Geopixel Oy SUUNNITELMA 1 (11)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Geopixel Oy SUUNNITELMA 1 (11)"

Transkriptio

1 Geopixel Oy SUUNNITELMA 1 (11) DI Jukka Hakala Geopixel Oy 2012

2 Geopixel Oy 2 (11) 1. Yleistä Parkanon kaupunki toteuttaa v kaupungin painopistealueet kattavan GNSS kampanjan, jonka yleiset tavoitteet ovat seuraavat: sitoa kaupungin valikoidut pisteet GNSS -mittauksilla EUREF-FIN koordinaatistoon luoda painopistealueet kattava uusi ylemmän luokan EUREF -peruspisteistö (E3) projisioida mitatut GNSS -pisteet uusiin GK2X ja TM35FIN -projektiokaistoihin laskea EUREF KKJ -muunnosparametrit kaupungin uuden ja vanhan järjestelmän välille Suunnitelmassa esitetyt mitattavat paikalliset pisteet muodostavat uuden EUREF -koordinaattijärjestelmän mukaisen tarkan peruspisteistön (E3), jota voidaan tihentää myöhemmin tarpeen mukaan käyttöpisteistöksi (E4) paikallisilla GNSS ja takymetrimittauksilla. Mittaussuunnitelmassa on käytetty kaupungin mittaustoimen rakennuttamia paikallisia uusia tasorunkopisteitä, jotka tulevat muodostamaan osan paikallisesta ylemmän luokan E3 pisteistöstä. 2. Parkanon koordinaatisto ja karttaprojektio Parkanon kaupunki on käyttänyt tasokoordinaatistona vanhaa KKJ2 koordinaattijärjestelmää. ~ 24 km ~ 7.1 ppm ~ 21 km ~ 5.4 ppm GK22 22 GK23 23 GK24 24 Yllä olevasta kuvasta nähdään Parkanon ja lähialueen GK kaistat ja projektiokaista GK23 on itsestään selvä valinta kaupungin uudeksi projektiokaistaksi sen kulkiessa lähes täsmälleen keskeltä kaupungin aluetta. Uusien GK kaistojen tiheydestä ja kapeudesta (1 ) johtuen karttaprojektiokorjaukset ovat suotuisassa tilanteessa hyvinkin pieniä. Karttakuvassa on esitetty Parkanon alueen projektiokorjausten minimi- ja maksimiarvot uudessa GK23 kaistassa. Tilanne on suorastaan ihanteellinen projektiokorjausten jäädessä hyvin pieniksi. Ero merkittävä vanhaan KKJ2 järjestelmään verrattuna, jossa korjausten minimi- ja maksimiarvot vaihtelivat kaupungin alueella välillä ~14 ppm 75 ppm.

3 Geopixel Oy 3 (11) 3. Mitattavat pisteet Jäljempänä olevassa karttakuvassa on esitettynä alustavan mittaussuunnitelman ja keskusteluiden perusteella toteutettu lopullinen mitattava pisteistö. Mitattavat pisteet ovat kaikki uusia pisteitä, joille on mitattu RTK tekniikalla eli muuntamalla KKJ2 koordinaatit ja niistä muodostuu Parkanon kaupungin uusi EUREF E3 luokan tihennys. Uusia pisteitä ei voida käyttää KKJ2 GK23 - muunnosparametrien määrityksessä, sillä koordinaatit on saatu EUREF KKJ -muunnostekniikalla, ei perinteisesti mittaamalla. Mitattavat paikalliset pisteet sekä EUREF lähtö- ja kontrollipisteet pisteet käsittävät: 8 kpl valtakunnallisia lk EUREF lähtöpisteitä 4 kpl valtakunnallisia lk EUREF kontrolli/lähtöpisteitä 35 kpl Parkanon uusia mitattavia E3 luokan pisteitä Mitattavia pisteitä on verkossa yhteensä 47 kpl. Hyvän mittaus- ja muunnosperiaatteen mukaisesti lähtöpisteiden tulee sulkea mitattavan verkon alue kokonaan sisällensä, joka toteutuukin suunnitelmassa hyvin koillisessa olevaa yhtä pistettä lukuun ottamatta (kuva seuraavalla sivulla).

4 Geopixel Oy 4 (11) Poikkeama ei ole mitenkään merkittävä ja mittaushankkeissa joudutaan usein tekemään kokonaisuuden kannalta katsottuna kompromisseja laadusta kuitenkaan tinkimättä. Kuvatulla periaatteella virheiden kasautuminen voidaan pitää hallinnassa verkossa ja varmistaa uusien peruspisteiden tasalaatuisuus yli koko alueen. Parkanon EUREF liitos tapahtuu uusien pisteiden osalta kahdessa verkossa. Pohjoisosan verkossa on viisi uutta pistettä, jotka sidotaan GNSS tekniikalla kolmeen valtakunnalliseen EUREF pisteeseen. Eteläosan laajemmassa verkossa on viisi valtakunnallista EUREF lähtöpistettä ja 35 kpl uuta mitattavaa peruspistettä. Mitattavaan verkkoon on otettu myös neljä eteläisen verkon alueella sijaitsevaa EUREF pistettä, joita voidaan käyttää uuden tulevan JHS ohjeiston mukaisina kontrollipisteinä sekä myös lopullisessa laskennassa lähtöpisteinä. 4. GNSS verkon suunnitelma Parkanon GNSS -verkkojen lopulliset verkkopiirrokset on esitetty jäljempänä olevissa kuvissa. E3 luokan peruspisteverkkojen rakenne on uuden tulevan JHS ohjeiston mukaisesti geometrisesti tiukka kolmioverkko. Kyseinen mittausgeometria tuottaa hyvistä havainnoista tarkat ja luotettavat tulokset ja karkeiden virheiden leviäminen tasoitettuihin koordinaatteihin on minimoitu verkossa.

5 Geopixel Oy 5 (11) Parkanon pohjoisosaan suunniteltu GNSS verkko. Parkanon pohjoisosan verkon vektorit on esitetty karttakuvassa ohuilla sinisillä viivoilla ja liitosvektorit valtakunnallisiin EUREF pisteisiin vastaavasti punaisilla viivoilla. Parkanon pohjoisosan verkon mitattavien paikallisten uusien sekä EUREF lähtöpisteiden määrät ovat seuraavanlaiset: 3 kpl valtakunnallisia 2.lk EUREF lähtöpisteitä 5 kpl Parkanon uusia tasorunkopisteitä Pohjoisosan GNSS -verkossa on mitattavia pisteitä yhteensä 8 kpl.

6 Geopixel Oy 6 (11) Parkanon eteläosaan suunniteltu GNSS verkko. Parkanon eteläosan verkon vektorit on esitetty karttakuvassa ohuilla sinisillä viivoilla ja liitosvektorit valtakunnallisiin EUREF pisteisiin vastaavasti punaisilla viivoilla. Parkanon pohjoisosan verkon mitattavien paikallisten uusien sekä EUREF lähtöpisteiden määrät ovat seuraavanlaiset: 5 kpl valtakunnallisia 2.lk EUREF lähtöpisteitä 4 kpl valtakunnallisia lk EUREF kontrolli/lähtöpisteitä 30 kpl Parkanon uusia tasorunkopisteitä Eteläosan GNSS -verkossa on mitattavia pisteitä yhteensä 39 kpl. Kaikki mitattavat paikalliset tasorunkopisteet ovat uusia, mittausyksikön toimesta varta vasten tuleviksi E3 luokan peruspisteiksi valikoituja tasorunkopisteitä. Historiallisista syistä johtuen Parkanon vanhojen tasorunkopisteiden saatavuus on heikko, minkä vuoksi ole mukana GNSS kampanjassa. Parkanon alueelle voidaan määrittää luotettavat KKJ EUREF muunnoskertoimet kaupungin ja sen lähialueen valtakunnallisten pisteiden avulla. Kaikkien Parkanon lähtöpisteiden GNSS -mittauskelpoisuus on varmistettu MML:n rekisteristä. Se on kaikilla pisteillä vähintään Tyydyttävä, koska rekisteristä ei valitettavasti löytynyt kaikkia lähtöpisteitä Hyvä mittauskelpoisuudella. Mitattavien paikallisten tasorunkopisteiden GNSS mittauskelpoisuus on varmistettu kaupungin mittausyksikön toimesta ja sen pitäisi olla paikoin tarpeellisten raivausten jälkeen kaikilla pisteillä hyvän. Mahdollisilla hankalahkosti havaittaviksi arvioiduilla pisteillä voidaan käyttää pitempiä havaintoaikoja vektoriratkaisujen varmistamiseksi.

