Kertomus ITERistä ja fuusioenergian kehittämisestä vastaavan eurooppalaisen yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kertomus ITERistä ja fuusioenergian kehittämisestä vastaavan eurooppalaisen yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011"

Transkriptio

1 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS COUR DES COMPTES EUROPÉENNE CÚIRT INIÚCHÓIRÍ NA HEORPA CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI EURÓPAI SZÁMVEVŐSZÉK IL-QORTI EWROPEA TAL-AWDITURI EUROPESE REKENKAMER EUROPEJSKI TRYBUNAŁ OBRACHUNKOWY TRIBUNAL DE CONTAS EUROPEU CURTEA DE CONTURI EUROPEANĂ EURÓPSKY DVOR AUDÍTOROV EVROPSKO RAČUNSKO SODIŠČE EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN EUROPEISKA REVISIONSRÄTTEN Kertomus ITERistä ja fuusioenergian kehittämisestä vastaavan eurooppalaisen yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 sekä yhteisyrityksen vastaukset 12, RUE ALCIDE DE GASPERI TELEPHONE (+352) euraud@eca.europa.eu L LUXEMBOURG TELEFAX (+352) INTERNET:

2 2 JOHDANTO 1. Eurooppalainen yhteisyritys ITERiä 1 ja fuusioenergian kehittämistä varten perustettiin 35 vuoden jaksoksi maaliskuussa Fuusiotoimintojen kehittely on keskitetty Ranskan Cadaracheen, mutta yhteisyrityksen toimipaikka on Barcelonassa. 2. Yhteisyrityksen tehtävänä on 3 a) vastata Euratomin osuudesta fuusioenergia-alan kansainvälisessä ITERorganisaatiossa 4 : b) vastata Euratomin osuudesta Japanin kanssa toteutettavissa fuusioenergian nopeaan toteuttamiseen tähtäävissä laajemman lähestymistavan toimissa (yhteiset täydentävät fuusiotutkimustoimet) ja c) valmistella ja koordinoida toimintaohjelmaa, jolla valmistellaan koefuusioreaktorin ja muiden asiaan liittyvien laitteistojen, kuten kansainvälisen fuusiomateriaalien säteilytyslaitoksen (International Fusion Materials Irradiation Facility), rakentamista ITER: International Thermonuclear Experimental Reactor (kansainvälinen lämpöydinkoereaktori). Neuvoston päätös 2007/198/Euratom, tehty 27 päivänä maaliskuuta 2007, eurooppalaisen yhteisyrityksen perustamisesta ITERiä ja fuusioenergian kehittämistä varten sekä etujen myöntämisestä perustettavalle yhteisyritykselle (EUVL L 90, , s. 58). Liitteessä esitetään tiedotustarkoituksessa yhteenveto yhteisyrityksen vastuualueista, toiminnoista ja resursseista. Fuusioenergia-alan kansainvälinen ITER-organisaatio perustettiin lokakuussa 2007 alun perin 35 vuoden jaksoksi. Organisaation tehtävänä on panna täytäntöön ITER-hanke, jonka avulla pyritään osoittamaan tieteellisesti ja teknologisesti fuusioenergian toteutettavuus energianlähteenä. Organisaatioon kuuluvat Euratom, Kiinan kansantasavalta, Intian tasavalta, Japani, Korean tasavalta, Venäjän federaatio ja Yhdysvallat.

3 3 3. Yhteisyrityksen osakkaita ovat Euroopan atomienergiayhteisö (Euratom), jota edustaa Euroopan komissio, Euratomin jäsenvaltiot sekä kolmannet maat, jotka ovat tehneet Euratomin kanssa yhteistyösopimuksen hallitun ydinfuusion alalla ja ilmaisseet halukkuutensa tulla yhteisyrityksen osakkaiksi (31. joulukuuta 2011: Sveitsi). TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT 4. Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastuksen lähestymistapa käsittää analyyttiset tarkastusmenetelmät, tapahtumien testaamisen yhteisyrityksen tasolla sekä valvontajärjestelmien keskeisten menettelyiden arvioinnin. Tämän lisäksi tilintarkastustuomioistuin hyödyntää muiden tarkastajien työhön perustuvaa todentavaa aineistoa (kun relevanttia aineistoa on saatavilla) ja analysoi johdon antamia tietoja. TARKASTUSLAUSUMA 5. Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 287 artiklan 1 kohdan mukaisesti ITERistä ja fuusioenergian kehittämisestä vastaavan eurooppalaisen yhteisyrityksen tilinpäätöksen 5 ja tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden. Tilinpäätös sisältää tilinpäätösasiakirjat 6 ja selvityksen talousarvion toteuttamisesta joulukuuta 2011 päättyneeltä varainhoitovuodelta Tilintarkastustuomioistuin vastaanotti alustavan tilinpäätöksen 1. maaliskuuta Tilinpäätökseen on liitetty mukaan varainhoitovuoden talousarvio- ja varainhallintoa koskeva selvitys, jossa muun muassa annetaan tiedot määrärahojen täytäntöönpanoasteesta. Tilinpäätös sisältää taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman sekä tilinpäätöksen liitetiedot, joihin sisältyy kuvaus keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot. Selvitys talousarvion toteuttamisesta sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

4 4 6. Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuslausuma annetaan Euroopan parlamentille ja neuvostolle neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/ artiklan 2 kohdan mukaisesti 8. Johdon vastuu 7. Tulojen ja menojen hyväksyjänä pääjohtaja toteuttaa tulot ja menot sisältävää talousarviota yhteisyrityksen taloushallintoa koskevien sääntöjen mukaisesti omalla vastuullaan ja hyväksyttyjen määrärahojen rajoissa 9. Pääjohtajan vastuulla on kehittää 10 sellainen organisaatiorakenne sekä sisäiset hallinto- ja valvontajärjestelmät ja -menettelyt, joiden pohjalta on toisaalta mahdollista laatia tilinpäätös 11, jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvia olennaisesti virheellisiä tietoja, ja toisaalta varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus. Tarkastajan vastuu 8. Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma yhteisyrityksen tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta EYVL L 248, , s. 1. Komission asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002 (EYVL L 357, , s. 72), 33 artikla. Asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002, 38 artikla. EU:n elinten tilinpäätöksiä ja kirjanpitoa koskevat säännöt on esitetty asetuksen (EY, Euratom) N:o 2343/2002 VII osaston 1 ja 2 luvussa. Asetusta on viimeksi muutettu asetuksella (EY, Euratom) N:o 652/2008 (EUVL L 181, , s. 23). Säännöt on liitetty sellaisenaan ITERistä ja fuusioenergian kehittämisestä vastaavan yhteisyrityksen taloushallintoa koskeviin sääntöihin.

5 5 9. Tilintarkastustuomioistuin toimitti tarkastuksensa kansainvälisten tarkastusstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC ja ISSAI) 12 mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin noudattaa eettisiä ja ammatillisia ohjeita ja suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko tilinpäätöksessä olennaisia virheitä ja ovatko tilien perustana olevat toimet ovat lailliset ja asianmukaiset. 10. Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksen osana toteutetaan menettelyjä, joiden tarkoituksena on saada todentavaa aineistoa tilinpäätökseen sisältyvistä määristä ja tilinpäätöstiedoista ja tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tilintarkastustuomioistuimen tehtävänä on valita sovellettavat menettelyt sekä arvioida, kuinka suuri on riski, että tilinpäätökseen sisältyy petoksista tai virheistä johtuvia olennaisesti virheellisiä tietoja tai laittomia tai sääntöjenvastaisia toimia. Kyseisissä riskinarvioinneissa arvioidaan tarkastuskohteen sisäistä valvontaa tilinpäätöksen laatimisen ja esittämisen kannalta, ja tämän pohjalta suunnitellaan tilanteeseen sopivat tarkastusmenettelyt. Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksen yhteydessä arvioidaan myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden ja johdon esittämien kirjanpidollisten arvioiden asianmukaisuutta sekä tilinpäätöksen yleistä esittämistapaa. 11. Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että saatu todentava aineisto on riittävä ja sopiva jäljempänä esitettävien lausumien perustaksi. Lausuma tilien luotettavuudesta 12. Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että yhteisyrityksen tilinpäätös antaa olennaisilta osiltaan oikeat ja riittävät tiedot yhteisyrityksen taloudellisesta asemasta 31. päivältä joulukuuta 2011 sekä toimien tuloksista ja rahavirroista 12 Kansainvälinen tilintarkastajaliitto (International Federation of Accountants, IFAC) ja ylimpien tarkastuselinten kansainväliset standardit (International Standards of Supreme Audit Institutions, ISSAI).

