Tiedolla ja taidolla tavoitteisiin -projekti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tiedolla ja taidolla tavoitteisiin -projekti"

Transkriptio

1 Tiedolla ja taidolla tavoitteisiin -projekti Hanna-Maija Väisänen Raija Alatalo MATKARAPORTTI TANSKAN OPINTOMATKA Osallistujat: eteläsavolaisia elintarvikealan yrittäjiä ja HY Ruralia-instituutista Hanna-Maija ja Raija, oppaana Tanskassa toimi Jannie Vestergaard. Keskiviikko FoodExpo2010 FoodExpo2010 messut ovat pohjoismaiden suurimmat elintarvikealan tapahtuma. Messuilla oli nähtävillä elintarvikealaan (prosessointi ja ammattikeittiösektori) liittyviä valmistuslaitteita ja -välineitä, säilytyslaitteita, omavalvontajärjestelmiä, elintarviketuotteita jne. Messuilla järjestettiin myös useita kilpailuja. Alan oppilaitokset kilpailivat erilaisten liha- ja konditoriotuotteiden valmistamisessa. Lihakilpailun ideana oli tehdä tietyn hintaluokan annoksia, mitä erilaisimpia. Lihakin voi olla suorastaan kauniisti laitettua, kuten kuvista näkyy. Tanskassa koulutetaan lihamestareita myös tuotteistamisessa ja esillelaitossa kauppamittakaavassa. Tämä on erikoista, sillä Tanskasta ei löydy tavallisista marketeteista palvelutiskejä; lihatuotteet ovat pakattuja. Palvelua haluavien on etsiydyttävä lihakauppaan

2 Taidonnäyte oppilaiden konditoriotuotteista. Nordic Culinary Chef of the Year 2010 kilpailu pidettiin tänä vuonna Tanskassa. Pohjoismaiden parhaan kokin tittelistä oli kilpailemassa kaikkiaan 8 kokkia; kaksi kustakin pohjoismaista. Suomea edustivat Erik Mansikka ja Eric Räty. Kokit sijoittuivat 8. ja 5. Räty voitti Wildcard nuori kokki kilpailun. Nuori kokki on Michelin tähti ravintola Chez Dominiquesta Helsingistä eli Hans Välimäen oppipoikia. Riemuitsimme Suomen puolesta palkintojen jaossa. Varsinaisen pääsarjan voitto meni Tanskaan. Voittajakokki onnittelee suomalaista kollegaansa.

3 Torstai Tutustuminen pk-elintarvikeyritystoimintaan Dan Organic on Sodre Feldningissä, Jyllannissa, sijaitseva Tanskan suurin luomujuuresten pakkaaja. Yrityksen perustivat vuonna 1989 kolme viljelijää luvulla alkaneen luomubuumin myötä Coopkauppaketju halusi panostaa luomuun ja DanOrganic sai jalansijan kauppaan. Tällä hetkellä kasviksia viljellään 7 viljelijän voimin ja lisäksi jonkin verran ostetaan muilta. DanOrganicin päätuotantokasvit ovat porkkana, peruna ja sipuli, joita kutakin viljellään noin 250 hehtaaria. Valikoimasta löytyy myös maa-artisokka ja persiljajuuri, joita viljellään noin 25 hehtaarilla kaikkiaan. Liikevaihto on noin 7-8 milj. vuodessa. Viljelyalueet sijaitsevat hiekkapitoisella alueella, josta on omat hyötynsä mm. porkkanan tuotannossa: porkkanaa voidaan nostaa ympäri vuoden, jolloin porkkanaa ei tarvitse varastoida. Porkkanan ketju on siis ympäri vuoden suoraan pellolta pussiin ja kaupan hyllylle. Porkkanasta saadaan 1 lk tavaraa noin 50 %, pienet menevät eläinten ruoaksi ja isot teollisuuteen pakastetuotteiksi. Sipulin ja perunan osalta viljelijöillä on omat varastot, joista tavara tuodaan pakkaamolle. Yrityksellä on myös yhteistyötä Suomen kanssa; heillä on yksi perunan tuottaja Suomessa Vaasassa. Lisäksi DanOrganic vie tuotteita ulkomaille, mm. Italiaan. Johtaja Leo Poulsen näkee luomun tulevaisuuden hieman tasoittuvana johtuen talouden taantumasta. Yrityksen tavoitteena ei ole kasvattaa isoa businessta, vaan tarkoitus on varmistaa ja mahdollistaa viljelijöiden tuotteiden myynti. Porkkanan matka pellolta pöytään on pussitusvaiheessa.

