Tulevaisuuden tavaralogistiikkasolmut kaupunkiseutujen elinvoimaisuuden kehittämisessä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tulevaisuuden tavaralogistiikkasolmut kaupunkiseutujen elinvoimaisuuden kehittämisessä"

Transkriptio

1 Tulevaisuuden tavaralogistiikkasolmut kaupunkiseutujen elinvoimaisuuden kehittämisessä

2 1. Työn tarkoitus ja tavoite Tavaraliikenteen merkitys osana valtakunnallista liikennejärjestelmätyötä tulee korostumaan tulevaisuudessa. Liikennevirastolla on tavoitteena luoda edellytykset toimivalle ja turvalliselle tie- ja rataverkolle sekä liikenteen ja kuljetusten palveluille 1. Tavaralogistiikkasolmujen kehittäminen on osa valtakunnallista liikennejärjestelmäsuunnittelua ja sujuvan liikenteen kehittämistä. Tavaralogistiikkasolmujen kehittämistä ohjaavat monet lait, joihin on parhaillaan tulossa merkittäviä uudistuksia. Lakien ja normien ohella kehittämistä ohjaavat muun muassa vähähiilisyyteen ja yhdyskuntarakenteen tiivistämiseen tähtäävät politiikkasuositukset. Yhdyskuntarakenteen osalta merkittävässä roolissa ovat kaupunkiseudut. Kasvavilla ja tiivistyvillä kaupunkiseuduilla maan arvon nousu ratapiha-alueilla, verkkokaupan kasvu, uudet raideliikennehankkeet, ympäristövaatimukset ja toisaalta taas niukkenevat väylien kehittämisen- ja ylläpidon resurssit edellyttävät toimia liittämiseksi tiukemmin osaksi liikennejärjestelmätyötä 2. Kaupungeilla ja kaupunkiseuduilla on erilaiset lähtökohdat logistiikkasolmujen kehittämiseen. Tämän työn tarkoituksena on selvittää kaupunkiseutuihin ja kaupunkirakenteeseen keskittyvän kontekstin ja paikallisten kehitysprosessien merkitystä kehittämisessä sekä valtion ja kaupunkiseudun välisessä vuoropuhelussa. Esiselvitys tukee aikaisemmin tehtyjä ja käynnissä olevia tavara- ja henkilöliikenteen logistiikkasolmuihin liittyviä luokittelu- ja selvitystöitä, mutta katsoo logistiikkasolmujen kehittämistä ja valtion ja kaupunkiseutujen välistä vuoropuhelua kaupunkiseutujen kasvuproblematiikkaan liittyvän ymmärryksen ja keskeisillä paikoilla kaupunkirakenteessa sijaitsevien logistiikkasolmujen kehittämisprosessien kautta. Aikaisemmissa selvitystöissä on tunnistettu tarve yhteistyön vahvistamiselle ja uusien yhteistyömenetelmien kehittämiselle logistiikkasolmujen kehittämisessä. Tämän selvitystyön tarkoituksena on tuottaa taustatietoa valtion ja kaupunkiseutujen tavaralogistiikkasolmuihin liittyvien yhteistyömenetelmien ja välineiden kehittämiselle ja tunnistaa logistiikkasolmuihin liittyviä lisäselvitystarpeita. Selvitystyön ensimmäisenä tavoitteena on tunnistaa kaupunkiseutujen ydinrakenteeseen sijoittuvien kehittämisen nykytilanne ja kytkeytyminen seudulliseen- ja ylimaakunnalliseen liikennejärjestelmäsuunnitteluun. Osiossa tarkastellaan kehittämistä paikallisten toimijoiden näkökulmasta erityisesti seudun elinvoimaisuuden ja ilmastotavoitteiden saavuttamisen kannalta. Kaupunkien, kaupunkiseutujen ja valtion intressien yhteensovittaminen 1 Liikenneviraston toimintaperiaatteet asemanseuduilla 2018, 9. 2 Kaartinen, Kaitanen, Puolimatka & Ruotsalainen 2018, 8.

3 edellyttää paikallisten toimijoiden ja kehitysprosessien tunnistamista toimivimpien yhteistyömenetelmien- ja välineiden tunnistamiseksi. Työn toisen osion tavoitteena on tunnistaa eri tyyppisten paikalliset kehittämisprosessit ja niiden kehittämistarpeet. Työ selventää omalta osaltaan kehittämisen arkea seuduilla ja tuottaa tietoa miten kehittämisessä on huomioitu seudullinen MALPE- työ ja ylimaakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnittelu sekä tulevat säädökset ja politiikkasuositukset. Työn implisiittisenä tavoitteena on tunnistaa toimivimpia yhteistyömenetelmiä- ja välineitä kehittämiseen, mitkä voisivat hyödyttää niin seututoimijoita, kuin valtion- ja seudun tahtotilankin yhteensovittamista. Tavaralogistiikkasolmun määrittely tässä esiselvitystyössä perustuu Liikenneviraston aikaisemmin julkaistuun raporttiin Tavaraliikenteen solmut osana liikennejärjestelmätyötä 26/2018, missä tavaralogistiikkasolmulla tarkoitetaan tavaraliikenteen kuljetusketjun solmua, jossa kuljetettu tavara siirretään kulkuvälineestä toiseen. Työn ollessa vasta esiselvitys, käsittelemme tässä työssä sekä runkoliikenteen solmuja, että jakelu- ja keräysliikenteen solmuja. Työn rajaamisen johdosta tässä esiselvityksessä ei kuitenkaan käsitellä suuria tuotantolaitoksia tai kiertotalouteen liittyviä kierrätyskeskuksia- ja puistoja Logistiikkasolmujen kehittämispotentiaalin tunnistaminen Esiselvitystyössä avataan tavaralogistiikkasolmuihin liittyviä käsitteitä, logistiikkasolmujen luokittelua ja niiden merkitystä kaupunkiseutujen liikenteen- ja maankäytön suunnittelussa. Esiselvityksessä luodaan lyhyt kirjallisuuskatsaus logistiikkasolmujen yhteydestä kaupunkiseutujen elinvoimaisuuden ja ilmastotavoitteiden saavuttamiseen. Logistiikkasolmujen kehittämistä käsitellään käynnissä olevien lakihankkeiden, liikenteen runkoverkkoehdotuksen ja nykyisen liikennejärjestelmätyön kannalta. Kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena on tuoda esiin logistiikkasolmujen merkitys myös kuntia laajempana asiana osana valtion ja kaupunkiseutujen alueiden kehittämisen tavoitteita, valtakunnallista liikennejärjestelmäsuunnittelua ja hiilineutraalisuustavoitteiden saavuttamista. 3 Kaartinen, Kaitanen, Puolimatka & Ruotsalainen 2018, 9.

4 3. Selvitystyön kuvaus ja selvityskysymykset Ensimmäisen osion tarkoituksena on luoda tilannekatsaus logistiikkasolmujen kehittämisen nykytilaan kaupunkiseudulla paikallisten toimijoiden näkökulmasta. Ensimmäisen osion tavoitteena on selvittää miten paikalliset toimijat tunnistavat ja näkevät logististen solmujen potentiaalin ja kehittämistarpeet osana kaupunkiseutujen elinvoimaisuuden edistämistä ja ilmastotavoitteiden saavuttamista. Osion tarkoitus on selvittää logistiikkasolmujen kehittämisen paikallisia tavoitteita ja niihin liittyviä näkökulmia ja painopisteitä. Paikalliset näkökulmat ohjaavat logistiikkasolmujen kehittämisen suuntaviivoja kaupunkiseuduilla tulevaisuudessa ja antavat viitteitä yhteiselle keskustelulle ja vuoropuhelulle. Osio pitää sisällään nykytila-analyysin logistiikkasolmujen kehittämisen näkökulmista ja tavoitteista valittujen case-kohteiden osalta. Menetelmänä käytetään maakuntien ja kaupunkiseutujen strategioita, rakennemalleja ja ohjelmia, kyselyä ja kohdennettuja haastatteluja. Toisen osion tarkoituksena on hahmottaa logistiikkasolmujen paikallisia kehittämisprosesseja; prosessin kulkua, ydintoimijoita ja kehittämiseen liittyviä haasteita. Osiossa selvitetään millaisia yhteistyömenetelmiä- ja välineitä kaupunkiseuduilla on kehittämisessä ja millaisia yhteistyöhön tai resursseihin liittyviä rajoitteita on tunnistettavissa. Tarkoituksena on tuoda esiin erityisesti paikallisen kontekstin, tavaralogistiikkasolmun tyypin ja paikallisten yhteistyöprosessien merkitystä valtion ja kaupunkiseutujen yhteisessä vuoropuhelussa. Osion implisiittisenä tavoitteena on tunnistaa keskeiset haasteet, toimijat ja yhteistyökumppanit kehittämisessä ja tuottaa tietoa millaisia menetelmiä ja välineitä logistiikkasolmujen kehittäminen edellyttäisi seututoimijoiden ja seudun ja valtion välille logistiikkasolmujen kehittämiseksi. Menetelmänä käytetään haastatteluja ja kyselyä. 3.1 Selvityskysymykset A) Miten paikalliset toimijat tunnistavat kaupunkirakenteen ydinalueille sijoittuvien potentiaalin ja kehittämistarpeet kaupunkiseutujen elinvoimaisuuden edistämisen näkökulmasta ilmastonäkökulmasta B) Miten paikallinen kehittämisprosessi tulisi huomioida kaupunkiseutujen ja valtion välisessä vuoropuhelussa ja yhteiskehittämisprosessissa? C) Millaiset yhteistyömenetelmät ja välineet edistäisivät kehittämistä ja valtion ja kaupunkiseutujen vuoropuhelua? Selvityskysymykset ja niiden analysoinnissa käytettävät menetelmät on avattu tarkemmin seuraavilla sivulla olevassa taulukossa 1.

