Bibliografisten tietueiden funktionaaliset vaatimukset Functional Requirements for Bibliographic Records. Mikä on FRBR?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Bibliografisten tietueiden funktionaaliset vaatimukset Functional Requirements for Bibliographic Records. Mikä on FRBR?"

Transkriptio

1 Bibliografisten tietueiden funktionaaliset vaatimukset Functional Requirements for Bibliographic Records Mikä on FRBR? BIBLIOGRAFISEN UNIVERSUMIN KÄSITEMALLI BARBARA TILLET Tämän esitteen englanninkielinen teksti on julkaistu ensi kerran: Technicalities, vol. 25, no. 5 (Sept./Oct. 2003). Jotkut kuviot ovat esiintyneet aiemmin artikkelissa:tillet, Barbara B. Bibliographic relationships julkaisussa Relationships in the Organization of Knowledge, toim. Carol A. Bean ja Rebecca Green. Dordrecht: Kluwer Academic Publishers, 2001, s Alkuperäinen englanninkielinen esite on saatavilla PDF muodossa: Suomenkielinen käännös: Päivi Pekkarinen, Terveystieteiden keskuskirjasto, Helsingin yliopisto, 2005.

2 Tausta Vuosina IFLAn bibliografisten tietueiden funktionaalisten vaatimusten työryhmä, IFLA Study Group on Functional Rrequirements for Bibliographic Records (FRBR), kehitti bibliografisen universumin käsitemallin, niin kutsutun entiteetti relaatio mallin. Sen tarkoituksena oli olla yleinen, luettelointisäännöistä sekä käytännön toteutuksista riippumattoman. Työryhmän FRBR raportti (1) sisältää tämän käsitemallin kuvauksen entiteetit, relaatiot ja atribuutit eli metadatan, kuten näitä nykyään nimitämme sekä ehdotuksen kaikkien aineistotyyppien bibliografisen tietueen kansalliseksi kuvailutasoksi. Raportti selvittää myös luetteloitten, bibliografioiden ja bibliografisten välineiden tehtäviä ja samalla niihin kohdistuvia käyttäjien tarpeita ja vaatimuksia. IFLA seuraa jatkuvasti FRBR sovelluksia ja edistää mallin käyttöä ja kehittelyä. IFLAn luettelointijaoksen FRBRtyöryhmä, IFLA Cataloguing Section s Working Group on FRBR, jonka puheenjohtajana toimii Patrick LeBoef, on erittäin aktiivinen ja sillä on keskustelulista ja web sivusto: Sivustolla on esityksiä, koulutusvälineitä, keskeisten linkkien bibliografia sekä muuta. Terminologia FRBR avaa uuden näkökulman sekä bibliografisten tietueiden että auktoriteettitietueiden rakenteisiin ja suhteisiin. Lisäksi se tarjoaa täsmällisemmän sanaston, joka auttaa tulevien luettelointisääntöjen laatijoita ja systeemien suunnittelijoita vastaamaan käyttäjien tarpeisiin. Ennen FRBR mallia luettelointisääntömme eivät selvästi erottaneet käsitteitä teos ( work ), painos ( edition ) tai fyysinen yksikkö ( item ) (2). Jokapäiväisessä puheessa usein käytämme nimitystä kirja ja kuitenkin tarkoitamme useita eri asioita.

3 Esimerkiksi käytämme nimitystä kirja kuvaamaan fyysistä esinettä, jossa on paperiset sivut ja sidos ja jota voidaan myös joskus käyttää oven välissä tai pöydän jalan alla. FRBR terminologiassa tämä on fyysinen yksikkö ( item ). Kun käytämme nimitystä kirja ( book ), usein tarkoitamme julkaisua ( publication ). Näin esimerkiksi, kun menemme kirjakauppaan ostamaan kirjaa. Saatamme tietää sen ISBN tunnuksen, mutta tietyllä fyysisellä yksiköllä ei ole merkitystä, kunhan se on hyväkuntoinen ja sisältää kaikki sivut. FRBR terminoligiassa tämä on fyysinen muoto ( manifestation ). Kun käytämme nimitystä kirja, kuten kuka on kääntänyt tuon kirjan, tarkoitamme tiettyä tekstiä tietyn kielisenä. FRBR terminologiassa tämä on esitysmuoto ( expression ). Kun käytämme nimitystä kirja, kuten kuka on kirjoittanut tuon kirjan voimme tarkoitta käsitteellisempää tasoa, kaikkien kielellisten versioiden kuljettamaa ajatussisältöä, esimerkiksi kirjan kertomaa tarinaa tai kirjoittajan mielessä liikkuvia ideoita. FRBR terminologiassa tämä on teos ( work ). Entiteetit Anglo amerikkalaisten luettelointisääntöjen AACR2:n ohjausryhmä (JSC) tutkii säännöstöä päivittääkseen ja selventääkseen sen terminologiaa. Käsitteitä teos, esitysmuoto, fyysinen muoto ja fyysinen yksikkö käytetään sellaisina kuin ne on määritelty FRBR ryhmän 1 entiteetteinä. Uusiutuva/ yksi useita Teos toteutuu Esitysmuoto ilmentää Fyysinen muoto edustaa Ryhmä 1 FRBR Fyysinen yksikkö

4 FRBR ryhmän 2 entiteetit ovat henkilö (person) ja yhteisö (corporate body), jotka ovat erityisessä suhteessa ryhmän 1 entiteetteihin. Nämä suhteet ilmoittavat henkilön tai yhteisön tehtävän, roolin, koskien teosta, esitysmuotoa, fyysistä muotoa tai fyysistä yksikköä. FRBR malli osoittaa, miten tärkeää tällainen rooli informaatio on, jotta voimme tyydyttää käyttäjien tarpeet ja auttaa heitä navigoimaan bibliografisessa universumissa. (Huomaa: tämä universumi saattaa rajoittua paikalliseen luetteloon tai se voi olla Webin kautta avautuva globaalien tietoresurssien maailma.) Teos Esitysmuoto Fyysinen muoto Ryhmä2 FRBR Fyysinen yksikkö on omistama/omistaa on tuottama/tuottaa on toteuttama/toteuttaa on luoma/luo Henkilö Yhteisö useita Tämän rooli informaation arvo tulee hyvin selväksi FRBR mallissa. Bibliografisista tietueistamme puuttuvat usein tätä rooli informaatiota välittävät termit ja koodit. Tehdyt kustannusten säästöpäätökset ovat muuttaneet luettelointikäytäntöjä ja ovat syynä noiden suhteita osoittavien termien ja koodien puuttumiseen bibliografisista tietueistamme. Näin jälkeenpäin voimme nähdä, miten vahingollisia nuo säästöpäätökset ovat olleet tietueittemme tulevien käyttäjien kannalta. Nyt on aika muuttaa luettelointikäytäntöjämme ja saada joustavuutta bibliografisten tiedon käsittelyyn ja tarjota parempia välineitä käyttäjille heidän navigoidessaan luetteloittemme bibliografissa universumissa.

5 FRBR ryhmän 3 entiteetit ovat teosten (works) aiheita (subjects). Nämä voivat olla käsitteitä (concepts), kohteita (objects), tapahtumia (events), paikkoja (places) tai mikä tahansa ryhmän 1 tairyhmän 2 entiteeteistä. Esimerkiksi teos voi käsitellä jotakin toista teosta tai jotakin henkilöä tai yhteisöä. Teos On aiheena On aiheena Teos Esitysmuoto Fyysinen muoto Fyysinen yksikkö Henkilö Yhteisö Ryhmä 3 FRBR On aiheena Käsite Kohde Tapahtuma Paikka useita Bibliografiset suhteet Entiteettien sisäiset suhteet ryhmän 1 teos esitysmuoto fyysinen muotofyysifinen yksikkö hierarkiassa ovat olleet keskeisiä tarkastelun kohteita. Lisäksi on monia muita sisältösuhteita, jotka mahdollistavat toisiinsa liittyvien fyysisten yksiköiden (yhteen)kokoamisen sekä navigoinnin joskus hyvin monimutkaisen bibliografisen universumin verkon läpi. (3)

