KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Kesäkuu 2015

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Kesäkuu 2015"

Transkriptio

1 KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Kesäkuu 2015 Kulunut kevät on ollut sekä päättyvien että alkaneiden adoptiokontaktien kevät. Suomessa on päättynyt yhteistyö useamman maan kanssa (Etiopia, Venäjä) mutta myös uusia kohdemaita on saatu Pelastakaa Lasten valikoimiin. Saapuneiden lasten lukumäärä jää tänä vuonna ennätyksellisen alhaiseksi, alkuvuonna on saapunut 11 lasta ja odotamme kesän aikana saapuvaksi vielä 5 lasta. Adoptiokentällä tapahtuneet muutokset tulevat väistämättä näkymään tilastoissa vielä pitkään ja uusien adoptioyhteistyömaiden kanssa aloitetun työn tulokset vastaavasti viiveellä. Tänä keväänä toimitettujen ensimmäisten hakijaperheiden adoptiot etenevät Bulgariassa ja Kirgisiassa omaan tahtiinsa aikanaan lapsiesityksiksi, mutta aikaa tämä tulee viemään. Näitä vaiheita odotamme innolla! Uusien adoptiokontaktien käynnistämistyön lisäksi tänä keväänä olemme vastaanottaneet vieraita ICAB:lta Filippiineiltä sekä ennen kesälomia saapuu delegaatio Kiinan CCCWA:lta. Adoptiopalvelun vuotuiset matkat kontakteihin ovat siirtyneet syksyyn. Syyskuussa osallistumme Filippiineillä ICAB:n järjestyksessä 13. Global Consultation -konferenssin. Saman matkan yhteydessä on tarkoitus vierailla Thaimaan DSDW:llä. Myöhemmin syksyllä suunnittelemme vierailua Kirgisiaan sekä Kiinaan tapaamaan yhdyshenkilöämme ja vierailemaan CCCWA:n osastoilla ja BLAS:ssa. Syksyn infotilaisuuksistamme haluamme tällä kertaa nostaa esille uutena tilaisuutena Lapsen kohtaaminen hakumatkalla infotilaisuuden Tiukula talossa Helsingissä klo Tilaisuus on suunnattu lapsiesitystä lähiaikoina odottaville adoptionhakijoillemme. Ilmoittautuminen tilaisuuteen alkaa syyskuussa. Lisäksi toivotamme teidät jo tässä vaiheessa lämpimästi tervetulleeksi adoptiopalvelumme kaikille asiakkaille suunnattuun Odottajien iltaan marraskuussa klo 16:30 alkaen. Järjestämme syyskuussa toista kertaa perheiden iloisen tapahtumapäivän edellisvuosina adoptiopalvelumme kautta saapuneiden lasten perheille. Kesäkuun 3. päivänä Tiukulassa vietettiin Pelastakaa Lasten pitkäaikaisen ylilääkärin Jari Sinkkosen läksiäisiä. Jari Sinkkonen on tehnyt merkittävän uran lasten hyväksi. Se on sisältynyt niin kliinistä työtä, lasten terapiaa, perheiden konsultaatiota, tutkimusta, luentoja jne. Jari on esiintymisiensä ja kirjojensa kautta tavoittanut ja myös puhutellut tuhansia ja tuhansia suomalaisia sekä vaikuttanut käsityksiimme lasten tarpeista ja vanhempien tehtävästä kasvattajina. Adoptiolapset ovat olleet yksi Jarin erityisistä kiinnostuksen kohteista ja hän on ollut käynnistämässä FinnAdo adoptiotutkimushanketta. Jäämme kaipaamaan Jarin läsnäoloa Tiukulassa, mutta moni hänen lapsia koskevista lämpimistä oivalluksistaan ja vanhempien rohkaisuista jää mieliimme.

2 Jarin kirjoja on myynnissä Pelastakaa Lasten nettikaupassa ja edelleenkin tulemme kansainvälisessä adoptiopalvelussa näyttämään Jarin erittäin hyvin aikaa kestänyttä haastatteluvideota adoptiolasten vanhemmuudesta. Jari tulee edelleen jatkamaan osapäiväisesti ja freelance-pohjalta luennoimista ja terapiatyötä. ADOPTIOKULUT JA PALVELUMAKSUT VUONNA 2015 Adoptiopalvelumaksut peritään siten kuin asiakassopimuksessa on sovittu ja tiettyjen maksujen osalta (vuosipalvelumaksu, jatkolupamaksu, seurantapalvelumaksu) voimassa olevan hinnaston mukaisesti. Adoptiokustannukset ilmoitetaan adoptioprosessin alkaessa ainoastaan arvioina. Perheeltä perityt adoptiokulut tasataan prosessin päättyessä tasauslaskulla todellisia kustannuksia vastaaviksi. Ajantasaisen hintatason seuraamista varten suosittelemme, että tutustutte aika ajoin voimassa olevaan arvioon adoptiokustannuksista erityisesti jos adoptioprosessinne on alkanut useita vuosia aikaisemmin. Adoptiopalvelu on päivittänyt adoptiokuluarvioita Thaimaata, Filippiinejä ja Kiinaa koskien joulukuussa 2014 ja uusia kontakteja Kirgisiaa ja Bulgariaa koskien huhtikuussa Ne ovat nähtävillänne nettisivuillamme Vuonna 2015 otamme käyttöön adoptiolautakunnan hyväksymän uuden palvelumaksun seurantaraporttien hoitamisesta tasauslaskun jälkeisinä vuosina. Seurantapalvelumaksu koskee niitä kohdemaita, joissa seuranta jatkuu vielä 1. Suomeen saapumisvuoden jälkeen (Venäjä, Kiina ja Kirgisia). Seurantapalvelumaksu peritään voimassa olevan hinnaston mukaisesti niinä vuosina tasauslaskun jälkeen kun kohdemaa edellyttää seurantaraportteja. Seurantapalvelumaksu vuonna 2014 on 350 eu. Tämä palvelumaksu kattaa adoptiopalvelun tekemät työvaiheet seurantaraportoinnin ohjeistaminen sosiaalityöntekijälle ja perheelle, raportin toimittaminen käännettäväksi, raportin toimittaminen laillistettavaksi sekä raportin toimittaminen kohdemaahan tai syöttäminen tietokantaan (Kiina). Seurantapalvelumaksu ei sisällä raporteista syntyviä käännös, laillistus ja lähetyskuluja jotka peritään perheeltä erikseen. TILANNE / Pelastakaa Lapset ry Suomeen saapuneet lapset Vireillä olevat / nimetyt lapset Hakemus ulkomailla Bulgaria Filippiinit Kiina Kiina SN 7 7 Kirgisia Thaimaa - DSDW Yhteensä Rekisteröityneitä hakijoita on yhteensä 89 perheettä. Luku sisältää perheet, joilla hakemus kontaktissa, hakemuksen kokoamisen vaihe ja adoptiolupahakemus vireillä adoptiolautakunnassa.

3 ASIAKASNETTISIVUJEN KÄYTTÖOIKEUS JA PELASTAKAA LAPSET LEHTI MAHDOLLISUUS JAT- KAA TILAUSTA LAPSEN SAAPUMISEN JÄLKEEN Vuonna 2015 lapsen saavien perheiden on mahdollista jatkaa asiakasnettisivujemme käyttöoikeutta ja Pelastakaa Lapset lehden tilausta ensi vuonna maksamalla vuosipalvelumaksun vuodelle Ilmoittakaa mikäli haluatte jatkossakin seurata uutisiamme ja saada lehtemme lapsenne saavuttua. OHJEITA ASIAKKAILLE Muistathan aika ajoin lukea myös tämän osion! Adoptioluvan voimassaolo ja asiakkaan vastuu jatkoluvan hakemisessa Adoptioluvan myöntävä VALVIRA toimittaa adoptiolupahakijoille kopion adoptioluvasta. Adoptioluvasta käy ilmi mihin päivämäärään asti adoptiolupa on voimassa. Teidän tulee uusia adoptiolupa ajoissa ennen luvan umpeutumista, mikäli haluatte jatkaa adoptioprosessia luvan päättymisen jälkeen. Adoptiohakijoiden tulee itse henkilökohtaisesti hakea adoptioluvalle jatkoa, mikäli he haluavat pitää adoptiohakemuksensa voimassa luvan umpeutuessa. Mikäli teillä on epäselvää, onko teidän mahdollista hakea adoptioluvalle jatkoa, olkaa ajoissa yhteydessä adoptiopalveluun asian selvittämistä varten. Pelastakaa Lasten asiakkaiden allekirjoittaman asiakas sitoumuksen mukaan teidän tulee olla yhteydessä adoptiopalvelunantajaan viimeistään 6kk ennen adoptiolupapäätöksen voimassaolon päättymistä, jotta prosessianne voidaan jatkaa. Tulette lisäksi saamaan palvelunantajalta kirjalliset ohjeet jatkoluvan hakemista varten. Ohjeet toimitetaan teille postitse kotiin 5 kk ennen Ilmoitusvelvollisuus VALVIRA:lle olosuhteissanne tapahtuvista muutoksista Lisäksi muistutamme adoptiolupaan liittyvästä velvollisuudestanne ilmoittaa kirjallisesti olosuhteissanne tapahtuvista muutoksista adoptioprosessin aikana adoptiolupaviranomaiselle VALVIRA:lle. Lisätietoja Olosuhdemuutoksista ilmoittaminen ja yhteystietojen päivittäminen Pelastakaa Lasten adoptiopalvelu asiakkailla on asiakassitoumukseen perustuva ilmoitusvelvollisuus palvelunantajalle olosuhteissa tapahtuvista muutoksista (asiakassitoumuksen kohta 17). Perheessänne tapahtuvien muutosten sekä asuin- ja työpaikkaan liittyvien muutosten ilmoittaminen on tärkeää ja välttämätöntä nimenomaan ajantasaisesti. Yhteydenpidon merkitys on tärkeää myös tilanteissa, joissa elämäntilanteessanne tapahtuu adoptioprosessin kannalta olennaisia muutoksia. Tällaisia ovat mm. muutto kotimaassa tai ulkomaille, muutokset perhe- tai työtilanteessa sekä terveydentilassa. Asiakassitoumuksenne ehtojen mukaisesti edelly- tämme, että pidätte meitä ajan tasalla kaikissa näissä muutoksissa,jotta voimme ajoissa reagoida muutosten mahdollisiin vaikutuksiin adoptioprosesseissanne. Yhteisenä tavoitteenamme on, että adoptioprosessi voisi jatkua aina, kun hakijoiden edellytykset ja elämäntilanne sen sallii.