5 Taulukko 1. Selvityskysymykset. Selvityskysymys A Alakysymykset Mihin kysymyksen vastataan Miten paikalliset toimijat tunnistavat kaupunkirakenteen ydinalueille sijoittuvien potentiaalin ja kehittämistarpeet kaupunkiseuduilla? Miten kehittäminen näkyy ajankohtaisissa maankäytön suunnitteludokumenteissa? Millaisia näkökulmia ja tavoitteita kehittämiseen liitetään kaupunkiseuduilla? Miten kehittäminen on liitetty kaupunkiseutujen elinvoimaisuuden kehittämiseen? Miten kehittäminen on kytketty kaupunkiseutujen ilmastotavoitteiden saavuttamiseen? Nykytilanteen selvittäminen kehittämisestä; niiden rooli ja merkitys osana kaupunkiseutujen strategista kehittämistä ja liikennejärjestelmäsuunnittelua. Mihin asioihin kehittäminen liitetään ja millaisia potentiaaleja ja intressejä kehittämiseen liittyy paikallisella tasolla? Miten kehittäminen on liitetty seudulliseen MALPEsuunnitteluun? Miten ajankohtaiset ilmastotavoitteet ja politiikkasuositukset on huomioitu tavaralogistiikkakeskusten Aineisto/Menetelmä analyysi (maakuntastrategiat- ja ohjelmat, rakennemallit, kaupunkiseutujen strategiat ja ohjelmat) valituista case-kohteista sekä kysely 18 MALverkoston Haastattelut ja suunnitteludokumenttien analyysi valituista casekohteista. Haastattelut ja suunnitteludokumenttien analyysi valituista casekohteista sekä kysely 18 MAL-verkoston Haastattelut ja suunnitteludokumenttien analyysi valituista casekohteista sekä kysely 18 MAL-verkoston Toteutus

6 Selvityskysymys B Alakysymykset Mihin kysymyksen vastataan Miten yhteinen kehittämisvisio- ja prosessi muodostetaan kaupunkiseuduilla? Miten logistiikkasolmujen tyyppi ja sijainti kaupunkiseudulla vaikuttavat logistiikkasolmun yhteiskehittämisprosessiin? (raideliikenne, kumipyöräliikenne, ylimaakunnalliset yhteydet, KVyhteydet, runkoliikenteen ja jakelu- ja keräysliikenteen solmut) Miten paikallinen kehittämisprosessi tulisi huomioida kaupunkiseutujen ja valtion välisessä vuoropuhelussa? Erityyppisten avaintoimijat ja niiden roolit kehittämisessä Erityyppisten kehitysprosessin ja erityiskysymysten selvittäminen kaupunkiseuduilla Aineisto/Menetelmä Kysely 18 MAL-verkoston ja haastattelut valituista case-kohteista Toteutus Miten ylikunnallisuus ja eri hallinnontasojen välinen yhteistyö näkyy Mikä on kuntien välisen yhteistyön tilanne kaupunkiseuduilla Millaisia kehittämistarpeita ylikunnalliselle yhteistyölle ja eri hallinnon tasojen väliselle vuoropuhelulle on olemassa? analyysi (maakuntastrategiat- ja ohjelmat, rakennemallit, kaupunkiseutujen strategiat ja ohjelmat) ja haastattelut valituista case-alueista, kysely 18 MAL-verkoston Millaisia yhteistyöhön tai resursseihin liittyviä rajoitteita on tunnistettavissa Millaisia pullonkauloja ja reunaehtoja on tunnistettavissa Haastattelut valituissa case-kohteissa ja kysely 18 MAL-verkoston

7 Selvityskysymys C Alakysymykset Mihin kysymyksen vastataan Millaisia yhteiskehittämisen menetelmiä on tunnistettavissa? Millaisia yhteistyömenetelmiä- ja välineitä kaupunkiseuduilla on olemassa Käytössä olevien yhteistyövälineiden ja menetelmien selvittäminen. Aineisto/Menetelmä Kysely 18 MAL-verkoston ja haastattelut valituissa case-kohteissa Toteutus Millaisia yhteistyömenetelmiä ja välineitä tarvitaan valtion ja seudullisten toimijoiden välille Toimivimpien yhteistyömenetelmien hahmottaminen paikallisten toimijoiden näkökulmasta. Millaisia uusia rahoitukseen ja investointeihin liittyviä instrumentteja on tunnistettavissa? Kysely 18 MAL-verkoston ja haastattelut valituissa case-kohteissa

8 4. Selvityksessä käytettävä aineisto ja menetelmät Esiselvitystyössä käytetään menetelminä kyselyä, haastatteluja, aineiston analyysiä ajankohtaisista suunnitteludokumenteista ja kirjallisuuskatsausta. Työn suorittaja on Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä (Tampere). Työllä pyritään saamaan yleinen kuva koko Suomesta kehittämisestä tarkempaa selvitystä varten. Tavaralogistiikkasolmujen kehittämisen nykytilaa selvitetään kirjallisuuskatsauksen, ajankohtaisten suunnitteludokumenttien, haastattelujen ja kyselyn avulla. Kaupunkirakenteen keskeisillä paikoilla sijaitsevien kehittämisprosessin ja toimivien menetelmien- ja välineiden kehittämistä selvitetään kyselyin ja haastatteluin. Kysely laaditaan hankitun konsultin ja MAL-verkoston koordinaation yhteistyönä ja se toteutetaan 18 MAL-verkoston /kaupunkiseuduille. Myös suunnitteludokumenttien analysoinnin käytännön toteutuksesta sovitaan yhdessä. Kyselyn lisäksi MAL-verkosto toteuttaa kohdennettuja haastatteluja kappaletta valituissa case-kohteissa (ideaalitilanteessa kaksi haastattelua kustakin case-kohteesta). Haastateltavia ovat elinkeinoelämän edustajat, maankäytön suunnittelun asiantuntijat, kaupunkiympäristöjohtajat, elinkeinoyhtiöiden johtajat ja paikalliset liikenteen suunnittelusta ja kehittämisestä vastaavat viranhaltijat. Osa haastatteluista voidaan toteuttaa ryhmähaastatteluina. Ehdotettavat case-kaupungit haastateltaviksi ovat Lahti, Tampere, Kuopio, Kouvola, Turku, Oulu ja Pori (Kotka, mikäli tarpeen). Haastateltavat kaupungit valitaan maantieteellisen sijainnin ja koon mukaan siten, että joukossa on erityyppisiä logistiikkasolmuja eri puolilta Suomea. Valinnassa huomioidaan myös Liikenneviraston maanteiden ja ratojen runkoverkkoehdotus ja EU:n TEN-T linjaus Suomen kattavaksi verkoksi ja ydinverkoksi Aikataulu Kirjoituspöytätyö syyskuu-lokakuu Kysely lokakuussa Haastattelut marraskuussa Analyysi joulukuussa Alustavat tulokset joulukuussa Raportin viimeistely tammikuussa Lähteet Teija Snicker-Järvinen MAL-verkoston ja Sitowisen Liikenteen- ja maankäytön yhteistyömenetelmien kehittäminen ja testaushankkeen työpaja Tero Jokilehto Maanteiden ja rautateiden pääväylät, LVM esitys Linkki esitykseen. Liikenneviraston toimintaperiaatteet asemanseuduilla Liikenneviraston ohjeita 18/2018. Kaartinen, Kaitanen, Puolimatka & Ruotsalainen Tavaraliikenteen solmut osana liikennejärjestelmätyötä. Raporttiluonnos Liikenneviraston tutkimuksia ja selvityksiä 26/ Teija Snicker-Järvinen, Liikenteen- ja maankäytön yhteistyömenetelmien kehittäminen ja testaus- hankkeen työpaja ; Tero Jokilehto, Maanteiden ja rautateiden pääväylät, LVM esitys

