Lämpimästi tervetuloa valmennukseen Ratkaisuja rakentava. palaute. Minna Rasila, Heuristica Oy

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lämpimästi tervetuloa valmennukseen Ratkaisuja rakentava. palaute. Minna Rasila, Heuristica Oy"

Transkriptio

1 Lämpimästi tervetuloa valmennukseen Ratkaisuja rakentava palaute Minna Rasila, Heuristica Oy

2 Kiitos kivasta aamupäivästä ja teidän kaikkien aktiivisesta osallistumisesta! Tässä on valmennuksen slaidit. Mukana on myös sellaisia, joita en ehtinyt pienen valmennustuokiomme aikana näyttää. Käy slaidit ajatuksella läpi. Mielellään yhdessä sparraus-parisi kanssa. Yhteinen keskustelu luo uusia näkökulmia. Kaikkea hyvää teille toivottavasti tavataan uudelleen! T MinnaR minna.rasila@heuristica.fi gsm

3 Heuristica Oy: Tehtävämme on auttaa ihmisiä rakentamaan itselleen parempaa (työ)elämää Tavoitteena työntekijä, joka työskentelee tuloksellisesti ja voi hyvin Hyvä työntekijä

4 Tänään: Mitä palaute on? Miksi sitä tarvitaan? Keneltä ja mistä asioista? Mitä hyötyä on monensuuntaisesta palautteesta? Miten konkreettisesti lisäämme ja kehitämme ratkaisuja rakentavaa palautetta omassa työyhteisössämme? Tietoiskuja ja teoriaa Harjoittelua ja pohdintaa Omat muutokset

5 Parasta työssämme: Ennakkokyselystä, n=18 Nämä nousivat erityisesti esiin: Yhteishenki, työkaverit, ilmapiiri, toistemme arvostus Luottamus ja luotettavuus Monipuolinen, haastava, mielenkiintoinen työ Toistemme auttaminen

6

7 Valmennuksen vaikuttavuuden arvioinnin tasot Donald Kirkpatrick 1975 Tulokset Return Of Investment? Toiminta Oppiminen Reaktiot

8 Jos tämä valmennus onnistuu täydellisesti, niin mistä sen huomaa? Mitä silloin tapahtuu? Palautteen määrä: Kaikenlainen palautteenanto lisääntyy. Palautteen anto lisääntyy ja osataan ottaa kaikenlaista palautetta vastaan. Taidan saada jotain palautetta. Palautetta annetaan enemmän spontaanisti. Vuorovaikutus ja palautteenanto lisääntyy. Palautteenanto/saaminen on luontevaa/spontaania. Ilmapiiri: Työyhteisön keskusteluyhteys ja ilmapiiri paranevat. Meistä tulee tiiviimpi työyhteisö, jossa jokainen voi vapaasti antaa palautetta, niin hyvää kuin vähemmän hyvää. Muutoinkin ilmapiiri muuttuu vapautuneemmaksi ja keskustelevammaksi. Palautetaidot: Olemme saaneet hyviä eväitä palautetaitojen kehittämiseen ja hyödynnämme oppeja käytännössä. Osaamme antaa ja ottaa vastaan sekä positiivista että negatiivista palautetta ja ottaa siitä hyödyn irti. Emme jää junnaamaan yksittäisiin palautekohtiin vaan osaamme jatkojalostaa palautteenantoamme niin, että sitä on ilo antaa ja saada myös kymmenen vuoden kuluttua, vaikka palautetta annettaisiinkin suunnilleen samoista asioista.

9 Jos tämä valmennus onnistuu täydellisesti, niin mistä sen huomaa? Mitä silloin tapahtuu? Vertaispalaute: Ryhdymme käyttämään yhdessä kehitettyä "järjestelmää". Tätä palautteenantoa ei koeta pelottavana ja vastenmielisenä, vaan vähitellen se alkaa tulla luontevaksi osaksi työtämme. Ymmärrettäisiin, että vertaispalautteella todella pyritään niin työn kuin itse kunkin kehittymiseen ja ammatillisen keskustelun lisäämiseen ja yhteiseen työkulttuuriin. Esimies oppii, että työn laatuun liittyvä palaute kuuluu hänelle. Ammatillisuus: Ihmisillä toimistossamme on matalampi kynnys käydä ammatillista keskustelua, nostaa esiin onnistumisia ja antaa rakentavasti myös korjaavaa palautetta. Tämä palaute osataan myös ottaa luontevasti vastaan, ja siitä ollaan kiitollisia. Työssä tehdyistä ratkaisuista keskusteleminen alkaa tuntua lähtökohtaisesti luontevalta ja asianmukaiselta eikä osoittelevalta ja sattumanvaraiselta. Myös virheistä tai puutteista osataan antaa palautetta rakentavalla ja oikeanlaisella tavalla. Palautteen antaminen ja vastaanottaminen on luontevaa ja luonnollinen osa työyhteisön toimintaa sekä oman osaamisen kehittämistä/ylläpitämistä. Palautteen antaminen on entistä luonnollisempi ja tärkeämpi osa työprosessia.

10

11 Palaute itselle oma sisäinen puhe on kaikkein tärkein. Jos vastauksessasi on oikeassa reunassa, pohdi ja päätä, mitä teet asialle!

12 PALAUTE AVAIN KEHITTYMISEEN JA HYVÄÄN YHTEISTYÖHÖN

13 Palautetaidot mitä ne ovat? Palautteen antaminen Palautteen vastaanottaminen Palautteen kriittinen tarkasteleminen ja hyödyntäminen; omien virheiden myöntäminen kiitoksen hyväksyminen Palautteen pyytäminen? Palaute itselle?

14 Mitä palaute on? Mikä on palautetta? Palautteen skaala: Pientä, arkista, jatkuvaa, itsestään selvää, epämuodollista, spontaania, monensuuntaista Suurta, juhlavaa, aikataulutettua, harvinaista, muodollista, hierarkista

15 Millaista palautetta annamme kokonaan ilman sanoja?

16 Keneltä haluaisit palautetta entistä enemmän ja mistä asiasta? 1) 2) 3) 4) 5)

17 Toivon lisää palautetta Päälliköltä, esimieheltä päätöksenteko-osuuksien tekemisestä. niin onnistumisista kuin epäonnistumisistakin. työn laatuun liittyvissä kysymyksissä omista perustyösuorituksista palautetta rakentavasti ja kehujakin voin joskus ottaa vastaan :-) Muilta täysistunnossa hyväksyjän työtä tekeviltä kommentteja täysistuntopuheisiin tekemistäni kielellisistä ratkaisuista Erityisasiantuntijoilta jos teen toistuvia virheitä. jos toistan samoja "virheitä", kun puheita kirjoitan onko jotain tiettyjä asioita, joita teen useinkin virheellisesti. Vastaavasti olisi kiva kuulla myös onnistumisista.

18 Toivon lisää palautetta Kollegoilta, työkavereilta, kaikilta päivittäisistä työtehtävistä päivittäisestä työstä ja etenkin haastavista tehtävistä perustyöstä, siinä tekemistäni kielellisistä ratkaisuista liittyen esim. työn laatuun onnistuneista ratkaisuista työsuorituksista ja toiminnastani työyhteisön jäsenenä siitä, miten kannustavasti ja oikeudenmukaisesti ja ylipäätään kohtelen muita mistä vain tehtäviini liittyvästä. Erityisen hyödyllistä olisi kuitenkin varmaankin palaute muilta samaa työltä tekeviltä istunnonaikaisessa työssä tehdyistä ratkaisuista.

19 Kuka kaipaisi sinulta palautetta nykyistä enemmän ja mistä asiasta? 1) 2) 3) 4) 5)

20 Uskon, että minulta lisää palautetta toivoo Päällikkö, esimies omasta toiminnastaan. Täytyy kysyä. :) Käsittelijän roolissa toimivat toivovat saavansa palautetta hyväksyjän näkökulmasta Asiakirjasihteerit toivovat minulta palautetta kirjoittamisesta Työpari, uudet työntekijät Kollegat, työkaverit, kaikki onnistuneista ratkaisuistaan siitä työstä, josta minä olen vastuussa päivittäisestä työstä ja etenkin haastavista tehtävistä työn laatu asioista, joissa tehdään yhteistyötä etenkin onnistumisista (varmuutta siitä, että oman työn jälki on hyvää) mutta tarvittaessa myös kehityskohteista Ei kukaan: En usko, että kukaan tarvitsee minulta palautetta. Tässä yhteisössä ei varmaankaan minulta odoteta palautetta. Toivon, että palaute, jota työyhteisössä annan tuntemistani työhön olennaisesti liittyvistä asioista, tulee huomioiduksi.

