Prosenttitaide antaa virtaa!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Prosenttitaide antaa virtaa!"

Transkriptio

1 Prosenttitaide antaa virtaa!

2 Mikä prosenttiperiaate on? Prosenttiperiaatteella tarkoitetaan, että noin sadasosa rakennushankkeen kustannuksista käytetään taidehankintoihin. Periaatetta voivat toteuttaa kunnat, valtio, yhteisöt ja yritykset omissa rakennus- ja korjaushankkeissaan. Prosenttitaidetta löytyy rakennusten sisä- ja ulkotiloista sekä piha-alueilta, puistoista sekä katujen ja teiden varsilta. Prosenttitaide lisää teollisesti rakennetun ympäristömme viihtyisyyttä. Kansainvälinen malli on tunnettu Suomessa jo 1920-luvulta lähtien. Tällä hetkellä sitä toteuttaa järjestelmällisesti noin kymmenen kuntaa sekä joukko yksityisiä rakennuttajia. PROSENTTI RAKENNUSKUSTANNUKSISTA KÄYTETÄÄN TAIDEHANKINTOIHIN TAIDETTA RAKENNUKSISSA SEKÄ PIHOILLA, PUISTOISSA, TEILLÄ JNE. TEKEE VIIHTYISIÄ YMPÄRISTÖJÄ TUO TAIDETTA IHMISTEN ARKEEN KANSAINVÄLINEN KÄYTÄNTÖ JO 1920-LUVULTA Kansi: Osmo Rauhala/2004. Maan silmät Pikku karhu. Heikkilänkankaan korttelikoulu ja päiväkoti, tilaaja Oulun taidemuseo. Valokuva: Mika Friman. Yllä: Hans Christian Bergin teosta Visual vortex - The passage of events pystytetään v Turun pääkirjasto. Turun kaupungin taidekokoelma. Valokuva: TMK/Katja Nurmi Oikealla: Matilda Fahlsten/2004. Buketter och Snår. Hässleby Strand, Tukholma, tilaaja Familjebostäder. Valokuva: Natasja Jovic.

3 Taide-elämyksiä arkipäivään Prosenttiperiaate tuo taiteen arkipäivään. Taideteosten avulla jäsennetään miljöötä, luodaan kohtauspaikkoja ja reittejä. Taide herättää havainnoimaan ympäristöä, ja se tuo hyvää oloa ja auttaa jaksamaan. Prosenttiperiaate tuo ainutlaatuisuutta nykypäivän rakentamiseen, joka käyttää teollisia rakennusmateriaaleja. Kun rakennusten ja tilojen erityispiirteet korostuvat, koetaan niissä eläminen, oleminen ja toimiminen mieluisaksi. Prosenttitaide vaikuttaa koko alueen imagoon. Taide luo alueelle identiteetin ja lisää sen vetovoimaa asuinpaikkana ja matkakohteena. Taidehankinnat kertovat myös kulttuurimyönteisestä asenteesta. Taidehankintojen avulla saavutetaan AINUTLAATUISIA YMPÄRISTÖJÄ ELÄMYKSIÄ JA VOIMAA KÄYTTÄJILLE ARVONNOUSUA KIINTEISTÖILLE VETOVOIMAISIA YMPÄRISTÖJÄ KULTTUURIMYÖNTEINEN IMAGO Nyt on lyhyt matka mamman luo kun ohitettiin jo nuottiviivasto! Miska 6 v, Kärsämäki Yllä: Tuula Lehtinen/2007. Kolmas aalto. Tampereen uintikeskus, Tampereen kaupungin taidekokoelma. Valokuva: Tuula Aho-Pynttäri. Oikealla: Yrjö Ala-Heikkilä/2001. Nuottiviivasto. Valtatie 4. Valokuva: Seppo Sarjamo.

4 Taide antaa virtaa! Prosenttitaide kouluissa ja päiväkodeissa Kouluissa prosenttitaide antaa elämyksiä ja virtaa arkeen. Taideteos, joka on tehty mittatilauksena kouluun tai päiväkotiin, luo niin lapsille kuin aikuisille ainutlaatuisen työympäristön. Prosenttitaide on myös opetusväline ja teokset toimivat opettajien työvälineinä. Sen kautta voidaan johdattaa näkemään esimerkiksi yhteiskunnallisia ilmiöitä tai ymmärtämään erilaisuutta. Taideteokset haastavat luoviin ratkaisuihin ja kannustavat innovaatioihin. Elämyksellinen ympäristö houkuttaa myös kriittiseen ajatteluun ja omien mielipiteiden ilmaisuun. Taide ja viihtyisä tila osoittavat, että ympäristö on tärkeä ja siitä kannattaa välittää ja pitää huolta. Opettajan käsissä taideteos on myös opetusväline, jonka avulla oppilas saa tutkia itseään, maailmaa ja itseään maailman osana. Lotta Lehtonen, luokanopettaja, Varsinais-Suomi Yllä: Kati Immonen esittelee teostaan Ruusuretki (2008) koulun oppilaille. Luolavuoren koulu. Turun kaupungin taidekokoelma. Valokuva: TMK/Martti Puhakka Oikealla: Reima Nurmikko/2009. Parvessa (osa teoskokonaisuudesta). Kotimäen koulu, Littoinen, Kaarinan kaupungin taidekokoelma. Valokuva: Milla Järvipetäjä.

5 Taide hoivaa ja virkistää Prosenttitaide hoitolaitoksissa Sairaaloissa, vanhainkodeissa ja hoitolaitoksissa ihmiset ovat vaikeissa elämäntilanteissa. Samaan aikaan hoitohenkilökunta työskentelee vastuun ja kiireen keskellä. Näissä paikoissa taiteen tuomia iloja ja elämyksiä tarvitaan. Taide luo yhteenkuuluvuuden tunnetta antamalla yhteisiä puheenaiheita, ja sen äärellä ollaan tasavertaisia. Taide kääntää katseet parempaan Viihtyisä sairaalaympäristö auttaa potilaita ja heidän omaisiaan jaksamaan. Parhaimmillaan taide sykähdyttää ja tuo hyvää mieltä myös raskaisiin hetkiin. Taide antaa ajatuksille pakopaikan. Luovuutta ja muistoja Hoitolaitosten asukkaille prosenttitaide tuo virikkeitä ja iloa. Arkipäivään tuotu taide kutsuu havainnoimaan sellaista, jota ei ole ennen huomannut. Taide herättää vanhoja muistoja tai auttaa muistamaan. Uskon, että taiteen läsnäolo sairaalassa lohduttaa potilaita ja voimaannuttaa henkilökuntaa. Leena Koulu, hallinnollinen osastonylilääkäri, Turun Yliopistollinen Keskussairaala Vasemmalla: Jaana Partanen&Heikki Lamusuo/ Höyhtyän ruksit I. Höyhtyän terveysasema, Oulun taidemuseo. Valokuva: Mika Friman.

6 Prosenttitaide liikuttaa Prosenttitaide urheilutiloissa Prosenttitaide saa urheiluhallit, -kentät ja kuntokeskukset erottumaan joukosta. Omaperäinen ja miellyttävä ympäristö nostaa urheilutilojen kilpailukykyä. Taideteos voidaan myös suunnitella maamerkiksi, joka helpottaa tiloissa kulkemista. Urheilutiloissa taide vahvistaa myös tilan käyttäjien yhteishenkeä, kun teokset voivat nousta urheiluseuran tunnuksiksi. Teokset myös lujittavat kuntokeskuksen tai urheiluseuran imagoa. Viihtyisissä, toistuvia katsomiskertoja kestävissä liikuntatiloissa on hyvät edellytykset kunnon ylläpitämiseen ja toistuvaan kilpaharjoitteluun. Taide rytmittää suorituksia ja kannustaa eteenpäin: lenkkeilijät tai vesijuoksijat voivat käyttää taideteosta merkkipaaluna. Uimahallin taideteos, Pekka Jylhän Rantapallo, kohtaa uimahalliin tulijan iloisesti ja leikkisästi ja antaa koko laitokselle iloisen ja vaikuttavan ilmeen. Se on teos, joka prosessoi kaikenikäisten mielen maisemaa. Matti Rasila, Kaupunkineuvos, Salo Yllä: Pekka Jylhä/2007. Ilo. Salon uimahalli, Salon taidemuseon prosenttitaidehankinnat. Valokuva: Milla Järvipetäjä. Oikealla: Reeta Cagnani ja Sari Tenni/2004 Vakterna. Arcada-talon terapia-allasosasto, Pro Artibus. Valokuva: Sari Tenni.