6 Sisältösuhteita voidaan ajatella teos esitysmuoto fyysinen muotofyysinen yksikkö jatkumona. Kun siirrymme vasemmalta oikealle tätä jatkumoa pitkin, aloitamme jostakin alkuperäisteoksesta ja siihen liittyvistä teoksista sekä esitysmuodoista ja fyysisistä muodoista, joita voidaan pitää samanarvoisina tai yhtäläisinä ( equivalent ). Niillä on yhteinen tiedollinen tai taiteellinen sisältö, joka toteutuu samassa esitysmuodossa. Seuraavaksi siirrymme teoksiin/esitysmuotoihin/fyysisiin muotoihin, jotka ovat toisiinsa johdannaissuhteessa ( derivative ). Nämä käsittävät joukon uusia esitysmuotoja, kuten käännöksiä, erilaisia esityksiä, vähäisiä muunnoksia ja laitoksia tai painoksia. Niiden voidaan nähdä kulkevan jatkumoa pitkin maagisen rajan poikki, jonka ylittäessään ne tulevat uusiksi teoksiksi, mutta ovat kuitenkin suhteessa johonkin alkuperäisteokseen. Tämän jatkumon äärimmäisellä oikealla puolella ovat kuvailusuhteet ( descriptive ), jotka sisältävät alkuperäisteoksia kuvaavia uusia teoksia. FRBR osoittaa näiden suhteiden tärkeyden ja panee meidät keskittymään käyttäjän kannalta olennaisiin. Teosperhe YHTÄLÄINEN JOHDANNAINEN KUVAILEVAINEN Mikromuoto Kopio Tarkka jäljenne Näköispainos Uusintapainos Samanaikainen julkaisu Käännös Uudistettu painos Muunnoksia tai versioita Painokisia/Laitoksia Kuvitettu laitos Lyhennetty laitos Sensuroitu laitos Sovitus Vähäisiä muunnoksia Vapaa käännös Tiivistelmä Abstrakti Dramatisointi Romanisointi Käsikirjoitus Libretto Tyylilajin muunnos Mukaelmia Parodia Imitaati o Sama tyyli tai Temaattinen sisältö Kirjallisuusarvostelu Muistikirja Arvostelu Arviointi Selityksin varustettu laitos Selitysteos Alkuperäis teos Sama esitysmuoto Same work Uusi esitysmuoto Luettelointisääntöjen leikkauspiste New work Uusi teos B. Tillett Dec Relationships in the Organization of Knowledge, edited by Carol A. Bean and Rebecca Green, 2001, p. 23, Bibliographic Relationships by Barbara B. Tillett, Figure 2, 2001 Kluwer Academic Publishers Boston, with kind permission of Kluwer Academic Publishers.

7 FRBR käsittää myös kokonaisuus osa sekä osa osa suhteita. Digitoitujen elektronisten aineistojen bibliografisessa valvonnassa nämä suhteet ovat erityisen merkitseviä. Esimerkiksi web sivustoa voidaan pitää kokonaisuutena ja sen komponentteja osakokonaisuuksina ; tai voimme pitää koko digitoitua aineistoa ja sen komponentteja osina, jotka täytyy yhdistää teknisen metadatan avulla, jotta tuo digitaalinen informaatio voidaan varastoida ja esittää näyttöluettelossa. Osa osa suhteet voidaan jakaa perättäisiin ( sequential ) ja ohessa seuraaviin ( accompanying ) tai täydentäviin ( companion ). Täydentävät suhteet voivat olla epäitsenäisiä ( dependent ) tai itsenäisiä ( independent ), mikä määrää montako bibliografista tietuetta on tarpeellista tehdä toisiinsa liittyvistä teoksista ja niiden fyysisistä muodoista. Bibliografisten tietueiden määrä perustuu oikeastaan paikalliseen luettelointipolitiikkaan, joka kuvastaa paikallisten käyttäjien tarpeita. Voimme laatia eritasoisia bibliografisia tietueita luetteloimalla teosten kokoelman FRBR nimittää tätä entiteettien yhteenliittymäksi ( aggregation ) tai yksittäisen teoksen tai sen sisältämän komponentin, osakokonaisuuden. Jos valitsemme kokoelmatason, voimme kuvailla ja eritellä jokaisen osan käyttäjien tarpeiden mukaisesti ja varustaa ne hakutiedoin. Osatasolla on lisäksi rakennettava linkki, joka liittää osan laajempaan kokonaisuuteen. FRBR tähdentää suhteiden tärkeyttä käyttäjien tarpeiden tyydyttämisessä riippumatta siitä, mitä pidämme kokonaisuutena. Kokonaisuus osa suhteet TEOKSET TEOKSISSA Komponentit / Osien yhteenliittymät Muoto = Kotelo,kuljetin Väri = Sisältö Relationships in the Organization of Knowledge, edited by Carol A. Bean and Rebecca Green, 2001, p. 26, Bibliographic Relationships by Barbara B. Tillett, Figure 3, 2001 Kluwer Academic Publishers Boston, with kind permission of Kluwer.

8 Käyttäjien tarpeet ja vaatimukset Mitkä ovat FRBR:n tehtävät käyttäjien tarpeiden ja vaatimusten näkökulmasta? Lyhyesti ne ovat: löytää, identifioida, valita erilaisia bibliografisia entiteettejä sekä hankkia ne tai pääsy niihin. Löytää sisältää käyttäjän hakukriteerien tyydyttämisen entiteetin atribuutin tai suhteen kautta. Tässä yhdistyvät perinteiset luettelon tavoitteet löytää ( find ) ja koota (yhteen) ( collocate ). Identifioida auttaa käyttäjää varmistamaan, että hän on löytänyt etsimänsä aineiston erottamalla sen muista samanlaisista aineistoista. Valita antaa käyttäjälle mahdollisuuden valikoida sellainen aineisto, joka tyydyttää hänen tiedontarpeensa esimerkiksi sisällön tai fyysisen muodon kannalta, tai hän pystyy jättämään pois epäolennaisen entiteetin. Hankkia mahdollistaa, että käyttäjä pystyy saamaan entiteetin; hän voi ostaa tai lainata sen tai voi saada sen elektronisessa muodossa. FRBR:n mukaan on myös tärkeää, että käyttäjä pystyy navigoimaan bibliografisessa universumissa. Edelleen voidaan lisätä muita tehtäviä erilaisten käyttäjäryhmien tarpeiden näkökulmasta, kuten käyttöoikeudet tai aineiston säilytys ja arkistointi. Nämä käyttäjien tarpeita ja vaatimuksia tyydyttävät tehtävät vahvistavat perinteisiä luettelon tavoitteita löytää ja koota (yhteen) kuten Cutter 1876 ne määritteli (4). Vaikutus luettelointisääntöihin FRBR antaa uuden mahdollisuuden tarkastella luettelointisääntöjä ja periaatteita. Anglo amerikkalaisten luettelointisääntöjen uudistamisen ohjausryhmä, Joint Streering Committee for Revision of the Anglo American Cataloguing Rules (JSC) ei käytä FRBR:ää ainoastaan luetteloinnin terminologian päivittämiseen vaan myös yhtenäistettyjen nimekkeitten perinteisten linkitysmekanisnimien tutkimiseen ja uudelleen arviointiin sekä, toivottavasti, myös niiden kehittämiseen. Jos yhtenäistettyjä nimekkeitä voitaisiin käyttää esitysmuoto tai teostasolla, sekä niiden kokoavia että erottelevia ominaisuuksia voitaisiin paremmin hyödyntää. Useat organisaatiot, kuten IAML, IFLA, ALA, osallistuvat tähän uudelleen arviointiin.

9 Anglo amerikkalaisten luettelointisääntöjen uudistamisen ohjausryhmä (JSC) selvittää myös FRBR:n esitysmuotoja (modes of expression) ja joitakin fyysisten muotojen atribuutteja tarkastellessaan eri aineistojen yleismääreitä (general material designators, GMD). Online järjestelmien näyttöjen ominaisuuksia kuten ikonit niin kuin niitä jotkut järjestelmät käyttävät voidaan kehittää antamaan informaatiota esitysmuodosta tai saatavilla olevasta ulkoasusta (carrier, container) sekä edelleen korvaamaan aineiston yleismääreet. FRBR on enemmän kuin anglo amerikkalaiset luettelointisäännöt (AACR). IFLAn ensimmäinen kansainvälisten luettelointisääntöjen (ICC) asiantuntijakokous, International Meeting of Experts on an International Cataloguing Code (IME ICC), joka pidettiin Frankfurtissa, , analysoi ja arvioi Pariisin 1961 periaatteita FRBR:n mukaan nykyisessä online ympäristössä. Vaikutus bibliografisiin rakenteisiin OCLC:n alustava FRBR tutkimus, joka käsittää 40 miljoonaa WorldCattietokannan tietuetta, osoittaa, että 80% näistä tietueista on vain yksi fyysinen muoto teosta kohden (5). Voimme tulkita tämän merkitsevän sitä, että saatamme antaa paikallisen järjestelmän automaattisesti luoda auktoriteettitietueet niiden otsikoiden perusteella, joita muodostamme luettelointisääntöjen mukaan tekijän ensimmäiseen teokseen. Suuremman työmäärän vaatisi ainoastaan 20% fyysisistä yksiköistä käsitellessämme niiden toista tai kolmatta fyysistä muotoa kuten Jennifer Younger ehdotti useita vuosia sitten (6). Vielä kiintoisampaa on, että voisimme antaa asiasanat tai luokituskoodin tietyn teoksen auktoriteettitietueelle voisimme tehdä sen vain yhden kerran, sen sijaan että tekisimme sen toistuvasti jokaista bibliografista tietuetta ja jokaista fyysistä muotoa varten; nykyään tyypillinen bibliografinen tietue kuvaa tiettyä fyysistä muotoa. Samoin voisimme linkittää henkilön tai yhteisön auktoriteettitietueet vastaaviin teosten auktoriteettitietueisiin. Esitysmuotojen auktoriteettitietueet voitaisiin linkittää niihin henkilö tai yhteisöauktoriteettitietueisiin, joihin niillä on toteutusta ( realized by ) kuvaava suhde. Näitä suhteita voitaisiin käyttää järjestelmässä teoksen kontrolloidun muodon pohjana ja voitaisiin yhdistää esitysmuotoihin, joita sitten saatettaisiin käyttää kokoamis ja navigointivälineinä Edelleen bibliografisten rakenteiden uusia malleja voitaisiin kehittää paremmin tyydyttämään käyttäjien tarpeita.

