VÄHÄELASTINEN KOMPRESSIOSIDOS LASKIMOIDEN VAJAATOIMINNAN JA LYMFEDEEMAN TEHOKKAASEEN JA LUOTETTAVAAN HOITAMISEEN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VÄHÄELASTINEN KOMPRESSIOSIDOS LASKIMOIDEN VAJAATOIMINNAN JA LYMFEDEEMAN TEHOKKAASEEN JA LUOTETTAVAAN HOITAMISEEN"

Transkriptio

1 VÄHÄELASTINEN KOMPRESSIOSIDOS LASKIMOIDEN VAJAATOIMINNAN JA LYMFEDEEMAN TEHOKKAASEEN JA LUOTETTAVAAN HOITAMISEEN THERAPIES. HAND IN HAND.

2 LASKIMOVERENKIERTO JA LASKIMOIDEN VAJAATOIMINTA NORMAALISTI TOIMIVA LASKIMO Laskimoiden tehtävänä on kuljettaa veri takaisin sydämeen. Jalassa on sekä pinnallinen että syvä laskimojärjestelmä, jotka ovat yhteydessä toisiinsa yhdyslaskimoiden välityksellä. Laskimoiden paine perustuu pääasiassa veripatsaan painoon. Laskimoläpät jakavat veripatsaan osiin ja vähentävät siten painetta. Säären lihasten liike (nk. lihaspumppu) painaa laskimoita kokoon, jolloin veri puristuu läppien ohi kohti sydäntä. Normaali laskimoverenkierto LASKIMON VAJAATOIMINTA Läppien toiminta on alentunut läpi kulkeneen laskimotukoksen vuoksi tai perinnöllisistä syistä. Veri, jonka kuuluisi puristua ylöspäin, jää laskimojärjestelmään ja nostaa laskimoiden painetta. Veri voi palata myös takaisinpäin yhdyslaskimoihin ja edelleen kohti pintalaskimojärjestelmää. Silloin kudoksiin muodostuu turvotusta ja ihon verenkierto voi heikentyä. KOMPRESSIOSIDOKSEN TOIMINTA Kompressiosidos tukee lihaspumppua ulkopuolelta ja auttaa sekä pinnallisten että syvien laskimoiden kokoonpuristamisessa. Silloin veren virtausnopeus lisääntyy, tukosten muodostuminen vähentyy ja laskimoläppien toiminta parantuu. Muutoksella on myös useita epäsuoria positiivisia vaikutuksia: kudospaineen lisääntyminen vähentää kapillaarifiltraatiota, takaisinimeytyminen lisääntyy ja mahdollinen turvotus vähentyy. Laskimoiden vajaatoiminta Kompressiohoito OIKEA KOMPRESSIO ON AVAIN HYVÄÄN TULOKSEEN Turvotuksen vähentäminen ja avointen, C3 C6-luokan laskimosäärihaavojen hoitaminen ei ole aina helppoa, koska oikean kompression saavuttaminen on olennaisen tärkeää. Testit osoittavat, että monet kompressiohoidot tuottavat kompressiota joko liian paljon tai liian vähän. Sen myötä potilaiden yleinen terveys voi olla vaarassa tai tarvittavan hoidon teho jää riittämättömälle tasolle. Huolellisella sidosvalinnalla haavojen parantuminen voi tapahtua ilman turhia viiveitä. Oikea diagnosointi on tärkeää, jotta sekamuotoisia valtimo- ja laskimosairauksia voidaan hoitaa maltillisella kompressiolla, mutta useimmiten hoitotarve on laskimoperäinen ja vaatii täyden kompressiotehon käyttöä. Noin 20 prosentissa ongelma voi kuitenkin olla pelkästään valtimoperäinen, jolloin kompressio ei sovellu potilaan hoitomuodoksi.

3 KROONINEN LASKIMOSAIRAUDEN (CVD) CEAP-LUOKITUS C0 C1 C2 C3 C4 C5 C6 Ei näkyviä tai tuntuvia laskimosairauden oireita Laajentuneita, näkyviä pintaverisuonia Suonikohjuja Turvotusta C4a Värimuutoksia ja/tai ihottumaa Parantunut laskimosäärihaava Avoin laskimosäärihaava C4b Lipodermatoskleroosi ja/tai atrophie blanche Turvotuksen vähentäminen Lähde: O Donnel et al., 2014; Management of venous leg ulcers: Clinical practice guidelines of the Society for Vascular Surgery and the American Venous Forum VÄHENTÄÄ TURVOTUSTA TEHOKKAASTI AIHEUTTAJASTA RIIPPUMATTA * MONEN PÄIVÄN AJAN ** Suosittelemme päivittäistä tarkastusta varsinkin silloin, jos haava on voimakkaasti infektoitunut. Kompressiosidoksen tiheämmin toistuvaan uudelleensitomiseen voi olla myös muita syitä. TOISTUVAAN KÄYTTÖÖN Comprilan Vähäelastinen side Pehmusteeseen yhdistettynä Comprilan -kompressiosidos tarjoaa tehokkaan ratkaisun kaikkiin tilanteisiin. Hyvällä sidontatekniikalla sidokseen saadaan tehokkaaseen hoitoon tarvittava suuri työpaine ja pieni lepopaine. Comprilan kestää pesun ja mahdollisen steriloinnin, ja sidoksen voi käyttää jopa 10 kertaa. JOPA 7 PÄIVÄÄ ** CEAP-luokille C3 C5. Muutaman päivän välein tehtävä seuranta riittää usein myös haavan granulaatio- ja epitelisaatiovaiheessa (C6), mutta sidos voi olla paikallaan enintään 7 päivän ajan. TEHOKAS RATKAISU YKSINKERTAINEN JOBST Comprifore 4-kerroksinen kompressiojärjestelmä JOBST Compri2 2-kerroksinen kompressiojärjestelmä Tarkasti yksilöitävä kompressiosidos, myös epätavallisen suureen turvotukseen. Kaksi kompressiotasoa takaa oikean voimakkuuden, erityisesti sekamuotoisissa sairaustyypeissä. Heti saatavilla olevat ohjetyökalut helpottavat sitomista ja auttavat oikean kompression saavuttamisessa. Kaksi kompressiotasoa takaa oikean voimakkuuden, erityisesti sekamuotoisissa sairaustyypeissä. * Edellytys: potilas on liikuntakykyinen ** Enimmäisaika, jonka jälkeen sidos on vaihdettava.