Runkoverkkopäätöksellä lupaus palvelutasosta ja hyvistä yhteyksistä. Johtaja Risto Murto

Runkoverkkopäätöksellä lupaus palvelutasosta ja hyvistä yhteyksistä. Johtaja Risto Murto Runkoverkkopäätöksellä lupaus palvelutasosta ja hyvistä yhteyksistä Johtaja Risto Murto 27.02.2018 TEN-T-verkko Päätieverkon jäsentely Lähde: Keskeisen päätieverkon toimintalinjat, Liikennevirasto 2017

Lisätiedot

Liikenneviraston toimintaperiaatteet asemanseuduilla. Itä-Suomen liikennejärjestelmäpäivät 2018

Liikenneviraston toimintaperiaatteet asemanseuduilla. Itä-Suomen liikennejärjestelmäpäivät 2018 Liikenneviraston toimintaperiaatteet asemanseuduilla Itä-Suomen liikennejärjestelmäpäivät 2018 Hyvä asemanseutu on kestävän liikennejärjestelmän ja kaupunkien verkoston vähähiilisten matka- ja kuljetusketjujen

Lisätiedot

Palveluasumisen teemapäivä 20.11.2014 klo 11.30-16.00

Palveluasumisen teemapäivä 20.11.2014 klo 11.30-16.00 Palveluasumisen teemapäivä 20.11.2014 klo 11.30-16.00 Olvi Oluthalli, Luuniemenkatu 4, Iisalmi Tero Piippo projektipäällikkö MAL-verkosto Valtakunnan laajuinen maankäytön, asumisen ja liikenteen sekä palvelujen

Lisätiedot

Turun kaupunkiseudun liikennejärjestelmätyö työryhmä

Turun kaupunkiseudun liikennejärjestelmätyö työryhmä Turun kaupunkiseudun liikennejärjestelmätyö työryhmä 6.11.2012 Liikennejärjestelmäsuunnitelman käynnistäminen 1. Aiempi LJ-suunnitteluhistoria 2. Perusteet/tarve suunnittelun käynnistämiselle MAL-aiesopimus

Lisätiedot

Hankeidea: Liikenteen ja maankäytön yhteistyömenetelmien kehittäminen ja testaus

Hankeidea: Liikenteen ja maankäytön yhteistyömenetelmien kehittäminen ja testaus Hankeidea: Liikenteen ja maankäytön yhteistyömenetelmien kehittäminen ja testaus Tulevaisuuden kaupunkiseudut, tulostyöpaja 14.6.2017 Hankeidean tausta ja tavoitteet Käynnissä tai valmistumassa projekteja,

Lisätiedot

Tulevaisuuden kaupunkiseutujen yritysalueiden kehittäminen

Tulevaisuuden kaupunkiseutujen yritysalueiden kehittäminen Tulevaisuuden kaupunkiseutujen yritysalueiden kehittäminen Tilannekatsaus 4.6.2018 29.5.2018 Page 1 Prosessi 29.5.2018 Page 2 Kirjallisuuskatsaus Yritysten sijaintiin ja toimintaedellytyksiin vaikuttavia

Lisätiedot

Tulevaisuuden asemanseudut tehdään yhteistyöllä

Tulevaisuuden asemanseudut tehdään yhteistyöllä Tulevaisuuden asemanseudut tehdään yhteistyöllä Rata 2018 -seminaari, Anna Saarlo 23.1.2018 Tulevaisuuden asemanseudut tehdään yhteistyöllä 1. Mitä tavoittelemme? Tulevaisuuden asemanseutu 2. Miksi? Yhteinen

Lisätiedot

Liikenteen ja maankäytön yhteistyömenetelmien kehittäminen ja testaus -hanke. Esittely MAL-verkoston ohjausryhmän kokouksessa 28.8.

Liikenteen ja maankäytön yhteistyömenetelmien kehittäminen ja testaus -hanke. Esittely MAL-verkoston ohjausryhmän kokouksessa 28.8. Liikenteen ja maankäytön yhteistyömenetelmien kehittäminen ja testaus -hanke Esittely MAL-verkoston ohjausryhmän kokouksessa 28.8.2018 Mitä ja miten? 2 Työn tavoitteet ja odotetut lopputulokset Hankkeen

Lisätiedot

Suunittelujärjestelmän tulevaisuus kommenttipuheenvuoro kaupunkiseutujen roolista

Suunittelujärjestelmän tulevaisuus kommenttipuheenvuoro kaupunkiseutujen roolista Suunittelujärjestelmän tulevaisuus kommenttipuheenvuoro kaupunkiseutujen roolista Suomi kaupungistuu kaupungistuuko Suomi Kalasataman Kellohalli, Helsinki Anne Jarva Tulevaisuuden kuntaan kohdistuu monia

Lisätiedot

Lappeenrannan asemanseudun ja keskustan kehittämisen työpaja 8.6.2015

Lappeenrannan asemanseudun ja keskustan kehittämisen työpaja 8.6.2015 Lappeenrannan asemanseudun ja keskustan kehittämisen työpaja 8.6.2015 Sokos Hotel Lappee, Brahenkatu 1, Lappeenranta projektipäällikkö Tero Piippo www.mal-verkosto.fi MAL-VERKOSTON RAHOITTAJAT JA JÄSENSEUDUT

Lisätiedot

Ajankohtaista tienpidosta

Ajankohtaista tienpidosta Ajankohtaista tienpidosta Pro Ysitie ry 28.9.2018 Lehtinen Jukka 28.9.2018 Perusväylänpito Runkoverkko Vt 9 Keski-Suomessa 2 Lehtinen Jukka 9/2018 25.9.2018 3 25.9.2018 4 Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma

Lisätiedot

Liikenteen ja maankäytön yhteistyömenetelmien kehittäminen Tulkintoja ja ehdotuksia esimerkkikohteiden analyysien pohjalta. Anne Herneoja

Liikenteen ja maankäytön yhteistyömenetelmien kehittäminen Tulkintoja ja ehdotuksia esimerkkikohteiden analyysien pohjalta. Anne Herneoja Liikenteen ja maankäytön yhteistyömenetelmien kehittäminen Tulkintoja ja ehdotuksia esimerkkikohteiden analyysien pohjalta Mitä ja miten? 2 Työn tavoitteet ja odotetut lopputulokset Hankkeen päätavoitteena

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseutu yhteistyön edelläkävijä, seutujohtaja Päivi Nurminen, Tampereen kaupunkiseutu

Tampereen kaupunkiseutu yhteistyön edelläkävijä, seutujohtaja Päivi Nurminen, Tampereen kaupunkiseutu MAL: Seudut maankäytön, asumisen ja liikenteen kehittäjinä 4.5.2011 klo 9.00 12.00 MAL verkosto maankäytön, asumisen ja liikenteen aluelähtöistä kehittämistä. Toiminnan ja tulosten esittelyä, projektipäällikkö

Lisätiedot

Keski-Suomen liikennejärjestelmäsuunnitelma

Keski-Suomen liikennejärjestelmäsuunnitelma 22.2.2019 Hanna Kunttu Keski-Suomen liikennejärjestelmäsuunnitelma Päivitysprosessi 2019-2020 1 Keski-Suomen liikennejärjestelmätyön taustaa Keski-Suomen liikennejärjestelmäsuunnitelma valmistui vuoden

Lisätiedot

Tampereen kestävä kaupunkiliikenne

Tampereen kestävä kaupunkiliikenne Tampereen kestävän liikkumisen ideointikeskustelu 20.11.2014 Tampereen kestävä kaupunkiliikenne 20.11.2014 Suunnittelupäällikkö Tampere kasvaa voimakkaasti liikennejärjestelmän kehittäminen on välttämätöntä

Lisätiedot

projektipäällikkö Tero Piippo

projektipäällikkö Tero Piippo SEUDULLISEN ASUNTOPOLITIIKAN MAHDOLLISUUDET? Asuntopoliittinen seminaari kunnille, kaupunkiseuduille ja valtiolle ke 21.10.2015 Ympäristöministeriö, Pankkisali, Aleksanterinkatu 7, Helsinki projektipäällikkö