4 Pelastakaa Lasten adoptioneuvonnassa olleille asiakkaille haluamme lisäksi muistuttaa, että osoite- ja yhteystietojen päivittäminen adoptioneuvontaan ei vielä takaa sitä, että saisimme muuttuneet tiedot adoptiopalvelumme työyksikköön siksi pyydämme muutokset suoraan adoptiovastaavillemme tai toimistosihteeri Elena Beliaevalle Suosittelemme valmennuskurssien käymistä hyvissä ajoin ennen adoptiohakemuksen lähettämistä maiden vaatimukset kurssien käymisestä yleistyneet Useat kontaktimaamme ovat lisänneet viime aikoina adoptiohakijoiden vaatimuksiksi adoptiovalmennuskurssit (Kiina, Thaimaa, Filippiinit). Adoptiovalmennuskursseja tarjoa Yhteiset Lapsemme ry sekä Pelastakaa Lasten aluetoimistot (Pride-valmennuskurssit osana adoptio- neuvontaa sekä Kansainvälisen adoption valmennusryhmät). Nopeasti lisääntynyt kurssien kysyntä vaikuttaa siihen, että itselle sopivalle kurssille pääsy voi olla haasteellista omalla alueella. Suosittelemme valmennuskursseille ilmoittautumista mahdollisimman varhaisessa prosessin vaiheessa sen varmistamiseksi että kurssi on suoritettu siinä vaiheessa kun hakemus lähetetään kohdemaahan. Suosittelemme valmennuskursseja ei ainoastaan niille, joille on kohdemaan vaatimuksen mukaisesti pakollinen, vaan kaikille odottajille. Ryhmämuotoinen ohjattu valmennus täydentää tärkeällä tavalla yksilöllisesti saatua adoptioneuvontaa ja tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden adoptioon liittyvien aiheiden monipuoliseen käsittelyyn ryhmässä. MAAKOHTAISET KUULUMISET Bulgaria Adoptiopalvelun yhteistyö bulgarialaisen adoptiojärjestön Anidon kanssa on parhaillaan käynnistymässä toden teolla. Ensimmäisten perheiden hakemuksia valmistellessamme olemme pitäneet tiiviisti yhteyttä Anidoon. Näinä päivinä on tarkoitus lähettää ensimmäiset adoptiohakemukset Anidoon, joka käännättää asiakirjat bulgariaksi ja toimittaa sitten Bulgarian Oikeusministeriöön rekisteröitäväksi. Adoptionhakijat saavat tässä vaiheessa tietoonsa oman rekisteröintinumeron ja voivat sen perusteella seurata ministeriön tiedotusta nettisivuilla, esim. lapsiesitystaulukkoa. Adoptioista voitte käydä lukemassa lisää myös Anidon nettisivuilla Bulgariaan voidaan toimittaa sekä pariskuntien että yksinhakijoiden hakemuksia ja Anidolta saamiemme tietojen mukaan kaikki hakijat ovat tasa-arvoisessa asemassa adoptioprosessin aikana. Bulgariassa toimii siis kaksi adoptio-ohjelmaa: a) regular (terveet lastenkotitaustaiset lapset) ja b) special needs (erityistarpeiset lapset). Hakemuksia voidaan toimittaa molempiin ohjelmiin hakijoiden valmiuksien ja lapsitoiveiden mukaisesti. Adoptiohakemuksessa kannattaa mahdollisimman tarkkaan eritellä hyväksyttävissä olevat erityistarpeet ja mainita myös vaikeusaste (esim. lievä, lääkityksellä hoidettavissa oleva, kuntoutuksella/leikkauksella hoidettava). Bulgarian omaa lapsen tausta- ja terveystietolomaketta (type of child acceptable to family) ei välttämättä tarvitse täyttää, jos käytettävissä on adoptioneuvonnan aikana täytetty laaja tausta- ja terveystietolomake. Tätä lomaketta ei siis toimiteta Oikeusministeriöön, vaan se jää Anidon käyttöön. Kansainväliseen adoptioon esitettävät lapset ovat yli 1½-vuotiaita ja kuuluvat taustaltaan usein johonkin vähemmistöryhmään (esim. romaneja, turkkilaisia, armenialaisia). Terveydellinen erityistarve voi tarkoittaa erilaisia diagnooseja, kehitysviiveitä tai ongelmia, jotka voivat vaihdella lievästä vakavaan. Odotusaika hakemuksen rekisteröimisestä Oikeusministeriössä lapsiesityksen saamiseen vaihtelee arviolta kahdesta neljään vuoteen adoptiohakemuksen sisällön (lapsen ikä ja terveydentila) mukaan. Odotusaika on todennäköisesti noin neljä vuotta, mikäli adoptionhakijat eivät ole valmiita hyväksymään erityistarpeita.

5 Kirgisia Seuraavaksi on tarkoitus saada Oikeusministeriössä vireille ensimmäiset suomalaisten perheiden hakemukset ja tiedotamme sitten tarkemmin adoptioprosessin jatkosta ja adoptiotilanteesta. Kahden ensimmäisen perheen hakemukset on vähän aikaa sitten toimitettu Kirgisian Sosiaalisen kehityksen ministeriöön ja sieltä adoptiovirkailija ilmoitti, että asiakirjavaatimukset ovat hieman muuttuneet. Ministeriöön on toimitettava jo hakemusvaiheessa lisäasiakirjoja (esim. palkka-, rikos- ja asuntotodistukset) ja olemme nyt päivittämässä ohjeistusta ja pyydämme hakijoita täydentämään hakemustaan mahdollisimman pian. Kirgisiaan on nyt valmisteilla viiden perheen hakemukset. Lapsiesityksen saavuttua Kirgisiaan on tehtävä 2 3 matkaa: tutustuminen lapseen, oikeudenkäynti- ja hakumatka. Oikeudenkäynnin päätös tulee lainvoimaiseksi 30 päivän kuluttua istuntopäivästä, ja tämän jälkeen voidaan aloittaa lapsen adoptiotodistusten hankinta ja valmistelu eri virastoissa. Hakijat voivat myös tehdä yhdistetyn oikeus- ja hakumatkan, jolloin matka kestänee arviolta 2 kuukautta. Kansainväliseen adoptioon esitetään vain lapsia, joille ei ole löytynyt uutta kotia synnyinmaastaan. Lapset ovat 2 vuotiaita tai sitä vanhempia ja he ovat erityistarpeisia, sillä kaikilla kansainväliseen adoptioon esitettävillä lapsilla on kehitysviiveitä tai ongelmia sekä eriasteisia diagnooseja. Myös sisaruksia on adoptoitavissa. Venäjä Pelastakaa Lasten liittohallitus teki toukokuun alussa päätöksen adoptioyhteistyön lopettamisesta Venäjän kanssa adoptiotoiminnan edellytysten kariuduttua lainsäädännölliseen yhteensopimattomuuteen Suomen eduskunnan hyväksyttyä uuden avioliittolain viime vuoden lopussa. Venäjän lainsäädännön mukaan adoptioyhteistyö maihin, joissa on tasa-arvoinen avioliittolaki, voidaan toteuttaa ainoastaan, mikäli maiden välille on solmittu valtioiden välinen adoptiosopimus. Tällaista sopimusta maidemme välillä ei ole ja järjestömme saamien tietojen mukaan tällaista ei ole myöskään suunnitteilla. Adoptiopalvelu on tiedottanut Venäjän adoptiotilanteesta hakijoita kirjallisesti sekä keskustelutilaisuudessa joka järjestettiin viime maaliskuussa Tiukulassa. Paikalla oli adoptiopalvelun työntekijöiden lisäksi adoptiolautakunnan edustajina lautakunnan puheenjohtaja Merja Vuori ja lautakunnan kansainvälisen jaoston jäsen Tuula Kumpumäki. Hakijoille kerrottiin myös adoptiopalvelun muiden kontaktien (Bulgaria, Filippiinit, Kiina, Kirgisia ja Thaimaa) tilanteesta. Vaikka Venäjän adoptioiden päättyminen on surullista kaikkien osapuolten, etenkin lasten kannalta, onneksi vaikuttaa siltä, että kaikille niille hakijoillemme, jotka haluavat jatkaa adoptioprosessiaan, löytyy joku toinen sopiva kontakti maavalikoimastamme. Jos teillä on vielä jotain kysyttävää uuden kontaktin valinnasta, ottakaa yhteyttä adoptiovastaaviin. Venäjältä on adoptoitu Suomeen vuodesta 1992 lähtien lähes 900 lasta ja ryhmä on edelleen yksi suurimmista ulkomailta adoptoitujen lasten ryhmistä Suomessa. Adoptioyhteistyö Venäjän suuntaan jatkuu joka tapauksessa näiden perheiden asioissa seurantaraportoinnin, jälkipalvelun ja juurimatkojen osalta. Työryhmäämme työllistää lisäksi tämän kesän ja tulevan syksyn aikana Pelastakaa Lasten Venäjän edustuston sulkeminen Pietarissa. Kerhotoiminnasta Pietari-kerhon toimintaa on tarkoitus jatkaa ensi syksynä laajennetussa muodossa. Myös Bulgarian ja Kirgisian adoptionhakijat ovat tervetulleita kerhotapaamisiin. Kerhossa on hyvä tilaisuus tutustua samassa tilanteessa oleviin muihin hakijoihin ja saada vertaistukea pitkän odotuksen aikana. Kerholle pitäisi nyt keksiä uusi nimi ja

