nopeammin. Suomessa on jo kymmeniä yksityisiä palveluita tarjoavia terveysasemia ja ne näyttävät koko ajan lisääntyvän. Alan suurimpia yrittäjiä ovat tällä hetkellä Attendo, Mehiläinen ja Terveystalo. Yksityiset hoitolat tarjoavat jo yli viidenneksen koko Suomen terveyspalveluista. Ala voi hyvin, sillä julkinen terveydenhuolto ei pysty tarjoamaan palveluita kaikille sitä tarvitseville. Yksityiset yrittäjät pystyvät investoimaan uusiin tiloihin ja laitteisiin enemmän kuin kunnat. Asiantuntijoiden mukaan siinä voi olla vaara, että pian kunnalliset terveysasemat eivät pysty kilpailemaan hoidon laadusta ja nopeudesta. Työ- ja elinkeinoministeriössä pohditaan, pitäisikö Suomeen perustaa terveydenhuollon malli, jossa potilas valitsisi itse, mistä palvelunsa saa: yksityiseltä, kunnalliselta vai kolmannen sektorin terveysasemalta. Julkiset määrärahat menisivät vastaavalle terveysasemalle eli toimittaisiin raha seuraa potilasta periaatteen mukaisesti. Tämä periaate on otettu käyttöön muun muassa Ruotsissa. Uudistettu toimintamalli voisi asiantuntijoiden mukaan lisätä hoitoon pääsyn tasa-arvoa. Lähteet: yle.fi

7 Puumediläisten ajatuksia ja mietteitä vuodesta 2014 Vuosi 2014 on kohta loppumassa ja on aika katsoa ajassa hiukan taaksepäin. Kysyimme Puumediläisiltä kolme kysymystä: 1. Millainen oli vuosi 2014 sinulle? 2. Mihin olet tyytyväinen ja mikä olisi voinut mennä paremmin? 3. Mitä toivot muille Puumediläisille kollegoille, opiskelijoille, lääkäreille ensi vuodeksi? Kiitos kaikille jotka löysivät aikaa vastata. Rauhallista joulua! Millainen oli vuosi 2014 sinulle? Työmarkkinatilanteen muutoksen vuoksi oli paljon jännittäviä hetkiä, tapahtui paljon uutta ja tuli tehdä kovasti töitä. Uusien hammashoitoloiden avaaminen ja kaikki siihen liittyvä on ollut iso haaste. Opettajana minulla on ollut paljon uusia opiskelijoita. Kesällä sain tietää työmääräni vähentymisestä, minkä takia jouduin arvioimaan tilannettani uudestaan ja aivan uudesta näkökulmasta. Lähtö kotimaastani suomen opiskelun vuoksi oli iso muutos. On ollut monta epävarmaa hetkeä, mutta nyt olen saanut työpaikan ja voin todeta, että kaikki jännitys oli sen arvoista. Tämä vuosi on ollut haasteellinen ja tuonut elämääni paljon muutoksia. Kokoavasti voin sanoa, että oli hyvä ja antoisa vuosi oli haasteellinen vuosi, jonka vaikein asia oli suomen kielen kurssi. Tämä oli myöskin muutosten vuosi: jouduimme jättämään maamme, perheemme, ystävämme ja työmme jotta voisimme aloittaa uuden elämän Suomessa. Kaiken kaikkiaan oli hyvin mielenkiintoinen vuosi. Vuosi 2014 tarjosi, kuten Puumedissä tapana, runsaasti yllätyksiä. Matkustelin melko paljon sekä tapasin opiskelojoita ja opettajia. Mielenkiintoisia projekteja on luvassa myös ensi vuodelle.

