Tulorekisterin vaikutukset päiväraha-asiointiin - mikä muuttuu vuonna Verkkoseminaarista

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tulorekisterin vaikutukset päiväraha-asiointiin - mikä muuttuu vuonna Verkkoseminaarista"

Transkriptio

1 Tulorekisterin vaikutukset päiväraha-asiointiin - mikä muuttuu vuonna 2018 Verkkoseminaarista

2 Tulorekisterin vaikutukset Kela-asiointiin - Kelan verkkoseminaari työnantajille Ohjelma Mikä muuttuu ja milloin Etuudet maksetaan yhdelle pankkitilille kerrallaan Työnantajan nimi ja kielitieto saadaan YTJ-tiedoista Asiointipalvelun ja paperilomakkeiden muutokset Kysymyksiä ja vastauksia (seminaarissa esitettyjä) Verkkoseminaarin videotallenne Tilaa Työnantajainfo -uutiskirje: kela.fi/uutiskirje Lisätietoja: kela.fi/tyonantajat >Tukea työnantajalle>oppaat ja esitykset fpa.fi/arbetsgivare>stöd för arbetsgivare>guider och presentationer

3 Muutokset työnantaja-asioinnissa Kela muuttaa sairauspäivärahojen, vanhempainpäivärahojen, kuntoutusrahan, vuosilomakustannuskorvauksen ja perhevapaakorvauksen työnantaja-asiointia vaiheittain. Tässä esityksessä etuudet-termillä tarkoitetaan näitä etuuksia. Tässä esityksessä keskitytään toteuttaviin muutoksiin.

4 Kooste muutoksista 1. Etuudet maksetaan Y-tunnuskohtaiselle tilinumerolle lukien tehtävissä ratkaisuissa. 2. Päätöksissä ja asiointipalvelussa näytettävä työnantajan nimi perustuu Yritys- ja yhteisötietojärjestelmään (YTJ) lukien. 3. Etuuksia voi hakea tulorekisterin kautta tammikuusta 2019 lukien. 4. Työnantaja voi luopua paperipäätöksistä tammikuusta 2019 lukien. 5. Työnantaja voi tarkistaa kerralla kaikki saamansa päätökset asiointipalvelusta tammikuussa 2019.

5 Mitä muutoksilla tavoitellaan? Etuuksien hakeminen on vaivatonta. Hakemuksella ei ilmoiteta tietoja, jotka on saatavissa valtakunnallisesta rekisteristä. Etuuksien hakemisessa hyödynnetään kansallista tulorekisteriä, josta saadaan tulonsaajan tiedot, palvelussuhteen tiedot, poissaolon tiedot ja jatkossa myös työtulot. Työnantajan nimi ja kielitieto saadaan Yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä (YTJ). Päätösten arkistointi ja seuranta on vaivatonta. Työnantaja voi halutessaan luopua paperipäätöksistä. Päätöstiedot voi tarkistaa työnantajakohtaisesta koosteesta. Työnantaja voi itse ylläpitää tilinumeroaan. Työnantaja voi ilmoittaa uuden tilinumero etukäteen, kun tilinumero on muuttumassa.

6 Y-tunnuskohtainen tilinumero 1/4 Etuudet maksetaan Y-tunnuskohtaiselle tilinumerolle lukien tehtävissä ratkaisuissa, jolloin maksupäivä on aikaisintaan Päätökset, jotka annetaan mennessä, annetaan hakemuksen mukaisilla tiedoilla. Hakemuksella on voitu ilmoittaa mikä tahansa tilinumero. Tilinumeron on voinut ilmoittaa henkilö, joka lähettää hakemuksia työnantajan nimissä. Etuus maksetaan työnantajan ilmoittamalle tai Kelan päättelemälle tilille lukien. Käsittelyjonossa olevat hakemukset, joihin ei ole annettu päätöstä mennessä, käsitellään uusien menettelyohjeiden mukaan. Hakemus voidaan ratkaista, jos tilinumero on ilmoitettu tai Kela on sen päätellyt aikaisempien maksujen perusteella.

7 Y-tunnuskohtainen tilinumero 2/4 Esim. Kela myöntää Siirille äitiys- ja vanhempainrahan annettavalla päätöksellä ajalle Siirin äitiysrahan päätöksessä ilmoitetaan, että päiväraha maksetaan työnantajalle tämän hakemuksen mukaisesti Päätöksessä näytetään hakemuksella ilmoitettu työnantajan tilinumero FI ja ensimmäinen erä maksetaan tälle tilille maanantaina Työnantaja ei ole ilmoittanut työnantajakohtaista tilinumeroa eikä sitä ole Kelassa voitu päätellä mennessä. Jos Siirin äitiysraha joudutaan tarkistamaan, tarkistus voidaan tehdä vain, jos työnantajakohtainen tilinumero on ilmoitettu. a) Työnantaja ei ilmoita työnantajakohtaista tilinumeroa eikä hae muita etuuksia: Siirin äitiysraha maksetaan hakemuksessa ilmoitetulle tilille asti. b) Työnantaja ilmoittaa työnantajakohtaisen tilinumeron FI asiointipalvelussa ennen : Äitiysrahan seuraava maksuerä maksetaan työnantajakohtaiselle pankkitilille.

8 Y-tunnuskohtainen tilinumero 3/4 Kela päättelee tilinumeron aikaisempien etuusmaksujen perusteella Y-tunnusten lukumäärä, joille etuuksia maksettu 12 kk:n sisällä * Näistä tilinumeron on ilmoittanut Etuudet maksettu samalle tilille 12 kk:n aikana Etuudet maksettu samalle tilille 3 kk:n aikana Etuudet maksettu usealle tilille 3 kk:n aikana Etuudet maksettu usealle tilille 12 kk:n aikana, mutta ei yhtään maksua 3 kk:n aikana 243 *) tilanne

9 Y-tunnuskohtainen tilinumero 4/4 Ohje työnantajille, joille etuudet on haettu tähän saakka useammalle kuin yhdelle pankkitilille: Ilmoita tilinumero Kelaan heti kun mahdollista - Työnantajan asiointipalvelussa TAI - Paperilomakkeella Y122, joka tulostettavissa lukien sivulta (ks. Nimenkirjoitusoikeus, dia 18) Käsittelyssä olevat hakemukset ratkaistaan vasta sen jälkeen, kun tilinumero on rekisteröity Kelaan.

10 Työnantajan asiointipalvelun muutokset kirjautumissivu 1/2 Jos käyttäjällä on vain yhden organisaation valtuus, palvelussa näytetään tämän tunnuksen nimi siten kuin se on saatu YTJpalvelusta Jos käyttäjällä on usean organisaation valtuutus, palvelussa näytetään alasvetovalikko kuten nykyisin. Organisaation nimi näytetään siten kuin se on saatu Katso-palvelusta. Kun käyttäjä on valinnut tunnuksen, nimi näytetään YTJ:n mukaisena.

11 Työnantajan asiointipalvelun muutokset Kirjautumissivun muutokset 2/2 Organisaation nimi näytetään siten kun se on saatu Katso-palvelusta. Jos valikolla näytetään tunnus, jonka asioita et enää hoida, poista valtuutus omista tiedoistasi Katsopalvelussa. Ota tarvittaessa yhteyttä Katso-tukeen puh Yritys Oy Pulju Ky Putiikki Oy Kauppa Oy

12 Työnantajan asiointipalvelun muutokset Tilinumero-sivu 1/3 Tilinumeron muutoksen voi ilmoittaa etukäteen ja tämän muutoksen voi peruuttaa. Ensimmäinen tilinumero astuu voimaan heti, mutta muutoksen voi ilmoittaa 5-90 päivää etukäteen. Esim. lokakuussa voit antaa tilinumeron voimaantulopäiväksi Tällöin lukien Kelasta saatavat suoritukset on maksettu uudelle tilille. Kotimaan tilinumero tallennetaan heti Kelan järjestelmään. Kun olet lähettänyt ilmoituksen ja palaat Tilinumero-sovellukseen, ilmoittamasi tilinumero näytetään palvelussa. Sivulla näytetään ilmoitus, jos tilinumeron tallennus on käsittelyssä. Ulkomaan tilinumero tallennetaan käsin 1-2 päivän kuluessa.

13 Työnantajan asiointipalvelun muutokset Tilinumeron muutos 2/3 Tilinumeron muutoksen voi ilmoittaa siten, että muutos astuu voimaan 4-90 päivää kuluvan päivän jälkeen

14 Hae tiedot painike poistetaan Toiminnallisuus on perustunut suuren tietomäärän kuljettamiseen ns. konepellin alla, mikä on aiheuttanut epävakautta ja vaaran tietojen sekoittumiseen. Tarkenne-kentän pituus nostetaan 29 merkkiin. Voimassa oleva tilinumero näytetään. Päätöksensaajan nimi ja osoitetiedot sekä Lisätietojen antajan yhteystiedot on annettava jokaisella hakemuksella. Vuoden 2019 alussa osoitetietojen antaminen jää pois, jos työnantaja antaa suostumuksen sähköisten päätösten vastaanottoon.

