LI UKKAUDENTORJ UNTA- KOKE 1 LU

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LI UKKAUDENTORJ UNTA- KOKE 1 LU"

Transkriptio

1 LI UKKAUDENTORJ UNTA- KOKE 1 LU TIE-JA VESIRAKENNUSHALLITUS 1980 KUN NOSSAPITOTO 1 M ISTO TVH 7414

2

3 L 1 U K KAUDEN TORJUNTA - KOKEILU TUTKI I1USSELOSTUS TVH KUNNOSSAP 1 TOTO 1 MI STO 1980

4 TIE- JA VESIRAKENNUSHALLITUS ISBN L4614Y - 5

5 1. JOHDANTO Tämä liukkaudentorjuntatutkimus kuuluu osana vuonna 1977 aloitettuun liukkaudentorjunta- ja liikenneturvallisuustutkimukseen. Tutkimus rajoitettiin vv koskettelemaan ainoastaan 10 valikoitua tiemestaripiiriä aiemman 40 asemesta, koska näin toivottiin voitavan tehokkaammin ohjata ja valvoa tutkimuksen suoritusta. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on ollut kehittää mandollisimman tehokas liukkaudentorjuntamenetelmä. Sitä varten on vertailtu kahta, periaatteeltaan erilaista suolausmenetelmää ja pyritty näistä kehittämään tavoitteeksi asetettu eri olosuhteisiin kulloinkin sopiva menetelmä. Tutkimuksen toisena tavoitteena oli laatia uudet liukkaudentorjuntaohjeet. Nämä ohjeet julkaistaan erillisenä raporttina. Tutkimuksen suoritti ja raportit laati varsinainen työryhmä, johon kuuluivat Asko Saarela pj. Jorma Inkala Kalle Lemmettinen Raimo Ritamäki Pertti Hytölä Matti Kinnunen Erkki Kanerva Jouni Kymäläinen Olavi Kurkela Timo Kilpi Ossi Ojala Jorma Laaksonen Pekka Vänskä siht. Työryhmä kokoontui kolme kertaa. Raportti on viimeistelty kunnossapitotoimistossa. 2. TUTKIMUKSEN SUORITUS 2.1 Yleistä Tutkimus suoritettiin lo:ssä tiemestaripiirissä ja näiden alueella sijaitsevilla teillä seuraavasti:

6 2. - Porvoo - Huittinen - Kokemäki - Salo - Marttila - Pori - Forssa - Hämeenlinna - Janakkala - Jämsä Vt 6 Kt 55 Vt 2 Kt 41 Vt 2 Vt 1 Kt 52, Mt 240 vt 10 Vt 2 Vt 8 vt 2 Vt 1 c vt 3 vt 10 vt 3 vt 10 vt 4 vt 9 Koeosuudet jaettiin niin, että kunkin tiemestarin alueella tuli sekä ennakolta suolattavia että normaalilla tavalla suolattavia tieosuuksia. Tarkoituksena oli, että eri menetelmiä ja niider vaikutusta voitaisiin tarkkailla samanaikaisesti ja saman henkilön toimesta Suolausohjeet j keliolosuhteiden irviointikriteerit Suolauksen suor4tus Suolauksessa pyritiän noudatkamaan seuraavia ohjeita: 1. Ennakkosuolaus suoritetaan ennen suojakelin Jumisadetta (si pakkassäällä) Tämän vuoksi tulee sään kehitystä seurata tarkoin. On parempi että suolaus on suoritejtu, vaikkei lumi.s.detta olisi tuliutkaan kuin, että lumisateon alkaessa suolausta ei olekaan suoritettu Ennakkosuolaus tehdaän yli -1 C länpötiloissa, normnalisuplaus taas alle -1 C lämpötiloissa ( C) Ennakkosuotauksessa suolaa levitetään 70 kg/km ennen lumisadetta ja lumisatoen jo alettua lumikerrokuen paksuudesta riippuen kg/km. Lumisateen lakattua, jos lunta on kerääntynyt tielle paljon, poistetaan ensin lumi ja lisätään sen jälkeen suolaa normaalilla tavalla kg/km lämpö- tilasta riippuen.

7 3. 3. Mikäli lämpötila on n. -6 C tai korkeampi ja lämpötila nousee, suoritetaan suolaus paljaalle tielle ennen odotettua lumisadetta käytläen suolaa i kg/km tai jos lumisado on jo alkanut käytetään suolaa n. 0 kg/km. Sohjo poistetaan tarvittaessa myös lumisateen aikana. 4. Ennakkosuolauksen tarkoituksena on nimenomaan estää lumen p;ikkautuminen tienpintaan. Mikäli vallitsee voimakas sivutuuli saattaa ennakkosuolaus jopa aiheuttaa lumen kinostumista tielle. Tällöin on ennakkosuolauksen suorittamista harkittava tarkoin. 5. Mikäli tienpinta on jäässä ja kuiva ja lämpötila on 0 C...-6 C suoritetaan normaalisuolaus käyttäen suolaa väh. 1 kg/km lämpötilasta riippuen. Keliolosuhteet ja sää tiedot määritettiin kandesti päivässä (klo 8.00 ja 15.00). Tioosalta arvioitiin raiteisuus, kiinteä lumi- ja jääpeite, irtonainen lumi- ja sohjo, liukkaus ja kelityyppi Raiteisuus Arviointiperusteet: 0. Missään kohdassa ei ole havaittavissa raiteiden muodostumista. - Vasta höylätty jääpinta (myös haminasterällä). - Päällysteellä on vain irtonaista lunta, jäätä tai sohjoa. - Täysin paljas päällyste. 1. Raiteet Ovat vielä niin heikkoja, että ne juuri Ovat havaittavissa. 2. Suurelle osalle tiestä on muodostunut selvät raiteet, jotka kuitenkin ovat vielä varsin matalia (1-2 cm) ja loivia. 3. Suurelle osalle tiestä on muodostunut verrattain syvät (3-5 cm) raiteet. 4. Tie on erittäin pahasti raiteistunut. Raiteet ovat yli 5 cm syviä ja jyrkkämuotoisia Kiinteä peito Arviolut iporus teet: 0 Tiellä ei ole juuri lainkaan (alle 100 m 2 /kjii) kiinteää lumi tai jäapoitettä lukuunottamatta mandollisesti pientareella reunaviivojen ulkopuolella olevaa kapeaa kaistaa. Tiellä voi olla runsaastikin irtonaista lunta, sohjoa ja jääkappaleita. 1 Reunaviivojen sisäpuolella olevasta tien pinnasta on 1-10 % kiinteän lumipolanteon tai jään peittäinä. 2 Tien pinnasta on 10- % kiinteän lumipolanteen tai jään peittäniä. 3 Tien pinnasta on -90 % kiinteän lumipolanteen tai jään peittämä. 4 Tien pinnasta on % kiinteän lumipolanteen tai jään poittämä.

8 2.23 Irtonuinen aines 4. Arviointiperusteet: 0. Tien pinta on täysin kiinteä ja kova eikä irtainta materiaalia (esim. pölisevää lunta) ole lainkaan. - Märkä, sula ajorata. Kuiva, sula ajorata. - Täysin kiinteä jäätikkö. 1. Tiellä on irtolunta tai sohjoa muutaman millimetrin lumisadetta vastaava määrä, joka on mandollisesti kerääntynyt joihinkin ajoradari osiin korkeiksjkjn muodostumiksi. 2. Tiellä on irtolunta tai sohjoa 5- min lumisadetta vastaava määrä. 3. Tiellä on irtolurita tai sohjoa 2-5 cm lumisadetta vastaava määrä. 4. Tien pinta on hyvin paksun sohjon tai irtonaisen lumen peittämä. Irtonaisen materiaalin määrä vastaa yli 5 cm lumisademäärää Liukkaus Arviointiperus teet: 0. Kesäkeli. Kuiva päällyste. 1. Märkä ja sula tienpinta. 2. Hiekoitettu tasainen lumipolanne, muutama pakkasaste. 3. Hiekoittamaton tasainen lumipolanne, muutama pakkasaste. 4. "Pääkallokelj" ilman hiekoitusta. Alijäähtynyt sade. Rinnan yo. havaintojen kanssa suoritettiin itkamittauksia, joita varten kultakin cm. tieosuudelta oli valittu 5 km:n pituinen mittausosuus. Kitkain i.ltauksis ta on noin puolet met si tel Ui ja puolet aukea lla osuudel l Käytetyn mittausmenetelm ^in ilmaisemat kitkakeetoimet (u) luokitoltiin merkityksensä perusteella seuraavasti: u < 0,15 erittäin liukas 0,15 < u < 0, liukas 0, < u < 0,45 tyydyttävä pito 0,47 < u pitävä keli Kelityypit Paljas 0 01 kuiva (lampotila > 0 C, kesa) 02 kuiva (lämpötila < 0 0 C, talvi) Vetinen (paljas) 01 kostea (ei roisku) 04 märkä (roiskuva, vesiliirtovaara) Luminen 05 tuiskuavaa tai kinostunutta irtolunta, osittain paljas 06 tasaisesti irtonaista lunta 07 tasaisesti pakkautunutta lunta, lumipolanne 08 sohjoa

9 5. Jä inen 09 ei lunta, jääpolanne 10 tuiskuavaa tai kinostunutta irtolunta jään päällä, jää osittain näkyvissä 11 tasainen irtolumi jään päällä 12 vetinen jää, iljanne 13 peilijää, ohut jääkalvo Muu keli 14 suolakura 15 muu (mikä?). Tammikuussa työryhmä päätti tarkentaa ohjeita niin, että ennakkoon pyrittiin torjumaan ainoastaan jääkelien aiheuttamaa liukkautta. Normaalissa talviolosuhteissa kaikilla teillä liukkautta torjuttiin normaalisuolauksen tapaan niin, että lumen kiinnittymistä tienpintaan pyrittiin estämään kevyellä allesuolauksella. Koska Mt 240:n sirotepintauksen paljaanapidossa oli esiintynyt huomattavia vaikeuksia, tien liukkaudentorjunta hoidettiin normaalin suolahiekoituksen tapaan pelkän suolauksen sijasta.