Lisätiedot

SELVITYS MAL-AIESOPIMUSTEN SITOUTTAMISEN TEKIJÖISTÄ PROJEKTISUUNNITELMA

SELVITYS MAL-AIESOPIMUSTEN SITOUTTAMISEN TEKIJÖISTÄ PROJEKTISUUNNITELMA KORKEAKOULUHARJOITTELIJA NIINA OJANIEMI, MAL-VERKOSTO SELVITYS MAL-AIESOPIMUSTEN SITOUTTAMISEN TEKIJÖISTÄ PROJEKTISUUNNITELMA 1. YHTEENVETO Tämän selvityksen tarkoitus on neljän suurimman kaupunkiseudun

Lisätiedot

ASEMANSEUDUT KAUPUNKIKEHITTÄMISEN KESKIÖSSÄ - TYÖPAJA KAUPUNGEILLE, SEUDUILLE JA VALTIOLLE. Tero Piippo, projektipäällikkö MAL-VERKOSTO

ASEMANSEUDUT KAUPUNKIKEHITTÄMISEN KESKIÖSSÄ - TYÖPAJA KAUPUNGEILLE, SEUDUILLE JA VALTIOLLE. Tero Piippo, projektipäällikkö MAL-VERKOSTO ASEMANSEUDUT KAUPUNKIKEHITTÄMISEN KESKIÖSSÄ - TYÖPAJA KAUPUNGEILLE, SEUDUILLE JA VALTIOLLE Aika: keskiviikko 14.5.2014, klo 12.30-16.45 Paikka: Scandic Tampere Station, Amuri kabinetti Tero Piippo, projektipäällikkö

Lisätiedot

Urban Growth Boundary

Urban Growth Boundary Urban Growth Boundary mallin kehittäminen hajarakentamisen hallintaan Suomessa Taustoja ja luonnostelua hankkeen toteutuksesta 16.3.2011 Kimmo Kurunmäki, MAL verkosto Kyse on palveluvyöhykkeistä ja yhdyskuntarakenteen

Lisätiedot

Helsinki-Turku nopea junayhteys

Helsinki-Turku nopea junayhteys Helsinki-Turku nopea junayhteys 28.9.2017 Hankkeen tavoitteet 28.9.2017 Heidi Mäenpää 2 Kasvua kansainväliseen kilpailukykyyn Junayhteys vahvistaa Suomen kansainvälistä houkuttelevuutta sijoittajille ja

Lisätiedot

Yritysvuorovaikutus kaupunkiseutujen suunnittelussa. Kotkan-Haminan seutu

Yritysvuorovaikutus kaupunkiseutujen suunnittelussa. Kotkan-Haminan seutu Yritysvuorovaikutus kaupunkiseutujen suunnittelussa Kotkan-Haminan seutu Ohjelma 10.12. 12.00 Salaattilounas 12.30 Avaussanat Pauli Korkiakoski, Cursor Oy 12.40 Kotkan-Haminan seudun suunnittelu muutoksessa

Lisätiedot

KANSALLISEN MAL-VERKOSTON ARVIOINTI. Päivitetty työsuunnitelma

KANSALLISEN MAL-VERKOSTON ARVIOINTI. Päivitetty työsuunnitelma KANSALLISEN MAL-VERKOSTON ARVIOINTI Päivitetty työsuunnitelma 19. toukokuuta 2015 4. ALUSTAVA SUUNNITELMA TYÖOHJELMASTA Kansallinen MAL-verkosto on 16 kaupungin ja kaupunkiseudun ja keskeisten sidosryhmien

Lisätiedot

Liikennejärjestelmäsuunnittelu

Liikennejärjestelmäsuunnittelu Liikennejärjestelmäsuunnittelu 2013 5.12.2012 Varsinais-Suomen suunnittelu 2013 1. Maakuntasuunnitelman tarkistus 2. Maakuntaohjelman tarkistus 3. Varsinais-Suomen liikennestrategian päivitys 4. Turun

Lisätiedot

Yhdyskuntarakenne ja elinvoimapolitiikka

Yhdyskuntarakenne ja elinvoimapolitiikka Yhdyskuntarakenne ja elinvoimapolitiikka MALPE 1 Tehtäväalueen kuvaus ja määrittelyt Ryhmän selvitysalueeseen kuuluivat seuraavat: kaavoitus, maapolitiikka ja maaomaisuus, maankäyttö, liikenneverkko ja

Lisätiedot

Vanhusasuminen Iisalmessa - työpaja. 12.12.2013 Iisalmen kaupungintalo

Vanhusasuminen Iisalmessa - työpaja. 12.12.2013 Iisalmen kaupungintalo Vanhusasuminen Iisalmessa - työpaja 12.12.2013 Iisalmen kaupungintalo MAL-verkosto Valtakunnan laajuinen maankäytön, asumisen ja liikenteen sekä palvelujen ja elinkeinotoiminnan kehittämisverkosto Tukee

Lisätiedot

Raideliikenteen näkymiä. Matkakeskus Turkuun - tulosseminaari 1.6.2016 Pekka Petäjäniemi

Raideliikenteen näkymiä. Matkakeskus Turkuun - tulosseminaari 1.6.2016 Pekka Petäjäniemi Raideliikenteen näkymiä Matkakeskus Turkuun - tulosseminaari 1.6.2016 Pekka Petäjäniemi Sitten aloitusseminaarin Liikenneverkon kehittäminen Liikenne- ja viestintäministeriö käynnistää valmistelun liikenneverkon

Lisätiedot

Kestävän liikkumisen asema kuntien poliittisessa päätöksenteossa. Kunta kestävän liikkumisen edistäjänä -seminaari Kuntamarkkinat 13.9.

Kestävän liikkumisen asema kuntien poliittisessa päätöksenteossa. Kunta kestävän liikkumisen edistäjänä -seminaari Kuntamarkkinat 13.9. Kestävän liikkumisen asema kuntien poliittisessa päätöksenteossa Kunta kestävän liikkumisen edistäjänä -seminaari Kuntamarkkinat 13.9.2017 Lähtökohdat Tutkimuksen laatija on Tapio Kinnunen, joka toimii

Lisätiedot

Liikenteen uudistukset

Liikenteen uudistukset Liikenteen uudistukset Runkoverkkopäätös Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma Maakuntauudistuksen liikenneasiat Liikennejärjestelmäsuunnittelu Tienpito Muut liikennetehtävät Tapio Ojanen 16.4.2018

Lisätiedot

Valtakunnallisten raideyhteyksien merkitys liikennejärjestelmälle ja elinkeinoelämälle. Johtaja, professori Jorma Mäntynen WSP Finland Oy

Valtakunnallisten raideyhteyksien merkitys liikennejärjestelmälle ja elinkeinoelämälle. Johtaja, professori Jorma Mäntynen WSP Finland Oy Valtakunnallisten raideyhteyksien merkitys liikennejärjestelmälle ja elinkeinoelämälle Johtaja, professori Jorma Mäntynen WSP Finland Oy Rautatieliikenne vastaa useaan megatrendiin Ilmastonmuutos EU:n

Lisätiedot

MAL-verkosto, katsaus

MAL-verkosto, katsaus MAL-verkosto, katsaus 14.2.2012 Maksatuksen hakeminen ajalta 1.7.-31.12.2011 Haettava summa ajanjaksolta yhteensä 128 293 euroa. Kustannukset koko vuonna yhteensä 216 035 euroa, mikä on n. 60 000 euroa

Lisätiedot

PÄÄKAUPUNKISEUDUN LOGISTIIKKA-ALUEIDEN MP HANKE-IDEAN ESITTELY

PÄÄKAUPUNKISEUDUN LOGISTIIKKA-ALUEIDEN MP HANKE-IDEAN ESITTELY PÄÄKAUPUNKISEUDUN LOGISTIIKKA-ALUEIDEN MP HANKE-IDEAN ESITTELY TAVOITE - LOGISTIIKAN TEHOKKUUDEN JA KILPAILUKYVYN KEHITTÄMINEN Tarvitaan vahvempia ja tehokkaampia keskittymiä logistiikan kansainvälisen

Lisätiedot

Valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman. valmistelu. Sabina Lindström

Valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman. valmistelu. Sabina Lindström Valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman valmistelu Sabina Lindström 21.8.2019 1 Hallitusohjelman sisältöä liikennejärjestelmän näkökulmasta (1/3) Väyläverkoston kokonaiskehittäminen linjataan