15 Työnantajan asiointipalvelu Nämä ei muutu Postinumeron oikeellisuus tarkistetaan ja vain Suomen postinumeron voi antaa. Ulkomaan osoite on ilmoitettava kikkailemalla Lähiosoitekenttään voi kirjoittaa ulkomaan lähiosoitteen, jos yhdelle riville mahtuu. Postinumeroksi on annettava Suomen postinumero. Lisätietokentässä on ilmoitettava huomiota herättävästi ulkomaan postinumero, postitoimipaikka ja maan nimi, jotta käsittelijä huomaa korjata siirtyneet tiedot eikä päätöstä postiteta väärään osoitteeseen. esim. ******Suomen postinumero on virheellinen, päätös postitetaan ulkomaille: Pznan, Puola ******, Edelliselle sivulle voi siirtyä valitsemalla navigaattorista sivun nimi, jolle haluaa siirtyä. Hakemusta ei voi tallentaa keskeneräisenä. Henkilötunnuksellinen työnantaja tai ulkomainen työnantaja, jolla ei ole Y-tunnusta, ei voi asioida sähköisesti. Asiointikielen voi vaihtaa, kun kirjautumissivulta on siirrytty eteenpäin.

16 Mikä muuttuu esara-tiedostojen käsittelyssä? esara-tiedostojen sisältöön tai lähettämiseen ei tule muutoksia. Hakemuksiin on edelleen ilmoitettava tilinumero, jota Kela ei käytä. Pakollisuus säilytettiin, jotta muutoksia ei ole tarpeen päivittää palkkaohjelmiin ja jotta peräkkäistiedostojen lähettäminen olisi edelleen mahdollista. Kela poistaa tilinumeron muodollisuustarkistuksen lukien lähetettävistä tiedostoista. Hakemuksesta muodostettava pdf-lomake poikkeaa Työnantajan asiointipalvelussa lähetetystä hakemuksesta: esaran kautta saapuneessa hakemuksessa ei näytetä tilinumeroa. Työnantajan nimi näytetään siten kun se on ilmoitettu esara-tiedostossa.

17 Miten Y17- ja SV18 lomakkeet muuttuvat? Y17 = Ilmoitus työnantajan maksamasta palkasta SV18 = Vanhempainraha-ajan vuosilomakustannukset ja perhevapaakorvaus Uudet lomakkeet tulostettavissa -> lomakkeet - sivulta lukien Vanhentuneet lomakkeet pyydetään hävittämään. Jos etuutta haetaan vanhentuneella lomakkeella, lomakkeella ilmoitettua tilinumeroa ei huomioida.

18 Y122 Työnantaja Tilinumero Ilmoitus Lomake tulostettavissa lukien. Saapunut lomake käsitellään Kelassa 1-2 päivän kuluessa saapumisesta. Työnantajakohtainen lomake täytetään vain kerran tai jos ilmoitettu tilinumero muuttuu. Täytä yhteystiedot lomakkeelle huolellisesti.! Jos työnantaja on säätiö, yhdistys tai julkisen sektorin toimija tai ulkomainen yritys, tilinumeroilmoituksen liitteeksi pitää toimittaa asiakirja, josta käy ilmi ilmoituksen allekirjoittajan nimenkirjoitusoikeus.

19 Miten hakemuksen lähettäjä voi tarkistaa, onko tilinumero ilmoitettu tai Kelassa päätelty? Työnantajan asiointipalvelusta kahdella tavalla (Katso-roolista riippuen): a) Lähetän hakemuksia tai ilmoituksia tai tarkistan työntekijäkohtaisia tietoja Käyttäjälle näytetään tilinumero tai ilmoitus tilinumeron puuttumisesta. b) Ilmoitan työnantajan tilinumeron etuusmaksuja varten Käyttäjän tulee olla Katso-organisaation pääkäyttäjä/rinnakkaispääkäyttäjä tai hänellä on Kela Tilinumero rooli voimassa. Työnantaja-linjan puhelinpalvelusta arkisin kello 8 16 Tilinumeroa ei pidä ilmoittaa puhelimitse. Työnantajien chatti-palvelusta arkisin kello 9-15 Tilinumeroa ei pidä ilmoittaa chatissa.

20 Miten pitää toimia, jos Kelan tiedoissa on virheellinen tilinumero? Hakemusta ei pidä lähettää ennen kuin Kelan tiedoissa on oikea tilinumero. Oikea tilinumero ilmoitetaan mahdollisimman pian. Jos asiointipalvelu ei ole käytettävissä, oikea tilinumero ilmoitetaan lomakkeella Y122. Epäselvissä tilanteissa, soita Työnantajalinjan puhelinpalveluun arkisin kello 8-16 ja ilmoita yhteystiedot, johon Kelan käsittelijä voi tarvittaessa ottaa yhteyttä.

21 Miten YTJ-tietojen kielitieto vaikuttaa Kelan päätöksiin? Etuuspäätös annetaan YTJ-tiedoista saatavalla asiointikielellä, joka voi olla suomi tai ruotsi. Jos YTJ-tiedoissa ei ole kielitietoa, päätös annetaan suomen kielellä. Asiointipalvelun oletuskieli on suomi. Käyttäjä voi valita palvelu kielen ruotsiksi vasta sen jälkeen kun palveluun on kirjauduttu on palvelussa on siirrytty kirjautumissivulta eteenpäin. Hakemuksen kieli ei vaikuta päätöksen kieleen.

22 Mitä YTJ:n nimeä Kela käyttää? Etuuspäätöksessä ja asiointipalvelussa näytettävä työnantajan nimi saadaan YTJ-tiedoista Toiminimi-kentästä.

23 Entä jos YTJ-tiedoissa ei ole Toiminimeä? Jos Y-tunnuksella ei ole YTJ-tiedoissa Toiminimeä, käytetään YTJ-tiedoista saatavaa Henkilön nimeä. Jos YTJ-tiedoissa ei ole kumpaakaan, Kelan Asiakastietojärjestelmään rekisteröidään Y-tunnuksen asiointinimi työnantajan hakemuksen perusteella. Asiointipalvelun käyttö on estetty, jos Y-tunnuksella ei ole mitään nimeä Kelan järjestelmässä.

24 Mistä Kela saa työnantajan osoitteen etuuspäätökseen? Osoitetiedot ja päätöksensaajan nimi saadaan hakemukselta. Jos työnantaja hakee etuutta sähköisesti (Työnantajan asiointipalvelu tai esara-tiedosto), osoitetiedot siirtyvät päätökseen ohjelmallisesti. Käsittelijä muuttaa tietoja vain poikkeustapauksissa, esim. ulkomaan osoitteen. Päätöksessä käytettävä osoite tallennetaan vain kyseisen ratkaisun tietoihin. Kela ei ylläpidä tietoja työnantajien osoitteista, vaan hakee osoitteen tarvittaessa YTJ:n postitusosoite-tiedosta. Kela pyytää selvitykset ensisijassa puhelimitse tai sähköpostilla. Sähköpostitse voidaan lähettää yleensä vain yhteydenottopyyntö, koska henkilötietoja ei voi lähettää suojaamattomalla yhteydellä.

25 Mitä osoitetta käytetään liikamaksun kuulemiskirjeessä ja takaisinperintäpäätöksessä? Takaisinperintäpäätös annetaan aina varsinaiselle työnantajalle, ei esim. etuuspäätöksen saaneelle tilitoimistolle. Päätös postitetaan varsinaisen työnantajan osoitteeseen. Takaisinperintäpäätöksessä nimen alla näytetään vakiomuotoinen teksti Palkkahallinto Takaisinperintäpäätöksen osoite = YTJ:n mukainen postitusosoite Käsittelijä voi postittaa päätöksen myös muuhun osoitteeseen, jos tästä on saatu luotettava tieto. Työnantaja voi ilmoittaa osoitteen esim. asiointipalvelussa Lisäselvitysilmoituksella, jos päätöksessä on maininta liikamaksusta. Yritys Oy Palkkahallinto PL Helsinki

26 Milloin Kela siirtyy suomi.fi tunnistukseen? Kelan asiointipalvelut siirtyvät käyttämään suomi.fi tunnistusta syksyllä Siihen asti Työnantajan asiointipalvelu käyttää tunnistautumisessa ja valtuutuksissa Katso-palvelua. Muutoksesta tiedotetaan kela.fin työnantajat-sivuilla ja työnantajan uutiskirjeessä.

27 Mistä lisätietoja? Usein kysyttyä tulorekisteristä (työnantajat) Oppaat ja esitykset Näin ilmoitat tilinumeron Näin ilmoitat suostumuksen (tulossa) Näin haet työnantajalle etuuksia tulorekisterin kautta Työnantajainfo - Kelan uutiskirje työnantaja-asiakkaille Tulorekisterihankkeen ohjeet Kelan päiväraha-asioinnin muutoksia koskevat kysymykset sähköpostitse:

28 Kiitos!

29 Kysymyksiä ja vastauksia Vastauksia 18:aan verkkoseminaarissa esitettyyn kysymykseen.

30 Tarvitseeko tehdä mitään, jos tilinumero on nyt ok? Tilinumeroa ei tarvitse ilmoittaa, jos työnantaja on saanut etuuksia ja kaikki suoritukset on maksettu samalle pankkitilille tai Työnantaja on saanut kaikki etuuksia ja kaikki suoritukset on maksettu samalle pankkitilille.