6 6 päättyneeltä varainhoitovuodelta yhteisyrityksen taloushallintoa koskevien sääntöjen mukaisesti. Lausuma tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta 13. Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että ITERistä ja fuusioenergian kehittämisestä vastaavan eurooppalaisen yhteisyrityksen 31. päivänä joulukuuta 2011 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset. 14. Jäljempänä kohdissa esitettävät eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausumia kyseenalaiseksi. TALOUSARVIO- JA VARAINHALLINTOA KOSKEVAT HUOMAUTUKSET Talousarvion toteuttaminen 15. Käytettävissä olevien maksusitoumusmäärärahojen käyttöaste oli 99,7 prosenttia ja maksumäärärahojen käyttöaste 85,7 prosenttia. Toimintaan käytettävissä olleista 611 miljoonan euron maksusitoumusmäärärahoista 42 prosenttia pantiin täytäntöön suorien yksittäisten sitoumusten kautta ja 58 prosenttia kokonaissitoumusten kautta. YHTEISYRITYKSEN VALVONTAJÄRJESTELMIEN KESKEISIÄ MENETTELYJÄ KOSKEVAT HUOMAUTUKSET 16. Tilintarkastustuomioistuin on aiemmin raportoinut, että yhteisyrityksen sisäisen valvonnan järjestelmiä ei ollut saatettu täyteen valmiuteen eikä niitä ollut pantu täytäntöön yhteisyrityksen taloushallintoa koskevien sääntöjen mukaisesti 13. Yhteisyrityksen sisäinen tarkastaja antoi 31. toukokuuta Varainhoitovuoden 2009 kertomuksen kohdassa 21 viitattiin yhteisyrityksen osastorakenteen uudelleenjärjestelyyn, joka tilintarkastustuomioistuimen näkemyksen mukaan herätti kysymyksen taloudellisten ja operatiivisten toimintojen pitämisestä erillään.

7 7 kertomuksen, jossa kannettiin huolta hyväksymiskierron asianmukaisuudesta ja tehtävien pitämisestä erillään. 17. Vastauksena kertomukseen hallintoneuvosto hyväksyi kesäkuussa 2010 hallinnon parantamissuunnitelman sekä ehdotuksen organisaatiorakenteen muuttamisesta ja hyväksymiskierron vahvistamisesta. Huomattavaa edistystä on saavutettu 14, mutta useita toimintoja on yhä aihetta panna täytäntöön: - talousarviota, varainhoitoa ja toimintaa koskevien tietojen hallinnointiin tarkoitettu integroitu väline ei vielä ole käytössä - järjestelmän, jolla seurataan hankkeen toteuttamista ja talousarvion täytäntöönpanoa, odotetaan olevan toiminnassa vuoden 2012 kolmannella vuosineljänneksellä - tilinpitäjä ei ole saattanut päätökseen toimien perustana olevien järjestelmien validointia, ja sitä olisi jatkettava vuonna avustuksia ja toimintasopimuksia varten ei ole hyväksytty kattavaa jälkitarkastusstrategiaa (ks. kohdat 22 ja 23) - toimintasuunnitelmia, jotka yhteisyritys on hyväksynyt rahoitusprosesseihin, avustusten hallinnointiin ja asiantuntijoiden kanssa Vuoden 2011 aikana saatettiin päätökseen ITER-osaston päällikön, hallintopäällikön ja talousarvio- ja varainhoitoyksikön päällikön valintamenettely ja nimittäminen. Hanketiimipäälliköiden nimittäminen ja ABAC Contracts -sovelluksen käyttöönotto oli saatu lähes päätökseen huhtikuuhun 2012 mennessä, ja rahoitusprosessit sekä hallinto- ja rahoituskäsikirja oli saatu valmiiksi. Tilinpitäjän suorittaman toimien perustana olevien järjestelmien validoinnin olisi sisällettävä tietoa suorasta testaamisesta, joka kohdistuu yhteisyrityksen keskeisiin valvontamenettelyihin liittyvistä toimista poimittuun otokseen.

8 8 tehtyihin sopimuksiin kohdistuvan sisäisen tarkastuksen perusteella, ei ole pantu täytäntöön kokonaisuudessaan 16 - koko organisaation tasolla ei ole toteutettu riskinarviointia. Hankintamenettelyt ja avustukset 18. Kuten yhteisyritystä koskevassa vuoden 2010 kertomuksessa on mainittu 17, yhteisyrityksen on aihetta lisätä toimiaan kilpailun edistämiseksi. Vuonna 2011 tehdyissä operatiivisissa hankintamenettelyissä saatujen tarjousten määrä oli yhä alhainen 18 tarjouksia oli keskimäärin kaksi ja avustusten osalta ehdotuksia saatiin yleensä keskimäärin ainoastaan yksi kutakin ehdotuspyyntöä kohti. 19. Eräässä tapauksessa avoimen menettelyn peruuttamista ja korvaamista neuvottelumenettelyllä ei perusteltu asianmukaisesti. Eräässä toisessa tapauksessa yhteisyritys päätti neuvotella kahden yrityksen kanssa, jotka olivat esittäneet tarjouksen avoimen menettelyn yhteydessä (vaikka toinen yrityksistä ei ollut teknisesti sopiva). Kolmannessa tapauksessa ei perusteltu asianmukaisesti neuvottelumenettelyn käyttöä eikä sopimuksen kohteena olleita määriä eikä hintaa. 20. Tilintarkastustuomioistuimen toimittama tarkastus vahvisti sisäisen tarkastuksen vuonna 2011 tekemät havainnot hankintamenettelyn alalla erityisesti seuraavissa tapauksissa: hyväksyi sisäisiin tarkastuksiin perustuvan toimintasuunnitelman rahoitusprosessien osalta 30. kesäkuuta 2010, avustusten hallinnoinnin osalta 14. helmikuuta 2011 ja asiantuntijoiden kanssa tehtävien sopimusten osalta 19. marraskuuta Tilintarkastustuomioistuimen varainhoitovuoden 2010 kertomuksen kohdassa 20 viitattiin yhteisyrityksen hankintoihin ja avustuksiin liittyvän kilpailun vähäisyyteen. hyödynsi suurelta osin myös neuvottelumenettelyitä (noin kahteen kolmasosaan vuonna 2011 tehdyistä toimintasopimuksista, kun puitesopimuksia ei oteta huomioon).

9 9 - tulevien tarjouskilpailujen julkisuutta ei pyritä edistämään ennakkoilmoituksen avulla 19 - sopimusvelvoitteisiin liittyvien muutosten jäljittämiseen ja hallinnointiin ei ole järjestelmää, joten kuluihin liittyviä poikkeamia ei kyetä havaitsemaan ja korjaamaan - hankintamenettely kestää usein liian kauan ja tarjousasiakirjojen valmistelussa ilmenee tehottomuutta - kustannusarvioita ei ole dokumentoitu hyvin. 21. Tarkastuksen yhteydessä kävi myös ilmi, että hankintasopimuksiin ja avustussopimuksiin liittyvien maksujen suorittamiseen sovellettavia ennakkotarkastusmenettelyitä ei ole dokumentoitu riittävästi 20. Hankintojen ja avustusten laadunvarmennustarkastukset ja jälkitarkastukset 22. Yhteisyrityksellä on tarkastusjärjestelmä 21, jonka avulla tutkitaan, ovatko toimeksisaajat noudattaneet laadunvarmennusta koskevia vaatimuksia Yhteisyrityksen soveltamissääntöjen 107 artiklan mukaan ennakkoilmoituksen avulla yhteisyritys voi ilmoittaa sopimusten ja puitesopimusten arvioidun viitteellisen yhteisarvon palveluluokittain tai tuoteryhmittäin, sekä sellaisten urakkasopimusten keskeiset piirteet, joita yhteisyritys aikoo tehdä varainhoitovuoden aikana rajoitetun menettelyn tai kilpailullisen neuvottelumenettelyn avulla. Esimerkiksi tilinpitäjän suorittamaa teknistä hyväksyntää koskevien raporttien tarkastusta ei ole dokumentoitu. Vuonna 2011 suoritettiin 18 laadunvarmennustarkastusta, joista 15 saatiin päätökseen toukokuuhun 2012 mennessä. Tarkastuksissa arvioitiin ainoastaan yhden hankkeen tuloksellisuus puutteelliseksi ja todettiin seitsemän tapausta, joissa menettelyjä ei ollut noudatettu. Lisäksi havaittiin 139 osa-aluetta, joilla oli parannettavaa. Tarkastukset kattavat laatusuunnitelman, noudattamatta jättämiset, hankintojen valvonnan ja alihankintamenettelyiden hallinnoinnin, dokumentoinnin, tiedonhallinnan, muutosten ja poikkeamien hallinnoinnin, rakennustöihin

10 10 Tarkastukset eivät kuitenkaan kata sopimusten täytäntöönpanoon liittyviä taloudellisia näkökohtia. 23. käynnisti vuoden 2011 aikana jälkitarkastukset, joiden tarkoituksena oli arvioida myönnettyjen avustusten täytäntöönpanon laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta. Edistystä on tapahtunut 23, mutta yhteisyritykseltä puuttuu yhä kokonaisvaltainen jälkitarkastusstrategia. Avustus- ja hankintasopimusten täytäntöönpanon olisi kuuluttava tällaisen strategian piiriin. MUUT KYSYMYKSET Teollis- ja tekijänoikeudet ja teollisuuspolitiikka 24. Hallintoneuvosto hyväksyi 28. maaliskuuta 2012 yhteisyrityksen teollis- ja tekijänoikeuksia ja tiedon levittämistä koskevan politiikan. Politiikan täytäntöönpanosta ei ollut kuitenkaan tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksen aikaan (huhtikuu 2012) laadittu tarkkoja ohjeita, vaikka sitä edellytetään yhteisyrityksen perussäännössä Hallintoneuvosto ei vielä ole hyväksynyt perussäännössä edellytettyä teollisuuspolitiikkaa 25. sovellettavan laadunvalvontasuunnitelman, yksityiskohtaisen hankeaikataulun, sopimusten riskinhallinnan sekä teknisiin töihin sovellettavan laadunvalvontasuunnitelman Sisäisen tarkastuksen yksikköön nimitettiin marraskuussa 2011 uusi jäsen, jonka tehtävänä oli vastata hankintoihin ja avustuksiin sovellettavan jälkitarkastusmenettelyn perustamisesta. noudattaa vastaisuudessa myös jälkitarkastuksia koskevaa komission puitesopimusta. Päätöksen 2007/198/Euratom liitteenä olevan yhteisyrityksen perussäännön 8 artiklan 4 kohdassa säädetään, että pääjohtajan tehtävänä on [ ] laatia säännöt, jotka koskevat teollis- ja tekijänoikeuksia, teollisuuspolitiikan periaatteita ja tiedon levittämistä. Päätöksen 2007/198/Euratom liitteenä olevan yhteisyrityksen perussäännön 6 artiklan 3 kohdassa säädetään, että hallintoneuvoston tehtävänä on [...] hyväksyä yhteisymmärryksessä komission kanssa säännöt, jotka koskevat teollisuuspolitiikan periaatteita, teollis- ja tekijänoikeuksia ja tiedon levittämistä.