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriön asetus

Liikenne- ja viestintäministeriön asetus Liikenne- ja viestintäministeriön asetus maanteiden ja rautateiden pääväylistä ja niiden palvelutasosta Liikenne- ja viestintäministeriön päätöksen mukaisesti säädetään liikennejärjestelmästä ja maanteistä

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan liikennejärjestelmätyö

Keski-Pohjanmaan liikennejärjestelmätyö Keski-Pohjanmaan liikennejärjestelmätyö Liikkumispalveluiden työpaja 27.10.2016 Janna Räisänen, aluesuunnittelija KOPIKALIsta ja KAKEPOLIsta Pohjois-Suomen liikenne ja logistiikkastrategiaan Kokkolan,

Lisätiedot

Kymenlaakson Liitto. Maakuntavaltuustoseminaari Jatkuva liikennejärjestelmätyö

Kymenlaakson Liitto. Maakuntavaltuustoseminaari Jatkuva liikennejärjestelmätyö Kymenlaakson Liitto Maakuntavaltuustoseminaari 24.10.2016 Jatkuva liikennejärjestelmätyö 24.10.2016 Esitys Liikennejärjestelmäryhmä ja sen tehtävät Seudulliset liikennejärjestelmäryhmät ja niiden tehtävät

Lisätiedot

TILANNEKATSAUS, marraskuu 2011

TILANNEKATSAUS, marraskuu 2011 TILANNEKATSAUS, marraskuu 2011 Olli T. Alho KOKO vaihdossa verkoston ja Tampereen kaupunkiseudun oppilaana. Marja Uusivuori KOKO vaihdossa Oulun seudulla. Aluekäynti Vaasa 9.11. ja Pori 29.11. Konsulttien

Lisätiedot

MAL-verkosto ja kaupunkipolitiikka. Erityisasiantuntija Olli T. Alho Työ- ja elinkeinoministeriö / Alueosasto 16.10.2012 Vaasa

MAL-verkosto ja kaupunkipolitiikka. Erityisasiantuntija Olli T. Alho Työ- ja elinkeinoministeriö / Alueosasto 16.10.2012 Vaasa MAL-verkosto ja kaupunkipolitiikka Erityisasiantuntija Olli T. Alho Työ- ja elinkeinoministeriö / Alueosasto 16.10.2012 Vaasa Jäsentelyä MAL osana kaupunkipolitiikkaa Sopimusperusteinen kaupunkipolitiikka

Lisätiedot

Seutuhallituksen kokous

Seutuhallituksen kokous 112 TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄN LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSESTÄ LAIKSI MAANTIELAIN MUUTTAMISESTA (LVM/1770/03/2016) Liikenne- ja viestintäministeriö pyytää lausuntoja hallituksen esitysluonnoksesta

Lisätiedot

Kaupunkiseutujen kehityskuva ja kehittäminen

Kaupunkiseutujen kehityskuva ja kehittäminen Kaupunkiseutujen kehityskuva ja kehittäminen Satu Tolonen ja Janne Antikainen TOIMINNALLISET ALUEET JA KASVUVYÖHYKKEET SUOMESSA (ToKaSu) VNK TEAS hanke Työpaja 13.6.2016 Väestö Väestönkehitys 1995-2015

Lisätiedot

Pääradan kehittämisen edunvalvonta ja organisointi

Pääradan kehittämisen edunvalvonta ja organisointi Pääradan kehittämisen edunvalvonta ja organisointi Kaupungin jory 23.1.2018 Yhteistyötapaaminen 5.2.2018 Esityksen lähteinä mm. Pirkanmaan liiton materiaalia 1 15.2.2018 Mikko Nurminen EU:n prioriteetti-käytävät

Lisätiedot

Asemanseutujen kehittämiskonseptit ja investointimallit

Asemanseutujen kehittämiskonseptit ja investointimallit Asemanseutujen kehittämiskonseptit ja investointimallit Ari Hynynen Professori Tampereen teknillinen yliopisto Arkkitehtuurin laitos / Seinäjoen kaupunkilaboratorio 28.01.2016 Miksi asemanseudut? Miksi

Lisätiedot

Lahden radanvarsi mahdollisuutena Kari Ruohonen Ylijohtaja Hankkeet 15.1.2014

Lahden radanvarsi mahdollisuutena Kari Ruohonen Ylijohtaja Hankkeet 15.1.2014 Lahden radanvarsi mahdollisuutena Kari Ruohonen Ylijohtaja Hankkeet 15.1.2014 15.1.2014 Kari Ruohonen 2 Hankkeet Mitä uusi liikennepolitiikka on? Liikennepolitiikka osa muuta yhteiskuntapolitiikkaa Palvelutasoon

Lisätiedot

Riihimäki-Tampere -rataosan tarveselvitys

Riihimäki-Tampere -rataosan tarveselvitys Riihimäki-Tampere -rataosan tarveselvitys Liikennejärjestelmäasiantuntija Erika Helin 17.11.2017 Selvityksen tekemisestä Selvitys käynnistynyt alkuvuonna 2017, valmistuu loppuvuonna 2017. Kokonaisvaltainen

Lisätiedot

Saavutettava Pirkanmaa Maakuntakaavoitusjohtaja Karoliina Laakkonen-Pöntys Pirkanmaan liitto

Saavutettava Pirkanmaa Maakuntakaavoitusjohtaja Karoliina Laakkonen-Pöntys Pirkanmaan liitto Saavutettava Pirkanmaa 16.1.2018 Maakuntakaavoitusjohtaja Karoliina Laakkonen-Pöntys Pirkanmaan liitto Saavutettavuus Saavutettavuus = kohteen mahdollisimman helppo lähestyttävyys Saavutettavuus palveluissa

Lisätiedot

Katariina Myllärniemi liikenne- ja viestintäministeriö. V-S ELY-keskus, liikenne ja infrastruktuuri. Laura Leppänen, siht. Varsinais-Suomen liitto

Katariina Myllärniemi liikenne- ja viestintäministeriö. V-S ELY-keskus, liikenne ja infrastruktuuri. Laura Leppänen, siht. Varsinais-Suomen liitto PÖYTÄKIRJA TURUN KAUPUNKISEUDUN LIIKENNEJÄRJESTELMÄTYÖ OHJAUSRYHMÄ aika: torstai 7.11.2013 klo 9.15 11.00 paikka: Varsinais-Suomen liitto, Ratapihankatu 36, kokoushuone Tammi kutsutut: Jarkko Virtanen,

Lisätiedot

Miten muilla kaupunkiseuduilla? Projektipäällikkö Kimmo Kurunmäki, MAL-verkosto. www.mal-verkosto.fi

Miten muilla kaupunkiseuduilla? Projektipäällikkö Kimmo Kurunmäki, MAL-verkosto. www.mal-verkosto.fi Miten muilla kaupunkiseuduilla? Projektipäällikkö Kimmo Kurunmäki, MAL-verkosto www.mal-verkosto.fi Vaasan kaupunkiseudun rakennemalli 2040 -seminaari 16.10.2012 Menossa rakennemallien aktiiviset vuodet

Lisätiedot

Liikennetehtävät maakunnissa (ELYn näkemys) Raimo Järvinen Varsinais-Suomen ELY-keskus

Liikennetehtävät maakunnissa (ELYn näkemys) Raimo Järvinen Varsinais-Suomen ELY-keskus Liikennetehtävät maakunnissa (ELYn näkemys) Raimo Järvinen Varsinais-Suomen ELY-keskus 14.6.2017 VALTAKUNNALLISEN VALMISTELUN TILANNE Liikenteen ja tienpidon tehtävät Maakuntahallinnon liikennetehtävien

Lisätiedot

MAL-verkoston vuosikello 2/2017 Talouden toteuma ohjausryhmä VM, Tienhaara

MAL-verkoston vuosikello 2/2017 Talouden toteuma ohjausryhmä VM, Tienhaara MAL-verkoston vuosikello 2/2017 Talouden toteuma 1.1.-31.7.17 22.8.2017 ohjausryhmä VM, Tienhaara Tero Piippo Kati-Jasmin Kosonen MAL-verkoston koordinaatio 2017 Ohryt ja valtion työryhmät Verkoston yhteiset

Lisätiedot

Näkemyksiä maankäytön ja liikenteen vuorovaikutuksen kehittämiseksi Oulun seudulla. Kaisa Mäkelä Ympäristöministeriö

Näkemyksiä maankäytön ja liikenteen vuorovaikutuksen kehittämiseksi Oulun seudulla. Kaisa Mäkelä Ympäristöministeriö Näkemyksiä maankäytön ja liikenteen vuorovaikutuksen kehittämiseksi Oulun seudulla Kaisa Mäkelä Ympäristöministeriö 14.11.2012 + ELY-keskus mukana mm. seuturakennetiimissä + ELY-keskuksen hyvä sisäinen

