Käyttöohje ChatAble Suomi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Käyttöohje ChatAble Suomi"

Transkriptio

1 Käyttöohje ChatAble Suomi 1. ChatAble- sovelluksen esittely Kotisivu Navigointi Muokkauspainikkeet Paluu- painike Näkymän (iso aihekuva) käyttäminen Ruudukon käyttäminen Hybridin käyttäminen Uuden näkymän (aihekuvan) lisääminen Muokkaa näkymää Lisää näkymään kuva / muokkaa näkymän kuvaa (aihekuvaa) Yksilöi näkymä (sekä lisää aktivointiruutuja) Aktivointiruutujen mediasisällöt Uuden ruudukon luominen Ruudukon muokkaaminen Lisää solu /muokkaa solua Tallenna GPS- sijainti Uuden hybridin luominen Lisää hybridin näkymään kuva / muokkaa hybridin näkymän kuvaa Lisää solu tai kansio / muokkaa solua tai kansiota Tallenna GPS- sijainti Vaihda näkymää Etsi näkymä/ruudukko/hybridi Äskeiset Näppäimistö Kirjoitusalusta Asetukset Käyttötapa Äskeiset Tallenna kotisivuksi Varmuuskopiointi... 25

2 11.5. Äänet Taustateema Yleisasetukset Ruudukon asetukset Näkymän asetukset ChatAble- tuki Therapy Boxin sovelluksista... 30

3 1. ChatAble- sovelluksen esittely ChatAble Suomi on innovatiivinen kuvakommunikointiin perustuva kommunikointisovellus, joka toimii ipad- ja ipad mini - laitteilla. ChatAble Suomi soveltuu useille käyttäjäryhmille kuten lapsille ja nuorille, joilla on kielenkehityksen erityisvaikeus, autismin kirjon henkilöille ja henkilöille, joilla on afasia, puhevamma, CP- vamma tai kehitysvamma. Sovellus sisältää yli Widgit- merkkiä ja sitä voidaan käyttää ios7- yhteensopivilla kytkimillä. Ruudukoiden, symbolien, kuvien, videoiden ja musiikin yhdistelmät mahdollistavat yksilöllisen ja persoonallisen kommunikointiympäristön rakentamisen. ChatAble on suunniteltu mahdollisimman helppokäyttöiseksi ja muunneltavaksi, ja siinä on on reilusti tilaa laajallekin sanastolle. 2. Kotisivu Kotisivun näkymän näet avatessasi ChatAblen ensimmäisen kerran. Yläpalkki on viesti- ikkuna, johon siirtyy viestiä varten valitut kuvat ja teksti. Palkkia napauttamalla kaikki ikkunassa oleva informaatio toistetaan ääneen. Napauttamalla oikealla puolella sijaitsevaa X- painiketta voit poistaa viimeisimmän kuvan/sanan viesti- ikkunasta. X- painikkeen kaksoisnapautus tyhjentää koko viesti- ikkunan (huomioithan, että tämä pätee pakotetun viiveen, painikkeen pidon viiveen ja kuulopalautteen käyttäjiin). Tämän alapuolella oleva laatikosta tuleva nuoli on niin sanottu Käyttöpainike, jonka avulla voit lähettää viesti- ikkunan sisällöt sähköpostina, tulostaa taulun tai kopioida ja liittää viesti- ikkunan sisällön.

4 Kotisivun voi muuttaa Asetuksista. Lisää tietoa tästä löydät osiosta Asetukset. 3. Navigointi Oikeassa alalaidassa on nuoli. Sitä kutsutaan Navigointikuvakkeeksi. Painamalla sitä saat näkyviin kuvakevalikon, joka näyttää tältä: Kun olet poissa kotisivulta, näet myös violetin kotikuvakkeen (talo), jonka kautta pääset takaisin kotisivulle. Tämä on kotikuvake: Keltainen kuvake, jossa on kaksi ympyrän muodostavaa nuolta, on Vaihda näkymää. Se vie valikkoon, josta voit valita erilaisia toimintoja. Lisätietoa näkymän vaihtamisesta löydät Asetukset- osiosta. Punainen kuvake, jossa on rattaan kuva, vie sinut sovelluksen asetuksiin. Tämä on Asetukset- kuvake: Vihreä kuvake, jossa on kynän ja lehtiön kuva, on Muokkaa - toiminto. Tästä pääset muokkaustilaan:

5 3.1. Muokkauspainikkeet Painamalla vihreää muokkauskuvaketta pääset tekemään uusia tai muokkaamaan jo olemassa olevia sivuja. Punainen Poista- painike poistaa sen sivun, jolla parhaillaan olet. HUOM! Älä koskaan poista ChatAblen omia esimerkkisivuja! Näiden sivujen poistaminen vaikuttaa sovelluksen käyttöön. Pinkin Kopioi ja liitä - painikkeen avulla voit kopioida ja liittää soluja ja kansioita toiselle sivulle. Paina kopiointipainiketta ja valitse kohde, jonka haluat kopioida. Poistu näkymästä ja mene haluamallesi sivulle, mene takaisin muokkaustilaan ja valitse Liitä. Lisäksi tumman violetilla kuvakkeella, jossa on kaksi neliötä ja nuoli, pääset kopioimaan kokonaisia tauluja. Purppuranvärisen Lisää sivu - painikkeen avulla voit lisätä uuden näkymän (iso aihekuva), ruudukon tai hybridin. Lisätietoja saat osiosta Uuden sivun luominen.

6 3.2. Paluu- painike Kun olet uudella sivulla ensimmäistä kertaa, vasemmassa alalaidassa näkyy pieni vasemmalle osoittava nuoli. Tämä on Paluu- painike, jonka avulla pääset edelliselle sivulle, jolla olet käynyt. Jos olet Etsi - sivulla tai Kirjoitusalustassa, paluupainike näkyy vasemmassa yläkulmassa. 4. Näkymän (iso aihekuva) käyttäminen Esimerkki näkymästä: Aktivointiruudut ovat sinisiä suorakulmioita tai vihreitä väkäsiä, joita napauttamalla saa laukaistua yhden tai useampia toimintoja. Näihin kuuluvat: sanan tai lauseen toistaminen ääneen (ja sen näyttäminen viesti- ikkunassa), symbolin näyttäminen viesti- ikkunassa, äänitallenteen toistaminen, videotallenteen toistaminen, linkistä siirtyminen toiseen sovelluksessa sijaitsevaan näkymään, taulustoon tai hybridiin ja linkistä siirtyminen verkkosivulle. Lisätietoja aktivointiruutujen luomisesta ja muokkaamisesta löydät Näkymän luominen - osiosta. Aktivointiruutujen ulkonäköä voi muokata Asetuksista. Jos aktivointiruutuun on lisätty tekstiä Teksti puheeksi - kenttään, sovellus toistaa tekstin ääneen. Jos aktivointiruutuun on lisätty kuva Valitse kuva kenttään, myös kuva siirtyy viesti- ikkunaan.

7 5. Ruudukon käyttäminen Esimerkki Ruudukosta: Ruudukossa voi olla soluja ja/tai kansioita. SOLU KANSIO Napautettaessa solua, sovellus toistaa soluun liitetyn tekstin. Jos soluun on laitettu teksti Teksti puheeksi - kenttään, niin sekä kuva että teksti siirtyvät viesti- ikkunaan ja sovellus toistaa tekstin ääneen. Sovellus toistaa myös kaiken soluun liitetyn mediasisällön. Napautettaessa kansiota, ohjelma siirtyy haluttuun uuteen ruudukkoon, näkymään (iso aihekuva) tai hybridiin. Lisätietoja solujen lisäämisestä ja muokkaamisesta löydät alaotsikon Lisää solu/kansio alta, osiosta Uuden tauluston luominen. Käyttäjän toiveiden mukaan muokattu ruudukko voi sisältää jopa 64 solua ja kansiota. 6. Hybridin käyttäminen Hybridinäkymissä on yksi iso aihekuva yhdessä 1-4 ruudun (solujen ja/tai kansioiden) kanssa. Esimerkki Hybridinäkymästä:

8 Näkymään saa yhden kuvan (joko ipadin kuvagalleriasta tuodun tai kameralla otetun) ja joukon itse lisättyjä aktivointiruutuja. Viesti- ikkunaa napauttamalla sovellus toistaa ääneen kaiken valittuihin aktivointiruutuihin liitetyn tekstin. Aktivointiruudun mediasisällöt mahdollistavat: sanan tai lauseen toistamisen ääneen (ja sen näyttäminen viesti- ikkunassa), kuvan näyttämisen viesti- ikkunassa, äänitallenteen toistamisen, videotallenteen toistamisen, linkin luomisen toiseen sovelluksessa sijaitsevaan näkymään, ruudukkoon tai hybridiin ja linkin luomisen verkkosivuun. Lisätietoja aktivointiruutujen luomisesta ja muokkaamisesta löydät Uuden näkymän luominen - osiosta. Hybridi- sivulla lisättävät solut tai kansiot toimivat samoin kuin ruudukoissa. 7. Uuden näkymän (aihekuvan) lisääminen Napauta ensin navigointikuvaketta ja sitten muokkaus- kuvaketta. Napauta Lisää sivu - painiketta (violetti kuvake, jossa plussa) saadaksesi esille kolme lisävaihtoehtoa. Napauta Lisää näkymä - painiketta (punainen kuvake, jossa talo ja puu) Muokkaa näkymää Jos olet juuri lisännyt sivun, Muokkaa näkymää - ikkuna ilmestyy automaattisesti. Jos haluat muokata jotakin näkymää, napauta ensin navigointikuvaketta ja sitten muokkaus- kuvaketta. Napauta lopuksi näkymää päästäksesi muokkaustilaan. Muokkaa näkymää - ikkuna on sama kuin näkymän lisäämisikkuna, mutta se sisältää kaikki kyseisen näkymän olemassa olevat asetukset Lisää näkymään kuva / muokkaa näkymän kuvaa (aihekuvaa) Ensimmäinen vaihtoehto on valita kuva aktivointiruutua varten. Paina Ota kuva kameralla - painiketta ottaaksesi kuvan ipadillasi. Paina Valitse galleriasta painiketta, jos sinulla on jo mieleinen kuva ipadillasi.

9 Yksilöi näkymä (sekä lisää aktivointiruutuja) Valitse toinen painike vasemmalta yläriviltä ja sitten Lisää aktivointiruutu lisätäksesi aktivointiruudun. Sävytetty neliö (eli aktivointiruutu) ilmestyy näkymän kuvaan. Voit siirtää sitä napauttamalla ja pitämällä kiinni sen keskeltä ja sen jälkeen raahaamalla sen haluamaasi kohtaan. Jos napautat etkä pidä kiinni, pieni ympyrä ilmestyy kuhunkin neliön kulmaan ja voit niiden avulla muuttaa aktivointiruudun kokoa pitämällä kiinni jostakin ympyrästä ja vetämällä sitä haluamaasi suuntaan. Valitse Aseta aloitusaika lisätäksesi muistutuksen. Selaa kellonaikoja valitaksesi sopiva aika herätykselle. Valitse Poista aktivointiruutu tuodaksesi esiin aktivointiruutujen poiston valikosta. Napauta poistokuvakkeita (pienet punaiset ympyrät, joissa on rasti) ja vahvista päätös pop- up- valikosta poistaaksesi aktivointiruudun pysyvästi. Aseta GPS- sijainti näkymälle. Sovellus muistaa sijaintisi ja tuo näkymän automaattisesti takaisin esille, kun palaat sijaintiisi. Jos sinulla on näkymä esimerkiksi puistosta, voit asettaa siihen sijainnin, jotta sinulla on aina oletuksena puistonäkymä esillä käydessäsi siellä. *Huomioithan, että GPS- merkinnät ovat saatavilla ainoastaan ipad Airille ja ipad Air Minille, joissa on paikannuspalvelut päällä.

10 Aktivointiruutujen mediasisällöt Aktivointiruutua napautettaessa sovellus toistaa valitun Aktivointiruudun mediasisällöt uudessa ikkunassa. Napauta sitä aktivointiruutua, jota haluat muokata, ja napauta sitten Aktivointiruutujen mediasisällöt - kuvaketta. Kirjoita Teksti puheeksi - kenttään haluamasi sana, joka käytettäessä ilmestyy viesti- ikkunaan ääneen toistettuna. Jos lisäät ääneen toistettavaa tekstiä, voit lisätä myös kuvan, joka ilmestyy viesti- ikkunaan. Napauta Valitse kuva - painiketta, jotta voit ottaa kuvan kamerallasi tai valita kuvan galleriasta tai symbolin Widgit- kirjastosta. Napauta Valitse äänitiedosto itunesista - painiketta päästäksesi uuteen ikkunaan, jossa näkyvät itunesissa olevat äänitiedostosi. Napauta laulua, jonka haluat soivan, kun aktivointiruutu aktivoidaan. Voit nauhoittaa ääntä napauttamalla Tallenna ääntä - painiketta. Tällöin sovellus käyttää ipadin sisäänrakennettua mikrofonia. Paina lopuksi Stop - painiketta. Voit kuunnella tallenteesi painamalla pientä kaiutinsymbolia laatikosta, jossa lukee Minun äänitiedosto. Kun olet nauhoittanut äänitallenteen, musiikkisymbolin tausta muuttuu vihreäksi ja sen viereen ilmestyy väkänen äänitiedoston lisäämisen merkiksi. Voit lisätä videon painamalla keltaista videonäppäintä Aktivointiruutujen mediasisällöt - ikkunassa. Voit toistaa videon kolmella tavalla. Jos sinulla on verkkoyhteys, voit etsiä haluamasi videon YouTubesta. Jos sinulla on jo haluamasi video tallennettuna, valitse se galleriasta. Jos haluat nauhoittaa videon ipadillasi, paina Tallenna video - painiketta. Kun olet lopettanut videon kuvaamisen, voit tarkastaa sen ja nauhoittaa sen tarvittaessa uudestaan.

11 Sininen näppäin Aktivointiruutujen mediasisällöt - ikkunassa on hyperlinkki- painike. Kirjoita verkkosivun osoite hyperlinkkikenttään ja sovellus vie sinut jatkossa haluamallesi sivustolle, kun olet poistunut muokkaustilasta ja napauttanut aktivointiruutua. Voit myös lisätä linkityksen aktivointiruudusta johonkin toiseen näkymään (aihekuva), ruudukkoon tai hybridiin, valitsemalla linkitettävän sivun Valitse linkki - ikkunasta. Ulkoasu Aktivointiruudun raja - toiminnon avulla voit valita väripaletista mieleisesi värin kunkin aktivointiruudun reunoille. Näkymän reunat - toiminnon avulla voit valita mieleisesi kehysvärin näkymälle.

12 Tallenna näkymä Jos haluat tehdä lisämuutoksia, siirry muokkauskuvakkeesta muokkaustilaan ja kosketa näkymää. Tallentaaksesi näkymän napauta Tallenna- painiketta ja nimeä näkymä. Esimerkki näkymästä: 8. Uuden ruudukon luominen Napauta ensin navigointikuvaketta ja sitten muokkauskuvaketta. Napauta sitten Lisää sivu - kuvaketta (violetti kuvake, jossa on plusmerkki ympyrän sisällä) saadaksesi näkyviin kolme lisävaihtoehtoa. Napauta Lisää ruudukko - kuvaketta (keltainen kuvake, jossa on kuva yhdeksästä laatikosta 3X3- muodossa). Nyt voit nimetä ruudukkosi ja valita sivulle asetettavien solujen lukumäärän (voit valita joko 1, 4, 9, 16 tai 64 solun ruudukon). Ylläolevassa esimerkissä ruudukolle on annettu nimi ChatAblen käyttöohje ja ruudukon koko on 2x2.

13 Kun olet antanut nimen, saat näkyviin tällaisen sivun: 8.1. Ruudukon muokkaaminen Kun olet ottanut esille sen ruudukon, jota haluat muokata, paina ensin navigointikuvaketta ja sitten muokkauskuvaketta. Muokkaustilassa ruudukko näyttää tältä: Lisää solu /muokkaa solua Napauta Lisää solu/kansio - painiketta ja saat näkyviin pop- up- valikon, joka näyttää tältä: Napauta Lisää solu - painiketta ja päädyt sivulle, joka näyttää tältä: Jos olet jo lisännyt solun ja haluat muokata sitä, pysy muokkaustilassa ja napauta solua, jota haluat muokata. Saat näkyviin samat vaihtoehdot kuin uutta solua lisättäessä. Jos muokkaat olemassaolevaa solua, saat mahdollisuuden muuttaa sen kansioksi. Samoin kansion voi muuttaa soluksi ja samalla kaikki linkitykset poistetaan automaattisesti. Valitse kuva Ensimmäinen vaihtoehto on valita kuva. Paina Ota kuva kameralla - kuvaketta ottaaksesi kuvan ipadillasi. Paina Valitse galleriasta - kuvaketta, jos sinulla on jo mieleinen kuva