10 3. TUTKIMUSTULOKSET 3.1 Yleistä Tutkimustulokset käsittävät totutumatiedot työmääristä, työ- ja materiaalikustannuksista sekä tiedot koeteillä vallinneista keliolosuhteista. Kustannukset laskettiin kuukausittaisten suoritemäärien ja materiaalimenekkien perusteella käyttämällä seuraavia yks ikköhintoj a: KA TH Auraus 4.00 mk/jkm 10 mk/jkm Tasaus Sohjonpoist Suolaus 270 mk/t 3.2 Työmäärät je. kustannukset 3.21 Suolaus Koeteitä suolattiin marraskuun alusta maaliskuun loppuun seuraavasti (merkinnät: ES ennakkosuolaus, NS normaalisuolaus) KG / KM K E RT / K K A ) w 8 -J 0 -J 0 V) 4 MAR JO TA HE MA MAR JO TA HE MA Kuva 1. Keskimääräiset suolaannokset eri kuukausina (kaikki tiet). Kuva 2. Keskimääräiset suolauskerrat eri kuukausina (kaikki tiet)

11 7. Kuvista 1 ja 2 voidaan havaita, että normaalisuolatuilla teillä käytetyt suola-annokset ovat olleet suuremmat (n kg keskimäärin) ja suolauskertoja on ollut vähemmän (1...3 krt/kk) kuin ennakkosuolatuilla teillä. Teittäin ja alueittain vastaavat tulokset esitetään kuvissa 3, 4 ja 5. KG/KM KG/KM NORMAALISUOLAUS 0-0 -j ENNAKKOSUOLAUS J Vt 160. Vt 160 V) z 140- VtVtKt Vt 1 81C 41 1 Kt Mt 2vt _ J 0 (1) 80- Kt 80 lt o RANNIKKO VLIMAA SISMAA RANNIKKO VÄLIMAA SISMAA Kuva 3. Keskimaäräiset suola-annokset ja suolauskerrat eri teillä. KG/KM 0 ES, SI.ÄMAA (1) Is VÄLIMAA ES \.-- RANNIKKO ' E S MAR JO TA HE MA Kuva 4. Keskimääräiset suola-annokset eri kuukausina eri alueilla.

12 KPL! KK 2o. 1' w () -J SI:M ' NS/ 1o_ VÄLI E2 8 v) 6 N v 4 2 RANN 1 KKO MAR JO TA HE MA Kuva 5. Keskimääräiset suolauskerrat eri kuukausina eri alueilla. Kuvasta 3 havaitaan, että sisämaassa on käytetty suurempia suola-annoksia ja useampia suolauskertoja kuin muualla. Siihen lienee vaikuttanut mannermaisempi ilmasto ja hiljaisempi liikenne. Etelärannikolla käytetyt suola-annokset ovat olleet pienimpiä, mihin ovat vaikuttaneet tarkan työsuorituksen lisäksi kosteahko ilmasto ja vilkas liikenne. Marras-joulukuussa on yleisesti käytetty suurehkoja suolaannoksia (kuva 4). Tähän ovat olleet syinä alkutalven kovat pakkaset ja lumen tulo. Myös maaliskuussa on sisämaassa käytetty suuria suola-annoksia, mutta suolauskertoja on ollut vain pari. Rannikolla ja välirnaa-alueella on normaalisuolausmenetelmässä käytetty yleensä suurempia suola-annoksia ja vähemmän suolauskertoja. Sisämaassa taas enriakkosuolauksessa suolaannokset ovat olleet suurempia, mutta suolauskertoja on ollut keskimäärin yhtä paljon molemmissa menot imissä. Kuvassa 6 on esitetty tiemestaripiireittäin keskimääräiset suola-annokset ja suolauskerrat.

13 KG/KM 9. SUOLAUSKERTOJA KESKUI: ES 7 0- NS5 : oo ri-i ES NS ES NS ES NS ES NS ES NS ES NS ES NS ES NS ES NS KUva 6. Keskimääräiset suola-annokset ja keskimääräiset suolauskerrat eri tiemestaripiireissä Kun suola-annoksien suuruutta tarkastellaan tiemestaripiireittäin, joissa yleensä oli molemmat suolaustekniikat käytössä, voidaan (kuva 6) todeta, että muutamissa tiemestaripiireissä käytetyt suola-annokset ovat samaa suuruusluokkaa menetelmistä riippumatta. Tähän ovat olleet syinä mm. se, että ennakkosuolatuilla teillä lumisade on päässyt alkamaan ennen suolausta (väärä ennakointi) tai pakkasta on ollut enemmän kuin -1 C (ES > NS). Myös niissä tiemestaripiireissä, joissa on käytetty enemmän suolaa ennakkosuolatuilla teillä kuin normaalisuolatuilla teillä, ovat syyt siihen olleet edellä esitetyn kaltaisia. Suunnitelman mukaan suolan annostuksessa onnistuneina voidaan pitää Huitt.isten, Porin ja Janakkalan tiemestaripiirejä. Kuukauden keskimääräiset suolauskustannukset kaikilla teillä yhteensä ja eri alueilla olivat seuraavat (kuvat 7 ja 8):

14 10. MK/KM MAR JO TA HE MA Kuva 7. Suolauskustannusten keskiarvot eri kuukausina (kaikki tiet) MKIKM/KK A 600 ES',.'\.. SISÄMAA/ / JUU NS' RAIKK NS VÄL 1 MAA MAR JO Kuva 8. Kuukauden keskimääräiset suolauskustannukset eri alueilla.

15 11. Keskimääräiset suolauskustannukset eri teillä olivat puolestaan seuraavat (kuva 9) MK/KM/KK NORMAALI SUOLAUS MK/KM/KK ENNAKKOSUOLAUS RANNIKKO VLIMAA SISMAA RANNIKKO VÄLIMAA SSÄMAA Kuva 9. Keskimääräiset suolauskustannukset (mk/km/kk) eri teillä. Pelkästään suolauksen osalta on ennakkosuolausmenetelmä maksanut noin % enemmän kuin normaalisuolausmeneteirnä. Suolaus on ollut kalleinta sisämaassa ja halvinta ranni- kolla (kuvat 8 ja 9). Alueesta riippumatta suolaus on tullut maksamaan eniten marras-joulukuussa Muut kunnossapitotyöt Liukkaudentorjuntaan talvella liittyy oleellisesti myös lumen- ja sohjonpoisto, joiden tarve riippuu myös suolauksesta. Auraus- ja sohjonpoistomäärät esitetään kuvissa

16 JKM/KM O A-AURAUS IJONPOI STO L.. MAR JO TA MA 1\uv 10. uraus ja sohjonpoistomäärät eri kuukausina (kaikki tiet 1. JKM/KM NORMPALISUOLAUS JKM/KM ENNAKKOSUOLAUS r' vt 16 Vt 3 Vt vt 12 Kt vt Vt 6 Vr RANNIKKO VLIMAA SISMAA RANNIKKO VÄL.IMAA SISÄMAA Kuva 11. Keskimääräiset aurausmärät (jkm/ eri teillä. JKM/KM JKM/KM NORMAALISUOLAUS " ENNAKKOSUOLAUS vt Vt 8 vt 4 v 6 vtvtvt Kt [ VtVt 4 Kt Kt 52Mt /hi Iii 2 [11 RANNIKKO VLIMAA SISÄMAA RANNIKKO VÄLIMAA SISÄMAA Kuva 12. Kesi.iiiäräiset ohjonpoistornäärät (jkri/km) eri teillä.

17 13. Aurausta on suoritettu eniten joulu-tammikuussa. Sisämaassa auraustarve on ollut huomattavasti suurempi kuin muilla alueilla (yli 2-kertainen normaalisuolauksessa). Hankalin aika näyttä olleen alkutalvesta, jolloin aurauksen ja sohjonpoislon määrät ovat olleet kääntäen verrannolliset (marras-joulukuu). Joulu-tammikuun suuret aurausmäärät osoittavat, ettei keskitalven aikaan suolaamalla onnistuta pitämään teitä paljaana runsaan lumen tulon ja pakkasten vuoksi. Ennakkosuolauksessa sohjonpoistokustannukset ovat koko talvikauden ajan olleet jonkin verran suuremmat kuin normaalisuolauksessa (kuva 13). Aurauskutannukset taas ovat yleens. olleet samaa luokkaa tai suuremmat normaalisuolauksesa (lukuunottamatta tammikuuta) 1- M j :: 40 0 A=AURAUS 1 STO 'Ii] ESNSESNS ESNSLSNS ESNSESNS ESNSESNS ESNSESNS MAR JO TA lie Kuva 13. Auraus- ja sohjonpoistokustannusten keskiarvot eri kuukausina (kaikki tiet). Kuvissa 14 ja 15 on esitetty keskimääräiset aurauskustannukset ja sohjonpoistokustannukset eri teillä ja alueilla.

18 14. MK/KM/KK MK/KM! KK RANNIKKO VÄLI1AA SISÄMAA RANNIKKO VÄLIMAA SISÄMAA Kuva 14. Keskimääräiset aurauskustannukset (mk/km/kk) eri teillä. MK/KM/KK MK/KM/KK iiij RANNIKKO VÄLIMAA SISÄMAA RANNIKKO VÄLIMM SISÄMAA Kuva 15. Keskimääräiset sohjonpoistokustannukset (mk/km/kk) eri teillä.