6 toivomme saavamme teiltä nimiehdotuksia. Voitte lähettää nimiehdotuksia kesän aikana mennessä sähköpostitse adoptiovastaavalle Paras ehdotus palkitaan! Syksyn kerho-ohjelma tulee alkusyksystä luettavaksi nettisivuillemme. Tervetuloa kerhotapaamisiin jatkossa etenkin kaikki uudet Bulgarian ja Kirgisian adoptionhakijat ja Venäjältä adoptoineet perheet! Kiina CCCWA: n delegaatio on tulossa vierailulle Suomeen kesäkuussa. Tavoitteena on keskustella yhteistyöstä sekä Kiina -adoptioiden tämän hetkisestä tilanteesta yhdessä Interpedian edustajien kanssa. Tiedotamme tapaamisesta ja keskusteluista vierailun jälkeen. Olemme saaneet todistaa tänäkin vuonna ihania perhetapahtumia. Suomeen on saapunut Kiinasta seitsemän lasta tämän vuoden puolella. Mukavia uutisia on tulossa lisääkin usea perhe odottelee jo kesäistä hakumatkaansa. Kaikki lapset ovat tulleet sn -ohjelman kautta. Perusjonon adoptiot ovat edenneet hitaasti, mutta vuosi 2007 lähenee kuitenkin lapsiesityksen ovat saaneet perheet joiden LID -päivä on Suosittelemme edelleenkin perusjonossa olevia perheitä pohtimaan sn -ohjelmaa tai muita kohdemaitamme jonon hitauden vuoksi. CCCWA on korostanut edellisessä tapaamisessamme vuonna 2014 että kaikilla Kiinassa adoptioon tulevilla lapset ovat löytölapsia joka tuo mukanaan aina terveyteen liittyviä riskejä. CCCWA:n mukaan tämä lähtökohta koskee myös LID jonon kautta perheisiin sijoitettavia lapsia. Kiina sn -ohjelmassa ei ole tapahtunut suuria muutoksia. Pitkällä aikavälillä on toki ollut huomattavissa, että ohjelmassa on nykyään vähemmän lievillä erityistarpeilla olevia lapsia. Sen vuoksi sopivan kodin löytäminen lapsille on ollut haastavampaa useimmiten perheet ovat kuitenkin saaneet lapsiesityksen 1,5 vuoden sisällä. Lasten erityistarpeet vaihtelevat hyvin paljon, joten avoimuus erityistarpeiden suhteen toki auttaa lapsiesityksen löytymisessä. Tällä hetkellä kotia tarvitsevat erityisesti yli 6 -vuotiaat lapset. Haluamme muistuttaa seurantaraporttien tärkeydestä. CCCWA: lle lähetetään seurantaraportit annetuin määräajoin. On tärkeää, että perhe yrittää sovittaa aikataulunsa sosiaalityöntekijän tapaamiseen sekä toimittaa pyydetyt valokuvat ajallaan. Toivomme, että annatte valokuvat sosiaalityöntekijälle jo tapaamiselle, jotta raportin toimittaminen ei jää kiinni niiden puuttumisesta. Kiinassa matkustavien on hyvä huomioida Kiinan yleisen hintatason jatkuva nousu. Suosittelemme asiakkaillemme yhdyshenkilömme Jesse Yang tarjoamia majoitusvaihtoehtoja, jotka on valikoitu useiden vuosien aikana huolelle adoptiohakumatkoille soveltuviksi sijainniltaan ja yleisiltä palveluiltaan ja ovat hinnaltaan myös kohtuullisia tarjouksia perheillemme. Filippiinit Filippiinien osalta kevät on sujunut mukavasti. Tämän vuoden 14 kiintiöpaikasta on vapaina vielä 5. Kiinnostus Filippiinejä kohtaan on jatkunut ja uskomme, että kiintiöpaikat tulevat täyttymään tämän vuoden kuluessa. Asiakirjoja kerää tällä hetkellä 6 perhettä. Tämän vuoden puolella on Suomeen tullut 3 lasta Filippiineiltä. Tällä hetkellä lapsiesitysvaiheessa on 3 perhettä, joista yksi perhe on parhaillaan hakumatkalla. Muut vielä odottavat matkustuslupaa. Tämän odotuksen pituus voi vaihdella jonkin verran riippuen ICAB:n tilanteesta, juhlapyhistä sekä sen mukaan valmistellaanko lapsen matkustusasiakirjoja provinssissa vai Manilassa. Manilassa käsittely on jonkin verran ripeämpää. Yhteistyö ICAB:n kanssa on edelleen toiminut erinomaisesti. Kuten olette ehkä jo asiakassivuiltamme lukeneet, meillä oli huhtikuussa vieraita Filippiineiltä. Vierailu sujui oikein hyvin ja mahdollisti myös kuulumisten vaihdon puolin ja toisin. ICAB:in Special home finding ohjelman kautta tuleville vanhemmille yli kouluikäisille lapsille,

7 Thaimaa yli kolmen lapsen sisarussarjoille sekä vaativammin erityistarpeisille lapsille toivotaan jatkossa löytyvän hakijoita myös Suomesta. Kiintiöpaikkajonossa odotusaika arvio on edelleen noin 2 vuotta, joka on myös ICAB:in oma tavoite. ICAB järjestää syyskuussa Manilassa 13. Global Consultation konferenssin adoptioyhteistyötahoillensa sekä Filippiinien lastesuojeluviranomaisille ja lastenkotien edustajille. Konferenssi on tärkeä kohtaamispaikka eri toimijoille ja lisäksi ICAB julkistaa näissä konferensseissa tilastoja ja kertoo linjauksistaan. Pelastakaa Lasten edustajina konferenssiin osallistuvat kansainvälisen adoptiopalvelun päällikkö Irene Pärssinen-Hentula sekä adoptiovastaava Satu Prittinen. Thaimaan yhteensä 12 käytettävissä olevasta kiintiöpaikasta on vapaina vielä 10. Odottajia on siis tällä hetkellä yhteensä 4. Uusia hakijoita mahtuu hyvin vielä tämän vuoden kiintiöpaikoille. Lisäksi otamme jatkuvasti hakijoita kiintiöpaikkojen ulkopuolisille paikoille Special Needs- ohjelmaan. Erityistarpeita tässä ohjelmassa ovat erilaiset fyysiset erityistarpeet, kehitykselliset viivästymät sekä vanhempien taustaan liittyvät tekijät. Erityistarpeisiksi määritellään Thaimaassa myös yli 4-vuotiaat lapset ja sisarukset, joista vanhempi on yli 4-vuotias. Olemme vastaanottaneet tänä keväänä yhden lapsiesityksen Thaimaasta ja perhe on pian lähdössä hakumatkalle. Odotusaika arvio on edelleen noin 3 vuotta, joka voi vaihdella molempiin suuntiin riippuen lapsen tarpeiden ja perheiden valmiuksien kohtaamisesta. Tämän vuoden heinäkuussa toteutettavaan Thaimaan Native Land Visit-juurimatkatapahtumaan ilmoittautuminen on päättynyt. Tapaamme matkalle osallistuvia perheitä kesäkuussa yhdessä muiden suomalaisten palvelunantajien kanssa. Tiedotamme syksyn puolella kuulumisia tästä matkasta. INFORMAATIOTILAISUUDET 2015 Vuonna 2014 järjestämme adoptioprosessin eri vaiheissa oleville adoptiohakijoille suunnattuja informaatiotilaisuuksia ympäri Suomea sekä Tiukula-talossa Helsingissä. Kansainvälinen adoptioprosessi tutuksi - tilaisuudet on tarkoitettu adoptioneuvonnassa oleville hakijoille. Kohdemaa tutuksi - tilaisuudessa on hyvä käydä viimeistään (Thaimaa kohdemaana tilaisuus on tarkoitettu myös uusille asiakkaille tämä vain sinulle Irene tiedoksi) siinä vaiheessa prosessia, kun adoptiolupa on jo myönnetty tai hakemus on lähetetty ulkomaille. Lisäksi järjestämme adoptiopalvelumme asiakkaille tänä vuonna edellisistä vuosista poiketen alueellisesti järjestettyjen odottajien ilta tilaisuuksien sijaan kaksi odottajien luentoiltaa Helsingissä. Jatkamme lisäksi kaksi kertaa vuodessa adoptiolapsen terveydentila luentoja Helsingissä Tiukula talossa. Tilaisuuksiin ilmoittautuminen tapahtuu nettisivujen kautta. Mikäli olette epätietoisia siitä, soveltuuko tilaisuus teidän adoptioprosessin- ne vaiheessa, olkaa puhelimitse yhteydessä adoptiopalveluun ilmoittautumisen yhteydessä.

8 KANSAINVÄLINEN ADOPTIOPROSESSI TUTUKSI TILAISUUS Kansainvälinen adoptioprosessi tutuksi - tilaisuudessa esitellään yleisesti kansainvälisen adoption edellytykset, adoptioprosessin eri vaiheet sekä Pelastakaa Lasten yhteistyökontaktit. Tämä info on tarkoitettu ensisijaisesti hakijoille, jotka ovat jo aloittaneet adoptioneuvonnan. Tilaisuus antaa perustietoa kansainvälisestä adoptiosta ja soveltuu myös esim. alan opiskelijoille tai muille ammattinsa puolesta adoptiotietoa tarvitseville. Turussa, Tampereella, Jyväskylässä sekä Oulussa järjestettyjen tilaisuuksien yhteydessä on mahdollista varata henkilökohtainen keskusteluaika adoptiopalvelun työntekijän kanssa. Keskusteluaika on sovittava etukäteen adoptiopalvelun työntekijän kanssa klo Pelastakaa Lapset, Tiukula-talo Koskelantie 38, Helsinki ilmoittautuminen mennessä klo Pelastakaa Lapset, Länsi-Suomen aluetoimisto Hämeenkatu 14 C 23, 3 krs,tampere ilmoittautuminen mennessä klo Pelastakaa Lapset, Tiukula-talo Koskelantie 38, Helsinki ilmoittautuminen mennessä klo Pelastakaa Lapset, Tiukula-talo Koskelantie 38, Helsinki ilmoittautuminen mennessä KOHDEMAA TUTUKSI TILAISUUDET Kohdemaa tutuksi tilaisuudet (ns. maainfo) on tarkoitettu kontakteista kiinnostuneille sekä hakijoille, joille on jo myönnetty adoptiolupa tai joiden adoptiohakemus on lähetetty kohdemaahan. Tilaisuudessa on mm. maakohtainen tilannekatsaus. Päivän aikana käydään läpi adoptiolapsen hakumatkaan liittyviä asioita ja käytäntöjä. Maainfossa on myös kulttuuriosio sekä perhetapaaminen. Odotusaikana on erittäin tärkeää osallistua tähän Kohdemaa tutuksi - tilaisuuteen, mutta on riittävää käydä infossa vain kerran prosessin aikana.