4 COMPRILAN KOMPR TAPA 1 SIDOS 1. Aloita sitominen varpaiden tyvestä jalkaterän yläpinnalta. Tee kiinnityskierros ulkokautta sisälle päin. Sido sidoksen leveydestä riippuen 2-3 kerrosta jalkaterän päälle... Ohessa on kuvattu eräs hyvä ja toimiva tapa tehdä Comprilan -kompressiosidos se ei kuitenkaan ole ainoa mahdollinen tapa. Tärkeää on, että sidoksesta tulee kiinteä ja että se pysyy ylhäällä hyvin. Perusperiaatteena on, että sidos sidotaan noin 50 % venytyksellä maksimista ja noin 50 % limityksellä edellisen kerroksen päälle. Monesti side istuu kaikkein parhaiten, varsinkin jos potilaan pohje on hyvin vahva, kun sidoskerrokset ohjataan melko jyrkästi ylös- ja alaspäin. Perussääntönä on, että sidoksen suunnan määrää jalan anatomia.... ja sen jälkeen koko kantapään peittävä kerros. Jatka tekemällä 2 3 kierrosta nilkan ja mahdollisen tällä alueella sijaitsevan haavaalueen ympäri. Kehräsluiden ympäristöä kannattaa usein täyttää sideharsotaitosten tai pelottien avulla. Muutamia hyviä neuvoja Comprilan kompressiosidoksen sitomiseen laskimoiden vajaatoiminnan yhteydessä Jalan tulee olla kohoasennossa. Tee sidos mieluiten aamulla ennen kuin potilas on noussut vuoteesta ja jalka on alkanut turvota. Jalkaterän tulee olla suorassa kulmassa (90 ). Käytä kahta sidosta. Sidos nro 1, leveys mieluiten 8 cm, sidotaan jalkaterästä alkaen. Sidoksen nro 2 tulee olla 10 cm leveä, ja sen sitominen alkaa nilkasta. Aloita jalkaterän päältä ja sido ulkokautta sisäänpäin. Silloin jalka asettuu oikeaan asentoon eikä pohje pyri liukumaan pois, kuten se tekee toisin päin sidottaessa, jolloin kompressiovaikutus on heikompi. Osa käyttäjistä sitoo sidoksen nro 2 mielellään toiseen suuntaan kuin ensimmäisen sidoksen. Comprilan tulee sitoa melko tiukasti, eli sen kevyellä voimalla helposti vedettävissä oleva vapaa venyvyys kiristetään pois sitomisen aikana. Pohkeen päällä alaspäin kulkevat kerrokset sidotaan hieman löyhemmin. Kompression tulee vähentyä säärtä ylöspäin mentäessä. Se tapahtuu automaattisesti, jos sitomispaine pidetään koko ajan samana. Sidos ei saa olla jalan yläosassa tiukemmin kierretty kuin jalan alaosassa. Vältä sormien pitämistä venytetyn sidoksen päällä, sillä se aiheuttaa helposti taitteita sidokseen. Sidoksen oikea asettuminen kannattaa varmistaa seuraamalla vapaalla kädellä paikalleen vedettyä sidettä. Kompressio muodostuu säärilihasten liikkumisen ja kompressiosidoksen yhteistoiminnasta. Potilasta on kannustettava liikkumaan ja heiluttelemaan jalkateriään istumisen aikana. Vasta silloin kompressiohoito toimii todella tehokkaasti. SIDOS 2. Aloita tekemällä nilkan ympäri muutama melko tiukka sidoskerros. TAPA 2 Silloin kun yksi kompressiosidos ei riitä, sitomista jatketaan alas laskevilla......limityksellä edellisen kerroksen päälle. Ohjaa side sen jälkeen pohjetta ylös normaalisti kiristäen......ja ylös nousevilla kerroksilla. Sidos päätetään... THERAPIES. HAND IN HAND.

5 ESSIOSIDOKSEN SITOMINEN... ja sen jälkeen koko kantapään peittävä kerros. Sido seuraava kerros puoliksi edellisen päälle, ja vie sidos sen jälkeen takaisin jalkaterän ympäri niin......että kantapään sidos lukittuu hyvin. Muista, että sidoksen ulkonäkö ei ole tärkein asia, eikä sidos aina välttämättä näytä aivan samalta kuin näissä kuvissa. Kompressiositeen ylhäällä pysymisen voi varmistaa, varsinkin silloin jos sen on tarkoitus olla paikallaan usean päivän ajan, sitomalla Comprilan-sidoksen päälle muutaman kerroksen itsetarttuvaa sideharsosidettä (esim. Elastomull haft). Nilkkaa kiertävien kerrosten jälkeen tehdään jyrkästi ylös nouseva kerros pohjelihaksen ympäri polvilumpion alle asti. Sidos päätetään tähän ympäri kiertävällä löyhällä kerroksella.... ja takasin alas hieman löyhemmällä kiristyksellä. Jatka sitomista ylös ja alas noin 50 % limityksellä......ja anna säären anatomian määrätä sidoksen suunta ja jyrkkyys. Päätä tekemällä kiinnityskerros polven alapuolelle. Sidos kiinnitetään......voimakkaasti tarttuvalla teipillä (Leukoplast). Sidos nro 2 voi alkaa myös ensimmäisen sidoksen päättymiskohdasta... (silloin sidoksia ei saa sitoa liikaa päällekkäin, koska se aiheuttaa liian suuren paineen väärään kohtaan)...ja jatkua ylös ja alas kulkevina kerroksina......säären anatomian mukaan......vähintään 50 %......tekemällä päätöskerros säären ympäri ja kiinnittämällä se teipillä (Leukoplast). Comprilan voi olla paikalleen useita päiviä! Pienen lepopaineen ansiosta Comprilan voi olla paikallaan yöllä ja useiden päivien ajan. Huomaa kuitenkin, että merkittävän turvotuksen vähentäminen vaatii sidoksen tekemistä uudelleen useammin. Pehmustaminen on tärkeää! HUOM! Tämän ohjeen kuvista on jätetty sidoksen alle tuleva pehmuste pois, jotta itse sitominen näkyisi mahdollisimman selkeästi. Pehmustevanun käyttäminen on kuitenkin tärkeää säären ja nilkan luiden sekä kehräsluiden suojaamiseksi sekä tasaisen puristuksen varmistamiseksi. Potilaan kehräsluiden ja kantaluun väliseen tilaan saattaa joskus ilmaantua kuoppa. Tämä kuoppa tulee täyttää pelotilla, jotta kompressiohoito toimisi mahdollisimman tehokkaasti.

6 COMPRILAN VÄHÄELASTINEN KOMPRESSIOSIDOS Comprilan antaa tehokkaan vastuksen lihaspumpulle ja parantaa siten laskimoverenkiertoa. Pienen lepopaineen ja suuren työpaineen ansiosta Comprilan toimii mukavasti, luotettavasti ja tehokkaasti sekä (yö) levon aikana että liikkeessä useiden päivien ajan. Vähäelastiset sidokset sopivat liikuntakykyisille potilaille. 100 % puuvillaa, joustavuus 90 % Hengittävä ja iholle hellävarainen Suuri työpaine, alhainen lepopaine Sidos voidaan steriloida Kestää ihon kosteutta ja voiteita Konepesu 95 maks. 10 kertaa kompressioasteen heikentymättä KÄYTTÖALUEET Kompressiosidokseksi kroonisen laskimoiden vajaatoiminnan, posttromboottisen oireyhtymän, turvotuksen, säärihaavan, lymfedeeman ja suonikohjujen hoidossa sekä suonikohjuleikkausten jälkihoidossa. TUOTETIEDOT Tuotenro Koko Väri Määrä/ pakk. Määrä/kulj. pakk cm x 5 m (Venytettynä) Beige cm x 5 m (Venytettynä) Beige cm x 5 m (Venytettynä) Beige cm x 5 m (Venytettynä) Beige cm x 5 m (Venytettynä) Beige cm x 5 m (Venytettynä) Beige cm x 5 m (Venytettynä) Beige cm x 5 m (Venytettynä) Beige _1.1 07/2017 BSN medical AB Uggledalsvägen 15 SE Billdal Puh: Fax: asiakaspalvelu@bsnmedical.com

TEHOKKAASEEN TURVOTUKSEN HOITOON. HELPPOKÄYTTÖINEN

TEHOKKAASEEN TURVOTUKSEN HOITOON. HELPPOKÄYTTÖINEN TEHOKKAASEEN TURVOTUKSEN HOITOON. HELPPOKÄYTTÖINEN JOBST COMPRI 2 UUSI 2-KERROSSIDOSJÄRJESTELMÄ THERAPIES. HAND IN HAND. OIKEAN KOMPRESSION SAAVUTTAMINEN ON AVAIN ONNISTUNEISIIN TULOKSIIN Turvotuksen laskeminen

Lisätiedot

JOBST RELAX JOTA KÄYTETÄÄN PAREMMAN YÖUNEN VARMISTAMISEKSI

JOBST RELAX JOTA KÄYTETÄÄN PAREMMAN YÖUNEN VARMISTAMISEKSI JOBST RELAX JOTA KÄYTETÄÄN PAREMMAN YÖUNEN VARMISTAMISEKSI KÄÄNTEENTEKEVÄ KOMRESSIOTEKSTIILI THERAPIES. HAND IN HAND. FITTED FOR LIFE VUOROKAUDEN YMPÄRI JOKA PÄIVÄ Lymfedeeman hoitaminen voi olla haastavaa,

