Diagnostiikka on polikliinista ja tapahtuu aluevastuujaon mukaisesti pääkaupunkiseudulla.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Diagnostiikka on polikliinista ja tapahtuu aluevastuujaon mukaisesti pääkaupunkiseudulla."

Transkriptio

1

2 1/(9) ALS - amyotrofinen lateraaliskleroosi - HYKS neurologian klinikassa Talon tavat versio Sisällysluettelo 1. Esittely Potilasohjaus Toiminta päivystyksessä Diagnoosi Geenitestaus: Hoito Neuroprotektiivinen lääkehoito Oireenmukainen hoito Sylkivuoto: Lihaskrampit Spastisuus Faskikulaatiot Pakkoitku ja nauru, ns. pseudobulbaarioireet Nielemisvaikeudet Hengitysvaikeudet Seuranta, kuntoutus ja jatkohoito Todistusasiat Työryhmä Liitteet: HOITOTAHTO (Tämä on V-SSHP:n versio):... 7 Talon Tavat ohjeistot on tarkoitettu ohjaamaan ja yhtenäistämään HYKS neurologian klinikan käytäntöjä sekä tehostamaan HY neurotieteiden osaston erikoislääkärikoulutusta. Ohjeet ovat kliinistä päätöksentekoa tukevia suuntaviivoja, joita hoitava lääkäri voi halutessaan soveltaa tapauskohtaisesti yksittäisen potilaan hoidossa. 1. Esittely ALS on yleisin motoneuronisairauksista. Se aiheuttaa lihasheikkoutta ja atrofiaa ilman sensorisia oireita. Autonomisen hermoston ja sfinktereiden toiminnat säilyvät myös normaaleina. Haasteena diagnostiikassa on sairauden pieni ilmaantuvuus: uusia tapauksia todetaan Suomessa n.3/viikko. Kliininen status ja ENMG-tutkimus tulee kontrolloida, mikäli diagnoosi jää avoimeksi. Parantavaa hoitoa ei ole. Huonon ennusteen (klassinen taudinkuva 3-5 vuotta) vuoksi potilaan ja omaisten kohtaaminen ja oikea-aikainen tiedonanto on vaativaa, samoin hoitoketjun rakentaminen. Tärkeää on tehdä ajoissa päätökset hengitysvajauksen ja palliatiivisen hoidon suhteen. 2. Potilasohjaus Diagnostiikka on polikliinista ja tapahtuu aluevastuujaon mukaisesti pääkaupunkiseudulla. Helsingissä alle 65-v tutkitaan Meilahden neurologian poliklinikalla, yli 65-v potilaat ohjataan tutkimuksiin Laakson neurologian poliklinikalle. Toivottavaa olisi että ALS-poliklinikalle (el Hannu Laaksovirta, perjantai-iltapäivisin) ohjattaisiin: a) diagnoosin jälkeen kaikki ALS-potilaat kertaalleen

3 b) tapaukset joissa on erotusdiagnostisia ongelmia ja c) familiaarista ALS:ia (FALS) sairastavat potilaat. 2/(9) 3. Toiminta päivystyksessä ALS-potilas tarvitsee harvoin päivystyksellistä neurologista arviota (jos hoitopäätökset hengitysvajauksen ja muiden hoitolinjojen suhteen on tehty ajoissa). Diagnoosin ollessa avoin ALS-potilas voi tulla neurologian päivystykseen erinäisten oireiden vuoksi. Akuuttien poissulkututkimusten (esim. hemipareesin tai bulbaarioireiden suhteen) jälkeen päätetään jatkoselvitysten kiireellisyys oireiden vaikeuden ja etenemisvauhdin mukaan. On muistettava diagnosoimattoman ALS:n mahdollisuus teho-osastolle respiraattoriin päätyneen hengitysvajauspotilaan tai operoidun potilaan ekstubaatio-ongelmien yhteydessä. Nielemisvaikeuksien pahennuttua potilas on tarvittaessa otettava päivystyksestä osastolle kiireellistä PEG:n laittoa varten. Lähetteellä tai ilman lähetettä tuleva ALS-potilas ohjataan ensisijaisesti keuhkolääkärin päivystysarvioon silloin kun syynä on respiratorinen oireisto (pneumoniaepäily tai pahentunut dyspnea). 4. Diagnoosi (G12.2 Morbus motoneuronalis) ALS-diagnostiikka on poissulkevaa. Se perustuu: 1. kliiniseen oirekuvaan yleisin ensioire on toisen käden tai jalan heikkous krampit ja runsaat faskikulaatiot bulbaarioireet eli puheen ja nielemisen vaikeudet 2. kliinisiin löydöksiin thenarin ja kämmenten pikkulihasten atrofia lihasmassan yleinen väheneminen ja laihtuminen taudin edettyä faskikulaatiot lihaksissa ja kielessä ylemmän motoneuronin vaurio (spastisuus, kiihtyneet refleksit, Babinski positiivinen n. 50%:lla) alemman motoneuronin vaurio (tonuksen ja heijasteiden vaimeneminen) 3. ENMG-löydöksiin faskikulaatioita ja polyfasiaa denervoituneissa lihaksissa fibrillaatioita faskikulaatioiden puuttuminen ei sulje pois ALS diagnoosia löydöksiä myös oireettomissa lihaksissa johtonopeudet normaalit 4. muiden sairauksien poissulkemiseen poissulkevat lab.kokeet: PVK, La, CRP, kilpirauhasarvot, krea, CK, elektrolyytit, gluk, B12-vit, foolihappo, S-prot.fraktiot (usein jo lähettävässä yksikössä tutkittu) pään ja tarvittaessa kervikaaliytimen kuvantamisella (MRI) poissuljetaan muut keskushermostosairaudet, tuumorit, myelopatia jne. Alkuvaiheen ENMG ei välttämättä ole diagnostinen, joten se on toistettava kliinisen kuvan etenemistahdin mukaan.

4 3/(9) Erotusdiagnostisesti tulevat kyseeseen mm. Kennedyn tauti eli SBMA (X-kromosomissa peittyvästi periytyvä motoneuronitauti), inkluusiokappalemyosiitti (IBM) ja multifokaalinen motorinen neuropatia (MMN). 4.1 Geenitestaus: N. 10%:ssa tapauksia ALS:ia esiintyy suvussa (familiaalinen ALS eli FALS). Osassa FALS-tapauksista sairaus on kytkettävissä kromosomissa 21 sijaitsevaan Cu/Zn superoksididismutaasientsyymiä (SOD1) koodaavan geenin mutaatioihin, joita on kuvattu >130 erilaista. Yleisin SOD1-mutaatio on D90A, joka voi aiheuttaa ALS:n peittyvästi periytyessään. Homotsygoottisena ilmenevä SOD1-D90A tautimuoto alkaa yleensä alaraajakrampeilla- ja jäykkyydellä, mitä seuraa toisesta alaraajasta alkava hitaasti etenevä heikkous. Taudin kesto on hidas, ennuste keskimäärin 13 vuotta. Potilaan sisarusten riski olla homotsygootteja on 25 %, ja potilaan lapset ovat kantajia. SOD-D90A-mutaatiota harkitaan tutkittavaksi jos potilaan suvussa varmuudella esiintyy ALS:ia ja taudinkuva on D90A:han sopiva. Vallitsevasti periytyviä mutaatioita ei ensisijaisesti suositeta tutkittavaksi diagnostisen selvittelyn osana. 5. Hoito Parantavaa hoitoa ei ole. 5.1 Neuroprotektiivinen lääkehoito Rilutsolin (Rilutek ) 50mg 1x2 on todettu pidentävän elinaikaa n. 3kk. Kansainväliset konsensussuositukset esittävät että rilutsolilääkitys tulisi aloittaa mahdollisimman aikaisin, mikäli sitä päätetään käyttää. Rilutsoli ei korjaa ALS:n oireita, mikä tulee selvittää potilaalle huolellisesti. Paradoksaalisesti se voi aiheuttaa lihasheikkoutta, joka korjaantuu aiemmalle taudin vaiheesta riippuvalle tasolle lääkkeen lopetuksen jälkeen. Hieman yleisempänä sivuvaikutuksena on ylävatsalla tuntuva kuvotus ja pahoinvointi. Mikäli tätä esiintyy, kannattaa lääkitys tauottaa viikoksi ja kokeilla sen jälkeen 1 tabletilla/vrk. Mikäli pahoinvointi tämänkin jälkeen ilmaantuu, ei lääke sovi potilaalle. Enemmistö potilaista ei koe mitään sivuvaikutuksia. Rilutsolia aloitettaessa ota: PVK, ALAT, bil, krea. Kokeet pyritään kontrolloimaan 1, 2, ja 3kk kohdalla ja jatkossa 3kk välein ad 1 vuosi. Lääke on lopetettava jos ALAT nousee 5-kertaiseksi yli viiterajan. Loppuvaiheessa tautia (kun lihasheikkous on selkeä) ei Rilutekia ole mielekästä käyttää. Yleisin syy käyttämättömyyteen on potilaan (tai lääkärin) pettymys vähäiseen tehoon. Potilaat usein käyttävät lisäksi monenlaisia lisäravinteita, vitamiineja, vaihtoehtolääkkeitä jne, joista hoitavan lääkärin on hyvä olla tietoinen kysy! 5.2 Oireenmukainen hoito on keskeistä ja elämänlaatua parantavaa Sylkivuoto: johtuu syljen nielemisen vaikeutumisesta o amitriptyliini (Triptyl ) 10-50mg 1x1-3 aloittaen pienellä ilta-annoksella o skopolamiinilaastarit (Scopoderm ) leukakulmiin (matkapahoinvointiin käytetään korvan taakse!) o bentsheksoli alkuun 2mgx1, jatkossa ad 2mg x 3-4 o fysioterapeutin ohjaamat asento- ja tyhjennyshoidot o pieni imulaite kotiin, käytön opastus. Saadaan yleensä terveyskeskuksesta.