7 Geopixel Oy 7 (11) EUREF lähtöpisteiden viralliset maantieteelliset koordinaatit (lat, lon, h) sekä Parkanon pohjoisja eteläosan mitattavien pisteiden koordinaatit on esitetty taulukoituna liitteissä 1 sekä suunnitelman mukaan oheistettuna liitetiedostona (*.xlsx). Suunnitelman liitetiedostoina seuraa myös joukko A3 kokoisia karttaesityksiä GNSS -mittauksen toteuttamisen tueksi. 5. GNSS -mittausohjeita 5.1. Yleistä Uusien E3 -peruspisteiden mittauksissa noudatetaan Maanmittauslaitoksen julkaisussa n:o 94, Kaavoitusmittausohjeet 2003 sekä TKK:n julkaisussa Numeerisen kartoituksen maastomittausohjeet, 1991" annettuja yleisiä ohjeita alla mainittujen täydennysten ja kommenttien lisäksi. Geodeettisiin mittauksiin liittyy olennaisena osana jäljitettävyys, joka saavutetaan mittausten huolellisella dokumentoinnilla ja mittausaineiston tallennuksella. Kaikki laskennat voidaan tällöin tarvittaessa toistaa myöhemmin asiantuntijan toimesta ilman ongelmia Mittauksen suoritus Mittaukset tehdään huolletulla ja ensiluokkaisessa kunnossa olevalla kalustolla (jalustat, pakkokeskistysalustat, optiset luodit). Tarkistamaton optinen luoti voi aiheuttaa mittauksiin pahimmillaan senttimetrien keskistysvirheen, joka on suuruudeltaan vakio jokaisella havaintopisteellä mutta suunnaltaan aina satunnainen. Parkanon E3 luokan peruspisteiden mittausvaatimukset ovat seuraavanlaiset: geodeettiset 2 taajuuskojeet & geodeettiset antennit staattinen mittausmenetelmä havaintojakson pituus: min. 120 min havaintojakson pituus tarvittaessa vaativilla paikoilla 180 min tai enemmän (mm. näkyvyys, sähkölinjat) antennien vakio-orientointi pisteillä systemaattisten virheiden välttämiseksi havaintojakson mittausgeometria: GDOP < 8 Mahdollisesti hankalasti havaittavaksi arvioidulla pisteellä sekä siihen kytkeytyvillä saman havaintojakson pisteillä voidaan käyttää min min pituisia havaintojaksoja vektoreiden ratkaisun varmistamiseksi. Mittausten 120 min mittausjaksoja voidaan pidentää kentällä tehdyn harkinnan mukaan, muttei lyhentää Kojekorkeudet; pisteiden numerointi Koska vektorit lasketaan pultista - pulttiin avaruusjänteinä, on koje/ antennikorkeuksien mittauksissa noudatettava erityistä huolellisuutta. Koje/ antenni tasataan huolellisesti ja tasaus tarkistetaan myös havaintojakson lopussa. Koje/ antennikorkeus mitataan ennen havaintojaksoa ja myös sen jälkeen. Mikäli tasauksessa ja/tai koje/antennikorkeudessa havaitaan muutoksia, voidaan kaikki kyseiseen pisteeseen liittyvät vektorit joutua hylkäämään kyseisestä havaintojaksosta, ja ne täytyy mitata uudelleen. Mittauksissa voidaan käyttää erityyppisiä vastaanottimia ja antenneja. Havaintokojeen malli sekä erityisesti antennin typpi on merkittävä lomakkeeseen, samoin antennikorkeuden mittauskohta.

8 Geopixel Oy 8 (11) Valtakunnallisilla pisteillä on usein omat paikalliset numeronsa ja niitäkin vielä eri versioita. Ennen mittausten aloittamista mitattavan verkon pisteiden yksiselitteinen numerointi täytyy tehdä selväksi koko mittaushenkilökunnalle Vektorilaskenta & verkkotasoitus Vektorilaskennassa tulee olla kattava toiminnallisuus vektoreiden ratkaisemiseen ja niiden laadunvalvontaan (esim. RMS ja Ratio tunnusluvut). PNS tekniikkaan perustuvassa verkkotasoituksessa tulee olla karkeiden virheiden kontrolli sekä verkon tasoitusmahdollisuus vapaana ja kiinteänä verkkona, mielellään painotetuin & kiintein lähtöpistein. Laskennassa on kiinnitettävä erityistä huomiota antenniparametrien oikeaan määrittelyyn, sillä virheellisellä määrittelyllä voidaan tuottaa jopa desimetrin kertaluokkaa olevia virheitä. Vektorilaskenta ja vapaan verkon tasoitus tehdään uusintamittausten varalta tarkoituksen-mukaisin aikavälein, tarvittaessa päivittäin. Vain geodeettiset vektorit, joiden alkutuntemattomat ovat ratkenneet ( fixed ) luotettavasti, hyväksytään jatkokäsittelyyn. Mittauksen aikainen vektorilaskenta voidaan tehdä ennustetuilla rataparametreilla (ns. Broadcast Ephemeris), mutta verkon sisältäessä yli 10 km pituisia vektoreita on lopullisessa verkon laskennassa käytettävä tarkkoja laskettuja rataparametreja (ns. Precise Ephemeris); kuva alla. Hyväksyttyjen vektoreiden yhteensopivuus varmistetaan aina vektorilaskennan jälkeen vapaan verkon tasoituksella; karkeita virheitä sisältävät vektorit poistetaan laskennasta. Päivittäisten vapaiden verkkojen yhteensopivuus varmistetaan tasoittamalla ne lopuksi yhdessä vapaan verkon menetelmällä; karkeita virheitä sisältävät vektorit poistetaan laskennasta Tasoituslaskennan tunnusluvut Vapaan verkon laskennassa verkon laatukriteerinä on suhteellinen tarkkuus 5 ppm. Hyväksytty vapaa kokonaisverkko tasoitetaan lopuksi kiinteänä verkkona EUREF datumissa käyttämällä referenssinä valittujen lähtöpisteiden maantieteellisiä EUREF koordinaatteja. Mittausraportissa täytyy todeta selkeästi verkon saavutetut tarkkuus- ja tunnusluvut, kuten esim. keskimääräiset koordinaattikeskivirheet ja suhteellinen tarkkuus. Kiinteän verkon laskennassa tavoitetarkkuutena on suhteellinen tarkkuus 10 ppm.

9 Geopixel Oy 9 (11) 5.6. Luovutettava mittausaineisto ja laskentatulokset pistekohtaiset havaintolomakkeet alkuperäiset satelliittihavainnot sekä laitteen omassa että RINEX formaatissa vektoreiden laskentaraportit soveltuvin osin vapaiden verkkojen laskentaraportit ja verkkopiirrokset soveltuvin osin verkkotasoituksen laskentaraportti ja verkkopiirros soveltuvin osin uusien pisteiden tasoitetut maantieteelliset EUREF koordinaatit (lat, lon, h) Kerava, Geopixel Oy DI Jukka Hakala Liiteet: - Liite 1a. Parkanon GNSS 2012, eteläosa - Liite 1b. Parkanon GNSS 2012, pohjoisosa Liitetiedostot: - Parkano_GNSS_verkko_etelä.PDF - Parkano_GNSS_verkko_etelä_pisteet.PDF - Parkano_GNSS_verkko_pohjoinen.PDF - Parkano_GNSS_verkko_pohjoinen_pisteet.PDF - Parkano_kaikki GNSS_2012_pisteet.xlsx

10 Geopixel Oy 10 (11) Parkanon GNSS 2012 EUREF -lähtöpisteet, eteläosa Liite 1a. Parkanon GNSS 2012, eteläosa Pno N_KKJ2 E_KKJ2 EUREF_Lat EUREF_Lon EUREF_h GNSS-kelpoisuus 05M6011A ' '' 23 11' '' Hyvä 05M ' '' 23 05' '' Hyvä 91M0163B ' '' 22 43' '' Tyydyttävä 93M3317A ' '' 23 22' '' Tyydyttävä 94M ' '' 22 47' '' Tyydyttävä 94M9327B ' '' 22 30' '' Tyydyttävä 94M9336C ' '' 22 57' '' Tyydyttävä 96M ' '' 22 49' '' Tyydyttävä 96M9525A ' '' 23 00' '' Hyvä Parkano GNSS 2012, eteläosa / mitattavat paikalliset pisteet Pno N_KKJ2 E_KKJ2 GNSS-kelpoisuus

11 Geopixel Oy 11 (11) Liite 1b. Parkanon GNSS 2012, pohjoisosaosa Parkanon GNSS 2012 EUREF -lähtöpisteet, pohjoisosa Pno N_KKJ2 E_KKJ2 EUREF_Lat EUREF_Lon EUREF_h GNSS-kelpoisuus 05M ' '' 23 00' '' Hyvä 05M ' '' 22 58' '' Hyvä 94M9326B ' '' 22 48' '' Tyydyttävä Parkano GNSS 2012, pohjoisosa / mitattavat paikalliset pisteet Pno N_KKJ2 E_KKJJ2 GNSS-kelpoisuus

Pieksämäen kaupunki, Euref-koordinaatistoon ja N2000 korkeusjärjestelmään siirtyminen

Pieksämäen kaupunki, Euref-koordinaatistoon ja N2000 korkeusjärjestelmään siirtyminen Pieksämäen kaupunki, Euref-koordinaatistoon ja N2000 korkeusjärjestelmään siirtyminen Mittausten laadun tarkastus ja muunnoskertoimien laskenta Kyösti Laamanen 2.0 4.10.2013 Prosito 1 (9) SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ...