7 Taide nostaa imagoa taideteokset virastoissa ja toimistoissa Prosenttitaide tekee viihtyisäksi erilaiset työtilat, aulat, virastot sekä juhla- ja kokoustilat. Taide tekee tiloista omaleimaisia ja muistettavia. Taideteokset lisäävät tilan arvostusta; ne tuovat positiivista julkisuutta ja jäävät käyttäjien mieleen. Prosenttitaide on hyvä keino luoda ja lujittaa rakennuksen omistajan imagoa. Työntekijöille taide antaa voimaa ja kehittää luovuutta. Taide myös vaikuttaa työpaikan ilmapiiriin ja nostaa työyhteisön yhteishenkeä. Prosenttitaide lisää rakennuksen taloudellista arvoa, mutta ennen kaikkea sillä on arvoa viihtyvyyden luomisessa. Taide-elämykset tekevät juhla- ja kokoustiloista mieleenpainuvat ja arvokkaat. Saaren kartanon tutkija- ja taiteilijaresidenssiin sijoitettu nykytaide ihastuttaa ja ihmetyttää kartanossa työskenteleviä taiteilijoita ja muita vierailijoita. Hanna Nurminen, toiminnanjohtaja, Saaren kartano Kilpa- ja kuntouimareille sekä vesijuoksijoille taideteos altaan laatiouksessa ei ole yhdentekevä asia. TEOS: Rantapallo, 2008 TAITEILIJA: Pekka Jylhä SIJAINTI: Salon uimahalli TILAAJA: Salon kaupunki Vasemmalla: Nanna Hänninen/2008. Walks from dusk til dawn. Regeringskansliet, Tukholma. Statens konstråd. Valokuva: Natasja Jovic. Oikealla: Kristina Isaksson/2007. Meri ja Taivas II. Luolavuoren koulu. Turun kaupungin taidekokoelma. Valokuva: TMK/Miikka Kiminki.

8 Taide eheyttää ympäristöä taide asuinalueilla Kunta voi sisällyttää asemakaavaan prosenttiperiaatteen toteuttamisen yleisesti tai aluekohtaisesti. Tunnetuin esimerkki on Helsingin Arabianranta. Myös yksittäiset rakennuttajat voivat toteuttaa taidehankkeita rakentamisessaan. Näin on toiminut jo kymmenen vuoden ajan esimerkiksi Turun Ylioppilaskyläsäätiö. Asuinalueilla teoksia voidaan sijoittaa esimerkiksi sisäänkäyntien yhteyteen tai käytäviin. Teokset tekevät porraskäytävistä toisistaan erottuvia ja ilahduttavat kotiinpalaavia asukkaita. Pihoille toteutetut taideteokset muodostavat yhdessä pihasuunnittelun kanssa viimeistellyn kokonaisuuden. Taideteokset luovat mielenkiintoisen ympäristön lisäksi yllätyksellisyyttä tutulle asuinalueelle. Teokset vahvistavat yhteenkuuluvuuden tunnetta pihan käyttäjien kesken. Prosenttitaide pihoilla saa asukkaat kiintymään omaan asuinympäristöönsä. Taideteosten myötä myös ilkivalta alueella on kadonnut lähes kokonaan. Mikko Sedig, Turun Ylioppilaskyläsäätiön toimitusjohtaja Vasemmalla: Ann-Sofi Sidén/2009. Puzzled. Campus Gärdet, Tukholma. Statens konstråd. Valokuva: Michael Perlmutter. Oikealla: Heini Aho, Tanja Koistila, Thomas Luoma, Tamara Piilola, Ulrika Ylioja/2002. Lempi ja Toivo matkalla Onnelaan Tavasti, Turun Ylioppilaskyläsäätiö. Valokuva: Milla Järvipetäjä.

9 Käytännön ohjeita Prosenttitaideteos voi olla yksittäinen taideteos, teossarja tai kiinteä osa rakennusta. Usein onnistunut taideteos on mittatilauksena juuri tiettyyn tilaan suunniteltu, ja rakennuksen käyttäjät huomioidaan suunnitelmissa. Taidekokonaisuuden suunnittelu on tärkeää ottaa mukaan rakennussuunnitteluun aikaisessa vaiheessa sekä taloudellisten että laadullisten seikkojen vuoksi. Taiteilijalla on päävastuu teoksen suunnittelusta, mutta teos toteutetaan yhdessä arkkitehtien ja rakentajien kanssa. Teos voidaan toteuttaa myös yhteisöllisesti, jolloin tilan käyttäjät esimerkiksi oppilaat toteuttavat osan teoksesta taiteilijan kanssa yhdessä. Kunta voi päättää prosenttiperiaatteen käytöstä alueen kaavoituksessa, jolloin taidehankinnat kuuluvat alueen rakennus- ja peruskorjaussuunnitelmiin alusta lähtien. Vastuu prosenttiperiaatteen toteuttamisesta siirtyy rakennuttajille ja rakentajille. Taideteoksen rahoitus Taidehankintoja varten varataan uudisrakennus- ja laajennushankkeiden sekä peruskorjauksen yhteydessä määräraha. Määrärahan suuruus on 0,5 2 % rakentamiskustannusten tavoitehinnasta. Määrärahalla katetaan taidehankintojen kokonaiskustannukset, jotka sisältävät sekä itse taideteoksen ja taiteilijapalkkion että teoksen valinnasta aiheutuvat kustannukset kuten valintaraadista ja mahdollisista kilpailuista aiheutuvat kulut. Vasemmalla: Taiteilija Saara Ekström suunnittelemassa teoksensa Alkukirjain ripustusta, Turun pääkirjasto. Turun kaupungin taidekokoelma. Valokuva: Thom Vink Oikealla: Saara Ekström/2007. Alkukirjain, yksityiskohta. Turun pääkirjasto, Turun kaupungin taidekokoelma. Valokuva: TMK/Mikko Kyynäräinen.

10 Teosten valinta Taideteoksia valitsemaan on hyvä perustaa työryhmä, jossa ovat mukana kuvataiteen asiantuntija sekä rakennuksen suunnittelija esimerkiksi arkkitehti tai sisustusarkkitehti - ja käyttäjien sekä rakennuttajan edustajat. Taideteosten valinnan lähtökohtana on rakennuksen arkkitehtuuri sekä käyttötarkoitus. Taideteoksen sijoittaminen julkiseen ulkotilaan tai julkisivuun vaatii rakennusluvan ja mahdollisesti kaupunkikuvan neuvottelukunnan käsittelyn. Valintaprosessi Usein teosten valintaprosessin käytännön järjestelyistä vastaa koordinaattori, joka voi olla esimerkiksi arkkitehti, kuva taiteilija tai muu taiteen asiantuntija. Koordinaattori järjestää teosten kilpailutukset sekä osallistuu neuvotteluihin sekä laatii aikataulut ja sopimukset. Valinnan ja toteutuksen jälkeen Prosenttiperiaatteella toteutettavista töistä tehdään elinkaari arvio, jossa otetaan huomioon kestävyys sijoituspaikalla ja huoltoennuste. Taiteen arvon säilymiseen liittyy myös sen huolto, joten on tehtävä sopimus siitä, kuka vastaa teoksen kunnossapidosta. Teokset kuuluvat rakennuksen omistajan taidekokoelmaan. Taideohjelmalla vahvistamme alueen omaleimaisuutta ja vetovoimaisuutta. Joensuun kaupungin tekninen johtaja Anu Näätänen TYÖRYHMÄ arkkitehti ja sisustusarkkitehti tilaaja käyttäjä kuvataiteen asiantuntija MÄÄRÄRAHA rakennushankkeen budjetista 0,5-2 % summalla katetaan taideteokset, taiteilijapalkkiot ja hankintaprosessi TAIDEKOORDINAATTORI huolehtii hankintaprosessista järjestää mahdolliset kilpailut neuvottelee työryhmän ja taiteilijoiden kanssa HANKINTATAPA suorat ostot ja tilaukset avoimet kilpailut kutsukilpailut näiden yhdistelmät TAITEILIJA tutustuu tilaan ja sen käyttäjiin suunnittee ja toteuttaa teokset toimittaa lupatiedot suunnittelijoille laatii teosten huoltosuunnitelmat Ylhäällä vasemmalla: Taiteilija Eija Hakkola Arabianrannan työmaalla. Kuva: Antti Sinkkonen. Keskellä: Eija Hakkola/2009. Seitti. Arabianranta, Helsinki. Kuva: Eija Hakkola. Alhaalla: EIja Hakkola/2009. Seitti, yksityiskohta. Arabianranta, Helsinki. Kuva: Eija Hakkola. Joensuussa rakennetaan Penttilänrannan kaupunginosaa Pielisjoen rannalle. Prosenttiperiaate on mukana alueen suunnittelussa. TEOS litetään osaksi taidekokoelmaa tilaaja noudattaa huoltosuunnitelmaa, jolloin teos säilyy pitkään Taidehankintaprosessin kulku.