Lisätiedot

KROONINEN LASKIMOSAIRAUS

KROONINEN LASKIMOSAIRAUS KROONINEN LASKIMOSAIRAUS PAREMPIIN TULOKSIIN INTEGROIDUILLA HOITORATKAISUILLA THERAPIES. HAND IN HAND. 1 KROONISEN LASKIMOSAIRAUDEN INTEGROIDUT HOITORATKAISUT Sivu 3 Sivu 4 Johdanto Krooninen sairaus,

Lisätiedot

LÄÄKINNÄLLINEN HOITOSUKKA

LÄÄKINNÄLLINEN HOITOSUKKA LÄÄKINNÄLLINEN HOITOSUKKA HYVINVOINTIA JALOILLESI THERAPIES. HAND IN HAND. MIKSI JUURI LÄÄKINNÄLLISET HOITOSUKAT? JOBSTIN LÄÄKINNÄLLISET HOITOSUKAT AUTTAVAT JALKOJEN VÄSYMISEEN JA SÄRKYYN. LASKIMO- JA

Lisätiedot

JOBST JOVIPAK MUKAVA JA TEHOKAS. TÄYDENTÄVÄ RATKAISU LYMFEDEEMAN HOITAMISEEN. THERAPIES. HAND IN HAND.

JOBST JOVIPAK MUKAVA JA TEHOKAS. TÄYDENTÄVÄ RATKAISU LYMFEDEEMAN HOITAMISEEN. THERAPIES. HAND IN HAND. JOBST JOVIPAK MUKAVA JA TEHOKAS. TÄYDENTÄVÄ RATKAISU LYMFEDEEMAN HOITAMISEEN. THERAPIES. HAND IN HAND. JOBST & JOVIPAK VARMISTAA LYMFEDEEMAN MAHDOLLISIMMAN TEHOKKAAN HOIDON Lymfedeeman hoitaminen voi olla

Lisätiedot

VERMAN Turvotus ja kompressiohoito Valkeakoski Sirpa Arvonen Auktorisoitu haavahoitaja, esh, jalkojenhoidon at

VERMAN Turvotus ja kompressiohoito Valkeakoski Sirpa Arvonen Auktorisoitu haavahoitaja, esh, jalkojenhoidon at VERMAN Turvotus ja kompressiohoito Valkeakoski 27.9.2018 Sirpa Arvonen Auktorisoitu haavahoitaja, esh, jalkojenhoidon at Painovoima ja pohjelihaspumppu Alaraajan verenkierto koostuu verta tuovasta valtimoverestä

Lisätiedot

JOBST FarrowWrap SÄÄDETTÄVÄT KOMPRESSIORATKAISUT LYMFEDEEMAN ITSEHOITOON THERAPIES. HAND IN HAND.

JOBST FarrowWrap SÄÄDETTÄVÄT KOMPRESSIORATKAISUT LYMFEDEEMAN ITSEHOITOON THERAPIES. HAND IN HAND. JOBST FarrowWrap SÄÄDETTÄVÄT KOMPRESSIORATKAISUT LYMFEDEEMAN ITSEHOITOON THERAPIES. HAND IN HAND. POTILAAN TERVEYDEN JA ELÄMÄNLAADUN OIKEA TASAPAINO Lymfedeeman kaltaisen kroonisen sairauden hoitaminen

Lisätiedot

KOMPRESSIOHOITO KAIKKI MITÄ SINUN TARVITSEE TIETÄÄ LASKIMOPERÄISISTÄ ONGELMISTA THERAPIES. HAND IN HAND.

KOMPRESSIOHOITO KAIKKI MITÄ SINUN TARVITSEE TIETÄÄ LASKIMOPERÄISISTÄ ONGELMISTA THERAPIES. HAND IN HAND. KOMPRESSIOHOITO KAIKKI MITÄ SINUN TARVITSEE TIETÄÄ LASKIMOPERÄISISTÄ ONGELMISTA THERAPIES. HAND IN HAND. ARVOISA ASIAKAS Arvioiden mukaan maailman länsiosassa aikuisista miehistä 40-50 % ja naisista 50-55

Lisätiedot

Lääkinnällinen hoitosukka JOBST Lääkinnälliset hoitosukat jokaiseen tilanteeseen

Lääkinnällinen hoitosukka JOBST Lääkinnälliset hoitosukat jokaiseen tilanteeseen Lääkinnällinen hoitosukka JOBST Lääkinnälliset hoitosukat jokaiseen tilanteeseen saksalaisen RAL standardin mukaan Miksi juuri lääkinnälliset hoitosukat? Onko sinulla laskimovaivoja? Terveiden jalkojen

Lisätiedot

TURVOTUS Kuopio 27.4.2016

TURVOTUS Kuopio 27.4.2016 TURVOTUS Kuopio 27.4.2016 Sirpa Arvonen Auktorisoitu haavahoitaja, esh jh at Turvotus diagnoosi Konsultoi lääkäriä Alaraajaturvotus ja syitä turvotukseen: Lääkärin käsikirja 5.8.2010/ Ilkka Kunnamo Akuutti

Lisätiedot

LÄÄKINNÄLLISET HOITOSUKAT JOKAISEEN TILANTEESEEN

LÄÄKINNÄLLISET HOITOSUKAT JOKAISEEN TILANTEESEEN LÄÄKINNÄLLISET HOITOSUKAT JOKAISEEN TILANTEESEEN SAKSALAISEN RAL STANDARDIN MUKAAN THERAPIES. HAND IN HAND. MIKSI JUURI LÄÄKINNÄLLISET HOITOSUKAT? Jobstin lääkinnälliset hoitosukat auttavat jalkojen väsymiseen

Lisätiedot

Vaikutus: etureisi Ota nilkasta kiinni vastakkaisella kädellä ja vedä kantapäätä kohti pakaraa

Vaikutus: etureisi Ota nilkasta kiinni vastakkaisella kädellä ja vedä kantapäätä kohti pakaraa Venyttelyohje: Jalat 1. Vaikutus: etureisi, lonkan koukistaja Ota nilkasta kiinni vastakkaisella kädellä ja vedä kantapäätä kohti pakaraa. Paina lantiota eteen. 2. Vaikutus: etureisi, lonkan koukistaja

Lisätiedot

VENYTTELYOHJE B-juniorit

VENYTTELYOHJE B-juniorit VENYTTELYOHJE B-juniorit Venyttelyn perusteet: Toisin kuin yleensä uskotaan, lihasta voidaan venyttää myös ennen tai jälkeen raskaan suorituksen. Venyttelyn ja lihaksen venyttämisen kesto riippuu siitä,

Lisätiedot

TURVOTUKSENESTO HOITO IHO- JA ALLERGIAPOLIKLINIKKA SH TIIA HELÉN

TURVOTUKSENESTO HOITO IHO- JA ALLERGIAPOLIKLINIKKA SH TIIA HELÉN TURVOTUKSENESTO HOITO IHO- JA ALLERGIAPOLIKLINIKKA SH TIIA HELÉN 10.4.2019 KESKEISET KÄSITTEET ALARAAJATURVOTUS - >TARKOITETAAN LASKIMOVAJAATOIMINNASTA JOHTUVAA TURVOTUSTA ALARAAJOJEN LASKIMOVAJAATOIMINTA

Lisätiedot

Löydä itsellesi sopiva tukisukka.

Löydä itsellesi sopiva tukisukka. Mitä ovat tukisukat?...1 Löydä itsellesi sopiva sukka...3 Kuinka se toimii?...5 Viisi hyvää harjoitusliikettä...7 Tukisukan pukeminen...9 Näin löydät oikean koon... 10 Pesuohje... 10 Tukisukat 2 Tukisukat

Lisätiedot

VENYTTELYOHJE EVU - 00. Mika Laaksonen

VENYTTELYOHJE EVU - 00. Mika Laaksonen VENYTTELYOHJE EVU - 00 Mika Laaksonen MIKSI ON HYVÄ VENYTELLÄ PELIEN JA HARJOITUSTEN JÄLKEEN? Kova harjoittelu ja treeni kiristävät lihaksia, jos venyttely laiminlyödään. Näin lihakset väsyvät nopeammin

Lisätiedot

Ylä - ja alaraaja murtumien kipsaus Lvm Kirsi Leivo, Tyks

Ylä - ja alaraaja murtumien kipsaus Lvm Kirsi Leivo, Tyks Ylä - ja alaraaja murtumien kipsaus Lvm Kirsi Leivo, Tyks Hyvän kipsin ominaisuudet Ei aiheuta ylimääräistä kipua. Tukee vammautunutta raajaa hyvin. Sallii kipsin ulkopuolelle jäävien nivelten liikuttamisen.