5 4/(9) o Botox-injektiot parotisrauhasiin, yhteistyö radiologin kanssa (uä-ohjaus) harvoin käytetty o karbosisteiini (Reodyn 50mg/ml) loppuvaiheen limaisuuden hoidossa, voi nostaa annokseen 500mg x3, yhdistettävä asentotyhjennyshoitoihin o glykopyrrolaatti (Robinul ) 0,2mg x3 i.m./s.c. terminaalivaiheen hoidossa. Voidaan laittaa myös maskinkostuttajaan. o tiotropiumbromidi (Spiriva ) 18 ug kapseli kielelle Lihaskrampit kiniinikloridi 150mg +meprobamaatti 150mg (Crampiton ) 2 tabl iltaisin kiniinikloridi 100mg +diatsepaami 2mg (Relapamil ) 1x1-3 karbamatsepiini (Neurotol, Tegretol ) alkaen 200mg/vrk Spastisuus fysioterapia on olennainen osa spastisuuden hoitoa lämmin vesi helpottaa spastisuutta baklofeeni (Baclon, Lioresal ) esim. 5mg 1x3 annoksesta hitaasti nostaen ad mg/vrk titsanidiini (Sirdalud ) annoksiin 12-24mg/vrk diatsepaami (Diapam ) 5-10mg 1x Faskikulaatiot oireen luonne tulee selittää potilaalle ja omaisille yleensä ei tarvitse hoitaa, tarvittaessa suosi magnesiumia (ei esim. karbamatsepiinia) faskikulaatioita esiintyy terveilläkin ihmisillä! Pakkoitku ja nauru, ns. pseudobulbaarioireet potilaalle ja omaisille tulee kertoa, että oireisto ei ole merkki psyykkisestä labiiliudesta. Lääkitystä tarvitaan harvoin. Voi johtaa leukaluksaatioon. jos lääkitystä tarvitaan, amitriptyliini (Triptyl ) 10-50mg x1-3 annoksin tai imipramiini (Fevarin, Fluvosol ) mg/vrk voi kokeilla Nielemisvaikeudet PEG-letkusta tulee kertoa potilaalle varhain. Painotetaan elämänlaadun paranemista ravitsemustilan kohentuessa ja aspiraatioriskin vähentymistä. Esim. oksennusta aspiroinut potilas voi kehittää pneumonian minuuteissa. PEG:n ajoitus perustuu bulbaarioireiden vaikeuteen, ravitsemustilaan ja hengityskapasiteettiin. Vitaalikapasiteetin (VC) tulisi olla vähintään 50 % oletetusta, jolloin toimenpiteesen liittyvän aspiraatiopneumonian riski on vielä pienempi. Käytännössä PEG on tarpeen silloin, kun kohtuuton osa potilaan ajasta menee nielemisen kanssa taistelemiseen. Potilas otetaan neurologian osastolle ja konsultoidaan gastrokirurgia, joka asettaa syöttöletkun. PEG-ravitsemus aloitetaan osastolla ja käyttö opetetaan potilaalle ja omaiselle, seurataan mahdollisia infektio-oireita Hengitysvaikeudet Non-invasiivinen nasaalinen ventilaatiohoito (NINV) parantaa ja ylläpitää elämänlaatua. Se tulisi aloittaa kun VC laskee 50%:iin lähtötasosta. VC mitataan istuen ja maaten spirometrialla.

6 5/(9) Hengitysvajauksen oireita: o rasitushengenahdistus o hengenahdistus maaten ollessa (ortopnea) o liman yskimisen vaikeus o levoton, virkistämätön uni o aamupäänsärky o poikkeava päiväaikainen väsymys, huono keskittymiskyky ja muisti o depressio, huono ruokahalu o nokturia Statuslöydöksiä hengitysvajauksessa: o takypnea, takykardia o apuhengityslihasten käyttö o paradoksaalinen vatsan liike ja alentunut rintakehän liike o heikko yskäisyvoima o kuiva suu, hikoilu o sekavuus, huimaus, synkope o painon lasku Unipatjatutkimus ja SpO2-mittaukset eivät välttämättä ole tarpeen, oireanamneesi on usein riittävä arvioimaan tilannetta. Sp02 saattaa lisäksi olla epäinformatiivisen hyvä. Kotikonstina yöllistä hengitysvaikeutta voi helpottaa nostamalla sängyn päätypuolta 30 astetta. Unilääkkeenä voi käyttää tsopiklonia. Kun hoitava lääkäri on keskustellut potilaan ja omaisen kanssa linjauksista hengitysvajauksen suhteen, konsultoidaan keuhkolääkäriä. Päätökset hoitolinjoista kirjataan potilaspapereihin. Lisäksi potilasta tulee kehoittaa kirjaamaan linjaukset omaan hoitotahtoonsa ja pitämään sitä käsillä. Voidaan myös suosittaa SOS-passia ( ks. liite: ALSpt:n hoitotahto). NINV-kokeilu tehdään keuhkosairauksien osastolla, keuhkoklinikan vastuulle kuuluvat myös hengitysapuvälineiden järjestäminen. AMPU:n tilaa neuronpolin sairaanhoitaja keskusvarastosta. Sairauden edetessä NINV ei tule riittämään hengitysvajauksen hoidoksi: valittavana on palliatiivinen lääkehoito NINV:n lisäksi tai trakeostooma ja pysyvä respiraattorihoito (TR). NINV ei näytä lisäävän potilaiden halukkuutta trakeostoomaan ja pysyvään respiraattoriin. Potilaan on saatava riittävästi tietoa myös TR-vaihtoehdosta. TR pidentää elinaikaa, mutta elämänlaatu yleensä laskee, infektioherkkyys lisääntyy, hoitoisuus lisääntyy ja hoito on raskasta omaisille. Käytännössä tehdään hengityshalvauspäätös, ja potilas tarvitsee hoitoringin (5 hoitajaa). Potilasta ei voi irrottaa respiraattorista vastoin hänen tahtoaan. Toisaalta potilaalla on oikeus kieltäytyä hoidosta, myös respiraattorista. Potilaalle on syytä mainita, että ongelmia on odotettavissa viimeistään silloin, kun potilas ei totaalisesta liikuntakyvyttömyydestään johtuen kykene enää kommunikoimaan. (Ks. kohta 7 Lausunnot / hoitotahto.) Pelkkää happilisää ei suositella ennen terminaalivaihetta, koska riskinä on hiilidioksidinarkoosi. Happi myös kuivattaa suuta. Loppuvaiheen palliatiivinen hoito hyvin suunniteltuna mahdollistaa rauhallisen kuoleman kotona, tukisairaalassa, tk-vuodeosastolla tai saattohoitokodissa (esim. Terhokoti).

7 6. Seuranta, kuntoutus ja jatkohoito 6/(9) Kaikille ALS-potilaille tulee tehdä kuntoutussuunnitelma. Alle 65-vuotiaat korotettua tai ertyishoitotukea/vammaistukea saavat potilaat kuuluvat Kelan kuntoutuksen piiriin, muille fysioterapia järjestetään terveydenhuollon (=terveyskeskuksen) kautta. Helsinkiläiset alle 65-v potilaat ovat ALS-diagnoosin jälkeen seurannassa Meilahden neurologian poliklinikalla. Fysioterapeutin konsultaation tarkoituksena on arvioida liikkumis- ja toimintakykyä, liikkumisen apuvälineiden tarvetta, hengityslihasten toimintaa (vitaalikapasiteetin mittaus, yskimistekniikka, pulloonpuhallukset jne) ja kodinmuutostöiden tarvetta. Fysioterapiassa lihasvoima- ja toiminnallisuustestauksia toistetaan, ne antavat potilaallekin tietoa tilanteesta sairauden edetessä. Monipuolisesta, säännöllisestä mutta kohtuullisesta lihasvoimaharjoittelusta on hyötyä. Potilaalle kannattaa korostaa, että uupumiseen asti viety fyysinen harjoittelu ei ole ALS:n kuntoutuksessa mielekästä. Lihasvoimien loppuessa tulee keskeiseksi passiivinen liikehoito. Kipujen ja spastisiteetin lievitykseen voidaan käyttää syvälämpöä, TNS:ää ja hierontaa. Hengitysfysioterapiassa opetetaan hengitys- ja yskimistekniikoita sekä asentotyhjennysmenetelmiä. Tarvittaessa potilas lähetetään toimintaterapeutin arvioon arkipäivän apuvälineiden järjestämistä varten. HYKS:n apuvälineyksikköön ohjataan lähetteellä, jos on tarve erikoistason apuvälineistä (esim. sähköpyörätuoli, sähkösäätöinen sänky, ympäristönhallintalaitteet). Perusapuvälineet hankitaan omasta terveyskeskuksesta. Kuntoutusohjaaja on yhteyshenkilö eri tahojen välillä auttaen erilaisten palvelujen, etuisuuksien ja apuvälineiden selvittelyissä, kuntoutuksen järjestämisessä jne. Kuntoutusohjaajalle ei tarvita varsinaista lääkärin lähetettä. Poliklinikalla potilaalla on oma nimetty sairaanhoitaja, johon voi ottaa yhteyttä ongelmatilanteissa. Ravitsemusterapeutin konsultaatioon on hyvä ohjata varhain. Riittävä energian ja nesteen saanti parantaa fyysistä selviytymistä ja elämänlaatua. Alkuarvion jälkeen ravitsemusterapeuttia tarvitaan erityisesti nielemisvaikeuksien kehittyessä, kun suunnitellaan PEG-ravitsemusta (ks. kohta 5. Hoito / nielemisvaikeudet) Puheterapeutin konsultaatiossa selvitellään puhe- ja nielemisvaikeuksia, arvioidaan puhetta tukevan kommunikaation mahdollisuudet. Jos tarvitaan vain kommunikaatioapuvälineen hankkimista, laitetaan lähete suoran apuvälineyksikön puheterapeutille. Jos tauti vaikuttaa olevan hitaasti etenevää muotoa eikä erityisiä ongelmia ole, seuranta voi olla omassa terveyskeskuksessa. Lihastautiliitto antaa tietoa ja tarjoaa kanavan vertaistukeen potilaille sekä omaisille järjestäen mm. alueellisia ensitietopäiviä ja laitoskuntoutusjaksoja (esim. Kankaanpää). Sieltä saa apua myös sosiaaliturvaan ja kuntoutukseen liittyen Todistusasiat Rilutek on peruskorvattava, ei tarvita lausuntoja. PEG-ravitsemusliuoksista tarvitaan B-lausunto. Lääkärinlausuntoja tarvitaan myös sairauspäivärahaa/työkyvyttömyyseläkettä varten, valtion verotuksen invalidivähennystä varten, kuljetuspalvelun hankkimiseksi ja invalidipysäköintilupaa ja autoveron vähennystä varten. C-lausuntoa tarvitaan Kelan vammaistukea tai eläkkeensaajan hoitotukea varten.