Lisätiedot

Espoo IKÄVAKIOIDUT. Yhteensä 0,0. Ikäluokittain. IKÄVAKIOIMATTOMAT Yhteensä -100-50 0 50 100 1,8 0,6 8,3 2,9

Espoo IKÄVAKIOIDUT. Yhteensä 0,0. Ikäluokittain. IKÄVAKIOIMATTOMAT Yhteensä -100-50 0 50 100 1,8 0,6 8,3 2,9 Espoo % -00-0 0 0 00 0 -, -,, 0,,,,0, -, -, -0, -, -, -,, - v. -, -0,,,, -, Espoo -00-0 -0-0 - 0 Miljoonaa euroa 0 -, -, -, -,0 -, -,0 -, -,, 0,, 0,,, 0, - v. -, -0,,, 0, -, Helsinki % -00-0 0 0 00 0,

Lisätiedot

Liikkumisen ohjauksen valtionavustukset Jenni Eskola

Liikkumisen ohjauksen valtionavustukset Jenni Eskola Liikkumisen ohjauksen valtionavustukset Jenni Eskola 19.11.2013 Liikkumisen ohjausta on monilla seuduilla Valtionavustus 2013 - uudet 19.11.2013 Jenni Eskola 2 Valtionavustuspäätökset 2013 Hakija Päätös

Lisätiedot

Hankeyhtiöiden rooli ja raideliikenteen kehitysnäkymät valtakunnallisessa liikennejärjestelmäsuunnittelussa

Hankeyhtiöiden rooli ja raideliikenteen kehitysnäkymät valtakunnallisessa liikennejärjestelmäsuunnittelussa Hankeyhtiöiden rooli ja raideliikenteen kehitysnäkymät valtakunnallisessa liikennejärjestelmäsuunnittelussa Tampere 24.4.2019 Kaisa Kuukasjärvi Ratkaisujamme ohjaavat megatrendit Ilmastonmuutos Digitalisaatio

Lisätiedot

Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma HLJ Suvi Rihtniemi HSL Helsingin seudun liikenne

Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma HLJ Suvi Rihtniemi HSL Helsingin seudun liikenne Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma HLJ 2011 22.4.2010 Suvi Rihtniemi HSL Helsingin seudun liikenne Liikennejärjestelmäsuunnitelmat Neljä Pääkaupunkiseudun liikennejärjestelmäsuunnitelmaa (PLJ

Lisätiedot

Seminaari , Laitila. Janne Virtanen

Seminaari , Laitila. Janne Virtanen Seminaari 8.2.2006, Laitila Ohjelma 14.00 seminaarin avaus liikennestrategian ja aiesopimuksen esittely 15.10 Turku-Uusikaupunki -radan henkilöliikenne 15.30 kahvitauko 15.50 Lääninhallituksen kommentit

Lisätiedot

HYMY Hyvinvointiympäristön tietopohjan mallintaminen ja ymmärryksen laajentaminen kaupunkiseuduilla hanke HYMY-workshop Tampereella 31.8.

HYMY Hyvinvointiympäristön tietopohjan mallintaminen ja ymmärryksen laajentaminen kaupunkiseuduilla hanke HYMY-workshop Tampereella 31.8. HYMY Hyvinvointiympäristön tietopohjan mallintaminen ja ymmärryksen laajentaminen kaupunkiseuduilla hanke HYMY-workshop Tampereella 31.8.2018 Tero Piippo HYVINVOINNIN SEURAAVA ERÄ - Ihanteet, visio ja

Lisätiedot

Tavoite. Pääteiden ja kaupunkikehityksen yhteensovittaminen Liikenneviraston tutkimuksia ja selvityksiä 26/2017

Tavoite. Pääteiden ja kaupunkikehityksen yhteensovittaminen Liikenneviraston tutkimuksia ja selvityksiä 26/2017 Liikenneviraston tutkimuksia ja selvityksiä 26/2017 Pääteiden ja kaupunkikehityksen yhteensovittaminen Tavoite Tavoitteena on ollut ymmärtää jatkuvan seudullisen liikennejärjestelmätyön roolia, maankäytön

Lisätiedot

Vaasan kaupunkiseudun tilanne

Vaasan kaupunkiseudun tilanne Vaasan kaupunkiseudun tilanne Esityksen sisältö 1. Mikä on Vaasan kaupunkiseutu? 2. Yhdyskuntasuunnittelun tilanne seudulla 3. Kasvusopimus ja MAL-teemat Suomen suurimmat kaupunkiseudut vuonna 2011 Väestönkasvu

Lisätiedot

Liikenneviraston näkökulmia asemanseutujen kehittämiseen

Liikenneviraston näkökulmia asemanseutujen kehittämiseen Liikenneviraston näkökulmia asemanseutujen kehittämiseen MAL-verkoston työpaja, Lappeenranta 8.6.2015 Jukka Ronni Näkökulmia 1. Hallitusohjelman viestit 2. Valtakunnallinen näkökulma 3. Raideliikenteen

Lisätiedot

TURUN KAUPUNKISEUDUN JATKUVA LIIKENNEJÄRJESTELMÄTYÖ

TURUN KAUPUNKISEUDUN JATKUVA LIIKENNEJÄRJESTELMÄTYÖ TURUN KAUPUNKISEUDUN JATKUVA LIIKENNEJÄRJESTELMÄTYÖ työryhmä 14.10.2015 1. Kokouksen avaus, läsnäolijat ja järjestäytyminen 2. Edellisen kokouksen muistio 31.8.2015 ja ajankohtaiset asiat 3. MAL (aie)sopimusvalmistelu

Lisätiedot

Ehdotus MAL-verkoston toiminta- ja taloussuunnitelmaksi 2014 MAL-ohry 18.12.2013 projektipäällikkö Tero Piippo

Ehdotus MAL-verkoston toiminta- ja taloussuunnitelmaksi 2014 MAL-ohry 18.12.2013 projektipäällikkö Tero Piippo Ehdotus MAL-verkoston toiminta- ja taloussuunnitelmaksi 2014 MAL-ohry 18.12.2013 projektipäällikkö Tero Piippo MAL-verkoston tavoitteet MAL-verkosto on kansallinen toimija, jonka päätarkoitus on tukea

Lisätiedot

MAL-aiesopimustyöpaja 11.9.2012 klo 8.45 (aamukahvit) 15.30 Sokos Hotel Vantaa, Tikkurila. www.mal-verkosto.fi

MAL-aiesopimustyöpaja 11.9.2012 klo 8.45 (aamukahvit) 15.30 Sokos Hotel Vantaa, Tikkurila. www.mal-verkosto.fi MAL-aiesopimustyöpaja 11.9.2012 klo 8.45 (aamukahvit) 15.30 Sokos Hotel Vantaa, Tikkurila www.mal-verkosto.fi Tavoite: Keskeiset tahot saman pöydän ääreen Kokemusten kartoittaminen ja levittäminen Aiesopimusmenettelyn

Lisätiedot

Kaavoituksen näkökulma. Hyvinvointiympäristön kehittäminen seututasoisessa suunnittelussa.

Kaavoituksen näkökulma. Hyvinvointiympäristön kehittäminen seututasoisessa suunnittelussa. Kaavoituksen näkökulma. Hyvinvointiympäristön kehittäminen seututasoisessa suunnittelussa. MAL4-sopimus Rakennesuunnitelman ja Asuntopoliittisen ohjelman päivitys Kaisu Kuusela, Tampereen kaupunkiseutu

Lisätiedot

Maanteiden ja rautateiden runkoväylät

Maanteiden ja rautateiden runkoväylät Maanteiden ja rautateiden runkoväylät Tero Jokilehto 25.01.2018 Päätöksen valmistelu ja vuorovaikutus Maantielain sekä ratalain mukaan osa liikenneväylistä voidaan määritellä runkoväyliksi Liikenne- ja

Lisätiedot

MAL-verkoston ajankohtaiset kuulumiset. Kati-Jasmin Kosonen UZ-kierros, Kulttuurikeskus, Iisalmi

MAL-verkoston ajankohtaiset kuulumiset. Kati-Jasmin Kosonen UZ-kierros, Kulttuurikeskus, Iisalmi MAL-verkoston ajankohtaiset kuulumiset Kati-Jasmin Kosonen UZ-kierros, 18.4.2013 Kulttuurikeskus, Iisalmi Kansallinen kaupunkipolitiikka Ohjelmat: Kaupunkipoliittinen toimenpideohjelma, liikennepol. selonteko,