11 11 Osakkaiden rahoitusosuuksien viivästyminen 26. Osakkaista 12 maksoi vuoden 2011 rahoitusosuutensa yhteisyritykselle myöhässä. Komission sisäisen tarkastuksen osasto 27. Hallintoneuvosto hyväksyi komission sisäisen tarkastuksen osaston toimenkuvauksen 25. marraskuuta 2011, kuten myös koordinoidun strategisen tarkastussuunnitelman vuosille Yhteisyrityksen taloushallintoa koskevia sääntöjä on mukautettu vastaavasti sisällyttämällä sääntöihin puiteasetuksen säännökset 26, joissa viitataan komission sisäisen tarkastajan toimivaltuuksiin. Taloushallintoa koskevat säännöt ja niiden soveltamissäännöt 28. Tilintarkastustuomioistuin antoi 9. lokakuuta 2008 lausunnon nro 4/2008 fuusioenergian (Fusion for Energy) kehittämisestä vastaavan eurooppalaisen yhteisyrityksen taloushallintoa koskevista säännöistä. Lausunto sisälsi 50 suositusta. Yhteisyrityksen hallintoneuvosto päätti 1. kesäkuuta 2011 pitämässään kokouksessa pitkälti hyväksyä tilintarkastustuomioistuimen (37 suositusta hyväksyttiin kokonaisuudessaan, 11 hyväksyttiin kommentein ja ainoastaan kaksi hylättiin) ja muuttaa taloushallintoa koskevia sääntöjään huomautusten mukaisesti Tilintarkastustuomioistuin katsoo kuitenkin, että yhteisyrityksen soveltamissäännöt poikkeavat tietyiltä osin 28 ilman riittävää perustetta EU:n yleisen varainhoitoasetuksen soveltamissäännöistä Asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002. Fuusioenergian kehittämisestä vastaavan yhteisyrityksen taloushallintoa koskevat säännöt, toinen muutos, 25. marraskuuta Raja-arvot (joihin viitataan 80 ja 100 artiklassa), kilpailullinen neuvottelumenettely (96 artikla) ja avaamisesta vastaavan komitean kokoonpano (119 ja 120 artikla).

12 12 EU:n rahoitusosuus ITERin rakennusvaiheelle 30. Neuvosto hyväksyi heinäkuussa tarkistetun talousarviolaskelman, joka koskee yhteisyrityksen osuutta ITERin rakennusvaiheelle; osuus on suuruudeltaan 6,6 miljardia euroa (arvo vuonna 2008), eli kaksinkertainen alkuperäiseen arvioon verrattuna. Kuten sisäisen tarkastajan raportista ilmenee 30, yhteisyrityksellä ei vielä ole välinettä arvioiden paikkansapitävyyden säännölliseen seurantaan ja raportointiin mahdollisista poikkeamista. Aiemmin esitettyjen huomautusten seuranta ITER-hankkeen rahoituksen eteneminen vuosille Neuvosto, Euroopan parlamentti ja komissio sopivat 1. joulukuuta 2011 ITER-hankkeeseen liittyvien miljoonan euron lisäkustannusten rahoittamisesta kaudella Isäntävaltiota koskeva sopimus 32. Espanjan kuningaskunnan kanssa 28. kesäkuuta 2007 tehdyn isäntävaltiosopimuksen mukaan yhteisyrityksen käyttöön olisi pitänyt antaa pysyvät tilat kesäkuuhun 2010 mennessä. Näin ei ollut kuitenkaan tapahtunut tarkastuksen toimittamisajankohtaan mennessä (huhtikuu 2012) ITER-hankkeen etenemistä koskevat neuvoston päätelmät, 7. heinäkuuta 2010 (asiakirja 11902/10). Sisäisen tarkastajan raportti hankintamenettelyjä edeltävistä toimista, 13. tammikuuta EUVL L 4, , s. 12.

13 13 Tilintarkastustuomioistuin on hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 15. marraskuuta 2012 pitämässään kokouksessa. Tilintarkastustuomioistuimen puolesta Vítor Manuel da Silva Caldeira presidentti

14 14 Liite ITERistä ja fuusioenergian kehittämisestä vastaava eurooppalainen yhteisyritys (Barcelona) Vastuualueet ja toiminnot Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta (otteet Euroopan atomienergiayhteisön perustamisesta tehdyn sopimuksen 45 ja 49 artiklasta) Yhteisyrityksen toimivaltuudet (neuvoston päätös 2007/198/Euratom) Hallinto Euroopan atomienergiayhteisön perustamissopimus, V luku. Erityisesti seuraavat artiklat: 45 artikla: Yhteisön ydinteknisen teollisuuden kehitykselle erityisen tärkeitä yrityksiä voidaan perustaa tässä sopimuksessa tarkoitettuina yhteisyrityksinä seuraavien artiklojen määräysten mukaisesti. 49 artikla: perustetaan neuvoston päätöksellä Jokainen yhteisyritys on oikeushenkilö. Tavoitteet Vastata Euroopan atomienergiayhteisön (Euratom) osuudesta fuusioenergia-alan kansainvälisessä ITER-organisaatiossa vastata Euratomin osuudesta Japanin kanssa toteutettavissa fuusioenergian nopeaan toteuttamiseen tähtäävissä laajemman lähestymistavan toimissa valmistella ja sovittaa yhteen toimintaohjelma, jolla valmistellaan koefuusioreaktorin ja muiden asiaan liittyvien laitteistojen, kuten kansainvälisen fuusiomateriaalien säteilytyslaitoksen (International Fusion Materials Irradiation Facility, IFMIF), rakentamista. Tehtävät Valvoa ITER-hankkeen sijoituspaikan valmisteluja hankkia ITER-organisaation käyttöön komponentteja, laitteita, materiaaleja ja muita voimavaroja hallinnoida hankintajärjestelyjä suhteessa ITER-organisaatioon ja varsinkin tähän liittyviä laadunvarmistusmenettelyjä valmistella ja sovittaa yhteen Euratomin osallistumista ITER-hankkeen tieteelliseen ja tekniseen hyödyntämiseen sovittaa yhteen tieteellisiä ja teknologisia tutkimus- ja kehitystoimia, joilla tuetaan Euratomin osuutta ITER-organisaatiossa vastata Euratomin rahoitusosuudesta ITER-organisaatiossa toteuttaa järjestelyt henkilöstön antamiseksi ITER-organisaation käyttöön toimia yhteyskanavana ITER-organisaatioon päin ja harjoittaa muunlaista ITER-sopimusta hyödyttävää toimintaa. Hallintoneuvosto Hallintoneuvosto vastaa yhteisyrityksen valvonnasta sen pyrkiessä tavoitteisiinsa sekä varmistaa toiminnassaan tiiviin yhteistyön yhteisyrityksen ja sen osakkaiden välillä. Puheenjohtajisto Puheenjohtajisto on fuusioenergian kehittämisestä vastaavan yhteisyrityksen hallintoneuvostoa täydentävä elin, joka tukee viestintää ja koordinointia hallintoneuvoston sekä yhteisyrityksen komiteoiden ja johdon välillä. Hallinto- ja rahoituskomitea Hallinto- ja rahoituskomitea tukee hallintoneuvostoa hallinto- ja rahoituskysymyksissä, jotka liittyvät ITERiin, laajempaan lähestymistapaan sekä koefuusioreaktoreiden (DEMO) valmistelutyöhön. Tarkastuskomitea Tarkastuskomitea on hallintoneuvoston neuvoa-antava komitea, jolla on kokonaiskäsitys tilinpäätösraportoinnista ja kirjanpidosta, hallinnosta, sisäisestä valvonnasta ja riskinhallinnasta sekä sisäisestä ja ulkoisesta tarkastuksesta.