21 Missä tilanteissa haluaisit pystyä antamaan paremmin ja enemmän palautetta? 1) 2) 3) 4) 5)

22 MIKSI PALAUTETTA TARVITAAN MONESTA SUUNNASTA?

23 Työyhteisön vuorovaikutussuhteet Esimiestaidot Alaistaidot Työyhteisötaidot

24 Osaako esimiehesi sinun työsi paremmin kuin sinä itse? Osaako hän antaa sinulle ohjeita ja neuvoja jokaisessa pulmatilanteessasi? Osaako hän ohjeistaa ja neuvoa sinua missään pulmatilanteessasi?

25 Esimies: Työntekijä: Esimiehen ja työntekijän uudet roolit asiantuntijatyössä Päättäjästä vastuun ja vallan jakajaksi Käskijästä osallista-jaksi, resurssien varmistajaksi ja mahdollistajaksi Ohjeiden antajasta sparraajaksi ja coachiksi Valvojasta ja raportoijasta visioijaksi ja kokonaisuuden kehittäjäksi Tämä vaatii uudenlaisia työtapoja ja ajattelumalleja Työtehtävän suorittajasta asiantuntevaksi osaajaksi ja oman työnsä kehittäjäksi Käskytettävästä vastuulliseksi ja omaaloitteiseksi osallistujaksi Yksinäisestä puurtajasta yhdessä onnistujaksi

26 Johtaminen ennen ja nyt: Perinteinen johtaminen VALMENTAVA JOHTAMINEN Mitä tämä edellyttää johdettavilta? Esimies on auktoriteetti, jolla on paras tieto-taito. Hän määrää, mitä tehdään ja miten. Hommat sujuvat, kun esimies suunnittelee ja ohjeistaa ne hyvin ja valvoo, että alaiset noudattavat hänen käskyjään. Esimies neuvoo ja ohjaa alaistaan (vastaamalla alaisen kysymyksiin). Esimies vastaa tiimin suoriutumisesta ja alaisten kehittymisestä. Perustuu ulkoiseen motivointiin (raha, kunnia, pelko) Esimies antaa suunnan ja tavoitteet. Tulokseen voi päästä monella tavalla. Asiantuntija valitsee oman tapansa. Esimies varmistaa resurssit ja palautteen. Esimies coachaa eli auttaa asiantuntijaa tämän omin voimavaroin (tekemällä hänelle kysymyksiä) Jokainen ottaa vastuuta suoriutumisesta ja kehittymisestä ja esimies tukee tätä. Perustuu sisäiseen motivaatioon (merkitys, aikaansaaminen, asiantuntijuus)

27 HYVÄ PALAUTE

28 Hyvän palautteen periaatteet Palautetta tulee antaa säännöllisesti ja riittävän usein. Positiivista palautetta voi antaa pienimmästäkin edistymisestä ja saavutuksesta. Palautteen antamisen käytännön järjestelyistä kannattaa sopia: mistä palautetta annetaan, milloin ja miten - puolin ja toisin. Palautteen antamisessa rehellisyys on valttia, ja myös aktiivisuus ja johdonmukaisuus kannattavat.

29 Positiivinen palaute Miten voimme lisätä sitä arjessa ryhmässämme?

30 Palautetta antaessasi: Anna palaute minä -muodossa - otat vastuun omista ajatuksistasi Anna palaute suoraan vastaanottajalle. Anna palaute välittömästi, jos se vain on mahdollista Käytä aistihavaintojen kieltä ( kuulin sinun sanovan..", näen että..") Älä yleistä ("unohdat aina asioita") vaan kiinnitä palaute yksittäiseen asiaan ( et lähettänyt minulle eilen viestiä, josta olimme sopineet ). Anna palautetta sellaisesta asiasta, jolle vastaanottaja voi tehdä jotakin. Kysy selventäviä kysymyksiä ja pyydä lisätietoja. Tarkista palautetta toisten henkilöiden kanssa, jos tarpeen. Tarkista, ymmärsikö vastaanottaja viestisi. Erota henkilö ja hänen käyttäytymisensä toisistaan ("olet huolimaton" sijaan: "olet tehnyt tämän asian huolimattomasti").

31 Korjaava palaute Mieti ennen palautteen antamista motiivisi ja tavoitteesi Suunnittele korjaava palaute Tuoreus Anna kahden kesken Älä kiertele Kohdista tekemiseen Huomioi myös hyvä Pysy minä muodossa, kyse havainnoista ja tulkinnoista! Rohkaise toista kertomaan, kuuntele ja kuule Päätä positiivisesti Vältä vaarallisia sanoja (miksi, aina, ei koskaan ) Viljele kysymyksiä Muistatko hampurilaismallin? Arvosta ja hyödynnä saamasi palaute!

32 Hampurilais-palaute 3) Päälle positiivista, mielellään niistä voimavaroista, joilla kehitystoive toteutuu. 2) Pihviksi kehitystoive 1) Pohjalle positiivista (jota aina löytyy!!) (1) On ilo seurata asiakastyöskentelyäsi. Olet niin positiivinen ja asiakkaasta välittävä... (2) Vielä parempiin tuloksiin pääset, kun kuuntelet asiakasta enemmän. Varmista lisäkysymyksillä ja edelleen kuuntelemalla, että olet varmasti ymmärtänyt hänet oikein. (3) Näin pääset varmasti entistä parempiin tuloksiin, sillä sinulla on oikea asenne, mikä tässä työssä on kaikkein tärkeintä.

33 Kirahvikieli Non-violent Communication Pääkehittäjä Marshall B. Rosenberg Observations When I see (hear) Feelings I feel Needs...because I need/value Request would you be willing to? On oleellista erottaa toisistaan: havainnot ja tulkinnat tunteet ja ajatukset tarpeet ja pyynnöt pyynnöt ja vaatimukset

34 Havainnoista: Havaitseminen ilman arviointia (tulkintaa) on ihmisälykkyyden korkein muoto. Intialainen filosofi J. Krishnamurti Jos sinun on vaikea erottaa havainto tulkinnasta, tee kameratesti: Kuvittele katsovasi videota, joka on kuvattu kyseisessä tilanteessa. Mitä siitä näkyy?

35 Tietoisuuden kehä Tietoisuus siitä, mistä kulloinkin puhut: -Tosiasiat -Tulkinnat -Tunteet -Tahto -Toiminta Kirjasta Miller, Nunnally & Wackman: Suhdetaitoja elämän kumppaneille

36 Palautekädet TOIVE-käsi MOITE-käsi (Tapani Ahola & Ben Furman)

37 RATkaisuKESkeisyys pähkinänkuoressa: Asiakaslähtöisyys Tavoitteellisuus Tulevaisuuteen suuntaaminen Voimavarojen korostaminen Edistyksen huomiointi Positiiviset poikkeukset Myönteisyys ja luovuus Vaihtoehdot ja mahdollisuudet Yhteistyö ja tukijoukot

38 Mihin keskityn nyt omassa toiminnassani? Mitä teen paremmin viimeistään huomenna ellei jo tänään? Kenen kanssa sparraan muutoksiani? Koska ja missä?

39 Miten muutan toimintaani? Tunnista vanha toimintatapa. Määrittele uusi toimintatapa. Mieti kaikki uuden toiminnan mukanaan tuovat hyvät asiat. Aloita uuden toimintatavan toteuttaminen. Toista. Toista. Toista. Määritä tavoitteet. Mittaa. Palkitse itseäsi. (Piiskaa itseäsi?) Pyydä tukea ja apua. Käytä hyväksesi kaikki mahdolliset apukeinot.