19 15. SisämaaSSa keskimääräiset aurauskustannukset ennakkosuolatuilla teillä ovat olleet pienemmät kuin välimaassa olleilla teillä (kuva 14). Sohjnpoistokustannukset ovat olleet samaa luokkaa molemmilla alueilla (kuva 15). Normaalisuolatuilla teillä keskimääräiset auraus- ja sohjonpoistokustannukset ovat kasvaneet siirryttäessä rannikkoalueilta sisämaahan päin Liukkaudentarjunta yhteensä Kuvassa 16 cn esitetty talvihoidon kokonaiskustannusten jakautuminen eri osatekijöihin eri kuukausina. MK/KM Ei SUOLAUS 600 SOHJONPOISTO [1111] TASAUS 0 AURAUS ES NS O O NS ES NS ES NS ES NS ES NS ES MAR JO TA HE MA Kuva 16. Talvihoidon kokonaiskustannukset ja kustannusten jakautuminen eri osatekijöihin. Kuva 16 perusteella voidaan todeta, että suolauksen osuus koko liukkaudentorjunnasta on ollut lähes 3/4. Ennakkosuolaus on tullut koko talvikauden aikana maksamaan n. % enemmän kuin normaalisuolaus. Liukkaudentorjunta on tullut selvästi kalleirnmaksi sisämaassa, varsinkin alkutalvesta (kuvat 17 ja 18). Tähän

20 16. ovat vaikuttaneet lähinnä suuret suola-annokset. Normaalisuolatuilla teillä ovat myös aurausmäärät olleet suuremmat kuin muilla alueilla MK/KM/KK ES/'\ 700 SISMAA,.' 600 NS' MAR JO TA HE MA Kuva 17. Talvihoidon keskimääräiset kokonaiskustannukset eri kuukausina eri alueilla. MK! KM! KK MK! KM! K K AUS II II RANNIKKO VÄLIMAA SISMAA RANNIKKO VLIMAA SISMAA Kuva 18. Talvihoidon keskimääräiset kokonaiskustannukset eri teillä.

21 17. Talvihoidon kokonaiskustannuksia tiemestaripiireittäin tarkasteltaessa voidaan todeta, että niissä tiemestaripiireissä, joissa molemmat suolaustekniikat ovat olleet käytössä, kustannukset ennakkosuolatuilla teillä ovat selvästi suuremmat kuin normaalisuolatuilla teillä (kuva 19). Porin ja Janakkalan tiemestaripiireissä kustannukset oi/at olleet likimain saman suuruisia molemmilla menetlmillä. MK/KM/KK 0 nj 0) Q SUOLAUS SOHJONPOISTO ffl1j TASAUS AURAUS 400 '-4 0 r4 1 0 ES NS ES NS ES NS ES NS ES ES NS ES NS ES NS ESNS Kuva 19. Keskimääräiset talvihoidon kokonaiskustannukset ennakko- ja normaalisuolatuilla teillä eri tiemestaripiireissä.

22 3.3 Liukkaudentorjunnan laatu 3.31 Tien pinnan pito Tien pinnan pito määritettiin sekä mittaamalla kitka- mittarilla että arvioimalla. Tulokset esitetään kuvissa ja 21. Kuvan perusteella voidaan todeta, että keskimäärin koko taivikauden on ollut pitävä keli sekä ennakolta että normaalilla tavalla suolatuilla teillä. Pitv(i tyyd. pi to liukas eritt.liuk. MAR JO TA HE MA Kuva. Keskimääräinen kitkaarvo eri kuukausina D PITÄVÄ KELI Qllh[ TYYO.PITO LIUKAS ERITT.LIUKAS ESNS ESNS ESNS ESNS ESNS MAR JO TA HE MA Kuva 21. Kitkahavaintojen jakautuminen (%) eri luokkiin eri kuukausina.

23 Kt- Kt If-\Fs-,+-V4- If vv VtVt vt rl LIUKAS rli' PITJVÄ D f(eli 0, mii TYVO. ' PITO 0,3l...0, 1 5 0,15...0,. ERITT. LIUKAS ALLE 0, ii.j 10 RANNIKKO VLIMAA SISÄMAA RANNIKKO VÄLIMAA SISÄMAA Kuva 22. Kitka-arvohavaintojen jakautuminen (%) eri luokkiin eri teillä. Syksyn ja kevään liukkauden kelien torjuntaan ennakkosuolausmenetelmä on soveltunut normaalisuolausmeneteirnää paremmin (kuva 21). Sen sijaan keskitalvella normaalilla tavalla suolatuilla teillä on tien pinnan pito saattanut olla jopa parempi kuin ennakolta suolatuilla teillä. Alueellisesti tuloksia tarkasteltaessa näyttää kitkamittausten perusteella eniten pitäviä kelejä olleen rannikon ja sisämaan välivyöhykkeellä (kuva 22). Rannikolla nopeat sään vaihtelut ovat vaikeuttaneet etenkin ennakkosuolausta. Sisämaassa taas ennakkosuolaukseen sopiva keli on varsin lyhyt. AB- ja SIP-pintaisia teitä tarkasteltaessa ovat tammi- kuun ja joulukuun tuloksia lukuunottamatta kitka-arvot poikenneet toisistaan alle 10% (kuva 23). Joulukuussa on AB-teillä ollut paremmat ja tammikuussa huonomraat kitka-arvot kuin SIP-teillä. Yleensä ovat sekä sirotepintaisten että ABpintaisten teiden kitka-arvot olleet riittävän korkeat eikä merkittävää eroa tuloksissa keskimäärin ole havait- tavissa. Joulukuun tuloksista on kuitenkin lievästi havaittavissa SIP-pintaisten teiden ongelma lumikelillä.: pinta on vaikea puhdistaa lumesta.

24 . KI TKA-ARVO 0,9- vtl - Mt2kO (sip) Pitv- 0,8. kel i 0,7-0,6 Vt10,F0RSSA/ // /1 VtlO,MARTTILA (sip) 0,5 Tyydyt. 0,4 p1 to ---0,3 Liukas 0,2 Eritt. 0,1 ii ukas MAR JO TA HE MA Kuva 23. Kitka-arvot sirotepintaisilla teillä (Mt 240, Vt 10 Marttila) ja eräillä AB-päällysteisillä teillä (Vt 1, Vt 10 Forssa). Kuvassa 24 esitetään subjektiivisten liukkausarvioiden jakautuminen (%) eri luokkiin eri kuukausina. Subjektiivisten havaintojen perusteella näyttää ennakkosuolatuilla teillä olleen yleensä hieman paremmat keliolosuhteet kuin normaalisuolatuilla teillä. Märkien kelien osuus on ennakkosuolatuilla teillä etenkin marraskuussa ollut suurempi kuin normaalisuolatuilla teillä, mikä on luonteenomaista ennakkosuolaukselle. KES1KELI, KUIVA PÄLLYSTE IMÄRKÄ JA SULA TIENPINTA HIEKOITETTU LUMIPOLANNE HIEKOITTAMATON LUMIPOLANNE 1 PÄÄKALLOKELI, ALIJÄÄHTYNYT SADE ES NS ES NS ES NS ES NS ES NS MAR JO TA HE MA Kuva 24. Subjektiivisten liukkausarvioiden jakautuminen (%) eri luokkiin eri kuukausina.

25 3.23 Muut arviot kelistä 21. Muita keliarvioita olivat - kiinteä lumi- ja jääpeite - raiteisuus - kelityyppi Niiden osalta tulokset esitetään kuvissa NORMAALISUOLAUS ENNAKKOSUOLAUS Ei juuri lainkaan kiinte lumi- ja jpei tett O tienpinnasta lumipolanteen tai jn peittm 1O- tienpinnasta kiinteän lumipolanteen tai jn peitt 5O-9O ' tienpinnasta kiinteän lumipolanteen tai jri peittm 5O_9O0/ tienpinnasta ki inten lumipolanteen jn peittm RANNIKKO VÄLIMAA SISÄMAA RANNIKKO VÄLI%AA SISÄMAA Kuva 25. Kiinteän lumi- ja jääpeitteen havaintojen jakautuminen (%) eri teillä. NORMAALI SUOLAUS ENNAKKOSUOLAUS 10' 9 OO 90 A Vt Vt VtVt Vt Ei havaittcvissa raiteita Raiteet juuri Ja juuri havaittavissa 8 ' 7' Suurelle osalle tiest muod. syvät, mutta matalat ja loivat raiteet Suurelle osalle tiest muodostumassa verrattain syvät raiteet Tie on crittain pahasti raiteistunut 10 RANNIKKO VÄLIMAA SISÄMAA RANNIKKO VÄLIMAA SISÄMAA Kuva 26. Raiteisuushavaintojen jakautuminen (%) eri teillä.

26 22. Rannikkoseudun ennakkosuolatuilla teillä on ollut vain vähän kiinteää lumi- ja jääpeitettä sekä raiteisuutta (kuvat 25 ja 26). Sisämaassa on ollut tienpinnalla enemmän kiinteää lumi- ja jääpeitettä. Tämä johtuu siitä, että sisämaassa ilmasto on mannermaisempaa. Keskitalvella pakkaset ovat yleensä niin kovia, ettei teitä pystytä pitämään suolan avulla paljaana. Kelityyppihavaintojen perusteella (kuvat 26 ia 27) voidaan todeta, että ennakkosuolatuilla teillä lumisten ja jäisten kelien osuus on lisääntynyt ja paljaan tieninnan osuus on vähentynyt mentäessä rannikolta sisämaahan. Normaalisuolatuilla teillä eniten jääkelejä on ollut sisämaahan päin mentäessä. Kaikilta teiltä ei kuitenkaan ole voitu esittää kelityyppihavaintojen jakautumaa puutteellisten lähtötietojen vuoksi. 0 0 AJORATA MORMAAL 1 SUOLAUS Eli NAKKO SUO LAU S k'i- Wt \Jt t!.-\i.- t14- PALJAS O 10 ) ) ) VETINEN LUMINEN JINEN SUOLAKURA RANNIKKO VLIMAA SISÄMAA RANNIKKO VÄLIMAA SISÄMAA Kuva 27. KelityyppihavaintOjcfl jakautuminen (%) eri teillä koko ajoradalla.

27 U RAT 23. NORMAALI SUOLAUS ENNAKKOSUOLAUS Kt Kt Vt vt A VtVt VtVt Vt EI PALJAS VETINEN LII LUMINEN LQ L fl SUOLAKURA RANNIKKO VLIMAA SISMAA RANNIKKO VLIMAA SISMAA Kuva 28. Kelityyppihavaintojen jakautuminen (%) eri teillä unen kohdalla.