11 Vasemmalta: Ossi Somma, Seija Rusko, Marita Lappalainen/2007. Juuret ja siivet (osa), Emäkosken koulu, Nokia. Nokian kaupungin taidekokoelma. Valokuva: Kaisa Kirkko-Jaakkola. Outi Heiskanen/2005. Supinaa kirjastossa, osa teoskokonaisuudesta. Pellervon kirjasto. Tampereen kaupungin taidekokoelma. Valokuva Jari Kuusenaho. Merja Pitkänen/2007. Esiintymä, yksityiskohta. Turun pääkirjasto, Turun kaupungin taidekokoelma. Valokuva: TMK/Raakkel Närhi. Hans-Christian Berg/2005. Muodon illuusio. Salon lukio, Salon kaupungin prosenttitaidehankinnat. Kuva: Katri Lehtola. Esitteen suunnittelu, käsikirjoitus ja taitto: Milla Järvipetäjä, Taideaalto, Varsinais-Suomen taidetoimikunta, Työryhmässä: Katja Keto, Katriina Lamberg, Maria Merikanto ja Henri Terho. Kiitokset: Turun museokeskus, Oulun taidemuseo, Salon taidemuseo, Tampereen taidemuseo, Pro Artibus, Nokian kaupunki, Statens konstråd, Familjebostäder, Uudenmaan ELY-keskus, Taidemaalariliitto, Art 360 ja Turun Ylioppilaskyläsäätiö V A R S I N A I S - S U O M E N T A I D E T O I M I K U N T A E G E N T L I G A F I N L A N D S K O N S T K O M M I S S I O N R E G I O N A L A R T S C O U N C I L O F S O U T H - W E S T F I N L A N D

Prosentti taiteelle antaa virtaa!

Prosentti taiteelle antaa virtaa! Prosentti taiteelle antaa virtaa! Mikä prosenttiperiaate on? Prosenttiperiaatteella tarkoitetaan, että noin sadasosa rakennushankkeen kustannuksista käytetään taidehankintoihin. Periaatetta voivat toteuttaa

Lisätiedot

Prosentti taiteelle antaa virtaa!

Prosentti taiteelle antaa virtaa! Prosentti taiteelle antaa virtaa! Mikä prosenttiperiaate on? Prosenttiperiaatteella tarkoitetaan, että noin sadasosa rakennushankkeen kustannuksista käytetään taidehankintoihin. Periaatetta voivat toteuttaa

Lisätiedot

Kokemuksia kuvataiteen käytöstä rakennushankkeissa. Laura Uimonen 16.11.2015

Kokemuksia kuvataiteen käytöstä rakennushankkeissa. Laura Uimonen 16.11.2015 Kokemuksia kuvataiteen käytöstä rakennushankkeissa Laura Uimonen 16.11.2015 Tutkimuksen taustaa Rakennusalalta, kunnilta, suunnittelijoilta ja kulttuuri toimijoilta kysyttiin syksyllä 2015 näkemyksiä kuva

Lisätiedot

Taide rakentamisen yhteydessä kokemuksia ja näkökulmia TAIDETTA SAIRAALOIHIN - SEMINAARI 23.1.2014

Taide rakentamisen yhteydessä kokemuksia ja näkökulmia TAIDETTA SAIRAALOIHIN - SEMINAARI 23.1.2014 Taide rakentamisen yhteydessä kokemuksia ja näkökulmia TAIDETTA SAIRAALOIHIN - SEMINAARI 23.1.2014 Ympäristötaiteen säätiö Perustettu 1990 OKM ja RAKLI Suomalaisen rakennetun ympäristön parantaminen edistämällä

Lisätiedot

Miten taiteilija voi itse parantaa työllistymistään julkisen taiteen hankkeissa? Hanna Hannus, projektisuunnittelija

Miten taiteilija voi itse parantaa työllistymistään julkisen taiteen hankkeissa? Hanna Hannus, projektisuunnittelija Miten taiteilija voi itse parantaa työllistymistään julkisen taiteen hankkeissa? Hanna Hannus, projektisuunnittelija Sisältö Kuka julkista taidetta tilaa? Kuka siitä päättää? Miten voin parantaa mahdollisuuksiani?

Lisätiedot

Sinustako julkisen taiteen tekijä? Koulutuspäivä Helsingissä 23.11.2015 Prosentti taiteelle -hanke

Sinustako julkisen taiteen tekijä? Koulutuspäivä Helsingissä 23.11.2015 Prosentti taiteelle -hanke + Sinustako julkisen taiteen tekijä? Koulutuspäivä Helsingissä 23.11.2015 Prosentti taiteelle -hanke + Prosentti taiteelle YMPÄRISTÖTAITEEN SÄÄTIÖ + Miten prosenttiperiaatetta edistetään valtakunnallisesti?

Lisätiedot

HIUKKAVAARA PIKNIK 2012 Työpaja 2, Taide kaupunkitilassa. Kuvanveistäjä Minna Kangasmaa

HIUKKAVAARA PIKNIK 2012 Työpaja 2, Taide kaupunkitilassa. Kuvanveistäjä Minna Kangasmaa HIUKKAVAARA PIKNIK 2012 Työpaja 2, Taide kaupunkitilassa Kuvanveistäjä Minna Kangasmaa Minna Kangasmaa Lace Square - pylväitä ja silmukoita betoni 450 x 450 x 450 cm 2009 Kaakkurin tori, Oulu Julkinen

Lisätiedot

RT-kortti ja julkisen taiteen tekemisen käytännöt

RT-kortti ja julkisen taiteen tekemisen käytännöt RT-kortti ja julkisen taiteen tekemisen käytännöt Taiteen edistämiskeskus, Keski-Suomen aluetoimipiste visuaalisten taiteiden läänintaiteilija Kirsi Pitkänen 27.2.2015 Mikä on RT-kortti? - RT-kortisto

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Asuntotuotantotoimikunta Tj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Asuntotuotantotoimikunta Tj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2013 1 (5) 117 Asuntotuotantotoimikunnan lausunto Outi Alanko-Kahiluodon ym. valtuustoaloitteesta kulttuurin prosenttiperiaatteen laajentamisesta Helsingissä HEL 2013-002196

Lisätiedot

Jyväskylän Taiteilijaseura ry

Jyväskylän Taiteilijaseura ry TILATEOS YRITYKSEN VALMISTAMISTA TUOTTEISTA Valmistetaan yritykselle tilataideteos, jossa käytetään materiaalina yrityksen valmistamia tuotteita. Teoksen lähtökohtana ovat tilaajan toiveet. Teos voi olla

Lisätiedot

Lahden arkkitehtuuripoli0ikka ja taide kaupunki0lassa

Lahden arkkitehtuuripoli0ikka ja taide kaupunki0lassa Lahden arkkitehtuuripoli0ikka ja taide kaupunki0lassa Päivi Airas 12.5.2015 JULKISEN TAITEEN TYÖRYHMÄ NYT - julkisessa tilassa olevien teosten kunnossapito - virkamiestyöryhmä - ei budjetoituja resursseja

Lisätiedot

Sisaret Kasvu Yhteys Elämän kehto

Sisaret Kasvu Yhteys Elämän kehto Sisaret Kasvu Yhteys Elämän kehto Sisaret 2011 Opiskelija-asunnot TILAAJA: Joensuun Elli TEKNIIKKA: graafinen betoni SIJAINTI: Leinikkitie 4, 80101 Joensuu YHTEISTYÖKUMPPANIT: Joensuun Elli, Arkkitehtitoimisto

Lisätiedot

PROSENTTI RAKENNUSKUSTANNUKSISTA TAITEESEEN HANKE

PROSENTTI RAKENNUSKUSTANNUKSISTA TAITEESEEN HANKE TYRNÄVÄN KUNTA KIRKKORISTEYKSEN TAIDEHANKINNAN HANKESUUNNITELMA 4.8.2014 Sivu 1/7 PROSENTTI RAKENNUSKUSTANNUKSISTA TAITEESEEN HANKE Kirkkoristeyksen kiertoliittymän taidehankinnan hankesuunnitelma Sivu

Lisätiedot

PROSENTTITAITEESTA. Päivi Rintaniemi A Big Hug / ao

PROSENTTITAITEESTA. Päivi Rintaniemi A Big Hug / ao PROSENTTITAITEESTA Päivi Rintaniemi A Big Hug prosenttitaide Seinäjoen Asuntomessuilla Pruukinrannan messualueella ovat muotoilija ja kuvanveistäjä Päivi Rintaniemen Big Hug -teos ja kuvataiteilija Elina