Lisätiedot

Lajitekniikka: venyttely

Lajitekniikka: venyttely Alaraajat Etureiden lihakset Seiso ryhdikkäästi. Ota yhdellä tai kahdella kädellä kiinni nilkastasi. Pidä jalat samansuuntaisena ja lantio suorassa. Työnnä lantiota hiukan eteenpäin jännittämällä pakaralihakset.

Lisätiedot

1 C : V I N O P E N K K I P U N N E R R U S K Ä S I P A I N O I L L A 2-3 X 5

1 C : V I N O P E N K K I P U N N E R R U S K Ä S I P A I N O I L L A 2-3 X 5 K O K O VARTALON TEHOTREENI - N. 60MIN - 2-3 X VIIKOSSA Tee tämä harjoitus kolme kertaa viikossa ja lepää vähintään yksi päivä harjoitusten välissä. Voit siis tehdä harjoituksen esimerkiksi maanantaisin,

Lisätiedot

11. Lantion sivu Aseta putki lantion alle poikittain, ja rullaa pienellä liikkeellä reiden ulkosyrjän yläosasta lantion yläosaan asti.

11. Lantion sivu Aseta putki lantion alle poikittain, ja rullaa pienellä liikkeellä reiden ulkosyrjän yläosasta lantion yläosaan asti. Putkirullaus 1. Selän päivittäinen rankahuolto Asetu makuulle putken päälle, pidä kädet pään alla tukena ja lantio maassa. Päästä pää maahan ja anna selän venyä hetki. Nosta sitten yläkroppa ilmaan, ihan

Lisätiedot

3. Kehittävä venyttely: Kehittävällä venyttelyllä kehitetään lihasten liikkuvuutta, joilla on suoria vaikutuksia mm.

3. Kehittävä venyttely: Kehittävällä venyttelyllä kehitetään lihasten liikkuvuutta, joilla on suoria vaikutuksia mm. Liikkuvuuden kehittäminen Venyttelyn merkitys koripalloilijalle voidaan jakaa karkeasti kolmeen osaan: Valmistava venyttely: suoritetaan ennen harjoitusta tai peliä! Valmistavassa venyttelyssä avataan

Lisätiedot

Polven alueen harjoitukset. Ft-suoravastaanottoryhmä SPT11/eh,jr

Polven alueen harjoitukset. Ft-suoravastaanottoryhmä SPT11/eh,jr Polven alueen harjoitukset Ft-suoravastaanottoryhmä 2012-2013 SPT11/eh,jr 27.8.2013 Reisilihaksen aktivointi Selinmakuulla. SUORITUS Vedä nilkat koukkuun ja paina samanaikaisesti polvitaipeet tiukasti

Lisätiedot

KYYTIÄ JALKOJEN TURVOTUKSELLE!

KYYTIÄ JALKOJEN TURVOTUKSELLE! KYYTIÄ JALKOJEN TURVOTUKSELLE! POTILASOHJE LÄÄKINNÄLLISISTÄ HOITOSUKISTA Sisältö Hyvä lukija... 2 Miksi juuri Teille on määrätty lääkinnälliset hoitosukat?.. 3 Miten lääkinnällisiä hoitosukkia käytetään?...

Lisätiedot

ALARAAJATURVOTUS JA HOITO. Ulla Väänänen, sh YAMK; auktorisoitu haavahoitaja HYKS; Iho- ja allergiasairaala

ALARAAJATURVOTUS JA HOITO. Ulla Väänänen, sh YAMK; auktorisoitu haavahoitaja HYKS; Iho- ja allergiasairaala ALARAAJATURVOTUS JA HOITO Ulla Väänänen, sh YAMK; auktorisoitu haavahoitaja HYKS; Iho- ja allergiasairaala Alaraajaturvotus: Hiljainen epidemia Eurooppa: 9% väestöstä keskeyttää työn teon Selluliitin hoitokustannuksia

Lisätiedot

Polven tekonivel. Fysioterapiaohjeet

Polven tekonivel. Fysioterapiaohjeet Fysioterapia Polven tekonivel Fysioterapiaohjeet Seinäjoen keskussairaala Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki Ähtärin sairaala Sairaalantie 4 E 63700 Ähtäri Puhelinvaihde 06 415 4939 Faksi 06 415 4351 Puhelin

Lisätiedot

TUKISIDOKSEN KÄYTTÖ ALARAAJALASKIMOTURVOTUKSESSA

TUKISIDOKSEN KÄYTTÖ ALARAAJALASKIMOTURVOTUKSESSA TUKISIDOKSEN KÄYTTÖ ALARAAJALASKIMOTURVOTUKSESSA Saara Kuivanen-Kalliomäki Opinnäytetyö Helmikuu 2013 Hoitotyön koulutusohjelma Hoitotyön suuntautumisvaihtoehto TIIVISTELMÄ Tampereen ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Lihashuolto. Venyttely

Lihashuolto. Venyttely Lihashuolto Aina ennen harjoitusta huolellinen alkulämpö, joka sisältää lyhytkestoiset venytykset noin 5-7 sek (ei pitkäkestoisia venytyksiä, sillä muuten lihasten voimantuotto ja kimmoisuus heikentyy).

Lisätiedot

Prepared by: Tanja Viitamäki Date: :03

Prepared by: Tanja Viitamäki Date: :03 TLPT102018 Prepared by: Tanja Viitamäki Date: 13.04.2019 05:03, GPF Alataljasoutu Laite nro1. Hyvässä ryhdissä, olkapäät alhaalla tuo kyynärpäät läheltä kylkiä koukkuun ja rutista lapaluut "yhteen". GPF

Lisätiedot

Käytä asteikkoa ilmaistaksesi tuntemuksen vaikeusastetta. Merkitse vain yksi pallo viikkoa kohden.

Käytä asteikkoa ilmaistaksesi tuntemuksen vaikeusastetta. Merkitse vain yksi pallo viikkoa kohden. Primaarinen biliaarinen kolangiitti, aikaisemmin primaarinen biliaarinen kirroosi (PBC), on harvinainen maksasairaus, joka saattaa joskus olla oireeton. Kun merkkejä ja oireita PBC:stä esiintyy, niiden

Lisätiedot

KOTIVENYTTELYOHJELMA REIDEN TAKAOSAN LIHAKSET REIDEN LÄHENTÄJÄT PAKARALIHAKSET

KOTIVENYTTELYOHJELMA REIDEN TAKAOSAN LIHAKSET REIDEN LÄHENTÄJÄT PAKARALIHAKSET KOTIVENYTTELYOHJELMA REIDEN TAKAOSAN LIHAKSET Ojenna toinen jalka suoraksi eteen ja pidä toinen jalka koukistettuna vieressä. Nojaa ylävartaloa eteen kohti venytettävää jalkaa. Pidä selkä suorana.tunne

Lisätiedot

TOIMINNALLINEN LIIKKUVUUS

TOIMINNALLINEN LIIKKUVUUS TOIMINNALLINEN LIIKKUVUUS SUOMEN URHEILUOPISTO VALMENNUSKESKUS Pia Pekonen & Annimari Savolainen ASKELKYYKKY KÄDET YLHÄÄLLÄ Polvissa noin 90 asteen kulma Keskivartalossa pito Käsien vienti yhdessä ylös

