Hiukkavaaran ampuma- ja harjoitusalue JOHTOSÄÄNTÖ 2015

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hiukkavaaran ampuma- ja harjoitusalue JOHTOSÄÄNTÖ 2015"

Transkriptio

1 Hiukkavaaran ampuma- ja harjoitualue JOHTOSÄÄNTÖ 2015

2 Kainuun prikaati Johtoääntö 1/19 Koulutuoato Siälly 1 YLEISTÄ Vatuunjako ja tehtävät AMPUMARADAT JA -PAIKAT Ampumaradat ja -paikat, niillä allitut ammunnat, paikalla olevat ampumaratalaitteet ja ampuma-ajat Ampuma- ja harjoitualueen valvonta Puolutuvoimien ampumaradat Ampumaratojen ja -paikkojen varaaminen käyttöön Ampumaradoilla aapuminen ja poituminen Lääkintähuolto Toiminta onnettomuutilanteia Taululaitehuolto Jätehuolto Ampumaradan paviljonki pohjan alpa TOIMINTA HIUKKAVAARAN AMPUMA- JA HARJOITUSALUEELLA Varohenkilötö Alueelliet varomerkinnät Vaarallien alueen eritäminen Varoyhteydet ilmatilavarau, ammunnoita, räjäytykitä ja valaituta tiedottaminen Eitymenettely tilapäien ilmailun vaara-alueen ja rajoitualueen perutamieki Muut varomääräyket ja -ohjeet Räjähtämättömät ampumatarvikkeet Tiedottaminen häiriötilanteia PELASTUSTOIMINTA Ammunnoia yttyvät maatopalot HUOLTO Täydennyket Huoltopalvelu Jätteet Kuljetuket ja kunnoapito Lääkintähuolto Ampuma-alueen kunnoapito Käyttövuorojen varaaminen Alueen käytön tilatointi YHTEYSTIEDOT... 19

3 Kainuun prikaati Johtoääntö 2/19 Koulutuoato HIUKKAVAARAN AMPUMA- JA HARJOITUSALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ 2015 Tällä aiakirjalla kumotaan Pohjoi-Suomen huoltorykmentin eikunnan normi HH778/ YLEISTÄ Hiukkavaaran ampuma- ja harjoitualue on otilaalue, joka on tarkoitettu pienikaliiperiilla aeilla uoritettaviin peruammuntoihin, kilpailuammunnan harjoitteluun, ampumakilpailuihin ekä rakaiden aeiden apuae-, iäpiippuja ivuaeammuntoihin. Taiteluammuntoja puolutuvoimien aeilla voidaan ampua vain taiteluampumapaikalla. Puolutuvoimien hallinnaa olevat maa-alueet Hiukkavaaraa ovat liitteeä Vatuunjako ja tehtävät 2 AMPUMARADAT JA -PAIKAT PEKOULOS:n, PELOGOS:n, PVLOGLE:n, LOGR:n, PHE:n, hoitovatuua olevien hallintoykiköiden, enaattikiinteitön, metähallituken, PHRAKL, ampuma- ja harjoitualueen käyttäjien yhteitoiminnan, ympäritönuojelun, ylläpidon, kehittämien, reuroinnin vatuunjako ja tehtävät on käketty normia: PUOLUSTUSVOIMIEN AMPUMA- JA HARJOITUSALUEET, ERILLISET HARJOITUSALUEET SEKÄ AMPUMARADAT. Hiukkavaaran ampuma- ja harjoitualueen vatuullinen hoitajana on Kainuun prikaati. Käytännön toiminnan vatuunjako KAIPR:n ja 3.LOGR:n välillä on eitetty liitteeä Ampumaradat ja -paikat, niillä allitut ammunnat, paikalla olevat ampumaratalaitteet ja ampuma-ajat Ampumaradat ja -paikat ovat nimetty ekä numeroitu. Ampumaratojen ja -paikkojen ijaintipiirro, tiedot, allitut kaliiperit ja ammunnat ekä ratojen ampumaratalaitteet on eitetty liitteeä 1. Siviilieurojen ja -ampujien, joilla on Hiukkavaaran ampuma- ja harjoitualueen käyttöoikeu, voivat käyttää kaikkia ampumaratoja ampumaharjoitteluun poi lukien taiteluampumapaikka maalialueineen ja räjäytypaikka jotka ovat tarkoitettu vain puolutuvoimien käyttöön.

4 Kainuun prikaati Johtoääntö 3/19 Koulutuoato Puolutuvoimien joukot ja henkilötö voivat käyttää Hiukkavaaran ampumaratoja 1-3A hyväkyttyjen varautena mukaieti. Ammunnan vatuuhenkilö, kilpailun johtaja tai ykittäinen ammunnan harjoittelija vataa iitä, että ammunnat toteutetaan turvallieti ja vaaraa aiheuttamatta. Puolutuvoimien joukoilla ekä ykittäiillä ammunnan harjoittelijoilla on mahdolliuu ampua radoilla euraavati: - Maanantai - perjantai , - lauantaina klo ja - unnuntaina klo Ratojen käyttö on kielletty juhlapyhinä, joulu- ja juhannuaattona ja pääiäilauantaina. Sallittujen käyttöaikojen ulkopuolella ampumarata-alueelle johtavien teiden portit pidetään lukittuina. Ampuma-ajoita voidaan poiketa varumieten ja reerviläiten ekä henkilökunnan koulutuken, kertauharjoituten tai iäietä turvalliuudeta vataavien viranomaiten harjoituten ekä kilpailutoiminnan ja ampumakokeiden niin edellyttäeä korkeintaan 15 erillien tapahtuman aikana. Kainuun prikaati ilmoittaa normaaleita käyttöajoita poikkeamieta vähintään kaki viikkoa ennen ammuntoja Pohjoi-Pohjanmaan ELY-kekukelle ja Oulun kaupungin ympäritönuojeluviranomaielle. Ampumaradan käytötä opimuken tehneiden eurojen ja yhdityten (vat.) on lähetettävä anomu ko. vuodelle uunnittelemitaan normaaleita ampuma-ajoita poikkeavita ammunnoita KAIPR:iin vuoittain viimeitään 1.3. menneä. Hiukkavaaran ampuma- ja harjoitualueeeen kuuluvat euraavat ampumaradat ja -paikat, ekä rakenteet: Puolutuvoimien ampumaradat 1-3A: - Rata metrin rata (30 paikkaa) - Rata metrin rata (60 paikkaa) - Rata 3 25 metrin rata (A-puoli 30 paikkaa) - taiteluampumapaikka maalialueineen - räjäytypaikka - vaarallinen alue Radat täyttävät varomääräyken D 2.1:n määräyket.

5 Kainuun prikaati Johtoääntö 4/19 Koulutuoato Ampumaeurojen ampumaradat: Ampumaeurat vataavat kaiketa toiminnata radoillaan: ampumatoiminnata, turvalliuudeta, kunnoapidota, ylläpidota, iiteydetä ekä oman toimintana aiheuttamita ympäritövaikutukita. Oulun Metäty ja Ampumaeura ry (OMAS) Hallinnoi euraavia Hiukkavaaran ampuma- ja harjoitualueen ratoja ja rakennukia Rata 3, 25 metrin rata (B-puoli 30) ratalaitteineen Rata 4, 50 metrin rata (40 paikkaa) radan ampumakato ja ratalaitteet radan takana olevat, toimito-/ taulukopit (2 kpl ) Rata 5, 100 m:n rata (hirvirata, 2 paikkaa) radan ampumakato ja ratalaitteet Rata 7, Villikarjurata (3 paikkaa) (*) ampumakato (3 kpl) ja ratalaitteet Rata 8, haulikkoradan (*) heitintornit ja taukokoppi. OMAS ry on rakentanut (*) -merkityt kiinteät rakenteet ja Range Mater ry Rata 6 Practical-rata ampumatakut A ja B (2 kpl) Ampumatakut C, D ja E on poitettu käytötä. 2.2 Ampuma- ja harjoitualueen valvonta Ampumaradoilla on havaittu turvalliuupuutteita. Radat eivät täytä Puolutuvoimien varomääräyken D 2.1:n määräykiä. Puolutuvoimien johtamat ammunnat radoilla on kielletty. Kainuun prikaati elvittää toimenpiteet menneä, joilla turvalliuupuutteet voidaan poitaa. Selvityken jälkeen päätetään ratojen jatkokäytötä. Puolutuvoimat valvoo Hiukkavaaran ampuma- ja harjoitualueen turvalliuutta ekä alueen ohjeiden mukaita käyttöä. Ampumaradan käyttöoikeuden omaavilla iviiliampujilla on lupa liikkua vain ampumarata-alueella. Kaikkien alueella liikkuvien on tarvittaea kyettävä toditamaan henkilölliyytenä ekä oikeutena ampua ampumaradalla.

6 Kainuun prikaati Johtoääntö 5/19 Koulutuoato 2.3 Puolutuvoimien ampumaradat Ampumaratojen käyttäjien on noudatettava ratakohtaiia määräykiä ja huolehdittava ammuntojen turvalliuudeta kaikia tilanteia. Hiukkavaaran ampuma- ja harjoitualueella on tallentava kamera-valvonta. Siviiliampujia pyydetään ilmoittamaan ampuma- ja harjoitualueella havaitemitaan epäkohdita tai väärinkäytökitä virka-aikana 3.LOGR:n ampumaratavataavalle Hiukkavaaran ampuma- ja harjoitualueen radoilla 1, 2 ja 3A voidaan ampua Maavoimien ampumaohjelmiton mukaiia peruammuntoja. Liäki radoilla voi ampua eri aeiden iäpiippu- tai apuaeammuntoja ja Maavoimien ampumaohjelmiton mukaiia erikoiammuntoja, kun ne toteutetaan varomääräyken D 2.1 peru- / kouluammuntojen määritelmän mukaiina ammuntoina. Peru- / kouluammunnoia vaara-alue päättyy ampumaradan tautavalliin. Haulikkoammuntoja voidaan ampua radoilla 1 ja 2 kun maalit ijoitetaan taululaitteiden taalle tai tautavallia vaten ja ammunta toteutetaan varomääräyken D 2.1 peru- / kouluammuntojen määritelmän mukaiena ammuntana. Savikiekkoammunnat kyeeä olevilla radoilla on kielletty. Sarjatuliammunnoia (radat 1 ja 2) makimi ampumaetäiyy makuulta on 150 metriä ja muita ampuma-aennoita (polvi / pyty) makimi ampumaetäiyy on 50 metriä. Konekiväärin kohdituammunta 300 metrin etäiyydeltä on allittu vain kertalaukaukilla. Maalitaulut ja taulukehikot on ijoitettava aina joko kiinteiden taululaitteiden taalle tai tautavallia vaten. Maalitaulun yläreuna on oltava vähintään neljä (4) metriä tautavallin yläreunan alapuolella. Maaleina aa käyttää vain pahvi- ja partiotauluja ekä jatermaalilevyjä. Käytettäeä partiotauluja on taulu ijoitettava taululaitteiden taalle (ei etuvallin päälle). Käytettäeä janter- / jatermaalilaitteita maalilaite on ijoitettava taululaitteiden taalle (ei etuvallin päälle) niin, että maalilaite ja en uojalevy ovat kokonaiuudeaan etuvallin uojaa.

7 Kainuun prikaati Johtoääntö 6/19 Koulutuoato Suojarakenteiden kaivaminen tai niiden muuttaminen on kielletty. Suojavalleilla käveleminen on kielletty. Ammunnanjohtajan tulee varmitaa valmitavalla ae- ja ampumakoulutukella harjoitujoukon oaaminen ja palveluturvallinen toimintatapa niin, ettei tautavallin yli ammuta (varinkin arjatuliammunnat). Taiteluammunnat on kielletty Hiukkavaaran ampumaradoilla. Ampumakatoten yhteydeä oleva punainen valomajakka on ytytettävä ammunnan ajaki. Ajoneuvojen pääy vaara-alueelle 150 metrin ja 300 metrin radoilla etetään aettamalla puomi ampumakatoken päädytä näyttöuojaan johtavalle tieuralle ampumakatoken kohdalle. Puomit avataan tarvittaea. Näyttöuojien (150 metrin ja 300 metrin radat) päädyiä oleva punainen lippu on notettava alkoon iki ajaki, kun näyttöuojan henkilötö on uojautuneena näyttöuojaa. Ammunnan johtaja toimii ammunnan vatuuhenkilönä, ellei hän käke tehtävään toita ammuttamioikeuden omaavaa henkilöä. 150 metrin ja 300 metrin radoilla on lukitua varatoa radalle kuuluvat nilkkatyynyt, ampuma-alutat, lumityövälineet ja harjat. Ampumakatokia on huopa-alutat, joita käytetään varinaiten ampuma-alutojen alla. Taulut ja taulukehikot ovat pääääntöieti näyttöuojaa tai ampumakatokea. Ratalaatikot ja varatojen avaimet kuitataan 3.LOGR:n varatooaton Oulun varatolta, Hiukanreitti 189, p Käytöä ollut ampumarata tai -paikka tulee iitiä ennen luovututa. 2.4 Ampumaratojen ja -paikkojen varaaminen käyttöön Puolutuvoimien ampumaradat ja -paikat varataan puolutuvoimien käyttäjien tarpeiiin PVAH -järjetelmän kautta. Varauken tekemietä vataa tapahtuman johtovatuua oleva hallintoykikkö. Kainuun prikaatin tekninen ektori hyväkyy PVAH:llä tehdyt varauket. Puolutuvoimien ulkopuoliet käyttäjät tekevät kirjallien eityken ampumaratojen käytötä KAIPR:lle. Kainuun prikaatin tekninen ektori kirjaa ulkopuoliille käyttäjille hyväkymänä käytön PVAH-järjetelmään. Käyttölupa on amalla pääylupa ampumarata-alueelle.

8 Kainuun prikaati Johtoääntö 7/19 Koulutuoato KAIPR käittelee anomuket, jotka kokevat Suomen Ampumaurheiluliiton (SAL) alaiten ampumaeurojen harjoitu- ja kilpailutoimintaan liittyviä tarpeita ampumaratojen poikkeukellieta käytötä. Kainuun prikaatin komentaja ratkaiee ampuma-alueen käytön muuhun kuin johtoäännöä määritettyyn tarkoitukeen. 2.5 Ampumaradoilla aapuminen ja poituminen Kulku ampumaradoille tapahtuu Vaalantien riteyketä Hiukanreittiä pitkin tulopiteelle, joka ijaitee ampumaradan paviljongilla liite 1. Ampuja ilmoittautuu tulopiteellä täyttämällä käyttöilmoitulomakkeen perutiedot, joka on tämän aiakirjan liitteeä 2. Käyttöilmoitulomakkeeeen kirjataan euraavat tiedot: - Ampumaradan numero, - ampujien lukumäärä, - joukko-oato / eura (vat), - päivämäärä, - ampuma-aika, - kaliiperi, laukaumäärä ja - ammunnan johtaja. Lomake palautetaan ammunnan jälkeen ampumaradan tulopiteellä olevaan potilaatikkoon. 3.LOGR:n OULVAROS vataa kooteen laatimieta edellien vuoden kaikita laukaumäärätiedoita vuoittain ja toimittaa kooteen Kainuun prikaatille. 2.6 Lääkintähuolto Ammunnan johtaja vataa ammuntana lääkintähuollota varomääräyken edellyttämällä tavalla. 2.7 Toiminta onnettomuutilanteia Puolutuvoimien harjoituten ja ammuntojen turvalliuutoiminnata vataa harjoituken tai ammunnan johtaja tai heidän käkemänä henkilö. Siviiliampujat vataavat aiheuttamitaan vahingoita. Onnettomuutilanteia hälytetään apua oittamalla eniijaieti hätäkekukeen numeroon 112.