Lisätiedot

JHS-suositus(luonnos): Kiintopistemittaus EUREF-FIN koordinaattijärjestelmässä

JHS-suositus(luonnos): Kiintopistemittaus EUREF-FIN koordinaattijärjestelmässä JHS-suositus(luonnos): Kiintopistemittaus EUREF-FIN koordinaattijärjestelmässä EUREF-II -päivä 2012 Marko Ollikainen Kehittämiskeskus Maanmittauslaitos MAANMITTAUSLAITOS TIETOA MAASTA Mittausohjeiden uudistamisesta

Lisätiedot

Mittaushavaintojen täsmällinen käsittelymenenetelmä

Mittaushavaintojen täsmällinen käsittelymenenetelmä Tasoituslaskun periaate Kun mittauksia on tehty enemmän kuin on toisistaan teoreettisesti riippumattomia suureita, niin tasoituslaskun tehtävänä ja päätarkoituksena on johtaa tuntemattomille sellaiset

Lisätiedot

Maanmittauspäivät 2014 Seinäjoki

Maanmittauspäivät 2014 Seinäjoki Maanmittauspäivät 2014 Seinäjoki Parempaa tarkkuutta satelliittimittauksille EUREF/N2000 - järjestelmissä Ympäristösi parhaat tekijät 2 EUREF koordinaattijärjestelmän käyttöön otto on Suomessa sujunut

Lisätiedot

KIINTOPISTEMITTAUKSET MML:ssa

KIINTOPISTEMITTAUKSET MML:ssa KIINTOPISTEMITTAUKSET MML:ssa ESITYKSEN SISÄLTÖ: Koordinaattijärjestelmän uudistus (EUREF-FIN) Korkeusjärjestelmän uudistus (N2000) MML:n tasokiintopistemittaukset MML:n korkeuskiintopistemittaukset Mittaukset

Lisätiedot

EUREF ja GPS. Matti Ollikainen Geodeettinen laitos. EUREF-päivä 29.1.2004 Teknillinen korkeakoulu Espoo

EUREF ja GPS. Matti Ollikainen Geodeettinen laitos. EUREF-päivä 29.1.2004 Teknillinen korkeakoulu Espoo EUREF ja GPS Matti Ollikainen Geodeettinen laitos EUREF-päivä 29.1.2004 Teknillinen korkeakoulu Espoo Kuinka EUREF sai alkunsa? EUREF (European Reference Frame) o Perustettiin Kansainvälisen geodeettisen

Lisätiedot

TTY Mittausten koekenttä. Käyttö. Sijainti

TTY Mittausten koekenttä. Käyttö. Sijainti TTY Mittausten koekenttä Käyttö Tampereen teknillisen yliopiston mittausten koekenttä sijaitsee Tampereen teknillisen yliopiston välittömässä läheisyydessä. Koekenttä koostuu kuudesta pilaripisteestä (

Lisätiedot

JUHTA - Julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunta

JUHTA - Julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunta JHS 197 EUREF-FIN -koordinaattijärjestelmät, niihin liittyvät muunnokset ja karttalehtijako Liite 6: EUREF-FIN:n ja KKJ:n välinen kolmiulotteinen yhdenmuotoisuusmuunnos ja sen tarkkuus Versio: 1.0 / 3.2.2016

Lisätiedot

Uusi koordinaatti- ja korkeusjärjestelmä

Uusi koordinaatti- ja korkeusjärjestelmä Uusi koordinaatti- ja korkeusjärjestelmä Markku Poutanen Geodeettinen laitos Uusi koordinaatti- ja korkeusjärjestelmä Taustaa Uuden koordinaattijärjestelmän perusteet JHS ja käyttöönotto Uusi korkeusjärjestelmä

Lisätiedot

EUREF-FIN/N2000-MUUNNOKSET HELSINGIN KAUPUNGISSA

EUREF-FIN/N2000-MUUNNOKSET HELSINGIN KAUPUNGISSA 1 (10) EUREF-FIN/N2000-MUUNNOKSET HELSINGIN KAUPUNGISSA 5.3.2012 2 (10) Sisältö: 1 Johdanto... 3 1.1 Muunnosasetukset paikkatieto-ohjelmistoissa... 3 1.2 Lisätiedot... 3 2 Korkeusjärjestelmän muunnos NN

Lisätiedot

Raidegeometrian geodeettiset mittaukset osana radan elinkaarta

Raidegeometrian geodeettiset mittaukset osana radan elinkaarta Raidegeometrian geodeettiset mittaukset osana radan elinkaarta Suunnittelija (Maanmittaus DI) 24.1.2018 Raidegeometrian geodeettisen mittaukset osana radan elinkaarta Raidegeometrian geodeettisilla mittauksilla

Lisätiedot

KIINTOPISTEREKISTERI N2000-LASKENTATILANNE Matti Musto / Etelä-Suomen maanmittaustoimisto

KIINTOPISTEREKISTERI N2000-LASKENTATILANNE Matti Musto / Etelä-Suomen maanmittaustoimisto KIINTOPISTEREKISTERI N2000-LASKENTATILANNE 1.1.2010 Matti Musto / Etelä-Suomen maanmittaustoimisto KORKEUSKIINTOPISTELUOKITUS Ensimmäisen luokan vaaitussilmukat, sekä niiden sisäpuolella sijaitsevat, Maanmittauslaitoksen

Lisätiedot

JHS xxx Kiintopistemittaus EUREF-FIN-koordinaattijärjestelmässä

JHS xxx Kiintopistemittaus EUREF-FIN-koordinaattijärjestelmässä JHS xxx Kiintopistemittaus EUREF-FIN-koordinaattijärjestelmässä Versio: 16.03.2012 Julkaistu: xx.xx.2012 Voimassaoloaika: toistaiseksi Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Soveltamisala... 2 3 Viittaukset... 2 4

Lisätiedot

Geodeettisen laitoksen koordinaattimuunnospalvelu

Geodeettisen laitoksen koordinaattimuunnospalvelu Geodeettisen laitoksen koordinaattimuunnospalvelu Janne Kovanen Geodeettinen laitos 10.3.2010 Koordinaattimuunnospalvelusta lyhyesti Ilmainen palvelu on ollut tarjolla syksystä 2008 lähtien. Web-sovellus

Lisätiedot

ETRS89- kiintopisteistön nykyisyys ja tulevaisuus. Jyrki Puupponen Kartastoinsinööri Etelä-Suomen maanmittaustoimisto

ETRS89- kiintopisteistön nykyisyys ja tulevaisuus. Jyrki Puupponen Kartastoinsinööri Etelä-Suomen maanmittaustoimisto ETRS89- kiintopisteistön nykyisyys ja tulevaisuus Jyrki Puupponen Kartastoinsinööri Etelä-Suomen maanmittaustoimisto Valtakunnalliset kolmiomittaukset alkavat. Helsingin järjestelmä (vanha valtion järjestelmä)

Lisätiedot

EUREF-Teemapäivä II 04.09.2012, Tieteiden talo

EUREF-Teemapäivä II 04.09.2012, Tieteiden talo EUREF-Teemapäivä II 04.09.2012, Tieteiden talo KOORDINAATTI- JA KORKEUSJÄRJESTELMIEN VAIHTO Porissa ja Porin seudulla Kalervo Salonen / Seppo Mäkeläinen 04.09.2012 Miksi juuri nyt ( v. 2008 / syksy 2010

Lisätiedot

JHS-suositus 184: Kiintopistemittaus EUREF-FINkoordinaattijärjestelmässä. Pasi Häkli Geodeettinen laitos

