MUISTIO PANSSARIKILTA RY:N JA PANSSARIPRIKAATIN JÄRJESTÄMÄSTÄ PANSSARISEMINAARISTA PAROLANNUMMELLA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MUISTIO PANSSARIKILTA RY:N JA PANSSARIPRIKAATIN JÄRJESTÄMÄSTÄ PANSSARISEMINAARISTA PAROLANNUMMELLA 6.2.2010"

Transkriptio

1 1 (16) PANSSARIKILTA RY:N JA PANSSARIPRIKAATIN JÄRJESTÄMÄSTÄ PANSSARISEMINAARISTA PAROLANNUMMELLA Kaikki muistiossa oleva tieto on julkisesti esitetty kaikille avoimen n yhteydessä. T-54:n kehityshistoria ja palvelus Suomessa (DI, tekninen päällikkö Esa Muikku, Millog Oy) Neuvostoliiton panssarivaunutuotannon keskukset olivat Tehdas 174 Omskissa, Tehdas 75 Harkovissa ja Tehdas 183 Nižnij Tagilissa. Viimeksi mainittu oli maailman suurin panssarivaunutehdas. Se perustettiin vuonna 1931, ja toisen maailmansodan aikana valmisti 26 % neuvostoliittolaisista panssarivaunuista. Suurin tuotantovuosi oli 1945, jolloin valmistui keskimäärin 750 vaunua kuukaudessa. T-54:n tuotekehitystä tehtaalla johti pääsuunnittelija Aleksandr Aleksandrovitš Morozov. T-54:n esi-isänä voidaan pitää T-34:ää eli "Sotkaa", jonka sarjatuotanto alkoi vuonna Vuonna 1944 tuli käyttöön T eli "pitkäputkinen Sotka", jossa oli alkuperäistä mallia suurempi torni ja viiden hengen miehistö. T-34-85:n peruskonstruktion ongelmakohtia olivat: Korkean V-2-tyyppinen moottori ja korkea runko aiheuttivat suuren kuolleen massan. Korkea runko oli hyvä maali viholliselle. Pitkä moottori pakotti sijoittamaan tornin eteen, mikä teki vaunusta etupainoisen ja jätti taistelutilan pieneksi. Pienen taistelutilan vuoksi torniaukko oli pieni, jolloin tykin oli oltava pieni. Ajajan vieressä toimineen alapikakivääriampujan ampumatarvikkeet oli sijoitettu käytettävyyden kannalta vaikeaan paikkaan lattialle. Tornin miehistötila oli ahdas. T-44 oli panssarivaunutyyppi, jossa yritettiin korjata mainittuja T-34-85:n ongelmia. Yhdessä kolmesta prototyyppivaunusta oli 122 mm:n tykki, joka kuitenkin vaihdettiin takaisin 85 mm:n pääaseeseen, koska 122 mm:n ammuksia vaunuun mahtui vain 22 kpl. Kokeiluja prototyypeillä tehtiin keväällä Sarjatuotanto alkoi syyskuussa 1944, ja vuoteen 1947 mennessä vaunuja valmistettiin kpl. Vaunun massa oli 30,7 tonnia, pääase oli 85 mm:n panssarivaunukanuuna ja vaunussa oli neljän hengen miehistö. Tornin etuosan panssarointi oli 120 mm, tornin sivuilla 90 mm ja tornin takaosassa 75 mm. Etuviisto- ja kylkipanssarointi oli 90 mm. Panssarointi joka suunnasta oli parempi kuin T-34-85:ssä. T44 oli puna-armeijan käytössä pitkän, ja sille tehtiin modernisointeja. Suuremmalla, 100 mm:n pääaseella varustettu T prototyyppi kehitettiin kesällä Kehitystyötä ei kuitenkaan viety loppuun saakka, koska täysin uusi T-54-tyyppi oli jo valmisteilla.

2 2 (16) T-54:n ensimmäinen prototyyppi oli 100 mm:n D-10-panssarivaunukanuunala varustettu, edeltäjiin verrattuna vahvemmin panssaroitu vaunu, jonka telakoneisto oli samanlainen T34-85:ssä. Testeissä se todettiin ylivertaiseksi muihin keskiraskaisiin panssarivaunuihin. Panssarisuojaa ei kuitenkaan pidetty riittävänä, voimansiirrossa oli ilmennyt ongelmia, ja telakoneisto nähtiin vanhentuneeksi. Vaunua suositettiin sarjavalmistukseen mainittujen puutteiden korjaamisen ja lukuisten muiden parannusten jälkeen. Torni haluttiin uudenaikaiseen tapaan puolipyöreäksi, kuten raskaassa IS-3-taistelupanssarivaunussa. Korjausvaatimusten jälkeen tehtiin kolmas ja neljän prototyyppi, joiden testeissä havaittiin edelleen paljon parannettavaa. Vaunu oli liian painava eikä edes alkuperäisiä korjausvaatimuksia ei oltu toteutettu, joten sarjavalmistusta ei aloitettu. Koska T-54:ää ei saatu tuotantoon suunnitellulla tavalla, T-44:n tuotantoa jatkettiin. T-54:stä tehtiin jälleen uudet prototyypit. Niissä oli tehty lukuisia parannuksia. Paino oli sallituissa rajoissa, mutta tornin muotoilu ei edelleenkään täyttänyt vaatimuksia. Kesällä 1947 tilaaja eli panssaripäähallinto GBTU ja tuottaja eli koneenrakennusministeriö sopivat sarjatuotannon aloittamisesta. Ensimmäisillä vaunuilla tehtiin varsinaisesta kehitysohjelmasta erillisiä laitetestejä. Vuonna 1948 valmistetuissa vaunuissa todettiin paljon laatupoikkeamia ja suoranaisia vikoja. Vaunut olivat jopa kg liian painavia, kun tornien valuissa oli huomattavia poikkeamia. Vaunuun tehtiin jälleen useita muutoksia, mm. torni uudistettiin täysin. Uudet vaunut saatiin testeihin vuonna 1949, ja puutteet todettiin suurelta osin korjatuiksi. Sarjatuotanto aloitettiin marraskuussa Vuonna 1951 pääsuunnittelija Morozov siirtyi Nižnij Tagilista Harkovin tehtaalle, ja vuonna 1953 T-54:stä vastaavaksi pääsuunnittelijaksi tuli Leonid Nikolajevitš Kartsev. T-54:n suunnittelun alussa vaunun peruskorjaus oli suunniteltu tehtävän aina kilometrin ajomatkan välein. Vuonna 1952 peruskorjausväli päätettiin nostaa kilometriin. Samaan aikaan vaunuun päätettiin asentaa STP-1-tyyppinen tykin vakain. Vakainta oli suunniteltu jo vuodesta 1947 alkaen laivanrakennusministeriön johdolla, mutta suunnitelmat eivät olleet tuottaneet toivottuja tuloksia. T-54B-malli oli viimeinen T-54-sarjatuotantoversio. Siinä oli sivu- ja pystysuunnassa toimiva vakain, infrapunalaitteisto ja syväkahlausvalmius. Valmistus loppui vuonna 1959, jonka jälkeen siirryttiin T-55:n valmistukseen. T-54-vaunuja valmistettiin prototyyppien lisäksi kaikkiaan kpl.

3 3 (16) Kuva 1: Neuvostoliittolaisvalmisteinen, alunperin vähän käytettynä mutta peruskorjattuna hankittu T-54-taistelupanssarivaunu oli käytössä Suomessa vuosina Vaunuja tuotiin Suomeen 44 kpl. Vaunun paino on 36 tonnia. Miehistöä on neljä: johtaja, ajaja, ampuja ja lataaja. Vaunussa on 12-sylinterinen iskutilavuudeltaan 38,88-litrainen V-54-moottori, jonka teho on 520 hv. Vaunun pääase on 100 mm:n D-10-T-panssarivaunukanuuna, johon vaunussa on 34 ammusta. Ilmatorjuntakonekivääri oli alunperin mallia DShk-M. Se vaihdettiin muiden joukkojen käyttämäksi NSV-12,7-malliseksi. Myös pääaseen suuntaan ampuva 7,62 mm:n SGMT-panssarivaunukonekivääri vaihdettiin yleisemmin käytössä olleeksi PKT:ksi. Suomeen hankittiin bilateraalikaupan tavaraluotolla vuonna 1959 kaikkiaan 44 kpl modernisoituja vuoden 1951 mallisia T-54-vaunuja. Ne oli valmistettu vuosina Vastoin bilateraalikaupan ehtoja vaunut olivat käytettyjä, joskin peruskorjattuja. T-54:ää käytettiin runsaasti koulutuksessa, harjoituksissa ja ampumaleireillä. Vuonna 1963 Suomessa testattiin 100 mm:n Bofors-tykkiä, joka oli noin metrin vaunun omaa tykkiä pidempi. Kokeilu ei johtanut toimenpiteisiin. Sen sijaan T-54:n tornia kokeiltiin rannikkotykistöaseena, ja se todettiin toimivaksi. Neuvostoliitosta hankittiin pääaseeseen 23 mm:n sisäputkia koulutuskäyttöön. Vuonna 1977 Neuvostoliitosta hankittiin myös puskulevyjä ja miinanraivaimia. Ilmatorjuntakonekivääri vaihdettiin vielä vuonna 1990 muun panssarikaluston tapaan 12,7 mm:n NSV:ksi.

4 4 (16) Ennen hylkäystään vaunut oli sijoitettu Pohjois-Suomen joukoille. Osa vaunuista oli jo kulutettu loppuun ampumamaaleina. Niiden operatiivinen tarve todettiin päättyneeksi vuonna 2004, ja lopullinen hylkäyspäätös tehtiin Ohjuksia ja tutkia panssarialustoilla panssaroidut ohjusilmatorjuntajärjestelmät Suomessa (ev Ahti Lappi) 1970-luvun lopulla Suomessa ryhdyttiin suunnittelemaan uutta ilmatorjuntapatteriston johtamisjärjestelmää. Suunnittelutyölle ei ollut mitään valmista pohjaa. Lähtökohdaksi otettiin ilmatorjuntapatteriston käyttö prikaatin alueella ja todettiin sen kattavan myös käytön kohteen suojauksessa. Työryhmä päätyi kaksimoduuliseen ratkaisuun, joka muodostuu tutkasta ja johtokeskuksesta. Viestijärjestelmään kohdistui suuret vaatimukset, ja työn tuloksena syntyi maailman ensimmäinen tuliasemapääte sanomalaitteineen. Viestijärjestelmään kuuluvat linkit, radiot, pikapuhelinyhteys ja tuliasemapäätteet. Tutkan malli otettiin ruotsalaisesta Giraffe-tutkasta. Niin ensimmäinen suomalainen kuin ruotsalainenkin kokeilu osoittautuivat huonosti toimiviksi. Kehitystyötä jatkettiin, ja tuotoksena syntyi Johtokeskus 87, joka hyväksyttiin käyttöön Maalinosoitustutkan sijoittaminen panssariajoneuvoon oli ensimmäisiä laatuaan maailmassa. Vain Saksassa oli aiemmin käytössä vastaavan tyyppinen järjestelmä tela-alustalla. Järjestelmän operatiivinen liikkuvuus ja taistelunkestävyys ovat hyvät. Järjestelmä on myös EMP-suojattu. Maalinosoitustutka M-ostka 87 M "Tutka-Pasi" -järjestelmän paino on 19 tonnia. Tutka-antennin pituus on 15 metriä eli se on kolme metriä korkeampi kuin vastaava ruotsalainen järjestelmä. Tutka on tyyppiä Giraffe 75 Mk IV, joka toimii sähkömagneettisen spektrin 5,45,9 Mhz:n alueella. Aallonpituus on 5,3 cm ja huipputeho 12 W. Tutkan mittausetäisyys on 75 km. Tutka on valmistusajankohdalleen tyypillisesti 2D-tyyppinen, eli se ei kykene mittaamaan lentokorkeutta. Järjestelmä on modernisoitu 2000-luvun alussa. Johtokeskus 87:n (Joke 87) verkottuneen ilmatorjuntajärjestelmän tulen teho on laskennallisesti kymmenkertainen verkottumattomaan verrattuna. Ilmatilannekuvaa voidaan välittää reaaliaikaisesti ja tuliasemapäätteiden avulla kaksisuuntaisesti. Kaikkia ilmatorjuntayksiköitä ja jopa yksittäisiä aseita voidaan johtaa verkoston avulla.

5 5 (16) Kuva 2: Maalinosoitustutka M-ostka 87 panssariseminaarin kalustonäyttelyssä. Järjestelmiä hankittiin määrä, joka riitti kaikille 1990-luvun jääkäri- ja panssariprikaateille. Lisäksi johtamisjärjestelmä voitiin alistaa jalkaväkiprikaatille. F-18C/D-torjuntahävittäjien hankinnan kalleuden vuoksi jääkäriprikaatihanketta ei kuitenkaan voitu toteuttaa. Ilmatorjunnan johtokeskusjärjestelmät samoin kuin kenttätykistö niitä varten kuitenkin oli olemassa. Laitteita ryhdyttiin käyttämään ilmavoimien tukikohdissa, merivoimien aluksilla ja rannikkotykistössä. Neuvostoliitossa kehitettiin Korean sodasta alkaen lukuisia maavoimien ilmatorjuntaohjus-

6 6 (16) järjestelmiä, kun oli todettu, että ydinsodan sijasta todennäköisesti toteutuvassa sodassa maavoimilla on edelleen suuri merkitys. Ensimmäinen järjestelmä oli Krug, joka hyväksyttiin sotavarusteeksi vuonna 1958 ja tuli operatiiviseen käyttöön vuonna Monia sen jälkeen rakennettuja järjestelmiä tarjottiin myös Suomeen 1970-luvulta alkaen. Yksi näistä järjestelmistä oli Kub, jolla vuonna 1999 Jugoslavian sodassa pudotettiin yhdysvaltalainen F-117-hävittäjä. Suomessa todettiin 1970-luvulla raskaiden ilmatorjuntakanuunoiden olevan vanhentuneita ilmasodan uhkakuvia vastaan. Ryhdyttiin kartoittamaan soveltuvaa ilmatorjuntaohjusjärjestelmää. Aika oli hankala, koska ensimmäisen sukupolven järjestelmät olivat vanhenemassa, ja toinen sukupolvi vasta kehitteillä. Neuvostoliitto tarjosi vain vanhentunutta kalustoa, lähinnä SA-8- ja SA-13-järjestelmiä. Yhdysvallat ei halunnut myydä omaa tekniikkaansa, kuten ADATS- ja Sparrow-järjestelmiä, Suomeen. Sama koski brittiläistä Rapier järjestelmää. YYA-sopimus puolestaan esti saksalaisen sotakaluston hankinnat. Valinta kohdistui ranskalaiseen Thomson-CSF:n Crotale NG -ohujkseen, joka oli ainoa suomalaisille saatavilla ollut, mutta kuitenkin neuvostoliittolaisia, yhdysvaltalaisia, brittiläisiä ja saksalaisia suorituskykyisempi ja halvempi kokonaisuus. Crotale NG toimii ilmatorjuntaohjusjärjestelmä Itohj 90:n ohjuksena. Ajoneuvokalusto on Pasi-Sisu. Järjestelmän paino on 27 tonnia. Sinä on kahdeksan ohjusta ja jokasään toimintakyky. Torjuntaetäisyys on 11 kilometriä. Ohjuksen nopeus on 3,5 machia, joten se tavoittaa käytännössä lähes kaikki miehitetyt lentokoneet.

7 7 (16) Kuva 3: Crotale NG -ilmatorjuntajärjestelmä eli ItO 90 on tarkoitettu suojaamaan valtakunnallisesti tärkeitä kohteita ja joukkoja. Järjestelmä toimii joka säässä ja sillä on hyvä elektronisen häirinnän sietokyky. Ohjuksen ulottuvuus pystysuunnassa on 6 km ja vaakasuunnassa 500 m:stä 11 km:iin. Panssaroidun Pasi-Sisun alustalle rakennettu järjestelmä painaa 23 tonnia. Tavoitteena oli hankkia 30 ohjusyksikköä, mutta rahoitus riitti vain kymmeneen. Lukumääräinen puute pyrittiin sittemmin korjaamaan halvemmalla kevyellä kohdetorjuntaohjusjärjestelmällä eli ItO 05:llä. Ohjusaseiden elinkaari on lähinnä ruutien vanhenemisen vuoksi noin vuotta, jonka jälkeen ohjus menettää käyttökelpoisuutensa, vaikka muu järjestelmä vielä toimisi. Pääkaupunkiseutua suojaavan alueilmatorjunnan neuvostoliittolaisvalmisteisten ItOhj 79 -eli Petšora-ohjusten todettiin vanhenevan 2000-luvun alussa, vaikka hankittaessa se oli maailman uudenaikaisimpia lajissaan. Venäjältä kysyttiin Petšoran päivitystä, mutta sitä ei ollut tarjolla. Vuonna 1993 aloitettiin uuden aluetorjuntajärjestelmän kartoitus. Pariisin rauhansopimuksen ja YYA-sopimuksen rajoitteet eivät enää sitoneet Suomen ratkaisuja. Vaihtoehtoja olivat venäläiset S-300PMU1 (SA-10), S-300V (SA-12), norjalainen NASAMS, ranskalainen SAMP/T, ruotsalainen RBS 23 BAMSE ja yhdysvaltalainen MIM-104 Patriot. Kaikki eivät kuienkaan olleet vielä valmiita. Venäläinen S-300PMU1 oli käytössä Moskovan ja Pietarin ilmapuolustuksessa. Se samoin kuin yhdysvaltalainen Patriot todettiin taistelunkestävyydeltään heikoksi, koska ne perustuivat yhteen tutkaan. Sama ongelma oli ranskalaisella SAMP/T:tä. Ilma-alivoimaiselle maalle tällainen ratkaisu ei sovellu. Venäläinen S-300V oli tela-alustainen ja kenttäkelpoi-

8 8 (16) nen. Norjalainen NASAMS todettiin Suomelle sopivimmaksi ratkaisuksi. Sen taistelunkestävyys oli hyvä, ja järjestelmä oli melko edullinen. Torjuntahävittäjähankinnan vuoksi puolustusmäärärahat eivät kuitenkaan riittäneet NASAMS:n hankintaan. Vaikka ensi vaiheessa Venäjä olisi halunnut myydä SA-10-järjestelmän, se sittemmin tarjosi tela-alustaista ja kenttäkelpoista Buk-M1-järjestelmää Neuvostoliiton tavaraluottojen osamaksuksi. Kyseessä oli uusi, vuonna 1990 valmistunut ratkaisu, jolla olisi edessä pitkä elinkaari. Buk:lla on hyvä torjuntakyky ja suuri pelotearvo. Ulottuvuus ja torjunta-ala on suuri ja järjestelmä kykenee torjumaan erilaisia maaleja, myös aeroballistisia maaleja, kuten tykistöohjuksia. Buk kykenee palvelemaan myös maavoimien ilmapuolustusta. Järjestelmällä on monimaalikyky. Orjalavetin avulla se kykenee ampumaan kahdeksan ohjusta. Järjestelmällä on myös hyvä taktillinen liikkuvuus ja taistelunkestävyys, ja se on melko helppo kouluttaa varusmiehille. Varusmies- ja reserviläiskoulutuksessa ei käytetä juurikaan perusampumamenetelmiä, vaan harjoitellaan vaativampia tilanteita varten. Kuva 4: Buk-M1-järjestelmän eli 96 BUK M1:n ohjusvaunu voi etsiä, seurata ja valaista maaleja joko osoitettuna tai itsenäisesti. Tutkan suurin mittausetäisyys on 100 km. Passiivista maalinseurantaa varten järjestelmässä on optinen televisiotähtäin. Ampumasektori neljälle ohjukselle on täysi ympyrä. Ohjuksen ulottuvuus korkeussuunnassa on 15 m:stä 22 km:iin ja vaakasuunnassa 3-35 km. Ohjus hakeutuu maaliin puoliaktiivisella kulmanopeusmenetelmällä 3,5-kertaisella äänennopeudella. Ohjuksineen järjestelmä painaa 35 tonnia. Miehistöä on neljä. Taisteluvalmius saavutetaan viidessä minuutissa. Buk-pattereita hankittiin kaikkiaan kolme. Buk-M1-järjestelmä koostuu neljästä osasta: johtokeskusvaunu, valvonta- ja maalinosoitustutkavaunu, yleensä kolme ohjusvaunua ja kol-

9 9 (16) me lataus- ja kuljetusvaunua. Tuliyksikkö toimii hajaryhmityksessä. Jokainen ohjusvaunu kykenee tulittamaan maaleja itsenäisesti eri ampumamenetelmillä. Ohjuksen kantama on 35 km ja torjuntakorkeus on 15 m:stä 22 km:iin. Maalinosoitustutkan mittausetäisyys on 160 km ja korkeussuunnassa km. Johtokeskus voi seurata 75:ää maalia, joista 15:tä automaattisesti. Jos yhteys ohjusvaunun ja ohjuksen välillä katkeaa tai ohjus ei osu maaliin, se tuhoutuu automaattisesti. Buk-M1-järjestelmän johtokeskusvaunussa on Joke 87 -järjestelmän tuliasemapääte, joten Buk-yksikkö kuuluu osana ilmatorjunnan tulenkäytön johtamisjärjestelmään. Buk-yksikkö voidaan liittää myös prikaatin johtamisjärjestelmään johtokeskusvaunun kautta. Buk-järjestelmää käytettiin sotatoimissa ensimmäisen kerran keväällä 2008, kun Abhasia ampui sillä alas neljä israelilaisvalmisteista Hermes-lennokkia. Georgian sodassa elokuussa 2008 Georgia ampui Buk-M1:llä alas neljä venäläistä lentokonetta, mitkä tappiot Venäjä on tunnustanut. Mahdollisesti Venäjä ampui Buk:lla alas kolme georgialaista SU-25-hävittäjää ja vahingossa myös yhden oman SU-24-hävittäjän. Georgian sota osoitti, että venäläiset eivät kykene häiritsemään Buk-järjestelmän toimintaa, mitä mahdollisuutta Suomessa on tosinaan epäilty. Ohjus ei lentäessään ota vastaan herätteitä ulkopuolelta. Luonnollisesti kaikki nykyjärjestelmät, myös Buk, ovat alttiita elektroniselle sodankäynnille, mutta ammunta on mahdollista myös optisesti. Ammunta voidaan suorittaa mm. televisio- tai lämpökameran avulla. Buk-kaluston vuonna 2012 alkavan hylkäämisen pääsyy liittyy periaatelinjaukseen hankkiutua eroon neuvostoliittolais- ja venäläisperäisestä kalustosta. Myös uusi NASAMS II -järjestelmä on suorituskykyinen, mutta se ei kykene torjumaan Buk:n tapaan aeroballistisia maaleja. Buk:n hylkäämisen myötä Suomen ilmapuolustus menettää korkeatorjuntakyvyn ellei uutta vastaavaa järjestelemä hankita. NASAMS II ei kykene korkeatorjuntaan. Venäjällä on suunniteltu uusia Buk-malleja, kuten Buk-M1-2 ja Buk-M2. M270 MLRS -raskas raketinheitin (DI, inskapt Kari-Pekka Niemelä, MaavMatL) Vuosina tutkittiin 122 mm:n pitkänkantaman rakettia, syvän asevaikutuksen kokonaiskonseptia ja iskukykyä. Jalkaväen selonteko 2004 edellytti korvaavia aseita jalkaväkimiinojen tilalle. Iskukykytutkimus suositti liitopommien hankintaa F-18-torjuntahävittäjiin sekä raskaiden raketinheittimien hankintaa. Saatavilla olevista raskaista eli yli 122 mm:n raketinheitinjärjestelmistä tehtiin kirjallisuusselvitys. Periaatelinjauksen vuoksi luovuttiin venäläisistä vaihtoehdoista, jolloin valinta kohdistui yhdysvaltalaisperäiseen MLRS-järjestelmään. Niitä tarjosivat uusina tai käytettyinä mm. Yhdysvallat, Saksa, Tanska ja Alankomaat. Hankinnat toteutettiin kesällä 2005 valtion lisätalousarviossa myönnetyllä 57,6 miljoonan euron tilausvaltuudella. Yhdysvaltalainen vaihtoehto oli kallein ja ajoneuvojen osalta Suomen oloihin heikosti soveltuva. Saksalainen tarjous oli aluksi noin 90 miljoonaa euroa eli ylitti tilausvaltuuden selvästi. Kuultuaan Alankomaiden 55 miljoonan euron tarjouksesta Saksa oli valmis alentamaan hintaa 35 miljoonaan euroon. Puolustusministeriö oli kuitenkin jo sopinut hankinnas-

10 10 (16) ta Alankomaiden kanssa, joka Saksan tarjouksesta kuultuaan alensi hinnan 30 miljoonaan euroon. NAMSA (NATO Maintenance and Supply Agency) tarkasti materiaalin Alankomaissa. Toimitukset Suomeen alkoivat vuodenvaihteessa Kalusto saatiin maahan vuonna Kenttäkokeet alkoivat huhtikuussa ja koeammunnat lokakuussa Tekninen hyväksyntä saatiin joulukuussa Perushankinta käsitti 22 heitintä ja noin 80 ajoneuvoa. Heittimet organisoitiin patterikokoonpanoon. Yhdessä patterissa on kahdeksan heitintä. Koska hinta oli selvästi edullisempi kuin tilausvaltuus, hankittiin Saksasta AT2-miinaraketteja, M28-harjoitusraketteja ja 122 mm:n harjoitusammuntajärjestelmä. Lisäksi tilausvaltuus mahdollisti sen, että hankittiin suomalainen johtamisjärjestelmä, lisää ajoneuvoja, suomalaisiin oloihin soveltuvia maastouttamisvälineitä kuten naamioverkkoja sekä materiaalinkäsittelyvälineitä ja ohjemateriaalin käännöstyöt. Suomessa vaihtoehtona oli järjestelmän sijoittaminen joko Panssariprikaatiin tai Tykistöprikaatiin. Panssariprikaatia tuki järjestelmän tela-alustaisuus, mutta koska Panssariprikaatiin sijoitettiin runsaasti ilmatorjuntajoukkoja Hyrylän varuskunnan lakkauttamisen jälkeen, raskaat raketinheittimet päätettiin sijoittaa Tykistöprikaatiin. Järjestelmän tavoitteena on kaukovaikutuskyky aina km:iin saakka. Toistaiseksi Suomessa on käytössä vain kaukomiinoitusvalmius. Hanke koostuu kahdesta vaiheesta: 1. Vuosina luodaan maavoimien iskukyvyn kehittämisen perusvalmius, johon kuuluvat koulutusjärjestelmä, huoltojärjestelmä, varastointi ja operatiiviset ja taktiset käyttöperiaatteet 2. Vuosina luodaan kauko- ja täsmävaikutuskyky hankkimalla ohjautuvia ampumatarvikkeita ja suorittamalla niiden vaatimat muutostyöt lavetteihin ja ammunnanhallintaan. Nyt ensimmäinen vaihe on toteutettu ja toinen vaihe osittain jo aloitettu. Toiseen vaiheeseen kuuluvat uusien ampumatarvikkeiden hankinta ja niiden vaatimat heittimen ammunnanhallintajärjestelmän muutostyöt. Lisäksi hankitaan hinaus- ja korjausajoneuvo, koska järjestelmän mukana tarjottua Leopard 1 -pohjaista ratkaisua ei pidetty soveltuvana Suomen oloihin. Johtamisjärjestelmä tulee ammunnanhallintajärjestelmän päivityksen jälkeen integroida suomalaiseen järjestelmään. Pääosin DAF-merkkinen pyöräajoneuvokalusto on vastoin ennakko-odotuksia osoittautunut käytössä hyvin maasto- ja kenttäkelpoiseksi, mutta kalustoa on silti uudistettava. Iskukykytutkimuksessa raskaan raketinheittimen tehon katsottiin perustuvan M26-ampumatarvikkeisiin, jotka nyt ovat kiellettyjä tytärammukset kieltävän Ottawan sopimuksen perusteella. Tämän vuoksi Suomeenkin joudutaan hankkimaan muita, tehokkaita mutta kalliimpia ampumatarvikkeita. Järjestelmän alkuperäinen tavoite, jalkaväkimiinojen korvaaminen, ei näin ollen ole vielä toteutunut.

11 11 (16) MLRS M270 -raketinheittimen suomalainen tyyppimerkintä on 298 RsRakH 06. Taistelupaino on 26 tonnia. Pituus on 6,985 m ja leveys 2,972 m. Moottori on 540-hevosvoimainen Cummins. Norjassa käytetään vaativaan maastoon paremmin soveltuvaa 600-hevosvoimaista versiota, jollaiseksi moottorit Suomessakin mahdollisesti päivitetään. Telaalusta perustuu yhdysvaltalaiseen M2 Bradley -rynnäkköpanssarivaunuun. Paikannuslaitteena on hyrräpaikannus, joka uudistetaan ammunnanhallintajärjestelmän uudistamisen yhteydessä. Raketinheitinpatteriin kuuluu mittaus- ja paikannusajoneuvo, ja jokaisessa heittimessä on lisäksi käsi-gps-laite. Järjestelmä on suunniteltu alunperin Varsovan liiton panssariyhtymiä vastaan. Sitä on käytetty mm. molemmissa Persianlahden sodissa ja Afganistanin sodassa. Ammunnanhallintajärjestelmä on äärimmäisen yksinkertainen käyttää. Se perustuu 1970-luvun tekniikkaan, jota on kehitetty 1980-luvulla. Heittimellä voidaan ampua vapaasti valittava määrä raketteja joko yhteen tai useampaan maaliin. Keskimäärin raketit ammutaan viiden sekunnin välein, mutta myös muunlaiset ajoitukset ovat mahdollisia. Ase käyttää kahta rinnakkain asetettavaa vaihdettavaa rakettikasettia, joista kuhunkin mahtuu kuusi rakettia tai yksi ohjus. Ampumaetäisyys 227 mm:n raketeilla on km ja tykistöohjuksilla km. Kuva 5: Raskas raketinheitin 298 RsRakH 06 -järjestelmä on yhdysvaltalaista alkuperää ja hankittu Suomeen vähän käytettynä Alankomaista. Se hankittiin korvaamaan jalkaväkimiinoja, mutta nykyisin käytössä olevin ammuksin soveltuu parhaiten panssarimiinojen levitykseen jopa 28 km:n etäisyydeltä. Lavetti perustuu M2 Bradley -rynnäkköpanssarivaunuun. Taistelupaino oin 24,7 tonnia. Miehistöä on kolme: johtaja, ajaja ja ampuja.

12 12 (16) Suomessa nyt käytössä ovat ampumatarvikkeet ovat: AT2-miinaraketti, kantama 38 km. M28 -harjoitusraketti, kantama 32 km. M28-harjoitusrakettikasetti painaa ladattuna kg ja tyhjänä 415 kg. Varastojen nostureihin ja materiaalinkäsittelyvälineisiin kohdistuu vaatimuksia suuren painon vuoksi. Kasetti toimii kuljetus-, varastointi- ja ampuma-alustana. Raketissa on ruutia noin 100 kg. Ammunnan jälkeen raketista jää noin 20 kg suolahappoa. Ammunnan jälkeen heitin on pestävä mahdollisimman nopeasti suolahappovaurioiden välttämiseksi. Tämän vuoksi koulutuksessa ja harjoittelussa käytetään mieluummin 122 mm:n harjoitusrakettijärjestelmää. Yhdessä AT2-raketissa on 28 kpl AT-2-panssarimiinoja. AT2-raketeilla saavutetaan kaukomiinoituskyky, joka on toistaiseksi järjestelmän päätehtävä Suomessa. Miinoissa on sensoreita, jotka vaikeuttavat raivaamista. Raketteja voidaan ampua vielä, kun pintatuulen nopeus on 25 m/s. Koulutuksessa perustavoitteena on, että tulikomennon saatuaan järjestelmä ajaa tuliasemaan, suorittaa tehtävän ja poistuu tuliasemasta kuudessa minuutissa. Ensimmäinen sodanajan patteri on koulutettu, ja kokemusten perustella em. tavoitteeseen on päästy hyvin. Suomessa järjestelmä on modifioitu ainoana MLRS-järjestelmänä EU-tieliikennekelpoiseksi. Siihen on asennettu mm. heijastimet, sivuvalot, jauhesammuttimet ja sammutuspeite. Sisäpuhelinjärjestelmä on muutettu niin, että vaunupäähineenä käytetään talvioloihin hyvin soveltuvaa neuvostoliittolaista mallia. Muita modifikaatioita ovat mm: kaatumisenestovaijeri, kiipeilypintojen karhennus, merkkien suomennos, jäähokit suojakiskoineen, telapyörien suojatäyte ja vaijerileikkuri. Mekanisoitujen ja panssarijoukkojen kehitysnäkymiä Suomessa 2000-luvulla (maj Harri Mäkelä, PsK) Ulkomailla panssaroitujen yhtymien tarve on tunnistettu, joskin suuntaus on divisioonista pienempiin taisteluosastoihin. Suurimpia uhkia panssarivaunuille ja -ajoneuvoille ovat miina- ja sinkoaseet, ja vaunu on suojattava kaikilta suunnilta. Koko miehistön on pystyttävä tähystämään eri sääoloissa ja vuorokaudenaikoina. Suomessa panssariprikaatit on lakkautettu ja venäläisestä kalustosta on suurelta osin luovuttu. Karjalan jääkäriprikaati on mekanisoitu yhtymä ja operatiivinen valmiusyhtymä. Prikaatin kokonpano on tavanomainen prikaatikokoonpano. Siihen kuuluu esikunta- ja viestipataljoona, kolme panssarijääkäripataljoonaa, ilmatorjuntapatteristo, huoltopataljoona. Panssarijääkäripataljoonien pääkalustona ovat ruotsalaisvalmisteiset CV-9030-rynnäkköpanssarivaunut. Yhtymää on tarkoitus käyttää ratkaisutaisteluissa.

13 13 (16) Lisäksi on perustettu mekanisoituja ja moottoroituja taisteluosastoja. Molempia taisteluosastoja on kaksi. Kyseessä on vahvennetun pataljoonan vahvuinen joukko, jota käytetään valmiusyhtymien tukemiseen. Osastoa käytetään kootusti pääsääntöisesti hyökkäystaisteluun, ja sen pääkalustona ovat saksalaisvalmisteiset Leopard 2A4 -taistelupanssarivaunut ja neuvostoliittolaisvalmisteiset BMP-2-rynnäkköpanssarivaunut. Mekanisoidun taisteluosaston kokoonpano on: esikunta- ja viestikomppania kaksi panssarivaunukomppaniaa kaksi panssarijääkärikomppaniaa kranaatinheitinkomppania panssarihaupitsipatteristo ilmatorjuntapatteri taistelupioneerikomppania huoltokomppania. Moottoroitu taisteluosasto on alueellinen joukko, joka toimii itsenäisesti tai alistettuna jääkäri- tai jalkaväkiprikaatille. Sitä käytetään esimerkiksi reservinä tai vastahyökkäyksissä. Moottoroidun taisteluosaston kokoonpano on: esikuntakomppania kolme panssarijääkärikomppaniaa panssarihaupitsipatteristo taistelupioneerikomppania kranaatinheitinkomppania ilmatorjuntapatteri huoltokomppania. Moottoroitujen taisteluosastojen panssarijääkärikomppanioiden pääkalustona ovat neuvostoliittolaisvalmisteiset MT-LBV-kuljetuspanssarivaunut. Panssarihaupitsipatteristojen kalustona ovat neuvostoliittolaisvalmisteiset 122 PsH 73:t. Niille ei ole suunniteltu modernisointeja. Puolustusvoimien suorituskyvyn kehittämisen lähtökohta ovat yhtäältä turvallisuusympäristön vaatimukset, turvallisuustilanteet ja uhkamallit ja toisaalta käytettävissä olevat resurssit. Venäjän asevoimilla on aktiivipalveluksessa noin miljoona sotilasta ja reservissä noin kaksi miljoonaa. Suomen lähialueella reservissä on noin miestä. Ruotsi on voimakkaasti supistanut puolustusvoimiaan, noin mieheen. Länsimainen näkemys korostaa globaalien ja monikansallisten operaatioiden pysyvyyttä. Operaatioiden rakenne pysyy nykyisen kaltaisena, ja erityisesti kriisin harmaan vaiheen merkitys kasvaa. Venäjällä sen sijaan korostuu perinteinen tekniikka ja taktiikka. Pyrkimys on kohti liikkuvia ja tulivoimaisia yhtymiä prikaatitasolla. Suomen sotilaallisen puolustamisen periaate perustuu edelleen alueelliseen puolustukseen. Joukkojen rakenne perustuu operatiivisiin joukkoihin ja alueellisiin joukkoihin. Operatiivisilla joukoilla eli valmiusyhtymillä ja taisteluosastoilla on valtakunnallinen toimintakyky ja kaukovaikutuskyky ja ne toimivat iskukyvyn keihäänkärkenä. Alueellisten joukkojen pää-

14 14 (16) tehtävä on käskettyjen alueiden hallussapito. Joukkojen määrä vähenee, eli taistelukentällä on yhä vähemmän omia joukkoja. Myös alueellisten joukkojen tulee kyetä itsenäiseen ja liikkuvaan taisteluun taistelutekniikan tasolla noin km:n alueella. Alueellisten joukkojen puolustustaistelulla luodaan asetelmia, joissa operatiivisten joukkojen yllättävä käyttö aloitteen saamiseksi koko taistelualueella on mahdollista. Operatiivisia joukkoja ei käytetä alueen hallussapitämiseen. Joukkojen kehittämisen painopisteet ovat johdettavuus ja tilannetietoisuus, taktinen ja taistelutekninen liikkuvuus, suoja uusien materiaalien ja liikkeen avulla sekä kaukovaikutteinen tulivoima. Joukkotyypit ovat: raskas jalkaväki eli mekanisoitu jalkaväki keskiraskas jalkaväki eli moottoroitu jalkaväki kevyt jalkaväki. Panssaroitujen ja mekanisoitujen joukkojen päätehtävä on Suomen puolustaminen. Merkittäviä uudishankintoja ei ole suunnitelmissa 2010-luvulla. Kehittäminen keskittyy johtamisjärjestelmin ja aselajien järjestelmiin sekä organisaatioihin ja käyttöperiaatteisiin. Materiaalisen kehittämisen kohteet ovat: johtamis- ja viestijärjestelmä: maavoimien tietojärjestelmä MATI, jolla luodaan ja ylläpidetään tilannekuvaa Leopard 2 -taistelupanssarivaunun elinkaaren jatkaminen vuodella modernisoimalla nykyinen 1980-luvun tekniikkaan perustuva 2A4-versio joko 2A4+ tai 2A5+ -versioksi CV9030-rynnäkköpanssarivaunun modernisointi MLI-versioksi esimerkiksi vaihtamalla 30 mm:n tykki 40 mm:ksi ja vaihtamalla telat kumiteloiksi. BMP-2-rynnäkköpanssarivaunun modernisointi parantamalla pimeätoimintakykyä lämpökameran avulla ja vaikeuttamalla vaunun havaittavuutta häivetekniikoiden avulla tykistöjärjestelmä, mm. raskas raketinheitin 298 RsRakH 06. Panssariprikaatista mekanisoituun taisteluosastoon (maj Harri Mäkelä, PsK) Panssariprikaatien lakkauttamisen ja kahteen mekanisoituun taisteluosastoon siirtymisen jälkeen sodan ajan panssarijoukkojen määrä Suomessa väheni. Kaksi panssariprikaatia olivat 1990-luvun alun kalustohankintojen jälkeen täydessä operatiivisessa valmiudessa, mutta niistä luovuttiin, kun neuvostoliittolaisperäisen kaluston ylläpito osoittautui määrärahojen puitteissa mahdottomaksi hankittaessa samaan aikaan uutta länsimaista kalustoa. Kaikkiaan sodan ajan joukkojen vahvuus Suomessa on laskenut vuoden 1995 jälkeen noin :sta noin :een. Panssariprikaatin määrävahvuus oli miestä. Taistelupanssarivanuja oli 63 kpl ja rynnäkköpanssarivaunuja 110 (60 kpl BMP-1 ja 50 kpl BMP-2). Jokaisessa rynnäkköpanssarivaunussa oli panssarintorjuntaohjukset, joten panssarintorjuntakyky oli vahva. Myös ilma-

15 15 (16) torjuntakyky oli hyvä. Iskukyky perustui panssaripataljooniin, joiden kokoonpano oli: esikuntakomppania kolme panssarivaunukomppaniaa kolme panssarijääkärikomppaniaa kranaatinheitinkomppania huoltokomppania. Panssariprikaatin oli tarkoitus toimia pääesikunnan reservinä maanpuolustusalueen, sotilasläänin tai armeijakunnan johdossa. Päätehtäviä olivat mm. murron tehneen vihollisen lyöminen tai pysäyttäminen, tärkeän kohteen suojaaminen, operatiivisen maahanlaskun torjunta. Panssariprikaati kykeni siirtymään 300 km vuorokaudessa ja hyökkäämään siirtymisen jälkeen kaikissa sää- ja maasto-olosuhteissa. Panssariprikaatin katsottiin kykenevän torjumaan vihollisen erillisen mekanisoidun jalkaväkiprikaatin ja lyömään kohtaamistaistelussa mekanisoidun prikaatin. Panssariprikaatin hyökkäyksen vaiheet olivat: 1. tiedustelu ja suojaus panssaritiedustelun, jalkaväkijoukkojen ja panssarintorjunnan voimin 2. valmistelut epäsuoran tulen, pioneeritoiminnan ja panssaripataljoonan osien avulla 3. isku kahden panssaripataljoonan taistelun, pioneeritoiminnan, epäsuoran tulen ja yhden panssaripataljoonan reservin voimin 4. jatkaminen eli taistelukyvyn palautus, huolto, reservin käyttö ja muodostaminen. Panssaripataljoonan tasolla hyökkäyksen vaiheet olivat samankaltaiset. Iskuvaiheessa oli käytössä yleensä kaksi panssarivaunukomppaniaa ja kaksi panssarijääkärikomppaniaa. Panssarivaunu- ja panssarijääkärikomppaniaa saatettiin käyttää yksikköparina, jolloin jalkaväkeä oli vain yksi komppania, mutta tulotuki oli vahva. Mekanisoidun taisteluosaston kokoonpano muistuttaa panssaripataljoonaa, mutta organisaatio on suurempi. Vahvuus on miestä. Taistelupanssarivaunuja (Leopard 2A4) on 49 kpl ja rynnäkköpanssarivaunuja (BMP-2) 48 kpl. Mekanisoidun taisteluosaston kokoonpano on: esikunta- ja viestikomppania kaksi panssarivaunukomppaniaa kaksi panssarijääkärikomppaniaa taistelupioneerikomppania kranaatinheitinkomppania panssarihaupitsipatteristo ilmatorjuntapatteri huoltokomppania. Mekanisoitua taisteluosastoa voidaan käyttää operatiivisen johtoportaan johtamana tai alistaa se alueelliselle johtoportaalle. Taisteluosasto kykenee alueen haltuunottoon ja määräaikaiseen hallussapitoon. Hyökkäys-, puolustus- ja viivytystaistelussa se kykenee itsenäiseen toimintaan. Taisteluosasto saattaa kuitenkin tarvita tukea ilmasuojassa ja liikkeen edistämisessä.

16 16 (16) Mekanisoidun taisteluosaston ilmatorjuntakyky on heikko. Se perustuu yhdeksään 23 ItK 63 "Sergei" -ilmatorjuntakanuunaan. On kuitenkin huomattava, että mekanisoitu taisteluosasto taistelee harvoin yksin. käytännössä sitä suojaa valmiusyhtymän vahva ilmatorjunta. Lisäksi alue, jossa mekanisoitua taisteluosastoa käytetään, on todennäköisesti myös ilmapuolustuksen painopistealue. Myös panssarintorjuntaohjusten määrä on melko vähäinen. Mekanisoidun taisteluosaston alue hyökkäyksessä on suurempi kuin panssaripataljoonan. Taisteluosaston taistelupioneerikomppaniassa on kaksi joukkuetta, mikä mahdollistaa liikkeen edistämisen kahdessa eri suunnassa. Mekanisoitu taisteluosasto voi edetä yhden tai kahden uran suunnassa. Kohtaamistaistelussa käytetään yksikköpariperiaatetta panssarivaunukomppanian ja panssarijääkärikomppanian kesken. Mekanisoitu taisteluosasto ei vastaa panssariprikaatia, vaan on lähinnä hyvin vahvennettu panssaripataljoona. Iskuportaan taistelu on samankaltaista kuin panssaripataljoonassa, mutta yksikköparien merkitys korostuu. Käyttöperiaatteissa korostuu kohtaamistaistelu.

MAAVOIMIEN LIIKKUVUUDEN JA TULIVOIMAN ROLL OUT PANSSARIPRIKAATISSA 5.8.2015 Esiteltävä kalusto. KENRL Seppo Toivonen Maavoimien komentaja

MAAVOIMIEN LIIKKUVUUDEN JA TULIVOIMAN ROLL OUT PANSSARIPRIKAATISSA 5.8.2015 Esiteltävä kalusto. KENRL Seppo Toivonen Maavoimien komentaja MAAVOIMIEN LIIKKUVUUDEN JA TULIVOIMAN ROLL OUT PANSSARIPRIKAATISSA 5.8.2015 Esiteltävä kalusto KENRL Seppo Toivonen Maavoimien komentaja Taistelupanssarivaunu Leopard 2 A6 Kalusto on sijoitettu mekanisoituihin

Lisätiedot

Maavoimien muutos ja paikallisjoukot

Maavoimien muutos ja paikallisjoukot j~~îçáã~í= Maavoimien muutos ja paikallisjoukot Maavoimien komentaja kenraaliluutnantti Raimo Jyväsjärvi Maavoimien SA-joukkojen määrän muutos 450000 400000 350000 300000 250000 200000 150000 100000 50000

Lisätiedot

Kevätretki Tykistöprikaatiin

Kevätretki Tykistöprikaatiin Pirkan Viesti Kesäkuu 3/2009 Teksti : Ilkka Mäntyvaara Kuvat: Jorma Hautala Tykkiä 155K98 laitetaan ampumakuntoon. Kevätretki Tykistöprikaatiin Pirkanmaan Maanpuolustusyhdistys ja Tampereen Reserviupseerien

Lisätiedot

Retki Panssariprikaatiin 10.5.2011

Retki Panssariprikaatiin 10.5.2011 Retki Panssariprikaatiin 10.5.2011 Retkellä oli mukana 12 senioria ja heidän seuralaistaan. Matkaan lähdettiin Tokeen bussilla Vanhalta kirkolta kello 11.00. Panssariprikaatin portilla meitä oli vastassa

Lisätiedot

Valtioneuvoston Selonteko 2008

Valtioneuvoston Selonteko 2008 Valtioneuvoston Selonteko 2008 VNS 2008 Sotilaallisen toimintaympäristön yleisiä trendejä EU:n ja Naton laajentuminen sekä järjestöjen välinen yhteistyö lisännyt turvallisuutta Sotilaallisen voiman käyttö

Lisätiedot

Maavoimien kehittäminen

Maavoimien kehittäminen Maavoimien Esikunta Maavoimien kehittäminen INFO 26.4. Maavoimien tehtävät Maavoimat vastaa uskottavasti maahyökkäyksen torjunnasta, tukee monipuolisesti muita viranomaisia ja toteuttaa vaativat kriisinhallintatehtävät

Lisätiedot

Panssariprikaati 8.8.2013

Panssariprikaati 8.8.2013 Panssariprikaati 8.8.2013 Agenda Panssariprikaatin perinteet Panssariprikaatin tehtävät, organisaatio ja resurssit Panssariprikaatin varusmieskoulutus Panssariprikaatin virka-apu Kehittäminen Agenda Panssariprikaatin

Lisätiedot

Hyvät kuulijat. Jalkaväen vuosipäivä Mikkeli. Jalkaväki on Suomessa ollut alkuajoistaan lähtien Maavoimien

Hyvät kuulijat. Jalkaväen vuosipäivä Mikkeli. Jalkaväki on Suomessa ollut alkuajoistaan lähtien Maavoimien Jalkaväen vuosipäivä 16.11.2018. Mikkeli Herra kenraali, arvoisat kutsuvieraat, hyvät naiset ja herrat Tervetuloa Jalkaväen vuosipäivän päiväjuhlaan. Suomen jalkaväen juuret ulottuvat aina vuoteen 1555

Lisätiedot

TALVISODAN TILINPÄÄTÖS

TALVISODAN TILINPÄÄTÖS TALVISODAN TILINPÄÄTÖS Talvisota 30.11.1939 13.3.1940 I. Sotasuunnitelmat 1930- luvulla II. Sotatoimet joulukuussa 1939 III. Etsikkoaika tammikuu 1940 IV. Ratkaisevat taistelut helmi- ja maaliskuussa 1940

Lisätiedot

Jalkaväen tarkastajan, eversti Rainer Peltoniemen puhe jalkaväen vuosipäivän juhlatilaisuudessa Mikkelissä

Jalkaväen tarkastajan, eversti Rainer Peltoniemen puhe jalkaväen vuosipäivän juhlatilaisuudessa Mikkelissä 1 Jalkaväen tarkastajan, eversti Rainer Peltoniemen puhe jalkaväen vuosipäivän juhlatilaisuudessa Mikkelissä 16.11.2018. Suomen jalkaväen juuret ulottuvat aina vuoteen 1555 asti. Kustaa (I) Vaasan johtaman

Lisätiedot

Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA

Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA 01. Puolustuspolitiikka ja hallinto 23. Julkisen hallinnon verkkoturvallisuuden edistäminen (siirtomääräraha 3 v) Momentille myönnetään 177 887 000 euroa.

Lisätiedot

01. Puolustusministeriö

01. Puolustusministeriö 01. Puolustusministeriö 19. Puolustusministeriön hallinnonalan arvonlisäveromenot (arviomääräraha) Momentille myönnetään lisäystä 30 916 000 euroa. Selvitysosa: Lisämäärärahantarve aiheutuu momentin määrärahan

Lisätiedot

Kaikki muistiossa oleva tieto on julkisesti esitetty kaikille avoimen Ilmatorjuntaseminaarin

Kaikki muistiossa oleva tieto on julkisesti esitetty kaikille avoimen Ilmatorjuntaseminaarin 1 (9) Kaikki muistiossa oleva tieto on julkisesti esitetty kaikille avoimen n yhteydessä. HELITR osana PSPR:ia HELITR on yksi PSPR:n 5 joukkoyksiköstä HÄMPSP:n, JTR:n, PARHP:n ja ELSOK:n ohella. Lisäksi

Lisätiedot

Sotilaallinen maanpuolustus ja Lapin puolustusjärjestelyt

Sotilaallinen maanpuolustus ja Lapin puolustusjärjestelyt Sotilaallinen maanpuolustus ja Lapin puolustusjärjestelyt Lapin alueellinen maanpuolustuksen jatkokurssi 23.-24.11.2016 VALMIUTTA OSAAMISTA - SUORITUSKYKYÄ 24.11.2016 1 24.11.2016 1 Sisältö Toiminta- ja

Lisätiedot

PUOLUSTUSVOI M 1 EMME PANSSARIVAUNUT. vuosina 1918-1973 PANSSARIKILTA RY

PUOLUSTUSVOI M 1 EMME PANSSARIVAUNUT. vuosina 1918-1973 PANSSARIKILTA RY PUOLUSTUSVOI M 1 EMME PANSSARIVAUNUT vuosina 1918-1973 PANSSARIKILTA RY Meillä on käsky jyrkin uhmata kuolemaa. Voimalla panssarinyrkin ruhjoa vastustajaa. Meillä ei säi1cytä, meillä ei surraiske ja murra!

Lisätiedot

Puolustusvoimien kansainvälinen toiminta

Puolustusvoimien kansainvälinen toiminta Puolustusvoimien kansainvälinen toiminta - missio ja kyky - Kansainvälisen toiminnan perusmotiivit - missio - Ennaltaehkäistä ja rajoittaa kriisejä sekä estää niiden vaikutusten ulottuminen Suomeen. Parantaa

Lisätiedot

Saksalaisen jalkaväen panssarintorjuntaan käyttämät aseet 2. maailmansodassa Osa 8: Kranaatinheittimet

Saksalaisen jalkaväen panssarintorjuntaan käyttämät aseet 2. maailmansodassa Osa 8: Kranaatinheittimet Saksalaisen jalkaväen panssarintorjuntaan käyttämät aseet 2. maailmansodassa Osa 8: Kranaatinheittimet Teksti: SJA Sihvola Kranaatinheittimet ovat jalkaväen lähimmät kaaritulta ampuvat tukiaseet. Suuren

Lisätiedot

Tali-Ihantalan ja Vuosalmen torjuntataistelut

Tali-Ihantalan ja Vuosalmen torjuntataistelut Tali-Ihantalan ja Vuosalmen torjuntataistelut Suomen Sotahistoriallinen Seura ry Jatkosodan esitelmäsarjan esitelmä 29.10.2014 Sotahistorioitsija, ye-evl, VTM Ari Raunio Kevään 1944 maavoimat heikommat

Lisätiedot

Kaikki muistiossa oleva tieto on julkisesti esitetty kaikille avoimen esitelmätilaisuuden yhteydessä.

Kaikki muistiossa oleva tieto on julkisesti esitetty kaikille avoimen esitelmätilaisuuden yhteydessä. 1 (5) Kaikki muistiossa oleva tieto on julkisesti esitetty kaikille avoimen esitelmätilaisuuden yhteydessä. (ins. Vesa Toivonen, Patria Oyj) Sotateollisuustuotantoon muutetussa maatalouskonetehtaassa työskennellyt

Lisätiedot

PUOLUSTUSVOIMIEN KESKEISET MATERIAALIHANKKEET KOTIMAISEN PUOLUSTUSTEOLLISUUDEN KANNALTA LOGISTIIKKAYHTEISTYÖ RUOTSIN, NORJAN JA VIRON KANSSA

PUOLUSTUSVOIMIEN KESKEISET MATERIAALIHANKKEET KOTIMAISEN PUOLUSTUSTEOLLISUUDEN KANNALTA LOGISTIIKKAYHTEISTYÖ RUOTSIN, NORJAN JA VIRON KANSSA PUOLUSTUSVOIMIEN KESKEISET MATERIAALIHANKKEET KOTIMAISEN PUOLUSTUSTEOLLISUUDEN KANNALTA LOGISTIIKKAYHTEISTYÖ RUOTSIN, NORJAN JA VIRON KANSSA Patrian esitys Puolustusvaliokunnalle 8.10.2015 / Jukka Holkeri

Lisätiedot

Herrat Kenraalit, jalkaväen yhteistyökumppanit, hyvät naiset ja herrat!

Herrat Kenraalit, jalkaväen yhteistyökumppanit, hyvät naiset ja herrat! Eversti Kari Pietiläisen juhlapuhe Jalkaväen säätiön 60-vuotisjuhlassa Maanpuolustuskorkeakoulun juhlasalissa 30.11.2017 Herrat Kenraalit, jalkaväen yhteistyökumppanit, hyvät naiset ja herrat! Juhlapuheeni

Lisätiedot

TAISTELIJAJÄRJESTELMÄN KEHITTÄMINEN JA

TAISTELIJAJÄRJESTELMÄN KEHITTÄMINEN JA MAAVOIMIEN ESIKUNTA/MATERIAALIOSASTO TAISTELIJAJÄRJESTELMÄN KEHITTÄMINEN JA MAJ MATTI HONKELA/ARMAMENTS DIV. Sisältö 1. Perusteet 2. Taistelijan tarpeet ja varustuksen haasteet 3. Kohti T2020 järjestelmää

Lisätiedot

Karhulan reserviupseerikerho Merivoimien komentaja, vara-amiraali Veijo Taipalus

Karhulan reserviupseerikerho Merivoimien komentaja, vara-amiraali Veijo Taipalus Karhulan reserviupseerikerho Merivoimien komentaja, vara-amiraali Veijo Taipalus 15.11.2018 Kotka AGENDA 1. Merivoimat 2. Toimintaympäristö ja sen vaikutukset 3. Merivoimien kehittäminen 4. Kansainvälinen

Lisätiedot

VENÄJÄN MAAVOIMIEN OPERAATIOTAIDON KEmTYSNÄKYMÄ T

VENÄJÄN MAAVOIMIEN OPERAATIOTAIDON KEmTYSNÄKYMÄ T 58 VENÄJÄN MAAVOIMIEN OPERAATIOTAIDON KEmTYSNÄKYMÄ T Y1eisesikuntamajuri Harri Ohra-aho 1. JOHDANTO 1.1 Lähtöasetelma Venäjän sotilaallinen johto on viime aikoina joutunut tekemään asevoimia ja sotataitoa

Lisätiedot

Ilmavoimien käyttämät konetyypit 1930-luku

Ilmavoimien käyttämät konetyypit 1930-luku Ilmavoimien käyttämät konetyypit 1930-luku Junkers W 34fa, K 43fa ja W 34hi Junkers W 34fa, K 43fa ja W 34hi olivat saksalaisia 3 6-paikkaisia kuljetus- ja meritoimintakoneita. Kone oli kehitetty Junkers

Lisätiedot

Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA

Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA 01. Puolustuspolitiikka ja hallinto 19. Puolustusministeriön hallinnonalan arvonlisäveromenot (arviomääräraha) Momentille myönnetään lisäystä 4 423 000 euroa.

Lisätiedot

Puolustusvoimat kohti 2020-lukua. Katse eteenpäin Suomen puolustuksen näkymät MTS-seminaari 18.9.2012

Puolustusvoimat kohti 2020-lukua. Katse eteenpäin Suomen puolustuksen näkymät MTS-seminaari 18.9.2012 Puolustusvoimat kohti 2020-lukua Katse eteenpäin Suomen puolustuksen näkymät MTS-seminaari 18.9.2012 Puolustusvoimien nykytilanne Suunnittelupäällikkö 1 Puolustusratkaisun suuntalinjat 2010-luvulla Kansallinen

Lisätiedot

Kaikki muistiossa oleva tieto on julkisesti esitetty kaikille avoimen Panssariseminaarin

Kaikki muistiossa oleva tieto on julkisesti esitetty kaikille avoimen Panssariseminaarin 1 (13) Kaikki muistiossa oleva tieto on julkisesti esitetty kaikille avoimen n yhteydessä. Salpalinjan teräspesäkkeet - panssariaseistusta linnoitteina (DI Esa Muikku, Millog Oy) Salpalinjan teräspesäkkeiden

Lisätiedot

Eräitä kehityssuuntia

Eräitä kehityssuuntia Eräitä kehityssuuntia Tietohallintokustannukset Sotaharjoitusvuorokaudet Kiinteistökustannukset Lentotunnit Henkilötyövuoden hinta Alusvuorokaudet Kv-toiminnan kustannukset Koulutetut reserviläiset / KH

Lisätiedot

6.10.2015 1. JOHDATUS AIHEESEEN 2. ITSENÄISEN SUOMEN LAIVASTON SYNTY TAUSTAA JA TAPAHTUMIA

6.10.2015 1. JOHDATUS AIHEESEEN 2. ITSENÄISEN SUOMEN LAIVASTON SYNTY TAUSTAA JA TAPAHTUMIA Huhtikuun 6. päivän kilta 6.10.2015 1. JOHDATUS AIHEESEEN 2. ITSENÄISEN SUOMEN LAIVASTON SYNTY TAUSTAA JA TAPAHTUMIA 3. MERISOTAA ITÄMERELLÄ WW II SUOMENLAHDEN MERISULKU MIINASOTAAN LIITTYVIÄ OPERAATIOITA

Lisätiedot

Kainuun prikaatin vastuualueen ampuma- ja harjoitusalueet

Kainuun prikaatin vastuualueen ampuma- ja harjoitusalueet 1 n vastuualueen ampuma- ja harjoitusalueet käyttää pääsääntöisesti Kassunkurun ampuma-aluetta Kajaanissa, Vuosangan ampuma-aluetta Kuhmossa, Sotinpuron ampuma-aluetta Nurmeksessa ja Hiukkavaaran ampuma-aluetta

Lisätiedot

Talousarvioesitys 2016

Talousarvioesitys 2016 18. Puolustusmateriaalihankinnat (siirtomääräraha 3 v) Momentille myönnetään 593 735 000 euroa. Määrärahaa saa käyttää: 1) puolustusmateriaalin hankkimisesta ja puolustusvoimien turvallisuushankinnoista

Lisätiedot

AKTIIVINEN OMASUOJAJÄRJESTELMÄ JA SITÄ VASTAAN TOIMIMINEN

AKTIIVINEN OMASUOJAJÄRJESTELMÄ JA SITÄ VASTAAN TOIMIMINEN MAANPUOLUSTUSKORKEAKOULU AKTIIVINEN OMASUOJAJÄRJESTELMÄ JA SITÄ VASTAAN TOIMIMINEN Kandidaatintutkielma Kadettialikersantti Sami Martikainen 98. Kadettikurssi Rajavartiolaitoksen johtamisjärjestelmäopintosuunta

Lisätiedot

Vaasan Rotaryklubi Ilkka Virtanen

Vaasan Rotaryklubi Ilkka Virtanen Vaasan Rotaryklubi 12.3.2019 Ilkka Virtanen Vaasalaiset joukko-osastot Vaasaan sijoitetut joukko-osastot (17) Ruotsin vallan aika (6) Suuriruhtinaskunta (3) Itsenäinen Suomi (8) Sodanajan joukkojen perustaminen

Lisätiedot

Suomen puolustusvoimat 1980-luvun alussa. Organisaatio oli lähes samanlainen kurssimme valmistumisen aikaan. Kirjasta Suomen puolustusvoimat ennen ja

Suomen puolustusvoimat 1980-luvun alussa. Organisaatio oli lähes samanlainen kurssimme valmistumisen aikaan. Kirjasta Suomen puolustusvoimat ennen ja Suomen puolustusvoimat 1980-luvun alussa. Organisaatio oli lähes samanlainen kurssimme valmistumisen aikaan. Kirjasta Suomen puolustusvoimat ennen ja nyt 131 Puolustusvoimien kalustoa paraatissa vuonna

Lisätiedot

Ilmavoimien 1930-luvun lentokonetyypit

Ilmavoimien 1930-luvun lentokonetyypit Ilmavoimien 1930-luvun lentokonetyypit Junkers W 34fa, K 43fa ja W 34hi Junkers W 34fa, K 43fa ja W 34hi olivat saksalaisia 3 6-paikkaisia kuljetus- ja meritoimintakoneita. Kone oli kehitetty Junkers F-13

Lisätiedot

Motinteosta mottimetsään

Motinteosta mottimetsään SSHS:n luentosarja 17.10.2012 Motinteosta mottimetsään yritys palata rauhanajan organisaatioon talvella 1942 Vesa Tynkkynen Kartat Ari Raunio Voimavarojen tasapainottaminen 1941/1942 SODAN tarpeet YHTEISKUNNAN

Lisätiedot

Ilmavoimien 1950-luvun lentokonetyypit

Ilmavoimien 1950-luvun lentokonetyypit Ilmavoimien 1950-luvun lentokonetyypit Valmet Tuuli II Valmet Tuuli II oli kotimainen kaksipaikkainen koulukone. Sen suunnittelu alkoi jo 1941 ja eri vaiheiden jälkeen esitettiin vaatimus rinnakkaisista

Lisätiedot

14538/08 HKE/tan DG C I LIMITE FI

14538/08 HKE/tan DG C I LIMITE FI EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 10. marraskuuta 2008 (OR. fr) 14538/08 Toimielinten välinen asia: 2007/0280 (COD) LIMITE MAP 51 MI 380 COMPET 403 IND 141 COSDP 910 POLARM 31 PESC 1317 COARM 82 CODEC

Lisätiedot

Ilmatorjuntayhdistyksen Päijät-Hämeen osasto. Suurin uhka tulee ilmasta Lahti. Muistio

Ilmatorjuntayhdistyksen Päijät-Hämeen osasto. Suurin uhka tulee ilmasta Lahti. Muistio Ilmatorjuntayhdistyksen Päijät-Hämeen osasto Suurin uhka tulee ilmasta 6.2.2017 Lahti Muistio Ilmatorjuntayhdistyksen Päijät-Hämeen osaston Suurin uhka tulee ilmasta tilaisuus 6.2.2017 Lahdessa Ilmatorjuntayhdistyksen

Lisätiedot

FYSIIKAN HARJOITUSTEHTÄVIÄ

FYSIIKAN HARJOITUSTEHTÄVIÄ FYSIIKAN HARJOITUSTEHTÄVIÄ MEKANIIKKA Nopeus ja keskinopeus 6. Auto kulkee 114 km matkan tunnissa ja 13 minuutissa. Mikä on auton keskinopeus: a) Yksikössä km/h 1. Jauhemaalaamon kuljettimen nopeus on

Lisätiedot

Digitalisaatio ja kyberpuolustus

Digitalisaatio ja kyberpuolustus Digitalisaatio ja kyberpuolustus Anssi Kärkkäinen #Reset17 17.1.2017 20.1.2017 1 Digitalisaation hyötyjä Tuottavuuden parantaminen nopeus, tehokkuus Uudet tuotteet ja ratkaisut Myynnin ja markkinoinnin

Lisätiedot

Lentosotakoulu. TIEDOTUSTILAISUUS klo 18:00 Lentosotakoulun johtaja Eversti Jukka Ahlberg

Lentosotakoulu. TIEDOTUSTILAISUUS klo 18:00 Lentosotakoulun johtaja Eversti Jukka Ahlberg Lentosotakoulu TIEDOTUSTILAISUUS 13.11. klo 18:00 Lentosotakoulun johtaja Eversti Jukka Ahlberg LENTO-ONNETTOMUUS 13.11. Kaksi HAWK MK66 konetta osui toisiinsa harjoituslennolla Perhon kunnassa Salamajärven

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

UNIVERSAL SERVICE. on tähtiluokkaa. K M P 1) Luotettava. Voimakas. Huokea. Taloudellinen. Nykyaikainen. Osa mainitusta kirjoituksesta on

UNIVERSAL SERVICE. on tähtiluokkaa. K M P 1) Luotettava. Voimakas. Huokea. Taloudellinen. Nykyaikainen. Osa mainitusta kirjoituksesta on Puh. Nykyaikainen kevytmoottoripyörä on tähtiluokkaa. Luotettava Voimakas Huokea Taloudellinen K M P 1) 1) K M P (= kevytmoottoripyörä) on saanut Suomen Moottorilehden kirjoituksessa erittäin hyvän arvostelun.

Lisätiedot

VÄESTÖNSUOJELUN UHKAMALLIT

VÄESTÖNSUOJELUN UHKAMALLIT Maanpuolustuskorkeakoulu VÄESTÖNSUOJELUN UHKAMALLIT Kapteeni Olli Teirilä/Strategian laitos 0 Väestönsuojelun uhkamallit Yleistä Uhkamalli, -kuva ja arvio Valtioneuvoston selonteko lähteenä Sodankuvan

Lisätiedot

Ilmoita halukkuudestasi valmiusyksikkökoulutukseen kyselylomakkeessa.

Ilmoita halukkuudestasi valmiusyksikkökoulutukseen kyselylomakkeessa. Yleistä Tämän kyselyn tarkoituksena on selvittää halukkuutesi eri koulutusvaihtoehtoihin sekä fyysisen kuntosi tilanne. Päämääränä on sijoittaa sinut jo ennakolta haluamasi koulutusvaihtoehdon mukaiseen

Lisätiedot

SOTILASILMAILUN JA SOTILASILMAILUSSA KÄYTETTÄVIEN TVJ-ALAN TEKNISTEN JÄRJES- TELMIEN, LAITTEIDEN JA YKSIKÖIDEN HÄIRINTÄ

SOTILASILMAILUN JA SOTILASILMAILUSSA KÄYTETTÄVIEN TVJ-ALAN TEKNISTEN JÄRJES- TELMIEN, LAITTEIDEN JA YKSIKÖIDEN HÄIRINTÄ SOTILASILMAILUN VIRANOMAISYKSIKKÖ SOTILASILMAILUMÄÄRÄYS SIM-To-Lv-026 PL 30, 41161 TIKKAKOSKI, Puh. 0299 800, Faksi 0299 291 929 13.1.2015 SOTILASILMAILUN JA SOTILASILMAILUSSA KÄYTETTÄVIEN TVJ-ALAN TEKNISTEN

Lisätiedot

5.1 Suomen. Sotilaallinen maanpuolustus. Perustana yleinen asevelvollisuus ja riittävä materiaali. Alueellinen puolustus

5.1 Suomen. Sotilaallinen maanpuolustus. Perustana yleinen asevelvollisuus ja riittävä materiaali. Alueellinen puolustus 5.1 Suomen puolustusratkaisu Sotilaallinen maanpuolustus Sotilaallisella maanpuolustuksella tarkoitetaan valtion itsenäisyyden, alueellisen koskemattomuuden ja kansalaisten elinmahdollisuuksien turvaamista

Lisätiedot

Kannettavaa teknologiaa

Kannettavaa teknologiaa Kannettavaa teknologiaa Sotilaan toimintakyky poikkeusoloissa Esityksen sisältö PVTO2010 Taistelija tavoitteet ja tulokset Tutkimuksesta tuotteeksi Tulevaisuuden haasteita Taustalla kriittisten teknologioiden

Lisätiedot

PR0 CE S S 0 R -MON ITOI MIKONE

PR0 CE S S 0 R -MON ITOI MIKONE 25/1970 KOCKUM PR0 CE S S 0 R 7 8 ATK -MON ITOI MIKONE Huhtikuussa 1970 Kockum Söderhamn AB esitti uuden karsinta-katkontakoneen prototyypin, joka suorittaa myös puutavaran lajittelun ja kasauksen. Sitä

Lisätiedot

Puolustusvoimien johtamisjärjestelmä muutoksessa

Puolustusvoimien johtamisjärjestelmä muutoksessa johtamisjärjestelmä muutoksessa PUOLUSTUSVOIMIEN JOHTAMISJÄRJESTELMÄPÄÄLLIKKÖ PRIKAATIKENRAALI ILKKA KORKIAMÄKI Mihin maailmaan olemme menossa JULK-ICT TORI-palvelukeskus SA - johtaminen PV (PVJJK) TORI

Lisätiedot

Turvallisempi vai turvattomampi tulevaisuus

Turvallisempi vai turvattomampi tulevaisuus Kuva Turvallisempi vai turvattomampi tulevaisuus "Jos ajattelette nykyistä maailmantilaa kokonaisuutena, niin uskotteko Suomen ja suomalaisten elävän seuraavien viiden vuoden aikana turvallisemmassa vai

Lisätiedot

Suorituskykyjen kehittäminen 2015+

Suorituskykyjen kehittäminen 2015+ PE Suorituskykyjen kehittäminen 2015+ Puolustusvoimien hankepäivä 25.9.2012 1 Suorituskykyperusteisuus Suomen sotilaallisen puolustamisen toteuttaminen edellyttää turvallisuus-ympäristön sotilaalliseen

Lisätiedot

Puolustusvoimat. Puolustusjärjestelmä. Sotilaallisen maanpuolustuksen perusteet

Puolustusvoimat. Puolustusjärjestelmä. Sotilaallisen maanpuolustuksen perusteet Puolustusvoimat Sotilaallisen maanpuolustuksen perusteet Toimintaympäristö EU:n jäsen NATO:n jäsen Molempien jäsen SOTILAALLISEN MAANPUOLUSTUKSEN PERUSTEET 1 Miksi Puolustusvoimat? Sodat ja kriisit Euroopassa

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELOON. KYLMÄN SODAN SYTTYMINEN Luku 3, s. 103

SISÄLLYSLUETTELOON. KYLMÄN SODAN SYTTYMINEN Luku 3, s. 103 KYLMÄN SODAN SYTTYMINEN Luku 3, s. 103 1. Määrittele käsitteet a) kylmä sota b) kaksinapainen kansainvälinen järjestelmä c) Trumanin oppi. a) kylmä sota Kahden supervallan (Usa ja Neuvostoliitto) taistelu

Lisätiedot

Slootsmid veitsimultain

Slootsmid veitsimultain Slootsmid veitsimultain Slootsmid B.V. Hollantilainen yritys joka on perustettu v. 1960 Euroopan johtava multauslaitteiden valmistaja Erikoistunut ainoastaan lietteen multauslaitteiden valmistukseen Kultivaattorimultain

Lisätiedot

Suomen sota päättyy. Vaaran vuodet

Suomen sota päättyy. Vaaran vuodet Suomen sota päättyy Vaaran vuodet Vaaran vuodet nimitystä on käytetty Suomessa toisen maailmansodan jälkeisestä epävarmasta ajanjaksosta, jolloin Suomen pelättiin muuttuvan kommunistiseksi valtioksi joko

Lisätiedot

Yhdistetty operaatio jugoslavialaisessa sotataidossa kylmän sodan loppupuolella

Yhdistetty operaatio jugoslavialaisessa sotataidossa kylmän sodan loppupuolella Yhdistetty operaatio jugoslavialaisessa sotataidossa kylmän sodan loppupuolella - Olisiko siitä otettavissa meille oppia? Ye-evl, ST Janne Mäkitalo Esitelmä Suomen sotahistoriallisessa seurassa, Helsingissä

Lisätiedot

Eisernes Kreutz. Rautaristin suunittelija Karl Friedrich Schinkel

Eisernes Kreutz. Rautaristin suunittelija Karl Friedrich Schinkel Eisernes Kreutz Rautaristin synty ulottuu vuoteen 1813, jolloin Preussi keisari Friedrich Wilhelm III:n johdolla julisti sodan Ranskalle 13.maaliskuuta. Ristin suunnitteli arkkitehti Karl Schinkel ja se

Lisätiedot

Puolustusvoimien teknologiatoiminta

Puolustusvoimien teknologiatoiminta Pääesikunta Puolustusvoimien teknologiatoiminta AFCEA Helsinki Chapter Tulevaisuuden Taistelija 0 4.11. MPKK STRATL Esityksen sisältö Puolustusvoimien teknologiatoiminta Tavoitteet ja menetelmät Nykyvolyymi

Lisätiedot

Puolustusteollisuuden näkemykset selonteosta

Puolustusteollisuuden näkemykset selonteosta Puolustusteollisuuden näkemykset selonteosta Eduskunta, Puolustusvaliokunta 10.5.2017 Olli Isotalo, Puolustus- ja Ilmailuteollisuus PIA ry, hallituksen puheenjohtaja Keskeistä 1. Puolustusteollisuutta

Lisätiedot

Kiukaat PUU- JA SÄHKÖLÄMMITTEISET TUOTEMALLISTO 2014. Aidon lämmön lähteillä.

Kiukaat PUU- JA SÄHKÖLÄMMITTEISET TUOTEMALLISTO 2014. Aidon lämmön lähteillä. Kiukaat PUU- JA SÄHKÖLÄMMITTEISET TUOTEMALLISTO 2014 Aidon lämmön lähteillä. Perinteikäs & moderni Aina ajankohtainen ja jäljittelemätön Aito vie saunojan aidon lämmön lähteille. Aito-kiukailla saunotaan

Lisätiedot

SISÄLLYS. http://d-nb.info/1023383918

SISÄLLYS. http://d-nb.info/1023383918 SISÄLLYS VARHAISINTA TAUSTAA 12 Saksalaisten valmistelut ja englantilaisten vastatoimet 13 Ensimmäinen strateginen pommittaja 14 Englantilaisten puolustusvalmisteluja 16 Zeppeliinit aloittavat toimintansa

Lisätiedot

Jalkaväkiryhmä simuloinnin pelinappulana

Jalkaväkiryhmä simuloinnin pelinappulana Jalkaväkiryhmä simuloinnin pelinappulana Ajatusmallista matemaattiseen malliin ja vähän siitäkin miten mallista päästiin testi- ja harjoitusdatalla parametroituun, sotien aikaisilla taisteluilla validoituun

Lisätiedot

Uusi Arocs Loader. Uusi Arocs Grounder.

Uusi Arocs Loader. Uusi Arocs Grounder. Uusi Arocs Loader. Uusi Arocs Grounder. Äärimmäistä voimaa äärimmäistä kuormitusta varten. Arocs Loader ja Arocs Grounder. Erityisen korkeaa hyötykuormaa ja äärimmäistä kuormitusta varten. Arocs Loaderin

Lisätiedot

Ilmavoimien 1910-luvun lentokonetyypit

Ilmavoimien 1910-luvun lentokonetyypit Ilmavoimien 1910-luvun lentokonetyypit Thulin typ D Thulin typ D oli ruotsalainen kaksipaikkainen tiedustelukone, joka on ranskalaisen Morane-Saulnier L - koneen kehitelmä. Suomessa siitä on yleisesti

Lisätiedot

Pintakäsittelyn merkitys teräsrakenteen suunnittelussa

Pintakäsittelyn merkitys teräsrakenteen suunnittelussa Pintakäsittelyn merkitys teräsrakenteen suunnittelussa Hevosraitiovaunu kuvattiin 1890-luvulla Suomen Pankin edustalla. Kuvaaja: Nils Wasastjerna Transtech Oy Suomalaista kiskokalusto-osaamista Katsaus

Lisätiedot

10. Sotilaallinen maanpuolustus

10. Sotilaallinen maanpuolustus 01. Puolustusvoimien toimintamenot (siirtomääräraha 2 v) Momentille myönnetään nettomäärärahaa 1 623 246 000 euroa. Valtuudet 1) Vuonna 2010 saa tehdä puolustusvoimien toiminnan edellyttämiä materiaalin

Lisätiedot

Suomen Sotahistoriallisen Seuran esitelmä 19. maaliskuuta Jalkaväen taktiikan kehittämisen ensimmäiset vuosikymmenet

Suomen Sotahistoriallisen Seuran esitelmä 19. maaliskuuta Jalkaväen taktiikan kehittämisen ensimmäiset vuosikymmenet Suomen Sotahistoriallisen Seuran esitelmä 19. maaliskuuta 2019 Jalkaväen taktiikan kehittämisen ensimmäiset vuosikymmenet SA-kuva Hannu Liimatta Itsenäisyyden uhkana Venäjä/Neuvostoliitto Ei kuitenkaan

Lisätiedot

MPK tiedottaa kevään koulutustarjonnasta

MPK tiedottaa kevään koulutustarjonnasta MPK tiedottaa kevään koulutustarjonnasta AJOLUPAKURSSI 10.2.2014 Ajolupakursseille haluaa moni. Nyt se on taas mahdollista. Seuraava B-ajolupakurssi järjestetään maanantaina 10.2.2014. Kurssi on henkilökunnan

Lisätiedot

Katsaus pohjoismaiseen sotilaalliseen puolustusyhteistyöhön

Katsaus pohjoismaiseen sotilaalliseen puolustusyhteistyöhön Katsaus pohjoismaiseen sotilaalliseen puolustusyhteistyöhön Puolustusvoimien operaatiopäällikkö, NORDEFCON sotilaskomitean puheenjohtaja, kenraaliluutnantti Mika Peltonen, Pääesikunta 26. maaliskuuta 2013

Lisätiedot

Simolan pommitukset 19.-20 6. 1944 Heikki Kauranne

Simolan pommitukset 19.-20 6. 1944 Heikki Kauranne Simolan pommitukset 19.-20.6.1944 19-20 6 1944 Kannaksen alueen huolto Kaakkois-Suomen rataverkosto 1943 Simola 1939 Simolan asema 1930-luvulla Simolan asemanseutua 1930-luvulla Kaakkois-Suomen rataverkko

Lisätiedot

Jukka Kansosen viimeinen matka Suomeen alkaa (kuva SKJA.fi)

Jukka Kansosen viimeinen matka Suomeen alkaa (kuva SKJA.fi) Esitelmä ja lounastilaisuus ti 22.2.2011 TAMRUn seniorien esitelmä- ja lounastilaisuus pidettiin Technopolis Yliopistonrinteen salissa Enqvist A, osoitteessa Kalevantie 2, 2. krs, tiistaina 22.2. klo 12.00.

Lisätiedot

Talousarvioesitys 2017

Talousarvioesitys 2017 18. Puolustusmateriaalihankinnat (siirtomääräraha 5 v) Momentille myönnetään 475 173 000 euroa. Määrärahaa saa käyttää: 1) puolustusmateriaalin hankkimisesta ja puolustusvoimien turvallisuushankinnoista

Lisätiedot

F75E ALKUPERÄINEN OHJEKIRJA

F75E ALKUPERÄINEN OHJEKIRJA ALKUPERÄINEN OHJEKIRJA 2 KÄYTTÖ SWEPAC F75E Koneella tiivistetään soraa ja hiekkaa pienissä rakennustöissä, kuten valmistaessa alustaa betonikiville tai puutarhojen kivilaatoille. Koneen kompakti muotoilu

Lisätiedot

Naarvan otteessa useita puita. Moipu 400E

Naarvan otteessa useita puita. Moipu 400E BIOENERGIAA METSÄSTÄ 2003-2007 EUROOPAN UNIONIN osaksi rahoittama Interreg-projekti Projekti - INFO 106 Koneellinen raivaus Risutec III hydraulivetoinen raivauslaitteisto, joka myös on asennettu metsätraktorin

Lisätiedot

ITÄMERI TURVALLISUUSALUEENA 14.05.2009 -LPAMIR V-J PENNALA

ITÄMERI TURVALLISUUSALUEENA 14.05.2009 -LPAMIR V-J PENNALA ITÄMERI TURVALLISUUSALUEENA 14.05.2009 -LPAMIR V-J PENNALA 0 Esityksen rakenne Turvallisuusympäristö Meriliikenne ja energiavirrat Uhkakuva Kansainväliset merivalvontahankkeet 1 2 Lähialue Meriliikenne

Lisätiedot

SOTILAALLINEN MAANPUOLUSTUS TURVALLISUUSPOLITIIKAN PERUSTEET MAANPUOLUSTUKSEN YLEISJÄRJESTELYT

SOTILAALLINEN MAANPUOLUSTUS TURVALLISUUSPOLITIIKAN PERUSTEET MAANPUOLUSTUKSEN YLEISJÄRJESTELYT SOTILAALLINEN MAANPUOLUSTUS TURVALLISUUSPOLITIIKAN PERUSTEET MAANPUOLUSTUKSEN YLEISJÄRJESTELYT 2002 SISÄLLYSLUETTELO 04 Suomi ja suomalaiset 06 Turvallisuuspolitiikan perusteita 08 Maanpuolustuksen johto

Lisätiedot

Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA

Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA 01. Puolustuspolitiikka ja hallinto 29. Puolustusministeriön hallinnonalan arvonlisäveromenot (arviomääräraha) Momentille myönnetään lisäystä 900 000 euroa.

Lisätiedot

VOLVON puuhiiligeneraattori

VOLVON puuhiiligeneraattori VOLVON puuhiiligeneraattori Historiikkia. Jo syksyllä 1938, maailmantapahtumien alkaessa muistuttaa siitäkin, että bensiinin ja naftan saanti saattaa ehkä vaikeutua, Volvo-tehdas ryhtyi laajoihin tutkimuksiin

Lisätiedot

Suomesta tulee itsenäinen valtio

Suomesta tulee itsenäinen valtio Suomesta tulee itsenäinen valtio Venäjän valtakunta romahtaa ja Suomesta tulee itsenäinen valtio Venäjällä kansan tyytymättömyys tsaari Nikolai II:a kohtaan oli kasvanut koko 1900-luvun alun. Suurin osa

Lisätiedot

KARJALAN PRIKAATI. Kaakkois-Suomen puolustaja valmiutta joka päivä! Työ- ja Nimi palvelusturvallisuus Karjalan prikaatissa

KARJALAN PRIKAATI. Kaakkois-Suomen puolustaja valmiutta joka päivä! Työ- ja Nimi palvelusturvallisuus Karjalan prikaatissa KARJALAN PRIKAATI Kaakkois-Suomen puolustaja valmiutta joka päivä! Työ- ja Nimi palvelusturvallisuus ssa Työ SUOMI Osasto100 TAPATURMIA 0 n tehtävät 1.1.2015 alkaen Operatiivisen valmiuden ylläpito Kaakkois-Suomen

Lisätiedot

B sivu 1(6) AMMATTIKORKEAKOULUJEN TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN VALINTAKOE

B sivu 1(6) AMMATTIKORKEAKOULUJEN TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN VALINTAKOE B sivu 1(6) TEHTÄVÄOSA 7.6.2004 AMMATTIKORKEAKOULUJEN TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN VALINTAKOE YLEISOHJEITA Tehtävien suoritusaika on 2 h 45 min. Osa 1 (Tekstin ymmärtäminen) Osassa on 12 valintatehtävää. Tämän

Lisätiedot

KATSAUS METSATEHON J A J U 0 N T 0 T R A K T 0 R E I L L A 18/1966. 1 MONIT OIMIKONEm'

KATSAUS METSATEHON J A J U 0 N T 0 T R A K T 0 R E I L L A 18/1966. 1 MONIT OIMIKONEm' METSATEHON KATSAUS 18/1966 N E U V 0 S T 0 L I I T T 0 L A I S I A T U T K I M U K S I A P U U N K 0 R J U U S T A E R I T Y Y P P I S I L L Ä M 0 N I T 0 I M I K 0 N E I L L A J A J U 0 N T 0 T R A K

Lisätiedot

Yleisesikuntaeverstiluutnantti M 0 R i n t a n e n JOHDANTO

Yleisesikuntaeverstiluutnantti M 0 R i n t a n e n JOHDANTO KenHätykistin toiminta maahanlaskutukemiseksi. Keinot torjunnan sen tehostamiseksi Yleisesikuntaeverstiluutnantti M 0 R i n t a n e n JOHDANTO Vihollisen yhtymämme selustaan kohdistama uhka ihnenee mm

Lisätiedot

YETTS. Tampereen seutukunnan mittaus ja GIS päivät Ikaalinen. Tampereen Sähkölaitos & Tammerkosken Energia Oy TJ, dos.

YETTS. Tampereen seutukunnan mittaus ja GIS päivät Ikaalinen. Tampereen Sähkölaitos & Tammerkosken Energia Oy TJ, dos. YETTS Tampereen seutukunnan mittaus ja GIS päivät Ikaalinen Tampereen Sähkölaitos & Tammerkosken Energia Oy TJ, dos. Veli Pekka Nurmi 2.4.2008 Turvallisuustilanteet Nyt Aiemmin Rauhan aika Poikkeusolot

Lisätiedot

- Operatiivisista lähtökohdista uuteen ja monimuotoisempaan johtamiskonseptiin

- Operatiivisista lähtökohdista uuteen ja monimuotoisempaan johtamiskonseptiin Viestimies 3/2007 11 Eversti Tapio Forselius on viestitarkastaja. TEKSTI:TAPIO FORSELIUS KUVAT: MAAVOIMIEN ESIKUNNAN RUNKO Maavoimien 2008 johtamisjärjestelmä muutoksessa - Operatiivisista lähtökohdista

Lisätiedot

Puolustusvoimauudistus henkilöstösuunnittelun ensimmäinen vaihe

Puolustusvoimauudistus henkilöstösuunnittelun ensimmäinen vaihe Puolustusvoimauudistus henkilöstösuunnittelun ensimmäinen vaihe Pääesikunnan päällikkö, vara-amiraali Juha Rannikko Henkilöstöpäällikkö, kenraalimajuri Sakari Honkamaa EK Puolustusvoimauudistuksen aikataulu

Lisätiedot

Lausunto ID (10)

Lausunto ID (10) Lausunto ID-1770982 1 (10) 31.05.2017 POL-2016-15506 Jyry Tuominen Noutajien rodunomaisten kokeiden tuomaritoimikunta Lausunto Dummy-heittimen luvanvaraisuudesta Jyry Tuominen on pyytänyt Poliisihallituksen

Lisätiedot

Komppanian taisteluohje (KOTO 2008)

Komppanian taisteluohje (KOTO 2008) Komppanian taisteluohje (KOTO 2008) KOMPPANIAN TAISTELUOHJE (KOTO 2008) 2008 Maavoimien esikunta/henkilöstöosasto Kansi: Annele Palonen/TKKK Kuvat: Janne Kopu/TKKK Taitto: Heidi Paananen/TKKK Ohjesääntönumero

Lisätiedot

VA K 0 LA. 1969 Koetusselostus 741 Test report

VA K 0 LA. 1969 Koetusselostus 741 Test report VA K 0 LA Rukkila ACV Helsinki 10 12;Z Helsinki 43 41 61 Pitäjizinmäki VALTION MAATALOUSKONEIDEN TUTKIMUSLAITOS Finnish Research Institute of Engineering in Agriculture and Forestry 1969 Koetusselostus

Lisätiedot

Asiakirjayhdistelmä 2016

Asiakirjayhdistelmä 2016 18. Puolustusmateriaalihankinnat (siirtomääräraha 3 v) Talousarvioesitys HE 30/2015 vp (28.9.2015) Momentille myönnetään 593 735 000 euroa. Määrärahaa saa käyttää: 1) puolustusmateriaalin hankkimisesta

Lisätiedot

VA K 0 LA. 1960 Koetusselostus 371. Tehonmittauskoe 1 )

VA K 0 LA. 1960 Koetusselostus 371. Tehonmittauskoe 1 ) VA K 0 LA 4A' Helsinki Rukkila 2 Helsinki 43 48 12 Pitäjänmäki VALTION MAATALOUSKONEIDEN TUTKIMUSLAITOS Finnish Research Institute of Agricultural Engineering 1960 Koetusselostus 371 Tehonmittauskoe 1

Lisätiedot

Vain virkapalveluksessa käytettäväksi. Suomalainen. Sotilaskäsikirja. Julaistu. Suomalaisen Sotilasjoukon toimesta. 3.

Vain virkapalveluksessa käytettäväksi. Suomalainen. Sotilaskäsikirja. Julaistu. Suomalaisen Sotilasjoukon toimesta. 3. Vain virkapalveluksessa käytettäväksi Suomalainen Sotilaskäsikirja Julaistu Suomalaisen Sotilasjoukon toimesta 3. Osa S 88 0 06 000 00 21561 Sisällysluettelo. G. Tykistö. 1. Kenttätykistön kouluutusohjesääntö.

Lisätiedot

Sodankäynnin muutos. AFCEA Helsinki Chapter syyskokous Puolustusvoimien tutkimuspäällikkö insinöörieversti Jyri Kosola.

Sodankäynnin muutos. AFCEA Helsinki Chapter syyskokous Puolustusvoimien tutkimuspäällikkö insinöörieversti Jyri Kosola. Sodankäynnin muutos AFCEA Helsinki Chapter syyskokous 3.11.2016 Puolustusvoimien tutkimuspäällikkö insinöörieversti Nimi Sodankäynnin muutos Sodan käsitteen venyttäminen Informaatio strategisena aseena;

Lisätiedot

NH 90 MEDEVAC. Utin Jääkärirykmentti Mikko Herd mikko.herd@mil.fi. Erikoisjääkäripataljoonan Esikunta 20.5.2015

NH 90 MEDEVAC. Utin Jääkärirykmentti Mikko Herd mikko.herd@mil.fi. Erikoisjääkäripataljoonan Esikunta 20.5.2015 NH 90 MEDEVAC Utin Jääkärirykmentti Mikko Herd mikko.herd@mil.fi SISÄLTÖ: MEDEVAC LÄÄKINNÄLLISEN EVAKUOINNIN TASOT SOTILASYMPÄRISTÖSSÄ NH 90 MEDEVAC-KONSEPTI NBG-15 TAISTELUOSASTO TULEVAISUUDEN NÄKYMIÄ

Lisätiedot

EL.PI. CAST-RESIN. suomi VALUHARTSI- MUUNTAJAT

EL.PI. CAST-RESIN. suomi VALUHARTSI- MUUNTAJAT EL.PI. CAST-RESIN suomi VALUHARTSI- MUUNTAJAT Vakio-ominaisuudet Vuonna 1962 perustetun Elettromeccanica Piossascon pitkää kokemusta hyödyntävä tytäryhtiö EL.PI. CAST-RESIN aloitti vuonna 2010 valuhartsimuuntajien

Lisätiedot

Saksan ja Neuvostoliiton sopimus

Saksan ja Neuvostoliiton sopimus Saksan ja Neuvostoliiton sopimus Elokuun 23. päivä 1939 Neuvostoliitto ja Saksa ilmoittivat kirjottaneensa hyökkäämättömyysopimuksen Moskovasta jota koko Eurooppa hämmästyi. Sopimuksen tekeminen perustui

Lisätiedot

PUOLUSTUSMINISTERIÖ MUISTIO 1 (5) Puolustuspoliittinen osasto SUOMEN OSALLISTUMINEN EUROOPAN UNIONIN TAISTELUOSASTOIHIN

PUOLUSTUSMINISTERIÖ MUISTIO 1 (5) Puolustuspoliittinen osasto SUOMEN OSALLISTUMINEN EUROOPAN UNIONIN TAISTELUOSASTOIHIN PUOLUSTUSMINISTERIÖ MUISTIO 1 (5) SUOMEN OSALLISTUMINEN EUROOPAN UNIONIN TAISTELUOSASTOIHIN Mikä on taisteluosasto? Termi taisteluosasto (engl. battle group) on komppaniaan, pataljoonaan tai prikaatiin

Lisätiedot