Liikunta. Tavoitteet. Arviointi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Liikunta. Tavoitteet. Arviointi"

Transkriptio

1 Liikunta Karhulan lukion liikunnassa tutustutaan suomalaisen liikuntakulttuurin perinteisiin ja nykymuotoihin, perehdytään paikallisen liikuntakulttuurin mahdollisuuksiin ja rakennetaan koulun omaa liikuntakulttuuria. Myönteisten liikuntakokemusten kautta tuetaan opiskelijan liikunnallista minäkuvaa ja edistetään opiskelijan henkilökohtaista suhdetta aktiiviseen ja liikunnalliseen elämäntapaan. Opetuksen monipuoliset sisällöt, työtavat ja vaihtelevat liikuntaympäristöt ohjaavat opiskelijaa ymmärtämään liikunnan mahdollisuudet ja merkityksen terveyden, hyvinvoinnin, työ- ja toimintakyvyn, sekä virkistyksen lähteenä. Opettaja ja opiskelijat yhdessä vastaavat viihtyisän, kannustavan, turvallisen, ja erilaisuutta kunnioittavan ilmapiirin syntymisestä ja säilymisestä liikuntatunneilla. Tavoitteet Opiskelija saa monipuolisia virikkeitä ja keinoja sekä riittävät tiedot ja taidot liikunnan harrastamiseen, omasta kunnosta huolehtimiseen, lihashuoltoon ja rentoutukseen. Opiskelija arvostaa terveyttä ja toimintakykyä ja ymmärtää liikunnan merkityksen niille, mutta suhtautuu samalla realistisesti ja kriittisesti liikuntamainontaan, urheilujournalismiin ja urheilun yleiseen hyvään. Opiskelija arvostaa luonnossa liikkumista ja tuntee lähiympäristönsä mahdollisuudet liikkumisympäristönä. Opiskelija osallistuu aktiivisesti ja aloitteellisesti sekä rohkaistuu liikunnalliseen ilmaisuun. Opiskelija harjaantuu henkilökohtaiseen tavoiteasetteluun, itsensä tuntemiseen liikkujana ja realistiseen itsearviointiin. Opiskelija harjaantuu vuorovaikutus- ja yhteistyötaidoissa ja edistää omalla asenteella ja toiminnallaan myönteisen ilmapiirin syntymistä. Opiskelija harjaantuu vastuulliseen työskentelyyn sekä ryhmässä että itsenäisesti. Arviointi Pakolliset ja syventävät kurssit arvioidaan numeroin. Mahdolliset soveltavat kurssit arvioidaan suoritusmerkinnällä. Ennen päättöarviointia opiskelija päättää, valitseeko hän liikunnasta numeroarvostelun vai suoritusmerkinnän lukion päästötodistukseen. Opiskelijan itsearviointi on oleellinen osa liikuntakurssien arviointia. Liikunnan lukiodiplomin (LI8) arviointiin osallistuu liikunnanopettajan lisäksi toinen asiantuntija-arvioitsija. Arvioinnissa otetaan huomioon opiskelijan aktiivisuus, vastuullisuus ja asennoituminen sekä liikuntaan liittyvät tiedot, taidot ja toimintakyky.

2 PAKOLLISET KURSSIT Pakollisilla kursseilla syvennetään peruskoulussa opittuja taitoja ja tietoja sekä annetaan mahdollisuus tutustua uusiin lajeihin. Tarvittaessa opetusta eriytetään opiskelijalähtöisesti. Kurssien suunnittelussa otetaan huomioon vuodenajat ja mahdollisuus harjoittaa kesä- ja talviliikuntaa sekä sisä- ja ulkoliikuntaa. LI1 pyritään järjestämään syyslukukaudella ja LI2 kevätlukukaudella. 1. Taitoa ja kuntoa (LI1) Tavoitteena on syventää opiskelijan peruskoulussa oppimia liikuntataitoja ja tutustua uusiin lajeihin. Opiskelijan halutaan ymmärtävän monipuolisen fyysisen kunnon harjoittamisen periaatteet ja toimivan tunneilla terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta edistävästi. Opiskelija saa myönteisiä kokemuksia ja ohjausta monipuoliseen liikuntaan. Sisällöt fyysisen kunnon harjoittelu, oman kunnon mittaaminen ja arviointi: yleis- ja lihaskunnon testi, kuntosalityöskentely, circuit-training, koulupaini ja muita kuntoilumuotoja, kuntokeskusvierailu lihashuolto ja rentoutus, joogaan tutustuminen sisä- ja ulkopalloilu: pesäpallo, koripallo, jalkapallo, lentopallo, ultimate, keilailu mailapelit (sulkapallo, tennis, salibandy) voimistelu eri muodoissaan: aerobic, step, narujumppa, keppijumppa, koordinaatioharjoitukset välineillä yms. tanssi ja musiikkiliikunta eri muodoissaan: nuorisotanssi, paritanssi talviliikunta: luistelu, jääpelit jäähallissa uinti: eri uintilajien tekniikka, uimahypyt ja vesipelastus yleisurheilu: viesti- ja aitajuoksu, kiekon-, keihään- ja moukarinheitto suunnistus ja luontoliikunta: puisto- ja ratasuunnistus, soutu, sauvakävely, lenkkeily 2. Liikuntaa yhdessä ja erikseen (LI2) Tavoitteena on monipuolistaa opiskelijan lajitaitoja ja tietoja sekä ohjata häntä arvostamaan terveyttä ja työkykyä. Opiskelijaa aktivoidaan omaehtoiseen liikunnan harrastamiseen ja oman kunto-ohjelman laatimiseen ja toteuttamiseen. Tavoitteena on edistää opiskelijan yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja ja vastuullista toiminta sekä ryhmässä että itsenäisesti työskenneltäessä.

3 Sisällöt: fyysisen kunnon harjoittelu, lihashuolto, rentoutus:yleis- ja lihaskunnon testi, kuntosalityöskentely, circuit-training, kuntonyrkkeily ja muita kuntoliikuntamuotoja, kuntokeskusvierailu sisä- ja ulkopalloilu: pesäpallo, koripallo, jalkapallo, lentopallo, lippupallo, käsipallo, keilailu, mailapelit (salibady, tennis, squash) voimistelu eri muodoissaan: aerobic, step, kuminauhajumppa, koordinaatioharjoitukset välineillä yms. tanssi ja musiikkiliikunta eri muodoissaan: nuorisotanssi, paritanssi talviliikunta: hiihto, luistelu, jääpelit, pulkkailu, hankijalkapallo tms. kurssin ajankohdan ja ja olosuhteiden mukaan kuntouinti ja vesiliikunta: vesivoimistelu, vesitreeni, vesipelit, taitouinnin perusteet luontoliikunta: lenkkeily, retkeily, pyöräsuunnistus, souturetki jokin uusi liikuntalaji kurssin ajankohdasta ja opiskelijaryhmän toiveista riippuen. SYVENTÄVÄT KURSSIT Syventävillä kursseilla korostuu opiskelijalähtöisyys, yhteistoiminnallisuus ja yhteishengen vahvistaminen. Kurssien sisältöjen tarkentaminen tapahtuu opiskelijoiden kanssa yhdessä. Syventävät kurssit toteutetaan keskitetysti, paitsi LI5, joka toteutetaan hajautetusti koko lukuvuoden. LI7 pyritään toteuttamaan kahdessa osassa ensimmäisen ja viimeisen jakson aikana. 3. Virkisty liikunnasta (LI3) Tavoitteena on tukea opiskelijan jaksamista, lisätä opiskeluvireyttä ja liikuntaryhmän yhteenkuuluvuuden tunnetta. Kurssilla tutustutaan erilaisiin liikuntaympäristöihin ja paikkakunnan liikuntayrittäjien tarjoamiin liikuntamahdollisuuksiin. Sisältö on monipuolista liikuntaa ja uusiin lajeihin tutustumista. Sisältö suunnitellaan yhdessä opiskelijaryhmän kanssa. 4. Yhdessä liikkuen (LI4) Tavoitteena on edistää opiskelijoiden yhteistoimintaa, sekä tanssi- ja esiintymistaitoa. Kurssin avulla ylläpidetään ja kehitetään koulun omaa vanhojenpäiväkulttuuria. Sisältönä ovat vanhat tanssit, lavatanssit, muita tansseja ja tanssitapakulttuuri. Vanhojen päivänä pidetään esityksiä muille koulun oppilaille sekä iltanäytös vanhemmille.