8 7/(9) Ohjaa potilas sosiaalityöntekijän konsultaatioon mahdollisimman pian jotta tukien ja lausuntojen tarve tulee kartoitettua! HOITOTAHTO (ks. liite) 8. Työryhmä Työryhmän vastuuhenkilö: neurologi Hannu Laaksovirta Työryhmän juniorijäsen: erikoistuva lääkäri Marja Tuunanen, päivittänyt erikoistuva lääkäri Marika Saarela Klinikan ohjeeksi hyväksyjä: (vastaava ylilääkäri) Hyväksyntäpäivämäärä: pp.mm.vvvv (ei ole vielä virallisesti hyväksytetty) 9. Liitteet:

9 8/(9) 9.1 HOITOTAHTO (Tämä on V-SSHP:n versio): Täten minä (henkilötunnus - ) ilmoitan tahtonani, että jos minä vakavan sairauden tai onnettomuuden seurauksena en pysty ilmaisemaan tahtoani esimerkiksi tajuttomuuden tai heikkouden vuoksi: 1. Keinotekoisesti elintoimintoja ylläpitäviä hoitomuotoja kuten hengityskonehoitoa ja hengitysputkea (intubaatio/trakeostomia) ei saa käyttää, ellei mikään viittaa tilani korjautumiseen sen jälkeen. 2. Vaikeitten oireiden poistamiseksi tai lievittämiseksi haluan, että kuitenkin käytetään riittäviä lääke-, happi- ja muita oireenmukaisia hoitoja. 3. Tehohoitoa voidaan minulle antaa vain, jos voidaan kohtuudella arvioida, että sen antaminen johtaa parempaan tulokseen kuin pelkästään lyhytaikaiseen elämän pitkittymiseen. 4. Jos aloitettu, parantavaksi tarkoitettu hoito osoittautuu tuloksettomaksi, siitä on luovuttava. 5. Perussairaus/-det, vaihe: 6. Oleellinen nykyhoito lyhyesti: Paikka ja pvm, potilaan allekirjoitus Todistamista varten kutsuttuina ja samanaikaisesti saapuvilla olleina todistajina vakuutamme, että, jonka hyvin tunnemme, on itse ilmaissut tämän tahdon/allekirjoittanut tämän hoitotahdon ilmaisten sen vakaaksi tahdokseen. Hän on tehnyt näin täydessä ymmärryksessä, vapaasta tahdostaan ja käsittäen sen merkityksen. Paikka ja pvm, todistajien allekirjoitukset

10 Kohtien 5 ja 6 täyttämisessä suositellaan pyytämään apua hoitohenkilökunnalta. 9/(9)

ALS amyotrofinen lateraaliskleroosi

ALS amyotrofinen lateraaliskleroosi ALS amyotrofinen lateraaliskleroosi Juha Puustinen osastonylilääkäri LT, neurologian erikoislääkäri, kliinisen lääkehoidon dosentti ALS on yleisin motoneuronitauti Motoneuronitaudit ALS ALS plus oireyhtymät

Lisätiedot

Etenevän neurologisen sairauden palliatiivinen hoito

Etenevän neurologisen sairauden palliatiivinen hoito Etenevän neurologisen sairauden palliatiivinen hoito Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon kehittäminen 1. ja 2.10.2019 LL Satu Isomaa, palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys Palliatiivisen hoidon

Lisätiedot

Hoitotahto ja hoidon rajat syöpäpotilaalla

Hoitotahto ja hoidon rajat syöpäpotilaalla Hoitotahto ja hoidon rajat syöpäpotilaalla Terveyskeskusten johtavien viranhaltijoiden ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin yhteistyöseminaari 14.11.13 Eeva Rahko LT, el Sisältö PPSHP hoitoketjuohjeet

Lisätiedot

Neuromuskulaaripotilaan 2PV - hoito Waltteri Siirala Anestesiologian ja tehohoidon el, LT Hengitystukiyksikkö

Neuromuskulaaripotilaan 2PV - hoito Waltteri Siirala Anestesiologian ja tehohoidon el, LT Hengitystukiyksikkö Neuromuskulaaripotilaan 2PV - hoito 29.11.2018 Waltteri Siirala Anestesiologian ja tehohoidon el, LT Hengitystukiyksikkö Neuromuskulaarisairaus Sateenvarjodiagnoosi hermo-lihassairauksille - Duchennen

Lisätiedot

Poliklinikat kuntoutus- ja aivovammapoliklinikka neurokirurgian poliklinikka neurologian poliklinikat (Turku, Salo, Loimaa, Uusikaupunki)

Poliklinikat kuntoutus- ja aivovammapoliklinikka neurokirurgian poliklinikka neurologian poliklinikat (Turku, Salo, Loimaa, Uusikaupunki) Osastot AVH-valvonta Tyks kuntoutusosasto neurokirurgian osasto neurologian osasto Poliklinikat kuntoutus- ja aivovammapoliklinikka neurokirurgian poliklinikka neurologian poliklinikat (Turku, Salo, Loimaa,

Lisätiedot

Keuhkoahtaumatauti pahenemisvaiheen hoito

Keuhkoahtaumatauti pahenemisvaiheen hoito Keuhkoahtaumatauti pahenemisvaiheen hoito Keuhkoahtautmatauti Mahdollisimman varhainen taudin diagnostiikka Diagnoosi on oikea Optimaalinen lääkitys ja hoito: -tupakoinnin lopetus -lääkitys -kuntoutus

Lisätiedot

Liikunta on tärkeä osa toimintakykyä. Kuntoutuskoordinaattori, fysioterapeutti Jenni Vuolahti Kotkan kaupunki

Liikunta on tärkeä osa toimintakykyä. Kuntoutuskoordinaattori, fysioterapeutti Jenni Vuolahti Kotkan kaupunki Liikunta on tärkeä osa toimintakykyä Kuntoutuskoordinaattori, fysioterapeutti Jenni Vuolahti Kotkan kaupunki 24.4.2018 Hengityssairaan jumppa 1. Vuorotahti hiihto käsillä + varpaille nousu seisten x10

Lisätiedot

Potilaan itsemääräämisoikeutta edellytetään laissa potilaan asemasta ja oikeuksista. Hoitotahto sitoo terveydenhuollon ammattihenkilöstöä.

Potilaan itsemääräämisoikeutta edellytetään laissa potilaan asemasta ja oikeuksista. Hoitotahto sitoo terveydenhuollon ammattihenkilöstöä. 1 Hoitotahto Potilaan itsemääräämisoikeutta edellytetään laissa potilaan asemasta ja oikeuksista. Hoitotahto sitoo terveydenhuollon ammattihenkilöstöä. Hoitotahdossa ihminen ilmaisee tahtonsa sellaisen

Lisätiedot

Potilas ja omaiset. Perusterveyden. -huolto. Erikoissairaanhoito. Lisätietoja. Palliatiivinen hoito/ saattohoito kotona/hoitokodissa

Potilas ja omaiset. Perusterveyden. -huolto. Erikoissairaanhoito. Lisätietoja. Palliatiivinen hoito/ saattohoito kotona/hoitokodissa Lisätietoja Erikoissairaanhoito Perusterveyden -huolto Potilas ja omaiset Palliatiivinen- ja saattohoito Palliatiivinen hoito on parantumattomasti sairaan potilaan jopa vuosia kestävää oireenmukaista hoitoa.