Lisätiedot

Ideoita ja tehtäviä Museovierailuun

Ideoita ja tehtäviä Museovierailuun Ideoita ja tehtäviä Museovierailuun 1 / 13 2015 Etelä-Karjalan taidemuseo Sisällys 3 Johdanto tehtävät: 4 Museo ilmiönä 1 5 Museo ilmiönä 2 6 Henkilökohtainen taidekokemus 1 7 Henkilökohtainen taidekokemus

Lisätiedot

Taidemuseon tervehdys Asemanrannan yleinen taidekilpailu, esittelytilaisuus Taidemuseon johtaja Taina Lammassaari

Taidemuseon tervehdys Asemanrannan yleinen taidekilpailu, esittelytilaisuus Taidemuseon johtaja Taina Lammassaari Taidemuseon tervehdys Asemanrannan yleinen taidekilpailu, esittelytilaisuus 24.10.2017 Taidemuseon johtaja Taina Lammassaari Julkinen taide Hämeenlinnassa pitkä historia julkisen taiteen parissa taidemuseolla

Lisätiedot

Robert Wilson/ Tapio Wirkkalan puisto

Robert Wilson/ Tapio Wirkkalan puisto Robert Wilson/ Tapio Wirkkalan puisto Puiston avajaiset 22.10.2012 Polku Punaiset kivipaadet kuva: Päivi Kiuru kuva: Päivi Kiuru TAPIO WIRKKALAN PUISTO Kun Robert Wilson piirsi puiston suunnitelman, se

Lisätiedot

Taide rakennushankkeessa

Taide rakennushankkeessa Taide rakennushankkeessa - taidekonsultti asiantuntija-apuna Betoni yllättää 22.1.2015 / Tuula Lehtinen Frei Zimmer Oy Perustettu vuonna 2007 Omistajina kuvataiteilija Tuula Lehtinen ja arkkitehti Lasse

Lisätiedot

Teos on kasvanut eli siitä pitää päivä päivältä enemmän. viihtyisyyttä ja turvallisuutta. elämyksiä.

Teos on kasvanut eli siitä pitää päivä päivältä enemmän. viihtyisyyttä ja turvallisuutta. elämyksiä. Maikki Rantala, Alppila, 2014. Teos on kasvanut eli siitä pitää päivä päivältä enemmän. G-REX: Yasmin Jaafar, Maikki Rantala ja Jukka Hakanen, Pärnun katutaidefestivaalit, 2015. ONKO talossanne päätyseinä

Lisätiedot

www.prosenttiperiaate.fi

www.prosenttiperiaate.fi www.prosenttiperiaate.fi Taiteen edistämiskeskus, Etelä-Savo Anu-Anette Varho 9.1.2015 PROSENTTIPERIAATE 0,5-2 % rakennuskustannuksista käytetään taidehankintoihin. Taidetta rakennuksissa sekä pihoilla,

Lisätiedot

Kastellin monitoimitalo

Kastellin monitoimitalo Kastellin monitoimitalo Kaikkien Kastelli muunneltava ja kestävä tila toimii tänään ja tulevaisuudessa Kastellin monitoimitalo on Oulun kaupungin oppimis-, harrastus- ja kulttuurikeskus, joka palvelee

Lisätiedot

Maria Mughal Julkinen taide. Sisaret Kasvu Yhteys Elämän kehto

Maria Mughal Julkinen taide. Sisaret Kasvu Yhteys Elämän kehto Maria Mughal Julkinen taide 3 Sisaret Kasvu Yhteys Elämän kehto 4 Opiskelija-asunnot Tilaaja: Joensuun Elli Tekniikka: graafinen betoni Sijainti: Leinikkitie 4, 80101 Joensuu YhteiSTYökumppanit: Joensuun

Lisätiedot

Kaupunginhallitus 169 26.05.2015 Kaupunginhallitus 329 24.11.2015 Valtuusto 65 10.12.2015

Kaupunginhallitus 169 26.05.2015 Kaupunginhallitus 329 24.11.2015 Valtuusto 65 10.12.2015 Kaupunginhallitus 169 26.05.2015 Kaupunginhallitus 329 24.11.2015 Valtuusto 65 10.12.2015 Hirsikampuksen yhteyteen tulevan pronssiveistoksen tilaaminen KH 26.05.2015 169 Pudasjärven hirsinen koulukampus

Lisätiedot

Säätiön tarkoitus.

Säätiön tarkoitus. Säätiön tarkoitus Säätiön tarkoituksena on rakennetun ympäristön parantaminen tukemalla taiteellisesti korkeatasoisten ympäristöjen, ympäristötaideteosten ja ympäristötaidehankkeiden suunnittelua ja toteuttamista,

Lisätiedot

HAM on Helsingin kokoinen taidemuseo

HAM on Helsingin kokoinen taidemuseo Tiedote 19.5.2015 Helsingin taidemuseo uudistuu HAM on Helsingin kokoinen taidemuseo Helsingin taidemuseo HAM avaa uudistuneet tilansa Tennispalatsissa 25.9.2015. Avajaisnäyttelyt sisältävät helsinkiläisten

Lisätiedot

Kuivaketju 10. Virtain kaupungin keskuskeittiö Virtain kaupunki Raimo Pirhonen

Kuivaketju 10. Virtain kaupungin keskuskeittiö Virtain kaupunki Raimo Pirhonen Kuivaketju 10 Virtain kaupungin keskuskeittiö 20.6.2017 Virtain kaupunki Raimo Pirhonen Sisällys 1. Kuivaketju10... 2 1.1. Kuivaketju10... 2 1.2. Kuivaketjun hallitseminen... 2 1.3. Rakennushankkeen erityispiirteet...

Lisätiedot

KYSELY: Prosenttiperiaate Suomen suurimmissa kaupungeissa 2012

KYSELY: Prosenttiperiaate Suomen suurimmissa kaupungeissa 2012 KYSELY: Prosenttiperiaate Suomen suurimmissa kaupungssa 2012 Kysely kartoittaa julkisen taiteen hankintaa ja etenkin ns. prosenttiperiaatteen käyttöä Suomen suurimmissa kaupungssa. Kyselyn toteuttaa Kulttuuripoliittisen

Lisätiedot

Taiteen edistämiskeskus Lounais-Suomen aluetoimipiste

Taiteen edistämiskeskus Lounais-Suomen aluetoimipiste Taiteen edistämiskeskus Lounais-Suomen aluetoimipiste Taiteen edistämiskeskus Aiemmin Taiteen keskustoimikunta (1968 2012) Tehtävänä taiteen edistäminen kansallisesti ja kansainvälisesti Myös kulttuurin

Lisätiedot

STRATEGIA 2020. Pieniä kosketuksia, pysyviä vaikutuksia

STRATEGIA 2020. Pieniä kosketuksia, pysyviä vaikutuksia STRATEGIA 2020 Pieniä kosketuksia, pysyviä vaikutuksia 1 Sisällysluettelo Visio s. 3 Edistämme kaupunkilaisten hyvinvointia kulttuurikosketuksilla Viemme kulttuuria ja taidetta keskelle kaupunkilaisten

Lisätiedot

Koulu- ja päiväkotirakentamisen opintomatka

Koulu- ja päiväkotirakentamisen opintomatka Koulu- ja päiväkotirakentamisen opintomatka 28.6. - 29.6.2017 MATKARAPORTTI Johdanto Karelia-ammattikorkeakoulun Teollisen rakentamisen ratkaisut -hanke järjesti puurakentamisen opintomatkan 28.6. - 29.6.2017.

Lisätiedot

Miten ja mistä julkisen taiteen työmahdollisuuksia taiteilijalle? Hanna Hannus, projektisuunnittelija

Miten ja mistä julkisen taiteen työmahdollisuuksia taiteilijalle? Hanna Hannus, projektisuunnittelija Miten ja mistä julkisen taiteen työmahdollisuuksia taiteilijalle? Hanna Hannus, projektisuunnittelija YMPÄRISTÖTAITEEN SÄÄTIÖ Kuka julkista taidetta tilaa? Kuka siitä päättää? Miten voin parantaa mahdollisuuksiani?