14 ipadillasi. Paina Valitse symbolikirjastosta - painiketta selataksesi yli Widgit- symbolia sisältävää kirjastoa. Teksti solussa Jos haluat muuttaa solun/kansion alalaidassa olevaa tekstiä, muokkaa sitä teksti- kentässä. Teksti- kenttään lisätty teksti näkyy itse solussa/kansiossa. Se täyttyy automaattisesti symbolin nimellä, jos olet valinnut symbolin kirjastosta. Jätä tämä kenttä tyhjäksi, jos et halua nimetä solua. Teksti puheeksi on viesti, joka toistetaan ääneen silloin, kun solu on valittuna. Se on oletusarvoisesti sama kuin teksti. Teksti puheeksi - viestin voi muuttaa eroamaan tekstistä napauttamalla tekstinsyöttökenttää. Jätä se tyhjäksi, jos et halua tekstiä toistettavan puheeksi. Jos napautat fonttipainiketta, voit selata valmiiden fonttien listaa ja valita mieleisesi fontin. Napauta väripainiketta, jos haluat muuttaa tekstin väriä. Teksti viesti- ikkunaan on vaihtoehto, jonka avulla voit valita joko solun tekstin syöttämisen viesti- ikkunaan ja sen toistamisen ääneen tai tekstin toistamisen ääneen ilman sen lisäämistä viesti- ikkunaan. Tämä toiminto on oletusarvoisesti päällä. Solun mediasisällöt Kun solua napautetaan, se toistaa kaikki siihen ohjelmoidut mediasisällöt. Voit ohjelmoida solun toistamaan ääni- tai videotiedostoja tai verkkosivustoille.

15 Voit lisätä siihen viestin Teksti puheeksi - kenttään tai valita kappaleen itunesista. Voit nauhoittaa ääntä napauttamalla Tallenna ääntä - kuvaketta, jolloin sovellus käyttää ipadin sisäänrakennettua mikrofonia. Lopeta äänitys painamalla lopuksi Stop - kuvaketta. Voit kuunnella tallenteesi painamalla pientä kaiutinsymbolia laatikosta, jossa lukee Minun äänitiedosto. Voit lisätä videon painamalla keltaista videonäppäintä Solun media - ikkunassa. Voit toistaa videon kolmella tavalla. Jos sinulla on verkkoyhteys, voit etsiä haluamasi videon YouTubesta. Jos sinulla on jo haluamasi video tallennettuna ipadillasi, valitse se galleriasta. Jos haluat nauhoittaa videon ipadillasi, paina Tallenna video - kuvaketta. Kun olet lopettanut videon kuvaamisen, voit tarkastaa sen ja nauhoittaa sen tarvittaessa uudestaan. Sininen kuvake on hyperlinkkinäppäin. Jos sinulla on käytössä verkkoyhteys, voit syöttää verkkosivuston osoitteen. Ulkoasu Solun väri - toiminnon avulla voit valita solujen reunoille haluamasi värin väripaletista. Valitse ensin Solun taustaväri ja sen jälkeen väri, jonka haluat näkyvän solussa kuvan taustalla.

16 Tallenna solu Napauta tallennuskuvaketta päästäksesi pois muokkaustilasta. Solut eivät vaadi nimiä, sillä niissä on jo tekstiä. Esimerkki solusta ruudukossa: Lisää kansio /muokkaa kansiota Kun olet ottanut esille sen ruudukon, jota haluat muokata, paina ensin navigointikuvaketta ja sitten muokkauskuvaketta. Muokkaustilassa ruudukko näyttää tältä: Napauta kuvaketta ja valitse sitten Lisää kansio aukeavasta valikosta. Voit myös napauttaa olemassaolevaa kansiota muokataksesi sitä.

17 Valitse kuva Ensimmäinen vaihtoehto on valita kuva kansiotasi varten. Paina Ota kuva kameralla - painiketta ottaaksesi kuvan ipadillasi. Jos sinulla on jo mieleinen kuva ipadillasi, paina Valitse galleriasta - painiketta. Paina Valitse symbolikirjastosta - painiketta selataksesi yli Widgit- symbolia sisältävää kirjastoa. Näyttöteksti Jos haluat muuttaa kansion alalaidassa olevaa tekstiä, muokkaa sitä tekstilaatikosta käsin. Teksti- kenttään kirjoitettu teksti näkyy itse kansiossa. Se täyttyy automaattisesti symbolin nimellä, jos olet käyttänyt symbolia kirjastostamme. Jätä se tyhjäksi, jos et halua nimetä solua. Teksti puheeksi on se viesti, joka toistetaan ääneen silloin kun kansio on valittuna. Se on oletusarvoisesti sama kuin teksti. Teksti puheeksi - viestin voi muuttaa eroamaan tekstistä napauttamalla tekstinsyöttökenttää. Jätä se tyhjäksi, jos et halua tekstiä toistettavan puheeksi. Jos napautat fonttikuvaketta, saat näkyviin mahdollisuuden selata valmiiden fonttiemme listaa ja valita mieleisesi fontin. Napauta väripainiketta, jos haluat muuttaa tekstin väriä.

18 Teksti viesti- ikkunaan on vaihtoehto, jonka avulla voit valita joko kansion tekstin syöttämisen viesti- ikkunaan ja sen toistamisen ääneen tai tekstin toistamisen ääneen ilman sen lisäämistä viesti- ikkunaan. Tämä toiminto on oletusarvoisesti pois päältä. Linkitä kansio toiseen sivuun Napautettaessa kansio avaa uuden sivun. Napauta Linkitysvaihtoehdot- kuvaketta ja valitse linkitettäväksi joko näkymä, taulusto tai hybridi. Selaa olemassa olevien sivujen listaa ja napauta haluamaasi sivua. Ulkoasu Kansion tausta - toiminnon avulla voit valita kuvan takana olevan kansion värin ja voit lisäksi vaihtaa reunojen värin mieleiseksesi. Tallenna kansio Napauta tallennuspainiketta päästäksesi pois muokkaustilasta. Kansiot eivät vaadi nimiä, sillä niissä on jo tekstiä. Esimerkki kansiosta ruudukossa:

19 Tallenna GPS- sijainti Jos haluat tallentaa taulustosivun GPS- sijainnin*, napauta ensin navigointikuvaketta ja sitten muokkauskuvaketta. Näytön vasemmassa alakulmassa on pieni punainen merkki. Napauta tätä merkkiä. Saat vahvistuksen sijainnin tallentamisesta. Vihreä rasti ilmestyy merkin viereen. *Huomioithan, että GPS on saatavilla vain ipad Airissa ja ipad Mini Airissa paikannuspalvelujen ollessa päällä. 9. Uuden hybridin luominen Napauta ensin navigointikuvaketta ja sitten muokkauskuvaketta (vihreä kuvake, jossa on kynä lehtiön päällä). Napauta viimeiseksi lisäyskuvaketta (liila kuvake, jossa on plusmerkki ympyrän sisällä) saadaksesi näkyviin kolme lisävaihtoehtoa. Napauta Lisää hybridi - kuvaketta. Avautuu seuraava sivu:

20 Kun olet antanut otsikon hybridille, avautuu seuraava sivu: Lisää hybridin näkymään kuva / muokkaa hybridin näkymän kuvaa Jos haluat muokata jotakin hybridin näkymää, napauta ensin navigointikuvaketta ja sitten muokkauskuvaketta. Napauta sitten hybridin näkymän kuvaa keskeltä. Lisätietoja muokkaamisesta saat tämän ohjeen osiosta Lisää/muokkaa näkymää (iso aihekuva) Lisää solu tai kansio / muokkaa solua tai kansiota Jos haluat muokata jotakin hybridin näkymää, napauta ensin navigointipainiketta ja sitten muokkauskuvaketta. Täältä voit napauttaa joko Lisää uusi solu/kansio - kuvaketta tai olemassaolevaa solua tai kansiota. Lisätietoja muokkaamisesta saat osiosta Lisää ruudukko / muokkaa ruudukkoa Tallenna GPS- sijainti Jos haluat tallentaa sivuun GPS- sijainnin*, napauta ensin navigointikuvaketta ja sitten muokkauskuvaketta. Näytön vasemmassa alakulmassa on pieni punainen merkki. Napauta tätä merkkiä. Saat vahvistuksen sijainnin tallentamisesta. Vihreä rasti ilmestyy merkin viereen. *Huomioithan, että GPS on saatavilla vain ipad Airissa ja ipad Mini Airissa paikannuspalvelujen ollessa päällä. 10. Vaihda näkymää Vaihda näkymää - toiminnon saa auki napauttamalla ensin navigointikuvaketta ja sitten keltaista ympyrää (jossa kaksi valkoista nuolta). Vaihda näkymää - sivu näyttää tältä:

21 10.1. Etsi näkymä/ruudukko/hybridi Napauta Etsi- kuvaketta vaihtosivulla. Uusi sivu ilmestyy: Jos tiedät sen näkymän, ruudukon tai hybridin nimen, johon haluat mennä, napauta hakupalkkia sivun yläreunassa ja kirjoita siihen haluamasi kohteen nimi. Jos olet epävarma etsimäsi sivun nimestä tai jos haluat selata sisältöjä, napauta yhtä kolmesta alapuolella sijaitsevasta kuvakkeesta selataksesi vain ruudukoita, hybridejä tai näkymiä. Voit myös selata valikoiman läpi edellisessä kuvassa annetun esimerkin mukaisesti. Napauta näkymäkuvaketta (punainen painike, jossa on talon ja puun kuva) selataksesi olemassaolevia näkymäsivuja. Napauta nuolinäppäimiä oikealle ja vasemmalle jatkaaksesi selaamista. Napauta ruudukkokuvaketta (keltainen painike, jossa on laatikoiden kuva) selataksesi olemassa olevia ruudukoita. Napauta nuolinäppäimiä oikealle ja vasemmalle jatkaaksesi selaamista.