JHS-suositus 184: Kiintopistemittaus EUREF-FINkoordinaattijärjestelmässä. Pasi Häkli Geodeettinen laitos JHS-suositus 184: Kiintopistemittaus EUREF-FINkoordinaattijärjestelmässä Pasi Häkli Geodeettinen laitos Geodesian teemapäivä, Tieteiden talo, 10.9.2014 Taustaa Kiintopistemittaukset on perinteisesti tehty

Lisätiedot

EUREF-FIN/N2000 käyttöönotto Helsingissä

EUREF-FIN/N2000 käyttöönotto Helsingissä EUREF-FIN/N2000 käyttöönotto Helsingissä http://www.hel.fi/hki/kv/fi/kaupunkimittausosasto/kartat+ja+paikkatiedot/koordinaatisto Muutokset Helsngissä: Korkeusjärjestelmä: Tasokoordinaatisto: Pohjoiskoordinaatti

Lisätiedot

JHS 184 Kiintopistemittaus EUREF-FIN-koordinaattijärjestelmässä

JHS 184 Kiintopistemittaus EUREF-FIN-koordinaattijärjestelmässä JHS 184 Kiintopistemittaus EUREF-FIN-koordinaattijärjestelmässä Versio: 1.0 Julkaistu: 5.12.2012 Voimassaoloaika: toistaiseksi Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Soveltamisala... 2 3 Viittaukset... 2 4 Termit

Lisätiedot

Keravan kaupungin runkopisteverkon saneeraus

Keravan kaupungin runkopisteverkon saneeraus Metropolia Ammattikorkeakoulu Maanmittaustekniikan koulutusohjelma Tero Piirainen Keravan kaupungin runkopisteverkon saneeraus Insinöörityö 4.5.2009 Ohjaaja: DI Jukka Hakala Ohjaava opettaja: yliopettaja

Lisätiedot

FINNREF- TUKIASEMAVERKKO/PAIKANNUS- PALVELU JA SEN KEHITTÄMINEN

FINNREF- TUKIASEMAVERKKO/PAIKANNUS- PALVELU JA SEN KEHITTÄMINEN FINNREF- TUKIASEMAVERKKO/PAIKANNUS- PALVELU JA SEN KEHITTÄMINEN 22.3.2018 Maanmittauspäivät 2018 Marko Ollikainen 1 Esityksen sisältö: - Taustaa - Nyt - Tulevaisuutta FINNREF TUKIASEMAVERKKO JA PAIKANNUSPALVELU

Lisätiedot

JHS 163 Suomen korkeusjärjestelmä N2000 Liite 3. Geoidimallit

JHS 163 Suomen korkeusjärjestelmä N2000 Liite 3. Geoidimallit JHS 163 Suomen korkeusjärjestelmä N2000 Liite 3. Geoidimallit Versio: 1.0 Julkaistu: 6.9.2019 Voimassaoloaika: toistaiseksi 1 FIN2005N00 1.1 Mallin luonti ja tarkkuus FIN2005N00 on korkeusmuunnospinta,

Lisätiedot

TURKU. http://fi.wikipedia.org/wiki/turku

TURKU. http://fi.wikipedia.org/wiki/turku Turun kaupungin maastomittauspalvelut ja koordinaaattijärjestelmän vaihto käytännössä Tampereen seutukunnan maanmittauspäivät Ikaalisten kylpylässä 17.-18.3.2010, Harri Kottonen Kuka Harri Kottonen, Mittaustyöpäällikkö

Lisätiedot

Radiotekniikan sovelluksia

Radiotekniikan sovelluksia Poutanen: GPS-paikanmääritys sivut 72 90 Kai Hahtokari 11.2.2002 Konventionaalinen inertiaalijärjestelmä (CIS) Järjestelmä, jossa z - akseli osoittaa maapallon impulssimomenttivektorin suuntaan standardiepookkina

Lisätiedot

Seutukunnan koordinaatiston uudistamisprojekti. Maastomittaukset 2008

Seutukunnan koordinaatiston uudistamisprojekti. Maastomittaukset 2008 Seutukunnan koordinaatiston uudistamisprojekti Maastomittaukset 2008 Seutukunta MISTÄ KYSE? Tavoitteena saadaan yhtenäinen koordinaatisto seutukunnalle (Euref FIN pohjainen koordinaattijärjestelmä ja N2000

Lisätiedot

Jos ohjeessa on jotain epäselvää, on otettava yhteys Mänttä-Vilppulan kaupungin kiinteistö- ja mittauspalveluihin.

Jos ohjeessa on jotain epäselvää, on otettava yhteys Mänttä-Vilppulan kaupungin kiinteistö- ja mittauspalveluihin. Kartoitusohje Johdanto Tämä ohje määrittää Mänttä-Vilppulan kaupungille tehtävien kaapelien ja putkien kartoitustyön vaatimukset sekä antaa ohjeet kartoitustyön suorittamiseen. Ohjeessa määritellään kartoituksen

Lisätiedot

Korkeusjärjestelmän muutos ja niiden sijoittuminen tulevaisuuteen

Korkeusjärjestelmän muutos ja niiden sijoittuminen tulevaisuuteen Rakennusvalvontamittaus 15.02.2010-> Korkeusjärjestelmän muutos ja niiden sijoittuminen tulevaisuuteen Ongelmat suurimmillaan parin vuoden kuluttua, kun maastossa on yhtä paljon uuden korkeusjärjestelmän

Lisätiedot

RAPORTTI 04013522 12lUMVl2001. Urpo Vihreäpuu. Jakelu. OKMElOutokumpu 2 kpl PAMPALON RTK-KIINTOPISTEET. Sijainti 1:50 000. Avainsanat: RTK-mittaus

RAPORTTI 04013522 12lUMVl2001. Urpo Vihreäpuu. Jakelu. OKMElOutokumpu 2 kpl PAMPALON RTK-KIINTOPISTEET. Sijainti 1:50 000. Avainsanat: RTK-mittaus RAPORTTI 04013522 12lUMVl2001 Urpo Vihreäpuu Jakelu OKMElOutokumpu 2 kpl PAMPALON RTK-KIINTOPISTEET - 4333 07 Sijainti 1:50 000 Avainsanat: RTK-mittaus OUTOKUMPU MINING OY Mairninetsnnta RAPORTTI 04013522

Lisätiedot

EUREF-FIN JA KORKEUDET. Pasi Häkli Geodeettinen laitos 10.3.2010

EUREF-FIN JA KORKEUDET. Pasi Häkli Geodeettinen laitos 10.3.2010 EUREF-FIN JA KORKEUDET Pasi Häkli Geodeettinen laitos 10.3.2010 EUREF-FIN:n joitain pääominaisuuksia ITRF96-koordinaatiston kautta globaalin koordinaattijärjestelmän paikallinen/kansallinen realisaatio

Lisätiedot

Koordinaattimuunnospalvelut Reino Ruotsalainen

Koordinaattimuunnospalvelut Reino Ruotsalainen Koordinaattimuunnospalvelut 11.12.2009 Reino Ruotsalainen MAANMITTAUSLAITOS TIETOA MAASTA 2009 Lisätietoja: http://www.fgi.fi/julkaisut/pdf/gltiedote30.pdf Geodeettisen laitoksen tiedote 30/2009: SUOMEN

Lisätiedot

Palautekooste: JHS 153 / JHS XXX EUREF-FIN -järjestelmän mukaiset koordinaatit Suomessa

Palautekooste: JHS 153 / JHS XXX EUREF-FIN -järjestelmän mukaiset koordinaatit Suomessa Palautekooste: JHS 153 / JHS XXX EUREF-FIN -järjestelmän mukaiset koordinaatit Suomessa 1. Organisaatio - Yksityishenkilö - Yksityishenkilö - Puolustusvoimat - Joensuun kaupunki - Sosiaali- ja terveysministeriö

Lisätiedot

ETRS89:n ja N2000:n käyttöönotosta

ETRS89:n ja N2000:n käyttöönotosta ETRS89:n ja N2000:n käyttöönotosta Esitelmän sisältö: Miksi pitäisi vaihtaa? Mihin vaihtaa? ETRS89 - koordinaattijärjestelmä N2000- korkeusjärjestelmä Uuden järjestelmän käyttöönotto Käyttöönottoprosessi

Lisätiedot

OITTAA-MARATON REITINMITTAUS

OITTAA-MARATON REITINMITTAUS OITTAA-MARATON REITINMITTAUS TAPAHTUMA Tapahtuma: Oittaa-maraton Kilpailunjohtaja: Toni Valido Paikka: Oittaa, Espoo Web: https://oittaamaraton.wordpress.com/ Mittausajankohta: 1.8.2016 klo 9.30 12.30