4 Nyborggaard, Nyborg Huse 4, Nøvling, 7480 Vildbjerg, Nyborggaardin tila on 80 hehtaarin luomuvehnää ja -pellavaa viljelevä tila. Tila jauhaa omista jyvistä jauhoja perinteisellä kivimyllytekniikalla. Tämä sai alkunsa siitä kun ulkopuolisella myllyllä jauhetut jyvät tulivat takaisin valkoisena jauhona. Enemmän se oli eläinten ruokaa kuin ihmisten, totesi isäntä Johannes Jensen. Syntyi halu tehdä itse laadukkaampaa ja ihmisravinnoksi parempaa jauhoa. Tällä hetkellä tila jauhaa 20 tonnia vuodessa. Jauhot ovat kokojyväjauhoja, joissa on säilytetty vehnän kuoriaines eli viljan ravintoaineet. Jauhot eivät ole siis pelkkää hiilihydraattia eli siitä leivotut leivät ja leivonnaiset eivät nosta verensokeria liian nopeasti vaan tasaisesti. Jauhoja myydään tämän vuoksi mm. kouluille. Vuonna 1996 tila aloitti luomupellavaöljyn jalostamisen. Aluksi sitä käytettiin työkoneissa, mutta nykyään öljy jalostetaan terveystuotteiksi. Pellavasta on tullutkin tilan päätuote. Pellava kylmäpuristetaan omilla laitteilla. Öljy puristetaan tynnyriin, joka on valolta ja hapelta tiivisti suojattu. Öljy pullotetaan 2,5 dl pulloon tai 1 l boxiin. Laitteiden haaliminen on ollut haaste; sopivan kokoisia laitteita on pitänyt etsiä kauan ja kaukaa. Boxikonekin löytyi kahden vuoden etsinnän jälkeen Italiasta. Pellavaöljyn rinnalle on kehitetty pari muuta tuotetta: usean öljykasvin öljyn sekoite ja lapsille tarkoitettu öljy. Tuotteiden terveysvaikutus perustuu korkeaan omega3-rasvahappopitoisuuteen. Ravitsemusasiantuntijana yrityksessä on Johannes Jensenin vaimo, joka on ravitsemusasiantuntija. Luomu on keino erottua muista vastaavista tuotteista. Öljyt sopivat hyvin kylmiin ruokiin. Esimerkiksi nopea ja maittava marjashotti, solunami, syntyy seuraavasti: öljyä, tuoremehua, banaania ja marjoja. Sekoita ja nauti! Tuotteita myydään nettikaupan ja terveyskauppojen kautta. Myynti on noin pulloa/vuosi. Myynti on kasvanut siten, että tarvitaan jo sopimusviljelijöitä. Tilan tuotteita (jauhot, öljyt, kuivattu kehäkukka) myydään myös omasta tilamyymälästä, joka toimii periaatteella, että asiakas jättää sopivan rahan kulhoon. Jauhatustilat oli rakennettu näppärästi konttiin ja sijoitettu kylmään konevajaan.

5 Skovgaard Gårdbutik, Horsbjergvej 1, 8653 Them, Keski-Jyllannissa Themissa sijaitsee Skovgaardin maatila. Tilan päätuotantosuunta on maito, mutta merkittävässä roolissa on myös lihantuotanto ja suoramyynti. Tilan 350 lypsylehmän maito jalostetaan Themissä sijaitseva osuusmeijerissä. Maidosta tehdään Tanskassa tunnettua Themin juustoa. Tilalla on modernit lypsyrobotit ja automaattiruokinta. Tilan hiehot eivät mahdu tiloihin, joten ne on sijoitettu hiehohotelliin toiselle tilalle.