Lisätiedot

Oulun keskustan korkean rakentamisen laatuperiaatteet

Oulun keskustan korkean rakentamisen laatuperiaatteet Oulun keskustan korkean rakentamisen laatuperiaatteet yhteenveto verkkokyselyn 9.-23.11.2018 vastauksista vastauksia 478 kpl keskustan korkean rakentamisen laatuperiaatteiden verkkosivut: https://www.ouka.fi/oulu/kaupunkisuunnittelu/korkea-rakentaminen

Lisätiedot

Länsirannan taideohjelma 11.6.2014

Länsirannan taideohjelma 11.6.2014 Länsirannan taideohjelma 11.6.2014 TAIDEOHJELMAN TAVOITTEET Porvoon Länsirannan taideohjelman laadinta käynnistettiin tukemaan alueen korkealaatuisen rakentamisen tavoitteita. Taideohjelman tavoitteena

Lisätiedot

KUVATAITEEN LUKIODIPLOMI 2016 2017 TEHTÄVÄT

KUVATAITEEN LUKIODIPLOMI 2016 2017 TEHTÄVÄT Etunimi Sukunimi JULKAISUN OTSIKKO TULEE TÄHÄN Tässä on julkaisun otsikon mahdollinen alaotsikko tasaus vasemmalle KUVATAITEEN LUKIODIPLOMI 2016 2017 TEHTÄVÄT Määräykset ja ohjeet 2016:7 Opetushallitus

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/2013 1 (7) Kaupunginvaltuusto Kj/64 25.09.2013

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/2013 1 (7) Kaupunginvaltuusto Kj/64 25.09.2013 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/2013 1 (7) 351 Sj / Valtuutettu Belle Selene Xian aloite kunniasta suomalaisuudelle päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti katsoa valtuutettu Belle Selene Xian

Lisätiedot

Taidetta Turun taidemuseossa

Taidetta Turun taidemuseossa Taidetta Turun taidemuseossa Turun taidemuseon toimintaa ylläpitää Konstföreningen i Åbo - Turun Taideyhdistys ry. Vuonna 1891 toimintansa aloittanut Taideyhdistys on perustettu edistämään taiteen harrastusta,

Lisätiedot

Ratapihakorttelit Suunnitteluperiaatteet. KSV Pasila-projekti

Ratapihakorttelit Suunnitteluperiaatteet. KSV Pasila-projekti Keski-Pasila Ratapihakorttelit Suunnitteluperiaatteet Lähtökohdat Noudatetaan Keski-Pasilan osayleiskaavaa listatekstissä selostetuin muutoksin Alueen kerrosalatavoite on noin 155 000 k-m2 Alue rakennetaan

Lisätiedot

Valtuustoaloite prosenttiperiaatteen käyttöönottamiseksi Ylöjärven kaupungin julkisessa rakentamisessa

Valtuustoaloite prosenttiperiaatteen käyttöönottamiseksi Ylöjärven kaupungin julkisessa rakentamisessa Kaupunginhallitus 71 18.02.2019 Valtuustoaloite prosenttiperiaatteen käyttöönottamiseksi Ylöjärven kaupungin julkisessa rakentamisessa 404/02.08.00.02/2017 KAUPHALL 18.02.2019 71 KAUPVALT 05.09.2016 68

Lisätiedot

Piilola: Silta Krijgsman: osa teoksesta Kaikuja Furman: Via Innocentium - Elävät olennot liukuhihnamatkalla barbaarien patoihin. Toimintakertomus 2008

Piilola: Silta Krijgsman: osa teoksesta Kaikuja Furman: Via Innocentium - Elävät olennot liukuhihnamatkalla barbaarien patoihin. Toimintakertomus 2008 Toimintakertomus 2008 Piilola: Silta Krijgsman: osa teoksesta Kaikuja Furman: Via Innocentium - Elävät olennot liukuhihnamatkalla barbaarien patoihin Espoon Kuvataiteilijoiden toimisto, Galleria AARNI,

Lisätiedot

Seinäjoen kaupunginkirjaston eri toimipisteistä lainatut aineistot voi palauttaa mihin tahansa muuhun Seinäjoen kaupunginkirjaston toimipisteeseen.

Seinäjoen kaupunginkirjaston eri toimipisteistä lainatut aineistot voi palauttaa mihin tahansa muuhun Seinäjoen kaupunginkirjaston toimipisteeseen. KULTTUURIKURKISTUS Tähän esitteeseen on koottu tietoa Seinäjoen kaupungin kulttuuripalvelujen lainattavista kulttuurisalkuista. Kulttuurikurkistus-salkkujen sisällöt antavat välineitä taide- ja kulttuurikasvatukseen

Lisätiedot

Kasvun ja oppimisen lautakunta liite nro 1 (1/9) KULTTUURIKASVATUSSUUNNITELMA Kulttuurikoski

Kasvun ja oppimisen lautakunta liite nro 1 (1/9) KULTTUURIKASVATUSSUUNNITELMA Kulttuurikoski Kasvun ja oppimisen lautakunta 17.5.2018 liite nro 1 (1/9) KULTTUURIKASVATUSSUUNNITELMA Kulttuurikoski Kasvun ja oppimisen lautakunta 17.5.2018 liite nro 1 (2/9) Kulttuurikasvatussuunnitelma Kulttuurikasvatussuunnitelma

Lisätiedot

Rakentajailta 16.09.2014 Rakennussuunnittelu Rakennusvalvonta Juha Vulkko

Rakentajailta 16.09.2014 Rakennussuunnittelu Rakennusvalvonta Juha Vulkko Rakentajailta 16.09.2014 Rakennussuunnittelu Rakennusvalvonta Juha Vulkko Huolehtimisvelvollisuus rakentamisessa MRL 119 Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava siitä, että rakennus suunnitellaan

Lisätiedot

Piristävää, piristävää! Taide herättää halun huolehtia Taide tuottaa yhteisestä ympäristöstä. elämyksiä.

Piristävää, piristävää! Taide herättää halun huolehtia Taide tuottaa yhteisestä ympäristöstä. elämyksiä. Maikki Rantala, taloyhtiön muodonmuutos, Alppila 2014. Piristävää, piristävää! G-REX: Yasmin Jaafar, Maikki Rantala ja Jukka Hakanen, Pärnun katutaidefestivaalit 2015. ONKO talossanne päätyseinä tai asuinalueella

Lisätiedot

Taiteen paikka on lähellä meitä

Taiteen paikka on lähellä meitä Taiteen paikka on lähellä meitä Foto: Minna Sirnö Pari sanaa Taikesta Pari sanaa Taikesta Oikeutemme taiteeseen ja kulttuuriin Foto: Minna Sirnö % Taiken hakijoista % Taiken kaikista tuista % Taiken alueellisista

Lisätiedot

KUVATAIDE VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet

KUVATAIDE VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet KUVATAIDE VL.7-9 7.LUOKKA Opetuksen tavoitteet Visuaalinen havaitseminen ja ajattelu T1 kannustaa oppilasta havainnoimaan, taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja käyttämään

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Rembrandtin siivellä

Etkot & Jatkot. Rembrandtin siivellä Etkot & Jatkot Rembrandtin siivellä Sisällys 1. Tervetuloa Sinebrychoffin taidemuseoon! 2. Taidetestaajat Sinebrychoffin taidemuseossa 3. Etkot & Jatkot 4. Sinebrychoffin taidemuseo pähkinänkuoressa 5.

Lisätiedot

"Hyvinvointirakentaminen"

Hyvinvointirakentaminen "Hyvinvointirakentaminen" Rakennetun ympäristön ohjelma, TEKES 18.5.2010 Helsinki Kari Reijula, professori Työterveyslaitos Taustaa "Kymmenen kirjaa arkkitehtuurista" (Vitruvius 80-15 eaa.) rakennelman

Lisätiedot

Kuopion kuvataiteilijat ry, Ars Libera. Aapatie 1, 70780 Kuopio. 050-4901531/ 040-7621830. www.arslibera.com

Kuopion kuvataiteilijat ry, Ars Libera. Aapatie 1, 70780 Kuopio. 050-4901531/ 040-7621830. www.arslibera.com TOIMINTASUUNNITELMA 2014 Kuopion kuvataiteilijat ry, Ars Libera. Aapatie 1, 70780 Kuopio. 050-4901531/ 040-7621830. www.arslibera.com 1. YHDISTYS 2. ORGANISAATIO Kuopion kuvataiteilijat ry eli Ars Libera

Lisätiedot

Linkopallo 2018 Naiset. Linkopallo 2018 Miehet

Linkopallo 2018 Naiset. Linkopallo 2018 Miehet Linkopallo 2018 Naiset 1 Pirjo Saukkonen LepU 41,30 16.5.2018 Ylämylly 2 Eija Isaksson Korska 27,23 8.5.2018 Vantaa 3 Seija Kurki Mikkeli 24,58 22.5.2018 Mikkeli 4 Merja Vainio Korska 22,40 8.5.2018 Vantaa

Lisätiedot

TAIDETTA SAIRAALOIHIN

TAIDETTA SAIRAALOIHIN TAIDETTA SAIRAALOIHIN HUS:n taideseminaari 23.1.2014 Taidetoimikunnan ensimmäinen toimintavuosi 2/13/2014 Riitta Lehtonen 1 HUS:N TAIDETOIMIKUNNAN VUOSI 2013 2/13/2014 2 HUS:iin perustettiin vuodenvaihteessa

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Art Pro

Etkot & Jatkot. Art Pro Etkot & Jatkot Art Pro Sisällys 1. Tervetuloa Kiasmaan 2. Taidetestaajien Kiasma-käynti 3. Etkot ja jatkot 4. Tutustu Kiasmaan 5. Yhteystiedot 1. Tervetuloa Kiasmaan Art Pro-käynnillä taidetestaajat tutustuvat

Lisätiedot

Ajaton klassikko. Tapiolan Aura Revontulentie 7, Espoo, Tapiola. Toimitila, joka säilyttää tyylinsä. Modernisti muuntautuva, ajattoman edustava.