31 Näkyykö järjestelmässä ilmoitettu tilinumero, jotta sen voi muuttaa? Katso esityksen sivut 14 ja 19 Jos tilinumero on Kelassa päätelty, sen voi muuttaa Työnantajan asiointipalvelussa tai postittamalla Kelaan paperilomakkeen Y122 (julkaistaan ). Jos etuuksia on maksussa lukien, ilmoita virheellisestä tilinumerosta mahdollisimman pian. Soita tarvittaessa Kelan työnantajalinjalle arkisin klo 9-16.

32 Voiko asiakasyrityksen tilinumeron muuttaa tilitoimistolle myös Katso-valtuudella? Kyllä. Asiakasyritys voi valtuuttaa tilitoimiston tai yksittäisen Katso-tunnuksen myöntämällä tälle Katso-palvelussa roolin "Kela Tilinumero Jos valtuutus on myönnetty organisaatiolle (tilitoimistolle), tämä voi siirtää valtuutuksen yksittäiselle tilitoimiston työntekijälle. Asiakasyrityksen pääkäyttäjä, rinnakkaispääkäyttäjä tai henkilö, jolla on asiakasyrityksen myöntämä rooli "Kela Lokitiedot, voi tarkistaa asiointipalvelusta, kuka tilinumeron on ilmoittanut tai muuttanut. Lisätietoja ja neuvontaa Katso-palvelusta

33 Jos tilitoimistolla ei ole asiakasyrityksen Katsovaltuutusta tilinumeron ilmoittamiseen, näkeekö palvelussa, onko asiakas jo ilmoittanut tilinumeron tai onko tilinumero päätelty? Kyllä näkee alkaen, jos tilitoimiston edustajalla on valtuudet lähettää palvelussa hakemuksia. Katso esityksen sivu 14.

34 Eikö jatkossa voi ilmoittaa Y-tunnukselle useampaa pankkitiliä? (Kyseessä kuntayhtymä ja sen liikelaitos, joilla yhteinen Y-tunnus, mutta erilliset kirjanpidot ja näin myös erilliset pankkitilit.) Tämä ei ole alkaen enää mahdollista. Työnantajalla voi olla voimassa vain yksi tilinumero/y-tunnus. Kela suosittelee hyödyntämään Viitenumero- tai Tarkennetietoa, joka näkyy tiliotteella ja/tai Maksutiedot-koostetta.

35 Tulevatko päivärahapäätökset Kaupparekisteriotteen kielellä? Voiko sitä muuttaa pysyvästi niin, että kieli on suomi, vaikka tietoa ei muuteta Kaupparekisteriin? Päätös tulee sillä kielellä, jonka Kela saa YTJ:stä. YTJ:n kielitiedon tiedonlähde näkyy YTJ-palvelussa. Jos kielitieto on peräisin verohallinnosta, se on muutettava sinne.

36 Lähetetäänkö takaisinperintäpäätös oikeasti YTJ:ssä olevaan osoitteeseen? Myös kunnalle? Kyllä. Käsittelijä voi postittaa päätökset myös muuhun osoitteeseen, jos työnantajalta on ennen päätöksen antamista saatu tieto, mihin osoitteeseen takaisinperintäpäätös tulisi lähettää. Ilmoitus pitää tehdä jokaisesta liikamaksusta erikseen. Katso sivu 25.

37 Jos työnantaja valitsee sähköiset päätökset paperisten sijaan, tuleeko siitä ilmoitus sähköpostiin vai mistä tietää että on postia? Kela lähettää viestin siihen sähköpostiin, joka on ilmoitettu Kelan Työnantajan asiointipalveluun, kun suostumus sähköiseen päätökseen on annettu. Palvelussa voi myös muuttaa sähköpostiosoitteen tai peruuttaa suostumuksen. Työnantaja voi valita sähköisen päätöksen alkaen vuonna 2019.

38 Kenelle se sähköposti tulee? Hakemuksen tekijöillekö? Työnantaja voi ilmoittaa vain yhden sähköpostin, johon Kela lähettää viestin annetusta/annetuista päätöksistä. Sähköpostiosoite voi olla ryhmäposti- tai yksittäisen henkilön sähköpostiosoite.

39 Jos Kelasta on lähetetty suojattuja sähköposteja, jatketaanko niiden lähettämistä edelleen? Tähän ei ole tulossa muutoksia. Kelan käsittelijä voi edelleen lähettää suojattua sähköpostia.

40 Ilmoitetaanko työtulot esaran kautta samalla tavalla kuin 2018, jos hakemus tehdään vuonna 2019 tulorekisterihakemuksella? Tällöinhän poissaolotiedot tulevat tuplasti. Jos etuutta haetaan tulorekisterin kautta alkaen, esitetyt työtulot on toimitettava muuta kautta, esim. esara-tiedostossa. Siitä ei ole haittaa, että poissaoloaika ilmoitetaan tuplasti. Esitetyt työtulot voi toimittaa myös jälkikäteen, eikä niiden toimittamisella ole määräaikaa. Kela tarkistaa päätöksen, kun uusi selvitys on saatu.

41 Kun Kela saa tulotiedot tulorekisteristä, tuleeko työnantajan edelleen ilmoittaa isyyslomista Kelaan? (Työnantaja maksaa isyysloman ajalta palkan.) Etuuksia pitää edelleen hakea. Työnantaja voi hakea päivärahaa isyysvapaan ajalta myös tulorekisterin kautta. Tällöin tulorekisterin palkkatietoilmoitukselle täytetään myös hakemuksen tiedot. Lue lisää asiointioppaasta: Näin haet työnantajalle Kelan etuuksia tulorekisterin kautta

42 Mistä saa lisätietoa, milloin Kela ottaa käyttöön suomi.fi tunnistuksen? Kela tiedottaa siirtymisestä suomi.fi tunnistukseen hyvissä ajoin etukäteen kela.fi/työnantajat-sivuilla ja tilattavassa Työnantajainfo-uutiskirjeessä.

43 Mitä eroa on suomi.fi ja Katso-tunnuksilla? Suomi.fi:ssä tunnistautudaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella Katso-palvelussa tunnistaudutaan henkilökohtasella Katsotunnuksella, salasanalla ja tunnukseen liitetyillä kertakäyttösalasanoilla. Lisätietoja Suomi.fi-palvelusta: Lisätietoja Katso-palvelusta:

44 Tuleeko sähköpostiin tieto, että sähköinen päätös on saapunut asiointipalveluun? Kyllä, työnantajalle tulee viesti päivän päätteeksi tai seuraavana päivänä, jos työnantajalle on annettu vähintään yksi päätös. Sähköpostiviesti on hyvin yleinen ja tarkoitettu kehotukseksi kirjautua asiointipalveluun. Palvelusta työnantaja voi hakea päätöksiä työntekijän henkilötunnuksen perusteella tai päätöstietokoosteelta tietyn ajanjakson ajalta.

45 Jos yrityksessä useampi henkilö tekee hakemuksia Kelaan, näkevätkö kaikki kaikkien päätökset? Kaikki henkilöt, joilla on Y-tunnuksen myöntämä "Kela Hakemukset, maksut ja päätökset" -rooli, voivat nähdä yksittäiset päätökset ja jatkossa myös päätöstietokoosteen. Työnantaja voi ohjeistaa, kuka työntekijöistä saa päätöstietokoosteen katsoa. Työnantaja voi valvoa palvelun käyttöä Lokitiedot-toiminnolla. Päätöstietokoosteen voi tallentaa excel-muodossa ja jakaa osina eteenpäin niille henkilöille, jotka hoitavat vain tietyn henkilöryhmän hakemuksia ja päätösten seurantaa. Koosteen voi jakaa osiin hyödyntämällä esim. tarkenne-tietoa.

46 Saisinko erittelyn siitä, miten vuoden 2019 siirtymän jälkeen toimitaan, eli missä kaikissa eri palvelussa voi päivärahahakemuksen tehdä ja missä päätös on katsottavissa? 2020 alkaen hakemuksia voi lähettää Tulorekisterin kautta Työnantajan asiointipalvelussa XML-muotoisella esara-tiedostolla 2020 alkaen päätökset ovat katsottavissa: Kelan Työnantajan asiointipalvelussa tai postitse toimitetuista kirjepäätöksistä.

47 Henkilötunnuksellinen työnantaja siis lähettää hakemukset paperilla? Kyllä vielä toistaiseksi.

48 Voiko työnantaja toimittaa lääkärintodistuksia sähköisesti? Kela voi vastaanottaa sähköisiä lääkärintodistuksia sähköisesti suoraan terveydenhuollosta. Terveydenhuollon yksiköt ottavat sähköisten todistusten välittämisen käyttöön omassa aikataulussaan. Jos A-todistuksessa on mainita Todistus on välitetty Kelaan, se on tarkoitettu vain työnantajan käyttöön eikä sitä enää tarvitse lähettää Kelaan. Työnantajat eivät voi toimittaa lääkärintodistuksia asiointipalvelun kautta.