28 TULOSTEN TARKASTELUA Liukkautta torjuttssa on suolauskertoja ennakkosuolauksen piiriin kuuluvflla Leillä ollut 1,5-2 kertaa enemmän kuin normaalisuolauksen pariin kuuluvilla teillä. Liukkaudentorjunnassa käytetyt suola-annokset ovat olleet ESteillä yleensä noin 10% pienemmät kuin NS-teillä. Alueellisesti liukkaudentorjuntatuloksia tarkasteltaessa näyttää sisämaassa tarvitun eniten ja rannikkoseudulla vähiten suolausta. Merkittävää on, että sisämaassa käytetyt suola-annokset ovat olleet yleensä lähes 2-kertaa 1 suuremmat kuin vastaavat suola-annokset rannikkoalueella. Teiden pitämiseksi liukkaudentorjunnan yhteydessä lumesta ja sohjosta vapaana tarvituissa auraus- ja sohjonpoistomäärissä on ollut samansuuntainen poikkeavuus alueellisesti kuin suolauskertamäärissäkin. Ennakkoon suolatuilla teillä oli marraskuussa parempi pito. Normaalilla tavalla suolatuilla teillä oli 2-kertaa enemmän erittäin liukkaita kelejä. Vaikka ennakkosuolaus on tällöin tullut 80 mk/km kalliirnmaksi, voitaneen sitä siitä huolimatta pitää edullisena menetelmänä tuona ajankohtana. u Joulu-, tammi- ja helmikuussa ei eri menetelrnillä aikaansaaduilla eroilla tienpinnan pidossa voida katsoa olevan kuin lievästi merkitystä. Koska ennakkosuolaus osoittautui joulukuun lumikeleillä vaikeaksi toteuttaa, eikä sitä useissa tapauksissa ollut mandollistakaan toteuttaa runsaan lumentulon takia, siirryttiin tammikuun puolessa välissä käyttämään ennakkosuolausta vain jääkelien torjumiseksi ES-teillä. Muutoin käytettiin normaalisuolausmenetelmää. Tästä oli seurauksena, että suolauskustannuksissa ei enää ollut merkittävää eroa. Kuitenkin ES-teillä vallitsi edelleen lievästi paremmat keliolosuhteet, eikä esimerkiksi erittäin liukkaita kelejä esiintynyt helmi-maaliskuussa enää lainkaan, joita sitä vastoin NS-teillä oli. Tästä on vedettävissä se johtopäätös, että runsaan lumentulon kausina, varsinkin pakkassäillä, ei kannata lähteä kesken lumisadetta suolaamaan, vaan poistetaan ensin lumi (auraustarkkuuteen asti) ja suolataan vasta sitten. Sen sijaari, jos tienpinnalle tulisi ilman kosteudesta tai sulamisvesistä johtuvaa jääliukkautta, katsottiin sen torjuminen mielekkäirrnäksi ennakkosuolauksella.

ERI LIUKKAUDENTORJUNTATAPO- JEN VAIKUTUKSESTA TIEN KELI- OLOSUHTEISIIN JA KUNNOSSA- PITOKUSTANNUKSIIN

ERI LIUKKAUDENTORJUNTATAPO- JEN VAIKUTUKSESTA TIEN KELI- OLOSUHTEISIIN JA KUNNOSSA- PITOKUSTANNUKSIIN TJ2 ERI LIUKKAUDENTORJUNTATAPO- JEN VAIKUTUKSESTA TIEN KELI- OLOSUHTEISIIN JA KUNNOSSA- PITOKUSTANNUKSIIN VALI RAPORTTI TIE - JA VESIRAKENNUSHALLITUS KUNNOSSAPITOTOIMISTO 1978 TVH 7199O IM 7- ' 11-8 753

Lisätiedot

Talvihoitoluokka Is. Laatuvaatimukset Lumi 4 cm / toimenpideaika 2,5 h Sohjo 2 cm / toimenpideaika 2 h Pinnan tasaisuus 0 cm / ei toimenpideaikaa

Talvihoitoluokka Is. Laatuvaatimukset Lumi 4 cm / toimenpideaika 2,5 h Sohjo 2 cm / toimenpideaika 2 h Pinnan tasaisuus 0 cm / ei toimenpideaikaa Talvihoitoluokka Is Tie pääosan ajasta paljas Kylminä kausina voi esiintyä kapeita, matalia polanne-kaistoja ajokaistojen ja ajourien välissä Pakkaskausina voi olla osittain jäinen Liukkauden ongelmatilanteet

Lisätiedot

Maanteiden talvihoitoluokat Lapin alueella 2013-

Maanteiden talvihoitoluokat Lapin alueella 2013- Maanteiden talvihoitoluokat Lapin alueella 2013-11.10.2013 1 Talvihoitoluokka I Tie pääosan ajasta paljas Voi esiintyä kapeita, matalia polannekaistoja ajokaistojen ja ajourien välissä Sään muutostilanteissa

Lisätiedot

Älä anna liukkauden yllättää

Älä anna liukkauden yllättää Turvallista matkaa! Älä anna liukkauden yllättää Suomen sääolosuhteissa, syksyn ja talven liukkailla keleillä tehokas liukkaudentorjunta on välttämätöntä. Se parantaa liikenneturvallisuutta ja lisää liikenteen

Lisätiedot

Mittaukset suoritettiin tammi-, helmi-, maalis- ja huhtikuun kymmenennen päivän tietämillä. ( liite 2 jää ja sää havainnot )

Mittaukset suoritettiin tammi-, helmi-, maalis- ja huhtikuun kymmenennen päivän tietämillä. ( liite 2 jää ja sää havainnot ) JÄÄLINJAT 1 (1) Rovaniemi 8.12.21 ROVANIEMEN ENERGIA OY KEMIJOEN JÄÄPEITTEEN SEURANTA PAAVALNIEMI - SORRONKANGAS 29-21 Talven 21 aikana tehtiin Paavalniemi - Sorronkangas välille 6 jäätarkkailu linjaa

Lisätiedot

KATUJEN TALVIHOIDON LAATUVAATIMUKSET

KATUJEN TALVIHOIDON LAATUVAATIMUKSET KATUJEN TALVIHOIDON LAATUVAATIMUKSET 2(12) SISÄLLYSLUETTELO Auraus: ajoradat... 3 Auraus: jalkakäytävät, kevyen liikenteen väylät, laatukäytävät... 4 Sohjon poisto: ajoradat, kevyen liikenteen väylät...

Lisätiedot

Talvihoidon tila POS ELY-lausunnon pääkohdat

Talvihoidon tila POS ELY-lausunnon pääkohdat Talvihoidon tila POS ELY-lausunnon pääkohdat - ELY-keskuksen toimialueella 16 000 km maanteitä - Noin 80 % talvihoitoluokissa II ja III - Viime- ja tänä talvena aikaisempaa enemmän haasteellisia tilanteita

Lisätiedot

Liite 4. Työkohtainen tarkennus. Raision talvihoidon alueurakka Raision kaupunki

Liite 4. Työkohtainen tarkennus. Raision talvihoidon alueurakka Raision kaupunki Liite Työkohtainen tarkennus Raision talvihoidon alueurakka 2019-2022 Raision kaupunki 23.5.2019 2 (6) Sisällys 0 Yleistä... 3 1 Talvihoito... 3 1.1. Lumen ja sohjon poisto sekä pinnan tasaus... 3 Talvihoitoluokat...

Lisätiedot

; 1 / / YLEISTEN TEIDEN LIUKKAUDENTORJUNTAOHJEET TIE-JA VESIRAKENNUSHALLITUS KUN NOSSAPITOTOI MI STO TVH

; 1 / / YLEISTEN TEIDEN LIUKKAUDENTORJUNTAOHJEET TIE-JA VESIRAKENNUSHALLITUS KUN NOSSAPITOTOI MI STO TVH / / ; 1 1 YLEISTEN TEIDEN LIUKKAUDENTORJUNTAOHJEET TIE-JA VESIRAKENNUSHALLITUS KUN NOSSAPITOTOI MI STO TVH 743013 YLEISTEN TEIDEN LIUKKAUDENTORJUNTAOHJEET. TIE-JA VESIRAKENNUSHALLITUS KUNNOSSAPITOTOI M

Lisätiedot

NOKIAN KAUPUNGIN KUNNOSSAPITOLUOKITUS

NOKIAN KAUPUNGIN KUNNOSSAPITOLUOKITUS NOKAN KAUPUNGN KUNNOSSAPTOLUOKTUS Sisällysohje 1. KATUJEN KUNNOSSAPTOLUOKTUS Yleistä Ajoradat Kevyenliikenteenväylät Pinnan tasaus ja polanteiden poisto ajoradoilla ja kevyenliikenteenväylillä Liite 1

Lisätiedot

Onnettomuusriskit eri keleillä Suomessa

Onnettomuusriskit eri keleillä Suomessa VTT TECHNICAL RESEARCH CENTRE OF FINLAND LTD Onnettomuust eri keleillä Suomessa Tiesääpäivät 6.6.2017 Fanny Malin, Ilkka Norros ja Satu Innamaa VTT Tausta VTT on tehnyt viime vuosina tutkimusta siitä,

Lisätiedot

Talvikunnossapidon laadun seuranta

Talvikunnossapidon laadun seuranta Talvikunnossapidon laadun seuranta Taisto Haavasoja Sisällys kitka liukkauden mittarina kitkan mittauksen perusteet kiihtyvyyteen perustuvat mittarit µtec Friction Meter MµMS Mobile Friction Measurement

Lisätiedot

Työhön ryhdytään, kun lumikerroksen paksuus on keskimäärin 6 cm. Aurataan laatustandardin alituttua pääsääntöisesti kp-luokka I jälkeen.