40 Jos haluat tulla joksikin, teeskentele sitä 10 minuuttia päivässä! Jos esimerkiksi haluat tulla rakastavaksi aviopuolisoksi, aloita teeskentelemällä rakastavaa aviopuolisoa 10 minuuttia joka päivä. Tee se silloin, kun rankan työpäivän jälkeen tapaat puolisosi! (Ben Furmania mukaellen)

41 Ratkaisukeskeinen (oman) toiminnan kehittäminen: Sparraa itseäsi tai (työ)kaveria näiden kysymysten avulla! 1. Mikä on tavoitteesi? (Määrittele myönteisesti!) 2. Mitä hyötyä sen saavuttamisesta itsellesi? Entä muille? 3. Missä kohtaa olet nyt (esim asteikolla 0-10)? Mitä olet tehnyt päästäksesi tähän pisteeseen? Mitä voimavarojasi tai vahvuuksiasi olet käyttänyt? Ketkä ovat auttaneet sinua tähän mennessä ja miten? 4. Mikä on merkki siitä, että olet siirtynyt asteikolla yhden askeleen eteenpäin? 5. Mitkä seikat puhuvat sen puolesta, että sinulla on hyvät mahdollisuudet saavuttaa tavoitteesi? 6. Kenelle tai keille aiot kertoa edistyksestäsi? Ketä tai keitä toivot voivasi kiittää avusta tai tuesta saavutettuasi tavoitteesi? Mistä toivot voivasi kiittää heitä? Mitä teet nyt seuraavaksi? Entä sitten?

42 Vievätkö valintasi kohti tavoitettasi? Tavoite antaa raamit ja suunnan Tavoitteeni, visioni AIKA nyt

43 Tyyneysrukous: Anna minulle tyyneys hyväksyä asiat, joita en voi muuttaa, Anna minulle rohkeus muuttaa asiat, jotka voin muuttaa, Ja anna minulle viisaus erottaa nämä kaksi toisistaan. - Reinhold Niebuhr ( )?

44 Kysy sparraus-pariltasi: Millaisia ajatuksia sinulla nyt on herännyt? Mihin haluat nyt muutosta omassa (työ)arjessasi? Mitä käytännön toimenpiteitä alat toteuttaa tämän muutoksen suuntaan? Millaista apua toivot minulta?

45 Tämän valmennuksen tavoitteena on, että jokainen tekee 2-5 panos hyöty - suhteeltaan mahdollisimman hyvää konkreettista parannusta työkäytäntöihinsä. Minä alan nyt toteuttaa seuraavia parannuksia: Sparraan näitä n kanssa / 201 klo :

46 Kiitos osallistumisesta! Mielelläni keskustelen aiheesta kanssasi lisää. Otathan yhteyttä! MinnaRasila Valmentaja, tj puh

Miten motivoin itseäni ja muita?

Miten motivoin itseäni ja muita? Motivaatio, työn ilo ja into Miten motivoin itseäni ja muita? Minna Rasila Heuristica Oy Tervetuloa! Tänään käsitellään motivaatiota. Mitä motivaatio tai motivointi on? Miten motivoin tiimiläisiäni? Vai

Lisätiedot

COACHING KANSALAISTAIDOKSI

COACHING KANSALAISTAIDOKSI COACHING KANSALAISTAIDOKSI PROJEKTIPÄIVÄT 2017 v Minna Rasila, Heuristica Oy www.heuristica.fi COACHING KANSALAISTAIDOKSI Miten ohjaan tiimiläistä, jonka työstä v en juurikaan ymmärrä? Miten tiimiläiset

Lisätiedot

Hyvä itsensä johtaminen vie kohti parempaa työelämää

Hyvä itsensä johtaminen vie kohti parempaa työelämää Hyvä itsensä johtaminen vie kohti parempaa työelämää Minna Rasila, Heuristica Oy minna.rasila@heuristica.fi 040 553 6774 Tässä on koostettuna näyttämäni slaidit ja monta muutakin slaidia, joita ei ehditty

Lisätiedot

KOKEILE KOUTSAUSTA! Ratkaisukeskeinen coaching-ohje

KOKEILE KOUTSAUSTA! Ratkaisukeskeinen coaching-ohje KOKEILE KOUTSAUSTA! Ratkaisukeskeinen coaching-ohje Miniopas Mitä koutsaus on? Coaching - tai suomalaisittain koutsaus - on tehokas työkalu. Se on tulostavoitteista ja konkreettiseen toimintaan tähtäävää.

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

Vuorovaikutusta arjessa näkökulmana palaute

Vuorovaikutusta arjessa näkökulmana palaute Vuorovaikutusta arjessa näkökulmana palaute 28.5.2013 Minna Lappalainen, TtM, TRO, työnohjaaja minna.lappalainen@apropoo.fi Tavoitteena: Erilaisten näkökulmien ja työvälineiden löytäminen arjen vuorovaikutustilanteisiin:

Lisätiedot

PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA

PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA Annamari Mäki-Ullakko, Ilmarinen, 5.11.2015 ESITYKSEN SISÄLTÖ 1. Oma jaksaminen on perusta 2. Työyhteisössä jokainen vaikuttaa ja on vastuussa 3. Ammattitaidon

Lisätiedot

ERTO / YSTEA Työhyvinvointi osana toimivaa työyhteisöä Vaativat asiakaspalvelutilanteet

ERTO / YSTEA Työhyvinvointi osana toimivaa työyhteisöä Vaativat asiakaspalvelutilanteet ERTO / YSTEA Työhyvinvointi osana toimivaa työyhteisöä Vaativat asiakaspalvelutilanteet.0.0 JS Partners Oy Toimiva työyhteisö selkeät tavoitteet ja yhteiset pelisäännöt tarkoituksenmukaiset työvälineet

Lisätiedot

KANNUSTAVA PALAUTTEENANTO

KANNUSTAVA PALAUTTEENANTO KANNUSTAVA PALAUTTEENANTO AAVALLA MERELLÄ AVOIMIN PURJEIN Purjevene keskellä merta, ilman kompassia Joka suuntaan pääsee ja jossain vaiheessa osuu rannalle - mutta minne ja koska PALAUTTEEN ANTAMINEN JA

Lisätiedot

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Mitä on osaaminen ja osaamisen kehittäminen työssä? Työpaikoilla eletään jatkuvassa muutoksessa. Asiakkaiden tarpeet muuttuvat ja työpaikalla

Lisätiedot

Muutos ja minä. TEK/ Urailta Sirpa Etzell. AS3 Finland Oy

Muutos ja minä. TEK/ Urailta Sirpa Etzell. AS3 Finland Oy Muutos ja minä TEK/ Urailta 7.9.2015 17.00 19.30 Sirpa Etzell AS3 Finland Oy Pohjoismainen valmennusyritys Perustettu 1989 500 työntekijää ja sertifioitua valmentajaa Isoimmissa kaupungeissa paikalliset

Lisätiedot

KEHITYSKESKUSTELUTAITOJEN ITSEARVIO

KEHITYSKESKUSTELUTAITOJEN ITSEARVIO Karl-Magnus Spiik Ky KK-itsearvio 1 KEHITYSKESKUSTELUTAITOJEN ITSEARVIO KYSYMYKSET Lomakkeessa on 35 kohtaa. Rengasta se vaihtoehto, joka kuvaa toimintatapaasi parhaiten. 1. Tuen avainhenkilöitteni ammatillista

Lisätiedot

JOHTAMISTAIDON MITTARI (360), kysymykset

JOHTAMISTAIDON MITTARI (360), kysymykset Karl-Magnus Spiik 1 JHTAMISTAIDN MITTARI (360), kysymykset Johtaminen / esimiestyö on yksi vaikeimmista tehtävistä, kun tavoitteena on fyysisten ja henkisten resurssien tehokas käyttö, hyvien tulosten

Lisätiedot

Voi hyvin työssä! Hyvän mielen työpaikan pelisäännöt

Voi hyvin työssä! Hyvän mielen työpaikan pelisäännöt Voi hyvin työssä! Hyvän mielen työpaikan pelisäännöt 24.4.2013 Hilkka Myllymäki Hollolan kunta Hyvä mieli on osa työhyvinvointia. Mistä se rakentuu ja kuka siihen voi vaikuttaa? HOLLOLA ON HALUTTU Henkilöstöohjelma

Lisätiedot

Tiistain Tiimitreenit tehtäviä syksyyn 2017

Tiistain Tiimitreenit tehtäviä syksyyn 2017 Tiistain Tiimitreenit 2016 - tehtäviä syksyyn 2017 Tervetuloa tiimitreenien pariin! Tässä on valmiina yhdessä paketissa vuoden 2016 Tiistain tiimitreenit Voima Valmennuksen blogista hyödynnettäväksi keväällä

Lisätiedot

COACHING TUTUKSI. Minna Rasila, Heuristica Oy

COACHING TUTUKSI. Minna Rasila, Heuristica Oy COACHING TUTUKSI v Minna Rasila, Heuristica Oy www.heuristica.fi COACHING TUTUKSI Tämän tilaisuuden teemat: Coaching ja valmentava ote mitä ne ovat ja miksi niitä tarvitaan? Mitä? Missä? Milloin? Ja kenen

Lisätiedot

OPITAAN YHDESSÄ! OPAS MEILLE KAIKILLE OPPIMISESTA TYÖELÄMÄSSÄ. Päivitetty 2017

OPITAAN YHDESSÄ! OPAS MEILLE KAIKILLE OPPIMISESTA TYÖELÄMÄSSÄ. Päivitetty 2017 70-20-10 - OPITAAN YHDESSÄ! OPAS MEILLE KAIKILLE OPPIMISESTA TYÖELÄMÄSSÄ Päivitetty 2017 O. Ala-Nissilä, T. Kauma, J. Kröger, T. Leppänen, M. Nissén-Feldt, E. Penttilä, S. Raatikainen, I. Sankkila, L.

Lisätiedot

Työyhteisötaidot Invalidisäätiössä

Työyhteisötaidot Invalidisäätiössä Työyhteisötaidot Invalidisäätiössä Erityisesti Sinulle Työyhteisötaitoja tarvitaan Työpaikka on töiden tekemistä varten. Jokainen varmistaa omalta osalta töiden sujuvuuden. Sujuvaan työn tekemiseen kuuluvat

Lisätiedot

OIVALLUS. arviointi- ja väittämäkortit.

OIVALLUS. arviointi- ja väittämäkortit. OIVALLUS arviointi- ja väittämäkortit ARVIOINTIASTEIKKOKORTIT EN KOSKAAN 0 SATUNNAISESTI 1 MELKO USEIN 2 PÄÄSÄÄNTÖISESTI/AINA 3 PERUSTAIDOT A 1.1 Käytöstavat Vastaan kun tervehditään. A 1.2 Käytöstavat

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Reteaming kehittymisen malli. Lähde: Ben Furman, Tapani Ahola aikuiskoulutuspäällikkö Ulla Kauppila

Reteaming kehittymisen malli. Lähde: Ben Furman, Tapani Ahola aikuiskoulutuspäällikkö Ulla Kauppila Reteaming kehittymisen malli Lähde: Ben Furman, Tapani Ahola aikuiskoulutuspäällikkö Ulla Kauppila Motivaatio Kiintoisa tavoite Voimavarat Edistymisen seuranta Orientoituminen Keskustele pienryhmissä Mihin

Lisätiedot

Työhyvinvointia yhdessä Pori

Työhyvinvointia yhdessä Pori Työhyvinvointia yhdessä 20.4.2018 Pori Työhyvinvointi ei synny sattumalta Terveys Hyvinvointi Toimintakyky Työkyky Työhyvinvointi Työhyvinvointi tarkoittaa sitä, että työ on turvallista, terveellistä ja

Lisätiedot

2. KESKUSTELUN ALOITTAMINEN

2. KESKUSTELUN ALOITTAMINEN 1. KUUNTELEMINEN 1. Katso henkilöä, joka puhuu 2. Mieti, mitä hän sanoo 3. Odota omaa vuoroasi 4. Sano, mitä haluat sanoa 2. KESKUSTELUN ALOITTAMINEN 1. Tervehdi 2. Jutustele 3. Päättele, kuunteleeko toinen

Lisätiedot

Kaari-työhyvinvointikysely - esimiehen opas

Kaari-työhyvinvointikysely - esimiehen opas Kaari-työhyvinvointikysely - esimiehen opas Valmistaudu kyselyyn vinkkilista esimiehelle vinkkilista työyhteisölle Valmistaudu kyselyyn - vinkkilista esimiehelle Missä tilaisuudessa/palaverissa työyhteisönne

Lisätiedot

Esimiestutkimuksen eri osa-alueiden kokonaisarviot

Esimiestutkimuksen eri osa-alueiden kokonaisarviot ESIMIESTUTKIMUKSEN RAPORTTI Raportin tekijä ossi.aura@gmail.com www.ossiaura.com FIRMA OY 15.2.2019 Esimiestutkimus toteutettiin osana Työkaari kantaa - työhyvinvointia ja tuottavuutta hanketta. Kyselyyn

Lisätiedot

RATKAISUKESKEINEN TYÖN TEKEMINEN/ IKe

RATKAISUKESKEINEN TYÖN TEKEMINEN/ IKe RATKAISUKESKEINEN TYÖN TEKEMINEN/ IKe Onnistuminen 1/2 Työnilo kumpuaa onnistumisen ilosta Hyvä ilmapiiri Korkea motivaatio Onnistumisiin huomio à keskustelu niistäà työntekijöiden itsearvostus, motivaation

Lisätiedot

Kysy, kuuntele, kannusta puhetta päihteidenkäytöstä. Antti Hytti, aikuistyön päällikkö EHYT ry

Kysy, kuuntele, kannusta puhetta päihteidenkäytöstä. Antti Hytti, aikuistyön päällikkö EHYT ry Kysy, kuuntele, kannusta puhetta päihteidenkäytöstä Antti Hytti, aikuistyön päällikkö EHYT ry PYSÄHDY Kysy Kuuntele Kannusta Milloin ottaa puheeksi? Kun itsellä herää huoli Kun alkoholista aiheutuu terveydellistä,

Lisätiedot

ESIMIES10 YHTEENVETOA TULOKSISTA: VAHVUUDET SEKÄ KEHITTÄMISKOHTEET

ESIMIES10 YHTEENVETOA TULOKSISTA: VAHVUUDET SEKÄ KEHITTÄMISKOHTEET ESIMIES10 YHTEENVETOA TULOKSISTA: VAHVUUDET SEKÄ KEHITTÄMISKOHTEET Oulun kaupungin tavoitteet ja arvot 1. Olemme työyhteisössämme käyneet Oulun kaupunkistrategian läpi ja yhdessä pohtineet sitä, miten

Lisätiedot

Hylätyksi tulemisen pelko. Esimerkkejä siitä, miten ajatukset itsestä voivat vaikuttaa:

Hylätyksi tulemisen pelko. Esimerkkejä siitä, miten ajatukset itsestä voivat vaikuttaa: Hylätyksi tulemisen pelko 9.osio. HALLINTAKEINOMME Esimerkkejä siitä, miten ajatukset itsestä voivat vaikuttaa: Ajatus -Olen surkea äiti -Olen huono työssäni, pakenemista Käytös Suorittamista syyllisyyden

Lisätiedot

Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ

Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ Talentum Helsinki 2015 Copyright 2015 Talentum Media Oy ja kirjoittajat Kansi, ulkoasu ja kuvitus: Maria Mitrunen 978-952-14-2411-3 978-952-14-2412-0

Lisätiedot

MITEN OLLA HYVÄ TYÖNANTAJA Maaseutuyrittäjä työnantajana-koulutus Pori

MITEN OLLA HYVÄ TYÖNANTAJA Maaseutuyrittäjä työnantajana-koulutus Pori MITEN OLLA HYVÄ TYÖNANTAJA Maaseutuyrittäjä työnantajana-koulutus Pori 6.11.2017 Riitta Seppälä MTK-Satakunta/Varavoimaa Farmarille 044 972 6195 riitta.seppala@mtk.fi Työnantaja Esimies Työkaveri Maaseutuyrittäjällä

Lisätiedot

OPITAAN YHDESSÄ! OPAS MEILLE KAIKILLE OPPIMISESTA TYÖELÄMÄSSÄ. Päivitetty 2017

OPITAAN YHDESSÄ! OPAS MEILLE KAIKILLE OPPIMISESTA TYÖELÄMÄSSÄ. Päivitetty 2017 70-20-10 - OPITAAN YHDESSÄ! OPAS MEILLE KAIKILLE OPPIMISESTA TYÖELÄMÄSSÄ Päivitetty 2017 O. Ala-Nissilä, T. Kauma, J. Kröger, T. Leppänen, M. Nissén-Feldt, E. Penttilä, S. Raatikainen, I. Sankkila, L.

Lisätiedot

Palautteen antamisen kulttuuri

Palautteen antamisen kulttuuri 7.5.2013 Palautteen antamisen kulttuuri Rondo Training Oy/ Leena Nousiainen www.dazzle.fi www.rondotraining.fi 1 Palautteen antamisen kulttuuri 2 Kriittiset menestystekijät Alkuun Story of your shoes Mitä

Lisätiedot

Kehitys- ja urakeskustelu urakehitysmahdollisuuksien ja uudelleensijoittumisen edistäjänä

Kehitys- ja urakeskustelu urakehitysmahdollisuuksien ja uudelleensijoittumisen edistäjänä 1 Kehitys- ja urakeskustelu urakehitysmahdollisuuksien ja uudelleensijoittumisen edistäjänä Miten tuloksellisia keskusteluja työurasta käydään? Mistä hyvä työurakeskustelu koostuu? Miksi urakehitysmahdollisuuksista

Lisätiedot

HYVINVOINTIIN JOHTAMINEN. - mitä hyvinvointi on ja miten siihen johdetaan? Erika Sauer Psycon Oy Seniorikonsultti, KTT, FM

HYVINVOINTIIN JOHTAMINEN. - mitä hyvinvointi on ja miten siihen johdetaan? Erika Sauer Psycon Oy Seniorikonsultti, KTT, FM HYVINVOINTIIN JOHTAMINEN - mitä hyvinvointi on ja miten siihen johdetaan? To be or Wellbe 11.2.2010 Oulu Erika Sauer Psycon Oy Seniorikonsultti, KTT, FM Nuoret työntekijät muuttavat työelämää: MEGATRENDIT

Lisätiedot

Workshop: Verkostot ja niiden merkitys sihteerin/assistentin työssä. 8.2.2010 Paasitorni

Workshop: Verkostot ja niiden merkitys sihteerin/assistentin työssä. 8.2.2010 Paasitorni Workshop: Verkostot ja niiden merkitys sihteerin/assistentin työssä 8.2.2010 Paasitorni Verkostot sihteerin ja assistentin työssä ammatilliset yhdistykset kollegat muissa yrityksissä henkilökohtaiset kontaktit

Lisätiedot

RYHMÄTÖIDEN TUOTOKSET. Mitkä tekijät vaikuttavat hyvien käytänteiden käyttöönottoon yrityksissä ja organisaatioissa? SITOUTUMINEN

RYHMÄTÖIDEN TUOTOKSET. Mitkä tekijät vaikuttavat hyvien käytänteiden käyttöönottoon yrityksissä ja organisaatioissa? SITOUTUMINEN HYVÄT KÄYTÄNTEET TYÖPAIKOILLA - KOKEMUKSIA KEHITTÄMISTYÖSTÄ TYÖELÄMÄN KEHITTÄMISOHJELMISSA (TYKES) Keskiviikkona 26.11.2008 kello 12.00-18.00 Fellmannissa RYHMÄTÖIDEN TUOTOKSET ILMAPIIRI Hyvinvointi Sallivuus

Lisätiedot

TERVETULOA TYÖPAJAAN! TYÖHYVINVOINTI SYNTYY ARJEN TEOILLA

TERVETULOA TYÖPAJAAN! TYÖHYVINVOINTI SYNTYY ARJEN TEOILLA TERVETULOA TYÖPAJAAN! TYÖHYVINVOINTI SYNTYY ARJEN TEOILLA 6.2.2019 TYÖPAJAN TAVOITTEENA ON - Pohtia hyvinvoivan työyhteisön kulmakiviä - Jakaa kokemuksia ja keinoja työhyvinvoinnin rakentamiseksi erityisesti

Lisätiedot

NOLO 2016 Me erilaiset työntekijät ja työssä jaksaminen miten olemme yhdessä enemmän Helsinki Congress Paasitorni

NOLO 2016 Me erilaiset työntekijät ja työssä jaksaminen miten olemme yhdessä enemmän Helsinki Congress Paasitorni NOLO 2016 Me erilaiset työntekijät ja työssä jaksaminen miten olemme yhdessä enemmän Helsinki Congress Paasitorni 29.4. 2016 Helka Pirinen People & Leadership Consulting PLC Oy, p. 040 51 21 470, www.peopleleadership.fi

Lisätiedot

Palaute oppimisessa ja ohjaamisessa

Palaute oppimisessa ja ohjaamisessa Palaute oppimisessa ja ohjaamisessa Kirsi Viitanen Palautteen merkitys oppijalle Oppimisen edistäminen Osaamisen tunnistaminen Ongelmanratkaisun kehittäminen Ryhmässä toimiminen vuorovaikutustaidot Itsetuntemuksen

Lisätiedot

Miten työyhteisökokemus synnyttää asiakaskokemuksen? Merja Fischer Merja@posemotions.com Seinäjoki 8.5.2014

Miten työyhteisökokemus synnyttää asiakaskokemuksen? Merja Fischer Merja@posemotions.com Seinäjoki 8.5.2014 Miten työyhteisökokemus synnyttää asiakaskokemuksen? Merja Fischer Merja@posemotions.com Seinäjoki 8.5.2014 Ihmiset haluavat olla synny0ämässä jotain itseään suurempaa. Työelämän arvot vastuu on jokaisella

Lisätiedot

Strategia käytäntöön valmentavalla johtamisella. JohtamisWirtaa 10.5.2011

Strategia käytäntöön valmentavalla johtamisella. JohtamisWirtaa 10.5.2011 Strategia käytäntöön valmentavalla johtamisella JohtamisWirtaa 10.5.2011 Työpaja 2, haasteet ja ratkaisut Riikka Laine-Tolonen (Nordea) Tapani Pöllänen (Sales Energy) Valmentava esimies Strategia ja visio

Lisätiedot

Palautteen antaminen arjessa. Verohallinnon Verotarkastusyksikön työhyvinvointihanke

Palautteen antaminen arjessa. Verohallinnon Verotarkastusyksikön työhyvinvointihanke Palautteen antaminen arjessa Verohallinnon Verotarkastusyksikön työhyvinvointihanke 2013-2014 Verotarkastus 1.5.2013 699 htv Ylijohtaja Anita Wickström Itä- Suomen VTY Kuopio Helinä Könttä Länsi- Suomen

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Ohjaava ja valmentava työote ohjauksessa

Ohjaava ja valmentava työote ohjauksessa Ohjaava ja valmentava työote ohjauksessa Kouvolan seudun ammattiopisto Kati Pakkala & Kristina Ström Opevalmentaa.fi LUONNOS Valmentava työote ja valmentajan keinot Lähde: Pakkala & Ström. 2018. Ope valmentaa.

Lisätiedot

Iloa yhteistyöstä. Mielekäs ja tuloksekas koiraharrastus. Kati Kuula

Iloa yhteistyöstä. Mielekäs ja tuloksekas koiraharrastus. Kati Kuula Iloa yhteistyöstä Mielekäs ja tuloksekas koiraharrastus Kati Kuula 8.10.2016 Koirilla on oikeus hyvään elämään Meillä kaikilla on oikeus hyvään elämään Mitä kaikkea hyvää koiraharrastustoimintaan osallistumisesta

Lisätiedot

Tehyn Akateemisten, Esimiesten ja Hallinnon jaostojen vuosikokousseminaari Toini

Tehyn Akateemisten, Esimiesten ja Hallinnon jaostojen vuosikokousseminaari Toini Tehyn Akateemisten, Esimiesten ja Hallinnon jaostojen vuosikokousseminaari 16.11.2018 Toini 16.11.18 1 Sisältö 1. Strategia 2. Esimiehen rooli ja tehtävät 3. Itsensä johtaminen 4. Palaute à parantaminen

Lisätiedot

TERVETULOA VOK-1 KOULUTUKSEEN!