Lisätiedot

Polven tekonivel. Fysioterapiaohjeet

Polven tekonivel. Fysioterapiaohjeet Fysioterapia Potilasohje Polven tekonivel Fysioterapiaohjeet Seinäjoen keskussairaala Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki Puhelin 06 415 4939 Sähköposti: etunimi.sukunimi(at)epshp.fi Fysioterapia 2 (9) Lukijalle

Lisätiedot

käyttöohjeet PUHDISTAA

käyttöohjeet PUHDISTAA käyttöohjeet PUHDISTAA KOSTEUTTAA SUOJAA IMEE peräiset Säärihaavat Painehaavat Palovammat Ihorikot Kirurgiset haavat Traumaat kun hoitotulokset ratkaisevat ISO 9001:2008 ISO 14001:2004 PolyMem PolyMem

Lisätiedot

Liiketaitotestit ja tuloskortti

Liiketaitotestit ja tuloskortti Liiketaitotestit ja tuloskortti 1 taso Perus liiketaidot Syväkyykky 1 - integroitu liikkuvuus käsivarret vaakatasossa edessä - suorita kyykkyliike niin alas kuin sujuvasti liike on mahdollista - lantiotason

Lisätiedot

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS FYSIOTERAPIAOPAS OTA TÄMÄ OPAS MUKAAN TULLESSASI LEIKKAUKSEEN KUNTOUTUMISOHJEITA Polven tekonivelleikkauksen tarkoituksena on parantaa liikkumis-, työ- ja toimintakykyä sekä vähentää

Lisätiedot

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Ojentajat & Hauis

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Ojentajat & Hauis 1 / 10 1. PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Ojentajat & Hauis 1. Liikkeen nimen perässä on kerrottu treenattava lihas 2. Tee kaikissa liikkeissä sarjat loppuun saakka 3. Oikeat sarjapainot ovat ne, jotka

Lisätiedot

JES! Virtuaali juoksukoulu - Kuntopiiri

JES! Virtuaali juoksukoulu - Kuntopiiri JES! Virtuaali juoksukoulu - Kuntopiiri Lämmittele kuntopiirin ensimmäinen kierros eli tee liikkeet huomattavasti kevyemmin kuin kolme muuta kierrosta. -työ osuus per liike 30sek -Palautus liikkeiden välissä

Lisätiedot

Asentohoitotyynyt nyt -15 % Tarjous on voimassa KAMPANJAKOODI: HOPEKU0218 NUKKUMINEN ASENTOHOITOTYYNYT

Asentohoitotyynyt nyt -15 % Tarjous on voimassa KAMPANJAKOODI: HOPEKU0218 NUKKUMINEN ASENTOHOITOTYYNYT NUKKUMINEN Suorakaidetyyny Voidaan käyttää istuvassa, puoli-istuvassa tai makaavassa asennossa Tyyny tukee potilaan asentoa ja vähentää kehon eri osiin kohdistuvaa painetta päästä varpaisiin NEG0881 XS

Lisätiedot

Ohjeet voima- ja toimivuustesteihin 6, 12 ja 24 kuukauden kontrolleissa

Ohjeet voima- ja toimivuustesteihin 6, 12 ja 24 kuukauden kontrolleissa Ohjeet voima- ja toimivuustesteihin 6, 12 ja 24 kuukauden kontrolleissa Lihasten toimivuus arvioidaan kontrollikäynneillä 3 kertaa tutkimusjakson aikana. Tällöin tutkitaan liikkuvuus, kaksi toimivuustestiä

Lisätiedot

Venyttely ennaltaehkäisee vaivoja parhaiten

Venyttely ennaltaehkäisee vaivoja parhaiten Venyttely ennaltaehkäisee vaivoja parhaiten Lihaskireys ja alentunut nivelliikkuvuus syntyvät usein kehon yksipuolisesta kuormituksesta, joka pitkään jatkuessaan voi aiheuttaa lihaksiin tasapainohäiriön.

Lisätiedot

KEPPIJUMPAN PERUSLIIKKEITÄ "Keppijumpan isän" Juhani Salakan ohjeita oikeisiin liikesuorituksiin. Perusohje: Aluksi suurin huomio oikeaan suoritustekniikkaan (opetellaan ensin "uimaan" ja mennään vasta

Lisätiedot

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Ojentajat & Hauis

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Ojentajat & Hauis 1 / 10 1. PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Ojentajat & Hauis 1. Liikkeen nimen perässä on kerrottu treenattava lihas 2. Tee kaikissa liikkeissä sarjat loppuun saakka 3. Oikeat sarjapainot ovat ne, jotka

Lisätiedot

Hard Core Keskivartalo

Hard Core Keskivartalo Hard Core Keskivartalo Keskivartalo kuntopiiri kestävyysurheilijalle Keskity jokaisessa liikkeessä keskivartaloon ja siihen että paketti pysyy kasassa. Staattisissa liikkeissä lankkupito toimii perusasentona.

Lisätiedot

Verisuoniperäiset alaraajahaavat

Verisuoniperäiset alaraajahaavat Verisuoniperäiset alaraajahaavat Jukka Palokangas Haavalla tarkoitetaan väkivallan aiheuttamaa ihon tai sen alaisen kudoksen äkillistä vioittumaa tai kudososien puutosta tai irtoamista toisistaan ( mukaan

Lisätiedot

Prepared by: Tiina Kukonlehto Date: :59

Prepared by: Tiina Kukonlehto Date: :59 Prepared by: Tiina Kukonlehto Date: 10.05.2017 07:59 OULU-KOILLISMAAN PELASTUSLAITOS, - Istuen/seisten ilman kenkiä - Pyöritä nilkkaa ja vaihda välillä suuntaa - Heilauta rennosti jalkaa suorana eteen

Lisätiedot

Harjoituksia nivelrikkopotilaalle

Harjoituksia nivelrikkopotilaalle Harjoituksia nivelrikkopotilaalle www.parempaaelamaa.fi/kipu Lonkat ja polvet Lihasvoima Asetu kylkimakuulle Nosta hitaasti ylempi jalka ilmaan ja tuo se hitaasti takaisin alas Toista 5 10 kertaa kummallakin

Lisätiedot

Polven tekonivelleikatun. fysioterapiaohjeet

Polven tekonivelleikatun. fysioterapiaohjeet Fysioterapia Potilasohje Polven tekonivelleikatun fysioterapiaohjeet Seinäjoen keskussairaala Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki Puhelin 06 415 4939 Sähköposti: etunimi.sukunimi(at)epshp.fi Fysioterapia

Lisätiedot

KESKIVARTALO/KEHONHALLINTAL IIKKEITÄ UINTIIN 3/2017. Prepared by: Mika Martikainen Date: :26

KESKIVARTALO/KEHONHALLINTAL IIKKEITÄ UINTIIN 3/2017. Prepared by: Mika Martikainen Date: :26 KESKIVARTALO/KEHONHALLINTAL IIKKEITÄ UINTIIN 3/2017 Prepared by: Mika Martikainen Date: 04.04.2017 08:26 MIKA MARTIKAINEN COACHING PL 226 70101, Kuopio 0408295515 mika@murtokohta.fi INFO "keskivartalojumppa"

Lisätiedot

Ohjeita polven tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle

Ohjeita polven tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle Ohjeita polven tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää polven tähystysleikkauksen jälkeistä kuntoutumista.

Lisätiedot

käyttöohjeet uusia innovaatioita hoitotyöhön Käyttöohjeet myös osoitteesta PUHDISTAA KOSTEUTTAA SUOJAA IMEE

käyttöohjeet uusia innovaatioita hoitotyöhön Käyttöohjeet myös osoitteesta PUHDISTAA KOSTEUTTAA SUOJAA IMEE 1/2012 haavanhoito käyttöohjeet alovammat Ihorikot EB-haavat Traumaattiset haavat Kirurgiset haavat Diabeettiset haavat PUHDISTAA Laskimoperäise KOSTEUTTAA SUOJAA IMEE altimoperäiset säärihaavat Painehaavat

Lisätiedot

Tämä on rinnakkaistallenne. Rinnakkaistallenteen sivuasettelut ja typografiset yksityiskohdat saattavat poiketa alkuperäisestä julkaisusta.