Työhön ryhdytään, kun lumikerroksen paksuus on keskimäärin 6 cm. Aurataan laatustandardin alituttua pääsääntöisesti kp-luokka I jälkeen. Talvihoito Auraus Työhön ryhdytään, kun kuivaa irtolunta on keskimäärin 4 cm. Aurataan mahdollisimman pian laatustandardin alituttua ja ennen vuorokauden liikenteen huipputunteja (klo 7 ja 16). Jatkuvan

Lisätiedot

Perhananmoinen keli tänään, PERKELI 24.9.2015

Perhananmoinen keli tänään, PERKELI 24.9.2015 Perhananmoinen keli tänään, PERKELI 24.9.2015 2 Mistä kaikki oikein alkoi? Liikenneturvan toimitusjohtaja Valde Mikkonen ehdotti Ilmatieteen laitokselle ja Tielaitokselle kelitiedottamisen kehittämistä

Lisätiedot

LIIKENTEEN VÄYLIEN AURAUS 2013-2016 YKSITYISTEIDEN AURAUS 2013-2016 ROKUAN ASEMAKAAVATEIDEN

LIIKENTEEN VÄYLIEN AURAUS 2013-2016 YKSITYISTEIDEN AURAUS 2013-2016 ROKUAN ASEMAKAAVATEIDEN UTAJÄRVEN KUNTA Tekniset palvelut PL 18 91601 UTAJÄRVI 23.09.2013 ASEMAKAAVATEIDEN ja KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLIEN AURAUS 2013-2016 YKSITYISTEIDEN AURAUS 2013-2016 ROKUAN ASEMAKAAVATEIDEN sekä STADIONIN JA

Lisätiedot

KEMIJOEN JÄÄPEITTEEN SEURANTA PAAVALNIEMI - SORRONKANGAS VÄLILLÄ 2012

KEMIJOEN JÄÄPEITTEEN SEURANTA PAAVALNIEMI - SORRONKANGAS VÄLILLÄ 2012 JÄÄLINJAT PAAVALNIEMI - SORRONKANGAS J-P.Veijola 2.12.212 1 (2) ROVANIEMEN ENERGIA OY KEMIJOEN JÄÄPEITTEEN SEURANTA PAAVALNIEMI - SORRONKANGAS VÄLILLÄ 212 Talven 212 aikana jatkettiin vuonna 29 aloitettua

Lisätiedot

ELY keskuksen talvihoitoinfo Satakunta. Timo Laaksonen, kunnossapitopäällikkö

ELY keskuksen talvihoitoinfo Satakunta. Timo Laaksonen, kunnossapitopäällikkö ELY keskuksen talvihoitoinfo 9.11.2018 Satakunta Timo Laaksonen, kunnossapitopäällikkö Talvikelit haastavat Viime talvikausien sääolosuhteet ovat olleet poikkeuksellisen vaikeat tienpidolle ja liikenteelle.

Lisätiedot

Tulevaisuuden oikukkaat talvikelit ja kelitiedottaminen

Tulevaisuuden oikukkaat talvikelit ja kelitiedottaminen Ilkka Juga Tulevaisuuden oikukkaat talvikelit ja kelitiedottaminen Tiesääpäivät 2017 Esitelmän sisältöä Talvisään ominaispiirteet ja vaihtelu viime aikoina. Tulevaisuuden talvisää ja keli ilmastomallien

Lisätiedot

Talvikunnossapito KOKEMÄEN KAUPUNKI YHDYSKUNTAOSASTO KOKEMÄEN KAUPUNKI. Tehtäväkortti. Viimeksi päivitetty 10.8.2015

Talvikunnossapito KOKEMÄEN KAUPUNKI YHDYSKUNTAOSASTO KOKEMÄEN KAUPUNKI. Tehtäväkortti. Viimeksi päivitetty 10.8.2015 KOKEMÄEN KAUPUNKI YHDYSKUNTAOSASTO KOKEMÄEN KAUPUNKI Talvikunnossapito Tehtäväkortti Viimeksi päivitetty 10.8.2015 KOKEMÄEN KAUPUNKI YHDYSKUNTAOSASTO Tehtäväkortti Sisällysluettelo 1 Auraus... 1 1.1 Milloin

Lisätiedot

ELY-keskuksen talvihoitoinfo Varsinais-Suomi. Timo Laaksonen, kunnossapitopäällikkö

ELY-keskuksen talvihoitoinfo Varsinais-Suomi. Timo Laaksonen, kunnossapitopäällikkö ELY-keskuksen talvihoitoinfo 6.11.2018 Varsinais-Suomi Timo Laaksonen, kunnossapitopäällikkö Sääolosuhteet muuttuneet etenkin rannikolla Varsinaiset talvikelit tulevat myöhemmin ja kestävät lyhyemmän aikaa

Lisätiedot

TALVITIENHOIDON TILASTA KESKI-SUOMESSA

TALVITIENHOIDON TILASTA KESKI-SUOMESSA TALVITIENHOIDON TILASTA KESKI-SUOMESSA Jäsenyrittäjiemme tekemien havaintojen mukaan, talvihoidon keskimääräinen taso Keski-Suomessa on laskenut vuodesta toiseen ja tilanne on joillain alueilla lähellä

Lisätiedot

Parikkalan kunta Tekninen toimi Harjukuja Parikkala puh KATUJEN KUNNOSSAPITO LUOKITUS Talvihoito

Parikkalan kunta Tekninen toimi Harjukuja Parikkala puh KATUJEN KUNNOSSAPITO LUOKITUS Talvihoito Talvihoito 1 Katujen ja kevyenliikenteen väylien kunnossapitoluokitus Talvikunnossapito 1.0 Yleistä Parikkalan kunnan kadut on jaettu kolmeen eri kunnossapitoluokkaan. Kunnossapitoluokituksen avulla määritetään

Lisätiedot

Säätilan kehitys ennen Loimaan onnettomuutta

Säätilan kehitys ennen Loimaan onnettomuutta Säätilan kehitys ennen Loimaan onnettomuutta Forecan ennuste ote klo 19 tilanteessa: Suomi -24h katsaus pe 15-la 15 Katsaus on laadittu 12:59 Kristian Roine Baltiassa oleva matalapaine tuo lumisateita

Lisätiedot

Liikenneonnettomuuksien määrä eri talvipäivinä

Liikenneonnettomuuksien määrä eri talvipäivinä Liikenneonnettomuuksien määrä eri talvipäivinä Juha Valtonen 7.11.216 1 Liikenneonnettomuuksien määrä eri talvipäivinä Tämä muistio on liite Liikenneturvan lausuntoon ehdotuksesta muuttaa raskaiden ajoneuvojen

Lisätiedot

TALVIHOITOTASO PIIREITTÄIN

TALVIHOITOTASO PIIREITTÄIN TALVIHOITOTASO PIIREITTÄIN 1985-86 - _ TIE- JA VESIRAKENNUSHALLITUS KUNNOSSAPITOTOIMISTO -4-41/ '1 '^ fps1i TALVIHOITOTASO 1985-86 Oheisessa monisteessa on esitetty talvihoidon seurannan piirikohtaiset

Lisätiedot

Johdatus talvisäihin ja talvisiin ajokeleihin

Johdatus talvisäihin ja talvisiin ajokeleihin Johdatus talvisäihin ja talvisiin ajokeleihin 13.11.2013 Ilkka Juga Ilmatieteen laitos 13.11.2013 Talvi alkaa eri aikaan etelässä ja pohjoisessa Terminen talvi alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila laskee

Lisätiedot

Tiivistelmä työntutkimustiedotteesta 20a

Tiivistelmä työntutkimustiedotteesta 20a 1* SORATIEN KULUTUSKERROSTUTKIMUS II b Tutkimus erilaisten kulut.uskerrosmateriaalien ja suolamäärien vaikutuksesta tien kuntoon ja tarvittavien hoitotoimenpiteiden määrään. Tiivistelmä työntutkimustiedotteesta

Lisätiedot

6100 Talvihoito Sisällysluettelo:

6100 Talvihoito Sisällysluettelo: 1 6100 Talvihoito Sisällysluettelo: 6110 LUMEN POISTO JA LIUKKAUDEN TORJUNTA... 2 6112 Lumen ja sohjon poisto... 2 6114 Hiekoitus / mekaaninen liukkaudentorjunta... 6 6116 Polanteen poisto ja pinnan tasaus...

Lisätiedot

Pyöräteiden talvihoidon kokeilu

Pyöräteiden talvihoidon kokeilu Pyöräteiden talvihoidon kokeilu 2015-2016 GoExpo-messut 4.3.2016 Aiju Heinonen Ylläpitoinsinööri Helsingin kaupungin rakennusvirasto Talvihoidon nykyisiä laatuvaatimuksia Jalankulun ja pyöräilyn väylät

Lisätiedot

Teiden talvihoito. Laatuvaatimukset 2001

Teiden talvihoito. Laatuvaatimukset 2001 Teiden talvihoito Laatuvaatimukset 2001 Teiden talvihoito Laatuvaatimukset 2001 Toteuttamisvaiheen ohjaus TIEHALLINTO Helsinki 2001 ISBN 951-726-763-0 TIEH 2230018-01 Edita Oyj Helsinki 2001 Julkaisua

Lisätiedot

ORIVEDEN KAUPUNGIN LIIKENNEALUEIDEN TALVIHOITO

ORIVEDEN KAUPUNGIN LIIKENNEALUEIDEN TALVIHOITO Talvihoidon tuotekortit ORIVEDEN KAUPUNGIN LIIKENNEALUEIDEN TALVIHOITO TALVIHOIDON TUOTEKORTIT Talvihoidon tuotekortit 1 (14) SISÄLLYSLUETTELO LIIKENNEALUEIDEN TALVIHOITO... 2 1. YLEISTÄ... 2 2. LUMEN

Lisätiedot

Syysrapsia Ruukissa. Miika Hartikainen, MTT Ruukki

Syysrapsia Ruukissa. Miika Hartikainen, MTT Ruukki Syysrapsia Ruukissa Miika Hartikainen, MTT Ruukki Syysrapsikokeen taustaa Koepaikkana MTT:n Pohjois-Pohjanmaan tutkimusasema Ruukissa Tarkoitus kokeilla syysrapsin menestymistä tavanomaista viljelyaluettaan

Lisätiedot

KEMIJOEN JÄÄPEITTEEN SEURANTA PAAVALNIEMI - SORRONKANGAS VÄLILLÄ 2013

KEMIJOEN JÄÄPEITTEEN SEURANTA PAAVALNIEMI - SORRONKANGAS VÄLILLÄ 2013 JÄÄLINJAT PAAVALNIEMI - SORRONKANGAS J-P.Veijola 12.2.214 1 (1) ROVANIEMEN ENERGIA OY KEMIJOEN JÄÄPEITTEEN SEURANTA PAAVALNIEMI - SORRONKANGAS VÄLILLÄ 213 Talven 213 aikana jatkettiin vuonna 29 aloitettua

Lisätiedot

Tiesääpalvelutiedon rooli liikenneturvallisuuden parantamisessa ja talvikunnossapidossa