10 Systeeminsuunnittelua ja sovelluksia FRBR:llä voi olla suuri vaikutus systeeminsuunnitteluun. Bibliografisten järjestelmien myyjät ja tuottajat, kuten VTLS, OCLC ja RLG, ovat jo käyttäneet FRBR:n käsitemalleja systeemejään suunnitellessaan. Nämä ja muut kaupalliset tuottajat ovat mukana FRBR keskustelussa Jennifer Bowenin johtaman luettelointisääntöuudistuksen (JSC) työryhmän (Format Variations Working Group) kanssa. Vaikka FRBR on varsin hitaasti otettu käyttöön USAssa, se on ollut systeemien suunnittelijoiden suosioissa Australiassa ja Euroopassa jo useita vuosia. (7) Päätelmiä FRBR:n terminologia, suhteet sekä käyttäjien tarpeet ja vaatimukset panevat meidät jo nyt arviomaan uudelleen luettelointitraditioita tämän päivän digitaalisessa ympäristössä. IFLAn työ on levinnyt maailmanlaajuisesti, ja se antaa käsitemallin, joka ohjaa meitä tulevina vuosina. IFLA muiden asiasta kiinnostuneiden organisaatioiden kanssa jatkaa mallin sovellusten edistämistä helpottaakseen kansainvälistä standardointia ja vähentääkseen luetteloinnin globaaleja kustannuksia.

11 Viitteet ja huomautukset (1). Functional Requirements for Bibliographic Records, Final Report / IFLA Study Group on the Functional Requirements for Bibliographic Records. München : K.G. Saur, (UBCIM Publications, New Series ; v. 19) Also available as or (2). Thanks to Patrick LeBœuf for the book analogy. (3). Tillett, Barbara B., Bibliographic Relationships. In: Relationships in the Organization of Knowledge, edited by Carol A. Bean and Rebecca Green. Dordrecht : Kluwer Academic Publishers, 2001, p (4). Cutter, Charles A. Rules for a Printed Dictionary Catalogue. Washington, D.C. : Government Printing Office, 1876, p. 10. (5). Hickey, Thomas. FRBR algorithms & tools [online]. [Dublin, Ohio]: [OCLC], June 20, Available from files/frame.htm (6). Younger, Jennifer. Resources description in the digital age, Library Trends, v. 45 (Winter 1997), p (7). Examples of recent applications include AustLit, Denmark s VisualCat, OCLC s Fiction Finder, the future design for OCLC s WorldCat, RLG s Web union catalog plans, the prototype for VTLS s Virtua system, and the underlying concepts of <indecs>, the ABC model in Project harmony (US, IK, and Australia), and Indiana University s Variations2 digital music project. Lähteitä Hickey, Thomas; & Vizine Goetz, Diane. Implementing FRBR on large databases [online]. [Dublin, Ohio]: [OCLC], 2002 [cited 31 December 2002]. Available from files/frame.htm Hickey, Thomas B., O Neill, Edward T., & Toves, Jenny. Experiments with the IFLA Functional Requirements for Bibliographic Records (FRBR). In: D Lib Magazine [online], Sept. 2002, v. 8, no. 9. Available from (ISSN ) O Neill, Edward. FRBR: application of the entity relationship model to Humphry Clinker: ALCTS/CCS/ Cataloging and Classification Research Discussion Group, Saturday, June 15, 2002 Atlanta [online]. [Buffalo, NY: Judith Hopkins] June 2002? cited 27 August 2002]. Available from O Neill, Edward. FRBR (Functional Requirements for Bibliographic Records): application of the entityrelationship model to Humphry Clinker. In: Library Resources and Technical Services (2002) v. 46, no. 4, p (ISSN ) OCLC. OCLC research activities and IFLA s Functional requirements for bibliographic records [online]. Dublin, Ohio: OCLC, cop [cited 16 July 2002]. Available from With links to OCLC s four projects: Case study: the FRBRization of Humphry Clinker Extending the case of Clinker works.shtm, Algorithm development and testing algorithm.shtm, Fiction Finder fictfinder.shtm [cited 31 December 2002].

Statement of International Cataloguing Principles / Suomen kansallisen luetteloinnin ohjausryhmän laatima suomennos

Statement of International Cataloguing Principles / Suomen kansallisen luetteloinnin ohjausryhmän laatima suomennos Statement of International Cataloguing Principles / Suomen kansallisen luetteloinnin ohjausryhmän laatima suomennos Julkilausuma kansainvälisistä luettelointiperiaatteista Luonnos, joka on hyväksytty IFLAn

Lisätiedot

Uusi käsitemalli IFLA LRM

Uusi käsitemalli IFLA LRM Uusi käsitemalli IFLA LRM Tapani Moisio Kuvailun tiedotuspäivä 27.9.2017 IFLA Library Reference Model IFLAn standardi ja käsitemalli, vahvistettu elokuussa 2017 Kolmen erillisinä kehitetyn IFLAn käsitemallin

Lisätiedot

JULKILAUSUMA KANSAINVÄLISISTÄ LUETTELOINTIPERIAATTEISTA. Johdanto

JULKILAUSUMA KANSAINVÄLISISTÄ LUETTELOINTIPERIAATTEISTA. Johdanto JULKILAUSUMA KANSAINVÄLISISTÄ LUETTELOINTIPERIAATTEISTA Johdanto Luetteloinnin periaatteet sisältävä julkilausuma joka yleensä tunnetaan Pariisin periaatteina hyväksyttiin kansainvälisessä luettelointiperiaatteita

Lisätiedot

FRBR (Functional Requirements for Bibliographic Records) and FRANAR (Functional Requirements and Numbering for Authority Records)

FRBR (Functional Requirements for Bibliographic Records) and FRANAR (Functional Requirements and Numbering for Authority Records) FRBR (Functional Requirements for Bibliographic Records) and FRANAR (Functional Requirements and Numbering for Authority Records) Luettelointipäivä 12.1.2006 Eeva Murtomaa Kansalliskirjasto Tulevaisuuden

Lisätiedot

RDA (Resource Description and Access) & FRBR-käsitemalli

RDA (Resource Description and Access) & FRBR-käsitemalli RDA (Resource Description and Access) & FRBR-käsitemalli Marjatta Autio-Tuuli Kansalliskirjasto Ontologiaseminaari 23.10.2009 RDA Resource Description and Access ACCR2 (Anglo-American Cataloging Rules)

Lisätiedot

Paikallisista käytännöistä kansainvälisiin standardeihin: esimerkkinä FRBR-mallin synty ja kehitys. silminnäkijän havaintoja 11.5.

Paikallisista käytännöistä kansainvälisiin standardeihin: esimerkkinä FRBR-mallin synty ja kehitys. silminnäkijän havaintoja 11.5. Paikallisista käytännöistä kansainvälisiin standardeihin: esimerkkinä FRBR-mallin synty ja kehitys silminnäkijän havaintoja 11.5.2012 Eeva Murtomaa Historia Luetteloinnin teoriaa ja teoksen idea 1841:

Lisätiedot

Julkilausuma kansainvälisistä kuvailuperiaatteista

Julkilausuma kansainvälisistä kuvailuperiaatteista Julkilausuma kansainvälisistä kuvailuperiaatteista by IFLA Cataloguing Section and IFLA Meetings of Experts on an International Cataloguing Code 2016 Edition with minor revisions, 2017 by Agnese Galeffi

Lisätiedot

Julkilausuma kansainvälisistä kuvailuperiaatteista. Sisältö

Julkilausuma kansainvälisistä kuvailuperiaatteista. Sisältö Julkilausuma kansainvälisistä kuvailuperiaatteista Sisältö 0 Johdanto 1 Soveltamisala 2 Yleiset periaatteet 3 Entiteetit, attribuutit ja suhteet 4 Bibliografinen kuvailu 5 Hakutiedot 6 Luettelon tavoitteet

Lisätiedot

Käsitemallit muistiorganisaatioiden kuvailun yhdenmukaistamisen välineenä

Käsitemallit muistiorganisaatioiden kuvailun yhdenmukaistamisen välineenä Käsitemallit muistiorganisaatioiden kuvailun yhdenmukaistamisen välineenä Pekka Henttonen KDK:n arkistosektorin seminaari 6.2.2012 Kansallisarkisto Esityksen sisältö Semanttisen webin visio Käsitemallien

Lisätiedot

RDA, osio 8: Teosten, ekspressioiden, manifestaatioiden ja kappaleiden suhteiden kuvailu (luvut ja liite J)

RDA, osio 8: Teosten, ekspressioiden, manifestaatioiden ja kappaleiden suhteiden kuvailu (luvut ja liite J) RDA, osio 8: Teosten, ekspressioiden, manifestaatioiden ja kappaleiden suhteiden kuvailu (luvut 24-28 ja liite J) RDA-koulutus syksy 2015 Kiti Vilkki-Eriksson Kansalliskirjasto Esityksen sisältö Luku 24:

Lisätiedot

15.1.2008 Helsinki Eeva Murtomaa Kansalliskirjasto

15.1.2008 Helsinki Eeva Murtomaa Kansalliskirjasto Luetteloinnin tiedotuspäivä 15.1.2008 Helsinki Eeva Murtomaa Kansalliskirjasto periaatteet ja kuvailusäännöt IME ICC, International Meetings of Experts for an International Cataloguing Code Statement of

Lisätiedot

Kirjaston vastaus informaatioympäristön muutokseen : Semanttinen web, ontologiat ja standardit osana kirjastojen tiedonhallinnan infrastruktuuria

Kirjaston vastaus informaatioympäristön muutokseen : Semanttinen web, ontologiat ja standardit osana kirjastojen tiedonhallinnan infrastruktuuria Informaatiotutkimuksen päivät 2010 21. - 22. lokakuuta, Tampere ABSTRAKTI Marjatta Autio-Tuuli & Marja-Liisa Seppälä Kirjaston vastaus informaatioympäristön muutokseen : Semanttinen web, ontologiat ja

Lisätiedot

Kirjastoaineistojen kuvailusäännöt: keskeiset sääntökohdat. Ulla Ikäheimo Tiivistelmä Kuvailupäivä esityksestä

Kirjastoaineistojen kuvailusäännöt: keskeiset sääntökohdat. Ulla Ikäheimo Tiivistelmä Kuvailupäivä esityksestä Kirjastoaineistojen kuvailusäännöt: keskeiset sääntökohdat Ulla Ikäheimo Tiivistelmä Kuvailupäivä 5.3.2012-esityksestä Kirjastoaineistojen kuvailusäännöt (ISBD Consolidated) IFLA Cataloguing Section ja

Lisätiedot

Uusi kuvailustandardi RDA. Marja-Liisa Seppälä Kansalliskirjasto

Uusi kuvailustandardi RDA. Marja-Liisa Seppälä Kansalliskirjasto Uusi kuvailustandardi RDA Marja-Liisa Seppälä Kansalliskirjasto 1 Esityksen sisältö RDA kuvailusääntönä ja tietomallina RDA-kuvailun osa-alueet ja RDAsääntötekstin rakenne RDA MARCin kielellä Aikataulut

Lisätiedot

Access-kyselyt. Luetteloinnin kehittämispäivä 13.12.2012 Mia Kujala

Access-kyselyt. Luetteloinnin kehittämispäivä 13.12.2012 Mia Kujala Access-kyselyt Luetteloinnin kehittämispäivä 13.12.2012 Mia Kujala Ennen kuin aloitat MS Access on asennettu Oracle ODBC-ajuri on asennettu C:\Voyager\Access Reports\Reports.mdb > Voyager-taulut on linkitetty

Lisätiedot

Olennaista RDAsta (Resource Description and Access) Kuvailun opintopiiri 3.5.2011 Marjatta Autio-Tuuli

Olennaista RDAsta (Resource Description and Access) Kuvailun opintopiiri 3.5.2011 Marjatta Autio-Tuuli Olennaista RDAsta (Resource Description and Access) Kuvailun opintopiiri 3.5.2011 Marjatta Autio-Tuuli RDA (Resource Description and Access) Keskeiset uudet piirteet Perustuu tiedonmallinnuksen teoriaan

Lisätiedot

Kausijulkaisupäivä Uutta kausijulkaisujen luetteloinnista: ISBD(CR)

Kausijulkaisupäivä Uutta kausijulkaisujen luetteloinnista: ISBD(CR) Kausijulkaisupäivä 4.10.2002 Uutta kausijulkaisujen luetteloinnista: ISBD(CR) Sinimarja Ojonen Helsingin yliopiston kirjasto Sisältöpalvelut/Suomen ISSN-keskus ISBD(CR) = International Standard Bibliographic

Lisätiedot

2013-03-21 Juha Hakala Kansalliskirjasto

2013-03-21 Juha Hakala Kansalliskirjasto Kansainvälisestä formaattikehityksestä LoC:n Bibframe- ja NISO:n Roadmap-hankkeet 2013-03-21 Juha Hakala Kansalliskirjasto Sisältö MARC-formaatin ja erityisesti MARC 21:n ongelmista ja niiden ratkaisemisen

Lisätiedot

Teokset Fennicassa. Osma Suominen

Teokset Fennicassa. Osma Suominen Teokset Fennicassa Osma Suominen 5.4.2016 Onko Fennicassa teoksia? Voiko niistä puhua? Voiko niistä puhua? (onko niillä tunnisteita?) Miksi teoksista pitäisi voida puhua? Linkitys ulkoapäin Laura Hämäläinen,

Lisätiedot

ISNI-järjestelmä. Sähköisten sisältöjen aamupäivä 2.4.2014. Maarit Huttunen. KANSALLISKIRJASTO - Tutkimuskirjasto

ISNI-järjestelmä. Sähköisten sisältöjen aamupäivä 2.4.2014. Maarit Huttunen. KANSALLISKIRJASTO - Tutkimuskirjasto ISNI-järjestelmä Sähköisten sisältöjen aamupäivä 2.4.2014 Maarit Huttunen Mihin tunnisteita tarvitaan? ISBN, ISSN, ISMN Kirja, sarja tai lehti, nuottijulkaisu / manifestaatio l. ilmentymä ISTC (International

Lisätiedot

Käsitemallit RDA-sääntöjen taustalla. RDA-koulutus Marja-Liisa Seppälä marja-liisa.seppala[ät]helsinki.fi

Käsitemallit RDA-sääntöjen taustalla. RDA-koulutus Marja-Liisa Seppälä marja-liisa.seppala[ät]helsinki.fi Käsitemallit RDA-sääntöjen taustalla RDA-koulutus 2.10.2015 Marja-Liisa Seppälä marja-liisa.seppala[ät]helsinki.fi Esityksen sisältö mikä on käsitemalli? miksi RDA tukeutuu käsitemalleihin? tiedonhaun

Lisätiedot

Aineistoentiteettien ensisijaiset suhteet. RDA-koulutus Marja-Liisa Seppälä marja-liisa.seppala[ät]helsinki.fi

Aineistoentiteettien ensisijaiset suhteet. RDA-koulutus Marja-Liisa Seppälä marja-liisa.seppala[ät]helsinki.fi Aineistoentiteettien ensisijaiset suhteet RDA-koulutus 27.10.2015 Marja-Liisa Seppälä marja-liisa.seppala[ät]helsinki.fi Aineiston kuvailu aineiston attribuuttien ja suhteiden merkitseminen Teokset Ekspressiot

Lisätiedot

Avoin data Avoin kirjasto Kuvailupäivät 20.3.2013

Avoin data Avoin kirjasto Kuvailupäivät 20.3.2013 Avoin data Avoin kirjasto Kuvailupäivät 20.3.2013 Aineistojen kuvailun uudistaminen laajemmassa yhteydessä Tiedon tallennuksen ja haun uusi ekosysteemi Kansalliskirjaston hankkeet: RDA, UKJ, Melinda, Finna,

Lisätiedot

Kirjastoverkkopäivät Marja-Liisa Seppälä Kansalliskirjasto

Kirjastoverkkopäivät Marja-Liisa Seppälä Kansalliskirjasto Kirjastoverkkopäivät 2011 26.10.2011 Marja-Liisa Seppälä Kansalliskirjasto Kestävä kehitys ja metatieto Kestävä kehitys on tasa-arvoa, yhteisöllisyyttä, pitkäjänteisyyttä, vastuullisuutta, ekologisuutta,

Lisätiedot

Auktoriteetit ja yhtenäistetyt nimekkeet - kuri ja järjestys hakuelementeille

Auktoriteetit ja yhtenäistetyt nimekkeet - kuri ja järjestys hakuelementeille Auktoriteetit ja yhtenäistetyt nimekkeet - kuri ja järjestys hakuelementeille Kuinka moni tietää, mitä tarkoittaa auktoriteettivalvonta? Mitä mahtaa tarkoittaa yhtenäistetty nimeke? Lähetin luetteloinnin

Lisätiedot

RDA kuvailijan näkökulmasta. AMK-luetteloinnin kehittämispäivä 10.12.2014 Kiti Vilkki-Eriksson Kansalliskirjasto

RDA kuvailijan näkökulmasta. AMK-luetteloinnin kehittämispäivä 10.12.2014 Kiti Vilkki-Eriksson Kansalliskirjasto RDA kuvailijan näkökulmasta AMK-luetteloinnin kehittämispäivä 10.12.2014 Kiti Vilkki-Eriksson Kansalliskirjasto RDA Resource Description & Access RDA : aineiston kuvailu ja pääsy aineistoon / RDA : aineiston

Lisätiedot

Lauri Roine. BIBLIOGRAFISEN VALVONNAN UUSIA TUULIA: RDA-luettelointisäännöstön ja Bibframe-luettelointiformaatin nykytilanne ja tulevaisuudennäkymiä