Lisätiedot

JHS 163 Suomen korkeusjärjestelmä N2000 Liite 2. Aiemmat korkeusjärjestelmät ja niiden väliset muunnokset

JHS 163 Suomen korkeusjärjestelmä N2000 Liite 2. Aiemmat korkeusjärjestelmät ja niiden väliset muunnokset JHS 163 Suomen korkeusjärjestelmä N2000 Liite 2. Aiemmat korkeusjärjestelmät ja niiden väliset muunnokset Versio: 1.0 Julkaistu: 6.9.2019 Voimassaoloaika: toistaiseksi 1 Aiemmat suomalaiset korkeusjärjestelmät

Lisätiedot

Tontti- ja paikkatietopalvelut / MK TARJOUSPYYNTÖ 1 (5) 17.04.2012

Tontti- ja paikkatietopalvelut / MK TARJOUSPYYNTÖ 1 (5) 17.04.2012 Tontti- ja paikkatietopalvelut / MK TARJOUSPYYNTÖ 1 (5) 17.04.2012 RAJAMERKKIEN KARTOITUS Kirkkonummen kunta pyytää tarjoustanne rajamerkkien kartoittamiselle maastomittauksella Kirkkonummen Luomasta Kylmälään

Lisätiedot

Lahden kaupunki ja EUREF, kokemuksia 7-vuoden yhteiselosta. EUREF-päivä 2.0 4.9.2012

Lahden kaupunki ja EUREF, kokemuksia 7-vuoden yhteiselosta. EUREF-päivä 2.0 4.9.2012 Lahden kaupunki ja EUREF, kokemuksia 7-vuoden yhteiselosta EUREF-päivä 2.0 4.9.2012 ETRS-89 /EUREF-FIN muunnos Lahden kaupungissa 1. Taustaa 2. Muunnosprosessi 2.1 testaus 3. Vaikutukset toimintaympäristöön

Lisätiedot

Vaatimukset johtokartoituksille

Vaatimukset johtokartoituksille Vaatimukset johtokartoituksille, paikkatietoaineistot 26.2.2014 Päivitetty 7.11.2014: luku 2, Mittauksen suorittaja Päivitetty 19.9.2016: Johtokarttapalvelun osoite ja poistettu luku 2, Mittauksen suorittaja

Lisätiedot

ALAJÄRVI Möksy sähköaseman ympäristö muinaisjäännösinventointi 2015

ALAJÄRVI Möksy sähköaseman ympäristö muinaisjäännösinventointi 2015 1 ALAJÄRVI Möksy sähköaseman ympäristö muinaisjäännösinventointi 2015 Teemu Tiainen Tilaaja: Fingrid Oyj 2 Sisältö Perustiedot... 2 Yleiskartat... 3 Inventointi... 4 Tulos... 4 Kansikuva: Suunnitteilla

Lisätiedot

PANK PANK-4122 ASFALTTIPÄÄLLYSTEEN TYHJÄTILA, PÄÄLLYSTETUTKAMENETELMÄ 1. MENETELMÄN TARKOITUS

PANK PANK-4122 ASFALTTIPÄÄLLYSTEEN TYHJÄTILA, PÄÄLLYSTETUTKAMENETELMÄ 1. MENETELMÄN TARKOITUS PANK-4122 PANK PÄÄLLYSTEALAN NEUVOTTELUKUNTA ASFALTTIPÄÄLLYSTEEN TYHJÄTILA, PÄÄLLYSTETUTKAMENETELMÄ Hyväksytty: Korvaa menetelmän: 9.5.2008 26.10.1999 1. MENETELMÄN TARKOITUS 2. MENETELMÄN SOVELTAMISALUE

Lisätiedot

Geotrim TAMPEREEN SEUTUKUNNAN MITTAUSPÄIVÄT 29.3.2006

Geotrim TAMPEREEN SEUTUKUNNAN MITTAUSPÄIVÄT 29.3.2006 Geotrim TAMPEREEN SEUTUKUNNAN MITTAUSPÄIVÄT 29.3.2006 Satelliittimittauksen tulevaisuus GPS:n modernisointi, L2C, L5 GALILEO GLONASS GNSS GPS:n modernisointi L2C uusi siviilikoodi L5 uusi taajuus Block

Lisätiedot

1/6 TEKNIIKKA JA LIIKENNE FYSIIKAN LABORATORIO V1.31 9.2011

1/6 TEKNIIKKA JA LIIKENNE FYSIIKAN LABORATORIO V1.31 9.2011 1/6 333. SÄDEOPTIIKKA JA FOTOMETRIA A. INSSIN POTTOVÄIN JA TAITTOKYVYN MÄÄRITTÄMINEN 1. Työn tavoite. Teoriaa 3. Työn suoritus Työssä perehdytään valon kulkuun väliaineissa ja niiden rajapinnoissa sädeoptiikan

Lisätiedot

Koordinaatistoista. Markku Poutanen Geodeettinen laitos. Koordinaattijärjestelmä Koordinaatisto Karttaprojektio

Koordinaatistoista. Markku Poutanen Geodeettinen laitos. Koordinaattijärjestelmä Koordinaatisto Karttaprojektio Koordinaatistoista Markku Poutanen Geodeettinen laitos Koordinaattijärjestelmä Koordinaatisto Karttaprojektio Koordinaattijärjestelmä sisältää määritelmät, Reference system contains definitions koordinaatisto

Lisätiedot

Koordinaattijärjestelmä Koordinaatisto Karttaprojektio

Koordinaattijärjestelmä Koordinaatisto Karttaprojektio Koordinaattijärjestelmä Koordinaatisto Karttaprojektio Koordinaattijärjestelmä sisältää määritelmät, koordinaatisto on sen realisaatio maastossa ja karttaprojektio tämän esitysmuoto kaksiulotteisella kartalla

Lisätiedot

KOORDINAATTI- JA KORKEUSJÄRJESTELMIEN VAIHTO TURUSSA 15.2.2010

KOORDINAATTI- JA KORKEUSJÄRJESTELMIEN VAIHTO TURUSSA 15.2.2010 KOORDINAATTI- JA KORKEUSJÄRJESTELMIEN VAIHTO TURUSSA 15.2.2010 Ilkka Saarimäki Kaupungingeodeetti Kiinteistöliikelaitos Kaupunkimittauspalvelut ilkka.saarimaki@turku.fi VANHAT JÄRJESTELMÄT Turun kaupungissa

Lisätiedot

Paikkatietoon liittyvistä JHShankkeista. Pekka Sarkola Paikkatiedon JHS ohjausryhmä

Paikkatietoon liittyvistä JHShankkeista. Pekka Sarkola Paikkatiedon JHS ohjausryhmä Paikkatietoon liittyvistä JHShankkeista Pekka Sarkola Paikkatiedon JHS ohjausryhmä Esityksen sisältö Paikkatiedon JHS ohjausryhmä Voimassaolevat paikkatiedon JHS:t Työryhmävaiheessa olevat hankkeet Suunnitteilla

Lisätiedot

GPS-koulutus Eräkarkku Petri Kuusela. p

GPS-koulutus Eräkarkku Petri Kuusela. p GPS-koulutus 2018 Eräkarkku Petri Kuusela tulirauta@gmail.com p. 040 772 3720 GPS toiminnallisuudet Missä olen (koordinaatit, kartalla) Opasta minut (navigointi) Paljonko matkaa (navigointi maastossa)

Lisätiedot

Rauman kaupungin siirtyminen EUREF-FIN-tasokoordinaatistoon ja N2000-korkeusjärjestelmään. Ari-Pekka Asikainen kiinteistö- ja mittaustoimi 13.9.

Rauman kaupungin siirtyminen EUREF-FIN-tasokoordinaatistoon ja N2000-korkeusjärjestelmään. Ari-Pekka Asikainen kiinteistö- ja mittaustoimi 13.9. Rauman kaupungin siirtyminen EUREF-FIN-tasokoordinaatistoon ja N2000-korkeusjärjestelmään Ari-Pekka Asikainen kiinteistö- ja mittaustoimi 13.9.2012 Johdanto sisältöön Menneiden ja nykyisten järjestelmien

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄ Moisio-Hakkarin asemakaavan Kiviahon pohjoisosan laajennusalueen muinaisjäännösinventointi 2015 Johanna Rahtola Timo Jussila

LEMPÄÄLÄ Moisio-Hakkarin asemakaavan Kiviahon pohjoisosan laajennusalueen muinaisjäännösinventointi 2015 Johanna Rahtola Timo Jussila 1 LEMPÄÄLÄ Moisio-Hakkarin asemakaavan Kiviahon pohjoisosan laajennusalueen muinaisjäännösinventointi 2015 Johanna Rahtola Timo Jussila Tilaaja: Lempäälän kunta 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartat...