9 Avoin tiedotustilaisuus KIINA erityistarve-ohjelmasta Pelastakaa Lapset Tiukula talo Koskelantie 38, Helsinki klo ilmoittautuminen mennessä klo ilmoittautuminen mennessä - tilaisuudessa kerrotaan Kiina erityistarve-ohjelmasta, adoptiohakijoiden kriteereistä sekä adoptiohakijoiden soveltuvuuden arvioinnista tätä ohjelmaa varten -tilaisuus on suunnattu Kiina erityistarve-adoptiota harkitseville adoptiohakijoille - aikataulu ja ohjelma julkaistaan nettisivuilla - lisätietoja antaa sosiaalityöntekijä adoptiovastaava riikka.westman@pelastakaalapset.fi Avoin tiedotustilaisuus / Filippiinit kohdemaana Pelastakaa Lapset, Tiukula-talo, Koskelantie 38, Helsinki klo ilmoittautuminen mennessä klo ilmoittautuminen mennessä - lisätietoja antaa adoptiovastaava satu.prittinen@pelastakaalapset.fi Avoin tiedotustilaisuus / Thaimaa kohdemaana Pelastakaa Lapset, Tiukula-talo, Koskelantie 38, Helsinki klo ilmoittautuminen mennessä klo ilmoittautuminen mennessä - lisätietoja antaa adoptiovastaava satu.prittinen@pelastakaalapset.fi Avoin tiedotustilaisuus / Bulgaria kohdemaana Pelastakaa Lapset, Tiukula-talo, Koskelantie 38, Helsinki klo ilmoittautuminen mennessä - lisätietoja antaa adoptiovastaava sirpa.maenpaa@pelastakaalapset.fi Avoin tiedotustilaisuus / Kirgisia kohdemaana Pelastakaa Lapset, Tiukula-talo, Koskelantie 38, Helsinki klo ilmoittautuminen mennessä - lisätietoja antaa adoptiovastaava sirpa.maenpaa@pelastakaalapset.fi

10 KIINA HAKUMATKA INFOTILAISUUDET Kiina- hakumatkainfot järjestetään vuonna 2015 kutsutilaisuuksina siten, että adoptiovastaava kutsuu henkilökohtaisesti lapsiesitystä lähellä olevat tai lapsiesityksen jo saaneet hakijaperheet. Infoon kutsutaan asiakasperheitä joiden hakumatka on ajankohtaistumassa ja he saavat kutsun riittävän ajoissa ennen tilaisuutta. Lisätietoja antaa sosiaalityöntekijä adoptiovastaava LAPSEN KOHTAAMINEN HAKUMATKALLA Kohderyhmänä lapsiesitystä lähiaikoina odottavat perheet. Uusi infotilaisuus jossa valmistaudutaan hakumatkaan lapsen kohtaamisen näkökulmasta. Mitä lapsi kokee ensimmäisinä päivinä uuden perheen kanssa ja miten vanhemmat voivat tukea lasta tässä vaiheessa? Pelastakaa Lapset, Tiukula-talo Koskelantie 38, Helsinki klo ilmoittautuminen käynnistyy syyskuussa ODOTTAJIEN ILTA Adoptiopalvelun asiakkaiden ja henkilökunnan kohtaamispaikka. Adoptiopalvelun ajankohtaiset kuulumiset, mahdollisuus keskusteluun maaryhmissä adoptiovastaavan kanssa sekä keskustelua virittämään jokin ajankohtainen adoptio-aiheinen vierailijapuheenvuoro. Pelastakaa Lasten Tiukula talo, Koskelantie 38, Helsinki Torstai klo 16:30 19:30 ADOPTIOLAPSEN TERVEYDENTILA -LUENTO Tietoa siitä, minkälaisiin terveyspulmiin adoptiovanhempien tulisi varautua sekä minkälaista hoitoa tietyt adoptiolapsilla mahdolliset sairaudet voivat vaatia. Luento tukee adoptiolapsen tausta- ja terveys tietolomakkeen täyttämistä. Seminaaripäivä on ensisijaisesti tarkoitettu adoptioneuvonnassa ja odotusvaiheessa oleville hakijoille mutta myös adoptioperheet ja ammattilaiset ovat tervetulleita. Tilaisuus järjestetään kaksi kertaa vuodessa. Syksyn tilaisuuden ajankohta ilmoitetaan myöhemmin klo 9:30 15:30 Pelastakaa Lapset Tiukula talo Koskelantie 38, Helsinki - ilmoittautuminen mennessä Kaikkiin tilaisuuksiin ilmoittautumiset toivotaan nettisivujemme kautta osoitteesta: Vaihtoehtoisesti voitte ilmoittautua sähköpostitse osoitteessa: elena.beliaeva@pelastakaalapset.fi

11 AJANKOHTAISTA TIETOA, KOULUTUSTA JA TAPAHTUMIA ADOPTIOHA- KIJOILLE JA -PERHEILLE Yhteiset Lapsemme ry:n adoptiovalmennuskurssit Yhteiset Lapsemme ry järjestää adoptiovalmennuskursseja kahden viikonlopun pituisina viikonloppukursseina eri puolilla Suomea sekä Helsingissä myös iltakursseina. Helsingissä järjestetään lisäksi yhden viikonlopun pituisia jatkovalmennuskursseja. Kurssipaikat, hinnat sekä ilmoittautumisohjeet löytyvät yhdistyksen kotisivuilta Kursseilla käsitellään monipuolisesti kansainväliseen adoptioon liittyviä aiheita ja kysymyksiä sekä kuullaan omakohtaisia kokemuksia. Kurssin päätteeksi osallistujat saavat todistuksen, joka voidaan liittää ulkomaille lähetettäviin asiakirjoihin. Adoptiokuraattorin tukipuhelin Tukea ja neuvoa puhelinpalvelusta puh arkisin klo 9-16 Adoptiokuraattori vastaa aina kun pystyy, muussa tapauksessa puhelinvastaajassa on tieto, milloin kuraattorin seuraavan kerran tavoittaa. Adoptiokuraattorille voi jättää myös soittopyynnön tai viestin sähköpostilla kerstin.rauma(a)yhteisetlapsemme.fi. Adoptiokuraattorille soittaminen on luottamuksellista ja soittaa voi myös nimettömänä. Huom. Jos ei ole mahdollisuutta soittaa päivällä, niin adoptiokuraattorin kanssa voi sopia iltasoittoajan sähköpostitse tai puhelimitse. Adoptioperheet ry Adoptioperheet ry:llä on paljon toimintaa josta lisätietoja heidän nettisivuillaan ja toimistoltaan (09) Kotolan parisuhdelauantaissa järjestetään Tapahtuma on suunnattu adoptio -odottajille ja perheille, kahden kulttuurin perheille ja sateenkaariperheille. Päivän ohjelma ja lisätietoja:

12 ADOPTIOPALVELUN AUKIOLOAJAT, PÄIVYSTYS, HENKILÖKUNNAN TAVOITETTAVUUS JA YHTEYSTIEDOT Työntekijöillämme ei ole kiinteitä puhelinaikoja vaan adoptiovastaavat pyrkivät olemaan tavoitettavissanne mahdollisimman joustavasti. Työn luonteen vuoksi työntekijöillä on edelleen työtilanteita, joissa ei voida vastata tuleviin puheluihin. Sähköpostitse asiointi ja soitto- pyyntönne työntekijän sähköpostiin ovat tervetulleita puhelinliikenteen ruuhkautumisen välttämiseksi. Pyrimme tapaamaan asiakkaita vähintään kerran, mutta mielellään muutaman kerran adoptioprosessin aikana ja aina tarvittaessa tai pyynnöstänne. Tapaamiset työntekijän kanssa voivat aika ajoin olla tärkeitä. Huomioittehan, että mikäli haluatte tavata henkilökohtaisesti kansainvälisen adoptiopalvelun työntekijöitä, pyydämme teitä varaamaan ajan henkilökohtaisesti kyseisen työntekijän kanssa puhelimitse tai sähköpostitse. Näin meillä on juuri sillä hetkellä aikaa teille. Valitettavasti meillä ei ole mahdollisuutta ottaa vastaan asiakkaita ilman ajanvarausta. Sähköpostiosoitteemme noudattavat muotoa: Työntekijöiden puhelinnumerot ja loma-ajat Irene Pärssinen-Hentula Kansainvälisen adoptiopäällikkö Puh lomalla ; Elena Beliaeva toimistosihteeri puh lomalla Riikka Westman Sosiaalityöntekijä-adoptiovastaava (Kiina, Kiina special needs) Puh Lomalla Sirpa Mäenpää Adoptiovastaava (Kirgisia, Bulgaria) Puh lomalla Satu Prittinen Adoptiovastaava (Flippiinit,Thaimaa) Puh lomalla Kansainvälinen adoptiopalvelu on suljettu viikoilla 30 ja 31 jolloin päivystämme ainoastaan kohdemaista tulevissa asioissa.

13 Seuraava tiedote ilmestyy maaliskuussa viikolla 40 asiakasnettisivuilla. Aurinkoista kesää! Pelastakaa Lasten adoptiopalvelu

KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Maaliskuu Hyvää kevättä kansainvälisestä adoptiopalvelusta!

KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Maaliskuu Hyvää kevättä kansainvälisestä adoptiopalvelusta! KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Maaliskuu 2015 Hyvää kevättä kansainvälisestä adoptiopalvelusta! Kevät on tänä vuonna adoptiopalvelussamme yhtäaikaisesti uuden alkua mutta myös vanhan päättymistä.

Lisätiedot

KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE MAALISKUU 2016

KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE MAALISKUU 2016 KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE MAALISKUU 2016 Hyvää kevättalvea! Tiukula kerho aloitti toimintansa maaliskuussa Pelastakaa Lasten nettisivut uudistuvat tänä keväänä. Tässä yhteydessä kansainvälisen

Lisätiedot

TILANNE / Pelastakaa Lapset ry

TILANNE / Pelastakaa Lapset ry KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE JOULUKUU 2015 Hyvää jouluaikaa! Adoptiovastaava Sirpa Mäenpää ja nuoret Aulangolla 14.11.2015 Vietimme Venäjä adoptioiden päättäjäisiä Hämeenlinnassa hotelli Aulangolla

Lisätiedot

KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Lokakuu 2015

KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Lokakuu 2015 KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Lokakuu 2015 Adoptiopalvelumme kautta on saapunut tämän alkuvuoden aikana lisää ainutlaatuisia lapsia ja toivotamme heidät kaikki 21 tervetulleiksi Suomeen! Syyskuun

Lisätiedot

KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Maaliskuu Tämä tuli sittenkin niin nopeasti

KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Maaliskuu Tämä tuli sittenkin niin nopeasti KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Maaliskuu 2014 Tämä tuli sittenkin niin nopeasti Tapahtumarikkaasta alkuvuodesta kertoo niin lapsiesitykset kuin kontaktimaiden monenlaiset uutiset joita tässä tiedotteessa

Lisätiedot

PELASTAKAA LASTEN KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Kesäkuu 2012 /

PELASTAKAA LASTEN KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Kesäkuu 2012 / 1 PELASTAKAA LASTEN KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Kesäkuu 2012 / 15.6.2012 Adoptiopalvelussamme on jatkunut aivan erityisen vilkas vuosi Suomeen saapuneiden lasten osalta. Suomeen on saapunut