Muutoksia työnantajan Kela-asiointiin Kela.fi/tyonantajat

Muutoksia työnantajan Kela-asiointiin Kela.fi/tyonantajat Muutoksia työnantajan Kela-asiointiin 2018 2019 Kela.fi/tyonantajat Muutokset työnantaja-asioinnissa Kela muuttaa sairauspäivärahojen, vanhempainpäivärahojen, kuntoutusrahan, vuosilomakustannuskorvauksen

Lisätiedot

Näin ilmoitat työnantajan suostumuksen sähköisten päätösten vastaanottoon Työnantajan asiointipalvelussa

Näin ilmoitat työnantajan suostumuksen sähköisten päätösten vastaanottoon Työnantajan asiointipalvelussa Näin ilmoitat työnantajan suostumuksen sähköisten päätösten Työnantajan asiointipalvelussa Opas työnantajan verkkoasiointiin (sairaus- ja vanhempainpäivärahat, kuntoutusraha sekä perhevapaiden korvaukset)

Lisätiedot

Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle

Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle Opas työnantajan verkkoasiointiin www.kela.fi/tyonantajat Sisällys Kirjautuminen ja tunnistautuminen Sovelluksen valinta Toiminnot Etuuden valinta Sairausajan

Lisätiedot

Työnantaja: Ohjeita esaratiedostojen

Työnantaja: Ohjeita esaratiedostojen Työnantaja: Ohjeita esaratiedostojen lähettäjälle Opas Ilmoitin.fi-verkkoasiointiin, kun palkkajärjestelmästä lähetetään ilmoituksia ja hakemuksia tiedostona. Tiedostoon voi sisältyä yksi tai useampi hakemus

Lisätiedot

Näin haet äitiys-, isyys ja vanhempainrahaa työnantajalle

Näin haet äitiys-, isyys ja vanhempainrahaa työnantajalle Näin haet äitiys-, isyys ja vanhempainrahaa työnantajalle Opas työnantajan verkkoasiointiin www.kela.fi/tyonantajat 8.0.08 Työnantaja/Näin haet vanhempainpäivärahaa Sisällys Kirjautuminen ja tunnistautuminen

Lisätiedot

Näin haet äitiys-, isyys ja vanhempainrahaa työnantajalle Työnantajan verkkoasiointipalvelu

Näin haet äitiys-, isyys ja vanhempainrahaa työnantajalle Työnantajan verkkoasiointipalvelu Näin haet äitiys-, isyys ja vanhempainrahaa työnantajalle Työnantajan verkkoasiointipalvelu 2017 Kirjautuminen Kirjaudu Työnantajien asiointipalveluun osoitteessa www.kela.fi/tyonantajat Palvelun käyttö

Lisätiedot

Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle. Työnantajan verkkoasiointipalvelu

Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle. Työnantajan verkkoasiointipalvelu Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle Työnantajan verkkoasiointipalvelu 2017 Kirjautuminen Kirjaudu Työnantajien asiointipalveluun osoitteessa www.kela.fi/tyonantajat Palvelun käyttö edellyttää työnantajan

Lisätiedot

Näin ilmoitat työnantajan suostumuksen sähköisten päätösten vastaanottoon Työnantajan asiointipalvelussa

Näin ilmoitat työnantajan suostumuksen sähköisten päätösten vastaanottoon Työnantajan asiointipalvelussa Näin ilmoitat työnantajan suostumuksen sähköisten päätösten Työnantajan asiointipalvelussa Opas työnantajan verkkoasiointiin (sairaus- ja vanhempainpäivärahat, kuntoutusraha sekä perhevapaiden korvaukset)

Lisätiedot

Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle Työnantajan asiointipalvelu, selainsovellus

Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle Työnantajan asiointipalvelu, selainsovellus Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle Työnantajan asiointipalvelu, selainsovellus 2018 Kirjautuminen Kirjaudu Työnantajien asiointipalveluun osoitteessa www.kela.fi/tyonantajat Palvelun käyttö edellyttää

Lisätiedot

Näin haet äitiys-, isyys ja vanhempainrahaa työnantajalle

Näin haet äitiys-, isyys ja vanhempainrahaa työnantajalle Näin haet äitiys-, isyys ja vanhempainrahaa työnantajalle Opas työnantajan verkkoasiointiin www.kela.fi/tyonantajat 7.8.08 Työnantaja/Näin haet vanhempainpäivärahaa Sisällys Kirjautuminen ja tunnistautuminen

Lisätiedot

Ohjeita esara-tiedostojen lähettäjälle

Ohjeita esara-tiedostojen lähettäjälle Ohjeita esara-tiedostojen lähettäjälle Kelan työnantaja-asiakkaat, verkkoasiointiopas 1 Sisällysluettelo Palkkaohjelman edellytykset Lähettäjän edellytykset esara-tiedostoissa lähetettävät hakemukset esara-tiedostoissa

Lisätiedot

Kelan työnantaja-asiakkaille 2017

Kelan työnantaja-asiakkaille 2017 Ohjeita esaratiedostojen lähettäjälle Kelan työnantaja-asiakkaille 2017 Sisällysluettelo Palkkaohjelman edellytykset Lähettäjän edellytykset esara-tiedostoissa lähetettävät hakemukset esara-tiedostoissa

Lisätiedot

Ohjeita esara-tiedostojen lähettäjälle. Kelan työnantaja-asiakkaat, verkkoasiointiopas

Ohjeita esara-tiedostojen lähettäjälle. Kelan työnantaja-asiakkaat, verkkoasiointiopas Ohjeita esara-tiedostojen lähettäjälle Kelan työnantaja-asiakkaat, verkkoasiointiopas Sisällysluettelo Palkkaohjelman edellytykset Lähettäjän edellytykset esara-tiedostoissa lähetettävät hakemukset esara-tiedostoissa

Lisätiedot

Näin haet vuosilomakustannuskorvausta. työnantajalle verkossa. Työnantajan asiointipalvelu alkaen

Näin haet vuosilomakustannuskorvausta. työnantajalle verkossa. Työnantajan asiointipalvelu alkaen Näin haet vuosilomakustannuskorvausta työnantajalle verkossa Työnantajan asiointipalvelu 6.0.08 alkaen Sisällys Kirjautuminen ja tunnistautuminen Toiminnot Sovelluksen valinta Toiminnot Etuuden valinta

Lisätiedot

Näin haet vuosilomakustannuskorvausta. työnantajalle verkossa. Työnantajan asiointipalvelu

Näin haet vuosilomakustannuskorvausta. työnantajalle verkossa. Työnantajan asiointipalvelu Näin haet vuosilomakustannuskorvausta työnantajalle verkossa Työnantajan asiointipalvelu 2017 Kirjautuminen Kirjaudu Työnantajien asiointipalveluun osoitteessa www.kela.fi/tyonantajat Palvelun käyttö edellyttää

Lisätiedot

Kelan työnantaja-asiakkaat

Kelan työnantaja-asiakkaat Ohjeita esaratiedostojen lähettäjälle Kelan työnantaja-asiakkaat 2017 Sisällysluettelo Palkkaohjelman edellytykset Lähettäjän edellytykset esara-tiedostoissa lähetettävät hakemukset esara-tiedostoissa

Lisätiedot

Ajankohtaista Kelasta. Veron ohjelmistotalopäivä Päivi Hyvärinen

Ajankohtaista Kelasta. Veron ohjelmistotalopäivä Päivi Hyvärinen Ajankohtaista Kelasta Veron ohjelmistotalopäivä 23.11.2017 Päivi Hyvärinen Ajankohtaista 2018 esara-ilmoittajille esara testihenkilötunnukset muuttuvat esara XML 1.2. versio Työnantajan yksi tilinumero

Lisätiedot

Ajankohtaista työnantajan Kela-hakemuksista

Ajankohtaista työnantajan Kela-hakemuksista Ajankohtaista työnantajan Kela-hakemuksista Verohallinnon ohjelmistotalopäivä 20.11.2018 Päivi Hyvärinen Suunnittelija Kela Ajankohtaista työnantajan Kela-hakemuksista Kelan päivärahoja voi hakea tulorekisterin

Lisätiedot

Näin haet työnantajalle Kelan etuuksia tulorekisterin kautta

Näin haet työnantajalle Kelan etuuksia tulorekisterin kautta Näin haet työnantajalle Kelan etuuksia tulorekisterin kautta Opas päivärahojen ja perhevapaakorvauksen hakemiseen tulorekisterin palkkatietoilmoituksella Sisällysluettelo Mitä Kela edellyttää työnantajalta?

Lisätiedot

Näin haet työnantajalle Kelan etuuksia tulorekisterin kautta

Näin haet työnantajalle Kelan etuuksia tulorekisterin kautta Näin haet työnantajalle Kelan etuuksia tulorekisterin kautta Opas päivärahojen hakemiseen tulorekisterin palkkatietoilmoituksella Päivitetty 15.4.2019 Sisällysluettelo Mitä Kela edellyttää työnantajalta?