6 Tilalla oli aikaisemmin kalkkunoita, mutta lainsäädännöllisistä syistä kalkkunat vaihtuivat sikoihin. Siat käyskentelivät ulkona pellolla ja sikala oli sijoitettu pellon viereen tila aloitti suoramyynnin myymällä lihaa. Teurastustahti oli silloin 2 ruhoa 2 viikossa. Lihasta tehtiin jauhelihaa ja sitä markkinointiin paikallislehdessä. Pian huomattiin, että tarvittiin muitakin lihatuotteita. Toiminta aloitettiin pienissä tiloissa. Toiminta viranomaisten kanssa oli jouhevaa. Yhdessä eläinlääkärin kanssa suunniteltiin tilat ja sen jälkeen viranomaiset eivät ole tiloihin puuttuneet. Eläimet teurastetaan rahtina. Toiminta laajeni ajan myötä sellaisiin mittakaavoihin, että tarvittiin uudet tilat myynnille, lihankäsittelylle ja valmistukselle, kuten makkaranvalmistukselle. Uudet tilat valmistuivat 2008 vanhaan navettaan. Kaupan valikoima on koostettu sillä periaatteella, että ostaja saa lauantai-illan kaikki illallistarpeet eli tilakaupassa käyvän ei tarvitse käydä enää supermarketissa. Myymälästä löytyy tuoretta lihaa, lihatuotteita, monipuolisesti vihanneksia ja hedelmiä, erilaisia säilykkeitä ja muuta pöytään katettavaa somistukseksi. Kauppa on auki ke-pe klo ja la klo Myymälässä ja jalostustoiminnassa työskentelee 1 osa-aikainen lihamestari ja hedelmä- ja vihannestiskeistä huolehtiva henkilö. Lisäksi on kaudesta riippuen 2-3 muuta henkilöä. Tila teurastaa noin 200 nautaa ja 250 sikaa vuodessa. Lihaa riiputetaan 3 vkoa kylmiössä, sitten leikataan ja myyntiin. Lihajalostustilat olivat tehty EU-lainsäädännön mukaan. Jouduimme toteamaan, että EU-maiden kesken on todella suuret erot lain tulkinnassa ja soveltamisessa. Suomessa vastaavanlaiset tilat eivät olisi saaneet valvontaviranomaisen hyväksyntää. Ja tällaista tilajalostustoimintaa soisi Suomessakin olevan. Näkymä tilamyymälästä. Valikoima oli todella monipuolinen viineineen ja tuoretuotteineen.

7 Markkina-alue on kohtuullisen laaja: 50 km säteellä sijaitsee 4-5 eri kokoista kaupunkia. Tila antaa asiakkailleen enemmän kuin vain tuotteita; monet tulevat myös tutustumaan samalla maatilan toimintaan. Yritys on laajentanut toimintaa myös suoriin toimituksiin; tila vie 2 x viikossa alueen yrityksille hedelmiä ja vihanneksia. Lisäksi Tanskassa yritykset ovat ottaneet asiakseen tukea työtekijöiden hyvinvointia kustantamalla työtekijälle 1 hedelmän päivässä. Päivän päätteeksi maistuikin jo kunnon illallinen. Tässä näyte Restaurant Gastronomisk Institutin talvimenun pääruoasta.

8 Perjantai Tutustuminen vähittäistavarakauppojen valikoimaan Tanskalaisissa kaupoissa elintarvikkeiden perusvalikoima on tyypillinen pohjoismainen. Erikoisuutena mainittakoon, että maito on osattu tuotteistaa; voit jopa valita minkä rotuisen lehmän maitoa haluat juoda. Irma-kauppaketju ottaa mielellään paikallisten pienyrittäjien tuotteita myyntiin. Prosessi menee yleensä niin, että aluksi yritykset ensin pääsevät kauppaan omalla merkillä ja kun myynti on riittävää, niin tuote otetaan Irman oman logon alle. Paistovalmiita leipätuotteita. Tällaisia soisi Suomessakin näkevän kaupan hyllyillä: tuoretta ja sopivassa muodossa ruoanlaittoa varten! Kun Tanskassa ollaan, niin toki pitää kokeilla niitä kuuluisia tanskalaisia voileipiä. Voileivät kuuluvat tänä päivänä lounasruokalistan valikoimiin. Kokeilimme kevyttä tanskalaista lounasta Ravintola Nordisk Spisehusetissa. Ravintolassa panostetaan paikallisuuteen ja tuoreuteen. Ja täältä saa modernisti koostettuja tanskalaisia voileipiä. Ravintola on arvostettu keittiömestareiden piirissä; monen mielestä se ansaitsisi Michelin tähden, mutta kun arvioitsijat eivät vieraile pääkaupunkien ulkopuolella.