15 15 Hallitus Hallitus avustaa hallintoneuvostoa sen päätösten valmistelussa ja suorittaa muut hallintoneuvoston sille osoittamat tehtävät. Tekninen asiantuntijaryhmä Tekninen asiantuntijaryhmä antaa hallintoneuvostolle ja pääjohtajalle tarvittaessa neuvoja hankesuunnitelman ja työohjelmien laadintaan ja täytäntöönpanoon liittyvissä kysymyksissä. Pääjohtaja Pääjohtaja vastaa toimitusjohtajana yhteisyrityksen päivittäisestä johtamisesta, ja hän on sen laillinen edustaja. Ulkoinen tarkastus Euroopan tilintarkastustuomioistuin. Sisäinen tarkastus Perustettiin 1. heinäkuuta Vastuuvapauden myöntävä viranomainen Euroopan parlamentti myöntää neuvoston suosituksesta. Yhteisyrityksen resurssit vuonna 2011 Talousarvio 263,57 miljoonaa euroa, josta unionin rahoitusosuus 93 prosenttia. Tuotteet ja palvelut vuonna 2011 Lähde: Yhteisyrityksen toimittamat tiedot. Henkilöstö 31. joulukuuta 2011 Henkilöstötaulukossa 239 vakinaista virkaa, joista täytettyjä 211 Muu henkilöstö: Työkomennuksella olevat kansalliset asiantuntijat: 5 Sopimussuhteiset toimihenkilöt: 99 Paikallinen henkilöstö: ei sovellettavissa Henkilöstö yhteensä: 315 henkilöstön jäsentä, joiden tehtävät jakaantuivat seuraavasti: operatiiviset tehtävät: 160 hallinnolliset tehtävät: 115 sekalaiset tehtävät: 40 Toimintasopimukset: 38 sopimuksen yhteisarvo 163,556 miljoonaa euroa Hallinnolliset sopimukset: 17 sopimuksen (mukaan lukien seitsemän yhteistä hankintamenettelyä) yhteisarvo 5,162 miljoonaa euroa Avustukset: 22 sopimuksen yhteisarvo 13,061 miljoonaa euroa Talousarvion toteuttaminen: - maksusitoumusmäärärahat 99,7 % (toimintamäärärahat 99,7 % ja hallintomäärärahat 98,7 %) - maksumäärärahat 85,7 % (toimintamäärärahat 86,6 % ja hallintomäärärahat 79,6 %) Hankintamenettelyt: - kaksi ITER-hanketta koskevaa menettelyä 31,79 kiua:ta (vastaa 50,135:ttä miljoonaa euroa) 1 135,9 kiua:n kokonaismäärästä suunniteltu EU:n luontoissuorituksista - 10 laajemman lähestymistavan toimia koskevaa järjestelyä (62,67 kbaua:ta, joka vastaa 42,490:tä miljoonaa euroa; suunniteltujen EU:n rahoitusosuuksien kokonaismäärä oli 236,4 kbaua:ta) Myönnetyt ITER-määrärahat: 35,551 kiua:ta (56,066 miljoonaa euroa)

16 Yhteisyrityksen vastaukset Euroopan tilintarkastustuomioistuimen lopulliseen kertomukseen ottaen huomioon ITERistä ja fuusioenergian kehittämisestä vastaavan eurooppalaisen yhteisyrityksen varainhoitovuoden 2011 tilinpäätöksen. Koht Huomautus a 16 The Court of Auditors has previously reported that the Joint Undertaking s internal control systems had not been fully established and implemented as required by its Financial Regulation. On 31 May 2010 the Joint Undertaking s Internal Auditor issued a report which raised concerns about the financial circuits and the separation of duties. F4Yhteisyrityksen E kanta hyväksyy Yhteisyrityksen toimii kahdessa erillisessä valvontaympäristössä, jotka perustuvat a) EU:n sisäisiin valvontastandardeihin ja b) ITERin kattaviin laatuvaatimuksiin, jotka on suunniteltu varmistamaan ITER-hankkeen onnistuminen ja Ranskan ydinturvallisuusviranomaisen vaatimusten noudattaminen. pyrkii vastaamaan näihin standardeihin ja vaatimuksiin yhden, koko yhteisyrityksen kattavan hallintajärjestelmän avulla, johon sisältyy muun muassa toimintalinjoja, prosesseja ja menettelyjä. Toisella vuosipuoliskolla 2010 yhteisyrityksen johtaja otti käyttöön hallinnan kehittämissuunnitelman, jonka painotus on projektinhallinnassa ja muissa keskeisissä prosesseissa. Tärkeimmät toimet projektinhallintajärjestelmän parantamiseksi on jo tehty. Apuna oli ulkopuolisia henkilöitä, joilla on osaamista teollisuudesta tai hankkeista. Nämä parannukset mahdollistavat paremman talousarvion laadinnan, kehittyneemmän poikkeamien ja poikkeusten tunnistamisen sekä ehkäisevien ja korjaavien toimien tunnistamisen talousarvion toteuttamisen optimoimiseksi sekä EU:n rahoitusosuuden sisällyttämiseksi ITERin rakentamiseen. Täysimääräisen toteutumisen tavoitteena on vuoden 2012 loppu. Lisäksi yhteisyrityksen johto on vastannut sekä yhteisyrityksen sisäisen tarkastuksen että tilintarkastustuomioistuimen suosituksiin. Taloudelliset toiminnat on ryhmitetty uudelleen ja niitä on vahvistettu uudessa talousarvioja varainhoitoyksikössä, mukaan lukien valvontaympäristön toiminnoissa (jälkitarkastukset ja seuranta jne.), samalla kun operatiiviset ja taloudelliset toiminnat on erotettu toisistaan. Kaikki keskijohdon ja ylimmän johdon toimet on täytetty vuonna 2011, ja talousarvio- ja varainhoitoyksikkö on saanut vahvistukseksi muuta kokenutta henkilöstöä, etenkin huipputarkastajia, joilla on EU-kokemusta ja -tuntemusta. Hyväksymiskierron tarkastuksesta huomattakoon, että vuoden 2012 ensimmäisellä vuosineljänneksellä talousarvio- ja varainhoitoyksikkö teki itsearvioinnin siitä, mikä on hyväksymiskierron tarkastuksen toimintasuunnitelman toteutusaste. Arvion päätelmänä oli, että toteutusaste on lähes 86 %.

17 Kohta Huomautus 17 In response to this, the Governing Board adopted a management improvement plan in June 2010 together with a proposal to change the organisational structure and reinforce the financial circuits. Although significant progress has been made, a number of actions need to be implemented: an integrated tool to manage budget, financial and operational information is not yet in place; a management system to monitor project and budget implementation is expected to be operational by the third quarter of 2012; the validation of the underlying systems by the accounting officer is not completely finished and should continue in ; a comprehensive ex post audit strategy for grants and operational contracts has not been adopted (see paragraphs 22 and 23); the action plans adopted by the Joint Undertaking in response to the internal audits on the financial circuits, grant management and experts contracts have not been fully implemented a risk management exercise at corporate level has not been carried out. F4Yhteisyrityksen E kanta hyväksyy osittain Yhteisyrityksen Yhteisyrityksen uusi organisaatiorakenne on nyt toteutettu. Se on hankesuuntautuneempi ja painottuu enemmän rahoituspalveluihin sekä vahvistaa yhteisyrityksen yleistä johtamista, mikä on tulosta keskijohdon ja asiaankuuluvien valtuuskuntien sekä uusien johtajien (hallinto-osaston päällikkö, ITER-osaston päällikkö sekä talousarvio- ja varainhoitoyksikön päällikkö) lisäämisestä organisaatioon. Lisäksi parhaillaan laaditaan rutiiniluonteisesti useita tärkeitä raportteja, kuten raportteja isojen hankintojen etenemisestä sekä talousarvion toteutumisesta. tilinpitäjä on tehnyt ensimmäisen varainhoitovuoden 2011 perusjärjestelmien validoinnin. Organisaatiorakenteen muuttamisen ja valvontaympäristön vahvistamisen osalta (meneillään vuonna 2012) vuoden 2012 tilinpitojärjestelmien validoinnin, mukaan lukien tarkastuksen täysimääräinen testaus, suunnitellaan jatkuvan. Osana yhteisyrityksessä parhaillaan luotavaa jälkitarkastusstrategiaa laatukatselmukset ulotetaan sopimusten tarkastuksiin talous- ja sopimusnäkökohdista. Tämän osalta tehdään pilottitutkimus ennen vuoden 2012 loppua. Hankkeen riskinhallinta sisältyy ITERin projektinhallintasuunnitelmaan ja laajemman lähestymistavan toimiin, ja niitä hallinnoidaan säännöllisesti kumppanien kanssa organisaatiotason toimintariskin osalta. Tämä tehtävä käynnistettiin vuoden 2012 alussa, ja ensimmäisistä tuloksista keskusteltiin hallintoneuvostossa kesäkuussa. on nyt valmis, ja se laatii hallintoneuvoston raporttia toimintariskeistä ja lieventävistä toimista, joista keskustellaan säännöllisesti hallintoneuvoston kokouksissa.

18 Kohta Huomautus 18 As pointed out in its 2010 report 17, the Joint Undertaking needs to enhance its efforts to increase competition. The number of offers received for the operational procurement procedures signed in 2011 was still low 18 and amounted to two on average; for grants the average number of proposals received was only one per call. 20 The Court s audit has confirmed the findings of an internal audit carried out in 2011 in the area of procurement, notably: the pre-information notice is not used as an instrument for increasing ex ante publicity of forthcoming tenders; there is no system to track and manage changes in the contract requirements and thus identify and remedy cost deviations; the duration of the procurement process is often excessive and there are inefficiencies in preparing tender documents; cost estimates are not well documented. F4Yhteisyrityksen E kanta ei hyväksy huomautuks ia hyväksyy Yhteisyrityksen panee merkille, että Euroopan tilintarkastustuomioistuimen käyttämässä tavassa laskea keskiarvo saatujen tarjousten määrästä ei ole puitesopimuksia mukana, mikä pienentää tarjousten määrän keskiarvon 6,8 tarjouksesta 2,4:ään. muistuttaa, että sen tarjouskilpailussa saamien ehdotusten määrällinen keskiarvo on yhteydessä sen toiminta-alan erittäin monimutkaisiin markkinoihin ja viittaa vastauksensa kohtaan 29, jossa on lisäselvityksiä asiasta. On syytä korostaa, että hankintojen tarkastuksesta annettiin tyydyttävä lausunto ja että suositukset johtivat toimintasuunnitelmassa 40 toimenpiteeseen, joita parhaillaan toteutetaan.

