Aluksi. Annamme mielellämme lisätietoja ohjelmista sekä puhelimitse että sähköpostitse. Yhteystietomme ovat tämän oppaan sivulla 34.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Aluksi. Annamme mielellämme lisätietoja ohjelmista sekä puhelimitse että sähköpostitse. Yhteystietomme ovat tämän oppaan sivulla 34."

Transkriptio

1 Aluksi Tästä oppaasta löydät yksityiskohtaiset tiedot Oulu Business Excellence -koulutusohjelmistamme, niiden sisällöistä, tavoitteista ja toteuttamistavoista. Oppaassa on ensimmäistä kertaa siirrytty yliopistoissa käyttöön otettuun opintopiste (op.) -määrittelyyn. Uudella käytännöllä ei ole vaikutusta opintojen laajuuteen. 1 Oppaassa mainittujen ohjelmakokonaisuuksien lisäksi toteutamme tilauspalveluna yritys- tai toimialakohtaisesti rakennettuja koulutusohjelmia. Käymme erikseen sovittaessa henkilökohtaisesti yrityksissä ja julkishallinnon organisaatioissa kertomassa Oulun yliopiston Koulutus- ja tutkimuspalvelujen tuottamista koulutuspalveluista. Annamme mielellämme lisätietoja ohjelmista sekä puhelimitse että sähköpostitse. Yhteystietomme ovat tämän oppaan sivulla 34.

2 2

3 Sisältö Oulu Business Excellence -ohjelmat 5 Yleistä johdon koulutusohjelmista 5 Koulutuskokonaisuuksien suorittaminen 6 Ohjelmiin hakeutuminen ja valintakriteerit 6 Koulutusohjelmien rakenne 7 emba OULU - Executive Master of Business Administration 8 Johdon erikoistumisohjelmat 12 JOKO -seminaarisarja 15 Oulu Business Excellence -lähiopetusjaksot lukuvuonna Oulu Business Excellence -ohjelmien ohjeita ja sääntöjä 24 Tenttiminen ja tenttikirjallisuus 30 Oulu Business Excellence -ohjelmien hinnat Yhteystiedot 34 Tilastotietoja 34 Kouluttajareferenssit 35 Osallistujareferenssit 37 Tiivistelmä opintokokonaisuuksista 39 3

4 4

5 Oulu Business Excellence -ohjelmat Yleistä johdon koulutusohjelmista Yritysten nopea kansainvälistyminen edellyttää huippuosaamista kaikilla liiketoiminnan osa-alueilla. Ylivoimaisen menestyksen avaintekijä on osaaminen ja oppimisen tehokkuus. Oulu Business Excellence koulutusohjelmissa (lyh. OBE) tarjoamme yrityksille ja yksilöille kehittämisen eväitä monille liike-elämän eri osa-alueille, mm. henkilökohtaisissa johtamistaidoissa, laskentatoimessa, laadunhallinnassa, strategisessa johtamisessa, toimialaosaamisessa ja asiakassuhteiden hoitamisessa. Olennaisen osan koulutuksesta ja oppimisesta muodostaa tiedon soveltaminen osallistujan omaan työkokemukseen ja -ympäristöön. Koulutuskokonaisuudessa tarjotaan näin valmiuksia liiketoimintaosaamisen kokonaisvaltaiseen ja käytännönläheiseen kehittämiseen. Oulu Business Excellence on kattava liikkeenjohdon koulutuskokonaisuus, jota opiskelija voi lähestyä oman tilanteensa huomioiden kolmella vaihtoehtoisella tavalla: 1. Executive MBA OULU, 90 op. (lyh. emba; 5 suuntautumisvaihtoehtoa) 2. Johdon erikoistumisohjelmat, 30 op. (3 ohjelmaa) 3. JOKO -seminaarisarja (9 valinnaista seminaaria) Oulu Business Excellence -koulutusohjelmat tarjoavat useimmille toimialoille hyvin sovellettavissa olevia koulutusko- 5 Kuvio: Oulu Business Excellence -koulutusohjelmakokonaisuus.

6 6 konaisuuksia. Koulutuksen toteuttamisessa yhteistyökumppaneinamme toimivat monet sekä tieteen että liike-elämän kärkinimet ja yritykset. Edellytämme yhteistyökumppaneiltamme vahvaa käytännön ja akateemisen osaamisen taitoa sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla. Oulu Business Excellence -opintoja ei automaattisesti hyväksytä osaksi yliopistollista tutkintoihin johtavaa perus- tai jatkokoulutusta. Jokainen yliopiston tiedekunta päättää mahdollisesta hyväksi lukemisesta itsenäisesti ja hakijoiden yksilöllisiin opintosuunnitelmiin soveltaen. Koulutuskokonaisuuksien suorittaminen Osallistujat rakentavat opinto-ohjelmansa omien sekä organisaatioidensa tavoitteiden mukaan laajasta valikoimasta teemoitettuja seminaarijaksoja, joista osa on (suuntautumisvaihtoehdosta riippuen) pakollisia ja osa valinnaisia. Seminaareihin liittyy harjoitustöitä ja kehitysprojekteja, jotka on suunniteltu tukemaan koulutuksen tavoitteita kunkin opiskelijan omista lähtökohdista käsin. Opintojen suorittaminen työn ohessa kestää ohjelmasta riippuen 6 kk 2 vuotta. Ohjelmiin hakeutuminen ja valintakriteerit Kaikkiin Oulu Business Excellence -koulutusohjelmiin voi hakeutua käyttämällä hakemuslomaketta, joka löytyy internetistä osoitteesta: fi/obe Hakulomakkeen voi myös tilata Oulun yliopiston koulutus- ja tutkimuspalveluista osoitteista: merja.rastas@oulu. fi tai mariaana.wiander@oulu.fi Kaikki Executive MBA -ohjelmaan hakemuksen lähettäneet haastatellaan henkilökohtaisesti. Haastattelijat ovat Oulu Business Excellence -ohjelman avainhenkilöitä, jotka edustavat joko yliopiston koulutus- ja tutkimuspalvelut yksikköä tai taloustieteiden tiedekuntaa. Päätös hyväksymisestä ohjelmaan tehdään mahdollisimman pian haastattelun jälkeen. Executive MBA ohjelmaan voi hakeutua mukaan mihin aikaan vuodesta hyvänsä. Vakiintuneen käytännön mukaisesti valtaosa ryhmästä aloittaa kuitenkin opintonsa syyskuussa. Valintakriteereinä emba -ohjelmaan on vähintään opistotason loppututkinto sekä 4-5 vuoden kokemus johto-, päällikkö- tai asiantuntijatehtävissä. Hakijalta edellytetään lisäksi riittävää englannin kielen taitoa. Johdon erikoistumisohjelmien valintakriteerit ovat muuten samat kuin

7 emba -ohjelmassa, mutta työkokemuksen laadulle ei aseteta yhtä kovia kriteerejä, eikä henkilökohtaisia haastatteluja tehdä. JOKO -seminaarisarjaan ei liity kirjallisia töitä, tenttejä eikä ulkomailla toteutettavia erityisjaksoja ja siihen voi myös hakeutua mukaan hieman vaatimattomammin kriteerein. Koulutusohjelmien rakenne Executive MBA -ohjelman kesto on 2 vuotta ja kokonaislaajuus op. Ohjelman rakenteeseen kuuluu suuntautumisvaihtoehdosta riippuen: pakollisia seminaareja 30-37,5 op valinnaisia seminaareja 13,5-24 op tenttejä 24 op lopputyö 15 op 7 Johdon erikoistumisohjelmien kesto on 6-12 kk ja laajuus 30 op. Kunkin opintokokonaisuuden rakenteeseen kuuluu: 4-6 seminaaria, 16,5 op tentti 6 op projektityö 7,5 op JOKO -seminaarisarja rakennetaan opiskelijan oman kiinnostuksen mukaan yhdeksästä Oulu Business Excellence - seminaarista, jotka opiskelija valitsee oman kiinnostuksensa pohjalta. Luettelo kokonaisuuteen valittavista seminaareista esitetään oppaan sivulla 15.

8 emba OULU - Executive Master of Business Administration 8 Executive MBA OULU koulutusohjelma eri suuntautumisvaihtoehtoineen on suunnattu henkilöille, jotka haluavat parantaa valmiuksiaan kohdata ja hallita mm. nopean kansainvälistymisen tuomia uusia haasteita sekä henkilöille, joiden tehtävät vaativat strategista ajattelua ja jotka ovat avainasemassa yrityksensä ja/ tai tulosyksikkönsä liiketoiminnan kehittämisessä. Ohjelman tavoitteena on antaa osallistujille osaamista ja apuvälineitä liiketoiminnan strategiseen kehittämiseen liiketoimintastrategialähtöisesti edeten eri osastrategioihin kuten henkilöstö-, teknologia-, markkinointistrategiat jne. Executive MBA OULU koulutusohjelmalle on myönnetty valtakunnallinen akkreditointi vuonna 2002 ja se on uudistettu vuonna Akkreditointi on laatusertifikaatti, jonka myöntää Korkeakoulujen arviointineuvoston jaostona toimiva lautakunta tekemänsä selvityksen jälkeen. Executive MBA OULU ohjelma kuuluu näin asetuksen 464/ :ssä tarkoitettuun erikoistumisopintojen rekisteriin. Executive MBA ohjelman voi suorittaa strategisen johtamisen, henkilöstöjohtamisen, suhdemarkkinoinnin, laatujohtamisen tai teknologiajohtamisen painopistealueilta. Ohjelman laajuus on suuntautumisvaihtoehdosta riippumatta vähintään 90 op (max. 93 op). Executive MBA OULU opintojen perusrakenteeseen kuuluu pakollisia ja valinnaisia seminaareja, niihin liittyviä jaksotehtäviä, neljä tenttiä sekä emba -lopputyö. Tentit, lopputyö ja jaksotehtävät arvioidaan yliopistollisten kriteerien mukaan. Valinnaisten ja pakollisten seminaarien määrät vaihtelevat suuntautumisvaihtoehdosta riippuen. Tarkemmat seminaarikuvaukset löytyvät oppaan kohdasta: Oulu Business Excellence -lähiopetusjaksot vv Pakollisten seminaarien lisäksi opiskelija valitsee kussakin suuntautumisvaihtoehdossa valinnaisia seminaareja niin paljon, että huomioiden 4 tentistä kertyvät 24 ja lopputyön 15 opintopistettä yhteismääräksi tulee opintopistettä. Yritysten avainhenkilöiden osaaminen jalostuu yrityksen terävöityneeksi näkökulmaksi asiakaslähtöisen liiketoiminnan toteu amisesta.

9 Seuraavaksi esitellään emba:n eri suuntautumisvaihtoehtojen pakolliset seminaarijaksot, sekä määritellään kuhunkin vaihtoehtoon kuuluvat kirjalliset tentit. Executive MBA (strat.), 90 op Strategisen johtamisen emba ohjelma on suunnattu henkilöille, joiden tehtävät edellyttävät strategista ajattelua ja jotka ovat avainasemassa yrityksensä ja/tai tulosyksikkönsä liiketoiminnan kehittämisessä. Pakolliset seminaarit (34,5 op): Liiketoimintaympäristö ja taloudellinen päätöksenteko, 4,5 op Liiketoimintastrategiat, 4,5 op Kustannuslaskenta ja kannattavuuden hallinta, 3 op Markkinoinnin johtaminen ja asiakassuhdeverkostot, 4,5 op Rahoitus & investoinnit, 3 op Teknologiajohtaminen ja strategia, 4,5 op Henkilöstöjohtaminen muuttuvassa toimintaympäristössä, 3 op Practising Strategic Thinking, Skotlanti, 4,5 op Johtaminen ja johtajana kehittyminen, 3 op Valinnaiset seminaarit (16,5-19,5 op) Valitaan oman mielenkiinnon pohjalta muusta Oulu Business Excellence -seminaarien tarjonnasta. Tentit (24 op) Executive MBA (strat.) ohjelmassa tentitään pakollisina kirjallisuustentit 1, 2, 3 sekä yksi tenteistä 4-8. Tenttikirjallisuus on esitelty oppaan kohdassa Tenttiminen ja tenttikirjallisuus. Lopputyö (15 op) Tehdään opiskelijan valitsemasta edustamansa organisaation kehittämiseen liittyvästä strategisesta teemasta tohtoritasoisen ohjaajan valvonnassa. Executive MBA (HRM), 90 op Henkilöstöjohtamisen (Human Resource Management, HRM) emba -ohjelma soveltuu parhaiten yritysten ja julkisorganisaatioiden henkilöstön kehittämisestä vastaaville henkilöille. Pakolliset seminaarit (33 op): Liiketoimintaympäristö ja taloudellinen päätöksenteko, 4,5 op Liiketoimintastrategiat, 4,5 op Kustannuslaskenta ja kannattavuuden hallinta, 3 op Markkinoinnin johtaminen ja asiakassuhdeverkostot, 4,5 op Henkilöstöjohtaminen muuttuvassa toimintaympäristössä, 3 op Organisaatiokulttuuri ja sen kehittäminen, 3 op Henkilöstön kehittäjänä toimiminen, 1,5 op Oman johtamistyylin analyysi, 1,5 op Johtaminen ja johtajana kehittyminen, 3 op Henkilöstön osaamisen kehittäminen - oppiva organisaatio, 4,5 op 9

10 10 Valinnaiset seminaarit (18-21 op) Valitaan oman mielenkiinnon pohjalta muusta Oulu Business Excellence -seminaarien tarjonnasta. Tentit (24 op) Executive MBA (HRM) ohjelmassa tentitään kirjallisuustentit 1, 2, 4 ja 6. Tenttikirjallisuus on esitelty oppaan kohdassa Tenttiminen ja tenttikirjallisuus. Lopputyö (15 op) Tehdään opiskelijan valitsemasta edustamansa organisaation henkilöstöjohtamisen kehittämiseen liittyvästä teemasta tohtoritasoisen ohjaajan valvonnassa. Executive MBA (RM), 90 op Suhdemarkkinoinnin (Relationship Marketing, RM) emba -ohjelman tavoitteena on lisätä osallistujien valmiuksia ymmärtää nykyisiä pitkälle verkostoituneita markkinoita ja lisätä taitoja hallita ja kehittää asiakassuhteita muuttuvassa ympäristössä. Ohjelman tuella yritysten avainhenkilöiden osaaminen jalostuu yrityksen terävöityneeksi näkökulmaksi asiakaslähtöisen liiketoiminnan toteuttamisesta. Pakolliset seminaarit (30 op): Liiketoimintaympäristö ja taloudellinen päätöksenteko, 4,5 op Liiketoimintastrategiat, 4,5 op Kustannuslaskenta ja kannattavuuden hallinta, 3 op Markkinoinnin johtaminen ja asikassuhdeverkostot, 4,5 op Johtaminen ja johtajana kehittyminen, 3 op Strateginen myynnin johtaminen, 3 op Kansainvälisen liiketoiminnan rakentaminen, 4,5 op Palvelujen markkinointi ja kuluttajamarkkinointi, 3 op Valinnaiset seminaarit (21-24 op) Valitaan oman mielenkiinnon pohjalta muusta Oulu Business Excellence -seminaarien tarjonnasta. Tentit (24 op) Executive MBA (RM) ohjelmassa tentitään kirjallisuustentit 1, 2, 5 ja 7. Tenttikirjallisuus on esitelty oppaan kohdassa Tenttiminen ja tenttikirjallisuus. Lopputyö (15 op) Tehdään opiskelijan valitsemasta edustamansa organisaation kehittämiseen liittyvästä markkinoinnin teemasta tohtoritasoisen ohjaajan valvonnassa.