Lauri Roine. BIBLIOGRAFISEN VALVONNAN UUSIA TUULIA: RDA-luettelointisäännöstön ja Bibframe-luettelointiformaatin nykytilanne ja tulevaisuudennäkymiä Oulun yliopisto Humanistinen tiedekunta Lauri Roine BIBLIOGRAFISEN VALVONNAN UUSIA TUULIA: RDA-luettelointisäännöstön ja Bibframe-luettelointiformaatin nykytilanne ja tulevaisuudennäkymiä Informaatiotutkimuksen

Lisätiedot

Uudet kuvailusäännöt ja tietokantojen 0-alueen konversio. Ulla Ikäheimo 9.5.2012 Arto-päivä, Helsinki

Uudet kuvailusäännöt ja tietokantojen 0-alueen konversio. Ulla Ikäheimo 9.5.2012 Arto-päivä, Helsinki Uudet kuvailusäännöt ja tietokantojen 0-alueen konversio Ulla Ikäheimo 9.5.2012 Arto-päivä, Helsinki Kirjastoaineistojen kuvailusäännöt (ISBD Consolidated) IFLA Cataloguing Section ja ISBD Review Group

Lisätiedot

TP1: Metatietovaranto-konsepti muuttuvassa ympäristössä

TP1: Metatietovaranto-konsepti muuttuvassa ympäristössä TP1: Metatietovaranto-konsepti muuttuvassa ympäristössä Kirjastoverkkopäivät 2013 Melinda EI OLE: järjestelmä = tekniikka ON: tietovaranto = sisältö Perinteinen yhteisluettelo = paikalliskantojen kokoelma

Lisätiedot

ISBD(ER) UUDISTUS Tärkeimmät muutokset Teemapäivä elektronisen aineiston luetteloinnista 8.12.2004, Lassi Lager & Eeva Murtomaa, HYK

ISBD(ER) UUDISTUS Tärkeimmät muutokset Teemapäivä elektronisen aineiston luetteloinnista 8.12.2004, Lassi Lager & Eeva Murtomaa, HYK ISBD(ER) UUDISTUS Tärkeimmät muutokset Teemapäivä elektronisen aineiston luetteloinnista 8.12.2004, Lassi Lager & Eeva Murtomaa, HYK ISBD(ER)-UUDISTUS nykyinen ISBD(ER) vuodelta 1997 suomennos 1999 (Elektronisen

Lisätiedot

E-kirjan lainaaminen ja lukeminen

E-kirjan lainaaminen ja lukeminen E-kirjan lainaaminen ja lukeminen Missä ne ovat LAKIA-KIRJASTOJEN E-KIRJAT OVAT ELLIBS-KIRJAKAUPAN SIVULLA. VOIT HAKEA NIITÄ KAHDELLA TAVALLA: 1. LAKIA-TIETOKANNASTA ETSIMÄLLÄ TIETTYÄ KIRJAA TAI KAIKKIA

Lisätiedot

FINMARC AUKTORITEETTIFORMAATTI

FINMARC AUKTORITEETTIFORMAATTI FINMARC AUKTORITEETTIFORMAATTI Versio 14.9.2000 (Korjauksia 14.3.2001) Toimittanut Liisa Sten Työryhmä: Ulla Ikäheimo Eeva Kärki Eeva Murtomaa Liisa Sten Kirsti Tainio Asiantuntijat: Arne Hedman Merja

Lisätiedot

Kyselytunti RDA-kuvailusta

Kyselytunti RDA-kuvailusta Kyselytunti RDA-kuvailusta 4.2.2016 Tilaisuuden videointi ja nämä diat RDA-kyselytunnin verkkosivulla: https://www.kiwi.fi/x/xagjag Usein toistuvia kysymyksiä kerätään Kuvailusääntöpalvelun Usein kysyttyä

Lisätiedot

RDA Toolkit Katsaus käyttöominaisuuksiin

RDA Toolkit Katsaus käyttöominaisuuksiin RDA Toolkit Katsaus käyttöominaisuuksiin RDA koulutus 2014 Kansalliskirjasto / Martin Engberg Esityksen rakenne Terminologiaa RDA Toolkit RDA-kuvailusäännöt RDA Toolkit käyttöympäristö Kirjautuminen ja

Lisätiedot

Kirjastoaineistojen kuvailusäännöt: pakolliset tiedot ja sovitut tiedonlähteet

Kirjastoaineistojen kuvailusäännöt: pakolliset tiedot ja sovitut tiedonlähteet Kirjastoaineistojen kuvailusäännöt: pakolliset tiedot ja sovitut tiedonlähteet Luetteloinnin tiedotuspäivä 17.5.2011 Anneli Korhonen Eroon seitsemästä eri sääntökirjasta! Luetteloinnin tasoista Vanhoissa

Lisätiedot

RDA:n ydinelementit Mitä ne ovat?

RDA:n ydinelementit Mitä ne ovat? RDA:n ydinelementit Mitä ne ovat? RDA-koulutus 2015 Martin Engberg Kansalliskirjasto Manifestaatio Teos Henkilö Ekspressio Ydinelementit Attribuutit ja suhteet jotka tukevat käyttäjän tarpeita: tunnistaa

Lisätiedot

Tiedosta hyvinvointia 1 SNOMED CT. Outi Meriläinen

Tiedosta hyvinvointia 1 SNOMED CT. Outi Meriläinen Tiedosta hyvinvointia 1 SNOMED CT Outi Meriläinen 28.11.2006 Tiedosta hyvinvointia 2 SNOMED Systematized Nomenclature of Medicine Tiedosta hyvinvointia 3 SNOMED on kansainvälinen hanke standardoidun, globaalin

Lisätiedot

Kuvailutiedot tiedonhakijan näkökulmasta

Kuvailutiedot tiedonhakijan näkökulmasta Kuvailutiedot tiedonhakijan näkökulmasta 14.10.2013, MA-T Kuvailun päämääränä on mahdollisimman hyvä aineistojen löydettävyys. Kuvailutietojen perusteella tiedonhakijan tulisi voida löytää ja tunnistaa

Lisätiedot

Metatieto mihin ja miten? Juha Hakala Helsingin yliopiston kirjasto juha.hakala@helsinki.fi

Metatieto mihin ja miten? Juha Hakala Helsingin yliopiston kirjasto juha.hakala@helsinki.fi Metatieto mihin ja miten? Juha Hakala Helsingin yliopiston kirjasto juha.hakala@helsinki.fi Sisältö Metatiedon määrittely Metatiedon käytöstä Metatietoformaatit MARC, Dublin Core, IEEE LOM Elektronisten

Lisätiedot

Joomla pikaopas. Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta.

Joomla pikaopas. Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta. Joomla pikaopas Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta. Paavo Räisänen www.ohjelmoimaan.net Tätä opasta saa vapaasti kopioida, tulostaa

Lisätiedot

Eero Hyvönen. Semanttinen web. Linkitetyn avoimen datan käsikirja

Eero Hyvönen. Semanttinen web. Linkitetyn avoimen datan käsikirja Eero Hyvönen Semanttinen web Linkitetyn avoimen datan käsikirja WSOY:n kirjallisuussäätiö on tukenut teoksen kirjoittamista Copyright 2018 Eero Hyvönen & Gaudeamus Gaudeamus Oy www.gaudeamus.fi Kansi:

Lisätiedot

SFS:n IT-standardisoinnin vuosiseminaari 16.12.2014

SFS:n IT-standardisoinnin vuosiseminaari 16.12.2014 SFS:n IT-standardisoinnin vuosiseminaari 16.12.2014 Tomi Dahlberg Tietohallinto ISO/IEC 20000 ISO/IEC 38500 Liiketoiminta Liiketoimintaprosessit ISO/IEC 30105 2 SFS:n seurantaryhmä SR 308 seuraa ISO/IEC

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) /, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.7.2018 C(2018) 4543 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) /, annettu 18.7.2018, eurooppalaisen luokituksen taitojen, osaamisen ja ammattien luettelon hyväksymisestä ja

Lisätiedot

Bibframe, ISO TC 46/SC 4 & julkishallinnon metatietopalvelu. Metatietoverkoston infotilaisuus 2013-06-18 Juha Hakala KIRJASTOVERKKOPALVELUT

Bibframe, ISO TC 46/SC 4 & julkishallinnon metatietopalvelu. Metatietoverkoston infotilaisuus 2013-06-18 Juha Hakala KIRJASTOVERKKOPALVELUT Bibframe, ISO TC 46/SC 4 & julkishallinnon metatietopalvelu Metatietoverkoston infotilaisuus 2013-06-18 Juha Hakala Sisältö Kongressin kirjaston BIBFRAME-hanke ISO TC 46/SC 4 ja BIBFRAME:n (mahdollinen)

Lisätiedot

MeSH-asiasanoitus ja NLM-luokitus

MeSH-asiasanoitus ja NLM-luokitus MeSH-asiasanoitus ja NLM-luokitus Lääke- ja hoitotieteen sisällönkuvailukoulutus 18.5.2011 Terhi Sandgren Helsingin yliopiston kirjasto, Meilahden kampuskirjasto Terkko Teoksen sisällön analyysi Säännöt