9 Annosten tekeminen on suorastaan näytös. Kalan savustaminen tehtiin silmiemme edessä lasikuvun alla heiniä savustamalla.

10 Ja matkan lopuksi piipahdimme Tanskan suurimaan luomuvuohenmaitotilalle. Tilan omistaja olivat maallemuttajia Kööpenhaminasta ja ovat laittaneet rapistuneen tilan kuin uudeksi. Tila koostui kartanosta, vuohitilasta ja laajahkoista maa-alueista. Tilan emäntä on myös Tanskan luomuvuohi-yhdistyksen puheenjohtaja. Vuohenmaidosta tehdään etupäässä juustoja.

Naudanlihantuottajien opintomatkaraportti 4.-6.11.2009

Naudanlihantuottajien opintomatkaraportti 4.-6.11.2009 Naudanlihantuottajien opintomatkaraportti 4.-6.11.2009 Maitoa ja naudanlihaa Keski-Suomesta -koulutushanke keskiviikko 4.11.2009 klo 9.45 Simo Orsama, Pitkäjärventie 525, Orivesi Ensimmäisessä vierailukohteessa

Lisätiedot

LounaFood Joulukuu 2014

LounaFood Joulukuu 2014 1 uutiset LounaFood Joulukuu 2014 2 3 Terveiset LounaFoodista Joulun herkut perinteisine laatikoineen, kinkkuineen, juustoineen, pipareineen ja monine muine makuineen siintävät jo kuluttajien mielissä.

Lisätiedot

Tuorepuoti Oy LUOMULLA ETUMATKAA ETELÄ-SAVOLLE. Teksti: Markku Virtanen Kuvat: Hamid Alsammarraee

Tuorepuoti Oy LUOMULLA ETUMATKAA ETELÄ-SAVOLLE. Teksti: Markku Virtanen Kuvat: Hamid Alsammarraee LUOMULLA ETUMATKAA ETELÄ-SAVOLLE Tuorepuoti Oy Teksti: Markku Virtanen Kuvat: Hamid Alsammarraee Tämän tapauskuvauksen on laatinut tutkimusjohtaja Markku Virtanen käytettäväksi pääasiassa opetustarkoituksiin.

Lisätiedot

Latvian ja Liettuan opintomatka 10.2. - 13.2.2014. Matkaraportti

Latvian ja Liettuan opintomatka 10.2. - 13.2.2014. Matkaraportti MaitoTaito hanke Latvian ja Liettuan opintomatka 10.2. - 13.2.2014 Matkaraportti Matkaraportin kokosivat Sanna Hämäläinen ja Anna Liimatainen Sivu 2 / 24 Opintomatkan ohjelma Maanantai 10.2. Maitoa Liettuan

Lisätiedot

PARASTA PÖYTÄÄN. Pirkanmaalta!

PARASTA PÖYTÄÄN. Pirkanmaalta! PARASTA PÖYTÄÄN Pirkanmaalta! PARASTA PÖYTÄÄN Pirkanmaalta! PARASTA PÖYTÄÄN PIRKANMAALTA -hanketta on toteutettu vuosina 2011 2014 osana Manner Suomen maaseudun kehittämisrahaston toimenpiteitä. Rahoittajina

Lisätiedot

Teemana suoramyynti. Pihviliha on nousussa Lähiruoka ja luomu tapetilla Hyviksi havaittuja lihareseptejä Esittelyssä Ranchising

Teemana suoramyynti. Pihviliha on nousussa Lähiruoka ja luomu tapetilla Hyviksi havaittuja lihareseptejä Esittelyssä Ranchising PIHVIKARJALIITON TIEDOTUSLEHTI 2 2012 (nro 13) Teemana suoramyynti Pihviliha on nousussa Lähiruoka ja luomu tapetilla Hyviksi havaittuja lihareseptejä Esittelyssä Ranchising Hyvää laidunkautta kaikille!