8 Mihin olet tyytyväinen ja mikä olisi voinut mennä paremmin? Olen todella tyytyväinen Puumedissä työskenteleviin ihmisiin, koska jokainen on antanut panoksensa siihen, että olemme pärjänneet muuttuneissa oloissa. Olen onnellinen, että niin moni opiskelijoistani pääsi töihin. Harmittaa, että joskus opiskelijoiden motivaatio pääsi laskemaan ja siksi myös töihin pääsy hidastui, koska jo omaksutut taidot pääsivät ruostumaan. Olen onnellinen että pääsin tavoitteeseeni olen nyt töissä Suomessa. Jos vain perheeni olisi lähempänä. Olen onnellinen kaikista kokemistani muutoksista ja haasteista, hyvistä ja huonoista, koska ne ovat tehnyt minusta paremman ihmisen. Olemme onnellisia että tulimme Puumediin. Sitä kautta tutustuimme moniin mielenkiintoisiin ihmisiin, opimme paljon uutta erilaisista kulttuureista (sekä Virosta että Suomesta) ja saimme tietää, millaista on asua ja työskennellä vieraassa maassa. Olisi ollut ihanaa jos olisimme päässeet aloittamaan työskentelyn aikaisemmin, koska 9 kuukautta suomen intensiivikurssilla oli hyvin vaikeaa. Toisaalta se teki sopeutumisesta paljon helpomman. Olen onnellinen, että työni tarjoaa niin paljon haasteita. Joka vuosi näen miten opiskelijoideni kielitaito paranee. Uuden kielen opettaminen aivan nollatasosta asti on yksi haastavampia asioita opettajan työssä, mutta se on myös hyvin palkitseva. Se on kuin vauvan synnyttäminen sattuu, mutta on niin sen arvoista. Mitä toivot koko Puumedin tiimille - kollegoillesi, lääkäreille ja opiskelijoille? Hurjia haaveita, mutta samalla maalaisjärkeä. Kykyä ottaa vastuuta. Olkaamme kiitollisia pienistä asioista mitä meillä on! Tutkimusten mukaan kiitolliset ihmiset ovat muita onnellisempia. Skarppia mieltä ja selkeitä tavoitteita! Toivotan kaikille vuotta täynnä uusia kokemuksia ja että töitä riittäisi! Hymyilkää paljon ja ottakaa paljon hymyjä vastaan!

9 Toivomme kaikille menestyksellistä vuotta 2015! Seuraavalle opiskelijaryhmälle toivomme paljon kärsivällisyyttä, koska hyvät asiat tulevat niille, jotka jaksavat odottaa. Toivoisin, että kaikki ottaisivat jouluna vähän rennommin. Ei haittaa jos matossa olisikin hillotahroja, lapsilla pipot vinosti päässä tai lahjat kuusenneulasten seassa. Jouluna täytyy nauttia läheisten seurasta, syödä hyvin ja unohtaa herätyskello. Hauskoja piparkakkupyhiä kaikille!

10 Puumedi-lehti Yhteystiedot Toimittaja: Kersten Lehismets s-posti:

NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT

NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT ISBN 978-952-457-405-1 NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT RAPORTIN LAATIJA: EIJA SEPPÄNEN, FOUNTAIN PARK OY HELSINKI 2008 SISÄLLYSLUETTELO ESIPUHE 5 NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT TUTKIMUKSEN

Lisätiedot

Av-kääntäjien opiskelijakyselyn tuloksia

Av-kääntäjien opiskelijakyselyn tuloksia Av-kääntäjien opiskelijakyselyn tuloksia Av-kääntäjät.fi-sivustolla toteutettiin keväällä 2011 kysely, joka oli suunnattu kaikille Suomen kielten ja kääntämisen opiskelijoille. Kyselyn tarkoituksena oli

Lisätiedot

Palautetta kevään 2013 oppilailta koulukohtaisesti

Palautetta kevään 2013 oppilailta koulukohtaisesti Palautetta kevään 2013 oppilailta koulukohtaisesti Kysyimme kevään 2013 kurssilaisilta (Supermaster ja Winner) mielipiteitä heidän opiskelupaikkakunnastaan ja koulustaan. Saimme palautetta runsaasti. Yllätyimme

Lisätiedot

Ari Haapanen. Monimuotoisuusbarometri 2007. ikä ja monikulttuurisuus haasteena ja voimavarana. monikko monikko

Ari Haapanen. Monimuotoisuusbarometri 2007. ikä ja monikulttuurisuus haasteena ja voimavarana. monikko monikko Ari Haapanen Monimuotoisuusbarometri 2007 ikä ja monikulttuurisuus haasteena ja voimavarana monikko monikko Ari Haapanen Monimuotoisuusbarometri 2007 - ikä ja monikulttuurisuus haasteena ja voimavarana

Lisätiedot

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto täyttää 60 vuotta

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto täyttää 60 vuotta 1 2008 Suomen lähi- ja perushoitajaliitto täyttää 60 vuotta super1 2008 3 Pääkirjoitus 4 Ajankohtaista 5 Puheenjohtajalta 6 Paras-hanke muuttaa organisaatioita 8 Tammikuun lyhyet 9 Edustajisto päätti tulevasta

Lisätiedot

ELSA News. 4/201 4 Talous ja hyväntekeväisyys. Haastattelussa Iina Kuustonen s.8. Haastattelussa Jukka Mähönen s.27. Yö kadulla - kodittomuus s.