19 Kohta Huomautus 21 The audit also revealed that the ex ante control procedures applied to payments made under contracts and grant agreements are not sufficiently documented. 22 The Joint Undertaking has a system to perform audits at the level of contractors with the aim of checking compliance with the quality assurance requirements. However, the scope of these audits does not cover the financial aspects of the implementation of the contracts. 23 During 2011 the Joint Undertaking started ex post controls to assess the legality and regularity of the implementation of grants awarded. Despite the progress made, the Joint Undertaking lacks an overall ex post control strategy. Such a strategy should cover the implementation of grant contracts and procurement contracts. 24 On 28 March 2012 the Governing Board adopted the Joint Undertaking s policy on intellectual property rights and dissemination of information. However, detailed rules for its implementation have not been drawn-up as required under the Statutes. F4Yhteisyrityksen E kanta hyväksyy hyväksyy hyväksyy hyväksyy Yhteisyrityksen Osana Integroitua hallintajärjestelmää vuonna 2012 toteutetaan parannuksia seuranta- ja valvontajärjestelmiin, jotka käsittävät tehokkaampia tarkastusta edeltäviä välineitä. Osana yhteisyrityksen parhaillaan luomaa jälkitarkastusstrategiaa laatukatselmusten laajuus ulotetaan sopimusten tarkastuksiin talous- ja sopimusnäkökohdista. Tämän osalta tehdään pilottitutkimus vuoden 2012 loppuun mennessä. Talouden seurantaan liittyvistä käynneistä vuonna 2011 saadun kokemuksen ansiosta yhteisyritys kykenee nyt määrittämään strategian, joka kattaa sekä hankintoihin että avustuksiin liittyvän varainhoidon valvonnan. Koska avustukset ovat taloudellisesti vähäisempiä kuin vakiintuneet ja toiminnalliset hankinnat, tämä strategia keskittyy varainkäytön valvonnassa pääasiassa hankintojen jälkitarkastukseen. Nämä kaksi jälkitarkastuksen tyyppiä (laadullinen ja varainhoidollinen) sisällytetään laajan yhdennetyn hallinnoinnin puitteisiin, joissa teollinen valvontaympäristö, kuten ISO-vaatimukset, yhdistetään EU-ympäristön hallinnollisempiin sisäisiin valvontastandardeihin. Tässä yhteisyrityksen laajassa yhdennetyssä hallintokehyksessä laatukatselmukset sisällytetään yleiseen tarkastusstrategiaan, jotta varmistettaisiin lisävalvonnan taso suhteessa hankintoihin. Yksityiskohtaiset säännöt toimintalinjan toteuttamiseksi ilmenevät mallisopimuksen immateriaalioikeusklausuuleja käsittelevästä kohdasta Intellectual Property Clauses. esitteli kyseiset klausuulit toimeenpanevalle komitealle 14. toukokuuta Toimeenpaneva komitea tarkasteli yhteisyrityksen ehdottamia immateriaalioikeusklausuuleja sen immateriaalisääntöjen täytäntöönpanemiseksi ja suositteli hallintoneuvostolle niiden hyväksymistä edellyttäen, että komitean otetaan huomioon. Hallintoneuvosto hyväksyi kyseisten sääntöjen lopullisen version kokouksessaan 28. ja 29. kesäkuuta 2012.

20 Kohta Huomautus 25 The Governing Board has not yet adopted the industrial policy required under the Statutes. 26 Payments of the 2011 contributions by 12 members were subject to delays. F4Yhteisyrityksen E kanta hyväksyy hyväksyy F4E Comments Yhteisyrityksen hallintoneuvoston työryhmä on laatinut teollisuuspolitiikka käsittelevän luonnoksen. Hallintoneuvosto tarkasteli sitä kokouksessaan kesäkuussa Parhaillaan politiikkaa viimeistellään ottaen huomioon yhteisyrityksen henkilöstösääntöjen 6 artiklan 3 kohdan p alakohdan vaatimus komission hyväksynnästä etukäteen, jos hallintoneuvoston on tarkoitus hyväksyä se ennen vuoden 2012 loppua. loi uudet puitteet vuonna 2011 jäsenten maksuosuuksien keräämiseksi ottaen siten huomioon tilintarkastustuomioistuimen toistuneen havainnon: - Yhteisyrityksen hallintoneuvosto hyväksyi 25. marraskuuta 2011 yhteisyrityksen ehdotuksen soveltaa varainhoitoasetuksensa 56 artiklan 3 kohtaa soveltuvin osin, jotta voitaisiin määrätä korko niille jäsenille, jotka eivät ole maksaneet rahoitusosuuttaan veloitusilmoituksen mukaisessa määräajassa. Kuten tilintarkastustuomioistuin totesi viittauksissa yhteisyrityksen varainhoitoasetukseen, määräystä sovellettiin hankinta- ja avustussopimukseen vain tuolloin. - Hallintoneuvosto päätti myös, että perittäisiin viivästyskorkoa jäseniltä, jotka eivät olleet maksaneet maksuosuuksiaan vuoden 2011 lokakuun loppuun mennessä. Kolmen jäsenen maksut olivat myöhässä, mutta yhdessä tapauksessa perittävä korko jäi alle 200 euron perimiskynnyksen. Viivästyskorkoa vuodelta 2011 on peritty yhdessä vuoden 2012 jäsenmaksun kanssa, ja tilintarkastustuomioistuimelle on toimitettu asiasta yksityiskohtaista tietoa. - Hallintoneuvoston päätös on virallistettu sen kokouksessa 28 yhdessä seuraavan muutoksen kanssa yhteisyrityksen täytäntöönpanosääntöihin. kesäkuuta 2012: "Kaikki saatavat, jotka liittyvät vuotuisiin jäsenmaksuihin, tuottavat korkoa luvun 2b ja 3 mukaisesti, jos niitä ei ole maksettu määräajassa 45 artiklan 3 kohdan b alakohdan mukaisesti.

21 Kohta Huomautus 28 On 9 October 2008 the Court issued Opinion 4/2008 on Fusion for Energy s Financial Regulation. This opinion contained 50 recommendations. At its meeting of 1 June 2011 the Joint Undertaking s Governing Board decided to broadly accept the Court of Auditors observations (37 recommendations were fully accepted, 11 accepted with comments and only two rejected), amending its Financial Regulation accordingly. 29 implementing rules depart from the implementing rules of the EU General Financial Regulation without sufficient justification. F4Yhteisyrityksen E kanta hyväksyy ei hyväksy huomautuks ia Yhteisyrityksen Yhteisyrityksen erityisluonteelle on ominaista hankkia sellaisia korkean teknologian komponentteja, joita ei ole rakennettu koskaan aiemmin, joilla ei ole kaupallista arvoa ja jotka on suunniteltu rakennettavaksi kokeellista fuusioreaktoria varten. Lisäksi yhteisyritys toimii äärimmäisen monimutkaisilla markkinoilla, joilla monopoli- tai oligopolitilanteet ovat vallitsevia. Jotta tässä ympäristössä menestyisi, yhteisyritys on varainhoitoasetuksensa mukaisesti hyväksynyt yhteisymmärryksessä Euroopan komission kanssa varainhoitoasetuksessaan ja täytäntöönpanosäännöissään tiettyjä määräyksiä, jotka poikkeavat yleisestä varainhoidon (puite)asetuksesta. Poiketen alun perin hallinnollisille hankinnoille ja palveluille annetuista kynnyksistä tässä yhteydessä kynnykset jotka koskevat arvoltaan alhaisia sopimuksia (täytäntönpanosääntöjen 80 artikla), neuvottelumenettelyn käyttöä (täytäntönpanosääntöjen 100 artikla) samoin kuin kilpailullisia neuvottelumenettelyjä (täytäntöönpanosääntöjen artikla) sekä avauskomiteoiden muodostamista (täytäntönpanosääntöjen 119 ja 120 artikla) on muutettu vastaamaan ITER-hankkeen teknisiä ja markkinaolosuhteita. Mitä tulee täytäntöönpanosääntöihin, jotka on tarkistettu ottaen huomioon tilintarkastustuomioistuimen (esim. lainojen ottamisen ja myöntämisen ehdot tai säännöt luontaissuoritusten arvon laskemiseksi), yhteisyritys katsoo, että muutetut täytäntöönpanosäännöt tarjoavat riittävän ohjeistuksen näiden toimien toteuttamiseksi. Mahdolliset lisätäsmennykset säännöissä voivat tehdä niistä kankeat ja joutamattomat, mikä tekisi mahdottomaksi soveltaa niitä erilaisiin käytännön tilanteisiin. toimittaa joka tapauksessa kaikki pyydetyt selitykset sillä tavoin, että se voi toteuttaa ehdot lainan ottamiselle tai myöntämiselle tai siten, että se voi asettaa arvon jollekin nimenomaiselle luontaissuoritukselle, jonka se voi saada.