4 5. Kuntoliikunta (LI5) Tavoitteena on saada opiskelija kokemaan ja ymmärtämään jatkuvan harrastuksen merkitys sekä tehostaa opiskelijan säännöllistä liikkumista, kunnon kohottamista ja sen seuraamista. Opiskelijalle luodaan mahdollisuus harjoittaa kuntoliikuntaa säännöllisesti koko lukuvuoden. Sisältönä on kestävyyskunnon ja lihaskunnon harjoittamista, lihashuoltoa ja rentoutusta. Kurssisuoritukseen sisältyy oman kuntosali- tai muun kunto-ohjelman laatiminen. 6. Palloilu (LI6) Tavoitteena on syventää tuttujen pallopelien taitoja ja tekniikkaa, laajentaa niiden pelikäsitystä, sääntötuntemusta ja taktiikkaa, sekä tutustua myös lajien tuomarityöskentelyyn. Lisäksi tutustutaan uusiin peleihin ja kehitetään yhteistyötaitoja. Sisällöiksi valitaan perehtymislajit (esim. koripallo, lentopallo, jalkapallo, pesäpallo, käsipallo, jääpelit, salibandy) ja tutustumislajit (esim. tennis, squash, keilailu, pöytätennis, biljardi). Ohjelmassa on myös yhden lajin ottelun seuranta ja yksinkertainen tilastointi. 7. Vesiliikunta (LI7) Tavoitteena on monipuolistaa käsitystä vedessä liikkumisesta ja tutustua vesiliikunnan eri muotoihin kunto-, kilpa- ja luontoliikuntana. Sisältönä on monipuolinen vesiliikunta ja vedessä liikkumisen eri muodot, eri uintilajien tekniikat, käännökset, kuntouinti, vesivoimistelu, vesipelit sekä taitouinnin, uimahyppyjen ja vesipelastuksen perusteet. Lisäksi kokeillaan mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi jotakin seuraavista uppopallo, soutua, melontaa, purjelautailua, koskiuintia, pinta- ja urheilusukellusta, vesihiihtoa, koskenlaskua tai kalastusta. 8. Liikunnanohjauksen perusteita (LI8) Tavoitteena on edistää opiskelijan ryhmän- ja liikunnanohjaustaitoa ja kehittää oman koulun liikuntakulttuuria. Kurssilla tutustutaan liikunnanohjauksen perusteisiin, eri liikuntamuotojen ohjauksen suunnitteluun ja toteutukseen sekä erilaisten liikuntatapahtumien järjestämiseen. Kurssin sisältönä on sekä teoriaopetusta että ohjausharjoittelua. Kurssilla suunnitellaan myös oman koulun liikuntapäivä tai muita koulun liikuntatapahtumia. Sisältöä ja toteutustapoja sovelletaan ryhmän tarpeet huomioon ottaen. Kurssi antaa valmiuksia mm. liikunnanohjauksen parissa työskenteleville tai liikunnan jatko-opintoja suunnitteleville.

5 SOVELTAVAT KURSSIT 9. Liikunnan lukiodiplomi (LI9) Lukiodiplomilla opiskelija voi osoittaa liikunnallisen suuntautumisensa, erityisosaamisensa ja harrastuneisuutensa pitkäaikaisella näytöllä ja henkilökohtaisella ohjelmalla. Arviointikohteena ovat liikuntakykyisyyden lisäksi opiskelijan liikuntatiedot, harrastuneisuus ja yhteistyötaidot sekä kyky arvioida omaa liikunnan oppimisprosessia ja liikunnan merkitystä. Liikuntadiplomiin voidaan liittää myös muualla suoritettuja alan opintoja. Lukiodiplomiin liittyy pitkäkestoinen näyttö ja valtakunnallisia tehtäviä, joiden suoritusta seurataan opiskelijan portfoliotyöllä. Suorittamisen ehtona on, että opiskelija on suorittanut vähintään viisi liikunnan kurssia, joista yksi on lukiodiplomikurssi. Liikunnan lukiodiplomi on merkki alasuuntautuneisuudesta, ja sen suorittamisesta saa lisäpisteitä liikunta-alan jatkokoulutukseen haettaessa. Lukiodiplomista saatava todistus on lukion päättötodistuksen liite. MUUTOKSET KARHULAN LUKION OPETUSSUUNNITELMAAN LISÄTYT KURSSIT OPETUSSUUNNITELMAAN 4. Yhdessä liikkuen (LI4 Valtakunnallinen syventävä kurssi) Syventävien kurssien tavoitteena on opiskelijalähtöisyyden korostuminen, yhteistoiminnallisuuden edistäminen ja koulun yhteishengen vahvistaminen. Työtavoissa painottuu opiskelijaryhmän yhteistoiminta. Kurssin sisältönä ovat vanhat tanssit tai jokin muu yhdessä toteutettava liikunta. Syventävien kurssin sisältöjen tarkentaminen tapahtuu opiskelijoiden kanssa yhdessä. Kurssin tavoitteena on tutustua erilaisiin yhteistoiminnallisiin peleihin ja leikkeihin syventää eri pallopelien osaamista laajentaa opiskelijan pelikäsitystä sekä sääntöjen ja taktiikan tuntemusta tutustua tuomarityöskentelyyn edistää opiskelijoiden yhteisiä liikuntaharrastuksia tutustua paikalliseen liikuntakulttuuriin

6 Sisällöt erilaiset yhteistoiminnalliset pelit ja leikit eri palloilulajit turnausluonteiset joukkuepelit ottelujen ja tuomarityöskentelyn seuranta 6. Vanhat tanssit (LI6 Koulukohtainen soveltava kurssi) Koulukohtaisten soveltavien kurssien tavoitteena on laajentaa muilla liikuntakursseilla saatua aktiivisen harrastamisen näkökulmaa. Tällä kurssilla näkökulma laajenee mm. suunnittelun ja esittämisen suuntaan. Tarkoituksena on yhteistoiminnallisesti ja yhteisvastuullisesti suunnitella ja toteuttaa koulun vanhojen päivän tanssiohjelmisto näytöksineen. Suoritusmerkintä. Kurssin tavoitteena on tutustua tanssi- ja tapakulttuuriin ylläpitää ja kehittää koulun vanhojen päivän perinnettä rohkaista opiskelijoita yhteissuunnitteluun ja yhteisvastuuseen kehittää opiskelijoiden sosiaalisia taitoja ja yhteenkuuluvuuden tunnetta tarjota esiintymisestä ja onnistumisesta nousevia positiivisia liikuntaelämyksiä Sisällöt monipuolisesti erilaisia pari- ja ryhmätansseja perinteiset vanhat tanssit seuratanssit eri maiden kansantanssit vakio- ja latinalaistanssit opiskelijoiden omat tanssit 8. Liikunnanohjaus ja liikuntayrittäjyys (LI8 Koulukohtainen soveltava kurssi) Koulukohtaisten soveltavien kurssien tavoitteena on laajentaa muilla liikuntakursseilla saatua aktiivisen harrastamisen näkökulmaa. Tällä kurssilla näkökulma laajenee mm. ohjaamisen ja yrittäjyyden suuntaan. Tarkoituksena on yhteistoiminnallisesti ja yhteisvastuullisesti soveltaa opittuja lajitaitoja uudesta näkökulmasta. Kurssien sisältöjen tarkentaminen tapahtuu opiskelijoiden kanssa yhdessä. Oppimispäiväkirjatyöskentely. Suoritusmerkintä.