Lisätiedot

TÄRKEITÄ TURVALLISUUSTIETOJA RIXATHON (RITUKSIMABI) -HOITOA SAAVILLE POTILAILLE

TÄRKEITÄ TURVALLISUUSTIETOJA RIXATHON (RITUKSIMABI) -HOITOA SAAVILLE POTILAILLE RIXATHON (RITUKSIMABI) -HOITOA SAAVILLE POTILAILLE POTILASESITE MUIHIN KUIN ONKOLOGISIIN KÄYTTÖAIHEISIIN Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. rituksimabi Fimean hyväksymä, heinäkuu/2018 2 3 TÄRKEÄÄ

Lisätiedot

ALS fysioterapia. Pori Terhi Heikkilä fysioterapeutti

ALS fysioterapia. Pori Terhi Heikkilä fysioterapeutti ALS fysioterapia Pori 29.9.2016 Terhi Heikkilä fysioterapeutti Lihasvoima/harjoittelu ALS: Kohtuullinen liikuntaharjoittelu ei aikaansaa merkittävää haittaa sairauden varhaisvaiheessa (Lui A et al 2009)

Lisätiedot

Ohjeistus lääkäreille Helsingin SAPja SAS-toiminnasta. 10.09.2012 Merja Iso-Aho, kotihoidon ylilääkäri & Riina Lilja, SAS-prosessin omistaja

Ohjeistus lääkäreille Helsingin SAPja SAS-toiminnasta. 10.09.2012 Merja Iso-Aho, kotihoidon ylilääkäri & Riina Lilja, SAS-prosessin omistaja Ohjeistus lääkäreille Helsingin SAPja SAS-toiminnasta 10.09.2012 Merja Iso-Aho, kotihoidon ylilääkäri & Riina Lilja, SAS-prosessin omistaja 1 SAP-SAS, mitä se on? SAP (Selvitys, Arviointi, Palveluohjaus)

Lisätiedot

Mirja Koivunen Yleislääketieteen erikoislääkäri Palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys Länsi-Suomen Diakonialaitos

Mirja Koivunen Yleislääketieteen erikoislääkäri Palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys Länsi-Suomen Diakonialaitos Mirja Koivunen Yleislääketieteen erikoislääkäri Palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys Länsi-Suomen Diakonialaitos Palliatiivisella sedaatiolla tarkoitetaan sitä, että kuolevaa potilasta rauhoitetaan

Lisätiedot

Lauri Nuutinen/Ritva Halila Prof. emeritus lauri.nuutinen@fimnet.fi

Lauri Nuutinen/Ritva Halila Prof. emeritus lauri.nuutinen@fimnet.fi Hoitotahto Lauri Nuutinen/Ritva Halila Prof. emeritus lauri.nuutinen@fimnet.fi Hoidon eettiset periaatteet Oikeus hoitoon Oikeudenmukaisuus Itsemääräämisoikeus Ihmisarvon kunnioitus Hoito Hyvän tekeminen

Lisätiedot

ALS ja hengitys. Eija Nieminen

ALS ja hengitys. Eija Nieminen ALS ja hengitys Eija Nieminen 29.9.2016 ALS ja hengitys ALS on motoneuronisairaus, joka affisoi ylempiä, alempia tai molempia motoneuroneita Ylempi motoneuroni sijaitsee aivokuorella ja sen vaurio johtaa

Lisätiedot

TYÖNKUVAT. Vanhusneuvoston työkokous Saara Bitter

TYÖNKUVAT. Vanhusneuvoston työkokous Saara Bitter TYÖNKUVAT Vanhusneuvoston työkokous 5.10.2015 Saara Bitter LÄÄKÄRI Muistilääkäri on muistisairauksiin perehtynyt lääkäri, tavallisimmin geriatri, neurologian tai psykogeriatrian erikoislääkäri. Hän toimii

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (7) Kaupunginvaltuusto Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (7) Kaupunginvaltuusto Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/2018 1 (7) 361 Valtuutettu Reetta Vanhasen aloite psykososiaalisen tuen vahvistamisesta elämän loppuvaiheen hoidossa Päätös katsoi valtuutettu Reetta Vanhasen aloitteen

Lisätiedot

Usean neurodegeneratiivisen taudin tapaan

Usean neurodegeneratiivisen taudin tapaan Palliatiivinen hoito HANNU LAAKSOVIRTA ALS-potilaan oireenmukainen hoito vaatii osaamista Amyotrofinen lateraaliskleroosi (ALS) on aikuisiän neurologinen sairaus, jossa liikehermojen tuhoutuminen johtaa

Lisätiedot

Alkoholidementia hoitotyön näkökulmasta

Alkoholidementia hoitotyön näkökulmasta Alkoholidementia hoitotyön näkökulmasta PÄIHDELÄÄKETIETEEN PÄIVÄT 8.3.2019 SH KATJA ORANEN HELSINGIN SAIRAALA / SUURSUON SAIRAALA, AKUUTTI PÄIHDEKUNTOUTUSOSASTO 12 Suursuon sairaala os. 12 Akuutti päihdekuntoutusosasto

Lisätiedot

KROONISTA HENGITYSVAJETTA AIHEUTTAVAT SAIRAUDET ULLA ANTTALAINEN, LT, KEUHKOSAIRAUKSIEN JA ALLEROLOGIAN EL., TYKS/KEU 1

KROONISTA HENGITYSVAJETTA AIHEUTTAVAT SAIRAUDET ULLA ANTTALAINEN, LT, KEUHKOSAIRAUKSIEN JA ALLEROLOGIAN EL., TYKS/KEU 1 KROONISTA HENGITYSVAJETTA AIHEUTTAVAT SAIRAUDET 5.10.2016 ULLA ANTTALAINEN, LT, KEUHKOSAIRAUKSIEN JA ALLEROLOGIAN EL., TYKS/KEU 1 LUENNON SISÄLTÖ KROONISEN HENGITYSVAJAUKSEN MÄÄRITELMÄ UNEN VAIKUTUS HENGITYKSEEN

Lisätiedot

AMGEVITA (adalimumabi)

AMGEVITA (adalimumabi) AMGEVITA (adalimumabi) Potilaskortti - Lapset Tässä kortissa on tärkeitä turvallisuustietoja Amgevitavalmisteesta. Huom: Näytä tämä kortti aina, kun asioit lapsesi lääkärin tai muun terveydenhuoltohenkilöstön

Lisätiedot

MILLOIN JA MITEN PALLIATIIVISEEN HOITOON ERIKOISTUNUT LÄÄKÄRI VOI PARHAITEN AUTTAA POTILAITAAN?

MILLOIN JA MITEN PALLIATIIVISEEN HOITOON ERIKOISTUNUT LÄÄKÄRI VOI PARHAITEN AUTTAA POTILAITAAN? MILLOIN JA MITEN PALLIATIIVISEEN HOITOON ERIKOISTUNUT LÄÄKÄRI VOI PARHAITEN AUTTAA POTILAITAAN? LL Kaisa Rajala, Palliatiivinen yksikkö, HUS Syöpäkeskus Geriatrian ja yleislääketieteen EL Palliatiivinen

Lisätiedot

Kokemuksia K-Sks:sta Jukka Kupila, neurofysiologi

Kokemuksia K-Sks:sta Jukka Kupila, neurofysiologi Kokemuksia K-Sks:sta Jukka Kupila, neurofysiologi Status epilepticus ja EEG:n merkitys sen diagnostiikassa ja hoidossa. Tehtävänsiirtoihin liittyviä näkökohtia Keski-Suomen keskussairaalan hanke Ensimmäisen

Lisätiedot

COPD:n hoidon porrastus

COPD:n hoidon porrastus COPD:n hoidon porrastus 21.4.2016 el Riika Liukkonen TYKS/ Keuhkosairauksien klinikka Keuhkoahtaumataudin hoitoketju Perusterveydenhuolto Ennaltaehkäisy ja varhaisdiagnostiikka Hoidon tarpeen arviointi

Lisätiedot

Selkäpotilas TYKS:ssa Lähetteen vaatimukset ja potilaan hoito. Alueellinen koulutus 21.4.2016 Katri Pernaa

Selkäpotilas TYKS:ssa Lähetteen vaatimukset ja potilaan hoito. Alueellinen koulutus 21.4.2016 Katri Pernaa Selkäpotilas TYKS:ssa Lähetteen vaatimukset ja potilaan hoito Alueellinen koulutus 21.4.2016 Katri Pernaa Vuonna 2015 n 5000 poliklinikkakäyntiä degeneratiivisten selkäsairauksien vuoksi Näistä viidennes

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/ (5) Kaupunginvaltuusto Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/ (5) Kaupunginvaltuusto Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/2013 1 (5) 335 Stj / Valtuutettu Tuomo Valokaisen aloite kuntouttavasta hoitotyöstä päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti katsoa valtuutettu Tuomo Valokaisen

Lisätiedot

KAATUMISET JA HUIMAUS. Jouko Laurila geriatrian erikoislääkäri Rovaniemen ikäosaamiskeskus

KAATUMISET JA HUIMAUS. Jouko Laurila geriatrian erikoislääkäri Rovaniemen ikäosaamiskeskus KAATUMISET JA HUIMAUS Jouko Laurila geriatrian erikoislääkäri Rovaniemen ikäosaamiskeskus KAATUMISET JA HUIMAUS Jouko Laurila geriatrian erikoislääkäri Rovaniemen ikäosaamiskeskus Sidonnaisuudet: Mundipharma,