Ajaton klassikko. Tapiolan Aura Revontulentie 7, Espoo, Tapiola. Toimitila, joka säilyttää tyylinsä. Modernisti muuntautuva, ajattoman edustava. Kiinteistö-Tapiola Oy Ajaton klassikko Toimitila, joka säilyttää tyylinsä. Modernisti muuntautuva, ajattoman edustava. Pääkonttoritason toimitila Tapiolassa jo tänään huomisen arvoalueella Tapiolan Aura

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 44/ (10) Kaupunginhallitus Sj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 44/ (10) Kaupunginhallitus Sj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 44/2011 1 (10) 1134 Prosenttirahahankkeissa sovellettavat periaatteet Pöydälle 7.12.2011 HEL 2011-008300 T 00 00 02 Päätös päätti hyväksyä prosenttirahahankkeita koskevat

Lisätiedot

TAIDE RAKENTAMISESSA TAITEILIJA SUUNNITTELURYHMÄSSÄ TAITEILIJA RAKENNUSTYÖMAALLA YRJÖ SUONTO ARCHINFO 07.04.2015

TAIDE RAKENTAMISESSA TAITEILIJA SUUNNITTELURYHMÄSSÄ TAITEILIJA RAKENNUSTYÖMAALLA YRJÖ SUONTO ARCHINFO 07.04.2015 TAIDE RAKENTAMISESSA TAITEILIJA SUUNNITTELURYHMÄSSÄ TAITEILIJA RAKENNUSTYÖMAALLA YRJÖ SUONTO ARCHINFO 07.04.2015 Esa Vesmanen: Taikakivet, Arabianranta Helsinki 2006 TAITEILIJA SUUNNITTELURYHMÄN JÄSENENÄ

Lisätiedot

Elisse Heinimaa / Luentojen tekstit Tallinnassa ja Tartossa REGGIO EMILIA -PEDAGOGIIKAN PERIAATTEITA JA PERUSKÄSITTEITÄ

Elisse Heinimaa / Luentojen tekstit Tallinnassa ja Tartossa REGGIO EMILIA -PEDAGOGIIKAN PERIAATTEITA JA PERUSKÄSITTEITÄ 1 Elisse Heinimaa / Luentojen tekstit 3. - 4.5.2013 Tallinnassa ja Tartossa REGGIO EMILIA -PEDAGOGIIKAN PERIAATTEITA JA PERUSKÄSITTEITÄ REGGIO EMILIAN PÄIVÄKOTIEN KASVATUSAJATTELUN OMINAISPIIRTEITÄ: PÄIVÄKOTI

Lisätiedot

Kuopion kuvataiteilijat ry, Ars Libera. Aapatie 1, 70780 Kuopio. 050-4901531/ 040-7621830. www.arslibera.com

Kuopion kuvataiteilijat ry, Ars Libera. Aapatie 1, 70780 Kuopio. 050-4901531/ 040-7621830. www.arslibera.com TOIMINTASUUNNITELMA 2013 Kuopion kuvataiteilijat ry, Ars Libera. Aapatie 1, 70780 Kuopio. 050-4901531/ 040-7621830. www.arslibera.com 1. YHDISTYS 2. ORGANISAATIO Kuopion kuvataiteilijat ry eli Ars Libera

Lisätiedot

Oulussa on sydäntä sivistykselle. Annetaan lasten ja nuorten kertoa siitä.

Oulussa on sydäntä sivistykselle. Annetaan lasten ja nuorten kertoa siitä. Oulussa on sydäntä sivistykselle. Annetaan lasten ja nuorten kertoa siitä. Oulu oivaltaa -tutkimusmatkat Oulu on saanut uuden sivistysohjelman, jossa on konkreettisia asioita, joilla Oulusta tehdään entistä

Lisätiedot

KUNTATASON APOLITYÖN KOKEMUKSIA. Yhteinen metropolimme yhteinen apolimme / Kulttuurikeskus Korjaamo

KUNTATASON APOLITYÖN KOKEMUKSIA. Yhteinen metropolimme yhteinen apolimme / Kulttuurikeskus Korjaamo KUNTATASON APOLITYÖN KOKEMUKSIA Katariina Haigh, kaupunginarkkitehti, arkkitehti SAFA Yhteinen metropolimme yhteinen apolimme / Kulttuurikeskus Korjaamo 10.12.2009 LOHJAN ARKKITEHTUURIPOLIITTINEN OHJELMA

Lisätiedot

VALTION TAIDETEOSTOIMIKUNNAN KILPAILUSÄÄNNÖT

VALTION TAIDETEOSTOIMIKUNNAN KILPAILUSÄÄNNÖT 4.11.2014 VALTION TAIDETEOSTOIMIKUNNAN KILPAILUSÄÄNNÖT 1 Kilpailun tarkoituksena on kullekin kilpailulle laaditun ohjelman mukaan aikaansaada luonnoksia, joiden pohjalta kilpailun päämääränä oleva teos

Lisätiedot

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme perustuu hyvään vuorovaikutus- ja luottamussuhteen luomiselle lapsen ja aikuisen välille. Aikuisina

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNKI. Kaupunkikeskustan ja sen ympäristön osayleiskaavat. Kysely kaava-alueen asukkaille ja muille kaupunkilaisille

LAPUAN KAUPUNKI. Kaupunkikeskustan ja sen ympäristön osayleiskaavat. Kysely kaava-alueen asukkaille ja muille kaupunkilaisille LAPUAN KAUPUNKI Kaupunkikeskustan ja sen ympäristön osayleiskaavat Kysely kaava-alueen asukkaille ja muille kaupunkilaisille Hyvä Lapuan keskustaajaman / kylien asukas! Lapuan kaupunki on käynnistänyt

Lisätiedot

Projektisuunnitelma 2010 Porin kaupungin lähiöiden avaaminen ympäröivään kaupunkiin Kompakti kaupunki Lähiöohjelma 2008-2011. Porin kaupunki 2.6.

Projektisuunnitelma 2010 Porin kaupungin lähiöiden avaaminen ympäröivään kaupunkiin Kompakti kaupunki Lähiöohjelma 2008-2011. Porin kaupunki 2.6. Projektisuunnitelma 2010 Porin kaupungin lähiöiden avaaminen ympäröivään kaupunkiin Kompakti kaupunki Lähiöohjelma 2008-2011 Porin kaupunki 2.6.2010 Kompakti kaupunki -hanke Hankkeessa käsitellään Porin

Lisätiedot

EUROOPAN RAKENNUSPERINTÖPÄIVÄT 2009 Teemana kunnan- ja kaupungintalot Kankaanpää. äätöksenteon paikat

EUROOPAN RAKENNUSPERINTÖPÄIVÄT 2009 Teemana kunnan- ja kaupungintalot Kankaanpää. äätöksenteon paikat EUROOPAN RAKENNUSPERINTÖPÄIVÄT 2009 Teemana kunnan- ja kaupungintalot Kankaanpää ään n pääp äätöksenteon paikat Näyttelyn kokosi Maija Anttila avustajinaan Teija Kaarnametsä, Marjo Lahtinen ja Margit Mantila

Lisätiedot

KULTA -hanke Etelä-Savon kulttuurirahasto. Tutkimussuunnitelma 30.1.2012 Assi Liikanen

KULTA -hanke Etelä-Savon kulttuurirahasto. Tutkimussuunnitelma 30.1.2012 Assi Liikanen KULTA -hanke Etelä-Savon kulttuurirahasto Tutkimussuunnitelma 30.1.2012 Assi Liikanen Tutkimuksen tavoitteet Tavoitteena on tutkia taiteen ja kulttuuritoiminnan merkitystä ja vaikutuksia henkilökunnan

Lisätiedot

Paikan henki. Kylämaiseman kulttuurinen ulottuvuus. Kylämaisemat kuntoon! Saaarijärvi 23.10.2009

Paikan henki. Kylämaiseman kulttuurinen ulottuvuus. Kylämaisemat kuntoon! Saaarijärvi 23.10.2009 Paikan henki Kylämaiseman kulttuurinen ulottuvuus Kylämaisemat kuntoon! Saaarijärvi 23.10.2009 Heli Rintahaka, Kulttuuriteemaryhmä / opetusministeriö Miten paikallisuus, paikan henki, koetaan? Paikka on

Lisätiedot

Miten suomalaiset haluavat asua - ja miten vaatimuksiin vastataan?