Tiesääpalvelutiedon rooli liikenneturvallisuuden parantamisessa ja talvikunnossapidossa Tiesääpalvelutiedon rooli liikenneturvallisuuden parantamisessa ja talvikunnossapidossa ELY-centre, Yrjö Pilli-Sihvola 6.2.2013 1 Yleistä Suomen tiesääjärjestelmästä Liikenneviraston tiesääjärjestelmän

Lisätiedot

KATUJEN TALVIHOIDON LAATUVAATIMUKSET

KATUJEN TALVIHOIDON LAATUVAATIMUKSET KATUJEN TALVIHOIDON LAATUVAATIMUKSET 2(12) SISÄLLYSLUETTELO Auraus: ajoradat... 3 Auraus: jalkakäytävät, pyörätiet, laatukäytävät... 4 Sohjon poisto: ajoradat, pyörätiet, jalkakäytävät... 6 Pinnan tasaus,

Lisätiedot

Tekninen palvelualue Kunnallistekniset palvelut 21.3.2011 TALVIKUNNOSSAPITO KEVYTLIIKENNEVÄYLILLÄ

Tekninen palvelualue Kunnallistekniset palvelut 21.3.2011 TALVIKUNNOSSAPITO KEVYTLIIKENNEVÄYLILLÄ Savonlinnan kaupunki TYÖOHJEITA Tekninen palvelualue Kunnallistekniset palvelut 21.3.2011 TALVIKUNNOSSAPITO KEVYTLIIKENNEVÄYLILLÄ YLEISTÄ Laki kadun ja eräiden alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (547/2005)

Lisätiedot

a 9,,' Teiden talvihoito Tielaitos NT(i/v,7,Z4/4vr Laadun määrittely Kunnossapidon ohjaus Helsinki 1996 Keskushallinto / y.

a 9,,' Teiden talvihoito Tielaitos NT(i/v,7,Z4/4vr Laadun määrittely Kunnossapidon ohjaus Helsinki 1996 Keskushallinto / y. a 9,,' Tielaitos Teiden talvihoito Laadun määrittely / y. / 7 /4 Kunnossapidon ohjaus Helsinki 1996 Keskushallinto NT(i/v,7,Z4/4vr L: Kjsto Doknro: Nid3nro: Teiden talvihoito Laadun määrittely Tielaitos

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 30.11.2011 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteutti tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

Tienhoitourakoiden kaksinkertainen kilpailutus ja aliurakoitsijoiden asema

Tienhoitourakoiden kaksinkertainen kilpailutus ja aliurakoitsijoiden asema 1 (5) Liite 1. Kohta 1. Tienhoitourakoiden kaksinkertainen kilpailutus ja aliurakoitsijoiden asema Kaakkois-Suomen Kuljetusyrittäjät ry puheenjohtaja Tomi Roimola: Aliurakoitsijoiden raaka kilpailutus

Lisätiedot

Yhteispohjoismaiset markkinat tulevat vai tulevatko?

Yhteispohjoismaiset markkinat tulevat vai tulevatko? Yhteispohjoismaiset markkinat tulevat vai tulevatko? Hoidon toimivuusvaatimukset Pekka Liisanantti Sisältö YIT:n yleisiä kokemuksia hoitourakoista ja asiakirjojen toimivuudesta Toimivuusvaatimukset Palvelulupaus:

Lisätiedot

Teiden talvihoito Laatuvaatimukset, moniste 19.1.2009

Teiden talvihoito Laatuvaatimukset, moniste 19.1.2009 Teiden talvihoito Teiden talvihoito Tiehallinto Helsinki 2009 Tiehallinto Asiantuntijapalvelut Opastinsilta 12 A PL 33 00521 HELSINKI Puhelinvaihde 0204 2211 ALKUSANAT Teiden talvihoidon toimintalinjat

Lisätiedot

Pyöräväylien talvihoidon kehittäminen Talvikausilla & Katupölyseminaari Tuomas Lautaniemi

Pyöräväylien talvihoidon kehittäminen Talvikausilla & Katupölyseminaari Tuomas Lautaniemi Pyöräväylien talvihoidon kehittäminen Talvikausilla 2015-2016 & 2016-2017 Katupölyseminaari 7.3.2017 Tuomas Lautaniemi Nykyisen talvihoidon ongelmat Pyöräilijöiltä tulleen palautteen perusteella nykyisten

Lisätiedot

Maanteiden talvihoito Laatuvaatimukset, moniste 30.1.2015

Maanteiden talvihoito Laatuvaatimukset, moniste 30.1.2015 Maanteiden talvihoito Maanteiden talvihoito Liikennevirasto Helsinki 2015 Liikennevirasto PL 33 00521 HELSINKI Puhelin 0295 34 3000 ESIPUHE Tähän ohjeeseen: "Maanteiden talvihoito, Laatuvaatimukset, moniste

Lisätiedot

LIITE 2 TEHTÄVÄKORTTI LOIMAAN KAUPUNGIN TALVIKUNNOSSAPIDON ALUEURAKKA 2015-2019

LIITE 2 TEHTÄVÄKORTTI LOIMAAN KAUPUNGIN TALVIKUNNOSSAPIDON ALUEURAKKA 2015-2019 LIITE 2 TEHTÄVÄKORTTI LOIMAAN KAUPUNGIN TALVIKUNNOSSAPIDON ALUEURAKKA 2015-2019 8.6.2015 Sisällysluettelo 1 Auraus........................................... 3 1.1 Milloin työ on suoritettava...............................................

Lisätiedot

Väylät aurataan muiden väylien tultua auratuiksi. Ainoastaan arkipäivisin klo 7 ja 16 välillä, lukuun ottamatta erityisen vaikeita olosuhteita.

Väylät aurataan muiden väylien tultua auratuiksi. Ainoastaan arkipäivisin klo 7 ja 16 välillä, lukuun ottamatta erityisen vaikeita olosuhteita. 12.3.2015 HOITOTASON MÄÄRITTELY 2015 1/5 Lumen poisto Aloitetaan, kun lunta on Aloitetaan, kun lunta on kertynyt enintään 3 cm. kertynyt enintään 5 cm. Aurataan ennen asuntokatuja. Polanteen poisto Polanteet

Lisätiedot

Talvihoidon suoritteet ja kustannukset eri tietyypeillä Tiehallinnon selvityksiä 35/2006

Talvihoidon suoritteet ja kustannukset eri tietyypeillä Tiehallinnon selvityksiä 35/2006 S12 Pääteiden parantamisratkaisut Talvihoidon suoritteet ja kustannukset eri tietyypeillä Tiehallinnon selvityksiä 35/2006 Julkaisun nimi 1 S12 Pääteiden parantamisratkaisut Talvihoidon suoritteet ja

Lisätiedot

Mikko Malmivuo LEVEÄN KESKIMERKINNÄN TIET TALVIOLOSUHTEISSA

Mikko Malmivuo LEVEÄN KESKIMERKINNÄN TIET TALVIOLOSUHTEISSA Mikko Malmivuo LEVEÄN KESKIMERKINNÄN TIET TALVIOLOSUHTEISSA TUTKIMUKSEN TAUSTA - Leveän keskimerkinnän vaikutuksia liikenneturvallisuuteen sekä kuljettajien käyttäytymiseen ja mielipiteisiin on selvitetty

Lisätiedot

1000 Talvihoito Sisällysluettelo:

1000 Talvihoito Sisällysluettelo: 1 1000 Talvihoito Sisällysluettelo: 1010 Lumen ja sohjon poisto... 2 1020 Liukkaudentorjunta... 6 1030 Polanteen poisto ja pinnan tasaus... 9 1040 Liukkaudentorjuntamateriaalin poisto... 11 1050 Lumen

Lisätiedot

Syysrapsia Ruukissa. Miika Hartikainen, MTT Ruukki

Syysrapsia Ruukissa. Miika Hartikainen, MTT Ruukki Syysrapsia Ruukissa Miika Hartikainen, MTT Ruukki Syysrapsikokeen taustaa Koepaikkana MTT:n Pohjois-Pohjanmaan tutkimusasema Ruukissa Tarkoitus kokeilla syysrapsin menestymistä tavanomaista viljelyaluettaan

Lisätiedot

Teiden talvihoito Laatuvaatimukset, moniste

Teiden talvihoito Laatuvaatimukset, moniste Teiden talvihoito Teiden talvihoito Tiehallinto Helsinki 2007 Tiehallinto Tekniset palvelut Opastinsilta 12 A PL 33 00521 HELSINKI Puhelinvaihde 0204 2211 ALKUSANAT Teiden talvihoidon toimintalinjat on

Lisätiedot

Teiden talvihoito Tielaitos Laadun määrittely 1998 \ : T. y. Kunnosapidon ohjaus. HeIsinkil998. TIE HALLINTO Tie- ja liikennetekniikka /NH4/V?