ELSA News. 4/201 4 Talous ja hyväntekeväisyys. Haastattelussa Iina Kuustonen s.8. Haastattelussa Jukka Mähönen s.27. Yö kadulla - kodittomuus s. 4/201 4 Talous ja hyväntekeväisyys Haastattelussa Iina Kuustonen s.8 Yö kadulla - kodittomuus s.25 Haastattelussa Jukka Mähönen s.27 ELSA Turku ry SISÄLLYS TALOUS JA HYVÄNTEKEVÄISYYS Pääkirjoitus 4 Puheenjohtajalta

Lisätiedot

Valtion takaamia lukuelämyksiä jo vuodesta 1985

Valtion takaamia lukuelämyksiä jo vuodesta 1985 Valtion takaamia lukuelämyksiä jo vuodesta 1985 Fuksinumero 2011 Kansi: Mantsalaiset vappupiknikillä 2 Sisältö Päätön kirjoitus...4 Jussin tervehdys Hyvät ensimmäisen vuoden maantieteen opiskelijat...5

Lisätiedot

Haalarit niskaan. Helppari. Muistilista. YLÖS, ULOS JA ULKOMAILLE Matkailusta ammatti. Rennosti Saikulla. Listasimme Porin pikaiset ruokapaikat

Haalarit niskaan. Helppari. Muistilista. YLÖS, ULOS JA ULKOMAILLE Matkailusta ammatti. Rennosti Saikulla. Listasimme Porin pikaiset ruokapaikat SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULUN SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULUN HAKIJALEHTI PALVELULIIKETOIMINTA 2015 Rennosti Saikulla Helppari Parhaat kumisaappaat, Muistilista apua uudelle opiskelijalle Listasimme Porin

Lisätiedot

Usein joutuu miettimään mikä on heitteillejättöä, mikä ei. Selvitys laitospaikkojen vähentämisen vaikutuksista kotihoitoon

Usein joutuu miettimään mikä on heitteillejättöä, mikä ei. Selvitys laitospaikkojen vähentämisen vaikutuksista kotihoitoon Usein joutuu miettimään mikä on heitteillejättöä, mikä ei. Selvitys laitospaikkojen vähentämisen vaikutuksista kotihoitoon Sari Erkkilä Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ry, 2010 SISÄLLYS JOHDANTO

Lisätiedot

Kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavat saivat eniten tukea työtovereilta (32 %), skitsofreenikot vähiten (16 %).

Kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavat saivat eniten tukea työtovereilta (32 %), skitsofreenikot vähiten (16 %). MIELENTERVEYS TYÖELÄMÄSSÄ KYSELYN TULOKSET POTILAAT JA OMAISET Kysely lähetettiin postikyselynä 2 000:lle Mielenterveyden keskusliiton jäsenelle sekä 1 000:lle Mielenterveysyhdistys Helmi ry:n jäsenelle.

Lisätiedot

Tutkimus siitä, miten arki vaikuttaa kehitysvammaisten ihmisten mielenterveyteen

Tutkimus siitä, miten arki vaikuttaa kehitysvammaisten ihmisten mielenterveyteen Tutkimus siitä, miten arki vaikuttaa kehitysvammaisten ihmisten mielenterveyteen Toimittaneet: Aila Kantojärvi & Sanna Välkkilä, Soilikki Alanne & Anne Grönroos Kehitysvammaisten Tukiliitto 2009 1 Kirjan

Lisätiedot

OLEMME ERILAISIA VENÄLÄISET MAAHANMUUTTAJANAISET TERVEYDENHOITAJAN VASTAANOTOLLA

OLEMME ERILAISIA VENÄLÄISET MAAHANMUUTTAJANAISET TERVEYDENHOITAJAN VASTAANOTOLLA OLEMME ERILAISIA VENÄLÄISET MAAHANMUUTTAJANAISET TERVEYDENHOITAJAN VASTAANOTOLLA Olga Kaplina -Väliahdet Opinnäytetyö, kevät 2006 Diakonia-ammattikorkeakoulu, Helsingin yksikkö Diakoninen sosiaali-, terveys-

Lisätiedot

Valmennusasiakkaita vuonna 2013 oli 517 JUPITER-SÄÄTIÖN PERUSTAJAJÄSENET

Valmennusasiakkaita vuonna 2013 oli 517 JUPITER-SÄÄTIÖN PERUSTAJAJÄSENET VUOSIKERTOMUS 2013 Jupiter-säätiö pähkinänkuoressa JUPITERIN VALMENNUSPALVELUT valmentavat työhön ja koulutukseen - työtä tai harjoittelua joko Jupiterin työyksiköissä tai ulkopuolisilla työpaikoilla tai

Lisätiedot

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaidon ja uusia ystäviä?