9 Kainuun prikaati Johtoääntö 8/19 Koulutuoato Hälytyajoneuvon tilaaminen tulee tehdä onnettomuupaikalle, eimerkiki ykittäielle ampumaradalle. Opatu tulee järjetää ooitteeta Hiukanreitti 225. Opatuken järjetämietä vataa ampumaharjoituken johtaja/vat. 2.8 Taululaitehuolto 2.9 Jätehuolto Kainuun prikaati vataa puolutuvoimien taululaitteiden huollota. Suuremmat taululaitteiden huollot uoritetaan vuoihuoltouunnitelman mukaieti. Ammunnoia käytetyt radat tai paikat on iivottava AINA ammuntojen jälkeen. Kaikki rokat on kerättävä roka-atioihin. Ratakohtaiet roka-atiat tyhjennetään ampumakatoken takana oleviin rokaäiliöihin. Ampujat keräävät hylyt radoilla oleviin hylyatioihin Ampumaradan paviljonki Pohjan Salpa Rakennu mahdollitaa noin 30 hengen (luokka-) opetutilaiuukien järjetämien ekä noin 20 hengen majoittumien. Liäki rakennu mahdollitaa harjoitumateriaalin varatoinnin (ml aeet ja ampumatarvikkeet). Rakennu ijaitee kekeiellä paikalla Hiukkavaaran harjoitu- ja ampumarataaluetta ja mahdollitaa uurtenkin harjoitukokonaiuukien johtamien. Puolutuvoimat voi hyväkyä muita maanpuolutujärjetöjä tilapäieti rakennuken käyttäjiki, omaan ja MPK:n toimintaan liittyen. Tällainen käyttö olii eimerkiki päivän mittaiten tilaiuukien järjetäminen illoin kuin e ei häirite Puolutuvoimien toimintaa. Tilavaraukien käittelytä vataa Pohjoi-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimito. 3 TOIMINTA HIUKKAVAARAN AMPUMA- JA HARJOITUSALUEELLA 3.1 Varohenkilötö Jokaieen ammuntaan tai räjäytyharjoitukeen on määrättävä varomääräyten mukainen ammunnan / harjoituken johtaja ja varoupeeri ekä muu varohenkilötö. Ammunnan / harjoituken johtaja voi toimia amalla myö varoupeerina. Tehtävät kokevat liäki RPAS-toiminnan johtajaa (lennätytoiminnan tai lentopalveluken johtaja) kun iitä erikeen mainitaan. Varoupeeri:

10 Kainuun prikaati Johtoääntö 9/19 Koulutuoato Vataa alueen eritämietä johtoäännön mukaieti. Vataa alueen ampuma-aikojen merkitemietä alueelle johtavien teiden varrea oleviin kahdekaan (8) varoitutauluun viimeitään kolme (3) vuorokautta ennen ammuntojen alkua. Varoitutauluihin merkitään euraavat tiedot: - ampuva joukko: joukko/peruykikkö (vat.) - ammunta/räjäyty: eimerkiki T2 -ammunta, käytettävät aeet - ampuma-aika: päivämäärät - varoupeerin puhelinnumerot: 0299 xxx xxx ja 0299 xxx xxx. Vataa iitä, että vartiomiehet on koulutettu tehtäviinä. Etää henkilötön pääyn vaara-alueelle miehittämällä käketyt vartiopaikat yki (1) tunti ennen ammuntojen alkua ja ulkemalla alueen kiinteät puomit. Varoupeerin ja RPAS-harjoituken johtajan on ennen ammunnan (vat.) alkamita varmitettava, että molemmat varoyhteydet toimivat. Ammunnan aikana on eurattava varoyhteykien vietivälineiden toimintakunnon äilymitä Aktivoi ja deaktivoi ilmailun rajoitualueen päivittäin puhelimite AMC:n kautta. Ampuma-alueen tai ammunnan varoupeeri (vat.) tai RPAS-toiminnan johtaja (lennätytoiminnan tai lentopalveluken johtaja) dokumentoi elkeällä käialalla reaaliaikaieti tekemänä toimenpiteet ja niiden ajankohdat käyttäen käyttäen varo-määräyken D 1.5 mukaita varoupeerin tai lennätytoiminnan tai lentopalveluken johtajan toimenpidekorttia. Samalla varoupeeri tai lennätytoiminnan tai lentopalveluken johtaja vahvitaa dokumentoidut toimenpiteenä allekirjoitukellaan. Toimenpidekortit arkitoidaan ampumaharjoituken päättymien jälkeen. Arkitointivatuu on ampumaharjoituken johtovatuua olevalla hallintoykiköllä (vat.) Varoupeerin (vat.) ja RPAS-toiminnan johtajan (lennätytoiminnan tai lentopalveluken johtaja) täyttämä toimenpidekortti tulee luokitella PVAH-arkitoon: 21

11 Kainuun prikaati Johtoääntö 10/19 Koulutuoato Turvalliuutoiminta / Ammunnat ja muu varotoiminta / Toimenpidekortit. Säilytyaika on kaki vuotta. Ilmoitukiin liittyviä vuoropuheluia AMC:n kana tulee käydä ilmi euraavat tiedot: Varoupeerin (vat.) nimi ja puhelinnumero varayhteykineen Ilmailun vaara-alueen ja/tai rajoitualueen numero ja nimi Ampuma-/RPAS-ilmoituken varaunumero, kun e on tiedoa ja varokorkeu. Varoupeerin tai RPAS-harjoituken (lennätytoiminnan tai lentopalveluken johtaja) johtajan on pyydettävä ilmatilanhallintaykiköltä (AMC) puhelinoitolla (03) ilmailun rajoitualueen (R-alue) aktivointia ammuntojen aloittamieki. Aktivointi on pyydettävä aikaiintaan 15 minuuttia ja viimeitään 5 minuuttia ennen ammunnan (vat.) uunniteltua toiminnan aloittamita Ammunta (vat.) ja RPAS-toiminta voidaan aloittaa vain AMC:n luvalla ja mahdollieti en määräämin ehdoin tai aikarajoin. Ammuntaa (vat.) ja RPAS-toimintaa kokevat yhteydenotot on tehtävä aina ilmatilanvaraulomakkeea ilmoitetulla varoyhteydellä. Kun ammunnan (vat.) tai RPAS-toiminnan aloittamieen pyydetään lupa enimmäitä kertaa, ilmoittaa AMC varoupeerille, RPAS-toiminnan johtajalle tai harjoituken johtajalle kyeien tapahtuman varaunumeron, joka on merkittävä ilmatilanvaraulomakkeeeen. Varaunumero ykilöi ammunnan ja/tai RPAS-toiminnan AMC:lle. Kaikki ilmailun rajoitualuetta tai vaara-aluetta (ml. varokorkeutta) pienentävät ekä varauaikaa lyhentävät muutoket on ilmoitettava puhelimella AMC:lle. Jo ilmoitettu ammunta (vat.) tai RPAS-toiminta peruuntuu, iitä on ilmoitettava puhelimella.

12 Kainuun prikaati Johtoääntö 11/19 Koulutuoato Ammunnan (vat.) tai RPAS-toiminnan yli kaki (2) tuntia ketävitä tauoita, päättymietä kyeieltä päivältä tai päättymietä kokonaan on ilmoitettava AMC:lle puhelimite Ilmoitukia käytetään euraavia termejä tauolla, päättynyt tältä päivältä tai päättynyt kokonaan. Ammunnat (vat.) ja RPAS-toiminta on päätettävä ja varoupeerin tai lennätytoiminnan tai lentopalveluken johtajan päättymiilmoitu puhelimella on tehtävä ennen myönnetyn toiminta-ajan päättymitä. AMC:n myöntämän toiminta-ajan päättymien jälkeen ei ole lupaa jatkaa toimintaa Ammunnan tai RPAS-toiminnan aloittamieen uudelleen on tauon jälkeen aatava lupa Vataa ammuntojen päätyttyä vartiomieten noudota, vartiopaikkojen ja niiden ympäritöjen iiteyden tarkatamieta ja alueen kiinteiden puomien avaamieta. Poitaa varomerkinnät varotauluita. Alueen vartiomiehet ovat varoupeeri alaiia. Varoupeeri vataa varotoiminnata ja turvalliuudeta ampumapaikalla. Varoupeeri toimittaa harjoituken ampumakäkyt arkitoitavaki. (Ampumaharjoituken varoupeerille on toimitettava yki allekirjoitettu ja hyväkytty ampumakäky arkitokappaleeki. Ampumaharjoituken varoupeerille toimitettujen ampumakäkyjen äilytyaika on kaki (2) vuotta ja ampumakäkyt arkitoidaan ampumaharjoituken johtajaki määrätyn joukko-oatoa). 3.2 Alueelliet varomerkinnät Vaarallien alueen raja on merkitty ja raivattu maatoon ja liäki rajalle on aetettu varoitutauluja ekä puihin on maalattu inivalkoiet viivat. Alueelle johtavien teiden alkuun tai varteen on aetettu kiinteät varotaulut. Kiinteiden varotaulujen ijainti on eitetty liitteeä 3.

13 Kainuun prikaati Johtoääntö 12/19 Koulutuoato 3.3 Vaarallien alueen eritäminen Taiteluammunnan johtaja/varoupeeri merkitee ampuma-ajat varotauluihin 3 vuorokautta aikaiemmin. Hiukkavaaran ampuma- ja harjoitualueen pelatupalvelupite ijaitee ampuma- ja harjoitualueen tulopiteellä. PEPA-piteen koordinaatit ovat: , (ETRS-TM35FIN) ' 32.1'', 25 36' 18.1'' (WGS84) Ammuttaea taiteluammuntoja, räjäytykiä tai räjäytyharjoitukia Tuntia (1) ennen ammuntojen alkua: miehitetään kaikki viii (5) vartiopaikkaa aetetaan puomit johtoäännön käkemiin paikkoihin puomiin kiinnitetään varoitutaulu ja ampuma-aika varmitutaan, että alueen tietöllä liikennöidään ammunnan aikana ainoataan taiteluammunnan tai räjäytyken johtajan luvalla Vaarallien alueen eritämietä vataa taiteluammunnan tai räjäytyharjoituken johtaja. Vaarallinen alue, vartiopaikat ja varoitupuomien paikat löytyvät liitteetä 3. Vartiopaikkojen ohjeet ovat liitteeä 4. Ammunnan johtaja aettaa viiden vartiomiehen liäki ammunnaa tarvittavan lähivartiomiehen. Sairaauto päivytää ammunnanjohtajan käkemää paikaa. Ampuma- ja harjoitualuetta ei tarvite eritää, uorittaea PVVAROM D 1.5:ä kuvatun ilmoitumenettelyn mukaita, kiireellieen virka-apuun liittyvää räjähteen raivauta. Raivaamien vaara-alue on kyettävä valvomaan. Kainuun prikaati tukee poliiia ja muita viranomaiia heidän takavarikoimiena tai heille toimitettujen iviiliräjähteiden hävittämieä. Suunniteltaea räjähteiden hävittämitä ampuma- ja harjoitualueella poliiin ja muiden viranomaiten tulee ottaa yhteyttä Kainuun prikaatin raivaajaupeeriin.

14 Kainuun prikaati Johtoääntö 13/19 Koulutuoato 3.4 Varoyhteydet Varoyhteydet muodotuvat yhteykitä vartiopaikoille, ammuntojen johtajiin, pelatutoiminnan johtajaan, lääkintähenkilötöön ja ilmatilanhallintaykikköön (AMC). Varoyhteykitä ammuntojen aikana vataa ammunnan johtaja tai varoupeeri (käkettävä ampumakäkyä). Varoyhtey on oltava toiminnaa harjoituken enimmäien ammunnan aloittamiajankohdata aina harjoituken viimeien ammunnan päättymiilmoitukeen ati. Varoupeerin, vartiopaikkojen, ammunnan johtajien ja lääkintähenkilötön välillä varoyhtey toteutetaan varopuhelimella tai virvellä. Yhteydenpito ilmatilanhallintaykikköön (AMC) toteutetaan varopuhelimella. Ammunnan johtaja tai hänen käkemänä henkilö vataa vietivälineiden GSM/VIRVE varaamieta varotoimintaan. 3.5 ilmatilavarau, ammunnoita, räjäytykitä ja valaituta tiedottaminen Kaikita Hiukkavaaraa tapahtuvita ammunnoita, räjäytykitä ja RPAS-toiminnata ilmoitetaan ja tiedotetaan PVVAROM D 1.5:n mukaieti. Kainuun prikaatin koulutuoato vataa Ilmatilavaraukita ja tiedotteiden lähettämietä. Kaikita ammunnoita, räjäytykitä ja harjoitukita, joia ammukien, irpaleiden, kimmokkeiden tai valaiuvälineiden vaara-alue on yli 150 metriä ampumapinnan taota, on ilmoitettava ja tiedotettava. Miehittämättömien ilma-aluten ja lentolaitteiden lentotoiminnata (RPAS) on aina ilmoitettava, mutta toiminnata ei tarvite tiedottaa. Varoupeeri tai RPAS-toiminnan johtaja (lennätytoiminnan tai lentopalveluken johtaja) lähettää perutietoilmoituken ilmatilavarauta, ammunnoita, räjäytykitä ja valaituta tiedottamita varten Kainuun prikaatin koulutuoaton uunnitteluektorille. Perutietoilmoitu on oltava uunnitteluektorilla viimeitään kahtakymmentäyhtä (21) päivää ennen ammuntojen (vat.) aloittamita. Tiedot ilmoitetaan liitteen 5 mukaiella perutietoilmoitulomakkeella joko paperiena tai ähköienä. Koulutuoaton uunnitteluektori toimittaa kopiot

15 Kainuun prikaati Johtoääntö 14/19 Koulutuoato Ilmatilavaraukita ja tiedotteita varoupeerille, kun ilmoituket viranomaiille ja yhteityökumppaneille on tehty. Kainuun prikaatin ulkopuoliten joukkojen käyttäeä ampumaaluetta vatuu perutietoilmoituken laatimieta on ampuvalla joukolla. Jo käytetään valopitoolin patruunoita alle 20 kilometrin päää lentopaikata (riippumatta iitä onko valvottu tai ei), eikä toiminnata ole tehty ampumailmoituta, on ampumieta tiedotettava puhelimella ilmatilanhallintaykikköä (AMC) viimeitään 15 minuuttia ennen ammunnan aloittamita. 3.6 Eitymenettely tilapäien ilmailun vaara-alueen ja rajoitualueen perutamieki PVPTURVM 006 määrittää alueet, jotka ovat pyyviä ilmailun vaara- tai rajoitualueita. Hiukkavaaran ampuma- ja harjoitualue on pyyvä ilmailun rajoitu alue R69. Hiukkavaaran R alue on eitetty liitteeä 6. Tilapäinen ilmailun vaara- ja rajoitualue (TEMPO D-/R-alue) on perutettava, kun ammutaan (vat.) tai järjetetään RPAStoimintaa pyyvien ilmailun vaara- tai rajoitualueiden ulkopuolella tai pyyvän vaara- tai rajoitualueen makimikorkeuden yläpuolelle (Hiukkavaara R69 yli 4500 m MSL). Perutettavata TEMPO D-/R-alueeta on tehtävä PVVAROM D 1.5:n mukainen virallinen eity Ilmavoimien eikunnan operatiivielle oatolle (AMC MIL) vähintään 14 viikkoa ennen ammuntoja (vat.) tai RPAS-toimintaa. 3.7 Muut varomääräyket ja -ohjeet Ampuvalle joukolle on ennen ammuntojen alkua kerrattava ammuntaa kokevat varomääräyket ekä ampuma-alueella liikkumita ja turvalliuutta kokevat ohjeet: - Alueelta löytyviin ampumatarvikkeiiin, niiden oiin ja tuntemattomiin eineiiin kokeminen on ehdottomati kielletty. - Maalialueilla kaivaminen on kielletty pl. erikeen käketty linnoittautuminen. Nämä ohjeet on koulutettava joukolle myö muuhun alueella tapahtuvaan harjoitutoimintaan liittyen.