11 Executive MBA (MQ), 90 op Laatujohtamisen (Management of Quality, MQ) emba ohjelmassa opiskellaan painotetusti laatu- ja ympäristöjohtamisen keskeisiä teemoja. Ohjelma on suunnattu ensisijaisesti henkilöille, joiden vastuulla ovat yrityksen laatujohtamiseen liittyvät tehtävät. Ohjelman tavoitteena on tuoda laatujohtamisen ajattelu laajasti esiin useista eri näkökulmista ja auttaa siten osallistujia ja heidän edustamiaan yrityksiä saavuttamaan laatujohtamiseen pohjautuva yhä parempi toiminnallinen taso. Pakolliset seminaarit (37,5 op): Liiketoimintaympäristö ja taloudellinen päätöksenteko, 4,5 op Liiketoimintastrategiat, 4,5 op Laatu-, ympäristö- ja turvallisuusjohtaminen, 3 op Kustannuslaskenta ja kannattavuuden hallinta, 3 op Markkinoinnin johtaminen ja asiakassuhdeverkostot, 4,5 op Teknologiajohtaminen ja -strategia, 4,5 op Organisaatiokulttuuri ja sen kehittäminen, 3 op Johtaminen ja johtajana kehittyminen, 3 op Laadun jatkuva parantaminen ja laatutyökalut, 4,5 op Suorituskyvyn mittaaminen ja arviointi, 3 op. Valinnaiset seminaarit (13,5-16,5 op) Valitaan oman mielenkiinnon pohjalta muusta Oulu Business Excellence -seminaarien tarjonnasta. Tentit (24 op) Executive MBA (MQ) ohjelmassa tentitään kirjallisuustentit 1, 2, 4 sekä yksi tenteistä 5, 6 tai 8. Tenttikirjallisuus on esitelty tämän oppaan kohdassa Tenttiminen ja tenttikirjallisuus. Lopputyö (15 op) Tehdään opiskelijan valitsemasta edustamansa organisaation laatujohtamiseen liittyvästä teemasta tohtoritasoisen ohjaajan valvonnassa. 11 Ohjelman tavoitteena on auttaa osallistujia ja heidän edustamiaan yrityksiä saavuttamaan laatujohtamiseen pohjautuva yhä parempi toiminnallinen taso.

12 12 Executive MBA (MOT), 90 op Teknologiajohtamisen (Management of Technology, MOT) emba ohjelmassa opiskellaan teknologiajohtamiseen liittyviä keskeisiä teemoja. Ohjelma on suunnattu henkilöille, joiden vastuulla ovat yrityksen kehitys- ja teknologiajohtamiseen liittyvät tehtävät. Pakolliset seminaarit (36 op): Liiketoimintaympäristö ja taloudellinen päätöksenteko, 4,5 op Liiketoimintastrategiat, 4,5 op Kustannuslaskenta ja kannattavuuden hallinta, 3 op Markkinoinnin johtaminen ja asiakassuhdeverkostot, 4,5 op Teknologiajohtaminen ja -strategia, 4,5 op Tuoteteknologia, 3 op Tuotantoteknologia, 4,5 op Liiketoiminta ja informaatioteknologia, 4,5 op Johtaminen ja johtajana kehittyminen, 3 op Valinnaiset seminaarit (15-18 op) Valitaan oman mielenkiinnon pohjalta muusta Oulu Business Excellence -seminaarien tarjonnasta. Tentit (24 op) Executive MBA (MOT) ohjelmassa tentitään kirjallisuustentit 1, 2, 4 ja 8. Tenttikirjallisuus on esitelty tämän oppaan kohdassa Tenttiminen ja tenttikirjallisuus. Lopputyö (15 op) Tehdään erillisen ohjauksen pohjalta opiskelijan valitsemasta edustamansa organisaation teknologioiden tai teknologiastrategioiden kehittämiseen ja/tai johtamiseen liittyvästä aiheesta tohtoritasoisen tutorin valvonnassa. Johdon erikoistumisohjelmat Oulu Business Excellence -kokonaisuudessa on mahdollista suorittaa myös suppeampia ja lyhyempikestoisia (30 op, 6-12 kk) opintokokonaisuuksia seuraavista teema-alueista: Henkilöstöjohtaminen Laatujohtaminen Teknologiajohtaminen Kukin erikoistumisohjelma sisältää: lähiopetusseminaareja kirjallisia jaksotehtäviä kirjallisen tentin ko. erikoistumisohjelman alalta tehtävän loppuraportin. Lähiopetus tapahtuu Oulun yliopiston osoittamissa tiloissa ja siihen liittyvät kirjalliset jaksotehtävät on tehtävä 1 kuukauden kuluessa seminaarista. Tenttiminen tapahtuu ulkopuolisilta suljetussa internettiin rakennetussa oppimisympäristössä, joten se ei edellytä matkustamista Ouluun.

13 Loppuraportti on soveltava, osallistujan omaa työtä ja organisaatiota tarkasteleva essee, joka pohjautuu johonkin ohjelman keskeiseen teemaan, siinä läpikäytyihin sisältöihin, teorioihin ja kirjallisuuteen. Työ voi myös olla kooste tai looginen, pidemmälle viety pohdinta pakollisiin seminaareihin kuuluvista jaksotöistä. Tavoitteena on, että osallistuja soveltaa oppimaansa oman työyhteisönsä käytännön toimintaan ja loppuraportissaan esittää nämä sovelluskohteet sekä parannusehdotuksia, joilla edistetään oman työyhteisön toimintatapaa. Työn tekemistä ohjaa yliopiston osoittama asiantuntija. Kuhunkin erikoistumisohjelmaan kuuluvien seminaarien tarkemmat kuvaukset ja toteutuspäivämäärät löytyvät tämän opinto-oppaan kohdasta Oulu Business Excellence -lähiopetusjaksot vv Erikoistumisohjelmien käytännöissä seurataan myöhemmin tässä oppaassa esitettyjä Oulu Business Excellence -ohjelmien ohjeita ja sääntöjä. Erikoistumisohjelman voi sen suoritettuaan lukea täysimääräisesti hyväksi Oulu Business Excellence -kokonaisuuden emba OULU koulutusohjelmassa. Ohjelman (suoritetusta) hinnasta hyvitetään opiskelijalle 50 %. 13

14 14 Henkilöstöjohtamisen erikoistumisohjelma (30 op) sisältää seuraavat opinnot Oulu Business Excellence -kokonaisuudesta: Seminaarit (16,5 op): Henkilöstöjohtaminen muuttuvassa toimintaympäristössä, 3 op Organisaatiokulttuuri ja sen kehittäminen, 3 op Henkilöstön kehittäjänä toimiminen, 1,5 op Oman johtamistyylin analyysi, 1,5 op Johtaminen ja johtajana kehittyminen, 3 op Henkilöstön osaamisen kehittäminen - oppiva organisaatio, 4,5 op Tentti (6 op): Ohjelmassa tentitään kirjallisuustentti 6. Loppuraportti (7,5 op) Laatujohtamisen erikoistumisohjelma (30 op) sisältää seuraavat opinnot Oulu Business Excellence -kokonaisuudesta: Seminaarit, (16,5 op): Laatu-, ympäristö- ja turvallisuusjohtaminen, 3 op Laadun jatkuva parantaminen ja laatutyökalut, 4,5 op Suorituskyvyn mittaaminen ja arviointi, 3 op Organisaatiokulttuuri ja sen kehittäminen, 3 op Vapaavalintainen jakso, 3 op Tentti (6 op): Ohjelmassa tentitään kirjallisuustentti 4. Loppuraportti (7,5 op) Teknologiajohtamisen erikoistumisohjelma (30 op) sisältää seuraavat opinnot Oulu Business Excellence -kokonaisuudesta: Seminaarit, (16,5 op): Teknologiajohtaminen ja -strategia, 4,5 op Tuoteteknologia, 3 op Tuotantoteknologia, 4,5 op Liiketoiminta ja informaatioteknologia, 4,5 op Tentti (6 op): Ohjelmassa tentitään kirjallisuustentti 8. Loppuraportti (7,5 op)

15 JOKO -seminaarisarja JOKO -seminaarisarja rakentuu Oulu Business Excellence -kokonaisuuden eri lähiopetusseminaareista. Opiskelija valitsee ohjelmaansa 9 seminaaria, joista muodostuu henkilökohtainen kalenterivuoden mittainen koulutusohjelma. Ohjelma on suunnattu erityisesti esimiestasolle tai siihen valmentautuville henkilöille niin tuotannollisissa kuin asiantuntijayrityksissäkin. Ohjelma soveltuu erittäin hyvin myös pk-yrityssektorille. JOKO -seminaarisarjaan voi liittyä mukaan mihin vuodenaikaan tahansa. Opiskeluajaksi on rajattu yksi kalenterivuosi ensimmäisestä seminaarista lukien. Toisin kuin muissa Oulu Business Excellence - kokonaisuuteen liittyvissä koulutusohjelmissa JOKO -seminaarisarjaan ei sisälly tenttejä eikä kirjallisia töitä. JOKO toimii myös erinomaisena valmennuksena 2-vuotisiin koulutusohjelmiin, mikäli hakijalla ei ole vielä riittävästi edellytyksiä niihin. JOKO seminaarisarjan maksetusta hinnasta hyvitetään opiskelijalle 50 %, mikäli opinnot emba -ohjelmassa aloitetaan 3 vuoden sisällä JOKO seminaarisarjan päättämisestä. JOKO -seminaarisarjaan valittavissa olevat seminaarit: 1. Liiketoimintaympäristö ja taloudellinen päätöksenteko 2. Johtaminen ja johtajana kehittyminen 3. Liiketoimintastrategiat 4. Henkilöstön osaamisen kehittäminen - oppiva organisaatio 5. Strateginen myynnin johtaminen 6. Laatu-, ympäristö- ja turvallisuusjohtaminen 7. Kansainvälisen liiketoiminnan rakentaminen 8. Kustannuslaskenta ja kannattavuuden hallinta 9. Rahoitus & investoinnit 10. Laadun jatkuva parantaminen ja laatutyökalut 11. Markkinoinnin johtaminen ja asiakassuhdeverkostot 12. Teknologiajohtaminen ja -strategia 13. Suorituskyvyn mittaaminen ja arviointi 14. Yritysjuridiikka 15. Tuoteteknologia 16. Palvelujen markkinointi ja kuluttajamarkkinointi 17. Henkilöstöjohtaminen muuttuvassa toimintaympäristössä 18. Tuotantoteknologia 19. Organisaatiokulttuuri ja sen kehittäminen 20. Liiketoiminta ja informaatioteknologia 15

16 16 Oulu Business Excellence -lähiopetusjaksot lukuvuonna käydään läpi koulutusohjelman menestyksekkääseen suorittamiseen liittyviä yleisiä käytäntöjä ja työskentelytapoja. Avauspäivän aikana opiskelijat tutustuvat myös opiskelun aikana käytettävään www-pohjaiseen OPTIMA - opiskelun yhteydenpito- ja tukijärjestelmään, jonka kautta mm. toimitetaan valtaosa opiskelumateriaaleista. Tästä jaksosta ei anneta opintoviikkoja, mutta osallistuminen siihen on tärkeää. Vastuu: Projektipäällikkö ja koulutusassistentti Liiketoimintaympäristö ja taloudellinen päätöksenteko, 4,5 op Ilmoitettuihin seminaariaikoihin voi tulla muutoksia järjestäjästä riippumattomista syistä. Opinto-opasta päivitetään vuoden mittaan www-sivuilla osoitteessa 1. VUOSIKURSSI Ohjelman avaus- ja tutustumisjakso Avausjaksolla tutustutaan Oulun yliopistoon tulevana opiskelupaikkana, yliopiston kirjaston käyttömahdollisuuksiin sekä toisiin opiskelijoihin. Avauspäivänä Jakson tavoitteena on tutustuttaa osallistujat yrityksen mikro- ja makrotalousympäristöön kansantalouden keskeisimpien teorioiden ja talouden tunnuslukujen kautta; valottaa maailman rahoituskriisien syitä ja seurauksia, Euroopan yhteisvaluutan, alhaisen inflaation / deflaation ym. tekijöiden vaikutuksia pienelle kansantaloudelle ja erityisesti Suomessa toimiville yrityksille. Jakson aikana luodaan myös käytännön tason katsaus maailman ja Suomen kansantalouden nykytilaan ja odotettavissa olevaan taloudelliseen kehitykseen. Jaksolla käydään läpi Tentti I:n Economics for Business kirjan keskeisiä oppisisältöjä. Jakson suorittamiseen liittyy erikseen annettava ja kuukauden