Lisätiedot

Lataa Mittaus- ja kartoitustekniikan perusteet - Pasi Laurila. Lataa

Lataa Mittaus- ja kartoitustekniikan perusteet - Pasi Laurila. Lataa Lataa Mittaus- ja kartoitustekniikan perusteet - Pasi Laurila Lataa Kirjailija: Pasi Laurila ISBN: 9789525923421 Sivumäärä: 407 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 32.46 Mb Mittaus- ja kartoitustekniikan perusteet

Lisätiedot

RATAHALLINTOKESKUS GEODEETTISET MITTAUSTYÖT RHK. Ratahallintokeskuksen D 15 julkaisuja. Helsinki 2003 RATAHALLINTO- KESKUS BANFÖRVALTNINGS- CENTRALEN

RATAHALLINTOKESKUS GEODEETTISET MITTAUSTYÖT RHK. Ratahallintokeskuksen D 15 julkaisuja. Helsinki 2003 RATAHALLINTO- KESKUS BANFÖRVALTNINGS- CENTRALEN RATAHALLINTOKESKUS RHK Ratahallintokeskuksen D 15 julkaisuja GEODEETTISET MITTAUSTYÖT Helsinki 2003 RATAHALLINTO- KESKUS BANFÖRVALTNINGS- CENTRALEN Ratahallintokeskuksen julkaisuja D 15 GEODEETTISET MITTAUSTYÖT

Lisätiedot

Kontiolahti Kulho Pohjavesikaivojen ja vesijohtolinjan muinaisjäännösinventointi 2014

Kontiolahti Kulho Pohjavesikaivojen ja vesijohtolinjan muinaisjäännösinventointi 2014 1 Kontiolahti Kulho Pohjavesikaivojen ja vesijohtolinjan muinaisjäännösinventointi 2014 Timo Jussila Timo Sepänmaa Tilaaja: Joensuun Vesi 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartat... 3 Inventointi...

Lisätiedot

JHS 154 ETRS89-järjestelmään liittyvät karttaprojektiot, tasokoordinaatistot ja karttalehtijako

JHS 154 ETRS89-järjestelmään liittyvät karttaprojektiot, tasokoordinaatistot ja karttalehtijako JHS 154 ETRS89-järjestelmään liittyvät karttaprojektiot, tasokoordinaatistot ja karttalehtijako Versio: Julkaistu: Voimassaoloaika: Toistaiseksi Sisällys 1 Johdanto... 1 2 Soveltamisala... 2 3 Viittaukset...

Lisätiedot

MÄÄRÄYS MITTAUSTEN TARKKUUDESTA JA RAJAMERKEISTÄ KIINTEISTÖTOIMITUKSISSA

MÄÄRÄYS MITTAUSTEN TARKKUUDESTA JA RAJAMERKEISTÄ KIINTEISTÖTOIMITUKSISSA MÄÄRÄYS MITTAUSTEN TARKKUUDESTA JA RAJAMERKEISTÄ KIINTEISTÖTOIMITUKSISSA 1. Johdanto... 2 1.1. Määräyksen soveltamisala... 2 1.2. Termit, määritelmät ja lyhenteet... 2 2. Mittausluokat... 5 3. Koordinaattijärjestelmät...

Lisätiedot

MAANINKA Silmusharju Maa-aineksen ottoalueen muinaisjäännösinventointi 2014

MAANINKA Silmusharju Maa-aineksen ottoalueen muinaisjäännösinventointi 2014 1 MAANINKA Silmusharju Maa-aineksen ottoalueen muinaisjäännösinventointi 2014 Timo Sepänmaa Tilaaja: Jorma Hakola 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartta... 3 Inventointi... 4 Muinaisjäännös...

Lisätiedot

Leica Sprinter Siitä vain... Paina nappia

Leica Sprinter Siitä vain... Paina nappia Sprinter Siitä vain... Paina nappia Sprinter 50 Tähtää, paina nappia, lue tulos Pölyn ja veden kestävä Kompakti ja kevyt muotoilu Virheettömät korkeuden ja etäisyyden lukemat Toiminnot yhdellä painikkeella

Lisätiedot

Ratapihaan liittyvien alueiden sekä kaupungintalon tontin asemakaavamuutoksen tärinäselvitys Suonenjoen kaupunki

Ratapihaan liittyvien alueiden sekä kaupungintalon tontin asemakaavamuutoksen tärinäselvitys Suonenjoen kaupunki Ratapihaan liittyvien alueiden sekä kaupungintalon tontin asemakaavamuutoksen tärinäselvitys Suonenjoen kaupunki 27.8.2014 1 Taustatiedot Suonenjoen kaupungin keskustassa on käynnissä asemakaavatyö, jonka

Lisätiedot

Lahden kaupungin N2000- korkeusjärjestelmävaihdos. Petri Honkanen, Lahden kaupunki Tekninen- ja ympäristötoimiala,maankäyttö

Lahden kaupungin N2000- korkeusjärjestelmävaihdos. Petri Honkanen, Lahden kaupunki Tekninen- ja ympäristötoimiala,maankäyttö Lahden kaupungin N2000- korkeusjärjestelmävaihdos Miksi siirtyä N2000-järjestelmään? Maannousu Lahden seudulla maannousu 50:ssä vuodessa n. 26 cm. Kiinnostus maannousun epätasaisessa toteumassa Ongelmat

Lisätiedot

KUITUPUUN PINO- MITTAUS

KUITUPUUN PINO- MITTAUS KUITUPUUN PINO- MITTAUS Ohje KUITUPUUN PINOMITTAUS Ohje perustuu maa- ja metsätalousministeriön 16.6.1997 vahvistamaan pinomittausmenetelmän mittausohjeeseen. Ohjeessa esitettyä menetelmää sovelletaan

Lisätiedot

N2000 korkeusjärjestelmään siirtyminen Kotkan kaupungin valtuustosali 9.10.2015

N2000 korkeusjärjestelmään siirtyminen Kotkan kaupungin valtuustosali 9.10.2015 N2000 korkeusjärjestelmään siirtyminen Kotkan kaupungin valtuustosali 9.10.2015 Sisältöä: Suomessa käytössä olevat valtakunnalliset korkeusjärjestelmät Miksi N2000 - korkeusjärjestelmään siirrytään? Kotkan

Lisätiedot

Mittajärjestelmät ja mittasuositukset.

Mittajärjestelmät ja mittasuositukset. Mittajärjestelmät ja mittasuositukset. Hannu Hirsi Johdanto: Mittajärjestelmien tarkoitus: Helpottaa eri toimijoiden järjestelmien ja osien yhteensovittamista : suunnittelua, valmistusta, asentamista,

Lisätiedot

Satamatoiminta ja korkeusjärjestelmät

Satamatoiminta ja korkeusjärjestelmät Geodesian päivä 10.9.2014 Tieteiden talo, Helsinki Satamatoiminta ja korkeusjärjestelmät Tero Sievänen, Helsingin Satama Satamatoiminta ja korkeusjärjestelmät Tero Sievänen, Helsingin Satama q Helsingin

Lisätiedot

KONTTIJARVEN ALUEEN KIINTOPISTEET JA KAIRAREIKIEN KOORDINAATIT KKJ-KOORDINAATISTOSSA

KONTTIJARVEN ALUEEN KIINTOPISTEET JA KAIRAREIKIEN KOORDINAATIT KKJ-KOORDINAATISTOSSA RAPORTTI 04013522 12lUMVl2001 Urpo Vihreapuu Jakelu OKMElOutokumpu 1 kpl OKMElRovaniemi 2 kpl KONTTIJARVEN ALUEEN KIINTOPISTEET JA KAIRAREIKIEN KOORDINAATIT KKJ-KOORDINAATISTOSSA Sijainti 1:50 000 Avainsanat:

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMELUN MITTAUSSUUNNITELMA

YMPÄRISTÖMELUN MITTAUSSUUNNITELMA Ympäristömelu Suunnitelma PR3698 TY01 Sivu 1 (6) Rudus Oy Liisa Suhonen Turku 10.2.2016 YMPÄRISTÖMELUN MITTAUSSUUNNITELMA Soran murskaus Kunnioittavasti Jani Kankare Toimitusjohtaja, FM HELSINKI Viikinportti

Lisätiedot

Taajuusmittauskilpailu Hertsien herruus 2008. Mittausraportti

Taajuusmittauskilpailu Hertsien herruus 2008. Mittausraportti Taajuusmittauskilpailu Hertsien herruus 2008 1. MITTAUSJÄRJESTELMÄ Mittausraportti Petri Kotilainen OH3MCK Mittausjärjestelmän lohkokaavio on kuvattu alla. Vastaanottoon käytettiin magneettisilmukkaantennia

Lisätiedot

Kalajoki Juurakon tuulipuiston muinaisjäännösinventointi 2013

Kalajoki Juurakon tuulipuiston muinaisjäännösinventointi 2013 1 Kalajoki Juurakon tuulipuiston muinaisjäännösinventointi 2013 Timo Jussila Timo Sepänmaa Tilaaja: Juola Holding Oy / Pöyry Finland 2 Sisältö Perustiedot... 2 Yleiskartta... 3 Inventointi... 3 Muinaisjäännös...