Lisätiedot

BIBFRAME-hankkeen tilannekatsaus

BIBFRAME-hankkeen tilannekatsaus BIBFRAME-hankkeen tilannekatsaus Kirjastoverkkopäivät 23.10. 2013 Ulla Ikäheimo & Juha Hakala Kansalliskirjasto Sisältö Johdatus BIBFRAME-hankkeeseen Yleistä Bibframe-tietomalli BIBFRAME ja Suomi Mahdollisuudet

Lisätiedot

NÄYTÖT JA TYÖSSÄOPPIMINEN -pikaohje

NÄYTÖT JA TYÖSSÄOPPIMINEN -pikaohje NÄYTÖT JA TYÖSSÄOPPIMINEN -pikaohje KIRJAAMINEN PRIMUKSESSA Uudet rekisterit Näytöt ja Työssäoppiminen. Asettelutiedostot ovat liitteenä tässä paketissa (suornaytot.ase, suortopit.ase) Näytöt ja TOPit

Lisätiedot

Asteri-auktoriteettitietokannan esittely. Minttu Hurme / KVP, tietojärjestelmät Kuvailun tiedotuspäivät 20. - 21.3.2013

Asteri-auktoriteettitietokannan esittely. Minttu Hurme / KVP, tietojärjestelmät Kuvailun tiedotuspäivät 20. - 21.3.2013 Asteri-auktoriteettitietokannan esittely Minttu Hurme / KVP, tietojärjestelmät Kuvailun tiedotuspäivät 20. - 21.3.2013 Yleistä auktoriteeteista Asterin vaiheet: nyt, kohta ja tulevaisuudessa Asteri käytännössä

Lisätiedot

Data@Flow. Verkkosivuston hallinnan ohjeet. atflow Oy tuki@atflow.fi. AtFlow Oy, tuki@atflow.fi, +358 (0)50 452 5620

Data@Flow. Verkkosivuston hallinnan ohjeet. atflow Oy tuki@atflow.fi. AtFlow Oy, tuki@atflow.fi, +358 (0)50 452 5620 Data@Flow Verkkosivuston hallinnan ohjeet atflow Oy tuki@atflow.fi AtFlow Oy, tuki@atflow.fi, +358 (0)50 452 5620 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen... 2 2. Sivuston muokkaus... 2 3. Sivujen ja valikoiden

Lisätiedot

Fennican RDF-konversio ja teosten eristäminen. Osma Suominen 1.6.2016

Fennican RDF-konversio ja teosten eristäminen. Osma Suominen 1.6.2016 Fennican RDF-konversio ja teosten eristäminen Osma Suominen 1.6.2016 Viime kerralla päätettiin yrittää omatoimisesti eristää teoksia Fennicasta FRBR Work-Set Algorithm OCLC:n julkaisema v. 2009 (versio

Lisätiedot

HUMAN RESOURCE DEVELOPMENT PROJECT AT THE UNIVERSITY OF NAMIBIA LIBRARY

HUMAN RESOURCE DEVELOPMENT PROJECT AT THE UNIVERSITY OF NAMIBIA LIBRARY HUMAN RESOURCE DEVELOPMENT PROJECT AT THE UNIVERSITY OF NAMIBIA LIBRARY Kaisa Sinikara, University Librarian, Professor and Elise Pirttiniemi, Project Manager, Helsinki University Library Ellen Namhila,

Lisätiedot

Alkuraportti. LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO TIETOJENKÄSITTELYN LAITOS CT10A4000 - Kandidaatintyö ja seminaari

Alkuraportti. LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO TIETOJENKÄSITTELYN LAITOS CT10A4000 - Kandidaatintyö ja seminaari LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO TIETOJENKÄSITTELYN LAITOS CT10A4000 - Kandidaatintyö ja seminaari Alkuraportti Avoimen lähdekoodin käyttö WWW-sovelluspalvelujen toteutuksessa Lappeenranta, 30.3.2008,

Lisätiedot

Marianne Hacklin MARC-LUETTELOINTIFORMAATIN JA BIBFRAME-LUETTELOINTIMALLIN VERTAILEVA ANALYYSI

Marianne Hacklin MARC-LUETTELOINTIFORMAATIN JA BIBFRAME-LUETTELOINTIMALLIN VERTAILEVA ANALYYSI Marianne Hacklin MARC-LUETTELOINTIFORMAATIN JA BIBFRAME-LUETTELOINTIMALLIN VERTAILEVA ANALYYSI MARC-LUETTELOINTIFORMAATIN JA BIBFRAME-LUETTELOINTIMALLIN VERTAILEVA ANALYYSI Marianne Hacklin Opinnäytetyö

Lisätiedot

RDA, BIBFRAME, Melinda kuinka kuvailutyö uudistuu

RDA, BIBFRAME, Melinda kuinka kuvailutyö uudistuu RDA, BIBFRAME, Melinda kuinka kuvailutyö uudistuu Luetteloinnin tulevaisuus 6.11.2013 Pohjois-Savon ELY-keskus Ulla Ikäheimo, Kansalliskirjasto Sisältö Kuvailutyö nyt RDA MARC 21:n seuraaja BIBFRAME Metatietovaranto

Lisätiedot

Open Access & Open Data & Tulosten suojaus Horisontti ohjelmassa. Liisa Ewart Lakimies Sopimus- ja kustannusasioiden NCP VTT 27.3.

Open Access & Open Data & Tulosten suojaus Horisontti ohjelmassa. Liisa Ewart Lakimies Sopimus- ja kustannusasioiden NCP VTT 27.3. Open Access & Open Data & Tulosten suojaus Horisontti 2020 - ohjelmassa. Liisa Ewart Lakimies Sopimus- ja kustannusasioiden NCP VTT 27.3.2017 Desca -mallisopimuksen kohdan 8.4. ohje Dissemination Be aware

Lisätiedot

Medical Subject Headings

Medical Subject Headings Medical Subject Headings Ulla Neuvonen Terveystieteiden keskuskirjasto MeSH 2006 / National Library of Medicine 22,997 MeSH asiasanaa (Main Headings) järjestetty hierarkkisesti (Tree structures) 151,000

Lisätiedot

Expression of interest

Expression of interest Expression of interest Avoin hakemus tohtorikoulutettavaksi käytäntö Miksi? Dear Ms. Terhi virkki-hatakka I am writing to introduce myself as a volunteer who have the eagerness to study in your university.

Lisätiedot

FAKE GOLD portfolio OLLIPEKKA KANGAS 2009

FAKE GOLD portfolio OLLIPEKKA KANGAS 2009 FAKE GOLD portfolio OLLIPEKKA KANGAS 2009 Ollipekka Kangas in short Ollipekka Kangas was born in 1965 in Riihimäki. He graduated as art teacher in 1997 and Master of Arts two years later from the University

Lisätiedot

Kirjoja vai kirjallisuutta etsimässä? Kaunokirjallisuuden haku Melindasta käyttäjän näkökulma

Kirjoja vai kirjallisuutta etsimässä? Kaunokirjallisuuden haku Melindasta käyttäjän näkökulma Jarmo Saarti Kaunokirjallisuuden sisällönkuvailupäivä 22.5.2013 Helsinki Kirjoja vai kirjallisuutta etsimässä? Kaunokirjallisuuden haku Melindasta käyttäjän näkökulma Sisältö Kirjallisuuden hakustrategiat

Lisätiedot

Muutosten vuosikymmen

Muutosten vuosikymmen Muutosten vuosikymmen Luetteloinnin muutokset 2010-luvulla Tampereen kaupunginkirjasto - Pirkanmaan maakuntakirjastossa 6.11.2013 Kuopio: Luetteloinnin tulevaisuus Eeva-Riitta Peltonen Puheenvuoron näkökulmia

Lisätiedot

Jouni Huotari OLAP-ohjetekstit kopioitu Microsoftin ohjatun OLAP-kuution teko-ohjeesta. Esimerkin kuvaus ja OLAP-määritelmä

Jouni Huotari OLAP-ohjetekstit kopioitu Microsoftin ohjatun OLAP-kuution teko-ohjeesta. Esimerkin kuvaus ja OLAP-määritelmä OLAP-kuution teko Jouni Huotari OLAP-ohjetekstit kopioitu Microsoftin ohjatun OLAP-kuution teko-ohjeesta Esimerkin kuvaus ja OLAP-määritelmä Tavoitteena on luoda OLAP-kuutio Northwind-tietokannan tilaustiedoista

Lisätiedot

Kuvailusäännöt, formaatti ja kirjastojärjestelmä

Kuvailusäännöt, formaatti ja kirjastojärjestelmä Kuvailusäännöt, formaatti ja kirjastojärjestelmä Kuvailun tiedotuspäivä Helsinki 27.9.2017 Ulla Ikäheimo & Tarja Mäkinen / Kansalliskirjasto Kuvailusäännöt antavat perusohjeet aineistojen kuvailuun Formaatti

Lisätiedot

TIETOJEN TUONTI TIETOKANNASTA + PIVOT-TAULUKON JA OLAP-KUUTION TEKO

TIETOJEN TUONTI TIETOKANNASTA + PIVOT-TAULUKON JA OLAP-KUUTION TEKO TIETOJEN TUONTI TIETOKANNASTA + PIVOT-TAULUKON JA OLAP-KUUTION TEKO JOUNI HUOTARI 2005-2010 OLAP-OHJETEKSTIT KOPIOITU MICROSOFTIN OHJATUN OLAP-KUUTION TEKO-OHJEESTA ESIMERKIN KUVAUS JA OLAP-MÄÄRITELMÄ

Lisätiedot

Aihe-entiteettien ominaisuuksien ja suhteiden merkitseminen. RDA-koulutus Marja-Liisa Seppälä marja-liisa.seppala[ät]helsinki.