Tämä on rinnakkaistallenne. Rinnakkaistallenteen sivuasettelut ja typografiset yksityiskohdat saattavat poiketa alkuperäisestä julkaisusta. Tämä on rinnakkaistallenne. Rinnakkaistallenteen sivuasettelut ja typografiset yksityiskohdat saattavat poiketa alkuperäisestä julkaisusta. Julkaisun tekijä(t): Julkaisun nimi: Färm, Jennina; Kirkonpelto,

Lisätiedot

HARJOITEPANKKI VOIMA

HARJOITEPANKKI VOIMA HARJOITEPANKKI VOIMA VOIMAHARJOITTELU / Jalkakyykky Vaihe 1. Avustettu jalkakyykky Pidä katse suoraan eteenpäin. Pidä hyvä ryhti ja selkä suorana. Seiso haara-asennossa jalat hartioiden leveydellä siten,

Lisätiedot

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Ojentajat & Hauis

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Ojentajat & Hauis 1 / 10 1. PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Ojentajat & Hauis 1. Liikkeen nimen perässä on kerrottu treenattava lihas 2. Tee kaikissa liikkeissä sarjat loppuun saakka 3. Oikeat sarjapainot ovat ne, jotka

Lisätiedot

Liike Sarjat Toistot Palautusaika. A2 Leveä kyykky s. A3 Yhden jalan maastaveto s

Liike Sarjat Toistot Palautusaika. A2 Leveä kyykky s. A3 Yhden jalan maastaveto s Liike Sarjat Toistot Palautusaika A1 Luisteluhyppy 2 3 10/ jalka 15 s A2 Leveä kyykky 2 3 10 15 15 s A3 Yhden jalan maastaveto 2 3 8 10 15 s A4 Lantionnosto selkä sohvalla 2 3 8 10 120 s B1 Kulmasoutu

Lisätiedot

Liike Sarjat Toistot Palautusaika. A1 Kyykky + luistelukyykky s. A2 Lantionnosto s. B1 Varpaiden kastelu s

Liike Sarjat Toistot Palautusaika. A1 Kyykky + luistelukyykky s. A2 Lantionnosto s. B1 Varpaiden kastelu s 1 Liike Sarjat Toistot Palautusaika A1 Kyykky + luistelukyykky 3 10-15 15 s A2 Lantionnosto 3 8-15 15 s A3 Jalan loitonnus kyljellään 3 10-15/ jalka 30 s B1 Varpaiden kastelu 3 10-16 15 s B2 Rutistus ja

Lisätiedot

Liike Sarjat Toistot

Liike Sarjat Toistot 1 Liike Sarjat Toistot A1 Kyykky tuettuna 3 12 15 A2 Lantionnosto 3 12 15 B1 Punnerrus kädet korokkeella 3 12 15 B2 Kulmasoutu yhdellä kädellä 3 12 15 C Kuppi-keskivartalopito 3 30 45 sekuntia Näin treeni

Lisätiedot

KOMPRESSIOTUOTTEET TUOTEKATALOGI

KOMPRESSIOTUOTTEET TUOTEKATALOGI KOMPRESSIOTUOTTEET TUOTEKATALOGI KOMPRESSIOTUOTTEET JA PAINEVAATTEET Kompressiotuotteet eli lääkinnälliset hoitosukat, -hihat ja -hansikkaat, ovat tuotteita, joissa paine kevenee distaaliosista kehon keskiosaa

Lisätiedot

Street workout Aloittelijan opas

Street workout Aloittelijan opas Street workout Aloittelijan opas Street workout on liikuntamuoto, jossa käytetään omaa kehonpainoa vastuksena. Laji on vapaamuotoista kehonpainoharjoittelua. Kehonpainoharjoittelu sopii kaikille lähtötasosta

Lisätiedot

Taukojumppa. Kuinka tehostat kehonmuokkausta ja parannat terveyttäsi muutamassa sekunnissa arkipäivän aikana

Taukojumppa. Kuinka tehostat kehonmuokkausta ja parannat terveyttäsi muutamassa sekunnissa arkipäivän aikana Taukojumppa Kuinka tehostat kehonmuokkausta ja parannat terveyttäsi muutamassa sekunnissa arkipäivän aikana Olet ehkä huomannut viime vuosina uutisia, joissa kerrotaan istumisen olevan hengenvaarallista.

Lisätiedot

Sääriamputoitu: Supista lihaksia niin, että kuvittelet koukistavasi ja ojentavasi nilkkaa.

Sääriamputoitu: Supista lihaksia niin, että kuvittelet koukistavasi ja ojentavasi nilkkaa. 3-4 viikkoa amputaatiosta: silikonituppihoito Erityisesti alkuvaiheessa amputoitua raajaa tulisi harjoittaa päivittäin useita kertoja. Amputaatiotynkä tarvitsee aktiivisia lihassupistuksia verenkierron

Lisätiedot

BI4 IHMISEN BIOLOGIA

BI4 IHMISEN BIOLOGIA BI4 IHMISEN BIOLOGIA Verenkierto toimii elimistön kuljetusjärjestelmänä 6 Avainsanat fibriini fibrinogeeni hiussuoni hyytymistekijät imusuonisto iso verenkierto keuhkoverenkierto laskimo lepovaihe eli

Lisätiedot

RATSASTAJAN VENYTTELYOHJEET. Riikka Kärsämä & Jonna Haataja Fysioterapian koulutusohjelma / OAMK Elokuu 2013

RATSASTAJAN VENYTTELYOHJEET. Riikka Kärsämä & Jonna Haataja Fysioterapian koulutusohjelma / OAMK Elokuu 2013 RATSASTAJAN VENYTTELYOHJEET Riikka Kärsämä & Jonna Haataja Fysioterapian koulutusohjelma / OAMK Elokuu 2013 MITEN VENYTELLÄ? MIKSI VENYTELLÄ? Ennen liikuntasuoritusta/ alkulämmittelyn jälkeen Lyhytkestoiset

Lisätiedot

kehi(äminen helpompaa > miksi pitää turhaan käsijarrua päällä?

kehi(äminen helpompaa > miksi pitää turhaan käsijarrua päällä? Pääperiaa(eita: - Kun liikkuvuus on rii(ävän hyvällä tasolla, on kaikkien muiden fyysisten ominaisuuksien kehi(äminen helpompaa > miksi pitää turhaan käsijarrua päällä? - Rii(ävän liikkuvuuden hankkimisen

Lisätiedot

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät & Ojentajat

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät & Ojentajat 1 / 9 1. PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät & Ojentajat 1. Liikkeen nimen perässä on kerrottu treenattava lihas 2. Tee kaikissa liikkeissä sarjat loppuun saakka 3. Oikeat sarjapainot ovat ne, jotka ovat

Lisätiedot

Vahva lihas on myös joustava lihas

Vahva lihas on myös joustava lihas Terve Urheilija iltaseminaari Vahva lihas on myös joustava lihas koulutuksen käytännön osuus Kouluttajana fysioterapeutti Jarmo Ahonen 10.5.2011 Varalan Urheiluopisto Tekstit Reetta Korkki ja Hannele Hiilloskorpi,

Lisätiedot

Ohjeita nilkan luudutusleikkauksesta kuntoutuvalle

Ohjeita nilkan luudutusleikkauksesta kuntoutuvalle Ohjeita nilkan luudutusleikkauksesta kuntoutuvalle VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää nilkan luudutuksen jälkeistä kuntoutumista.