Teiden talvihoito Tielaitos Laadun määrittely 1998 \ : T. y. Kunnosapidon ohjaus. HeIsinkil998. TIE HALLINTO Tie- ja liikennetekniikka /NH4/V? Teiden talvihoito Tielaitos Laadun määrittely 1998 4 T - \ : 1; T. y Kunnosapidon ohjaus HeIsinkil998 TIE HALLINTO Tie- ja liikennetekniikka /NH4/V?'T Teiden talvihoito Laadun määrittely 1998 Tielaitos

Lisätiedot

Image size: 7,94 cm x 25,4 cm. Talvikunnossapito 2013 Talven vaikeusaste ja saavutettu laatutaso

Image size: 7,94 cm x 25,4 cm. Talvikunnossapito 2013 Talven vaikeusaste ja saavutettu laatutaso Image size: 7,94 cm x 25,4 cm Talvikunnossapito 2013 Talven vaikeusaste ja saavutettu laatutaso TALVEN VAIKEUSASTE SÄÄOLOSUHTEIDEN PERUSTEELLA LUMEN AURAUS Kokonaislumimäärä 128 cm Lumisadepäiviä 44 kpl

Lisätiedot

A LIIKENNEVÄYLÄT JA -ALUEET

A LIIKENNEVÄYLÄT JA -ALUEET 1 ( 65 ) JYVÄSKYLÄN ETELÄINEN ALUEURAKKA LIIKENNEVÄYLIEN SEKÄ PUISTOJEN HOIDON JA KUN- NOSSAPIDON TEHTÄVÄKORTIT SISÄLLYSLUETTELO A LIIKENNEVÄYLÄT JA -ALUEET MÄÄRITELMIÄ 3 AURAUS: KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄT

Lisätiedot

Kunnossapidon hoitosopimuksella kunnan hoidossa olevat yksityistiet, Kittilä

Kunnossapidon hoitosopimuksella kunnan hoidossa olevat yksityistiet, Kittilä Kunnossapidon hoitosopimuksella kunnan hoidossa olevat yksityistiet, Kittilä Arvoisa tiekunnan edustaja, Tiekunnan tienne kunnossapidon pääurakoitsija seuraavat viisi (5) vuotta on NCC ROADS Oy. Urakka-aika

Lisätiedot

3 MALLASVEDEN PINNAN KORKEUS

3 MALLASVEDEN PINNAN KORKEUS 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 26.4.2010 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 6.7.2011 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

AURAUSNOPEUDET v. 1977

AURAUSNOPEUDET v. 1977 AURAUSNOPEUDET v. 1977 Aurausnopeudet olivat tutkimusaineiston mukaan: 1972 1977 (standardi) \ruosim. 73-76 Ym 65-66 Kaikki yht. K2-kapas. 42 48 39 4 K3-kapas. 37 37 30 36 Tutkimuksen mukaan aurauksen

Lisätiedot

Teiden talvihoito Laatuvaatimukset Moniste

Teiden talvihoito Laatuvaatimukset Moniste Teiden talvihoito Laatuvaatimukset Moniste 15.1.2004 ALKUSANAT Teiden talvihoidon toimintalinjat on annettu vuonna 2001 (TIEH 1000035). Samana vuonna annettiin talvihoidon laatuvaatimukset erillisellä

Lisätiedot

OHJE 2(5) 25.8.2015 Dnro LIVI/4495/05.00/2015 1 KITKAN MITTAAMISEN MENETELMÄ... 3

OHJE 2(5) 25.8.2015 Dnro LIVI/4495/05.00/2015 1 KITKAN MITTAAMISEN MENETELMÄ... 3 OHJE 2(5) Sisällys 1 KITKAN MITTAAMISEN MENETELMÄ... 3 2 LAATUVAATIMUKSET KITKAMITTAREILLE... 3 2.1 Käyttöturvallisuus... 3 2.2 Kalibroitavuus... 3 2.3 Mittaustarkkuus... 4 2.3.1 Mittarien samankaltaisuuteen

Lisätiedot

SORATEIDEN KULUTJSKERROKSEN KUNTO JA KUNNOSSAPITOKUSTAN NUKSET F7

SORATEIDEN KULUTJSKERROKSEN KUNTO JA KUNNOSSAPITOKUSTAN NUKSET F7 SORATEIDEN KULUTJSKERROKSEN KUNTO JA KUNNOSSAPITOKUSTAN NUKSET F7 - - - - \i --;. TIE- JA VESIRAKENNUSHALLITUS KUNNOSSAPITOTOIMISTO HELSINKI 1988 SORATEIDEN KULUTUSKERROKSEN KUNTO JA KtJNNOSSAPITOKUSTANNTJKSET

Lisätiedot

1980:31 TALVISESTA HAPEN KULUMISESTA. Ilppo Kettunen

1980:31 TALVISESTA HAPEN KULUMISESTA. Ilppo Kettunen 1980:31 TALVISESTA HAPEN KULUMISESTA Ilppo Kettunen L K E N M 0 N I S T E S A R J 1980:31 TALVISESTA HAPEN KULUMISESTA I Kettunen n ves Kouvola 1980 irin vesitoimisto S I S Ä L L Y S L U E T T E L 0

Lisätiedot

Aluevastaava Sakari Häyhä. Imatran alueurakka

Aluevastaava Sakari Häyhä. Imatran alueurakka Imatran alueurakka 2016-2021 Hoidon ja ylläpidon alueurakka Imatra 2016-2021 Pääasiallinen alue: Imatra Ruokolahti Rautjärvi Parikkala Sekä osia: Savonlinna Lappeenranta Taipalsaari Yleistä urakka-alueesta:

Lisätiedot

K Ä Y T T Ö S U U N N I T E L M A Y H D Y S K U N T A L A U T A K U N T A

K Ä Y T T Ö S U U N N I T E L M A Y H D Y S K U N T A L A U T A K U N T A K Ä Y T T Ö S U U N N I T E L M A 2 0 1 7 Y H D Y S K U N T A L A U T A K U N T A Forssan kaupunki Talousarvio ja -suunnitelma 2017-2019 / T O I M I A L A P A L V E L U 50 YHDYSKUNTAPALVELUT 5 0 0 T E

Lisätiedot

Yksityisteiden hoidon järjestäminen

Yksityisteiden hoidon järjestäminen Tekninen lautakunta 68 04.12.2018 Kaupunginhallitus 8 14.01.2019 Kaupunginvaltuusto 3 04.02.2019 Tekninen lautakunta 16 26.03.2019 Kaupunginhallitus 64 15.04.2019 Kaupunginvaltuusto 22 27.05.2019 Yksityisteiden

Lisätiedot

Kiinteistöjen talvikunnossapito

Kiinteistöjen talvikunnossapito Työkohtainen työselostus, Kiinteistöjen talvikunnossapito 2016 2017 1000 TALVIHOITO, KADUT, KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄT, KIINTEISTÖT Talvihoidon tavoitteena on turvata liikenteen häiriötön sujuminen sekä

Lisätiedot

Uutta tietoa suolasta ja liukkaudesta

Uutta tietoa suolasta ja liukkaudesta Uutta tietoa suolasta ja liukkaudesta Tiesääpäivät, 3.-4.6.2015 Kouvola Taisto Haavasoja name.surname@teconer.fi Sisältö Jäätymisprosessi Jään ja suolaliuoksen komposiitti Vaikutukset talvikunnossapitoon

Lisätiedot

Raskas ajoneuvo jumissa

Raskas ajoneuvo jumissa Liikenneturvan selvityksiä 3/2015 Raskas ajoneuvo jumissa liikennehäiriöt 2012 2014 Juha Valtonen Juha Valtonen Raskas ajoneuvo jumissa - liikennehäiriöt 2012-2014 Liikenneturvan selvityksiä 3/2015 Liikenneturva

Lisätiedot

22.3.2007 / Tuula Säämänen. Tieliikenteen ja tienpidon pohjavesien suojelu - Katsaus toimenpiteisiin

22.3.2007 / Tuula Säämänen. Tieliikenteen ja tienpidon pohjavesien suojelu - Katsaus toimenpiteisiin Tieliikenteen ja tienpidon pohjavesien suojelu - Pohjavesiriskit muodostuvat 2 Liikenteestä vaarallisten aineiden kuljetukset Tienpidosta liukkaudentorjunta aikaisemmin myös vesakontorjunta 3 Vaarallisten

Lisätiedot

Tienkäyttäjätyytyväisyystutkimus Talvi 2018 Koko maa

Tienkäyttäjätyytyväisyystutkimus Talvi 2018 Koko maa Koko maa Johdanto Talven - tienkäyttäjätyytyväisyystutkimukseen vastasi koko maassa 9786 yksityishenkilöä ja 133 ammattikuljettajaa. Yksityishenkilöiden vastausprosentiksi muodostui 35 % (v. : 36 %; v.

Lisätiedot

Teiden talvihoito II

Teiden talvihoito II ifo 'j'yt Tielaitos Teiden talvihoito II n1 : Kunnossapidon ohjaus Helsinki 1994 Tuotannon palvelukeskus Jp N7uÄ/U7 fielaftos KirtO dmro: pdenro: Ö3 Teiden talvihoito II Tielaitos Tuotannon palvelukeskus

Lisätiedot

KELIRIKKOTEIDEN KAYTN RAJOITTAMIS- OHJEET

KELIRIKKOTEIDEN KAYTN RAJOITTAMIS- OHJEET KELIRIKKOTEIDEN KAYTN RAJOITTAMIS- OHJEET TIE- JA VESIRAKENNUSHALLITUS KÄYTTÖOSASTO TVH 714321L 1982 KELIRI KKOTEIDEN KPYTUN RAJOITTAMINEN Sisa1 tö: 1. JOHDANTO 2. KELIRIKKOTEIDEN KYTtN RAJOITTAMINEN 2.1

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 23.5.2011 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

1000 TALVIHOITO, KADUT, PIHAT, KENTÄT, PUISTOT

1000 TALVIHOITO, KADUT, PIHAT, KENTÄT, PUISTOT ALUEURAKOINTI 11(161) 1000 TALVIHOITO, KADUT, PIHAT, KENTÄT, PUISTOT Talvihoidon tavoitteena on turvata liikenteen häiriötön sujuminen sekä varmistaa yllätyksettömät ja turvalliset liikenne- ja kulkuolosuhteet.

Lisätiedot

KAINUUN KOEASEMAN TIEDOTE N:o 5

KAINUUN KOEASEMAN TIEDOTE N:o 5 MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS KAINUUN KOEASEMAN TIEDOTE N:o 5 Martti Vuorinen Säähavaintoja Vaalan Pelsolta vuodesta 1951 VAALA 1981 issn 0357-895X SISÄLLYSLUETTELO sivu JOHDANTO 1 LÄMPÖ 1. Keskilämpötilat

Lisätiedot

INARIN KUNTA 1 (3) Kunnossapito-ohjelmaan kuuluvat oheisten liitteiden mukaiset tiet ja alueet.