22 Napauta hybridikuvaketta (vihreä painike) selataksesi olemassaolevia hybridisivuja. Napauta nuolinäppäimiä oikealle ja vasemmalle jatkaaksesi selaamista Äskeiset Äskeiset - sivu näyttää tältä: Se näyttää sinulle kaikki vierailemasi kuva-, taulusto- ja hybridinäkymät tuoreimmasta vanhimpaan. Se sisältää myös tietoa siitä, milloin olet viimeksi käynyt sivulla, kuinka monta kertaa olet käynyt kullakin sivulla ja millainen sivu on kyseessä. Pieni kuvakaappaus kustakin sivusta ilmestyy vasemmalle puolelle. Voit tehdä valinnan napauttamalla rivistöä, jossa näkyy tietoa halutusta sivusta.

23 10.3. Näppäimistö Näppäimistö näyttää tältä: Sillä voi kirjoittaa viesti- ikkunaan ilmestyviä viestejä, jotka on myös mahdollista toistaa ääneen napauttamalla viesti- ikkunaa. Sivun oikeassa alalaidassa sijaitsevat seuraavat näppäimet (oikealta vasemmalle alla olevassa kuvassa): välimerkit, numerot, isot kirjaimet ja peruutusnäppäin. Välimerkkinäppäin tuo esiin uuden näppäimistön, jossa on valikoima välimerkkejä. Numeronäppäin tuo esiin uuden näppäimistön, jossa on numerot. Peruutusnäppäimen avulla voit poistaa kirjoitettuja viestejä kirjain kerrallaan. (Huomaathan, että peruutusnäppäin poistaa ainoastaan näppäimistöllä kirjoitettuja viestejä. Käytä viesti- ikkunassa olevaa X- näppäintä muiden sanojen/lauseiden poistamiseen.) Raahaa ja pudota Voit halutessasi muokata näppäimistöä raahaamalla ja pudottamalla näppäimiä. Mene ensin muokkaustilaan näppäimistöllä. Paina näppäintä, jonka haluat siirtää ja säilytä pito sekunnin ajan. Tämän jälkeen pidä pito, raahaa näppäin haluamaasi kohtaan ja vapauta pito. Kyseessä olevat kaksi näppäintä vaihtavat paikkaa.

24 10.4. Kirjoitusalusta Kirjoitusalusta toimii ainoastaan suorasta kosketuksesta ja näyttää tältä: Kirjoita viestisi harmaalle alustalle käyttämällä joko sormeasi tai kosketuskynää. Yläpuolella on pieni laatikko, joka näyttää sovelluksen tulkinnan kirjoittamastasi viestistä. Oikealla on neljä painiketta. Tyhjä harmaa painike (kauimpana vasemmalla) syöttää kaiken kirjoitusalustalle kirjoittamasi tekstin viesti- ikkunaan ja lisää välilyönnin sen perään. Pisteellä varustettu painike (toinen vasemmalta) syöttää kaiken kirjoituslehtiöön kirjoittamasi tekstin viesti- ikkunaan ja lisää sen perään pisteen tai ylimääräisen välilyönnin. Vasemmalle osoittava nuoli (toinen oikealta) poistaa viimeisimmän kirjoitusalustalle tekemäsi merkinnän (kukin merkintä alkaa, kun asetat joko sormesi tai piirtimen kirjoituslehtiölle ja loppuu, kun poistat sen). Oikeanpuolimmaisella nuolella voit syöttää tekstisi viesti- ikkunaan.

25 11. Asetukset Pääset käsiksi asetuksiin valitsemalla ensin navigointikuvakkeen oikeasta alakulmasta ja sitten napauttamalla Asetukset- kuvaketta. Asetuksia voi muuttaa ainoastaan suoralla kosketuksella Käyttötapa Voit valita seuraavien vaihtoehtojen välillä: Suora kosketus käytä sovellusta sormella tai kosketusnäyttökynällä. Kytkinkäyttö käytä sovellusta kytkimillä ohjaamalla. Kytkinohjaus otetaan käyttöön ipadin asetuksista Äskeiset Äskeisten sivujen tallentaminen kytketään päälle ja pois päältä liu uttamalla. Tämä ominaisuus on oletusarvoisesti päällä, mutta voit kytkeä sen pois päältä, jos et halua sovelluksen muistavan, millä sivuilla olet vieraillut Tallenna kotisivuksi Tämän ominaisuuden avulla voit valita kotisivun eli sivun, joka aukeaa automaattisesti avatessasi sovelluksen ja jolle pääset napauttamalla kotikuvaketta navigointipainikkeessa. Napauttamalla tätä, saat esille listan kaikista sovelluksessa olevista sivuista, ja tekemästäsi sivuvalinnasta tulee merkiksi rasti Varmuuskopiointi

26 Varmuuskopiointi pilvipalveluun Ottaaksesi pilvipalvelun käyttöön ChatAblessa varmista ensin että Internet- yhteys on muodostettu. Mene ChatAblessa kohtaan "Asetukset" (valikko löytyy ruudun oikeasta alakulmasta). Valitse asetuksista kohta "Siirry pilvipalveluun". Jos sinulla ei vielä ole tiliä pilvipalvelussa: 1) Valitse "Kirjaudu sisään tästä". 2) Syötä tietosi lomakkeelle. Käytä sellaista käyttäjänimeä ja salasanaa, jotka ovat turvallisia mutta myös helppoja muistaa. Salasanassa tulee olla vähintään 6 merkkiä. 3) Valitse "Kirjaudu". Kun sinulla on jo käyttäjätili ja haluat varmuuskopioida kaiken: 1) Kirjaudu sisään käyttäjänimelläsi ja salasanallasi. 2) Kirjoita nimi varmuuskopiollesi ja paina oikealla puolella olevaa nuolipainiketta (Varmuuskopioi nyt). 3) Varmuuskopio luodaan ja lähetetään palvelimelle. Tämä saattaa kestää jopa muutamia minuutteja, riippuen varmuuskopion koosta. Älä poistu sovelluksesta varmuuskopioinnin aikana. 4) Kun varmuuskopiointi on suoritettu onnistuneesti, näkyy viesti "Varmuuskopiointi onnistui". Sivun alalaidassa näkyy varmuuskopiosi muodossa "Täysi varmuuskopio_antamasi nimi.zip". Kun sinulla on jo käyttäjätili ja haluat varmuuskopioida vain joitakin sivuja: 1) Kirjaudu sisään käyttäjänimelläsi ja salasanallasi. 2) Kirjoita nimi varmuuskopiollesi toiseen tekstikenttään (Varmuuskopioi sivuja) ja paina oikealla puolella olevaa nuolipainiketta. 3) Valitse ne sivut jotka haluat varmuuskopioida. 4) Varmuuskopio luodaan ja lähetetään palvelimelle. Tämä saattaa kestää muutamia minuutteja, riippuen varmuuskopion koosta. Älä poistu sovelluksesta varmuuskopioinnin aikana. 5) Kun varmuuskopiointi on suoritettu onnistuneesti, näkyy viesti "Varmuuskopiointi onnistui". Sivun alalaidassa näkyy varmuuskopiosi muodossa "Sivujen varmuuskopio_varmuuskopion nimi.zip". Kun olet tehnyt varmuuskopion ja haluat palauttaa sen: 1) Kirjaudu sisään käyttäjänimelläsi ja salasanallasi. 2) Sivun alalaidassa näkyy lista kaikista käyttäjätilillesi tallentamistasi varmuuskopioista. Valitse tiedosto, jonka haluat ladata ja paina nuoli- ikonia. 3) Varmuuskopion lataus ja asennus laitteellesi alkaa. Kun lataat täyden varmuuskopion, koko sovelluksen sisältö pyyhitään pois ja korvataan