Lisätiedot

ELINTARVIKEYRITYSTEN TILANNE 2013 JA NÄKYMÄ TULEVAAN POHJOIS-SAVOSSA

ELINTARVIKEYRITYSTEN TILANNE 2013 JA NÄKYMÄ TULEVAAN POHJOIS-SAVOSSA ELINTARVIKEYRITYSTEN TILANNE 2013 JA NÄKYMÄ TULEVAAN POHJOIS-SAVOSSA sekä matkailu- ja luovien alojen yhteistyötahot Ilona Sares ProAgria Pohjois-Savo Pohjoissavolaiset maut matkalla kansainvälisyyteen

Lisätiedot

Maukkaat syystarjoukset. Lähiruoka puhuttaa. Suodattimet. Kylmäaineet tutuksi. Kierroksella keittiöissä

Maukkaat syystarjoukset. Lähiruoka puhuttaa. Suodattimet. Kylmäaineet tutuksi. Kierroksella keittiöissä Metos Oy Ab www.metos.com Ahjonkaarre 04220 Kerava U U T I S E T Puhelin 0204 3913 ISSN 1238-9056 2/2011 Kierroksella keittiöissä Noormarkun Kerho, Noormarkku Laakson sairaalan tuotantokeittiö, Helsinki

Lisätiedot

-min lehti, Iitti 2012

-min lehti, Iitti 2012 Benja -min lehti, Iitti 2012 Lyhyt lähiruokareitti pahnoilta pöytään Onko tullut tehtyä hyviä lupauksia ja unohdettua ne saman tien vai onko jotakin uutta saatu aikaiseksi. Oma sikala Iitissä. Lajin mukaista

Lisätiedot

Ruokaketjuilla kasvuun- Keskisuomalaisen lähiruokaketjun rakentaminen -hankkeen

Ruokaketjuilla kasvuun- Keskisuomalaisen lähiruokaketjun rakentaminen -hankkeen Ruokaketjuilla kasvuun- Keskisuomalaisen lähiruokaketjun rakentaminen -hankkeen MATKARAPORTTI Keskisuomalaisten mikroyrittäjien Opintomatkasta Italiaan, Cremonan ja Parman aluelle Ajankohta 10.-14.11.2013

Lisätiedot

Sinikka Tuomikoski ja Taina Vuorimies Kasvusuunta

Sinikka Tuomikoski ja Taina Vuorimies Kasvusuunta Sinikka Tuomikoski ja Taina Vuorimies Kasvusuunta Lahden ammattikorkeakoulun julkaisu, sarja C, Artikkelikokoelmat, raportit ja muut ajankohtaiset julkaisut, osa 112 Sinikka Tuomikoski ja Taina Vuorimies

Lisätiedot

1 Pirkanmaan lähiruokaopas 2012 Läheltä hyvää LÄHELTÄ HYVÄÄ!

1 Pirkanmaan lähiruokaopas 2012 Läheltä hyvää LÄHELTÄ HYVÄÄ! 1 Pirkanmaan lähiruokaopas 2012 Läheltä hyvää LÄHELTÄ HYVÄÄ! 2 Pirkanmaan lähiruokaopas 2012 3 Sisällysluettelo Tampereen seutu s. 4 27 Aallon leipomo Ahlmanin tilapuoti Ala-Toikon tila Armasperhe Dammenberg

Lisätiedot

Innovaatioita Lautaselle Kasvua

Innovaatioita Lautaselle Kasvua 2/2012 10,00 Luomulehti Innovaatioita Lautaselle Kasvua Alan osaajalta Ammattiviljelijälle! Uskalletaanko Suomessa edistää luomua? Pääkirjoitus Lannoitteet ja kasvualustat luonnonmukaiseen tuotantoon Kasvihuonetekniikka

Lisätiedot

Maaseutuverkoston opintomatka Skotlantiin 28.9. 2.10.2009

Maaseutuverkoston opintomatka Skotlantiin 28.9. 2.10.2009 Maaseutuverkosto järjesti maaseudun kehittämisohjelman ympäristöteemaan liittyvän opintomatkan Skotlantiin yhteistyössä Viron ja Skotlannin maaseutuverkostojen kanssa. Opintomatkalla tutustuttiin Skotlannin

Lisätiedot

Luomun mahdollisuudet jatkojalostamisessa ja matkailussa yritysesimerkkejä Kymenlaaksosta

Luomun mahdollisuudet jatkojalostamisessa ja matkailussa yritysesimerkkejä Kymenlaaksosta 1 Raporttiteksti ja kuvat Brita Suokas 5.5.2014 Luomun mahdollisuudet jatkojalostamisessa ja matkailussa yritysesimerkkejä Kymenlaaksosta Aika: Torstai 24.4.2014, klo 8 18 Kohderyhmä: Luomujatkojalostuksesta