17 sisällä palautettava jaksotehtävä. Vastuukouluttaja: Prof. Rauli Svento Liiketoimintastrategiat, 4,5 op Jakson tavoitteena on perehdyttää osanottajat strategiseen ajatteluun, liiketoimintastrategian kehittämisen ja muutoksen johtamisen prosesseihin, menetelmiin ja työvälineisiin sekä teoriassa että käytännössä. Strateginen ajattelu muodostaa Oulu Business Excellence -ohjelman kattavan yleisen viitekehyksen, johon kunkin jakson sisältö liittyy. Strategian kehittämiseen liittyviä prosesseja ja analyyseja käydään tarkemmin läpi tulevissa lähiopetusjaksoissa ja niitä voidaan hyödyntää laajemmin etenkin lopputyövaiheessa. Jakson suorittamiseen liittyy erikseen annettava ja kuukauden sisällä palautettava jaksotehtävä. Vastuukouluttaja: KTT Petri Ahokangas Laatu-, ympäristö- ja turvallisuusjohtaminen, 3 op Jakson tavoitteena on perehdyttää osallistujat laatujohtamisen filosofiaan, ympäristö- ja turvallisuusjohtamisen keskeiseen sisältöön ja merkitykseen yrityksen kilpailukyvyn kannalta sekä riskienhallinnan peruskysymyksiin. Jakso antaa valmiuksia tunnistaa oman organisaation laatu-, ympäristö- ja turvallisuuskysymyksiin liittyviä kehityskohteita. Jakson suoritukseen kuuluu aktiivinen osallistuminen luennoille ja itsenäisesti tehtävä analyysi oman organisaation laatu-, ympäristö- tai turvallisuusjohtamisesta. Tehtävässä analyysissä tulee kiinnittää huomiota myös valitun johtamisteeman kehittämismahdollisuuksiin. Vastuukouluttaja: TkT Tauno Jokinen Kustannuslaskenta ja kannattavuuden hallinta, 3 op Mistä nämä numerot ovat peräisin? Mikä olisi kannattavin toimintavaihtoehto? Miten kustannuksia alennetaan kannattavasti? Mm. näihin kysymyksiin pyritään tällä jaksolla tarjoamaan vastauksia. Jakson tavoitteena on antaa osallistujille perusteita kustannuslaskelmien hyödyntämiseksi päätöksenteossa sekä herättää ajatuksia kustannushallinnan tarjoamista monista mahdollisuuksista yrityksen liiketoiminnan kannattavuuden kehittämiseksi. Huomiota kiinnitetään tuotteiden ohella myös asiakkaiden ja prosessien strategisiin menestystekijöihin panostamisen kannattavuuteen. Jaksolla käsitellään monipuolisesti sekä kustannusten ja kannattavuuden mittaamiseen että tietojen hyödyntämiseen liittyviä kysymyksiä. Toimintatapana jakson aikana ovat alustukset ja ryhmätyöt. Jakson suorittamiseen liittyy erikseen annettava ja kuukauden sisällä palautettava jaksotehtävä. Vastuukouluttaja: Prof. Jukka Pellinen 17

18 18 Rahoitus & investoinnit, 3 op Jakson tavoitteena on kehittää osallistujien talouden johtamis-, suunnitteluja valvontaosaamista, yrityksen taloudellisen informaation analysointikykyä sekä investointi- ja rahoitusstrategista osaamista. Jakson suorittamiseen liittyy erikseen annettava ja kuukauden sisällä palautettava jaksotehtävä. Vastuukouluttaja: Prof. Juha-Pekka Kallunki Markkinoinnin johtaminen ja asiakassuhdeverkostot, 4,5 op Jakson tavoitteena on johdattaa osallistujat markkinointiprosessin johtamiseen nykyajan reaalitaloudessa. Jakson aikana käsitellään markkinoinnin johtamista niin strategisena ajatteluna kuin ruohonjuuritason toimenpiteinäkin. Painopiste on nykyaikaisen suomalaisyrityksen liiketoiminnan reaalimaailmassa ja jaksolla keskitytään käsittelemään yritysverkostojen muodostumista ja johtamista, projekti- ja tuotemarkkinoinnin eroja, business-to-business -markkinoinnin erityispiirteitä ja yrityksen governanssia eli hallintaa. Edelleen paneudutaan asiakassuhdemarkkinoinnin problematiikkaan, kuluttajakäyttäytymiseen ja sen tutkimiseen sekä imagomarkkinointiin. Fokuksena ovat asiakastyytyväisyyden mittaamisen ongelmat, asiakkuuksien synnyttämiseen liittyvät ongelmat/kohdistettu markkinointi, asiakkuuksien keston säilyttäminen/onnistuneet asiakaskohtaamiset, prosessien yhdistäminen, ja asiakkuuksien lopettamisen päätöksenteko/onnistunut asiakkuusstrategia. Jakson suorittamiseen liittyy erikseen annettava ja kuukauden sisällä palautettava jaksotehtävä. Vastuukouluttaja: Prof. Kimmo Alajoutsijärvi Teknologiajohtaminen ja strategia, 4,5 op Jakson tavoitteena on perehtyä syvällisesti alustusten ja case-esimerkkien avulla teknologiseen kilpailukykyyn, innovaatiojohtamiseen, teknologiastrategian merkitykseen ja sen rakentamisen työkalustoon ja menetelmiin. Jaksolla tarkastellaan innovaation lähteitä, niiden hallintaa, innovaatiotoiminnan organisoitumista sekä innovaatioita liikkeenjohdon näkökulmasta. Tarkoitus on havainnollistaa teknologian kehityksen ja soveltamisen kenttää: Teknologian kehitys vs. tuotekehitys ja teknologian kypsyys; teknologian sovellukset, käyttökohteet, hyödyntäminen ja arviointi. Jakson suorittamiseen liittyy erikseen annettava ja kuukauden sisällä palautettava jaksotehtävä. Vastuukouluttaja: TkT Kari Leppälä

19 Tuoteteknologia, 3 op (ent. Tuoteteknologia ja innovaatiot) Jakso rakentuu tuotekehitystoiminnan ja sen johtamisen ympärille. Jaksolla tarkastellaan tuotekehityksen funktioita ja organisaatiota sekä käydään läpi tuotekehityksen menetelmiä eri aloilla. Sisältöön kuuluu myös yksittäisen tuotteen kehittäminen suhteessa platform kehitykseen sekä T&K toiminnan suhde tuotekehitykseen. Jakson suorittamiseen liittyy erikseen annettava ja kuukauden sisällä palautettava jaksotehtävä. Vastuukouluttaja: Prof. Harri Haapasalo Henkilöstöjohtaminen muuttuvassa toimintaympäristössä, 3 op Tavoitteena on oppia näkemään strateginen henkilöstöjohtaminen (SHRM) organisaation toiminnan tuloksellisuuteen keskeisesti vaikuttavana tekijänä sekä saada välineitä oman organisaation henkilöstöjohtamisen arviointiin ja kehittämiseen. Käsiteltäviä teemoja ovat erityisesti henkilöstöjohtaminen osana liiketoiminnan kokonaisuutta, organisaatiotyypit ja niiden vaikutus henkilöstöjohtamiseen, henkilöstöjohtamisen toiminnan alueet ja HR-järjestelmät, strategisen johtamisen lähestymistavat sekä systeemiajattelu organisaation johtamisessa. Jakson suorittamiseen liittyy erikseen annettava ja kuukauden sisällä palautettava jaksotehtävä. Vastuukouluttaja: KTT Sari Salojärvi Tuotantoteknologia, 4,5 op Opintojakson tavoitteena on perehtyä syvällisesti tuotannon johtamisen periaatteisiin sekä perehdyttää osallistujia tuotannon analysointi- ja kehittämismenetelmiin. Lisäksi tavoitteena on ohjata osallistujat itsenäiseen ongelman ratkaisuun tuotannon johtamisen tehtävissä. Jakson sisältö kattaa mm. tuotannon analysoinnin ja kehittämisen, ohjattavuusanalyysin sekä tuotantojärjestelmän hallinnan modernit lähestymistavat, kuten agiliteetti, lean production, massaräätälöinti ja joustavuus. Tuotantojärjestelmän kehittämisessä on näkökulmana prosessiajattelu. Vastuukouluttaja: Prof. Harri Haapasalo Organisaatiokulttuuri ja sen kehittäminen, 3 op Jakson tavoitteena on perehdyttää osallistujat organisaatiokulttuurien syntymiseen, ilmenemismuotoihin, arviointiin ja kehittämiseen. Jaksolla sivuttavia aiheita ovat myös liike-elämän etiikkaan ja moraaliin liittyvät kysymykset, jotka toimivat johdantona yleisempään organisaatiokulttuurien tarkasteluun. Muita erityisteemoja ovat organisaation identiteetti, sosiaalinen pääoma ja maine organisaatiokulttuurin osailmiöinä. Jakso tarjoaa käsitteellisiä välineitä organisaatiokulttuurin ymmärtämiseen. Näiden kautta opiskelija saa valmiuksia tunnistaa oman 19

20 20 organisaationsa kulttuurin piirteitä ja niiden vaikutusta organisaation suorituskykyyn, hyvinvointiin ja maineeseen sidosryhmien piirissä. Jakson suorittamiseen liittyy erikseen annettava ja kuukauden sisällä palautettava jaksotehtävä. Vastuukouluttaja: TkT Saku Mantere Liiketoiminta ja informaatioteknologia, 4,5 op Jaksolla käydään kattavasti läpi informaatioteknologian vaikutuksia liiketoimintaan, jolloin tarkastellaan ensinnäkin informaatio- ja kommunikaatioteknologian vaikutuksia mm. tuottavuuteen, taloudelliseen kasvuun, työmarkkinoihin, toimialarakenteeseen ja kansallisen kilpailukyvyn muodostumiseen. Osallistujat tutustuvat tietoverkkoliiketoiminnan sovelluksiin sekä niiden kehittämiseen, implementointiin ja hyödyntämiseen osana liiketoimintaa. Tarkasteltavia asioita ovat mm. yritysten resurssienhallintajärjestelmät (ERP), asiakkuuksien hallintajärjestelmät (CRM), yritysten välisten toimintojen hallintaan soveltuvat ratkaisut (SCM systems), näiden eri järjestelmien väliset suhteet ja niiden integroitavuus toisiinsa. Vastuukouluttaja: Prof. Petri Mähönen Practising Strategic Thinking, 4,5 op Glasgow, toukokuu 2007 Tavoitteena on oppia ja omaksua paikallisen yrityksen toimeksiannon avulla menetelmä yrityksen strategiseen suunnitteluun, ongelmien ratkaisuun ja ideointiin sekä tuoda opiskelijoille kokemusta toiminnasta vieraskielisessä, monikulttuurisessa ympäristössä. 4-5 päiväinen jakso järjestetään Glasgow ssa Skotlannissa. Vastuullisena organisoijana toimii Strathclyde Graduate School of Business. Osallistujille annetaan myös erillinen ryhmäkohtainen loppuarvio järjestäjäorganisaation toimesta. Vastuukouluttaja: Strathclyde Graduate School of Business Henkilöstön kehittäjänä toimiminen, 1,5 op Seminaarin tavoitteena on perehtyä tutkimuksen ja osallistujien kokemuksien kautta henkilöstön kehittäjän työn tavoitteisiin, sisältöön, luonteeseen, työssä tarvittavaan ja kehittyvään osaamiseen sekä jokapäiväisiin haasteisiin organisaatioympäristössä. Jakson aikana tarkastellaan ja arvioidaan henkilöstön kehittäjän rooleja ja asiantuntija-asemaa organisaatioiden kehittämistyössä. Työskentelyssä vaihtelevat lyhyet alustukset ja osallistujaryhmän keskustelut, jotka pohjautuvat osallistujien omien käsitysten ja kokemuksien arviointiin. Kukin osallistuja val-