Lisätiedot

Näin ilmoitat työnantajakohtaisen

Näin ilmoitat työnantajakohtaisen Näin ilmoitat työnantajakohtaisen tilinumeron asiointipalvelussa Opas työnantajan verkkoasiointiin (sairaus- ja vanhempainpäivärahat, kuntoutusraha sekä perhevapaiden korvaukset) Ohje työnantajakohtaisen

Lisätiedot

Näin tarkistat lokitiedot Työnantajan asiointipalvelussa

Näin tarkistat lokitiedot Työnantajan asiointipalvelussa Näin tarkistat lokitiedot Työnantajan asiointipalvelussa Asiointiopas, miten lokitiedoista voi tarkistaa palvelun käyttäjän ja käynnin tarkoituksen. www.kela.fi/tyonantajat 1 18.1.2019 Työnantaja/Näin

Lisätiedot

Näin saat työnantajan maksutiedot asiointipalvelusta

Näin saat työnantajan maksutiedot asiointipalvelusta Näin saat työnantajan maksutiedot asiointipalvelusta Opas työnantajan verkkoasiointiin www.kela.fi/tyonantajat Sisällys Mitä tietoja työnantaja saa tiliotteella Maksujen tarkat tiedot asiointipalvelussa

Lisätiedot

Ajankohtaista työnantajan Kela-hakemuksista

Ajankohtaista työnantajan Kela-hakemuksista Ajankohtaista työnantajan Kela-hakemuksista Verohallinnon ohjelmistotalopäivä 23.5.2019 Kela Ajankohtaista työnantajan Kela-hakemuksista Kela-hakemusten toimitustavat nyt ja jatkossa Kokemuksia tulorekisterin

Lisätiedot

Ajankohtaista Kelasta tulorekisteriin valmistautuminen

Ajankohtaista Kelasta tulorekisteriin valmistautuminen Ajankohtaista Kelasta tulorekisteriin valmistautuminen Verohallinnon ohjelmistotalopäivä Päivi Hyvärinen Vastaava suunnittelija Kehittämispalvelut Kela Tulorekisteriin valmistautuminen Kelassa Työnantajan

Lisätiedot

Työnantajakäsittelyn muutokset ja niiden vaikutus esara-tiedostoihin Veron ohjelmistotalopäivä Päivi Hyvärinen

Työnantajakäsittelyn muutokset ja niiden vaikutus esara-tiedostoihin Veron ohjelmistotalopäivä Päivi Hyvärinen Työnantajakäsittelyn muutokset ja niiden vaikutus esara-tiedostoihin 2017-2018 Veron ohjelmistotalopäivä 23.5.2017 Päivi Hyvärinen Työnantajakäsittelyn muutokset 2017-2018 Perhevapaakorvauksen hakeminen

Lisätiedot

Työnantajan päiväraha-asioinnin muutokset Verkkoseminaari työnantajille

Työnantajan päiväraha-asioinnin muutokset Verkkoseminaari työnantajille Työnantajan päiväraha-asioinnin muutokset 12.1.2019 Verkkoseminaari työnantajille 8.1.2019 Sisällys Sähköiset päätökset Päivärahojen hakeminen tulorekisterin kautta Tulorekisterin kautta lähetetyn hakemuksen

Lisätiedot

Työnantajan päiväraha-asioinnin muutokset Verkkoseminaari työnantajille

Työnantajan päiväraha-asioinnin muutokset Verkkoseminaari työnantajille Työnantajan päiväraha-asioinnin muutokset 12.1.2019 Verkkoseminaari työnantajille 8.1.2019 Päiväraha-asioinnin muutokset 12.1.2019 Työnantaja voi valita, vastaanottaako päivärahapäätökset postitse vai

Lisätiedot

Vuosilomakustannuskorvaus työnantajalle

Vuosilomakustannuskorvaus työnantajalle Vuosilomakustannuskorvaus työnantajalle Vuosilomakustannuskorvaus Työnantaja voi saada Kelasta korvausta työntekijän äitiys-, isyys-, erityisäitiys- ja vanhempainvapaajakson ajalta syntyneistä vuosilomakustannuksista.

Lisätiedot

Työnantajan vuosilomakustannuskorvaus. Kela.fi/tyonantajat>perhevapaat

Työnantajan vuosilomakustannuskorvaus. Kela.fi/tyonantajat>perhevapaat Työnantajan vuosilomakustannuskorvaus Kela.fi/tyonantajat>perhevapaat Vuosilomakustannuskorvaus Työnantaja voi saada Kelasta korvausta työntekijän äitiys-, isyys-, erityisäitiys-ja vanhempainvapaajakson

Lisätiedot

Työnantajien sähköinen asiointi

Työnantajien sähköinen asiointi Terveysosasto Työnantajien sähköinen asiointi Eteran palkkahallintopäivät 2011 Sisältö Mitä tietoja löydät Kela.fi:stä Työnantajien sähköinen asiointi esata-palvelun esittely esara-palvelun esittely esaran

Lisätiedot

Ajankohtaista Kelasta

Ajankohtaista Kelasta Ajankohtaista Kelasta Verohallinnon ja ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä 21.5.2015 Kela Terveysosasto Päivi Hyvärinen etunimi.sukunimi@kela.fi Aiheita XML-ilmoittamisen tilanne Maksutiedostot esata-palvelussa

Lisätiedot

Perhevapaakorvaus työnantajalle

Perhevapaakorvaus työnantajalle Perhevapaakorvaus työnantajalle 2017 Perhevapaakorvaus Työnantaja voi saada perhevapaakorvausta naispuolisen työntekijän vanhemmuudesta aiheutuvista kustannuksista. Perhevapaakorvaus voidaan myöntää tilanteissa,

Lisätiedot

Vuosilomakustannuskorvaus

Vuosilomakustannuskorvaus Vuosilomakustannuskorvaus työnantajalle 2018 1 Vuosilomakustannuskorvaus Työnantaja voi saada Kelasta korvausta työntekijän äitiys-, isyys-, erityisäitiys- ja vanhempainvapaajakson ajalta syntyneistä vuosilomakustannuksista.

Lisätiedot

Ajankohtaista Kelasta palkkahallinnon ohjelmistotaloille. 26.11.2015 Verohallinnon ohjelmistotalopäivä Kela Päivi Hyvärinen etunimi.sukunimi@kela.

Ajankohtaista Kelasta palkkahallinnon ohjelmistotaloille. 26.11.2015 Verohallinnon ohjelmistotalopäivä Kela Päivi Hyvärinen etunimi.sukunimi@kela. Ajankohtaista Kelasta palkkahallinnon ohjelmistotaloille 26.11.2015 Verohallinnon ohjelmistotalopäivä Kela Päivi Hyvärinen etunimi.sukunimi@kela.fi Aiheet Palkkatietojen sähköinen välittäminen Kelaan Tulorekisterin

Lisätiedot

Ajankohtaista Kelasta

Ajankohtaista Kelasta Ajankohtaista Kelasta Eteran talous- ja palkkahallintopäivä 4.12.2015 4.12.2015 Kela Päivi Hyvärinen etunimi.sukunimi@kela.fi Aiheet Palkkatietojen sähköinen välittäminen Kelaan Tulorekisterin hyödyntäminen

Lisätiedot

Kelan palvelut henkilöasiakkaille

Kelan palvelut henkilöasiakkaille Kelan palvelut henkilöasiakkaille Susanna Sinda, Kelan Ulkomaan yksikkö 17. 18.2.2010 Kelan palvelukanavat Kelan palvelukanavia ovat posti puhelinpalvelu verkkopalvelut 1) kaikille avoimet palvelut (www.kela.fi)

Lisätiedot

XML ja esara-tiedostot Verohallinnon ja ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä 28.11.2014. Kela Terveysosasto Päivi Hyvärinen

XML ja esara-tiedostot Verohallinnon ja ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä 28.11.2014. Kela Terveysosasto Päivi Hyvärinen XML ja esara-tiedostot Verohallinnon ja ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä 28.11.2014 Kela Terveysosasto Päivi Hyvärinen Peräkkäistiedostoista XML:ään Työnantaja voi lähettää hakemukset ja ilmoitukset esara-tiedostoina

Lisätiedot

KATSO-PALVELUN KÄYTTÖOHJE

KATSO-PALVELUN KÄYTTÖOHJE KATSO-PALVELUN KÄYTTÖOHJE Sisällys Yleistä... 2 2. Organisaation Katso-tunnisteen perustaminen... 2 2.1. Sähköinen henkilöllisyyden varmentaminen... 2 2.2. Henkilöllisyyden varmentaminen palvelupisteessä...

Lisätiedot

Perhevapaakorvaus työnantajalle

Perhevapaakorvaus työnantajalle Perhevapaakorvaus työnantajalle Korvaus naispuolisen työntekijän vanhemmuudesta aiheutuvista kustannuksista www.kela.fi/tyonantajat Sisällysluettelo Perhevapaakorvaus Työnantajan verkkoasiointi Kysymykset

Lisätiedot

Suomi.fi-valtuudet. Miten pyydän valtuutta yrityksen nimissä?

Suomi.fi-valtuudet. Miten pyydän valtuutta yrityksen nimissä? Suomi.fi-valtuudet Miten pyydän valtuutta yrityksen nimissä? Valtuuspyynnöllä pyydät yritykselle haluamaltasi henkilöltä tai yritykseltä oikeuden asioida tämän puolesta valitsemassasi asiassa. Valtuuspyyntö

Lisätiedot

KAUPPA-ALUSTUKIEN SÄHKÖISEN ASIOINNIN OHJE

KAUPPA-ALUSTUKIEN SÄHKÖISEN ASIOINNIN OHJE KAUPPA-ALUSTUKIEN SÄHKÖISEN ASIOINNIN OHJE (Hakemuksen täyttöohje http://www.liikennevirasto.fi/ammattimerenkulku/kauppamerenkulun-tuet) Palvelu toimii yleisimmillä selaimilla (Internet Explorer, Firefox,

Lisätiedot

Metsään.fi-palvelu käyttövaltuuden hallinnointi Suomi.fivaltuudet

Metsään.fi-palvelu käyttövaltuuden hallinnointi Suomi.fivaltuudet 1 Metsään.fi-palvelu käyttövaltuuden hallinnointi Suomi.fivaltuudet palvelussa 2 Suomi.fi-valtuudet palvelu Suomi.fi-valtuuksien avulla voidaan luotettavasti tarkistaa henkilön tai yrityksen valtuudet

Lisätiedot

Kirjaudu sivulla Syötä käyttäjätunnus ja salasana.