Lisätiedot

KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Kesäkuu 2013

KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Kesäkuu 2013 KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Kesäkuu 2013 Sisältö: Asiakaskyselyn tulokset s.1 Katsaus kevääseen sekä tulevaan s.2 Tilasto tämän hetkisestä tilanteesta s.2 Ohjeita asiakkaille s.3-4 Maakohtaiset

Lisätiedot

Kesäkuu 2014 KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE

Kesäkuu 2014 KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Kesäkuu 2014 Eurooppalaisten adoptiojärjestöjen edustajia, alan tutkijoita ja asiantuntijoita, aikuisia adoptoituja ja adoptiovanhempia kokoontui huhtikuussa Tukholmaan

Lisätiedot

KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Joulukuu 2013

KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Joulukuu 2013 Juurimatkalla koettua! KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Joulukuu 2013 Sisältö: Juurimatkalla koettua. s.1 Katsaus kuluneeseen vuoteen sekä tulevaan s.2 Palvelumaksut 2014 s.3 Tervetuloa tilaisuuksiimme

Lisätiedot

PELASTAKAA LASTEN KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Syyskuu 2012 /

PELASTAKAA LASTEN KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Syyskuu 2012 / 1 PELASTAKAA LASTEN KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Syyskuu 2012 / 27.9.2012 Adoptiopalvelussamme on tänä vuonna iloinen tilastollinen piikki lapsiesityksissä. Suomeen oli saapunut adoptiopalvelumme

Lisätiedot

KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE KESÄKUU 2016

KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE KESÄKUU 2016 KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE KESÄKUU 2016 Eurooppalaiseen adoptiojärjestöjen kattojärjestö EurAdopt järjesti 12. kerran kansainvälisen adoptiokonferenssin Utrechtissa. Konferenssin tämänvuotinen

Lisätiedot

Joulukuu 2014 KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE

Joulukuu 2014 KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Joulukuu 2014 Eräs aikuinen adoptoitu lähestyi Pelastakaa Lapsia joulutervehdyksellä, jossa hän jakoi ilonsa oman suurimman joulutoiveensa toteutumisesta hänen ollessaan

Lisätiedot

KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN ASIAKASTIEDOTE MAALISKUU Aurinkoista kevättalvea kaikille!

KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN ASIAKASTIEDOTE MAALISKUU Aurinkoista kevättalvea kaikille! KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN ASIAKASTIEDOTE MAALISKUU 2017 Aurinkoista kevättalvea kaikille! Adoptio on vaativa prosessi adoptionhakijoille, mutta ennen kaikkea se on onnellinen perhetapahtuma ja tärkeä

Lisätiedot

PELASTAKAA LASTEN KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Maaliskuu 2011

PELASTAKAA LASTEN KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Maaliskuu 2011 1 PELASTAKAA LASTEN KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Maaliskuu 2011 Pienen ystävän kohtaaminen Kiina kontaktihenkilömme perheiden tapaamisessa Paloheinässä 3/2011 Pelastakaa Lasten adoptiopalvelun

Lisätiedot

PELASTAKAA LASTEN KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Kesäkuu 2011 /

PELASTAKAA LASTEN KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Kesäkuu 2011 / 1 PELASTAKAA LASTEN KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Kesäkuu 2011 / 14.6.2011 Hyvät adoptiopalvelumme asiakkaat! Kesäinen tervehdys Pelastakaa Lasten kansainvälisestä adoptiopalvelusta, jossa kevät

Lisätiedot

PELASTAKAA LASTEN KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Syyskuu 2011 /

PELASTAKAA LASTEN KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Syyskuu 2011 / 1 PELASTAKAA LASTEN KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Syyskuu 2011 / 16.9.2011 Hyvät adoptiopalvelun asiakkaat! Haaveena ikioma ikuinen perhe. Global Consultation konferensissa 8/2011 tanssivia lapsia

Lisätiedot

PELASTAKAA LASTEN KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Joulukuu 2011 /

PELASTAKAA LASTEN KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Joulukuu 2011 / 1 PELASTAKAA LASTEN KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Joulukuu 2011 / 14.12.2011 Joulun valon sydämiimme tuokoon lailla tähden sen tarun, josta muistelmiimme, saamme joulun ikuisen. Hyvät adoptiopalvelun

Lisätiedot

KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Syyskuu 2013

KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Syyskuu 2013 KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Syyskuu 2013 Sisältö: Lämmintä syksyä Pelastakaa Lasten adoptiopalvelusta ajankohtaisia terveisiä NAC kokouksesta s.1-2 Katsaus syksyyn sekä tulevaan s.2-3 Palvelumaksut

Lisätiedot

PELASTAKAA LASTEN KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Joulukuu 2012 /

PELASTAKAA LASTEN KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Joulukuu 2012 / 1 PELASTAKAA LASTEN KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Joulukuu 2012 / 14.12.2012 Uusien asiakkaiden osalta kulunut vuosi on ollut hieman edellisvuotta hiljaisempi. Lapsimääriä tarkasteltaessa vuosi

Lisätiedot

KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN ASIAKASTIEDOTE JOULUKUU Hyvää joulua kansainvälisestä adoptiopalvelusta!

KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN ASIAKASTIEDOTE JOULUKUU Hyvää joulua kansainvälisestä adoptiopalvelusta! KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN ASIAKASTIEDOTE JOULUKUU 2016 Hyvää joulua kansainvälisestä adoptiopalvelusta! Valmistaudumme vuoden vaihteeseen, mutta edessä on vielä työntäyteisiä viikkoja. Viimeistelemme

Lisätiedot

Lokakuu 2014 KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE

Lokakuu 2014 KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Lokakuu 2014 Kulunut syksy on ollut adoptiopalvelussamme erityisen tapahtumarikas niin perheille suunnattujen tapahtumien osalta kuin erityisesti uuden adoptioyhteistyökontaktin

Lisätiedot

KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN ASIAKASTIEDOTE MAALISKUU Kirpeät pakkasterveiset adoptiopalvelusta!

KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN ASIAKASTIEDOTE MAALISKUU Kirpeät pakkasterveiset adoptiopalvelusta! KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN ASIAKASTIEDOTE MAALISKUU 2018 Kirpeät pakkasterveiset adoptiopalvelusta! Suomeen saapui viime vuonna 23 lasta ja tämän vuoden puolella Suomeen on saapunut 3 lasta. Iloiset

Lisätiedot

PELASTAKAA LASTEN KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Maaliskuu 2013 /

PELASTAKAA LASTEN KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Maaliskuu 2013 / 1 PELASTAKAA LASTEN KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Maaliskuu 2013 / 19.3.2013 Filippiineillä, Pampangan vastaanottokeskuksen vauvala Hyvät adoptiopalvelun asiakkaat! Adoptiopalvelun toiminta on

Lisätiedot

PELASTAKAA LASTEN KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Maaliskuu 2012 / Aurinkoista kevättä kaikille!

PELASTAKAA LASTEN KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Maaliskuu 2012 / Aurinkoista kevättä kaikille! 1 PELASTAKAA LASTEN KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN TIEDOTE Maaliskuu 2012 / 29.3.2012 Aurinkoista kevättä kaikille! Lasten toimintaa Venäjä adoptioiden 20v tapahtumassa Kutsumme teidät adoptiopalvelumme

Lisätiedot

KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN ASIAKASTIEDOTE JOULUKUU 2017

KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN ASIAKASTIEDOTE JOULUKUU 2017 KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN ASIAKASTIEDOTE JOULUKUU 2017 Kiitämme kaikkia asiakkaitamme hyvästä yhteistyöstä ja toivotamme teille rauhallista jouluaikaa ja kaikilla tavoilla valoissa uutta vuotta! Pyydämme,

Lisätiedot

KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN ASIAKASTIEDOTE LOKAKUU 2017

KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN ASIAKASTIEDOTE LOKAKUU 2017 KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN ASIAKASTIEDOTE LOKAKUU 2017 My experience is? My protection. That is because of help of my second family. Love sees beyond differences - lastenkotitaustaisten nuorten liikunnallisesta

Lisätiedot

KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN ASIAKASTIEDOTE KESÄKUU Kesäinen tervehdys adoptiopalvelusta!

KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN ASIAKASTIEDOTE KESÄKUU Kesäinen tervehdys adoptiopalvelusta! KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN ASIAKASTIEDOTE KESÄKUU 2017 Kesäinen tervehdys adoptiopalvelusta! Kauttamme saapuneita lapsia laulamassa ja leikkimässä Siina Hirvosen kanssa toukokuisessa perhetapahtumassa

Lisätiedot

KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN ASIAKASTIEDOTE KESÄKUU 2018

KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN ASIAKASTIEDOTE KESÄKUU 2018 KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN ASIAKASTIEDOTE KESÄKUU 2018 Kesäkausi on täydessä vauhdissa ja kansainvälisen adoptiopalvelun kautta on saapunut 10 lasta Suomeen. Lapsiesityksiä on vireillä 5 perheellä,

Lisätiedot

KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN ASIAKASTIEDOTE LOKAKUU 2018

KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN ASIAKASTIEDOTE LOKAKUU 2018 KANSAINVÄLISEN ADOPTIOPALVELUN ASIAKASTIEDOTE LOKAKUU 2018 Kesä on takana päin, ja vaikka kansainvälisessä yhteistyössä kesälomat eivät vaikuta sen kummemmin toimintaan, on syyskausi käynnistynyt täysillä.