Lisätiedot

kasvattajalleen lisäarvoa

kasvattajalleen lisäarvoa N ärpiöön kuuluvassa Ylimarkussa kalkkunoita vuodesta 1999 kasvattaneen Kristian Bengtsin maatilan takana avautuvalla peltoaukealla kävijää kohtaa erikoinen näky. Aukea on täynnä ulkona vapaasti tepastelevia

Lisätiedot

MATKAKERTOMUS ELINTARVIKEALAN OPETTAJIEN RUOKAMATKA UNKARI 9.6 16.6.2008

MATKAKERTOMUS ELINTARVIKEALAN OPETTAJIEN RUOKAMATKA UNKARI 9.6 16.6.2008 0 MATKAKERTOMUS ELINTARVIKEALAN OPETTAJIEN RUOKAMATKA UNKARI 9.6 16.6.2008 Maritta Vikeväinen ja Ari Huhta 1.9.2008 1 MATKAKERTOMUS Sisältö Unkarin ruokamatkalle osallistujat... 2 Maanantai 9.6... 3 Tiistai

Lisätiedot

Tempo. Kohti kannattavuutta. 7 VINKKIÄ: Näin logistiikka onnistuu TEEMA: VERKKOKAUPPA

Tempo. Kohti kannattavuutta. 7 VINKKIÄ: Näin logistiikka onnistuu TEEMA: VERKKOKAUPPA Te, eli PostNord, otitte meidät tosissanne. Oskar Lindroos, Lejos Oy TEKNIIKKA Pohjoismaiset TA-järjestelmät kehittyvät vauhdilla MEKONOMEN Napapiirille yhdessä yössä FUUSIO PostNord ja Direct Link yhdistyivät

Lisätiedot

Lähiruoan käyttö keskisuomalaisissa ammattikeittiöissä

Lähiruoan käyttö keskisuomalaisissa ammattikeittiöissä Lähiruoan käyttö keskisuomalaisissa ammattikeittiöissä Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaiset /ProAgria Keski-Suomi Ry Eeva-Liisa Kivimäki ja Mirja Pummila Maaliskuu 2011 Pro Ruokakulttuuri kehittämishanke

Lisätiedot

Tyytyväinen mies Toscanassa Lähiruoka valtaa alaa Tuplajuustostrategia.proresto.fi Luomukanaa metsästämässä www Luomukana on antanut odottaa itseään

Tyytyväinen mies Toscanassa Lähiruoka valtaa alaa Tuplajuustostrategia.proresto.fi Luomukanaa metsästämässä www Luomukana on antanut odottaa itseään Tyytyväinen mies Toscanassa Lähiruoka valtaa alaa Tuplajuustostrategia www.proresto.fi Luomukanaa metsästämässä Luomukana on antanut odottaa itseään ammattilaisen paras ostospaikka www.heinontukku.fi Koko

Lisätiedot

Ohjelma: 12.9.2010 sunnuntaina

Ohjelma: 12.9.2010 sunnuntaina Food World Moscow Elintarvike Futuria -hankkeen opintomatka Moskovaan 12 16.9.2010 1 12.9.2010 sunnuntaina Ohjelma: Lähtö Kuopion rautatieasemalta klo 16.05, juna Kouvolassa klo 19.05, josta vaihdamme

Lisätiedot

MARKKINOINTI SÄHKÖISTYY PYSYTKÖ MUKANA? HUONOSTI TUNNETUT VENÄJÄN MARKKINAT. matkailu. silmä. MEKin asiakaslehti 2 2011

MARKKINOINTI SÄHKÖISTYY PYSYTKÖ MUKANA? HUONOSTI TUNNETUT VENÄJÄN MARKKINAT. matkailu. silmä. MEKin asiakaslehti 2 2011 HUONOSTI TUNNETUT VENÄJÄN MARKKINAT MARKKINOINTI SÄHKÖISTYY PYSYTKÖ MUKANA? matkailu MEKin asiakaslehti 2 2011 silmä Lähiruoka MAISTUU MATKAILIJOILLE matkailu silmä Sisältö 12 LÄHI- JA LUOMURUOKA ovat