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaidon ja uusia ystäviä? Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaidon ja uusia ystäviä? Tässä yhdeksännessä Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset 2005 2006 vihkosessa esitellään

Lisätiedot

No 11. Opiskelija, ota selvää oikeuksistasi. alalla pysyminen s. 26. hyvinvointi s. 34. 6 x. onnistu tiimityössä

No 11. Opiskelija, ota selvää oikeuksistasi. alalla pysyminen s. 26. hyvinvointi s. 34. 6 x. onnistu tiimityössä No 11 2.9.2014 teemu palkki Opiskelija, ota selvää oikeuksistasi miksi nuori lähtee? alalla pysyminen s. 26 elämäniloa voi oppia hyvinvointi s. 34 6 x onnistu tiimityössä Nyt myös Orionin tuotteita saatavilla!

Lisätiedot

ARVOKAS VANHUUS Materiaalikansio Anna ja Arvo -vanhustyönprojektin vapaaehtoisille

ARVOKAS VANHUUS Materiaalikansio Anna ja Arvo -vanhustyönprojektin vapaaehtoisille ARVOKAS VANHUUS Materiaalikansio Anna ja Arvo -vanhustyönprojektin vapaaehtoisille Suvi Hämäläinen Produktion raportti, syksy 2007 Diakonia-ammattikorkeakoulu, DIAK Länsi, Pori Diakoninen sosiaalialankoulutusohjelma

Lisätiedot

Erittäin paljon Jonkin verran Ei kovinkaan paljon Ei ollenkaan

Erittäin paljon Jonkin verran Ei kovinkaan paljon Ei ollenkaan 1 Yhteenveto toisesta Laajakaistakyselystä: kokemuksia kolmessa taloyhtiössä loppuvuonna 2002 Järjestyksessä toinen käyttäjäkysely järjestettiin marras-joulukuussa 2002. Ilmoitus kyselystä jaettiin kolmen

Lisätiedot

ADHD-liiton sopeutumisvalmennuskurssit. ja kesällä 2015 s. 17. Vuoden 2015 tuetut lomat s. 26. Adhd:n huomiointi suomalaisessa perusopetuksessa s.

ADHD-liiton sopeutumisvalmennuskurssit. ja kesällä 2015 s. 17. Vuoden 2015 tuetut lomat s. 26. Adhd:n huomiointi suomalaisessa perusopetuksessa s. ADHD-liiton jäsenlehti ADHD-liiton sopeutumisvalmennuskurssit keväällä ja kesällä 2015 s. 17 Vuoden 2015 tuetut lomat s. 26 Adhd:n huomiointi suomalaisessa perusopetuksessa s. 10 a d h d-liitto ry adhd-förbundet

Lisätiedot

Kyltti. 4 Mitä tapahtui vuonna 2007? 8 Tulevaisuus yhdessä 10 Uusi palkkausjärjestelmä 14 Marokon erilaiset työolot 21 Kokoukseen ja risteilylle!

Kyltti. 4 Mitä tapahtui vuonna 2007? 8 Tulevaisuus yhdessä 10 Uusi palkkausjärjestelmä 14 Marokon erilaiset työolot 21 Kokoukseen ja risteilylle! Kyltti Yksityisten lääkintä- ja terveyspalvelulaitosten työntekijät YLTT ry:n jäsenlehti 1/2008 4 Mitä tapahtui vuonna 2007? 8 Tulevaisuus yhdessä 10 Uusi palkkausjärjestelmä 14 Marokon erilaiset työolot

Lisätiedot

RiSLO 1/2014 LAPSUS CALAMI. aesculapius.fi

RiSLO 1/2014 LAPSUS CALAMI. aesculapius.fi LAPSUS CALAMI aesculapius.fi RiSLO 1/2014 Pääkirjoitus Taas on pyörähtänyt puoli vuotta ajan rattaassa eteen päin ja on aika julkaista Lapsus Calamin huikea toinen numero! Edesmenneisiin noin kuuteen kuukauteen

Lisätiedot

Opiskelija Iiro Ruuska Harjoittelu opettaa

Opiskelija Iiro Ruuska Harjoittelu opettaa 11 6.9.2011 Väkivaltaa kotihoidossa Minustako maisteri? Opiskelija Iiro Ruuska Harjoittelu opettaa Lapsen migreeni Paranna itsetuntemusta SYYSKAMPANJA KEHITYSVAMMAINEN POTILAANA Maria Arvio, Seija Aaltonen

Lisätiedot

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä?