Lisätiedot

Tiedote Pelastakaa Lasten kansainvälisen adoptiopalvelunthaimaan matkasta

Tiedote Pelastakaa Lasten kansainvälisen adoptiopalvelunthaimaan matkasta Tiedote Pelastakaa Lasten kansainvälisen adoptiopalvelunthaimaan matkasta 9.4.2018 Pelasakaa Lasten kansainvälisen adoptiopalvelun päällikkö Irene Pärssinen- Hentula ja adoptiovastaava Sirpa Mäenpää vierailivat

Lisätiedot

ADOPTIOKOULUTUS

ADOPTIOKOULUTUS ADOPTIOKOULUTUS 26.1.2017 Merja Vuori Adoptiolautakunnan puheenjohtaja 26.1.2017 Merja Vuori, puh 0504301560, merja.vuori@valvira.fi 1 Hyvät koulutustilaisuuden osanottajat, - 7/2012 uusi adoptiolaki voimaan,

Lisätiedot

Pelastakaa Lasten kansainvälisen adoptiopalvelun asiakasrekisterin tietosuojaseloste

Pelastakaa Lasten kansainvälisen adoptiopalvelun asiakasrekisterin tietosuojaseloste 1 Pelastakaa Lasten kansainvälisen adoptiopalvelun asiakasrekisterin tietosuojaseloste Laadittu: 12.6.2018 Viimeksi päivitetty: 1. Rekisterinpitäjä Pelastakaa Lapset ry (Y-tunnus: 0116788-1) Osoite: PL

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI 1 SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTO Perheiden erityispalvelut Perheoikeudelliset asiat 03.11.15

HELSINGIN KAUPUNKI 1 SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTO Perheiden erityispalvelut Perheoikeudelliset asiat 03.11.15 HELSINGIN KAUPUNKI 1 KERTOMUS KANSAINVÄLISESTÄ ADOPTIOPALVELUSTA VUONNA 2015 Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta on yksi kolmesta Suomessa toimivista kansainvälisen adoptiopalvelun antajista. Helsingin

Lisätiedot

ADOPTIOLAUTAKUNNAN AJANKOHTAISET ASIAT

ADOPTIOLAUTAKUNNAN AJANKOHTAISET ASIAT ADOPTIOLAUTAKUNNAN AJANKOHTAISET ASIAT / LAKIMIES, ADOPTIOLAUTAKUNNAN SIHTEERI, JONNA SALMELA ADOPTIOKOULUTUS 26.1.2017 SÄÄTYTALO 1. ILMAN PALVELUNANTAJAA TAPAHTUVAT ADOPTIOT 2. ASUINPAIKKA 3. KOTONAOLON

Lisätiedot

ADOPTIOKOULUTUS

ADOPTIOKOULUTUS 6.2.2014 ADOPTIOKOULUTUS 30.1.2014 ADOPTIOLAUTAKUNNAN NÄKÖKULMIA LAINSÄÄDÄNNÖN SOVELTAMISESTA KÄYTÄNNÖSSÄ / Ylitarkastaja, adoptiolautakunnan sihteeri, Jonna Salmela 6.2.2014 1. Adoptionhakijan ikärajat

Lisätiedot

ADOPTIOKOULUTUS 26.1.2016

ADOPTIOKOULUTUS 26.1.2016 ADOPTIOKOULUTUS 26.1.2016 Merja Vuori Adoptiolautakunnan puheenjohtaja 8.2.2016 Merja Vuori 1 LUPAPÄÄTÖSTEN KEHITYS (vahvistamattomat luvut) Kv-adoption hakemukset/päätökset vähentyneet 41 % vuodesta 2012

Lisätiedot

1 Adoptiolautakunnan toimintakertomus 2016

1 Adoptiolautakunnan toimintakertomus 2016 1 Adoptiolautakunnan toimintakertomus 2016 www.valvira.fi Dnro 369/02.02.03.00/2017 14.3.2017 2 Sisällys Esipuhe... 4 1 Adoptiolautakunnan kokoonpano ja tehtävät... 6 2 Adoptiolautakunnan toiminta vuonna

Lisätiedot

Kuvaa ei voi näyttää nyt. ULKOMAILLA OLEVIEN BIOLOGISTEN VANHEMPIEN SUOSTUMUKSET. Tuula Jattu, sosiaalityöntekijä

Kuvaa ei voi näyttää nyt. ULKOMAILLA OLEVIEN BIOLOGISTEN VANHEMPIEN SUOSTUMUKSET. Tuula Jattu, sosiaalityöntekijä ULKOMAILLA OLEVIEN BIOLOGISTEN VANHEMPIEN SUOSTUMUKSET Tuula Jattu, sosiaalityöntekijä Perheen sisäinen adoptio Tilanteessa, kun lapsen toinen vanhempi asuu ulkomailla Adoptiolaki 2012/Adoption ensisijaisena

Lisätiedot

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat,

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, 30.9.2015 1 / 5 Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, Omaishoitajat ja läheiset -liiton omaishoitotiedotteessa kerrotaan omaishoitoon liittyvistä asioista, liiton ja sen paikallisyhdistysten toiminnasta

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 8 päivänä toukokuuta /2012 Valtioneuvoston asetus. adoptiosta. Annettu Helsingissä 3 päivänä toukokuuta 2012

Julkaistu Helsingissä 8 päivänä toukokuuta /2012 Valtioneuvoston asetus. adoptiosta. Annettu Helsingissä 3 päivänä toukokuuta 2012 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 8 päivänä toukokuuta 2012 202/2012 Valtioneuvoston asetus adoptiosta Annettu Helsingissä 3 päivänä toukokuuta 2012 Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään

Lisätiedot

ADOPTIOLAUTAKUNTA. 25.1.2013 Jonna Salmela/Merja Vuori 1

ADOPTIOLAUTAKUNTA. 25.1.2013 Jonna Salmela/Merja Vuori 1 ADOPTIOLAUTAKUNTA 25.1.2013 Jonna Salmela/Merja Vuori 1 1.7.2012 UUSI ADOPTIOLAKI TULI VOIMAAN 25.1.2013 Jonna Salmela/Merja Vuori 2 ADOPTIOASIOIDEN PÄÄTÖKSENTEKO JA HALLINTO MUUTOKSET 1.7.2012 LUKIEN

Lisätiedot

* * A-OSA + + OLE_ADO 1 OLESKELULUPAHAKEMUS ADOPTION PERUSTEELLA. 1 Lapsen tiedot 1.1 Henkilötiedot

* * A-OSA + + OLE_ADO 1 OLESKELULUPAHAKEMUS ADOPTION PERUSTEELLA. 1 Lapsen tiedot 1.1 Henkilötiedot OLE_ADO 1 *1019901* OLESKELULUPAHAKEMUS ADOPTION PERUSTEELLA Tämä oleskelulupahakemuslomake on tarkoitettu sinulle, joka asut Suomessa ja haet oleskelulupaa ulkomailta adoptoitavalle lapselle (kansainvälinen

Lisätiedot

Rekisterinpitäjä Interpedia ry (Y-tunnus ), Asemamiehenkatu 4 B Helsinki

Rekisterinpitäjä Interpedia ry (Y-tunnus ), Asemamiehenkatu 4 B Helsinki INTERPEDIA RY:N ADOPTIOREKISTERIN TIETOSUOJASELOSTE Rekisterinpitäjä Interpedia ry (Y-tunnus 0618557), Asemamiehenkatu 4 B 00520 Helsinki Rekisterin nimi Interpedia ry:n adoptiorekisteri Rekisteriasioista

Lisätiedot

+ + Syntymäpaikkakunta OLE_ADO_240518PP +

+ + Syntymäpaikkakunta OLE_ADO_240518PP + OLE_ADO 1 *1019901* OLESKELULUPAHAKEMUS ADOPTION PERUSTEELLA Tämä oleskelulupahakemuslomake on tarkoitettu sinulle, joka asut Suomessa ja haet oleskelulupaa ulkomailta adoptoitavalle lapselle (kansainvälinen

Lisätiedot

Adoptiolautakunnan ja lapsiasiavaltuutetun yhteisaloite adoptiolain jälkiarvioinnista sekä adoption jälkeisen tuen kehittämiseksi

Adoptiolautakunnan ja lapsiasiavaltuutetun yhteisaloite adoptiolain jälkiarvioinnista sekä adoption jälkeisen tuen kehittämiseksi Aloite 1 (5) Adoptiolautakunta Oikeusministeriölle ja sosiaali- ja terveysministeriölle Adoptiolautakunnan ja lapsiasiavaltuutetun yhteisaloite adoptiolain jälkiarvioinnista sekä adoption jälkeisen tuen

Lisätiedot

ADOPTIOLAUTAKUNNAN AJANKOHTAISET ASIAT

ADOPTIOLAUTAKUNNAN AJANKOHTAISET ASIAT ADOPTIOLAUTAKUNNAN AJANKOHTAISET ASIAT / Lakimies, adoptiolautakunnan sihteeri, Adoptiokoulutus 26.1.2016 Säätytalo 1. ILMAN PALVELUNANTAJAA TAPAHTUVAT ADOPTIOT (SUKULAISADOPTIOT) 2. ADOPTIOLAUTAKUNNAN

Lisätiedot

PRIDE-yksilökohtaiset tehtävät Tehtävä 5 Sivu 1 / 11

PRIDE-yksilökohtaiset tehtävät Tehtävä 5 Sivu 1 / 11 PRIDE-yksilökohtaiset tehtävät Tehtävä 5 Sivu 1 / 11 Nimi: PRIDE-yksilökohtaiset tehtävät VIIDES TAPAAMINEN Lapsen oikeus perhesuhteisiin Perhe ja perhesuhteiden tukeminen ovat tärkeitä muun muassa lapsen

Lisätiedot

JHL 495 yhdistyksen toimintasuunnitelma Järjestötoiminta. Tapahtuma/tehtävä Tavoite Kuka järjestää Milloin Talousarviossa varattu summa

JHL 495 yhdistyksen toimintasuunnitelma Järjestötoiminta. Tapahtuma/tehtävä Tavoite Kuka järjestää Milloin Talousarviossa varattu summa Järjestötoiminta Hallituksen kokoukset kuukausittain Kevätkokous Syyskokous Kulttuuri- tai muu vapaa-ajan tapahtuma jäsenille Uusien jäsenten rekrytointitilaisuus yhdistettynä hyvinvointitapahtumaan Kontaktoidaan

Lisätiedot

Taustamuistio 2: Adoptiopalvelujärjestelmä ja muut adoptioperheiden palvelut

Taustamuistio 2: Adoptiopalvelujärjestelmä ja muut adoptioperheiden palvelut Adoptiovisio 2035 Taustamuistio 2: Adoptiopalvelujärjestelmä ja muut adoptioperheiden palvelut Tähän muistioon on koottu huomioita ja kysymyksiä, jotka koskevat adoptioneuvontaa, adoptiopalvelua, adoptiolautakuntaa,

Lisätiedot

INTERVAC KANSAINVÄLINEN LOMAPALVELU. Lomailijoille, jotka kulkevat omia polkujaan

INTERVAC KANSAINVÄLINEN LOMAPALVELU. Lomailijoille, jotka kulkevat omia polkujaan INTERVAC KANSAINVÄLINEN LOMAPALVELU Lomailijoille, jotka kulkevat omia polkujaan INTERVAC-lomapalvelu aina vuodesta 1953 lähtien u Voit vaihtaa asunnon toisen kanssa kotimaassa tai ulkomailla. Kun asut

Lisätiedot

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma 2016 Toimintasuunnitelman pääkohdat Järjestötoiminta JHL 103 edustaa Jyväskylän kaupungilla ja osakeyhtiöissä työskenteleviä,

Lisätiedot

1 Adoptiolautakunnan toimintakertomus 2017

1 Adoptiolautakunnan toimintakertomus 2017 1 Adoptiolautakunnan toimintakertomus 2017 www.valvira.fi Dnro AD/62/2018 3.7.2018 2 Sisällys Esipuhe... 4 1 Adoptiolautakunnan kokoonpano ja tehtävät... 6 2 Adoptiolautakunnan toiminta vuonna 2017...