Miten suomalaiset haluavat asua - ja miten vaatimuksiin vastataan? Miten suomalaiset haluavat asua - ja miten vaatimuksiin vastataan? Asuntomarkkinat 2011 20.1.2011 Aija Staffans Aalto-yliopisto Arkkitehtuurin laitos IDENTITEETTI PALVELUT JA YHTEYDET SOSIAALINEN YMPÄRISTÖ

Lisätiedot

ARKKITEHTITOIMISTO TÄHTI-SET OY TILA TERVEYDEN. Markus Aaltonen, arkkitehti SAFA

ARKKITEHTITOIMISTO TÄHTI-SET OY TILA TERVEYDEN. Markus Aaltonen, arkkitehti SAFA ARKKITEHTITOIMISTO TÄHTI-SET OY TILA TERVEYDEN EDISTÄJÄNÄ Markus Aaltonen, arkkitehti SAFA Arkkitehtitoimisto i i t Tähti-Set t Oy ARKKITEHTITOIMISTO TÄHTI-SET OY Arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy perustettu

Lisätiedot

Luonto, taide ja terveys. Hyvinkään Sairaalanmäen uudisrakennuksen taidesuunnitelma

Luonto, taide ja terveys. Hyvinkään Sairaalanmäen uudisrakennuksen taidesuunnitelma Luonto, taide ja terveys Hyvinkään Sairaalanmäen uudisrakennuksen taidesuunnitelma 1. Tiivistelmä Taide kuuluu julkiseen rakentamiseen. Julkinen taide on tasa-arvoista, se on kaikkien ulottuvilla ja kohdattavissa

Lisätiedot

Korkean rakentamisen haasteita case Kalasatama

Korkean rakentamisen haasteita case Kalasatama Korkean rakentamisen haasteita case Kalasatama RAKENTAVASTI ERILAINEN 17.11.2011 / RIL Reijo Harmaajärvi 1 Rakennushankkeen toteutuksen organisointi, vastuunjako ja tiedonkulku 2 Liiketoiminta-alueet Hankekehittäminen

Lisätiedot

enorssin syysseminaari Joensuussa Didaktiikka, OPS ja TVT koulun keskiössä

enorssin syysseminaari Joensuussa Didaktiikka, OPS ja TVT koulun keskiössä Osallistujaluettelo yksiköittäin (ver. 18.4.2014) 1. Jani Kiviharju Helsingin normaalilyseo yläkoulu ja lukio 2. Tuula Koskimies-Sirén Helsingin normaalilyseo lukio 3. Tiia Karpin Helsingin normaalilyseo

Lisätiedot

RAISION KAUPUNKI KULOISTENRINNE ASEMAKAAVAN MUUTOS 6. KAUPUNGINOSA (KULOINEN) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

RAISION KAUPUNKI KULOISTENRINNE ASEMAKAAVAN MUUTOS 6. KAUPUNGINOSA (KULOINEN) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) RAISION KAUPUNKI KULOISTENRINNE ASEMAKAAVAN MUUTOS 6. KAUPUNGINOSA (KULOINEN) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) RAISION KAUPUNKI, TEKNINEN KESKUS, MAANKÄYTTÖPALVELUT 10.4.2018 0 YLEISTÄ Maankäyttö-

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA 2012-2013 KETTUKALLION PÄIVÄKOTI

VARHAISKASVATUKSEN TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA 2012-2013 KETTUKALLION PÄIVÄKOTI VARHAISKASVATUKSEN TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA 2012-2013 KETTUKALLION PÄIVÄKOTI Työsuunnitelma hyväksytty: Leena Mäntylä Tiina Heino päiväkodinjohtaja Johtokunnan puheenjohtaja Työsuunnitelman toteutuksen

Lisätiedot

Pelkistetty ilmaus Alakategoria Yläkategoria Potilaille suunnattuja taidekokemuksia. potilaiden hyvinvointia lisääviä kokemuksia

Pelkistetty ilmaus Alakategoria Yläkategoria Potilaille suunnattuja taidekokemuksia. potilaiden hyvinvointia lisääviä kokemuksia LIITE 3 1(5) Odotuksia taidehankkeesta Potilaille suunnattuja taide potilaiden lisääviä odotuksia Potilaille sopivaa kattogalleriaa Uutta sisältöä potilaiden elämään Virkistystä potilaille Taide-elämyksiä

Lisätiedot

Kivistön kaupunkikeskus / kaupunkikuvallinen konseptikäsikirja 13.10.2014

Kivistön kaupunkikeskus / kaupunkikuvallinen konseptikäsikirja 13.10.2014 Cederqvist & Jäntti 1 2 3 Alueen yleiskuvaus, 01.1 Sijainti ja kaupunkirakenne 4 Asemapiirros Kivistön kaupunkikeskus / kaupunkikuvallinen konseptikäsikirja 13.10.2014 Alueen yleiskuvaus, 01.1 Sijainti

Lisätiedot

Taidetta rakennushankkeisiin!

Taidetta rakennushankkeisiin! Taidetta rakennushankkeisiin! Taidemaalariliitto järjesti seminaarisarjan taidehankkeista rakennushankkeissa. Seminaarit pidettiin tm gallerian tiloissa Helsingissä kolmena maanantaina syys- ja lokakuun

Lisätiedot

Kansalaisten käsityksiä taiteesta osana arkiympäristöä ja julkisia tiloja TNS 2014

Kansalaisten käsityksiä taiteesta osana arkiympäristöä ja julkisia tiloja TNS 2014 RIGHT MA Kansalaisten käsityksiä taiteesta osana arkiympäristöä ja julkisia tiloja A TNS 0 RIGHT MA Tutkimuksen toteuttaminen ja sisältö Kysely toteutettiin osana TNS Gallup Oy:n puhelinomnibustutkimusta.

Lisätiedot

HUS:n taidetoimikunnan vuosi 2014

HUS:n taidetoimikunnan vuosi 2014 TAIDETOIMIKUNTA HUSLABin Kampin toimipisteeseen sijoitettu Taitelija Markku Pääkkösen teos Iloni (öljyväri ja akryyli mdflevyille), 1993, on esimerkki HUS:n tiloihin vuonna 2014 tallennetuista teoksista.

Lisätiedot

1950 Kaarina Sillankorvantie 23a

1950 Kaarina Sillankorvantie 23a ANU TUOMI ANU VAISTO 1950 Kaarina Sillankorvantie 23a taidemaalari 21380 Aura www.anutuomi.fi 0449064950 Taidemaalariliiton jäsen Arte ry:n kunniajäsen Arten gallerioiden Joe s ja Titanik perustajajäsen

Lisätiedot

Toivoa tulevaan -kirjakampanja

Toivoa tulevaan -kirjakampanja Ennakkokartoitus seurakuntien päättäjille. Vastaukset 28.2.2014 mennessä! Syrjäytymisen ehkäisemiseksi Toivoa tulevaan -kirjakampanja NUORILLE AUTTAJILLE PÄÄTTÄJILLE KASVATTAJILLE HAASTE Hyvä Sanoma ry

Lisätiedot

MITEN? Tutustu kaupunkitilaohjeeseen osoitteessa

MITEN? Tutustu kaupunkitilaohjeeseen osoitteessa 31.5.2016 MIKÄ? Helsingin kaupunkitilaohje on julkisen tilan hankintojen, suunnittelun, rakentamisen ja ylläpidon käsikirja suunnittelijoille, viranomaisille ja päättäjille. Lisäksi ohje toimii taustatietona

Lisätiedot

Pöytäkirja 15/2017 :t Kaupunkikuvaneuvottelukunta. Aika klo Rakennusvalvonta, Kielotie 20 C, Vantaa

Pöytäkirja 15/2017 :t Kaupunkikuvaneuvottelukunta. Aika klo Rakennusvalvonta, Kielotie 20 C, Vantaa Aika klo 8.30 9.58 Paikka Rakennusvalvonta, Kielotie 20 C, 01300 Vantaa Jäsenet Tarja Laine, kaupunkisuunnittelujohtaja, puheenjohtaja Pekka Virkamäki, rakennusvalvontajohtaja. varapuheenjohtaja Ilkka

Lisätiedot

Kuvataide. Vuosiluokat 7-9

Kuvataide. Vuosiluokat 7-9 Kuvataide Vuosiluokat 7-9 Kuvataiteen tehtävänä on kulttuurisesti moniaistisen todellisuuden tutkiminen ja tulkitseminen. Kuvataide tukee eri oppiaineiden tiedon kehittymistä eheäksi käsitykseksi maailmasta.

Lisätiedot

Sipoon Jokilaakso. Sipooseen! Sijoita kasvavaan. Uusi asuinalue Nikkilän keskustassa.

Sipoon Jokilaakso. Sipooseen! Sijoita kasvavaan. Uusi asuinalue Nikkilän keskustassa. Sipoon Jokilaakso Uusi asuinalue Nikkilän keskustassa Sijoita kasvavaan Sipooseen! www.sipoonjokilaakso.fi Sipoon Jokilaakson etuja ovat sijainti, luonto ja palvelut Sipoon Jokilaakso 2 Nikkilän keskustassa

Lisätiedot

Fiksumpia hankintoja Julkisten hankintojen kehittämisen rahoitus esimerkkejä kuntakentältä

Fiksumpia hankintoja Julkisten hankintojen kehittämisen rahoitus esimerkkejä kuntakentältä Fiksumpia hankintoja Julkisten hankintojen kehittämisen rahoitus esimerkkejä kuntakentältä Ilona Lundström 27.10.2010 Julkinen hankinta Hankinnan määritelmä hankinta = hankintasopimus ja sitä edeltävä

Lisätiedot

Opetuksen tavoitteet

Opetuksen tavoitteet 5.20 Kuvataide Kuvataideopetuksen lähtökohtana on kulttuurisesti monimuotoinen todellisuus, jota tutkitaan kuvia tuottamalla ja tulkitsemalla. Opiskelijoiden kokemukset, mielikuvitus, luova ajattelu ja

Lisätiedot

Taide ja kulttuuri, valinnainen. Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1)

Taide ja kulttuuri, valinnainen. Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1) Kuvaukset 1 (6) Taide ja kulttuuri, valinnainen Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1) Tavoitteet Opiskelija kehittää luovuuttaan, yhteistyökykyään ja viestintätaitojaan rohkaistuu ilmaisemaan itseään itseilmaisun

Lisätiedot

Esimerkkejä hyvinvointipalveluista

Esimerkkejä hyvinvointipalveluista Esimerkkejä hyvinvointipalveluista ESR-kehittämisohjelmasta Kulttuuri-, liikunta- ja nuorisoalojen kolmas sektori hyvinvointipalvelujen tarjoajana 2007-2013 Espoon esittävän taiteen koulu Mitä? Sirkusopetusta

Lisätiedot

Kilpailuohjelma ja kilpailun kulku

Kilpailuohjelma ja kilpailun kulku 15.08.2017 Kilpailuohjelma ja kilpailun kulku Arja Lukin projektijohtaja, Vantaan kaupunki 1 Kilpailualueen sijainti 2 Kormuniitystä omaleimainen, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävä, perheasuntopainotteinen

Lisätiedot

MONIKULTTUURINEN TOIMINNAN OHJAUS

MONIKULTTUURINEN TOIMINNAN OHJAUS MONIKULTTUURINEN TOIMINNAN OHJAUS Ammattitaitovaatimukset tuntee omat kulttuuriset arvonsa ja lähtökohtansa sekä tunnistaa kulttuuri-identiteetin merkityksen yksilölle hyväksyy itsensä ja toiset tasavertaisina

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Rembrandtin siivellä

Etkot & Jatkot. Rembrandtin siivellä Etkot & Jatkot Rembrandtin siivellä Sisällys 1. Tervetuloa Sinebrychoffin taidemuseoon! 2. Taidetestaajat Sinebrychoffin taidemuseossa Etkot & Jatkot 3. Sinebrychoffin taidemuseo pähkinänkuoressa 4. Seuraa

Lisätiedot

Teollisuustaiteen Liitto Ornamo

Teollisuustaiteen Liitto Ornamo Taiteestako toimeentuloa? 27.11.2017 - Anna Rikkinen Teollisuustaiteen Liitto Ornamo Muotoilualan asiantuntijajärjestö. Perustettu vuonna 1911. Korkeasti koulutettuja ammattilaisia, jotka työskentelevät

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Art Pro

Etkot & Jatkot. Art Pro Etkot & Jatkot Art Pro Sisällys 1. Tervetuloa Kiasmaan 2. Taidetestaajien Kiasma-käynti 3. Etkot 4. Jatkot 5. Tutustu Kiasmaan 6. Seuraa meitä 7. Yhteystiedot 1. Tervetuloa Kiasmaan Art Pro -käynnillä

Lisätiedot

Taiteen edistämiskeskus. Erityisasiantuntija Henri Terho

Taiteen edistämiskeskus. Erityisasiantuntija Henri Terho Taiteen edistämiskeskus Erityisasiantuntija Henri Terho henri.terho@minedu.fi www.taike.fi Taiteen edistämiskeskus Opetus- ja kulttuuriministeriön alainen asiantuntijavirasto. Tehtävät: Edistää taidetta

Lisätiedot

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 6.3.2014

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 6.3.2014 Kauden 2014 2017 alueellisen toiminnan päätavoitteet: 1. Varsinaissuomalaisen kuvataidekulttuurin tukeminen ja sen tunnettuuden lisääminen 2. Varsinais-Suomi on kuvataiteilijoiden näkökulmasta houkutteleva

Lisätiedot

Sijainti ja alue. saakka.

Sijainti ja alue. saakka. Sijainti ja alue Sijainti Kemi on noin 22.400 asukkaan kaupunki, joka sijaitsee Perämeren rannalla noin 110 km Oulusta pohjoiseen ja noin 120 km Rovaniemeltä lounaaseen. Kemin naapurikuntia ovat mm. Keminmaa,

Lisätiedot

Porvoon Länsiranta Aleksanterinkaaren sisäkehän taidehankkeet Info-tilaisuus klo 11

Porvoon Länsiranta Aleksanterinkaaren sisäkehän taidehankkeet Info-tilaisuus klo 11 Porvoon Länsiranta Aleksanterinkaaren sisäkehän taidehankkeet Info-tilaisuus 11.1.2017 klo 11 HANKKEEN TOIMIJAT Taiteenhankintatyöryhmään kuuluvat Porvoon kaupungilta kulttuuripalveluiden päällikkö Susann

Lisätiedot

KUVATAIDE Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ja perusopetuksen tuntijako työryhmä

KUVATAIDE Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ja perusopetuksen tuntijako työryhmä KUVATAIDE Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ja perusopetuksen tuntijako työryhmä Mikko Hartikainen 18.11.2009 Kuvataide oppiaineena perusopetuksessa Visuaalista kulttuurikasvatusta Osa

Lisätiedot

Opas muisti- ja ikäystävällisestä asumisesta ja asuinympäristöstä. Dos. Erja Rappe, , Paasitorni, Helsinki

Opas muisti- ja ikäystävällisestä asumisesta ja asuinympäristöstä. Dos. Erja Rappe, , Paasitorni, Helsinki Opas muisti- ja ikäystävällisestä asumisesta ja asuinympäristöstä Dos. Erja Rappe, 27.9.2018, Paasitorni, Helsinki Al Ympäristöministeriön Ympäristöopas 2018 Erja Rappe, vanhempi tutkija Helinä Kotilainen,

Lisätiedot

Itsenäinen Suomi 100 vuotta -juhlarahan suunnittelukilpailu

Itsenäinen Suomi 100 vuotta -juhlarahan suunnittelukilpailu 1/6 Itsenäinen Suomi 100 vuotta -juhlarahan suunnittelukilpailu Suomen valtiovarainministeriön asettama Suomen itsenäisyyden 100- vuotisjuhlavuoden juhlarahalautakunta järjestää valtiovarainministeriön

Lisätiedot

CV 1 2 / 2 0 1 2 JORDAN TAINA HENKILÖTIEDOT YLEMPI KOULUTUS JATKO- OPINNOT TEHTÄVÄT. Sähköpostiosoite. Tärkeimmät oppiaineet ja

CV 1 2 / 2 0 1 2 JORDAN TAINA HENKILÖTIEDOT YLEMPI KOULUTUS JATKO- OPINNOT TEHTÄVÄT. Sähköpostiosoite. Tärkeimmät oppiaineet ja HENKILÖTIEDOT Puhelin Sähköpostiosoite JORDAN TAINA 040 552 4846 YLEMPI KOULUTUS Tutkinnon nimi Tutkinnon nimi Arkkitehti 2000 Tampereen teknillinen korkeakoulu, TKK Rakennusarkkitehti 1991 Tampereen teknillinen

Lisätiedot