Lisätiedot

KOTISAIRAALOIDEN JA SYÖPÄPOLIKLINIKAN

KOTISAIRAALOIDEN JA SYÖPÄPOLIKLINIKAN KOTISAIRAALOIDEN JA SYÖPÄPOLIKLINIKAN C YHTEISTYÖ 12.2.2019 sh Raila Niva SYÖPÄPOLIKLINIKAN HENKILÖKUNTA 4 sairaanhoitajaa, joista 1 toimii tablettihoitajana Lisäksi tarvittaessa sairaanhoitaja rekry yksiköstä

Lisätiedot

AMGEVITA (adalimumabi)

AMGEVITA (adalimumabi) AMGEVITA (adalimumabi) Potilaskortti - Lapset Tässä kortissa on tärkeitä turvallisuustietoja Amgevitavalmisteesta. Huom: Näytä tämä kortti aina, kun asioit lapsesi lääkärin tai muun terveydenhuoltohenkilöstön

Lisätiedot

Palliatiivinen palveluketju Etelä- Savossa. 19.02.2016 Jarmo Lappalainen Ylilääkäri PTH-yksikkö

Palliatiivinen palveluketju Etelä- Savossa. 19.02.2016 Jarmo Lappalainen Ylilääkäri PTH-yksikkö Palliatiivinen palveluketju Etelä- Savossa 19.02.2016 Jarmo Lappalainen Ylilääkäri PTH-yksikkö Käsitteet Palliatiivisella hoidolla tarkoitetaan potilaan kokonaisvaltaista hoitoa siinä vaiheessa kun etenevää

Lisätiedot

HOITOTAHTO TEORIASTA KÄYTÄNTÖÖN. Marja-Liisa Laakkonen LT, geriatrian el Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto Laakson sairaala

HOITOTAHTO TEORIASTA KÄYTÄNTÖÖN. Marja-Liisa Laakkonen LT, geriatrian el Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto Laakson sairaala HOITOTAHTO TEORIASTA KÄYTÄNTÖÖN Marja-Liisa Laakkonen LT, geriatrian el Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto Laakson sairaala Hoitotahto Kirjallisella tai suullisella hoitotahdolla potilas voi ennakoidusti

Lisätiedot

Uutisia Parkinson maailmasta. Filip Scheperjans, LT Neurologian erikoislääkäri, HYKS Neurologian klinikka Toimitusjohtaja, NeuroInnovation Oy

Uutisia Parkinson maailmasta. Filip Scheperjans, LT Neurologian erikoislääkäri, HYKS Neurologian klinikka Toimitusjohtaja, NeuroInnovation Oy Uutisia Parkinson maailmasta Filip Scheperjans, LT Neurologian erikoislääkäri, HYKS Neurologian klinikka Toimitusjohtaja, NeuroInnovation Oy Kaksi aihetta Parkinsonin taudin suolisto-oireet ja bakteerimuutokstet

Lisätiedot

Saattohoito nyt, huomenna ja 2030. Juha Hänninen 25.9.2014 Saattohoito nyt seminaari Kuntatalo, Helsinki

Saattohoito nyt, huomenna ja 2030. Juha Hänninen 25.9.2014 Saattohoito nyt seminaari Kuntatalo, Helsinki Saattohoito nyt, huomenna ja 2030 Juha Hänninen 25.9.2014 Saattohoito nyt seminaari Kuntatalo, Helsinki Onko kuolema sairaus? Onko kuolevan hoito lääketiedettä? Tarvitaanko lääkäriä kuolinvuoteen äärellä?

Lisätiedot

Kysely syöpäpotilaiden hoidosta Tulokset FIN-P-CARF /18

Kysely syöpäpotilaiden hoidosta Tulokset FIN-P-CARF /18 Kysely syöpäpotilaiden hoidosta Tulokset FIN-P-CARF-0918-0844-9/18 OTOS Näissä tuloksissa on mukana tulokset, jotka on kerätty ajalla 4.5 18..18. Tässä esityksessä tuloksia tarkastellaan seuraavien kohderyhmien

Lisätiedot

PALLIATIIVINEN SEDAATIO

PALLIATIIVINEN SEDAATIO PALLIATIIVINEN SEDAATIO Juha Nevantaus Osastonylilääkäri Keski-Suomen Keskussairaala 28.11.2013 Päätös saattohoitoon siirtymisestä tehdään neuvotellen potilaan kanssa ja merkitään selkeästi sairauskertomukseen.

Lisätiedot

Selkäkipupotilaan diagnostinen selvittely. Jaro Karppinen, professori, OY

Selkäkipupotilaan diagnostinen selvittely. Jaro Karppinen, professori, OY Selkäkipupotilaan diagnostinen selvittely Jaro Karppinen, professori, OY Mistä selkäkipu johtuu? Vakava tai spesifi Vakava tauti Spesifinen tauti välilevytyrä spondylartropatiat traumat ym. Epäspesifi

Lisätiedot

TYÖNKUVAT. Gerontologinen sosiaalityö työkokous Saara Bitter

TYÖNKUVAT. Gerontologinen sosiaalityö työkokous Saara Bitter TYÖNKUVAT Gerontologinen sosiaalityö työkokous 18.11.2015 Saara Bitter MUISTIHOITAJA Muistihoitajalla tarkoitetaan etenevien muistisairauksien hoitoon perehtynyttä terveydenhuollon henkilöä. Muistihoitaja

Lisätiedot

Olkapääoireisen potilaan hoito perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa

Olkapääoireisen potilaan hoito perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa Olkapääoireisen potilaan hoito perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa Hoitoketjut Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä 30.1.2014 Hoitoketjun tavoite Päivystykselliset

Lisätiedot

AVH-POTILAAN PSYYKKINEN TUKEMINEN

AVH-POTILAAN PSYYKKINEN TUKEMINEN AVH-POTILAAN PSYYKKINEN TUKEMINEN Ihmisen käsitys muuttuneesta tilanteesta muodostuu nopeasti ja on melko pysyvää. Hallinnan tunteen saavuttaminen ennustaa masennuksen vähäisyyttä, kuntoutumista, parempaa

Lisätiedot

Ensihoito osana saattohoitopotilaan hoitoketjua. Minna Peake Asiantuntijahoitaja palliatiivinen hoitotyö, 13.5.2016

Ensihoito osana saattohoitopotilaan hoitoketjua. Minna Peake Asiantuntijahoitaja palliatiivinen hoitotyö, 13.5.2016 Ensihoito osana saattohoitopotilaan hoitoketjua Minna Peake Asiantuntijahoitaja palliatiivinen hoitotyö, 13.5.2016 Voiko kuolevan potilaan päivystyskäyntejä ehkäistä hoidon paremmalla ennakkosuunnittelulla?

Lisätiedot

Palliatiivinen potilas perusterveyden huollossa

Palliatiivinen potilas perusterveyden huollossa Palliatiivinen potilas perusterveyden huollossa 5.10.2017 Niko Rantala Palliatiivinen hoito Tarve kasvaa jatkuvasti ikääntymisen ja syöpä- ja muistisairauksien lisääntyessä Palliatiiviseen hoitoon ja saattohoitoon

Lisätiedot

Hengellinen ulottuvuus ja ETENE saattohoidon suositukset

Hengellinen ulottuvuus ja ETENE saattohoidon suositukset Hengellinen ulottuvuus ja ETENE saattohoidon suositukset Ritva Halila dosentti, pääsihteeri etene@stm.fi Sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta ETENE Sitoumukset: ei kaupallisia sidonnaisuuksia

Lisätiedot

Potilaan opas. Tietoa henkilöille, joille on määrätty botulinutoksiini B:tä (NeuroBloc ) servikaalisen dystonian hoitoon

Potilaan opas. Tietoa henkilöille, joille on määrätty botulinutoksiini B:tä (NeuroBloc ) servikaalisen dystonian hoitoon Potilaan opas Tietoa henkilöille, joille on määrätty botulinutoksiini B:tä (NeuroBloc ) servikaalisen dystonian hoitoon Oppaan on laatinut Eisai Europe Limited Tässä oppaassa kerrotaan NeuroBloc -lääkkeestä

Lisätiedot

Skolioosin kliiniset tutkimukset - Miten tutkin skolioosipotilaan kouluterveydenhuollossa, terveyskeskuksessa ja erikoissairaanhoidossa?