22 Kohta Huomautus 30 In July 2010, the Council agreed the revised budget estimate of the Joint Undertaking s contribution for the construction phase amounting to 6,6 billion euro (2008 value), thus doubling the initial estimate. As reported by the internal auditor, the Joint Undertaking does not have a tool to monitor the validity of the estimates and report on potential deviations. 32 According to the Host State Agreement signed with the Kingdom of Spain on 27 June 2010, the permanent premises should have been made available to the Joint Undertaking by June However, at the time of the audit (April 2012) this had not occurred. F4Yhteisyrityksen E kanta hyväksyy hyväksyy Yhteisyrityksen Arviot hankkeen kokonaisarvosta perustuvat Toschi-raporttiin. lupaa viedä nyt kaikki aiheutuneet kulut vuoden 2008 arvojen tasalle mahdollisten poikkeamien selvittämiseksi arvioista. Yhteisyritykselle kehitetty ja syyskuussa 2012 käyttöön otettu integroitu hankkeenseurantaväline mahdollistaa kustannuspoikkeamien seurannan sekä hankehallintatietojen, kuten aikataulutietojen, sekä varainhoitotietojen siirtämisen uuteen työnositukseen. Ansaitun arvon hallintaa ja peruskustannusarviota kehitetään parhaillaan edelleen sopimuksen perusteella. Yhteisyrityksen ja Espanjan kuningaskunnan välisen isäntävaltiota koskevan vuonna 2007 allekirjoitetun sopimuksen mukaan yhteisyritys saa vakituiset toimitilat viimeistään kolmen vuoden kuluessa sopimuksen allekirjoittamisesta. Sopimus edellyttää myös, että ennen lopullisiin tiloihin muuttoa Espanjan on tarjottava väliaikaiset tilat. Koska Espanja ei ole vielä järjestänyt pysyviä toimitiloja, yhteisyritys on veloituksetta väliaikaisissa tiloissa. Espanja maksaa tilojen kaikki kulut (vuokra ja ylläpito isäntävaltiota koskevan sopimuksen mukaisesti; yhteisyritys maksaa väliaikaisten tilojen vuokralaisen osuuden).

CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI. Lausunto nro 5/2011

CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI. Lausunto nro 5/2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

Lausunto nro 2/2014. (annettu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 336 artiklan nojalla)

Lausunto nro 2/2014. (annettu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 336 artiklan nojalla) ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

Lausunto nro 9/2012. (annettu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 287 artiklan 4 kohdan toisen alakohdan nojalla)

Lausunto nro 9/2012. (annettu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 287 artiklan 4 kohdan toisen alakohdan nojalla) ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

Kertomus Euroopan eläkerahaston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013

Kertomus Euroopan eläkerahaston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

Kertomus Euroopan unionin perusoikeusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011

Kertomus Euroopan unionin perusoikeusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan meriturvallisuusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/24)

KERTOMUS. Euroopan meriturvallisuusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/24) 1.12.2016 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 449/133 KERTOMUS Euroopan meriturvallisuusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/24) JOHDANTO 1. Euroopan

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan tasa-arvoinstituutin tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä instituutin vastaus (2016/C 449/19)

KERTOMUS. Euroopan tasa-arvoinstituutin tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä instituutin vastaus (2016/C 449/19) C 449/102 FI Euroopan unionin virallinen lehti 1.12.2016 KERTOMUS Euroopan tasa-arvoinstituutin tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä instituutin vastaus (2016/C 449/19) JOHDANTO 1. Euroopan tasa-arvoinstituutti

Lisätiedot

12, rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg Puh. (+352) Sähköposti eca.europa.eu

12, rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg Puh. (+352) Sähköposti eca.europa.eu Kertomus Sisnetin (kansallisten rajavalvonta-, tulli- ja poliisiviranomaisten tietojenvaihtoon tarkoitetun tiedotusverkoston) tilinpäätöksestä 31. joulukuuta 2015 päättyneeltä varainhoitovuodelta 12, rue

Lisätiedot

KERTOMUS. innovoinnin ja verkkojen toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/41)

KERTOMUS. innovoinnin ja verkkojen toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/41) 1.12.2016 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 449/219 KERTOMUS innovoinnin ja verkkojen toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/41) JOHDANTO 1.

Lisätiedot

KERTOMUS. kuluttaja-, terveys- ja elintarvikeasioiden toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus

KERTOMUS. kuluttaja-, terveys- ja elintarvikeasioiden toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus 1.12.2016 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 449/41 KERTOMUS kuluttaja-, terveys- ja elintarvikeasioiden toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C

Lisätiedot

12, rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg T (+352) E eca.europa.eu

12, rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg T (+352) E eca.europa.eu Kertomus Sisnetin (kansallisten rajavalvonta-, tulli- ja poliisiviranomaisten tietojenvaihtoon tarkoitetun tiedotusverkoston) tilinpäätöksestä 31. joulukuuta 2016 päättyneeltä varainhoitovuodelta 12, rue

Lisätiedot

KERTOMUS Euroopan unionin elinten käännöskeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä käännöskeskuksen vastaukset (2010/C 338/21) SISÄLLYS

KERTOMUS Euroopan unionin elinten käännöskeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä käännöskeskuksen vastaukset (2010/C 338/21) SISÄLLYS 14.12.2010 Euroopan unionin virallinen lehti C 338/119 KERTOMUS Euroopan unionin elinten käännöskeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä käännöskeskuksen vastaukset (2010/C 338/21) SISÄLLYS

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan unionin perusoikeusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/38)

KERTOMUS. Euroopan unionin perusoikeusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/38) 1.12.2016 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 449/203 KERTOMUS Euroopan unionin perusoikeusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/38) JOHDANTO 1. Euroopan

Lisätiedot

Kertomus Euroopan unionin perusoikeusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015

Kertomus Euroopan unionin perusoikeusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 Kertomus Euroopan unionin perusoikeusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus 12, rue Alcide De Gasperi L-1615 Luxembourg Puh. (+352) 4398 1 Sähköposti eca-info@eca.europa.eu

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/33)

KERTOMUS. Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/33) 1.12.2016 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 449/179 KERTOMUS Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/33) JOHDANTO

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viranomaisen (2016/C 449/18)

KERTOMUS. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viranomaisen (2016/C 449/18) 1.12.2016 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 449/97 KERTOMUS Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viranomaisen vastaus (2016/C 449/18) JOHDANTO

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan tutkimusneuvoston toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/29)

KERTOMUS. Euroopan tutkimusneuvoston toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/29) 1.12.2016 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 449/157 KERTOMUS Euroopan tutkimusneuvoston toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/29) JOHDANTO

Lisätiedot

Kertomus Euroopan ympäristökeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011

Kertomus Euroopan ympäristökeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä säätiön vastaus (2016/C 449/35)

KERTOMUS. Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä säätiön vastaus (2016/C 449/35) C 449/188 FI Euroopan unionin virallinen lehti 1.12.2016 KERTOMUS Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä säätiön vastaus (2016/C 449/35) JOHDANTO 1.

Lisätiedot

sekä viraston vastaus

sekä viraston vastaus Kertomus Euroopan kalastuksenvalvontaviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus 12, rue Alcide De Gasperi - L 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu eca.europa.eu

Lisätiedot

KERTOMUS. Europolin eläkerahaston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä rahaston vastaus (2016/C 449/26)

KERTOMUS. Europolin eläkerahaston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä rahaston vastaus (2016/C 449/26) 1.12.2016 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 449/143 KERTOMUS Europolin eläkerahaston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä rahaston vastaus (2016/C 449/26) JOHDANTO 1. Europolin eläkerahasto

Lisätiedot

Kertomus sisämarkkinoilla toimivan yhdenmukaistamisviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011

Kertomus sisämarkkinoilla toimivan yhdenmukaistamisviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä keskuksen vastaus

KERTOMUS. Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä keskuksen vastaus C 449/128 FI Euroopan unionin virallinen lehti 1.12.2016 KERTOMUS Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä keskuksen vastaus (2016/C

Lisätiedot

Kertomus Euratomin hankintakeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016

Kertomus Euratomin hankintakeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 Kertomus Euratomin hankintakeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä keskuksen vastaus 12, rue Alcide De Gasperi - L 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu eca.europa.eu

Lisätiedot

Kertomus Euroopan rautatieviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta sekä viraston vastaukset

Kertomus Euroopan rautatieviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta sekä viraston vastaukset ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

Kertomus Tutkimuksen toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011

Kertomus Tutkimuksen toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

Lausunto nro 4/2003. Euroopan unionin elinten käännöskeskukseen sovellettavaa varainhoitoasetusta koskevasta ehdotuksesta

Lausunto nro 4/2003. Euroopan unionin elinten käännöskeskukseen sovellettavaa varainhoitoasetusta koskevasta ehdotuksesta Comunidades Europeas TRIBUNAL DE CUENTAS De Europæiske Fællesskaber REVISIONSRETTEN Europäische Gemeinschaften RECHNUNGSHOF Ευρωπαϊκές Κοινότητες ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ European Communities COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

Kertomus Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011

Kertomus Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

KERTOMUS. yhteisön kasvilajikeviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/08)

KERTOMUS. yhteisön kasvilajikeviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/08) C 449/46 FI Euroopan unionin virallinen lehti 1.12.2016 KERTOMUS yhteisön kasvilajikeviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/08) JOHDANTO 1. Yhteisön kasvilajikevirasto

Lisätiedot

KERTOMUS Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä viranomaisen vastaukset (2011/C 366/19)

KERTOMUS Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä viranomaisen vastaukset (2011/C 366/19) C 366/106 Euroopan unionin virallinen lehti 15.12.2011 KERTOMUS Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä viranomaisen vastaukset (2011/C 366/19) JOHDANTO

Lisätiedot

KERTOMUS Eurojust-yksikön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä Eurojust-yksikön vastaukset (2010/C 338/25)

KERTOMUS Eurojust-yksikön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä Eurojust-yksikön vastaukset (2010/C 338/25) C 338/144 Euroopan unionin virallinen lehti 14.12.2010 KERTOMUS Eurojust-yksikön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä Eurojust-yksikön vastaukset (2010/C 338/25) SISÄLLYS Kohta Sivu JOHDANTO.............................................................