Lisätiedot

Maakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnittelu

Maakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnittelu Maakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnittelu (Maakunnan liikennejärjestelmäsuunnitelma) Maakuntainsinööri Patrick Hublin, Pohjois-Savon liitto Itä-Suomen liikennejärjestelmäpäivät 31.10.2018 Joensuu Laki

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan virastouudistus. Aamuankkuri

Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan virastouudistus. Aamuankkuri Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan virastouudistus Aamuankkuri 26.11.2018 Hallinnonala vuonna 2009 Virastot ja laitokset Ajoneuvohallintokeskus Ilmailuhallinto Ilmatieteen laitos Merenkulkulaitos

Lisätiedot

MAL-VERKOSTON STRATEGINEN VIITEKEHYS

MAL-VERKOSTON STRATEGINEN VIITEKEHYS MAL-VERKOSTON STRATEGINEN VIITEKEHYS 2019-2022 ELÄVÄT ASEMANSEUDUT Fiksu Assa kehitysalusta Asemanseutujen digihack (palvelut) Asemanseutujen maankäyttö KAUPUNKISEUDUILLE ELINVOIMAA JA KILPAILUKYKYÄ ASUMINEN

Lisätiedot

MAL-YHTEISTYÖN JA HALLINNON KEHITTÄMISEN TULEVAISUUSKUVAT. Skenaariotyöpaja klo Kuntaliitto, Kuntatalo B 4.

MAL-YHTEISTYÖN JA HALLINNON KEHITTÄMISEN TULEVAISUUSKUVAT. Skenaariotyöpaja klo Kuntaliitto, Kuntatalo B 4. MAL-YHTEISTYÖN JA HALLINNON KEHITTÄMISEN TULEVAISUUSKUVAT Skenaariotyöpaja 11.3.2015 klo 12.00-16.00 Kuntaliitto, Kuntatalo B 4.15 MAL-YHTEISTYÖN JA HALLINNON KEHITTÄMISEN TULEVAISUUSKUVAT Skenaariotyöpajan

Lisätiedot

Rataverkon kokonaiskuva

Rataverkon kokonaiskuva Rataverkon kokonaiskuva Hankesuunnittelupäivä 1.2.2018/ Erika Helin & Kristiina Hallikas 1.2.2018 Työn lähtökohtia ja tavoitteita (1/2) Ajantasainen kokoava käsitys rataverkkoa koskevista tavoitteista,

Lisätiedot

Maankäyttö, liikenne ja ympäristö Nykytilan kartoitus

Maankäyttö, liikenne ja ympäristö Nykytilan kartoitus Maankäyttö, liikenne ja ympäristö Nykytilan kartoitus Tehtävä: Liikennepalveluiden maakunnallinen kehittäminen ja järjestäminen - Joukkoliikenne - Tehtävien nykytilan kartoitus Lakiperusta: Joukkoliikenteen

Lisätiedot

RAIDELIIKENNE MAHDOLLISTAA! TIIVISTELMÄ

RAIDELIIKENNE MAHDOLLISTAA! TIIVISTELMÄ RAIDELIIKENNE MAHDOLLISTAA! TIIVISTELMÄ 11.9.2018 1 Suomen kasvukolmio on ainutlaatuinen mahdollisuus Pohjoismaiden suurimmat kaupunkikeskittymät ja niiden väliset ratayhteydet Matka-ajat kuvaavat nykytilaa

Lisätiedot

Saavutettavuus kilpailukykyä ja kotimaan toimivuutta. Johtaja, professori Jorma Mäntynen WSP Finland Oy

Saavutettavuus kilpailukykyä ja kotimaan toimivuutta. Johtaja, professori Jorma Mäntynen WSP Finland Oy Saavutettavuus kilpailukykyä ja kotimaan toimivuutta Johtaja, professori Jorma Mäntynen WSP Finland Oy Liikenne on johdettua kysyntää Kauppa Liikenne Teollisuus A Tie, rautatie, vesi, lento, tieto palvelu,

Lisätiedot

Kuulemistilaisuus runkoverkkoluonnoksesta

Kuulemistilaisuus runkoverkkoluonnoksesta Kuulemistilaisuus runkoverkkoluonnoksesta 22.10.2018 10.00 Kahvit 10.30 Tilaisuuden avaus, ministeri Anne Berner 10.45 Runkoverkkoluonnoksen esittely, ylijohtaja Sabina Lindström 12.30 Tilaisuus päättyy

Lisätiedot

Liikennevirasto ja vastuullinen hankintatoimi

Liikennevirasto ja vastuullinen hankintatoimi Liikennevirasto ja vastuullinen hankintatoimi 12.4.2018 Vastaamme osaltamme Suomen liikennejärjestelmästä Mahdollistamme toimivat, tehokkaat ja turvalliset matkat ja kuljetukset. Vastaamme Suomen teistä,

Lisätiedot

Rantaväylän tulevaisuus puntarissa. Esittelymateriaali Rantaväylän nykytilanteeseen ja vaihtoehtoisiin skenaarioihin

Rantaväylän tulevaisuus puntarissa. Esittelymateriaali Rantaväylän nykytilanteeseen ja vaihtoehtoisiin skenaarioihin Rantaväylän tulevaisuus puntarissa Esittelymateriaali Rantaväylän nykytilanteeseen ja vaihtoehtoisiin skenaarioihin Valtakunnan päätieverkkoon kuuluva valtatie 4 kulkee Vaajakoskelta Tikkakoskelle. Jyväskylässä

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan maakuntatilaisuus

Pohjois-Pohjanmaan maakuntatilaisuus Pohjois-Pohjanmaan maakuntatilaisuus Alueidenkäyttö ja rakentaminen 26.4.2018, Oulu Anne Jarva Maakunnan ja kunnan yhteistyö alueidenkäytön suunnittelussa Maakunnan ja alueen kuntien tulee tehdä ennakoivaa

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Liikennejärjestelmätyöryhmä muistio 4/2011 11.5.2011

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Liikennejärjestelmätyöryhmä muistio 4/2011 11.5.2011 Aika: 11.5.2011 klo 14.00 Paikka: Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä, kokoushuone Satakunnankatu 18 A, 2. krs. Osallistujat: Liikennejärjestelmätyöryhmä: Laaksonen Risto tilaajapäällikkö Tampere, pj.

Lisätiedot

MAL-VERKOSTOPAJA Jyväskylä, Laukaa ja Muurame 30.9.2015

MAL-VERKOSTOPAJA Jyväskylä, Laukaa ja Muurame 30.9.2015 MAL-VERKOSTOPAJA Jyväskylä, Laukaa ja Muurame 30.9.2015 projektipäällikkö Tero Piippo www.mal-verkosto.fi MAL-VERKOSTON RAHOITTAJAT JA JÄSENSEUDUT Kansallinen kaupunkipolitiikka YM, LVM, VM, TEM ARA, Liikennevirasto

Lisätiedot

Luonnos liikenne- ja viestintäministeriön asetukseksi maanteiden ja rautateiden runkoverkosta ja niiden palvelutasosta

Luonnos liikenne- ja viestintäministeriön asetukseksi maanteiden ja rautateiden runkoverkosta ja niiden palvelutasosta Liikenne- ja viestintäministeriö Lausunto 1 (5) Lausuntopyyntönne 28.8.2018, LVM/1436/03/2018 Luonnos liikenne- ja viestintäministeriön asetukseksi maanteiden ja rautateiden runkoverkosta ja niiden palvelutasosta

Lisätiedot

Ketterät kaupunkiseudut ja demokratian dilemma

Ketterät kaupunkiseudut ja demokratian dilemma Ketterät kaupunkiseudut ja demokratian dilemma BEMINE: Beyond MALPE-coordination: Integrative Envisioning Tilan ja poliittisen toimijuuden tutkimusryhmä (SPARG) Tampereen yliopisto, Johtamiskorkeakoulu

Lisätiedot

Kaupunkiseutujen toimialojen kasautuminen, YKR analyysi. Paavo Moilanen

Kaupunkiseutujen toimialojen kasautuminen, YKR analyysi. Paavo Moilanen Kaupunkiseutujen toimialojen kasautuminen, YKR analyysi Paavo Moilanen Kaupunkiseutujen kasautumisanalyysi Ydinalue = pienin alue/tila (250 m ruudut) jolle sijoittuu 90 % työntekijöistä Kasautumisluku

Lisätiedot

Ilmastopolitiikan tehostaminen väylänpidossa. EKOTULI + LINTU seminaari 28.4.2010