21 mistautuu jaksoon pohtimalla omaa käsitystään henkilöstön kehittämisestä ja omaa työtään sekä asemaansa suhteessa henkilöstön kehittämiseen. Vastuukouluttaja: Mag. Phil. Bärbel Fink 2. VUOSIKURSSI Oman johtamistyylin analyysi, 1,5 op Kyseessä on osallistujan henkilökohtaisen johtamistavan arviointi 360 asteen menetelmällä. Tämän avulla käynnistetään johtamistavan henkilökohtainen kehitysohjelma. Menetelmään liittyy olennaisena osana opiskelijoiden omissa organisaatioissaan ennakkoon tekemät kyselyt ja itse ohjatut palautteet. Ohjelmaan liittyy myös konsultatiivinen osuus, jossa yhdessä asiantuntijan kanssa pyritään rakentamaan osallistujalle henkilökohtainen kehitysohjelma. Osiota suositellaan henkilöille, jotka eivät ole lähivuosien aikana osallistuneet minkään 360-asteen työkalun koulutukseen. Ohjelman hinnan (n. 550 ) laskuttaa ulkopuolinen asiantuntija erikseen emba kurssilaisilta. (Henkilöstöjohtamisen erikoistumisohjelmassa seminaari sisältyy ohjelman kokonaishintaan.) Vastuukouluttaja: Ulkopuolinen asiantuntija Johtaminen ja johtajana kehittyminen, 3 op Jakson aikana tutustutaan sekä teorian että käytännön kautta syvällisesti johtamisen problematiikkaan. Jaksolla keskustellaan mm. johtamisen uusista haasteista, henkilöstön hyvinvoinnista ja yksilöistä työyhteisössä. Työskentelyn ja keskustelun kohteina ovat mm. henkilökohtaiset ja yrityksen arvot, yhteiskunnalliset moraalikäsitykset ja niiden sidokset johtamiseen, globaalin etiikan problematiikka, arvojen konfliktit sekä johtajan moraalinen päätöksenteko. Jakson suorittamiseen liittyy erikseen annettava ja kuukauden sisällä palautettava jaksotehtävä. Vastuukouluttaja: VT Pauli Juuti Henkilöstön osaamisen kehittäminen - oppiva organisaatio, 4,5 op Jaksolla paneudutaan henkilöstön osaamisen johtamiseen ja henkilöstön kehittämiseen organisaatioissa sekä oppimista tukevaan vuorovaikutukseen työyhteisössä. Tavoitteena on kirkastaa kokonaiskuvaa osaamisen johtamisen ulottuvuuksista. Erityisesti jakson aikana selvitellään sitä, mistä asioista esimiesten tulisi organisaatiossaan, omassa työyhteisössään ja henkilökohtaisessa toiminnassaan huolehtia, kun osaamista halutaan konkreettisesti edistää. Jaksolla perehdytään myös ns. oppivan organi- 21

22 22 saation rakentamiseen ja osaamisen johtamisen strategisiin kytkentöihin. Jakson suorittamiseen liittyy erikseen annettava ja kuukauden sisällä palautettava jaksotehtävä. Vastuukouluttaja: Prof. Riitta Viitala Strateginen myynnin johtaminen, 3 op Loka-marraskuussa 2006 (jakso rakenteilla) Jaksolla keskitytään myynnin johtamisen asemaan ja tehtävään organisaatiossa, strategisesta näkökulmasta. Myyntiorganisaation luonne ja myyntistrategioiden vieminen käytäntöön (jalkauttaminen) on jaksolla tärkeässä roolissa. Erityyppiset myyntikanavat, niiden käyttökelpoisuuden tunnistaminen, myyntiorganisaatioiden rakentaminen ja kehittäminen, myyntihenkilöstön valmentaminen, sitouttaminen ja motivointi, sekä myyntiorganisaation uudistaminen ovat tarkastelussa sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla. Käytännön caseesimerkeillä pyritään havainnollistamaan myyntiorganisaation kehittämistä ja johtamista. Jakson suorittamiseen liittyy erikseen annettava ja kuukauden sisällä palautettava jaksotehtävä. Vastuukouluttaja: Ulkopuolinen asiantuntija Kansainvälisen liiketoiminnan rakentaminen, 4,5 op Jakson aikana käydään läpi näkökulmia ja annetaan valmiuksia kansainvälisen liiketoiminnan rakentamiseen ja johtamiseen. Teemoina ovat mm. kansainvälistymisprosessi ja sen johtaminen, kansainväliset operaatiot ja niiden erityispiirteet, kansainvälisen liiketoiminnan organisointi, toteuttaminen ja johtaminen. Jakson suorittamiseen liittyy erikseen annettava ja kuukauden sisällä palautettava jaksotehtävä. Vastuukouluttaja: KTT Petri Ahokangas Laadun jatkuva parantaminen ja laatutyökalut, 4,5 op Jakson tavoitteena on, että osallistuja oppii tuntemaan laatujohtamisen keskeisimpien työkalujen ja tekniikoiden sisällön sekä niiden käytön laadun mittaamisessa ja jatkuvassa parantamisessa. Jaksolla käsiteltäviä teemoja ovat mm. laadun jatkuvan parantamisen filosofia, systeemiajattelu ja tilastolliset menetelmät laadun kehittämisessä. Lisäksi jaksolla perehdytään Euroopan laatupalkintokriteeristön käyttöön organisaation kehittämisen apuvälineenä. Jakson suoritukseen kuuluu aktiivinen osallistuminen luennoille ja itsenäisesti tehtävä kuvaus omassa organisaatiossa käytössä olevista laatutyökaluista sekä kriittinen arvio niiden käytön tuloksellisuudesta ja kehittämismahdollisuuksista. Vaihtoehtoinen

23 tehtävä on suorittaa EFQM laatupalkintokriteeristön mukainen itsearviointi omassa organisaatiossa. Vastuukouluttaja: Prof. Harri Haapasalo Suorituskyvyn mittaaminen ja arviointi, 3 op Osallistujat perehtyvät jaksolla suorituskyvyn mittaamisen tarkoitukseen ja erilaisiin mittaamisen välineisiin. Suorituskykymittauksen menetelmistä tarkastellaan erityisesti Balanced Score Card -mittariston kehittämistä ja käyttöä johtamisen apuvälineenä. Jakson suorittamiseen kuuluu aktiivinen osallistuminen luennoille ja itsenäisesti tehtävä hahmotelma oman organisaation toiminnan mittariston kehittämiseksi BSC -mallin mukaisesti. Mikäli organisaatiolla on jo käytössä toiminnan mittausjärjestelmä tulee työssä kuvata kyseinen mittaristo ja kriittisesti arvioida sen toimivuutta (käyttöä, tuloksia ja soveltamista) oman organisaation johtamisen apuvälineenä. Vastuukouluttaja: TkL Jukka Raudasoja Yritysjuridiikka, 3 op Jakson aikana perehdytään sopimusoikeuden erityiskysymyksiin useista eri näkökulmista. Tavoitteena on valottaa osallistujille sopimusten ja niiden tarkkuuden merkitystä eri oikeusjärjestelmissä niin yritysten välisten kuin palvelusuhteisiinkin liittyvien sopimusten kohdalla. Muina tärkeinä teemoina käsitellään lisäksi mm. immateriaali- ja vahingonkorvausoikeutta. Jakson suorittamiseen liittyy erikseen annettava ja kuukauden sisällä palautettava jaksotehtävä. Vastuukouluttaja: OTK Markku Pulkkinen Palvelujen markkinointi ja kuluttajamarkkinointi, 3 op Jakson lähtökohtana on kuluttajan ostoprosessi, jota voidaan hyvin pitää pohjana koko kuluttajamarkkinoinnille. Jakson aikana tarkastellaan mm. kuluttajan käyttäytymisen kokonaismalleja sekä niiden arviointia, kuluttajasuhdemarkkinointia, internetin mahdollisuuksia kuluttajasuhdemarkkinoinnissa, palvelukokonaisuuksien merkitystä ja muodostamista markkinoinnissa, palvelun ja palvelusuhteen laatutekijöitä, palvelun tuottavuutta sekä palvelusuhteen päättymistä. Seminaarin aikana käydään vastuukouluttajan johdolla läpi keskeiset palvelu- ja kuluttajamarkkinoinnin mallit sekä paneudutaan opiskelijoiden omiin ongelmakysymyksiin. Jakson suorittamiseen liittyy erikseen annettava ja kuukauden sisällä palautettava jaksotehtävä. Vastuukouluttaja: Prof. Heikki Karjaluoto 23

24 Oulu Business Excellence -ohjelmien ohjeita ja sääntöjä EXECUTIVE MBA Executive MBA -ohjelmissa opiskelijoiden etenemistä kontrolloidaan kirjallisilla opintojaksokohtaisilla suoritteilla, kirjallisuustenteillä sekä lopputyöllä seuraavasti: Opintojaksokohtaiset suoritteet Kuhunkin 2-3 päiväiseen seminaariin liittyy jaksotehtävä, joka opiskelijoiden on palautettava määräajassa ja sovitulla tavalla. Palautukset tehdään Oulun yliopiston koulutus- ja tutkimuspalvelut yksikön www-pohjaisessa Optima -oppimisympäristössä. Nämä suoritteet on (ellei toisin sovita) palautettava kuukauden kuluessa seminaarijakson päättymisestä ja ne arvostellaan asteikolla kiitettävä - hyvä - hyväksytty - hylätty. Hylätty jaksosuorite on täydennettävä annetun lisäajan kuluessa. Tentit Tentit ovat kirjallisia ja ne järjestetään em. Optima -oppimisympäristössä, mikä mahdollistaa tenttimisen tietoliikenneyhteyden välityksellä. Tentit tehdään määrättyinä tenttiaikoina, jotka on ilmoitettu tämän oppaan kohdassa Tenttiminen ja tenttikirjallisuus. Kukin tentti kestää neljä tuntia ja opiskelija voi hyödyntää sen aikana tenttikirjallisuutta sekä seminaarin aikana jaettuja oheismateriaaleja. Tentit arvioidaan yleisen yliopistollisen käytännön mukaisesti asteikolla 1-5. Hylätty tenttisuoritus tulee uusia. Kolmen hylätyn tenttikerran jälkeen kyseinen tentti tulee opiskelijalle maksulliseksi, kuten jäljempänä kohdassa suorittamattomat tentit määritellään. emba -lopputyö Kaksivuotiseen emba -ohjelmaan kuuluu olennaisena osana lopputyö, jonka tavoite on, että opiskelija osoittaa kykenevänsä edustamansa yrityksen liiketoiminnan kehittämiseen kuuluvan ongelman itsenäiseen muotoiluun ja tieteellistä ajattelua vaativaan käsittelyyn. Lopputyön tekemisen eri vaiheissa osallistuja soveltaa ohjelman aikana läpikäytyjä teorioita, oppeja ja ajatuksia. Aiheen tulee olla osallistujan oman organisaation kehittymistä edistävä ja siten sovellettavissa ja hyödynnettävissä yrityksen käytännön toimintaan. Lopputyö on 15 opintopisteen määräinen kirjallinen suorite ja se tehdään yleisten akateemisten opinnäytetöiden vaatimusten mukaisesti. Lopputyön tekemistä ja sen edistymistä ohjaa tutor, jonka koulutuksen järjestäjä nimeää. Osallistuja saa kirjallisen arvolausun-

25 non lopputyöstään. Tutoreina toimivilta henkilöiltä edellytetään pääsääntöisesti tohtoritason tutkintoa. Lopputyön tulee muodostaa looginen kokonaisuus. Työn saa teknisesti toteuttaa sangen vapaasti, kunhan se on toteutukseltaan johdonmukainen eli valitusta esitystavasta pidetään kiinni. Esimerkiksi lopputyön lähdeviitteet voi esittää millä tahansa yleisesti hyväksytyllä tavalla, mutta kuitenkin vain yhdellä tavalla samassa työssä. Työn ohjeellinen laajuus on liuskaa. Yksi kappale kutakin valmistunutta lopputyötä säilytetään koulutuksen järjestäjän toimesta. Jos työ sisältää yrityksen kannalta salassa pidettävää aineistoa, se voidaan merkitä salaiseksi 2-5 vuoden ajaksi. Jokainen koulutus- ja tutkimuspalveluiden palveluksessa oleva sekä töiden ohjaamiseen osallistunut henkilö on vaitiolovelvollinen lopputöihin liittyvien tietojen osalta eikä töitä esitetä julkisesti missään vaiheessa. Opintojen aikataulu ja myöhästyneet* tai ylimääräiset opinnot Executive MBA -ohjelman opetussuunnitelman mukainen suoritusaika on kaksi lukuvuotta. Ohjelman vähimmäislaajuus on 90 opintopistettä ja opiskelijalla on oikeus suorittaa max. 93 op ilman lisämaksua. Mikäli opiskelijalla on ohjeellisen opiskeluajan päättyessä puutteita opintosuorituksissa (seminaarit, jaksosuoritukset, tentit, lopputyö) tai jos opiskelija haluaa suorittaa enemmän kuin koulutusohjelman mukaiset opinnot edellyttävät, astuvat seuraavat ohjeet voimaan: * Mikäli puutteelliset suoritteet johtuvat pakottavista syistä (esim. sairastuminen), näistä ohjeista voidaan joustaa. 25

26 26 Puuttuvat jaksosuoritteet Seminaarikohtaiset jaksosuoritteet on pääsääntöisesti tehtävä kuukauden kuluessa lähiopetusjakson päättymisestä. Mikäli jaksosuoritusta ei palauteta määräajassa, sen suorittaminen siirtyy seuraavan vuosikurssin mukaiseen opetusohjelmaan, ts. yhdellä vuodella eteenpäin. Mikäli suoritus viivästyy tätä enemmän, sen tekeminen maksaa 2 % suorittamisajankohtana voimassa olevasta emba - ohjelman kokonaismaksusta (= 358 vv ). Suorittamattomat tentit Executive MBA -ohjelman hintaan sisältyy neljä tenttiä sekä kaksi uusimismahdollisuutta per tentti. Opiskelijalla on oikeus osallistua tentteihin ilman eri korvausta yhden lukuvuoden ajan oman vuosikurssinsa opetusohjelman päättymisen jälkeen. Tenttiminen tätä myöhemmin edellyttää, että opiskelija suorittaa tentaattorimaksua 2 % suorittamisajankohtana voimassa olevasta emba -ohjelman kokonaishinnasta (= 358 vv ). Tentit suoritetaan kulloinkin voimassa olevan opinto-oppaan ilmoittaman tenttikirjallisuuden mukaan. Myöhästyneet seminaarit Mikäli seminaari suoritetaan opiskelijan oman vuosikurssin opetusohjelman päättymisen jälkeen, edellyttää se 3 % maksua suorittamisajankohtana voimassa olevasta emba -ohjelman kokonaismaksusta (= 537 vv ). Myöhästynyt lopputyö Executive MBA -lopputyön ohjaus- ja tarkastustyö tehdään ilman eri korvausta yhden lukuvuoden ajan osallistujan oman vuosikurssin opetusohjelman päätyttyä. Tämän jälkeen tarkastettavista lopputöistä peritään 7 % kulloinkin voimassaolevasta emba ohjelman kokonaismaksusta (= vv ). Lisäseminaarit Mikäli opiskelija haluaa suorittaa opintoja emba ohjelmassaan enemmän kuin 93 op, se edellyttää lisämaksua, jonka määrä lasketaan seuraavasti: Voimassaoleva koulutusohjelman hinta jaetaan 90: llä eli ohjelman opintopisteiden määrällä ja kerrotaan ylimääräisten seminaarien opintopistemäärällä. Esim: Lukuvuonna emba -ohjelman hinta on Ylimääräisen 3 opintopisteen seminaarijakson suorittaminen maksaa tällöin /90 op x 3 = 597.