Lisätiedot

MAANMITTAUSLAITOS MÄÄRÄYS 1 (1) Keskushallinto

MAANMITTAUSLAITOS MÄÄRÄYS 1 (1) Keskushallinto MAANMITTAUSLAITOS MÄÄRÄYS 1 (1) Keskushallinto 31.1.2003 MML/1/012/2003 KAAVOITUSMITTAUSOHJEET Maanmittauslaitos on tänään antanut maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 206 :n 3 momentissa tarkoitetut,

Lisätiedot

Kauhajoki Suolakankaan tuulivoimapuiston muinaisjäännösinventoinnin täydennys 2015

Kauhajoki Suolakankaan tuulivoimapuiston muinaisjäännösinventoinnin täydennys 2015 1 Kauhajoki Suolakankaan tuulivoimapuiston muinaisjäännösinventoinnin täydennys 2015 Timo Jussila Tilaaja: Vöyrinkangas Wind Farm Oy 2 Sisältö Perustiedot... 2 Yleiskartta... 3 Inventointi... 5 Perustiedot

Lisätiedot

Luento 6: Stereo- ja jonomallin muodostaminen

Luento 6: Stereo- ja jonomallin muodostaminen Maa-57.301 Fotogrammetrian yleiskurssi Luento-ohjelma 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 (P. Rönnholm / H. Haggrén, 5.10.2004) Luento 6: Stereo- ja jonomallin muodostaminen AIHEITA Keskinäinen orientointi Esimerkki

Lisätiedot

Sipoon kunnan EUREF-hanke. Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun maankäyttötieteiden laitoksella tehty diplomityö. Espoo, syyskuu 2012

Sipoon kunnan EUREF-hanke. Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun maankäyttötieteiden laitoksella tehty diplomityö. Espoo, syyskuu 2012 Sipoon kunnan EUREF-hanke Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun maankäyttötieteiden laitoksella tehty diplomityö Espoo, syyskuu 2012 Insinööri (AMK) Ville Jussila Valvoja: Professori Martin

Lisätiedot

KUOPIO Viitaniemen ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2018

KUOPIO Viitaniemen ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2018 1 KUOPIO Viitaniemen ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2018 Hannu Poutiainen Timo Sepänmaa Tilaaja: FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy 2 Sisältö Perustiedot... 2 Kartat... 3 Inventointi...

Lisätiedot

JHS xxx GNSS-MITTAUS EUREF-FIN -KOORDINAATISTOSSA. Hankesuunnitelma v.0.3

JHS xxx GNSS-MITTAUS EUREF-FIN -KOORDINAATISTOSSA. Hankesuunnitelma v.0.3 JHS xxx GNSS-MITTAUS EUREF-FIN -KOORDINAATISTOSSA Hankesuunnitelma v.0.3 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät

Lisätiedot

Liikenneviraston ohjeita 18/2017. Tie- ja ratahankkeiden maastotiedot Mittausohje

Liikenneviraston ohjeita 18/2017. Tie- ja ratahankkeiden maastotiedot Mittausohje Liikenneviraston ohjeita 18/2017 Mittausohje Mittausohje Liikenneviraston ohjeita 18/2017 Liikennevirasto Helsinki 2017 Kannen kuva: Vt 14 Savonlinna, Laitaatsalmen maastomalliote Verkkojulkaisu pdf (www.liikennevirasto.fi)

Lisätiedot

Lataa Numeerisen kartoituksen maastomittausohjeet. Lataa

Lataa Numeerisen kartoituksen maastomittausohjeet. Lataa Lataa Numeerisen kartoituksen maastomittausohjeet Lataa ISBN: 9789512205448 Sivumäärä: 53 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 37.29 Mb Kustantajan kuvausteksti kirjasta puuttuu. Saatat kuitenkin löytää lisätietoa

Lisätiedot

1. PERUSKÄSITTEITÄ 1.1 MAAPALLON MUOTO

1. PERUSKÄSITTEITÄ 1.1 MAAPALLON MUOTO 1. PERUSKÄSITTEITÄ 1.1 MAAPALLON MUOTO Vertausellipsoidi Geoidi Geoidi on valtamerien keskivedenpintaan liittyvä pinta, jolla painovoima on vakio ja joka on kohtisuorassa luotiviivan suuntaa vastaan. Geodeettiset

Lisätiedot

ISOJOKI Salomaa Maakaapelilinjan arkeologinen tarkkuusinventointi 2018

ISOJOKI Salomaa Maakaapelilinjan arkeologinen tarkkuusinventointi 2018 ISOJOKI Salomaa Maakaapelilinjan arkeologinen tarkkuusinventointi 2018 Teemu Tiainen Timo Sepänmaa Tilaaja: Caruna Oy Sisältö Perustiedot... 2 Yleiskartat... 3 Tarkkuusinventointi... 4 Tulos... 5 Lähteet...

Lisätiedot

Polar Mining Oy/Outokumpu 1 kpl

Polar Mining Oy/Outokumpu 1 kpl Tutkimustyöselostus 1 (5) Jakelu Kauppa- ja teollisuusministeriö 2 kpl Polar Mining Oy/Outokumpu 1 kpl Tutkimustyöselostus Suomussalmen Sääskeläissuon Likosuon alueella valtauksilla Sääskeläissuo 1 2 (kaiv.

Lisätiedot

VRT Finland Oy SAKKA-ALTAAN POHJATOPOGRAFIAN MÄÄRITTÄMINEN KAIKULUOTAAMALLA

VRT Finland Oy SAKKA-ALTAAN POHJATOPOGRAFIAN MÄÄRITTÄMINEN KAIKULUOTAAMALLA VRT Finland Oy SAKKA-ALTAAN POHJATOPOGRAFIAN MÄÄRITTÄMINEN KAIKULUOTAAMALLA TARKASTUSRAPORTTI 1 (7) Sisällys 1. Kohde... 2 1.1 Kohteen kuvaus... 2 1.2 Tarkastusajankohta... 2 1.3 Työn kuvaus... 2 2. Havainnot...

Lisätiedot

JHS 160 Paikkatiedon laadunhallinta Liite I: Esimerkkejä mitattavien laatutekijöiden osatekijöiden sovelluskohteista. 1. Johdanto...

JHS 160 Paikkatiedon laadunhallinta Liite I: Esimerkkejä mitattavien laatutekijöiden osatekijöiden sovelluskohteista. 1. Johdanto... JHS 160 Paikkatiedon laadunhallinta Liite I: Esimerkkejä mitattavien laatutekijöiden osatekijöiden sovelluskohteista Sisällysluettelo 1. Johdanto...2 2. Täydellisyys...2 3. Looginen eheys...3 4. Sijaintitarkkuus...5

Lisätiedot

EUREFin vaikutukset organisaatioiden tietojärjestelmiin

EUREFin vaikutukset organisaatioiden tietojärjestelmiin EUREFin vaikutukset organisaatioiden tietojärjestelmiin EUREF-päivä 4.9.2012 ALEKSI LESKINEN Sisältö Tietojärjestelmät ja EUREF Keskeiset haasteet EUREF-muunnoksissa EUREF-muunnosprosessin vaiheet Yhteenveto

Lisätiedot

Ympäristödatan keruu ENG-C2001

Ympäristödatan keruu ENG-C2001 01 01 01 01 01 00 11 00 11 00 11 00 11 00 11 00 11 00 11 00 11 00 11 00 11 00 11 00 11 Ympäristödatan keruu ENG-C2001 Luento 3: koordinaatistot ja niiden muunnokset, geodeettiset datumit; karttaprojektiot

Lisätiedot

PRE/InfraFINBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet AP3 Suunnittelun ja rakentamisen uudet prosessit

PRE/InfraFINBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet AP3 Suunnittelun ja rakentamisen uudet prosessit Built Environment Process Re-engineering PRE PRE/InfraFINBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet AP3 Suunnittelun ja rakentamisen uudet prosessit 18.03.2014 Osa 12: Tietomallin hyödyntäminen infran rakentamisessa

Lisätiedot

Laukaa Kirkonkylän Kylmäniemen asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009

Laukaa Kirkonkylän Kylmäniemen asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009 1 Laukaa Kirkonkylän Kylmäniemen asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009 Timo Jussila Kustantaja: Laukaan kunta 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartta... 3 Inventointi... 3

Lisätiedot

Hyrynsalmi Iso-Tuomivaara tuulivoimapuiston muinaisjäännösinventoinnin täydennys 2014

Hyrynsalmi Iso-Tuomivaara tuulivoimapuiston muinaisjäännösinventoinnin täydennys 2014 1 Hyrynsalmi Iso-Tuomivaara tuulivoimapuiston muinaisjäännösinventoinnin täydennys 2014 Timo Jussila Timo Sepänmaa Tilaaja: Pöyry Finland Oy 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartta... 3 Inventointi...