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Tämän vuoden Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset vihkosessa 2009-2010 esitellään

Lisätiedot

6sääntöä. pätkätyöstä. ulla kiminkinen Kaiken takana on nainen. kahden maan hoitaja. ongelmana mustasukkaisuus? alzheimer. No 12. rajaseutu s.

6sääntöä. pätkätyöstä. ulla kiminkinen Kaiken takana on nainen. kahden maan hoitaja. ongelmana mustasukkaisuus? alzheimer. No 12. rajaseutu s. No 12 25.9.2012 ulla kiminkinen Kaiken takana on nainen kahden maan hoitaja rajaseutu s. 14 ongelmana mustasukkaisuus? hyvinvointi s. 28 alzheimer terveys s. 24 6sääntöä pätkätyöstä elämyksiä ja liikunnan

Lisätiedot

YTYäyksinyrittämiseen! -projekti Loppukyselyn palauteraportti

YTYäyksinyrittämiseen! -projekti Loppukyselyn palauteraportti YTYäyksinyrittämiseen! -projekti Loppukyselyn palauteraportti Palaute kerätty projektiin osallistuneilta yrittäjiltäajalla 27.11. 15.12.2013 Palautetta antoi 26 / 26 yrittäjää, vastausprosentti 100% Koen,

Lisätiedot

250 Tampere. 4/2013 Iloista joulua ja aktiivista uutta vuotta JHL 250 Tampere -lehden lukijoille

250 Tampere. 4/2013 Iloista joulua ja aktiivista uutta vuotta JHL 250 Tampere -lehden lukijoille 250 Tampere 4/2013 Iloista joulua ja aktiivista uutta vuotta JHL 250 Tampere -lehden lukijoille Lehden aikataulu JHL 250 Tampere nro 1/2014 ilmestyy viikolla 8-9 Tee lehteen juttu! Tai anna vinkki aiheesta,

Lisätiedot

Kuinka luoda. Merikoski jää historiaan uusi kulttuuri SUUNTAA TYÖELÄMÄÄN. SYDÄNKUNTOUTUSTA tutkimuksen ja kuntoutujan silmin

Kuinka luoda. Merikoski jää historiaan uusi kulttuuri SUUNTAA TYÖELÄMÄÄN. SYDÄNKUNTOUTUSTA tutkimuksen ja kuntoutujan silmin 1/2014 Ammatillinen kuntoutuskurssi SUUNTAA TYÖELÄMÄÄN SYDÄNKUNTOUTUSTA tutkimuksen ja kuntoutujan silmin Kuinka luoda Merikoski jää historiaan uusi kulttuuri LÄHI-TAPIOLAN FINANSSIFUUSIO Työkyky Kuntoutuspoliittinen

Lisätiedot

Talentia Lappi Syksy 2014. Talentia Lappi. Syksy 2014. Kuva: Hanne-Mari Seppälä. Alakko sieki?

Talentia Lappi Syksy 2014. Talentia Lappi. Syksy 2014. Kuva: Hanne-Mari Seppälä. Alakko sieki? Talentia Lappi Syksy 2014 Kuva: Hanne-Mari Seppälä Alakko sieki? 1 Sisällys Puheenjohtajalta... 3 Sosiaalista nyt Pikkujoulut ja syyskokous...4 Matkalta sairaalaan sairaalasta matkalle...5 Balkanilta Tähtikuntaan...6

Lisätiedot

Kuva: Juha Sarkkinen 55

Kuva: Juha Sarkkinen 55 Kuva: Juha Sarkkinen 55 KIRJOITTANUT: PEKKA YLITALO HENKILÖKUVASSA JARNO MAJAVA Jarno Majava syntyi Rovaniemellä, ja vietti siellä lapsuutensa eri osissa kaupunkia: keskustassa, Ounasrinteellä ja myöhemmin

Lisätiedot

Turun Seudun Vanhustuki ry:n jäsenlehti nro 3, joulukuu 2014

Turun Seudun Vanhustuki ry:n jäsenlehti nro 3, joulukuu 2014 TUKIVIESTI Turun Seudun Vanhustuki ry:n jäsenlehti nro 3, joulukuu 2014 Päämäärämme on vanhusten hyvinvoinnin edistäminen ja arvokkaan vanhenemisen turvaaminen. Toimimme vapaaehtoisvoimin poliittisesti

Lisätiedot