27 2. JOHDON ERIKOISTUMISOHJELMAT Opintojaksokohtaiset suoritteet Opintojaksokohtaisiin suoritteisiin pätevät samat ohjeet kuin edellä on kuvattu emba -ohjelmassa. Tentti Kuhunkin erikoistumisohjelmaan kuuluu yksi kirjallinen tentti ja sen suorittamiseen pätee sama ohje kuin on edellä mainittu emba opintojen kohdalla. Loppuraportti Kuhunkin Oulu Business Excellence kokonaisuuden erikoistumisohjelmaan liittyy n liuskan laajuinen loppuraportti, jolle KOTU osoittaa tarkastajan. Loppuraportti on soveltava, osallistujan omaa työtä ja organisaatiota tarkasteleva essee, joka pohjautuu erikoistumisohjelman teemaan, siinä läpikäytyihin sisältöihin, teorioihin ja kirjallisuuteen. Se voi myös olla kooste ja looginen, pidemmälle viety pohdinta pakollisiin seminaareihin kuuluvista jaksotöistä. Tavoitteena on, että osallistuja soveltaa oppimaansa oman työyhteisönsä käytännön toimintaan ja loppuraportissaan esittää nämä sovelluskohteet sekä parannusehdotuksia, joilla edistetään opiskelijan oman työyhteisön toimintatapaa. Opiskelija palauttaa laatimansa raportin tarkastajalle sovitussa ajassa. Jos raportti myöhästyy enemmän kuin 1 kk sovitusta palautusajasta, siitä voidaan määrätä opiskelijalle maksu, joka on määrältään raportin tarkastajalle kulloinkin maksettavan korvauksen suuruinen. Raportin laatimisprosessiin liittyy arviointikierros, jossa tarkastaja kommentoi loppuraportin käsikirjoitusta. Opiskelija huomioi saamansa palautteen ja tekee tarkastajan mahdollisesti edellyttämät muutokset siihen. Tämän jälkeen opiskelija palauttaa raportin tarkastajalle lopullista arvostelua varten. Opintojen aikataulu ja myöhästyneet tai ylimääräiset opinnot Johdon erikoistumisohjelmien kesto on ohjelmasta riippuen 6-12 kk. Mikäli opiskelijalla on ohjeellisen opiskeluajan päättyessä puutteita opintosuorituksissa (seminaarit, jaksosuoritukset, tentti, loppuraportti), astuvat seuraavat ohjeet voimaan: Myöhästyneet jaksosuoritteet Seminaarikohtaiset jaksosuoritteet on pääsääntöisesti tehtävä kuukauden kuluessa lähiopetusjakson päättymisestä. Mikäli jaksosuoritusta ei palauteta annetussa määräajassa, sen suorittaminen maksaa 2 % voimassa olevasta kurssimaksusta (= 118 vv ). 27

28 28 Suorittamattomat tentit Johdon erikoistumisohjelmaan kuuluu yksi kirjallinen tentti sekä kaksi ko. tentin uusimismahdollisuutta. Tenttiminen määritellyn opiskeluajan jälkeen edellyttää, että opiskelija suorittaa tentaattorimaksua 2 % suorittamisajankohtana voimassa olevasta lukukausimaksusta (= 118 vv ). Tentti on suoritettava voimassa olevan opinto-oppaan määrittelemän tenttikirjallisuuden mukaan. Puuttuvat seminaarit Mikäli puuttuvia seminaareja suoritetaan opiskelijan opetusohjelman päättymisen jälkeen se edellyttää 5 % maksua (per seminaari) suoritusajankohdan ohjelman kokonaismaksusta (= 295 vv ). Myöhästynyt projektityö Erikoistumisohjelman osallistujan on jätettävä projektityönsä tarkastettavaksi ohjelman määritelmällisen kestoajan loppuun mennessä. Tätä myöhemmin tarkastettavista projektitöistä peritään kertakorvauksena 5 % tarkastushetkellä voimassaolevasta ohjelman kokonaishinnasta. (= 295 vv ) Hyvitys emba -opintoihin Erikoistumisohjelma luetaan täysimääräisesti hyväksi Oulun yliopiston emba OULU koulutusohjelmassa. Erikoistumisohjelman suoritetusta maksusta hyvitetään tällöin opiskelijalle 50 % edellyttäen, että opintoja jatketaan Executive MBA -ohjelmassa kohtuullisen (max. n. 5 v.) ajan sisällä erikoistumisohjelman päättymisestä. 3. JOKO -SEMINAARISARJA Opiskelijalla on oikeus osallistua JOKO seminaarisarjaan yhden kalenterivuoden ajan ensimmäisestä seminaarista lukien. Opiskeluajan umpeuduttua opiskelijalle kirjoitetaan todistus niistä seminaarijaksoista, joihin hän on osallistunut. Mikäli henkilökohtaiseen opinto-ohjelmaan valittu seminaari (tai useampikin) jää suorittamatta, opiskelija voi sopia sen korvaamisesta jollakin muulla Oulu Business Excellence ohjelman seminaarilla mainitun yhden kalenterivuoden puitteissa.

29 Jos opiskelijan henkilökohtainen opetussuunnitelma jää edelleenkin vajaaksi (vähemmän kuin 9 seminaaria), on hänellä oikeus osallistua puuttuviin seminaareihin seuraavan kalenterivuoden aikana maksamalla 50 % kunkin suoritettavan seminaarin laskennallisesta hinnasta. Tätä seuraavista vuosista lähtien osallistujaa veloitetaan 100 % laskennallisesta hinnasta. (Laskennallisella hinnalla tarkoitetaan JOKO seminaarisarjan kulloinkin voimassa olevaa hintaa jaettuna 9:llä eli opetussuunnitelmaan valittavien seminaarien lukumäärällä.) Mikäli opiskelija haluaa osallistua valitsemansa opinto-ohjelman lisäksi ylimääräisiin Oulu Business Excellence -seminaareihin, edellyttää se seminaarikohtaisen laskennallisen hinnan maksamista. Esim: Lukuvuonna JOKO ohjelman hinta on Ylimääräisten seminaarien hinnaksi muodostuu tämä jaettuna 9:llä = 633. Hyvitys JOKO:sta emba -opintoihin JOKO seminaarisarjan maksetusta hinnasta hyvitetään opiskelijalle 50 %, mikäli opinnot emba -ohjelmassa aloitetaan 3 vuoden sisällä JOKO seminaarisarjan päättämisestä. 4. MUUT KUIN OHJELMAN VARSINAISET OPISKELIJAT Alumnit 2-vuotisen Oulu Business Excellence -ohjelman suorittaneilla (=alumni) on oikeus tietojensa päivittämiseksi osallistua seminaareihin ilmoittautumalla koulutusassistentille vähintään 2 viikkoa ennen ko. tilaisuutta. Alumnihinta on lukuvuonna per seminaaripäivä. Ulkomaan jaksoille osallistuvilta alumneilta veloitetaan koulutuksen osalta laskennallinen opiskelijahinta (= ulkomaisen järjestäjän veloittama hinta per osallistuja) + 10 %. Lisäksi osallistujat vastaavat itse matka- ja internaattikuluistaan. Ulkopuoliset opiskelijat OBE-ohjelmien ulkopuolisia osallistujia voidaan ottaa seminaareihin mukaan projektipäällikön suostumuksella, mikäli tilat ja seminaarin luonne antavat siihen mahdollisuuden. Lukuvuonna on 2 pv:n seminaarin hinta 670 ja 3 pv: n seminaarin 800. Ulkomaan jaksoille otetaan mukaan ulkopuolisia osallistujia erikseen neuvotellen ja korvauksesta sovitaan tapauskohtaisesti. 29

Opinto-opas 1.7.2007 30.6.2008

Opinto-opas 1.7.2007 30.6.2008 Opinto-opas 1.7.2007 30.6.2008 2 Aluksi: Tästä oppaasta löydät yksityiskohtaiset tiedot Oulu Business Excellence kokonaisuuden koulutusohjelmista, niiden sisällöistä ja toteuttamistavoista. Oppaassa mainittujen

Lisätiedot

Aluksi. Tervetuloa opiskelemaan Oulu Business Excellence -koulutusohjelmiin!

Aluksi. Tervetuloa opiskelemaan Oulu Business Excellence -koulutusohjelmiin! Aluksi Tästä oppaasta löydät yksityiskohtaiset tiedot Oulu Business Excellence (lyh. OBE) -kokonaisuuden koulutusohjelmista, niiden sisällöistä ja toteuttamistavoista. Kaikkia oppaassa mainittuja (normaalisti

Lisätiedot

Aluksi. Tervetuloa opiskelemaan Oulu Business Excellence -koulutusohjelmiin!

Aluksi. Tervetuloa opiskelemaan Oulu Business Excellence -koulutusohjelmiin! Aluksi Tästä oppaasta löydät yksityiskohtaiset tiedot Oulu Business Excellence (lyh. OBE) -kokonaisuuden koulutusohjelmista, niiden sisällöistä ja toteuttamistavoista. Kaikkia oppaassa mainittuja (normaalisti

Lisätiedot

Management of Technology O U L U N Y L I O P I S TO - K O U L U T U S - J A T U T K I M U S PA LV E L U T

Management of Technology O U L U N Y L I O P I S TO - K O U L U T U S - J A T U T K I M U S PA LV E L U T Management of Technology O U L U N Y L I O P I S TO - K O U L U T U S - J A T U T K I M U S PA LV E L U T Ohjelman läpikäynyt henkilö kykenee analysoimaan yrityksen teknologisiin ratkaisuihin liittyviä

Lisätiedot

UEF EXECUTIVE MBA. aducate.fi JOHDON JA ASIANTUNTIJOIDEN facebook.com/weaducate

UEF EXECUTIVE MBA. aducate.fi JOHDON JA ASIANTUNTIJOIDEN facebook.com/weaducate UEF EXECUTIVE MBA JOHDON JA ASIANTUNTIJOIDEN KOULUTUSOHJELMA aducate.fi @weaducate facebook.com/weaducate UEF EMBA-opinnot SMART AT WORK Kenelle: Itä-Suomen yliopiston UEF EMBA -koulutusohjelma on tarkoitettu

Lisätiedot

YRKK18A Agrologi (ylempi AMK), Ruokaketjun kehittäminen, Ylempi AMK-tutkinto

YRKK18A Agrologi (ylempi AMK), Ruokaketjun kehittäminen, Ylempi AMK-tutkinto Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy YRKK18A Agrologi (ylempi AMK), Ruokaketjun kehittäminen, Ylempi AMK-tutkinto Ruokaketjun kehittämisen koulutuksen opinnot on tarkoitettu asiantuntijoille, jotka tarvitsevat

Lisätiedot

PromePro Professional

PromePro Professional PromePro Professional Opinto-opas 2012 20.9.2011 KOULUTUSOHJELMAN TAVOITTEET JA SISÄLTÖ... 2 KOHDERYHMÄ JA KOKEMUSVAATIMUKSET... 3 PROJEKTITYÖ... 4 SUORITUSVAATIMUKSET JA TODISTUS... 4 TOTEUTTAMISEHDOT...

Lisätiedot

1 Hyväksytty kauppatieteen akateemisen komitean kokouksessa 31.5.2013

1 Hyväksytty kauppatieteen akateemisen komitean kokouksessa 31.5.2013 1 SIIRTYMÄSÄÄNNÖT AALTO-YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULUN KTK- JA KTM-TUTKINTOJA SUORITTAVILLE Nämä siirtymäsäännöt sisältävät periaatteet, joita sovelletaan, kun ennen 1.8.2013 opintooikeuden saanut opiskelija

Lisätiedot

Aluksi. Englannin kielellä toteutettavan n. 1 vuoden kestoisen Full Time MBA:n tiedot löytyvät internetistä osoitteessa:

Aluksi. Englannin kielellä toteutettavan n. 1 vuoden kestoisen Full Time MBA:n tiedot löytyvät internetistä osoitteessa: 1.7.2012 30.6.2013 Aluksi Tästä oppaasta löydät yksityiskohtaiset tiedot Oulun yliopiston Executive Education kokonaisuuden työn ohessa opiskeltavista koulutusohjelmista, niiden sisällöistä ja toteuttamistavoista.