Lisätiedot

TURUN AMMATTIKORKEAKOULU L6010402.7_4h 1(5) TEKNIIKKA JA LIIKENNE FYSIIKAN LABORATORIO 23.8.2011

TURUN AMMATTIKORKEAKOULU L6010402.7_4h 1(5) TEKNIIKKA JA LIIKENNE FYSIIKAN LABORATORIO 23.8.2011 TURUN AMMATTIKORKEAKOULU L6010402.7_4h 1(5) FYSIIKAN LABORATORION OPISKELIJAN OHJE 1. Työskentelyoikeus Opiskelijalla on oikeus päästä laboratorioon ja työskennellä siellä vain valvojan läsnäollessa. Työskentelyoikeus

Lisätiedot

Kirkkonummi Hauklammen asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2016

Kirkkonummi Hauklammen asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2016 1 Kirkkonummi Hauklammen asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2016 Timo Jussila Tilaaja: Jari Kajas ja Håkan Fagerström 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Kartat... 4 Vanhoja

Lisätiedot

Paikkatiedon JHS-seminaari. Paikkatietomarkkinat 2016

Paikkatiedon JHS-seminaari. Paikkatietomarkkinat 2016 Paikkatiedon JHS-seminaari Paikkatietomarkkinat 2016 Ohjelma 9:00 Tervetuloa JHS-seminaarin Katsaus Paikkatiedon JHS:iin Pekka Sarkola, paikkatiedon JHS ohjausryhmä Paikkatiedot JUHTAn toiminnassa Jari

Lisätiedot

Marko Nieminen. Jämsän kaupungin EUREF-FIN- ja N2000-järjestelmien muunnosprojektin tarkastusmittaukset

Marko Nieminen. Jämsän kaupungin EUREF-FIN- ja N2000-järjestelmien muunnosprojektin tarkastusmittaukset Marko Nieminen Jämsän kaupungin EUREF-FIN- ja N2000-järjestelmien muunnosprojektin tarkastusmittaukset Metropolia Ammattikorkeakoulu Insinööri (AMK) Maanmittaustekniikan tutkinto-ohjelma Insinöörityö 21.5.2015

Lisätiedot

Kolari Pasmajärvi muinaisjäännösinventointi 2012

Kolari Pasmajärvi muinaisjäännösinventointi 2012 1 Kolari Pasmajärvi muinaisjäännösinventointi 2012 Hannu Poutiainen Ville Laakso Kustantaja: Maanomistajat 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot:... 2 Inventointi... 3 Muinaisjäännökset... 5 KOLARI 503 PASMAJÄRVI...

Lisätiedot

Nokia Tottijärven kirkko Karukka Vesihuoltokaivantolinjan muinaisjäännösinventointi 2014 Timo Jussila Timo Sepänmaa

Nokia Tottijärven kirkko Karukka Vesihuoltokaivantolinjan muinaisjäännösinventointi 2014 Timo Jussila Timo Sepänmaa 1 Nokia Tottijärven kirkko Karukka Vesihuoltokaivantolinjan muinaisjäännösinventointi 2014 Timo Jussila Timo Sepänmaa Tilaaja: Nokian Tottijärven Kirkonkylän vesihuolto-osuuskunta 2 Sisältö: Kansikuva:

Lisätiedot

Lataa Satelliittipaikannus - Markku Poutanen. Lataa

Lataa Satelliittipaikannus - Markku Poutanen. Lataa Lataa Satelliittipaikannus - Markku Poutanen Lataa Kirjailija: Markku Poutanen ISBN: 9789525985412 Sivumäärä: 351 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 23.50 Mb Satelliittipaikannus kertoo kattavasti paikannuslaitteiden

Lisätiedot

JHS XXX EUREF-FIN -koordinaattijärjestelmät, niihin liittyvät muunnokset ja karttalehtijako

JHS XXX EUREF-FIN -koordinaattijärjestelmät, niihin liittyvät muunnokset ja karttalehtijako JHS XXX EUREF-FIN -koordinaattijärjestelmät, niihin liittyvät muunnokset ja karttalehtijako Versio: 27.7.2015 palautekierrosta varten Julkaistu: Voimassaoloaika: toistaiseksi Sisällys 1 Johdanto... 3 2

Lisätiedot

Inkoo Smeds 1 asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2016

Inkoo Smeds 1 asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2016 1 Inkoo Smeds 1 asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2016 Timo Jussila Tilaaja: Inkoon kunta 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Kartat... 4 Kuvia... 6 Alueen luoteisosan

Lisätiedot

Valkeakosken kaupungin mittaustoimi. 17.3.2010 Jani Kiiskilä

Valkeakosken kaupungin mittaustoimi. 17.3.2010 Jani Kiiskilä Valkeakosken kaupungin mittaustoimi 17.3.2010 Jani Kiiskilä Esityksen sisältö Yleistä Valkeakoskesta Maankäytön ja maa- ja mittaustoimen esittely Mittaustoimessa ajankohtaista Valkeakoski Asukasluku 1.1.2010

Lisätiedot

Tampere Kalliojärven ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2013

Tampere Kalliojärven ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2013 1 Tampere Kalliojärven ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2013 Hannu Poutiainen Jasse Tiilikkala Tilaaja: Finsilva Oyj 2 Sisältö Perustiedot... 2 Lähtötiedot... 3 Inventointi... 3 Tulos...

Lisätiedot

Työkalujen merkitys mittaamisessa

Työkalujen merkitys mittaamisessa Työkalujen merkitys mittaamisessa Mittaaminen ja Ohjelmistotuotanto -seminaari Toni Sandelin 18.4.2001, VTT Elektroniikka, Oulu 1 Sisältö Mihin työkalutukea tarvitaan? Työkalut & metriikat: luokitus Mittausohjelmien

Lisätiedot

Varausta poistavien lattioiden mittausohje. 1. Tarkoitus. 2. Soveltamisalue. 3. Mittausmenetelmät MITTAUSOHJE 1.6.2001 1 (5)

Varausta poistavien lattioiden mittausohje. 1. Tarkoitus. 2. Soveltamisalue. 3. Mittausmenetelmät MITTAUSOHJE 1.6.2001 1 (5) 1.6.2001 1 (5) Varausta poistavien lattioiden mittausohje 1. Tarkoitus Tämän ohjeen tarkoituksena on yhdenmukaistaa ja selkeyttää varausta poistavien lattioiden mittaamista ja mittaustulosten dokumentointia

Lisätiedot

Kevyen liikenteen väylien hallinnan kehittäminen (VOH-2.4)

Kevyen liikenteen väylien hallinnan kehittäminen (VOH-2.4) Kevyen liikenteen väylien hallinnan kehittäminen (VOH-2.4) Vesa Männistö Inframan Oy 17.12.2003 Kevyen liikenteen väylien hallinta 1 17.12.2003 Sisällysluettelo 1 Yleistä...3 2 Väylien osoitteisto...3...3...3

Lisätiedot

JHS 196 EUREF-FIN -järjestelmän mukaiset koordinaatit Suomessa

JHS 196 EUREF-FIN -järjestelmän mukaiset koordinaatit Suomessa JHS 196 EUREF-FIN -järjestelmän mukaiset koordinaatit Suomessa JHS 197 EUREF-FIN - koordinaattijärjestelmät, niihin liittyvät muunnokset ja karttalehtijako MARKKU POUTANEN Paikkatietokeskus FGI Taustaa

Lisätiedot