INARIN KUNTA 1 (3) Kunnossapito-ohjelmaan kuuluvat oheisten liitteiden mukaiset tiet ja alueet. INARIN KUNTA 1 (3) URAKKAOHJELMA TALVIKUNNOSSA PIDETTÄVÄT TIET JA ALUEET 2014 2017 1. Talvikunnossa pidettävät tiet ja alueet 2. Urakka-aika Kunnossapito-ohjelmaan kuuluvat oheisten liitteiden mukaiset

Lisätiedot

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLIEN HOITO TIE-ZA VES1RAKENNULA$ TO 'sw /k V

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLIEN HOITO TIE-ZA VES1RAKENNULA$ TO 'sw /k V KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLIEN HOITO TIE-ZA VES1RAKENNULA$ TO5 1979 7'sw /k V KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLIEN HOITO TIEHALLINTO rjasto TIE- JA VESIRAKENNIJSLAITOS Alkusanat Kevyen liikenteen kunnossapidosta ei ole

Lisätiedot

Aluevastaava Sakari Häyhä. Lappeenrannan alueurakka

Aluevastaava Sakari Häyhä. Lappeenrannan alueurakka Lappeenrannan alueurakka 2016-2021 Hoidon ja ylläpidon alueurakka Lappeenranta 2016-2021 Pääasiallinen alue: Lappeenranta Luumäki Lemi Taipalsaari Savitaipale Yleistä urakka-alueesta: 5-vuotinen vaativa

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Rakennusvirasto Palveluosasto Palveluosaston lakimies

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Rakennusvirasto Palveluosasto Palveluosaston lakimies Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) n lakimies 183 Takaisinsaantivaatimuksen hylkääminen, LähiTapiola, liukastumisvahinko Männikkötiellä HEL 2016-007580 T 03 01 00 liukastuminen, polkupyörä, ajorata, 14.1.2016

Lisätiedot

AJOKOKEEN KOIRAKOHTAINEN PÖYTÄKIRJA

AJOKOKEEN KOIRAKOHTAINEN PÖYTÄKIRJA Koira Huuhkajan Niilo Rek. numero Sukupuoli Uros ROKOTUS: OK TUNNISTUS: OK 11. Paljas maa (X) X x Koiran isä Konttikuusen Jeppe Rek. numero 23370/04 12. Lumikeli (cm) Koiran emä Huuhkajan Venla Rek. numero

Lisätiedot

LIITE 2 KUNNOSSAPITO-OHJE JA LATUJEN LAATUKRITEERISTÖ. Hakkarin alueen reitit

LIITE 2 KUNNOSSAPITO-OHJE JA LATUJEN LAATUKRITEERISTÖ. Hakkarin alueen reitit LIITE 2 KUNNOSSAPITO-OHJE JA LATUJEN LAATUKRITEERISTÖ Hakkarin alueen reitit Tasaisen pohjan leveys 4,0 5 m. Urheilukentän reunoilla ylläpidetään hiihtohalstereita (2 kpl) Pohjan epätasaisuus 5 cm Radat

Lisätiedot

Onnistuneen talvitienhoidon elementit. Talvitiepäivät 2018 Iiro Lehtonen Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry

Onnistuneen talvitienhoidon elementit. Talvitiepäivät 2018 Iiro Lehtonen Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry Onnistuneen talvitienhoidon elementit Talvitiepäivät 2018 Iiro Lehtonen Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry 2 SKAL talvihoito Lehtonen 2018 SKAL Muutos on välttämätön! 1. Normaalitalvea ei enää ole:

Lisätiedot

Märkäpaluuheijastavien tiemerkintöjen käytön edellytykset Suomessa

Märkäpaluuheijastavien tiemerkintöjen käytön edellytykset Suomessa Märkäpaluuheijastavien tiemerkintöjen käytön edellytykset Suomessa Esko Laiho Tiemerkintäpäivät 7.2.2014 Hyvinkää Taustaa Suomessa vaatimukset tiemerkintöjen märkäpaluuheijastavuudesta urakkakohtaisia.

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 14.9.2011 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 25.10.2011 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

KATUYLLÄPITO 1(12) KATUYLLÄPITO Yleinen tehtäväluettelo Espoon kaupunki Espoo Kaupunkitekniikkaliikelaitos

KATUYLLÄPITO 1(12) KATUYLLÄPITO Yleinen tehtäväluettelo Espoon kaupunki Espoo Kaupunkitekniikkaliikelaitos 1(12) KATUYLLÄPITO Alueurakointi 09.11.2012 2(12) SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 3 2. TEHTÄVÄN SUORITTAMINEN... 4 3. TYÖSELOSTUS... 4 4. LAATUVAATIMUKSET JA LAADUN TOTEAMINEN... 4 5. MÄÄRÄMITTAUSPERUSTEET...

Lisätiedot

FAKTAT M1. Maankohoaminen

FAKTAT M1. Maankohoaminen Teema 3. Nousemme koko ajan FAKTAT. Maankohoaminen Jääpeite oli viime jääkauden aikaan paksuimmillaan juuri Korkean Rannikon ja Merenkurkun saariston yllä. Jään paksuudeksi arvioidaan vähintään kolme kilometriä.

Lisätiedot

Kirjainkiemurat - mallisivu (c)

Kirjainkiemurat - mallisivu (c) Aa Ii Uu Ss Aa Ii Uu Ss SII-LIN VII-LI-KUP-PI I-sot, pie-net kir-jai-met, sii-li neu-voo aak-ko-set. Roh-ke-as-ti mu-kaan vaan, kaik-ki kyl-lä op-pi-vat! Ss Har-joit-te-le kir-jai-mi-a li-sää vih-koo-si.

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 33. Tekninen lautakunta 05.03.2012 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 33. Tekninen lautakunta 05.03.2012 Sivu 1 / 1 Tekninen lautakunta 05.03.2012 Sivu 1 / 1 1168/10.03.01/2012 33 Katujen talvikunnossapito Espoossa Valmistelijat / lisätiedot: Esa Rauhala, puh. (09) 816 25174 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus Kaupungininsinööri

Lisätiedot

Tiehöylän tasaterän kuluminen

Tiehöylän tasaterän kuluminen 11IIu1l1I'1IUJ1IIIIS 43 Tiehöylän tasaterän kuluminen Tiehiyln tasatern kesto saadaan keshöylayksess kaksinkertaistettua kyttmll nopeininhin kuluvalla kohdalla kahta terä pllekkiin. Toimenpide ei huononna

Lisätiedot

Aluevastaava Janne Saari. Hoidon ja ylläpidon alueurakka Harjavalta

Aluevastaava Janne Saari. Hoidon ja ylläpidon alueurakka Harjavalta Hoidon ja ylläpidon alueurakka Harjavalta 2016-2021 Yleistä urakka-alueesta: 5-vuotinen perusurakka Sijaitsee Satakunnan maakunnassa Sijoittuu pääosin Harjavallan, Euran ja Säkylän kuntien alueelle Tiestöä

Lisätiedot

Kaupungin edustajat eri yksityisoikeudellisiin yhteisöihin vuosiksi 2015-2016

Kaupungin edustajat eri yksityisoikeudellisiin yhteisöihin vuosiksi 2015-2016 Kaupunginhallitus 23 26.01.2015 Kaupungin edustajat eri yksityisoikeudellisiin yhteisöihin vuosiksi 2015-2016 652/01.011/2012 KAUPHALL 26.01.2015 23 Seloste 1. Aino Mattila -säätiö Seloste Kaupunginhallituksen

Lisätiedot

ROUDAN PAKSUUS LUMETTOMILLA ALUEILLA ILMASTON LÄMMETESSÄ

ROUDAN PAKSUUS LUMETTOMILLA ALUEILLA ILMASTON LÄMMETESSÄ ROUDAN PAKSUUS LUMETTOMILLA ALUEILLA ILMASTON LÄMMETESSÄ ACCLIM-hankkeen 2. osahankkeessa (T2) on arvioitu maaperän routakerroksen paksuuden muuttumista maailmanlaajuisten ilmastomallien lämpötilatietojen

Lisätiedot

Inarijärven säännöstelyn sopeuttaminen ilmastonmuutokseen

Inarijärven säännöstelyn sopeuttaminen ilmastonmuutokseen Inarijärven säännöstelyn sopeuttaminen ilmastonmuutokseen Inarijärven säännöstelyn seurantaryhmä 18.9.2014 Juha Aaltonen @jkaalton Suomen ympäristökeskus Sää muuttuu, ilmasto muuttuu Sää kuvaa maapallon

Lisätiedot

Tarjoajan edellytetään tutustuvan tarjottaviin alueisiin ennen tarjouksen jättämistä.

Tarjoajan edellytetään tutustuvan tarjottaviin alueisiin ennen tarjouksen jättämistä. TARJOUSPYYNTÖ / TALVIKUNNOSSAPITOURAKAT JA LANAUS Ilmajoen kunnan tekninen osasto pyytää yksikköhintaista ( /yks, alv 0 %) tarjousta katujen, yksityisteiden, kiinteistöjen ja torin kunnossapitotöiden alueurakoinnista

Lisätiedot

Aluevastaava Raija Kreutzer. Hoidon ja ylläpidon alueurakka Kangasala

Aluevastaava Raija Kreutzer. Hoidon ja ylläpidon alueurakka Kangasala Hoidon ja ylläpidon alueurakka Kangasala 2016 2021 Yleistä urakka-alueesta: 5-vuotinen perusurakka Sijaitsee Pirkanmaan maakunnassa Sijoittuu Kangasalan, Pälkäneen ja osin Valkeakosken kuntien alueelle

Lisätiedot

KATUJEN TALVIKUNNOSSAPIDON STANDARDIT

KATUJEN TALVIKUNNOSSAPIDON STANDARDIT KATUJEN TALVKUNNOSSAPDON STANDARDT AURAUS KAAVAKADULTA Työhön ryhdytään kun lumen paksuus kunnossapitoluokittain on taulukon 1 mukainen. Auraustyöt ajoitetaan taulukon 2 mukaisesti. Taulukko 1. Kadulla

Lisätiedot

TIEN KU 1 VATUSJÄRJ ESTE LMÄN KUNNON ARVIOI NTI

TIEN KU 1 VATUSJÄRJ ESTE LMÄN KUNNON ARVIOI NTI ](2 3/i,,/n KUNNOSSAPIDON LAATU TIEN KU 1 VATUSJÄRJ ESTE LMÄN KUNNON ARVIOI NTI TIE- JA VESIRAKENNUSHALLITUS Kurinossapitotoimisto TVH 743925 HELSINKI 1985 KUNNOSSAPIDON LAATU TIEN KU 1 VATUSJÄRJ ESTE

Lisätiedot