Skolioosin kliiniset tutkimukset - Miten tutkin skolioosipotilaan kouluterveydenhuollossa, terveyskeskuksessa ja erikoissairaanhoidossa? Skolioosin kliiniset tutkimukset - Miten tutkin skolioosipotilaan kouluterveydenhuollossa, terveyskeskuksessa ja erikoissairaanhoidossa? EL Johanna Syvänen, TYKS 22.1.2015 Kouluterveydenhuolto Tavoite

Lisätiedot

Keuhkoahtaumatautipotilaan seurannasta

Keuhkoahtaumatautipotilaan seurannasta Keuhkoahtaumatautipotilaan seurannasta 14.9.2011 Timo Karakorpi Lähde: Keuhkoahtaumataudin hoitoketju, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Tavoite Aloitteellinen tupakasta vieroitus ja sen aktiivinen tukeminen

Lisätiedot

Keuhkoahtaumataudin varhaisdiagnostiikka ja spirometria. Esko Kurttila Keuhkosairauksien ja työterveyshuollon erikoislääkäri

Keuhkoahtaumataudin varhaisdiagnostiikka ja spirometria. Esko Kurttila Keuhkosairauksien ja työterveyshuollon erikoislääkäri Keuhkoahtaumataudin varhaisdiagnostiikka ja spirometria Esko Kurttila Keuhkosairauksien ja työterveyshuollon erikoislääkäri Epidemiologia N. 10%:lla suomalaisista on keuhkoahtaumatauti Keuhkoahtaumatauti

Lisätiedot

Tuberkuloosi ja hoitohenkilökunta. 26.9.2007 ISLT LT Riitta Erkinjuntti-Pekkanen el, keuhkosairauksien klinikka KYS

Tuberkuloosi ja hoitohenkilökunta. 26.9.2007 ISLT LT Riitta Erkinjuntti-Pekkanen el, keuhkosairauksien klinikka KYS Tuberkuloosi ja hoitohenkilökunta 26.9.2007 ISLT LT Riitta Erkinjuntti-Pekkanen el, keuhkosairauksien klinikka KYS Tb ja hoitohenkilökunta Tartunta ja suojautuminen Tb tilanne Pohjois-Savossa Valvottu

Lisätiedot

Neurologiset harvinaissairaudet Suomessa: Huntingtonin tauti ja geneettiset motoneuronitaudit

Neurologiset harvinaissairaudet Suomessa: Huntingtonin tauti ja geneettiset motoneuronitaudit Neurologiset harvinaissairaudet Suomessa: Huntingtonin tauti ja geneettiset motoneuronitaudit Kansallinen neurokeskus: pilotti 4 Neurologipäivät 1.11.2018 Kari Majamaa pilotin 4 koordinaattori professori,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (6) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (6) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2013 1 (6) 204 Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle kuntouttavaa hoitotyötä koskevasta aloitteesta HEL 2013-005935 T 00 00 03 Päätös päätti antaa

Lisätiedot

Lapsen saattohoito. Ritva Halila, dosentti, pääsihteeri Sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta ETENE

Lapsen saattohoito. Ritva Halila, dosentti, pääsihteeri  Sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta ETENE Lapsen saattohoito Ritva Halila, dosentti, pääsihteeri etene@stm.fi www.etene.fi Sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta ETENE Sidonnaisuudet ei kaupallisia sidonnaisuuksia lastentautien erikoislääkäri

Lisätiedot

HOITOTAHTO TEORIASTA KÄYTÄNTÖÖN

HOITOTAHTO TEORIASTA KÄYTÄNTÖÖN HOITOTAHTO TEORIASTA KÄYTÄNTÖÖN Marja-Liisa Laakkonen LT, geriatrian dos. Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto Laakson sairaala Hoitotahto Kirjallisella tai suullisella hoitotahdolla potilas voi ennakoidusti

Lisätiedot

AVH-POTILAAN JATKOHOIDON SUUNNITTELU JA TOTEUTUS

AVH-POTILAAN JATKOHOIDON SUUNNITTELU JA TOTEUTUS AVH-POTILAAN JATKOHOIDON SUUNNITTELU JA TOTEUTUS Avh-potilaista joka toiselle jää pysyvä haitta, puolelle heistä vaikea-asteinen. Toisaalta joka neljäs toipuu oireettomaksi, yli puolet omatoimisiksi ja

Lisätiedot

LIITE III MUUTOKSET VALMISTEYHTEENVETOON JA PAKKAUSSELOSTEESEEN

LIITE III MUUTOKSET VALMISTEYHTEENVETOON JA PAKKAUSSELOSTEESEEN LIITE III MUUTOKSET VALMISTEYHTEENVETOON JA PAKKAUSSELOSTEESEEN 41 KABERGOLIINIA SISÄLTÄVIEN LÄÄKEVALMISTEIDEN VALMISTEYHTEENVEDON 4.2 Annostus ja antotapa: Seuraava tieto tulee lisätä sopivalla tavalla:

Lisätiedot

Trakeostomoidun potilaan ohjaus ja kotiutus. Sairaanhoitaja Seija Tamminen Tyks, Korvaklinikka

Trakeostomoidun potilaan ohjaus ja kotiutus. Sairaanhoitaja Seija Tamminen Tyks, Korvaklinikka Trakeostomoidun potilaan ohjaus ja kotiutus Sairaanhoitaja Seija Tamminen Tyks, Korvaklinikka 17.1.2017 Potilaan taustatiedot trakeostooma; väliaikainen, pitkäaikainen tai pysyvä laryngektomia ikä, sukupuoli,

Lisätiedot

SYDÄNPOTILAAN sekundaaripreventio ja kuntoutus HOITOPOLKU TAMPEREEN TERVEYSKESKUKSESSA / 2009 Sari Torkkeli

SYDÄNPOTILAAN sekundaaripreventio ja kuntoutus HOITOPOLKU TAMPEREEN TERVEYSKESKUKSESSA / 2009 Sari Torkkeli LIITE 5 SYDÄNPOTILAAN sekundaaripreventio ja kuntoutus HOITOPOLKU TAMPEREEN TERVEYSKESKUKSESSA / 2009 Sari Torkkeli TAYS Sydänkeskus TULPPA/Fysioterapia Epikriisi potilaalle, HASA, tk, tth, sydänyhdyshenkilölle

Lisätiedot

VIERELLÄ MATKALLASI. Tietoa keuhkoahtaumapotilaan palliatiivisesta eli oireenmukaisesta hoidosta

VIERELLÄ MATKALLASI. Tietoa keuhkoahtaumapotilaan palliatiivisesta eli oireenmukaisesta hoidosta VIERELLÄ MATKALLASI Tietoa keuhkoahtaumapotilaan palliatiivisesta eli oireenmukaisesta hoidosta SISÄLLYS SIVU Johdanto 2 1. Palliatiivinen hoito 3 2. Hoitotahto 4 3. Oireet ja niiden hoito 6 3.1 Hengenahdistus

Lisätiedot

Ravitsemus tehostetussa palveluasumisessa. TPA Tampere ravitsemus

Ravitsemus tehostetussa palveluasumisessa. TPA Tampere ravitsemus Ravitsemus tehostetussa palveluasumisessa Perustieto Määritelmä Yleisyys Syyt Havainnointi Hoito Syventävä tieto Seuraukset Ravintoaineet Ravitsemus tehostetussa palveluasumisessa Virheravitsemus: ravinnonsaanti

Lisätiedot

VIERELLÄ MATKALLASI. Tietoa keuhkofibroosipotilaalle palliatiivisesta eli oireenmukaisesta hoidosta

VIERELLÄ MATKALLASI. Tietoa keuhkofibroosipotilaalle palliatiivisesta eli oireenmukaisesta hoidosta VIERELLÄ MATKALLASI Tietoa keuhkofibroosipotilaalle palliatiivisesta eli oireenmukaisesta hoidosta SISÄLLYS SIVU Johdanto 3 1. Palliatiivinen hoito 4 2. Hoitotahto 5 3. Oireet ja niiden hoito 6 3.1 Hengenahdistus

Lisätiedot

2. Milloin psykiatrinen hoitotahto on pätevä? 3. Milloin psykiatrisesta hoitotahdosta voi poiketa?

2. Milloin psykiatrinen hoitotahto on pätevä? 3. Milloin psykiatrisesta hoitotahdosta voi poiketa? Psykiatrinen hoitotahto 30.8.2016 Saatteeksi Psykiatrinen hoitotahto on kehitetty vahvistamaan henkilön itsemääräämisoikeutta tilanteissa, joissa hän ei itse kykene osallistumaan hoitoaan koskevaan päätöksentekoon.

Lisätiedot

Vanhus päivystyspotilaana. TPA Tampere: Vanhus päivystyspotilaana

Vanhus päivystyspotilaana. TPA Tampere: Vanhus päivystyspotilaana Vanhus päivystyspotilaana 1 Perustieto Päivystyksen käytön perusteet Esitiedot Mitä tehdä ennen konsultaatiota? Mitä mukaan päivystykseen Milloin päivystykseen ja milloin ei? Edut ja haitat Syventävätieto

Lisätiedot

Omaisyhteistyön seminaari. Anna Maija Saukkonen 30.1.2013

Omaisyhteistyön seminaari. Anna Maija Saukkonen 30.1.2013 Omaisyhteistyön seminaari Anna Maija Saukkonen 30.1.2013 PD-palliaation kohteena Bunting-Perry L 2006 Parkinsonin-tauti/yleistä 2/3 yli 70-vuotiaita Etenevä hermosolujen kuolema SN ja laajaalaisemminkin

Lisätiedot

LEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN JA KIVUNHOITO

LEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN JA KIVUNHOITO LEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN JA KIVUNHOITO HANNU KOKKI ANESTESIOLOGIAN PROFESSORI, UEF HOITAVA TAHO: 2 KYSYMYSTÄ 1. MIKSI MURTUI LEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN 2. TOIPUMINEN LEIKKAUKSEN JÄLKEEN KIVUN HOITO

Lisätiedot

HENGITYSTUKIYKSIKKÖ KROONISEN VENTILAATIOVAJEEN PATOFYSIOLOGIAN PERUSTEITA

HENGITYSTUKIYKSIKKÖ KROONISEN VENTILAATIOVAJEEN PATOFYSIOLOGIAN PERUSTEITA HENGITYSTUKIYKSIKKÖ KROONISEN VENTILAATIOVAJEEN PATOFYSIOLOGIAN PERUSTEITA 2015 Arno Vuori OYL, Neuromuskulaarinen hengitystukiyksikkö, VSSHP Anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Palliatiivisen

Lisätiedot

Ohje Xarelto -lääkkeen käyttäjälle

Ohje Xarelto -lääkkeen käyttäjälle Ohje Xarelto -lääkkeen käyttäjälle 2 Ohje Xarelto -lääkkeen käyttäjälle Lääkärisi on määrännyt Sinulle Xarelto - lääkevalmistetta. Tekonivelleikkauksen jälkeen laskimotukoksen eli veritulpan riski on tavallista

Lisätiedot

HOITOTAHTO. Hoitotahtoni. Hoitotahdon määritelmä. Milloin hoitotahto on pätevä?