Lisätiedot

Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma

Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma Tutkinto: Liiketalouden ylempi ammattikorkeakoulututkinto Tutkintonimike: Tradenomi (ylempi AMK), Master of Business Administration Yrittäjyyden ja

Lisätiedot

Kasvuun johtaminen -koulutus

Kasvuun johtaminen -koulutus Kasvuun johtaminen -koulutus Kohderyhmä: Kasvun edellytykset omaavien, uusia kasvumahdollisuuksia kotimaasta tai kansainvälisesti etsivien pk-yritysten johto- ja avainhenkilöt Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun

Lisätiedot

Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä 30 op erikoistumiskoulutus

Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä 30 op erikoistumiskoulutus Osaamistavoitteet Strategiana digitaalinen liiketoiminta tunnistaa oman liiketoimintasi kannalta merkittävät digitaalisaation megatrendit ja toimintaympäristön muutokset. kehittää oman pk-yrityksen liiketoimintastrategiaa

Lisätiedot

Yrittäjyys ja liiketoimintaosaaminen Tradenomi (Ylempi AMK) Master of Business Administration

Yrittäjyys ja liiketoimintaosaaminen Tradenomi (Ylempi AMK) Master of Business Administration Tradenomi (Ylempi AMK) Master of Business Administration Koulutusohjelman tuottama tutkinto Tradenomi (Ylempi AMK) on ylempi korkeakoulututkinto, joka tuottaa saman pätevyyden julkisen sektorin virkaan

Lisätiedot

Opinnot antavat sinulle valmiuksia toimia erilaisissa yritysten, julkishallinnon tai kolmannen sektorin asiantuntija- ja esimiestehtävissä.

Opinnot antavat sinulle valmiuksia toimia erilaisissa yritysten, julkishallinnon tai kolmannen sektorin asiantuntija- ja esimiestehtävissä. OPETUSSUUNNITELMA, johtaminen ja liiketoimintaosaaminen Liiketalouden ylempi ammattikorkeakoulututkinto antaa sinulle vankan kehittämisosaamisen. Syvennät johtamisen ja liiketoiminnan eri osa-alueiden

Lisätiedot

Tutkinto: Liiketalouden ylempi ammattikorkeakoulututkinto Tutkintonimike: Tradenomi (ylempi AMK), Master of Business Administration

Tutkinto: Liiketalouden ylempi ammattikorkeakoulututkinto Tutkintonimike: Tradenomi (ylempi AMK), Master of Business Administration 1 of 5 8.6.2010 12:39 Tutkinto: Liiketalouden ylempi ammattikorkeakoulututkinto Tutkintonimike: Tradenomi (ylempi AMK), Master of Business Administration Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma

Lisätiedot

AALTO PK-JOKO 79. Uuden sukupolven johtamisvalmennus

AALTO PK-JOKO 79. Uuden sukupolven johtamisvalmennus AALTO PK-JOKO 79 Uuden sukupolven johtamisvalmennus Kenelle PK-JOKO soveltuu? Pienten ja keskisuurten yritysten toimitusjohtajille nykyisille ja tuleville avainhenkilöille tulosyksiköiden johdolle Joilla

Lisätiedot

Opetusmenetelmien valinnan perusteita. Strateginen rasti Markku Ihonen

Opetusmenetelmien valinnan perusteita. Strateginen rasti Markku Ihonen Opetusmenetelmien valinnan perusteita Strateginen rasti 26.1.2012 Markku Ihonen Alustuksen osaamistavoitteita Alustuksen jälkeen osallistuja tunnistaa ja osaa eritellä keskeiset opetusmenetelmien valintaan

Lisätiedot

InvEstoI MEnEstYksEEn

InvEstoI MEnEstYksEEn Executive MBA -ohjelma, laajuus 100 opintopistettä. InvEstoI MEnEstYksEEn Osaamisen kehittäminen on investointi oman tulevaisuuden rakentamiseen. Kansainvälisesti akkreditoitu Avance Executive MBA on Jyväskylän

Lisätiedot

Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä 30 op erikoistumiskoulutus

Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä 30 op erikoistumiskoulutus Osaamistavoitteet Strategiana digitaalinen liiketoiminta tunnistaa oman liiketoimintasi kannalta merkittävät digitaalisaation megatrendit ja toimintaympäristön muutokset. kehittää oman pk-yrityksen liiketoimintastrategiaa

Lisätiedot

Osaat kehittää oman pk-yrityksen liiketoimintastrategiaa ottaen huomioon Osaamistavoitteet digitalisaation tuomat mahdollisuudet.

Osaat kehittää oman pk-yrityksen liiketoimintastrategiaa ottaen huomioon Osaamistavoitteet digitalisaation tuomat mahdollisuudet. OPINTOJAKSOKUVAUKSET Kaikille yhteiset opinnot (yhteensä 10 op) Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä erikoistumiskoulutus (30 op) Opintojakso Strategiana digitaalinen liiketoiminta tunnistaa oman liiketoimintasi

Lisätiedot

TUOTANTOTALOUDEN 25 OP OPINTOKOKONAISUUS

TUOTANTOTALOUDEN 25 OP OPINTOKOKONAISUUS TUOTANTOTALOUDEN 25 OP OPINTOKOKONAISUUS 1 2 PROJEKTIN TAVOITE Projektissa kehitetään ja toteutetaan v. 2014-2015 aikana tuotantotalouden 25 op perusopintokokonaisuus viiden opintopisteen opintojaksoina.

Lisätiedot

Kasvuun johtaminen. Koulutuksen tavoitteet:

Kasvuun johtaminen. Koulutuksen tavoitteet: Kasvuun johtaminen Kohderyhmä: Johto- ja avainhenkilöt Satakunnan alueen Pk-yrityksissä, jotka haluavat kasvaa suunnitelmallisesti ja joilla on edellytykset kasvuun. Kohderyhmän yritykset etsivät uusia

Lisätiedot

AHOT-menettely. OPISKELIJAN PORTFOLIO-OHJE päivitetty 31.5.2011, 7.2.2012, 30.5.2012 OSAAMISPORTFOLIO

AHOT-menettely. OPISKELIJAN PORTFOLIO-OHJE päivitetty 31.5.2011, 7.2.2012, 30.5.2012 OSAAMISPORTFOLIO OPISKELIJAN PORTFOLIO-OHJE päivitetty 31.5.2011, 7.2.2012, 30.5.2012 OSAAMISPORTFOLIO Aiemmin hankitun osaamisen hyväksymiseksi osaksi opintoja Opiskelijan nimi Vuosikurssi ja suuntautumisvaihtoehto/ Yamk

Lisätiedot

JOHTAMISEN ERIKOISAMMATTI- TUTKINTO Panostus oman johtamisen kehittämiseen

JOHTAMISEN ERIKOISAMMATTI- TUTKINTO Panostus oman johtamisen kehittämiseen JOHTAMISEN ERIKOISAMMATTI- TUTKINTO Panostus oman johtamisen kehittämiseen JOHTAMISEN ERIKOISAMMATTITUTKINTO, JET20 KENELLE Kokeneille, tulosvastuullisille ja/tai kehittämisvastuussa oleville päälliköille

Lisätiedot

JOKA Johtajana kasvaminen

JOKA Johtajana kasvaminen JOKA Johtajana kasvaminen Kehity johtajana JOKA - Johtajana kasvaminen antaa osallistujille uusinta tietoa ja näkemystä organisaatioiden johtamisesta muuttavissa toimintaympäristöissä. Ohjelma kehittää

Lisätiedot

12.6.2014 AHOTOINTI TERVEYSPALVELUT-TUTKINTOKOKONAISUUDEN YAMK-TUTKINNOISSA

12.6.2014 AHOTOINTI TERVEYSPALVELUT-TUTKINTOKOKONAISUUDEN YAMK-TUTKINNOISSA [ASIAKIRJAN NIMI] [nro] 1(5) [Nimen täydenne] AHOTOINTI TERVEYSPALVELUT-TUTKINTOKOKONAISUUDEN YAMK-TUTKINNOISSA AHOT tarkoittaa aiemmin hankitun osaamisen tunnistamista ja tunnustamista. Tutkintoon johtavan

Lisätiedot

JOKA Johtajana kasvaminen

JOKA Johtajana kasvaminen JOKA Johtajana kasvaminen Kehity johtajana JOKA - Johtajana kasvaminen antaa osallistujille uusinta tietoa ja näkemystä organisaatioiden johtamisesta muuttavissa toimintaympäristöissä. Ohjelma kehittää

Lisätiedot

Opiskelun ja opetuksen tuen ja hallinnon aliprosessit. Pekka Linna KOOTuki-ryhmä, 13.3.2015

Opiskelun ja opetuksen tuen ja hallinnon aliprosessit. Pekka Linna KOOTuki-ryhmä, 13.3.2015 Opiskelun ja opetuksen tuen ja hallinnon aliprosessit Pekka Linna KOOTuki-ryhmä, 13.3.2015 1. Koulutus- ja opetussuunnittelu, aliprosessit 1. Korkeakoulun koulutusvastuiden strateginen suunnittelu 2. Koulutuksen

Lisätiedot

Tärkeää huomioitavaa:

Tärkeää huomioitavaa: Siirtymäohjeistus tuotantotalouden kandidaattivaiheen opiskelijoille 2005 tutkintorakenteesta 2013 Teknistieteellisen kandidaattiohjelman tuotantotalouden pääaineeseen Tärkeää huomioitavaa: Pääsääntöisesti

Lisätiedot

Kasvuun johtaminen. Koulutuksen tavoitteet:

Kasvuun johtaminen. Koulutuksen tavoitteet: Kasvuun johtaminen Kohderyhmä: Johto- ja avainhenkilöt Kainuun alueen Pk-yrityksissä, jotka haluavat kasvaa suunnitelmallisesti ja joilla on edellytykset kasvuun. Kohderyhmän yritykset etsivät uusia kasvumahdollisuuksia

Lisätiedot

Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset

Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset Aalto-yliopiston akateemisten asiain komitea 30.8.2011 Alkaneen lukuvuoden aikana suunnitellaan yliopiston perustutkintojen opetussuunnitelmat ja tutkintovaatimukset

Lisätiedot

HR-OSAAJAN ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op)

HR-OSAAJAN ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op) HR-OSAAJAN ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op) Tammikuu 2014 Joulukuu 2014 Aikuis- ja täydennyskoulutuspalvelut Linnankatu 6, PL 51, 87101 KAJAANI www.aikopa.fi HR-OSAAJAN ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op) Tervetuloa

Lisätiedot

1. Mitkä ovat tietoliikennetekniikan koulutusohjelman opintosuunnat?

1. Mitkä ovat tietoliikennetekniikan koulutusohjelman opintosuunnat? Seppo Saastamoinen 25.9.2003 Sivu 1/6 TEKNILLISEN KORKEAKOULUN TUTKINTOSÄÄNTÖ (http://www.hut.fi/yksikot/opintotoimisto/lait/tutkintosaanto_111200_voimassaoleva.htm) 1. Mitkä ovat tietoliikennetekniikan

Lisätiedot

Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä erikoistumiskoulutus (30 op) OPINTOJAKSOKUVAUKSET. Kaikille yhteiset opinnot (yhteensä 10 op)

Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä erikoistumiskoulutus (30 op) OPINTOJAKSOKUVAUKSET. Kaikille yhteiset opinnot (yhteensä 10 op) OPINTOJAKSOKUVAUKSET Kaikille yhteiset opinnot (yhteensä 10 op) Strategiana digitaalinen liiketoiminta tunnistaa oman liiketoimintasi kannalta merkittävät digitaalisaation megatrendit ja toimintaympäristön

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus Maanpuolustuskorkeakoulusta Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 2008 Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty puolustusministeriön esittelystä, säädetään Maanpuolustuskorkeakoulusta

Lisätiedot

Ota suunta Lahden ammattikorkeakouluun!

Ota suunta Lahden ammattikorkeakouluun! Ota suunta Lahden ammattikorkeakouluun! Lahden ammattikorkeakoulu Muotoiluinstituutti Uusi valokuva -erikoistumisopinnot Opinto-opas 2006-2007 UUSI VALOKUVA -ERIKOISTUMISOPINNOT 30 OP Erikoistumisopinnot

Lisätiedot

HOTELLI- JA RAVINTOLA-ALAN koulutusohjelma MATKAILUN koulutusohjelma

HOTELLI- JA RAVINTOLA-ALAN koulutusohjelma MATKAILUN koulutusohjelma AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO PÄIVÄOPISKELU HOTELLI- JA RAVINTOLA-ALAN MATKAILUN 210 op / Restonomi (AMK) / Bachelor of Hospitality Management / 2012 2015 HOTELLI- JA RAVINTOLA-ALAN MATKAILUN 210 op / Restonomi

Lisätiedot

Kohderyhmä: Kasvun edellytykset omaavien, uusia kasvumahdollisuuksia kotimaasta tai kansainvälisesti etsivien pk-yritysten johto- ja avainhenkilöt.