16 Kainuun prikaati Johtoääntö 15/19 Koulutuoato 3.8 Räjähtämättömät ampumatarvikkeet 3.9 Tiedottaminen häiriötilanteia 4 PELASTUSTOIMINTA Ammuntojen jälkeen maalialue on tarkatettava huolellieti. Alueelta löytyvät räjähtämättömät ampumatarvikkeet on merkittävä ja niiden paikat, ekä laatu ilmoitettava varoupeerille ja ampumaharjoituken johtajalle. Alueelle jääneet räjähtämättömät ampumatarvikkeet on pyrittävä raivaamaan. Raivaamikäkyn antaa ampuvan joukon RApäällikkö vat. Räjähtämättömiä ampumatarvikkeita raivattaea on noudatettava D 6.3:a annettuja ohjeita ja määräykiä. Sekä raivatuita että mahdollieti raivaamatta jääneitä kohteita on ilmoitettava kirjallieti Kainuun prikaatin koulutuoaton teknielle ektorille. Harjoitujoukko noudattaa tiedottamiea oman joukkooaatona ohjeituta. Kainuun prikaatin oalta tiedottamiea noudatetaan ohjetta: KAIPR OPOS 301: KAINUUN PRIKAATIN VIRKAAPUJÄRJESTELYT, HARJOITUKSISTA ILMOITTAMINEN JA HÄIRIÖTILANNEVIESTINTÄ.. Hiukkavaaraa ammunnan johtaja vataa eniijaieti ammunnan aikana ja en jälkeen alueen palontorjunnata ja palovartioinnita. Jokaieen ampumaharjoitukeen on nimettävä ammutu- ja pelaturyhmä, jonka johtajana toimii ampumaalueen olouhteet ja pelatujärjetelyt tunteva ammattiotila tai iviilihenkilö. Kun alueelle on annettu ruohikkopalo- tai metäpalovaroitu tai maato on harjoituken johtajan toimeta todettu herkäti yttyväki, on jokaieen ammuntaan nimettävä kulontorjuntaoato. Kulontorjuntaoaton johtaja vataa oaton varutamieta, välineitötä ja oaton kouluttamieta ekä kulontorjunnata ammunnan johtajan käkemällä tavalla. Kulontorjuntaoaton johtajalla on oltava vietiyhtey ammunnan johtajaan. Tämän johtoäännön liäki Hiukkavaaran harjoitu- ja ampumaalueella noudatetaan Maavoimien ohjetta (MAAVE HG318:Pelatutoiminnan järjetäminen maavoimien harjoitujakoulututoiminnaa). Liäki Kainuun prikaatin joukkojen oalta noudatetaan: KAIPROHJEK 303: PELASTUSTOIMINNAN JÄRJESTÄMINEN

17 Kainuun prikaati Johtoääntö 16/19 Koulutuoato 4.1 Ammunnoia yttyvät maatopalot KAINUUN PRIKAATIN HARJOITUS- JA KOULUTUSTOIMINNASSA VARUSKUNNAN LÄHIHARJOITUSALUEELLA, VUOSANGAN AMPUMA- JA HARJOITUSALUEELLA TAI MUULLA HARJOITUSKÄYTTÖÖN VARATULLA ALUEELLA mukaieti. Maatopalojen yttymieen vaikuttavat vuodenaika, ää ja uoritettavat ammunnat. Maatopalot haittaavat lähinnä ammuntojen aikataulua ja toteuttamita. Maatopaloia ammutuhenkilötön tärkein tehtävä on rajata ja etää palojen leviäminen. Sammuturyhmän ja kulontorjuntaoaton johtajien on tunnettava reitit ennakoitavia oleville paloalueille ja opivat vedenottopaikat. Sammuttamien on oltava aiaan hyvin koulutettujen määrätietoita toimintaa. Sammuturyhmiä johtavat henkilöt on koulutettava maatopalojen ammututehtäviin ekä pelatuviranomaiten toimintamalleihin / -tapoihin. Kulontorjuntatoimet voidaan käynnitää ammunnan johtajan toimenpitein ellaiilla maalialueilla, joille ei ammuta räjähtäviä ampumatarvikkeita. Pelatulaito hälytetään numerota 112. Maatopalojen ammuttamieen liittyy uuria rikejä myö Hiukkavaaran ampuma-alueella. Kaikkien räjähtämättömien ammukien tai räjähteiden ijaintia ei tunneta. Henkilötöä kielletään menemätä ammututyöhön alueille, miä epäillään olevan räjähtämättömiä ampumatarvikkeita. Vaara-alue on määritettävä uurimman alueelle ammutun ammuken/kranaatin mukaieti. Mikäli ammuttujen laukauten laaduta ei ole varmuutta, vaara-alue on määritettävä uurimman varmuuetäiyyden mukaieki. Haukkauolle on ammuttu aiemmin rakaalla kranaatinheittimitöllä (120 mm). Ammunnan johtaja voi ammuttaa maalialueella ainoataan ammuntaan välittömäti liittyvät pienet maatopalon alut, jotka ijaitevat ampuvan joukon ryhmitykeä. Metäpalojen yttymivaaran ollea ilmeinen (keäaikana lähe aina) on vältettävä euraavien ampumatarvikkeiden (vat) käyttöä: avuammuket, -raiat ja -heitteet, tulenkuvaukentät, valopitoolin patruunat ja valaiuraketit (vat), napalm

18 Kainuun prikaati Johtoääntö 17/19 Koulutuoato 5 HUOLTO valojuovat/vat. Keäaikana maalialue on tarkatettava erityien huolellieti mahdolliten palonalkujen havaitemieki. Kulon ammuttamien tai alkuammutuken jälkeen on alueella uoritettava jälkivartiointia niin kauan, että voidaan varmitua iitä, ettei kulo yty uudelleen. Tarvittaea on ammuntojen jälkeen ampumaalueelle jätettävä vietivälineellä varutettu jälkivartio-oaton, jonka johtaja on palkattuun otilahenkilötöön kuuluva. Jälkivartio-oato tehtävänä on tähytykellä ja partioinnilla valvoa aluetta, ammuttaa mahdolliet palot ampuma-alueelta ja tarvittaea hälyttää liää ammutuvoimaa varukunnata tai hätäkekukelta. Avotulen teko on kielletty Hiukkavaaran ampuma- ja harjoitualueella. 5.1 Täydennyket Ammunnan johtaja varaa ammunnoia tarvittavat aeet, ampumatarvikkeet, maalitaulut ym. materiaalin. Kainuun prikaatin lähetinohjattavat maalilaitteet (Janter, Jater/vat.) on varattava PVAH:n ähköpotilla ja noudettava Kainuun prikaatin materiaalikekuken elektroniikkavaraton maalilaite- ja imulaattorivaratolta. Ampumatarvikkeiden kuljetukea, varatoinnia ja käittelyä on noudatettava voimaa olevia varomääräykiä. Säilytypäätö (MK32356 KAINUUN PRIKAATIN SÄILYTYSPÄÄTÖS KÄSIASEPATRUUNOIDEN SEKÄ VALAISU- JA MERKINANTOVÄLINEIDEN SÄILYTYKSESTÄ HIUKKAVAARAN PAVILJONGISSA) on liitteeä Huoltopalvelu Ammunnan johtaja järjetää ammunnaa tarvittavan huoltopalvelun. 5.3 Jätteet Ammunnan johtaja vataa kaikkien jätteiden iivoamieta ja kuljettamieta poi ampuma-alueelta. Jätteet lajitellaan ja kuljetetaan omiin jätteenkeräyatioihin tai -paikkoihin. Mitään jätteitä ei aa jättää ampuma-alueelle.

19 Kainuun prikaati Johtoääntö 18/19 Koulutuoato 5.4 Kuljetuket ja kunnoapito 5.5 Lääkintähuolto Ammunnan johtaja järjetää ammunnaa tarvittavat kuljetuket ja kunnoapidon. 5.6 Ampuma-alueen kunnoapito 5.7 Käyttövuorojen varaaminen Hiukkavaaran taiteluammunnoia vat. on määrättävä kriteerit täyttävä lääkintähuollon johtaja. Ammuntoihin on varattava evakuointia varten varomääräyten mukainen ajoneuvo. Oulun yliopitollinen airaala on käytännöä varinainen evakuointiairaala. Evakuointiaika ampumapaikoilta lähimpään lääkäritaoieen hoitopaikkaan kaikia olouhteia jää alle yhden (1) tunnin. Hiukkavaaran ampuma- ja harjoitualueen hoitajana toimii Kainuun prikaatin eikunnan koulutuoaton teknien ektorin harjoitualueiden hoitaja. Jokainen alueen käyttäjä vataa omalta oaltaan ampuma-alueen kunnoapidota iivoamalla jälkenä ja kunnotamalla aiheuttamana vauriot. Ammunnan johtaja / varoupeeri vataa myö vartiopaikkojen iitimietä ja kunnota ammuntojen jälkeen. Varoupeerilla tulee olla kirjallinen vartioluettelo. Kainuun prikaatin eikunnan koulutuoato valvoo ampuma- ja harjoitualueen käyttömääräyten noudattamita. Kainuun prikaati vataa ampuma- ja harjoitualueen iäien tietön kunnoapidota ja auraukita. Ampuma-alan ja tuliaemien raivaukiin ekä puuton kaatamieen on aatava lupa Kainuun prikaatin koulutuoatota ennen toimenpiteitä. Kainuun prikaatin operatiivinen oato järjetää vähintään kerranvuodea hiukkavaaran raivaamiharjoituken, jonka yhteydeä alueelta pyritään poitamaan kaikki ampumaharjoitukia raivaamatta jääneet räjähtämättömät ampumatarvikkeet. Hiukkavaaran ampuma- ja harjoitualue on aina varattava käyttöön PVAH:n reurivaraukella viimeitään kolme viikkoa (21 päivää) ennen uunniteltua ampumaharjoituta. Kainuun

20 Kainuun prikaati Johtoääntö 19/19 Koulutuoato prikaatin eikunnan tekninen ektori käittelee ja vahvitaa alueen varauket. Ammunnan perutietoilmoitu lähetetään Kainuun prikaatin eikunnan koulutuektorille johtoäännön määräaikoja noudattaen, kun ampumapaikan varau on hyväkytty. Kun ampuma- ja harjoitualuetta käytetään muuhun koulutukeen, eim. uunnituharjoitukeen on kouluttajan varmituttava että alueella ei ole ammuntoja/vat. kyeienä aikana. Aian voi varmitaa Kainuun prikaatin eikunnan koulutuoaton uunnitteluektorilta 14 vuorokauden kuluea ennen harjoituken alkua. 5.8 Alueen käytön tilatointi Suoritetuita ammunnoita ja räjäytykitä käytetyitä ampumatarvikkeita on tehtävä käyttöilmoitu, tiedot toimitetaan 3.LOGR:n Oulun varato-oatolle materiaaliluovututen yhteydeä. 6 YHTEYSTIEDOT KAIPR:n tekninen ektori tai LOGR:n ampumaratavataava Puolutuvoimien vaihde LIITTEET Liite1 Hiukkavaaran ampumaradat ja paikat Liite2 Ampumaradan käyttöilmoitu Liite3 Vaarallinen alue ja pelatupalvelu Liite4 Vartiopaikkojen ohjeet Liite5 Perutietoilmoitu ilmatilavarauta, ammunnoita, räjäytykitä ja valaiuta tiedottamita varten Liite6 Hiukkavaara R69 Liite7 Ampumaradan vatuunjako Liite8 Puolutuvoimien hallinnaa olevat alueet Liite9 Hiukkavaaran räjähteiden äilytypäätö_mk32356

21 Hiukkavaaran ampuma- ja harjoitualueen johtoäännön LIITE 1 1(2) HIUKKAVAARAN AMPUMARADAT JA -PAIKAT 1 2 AMPUMARADAN PAVILJONKI WC 3 A B A-B 7 TP Valkiaijärventie 8 WC Puomi Ampumakato Ampumakoppi L P I A-RADAN TULOPISTE E Selityket: Puolutuvoimien radat: metrin rata metrin rata metrin rata (A) TP. Taiteluampumapaikka (vain pv:n ammunnat) Ampumaeurojen radat: metrin rata (B) metrin rata metrin liikemaalirata (hirvi) 6. Practical rata (A - B) 7. Villikarjurata 8. Haulikkorata

22 Hiukkavaaran ampuma- ja harjoitualueen johtoäännön LIITE 1 2(2) AMPUMARATOJEN JA -PAIKKOJEN TIEDOT, SALLITUT AMMUNNAT JA AMPUMARATALAITTEET Radan ja paikan Ampuma- Amet (m) Sallitut aeet ja ammunnat Ratalaitteet nimi paikkoja Rata , 100, 150 Pienikaliiperiet aeet (< 12.7 mm ) Oricopa Oy:n kääntyvät taululaitteet, 150 metrin rata KV- ja RSKES iäpiippu ylö-ala liikkuvat kiv-taulukehikot, näyttö. Rata , 75, 100, 150, 300 Pienikaliiperiet aeet (< 12.7 mm ) Ylö-ala liikkuvat kiv-taulukehikot, 300 metrin rata KV- ja RSKES iäpiippu näyttöuoja, uurriitan ampumakoemahd. Rata 3 Pienikaliiperiet pitoolit (<12.7 mm) - A-puoli (PV Oricopa Oy:n kääntyvät taululaitteet - B-puoli (OMAS) Kääntyvät taululaitteet Rata Pienoikivääri ja -pitooli (.22 kal) Nauhalaitteet. Laitteet OMAS ry:n. Rata Pienikaliiperiet aeet (< 12.7 mm ) Liikemaalilaite. Laitteet OMAS ry:n. Hirvirata Radalla 6 ammuttaea radalta ei aa poitua ko radan uuntaan. Rata 6 (A - B) 2 ampuma Pienikaliiperiet aeet (< 12.7 mm ) Metalliia maalilaitteita aa käyttää vain takua kimmokeuojan kana. Practicalrata Rata Pienoikivääri (5.7 mm) OMAS ry Villikarjurata Rata 8 Skeet, Trap, Kakoitrap, Haulikkoammunnat OMAS ry Haulikkorata Compak Sporting (Haulikoko 2,0-2,5 mm) TP Pienikaliiperiet aeet (< 12.7 mm ) Puolutuvoimien johtamat ammunnat Taiteluampuma- Huom! Kivääriaeilla vain lyhytkantama- (mm. taiteluammunnat), paikka patruunoilla (lkp, al), haulikko KVKES: 21harak, iäp ja RSKES: iäp Maalitaulut on ijoitettava kouluampumaradoilla kiinteiiin taululaitteiiin, niiden taalle tai tautapenkkaa vaten. Maalitaulun yläreuna on oltava vähintään neljä (4) metriä tautavallin yläreunan alapuolella. Radalla 5 (Hirvirata) maalitaulut ijoitetaan liikemaaliradan taalle ja lyhin allittu ampumaetäiyy on 10 metriä ratavaurioiden etämieki. Partiotaululaitteiiin ampuminen on allittua radoilla 1-2 ja laitteet aennetaan kiinteiden taululaitteiden taalle. Hiukkavaaran ampuma- ja harjoitualueella on teräydän- ja panariytytyluotien KÄYTTÖ KIELLETTY.

23 Hiukkavaaran ampuma- ja harjoitualueen johtoäännön LIITE 2 1(1) AMPUMARADAN KÄYTTÖILMOITUS HIUKKAVAARAN AMPUMARATA RATA NRO: AMPUJIA YHTEENSÄ: AMPUMAPÄIVÄ: JOUKKO-OSASTO/SEURA (VAST.) AMMUNTA-AIKA: - CAL / LAUKAUSMÄÄRÄ: KIVÄÄRI / CAL/KPL PISTOOLI / CAL/KPL HAULIKKO / CAL/KPL AMMUNNAN JOHTAJA Tiedot käytetään ympäritöluvan vaatiman ratakohtaien aineiton tekoon PALAUTETAAN AMPUMARADAN TULOPISTEELLÄ OLEVAAN KERÄYSLAATIKKOON AMPUMARADAN KÄYTTÖILMOITUS HIUKKAVAARAN AMPUMARATA RATA NRO: AMPUJIA YHTEENSÄ: AMPUMAPÄIVÄ: JOUKKO-OSASTO/SEURA (VAST.) AMMUNTA-AIKA: - CAL / LAUKAUSMÄÄRÄ: KIVÄÄRI / CAL/KPL PISTOOLI / CAL/KPL HAULIKKO / CAL/KPL AMMUNNAN JOHTAJA Tiedot käytetään ympäritöluvan vaatiman ratakohtaien aineiton tekoon PALAUTETAAN AMPUMARADAN TULOPISTEELLÄ OLEVAAN KERÄYSLAATIKKOON

24 Hiukkavaaran ampuma- ja harjoitualueen johtoäännön LIITE 3 1(1) TAISTELUAMMUNTOJEN JA RÄJÄYTYSTEN VAARALLINEN ALUE, VARTIOPAIKAT, PUOMIT JA PELASTUSPALVELUPISTE Taiteluammuntojen ja räjäytyten vaara-alue on ovittava kokonaan Vaarallien alueen iäpuolelle. P1 PV V2 PEPA PV V1 V3 P2 P2 Räjäytypaikka Taitelu - ampuma - paikka Vaarallinen alue PV V4 PV V5 P3 Vartiopaikat (MGRS) V V1 = 35W MN 3470, 1193 V2 = 35W MN 3435, 1260 V3 = 35W MN 3510, 1355 V4 = 35W MN 3655, 1345 V5 = 35W MN 3675, 1170 Puomit (i,p) P P1 = 35W MN 3435, 1330 P2 = 35W MN 3520, 1375 P3 = 35W MN 3750, 1235 P4 = 35W MN 3660, 1160 P5 = 35W MN 3565, 1190 Pelatupalvelupite PEPA PEPA = , (ETRS-TM35FIN) 65 1' 32.1'', 25 36' 18.1'' (WGS84) PV P5 PV P4 Varotaulu = Pieni kyltti = Io kyltti = PV PV:n alueen raja = Sinivalkoinen rengatu puia.

25 Hiukkavaaran ampuma- ja harjoitualueen johtoäännön LIITE 4 1 (3) VARTIOPAIKKOJEN OHJEET Tähän liitteeeen on koottu taiteluammuntojen ja räjäytypaikalla uoritettavien räjäytyten/räjäytyharjoituten aikana miehitettävien vartiopaikkojen ohjeet. 1 Taiteluammuntojen ja räjäytyten aikana miehitettävät vartiopaikat ja niiden vartioohjeet Taiteluampumapaikan pelatupalvelupiteen (PEPA) koordinaatit: , (ETRS-TM35FIN) ' 32.1'', 25 36' 18.1'' (WGS84) 1.1 VARTIOPAIKKA 1 (V1, koordinaatit: 35W MN 3470, 1193) Paikka: Hirviradan viereinen ritey Valkiaijärventiellä Vartiomiehen tehtävä: - pyäyttää kaikki Hiukkavaaran ja ampumaradan uunnata tuleva liikenne - varoittaa uoritettavita taiteluammunnata - kieltää tien pohjoipuolelle meno - ilmoittaa, että tietä voi käyttää. Varutu: VIRVE -puhelin/radio, kirjalliet ohjeet. 1.2 VARTIOPAIKKA 2 (V2, koordinaatit: 35W MN 3435, 1260) Paikka: Varotaulun ritey ampumaradan länipäää Vartiomiehen tehtävä: - pyäyttää kaiken ampuma-alueelle tulevan liikenteen - varoittaa uoritettavita taiteluammunnata - etää pääyn taiteluammunnan vaara-alueelle. Varutu: VIRVE -puhelin/radio, kirjalliet ohjeet. 1.3 VARTIOPAIKKA 3 (V3, koordinaatit: 35W MN 3510, 1355) Paikka: Tehtävä: Varutu: Talvikankaalta tulevalla polulla vaara-alueen rajalla - pyäyttää kaiken ampuma-alueelle tulevan liikenteen - varoittaa uoritettavita taiteluammunnata - etää pääyn taiteluammunnan vaara-alueelle. VIRVE -puhelin/radio, kirjalliet ohjeet.

26 Hiukkavaaran ampuma- ja harjoitualueen johtoäännön LIITE 4 2 (3) 1.4 VARTIOPAIKKA 4 (V4, koordinaatit: 35W MN 3655, 1345) Paikka: Tehtävä: Varutu: Ylikiimingin tieltä (tie 633) etelään (Hilliin) tulevalla uralla, Nykäenuolta tulevan polun riteykeä - pyäyttää kaiken ampuma-alueelle tulevan liikenteen - varoittaa uoritettavita taiteluammunnata - etää pääyn taiteluammunnan vaara-alueelle. VIRVE -puhelin/radio, kirjalliet ohjeet. 1.5 VARTIOPAIKKA 5 (V5, koordinaatit: 35W MN 3675, 1170) Paikka: Tehtävä: Varutu: Valkeijärventien ja Kutinkujan ritey - pyäyttää kaikki liikenne Hiukkavaaran ja Kalimeenvaaran uuntaan - varoittaa uoritettavita taiteluammunnata - etää kaikki liikenne Valkeientien pohjoipuolelle ekä Kutinkujan länipuolelle - ilmoittaa, että tietä voi käyttää. VIRVE -puhelin/radio, kirjalliet ohjeet. 2 VARTIOPAIKKOJEN KALUSTO Ammunnan varoupeeri varaa ite vartiopaikoilla tarvittavan irtaimen kaluton. 3 ESIMERKKI VARTIOMIEHEN VARTIO-OHJEESTA VARTIOPAIKKA 1 (V1, koordinaatit: i , p ) Paikka: Hirviradan viereinen ritey Valkiaijärventiellä Vartiomiehen tehtävä: - pyäyttää kaikki Hiukkavaaran ja ampumaradan uunnata tuleva liikenne - varoittaa uoritettavita taiteluammunnata - kieltää tien pohjoipuolelle meno on kielletty - ilmoittaa, että tietä voi käyttää. Varutu: VIRVE -puhelin/radio, kirjalliet ohjeet.

27 Hiukkavaaran ampuma- ja harjoitualueen johtoäännön LIITE 4 3 (3) Vartioilmoituken eimerkki: Herra everti, Hiukkavaaran ampuma-alueen vartiopaikka 1. Vartioa jääkäri NN. Pohjoi-Pohjanmaan Maakuntakomppania ampuu taiteluammuntoja klo välienä aikana. Tehtäväni on etää pääy vaara-alueelle ilman ammunnan johtaja lupaa. Pyydän tututumaan vaara-aluekarttaan. Ammunnan johtaja Kapteeni NN Vartioiden aettaja Luutnantti MM HUOM! Vartio-ohjeeeen on liitettävä vaara-aluekartta.

28 Kainuun prikaati Hiukkavaaran ampuma- ja harjoitualueen johtoääntö 1 (1) Koulutuoato Liite 5 PERUSTIETOILMOITUS ILMATILANVARAUSTA, AMMUNNOISTA, RÄJÄYTYKSISTÄ JA VALAISUSTA TIEDOTTAMISTA VARTEN Ilmoitu tehdään viimeitään kakikymmentäyki (21) päivää ennen ammuntojen (vat.) aloittamita. Tilapäinen ilmailun vaara- ja rajoitualue (TEMPO D-/R-alue) on perutettava, kun ammutaan (vat.) tai järjetetään RPAS-toimintaa pyyvien ilmailun vaara- tai rajoitualueiden ulkopuolella tai pyyvän vaara- tai rajoitualueen makimikorkeuden yläpuolelle. Perutettavata TEMPO D- /R-alueeta on tehtävä PVVAROM D 1.5:n mukainen virallinen eity Ilmavoimien eikunnan operatiivielle oatolle (AMC MIL) vähintään 14 viikkoa ennen ammuntoja (vat.) tai RPAStoimintaa. Ampuva joukko: Ammunnaa käytettävät aeet eriteltyinä. (käiaeet, miinat ja räjähdyaineet): Valaiuvälineiden käyttäminen: tai eim. valojuova-ammu RPAS-toiminta: Ampumapaikka tai räjäytypaikka: Ampuma-aika: - päivät ja kellonajat: (Toiitaan poikkeavat päivittäiet ampumaajat eriteltyinä) Lakikorkeu (m): Varokorkeu (lakikorkeu) ilmoitetaan metreinä merenpinnan kekimääräietä taota (uurin vaikuttavin varokorkeu; korkeimman ampumapaikan korkeukoordinaatti + ammuken lentoradan uurin lakikorkeu + uurin irpale-etäiyy ylöpäin lakikorkeudeta.) R69 Hiukkavaara max 4500M MSL Ammunnan johtaja (varoupeeri): nimi ja vatuuaika Ilmoituken tekijä (nimi): Yhteytiedot (puh.):

29 Hiukkavaaran ampuma- ja harjoitualueen johtoäännön LIITE 6 1(1) EF R69 HIUKKAVAARA WGS84: N E N E N E N E N E ETRS (itä- ja länikoordinaatti metreinä): E N E N E N E N E N

30 HIUKKAVAARAN AMPUMARATOJEN VASTUUN JAKO VASTUUN JAKO Tehtävä KAIPR OULVAR/ 3LOGR HUOM Kunnoapito: Taulukehikoiden nouto Kajaanita/Vuoangata X Taulukehikoiden vaihto radoille ehjiin tarvittaea (150m, 300m, pit) X Taulujen vaihto radoille (150m, 300m) X Eri taulumallien tilaaminen koulututarpeen mukaan X KAIPR (PPOHM- JA KAINALTSTO ml.) kerää taulumallien vuoitarpeet MPK:n oalta, joka tilaa taulut (KAIPR budjetoi rahat). KAIPR toimittaa aluetoimiton ja MPK:n taulut PSVAROS:n Oulun varatolle. Kääntölaitteiden huollon tilaaminen ORIGOPALTA joka toinen vuoi X KAIPR budjetoi Ylläpito: Ammuttujen laukaumäärien koaminen ja ilmoittaminen X PSVAROS:n Oulun varato kerää tiedon ja toimittaa en KAIPR:lle, joka vataa raportoinnita LOGLE:lle. Ampumailmoitulomakkeiden vienti (tyhjien) ja nouto (täytetyt) infotaululle tulopiteelle X Lumityöt käin (koneella ei pääe) X Tarvittaea palvelu otetaan (3LOGR) näyttöuojan päältä X ampumakatoken iältä X portaat X Näyttöuojan ja ampumakatoken puhtaanapito X rokaäiliöiden tyhjennyket X hylyjen talteenotto ja keräy X Ampumarata-alueen yleinen valvonta X X Sopimuket ampumaratojen tietön auraukita (PHRAKL) X KAIPR budjetoi (tarvittaea myö käin tehtävät lumityöt) Ammunnat: Ammuntojen tukeminen (PAK, MPK, KH) X patruunoiden jako ja vataanotto X aeiden jako ja vataanotto X ratalaatikot, puhdituvälineeet, taulut ym X ampumapöytäkirjat, kulututen kirjaaminen (PVSAP), ym X henkilötuki ammunnoia X Koulu- ja harjoituampumatarvikkeiden tilaaminen X KAIPR (PPOHM- JA KAINALTSTO ml.) kerää koulu- ja harjoituampumatarvikkeiden vuoitarpeet MPK:n oalta, joka huomioi ne vuoitilaukeaan. KAIPR kotiinkutuu aluetoimiton ja MPK:n koulu- ja harjoituampumatarvikkeet OULVAR:lle. PVAH tilavarauten käittely X PPOHM- JA KAINALTSTO JA KAIPR TEKNSEKT LIITE 7

31 Hiukkavaaran ampuma- ja harjoitualueen johtoäännön LIITE 8 1(1) PUOLUSTUSVOIMIEN HALLINNASSA OLEVAT ALUEET

32 Kainuun Prikaati Päätö 1 (3) Eikunta MK Maavoimien Eikunta MAAVE PL MIKKELI 1. SRM 2013 luku (.32) KAINUUN PRIKAATIN SÄILYTYSPÄÄTÖS KÄSIASEPATRUUNOIDEN SEKÄ VALAISU- JA MERKINANTOVÄLINEIDEN SÄILYTYKSESTÄ HIUKKAVAARAN PAVILJONGISSA 1 YLEISTÄ Kainuun prikaatin komentaja tekee tämän äilytypäätöken otilaräjähdemääräyken yleien oan kohdan nojalla (viite 1). Kyeieä toimipiteeä ei ole räjähteiden jakeluvaratointia. 2 RÄJÄHTEIDEN SÄILYTYS, RÄJÄHDEMÄÄRÄT Pohjoi-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimito (PPOHM/KAIALTSTO) äilyttää pienen määrän käiaepatruunoita ekä valaiu- ja merkinantovälineitä Hiukkavaaran ampumaradan paviljonkirakennukea tää päätökeä kuvatulla tavalla. Säilytytila: Hiukkavaaran ampumaradan paviljonkirakennuken (rak n:o 10) alakerran varatotila (3 kpl tandardin SFS4399 mukaita kaappia, no:t 1-3) Sotilaräjähteet: 1.4S patruunoita 1.4G ja 1.3G valaiu- ja merkinantovälineet (pyromateriaali äilytetään omaa kaapia, kaappi no 3) Nettoräjähdemäärä: Voimaantulo: Vatuuhenkilöt: Suurin yhteenlakettu räjähdemäärä on 15 kg Tämä päätö atuu voimaan alkaen. PPOHM/KAIALTSTO vataa, että räjähdevaratoa käytettäeä tulee aina harjoitukäkyä/vat. olla nimetty ko. paikalle Kainuun Prikaati Puh Y-tunnu Eikunta Faki PL

33 Kainuun Prikaati Päätö 2 (3) Eikunta MK32356 vatuullinen varatonhoitaja ja hänelle varamie. Tilaa äilytetään tehtävien hoidon kannalta pienin mahdollinen määrä otilaräjähteitä. Kaapeia olevita nimikkeitä on pidettävä hyllykortteja. 3 VARTIOINTI- JA VALVONTA Räjähteiden joutuminen aiattomille tai niiden vahingoittaminen on etetty euraavati: 3.1 Aluevalvonta Varaton vartioinnita vataa virka-aikana 3. logitiikkarykmentin alainen Oulun varato-oato. Elektronieta valvonnata (kamerat ja hälytylaitteet) vataa KAIPR vartioto/tuvak 1. Virka-ajan ulkopuolella vartioinnita vataa opimuken mukainen palvelun tuottaja (vuonna TURVATIIMI OYJ). Alueella on kattava kameravalvonta. 3.2 Kohdevartiointi ja avainten hallinta Varatotilaan kulku on rajoitettu henkilökohtaiella ovikoodilla Varatotiloia ja niihin johtavia tiloia on rikoilmoitinjärjetelmään kytketyt tilailmaiimet Standardin SFS4399 mukaiten kaappien ovet on lukittu Suomen vakuutuyhtiöiden kekuliiton ohjeen mukaiilla varmuulukoilla Tilaan, joa jakeluvaratokaapit ijaitevat, johtaa vain yki kulkuovi, joka on luokkaa A30 Varaton ikkunat on uojattu teräverkolla ja ne on lakattu läpinäkymättömiki Avaimien hallinnoinnita vataa PPOHM/KAIALTSTO:n operatiivien ektorin oatoeiupeeri. Prikaatin komentaja Prikaatikenraali Jukka Sonninen Huoltopäällikkö

34 Kainuun Prikaati Päätö 3 (3) Eikunta MK32356 Majuri Jorma Könttä Tämä aiakirja on ähköieti allekirjoitettu. LIITTEET JAKELU TIEDOKSI KaiPre PSHR E PSSLE

Hiukkavaaran ampuma- ja harjoitusalue JOHTOSÄÄNTÖ 2015

Hiukkavaaran ampuma- ja harjoitusalue JOHTOSÄÄNTÖ 2015 Hiukkavaaran ampuma- ja harjoitualue JOHTOSÄÄNTÖ 2015 Kainuun prikaati Johtoääntö 1/19 Koulutuoato Siälly 1 YLEISTÄ... 2 1.1 Vatuunjako ja tehtävät... 2 2 AMPUMARADAT JA -PAIKAT... 2 2.1 Ampumaradat ja

Lisätiedot

Siviiliseurojen ja -ampujien käytössä ovat seuraavat ampumaradat ja -paikat:

Siviiliseurojen ja -ampujien käytössä ovat seuraavat ampumaradat ja -paikat: SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 3 2 HIUKKAVAARAN AMPUMA- JA HARJOITUSALUEEN JOHTOSUHTEET JA YHTEISTOIMINTA... 3 3 AMPUMARADAT JA -PAIKAT JA NIILLÄ SALLITUT AMMUNNAT SEKÄ PAIKALLA OLEVAT AMPUMARATALAITTEET...

Lisätiedot

Kainuun prikaatin vastuualueen ampuma- ja harjoitusalueet

Kainuun prikaatin vastuualueen ampuma- ja harjoitusalueet 1 n vastuualueen ampuma- ja harjoitusalueet käyttää pääsääntöisesti Kassunkurun ampuma-aluetta Kajaanissa, Vuosangan ampuma-aluetta Kuhmossa, Sotinpuron ampuma-aluetta Nurmeksessa ja Hiukkavaaran ampuma-aluetta

Lisätiedot

TOIMINTA KYRÖNPELLON AMPUMARADOILLA

TOIMINTA KYRÖNPELLON AMPUMARADOILLA Etelä-Savon aluetoimisto TOIMINTA KYRÖNPELLON AMPUMARADOILLA 1 Johtosuhteet, ylläpito, hoitovastuu ja yhteistoiminta Alue on sotilasaluetta, jonne ovat oikeutettuja pääsemään: sotilasosastot ja Puolustusvoimien

Lisätiedot

Toimintaohje Turku IPSC:n ja senille Sa kyla n ja Raasin ampuradoille

Toimintaohje Turku IPSC:n ja senille Sa kyla n ja Raasin ampuradoille Toimintaohje Turku IPSC:n ja senille Sa kyla n ja Raasin ampuradoille Turku IPSC on saanut määräaikaisen käyttöoikeuden Porin Prikaatin Säkylän ja Raasin perusampumaradoille. Tämä on merkittävä parannus

Lisätiedot

Kyrönpellon ampumaratojen johtosääntö 2016 LIITE 3 1 (9)

Kyrönpellon ampumaratojen johtosääntö 2016 LIITE 3 1 (9) 1 (9) RATAKOHTAISET ERIKOISMÄÄRÄYKSET 1 KIVÄÄRIRATA 150 METRIÄ - 150 m:n kiväärirata - 50 ampumapaikkaa - ampumakatos (valaistu) - tauluvalot, joiden kytkin on ampumakatoksessa sijaitsevassa maalilaitteiden

Lisätiedot

Paatds. Pdivdmaard 14.4.2016

Paatds. Pdivdmaard 14.4.2016 #'tolt Il LorrNAr-uoMl 1.9 Paatd Pdivdmaard 1 (5) urun Moottorieura ry / kilpailun johtaja Anttila Henry anha-hameentie 105 20540 Turku u teiden ulkemieki Uuikaupunkiralli -nopeukilpailun ajaki Haettu

Lisätiedot

Puolustusvoimien tehtävät on määritelty laissa (Laki puolustusvoimista 551/2007 2 ). Näihin tehtäviin kuuluu seuraavat kokonaisuudet:

Puolustusvoimien tehtävät on määritelty laissa (Laki puolustusvoimista 551/2007 2 ). Näihin tehtäviin kuuluu seuraavat kokonaisuudet: Ympäristölupahakemus Santahaminan ampumaradat LIITE 8A1 YLEISKUVAUS TOIMINNASTA 1 YLEISTÄ Puolustusvoimien tehtävät on määritelty laissa (Laki puolustusvoimista 551/2007 2 ). Näihin tehtäviin kuuluu seuraavat

Lisätiedot

Temppelivuoren ampumaradan järjestyssääntö rakennusaikainen

Temppelivuoren ampumaradan järjestyssääntö rakennusaikainen Temppelivuoren ampumaradan järjestyssääntö rakennusaikainen Temppelivuoren ampumaradan toiminnasta vastaa Turku IPSC ry, jolla on oikeus määritellä ratojen käyttöoikeus sekä antaa kaikkia käyttäjiä koskevia

Lisätiedot

Satakunnan Lennosto Ohje 1 (8) Esikunta TAMPERE HG SATLSTOOHJE - KOULUTUS SATLSTOEHENKOS 2 - PIRKKALAN AMPUMARADAN JOHTOSÄÄNTÖ

Satakunnan Lennosto Ohje 1 (8) Esikunta TAMPERE HG SATLSTOOHJE - KOULUTUS SATLSTOEHENKOS 2 - PIRKKALAN AMPUMARADAN JOHTOSÄÄNTÖ Satakunnan Lennosto Ohje 1 (8) 28.1.2011 SATLSTOOHJE - KOULUTUS 075 - SATLSTOEHENKOS 2 - PIRKKALAN AMPUMARADAN JOHTOSÄÄNTÖ Lyhenne SATLSTOOHJE 075 - SATLSTOEHENKOS 2 Voimassaoloaika Asiakirjan päiväyksestä

Lisätiedot

Siviiliseurojen ampumaratavuorot Hälvälä kesä 2015 (20.4.2015-4.10.2015)

Siviiliseurojen ampumaratavuorot Hälvälä kesä 2015 (20.4.2015-4.10.2015) Siviiliseurojen ampumaratavuorot Hälvälä kesä 2015 (20.4.2015-4.10.2015) Ampumisen edellytyksenä on: - Ilmoittautuminen ja kirjautuminen valvojalle ennen ammuntaa. - Ammunnan jälkeen ammuttujen laukausten

Lisätiedot

Radoilla käyttäydytään kun ampumaradoilla yleensäkin, toisen omaisuutta kunnioittaen ja paikallisia ratamääräyksiä tarkoin noudattaen.

Radoilla käyttäydytään kun ampumaradoilla yleensäkin, toisen omaisuutta kunnioittaen ja paikallisia ratamääräyksiä tarkoin noudattaen. Turku IPSC on saanut määräaikaisen käyttöoikeuden Porin Prikaatin Säkylän ja Raasin perusampumaradoille. Tämä on merkittävä parannus harjoittelumahdollisuuksiimme vaikka radoilla ei varsinaista Practical-Ammuntaa

Lisätiedot

Siviiliseurojen ampumaratavuorot Hälvälä talvi / kesä Ajalla

Siviiliseurojen ampumaratavuorot Hälvälä talvi / kesä Ajalla Siviiliseurojen ampumaratavuorot Hälvälä talvi / kesä 2016-2017 Ajalla 2.11.2016-16.4.2017 18.4.2017-.1.10.2017 Ampumisen edellytyksenä on: Valvoja käyttää ylintä määräysvaltaa ampumavuorojen aikana. Hänen

Lisätiedot

Siviiliseurojen ampumaratavuorot Hälvälä talvi / kesä Ajalla

Siviiliseurojen ampumaratavuorot Hälvälä talvi / kesä Ajalla Siviiliseurojen ampumaratavuorot Hälvälä talvi / kesä 2016-2017 Ajalla 2.11.2016-5.3.2017 6.3.2017-.1.10.2017 Ampumisen edellytyksenä on: Valvoja käyttää ylintä määräysvaltaa ampumavuorojen aikana. Hänen

Lisätiedot

Toimintaohje Turku IPSC:n jäsenille Säkylän ja Raasin ampuradoille 2017

Toimintaohje Turku IPSC:n jäsenille Säkylän ja Raasin ampuradoille 2017 Toimintaohje Turku IPSC:n jäsenille Säkylän ja Raasin ampuradoille 2017 Turku IPSC on saanut määräaikaisen käyttöoikeuden Porin Prikaatin Säkylän ja Raasin perusampumaradoille. Tämä on merkittävä parannus

Lisätiedot

Siviiliseurojen ampumaratavuorot Hälvälä 2014 (1.4.2014-31.10.2014)

Siviiliseurojen ampumaratavuorot Hälvälä 2014 (1.4.2014-31.10.2014) Siviiliseurojen ampumaratavuorot Hälvälä 2014 (1.4.2014-31.10.2014) Ampumisen edellytyksenä on: - Ilmoittautuminen ja kirjautuminen tauluvarastolla ennen ammuntaa. - Ammunnan jälkeen ammuttujen laukausten

Lisätiedot

HÄLVÄLÄN AMPUMAURHEILUKESKUS RY Johtokunta

HÄLVÄLÄN AMPUMAURHEILUKESKUS RY Johtokunta HÄLVÄLÄN AMPUMAURHEILUKESKUS RY Johtokunta Hollola ILMOITUS 26.4.2018 HAUK:N JÄSENSEUROJEN VALVONTAVUOROT HÄLVÄLÄN AMPUMARADALLA JA HIRVIRATOJEN KÄYTTÖVUOROT SEKÄ OHJEITA RATOJEN KÄYTÖSTÄ VUONNA 2018 1

Lisätiedot

ILMATORJUNTARYKMENTTI Henkilöstötoimisto 07.01.2003

ILMATORJUNTARYKMENTTI Henkilöstötoimisto 07.01.2003 HELSINGIN KÄSKY ILMATORJUNTARYKMENTTI Henkilöstötoimisto 07.01.2003 Tuusula R3656/5/D/IV TUUSULAN VARUSKUNNAN AMPUMARATOJEN JOHTOSÄÄNTÖ Vahvistan käyttöönotettavaksi Tuusulan varuskunnan ampumaratojen

Lisätiedot

Muukon haulikkoradan turvallisuussäännöt

Muukon haulikkoradan turvallisuussäännöt Säännöt julkaistu 7.4.2016 Muukon haulikkoradan turvallisuussäännöt Tärkeimpiä asioita ovat mm. seuraavat: - aseen (tyhjänkin) saa suunnata vain ampuma-alueen suuntaan - ampumalinjan etupuolelle saa mennä

Lisätiedot

Tervetuloa Peränteen Metsästys- ja Ampumaseuran ampumaradalle

Tervetuloa Peränteen Metsästys- ja Ampumaseuran ampumaradalle Tervetuloa Peränteen Metsästys- ja Ampumaseuran ampumaradalle Ampumaradan järjestyssäännöt Jokaisen ampujan ja rata-alueella olevan on noudatettava niitä ohjeita ja määräyksiä, joita radan käytöstä ja

Lisätiedot

LIITE 9A. Ympäristölupahakemus Santahaminan ampumaradat TIEDOT AMPUMARATOJEN TOIMINNASTA

LIITE 9A. Ympäristölupahakemus Santahaminan ampumaradat TIEDOT AMPUMARATOJEN TOIMINNASTA mape Kiväärirata 150m (keskusampumarata) Puolustusvoimat 98%, muut 2% (reserviläisjärjestöt, 25 kpl rynnäkkö, tarkkuus ja konekiväärit, pistoolit käytössä vuodessa 164 000 100 % Käyttöönottovuosi 1957

Lisätiedot

Karjalan prikaati Käsky 1 (5) Esikunta VEKARANJÄRVI ML

Karjalan prikaati Käsky 1 (5) Esikunta VEKARANJÄRVI ML Karjalan prikaati Käsky 1 (5) 4.5.2015 1. PVLOGLE määräys BL161/10.2.2015 2. PVLOGLE määräys BL 542/30.36.2015 KARJALAN PRIKAATIN AMPUMARATOJEN KÄYTÖNSEURANTA JA AMPUMATARVIKKEIDEN JA RÄJÄHTEIDEN KÄYTÖNSEURANTA

Lisätiedot

K-UAS. Keski-Uusimaan Ampumaseura ry. Jäsentiedote 1/2008 www.k-uas.fi

K-UAS. Keski-Uusimaan Ampumaseura ry. Jäsentiedote 1/2008 www.k-uas.fi K-UAS Keski-Uusimaan Ampumaseura ry Jäsentiedote 1/2008 www.k-uas.fi Yleistä Keski-Uusimaan Ampumaseura ry PL 32 04301 TUUSULA Seuran kotisivujen osoite WWW. K-UAS.FI Sivuilla on ajankohtaista tietoa seuran

Lisätiedot

Utin Jääkärirykmentti Johtosääntö 1 (25) Henkilöstöosasto UTTI HI190 22.2.2012 UTJRJSÄ KOULUTUSSEKTORI 002 - TYRRIN AMPUMAKESKUKSEN JOHTOSÄÄNTÖ

Utin Jääkärirykmentti Johtosääntö 1 (25) Henkilöstöosasto UTTI HI190 22.2.2012 UTJRJSÄ KOULUTUSSEKTORI 002 - TYRRIN AMPUMAKESKUKSEN JOHTOSÄÄNTÖ Utin Jääkärirykmentti Johtosääntö 1 (25) 22.2.2012 UTJRJSÄ KOULUTUSSEKTORI 002 - TYRRIN AMPUMAKESKUKSEN JOHTOSÄÄNTÖ Normilyhenne UTJRSKM KOULUTUSSEKTORI 002 - HENKOS Peruste Kumoaa asiakirjan Tyrrin ampumakeskuksen

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN ALUEEN AVOIN SRA-OSAKILPAILU 3/2015

KESKI-SUOMEN ALUEEN AVOIN SRA-OSAKILPAILU 3/2015 KESKI-SUOMEN ALUEEN AVOIN SRA-OSAKILPAILU 3/2015 Kilpailun järjestävät Konneveden Reserviläiset Ry Konneveden Tankolammilla Jouhtisvuoren ampumaradalla lauantaina 8.11.2014. Kilpailu on avoin kaikille

Lisätiedot

AMPUMARATOJEN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN HALLINTA PARAS KÄYTTÖKELPOINEN TEKNIIKKA LIITE A PERUSTIETOJA AMPUMATOIMINNASTA JA AMPUMARADOISTA

AMPUMARATOJEN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN HALLINTA PARAS KÄYTTÖKELPOINEN TEKNIIKKA LIITE A PERUSTIETOJA AMPUMATOIMINNASTA JA AMPUMARADOISTA AMPUMARATOJEN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN HALLINTA PARAS KÄYTTÖKELPOINEN TEKNIIKKA LIITE A PERUSTIETOJA AMPUMATOIMINNASTA JA AMPUMARADOISTA A.1 Ulkona sijaitsevat ampumaradat A.1.1 Ampumalajit Arvio Suomessa

Lisätiedot

HAUK:N JÄSENSEUROJEN VALVONTAVUOROT HÄLVÄLÄN AMPUMARADALLA JA HIRVIRATOJEN KÄYTTÖVUOROT SEKÄ OHJEITA RATOJEN KÄYTÖSTÄ VUONNA 2018

HAUK:N JÄSENSEUROJEN VALVONTAVUOROT HÄLVÄLÄN AMPUMARADALLA JA HIRVIRATOJEN KÄYTTÖVUOROT SEKÄ OHJEITA RATOJEN KÄYTÖSTÄ VUONNA 2018 HÄLVÄLÄN AMPUMAURHEILUKESKUS RY ILMOITUS Hollola 24.5.2018 HAUK:N JÄSENSEUROJEN VALVONTAVUOROT HÄLVÄLÄN AMPUMARADALLA JA HIRVIRATOJEN KÄYTTÖVUOROT SEKÄ OHJEITA RATOJEN KÄYTÖSTÄ VUONNA 2018 1 YLEISTÄ Hälvälän

Lisätiedot

Siviiliseurojen ampumaratavuorot Hälvälä/2012 ( )

Siviiliseurojen ampumaratavuorot Hälvälä/2012 ( ) Siviiliseurojen ampumaratavuorot Hälvälä/2012 (2.4.2012-28.10.2012) Huom! MUISTAKAA MERKITÄ AMMUTUT LAUKAUKSET!!! 300 metrin ampumaradalta peritään seuralta maksu 5 senttiä/laukaus. Harjoitusvuorot ovat

Lisätiedot

55 12.05.2015. Lausunto: Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunta/taipalsaaren harjoitus- ja ampuma-alueen ampumaratojen ympäristölupahakemus

55 12.05.2015. Lausunto: Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunta/taipalsaaren harjoitus- ja ampuma-alueen ampumaratojen ympäristölupahakemus Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta 55 12.05.2015 Lausunto: Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunta/taipalsaaren harjoitus- ja ampuma-alueen ampumaratojen ympäristölupahakemus 154/11.01.00.01/2015

Lisätiedot

Luottamusmiehen / -valtuutetun valinta, asema ja oikeudet

Luottamusmiehen / -valtuutetun valinta, asema ja oikeudet YLEMMÄT TOIMIHENKILÖT YTN RY OHJE YRY+K -ryhmä / Mko 19.8.2009 1 (13) Luottamumiehen / -valtuutetun valinta, aema ja oikeudet Siällyluettelo: Yleitä... 2 Oikeu luottamumiehen valintaan... 2 Luottamumiehen

Lisätiedot

Etelä Suomen Maanpuolustuspiiri Helsingin Koulutus- ja Tukiyksikkö 1 (7) Ase- ja Ampumakoulutuksen toimiala KILPAILUKUTSU 12.7.

Etelä Suomen Maanpuolustuspiiri Helsingin Koulutus- ja Tukiyksikkö 1 (7) Ase- ja Ampumakoulutuksen toimiala KILPAILUKUTSU 12.7. Etelä Suomen Maanpuolustuspiiri Helsingin Koulutus- ja Tukiyksikkö 1 (7) Ase- ja Ampumakoulutuksen toimiala KILPAILUKUTSU Toimintakäsky V / 2011 12.7.2011 HELSINGIN PIIRIN PALVELUSAMMUNNAN SYYSKILPAILUN

Lisätiedot

VEHKATAIPALEEN AMPUMARATA-ALUEEN JÄRJESTYSSÄÄNTÖ alkaen toistaiseksi

VEHKATAIPALEEN AMPUMARATA-ALUEEN JÄRJESTYSSÄÄNTÖ alkaen toistaiseksi Vehkataipaleen ampumarata AMPUMARATALAIN 763/2015 MUKAINEN JÄRJESTYSSÄÄNTÖ Sivu 1( 8 ) VEHKATAIPALEEN AMPUMARATA-ALUEEN JÄRJESTYSSÄÄNTÖ Voimassaolo Perusteet 19.8.2015 alkaen toistaiseksi Ampumaratalaki

Lisätiedot

Maasotakoulu Johtosääntö 1 (29) Esikunta LAPPEENRANTA HN MAAVJSÄ - MAASK HAMINAN AMPUMARATOJEN JOHTOSÄÄNTÖ

Maasotakoulu Johtosääntö 1 (29) Esikunta LAPPEENRANTA HN MAAVJSÄ - MAASK HAMINAN AMPUMARATOJEN JOHTOSÄÄNTÖ Maasotakoulu Johtosääntö 1 (29) 22.2.2017 MAAVJSÄ - MAASK HAMINAN AMPUMARATOJEN JOHTOSÄÄNTÖ 2017 Peruste: PUOLUSTUSVOIMIEN AMPUMA- JA HARJOITUSALUEET, ERILLI- SET HARJOITUSALUEET SEKÄ AMPUMARADAT, HK693/30.10.2014

Lisätiedot

Karjalan Prikaati Johtosääntö 1 (16) Esikunta VEKARANJÄRVI HL KARPRJSÄ - KYRÖNPELLON AMPUMARATOJEN JOHTOSÄÄNTÖ 2016

Karjalan Prikaati Johtosääntö 1 (16) Esikunta VEKARANJÄRVI HL KARPRJSÄ - KYRÖNPELLON AMPUMARATOJEN JOHTOSÄÄNTÖ 2016 Karjalan Prikaati Johtosääntö 1 (16) 1.12.2015 KARPRJSÄ - KYRÖNPELLON AMPUMARATOJEN JOHTOSÄÄNTÖ 2016 Normilyhenne: Perusteet: KARPRSJÄ MAAVVAROM D 2.1; AMPUMINEN PIENIKALIIPERISILLA ASEILLA Voimaantuloaika:

Lisätiedot

NAANTALI KARJALUOTO - PIRTTILUOTO ASEMAKAAVALUONNOS 3.10.06

NAANTALI KARJALUOTO - PIRTTILUOTO ASEMAKAAVALUONNOS 3.10.06 NAANTALI KARJALUOTO - PIRTTILUOTO ASEMAKAAVALUONNOS 3.0.06 Siniellä värillä on eitetty rakennuala/rakennualan oa, joka ijaitee kahden metrin korkeukäyrän alapuolella. Silta Epoon Suviaaritoa. Yleitä Aemakaavaonnoken

Lisätiedot

Etelä Suomen Maanpuolustuspiiri Helsingin Koulutus- ja Tukiyksikkö 1 (7) Ase- ja Ampumakoulutuksen toimiala JÄÄKÄRI KUTSU 12.7.

Etelä Suomen Maanpuolustuspiiri Helsingin Koulutus- ja Tukiyksikkö 1 (7) Ase- ja Ampumakoulutuksen toimiala JÄÄKÄRI KUTSU 12.7. Etelä Suomen Maanpuolustuspiiri Helsingin Koulutus- ja Tukiyksikkö 1 (7) Ase- ja Ampumakoulutuksen toimiala JÄÄKÄRI KUTSU Toimintakäsky VI / 2011 12.7.2011 HELSINGIN PIIRIN AMMUNNAN PARTIOKILPAILU JÄÄKÄRIPÄIVÄ

Lisätiedot

HELSINGIN RESERVILÄISPIIRIEN (HRUP / HRESP/ HELMPP) LOIMOLAN ALUEEN TAISTELU 18.12.1939 VUODEN VIIMEINEN RATAVUORON TEEMA KILPAILU 2011

HELSINGIN RESERVILÄISPIIRIEN (HRUP / HRESP/ HELMPP) LOIMOLAN ALUEEN TAISTELU 18.12.1939 VUODEN VIIMEINEN RATAVUORON TEEMA KILPAILU 2011 Helsingin Maanpuolustuspiiri Helsingin Reserviläispiiri KUTSU 1 (6) Ase- ja Ampumatoimiala HELMPP Ampumatoimikunta Helsinki Toimintakäsky VII / 2011 2.11.2011 HELSINGIN RESERVILÄISPIIRIEN (HRUP / HRESP/

Lisätiedot

TYRRIN RATAVUOROT

TYRRIN RATAVUOROT TYRRIN RATAVUOROT 2 2016 VASTUU: Ampuja / ampuvan osaston johtaja on vastuussa Tyrrin johtosäännön mukaisesta toiminnasta ml. muiden ampujien kuulonsuojaus SEURAT= Seurojen vast, käyttövuoro AMPUMARATA

Lisätiedot

Etelä Suomen Maanpuolustuspiiri Helsingin Koulutus- ja Tukiyksikkö 1 (8) Ase- ja Ampumakoulutuksen toimiala KILPAILUKUTSU 18.2.

Etelä Suomen Maanpuolustuspiiri Helsingin Koulutus- ja Tukiyksikkö 1 (8) Ase- ja Ampumakoulutuksen toimiala KILPAILUKUTSU 18.2. Etelä Suomen Maanpuolustuspiiri Helsingin Koulutus- ja Tukiyksikkö 1 (8) Ase- ja Ampumakoulutuksen toimiala KILPAILUKUTSU Toimintakäsky III / 2011 18.2.2011 HELSINGIN PIIRIN PALVELUSAMMUNNAN KEVÄTKILPAILUN

Lisätiedot

HELSINGIN PIIRIN AVOIN PERINNEKIVÄÄRI SYYSKILPAILUN

HELSINGIN PIIRIN AVOIN PERINNEKIVÄÄRI SYYSKILPAILUN Etelä Suomen Maanpuolustuspiiri Helsingin Koulutus- ja Tukiyksikkö KILPAILUKUTSU 1 (6) Ase- ja Ampumakoulutuksen toimiala Kilpailu IV / 2012 29.8.2012 HELSINGIN PIIRIN AVOIN PERINNEKIVÄÄRI SYYSKILPAILUN

Lisätiedot

RATAKORTTI 53. Kemihaaran ampumarata Salla - - - - - Ei tiedossa Paikallinen - - - - - - - - Muuta: Radan tiedot puuttuvat.

RATAKORTTI 53. Kemihaaran ampumarata Salla - - - - - Ei tiedossa Paikallinen - - - - - - - - Muuta: Radan tiedot puuttuvat. 52 RATAKORTTI 52. Yhdistyksen jäsenmäärä: Pintaala: Huoltotilat Ampumakokeita, ei kilpailutoimintaa Sähköverkkoliitäntä ympäristölupaa (ei vaadittu) Savukosken riistanhoitoyhdistyksen ampumarata Savukoski

Lisätiedot

Tämä teksti kaikkiin VIIKKOVUOROILLE. pistooli ja kivääri

Tämä teksti kaikkiin VIIKKOVUOROILLE. pistooli ja kivääri Tämä teksti kaikkiin VIIKKOVUOROILLE. pistooli ja kivääri Helsingin Koulutus- ja tukiyksikön pistooliammunnat ovat ulkoradalla pidettäviä ohjattuja ja valvottuja ammunnan harjoittelutilaisuuksia. Aseina

Lisätiedot

Sosiaalihuollon kertomusmerkintä

Sosiaalihuollon kertomusmerkintä Soiaalihuollon kertomumerkintä Kommentoitava materiaali Terveyden ja hyvinvoinnin laito (THL) L 30 (Mannerheimintie 166) 0071 Helinki Telephone: 09 54 6000 www.thl.fi Siällyluettelo Soiaalihuollon kertomumerkintä...

Lisätiedot

Sunnuntaisin ja arkipyhinä ampuminen on kokonaan kielletty. Ampumarata on suljettu ympäristöluvan ehtojen mukaan (viikot 26. ja 27.

Sunnuntaisin ja arkipyhinä ampuminen on kokonaan kielletty. Ampumarata on suljettu ympäristöluvan ehtojen mukaan (viikot 26. ja 27. Ampumaradalla saa ampua ma to klo 12.00-19.00 perjantaisin klo 12.00-15.00 lauantaisin klo 12.00-15.00 Sunnuntaisin ja arkipyhinä ampuminen on kokonaan kielletty. Ampumarata on suljettu ympäristöluvan

Lisätiedot

Hyvinkään rhy. Radan valvontapalaveri 2014

Hyvinkään rhy. Radan valvontapalaveri 2014 Hyvinkään rhy Radan valvontapalaveri 2014 Yleistä Viimeaikaiset aseiden väärinkäytöt esim kouluissa ovat luoneet kielteistä asennoitumista aseita ja myös ampumaratoja kohtaan. Yhteiskunnan kielteinen asenne,

Lisätiedot

Sunnuntaisin ja arkipyhinä ampuminen on kokonaan kielletty. Ampumarata on suljettu ympäristöluvan ehtojen mukaan (viikot 26. ja 27.

Sunnuntaisin ja arkipyhinä ampuminen on kokonaan kielletty. Ampumarata on suljettu ympäristöluvan ehtojen mukaan (viikot 26. ja 27. Ampumaradalla saa ampua ma to klo 12.00-19.00 perjantaisin klo 12.00-15.00 lauantaisin klo 12.00-15.00 Sunnuntaisin ja arkipyhinä ampuminen on kokonaan kielletty. Ampumarata on suljettu ympäristöluvan

Lisätiedot

Pikaohje Verio 1.0 marrakuu 2002 www.behringer.com SUOMI TURVALLISUUSOHJEET VAROITUS: Älä poita kantta (tai takaoaa) ähkäikuvaaran vähentämieki. Siällä ei ole käyttäjän huollettavia oia; käänny huolloa

Lisätiedot

Etelä Suomen Maanpuolustuspiiri Helsingin Koulutus- ja Tukiyksikkö 1 (9) Ase- ja Ampumakoulutuksen toimiala KUTSU TAPAHTUMAAN 12 14.10.2012.

Etelä Suomen Maanpuolustuspiiri Helsingin Koulutus- ja Tukiyksikkö 1 (9) Ase- ja Ampumakoulutuksen toimiala KUTSU TAPAHTUMAAN 12 14.10.2012. Etelä Suomen Maanpuolustuspiiri Helsingin Koulutus- ja Tukiyksikkö 1 (9) Ase- ja Ampumakoulutuksen toimiala KUTSU TAPAHTUMAAN Toimintakäsky VI / 2012 12 14.10.2012 HELSINGIN PIIRIN AMPUMATAPAHTUMA JÄÄKÄRIN

Lisätiedot

Uudenmaan piirin SRA-mestaruuskilpailu 2009

Uudenmaan piirin SRA-mestaruuskilpailu 2009 1 / 7 Uudenmaan piirin SRA-mestaruuskilpailu 2009 Aika: 18.4.2009 Järjestävä seura: Kirkkonummen seudun reserviläiset ry. Paikka: Upinniemen varuskunnan ampumaradat 2 / 7 Yleistä infoa kisasta Kulkuluvat

Lisätiedot

Itä-Suomen Sotilasläänin Esikunta Käsky 1 (5) Etelä-Savon Aluetoimisto MIKKELI MH21394 27.6.2011

Itä-Suomen Sotilasläänin Esikunta Käsky 1 (5) Etelä-Savon Aluetoimisto MIKKELI MH21394 27.6.2011 Itä-Suomen Sotilasläänin Esikunta Käsky 1 (5) 27.6.2011 ETELÄ-SAVON RESERVILÄISTEN RYNNÄKKÖKIVÄÄRIAMMUNTAKILPAILU 3.9.2011 1 JÄRJESTÄJÄ, KILPAILUAIKA JA -PAIKKA järjestää viiteasiakirjan mukaisesti Itä-

Lisätiedot

Seuraavat säännöt on laadittu Metsästysyhdistys Nalli ry:n jäsenille sovellettavaksi seuran harjoitusammunnoissa ja ampumakilpailuissa Vahdon ampumaradalla SISÄLLYS 1. AMPUMA-AJAT 2012 2. TOIMINTA AMPUMAPAIKALLA

Lisätiedot

Ison radan arkea. Case Sipoon Keskusampumarata. Curt Sjöblom

Ison radan arkea. Case Sipoon Keskusampumarata. Curt Sjöblom Ison radan arkea Case Sipoon Keskusampumarata Curt Sjöblom NCC:n murskaamo Kaatopaikka Sipoon moottorirata Sipoon keskusampumarata SMY:n rata! Perustettu 1981! n. 40 km H:gin keskustasta! SSG:n omistama!

Lisätiedot

Rakennus- ja ympäristölautakunta Muuntamontie 6 18.06.2014 74 80100 Joensuu Annettu julkipanon jälkeen

Rakennus- ja ympäristölautakunta Muuntamontie 6 18.06.2014 74 80100 Joensuu Annettu julkipanon jälkeen 1 JOENSUUN KAUPUNKI PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUVAN Rakennus- ja ympäristölautakunta MUUTTAMISESTA Muuntamontie 6 18.06.2014 74 80100 Joensuu Annettu julkipanon jälkeen Puh. (013) 267 7111 Päivämäärä Diaarinumero

Lisätiedot

Sunnuntaisin ja arkipyhinä ampuminen on kokonaan kielletty. Ampumarata on suljettu ympäristöluvan ehtojen mukaan (viikot 26. ja 27.

Sunnuntaisin ja arkipyhinä ampuminen on kokonaan kielletty. Ampumarata on suljettu ympäristöluvan ehtojen mukaan (viikot 26. ja 27. Ampumaradalla saa ampua ma to klo 12.00-19.00 perjantaisin klo 12.00-15.00 lauantaisin klo 12.00-15.00 Sunnuntaisin ja arkipyhinä ampuminen on kokonaan kielletty. Ampumarata on suljettu ympäristöluvan

Lisätiedot

Uudenmaan piirin SRA SM piirikarsinta II/2018, Upinniemi

Uudenmaan piirin SRA SM piirikarsinta II/2018, Upinniemi KIRKKONUMMEN SEUDUN RESERVILÄISET ry KYRKSLÄTTNEJDENS RESERVISTER rf Kirkkonummi / Siuntio / Inkoo Uudenmaan piirin SR SM piirikarsinta II/2018, Upinniemi 22.10.2017 Kilpailun organisaatio Pv:n valvoja

Lisätiedot

Siviiliseurojen ampumaratavuorot Hälvälä/talvikausi (29.10.2012 31.3.2013)

Siviiliseurojen ampumaratavuorot Hälvälä/talvikausi (29.10.2012 31.3.2013) Siviiliseurojen ampumaratavuorot Hälvälä/talvikausi (29.10.2012 31.3.2013) 22.10.2012 Huom! harjoitusvuorot ovat mahdollisia vain niinä aikoina, kun rata ei ole puolustusvoimien koulutuskäytössä. Laitteiden

Lisätiedot

AMMUNTA. kivääri- ja pistoolilajit, sisäradat mm. OKM/SLA ry

AMMUNTA. kivääri- ja pistoolilajit, sisäradat mm. OKM/SLA ry kivääri- ja pistoolilajit, sisäradat 1250 mm Sisäradoilla tauluvalaistus on oltava vähintään 1500 luxia, suosituksena 10 m radalla 1800 luxia ja 50 m radalla 3000 luxia. Yleisvalaistus vähintään 300 luxia,

Lisätiedot

Rakenteellinen ampumarataturvallisuus

Rakenteellinen ampumarataturvallisuus Rakenteellinen ampumarataturvallisuus Puolustusvoimien palvelusturvallisuusupseeri Majuri Olli Ohrankämmen Pääesikunta (Henkilöstöosasto, Koulutussektori, Palvelusturvallisuuden toimiala) 2.3.2012 Turvallinen

Lisätiedot

Etelä Suomen Maanpuolustuspiiri Helsingin Koulutus- ja Tukiyksikkö KILPAILUKUTSU 1 (6) Ase- ja Ampumakoulutuksen toimiala 18.2.

Etelä Suomen Maanpuolustuspiiri Helsingin Koulutus- ja Tukiyksikkö KILPAILUKUTSU 1 (6) Ase- ja Ampumakoulutuksen toimiala 18.2. Etelä Suomen Maanpuolustuspiiri Helsingin Koulutus- ja Tukiyksikkö KILPAILUKUTSU 1 (6) Ase- ja Ampumakoulutuksen toimiala Toimintakäsky II / 2011 18.2.2011 HELSINGIN AVOIN PERINNEKIVÄÄRI KEVÄTKILPAILUN

Lisätiedot

Satakunnan lennosto Johtosääntö 1 (20) Esikunta PIRKKALA HL755 SATLSTOJSÄ- PIRKKALAN TUKIKOHDAN AMPUMARADAN JOHTOSÄÄNTÖ 2019

Satakunnan lennosto Johtosääntö 1 (20) Esikunta PIRKKALA HL755 SATLSTOJSÄ- PIRKKALAN TUKIKOHDAN AMPUMARADAN JOHTOSÄÄNTÖ 2019 Satakunnan lennosto Johtosääntö 1 (20) SATLSTOJSÄ- N TUKIKOHDAN AMPUMARADAN JOHTOSÄÄNTÖ 2019 Normi lyhenne: Perusteet: SATLSTOJSÄ - N TUKIKOHDAN AMPUMARADAN JOH- TOSÄÄNTÖ 2019 MAAVVAROM D 1.4; TOIMINTA

Lisätiedot

PD-säädin PID PID-säädin

PD-säädin PID PID-säädin -äädin - äätö on ykinkertainen äätömuoto, jota voidaan kutua myö uhteuttavaki äädöki. Sinä lähtöignaali on uoraa uhteea tuloignaalin. -äätimen uhdealue kertoo kuinka paljon mittauuure aa muuttua ennen

Lisätiedot

Maavoimien Esikunta 1 (5) Henkilöstöosasto Liite 5 MIKKELI

Maavoimien Esikunta 1 (5) Henkilöstöosasto Liite 5 MIKKELI Maavoimien Esikunta 1 (5) AMPUMARADAN SUOJARAKENTEILLE ASETETTAVIA VAATIMUKSIA 1 TAUSTAVALLI 1. Taustavallin on noustava kauttaaltaan vähintään 34 :n kulmassa luotien lentorataan nähden. Taustavallin pinnan

Lisätiedot

Majuri Jyri Hollmén. Maavoimien Esikunta. Henkilöstö osasto. Koulutussektori. Oppimisympäristöt ja Simulaattorikoulutus. Kuva 1. Maavoimien Esikunta

Majuri Jyri Hollmén. Maavoimien Esikunta. Henkilöstö osasto. Koulutussektori. Oppimisympäristöt ja Simulaattorikoulutus. Kuva 1. Maavoimien Esikunta Majuri Jyri Hollmén Henkilöstö osasto Oppimisympäristöt ja Simulaattorikoulutus Kuva 1 Henkilöstöosasto AMPUMARATOJEN TULEVAISUUS SEMINAARI: MAAVOIMIEN KOULUAMPUMARADAT Kuva 2 Esityksen sisältö 1. Maavoimien

Lisätiedot

Majuri Jyri Hollmén. Maavoimien Esikunta. Henkilöstö osasto. Koulutussektori. Oppimisympäristöt ja Simulaattorikoulutus. Kuva 1. Maavoimien Esikunta

Majuri Jyri Hollmén. Maavoimien Esikunta. Henkilöstö osasto. Koulutussektori. Oppimisympäristöt ja Simulaattorikoulutus. Kuva 1. Maavoimien Esikunta Majuri Jyri Hollmén Henkilöstö osasto Oppimisympäristöt ja Simulaattorikoulutus Kuva 1 Henkilöstöosasto AMPUMARATOJEN TULEVAISUUS SEMINAARI: MAAVOIMIEN KOULUAMPUMARADAT Kuva 2 Esityksen sisältö 1. Maavoimien

Lisätiedot

Siviiliseurojen ampumaratavuorot Hälvälä kesä 2016 Ajalla (13.4.2016-3.10.2016)

Siviiliseurojen ampumaratavuorot Hälvälä kesä 2016 Ajalla (13.4.2016-3.10.2016) Siviiliseurojen ampumaratavuorot Hälvälä kesä 2016 Ajalla (13.4.2016-3.10.2016) Ampumisen edellytyksenä on: Valvoja käyttää ylintä määräysvaltaa ampumavuorojen aikana. Hänen ohjeistusta on noudatettava.

Lisätiedot

KEURUUN RIISTANHOITOYHDISTYS TAPAHTUMAKALENTERI 2017

KEURUUN RIISTANHOITOYHDISTYS TAPAHTUMAKALENTERI 2017 TAPAHTUMAKALENTERI 2017 Metsästäjäkoulutus Metsästäjäkoulutus Metsästäjätutkinnot Kansalaisopistolla 7.3, 14.3, 21.3, 28.3 klo 18.00 / Puheenjohtaja Metsästäjäkurssin ratapäivä 1.4. klo 10.00 Pirjonkangas

Lisätiedot

KUINKA PALJON VAROISTA OSAKKEISIIN? Mika Vaihekoski, professori. Lappeenrannan teknillinen yliopisto

KUINKA PALJON VAROISTA OSAKKEISIIN? Mika Vaihekoski, professori. Lappeenrannan teknillinen yliopisto KUINKA PALJON VAROISTA OSAKKEISIIN? Mika Vaihekoki, proeori Lappeenrannan teknillinen yliopito Näin uuden vuoden alkaea ueat meitä miettivät ijoitualkkuna kootumuta. Yki kekeiitä kyymykitä on päätö eri

Lisätiedot

Etelä Suomen Maanpuolustuspiiri Helsingin Koulutus- ja Tukiyksikkö 1 (7) Ase- ja Ampumakoulutuksen toimiala KILPAILUKUTSU 18.2.

Etelä Suomen Maanpuolustuspiiri Helsingin Koulutus- ja Tukiyksikkö 1 (7) Ase- ja Ampumakoulutuksen toimiala KILPAILUKUTSU 18.2. Etelä Suomen Maanpuolustuspiiri Helsingin Koulutus- ja Tukiyksikkö 1 (7) Ase- ja Ampumakoulutuksen toimiala KILPAILUKUTSU Toimintakäsky I / 2011 18.2.2011 HELSINGIN SRA-KARSINTAKILPAILU I / 2011 1. JÄRJESTÄJÄ,

Lisätiedot

VIITASAAREN ILMOLAHDEN AMPUMARADAN LAAJENTAMISSUUNNITELMA. Kivääriradat 150/300 m

VIITASAAREN ILMOLAHDEN AMPUMARADAN LAAJENTAMISSUUNNITELMA. Kivääriradat 150/300 m VIITASAAREN ILMOLAHDEN AMPUMARADAN LAAJENTAMISSUUNNITELMA Kivääriradat 150/300 m Seppo Tanninen ST RAKENNUSSUUNNITTELU Pöyhöläntie 39, 51900 Juva, p. 040-822 6423 RAKENNUSSUUNNITTELU SEPPO TANNINEN PÖYHÖLÄNTIE

Lisätiedot

Reserviläisurheiluliiton maastokilpailujen säännöt

Reserviläisurheiluliiton maastokilpailujen säännöt Reserviläisurheiluliiton maastokilpailujen säännöt 1. Johdanto Nämä Reserviläisurheiluliiton maastokilpailujen säännöt on hyväksytty Reserviläisurheiluliiton hallituksen kokouksessa 15.01.2015. Säännöt

Lisätiedot

AMPUMARATOJEN TULEVAISUUS. Jorma Riissanen

AMPUMARATOJEN TULEVAISUUS. Jorma Riissanen JORMA RIISSANEN Peruskoulutus FT meteorologiassa Entisessä elämässä professorin arvo Ampumaharrastusfoorumin sihteeri foorumin perustamisesta 29.3.2005 alkaen SAL:n ympäristövaliokunta 1997-2004 valtaosaltaan

Lisätiedot

Kilpailuorganisaation avainhenkilöt

Kilpailuorganisaation avainhenkilöt Kilpailuorganisaation avainhenkilöt TA JURY Heikki Pääkkönen Puheenjohtaja Sami Sipponen (MA), Marko Mäkelä (SAL), Pekka Rissanen (SiiLa), Kilpailun johtaja Kari Rautiainen Kivääriammunnan johtaja Pekka

Lisätiedot

K-UAS. Keski-Uusimaan Ampumaseura ry. Jäsentiedote 1/2018

K-UAS. Keski-Uusimaan Ampumaseura ry. Jäsentiedote 1/2018 K-UAS Keski-Uusimaan Ampumaseura ry Jäsentiedote 1/2018 www.k-uas.fi Yleistä Keski-Uusimaan Ampumaseura ry Seuran kotisivujen osoite WWW. K-UAS.FI Osoitteenmuutokset ilmoitetaan suoraan jäsenasioiden hoitajalle.

Lisätiedot

KUOPIO. Heinjoen ampuma- ja moottoriratakeskus

KUOPIO. Heinjoen ampuma- ja moottoriratakeskus KUOPIO Heinjoen ampuma- ja moottoriratakeskus KUOPIO Asukkaita 90 960 Pinta-ala 1730 km 2 KAUPUNKITIETOA maata n. 65 %, josta pääosa metsää vettä n. 35 % Korkeuserot merenpinnasta 80-250 m Läntistä leveyttä

Lisätiedot

Kouvolan kaupunki. Tarjouspyyntö 28733/2015 Päiväys 23.03.2015

Kouvolan kaupunki. Tarjouspyyntö 28733/2015 Päiväys 23.03.2015 1/19 TARJOUSPYYNTÖ 28733/2015 Apteekkien koneellinen lääkepalvelu ja toimitupalvelu 1. Hankintaykikön perutiedot Hankintaykikkö: Heli Mäkinen Suomi puh. +358 206154012 Tarjouket lähetettävä: Tarjou tai

Lisätiedot

Palvelusammunnat 2. 1. Ammunta: 2. Sarjat: 3. Ase: Versio 1.2

Palvelusammunnat 2. 1. Ammunta: 2. Sarjat: 3. Ase: Versio 1.2 Palvelusammunnat 2 Versio 1.2 Nopeiden kertalaukausten ja kahden perättäisen nopean laukauksen ampuminen makuuasennosta itselataavalla kiväärillä. Lajissa on sallittu vain kertatulen käyttö. 1. Ammunta:

Lisätiedot

Satakunnan lennosto Ilmoitus 1 (5) Esikunta PIRKKALA CM / /2017

Satakunnan lennosto Ilmoitus 1 (5) Esikunta PIRKKALA CM / /2017 Satakunnan lennosto Ilmoitus 1 (5) PIRKKALA 11.1.2017 23/12.08.00/2017 PIRKKALAN TUKIKOHDAN AMPUMARADAN KÄYTTÖVUOROT VIRKA-AJAN JÄLKEEN SEKÄ VIRANOMAISYHTEISTYÖHÖN PERUSTUVAT VUOROT 2017 1 Yleistä Satakunnan

Lisätiedot

80100 Joensuu Päivämäärä Diaarinumero Puh. (013) 267 7111 23.01.2015 4615/11.01.00/2014

80100 Joensuu Päivämäärä Diaarinumero Puh. (013) 267 7111 23.01.2015 4615/11.01.00/2014 1 JOENSUUN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Rakennus- ja ympäristölautakunta 21.01.2015 10 Muuntamontie 6 Annettu julkipanon jälkeen 80100 Joensuu Päivämäärä Diaarinumero Puh. (013) 267 7111 23.01.2015 4615/11.01.00/2014

Lisätiedot

Siviiliseurojen ampumaratavuorot Hälvälä/2013 (15.4.2013-1.11.2013)

Siviiliseurojen ampumaratavuorot Hälvälä/2013 (15.4.2013-1.11.2013) Siviiliseurojen ampumaratavuorot Hälvälä/2013 (15.4.2013-1.11.2013) Huom! HUOm! MUISTK MERKITÄ MMUTUT LUKUKSET!!! 300 metrin ampumaradalta peritään seuralta maksu 5 senttiä/laukaus. Harjoitusvuorot ovat

Lisätiedot

23.6.2010 saapunut kirjelmä liittyen ampumaradan käytön kieltämiseen ulkopuolisilta

23.6.2010 saapunut kirjelmä liittyen ampumaradan käytön kieltämiseen ulkopuolisilta Hallintopakkopäätös UUDELY/736/07.00/2010 20.12.2010 ASIA VIREILLEPANIJA VELVOITETTAVA Ympäristönsuojelulain 84 :n nojalla annettu päätös Thor Lindroos, Helsinki Kaartin Jääkärirykmentti HAKEMUS/VIREILLETULO

Lisätiedot

K-UAS. Keski-Uusimaan Ampumaseura ry. Jäsentiedote 1/2019

K-UAS. Keski-Uusimaan Ampumaseura ry. Jäsentiedote 1/2019 K-UAS Keski-Uusimaan Ampumaseura ry Jäsentiedote 1/2019 www.kuas.fi Keski-Uusimaan Ampumaseura ry Yleistä Seuran kotisivujen osoite WWW. KUAS.FI Osoitteenmuutokset ilmoitetaan suoraan jäsenasioiden hoitajalle.

Lisätiedot

Kertalaukausten ampuminen seisten yhden tai kahden käden otteella itselataavalla pistoolilla. Lajissa on sallittu vain kertatulen käyttö.

Kertalaukausten ampuminen seisten yhden tai kahden käden otteella itselataavalla pistoolilla. Lajissa on sallittu vain kertatulen käyttö. Palvelusammunta 3 Versio 1.2 Kertalaukausten ampuminen seisten yhden tai kahden käden otteella itselataavalla pistoolilla. Lajissa on sallittu vain kertatulen käyttö. 1. Ammunta RESUL:n ja sen jäsenyhdistysten

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/NOORMARKUN SEUDUN RIISTANHOITOYHDIS- TYS. Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa:

YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/NOORMARKUN SEUDUN RIISTANHOITOYHDIS- TYS. Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/NOORMARKUN SEUDUN RIISTANHOITOYHDIS- TYS Noormarkun seudun riistanhoitoyhdistys hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevan ampumaradan

Lisätiedot

Ampumaradat rakennemuutoksessa seminaari 8.3.2013

Ampumaradat rakennemuutoksessa seminaari 8.3.2013 Ampumaradat rakennemuutoksessa seminaari 8.3.2013 Messukeskus 8.3.2013 Jari Panhelainen Tuomme tilalle ratkaisut Senaatti-kiinteistöt - 2012 N. 11 000 rakennusta N. 6,5 milj. m 2 Kiinteistöomaisuus 4,7

Lisätiedot

7. Pyörivät sähkökoneet

7. Pyörivät sähkökoneet Pyörivät ähkökoneet 7-1 7. Pyörivät ähkökoneet Mekaanien energian muuntamieen ähköenergiaki ekä ähköenergian muuntamieen takaiin mekaanieki energiaki käytetään ähkökoneita. Koneita, jotka muuntavat mekaanien

Lisätiedot

METSÄSTYSPUHELIMET. www.zodiacfinland.fi

METSÄSTYSPUHELIMET. www.zodiacfinland.fi METSÄSTYSPUHELIMET www.zodiacfinland.fi Z O D I A C T E A M P R O WAT E R P R O O F ZODIAC Zodiac Team Pro Waterproof radiopuhelin on valintai, kun toiminnot ja uoritukyky ratkaievat. TAKUU 3 VUOTTA Open

Lisätiedot

Hiukkavaaran ampumarata, Oulu

Hiukkavaaran ampumarata, Oulu Rambøll Finland Oy Oulun Sotilasläänin Esikunta, Oulun kaupunki 3.10.2007 Oulun kaupunki, Oulun Sotilasläänin Esikunta Viite 82110340-11 Versio Pvm 3.10.2007 Hyväksynyt Tarkistanut JHs Kirjoittanut JKO,

Lisätiedot

Kaikki kilpailut alkavat 15 minuutin valmistautumis- ja koelaukaus ajalla, komennosta, ennen varsinaisen kilpailuajan alkamista.

Kaikki kilpailut alkavat 15 minuutin valmistautumis- ja koelaukaus ajalla, komennosta, ennen varsinaisen kilpailuajan alkamista. Kiväärilajien esittely Kiväärilajit voidaan jakaa kolmeen eri ryhmään: - 10 metriltä ammuttavat ilmakiväärin lajit. Ilmakiväärillä kilpailevat kaikenikäiset naiset ja miehet, muksusta mummoon. Ilmakivääri

Lisätiedot

Satakunnan lennosto Ilmoitus 1 (6) Esikunta PIRKKALA CO / /2017

Satakunnan lennosto Ilmoitus 1 (6) Esikunta PIRKKALA CO / /2017 Satakunnan lennosto Ilmoitus 1 (6) PIRKKALA 10.5.2019 23/12.08.00/2017 PIRKKALAN TUKIKOHDAN AMPUMARADAN KÄYTTÖ VIRKA-AJAN JÄLKEEN SEKÄ VIRANOMAISYHTEISTYÖ 2019 1 Yleistä 2 Tapahtumat Satakunnan lennoston

Lisätiedot

Kymenlaakson ampumaratakyselyn vastauksia Ympäristösuunnittelija Anna-Riikka Karhunen Kymenlaakson Liitto

Kymenlaakson ampumaratakyselyn vastauksia Ympäristösuunnittelija Anna-Riikka Karhunen Kymenlaakson Liitto Kymenlaakson ampumaratakyselyn vastauksia 8.11.2016 Ympäristösuunnittelija Anna-Riikka Karhunen Kymenlaakson Liitto Kyselyn tavoite Kartoittaa ampuma- ja metsästysharrastajien näkemyksiä Kymenlaakson ampumarataverkoston

Lisätiedot

Kilpailupäivänä klo 9.00 alkaen, Vanha Sinisalon Teollisuushalli, Teollisuustie 2 (radalle menevän tien varressa)

Kilpailupäivänä klo 9.00 alkaen, Vanha Sinisalon Teollisuushalli, Teollisuustie 2 (radalle menevän tien varressa) KILPAILIJATIEDOTE Kilpailun nimi Puolangan JääRalliSprint Päivämäärä 30.03.2019 Kilpailun järjestäjä Ralli Team Kainuu Ry / HAMU Ry Paikkakunta Puolanka 1. KILPAILUSTA YLEENSÄ 1.1 Kilpailun aikataulu klo

Lisätiedot

PT-36 Plasmarc-leikkausarvot

PT-36 Plasmarc-leikkausarvot PT-36 Plamarc-leikkauarvot Leikkauarvojen opa (FI) 0558007661 Verion 8.1 releaed on 28Oct11 VARMISTA, ETTÄ KÄYTTÄJÄ SAA NÄMÄ TIEDOT. VOIT TILATA MYYJÄLTÄ LISÄÄ KOPIOITA. VARO OHJEET on tarkoitettu kokeneille

Lisätiedot

Kainuun prikaati Päätös 1 (3)

Kainuun prikaati Päätös 1 (3) Kainuun prikaati Päätös 1 (3) KAJAANI 18.8.2016 MM17530 Laki puolustusvoimista (22.12.2009/1617) 14 Kainuun prikaatin toimintakäsky 2016 KIINTEISTÖJEN TILAPÄINEN KÄYTTÄMINEN PUOLUSTUSVOIMIEN SOTILAALLISEEN

Lisätiedot

1 YYTERI BEACH JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

1 YYTERI BEACH JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Sisältö 1 YYTERI BEACH JÄRJESTYSSÄÄNNÖT... 3 1.1 JÄRJESTYSSÄÄNNÖT ASUMISTA VARTEN... 3 1.1.1 YLEISTÄ... 3 1.1.2 VELVOITTAVUUS... 3 1.1.3 YHTEISET ALUEET... 3 1.1.4 JÄTEHUOLTO... 3 1.1.5 PYSÄKÖINTI... 3

Lisätiedot

KÖÖPENHAMINAN v 2013 PÄÄKAUPUNKIOTTELUN KILPAILUSÄÄNNÖT

KÖÖPENHAMINAN v 2013 PÄÄKAUPUNKIOTTELUN KILPAILUSÄÄNNÖT KÖÖPENHAMINAN v 2013 PÄÄKAUPUNKIOTTELUN KILPAILUSÄÄNNÖT AMMUNTA A Henkilökohtainen mestaruuskilpailu ja pohjoismaiden pääkaupunkien välinen joukkuekilpailu Ampuma-asento: Kansainvälinen :n ampumataulu

Lisätiedot

Lajit / sarjat /vammaluokat Y N Y20 N20 N50 Y50-70. R1 10m ilmakivääri, pysty SH1 60 60. R2 10m ilmakivääri, pysty SH1 40 40 40 40

Lajit / sarjat /vammaluokat Y N Y20 N20 N50 Y50-70. R1 10m ilmakivääri, pysty SH1 60 60. R2 10m ilmakivääri, pysty SH1 40 40 40 40 MUUTOKSET KILPAILUTOIMINNAN YLEISSÄÄNTÖIHIN JA OHJEISIIN KY/2005 Sääntömuutokset, jotka on hyväksytty liittovaltuuston kokouksessa 19.4.2008 kilpailutoiminnan yleissäännöt ja ohjeet (KY/2005) Lisätään

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN ALUEEN AVOIN SRA OSAKILPAILU I/2012

KESKI-SUOMEN ALUEEN AVOIN SRA OSAKILPAILU I/2012 KESKI-SUOMEN ALUEEN AVOIN SRA OSAKILPAILU I/2012 Kilpailun järjestävät Petäjäveden Reserviläiset ry ja Petäjäveden Reservinupseerit ry Petäjävedellä lauantaina 17.09.2011. Kilpailu on avoin kaikille SRA

Lisätiedot

Pelastustoimintaan osallistuvan vapaaehtois- ja sopimushenkilöstön koulutusjärjestelmän tarkistaminen

Pelastustoimintaan osallistuvan vapaaehtois- ja sopimushenkilöstön koulutusjärjestelmän tarkistaminen Pelatutoimintaan oallituvan vapaaehtoi- ja opimuhenkilötön koulutujärjetelmän tarkitaminen Palokuntakoulutuuudituken eminaari 7.5.2013 Vantaa Koulutupäällikkö Markku Savolainen Pelatulaki 379/2011 8 luku

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 84. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 84. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 15.09.2016 Sivu 1 / 1 670/2015 11.01.00 84 Vaasan hallinto-oikeuden päätös ympäristölupaa koskevista valituksista, Lahnuksen ampumarata Valmistelijat / lisätiedot: Harri Anttila, puh.

Lisätiedot

RATAKORTTI 50. Pääkäyttötarkoitus: Käyttöajat:

RATAKORTTI 50. Pääkäyttötarkoitus: Käyttöajat: RATAKORTTI 50. Paikallistason kilpailuja huolto/majoitustiloja Melun leviäminen ja riskit pohjavedelle selvitetty Raahe Olkijoen ampumarata Raahen kaupunki 2000 Seudullinen ampumakeskus 2 ha Itä Hirvi

Lisätiedot