Kirjaudu sivulla   Syötä käyttäjätunnus ja salasana. KAUPPA-ALUSTUKIEN SÄHKÖISEN ASIOINNIN OHJE Palvelu toimii yleisimmillä selaimilla (Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari). Suosittelemme käyttämään tarpeeksi uutta selainversiota, enintään pari vuotta

Lisätiedot

Hyrrä. Hanketukien rahoitusmahdollisuudet Etelä- Pohjanmaalla -koulutuspäivä, Frami 9.4.2015 Esa Isosaari

Hyrrä. Hanketukien rahoitusmahdollisuudet Etelä- Pohjanmaalla -koulutuspäivä, Frami 9.4.2015 Esa Isosaari Hyrrä Hanketukien rahoitusmahdollisuudet Etelä- Pohjanmaalla -koulutuspäivä, Frami 9.4.2015 Esa Isosaari Hyrrä on uusi sähköinen palvelu hanke-, yritys- ja rakennetukien hakemiseen Helpottaa hakemuksen

Lisätiedot

Suomi.fi-valtuudet. Miten valtuutan yrityksenä henkilön toimimaan yritykseni puolesta?

Suomi.fi-valtuudet. Miten valtuutan yrityksenä henkilön toimimaan yritykseni puolesta? Suomi.fi-valtuudet Miten valtuutan yrityksenä henkilön toimimaan yritykseni puolesta? Suomi.fi-valtuuksissa voit valtuuttaa toisen henkilön tai yrityksen toimimaan puolestasi valitsemissasi asioissa. Aloita

Lisätiedot

Tulorekisteri: Varmenne Visma Fivaldi

Tulorekisteri: Varmenne Visma Fivaldi Tulorekisteri: Varmenne Visma Fivaldi 1(15) Sisällysluettelo Yleistä 2 Muu tulorekisteri-dokumentaatio 2 Varmenne 3 Palvelusopimuksen tekeminen ja varmenteen tilaaminen 4 Varmenteen noutaminen 9 Asiakasyrityksen

Lisätiedot

Työnantaja: Näin haet korvausta työterveyshuollon kustannuksista verkossa

Työnantaja: Näin haet korvausta työterveyshuollon kustannuksista verkossa Työnantaja: Näin haet korvausta työterveyshuollon kustannuksista verkossa 2018 Työterveyshuollon korvaukset - verkkopalvelu työnantajille Työnantaja voi täyttää ja lähettää työterveyshuollon korvaushakemuksen

Lisätiedot

Lastenhoidon tuen ilmoitus

Lastenhoidon tuen ilmoitus Lastenhoidon tuen ilmoitus Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää ilmoituksen verkkopalvelussamme paperilomakkeen sijaan. Voit toimittaa liitteet asiointipalvelussa tai postittaa ne. Saat ohjeet Saapumisvahvistus-sivulla,

Lisätiedot

Tulorekisteri tulee

Tulorekisteri tulee Tulorekisteri tulee 1.1.2019 Agenda 1.Periaatteet ja aikataulu 2.Palkkatietojen ilmoittaminen 3.Eläkkeet ja etuudet 4.Kunnat tietojen käyttäjinä 5.Yhteystiedot ja lisätietoja 1. Periaatteet ja aikataulu

Lisätiedot

LUPAHANKKEET RAKENNUSVALVONNAN SAHKÖISESSÄ ASIOINTIPALVELUSSA - KIRJAUTUMINEN

LUPAHANKKEET RAKENNUSVALVONNAN SAHKÖISESSÄ ASIOINTIPALVELUSSA - KIRJAUTUMINEN LUPAHANKKEET RAKENNUSVALVONNAN SAHKÖISESSÄ ASIOINTIPALVELUSSA - KIRJAUTUMINEN Rakennusvalvonnan sähköisessä asiointipalvelussa voi tehdä rakennusvalvonnan lupahakemuksia sähköisesti, sekä katsoa ja täydentää

Lisätiedot

Voit hakea asiakasta nimellä sivun alapalkissa Tarkennettu haku -valinnalla tai sivun yläpalkissa olevalla valinnalla Haut.

Voit hakea asiakasta nimellä sivun alapalkissa Tarkennettu haku -valinnalla tai sivun yläpalkissa olevalla valinnalla Haut. 1 2 Syötetään haettavan tai lisättävän yrityksen Y-tunnus (tai asiakasnumero). Asiakasnumero on A+8 merkkiä tai 8 merkkiä ja kohta Asiakasnumero rastitettuna. Järjestelmä antaa jokaiselle henkilölle ja

Lisätiedot

Pohjantähden sähköinen vakuutushakemus Koulutus- ja esittelymateriaali

Pohjantähden sähköinen vakuutushakemus Koulutus- ja esittelymateriaali Laturi Pohjantähden sähköinen vakuutushakemus Koulutus- ja esittelymateriaali Laturi on Pohjantähden selainpohjainen vakuutushakemusjärjestelmä, jolla välitetään liikenne- ja ajoneuvovakuutushakemukset

Lisätiedot

Katso-organisaatiotunnistus. Sanna Koivisto Verohallinto

Katso-organisaatiotunnistus. Sanna Koivisto Verohallinto Katso-organisaatiotunnistus Sanna Koivisto Verohallinto Katso-tunniste Yrityksen avain sähköiseen asiointiin Palveluun kirjautuneen käyttäjän henkilöllisyys ja organisaatiokytkös on tiedossa Tunniste on

Lisätiedot

Näin haet työterveyshuollon korvauksia verkossa

Näin haet työterveyshuollon korvauksia verkossa Näin haet työterveyshuollon korvauksia verkossa Opas työnantajan verkkoasiointiin www.kela.fi/tyonantajat Työterveyshuollon korvaukset - verkkopalvelu työnantajalle Työnantaja voi täyttää ja lähettää työterveyshuollon

Lisätiedot

Metsään.fi-palvelu käyttövaltuuden hallinnointi Suomi.fivaltuudet

Metsään.fi-palvelu käyttövaltuuden hallinnointi Suomi.fivaltuudet 1 Metsään.fi-palvelu käyttövaltuuden hallinnointi Suomi.fivaltuudet palvelussa 2 Suomi.fi-valtuudet palvelu Suomi.fi-valtuuksien avulla voidaan luotettavasti tarkistaa henkilön tai yrityksen valtuudet

Lisätiedot

Näin haet työterveyshuollon korvauksia verkossa

Näin haet työterveyshuollon korvauksia verkossa Näin haet työterveyshuollon korvauksia verkossa Opas työnantajan verkkoasiointiin www.kela.fi/tyonantajat 15.1.019 Työnantaja: Näin haet työterveyshuollon korvauksia Työterveyshuollon korvaukset - verkkopalvelu

Lisätiedot

OHJE SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN VUODEN 2019 YLEISAVUSTUKSEN SÄHKÖISEN HAKEMUKSEN TÄYTTÄMISEEN

OHJE SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN VUODEN 2019 YLEISAVUSTUKSEN SÄHKÖISEN HAKEMUKSEN TÄYTTÄMISEEN HELSINGIN KAUPUNKI 1 (21) OHJE SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN VUODEN 2019 YLEISAVUSTUKSEN SÄHKÖISEN HAKEMUKSEN TÄYTTÄMISEEN Täydentää Helsingin kaupungin sähköisen asioinnin ohjetta, joka löytyy täältä:

Lisätiedot

KATSO - TUNNISTE. Ohje

KATSO - TUNNISTE. Ohje KATSO - TUNNISTE Ohje Sisällysluettelo KATSO-TUNNISTE................................... 3 TUNNISTEEN ROOLIN TARKISTAMINEN...................... 6 Ohjeen tulostaminen...................................

Lisätiedot

Suomi.fi-valtuudet. Miten pyydän asiointivaltuutta toiselta yritykseltä?

Suomi.fi-valtuudet. Miten pyydän asiointivaltuutta toiselta yritykseltä? Suomi.fi-valtuudet Miten pyydän asiointivaltuutta toiselta yritykseltä? Miten pyydän valtuutta yrityksen puolesta? Valtuuden pyytämisessä on neljä vaihetta. Tunnistaudu ensin sisään Suomi.fihin henkilökohtaisella

Lisätiedot

2. Kirjoita sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään ja paina Lähetä varmistusviesti -painiketta.

2. Kirjoita sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään ja paina Lähetä varmistusviesti -painiketta. OHJE KÄYTTÄJÄTUNNUKSEN TEKEMISESTÄ WILMAAN Ennen kuin pääset ilmoittamaan lapsesi kouluun, tulee sinun tehdä käyttäjätunnukset wilmaan. Jos esiopetuksessa olevan lapsesi päiväkodissa on otettu wilma käyttöön,

Lisätiedot

Tulorekisteri

Tulorekisteri Tulorekisteri Mikä tulorekisteri on? Yksi rekisteri yksi standardoitu tapa toimia Tulorekisteri on kansallinen sähköinen tietokanta. Se sisältää kattavat palkka-, eläke- ja etuustiedot yksilötasolla Tiedon

Lisätiedot

Katso-tunnisteen perustaminen ja muutokset sähköisissä palveluissa Tytti Räisänen

Katso-tunnisteen perustaminen ja muutokset sähköisissä palveluissa Tytti Räisänen Katso-tunnisteen perustaminen ja muutokset sähköisissä palveluissa 2017 Tytti Räisänen Sähköisen asioinnin edut Asiakkaalle: kuittausilmoitus lähetetystä ilmoituksesta palvelut käytössä ympäri vuorokauden

Lisätiedot

Ohjeita Omapalvelun käyttöön

Ohjeita Omapalvelun käyttöön Ohjeita Omapalvelun käyttöön Sisällysluettelo Omapalvelu 3 Omat tiedot ja Yhteydenottotapa 4 Aloitus 5 Uusi ja keskeneräinen hakemus 1/2 6 Uusi ja keskeneräinen hakemus 2/2 7 Etusivu 1/3 8 Etusivu 2/3

Lisätiedot

Suomi.fi-valtuudet. Miten hallinnoin yrityksen saamia valtuuksia saamallani edustajan valtuutusoikeudella?