Aihe-entiteettien ominaisuuksien ja suhteiden merkitseminen. RDA-koulutus Marja-Liisa Seppälä marja-liisa.seppala[ät]helsinki. Aihe-entiteettien ominaisuuksien ja suhteiden merkitseminen RDA-koulutus 1.12.2015 Marja-Liisa Seppälä marja-liisa.seppala[ät]helsinki.fi Aiheen kuvailu Aiheen kuvailu = aihe-entiteetin (esim. käsitteen)

Lisätiedot

MONOGRAFIOIDEN KUVAILU SUOMALAISET LUETTELOINTISÄÄNNÖT

MONOGRAFIOIDEN KUVAILU SUOMALAISET LUETTELOINTISÄÄNNÖT MONOGRAFIOIDEN KUVAILU SUOMALAISET LUETTELOINTISÄÄNNÖT Helsinki 2005 1 Suomalaiset luettelointisäännöt. Uud. laitos. Helsinki : Helsingin yliopiston kirjasto. Monografioiden kuvailu [Elektroninen aineisto]

Lisätiedot

Kansallinen RDA-sovellusohje

Kansallinen RDA-sovellusohje Kansallinen RDA-sovellusohje Versio 22.6.2016 Ohjeet työohjeiden tallentamiseen RDA Toolkitiin Käytettävä selain: o Työohjeita tehtäessä kannattaa käyttää Mozilla-selainta. Explorerselaimella ei välttämättä

Lisätiedot

Verkkosivut perinteisesti. Tanja Välisalo 11.2.2009

Verkkosivut perinteisesti. Tanja Välisalo 11.2.2009 Verkkosivut perinteisesti Tanja Välisalo 11.2.2009 WWW-sivujen vieminen omaan kotisivutilaan yliopiston mikroverkossa https://salasana.jyu.fi Klikkaa painiketta Activate WWW Klikkaa painiketta Activate

Lisätiedot

Department of Mathematics, Hypermedia Laboratory Tampere University of Technology. Roolit Verkostoissa: HITS. Idea.

Department of Mathematics, Hypermedia Laboratory Tampere University of Technology. Roolit Verkostoissa: HITS. Idea. Roolit Tommi Perälä Department of Mathematics, Hypermedia Laboratory Tampere University of Technology 25.3.2011 J. Kleinberg kehitti -algoritmin (Hypertext Induced Topic Search) hakukoneen osaksi. n taustalla

Lisätiedot

Aineistoista. Laadulliset menetelmät: miksi tarpeen? Haastattelut, fokusryhmät, havainnointi, historiantutkimus, miksei videointikin

Aineistoista. Laadulliset menetelmät: miksi tarpeen? Haastattelut, fokusryhmät, havainnointi, historiantutkimus, miksei videointikin Aineistoista 11.2.09 IK Laadulliset menetelmät: miksi tarpeen? Haastattelut, fokusryhmät, havainnointi, historiantutkimus, miksei videointikin Muotoilussa kehittyneet menetelmät, lähinnä luotaimet Havainnointi:

Lisätiedot

Luetteloinnin tekijyyskäsitteestä

Luetteloinnin tekijyyskäsitteestä LEENA KOHO Luetteloinnin tekijyyskäsitteestä Koho, Leena, Luetteloinnin tekijyyskäsitteestä. [The principle of authorship in cataloguing]. Kirjastotiede ja informatiikka, 2(3): 69 74, 1983. The principle

Lisätiedot

Lausuntolomake Pvm: 11.3.2015 Standardiehdotus: ISO 2789 käännös

Lausuntolomake Pvm: 11.3.2015 Standardiehdotus: ISO 2789 käännös Lausuntolomake Pvm:.3.05 Standardiehdotus: ISO 789 käännös 7) 3.).. yl Academic libraray = Tieteellinen kirjasto - määritelmä on liian suppea, sen pitäisi sisältää myös tieteelliset erikoiskirjastot:...

Lisätiedot

Lahden ammattikorkeakoulu Lahti University of Applied Sciences Liiketalouden ja matkailun ala Faculty of Business and Hospitality Management

Lahden ammattikorkeakoulu Lahti University of Applied Sciences Liiketalouden ja matkailun ala Faculty of Business and Hospitality Management Lahden ammattikorkeakoulu Lahti University of Applied Sciences Liiketalouden ja matkailun ala Faculty of Business and Hospitality Management Jos haluat osallistua opintojaksolle, joka toteutetaan päivällä,

Lisätiedot

Tekstinlouhinnan mahdollisuudet Digin historiallisessa sanomalehtiaineistossa. Kimmo Kettunen Dimiko (Digra-projekti)

Tekstinlouhinnan mahdollisuudet Digin historiallisessa sanomalehtiaineistossa. Kimmo Kettunen Dimiko (Digra-projekti) Tekstinlouhinnan mahdollisuudet Digin historiallisessa sanomalehtiaineistossa Kimmo Kettunen Dimiko (Digra-projekti) Tekstinlouhinta Tekstinlouhinnassa pyritään saamaan tekstimassoista automaattisesti

Lisätiedot

E-kirjat sähköiset kirjat

E-kirjat sähköiset kirjat Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentrum E-kirjat sähköiset kirjat Tavoite: Tutustutaan sähköisiin kirjoihin ja kirjaston lukulaitteisiin. Sisältö Maksuttomia

Lisätiedot

Standardit IEC 61508 (perustandardi) ja IEC 61511 (prosessit)

Standardit IEC 61508 (perustandardi) ja IEC 61511 (prosessit) Standardit IEC 61508 (perustandardi) ja IEC 61511 (prosessit) DI Jouko Järvi Automation Partners Oy IEC 61508 IEC TC 65 (Industrial Process Measurement and Control), SC 65A (System Aspects) kutsui kokoon

Lisätiedot

Case työpaja: Botnia. TM21 Sidosryhmät ja moraalinen vastuu 10. 11. 2009 Pia Lotila

Case työpaja: Botnia. TM21 Sidosryhmät ja moraalinen vastuu 10. 11. 2009 Pia Lotila Case työpaja: Botnia TM21 Sidosryhmät ja moraalinen vastuu 10. 11. 2009 Pia Lotila Case opetuksen tavoitteet Perustuu keskusteluun: omien näkemysten esittäminen ja toisten kuunteleminen Tiedon soveltaminen

Lisätiedot

Fiction searching from an enriched library web service

Fiction searching from an enriched library web service Fiction searching from an enriched library web service Anna Mikkonen, Tohtoriopiskelija, Tampereen yliopisto Memornetin syysseminaari 10. 11.10.2013/Tampere Esityksen sisältö Väitöstutkimuksen tausta ja

Lisätiedot

KÄYTTÄJÄKOKEMUKSEN PERUSTEET, TIE-04100, SYKSY 2014. Käyttäjätutkimus ja käsitteellinen suunnittelu. Järjestelmän nimi. versio 1.0

KÄYTTÄJÄKOKEMUKSEN PERUSTEET, TIE-04100, SYKSY 2014. Käyttäjätutkimus ja käsitteellinen suunnittelu. Järjestelmän nimi. versio 1.0 KÄYTTÄJÄKOKEMUKSEN PERUSTEET, TIE-04100, SYKSY 2014 Käyttäjätutkimus ja käsitteellinen suunnittelu Järjestelmän nimi versio 1.0 Jakelu: Tulostettu: 201543 Samuli Hirvonen samuli.hirvonen@student.tut.fi

Lisätiedot

Käytettävyyslaatumallin rakentaminen web-sivustolle. Oulun yliopisto tietojenkäsittelytieteiden laitos pro gradu -suunnitelma Timo Laapotti 28.9.