Kohderyhmä: Kasvun edellytykset omaavien, uusia kasvumahdollisuuksia kotimaasta tai kansainvälisesti etsivien pk-yritysten johto- ja avainhenkilöt. Kasvuun johtaminen Kohderyhmä: Kasvun edellytykset omaavien, uusia kasvumahdollisuuksia kotimaasta tai kansainvälisesti etsivien pk-yritysten johto- ja avainhenkilöt. Koulutuksen tavoitteet: Saada kokonaisvaltainen

Lisätiedot

LAPIN KORKEAKOULUKONSERNI. oppisopimustyyppinen koulutus. Ikääntyvien mielenterveys- ja päihdetyön osaaja (30 op) www.luc.fi

LAPIN KORKEAKOULUKONSERNI. oppisopimustyyppinen koulutus. Ikääntyvien mielenterveys- ja päihdetyön osaaja (30 op) www.luc.fi LAPIN KORKEAKOULUKONSERNI oppisopimustyyppinen koulutus Ikääntyvien mielenterveys- ja päihdetyön osaaja (30 op) DIAKONIA-AMMATTIKORKEAKOULU KEMI-TORNION AMMATTIKORKEAKOULU ROVANIEMEN AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutus (YAKJAI15A3)

Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutus (YAKJAI15A3) Hämeen Ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutus (YAKJAI15A3) code name 1 2 3 sum YAKJA15APROFILOIVA-1000 PROFILOIVA 90 YAKJA15AYKJ01-1000 Toimintaympäristön muutos

Lisätiedot

KAUPPATIEDE - PERUSOPINNOT 30 OP

KAUPPATIEDE - PERUSOPINNOT 30 OP 1 (5) KAUPPATIEDE - PERUSOPINNOT 30 OP Kauppatieteiden opinnoilla voit kehittää ammatillista osaamistasi, päivittää tietojasi jollakin yksittäisellä osa-alueella tai opiskella tutkintotavoitteisesti. Vaatimuksia

Lisätiedot

14. TIETOJOHTAMINEN. Rakennustekniikka. Tietojohtaminen. 14.1. Tavoitteet. 14.2. Koulutusohjelman yhteiset perusopinnot

14. TIETOJOHTAMINEN. Rakennustekniikka. Tietojohtaminen. 14.1. Tavoitteet. 14.2. Koulutusohjelman yhteiset perusopinnot Rakennustekniikka 14. TIETOJOHTAMINEN 14.1. Tavoitteet 163 on koulutusohjelma, joka on suunniteltu vastaamaan tietoteknisen, taloudellisen sekä viestinnällisen johtamisen haasteisiin. Tietojohtamisen opinnot

Lisätiedot

LIITE 2 HANKITTAVAT KOULUTUKSET POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUS Koulutuskuvauksen numero ja koulutuksen nimi Paikkakunta

LIITE 2 HANKITTAVAT KOULUTUKSET POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUS Koulutuskuvauksen numero ja koulutuksen nimi Paikkakunta Laajuus (otp) Ammattinumero LIITE 2 HANKITTAVAT KOULUTUKSET POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUS Koulutuskuvauksen numero ja koulutuksen nimi Paikkakunta Aloitusajankohta AMMATILLINEN KOULUTUS 2 Erityisasiantuntijat

Lisätiedot

Matkailu- ja ravitsemisalan (MARATA) erikoistumiskoulutus HUOMISEN MATKAILUKOHDE 30 op

Matkailu- ja ravitsemisalan (MARATA) erikoistumiskoulutus HUOMISEN MATKAILUKOHDE 30 op 0 Matkailu- ja ravitsemisalan (MARATA) erikoistumiskoulutus HUOMISEN MATKAILUKOHDE 30 op TAMK EDU Ammattikorkeakoulujen erikoistumiskoulutus 1 Erikoistumiskoulutus on uusi koulutusmuoto tutkintoon johtavan

Lisätiedot

Kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinto KEVÄT 2019

Kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinto KEVÄT 2019 Kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinto KEVÄT 2019 AMK-tutkintoon johtava koulutus Kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinto medianomi (AMK) musiikkipedagogi (AMK) tanssinopettaja (AMK) Liiketalouden ammattikorkeakoulututkinto

Lisätiedot

Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere

Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere Opintojaksolla tutustutaan nykyaikaisen, joustavan, oppivana organisaationa toimivan työyhteisön tunnusmerkkeihin ja toimintaperiaatteisiin. Samalla opitaan

Lisätiedot

AMK-tutkinto. 210 opintopistettä

AMK-tutkinto. 210 opintopistettä Liiketalouden koulut tusohjelma, Porvoo, aikuiset Liiketalouden koulutusohjelma pähkinänkuoressa Liiketalouden koulutusohjelman profiili Koulutuksen tavoitteet Ammatillinenn kasvu Opetussuunnitelma Liiketalouden

Lisätiedot

AIKAISEMPIEN OPINTOJEN TUNNUSTAMINEN YLEISET HAKUOHJEET

AIKAISEMPIEN OPINTOJEN TUNNUSTAMINEN YLEISET HAKUOHJEET 1 AIKAISEMPIEN OPINTOJEN TUNNUSTAMINEN YLEISET HAKUOHJEET Opiskelija täyttää itse hakemansa opintojakson tiedot eli mitä opintojaksoa tai opintojakson osaa hän hakee tunnustettavaksi. Samoin opiskelija

Lisätiedot

Sukunimi Kutsumanimi Ryhmä Hetu Sähköpostiosoite. OPINTOKOKONAISUUS / OPINTOJAKSO, JOSTA AHOT menettelyä haetaan. Opiskelija täyttää

Sukunimi Kutsumanimi Ryhmä Hetu Sähköpostiosoite. OPINTOKOKONAISUUS / OPINTOJAKSO, JOSTA AHOT menettelyä haetaan. Opiskelija täyttää 1 OSAAMISEN OSOITTAMINEN, AHOT menettely A OPISKELIJAN TIEDOT Opiskelija täyttää. Lomake palautetaan yhdessä osaamisportfolion (liitteineen) kanssa AHOT menettelyä koskevan opintokokonaisuuden / opintojakson

Lisätiedot

Työelämäharjoittelu sosionomi (AMK) tutkinnossa

Työelämäharjoittelu sosionomi (AMK) tutkinnossa Työelämäharjoittelu sosionomi (AMK) tutkinnossa Metropolia ammattikorkeakoulun sosiaalialan koulutusohjelma Mervi Nyman Koulutusohjelman toteutuksen lähtökohdat Koulutusohjelman opetussuunnitelma perustuu

Lisätiedot

TURVALLISUUSOIKEUDEN TÄYDENNYSKOULUTUS (30 OP)

TURVALLISUUSOIKEUDEN TÄYDENNYSKOULUTUS (30 OP) OPETUSSUUNNITELMA TURVALLISUUSOIKEUDEN TÄYDENNYSKOULUTUS (30 OP) 2016-2017 2016 Hämeenlinna Turvallisuusoikeuden täydennyskoulutus 2016-2017 SISÄLLYS SISÄLLYS... 3 JOHDANTO... 4 ORGANISAATIOTURVALLISUUDEN

Lisätiedot

KATI 15 -täydennyskoulutusohjelma. Infotilaisuus Nina Kykkänen

KATI 15 -täydennyskoulutusohjelma. Infotilaisuus Nina Kykkänen KATI 15 -täydennyskoulutusohjelma Infotilaisuus 7.5.2019 Nina Kykkänen LUT Täydennyskoulutus Johdon ja asiantuntijoiden ohjelmat Tailor - henkilökohtaiset kehittymissuunnitelmat Yrityskohtaiset koulutukset

Lisätiedot

Sivuainekokonaisuudet Oulun yliopiston kauppakorkeakoulussa. HuTK sivuaineinfo Johtava koulutusasiantuntija Vuokko Iinatti

Sivuainekokonaisuudet Oulun yliopiston kauppakorkeakoulussa. HuTK sivuaineinfo Johtava koulutusasiantuntija Vuokko Iinatti Sivuainekokonaisuudet 2018-2019 n kauppakorkeakoulussa HuTK sivuaineinfo 5.9.2018 Johtava koulutusasiantuntija Vuokko Iinatti Opinto-oikeudet sivuaineisiin - Lv. 2018-2019 sivuaineopetusta järjestetään

Lisätiedot

Sisällysluettelo Oulu Business Excellence ohjelma...

Sisällysluettelo Oulu Business Excellence ohjelma... Sisällysluettelo Oulu Business Excellence ohjelma... emba OULU Executive Master of Business Administration... EXMA Management Training Programme for Relationship Marketing... MBE - Master of Business Excellence...

Lisätiedot

Opintojen ohjattu suunnittelu (ITIY1) ja HOPS. Paavo Arvola, FT, yliopistotutkija, HOPS-vastaava

Opintojen ohjattu suunnittelu (ITIY1) ja HOPS. Paavo Arvola, FT, yliopistotutkija, HOPS-vastaava Opintojen ohjattu suunnittelu (ITIY1) ja HOPS Paavo Arvola, FT, yliopistotutkija, HOPS-vastaava 29.8.2012 29.8.2012 Opintojen ohjattu suunnittelu (ITIY1 2op) Pakollinen opintojakso kandidaatintutkinnossa

Lisätiedot

MATKAILUALAN KOULUTUS

MATKAILUALAN KOULUTUS Master s Degree Programme in Tourism MATKAILUALAN KOULUTUS 90 op OPINTOSUUNNITELMA 2014 2016 Opintojen lähtökohdat Työelämän toimintaympäristön nopeat muutokset, toimintojen kansainvälistyminen sekä taloutemme

Lisätiedot

SOTE-AKATEMIA TEKNOLOGISEN MURROKSEN JOHTAMINEN SOTE-ALALLA

SOTE-AKATEMIA TEKNOLOGISEN MURROKSEN JOHTAMINEN SOTE-ALALLA SOTE-AKATEMIA TEKNOLOGISEN MURROKSEN JOHTAMINEN SOTE-ALALLA Tule oppimaan parhaat käytännöt teknologisen murroksen johtamiseen sekä digitalisaation ja uusimman teknologian hyödyntämiseen sosiaali- ja terveydenhuollossa!

Lisätiedot

Täydennyskoulutusohjelman esittely

Täydennyskoulutusohjelman esittely KATI 13 Johtamisen täydennyskoulutusohjelma 70 op Täydennyskoulutusohjelman esittely KATI 13 ohjelman Lahdessa klo 15.45 alkaen Koulutuspäällikkö Tuuli Ikäheimonen Ohjelman sisältö KATI 13 Johtamisen täydennyskoulutusohjelma

Lisätiedot

Controllerin erikoistumisopinnot 30 op

Controllerin erikoistumisopinnot 30 op Controllerin erikoistumisopinnot 30 op Kohti yritystalouden asiantuntijuutta Controllerin rooli on muuttunut laskentatoimen asiantuntijasta aktiiviseksi liiketoiminnan kehittäjäksi. Controller toimii usein

Lisätiedot

Markkinoinnin tila 2010 -kyselytutkimuksen satoa. StratMark-kesäbrunssi 17.6.2010 Johanna Frösén

Markkinoinnin tila 2010 -kyselytutkimuksen satoa. StratMark-kesäbrunssi 17.6.2010 Johanna Frösén Markkinoinnin tila 2010 -kyselytutkimuksen satoa StratMark-kesäbrunssi 17.6.2010 Johanna Frösén Markkinoinnin tila -kyselytutkimus Tavoitteena laaja yleiskuva suomalaisen markkinoinnin tilasta ja kehityksestä

Lisätiedot

Ammattitaitoa edistävä ohjattu harjoittelu I ja II / Kehittyvä osaaja

Ammattitaitoa edistävä ohjattu harjoittelu I ja II / Kehittyvä osaaja 1 JYVÄSKYLÄN AMMATTIKORKEAKOULU Hyvinvointi, Toimintaterapia Ammattitaitoa edistävä ohjattu harjoittelu I ja II / Kehittyvä osaaja Tavoite- ja arviointilomake Opiskelijan nimi ja ryhmätunnus Opintojakson

Lisätiedot

YLEISTIEDOT OPINNOT KOULUTUS TOTEUTUSAIKA 2013-2016 LAAJUUS KUVAUS OPISKELUKIELI KOODI TUTKINTO

YLEISTIEDOT OPINNOT KOULUTUS TOTEUTUSAIKA 2013-2016 LAAJUUS KUVAUS OPISKELUKIELI KOODI TUTKINTO Opetussuunnitelma 1 (6) YLEISTIEDOT KOULUTUS TOTEUTUSAIKA 2013-2016 LAAJUUS KUVAUS OPISKELUKIELI KOODI TUTKINTO Palveluliiketoiminnan koulutusohjelma Opintojen laajuus on 90 opintopistettä, ja ohjeaika

Lisätiedot

HR-OSAAJAN ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op)

HR-OSAAJAN ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op) HR-OSAAJAN ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op) Tammikuu Joulukuu 2015 Aikuis- ja täydennyskoulutuspalvelut Ketunpolku 3, PL 52, 87101 KAJAANI www.aikopa.fi HR-OSAAJAN ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op) Tervetuloa päivittämään

Lisätiedot

Ota suunta Lahden ammattikorkeakouluun!