7 Kurssin tavoitteena on tutustua liikunnanohjauksen ja liikuntatapahtuman järjestämisen perusteisiin harjoitella asiantuntijan ja ohjaajan roolia suunnittelu- ja arviointitaitojen kehittäminen tarkastella liikuntayrittäjyyttä uravaihtoehtona Sisällöt opetustuokioiden pitäminen eri liikuntalajeista liikuntatapahtuman suunnittelu, toteutus ja arviointi paikallisiin liikuntayrityksiin tutustuminen oppimispäiväkirjatyöskentely POISTETUT KURSSIT OPETUSSUUNNITELMASTA 6. Palloilu (LI6) Tavoitteena on syventää tuttujen pallopelien taitoja ja tekniikkaa, laajentaa niiden pelikäsitystä, sääntötuntemusta ja taktiikkaa, sekä tutustua myös lajien tuomarityöskentelyyn. Lisäksi tutustutaan uusiin peleihin ja kehitetään yhteistyötaitoja. Sisällöiksi valitaan perehtymislajit (esim. koripallo, lentopallo, jalkapallo, pesäpallo, käsipallo, jääpelit, salibandy) ja tutustumislajit (esim. tennis, squash, keilailu, pöytätennis, biljardi). Ohjelmassa on myös yhden lajin ottelun seuranta ja yksinkertainen tilastointi. 8. Liikunnanohjauksen perusteita (LI8) Tavoitteena on edistää opiskelijan ryhmän- ja liikunnanohjaustaitoa ja kehittää oman koulun liikuntakulttuuria. Kurssilla tutustutaan liikunnanohjauksen perusteisiin, eri liikuntamuotojen ohjauksen suunnitteluun ja toteutukseen sekä erilaisten liikuntatapahtumien järjestämiseen. Kurssin sisältönä on sekä teoriaopetusta että ohjausharjoittelua. Kurssilla suunnitellaan myös oman koulun liikuntapäivä tai muita koulun liikuntatapahtumia. Sisältöä ja toteutustapoja sovelletaan ryhmän tarpeet huomioon ottaen. Kurssi antaa valmiuksia mm. liikunnanohjauksen parissa työskenteleville tai liikunnan jatko-opintoja suunnitteleville.

Eheyttäminen ja aihekokonaisuudet liikunnan opetussuunnitelmassa:

Eheyttäminen ja aihekokonaisuudet liikunnan opetussuunnitelmassa: 3.19 Liikunta Liikunnanopetuksen tehtävänä on edistää terveellistä ja aktiivista elämäntapaa sekä ohjata opiskelijaa ymmärtämään liikunnan merkitys fyysiselle, psyykkiselle ja sosiaaliselle hyvinvoinnille.

Lisätiedot

LIIKUNTA. Opetuksen tavoitteet

LIIKUNTA. Opetuksen tavoitteet LIIKUNTA Liikunnanopetuksen tehtävänä on edistää terveellistä ja aktiivista elämäntapaa sekä ohjata opiskelijaa ymmärtämään liikunnan merkitys fyysiselle, psyykkiselle ja sosiaaliselle hyvinvoinnille.

Lisätiedot

6.15 Liikunta. Opetuksen tavoitteet

6.15 Liikunta. Opetuksen tavoitteet 6.15 Liikunta Liikunnanopetuksen tehtävänä on opettaa opiskelijalle sellaisia taitoja ja tietoja, joiden avulla hän pystyy ylläpitämään ja kehittämään fyysistä, sosiaalista ja psyykkistä toimintakykyään

Lisätiedot

TIEDOTE PUOLANKAJÄRVEN KOULUN LUKUVUODEN 2016 2017 7. LUOKAN VALINNAISAINEISTA. 6. luokkalaisille ja heidän huoltajilleen

TIEDOTE PUOLANKAJÄRVEN KOULUN LUKUVUODEN 2016 2017 7. LUOKAN VALINNAISAINEISTA. 6. luokkalaisille ja heidän huoltajilleen TIEDOTE PUOLANKAJÄRVEN KOULUN LUKUVUODEN 2016 2017 7. LUOKAN VALINNAISAINEISTA 6. luokkalaisille ja heidän huoltajilleen Hei kuudesluokkalainen! Siirtyminen peruskoulun yläluokille (7.-9.) merkitsee koulunkäynnissä

Lisätiedot

Joukkuepelit pallopelit, pallonkäsittelyn perustaidot ( heittäminen, kiinniotto, potkaisu, pompottaminen) mailapelit viestit

Joukkuepelit pallopelit, pallonkäsittelyn perustaidot ( heittäminen, kiinniotto, potkaisu, pompottaminen) mailapelit viestit 9.2.16. Liikunta Koulumme liikunnan opetuksen tarkoituksena on antaa oppilaalle onnistumisen kokemuksia ja elämyksiä liikkuen ja leikkien. Liikunnan opetus antaa hyvän mahdollisuuden vahvistaa oppilaan

Lisätiedot

Liikunta. Ylöjärven opetussuunnitelma 2004. Vuosiluokka: 3 Vuosiviikkotuntia: 2

Liikunta. Ylöjärven opetussuunnitelma 2004. Vuosiluokka: 3 Vuosiviikkotuntia: 2 Ylöjärven opetussuunnitelma 2004 Liikunta Liikunnanopetuksen päämääränä on vaikuttaa myönteisesti oppilaan fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen toimintakykyyn ja hyvinvointiin sekä ohjata oppilasta ymmärtämään

Lisätiedot

LIIKUNTA VL LUOKKA. Laajaalainen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet. osaaminen

LIIKUNTA VL LUOKKA. Laajaalainen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet. osaaminen LIIKUNTA VL.7-9 7.LUOKKA Opetuksen tavoitteet Fyysinen toimintakyky T1 kannustaa oppilasta fyysiseen aktiivisuuteen, kokeilemaan erilaisia liikuntamuotoja ja harjoittelemaan parhaansa yrittäen - Liikuntamuodoilla

Lisätiedot

S1 Valitaan monipuolisesti erilaisia liikuntamuotoja erilaisissa ympäristöissä ja eri vuodenaikoina.

S1 Valitaan monipuolisesti erilaisia liikuntamuotoja erilaisissa ympäristöissä ja eri vuodenaikoina. Oppiaineen nimi: LIIKUNTA 3-6 Vuosiluokat Opetuksen tavoite Sisältöalueet Laaja-alainen osaaminen Fyysinen toimintakyky 3 T1 kannustetaan oppilaita fyysiseen aktiivisuuteen, kokeilemaan erilaisia liikuntatehtäviä

Lisätiedot

Kansallinen LIIKUNTATUTKIMUS 2009-2010

Kansallinen LIIKUNTATUTKIMUS 2009-2010 TUTKIMUS 2009-2010 Miten suomalaiset 19-65-vuotiaat liikkuvat, mitä lajeja he harrastavat, missä he liikkuvat? Liikunnan harrastuskertojen määrä Liikunnan ja kuntoilun luonne Suomalaisten jakaantuminen

Lisätiedot

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA / LIIKUNTA 3-6

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA / LIIKUNTA 3-6 AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA / LIIKUNTA 3-6 Liikutaan yhdessä toimien ja taitoja harjoitellen. Vuosiluokilla 3-6 opetuksen pääpaino on motoristen perustaitojen vakiinnuttamisessa ja monipuolistamisessa

Lisätiedot

Liikuntaluokkien liikunnan arviointi suoritetaan yleisten liikunnan arviointiohjeiden mukaisesti.

Liikuntaluokkien liikunnan arviointi suoritetaan yleisten liikunnan arviointiohjeiden mukaisesti. 1 Lisäys Luostarivuoren koulun opetussuunnitelmaan lukuun 1.4 LIIKUNTA Painotettu opetus Painotetussa liikunnanopetuksessa tuetaan oppilaiden kehittymistä omassa lajissaan sekä kokonaisvaltaista kasvua

Lisätiedot

Kansallinen LIIKUNTATUTKIMUS 2009-2010

Kansallinen LIIKUNTATUTKIMUS 2009-2010 Liikunnan vapaaehtois- tai kansalaistoimintaan osallistuminen Liikunnan vapaaehtois- tai kansalaistoimintaan osallistuminen 19-65-vuotiaiden keskuudessa % Lkm. 1997-1998 14 435.000 2001-2002 16 509.000

Lisätiedot

LIIKUNTA. 1. ja 2. vuosiluokka

LIIKUNTA. 1. ja 2. vuosiluokka LIIKUNTA Liikunnan opetuksen päämääränä on antaa oppilaille sellaisia taitoja, tietoja ja kokemuksia, joiden pohjalta on mahdollista omaksua liikunnallinen elämäntapa. Opetuksen tehtävänä on vaikuttaa

Lisätiedot

(N) 10.972 5.505 5.510. Prosenttitaulukon sarakesumma ylittää 100 prosenttia, koska liikunnanharrastusta voi toteuttaa useamman tahon kautta

(N) 10.972 5.505 5.510. Prosenttitaulukon sarakesumma ylittää 100 prosenttia, koska liikunnanharrastusta voi toteuttaa useamman tahon kautta TAUSTAMATERIAALI Kansallinen aikusten liikuntatutkimus 2006 Tahot, joiden kanssa tai järjestämänä kuntoilua, liikuntaa tai urheilua harrastetaan 19-65 - vuotiaiden keskuudessa. 1997-98 2001-02 2005-06

Lisätiedot

OUTI MONTONEN. Mahdollisista muutoksista tiedotetaan WILMAviestillä, joten käytä. Wilmaa aktiivisesti. Outi Montonen puh 044 4694227

OUTI MONTONEN. Mahdollisista muutoksista tiedotetaan WILMAviestillä, joten käytä. Wilmaa aktiivisesti. Outi Montonen puh 044 4694227 OUTI MONTONEN LIIKUNTA LV 2015-2016 TYTÖT 8AH PERJANTAISIN KLO 10.00-11.30 VKO KK LAJI PAIKKA HUOM! 34 elo jalkapallo lukion kenttä 35 elo jalkapallo lukion kenttä 36 syys lentopallo lukion Sali 37 syys

Lisätiedot

ARVIOINTI Liikunnan arvioinnissa otetaan huomioon opiskelijan aktiivisuus, vastuullisuus ja asennoituminen sekä taidot ja kunto.

ARVIOINTI Liikunnan arvioinnissa otetaan huomioon opiskelijan aktiivisuus, vastuullisuus ja asennoituminen sekä taidot ja kunto. 5.19. Liikunta Liikunnanopetuksen tehtävänä on sekä edistää terveellistä ja aktiivista elämäntapaa että ohjata ymmärtämään liikunnan merkitys fyysiselle, psyykkiselle ja sosiaaliselle hyvinvoinnille. Liikunnan

Lisätiedot

Alakoulun 5.-6.luokkien valinnaisaineet Länsituulen koulu Kevät 2018

Alakoulun 5.-6.luokkien valinnaisaineet Länsituulen koulu Kevät 2018 Alakoulun 5.-6.luokkien valinnaisaineet Länsituulen koulu Kevät 2018 Valintatarjotin Wilmaan Huoltajat tekevät lastensa kanssa valinnan Wilmaan avattavaan tarjottimeen. A2-tarjotin on avoinna 29.1.-9.2.2018.

Lisätiedot

6.24 Urheilulinja. Johdanto. Arvoperusta

6.24 Urheilulinja. Johdanto. Arvoperusta 6.24 Urheilulinja Johdanto Orimattilan Erkko-lukio tarjoaa innokkaille ja urheilussa eteenpäin pyrkiville sekä tavoitteellisesta harjoittelusta kiinnostuneille urheilijoille urheiluvalmennuskursseja. Urheilulinjalle

Lisätiedot

Aulis Pitkälä Opetushallitus sekä koulun liikunta ja koululiikunta

Aulis Pitkälä Opetushallitus sekä koulun liikunta ja koululiikunta Aulis Pitkälä Opetushallitus 7.10.2014 sekä koulun liikunta ja koululiikunta Yleissivistävä koulutus uudistuu: Esi-, perus- ja lisäopetuksen opetussuunnitelmatyö 2012-2016 2012 2013 2014 2015 2016 OPETUSSUUNNITELMAN

Lisätiedot

kuvia TYÖKYKYPASSI EKAMISSA

kuvia TYÖKYKYPASSI EKAMISSA kuvia TYÖKYKYPASSI EKAMISSA 2015-2016 Ammattiosaajan työkykypassilla vahvistat työkykyäsi Lisää ensimmäinen luettelomerkki tähän Lisää toinen luettelomerkki tähän Lisää kolmas luettelomerkki tähän https://vimeo.com/57925261

Lisätiedot

LIIKUNTA. Merja Kuosmanen Savonlinnan normaalikoulu

LIIKUNTA. Merja Kuosmanen Savonlinnan normaalikoulu LIIKUNTA Merja Kuosmanen Savonlinnan normaalikoulu OPPIAINEEN TEHTÄVÄ Liikunnan opetuksen tehtävänä on vaikuttaa oppilaan hyvinvointiin tukemalla sekä myönteistä suhtautumista omaan kehoon että fyysistä,

Lisätiedot

Sisältö Eri liikuntalajeja monipuolisesti ottaen huomioon vuodenajat ja paikalliset olosuhteet.

Sisältö Eri liikuntalajeja monipuolisesti ottaen huomioon vuodenajat ja paikalliset olosuhteet. Kuvaukset 1 (6) (päivitetty 10.6.2014) Liikuntaa monipuolisesti 1, 1 ov, (YV7LI1) (HUOM! 1. vuoden opiskelijoille) kokeilee erilaisia liikuntalajeja hikoillen ja hengästyen saa kokemuksia eri liikuntalajien

Lisätiedot

HYVINVOINTI JA TOIMINTAKYKY OSANA UUTTA OPETUSSUUNNITELMAA. Jyväskylän yliopisto Liikuntakasvatuksen laitos

HYVINVOINTI JA TOIMINTAKYKY OSANA UUTTA OPETUSSUUNNITELMAA. Jyväskylän yliopisto Liikuntakasvatuksen laitos HYVINVOINTI JA TOIMINTAKYKY OSANA UUTTA OPETUSSUUNNITELMAA Jyväskylän yliopisto Liikuntakasvatuksen laitos TOIMINTAKYVYN MERKITYS IHMISEN ELÄMÄNKULUSSA Aikuisuuden toimintakyvyn ja työkyvyn tulevaisuuden

Lisätiedot

Arviointi: Kannustava ja kehittävä palaute jakson aikana, itsearviointi

Arviointi: Kannustava ja kehittävä palaute jakson aikana, itsearviointi VALINNAISAINEET LV. 19 20 Liikunta Syvennetään liikkumisen perustaitoja: liikkuvuutta, voimaa, nopeutta ja kestävyyttä. Opitaan yhteistyötaitoja, ryhmässä ja yksilönä toimimista. Liikkumisen iloa ja yhdessä

Lisätiedot

OPS OPPIMISTAVOITTEET JA OPETUKSEN KESKEISET SISÄLLÖT LIIKUNTA

OPS OPPIMISTAVOITTEET JA OPETUKSEN KESKEISET SISÄLLÖT LIIKUNTA OPS OPPIMISTAVOITTEET JA OPETUKSEN KESKEISET SISÄLLÖT LIIKUNTA 2013 2014 LIIKUNTA EHEYTTÄMINEN JA AIHEKOKONAISUUDET Ihmisenä kasvaminen Oikeudenmukaisuus ja sääntöjen noudattaminen, joukkueen jäsenen oikeudet

Lisätiedot

kuvia TYÖKYKYPASSI EKAMISSA

kuvia TYÖKYKYPASSI EKAMISSA kuvia TYÖKYKYPASSI EKAMISSA 2015-2016 Työkyvyn ja koko elämän perusta on hyvä terveys. # Terveyttä ja toimintakykyä ei voi varastoida, niitä pitää ylläpitää koko ajan. # Ylläpitämiseen riittää pienet päivittäiset