Lisätiedot

KERTOMUS Koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä viraston vastaukset

KERTOMUS Koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä viraston vastaukset 15.12.2011 Euroopan unionin virallinen lehti C 366/63 KERTOMUS Koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä viraston vastaukset (2011/C

Lisätiedot

KERTOMUS. kuluttaja-, terveys-, maatalous- ja elintarvikeasioiden toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta (2017/C 417/07)

KERTOMUS. kuluttaja-, terveys-, maatalous- ja elintarvikeasioiden toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta (2017/C 417/07) C 417/52 FI Euroopan unionin virallinen lehti 6.12.2017 KERTOMUS kuluttaja-, terveys-, maatalous- ja elintarvikeasioiden toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus

Lisätiedot

Kertomus Euroopan koulutussäätiön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013

Kertomus Euroopan koulutussäätiön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

Kertomus yhteisön kasvilajikeviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013

Kertomus yhteisön kasvilajikeviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

Kertomus Euroopan koulutussäätiön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011

Kertomus Euroopan koulutussäätiön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

Kertomus Tutkimuksen toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013

Kertomus Tutkimuksen toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN

TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN 14.12.2010 Euroopan unionin virallinen lehti C 338/1 IV (Tiedotteet) EUROOPAN UNIONIN TOIMIELINTEN, ELINTEN, TOIMISTOJEN JA VIRASTOJEN TIEDOTTEET TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN KERTOMUS yhteisön kalastuksenvalvontaviraston

Lisätiedot

sekä viraston vastaus

sekä viraston vastaus Kertomus tutkimuksen toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus 12, rue Alcide De Gasperi - L 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu eca.europa.eu

Lisätiedot

KERTOMUS koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä viraston vastaukset

KERTOMUS koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä viraston vastaukset 14.12.2010 Euroopan unionin virallinen lehti C 338/65 KERTOMUS koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä viraston vastaukset (2010/C

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan unionin verkko- ja tietoturvaviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/25)

KERTOMUS. Euroopan unionin verkko- ja tietoturvaviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/25) C 449/138 FI Euroopan unionin virallinen lehti 1.12.2016 KERTOMUS Euroopan unionin verkko- ja tietoturvaviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/25) JOHDANTO

Lisätiedot

Kertomus Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013

Kertomus Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

KERTOMUS yhteisön kasvilajikeviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2008 sekä viraston vastaukset (2009/C 304/28)

KERTOMUS yhteisön kasvilajikeviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2008 sekä viraston vastaukset (2009/C 304/28) C 304/154 Euroopan unionin virallinen lehti 15.12.2009 KERTOMUS yhteisön kasvilajikeviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2008 sekä viraston vastaukset (2009/C 304/28) SISÄLLYS Kohta Sivu JOHDANTO.............................................................

Lisätiedot

sekä viraston vastaus

sekä viraston vastaus Kertomus innovoinnin ja verkkojen toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus 12, rue Alcide De Gasperi - L 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu

Lisätiedot

KERTOMUS. Energia-alan sääntelyviranomaisten yhteistyöviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/02)

KERTOMUS. Energia-alan sääntelyviranomaisten yhteistyöviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/02) 1.12.2016 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 449/17 KERTOMUS Energia-alan sääntelyviranomaisten yhteistyöviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/02) JOHDANTO

Lisätiedot

sekä viraston vastaus

sekä viraston vastaus Kertomus Euroopan poliisiviraston tilipäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus 12, rue Alcide De Gasperi - L 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu eca.europa.eu 2 JOHDANTO

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan kemikaaliviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/15)

KERTOMUS. Euroopan kemikaaliviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/15) C 449/82 FI Euroopan unionin virallinen lehti 1.12.2016 KERTOMUS Euroopan kemikaaliviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/15) JOHDANTO 1. Euroopan kemikaalivirasto

Lisätiedot

sekä keskuksen vastaus

sekä keskuksen vastaus Kertomus Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä keskuksen vastaus 12, rue Alcide De Gasperi - L 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan lääkeviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/22)

KERTOMUS. Euroopan lääkeviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/22) 1.12.2016 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 449/123 KERTOMUS Euroopan lääkeviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/22) JOHDANTO 1. Euroopan lääkevirasto

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan poliisiviraston tilipäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/37)

KERTOMUS. Euroopan poliisiviraston tilipäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/37) C 449/198 FI Euroopan unionin virallinen lehti 1.12.2016 KERTOMUS Euroopan poliisiviraston tilipäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/37) JOHDANTO 1. Euroopan poliisivirasto

Lisätiedot

KERTOMUS Euroopan kemikaaliviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä viraston vastaukset (2010/C 338/07)

KERTOMUS Euroopan kemikaaliviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä viraston vastaukset (2010/C 338/07) C 338/34 Euroopan unionin virallinen lehti 14.12.2010 KERTOMUS Euroopan kemikaaliviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä viraston vastaukset (2010/C 338/07) SISÄLLYS Kohta Sivu JOHDANTO.............................................................

Lisätiedot

Kertomus Euroopan GNSS-viraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011

Kertomus Euroopan GNSS-viraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä keskuksen vastaus (2017/C 417/05)

KERTOMUS. Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä keskuksen vastaus (2017/C 417/05) C 417/42 FI Euroopan unionin virallinen lehti 6.12.2017 KERTOMUS Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä keskuksen vastaus (2017/C 417/05) JOHDANTO

Lisätiedot

KERTOMUS. innovoinnin ja verkkojen toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus (2017/C 417/40)

KERTOMUS. innovoinnin ja verkkojen toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus (2017/C 417/40) 6.12.2017 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 417/247 KERTOMUS innovoinnin ja verkkojen toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus (2017/C 417/40) JOHDANTO 1.

Lisätiedot

sekä viraston vastaus

sekä viraston vastaus Kertomus Euroopan unionin perusoikeusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus 12, rue Alcide De Gasperi - L 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu eca.europa.eu

Lisätiedot

Kertomus Eurojust-yksikön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011

Kertomus Eurojust-yksikön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus neuvoston päätökseksi

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus neuvoston päätökseksi EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 14.7.2014 COM(2014) 459 final ANNEX 1 LIITE asiakirjaan Ehdotus neuvoston päätökseksi eurooppalaisen yhteisyrityksen perustamisesta ITERiä ja fuusioenergian kehittämistä varten

Lisätiedot

KERTOMUS sisämarkkinoilla toimivan yhdenmukaistamisviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä viraston vastaukset (2010/C 338/30)

KERTOMUS sisämarkkinoilla toimivan yhdenmukaistamisviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä viraston vastaukset (2010/C 338/30) 14.12.2010 Euroopan unionin virallinen lehti C 338/173 KERTOMUS sisämarkkinoilla toimivan yhdenmukaistamisviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä viraston vastaukset (2010/C 338/30) SISÄLLYS

Lisätiedot

sekä Eurojust-yksikön vastaus

sekä Eurojust-yksikön vastaus Kertomus Euroopan unionin oikeudellisen yhteistyöyksikön (Eurojust) tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä Eurojust-yksikön vastaus 12, rue Alcide De Gasperi - L 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan lentoturvallisuusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/10)

KERTOMUS. Euroopan lentoturvallisuusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/10) C 449/56 FI Euroopan unionin virallinen lehti 1.12.2016 KERTOMUS Euroopan lentoturvallisuusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/10) JOHDANTO 1. Euroopan

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viranomaisen (2017/C 417/18)

KERTOMUS. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viranomaisen (2017/C 417/18) 6.12.2017 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 417/115 KERTOMUS Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viranomaisen vastaus (2017/C 417/18) JOHDANTO

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viranomaisen vastaus (2016/C 449/20)

KERTOMUS. Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viranomaisen vastaus (2016/C 449/20) 1.12.2016 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 449/107 KERTOMUS Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viranomaisen vastaus (2016/C 449/20) JOHDANTO

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan unionin perusoikeusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus (2017/C 417/37)

KERTOMUS. Euroopan unionin perusoikeusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus (2017/C 417/37) C 417/228 FI Euroopan unionin virallinen lehti 6.12.2017 KERTOMUS Euroopan unionin perusoikeusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus (2017/C 417/37) JOHDANTO 1. Euroopan

Lisätiedot

sekä keskuksen vastaus

sekä keskuksen vastaus Kertomus Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä keskuksen vastaus 12, rue Alcide De Gasperi - L 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1

Lisätiedot

Kertomus Euroopan meriturvallisuusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011

Kertomus Euroopan meriturvallisuusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

Kertomus Euroopan unionin elinten käännöskeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013

Kertomus Euroopan unionin elinten käännöskeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

KERTOMUS terveys- ja kuluttaja-asioiden toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2008 sekä viraston vastaukset (2009/C 304/16)

KERTOMUS terveys- ja kuluttaja-asioiden toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2008 sekä viraston vastaukset (2009/C 304/16) 15.12.2009 Euroopan unionin virallinen lehti C 304/83 KERTOMUS terveys- ja kuluttaja-asioiden toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2008 sekä viraston vastaukset (2009/C 304/16) SISÄLLYS

Lisätiedot

KERTOMUS Euroopan unionin perusoikeusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä viraston vastaukset (2010/C 338/03)