Ota suunta Lahden ammattikorkeakouluun! Ota suunta Lahden ammattikorkeakouluun! Lahden ammattikorkeakoulu Musiikin laitos Erikoistumisopinnot Opinto-opas 2006-2007 ERIKOISTUMISOPINNOT LUKUVUONNA 2006-2007 Lukuvuonna 2006-2007 Musiikin laitoksella

Lisätiedot

Brand Compass Arvoa ja kasvua mainetta johtamalla. Työkalu omistajille, hallituksille ja johtoryhmille

Brand Compass Arvoa ja kasvua mainetta johtamalla. Työkalu omistajille, hallituksille ja johtoryhmille Brand Compass Arvoa ja kasvua mainetta johtamalla Työkalu omistajille, hallituksille ja johtoryhmille Maine tulee nostaa hallituksen ja johdon agendalle Hallituksen ja johdon tärkein tehtävä on yrityksen

Lisätiedot

Koulutusohjelman rakenne, sisältö ja laajuus

Koulutusohjelman rakenne, sisältö ja laajuus Page 1 of 5 Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelman laajuus on 210 opintopistettä ja sen tavoitteellinen suoritusaika on 3,5 vuotta. Aikuiskoulutuksena suoritettava

Lisätiedot

Ratkaisukeskeinen ja toiminnallinen työnohjaajakoulutus 60 op

Ratkaisukeskeinen ja toiminnallinen työnohjaajakoulutus 60 op Turun Ammattikorkeakoulu Ratkaisukeskeinen ja toiminnallinen työnohjaajakoulutus 60 op Ajankohta 22.05.2018-28.04.2020 Missä Turun AMK, Ruiskatu 8, Turku Hinta 4800 + alv 24% (yhteensä 5952 ). Koulutuksen

Lisätiedot

AMK-tutkintoon johtava koulutus

AMK-tutkintoon johtava koulutus Liiketalous AMK-tutkintoon johtava koulutus Informaatioteknologia BEng, Information Technology insinööri (AMK), tieto- ja viestintätekniikka tradenomi (AMK), tietojenkäsittely Kulttuuriala medianomi (AMK)

Lisätiedot

Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus

Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus Myötätuulessa-laivaseminaari, 20.3.2012 Mika Saarinen, yksikön päällikkö, Ammatillinen koulutus, CIMO Ammatillisen koulutuksen kansainvälisyys uudessa KESUssa

Lisätiedot

OPINTOTUKI KESÄAJALLE

OPINTOTUKI KESÄAJALLE 1 OPINTOTUKI KESÄAJALLE Edellytykset kesällä on tehtävä opintoja 5 op tukikuukautta kohti; koko kesälle haettaessa opintoja suoritettava siis 15 op harjoitteluajalta ei edellytetä em. opintopistemäärää,

Lisätiedot

Taloustieteiden tiedekunnan maisteritason erillinen opiskelijavalinta 2014

Taloustieteiden tiedekunnan maisteritason erillinen opiskelijavalinta 2014 1. Maisteriohjelman nimi Taloustieteiden tiedekunnan maisteritason erillinen opiskelijavalinta 2014 Kauppatieteiden maisterin tutkinto Valintaperusteet 2. Maisteriohjelman yleiskuvaus Maisteritason erillisessä

Lisätiedot

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma Lisäopetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta 14.10.2010 88 www.nurmijarvi.fi 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus... 3 2. Lisäopetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

Hallintotieteiden opinto-opas lkv 2014 15, Yleisopinnot ok 16.4.14. Yleisopinnot

Hallintotieteiden opinto-opas lkv 2014 15, Yleisopinnot ok 16.4.14. Yleisopinnot Yleisopinnot STAT1020 Tilastotieteen johdantokurssi 5 op TITE1022 Tietokone työvälineenä 3 op LIIK1200 Johdatus liiketoimintaosaamiseen 5 op Kansainvälistyminen 10 op OPIS0033 Harjoittelu 5 op Tilastotieteen

Lisätiedot

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Esimerkkejä opintopoluista aineopinnot syksyllä 2015 tai keväällä 2016 aloittaville. Aineopinnot 35 op koostuvat: A 1. Yhteiset sisältöopinnot

Lisätiedot

Therapeia-säätiön työnohjaajakoulutus psykoterapeuteille ja psykoanalyytikoille, 2,5 vuotta (60 op)

Therapeia-säätiön työnohjaajakoulutus psykoterapeuteille ja psykoanalyytikoille, 2,5 vuotta (60 op) Therapeia-säätiön työnohjaajakoulutus psykoterapeuteille ja psykoanalyytikoille, 2,5 vuotta (60 op) Työnohjaajakoulutuksen tavoitteet: Opiskelija saa tiedolliset, taidolliset ja asenteelliset jatkuvan

Lisätiedot

Portfoliotyöskentely sosiaali- ja terveydenhuollon johtajan pätevyys opinnoissa sekä erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkäritutkinnoissa

Portfoliotyöskentely sosiaali- ja terveydenhuollon johtajan pätevyys opinnoissa sekä erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkäritutkinnoissa Päivitetty 30.6.2011 Portfoliotyöskentely sosiaali- ja terveydenhuollon johtajan pätevyys opinnoissa sekä erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkäritutkinnoissa Ohjeita tuutorille ja koulutettavalle Taustaa

Lisätiedot

TU-C3010 Projektien suunnittelu ja ohjaus (5 op.)

TU-C3010 Projektien suunnittelu ja ohjaus (5 op.) TU-C3010 Projektien (5 op.) Kevät 2018 Kurssin tavoitteet ja sisältö Kurssin tavoitteena on opettaa opiskelijoille projektiliiketoiminnan, erityisesti projektinhallinnan käsitteet, toimintatavat ja menetelmät.

Lisätiedot

Harjoittelu P. Kauppatieteiden kandidaatin tutkinto-ohjelma. Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu

Harjoittelu P. Kauppatieteiden kandidaatin tutkinto-ohjelma. Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu . Harjoittelu 724100P Kauppatieteiden kandidaatin tutkinto-ohjelma Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu 2019 Harjoittelu (724100P, 5 op) opintojakson kuvaus Kauppatieteiden kandidaatin tutkinto-ohjelmassa

Lisätiedot

Parempaa esimiestyötä, parempia tuloksia! Kaupan esimiehille suunnattu liiketoiminnan erikoisammattitutkinto KEAT01. Kuva: Reetta Helin

Parempaa esimiestyötä, parempia tuloksia! Kaupan esimiehille suunnattu liiketoiminnan erikoisammattitutkinto KEAT01. Kuva: Reetta Helin Parempaa esimiestyötä, parempia tuloksia! Kaupan esimiehille suunnattu liiketoiminnan erikoisammattitutkinto Kuva: Reetta Helin KEAT01 Kaupan esimiehille suunnattu liiketoiminnan erikoisammattitutkinto

Lisätiedot

Horisontti

Horisontti Horisontti 19.11.2015 Vuosiluokkaistaminen. Mitä tehdään ennen sitä? Oppimiskäsitys Eriyttäminen ja oppimisen tuki Oppiaine Laaja-alainen osaaminen Oppimisen arvioinnin periaatteet Oppimisympäristöt Tärkeää

Lisätiedot

POLIISI (AMK) -MUUNTOKOULUTUS (45 op) OPETUSSUUNNITELMA. Lukuvuosi

POLIISI (AMK) -MUUNTOKOULUTUS (45 op) OPETUSSUUNNITELMA. Lukuvuosi 1 POLIISI (AMK) -MUUNTOKOULUTUS (45 op) OPETUSSUUNNITELMA Lukuvuosi 2015 2016 Opetussuunnitelma on käsitelty koulutustoiminnan ohjausryhmässä 5.5.2015. Poliisiammattikorkeakoulun hallitus on hyväksynyt

Lisätiedot

SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMAN KANDIDAATINTYÖOHJE

SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMAN KANDIDAATINTYÖOHJE SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMAN KANDIDAATINTYÖOHJE Ohje hyväksytty osastoneuvostossa 17.8.2005 1 Sisällys 1. Kandidaatintyö ja sen tarkoitus...2 2. Kandidaatintyön aihe ja tarkastaja...3 3. Kandidaatintyön

Lisätiedot

Orientoivat opinnot, osa Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö

Orientoivat opinnot, osa Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Orientoivat opinnot, osa 3 28.9.2016 Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö LTLY16 Orientoivat opinnot ja HOPS, 2 op Orientoivat opinnot, osat 1-3 Tutkinto-ohjelmien omat infot HOPS: tutkinto-ohjelmien

Lisätiedot

KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA

KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA Kasvatustieteiden tiedekunnan maisteritason erillinen opiskelijavalinta kauppatieteiden kandidaateille kevät 2014 Kasvatustieteiden maisterin tutkinto Valintaperusteet 1. Yleistä Joustava opintopolun kasvatuspsykologian

Lisätiedot

Kuvataiteen syventävät sivuaineopinnot 60 op, Lapin avoin yliopisto (HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa.

Kuvataiteen syventävät sivuaineopinnot 60 op, Lapin avoin yliopisto (HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa. Kuvataiteen syventävät sivuaineopinnot 60 op, Lapin avoin yliopisto (HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa.) Opintotyyppi Syventäviä opintoja Koulutusala Kuvataideala

Lisätiedot

Strategiset tavoitteet laadukkaaksi toiminnaksi pedagogisen toiminnan johtaminen

Strategiset tavoitteet laadukkaaksi toiminnaksi pedagogisen toiminnan johtaminen Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy Strategiset tavoitteet laadukkaaksi toiminnaksi pedagogisen toiminnan johtaminen Pedagogisen johtamisen hankkeen johtoryhmän jäsen Ritva Ylitervo ja AMKEn kehittämispäällikkö

Lisätiedot

Hyrian ja Laurean jatkoväylä projektiopintomalli

Hyrian ja Laurean jatkoväylä projektiopintomalli Jatkoväylä-seminaari Haaga-Helia 9.5.2017 Kaisa Tsupari Hyrian ja Laurean jatkoväylä projektiopintomalli 1 HYRIA KOULUTUS 9.5.2017 Liiketalouden pt/ nuoret Mahdollisuus suorittaa tutkinnonosa (15 osp)

Lisätiedot

JOHDANTO. Rak Rakennusalan yritysten strateginen johtaminen Rak Rakennusalan yritysten strateginen johtaminen

JOHDANTO. Rak Rakennusalan yritysten strateginen johtaminen Rak Rakennusalan yritysten strateginen johtaminen Rak-63.3246 Rakennusalan yritysten strateginen johtaminen JOHDANTO 25.2.2016 Rak-63.3246 Rakennusalan yritysten strateginen johtaminen Kurssin vastaava opettaja: Assistant Professor Antti Peltokorpi antti.peltokorpi@aalto.fi

Lisätiedot

Erilliset opintokokonaisuudet teologisissa oppiaineissa

Erilliset opintokokonaisuudet teologisissa oppiaineissa Erilliset opintokokonaisuudet teologisissa oppiaineissa Oppiainekohtainen erillinen opintokokonaisuus 25 op Oppiainekohtainen erillinen opintokokonaisuus koostuu oppiaineen perusopinnoista (12 op), oppiaineen

Lisätiedot

Toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa kehittämistä tukevan järjestelmän kriteerit ja arviointi

Toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa kehittämistä tukevan järjestelmän kriteerit ja arviointi Ajankohtaista laadunhallinnasta Toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa kehittämistä tukevan järjestelmän kriteerit ja arviointi Johtaja Mika Tammilehto Lähtökohtia Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma

Lisätiedot

International Business Expert

International Business Expert Turun Ammattikorkeakoulu International Business Expert Ajankohta 01.10.2018-29.05.2019 Hinta Maksuton Laajuus 160 päivää Yhteystiedot Ohjelman toteutuksesta, sisällöistä, aikatauluista ja muista tärkeistä

Lisätiedot

Opistojohtaminen muutoksessa hanke. Kansanopiston kehittämissuunnitelma. Tiivistelmä kehittämissuunnitelman laatimisen tukiaineistoista

Opistojohtaminen muutoksessa hanke. Kansanopiston kehittämissuunnitelma. Tiivistelmä kehittämissuunnitelman laatimisen tukiaineistoista Opistojohtaminen muutoksessa hanke Kansanopiston kehittämissuunnitelma Tiivistelmä kehittämissuunnitelman laatimisen tukiaineistoista Opistojohtaminen muutoksessa hankkeessa ryhmä kansanopistoja laati

Lisätiedot

Päivi Karttunen, TtT vararehtori Tampereen ammattikorkeakoulu 4/19/201 6

Päivi Karttunen, TtT vararehtori Tampereen ammattikorkeakoulu 4/19/201 6 Päivi Karttunen, TtT vararehtori Tampereen ammattikorkeakoulu 1 4/19/201 6 Mihin meitä korkeakoulusektorilla ja koulutuksessa yleisesti haastetaan? Hallituksen yksi strateginen painopiste: Osaaminen ja

Lisätiedot

Yleissivistävä koulutus uudistuu

Yleissivistävä koulutus uudistuu Yleissivistävä koulutus uudistuu Johtaja Jorma Kauppinen Opetushallitus Opetusalan johtamisen foorumi / Lukion uudistamisen johtaminen Helsinki 5.6.2013 Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutus

Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutus Hämeen Ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutus SIJOITTUMINEN TYÖELÄMÄÄN Ylempi ammattikorkeakoulututkinto on suunniteltu henkilöstön osaamisen nostamiseen ja työelämän

Lisätiedot

VERO-OIKEUS Tax Law. Ammatillisten ja tieteellisten tavoitteiden saavuttamiseksi opinnoissa tulevat esille erityisesti seuraavat asiat:

VERO-OIKEUS Tax Law. Ammatillisten ja tieteellisten tavoitteiden saavuttamiseksi opinnoissa tulevat esille erityisesti seuraavat asiat: VERO-OIKEUS Tax Law Hallintotieteiden kandidaatin ja maisterin tutkintojen tavoitteet Vero-oikeus pääaineena suoritettavan hallintotieteiden kandidaatin tutkinnon (120 ov) ja maisterin tutkinnon (160 ov)

Lisätiedot

AMMATILLISET PERUSTUTKINNOT Huippu-urheiluväylä

AMMATILLISET PERUSTUTKINNOT Huippu-urheiluväylä Suunnitelman laadinta Pvm 15/2 2013 Rakenteen tarkistus Pvm 21/3 2013 Muodollinen tarkistus Pvm 28/3 2013 Suunnitelman hyväksyntä Pvm 17/4 2013 Hyväksytty toisen asteen koulutuslautakunnan jaostossa Pvm

Lisätiedot

UUSI PALVELUKOKONAISUUS ANTAA PK-YRITYKSILLE HYVÄT EVÄÄT ETEENPÄIN. TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ Anna-Liisa Heikkinen

UUSI PALVELUKOKONAISUUS ANTAA PK-YRITYKSILLE HYVÄT EVÄÄT ETEENPÄIN. TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ Anna-Liisa Heikkinen UUSI PALVELUKOKONAISUUS ANTAA PK-YRITYKSILLE HYVÄT EVÄÄT ETEENPÄIN. TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ Anna-Liisa Heikkinen 1 Yritysten kehittämispalvelut ovat ELY-keskuksen tarjoamia konsultointi- ja koulutuspalveluja,

Lisätiedot

Lukiolaisen bisneslinja

Lukiolaisen bisneslinja Lukiolaisen bisneslinja Opinto-ohjelma Lukiolaisen bisneskoulun opintoja voivat suorittaa sekä lukiolaisen bisneslinjan että yleislinjan opiskelijat. Linjalla opiskelevien opinto-ohjelmaan sisältyy kolme

Lisätiedot

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot