Prosentti taiteelle antaa virtaa!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Prosentti taiteelle antaa virtaa!"

Transkriptio

1 Prosentti taiteelle antaa virtaa!

2 Mikä prosenttiperiaate on? Prosenttiperiaatteella tarkoitetaan, että noin sadasosa rakennushankkeen kustannuksista käytetään taidehankintoihin. Periaatetta voivat toteuttaa kunnat, valtio, yhteisöt ja yritykset omissa rakennus- ja korjaushankkeissaan. Prosenttiperiaatteella toteutettua taidetta on sijoitettu sisä- ja ulkotiloihin, piha-alueille, puistoihin sekä katujen ja teiden varsille. Kansainvälinen malli on tunnettu Suomessa jo 1920-luvulta lähtien. Tällä hetkellä sitä toteuttaa järjestelmällisesti noin kymmenen kuntaa sekä joukko yksityisiä rakennuttajia. Kaupungin asukkaat odottavat toiminnallisuuden ohella ympäristöltään muun muassa esteettisyyttä ja elämyksellisyyttä. Näihin haasteisiin vastaamisessa taiteella ja muotoilulla on merkittävä rooli. PROSENTTI RAKENNUSKUSTANNUKSISTA KÄYTETÄÄN TAIDEHANKINTOIHIN TAIDETTA RAKENNUKSISSA SEKÄ PIHOILLA, PUISTOISSA, TEILLÄ JNE. TEKEE VIIHTYISIÄ YMPÄRISTÖJÄ TUO TAIDETTA IHMISTEN ARKEEN KANSAINVÄLINEN KÄYTÄNTÖ JO 1920-LUVULTA Kansi: Osmo Rauhala/2004. Maan silmät Pikku karhu. Heikkilänkankaan korttelikoulu ja päiväkoti, tilaaja Oulun taidemuseo. Valokuva: Mika Friman. Yllä: Hans Christian Bergin teosta Visual vortex - The passage of events pystytetään v Turun pääkirjasto. Turun kaupungin taidekokoelma. Valokuva: TMK/Raakkel Närhi. Oikealla: Matilda Fahlsten/2004. Buketter och Snår. Hässleby Strand, Tukholma, tilaaja Familjebostäder. Valokuva: Natasja Jovic.

3

4 Taide-elämyksiä arkipäivään Prosenttiperiaate tuo taiteen arkipäivään. Taideteosten avulla jäsennetään miljöötä, luodaan kohtauspaikkoja ja reittejä. Taide herättää havainnoimaan ympäristöä, ja se tuo hyvää oloa ja auttaa jaksamaan. Prosenttiperiaate tuo ainutlaatuisuutta nykypäivän rakentamiseen, joka käyttää teollisia rakennusmateriaaleja. Kun rakennusten ja tilojen erityispiirteet korostuvat, koetaan niissä eläminen, oleminen ja toimiminen mieluisaksi. Prosenttitaide vaikuttaa koko alueen imagoon. Taide luo alueelle identiteetin ja lisää sen vetovoimaa asuinpaikkana ja matkakohteena. Taidehankinnat kertovat myös kulttuurimyönteisestä asenteesta. Taidehankintojen avulla saavutetaan AINUTLAATUISIA YMPÄRISTÖJÄ ELÄMYKSIÄ JA VOIMAA KÄYTTÄJILLE ARVONNOUSUA KIINTEISTÖILLE VETOVOIMAISIA YMPÄRISTÖJÄ KULTTUURIMYÖNTEINEN IMAGO Yllä: Tuula Lehtinen/2007. Kolmas aalto. Tampereen uintikeskus, Tampereen kaupungin taidekokoelma. Valokuva: Tuula Aho-Pynttäri. Kuvasto. Oikealla: Yrjö Ala-Heikkilä/2001. Nuottiviivasto. Valtatie 4. Valokuva: Seppo Sarjamo.

5 Nyt on lyhyt matka mamman luo kun ohitettiin jo nuottiviivasto! Miska 6 v, Kärsämäki

6 Taide antaa virtaa! Prosenttitaide kouluissa ja päiväkodeissa Kouluissa prosenttitaide antaa elämyksiä ja virtaa arkeen. Taideteos, joka on tehty mittatilauksena kouluun tai päiväkotiin, luo niin lapsille kuin aikuisille ainutlaatuisen työympäristön. Prosenttitaide on myös opetusväline ja teokset toimivat opettajien työvälineinä. Sen kautta voidaan johdattaa näkemään esimerkiksi yhteiskunnallisia ilmiöitä tai ymmärtämään erilaisuutta. Taideteokset haastavat luoviin ratkaisuihin ja kannustavat innovaatioihin. Elämyksellinen ympäristö houkuttaa myös kriittiseen ajatteluun ja omien mielipiteiden ilmaisuun. Taidetta voi myös tehdä ammattitaiteilijan ohjauksessa yhteisöllisissä työpajoissa. Taide ja viihtyisä tila osoittavat, että ympäristö on tärkeä ja siitä kannattaa välittää ja pitää huolta. Opettajan käsissä taideteos on myös opetusväline, jonka avulla oppilas saa tutkia itseään, maailmaa ja itseään maailman osana. Lotta Lehtonen, luokanopettaja, Varsinais-Suomi Yllä: Anne Randén/2009. Aakkoset. Tavastilan koulu, Kotka. Valokuva: Anna Reivilä. Kuvasto. Oikealla: Lauri Nykopp/2012. All of me all of you. Kalevankankaan koulu. Mikkeli. Valokuva: Harri Heinonen. Kuvasto.

7

8

9 Taide hoivaa ja virkistää Prosenttitaide hoitolaitoksissa Sairaaloissa, vanhainkodeissa ja hoitolaitoksissa ihmiset ovat vaikeissa elämäntilanteissa. Samaan aikaan hoitohenkilökunta työskentelee vastuun ja kiireen keskellä. Näissä paikoissa taiteen tuomia iloja ja elämyksiä tarvitaan. Taide luo yhteenkuuluvuuden tunnetta antamalla yhteisiä puheenaiheita, ja sen äärellä ollaan tasavertaisia. Taide kääntää katseet parempaan Viihtyisä sairaalaympäristö auttaa potilaita ja heidän omaisiaan jaksamaan. Parhaimmillaan taide sykähdyttää ja tuo hyvää mieltä myös raskaisiin hetkiin. Taide antaa ajatuksille pakopaikan. Luovuutta ja muistoja Hoitolaitosten asukkaille prosenttitaide tuo virikkeitä ja iloa. Arkipäivään tuotu taide kutsuu havainnoimaan sellaista, jota ei ole ennen huomannut. Taide herättää vanhoja muistoja tai auttaa muistamaan. Uskon, että taiteen läsnäolo sairaalassa lohduttaa potilaita ja voimaannuttaa henkilökuntaa. Leena Koulu, vastuualuejohtaja, Turun Yliopistollinen Keskussairaala Vasemmalla: Vesa Varrela/2004. Lux Aeterna. Hatanpään Geriatrisen sairaalan kappeli. Valokuva: Vesa Varrela. Kuvasto.

10 Prosenttitaide liikuttaa Prosenttitaide urheilutiloissa Prosenttitaide saa urheiluhallit, -kentät ja kuntokeskukset erottumaan joukosta. Omaperäinen ja miellyttävä ympäristö nostaa urheilutilojen kilpailukykyä. Taideteos voidaan myös suunnitella maamerkiksi, joka helpottaa tiloissa kulkemista. Urheilutiloissa taide vahvistaa myös tilan käyttäjien yhteishenkeä, kun teokset voivat nousta urheiluseuran tunnuksiksi. Teokset myös lujittavat kuntokeskuksen tai urheiluseuran imagoa. Viihtyisissä, toistuvia katsomiskertoja kestävissä liikuntatiloissa on hyvät edellytykset kunnon ylläpitämiseen ja toistuvaan kilpaharjoitteluun. Taide rytmittää suorituksia ja kannustaa eteenpäin: lenkkeilijät tai vesijuoksijat voivat käyttää taideteosta merkkipaaluna. Uimahallin taideteos, Pekka Jylhän Rantapallo, kohtaa uimahalliin tulijan iloisesti ja leikkisästi ja antaa koko laitokselle iloisen ja vaikuttavan ilmeen. Se on teos, joka prosessoi kaikenikäisten mielen maisemaa. Matti Rasila, Kaupunkineuvos, Salo Yllä: Pekka Jylhä/2007. Ilo. Salon uimahalli, Salon taidemuseon prosenttitaidehankinnat. Valokuva: Milla Järvipetäjä. Oikealla: Reeta Cagnani ja Sari Tenni/2004 Vakterna. Arcada-talon terapia-allasosasto, Pro Artibus. Valokuva: Sari Tenni. Kuvasto.

11

12 Kilpa- ja kuntouimareille sekä vesijuoksijoille taideteos altaan laatiouksessa ei ole yhdentekevä asia. TEOS: Rantapallo, 2008 TAITEILIJA: Pekka Jylhä TILAAJA: Salon kaupunki SIJAINTI: Salon uimahalli

13 Taide nostaa imagoa taideteokset virastoissa ja toimistoissa Prosenttitaide tekee viihtyisäksi erilaiset työtilat, aulat, virastot sekä juhla- ja kokoustilat. Taide tekee tiloista omaleimaisia ja muistettavia. Taideteokset lisäävät tilan arvostusta; ne tuovat positiivista julkisuutta ja jäävät käyttäjien mieleen. Prosenttitaide on hyvä keino luoda ja lujittaa rakennuksen omistajan imagoa. Työntekijöille taide antaa voimaa ja kehittää luovuutta. Taide myös vaikuttaa työpaikan ilmapiiriin ja nostaa työyhteisön yhteishenkeä. Prosenttitaide lisää rakennuksen taloudellista arvoa, mutta ennen kaikkea sillä on arvoa viihtyvyyden luomisessa. Taide-elämykset tekevät juhla- ja kokoustiloista mieleenpainuvat ja arvokkaat. Saaren kartanon tutkija- ja taiteilijaresidenssiin sijoitettu nykytaide ihastuttaa ja ihmetyttää kartanossa työskenteleviä taiteilijoita ja muita vierailijoita. Hanna Nurminen, toiminnanjohtaja, Saaren kartano Vasemmalla: Nanna Hänninen/2008. Walks from dusk til dawn. Regeringskansliet, Tukholma. Statens konstråd. Valokuva: Natasja Jovic. Oikealla: Pauno Pohjolainen/2014. Keko. Kuopion verotoimisto, Valtion taideteostoimikunnan kokoelma. Valokuva: Pasi Jalkanen. Kuvasto.

14

15 Taide eheyttää ympäristöä taide asuinalueilla ja kaupunkikeskustoissa Kunta voi sisällyttää asemakaavaan prosenttiperiaatteen toteuttamisen yleisesti tai aluekohtaisesti. Tunnetuimpia esimerkkejä ovat Helsingin Arabianranta sekä Joensuussa vielä rakenteilla oleva Penttilänranta. Myös yksittäiset rakennuttajat voivat toteuttaa taidehankkeita rakentamisessaan. Näin on toiminut jo kymmenen vuoden ajan esimerkiksi Turun Ylioppilaskyläsäätiö. Asuinalueilla teoksia voidaan sijoittaa esimerkiksi sisäänkäyntien yhteyteen tai käytäviin. Teokset tekevät porraskäytävistä toisistaan erottuvia ja ilahduttavat kotiinpalaavia asukkaita. Pihoille toteutetut taideteokset muodostavat yhdessä pihasuunnittelun kanssa viimeistellyn kokonaisuuden. Taideteokset luovat mielenkiintoisen ympäristön lisäksi yllätyksellisyyttä tutulle asuinalueelle. Teokset vahvistavat yhteenkuuluvuuden tunnetta pihan käyttäjien kesken. Taide osana kaupunkikeskustoja lisää alueen vetovoimaa ja elävyyttä. Ympäristötaide voi parhaimmillaan olla yksi kestävän kaupunkiympäristön elementti. Kiinnittäessään ihmisiä paikkaan se synnyttää yhteisöllisyyttä ja sosiaalista kestävyyttä, vahvistaessaan alueen vetovoimaa se luo taloudellista kestävyyttä. Juha Kostiainen, johtaja, YIT Vasemmalla: Heidi Vasara/2013. Veden äärellä. Penttilänranta, Joensuu. Valokuva: Hannu Aaltonen. Kuvasto. Oikealla: Anssi Kasitonni/2013. Suomen tuntemattomin runoilija, Penttilänranta, Joensuu. Valokuva: Hannu Aaltonen. Kuvasto.

16

17 Käytännön ohjeita Prosenttitaideteos voi olla yksittäinen taideteos, teossarja tai kiinteä osa rakennusta. Usein onnistunut taideteos on mittatilauksena juuri tiettyyn tilaan suunniteltu, ja rakennuksen käyttäjät huomioidaan suunnitelmissa. Taidekokonaisuuden suunnittelu on tärkeää ottaa mukaan rakennussuunnitteluun aikaisessa vaiheessa sekä taloudellisten että laadullisten seikkojen vuoksi. Taiteilijalla on päävastuu teoksen suunnittelusta, mutta teos toteutetaan yhdessä arkkitehtien ja rakentajien kanssa. Teos voidaan toteuttaa myös yhteisöllisesti, jolloin tilan käyttäjät esimerkiksi oppilaat toteuttavat osan teoksesta taiteilijan kanssa yhdessä. Kunta voi päättää prosenttiperiaatteen käytöstä alueen kaavoituksessa, jolloin taidehankinnat kuuluvat alueen rakennus- ja peruskorjaussuunnitelmiin alusta lähtien. Vastuu prosenttiperiaatteen toteuttamisesta siirtyy rakennuttajille ja rakentajille. Taideteoksen rahoitus Taidehankintoja varten varataan uudisrakennus- ja laajennushankkeiden sekä peruskorjauksen yhteydessä määräraha. Määrärahan suuruus on 0,5 2 % rakentamiskustannusten tavoitehinnasta. Määrärahalla katetaan taidehankintojen kokonaiskustannukset, jotka sisältävät sekä itse taideteoksen ja taiteilijapalkkion että teoksen valinnasta aiheutuvat kustannukset kuten valintaraadista ja mahdollisista kilpailuista aiheutuvat kulut. Vasemmalla: Taiteilija Saara Ekström suunnittelemassa teoksensa Alkukirjain ripustusta, Turun pääkirjasto. Turun kaupungin taidekokoelma. Valokuva: Thom Vink. Oikealla: Saara Ekström/2007. Alkukirjain, yksityiskohta. Turun pääkirjasto, Turun kaupungin taidekokoelma. Valokuva: TMK/Mikko Kyynäräinen.

18 Teosten valinta Taideteoksia valitsemaan on hyvä perustaa työryhmä, jossa ovat mukana kuvataiteen asiantuntija sekä rakennuksen suunnittelija esimerkiksi arkkitehti tai sisustusarkkitehti ja käyttäjien sekä rakennuttajan edustajat. Taideteosten valinnan lähtökohtana on rakennuksen arkkitehtuuri sekä käyttötarkoitus. Taideteoksen sijoittaminen julkiseen ulkotilaan tai julkisivuun vaatii rakennusluvan ja mahdollisesti kaupunkikuvan neuvottelukunnan käsittelyn. Valintaprosessi Usein teosten valintaprosessin käytännön järjestelyistä vastaa koordinaattori, joka voi olla esimerkiksi arkkitehti, kuvataiteilija tai muu taiteen asiantuntija. Koordinaattori järjestää teosten kilpailutukset sekä osallistuu neuvotteluihin sekä laatii aikataulut ja sopimukset. Valinnan ja toteutuksen jälkeen Prosenttiperiaatteella toteutettavista töistä tehdään elinkaariarvio, jossa otetaan huomioon kestävyys sijoituspaikalla ja huoltoennuste. Taiteen arvon säilymiseen liittyy myös sen huolto, joten on tehtävä sopimus siitä, kuka vastaa teoksen kunnossapidosta. Teokset kuuluvat rakennuksen omistajan taidekokoelmaan. Lisätietoja ja toimintaohjeita prosenttiperiaatteen toteuttamisesta rakennushankkeissa löytyy RT-ohjeesta RT Taide rakennushankkeessa. Ylhäällä vasemmalla: Taiteilija Eija Hakkola Arabianrannan työmaalla. Kuva: Antti Sinkkonen. Keskellä: Eija Hakkola/2009. Seitti. Arabianranta, Helsinki. Kuva: Eija Hakkola. Kuvasto. Alhaalla: EIja Hakkola/2009. Seitti, yksityiskohta. Arabianranta, Helsinki. Kuva: Eija Hakkola. Kuvasto.

19 TYÖRYHMÄ arkkitehti ja sisustusarkkitehti tilaaja käyttäjä kuvataiteen asiantuntija Taideohjelmalla vahvistamme alueen omaleimaisuutta ja vetovoimaisuutta. Joensuun kaupungin tekninen johtaja Anu Näätänen MÄÄRÄRAHA rakennushankkeen budjetista 0,5-2 % summalla katetaan taideteokset, taiteilijapalkkiot ja hankintaprosessi TAIDEKOORDINAATTORI huolehtii hankintaprosessista järjestää mahdolliset kilpailut neuvottelee työryhmän ja taiteilijoiden kanssa HANKINTATAPA suorat ostot ja tilaukset avoimet kilpailut kutsukilpailut näiden yhdistelmät Reima Nurmikko/2009. Parvessa (osa teoskokonaisuudesta). Kotimäen koulu, Littoinen, Kaarinan kaupungin taidekokoelma. Valokuva: Milla Järvipetäjä. Kuvasto. TAITEILIJA tutustuu tilaan ja sen käyttäjiin suunnittee ja toteuttaa teokset toimittaa lupatiedot suunnittelijoille laatii teosten huoltosuunnitelmat TEOS liitetään osaksi taidekokoelmaa tilaaja noudattaa huoltosuunnitelmaa, jolloin teos säilyy pitkään Taidehankintaprosessin kulku.

20 Yhteystiedot: Taiteen edistämiskeskus Läänintaiteilijat: Etelä-Savo: Anu-Anette Varho, puh , Häme: Paula Susitaival, puh , Keski-Suomi: Kirsi Pitkänen, puh , Kymenlaakso ja Etelä-Karjala: Outi Turpeinen, puh , Pirkanmaa: Vesa Varrela, puh , Pohjois-Karjala: Hannu Aaltonen, puh , Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu: Antti Rundelin, puh , Pohjois-Savo: Anu Muurinen, puh , Satakunta: Marjo Heino, puh , Erityisasiantuntija Henri Terho, puh , Esitteen alkuperäinen suunnittelu: Milla Järvipetäjä. Kuvat vasemmalta:leena Karjalainen/2009, Pikselikukko. Tavastilan koulu, Kotka. valokuva: Leena Karjalainen. Kari-Petteri Kakko/2013. Hetki sitten. Myllysilta, Turku. Turun kaupungin taidekokoelma. Valokuva: TMK/Toni Kandelin. Jani Rättyä/2011. Freedom. Lakkatien lastenkoti, Turku. Turun kaupungin taidekokoelma. Valokuva: TMK/Martti Puhakka. Pekka Paikkari/2013. Joet. Penttilänranta, Joensuu. Valokuva: Hannu Aaltonen.

Prosentti taiteelle antaa virtaa!

Prosentti taiteelle antaa virtaa! Prosentti taiteelle antaa virtaa! Mikä prosenttiperiaate on? Prosenttiperiaatteella tarkoitetaan, että noin sadasosa rakennushankkeen kustannuksista käytetään taidehankintoihin. Periaatetta voivat toteuttaa

Lisätiedot

Prosenttitaide antaa virtaa!

Prosenttitaide antaa virtaa! Prosenttitaide antaa virtaa! Mikä prosenttiperiaate on? Prosenttiperiaatteella tarkoitetaan, että noin sadasosa rakennushankkeen kustannuksista käytetään taidehankintoihin. Periaatetta voivat toteuttaa

Lisätiedot

Taide rakentamisen yhteydessä kokemuksia ja näkökulmia TAIDETTA SAIRAALOIHIN - SEMINAARI 23.1.2014

Taide rakentamisen yhteydessä kokemuksia ja näkökulmia TAIDETTA SAIRAALOIHIN - SEMINAARI 23.1.2014 Taide rakentamisen yhteydessä kokemuksia ja näkökulmia TAIDETTA SAIRAALOIHIN - SEMINAARI 23.1.2014 Ympäristötaiteen säätiö Perustettu 1990 OKM ja RAKLI Suomalaisen rakennetun ympäristön parantaminen edistämällä

Lisätiedot

Kokemuksia kuvataiteen käytöstä rakennushankkeissa. Laura Uimonen 16.11.2015

Kokemuksia kuvataiteen käytöstä rakennushankkeissa. Laura Uimonen 16.11.2015 Kokemuksia kuvataiteen käytöstä rakennushankkeissa Laura Uimonen 16.11.2015 Tutkimuksen taustaa Rakennusalalta, kunnilta, suunnittelijoilta ja kulttuuri toimijoilta kysyttiin syksyllä 2015 näkemyksiä kuva

Lisätiedot

Lahden arkkitehtuuripoli0ikka ja taide kaupunki0lassa

Lahden arkkitehtuuripoli0ikka ja taide kaupunki0lassa Lahden arkkitehtuuripoli0ikka ja taide kaupunki0lassa Päivi Airas 12.5.2015 JULKISEN TAITEEN TYÖRYHMÄ NYT - julkisessa tilassa olevien teosten kunnossapito - virkamiestyöryhmä - ei budjetoituja resursseja

Lisätiedot

Sinustako julkisen taiteen tekijä? Koulutuspäivä Helsingissä 23.11.2015 Prosentti taiteelle -hanke

Sinustako julkisen taiteen tekijä? Koulutuspäivä Helsingissä 23.11.2015 Prosentti taiteelle -hanke + Sinustako julkisen taiteen tekijä? Koulutuspäivä Helsingissä 23.11.2015 Prosentti taiteelle -hanke + Prosentti taiteelle YMPÄRISTÖTAITEEN SÄÄTIÖ + Miten prosenttiperiaatetta edistetään valtakunnallisesti?

Lisätiedot

www.prosenttiperiaate.fi

www.prosenttiperiaate.fi www.prosenttiperiaate.fi Taiteen edistämiskeskus, Etelä-Savo Anu-Anette Varho 9.1.2015 PROSENTTIPERIAATE 0,5-2 % rakennuskustannuksista käytetään taidehankintoihin. Taidetta rakennuksissa sekä pihoilla,

Lisätiedot

Taiteen edistämiskeskus. Valtion tukea taiteelle ja kulttuurille

Taiteen edistämiskeskus. Valtion tukea taiteelle ja kulttuurille Taiteen edistämiskeskus Valtion tukea taiteelle ja kulttuurille Taiteen edistämiskeskus Taiteen edistämiskeskus (Taike) edistää taidetta kansallisesti ja kansainvälisesti. Myös kulttuurin edistäminen kuuluu

Lisätiedot

Miten taiteilija voi itse parantaa työllistymistään julkisen taiteen hankkeissa? Hanna Hannus, projektisuunnittelija

Miten taiteilija voi itse parantaa työllistymistään julkisen taiteen hankkeissa? Hanna Hannus, projektisuunnittelija Miten taiteilija voi itse parantaa työllistymistään julkisen taiteen hankkeissa? Hanna Hannus, projektisuunnittelija Sisältö Kuka julkista taidetta tilaa? Kuka siitä päättää? Miten voin parantaa mahdollisuuksiani?

Lisätiedot

HIUKKAVAARA PIKNIK 2012 Työpaja 2, Taide kaupunkitilassa. Kuvanveistäjä Minna Kangasmaa

HIUKKAVAARA PIKNIK 2012 Työpaja 2, Taide kaupunkitilassa. Kuvanveistäjä Minna Kangasmaa HIUKKAVAARA PIKNIK 2012 Työpaja 2, Taide kaupunkitilassa Kuvanveistäjä Minna Kangasmaa Minna Kangasmaa Lace Square - pylväitä ja silmukoita betoni 450 x 450 x 450 cm 2009 Kaakkurin tori, Oulu Julkinen

Lisätiedot

RT-kortti ja julkisen taiteen tekemisen käytännöt

RT-kortti ja julkisen taiteen tekemisen käytännöt RT-kortti ja julkisen taiteen tekemisen käytännöt Taiteen edistämiskeskus, Keski-Suomen aluetoimipiste visuaalisten taiteiden läänintaiteilija Kirsi Pitkänen 27.2.2015 Mikä on RT-kortti? - RT-kortisto

Lisätiedot

Taiteen paikka on lähellä meitä

Taiteen paikka on lähellä meitä Taiteen paikka on lähellä meitä Foto: Minna Sirnö Pari sanaa Taikesta Pari sanaa Taikesta Oikeutemme taiteeseen ja kulttuuriin Foto: Minna Sirnö % Taiken hakijoista % Taiken kaikista tuista % Taiken alueellisista

Lisätiedot

PROSENTTITAITEESTA. Päivi Rintaniemi A Big Hug / ao

PROSENTTITAITEESTA. Päivi Rintaniemi A Big Hug / ao PROSENTTITAITEESTA Päivi Rintaniemi A Big Hug prosenttitaide Seinäjoen Asuntomessuilla Pruukinrannan messualueella ovat muotoilija ja kuvanveistäjä Päivi Rintaniemen Big Hug -teos ja kuvataiteilija Elina

Lisätiedot

Jyväskylän Taiteilijaseura ry

Jyväskylän Taiteilijaseura ry TILATEOS YRITYKSEN VALMISTAMISTA TUOTTEISTA Valmistetaan yritykselle tilataideteos, jossa käytetään materiaalina yrityksen valmistamia tuotteita. Teoksen lähtökohtana ovat tilaajan toiveet. Teos voi olla

Lisätiedot

Työttömät* työnhakijat ELY-keskuksittain

Työttömät* työnhakijat ELY-keskuksittain Työttömät* työnhakijat ELY-keskuksittain Yleisimmät akavalaistutkinnot 2014/9 ja 2015/9 Ekonomisti Heikki Taulu Koko maa -1000 0 1000 2000 3000 4000 5000 6000 7000 8000 6271 678 6949 3597 798 4395 2848

Lisätiedot

Työttömät* työnhakijat ELY-keskuksittain

Työttömät* työnhakijat ELY-keskuksittain Työttömät* työnhakijat ELY-keskuksittain Yleisimmät akavalaistutkinnot 2014/6 ja 2015/6 Ekonomisti Heikki Taulu Koko maa 6255 696 6951 3602 860 4462 3621 482 4103 2632 340 2972 2289 306 2595 2103 460 2563

Lisätiedot

Taiteen edistämiskeskus Lounais-Suomen aluetoimipiste

Taiteen edistämiskeskus Lounais-Suomen aluetoimipiste Taiteen edistämiskeskus Lounais-Suomen aluetoimipiste Taiteen edistämiskeskus Aiemmin Taiteen keskustoimikunta (1968 2012) Tehtävänä taiteen edistäminen kansallisesti ja kansainvälisesti Myös kulttuurin

Lisätiedot

Sisaret Kasvu Yhteys Elämän kehto

Sisaret Kasvu Yhteys Elämän kehto Sisaret Kasvu Yhteys Elämän kehto Sisaret 2011 Opiskelija-asunnot TILAAJA: Joensuun Elli TEKNIIKKA: graafinen betoni SIJAINTI: Leinikkitie 4, 80101 Joensuu YHTEISTYÖKUMPPANIT: Joensuun Elli, Arkkitehtitoimisto

Lisätiedot

Ideoita ja tehtäviä Museovierailuun

Ideoita ja tehtäviä Museovierailuun Ideoita ja tehtäviä Museovierailuun 1 / 13 2015 Etelä-Karjalan taidemuseo Sisällys 3 Johdanto tehtävät: 4 Museo ilmiönä 1 5 Museo ilmiönä 2 6 Henkilökohtainen taidekokemus 1 7 Henkilökohtainen taidekokemus

Lisätiedot

Robert Wilson/ Tapio Wirkkalan puisto

Robert Wilson/ Tapio Wirkkalan puisto Robert Wilson/ Tapio Wirkkalan puisto Puiston avajaiset 22.10.2012 Polku Punaiset kivipaadet kuva: Päivi Kiuru kuva: Päivi Kiuru TAPIO WIRKKALAN PUISTO Kun Robert Wilson piirsi puiston suunnitelman, se

Lisätiedot

Asuinrakennukset vuoteen 2025 Uudistuotannon ja perusparantamisen tarve

Asuinrakennukset vuoteen 2025 Uudistuotannon ja perusparantamisen tarve Asuinrakennukset vuoteen 225 Uudistuotannon ja perusparantamisen tarve LIITERAPORTTI Uudisrakentamisen kuvatulosteet, Koko maa ja maakunnat Perusparantamisen taulukkotulosteet, Koko maa, maakunnat ja aravavuokratalot

Lisätiedot

KUVATAIDE VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet

KUVATAIDE VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet KUVATAIDE VL.7-9 7.LUOKKA Opetuksen tavoitteet Visuaalinen havaitseminen ja ajattelu T1 kannustaa oppilasta havainnoimaan, taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja käyttämään

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Asuntotuotantotoimikunta Tj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Asuntotuotantotoimikunta Tj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2013 1 (5) 117 Asuntotuotantotoimikunnan lausunto Outi Alanko-Kahiluodon ym. valtuustoaloitteesta kulttuurin prosenttiperiaatteen laajentamisesta Helsingissä HEL 2013-002196

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin tervehdys

Jyväskylän kaupungin tervehdys Jyväskylän kaupungin tervehdys Kunta- ja palvelurakenneseminaari 18.10.05 Paviljonki Kuntien vuosikatteet maakunnittain vuosina 2003-2004, euroa/asukas Uusimaa Itä-Uusimaa Pirkanmaa Satakunta Pohjois-Pohjanmaa

Lisätiedot

PROSENTTI RAKENNUSKUSTANNUKSISTA TAITEESEEN HANKE

PROSENTTI RAKENNUSKUSTANNUKSISTA TAITEESEEN HANKE TYRNÄVÄN KUNTA KIRKKORISTEYKSEN TAIDEHANKINNAN HANKESUUNNITELMA 4.8.2014 Sivu 1/7 PROSENTTI RAKENNUSKUSTANNUKSISTA TAITEESEEN HANKE Kirkkoristeyksen kiertoliittymän taidehankinnan hankesuunnitelma Sivu

Lisätiedot

Kaupunginhallitus 169 26.05.2015 Kaupunginhallitus 329 24.11.2015 Valtuusto 65 10.12.2015

Kaupunginhallitus 169 26.05.2015 Kaupunginhallitus 329 24.11.2015 Valtuusto 65 10.12.2015 Kaupunginhallitus 169 26.05.2015 Kaupunginhallitus 329 24.11.2015 Valtuusto 65 10.12.2015 Hirsikampuksen yhteyteen tulevan pronssiveistoksen tilaaminen KH 26.05.2015 169 Pudasjärven hirsinen koulukampus

Lisätiedot

Paikan henki. Kylämaiseman kulttuurinen ulottuvuus. Kylämaisemat kuntoon! Saaarijärvi 23.10.2009

Paikan henki. Kylämaiseman kulttuurinen ulottuvuus. Kylämaisemat kuntoon! Saaarijärvi 23.10.2009 Paikan henki Kylämaiseman kulttuurinen ulottuvuus Kylämaisemat kuntoon! Saaarijärvi 23.10.2009 Heli Rintahaka, Kulttuuriteemaryhmä / opetusministeriö Miten paikallisuus, paikan henki, koetaan? Paikka on

Lisätiedot

Luodaanko taiteella identiteettiä, yhteisöllisyyttä ja taloudellista kestävyyttä? niin asukkaille, kaupungeille kuin rakentajille.

Luodaanko taiteella identiteettiä, yhteisöllisyyttä ja taloudellista kestävyyttä? niin asukkaille, kaupungeille kuin rakentajille. Luodaanko taiteella identiteettiä, yhteisöllisyyttä ja taloudellista kestävyyttä? niin asukkaille, kaupungeille kuin rakentajille. Vesa Varrela Läänintaiteilija kuvataide - muotoilu - taideteollisuus -

Lisätiedot

Taiteen edistämiskeskus. Erityisasiantuntija Henri Terho

Taiteen edistämiskeskus. Erityisasiantuntija Henri Terho Taiteen edistämiskeskus Erityisasiantuntija Henri Terho henri.terho@minedu.fi www.taike.fi Taiteen edistämiskeskus Opetus- ja kulttuuriministeriön alainen asiantuntijavirasto. Tehtävät: Edistää taidetta

Lisätiedot

SOTE TUKIJANA JA TEKIJÄNÄ - kommenttipuheenvuoro. Sosiaali- ja terveysjohdon neuvottelupäivät Helsinki 4.2.2015

SOTE TUKIJANA JA TEKIJÄNÄ - kommenttipuheenvuoro. Sosiaali- ja terveysjohdon neuvottelupäivät Helsinki 4.2.2015 SOTE TUKIJANA JA TEKIJÄNÄ - kommenttipuheenvuoro Sosiaali- ja terveysjohdon neuvottelupäivät Helsinki 4.2.2015 Marja-Liisa Honkasalo Turun yliopisto Kulttuurin ja terveyden tutkimusyksikkö Honkasalo 2015

Lisätiedot

Taide rakennushankkeessa

Taide rakennushankkeessa Taide rakennushankkeessa - taidekonsultti asiantuntija-apuna Betoni yllättää 22.1.2015 / Tuula Lehtinen Frei Zimmer Oy Perustettu vuonna 2007 Omistajina kuvataiteilija Tuula Lehtinen ja arkkitehti Lasse

Lisätiedot

Ilmoittautuneet eri henkilöt maakunnittain 2012-2016 1. Opetuskieli. Tutkintokerta kevät 2016

Ilmoittautuneet eri henkilöt maakunnittain 2012-2016 1. Opetuskieli. Tutkintokerta kevät 2016 Ilmoittautuneet eri henkilöt maakunnittain 2012-2016 1 kevät 2016 Miehet Naiset Miehet Naiset Miehet Naiset Uusimaa 4968 6690 11658 593 753 1346 5561 7443 13004 Varsinais- 1333 1974 3307 104 104 208 1437

Lisätiedot

Taiteen edistämiskeskus Pirkanmaan aluetoimipiste

Taiteen edistämiskeskus Pirkanmaan aluetoimipiste Taiteen edistämiskeskus Pirkanmaan aluetoimipiste Infoiltapäivä kulttuurin ja luovien alojen kansainvälisistä rahoitusmahdollisuuksista Tampereella 11.5.2016 erityisasiantuntija Sari Ilmola Taiken valtakunnallisia

Lisätiedot

ME MAHDOLLISTAMME. #taiketukee #taiteilijatekee

ME MAHDOLLISTAMME. #taiketukee #taiteilijatekee ME MAHDOLLISTAMME Joka päivä runsaat 23 000 ihmistä tulkitsee, mitä ympärillämme tapahtuu. Ymmärrämme, miten taide syntyy, ja mitä Suomi tarvitsee. Visiomme on parantaa taiteilijan asemaa ja tarjota yleisölle

Lisätiedot

VALTION TAIDETEOSTOIMIKUNNAN KILPAILUSÄÄNNÖT

VALTION TAIDETEOSTOIMIKUNNAN KILPAILUSÄÄNNÖT 4.11.2014 VALTION TAIDETEOSTOIMIKUNNAN KILPAILUSÄÄNNÖT 1 Kilpailun tarkoituksena on kullekin kilpailulle laaditun ohjelman mukaan aikaansaada luonnoksia, joiden pohjalta kilpailun päämääränä oleva teos

Lisätiedot

Säätiön tarkoitus.

Säätiön tarkoitus. Säätiön tarkoitus Säätiön tarkoituksena on rakennetun ympäristön parantaminen tukemalla taiteellisesti korkeatasoisten ympäristöjen, ympäristötaideteosten ja ympäristötaidehankkeiden suunnittelua ja toteuttamista,

Lisätiedot

Työpaikkojen työhyvinvointiverkosto, Tyhy-verkosto

Työpaikkojen työhyvinvointiverkosto, Tyhy-verkosto Työpaikkojen työhyvinvointiverkosto, Tyhy-verkosto Jaana Lerssi-Uskelin 23.4.2015 Verkosto työpaikkojen työhyvinvointitoimijoille toiminnan lähtökohtana on työpaikkojen / yritysten tarve alueellisesti

Lisätiedot

HEVOSYRITYS HUIPPUKUNTOON KIERTUE 2010-2013

HEVOSYRITYS HUIPPUKUNTOON KIERTUE 2010-2013 ALUEELLINEN KOULUTUSKALENTERI (tilanne 24.6.2010) Teemapäivät on suunnattu toimiville hevosyrityksille; ravi-, ratsastus-, kasvatus-, siittola-, ym. yrittäjille. Aiheet soveltuvat hyvin myös toimintaa

Lisätiedot

Maria Mughal Julkinen taide. Sisaret Kasvu Yhteys Elämän kehto

Maria Mughal Julkinen taide. Sisaret Kasvu Yhteys Elämän kehto Maria Mughal Julkinen taide 3 Sisaret Kasvu Yhteys Elämän kehto 4 Opiskelija-asunnot Tilaaja: Joensuun Elli Tekniikka: graafinen betoni Sijainti: Leinikkitie 4, 80101 Joensuu YhteiSTYökumppanit: Joensuun

Lisätiedot

Taidemuseon tervehdys Asemanrannan yleinen taidekilpailu, esittelytilaisuus Taidemuseon johtaja Taina Lammassaari

Taidemuseon tervehdys Asemanrannan yleinen taidekilpailu, esittelytilaisuus Taidemuseon johtaja Taina Lammassaari Taidemuseon tervehdys Asemanrannan yleinen taidekilpailu, esittelytilaisuus 24.10.2017 Taidemuseon johtaja Taina Lammassaari Julkinen taide Hämeenlinnassa pitkä historia julkisen taiteen parissa taidemuseolla

Lisätiedot

Hoitoonpääsyn seuranta erikoissairaanhoidossa Psykiatrian alan tilanne 31.8.2010. Psykiatria: sairaanhoitopiirit 31.8.2010 1

Hoitoonpääsyn seuranta erikoissairaanhoidossa Psykiatrian alan tilanne 31.8.2010. Psykiatria: sairaanhoitopiirit 31.8.2010 1 Hoitoonpääsyn seuranta erikoissairaanhoidossa Psykiatrian alan tilanne 31.8.2010 Psykiatria: sairaanhoitopiirit 31.8.2010 1 Aikuis-, nuoriso- ja lastenpsykiatrian erikoisaloilla hoitoa odottaneiden lukumäärä

Lisätiedot

Hissi esteetön Suomi 2017 Jälkiasennushissien rakentamisen määrän kaksinkertaistaminen

Hissi esteetön Suomi 2017 Jälkiasennushissien rakentamisen määrän kaksinkertaistaminen Hissi esteetön Suomi 2017 Jälkiasennushissien rakentamisen määrän kaksinkertaistaminen Valtakunnallinen hissiseminaari 9.5.2012 Lahden tiede- ja yrityspuisto Oy Kehittämispäällikkö, arkkitehti Vesa Ijäs

Lisätiedot

Teos on kasvanut eli siitä pitää päivä päivältä enemmän. viihtyisyyttä ja turvallisuutta. elämyksiä.

Teos on kasvanut eli siitä pitää päivä päivältä enemmän. viihtyisyyttä ja turvallisuutta. elämyksiä. Maikki Rantala, Alppila, 2014. Teos on kasvanut eli siitä pitää päivä päivältä enemmän. G-REX: Yasmin Jaafar, Maikki Rantala ja Jukka Hakanen, Pärnun katutaidefestivaalit, 2015. ONKO talossanne päätyseinä

Lisätiedot

Kuivaketju 10. Virtain kaupungin keskuskeittiö Virtain kaupunki Raimo Pirhonen

Kuivaketju 10. Virtain kaupungin keskuskeittiö Virtain kaupunki Raimo Pirhonen Kuivaketju 10 Virtain kaupungin keskuskeittiö 20.6.2017 Virtain kaupunki Raimo Pirhonen Sisällys 1. Kuivaketju10... 2 1.1. Kuivaketju10... 2 1.2. Kuivaketjun hallitseminen... 2 1.3. Rakennushankkeen erityispiirteet...

Lisätiedot

Miten ja mistä julkisen taiteen työmahdollisuuksia taiteilijalle? Hanna Hannus, projektisuunnittelija

Miten ja mistä julkisen taiteen työmahdollisuuksia taiteilijalle? Hanna Hannus, projektisuunnittelija Miten ja mistä julkisen taiteen työmahdollisuuksia taiteilijalle? Hanna Hannus, projektisuunnittelija YMPÄRISTÖTAITEEN SÄÄTIÖ Kuka julkista taidetta tilaa? Kuka siitä päättää? Miten voin parantaa mahdollisuuksiani?

Lisätiedot

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 13.2.2014

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 13.2.2014 Kauden 2014 2017 alueellisen toiminnan päätavoitteet: 1. Aluetaidemuseon asiantuntijaroolin ja alueellisen yhteistyöverkoston vahvistaminen 2. Kiertonäyttelytoiminnan sekä verkkonäyttelyiden kehittäminen

Lisätiedot

STRATEGIA 2020. Pieniä kosketuksia, pysyviä vaikutuksia

STRATEGIA 2020. Pieniä kosketuksia, pysyviä vaikutuksia STRATEGIA 2020 Pieniä kosketuksia, pysyviä vaikutuksia 1 Sisällysluettelo Visio s. 3 Edistämme kaupunkilaisten hyvinvointia kulttuurikosketuksilla Viemme kulttuuria ja taidetta keskelle kaupunkilaisten

Lisätiedot

Toimintaympäristö. Koulutus ja tutkimus. 27.5.2013 Jukka Tapio

Toimintaympäristö. Koulutus ja tutkimus. 27.5.2013 Jukka Tapio Toimintaympäristö Koulutus ja tutkimus Koulutus ja tutkimus Koulutusaste muuta maata selvästi korkeampi 2011 Diat 4 6 Tamperelaisista 15 vuotta täyttäneistä 73,6 % oli suorittanut jonkin asteisen tutkinnon,

Lisätiedot

Hissi esteetön Suomi 2017 Jälkiasennushissien rakentamisen määrän kaksinkertaistaminen

Hissi esteetön Suomi 2017 Jälkiasennushissien rakentamisen määrän kaksinkertaistaminen Hissi esteetön Suomi 2017 Jälkiasennushissien rakentamisen määrän kaksinkertaistaminen Lahti 22.8.2012 Lahden tiede- ja yrityspuisto Oy Kehittämispäällikkö, arkkitehti Vesa Ijäs Osaamiskeskusohjelma 2007

Lisätiedot

ME MAHDOLLISTAMME. #taiketukee #taiteilijatekee

ME MAHDOLLISTAMME. #taiketukee #taiteilijatekee ME MAHDOLLISTAMME Joka päivä runsaat 23 000 ihmistä tulkitsee, mitä ympärillämme tapahtuu. Ymmärrämme, miten taide syntyy, ja mitä Suomi tarvitsee. Visiomme on parantaa taiteilijan asemaa ja tarjota yleisölle

Lisätiedot

Taidetta rakennushankkeisiin!

Taidetta rakennushankkeisiin! Taidetta rakennushankkeisiin! Taidemaalariliitto järjesti seminaarisarjan taidehankkeista rakennushankkeissa. Seminaarit pidettiin tm gallerian tiloissa Helsingissä kolmena maanantaina syys- ja lokakuun

Lisätiedot

Työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu - Missä mennään TYP?

Työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu - Missä mennään TYP? Työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu - Missä mennään TYP? Työllisyysseminaari, Kuntamarkkinat 9.9.2015 Erityisasiantuntija Tommi Eskonen Työllistymistä edistävällä monialainen yhteispalvelu

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/2013 1 (7) Kaupunginvaltuusto Kj/64 25.09.2013

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/2013 1 (7) Kaupunginvaltuusto Kj/64 25.09.2013 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/2013 1 (7) 351 Sj / Valtuutettu Belle Selene Xian aloite kunniasta suomalaisuudelle päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti katsoa valtuutettu Belle Selene Xian

Lisätiedot

Eduskuntavaaliehdokkaat ja valitut kansanedustajat kunnanvaltuutettuina 2015 Kuntaliiton tiedote 20.4.2015 Tiedotteen liiteosio

Eduskuntavaaliehdokkaat ja valitut kansanedustajat kunnanvaltuutettuina 2015 Kuntaliiton tiedote 20.4.2015 Tiedotteen liiteosio Eduskuntavaaliehdokkaat ja valitut kansanedustajat kunnanvaltuutettuina 2015 Kuntaliiton tiedote 20.4.2015 Tiedotteen liiteosio Marianne Pekola-Sjöblom, tutkimuspäällikkö, p. 050 337 5634 Sirkka-Liisa

Lisätiedot

KYSELY: Prosenttiperiaate Suomen suurimmissa kaupungeissa 2012

KYSELY: Prosenttiperiaate Suomen suurimmissa kaupungeissa 2012 KYSELY: Prosenttiperiaate Suomen suurimmissa kaupungssa 2012 Kysely kartoittaa julkisen taiteen hankintaa ja etenkin ns. prosenttiperiaatteen käyttöä Suomen suurimmissa kaupungssa. Kyselyn toteuttaa Kulttuuripoliittisen

Lisätiedot

KULTTUURIKASVATUS JA TAITEILIJAT. LAURA ARALA valtakunnallinen lasten- ja nuortenkulttuurin läänintaiteilija

KULTTUURIKASVATUS JA TAITEILIJAT. LAURA ARALA valtakunnallinen lasten- ja nuortenkulttuurin läänintaiteilija KULTTUURIKASVATUS JA TAITEILIJAT LAURA ARALA valtakunnallinen lasten- ja nuortenkulttuurin läänintaiteilija TAITEEN EDISTÄMISKESKUS TAITEEN EDISTÄMISKESKUS Taiteen edistämiskeskus on valtion asiantuntija-

Lisätiedot

TIETOISKU 7.5.2014 VALTAOSA VARSINAIS-SUOMEN MAAHANMUUTOSTA PERÄISIN EUROOPASTA

TIETOISKU 7.5.2014 VALTAOSA VARSINAIS-SUOMEN MAAHANMUUTOSTA PERÄISIN EUROOPASTA VALTAOSA VARSINAIS-SUOMEN MAAHANMUUTOSTA PERÄISIN EUROOPASTA Yli kaksi kolmasosaa Varsinais-Suomen vuonna 2013 saamasta muuttovoitosta oli peräisin maahanmuutosta. Maakuntaan ulkomailta muuttaneista puolestaan

Lisätiedot

Kastellin monitoimitalo

Kastellin monitoimitalo Kastellin monitoimitalo Kaikkien Kastelli muunneltava ja kestävä tila toimii tänään ja tulevaisuudessa Kastellin monitoimitalo on Oulun kaupungin oppimis-, harrastus- ja kulttuurikeskus, joka palvelee

Lisätiedot

jäsenkysely a) maaseutututkija 30,4% 41 b) maaseudun kehittäjä 31,9% 43 c) hallintoviranomainen 15,6% 21 d) opiskelija 3,7% 5

jäsenkysely a) maaseutututkija 30,4% 41 b) maaseudun kehittäjä 31,9% 43 c) hallintoviranomainen 15,6% 21 d) opiskelija 3,7% 5 jäsenkysely 1) Olen tällä hetkellä Kysymykseen vastanneet: 135 (ka: 2,4) a) maaseutututkija 30,4% 41 b) maaseudun kehittäjä 31,9% 43 c) hallintoviranomainen 15,6% 21 d) opiskelija 3,7% 5 e) jokin muu,

Lisätiedot

KULTA -hanke Etelä-Savon kulttuurirahasto. Tutkimussuunnitelma 30.1.2012 Assi Liikanen

KULTA -hanke Etelä-Savon kulttuurirahasto. Tutkimussuunnitelma 30.1.2012 Assi Liikanen KULTA -hanke Etelä-Savon kulttuurirahasto Tutkimussuunnitelma 30.1.2012 Assi Liikanen Tutkimuksen tavoitteet Tavoitteena on tutkia taiteen ja kulttuuritoiminnan merkitystä ja vaikutuksia henkilökunnan

Lisätiedot

Erva, mitä sen tulisi olla ja mitä se voisi olla? Jouko Isolauri 27.9.2012

Erva, mitä sen tulisi olla ja mitä se voisi olla? Jouko Isolauri 27.9.2012 Erva, mitä sen tulisi olla ja mitä se voisi olla? Jouko Isolauri 27.9.2012 Sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusrakenne Keski-Suomessa 2 Lähteet: 1) Tilastokeskus, THL, Kuntien sosiaali- ja terveystoimen

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle Etkot & Jatkot Ateneumin taidebattle Sisällys 1. Tervetuloa Ateneumiin! 2. Ateneumin taidebattle Etkot 3. Kun tulette Ateneumiin 4. Museoetiketti Jatkot 5. Ateneum pähkinänkuoressa 1. Tervetuloa Ateneumiin!

Lisätiedot

Kaupunkien keskustat 1.-2.10.2013. Maakuntamuseoiden ja Museoviraston kulttuuriympäristön neuvottelupäivät

Kaupunkien keskustat 1.-2.10.2013. Maakuntamuseoiden ja Museoviraston kulttuuriympäristön neuvottelupäivät Kaupunkien keskustat 1.-2.10.2013 Maakuntamuseoiden ja Museoviraston kulttuuriympäristön neuvottelupäivät Osa 1. Keskustojen määrittely ja kehittäminen Osa 2. Kaupunkeja Osa 3. Kaupunkiarkeologia 3.10.

Lisätiedot

Häme asumisen, elinkeinojen ja vapaa-ajan maakuntana. Kiinteistöliiton tilaisuus 22.3.2013 Timo Reina

Häme asumisen, elinkeinojen ja vapaa-ajan maakuntana. Kiinteistöliiton tilaisuus 22.3.2013 Timo Reina Häme asumisen, elinkeinojen ja vapaa-ajan maakuntana Kiinteistöliiton tilaisuus 22.3.2013 Timo Reina Häme on yksi Suomen historiallisista maakunnista. Hämeen maakunta sijaitsee keskeisellä paikalla Suomen

Lisätiedot

Rauman enorssi-seminaariin ilmoittautuneet (tilanne )

Rauman enorssi-seminaariin ilmoittautuneet (tilanne ) Rauman enorssi-seminaariin ilmoittautuneet (tilanne 15.4.2015) 1 Marko van den Berg Helsingin normaalilyseo 2 Jani Kiviharju Helsingin normaalilyseo 3 Tuula Koskimies-Sirén Helsingin normaalilyseo 4 Veli-Pekka

Lisätiedot

Kivistön kaupunkikeskus / kaupunkikuvallinen konseptikäsikirja 13.10.2014

Kivistön kaupunkikeskus / kaupunkikuvallinen konseptikäsikirja 13.10.2014 Cederqvist & Jäntti 1 2 3 Alueen yleiskuvaus, 01.1 Sijainti ja kaupunkirakenne 4 Asemapiirros Kivistön kaupunkikeskus / kaupunkikuvallinen konseptikäsikirja 13.10.2014 Alueen yleiskuvaus, 01.1 Sijainti

Lisätiedot

HAM on Helsingin kokoinen taidemuseo

HAM on Helsingin kokoinen taidemuseo Tiedote 19.5.2015 Helsingin taidemuseo uudistuu HAM on Helsingin kokoinen taidemuseo Helsingin taidemuseo HAM avaa uudistuneet tilansa Tennispalatsissa 25.9.2015. Avajaisnäyttelyt sisältävät helsinkiläisten

Lisätiedot

Itsenäinen Suomi 100 vuotta -juhlarahan suunnittelukilpailu

Itsenäinen Suomi 100 vuotta -juhlarahan suunnittelukilpailu 1/6 Itsenäinen Suomi 100 vuotta -juhlarahan suunnittelukilpailu Suomen valtiovarainministeriön asettama Suomen itsenäisyyden 100- vuotisjuhlavuoden juhlarahalautakunta järjestää valtiovarainministeriön

Lisätiedot

Rakentajailta 16.09.2014 Rakennussuunnittelu Rakennusvalvonta Juha Vulkko

Rakentajailta 16.09.2014 Rakennussuunnittelu Rakennusvalvonta Juha Vulkko Rakentajailta 16.09.2014 Rakennussuunnittelu Rakennusvalvonta Juha Vulkko Huolehtimisvelvollisuus rakentamisessa MRL 119 Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava siitä, että rakennus suunnitellaan

Lisätiedot

Verkostotapaaminen 5.6.2014 Joensuu

Verkostotapaaminen 5.6.2014 Joensuu Verkostotapaaminen 5.6.2014 Joensuu Jaana Lerssi-Uskelin 6.6.2014 - Työhyvinvointifoorumin mahdollistamana - Verkosto työpaikan työhyvinvointitoimijoille - Verkosto jonka toiminnan lähtökohtana on työpaikkojen

Lisätiedot

Hissi - Esteetön Suomi 2017 Toimintasuunnitelma 1.4-31.12.2013 Vesa Ijäs kehittämispäällikkö

Hissi - Esteetön Suomi 2017 Toimintasuunnitelma 1.4-31.12.2013 Vesa Ijäs kehittämispäällikkö Hissi - Esteetön Suomi 2017 Toimintasuunnitelma 1.4-31.12.2013 Vesa Ijäs kehittämispäällikkö Osaamiskeskusohjelma 2007 2013 13 klusteria 21 osaamiskeskusta Lahden Seudun Kehitys LADEC Henkilöstöä 75 Asumisen

Lisätiedot

KUNTATASON APOLITYÖN KOKEMUKSIA. Yhteinen metropolimme yhteinen apolimme / Kulttuurikeskus Korjaamo

KUNTATASON APOLITYÖN KOKEMUKSIA. Yhteinen metropolimme yhteinen apolimme / Kulttuurikeskus Korjaamo KUNTATASON APOLITYÖN KOKEMUKSIA Katariina Haigh, kaupunginarkkitehti, arkkitehti SAFA Yhteinen metropolimme yhteinen apolimme / Kulttuurikeskus Korjaamo 10.12.2009 LOHJAN ARKKITEHTUURIPOLIITTINEN OHJELMA

Lisätiedot

Kuopion kuvataiteilijat ry, Ars Libera. Aapatie 1, 70780 Kuopio. 050-4901531/ 040-7621830. www.arslibera.com

Kuopion kuvataiteilijat ry, Ars Libera. Aapatie 1, 70780 Kuopio. 050-4901531/ 040-7621830. www.arslibera.com TOIMINTASUUNNITELMA 2014 Kuopion kuvataiteilijat ry, Ars Libera. Aapatie 1, 70780 Kuopio. 050-4901531/ 040-7621830. www.arslibera.com 1. YHDISTYS 2. ORGANISAATIO Kuopion kuvataiteilijat ry eli Ars Libera

Lisätiedot

Yksityishammaslääkärikysely lokakuussa 2014. vastaanottokohtaiset tulokset

Yksityishammaslääkärikysely lokakuussa 2014. vastaanottokohtaiset tulokset Yksityishammaslääkärikysely lokakuussa 2014 vastaanottokohtaiset tulokset Yksityisen sektorin työvoimaselvitys loka-marraskuussa 2014 Tutkimus tehtiin yhteistyössä KT Kuntatyönantajien ja sosiaali- ja

Lisätiedot

Työttömät* koulutusasteen mukaan ELY-keskuksittain

Työttömät* koulutusasteen mukaan ELY-keskuksittain Työttömät* koulutusasteen mukaan ELY-keskuksittain 2/12 215/12 Ekonomisti Heikki Taulu 45 4 35 25 Työttömien määrän suhteelliset muutokset koulutustason mukaan, koko maa Tutkijakoulutus 15 5 2/12 3/12

Lisätiedot

Hoitoonpääsyn seuranta erikoissairaanhoidossa

Hoitoonpääsyn seuranta erikoissairaanhoidossa Hoitoonpääsyn seuranta erikoissairaanhoidossa Tilanne 30.4.2010 Erikoissairaanhoidon hoitoonpääsy - 30.4.2010 tilanne 1 Yleistä 30.4.2010 tiedonkeruussa kysyttiin tietoja sekä kiireettömien että kiireellisten

Lisätiedot

KUVATAITEEN LUKIODIPLOMI 2016 2017 TEHTÄVÄT

KUVATAITEEN LUKIODIPLOMI 2016 2017 TEHTÄVÄT Etunimi Sukunimi JULKAISUN OTSIKKO TULEE TÄHÄN Tässä on julkaisun otsikon mahdollinen alaotsikko tasaus vasemmalle KUVATAITEEN LUKIODIPLOMI 2016 2017 TEHTÄVÄT Määräykset ja ohjeet 2016:7 Opetushallitus

Lisätiedot

Kohti yhtenäisempää säädöstulkintaa rakenteellisen paloturvallisuuden ohjauksessa

Kohti yhtenäisempää säädöstulkintaa rakenteellisen paloturvallisuuden ohjauksessa Kohti yhtenäisempää säädöstulkintaa rakenteellisen paloturvallisuuden ohjauksessa Jan Meszka 8.11.2017 Rakenteellisen paloturvallisuuden ohjaus ja neuvonta osana pelastuslaitoksen työtä Pelastuslaki: 27

Lisätiedot

EK:n Kuntaranking 2015. Keskeiset tulokset

EK:n Kuntaranking 2015. Keskeiset tulokset EK:n Kuntaranking 2 Keskeiset tulokset EK:n Kuntaranking Mittaa seutukunnan vetovoimaisuutta yrittäjien ja yritysten näkökulmasta Hyödyntää kahta aineistoa: 1) Tilastotieto Kuntatalouden lähtökohdat ja

Lisätiedot

Kaupunkiseutujen rooli kunta- ja maakuntauudistuksessa. Konsernijohtaja Juha Metsälä

Kaupunkiseutujen rooli kunta- ja maakuntauudistuksessa. Konsernijohtaja Juha Metsälä Kaupunkiseutujen rooli kunta- ja maakuntauudistuksessa Konsernijohtaja Juha Metsälä 4.11.2016 Suomen väestö ikääntyy, yli 65-vuotiaat suurin ikäryhmä vuodesta 2032 eteenpäin Pohjola Rakennus Oy, konserninjohtaja

Lisätiedot

Kuopion kuvataiteilijat ry, Ars Libera. Aapatie 1, 70780 Kuopio. 050-4901531/ 040-7621830. www.arslibera.com

Kuopion kuvataiteilijat ry, Ars Libera. Aapatie 1, 70780 Kuopio. 050-4901531/ 040-7621830. www.arslibera.com TOIMINTASUUNNITELMA 2013 Kuopion kuvataiteilijat ry, Ars Libera. Aapatie 1, 70780 Kuopio. 050-4901531/ 040-7621830. www.arslibera.com 1. YHDISTYS 2. ORGANISAATIO Kuopion kuvataiteilijat ry eli Ars Libera

Lisätiedot

Kilpailuohjelma ja kilpailun kulku

Kilpailuohjelma ja kilpailun kulku 15.08.2017 Kilpailuohjelma ja kilpailun kulku Arja Lukin projektijohtaja, Vantaan kaupunki 1 Kilpailualueen sijainti 2 Kormuniitystä omaleimainen, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävä, perheasuntopainotteinen

Lisätiedot

Ratapihakorttelit Suunnitteluperiaatteet. KSV Pasila-projekti

Ratapihakorttelit Suunnitteluperiaatteet. KSV Pasila-projekti Keski-Pasila Ratapihakorttelit Suunnitteluperiaatteet Lähtökohdat Noudatetaan Keski-Pasilan osayleiskaavaa listatekstissä selostetuin muutoksin Alueen kerrosalatavoite on noin 155 000 k-m2 Alue rakennetaan