Lisätiedot

RIIKKA HANNUKAINEN LIIKUNTAOHJELMA TYTÖT

RIIKKA HANNUKAINEN LIIKUNTAOHJELMA TYTÖT RIIKKA HANNUKAINEN LIIKUNTAOHJELMA TYTÖT KK VKO LAJI PAIKKA HUOM! ELOKUU 33 Rantalenttis Kylpylän ranta 34 Yleisurheilu Yleisurheilukenttä 35 Yleisurheilu Yleisurheilukenttä SYYSKUU 36 Cooper Yleisurheilukenttä

Lisätiedot

Tanssin yleinen ja laaja. oppimäärä. Eija Kauppinen, Opetushallitus

Tanssin yleinen ja laaja. oppimäärä. Eija Kauppinen, Opetushallitus Tanssin yleinen ja laaja oppimäärä Eija Kauppinen, Opetushallitus Aluehallintovirasto, Pohjois-Suomi Taiteen perusopetus ja uusi OPS Muhos, 20.10.2017 Tanssin laaja ja yleinen oppimäärä Perusteiden taiteenalakohtaisten

Lisätiedot

SINETTISEURATOIMINNAN POHDINTAA 21.8.2014

SINETTISEURATOIMINNAN POHDINTAA 21.8.2014 SINETTISEURATIMINNAN PHDINTAA 21.8.2014 SINETTISEURATIMINNAN PHDINTAA Sinettiseurakriteerien vertaaminen lasten ja nuorten urheilun selvitystöihin Sinettiauditoinnit tarkastelussa Lajiliittojen ja Valon

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2017 2018 9.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

Tenetti, liikunta SYYSLUKUKAUSI PVM VKO 7B, 7D ja 7F 7 A, 7C, 7E ja 7G+PR HUOMIOITAVAA yhteistoimintaa yhteistoimintaa 13.

Tenetti, liikunta SYYSLUKUKAUSI PVM VKO 7B, 7D ja 7F 7 A, 7C, 7E ja 7G+PR HUOMIOITAVAA yhteistoimintaa yhteistoimintaa 13. 2018-2019 Tenetti, liikunta SYYSLUKUKAUSI PVM VKO 7B, 7D ja 7F 7 A, 7C, 7E ja 7G+PR HUOMIOITAVAA 9. - 10. 8. 32 yhteistoimintaa yhteistoimintaa 13. - 17.8. 33 yhteistoimintaa yhteistoimintaa 20. - 24.8.

Lisätiedot

Knuutilankankaan koulun valinnaiset aineet

Knuutilankankaan koulun valinnaiset aineet Knuutilankankaan koulun valinnaiset aineet A2-kielet Vieraat kielet: Eteläisellä alueella tarjolla seuraavat vapaaehtoiset kielet: espanja saksa ranska Valinta valinnaisten aineiden kanssa. Äidinkielen

Lisätiedot

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv. 2019-2020 Piirros Mika Kolehmainen Haukiputaan koulun 5. luokan valinnaiset aineet Liikunnan syventävä (2 h) (LIV10.3) Musiikin syventävä (1h)

Lisätiedot

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet 2017-2018 5.-6. luokat Valinnat tehdään Wilmassa 20.3.-2.4.2017 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Oppilas valitsee kaksi valinnaista ainetta 5.luokalle 4.luokan

Lisätiedot

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio Meillä on mahdollista suorittaa seuraavat lukiodiplomit. Kuvataide Liikunta Musiikki Teatteri Lukiodiplomit suoritetaan yleensä 3. vuonna Niistä on hyötyä ko. alojen

Lisätiedot

Oppilaat opiskelevat valinnaisaineita 5. ja 6. luokilla.

Oppilaat opiskelevat valinnaisaineita 5. ja 6. luokilla. Oppilaat opiskelevat valinnaisaineita 5. ja 6. luokilla. 5. luokalla on oppilaalla kaksi valinnaisainetta (1h + 1h) ja 6. luokalla yksi valinnaisaine (1h). Eniten valintoja saaneet valinnaisaineet toteutuvat.

Lisätiedot

kuvia TYÖKYKYPASSI EKAMISSA

kuvia TYÖKYKYPASSI EKAMISSA kuvia TYÖKYKYPASSI EKAMISSA 2015-2016 Ammattiosaajan työkykypassilla vahvistat työkykyäsi Lisää ensimmäinen luettelomerkki tähän Lisää toinen luettelomerkki tähän Lisää kolmas luettelomerkki tähän https://vimeo.com/57925261

Lisätiedot

Arviointikriteerit (yli 2 vvh kokonaisuudessa myös hyvän osaamisen kuvaus)

Arviointikriteerit (yli 2 vvh kokonaisuudessa myös hyvän osaamisen kuvaus) VALINNAISAINEEN OPETUSSUUNNITELMA: MUSIIKKI (Make music) Musiikin monipuolinen tekeminen ryhmässä. HYPE painotus Musiikin tekeminen ryhmässä kehittää sosiaalisia taitoja. Oma tekeminen täytyy sovittaa

Lisätiedot

kuvia TYÖKYKYPASSI EKAMISSA

kuvia TYÖKYKYPASSI EKAMISSA kuvia TYÖKYKYPASSI EKAMISSA 2015-2016 Ammattiosaajan työkykypassilla vahvistat työkykyäsi Lisää ensimmäinen luettelomerkki tähän Lisää toinen luettelomerkki tähän Lisää kolmas luettelomerkki tähän https://vimeo.com/57925261

Lisätiedot

kuvia TYÖKYKYPASSI EKAMISSA

kuvia TYÖKYKYPASSI EKAMISSA kuvia TYÖKYKYPASSI EKAMISSA 2015-2016 Ammattiosaajan työkykypassilla vahvistat työkykyäsi Lisää ensimmäinen luettelomerkki tähän Lisää toinen luettelomerkki tähän Lisää kolmas luettelomerkki tähän https://vimeo.com/57925261

Lisätiedot

kuvia TYÖKYKYPASSI EKAMISSA 2015-2016

kuvia TYÖKYKYPASSI EKAMISSA 2015-2016 kuvia TYÖKYKYPASSI EKAMISSA 2015-2016 Ammattiosaajan työkykypassilla vahvistat työkykyäsi Lisää ensimmäinen luettelomerkki tähän Lisää toinen luettelomerkki tähän Lisää kolmas luettelomerkki tähän https://vimeo.com/57925261

Lisätiedot

Alakoulun 5.ja 6. luokkien valinnaiset aineet Länsituulen koulu

Alakoulun 5.ja 6. luokkien valinnaiset aineet Länsituulen koulu Alakoulun 5.ja 6. luokkien valinnaiset aineet Länsituulen koulu Matematiikan syventävä kurssi Matematiikan syventävissä opinnoissa tutustutaan esimerkiksi salakirjoitusmenetelmiin, pulmatehtäviin ja matemaattisiin

Lisätiedot

URHEILULINJA TAVASTIAN LUKIO. Tavoitteellista kilpaurheilua päämäärätietoista opiskelua

URHEILULINJA TAVASTIAN LUKIO. Tavoitteellista kilpaurheilua päämäärätietoista opiskelua URHEILULINJA TAVASTIAN LUKIO Urheilulinja Opiskelijoille, joilla on tavoitteellinen kilpaurheiluharrastus Aloituspaikkoja 36 Päälajit jalkapallo, jääkiekko, lentopallo, salibandy, golf, yleisurheilu, uinti

Lisätiedot

6.16 Musiikki. Opetuksen tavoitteet

6.16 Musiikki. Opetuksen tavoitteet 6.16 Musiikki Lukion musiikinopetus perustuu ajatukselle, että musiikki on olennainen osa kulttuuria ja inhimillistä toimintaa. Musiikinopetus tähtää siihen, että opiskelija tiedostaa musiikkisuhteensa