Lisätiedot

Venetrailerit ja peräkärry käyttö ja turvallisuus ohjeet

Venetrailerit ja peräkärry käyttö ja turvallisuus ohjeet Venetrailerit ja peräkärry käyttö ja turvallisuus ohjeet TURVALLISUUSOHJEET (tarkistettava aina ennen liikkeelle lähtemistä) Aseta kuulakytkin auton vetokoukkuun ja tarkista, että kuulakytkin on varmasti

Lisätiedot

TOP 4 Tehokkaimmat liikkuvuusharjoitteet

TOP 4 Tehokkaimmat liikkuvuusharjoitteet TOP 4 Tehokkaimmat liikkuvuusharjoitteet Miksi minun tulisi parantaa liikkuvuuttani? Hyvä liikkuvuus on valtavan tärkeä ominaisuus kaikille, jotka välittävät fyysisestä terveydestään ja/tai suorituskyvystään.

Lisätiedot

Liikuntakoneiston huolto

Liikuntakoneiston huolto Liikuntakoneiston huolto Lihakset kaipaavat vahvistamisen lisäksi myös huoltoa. Huolla liikuntakoneistoasi säännöllisin venytyksin ja liikkuvuusharjoituksin. Sisällytä huoltoa jokaiseen harjoitukseesi

Lisätiedot

Produktguide Mabs LIIKKUVAMPAAN ELÄMÄÄN.

Produktguide Mabs LIIKKUVAMPAAN ELÄMÄÄN. Produktguide Mabs LIIKKUVAMPAAN ELÄMÄÄN. Tukisukat eli kompressiosukat ovat tutkittu ja dokumentoitu menetelmä jalkojen verenkierron parantamiseen. Useimmat yhdistävät tukisukat ikääntyneiden ihmisten

Lisätiedot

Mittatilauslomakkeet. Kompressiosukat/sukkahousut pyöröneulos/saumaton

Mittatilauslomakkeet. Kompressiosukat/sukkahousut pyöröneulos/saumaton Mittatilauslomakkeet Kompressiosukat/sukkahousut pyöröneulos/saumaton Juzo kompressiosukan/sukkahousun mittausohje Huomioitavaa: Mitattavan jalan turvotus tulee olla mahdollisimman vähäinen. Suositeltavin

Lisätiedot

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Jalat, Olkapäät & Ojentajat

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Jalat, Olkapäät & Ojentajat 1 / 10 1. PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Jalat, Olkapäät & Ojentajat 1. Liikkeen nimen perässä on kerrottu treenattava lihas 2. Tee kaikissa liikkeissä sarjat loppuun saakka 3. Oikeat sarjapainot ovat ne, jotka

Lisätiedot

sdasd Steriili vedenpitävä

sdasd Steriili vedenpitävä BSN7214304 Coverplast Barrier Steriili vedenpitävä laastari (100kpl) Coverplast Barrier Steriili vedenpitävä laastari (100kpl) CP72601-00003 Coverplast Classic laastarit 7.2cm x 2.2cm, 100kpl/ltk Coverplast

Lisätiedot

JOBSTLymfaödeema. LymphCARE. syyt ja hoito

JOBSTLymfaödeema. LymphCARE. syyt ja hoito JLYCAPS01 22.04.2004 14:52 Uhr Seite 1 JOBSTLymfaödeema LymphCARE syyt ja hoito BSN medical BSN medical AB, Uggledalsvägen 13, SE-427 40 Billdal Puh +358 (0)10 2870 150 Fax +358 (0)10 2870 151 E-mail:

Lisätiedot

ALKUVERRYTTELY: KÄSIEN PYÖRITTELY, SELKÄRULLAUS JA POLVENNOSTOKÄVELY PAIKALLAAN

ALKUVERRYTTELY: KÄSIEN PYÖRITTELY, SELKÄRULLAUS JA POLVENNOSTOKÄVELY PAIKALLAAN KUNTOPIIRI- OHJELMA KUNTOPIIRITYYPPINEN LIHASKUNTOHARJOITUS Treeni 1 Ikäisesi nuoren suositellaan harrastavan vähintään 3 kertaa viikossa lihaskuntoa, liikkuvuutta ja luiden terveyttä edistävää liikuntaa

Lisätiedot

Bledsoen PFS-plantaarifaskiittituki

Bledsoen PFS-plantaarifaskiittituki Bledsoen PFS-plantaarifaskiittituki Käyttöohje Indikaatiot: Bledsoen PFS -plantaarifaskiittituki auttaa vähentämään lievän tai keskivaikean plantaarifaskiitin aiheuttamaa kipua ylläpitämällä painetta ja

Lisätiedot

Iloisia harjoitteluhetkiä!

Iloisia harjoitteluhetkiä! Tämä opas on tehty tukemaan kotona tapahtuvaa liikuntaharjoittelua. Se sisältää osiot lihaskunto-, liikkuvuus ja tasapainoharjoittelusta. Liikkeet ja harjoitteet on valittu siten, että ne pystytään suorittamaan

Lisätiedot

JOBST Elvarex. Lymfaödeeman kompressiohoitoa yli 50 vuoden ajan. Elvarex JOBST. lymfaödeeman hoitoon hyvät tulokset laajan valikoiman ansiosta

JOBST Elvarex. Lymfaödeeman kompressiohoitoa yli 50 vuoden ajan. Elvarex JOBST. lymfaödeeman hoitoon hyvät tulokset laajan valikoiman ansiosta JOBST Elvarex Lymfaödeeman kompressiohoitoa yli 50 vuoden ajan JOBST Elvarex lymfaödeeman hoitoon hyvät tulokset laajan valikoiman ansiosta BSN medical BSN medical AB, Uggledalsvägen 13, SE-427 40 Billdal,

Lisätiedot

Puistopenkkitreeni. Liike Sarjat Toistot. A2 Punnerrus A3 Lantionnosto kahdella tai yhdellä jalalla 4 (jalka)

Puistopenkkitreeni. Liike Sarjat Toistot. A2 Punnerrus A3 Lantionnosto kahdella tai yhdellä jalalla 4 (jalka) Liike Sarjat Toistot A1 Harppaus penkille 4 10 15/ jalka A2 Punnerrus 4 10 15 A3 Lantionnosto kahdella tai yhdellä jalalla 4 10 15/ (jalka) A4 Jalanojennus maaten 4 10 15/ (jalka) Näin treeni toteutetaan:

Lisätiedot

PhysioTools Online - ed set Sivu 1/7

PhysioTools Online -  ed set Sivu 1/7 PhysioTools Online - emailed set Sivu 1/7 Harjoitusohjelma FYS PKL SELKÄRYHMÄ 2/15 Keski-Suomen SHP Keski-Suomen keskussairaala Keskussairaalantie 19, 40620 Jyväskylä, Suomi ALKULÄMMITTELY Pyöräilyä. Aika:

Lisätiedot

Loppuverryttelyn yhteydessä venytysten kesto 15-30 sekuntia per jalka/puoli. *Keskipitkä venytys

Loppuverryttelyn yhteydessä venytysten kesto 15-30 sekuntia per jalka/puoli. *Keskipitkä venytys Johdanto Tässä oppaassa on kuvattu ja esitetty jalkapalloilijan tärkeimpiin lihasryhmiin kohdistuvat venytykset. Tavoitteena on selkeyttää pelaajille ja valmentajille sekä pelaajien vanhemmille mitä venytyksiä

Lisätiedot

ALARAAJATURVOTUKSEN HOITO TUKISIDOKSILLA. Anatomisen, vähäelastisen tukisidoksen sidontaohje

ALARAAJATURVOTUKSEN HOITO TUKISIDOKSILLA. Anatomisen, vähäelastisen tukisidoksen sidontaohje ALARAAJATURVOTUKSEN HOITO TUKISIDOKSILLA Anatomisen, vähäelastisen tukisidoksen sidontaohje Julia Tiura Krista Vähäkyttä Opinnäytetyö Lokakuu 2016 Sairaanhoitajakoulutus TIIVISTELMÄ Tampereen ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS OPAS KUNTOUTUMISEN TUEKSI

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS OPAS KUNTOUTUMISEN TUEKSI 1 (11) Fysioterapia Sairaalantie 11, 42100 Jämsä puh: 040-482 6066 POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS OPAS KUNTOUTUMISEN TUEKSI 2 (11) YLEISTÄ Polven tekonivelleikkauksessa polvinivelen kuluneet nivelpinnat korvataan