27 varmuuskopiolla. Kun lataat laitteellesi sivujen varmuuskopiot, ainoastaan niiden sisältö päivittyy kirjastoon ja muu sisältö säilyy ennallaan Äänet ChatAblessa on ipadin oma IOS ääni sekä erittäin laadukkaat suomalaiset Nuance - puheäännet Satu (naisääni) ja Onni (miesääni). Kun puheääni on valittu, tulee valinnan merkiksi väkänen valitun äänen viereen. Sovellus sanoo automaattisesti Hei, nimeni on <nimi>, jotta kuulet, miltä ääni kuulostaa poistumatta asetuksista. Valitse Valitse äänenkorkeus säätääksesi äänen korkeammaksi tai matalammaksi. Valinnastasi tulee merkiksi väkänen. Valitse Valitse nopeus säätääksesi puhenopeuden sopivaksi. Valinnastasi tulee merkiksi väkäneb Taustateema Taustateema on se väri, tekstuuri tai kuva, joka näkyy sovelluksen taustalla. Valitse Valitse taustateema ja saat esille listan valittavana olevista väreistä ja tekstuureista. Vaihtoehtoina on yksitoista väriä ja seitsemän taustatekstuuria. Listan lopussa on vaihtoehto Valitse galleriasta, jonka avulla voit ladata taustakuvaksi ipadillasi valmiiksi olevan kuvan. Valintasi merkiksi tulee rasti. Oletusväri on tummankeltainen. Valitse Valitse viesti- ikkunan teema vaihtaaksesi viesti- ikkunan värin. Valitse mieleisesi väri annettujen vaihtoehtojen joukosta.

28 11.7. Yleisasetukset Joskus saattaa tulla tilanteita, joissa et halua viesti- ikkunan olevan näkyvillä. Yleisasetuksista voit kytkeä viesti- ikkunan päälle tai pois päältä. Voit valita, haluatko Käyttövaihtoehto- painikkeen käyttöön viesti- ikkunassa vai et. Käyttöpainikkeen avulla voit käyttää viesti- ikkunan sanoja moniin eri tarkoituksiin (kopioi/liitä, lähetä sähköpostia, lataa Twitteriin). Käyttövaihtoehto on päällä oletusarvoisesti. Pyyhkäise vasemmalle tai oikealle navigoidaksesi - toiminnon avulla voit selata taulustoja tekemällä pyyhkäisyeleen sivulla. Kun se on päällä, paina ja pidä paikallaan kaksi sormea sivulla ja sitten työnnä kuvaa vasemmalle/oikealle liikkuaksesi nopeasti taulustojen välillä. Näppäinääni saa sovelluksen tekemään pienen äänen aina kun näppäintä napautetaan onnistuneesti. Teksti puheeksi - toiminnon voi kytkeä päälle tai pois päältä, mikä tarkoittaa sitä, että sovellus ei toista ääneen soluun tai aktivointiruutuun ohjelmoitua tekstiä niitä napautettaessa. Se tuottaa puhetta vain silloin kun viesti- ikkunaa napautetaan. Tällä ei ole vaikutusta muihin soluihin tai aktivointiruutuihin ohjelmoituihin mediatiedostoihin. Tekstin ääntäminen - toiminnon avulla voit muuttaa sitä tapaa, jolla sanat äännetään sovelluksessa. Voit muuttaa vain yhden sanan ääntämistä kerrallaan (väliviivalla yhdistetyt sanat luetaan yhdeksi sanaksi). Syötä teksti oikeassa kirjoitusmuodossaan Teksti näytölle - kenttään. Syötä se äänteenmukaisesti Äännettävä teksti kenttään (esim. ipad Näytettävä teksti kenttään ja ai pad Tekstin ääntäminen kenttään). Paina ääninäytepainiketta kuullaksesi äänen. Napauta tallennuspainiketta, jos olet ääneen tyytyväinen. Yksilöidyt ääntämiset listautuvat sivulle ja niitä voi poistaa tai muokata milloin tahansa. Huomioithan: GPS- toiminnon voi kytkeä päälle tai pois päältä. Kun GPS on päällä, voit ohjelmoida sivun ilmestymään automaattisesti saapuessasi tiettyyn paikkaan. Tämä ominaisuus ei ole saatavilla vanhemmissa ipadeissa. Tallentaaksesi tauluston sijainnin mene muokkaustilaan ja napauta sekä pidä kiinni sijaintimerkistä. Tallentaaksesi näkymäsijainnin mene muokkaustilaan ja napauta näkymää, ja napauta Aseta sijainti näkymälle - vaihtoehtoa kustomoiduissa näkymäasetuksissa.

29 Palauta tehdasasetukset - toiminto palauttaa sovelluksen alkuperäiset asetukset poistamalla uudet sivut ja ottamalla käyttöön oletussisällöt. Se palauttaa myös alkuperäiset asetukset Ruudukon asetukset Ruudukon- ominaisuuksien avulla voit muokata ruudukot haluamaasi muotoon. Ne kaikki voidaan kytkeä päälle tai pois päältä. Päälle kytkettynä Näytä teksti näyttää solujen ja kansioiden nimet symbolin alla. Kytke tämä toiminto pois päältä, jos haluat nähdä vain symbolit. Päälle kytkettynä Solun väri näyttää solujen ja reunojen värin. Jos haluat kaikkien solujen taustojen pysyvän aina valkoisina ja reunojen mustina, näyttötyylin voi kytkeä pois päältä. Päälle kytkettynä Näyttösymboli varmistaa, että symbolit näytetään kaikissa soluissa ja kansioissa nimikkeidensä yläpuolella. Kytke tämä toiminto pois päältä, jos haluat nähdä vain tekstit. Esikatsele ruudukko toiminnon avulla voit ennen muokkausta katsoa, miltä uusi ruudukko näyttää. Uudessa ruudukossa on tyhjiä soluja tyhjän tilan sijaan. Jos haluat lisätä soluun sisältöä Esikatsele ruudukko - toiminnon ollessa päällä, mene ensin muokkaustilaan ja napauta sitten mitä tahansa tyhjää solua. Oletusfontti - toiminnon avulla voit valita oletusfontin standardiksi mille tahansa uusiin soluihin tai aktivointiruutuihin syötettävälle tekstille. Fontin oletusväri - toiminnon avulla voit valita värin mille tahansa uusiin soluihin tai aktivointiruutuihin syötettävälle tekstille Näkymän asetukset Näkymäasetusten avulla voit muokata näkymiä haluamallasi tavalla. Voit muuttaa Aktivointiruudun muotoa mieleiseesi muotoon. Valittavana on lukuisia erilaisia muotoja ja täytteitä. Tämä pätee kaikkiin sovelluksessa oleviin aktivointiruutuihin.

30 ChatAble- tuki Näiden linkkien kautta pääset nopeasti sähköpostitukeen, käyttöoppaaseen ja pikaohjeeseen. Jos sinulla on kysyttävää sovellukseen liittyen, voit olla yhteydessä Evantiaan numerosta tai sähköpostilla Tarvittaessa voit myös olla yhteydessä Therapy Boxiin sähköpostilla box.co.uk Therapy Boxin sovelluksista Näiden vaihtoehtojen avulla saat lisätietoa muista sovelluksistamme tai voit vierailla verkkosivuillamme! CE ChatAble on CE- sertifioitu sovellus.

ChatAble-sovelluksen esittely

ChatAble-sovelluksen esittely Contents ChatAble-sovelluksen esittely... 2 Kotisivu... 3 Navigointi... 4 Muokkauspainikkeet... 4 Paluupainike... 5 Näkymän käyttäminen... 5 Tauluston käyttäminen... 6 Hybridin käyttäminen... 7 Uuden sivun

Lisätiedot

Seniori-taulusto Kuvat Avainsanat

Seniori-taulusto Kuvat Avainsanat Seniori-taulusto Kuvat Avainsanat Seniori-taulusto on suunniteltu aikuisten sähköiseksi kommunikoinnin apuvälineeksi. Taulusto toimii ChatAble suomi -kommunikointisovelluksella. Evantia360 kommunikoinnin

Lisätiedot

Juniori-taulusto Kuvat avainsanat

Juniori-taulusto Kuvat avainsanat Juniori-taulusto Kuvat avainsanat Evantia Juniori-taulusto on suunniteltu lasten sähköiseksi kommunikoinnin apuvälineeksi. Taulusto toimii ChatAble Suomi - kommunikointisovelluksella. Evantia360 kommunikoinnin

Lisätiedot

Teini-taulusto Kuvat Avainsanat

Teini-taulusto Kuvat Avainsanat Teini-taulusto Kuvat Avainsanat Teini-taulusto on suunniteltu nuorten ja aikuisten sähköiseksi kommunikoinnin apuvälineeksi. Taulusto toimii ChatAble suomi -kommunikointisovelluksella. Evantia360 kommunikoinnin

Lisätiedot

Evantia 360 Junior Kuvat ja viittomat -taulusto

Evantia 360 Junior Kuvat ja viittomat -taulusto Evantia 360 Junior Kuvat ja viittomat -taulusto Evantia360 Junior Kuvat ja viittomat -taulusto on suunniteltu lasten sähköiseksi kommunikoinnin apuvälineeksi. Taulusto toimii ChatAble Suomi -kommunikointisovelluksella.