HOITOTAHTO. Hoitotahtoni. Hoitotahdon määritelmä. Milloin hoitotahto on pätevä? HOITOTAHTO Tällä lomakkeella voit ilmaista hoitoa ja hoivaa koskevan tahtosi. Hoitotahto tulee voimaan tilanteessa, jossa et itse kykene tekemään hoitoasi koskevia ratkaisuja. Hoitotahdon avulla voit muun

Lisätiedot

MUISTISAIRAUKSIEN HOIDON AJANKOHTAISIA ASIOITA

MUISTISAIRAUKSIEN HOIDON AJANKOHTAISIA ASIOITA MUISTISAIRAUKSIEN HOIDON AJANKOHTAISIA ASIOITA Mirja Koivunen ylilääkäri, yleislääketieteen erikoislääkäri Kuntoutuskoti DiaVire Länsi Suomen Diakonialaitos VANHOJA TOTUUKSIA Muistisairauden oireiden tunnistaminen

Lisätiedot

I&O kärkihanke: Etelä-Savon asiakaslähtöinen palveluohjausverkosto ja osaamiskeskus omais- ja perhehoitoon (OSSI-hanke ) IÄKKÄIDEN

I&O kärkihanke: Etelä-Savon asiakaslähtöinen palveluohjausverkosto ja osaamiskeskus omais- ja perhehoitoon (OSSI-hanke ) IÄKKÄIDEN I&O kärkihanke: Etelä-Savon asiakaslähtöinen palveluohjausverkosto ja osaamiskeskus omais- ja perhehoitoon (OSSI-hanke 2016-2018) IÄKKÄIDEN LÄÄKEHOIDON MONIAMMATILLINEN ARVIOINTI = ILMA OMAIS- JA PERHEHOITOON

Lisätiedot

Vanhuksen monilääkityksen väylät ja karikot Paula Viikari LT, Geriatrian erikoislääkäri Turun kaupunginsairaala

Vanhuksen monilääkityksen väylät ja karikot Paula Viikari LT, Geriatrian erikoislääkäri Turun kaupunginsairaala Vanhuksen monilääkityksen väylät ja karikot 15.3.2017 Paula Viikari LT, Geriatrian erikoislääkäri Turun kaupunginsairaala Lääkityksen tavoite (Koti ympärivuorokautinen tehostettu palveluasuminen) Hoitopäätösten

Lisätiedot

Moniammatillinen kipuselvitys

Moniammatillinen kipuselvitys Moniammatillinen kipuselvitys 1 Tutkimus- ja kuntoutuspalvelut Kuntoutus suunnitellaan yksilöllisesti Kuntoutuksen tavoite on parantaa oireen- ja elämänhallintaa. Tavoitteet määritellään yhteistyössä kuntoutujan

Lisätiedot

63- v nainen, Menieren tau/, polviartroosi

63- v nainen, Menieren tau/, polviartroosi Mentor 3 Oikean isovarpaan tunnottomuus, joka päkiän, jalkapohjan ja kantapään kautta edennyt proksimaalisuuntaan (6 kk) Vasen jalkaterä alkanut lepsua ja muutaman viikon ajan joutuvansa nostelemaan vasenta

Lisätiedot

Tyypin 1 diabeetikoiden hoitomalli Tampereella

Tyypin 1 diabeetikoiden hoitomalli Tampereella Tyypin 1 diabeetikoiden hoitomalli Tampereella LL Susanna Aspholm Tampereen Diabetesvastaanotto Tiimiklubi 25.10.2013 Aitolahti Tampereen Diabeetikot 2012 Tampereen väestö 217 579 henkeä 12 200 diabeetikkoa

Lisätiedot

H E N G I T Y S V A J A U K S E E N J O H T A V A T T A V A L L I S I M M A T S A I R A U D E T

H E N G I T Y S V A J A U K S E E N J O H T A V A T T A V A L L I S I M M A T S A I R A U D E T H E N G I T Y S V A J A U K S E E N J O H T A V A T T A V A L L I S I M M A T S A I R A U D E T U L L A A N T T A L A I N E N, L T, K E U H K O S A I R A U K S I E N J A A L L E R G O L O G I A N E L.

Lisätiedot

ELINLUOVUTTAJAN HOITO TEHO-OSASTOLLA. Elinluovutuskoordinaattori, sh Tiina Hämäläinen TYKS 1.10. 2015

ELINLUOVUTTAJAN HOITO TEHO-OSASTOLLA. Elinluovutuskoordinaattori, sh Tiina Hämäläinen TYKS 1.10. 2015 ELINLUOVUTTAJAN HOITO TEHO-OSASTOLLA Elinluovutuskoordinaattori, sh Tiina Hämäläinen TYKS 1.10. 2015 KENESTÄ ELINLUOVUTTAJA Elinluovuttajien tavanomaisia kuolinsyitä SAV ICH aivoinfarkti trauma anoksia

Lisätiedot

Ari Rosenvall Yleislääketieteen erikoislääkäri 10.11.2015

Ari Rosenvall Yleislääketieteen erikoislääkäri 10.11.2015 Ari Rosenvall Yleislääketieteen erikoislääkäri 10.11.2015 Muistisairauksista Muistisairauksien lääkehoidon periaatteet Muistisairauden hoidon kokonaisuus Lääkkeettömät hoidot Etenevät muistisairaudet ovat

Lisätiedot

Vanhus päivystyspotilaana. TPA Tampere: Vanhus päivystyspotilaana

Vanhus päivystyspotilaana. TPA Tampere: Vanhus päivystyspotilaana Vanhus päivystyspotilaana 1 Perustieto Päivystyksen käytön perusteet Esitiedot Mitä tehdä ennen konsultaatiota? Mitä mukaan päivystykseen Milloin päivystykseen ja milloin ei? Edut ja haitat Syventävätieto

Lisätiedot

Käypä hoito -indikaattorit; Alaselkäkipu Ohessa kuvatut indikaattoriehdotukset pohjautuvat Alaselkäkipu Käypä hoito -suositukseen (2017)

Käypä hoito -indikaattorit; Alaselkäkipu Ohessa kuvatut indikaattoriehdotukset pohjautuvat Alaselkäkipu Käypä hoito -suositukseen (2017) Käypä hoito -indikaattorit; Alaselkäkipu Ohessa kuvatut indikaattoriehdotukset pohjautuvat Alaselkäkipu Käypä hoito -suositukseen (2017) 1 2 Keston mukaan selkäkipu jaetaan akuuttiin (alle 6 vkoa), subakuuttiin

Lisätiedot

Päivystysosasto. Ylilääkäri Jari Nyrhilä, EPSHP

Päivystysosasto. Ylilääkäri Jari Nyrhilä, EPSHP Päivystysosasto Ylilääkäri Jari Nyrhilä, EPSHP Potilaat Päivystysosastolle päivystyspoliklinikan kautta tarkkailuosasto A11, A31, A32 A12, A21, A21 A42 Miksi päivystys osasto aikaa vievä diagnostiikka

Lisätiedot

AVH:n jälkeinen seuranta ja Post-Stroke Checklist. Annukka Pukkila osastonhoitaja TYKS Neurotoimialue AVH-valvonta TF4

AVH:n jälkeinen seuranta ja Post-Stroke Checklist. Annukka Pukkila osastonhoitaja TYKS Neurotoimialue AVH-valvonta TF4 AVH:n jälkeinen seuranta ja Post-Stroke Checklist Annukka Pukkila osastonhoitaja TYKS Neurotoimialue AVH-valvonta TF4 Aivoviikon alueellinen AVH-koulutuspäivä 13.3.2017 Tarkistuslistan tausta Kehitetty

Lisätiedot

Potilaan päiväkirja. Avuksi maksa-arvojen ja käyntiaikojen seurantaan ensimmäisen hoitovuoden ajaksi

Potilaan päiväkirja. Avuksi maksa-arvojen ja käyntiaikojen seurantaan ensimmäisen hoitovuoden ajaksi Potilaan päiväkirja Avuksi maksa-arvojen ja käyntiaikojen seurantaan ensimmäisen hoitovuoden ajaksi POTILAAN TIEDOT Nimi: Osoite: Puh.: Erikoislääkäri: Erikoislääkärin puh.: Parkinsonhoitaja: Parkinsonhoitajan

Lisätiedot

Hoidetun rintasyöpäpotilaan seuranta

Hoidetun rintasyöpäpotilaan seuranta Hoidetun rintasyöpäpotilaan seuranta Tavoitteet Seurannassa pyritään rintasyövän mahdollisen paikallisen uusiutumisen ja vastakkaisen rinnan uuden syövän varhaiseen toteamiseen. Oireettomalle potilaalle

Lisätiedot

ADHD:n Käypä hoito suositus Hoitopolku eri ikäkausina

ADHD:n Käypä hoito suositus Hoitopolku eri ikäkausina ADHD:n Käypä hoito suositus Hoitopolku eri ikäkausina 12.10.2017 Jaakko Pitkänen Yleislääketieteen erikoislääkäri Lastenneuvola- ja kouluterveydenhuoltotyön erityispätevyys Koululääkäri, vt erikoislääkäri,

Lisätiedot

Kotisaattohoito Helsingissä - kokemuksia kotisairaalatoiminnasta

Kotisaattohoito Helsingissä - kokemuksia kotisairaalatoiminnasta Kotisaattohoito Helsingissä - kokemuksia kotisairaalatoiminnasta yl Paula Poukka Helsingin kaupungin kotisairaala Sisät. el., palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys Kotisaattohoito, miksi? Toive kuolla

Lisätiedot

Palliatiivisen ja saattohoidon laatukriteerit. Leena Surakka, Siun sote

Palliatiivisen ja saattohoidon laatukriteerit. Leena Surakka, Siun sote Palliatiivisen ja saattohoidon laatukriteerit Leena Surakka, Siun sote Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon kolmiportainen malli Palliatiivisen hoidon palveluketjut Perustaso Tunnistetaan lähestyvä kuolema

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNNAN ASIANTUNTIJAKUULEMINEN

SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNNAN ASIANTUNTIJAKUULEMINEN SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNNAN ASIANTUNTIJAKUULEMINEN 9.11.2017 Eutanasia kansalaisaloite hyvän kuoleman puolesta Tiina Saarto, ylilääkäri Syöpätautien ja sädehoidon dosentti Palliatiivisen lääketieteen

Lisätiedot

RIKS-STROKE - 3 KUUKAUDEN SEURANTA

RIKS-STROKE - 3 KUUKAUDEN SEURANTA Versio 14.0 Käytetään kaikkien akuuttiin aivohalvaukseen 1.1.2015 tai sen jälkeen sairastuneiden rekisteröintiin. RIKS-STROKE - 3 KUUKAUDEN SEURANTA Nämä tiedot täyttää aivohalvausosaston hoitohenkilöstö

Lisätiedot

Psykiatrisen hoitotoiveen pilotti alkaa Satakunnan sairaanhoitopiirissä

Psykiatrisen hoitotoiveen pilotti alkaa Satakunnan sairaanhoitopiirissä AMMATTILAISOHJE 1 (6) Psykiatrisen hoitotoiveen pilotti alkaa Satakunnan sairaanhoitopiirissä Satakunnan sairaanhoitopiirissä on otettu käyttöön psykiatrinen hoitotoive-lomake. Ensimmäisessä vaiheessa

Lisätiedot

Kelan tukema ja järjestämä työikäisten kuntoutus. Marja-Liisa Kauhanen Ylilääkäri

Kelan tukema ja järjestämä työikäisten kuntoutus. Marja-Liisa Kauhanen Ylilääkäri Kelan tukema ja järjestämä työikäisten kuntoutus Marja-Liisa Kauhanen Ylilääkäri Yleistä Kelan työikäisten kuntoutuksesta Kuntoutukseen hakeutuminen Hoitavan lääkärin laatima B-lausunto tai vastaava, jossa

Lisätiedot

HOITOTAHDON JA HOITOLINJAUSTEN MÄÄRITTÄMINEN JA NOUDATTAMINEN. 25.5.2010 Mari Kärkkäinen

HOITOTAHDON JA HOITOLINJAUSTEN MÄÄRITTÄMINEN JA NOUDATTAMINEN. 25.5.2010 Mari Kärkkäinen HOITOTAHDON JA HOITOLINJAUSTEN MÄÄRITTÄMINEN JA NOUDATTAMINEN HOITOLINJAUS Tavoitteena on, että potilas saa oikean hoidon oikeaan aikaan oikeassa paikassa. HOITOLINJAUS JA HOITOTAHTO Hoitolinjauksen teko

Lisätiedot

Kansalliset sähköisen potilaskertomuksen tietomääritykset

Kansalliset sähköisen potilaskertomuksen tietomääritykset Kansalliset sähköisen potilaskertomuksen tietomääritykset Terveydenhuollon Atk-päivät 30.5.2006 Kristiina Häyrinen Kuopion yliopisto Terveyshallinnon ja -talouden laitos Rakenteisuuden edut kertaalleen

Lisätiedot

SEURAKUNTAVALTUUTUS. Suomen Vapaakirkko. (Ympyröi sopiva vaihtoehto tai molemmat) 1. Lisätietoja:

SEURAKUNTAVALTUUTUS. Suomen Vapaakirkko. (Ympyröi sopiva vaihtoehto tai molemmat) 1. Lisätietoja: SEURAKUNTAVALTUUTUS Suomen Vapaakirkko Siltä varalta, että 1) en voi myöhemmin sairauden, fyysisen ja/tai psyykkisen toimintakyvyn heikentymisen tai muun vastaavan syyn vuoksi ilmaista tahtoani ja/tai

Lisätiedot

EDENNEEN PARKINSONIN TAUDIN HOITO

EDENNEEN PARKINSONIN TAUDIN HOITO EDENNEEN PARKINSONIN TAUDIN HOITO Parkinsonin tauti on etenevä neurologinen sairaus, jonka oireita ovat liikkeiden hitaus, lepovapina, lihasjäykkyys ja tasapainovaikeudet. Oireet johtuvat aivojen mustan

Lisätiedot

Kokemuksia terveydenhuollon palveluista Etelä- ja Pohjois-Savossa sekä Pohjois-Karjalassa

Kokemuksia terveydenhuollon palveluista Etelä- ja Pohjois-Savossa sekä Pohjois-Karjalassa Kokemuksia terveydenhuollon palveluista Etelä- ja Pohjois-Savossa sekä Pohjois-Karjalassa Lisää teksti tähän TAUSTATIETOJA 1. Merkit se koht a, joka ilmaisee sukupuolesi ja ikäryhmän, johon kuulut NAINEN

Lisätiedot

Syöpätautien poliklinikalle tulevan opas

Syöpätautien poliklinikalle tulevan opas Syöpätautien poliklinikalle tulevan opas Satakunnan keskussairaala Syöpätautien yksikkö Päivitys 4/2015 Syöpätautien poliklinikka Sisällys Syöpätautien vastuualue... 3 Potilaana syöpätautien poliklinikalla...

Lisätiedot

ALS-sopeutumisvalmennuskurssit,

ALS-sopeutumisvalmennuskurssit, ALS-sopeutumisvalmennuskurssit, parikurssit Palveluntuottajien koulutus Merja Pouttu suunnittelija Kela, Työ ja toimintakykyetuuksien osaamiskeskus, Kuntoutuspalvelujen ryhmä ALS-kurssit Mikä on muuttunut

Lisätiedot

MIHIN MINÄ TÄSSÄ MITÄ LÄÄKÄRI VASTAA KUOLEN? KUOLEVALLE?

MIHIN MINÄ TÄSSÄ MITÄ LÄÄKÄRI VASTAA KUOLEN? KUOLEVALLE? MIHIN MINÄ TÄSSÄ KUOLEN? MITÄ LÄÄKÄRI VASTAA KUOLEVALLE? Kristiina Tyynelä-Korhonen, LT, erikoislääkäri, palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys Syöpäkeskus, KYS 15.2.2016 2 PALLIATIIVISEN HOIDON JA

Lisätiedot

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla!

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla! Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus on osa hyvää hoitoa kattaa tutkimuksen, hoidon ja laitteiden turvallisuuden tarkoittaa myös sitä, ettei hoidosta aiheutuisi potilaalle haittaa

Lisätiedot

Hoitotahto. 5.5.2015 klo 14.00 palveluesimies Aila Paavilainen. Avoin luentotilaisuus ikäihmisten palveluista kunnantalolla

Hoitotahto. 5.5.2015 klo 14.00 palveluesimies Aila Paavilainen. Avoin luentotilaisuus ikäihmisten palveluista kunnantalolla Hoitotahto 5.5.2015 klo 14.00 palveluesimies Aila Paavilainen Avoin luentotilaisuus ikäihmisten palveluista kunnantalolla Järjestäjä: Leppävirran vanhusneuvosto Hoitotahto tahdon ilmaisu tulevasta hoidosta

Lisätiedot

203 Krooninen keuhkoastma ja sitä läheisesti muistuttavat krooniset obstruktiiviset keuhkosairaudet

203 Krooninen keuhkoastma ja sitä läheisesti muistuttavat krooniset obstruktiiviset keuhkosairaudet 1 / 5 27.11.2015 13:07 Yhteistyökumppanit / Lääkärit ja terveydenhuolto / Lääkkeet ja lääkekorvaukset / Lääkkeiden korvausoikeudet / Erityiskorvaus / 203 Krooninen keuhkoastma ja sitä läheisesti muistuttavat

Lisätiedot

Syöpätautien poliklinikalle tulevan opas

Syöpätautien poliklinikalle tulevan opas Syöpätautien poliklinikalle tulevan opas Satasairaala Syöpätautien yksikkö Päivitys 2/19 Syöpätautien poliklinikka Sisällys Syöpätautien vastuualue... 3 Potilaana syöpätautien poliklinikalla... 4 Yleistä

Lisätiedot