Ilmastopolitiikan tehostaminen väylänpidossa. EKOTULI + LINTU seminaari 28.4.2010 Ilmastopolitiikan tehostaminen väylänpidossa EKOTULI + LINTU seminaari 28.4.2010 ILMATIE-projekti Tiehallinnon EKOTULI -teeman projekti (Ekotehokas ja turvallinen liikennejärjestelmä); Tiehallinnon selvityksiä

Lisätiedot

Kestävä liikkuminen kuntien poliittisessa päätöksenteossa

Kestävä liikkuminen kuntien poliittisessa päätöksenteossa Kestävä liikkuminen kuntien poliittisessa päätöksenteossa T A P I O K I N N U N E N S T R A F I C A O Y 2 4. 5. 2 0 1 6 Työn tavoitteet Vastata kysymyksiin Millaisia kestävään liikkumiseen liittyviä tai

Lisätiedot

Lausunto Varsinais-Suomen liitolle Turun rakennemallialueen liikennejärjestelmäsuunnitelmaluonnoksesta

Lausunto Varsinais-Suomen liitolle Turun rakennemallialueen liikennejärjestelmäsuunnitelmaluonnoksesta Tekninen lautakunta 48 21.05.2014 Kaupunginhallitus 252 02.06.2014 Lausunto Varsinais-Suomen liitolle Turun rakennemallialueen liikennejärjestelmäsuunnitelmaluonnoksesta 236/10.05.01/2014 TEKLA 48 Tekninen

Lisätiedot

Liikennejärjestelmäsuunnittelun prosessit Ennakkotehtävän koonti ja jatkotyöskentely

Liikennejärjestelmäsuunnittelun prosessit Ennakkotehtävän koonti ja jatkotyöskentely Liikennepolitiikan toimintatapojen uudistaminen Työpaja 1, 5.9.2013 Liikennejärjestelmäsuunnittelun prosessit Ennakkotehtävän koonti ja jatkotyöskentely Ennakkotehtävä Liikennejärjestelmäanalyysi ja toimintalogiikan

Lisätiedot

Vuoden 2018 talousarvio, joukkoliikenne ja energia- ja ilmastostrategian toimenpiteet

Vuoden 2018 talousarvio, joukkoliikenne ja energia- ja ilmastostrategian toimenpiteet Vuoden 2018 talousarvio, joukkoliikenne ja energia- ja ilmastostrategian toimenpiteet Valtiovarainvaliokunta, liikennejaosto Jenni Eskola 19.10.2017 Esityksen sisältö 1. Joukkoliikennerahoituksen tilanne

Lisätiedot

Me teemme yhdessä uutta! Kuntastrategia valtuustokaudelle

Me teemme yhdessä uutta! Kuntastrategia valtuustokaudelle Me teemme yhdessä uutta! Kuntastrategia valtuustokaudelle 2017-2021 Vuoden 2019 tavoitteiden ja toimenpiteiden määrittely Indikaattoreiden lähtö- ja tavoitetasojen määrittely Riskienhallinta Kehittämispäällikkö

Lisätiedot

Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma. Pohjois-Savon liikennepäivät Osastopäällikkö Kirsi Pulkamo

Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma. Pohjois-Savon liikennepäivät Osastopäällikkö Kirsi Pulkamo Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma Pohjois-Savon liikennepäivät 4.4.2019 Osastopäällikkö Kirsi Pulkamo Traficom lukuina Rovaniemi Oulu Menot 190 milj. Tulot 132 milj. Verot ja tuet 1,84 mrd.

Lisätiedot

ASEMANSEUTUTIMANTTI YHTEISEN KEHITTÄMISEN VÄLINEENÄ

ASEMANSEUTUTIMANTTI YHTEISEN KEHITTÄMISEN VÄLINEENÄ ASEMANSEUTUTIMANTTI YHTEISEN KEHITTÄMISEN VÄLINEENÄ Projektijohtaja Timo Metsälä, WSP Johtava konsultti Anne Herneoja, Sitowise Asemanseuduilla erilaiset intressit kohtaavat Matkustajien tarpeet Matkaketjujen

Lisätiedot

Helsinki-Turku nopea junayhteys

Helsinki-Turku nopea junayhteys Helsinki-Turku nopea junayhteys 12.9.2017 Hankkeen tavoitteet 12.9.2017 2 Kasvua kansainväliseen kilpailukykyyn Junayhteys vahvistaa Suomen kansainvälistä houkuttelevuutta sijoittajille ja elinkeinoelämälle.

Lisätiedot

Kestävän kaupunkielämän ohjelma. Ilmastoseminaari Irma Karjalainen Tulosaluejohtaja HSY

Kestävän kaupunkielämän ohjelma. Ilmastoseminaari Irma Karjalainen Tulosaluejohtaja HSY Kestävän kaupunkielämän ohjelma Ilmastoseminaari 7.2.2019 Irma Karjalainen Tulosaluejohtaja HSY Yhdessä teemme maailman kestävimmän kaupunkiseudun Esityksen sisältö Ohjelmatyön lähtökohdat ja tarve Linkittyminen

Lisätiedot

MAL verkostotapaaminen Uuden kauden käynnistys 14.3.2012. Kimmo Kurunmäki

MAL verkostotapaaminen Uuden kauden käynnistys 14.3.2012. Kimmo Kurunmäki MAL verkostotapaaminen Uuden kauden käynnistys 14.3.2012 Kimmo Kurunmäki Pilottikausi 2010 2011 paketissa Koordinointi www.mal verkosto.fi Projektipäällikkö Kimmo Kurunmäki, kimmo.kurunmaki@tampereenseutu.fi,

Lisätiedot

Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma. osallistuminen. Hanna Perälä, liikenne- ja viestintäministeriö Kuntamarkkinat 12.9.

Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma. osallistuminen. Hanna Perälä, liikenne- ja viestintäministeriö Kuntamarkkinat 12.9. Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma ja kuntien osallistuminen Hanna Perälä, liikenne- ja viestintäministeriö Kuntamarkkinat 12.9.2019 1 Uusi strateginen suunnittelutaso pitkäjänteiseen kehittämiseen

Lisätiedot

MAL-GIS: PAIKKATIETOPOHJAINEN ASUMISKATSAUSMALLI HANKKEEN TYÖPAJA

MAL-GIS: PAIKKATIETOPOHJAINEN ASUMISKATSAUSMALLI HANKKEEN TYÖPAJA MAL-GIS: PAIKKATIETOPOHJAINEN ASUMISKATSAUSMALLI HANKKEEN TYÖPAJA 10.1.2017 Rambollin toimisto Pakkahuoneenaukio 2, Tampere Tero Piippo, MAL-verkoston projektipäällikkö MAL-VERKOSTON RAHOITTAJAT JA JÄSENSEUDUT

Lisätiedot

SMART-MR Low Carbon District konsepti asemanseuduille

SMART-MR Low Carbon District konsepti asemanseuduille SMART-MR Low Carbon District konsepti asemanseuduille Asemanseudut 2017 -seminaari Viisaat ja vähähiiliset kaupunkielämän ytimet 7.6.2017 Projektipäällikkö Pia Tynys, HSY 1880-2016 Lähde: NASA/GISTEMP

Lisätiedot

Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman (HLJ 2015) lähtökohdat

Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman (HLJ 2015) lähtökohdat seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman (HLJ 2015) lähtökohdat Luottamushenkilöiden seminaari, Aulanko 5.-6.9.2013 Suvi Rihtniemi, toimitusjohtaja Sini Puntanen, liikennejärjestelmäosaston johtaja seudun

Lisätiedot

MAL-verkoston painopisteet

MAL-verkoston painopisteet Resurssiviisas, kaupungistuva yhdyskunta MAL-verkoston painopisteet 2016-2018 Resurssiviisas, kaupungistuva yhdyskunta Elävät ja välityskykyiset asemanseudut Seudulliset yhteistyöprosessit, seutujen malpe-yhteistyö

Lisätiedot

Väitöskirja netissä:

Väitöskirja netissä: Väitöskirja netissä: www.uta.fi/ajankohtaista/vaitokset/ www.yy-optima.fi 1 Jatkopohdintaa väitöskirjaan Liikennesuunnittelun käytännöt ja (kaupunkiseutujen) liikennepolitiikka Onko valtiolla kaupunkiseutujen

Lisätiedot

Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma. Parl. työryhmän raportti

Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma. Parl. työryhmän raportti Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma Parl. työryhmän raportti 13.12.2018 Lainsäädäntö Laatiminen perustuu elokuussa 2018 voimaan tulleeseen lakiin liikennejärjestelmästä ja maanteistä Laki säätää

Lisätiedot