Lisätiedot

Pöytäkirja 15/2017 :t Kaupunkikuvaneuvottelukunta. Aika klo Rakennusvalvonta, Kielotie 20 C, Vantaa

Pöytäkirja 15/2017 :t Kaupunkikuvaneuvottelukunta. Aika klo Rakennusvalvonta, Kielotie 20 C, Vantaa Aika klo 8.30 9.58 Paikka Rakennusvalvonta, Kielotie 20 C, 01300 Vantaa Jäsenet Tarja Laine, kaupunkisuunnittelujohtaja, puheenjohtaja Pekka Virkamäki, rakennusvalvontajohtaja. varapuheenjohtaja Ilkka

Lisätiedot

MITEN? Tutustu kaupunkitilaohjeeseen osoitteessa

MITEN? Tutustu kaupunkitilaohjeeseen osoitteessa 31.5.2016 MIKÄ? Helsingin kaupunkitilaohje on julkisen tilan hankintojen, suunnittelun, rakentamisen ja ylläpidon käsikirja suunnittelijoille, viranomaisille ja päättäjille. Lisäksi ohje toimii taustatietona

Lisätiedot

Luonto, taide ja terveys. Hyvinkään Sairaalanmäen uudisrakennuksen taidesuunnitelma

Luonto, taide ja terveys. Hyvinkään Sairaalanmäen uudisrakennuksen taidesuunnitelma Luonto, taide ja terveys Hyvinkään Sairaalanmäen uudisrakennuksen taidesuunnitelma 1. Tiivistelmä Taide kuuluu julkiseen rakentamiseen. Julkinen taide on tasa-arvoista, se on kaikkien ulottuvilla ja kohdattavissa

Lisätiedot

Ajaton klassikko. Tapiolan Aura Revontulentie 7, Espoo, Tapiola. Toimitila, joka säilyttää tyylinsä. Modernisti muuntautuva, ajattoman edustava.

Ajaton klassikko. Tapiolan Aura Revontulentie 7, Espoo, Tapiola. Toimitila, joka säilyttää tyylinsä. Modernisti muuntautuva, ajattoman edustava. Kiinteistö-Tapiola Oy Ajaton klassikko Toimitila, joka säilyttää tyylinsä. Modernisti muuntautuva, ajattoman edustava. Pääkonttoritason toimitila Tapiolassa jo tänään huomisen arvoalueella Tapiolan Aura

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminta kiinnostaa edelleen! Järjestöbarometrin 2008 kertomaa. Juha Peltosalmi Vapaaehtoistoiminnan seminaari Joensuu 5.12.

Vapaaehtoistoiminta kiinnostaa edelleen! Järjestöbarometrin 2008 kertomaa. Juha Peltosalmi Vapaaehtoistoiminnan seminaari Joensuu 5.12. Vapaaehtoistoiminta kiinnostaa edelleen! Järjestöbarometrin 2008 kertomaa Juha Peltosalmi Vapaaehtoistoiminnan seminaari Joensuu 5.12.2008 JÄRJESTÖBAROMETRI Ajankohtaiskuva sosiaali- ja terveysjärjestöistä

Lisätiedot

Länsirannan taideohjelma 11.6.2014

Länsirannan taideohjelma 11.6.2014 Länsirannan taideohjelma 11.6.2014 TAIDEOHJELMAN TAVOITTEET Porvoon Länsirannan taideohjelman laadinta käynnistettiin tukemaan alueen korkealaatuisen rakentamisen tavoitteita. Taideohjelman tavoitteena

Lisätiedot

Taiteen käyttö, hankintatavat ja sisällyttäminen rakennushankkeisiin ja kaupunkisuunnitteluun

Taiteen käyttö, hankintatavat ja sisällyttäminen rakennushankkeisiin ja kaupunkisuunnitteluun TAMPEREEN KAUPUNGIN JULKISEN TAITEEN PERIAATTEET Taiteen käyttö, hankintatavat ja sisällyttäminen rakennushankkeisiin ja kaupunkisuunnitteluun 1 Johdanto Julkisella taiteella tarkoitetaan julkisessa tilassa

Lisätiedot

RAISION KAUPUNKI KULOISTENRINNE ASEMAKAAVAN MUUTOS 6. KAUPUNGINOSA (KULOINEN) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

RAISION KAUPUNKI KULOISTENRINNE ASEMAKAAVAN MUUTOS 6. KAUPUNGINOSA (KULOINEN) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) RAISION KAUPUNKI KULOISTENRINNE ASEMAKAAVAN MUUTOS 6. KAUPUNGINOSA (KULOINEN) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) RAISION KAUPUNKI, TEKNINEN KESKUS, MAANKÄYTTÖPALVELUT 10.4.2018 0 YLEISTÄ Maankäyttö-

Lisätiedot

Hoitoon pääsyn seuranta erikoissairaanhoidossa

Hoitoon pääsyn seuranta erikoissairaanhoidossa Hoitoon pääsyn seuranta erikoissairaanhoidossa Tilanne 31.8.2009 Erikoissairaanhoidon hoitoon pääsy - 31.8.2009 tilanne 1 Yleistä 31.8.2009 tiedonkeruussa kysyttiin tietoja sekä kiireettömien että kiireellisten

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 44/ (10) Kaupunginhallitus Sj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 44/ (10) Kaupunginhallitus Sj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 44/2011 1 (10) 1134 Prosenttirahahankkeissa sovellettavat periaatteet Pöydälle 7.12.2011 HEL 2011-008300 T 00 00 02 Päätös päätti hyväksyä prosenttirahahankkeita koskevat

Lisätiedot

Teema ja strategiset alueet. Yhdessä 2017. Suomi tulevaisuudessa. Suomi nyt. Suomen 100 vuotta. Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät

Teema ja strategiset alueet. Yhdessä 2017. Suomi tulevaisuudessa. Suomi nyt. Suomen 100 vuotta. Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät UUSIMAA Teema ja strategiset alueet Yhdessä 2017 Suomen 100 vuotta Suomi nyt Suomi tulevaisuudessa Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät 2 Monimuotoinen kokonaisuus 3 Hae mukaan Ehdotus juhlavuoden ohjelmaksi.

Lisätiedot

ALUEELLINEN VETOVOIMA

ALUEELLINEN VETOVOIMA ALUEELLINEN VETOVOIMA Antti Mykkänen 6.11.2017 Oulussa 6.11.2017 Kunnallisalan kehittämissäätiö - Veli Pelkonen 2 6.11.2017 Kunnallisalan kehittämissäätiö 1 6.11.2017 Kunnallisalan kehittämissäätiö 4 6.11.2017

Lisätiedot

Oulussa on sydäntä sivistykselle. Annetaan lasten ja nuorten kertoa siitä.

Oulussa on sydäntä sivistykselle. Annetaan lasten ja nuorten kertoa siitä. Oulussa on sydäntä sivistykselle. Annetaan lasten ja nuorten kertoa siitä. Oulu oivaltaa -tutkimusmatkat Oulu on saanut uuden sivistysohjelman, jossa on konkreettisia asioita, joilla Oulusta tehdään entistä

Lisätiedot

Työllisyys Investoinnit Tuotannontekijät työ ja pääoma

Työllisyys Investoinnit Tuotannontekijät työ ja pääoma Erkki Niemi RAKENNEMUUTOS 1988..2007 Nousuja, laskuja ja tasaisia taipaleita Yleinen kehitys Tuotanto Klusterit tuotantorakenne ja sen muutos Työllisyys Investoinnit Tuotannontekijät työ ja pääoma 1 Alueiden

Lisätiedot

Valviran hyväksymät allasvesihygienian osaamistestaajat

Valviran hyväksymät allasvesihygienian osaamistestaajat 18.3.2016 1(6) Valviran hyväksymät allasvesihygienian osaamistestaajat Lista on päivitetty 18.3.2016 Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on hyväksynyt terveydensuojelulain 59 a mukaiseksi

Lisätiedot

Lausuntopyyntökysely LUONNOS VASTAUKSEKSI. Ohjeet:

Lausuntopyyntökysely LUONNOS VASTAUKSEKSI. Ohjeet: Lausuntopyyntökysely LUONNOS VASTAUKSEKSI Ohjeet: Sähköisessä kyselylomakkeessa voi liikkua edestakaisin painamalla Edellinen- tai Seuraava - painikkeita. Kysely on mahdollista lähettää vastaamatta kaikkiin

Lisätiedot

ENSH-itsearviointilomake (Savuton sairaala-auditointi)

ENSH-itsearviointilomake (Savuton sairaala-auditointi) ENSH-itsearviointilomake (Savuton sairaala-auditointi) 1. Standardi 1: Sitoutuminen ä 1.1 Terveydenhuollon organisaation dokumenteissa on sitouduttu pyrkimään 0 0 2 9 11 3,82 ENSH-verkoston standardeihin.

Lisätiedot