Lisätiedot

3. 2014 Hävikkiviikkoa vietetään 8. - 14.9.2014

3. 2014 Hävikkiviikkoa vietetään 8. - 14.9.2014 3. 2014 Hävikkiviikkoa vietetään 8. - 14.9.2014 Ruoka-Suomi -tiedotuslehti Ruoka-Suomi -tiedotuslehti kertoo elintarvikealan kehittämistyöstä. Lehti ilmestyy vuonna 2014 neljä kertaa. Numeroiden ilmestymis-

Lisätiedot

SLMSC materials Page 1

SLMSC materials Page 1 1 Käytännönläheinen oppimisen työkalupakki oman lihayrityksen kehittämiseen Johdanto Näin käytät SLMSC- työkalupakkia Pienet lihantuottajat ympäri Eurooppaa taistelevat useista eri syistä eloonjäämisestään.

Lisätiedot

Maitoa ja naudanlihaa

Maitoa ja naudanlihaa Maitoa ja naudanlihaa Keski-Suomesta Huhtikuu 2013 Pienelläkin tilalla pärjää! Robottinavetassa pääosissa yksinkertaisuus ja toimintavarmuus 6 10 sisällys 8 Haukkamäen esikoululaiset tietävät mistä maito

Lisätiedot

LUOMUVILJAN TARJONTAKETJUN KILPAILUKYVYN KEHITTÄMISHANKEEN OPINTOMATKA SAKSAAN 6.-10.10.2008 MATKARAPORTTI

LUOMUVILJAN TARJONTAKETJUN KILPAILUKYVYN KEHITTÄMISHANKEEN OPINTOMATKA SAKSAAN 6.-10.10.2008 MATKARAPORTTI LUOMUVILJAN TARJONTAKETJUN KILPAILUKYVYN KEHITTÄMISHANKEEN OPINTOMATKA SAKSAAN 6.-10.10.2008 MATKARAPORTTI Teksti Marja Suutarla Kuvat Marja Suutarla, Reijo Käki, Aulis Lassila 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. Matkan

Lisätiedot

syksy 2011 Keski-Suomen maaseutu Ihmisten kokoinen Leader Uudet yritykset tuovat kyliin elämää Tietoa rahoituksesta: keskisuomenmaaseutu.

syksy 2011 Keski-Suomen maaseutu Ihmisten kokoinen Leader Uudet yritykset tuovat kyliin elämää Tietoa rahoituksesta: keskisuomenmaaseutu. Keski-Suomen maaseutu Ihmisten kokoinen Leader Uudet yritykset tuovat kyliin elämää Tietoa rahoituksesta: keskisuomenmaaseutu.fi Pääkirjoitus Kierros Keski-Suomen maaseudulle 2 Tämä lehti kertoo Keski-Suomen

Lisätiedot

Auran joulunavaus. Koko perheen joulutapahtuma 29.11. Yritysneuvonta oikeaan suuntaan. Ekologisesti Riihikoskelle. Pikainen piirakanrypyttäjä

Auran joulunavaus. Koko perheen joulutapahtuma 29.11. Yritysneuvonta oikeaan suuntaan. Ekologisesti Riihikoskelle. Pikainen piirakanrypyttäjä 2013 Yritysneuvonta oikeaan suuntaan Kuudelle kunnalle paremmat palvelut. Sivu 5 Ekologisesti Riihikoskelle Bio-Expert Oy kasvaa hyvällä syyllä. Sivu 8 Pikainen piirakanrypyttäjä Automaatio apuna leipomon

Lisätiedot

Opintomatka Ruotsiin 7. - 11.10.2013

Opintomatka Ruotsiin 7. - 11.10.2013 1 Opintomatka Ruotsiin 7. - 11.10.2013 Matkaraportti Leena Pölkki 2 1 Yhteenveto Ruotsin opintomatkan tavoitteena oli ruotsalaisen ruokatuotteen, sikäläisen lähiruoan kehittämistoimenpiteiden, alueellisen

Lisätiedot

MTK-Kaakkois-Suomen maaseutunuorten opintomatka Saksaan 5.-11.4.2013

MTK-Kaakkois-Suomen maaseutunuorten opintomatka Saksaan 5.-11.4.2013 MTK-Kaakkois-Suomen maaseutunuorten opintomatka Saksaan 5.-11.4.2013 Teksti: Eija Paronen Kuvat: Marko Nuojua, Johanna Vesa ja Eija Paronen MTK-Kaakkois-Suomen maaseutunuoret järjesti opintomatkan Ruotsin

Lisätiedot