Suomi.fi-valtuudet. Miten hallinnoin yrityksen saamia valtuuksia saamallani edustajan valtuutusoikeudella? Suomi.fi-valtuudet Miten hallinnoin yrityksen saamia valtuuksia saamallani edustajan valtuutusoikeudella? Edustajan valtuutusoikeudella voit käyttää Suomi.fivaltuuksia yrityksen roolissa ja lisätä toisille

Lisätiedot

LUPAHANKKEET RAKENNUSVALVONNAN SAHKÖISESSÄ ASIOINTIPALVELUSSA

LUPAHANKKEET RAKENNUSVALVONNAN SAHKÖISESSÄ ASIOINTIPALVELUSSA LUPAHANKKEET RAKENNUSVALVONNAN SAHKÖISESSÄ ASIOINTIPALVELUSSA Rakennusvalvonnan sähköisessä asiointipalvelussa voi tehdä rakennusvalvonnan lupahakemuksia sähköisesti. Hakijan lisäksi hankkeita voi tarkastella

Lisätiedot

OHJEITA OMAPALVELUN KÄYTTÖÖN

OHJEITA OMAPALVELUN KÄYTTÖÖN OHJEITA OMAPALVELUN KÄYTTÖÖN OMAPALVELU Omapalvelussa voit tehdä toimeentulotuen ensihakemuksen tai toimeentulotuen jatkohakemuksen seurata hakemuksesi käsittelyn tilaa vastata sähköisesti lähetettyyn

Lisätiedot

Maatiaiskanojen säilyttäjän ohjeet Maatiaiskanat-palvelun käyttöön

Maatiaiskanojen säilyttäjän ohjeet Maatiaiskanat-palvelun käyttöön Maatiaiaskanat-järjestelmä säilyttäjän ohjeet Luonnonvarakeskus/Eläingeenivarat 7.6.2019 Maatiaiskanojen säilyttäjän ohjeet Maatiaiskanat-palvelun käyttöön Tässä dokumentissa neuvotaan, miten maatiaiskanasäilyttäjänä

Lisätiedot

LUPAHANKKEET RAKENNUSVALVONNAN SAHKÖISESSÄ ASIOINTIPALVELUSSA - KIRJAUTUMINEN

LUPAHANKKEET RAKENNUSVALVONNAN SAHKÖISESSÄ ASIOINTIPALVELUSSA - KIRJAUTUMINEN LUPAHANKKEET RAKENNUSVALVONNAN SAHKÖISESSÄ ASIOINTIPALVELUSSA - KIRJAUTUMINEN Rakennusvalvonnan sähköisessä asiointipalvelussa voi tehdä rakennusvalvonnan lupahakemuksia sähköisesti, sekä katsoa ja täydentää

Lisätiedot

Suomi.fi-valtuudet. Miten annan asiointivaltuuden toiselle yritykselle?

Suomi.fi-valtuudet. Miten annan asiointivaltuuden toiselle yritykselle? Suomi.fi-valtuudet Miten annan asiointivaltuuden toiselle yritykselle? Miten annan valtuuden yrityksen puolesta? Valtuuden antamisessa on viisi vaihetta. Tunnistaudu ensin sisään Suomi.fihin henkilökohtaisella

Lisätiedot

ERIKOISKULJETUSLUPIEN SÄHKÖINEN ASIOINTIPALVELU

ERIKOISKULJETUSLUPIEN SÄHKÖINEN ASIOINTIPALVELU 1 (7) ERIKOISKULJETUSLUPIEN SÄHKÖINEN ASIOINTIPALVELU Palveluun kirjautuminen tapahtuu osoitteessa: https://erikoiskuljetusluvat.ahtp.fi. Palveluun tunnistautuminen ja valtuutus hoidetaan Suomi.fi-palvelun

Lisätiedot

NÄIN HOIDAT TYÖELÄKEVAKUUTUSTASI TULOREKISTERIAIKANA

NÄIN HOIDAT TYÖELÄKEVAKUUTUSTASI TULOREKISTERIAIKANA NÄIN HOIDAT TYÖELÄKEVAKUUTUSTASI TULOREKISTERIAIKANA TYÖELÄKEYHTIÖ ELO TULOREKISTERIAIKANA 01 ANSIOIDEN ILMOITTAMINEN VUODENVAIHTEESSA 2018 2019 2018 2019 Työntekijöiden ansio- ja työsuhdeilmoitukset sekä

Lisätiedot

Valitse Siirry palveluun

Valitse Siirry palveluun Valitse Siirry palveluun Valitse tämä kohta mikäli haluat perustaa pääkäyttäjän organisaatiolle Pääkäyttäjätunnuksen voi luoda vain allekirjoituksen omaava henkilö. Kun olet lukenut tekstin valitse seuraava

Lisätiedot

TOIMITUSSELOSTE PL 5 Tulorekisteri TULOREKISTERI

TOIMITUSSELOSTE PL 5 Tulorekisteri TULOREKISTERI 1 (5) Tulorekisteriyksikkö TOIMITUSSELOSTE PL 5 Tulorekisteri 1.1.2019 00055 TULOREKISTERI TULOREKISTERIN TOIMITUSSELOSTE 31.12.2018 Tulorekisteri otetaan käyttöön 1.1.2019 klo 12. Tulorekisterin tuotantoversio

Lisätiedot

OHJEITA OMAPALVELUN KÄYTTÖÖN

OHJEITA OMAPALVELUN KÄYTTÖÖN OHJEITA OMAPALVELUN KÄYTTÖÖN OMAPALVELU Omapalvelussa voit tehdä toimeentulotuen tai vammaispalveluiden hakemuksen seurata hakemuksesi käsittelyn tilaa vastata sähköisesti lähetettyyn lisäselvityspyyntöön

Lisätiedot

Suomi.fi-valtuudet. Miten valtuutan työntekijäni hallinnoimaan yritykseni saamia valtuuksia?

Suomi.fi-valtuudet. Miten valtuutan työntekijäni hallinnoimaan yritykseni saamia valtuuksia? Suomi.fi-valtuudet Miten valtuutan työntekijäni hallinnoimaan yritykseni saamia valtuuksia? Aloita tunnistautumalla palveluun. Voit valtuuttaa yrityksen nimissä Suomi.fi-valtuuksissa, jos olet kaupparekisteriin

Lisätiedot

Y-TUNNUKSEN HAKEMINEN OSASTOLLE

Y-TUNNUKSEN HAKEMINEN OSASTOLLE Y-TUNNUKSEN HAKEMINEN OSASTOLLE Yritys- ja yhteisötunnus eli Y-tunnus on Patentti- ja rekisterihallituksen tai Verohallinnon yritykselle ja yhteisölle antama tunnus. Y-tunnus yksilöi yrityksen. Jos osastolla

Lisätiedot

Sähköinen kuljetuspalveluhakemus - Käyttöohje

Sähköinen kuljetuspalveluhakemus - Käyttöohje Sähköinen kuljetuspalveluhakemus - Käyttöohje Tuetut selaimet Internet Explorer 11 tai uudempi. Microsoft on päättänyt Internet Explorerin (IE) versioiden 8, 9 ja 10 tuen. Firefox 3.5 eteenpäin Opera 10.5

Lisätiedot

Työnantajalta mahdollisesti tarvittavat palkkatietosi työnantaja voi ilmoittaa työnantajan verkkoasiointipalvelun kautta.

Työnantajalta mahdollisesti tarvittavat palkkatietosi työnantaja voi ilmoittaa työnantajan verkkoasiointipalvelun kautta. Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää hakemuksen verkkoasiointipalvelussa paperilomakkeen sijaan. Hakemukseen ei voi liittää liitteitä, mutta voit toimittaa liitteet erikseen verkkoasiointipalvelun kautta

Lisätiedot

OHJE SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN VUODEN 2017 TOIMINTA-AVUSTUKSEN SÄHKÖISEN HAKEMUKSEN TÄYTTÄMISEEN

OHJE SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN VUODEN 2017 TOIMINTA-AVUSTUKSEN SÄHKÖISEN HAKEMUKSEN TÄYTTÄMISEEN HELSINGIN KAUPUNKI 1 (10) OHJE SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN VUODEN 2017 TOIMINTA-AVUSTUKSEN SÄHKÖISEN HAKEMUKSEN TÄYTTÄMISEEN Täydentää Helsingin kaupungin sähköisen asioinnin ohjetta, joka löytyy täältä:

Lisätiedot

Katso-tunnisteet Tullilla

Katso-tunnisteet Tullilla et Tullilla Johdanto Mikä: on yrityksen käyttöön tarkoitettu maksuton käyttäjätunnus. Miksi: en avulla voidaan käyttää Tullin sähköisiä asiointipalveluita. Samaa tunnistetta voidaan käyttää Tullin palveluiden

Lisätiedot

Suomi.fi-valtuudet. Miten pyydän asiointivaltuutta toiselta henkilöltä?