KERTOMUS Euroopan unionin perusoikeusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä viraston vastaukset (2010/C 338/03) C 338/10 Euroopan unionin virallinen lehti 14.12.2010 KERTOMUS Euroopan unionin perusoikeusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä viraston vastaukset (2010/C 338/03) SISÄLLYS Kohta Sivu

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan unionin oikeudellisen yhteistyöyksikön (Eurojust) tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä Eurojust-yksikön vastaus

KERTOMUS. Euroopan unionin oikeudellisen yhteistyöyksikön (Eurojust) tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä Eurojust-yksikön vastaus C 417/218 FI Euroopan unionin virallinen lehti 6.12.2017 KERTOMUS Euroopan unionin oikeudellisen yhteistyöyksikön (Eurojust) tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä Eurojust-yksikön vastaus (2017/C

Lisätiedot

Lausunto nro 1/2014. (annettu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 325 artiklan 4 kohdan nojalla)

Lausunto nro 1/2014. (annettu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 325 artiklan 4 kohdan nojalla) ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä keskuksen vastaus

KERTOMUS. Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä keskuksen vastaus C 417/150 FI Euroopan unionin virallinen lehti 6.12.2017 KERTOMUS Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä keskuksen vastaus (2017/C

Lisätiedot

Kertomus Euroopan sähköisen viestinnän sääntelyviranomaisten yhteistyöelimen viraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013

Kertomus Euroopan sähköisen viestinnän sääntelyviranomaisten yhteistyöelimen viraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

Talousarvion valvontavaliokunta MIETINTÖLUONNOS

Talousarvion valvontavaliokunta MIETINTÖLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Talousarvion valvontavaliokunta 2010/2184(DEC) 3.2.2011 MIETINTÖLUONNOS vastuuvapauden myöntämisestä yhteisön kalastuksenvalvontaviraston talousarvion toteuttamisesta varainhoitovuonna

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI FIN 299 INST 145 AG 37 INF 134 CODEC 952

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI FIN 299 INST 145 AG 37 INF 134 CODEC 952 EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI NEUVOSTO Bryssel, 22. heinäkuuta 2003 (OR. fr) 2002/0179 (COD) LEX 457 PE-CONS 3647/03 N 299 INST 145 AG 37 INF 134 CODEC 952 EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Lisätiedot

Kertomus Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta sekä viranomaisen vastaus

Kertomus Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta sekä viranomaisen vastaus Kertomus Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viranomaisen vastaus 12, rue Alcide De Gasperi - L 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu

Lisätiedot

sekä viraston vastaus

sekä viraston vastaus Kertomus Euroopan meriturvallisuusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus 12, rue Alcide De Gasperi - L 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu eca.europa.eu

Lisätiedot

KERTOMUS Euroopan kemikaaliviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä viraston vastaukset (2011/C 366/07)

KERTOMUS Euroopan kemikaaliviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä viraston vastaukset (2011/C 366/07) 15.12.2011 Euroopan unionin virallinen lehti C 366/33 KERTOMUS Euroopan kemikaaliviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä viraston vastaukset (2011/C 366/07) JOHDANTO 1. Euroopan kemikaalivirasto

Lisätiedot

sekä viraston vastaus

sekä viraston vastaus Kertomus Euroopan unionin rautatieviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu eca.europa.eu

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan rautatieviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/28)

KERTOMUS. Euroopan rautatieviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/28) 1.12.2016 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 449/151 KERTOMUS Euroopan rautatieviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C 449/28) JOHDANTO 1. Euroopan rautatievirasto

Lisätiedot

Kertomus Euroopan meriturvallisuusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013

Kertomus Euroopan meriturvallisuusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viranomaisen vastaus (2017/C 417/20)

KERTOMUS. Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viranomaisen vastaus (2017/C 417/20) C 417/126 FI Euroopan unionin virallinen lehti 6.12.2017 KERTOMUS Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viranomaisen vastaus (2017/C 417/20) JOHDANTO

Lisätiedot

KERTOMUS Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä säätiön vastaukset (2011/C 366/27)

KERTOMUS Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä säätiön vastaukset (2011/C 366/27) C 366/150 Euroopan unionin virallinen lehti 15.12.2011 KERTOMUS Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä säätiön vastaukset (2011/C 366/27) JOHDANTO

Lisätiedot

5306/15 ADD 1 ma/sj/vl 1 DG G 2A

5306/15 ADD 1 ma/sj/vl 1 DG G 2A Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 30. tammikuuta 205 (OR. en) 5306/5 ADD N 28 PE-L 5 ILMOITUS: I/A-KOHTA Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia: Budjettikomitea Pysyvien edustajien komitea / Neuvosto Vastuuvapauden

Lisätiedot

KERTOMUS terveys- ja kuluttaja-asioiden toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä viraston vastaukset (2010/C 338/17)

KERTOMUS terveys- ja kuluttaja-asioiden toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä viraston vastaukset (2010/C 338/17) C 338/96 Euroopan unionin virallinen lehti 14.12.2010 KERTOMUS terveys- ja kuluttaja-asioiden toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä viraston vastaukset (2010/C 338/17) SISÄLLYS

Lisätiedot

Kertomus Euroopan ympäristökeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013

Kertomus Euroopan ympäristökeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

Kertomus Euroopan verkko- ja tietoturvaviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011

Kertomus Euroopan verkko- ja tietoturvaviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

KERTOMUS. pienistä ja keskisuurista yrityksistä vastaavan toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus

KERTOMUS. pienistä ja keskisuurista yrityksistä vastaavan toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus 1.12.2016 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 449/61 KERTOMUS pienistä ja keskisuurista yrityksistä vastaavan toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä viraston vastaus (2016/C

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan unionin rautatieviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus (2017/C 417/26)

KERTOMUS. Euroopan unionin rautatieviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus (2017/C 417/26) C 417/166 FI Euroopan unionin virallinen lehti 6.12.2017 KERTOMUS Euroopan unionin rautatieviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus (2017/C 417/26) JOHDANTO 1. Euroopan

Lisätiedot

EUROPSKI REVIZORSKI SUD CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI. Lausunto nro 3/2014

EUROPSKI REVIZORSKI SUD CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI. Lausunto nro 3/2014 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

Kertomus Euroopan GNSS-viraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013

Kertomus Euroopan GNSS-viraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

sekä viranomaisen vastaus

sekä viranomaisen vastaus Kertomus Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2014 sekä viranomaisen vastaus 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxemburg Puh. (+352) 4938 1 Sähköposti: eca-info@eca.europa.eu

Lisätiedot

sekä viranomaisen vastaus

sekä viranomaisen vastaus Kertomus Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viranomaisen vastaus 12, rue Alcide De Gasperi - L 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu

Lisätiedot

sekä viraston vastaus

sekä viraston vastaus Kertomus Euroopan tutkimusneuvoston toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan tautien ehkäisy- ja valvontakeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä keskuksen vastaus (2016/C 449/14)

KERTOMUS. Euroopan tautien ehkäisy- ja valvontakeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä keskuksen vastaus (2016/C 449/14) 1.12.2016 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 449/77 KERTOMUS Euroopan tautien ehkäisy- ja valvontakeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä keskuksen vastaus (2016/C 449/14) JOHDANTO

Lisätiedot

KERTOMUS Euroopan verkko- ja tietoturvaviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä viraston vastaukset (2011/C 366/04)

KERTOMUS Euroopan verkko- ja tietoturvaviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä viraston vastaukset (2011/C 366/04) 15.12.2011 Euroopan unionin virallinen lehti C 366/15 KERTOMUS Euroopan verkko- ja tietoturvaviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä viraston vastaukset (2011/C 366/04) JOHDANTO 1. Euroopan

Lisätiedot

KERTOMUS. Euroopan unionin oikeudellisen yhteistyöyksikön (Eurojust) tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä Eurojust-yksikön vastaus

KERTOMUS. Euroopan unionin oikeudellisen yhteistyöyksikön (Eurojust) tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä Eurojust-yksikön vastaus 1.12.2016 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 449/193 KERTOMUS Euroopan unionin oikeudellisen yhteistyöyksikön (Eurojust) tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä Eurojust-yksikön vastaus (2016/C

Lisätiedot

SISÄLLYS JOHDANTO TARKASTUSLAUSUMA TALOUSARVIO- JA VARAINHALLINTOA KOSKEVAT HUOMAUTUKSET Taulukko...

SISÄLLYS JOHDANTO TARKASTUSLAUSUMA TALOUSARVIO- JA VARAINHALLINTOA KOSKEVAT HUOMAUTUKSET Taulukko... C 338/162 Euroopan unionin virallinen lehti 14.12.2010 KERTOMUS Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2009 sekä keskuksen vastaukset (2010/C

Lisätiedot

Kertomus polttokenno- ja vety-yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013. sekä yhteisyrityksen vastaukset

Kertomus polttokenno- ja vety-yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013. sekä yhteisyrityksen vastaukset ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

sekä viranomaisen vastaus

sekä viranomaisen vastaus Kertomus Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viranomaisen vastaus 12, rue Alcide De Gasperi - L 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu

Lisätiedot

KERTOMUS Euroopan koulutussäätiön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2008 sekä säätiön vastaukset (2009/C 304/25)

KERTOMUS Euroopan koulutussäätiön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2008 sekä säätiön vastaukset (2009/C 304/25) C 304/136 Euroopan unionin virallinen lehti 15.12.2009 KERTOMUS Euroopan koulutussäätiön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2008 sekä säätiön vastaukset (2009/C 304/25) SISÄLLYS Kohta Sivu JOHDANTO.............................................................

Lisätiedot