Lisätiedot

Teini-taulusto Kuvat lausetasoinen

Teini-taulusto Kuvat lausetasoinen Teini-taulusto Kuvat lausetasoinen Teini-taulusto on suunniteltu nuorten ja nuorten aikuisten sekä joissain tapauksissa myös aikuisten sähköiseksi kommunikoinnin apuvälineeksi. Taulusto toimii ChatAble

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Teini-taulusto Kuvat lausetasoinen

Teini-taulusto Kuvat lausetasoinen Teini-taulusto Kuvat lausetasoinen Teini-taulusto on suunniteltu nuorten ja nuorten aikuisten sekä joissain tapauksissa myös aikuisten sähköiseksi kommunikoinnin apuvälineeksi. Taulusto toimii ChatAble

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen Lomavastaajan

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

ChatAble. V3 User Guide

ChatAble. V3 User Guide ChatAble V3 User Guide Contents 1 2 3 4 Ruudukko 5 GoGo!-luonti 6 7 8 9 Johdanto Käytön aloittaminen Uuden sivun luominen Solun muokkaaminen Solun teksti Puhe Kuva Tyyli Media Linkki GoGo!-skannaus Aihekuva

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

Moodlen lohkot. Lohkojen lisääminen: Lohkojen muokkaaminen: Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Suvi Junes

Moodlen lohkot. Lohkojen lisääminen: Lohkojen muokkaaminen: Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Suvi Junes Moodlen lohkot Lohkojen lisääminen: Moodlen lohkot sisältävät kurssialueen hallinnointiin liittyviä toimintoja. Kun saat uuden tyhjän kurssialueen, sen molemmilla reunoilla on valmiina muutama keskeinen

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan:: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista numeroiduista osioista sekä osioiden molemmilla

Lisätiedot

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön ipadin käyttö 1. Käynnistä ipad oikeassa yläreunassa olevasta painikkeesta. 2. Valitse alareunasta nuoli Avaa. Vedä sormella nuolesta eteenpäin palkin verran eli pyyhkäise. Tietoturva Käyttöön tarvitaan

Lisätiedot

Juniori-taulusto Kuvat lausetasoinen

Juniori-taulusto Kuvat lausetasoinen Juniori-taulusto Kuvat lausetasoinen Evantia Juniori-taulusto on suunniteltu lasten sähköiseksi kommunikoinnin apuvälineeksi. Taulusto toimii ChatAble suomi - kommunikointisovelluksella. Evantia360 kommunikoinnin

Lisätiedot

Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille

Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Teams-ohjelman asentaminen... 3 Kokousten järjestäminen ja omaan kokoukseen liittyminen... 5 Kokouskutsun

Lisätiedot

Netsor Webmailin käyttöohje

Netsor Webmailin käyttöohje Netsor Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen

Lisätiedot

Tiedostojen palauttaminen tehtävien palautuskansioihin Office 365 tilin yhdistäminen iperho verkko-oppimisympäristöön

Tiedostojen palauttaminen tehtävien palautuskansioihin Office 365 tilin yhdistäminen iperho verkko-oppimisympäristöön Tiedostojen palauttaminen tehtävien palautuskansioihin Office 365 tilin yhdistäminen iperho verkko-oppimisympäristöön Tiedoston palauttaminen tiedostona / Office 365 -kirjastosta Tiedoston palauttaminen

Lisätiedot

Seniori-taulusto Kuvat avainsanat

Seniori-taulusto Kuvat avainsanat Seniori-taulusto Kuvat avainsanat Seniori-taulusto on suunniteltu aikuisen käyttäjän sähköiseksi kommunikoinnin apuvälineeksi. Taulusto toimii ChatAble suomi -kommunikointisovelluksella. Evantia360 kommunikoinnin

Lisätiedot

Evantia360 Senior Start -taulusto

Evantia360 Senior Start -taulusto Evantia360 Senior Start -taulusto Evantia360 Senior Start -taulusto on suunniteltu aikuisen käyttäjän sähköiseksi kommunikoinnin apuvälineeksi. Taulusto toimii ChatAble Suomi -kommunikointisovelluksella.

Lisätiedot

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti:

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti: HENKILÖKORTTIEN SUUNNITTELUSOVELLUS SOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJE Voit kokeilla korttien suunnittelemista valmiiden korttipohjien avulla ilman rekisteröitymistä. Rekisteröityminen vaaditaan vasta, kun olet valmis

Lisätiedot

Moodle 2.2 pikaohje. 1. Kirjautuminen ja omat kurssit (Työtilat) 1. Mene internet-selaimella osoitteeseen

Moodle 2.2 pikaohje. 1. Kirjautuminen ja omat kurssit (Työtilat) 1. Mene internet-selaimella osoitteeseen Moodle 2.2 pikaohje 1. Kirjautuminen ja omat kurssit (Työtilat) 1. Mene internet-selaimella osoitteeseen https://moodle2.pkky.fi Kirjaudu omilla kuntayhtymän verkkotunnuksilla klikkaamalla Kirjaudu linkkiä

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

Teini Pro -taulusto Teini Pro Teini

Teini Pro -taulusto Teini Pro Teini Teini Pro -taulusto Teini Pro -taulusto on suunniteltu nuorten parissa työskentelevien ammattilaisten työvälineeksi. Taulusto toimii ChatAble suomi -kommunikointisovelluksella. Evantian kommunikoinnin

Lisätiedot

Tero Mononen / Kumppanuuskampus

Tero Mononen / Kumppanuuskampus Yksi tili kaikkiin Googlen palveluihin. Ne joilla on GOOGLE TILI, tutkikaa ja testatkaa sivun 19 valikosta löytyvää GOOGLE DRIVE -palvelua https://accounts.google.com/signup 1 Yksityisille ilmainen palvelu

Lisätiedot

Predictable 5 Uudet ominaisuudet

Predictable 5 Uudet ominaisuudet Predictable 5 Uudet ominaisuudet Sisällys 1. Sisäänkirjautuminen ja varmuuskopiointi... 3 2. Lauseiden etsiminen... 3 3. ios-äänet... 4 4. 10-näppäiminen näppäimistö... 4 5. Apple & näppäimistön laajennukset...

Lisätiedot

Evantia 360 Teen Start -taulusto

Evantia 360 Teen Start -taulusto Evantia 360 Teen Start -taulusto Evan%a360 Teen Start - taulusto on suunniteltu nuorten ja nuorten aikuisten sekä joissain tapauksissa myös aikuisten sähköiseksi kommunikoinnin apuvälineeksi. Taulusto

Lisätiedot

H5P-työkalut Moodlessa

H5P-työkalut Moodlessa H5P-työkalut Moodlessa 1. H5P-työkalujen käyttöönotto Moodlessa Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Emma Hanhiniemi 1. Klikkaa Moodlen muokkausnäkymässä Lisää aktiviteetti tai aineisto -linkkiä. 2.

Lisätiedot

KYMP Webmail -palvelu

KYMP Webmail -palvelu KYMP Webmail -palvelu Sisältö 1. Kirjautuminen... 3 2. Viestin merkinnät... 4 3. Viestien lukeminen... 4 Viestiin vastaaminen... 4 Viestin välittäminen edelleen / uudelleen ohjaus... 5 4. Viestin kirjoittaminen...

Lisätiedot

NAP: Merenkulun reitti- ja aikataulueditorin käyttöohje

NAP: Merenkulun reitti- ja aikataulueditorin käyttöohje Käyttöohje Liikkumispalvelukatalogi NAP Merenkulun reitti- ja aikataulueditori 1 (14) 16.8.2018 Användarinstruktioner för kartvertyget för sjötrafik på svenska NAP: Merenkulun reitti- ja aikataulueditorin

Lisätiedot

LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys

LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys 1. Yleistä... 2 2. Lukkarin käynnistys ja sisäänkirjautuminen... 2 3. Vapaa aikatauluhaku... 2 4. Lukujärjestyksen luominen ja avaaminen... 3 Lukukauden valinta... 3 Uuden

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille:

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Tämän pikaohjeen avulla pääsette alkuun sivujenne tekemisessä, mutta suosittelemme täydellisten Lappi.fi -ohjeiden lukemista ennen sivujenne tekemistä. Ohjeet löytyvät

Lisätiedot

Outlook Web App ver 1.2

Outlook Web App ver 1.2 Outlook Web App ver 1.2 Kirjautuminen Kirjoita selaimen osoiteriville: o365.edu.hel.fi Kirjoita opetuksen verkon tunnuksesi ja salasanasi avautuvalla kirjautumissivulla. Hetken odottelun jälkeen esiin

Lisätiedot

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3 Web-editori 2 Optima Web-editori -ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Web-editorista... 3 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3 2 Pikatoimintopainikkeet... 3 2.1 Tallenna... 3 2.2 Peru / Tee uudelleen...

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

eportfolio ammatillisen kasvun ja oman osaamisen kuvaaminen

eportfolio ammatillisen kasvun ja oman osaamisen kuvaaminen eportfolio ammatillisen kasvun ja oman osaamisen kuvaaminen Esimerkkejä eportfolioista ja lisätietoa eportfolio /web-sivujen julkaisupalveluista Few examples of eportfolios / personal websites. (with permission

Lisätiedot

VALOKUVAKIRJA. VaiheittAinen opas

VALOKUVAKIRJA. VaiheittAinen opas VALOKUVAKIRJA VaiheittAinen opas Näin pääset alkuun Kirjaudu Liberokerhon tilillesi. Valitse valikosta Liberokerho, niin pääset perheesi omalle kerhosivulle / omaan uutisvirtaasi. Jos et ole vielä tehnyt

Lisätiedot

Sähköisen Markkinoinnin Koulutus Kotisivutyöpaja. Julkaisujärjestelmän ohje

Sähköisen Markkinoinnin Koulutus Kotisivutyöpaja. Julkaisujärjestelmän ohje Sähköisen Markkinoinnin Koulutus Kotisivutyöpaja Julkaisujärjestelmän ohje 2014 2 PM-Julk aisujärjestelmän perusohjeet Julkaisujärjestelmän käyttöönotto Julkaisujärjestelämän avulla voit itsenäisesti muokata

Lisätiedot

KiMeWebin käyttöohjeet

KiMeWebin käyttöohjeet KiMeWebin käyttöohjeet 5.3.2017 Miten saan käyttäjätunnuksen? Jos haluat käyttäjätunnuksen (eli oikeuden muokata sivuja) laita viesti webvelho@kime.fi ja kerro viestissä nimi pesti lippukunnassa (esim.

Lisätiedot

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt. Sisällöt-näkymä Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma 1 Valitse kieleksi Suomi Välilehti 1. Perustiedot Musta reunus kieliversioneliön

Lisätiedot

Käyttäjän Pikaohje. CCTV Videovalvonta

Käyttäjän Pikaohje. CCTV Videovalvonta Käyttäjän Pikaohje CCTV Videovalvonta Tallenteiden haku 1.Aikahaku 1. Aloittaaksesi tallenteiden haun, paina näppäintä, jolloin aikahaun valikko tulee näkyviin, kuten alla. 2. Käytä vasen/oikea näppäimiä

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

Kompassin käyttöönotto ja kokeen luominen Opettaja

Kompassin käyttöönotto ja kokeen luominen Opettaja Kompassin käyttöönotto ja kokeen luominen Opettaja Kompassi-digikokeiden julkaisua varten sinun tulee luoda Sanoma Pron oppimisympäristöön oma työtila kurssiryhmän nimellä. Opiskelijat liittyvät samaan

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun.

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun. ALVin käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Moodlen lohkot Lohkojen lisääminen: Moodlen lohkot sisältävät kurssialueen hallinnointiin liittyviä toimintoja. Kun saat uuden tyhjän kurssialueen, sen molemmilla reunoilla on valmiina muutama keskeinen

Lisätiedot

Transkribuksen pikaopas

Transkribuksen pikaopas Transkribuksen pikaopas Transkribus on alusta, jolla voi puhtaaksikirjoittaa haluamaansa aineistoa ja automaattisesti tunnistaa käsinkirjoitettua tekstiä. Sitä käyttääkseen täytyy rekisteröityä. Tässä

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO Kirjautuminen Kirjatuminen järjestelmään tapahtuu syöttämällä ylläpitäjältä (yleensä sähköpostilla) saatu käyttäjätunnus ja salasana niille varattuihin kenttiin. Jos olet unohtanut salasanasi voit syöttää

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun n luominen Google Sites palveluun Mikä Osaamispassi on? Osaamispassi auttaa kertomaan taidoistasi, koulutuksestasi, työkokemuksestasi ja sinua kiinnostavista asioista työnantajalle kun haet työtä. Osaamispassi

Lisätiedot

Hittitoimiston Forte-kotisivujen päivitysohje

Hittitoimiston Forte-kotisivujen päivitysohje Hittitoimiston Forte-kotisivujen päivitysohje Forte-kotisivujen päivitysohje 2 Sisällysluettelo: Kirjautuminen 2 Ohjausnäkymä 3 Sivun lisääminen ja yleisnäkymä 4 Sivun muokkaus 5 Sivun hakusanaoptimointi

Lisätiedot

Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen

Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen Tervetuloa mukaan rakentamaan yr-blogiamme! Lue seuraavat ohjeet ennen artikkelisi julkaisemista. Pääset kirjautumaan sisään osoitteessa

Lisätiedot

Data@Flow ohjeet. AtFlow Oy, Pekka Rönkkönen, pekka@atflow.fi +358 (0)50 340 1705

Data@Flow ohjeet. AtFlow Oy, Pekka Rönkkönen, pekka@atflow.fi +358 (0)50 340 1705 Data@Flow ohjeet AtFlow Oy, Pekka Rönkkönen, pekka@atflow.fi +358 (0)50 340 1705 1 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen... 2 2. Sisältöalueiden muokkaaminen... 4 2.1. Sisältöalueen sisällön muokkaaminen...

Lisätiedot

OPPIMISSOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJEET

OPPIMISSOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJEET OPPIMISSOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJEET Käyttöohjeen sisältö Tästä käyttöohjeesta löydät seuraavat ohjeet ja tiedot: Salasanan luominen Sovelluksen lataaminen ja kirjautuminen Profiilikuvan asettaminen Muumi-hahmon

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Skhole Käyttöohjeet Pääkäyttäjille ja Ohjaajille. Päivitetty

Skhole Käyttöohjeet Pääkäyttäjille ja Ohjaajille. Päivitetty Skhole Käyttöohjeet Pääkäyttäjille ja Ohjaajille Päivitetty 27.3.2019 Kirjautuminen & ohjeet Voit kirjautua Skholen verkkopalveluun kahdesta eri paikkaa. Joko Skholen verkkosivulta osoitteesta www.skhole.fi

Lisätiedot

Articles... 3 Videon tallentaminen ipadista Flowboxiin... 4 Dokumentin lataaminen OneDrivesta Fronterin palautuskansioon...15

Articles... 3 Videon tallentaminen ipadista Flowboxiin... 4 Dokumentin lataaminen OneDrivesta Fronterin palautuskansioon...15 IPAD Table of Contents Articles... 3 Videon tallentaminen ista Flowboxiin... 4 Dokumentin lataaminen OneDrivesta Fronterin palautuskansioon...15 Perusasioita ista...18 Tilan vapauttaminen ista...19 Voice

Lisätiedot

Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2. Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2. Yhdistyksen etusivun muokkaaminen... 2

Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2. Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2. Yhdistyksen etusivun muokkaaminen... 2 Mietoisten kyläportaalin käyttöohjeet alasivujen ylläpitäjille Päivitetty 8.4.2011 Sisältö Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2 Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2 Yhdistyksen etusivun muokkaaminen...

Lisätiedot

Evantia 360 Junior Start Viittomat-taulusto

Evantia 360 Junior Start Viittomat-taulusto Evantia 360 Junior Start Viittomat-taulusto Evantia360 Junior Start Viittomat -taulusto on suunniteltu lasten sähköiseksi kommunikoinnin apuvälineeksi. Taulusto toimii ChatAble Suomi -kommunikointisovelluksella.

Lisätiedot

Facebook-sivun luominen

Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Etene vaihe vaiheelta 1 Kirjaudu Facebook-palveluun omalla käyttäjätunnuksellasi. Sen jälkeen sivun alareunassa näkyvät toimintolinkit, joista sinun täytyy

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

Näin tilaat tuotteita Kuulotarvikkeen verkkokaupasta

Näin tilaat tuotteita Kuulotarvikkeen verkkokaupasta Näin tilaat tuotteita Kuulotarvikkeen verkkokaupasta 1 Sisällysluettelo 1. Kun tilaat ensimmäisen kerran ja rekisteröidyt asiakkaaksemme....2 Rekisteröidy palveluun...2 Kirjautuminen...4 Salasanan vaihtaminen...5

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

ipad maahanmuuttajien ohjauksessa Laitteen käyttöönotto Kotomaatti 2016

ipad maahanmuuttajien ohjauksessa Laitteen käyttöönotto Kotomaatti 2016 ipad maahanmuuttajien ohjauksessa Laitteen käyttöönotto Kotomaatti 2016 Sisältö hyperlinkkeinä Miten ipad avataan ja suljetaan? Miten sovellukset avataan ja suljetaan? Kuinka luodaan kansio? Kuinka käytän

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

Oma kartta Google Maps -palveluun

Oma kartta Google Maps -palveluun TAMPERE 1 (6) Oma kartta Google Maps -palveluun Google Maps palveluun on mahdollista luoda karttoja omilla paikkamerkeillä. Tilin luonti Google-palveluihin Tehdäksesi karttoja omilla paikkamerkinnöillä,

Lisätiedot

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 Windows Phone 8 Nokia Lumia käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden puhelimen perusasetukset... 2 ENSI KÄYNNISTYS... 2 MICROSOFT-TILIN LUOMINEN... 3 KIRJAUTUMINEN

Lisätiedot

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Pika-aloitusopas Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Tämä asiakirja on laadittu auttamaan sinua hallinnoimaan nopeasti CEB TalentCentral

Lisätiedot

1. ASIAKKAAN OHJEET... 2. 1.1 Varauksen tekeminen... 2. 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4. 1.3 Varauksen peruminen... 4

1. ASIAKKAAN OHJEET... 2. 1.1 Varauksen tekeminen... 2. 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4. 1.3 Varauksen peruminen... 4 1. ASIAKKAAN OHJEET... 2 1.1 Varauksen tekeminen... 2 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4 1.3 Varauksen peruminen... 4 1.4 Omien tietojen muokkaaminen... 5 1.5 Salasanan muuttaminen... 5 2. TYÖNTEKIJÄN

Lisätiedot

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com Viva-16 Käyttöohje 1.4.2009 Veikko Nokkala Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Ohjelmisto käyttöliittymä... 3 Asentaminen... 3 Käyttöönotto... 3 Katselu... 6 Tallennus... 8 Toistaminen... 9 Selain käyttöliittymä...

Lisätiedot

Luku 7 Uusien Mallien Tiedostot

Luku 7 Uusien Mallien Tiedostot Luku 7 Uusien Mallien Tiedostot Kaikki ZoomTextin asetukset voidaan tallentaa ja palauttaa käyttämällä mallitiedostoja. Mallitiedostot kontrolloivat kaikkia ZoomTextin toimintoja mukaan lukien suurennustasot,

Lisätiedot

Teini-kansio Avainsanat ja irtokuvakalenteri

Teini-kansio Avainsanat ja irtokuvakalenteri Teini-kansio Avainsanat ja irtokuvakalenteri Teini-kansio avainsanoilla on suunniteltu kaikenikäisille aikuisille, mutta se soveltuu erinomaisesti myös nuorille käyttäjille. Evantia360 kommunikoinnin tuote-

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2

https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2 https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2 Sisällys: 1. Onni-oppimispäiväkirja yleisesti... 3 2. Käyttäjätunnuksen luominen... 3 2.1 Itä-Suomen yliopiston Opiskelija

Lisätiedot

1 eportfolio Kyvyt.fi - palvelun käytön aloittaminen

1 eportfolio Kyvyt.fi - palvelun käytön aloittaminen eportfolio Kyvyt.fi - palvelussa on Salpauksen ryhmä nimeltä AMMATTIOSAAJAN TYÖKYKYPASSI. Ryhmän jäsenenä saat käyttöösi suorittamiseen tarvittavat valmiit sivupohjat. Salpauksessa eportoliota käytetään

Lisätiedot

Pika-aloitusopas. Haku Voit etsiä sivustoja, henkilöitä tai tiedostoja. Sivuston tai uutisviestin luominen

Pika-aloitusopas. Haku Voit etsiä sivustoja, henkilöitä tai tiedostoja. Sivuston tai uutisviestin luominen Pika-aloitusopas Saa aikaan enemmän olinpaikastasi riippumatta suojatun käytön, jakamisen ja tiedostotallennuksen avulla. Kirjaudu sisään Office 365 -tilaukseesi ja valitse SharePoint sovellusten käynnistyksestä.

Lisätiedot

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA. Kirjaudu -palveluun osoitteessa www.punomo.npn.fi/wp-login.php tunnuksellasi.

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA. Kirjaudu -palveluun osoitteessa www.punomo.npn.fi/wp-login.php tunnuksellasi. Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA Kirjaudu -palveluun osoitteessa www.punomo.npn.fi/wp-login.php tunnuksellasi. Tunnuksia jakavat Punomo.fi:n ylläpitäjät. Kun olet kirjautunut, blogin OHJAUSNÄKYMÄ

Lisätiedot

Kokoelmakilpailu Lomakeohje, Laji.fi-sarja 1. Rekisteröityminen

Kokoelmakilpailu Lomakeohje, Laji.fi-sarja 1. Rekisteröityminen 1. Rekisteröityminen Kirjaudu palveluun sivuston oikeasta yläkulmasta luomalla itsellesi Laji.fi - tunnus tai kirjautumalla Facebook- tai Google-tunnuksilla. Laji.fi-tunnuksella rekisteröityminen 1. Valitse

Lisätiedot

Evantia360 Teen Hybrid

Evantia360 Teen Hybrid Evantia360 Teen Hybrid Evantia360 Teen Hybrid -kommunikointikansio on suunniteltu erityisesti nuorille ja nuorille aikuisille, mutta se soveltuu erinomaisesti myös joillekin aikuiskäyttäjille. Evantia360

Lisätiedot

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPress-hallintajärjestelmän kanssa on hyvin helppoa. Sitä vähän tutkimalla ja tätä ohjetta lukemalla sen käyttö tulee nopeasti tutuksi. Olen myös

Lisätiedot

Yksityiskohtaiset ohjeet. TwinSpacen käyttäminen

Yksityiskohtaiset ohjeet. TwinSpacen käyttäminen Yksityiskohtaiset ohjeet TwinSpacen käyttäminen Profiilin päivittäminen...3 Opettajien ja vierailijoiden kutsuminen TwinSpaceen...4 Oppilaiden kutsuminen TwinSpaceen...7 Blogin lisääminen TwinSpacen Harjoituksiin...10

Lisätiedot

Ohje internetkarttapalveluun

Ohje internetkarttapalveluun Ohje internetkarttapalveluun Kartalla liikkuminen Liiku kartalla käyttäen hiirtä, karttaikkunan zoomauspainikkeita tai pikavalikkotoimintoja. 1. Näkymän liikuttaminen: Liikuta karttaa hiirellä raahaamalla.

Lisätiedot

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Seuraavilla sivuilla esittelemme yksityiskohtaisesti, miten voit helposti ja nopeasti yhdistää kuvia ja tekstiä easybook -taittotyökalun avulla. Edellytykset

Lisätiedot

Seniori-taulusto Kuvat lausetasoinen

Seniori-taulusto Kuvat lausetasoinen Seniori-taulusto Kuvat lausetasoinen Seniori-taulusto on suunniteltu aikuisen käyttäjän sähköiseksi kommunikoinnin apuvälineeksi. Taulusto toimii ChatAble suomi -kommunikointisovelluksella. Evantia360

Lisätiedot

COLLABORATE - OPISKELIJAN OPAS

COLLABORATE - OPISKELIJAN OPAS COLLABORATE - OPISKELIJAN OPAS Table of Contents Ohjevideoita... 3 Ohjevideo: Collaboraten peruskäyttö... 4 Collaboraten mobiilikäyttö... 5 Collaborate-etäopetukseen liittyminen mobiililaitteella... 6

Lisätiedot

Keravan karttapalvelun käyttöohje

Keravan karttapalvelun käyttöohje Keravan karttapalvelun käyttöohje Sisällys (klikkaa otsikkoa mennäksesi suoraan haluamaasi kappaleeseen) Keravan karttapalvelun käytön aloittaminen... 2 Liikkuminen kartalla... 2 Karttatasojen näyttäminen

Lisätiedot

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen.

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen. Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Tietokanta Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia ja linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE. Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen

Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE. Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen 1. Verkko-osoite: http://moodle.metropolia.fi 2. Kirjautuminen: omat verkkotunnukset 3. Oma Moodlessa näkyvät

Lisätiedot