TERVETULOA VOK-1 KOULUTUKSEEN! TERVETULOA VOK-1 KOULUTUKSEEN! 2 KOULUTUKSET 1. Kannustava valmentaja ja ohjaaja 3t 2. Ihmisen elinjärjestelmät ja harjoittelu 3t 3. Oppiminen ja opettaminen harjoitustilanteessa 3t 4. Herkkyyskausien

Lisätiedot

KANNUSTAVA JOHDETTAVA

KANNUSTAVA JOHDETTAVA Karl-Magnus Spiik Ky Kannustava johdettava / sivu 1 KANNUSTAVA JOHDETTAVA on kaksiosainen ( 2 pv + 2 pv ) käytännönläheinen valmennus käyttäytymisen, asenteiden ja yhteistyön ammatillisuudesta (hyvät alaistaidot).

Lisätiedot

TYÖYHTEISÖTAIDOILLA JAKSAMISTA ELÄMÄÄN. Jyväskylä 20.10.2009

TYÖYHTEISÖTAIDOILLA JAKSAMISTA ELÄMÄÄN. Jyväskylä 20.10.2009 TYÖYHTEISÖTAIDOILLA JAKSAMISTA ELÄMÄÄN Jyväskylä 20.10.2009 Jaksaisimmeko työelämässä pidempään, jos osaisimme olla ihmisiksi keskenämme? Löytyykö apu työssä jaksamiseen ja jatkamiseen työyhteisötaidoista?

Lisätiedot

Työyhteisötaidot tulevaisuuden johtamisesssa. Merja Turunen

Työyhteisötaidot tulevaisuuden johtamisesssa. Merja Turunen Työyhteisötaidot tulevaisuuden johtamisesssa Merja Turunen Työyhteisötaidot tulevaisuuden johtamisessa Työntekijän oma vastuu Rooli työyhteisössä Työyhteisön voima Tulevaisuuden haasteet Minäminäminäminäminäminäminäminä

Lisätiedot

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen ELÄMÄN HALLINTA & HYVÄ ARKI ITSEVARMA URHEILIJA MYÖNTEINEN ASENNE MOTIVAATIO & TAVOITTEEN ASETTAMINEN Myönteinen asenne Pidä hyvää huolta sisäisestä lapsestasi,

Lisätiedot

Työhyvinvoinnin usein kysytyt kysymykset

Työhyvinvoinnin usein kysytyt kysymykset Hyvällä fiiliksellä homma toimii paljon paremmin! Työhyvinvoinnin usein kysytyt kysymykset Elina Ravantti, Venla Räisänen ja Eeva-Marja Lee Työterveyslaitos 2014 1 Tietopaketti työhyvinvoinnista Apaja-projektissa

Lisätiedot

Viestintä strategian mahdollistajana. Elisa Juholin

Viestintä strategian mahdollistajana. Elisa Juholin Viestintä strategian mahdollistajana Elisa Juholin 1.9.2016 Karu totuus Jopa yhdeksän kymmenestä strategian toimeenpanosta epäonnistuu Jopa yhdeksän ihmistä kymmenestä ei pysty konkreettisesti sanomaan,

Lisätiedot

Esimiehen koutsaus ja valmennus

Esimiehen koutsaus ja valmennus Esimiehen koutsaus ja valmennus Tallinna 20.5.2016 YTM, työnohjaaja, coach Liisa Kallio Esityksen sisältö 1. Oma taustani 2. Mitä Coaching on 3. ICF ydintaidot A. Coaching työskentelyn perusta B. Suhteen

Lisätiedot

Tervetuloa! Opettajien alueellinen koulutus 3 Syksy 2018 Tampere 28.8., Helsinki 4.9. ja Oulu 5.9.

Tervetuloa! Opettajien alueellinen koulutus 3 Syksy 2018 Tampere 28.8., Helsinki 4.9. ja Oulu 5.9. Tervetuloa! Opettajien alueellinen koulutus 3 Syksy 2018 Tampere 28.8., Helsinki 4.9. ja Oulu 5.9. Koulutuksen ohjelma klo 10.00 Teemme yhdessä 12.00 Lounas 13.00 Kokemuksia luokkapiiristä ja juttutuokiosta

Lisätiedot

Johtaminen ja työyhteisön dynamiikka muutoksessa

Johtaminen ja työyhteisön dynamiikka muutoksessa Johtaminen ja työyhteisön dynamiikka muutoksessa Muutoksen johtaminen -koulutuspäivä Jaana Piippo 30.9.2014 Mitä työyhteisön dynamiikka tarkoittaa? Termi dynamiikka tulee kreikan sanasta dynamis, joka

Lisätiedot

Vaikeiden asioiden puheeksiottaminen

Vaikeiden asioiden puheeksiottaminen Vaikeiden asioiden puheeksiottaminen Työterveyspsykologi Hanna Wikman- Heinonen KKT-keskus Arvo Esityksen tavoite Antaa perustietoa puheeksiottamisesta ja siinä huomioitavista tekijöistä Antaa käytännön

Lisätiedot

Vuorovaikutus koulun työyhteisössä ja oppilaiden vanhempien kanssa. Hannele Cantell ja Ria Kataja Educa Helsinki 27.1.2012

Vuorovaikutus koulun työyhteisössä ja oppilaiden vanhempien kanssa. Hannele Cantell ja Ria Kataja Educa Helsinki 27.1.2012 Vuorovaikutus koulun työyhteisössä ja oppilaiden vanhempien kanssa Hannele Cantell ja Ria Kataja Educa Helsinki 27.1.2012 Mihin työaika hupenee? Mikä opettajan työssä stressaa? Miten ratkoa hankalia tilanteita?

Lisätiedot

Toimiva työyhteisö DEMO

Toimiva työyhteisö DEMO Toimiva työyhteisö DEMO 7.9.6 MLP Modular Learning Processes Oy www.mlp.fi mittaukset@mlp.fi Toimiva työyhteisö DEMO Sivu / 8 TOIMIVA TYÖYHTEISÖ Toimiva työyhteisö raportti muodostuu kahdesta osa alueesta:

Lisätiedot

Asumissosiaalinen työote

Asumissosiaalinen työote 31.3.2017 Asumissosiaalinen työote Heli Alkila Asunto ensin - periaate Uudistuva ammatillisuus Laajentuva työyhteisö Arvot, unelmat, valta ja eettisyys: Unelmat antavat suunnan tekemiselle. Mikä on minun

Lisätiedot

Merkityksellistä johtamista. Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana

Merkityksellistä johtamista. Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana Merkityksellistä johtamista Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana Henkilöstökokemus Asiakkuudet ja asiakaskokemus Digitalisaatio ja tekoäly Kansainvälistyminen ja kasvu Onko yrityksellänne

Lisätiedot

ITSEMYÖTÄTUNTO JA IRTI ITSEKRITIIKISTÄ

ITSEMYÖTÄTUNTO JA IRTI ITSEKRITIIKISTÄ ITSEMYÖTÄTUNTO JA IRTI ITSEKRITIIKISTÄ - Näkökulmia omaan jaksamiseen Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ergonomiaseminaari, Turku 14.6.2019 Ronnie Grandell Työterveyspsykologi, Johtajuuscoach, tietokirjailija

Lisätiedot

Palaute - luonnollinen osa arkea?

Palaute - luonnollinen osa arkea? Tervetuloa! Palaute? Mieti 1-2 palautetta, jotka ovat jääneet sinulle erityisesti mieleen. Missä roolissa itse olit, minkälainen tilanne oli ja miksi muistat palautteen/tilanteen edelleen? Mitä palaute

Lisätiedot

HR-ryhmäcoaching syksyllä 2018

HR-ryhmäcoaching syksyllä 2018 HR-ryhmäcoaching syksyllä 2018 Voimaa ja vaikuttavuutta HR-työhön Uusi ryhmä starttaa 24.8.2018 Ilmoittaudu 15.6. mennessä Riitta Perttilä, Novetos Oy riitta.perttila@novetos.fi p. +358 50 549 2797 HR-ryhmäcoaching

Lisätiedot

TERVETULOA! yhteistä elämää

TERVETULOA! yhteistä elämää TERVETULOA! Vuoroin vaikuttamassa Parisuhdekouluttajat Liisa Välilä ja Sari Liljeström Parisuhdetyytyväisyys Miten perustarpeeni suhteessa täyttyvät? Tarpeiden ja tunteiden tiedostaminen lisää ymmärrystä

Lisätiedot

ADHD oireinen aikuinen asiakkaana. Suvi Lehto

ADHD oireinen aikuinen asiakkaana. Suvi Lehto ADHD oireinen aikuinen asiakkaana Suvi Lehto 13.10.2016 Kohtaamisen lähtökohta Asiakkaalla on usein taustalla useita epäonnistumisia ja negatiivisia kokemuksia Näiden seurauksena asiakas Ei usko onnistumisiin

Lisätiedot

Keinot kasvuun on tiedossa, mutta se ei riitä. Henkilöstö tekee kasvun.

Keinot kasvuun on tiedossa, mutta se ei riitä. Henkilöstö tekee kasvun. Keinot kasvuun on tiedossa, mutta se ei riitä. Henkilöstö tekee kasvun. Olisiko nyt jo aika kääntää katse henkilöstökustannuksista kasvun tekijöiksi? 11 % suomalaisista työntekijöistä on sitoutunut työnantajaansa

Lisätiedot

Itsensä johtaminen jaksamisen tukena Varhaiskasvatuksen johtajuusfoorumi 2019

Itsensä johtaminen jaksamisen tukena Varhaiskasvatuksen johtajuusfoorumi 2019 Itsensä johtaminen jaksamisen tukena Varhaiskasvatuksen johtajuusfoorumi 2019 Tutkijatohtori Susanna Kultalahti Vaasan yliopisto, johtamisen akateeminen yksikkö Esimiestyö VAATII PALJON Pedagoginen johtajuus,

Lisätiedot

10 askelta onnistumiseen

10 askelta onnistumiseen Uudistunut ammatillinen koulutus tarjoaa yrityksille monia mahdollisuuksia 10 ta onnistumiseen Mirja Hannula, EK @mirjahannula 9.11.2018 Ammatillisen koulutuksen eri opiskelijaryhmiä Perusasteen päättävät

Lisätiedot

Koulutuspäivän tavoite

Koulutuspäivän tavoite Työnohjauksesta nousevia asioita Kohtaamisia terveydenhuollon arjessa 23.5.2017 Työhyvinvointiylihoitaja, työnohjaaja KSSHP Koulutuspäivän tavoite Herättää ajatuksia ihmisten kohtaamisesta Muuttaa kohtaamisen

Lisätiedot

Keskity oleelliseen tuottavuuden kehityksessä. Leadership-tapahtuma

Keskity oleelliseen tuottavuuden kehityksessä. Leadership-tapahtuma Keskity oleelliseen tuottavuuden kehityksessä Leadership-tapahtuma 2.2.2012 Minä olen tehokkaimmillani ja tuottavimmillani kun Olen asiantuntevassa työryhmässä, jossa kukin tietää roolinsa ja sparraa toisiaan

Lisätiedot

Ajatuksia valmentavasta johtamisesta. Pasi Juvonen Aivolinko

Ajatuksia valmentavasta johtamisesta. Pasi Juvonen Aivolinko Ajatuksia valmentavasta johtamisesta Pasi Juvonen Aivolinko Kysymys osallistujille Nimeä jokin mielestäsi keskeinen johtamisen haaste? Kootaan vastaukset osallistujien tarkasteltaviksi (3 minuuttia) Oma

Lisätiedot

RANUAN KUNNAN HENKILÖSTÖN Työhyvinvointikyselyn tulokset

RANUAN KUNNAN HENKILÖSTÖN Työhyvinvointikyselyn tulokset RANUAN KUNNAN HENKILÖSTÖN Työhyvinvointikyselyn tulokset Yhteenveto vuosilta 2011, 201, 2015, 2016 ja 2017 toteutetuista kyselyistä Kunnanhallitus 7.5.2018 Yleistä kyselystä Ranuan työhyvinvointikyselyssä

Lisätiedot

Kenelle ja missä kritiikki on sallittu? Lapin metsätalouspäivät

Kenelle ja missä kritiikki on sallittu? Lapin metsätalouspäivät Kenelle ja missä kritiikki on sallittu? Lapin metsätalouspäivät 2.2.2017 Tuula Jusko HR-tiimin esimies, työsuojelupäällikkö Suomen Metsäkeskus Kritiikki? = Arvostelu (https://fi.wikipedia.org/wiki/arvostelu)

Lisätiedot

JOHTAMINEN UUDESSA MAAILMASSA kohti innostavaa ja vastuuttavaa johtamiskulttuuria DAN SOBACK

JOHTAMINEN UUDESSA MAAILMASSA kohti innostavaa ja vastuuttavaa johtamiskulttuuria DAN SOBACK JOHTAMINEN UUDESSA MAAILMASSA kohti innostavaa ja vastuuttavaa johtamiskulttuuria DAN SOBACK Johtamisen Suuri Murros Käännetään pyramidit JOHTO HENKILÖSTÖ Ohjeistaa ja hallinnoi Mahdollistaa ja tukee Henkilöstö

Lisätiedot

Näin käytät GROW-kortteja

Näin käytät GROW-kortteja Mikä on GROW? GROW-korttipeli perustuu Graham Alexanderin, Alan Finen ja John Whitmoren kehittämään GROWmalliin, jossa erilaisia pulmatilanteita ja haasteita käsitellään valmentajan kysymysten avulla ratkaisukeskeisesti.

Lisätiedot

Tehtävät. tunteisiin liittyvät tehtävät 1 8. Tunteet kehossani. ilo viha jännitys häpeä ahdistus onnellisuus

Tehtävät. tunteisiin liittyvät tehtävät 1 8. Tunteet kehossani. ilo viha jännitys häpeä ahdistus onnellisuus Tehtävät tunteisiin liittyvät tehtävät 1 8 1 Tunteet kehossani Kirjoita tai piirrä, missä seuraavassa listatut tunteet tuntuvat kehossasi ilo viha jännitys häpeä ahdistus onnellisuus Mukailtu lähde: mielenterveystalo.fi

Lisätiedot

Ke Henkilöstön jaksaminen Voimavaroja oman työn arkeen

Ke Henkilöstön jaksaminen Voimavaroja oman työn arkeen Lounais-Suomen alueellinen turvallisuusfoorumi 2018 Ke 10.10.2018 Henkilöstön jaksaminen Voimavaroja oman työn arkeen Eija Pelkonen, Naantali KTM, työyhteisövalmentaja ja -kehittäjä, työnohjaaja, aikuisopettaja,

Lisätiedot

Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus

Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Missä Neuvokas perhe työvälineet ja ideologia voivat auttaa ammattilaista? Asiakas ei ymmärrä miten tärkeä

Lisätiedot

MILLAINEN ON HYVÄ RYHMÄ?

MILLAINEN ON HYVÄ RYHMÄ? MILLAINEN ON HYVÄ RYHMÄ? Miniopas - Itsearvio Tässä oppaassa on kuvattu hyvän, toimivan ryhmän ominaisuuksia. Arvioi oppaan avulla omien ryhmiesi toimintaa. Verratkaa yhdessä arviointejanne. Millainen

Lisätiedot

Ratkaisukeskeisen ohjauksen ja valmentamisen periaatteet

Ratkaisukeskeisen ohjauksen ja valmentamisen periaatteet Ratkaisukeskeisen ohjauksen ja valmentamisen periaatteet 13. ja 27.11.2014 Pohjois-Karjalan sosiaaliturvayhdistys Itä-Suomen yliopisto Koulutus- ja kehittämispalvelu Aducate Tämä koulutusmateriaali on

Lisätiedot

Miten sulla menee? Oulussa halutaan kuulla lapsia ja nuoria. Susanna Hellsten Arto Willman

Miten sulla menee? Oulussa halutaan kuulla lapsia ja nuoria. Susanna Hellsten Arto Willman Miten sulla menee? Oulussa halutaan kuulla lapsia ja nuoria. Susanna Hellsten Arto Willman Oppilaiden puhetta hyvinvoinnista Siksi en viittaa paljon mutta olen kehittynyt siinä ja en välitä vaikka moititaankin

Lisätiedot

Arvojen tunnistaminen

Arvojen tunnistaminen Arvojen tunnistaminen Viikko 2 Arvojen tunnistamisen neljä ilmansuuntaa ovat työ, ihmissuhteet, vapaa-aika, terveys. Näiden isojen otsakkeiden alle alat jäsentää tarkentavia huomioita. Arvoja ei voi tunnistaa

Lisätiedot

MITÄ HUOMIOIDA VIDEOHAASTATTELUN TEKEMISESSÄ?

MITÄ HUOMIOIDA VIDEOHAASTATTELUN TEKEMISESSÄ? MITÄ HUOMIOIDA VIDEOHAASTATTELUN TEKEMISESSÄ? 1 2 3 4 KERRO VIDEOHAASTATTELUSTA TYÖPAIKKAILMOITUKSESSA Jos mahdollista, kannattaa videohaastattelusta ensimmäisen kierroksen haastatteluvälineenä mainita

Lisätiedot

J.J. Jedulainen 20.11.2012 1

J.J. Jedulainen 20.11.2012 1 1 MOOD- VALMENNUS Ohjauksen apuvälineenä Susanna Hjulberg LÄHDE: Koskinen, K. & Hautaluoma, M. (toim.) Valmennuksessa erilainen oppija. Välineitä työ- ja yksilövalmennukseen. Valtakunnallinen työpajayhdistys

Lisätiedot

Elintapaohjaus mikä toimii, mikä motivoi Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus

Elintapaohjaus mikä toimii, mikä motivoi Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Elintapaohjaus mikä toimii, mikä motivoi Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Vaikuttava elintapaohjaus Neuvokas perhe työvälineillä 1/2 Tutkimusnäytön mukaan vaikuttavan elintapaohjuksen elementtejä

Lisätiedot

Katja Koski. Tasapainoisen vanhemman 6 suurinta salaisuutta

Katja Koski. Tasapainoisen vanhemman 6 suurinta salaisuutta Tasapainoisen vanhemman 6 suurinta salaisuutta Katja Koski 1. Laita kännykkä pois 2. Lapset tekemään jotain mukavaa 3. Ota muistiinpanovälineet esille Tervetuloa! Vanhemmat sanoivat näin: Kannustava ja

Lisätiedot

Milloin olen Päällikkö, milloin Mentor, milloin Coach?

Milloin olen Päällikkö, milloin Mentor, milloin Coach? Milloin olen Päällikkö, milloin Mentor, milloin Coach? Teppo Nurminen 1 Johtamisen kokonaiskenttä Miksi? Leadership Coaching Management Miten? Mitä, kuka, milloin? 2 Ohjaavat menetelmät Ohjattavia paljon

Lisätiedot

Innostunut oppilaskunta. Koulutus peruskoulun oppilaskuntatoiminnan ohjaajille

Innostunut oppilaskunta. Koulutus peruskoulun oppilaskuntatoiminnan ohjaajille Innostunut oppilaskunta Koulutus peruskoulun oppilaskuntatoiminnan ohjaajille Tervetuloa! 2,5 tuntia Kaksi osiota Vaikuttavat oppilaat Kannustavat aikuiset Teemaan johdattavat videot sekä keskustelu- ja

Lisätiedot

TERVETULOA VOK-1 KOULUTUKSEEN!

TERVETULOA VOK-1 KOULUTUKSEEN! TERVETULOA VOK-1 KOULUTUKSEEN! Keskeisenä tavoitteena tason 1 koulutuksessa on luoda valmentajille ja ohjaajille perusta yksittäisen harjoituskerran laadukkaaseen toteuttamiseen. Vuonna 2016 uudistetussa

Lisätiedot

Yrityksen juoksevat asiat. Lyhyt keskustelu nykyisen yrityskulttuurin vahvuuksista ja heikkouksista.

Yrityksen juoksevat asiat. Lyhyt keskustelu nykyisen yrityskulttuurin vahvuuksista ja heikkouksista. Päivän ohjelma. 7:30 Aamiainen 8:30 Hyvän aamun aloitus. Mieli ja keho auki. 8:40 Tervetuloa! 8:45 Johtoryhmätyöskentelyä. Yrityksen juoksevat asiat. Lyhyt keskustelu nykyisen yrityskulttuurin vahvuuksista

Lisätiedot

Lean Leadership -valmennusohjelma

Lean Leadership -valmennusohjelma Lean Leadership -valmennusohjelma Näkökulmia johtajuuteen Tule kehittämään ja kehittymään! Valmennuksen tavoitteet Arjen kehittäminen: yksinkertaisilla kehitystoimenpiteillä merkittäviä parannuksia Henkilöstö

Lisätiedot

Millainen on hyvä työhakemus?

Millainen on hyvä työhakemus? TYÖHAKEMUS- OPAS Millainen on hyvä työhakemus? Hyvä hakemus erottuu joukosta ja vastaa kysymykseen, miksi sinä olisit hyvä valinta tehtävään. Hakemuksessa voit tuoda omaa persoonaasi esiin, jopa ehkä enemmän

Lisätiedot

Asiakkaan kohtaaminen, dialogisuus, arvot ja etiikka MISTÄ HYVÄ KESKUSTELUILMAPIIRI TEHDÄÄN?

Asiakkaan kohtaaminen, dialogisuus, arvot ja etiikka MISTÄ HYVÄ KESKUSTELUILMAPIIRI TEHDÄÄN? Asiakkaan kohtaaminen, dialogisuus, arvot ja etiikka 20.1.11 kimmo.karkia@phnet.fi MISTÄ HYVÄ KESKUSTELUILMAPIIRI TEHDÄÄN? Mikäauttaa asiakastyössä Asiakas itse 40% Onnistunut vuorovaikutussuhde 30% Toivon

Lisätiedot

Työpaikkaohjaajakoulutus Kouvolan seudun ammattiopistossa

Työpaikkaohjaajakoulutus Kouvolan seudun ammattiopistossa Ideoita ohjauksen haasteisiin Työpaikkaohjaajakoulutus Kouvolan seudun ammattiopistossa Carry on - kärryllinen työkaluja ohjaukseen Työpaikalla järjestettävässä koulutuksessa työpaikkaohjaajaa saattaa

Lisätiedot

Aloitusseminaari Monikulttuurinen johtaminen käytäntöön. Kaarina Salonen

Aloitusseminaari Monikulttuurinen johtaminen käytäntöön. Kaarina Salonen Aloitusseminaari 10.5.2011 Monikulttuurinen johtaminen käytäntöön Kaarina Salonen Periaatteet toimintasuunnitelma ja perustehtävä ovat kaikilla lähtökohtana jokin sellainen asia, joka tulisi kehittää toiminnassa

Lisätiedot

Lauri Tapola. Tietotekniikan asiantuntija, DI, AmO

Lauri Tapola. Tietotekniikan asiantuntija, DI, AmO Lauri Tapola Tietotekniikan asiantuntija, DI, AmO Ltapola@gmail.com 040-8362966 Työkokemus o Yli 20 vuotta IT-alalla. o Valtion hallinnossa 10 vuotta. o Teollisuudessa (UPM) 13 vuotta. Paperiteollisuuden

Lisätiedot

KIELENOPPIJOITA TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS NÄKEMÄLLÄ

KIELENOPPIJOITA TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS NÄKEMÄLLÄ KIELENOPPIJOITA KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) TEKEMÄLLÄ OPPIJA (KINESTEETTINEN) LUOVA KIELENKÄYTTÄJÄ HOLISTINEN OPPIJA (KOKONAISUUDET TÄRKEITÄ)

Lisätiedot