Lisätiedot

Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake

Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake Huoltajan tulee täyttää ja lähettää tämä sähköinen lomake 3.1.2014 klo 1.00 mennessä. Pyydämme teitä lukemaan huolellisesti Meksiko-stipendien hakuohjeet. Lomake

Lisätiedot

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen.

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen. Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2014 www.mikkelinkvtuki.fi Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2015 www.mikkelinkvtuki.fi Syksyn hehku on lupaus tulevasta.

Lisätiedot

Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake

Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake 1. Oppilaan (hakijan) nimi (sukunimi, etunimet) 2. Kenen idea vaihto-oppilaaksi lähteminen on? Oppilas itse Äiti Isä Joku muu, kuka 3. Onko vaihto-oppilaaksi lähtö

Lisätiedot

Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet yhteishaussa hyväksytyille

Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet yhteishaussa hyväksytyille Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet yhteishaussa hyväksytyille SISÄLTÖ Opiskelupaikan vastaanottaminen ja ilmoittautuminen Opintoportaali Uni Opetuksen alkaminen ja infopäivät LOAS ja opiskelijakortti Opintotuki

Lisätiedot

KOHTAAMINEN. Kotimaisen adoption kehittämishanke 2010-2013

KOHTAAMINEN. Kotimaisen adoption kehittämishanke 2010-2013 KOHTAAMINEN Kotimaisen adoption kehittämishanke 2010-2013 KOHTAAMINEN hankkeen lähtöajatus Pysyvyyden turvaaminen ja oikeus perheeseen pitkäaikaista sijaishuoltoa tarvitsevalle lapselle LOS 20 artikla

Lisätiedot

Tervetuloa LUT:hen! Ohjeet yhteishaussa hyväksytyille

Tervetuloa LUT:hen! Ohjeet yhteishaussa hyväksytyille Tervetuloa LUT:hen! Ohjeet yhteishaussa hyväksytyille SISÄLTÖ Opiskelupaikan vastaanottaminen ja ilmoittautuminen Opintoportaali Uni Opetuksen alkaminen ja orientaatioviikko LOAS ja opiskelijakortti Opintotuki

Lisätiedot

Leija-hanke. 10.3.2014 Ryhmänohjaajakoulutus Reetta Pauni ja Tarja Janhunen

Leija-hanke. 10.3.2014 Ryhmänohjaajakoulutus Reetta Pauni ja Tarja Janhunen Leija-hanke 10.3.2014 Ryhmänohjaajakoulutus Reetta Pauni ja Tarja Janhunen YVPL Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry Olemme lastensuojelujärjestö Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry on lastensuojelujärjestö,

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013 JÄSENKIRJE 2/2013 13.9.2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY Syksyn tuuli jo puissa puhaltelee ja on tullut aika ryhtyä hommiin. Syksyn toimintakalenteriin on koottu tuttuun tapaan yritysvierailuja ja

Lisätiedot

1 Adoptiolautakunnan toimintakertomus 2018

1 Adoptiolautakunnan toimintakertomus 2018 1 Adoptiolautakunnan toimintakertomus 2018 www.valvira.fi Dnro AD/49/2019 29.7.2019 2 Sisällys Esipuhe... 4 1 Adoptiolautakunnan kokoonpano ja tehtävät... 5 2 Adoptiolautakunnan toiminta vuonna 2018...

Lisätiedot

FURUBERGIN AVIISI MAALISKUU 2014

FURUBERGIN AVIISI MAALISKUU 2014 KAARINAN KAUPUNKI LITTOISTEN PÄIVÄKOTI VILLAKUJA 4 / NIPSIKATU 1 20660 LITTOINEN www.kaarina.fi FURUBERGIN AVIISI Furubergin aviisi on Littoisten päiväkodin tiedotuslehti hoitolasten koteihin. Tässä lehdykässä

Lisätiedot

ERITYISTARPEISEN arki ja edellytykset

ERITYISTARPEISEN arki ja edellytykset Julkaisemme jokaisessa tämän vuoden lehdessä yhden erikoislääkärin kirjoituksen, jossa kyseisen alan asiantuntija käsittelee jotain niistä tavanomaisimmista sairauksista, johon kansainvälisen adoption

Lisätiedot

KESKI-POHJANMAAN SOSIAALIPSYKIATRINEN YHDISTYS RY HAKEMUSLOMAKE ATSA- OPISKELIJOIDEN TUKIASUNTO

KESKI-POHJANMAAN SOSIAALIPSYKIATRINEN YHDISTYS RY HAKEMUSLOMAKE ATSA- OPISKELIJOIDEN TUKIASUNTO KESKI-POHJANMAAN SOSIAALIPSYKIATRINEN YHDISTYS RY HAKEMUSLOMAKE ATSA- OPISKELIJOIDEN TUKIASUNTO Hakija: Hakemus nro: / 20 Saapunut KPSPY ry:n ATSA -yksikköön / 20 Tutustumiskäynti/ Haastattelu: Ohje hakemiseen

Lisätiedot

On aika alkaa valmistautua tulevaan Mongolian matkaan! Tässä tietoa viisumista.

On aika alkaa valmistautua tulevaan Mongolian matkaan! Tässä tietoa viisumista. Visumservice Kasarmikatu 44 / PL 14 00131 Helsinki MONGOLIAN VIISUMI On aika alkaa valmistautua tulevaan Mongolian matkaan! Tässä tietoa viisumista. TEMAn kaikki viisumihakemukset hoidetaan Visumservicessä.

Lisätiedot

OHJE KÄYTTÄJILLE 2019

OHJE KÄYTTÄJILLE 2019 LAPPILAISET.FI -JÄRJESTÖTIETOPALVELU LYHYESTI Lappilaiset.fi - järjestötietopalvelu on maksuton tiedotus- ja viestintäkanava Lapissa toimiville järjestöille, yhdistyksille ja yhteisöille. Sivusto kokoaa

Lisätiedot

Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake 2014 syksy

Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake 2014 syksy Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake 2014 syksy 1. Hakijan nimi ja tämän lomakkeen täyttäjän tiedot Pyydämme antamaan tässä vanhemman / huoltajan, jonka haluatte antaa ensisijaiseksi YFU:n yhteyshenkilöksi,

Lisätiedot

Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet maisteriohjelmiin hyväksytyille

Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet maisteriohjelmiin hyväksytyille Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet maisteriohjelmiin hyväksytyille SISÄLTÖ Opiskelupaikan vastaanottaminen ja ilmoittautuminen Opintoportaali Uni Opetuksen alkaminen ja infopäivät LOAS ja opiskelijakortti Opintotuki

Lisätiedot

JHL 240 yhdistyksen toimintasuunnitelma 2015 59. toimintavuosi

JHL 240 yhdistyksen toimintasuunnitelma 2015 59. toimintavuosi JHL 240 yhdistyksen toimintasuunnitelma 2015 59. toimintavuosi syys 13.11.2014 Liite 1 Tapahtuma/tehtävä Tavoite Kuka järjestää Milloin Arviointi Järjestötoiminta Tehdään jäsenkartoitus ammattinimikkeistä

Lisätiedot

Liperin kunnan varhaiskasvatuksen sijaiseksi ilmoittautuminen

Liperin kunnan varhaiskasvatuksen sijaiseksi ilmoittautuminen Henkilöstöpalvelut/ohje 19.2.2019 Liperin kunnan varhaiskasvatuksen sijaiseksi ilmoittautuminen Työpaikkailmoitus Kuntarekry.fi-palvelussa Löydät Liperin kunnan kaikki avoimet työpaikkailmoitukset osoitteesta

Lisätiedot

Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Ungasidéer.fi

Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Ungasidéer.fi Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Ungasidéer.fi 27.1.2015 Miksi nuorten vaikuttamispalvelu? Nuorten kiinnostuksen kohteet tulevat näkyviksi Mahdollistaa nuorten mielipiteiden kuulemisen Tuetaan vaikuttamistaitojen

Lisätiedot

1(5) Osa-alue A Perusvarusteisilla ajoneuvoilla suoritettavat kuljetuspalvelut. Osa-alue B Esteettömillä ajoneuvoilla suoritettavat kuljetuspalvelut

1(5) Osa-alue A Perusvarusteisilla ajoneuvoilla suoritettavat kuljetuspalvelut. Osa-alue B Esteettömillä ajoneuvoilla suoritettavat kuljetuspalvelut 1(5) TARJOUSPYYNTÖ: Liedon kunnan vammaispalvelulain (VPL) ja sosiaalihuoltolain (SHL) mukaisten kuljetuspalveluiden sekä sotainvalidien kuljetuspalveluiden kilpailutus 1. Hankinnan kohde 2. Sopimuskausi

Lisätiedot

puheenjohtaja /sihteeri Kevätkokous Päätösten vahvistaminen hallitus maalis-huhtikuu 300 yhdistyksen jäsenet

puheenjohtaja /sihteeri Kevätkokous Päätösten vahvistaminen hallitus maalis-huhtikuu 300 yhdistyksen jäsenet Järjestötoiminta Edustajistovaalit - sähköinen tiedotus jäsenille vaaleista - mahd. yhdistyksen ehdokkaan oma alasivu yhdistyksen sivuilla Avustetaan yhdistyksen jäsentä vaalityössä tiedottamalla asiasta/mainostamalla

Lisätiedot

puheenjohtaja /sihteeri Syyskokous Päätösten vahvistaminen hallitus marraskuu 300 yhdistyksen jäsenet Anneli Nikulainen, Oxana Tarasyuk ja Sanna Husu

puheenjohtaja /sihteeri Syyskokous Päätösten vahvistaminen hallitus marraskuu 300 yhdistyksen jäsenet Anneli Nikulainen, Oxana Tarasyuk ja Sanna Husu Järjestötoiminta Hallituksen kokoukset kuukausittain Edunvalvonnan varmistaminen ja yhdistyksen toiminnan suunnittelu, tiedon jakaminen. puheenjohtaja /sihteeri kerran kuukaudessa Kevätkokous Päätösten

Lisätiedot

Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt!

Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt! Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry Kunta- ja seurakunta -kirje 1 (5) Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt! Tässä kirjeessä kerrotaan ajankohtaista tietoa omaishoidon

Lisätiedot

HAKEMUSLOMAKE KELTASIRKKU, KVIKANT, ONNENTUPA, PUROJANPIRTTI JA KOTIKARTANO. Saapunut KPSPY ry:n asumispalveluyksikköön

HAKEMUSLOMAKE KELTASIRKKU, KVIKANT, ONNENTUPA, PUROJANPIRTTI JA KOTIKARTANO. Saapunut KPSPY ry:n asumispalveluyksikköön HAKEMUSLOMAKE KELTASIRKKU, KVIKANT, ONNENTUPA, PUROJANPIRTTI JA KOTIKARTANO HAKIJA EI OLE KOKKOLALAINEN: Hakija: Hakemus nro: / Saapunut KPSPY ry:n asumispalveluyksikköön Tutustumiskäynti / Haastattelukäynti:

Lisätiedot

Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä

Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä Tiedote 1/2017 Hei, luet vuoden ensimmäistä Aksonin tiedotetta 1/2017. Vuosi on vaihtunut ja järjestössä suunnitelmat tulevalle vuodelle ovat täydessä

Lisätiedot

Adoptioperheiden tukeminen Helsingin kaupungin adoptiotyöryhmässä. sosiaaliohjaaja Laura Uusitalo vs. ohjaaja Laura Petterson

Adoptioperheiden tukeminen Helsingin kaupungin adoptiotyöryhmässä. sosiaaliohjaaja Laura Uusitalo vs. ohjaaja Laura Petterson Adoptioperheiden tukeminen Helsingin kaupungin adoptiotyöryhmässä sosiaaliohjaaja Laura Uusitalo vs. ohjaaja Laura Petterson 2000-luvun alussa adoptioneuvontaan haluavien jono oli pitkä ja lapsia tuli

Lisätiedot

TUKIASUNTO HAKEMUSLOMAKE

TUKIASUNTO HAKEMUSLOMAKE TUKIASUNTO HAKEMUSLOMAKE Hakija: Hakemus nro: / Saapunut: Hakeutumisohje: Tällä hakemuksella haetaan Keski-Pohjanmaan sosiaalipsykiatrinen yhdistys ry Puron tukiasuntoihin Vetelissä. Hakemuksessa on sekä

Lisätiedot

Tervetuloa rippikouluun!

Tervetuloa rippikouluun! Tervetuloa rippikouluun! Pakilan seurakunnan rippikoulut 2015 Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Ja onnittelut jo valmiiksi; täytät 15 vuotta vuonna 2015! Olet siis mitä parhaassa ripari-iässä.

Lisätiedot

ERASMUS KOULUISSA 12.9.2013. Stefano De Luca Eurooppalainen Suomi ry

ERASMUS KOULUISSA 12.9.2013. Stefano De Luca Eurooppalainen Suomi ry ERASMUS KOULUISSA Eurooppalainen Vapaaehtoispalvelu - EVS volunteers 18-30 v. nuori tulee Suomeen vapaaehtoispalveluun suomalaiselle yleishyödyllisille organisaatioille (esim. järjestöjä, kunnallisia toimijoita,

Lisätiedot

Jätevesilietteen mädätyslaitos Topinojan lietteenkäsittelyalue Pitkäsaarenkuja, Turku

Jätevesilietteen mädätyslaitos Topinojan lietteenkäsittelyalue Pitkäsaarenkuja, Turku Etelä-Suomi Päätös Nro 29/2010/2 Dnro ESAVI/484/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.7.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukainen ympäristölupahakemus Biovakka Suomi Oy:n Topinojan jätevesilietteiden

Lisätiedot

Tässä yhdistystiedotteessa käsitellään:

Tässä yhdistystiedotteessa käsitellään: Tärkeää: Kevätkokouksen kannanotto Aivovammanuoret Instagramissa Tulevia tapahtumia Tässä yhdistystiedotteessa käsitellään: Uutiset... 2 Aivovammaliiton kevätkokouksen kannanotto... 2 Aivovammanuoret Instagramissa...

Lisätiedot

+ + PERHESELVITYSLOMAKE MUUSTA OMAISESTA PERHEENKOKOAJALLE

+ + PERHESELVITYSLOMAKE MUUSTA OMAISESTA PERHEENKOKOAJALLE PK5_plus 1 *1469901* PERHESELVITYSLOMAKE MUUSTA OMAISESTA PERHEENKOKOAJALLE Tämä lomake on tarkoitettu sinulle, jonka muu omainen kuin puoliso tai huollossasi oleva alle 18-vuotias lapsi hakee ensimmäistä

Lisätiedot

Adoptiolautakunnan lääkäri Riitta Aejmelaeus LT, Geriatrian erikoislääkäri HealthMBA

Adoptiolautakunnan lääkäri Riitta Aejmelaeus LT, Geriatrian erikoislääkäri HealthMBA Adoptiolautakunnan lääkäri Riitta Aejmelaeus LT, Geriatrian erikoislääkäri HealthMBA 6.2.2014 Riitta Aejmelaeus 1 Lääkärijäsen Lääkärin läsnäolo perustuu adoptioasetuksen 12 :ään, jossa on säädetty lautakunnan

Lisätiedot

Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito 30.9.2009. Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN

Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito 30.9.2009. Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN Onnistuneen kasvatuskumppanuuden aloittamisen kannalta on tärkeää, että päivähoitoa koskevaa tietoa on saatavilla kun tarve lapsen päivähoidolle syntyy.

Lisätiedot

T E E M A Y h d e s s ä a d o p t i o p o l u l l a

T E E M A Y h d e s s ä a d o p t i o p o l u l l a TEE MA J U U R E T 8 Yhdessä adoptiopolulla TEKSTI Lotta Ventelä KUVAT Thinkstock Kun tausta askarruttaa 6 kysymystä jälki palvelusta Jossain vaiheessa adoptoitu voi haluta tietää lisää. Silloin kannattaa

Lisätiedot

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat,

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, 18.12.2015 1 / 5 Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, Omaishoitajat ja läheiset -liiton omaishoitotiedotteessa kerrotaan omaishoitoon liittyvistä asioista, liiton ja sen paikallisyhdistysten toiminnasta

Lisätiedot

Tarvitsetko projektiisi uuden vaihteen tai palikat järjestykseen? Tule saamaan oivalluksia ja kipinöitä!

Tarvitsetko projektiisi uuden vaihteen tai palikat järjestykseen? Tule saamaan oivalluksia ja kipinöitä! Sivu 1/5 Lue viesti selaimessa täältä www.vates.fi Uutiskirje 14.8.2014 Vielä ehtii! Vaikuta ja verkostoidu -iltapäivä 20.8. Tilaisuudessa on tarjolla asiaa hyvistä viestintäkäytänteistä ja kokemuksia

Lisätiedot

Ero lapsiperheessä työn lähtökohdat

Ero lapsiperheessä työn lähtökohdat Ero lapsiperheessä työn lähtökohdat Ero sisältää aina riskejä lapsen hyvinvoinnille ja vanhemmuus on haavoittuvaa Varhaisella tuella voidaan ennaltaehkäistä vanhempien eron kielteisiä vaikutuksia lapsen

Lisätiedot

MONINKERTAISPIIRIN JA PIIRIN JOHTAJAKOULUTUKSEN APURAHAOHJELMAN HAKEMUS

MONINKERTAISPIIRIN JA PIIRIN JOHTAJAKOULUTUKSEN APURAHAOHJELMAN HAKEMUS Mikä on ja piirin johtajakoulutuksen apurahaohjelma? Tämän apurahaohjelman puitteissa on haettavissa rahoitusta vahvistettujen ensimmäisten ja toisten varapiirikuvernöörien koulutusta varten moninkertaispiirin

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 136/12/1 Dnro PSAVI/117/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2012

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 136/12/1 Dnro PSAVI/117/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2012 PÄÄTÖS Nro 136/12/1 Dnro PSAVI/117/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2012 1 ASIA HAKIJA ON Kuusamo-työhönvalmennuskeskus ry:n ympäristöluvan rauettaminen, Kuusamo Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-,

Lisätiedot

Mitä on kotimainen adoptio?

Mitä on kotimainen adoptio? Mitä on kotimainen adoptio? 20.5.2014 Perheaikaa.fi Yhteistyössä Adoptioperheet ry:n kanssa www.adoptioperheet.fi Projektivastaavat Heli Reinikainen Päivi Partanen Kohtaaminen - kotimaisen adoption kehittämishanke

Lisätiedot

JOHTAJAKOULUTUKSEN APURAHAOHJELMAN SÄÄNNÖT

JOHTAJAKOULUTUKSEN APURAHAOHJELMAN SÄÄNNÖT 2018 2019 JOHTAJAKOULUTUKSEN APURAHAOHJELMAN SÄÄNNÖT Mikä on johtajakoulutuksen apurahaohjelma? Tämän apurahaohjelman puitteissa on haettavissa rahoitusta vahvistettujen ensimmäisten ja toisten varapiirikuvernöörien

Lisätiedot

Tarjouspyyntö 1 (5) TARJOUSPYYNTÖ TIEDOTUSLEHDESTÄ. 1 Hankinnan kohde

Tarjouspyyntö 1 (5) TARJOUSPYYNTÖ TIEDOTUSLEHDESTÄ. 1 Hankinnan kohde Tarjouspyyntö 1 (5) 16.11.2017 TARJOUSPYYNTÖ TIEDOTUSLEHDESTÄ 1 Hankinnan kohde Kaarinan kaupunki (tilaaja) pyytää tarjousta kaikkiin Kaarinan kaupungin kotitalouksiin jaettavan tiedotuslehden julkaisemista,

Lisätiedot

STEP-BY-STEP -OHJE OPETTAJALLE

STEP-BY-STEP -OHJE OPETTAJALLE STEP-BY-STEP -OHJE OPETTAJALLE 1. REKISTERÖITYMINEN: Aloita rekisteröityminen klikkaamalla alla olevaa painiketta Syötä tarvittavat tiedot. Vahvista, että olet lukenut ehdot läpi ja paina Send Saat aktivointiviestin

Lisätiedot

Tietoa yhdistyksille Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n liittokokous 2018

Tietoa yhdistyksille Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n liittokokous 2018 Tietoa yhdistyksille Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n liittokokous 2018 Tietoa yhdistyksille Tämän puheenjohtajille ja sihteereille lähtevän Tietoa yhdistyksille -kirjeen liitteenä ohessa ovat liittokokouskutsu

Lisätiedot