Pykälistä käytäntöön: ehkäisevän päihdetyön laki ja toimintaohjelma tutuksi seminaari Mikä on ehkäisevän päihdetyön suhde soteen?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pykälistä käytäntöön: ehkäisevän päihdetyön laki ja toimintaohjelma tutuksi seminaari Mikä on ehkäisevän päihdetyön suhde soteen?"

Transkriptio

1 Pykälistä käytäntöön: ehkäisevän päihdetyön laki ja toimintaohjelma tutuksi seminaari THL auditorio, Mannerheimintie 166 Mikä on ehkäisevän päihdetyön suhde soteen? Erityissuunnittelija Tarja Saarinen Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto

2 Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen Helsingissä Väestömäärä n asukasta Henkilökuntaa sosiaali- ja terveysvirastossa noin , koko kaupungissa noin Keskeisenä tavoitteena kaupungin ja sosiaali- ja terveysviraston strategiaohjelmassa helsinkiläisten terveyden ja hyvinvoinnin lisääntyminen sekä terveyserojen kaventuminen Strategisena tavoitteena myös tupakoinnin ja päihteiden käytön väheneminen Savuton Helsinki Vastuullisen alkoholinkäytön toimenpideohjelma Lihavuuden ehkäisyn ja hoidon toimenpideohjelman valmistelu Kuva: Helsingin aineistopankki

3 Puheenvuoron sisällöt: Ajankohtaista tilastojen valossa Helsingissä Ehkäisevän päihdetyön rakenteet Helsingissä Haitoista viestitään tutkittuun tietoon perustuen yksilöiden ja yhteisöjen valintojen sekä sosiaali- ja terveyspolitiikan tueksi Riskikäyttö ja haitat tunnistetaan sekä tukea tarjotaan varhaisessa vaiheessa

4 Alkoholia kerralla vähintään kuusi annosta tai enemmän, vähintään kerran viikossa juovien osuus % (Helsingin tietokeskus/ THL, Suomalaisen aikuisväestön terveyskäyttäytyminen ja terveys -raportit )

5 Aikuisten päivittäinen tupakointi Helsingissä Vuosi 2005 Helsinki: miehet 29 % ja naiset 22 % (KTL, erillisajo, otoksen koko pieni) Koko maa: miehet 26 % ja naiset 18 % (KTL, AVKT) Vuosi 2014 Helsinki: miehet 15 % ja naiset 14 % (Internet-tutkimus N= 1156 Taloustutkimus Oy ja sosiaali-ja terveysvirasto) Koko maa: miehet 17 % ja naiset 14 % (THL, tupakkatilasto 2014)

6 Käyttänyt kannabista 12 viime kk aikana (%)

7 Ehkäisevän päihdetyön rakenteet Helsingissä Ehkäisevän päihdetyön vastuutahot Helsingissä: Sosiaali- ja terveysvirasto sekä nuorisoasiainkeskus Kaupunkitasoinen ohjelmatyö: Vastuullisen alkoholinkäytön toimenpideohjelma, Savuton Helsinki verkosto sekä ikäryhmittäin osana Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaa ja Stadin ikäohjelmaa. Ohjelmissa mukana muita viranomaisia ja järjestöjä. Sote substanssivirasto päihde- ja mielenterveysasioissa sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen koordinoinnissa. Osana vastuullisen alkoholikäytön toimenpideohjelmaa toteutetaan PAKKA toimintaa hallintokuntien ja viranomaisten välisenä yhteistyönä. Aikuisten ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön yksikkö (Ety) Klaari Helsinki kehittää ja koordinoi nuorten ehkäisevää päihdetyötä Helsingissä Keskeiset yhteistyökumppanit: opetusvirasto, nuorten ehkäisevä päihdetyö ja yhteistyö esimerkiksi Klaari Helsingin, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon ja nuorisotoimen kanssa.

8 Ehkäisevän päihdetyön seuranta ja raportointi osana strategiatyötä ja hyvinvointikertomusta Ept-asioiden seuranta on upotettu osaksi strategiatyötä, kaupunkitasoiset tavoitteet ja mittaaminen on esitetty kaupungin strategiaohjelmassa. Helsingin tietokeskus tukee virastoja seurannassa ja raportoinnissa, mm. vastaa hyvinvointikertomuksena toimivasta Helsingin Tila ja kehitys julkaisusta. Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen ohjelmien tavoitteet sekä niiden seuranta ja raportointi ovat osa strategian toteuttamista ja seurantaa. Tiedotus poliittisille päätöksentekijöille: osana strategian toteutumisen seurantaa säännöllisesti sekä erillisraportein esim. Savuton Helsinki - ohjelman loppuraportti (2016) sekä Vastuullisen alkoholinkäytön toimenpideohjelman väliraportit (2013, 2015, 2017). Jatkossa kehitetään ehkäisevän päihdetyön järjestämislain mukaisesti huumausaine- ja rahapelihaittojen ehkäisyn rakenteita.

9 Savuton Helsinki ohjelma Tupakoinnin ehkäisyn ja vähentämisen toimenpideohjelma vuosille Ohjelma on hyväksytty kaupunginvaltuustossa. Savuton Helsinki Helsinkiläisten lasten ja nuorten tulee voida kasvaa savuttomassa ympäristössä. Savuton Helsinki oli ensisijaisesti kansanterveysohjelma, joka kohdentui sekä koko väestöön että riskiryhmiin. Helsingin kaupunki on Suomen suurin kuntatyönantaja, joka kantaa vastuun työntekijöidensä terveydestä kohdentamalla ohjelman toimenpiteitä ja tukitoimia henkilöstön tupakoinnin vähentämiseksi. Ohjausryhmä koordinoi, seurasi ja raportoi hallintokuntien toimenpiteitä ja savuttomuustyön etenemistä Helsingissä. Ohjelmalla ei ole ollut erillistä projektipäällikköä, vaan ohjelman toimenpiteet ovat toteutuneet osana hallintokuntien normaalia toimintaa. Ohjelmalla ollut systemaattinen seuranta ja numeeriset tavoitteet. Ohjelmassa on ollut mukana sosiaali- ja terveystoimen lisäksi opetusvirasto, nuorisotoimi, Tarja työterveyskeskus, Saarinen ympäristökeskus ja useita järjestöjä ja asiantuntijajäsen STM:stä.

10 Savuton Helsinki -ohjelman tärkeimmät virstanpylväät ja toimenpiteet

11 Jatkotoimenpiteet (khs ): 1. Helsingin kaupunki jatkaa Savuton Helsinki kriteereiden toteuttamista kaupungissa 2. Savuttomuus ja nikotiinittomuustyön tueksi muodostetaan koordinoiva asiantuntijaverkosto 3. Savuttomuus-sanan rinnalle otetaan käyttöön nikotiinittomuus (nuorten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö) 4. Henkilökunnan savuttomuuden tukeminen sisällytetään osaksi työhyvinvoinnin johtamista 5. Sosiaali- ja terveysvirastossa jatkuvat tupakoinnin ehkäisyyn ja vieroitukseen liittyvät asiantuntijapalvelut 6. Tupakoinnin sekä nuuskan ja sähkösavukkeiden käytön seurantaa ja raportointia jatketaan osana kaupungin strategiaohjelman toteutumisen seurantaa ja terveydenhuoltolain mukaista hyvinvoinnin seurantaa (verkostotyön kautta)

12 Helsingissä tupakan ja muiden nikotiinituotteiden ehkäisyn uudet tavoitteet vuoteen 2025 määritellään seuraavasti

13 Vastuullisen alkoholinkäytön toimenpideohjelma Ohjelman päämäärät: 1) Vähentää alkoholinkulutusta Helsingissä 2) Suojella lapsia ja nuoria alkoholilta ja 3) Puuttua varhain alkoholin ongelmakäyttöön. Päämäärillä on lukuisa määrä tavoitteita ja toimenpiteitä, joille on määritelty vastuutahot sekä seurantamittarit. Ohjelmaa seurataan raportoimalla kaupunginhallitukselle. Ohjelmassa puututaan erityisesti lasten ja nuorten alkoholin saatavuuteen, käytön ehkäisyyn ja käyttöön. Lisäksi ohjelmassa on toimenpiteitä liittyen alkoholin mainostamisen rajoittamiseen ja alkoholin anniskeluun. Sosiaali- ja terveystoimen lisäksi Klaari Helsinki, opetusvirasto, liikennelaitos, rakennus- ja varhaiskasvatusvirasto, turvallisuus-ja valmiusyksikkö sekä työterveys Helsinki. Ohjelmassa edustus useista järjestöistä sekä Avista, THL:stä ja poliisista. Seuraava väliraportti mennessä.

14 Vastuullisen alkoholinkäytön toimenpideohjelman sisällöt

15 Laaja-alaisten yhteistyörakenteiden vahvistuminen Ohjelmien ept-toimenpiteet on upotettu rakenteisiin lasten ja nuorten palveluissa eri virastoissa, ja ohjelmien toimeenpano kulkee osana alueellisia hyvinvoinnin koordinaatioverkostoa. Neuvoloiden, koulujen, oppilaitosten ja nuorisoasiainkeskuksen Klaari Helsingin ehkäisevän päihdetyön rakenteet ovat vahvistuneet. Koulujen ja oppilaitosten toimintakulttuuri ja rakenteet vahvat, esim oppiaineiden sisällöt, päihdekasvatusmalli ja vanhempainiltamallit. Pakka-toiminnan pilotointi on aloitettu. Tarjontatyöryhmän ensimmäinen kokous tulossa 6/ Yhteistyötä vahvistaa päihdehoidon koordinaattorin toimi, nuorisoasema, sote-integraatiossa päihde- ja psykiatriapalvelujen osasto.

16 Vastuullisen alkoholinkäytön toimenpideohjelman uudet painoalueet Kaupunginhallitus kehotti (Khs ) Vastuullisen alkoholinkäytön toimenpideohjelman seurantatyöryhmää jatkovalmistelussa kiinnittämään huomiota ikääntyneen väestön alkoholin käyttöön. Audit testien ja puheeksioton tehostamiseksi tulee vahvistaa toimenpiteitä sosiaali- ja terveysvirastossa ja työterveyskeskuksessa. PAKKA-toimintamallin toteuttaminen, arviointi ja laajentaminen Ala-ikäisten nuorten raittius ja 18 v täyttävien humalajuominen Tämän lisäksi jatketaan ohjelman seurantataulukon avulla seurantaa.

17 Haitoista viestitään tutkittuun tietoon perustuen yksilöiden ja yhteisöjen valintojen sekä sosiaali- ja terveyspolitiikan tueksi Tiedotus kuntalaisille: Ehkäisevän päihdetyönyksikön (Ety) tiedotus ja kampanjat, virastot ja järjestöt osana palveluitaan kuntalaisille, sähköiset palvelut ja itsehoito-nettisivut Ikääntyneiden kampanja Poliittisille päätöksentekijöille tietoa ept-asioista osana strategian raportointia Päivittäin tupakoivat nuoret, aikuiset, raskaana olevat Alkoholin riskikäyttäjät raskauden aikana Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirastossa tai HUS:ssa alkoholinkäytön aiheuttaman elimellisen aivo-oireyhtymän ja käyttäytymisen häiriön diagnoosin pää- tai sivudiagnoosiksi saaneet Lukion ja aol 1. ja 2. vuoden opiskelijoiden marihuanan ja hashiksen käyttö 5 kertaa tai useammin Lisäksi ohjelmien seurantamittarit ja erillisraportointi

18 Ehkäisevän päihdetyön viestintää ikääntyneille Parhaillaan menossa yli 65-vuotiaille suunnattu Ikä tuo muutoksia korttikampanja kotihoidon asiakkaille muistuttamaan alkoholinkäytön haitoista Osana Stadin ikäohjelman tilaisuuksia ikääntyneiden alkoholinkäyttö aivoterveyden näkökulmasta

19 Ehkäisevän päihdetyön viestintää nuorille

20 Riskikäyttö ja haitat tunnistetaan sekä tukea tarjotaan varhaisessa vaiheessa Alkoholin riskikäytön varhainen havaitseminen ollut alkoohjelman keskeisenä toimenpiteenä Neuvolassa sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa systemaattinen puheeksiotto alko, tupakka ja päihteet Suun terveydenhuollolla vahva rooli tupakka-, nuuska- ja alkointerventioissa Tupakkaklinikka antaa vieroitushoitoa väestölle ja asiantuntijatukea henkilöstölle Rahapelaamisen haittojen tunnistaminen otetaan tämän vuoden aikana agendalle.

21 Sosiaali- ja terveysviraston terveys-ja hyvinvointierojen seurannan indikaattoreiden kehittäminen Terveysindikaattorit painoindeksi (sydän- ja verisuonisairaudet, diabetes, tukirankaongelmat) verenpaine (sydän- ja verisuonisairaudet) tupakointi (sydän- ja verisuonisairaudet, keuhkoahtaumatauti, syövät) Audit-testi (alkoholi) LDL-kolesteroli (sydän- ja verisuonisairaudet) HBA1C (pitkäaikaista verensokeritasoa kuvaa sokerihemoglobiini, diabetes, sydän- ja verisuonisairaudet) MMSE BDI, (depressio) CPI (ienkudoksen terveydentila) D (karies) Hyvinvointi-indikaattorit toimeentulotuki kouluttamattomuus pitkäaikaistyöttömyys asunnottomuus mahdollisesti Audit-testi ja BDI

22 Miten indikaattoreiden käyttöönotto ja kirjaaminen saadaan systemaattiseksi? Hyötyjen hahmottaminen Tiedolla johtamisen tuki Päätökset: Linjajohto Tekniset ohjeet (Pegasos + Effica+ ATJ): Tietohallinto Toiminnalliset ohjeet (Pegasos + Effica + ATJ): Kirjaamistyöryhmä ja ydintoiminnan osastojen vastuuhenkilöt Osaamisen varmistaminen: Perehdytys, koulutus, ohjeet, videot, tutorointi (lähiopetus), palaute

23

24 Yhteenvetoa tämän hetken onnistumisista ja haasteista Ehkäisevää päihdetyötä tehty systemaattisesti jo pitkään, rakenteet ja sovitut käytännöt sekä yhteistyöverkostot ovat olemassa. Monitoimijaisuus ja vahva poliittinen tuki ohjelmien vahvuuksina. Ohjelmien toimenpiteiden vieminen suoraan arkitoimintaan ilman erillistä hankerakennetta onnistunut rakenne. Johtaminen, seuranta ja arviointi on tärkeää, pyritään johtamaan mittarit toimenpiteiden seuraamiseksi. Helsingissä ept- kokonaisuus upotetaan soten kokonaispalvelutarjontaan. Mennään kohti isompia rakenteita palvelujen uudistamisessa. Uuden asian toimeenpano vie aikaa johtuen toimintaympäristön massiivisuudesta.

25 Kehittämiskohteet: Lain ja toimenpideohjelman implementointi jatkossa eptrakenteisiin, rahapelaamisen ja huumeiden kytkeminen vahvemmin. Osana kunnan johtamisjärjestelmän kokonaisuudistusta selvitetään uudet rakenteet. Sähköisten järjestelmien toimivuus. Haasteina mm. toimintaympäristön useat suuret, samanaikaiset muutokset.

26 Kiitos! / tarja.saarinen@hel.fi

Vastuullisen alkoholinkäytön toimenpideohjelma Loppuraportti

Vastuullisen alkoholinkäytön toimenpideohjelma Loppuraportti Vastuullisen alkoholinkäytön toimenpideohjelma 2010-2016 Loppuraportti 17.1.2017 Soten johtoryhmä Marketta Kupiainen Tarja Saarinen Linjausesitykset Johtoryhmä hyväksyy Vastuullisen alkoholinkäytön toimenpideohjelman

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (7) Kaupunginhallitus Stj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (7) Kaupunginhallitus Stj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/2017 1 (7) 269 Vastuullisen alkoholinkäytön toimenpideohjelman loppuraportti HEL 2015-001770 T 06 01 02 Päätös päätti merkitä tiedoksi liitteenä 1 olevan vastuullisen alkoholinkäytön

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 17/ (5) Kaupunginhallitus Stj/

Helsingin kaupunki Esityslista 17/ (5) Kaupunginhallitus Stj/ Helsingin kaupunki Esityslista 17/2015 1 (5) 2 Vastuullisen alkoholinkäytön toimenpideohjelman seuranta HEL 2015-001770 T 06 01 02 Päätösehdotus Esittelijän perustelut päättää merkitä tiedoksi ja valmistelussa

Lisätiedot

EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN TOIMINTAOHJELMA

EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN TOIMINTAOHJELMA EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN TOIMINTAOHJELMA Yhteinen ote alkoholi-, huume- ja rahapelihaittojen sekä tupakoinnin vähentämiseen EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN TOIMINTAOHJELMA Alkoholin aiheuttamia kuolemia on yli 40 %

Lisätiedot

Päivän yhteenveto. Pykälistä käytäntöön -aluekierros, Tampere. kehittämispäällikkö Jaana Markkula Tupakka, rahapelit ja riippuvuus -yksikkö

Päivän yhteenveto. Pykälistä käytäntöön -aluekierros, Tampere. kehittämispäällikkö Jaana Markkula Tupakka, rahapelit ja riippuvuus -yksikkö Päivän yhteenveto Pykälistä käytäntöön -aluekierros, Tampere kehittämispäällikkö Jaana Markkula Tupakka, rahapelit ja riippuvuus -yksikkö 19.4.2016 Markkula 1 Yhteenveto STM:n tervehdys: Ehkäisevää työtä

Lisätiedot

LAKI EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN JÄRJESTÄMISESTÄ: Hyvät Käytännöt

LAKI EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN JÄRJESTÄMISESTÄ: Hyvät Käytännöt Ehkäisevän päihdetyön, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ja lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisemisen yhteistyöpäivä Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan toimijoille LAKI EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN JÄRJESTÄMISESTÄ:

Lisätiedot

Arki terveeksi mieli hyväksi Ehkäisevää työtä Päijät-Hämeessä

Arki terveeksi mieli hyväksi Ehkäisevää työtä Päijät-Hämeessä Arki terveeksi mieli hyväksi Ehkäisevää työtä Päijät-Hämeessä Terve kunta verkoston seminaari 11.4.2019 Hollola Susanna Leimio Ehkäisevän työn seutukoordinaattori, YTM N E L J Ä T U U L T A HYVINVOINNIN

Lisätiedot

Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä (523/2015) Elina Kotovirta, neuvotteleva virkamies, VTT Tupakka ja terveys -päivät

Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä (523/2015) Elina Kotovirta, neuvotteleva virkamies, VTT Tupakka ja terveys -päivät Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä (523/2015) Elina Kotovirta, neuvotteleva virkamies, VTT Tupakka ja terveys -päivät Miksi EPT-laki? Perustuslaki: Julkisen vallan tulee edistää väestön terveyttä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 3/ (6) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Esityslista 3/ (6) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Esityslista 3/2016 1 (6) 7 Tupakoinnin ehkäisy- ja vähentämisohjelma Helsinkiin 2007 2015, Savuton Helsinki, loppuraportti sosiaali- ja terveyslautakunnalle HEL 2016-000009 T 00 01 04

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 15/ (7) Kaupunginhallitus Stj/

Helsingin kaupunki Esityslista 15/ (7) Kaupunginhallitus Stj/ Helsingin kaupunki Esityslista 15/2016 1 (7) 1 Savuton Helsinki -ohjelman loppuraportti HEL 2016-000009 T 00 01 04 00 Päätösehdotus Esittelijän perustelut Taustaa päättää merkitä tiedoksi ja valmistelussa

Lisätiedot

LAKI EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN JÄRJESTÄMISESTÄ

LAKI EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN JÄRJESTÄMISESTÄ LAKI EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN JÄRJESTÄMISESTÄ Ehkäisevän päihdetyön, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ja lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisyn toimijoiden yhteistyöpäivä 17.11.2015 /ESavi Orientaatioksi..

Lisätiedot

Pykälistä käytäntöön: ehkäisevän päihdetyönlaki ja toimintaohjelma tutuksi - tilaisuus

Pykälistä käytäntöön: ehkäisevän päihdetyönlaki ja toimintaohjelma tutuksi - tilaisuus Pykälistä käytäntöön: ehkäisevän päihdetyönlaki ja toimintaohjelma tutuksi - tilaisuus Katsaus alkoholi-, tupakka-, huumausaine- ja rahapelitilanteeseen 29.4.2016 Kirsimarja Raitasalo 1 ALKOHOLI 29.4.2016

Lisätiedot

Ehkäisevän päihdetyön laki ja toimintaohjelma tutuksi. Alueellinen päihdepäivä Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Jyväskylä

Ehkäisevän päihdetyön laki ja toimintaohjelma tutuksi. Alueellinen päihdepäivä Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Jyväskylä Ehkäisevän päihdetyön laki ja toimintaohjelma tutuksi Alueellinen päihdepäivä 26.10.2016 Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Jyväskylä Irmeli Tamminen YTM, LSSAVI 27.10.2016 1 Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä

Lisätiedot

1 Vastuullisen alkoholinkäytön toimenpideohjelman loppuraportti

1 Vastuullisen alkoholinkäytön toimenpideohjelman loppuraportti HELSINGIN KAUPUNKI SUOMENKIELINEN TYÖVÄENOPISTO Johtokunta SISÄLLYSLUETTELO JOHTOKUNNAN 16.5.2017 ESITYSLISTA, ASIA 3, ILMOITUSASIAT 1 Vastuullisen alkoholinkäytön toimenpideohjelman loppuraportti 2 Kuntalaisten

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (8) Kaupunginhallitus Stj/ Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle.

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (8) Kaupunginhallitus Stj/ Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle. Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/2016 1 (8) 362 Savuton Helsinki -ohjelman loppuraportti HEL 2016-000009 T 00 01 04 00 Päätös Käsittely päätti panna asian pöydälle. Asian käsittelyn aikana kuultavina olivat

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/ (8) Kaupunginhallitus Stj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/ (8) Kaupunginhallitus Stj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/2016 1 (8) 400 Savuton Helsinki -ohjelman loppuraportti HEL 2016-000009 T 00 01 04 00 Päätös päätti merkitä tiedoksi ja valmistelussa sekä toiminnassa huomioon otettavaksi

Lisätiedot

Päivän yhteenveto. Pykälistä käytäntöön -aluekierros, Turku. kehittämispäällikkö Jaana Markkula Tupakka, rahapelit ja riippuvuus -yksikkö

Päivän yhteenveto. Pykälistä käytäntöön -aluekierros, Turku. kehittämispäällikkö Jaana Markkula Tupakka, rahapelit ja riippuvuus -yksikkö Päivän yhteenveto Pykälistä käytäntöön -aluekierros, Turku kehittämispäällikkö Jaana Markkula Tupakka, rahapelit ja riippuvuus -yksikkö 26.4.2016 Markkula 1 Lounais-Suomen avin avaus: Parhaimmat menetelmät

Lisätiedot

Stadin HYTE. Helsingin hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen. Stadin Hyte video

Stadin HYTE. Helsingin hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen. Stadin Hyte video Helsingin hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Stadin HYTE Valtuustoseminaari 31.1.2019 Stina Högnabba, erikoistutkija, Kaupunginkanslia, Kaupunkitutkimus ja -tilastot Tarja Saarinen, erityissuunnittelija,

Lisätiedot

Hyvinvoitityö kuntien vahvuudeksi - seminaari Vuokatti, Katinkulta

Hyvinvoitityö kuntien vahvuudeksi - seminaari Vuokatti, Katinkulta Hyvinvoitityö kuntien vahvuudeksi - seminaari 28.9.2017 Vuokatti, Katinkulta Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja, sairaanhoitopiirin johtaja, sote - ja maakuntauudistuksen valmisteluryhmän varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Pakkatoimintamalli. Yhteistyöllä tehoa paikalliseen alkoholi-, tupakkaja rahapelihaittojen ehkäisyyn PAKKA-TOIMINTAMALLI

Pakkatoimintamalli. Yhteistyöllä tehoa paikalliseen alkoholi-, tupakkaja rahapelihaittojen ehkäisyyn PAKKA-TOIMINTAMALLI Pakkatoimintamalli Yhteistyöllä tehoa paikalliseen alkoholi-, tupakkaja rahapelihaittojen ehkäisyyn Pakka-toiminta kannattaa! Monialainen yhteistyö tekee Pakka-toiminnasta vaikuttavaa: alkoholin, tupakan

Lisätiedot

Miten laki vahvistaa kunnissa tehtävää työtä? Toimintaohjelman painopisteet ja miten niissä tuetaan kuntia?

Miten laki vahvistaa kunnissa tehtävää työtä? Toimintaohjelman painopisteet ja miten niissä tuetaan kuntia? Miten laki vahvistaa kunnissa tehtävää työtä? Toimintaohjelman painopisteet ja miten niissä tuetaan kuntia? Pykälistä käytäntöön -aluekierros, Turku kehittämispäällikkö Jaana Markkula Tupakka, rahapelit

Lisätiedot

PAINOPISTEALUE TAVOITTEET TOIMENPITEET VASTUUTOIMIJAT AIKATAULU MITTARIT

PAINOPISTEALUE TAVOITTEET TOIMENPITEET VASTUUTOIMIJAT AIKATAULU MITTARIT Liite 1: Tavoitteet ja toimenpiteet ehkäisevän päihdetyön ja edistävän mielenterveystyön kehittämiseksi vuosina 2018 2021 PAINOPISTEALUE TAVOITTEET TOIMENPITEET VASTUUTOIMIJAT AIKATAULU MITTARIT 1. EHKÄISEVÄN

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 34/ (6) Kaupunginhallitus Stj/

Helsingin kaupunki Esityslista 34/ (6) Kaupunginhallitus Stj/ Helsingin kaupunki Esityslista 34/2014 1 (6) 1 Lausunto hallituksen esitysluonnoksesta laiksi ehkäisevästä päihdetyöstä HEL 2014-010848 T 03 00 00 Lausuntoehdotus antaa sosiaali- ja terveysministeriölle

Lisätiedot

Miten ehkäisevän päihdetyön rakenteet pitäisi järjestää kunnassa?

Miten ehkäisevän päihdetyön rakenteet pitäisi järjestää kunnassa? Miten ehkäisevän päihdetyön rakenteet pitäisi järjestää kunnassa? Ehkäisevän päihdetyön yhdyshenkilöpäivä 28.9.2017 Rokua PSAVI, ylitarkastaja Raija Fors 2.10.2017 1 Kunnat vastaavat paikallisen ehkäisevän

Lisätiedot

Ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön seudullinen koordinaatio 2017-

Ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön seudullinen koordinaatio 2017- Ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön seudullinen koordinaatio 2017- Sysmä Asikkala Hartola Tuija? Pj. Pj. Pukkila Pj. Leena Kapanen Heinola Teija? Seudullinen koordinaatio Padasjoki Verso, Susanna EHYT

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS Vuosi 2015

TOIMINTAKERTOMUS Vuosi 2015 Sisällys YLEISTÄ... 1 YHTEISTYÖ... 1 Pakka (Paikallinen alkoholi-, tupakka- ja rahapelihaittojen ehkäisy)... 1 Seututyö... 2 Verkostot... 2 VARHAINEN ALKOHOLINKÄYTÖN PUHEEKSIOTTO... 2 Meidän talon tavat

Lisätiedot

Laki ehkäisevän työn järjestämisestä ja toimintaohjelma sen tueksi

Laki ehkäisevän työn järjestämisestä ja toimintaohjelma sen tueksi Laki ehkäisevän työn järjestämisestä ja toimintaohjelma sen tueksi Päijät-Häme 2016 Susanna Leimio THL, Jaana Markkula 7.9.2016 Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä - sisältö ja toiminta Laki ehkäisevän

Lisätiedot

Laki ehkäisevästä päihdetyöstä / Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelma. Jyväskylä kuntayhdyshenkilöpäivä Irmeli Tamminen

Laki ehkäisevästä päihdetyöstä / Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelma. Jyväskylä kuntayhdyshenkilöpäivä Irmeli Tamminen Laki ehkäisevästä päihdetyöstä / Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelma Jyväskylä 24.9.2015 kuntayhdyshenkilöpäivä Irmeli Tamminen Irmeli Tamminen 25.9.2015 1 Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS Vuosi 2014

TOIMINTAKERTOMUS Vuosi 2014 Sisällys YLEISTÄ... 1 YHTEISTYÖ... 1 Vastuullisen alkoholinkäytön toimenpideohjelman seuranta... 1 Pakka (Paikallinen alkoholi-, tupakka- ja rahapelihaittojen ehkäisy)... 1 Seututyö... 1 Verkostot... 2

Lisätiedot

Terveyden edistäminen Kainuussa

Terveyden edistäminen Kainuussa Terveyden edistäminen Kainuussa Kainuulaiset järjestöt 4.12.2013 Terveyteen vaikuttavat tekijät Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen kunnassa ja kuntayhtymässä Järjestöt, yhdistykset Terveyden edistämisen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (5) Kaupunginhallitus Asia/ Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle.

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (5) Kaupunginhallitus Asia/ Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle. Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/2018 1 (5) 305 Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen ja koordinointi Helsingissä HEL 2018-004236 T 06 01 02 Päätös Käsittely päätti panna asian pöydälle. Pöydällepanoehdotus:

Lisätiedot

Pakka-toimintamalli käytännössä

Pakka-toimintamalli käytännössä Pakka-toimintamalli käytännössä ROAD SHOW moniammatilliset toimintamallit tutuiksi 26.11.2014, Oulu Ylitarkastaja Raija Fors Pohjois-Suomen aluehallintovirasto Pakka toimintamalli Vaikuttavaksi todettu

Lisätiedot

Tupakkalaki ja laki ehkäisevästä päihdetyöstä

Tupakkalaki ja laki ehkäisevästä päihdetyöstä Tupakkalaki ja laki ehkäisevästä päihdetyöstä Miten ne vaikuttavat nuorten parissa toimiessa? Minttu Tavia 29.11.2016 Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry Toimimme valtakunnallisesti koko väestön parissa terveiden

Lisätiedot

Perheiden hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kansallisesti ja kansainvälisesti

Perheiden hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kansallisesti ja kansainvälisesti Perheiden hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kansallisesti ja kansainvälisesti Heli Hätönen Neuvotteleva virkamies Sosiaali ja terveysministeriö 1 13.9.2017 Pysyvä muutos 2 13.9.2017 Etunimi Sukunimi

Lisätiedot

Terveyden edistämisen ajankohtaiset asiat

Terveyden edistämisen ajankohtaiset asiat Terveyden edistämisen ajankohtaiset asiat 2.5.2017 Kainuun potilas-, kansanterveys- ja vammaisjärjestöjen, vanhusneuvostojen ja soten edustajien yhteiskokous Järjestöt yhteistyötoimijana Vahva arvopohja,

Lisätiedot

Pakka-toimintamallin esittely Miksi Pakka kannattaa?

Pakka-toimintamallin esittely Miksi Pakka kannattaa? Pakka-toimintamallin esittely Miksi Pakka kannattaa? Moniammatilliset toimintamallit tutuiksi! -road show 5.6.2014, Mikkeli Ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori Sari Ilvonen Porin kaupunki,

Lisätiedot

Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelma. Ehkäisevä mielenterveys- ja päihdetyö Päijät-Häme 2016

Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelma. Ehkäisevä mielenterveys- ja päihdetyö Päijät-Häme 2016 Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelma Ehkäisevä mielenterveys- ja päihdetyö Päijät-Häme 2016 Aluekoordinaattori Tehtävät Alueverkosto (toimielin) Tehtävät Ehkäisevä työ (toiminta) Sisältö - Lapset, nuoret

Lisätiedot

Uusi Päijät-Häme / maakuntavalmistelu Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen

Uusi Päijät-Häme / maakuntavalmistelu Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Uusi Päijät-Häme / maakuntavalmistelu Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Turvallisuusverkosto 19.4.2018 Susanna Leimio Sosiaalialan osaamiskeskus Verso Taustaa Hyvinvoinnin ja terveyden edistämis (hyte)

Lisätiedot

Laki ehkäisevästä päihdetyöstä / Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelma. Seinäjoki kuntayhdyshenkilöpäivä Irmeli Tamminen

Laki ehkäisevästä päihdetyöstä / Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelma. Seinäjoki kuntayhdyshenkilöpäivä Irmeli Tamminen Laki ehkäisevästä päihdetyöstä / Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelma Seinäjoki 30.9.2015 kuntayhdyshenkilöpäivä Irmeli Tamminen Irmeli Tamminen 6.10.2015 1 Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä

Lisätiedot

Aloite Sipoon kunnan julistautumisesta savuttomaksi kunnaksi/eva Autio. Aloite merkittiin tiedoksi.

Aloite Sipoon kunnan julistautumisesta savuttomaksi kunnaksi/eva Autio. Aloite merkittiin tiedoksi. Valtuusto 41 07.05.2012 Aloite Sipoon kunnan julistautumisesta savuttomaksi kunnaksi/eva Autio KV 104 Valtuusto 1.11.2010 Eva Autio (kesk.) jätti aloitteen, jossa hän ehdottaa, että Sipoon koko kunta julistautuu

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13 23.04.2015 Sivu 1 / 1 1682/00.01.02/2013 13 Väliraportti lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman (2013-16) toimeenpanosta ja suunnitelman täydentäminen oppilashuollon osalta (Kh/Kv) Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

Arki terveeksi mieli hyväksi. Ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön suunnitelma Vuosille

Arki terveeksi mieli hyväksi. Ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön suunnitelma Vuosille Arki terveeksi mieli hyväksi Ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön suunnitelma Vuosille 2018-2021 THL, Jaana Markkula 7.9.2016 Sopimus Verson vastuulla on vastata seudullisen ehkäisevän työn ja sitä

Lisätiedot

LAKI EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN JÄRJESTÄMISESTÄ; LAAJA-ALAINEN EHKÄISEVÄ PÄIHDETYÖ esimerkkinä (Seutu)lupalausuntomenettely osana paikallista vaikuttamista

LAKI EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN JÄRJESTÄMISESTÄ; LAAJA-ALAINEN EHKÄISEVÄ PÄIHDETYÖ esimerkkinä (Seutu)lupalausuntomenettely osana paikallista vaikuttamista LAKI EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN JÄRJESTÄMISESTÄ; LAAJA-ALAINEN EHKÄISEVÄ PÄIHDETYÖ esimerkkinä (Seutu)lupalausuntomenettely osana paikallista vaikuttamista Espoon Päihdeasiain neuvottelukunnan kokous, 2.11.2015

Lisätiedot

Miten laki vahvistaa kunnissa tehtävää työtä? Toimintaohjelman painopisteet ja miten niissä tuetaan kuntia?

Miten laki vahvistaa kunnissa tehtävää työtä? Toimintaohjelman painopisteet ja miten niissä tuetaan kuntia? Miten laki vahvistaa kunnissa tehtävää työtä? Toimintaohjelman painopisteet ja miten niissä tuetaan kuntia? Pykälistä käytäntöön -aluekierros, Tampere kehittämispäällikkö Jaana Markkula Tupakka, rahapelit

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 16. Kulttuurilautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 16. Kulttuurilautakunta Sivu 1 / 1 Kulttuurilautakunta 24.03.2015 Sivu 1 / 1 1682/00.01.02/2013 16 Väliraportti lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman (2013-16) toimeenpanosta ja suunnitelman täydentäminen oppilashuollon osalta (Kh/Kv)

Lisätiedot

Terveyserot Helsingissä ja toimenpiteitä niiden vähentämiseksi. Pikkuparlamentti 22.11.2010 Riitta Simoila Kehittämisjohtaja Helsingin terveyskeskus

Terveyserot Helsingissä ja toimenpiteitä niiden vähentämiseksi. Pikkuparlamentti 22.11.2010 Riitta Simoila Kehittämisjohtaja Helsingin terveyskeskus Terveyserot Helsingissä ja toimenpiteitä niiden vähentämiseksi Pikkuparlamentti 22.11.2010 Riitta Simoila Kehittämisjohtaja Helsingin terveyskeskus Helsinkiläisten terveyseroista (1) Helsinkiläisten miesten

Lisätiedot

Pakka-toimintamalli savuttomuuden edistäjänä. Tuula Kokkonen ylitarkastaja Lapin aluehallintovirasto

Pakka-toimintamalli savuttomuuden edistäjänä. Tuula Kokkonen ylitarkastaja Lapin aluehallintovirasto Pakka-toimintamalli savuttomuuden edistäjänä Tuula Kokkonen ylitarkastaja Lapin aluehallintovirasto Pakka toimintamalli Vaikuttavaksi todettu käytännönläheinen toimintamalli paikallisten alkoholi-, tupakka-

Lisätiedot

Pakka-toimintamallin esittely Miksi Pakka kannattaa?

Pakka-toimintamallin esittely Miksi Pakka kannattaa? Pakka-toimintamallin esittely Miksi Pakka kannattaa? Moniammatilliset toimintamallit tutuiksi! -road show 8.5.2014, Turku Seutukoordinaattori, YTM Susanna Leimio Sosiaalialan osaamiskeskus Verso Pakka

Lisätiedot

Pakka-toimintamallin mahdollisuudet ehkäisevässä päihdetyössä Tampereella

Pakka-toimintamallin mahdollisuudet ehkäisevässä päihdetyössä Tampereella Pakka-toimintamallin mahdollisuudet ehkäisevässä päihdetyössä Tampereella Ehkäisevän päihdetyön, terveyden edistämisen ja väkivallan kuntayhdyshenkilöiden verkostopäivä 27.10.2016 Tampere 1 Pakka-toimintamallin

Lisätiedot

Ajankohtaista järjestöjen roolista maakunta- ja soteuudistuksessa

Ajankohtaista järjestöjen roolista maakunta- ja soteuudistuksessa Kekohankkeen järjestöjen yhteinen tilaisuus Postitalolla 23.11.2017 Ajankohtaista järjestöjen roolista maakunta ja soteuudistuksessa VATES säätiö, 23.11.2017 Sarita FrimanKorpela, STM 1 27.11.2017 2 27.11.2017

Lisätiedot

Pakka-toimintamallin esittely

Pakka-toimintamallin esittely Pakka-toimintamallin esittely Moniammatilliset toimintamallit tutuiksi! Road Show 6.11.2014 Tampere ylitarkastaja Irmeli Tamminen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto Irmeli Tamminen Pakka yhteisöllistä

Lisätiedot

Terveyden edistämisen neuvottelukunta Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen

Terveyden edistämisen neuvottelukunta Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Terveyden edistämisen neuvottelukunta 2009-2013 Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Alueellinen TED-työryhmä (2010) Kuntakierros 2009 Kuntien toiveet Terveyden edistämisen neuvottelukunta 2009 Alueellinen

Lisätiedot

Miten tästä eteenpäin? Kuinka löytää realistinen visio Pohjois-Savon HYTEtyöhön?

Miten tästä eteenpäin? Kuinka löytää realistinen visio Pohjois-Savon HYTEtyöhön? Miten tästä eteenpäin? Kuinka löytää realistinen visio Pohjois-Savon HYTEtyöhön? Pekka Puustinen, LT, MPH, TM Sp. pekka.puustinen@kuh.fi 1) Kuinka kokonaiskuva hallitaan? Pohjois-Savossa iso työkenttä

Lisätiedot

Sote-uudistus: mikä muuttuu ja missä mennään?

Sote-uudistus: mikä muuttuu ja missä mennään? Sote-uudistus: mikä muuttuu ja missä mennään? Lähisuhde- ja perheväkivallan, ehkäisevän päihdetyön sekä terveyden edistämisen yhdyshenkilöiden verkostopäivä Seinäjoki kehittämispäällikkö Jaana Markkula

Lisätiedot

AVAUS. RUNDI 2013: Helsinki Tupakka, päihteet ja (raha)pelit -varhaisen puuttumisen työvälineitä haittojen ehkäisyyn

AVAUS. RUNDI 2013: Helsinki Tupakka, päihteet ja (raha)pelit -varhaisen puuttumisen työvälineitä haittojen ehkäisyyn AVAUS RUNDI 2013: Helsinki Tupakka, päihteet ja (raha)pelit -varhaisen puuttumisen työvälineitä haittojen ehkäisyyn 23.5.2013 Kirsti Riihelä Yksikön päällikkö 1 Aluehallintovirastojen toiminta-ajatus Aluehallintovirasto

Lisätiedot

Lainsäädännön reunaehdot ehkäisevälle päihdetyölle

Lainsäädännön reunaehdot ehkäisevälle päihdetyölle Lainsäädännön reunaehdot ehkäisevälle päihdetyölle - Päihteiden aiheuttamia haittoja tulee perustuslainkin mukaan ehkäistä - Olemme saaneet työkalupakkiin uusia lakeja - Pakkiin tulee lisää vielä työkaluja

Lisätiedot

ROAD SHOW - moniammatilliset toimintamallit tutuiksi! Tampere

ROAD SHOW - moniammatilliset toimintamallit tutuiksi! Tampere Pakka-toimintamalli ROAD SHOW - moniammatilliset toimintamallit tutuiksi! 6.11.2014 Tampere ylitarkastaja Irmeli Tamminen Länsi ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, elinkeinovalvontayksikkö, alkoholiohjelma

Lisätiedot

Ajankohtaista ennakkoarvioinnista Terve Kunta verkostolle

Ajankohtaista ennakkoarvioinnista Terve Kunta verkostolle Ajankohtaista ennakkoarvioinnista Terve Kunta verkostolle 23.3.2017 23.3.2017 tapani.kauppinen@thl.fi @TapaniKa 1 Taustaksi: Ennakkoarvioinnissa vertailtaan eri päätösvaihtoehtojen hyte-vaikutuksia 1 vaikutus

Lisätiedot

TERVEYSEROMATTI. ALKOHOLI JA TUPAKKA syventävät eriarvoisuutta, kunta voi kaventaa

TERVEYSEROMATTI. ALKOHOLI JA TUPAKKA syventävät eriarvoisuutta, kunta voi kaventaa TERVEYSEROMATTI ALKOHOLI JA TUPAKKA syventävät eriarvoisuutta, kunta voi kaventaa Paikallisesti kiinni alkoholin ja tupakan saatavuuteen Alkoholin ja tupakan haittoja voidaan vähentää tehokkaimmin

Lisätiedot

KUNTIEN JA MAAKUNTIEN VASTUUT JA ROOLIT HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN EDISTÄMISESSÄ

KUNTIEN JA MAAKUNTIEN VASTUUT JA ROOLIT HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN EDISTÄMISESSÄ KUNTIEN JA MAAKUNTIEN VASTUUT JA ROOLIT HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN EDISTÄMISESSÄ Sosiaali- ja terveysjohdon neuvottelupäivät Helsinki, Selvityshenkilöraportti 14.8.2015 3) Itsehallintoalueiden ja kuntien

Lisätiedot

Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen kokonaisuus

Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen kokonaisuus Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen kokonaisuus Heli Hätönen, TtT, neuvotteleva virkamies Sosiaali- ja terveysministeriö 1 11.02.2019 Etunimi Sukunimi Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen

Lisätiedot

EHKÄISEVÄN TYÖN TURVAAMINEN KUNNISSA

EHKÄISEVÄN TYÖN TURVAAMINEN KUNNISSA EHKÄISEVÄN TYÖN TURVAAMINEN KUNNISSA Juha Mieskolainen Länsi-Suomen lääninhallitus 12.11.2008 Päihdehaittojen ehkäisy eri KASTE-ohjelma 2008-2011: Päätavoitteet: ohjelmissa Osallisuus lisääntyy ja syrjäytymien

Lisätiedot

Hyvinvointityö kuntien vahvuudeksi -seminaari Vuokatti

Hyvinvointityö kuntien vahvuudeksi -seminaari Vuokatti Hyvinvointityö kuntien vahvuudeksi -seminaari 28.9.2017 Vuokatti Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen maakunnan ja kunnan yhteisenä tehtävänä Saara Pikkarainen, erikoissuunnittelija, TtM Kainuun sote

Lisätiedot

Terve Kunta -verkosto tukee kuntia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä

Terve Kunta -verkosto tukee kuntia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä Terve Kunta -verkosto tukee kuntia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä 20.5.2019 thl.fi/tervekunta 1 Mikä on Terve Kunta verkosto? Kokoaa yhteen kuntia, jotka painottavat hyvinvoinnin ja terveyden

Lisätiedot

Tupakasta vieroitus hoitoprosesseissa. XIV Terveydenhuollon laatupäivä Tiina Kortteisto, TtT, ylihoitaja

Tupakasta vieroitus hoitoprosesseissa. XIV Terveydenhuollon laatupäivä Tiina Kortteisto, TtT, ylihoitaja Tupakasta vieroitus hoitoprosesseissa XIV Terveydenhuollon laatupäivä 4.4.2017 Tiina Kortteisto, TtT, ylihoitaja Esityksen viitekehys (Donabedian JAMA 1988;260:1743-1748) Prosessin johtaminen ja kehittäminen

Lisätiedot

MIKÄ ON EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN SUHDE SOTEEN?

MIKÄ ON EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN SUHDE SOTEEN? MIKÄ ON EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN SUHDE SOTEEN? Pykälistä käytäntöön tilaisuus 20.4.2016, Mikkeli Arja Väänänen Hyvinvointikoordinaattori Mikkelin kaupunki Kaleva 20.2.2016 Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä

Lisätiedot

Hyvinvoinnin rakenne Satakunnassa (ehdotus) Piia Astila Hyvinvoinnin asiantuntija, TtM Satakuntaliitto Hytevertaisfoorumi THL 25.4.

Hyvinvoinnin rakenne Satakunnassa (ehdotus) Piia Astila Hyvinvoinnin asiantuntija, TtM Satakuntaliitto Hytevertaisfoorumi THL 25.4. Hyvinvoinnin rakenne Satakunnassa (ehdotus) Piia Astila Hyvinvoinnin asiantuntija, TtM Satakuntaliitto Hytevertaisfoorumi THL 25.4.2018 Satakunnan maakuntauudistuksen tarkennettu toimintasuunnitelma ajalle

Lisätiedot

Pakka-toimintamallin esittely Mistä kyse ja miksi Pakka kannattaa?

Pakka-toimintamallin esittely Mistä kyse ja miksi Pakka kannattaa? Pakka-toimintamallin esittely Mistä kyse ja miksi Pakka kannattaa? Moniammatilliset toimintamallit tutuiksi! -road show 26.3.2014, Rovaniemi Kehittämispäällikkö Jaana Markkula Alkoholiohjelma, Terveyden

Lisätiedot

HYTE oppimisverkoston kansallinen foorumi

HYTE oppimisverkoston kansallinen foorumi HYTE oppimisverkoston kansallinen foorumi 3.9.2014 Käytännön esimerkki lihavuuden ehkäisyn ja hoidon toimenpideohjelman toteutuksesta Helsingin sosiaali- ja terveysvirastossa Tarja Saarinen, terveyden

Lisätiedot

Kokemuksia Turun Pakkatoiminnasta. Jenni Tähkävuori terveysohjaaja/ehkäisevä päihdetyö Turun kaupunki

Kokemuksia Turun Pakkatoiminnasta. Jenni Tähkävuori terveysohjaaja/ehkäisevä päihdetyö Turun kaupunki Kokemuksia Turun Pakkatoiminnasta Jenni Tähkävuori terveysohjaaja/ehkäisevä päihdetyö Turun kaupunki Mitä Pakka on? Paikallista yhteisöön vaikuttamista päihdehaittojen vähentämiseksi Tavoitteena vähentää

Lisätiedot

Suuntana lasten ja nuorten mielen hyvinvoinnin lisääntyminen ja päihteidenkäytön väheminen

Suuntana lasten ja nuorten mielen hyvinvoinnin lisääntyminen ja päihteidenkäytön väheminen Suuntana lasten ja nuorten mielen hyvinvoinnin lisääntyminen ja päihteidenkäytön väheminen Päihdeasiain neuvottelukunnan kokous 11.4.2018 Opetustoimen johtaja Kaisu Toivonen Päihdeasiain neuvottelukunta

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 20/ (6) Kaupunginhallitus Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 20/ (6) Kaupunginhallitus Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 20/2018 1 (6) 350 Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen ja koordinointi Helsingissä HEL 2018-004236 T 06 01 02 Päätös Käsittely Esittelijä päätti ottaa käyttöön

Lisätiedot

Missä mennään Kouluterveyskyselyn valossa? Hanna Ollila THL

Missä mennään Kouluterveyskyselyn valossa? Hanna Ollila THL Missä mennään Kouluterveyskyselyn valossa? Hanna Ollila THL Tupakka ja terveys -päivä 3.1.19 1 Päivittäin tupakoivien osuudet () yläkouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa 00 1 Tytöt Pojat Yläkoulu

Lisätiedot

TYÖTERVEYSHUOLTO VARHAISEN PUUTTUMISEN MALLI

TYÖTERVEYSHUOLTO VARHAISEN PUUTTUMISEN MALLI 1 TYÖTERVEYSHUOLTO VARHAISEN PUUTTUMISEN MALLI Satu Myller, vastaava työterveyshoitaja Joensuun Työterveys Savuton Pohjois-Karjala työryhmän jäsen Siun Soten työterveyden asiakkuusvastaava 1.1.2017 2.11.2016

Lisätiedot

Hyvinvoinnin edistämisen mahdollisuudet

Hyvinvoinnin edistämisen mahdollisuudet Hyvinvoinnin edistämisen mahdollisuudet Terveyden edistämisen kuntakokous Pelkosenniemi 15.2.2010 Ohjaajalääkäri Terveyden edistämisen suunnittelija Terveyden edistämisen suunnittelija Aimo Korpilähde

Lisätiedot

Klaarin kehittämishanke

Klaarin kehittämishanke Työpaja 10.10.2014 Klaarin kehittämishanke Klaarin suunnat Kysely verkostoille syyskuussa 2014 lasten ja nuorten parissa toimiville Vastaajamäärät: 248 suomenkielinen 23 ruotsinkielinen 271 yhteensä Vastaajat

Lisätiedot

Ehkäisevä päihdetyö osana terveyden edistämistä

Ehkäisevä päihdetyö osana terveyden edistämistä Ehkäisevä päihdetyö osana terveyden edistämistä Pohjanmaa-hankkeen juhlaseminaari, Seinäjoki 25.3.2015 16.4.2015 Marjatta Montonen 1 Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä HE 339/2014 vp Eduskunta

Lisätiedot

Savuton kunta

Savuton kunta Savuton kunta 2012 2015 Tarja Kristiina Ikonen 1 STRATEGISET LINJAUKSET - osatavoitteet 1-5 1. Kuntatyönantajan ja muiden julkisella rahoituksella toimivien tahojen savuton toimintakulttuuri 2. Kuntien

Lisätiedot

Kuntalaisten tarpeiden arviointi

Kuntalaisten tarpeiden arviointi Kuntalaisten tarpeiden arviointi Sähköinen hyvinvointikertomus tutuksi Anne Sormunen/ erityisasiantuntija 1 Se on tiedolla johtamisen tiimityöväline kuntalaisen hyvinvointi ja kokemus palveluiden toimivuus

Lisätiedot

Ehkäisevän työn merkitys Kainuussa Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja, sairaanhoitopiirin johtaja

Ehkäisevän työn merkitys Kainuussa Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja, sairaanhoitopiirin johtaja Ehkäisevän työn merkitys Kainuussa 9.11.2015 Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja, sairaanhoitopiirin johtaja Kainuun tunnuslukuja Sosioekonomiset erot terveydessä ja sen taustatekijöissä ovat Kainuussa

Lisätiedot

Terveyden edistämisen politiikkaohjelma ja (työ)hyvinvointi. Sosiaalineuvos Maija Perho

Terveyden edistämisen politiikkaohjelma ja (työ)hyvinvointi. Sosiaalineuvos Maija Perho Terveyden edistämisen politiikkaohjelma ja (työ)hyvinvointi Sosiaalineuvos Maija Perho 29.11.2011 Ohjelman tavoitteet Terveyden edistämisen rakenteiden vahvistaminen Elintapamuutosten aikaansaaminen Terveyttä

Lisätiedot

Tuloksia paikallisesti ja yhteistyössä ROKUA Susanna Leimio ehkäisevän työn seutukoordinaattori Sosiaalialan osaamiskeskus Verso

Tuloksia paikallisesti ja yhteistyössä ROKUA Susanna Leimio ehkäisevän työn seutukoordinaattori Sosiaalialan osaamiskeskus Verso Tuloksia paikallisesti ja yhteistyössä ROKUA Susanna Leimio ehkäisevän työn seutukoordinaattori Sosiaalialan osaamiskeskus Verso Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä sisältö ja toiminta Uutta lakitasolla

Lisätiedot

Kunta savuttomaksi - tukea, tekoja ja yhteistyötä

Kunta savuttomaksi - tukea, tekoja ja yhteistyötä Kunta savuttomaksi - tukea, tekoja ja yhteistyötä Tupakkahaittojen ehkäisyn tiimi, THL Haittojen ehkäisemisen ryhmä, STM 13.9.2013 www.thl.fi/tupakka 1 Päivittäin tupakoivat aikuiset koulutuksen mukaan

Lisätiedot

Kuntani ehkäisevän päihdetyön ilon ja huolen aiheita. Ehkäisevän päihdetyön työkokous

Kuntani ehkäisevän päihdetyön ilon ja huolen aiheita. Ehkäisevän päihdetyön työkokous Kuntani ehkäisevän päihdetyön ilon ja huolen aiheita Ehkäisevän päihdetyön työkokous 31.8.2016 1 Ehkäisevän päihdetyön yhdyshenkilöille tehty kysely Kysely lähetettiin Lapin kuntiin kesäkuussa 2016 Vastauksia

Lisätiedot

Savuton sairaala auditointitulokset 2012. Minna Pohjola, suunnittelija, VSSHP Piia Astila-Ketonen, suunnittelija ma, SATSHP

Savuton sairaala auditointitulokset 2012. Minna Pohjola, suunnittelija, VSSHP Piia Astila-Ketonen, suunnittelija ma, SATSHP Savuton sairaala auditointitulokset 2012 Minna Pohjola, suunnittelija, VSSHP Piia Astila-Ketonen, suunnittelija ma, SATSHP MIKSI Savuton sairaala -ohjelmaa tarvitaan? Tupakkateollisuus on hämmentänyt ihmisten

Lisätiedot

Kunta hyvinvoinnin edistäjänä uusien haasteiden edessä

Kunta hyvinvoinnin edistäjänä uusien haasteiden edessä Kunta hyvinvoinnin edistäjänä uusien haasteiden edessä Tuulia Rotko, kehittämispäällikkö Poikkihallinnollinen johtaminen seminaari, Tampere 11.2.2015 Kuntien yhteiskunnalliset roolit Verkostojen solmukohta

Lisätiedot

Lappeenrannan kaupungin hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen tähtäävä monialainen yhteistyö lasten ja nuorten asioissa

Lappeenrannan kaupungin hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen tähtäävä monialainen yhteistyö lasten ja nuorten asioissa Lasten ja nuorten lautakunta 38 25.09.2017 Lappeenrannan kaupungin hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen tähtäävä monialainen yhteistyö lasten ja nuorten asioissa 481/12.00.00.04/2017 LANUL 38 Esittelijä/lisätiedot:

Lisätiedot

Työskentelyrynko ja teemaehdotuksia Hytealuekierroksen. Keskustelun pohjaksi

Työskentelyrynko ja teemaehdotuksia Hytealuekierroksen. Keskustelun pohjaksi Työskentelyrynko ja teemaehdotuksia Hytealuekierroksen työpajoihin Keskustelun pohjaksi Hyte-aluekierroksen työpajat Tavoitteet Tukea alueen valmistelua ja väliaikaishallinnon työtä Tukea tiekartan ja

Lisätiedot

Tutkimuksia ja raportteja 1 / 2016

Tutkimuksia ja raportteja 1 / 2016 Tutkimuksia ja raportteja 1 / 2016 SAVUTON HELSINKI Tupakoinnin ehkäisy- ja vähentämisohjelma Helsinkiin 2007 2015 LOPPURAPORTTI Savuton Helsinki -ohjausryhmä, Tarja Saarinen, Marketta Kupiainen KUVAILULEHTI

Lisätiedot

Savuton työpaikka osa työhyvinvointia

Savuton työpaikka osa työhyvinvointia Savuton työpaikka osa työhyvinvointia Miksi savuton työpaikka? Kustannussäästöt Päivittäin tupakoiva aiheuttaa työnantajalle maltillisen arvion mukaan vuodessa keskimäärin 1 060 1 300 euron kustannukset

Lisätiedot

Ota kantaa [kunnan nimi] / [alueen nimi] päihdetilanteeseen!

Ota kantaa [kunnan nimi] / [alueen nimi] päihdetilanteeseen! Ota kantaa [kunnan nimi] / [alueen nimi] päihdetilanteeseen! [kunnan nimi] / [alueen nimi] PÄIHDETILANNEKYSELY Kyselyllä kartoitetaan kunnan asukkaiden päihteisiin, tupakka- ja nikotiinituotteisiin (savukkeet,

Lisätiedot

Mieli 2009 työryhmän ehdotukset. Maria Vuorilehto Lääkintöneuvos STM

Mieli 2009 työryhmän ehdotukset. Maria Vuorilehto Lääkintöneuvos STM Mieli 2009 työryhmän ehdotukset Maria Vuorilehto Lääkintöneuvos STM Mieli -2009 Kansallinen mielenterveys- ja päihdesuunnitelma Sosiaali- ja terveysministeriön asettaman työryhmän ehdotukset mielenterveys-

Lisätiedot

Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus YHTEENVETO

Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus YHTEENVETO Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus YHTEENVETO 2013-2014 9.10.2014 Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Pirkanmaan alueellisen terveyden edistämisen koordinaation painopisteet 2013 2016, Pirkanmaan

Lisätiedot

Vuoden 2008 terveyskeskuskyselyn kysymykset

Vuoden 2008 terveyskeskuskyselyn kysymykset 1(9) Vuoden 2008 terveyskeskuskyselyn kysymykset Tässä tiedostossa on kuvattu Väestön terveyden edistäminen terveyskeskuksen tehtävänä kyselyn kysymykset, joista on muodostettu TEAviisarin terveydenedistämisaktiivisuutta

Lisätiedot

PAKKA toimintamalli. Terveyden edistämisen seminaari Oulu 26.4.2013

PAKKA toimintamalli. Terveyden edistämisen seminaari Oulu 26.4.2013 PAKKA toimintamalli Terveyden edistämisen seminaari Oulu 26.4.2013 PSAVI, Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat vastuualue, aluekoordinaattori Raija Fors 12.8.2013 1 PAKKA = paikallinen alkoholipolitiikka

Lisätiedot

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sote- ja maakuntauudistuksessa - kuntien ja maakuntien yhteinen tehtävä

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sote- ja maakuntauudistuksessa - kuntien ja maakuntien yhteinen tehtävä Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sote- ja maakuntauudistuksessa - kuntien ja maakuntien yhteinen tehtävä Taru Koivisto Sosiaali- ja terveysministeriö 1 30.3.2017 - Taru Koivisto Hyvinvoinnin ja terveyden

Lisätiedot

Nuorisotyön seminaari Kanneljärven opisto 28.4.2014 Mika Piipponen Kouluttaja, EHYT ry

Nuorisotyön seminaari Kanneljärven opisto 28.4.2014 Mika Piipponen Kouluttaja, EHYT ry Nuorisotyön seminaari Kanneljärven opisto 28.4.2014 Mika Piipponen Kouluttaja, EHYT ry Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry Yhdistys aloitti toimintansa 1.1.2012, kun Elämäntapaliitto, Elämä On Parasta Huumetta

Lisätiedot

Hyvinvointi hakusessa riippuvuus riskinä - hanke Lappi/ Kainuu Kainuun kehittämisosio. Ohjausryhmä

Hyvinvointi hakusessa riippuvuus riskinä - hanke Lappi/ Kainuu Kainuun kehittämisosio. Ohjausryhmä Hyvinvointi hakusessa riippuvuus riskinä - hanke Lappi/ Kainuu 2013-2015 Kainuun kehittämisosio Ohjausryhmä 28.9.2015 Hyvinvointi hakusessa riippuvuus riskinä -hankkeen tarkoitus ja tavoitteet Kainuussa

Lisätiedot

YHTEISTYÖSSÄ ETEENPÄIN Pirkanmaan alueellinen terveysliikuntasuunnitelma - toteutus ja jalkauttaminen

YHTEISTYÖSSÄ ETEENPÄIN Pirkanmaan alueellinen terveysliikuntasuunnitelma - toteutus ja jalkauttaminen YHTEISTYÖSSÄ ETEENPÄIN Pirkanmaan alueellinen terveysliikuntasuunnitelma - toteutus ja jalkauttaminen Miten lisätä hallintokuntien välistä yhteistyötä ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa ja kuntien liikuntapalveluketjuja

Lisätiedot

Tervetuloa Terveyspiste-päiville!

Tervetuloa Terveyspiste-päiville! Tervetuloa Terveyspiste-päiville! Koulutuspäivien tavoitteet 1. Välittää osallistujille sellaista tietoa aivoterveyden edistämisestä sekä päihteiden käytön haittojen ehkäisemisestä, jota voi hyödyntää

Lisätiedot