Suomi.fi-valtuudet. Miten pyydän asiointivaltuutta toiselta henkilöltä? Suomi.fi-valtuudet Miten pyydän asiointivaltuutta toiselta henkilöltä? Miten pyydän asiointivaltuutta? Valtuuden pyytämisessä on neljä vaihetta. Tunnistaudu ensin sisään Suomi.fihin henkilökohtaisella

Lisätiedot

OHJEITA OMAPALVELUN KÄYTTÖÖN

OHJEITA OMAPALVELUN KÄYTTÖÖN OHJEITA OMAPALVELUN KÄYTTÖÖN OMAPALVELU Omapalvelussa voit tehdä hakemuksia, vastata sinulle sähköisesti lähetettyihin lisäselvityspyyntöihin ja kirjeisiin seurata hakemuksesi käsittelyn tilaa saada tiedoksi

Lisätiedot

OHJE SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN VUODEN 2020 YLEISAVUSTUKSEN SÄHKÖISEN HAKEMUKSEN TÄYTTÄMISEEN

OHJE SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN VUODEN 2020 YLEISAVUSTUKSEN SÄHKÖISEN HAKEMUKSEN TÄYTTÄMISEEN HELSINGIN KAUPUNKI 1 (19) OHJE SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN VUODEN 2020 YLEISAVUSTUKSEN SÄHKÖISEN HAKEMUKSEN TÄYTTÄMISEEN Täydentää Helsingin kaupungin sähköisen asioinnin ohjetta, joka löytyy täältä:

Lisätiedot

Voit toimittaa liitteet asiointipalvelussa tai postittaa ne. Saat ohjeet Saapumisvahvistussivulla, kun olet lähettänyt ilmoituksen.

Voit toimittaa liitteet asiointipalvelussa tai postittaa ne. Saat ohjeet Saapumisvahvistussivulla, kun olet lähettänyt ilmoituksen. Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää ilmoituksen verkkopalvelussamme paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen ilmoituksen. Voit toimittaa liitteet asiointipalvelussa

Lisätiedot

Näin täytät sähköisen hakemuksen

Näin täytät sähköisen hakemuksen Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää hakemuksen sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen. Hakemukseen ei voi liittää liitteitä,

Lisätiedot

VEROHALLINTO ILMOITUS SELVITYSVELVOLLISESTA TIETUEKUVAUS 2016

VEROHALLINTO ILMOITUS SELVITYSVELVOLLISESTA TIETUEKUVAUS 2016 VEROHALLINTO 15.02.2017 1.0 ILMOITUS SELVITYSVELVOLLISESTA TIETUEKUVAUS 2016 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA... 2 3 ILMOITUS SELVITYSVELVOLLISESTA... 2 4 TIETOJEN

Lisätiedot

OMAPALVELU - KIRJAUTUMISOHJE - OMAPALVELUN KÄYTTÖ

OMAPALVELU - KIRJAUTUMISOHJE - OMAPALVELUN KÄYTTÖ - KIRJAUTUMISOHJE - OMAPALVELUN KÄYTTÖ Omapalvelun tuetut selaimet: Internet Explorer 9 eteenpäin Firebox 3.5 eteenpäin Opera 10.5 eteenpäin Safari* ja Chrome uusimmat versiot *Ipad versiolle ei voida

Lisätiedot

Ä itiysavustuksen hakeminen

Ä itiysavustuksen hakeminen Ä itiysavustuksen hakeminen Ohjeita ka ytta ja lle Voit lähettää hakemuksen sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen. Äitiysavustusta

Lisätiedot

Tervetuloa verkkoseminaariin: Yhdistyksen, säätiön, kunnan ja seurakunnan veroilmoitus

Tervetuloa verkkoseminaariin: Yhdistyksen, säätiön, kunnan ja seurakunnan veroilmoitus Tervetuloa verkkoseminaariin: Yhdistyksen, säätiön, kunnan ja seurakunnan veroilmoitus 21.3.2018 Ohjelma Yleistä yhdistyksen, säätiön, kunnan ja seurakunnan veroilmoituksista 6C-veroilmoituksen täyttäminen

Lisätiedot

OHJE. Nuorisoavustusten hakeminen sähköisesti nuortenjoensuu.fi sivuston kautta. Joensuun kaupunki Nuorisopalvelut JP Mattila

OHJE. Nuorisoavustusten hakeminen sähköisesti nuortenjoensuu.fi sivuston kautta. Joensuun kaupunki Nuorisopalvelut JP Mattila OHJE Nuorisoavustusten hakeminen sähköisesti nuortenjoensuu.fi sivuston kautta Joensuun kaupunki Nuorisopalvelut JP Mattila Yleistä Nuorisopalveluiden avustukset haetaan sähköisesti www.nuortenjoensuu.fi

Lisätiedot

Copyright 1999-2012 Basware Corporation. All rights reserved. Pikaopas toimittajille Supplier Portal (Toukokuu 2013)

Copyright 1999-2012 Basware Corporation. All rights reserved. Pikaopas toimittajille Supplier Portal (Toukokuu 2013) Copyright 1999-2012 Basware Corporation. All rights reserved. Pikaopas toimittajille Supplier Portal (Toukokuu 2013) 1 Rekisteröityminen ja sisäänkirjautuminen Sinun täytyy kirjautua Supplier Portal -sovellukseen,

Lisätiedot

Koulutus ensisaapumistoimijoille Kuukausi-ilmoitukset Kirsi Sarkkinen

Koulutus ensisaapumistoimijoille Kuukausi-ilmoitukset Kirsi Sarkkinen Koulutus ensisaapumistoimijoille 14.3.2019 Kuukausi-ilmoitukset Kirsi Sarkkinen tarkastaja ensisaapumisvalvonta Kuukausi-ilmoitus vastaanotetuista lähetyksistä Ensisaapumistoimijan tulee toimittaa Ruokavirastoon

Lisätiedot

Käyttäjätunnus ja salasana on toimitettu erillisessä sähköpostiviestissä. Salasana pitää vaihtaa ensimmäisellä kirjautumiskerralla.

Käyttäjätunnus ja salasana on toimitettu erillisessä sähköpostiviestissä. Salasana pitää vaihtaa ensimmäisellä kirjautumiskerralla. Jäsenyyden vahvistaminen varustamoryhmässä 1. Jäsenyyden vahvistaminen on mahdollista, kun käyttäjälle on lähetetty sähköpostiin seuraava automaattiviesti: Hei, sinut on kutsuttu liittymään toimijaan ${organization}.

Lisätiedot

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden 1 Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen haku Salasanan vaihto

Lisätiedot

Mitä muutoksia tulorekisteri tuo kunnille?

Mitä muutoksia tulorekisteri tuo kunnille? Mitä muutoksia tulorekisteri tuo kunnille? Kuntamarkkinat 12.9.2018 Mirka Piirainen, toiminnallinen vastaava, Verohallinto 13.9.2018 Tulorekisteri on mahdollistaja Kunnat työnantajana: Tulorekisteri yksinkertaistaa

Lisätiedot

Sähköisen vienti- ja tuontitodistuspalvelun käyttöohje

Sähköisen vienti- ja tuontitodistuspalvelun käyttöohje Sähköisen vienti- ja tuontitodistuspalvelun käyttöohje 12.05.2011 SISÄLLYSLUETTELO SIVU I MAASEUTUVIRASTON YHTEYSTIEDOT 3 II MUUT YHTEYSTIEDOT 3 1 YLEISTÄ 4 2 REKISTERÖITYMINEN SÄHKÖISEN HAKUPALVELUN ASIAKKAAKSI

Lisätiedot

Näin täytät sähköisen hakemuksen

Näin täytät sähköisen hakemuksen Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää hakemuksen sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen. Hakemukseen ei voi liittää liitteitä,

Lisätiedot

Yliopistohaku.fi -palvelun Oma haku -palvelu

Yliopistohaku.fi -palvelun Oma haku -palvelu Hakijan ohje Opetushallitus syksy 2013 Yliopistohaku.fi -palvelun Oma haku -palvelu Sisältö Yliopistohaku.fi palvelun Oma haku -palvelu... 2 Aloitusnäyttö... 4 Kirjaudu Oma haku -palveluun... 5 Entä jos

Lisätiedot

Suomi.fi-valtuudet. Miten pyydän valtuutta?

Suomi.fi-valtuudet. Miten pyydän valtuutta? Suomi.fi-valtuudet Miten pyydän valtuutta? Suomi.fi-Valtuudet-palvelussa voit valtuuttaa toisen henkilön tai yrityksen toimimaan puolestasi valitsemissasi asioissa. Aloita tunnistautumalla palveluun. Käytä

Lisätiedot