Lisätiedot

Limingan seudun musiikkiopisto Opetussuunnitelma 2012

Limingan seudun musiikkiopisto Opetussuunnitelma 2012 1 Limingan seudun musiikkiopisto Opetussuunnitelma 2012 Taiteen perusopetus, lasten tanssi- ja balettiopetus Yleinen oppimäärä Limingan kunta Sivistyslautakunta Voimassa 1.8.2012 alkaen 2 1. Toiminta-ajatus

Lisätiedot

NUORET HELSINGISSÄ 2011 TUTKIMUS

NUORET HELSINGISSÄ 2011 TUTKIMUS NUORET HELSINGISSÄ 2011 TUTKIMUS Nuoret Helsingissä 2011 -tutkimus on Helsingin kaupungin tietokeskuksen, opetusviraston ja nuorisoasiainkeskuksen yhteishanke. Tutkimuksella tuotetaan tietoa nuorten vapaa-ajasta

Lisätiedot

kuvia TYÖKYKYPASSI EKAMISSA 2015-2016

kuvia TYÖKYKYPASSI EKAMISSA 2015-2016 kuvia TYÖKYKYPASSI EKAMISSA 2015-2016 Ammattiosaajan työkykypassilla vahvistat työkykyäsi Lisää ensimmäinen luettelomerkki tähän Lisää toinen luettelomerkki tähän Lisää kolmas luettelomerkki tähän https://vimeo.com/57925261

Lisätiedot

URHEILULINJA TAVASTIAN LUKIO. Tavoitteellista kilpaurheilua päämäärätietoista opiskelua

URHEILULINJA TAVASTIAN LUKIO. Tavoitteellista kilpaurheilua päämäärätietoista opiskelua URHEILULINJA TAVASTIAN LUKIO Urheilulinja Opiskelijoille, joilla on tavoitteellinen kilpaurheiluharrastus Aloituspaikkoja 36 Päälajit jalkapallo, jääkiekko, lentopallo, salibandy, golf, yleisurheilu, uinti

Lisätiedot

LUKUVUOSI LIIKUNTA (4.-6.-luokat) MUSIIKKI (4.-6.-luokat)

LUKUVUOSI LIIKUNTA (4.-6.-luokat) MUSIIKKI (4.-6.-luokat) Haminan koulu 4.-6.-luokkien VALINNAISAINEOPAS lv. 2017-2018 LUKUVUOSI 2017-2018 Uudessa opetussuunnitelmassa 1.8.2016 alkaen valinnaisaineita opetetaan neljännellä vuosiluokalla yksi 45 min. viikkotunti.

Lisätiedot

Nro Opetuksen tavoitteet Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet

Nro Opetuksen tavoitteet Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet LIIKUNTA Oppiaineen tehtävä Liikunnan opetuksen tehtävänä on vaikuttaa oppilaan hyvinvointiin tukemalla sekä myönteistä suhtautumista omaan kehoon että fyysistä, sosiaalista ja psyykkistä ä samalla vahvistaen

Lisätiedot

Hyvinvointi ja liikkuminen

Hyvinvointi ja liikkuminen Hyvinvointi ja liikkuminen varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Varhaiskasvatuslaissa määritellyt tavoitteet 1) edistää jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, terveyttä

Lisätiedot

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet 2018-2019 5.-6. luokat Valinnat tehdään Wilmassa 3.-10.4.2018 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Oppilas valitsee kaksi valinnaista ainetta 5.luokalle 4.luokan

Lisätiedot

Piirros Mika Kolehmainen

Piirros Mika Kolehmainen Piirros Mika Kolehmainen Liikunnan syventävä kurssi Liikunnan tarkoitus on tuottaa iloa, virkistystä ja hyvinvointia. Tavoitteena on motoristen perustaitojen vahvistaminen ja monipuolistaminen sekä liikunnallisten

Lisätiedot

Lappeenrannan lukiokoulutuksen strateginen kehittämissuunnitelma Suomen paras lukiokoulutus 2022

Lappeenrannan lukiokoulutuksen strateginen kehittämissuunnitelma Suomen paras lukiokoulutus 2022 Lappeenrannan lukiokoulutuksen strateginen kehittämissuunnitelma Suomen paras lukiokoulutus 2022 Painopistealueet Kivijalka: Turvallinen oppisympäristö Yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen Kannustava ilmapiiri

Lisätiedot

Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita

Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita Tapiolan lukiossa Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita kursseja mielenkiintonsa mukaan vapaassa

Lisätiedot

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv. 2016-17 Valinnaisaineet oppilas valitsee yhdessä huoltajan kanssa kaksi valinnaisainetta mikäli 5. luokan oppilaan valinta kohdistuu A2-kieleen muuta

Lisätiedot

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv. 2017-2018 Piirros Mika Kolehmainen Valinnaisaineiden valinta tapahtuu Wilmassa huoltajan Wilma-tunnuksella 4. lk oppilaan huoltaja valitsee varsinaisesta

Lisätiedot

Sompion koulun liikuntapainotusluokka

Sompion koulun liikuntapainotusluokka Sompion koulun liikuntapainotusluokka Kohderyhmä Liikuntaluokalle otetaan oppilaita koko Keravan kaupungin alueelta. Ulkokuntalaisia voidaan ottaa vain, jos keravalaisia hakijoita ei ole riittävästi aloituspaikkoihin

Lisätiedot

HYVINVOINTI JA LIIKUNTA

HYVINVOINTI JA LIIKUNTA HYVINVOINTI JA LIIKUNTA 20.5.2016 liikuntavastaava Antti Anttonen 1.Yleistä UKK-instituutti tuottaa tutkittuja ja vaikuttavia käytäntöjä liikkumattomuuden vähentämiseen ja terveysliikunnan edistämiseen.

Lisätiedot

Ammattiosaajan työkykypassi

Ammattiosaajan työkykypassi Ammattiosaajan työkykypassi Ammatin työkykyvalmiudet Toiminta- ja työkykyä edistävä liikunta Terveysosaaminen Harrastuneisuus ja yhteistyötaidot Työkykyvalmiuksien vahvistaminen Käyttöönoton, opetuksen

Lisätiedot

Yleisten osien valmistelu

Yleisten osien valmistelu Taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet Yleisten osien valmistelu Alustavien luonnosten tarkastelua Taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen 15.4.2016 Opetushallitus

Lisätiedot

ILMAJOEN TANSSIKOULU

ILMAJOEN TANSSIKOULU ILMAJOEN TANSSIKOULU Ilmajoen tanssikoulu Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma, Tanssi 2018 1 SISÄLTÖ 1. Ilmajoen tanssikoulun toiminta, tehtävät ja arvot 2. Opetuksen tavoite, oppimisympäristö

Lisätiedot

Matti Pietilä Opetushallitus Sotkamo 11.6.2013. liikunnan haasteet ja mahdollisuudet

Matti Pietilä Opetushallitus Sotkamo 11.6.2013. liikunnan haasteet ja mahdollisuudet Matti Pietilä Opetushallitus Sotkamo 11.6.2013 liikunnan haasteet ja mahdollisuudet Lainsäädäntö velvoittaa meitä Perustuslaki 19 : Julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään,

Lisätiedot

Liikunnanohjaus. Ammattitaidon osoittamistavat. Utbildning Ab

Liikunnanohjaus. Ammattitaidon osoittamistavat. Utbildning Ab 1/6 Liikunnanohjaus Ammattitaidon osoittamistavat Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osoittaa ammattitaitonsa toimimalla liikunnan ohjaustehtävissä. Hän hankkii tarvittavan tiedon, osallistuu tapahtuman

Lisätiedot

Opetuksen tavoitteet

Opetuksen tavoitteet 5.20 Kuvataide Kuvataideopetuksen lähtökohtana on kulttuurisesti monimuotoinen todellisuus, jota tutkitaan kuvia tuottamalla ja tulkitsemalla. Opiskelijoiden kokemukset, mielikuvitus, luova ajattelu ja

Lisätiedot

Sastamalan koulutuskuntayhtymä. Riina Sunila Hiusalan ja kauneudenhoitoalan tutkintojen kehittämispäivät

Sastamalan koulutuskuntayhtymä. Riina Sunila Hiusalan ja kauneudenhoitoalan tutkintojen kehittämispäivät Sastamalan koulutuskuntayhtymä Riina Sunila Hiusalan ja kauneudenhoitoalan tutkintojen kehittämispäivät 13.-14.10.2016 Ammattiosaajan työkykypassin toteutus Työkykypassit ovat alakohtaisissa talousarvioinneissa

Lisätiedot

ALAKOULUN VALINNAISAINEET

ALAKOULUN VALINNAISAINEET ALAKOULUN VALINNAISAINEET 2019-2020 A2-KIELET VALITTAVISSA 5.LK ALKAEN kieltä opiskellaan 5.-9.luokilla (2,2,2,3,3 tuntia) myös kuvataideluokkalainen voi valita kielen tarjolla meillä: -RANSKA -SAKSA -ESPANJA

Lisätiedot

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 1 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN SISÄLTÖ 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus 3 2. Lisäopetuksen

Lisätiedot

Turvaa tulevaisuutesi liikkumalla Tapaturmapäivä 13.5.2011

Turvaa tulevaisuutesi liikkumalla Tapaturmapäivä 13.5.2011 Turvaa tulevaisuutesi liikkumalla Tapaturmapäivä 13.5.211 Pauliina Husu TtT, tutkija UKK-instituutti, Terveysliikuntayksikkö 16.5.211 1 Lasten ja nuorten vapaa-ajan liikunnan riittävyys. Suomalaisten

Lisätiedot

kuvia TYÖKYKYPASSI EKAMISSA 2015-2016

kuvia TYÖKYKYPASSI EKAMISSA 2015-2016 kuvia TYÖKYKYPASSI EKAMISSA 2015-2016 Ammattiosaajan työkykypassilla vahvistat työkykyäsi Lisää ensimmäinen luettelomerkki tähän Lisää toinen luettelomerkki tähän Lisää kolmas luettelomerkki tähän https://vimeo.com/57925261

Lisätiedot

5.19.2 LIIKUNTA / ESTERATSASTUSVALMENNUS (LIE)

5.19.2 LIIKUNTA / ESTERATSASTUSVALMENNUS (LIE) Liite nro 30 76 11.12.2012 5.19.2 LIIKUNTA / ESTERATSASTUSVALMENNUS (LIE) Opetuksen tavoitteet Esteratsastusvalmennuksen tavoitteena on ohjata ratsastajia toimimaan määrätietoisesti ja monipuolisesti,

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2017 2018 6.luokka Johdanto Uuden opetussuunnitelman mukaisesti Veromäen koulussa opiskellaan valinnaisaineita alakoulun neljänneltä luokalta alkaen. Valinnaisten opintojen opiskelu

Lisätiedot

Viesti! Liiku! Sivisty! Tule Sammon keskuslukioon!

Viesti! Liiku! Sivisty! Tule Sammon keskuslukioon! Viesti! Liiku! Sivisty! Tule Sammon keskuslukioon! Edessä antoisat vuodet Millaisessa ympäristössä sinä haluat viettää elämäsi kolme tai neljä tärkeää vuotta? Sammon keskuslukio Hakukoodi ainevalintakortissa:

Lisätiedot

Jokalapsenoikeus on liikkua!

Jokalapsenoikeus on liikkua! liiku.fi/kesis liikuntaleiri 2019 #hyväleiripäivä Jokalapsenoikeus on liikkua! 11. 14.6. Sauvon Ahtela #kesisleiri2019 KESIS ON KAIKILLE AVOIN Erityistä tukea tarvitsevalla leiriläisellä tulee olla oma

Lisätiedot

6.17 Kuvataide. Opetuksen tavoitteet

6.17 Kuvataide. Opetuksen tavoitteet 6.17 Kuvataide Kuvataideopetuksen lähtökohtana on kulttuurisesti monimuotoinen todellisuus, jota tutkitaan kuvia tuottamalla ja tulkitsemalla. Opiskelijoiden kokemukset, mielikuvitus, luova ajattelu ja

Lisätiedot

SUOMALAISET LIIKUNTA- JA URHEILUSEURAT MUUTOKSESSA

SUOMALAISET LIIKUNTA- JA URHEILUSEURAT MUUTOKSESSA SUOMALAISET LIIKUNTA- JA URHEILUSEURAT MUUTOKSESSA 1986 2016 Pasi Mäenpää Turun yliopisto Tähtiseuraseminaari 7.10.2018, Helsinki Muutokset yleisympäristössä Liikuntakulttuurin muutokset Liikunta- ja urheiluseurat

Lisätiedot

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet Piirros Mika Kolehmainen Haukiputaan koulun 5. luokan valinnaiset aineet A2- kieli (2 h) saksa ranska ruotsi Liikunnan syventävä (2h) Musiikin syventävä

Lisätiedot

OPISKELIJAPOLUN TOIMINTAMALLI

OPISKELIJAPOLUN TOIMINTAMALLI YHDESSÄ OPPIEN JA ASUEN OPISKELIJAPOLUN TOIMINTAMALLI OPISKELU SOVELTUVUUSKOKEET SOVELTUVUUSKOE KUTSU RYHMÄ JA HENKILÖKOHTAISET HAASTATTELUT PSYKOLOGISET SOVELTUVUUSTESTIT KIRJALLINEN JA KÄYTÄNNÖLLINEN

Lisätiedot

Lintulammen koulun valinnaiset aineet

Lintulammen koulun valinnaiset aineet Lintulammen koulun valinnaiset aineet 24.3.2016 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Jokaisen oppilaan opintoihin tulee perusopetuksen aikana sisältyä vähintään 9 vuosiviikkotuntia (vvt) valinnaisten aineiden

Lisätiedot

LAJILIITTOJEN HUIPPU- URHEILUN PERUSTIEDOT. Timo Manninen Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Valotalo 21.4.2015

LAJILIITTOJEN HUIPPU- URHEILUN PERUSTIEDOT. Timo Manninen Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Valotalo 21.4.2015 LAJILIITTOJEN HUIPPU- URHEILUN PERUSTIEDOT Timo Manninen Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Valotalo 21.4.2015 VASTANNEET LAJILIITOT KESÄLAJIT TALVILAJIT PALLOILULAJIT Ampumaurheiluliitto (Kivääri,

Lisätiedot

URHEA-info. Leppävaaran koulu

URHEA-info. Leppävaaran koulu URHEA-info Leppävaaran koulu 8.1.2019 URHEA-luokkalaisten opinnot Leppävaaran koulusta Koulussamme tuetaan koulunkäynnin ja urheilun yhteensovittamista. Pieni yläkoulu, jossa on 12 luokkaa Neljä luokkaa

Lisätiedot

Mankolan koulu. Pitkät valinnaisaineet 2015 2017. https://peda.net/jyvaskyla/mankolankoulu. Saarijärventie 21 40200 JYVÄSKYLÄ

Mankolan koulu. Pitkät valinnaisaineet 2015 2017. https://peda.net/jyvaskyla/mankolankoulu. Saarijärventie 21 40200 JYVÄSKYLÄ Mankolan koulu Pitkät valinnaisaineet 2015 2017 https://peda.net/jyvaskyla/mankolankoulu Saarijärventie 21 40200 JYVÄSKYLÄ Hyvät oppilaat ja seitsemäsluokkalaisten huoltajat Opetussuunnitelman ja tuntijaon

Lisätiedot

Valinnaiset aineet Paulaharjussa

Valinnaiset aineet Paulaharjussa Valinnaiset aineet Paulaharjussa 2016-2017 30.3.2016 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä 1) Valinnaisten aineiden laajuus: 1 vvt sanallinen arviointi 38 tuntia > ei mennä kovin syvälle, opettajien osaaminen

Lisätiedot

Taiteen perusopetuksen valmentavia opintoja antava musiikkileikkikoulu

Taiteen perusopetuksen valmentavia opintoja antava musiikkileikkikoulu Taiteen perusopetuksen valmentavia opintoja antava musiikkileikkikoulu Pähkinätie 6 01710 Vantaa Puh. (09) 530 1100 muskari.musike@kolumbus.fi www.kolumbus.fi/muskari.musike Hämeenkylän musiikkileikkikoulun

Lisätiedot

Lastenkulttuurin ja taiteen perusopetuksen kärkihanke Taiteen ja kulttuurin saatavuuden parantaminen lapsille ja nuorille

Lastenkulttuurin ja taiteen perusopetuksen kärkihanke Taiteen ja kulttuurin saatavuuden parantaminen lapsille ja nuorille Lastenkulttuurin ja taiteen perusopetuksen kärkihanke 2016-2018 Taiteen ja kulttuurin saatavuuden parantaminen lapsille ja nuorille Neuvotteleva virkamies Iina Berden, OKM 30.5.2017 Hallitusohjelman kärkihanke:

Lisätiedot

LUKIODIPLOMIT. Kuvataide. K i rjallisuus. Media Musiikki Liikunta.

LUKIODIPLOMIT. Kuvataide. K i rjallisuus. Media Musiikki Liikunta. LUKIODIPLOMIT Kuvataide K i rjallisuus Media Musiikki Liikunta http://www.edu.fi/lukiodiplomit TAIDEPAINOTUS taito- ja taideaineet valokuvaus elokuvaus taidehistoria musiikkiprojekti steel band kuoro Kuvataiteen

Lisätiedot

MUSIIKKI. Sari Muhonen Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu sari.muhonen@helsinki.fi. Sari Muhonen

MUSIIKKI. Sari Muhonen Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu sari.muhonen@helsinki.fi. Sari Muhonen MUSIIKKI Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu sari.muhonen@helsinki.fi OPPIAINEEN TEHTÄVÄ luoda edellytykset monipuoliseen musiikilliseen toimintaan ja aktiiviseen kulttuuriseen osallisuuteen ohjata

Lisätiedot

Liikutaan yhdessä minäkäsitystä ja osallisuutta vahvistaen, taitoja soveltaen.

Liikutaan yhdessä minäkäsitystä ja osallisuutta vahvistaen, taitoja soveltaen. LIIKUNTA Oppiaineen tehtävä Liikunnan opetuksen tehtävänä on vaikuttaa oppilaan hyvinvointiin tukemalla sekä myönteistä suhtautumista omaan kehoon että fyysistä, sosiaalista ja psyykkistä toimintakykyä

Lisätiedot

ÄLÄ VASTAA TÄHÄN VERSIOON

ÄLÄ VASTAA TÄHÄN VERSIOON ÄLÄ VASTAA TÄHÄN VERSIOON Opetus- ja kulttuuriministeriön koululaiskysely 2017 Hei, vuosi sitten lähetin kouluusi kyselyn, mitä sinä ja muut oppilaat haluaisitte harrastaa koulussa iltapäivisin. Kyselyyn

Lisätiedot

Sompion koulun liikuntaluokka

Sompion koulun liikuntaluokka KERAVAN KASVATUS- JA OPETUSTOIMI Sompion koulu Aleksis Kiven tie 18 04200 Kerava Sompion koulun liikuntaluokka Kohderyhmä Liikuntaluokalle otetaan oppilaita koko Keravan kaupungin alueelta. Ulkokuntalaisia

Lisätiedot

OPS2016 ja Move! Fyysisen toimintakyvyn seurantajärjestelmä

OPS2016 ja Move! Fyysisen toimintakyvyn seurantajärjestelmä OPS2016 ja Move! Fyysisen toimintakyvyn seurantajärjestelmä Sami Kalaja Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Kuntotestauspäivät 2015 Kisakallio OPS2016 Käyttöönotto lukuvuoden 2016 alusta Keskiössä

Lisätiedot

7EF LIIKUNTASUUNNITELMA kevät 2018

7EF LIIKUNTASUUNNITELMA kevät 2018 7EF LIIKUNTASUUNNITELMA kevät 2018 4.1. Salibandy koulun sali 11.1. Lentopallo koulun sali 18.1. Opinlakeus messut (tai koulun sali) 25.1. Luistelu Pesisareenan kaukalo (Pakkasraja -15) 1.2. Luistelu Pesisareenan

Lisätiedot

Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna

Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna 2016-2017 Piirros Mika Kolehmainen Aseman koulun valinnaisuudesta info-tilaisuus 4.-5. lkn huoltajille ja oppilaille 6.4 klo 18 valinnat tehdään huoltajan WILMAssa

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015 Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015 Sivistyslautakunta 27.8.2015 2 Sisältö 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2. Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

Leikkien liikkumaan Eino Havas, johtaja

Leikkien liikkumaan Eino Havas, johtaja Leikkien liikkumaan 31.1.2018 Eino Havas, johtaja MITÄ 2018? ohjelmat yhteen Ilo kasvaa liikkuen 1-6 vuotiaat, varhaiskasvatus Liikkuva koulu, 7-16 vuotiaat, perusopetus Liikkuva opiskelu, 16-20+ -vuotiaat,

Lisätiedot

RENTOA YHDESSÄOLOA: TanhuvaaranSpelit tarkkuutta ja yhteistoimintaa kysyvät lajit sopivat kaikille. Ohjaaja valitsee lajit mm. ryhmän toiveiden ja

RENTOA YHDESSÄOLOA: TanhuvaaranSpelit tarkkuutta ja yhteistoimintaa kysyvät lajit sopivat kaikille. Ohjaaja valitsee lajit mm. ryhmän toiveiden ja RENTOA YHDESSÄOLOA: TanhuvaaranSpelit tarkkuutta ja yhteistoimintaa kysyvät lajit sopivat kaikille. Ohjaaja valitsee lajit mm. ryhmän toiveiden ja käytettävissä olevan ajan mukaan. Spelit suoritetaan urheilukentällä

Lisätiedot

Vuosiluokkien 1 2 A1-kielen opetussuunnitelman perusteet

Vuosiluokkien 1 2 A1-kielen opetussuunnitelman perusteet Vuosiluokkien 1 2 A1-kielen opetussuunnitelman perusteet Niina Sinkko/Suomalais-venäläinen koulu Suomi-Venäjä-Seura, pääsihteeri https://www.youtube.com/watch?v=f8rq_iugejc Yleisesti Paikalliset opsit

Lisätiedot

Liite nro 29 75 11.12.2012 5.19.4 LIIKUNTA / GOLFVALMENNUS (LIG)

Liite nro 29 75 11.12.2012 5.19.4 LIIKUNTA / GOLFVALMENNUS (LIG) Liite nro 29 75 11.12.2012 5.19.4 LIIKUNTA / GOLFVALMENNUS (LIG) Opetuksen tavoitteet Valmennuksen tavoitteena on tukea ja kannustaa nuoren urheilijan uraa tukemalla hänen henkistä, fyysistä ja sosiaalista

Lisätiedot

Äidinkielen ja kirjallisuuden syventävä kurssi

Äidinkielen ja kirjallisuuden syventävä kurssi Äidinkielen ja kirjallisuuden syventävä kurssi Kurssilla monipuolistetaan ja syvennetään äidinkielen oppimista. Oppilaat pääsevät valitsemaan itseään kiinnostavia aiheita, esimerkiksi ilmaisutaitoa/draamaa,

Lisätiedot

JOHANNA HERRANEN LIIKUNTA/TYTÖT KEVÄT 2017

JOHANNA HERRANEN LIIKUNTA/TYTÖT KEVÄT 2017 JOHANNA HERRANEN LIIKUNTA/TYTÖT KEVÄT 2017 Kuukausi Viikko Paikka Laji Huomautuksia Tammikuu 1 uimahalli uinti 2 uimahalli uinti 3 uimahalli uinti 4 ravirata hiihto Muista pipo ja hanskat Helmikuu 5 ravirata

Lisätiedot