Käytettävyyslaatumallin rakentaminen web-sivustolle. Oulun yliopisto tietojenkäsittelytieteiden laitos pro gradu -suunnitelma Timo Laapotti 28.9. Käytettävyyslaatumallin rakentaminen web-sivustolle Tapaus kirjoittajan ABC-kortti Oulun yliopisto tietojenkäsittelytieteiden laitos pro gradu -suunnitelma Timo Laapotti 28.9.2005 Kirjoittajan ABC-kortti

Lisätiedot

Johdatus rakenteisiin dokumentteihin

Johdatus rakenteisiin dokumentteihin -RKGDWXVUDNHQWHLVLLQGRNXPHQWWHLKLQ 5DNHQWHLQHQGRNXPHQWWL= rakenteellinen dokumentti dokumentti, jossa erotetaan toisistaan dokumentin 1)VLVlOW, 2) UDNHQQHja 3) XONRDVX(tai esitystapa) jotakin systemaattista

Lisätiedot

BIB-TIETUEIDEN KIRJASTOTASO PERUSLUETTELOITAESSA LINNEA2 YHTEISJÄRJESTELMÄN TIETOKANTOIHIN

BIB-TIETUEIDEN KIRJASTOTASO PERUSLUETTELOITAESSA LINNEA2 YHTEISJÄRJESTELMÄN TIETOKANTOIHIN BIB-TIETUEIDEN KIRJASTOTASO PERUSLUETTELOITAESSA LINNEA2 YHTEISJÄRJESTELMÄN TIETOKANTOIHIN 1 Tämä tietueiden kirjastotason määrittelevä paperi on korjattu painettujen monografioiden osalta uusien luettelointisääntöjen

Lisätiedot

There is No Wrong Door - ei ole väärää ovea

There is No Wrong Door - ei ole väärää ovea Yhteisenä tavoitteena kansainvälinen osaava metropoli There is No Wrong Door - ei ole väärää ovea Pertti Vuorela 9.6.2011 NoWrongDoor konseptoi kansainväliset asettautumispalvelut metropolialueella Asiakasta

Lisätiedot

Opetusteknologian standardoinnin tilanne. Antti Auer

Opetusteknologian standardoinnin tilanne. Antti Auer Opetusteknologian standardoinnin tilanne Antti Auer 24.8.2001 Standardoinnin käsite Yleisesti opetusteknologian standardoinniksi kutsutulla kehitystyöllä viitataan erilaisiin ja eri tasoisiin toimintoihin.

Lisätiedot

4.2 Yhteensopivuus roolimalleihin perustuvassa palvelussa

4.2 Yhteensopivuus roolimalleihin perustuvassa palvelussa 4. Roolimallipalvelu 4.1 Tiedot palvelusta Palvelun nimi: Palvelun versio 01.01.00 Toteuttaa palvelun yksilöllistä palvelua (kts. M14.4.42) Roolimallipalvelu (Model role service) MYJ:lle, jotka toteuttavat

Lisätiedot

COUNTER-tilastosuositukset - Code of Practice for Journals and Databases, Release 3 - Code of Practice for Books and Reference Works, Release 1

COUNTER-tilastosuositukset - Code of Practice for Journals and Databases, Release 3 - Code of Practice for Books and Reference Works, Release 1 COUNTER-tilastosuositukset - Code of Practice for Journals and Databases, Release 3 - Code of Practice for Books and Reference Works, Release 1 Dspace-käyttäjäryhmän tapaaminen, koulutustilaisuus julkaisuarkistojen

Lisätiedot

RDA-käyttöönoton tuomat muutokset. RDA-koulutus Marja-Liisa Seppälä marja-liisa.seppala[ät]helsinki.fi

RDA-käyttöönoton tuomat muutokset. RDA-koulutus Marja-Liisa Seppälä marja-liisa.seppala[ät]helsinki.fi RDA-käyttöönoton tuomat muutokset RDA-koulutus 2.10.2015 Marja-Liisa Seppälä marja-liisa.seppala[ät]helsinki.fi RDA-käyttöönotot Suomessa Kansalliskirjasto ja AMK-kirjastot ottavat RDA-säännön käyttöönsä

Lisätiedot

Pysyvät tunnukset ja niiden hyödyntäminen

Pysyvät tunnukset ja niiden hyödyntäminen Pysyvät tunnukset ja niiden hyödyntäminen Arkistopalvelut uuteen nousuun 15.9.2015 Esa-Pekka Keskitalo, orcid.org/0000-0002-4411-8452 URN:NBN:fi-fe2015091511591 Sisältö Millaisista tunnuksista on puhe?

Lisätiedot

Kokoomateosten kuvailu. RDA-verkkokoulutus Kiti Vilkki-Eriksson Kansalliskirjasto

Kokoomateosten kuvailu. RDA-verkkokoulutus Kiti Vilkki-Eriksson Kansalliskirjasto Kokoomateosten kuvailu RDA-verkkokoulutus 6.10.2016 Kiti Vilkki-Eriksson Kansalliskirjasto 1 Esitys Kokoomateos ja yhteistyössä tehty teos Yhden henkilön tekemä kokoomateos Useiden henkilöiden teoksia

Lisätiedot

Fennica linkitettynä datana tilannekatsaus. Osma Suominen Tietomalliryhmän kokous

Fennica linkitettynä datana tilannekatsaus. Osma Suominen Tietomalliryhmän kokous Fennica linkitettynä datana tilannekatsaus Osma Suominen Tietomalliryhmän kokous 14.3.2017 Tehtyä sitten viime näkemän Teosten eristäminen Etsitään alkuteosten nimiä myös 130-kentästä ja 500-huomautuksista,

Lisätiedot

11.10.2011 MS. Kirjastot.fi 2012

11.10.2011 MS. Kirjastot.fi 2012 11.10.2011 MS Kirjastot.fi 2012 2012 painopisteet 1. Nykyisten palveluiden kehittämisprosessien viimeistely, kehitteillä olevien palveluiden julkistaminen, panostus markkinointiin sekä tiiviimpään yhteistyöhön

Lisätiedot

Sarja-aineistojen RDA-kuvailu. RDA-verkkokoulutus Marja-Liisa Seppälä

Sarja-aineistojen RDA-kuvailu. RDA-verkkokoulutus Marja-Liisa Seppälä Sarja-aineistojen RDA-kuvailu RDA-verkkokoulutus 6.10.2016 Marja-Liisa Seppälä Termejä Sarja-aineisto (serial) = sarjat, lehdet ja peräkkäisinä osina ilmestyvät verkkoaineistot Termin Kausijulkaisu käyttöä

Lisätiedot

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Pika-aloitusopas Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Tämä asiakirja on laadittu auttamaan sinua hallinnoimaan nopeasti CEB TalentCentral

Lisätiedot

Arkistoaineistojen sisällönkuvailu

Arkistoaineistojen sisällönkuvailu Arkistoaineistojen sisällönkuvailu Suomen yliopistokirjastojen neuvosto Sisällönkuvailuverkoston Sisällönkuvailupäivä 22.11.2013 Kenneth Ahlfors Arkistokuvailu Arkistokuvailun ominaispiirre on, että tietovarannon

Lisätiedot

SFS/SR315 Tekoäly Tekoälyn standardisointi

SFS/SR315 Tekoäly Tekoälyn standardisointi SFS/SR315 Tekoäly Tekoälyn standardisointi Meri Seistola Toiminnanjohtaja, Mediakasvatuskeskus Metka ry SR 315 Tekoäly - Puheenjohtaja: Jarkko Vesa 1 SC42 Artificial Intelligence ISO/IEC JTC1 SC42 Artificial

Lisätiedot

Tiedonhaku ja varaaminen

Tiedonhaku ja varaaminen Tiedonhaku ja varaaminen Kyytin verkkokirjasto kyyti.finna.fi 20.11.2018 Tiedonhaku Kirjoita hakukenttään teoksen nimi, tekijä, aihe tai muita asiaan liittyviä hakusanoja. Tarvittaessa katkaise hakusana

Lisätiedot

Tietoturvallisuus yhteiskunnan, yritysten ja yksityishenkilöiden kannalta

Tietoturvallisuus yhteiskunnan, yritysten ja yksityishenkilöiden kannalta Tietoturvallisuus yhteiskunnan, yritysten ja yksityishenkilöiden kannalta Sähköurakoitsijapäivät 21.11.2013 Kari Wirman 7.11.2013 Kari Wirman 21.11.2013 Kari Wirman, ICT-pooli Tieto Tieto on nyky-yhteiskunnan

Lisätiedot

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla BLOGGER ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla Sisältö Blogin luominen... 1 Uuden blogitekstin kirjoittaminen... 4 Kuvan lisääminen blogitekstiin... 5 Lisää kuva omalta koneelta... 6 Lisää kuva

Lisätiedot

FRAD-malli. analysoidaan auktoriteettitiedon toiminnalliset vaatimukset

FRAD-malli. analysoidaan auktoriteettitiedon toiminnalliset vaatimukset FRAD (Functional Requirements for Authority Records) : a Conceptual Model / IFLA Working Group on Functional Requirements and Numbering of Authority Records (FRANAR) Eeva Murtomaa Kansalliskirjasto 24.3.2010

Lisätiedot

Vaakamalli sosiaalisen hyvinvoinnin johtamisen välineenä. KT Päivi Hamarus Kehittämis- ja strategiayksikkö Keski-Suomen ELY-keskus

Vaakamalli sosiaalisen hyvinvoinnin johtamisen välineenä. KT Päivi Hamarus Kehittämis- ja strategiayksikkö Keski-Suomen ELY-keskus Vaakamalli sosiaalisen hyvinvoinnin johtamisen välineenä KT Päivi Hamarus Kehittämis- ja strategiayksikkö Keski-Suomen ELY-keskus Hyvinvoinnin johtamisen malli Vaaka - taustaa What is bullying? Hamarus,

Lisätiedot