Lisätiedot

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Rinta & Ojentajat

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Rinta & Ojentajat 1 / 8 1. PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Rinta & Ojentajat 1. Liikkeen nimen perässä on kerrottu treenattava lihas 2. Tee kaikissa liikkeissä sarjat loppuun saakka 3. Oikeat sarjapainot ovat ne, jotka

Lisätiedot

tekonivelellä, johon kuuluu metallinen reisiosa sekä metallinen ja muovinen sääriosa. Polven tekonivel kiinnitetään luuhun

tekonivelellä, johon kuuluu metallinen reisiosa sekä metallinen ja muovinen sääriosa. Polven tekonivel kiinnitetään luuhun Polven tekonivelleikkauksessa korvataan kuluneet nivelpinnat tekonivelellä, johon kuuluu metallinen reisiosa sekä metallinen ja muovinen sääriosa. Polven tekonivel kiinnitetään luuhun Leikkauksen tarkoituksena

Lisätiedot

TEMPUR-MED LEIKKAUSPÖYDÄLLE TARKOITETUT -PATJAT JA -ASENTOTUET. www.tempurmed.fi

TEMPUR-MED LEIKKAUSPÖYDÄLLE TARKOITETUT -PATJAT JA -ASENTOTUET. www.tempurmed.fi TEMPUR-MED LEIKKAUSPÖYDÄLLE TARKOITETUT -PATJAT JA -ASENTOTUET TEMPUR -MATERIAALI MITEN TEMPUR ON ERILAINEN? TEMPUR-MED-PATJALLA MAKAAVAN 70-KILOISEN POTILAAN PAINERASITUSPISTEET PU-PÄÄLLINEN Kaikki TEMPUR-MED

Lisätiedot

Potilasohje liike- ja liikuntaharjoitteluun polvi- ja lonkkanivelrikossa

Potilasohje liike- ja liikuntaharjoitteluun polvi- ja lonkkanivelrikossa Potilasohje liike- ja liikuntaharjoitteluun polvi- ja lonkkanivelrikossa Hilkka Virtapohja ja Jari Arokoski Lisätietoa 19.2.2007 Nivelrikon seurauksena lihasvoima heikkenee ja nivel jäykistyy. Nivelrikkopotilaiden

Lisätiedot

Mittatilauslomakkeet. Kompressiohansikkaat

Mittatilauslomakkeet. Kompressiohansikkaat Mittatilauslomakkeet Kompressiohansikkaat Juzo Kompressiohansikkaan Mittausohje Huomioitavaa: Potilaan käden turvotus tulee olla mahdollisimman vähäinen. Käytä apuna venymätöntä mittanauhaa, sormimittanauhaa

Lisätiedot

AMS 700 MS -sarjan Pumpattava penisproteesi

AMS 700 MS -sarjan Pumpattava penisproteesi AMS 700 MS -sarjan Pumpattava penisproteesi Käyttöopas AMS 700 MS sarjan pumpattava penisproteesi 1 AMS 700 MS sarjan pumpattavan penisproteesin käyttö 2-3 Mitä toimenpiteen jälkeen on odotettavissa?..

Lisätiedot

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT EGENTLIGA Ohjeita peukalon cmc-nivelen luudutusleikkauksesta kuntoutuvalle Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää peukalon cmc-nivelen luudutusleikkaukseen

Lisätiedot

Jalkojen omahoito JALKAVOIMISTELU- OHJEITA

Jalkojen omahoito JALKAVOIMISTELU- OHJEITA Jalkojen omahoito JALKAVOIMISTELU- OHJEITA Orion on suomalainen avainlippuyritys. orionsydan.fi TYYPIN 2 DIABETES KOHONNUT KOLESTEROLI KOHONNUT VERENPAINE ETEISVÄRINÄ SYDÄMEN VAJAATOIMINTA www.orionsydan.fi

Lisätiedot

Etunoja ja käden ojennus

Etunoja ja käden ojennus Ryhtijumppa Tämä jumppa sisältää tehokkaita liikkeitä, jotka kannustavat vahvaan ja ryhdikkääseen vartalon asentoon. Liikkeet kohdistuvat keski- ja ylävartalon lihaksiin. Jumpassa vuorottelevat lihaskuntoliikkeet

Lisätiedot

TENS 2-kanavainen. Riippuen siitä, kuinka säädät laitteen ja ohjelman, voit käyttää laitetta seuraaviin tarkoituksiin:

TENS 2-kanavainen. Riippuen siitä, kuinka säädät laitteen ja ohjelman, voit käyttää laitetta seuraaviin tarkoituksiin: TENS 2-kanavainen Sähköstimulaatio on oikein käytettynä turvallinen hoitomenetelmä. Laite soveltuu erinomaisesti myös kotikäyttöön, sillä sen sähkövirran tehokkuus on alhainen. Stimulaattori on tyylikäs

Lisätiedot

Paikantavan turvapuhelimen käyttöohje

Paikantavan turvapuhelimen käyttöohje Paikantavan turvapuhelimen käyttöohje Stella Turvapuhelin ja Hoiva Oy Tämä ohje kertoo miten paikantavaa turvapuhelinta käytetään Stella Turvapuhelin ja Hoiva Oy Mannerheimintie 164 00300 Helsinki Sisällysluettelo

Lisätiedot

LIHASKUNTOTESTIEN SUORITUSOHJEET. 1 Painoindeksi BMI. Painoindeksi lasketaan paino jaettuna pituuden neliöllä (65 kg :1,72 m 2 = 21,9).

LIHASKUNTOTESTIEN SUORITUSOHJEET. 1 Painoindeksi BMI. Painoindeksi lasketaan paino jaettuna pituuden neliöllä (65 kg :1,72 m 2 = 21,9). LIHASKUNTOTESTIEN SUORITUSOHJEET 1 Painoindeksi BMI Painoindeksi lasketaan paino jaettuna pituuden neliöllä (65 kg :1,72 m 2 = 21,9). Painoindeksi kuvaa painon sopivuutta ja myös rasvakudoksen määrää.

Lisätiedot

Selkärangan ja lonkan liikkuvuusharjoituksia

Selkärangan ja lonkan liikkuvuusharjoituksia 1 Selkärangan ja lonkan liikkuvuusharjoituksia 1. Lantion rullaus Asetu selällesi ja vie polvet koukkuun. Jalkaterät ovat lantion leveydellä ja suoraan eteenpäin, kädet vartalon vierellä. Oikaise itsesi

Lisätiedot

Liike Sarjat Toistot. A1 Yhden jalan kyykky A2 Polvenkoukistus, kantapäät pyyhkeellä B1 Punnerrus

Liike Sarjat Toistot. A1 Yhden jalan kyykky A2 Polvenkoukistus, kantapäät pyyhkeellä B1 Punnerrus 1 Liike Sarjat Toistot A1 Yhden jalan kyykky 4 10 12 A2 Polvenkoukistus, kantapäät pyyhkeellä 4 10 12 B1 Punnerrus 4 10 12 B2 Kulmasoutu: kyynär kyljen vierestä ylös, kyynär sivulla alas TAI tarpeeksi

Lisätiedot

Virtually Oy. Laadukas tyynysarja vaativaan käyttöön ASENTOHOITO. 22-2270071 x40 x28 cm väri musta. 85 x 31 x 17 cm väri musta 30 ASENTOHOITOTYYNY

Virtually Oy. Laadukas tyynysarja vaativaan käyttöön ASENTOHOITO. 22-2270071 x40 x28 cm väri musta. 85 x 31 x 17 cm väri musta 30 ASENTOHOITOTYYNY TYYNYT 22-22060 22-22100 22-22110 22-22120 22-22130 85 x 18 x väri musta 21 x 18 x väri musta 35 x 18 x väri musta 42 x 18 x väri musta 51 x 18 x väri musta 18 cm 85 cm 22-22200 Triangeli väri musta 22-22300

Lisätiedot